Tämä kilpailuohje viimeisine lisäyksineen löytyy Infopisteen läheisyydessä olevalta ilmoitustaululta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tämä kilpailuohje viimeisine lisäyksineen löytyy Infopisteen läheisyydessä olevalta ilmoitustaululta."

Transkriptio

1 Hervoton Kilpailuohje lauantaina klo 11 Tämä kilpailuohje viimeisine lisäyksineen löytyy Infopisteen läheisyydessä olevalta ilmoitustaululta. Ajo-opastus kilpailualueelle Kilpailupaikalle alkaa ajo-opastus seuraavasti: 1) Jyväskylän suunnasta tulevat - opastus alkaa Juokslahden kohdalta, kun kääntyy tie vasemmalle Patajoen suuntaan. Tampereen suunnasta tulevat - opastus alkaa Jämsän pohjoisesta liittymästä (=Hiidenmäen eritasoliittymä), josta käännytään oikeaan Jämsän ja Himoksen suuntaan. 2) Jämsän keskustan suunnasta tulevat - opastus alkaa Kansanopiston liikenneympyrän jälkeen ajamalla Vaheriin päin. Kulku kilpailukeskukseen tapahtuu Touvilantien/Hangasojantien (=sikatie) ja Karhumäentien kautta, mistä kilpailukeskukseen johtaa varsin hyväkuntoinen tie. Muut mahdolliset tiet eivät ole sellaisessa liikennöitävässä kunnossa, että niiden käyttöä voisi suositella. Ratsumestarit tietävät tämän kokemuksesta, koska oman auton pohjaa on paikkailtu. ;) Ajo-opasteet ovat paikallaan viimeistään 8:30.

2 Kilpailukeskuksena toimii ns.lentokenttäsuora. Linkki kisakeskukseen tässä. Pysäköinti Pysäköinti tapahtuu aivan kilpailukeskuksen kupeeseen. Noudata pysäköinnin ohjausta, jotta pysäköinnille varattu tila riittää. Pysäköinninohjaus on paikoillaan noin 8:30. Emit-kortin sisäänluku ja maksutietojen tarkistus Jokaisen kilpailijan on käytävä Emit-korttinsa kanssa tapahtuman infopisteessä klo 10:30 mennessä. Emit-kortti luetaan sisään tulospalveluohjelmaan. Samalla tarkistetaan kilpailuosallistumismaksun maksaminen. Mikäli olet maksanut osallistumismaksun myöhässä, tulosta maksutosite mukaasi. Mahdolliset Smartum-setelit luovutetaan myös infopisteeseen. Mikäli olet jälki-ilmoittautunut tai sen jälkeen, maksat maksun suoraan kisainfoon. Kilpailumaasto Kilpailumaasto tarjoilee monimuotoisesti kaikenlaisia pohjaa ja tiheyttä edettäväksi...eri vaiheissa olevaa talousmetsää. Alueen polku-/tieverkosto on niukka. Pääasiallinen kilpailumaasto on pohjaltaan hyvää, joskin paikka paikoin myös raskasta. Pahoja risukkoja tai tiheikköjä alueella on melko vähän ja niitäkin on pyritty ratasuunnittelussa välttelemään. Korkeuseroja on kohtuullisesti, mutta varsinaista käyrien ahmimista ei ole luvassa Kartta Kilpailukartta on värillinen tulostekartta. Kartta on valmiiksi muovisuojuksessa. RR- ja TR-radoilla kartta on A4 ja mittakaava 1:5 000 Mini-Hervoton - kartta on A4 ja Mittakaava on 1: ja 1:5 000 Aika-Hervoton - kartta on A3 ja Mittakaava on 1: ja 1:2 500 Tosi-Hervoton - kartta on A3 ja Mittakaava on 1: ja 1:2 500 HUOM! Rataan sisältyy kartanvaihto RASTIMÄÄRITTEET LÖYTYVÄT KARTASTA.

3 Kilpailualueen kartta on alunperin vuodelta 1992, mutta sitä on ajantasaistettu syksyllä 2014 huomattavasti. Kartan käyrästö on päivitetty laserkeilausaineistosta, kasvillisuuskuvausta on ajantasaistettu, mm. uudet aukot löytyvät kartalta. Teiden sijainti on tarkastettu gps:llä, mutta maastossa löytyvät muut kulku-urat urat ja polut eivät monelta osin välttämättä ole kartalla. Kivien ja jyrkänteiden osalta on pyritty siihen, että lähellä rastipistettä kartta vastaisi mahdollisimman hyvin todellisuutta. Pyrkimys ei kuitenkaan ole tae lopputuloksesta. Muiden kivien osalta niiden olemassa oloa tai sijaintia ei ole alkuperäisen kartoituksen jäljiltä välttämättä varmistettu. Jyrkänteiden kuvaus vastaa 90-luvun tapaa eli kampajyrkännettä kartalta löytyy paljon. Karttaotteita kilpailualueelta: Kartta on siis erittäin suunnistettava ja Hervoton-asteikolla huipputasoa. Kielletyt alueet Normaalit lajisäännön mukaiset kielletyt alueet. Lisäksi karttaan on erikseen merkitty alla oleva kielletty alue. Aluetta ei ole nauhoitettu. Kyseisellä alueella on aikoinaan sijainnut Jämsän kaupungin lietteen kaatopaikka. Alue voi olla petollisen upottava. Alueelle menemistä ehdottomasti vältettävä.

4 Sarjat/radat ja matkat Miehet ja naiset kilpailevat samoissa sarjoissa. o Tosi-Hervoton 15-18,150 km - rasteja 42 o Aika-Hervoton 10-12,770 km - rasteja 33 o Mini-Hervoton 5-7,450 km - rasteja 25 o TR-Hervoton 3-2,800 km (=tukireitti) - rasteja 13 o RR-Hervoton 3-2,630 km (=rastireitti) - rasteja 12 o RR-Hervoton 2-1,950 km (=rastireitti) - rasteja 8 Ratapituudet ovat kaikilla radoilla linnuntietä mitattuja matkoja. Matkoihin sisältyy alkuviitoitus (230m) ja loppuviitoitus (540m), yhteensä 770 metriä. Oikeudet mahdollisiin muutoksiin pidätetään siihen saakka kunnes lähtölaukaus on ammuttu. Ratoihin liittyvät erityispiirteet Mini-, Aika- ja Tosi-Hervoton radat sisältävät ns. Hervoton-Rokaininki -alueen, joka on merkitty karttaa alla olevalla tavalla. Kyseiselle alueelle saavuttaessa kilpailija kääntää kartan ja suunnistaa alueella olevat rastit seuraavien ohjeiden mukaisesti: Ohjeet on painettu myös kilpailukarttaan.

5 Muut erityiskohteet Maastosta voi löytyä paljon erityiskohteita joita kartalla ei ole. Mikäli radaltasi löytyy rastipisteenä ruskea x, sillä tarkoitetaan muurahaispesää. HUOM! Muut alueelta löytyvät samankokoiset muurahaispesät eivät ole kartalla! Huolto Maasto on upea, mutta paikoittain myös raskas edettävä johtuen niukasta polku- /tieverkostosta. Järjestäjä painottaa, että varsinkin pidempien ratojen osalta riittävä energian tankkaus ennen kisaa ja sen aikana auttaa huomattavasti maaliin selviytymistä. :) Reitin varrella 1-3 huoltopistettä, joissa tarjolla urheilujuomaa ja vettä sekä rusinoita, pähkinöitä ja suolakurkkuja, paitsi omatoimipisteellä ainoastaan juomaa. o Tosi-Hervoton 15-3 huoltopistettä 1. piste n. 5,0 km omatoimipiste noin 10,5 km (saattaa myös olla miehitetty) 2. piste n.13,5 km o Aika-Hervoton 10-2 huoltopistettä omatoimipiste noin 2,0 km (saattaa myös olla miehitetty) 1. piste n. 4,5 km 2. piste n. 8,5 km o Mini-Hervoton 5-1 huoltopiste omatoimipiste noin 1,5 km (saattaa myös olla miehitetty) 1. piste n. 4,0 km o RR- ja TR-radoilla 1 ruokarasti, jossa tarjolla lisäksi mehua ja keksiä. piste noin puolivälissä rataa Kilpailijoilla on mahdollisuus saada huoltopisteelle omat retkieväät, jotka pitää jättää Infopisteen läheisyydessä oleville lavoille/laatikkoon pakattuna klo 10:30 mennessä.

6 Kilpailunumerot ja Emit-tarkistusliuskat Kilpailunumerot ja Emit-tarkistusliuskat kilpailija saa infopisteestä. Kilpailija huolehtii kiinnistystarvikkeista...siis hakaneulat ja teippipalaa mukaan. Kilpailunumeron tärkein tehtävä on osallistujien turvallisuuden takaaminen. Siksi sen hyvä kiinnittäminen ja mukana kuljettaminen on tärkeää. Kilpailunumeron perusteella järjestäjällä on mahdollisuus kontrolloida mm. sitä ketkä ovat ohittaneet minkäkin huoltorastin. Lista kilpailunumeroista löytyy infotaululta. Leimaus ja rastipisteet Rasteilla normaali rastivarustus ja käytössä EMIT-leimaus. Rastilippu on pyritty sijoittamaan siten, että se näkyisi rastipisteeseen saavuttaessa...joskus jopa hieman kauempaa. Rastileimasin on kiinnitetty rastilipun läheisyydessä olevaan pieneen tai isoon vaaka- tai pystypuuhun. Tosi- ja Aika-Hervottomaan osallistujat! Westervesan mukaan kaikkien Emit-korttien pitäisi ottaa vastaan 50 leimausta. Mikäli kuitenkin epäilet asiaa, niin ota vanhan korttisi sijasta matkaan hieman uudempi kortti. Näillä radoilla leimoja tulee yli 30. Loppuaika tulee maalileimauksesta. HUOM! Käytössä ainoastaan yksi maalileimasin. Mallirasti löytyy kilpailukeskuksen infopisteen läheisyydestä. Viitoitukset Karttaan merkityt viitoitukset on merkitty maastoon valkoisella tai punakeltaisella nauhalla. Nauhoista on mallipalat mallirastin läheisyydessä. Ensiapu ja ennakointi Kisakeskuksessa on ensiapupiste. Kilpailukartoista löytyvät kilpailukapellimestarin ja ratsumestareiden numerot. Mahdollisissa EAtilanteissa pyydetään ensisijaisesti ottamaan yhteyttä kilpailukapellimestariin. Suosittelemme oman puhelimen mukaan ottamista, jos avuntarve sattuu yllättämään kesken taipaleen joko itsellä tai kanssa kilpailijalla. Lisäksi suosittelemme säärien ja nilkkojen suojaamista.

7 Ennen kisaa ja sen aikana on syytä huolehtia energiatankkauksesta. varsinkin Tosi-Hervoton tulee olemaan fyysisesti koetteleva. Palkinnot Kaikkien sarjojen parhaille luvassa Hervottomia palkintoja ja Hervoton-titteli. Pääsarjojen palkinnot ovat seuraavat: Sarjan voittaja Sarjan toinen Sarjan kolmas Lisäksi jokaisen sarjan paras nainen 100 lahjakortti 50 lahjakortti 20 lahjakortti 50 lahjakortti TR- ja RR-sarjoissa voittaja palkitaan 20 lahjakortilla. Muut palkinnot tuotepalkintoja. Kunkin sarjan palkintojen jako suoritetaan kisakeskuksessa, kun kärki on hyväksytysti saatu maaliin. Palkintojen jaoasta ilmoitetaan kuulutuksella. Kisakeskus Kisakeskus toimii palveluiden ulottumattomissa, joten pukeutumiset ja pesut kenttäolosuhteissa. Kilpailukeskuksena toimii ns.lentokenttäsuora. Linkki kisakeskukseen tässä. Pesuvettä löytyy, jos sataa. Varusteiden vaihtoa varten on omat katetut teltat...omat miehille ja naisille. WC:t mallia riuku. Varustaudu siis Hervottoman avoimella mielellä. Hervoton-kahvila Paikalle pystytettävä Hervoton-kahvila pyrkii tyydyttämään pahinta hiilihydraattinälkää. Sämpylä (kinkku,juusto,kurkku,tomaatti) 1,50 Reissari (kinkku,juusto,muna,suolakurkku) 1,50 Munkki 1,50 Suklaapatukka 1,00 Banaani 0,50 Kahvi 1,00 Tee 1,00 Pillimehu 0,50 Virvoitusjuomat 1,50 Pyttipannu 4,00 Makkara 1,50 Makkara 2kpl/ 2,00

8 Kisakeskuksen alustava ohjelma: 9:00 Kisakeskus, Info ja Hervoton-kahvio aukeaa 10:00 Livemusiikkia (kitara ja laulu) by NellaK 10:30 Kilpailijoiden suoritettava EMIT-sisäänluku kisainfossa viimeistään nyt 10:45 Yhteinen / ohjattu alkulämmittely by Mia Taini 10:50 Siirtyminen lähtöpaikalle, jossa karttojen jako 11:00 Yhteislähtö 16:30 Kilpailu maali suljetaan tai hieman sen jälkeen, jos paljon vielä maastossa kisailijoita 18:00 Kilpailukeskus sulkeutuu Hervoton-toimittelijat ja lisätiedot Kaiken Hervottomuuden takana häärivät kisakapellimestari Jone ratsumestareina Touhu-Pete ja Lahtos-Olli karttatehtailussa apuna Helmis-Pena kisakaffeteltalla Lahtos-Leea pysäköintipoliiseina Pappa-Koskinen ja EsaH juomarasteilla Kollinmäen Hervottomat valvoja...monta yötä on jo valvottu, eikö se riitä? Muita toimittelijoita lisäillään, kunhan keritään. Mikäli haluat joukkoon mukaan toimittelemaan, ole yhteydessä. Tiedustelut voipi ohjailla osoitteeseen tai kilauta

KANSALLISET RAJARASTIT JOUTSENOSSA 9-10.5.2015

KANSALLISET RAJARASTIT JOUTSENOSSA 9-10.5.2015 KANSALLISET RAJARASTIT JOUTSENOSSA 9-10.5.2015 KILPAILUOHJEET Matkat: La ja su lähtö 1 kilpailukeskuksessa La lähtö 3 matkaa 150 m Sarja Lauantai 9.5 Lähtö Sunnuntai 10.5 Lähtö H 21 A 10,92 km 3 6,35 km

Lisätiedot

Lauantaina 27.6.2015 http://vierumakitrail.fi http://ltrc.fi

Lauantaina 27.6.2015 http://vierumakitrail.fi http://ltrc.fi Lauantaina 27.6.2015 OHJEITA OSALLISTUJALLE Majoitus Vierumäen Urheiluopisto tarjoaa majoitusta osallistujille sekä huoltojoukoille kisahintaan. Kannattaa tulla jo perjantaina paikan päälle, nukkua hyvin,

Lisätiedot

Mikko Hollmén, Lauri Solin, Taru Tumi. Jaana Kivipelto ja Marika Venäläinen. Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry 2001

Mikko Hollmén, Lauri Solin, Taru Tumi. Jaana Kivipelto ja Marika Venäläinen. Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry 2001 Kisavartion opas Tekstit Mikko Hollmén, Lauri Solin, Taru Tumi Toimittajat Jaana Kivipelto ja Marika Venäläinen Piirrokset Tommi Lukinmaa Taittaja Eppu Lahtinen Julkaisija Suomen Partiolaiset - Finlands

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

60. PIRKAN HIIHTO SUNNUNTAINA 1.3.2015

60. PIRKAN HIIHTO SUNNUNTAINA 1.3.2015 60. PIRKAN HIIHTO SUNNUNTAINA 1.3.2015 MIKÄLI ET SAANUT TÄSSÄ POSTITUKSESSA RINTANUMEROA, OLETAMME SEN LÖYTYVÄN VIIME VUODEN JÄLJILTÄ JO SINULTA. TARKISTA JOKA TAPAUKSESSA KIRJEKUOREN OSOITETARRASTA SARJASI

Lisätiedot

KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA OHJEITA PELAAJILLE/PELINJOHTAJILLE

KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA OHJEITA PELAAJILLE/PELINJOHTAJILLE KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA OHJEITA PELAAJILLE/PELINJOHTAJILLE YLEISTÄ Club Finlandia Golf ei ole mihinkään kansalliseen liittoon kuuluva virallinen golfseura, vaan epävirallinen yhdistys, joten järjestämämme

Lisätiedot

Rykäsyn ohjeet sekä reittiseloste

Rykäsyn ohjeet sekä reittiseloste SELOSTE Sivu 1 / 11 Rykäsyn ohjeet sekä reittiseloste SELOSTE Sivu 2 / 11 Sisällys Rykäsyn ohjeet sekä reittiseloste... 1 Rykäsy... 3 Kilpailunumero... 3 Kilpailureitti... 3 Keskeyttäminen... 3 Vastuu...

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

5.1.001 Ajajan kilpailuluokka on koko kilpailukauden sama kuin tammikuun 1. päivänä (tammikuun 1. päivää edeltävän lokakuun alusta kevääseen).

5.1.001 Ajajan kilpailuluokka on koko kilpailukauden sama kuin tammikuun 1. päivänä (tammikuun 1. päivää edeltävän lokakuun alusta kevääseen). OSA V CYCLOCROSS KILPAILUT Luku I Cyclocrossin kilpailusäännöt Kilpailuun osallistuminen 5.1.001 Ajajan kilpailuluokka on koko kilpailukauden sama kuin tammikuun 1. päivänä (tammikuun 1. päivää edeltävän

Lisätiedot

FIPO 2015 Voimassa 1.4.2015 alkaen. Islanninhevoskilpailujen säännöt FEIF INTERNATIONAL FEDERATION OF ICELANDIC HORSE ASSOCIATIONS

FIPO 2015 Voimassa 1.4.2015 alkaen. Islanninhevoskilpailujen säännöt FEIF INTERNATIONAL FEDERATION OF ICELANDIC HORSE ASSOCIATIONS FEIF INTERNATIONAL FEDERATION OF ICELANDIC HORSE ASSOCIATIONS www.feif.org FIPO 2015 Voimassa 1.4.2015 alkaen Islanninhevoskilpailujen säännöt Käännös FEIFin englanninkielisestä alkuperätekstistä. Tekstin

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa Rikosseuraamusalan käsikirjoja 2 / 2007 PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHELEIRIOPPAAN TARKOITUS 3 2. PERHELEIRIN JÄRJESTÄMINEN 4 3. VASTUULLINEN VANHEMMUUS PERHELEIRI

Lisätiedot

SUUNNISTUKSEN TEORIAA. Hyvinkään Rasti Ry Lähdeaineisto: SSL

SUUNNISTUKSEN TEORIAA. Hyvinkään Rasti Ry Lähdeaineisto: SSL SUUNNISTUKSEN TEORIAA Hyvinkään Rasti Ry Lähdeaineisto: SSL KARTTA KARTTA on pienennetty kuva kohteesta ylhäältäpäin kuvattuna MITTAKAAVA yleisimmin 1:10 000 myös 1:15 000 Sprinttikartat 1:4000 tai 1:

Lisätiedot

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON

NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON RAPORTTI NUOREN HYVÄ TULEMINEN PERHEHOITOON Nuorten foorumi Siikarannassa 11.10.2014 Paikalla oli 15 14-19-vuotiasta nuorta lastensuojelun perhehoidon piiristä, 3 Selviytyjät-tiimin jäsentä sekä 4 aikuista.

Lisätiedot

Shakin säännöt. Luku 1

Shakin säännöt. Luku 1 Sisältö 1 Shakin säännöt 1 1.1 Nappuloiden liikkeet.............................. 4 Torni................................... 4 Lähetti.................................. 4 Kuningatar...............................

Lisätiedot

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt?

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? 1 (7) HAUTAUSOPAS Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? Läheisen menettäminen on aina raskasta. Monenlaiset tunteet nousevat pintaan. Haikeus, ikävä ja suru kuuluvat luonnollisena osana läheisen menettämiseen.

Lisätiedot

Professional Disc Golf Associationin. Frisbeegolfin viralliset säännöt

Professional Disc Golf Associationin. Frisbeegolfin viralliset säännöt Professional Disc Golf Associationin Frisbeegolfin viralliset säännöt Sisällys 800 Johdanto 800.01 Pelin kuvaus 800.02 Sanasto 800.03 Muunnokset 800.04 Linkit 801 Yleistä 801.01 Sääntöjen noudattaminen

Lisätiedot

Tapahtumajärjestäjän C. 57

Tapahtumajärjestäjän C. 57 Tapahtumajärjestäjän opas C. 57 Tapahtumajärjestäjän opas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan liitto Julkaisu: C:57 ISBN 978-951-766-118-8 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto Jukka Kaminen Emme vastaa oppaan

Lisätiedot

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ TALJAJOUSI Tämän taljajousiosion on tarkoitus tulla osaksi SJAL:n valmentajakoulutusmateriaalia täydentämään sitä taljajousen osalta. Materiaalin kirjoittamiseen ovat osallistuneet mm. Jouni Väre, Anne

Lisätiedot

Kuuselan seniorikeskus s. 5 Kyläjuhla s.7. Tulosen muistelmat s. 8 Kevätkävely s. 9. Koululaisten kirjoituksia s. 10

Kuuselan seniorikeskus s. 5 Kyläjuhla s.7. Tulosen muistelmat s. 8 Kevätkävely s. 9. Koululaisten kirjoituksia s. 10 Härmälän, Rantaperkiön ja Sarankulman kaupunginosien kotiseutujulkaisu 4/2013 Kuuselan seniorikeskus s. 5 Kyläjuhla s.7 Tulosen muistelmat s. 8 Kevätkävely s. 9 Koululaisten kirjoituksia s. 10 HÄRMÄLÄ-SEURA

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Modattu kevyesti, esim. siguja poistettu, mutta asiasisältö alkuperäisessä kuosissa...

Modattu kevyesti, esim. siguja poistettu, mutta asiasisältö alkuperäisessä kuosissa... Modattu kevyesti, esim. siguja poistettu, mutta asiasisältö alkuperäisessä kuosissa... Aiheessa on 25 sivua: 23 Kirjoittaja Pave Aktiivijäsen # 19 Aihe: Turku -MTB postitettu 20-04-2004 17:41 Mites jokos

Lisätiedot

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 RIIPPUVUUS ELÄMÄ HUOLI AITOUS KIPU TERVEYS EN KÄYTÄ Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013, sivu 1 Suomen Punaisen Ristin

Lisätiedot

Myynti, valmistus ja huolto: Mika Jylhä, Lohjantie 1 P, 05840 Hyvinkää Puh. 040-553 9418

Myynti, valmistus ja huolto: Mika Jylhä, Lohjantie 1 P, 05840 Hyvinkää Puh. 040-553 9418 JC-TRIP Myynti, valmistus ja huolto: Mika Jylhä, Lohjantie 1 P, 05840 Hyvinkää Puh. 040-553 9418 SISÄLLYSLUETTELO Laskimen ja tripin asennus autoon... 1 Jännitteen kytkeminen laskimelle...1 Jalkanollauskytkimen

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle

Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle AALTO-YLIOPISTO TEKNILLINEN KORKEAKOULU Informaatio- ja luonnontieteiden tiedekunta Tietotekniikan tutkinto-ohjelma Käyttöliittymät mobiililippujen ostamiselle Kandidaatintyö 13.11.2010 Markus Väänänen

Lisätiedot

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 SFL Suomen frisbeeliitto Kisakone 1.0 TD Käyttöohje 2009-2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 4 1.1 KÄYTTÖTARKOITUS... 4 1.2 KÄYTTÄJÄT... 4 1.3 YHTEENSOPIVUUS... 5 1.4

Lisätiedot

Sisältö. Yhdistystiedote 3/2013 23.8.2013. Reserviläisliitto Suomen suurin maanpuolustusjärjestö 58. toimintavuosi

Sisältö. Yhdistystiedote 3/2013 23.8.2013. Reserviläisliitto Suomen suurin maanpuolustusjärjestö 58. toimintavuosi Liiton ampumamestaruuskilpailuihin osallistui noin 220 ampujaa. Kuva Mervi Mäki-Neste. Yhdistystiedote 3/2013 23.8.2013 Reserviläisliitto Suomen suurin maanpuolustusjärjestö 58. toimintavuosi Sisältö Pääkirjoitus.................

Lisätiedot

ELKÄÄ TEHKÖ TIETÄ MEIÄN MEHTÄÄ!

ELKÄÄ TEHKÖ TIETÄ MEIÄN MEHTÄÄ! JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Tonttituotanto Maria E. Tolppanen ELKÄÄ TEHKÖ TIETÄ MEIÄN MEHTÄÄ! KYSELY LÄHIMETSIEN ARVOSTA Hannikaisenkatu 17 PL 233, 40101 Jyväskylä SISÄLLYS 1. JOHDANTO

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot