Kiinteistörekisteritunnus: Kiinteistön omistaja: Oy Etelä-Suomen Erikoisvuokraus Toimialatunnus: 20300, 20120

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kiinteistörekisteritunnus: 398-026-661-4 Kiinteistön omistaja: Oy Etelä-Suomen Erikoisvuokraus Toimialatunnus: 20300, 20120"

Transkriptio

1 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2010/1 Dnro ESAVI/56/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös Finnester Coatings Oy:n ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee maalien, lakkojen ja pinnoitteiden valmistusta sekä maalauslinjan perustamista, Lahti. Päätös sisältää ympäristönsuojelulain 101 :ssä tarkoitetun ratkaisun päätöksen noudattamisesta muutoksenhausta huolimatta. LUVAN HAKIJA Finnester Coatings Oy Mestarinkatu LAHTI LAITOS JA SEN SIJAINTI Finnester Coatings Oy Mestarinkatu LAHTI Kiinteistörekisteritunnus: Kiinteistön omistaja: Oy Etelä-Suomen Erikoisvuokraus Toimialatunnus: 20300, HAKEMUKSEN VIREILLETULO Hakemus on toimitettu Hämeen ympäristökeskukselle MERKINTÄ Ympäristölupavirastot ja alueelliset ympäristökeskukset on lakkautettu Valtion aluehallinnon uudistamista koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (903/2009) 4 :n 1 momentin mukaan ympäristölupavirastoissa ja alueellisissa ympäristökeskuksissa vireillä olevat asiat, jotka aluehallintovirastoista annetun lain (896/2009) nojalla kuuluvat aluehallintovirastoille, siirtyivät vastaavalle alueellisesti toimivaltaiselle aluehallintovirastolle. ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO puh fax kirjaamo.etela@avi.fi YMPÄRISTÖLUPAVASTUUALUE Helsingin toimipaikka Asemapäällikönkatu 14 PL 115, Helsinki fax ymparistolupa.etela@avi.fi

2 2 LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Toiminta on ympäristöluvanvaraista ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentin sekä ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 2 momentin ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohdan 4 d) perusteella. Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 2 momentin mukaan, jos ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentissa tarkoitettu sitä vähäisempi toiminta sijoitetaan tärkeälle tai muulle vedenhankintakäyttöön soveltuvalle pohjavesialueelle ja toiminnasta voi aiheutua pohjaveden pilaantumisen vaaraa, on toiminnalle haettava ympäristölupaa. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Lahden seudun ympäristönsuojeluviranomainen on ympäristönsuojelulain 33 :n ja hallintolain 21 :n nojalla siirtänyt asian siirtoasiakirjassa ilmenevin perustein Etelä-Suomen aluehallintoviraston ratkaistavaksi. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA SOPIMUKSET SEKÄ KAAVOITUSTILANNE Finnester Coatings Oy:n olemassa oleva tuotekehitystoiminta ei ole ympäristönsuojelulain mukaan edellyttänyt ympäristölupaa. Yrityksellä on ympäristövahinkovakuutus Pohjolassa, vakuutuksen numero on Vakuutus on otettu Aluetta koskevassa asemakaavassa vuodelta 1983 ( ) Finnester Coatings Oy:n toiminta sijoittuu alueelle, joka on merkitty "teollisuutta, varastointia ja niihin liittyvää liiketoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi" (TL-51). Aluetta koskevassa "Lahden yleiskaava 1998:ssa" (hyväksytty , lainvoimainen ) alue on merkitty "pääosin palveluille tarkoitetuksi toiminta-alueeksi" (TO/P). LAITOKSEN SIJAINTI JA YMPÄRISTÖ Ympäristön yleiskuvaus Suunniteltu toiminta sijoittuu Lahden kaupunkiin, Sopenkorven kaupunginosaan. Alue on vanhaa teollisuusaluetta ja siellä toimii muun muassa autokorjaamoja, sisustus- ja huonekalumyymälöitä, autokauppoja sekä puutavaraliike. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 100 metrin päässä ja seurakuntakoti noin 150 metrin etäisyydellä. Finnester Coatings Oy:n tuotantotilat on vuokrattu Oy Etelä-Suomen Erikoisvuokraukselta. Yritys toimii Mestarinkatu 3:n sisäpihalla, jossa sijaitsevat myös autosähkökorjaamo Sopenkorven Autokorjaamo Oy sekä moottoriajoneuvojen varaosaliike Lahden Kansityö Ky. Kuvassa 1 on esitetty Finnester Coatings Oy:n sijainti kartalla.

3 3 Pohjavesiolosuhteet Kuva 1. Karttakuva Finnester Coatings Oy:n sijainnista Lahden kaupungissa Sopenkorven kaupunginosassa. Laitosalueella tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole sellaisia erityisiä kohteita, jotka olisivat luontotyypin, eliö- tai kasvilajiston, muinaismuisto-, kulttuuri- tai maisema-arvon vuoksi suojeltavia kohteita. Lähin luonnonsuojelualueeksi rauhoitettu suppalampi, Häränsilmä, sijaitsee noin 900 metrin päässä laitosalueesta koilliseen. Vesistöalueluokituksessa alue kuuluu Vesijärven valuma-alueeseen (14.24). Vesijärven tila on luokiteltu tyydyttäväksi. Laitos sijoittuu vedenhankinnan kannalta tärkeäksi luokitellulle I luokan pohjavesialueelle (Lahti ) pohjaveden muodostumisalueen välittömään läheisyyteen. Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy on laatinut voimalaitosalueen pohjavesiolosuhteita koskevan selvityksen, joka perustuu vuonna 2004 tehtyyn Lahden ja Hollolan pohjaveden virtausmalliin sekä sen yhteydessä koottuun laajaan maaperätutkimusaineistoon. Virtausmalli sisältää tiedossa olevat pohjaveden havaintoputket, syvät kairaukset sekä syvälle ulotetut luotaukset tarkasteltavalla alueella. Sopenkorven alueelta on kuitenkin hyvin vähän lähtötietoaineistoa. Saatuihin tuloksiin vaikutti merkittävästi tarkasteltavan alueen länsi- ja lounaispuolella oleva kallioharjanne, joka ohjaa Jalkarannan vedenottamon pohjavesien virtausta Metsäkankaan alueelta pohjoiseen. Pohjavesimallin tarkastelut on tehty laitoksen lähimmistä aktiivisista alueista. Alueella voi esiintyä orsivettä, jonka pinta on ainakin osissa Sopenkorpea noin 3 metrin syvyydellä maanpinnasta. Sopenkorven Nesteen D-asemalta havaitun orsiveden virtaus suuntautuu kohti kaakkoa.

4 Pohjaveden virtaus suuntautuu pohjavesimallin tulosten perusteella etelään kohti Porvoonjoen laaksoa. Pohjavettä ei oteta käyttöön vaan se purkautuu Porvoonjokeen. Keskimääräinen pohjaveden virtaus Sopenkorven keskiosista etenee pohjaveden virtausmallin tulosten perusteella taulukon 1 mukaisella tavalla. Taulukko 1. Pohjaveden virtauksen eteneminen Sopenkorven alueella. 4 Virtausreitti Sopenkorpi- Hennalan kasarmialue Hennalan kasarmi- alue- Porvoonjoki, Ali- Juhakkala Virtaussuunta Virtausmatka Virtausaika Virtausnopeus Etelä metriä 12 vuotta 80 metriä/vuosi Etelä 900 metriä 18 vuotta 50 metriä/vuosi Maa- ja kallioperä Alueen ilmanlaatu Finnester Coatings Oy:n laitosalueella ei ole pohjaveden havaintoputkia. Laitos ei sijoitu minkään käytössä olevan tai suunnitellun pohjavedenottamon valuma-alueelle. Alueella ei ole vesilain (264/1961) mukaisen luvan nojalla vahvistettua suojavyöhykettä. Maaperäkartan mukaan Sopenkorven alueella maaperä on hienoa hietaa, mutta alueella tehtyjen tutkimusten mukaan maaperässä esiintyy paikoin myös tiiviimpiä vettä pidättäviä maakerroksia kuten savea. Laitosalueen maaperän pilaantuneisuutta on tutkittu vuonna 2009 osana PIUHAhanketta. Mestarinkatu 3 tontilta otetuista näytteistä ei löytynyt kohonneita haitta-ainepitoisuuksia öljyhiilivetyjen, raskasmetallien, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden, kloorifenolien, PAH-yhdisteiden, dioksiinien eikä MTBE:n osalta. Lahden kaupungin ilmanlaatua on arvioitu muun muassa pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) kehittämän ilmanlaatuindeksin avulla, joka luokitteli ilmanlaadun viiteen eri laatuluokkaan (hyvä/tyydyttävä/välttävä/huono/ erittäin huono). Vuonna 2008 ilmanlaatu oli Lahdessa 61,1 % ajasta hyvää, 34,7 % tyydyttävää, 3,8 % välttävää ja 0,4 % ajasta huonoa ja 0,1 % erittäin huonoa. Hengitettävien hiukkasten korkeat pitoisuudet aiheuttivat huonoksi tai erittäin huonoksi määriteltyjä tunteja oli yhteensä 38 kpl 17 vuorokautena. Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöjä (VOC) vapautuu ilmaan muun muassa teollisuuden käyttämistä liuotinaineista, energiantuotannosta ja liikenteen pakokaasuista. Liikenteen osuus oli 58 % Lahden kaupungin VOC-päästöistä vuonna Loput 42 % oli peräisin eri teollisuuslaitosten toiminnasta. VOC-päästöt olivat Lahdessa vuonna 2006 noin 800 tonnia ja vuonna 2008 noin 550 tonnia. Päästöt ovat vähentyneet lähinnä laitosten aiheuttamien päästöjen osalta.

5 5 LAITOKSEN TOIMINTA Toiminnan yleiskuvaus Tuotanto ja tuotteet Finnester Coatings Oy on suomalainen vuonna 2005 perustettu kemian alan yritys, joka suunnittelee ja kehittää toimivia pinnoitusratkaisuja sekä kuluttaja- että teollisuusasiakkaiden käyttötarkoituksiin. Yritys laajentaa nyt toimintaansa ja aloittaa kehittelemiensä tuotteiden valmistamisen sekä perustaa uuden maalauslinjan. Finnester Coatings Oy hakee toistaiseksi voimassa olevaa ympäristölupaa pinnoitemaalien valmistukselle. Maaleja tullaan valmistamaan oman käytön lisäksi myös myyntiin. Hakija arvioi valmistusmäärien olevan noin 100 tonnia vuodessa. Toiminta on tarkoitus aloittaa maaliskuussa Laitos työllistää tällä hetkellä kolme työntekijää. Työtä tehdään yhdessä vuorossa ympärivuotisesti. Toiminta-aika tehtaalla on arkisin maanantaista perjantaihin klo 8 17 välillä. Viikonloppuisin ja pyhäpäivisin ei tulla työskentelemään kuin poikkeustapauksissa. Finnester Coatings Oy suunnittelee ja kehittää pinnoitemaaleja, joilla on erityisominaisuuksia. Tarkoituksena on aloittaa viemäriputki-, lasikuitulevyja tulisijapinnoitteiden valmistaminen sekä lasikuitulevyjen maalaaminen. Valmistettavia maalityyppejä ovat epoksi-, tyydyttämätön polyesteri- ja polyureamaalit. Finnester Coatings Oy tulee jatkamaan myös tuotekehitystoimintaansa ja aloittaa tilanteen mukaan myös uusien tuotteiden valmistuksen. Tuotteiden valmistusta varten laitokselle tullaan hankkimaan valmistusastiat eli padat. Valmistuspadat ovat kooltaan 200, 600 ja litraa. Osa padoista tulee olemaan avonaisia ja osa kannellisia. Tuotteet valmistetaan sekoittamalla tarvittavat raaka-aineet määrätyssä järjestyksessä. Tuotanto toimii panosperiaatteella. Raaka-aineet annostellaan käsityönä pataan, jossa raaka-aineet sekoitetaan keskenään. Raaka-aineiden annosteluun käytetään tarvittaessa vaakaa. Lopuksi maali suodatetaan ja purkitetaan. Tehtaalle tullaan rakentamaan maalauslinja. Maalauslinja käsittää automaattisen ruiskumaalauksen ja UV-kuivatuksen. Maalauksen VOC-höyryt johdetaan huuvien kautta ulkoilmaan. Maalattavat tuotteet syötetään maalauslinjaan manuaalisesti. Toiminnanharjoittaja tulee ensi alkuun maalaamaan ainakin laivojen sisätiloissa käytettäviä lasikuitulevyjä (70 % lasikuitua, 30 % muovia). Levyt tulevat suoraan valmistajalta ja ne käsitellään Finnester Coatings Oy:n kehittämällä erikoispinnoitteella palamattomaksi. Varastointi ja käytetyt kemikaalit Maalin valmistuksen raaka-aineita ovat sideaineet, pigmentit, täyteaineet, liuottimet tai vesi sekä apuaineet. Sideaineina käytetään liuotinvapaita kemikaaleja, joista käytetyin on epoksihartsi. Pääosa käytettävistä raakaaineista on liuotinvapaita. Sideaineet sitovat maalin raaka-aineet toisiinsa ja ne valitaan maalille haluttavien ominaisuuksien mukaan, jolloin voidaan vaikuttaa muun muassa maalin kulutuksen- ja pesunkestoon. Pigmentit eli väriaineet ovat veteen ja liuottimiin liukenemattomia jauheita, jotka antavat maalille halutun värin. Täyteaineilla maaliin saadaan toivotut levitysominaisuudet ja himmeys. Mahdollisella liuottimella maaliin saadaan juoksevuus.

6 Apuaineilla vaikutetaan valmistukseen, maalin kestävyyteen ja säilyvyyteen. Liuottimia käytetään myös työvälineiden puhdistukseen. Seuraavaan taulukkoon on koottu hakijan arvioimat kemikaalien kulutus- ja varastointimäärät sekä vaaralausekkeet. Taulukko 2. Vuodessa käytetyt vaaralausekkein luokitellut kemikaalit sekä näiden käyttö- ja varastointimäärät. 6 Nimike Luokitus ja lausekkeet Määrä [t/a] Sideaine1 Xi; Xn; R10; R20; R36/38 F; T; R11; R23/24/25; R39/23/24/25 10,0 Sideaine 2 Xi; N; R36/38; R43; R51/53 5,0 2,0 Sideaine 3 Xi; N; R36/37/38; R51/53 C; R21/22; R34; R52/53 Xi; N; R38; R41; R43; R50/53 3,0 1,0 Sideaine 4 C; Xn; R21/22; R34; R43 0,1 0,2 Sideaine 5 Xn; R22; R36/37/38; R42 1,0 1,0 Sideaine 6 C; R21/22; R34 0,1 0,1 Sideaine 7 Xi; R43; R52; R53 2,0 1,00 Sideaine 8 Sideaine 9 Xi; R10; R36 Xi; R10; R37/38; R41; R67 Xi; R43 T; Xi; R23; R36/37/38; R42/43 F; Xi; R11; R36; R66; R67 F; Xi; R11; R36; R67 F; Xi; R11; R36; R66; R67 0,2 2,0 0,2 0,2 0,2 10,2 1,0 0,4 0,2 0, Kerralla varastoitava määrä [t] 2,0 Liuotin 1 Liuotin 2 Liuotin 3 Täyteaineet Pigmentit Apuaineet Xn; R10 0,025 0,05 Sideaineita käytetään vuodessa noin 60 tonnia. Näistä vaaralausekkeilla luokiteltuja kemikaaleja on alle 24 tonnia. Täyteaineita ja pigmenttejä ei ole luokiteltu vaaralausekkein. Apuaineita käytetään noin 7 tonnia vuodessa ja tästä pieni osa on luokiteltu vaaralausekkein. Vuodessa käytetty kemikaalien määrä on huomattavasti suurempi kuin kerrallaan varastoiva maksimivarastointimäärä. Pinnoitemaaleja tullaan valmistamaan tilauskannan mukaan eikä niitä ole tarkoitus varastoida pitkiä aikoja. Tarvittavat raaka-aineet toimitetaan laitokselle tynnyreissä. Suurin osa maalien valmistuksessa käytettävistä liuottimista on luokiteltu helposti syttyviksi. Osa käytetyistä sideaineista sisältävät ympäristölle vaarallisiksi,

7 myrkyllisiksi, syövyttäviksi, haitallisiksi ja/tai ärsyttäviksi luokiteltuja ainesosia. Valmiit teollisuudelle toimitettavat tuotteet myydään lähinnä litran purkeissa. Lastaus- ja purku tapahtuu Mestarinkatu 3:n sisäpihalla. Lastaus- ja purkupaikan läheisyydessä on yksi sadevesikaivo. Raaka-aineet tullaan varastoimaan niille varatussa erillisessä betonisessa varastossa, joka sijaitsee tehdaskiinteistön alakerrassa. Missään varastossa ei ole vielä suojauksia vuotojen varalta. Tuotantohalli on viemäröity ja tuotantotiloissa on avonaisia lattiakaivoja. Hakija suunnittelee asentavansa kiinteistön alakertaan umpisäiliön johon yläkerran lattiakaivot viemäröitäisiin. Raakaveden otto ja käyttö Laitos käyttää vettä pääasiassa toimistotiloissa, joihin vesi otetaan kunnallisesta vesijohtoverkostosta. Maalinvalmistusprosessissa tai maalauslinjalla ei tulla käyttämään vettä. Energiankäyttö ja energiatehokkuus Toiminnan sähkönkulutus tulee olemaan noin MWh/a. Laitos tulee käyttämään lämmitysmuotona kaukolämpöä. Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) Maalinvalmistukselle ei ole EU tasolla valmisteltu parhaan käyttökelpoisen tekniikan määrittelevää BREF-asiakirjaa. Hakijan mukaan Finnester Coatings Oy:n toiminta edustaa teknistaloudellisesti parasta tekniikkaa. Uudet toiminnot toteutetaan ympäristönäkökohdat huomioon ottaen siten, ettei toiminnasta aiheudu tarpeetonta ympäristökuormitusta. Maalin valmistus tapahtuu tarkoitukseen suunnitelluilla ja soveltuvilla laitteilla ja raaka-aineet pyritään valitsemaan mahdollisimman tarkasti ympäristö- ja turvallisuus huomioiden. Laitteet tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti. 7 LAITOKSEN PÄÄSTÖT JA NIIDEN RAJOITTAMINEN Päästöt ilmaan Päästöjä ilmaan aiheutuu tuotteiden valmistuksesta ja maalauksessa vapautuvista maalin ainesosista. Liuottimien käytöstä aiheutuu päästöinä ilmaan VOC-päästöjä. Liuottimia käytetään suurimmaksi osaksi työvälineiden puhdistukseen, mutta myös maalien raaka-aineet sisältävät liuotinta. Hakija arvioi vuodessa aiheutuvan VOC-päästöjä ilmaan <5 tonnia. Päästöjä ei hakijan mukaan tulla puhdistamaan, mutta niitä pyritään vähentämään asianmukaisilla suodattimilla ja näiden säännöllisillä vaihdoilla. Päästöt viemäriverkostoon Päästöt maaperään Laitoksen jätevedet ovat toimisto- ja sosiaalitilojen jätevesiä ja ne johdetaan yleiseen viemäriverkostoon. Tuotannollisesta toiminnasta ei aiheudu normaalitilanteissa päästöjä vesistöihin tai viemäreihin. Toiminnasta ei normaaliolosuhteissa aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Alueen hulevedet ovat laadultaan taajaman hulevesiä. Piha-

8 Melu, tärinä ja liikenne alueella on sadevesiviemärit, joista hulevedet ohjautuvat etelään Porvoonjokeen. Valmiit maalit tullaan varastoimaan tuotantohallissa. Hallissa on viemäreitä, mutta ne tullaan sulkemaan. Alakerran kemikaalivarasto tullaan pinnoittamaan liuottimien vaikutuksia kestävällä pinnoitteella. Toiminnasta ei tule hakijan mukaan aiheutumaan melukuormituksen merkittävää lisääntymistä alueelle, sillä melu rajoittuu sisätiloihin. Laitokselle muodostuvasta raaka-aineiden kuljetusliikenteestä aiheutuva melu on vähäistä kuljetusliikenteen vähäisyyden vuoksi. Liikennöinti alueelle tapahtuu Hämeenlinnantieltä Kärpäsenkadun kautta Mestarinkadulle. Raskaankaluston liikennettä alueelle kulkeutuu enimmillään yksi ajoneuvo vuorokaudessa laitoksen toiminta-aikana. Vuodessa raskaankaluston liikennettä tulee olemaa arviolta noin 300 ajoneuvoa. Lisäksi alueelle on henkilöliikennettä laitoksen toiminta-aikana noin 3 5 autoa vuorokaudessa. Jätteet sekä niiden käsittely ja hyödyntäminen Laitoksella muodostuu metalli-, seka-, energia ja ongelmajätettä. Seka- ja energiajätteet ovat normaalia yhdyskuntajätettä. Ongelmajätteitä ovat muun muassa maalijätteet ja liuotinpitoiset jätteet. Tavanomaiset jätteet varastoidaan ulkosalla olevissa jäteastioissa. Ongelmajätteiksi luokiteltavat liuotinainepitoiset jätteet varastoidaan sisätiloissa. Seuraavaan taulukkoon on koottu toiminnassa muodostuvat jätejakeet sekä arvio niiden määristä. Taulukko 3. Toiminnassa muodostuvat jätejakeet, tunnuskoodit, määrät sekä vastaanottaja. Jätejae Jätenimike Määrä Vastaanottaja [kg/a] Metallijäte Kuusakoski Oy/Onni Forsell Oy Energiajäte Lassila &Tikanoja Oyj Sekajäte Lassila &Tikanoja Oyj Liuotinjäte * Ekokem Oy Ab Metalli-, energia- ja liuotinjäte toimitetaan hyötykäyttöön. Sekajäte toimitetaan kaatopaikalle. Maalipurkkien kierrätystä tehostetaan laittamalla valmistettava maali pussissa maalipurkkiin. Pussi voidaan luokitella energiajätteeksi ja asiakkaat voivat palauttaa tyhjät maalipurkit takaisin Finnester Coatings Oy:lle. 8 TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Hakijan mukaan toiminnalla ei ole haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen, vesistöihin tai sen käyttöön tai luontoon. Toiminnan pienimuotoisuudesta johtuen vaikutukset ilmanlaatuun ovat vähäiset. Toiminnan vaikutuk-

9 set tulevat rajoittumaan normaalitoiminnassa sisätiloihin ja ympäristövaikutukset tulevat olemaan vähäiset. Viihtyvyyteen vaikuttavia tekijöitä tullaan huomioimaan laitosalueen säännöllisellä siistimisellä. 9 LAITOKSEN TOIMINNAN, PÄÄSTÖJEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILU Laitoksen käytön tarkkailu perustuu päivittäiseen työntekijöiden tekemään prosessien tarkkailuun. Laitteiden kuntoa tarkkaillaan ja ne huolletaan tarvittaessa. Huoltotoimenpiteitä on muun muassa suodattimien vaihto. Laitoksen päästöjen tarkkailu perustuu kemikaalien kulutustietoihin. Kemikaalien kulutustiedot kirjataan kirjanpitoon. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Toiminnan mahdollisiksi riskeiksi hakija näkee tulipalot, räjähdysvaarat, kemikaalivuodot sekä terveysvaarat. Varastoitavat kemikaalit ovat suurimmalta osalta huoneenlämmössä syttyviä, herkästi haihtuvia nesteitä. Ne voivat huonosti tuulettuvassa tilassa muodostaa ilman kanssa räjähtävän seoksen. Useat käytettävät kemikaalit on luokiteltu terveydelle haitallisiksi sekä osa myös ympäristölle vaarallisiksi. Kemikaalit voivat tulipalon syttyessä kiihdyttää paloa ja niistä syntyy mahdollisen tulipalon aikana myrkyllisiä päästöjä ilmakehään. Kemikaalit varastoidaan asianmukaisissa varastoissa. Onnettomuustilanteita varten tehtaalla on alkusammutuskalustoa ja imeytysainetta. Rakennuksessa on automaattinen paloilmoitin. TOIMINNAN ALOITTAMINEN MUUTOKSENHAUSTA HUOLIMATTA Esitys vakuudeksi Hakija esittää luvan myöntämistä toiminnan aloittamiselle ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesti mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Hakija asettaa tällöin vakuuden ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalle. Tehtaan ympäristölupa tulisi myöntää mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, koska Finnester Coatings Oy on saanut taloudellisesti merkittävän tilauksen. Toiminta halutaan aloittaa viimeistään maaliskuussa Finnester Coatings Oy esittää vakuudeksi toiminnan aloittamiselle muutoksenhausta huolimatta sekä ympäristön saattamiseksi ennalleen euroa. Summa perustuu arvioon, joka kattaa mahdolliset raaka-aineiden hävittämiskustannukset ongelmajätteinä. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Hakemusta on täydennetty täydennyspyynnön perusteella suullisesti sekä sähköpostitse , sekä

10 10 Lupahakemuksesta tiedottaminen Ympäristölupahakemuksen vireilläolosta on tiedotettu kuuluttamalla Hämeen ympäristökeskuksen ilmoitustaululla ja Lahden kaupungin ilmoitustaululla sekä ilmoittamalla kuulutuksesta Uusi Lahti -nimisessä sanomalehdessä. Hakemuksesta on lisäksi ympäristönsuojelulain 38 :n mukaisesti annettu erikseen kirjallinen tieto niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee. Tarkastukset, neuvottelut ja katselmukset Lausunnot Hakemuksesta on neuvoteltu ja laitoksella on suoritettu tarkastus Tarkastuksesta on laadittu muistio, joka on liitetty hakemusasiakirjoihin. Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Lahden kaupunginhallitukselta sekä Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta ja terveydensuojeluviranomaiselta. Lahden seudun ympäristöpalvelut on esittänyt saapuneessa lausunnossaan seuraavaa: Koska alue on I-luokan pohjavesialuetta, erityistä huomiota on kiinnitettävä kemikaalien ja jätteiden säilyttämiseen. Kiinteistöllä tulee olla öljynerottimet sekä sulkuventtiilit ennen sadevesiviemäriä, jotta mahdollisessa onnettomuustilanteessa haitallisia kemikaaleja ei pääse sadevesiviemäriin ja edelleen vesistöön. Jos laitoksen VOC-päästöt ilmaan ylittävät 10 t/a, laitoksen on osallistuttava ilmanlaadun yhteistarkkailuun Lahdessa. Toiminnanharjoittajan on myös tarvittaessa osallistuttava alueella tehtäviin päästöjen ympäristövaikutuksia koskeviin selvityksiin ja pohjavesien yhteistarkkailuun mikäli sellainen järjestetään. Lahden kaupunginhallitus on esittänyt saapuneessa lausunnossaan seuraavaa: Kaupunginhallitus päättää ilmoittaa lausuntonaan Hämeen ympäristökeskukselle, ettei sillä ole huomautettavaa Finnester Coatings Oy:n ympäristölupahakemuksesta. Muistutukset ja mielipiteet Hakemuksen johdosta ei ole jätetty muistutuksia eikä mielipiteitä. Hakijan kuuleminen ja vastine Hakijalle on ja päivätyillä kirjeillä varattu tilaisuus tulla kuulluksi ja esittää vastineensa ympäristölupahakemuksesta annetuista lausunnoista. Finnester Coatings Oy on todennut saapuneessa vastineessaan, ettei sillä ole lisättävää lausuntoihin.

11 11 ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTON RATKAISU Luparatkaisu Etelä-Suomen aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan Lahden kaupungissa sijaitsevalle Finnester Coatings Oy:n maalienvalmistusta ja maalauslinjan perustamista koskevalle toiminnalle. Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi Päästöt ilmaan 1. Laitoksen toiminnasta aiheutuvat päästöt ilmaan on pidettävä mahdollisimman pieninä. Huomiota tulee kiinnittää erityisesti työtapoihin ja laitteistojen säännöllisiin huoltoihin, kemikaalien ja jätteiden käsittelyyn sekä vahinkotilanteisiin. Hajapäästöinä yleisilmanvaihdon ja tehdastilojen ovien ja ikkunoiden kautta syntyvät haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöt on pidettävä mahdollisimman pienenä esimerkiksi pienentämällä yleisilmanvaihtoa työajan ulkopuolella. Päästöt vesiin ja viemäriin 2. Yleiseen viemäriin ei saa johtaa määrältään ja laadultaan sellaisia jätevesiä, joista voi aiheutua vaurioita viemäriverkolle, haittaa puhdistamon toiminnalle, puhdistamolietteen käsittelylle tai hyötykäytölle. 3. Tehdasalueella muodostuvat hulevedet on kerättävä hallitusti talteen ja johdettava sadevesiviemäreihin siten, että niistä ei aiheudu pinta- tai pohjavesien pilaantumisvaraa. Kemikaalit ja niiden käsittely 4. Kemikaalien purku- ja lastauspaikkojen lähialueet tulee pinnoittaa käytettävien ja valmistettavien kemikaalien vaikutuksia kestävällä pinnoitteella. Purku- ja lastausalueiden läheisyydessä olevat sadevesiviemärit tulee varustaa öljynerottimin sekä sulkuventtiilein. Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa valvontaviranomaiselle tehdyistä toimista lupamääräyksen noudattamiseksi viimeistään mennessä. 5. Tuotantotilojen viemärikaivot tulee sulkea tai viemäröinti tulee järjestää muulla tavalla siten, että viemäriverkostoon ei pääse vaarallisia kemikaaleja, tuotteita tai raaka-aineita. Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa valvontaviranomaiselle tehdyistä toimista lupamääräyksen noudattamiseksi viimeistään mennessä. 6. Kemikaaliraaka-aineet sekä valmiit tuotteet tulee varastoida niille varatussa erillisessä tilassa. Tila tulee varustaa vuotojen varalta joko suoja-altain tai tilan tulee itsessään pystyä pidättämään vähintään 100 % varastoitavasta kemikaalimäärästä. Varastotilan lattioiden ja seinien välisten saumojen tulee olla tiiviitä. Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle tehdyistä toimista lupamääräyksen noudattamiseksi viimeistään mennessä. 7. Tuotantotilat tulee pinnoittaa vuotojen varalta kemikaalien vaikutuksia kestävällä erikoispinnoitteella. Valmistuspadat tulee sijoittaa suoja-altaisiin tai

12 varustaa muulla vastaavalla tavalla siten, että mahdolliset vuodot saadaan kerättyä hallitusti talteen. Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle tehdyistä toimista lupamääräyksen noudattamiseksi viimeistään mennessä. Melu ja tärinä 8. Laitoksen toiminnoista, liikenne mukaan lukien, aiheutuva melu ei saa eniten melulle altistuvien asuinrakennusten piha-alueilla ylittää päivällä klo ekvivalenttimelutasoa (L Aeq ) 55 db eikä yöllä klo ekvivalenttimelutasoa (L Aeq ) 50 db. Jätehuolto 9. Laitoksen toiminnasta muodostuvat jätteet on lajiteltava syntypaikoillaan ja säilytettävä lajiteltuina toisistaan erillään siten, että niistä ei aiheudu roskaantumista tai muuta haittaa ympäristölle. 10. Toiminnassa on pyrittävä siihen, että jätteitä syntyy mahdollisimman vähän. Kaikki hyödyntämiskelpoiset jätteet on kerättävä erilleen ja toimitettava hyödynnettäväksi asianmukaiseen käsittelyyn. Ensisijaisesti jätteet on toimitettava kohteisiin, joissa hyödynnetään jätteen sisältämä aine ja toissijaisesti jätteen sisältämä energia. Mikäli hyödyntäminen ei ole kohtuullisin kustannuksin mahdollista, jätteet on toimitettava sellaiselle vastaanottopaikalle, jolla on lupa ottaa vastaan ja käsitellä kyseisenlaista jätettä. Tavanomaisesta yhdyskuntajätteestä poikkeavista kaatopaikalle toimitettavista jätteistä on teetettävä jätteen kaatopaikkakelpoisuustestit. Säännöllisesti syntyvän samanlaatuisen jätteen kaatopaikkakelpoisuus on varmistettava laadunvalvontatestein kaatopaikan pitäjän edellyttämin väliajoin. Jätteen saa antaa kuljetettavaksi vain alueellisen ympäristökeskuksen päätöksellä jätetiedostoon hyväksytylle toiminnanharjoittajalle. 11. Ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään eikä muihin jätteisiin. Ongelmajätteet on pakattava asianmukaisin, sisällön laatua ja vaarallisuutta osoittavin merkinnöin varustettuihin, tiiviisiin astioihin tai säiliöihin. Ongelmajätteet on toimitettava säännöllisesti, mutta kuitenkin vähintään joka vuosi, hyödynnettäväksi tai käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa kyseisen jätteen vastaanotto ja käsittely on hyväksytty. Hyödyntämiskelpoiset jäteöljyt ja öljyä sisältävät jätteet on toimitettava hyödynnettäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty kyseisen ongelmajätteen käsittely. Ongelmajätettä luovutettaessa on jätteiden siirrosta laadittava siirtoasiakirja, josta ilmenevät valtioneuvoston päätöksen 659/1996 mukaiset tiedot ongelmajätteistä. Siirtoasiakirjan on oltava mukana jätteiden siirron aikana ja se on luovutettava jätteiden vastaanottajalle. Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet 12. Toiminnanharjoittajan on tehtävä ympäristöriskianalyysi ja sen perusteella toimintasuunnitelmat poikkeuksellisia tilanteita varten mennessä. Riskianalyysin on sisällettävä pohjavesialue huomioon ottaen kemikaalien käsittelyyn ja varastointiin sekä häiriöpäästöihin ja onnettomuustilanteisiin, mukaan luettuna sammutusvesien aiheuttamat päästöt, kohdistuvat ympäristöriskit. Riskianalyysi on uusittava säännöllisin väliajoin tai muuten pidettävä ajan tasalla. 12

13 13. Toiminnanharjoittajan tulee olla varautunut vahinko- ja onnettomuustilanteiden varalle. Vuotoina ympäristöön päässeiden kemikaalien ja ongelmajätteiden keräystä varten tulee olla saatavilla riittävä määrä imeytysaineita. Suurempia onnettomuus- ja ympäristövahinkotilanteita varten tulee toiminnanharjoittajalla olla riittävästi myös muuta ympäristövahinkojen torjuntalaitteistoa ja -tarvikkeita saatavilla. Toiminnanharjoittaja on velvollinen huolehtimaan, että laitoksella on saatavissa torjuntalaitteiden ja -tarvikkeiden käyttöön perehtynyttä henkilöstöä. Toiminnanharjoittajan tulee ylläpitää ja kehittää torjuntavalmiutta, kouluttaa henkilöstöä ja järjestää torjuntaharjoituksia. 14. Kaikissa tilanteissa, joissa on aiheutunut tai uhkaa aiheutua määrältään tai laadultaan tavanomaisesta poikkeavia päästöjä ilmaan, vesihuoltolaitoksen viemäriin tai maaperään on viipymättä ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin laitteistojen kuntoon saattamiseksi sekä tällaisten päästöjen estämiseksi päästöistä aiheutuvien vahinkojen torjumiseksi ja tapahtumien toistumisen ehkäisemiseksi. Tilanteista joista aiheutuu tai uhkaa aiheutua merkittävästi normaalista toiminnasta suurempia päästöjä tai ympäristövahingon vaaraa, tulee välittömästi ilmoittaa Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Lahden vesihuoltolaitokselle. Ilmoituksen tulee sisältää kuvaus häiriöstä, häiriön syy ja kesto, tapahtuma-aika, ympäristövaikutukset sekä suoritetut ennallistamis- ja ehkäisytoimenpiteet, joihin tapahtuman johdosta on ryhdytty. Tarkkailumääräykset 15. Piha-alueen suoja- ja pintarakenteiden tiiviys on tarkastettava säännöllisesti ja todetut vauriot on korjattava viipymättä. Tarkastuksista ja suoritetuista korjaustoimenpiteistä on pidettävä jäljempänä määräyksessä 19 tarkoitettua kirjanpitoa. 16. Koneita, laitteita, öljynerottimia, varastoja, säiliöitä, putkistoja sekä valvonta- ja hälytyslaitteita, niiden kuntoa ja toimintaa tulee tarkkailla säännöllisesti ja ryhtyä viipymättä tarvittaviin huolto- ja korjaustoimenpiteisiin. 17. Luvan saajan tulee tarkkailla toiminnastaan mahdollisesti aiheutuvia vaikutuksia alueen pohjaveden tilaan viimeistään alkaen. Tarkkailu tulee tehdä pohjaveden virtaussuuntaan nähden laitoksen alapuolelle asetettavasta pohjaveden tarkkailuputkesta. Putken sijainti tulee hyväksyttää Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisella. Tarkkailu voidaan toteuttaa myös yhteistarkkailuna lähialueen muiden toimijoiden kanssa. Tarkkailuputkesta tulee ottaa vuosittain elo-syyskuussa pohjavesinäyte, josta tutkitaan ainakin veden TVOC- sekä öljypitoisuus, sameus, ph ja sähkönjohtavuus. Pohjavesinäytetulokset on lähetettävä viimeistään kahden viikon kuluttua tulosten valmistumisesta tiedoksi Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Hämeen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristövirastolle. 18. Edellä määräyksessä 17 velvoitettua tarkkailua voidaan tarkentaa ja muuttaa toiminnanharjoittajan esityksestä Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen hyväksymällä tavalla edellyttäen, että muutos ei heikennä tulosten luotettavuutta, lupamääräysten noudattamisen valvottavuutta eivätkä tarkkailun kattavuutta. 19. Mittaukset, näytteenotto ja analysointi on suoritettava ulkopuolisen asiantuntijan toimesta standardien (CEN, ISO, SFS tai muu vastaavan tasoinen 13

14 kansallinen tai kansainvälinen yleisesti käytössä oleva standardi) mukaisesti tai muilla tarkoitukseen sopivilla yleisesti käytössä olevilla viranomaisten hyväksymillä menetelmillä. Mittausraporteissa on esitettävä käytetyt mittausmenetelmät ja niiden mittausepävarmuudet sekä arvio tulosten edustavuudesta. Kirjanpito ja raportointi Kirjanpito 20. Laitoksen käytöstä ja käytön valvonnasta sekä häiriötilanteista, laitoksen ympäristönsuojelun kannalta merkityksellisistä tapahtumista ja toteutuneista ympäristönsuojelutoimenpiteistä, päästöistä, jätteistä ja jätehuollosta sekä energiankäytöstä ja energiansäästötoimenpiteistä on pidettävä kirjaa. Seurantakirjanpitoon on merkittävä vuosittaista raportointia varten tarvittavat tiedot. Seurantakirjanpidon perusteena olevat asiakirjat, kuten laitoksen käyttöä koskevat tallenteet, häiriökirjanpito, huoltotodistukset, tutkimus-, mittaus- ja tarkkailutulokset, jätteiden siirtoasiakirjat ja riskinarvioinnit tulee säilyttää vähintään viiden vuoden ajan. Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaisille. Tarvittaessa kirjanpidosta on tehtävä valvontaviranomaiselle yhteenvetoraportteja. Raportointi 21. Luvan saajan on vuosittain helmikuun loppuun mennessä toimitettava Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Hämeen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristövirastolle edellistä vuotta koskeva raportti, josta käyvät ilmi ainakin seuraavat tiedot: Tiedot kemikaaleista: käytetyt kemikaalit (t/a) liuottimien kulutus mukaan lukien raaka-aineiden sisältämät liuotinmäärät (t/a). Tiedot tuotannosta: vuodessa valmistettujen tuotteiden laatu ja määrä (t/a) vuodessa maalattujen/lakattujen tuotteiden määrä (t/) suunnitteilla olevat muutokset laitoksessa ja sen toiminnassa. Tiedot jätehuollosta, päästöistä ja ympäristövaikutusten tarkkailusta: tiedot jätteistä (määrä, jätteiden tunnuskoodi, laji, toimituskohteet, jätteen kuljettajat sekä hyödyntämis- ja käsittelytavat R- ja D -koodein) arvioidut/mitatut haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöt ilmaan (t/a) ja niiden laskenta tiedot ympäristönsuojelun kannalta merkittävistä häiriötilanteista ja onnettomuuksista (syy, kestoaika, päästö), ja niistä aiheutuneet seuraamukset ja toimenpiteet, joihin on tapahtuman vuoksi ryhdytty yhteenveto käyttö- ja päästötarkkailusta. Toiminnan aloittaminen, muuttaminen ja lopettaminen Toiminnan muuttaminen 22. Toiminnan merkittävistä muutoksista tai toiminnan keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kirjallisesti Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Luvanhaltijan vaihtuessa uuden luvanhaltijan on kirjallisesti 14

15 ilmoitettava vaihtumisesta Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Toiminnan lopettaminen 23. Toiminnanharjoittajan on hyvissä ajoin, viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamista esitettävä Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle yksityiskohtainen suunnitelma vesiensuojelua, ilmansuojelua, maaperänsuojelua ja jätehuoltoa koskevista toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista. 15 RATKAISUN PERUSTELUT Lupaharkinnan perusteet Edellä annetut lupamääräykset ovat tarpeen, jotta Finnester Coatings Oy:n maalien valmistus ja maalauslinjan toiminta täyttävät ympäristönsuojelulaissa ja jätelaissa sekä niiden nojalla annetuissa asetuksissa mainitunlaiselle toiminnalle asetetut vaatimukset sekä ne vaatimukset, jotka luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty. Lupamääräyksiä annettaessa on erityisesti otettu huomioon, että laitos sijaitsee tärkeällä I luokan pohjavesialueella pohjaveden varsinaisen muodostumisalueen välittömässä läheisyydessä. Luvan myöntämisen edellytykset Toimittaessa tämän lupapäätöksen mukaisesti laitoksen toiminnasta asetetut lupamääräykset huomioon ottaen ei aiheudu yksinään tai yhdessä laitosalueen muiden ympäristönluvanvaraisten toimintojen kanssa terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista tai erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta naapureille. Määräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttama pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski sekä alueen kaavamääräykset. Toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 42 :n mukaiset luvan myöntämisen edellytykset. Lupamääräysten yksilöidyt perustelut Määräys 1. Määräys on tarpeen ilman pilaantumisen ehkäisemiseksi ja päästöjen rajoittamiseksi mahdollisimman vähäisiksi. Hakemuksen mukaiseen toimintaan ei sovelleta orgaanisten liuottimien käytöstä eräissä toiminnoissa ja laitoksissa aiheutuvien orgaanisten yhdisteiden päästöjen rajoittamisesta annettua valtioneuvoston asetusta (435/2001), koska laitoksessa maalaukseen/pinnoitukseen käytettävien orgaanisten liuottimien käyttö on alle 5 tonnia vuodessa. (YSL 42, 43 ) Määräys 2. Laitoksen jätevedet, jotka muodostuvat toimisto- ja sosiaalitilojen jätevesistä voidaan laskea viemäriverkostoon. Viemäriverkostoon ei saa laskea esimerkiksi liuottimia sisältäviä jätevesiä tai muita viemäriverkostoa tai puhdistamon toimintaa haittaavia aineita. (YSL 43, 47, JL 6 )

16 Määräykset 3. ja 4. Koska laitos sijoittuu vedenhankinnan kannalta tärkeäksi luokitellulle pohjavesialueelle ja laitoksella käytetään ympäristölle vaarallisiksi luokiteltuja kemikaaleja, hulevesien johtaminen laitosalueelta on tapahduttava hallitusti. Kuormaus- ja lastausalueiden päällystämisellä ja lähialueiden sadevesiviemärien sulkemisella pyritään varmistamaan maaperän ja pohjaveden riittävä suojelutaso tilanteissa, joissa uhkaa päästä vaarallisia kemikaaleja maaperään tai pohjaveteen. (YSL 7, 8, 43, YSA 37 ) Määräykset koskevat kemikaalien käsittelyä laitoksen sisätiloissa. Tuotantotiloissa on viemärikaivoja, jotka edellytetään suljettaviksi tai muulla tavalla estetään mahdollisten haitallisten ja vaarallisten aineiden pääsy viemäriverkostoon. Määräysten tarkoituksena on varmistaa teknisin suojatoimin kemikaalien ja mahdollisten sammutusvesien leviäminen poikkeustilanteissa viemäriverkostoon tai lähiympäristöön. (YSL 7, 8, 43, YSA 37 ) Määräys 8. Valtioneuvoston päätöksessä melutason ohjearvoista (993/1992) on asumiseen käytettävillä alueilla, virkistysalueilla taajamissa ja taajamien välittömässä läheisyydessä sekä hoito- ja oppilaitoksia palvelevilla alueilla ohjeena, että melutaso ei saa ylittää ulkona melun A- painotetun ekvivalenttitason (L Aeq ) päiväajan (klo 7 22) ohjearvoa 55 db eikä yöajan (klo 22 7) ohjearvoa 50 db. Määräyksessä 8 laitoksen toiminnasta aiheutuvia yö- ja päiväaikaisia melutasoja on rajoitettu kyseisen valtioneuvoston päätöksen ohjeiden mukaisesti. (YSL 43, NaapL 17, VNp 993/1992) Määräykset Jätelain 6 :n mukaan jäte on hyödynnettävä, jos se on teknisesti mahdollista ja jos siitä ei aiheudu kohtuuttomia lisäkustannuksia verrattuna muulla tavoin järjestettyyn jätehuoltoon. Ensisijaisesti on pyrittävä hyödyntämään jätteen sisältämä aine ja toissijaisesti sen sisältämä energia. Jätelain 4 :n mukaan kaikessa toiminnassa on huolehdittava mahdollisuuksien mukaan siitä, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Jätelain 6 :n mukaan jätteet on kerättävä ja pidettävä toisistaan erillään jätehuollon kaikissa vaiheissa siinä laajuudessa kuin se on muun muassa jätehuollon asianmukaisen järjestämisen kannalta tarpeellista sekä teknisesti ja taloudellisesti mahdollista. Kaatopaikoista annetun valtionneuvoston päätöksen (861/1997) 6 :n mukaan kaatopaikalle tuotavasta teollisuusjätteestä on annettava kaatopaikan pitäjälle tiedot jätteen kaatopaikkakelpoisuudesta. (YSL 43, 45, JL 6, JA 5, 6, VNp 659/1996, VNp 101/1997, YMA 1129/2001) Määräys 11. Jätelain 6 :n mukaan ongelmajätteen tuottaja ja kuljettaja ovat vastuussa siitä, että ongelmajätteet kuljetetaan lain mukaiseen paikkaan. Valtioneuvoston päätöksessä (659/1996) ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä on annettu ongelmajätteiden siirtoa varten laadittavaa siirtoasiakirjaa koskevat määräykset. Siirtoasiakirjamenettelyn avulla voidaan seurata ongelmajätteen kulkua tuottajalta asianmukaiseen hyödyntämis- tai käsittelypaikkaan. Siirtoasiakirjamenettely helpottaa valvontaa. Siirtoasiakirja tai sen jäljennös on säilytettävä kolmen vuoden ajan. (YSL 43, 45, JL 6, 15, 19, JA 5, 6, VNp 659/1996, VNp 101/1997, YMA 1129/2001) Määräykset Häiriö- ja poikkeustilanteisiin varautuminen sekä ilmoitus- ja toimintavelvoite on annettu välittömän vahingon torjunnan onnistumiseksi, viranomaisten ja lähiasukkaiden tiedon saannin varmistamiseksi ja valvonnan tehostamiseksi. Ympäristönsuojelulain mukaan toiminnanhar- 16

17 joittajan tulee olla riittävästi selvillä toiminnastansa aiheutuvista ympäristöriskeistä. Ympäristöriskianalyysin avulla pystytään poistamaan ja hallitsemaan toiminnasta aiheutuvia riskejä. Ympäristöriskien säännöllinen arviointi ja hallinta ovat tarpeen huomioon ottaen toiminnan luonne ja sijaintipaikka. (YSL 5, 7, 8, 43, 62, YSA 30, JL 6 ) Määräykset Ympäristöluvassa on ympäristönsuojelulain 46 :n mukaan annettava tarpeelliset määräykset muun muassa toiminnan käyttötarkkailusta sekä päästöjen ja toiminnan vaikutusten tarkkailusta. Käyttötarkkailua koskevilla määräyksillä 15. ja 16. varmistetaan muun muassa, että päästöt ja niistä mahdollisesti aiheutuvat ympäristövaikutukset pyritään etukäteen rajoittamaan mahdollisimman vähäisiksi. Ympäristönsuojelulain 5 :n mukaan toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi selvillä toimintansa ympäristövaikutuksista. Laitos sijaitsee vedenhankinnan kannalta tärkeällä I luokan pohjavesialueella varsinaisen pohjaveden muodostumisalueen välittämässä läheisyydessä. Tästä syystä pohjavesitarkkailua koskeva määräys 17. on tarpeen. Tarkkailua koskevat määräykset ovat tarpeen myös valvonnan toteuttamiseksi ja suorittamiseksi. (YSL 5, 43, 46) Määräys 19. Ympäristönsuojelulain 108 :n mukaan muun muassa mittaukset ja tutkimukset on tehtävä pätevästi, luotettavasi ja tarkoituksenmukaisin menetelmin. (YSL 43, 108 ) Määräykset 20. ja 21. Raportointia ja kirjanpitoa koskevat määräykset ovat tarpeen valvonnan järjestämiseksi ja toteuttamiseksi. (YSL 46, JL 51, 52, JA 22 ) Määräykset 22. ja 23. Toiminnan muuttamista ja lopettamista koskevat määräykset ovat tarpeen valvonnan järjestämiseksi ja toteuttamiseksi. Jotta toiminnassa tapahtuvia muutoksia voidaan seurata ja valvoa sekä tarvittaessa arvioida muutoksen merkittävyys uuden lupakäsittelyn tarpeellisuudesta, tulee toiminnassa tapahtuvista muutoksista ilmoittaa valvontaviranomaiselle hyvissä ajoin. Toiminnan lopettamista koskeva määräys 23. on tarpeen sen varmistamiseksi, että toiminnan päätyttyä ryhdytään tarvittaviin toimiin ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja asianmukaisen jätehuollon toteuttamiseksi. Ympäristönsuojelulain 43 :n mukaan luvassa on annettava määräykset toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista. Laitosalueen viimeistelytoimilla varmistetaan alueen sopeutuminen ympäristöön, soveltuminen tulevaan käyttötarkoitukseen sekä pitkäaikaisten haittojen ehkäiseminen. Toiminnasta ja alueesta luopuminen, viimeistelytyöt ja tarvittaessa tarkkailu voidaan toteuttaa vain erillisen suunnitelman mukaisesti. (YSL 43, 81, 90, JL 6 ) 17 LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Päätöksen voimassaolo Päätös on voimassa toistaiseksi. Toiminnan olennainen muuttamiseen tai laajentamiseen on oltava ympäristölupa. (YSL 28 )

18 18 Lupamääräysten tarkistaminen Toiminnanharjoittajan on tehtävä hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi mennessä. Hakemukseen tulee liittää ainakin yhteenveto suoritetuista päästömittauksista ja arvio parhaan käyttökelpoisen tekniikan soveltamisesta toiminnassa sekä ympäristönsuojeluasetuksen 8 12 :ssä säädetyt tiedot soveltuvin osin. (YSL 55 ) Lupaa ankaramman asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla tämän lupapäätöksen määräyksiä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. (YSL 56, YSA 19 ) PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO Päätöksen täytäntöönpanokelpoisuus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta Finnester Coatings Oy voi aloittaa päätöksen mukaisen toiminnan lupapäätöstä noudattaen muutoksenhausta huolimatta. Muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. Finnester Coatings Oy:n on ennen luvan mukaisen toiminnan aloittamista asetettava euron suuruinen hyväksyttävä vakuus Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalle. Vakuus voidaan asettaa esimerkiksi pankkitalletuksena tai pankkitakauksena. (YSL 101 ) Perustelut Finnester Coatings Oy:n toiminta ja tuotanto ovat pienimuotoista. Tuotanto sijoittuu teollisuusalueelle eikä toiminnan aloittamisesta aiheudu merkittäviä päästöjä lähialueelle. Finnester Coatings Oy:n maalinvalmistus ei edellytä suuria laiteinvestointeja ja toiminnalle on valmiit puitteet ja tilat jo olemassa. Tarvittaessa maalinvalmistus ja maalaus voidaan keskeyttää pikaisesti ja rakenteet purkaa nopeasti ja helposti. Päätöksen täytäntöönpanon kieltämisestä aiheutuisi luvan saajalle merkittävää taloudellista vahinkoa. Päätöksen täytäntöönpano ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi. SOVELLETUT OIKEUSOHJEET Ympäristönsuojelulaki (86/2000) 4, 5, 7, 8, 28, 31, 36, 37, 38, 41, 42, 43, 45, 46, 52, 53, 54, 55, 56, 62, 81, 90, 96, 97, 101, 105, 108 Ympäristönsuojeluasetus (169/2000) 1, 5, 16, 18, 19, 30, 36, 37 Jätelaki (1072/1993) 3, 4, 6, 7, 8, 9, 12, 15, 19, 51, 52 Jäteasetus (1390/1993) 3, 3 a, 5, 6, 22 Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 Valtioneuvoston päätös ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä (659/1996) Valtioneuvoston päätös öljyjätehuollosta (101/1997)

19 Ympäristöministeriön asetus yleisempien jätteiden sekä ongelmajätteiden luettelosta (1129/2001) Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992) Laki valtion aluehallinnon uudistamista koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (903/2009) 4 Laki aluehallintovirastoista (896/2009) 4 Valtion maksuperustelaki (150/1992) Valtioneuvoston asetus aluehallintoviraston maksuista (1145/2009) Ympäristöministeriön asetus alueellisen ympäristökeskuksen maksullisista suoritteista (1387/2006) 19 KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN Tämän ympäristöluvan käsittelystä perittävä maksu on euroa. Käsittelymaksu määräytyy valtion maksuperustelain (150/1992) perusteella annetun ympäristöministeriön asetuksen (1145/2009) aluehallintoviraston maksuista mukaisesti. Asetuksen 7 :n 2 momentin mukaan suoritteesta, jota koskeva asia on tullut vireille ennen , peritään maksu tämän asetuksen voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten mukaan. Tämän ympäristölupahakemuksen vireille tullessa voimassa olleen ympäristöministeriön asetuksen (1387/2006) alueellisen ympäristökeskuksen maksullisista suoritteista liitteen mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen ympäristönsuojelulain 33 :n nojalla siirtämän asian käsittelystä peritään maksu, joka vastaa kunnan kyseisen toiminnan lupahakemuksen käsittelystä perimää maksua. Lahden seudun ympäristölautakunnan taksan ( ) mukaan muun kuin taksapäätöksessä eritellyn laitoksen tai toiminnan lupa-asian käsittelystä peritään maksua 42 euroa/h. Tämän asian käsittelyyn on käytetty 80 tuntia. LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Päätös Finnester Coatings Oy Mestarinkatu LAHTI Jäljennös päätöksestä Ilmoitus päätöksestä Lahden kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen Lahden kaupungin terveydensuojeluviranomainen Lahden kaupunginhallitus Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristövirasto (sähköisesti) Suomen ympäristökeskus (sähköisesti) Ilmoitus päätöksestä lähetetään asianosaisille listan dpoesavi/ 56/04.08/2010 mukaan.

20 20 Ilmoittaminen kunnan ilmoitustaululla ja lehdissä Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa tästä päätöksestä kuuluttamalla Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja Lahden kaupungin ilmoitustauluilla sekä ilmoittamalla kuulutuksesta sanomalehdessä Uusi Lahti. (YSL 54 )

21 21 MUUTOKSENHAKU Tähän päätökseen haetaan muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. (YSL 96 ) Valitusoikeus lupapäätöksestä on luvan hakijalla ja niillä, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, sekä niillä viranomaisilla, joiden tehtävänä on valvoa asiassa yleistä etua. (YSL 97 ) Liite Valitusosoitus Pekka Häkkinen Tiina Riikkilä Asian on ratkaissut ympäristöneuvos Pekka Häkkinen. Asian on esitellyt ympäristöinsinööri Tiina Riikkilä. TR/ts

22 VALITUSOSOITUS Valitusviranomainen Valitusaika Valitusoikeus Valituksen sisältö Valituksen liitteet LIITE Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Määräaika valituksen tekemiseen on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen antopäivästä sitä määräaikaan lukematta. Valitusaika päättyy Päätöksestä voivat valittaa ne, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, sekä vaikutusalueella ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun tai asuinympäristön viihtyisyyden edistämiseksi toimivat rekisteröidyt yhdistykset tai säätiöt, asianomaiset kunnat, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, kuntien ympäristönsuojeluviranomaiset ja muut asiassa yleistä etua valvovat viranomaiset. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Vaasan hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava - päätös, johon haetaan muutosta - valittajan nimi ja kotikunta - postiosoite ja puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa (mikäli yhteystiedot muuttuvat, on niistä ilmoitettava Vaasan hallinto-oikeudelle, PL 204, Vaasa, sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi) - miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta - mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi - perusteet, joilla muutosta vaaditaan - valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitus, ellei valituskirjelmää toimiteta sähköisesti (telekopiolla tai sähköpostilla) Valituskirjelmään on liitettävä - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle - mahdollisen asiamiehen valtakirja tai toimitettaessa valitus sähköisesti selvitys asiamiehen toimivallasta Valituksen toimittaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Etelä-Suomen aluehallintovirastolle sen ympäristölupavastuualueen Helsingin toimipaikkaan. Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virkaajan päättymistä. Valituskirjelmä liitteineen voidaan myös lähettää postitse, telekopiona tai sähköpostilla. Sähköisesti (telekopiona tai sähköpostilla) toimitetun valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualueen Helsingin toimipaikan yhteystiedot käyntiosoite: Asemapäällikönkatu 14, Helsinki postiosoite: PL 115, Helsinki puhelin: (vaihde) telekopio: (09) sähköposti: ymparistolupa.etela@avi.fi aukioloaika: klo Oikeudenkäyntimaksu Valittajalta peritään asian käsittelystä Vaasan hallinto-oikeudessa oikeudenkäyntimaksu 89 euroa. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetussa laissa on erikseen säädetty eräistä tapauksista, joissa maksua ei peritä.

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola Etelä-Suomi Päätös Nro 75/2010/2 Dnro ESAVI/282/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2012/1 Dnro ESAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2012 ASIA Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

MERKINTÄ. Päätös. Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

MERKINTÄ. Päätös. Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.10.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukainen ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta, joka koskee pilaantuneen

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b)

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b) Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2010/1 Dnro ESAVI/516/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen hakemus Varissuon Lämpö Oy:n lämpökeskuksen ympäristöluvan (Lounais-Suomen

Lisätiedot

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko.

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. Etelä-Suomi Päätös Nro 71/2010/3 Dnro ESAVI/405/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2010 ASIA Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. HAKIJA Arto Heikkilän perikunta Timo Heikkilä,

Lisätiedot

MERKINTÄ. Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

MERKINTÄ. Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Etelä-Suomi Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.5.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Santahaminan keskusampumarata-alueen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Ruoppausmassa-alueen R809 sulkemista Kokkolan suurteollisuusalueella koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Uusikaupunki.

M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Uusikaupunki. Etelä-Suomi Päätös Nro 58/2011/2 Dnro ESAVI/119/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011 ASIA M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti kuivaamalla, Köyliö

Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti kuivaamalla, Köyliö Etelä-Suomi Päätös Nro 30/2010/2 Dnro ESAVI/152/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 PÄÄTÖS Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 ASIA Hakemus, joka koskee Tampereen Lakkamestarit Oy:lle myönnetyn ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Demolite Oy:n Tuuloksen kestopuun kierrätysterminaalin ympäristölupapäätökseen liittyvä ympäristömeluselvityksen mittaussuunnitelma, Hämeenlinna.

Demolite Oy:n Tuuloksen kestopuun kierrätysterminaalin ympäristölupapäätökseen liittyvä ympäristömeluselvityksen mittaussuunnitelma, Hämeenlinna. LIITE 2 Etelä-Suomi Päätös Nro 16/2010/2 Dnro ESAVI/432/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.4.2010 ASIA Demolite Oy:n Tuuloksen kestopuun kierrätysterminaalin ympäristölupapäätökseen liittyvä ympäristömeluselvityksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 101/2013/1 Dnro ESAVI/26/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla,

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f) Etelä-Suomi Päätös Nro 61/2013/1 Dnro ESAVI/387/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.3.2013 ASIA Päätös JR-Osa Oy:n autojen ja koneiden purkamotoimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta,

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Päätös Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Dnro ESAVI/192/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA Köyliön kunnan hakemus Kepolan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi, Köyliö.

Lisätiedot

ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323 115, nro YSO/134/2008) muuttaminen,

ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323 115, nro YSO/134/2008) muuttaminen, Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2011/2 Dnro ESAVI/32/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.4.2011 ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola.

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola. Etelä-Suomi Päätös Nro 218/2012/1 Dnro ESAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2012 ASIA Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen

Lisätiedot

Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi, Kotka

Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi, Kotka Etelä-Suomi Päätös Nro 223/2010/4 Dnro ESAVI/511/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 24.11.2010 ASIA HAKIJA Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi,

Lisätiedot

Päätös LAINVOIMAISET YMPÄRISTÖLUVAT JA LUPIEN MUKAISET TARKISTUSAJANKOHDAT

Päätös LAINVOIMAISET YMPÄRISTÖLUVAT JA LUPIEN MUKAISET TARKISTUSAJANKOHDAT Päätös Etelä-Suomi Nro 92/2013/1 Dnro ESAVI/80/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2013 ASIA Hakemus, joka koskee Neste Oil Oyj:n Haminan terminaalin ympäristöluvassa A 1027/KAS-2005-Y-29-111 määrätyn

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 61/2010/1 Dnro LSSAVI/164/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.6.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee uutta porsastuotantotoimintaa

Lisätiedot

Hämetrans Oy:n Kierrätysmaterialien lajittelukeskuksen ympäristöluvan raukeamista koskeva asia, Hämeenlinna

Hämetrans Oy:n Kierrätysmaterialien lajittelukeskuksen ympäristöluvan raukeamista koskeva asia, Hämeenlinna Etelä-Suomi Päätös Nrot 161/2011/1 Dnro ESAVI/272/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 12.12.2011 ASIA Hämetrans Oy:n Kierrätysmaterialien lajittelukeskuksen ympäristöluvan raukeamista koskeva asia, Hämeenlinna

Lisätiedot

Päätös. Päätös EnviOn Oy:n puhdistetun jäähdytysnesteen vastaanotto- ja hyödyntämislaitoksen. raukeamisesta Kouvolan kaupungin Valkealassa

Päätös. Päätös EnviOn Oy:n puhdistetun jäähdytysnesteen vastaanotto- ja hyödyntämislaitoksen. raukeamisesta Kouvolan kaupungin Valkealassa Päätös Etelä-Suomi Nro 30/2011/2 Dnro ESAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 15.4.2011 ASIA HAKIJA Päätös EnviOn Oy:n puhdistetun jäähdytysnesteen vastaanotto- ja hyödyntämislaitoksen toiminnan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386 Annettu julkipanon jälkeen 8.1.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Loimaa HAKIJA

Lisätiedot

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2011/2 Dnro ESAVI/708/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA BCDE Group Waste Management Ltd Oy:n biologisen hapetuslaitoksen ympäristölupapäätöksen määräysten tarkistamista

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 23.1.2013 ASIA Jätteiden hyödyntämis- tai käsittelytoimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

Toiminnalla ei ole aikaisemmin myönnettyjä ympäristölupia.

Toiminnalla ei ole aikaisemmin myönnettyjä ympäristölupia. Etelä-Suomi Päätös Nro 88/2014/1 Dnro ESAVI/85/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2014 ASIA Ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta tarkoituksena selvittää arinapolton soveltuvuutta jätteiden polttoon

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2013 ASIA HAKIJA Jätteiden hyödyntämistä koskeva ympäristölupahakemus, Kokkola. CrisolteQ Oy PL 286

Lisätiedot

Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoitteluradan toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisen lupahakemuksen

Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoitteluradan toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisen lupahakemuksen Päätös Etelä-Suomi Nro 143/2013/1 Dnro ESAVI/331/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 9.7.2013 ASIA Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoitteluradan toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012

Päätös. Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012 Päätös Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.8.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012

PÄÄTÖS. Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012 PÄÄTÖS Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012 ASIA HAKIJA Kivilammen maankaatopaikan laajennusta koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

Päätös. Ristenin pilaantuneiden maiden käsittelykeskuksen toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Päätös. Ristenin pilaantuneiden maiden käsittelykeskuksen toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain Etelä-Suomi Päätös Nro 3/2010/2 Dnro ESAVI/140/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.3.2010 ASIA Ristenin pilaantuneiden maiden käsittelykeskuksen toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.11.2011 ASIA HAKIJA Kyynärjärven kunnostus- ja ruoppaustöitä koskevien Länsi-Suomen ympäristölupaviraston lupapäätöksen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen 1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2005 ASIA HAKIJA Yksityiskohtaiselle suunnitelmalle jäte- ym. vesien käsittelyssä toteutettavista

Lisätiedot

Hakemus Itäharjun autopurkamo Oy:n toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan raukeamisesta. Turku.

Hakemus Itäharjun autopurkamo Oy:n toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan raukeamisesta. Turku. Etelä-Suomi Päätös Nro 10/2012/1 Dnro ESAVI/307/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2012 ASIA Hakemus Itäharjun autopurkamo Oy:n toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan ajan muuttaminen, Kankaanpää

Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan ajan muuttaminen, Kankaanpää Etelä-Suomi Päätös Nro 116/2011/4 Dnro ESAVI/62/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 57/2006/4 sisältyvän töiden suorittamista koskevan

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA HAKIJA Mahlianmaan kaatopaikan ympäristöluvan 9.12.2005, 1999Y0177-111 kaatopaikan vakuutta

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 28/2009/4 Dnro LSY-2008-Y-270 Annettu julkipanon jälkeen 17.4.2009 ASIA HAKIJA Kaitasuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa (korkeimman hallinto-oikeuden

Lisätiedot

Lintunevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Teuva ja Kurikka

Lintunevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Teuva ja Kurikka Etelä-Suomi Päätös Nro 16/2010/3 Dnro ESAVI/392/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 18.5.2010 ASIA HAKIJA Lintunevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 24.4.2014 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kärsämäki LUVAN HAKIJA Lehtorannan Liha Oy Luonuanojantie 50 86710

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA HAKIJA Hämeen Hyötymateriaalit Oy:n Vaivian jätteenkäsittelylaitoksen jätelain 120 :n mukainen

Lisätiedot

Päätös Nro 52/2010/1 Dnro ESAVI/138/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 52/2010/1 Dnro ESAVI/138/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 52/2010/1 Dnro ESAVI/138/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 18.11.2010 ASIA Inkoossa sijaitsevan hevostallin ja siihen liittyvän hevosenlantaa polttoaineenaan käyttävän lämpökeskuksen

Lisätiedot

Ymp.ltk liite nro 1 5

Ymp.ltk liite nro 1 5 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Hallintokatu 4 44100 Äänekoski Dnro 885/11.01.00.00/2017 Pvm 17.1.2018 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2018 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristöluvan määrääminen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 30 3 momentti ja 61

Ympäristönsuojelulaki 30 3 momentti ja 61 Etelä-Suomi Päätös Nro 196/2012/1 Dnro ESAVI/238/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta, joka koskee sekalaisten

Lisätiedot

ASIA Kuparivalimon ja -valssaamon ympäristöluvan lupamääräysten 2-4 ja 19 mukaisten selvitysten määräaikojen pidentäminen, Pori

ASIA Kuparivalimon ja -valssaamon ympäristöluvan lupamääräysten 2-4 ja 19 mukaisten selvitysten määräaikojen pidentäminen, Pori Etelä-Suomi Päätös Nro 172/2017/1 Dnro ESAVI/5884/2017 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2017 ASIA Kuparivalimon ja -valssaamon ympäristöluvan lupamääräysten 2-4 ja 19 mukaisten selvitysten määräaikojen pidentäminen,

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kalajoki LUVAN HAKIJAT Saari Mari ja Tomi Kokkolantie 1132 85180

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Paahtopuu Oy:n pellettitehtaan jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Paperinkeräys

Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Paperinkeräys Etelä-Suomi Päätös Nro 6/2011/2 Dnro ESAVI/628/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Paperinkeräys Oy:n Lahden laitoksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 8/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/101/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 8/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/101/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 8/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/101/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2013 ASIA Kemikaalien varastointi- ja käsittelytoimintaa harjoittavan laitoksen ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

Lassila & Tikanoja Oyj:n Turun jätteenkäsittelylaitos Vaskikatu TURKU

Lassila & Tikanoja Oyj:n Turun jätteenkäsittelylaitos Vaskikatu TURKU Etelä-Suomi Päätös Nro 85/2011/1 Dnro ESAVI/91/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.9.2011 ASIA Lassila & Tikanoja Oyj:n Turun jätteenkäsittelylaitoksen toiminnan laajentamista, joka käsittää kotitalouksista

Lisätiedot

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.9.2013 ASIA Roitonsuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa ja vesilain mukainen lupa, Vaasan hallinto-oikeuden uudelleen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2010 1 ASIA HAKIJA Talvivaaran kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan muuttaminen tärinästä aiheutuvien haittojen estämiseksi,

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos

ASIA LUVAN HAKIJAT. Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos 1 LUPAPÄÄTÖS PÄÄTÖS Nro 42/2013/1 Dnro PSAVI/63/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2013 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muhos LUVAN HAKIJAT Jari ja Anu Saranki Kivirinnantie 91

Lisätiedot

ASIA Ranta-alueen ruoppaus tiloilla Niemi RN:o 11:90 ja Näätkivi RN:o 11:39, Tornio LUVAN HAKIJAT

ASIA Ranta-alueen ruoppaus tiloilla Niemi RN:o 11:90 ja Näätkivi RN:o 11:39, Tornio LUVAN HAKIJAT 1 PÄÄTÖS Nro 57/12/2 Dnro PSAVI/136/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2012 ASIA Ranta-alueen ruoppaus tiloilla Niemi RN:o 11:90 ja Näätkivi RN:o 11:39, Tornio LUVAN HAKIJAT Matti Kulju ja Marja-Liisa

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 25.3.2014 ASIA Vesialueen rakentamista Karistoon Kymijärven rantaan koskevassa Itä- Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2010 ASIA HAKIJA Loljunaavan turvetuotannon lopettamiseen liittyvien jälkihoitotoimien vahvistaminen, Keminmaa Vapo Oy PL

Lisätiedot

PÄÄTÖS. ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Veteli

PÄÄTÖS. ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Veteli PÄÄTÖS Länsi- ja Sisä-Suomi Nro 204/2019 Dnro LSSAVI/12329/2018 Annettu julkipanon jälkeen 26.8.2019 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Veteli HAKIJA Tapio Ylelä Mustikkaharjuntie 108 69280

Lisätiedot

Päätös Nro 46/2010/3 Dnro ESAVI/492/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2010

Päätös Nro 46/2010/3 Dnro ESAVI/492/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2010 Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2010/3 Dnro ESAVI/492/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 101 :ssä tarkoitettu hakemus 17.3.2010 annetun ympäristölupapäätöksen nro 7/2010/3

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 3/2014/1 Dnro PSAVI/106/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 3/2014/1 Dnro PSAVI/106/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 3/2014/1 Dnro PSAVI/106/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 15.1.2014 ASIA Jätemateriaalien käsittelytoimintojen ympäristölupa Kemintullin teollisuusalueella, Kemi LUVAN HAKIJA Tieysi Oy

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Joutsan Kuljetus Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen 15.1.2009 ASIA Länsi Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 82/2006/4 vesijohdon

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen Kuivajätteen välivarastointi, Oulu

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen Kuivajätteen välivarastointi, Oulu 1 PÄÄTÖS Nro 51/2014/1 Dnro PSAVI/92/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2014 ASIA Kuivajätteen välivarastointi, Oulu HAKIJA Stora Enso Oyj PL 196 90101 Oulu 2 HAKEMUS Stora-Enso Oyj, Oulun tehtaat

Lisätiedot

Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/2685/

Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/2685/ Länsi ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/2685/2016 15.7.2016 Kuulutus Vesilain mukainen päätös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 15.7.2016 antanut päätöksen nro 56/2016/2. Hakija Asia Sähkökaapelin rakentaminen

Lisätiedot

Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 76/2007/4 vesijohdon ja paineviemärin rakentamiselle

Lisätiedot

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Päätös Etelä-Suomi Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA Tramel Oy:n ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Lahden toimipisteen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Stora Enson tehtaiden kattilan 7 kaasuttimella happikaasutuksen käyttöönottoa koskevan koetoiminnan määräajan jatkaminen saakka, Varkaus

Stora Enson tehtaiden kattilan 7 kaasuttimella happikaasutuksen käyttöönottoa koskevan koetoiminnan määräajan jatkaminen saakka, Varkaus Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 118/2013/1 Dnro ISAVI/82/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2013 ASIA Stora Enson tehtaiden kattilan 7 kaasuttimella happikaasutuksen käyttöönottoa koskevan koetoiminnan määräajan

Lisätiedot

Päätös. Ympäristölupahakemus, Helilän uusi teollisuusjätteen kaatopaikka, Kotka, Karhula

Päätös. Ympäristölupahakemus, Helilän uusi teollisuusjätteen kaatopaikka, Kotka, Karhula Päätös Etelä-Suomi Nro 200/2013/1 Dnro ESAVI/279/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, Helilän uusi teollisuusjätteen kaatopaikka, Kotka, Karhula LUVAN HAKIJA Karhulan

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 22.10.2013 ASIA HAKIJA Ällinsuon turvetuotantoalueen lupamääräysten tarkistaminen ja lisäalueen ympäristölupa, Pudasjärvi Turveruukki

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 92/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 279 Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2006 ASIA HAKIJA Iiroonjärven vedenkorkeuden tarkkailuohjelmaa koskeva oikaisuvaatimus,

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola Etelä-Suomi Päätös Nro 118/2010/4 Dnro ESAVI/204/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA HAKIJAT Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 23/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/7/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 23/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/7/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 23/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/7/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 10.2.2014 ASIA HAKIJA Avilon Fibres Oy:n viskoosikuitutehtaan ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Ympäristönsuojelulain 57. Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f).

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Ympäristönsuojelulain 57. Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f). Etelä-Suomi Päätös Nro 30/2014/1 Dnro ESAVI/149/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 7.2.2014 ASIA Rosk'n Roll Oy Ab:n Hangon kompostointilaitoksen toiminnan lopettamista, toimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari

Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 195/2014/2 Dnro ESAVI/86/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2014 ASIA Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari HAKIJA Martti Salerma HAKEMUKSEN

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 16/10/2 Dnro ISAVI/45/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 11.2.2010

PÄÄTÖS Nro 16/10/2 Dnro ISAVI/45/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 11.2.2010 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 16/10/2 Dnro ISAVI/45/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 11.2.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Laiturin pysyttämiselle ja parantamiselle Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 109/2005/4 määrätyn rakentamisajan pidentäminen,

Laiturin pysyttämiselle ja parantamiselle Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 109/2005/4 määrätyn rakentamisajan pidentäminen, Etelä-Suomi Päätös Nro 183/2010/4 Dnro ESAVI/315/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.10.2010 ASIA HAKIJA Laiturin pysyttämiselle ja parantamiselle Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012

PÄÄTÖS. Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012 PÄÄTÖS Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012 ASIA Viljo Viljanmaan Nahkatehdas Oy:n ympäristölupahakemus, Seinäjoki HAKIJA Viljo Viljanmaan

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2011/3 Dnro ESAVI/389/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

Päätös Nro 11/2011/3 Dnro ESAVI/389/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2011/3 Dnro ESAVI/389/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.3.2011 ASIA Pensarin Taimen Oy:n perkaamotoimintaa koskeva ympäristölupahakemus, Länsi-Turunmaa LUVAN HAKIJA Pensarin

Lisätiedot