Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit. Versio kesäkuuta kesäkuuta Tulevaisuuden tekijä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit. Versio 4.1 22. kesäkuuta 2011 30. kesäkuuta 2016. Tulevaisuuden tekijä"

Transkriptio

1 Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit Versio kesäkuuta kesäkuuta 2016 Tulevaisuuden tekijä

2 Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v vapaaehtoisen ja positiivisen Pohjoismaisen ympäristömerkin Joutsenmerkin. Toimintaa valvoo jokaisessa pohjoismaassa kyseisen maan hallitus. Lisätietoja löytyy kotisivuiltamme. Suomi: Ympäristömerkintä Motiva Services Oy PL 489 FIN HELSINKI Puh Tanska: Miljømærkning Danmark Fonden Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 CHARLOTTENLUND Puh: Fax: info@ecolabel.dk Norja: Miljømerking Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 OSLO Puh: Fax: info@svanemerket.no Islanti: Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suðurlandsbraut 24 IS-108 REYKJAVIK Puh: Fax: svanurinn@ust.is Ruotsi: Miljömärkning Sverige AB SE STOCKHOLM Puh: Fax: svanen@ecolabel.se Tätä asiakirjaa saa kopioida vain kokonaisuudessaan tekemättä siihen muutoksia. Asiakirjan tekstiä saa lainata vain, jos sen laatija Pohjoismainen ympäristömerkintä mainitaan. Tämä on käännös ruotsinkielisestä asiakirjasta Svanenmärkning av Kopierings- och tryckpapper, version 4 Ristiriitatapauksissa pätee alkuperäinen teksti.

3 Sisällysluettelo Paino- ja kopiopapereiden ympäristömerkintä 044 Joutsenmerkitty paino- ja kopiopaperi 1 Miksi valita Joutsenmerkki? 1 Mitä papereita voidaan joutsenmerkitä? 2 Kuinka merkkiä haetaan? 2 Joutsenmerkin vaatimukset 4 1 Ympäristövaatimukset 4 2 Laatu- ja viranomaisvaatimukset 5 Markkinointi 7 Joutsenmerkin muoto 7 Kriteerien voimassaoloaika 7 Liitteet 1. Paperin tiedot 2. Joutsenmerkityn paino- ja kopiopaperin markkinointi

4

5 Pohjoismainen ympäristömerkintä Paino- ja kopiopaperit 044/4.1 1(7) Joutsenmerkitty paino- ja kopiopaperi Joutsenmerkki on virallinen ympäristömerkki. Joutsenmerkitty paperi kuuluu tuoteryhmänsä vähiten ympäristöä kuormittaviin tuotteisiin ja Joutsenmerkki osoittaa, että tuote täyttää tiukat ympäristövaatimukset. Paperin valmistuksen ympäristönkuormitusta arvioidaan tuotteen koko elinkaaren ajalta ja vaatimuksia asetetaan tuotannolle, käytölle ja jätteenkäsittelylle. Vaatimuksissa painotetaan valittujen raaka-aineiden käyttöä, ympäristölle vaarallisten kemikaalien vähäistä käyttöä, vesija ilmapäästöjen vähäisyyttä sekä alhaista energiankulutusta. Kriteereitä noudattamalla yksittäiset tuottajat voivat vaikuttaa kestävän yhteiskunnan kehitykseen. Joutsenmerkki kertoo resurssien tehokkaasta käytöstä sekä ympäristöä säästävien tuotantomenetelmien hyödyntämisestä. Pohjoismainen ympäristömerkintä on tarkastanut tuotteissa käytettävät raaka-aineet. Paperituotteet saavat sisältää vain ympäristön kannalta parhaita raaka-aineita. Miksi valita Joutsenmerkki? Joutsenmerkki on tasovaatimuksia sisältävä kriteeri. Joutsenmerkki on kustannustehokas ja yksinkertainen tapa tiedottaa yrityksen ympäristötyöstä ja sitoutumisesta ympäristöasioiden hoitoon. Ympäristökysymykset ovat monimutkaisia ja kysymyksiin paneutuminen voi viedä pitkän ajan. Joutsenmerkki on hyvä apu ympäristötyössä. Ympäristövaatimusten lisäksi Joutsenmerkki asettaa vaatimuksia tuotteen laadulle ja kierrätettävyydelle. Joutsenlupaa voidaan pitää laadun takeena. Joutsenmerkki kertoo julkisen ja yksityisen sektorin ostajille, että tuotteen valmistaja ottaa ympäristöasiat huomioon.

6 2(7) Pohjoismainen ympäristömerkintä Paino- ja kopiopaperit, versio 4.1 Mitä papereita voidaan joutsenmerkitä? Paino- ja kopiopapereiden tuoteryhmään kuuluvat seuraavat paperit: Tuoteryhmä kattaa puupitoisen ja puuvapaan konvertoimattoman paino- ja kopiopaperin, jotka on valmistettu kemiallisesta ja /tai mekaanisesta massasta ja/tai uusiokuidusta, kirjoittamiseen, painamiseen ja kopiointiin. Seuraavat kartongit, jotka on valmistettu kemiallisesta ja /tai mekaanisesta massasta ja /tai uusiokuidusta voidaan myös joutsenmerkitä. Kartongit: Homogeeninen sellukartonki SBB (Solid Bleached Board), SBS (Solid Bleached sulphate) ja SUB (Solid Unbleached Board) Taivekartonki FBB (Folding Boxboard) Keräyskuitukartonki WLC (White Lined Chipboard) Vain paperi, jolla on yksiselitteinen kauppanimi, voidaan merkitä. Samaa tuotenimeä ei voi käyttää sekä joutsenmerkityssä paperissa ja paperissa, jolla ei ole Joutsenmerkkiä. Tuoteryhmään eivät kuulu pehmopaperit, tiivispaperit, kahvinsuodattimet tai muun tyyppiset kartongit kuin edellä mainitut eikä voima- tai säkkipaperit. Tätä kriteeriä voidaan käyttää myös joutsenmerkittyihin painotuotteisiin käytettyjen paperien vaatimusten todentamiseen. Kuinka merkkiä haetaan? Joutsenmerkin paperituotteiden vaatimukset on jaettu Perusmoduuliin, Kemikaalimoduuliin sekä eri tuoteryhmien lisämoduuleihin. Perusmoduuli sisältää paperin- ja massanvalmistuksen vaatimuksia kun taas Kemikaalimoduuli sisältää kemikaaleihin liittyviä vaatimuksia. Lisämoduulit sisältävät eri tuotealueille ominaisia vaatimuksia. Jos moduulien vaatimustasot ovat erilaisia, noudatetaan lisämoduulien vaatimuksia. Tämä asiakirja on Paino- ja kopiopaperien lisämoduuli. Huomaa, että energian vaatimustaso tässä lisämoduulissa on korkeampi kuin Perusmoduulin versiossa 2. Jokainen vaatimus on merkitty K-kirjaimella sekä numerolla. Kaikki tämän asiakirjan vaatimukset sekä asiaankuuluvat Perus- ja Kemikaalimoduulin (versio 2) vaatimukset on täytettävä, jotta lupa voidaan myöntää. Mikäli valmistaja käyttää muita järjestelmiä (kuten EMAS, ISO tai muita tiedonantoja viranomaisille) voi näitä käyttää dokumentaationa, mikäli ne ovat tarpeeksi tuotekohtaisia ja laskelmien perusteet ovat samat kuin kriteereissä.

7 Pohjoismainen ympäristömerkintä Paino- ja kopiopaperit 044/4.1 3(7) Tekstin symbolit Vaatimusten kohdalla on kuvattu, kuinka hakijan tulee osoittaa vaatimuksen täyttyminen. Tekstissä on lisäksi erilaisia symboleja, joilla kuvataan dokumentointitavat. Symbolit ovat: Lähetä dokumentaatio hakemuksen mukana Hakemus Hakemus lähetetään sen Pohjoismaan ympäristömerkinnälle, jossa tuotetta on tarkoitus myydä. Katso yhteistiedot kansilehden kääntöpuolelta. Hakemukseen kuuluu hakemuslomake ja asiakirjat, jolla osoitetaan vaatimusten täyttyminen (eritelty vaatimuksissa). Hakemuslomakkeeseen merkitään ne Pohjoismaat, joihin tuote /palvelu halutaan rekisteröidä, sekä ko. maan arvioitu liikevaihto. Rekisteröimällä luvan toiseen Pohjoismaahan saa mahdollisuuden käyttää Joutsenmerkkiä suuremmilla markkinoilla. Rekisteröinnistä ei peritä hakemusmaksua, mutta vuosimaksu maksetaan ko. maan maksuperusteiden mukaisesti. Ympäristömerkinnät antavat mielellään lisätietoa ja apua hakemuksen laadintaan. Yhteistiedot kansilehden kääntöpuolella. Myynti muissa Pohjoismaissa Jos lupa rekisteröidään toiseen Pohjoismaahan, on seuraavat asiakirjat lähettävä Ympäristömerkintään: Asiakirjat, jotka osoittavat, että kansalliset määräykset tai toimialakohtaiset sopimukset pakkausten palautusmenetelmistä täyttyvät (K6). Tarkastuskäynti Ennen kuin Joutsenmerkin käyttölupa myönnetään käy Pohjoismainen ympäristömerkintä tarkastuskäynnillä yrityksessä. Käynnin aikana tarkastetaan laskelmien tausta-aineisto, alkuperäistodistuksia, mittauspöytäkirjoja, ostotilastoja ja muuta vastaava aineistoa, jolla voidaan varmistaa vaatimusten täyttyminen. Kustannukset Hakemusmaksu laskutetaan hakemisen yhteydessä. Lisäksi peritään vuosimaksua, joka perustuu joutsenmerkityn paperin liikevaihtoon. Tiedustelut Ympäristömerkintä antaa mielellään lisätietoja, yhteystiedot kansilehden kääntöpuolella.

8 4(7) Pohjoismainen ympäristömerkintä Paino- ja kopiopaperit, versio 4.1 Joutsenmerkin vaatimukset Vaatimukset koskevat vain sitä osaa tuotannosta, joka Ympäristömerkinnän kriteereissä määritellään. Vaatimuksissa viitataan paperituotteiden Perusmoduuliin ja Kemikaalimoduuliin. Moduulit löytyvät Ympäristömerkinnän kotisivuilta. Joutsenmerkkiin vaaditaan: Kaikki pakolliset vaatimukset on täytettävä. Pohjoismainen ympäristömerkintä on tarkistanut toiminnan paikan päällä. 1 Ympäristövaatimukset Täyttyvätkö vaatimukset? K1 Paperin tiedot Paperinvalmistajan nimi. Tiedot tavaramerkistä/kauppanimestä, laadusta ja neliöpainosta (g/m 2 ). Myydäänkö paperiarkkeina vai rullina? Asiakirjan liitettä 1 voi käyttää tietojen antamiseen. Tuotenäyte Yhteenveto edellä esitetyistä kohdista. Dokumentointiin voi käyttää tämän asiakirjan liitettä 1. Liite K2 Perus- ja Kemikaalimoduulit (versio 2) Onko paperin tai massan laatu aikaisemmin hyväksytty Perusmoduulin tai Kemikaalimoduulin vaatimusten mukaan? Jos on, ilmoita hyväksynnän ajankohta sekä hyväksynnän antaneen sihteeristön nimi. Jos ei ole, on kaikkien Perusmoduulin ja Kemikaalimoduulin vaatimusten täytyttävä. Massan- ja paperinvalmistajan todistukset voidaan toimittaa suoraan ympäristömerkinnälle. Yhteenveto edellä esitetyistä kohdista. Liite nro K3 Paino- ja kopiopaperin energiavaatimukset Joutsenmerkityn paino-ja kopiopaperin kokonaisenergiapisteet sähkön ja polttoaineen kulutukselle: P sähkö (kokonais) < 1,15 P polttoaine(kokonais) < 1,15 Energiapisteet lasketaan suhteuttamalla valmistuksen todellinen energiankulutus viitearvoihin, jotka on määritelty massojen ja paperien tuotannon teknisen kuvauksen perusteella. Vaatimuksen laskentamenetelmät ja tarvittava dokumentaatio kuvataan tarkemmin Perusmoduulin versiossa 2. P sähkö (kokonais) ja P polttoaine(kokonais) sisältävät sekä paperintuotannon sekä siinä käytettävien massojen energiankulutuksen.

9 Pohjoismainen ympäristömerkintä Paino- ja kopiopaperit 044/4.1 5(7) Perusmoduulin version 2 liitteen 2 mukaiset laskelmat, jotka osoittavat, että vaatimuksen pisterajat alittuvat. Laskelmiin on käytettävä Pohjoismaisen Ympäristömerkinnän saatavaa laskenta-arkkia. Liite nro K4 Erikoistuotteita koskevat energiavaatimukset Kokonaisenergiapisteet erikoistuotteille: P sähkö(kokonais) < 1,25 P polttoaine (kokonais) < 1,25 Erikoistuotteiden määritelmät: Erikoistuotteiden tuotannon tulee täyttää seuraavat vaatimukset: 1. Tuotantokapasiteetti on enintään 10 tonnia päivässä vuositasolla laskettuna. 2. Tuotanto on enintään 10 tonnia päivässä vuositasolla laskettuna. 3. Tuotanto edellyttää, että paperikoneen massajärjestelmä tyhjennetään niin usein, että paperilaadun vaihtoon kuluva aika on vähintään 7 % nettotuotantoajasta. Jos tätä poikkeussääntöä käytetään paperitehtaassa tai integroidussa tehtaassa, muun paperin- tai massatuotannon päästöluvut eivät saa sisältää päästöjä, jotka ovat peräisin erikoispaperin valmistukseen käytetyistä tuotantolinjoista. Tätä poikkeussääntöä voi käyttää vain vaatimuskohdat 1, 2 ja 3 täyttäviin paperituotantolinjoihin. Sääntöä ei saa käyttää eri paperituotantolinjojen keskiarvoja laskettaessa. P sähkö (kokonais) ja P polttoaine(kokonais) sisältävät sekä paperintuotannon sekä siinä käytettävien massojen energiankulutuksen. Vaatimuksen laskentamenetelmät kuvataan tarkemmin Perusmoduulin versiossa 2. Laskelma Perusmoduulin versio 2 liitteen 2 mukaisesti, joka osoittaa että pisterajat täyttyvät. Liite nro 2 Laatu- ja viranomaisvaatimukset Täyttyvätkö vaatimukset? K5 Markkinointi Joutsenmerkittyjen tuotteiden markkinoinnin on noudatettava Pohjoismaisen ympäristömerkin tuotteita koskevat säännöt tai myöhempää versiota. Hakijan on tunnettava asiakirjan Pohjoismaisen ympäristömerkin tuotteita koskevat säännöt sisältö. Kuvaus ympäristömerkin ulkoasusta on asiakirjan lopussa. Liite 2 täytettynä. Vakuutus hakijalta, että hän tuntee Pohjoismaisen ympäristömerkin tuotteita koskevat säännöt. Liitettä 2 voi käyttää dokumentointiin. Liite nro

10 6(7) Pohjoismainen ympäristömerkintä Paino- ja kopiopaperit, versio 4.1 K6 Palautusjärjestelmät Asiaankuuluvia kansallisia tuotteiden ja pakkausten palautusjärjestelmiä koskevia kansallisia lakeja, sääntöjä ja/tai toimialakohtaisia sopimuksia on noudatettava niissä Pohjoismaissa, joissa ympäristömerkittyä tuotetta markkinoidaan. Hakijan todistus liittymisestä palautus/kierrätyssopimuksiin. Liite nro K7 Lait ja asetukset Luvanhaltijan on varmistettava, että voimassaolevia turvallisuus- työympäristöympäristölainsäädäntöä sekä laitoskohtaisia ehtoja/toimilupia noudatetaan kaikissa joutsenmerkityn paperin valmistuspaikoissa. Dokumentaatiota ei vaadita, mutta Pohjoismainen ympäristömerkintä voi peruuttaa luvan, jos vaatimusta ei täytetä. K8 Ympäristön- ja laadunvarmistus Hakija on vastuussa siitä, että ympäristömerkittyjen tuotteiden laatu ei heikkene luvan voimassaoloaikana. Jos paperinvalmistaja hakee tai hänellä on Joutsenmerkin käyttöoikeus, dokumentoidaan ympäristön- ja laadunvarmistus Perusmoduulin version 2 avulla (vaatimukset K5-K6). Jos luvanhakija tai -haltija on muu kuin paperinvalmistaja on seuraavat asiat varmistettava: Kaikki hakijaa koskevat ympäristömerkin vaatimukset täyttyvät, ja niiden täyttyminen voidaan tarkistaa luvan voimassaoloaikana. Joutsenmerkitty tuote voidaan jäljittää koko tuotanto-prosessin aikana raakaaineista valmiiksi tuotteiksi. Pohjoismaiselle ympäristömerkinnälle ilmoitetaan välittömästi tuotannon odottamattomista poikkeuksista tai suunnitelluista muutoksista, jotka saattavat vaikuttaa tuotteen mahdollisuuksiin täyttää Joutsenmerkin vaatimukset. Luvanhaltijan on saatava Ympäristömerkinnältä etukäteen kirjallinen hyväksyntä tuotteeseen tehtäville muutoksille kuten reseptin muuttamiselle (massan sekoitus), raaka-aineen vaihdolle tai valmistusmenetelmän muutokselle. Yrityksessä on oltava henkilö, joka vastaa Joutsenmerkin vaatimusten täyttymisestä. Yrityksessä on oltava yhteyshenkilö, joka vastaa Pohjoismaiselle ympäristömerkinnälle tehtävistä raporteista. Ympäristö- ja laadunvarmistus vaatimukset dokumentoidaan täyttämällä Perusmoduulin version 2 liite 5. Liite nro

11 Pohjoismainen ympäristömerkintä Paino- ja kopiopaperit 044/4.1 7(7) Markkinointi Joutsenmerkki on tavaramerkki, joka on erittäin hyvin tunnettu ja luotettu Pohjoismaissa. Joutsenmerkittyä paino- ja kopiopaperia voi hyödyntää markkinoinnissa käyttöluvan voimassaoloajan. Merkki on sijoitettava niin, ettei synny epäselvyyttä siitä mitä ympäristömerkintä tarkoittaa ja siten, että merkki osoittaa paino- ja kopiopapereiden olevan ympäristömerkittyjä. Lisää markkinointisäännöistä on luettavissa asiakirjasta Tuotteiden pohjoismaista ympäristömerkintää koskevat säännöt päivätty 22. kesäkuuta 2011 tai uudempi versio. Joutsenmerkin muoto Joutsenmerkin ja lupanumeron (annetaan muodossa ) ulkoasu on seuraava: On sallittua käyttää alatekstiä Kopiopaperi, Painopaperi tai Kartonki. Joutsenmerkki sijoitetaan pakkaukseen sekä riisikääreeseen ja kartonkipakkaukseen. Kriteerien voimassaoloaika Pohjoismainen ympäristömerkintälautakunta on 22. kesäkuuta 2011 vahvistanut kriteerit painoja kopiopapereille, versio 4.0 ja ne ovat voimassa 30. kesäkuuta 2014 saakka. Sihteeristöpäällikkökokouksessa 15.toukokuuta 2013 kriteereitä päätettiin pidentää kahdella vuodella 30. kesäkuuta 2016 saakka. Uusi versio on 4.1. Voimassaoloaikana Pohjoismainen ympäristömerkinnän lautakunta voi tehdä kriteereihin korjauksia, selvennyksiä ja/tai pidentää voimassaoloaikaa, jolloin julkaistaan uusi versio. Tämä ei aiheuta uusintakäsittelyä voimassaoleville luville. Viimeistään 12 kuukautta ennen kriteereiden voimassaoloajan päättymistä Pohjoismainen ympäristömerkintä julkaisee uudet kriteerit.

12 Pohjoismainen ympäristömerkintä Paino- ja kopiopaperit, versio 4.1 Liite 1 Paperin tiedot YLEISET TIEDOT Luvanhaltijan/hakijan nimi: Osoite: Paperinvalmistajan nimi: PAPERIN TIEDOT Kauppanimi: Tyyppimerkintä: Valitse vähintään yksi seuraavista: Toimistopaperit Kopiopaperi Laserkopiopaperi Nelivärikopio- ja mustesuihkutulostuspaperi Värillinen paperi Tarrat Muu, mikä Graafiset paperit Digitaalipaino Offset Kartonki Sanomalehtipaperi Muu, mikä Neliöpaino (g/m 2 ) Myydäänkö paperi arkkeina vai rullina? Arkin koko (pienin, suurin): Päällystys: Onko paperi Päällystetty Päällystämätön Vanhentumisen kesto (vapaaehtoinen tieto): Täyttääkö paperi standardin ISO 9706 (Information and documentation Paper for documents Requirements for permanence) vaatimukset? Kyllä Ei Muut kohdat (esimerkiksi ajettavuus tai painettavuus)

13 Pohjoismainen ympäristömerkintä Paino- ja kopiopaperit, versio 4.1 Liite 2 Joutsenmerkityn paino- ja kopiopaperin markkinointi Olemme tutustuneet Pohjoismaisen ympäristömerkin käyttöä koskeviin sääntöihin, jotka on esitetty Tuotteiden Pohjoismaista ympäristömerkintää koskevissa säännöt asiakirjassa. Vakuutamme, että mainittuja sääntöjä noudatetaan markkinoinnissa. Vakuutamme, että olemme tutustuneet paino- ja kopiopapereita koskeviin Joutsenmerkin myöntämisperusteisiin. Vakuutamme, että emme myy mitään muuta paperia samalla tuotenimellä kuin myymme Joutsenmerkittyä paperia. Vakuutamme, että paino- ja kopiopapereita markkinoiville työntekijöillemme tiedotetaan paino- ja kopiopapereiden myöntämisperusteista ja tuotteiden Pohjoismaista ympäristömerkintää koskevista säännöistä. Yritys Paikka ja päiväys Vastuuhenkilö (allekirjoitus) Vastuuhenkilö nimenselvennös Puhelin: Sähköposti Markkinointivastaava (allekirjoitus) Markkinointivastaavan nimenselvennys Puhelin Sähköposti Henkilövaihdoksen yhteydessä on ympäristömerkinnälle toimitettava uusi ajan tasalla oleva vakuutus.

Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit lisämoduuli

Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit lisämoduuli Joutsenmerkin kriteerit lisämoduuli Versio 4.3 22. kesäkuuta 2011 31. joulukuuta 2020 Sisällysluettelo Joutsenmerkitty paino- ja kopiopaperi 3 Miksi valita Joutsenmerkki? 3 Mitä papereita voidaan Joutsenmerkitä?

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit lisämoduuli

Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit lisämoduuli Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit lisämoduuli Versio 4.2 22. kesäkuuta 2011 30. kesäkuuta 2019 Sisällysluettelo Joutsenmerkitty paino- ja kopiopaperi 3 Miksi valita Joutsenmerkki? 3 Mitä papereita

Lisätiedot

Joutsenmerkin myöntämisperusteet

Joutsenmerkin myöntämisperusteet Joutsenmerkin myöntämisperusteet Kahvinsuodattimet Lisämoduuli Versio 2.5 9. lokakuuta 2003 31. maaliskuuta 2014 Kahvinsuodattimet 047, versio 2.5, 11. joulukuuta 2013 Sisällysluettelo Paperituotteiden

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Tiivispaperit Lisämoduuli

Joutsenmerkin kriteerit. Tiivispaperit Lisämoduuli Joutsenmerkin kriteerit Tiivispaperit Lisämoduuli Versio 3.6 9. lokakuuta 2003-31.joulukuuta 2015 Tiivispaperit 049, versio 3.6 13. toukokuuta 2014 Sisällysluettelo Paperituotteiden ympäristömerkintä 1

Lisätiedot

Joutsenmerkin maksusäännöt

Joutsenmerkin maksusäännöt Joutsenmerkin maksusäännöt Pohjoismainen ympäristömerkintä Förslag till FS, februari 2016 18. toukokuuta 2016 Pohjoismainen ympäristömerkintä Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Hakemusmaksu 3 3 Tarkastuskäynnin

Lisätiedot

Joutsenmerkin logo-ohje. Pohjoismainen ympäristömerkintä 9. maaliskuuta 2016

Joutsenmerkin logo-ohje. Pohjoismainen ympäristömerkintä 9. maaliskuuta 2016 Joutsenmerkin logo-ohje Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti vuonna1989 perustaa vapaaehtoisen ja virallisen ympäristömerkin. Alla olevat organisaatiot/yritykset vastaavat

Lisätiedot

Joutsenmerkin maksusäännöt

Joutsenmerkin maksusäännöt Joutsenmerkin maksusäännöt Pohjoismainen ympäristömerkintä 17. lokakuuta 2017 Förslag till FS, februari 2016 Pohjoismainen ympäristömerkintä Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Hakemusmaksu 3 3 Tarkastuskäynnin

Lisätiedot

tuotteita koskevat säännöt

tuotteita koskevat säännöt Joutsenmerkinnän tuotteita koskevat säännöt Pohjoismainen ympäristömerkintä Förslag till FS, februari 2016 Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti vuonna1989 perustaa vapaaehtoisen ja virallisen ympäristömerkin.

Lisätiedot

EU-ympäristömerkki painotuotteille

EU-ympäristömerkki painotuotteille EU-ympäristömerkki painotuotteille + vertailua Joutsenmerkkiin Kirsi Auranmaa, Finngraf 18.4.2013 Viralliset ympäristömerkit Joutsenmerkki perustettu 1989 käytössä kaikissa pohjoismaissa 64 tuoteryhmää

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Pehmopaperit. Versio 4.4 23. maaliskuuta 2006 31. joulukuuta 2013. Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteerit Pehmopaperit. Versio 4.4 23. maaliskuuta 2006 31. joulukuuta 2013. Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteerit Pehmopaperit Versio 4.4 23. maaliskuuta 2006 31. joulukuuta 2013 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Kynttilät. Versio 1.3 13. joulukuuta 2007 30. kesäkuuta 2015. Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteerit Kynttilät. Versio 1.3 13. joulukuuta 2007 30. kesäkuuta 2015. Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteerit Kynttilät Versio 1.3 13. joulukuuta 2007 30. kesäkuuta 2015 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Pehmopaperit. Versio 5.2 11. lokakuuta 2011 31. joulukuuta 2016. Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteerit Pehmopaperit. Versio 5.2 11. lokakuuta 2011 31. joulukuuta 2016. Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteerit Pehmopaperit Versio 5.2 11. lokakuuta 2011 31. joulukuuta 2016 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin

Lisätiedot

Liite 1 Taulukon 1 ohjeet Liite 2 Viitearvot Liite 3 Laskentaohjeet Liite 4 Biomassan sertifiointiohjeet Liite 5 Näytteenotto- ja

Liite 1 Taulukon 1 ohjeet Liite 2 Viitearvot Liite 3 Laskentaohjeet Liite 4 Biomassan sertifiointiohjeet Liite 5 Näytteenotto- ja Liite 1 Taulukon 1 ohjeet Liite 2 Viitearvot Liite 3 Laskentaohjeet Liite 4 Biomassan sertifiointiohjeet Liite 5 Näytteenotto- ja analyysilaboratoriota koskevat vaatimukset Liite 6 Lomakkeet A-H Pohjoismainen

Lisätiedot

Pohjoismainen ympäristömerkki

Pohjoismainen ympäristömerkki Pohjoismainen ympäristömerkki Kompostorit Kriteerit 7. kesäkuuta 1996 30. kesäkuuta 2015 Versio 2.10 Käännös norjankielisestä asiakirjasta: Miljømerkning av kompostbeholdere. Ristiriitatapauksissa pätee

Lisätiedot

Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011

Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011 Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011 1 Johdanto... 2 2 Hakemus... 2 2.1 Ympäristömerkinnän käyttöoikeuden hakemus... 2 2.2 Salassapito ja luottamukselliset tiedot... 4 2.3 Käyttöoikeuden/rekisteröinnin

Lisätiedot

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkin tavoitteet Joutsenmerkki ohjaa ostajia tekemään ympäristön kannalta parempia päätöksiä tuottajia valmistamaan ympäristön kannalta parempia

Lisätiedot

Ympäristömerkintä 3DSHULWXRWWHHW 3HUXVPRGXXOL Versio 1.0 ORNDNXXWD

Ympäristömerkintä 3DSHULWXRWWHHW 3HUXVPRGXXOL Versio 1.0 ORNDNXXWD Ympäristömerkintä 3DSHULWXRWWHHW3HUXVPRGXXOL Versio 1.0 ORNDNXXWD Sisällysluettelo Ympäristömerkintä 1 Paperituotteet - Perusmoduuli 1 Paperituotteiden ympäristömerkintä 5 Mitä on Joutsenmerkitty paperi?

Lisätiedot

Joutsenmerkin myöntämisperusteet Kestävä puutavara - vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle

Joutsenmerkin myöntämisperusteet Kestävä puutavara - vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle Joutsenmerkin myöntämisperusteet Kestävä puutavara - vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle Versio 1.4 2. huhtikuuta 2004 31. maaliskuuta 2014 2(12) Pohjoismainen ympäristömerkintä Kestävän

Lisätiedot

Tuotteiden pohjoismaista ympäristömerkintää koskevat säännöt

Tuotteiden pohjoismaista ympäristömerkintää koskevat säännöt Tuotteiden pohjoismaista ympäristömerkintää koskevat säännöt Muutettu 12.12.2001 Alkuperäisasiakirja on vahvistettu pohjoismaisessa ympäristömerkintälautakunnassa 10. joulukuuta 1997. Ympäristömerkin käyttöä

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Paperikirjekuoret Lisämoduuli

Joutsenmerkin kriteerit. Paperikirjekuoret Lisämoduuli Joutsenmerkin kriteerit Paperikirjekuoret Lisämoduuli Versio 4.5 9. lokakuuta 2003 31. maaliskuuta 2014 Paperikirjekuoret 014, versio 4.5, 10. toukokuuta 2012 Sisällysluettelo Paperituotteiden ympäristömerkintä

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Elintarviketeollisuuden puhdistusaineet. Version 1.7 13. lokakuuta 2005 31. maaliskuuta 2017. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Elintarviketeollisuuden puhdistusaineet. Version 1.7 13. lokakuuta 2005 31. maaliskuuta 2017. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Elintarviketeollisuuden puhdistusaineet Version 1.7 13. lokakuuta 2005 31. maaliskuuta 2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Tekstiilit ja nahkatuotteet

Joutsenmerkin kriteerit Tekstiilit ja nahkatuotteet Joutsenmerkin kriteerit Tekstiilit ja nahkatuotteet Versio 3.7 18. maaliskuuta 2004 30. kesäkuuta 2014 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen

Lisätiedot

Joutsenmerkki Pelletit

Joutsenmerkki Pelletit Joutsenmerkki Pelletit Versio 2.3 13.12.2007 31.3.2018 Sisällysluettelo Mitä ovat Joutsenmerkityt pelletit?... 4 Miksi valita Joutsenmerkki?... 4 Mitä voidaan Joutsenmerkitä?... 5 Kuinka merkkiä haetaan?...

Lisätiedot

ALGRO Design Card. ALGRO Design Duo. Crescendo. Avanta Card. Ivory Board

ALGRO Design Card. ALGRO Design Duo. Crescendo. Avanta Card. Ivory Board GRAAFISET KARTONGIT ALGRO Design Card intapuolelta kahteen kertaan ja taustalta kertaalleen päällystetty täyssellukartonki. ALGRO Design Duo Molemmin puolin kahteen kertaan päällystetty täyssellukartonki.

Lisätiedot

POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI. 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä

POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI. 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä (2) YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä (3) YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ

Lisätiedot

Joutsenmerkki Pelletit

Joutsenmerkki Pelletit Joutsenmerkki Pelletit Versio 2.1 13. joulukuuta 2007 31. joulukuuta 2014 Osoitteet Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti v. 1989 perustaa vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin -

Lisätiedot

Päällystetyt paperit. Maxigloss. Päällystetty hiokkeeton korkeakiiltoinen. taidepainopaperi. Päällystetty hiokkeeton silkkipintainen

Päällystetyt paperit. Maxigloss. Päällystetty hiokkeeton korkeakiiltoinen. taidepainopaperi. Päällystetty hiokkeeton silkkipintainen GRAAFISET PAPERIT Päällystetyt paperit Maxigloss Päällystetty hiokkeeton korkeakiiltoinen taidepainopaperi. P P P Maxisilk Päällystetty hiokkeeton silkkipintainen taidepainopaperi. P P P Maxisatin Päällystetty

Lisätiedot

PankaBrite. Korsnäs Carry (Frövi carry)

PankaBrite. Korsnäs Carry (Frövi carry) AKKAUSKARTONGIT ankabrite äällystetty hiokkeellinen taivekartonki. Simcote Vahvasti päällystetty hiokkeellinen taivekartonki. rintline Kierrätyskuiturunkoinen kartonki. Korsnäs Carry (Frövi carry) Korkealuokkainen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖSERTIFIKAATIT

YMPÄRISTÖSERTIFIKAATIT YMÄRISTÖSERTIFIKAATIT Ympäristövaikutusten huomioiminen yhä tärkeämpää myös paperivalinnoissa Kattava graafisten papereiden ja kartonkien, pakkauskartonkien ja pahvien valikoimamme koostuu ympäristösertifioiduista

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Paperituotteet - Kemikaalimoduuli. Versio 2.3 22. kesäkuuta 2011-30. kesäkuuta 2016. Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteerit Paperituotteet - Kemikaalimoduuli. Versio 2.3 22. kesäkuuta 2011-30. kesäkuuta 2016. Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteerit Paperituotteet - Kemikaalimoduuli Versio 2.3 22. kesäkuuta 2011-30. kesäkuuta 2016 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Kestävä puutavara - vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle

Joutsenmerkin kriteerit Kestävä puutavara - vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle Joutsenmerkin kriteerit Kestävä puutavara - vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle Versio 1.6 2.4.2004 30.6.2016 Kestävän puutavara vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle versio

Lisätiedot

Joutsenmerkki Pelletit

Joutsenmerkki Pelletit Joutsenmerkki Pelletit Versio 2.2 13. joulukuuta 2007 31. maaliskuuta 2017 Osoitteet Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti v. 1989 perustaa vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Paperituotteet - Perusmoduuli

Joutsenmerkin kriteerit Paperituotteet - Perusmoduuli Joutsenmerkin kriteerit Paperituotteet - Perusmoduuli Versio 2.1 22. kesäkuuta 2011 30. kesäkuuta 2016 Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen Pohjoismaisen ympäristömerkin

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Hygieniatuotteet. Versio 5.5 5. maaliskuuta 2008-31. maaliskuuta 2017. Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteerit. Hygieniatuotteet. Versio 5.5 5. maaliskuuta 2008-31. maaliskuuta 2017. Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteerit Hygieniatuotteet Versio 5.5 5. maaliskuuta 2008-31. maaliskuuta 2017 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely MERKKITEKOJA Kampanjaesittely Agenda Merkkien esittelyt Kampanjaesittely Yrityskumppanit Reilu kauppa Kaikilla ihmisillä on oikeus tulla toimeen omalla työllään myös kehitysmaissa. Reilun kaupan visiona

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteeriehdotus. Kahvipalvelut. 29. huhtikuuta 2015-29.kesäkuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteeriehdotus. Kahvipalvelut. 29. huhtikuuta 2015-29.kesäkuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteeriehdotus Kahvipalvelut 29. huhtikuuta 2015-29.kesäkuuta 2015 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti v. 1989 perustaa vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset, painotuotteet, kirjekuoret ja muut paperituotteet Versio 5.5-15. joulukuuta 2011-31.

Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset, painotuotteet, kirjekuoret ja muut paperituotteet Versio 5.5-15. joulukuuta 2011-31. Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset, painotuotteet, kirjekuoret ja muut paperituotteet Versio 5.5-15. joulukuuta 2011-31. joulukuuta 2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Osoitteet Pohjoismaiden ministerineuvosto

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset, painotuotteet, kirjekuoret ja muut paperituotteet Versio 5.0-15. joulukuuta 2011-31.

Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset, painotuotteet, kirjekuoret ja muut paperituotteet Versio 5.0-15. joulukuuta 2011-31. Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset, painotuotteet, kirjekuoret ja muut paperituotteet Versio 5.0-15. joulukuuta 2011-31. joulukuuta 2014 Pohjoismainen ympäristömerkintä Osoitteet Pohjoismaiden ministerineuvosto

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteeriehdotus Kiinteän biopolttoaineen kattilat Versio 3.0 31. tammikuuta 2014. Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteeriehdotus Kiinteän biopolttoaineen kattilat Versio 3.0 31. tammikuuta 2014. Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteeriehdotus Kiinteän biopolttoaineen kattilat Versio 3.0 31. tammikuuta 2014 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Yhteinen vapaaehtoistoimintaa Pohjois-Karjalassa logo edustaa seuraavia arvoja: pohjoiskarjalaisuus, vapaaehtoisuus, yhteisöllisyys ja hyvinvointi.

Yhteinen vapaaehtoistoimintaa Pohjois-Karjalassa logo edustaa seuraavia arvoja: pohjoiskarjalaisuus, vapaaehtoisuus, yhteisöllisyys ja hyvinvointi. VAPAAEHTOISTOIMINTA POHJOIS-KARJALASSA-logo yhteistä näkyvyyttä vapaaehtoistoiminnalle! Vapaaehtoistoiminta Pohjois-Karjalassa logon tarkoituksena on saada yhteistä positiivista näkyvyyttä ja tunnettuutta

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Siivouspalvelut

Joutsenmerkin kriteerit Siivouspalvelut Joutsenmerkin kriteerit Siivouspalvelut Versio 2.2 17. maaliskuuta 2009 30. kesäkuuta 2014 Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin Joutsenmerkin.

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Tulisijat. Versio 3.2. 12. lokakuu 2010 31. lokakuu 2015. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Tulisijat. Versio 3.2. 12. lokakuu 2010 31. lokakuu 2015. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Tulisijat Versio 3.2 12. lokakuu 2010 31. lokakuu 2015 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Painolaitokset. Versio 4.6 13. joulukuuta 2005 31. lokakuuta 2014. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit. Painolaitokset. Versio 4.6 13. joulukuuta 2005 31. lokakuuta 2014. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset Versio 4.6 13. joulukuuta 2005 31. lokakuuta 2014 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismainen ministerineuvosto päätti v. 1989 perustaa vapaaehtoisen ja positiivisen

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (5) HAKUOHJE TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUSKOORDINOIJAN REKISTERÖINTIÄ HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien rekisteröinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen tahon tekemä

Lisätiedot

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO 2017 1 Automaattisten sammutuslaitteistojen suunnittelutoimisto Sisällysluettelo 1 Tarkoitus... 2 2 Menettely... 2 3 Vaatimukset... 2 3.1 Suunnitteluohjeet...

Lisätiedot

Tullihallituksen määräys valtuutetun lähettäjän sineteistä

Tullihallituksen määräys valtuutetun lähettäjän sineteistä Tullihallituksen määräys valtuutetun lähettäjän sineteistä Tullihallitus Määräys Dnro Antopäivä 15/010/12 23.1.2012 Säädösperusta Tullilaki 4 Voimassaoloaika 1.3.2012 lukien toistaiseksi Kohderyhmät Tullitoimipaikat

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Pehmopaperit. Versio lokakuuta joulukuuta Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit. Pehmopaperit. Versio lokakuuta joulukuuta Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Pehmopaperit Versio 5.5 11. lokakuuta 2011 31. joulukuuta 2019 Pohjoismainen ympäristömerkintä Sisällysluettelo Mitä on Joutsenmerkitty pehmopaperi? 3 Miksi valita Joutsenmerkki

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset, painotuotteet, kirjekuoret ja muut paperituotteet Versio 5.3-15. joulukuuta 2011-31.

Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset, painotuotteet, kirjekuoret ja muut paperituotteet Versio 5.3-15. joulukuuta 2011-31. Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset, painotuotteet, kirjekuoret ja muut paperituotteet Versio 5.3-15. joulukuuta 2011-31. joulukuuta 2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Osoitteet Pohjoismaiden ministerineuvosto

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Tulisijat. Versio 3.1. 12. lokakuu 2010 31. lokakuu 2014. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Tulisijat. Versio 3.1. 12. lokakuu 2010 31. lokakuu 2014. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Tulisijat Versio 3.1 12. lokakuu 2010 31. lokakuu 2014 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Kahvipalvelut. Versio Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Kahvipalvelut. Versio Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Kahvipalvelut Versio 1.0 5.11.2015 31.12.2020 Pohjoismainen ympäristömerkintä Sisällysluettelo Mitä on Joutsenmerkitty kahvipalvelu? 3 Miksi valita Joutsenmerkki 3 Mitä voidaan

Lisätiedot

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE Way of Life- sertifikaatti Way of Life- sertifikaatti kosmetiikalle ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin tuotteille HAKULOMAKE Olemme iloisia voidessamme tarjota sinulle sertifioinnin kansainvälisten kriteerien

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Digitaalinen valokuvankehitys

Joutsenmerkin kriteerit Digitaalinen valokuvankehitys Joutsenmerkin kriteerit Digitaalinen valokuvankehitys Versio 2.4 19. lokakuuta 2007 31. joulukuuta 2014 Digitaalinen valokuvankehityspohjoismainen ympäristömerkintä 081/2.4, 15 toukokuuta 2013 Mitä on

Lisätiedot

Lennonjohtajan ja lennonjohtajaoppilaan lupakirja

Lennonjohtajan ja lennonjohtajaoppilaan lupakirja 1 (5) Antopäivä: 29.1.2013 Säädösperusta: Voimaantulopäivä: 1.2.2013 Voimassa: Toistaiseksi Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain (1194/2009) 45, 46, 119 ja 120 :n nojalla ottaen huomioon lennonjohtajien

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana Huhtikuu 2012 PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien tarkoitus on ohjata ostopäätöksiä

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Teollisuuden puhdistusaineet. Versio lokakuuta maaliskuuta Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteerit Teollisuuden puhdistusaineet. Versio lokakuuta maaliskuuta Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteerit Teollisuuden puhdistusaineet Versio 2.5 13. lokakuuta 2005 31. maaliskuuta 2016 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Siivouspalvelut

Joutsenmerkin kriteerit Siivouspalvelut Joutsenmerkin kriteerit Siivouspalvelut Versio 2.4 17. maaliskuuta 2009 31. lokakuuta 2017 Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin Joutsenmerkin.

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (5) HAKUOHJE HITSAUSKOORDINOIJAN REKISTERÖINTIÄ HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien rekisteröinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen tahon tekemä pätevyyden arviointi. Jäljempänä

Lisätiedot

POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE

POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE Tällä lomakkeella yrittäjä voi Pohjanlahden Rantatien tavaramerkin käyttöoikeutta. Hakemuslomake sisältää kysymyksiä tuotteen, palvelun tai kohteen laadusta,

Lisätiedot

Hankitaan puutuotteita vastuullisesti - webinaari , klo Elina Ojala, Motiva 1

Hankitaan puutuotteita vastuullisesti - webinaari , klo Elina Ojala, Motiva 1 Hankitaan puutuotteita vastuullisesti - webinaari 22.11.2017, klo 9.30 10.30 24.11.2017 Elina Ojala, Motiva 1 Käytännön asioita Webinaari tallennetaan Esitysmateriaali jaetaan osallistujille webinaarin

Lisätiedot

Pesulat/Tekstiilipalvelut

Pesulat/Tekstiilipalvelut Joutsenmerkin kriteerit Pesulat/Tekstiilipalvelut 12. joulukuuta 2012-31. joulukuuta 2016 Versio 3.3 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Kahvipalvelut. Versio Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit. Kahvipalvelut. Versio Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Kahvipalvelut Versio 1.1 5.11.2015 31.12.2020 Pohjoismainen ympäristömerkintä Sisällysluettelo Mitä on Joutsenmerkitty kahvipalvelu? 3 Miksi valita Joutsenmerkki 3 Mitä voidaan

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat. Versio 1.5 13.joulukuuta 2006 30. kesäkuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkki

Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat. Versio 1.5 13.joulukuuta 2006 30. kesäkuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkki Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat Versio 1.5 13.joulukuuta 2006 30. kesäkuuta 2015 Pohjoismainen ympäristömerkki Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat. Versio 1.6 13.joulukuuta 2006 31. joulukuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkki

Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat. Versio 1.6 13.joulukuuta 2006 31. joulukuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkki Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat Versio 1.6 13.joulukuuta 2006 31. joulukuuta 2015 Pohjoismainen ympäristömerkki Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Huonekalut ja kalusteet

Joutsenmerkin kriteerit Huonekalut ja kalusteet Joutsenmerkin kriteerit Huonekalut ja kalusteet Versio 4.11 17. maaliskuuta 2011 30. kesäkuuta 2019 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti v. 1989 perustaa vapaaehtoisen

Lisätiedot

Rokua Geopark. Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä

Rokua Geopark. Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä Rokua Geopark Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä Rokua Geopark 28.5.2013 Taustaa Rokua Geopark on perustettu edistämään Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven alueiden elinkeinotoimintaa,

Lisätiedot

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika Pirje Lankinen 1 EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (Art. 15) vakuutuksessa on ilmoitettava, että liitteessä II olevien sovellettavien olennaisten

Lisätiedot

Suomen metsät ja metsäsektori vähähiilisessä tulevaisuudessa

Suomen metsät ja metsäsektori vähähiilisessä tulevaisuudessa Suomen metsät ja metsäsektori vähähiilisessä tulevaisuudessa Tuloksia hankkeesta Low Carbon Finland 25 -platform Maarit Kallio ja Olli Salminen Metsäntutkimuslaitos Metsät ja metsäsektori vaikuttavat Suomen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Versio 5.7-15. joulukuuta 2011-31. joulukuuta 2017. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit. Versio 5.7-15. joulukuuta 2011-31. joulukuuta 2017. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Painolaitokset, painotuotteet, kirjekuoret ja muut paperituotteet Versio 5.7-15. joulukuuta 2011-31. joulukuuta 2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Osoitteet Pohjoismaiden ministerineuvosto

Lisätiedot

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON HYVÄKSYMINEN

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON HYVÄKSYMINEN AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON HYVÄKSYMINEN 2009 Finanssialan Keskusliitto Automaattisten sammutuslaitteistojen 2 (10) AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (5) HAKUOHJE HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen suorittama pätevyyden

Lisätiedot

Rokua Geopark. Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä

Rokua Geopark. Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä Rokua Geopark Ohje yrityksille Rokua Geopark logon käyttämisestä Rokua Geopark ohjausryhmä 24.3.2011 Taustaa Rokua Geopark on perustettu edistämään Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven alueiden elinkeinotoimintaa,

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. komission delegoitu asetus

LIITTEET. asiakirjaan. komission delegoitu asetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.4.2016 C(2016) 2002 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan komission delegoitu asetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 952/2013 täydentämisestä unionin tullikoodeksin

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Tulisijat. Versio 4.0 11. kesäkuuta 2014-30. kesäkuuta 2019. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Tulisijat. Versio 4.0 11. kesäkuuta 2014-30. kesäkuuta 2019. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Tulisijat Versio 4.0 11. kesäkuuta 2014-30. kesäkuuta 2019 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET L 146/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/879, annettu 2 päivänä kesäkuuta 2016, yksityiskohtaisten järjestelyjen vahvistamisesta

Lisätiedot

PEFC-merkin käyttöoikeutta ja käyttöä koskevia ohjeita

PEFC-merkin käyttöoikeutta ja käyttöä koskevia ohjeita Sivu 1/5 Suomen Metsäsertifiointi ry Finlands Skogscertifiering rf Finnish Forest Certification Council - FFCC PEFC/02-1-01 PEFC-merkin käyttöoikeutta ja käyttöä koskevia ohjeita PEFC-merkki kertoo, että

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Lattiakaivot Tyyppihyväksyntäohjeet 2006 Ympäristöministeriön asetus lattiakaivojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2006 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Kertakäyttöastiat elintarvikkeille. Versio 1.0 21. maaliskuuta 2012 31. maaliskuuta 2016. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Kertakäyttöastiat elintarvikkeille. Versio 1.0 21. maaliskuuta 2012 31. maaliskuuta 2016. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Kertakäyttöastiat elintarvikkeille Versio 1.0 21. maaliskuuta 2012 31. maaliskuuta 2016 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen

Lisätiedot

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista-

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista- Liite 1 VAATIMUSTENMUKAISUUDEN ARVIOINTIMENETTELYT A-moduuli (valmistuksen sisäinen tarkastus) 1. Tässä moduulissa esitetään menettely, jolla valmistaja tai tämän yhteisöön kuuluvien valtioidenalueelle

Lisätiedot

Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen

Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen ja palveluasumiseen Hakemus saapunut / 201 Palveluntuottajaa koskevat tiedot Yritys/järjestö/yhteisö Y-tunnus

Lisätiedot

joutsenmerkityt takat

joutsenmerkityt takat joutsenmerkityt takat tulevaisuus luodaan nyt Pohjoismaisen Joutsen-ympäristömerkin tavoitteena on auttaa kuluttajaa valitsemaan vähiten ympäristöä kuormittava tuote. Palvelulle tai tuotteelle myönnettävän

Lisätiedot

TARJOUSYHTEENVETO TARJOAJA:... LIITE 3.1; KOTKAN PAIKALLIS- SEKÄ KOTKA-HAMINA LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.7.2016 ALKAEN

TARJOUSYHTEENVETO TARJOAJA:... LIITE 3.1; KOTKAN PAIKALLIS- SEKÄ KOTKA-HAMINA LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.7.2016 ALKAEN Vastaanottaja Kotkan kaupunki Tekniset palvelut PL 205 48101 KOTKA Asiakirjatyyppi Tarjous LIITE 3.1; KOTKAN PAIKALLIS- SEKÄ KOTKA-HAMINA LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.7.2016 ALKAEN TARJOUSYHTEENVETO TARJOAJA:...

Lisätiedot

15.1.2015. Myyntipaikkaan voi tulla tuntia ennen kauppahallin avautumista ja sieltä tulee poistua tunnin kuluessa kauppahallin sulkeutumisesta.

15.1.2015. Myyntipaikkaan voi tulla tuntia ennen kauppahallin avautumista ja sieltä tulee poistua tunnin kuluessa kauppahallin sulkeutumisesta. 1 (5) Hakemukset kauppiasyhdistykselle (puheenjohtajan tai edustajan hyväksymä hakemus): alle 1 kalenterikuukausi (1-4 viikkoa) - etusijalla Hakaniemen kauppahallin vuokralaiset (kauppiasyhdistys päättää

Lisätiedot

Asiakirja on tallennettu Venäjän Consultant Plus-asiakirjajärjestelmään. www.consultant.ru

Asiakirja on tallennettu Venäjän Consultant Plus-asiakirjajärjestelmään. www.consultant.ru Venäjän federaation hallituksen asetus nro 927, päivätty 14. syyskuuta 2012. Todistusten myöntämisestä Venäjän federaation alueelle tuotavien tavaroiden käytöstä rajat ylittävän yhteistyön (yhdessä asiakirjan

Lisätiedot

Sähköposti. Nastola. Vaatimusasiakirja EN

Sähköposti. Nastola. Vaatimusasiakirja EN MERKINTÄLUPA Luvanhaltijan nimi ja osoite Päivämäärä: Nro/Versio: 2013-07-01 4010-03 Ensimmäinen versio myönnetty: 2005-06-20 Luvan kattamat merkit: Luvanhaltijaa/valmistajaa koskevat tiedot Luvanhaltijan

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Käsiastianpesuaineiden joutsenmerkintä. Versio 5.1 21.3.2012 31.3.2016. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Käsiastianpesuaineiden joutsenmerkintä. Versio 5.1 21.3.2012 31.3.2016. Pohjoismainen ympäristömerkintä Käsiastianpesuaineiden joutsenmerkintä Versio 5.1 21.3.2012 31.3.2016 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt

Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt 22.6.2011 1 Johdanto... 2 2 Hakemus... 2 2.1 Ympäristömerkinnän käyttöoikeuden hakemus... 2 2.2 Salassapito ja luottamukselliset tiedot... 4 2.3 Käyttöoikeuden/rekisteröinnin

Lisätiedot

Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö

Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö Ympäristöä säästävä julkinen hankinta vapaaehtoinen väline. Tässä asiakirjassa esitetään EU:n ympäristöä säästäviä julkisia hankintoja koskevat kriteerit

Lisätiedot

Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa. Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä?

Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa. Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Mitä ovat sähkön alkuperätakuut? EU:ssa käytössä oleva yhtenäinen järjestelmä.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2014

Määräykset ja ohjeet 3/2014 Määräykset ja ohjeet 3/2014 Toimiluvat, rekisteröinnit ja ilmoitukset Dnro FIVA 2/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2014 Voimaantulopäivä 15.4.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Leikkimökki, kasvihuone tai grillikatos sekä isommat toimenpiteet 50 euroa

Leikkimökki, kasvihuone tai grillikatos sekä isommat toimenpiteet 50 euroa Rakentamisesta Herttoniemen siirtolapuutarhassa 2019 Yhdistyksen suostumuksen hakeminen Herttoniemen siirtolapuutarhaa koskevat rakentamisen määräykset ja ohjeet tulevat Helsingin kaupungilta. Mökkiläisen

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus Tukes Tietoiskuiltapäivä 5.12.2017 Henkilönsuojainten markkinoille saattaminen Suojainpalvelut PPE Services Työturvallisuus tutkimus-

Lisätiedot

OLE_PH4 1 + + Onko lapsella tai onko lapsella ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH4_201114PP +

OLE_PH4 1 + + Onko lapsella tai onko lapsella ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH4_201114PP + OLE_PH4 1 *1319901* OLESKELULUPAHAKEMUS LAPSELLE Tällä lomakkeella haetaan alle 18-vuotiaalle lapselle ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Oleskeluluvan hakemisen tarkoituksena on,

Lisätiedot