Hallitus (34)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hallitus 10.12.2013 1(34)"

Transkriptio

1 1(34) AGILITYSÄÄNNÖSTÖN MENETTELYTAPAOHJE (Best Practices) Lähtökohta Tämä ohje selventää agilitysäännöstöä, antaa tarkennuksia ja suosituksia käytännön menettelytavoista. Ohjetta voidaan tarvittaessa täydentää tai tarkentaa uusilla suosituksilla ja linjauksilla. Ensisijaisesti noudatetaan agilitysäännöstöä ja FCI:n agilitysääntöjä. Menettelytapaohjeella yhdenmukaistetaan kansallisia tulkintoja ja menettelytapoja tilanteissa, joissa vastausta ei löydy itse sääntötekstistä. YLEISTÄ 1 Lähtökohdat Federation Cynologique Internationale (FCI) vastaa kansainvälisten agilitysääntöjen laatimisesta. Kansalliset järjestöt pyrkivät edistämään FCI:n määrittelemiä tavoitteita ja sääntöjä. Kansallisiin sääntöihin on mahdollista voidaa tehdä kansainvälisistä agilitysäännöistä poikkeavia ratkaisuja. Suomalainen agilitysäännöstö on laadittu kansainväliseen agilitysäännöstöön perustuen. Se sisältää kansalliseen toimijakenttään, toimintatapoihin ja kilpailutoimintaan liittyviä tarkennuksia. Suomalaisen agilitysäännöstön rakenne poikkeaa huomattavasti kansainvälisistä agilitysäännöistä. 2 Toimijakenttä Suomen Agilityliitto on lajiliitto, joka toimii yhteistyössä kenneljärjestöjen ja urheiluyhteisön toimijoiden kanssa. Federation Cynologique Internationale (FCI), Pohjoismaiden Kennelunioni (PKU) ja Suomen Kennelliitto (Kennelliitto) toimivat kansallisina ja kansainvälisinä kenneljärjestöinä. Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry (VALO), Suomen Antidopingtoimikunta (ADT) ja Urheilun oikeusturvalautakunta ovat valtakunnallisia urheiluyhteisön toimijoita. 3 Agilitysäännöstön rakenne Agilityn kansallista kilpailutoimintaa määrittelevät säännöt, ohjeet ja määräykset muodostavat kokonaisuuden, jota kutsutaan nimellä agilitysäännöstö. Rakenteellisesti agilitysäännöstö on jaettu neljään osaan (A, B, C ja D).

2 2(34) A-osaan kuuluu kilpailusääntö, joka sisältää kaikki kilpailutoimintaa ohjaavat säännöt, periaatteet ja toimintatavat. B-osaan kuuluvat lajiohjeet B.1 Agilitytuomarin ohje ja B.2 Agilitykilpailujen järjestämisohje. Niissä annetaan agilitytuomarin ja kilpailunjärjestäjän toimintaa ohjaavia tarkennuksia. Painetusta sääntökirjasta löytyvät osat A, B.1 ja B.2-osan A-osa. Alla listatut B2 Järjestämisohjeen osat B F löytyvät Agilityliiton kotisivuilta B KANSAINVÄLISET AGILITYKILPAILUT C KENNELPIIRIEN AGILITYN PIIRINMESTARUUSKILPAILUT D AGILITYN SUOMENMESTARUUSKILPAILUT E JUNIOREIDEN JA NUORTEN AGILITYN SUOMENMESTARUUSKILPAILUT F MAAJOUKKUEEN KARSINTAKILPAILU C-osa koostuu Kennelliiton kilpailutoimintaa koskevista yleisistä säännöistä, ohjeista ja määräyksistä (ns. sininen kirja). Nämä löytyvät Kennelliiton kotisivuilta D-osa koostuu muista SAGIn kilpailutoimintaan liittyvistä ohjeista, joita ovat agilitykilpailujen anomisohje, tulosten lähettämisohje, tarvikeluettelo, kilpailukelpoisuuden tarkastaminen, kurinpidolliset asiat ja raportoinnit sekä menettelytapaohje. Nämä löytyvät Agilityliiton kotisivuilta 4 Soveltamisala Kansallisissa kilpailuissa noudatetaan ensisijaisesti kansallisen agilitysäännöstön määräyksiä ja toissijaisesti FCI:n vahvistamien kulloinkin voimassa olevien kansainvälisten agilitysääntöjen määräyksiä. Kansainvälisissä kilpailuissa noudatetaan FCI:n vahvistamia kansainvälisiä agilitysäännöksiä ja tulkintaohjeita (Judging Guidelines). Maasta riippuen joitakin kansallisia tulkintoja voidaan soveltaa myös kansainvälisissä kilpailuissa. Lajiohjeet (Agilitytuomarin ohje ja Agilitykilpailujen järjestämisohje) sisältävät menettelytapoja Suomessa järjestettäviin kansainvälisiin kilpailuihin. 5 Agilitykilpailujen tarkoitus Agilitykilpailun tarkoituksena on selvittää keskenään kilpailevien koirakoiden välinen paremmuus. Koirakko suorittaa radan mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Agility on liikunnallinen ja urheilullinen laji, joka vaatii sekä ohjaajalta että koiralta taitoa, nopeutta ja hyvää yhteistoimintaa. Parhaimmillaan kilpailusuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä.

3 3(34) Agilitykilpailuissa noudatetaan Reilun Pelin periaatteita, jotka ohjaavat kilpailunjärjestäjien, agilitytuomareiden ja kilpailijoiden toimintaa. 6 Määritelmät Koirakko Koirakolla tarkoitetaan ohjaajan ja koiran muodostamaa paria. Tarkemmin koirakon kokoonpanoon liittyvistä seikoista on kerrottu kohdassa 15 Ilmoittautuminen kilpailuun. Kokoluokka Kokoluokalla tarkoitetaan koiran säkäkorkeuden mukaan määräytyvää mini-, medi- tai maksiluokkaa. Agilitytuomari määrittää koiran kokoluokan mittaamalla. Tarkempia ohjeita kokoluokan määrittämisestä kilpailukirjan vahvistamisen yhteydessä on annettu kohdassa 14 Kilpailukelpoisuus ja sen rajoittaminen sekä B.1 Agilitytuomarin ohjeessa kilpailukirjan vahvistamista käsittelevässä kohdassa. Maajoukkueeseen ehdolla olevien koirien kokoluokat tarkistetaan tarvittaessa ennen edustustehtävään nimeämistä. FCI:n MM- ja EO-kilpailuissa koira kilpailee kokoluokassa, johon se on MM-kilpailuissa määritelty tai johon se ko. tapahtumassa määritetään. Muissa kansainvälisissä tai kansallisissa kilpailuissa koira kilpailee omassa kansallisesti määritetyssä kokoluokassaan. Tasoluokka Tasoluokalla tarkoitetaan koiran saavuttamien tulosten perusteella määräytyvää 1-, 2- tai 3- luokkaa. Kun koira saavuttaa sertifikaatin omassa tasoluokassaan, se siirtyy ylempään tasoluokkaan. Koiran omistaja voi anoa SAGIlta koiran siirtämistä 3-luokasta alempaan 2-luokkaan. Siirto on lopullinen. Tasoluokan vaihtamisesta on kerrottu tarkemmin kohdassa 7 Ratatyypit ja kilpailuluokat / Koiran siirtäminen 3-luokasta 2-luokkaan. Ulkomaisen koiran tasoluokan määrää sen kotimaan tasoluokka, jonka on oltava todennettavissa esimerkiksi koiran kilpailukirjasta. Ulkomainen kilpailija vastaa siitä, että hänen ilmoittamansa ulkomainen tasoluokka vastaa suomalaista tasoluokkaa. Tarvittaessa hänen on esitettävä kelvollinen kuvaus oman maansa luokkajaosta ja eri luokkien vastaavuudesta verrattuna suomalaisiin luokkiin. Jos ulkomainen koirakko kilpailee omassa maassaan agility- ja hyppyradoilla eri luokissa, tulee sen kilpailla myös Suomessa vastaavissa luokissa.

4 4(34) Joukkueluokka Joukkueen muodostaa saman kokoluokan 3-4 koirakkoa ja varakoirakko. Joukkueluokkaan ei välttämättä ole määritetty tasoluokkavaatimusta, ja kilpailu voidaan käydä agility- tai hyppyradalla. SM-kilpailun vuosittain vahvistettavissa valintakriteereissä voidaan koiralle asettaa myös tasoluokkaa koskevia vaatimuksia. Joukkueen tulokseen lasketaan yhteen kolmen parhaan koirakon tulokset. Joukkueluokassa ohjaaja edustaa ensisijaisesti lisenssiseuraansa tai lisenssiseuran kirjallisella luvalla poikkeuksellisesti jotain toista SAGIn jäsenyhdistystä. Joukkueenjohtajan ja joukkueen jäsenten tulee olla joukkueen edustaman yhdistyksen jäseniä. Koira voi kilpailun tai kilpailutapahtuman aikana kuulua vain yhteen joukkueeseen. Ohjaaja voi kilpailun tai kilpailutapahtuman aikana kuulua vain yhteen joukkueeseen kussakin kokoluokassa. Ohjaaja voi osallistua joukkueeseen usealla koiralla ja useassa eri kokoluokassa joukkueen nimeämiseen oikeutetun seuran sen salliessa. Maajoukkueen ollessa kyseessä asiasta päättää SAGI. Perusperiaatteena on aina se, että ohjaaja ei voi milloinkaan kilpailla itseään vastaan joukkueluokassa. Kilpailuluokka Kilpailuluokalla tarkoitetaan yhdessä taso- tai joukkueluokassa järjestettävää kokoluokkaa. Joukkueluokkaan osallistuvalle koiralle ei ole välttämättä asetettu tasoluokkavaatimusta. Kilpailuluokkia ovat siten esimerkiksi minien 1-luokka tai maksien joukkueluokka. Kilpailu Kilpailulla tarkoitetaan vähintään yhtä taso- tai joukkueluokkaa, joka sisältää kaikki kokoluokat. Kukin tasoluokka tai joukkueluokka voidaan järjestää vain kerran yhden kilpailun aikana. Kilpailu voi siten sisältää esimerkiksi minien, medien ja maksien 1-luokan, minien, medien ja maksien 1-, 2- ja 3-luokat tai minien, medien ja maksien joukkueluokat. Kilpailu voidaan järjestää myös useamman päivän aikana, jolloin kilpailuja voidaan hakea vaikkapa arki-illoille. Tiistaina järjestetään minien, medien ja maksien 1-luokat, keskiviikkona 2-luokat ja torstaina 3-luokat. Kilpailu alkaa 30 minuuttia ennen ensimmäisen kilpailuluokan ilmoitettua alkamisaikaa ja päättyy, kun viimeisen kilpailuluokan tulosten julkaisemisesta on kulunut tunti. Mahdollisesta erimielisyydestä on Kennelliiton muutoksenhakuohjeen mukaan ilmoitettava kirjallisesti ennen kilpailun päättymistä. Erimielisyyden ilmoittamiseen liittyviä yksityiskohtia käsitellään tarkemmin kohdassa 23 Erimielisyydet, valitukset ja oikaisuvaatimukset.

5 5(34) Kilpailutapahtuma Kilpailutapahtumaa, jonka aikana järjestetään useita kilpailuja, kutsutaan agilitytapahtumaksi. Kilpailutapahtuma voi kestää myös usean päivän ajan ja sisältää eri kilpailunjärjestäjien järjestämiä kilpailuja. Kilpailutapahtumana pidetään esimerkiksi kokonaisuutta, jossa järjestetään kaikki taso- ja kokoluokat sisältävä kilpailu sekä lisäksi kaikki kokoluokat sisältävä 3-luokan kilpailu. Kansallinen kilpailu Kansallisella kilpailulla tarkoitetaan SAGIn myöntämää Suomessa järjestettävää kilpailua. Kansainvälinen kilpailu Kansainvälisellä kilpailulla tarkoitetaan FCI:n myöntämää kansainvälistä kilpailua, jossa jaetaan CACIAG. Arvokilpailu Kansallisena arvokilpailuna pidetään agilityn SM-kilpailua, maajoukkueen karsintakilpailua ja maaottelua sekä muita vastaavia kilpailuja, joiden järjestämisestä voidaan päättää kansallisesti. Kansainvälisiä FCI:n alaisuudessa järjestettäviä kilpailuja, kuten MM-kilpailua, tai European Open - tai Junior EO -kilpailua, ei pidetä agilitysäännöstön mukaisina kansallisina arvokilpailuina, vaan näitä kilpailuja koskevat omat FCI:n säännöt ja ohjeet. Kilpailusuoritus Kilpailusuoritus tehdään kilpailukehässä. Koirakon kilpailusuoritus alkaa, kun ajanotto käynnistyy. Kilpailusuoritus päättyy, kun ajanotto pysähtyy tai koirakon suoritus hylätään tai keskeytetään. Kilpailuun osallistuminen Koirakon katsotaan osallistuvan kilpailuun, kun koirakko on ilmoittautunut sääntöjen edellyttämällä tavalla kilpailuun sekä ilmoittautunut ohjeiden mukaisesti kilpailupaikalla. Kilpailuun osallistuminen kestää siihen asti, kun valitusaika on umpeutunut. Agilitytuomari Agilitytuomari voi olla joko arvostelu- tai ylituomari. Kansallisen kenneljärjestön hyväksymällä arvostelutuomarilla on oikeus toimia tuomarina joko pelkästään kotimaassaan tai myös ulkomailla järjestettävissä kansallisissa kilpailuissa. Kansainvälisissä kilpailuissa toimivan tuomarin tulee taas aina olla FCI:n vahvistama ylituomari. Kaikki suomalaiset agilitytuomarit ovat ylituomareita, joten heillä on oikeus toimia kansallisten ja kansainvälisten kilpailujen tuomareina. Tarkemmin agilitytuomarin kelpoisuudesta ja tehtävistä on kerrottu kohdassa 10 Agilitytuomari ja hänen varahenkilönsä.

6 6(34) Vastaava koetoimitsija Vastaava koetoimitsija edustaa kilpailunjärjestäjää ja vastaa kilpailunjärjestäjän vastuulle kuuluvista asioista. Vastaavan koetoimitsijan tulee olla kansallisesti pätevöity agilityn koetoimitsija. Sertifikaatti Sertifikaatilla tarkoitetaan agility- ja hyppysertifikaattia. Sertifikaattien jakaminen 3-luokassa aloitettiin Tarkempia ohjeita sertifikaattien jakamisesta on annettu kohdassa 18 Sijoitukset, sertifikaatit ja valionarvot. AGILITYKILPAILUN JÄRJESTÄMINEN 7 Ratatyypit ja kilpailuluokat Ratatyypit Agilitykilpailu voidaan järjestää agility- tai hyppyradalla. Kansallisissa agilitykilpailussa tulee käyttää agilitytuomarin ohjeessa määriteltyjä kansallisia esteitä. Kansalliset esteet ovat pitkälti FCI:n hyväksymien esteiden mukaisia, mutta osaan esteistä (mm. keinu) on tehty koirien turvallisuuteen liittyvistä syistä kansallisella tasolla noudatettavia muutoksia. Kansainvälisissä kilpailuissa tulee aina käyttää vain FCI:n agilitysääntöjen mukaisia esteitä. Kilpailuluokat Kilpailuluokka määrittyy koiran kokoluokan (mini / medi / maksi) ja sen tasoluokan (1 / 2 / 3) mukaan. Koiran siirtäminen 3-luokasta 2-luokkaan Koiran omistaja voi anoa SAGIlta koiran siirtämistä 3-luokasta 2-luokkaan. Siirtyminen takaisin alempaan tasoluokkaan on lopullinen. Muutosanomuslomake täytetään ja toimitetaan SAGIlle kahtena (2) kappaleena. Siitä tulee käydä ilmi koiran taso- ja kokoluokka, virallinen nimi, kutsumanimi, rotu, sukupuoli, rekisterinumero sekä omistajan nimi ja yhteystiedot. Myöhemmin käyttöön tulee sähköinen lomake, jonka täyttö vaatii Sporttirekisteri-tunnistautumisen. SAGIn käsiteltyä tasoluokan muutosanomuksen toinen anomuslomakkeista toimitetaan takaisin koiran omistajalle. Seuraavassa kilpailussa agilitytuomari vahvistaa siirtämisen takaisin 2-luokkaan SAGIn vahvistaman muutosanomuksen perusteella, ja siirrosta tehdään merkintä kilpailukirjaan. Lausunto tai sen kopio tulee olla myöhemminkin mukana kilpailuissa. Alempaan tasoluokkaan siirretty koira ei voi saada luokanvaihtoon oikeuttavia nollatuloksia (LUVA) eikä vastaanottaa sertifikaattia. Luokanvaihtoon oikeuttavat nollatulokset eivät myöskään siirry seuraavalle koiralle. Kaikki luokassa kilpailevat koirat lasketaan kuitenkin osallistujamäärään.

7 7(34) 8 Kilpailujen myöntäminen Agilitysäännöstön mukaan SAGI myöntää kansalliset kilpailut, Kennelliitto myöntää kansalliset arvokilpailut ja FCI kansainväliset kilpailut. Kennelliitto on kuitenkin delegoinut SAGIlle oikeuden päättää SM-kilpailun ja maajoukkueen karsintakilpailun järjestämisestä. Kilpailu voidaan jättää myöntämättä, mikäli samana ajankohtana lähialueelle on anottu järjestettäväksi useita päällekkäisiä agilitykilpailuja tai Suomessa järjestetään kansainvälinen (esim. MM-kilpailu, PM-kilpailu) tai kansallinen arvokilpailu (esim. SM-kilpailu, maajoukkueen karsintakilpailu, maaottelu) tai muu lajin kannalta merkittävä tapahtuma (esimerkiksi SAGIn vuosikokous). Kilpailunjärjestämisoikeus voidaan myös evätä, jos kilpailunjärjestäjän tiedetään aiemmin toimineen merkittävällä tavalla agilitysäännöstön vastaisesti tai kilpailun järjestämisessä on ollut huomattavia ongelmia, järjestäjä on jättänyt starttimaksut maksamatta tai muutoin ei ole takeita kilpailujen moitteettomasta järjestämisestä. SAGIlla on myös oikeus halutessaan määritellä, minkälaisia kilpailusarjoja Suomessa voidaan järjestää. Järjestäjältä, jonka kilpailun katsotaan olevan osa sellaista kilpailusarjaa, joka ei ole SAGIn ohjeiden mukainen, voidaan evätä järjestämisoikeus. 9 Kilpailun järjestämisoikeuden anominen Kilpailunjärjestäjä sitoutuu noudattamaan agilitysäännöstöä anoessaan kilpailunjärjestämisoikeutta. Anominen tapahtuu SAGIn ylläpitämän sähköisen kilpailu- ja tulosjärjestelmän (KITU) kautta, johon SAGIn jäsenyhdistykset pääsevät kirjautumaan intra-tunnuksillaan. Lisätietoja kilpailu- ja tulosjärjestelmän (KITU) ominaisuuksista ja käyttämisestä annetaan erillisessä kilpailujen tulosjärjestelmää (KITU) koskevassa ohjeessa. Kansallisia kilpailuja voidaan tarvittaessa anoa myös kirjallisella lomakkeella. Kansainvälisiä kilpailuja tai arvokilpailuja anoessaan tulee kilpailunjärjestäjän tsähköisen anomuksen lisäksi aina toimittaa kirjallinen Kennelliiton koe- ja kurssianomus SAGIn toimistoon, josta se toimitetaan Kennelliitolle. Jos kilpailu on osa jotain kilpailusarjaa, tulee siitä olla maininta sekä sähköisessä että kirjallisessa hakemuksessa. Kilpailunjärjestäjä Kilpailun voi järjestää Kennelliitto, SAGI tai SAGIn jäsenyhdistys. Osakeyhtiöillä tai muilla kaupallisilla toimijoilla ei ole oikeutta järjestää virallisia kilpailuita. Vastaava koetoimitsija edustaa kilpailunjärjestäjää ja vastaa kaikista kilpailunjärjestäjän vastuulle kuuluvista asioista, jotka jäävät agilitytuomarin toimivallan ulkopuolelle. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi kilpailuorganisaation muodostaminen ja kilpailuiden organisoiminen, ilmoittautumisten hyväksymättä jättäminen sekä muut vastaavat kilpailun järjestämiseen ja

8 8(34) läpivientiin liittyvät tehtävät. Vastaava koetoimitsija varmentaa koirien kilpailukirjoihin sääntöjen mukaan kirjattavat tulokset (nollatulokset ja muut merkitykselliset tulokset) tuomarin vahvistaman kilpailupöytäkirjan mukaisesti. Vastaavan koetoimitsijan tai ennalta ilmoitetun varahenkilön on oltava läsnä koko kilpailun ajan. Mikäli vastaavalla koetoimitsijalla on varahenkilö, tulee hänet mainita nimeltä kilpailuanomuksessa. Vastaavan koetoimitsijan sekä hänen mahdollisen varahenkilönsä tulee olla kansallisesti pätevöity agilityn koetoimitsija. Anomisen määräaika Kaikki kansalliset ja kansainväliset kilpailut sekä arvokilpailut anotaan Kennelliiton määräaikaisilmoituksen mukaisessa aikataulussa. Kilpailujen anomiseen liittyvistä määräajoista on annettu tarkempia ohjeita agilitykilpailujen järjestämisohjeessa. Anomuksen sisältö Kilpailuanomuksessa on mainittava järjestävä yhdistys, vastaava koetoimitsija, tuomari, mahdollinen kilpailutapahtuman nimi ja erityispiirteet, osanottorajoitukset, aika ja paikka, kilpailuluokat sekä osanottomaksua ja ilmoittautumista koskevat tiedot. Kilpailunjärjestäjänä voi olla vain yksi yhdistys. Jos kilpailun järjestelyihin osallistuu useampi yhdistys, anomuksessa on aina ilmoitettava se yhdistys, joka yksin vastaa kilpailunjärjestäjälle agilitysäännöstön mukaan kuuluvista velvollisuuksista. Kullekin kilpailulle tulee nimetä vastaava koetoimitsija. Vastaava koetoimitsija voi käyttää apunaan avustavia koetoimitsijoita. Vastaavan koetoimitsijan vaihtumisesta on ilmoitettava viipymättä SAGIlle. Vastaavan koetoimitsijan osallistumista sellaiseen kansalliseen kilpailuun, jonka vastaavana koetoimitsijana hän toimii, ei ole suoranaisesti kielletty. Vastaavan koetoimitsijan tulee kuitenkin nimetä avustava koetoimitsija toimimaan vastaavana koetoimitsijana siinä kilpailuluokassa, jossa kilpailun varsinainen vastaava koetoimitsija itse kilpailee. Mikäli kilpailupaikalla syntyy sellainen tilanne, joka vaatii vastaavan koetoimitsijan läsnäoloa tai jonka takia hänen esteellisyytensä voidaan kyseenalaistaa, hänen oikeutensa kilpailla väistyy vastaavan koetoimitsijan tehtävien vuoksi. Kansainvälisen kilpailun tai arvokilpailun vastaava koetoimitsija ei saa itse osallistua kilpailuun. Kilpailutapahtuman vakiintunut nimi on mainittava anomuksessa. Samoin anomuksessa on mainittava kilpailun mahdollisista erityispiirteistä (esim. piirinmestaruuskilpailu, Juniori Cup, tai kilpailun kuuluminen johonkin kilpailusarjaan). Kennelliiton kokeiden ja kilpailuiden rajoituksia koskevan ohjeen mukaisista osanottorajoituksista on mainittava anomuksessa. Mikäli osallistumiselle kansallisen kilpailun 3- luokkaan on asetettu rajoituksia muun kuin osallistujamäärän perusteella, kilpailuluokassa saavutetut tulokset ja sijoitukset eivät oikeuta sertifikaatteihin. Saman päivän aikana voidaan järjestää vain kaksi rajoitettua kilpailua. Mikäli kilpailuun osallistuvien koirien määrää on rajoitettu, voidaan sen lisäksi asettaa ainoastaan yksi etusijan antava ehto kilpailua kohden.

9 9(34) Anomuksessa on ilmoitettava kilpailun aika ja paikka sekä kilpailuluokat. Osallistumismaksu voidaan porrastaa esimerkiksi starttien lukumäärän tai ilmoittautumisen päivämäärän mukaan. Kilpailu voidaan katsoa rajoitetuksi kilpailuksi, jos osallistumismaksun suuruuden, kilpailupaikan sijainnin tai muun kilpailun järjestämiseen liittyvän seikan perusteella tarkoitus on ollut kohtuuttomasti rajoittaa kilpailuun osallistuvien koirien määrää. Anomuksessa on nimettävä kilpailun agilitytuomari sekä hänen varahenkilönsä. Jokaiselle kansalliselle kilpailuluokalle voidaan nimetä erikseen vastaava agilitytuomari ja tarvittaessa tämän varahenkilö. Mikäli kilpailuluokasta vastaavaa tuomaria ei ole erikseen nimetty, toimii kilpailulle nimetty agilitytuomari automaattisesti kaikkien kilpailuluokkien vastaavana tuomarina. Kansainväliseen kilpailuun ja arvokilpailuun tulee nimetä kilpailun johtava ylituomari, jonka tulee olla paikan päällä koko kilpailun ajan ja vastata kilpailun kulkuun liittyvien päätösten ja ratkaisujen (esimerkiksi kilpailukelpoisuuteen ja erimielisyyksiin liittyvät asiat) tekemisestä. Kansallisessa arvokilpailussa johtavan ylituomarin tulee olla Suomen kansallinen ylituomari. Lisäksi kansainväliseen kilpailuun ja arvokilpailuun on nimettävä kilpailuluokkien arvostelemisesta vastaavat agilitytuomarit sekä avustavat agilitytuomarit. Kilpailunjärjestäjän tulee hankkia agilitytuomarin ja hänen varamiestensä suostumukset ennen tuomaria koskevan tiedon täyttämistä kilpailu- ja tulosjärjestelmään (KITU). Ulkomaisille tuomareille on hyvä lähettää Kennelliiton virallinen kutsulomake esimerkiksi ruotsin- tai englanninkielisenä. Kilpailun tuomariksi suostuneen agilitytuomarin tiedot voidaan täyttää kilpailu- ja tulosjärjestelmään (KITU), mutta ulkomaisen agilitytuomarin (arvostelu- tai ylituomari) oikeudet tulee tarkistaa ennen kilpailun lopullista hyväksymistä. Kennelliitto tai SAGI tarkistaa ulkomaisen tuomarin arvosteluoikeudet kilpailunjärjestäjän antamien tietojen pohjalta. Ulkomaisen tuomarin oikeudet tulee tarkastaa aina, vaikka hänen nimensä olisi SAGIn intran tuomarilistassa. Tähän listaan ei tule automaattisesti päivityksiä. Kilpailu anotaan aina yhdellä kertaa. Myös kaikki yhden tasoluokan kokoluokat on anottava samalla kertaa, vaikka kokoluokat järjestettäisiin eri päivinä. Kaikki anomuksen jättämisen jälkeen tapahtuneet muutokset on ilmoitettava mahdollisimman pikaisesti SAGIlle. Ennen kilpailujen anomisajankohdan päättymistä voi kilpailunjärjestäjä itse muuttaa kilpailun tietoja kilpailu- ja tulosjärjestelmässä (KITU). Anomisen määräajan tai kilpailujen hyväksymisen jälkeen muutokset kilpailu- ja tulospalvelujärjestelmään (KITU) tehdään keskitetysti SAGIn toimesta. Muutoksista tulee ilmoittaa osoitteeseen Anomuksen osoittaminen Kaikkien kansallisten ja kansainvälisten kilpailujen ja arvokilpailujen anomukset osoitetaan SAGIlle. Kilpailujen anominen tapahtuu lähtökohtaisesti SAGIn kilpailu- ja tulosjärjestelmässä

10 10(34) (KITU), johon SAGIn jäsenyhdistykset pääsevät kirjautumaan intra-tunnuksillaan. Kansainvälisten kilpailujen osalta kilpailunjärjestäjän on lisäksi toimitettava kirjallinen Kennelliiton koe- ja kurssianomus SAGIn toimistoon osoitteeseen: Suomen Agilityliitto Radiokatu Helsinki Arvokilpailujen anomisesta annetaan vuosittain tarkempia ohjeita samassa yhteydessä, kun kilpailujen järjestämisoikeus ilmoitetaan haettavaksi. Lisätietoja kilpailu- ja tulosjärjestelmän (KITU) ominaisuuksista ja käyttämisestä annetaan erillisessä kilpailu- ja tulosjärjestelmää (KITU) koskevassa ohjeessa. Kilpailusta tiedottaminen Myönnetyt kilpailut julkaistaan SAGIn internet-sivuilla. SAGI toimittaa myönnetyistä kilpailuista listan Kennelliitolle, joka julkaisee kilpailut Koiramme-lehdessä. Lista hyväksytyistä kilpailuista toimitetaan SAGIn toimesta myös niille kennelpiireille, joiden alueella kilpailut järjestetään. Kansallisista kilpailuista olisi hyvä tiedottaa myös kilpailunjärjestäjän omilla internet-sivuilla. Kansainvälisistä kilpailuista on aina tiedotettava kilpailujärjestäjän internet-sivuilla vähintään suomeksi ja englanniksi. 10 Agilitytuomari ja hänen varahenkilönsä Kansainväliseen kilpailuun ja arvokilpailuun tulee nimetä kilpailun johtava ylituomari, jonka tulee olla paikan päällä koko kilpailun ajan ja vastata kilpailun kulkuun liittyvien päätösten ja ratkaisujen (esimerkiksi kilpailukelpoisuuteen ja erimielisyyksiin liittyvät asiat) tekemisestä. Kansallisessa arvokilpailussa johtavan ylituomarin tulee olla suomalainen. Lisäksi kansainväliseen kilpailuun ja arvokilpailuun on nimettävä kilpailun / kilpailuluokkien arvostelemisesta vastaavat agilitytuomarit sekä avustavat agilitytuomarit. Kansainvälisen kilpailun johtava ylituomari voi toimia myös arvostelevana tuomarina. Kansainvälisen kilpailun tai arvokilpailun tuomarina voi toimia vain ylituomarin oikeudet omaava agilitytuomari. Kansalliselle kilpailulle on nimettävä kilpailun agilitytuomari sekä hänen varahenkilönsä. Jokaiselle kansalliselle kilpailuluokalle voidaan nimetä erikseen vastaava agilitytuomari ja tarvittaessa tämän varahenkilö. Mikäli kilpailuluokasta vastaavaa tuomaria ei ole erikseen nimetty, toimii kilpailulle nimetty agilitytuomari automaattisesti kaikkien kilpailuluokkien vastaavana tuomarina. Kansallisen kilpailuluokan tuomarina voi toimia ylituomarin tai arvostelutuomarin oikeudet omaava henkilö. Vastaavan agilitytuomarin nimeäminen kilpailuluokittain mahdollistaa sen, että useampi kuin yksi saman koko- ja tasoluokan kilpailuluokka voidaan joustavasti järjestää peräkkäin ilman, että kilpailulle nimetyn agilitytuomarin tulee olla paikan päällä koko kilpailun ajan. Esimerkiksi

11 11(34) tuomari X voidaan nimetä kilpailuluokan vastaavaksi tuomariksi kilpailuluokkiin mini 1 (A-kisa, B- kisa ja C-kisa), tuomari Y kilpailuluokkiin medi 1 (A-kisa, B-kisa ja C-kisa) ja tuomari Z kilpailuluokkiin maksi 1 (A-kisa, B-kisa ja C-kisa). Agilitytuomarin tulee olla FCI:n tunnustaman kansallisen kenneljärjestön hyväksymä agilitykilpailujen tuomari sekä FCI:n tunnustaman kansallisen kenneljärjestön jäsen. Suomalaisen agilitytuomarin tulee olla Kennelliiton ja SAGIn jäsenseuran jäsen. Jäsenseurojen tuleekin seurata, että agilitytuomarien ilmoittamat seurajäsenyydet ovat voimassa. Kennelliitto tai SAGI tarkistaa ulkomaisen agilitytuomarin (ylituomari tai arvostelutuomari) arvosteluoikeudet kilpailunjärjestäjän pyynnöstä. Ulkomaisen tuomarin perehdyttämisestä kansallisiin sääntöihin vastaa aina suomalainen agilitytuomari, ja se tulee tehdä hyvissä ajoin ennen kilpailua. Kilpailujärjestäjän vastuulla hankkia perehdyttäjäksi suomalainen agilitytuomari, jos kilpailussa ei ole tuomarina yhtään suomalaista agilitytuomaria. Ottaessaan vastaan tuomarin tehtävän agilitytuomari sitoutuu noudattamaan agilitysäännöstöä. Kun agilitytuomari on kirjallisesti vahvistanut ottavansa tuomarin tehtävän vastaan, kilpailunjärjestäjä ei voi enää vaihtaa kilpailulle nimettyä agilitytuomaria. Tuomarin tehtävän vastaanottaminen sitoo myös agilitytuomaria. Agilitytuomari voi peruuttaa tehtävän vain sairauden, työesteen tai muun vastaavan henkilökohtaisen syyn johdosta. Ollessaan estynyt tulee tuomarin ensisijaisesti hankkia itselleen sijainen. Aina kun kilpailun agilitytuomaria halutaan vaihtaa, kilpailunjärjestäjän tulee olla yhteydessä SAGIn toimistoon. Perustellusta syystä SAGI voi nimetä kilpailulle toisen agilitytuomarin. Kilpailun nimettynä (johtavana) ylituomarina toimiva agilitytuomari ei voi kilpailla kyseessä olevassa kilpailussa. Kansallisessa kilpailussa arvostelevana tuomarina toimiva agilitytuomari voi kilpailla kilpailuluokassa, jonka arvostelusta hän ei itse vastaa. Myös avustava tuomari voi osallistua sellaiseen kilpailuluokkaan, jonka arvostelusta hän itse ei itse vastaa. Kilpaileva tuomari ei voi osallistua minkäänlaiseen omaa kilpailuluokkaansa koskevaan kilpailulliseen ratkaisuun. Mittauskollegioon osallistuminen ennen kilpailutapahtumaa on sallittu. Kansainvälisessä kilpailussa tai arvokilpailussa tuomarina toimiva ei saa itse osallistua kilpailuun. Agilitytuomarin tehtävät Agilitytuomarin tehtävänä on valvoa, että kilpailussa noudatetaan agilitysäännöstöä sekä vastata kilpailusuoritusten sääntöjenmukaisesta, tasapuolisesta ja oikeudenmukaisesta arvostelusta. Tarkempia ohjeita agilitytuomarin tehtävistä ja arvostelusta on annettu B.1 Agilitytuomarin ohjeessa.

12 12(34) Puuttuminen sopimattomaan käyttäytymiseen kilpailupaikalla Agilitytuomarilla on velvollisuus puuttua ohjaajien sopimattomaan käyttäytymiseen kilpailupaikalla. Lisäohjeistusta: Kurinpidolliset asiat ja raportoinnit. Ollessaan kilpailijana tuomarin on esiinnyttävä ensisijaisesti kilpailijan roolissa. Vakavia rikkeitä havaitessaan hänen tulee puuttua niihin ja viedä asiat johtavan ylituomarin tiedoksi ja ratkaistavaksi. Agilitytuomarin käytössä olevista keinoista on kerrottu tarkemmin kohdassa 22 Sopimaton käyttäytyminen. Erimielisyyksien ratkaisu Agilitytuomarin tehtäviin kuuluu ratkaista kilpailun tai kilpailutapahtuman aikana syntyneet erimielisyydet sääntöjen mukaisesti ottaen huomioon Reilun Pelin säännöt. Erimielisyyksiä saattaa syntyä useiden eri toimijoiden kesken. Menettelystä erimielisyystilanteessa on kerrottu tarkemmin kohdassa 23 Erimielisyydet, valitukset ja oikaisuvaatimukset. Jatkokoulutus Agilitytuomarin tulee osallistua säännöllisesti SAGIn järjestämään agilitytuomareiden jatkokoulutukseen Kennelliiton Palkinto- ja ylituomareiden koulutus ja pätevöiminen sekä toiminta -ohjeen mukaisesti. Jääviyssääntö Agilitytuomarin jääviys määräytyy Kennelliiton jääviyssäännön mukaan. Pääsääntönä on, ettei tuomari saa toimia siinä kokeessa nimettynä (johtavana) ylituomarina, johon osallistuu hänen omistamansa koira tai sopimuksen perusteella hänen hallitsemansa koira. Kasvatustoimintaa harjoittavien tuomareiden onkin syytä etukäteen tarkasti harkita, milloin heidän kannattaa toimia kansallisen kilpailun nimettynä taikka kansainvälisen tai arvokilpailun johtavana ylituomarina. Jääviyssäännössä on nimenomaisesti mainittu, että nimetyn (johtavan) ylituomarin perheenjäsenen omistama tai sopimuksen perusteella hallitsema koira ei saa osallistua siihen kokeeseen, jossa kyseinen ylituomari toimii. Lisäksi jääviyssäännössä on lueteltu ne tilanteet, joissa kilpailuluokan arvosteleva tuomari on jäävi tehtäväänsä. Jääviyssäännössä ei sen sijaan ole tarkasti selvitetty, miten kilpailulle nimetyn (johtavan) agilitytuomarin taikka kilpailun / kilpailuluokan arvostelevan agilitytuomarin jääviystilanteessa tulisi toimia. Säännön hengen mukaan koiran ei tulisi päästä osallistumaan kilpailuun, jonka nimetty (johtava) agilitytuomari tai arvosteleva agilitytuomari on osoittautunut jääviksi.

13 13(34) Mikäli kilpailun / kilpailuluokan agilitytuomari on ilmoittautumisen jälkeen jouduttu vaihtamaan ja uusi agilitytuomari osoittautuu jääviksi, niin kilpailunjärjestäjä on velvollinen palauttamaan osallistumismaksun. 11 Kilpailun järjestäminen Kilpailu järjestetään agilitysäännöstön mukaisesti. Kilpailunjärjestäjän on noudatettava myös yleisötapahtuman järjestämiseen liittyviä viranomaismääräyksiä. Kilpailunjärjestäjän tulee kiinnittää erityistä huomiota kilpailutapahtuman turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen. Lainsäädäntö edellyttää yleisötapahtuman järjestäjältä pelastussuunnitelman laatimista. Kilpailu tulee järjestää taloudellisesti vastuullisella tavalla. 12 Kilpailun siirto tai peruutus Kilpailu voidaan siirtää tai peruuttaa Kennelliiton kokeiden ja kilpailujen ajankohdan siirtoa koskevan ohjeen mukaisesti. Kilpailu voidaan siirtää tai peruuttaa vain poikkeustapauksissa, päätös kilpailun siirtämisestä tai peruuttamisesta tulee tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen kilpailun alkamista. Kilpailun siirtäminen on mahdollista ainoastaan saman kilpailujen anomis- / järjestämiskauden sisällä. Agilitytuomari ja kilpailunjärjestäjä tekevät yhdessä päätöksen kilpailun siirtämisestä tai peruuttamisesta. Yleisten kilpailun siirtoa tai peruuttamista koskevien perusteiden lisäksi agilitykilpailu voidaan peruuttaa, mikäli kaikkiin kilpailuluokkiin yhteensä on ilmoittautunut vähemmän kuin 20 koirakkoa. Kilpailu tulee siirtää tai peruuttaa, mikäli kilpailua ei kilpailupaikkaan, alustaan, esteisiin, riittämättömään valaistukseen tai säätilaan liittyvissä poikkeuksellisissa olosuhteissa tai muista vastaavista ääriolosuhteista johtuen voida viedä läpi turvallisesti. Kilpailun siirrosta tai peruuttamisesta on aina ilmoitettava välittömästi SAGIlle ja kilpailuun ilmoittautuneille ohjaajille henkilökohtaisesti. Lisäksi kilpailun siirrosta tai peruuttamisesta on tehtävä merkintä kilpailupöytäkirjaan. Mikäli kilpailu peruutetaan kilpailunjärjestäjästä riippumattomien poikkeuksellisten olosuhteiden taikka muiden vastaavien ääriolosuhteiden johdosta, kilpailunjärjestäjällä ei ole velvollisuutta palauttaa osallistumismaksuja. 13 Kansainväliset kilpailut Kansainvälinen kilpailu käydään 3-luokan agilityradalla. Kansainvälisen kilpailun agilitytuomarilla ja kilpailun avustavalla tuomarilla tulee olla oikeudet toimia FCI:n myöntämän kansainvälisen kilpailun tuomarina.

14 14(34) Agilitytuomarit voivat olla joko arvostelu- tai ylituomareita. Arvostelutuomarilla on oikeus toimia tuomarina joko kotimaassaan tai ulkomailla järjestettävissä kansallisissa kilpailuissa. Kansainvälisissä kilpailuissa toimivan tuomarin tulee aina olla ylituomari. Pyydettäessä ulkomaista tuomaria kansainvälisen kilpailun tuomariksi tulee aina selvittää, että tuomarilla on ylituomarin oikeudet, ja että hänellä siten on oikeus arvostella kansainvälisiä kilpailuja. Kaikki suomalaiset agilitytuomarit ovat ylituomareita, joten he voivat esteettä toimia kansainvälisten kilpailujen tuomareina. Kansainvälisissä kilpailuissa noudatetaan vain voimassa olevia FCI:n agilitysääntöjä ja tulkintaohjetta (Judging Guidelines). SAGI on kääntänyt FCI:n agilitysäännöt ja tulkintaohjeen suomeksi. Jos englannin- ja suomenkielinen versio ovat ristiriidassa, noudatetaan englanninkielisiä FCI:n agilitysääntöjä ja tulkintaohjetta. Kansainväliset kilpailut anotaan SAGIlta Kennelliiton määräaikaisilmoituksen mukaisesti. Kilpailunjärjestäjän on hyvä huomata, että kansainväliset kilpailut tulee anoa aikaisemmin kuin vastaavalle ajanjaksolle anottavat kansalliset kilpailut. Kansainväliset kilpailut anotaan SAGIn kilpailu- ja tulosjärjestelmän (KITU) kautta. Lisäksi SAGIn toimistoon pitää toimittaa erikseen kirjallinen koe- ja kurssianomus, joka toimitetaan Kennelliitolle. AGILITYKILPAILUUN OSALLISTUMINEN 14 Kilpailukelpoisuus ja sen rajoittaminen Kilpailukelpoisuudella tarkoitetaan sitä, että ohjaajan ja koiran on täytettävä kilpailuun osallistumiselle asetetut edellytykset. Ohjaaja vastaa omasta ja koiransa kilpailukelpoisuudesta. Alle 18-vuotiaan henkilön osalta ohjaajan ja koiran kilpailukelpoisuudesta vastaa ohjaajan huoltaja. Kilpailunjärjestäjä vastaa ohjaajan ja koiran kilpailukelpoisuuden tarkastamisesta. Mikäli ohjaaja tai koira ei täytä kaikkia kilpailuedellytyksiä, on vastaavan koetoimitsijan suljettava koirakko kilpailusta tai kilpailutapahtumasta. Koirakon mahdollisesti jo saavuttamat, sääntöjen vastaiset tulokset mitätöidään jälkikäteen. Vastaavan koetoimitsijan tulee ilmoittaa agilitytuomarille havaitessaan puutteita koiran suorituskyvyssä tai yleiskunnossa. Agilitytuomari on velvollinen tarkistamaan koiran ja sen kunnon ennen tämän suoritusvuoroa sekä epäämään lähtöluvan tarvittaessa. Ohjaajan kilpailukelpoisuus Kilpailuoikeus (kilpailulisenssi). Ohjaajan on oltava FCI:n tunnustamaan kansalliseen kenneljärjestöön kuuluvan jäsenseuran jäsen, ja hänellä on oltava kotimaassaan kilpailuoikeus. Kilpailuoikeus on pystyttävä aina todistamaan asianmukaisin dokumentein.

15 15(34) Suomalaisen ohjaajan kilpailuoikeus osoitetaan kilpailulisenssillä. Lisenssin voi hankkia vain SAGIn jäseneksi kuuluvan seuran jäsen. Ohjaaja edustaa yksilökilpailuissa sitä seuraa, jonka nimissä lisenssi on lunastettu. Ohjaaja voi kesken lisenssikauden siirtyä edustamaan toista seuraa ilmoitettuaan siitä SAGIlle ja maksettuaan edustusseuran muutoksesta määrätyn vaihtomaksun. Seurojen pitää huolehtia siitä, että seuran nimiin lisenssin hankkineet henkilöt ovat myös seuran jäseniä. Jäsenyyden puuttumisesta tai väärinkäytöksistä on ilmoitettava SAGIlle. Joukkueluokassa ohjaaja edustaa ensisijaisesti sitä seuraa, jonka jäsenenä hän on hakenut lisenssin. Kilpailija voi halutessaan edustaa joukkuekilpailussa jotakin toista SAGIn jäsenseuraa, mutta hänen tulee saada siihen ensisijaisen seuransa kirjallinen lupa. Hänen tulee olla myös joukkueen nimittäneen seuran jäsen. Kilpailijan tulee hakea edustuslupaa riittävän ajoissa. Seuran tulee tehdä edustuslupaa koskeva päätös viimeistään kaksi viikkoa ennen ilmoittautumisajan päättymistä, jotta kilpailijalla on tosiasiallinen mahdollisuus käyttää saamaansa lupaa. Mikäli SAGIn jäsenseura lopettaa toimintansa, tai se eroaa tai erotetaan liitosta, lisenssinhaltijalla on yksi (1) kuukausi aikaa liittyä toisen SAGIn jäsenseuran jäseneksi ilman, että lisenssin voimassaolo katkeaa. Vakuutuksellinen kilpailulisenssi sisältää Sporttiturvan (Pohjolan urheiluvakuutus), joka on voimassa kilpailuissa, harjoituksissa ja näihin liittyvillä meno- ja paluumatkoilla sekä ulkomailla (korkeintaan 3 kk:n pituisilla matkoilla) samoin edellytyksin kuin Suomessa. Vakuutusturva päättyy sen vakuutuskauden lopussa, jonka aikana vakuutettu täyttää 80 vuotta. Pohjola ei myönnä tapaturmavakuutusta yli 80-vuotiaalle ohjaajalle. Tästä syystä yli 80-vuotias ohjaaja saa omalla vastuullaan osallistua agilitykilpailuun ilman vakuutusta. Kilpailulisenssi tulee voimaan vasta kun yli 80-vuotias ohjaaja on lähettänyt SAGIle kirjallisen vakuutuksensa siitä, että kilpailee omalla vastuullaan. Mikäli lisenssin lunastajalla on oma urheiluvammat kattava tapaturmavakuutus, hän voi lunastaa lisenssin ilman vakuutusta. Kilpailulisenssi tulee voimaan vasta, kun vakuutusyhtiön vakuutustodistus on toimitettu SAGIlle. Vakuutustodistuksesta on hyvä käydä ilmi, että vakuutus kattaa myös agilityurheilussa aiheutuneet tapaturmat ja vammat. Vakuutusyhtiön todistus tulee toimittaa uudelleen SAGIn toimistolle aina uuden lisenssikauden alkaessa. Ulkomaalaisella tai ulkomailla kilpailevalla suomalaisella ohjaajalla on oikeus osallistua virallisiin kilpailuihin, mikäli hän osoittaa omaavansa kilpailuoikeuden jossakin toisessa valtiossa. Ohjaajan tulee tällöin olla FCI:n tunnustamaan kansalliseen kenneljärjestöön kuuluvan jäsenseuran jäsen sekä täyttää muut mahdolliset kyseisen maan kansallisen kilpailuoikeuden myöntämisen edellytykset. Ulkomaalaisella tai ulkomailla kilpailevalla suomalaisella ohjaajalla on oltava edustamansa maan kansallisen kenneljärjestön kilpailukirja tai lisenssi tai muu

16 16(34) vastaava asiakirja todistuksena kilpailuoikeudesta. Mikäli ulkomaalaisella ohjaajalla on asuinpaikka Suomessa (yli 6 kk), kilpailijan tulee aina lunastaa suomalainen kilpailulisenssi. Ohjaajan ikä. Ikäkausikilpailujen (juniorit, seniorit) osallistumisoikeus alkaa sen vuoden alusta, jonka aikana kilpailija täyttää alaikärajan, ja loppuu sen vuoden lopussa, jonka aikana kilpailija täyttää yläikärajan. Ohjaajan antidoping. Lunastaessaan kilpailulisenssin ohjaaja sitoutuu siihen, ettei osallistu kilpailuun kielletyn aineen vaikutuksen alaisena. Samalla ohjaaja sitoutuu noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n vahvistamaa antidopingsäännöstöä. Ohjaaja on velvollinen tutustumaan antidopingsäännöstöön. Tiedot kielletyistä doping-aineista ja menetelmistä löytyvät ADT:n vuosittaisesta julkaisusta Kielletyt ja sallitut lääkeaineet urheilussa. ADT:n luettelot eivät sisällä kaikkia Suomessa käytössä olevia lääkevalmisteita. Tästä syystä urheilijan onkin hyvä aina selvittää lääkäriltä tai apteekista, sisältääkö lääke tai ravintolisä kiellettyjä aineita. Kiellettyjen lääkeaineiden käyttäminen on kuitenkin sallittua, mikäli käyttö on lääketieteellisesti perusteltua eikä asianmukaista vaihtoehtoista lääkitystä tai hoitomenetelmää ole olemassa. Lääkityksestä ei saa koitua urheilijalle ylimääräistä hyötyä terveisiin urheilijoihin verrattuna. Kilpailulisenssinhaltija voidaan määrätä dopingtestiin milloin tahansa kilpailu- tai harjoittelukaudella. Dopingtestauksesta vastaa Suomen Antidopingtoimikunta ADT. Mikäli urheilijasta otetun testin tulos ilmenee positiiviseksi, ADT tarkistaa jälkikäteen, että kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa olevien aineiden käytölle on lääketieteellinen peruste. ADT pyytää urheilijaa toimittamaan tarvittavat todistukset ja selvitykset jälkikäteen. Todistukseksi käy esimerkiksi lääkärintodistus. Antidopingsäännöstön vastaisesti toimineelle ohjaajalle voidaan määrätä lisenssiehtojen mukainen rangaistus antidopingrikkomuksesta. Lisätietoja antidopingista löytyy myös internet-osoitteesta Koiran kilpailukelpoisuus Kilpailukirja. Koiralla tulee olla agilitytuomarin vahvistama kilpailukirja. Kilpailukirjan voi hankkia etukäteen seuralta tai kilpailutapahtumissa kilpailunjärjestäjältä. Kilpailukirjan perustiedot kannattaa täyttää etukäteen, jolloin kilpailukirjan vahvistaminen sujuu mutkattomasti kilpailupaikalla. Agilitytuomari määrittää koiran kokoluokan kilpailukirjan vahvistamisen yhteydessä. Agilitytuomari voi määrätä kokoluokan rajalla olevan koiran lisämäärityksiin, jolloin kolme eri agilitytuomaria määrittää koiran kokoluokan. Koiran lopullinen kokoluokka määräytyy enemmistönä olevien määritysten perusteella. Kokoluokan rajalla olevan koiran kokoluokan määrittäminen ja kilpailukirjan vahvistaminen kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen koiran

17 17(34) ensimmäistä kilpailua. Kokoluokan määrittämisestä tulee tehdä aina erillinen mittausraportti, joka toimitetaan SAGIlle. Koiran kokoluokan ja kilpailukirjan vahvistamisen jälkeen koiran kokoluokka voidaan agilitytuomarin tekemän esityksen johdosta määrittää uudelleen, kun edellisestä kokoluokan määrityksestä on kulunut vähintään 6 kuukautta. Agilitytuomarin tulee merkitä koiran kokoluokan uudelleen määrittämistä koskeva esitys mittausraporttiin, kokoluokan uudelleen määrittämisen raporttiin sekä SAGIlle toimitettavaan tuomarin raporttiin, mikäli esitys tehdään kilpailujen yhteydessä. Koiran omistaja ja / tai ohjaaja vastaavat siitä, että koiran kokoluokka määritetään uudelleen. Kokoluokan uudelleen määrittäminen tulisi tehdä 6 kuukauden kuluessa agilitytuomarin tekemästä esityksestä. Kokoluokan uudelleen määrittäminen tapahtuu kollegiossa eli kolmen agilitytuomarin läsnä ollessa. Mikäli kolmen agilitytuomarin saaminen paikalle samanaikaisesti aiheuttaa kohtuuttomasti vaivaa tai kustannuksia, SAGI voi perustellusta hakemuksesta tukea kollegion koollekutsumista. Suomessa useasti kilpailevalla ulkomaisella koiralla voi olla oman kotimaansa virallisen kilpailukirjan ohella myös suomalainen kilpailukirja (ns. varjokilpailukirja), johon Suomessa saavutetut tulokset merkitään. Kilpailuoikeus ja luokkanousut on kuitenkin aina tarkastettava koiran virallisesta kilpailukirjasta. Jos kilpailukirja katoaa, ohjaaja voi pyytää SAGIlta lausuntoa, josta käy ilmi koiran nimi, rekisterinumero ja tasoluokka sekä listaus merkittävistä tuloksista (esim. luokanvaihtoon, valionarvoon tai arvokilpailuun osallistumiseen oikeuttavat tulokset) ja kilpailuista, joissa ne on saavutettu. Lausunnon tai aiemmasta kilpailukirjasta otetun oikeaksi todistetun kopion perusteella agilitytuomari vahvistaa uuden kilpailukirjan. Rekisteröinti. Kansalliseen kilpailuun osallistuvan koiran tulee olla merkitty Kennelliiton rotukoirarekisteriin (FIN, FI, ER, EJ), tunnistusmerkintärekisteriin FIX (x-rotuiset) tai muuhun FCI:n tunnustamaan rotukoira-, liitännäis- (Appendix) tai tunnistusmerkintärekisteriin. Lisäksi on huomattava, että x-rotuisiin kuuluvat myös sellaiset rodut, joita Kennelliitto ei tunnusta. Rekisteritodistus tai sen kopio tulee pitää mukana kilpailukirjan välissä. Mikäli koira on ulkomaisessa rekisterissä, rekisteritodistus on pyynnöstä esitettävä kilpailupaikalla. Arvokilpailuun osallistuvan koiran tulee olla rekisteröity Kennelliiton rotukoirarekisteriin. Maajoukkueen karsintakilpailuun osallistuvan koiran tulee olla rekisteröitynä Kennelliiton rotukoirarekisteriin vähintään 12 kuukautta ennen MM-kilpailua. Kansainväliseen kilpailuun osallistuvan koiran tulee olla rekisteröity Kennelliiton rotukoirarekisteriin (FIN, FI, ER, EJ) tai muuhun FCI:n tunnustamaan rotukoira- tai liitännäisrekisteriin (Appendix). Ikä. Kilpailupäivänä koiran tulee olla vähintään 18 kuukauden ja yhden päivän ikäinen.

18 18(34) Rokotukset. Koiran tulee aina olla rokotettu Kennelliiton rokotusmääräysten mukaisesti penikkatautia ja raivotautia vastaan. Rokotustodistuksesta tulee ilmetä koiran yksiselitteiset tunnistustiedot sekä koiralle annetun rokotteen valmisteyhteenvedon mukainen rokotuksen viimeinen voimassaolopäivä. Maajoukkueeseen valittavalta koiralta edellytetään myös sellaisia rokotuksia, joita edustustehtävän vastaanottaminen vaatii. SAGI tiedottaa tarvittaessa näistä ulkomailla vaadittavista rokotuksista. Pääsääntöisesti näidenkin rokotusten kustannuksista vastaa koiran omistaja. Tunnistusmerkintä. Koiran tulee olla tunnistusmerkitty (ISO standardin mukaiset mikrosirut tai tatuointi) Kennelliiton tunnistusmerkintää koskevan määräyksen mukaisesti. Ulkomaisen koiran tunnistusmerkinnän on oltava lemmikkieläintodistuksessa eli ns. lemmikkieläinpassissa. Kilpailuun osallistuminen ilman rekisteri- ja rokotustodistusta ei ole mahdollista. Jos ohjaaja on unohtanut ottaa kilpailukirjan mukaansa kilpailupaikalle, on kilpaileminen mahdollista, jos ohjaaja kykenee osoittamaan koiran koko- ja tasoluokan SAGIn tietokannasta, Kennelliiton jalostustietokannasta tai muusta vastaavasta luotettavasta tietolähteestä. Koska kilpailukirjan, rekisteri- tai rokotustodistuksen katoaminen saattaa aiheuttaa turhaa vaivaa, kannattaa näistä asiakirjoista aika ajoin ottaa varmuuden vuoksi valokopioita. Koiran kilpailukelpoisuuden rajoitukset Kilpailuun ei saa osallistua a. sairas koira Sairaalla koiralla ei koskaan saa osallistua kilpailuihin, vaikka koira ei olisikaan minkään lääkityksen alaisena. Myös sairaudesta toipumassa olevalle koiralle on varattava riittävästi aikaa palautua sairaudesta. b. kiimainen narttu 1- ja 2-luokan kilpailuluokissa c. kantava narttu 30 vrk tai vähemmän ennen arvioitua penikoimista ja alle 75 vrk penikoimisen jälkeen. Penikoimisen arvioitu aika on 63 vrk ensimmäisestä astutuksesta. SAGI suosittelee FCI:n agilitysääntöjen mukaisesti, ettei kantavalla nartulla osallistuta kilpailuihin. Kilpailutauko olisi hyvä aloittaa heti, kun narttu on astutettu. Mikäli narttu astutuksen jälkeen todetaan tyhjäksi, kilpailemisen voi aloittaa uudelleen. Ennen kilpailemisen aloittamista koiran tulee ehtiä palautua sellaiseen kuntoon, että se kestää kilpailun rasitukset.

19 19(34) d. koira, joka ei täytä Kennelliiton antidoping-määräyksiä Agilitykilpailuissa noudatetaan koirien osalta Kennelliiton antidoping-sääntöä. Sen mukaan eläimen suorituskyvyn keinotekoinen kohottaminen, alentaminen tai ylläpitäminen lääkkeillä tai muilla vastaavilla aineilla tai valmisteilla on kielletty. Koiran karvapeitteen ja kirsun käsittely väriaineilla sekä karvan käsittely aineilla, jotka vaikuttavat karvan laatuun tai karvapeitteen muotoon, on kiellettyä. Koiran suorituskykyyn ennen kilpailutapahtumaa tai sen aikana ei saa vaikuttaa tai pyrkiä vaikuttamaan minkään kemiallisen aineen, lääkkeen tai hoitotoimenpiteen avulla. Koirasta otetuista veri-, virtsa-, karva- tai muista näytteistä ei koiratapahtuman aikana saa löytyä lainkaan elimistöön kuulumattomia lääkeainejäämiä (nollaraja). Ihmisten antidopingista poiketen asian arvioinnissa ei ole merkitystä, onko lääkeainejäämillä mahdollisesti ollut vaikutusta koiran suorituskykyyn. Kilpailutauon pituuden arvioimiseksi yleisesti käytetyille lääkeaineille on määritelty ohjeelliset varoajat, jonka jälkeen lääkeainejäämiä ei pitäisi löytyä koiran elimistöstä. Myös terveydenhoidolliset toimenpiteet (esim. rauhoittaminen lonkkakuvausta tai hammaskiven poistoa varten) on tehtävä hyvissä ajoin ennen kilpailupäivää. Lääkekuurin tai hoitotoimenpiteen päättymisen jälkeen tulee siis noudattaa ohjeellista varoaikaa, jonka jälkeen kilpaileminen voidaan taas aloittaa. Koiranomistajan kannattaa pitää lääkityskirjaa, johon merkitään eläinlääkärin määräämät ja muut koiralle annetut lääkitykset hoidon aloittamisesta sen päättymiseen sekä hoidon päättymisen jälkeen noudatettavat varoajat. Mattoalustalla käytettävät tassusuihkeet ovat sallittuja. Lisätietoja koirien antidopingista sekä lääkkeiden ja hoitotoimenpiteiden ohjeellisista varoajoista löytyy osoitteesta e. vihaisesti käyttäytyvä koira f. vuonna 2001 tai sen jälkeen syntynyt koira, jolle on maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (1070/200) vastaisesti suoritettu eläimen ulkonäön muuttamiseksi leikkaus (hännän tai korvien typistys) Koira, jonka häntä tai korvat on typistetty tai jolle on muutoin tehty leikkaus ulkonäön muuttamiseksi jälkeen (typistetty koira), ei saa osallistua agilitykilpailuun. Sääntö koskee myös kansallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvia ulkomaisia koiria.

20 20(34) Pääsäännöstä poiketen typistetty koira saa osallistua kilpailuun, mikäli ilmoittauduttaessa esitetään eläinlääkärintodistus siitä, että typistys tai leikkaus on tehty eläinlääkinnällisistä syistä. Luonnontöpöhäntäisten koirien rekisteritodistuksessa tulee olla merkintä TÖ tai koiralla tulee olla rekisteröintimaan Kennelyhteisön kirjallinen todistus luonnontöpöydestä. Lyhythäntäisten koirien rekisteritodistuksessa tulee olla merkintä LY. Kilpailua koskevat rajoitukset Kilpailun osallistujamäärää voidaan rajoittaa Kennelliiton kokeiden ja kilpailujen rajoituksia koskevan ohjeen ja agilitykilpailujen järjestämisohjeen mukaisesti. Kilpailunjärjestäjän on ilmoitettava rajoitettuun kilpailuun ilmoittautuneille, saavatko he osallistua kilpailuun vai ei, tai onko koirakko merkitty varasijalle. Osallistumisensa peruuttaneen koirakon tilalle voidaan ottaa varasijalta toinen koirakko. Rajoitusehdon perusteella karsiutuneiden koirakoiden osallistumismaksut tulee aina palauttaa täysimääräisesti. Saman päivän aikana voidaan järjestää vain kaksi rajoitettua kilpailua. Kilpailun rajoittaminen ei vaikuta sertifikaattien jakamiseen 1- ja 2-luokissa. Joukkueluokassa tai kansallisen muun kuin osallistujamäärän perusteella rajoitetun kilpailun 3-luokassa saavutetut tulokset ja sijoitukset eivät sen sijaan oikeuta sertifikaatteihin. Arvokilpailut Arvokilpailuihin (SM-kilpailut, maajoukkueen karsintakilpailu, maaottelu, tai muu vastaava kilpailu) osallistuminen on lähtökohtaisesti rajoitettu. Arvokilpailuun osallistuvan koirakon tulee täyttää SAGIn vuosittain erikseen vahvistamat valintakriteerit. SM-kilpailuun ja maajoukkueen karsintakilpailuun osallistuvan henkilön on oltava Suomen kansalainen. SM-kilpailun tai maajoukkueen karsintakilpailun yhteistuloksen perusteella ei jaeta sertifikaattia. 15 Ilmoittautuminen kilpailuun Ohjaaja sitoutuu noudattamaan agilitysäännöstöä, kun koirakko ilmoitetaan kilpailuun. Koiran voi ilmoittaa kilpailuun myös muu henkilö kuin ohjaaja. Koiralle voidaan ilmoittaa kilpailuun vain yksi ohjaaja. Sen sijaan koira voi osallistua kilpailutapahtuman aikana järjestettyihin eri kilpailuihin eri ohjaajien kanssa. Kun kilpailutulos koostuu useammasta kilpailusuorituksesta, ohjaajaa ei voi vaihtaa kesken kilpailukokonaisuutta. Mahdollisia luokanvaihtoja ei voida ennakoida ilmoittauduttaessa, joten koiran voi ilmoittaa vain siihen tasoluokkaan, johon sillä on ilmoittautumispäivänä osallistumisoikeus. Ilmoittautumisen jälkeen tapahtuneen luokanvaihdon johdosta kilpailunjärjestäjä siirtää koirakon saman kilpailun ylempään tai alempaan tasoluokkaan. Luokanvaihdosta on ilmoitettava kilpailunjärjestäjälle mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mikäli koirakko ei perustellusta

Kilpailunjärjestäjä vastaa ohjaajan ja koiran kilpailukelpoisuuden tarkastamisesta.

Kilpailunjärjestäjä vastaa ohjaajan ja koiran kilpailukelpoisuuden tarkastamisesta. 1(11) KILPAILUKELPOISUUDEN TARKASTAMISOHJE 1 KILPAILUKELPOISUUS Kilpailukelpoisuudella tarkoitetaan sitä, että ohjaajan ja koiran on täytettävä kilpailuihin osallistumiselle asetetut edellytykset. Ohjaaja

Lisätiedot

RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT

RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2013 Voimassa 1.5.2014 lähtien 1 RALLY-TOKON KILPAILUSÄÄNTÖ A. RALLY-TOKOKILPAILUN SÄÄNNÖT... 2 1. RALLY-TOKOKILPAILUJEN TARKOITUS...

Lisätiedot

Hallitus 25.5.2009 1(24)

Hallitus 25.5.2009 1(24) 1(24) AGILITYSÄÄNNÖSTÖN MENETTELYTAPAOHJE (Best Practices) Lähtökohta Tämän ohjeen tarkoituksena on selventää uuden agilitysäännöstön tulkintaan liittyviä kysymyksiä ja menettelytapoja. Ohjeella ei laajenneta

Lisätiedot

A KILPAILUSÄÄNTÖ. Hyväksy(y Suomen Agilityliiton varsinaisessa kokouksessa 22.4.2008. Hyväksy(y Kennelliiton valtuuston kokouksessa 30.11.2008.

A KILPAILUSÄÄNTÖ. Hyväksy(y Suomen Agilityliiton varsinaisessa kokouksessa 22.4.2008. Hyväksy(y Kennelliiton valtuuston kokouksessa 30.11.2008. A Hyväksy(y Suomen Agilityliiton varsinaisessa kokouksessa 22.4.2008. Hyväksy(y Kennelliiton valtuuston kokouksessa 30.11.2008. Voimassa 1.6.2009 alkaen. YLEISTÄ 1 LÄHTÖKOHDAT Suomen Kennellii(o ja Suomen

Lisätiedot

PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty

PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 27.11.2011. Voimassa 1.5.2012

Lisätiedot

Kilpailunjärjestäjä vastaa ohjaajan ja koiran kilpailukelpoisuuden tarkastamisesta.

Kilpailunjärjestäjä vastaa ohjaajan ja koiran kilpailukelpoisuuden tarkastamisesta. 1(1) KILPAILUKELPOISUUDEN TARKASTAMISOHJE 1 KILPAILUKELPOISUUS Kilpailukelpoisuudella tarkoitetaan sitä, että ohjaajan ja koiran on täytettävä kilpailuun osallistumiselle asetetut edellytykset. Ohjaaja

Lisätiedot

(5) AGILITYKILPAILUJEN ANOMISOHJE 1 YLEISTÄ

(5) AGILITYKILPAILUJEN ANOMISOHJE 1 YLEISTÄ 1(5) AGILITYKILPAILUJEN ANOMISOHJE 1 YLEISTÄ SAGI myöntää kansalliset agilitykilpailut. SAGI päättää vuosittain SM-kilpailujen ja maajoukkueen karsintakilpailun järjestäjän ja Kennelliitto myöntää SAGIn

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00. DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeen tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on saada

Lisätiedot

3.1 Oikeudet. 3.2 Rajoitukset

3.1 Oikeudet. 3.2 Rajoitukset DREEVERIEN AJOKOKEEN JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN SÄÄNNÖT ( DRAJ / DKAJ ) Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeiden tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on dreeverin,

Lisätiedot

Suomessa järjestettävät agilitykilpailut anotaan tämän ohjeen mukaisesti.

Suomessa järjestettävät agilitykilpailut anotaan tämän ohjeen mukaisesti. 1(5) AGILITYKILPAILUJEN ANOMISOHJE 1 YLEISTÄ SAGI myöntää kansalliset agilitykilpailut. Kennelliitto myöntää SAGIn esityksestä agilityn SMkilpailun, maajoukkueen karsintakilpailun sekä maaottelut. Käytännössä

Lisätiedot

Suomen Agilityliitto. Seuratoimija seminaari 2015. Kisatoimisto ajan tasalle

Suomen Agilityliitto. Seuratoimija seminaari 2015. Kisatoimisto ajan tasalle Suomen Agilityliitto Seuratoimija seminaari 2015 Kisatoimisto ajan tasalle Petteri Kerminen Muutoksia ja huomioita Ennen kisoja - Kisa-anomukset - Kisapaikan varmistus - Tuomari(t), varmista ja vahvista:

Lisätiedot

KOIRATANSSIKILPAILUJEN SÄÄNNÖT

KOIRATANSSIKILPAILUJEN SÄÄNNÖT KOIRATANSSIKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 25.5.2014. Voimassa 1.1.2015 alkaen. 1. YLEISTÄ Näitä Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry:n (myöhemmin Kennelliiton) Koiratanssikilpailujen

Lisätiedot

1 /8 KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT

1 /8 KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT A KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT Säännöt on hyväksytty Kennelliiton hallituksessa ja Kennelliiton valtuuston kokouksessa 23.11.2014 ja ovat voimassa 1.8.2015 alkaen. Näitä sääntöjä täydentävät

Lisätiedot

Suomen Agilityliitto / liiton kokous Suomen Kennelliitto / valtuusto (13)

Suomen Agilityliitto / liiton kokous Suomen Kennelliitto / valtuusto (13) 1(13) KILPAILUSÄÄNTÖ YLEISTÄ 1 LÄHTÖKOHDAT Suomen Kennelliitto ja Suomen Agilityliitto pyrkivät edistämään Federation Cynologique Internationalen (FCI) määrittelemiä agilityn tavoitteita ja sääntöjä. FCI:n

Lisätiedot

A_Kilpailusääntö Suomen Agilityliitto / liiton kokous Suomen Kennelliitto / valtuusto LÄHTÖKOHDAT 2 2 TOIMIJAKENTTÄ 2

A_Kilpailusääntö Suomen Agilityliitto / liiton kokous Suomen Kennelliitto / valtuusto LÄHTÖKOHDAT 2 2 TOIMIJAKENTTÄ 2 KILPAILUSÄÄNTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT 2 2 TOIMIJAKENTTÄ 2 3 AGILITYSÄÄNNÖSTÖN RAKENNE 2 4 SOVELTAMISALA 3 5 AGILITYKILPAILUN TARKOITUS 3 6 MÄÄRITELMÄT 3 4 7 RATATYYPIT JA KILPAILULUOKAT 4 6 8 AGILITYTUOMARI JA

Lisätiedot

Palauta vuoden agilitykoira ja vuoden näyttelykoira tulokset lomakkeella, joka löytyy VASin wwwsivuilta kohdasta Vuoden koira.

Palauta vuoden agilitykoira ja vuoden näyttelykoira tulokset lomakkeella, joka löytyy VASin wwwsivuilta kohdasta Vuoden koira. Vuoden koira 2014-kilpailu Vuoden koira valintaan voit osallistua toimittamalla ohjeiden mukaan vuoden aikana virallisista kokeista tai näyttelyistä saavutetut tulokset (+kopion kilpailukirjasta) alla

Lisätiedot

D.8 ERITYISTEN KILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJEET

D.8 ERITYISTEN KILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJEET D.8 ERITYISTEN KILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJEET Tähän ohjeeseen on koottuna kaikkien SAGIn arvokilpailuiden sekä piirinmestaruuskilpailuiden järjestämisohjeet. Kennelliiton myöntämän Agilityn Suomen Mestaruuskilpailuiden

Lisätiedot

TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019

TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019 TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019 Hyväksytty Kennelliitossa 29.2.2019. Voimassa 4.4.2019 alkaen. Tokon Suomen mestaruuskilpailussa noudatetaan lisäksi SPKL:n SM-kilpailujen

Lisätiedot

A_Kilpailusääntö Suomen Agilityliitto / liiton kokous Suomen Kennelliitto / valtuusto x (13)

A_Kilpailusääntö Suomen Agilityliitto / liiton kokous Suomen Kennelliitto / valtuusto x (13) KILPAILUSÄÄNTÖ YLEISTÄ 1 LÄHTÖKOHDAT Suomen Kennelliitto ja Suomen Agilityliitto pyrkivät edistämään Federation Cynologique Internationalen (FCI) määrittelemiä agilityn tavoitteita ja sääntöjä. FCI:n agilitysäännöistä

Lisätiedot

Tervetuloa Raahen Koirakerhon agilitykilpailuihin

Tervetuloa Raahen Koirakerhon agilitykilpailuihin Tervetuloa Raahen Koirakerhon agilitykilpailuihin 2-3.9.2017 Kilpailupaikka on kivituhkapohjainen aidattu kenttä. Virallinen osoite on Oikotie 42, 92160 Saloinen. Navigaattoriin kannattaa laittaa osoitteeksi

Lisätiedot

Suomen Agilityliitto / liiton kokous Suomen Kennelliitto / valtuusto x (13)

Suomen Agilityliitto / liiton kokous Suomen Kennelliitto / valtuusto x (13) KILPAILUSÄÄNTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT Suomen Kennelliitto ja Suomen Agilityliitto pyrkivät edistämään Federation Cynologique Internationalen (FCI) määrittelemiä agilityn tavoitteita ja sääntöjä. FCI:n agilitysäännöistä

Lisätiedot

Agility iloinen, vauhdikas ja hyvinvointia edistävä urheilulaji

Agility iloinen, vauhdikas ja hyvinvointia edistävä urheilulaji 2016 Agility iloinen, vauhdikas ja hyvinvointia edistävä urheilulaji Suomen Agilityliitto www.agilityliitto.fi Mitä agilityon? Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto, joka sopii

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN KILPAILU Kaikissa luokissa henkilökohtaisia JunnuGym-pisteitä jaetaan 10 parhaalle seuraavasti:

HENKILÖKOHTAINEN KILPAILU Kaikissa luokissa henkilökohtaisia JunnuGym-pisteitä jaetaan 10 parhaalle seuraavasti: SÄÄNNÖT YLEISTÄ JunnuGym on luokkien 1-5 pojille tarkoitettu telinevoimistelun henkilökohtainen- ja seurakilpailu. JunnuGym muodostuu kevään ja syksyn luokkakilpailuista, joille Suomen Voimisteluliitto

Lisätiedot

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Kilpailut Suomen Kettuterrierit ry järjestää vuosittain: Vuoden Kettuterrieri, Vuoden Metsästyskettuterrieri, Vuoden Näyttelykettuterrieri (erikseen molemmille

Lisätiedot

SUOMEN BELGIANPAIMENKOIRAYHDISTYS ry

SUOMEN BELGIANPAIMENKOIRAYHDISTYS ry 1/3 SUOMEN BELGIANPAIMENKOIRAYHDISTYS ry EDUSTUSJOUKKUESOPIMUS Koiranohjaaja ja koira Ohjaajan nimi: Ohjaajan osoite: Ohjaajan puhelinnumero: Ohjaajan sähköpostiosoite: Koiran nimi: Koiran rekisterinumero:

Lisätiedot

SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT

SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT Kilpailuiden säännöt All Europe Taekwon-Do Federation Suomen ITF Taekwon-Do ry Kilpa- ja huippu-urheiluvaliokunta Suomen Antidopingtoimikunta Kilpailuiden järjestäjä Suomen ITF

Lisätiedot

SML:N ANTIDOPINGOHJELMA

SML:N ANTIDOPINGOHJELMA SML:N ANTIDOPINGOHJELMA Sisällysluettelo: ANTIDOPINGOHJELMA 1 SML:N ANTIDOPINGTYÖN ARVOPERUSTA 2 ANTIDOPINGTYÖ JA -VALVONTA 3 DOPINGRIKKOMUKSET (LÄHDE ADT) 4 TAVOITTEET 5 TOIMENPITEET 5.1 Säännöt, ohjeistukset

Lisätiedot

ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE

ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE 1. Tarkoitus Tämän rotumestaruuskokeiden järjestämisohjeen on laatinut Suomen Belgianpaimenkoirayhdistys ry:n johtokunta. Ohjeiden tarkoituksena on varmistaa,

Lisätiedot

KILPAILEMAAN! ATT:n kilpailutoimikunta 16.2.2014

KILPAILEMAAN! ATT:n kilpailutoimikunta 16.2.2014 KILPAILEMAAN! ATT:n kilpailutoimikunta 16.2.2014 Sisältö ohjaajan ja koiran kisakelpoisuus/valmius rekisteritodistus, rokotukset, tunnistusmerkintä lisenssi ja SAGIn Intranet kisoihin ilmoittautuminen,

Lisätiedot

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi.

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi. Tampereen Seudun Koirakerho ry VUODEN KOIRA -KILPAILUSÄÄNNÖT kaudelle 1.1.2015 31.12.2015 Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi

Lisätiedot

Tervetuloa KSTK:n järjestämiin agilitykilpailuihin

Tervetuloa KSTK:n järjestämiin agilitykilpailuihin Tervetuloa KSTK:n järjestämiin agilitykilpailuihin 1.-2.9.2018 Kilpailut alkavat molempina päivinä klo 9.00. Seuraavalla sivulla näet arvioidun aikataulun. Ilmoittaudu paikalla viimeistään puoli tuntia

Lisätiedot

Jari Tienhaara, lauantaina 1,2- luokka, sunnuntaina 3-luokka Anne Savioja, lauantaina 3-luokka, sunnuntaina 1,2-luokat

Jari Tienhaara, lauantaina 1,2- luokka, sunnuntaina 3-luokka Anne Savioja, lauantaina 3-luokka, sunnuntaina 1,2-luokat KILPAILUKUTSU Agilitykisat ja piirinmestaruusmittelöt 13.9-14.9.2014 Joensuussa TERVETULOA! Tuomarit Jari Tienhaara, lauantaina 1,2- luokka, sunnuntaina 3-luokka Anne Savioja, lauantaina 3-luokka, sunnuntaina

Lisätiedot

REKIKOIRIEN KILPAILUSÄÄNNÖSTÖ

REKIKOIRIEN KILPAILUSÄÄNNÖSTÖ REKIKOIRIEN KILPAILUSÄÄNNÖSTÖ Hyväksytty Kennelliiton Valtuustossa 21.11.2010 Voimassa 1.10.2011 alkaen. SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 8 1.1. LÄHTÖKOHDAT 8 1.2. TOIMIJAKENTTÄ 8 1.3. SÄÄNNÖSTÖN RAKENNE 8

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 0.08.013 1 (5) PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Kiimingin Kiekko-Pojat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja). SOPIMUSKAUSI Tämä

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Haukiputaan Ahmat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä 2. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja) 2.

Lisätiedot

PALKINTOJEN MÄÄRITTELY:

PALKINTOJEN MÄÄRITTELY: PALKINTOJEN MÄÄRITTELY: * Palkinnot jaetaan vuosittain vuosikokouksessa * Kiertopalkinnot jaetaan jokaisessa lajissa vuoden parhaimmille koirille. Mikäli sama koirakko saa peräkkäin kolmena vuonna esim.

Lisätiedot

Vuoden Näyttelykoira-kilpailu

Vuoden Näyttelykoira-kilpailu Vuoden Näyttelykoira-kilpailu Säännöt voimassa??.2016 alkaen (edellinen päivitys 01.01.2010). Kilpailu on avoin kaikille. Kilpailun kiertopalkinnoista kilpailevat kuitenkin ainoastaan Suomen Pyreneläiset

Lisätiedot

Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku

Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku Palkinnoista voi kilpailla ainoastaan Imatran Kennelkerho ry:n jäsenen omistama tai jäsenen luona asuva koira. Palkintojen saamisen edellytyksenä on,

Lisätiedot

VUODEN KÄÄPIÖPINSERI KILPAILUT (AGI, TOKO, RALLY-TOKO, MUUT)

VUODEN KÄÄPIÖPINSERI KILPAILUT (AGI, TOKO, RALLY-TOKO, MUUT) VUODEN KÄÄPIÖPINSERI KILPAILUT (AGI, TOKO, RALLY-TOKO, MUUT) Suomen Kääpiöpinserit ry:n hallitus on kokouksessaan 4/2015 hyväksynyt säännöt. Suomen Kääpiöpinserit ry:n yleiskokous on hyväksynyt säännöt

Lisätiedot

2.1 joka rikkoo liiton voimassa olevia sääntöjä, määräyksiä tai päätöksiä, joita liiton sääntöjen nojalla on annettu ja annetaan;

2.1 joka rikkoo liiton voimassa olevia sääntöjä, määräyksiä tai päätöksiä, joita liiton sääntöjen nojalla on annettu ja annetaan; Esitys liittokokoukselle 9.4.2016 Suomen Sulkapalloliiton kurinpitosäännöt 1 Soveltamisalaan kuuluvat henkilöt ja yhteisöt: Suomen Sulkapalloliiton (jatkossa liiton) kurinpitosääntöjen alaisia ovat: 1.1

Lisätiedot

Suunnistusliiton säännöt

Suunnistusliiton säännöt Suunnistusliiton säännöt SUOMEN SUUNNISTUSLIITTO ry Suomen Suunnistusliiton säännöt (Rekisteröity 19.9.2008) 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen Suunnistusliitto ry. ja sen kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

Suomen Snautserikerho ry

Suomen Snautserikerho ry 1 VUODEN SNAUTSERI Vuoden Snautseri kilpailuun saa pisteitä seuraavien kilpailusijoitusten perusteella Vuoden Näyttely-Snautseri tai Vuoden Näyttely-Snautseri, Veteraani (koira voi saada pisteet ainoastaan

Lisätiedot

SUOMEN KIIPEILYLIITTO RY.

SUOMEN KIIPEILYLIITTO RY. 1 (6) 23.12.2011 SUOMEN KIIPEILYLIITTO RY. YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT FIN- 2 (6) 1 LIITON NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Suomen Kiipeilyliitto - SKIL ry. ja ruotsiksi Finlands Klätterförbund FKF rf. Kansainvälisissä

Lisätiedot

Vuoden 2011 parhaat haussa!

Vuoden 2011 parhaat haussa! Vuoden 2011 parhaat haussa! Pian on taas käsillä se hetki, jolloin PON-kerho voi ylpeänä onnitella menestyneitä jäseniään! Tietoja Paras PON 2011 -pisteistä kerätään heti vuoden alusta ja tulokset julkistetaan

Lisätiedot

LINNUNHAUKKUKOKEEN PALKINTOTUOMAREIDEN JA YLITUOMAREIDEN KOULUTUSOHJE

LINNUNHAUKKUKOKEEN PALKINTOTUOMAREIDEN JA YLITUOMAREIDEN KOULUTUSOHJE LINNUNHAUKKUKOKEEN PALKINTOTUOMAREIDEN JA YLITUOMAREIDEN KOULUTUSOHJE Hyväksytty Suomen Pystykorvajärjestön hallituksessa 16.2.2014. Voimassa 17.2.2014 alkaen. LINNUNHAUKKUKOKEEN PALKINTOTUOMARI 1. PALKINTOTUOMARILLE

Lisätiedot

7 LIITOSTA EROAMINEN JA EROTTAMINEN SEKÄ MUUT KURINPITOTOIMET

7 LIITOSTA EROAMINEN JA EROTTAMINEN SEKÄ MUUT KURINPITOTOIMET Suomen Käsipalloliitto ry. 11.11.2009 SUOMEN KÄSIPALLOLIITTO RY SÄÄNNÖT 1 LIITON NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Suomen Käsipalloliitto ry. Yhdistyksen nimi ruotsiksi on Finlands Handbollförbund

Lisätiedot

Kokeen anominen Kennelliiton OmaKoira-palvelussa

Kokeen anominen Kennelliiton OmaKoira-palvelussa 1(10) Kokeen anominen Kennelliiton OmaKoira-palvelussa Vinttikoirakokeiden koeanomukset tehdään ensin Suomen Vinttikoiraliiton kilpailutietojärjestelmään. Kun Vinttikoiraliitton käsitellyt ja hyväksynyt

Lisätiedot

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT Kilpailuihin voi osallistua: - Suomessa vakituisesti asuva ja Pinserit ry:n jäsen. - Pinseri joka on rekisteröity Suomen Kennelliiton FIN, FI, ER tai EJ rekisteriin.

Lisätiedot

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT Kilpailuihin voi osallistua: - Suomessa vakituisesti asuva ja Pinserit ry:n jäsen. - Pinseri joka on rekisteröity Suomen Kennelliiton FIN, FI, ER tai EJ rekisteriin.

Lisätiedot

Säännöt on hyväksytty Palveluskoiraliiton kokouksessa ja Kennelliiton valtuuston kokouksessa.

Säännöt on hyväksytty Palveluskoiraliiton kokouksessa ja Kennelliiton valtuuston kokouksessa. KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SÄÄNNÖT JA KOEOHJEET Tottelevaisuuskokeissa (TOKO) noudatetaan tottelevaisuuskokeiden sääntöjä (A) ja koeohjeita (B). Koeohjeet käsittävät osat B1 järjestämisohjeet

Lisätiedot

KUTSU HPSH RY VUOSIKOKOUKSEEN

KUTSU HPSH RY VUOSIKOKOUKSEEN KUTSU HPSH RY VUOSIKOKOUKSEEN Harjavallan Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään torstaina 14.2.2019 klo 18.00 alkaen Harjavallan Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat

Lisätiedot

Suomen Ilmailuliitto ry. Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt

Suomen Ilmailuliitto ry. Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Suomen Ilmailuliitto ry Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Hyväksytty Suomen Ilmailuliitto ry:n lajivaliokunnan kokouksessa 29.11.2011 1(5) SUOMEN MESTARUUSKILPAILUJEN YLEISET SÄÄNNÖT Näitä sääntöjä

Lisätiedot

Suomen Agilityliitto ry Toimintasuunnitelma 2010 Hallitus 28.9.2009 Varsinainen kokous 25.4.2010 1(11)

Suomen Agilityliitto ry Toimintasuunnitelma 2010 Hallitus 28.9.2009 Varsinainen kokous 25.4.2010 1(11) 1(11) TOIMINTASUUNNITELMA 2010 1. Perusarvot... 2 2. Tarkoitus ja toteuttaminen... 2 3. Strategiset päämäärät 2010-2012... 3 4. Organisaatio ja toiminta vuonna 2010... 3 4.1. Liiton organisaatio... 3 4.2.

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU. Ottelun ja liikesarjojen SM-kilpailut 2016 Ottelun Tampere Cup

KILPAILUKUTSU. Ottelun ja liikesarjojen SM-kilpailut 2016 Ottelun Tampere Cup KILPAILUKUTSU Ottelun ja liikesarjojen SM-kilpailut 2016 Ottelun Tampere Cup Ottelu Aika: Lauantaina 13.2.2016 Tampere Cup: E, D1, D2, B2, H, S30 SM-sarjat: kadetit C1 sekä junioreiden B1 ja senioreiden

Lisätiedot

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Kilpailut Suomen Kettuterrierit ry järjestää vuosittain: Vuoden Kettuterrieri, Vuoden Metsästyskettuterrieri, Vuoden Näyttelykettuterrieri (erikseen molemmille

Lisätiedot

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT 1.1.2017 ------------------------- Sisällysluettelo 1. Osallistumisoikeus... 2 2. Kilpailusarjat ja -muodot... 2 3. Joukkueen kokoonpano... 3 4. Sama voimistelija eri joukkueissa...

Lisätiedot

Tervetuloa Suomen agilitymaajoukkueen karsintakilpailuun 2.-3.7.2016

Tervetuloa Suomen agilitymaajoukkueen karsintakilpailuun 2.-3.7.2016 Tervetuloa Suomen agilitymaajoukkueen karsintakilpailuun 2.-3.7.2016 Turun Seudun Agilityurheilijat ry järjestää maajoukkuekarsinnat Liedossa Royal Canin Areenalla 2.-3.7.2016. Kilpailu käydään lauantaina

Lisätiedot

Pistetaulukko: Pistetaulukko: ryhmä kansallinen kansainvälinen erikois- näyttely näyttely näyttely näyttely

Pistetaulukko: Pistetaulukko: ryhmä kansallinen kansainvälinen erikois- näyttely näyttely näyttely näyttely Astuu voimaan vuonna 2015 Näyttelykilpailujen säännöt Vuoden Coton ja Vuoden VeteraaniCoton-kilpailuihin osallistuu vakituisesti Suomessa asuvan Coton de Tuléar Suomen Coton de Tuléar ry:n jäsenen omistuksessa

Lisätiedot

Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku

Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku Palkinnoista voi kilpailla ainoastaan Imatran Kennelkerho ry:n jäsenen omistama tai jäsenen luona asuva koira. Palkintojen saamisen edellytyksenä on,

Lisätiedot

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT Hyväksytty SCY:n hallituksen kokouksessa 2.6.2011 1. YLEISTÄ Nämä säännöt kattavat lampaiden paimennustaipumuskoetilaisuuksien ohjeet ja järjestelyt. Paimennustaipumuskokeella

Lisätiedot

TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT

TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT 1 TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 Näillä säännöillä määritellään TUL:n kilpailujen järjestämistä,

Lisätiedot

2014 Luokkajärjestelmäohje

2014 Luokkajärjestelmäohje 2014 Luokkajärjestelmäohje Tyttöjen telinevoimistelun luokkajärjestelmän kaaviokuva, merkkiliikkeet, sarjat ja muut valmiit materiaalit ovat NTV:n internetsivuilla http://www.voimistelu.fi/voimistelutoiminta/lajit/naisten_telinevoimistelu/kilpailujarjestelma/luokkakilpail

Lisätiedot

Vuoden Koirat 2015 kilpailu

Vuoden Koirat 2015 kilpailu Vuoden Koirat 2015 kilpailu Yleistä Näyttelykoirakilpailussa koiran omistajan on oltava LeVeK ry:n jäsen. Muissa lajeissa koiran ohjaajan on oltava LeVeK ry:n jäsen. Vuoden Agilitytulokas ja Agilitykoira

Lisätiedot

Rekikoirien kilpailusäännöstö A-osa 1(14) 1. YLEISTÄ 3 1.1. LÄHTÖKOHDAT 3 1.2. TOIMIJAKE TTÄ 3 1.3. SÄÄ ÖSTÖ RAKE E 3 1.4.

Rekikoirien kilpailusäännöstö A-osa 1(14) 1. YLEISTÄ 3 1.1. LÄHTÖKOHDAT 3 1.2. TOIMIJAKE TTÄ 3 1.3. SÄÄ ÖSTÖ RAKE E 3 1.4. Rekikoirien kilpailusäännöstö A-osa 1(14) KOESÄÄNTÖ (A-OSA) Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ 3 1.1. LÄHTÖKOHDAT 3 1.2. TOIMIJAKE TTÄ 3 1.3. SÄÄ ÖSTÖ RAKE E 3 1.4. SOVELTAMISALA 3 1.5. REKIKOIRAKOKEIDE TARKOITUS

Lisätiedot

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi.

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi. Tampereen Seudun Koirakerho ry VUODEN KOIRA -KILPAILUSÄÄNNÖT kaudelle 1.1.2014 31.12.2014 Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi

Lisätiedot

Suomen frisbeegolfliitto ry:n toimintasäännöt

Suomen frisbeegolfliitto ry:n toimintasäännöt Suomen frisbeegolfliitto ry:n toimintasäännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen frisbeegolfliitto (jäljempänä liitto), ruotsiksi Finlands frisbeegolfförbund. Liiton epävirallinen

Lisätiedot

Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012.

Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012. TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012. Näillä säännöillä määritellään

Lisätiedot

Hyväksytty vuosikokouksessa 23.4.2007. Rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksellä 2.7.2007.

Hyväksytty vuosikokouksessa 23.4.2007. Rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksellä 2.7.2007. SUOMEN PARALYMPIAKOMITEA RY SÄÄNNÖT Hyväksytty vuosikokouksessa 23.4.2007. Rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksellä 2.7.2007. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen

Lisätiedot

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Kilpailut Suomen Kettuterrierit ry järjestää vuosittain: Vuoden Kettuterrieri, Vuoden Metsästyskettuterrieri, Vuoden Näyttelykettuterrieri (erikseen molemmille

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf SUOMEN MELONTA- JA SOUTULIITON KANOOTTIPOOLON LAJIKOHTAISET YLEISET KILPAILUSÄÄNNÖT HYVÄKSYTTY : 12.6.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISET

Lisätiedot

Suomen Coton de Tuléar ry:n hallitus. Tiedote. Suomen Coton de Tuléar ry. Vuoden Coton 2015 kilpailun pisteiden lasku. Hei,

Suomen Coton de Tuléar ry:n hallitus. Tiedote. Suomen Coton de Tuléar ry. Vuoden Coton 2015 kilpailun pisteiden lasku. Hei, Vuoden Coton 2015 kilpailun pisteiden lasku Hei, valitettavasti hallituksesta riippumattomista syistä Vuoden Coton kilpailun pisteiden lasku on tänä vuonna viivästynyt. Aikuisten ja veteraanien, sekä kasvattajien

Lisätiedot

mukaisessa kokojärjestyksessä. Pistelaskussa huomioidaan 1 arvostelu / tuomari.

mukaisessa kokojärjestyksessä. Pistelaskussa huomioidaan 1 arvostelu / tuomari. Vuoden cairn Vuoden näyttely cairn -säännöt Vuoden agility cairn säännöt Vuoden toko cairn -säännöt Vuoden rally-toko cairn -säännöt Vuoden koiratanssi cairn -säännöt Tältä sivulta löydät kaikkien vuoden

Lisätiedot

TERVETULOA JANKK:N AGILITYKILPAILUIHIN

TERVETULOA JANKK:N AGILITYKILPAILUIHIN TERVETULOA JANKK:N AGILITYKILPAILUIHIN 16.-17.2.2019 Kiitos ilmoittautumisestasi Janakkalan agilitykilpailuihin. Tuomareinamme toimivat Reetta Pirttikoski ja Jessi Landen. 1. YHTEYSTIEDOT Kisaviikonlopun

Lisätiedot

Tervetuloa Varkauteen !

Tervetuloa Varkauteen ! Tervetuloa Varkauteen 7.-8.5.16! La 1-2 lk, su 3-lk Kiitos ilmoittautumisesta ja lämpimästi tervetuloa Varkauteen kilpailemaan! Kisat pidetään Koulutuskenttä 1:llä (kivituhka). Tuomariksi saapuu Anne Savioja.

Lisätiedot

Seura noudattaa niiden liikuntajärjestöjen sääntöjä, joiden jäsenenä se on.

Seura noudattaa niiden liikuntajärjestöjen sääntöjä, joiden jäsenenä se on. KIEKKO-LASER JUNIORIT RY:N SÄÄNNÖT 1 Nimi, kotipaikka, perustamisaika ja kieli Yhdistyksen nimi on Kiekko-Laser Juniorit ry. Yhdistyksen nimestä voidaan käyttää myös epävirallista lyhennettä K-Laser. Yhdistys

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille ja kennelpiireille: Kurssin anominen

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille ja kennelpiireille: Kurssin anominen Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje yhdistyksille ja kennelpiireille: Kurssin anominen Suomen Kennelliitto ry. 28.12.2015 2(20) Kurssin anominen Sisältö: Oikeus kurssien sähköiseen anomiseen... 4 Tapahtumat-välilehti

Lisätiedot

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT 1.9.2018 ------------------------- Sisällysluettelo 1. Osallistumisoikeus... 2 2. Kilpailusarjat ja -muodot... 2 3. Joukkueen kokoonpano... 3 4. Sama voimistelija eri joukkueissa...

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Ratajaosto

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Ratajaosto Sivu 1(6) MELONNAN SUOMEN CUP SÄÄNNÖT 2015 Säännöt hyväksytty: n kokous Laatija / tiedustelut: Harri Sairiala 1 YLEISTÄ Näissä säännöissä määrätään Suomen melonta- ja soutuliiton alaisissa rata- ja maratonmelontakilpailuissa

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. APTEEKKIEN TYÖNANTAJALIITON SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Apteekkien Työnantajaliitto ry. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä liitoksi. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. 2

Lisätiedot

Vuoden cairn -voimassa asti

Vuoden cairn -voimassa asti Vuoden cairn -voimassa 31.12.2018 asti Vuoden näyttely cairn -säännöt Vuoden agility cairn säännöt Vuoden toko cairn -säännöt Vuoden rally-toko cairn -säännöt Vuoden koiratanssi cairn -säännöt Tältä sivulta

Lisätiedot

034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM-KILPAILUT

034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM-KILPAILUT 034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM-KILPAILUT 034.1 MÄÄRITELMÄ 034.2 MOOTTORIPYÖRÄT, KILPAILULUOKAT JA NUMEROKILVET 034.2.1 Moottoripyörät ja kilpailuluokat 034.3 AJAJAT 034.3.1 Ajajan ikä 034.3.2 Kilpailuun

Lisätiedot

TOKO SM 2012 Ennakkotiedote TERVETULOA KUOPIOON!

TOKO SM 2012 Ennakkotiedote TERVETULOA KUOPIOON! TERVETULOA KUOPIOON! Hyvät kilpailijat ja joukkueenjohtajat, tervetuloa Kuopion Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry:n järjestämään TOKO SM 2012 tapahtumaan 9.10.6.2012. Kokeeseen on ennakkoilmoittautunut

Lisätiedot

TERVETULOA AGIPITSIIN 2015!

TERVETULOA AGIPITSIIN 2015! TERVETULOA AGIPITSIIN 2015! Raumalla vietetään Pitsiviikkoa 18.-26.7.2015 - tästä siis teema RKS:n heinäkuun kisoihin. LAUANTAINA JA SUNNUNTAINA JOKA TASOLUOKAN PARAS OHJAAJAN PITSIASU PALKITAAN UPEIN

Lisätiedot

SUOMEN ILMAILULIITTO RY. Suomen mestaruuskilpailujen yleiset säännöt

SUOMEN ILMAILULIITTO RY. Suomen mestaruuskilpailujen yleiset säännöt SUOMEN ILMAILULIITTO RY Suomen mestaruuskilpailujen yleiset säännöt Hyväksytty Suomen Ilmailuliitto ry:n lajivaliokunnan kokouksessa 22.11.2006 1 SUOMEN MESTARUUSKILPAILUJEN YLEISET SÄÄNNÖT Näitä sääntöjä

Lisätiedot

NORD-NÄYTTELYIDEN SÄÄNNÖT

NORD-NÄYTTELYIDEN SÄÄNNÖT Voimassa 1.1.2018 alkaen NORD-NÄYTTELYIDEN SÄÄNNÖT Pohjoismainen Kennelunioni Sisällys Yleistä. 4 Anomukset... 4 Luokat. 4 Pohjoismainen sertifikaatti... 4 Tuomarit... 5 Pohjoismaiden muotovalio... 5

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeen tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on selvittää

Lisätiedot

6. Yhdistyksen hallitus voi tehdä muutoksia näihin sääntöihin.

6. Yhdistyksen hallitus voi tehdä muutoksia näihin sääntöihin. Salon Seudun Noutajat ry Kiertopalkintojen säännöt 9.1.2014 Valionarvomuisto Yhdistys jakaa vuosittain (vuosikokouksessa) kaikille menneenä vuonna valioarvon saavuttaneille koirille muistoesineen ja kunniakirjan

Lisätiedot

Tervetuloa Varkauteen kisaamaan !

Tervetuloa Varkauteen kisaamaan ! Tervetuloa Varkauteen kisaamaan 27.-28..2014! Kaikille luokille kolme rataa Kiitos ilmoittautumisesta ja lämpimästi tervetuloa Varkauteen kilpailemaan! Kisat pidetään Koulutuskenttä 1:llä (kivituhka).

Lisätiedot

Kaikissa kilpailuissa kilpailukautena on kalenterivuosi ja tuloksiin huomioidaan vain Suomessa saavutetut tulokset.

Kaikissa kilpailuissa kilpailukautena on kalenterivuosi ja tuloksiin huomioidaan vain Suomessa saavutetut tulokset. Vuoden palkitut kilpailun säännöt ja pistelasku Sisällys Vuoden näyttelykerry ja vuoden näyttelyvehnä -kilpailut... 2 Vuoden näyttelykerry- ja näyttelyvehnäveteraani -kilpailu... Vuoden näyttelykerry-

Lisätiedot

Kurinpitosäännöstö Suomen Agilityliitto / hallitus

Kurinpitosäännöstö Suomen Agilityliitto / hallitus KURINPITOSÄÄNNÖSTÖ 1 YLEISET MÄÄRÄYKSET 1.1 Suomen Agilityliitto ry:n (SAGI) lisenssinhaltijat ovat velvollisia kaikessa toiminnassaan noudattamaan urheilun yleisiä eettisiä arvoja, reilun pelin periaatteita

Lisätiedot

Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Ver 6.0. hyväksytty Ilmailuliiton lajivaliokunnan kokouksessa /km

Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Ver 6.0. hyväksytty Ilmailuliiton lajivaliokunnan kokouksessa /km Suomen Ilmailuliitto ry Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Ver 6.0. hyväksytty Ilmailuliiton lajivaliokunnan kokouksessa 29.11.2005/km SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN YLEISET SÄÄNNÖT Näitä sääntöjä

Lisätiedot

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Kilpailut Suomen Kettuterrierit ry järjestää vuosittain: Vuoden Kettuterrieri, Vuoden Metsästyskettuterrieri, Vuoden Näyttelykettuterrieri (erikseen molemmille karvanlaaduille), Vuoden Agilitykettuterrieri,

Lisätiedot

TAEKWONDO LAHTI JUNIOR CHALLENGE

TAEKWONDO LAHTI JUNIOR CHALLENGE LA 20.9.2014 klo 11:00 KAMPPAILUAREENA, SUURMÄENKATU 4, LAHTI WWW.TAEKWONDOLAHTI.FI TAEKWONDO LAHTI 2014 KILPAILUKUTSU KYORUGI JUNIORIKILPAILUT Taekwondo Lahti ry järjestää Taekwondon ottelukilpailut kaikille

Lisätiedot

Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt

Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Päivitetty Suomen Ilmailuliitto ry:n lajivaliokunnan kokouksessa 21.8.2017. Voimaantulo 1.1.2018. Suomen Ilmailuliitto Finlands Flygförbund ry 1 SUOMEN MESTARUUSKILPAILUJEN

Lisätiedot

Seuran hiihtäjien kausimaksut voit valita alla olevasta tiedotteesta omien tarpeiden mukaan.

Seuran hiihtäjien kausimaksut voit valita alla olevasta tiedotteesta omien tarpeiden mukaan. 1 Hiihtojaosto tiedottaa 26.10.2009 Seuran hiihtäjien kausimaksut voit valita alla olevasta tiedotteesta omien tarpeiden mukaan. PALVELUPAKETIT ovat joko Skipassi- tai Lisenssi PAKETTEJA. Kaikilla 7-vuotiailla

Lisätiedot

Liikesarjan SM-liiga Hämeenlinna. Hämeenlinna 7.11.2009

Liikesarjan SM-liiga Hämeenlinna. Hämeenlinna 7.11.2009 Liikesarjan SM-liiga Hämeenlinna Hämeenlinna 7.11.2009. Järjestäjä: Hämeenlinnan Taekwondoseura ry Kilpailukutsu Liikesarjakilpailut Hämeenlinnan Taekwondoseura järjestää liikesarjojen SM-liigan kilpailun

Lisätiedot

Vuoden Dalmatiankoira -kilpailut

Vuoden Dalmatiankoira -kilpailut Vuoden Dalmatiankoira -kilpailut Yleistä Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry:n jäsen. Näyttelyjä koskevissa kilpailuissa pisteitä lasketaan ainoastaan kotimaisista virallisista näyttelyistä sekä yhdistyksen

Lisätiedot

VINTTIKOIRAKOKEIDEN SÄÄNNÖT

VINTTIKOIRAKOKEIDEN SÄÄNNÖT VINTTIKOIRAKOKEIDEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Suomen Vinttikoiraliitto ry:n (SVKL) yleiskokouksessa 24.3.2013 Hyväksytty Suomen Kennelliitto ry:ssä 24.11.2013 Voimassa 1.3.2014 alkaen Suomen Vinttikoiraliitto

Lisätiedot

Tervetuloa agilityn Suomen mestaruuskilpailuihin 18.-19.6.2011

Tervetuloa agilityn Suomen mestaruuskilpailuihin 18.-19.6.2011 Tervetuloa agilityn Suomen mestaruuskilpailuihin 18.-19.6.2011 Tervetuloa kilpailemaan agilityn SM-kilpailuihin 2011 Nastolan urheilukeskukseen. Viikonlopun aikana nähdään yhteensä 1853 starttia. Kilpailut

Lisätiedot

Suomen Snautserikerho ry Vuoden Snautseri-kilpailujen säännöt

Suomen Snautserikerho ry Vuoden Snautseri-kilpailujen säännöt 1 VUODEN SNAUTSERI Vuoden Snautseri kilpailuun saa pisteitä seuraavien kilpailusijoitusten perusteella Vuoden Näyttely-Snautseri tai Vuoden Näyttely-Snautseri, Veteraani (koira voi saada pisteet ainoastaan

Lisätiedot