Tavoitteet TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Opintojen rakenne. Tietotekniikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tavoitteet TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Opintojen rakenne. Tietotekniikka"

Transkriptio

1 TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tavoitteet Tietotekniikan koulutusohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle perusvalmius tieteelliseen toimintaan tietotekniikan alalla sekä yleinen valmius toimia tietojenkäsittelyinsinöörin ammatillisella tehtäväalueella, johon sisältyvät tietojenkäsittelyyn, automaatioon ja tiedonsiirtoon perustuvien järjestelmien suunnittelu, toteutus ja tekniset sovellukset sekä näihin liittyvät opetus-, tutkimus- ja johtotehtävät. Lisäksi tavoitteena on antaa opiskelijoille valmius soveltaa tietotekniikkaa muilla tekniikan aloilla Opintojen rakenne Koulutusohjelman johtaja prof. Hannu-Matti Järvinen, os.joht.vastaanottohuone HA111b, puhelin huone HB224, puhelin Osastosihteeri Kirsi Järnström huone HA111a, puhelin Kansainväliset asiat Elina Orava huone HA328, puhelin Osaston opintoneuvoja huone HB120, puhelin Osaston opintokuvausten seittisivu: Perusopinnot, 33 opintoviikkoa, ovat kaikissa koulutusohjelmissa samat. Koulutusohjelma päättää myös 12 yleisopintoihin kuuluvasta opintoviikosta. Koulutusohjelmakohtaisia opintoja on tietotekniikassa vähintään 35 opintoviikkoa. Opiskelijan tulee suorittaa pääaine ja vähintään yksi sivuaine. Rakenteessa pääaineen minimipituus on 24 opintoviikkoa ja sivuaineen 12 opintoviikkoa, mutta kunkin pää- ja sivuaineen minimipituus on määritelty sen kuvauksessa. Yhteensä pää- ja sivuaineopintoja tulee tietotekniikassa olla vähintään 60 opintoviikkoa, josta 30 opintoviikkoa tulee olla tietotekniikan koulutusohjelmaan kuuluvia opintoja. Pää- tai sivuaineopintojen määrä nousee 65 opintoviikkoon, mikäli koulutusohjelmakohtaisista ja yleisistä opinnoista valitaan vain minimimäärä. Yksi sivuaine (n ov) saa olla myös toisessa yliopistossa suoritettu kokonaisuus (approbatur tai vastaava). Koulutusohjelma ei rajoita pääaineen tai sivuaineiden valintaa muuten kuin siten, että tietotekniikasta tulee suorittaa vähintään 30 opintoviikon verran pää- tai sivuaineopintoja. Tietotekniikan pää- ja sivuaineet ovat seuraavat (sulkeissa vastuulaitokset): digitaali- ja tietokonetekniikka (digitaali- ja tietokonetekniikka) elektroniikka (elektronikka) hypermedia (matematiikka) (vain sivuaine)

2 multimedia (digitaali- ja tietokonetekniikka, ohjelmistotekniikka, signaalinkäsittely, tietoliikennetekniikka) ohjelmistotiede (ohjelmistotekniikka) ohjelmistotuotanto (ohjelmistotekniikka) oppivat ja älykkäät järjestelmät (digitaali- ja tietokonetekniikka) signaali- ja systeemitekniikka (digitaali- ja tietokonetekniikka, signaalinkäsittely ja tietoliikennetekniikka) (vain sivuaine) signaalinkäsittely (signaalinkäsittely) sulautetut järjestelmät (ohjelmistotekniikka ja digitaali- ja tietokonetekniikka) teknillinen matematiikka (matematiikka) tietoliikenneverkot ja protokollat (tietoliikenneteknikkia) tiedonsiirtotekniikka (tietoliikennetekniikka) tietotekniikan sivuaine (kaikki laitokset, vain muiden koulutusohjelmien opiskelijoille). 173 Varsinaisen tietotekniikan ulkopuolisiksi pää- tai sivuaineiksi sopivat myös muiden koulutusohjelmien tarjoamat opinnot, kuten esimerkiksi seuraavat: automaatio- ja säätötekniikka kieliteknologia mittaustekniikka sähkömagnetiikka ja teollisuustalous terveydenhuollon tietotekniikka yksilö, tekniikka ja yhteiskunta (vain sivuaine).

3 174

4 Lisäksi on mahdollista, mikäli opiskelija haluaa aineenopettajan pätevyyden (yläaste, lukio, opisto, ammattikorkeakoulu), valita sivuaineeksi kasvatustiedettä 35 opintoviikkoa. Käytännössä opettajalla on oltava opetettavan pääaineen (55 ov) lisäksi myös jokin opetettava sivuaine (35 ov). Sivuaineita on usein kaksi. Tarkempia tietoja opettajaksi opiskelusta saa opintotoimistosta tai professori Seppo Pohjolaiselta. Milloin eri pää- ja sivuaineet sisältävät yhteisiä pakollisia opintoja, nämä otetaan lukuun molemmissa. Vaihtoehtoiset ja valinnaiset opintojaksot voidaan sen sijaan lukea vain yhteen opintokokonaisuuteen, jolloin mahdollinen vajaus minimiopintoviikoissa pitää täydentää muilla opinnoilla. Mikäli opintojakso on sisällytetty yleisissä tai koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin, sitä ei voi enää laskea mukaan pää- tai sivuaineen, jolloin valinnaisten opintojaksojen määrä pää- tai sivuaineessa kasvaa vastaavasti. Tutkinnon kokonaislaajuudessa kukin opintojakso otetaan luonnollisesti huomioon vain kerran. Aiemmat opinnot Insinööreille opintoja hyvitetään alla kuvatulla tavalla. Muita aiempia opintoja hyvitetään yksilöllisesti opintojaksojen opettajien puoltojen perusteella. Insinöörien (sekä opisto- että ammattikorkeakouluinsinöörien) aiemmista opinnoista hyvitetään suoritettujen opintojaksojen mukaan korkeintaan 60 opintoviikkoa. Osa hyvityksistä tulee yksittäistapauksina opettajien puoltojen perusteella, osa seuraavien luetteloiden mukaan. Kaikille insinööreille hyvitetään seuraavat 17 opintoviikkoa: Teollisuustalouden peruskurssi Lyhyt insinöörikemia Insinöörifysiikka I Insinöörifysiikka II Fysiikan työt 2 Harjoittelu, pakollinen osa Mikäli tutkintoon kuuluu todistus ruotsin kielen virkamiestutkinnon suorittamisesta (asetus 442/87), hyvitetään myös opintojakso Ruotsin peruskurssi 2 Kaikille tietotekniikan alan insinööreille hyvitetään lisäksi seuraavat 13 opintoviikkoa: Elektroniikan perusteet I Elektroniikan perusteet II Piirianalyysi Tietotekniikan peruskurssi Mikroprosessorit B 3 Näiden lisäksi on yksilöllisesti mahdollista saada hyvitystä myös muista opintojaksoista aina 60 opintoviikkoon asti. Perusopintojen koulutusohjelmakohtainen osa, 12 ov Perusopinnoissa on jätetty koulutusohjelman määriteltäväksi osa matematiikan ja luonnontieteiden opintojaksoista. Seuraavasta luettelosta on valittava vähintään 12 opintoviikkoa Lyhyt insinöörikemia 2 1) Fourier n menetelmät 3 2) Tilastomatematiikka 3 2) 4) Kompleksimuuttujan funktiot 3 3) Algoritmimatematiikka 3 1) Matemaattinen analyysi Käytettävyys Tietoturvallisuuden perusteet 2 1) Opintojakso on pakollinen. Kemiasta voidaan valita myös opintojakso Laaja kemia 1. 2) Näistä matematiikan opintojaksoista on valittava vähintään toinen. Opintojaksoista tilastomatematiikka sopii erityisesti ohjelmistotekniikkaan painottuville opiskelijoille ja Fourier n menetelmät tietoliikenteeseen ja signaalinkäsittelyyn painottuville opis-

5 176 kelijoille. Teknillisen matematiikon opiskelijoille sopivat molemmat vaihtoehdot. 3) Opintojakso on suositeltava, jos jokin pää- tai sivuaineista on digitaali- ja tietokonetekniikka, signaalinkäsittely, tietosiirtotekniikka tai teknillinen matematiikka. 4) Opintojakson asemesta voidaan valita opintojakso , Laaja tilastomatematiikka. Koulutusohjelma suosittelee laajan matematiikan opintokokonaisuuden suorittamista matematiikkaan suuntautuneille tai tutkijoiksi aikoville opiskelijoille Koulutusohjelmakohtaiset opinnot, 35 ov Tietotekniikan yhteisten opintojaksojen tarkoitus on antaa kaikille tietotekniikan alan opiskelijoille yleisnäkemys tietotekniikasta ja varmistaa, että diplomi-insinööriksi opiskelevalla on tarpeelliset matemaattiset ja teoreettiset tiedot tietotekniikan pää- ja sivuaineiden suorittamista varten. Koulutusohjelmakohtaiset pakolliset opinnot ovat yhteensä 26 opintoviikkoa. Nämä ja yleisopinnot tulee suorittaa neljän ensimmäisen läsnäolovuoden aikana. Tämä vaatimus koskee opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet vuonna 1997 tai myöhemmin. Mikäli tämä tavoite ei toteudu, opiskelijan tulee laatia kirjallinen suunnitelma siitä, kuinka hän saa tämän osuuden suoritettua loppuun Elektroniikan perusteet II 3 1) 4) Piirianalyysi Mikroprosessorit A 3 2) Digitaalitekniikan perusteet 3 3) Johdatus signaalinkäsittelyyn I Laaja ohjelmointi Ohjelmistotekniikan matemaattiset menetelmät 3 4) Ohjelmistotuotannon peruskurssi Internetin verkkotekniikat 3 1) Opintojakson voi korvata opintojaksolla 83800, Basic analog circuits. Opintojaksot ovat toisensa poissulkevat. 2) Opintojakson voi korvata opintojaksolla , Mikroprosessorit B. Opintojaksot ovat toisensa poissulkevat. 3) Opintojakson voi korvata opintojaksolla , Elektroniikan perusteet I. Opintojaksot ovat toisensa poissulkevat. 4) Opintojaksoista (vaihtoehto 83800) ja on suoritettava vähintään toinen. Koulutusohjelmakohtaiset valinnaiset opinnot, 9 ov Valinnaisina opintojaksoina suoritetaan yhdeksän opintoviikkoa joko seuraavasta luettelosta tai koulutusohjelmaan kuuluvien laitosten (digitaali- ja tietokonetekniikka, elektroniikka, matematiikka, ohjelmistotekniikka, signaalinkäsittely ja tietoliikennetekniikka) opintojaksoista. Mikäli koulutusohjelman pakollisista suoritetaan enemmän kuin minimimäärä, valinnaisten opintojen minimimäärä vähenee vastaavasti Johdatus yrittäjyyteen Puheviestintä ja neuvottelutaito I Puheviestintä ja neuvottelutaito II Turvallisuustekniikan perusteet Kestävä kehitys Matriisilaskenta 1 3 1) Mittaustekniikka Automaatiotekniikan perusteet Sano se suomeksi! Kirjallisen viestinnän kurssi 2 1) Kaikki matematiikan ja muiden tietotekniikan koulutusohjelman laitosten opintojaksot kelpaavat tähän osaan; tämä opintojakso on suositeltava.

6 Tietotekniikan alueen insinöörien toimenkuvia 177 Koulutusohjelmasta valmistuneiden diplomi-insinöörien tehtävät liittyvät puhtaan tietotekniikan lisäksi sen sovelluksiin insinöörityön eri aloilla. Tyypillistä tietotekniikkainsinööriä ei olekaan; seuraavassa on yritetty hahmotella diplomi-insinöörien erityyppisiä toimenkuvia. Digitaali-ja tietokonetekniikkaan suuntautuneet diplomi-insinöörit suunnittelevat ja toteuttavat prosessoripohjaisia laitteita, digitaalisia mikropiirejä ja erilaisia tietojenkäsittelyn ja digitaalisen tietoliikenteen järjestelmiä ja sovelluksia. He voivat myös toimia asiantuntija- tai johtotehtävissä. Ohjelmistotieteeseen ja -tuotantoon suuntautuneet diplomi-insinöörit sijoittuvat ohjelmistojärjestelmien suunnittelu-, toteutusja ylläpitotehtäviin, asiantuntijatehtäviin sekä projektinjohtoon. Tyypilliset toteutettavat järjestelmät vaativat ohjelmistotekniikan tietojen lisäksi laitteiston ja/tai sovelluskohteen hyvää tuntemista. Yhtenä oleellisimmista signaalinkäsittelyinsinöörin tehtävistä on luoda äly koneellisten aistien taakse (konenäkö, puheentunnistus ym.). Signaalinkäsittelyinsinööri suunnittelee ne menetelmät, joilla erilaisilla antureilla mitatuista signaaleista saadaan esille juuri haluttu tieto halutussa muodossa. Tähän tarkoitukseen hän soveltaa monenlaisia digitaalisen suodatuksen, analysoinnin ja mallintamisen menetelmiä. Signaalinkäsittelyinsinöörit käyttävät tietämystään myös erilaisten matkaviestin- ja multimediajärjestelmien suunnittelussa. Teknillisen matematiikan diplomi-insinöörit sijoittuvat monenlaisiin teoreettisiin ja laskentaintensiivisiin tutkimus- ja kehitystehtäviin sekä korkeakouluissa, tutkimuslaitoksissa että teollisuudessa. Koulutus voi painottua yleisen matematiikan, diskreetin matematiikan, tieteellisen laskennan tai tilastollisten menetelmien suuntaan. Osaston opiskelijat voivat opiskella matematiikka pääaineenaan (55 ov) aineenopettajakoulutuksen opintosuunnalla. Sivuaineina voi olla kasvatustieteiden (35 ov) ohella tietotekniikka, fysiikka tai kemia. Tällöin opiskelijat valmistuvat tietotekniikan diplomi-insinööreiksi, joilla on myös opettajan pätevyys. Tietoliikennealan diplomi-insinöörien tietämysalueena ovat julkiset televerkot, tietokoneverkot, radiojärjestelmät sekä muut tietoliikennejärjestelmät ja -palvelut. Keskeisenä tehtäväkenttänä on tietoliikenteen ohjelmisto- tai laitteistosuunnittelu tai järjestelmäsuunnittelu, jossa yhdistetään useamman perustekniikan (radiotekniikka, signaalinkäsittely, tietoverkot, protokollat, ohjelmistotekniikka, elektroniikka, digitaali- ja tietokonetekniikka) osaamista. Elektroniikkaan painottuneen diplomi-insinöörin tehtävät liittyvät tietotekniikan ja tietoliikenteen tarvitsemien laitteiden laitteistosuunnitteluun, erityisesti normaalia hankalammissa ympäristöissä International Masters Program in Information Technology The International Masters Program in Information Technology is offered by laboratories of the Department of Information Technology(tietotekniikan osasto) at Tampere University of Technology. The Program is open to all Finnish and international students in Information Technology and Electrical and Computer Engineering, and leads to the degree of Master of Science in Engineering.. The official language of this degree program is English. Apart from its high educational standards, the Program offers qualified students an international study environment and prepares them for more flexible professional career opportunities in which mastering an international language, like English, is becoming a standard requirement. Requirements for Admission Finnish Students: 115 ov with GPA 3.7/5.0. International Students: B

7 178 International university-level B.Sc. degree in Information Technology, Computer Science, or Electrical Engineering with GPA 3.7/ 5.0, A score of 550 on the TOEFL. Students who are close but do not meet the requirements can still apply for admission and their applications will be considered on an individual basis. Detailed curriculum in English is published separately Digitaali- ja tietokonetekniikka Yhteyshenkilönä professori Olli Vainio, huone HD303, puhelin , olli.vainio@tut.fi Yleistä Digitaali- ja tietokonetekniikan kohteena ovat digitaalisten laitteiden suunnittelu ja toteuttaminen erilaisiin tietojenkäsittelytehtäviin. Sovellusalueita ovat mm. Signaalinkäsittely, tietoliikenne, elektroniikka ja instrumentointi. Digitaalisten laitteiden osuus elektroniikkalaitteiden kehityksessä on jatkuvasti kasvamassa. Erityisesti kasvua on ollut digitaalisten tietoliikennelaitteiden kehityksessä. Opintoja tukevat mm. Signaalinkäsittely, tietoliikennetekniikka, ohjelmistotekniikka ja elektroniikka. Tavoitteet Digitaali- ja tietokonetekniikan ammattiaineet antavat opiskelijalle kyvyn suunnitella ja toteuttaa digitaalisia laitteistoja teollisuuden vaativissa tuotekehityshankkeissa sekä kyvyn ymmärtää ja käyttää elektroniikka-alan suunnittelumenetelmiä ja työkaluja. Tavoitteena on myös luoda pohja digitaali- ja tietokonetekniikan jatko-opinnoille antamalla riittävät teoreettiset perusteet alan tärkeimmistä osaamisalueista. Ammattiaineet Sivuaine Digitaali- ja tietokonetekniikan sivuaine sisältää pakollisina seuraavat opintojaksot: Digitaalisuunnittelu Tietokonetekniikka Laitteistonkuvauskielet Signaali- ja systeemitekniikan laboratoriokurssi 3 Lisäksi vähintään 3 ov kohdista Valinnaiset tai Diplomi-työhön liittyvät opinnot. Erityisesti suositellaan: Tietokonearitmetiikka 3 Sivuaine yhteensä vähintään 14 ov. Esitietoina vaaditaan: Tietotekniikan perusteet Mikroprosessorit A tai Mikroprosessorit B Johdatus signaalinkäsittelyyn I Laaja ohjelmointi Digitaalitekniikan perusteet (*) Basic analog circuits (*) (*) Vaihtoehtoisesti Elektroniikan perusteet I ja II Pääaine Digitaali- ja tietokonetekniikan pääaine sisältää joko digitaali- ja tietokonetekniikan sivuaineen (14 ov) tai signaali- ja systeemitekniikan sivuaineen (15 ov). Pääaineen eräiden opintojaksojen esitietoina vaaditaan Digitaalisuunnittelu ja Laitteistonkuvauskielet, jotka voidaan sisällyttää myös signaalija systeemitekniikan pohjalta suoritettavaan pääaineeseen.

8 Pääaineeseen voidaan sisällyttää myös Diplomityöhön liittyvät opintojaksot (4-6 ov) sekä valinnaisia opintojaksoja kohdan Valinnaiset luettelosta. Pääaineen laajuus on vähintään 24 ov. Digitaali- ja tietokonetekniikan pääaine sisältää pakollisina seuraavat opintojaksot: Sivuaineen pakolliset Digitaalisten ASIC-piirien suunnittelu 4 tai Mikrokontrollerijärjestelmät A 3 tai Mikrokontrollerijärjestelmät B Digitaali- ja tietokonetekniikan työkurssi 3 Pääaine yhteensä vähintään 24 ov. Yhteiset ammattiaineet Yhdistelemällä digitaali- ja tietokonetekniikan opintojaksoja ja muita osaston opintojaksoja saadaan seuraavat tietotekniikan osaston yhteiset ammattiaineet: Multimedia Signaali- ja systeemitekniikka Sulautetut järjestelmät Oppivat ja älykkäät järjestelmät Näistä kuvaus asianomaisessa kohdassa. Diplomityöhön liittyvät opinnot Digitaali- ja tietokonetekniikan projektityö / Digitaali- ja tietokonetekniikan diplomityöseminaari 1 Diplomityö 20 Valinnaiset Ammattiaineeseen voidaan liittää myös seuraavat opintojaksot, jotka sopivat myös henkilökohtaisiin opintoihin digitaali- ja tietokonetekniikkaa tukeviksi opintojaksoiksi. Digitaali- ja tietokonetekniikka Mikrokontrollerijärjestelmät A tai Mikrokontrollerijärjestelmät B Digitaalisten ASIC-piirien suunnittelu Prosessorien suunnittelu VHDL-suunnittelu ja -synteesi Piille suunnittelu I Piille suunnittelu II Testattavuussuunnittelu Moniprosessorijärjestelmät Signal Processors / Signaaliprosessorit Digitaalisten järjestelmien suunnittelu Tietokonearitmetiikka Neurolaskenta Digitaali- ja tietokonetekn. lisensiaattisem Digitaali- ja tietokonetekniikan seminaari Computer Graphics Multimedia Systems Design 2 Elektroniikka Suurtaajuustekniikka Integroidut analogiapiirit Mikroelektroniikan pakkaustekniikka Näyttötekniikat Analogiatekniikka Elektroniikan komponentit ja piirit Elektroniikan tuotekehitys Nopeat integroidut piirit 3 Ohjelmistotekniikka Ohjelmointi II Tietorakenteet ja algoritmit 5 179

9 Sulautetut järjestelmät Käyttöjärjestelmät Tietorakenteiden käyttö 3 Signaalinkäsittely Digitaalinen kuvankäsittely I Digitaalinen kuvankäsittely II Hahmon- ja puheentunnistus Puheenkäsittely Digitaalinen audio Digitaalinen lineaarinen suodatus II Digital Image Processing III Multimedia Signal Processing Wireless Multimedia Multimedia Systems Fixed and Wireless Multimedia joukkoviestimissä 2 Tietoliikennetekniikka Digitaalinen siirtotekniikka Multicarrier Techniques Receiver Architectures and Synchronization in Digital Communication Digitaaliset matkaviestimet Televerkot Communication Circuits and Modules 5 Jatko-opinnot Digitaali- ja tietokonetekniikan jatko-opinnoissa voidaan käyttää laitoksen laajaa opintojaksovalikoimaa. Jatko-opintokelpoisiksi merkityt DI-tutkintoon sisältymättömät opintojaksot voidaan liittää jatkotutkintoon. Jatko-opintoja koskeviin kysymyksiin vastaavat laitoksen professorit Multimedia Vastuuhenkilöt: professori Irek Defée, huone HK209, puhelin professori Jarkko Niittylahti, huone HK325, puhelin professori Hannu-Matti Järvinen, huone HB224, puhelin professori Jarmo Harju, huone HB418, puhelin Yleistä Multimedialla tarkoitetaan monimuotoista informaation käsittelyä ihmisten ja koneiden välisessä kommunikaatiossa. Multimediateknologiassa pyritään digitaalista videota, kuvia, audiota, 3- ulotteista grafiikkaa ja kehittyneitä käyttöliittymiä sisältävien mutkikkaiden tietokone- ja tietoliikennejärjestelmien yhdistämiseen. Tämä yhdistäminen muuttaa tulevaisuuden informaationkäsittelylaitteita ja sovelluksia voimakkaasti. Tässä prosessissa mm. matkapuhelimet muuttuvat langattomiksi multimediakommunikaattoreiksi. Pääaine Tavoitteet Multimedian pääaine antaa multimediajärjestelmien ja -sovellusten suunnittelussa tarvittavan laajan pohjan. Pääaine muodostuu signaalinkäsittelyn, ohjelmistotekniikan, digitaali- ja tietokonetekniikan ja tietoliikennetekniikan laitosten opetuksesta räätälöidystä kokonaisuudesta. Diplomityön voi pääaineesta tehdä näiden laitosten professoreille. Pääaineen esitiedot Seuraavia opintojaksoja suositellaan esitiedoiksi multi-median pääaineen pakollisille opintojaksoille.

10 Johdatus signaalinkäsittelyyn II Ohjelmistotuotannon peruskurssi Internetin verkkotekniikat Laaja ohjelmointi Mikroprosessorit A 3 tai Mikroprosessorit B 3 Pääaineen pakolliset opintojaksot 26 ov Pakolliset opintojaksot sisältävät digitaalisen median käsittelytekniikoita, 3-ulotteisen grafiikan syntetisointia, ohjelmistotekniikkaa sekä tietokone- ja tietoliikennetekniikan perusteita Videokompressio Digitaalinen audio Tietokonegrafiikka Seittiohjelmointi Käytettävyys Johdatus tietoliikennetekniikkaan Multimedian työkurssi 3 tai Multimedia laboratory Wireless and wired multimedia systems Tietokonetekniikka 3 tai Signaaliprosessorit 3 Sivuaine Tavoitteet Multimedian sivuaine antaa perustietoja multimediajärjestelmien ja sovellusten pohjasta. Aineopinnoissa painotetaan verkotetun multimediajärjestelmän kokonaisuuden ymmärtämistä. Sivuaineen esitiedot Seuraavia opintojaksoja suositellaan esitiedoiksi multimedian sivuaineen pakollisille opintojaksoille Johdatus signaalinkäsittelyyn I 3 tai Signaalinkäsittelyn perusteet 4 tai Introductory Signal Processing Johdatus tietoliikennetekniikkaan 3 Sivuaineen pakolliset opintojaksot 11 ov Pakolliset opintojaksot sisältävät tietoliikennetekniikan perusteita sekä verkotetun multimediajärjestelmien perusteita Seittiohjelmointi Internetin verkkotekniikat 3 1) Multimedian työkurssi 3 tai Multimedian projektityö Wireless and wired multimedia systems 3 1) Mikäli Internetin verkkotekniikat kuuluu koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin, suoritetaan Johdatus tietoliikennetekniikkaan Ohjelmistotiede Laitoksen johtaja: prof. Ilkka Haikala, huone HB214, puhelin ilkka.haikala@tut.fi Yleistä Ohjelmistotekniikka on nykyään tärkeänä osana suuressa osassa eri tekniikan alojen sovelluksia. Monet laitteet, jotka ennen tehtiin täysin ilman tietotekniikan apua, sisältävät nykyään tietotekniikkaa ja siis myös ohjelmistoja. Tämän takia ohjelmistotekniikka sopii sivuaineeksi kaikissa koulutusohjelmissa. Ohjelmistotekniikka käsittelee ohjelmistotuotantoa, tietokantojen, tietokonegrafiikan ja käyttöliittymien perusteita, reaktiivisia, sulautettuja ja hajautettuja järjestelmiä sekä ohjelmoinnin teoriaa ja käytäntöä. Ohjelmistotekniikka jakaantuu kahteen vaihtoehtoiseen haaraan, ohjelmistotuotantoon ja ohjelmistotieteeseen. Ohjelmistotiede menee ohjelmistotuotantoa syvemmälle ohjelmistotekniikan teoreettisissa perusteissa, mutta siihenkin kuuluvat perustiedot ohjelmistotuotannosta. Pää- ja sivuaineina ohjelmistotiede, ohjelmistotuotanto ja sulautetut järjestelmät ovat toisensa poissulkevia.

11 182 Pää- ja sivuaine-esittelyissä opintojaksot on jaoteltu kolmeen ryhmään: pakolliset, vaihtoehtoiset ja valinnaiset. Kaikki pakolliset opintojaksot on suoritettava ja vaihtoehtoisista opintojaksoista pitää tulla annettu minimiopintoviikkomäärä täyteen. Loput opintojaksot ovat valinnaisia, joita tulee suorittaa niin paljon, että pääja sivuaineen minimiopintoviikkomäärä tulee täyteen, sivuaineessa vähintään 15 opintoviikkoa ja pääaineessa vähintään 30 opintoviikkoa. Huomaa, että pää- ja sivuaineen laajuus voi olla suurempikin, kunhan opintojen rakenne muuten vastaa säädettyä. Mikäli koulutusohjelmakohtaiset opinnot sisältävät pää- tai sivuaineessa pakollisia opintoja, jää vastaava opintojakso pois päätai sivuaineesta. Tällöin mahdollinen vajaus minimiopintoviikkomäärässä tulee täyttää valinnaisilla opintojaksoilla. Tavoitteet Sivuaine antaa opiskelijalle valmiudet tehdä itsenäisesti pieniä ohjelmistoja, osallistua toteutustekniikoiden valintaan sekä toimia tilaajan edustajana ohjelmistoprojektissa. Pääaineen suoritettuaan opiskelijalla on syvällinen alan perustyökalujen ja -tekniikoiden ymmärrys, hyvä pohja tieteellisille jatko-opinnoille ja valmius ohjelmistotekniikan soveltamiseen suurehkoissa projekteissa sekä poikkeuksellisen vaativissa tehtävissä. Esitiedot Seuraavat opintojaksot kuuluvat tietotekniikan koulutusohjelman pakollisiin opintojaksoihin. Niiden suoritus tai niitä vastaavat tiedot edellytetään sekä pää- että sivuaineen lukijoilta: Algoritmimatematiikka Tietotekniikan peruskurssi Laaja ohjelmointi 6 1) 1) Opintojakso Laaja ohjelmointi voidaan korvata opintojaksoilla Ohjelmointi I ja Ohjelmointi II. Sivuaine Sivuaineen pakollisia opintojaksoja (17 opintoviikkoa) ovat menetelmät algoritmit Ohjelmointikielten periaatteet Käyttöjärjestelmät Ohjelmistotuotannon peruskurssi 2 Sivuaineeseen voidaan liittää pääaineen pakollisia tai vaihtoehtoisia opintojaksoja. Sivuaineen minimikoko on 15 opintoviikkoa. Mikäli sivuaineen koko ylittää 29 opintoviikkoa, sen rakenne tulee olla samanlainen kuin pääaineen. Pääaine Pääine sisältää edellä olleen sivuaineen. Pääaineen pakollisia opintojaksoja (27-30 opintoviikkoa) ovat: menetelmät algoritmit Ohjelmistotuotannon menetelmät 4 1) Ohjelmointikielten periaatteet Lausekielten toteutustekniikka 5 2) Käyttöjärjestelmät Ohjelmistotuotannon peruskurssi Ohjelmien todistaminen 3 1) Johdatus tietojenkäsittelyteoriaan Ohjelmistotekniikan projektityö 3-5 2) 1) Opintojaksot ja ovat keskenään vaihtoehtoisia. 2) Opintojaksot ja ovat keskenään vaihtoehtoisia. Pääaineeseen voidaan liittää kohdan Valinnaiset opintojaksot opintojaksoja. Pääaineen minimikoko on 30 opintoviikkoa.

12 Diplomityö Diplomityöhön liittyvät opintojaksot Diplomityöseminaari A Diplomityöseminaari B 0 ovat pakollisia kaikille, jotka tekevät diplomityön ohjelmistotekniikassa. Ne voidaan sisällyttää pääaineeseen. Diplomityöseminaari A:n tilalla voi olla jonkin toisen laitoksen vastaava opintojakso. Diplomityön laajuus on 20 opintoviikkoa. Mikäli diplomityö kirjoitetaan englanniksi, suositellaan lisäksi opintojaksoa englannin kielellä 1 Valinnaiset opintojaksot Seuraavat opintojaksot voidaan liittää pää- ja sivuaineisiin täydentämään niitä. Ohjelmistotekniikka Luettelo opintojaksoista on \l valinnaiset Ohjelmistotuotannon kuvauksen yhteydessä. Matematiikka Automaattiteoria Formaaliset kielet Graafiteoria Koodausteoria Informaatioteoria Kryptologia Digitaali- ja tietokonetekniikka Mikroprosessorit A 1) Digitaalitekniikan perusteet 1) Opintojakso voidaan korvata opintojaksolla , Mikroprosessorit B. Opintojaksot ovat toisensa poissulkevia. Tietoliikennetekniikka Tietoliikenneprotokollat Protokollaohjelmointi Ohjelmistotuotanto Laitoksen johtaja: prof. Ilkka Haikala, huone HB214, puhelin ilkka.haikala@tut.fi 183 Yleistä Ohjelmistotekniikka on nykyään tärkeänä osana suuressa osassa eri tekniikan alojen sovelluksia. Monet laitteet, jotka ennen tehtiin täysin ilman tietotekniikan apua, sisältävät nykyään tietotekniikkaa ja siis myös ohjelmistoja. Tämän takia ohjelmistotekniikka sopii sivuaineeksi kaikissa koulutusohjelmissa, ja sen pääainelukijoita kehotetaan tutustumaan hyvin myös johonkin muuhun tekniikan alaan, jotta he pystyisivät toteuttamaan ohjelmistoja näiden alojen tarpeisiin. Itse ohjelmistotekniikka käsittelee ohjelmistotuotantoa, tietokantojen, tietokonegrafiikan ja käyttöliittymien perusteita, reaktiivisia, sulautettuja ja hajautettuja järjestelmiä sekä ohjelmoinnin teoriaa ja käytäntöä. Ohjelmistotekniikka jakaantuu kahteen vaihtoehtoiseen haaraan, ohjelmistotuotantoon ja ohjelmistotieteeseen. Ohjelmistotuotanto menee ohjelmistotiedettä syvemmälle ohjelmistoprosessin hallinnassa, mutta siihenkin kuuluvat perustiedot ohjelmistotieteestä. Pää- ja sivuaineina ohjelmistotiede, ohjelmistotuotanto ja sulautetut järjestelmät ovat toisensa poissulkevia. Pää- ja sivuaine-esittelyissä opintojaksot on jaoteltu kolmeen ryhmään: pakolliset, vaihtoehtoiset ja valinnaiset. Kaikki pakolliset opintojaksot on suoritettava ja vaihtoehtoisista opintojaksoista pitää tulla annettu minimiopintoviikkomäärä täyteen. Loput opintojaksot ovat valinnaisia, joita tulee suorittaa niin paljon, että pääja sivuaineen minimiopintoviikkomäärä tulee täyteen, sivuaineessa vähintään 15 opintoviikkoa ja pääaineessa vähintään 30 opintoviikkoa. Huomaa, että pää- ja sivuaineen laajuus voi olla suu-

13 184 rempikin, kunhan opintojen rakenne muuten vastaa säädettyä. Mikäli koulutusohjelmakohtaiset opinnot sisältävät pää- tai sivuaineessa pakollisia opintoja, jää vastaava opintojakso pois päätai sivuaineesta. Tällöin mahdollinen vajaus minimiopintoviikkomäärässä tulee täyttää valinnaisilla opintojaksoilla. Tavoitteet Sivuaine antaa opiskelijalle hyvät valmiudet toimia tilaajan edustajana ohjelmistoprojektissa, kyvyn tehdä itsenäisesti pieniä ohjelmistoja ja valmiuden osallistua toteuttajana suureen projektiin. Pääaineen suoritettuaan opiskelijalla on valmius ohjelmistotekniikan soveltamiseen suurissa projekteissa, kyky alan menetelmien ja perustyökalujen ymmärtämiseen sekä riittävä pohja tieteellisille jatko-opinnoille. Esitiedot Seuraavat opintojaksot kuuluvat tietotekniikan koulutusohjelman pakollisiin opintojaksoihin. Niiden suoritus tai niitä vastaavat tiedot edellytetään sekä sivu- että pääaineen lukijoilta: Tietotekniikan peruskurssi Laaja ohjelmointi 6 1) 1) Opintojakso Laaja ohjelmointi voidaan korvata opintojaksoilla Ohjelmointi I ja Ohjelmointi II, joista jälkimmäisen voi sisällyttää ammattiaineeseen, mikäli se tai Laaja ohjelmointi ei kuulu koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin. Sivuaine Sivuaineen pakollisia opintojaksoja (8-10 opintoviikkoa) ovat Ohjelmointi Tietorakenteet ja algoritmit 5 1) Ohjelmistotuotannon peruskurssi Tietorakenteiden käyttö 3 1) 1) Opintojaksot ja ovat keskenään vaihtoehtoisia ja toisensa poissulkevia. Sivuaineen vaihtoehtoisia opintoja tulee suorittaa vähintään 4 opintoviikon verran. Vaihtoehtoisia opintojaksoja ovat: Olio-ohjelmointi Ohjelmistotuotannon menetelmät Käyttöjärjestelmät Johdatus tietokantajärjestelmiin Käytettävyys 2 Sivuaineeseen voidaan liittää pääaineen pakollisia tai vaihtoehtoisia opintojaksoja. Sivuaineen minimikoko on 15 opintoviikkoa. Mikäli sivuaineen koko ylittää 29 opintoviikkoa, sen rakenne tulee olla samanlainen kuin pääaineen. Pääaine Pääaine sisältää edellä olleen sivuaineen. Pääaineen pakollisia opintojaksoja (29-33 opintoviikkoa) ovat: Ohjelmointi Ohjelmointitekniikan matemaattiset menetelmät Tietorakenteet ja algoritmit 5 1) Ohjelmistotuotannon menetelmät Ohjelmointikielten periaatteet Käyttöjärjestelmät Ohjelmistotuotannon peruskurssi Olio-ohjelmointi Tietorakenteiden käyttö 3 1) Ohjelmistotekniikan projektityö 3-5 2) 1) Opintojaksot ja ovat keskenään vaihtoehtoisia ja toisensa poissulkevia. 2) Opintojakson 81960, Ohjelmistotekniikan projektityö, voi korvata jollain opintojaksoista , Signaalinkäsittelyn projektityö, , Digitaali- ja tietokonetekniikan projektityö, tai 83962, Tietoliikennetekniikan projektityö.

14 Pääaineen vaihtoehtoisia tulee suorittaa vähintään 6 opintoviikon verran. Vaihtoehtoisia opintojaksoja ovat: Sulatetut järjestelmät 3 a Johdatus tietokantajärjestelmiin 2 b Tietokantajärjestelmien suunnittelu 2 b Johdatus tietojenkäsittelyteoriaan 4 1) Ohjelmistojen testaus 3 a,c,d Ohjelmistoarkkitehtuurit 4 c Hajautettujen järjestelmien suunnittelu 3 d Hajautettujen järjestelmien ohjelmistotekniikka 3 d Käytettävyys 2 e Graafisen käyttöliittymän ohjelmointi 4 e Käytettävyyden jatkokurssi 4 e 1) Opintojakso 81260, Johdatus tietojenkäsittelyteoriaan, suositellaan jatkotutkintoon, jos sitä ei ole perustutkinnossa mukana. Kirjaimet (a-e) viittaavat opintojaksoihin, joilla on esitietoriippuvuuksia keskenään tai jotka muodostavat toisiaan tukevia ryhmiä. Opinnot kannattaa valita näiden ryhmien mukaan, vaikka ryhmäjaon noudattaminen ei olekaan pakollista. Pääaineeseen voidaan liittää kohdan Valinnaiset opintojaksot opintojaksoja. Pääaineen minimikoko on 30 opintoviikkoa. Diplomityö Diplomityöhön liittyvät opintojaksot Diblomityöseminaati A DiblomityöseminaatiB 0 ovat pakollisia kaikille, jotka tekevät diplomityön ohjelmistotekniikassa. Ne voidaan sisällyttää pääaineeseen. Diplomityöseminaari A:n tilalla voi olla jonkin toisen laitoksen vastaava opintojakso. Diplomityön laajuus on 20 opintoviikkoa. Mikäli diplomityö kirjoitetaan englanniksi, suositellaan lisäksi opintojaksoa englannin kielellä Valinnaiset opintojaksot Seuraavat opintojaksot voidaan liittää pää- ja sivuaineisiin täydentämään niitä. Ohjelmistotekniikka Tietorakenteet ja algoritmit Ohjelmistotuotannon menetelmät Ohjelmointikielten periaatteet Sulautetut järjestelmät Tietokonegrafiikka Lausekielten toteutustekniikka 5 1) Käyttöjärjestelmät Tekoäly Reaktiiviset järjestelmät 4 2) Suorituskykyanalyysi Johdatus tietokantajärjestelmiin Tietokantajärjestelmien suunnittelu Ohjelmien todistaminen 4 1) Ohjelmistoprojektin johtaminen 5 3) Johdatus tietojenkäsittelyteoriaan Tietojenkäsittelyteorian harjoitustyö ulkoinen käyttäytyminen 3 2) Ohjelmistojen testaus Olio-ohjelmointi Ohjelmistotekniikan pienoisseminaari Seittiohjelmointi Tietorakenteiden käyttö Fortran-kieli Ohjelmistoarkkitehtuurit Hajautettujen järjestelmien suunnittelu Hajautettujen järjestelmien ohjelmistotekniikka Käytettävyys Graafisen käyttöliittymän ohjelmointi Käytettävyyden jatkokurssi 4

15 Diplomityöseminaari A Diplomityöseminaari B Ohjelmistotekniikan jatko opintoseminaari 1-5 2) 4) Ohjelmistotekniikan erityskysymyksiä 2 4) Ohjelmistotekniikan seminaari 3 1) 4) Ohjelmistotekniikan projektityö 3-5 1) Opintojakso sopii myös jatko-opintoihin. 2) Opintojakso on tarkoitettu lähinnä jatko-opintoihin, mutta sen voi sisällyttää myös perustutkintoon. 3) Opintojakso on täydennyskoulutusopintojakso, mutta sen voi sisällyttää myös perustutkintoon. 4) Opintojakson sisältö vaihtelee; opintojakso voidaan tämän takia suorittaa monta kertaa. Automaatio- ja säätötekniikka Mallinnus ja simulointi Matematiikka Algoritmimatematiikka Automaattiteoria Formaaliset kielet Graafiteoria Koodausteoria Kryptologia Teollisuustalous Puheviestintä ja neuvottelutaito I Puheviestintä ja neuvottelutaito II Yrityksen tietojärjestelmät Tietoturvallisuuden johtaminen ja suunnittelu Tietoliikennetekniikka Televerkot Verkonhallinta Tietoliikenneprotokollat Protokollaohjelmointi Tietoturvallisuuden perusteet Signaalinkäsittely Laitoksen johtaja, professori Jaakko Astola, ( asti) huone HA322, jaakko.astola@tut.fi opetuksesta vastaava laitoksen varajohtaja TkT Alpo Värri ( asti) huone HB312, puhelin , alpo.varri@tut.fi Yleistä Signaalinkäsittely sovelluksineen on nykyisin merkittävässä määrin mukana ihmisten arkielämässä; CD-soittimet, DVD-soittimet ja matkapuhelimet ovat useimmille tuttuja. Jatkossa sovellusten määrä näyttäisi edelleen kasvavan. Tästä ovat esimerkkeinä mm. Suomessa aloitettavat digitaaliset radio- ja televisiolähetykset, tietokoneohjelmien ja -pelien vaatima tehokas kuvan- ja äänenkäsittely sekä Yhdysvalloissa jopa eri oikeusasteisiin edennyt kiista tehokkaasti pakatun digitaalisen musiikin levityksestä internetissä. Alunperin signaalinkäsittelyn menetelmiä sovellettiin pääosin teollisuudessa ja tiedemaailmassa, mutta tulevaisuus tuo menetelmät lähemmäksi kuluttajaa ja suuria markkinoita. Merkittävä osa näistä tuotteista tulee olemaan ohjelmistotuotteita, joita kuluttaja ajaa omalla tietokoneellaan tai multimediapäätteellään. Nämä markkinat vaativatkin uudenlaisia kykyjä, jotka kykenevät yhdistämään signaalinkä-

16 sittelyn ja ohjelmistotekniikan uudella tavalla ja tuomaan signaalinkäsittelyn menetelmät kuluttajan ulottuville entistä helppokäyttöisempinä sovelluksina. Signaalinkäsittelyn laitoksen kursseilla tarkastelun kohteina ovat digitaaliset signaalit sekä niiden suodatus ja tulkinta laajasti ymmärrettynä. Signaalinkäsittelyn sovelluksia ovat edellä mainittujen lisäksi mm. tietoliikenne, instrumentointi sekä kuvan, puheen ja audion muokkaus, koodaus ja siirto. Signaalinkäsittelyn menetelmät esitetään yleensä algoritmeina, jotka on johdettu matemaattisen tarkastelun kautta. Koska menetelmät käytännössä toteutetaan usein digitaalilaitteistolla ja ne liittyvät usein tietoliikenteeseen, voidaankin sanoa signaalinkäsittelyn sijaitsevan jossain matematiikan, ohjelmistotekniikan, elektroniikan ja tietoliikennetekniikan välimaastossa. Signaalinkäsittelyn opintoja tukevat ohjelmistotekniikka (sulautetut järjestelmät), digitaali- ja tietokonetekniikka (laitteistoratkaisut), elektroniikka, matematiikka, mittaustekniikka ja lääketieteellinen informatiikka. Opiskelija voi myös valita vastaavan kansainvälisen ohjelman opintojakson (kts. Kansainvälisten opintojen erillinen opinto-opas). Katso myös opintojen rakennetta esittävä kaavio. Jatko-opinnoista kiinnostuneille signaalinkäsittely on yksi nopeimmin tohtorin tutkintoon johtavista oppiaineista korkeakoulussamme. Jatkotutkintoon johtavat tutkimukset voi usein aloittaa jo perustutkinnon suorituksen loppuvaiheessa työskentelemällä tutkimusapulaisena laitoksen projekteissa, joista antaa lisätietoa Prof. Hannu Eskola, huone HA121, puhelin Tavoitteet Signaalinkäsittelyn aineopinnot antavat opiskelijalle kyvyn soveltaa signaalinkäsittelymenetelmiä erilaisissa signaalien käsittelyä ja muokkaamista vaativissa projekteissa sekä kyvyn ymmärtää ja edelleen kehittää alan menetelmiä ja työkaluja. 187

17 188

18 Aineopintojen esitiedot Signaalinkäsittelyn aineopintojen pakollisten opintojaksojen esitietokurssit sisältyvät pääsääntöisesti pakollisina yleisopintoihin, tietotekniikan ja sähkötekniikan koulutusohjelmakohtaisiin opintoihin tai kyseisiin ammattiaineisiin. Jotkut valinnaiset opintojaksot edellyttävät esitietoja, jotka eivät ole valitussa ammattiaineessa pakollisena. Tällaiset jaksot voidaan sisällyttää koulutusohjelmakohtaisiin valinnaisiin opintoihin, henkilökohtaisiin opintoihin sekä ammattiaineen täydentäviin tai valinnaisiin opintoihin. Signaalinkäsittelyn pääaineeseen sisältyy pakollisena signaali- ja systeemitekniikan sivuaine. Lisäksi on havaittu, että kurssit Fourier n menetelmät, Laaja tilastomatematiikka ja Matriisilaskenta I ovat hyödyllisiä. Aineopinnot Signaalinkäsittelyn aineopinnot jakautuvat kolmeen vaihtoehtoon: signaalinkäsittelymenetelmiin, kuvan- ja videonkäsittelyyn sekä puhe- ja audiolinjaan. Sivuaineita on valittavissa neljä: signaalinkäsittelyn sivuaine, oppivien ja älykkäiden järjestelmien sivuaine, kieliteknologian sivuaine ja multimedian sivuaine. Signaali- ja systeemitekniikan sivuaineen voi laajentaa signaalinkäsittelyn pääaineeksi suorittamalla valitun vaihtoehdon pakolliset opinnot sekä valinnaisia opintojaksoja siten, että kokonaislaajuudeksi tulee vähintään 26 ov. Aineopintoja on lisäksi mahdollista laajentaa ja syventää halutulla määrällä valinnaisia opintojaksoja. Signaalinkäsittelymenetelmien vaihtoehto Signaalinkäsittelymenetelmien vaihtoehdon tavoitteena on tuottaa vankka modernien signaalinkäsittelymenetelmien hallinta ja valmiudet signaalinkäsittelyalgoritmien suunnitteluun ja toteuttamiseen erilaisissa sovelluksissa. Vaihtoehdon pakolliset opinnot, ov Digitaalinen lineaarinen suodatus II Adaptive signal processing 2 tai Signal compression Signaalinkäsittelyn työkurssi 3 tai Signaalinkäsittelyn projektityö Signaaliprosessorit Kuvan- ja videonkäsittelyn vaihtoehto Kuvan- ja videonkäsittelyn vaihtoehdon tavoitteena on antaa kattava yleiskäsitys moderneista kuvan- ja videonkäsittelyn algoritmeista ja sovelluksista. Tämä linja antaa hyvät valmiudet sovellusten ja teorian innovatiiviseen kehittelyyn erilaisissa kuvan- ja videonkäsittelyn teollisissa ja akateemisissa tehtävissä. Vaihtoehdon pakolliset opinnot, ov Digitaalinen kuvankäsittely I 3 1) Digitaalinen kuvankäsittely II 2 tai Videokompressio Epälineaarinen signaalinkäsittely Signaalinkäsittelyn työkurssi 3 tai Signaalinkäsittelyn projektityö 3-5 1) Mikäli Digitaalinen kuvankäsittely I ei sisälly valinnaisena opintojaksona Signaali- ja systeemitekniikan sivuaineeseen, pitää se sisällyttää pääaineeseen. Puhe- ja audiovaihtoehto Puhe- ja audiovaihtoehto antaa laajan tuntemuksen puheen- ja audion käsittelymenetelmistä sekä tärkemmistä sovelluksista kuten puheentunnistuksesta, puheenkoodauksesta ja audiokoodauksesta. Vaihtoehto antaa hyvät valmiudet menetelmien soveltamiseen, suunnitteluun ja kehittämiseen. Puhe- ja audiovaihtoehtoa tukee myös TTKK:n tarjoama kieliteknologian sivuaine. Nämä yhdessä luovat laajan yleisnäkemyksen luonnollisen kielen käsittelytavoista ja antavat pohjan toimia puheteknologian asiantuntijana yhteistyössä muiden alojen osaajien kanssa, mikä on tulevaisuuden sovellusten suunnittelussa yhä tärkeämpää.

19 190 Vaihtoehdon pakolliset opinnot, ov Hahmon- ja puheentunnistus Digitaalinen audio Puheenkäsittelyn menetelmät Puheenkoodaus Signaalinkäsittelyn työkurssi 3 tai Signaalinkäsittelyn projektityö Puheentunnistuksen laboratoriotyö 2 Aineopintojen valinnaiset opinnot Aineopintoihin voidaan sisällyttää haluttu määrä valinnaisia opintojaksoja seuraavasta luettelosta. Kaikki luettelon opintojaksot kelpaavat jokaiseen vaihtoehtoon. Valinnaiset opintojaksot aineopintoihin Signaalinkäsittely Digitaalinen kuvankäsittely I Digitaalinen kuvankäsittely II Videokompressio Hahmon- ja puheentunnistus Digitaalinen audio System level DSP algorithms Digitaalinen lineaarinen suodatus II Multirate signal processing Epälineaarinen signaalinkäsittely New media technologies seminar Tilastollinen signaalinkäsittely Epälineaarinen suodatus II Digitaalinen kuvankäsittely III Multimedian työkurssi Multimedia laboratory Multimedia signal processing Wireless and wired multimedia systems Multimedia joukkoviestimissä Tekotodellisuus Puheenkäsittelyn menetelmät Puheenkoodaus Adaptive signal processing Signal Compression Spectrum estimation and array signal processing Tekotodellisuuden lisensiaattiseminaari Signaalinkäsittelyn erityiskysymyksiä Signaalinkäsittelyn työkurssi Signaalinkäsittelyn projektityö Tiedonlouhinta 2 Tietokonetekniikka Digitaalisten ASIC-piirien suunnittelu Digitaalisuunnittelu Tietokonetekniikka Prosessorien suunnittelu Moniprosessorijärjestelmät Signaaliprosessorit Tietokonearitmetiikka Neurolaskenta 3 Matematiikka Fourier n menetelmät 3 1) Differentiaaliyhtälöt Kompleksimuuttujan funktiot 3 1) Matriisilaskenta Algebra I Algoritmimatematiikka Koodausteoria Informaatioteoria Stokastiset prosessit Laaja tilastomatematiikka 4 1) Elektroniikka Moderni käyttöliittymäelektroniikka Analogiatekniikka Mittausinformaation käsittely Signaalimallit 3

20 75310 Mittaussignaalien analyysi Anturit Monimuuttujasignaalien analyysi Signaalianalyysin työkurssi 2 Lääketieteellinen tekniikka Fysiologisten signaalien käsittely Lääketieteellisten kuvien käsittely 3 Ohjelmistotekniikka Johdatus tietokantajärjestelmiin Tietokantajärjestelmien suunnittelu yhdessä Tietorakenteet ja algoritmit Ohjelmistotuotannon menetelmät Sulautetut järjestelmät Tietokonegrafiikka Graafisen käyttöliittymän ohjelmointi Tekoäly Suorituskykyanalyysi Hajautettujen järjestelmien suunnittelu 3 Automaatio- ja säätötekniikka Digitaalinen säätö Identifiointi Mallinnus ja simulointi 3 Sähkömagnetiikka Verkkoanalyysi 3 Tietoliikennetekniikka Tietoliikenneteoria Digitaalinen siirtotekniikka Digitaaliset matkaviestimet Hajaspektritekniikka Televerkot Laajakaistaverkot Communication Circuits & Modules 5 1) Opintojakso voidaan sisällyttää pääaineeseen, jos se ei ole osana pakollisia perusopintoja. 191 Signaalinkäsittelyn sivuaine Sivuaine (vähintään 15 ov) on tarkoitettu niitä opiskelijoita varten, joille signaalinkäsittely ei ole pääaineena. Vaadittavat esitiedot Johdatus signaalinkäsittelyyn I 3 tai Signaalinkäsittelyn perusteet 4 tai Introductory Signal processing 2 Pakolliset kurssit Johdatus signaalinkäsittelyyn II 3 Jokin seuraavista opintojaksoista: Signal processing laboratory 3 tai Projektityö 3-5 tai Signaalinkäsittelyn työkurssi 3 tai Signaali- ja systeemitekniikan laboratoriokurssi 3 tai Signaalinkäsittelyn projektityö 3-5 Lisäksi vähintään kolme opintojaksoa seuraavasta kuudesta opintojaksosta: Digitaalinen lineaarinen suodatus I Digital Image Processing 3 tai Digitaalinen kuvankäsittely I Digitaalinen audio Epälineaarinen signaalinkäsittely Wireless and wired multimedia systems Signaaliprosessorit 3 Valinnaiset opintojaksot Lisäksi sivuaineeseen voidaan sisällyttää opintojaksoja signaalinkäsittelyn pääaineen valinnaisten opintojaksojen valikoimasta taulukosta Aineopintojen valinnaiset opinnot.

21 192 Diplomityö Diplomityöhön liittyvät opintojaksot ovat pakollisia kaikille, jotka tekevät diplomityön pääaineesta Signaalinkäsittelyn diplomityöseminaari A Signaalinkäsittelyn diplomityöseminaari B 0 Mikäli diplomityö kirjoitetaan englanniksi, suositellaan lisäksi opintojaksoa Diplomityön kirjoittaminen englannin kielellä 1 Jatko-opinnot Signaalinkäsittelyn jatko-opinnoissa käytetään laitoksen laajaa opintojaksotarjontaa. Jatko-opintokelpoisiksi merkityt DI-tutkintoon sisältymättömät opintojaksot voidaan liittää jatkotutkintoon. Jatko-opintoja koskeviin kysymyksiin vastaavat laitoksen professorit Oppivien ja älykkäiden järjestelmien sivuaine Ammattiaineen vastuuhenkilöt TkT Alpo Värri, huone HB312, TkT Mikko Lehtokangas, huone HD328. Oppivilla ja älykkäillä menetelmillä tarkoitetaan pääsääntöisesti menetelmiä, joiden avulla voidaan suorittaa tietynlaista älykkyyttä vaativia tehtäviä kuten hahmontunnistus (luokittelu), ennustaminen ja erilaisten signaalien analysointi. Neurolaskenta ja sumea logiikka ovat kaksi tunnettua esimerkkiä oppivista ja älykkäistä menetelmistä. Yksi keskeinen oppivien ja älykkäiden menetelmien käyttöalue on signaalinkäsittely ja sen sovellukset. Oppivien ja älykkäiden järjestelmien sivuaine antaa opiskelijalle perustiedot oppivista ja älykkäistä menetelmistä sekä kyvyn soveltaa niitä erityisesti signaalinkäsittelyn sovelluksissa. Valinnaisilla opintojaksoilla sivuaineen painotusta voidaan suunnata joko teoreettisempaan tai soveltavampaan suuntaan. Vaadittavat esitiedot Johdatus signaalinkäsittelyyn I 3 Pakolliset opintojaksot, 12 ov Johdatus signaalinkäsittelyyn II Hahmon- ja puheentunnistus Sumea laskenta Neurolaskenta 3 Valinnaiset opintojaksot vähintään 4 ov Matemaattinen optimointiteoria Informaatioteoria Matriisilaskenta Soft Computing Signaalimallit Oppiva ja älykäs säätö Epälineaariset ja kaoottiset järjestelmät Digitaalinen lineaarinen suodatus I Digitaalinen kuvankäsittely I Epälineaarinen signaalinkäsittely Tilastollinen signaalinkäsittely Tietorakenteet ja algoritmit Puheenkäsittelyn menetelmät Adaptive signal processing Tekoäly Puheentunnistuksen laboratoriotyö Kieliteknologian sivuaine Ammattiaineen vastuuhenkilöt TkT Alpo Värri, huone HB312 Prof. Jukka Saarinen, huone HD327 Tulevaisuuden tietotekniikan sovelluksissa tullaan käyttämään jatkuvasti enemmän ihmiselle luonnollisia kommunikointitapoja kuten puhetta ja luonnollista kieltä joiden tuntemuksesta on apua

22 193 sovellusten kehittämisessä. Kieliteknologian aihepiiriin kuuluvat perustiedot kielen ja puheen rakenteesta sekä kieliteknologian menetelmistä ja yleiskuvan sovellutuksista kuten konekääntämisestä, puheentunnistuksesta, tekstitietokantojen indeksoinnista ja dialogijärjestelmistä. TTKK:n Signaalinkäsittelyn laitos, Digitaali- ja tietokonetekniikan laitos ja Ohjelmistotekniikan laitos osallistuvat kansalliseen kieliteknologian koulutuksen yhteistyöohjelmaan. TTKK:n rooli ohjelmassa on teknillisenä korkeakouluna luonnollisestikin kieli- ja puheteknologian teknisten asioiden opetuksessa. Puheopin, fonetiikan ja kielitieteen osalta opetus tukeutuu yhteistyöverkoston tarjoamaan opetukseen. TTKK tarjoaa omille opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa kieliteknologian sivuaineen joko pääosin omassa korkeakoulussaan tai jossain muussa yhteistyöverkoston korkeakoulussa ja sisällyttää sen osaksi tutkintoa. Muiden korkeakoulujen opiskelijoilla on myös mahdollisuus suorittaa TTKK:n kieliteknologian sivuaine. Niille muiden korkeakoulujen opiskelijoille, joilla ei ole riittäviä matemaattisia valmiuksia TTKK:n kieliteknologian kurssien suorittamiseen, on tarjolla näitä matemaattisia valmiuksia rakentava periodikurssi Puheteknologian ja signaalinkäsittelyn esitietokurssi. Vaadittavat esitiedot Johdatus signaalinkäsittelyyn I 3 Suositeltavat esitiedot Johdatus signaalinkäsittelyyn II 3 Pakolliset opintojaksot Hahmon- ja puheentunnistus Puheenkäsittelyn menetelmät Puheentunnistuksen laboratoriotyö 2 Valinnaiset opintojaksot Pakollisten ja valinnaisten opintojaksojen yhteisen opintoviikkomäärän tulee olla vähintään 15. Valinnaisia opintojaksoja TTKK:lla ovat seuraavassa listassa mainitut opintojaksot Puheenkoodaus Tiedonlouhinta Tekoäly Neurolaskenta 3 Valinnaisiksi opintojaksoiksi voidaan sisällyttää myös kieliteknologian yhteistyöverkoston TTKK:n ulkopuolinen kurssitarjonta poislukien pakollisten opintojaksojen kanssa suoraan päällekkäiset opintojaksot. Muissa yliopistoissa tarjottavien kieliteknologian opintojaksojen suoritus on erittäin suositeltavaa, sillä niissä on tarjolla sellaista alan tietämystä, jota TTKK:n opintojaksoissa ei ole. TTKK:n ulkopuolinen kieliteknologian sivuaine TTKK:n ulkopuolista kieliteknologian opetusta tarjoavat Tampereen yliopisto, Helsingin yliopisto, Helsingin teknillinen korkeakoulu, Joensuun yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto ja Turun yliopisto. TTKK:n ulkopuoliseen kieliteknologian opetuksesta kiinnostuneen opiskelijan tulee rekisteröityä kieliteknologian opiskelijaksi TTKK:n Signaalinkäsittelyn laitoksen kansliassa, josta voi myös kysellä lisätietoja. Rekisteröitymällä opiskelija saa oikeuden osallistua muissa korkeakouluissa järjestettäville opintojaksoille. Muissa yliopistoissa tarjottavista kursseista saa tietoa kieliteknologian opetuksen yhteistyöverkoston www-sivujen kautta: / Signaalinkäsittelyn laitoksella seurataan kieliteknologian verkoston kurssitarjonnan kehittymistä ja annetaan aiheeseen liittyvää opinto-ohjausta www-sivulla Kun TTKK:n opiskelija on saanut TTKK:n ulkopuolisesta opintojaksosta suorituksen, hän tuo siitä todistuksen Signaalinkäsitte-

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tuotantotekniikan laitos 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 15.1. Tavoitteet 167 Tietoliikenne-elektroniikan koulutusohjelma tuottaa tietoliikennelaitteistojen ja -järjestelmien kehittämiseen,

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 164 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Vastuuhenkilö: Markku Renfors, koulutusohjelman johtaja, professori Huone: TG108 Puhelin: 31153937 markku.renfors@tut.fi Päivi Salo, osaston sihteeri

Lisätiedot

Tavoitteet TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Tietoliikenne. Elektroniikka

Tavoitteet TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinnon rakenne. Tietoliikenne. Elektroniikka 4.11. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja prof. Jari Nurmi huone HC304, puhelin 365 3884 email: jari.nurmi@tut.fi Sihteeri Irmeli Lehto huone HD326, puhelin 365 3366 email:

Lisätiedot

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA

15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA 168 15. TIETOLIIKENNE-ELEKTRONIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja prof. Markku Renfors huone TG108, puhelin 3115 3937 email: markku.renfors@tut.fi Sihteeri Kirsi Järnström huone TA211, puhelin

Lisätiedot

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 172 16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 16.1. Tavoitteet Tietotekniikan koulutusohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle perusvalmius tieteelliseen toimintaan tietotekniikan alalla sekä yleinen valmius

Lisätiedot

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja professori Hannu-Matti Järvinen, osastonjohtajan vastaanottohuone TA213, puhelin 3115 4242. huone TE209, puhelin 3115 2702. email: hannu-matti.jarvinen@tut.fi

Lisätiedot

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 16. TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja, professori Hannu-Matti Järvinen huone: TA213 tai TE209 puhelin: 31154242tai 31152702 hannu-matti.jarvinen@tut.fi Osaston sihteeri Päivi Salo

Lisätiedot

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille 1 / 10 Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille Tutkintovaatimukset määräytyvät suoraan DI-vaiheeseen valituilla opiskelijoilla pääsääntöisesti samoin kuin muillakin DI-tutkintoa suorittavilla

Lisätiedot

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille 1 / 12 Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille Nämä ohjeet on laadittu muille kuin tekniikan kandidaatin pohjatutkinnolla suoraan TTYn DIvaiheeseen tulleille. Tekniikan kandidaatin tutkinnolla

Lisätiedot

4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS. 4.5.1. Tutkinnon rakenne. Matemaattisten aineiden koulutusohjelma

4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS. 4.5.1. Tutkinnon rakenne. Matemaattisten aineiden koulutusohjelma Matemaattisten aineiden 82 4.5. MATEMAATTISTEN AINEIDEN OPETTAJANKOULUTUS Koulutuksesta vastaa professori Seppo Pohjolainen, Matematiikan laitos, huone Sg207, puhelin 365 2424 email: seppo.pohjolainen@tut.fi.

Lisätiedot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot Rakennustekniikka 14. TIETOJOHTAMINEN 14.1. Tavoitteet 163 on koulutusohjelma, joka on suunniteltu vastaamaan tietoteknisen, taloudellisen sekä viestinnällisen johtamisen haasteisiin. Tietojohtamisen opinnot

Lisätiedot

4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset

4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset 34 4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset 4.1. DI-koulutusohjelmien rakenne ja tutkinnon suorittaminen Koulutusohjelman opintojen yleinen rakenne on Tampereen teknillisessä

Lisätiedot

TIETOLIIKENNEVERKKOJEN OPISKELU TTY:llä

TIETOLIIKENNEVERKKOJEN OPISKELU TTY:llä ma 13.12. klo 16-18 sali TB220 TIETOLIIKENNEVERKKOJEN OPISKELU TTY:llä Tilaisuus verkkotekniikasta kiinnostuneille Joulukuu 2010 Matti Tiainen matti.tiainen@tut.fi Mitähän ihmettä tuokin kurssi pitää sisällään?

Lisätiedot

Myös opettajaksi aikova voi suorittaa LuK-tutkinnon, mutta sillä ei saa opettajan kelpoisuutta.

Myös opettajaksi aikova voi suorittaa LuK-tutkinnon, mutta sillä ei saa opettajan kelpoisuutta. Tietojenkäsittelytiede Tutkintovaatimukset Perustutkinnot LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO (VÄHINTÄÄN 120 OV) 1. Tietojenkäsittelytieteen cum laude approbatur -oppimäärä (vähintään 55 ov) ja kypsyysnäyte

Lisätiedot

Computing Curricula 2001 -raportin vertailu kolmeen suomalaiseen koulutusohjelmaan

Computing Curricula 2001 -raportin vertailu kolmeen suomalaiseen koulutusohjelmaan Computing Curricula 2001 -raportin vertailu kolmeen suomalaiseen koulutusohjelmaan CC1991:n ja CC2001:n vertailu Tutkintovaatimukset (degree requirements) Kahden ensimmäisen vuoden opinnot Ohjelmistotekniikan

Lisätiedot

Opinto opas lukuvuodelle : Muutokset Sähköenergiatekniikan laitoksen opintokokonaisuuksiin:

Opinto opas lukuvuodelle : Muutokset Sähköenergiatekniikan laitoksen opintokokonaisuuksiin: kn 18.3.2009 Opinto opas lukuvuodelle 2009 2010: Muutokset Sähköenergiatekniikan laitoksen opintokokonaisuuksiin: Aineopinnot:, 2 Esitietovaatimukset: Lisätty opintojakso TEL 1010 Tehoelektroniikan perusteet

Lisätiedot

Opintosuunnitelma. Suunta: Tietoliikenneohjelmistot ja -sovellukset Pääaine: Tietoliikenneohjelmistot Sivuaine: Yritysturvallisuus

Opintosuunnitelma. Suunta: Tietoliikenneohjelmistot ja -sovellukset Pääaine: Tietoliikenneohjelmistot Sivuaine: Yritysturvallisuus Opintosuunnitelma Janne Paalijärvi Koulutusohjelma ja vuosikurssi: T II Opiskelijanumero: 57375S Sähköpostiosoite: jpaalija cc hut fi Opinto-opas: 2003-2004 Kirjastonkäyttöharjoitus suoritettu: 27.09.2004

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin C-kielellä P Ohjelmoinnin perusteet C-kielellä A Ohjelmointityö

Johdatus ohjelmointiin C-kielellä P Ohjelmoinnin perusteet C-kielellä A Ohjelmointityö KORVAAVUUDET Vanha kurssi: Uusi kurssi (korvaava) op/ov: 811192 Johdatus ohjelmointiin C-kielellä + 521276P Ohjelmoinnin perusteet C-kielellä 521141P Ohjelmoinnin alkeet 521276P Ohjelmoinnin perusteet

Lisätiedot

Suoraan DI-vaiheessa aloittavilla opiskelijoilla opinnot koostuvat seuraavasti:

Suoraan DI-vaiheessa aloittavilla opiskelijoilla opinnot koostuvat seuraavasti: 1 Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta 8.9.2009 Signaalinkäsittelyn ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelma Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille Tutkintovaatimukset määräytyvät suoraan

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Tilanne sekä MS-A0003/4* Matriisilaskenta 5 op

Tilanne sekä MS-A0003/4* Matriisilaskenta 5 op MATEMATIIKKA Mat-1.1210 Matematiikan peruskurssi S1 ei järjestetä enää MS-A0103/4* Differentiaali- ja integraalilaskenta I 5 op sekä MS-A0003/4* Matriisilaskenta 5 op Mat-1.1110 Matematiikan peruskurssi

Lisätiedot

Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori

Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori Insinöörikoulutuksen Foorumi 2012 Seminaariesitelmä Timo Turunen ja Matti Welin Monitori koulutusalarajat ylittävä

Lisätiedot

Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op

Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op Sopivat myös näihin Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op Yleisopinnot ja kielet 92 op Matemaattiset valmiudet, fysiikka, kielet, yleiset ammatilliset valmiudet Pääaine:

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tietotekniikan kandivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tietotekniikan pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Yli 7 vuotta vanhoilla

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKKA 2012-2013 Koodi Vanha opintojakso op ov Vastuuhenkilö LV 2011-2012 vastaavat opinnot tai korvaava suoritustapa TTE.

TIETOTEKNIIKKA 2012-2013 Koodi Vanha opintojakso op ov Vastuuhenkilö LV 2011-2012 vastaavat opinnot tai korvaava suoritustapa TTE. TIETOTEKNIIKKA 2012-2013 Koodi Vanha opintojakso op ov Vastuuhenkilö LV 2011-2012 vastaavat opinnot tai korvaava suoritustapa TTE.344 Agenttipohjainen tietojenkäsittely 3 Ei voi suorittaa, tilalle jokin

Lisätiedot

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Informaatioverkostojen kilta Athene ry Opintovastaava Janne Käki 19.9.

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Informaatioverkostojen kilta Athene ry Opintovastaava Janne Käki 19.9. Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta 2005-2006 Informaatioverkostojen kilta Athene ry Opintovastaava Janne Käki 19.9.2006 Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö (30 op) Tieteen

Lisätiedot

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 204 17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman johtaja professori Markku Pirjetä huone: FB217, puhelin: 3115 2547 markku.pirjeta@tut.fi Osaston sihteeri Marita Nikkanen huone: FA209, puhelin:

Lisätiedot

TSSH-HEnet : Kansainvälistyvä opetussuunnitelma. CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology

TSSH-HEnet : Kansainvälistyvä opetussuunnitelma. CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology TSSH-HEnet 9.2.2006: Kansainvälistyvä opetussuunnitelma CASE4: International Master s Degree Programme in Information Technology Elina Orava Kv-asiain suunnittelija Tietotekniikan osasto Lähtökohtia Kansainvälistymisen

Lisätiedot

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ 608 PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ TKK:ssa on vuodesta 1995 voinut suorittaa erityisen perusaineiden laajan oppimäärän. Ohjelmassa opiskeleville matematiikan, fysiikan ja tietotekniikan opetus on laajempaa

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteen tutkintovaatimukset

Tietojenkäsittelytieteen tutkintovaatimukset Tietojenkäsittelytieteen tutkintovaatimukset Näiden tutkintovaatimusten mukaan opiskelevat lukuvuonna 2006 2007 opintonsa aloittaneet opiskelijat sekä uuteen tutkintojärjestelmään lukuvuoden 2005 2006

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman tavoitteena on vahvan matemaattis-luonnontieteellisen perustan omaavien tekniikan kandidaattien ja diplomi-insinöörien kouluttaminen. Koulutusohjelman kandidaatin

Lisätiedot

TUTKINTO-OHJELMAINFO Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus

TUTKINTO-OHJELMAINFO Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus TUTKINTO-OHJELMAINFO 3.5.2018 Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus SIVUAINEEN VALINTA Kolme näkökulmaa sivuaineopintojen ja valinnaisten opintojen valitsemiseen 1. Tietojenkäsittelytieteiden

Lisätiedot

HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon

HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Matematiikan ja tilastotieteen laitos Tilastotiede HOPS - Tilastotiede HOPS Henkilökohtainen opintosuunnitelma LuK -tutkintoon Nimi: Syntymäaika: Ammatti ja urasuunnitelmat: Muuta:

Lisätiedot

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat?

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat? Seppo Saastamoinen 25.9.2003 Sivu 1/6 TEKNILLISEN KORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ (http://www.hut.fi/yksikot/opintotoimisto/lait/tutkintosaanto_111200_voimassaoleva.htm) 1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Tenttilista kevät 2011

Tenttilista kevät 2011 IV Periodi Pe 14.1. Pe 21.1. Pe 28.1. Pe 4.2. Pe 11.2. V Periodi Pe 18.2. Pe 25.2. Pe 4.3. Pe 11.3. Pe 18.3. Pe 25.3. VI periodi Pe 1.4. Pe 8.4. Pe 15.4. Ti 19.4. Pe 29.4. Ti 3.5. Pe 6.5. Ti 10.5. Pe 13.5.

Lisätiedot

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 207 17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 17.1. Tavoitteet Koulutusohjelmasta valmistuu diplomi-insinöörejä teollisuustalouden alueella tuotannon, yritystalouden, strategisen johtamisen, markkinoinnin sekä

Lisätiedot

Menetelmätieteiden opintokokonaisuudessa on kaikissa tapauksissa oltava vähintään 10 op matematiikkaa ja vähintään 10 op tilastotiedettä.

Menetelmätieteiden opintokokonaisuudessa on kaikissa tapauksissa oltava vähintään 10 op matematiikkaa ja vähintään 10 op tilastotiedettä. Tutkintovaatimukset LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO (180 OP) 584111 PERUSOPINNOT (25 OP) 582102 Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen, 4 op 581325 Ohjelmoinnin perusteet, 5 op 582103 Ohjelmoinnin

Lisätiedot

TIETOJENKÄSITTELYTIEDE

TIETOJENKÄSITTELYTIEDE TIETOJENKÄSITTELYTIEDE Tietojenkäsittelytieteen laitos Exactum (Kumpulan kampus) PL 68 (Gustaf Hällströmin katu 2b) 00014 Helsingin yliopisto Puhelinnumero 02941 911 (vaihde), ohivalinta 02941... http://www.cs.helsinki.fi/

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Tietotekniikan koulutusohjelman toimintaympäristö ja osaamistavoitteet Tietotekniikan koulutusohjelmasta valmistuneet insinöörit sijoittuvat suunnittelu-, ohjelmointi-, esimies-,

Lisätiedot

Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena

Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena Matematiikka tai tilastotiede sivuaineena Matematiikan sivuainekokonaisuudet Matematiikasta voi suorittaa 25, 60 ja 120 opintopisteen opintokokonaisuudet. Matematiikan 25 op:n opintokokonaisuus Pakolliset

Lisätiedot

Organisaatio- a ja yhteiskuntaosaaminen. - ja vuorovaikutusosaaminen istoiminnan osaaminen toimintaosaaminen. Kansainvälisyysosaaminenn

Organisaatio- a ja yhteiskuntaosaaminen. - ja vuorovaikutusosaaminen istoiminnan osaaminen toimintaosaaminen. Kansainvälisyysosaaminenn TIETOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Lukuvuonna 2009-2010 aloittavat Kompetenssit Yleiset Yhteiset Ohjelmistotekniset Tietoverkkotekniset Itsensä kehittäminen Eettine Viestint Kehittä n ä m Organisaatio- a ja

Lisätiedot

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Janne Käki

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Janne Käki Visualisointi informaatioverkostojen opinto-oppaasta 2007-2008 Opintoneuvoja Janne Käki 7.5.2007 Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö (30 op) Tieteen metodiikka M (10 op) Vapaasti valittavat

Lisätiedot

JATKO-OPINTOJA TIETOTEKNIIKASTA KIINNOSTUNEILLE

JATKO-OPINTOJA TIETOTEKNIIKASTA KIINNOSTUNEILLE JATKO-OPINTOJA TIETOTEKNIIKASTA KIINNOSTUNEILLE OPISKELUVAIHTOEHTOJA Yliopistossa n. 5 vuotta Ammattikorkeakoulussa n. 4 vuotta Yliopisto-opinnoissa keskitytään enemmän teoriaan, ammattikorkeakouluopinnoissa

Lisätiedot

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin.

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin. 1.1 Teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkinto ohjelman tarjoamat, vain sivuaineena suoritettavat moduulit kaikille tutkinto ohjelmille Sivuaineen muodostaminen Sivuaine sisältää jonkin pääaineen perusmoduulin

Lisätiedot

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES.

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. TkK Opintosuunnan hakeminen Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö 10.4.2018 /Elina Alho Opinto-oikeus WebOodi

Lisätiedot

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatioverkostojen opinto-oppaasta 2008-2009 Opintoneuvoja Teemu Meronen 29.10.2008 (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö (30

Lisätiedot

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2007 informaatiotilaisuudet: MA 3.9. klo G-salissa/ TI 4.9. klo G-salissa TERVETULOA!

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2007 informaatiotilaisuudet: MA 3.9. klo G-salissa/ TI 4.9. klo G-salissa TERVETULOA! PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2007 informaatiotilaisuudet: MA 3.9. klo 14-15 G-salissa/ TI 4.9. klo 15-16 G-salissa TERVETULOA! Prof. Juhani Pitkäranta (mat.) Prof. Juhani von Boehm (fys.) suunn.

Lisätiedot

Vaasan yliopisto Vasa Universitet University of Vaasa. Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö School of Technology and Innovations

Vaasan yliopisto Vasa Universitet University of Vaasa. Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö School of Technology and Innovations Käännökset (su-ru-eng) Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö 10/2018 Translations for School of Technology and Innovations (Finnish-Swedish-English) Vaasan yliopisto Vasa Universitet University of

Lisätiedot

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta 2009-2010 Opintoneuvoja Teemu Meronen 10.9.2009 (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010 SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA 2010 Sähkötekniikan koulutusohjelman toimintaympäristö ja osaamistavoitteet Sähkötekniikan koulutusohjelma on voimakkaasti poikkialainen ja antaa mahdollisuuden perehtyä

Lisätiedot

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin.

Kukin kurssi voi sisältyä vain yhteen alemman tai ylemmän perustutkinnon moduuliin. Teknillisen fysiikan ja matematiikan tutkinto-ohjelma Johanna Bovellán/6.3.2009 LPM-listojen (tfm:n lista kn 24.2., tdk 10.3.) perusteella tehdyt muutokset moduuleihin on merkitty viivaamalla yli vanhat

Lisätiedot

Logistiikan koulutusohjelma

Logistiikan koulutusohjelma Logistiikan koulutusohjelma Logistics Tutkinto: tekniikan ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: insinööri (AMK) Opintojen laajuus ja kesto: 160 ov, 4 vuotta Koulutusohjelmajohtaja: yliopettaja Reijo

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat:

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat: VERO-OIKEUS Tax Law Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintojen tavoitteet Vero-oikeus pääaineena suoritettavan hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon (120 ov) ja maisterin tutkinnon (160 ov)

Lisätiedot

Tekniikan kandidaatti, Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma

Tekniikan kandidaatti, Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma Tekniikan kandidaatti, Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma Tekniikan kandidaattiohjelman ensimmäisen vuoden alusta alkaen opiskelija oppii hyödyntämään tehokkaasti modernia tietotekniikkaa ja soveltamaan

Lisätiedot

TIETOJENKÄSITTELYTEORIAN PÄÄAINEEN KORVAAVUUSPERIAATTEET

TIETOJENKÄSITTELYTEORIAN PÄÄAINEEN KORVAAVUUSPERIAATTEET Versiohistoria Ensimmäinen versio 14.3.2005 / Ilkka Niemelä Koulutusohjelmatoimikunnan kokouksessa 4.4.2005 esitetyt muutokset tehty 8.4.2005. TIETOJENKÄSITTELYTEORIAN PÄÄAINEEN KORVAAVUUSPERIAATTEET Tietojenkäsittelyteorian

Lisätiedot

Opettajatuutorointi-kurssin syksyn 2006 kyselyjen tulokset

Opettajatuutorointi-kurssin syksyn 2006 kyselyjen tulokset Opettajatuutorointi-kurssin syksyn 26 kyselyjen tulokset Opinnot keväällä ja syksyllä 26 Pirjo Moen, 2.1.26 Yleistä Kyselyyn vastasi 2.9.26 mennessä 121 opiskelijaa vanhan tutkintojärjestelmän mukaan etenevistä

Lisätiedot

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2008 informaatiotilaisuudet: to 4.9. klo L-salissa/ pe 5.9. klo L-salissa TERVETULOA!

PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2008 informaatiotilaisuudet: to 4.9. klo L-salissa/ pe 5.9. klo L-salissa TERVETULOA! PERUSAINEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2008 informaatiotilaisuudet: to 4.9. klo 14-15 L-salissa/ pe 5.9. klo 12-13 L-salissa TERVETULOA! Prof. Juhani Pitkäranta (mat.) Leht. Petri Salo (fys.) suunn. Katriina

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

AUTOMAATIO- JA SYSTEEMITEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMIEN VALMISTELU Raportti

AUTOMAATIO- JA SYSTEEMITEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMIEN VALMISTELU Raportti TEKNILLINEN KORKEAKOULU 1(4) Automaatio- ja systeemitekniikan osasto 26.3.2004 AUTOMAATIO- JA SYSTEEMITEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMIEN VALMISTELU Raportti Tutkintorakennetyöryhmä on pyytänyt osastoilta 26.3.2004

Lisätiedot

1 of :12

1 of :12 1 of 11 2.8.2016 13:12 Oulun yliopisto Luonnontieteellinen koulutusala Fysiikan tutkinto-ohjelma 2016-2017 Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op 2 of 11 2.8.2016 13:12 Pääaine (FM-opinnoissa):

Lisätiedot

Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot

Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot Helena Varmajoki Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot 26.8.2015 Teknillinen tiedekunta Materiaali verkossa: Opiskelijat -> Opinnot ja opiskelu -> Uudelle opiskelijalle -> Orientaatiopäivät

Lisätiedot

Tarvitseeko informaatioteknologia matematiikkaa?

Tarvitseeko informaatioteknologia matematiikkaa? Tarvitseeko informaatioteknologia matematiikkaa? Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos 1 Kyllä kai IT matematiikkaa tarvitsee!? IT ja muu korkea teknologia on nimenomaan matemaattista teknologiaa.

Lisätiedot

Mediatekniikka aikuiskoulutus. (Liitteeksi kopiot korvaavuuksien / hyväksilukujen perusteena käytetyistä todistuksista)

Mediatekniikka aikuiskoulutus. (Liitteeksi kopiot korvaavuuksien / hyväksilukujen perusteena käytetyistä todistuksista) (Liitteeksi kopiot korvaavuuksien / hyväksilukujen perusteena käytetyistä todistuksista) Opiskelijan nimi Opiskelijanumero Ryhmän tunnus TV11S2 Korvattavat / hyväksiluettavat opinnot: Kokonaiset tutkinnot:

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelmassa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta.

Lisätiedot

Sähkötekniikan kandidaatin tutkinnon opetussuunnitelma

Sähkötekniikan kandidaatin tutkinnon opetussuunnitelma AALTO UNIVERSITY Sähkötekniikan kandidaatin tutkinnon opetussuunnitelma 2013-2014 Opintojen tavoitteet ja sisältö 5/6/2013 1 (7) Sisältö Sähkötekniikan kandidaattiohjelman perusopinnot (70 op ) ELEC.A...

Lisätiedot

19. SIVUAINEKOKONAISUUDET KAIKKIEN KOULUTUSOHJELMIEN OPISKELIJOILLE

19. SIVUAINEKOKONAISUUDET KAIKKIEN KOULUTUSOHJELMIEN OPISKELIJOILLE 232 19. SIVUAINEKOKONAISUUDET KAIKKIEN KOULUTUSOHJELMIEN OPISKELIJOILLE 19.1. Kieliteknologian sivuaine Ammattiaineen vastuuhenkilöt TkT Alpo Värri, huone TE308 Professori Jarmo Takala, huone TG408 Tulevaisuuden

Lisätiedot

Lisäykset, poistot ja muutokset lukuvuoden opetusohjelmaan Osastoneuvosto

Lisäykset, poistot ja muutokset lukuvuoden opetusohjelmaan Osastoneuvosto IITE 7/1 isäykset, poistot ja muutokset lukuvuoden 2005-2006 etusohjelmaan Osastoneuvosto 1..2005 OSASTON YHTEISET ISÄYKSET AS-0.1101 C ohjelmoinnin peruskurssi AS-0.1102 C/C++ ohjelmointi (luennoidaan

Lisätiedot

Oulun yliopisto. Luonnontieteellinen koulutusala. Fysiikan tutkinto-ohjelma. Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op. 1 of

Oulun yliopisto. Luonnontieteellinen koulutusala. Fysiikan tutkinto-ohjelma. Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op. 1 of 1 of 20 15.12.2015 17:36 Oulun yliopisto Luonnontieteellinen koulutusala Fysiikan tutkinto-ohjelma Fysiikka, luonnontieteiden kandidaatti, 180 op 2 of 20 15.12.2015 17:36 Pääaine (FM-opinnoissa): Fysiikka

Lisätiedot

Tavoitteet 3.9. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA. Yleistavoitteet. Oppimistavoitteet.

Tavoitteet 3.9. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA. Yleistavoitteet. Oppimistavoitteet. 3.9. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA n osaston ja koulutusohjelman johtaja, professori Juhani Katainen, huone RJ308, puhelin 365 3234 email: juhani.katainen@cc.tut.fi Osaston

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tuotantotalouden kandidaattivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tuotantotalouden pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA

5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA 28 5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA n osaston ja koulutusohjelman johtaja, professori Juhani Katainen, huone RJ308, puhelin 3115 3234 email: juhani.katainen@tut.fi Osaston

Lisätiedot

PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2010 informaatiotilaisuudet: to 2.9. klo L-salissa / pe 3.9. klo F-salissa TERVETULOA!

PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2010 informaatiotilaisuudet: to 2.9. klo L-salissa / pe 3.9. klo F-salissa TERVETULOA! PERUSTIETEIDEN LAAJA OPPIMÄÄRÄ Syksyn 2010 informaatiotilaisuudet: to 2.9. klo 14.15-15 L-salissa / pe 3.9. klo 12.15-13 F-salissa TERVETULOA! prof. Juhani Pitkäranta (mat.) tutk. Antti Hakola(fys.) suunn.

Lisätiedot

Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op

Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op Tavoite Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon tavoitteena käsityönopettajan koulutuksessa on antaa opiskelijalle perustiedot käsityön kentästä, materiaaleista

Lisätiedot

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA

17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 202 17. TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA 17.1. Tavoitteet Koulutusohjelmasta valmistuu diplomi-insinöörejä teollisuustalouden alueella tuotannon, yritystalouden, strategisen johtamisen, markkinoinnin sekä

Lisätiedot

Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot

Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot 15.8.2018 Simo Ali-Löytty, Terhi Kaarakka ja Elina Viro Sisältö TTY:n aineenopettajakoulutuksen tutkintorakenne

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Yleisen kielitieteen ja Fonetiikan peruskurssit ja Suomen kielen rakenne Luokanopettajien korvaavuudet Opettajan

Lisätiedot

Sähkötekniikan tutkintoohjelma

Sähkötekniikan tutkintoohjelma Sähkötekniikan tutkintoohjelma 23.8.2016 Ohjelma - Sähkötekniikan tutkintoohjelman esittely - Jari Hannu - Opintojen ohjaus ja omaopettajuus sähkötekniikan tutkinto-ohjelmassa - Timo Kokkonen - Vaihto-opiskelu

Lisätiedot

Opintoihin käytettävä aika lukukauden tarkkuudella: syyskausi kevätkausi Suoritettava yhteensä vähintään opintopistettä

Opintoihin käytettävä aika lukukauden tarkkuudella: syyskausi kevätkausi Suoritettava yhteensä vähintään opintopistettä (Liitteeksi kopiot korvaavuuksien / hyväksilukujen perusteena käytetyistä todistuksista) Opiskelijan nimi Opiskelijanumero Ryhmän tunnus TV11S1 Korvattavat / hyväksiluettavat opinnot: Kokonaiset tutkinnot:

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKAN OPS

TIETOTEKNIIKAN OPS TIETOTEKNIIKAN OPS 2017-2020 Infotilaisuus nykyisille opiskelijoille Raino Mäkinen, Sanna Mönkölä & Ilona Lapinkylä OPS-infon sisältö OPS 2017-2020 mikä, miksi? Miten uusi eroaa nykyisistä ja vanhoista?

Lisätiedot

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT KOULUTUKSEN KOHDERYHMÄ SISÄLTÖ Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet uusien tietoteknisten menetelmien ja välineiden hyödyntämiseen.

Lisätiedot

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON TEKNIIKAN MAISTERIOHJELMIIN JOHTAVIIN VÄYLÄOPINTOIHIN 2017 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua,

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2016 2020 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op Kieli-, viestintä ja orientoivat opinnot 20 Kvo Orientoituminen opintoihin (HOPS) ja opiskelutaitojen

Lisätiedot

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä

Haku tutkinto-opiskelijaksi tekniikan maisteriohjelmiin johtavalta väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON TEKNIIKAN MAISTERIOHJELMIIN JOHTAVIIN VÄYLÄOPINTOIHIN 2018 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua,

Lisätiedot

TFM-osaston tuottamat vain sivuaineet lv

TFM-osaston tuottamat vain sivuaineet lv TFM-osaston tuottamat vain sivuaineet lv 2006-2007 Diskreetti matematiikka Laskennallinen tiede ja tekniikka 18.7.2006/akh t vain sivuaineet F303-2 F500-2 Diskteetti matematiikka F400-2 LTT Xxxx-2 Perustieteiden

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

LENTOTEKNIIKAN JATKO OPINTO OHJE VUODEN 2005 TUTKINTOSÄÄNNÖN MUKAAN OPISKELEVILLE

LENTOTEKNIIKAN JATKO OPINTO OHJE VUODEN 2005 TUTKINTOSÄÄNNÖN MUKAAN OPISKELEVILLE Sivu 1 TEKNILLINEN KORKEAKOULU Konetekniikan osasto 22.10.2006 LENTOTEKNIIKAN JATKO OPINTO OHJE VUODEN 2005 TUTKINTOSÄÄNNÖN MUKAAN OPISKELEVILLE 1. OHJEEN TARKOITUS Ohjeen tarkoituksena on antaa jatko

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin hyväksytty

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma ssa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta. Ohjelma yhdistää kolmen oppiaineen opintoja, ja se

Lisätiedot

Sähkötekniikan tutkintoohjelma. DI-tutkinto ja uranäkymät

Sähkötekniikan tutkintoohjelma. DI-tutkinto ja uranäkymät Sähkötekniikan tutkintoohjelma DI-tutkinto ja uranäkymät Tervetuloa opiskelemaan sähkötekniikkaa Oulun yliopistoon! ITEE RESEARCH UNITS Tutkinto-ohjelman tuottajat CAS CIRCUITS AND SYSTEMS PROF. JUHA KOSTAMOVAARA

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

Miten tullaan opettajaksi Helsingin yliopistosta?

Miten tullaan opettajaksi Helsingin yliopistosta? Miten tullaan opettajaksi Helsingin yliopistosta? Opintoasiainkoordinaattori Tanja Steiner 13.10.2004 Teema Opettaja Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutus Helsingin yliopistossa Käyttäytymistieteellinen

Lisätiedot

Lyhyesti uusista DI-ohjelmista Isohenkilökoulutus to Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila

Lyhyesti uusista DI-ohjelmista Isohenkilökoulutus to Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila Lyhyesti uusista DI-ohjelmista 2015 Isohenkilökoulutus to 28.8.2014 Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila Master s Programmes at SCI Starting 2015 (in English) Master s Programme in Engineering Physics *

Lisätiedot

19. SIVUAINEKOKONAISUUDET KAIKKIEN KOULUTUSOHJELMIEN OPISKELIJOILLE

19. SIVUAINEKOKONAISUUDET KAIKKIEN KOULUTUSOHJELMIEN OPISKELIJOILLE 226 19. SIVUAINEKOKONAISUUDET KAIKKIEN KOULUTUSOHJELMIEN OPISKELIJOILLE 19.1. Hajautetut järjestelmät Vastuuhenkilö: professori Tommi Mikkonen huone: TE207, puhelin: 3115 5511 email: tommi.mikkonen@tut.fi

Lisätiedot

5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA

5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA 5. ARKKITEHDIN TUTKINTO JA KOULUTUSOHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA Arkkitehtuurin osaston ja koulutusohjelman johtaja, professori Juhani Katainen, huone RJ308, puhelin 3115 3234 juhani.katainen@tut.fi Osaston

Lisätiedot

TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot

TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot Korvaavat kurssit tuotantotalouden lukuvuoden 12 13 opinto-oppaan mukaisiin O-moduuleihin laajaa oppimäärää suorittaville TU901-O Ohjelman yhteiset opinnot Perustieteet (oppaan sivu 98) Kurssit lukuvuoden

Lisätiedot

Vaasan yliopisto kouluttaa uusia terminologian asiantuntijoita

Vaasan yliopisto kouluttaa uusia terminologian asiantuntijoita Vaasan yliopisto kouluttaa uusia terminologian asiantuntijoita Anita Nuopponen Vaasan yliopisto, viestintätieteet Anita.Nuopponen@uv a.f i Sisältö Terminologiaoppia 36 vuotta Vaasan yliopistossa Teknisen

Lisätiedot