PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2013 (SIA)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2013 (SIA)"

Transkriptio

1 1 PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2013 (SIA) Animal Judgement competition by young students (CJAJ) - karjanarviointikilpailu Saara Viitala, Koulutuskeskus Sedu Piia Pärnänen, Koulutuskeskus Sedu Nea Ahola, Hyria koulutus Oy Essi Puolakanaho, Hyria koulutus Oy

2 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 3 2 MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET. 11

3 3 1 JOHDANTO CJAJ eli Animal Judgement competition by young students on Ranskassa, Paris International Agricultural Show 2013 (SIA), yhteydessä vuosittain järjestettävä karjanarviointikilpailu eurooppalaisille maatalousalan opiskelijoille (kuva 1). Jokaisesta kilpailuun osallistuneesta maasta oli syksyn 2012 aikana toteutetun hakuprosessin tuloksena valittu yksi varsinainen edustajaoppilaitos sekä toinen oppilaitos varaedustaksi. Molemmista oppilaitoksista valittiin kilpailuun kaksi opiskelijaa sekä heidän ohjaajakseen kotieläintuotannon opettaja. Suomen osalta varsinaiseksi edustajaoppilaitokseksi valittiin Seinäjoen Koulutuskeskus ja varaedustajaoppilaitokseksi Hyria koulutus Oy. Ennen joulua 2012 saimme kilpailuun edustajalta tiedon, että molemmat oppilaitokset Suomesta voivat osallistua kilpailuun. Seinäjoen koulutuskeskuksesta Sedu Ilmajoentieltä tapahtumaan osallistuivat toisen vuosikurssin ammatillisen peruskoulutuksen (maaseutuyrittäjä) opiskelijat Saara Viitala ja Piia Pärnänen sekä heidän opettajansa Kimmo Nissinen. Hyria koulutus Oy:stä Uudenmaan maaseutuopistolta kilpailuun osallistuivat kolmannen vuosikurssin ammatillisen peruskoulutuksen (eläintenhoitaja) opiskelijat Nea Ahola ja Essi Puolakanaho sekä heidän opettajansa Marjatta Tuikkanen. Kilpailun tarkoituksena on tehdä rakennearvostelu hakuprosessin yhteydessä valitsemilleen lehmä- ja sonniroduille. Pohdimme ryhmän kanssa jo menomatkalla ennakkoon tulevien päivien ajankäyttöä ja totesimme, että SIA - elintarvike-, alkutuotanto- ja puutarhanäyttelyn kanssa samanaikaisesti järjestettävään SIMA -konenäyttelyyn meillä ei ole mahdollisuuksia tässä aikataulussa lähteä, mikäli haluamme käydä tutustumassa myös Pariisin kaupunkiin ja edes pieneen osaan sen nähtävyyksistä.

4 4 2 MAANANTAI MATKAPÄIVÄ Kaksi kilpailijaa saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle Hyvinkäältä ja kaksi Seinäjoelta opettajineen. Tapasimme toisemme kentällä hetkeä ennen lennon lähtöä kohti Ranskaa. Lentomme oli Pariisissa Charles de Gaullen lentokentällä pahimpaan ruuhka-aikaan. Pariisissa järjestettävien SIA ja konenäyttely SIMA:n ensimmäinen informaatiopiste oli jo lentoasemalla, mikä osaltaan kuvaa ranskalaisten ylpeyttä omasta maataloustuotannosta ja halusta kertoa siitä myös muille. Lentoasemalla saimme myös erittäin hyvät matkustusohjeet meidän hostelliin Centre Kellermanniin, joka sijaitsi lähellä Porte d Italie metroasemaa. Jatkoimme matkaa julkisilla kulkuneuvoilla majapaikalle, jossa ilmoittautumisaika oli menossa umpeen. Metroissa ja junissa oli myös esimerkillisesti huomioitu järjestettävät näyttelyt ja niiden kohdepysäkit oli merkitty hyvin reittikarttoihin. Matkalaukkujen kanssa liikkuminen metro- ja junavaunuissa ruuhka-aikaan oli elämys. Matkustimme Pariisin alueelle RER-junalla ja siitä edelleen metrolla majapaikkaan. Opimme nopeasti lukemaan reittikarttoja ja olimme sovittuun aikaan perillä Centre Kellermannissa. Ilmoittauduimme, saimme kulkukortit näyttelyalueelle sekä yleistä informaatiota näyttelyä ja karjanarviointikilpailua koskien. Majoituimme huoneisiimme ja lähdimme läheiseen ravintolaan syömään. Ruuan jälkeen ennen nukkumaanmenoa kertasimme yhdessä vielä tulevan päivän kilpailuun liittyvää materiaalia. 3 TIISTAI KARJANARVIOINTIKILPAILU JA EUROPEAN BUFFET Aamupalan syötyämme majoituspaikalla matkasimme raitiovaunulla kohti valtavaa messualuetta, joka sijaitsi Porte de Versaillesissa. Oli suoranainen ihme, että karjanarviointikilpailuun osallistuva ryhmä kokonaisuudessaan mahtui täpötäyteen raitiovaunuun järjestävän tahon Marc Oberheidin johdolla. Näyttelyalue oli jo ulkoisilta puitteiltaan erittäin vaikuttava. Näyttelyalueella karjanarviointikilpailu järjestettiin näyttelyhalli 7 alimmaisessa kerroksessa.

5 5 KUVA 1. SIA näyttelyalueen pääsisäänkäynti. (Tuikkanen 2013) Ensin suoritettiin ilmoittautuminen (kilpailijoille ja opettajille oli tullut postitse ennakkoon virallinen kutsukirje tähän tapahtumaan) ja arviointilomakkeiden jako. Kello 9 olimme arviointi- kehässä ja pian sen jälkeen aloitimme lehmien arvostelun kehässä kameroiden edessä. Arvostelimme kaksi Holstein -rotuista lypsylehmää (kuva 2) ja kaksi Charolais -rotuista sonnia (kuva 3). Arvioinneissa kiinnitettiin huomiota eläinten yleiskuntoon, rungon rakenteeseen, lihaksikkuuteen ja jalkarakenteeseen sekä lehmillä lisäksi utarerakenteeseen annetun arviointiasteikon pohjalta. Eläinten arvioinnissa ei saanut käyttää mitään apuvälineitä kuten esimerkiksi mittanauhaa. Englanninkieliset arviointikaavakkeet olivat myös osaltaan haastavia, vaikka olimme saaneet ne ennakkoon sähköpostitse kilpailun järjestäjiltä. Kaikki kilpailijat arvostelivat lehmiä samanaikaisesti ja kilpailutilanne oli rento, mutta samanaikaisesti erittäin tiivis kokonaisuus. Varsinainen arviointikilpailun osuus päättyi klo 10. Yhteenvetona voi todeta, että Ranskassa käytettävä rakennearvostelu ja sen optimien painotukset eroaa jossain määrin meillä Suomessa käytettävästä rakennearvostelusta. Huomio kiinnittyi myös lypsyrotuisten eläinten lypsytyyppisyyteen ja liharotujen lihakkuuteen. Eläimet oli opetettu käyttäytymään esimerkillisesti talutettaessa suuressa yleisötapahtumassa. Iltapäivällä oli vuorossa

6 6 viinin maistamiskilpailun ohjeistus ja harjoitukset, mutta emme osallistuneet tähän kilpailuun. KUVA 2. Toinen arvioiduista Holstein -lehmistä. (Tuikkanen 2013) KUVA 3. Toinen arvioiduista Charolais -sonneista. (Tuikkanen 2013)

7 7 Karjanarviointikilpailun jälkeen suuntasimme kaupungille metrolla. Kävimme syömässä ja sen jälkeen menimme ihastelemaan Pariisin maisemia Eiffel-tornin huipulta. Alas päästyämme kävimme matkamuistokaupassa sekä kahvilassa. Helmikuinen sää Pariisissa oli kolea ja talvitakit sekä lapaset olivat tarpeeseen, mutta onneksemme aurinko näyttäytyi meille matkalla Eiffel-tornille. Metro on suuressa kaupungissa nopea ja edullinen tapa siirtymisiin. KUVA 4. Jykevärakenteinen Eiffel-torni. (Ahola ja Puolakanaho 2013) Palasimme klo 18 takaisin messualueelle, jossa alkoi European Buffet -tapahtuma näyttelyhallissa 4 Ranskan maatalousministeriön osastolla (kuva 5). Kaikki kilpailijat olivat tuoneet kotimaastaan syötäviä ja juotavia, joita kierreltiin pöydästä toiseen maistelemassa. Me olimme tuoneet ruisleipää, hapankorppuja, pullaa, Fazerin suklaata, salmiakkia, mämmiä, Gefilus-juomaa, Koskenkorvaa, juustoja, metwurstija Wilhelm- makkaroita sekä levitteitä leivän päälle.

8 8 Pöydän antimet kävivät hyvin kaupaksi ja erityisesti suomalainen pulla, suklaa ja lihatuotteet näyttivät maistuvan. Tilaisuudessa vieraili myös Ranskan maa- ja metsätalousministeri Stéphane Le Foll, jolle kukin maa sai esitellä tuomiaan elintarvikkeita. Saara Viitala oli meiltä lavalla tuotteita esittelemässä. Ilta kului vieraita herkkuja maistellen ja ihmisten kanssa jutellen. Tilaisuuden jälkeen suuntasimme uupuneina majapaikalle. KUVA 5. European Buffet -tapahtuma. (Tuikkanen 2013) 4 KESKIVIIKKO SIA NÄYTTELYYN TUTUSTUMINEN JA KARJANARVIOINTIKILPAILUN TULOKSIEN JULKISTAMINEN Aamupalan syötyämme matkasimme porukalla tutustumaan näyttelyalueeseen. Nähtävää oli usean hallillisen verran. Karjanarviointikilpailuhallissa oli kattavasti esillä tuotantoeläimiä. Eläimet olivat roduittain ja rotukirjo oli valtava. Karsinat oli kuivitettu paksusti oljilla ja eläintilat olivat siistit. Yleisö pääsi aivan lähelle eläimiä ja yleisömäärästä päätellen tapahtuma kiinnosti ranskalaisia. Hallissa oli myös lampaiden lypsyasema sekä tilaisuus seurata kananpoikien kuoriutumista. Naudoille oli varattu oma näyttelyhalli ja sioille (kuva 6) sekä lampaille oma näyttelyosastonsa. Rodun arvostelutilaisuuksissa huomio kiinnittyi taas siihen, miten eläimet oli koulutettu näyttelyyn. Aivan pieni poika saattoi taluttaa aikuista nautaa. Rotunsa parhaat talutettiin korokkeelle ja tuomari kertoi eläimen rakenteen hyvät puolet mikrofoniin samalla, kun eläintä kuvattiin videoscreenille. Myös palkintojenjakoseremoniat olivat juhlalliset.

9 9 Hevoset, koirat ja kissat olivat yhdessä hallissa, jossa oli myös paljon myyntiosastoja. Ranskan ja lukuisten muiden maiden ruoka- ja juomakulttuuria esiteltiin hallissa, jonka peräosassa oli siipikarjaosasto. Samassa hallitilassa leikattiin tuoretta lihaa ja kanat kotkottivat käytävän toisella puolella. Yhdessä hallissa oli erittäin kattava puutarhaosasto. Näyttelyssä olisi voinut viettää monta päivää. KUVA 6. Emakko porsaineen näyttelykehässä. (Tuikkanen 2013) Puolilta päivin osallistuimme palkintojenjakotilaisuuteen. Tässä tapahtumassa palkittiin karjanarviointikilpailun kolme parasta osallistujaa. Kilpailun voitto meni tänä vuonna Luxenburgiin. Tulokset kokonaisuudessaan ilmoitettiin vasta illan toisessa yhteisessä tilaisuudessa, jolloin saimme kirjalliset tuloslistat ja kunniakirjat kilpailuun osallistumisesta. Keskipäivän palkintojenjakotilaisuuden jälkeen lähdimme Riemukaarelle (kuva 7) ja teimme ostoksia pääkadun Avenue de Champs Elysees in kauppaliikkeissä.

10 10 KUVA 7. Riemukaari Avenue de Champs Elysees illä. (Viitala ja Pärnänen 2013) Ostokset tehtyämme menimme takaisin messualueelle, jossa osallistuimme kilpailun lopputapahtumaan. Karjanarviointikilpailussa oli osallistujia 43. Essi Puolakanaho sijoittui kahdeksanneksi, Nea Ahola oli 24, Piia Pärnänen 32 ja Saara Viitala 40. Illalla kului nopeasti, kun juttelimme kilpailusta ja kävimme syömässä. 5 TORSTAI PALUU KOTIIN Torstaina lähdimme aikaisin liikkeelle. Hotellilta matkustimme metrolla ja junalla lentokentälle, jossa söimme aamupalan. Lento Helsinkiin sujui aikataulun mukaisesti (kuva 8). Kotimaan lentokentällä kokosimme vielä porukan kasaan ja juttelimme hetken. Matka oli sujunut kommelluksitta ja olimme saaneet uusia ystäviä ja elämyksiä. Etukäteen jännitti, miten kielen kanssa selviää, mutta hyvin selvisimme. Nähtävää Pariisissa olisi riittänyt vielä viikkokausiksi.

11 11 KUVA 8. Matkalla sinivalkoisin siivin. (Viitala ja Pärnänen 2013) 6 YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET Kilpailumatka oli hieno elämys. Kotimaassa on ehkä opintojen puitteissa vähemmän mahdollisuuksia päästä arvostelemaan liharotujen rakennetta kattavasti, mikä vaikutti ehkä hieman kilpailumenestykseen. Myös vieraskieliset lomakkeet ja eroavuudet arvostelupainotuksessa toivat oman jännityksensä. Tänä vuonna kahden mitalistin äidinkieli oli Ranska. Kilpailu oli erinomaisesti järjestetty. Meille oli etukäteen suositeltu julkisia välineitä nopeimmaksi liikkumistavaksi Pariisissa. Taksilla eteneminen ruuhka-aikaan voi kestää yllättävän kauan. Junametromatka lentokentältä majoittumispisteeseen kestää noin 1½ tuntia, mikä on hyvä ottaa huomioon lentoja varattaessa. Metroliput ovat halvempia suuremmassa erässä ostettuina. Opimme kaikki nopeasti lukemaan metrokarttaa. Omia ruokia maistelutilaisuuteen vietäessä kylmäketjun säilyvyys mietitytti meitä etukäteen. Olimme ottaneet mukaan pienen kylmäkassin. Hotellissa saimme tuotteet aulapalvelun jääkaappiin, mutta kilpailupaikalla tuotteet olivat kylmäkassimme varassa. Makkaratuotteet kiinnostivat selvästi maistajia. Kotoinen pullapitko maistui hyvin ja oli säilyvyydeltään helppo kuljetettava. Näyttelypaikalla oli melko niukasti

12 12 tarjolla tarjoiluastioita, mikä on myös jatkossa hyvä ottaa huomioon tähän vastaavan tapahtumaan osallistuttaessa. Olimme ottaneet mukaan myös pienen Suomenlipun pöytämme somisteeksi. Joillakin mailla oli esimerkiksi pöytäliina matkassa. Ranskalaisten ylpeys maatalouselinkeinostaan näkyi kaikkialla näyttelyssä ja myös näyttelyalueen ulkopuolella. Saisimme ottaa siitä mallia Suomessakin. Kiitokset, että saimme osallistua matkalle. Suosittelemme vastaavaa kokemusta kaikille, joille se on mahdollista.

CJAJ Karjanarviointikilpailu Pariisissa Salon International de l Agriculture. Anna-Maarit Heikkinen & Sanna Kosonen

CJAJ Karjanarviointikilpailu Pariisissa Salon International de l Agriculture. Anna-Maarit Heikkinen & Sanna Kosonen CJAJ 27.2. 1.3.2012 Karjanarviointikilpailu Pariisissa Salon International de l Agriculture Anna-Maarit Heikkinen & Sanna Kosonen SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 4 2 MAANANTAI 27.3.2012... 5 3 TIISTAI 28.2.2012...

Lisätiedot

KARJANARVIOINTIKILPAILU PARIISISSA

KARJANARVIOINTIKILPAILU PARIISISSA KARJANARVIOINTIKILPAILU PARIISISSA 26.2 1.3.2018 Ainomaria Räisänen, Sara Rönkä, Päivi Kallionpää Anni Kihlberg Maanantai 26.2.2018 Matkaan kohti Pariisia ja kilpailua lähti kaksi maaseutuyrittäjäopiskelijaa

Lisätiedot

PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2015 Animal Judgement competition by young students

PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2015 Animal Judgement competition by young students PARIS INTERNATIONAL AGRICULTURAL SHOW 2015 Animal Judgement competition by young students Pariisin karjanarviointikisat 24.-25.2.2014 Johanna Virtanen, YSAO Anna-Leena Kivilahti, SASKY Jenna Partala, SASKY

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Olin kansainvälisessä työssäoppimisjaksossa Ranskassa luokkalaiseni sähköalaa opiskelevan Eemeli Kemppaisen ja samassa koulussa datanomiksi opiskelevan Samuli Satopään

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Lappeenrannasta osallistui Council Meetingiin tänä vuonna kahden delegaatin lisäksi ennätyksellisesti viisi henkilöä. Lappeenranta oli siis hyvin edustettuna. Lähdimme

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka 30.3-3.4.2017 Torstai 30.3.2017 Lähdimme klo 17.30 kokeneen tuomarin Juha Raution autolla kohti Vantaata, jossa yövyimme ensimmäisen yön. Ennen lähtöä

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon

Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon 22.10.2018. Hotelli / lentomatkalaisten matkakertomus 20.- 27.10.2018. Adria Clubin jo historian kolmas tehdasvierailu Oivan vetämänä alkoi lauantaina

Lisätiedot

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Eemeli Kemppainen Sähkö13L Lounais-Suomen ammattiopisto Novida Työssäoppimisjakso Ranskassa Lähdin kansainväliselle-työssäoppimisjaksolle Lauri Laivorannan

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

- AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

- AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO MUU RAPORTTI - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA AGROLYMPICS 2018 Savonian opiskelijat Portugalissa TEKIJÄ/T: Jukka Leskinen Matti Hyrkäs 2 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 REISSUUN

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko!

Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko! Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko! Maanantaiaamuna otimme suunnan kohti moision terveyskeskus-sairaalaa. Aamupäivän vietimme Sinivuokko osastolla. Siellä muutamat vanhukset lähtivät heti

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011

Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011 Työssäoppimassa Fuengirolassa 2.4. 15.5.2011 Mervi Ylitalo & Sonja Rautioaho Ma08 Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del

Lisätiedot

VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16

VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 Mauri Liekola ja Helena Troger 7.4.2016 VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 Johdanto JEDU on ollut mukana valtakunnallisessa ammatillisten

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12. Päiväohjelma 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.00 Lounas 13.00 Minijumis 13.40 Oppitunnit 16.00 Välipala (huom. omat eväät!) 18.25 Kokoontuminen luokkaan

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

PROAKTIIVISESTI KOHTI RAKENNEMUUTOSTA (ENNE) PROJEKTIN MATKARAPORTTI IRLANTILAISEN PARTNERIN TAPAAMISESTA 16.-18.8.2011

PROAKTIIVISESTI KOHTI RAKENNEMUUTOSTA (ENNE) PROJEKTIN MATKARAPORTTI IRLANTILAISEN PARTNERIN TAPAAMISESTA 16.-18.8.2011 19.8.2011 Jari Hautamäki, yhteyspäällikkö Timo Ahonen, projektipäällikkö Minna Vesasto, projektisihteeri PROAKTIIVISESTI KOHTI RAKENNEMUUTOSTA (ENNE) PROJEKTIN MATKARAPORTTI IRLANTILAISEN PARTNERIN TAPAAMISESTA

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

MATKARAPORTTI EUROSCOLA STRASBOURG 11-14.2.15/ Arja Mäkinen ja Merja Räihä

MATKARAPORTTI EUROSCOLA STRASBOURG 11-14.2.15/ Arja Mäkinen ja Merja Räihä MATKARAPORTTI EUROSCOLA STRASBOURG 11-14.2.15/ Arja Mäkinen ja Merja Räihä Lähdimme matkaan Litan pihalta yöllä bussilla Hannu Aitto-ojan kyydissä kohti Oulunsaloa Merja Räihän ja M13 a ryhmän sekä muutaman

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Toinen jakso oli , johon osallistui myös neljä opiskelijaa ja yksi opettaja, joka oli koko ajan mukana.

Toinen jakso oli , johon osallistui myös neljä opiskelijaa ja yksi opettaja, joka oli koko ajan mukana. Ammattiopisto Tavastian Hotelli-, ravintola-, catering- ja elintarvikeosaston opiskelijat (8) ja opettajat (2) osallistuivat Vana-Vigalan Tehnika ja Teeninduskoolin hallinnoimaan Nordplus junior Vocational

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Mainiot matkailukysymykset

Mainiot matkailukysymykset Mainiot matkailukysymykset Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse parhaat, keksi uusia ja pyydä osallistujia nappaamaan Mainio matkailukysymys. Kannusta keskustelemaan matkailuaiheesta ja aiheen vierestä.

Lisätiedot

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan marttojen retki Milanoon ja Gardajärvelle 13.- 18.5.2015 13.5. kello 2.45 marttasisar Kaarina soitteli minulle herätyssoiton ja näin tämä Italian matkan alkaminen on todellista.

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Matka RESTOon ja takaisin

Matka RESTOon ja takaisin Matka RESTOon ja takaisin Kirjoittanut Magic of Mamk Kerran alkuvuonna 2015 Mamkin restonomiopettajat alkoivat puhua opiskelijoilleen RESTO 2015 tietotaitokilpailusta (epävirallisesti Restonomien SM-kisat).

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Maanantai 13.7.2015. Tiistai 14.7.2015

Maanantai 13.7.2015. Tiistai 14.7.2015 Maanantai 13.7.2015 Viikko startattiin käyntiin Anttolan palvelukeskuksen asiakkaiden kanssa. Menossa mukana meitä oli kuuden sijaan viisi, mutta kaikki selvisivät kuitenkin hengissä kovasta ikävästään

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Messumatka Tallinnaan 13. 15.11.2013 13.11.2013

Messumatka Tallinnaan 13. 15.11.2013 13.11.2013 Messumatka Tallinnaan 13. 15.11.2013 13.11.2013 Saavuimme Tallinnaan keskiviikkona kello 12.30. Heti satamasta siirryimme ensimmäiseen tutustumiskohteeseemme E-profiiliin, joka on Tallinnan suurin, raskaan

Lisätiedot

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon!

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Jo vuodesta 2007 lähtien Euroopan Unionin Komissio on järjestänyt EU-maiden 17-vuotiaille lukiolaisille käännöskilpailun,

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 25.6.2018 Aloitimme neljännen työviikkomme matkustamalla Suomenniemeen, jossa kävimme piristämässä asiakkaita Metsätähden toimintakeskuksella. Aloitimme ohjelman tuttuun tapaan yhteislauluilla,

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

30.6.2014 Maanantai: Suunnittelua

30.6.2014 Maanantai: Suunnittelua 30.6.2014 Maanantai: Suunnittelua Piristyspartio on palannut, mutta tällä kertaa vanhusten kanssa häärivät aivan uudet kasvot! Maanantaina päiväkeskukselle kokoontui kaksi ryhmää, eli kesäkuun ryhmä perehdytti

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle

Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Maanantai 7.7.2014: Aktiivinen alku viikolle Heti kun saavuimme Rantakylään, eräs mummo tuli ilmoittamaan meille, että sitä bingon pelluuta pitää sitte olla! Asukkaille oli tiedotettu etukäteen tulostamme,

Lisätiedot

Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015

Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015 Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015 Aikataulu 13.6.2015 Ohjelma 7:30-8:00 Kokoontuminen Länsiterminaalissa Helsingissä, lippujen jako 8:30 Laiva lähtee satamasta

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011

MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011 MATKAKERTOMUS TAMPEREEN TEATTERIMATKALTA 25. 27.11.2011 Sateisena marraskuisena perjantai-iltapäivänä kokoonnuimme Oulun rautatieasemalle Tampereen teatterimatkalle lähtöön. Asemalla jaettiin kirje, mikä

Lisätiedot

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Vuoden 2015 World Dairy Expo ammattimatka lähestyy. Matkan pituus on kahdeksan päivää. Ohjelman mukaan matkaan sisältyy yhteensä 8 tilavierailu,

Lisätiedot

Opettajan pedagogiset opinnot 2017 Ainedidaktiikan opetusjakso syyskuun viikolla 36 (15.8./JS)

Opettajan pedagogiset opinnot 2017 Ainedidaktiikan opetusjakso syyskuun viikolla 36 (15.8./JS) Opettajan pedagogiset opinnot 2017 Ainedidaktiikan opetusjakso syyskuun viikolla 36 (15.8./JS) Jakson tavoitteena on kielididaktiikan perusteisiin sekä tunnin suunnittelun perusperiaatteisiin tutustuminen.

Lisätiedot

Ranska-Espanja-majakkamatkan 2014 kartat Päivitetty /eh hamaeero(at)kolumbus.fi

Ranska-Espanja-majakkamatkan 2014 kartat Päivitetty /eh hamaeero(at)kolumbus.fi Ranska-Espanja-majakkamatkan 2014 kartat Päivitetty 5.1.2014/eh hamaeero(at)kolumbus.fi HUOM! Matkaa voi jatkaa makunsa mukaan alusta tai lopusta. Kesän 2014 matka LUONNOS (matkan pituus 9 päivää + mahd.

Lisätiedot

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Reissuun lähdimme koleassa syyssäässä. Sade3a oli luva3u koko matkalle, mu3a kertaakaan ei satanut. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli torilla,

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Koulutusmatka Kööpenhaminaan keväällä 2010

Koulutusmatka Kööpenhaminaan keväällä 2010 Koulutusmatka Kööpenhaminaan keväällä 2010 Tervetuloa mukaan koulutusmatkalle Kööpenhaminaan. Matka on räätälöity Scienceverkoston opettajia varten. Ohjelma on mielenkiintoista sekä monipuolista tarjoten

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo

Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo 10.00 16.00. Liikennepuistossa järjestettiin ensimmäisen kerran koko perheen talvitapahtuma jossa ohjelmassa oli huskyvaljakkoajelua,

Lisätiedot

Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE

Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE Suomi-Portugali -yhdistyksen KEVÄTMATKA AZOREILLE 24.-30.3.2019 Suomi-Portugali yhdistyksen jäsenmatka Vastuullinen matkanjärjestäjä: SUBLU TOUR PORTUGAL (www.sublutour.com/fi) - Nazaré, Portugali Ryhmän

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö PIETARI 15.1.-25.2.2017 Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö 15.1. alkoi ensimmäinen matkani Pietariin, ja samalla ensimmäinen matkani Venäjälle. Junassa tapasin itselleni

Lisätiedot

BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015

BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015 DAY 1 BIDDY BASKET 2015 / New Orleans 11.-20.3.2015 Matka alkoi kun kokoonnuimme Helsinki-Vantaan lentokentälle 04.30. Härski ja Niko pitivät meille pienen palaverin ja aloimme hoitaa lähtömuodollisuuksia.

Lisätiedot

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 149 vastaajaa (tilanne 25.1.2016) Koko organisaation osalta 77 vastausta Oman matkustuksen osalta 72 vastausta Kaikista vastaajista 76,5

Lisätiedot

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Sunnuntai 5.10.2014 17:50 Suora lento Ryanair FR1922 Tampere Frankfurt-Hahn 19:25 19:45 Matka 120 km

Lisätiedot

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka alkoi torstai iltana ja menimme yöpymään rekkuaktiivin luokse Vantaalle, jossa rapsuttelimme useita kotia etsiviä kissoja.

Lisätiedot

11:50 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä T2. 12:00 Lentoliikenne Yhdysvaltoihin, Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen

11:50 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä T2. 12:00 Lentoliikenne Yhdysvaltoihin, Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen Ohjelma: TORSTAI 21.8. 11:50 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä T2 12:00 Lentoliikenne Yhdysvaltoihin, Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen 12:30 Tutustuminen Finnairin uuteen Premium-loungeen

Lisätiedot

Piristyspartio. Viikko 3. Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat

Piristyspartio. Viikko 3. Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat Piristyspartio Viikko 3 Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat Maanantaiaamuna suuntasimme kohti Anttolaa. Vastaanotto oli lämmin sekä ystävällinen ja tunsimme itsemme tervetulleiksi. Aloitimme

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä.

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella.

Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella. Matkapäiväkirja 11.-19.6.2012 Keski-Pohjanmaan kamarikuoron matka Espanjan Kataloniaan Barcelonan lähelle paikkaan nimeltä Calella. 6th International Folk Festival City of Calella 12.6.2012 tiistai Lähdimme

Lisätiedot

Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta klo

Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta klo Raportti Eläimet puutarhassa tapahtumasta 5.8.2017 klo. 12-15. Saimme keväällä avustuksen Eläimet puutarhassa tapahtumaan Alli Paasikiven säätiöltä. Aloimme heti suunnitella tapahtuman toteuttamista. Päätimme

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää, että suuri osa kotimaisesta ruuasta tulee maatiloilta. Hän myös oppii, miksi on tärkeää, että ruokaa tuotetaan Suomessa. MAATILA TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Pohtikaa

Lisätiedot

Rooman opintomatka 2018

Rooman opintomatka 2018 Rooman opintomatka 2018 Maanantai 14.5 Maanantaina saavuimme Roomaan alkuiltapäivästä. Pikaisen lounaan jälkeen suuntasimme ihastelemaan Rooman suosituimpia nähtävyyksiä, kuten Trevin suihkukaivoa, Espanjalaisia

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

SASKY koulutuskuntayhtymä. Saskyn poijjaat ja tyttelit Pietarissa

SASKY koulutuskuntayhtymä. Saskyn poijjaat ja tyttelit Pietarissa SASKY koulutuskuntayhtymä Saskyn poijjaat ja tyttelit Pietarissa SASKY koulutuskuntayhtymä N. 3000 ammatillista opiskelijaa, henkilöstöä 560 9 eri ammatillista oppilaitosta, 11 eri kampuksella, lisäksi

Lisätiedot

HIIHTOLOMIEN VIIKKO-OHJELMA

HIIHTOLOMIEN VIIKKO-OHJELMA HIIHTOLOMIEN VIIKKO-OHJELMA 22.2 13.3.2016 Ennakkoilmoittautuminen aktiviteetteihin viimeistään edellisenä päivänä klo 15.00 mennessä Lapland Hotel Luostotunturin vastaanottoihin. Ohjelmat toteutetaan,

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Kymenlaaksossa 2018

Ulkomaiset matkailijat Kymenlaaksossa 2018 Ulkomaiset matkailijat Kymenlaaksossa 2018 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 2 ULKOMAILLA ASUVAT MATKAILIJAT SUOMESSA 2018 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 3 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

SU Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen

SU Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen Lander Simulations ja vierailu paikalliseen logistiikan oppilaitokseen, Espanja, 17-20.12.2017 SU 17.12.2017 - Matkustaminen sekä kieli- ja kulttuuritaidon kehittäminen Kohteena San Sebastianin kaunis

Lisätiedot

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2016 PÄIVITETTY 1.2.2016

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2016 PÄIVITETTY 1.2.2016 ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2016 PÄIVITETTY 1.2.2016 Aikataulun lukuohje: Lukujärjestyksessä on ensin mainittu kellonaika, sen jälkeen opintojakso jonka opetuksesta

Lisätiedot