Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Tuisku-Spesiaali

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Tuisku-Spesiaali 25.2.2012"

Transkriptio

1 Pääkirjoitus Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Tuisku-Spesiaali Töttöröö! Särkiniemen Sanomat on palannut melkein seitsemän kuukauden tauolta ja laajensi saman tien toimitusalueensa Jokisaloon asti. On siis hatunnoston paikka leirin toimitukselle. Puolen vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon, mutta tämä erityinen leirilehti pureutuu tiiviisti Tuisku-leirin ympärille, jossa sinäkin juuri nyt olet. Leiri on lähtenyt käyntiin, mutta lurpista ei ole mitään tietoa vielä. Leirin johtaja Lars LurbbenZähler on siksi palkannut valvovan kaivausmestari Aarnikaisen, jonka on tarkoitus kaivaa lurpat esiin. Aarnikainen tosin palkkasi (vaikka ei maksa palkkaa) joukon partiolaisia tekemään kaiken puolestaan. Eilen illalla Jokisaloon leiriytyneet vartiolaiset ovat toivottavasti saaneet nukuttua hyvin, sillä tuleva päivä on oleva painajaismainen. Viitsi vitsi. Siitä on tulossa hieno ja vartiolaiset ovat täynnä intoa ja valmiina suureen seikkailuun. Leiri herättää myös paljon kysymyksiä: Löytyvätkö lurpat tänään? Vai ovatko ne virittäneet ansan ja pysyvät siksi piilossa? Miksi LurbbenZähleriä ei näkynyt Nürnbergissä? Onko leirin piikki pohjaton? Onko Aarnikaisen viisasta kaivaa jäälle kuoppia? Mitä tekee päälurppa? Entä kuka voittaa putouksen finaalin? Selviääkö tämä kaikki yhden retken aikana? Keksi lisää kysymyksiä ja nauti leiristä!

2 Valvovan kaivausmestari Aarnikaisen haastattelu Lehtemme otti yhteyttä Aarnikaiseen muutama päivä ennen leiriä ja sai esitettyä vielä muutamia kysymyksiä: -Päivää Aarnikainen. Onko leirin piikki rajaton? -Sanotaanko näin että se on yhtä rajaton kuin leiriläisten työmäärä ja meillä ei ole huilitaukoja luvassa. -Aiotteko itse tarttua lapion varteen ja auttaa kaivamaan? -Mitäs luulet? Leirin piikkiin! -Siis ettekö? -Minähän olen kaivausalan maisteri, Aarnikainen tapasi Harjakaisen juhlissa, jotka järjestettiin firman ja jos saan huomauttaa niin valvovan piikkiin! Tapauksesta oli jopa kuva Jämsän seudussa ( )! kaivausmestarin toimenkuvaan ei kuulu maan tonkiminen vaan työntekijöiden tehon tarkkailu. E= Pt, niin kuin minä tykkään sanoa. Leirin piikkiin! -Onko totta että asianajotoimiston lakimies Kari Mörkö Matikainen aikoo haastaa teidät oikeuteen työvirheistä? Älkääkä sanoko leirin piikkiin. -Minä en tietääkseni tee virheitä, ja jos teen, niin teen niitä mahdollisimman vähän. Niin kuin kaikkea muutakin. Leirin piikkiin! -Kaivaako tällainen oikeusjuttu omaatuntoanne? -Minun työfirmassa ei kaiveta muuta kuin kuoppia. Tule sinäkin meille töihin, kun tunnut olevan jo valmiiksi pätevä kaivamaan. -Jaa... Kuinka niin tällainen toimittaja on pätevä kaivamaan? -No kun tuntuu että koetat koko ajan kaivaa verta nenästäsi noilla kysymyksilläsi. -Aiotteko jatkaa tuohon tyyliin vastauksianne? -En. Haastattelu on nimittäin loppu. Leirin piikkiin! Aarnikainen löysi sijaisen Kun LurbbenZähler antoi leirivalmistelut Aarnikaisen vastuulle, lähti valvova kaivausmestari hyvin ansaitulle alkutalven lomalle. Hän palkkasi kuitenkin viime tipassa itselleen sijaisen, joka on kuulemma ollut erittäin pätevä ja halpa. Toimitus kävi viime viikolla katsomassa, miten sijaisen leirivalmistelut sujuivat. Sijainen oli kuitenkin kiukusta punainen ja hääti munaomelettia kohteliaasti kysyneen toimittajan tiehensä. Sijainen ehti kuitenkin kertoa että ruokalistalla tullaan näkemään matoja, toukkia ja grillattua possunkylkeä. Oheisessa kuvassa sijainen on juuri huomannut toimittajan paistavan herkullista munakokkelia munista, jotka oli löytänyt sijaisen pöydältä. Aarnikaisen vihainen sijainen

3 Alppikotka kutsuu Alppikotka-leiri ensi kesänä lähestyy koko ajan, ja ne onnekkaat, jotka ovat ehtineet sinne ilmoittautua pääsevät nauttimaan hienoista maisemista ja eurooppalaisesta kulttuurista parhaimmillaan. Eikä tässä vielä kaikki! Tulossa on yksi lippukunnan historian hienoimmista kokemuksista. Jos et ehtinyt ilmoittautua, ei se mitään. Pääset joka tapuksessa kuulemaan Alpeilla käyneiltä, millaista siellä oli. Kuvassa Alppi-Mikko, joka on aina kohteessa eli Alpeilla! Hänet näet leirillä! (harmi) Leirillä on mm. sama bussikuski kuin Tunturikotkalla(2008), oma mainosvideo KuKon nettisivuilla, maskotti nimeltä Alppi-Mikko sekä paljon paljon muuta! Tule mukaan mukavalle leirille, joka vie sinut jopa Auschwitziin. Pari sanaa leiristä Leirin johto pyysi Särkiniemen Sanomia kiittämään kaikkia leiriläisiä eilisestä rivakasta ja erinomaisesta toiminnasta koskien leirin pystytystä. Kaikki saatiin kuntoon ennätysajassa, ja iltapalakin ehdittiin syömään. Tirehtöör... Tarkastaja LurbbenZählerkin oli tyytyväinen: Näin hyvistä lähtökuopista on hyvä aloittaa lurppien pyydyst... pyhittäminen tuleville sukupolville, hän maalaili. Aarnikaisen yllätykseksi teltta ei kaatunut yöllä ja kaikki ovat valmiita kaivamaan lurpat esiin. Mutta vielä kukaan ei tiedä, mitkä koitokset leirillä odottavatkaan... Urheilu: Lurppien urheilutiimi huippukunnossa Vaikka lurppia ei olekaan vielä näkynyt, kulkee Jokisalon seuduilla silti huhu. Päälurppa on koonnut parhaat lurppansa voittamattomaksi urheilutiimiksi nimeltä Lurpan Nyrkki. Tuo pelätty huipputiimi on kuulopuheiden mukaan lyömätön jokaisessa lajissa (varsinkin partiolaisten kaadossa). Lyömättömyys saattaa johtua tosin siitä ettei tiimi ole vielä kertaakaan otellut muita kuin toisia lurppia vastaan. Mutta kuka tietää, jos vartiolaiset uskaltaisivat tarttua lurppien haasteeseen? Mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole mahdollista, sillä lurpat ovat salaperäisesti jossain kadoksissa. Lurpat Risuparta ja Vahvakäsi valppaina

4 Talvileiri paras leiri Aarnikotkalla leirilehdessä oli juttu, joka käsitteli kesäleirejä. Tässä jutussa puolestaan muistellaan aikojemme talvileirejä. Viime vuonna Särkiniemessä pidetty talvileiri keräsi porukkaa lippukuntamme ulkopuoleltakin. Leirillä tehtiin muun muassa hieno napakelkka, joka pääsi aikoinaan jopa Jämsän Seudun (kilpaileva paikkakuntalehti) etusivulle. Muistoihin jäivät hypotermiapotilaan hoito ja saunareissu Jokisaloon ja lurppien hyökkäys iltanuotiolle 2011 ja kuuluisa napakelkka Suuri lurppaseikkailu Särkiniemessä keräsi partiolaisten lisäksi myös lurpat paikalle. Nuo kelvottomat otukset varastivat BP:n miekan ja muutenkin jatkuvasti häiritsivät leirirauhaa. Täällä havaittiin myös ensi kertaa, että BP- Spirit -laulu houkuttelee lurppia. Lurpan vastaisku -niminen leiri vuonna 2009 kokosi vartiolaiset taas Särkiniemeen. Tämä oli eka talvileiri, jonne lurpat saapuivat. Mukana perinteinen lurppasuunnistus sekä suuria lumisotia. Makasiinivuoressa pidetty talvileiri keräsi vartiolaisia perinteiselle talvileirille ela (ennen Lurpan aikaa). Näin Ilona Salo muistelee leiriä: Leirillä opeteltiin hyödyllisiä taitoja esim. teltan pystytystä, nuotion sytyttämistä, kaminan laittamista telttaan ja sen siivoamista. Ruuat valmistimme nuotiolla ja leiriruoka oli tosi hyvää. Varsinkin loimulohi oli herkkua! Veden kannoimme Vekurijärvestä. Opin myös olemaan yöllä kipinämikkona. Yksi hauskimmista asioista leirillä oli se kun kiipeilimme valjaiden avulla pientä jyrkännettä alas ja ylös. Meillä oli myös suunnistusta jossa opettelimme kompassin käyttöä. Iltanuotiolla esitimme pieniä esityksiä pienissä ryhmissä lehtikuva talvileiriväestä Intiaanileiri Talvikotka Särkiniemessä oli jännittävä leiri. Kaikki laittoivat intiaanipäähineen päähänsä ja tekivät jousipyssyn ja nuolia sekä keksivät itselleen oman inkkarinimen. Leiri muistetaan kauhean kylmästä säästään, jollaista aidot intiaanitkaan eivät kokeneet ja joukko intiaaneja (mutta missä on toteemipaalu?)

5 Täydenkuun Talviturnajaiset Juupajoella tapahtui pääsiäisenä. Tuolloin tervetulleita leirille olivat jopa sudenpennut, jotka tosin eivät nähneet talvitelttaa kuin ulkoapäin. Sen perusteella toimitus uskoo tuon olleen yksi lippukunnan suurilukuisimmista talvileireistä. Teemana oli etsiä kadonnutta taistelukypärää, joka lopulta löytyikin pääsiäisyllätyksen kera. Mieleenpainuvimpana muistona esiin nousevat suuri hiihtoviesti sekä eeppisen huima pääsiäismunajahti Tunnistatko kuvan partiolaisia? 2004 ja trangian käyttöä ulkona kylmässä Talvileiri Jokisalossa helmikuussa 2004 oli tätä kirjoittaneen toimittajan ensimmäine talvileiri. Näin hän muistelee: Tästä leiristä on vain hyviä muistoja. Pieni ja mukava porukka. Halutessaan sai mennä sisälle Jokisalon alamökkiin soittamaan sähköpianoa (sitä tuli paljon tehtyä). Talviteltassa sitten illalla kauheaa sotaa makuupusseista ilkeää tohtori Kaaosta vastaan. Niitä aikoja... Samaan talveen muistan sijoittuneen myös suuret hunnisodat Makasiinivuoren rinteillä. Kaikesta voimme päätellä, että talvileirejä on ollut ja tulee olemaan. Tässäkin esittelimme niistä vain muutaman. Ei ole talvileirin voittanutta! Ulkomaat: Saksalainen sirkustirehtööri kateissa Särkiniemen Sanomien saaman tiedon mukaan saksalainen sirkustirehtööri on kateissa. Toimitus ei ymmärrä mitä tekemistä tällä uutisella ylipäätään on leirimme kannalta, mutta päätimme julkaista sen silti. Kysyimme asiasta vieläpä leirinjohtaja Lars LurbbenZählerin mielipidettä: Sehän on min... mieletöntä. Minä olen ainoastaan lurpppien suututta... suojelija. En tunnust... tunne kyseistä tirehtööriä. En kommentoi enempää. Näin siis LurbbenZähler toteaa tästä katoamisjutusta. Hän ei valitettavasti tiedä mitään.

6 Lakimies Aarnikaisen perässä Aarnikaisen toimet alkuvuodesta ovat aiheuttaneet suurta hämmennystä. Leirivalmistelujen aikaan Aarnikainen vietti alkutalvenlomaa Ranskassa, mistä toimittajamme olivat hänet yllättäneet. Hänen sen jälkeisistä vaiheista ei tiedetä muuta kuin se, että hän poikkesi KuKon muistelemispäivässä. Huhu myös kertoo, että pahamaineinen lakimies Kari Mörkö Matikainen etsisi Aarnikaista. Hänen asiakkaansa haluavat haastaa valvovan kaivausmestarin oikeuteen muun muassa veronkierrosta sekä ala-arvoisesta kuopankaivuusta. Lakimies Matikainen kommentoi: MISSÄ ON AARNIKAINEN!! Saa nähdä, miten Aarnikaisen käy, sillä Ilkeä lakimies Kari "Mörkö" Matikainen muutamalla toimittajallammekin on kana kynimättä hänen kanssaan. Aarnikainen kommentoi: Jostain pitäisi saada lisää työväkeä halvalla. Voisinkohan huijata lurpat töihin? Kuinka löylytt... löytää lurppia Toistaiseksi on vielä mysteeri, kuinka LurbbenZähler aikoo lurpat löytää. Hän nimittäin palkkasi Aarnikaisen hoitamaan homman, mutta näyttää siltä ettei kaivausmestarikaan ymmärrä lurppien etsimisestä mitään. Hän nimittäin käski muutaman seikkailijan mennä jäälle kaivamaan lurpat esiin lapiolla. Kyllä ne lurpat varmaan muutaman sylen syvyydestä löytyvät, virkkoi Aarnikainen, LurbbenZähler puolestaan uskoo partiolaisten houkuttelevan lurpat esiin, mutta on hiukan epävarma asiasta. Jos lurpat eivät löydy hyvällä, niin sitten pahalla. Minun täytyy mestat... merkitä jokainen lurppa. Se on kiero... kiertämätön tavoitteeni. Partiolaisten avulla saan lurpat varmasti nopeasti satime... satuttamatta mest...rkatuiksi. Tärkeintähän on saada hyvät tuoto... tulokset, sanoi LurbbenZähler. Toistaiseksi ainut lurppahavainto on ollut pelottava lurppapatsas Kuka voittaa putouksen? Tänään hikoillaan senttien kanssa, sillä leirin johtaja LurbbenZähler on luvannut, että illalla rentoudutaan katsomaan TV-sarja Putouksen finaalijakso, jos TV-yhteys saadaan pelittämään. Huippusuositussa sketsihahmokilpailussa selviää viekö potin pastori Usko Eevertti Luttinen vaiko hirrrveen humalassa oleva Leena Hefner o.s. Herppeenluoma. Vedonlyönti alkaa. Haittaaks se?

7 Tohtori Dakota Jonesin tervehdys leiriläisille Toimitus yllättyi saadaessaan kirjeen kauaa Amatzonin sademetsistä seikkailijatohtori Dakota Jonesilta. Jones kertoo olleensa Etelä-Amerikassa jo useamman kuukauden etsimässä salaperäistä kristallista lurpankalloa, jolla huhutaan olevan mystisiä voimia. Tohtori kertoi saaneensa Aarnikaiselta viestin, jonka mukaan Kuoreveden Kotkat olisivat talvileirillä Särkiniemen lähistöllä. Dakota Jones toivottaa hyvää leiriä, mutta varoittaa menemästä yksin muinaisen Särkiniemen alueelle. Paikoissa, joissa aarnikotkia on esiintynyt, voi olla ansoja ynnä muita vaaroja, kirjeessä luki. Kirjeen mukaan myös tohelo amanuenssi Eagle Barkwaterkin on ollut Amatzonilla tohtorin apuna. Tämän takia matka onkin venähtänyt, sillä amanuenssi unohti kartan Suomeen yöpöydälleen. Eihän tämä vielä mitään, sillä unohdin myös varakalsarini kotiin, Barkwater täsmentää. Toimitus toivottaa parivaljakolle menestystä. Aarnikotkan aarrekin löytyi lehtemme avustuksella. Terveisiä Amazonilta! Erikoiskirjeenvaihtaja Särkiniemen Sanomien erikoiskirjeenvaihtaja Hömelö on saapunut kohteeseensa. Hän on parhaillaan Särkiniemessä jututtamassa paikallisia: Täällä sitä ollaan Särkiniemessä! Tässä pääsenkin juuri haastattelemaan paikallista alkuperäisväestöä. Heillä on mustat parrat ja oranssit heimopäähineet. Nyt yksi lähestyy minua. Haluaa varmaankin kiittää minua haastattelusta. Eipäs kestä. Mikä tuo teidät herra... kuka te muuten olettekaan? Sain juuri selville hänen nimensä. Päivää herra Röpönen. Mikä saa teidät asumaan täällä niemessä. En saa hänen äänestään selvää, sillä se on pelkkää murinaa. Jaaha, nyt sieltä onkin tulossa lisää porukkaa. Etunenässä valkopartainen vanhus. Haluatteko tekin haastattelun. Minulla onkin tässä mikki. Hei, ei sitä ole tarkoitus syödä. Apua! Herra Röpönen tehkää jotakin! Heiii!!... Näin siis täällä Särkiniemess...# %... Näin siis erikoiskirjeenvaihtajamme Hömelö Särkiniemestä. Ensi kerralla hän matkustaa Lurppalandiaan. Lurppien kanssa ei leikitä! (ainakaan paljoa) Sen tietävät päälurppa sekä lurppakeraali (menehtynyt)

8 Ilmoituksia Hupipalsta Vitsipalsta Mikä on oranssi ja lentää -Lentolurppa! Miksi lurppa nauraa? -Koska nauru pidentää ikää! Mitä lurppa tekee miekan ja kilven kanssa? -Se lurppaa! Miksi päälurpalla on valkoinen parta? -Hän leikkii joulupukkia! Miksi Aarnikainen kaivoi kuopan? -Koska siitähän hänelle maksetaan? Mitä Dakota Jones totesi lurpista? -Kah kehveliä! Miten lurppa laulaa? -Nuotin vierestä! Mikä haisee pahalta ja näyttää lurpalta? -Aarnikotkan oksennuspallo! Lurpan elämää Tomitus kiittää lukijoita ja toivoo heidän nauttineen tästä Tuisku-spesiaalista. Nähtäväksi jää, koska Särkiniemen Sanomien seuraava numero ilmestyy ja kuka sen kirjoittaa. Käy osoitteessa

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Pääkirjoitus Aarre on löydetty Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Nro.6 31.7.2011 Massiivinen iltanuotio jäi historiankirjoihin (ainakin e-hämyyn) yhtenä aikamme suurimmista partiotapahtumista.

Lisätiedot

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Pääkirjoitus Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Nro.2 27.7.2011 AARNIKOTKAleiri on täydessä vauhdissa. Aarrejahti on aloitettu ja ensimmäiset vihjeet kulta-aarteesta ovat tulleet julki. Eilinen

Lisätiedot

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Pääkirjoitus Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Nro.5 30.7.2011 AARNIKOTKAN aarteen etsiminen jatkuu kiivaampana kuin vielä koskaan. Särkiniemen sanomien toimitus sai tietoonsa että huhusta AARNIKOTKAN

Lisätiedot

Agentti-Sanomat. Pääkirjoitus vain lukijan silmille

Agentti-Sanomat. Pääkirjoitus vain lukijan silmille Agentti-Sanomat Pääkirjoitus vain lukijan silmille Tervetuloa vuosisadan agenttiseikkailuun partiolainen. Olit sitten vartiolainen tai sudenpentu on edessäsi tärkeä tehtävä. NSA (National Scouting Agency)

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Pääkirjoitus Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Nro.4 29.7.2011 Aarre on löydetty Itseasiassa aarretta ei ole löydetty vaan kyseinen uutinen joutui lehteen vahingossa etuajassa. Toimitus pahoittelee

Lisätiedot

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Saapumislehti Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leiripäällikön terveiset Vihdoinkin on tulla aika perinteisen pelastusalanliiton vuosittaisen koulutusleirin. Toivotankin

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Pegasosten ja yksisarvisten maa

Pegasosten ja yksisarvisten maa Pegasosten ja yksisarvisten maa Olipa kerran pegasos Lily joka asui perheensä kanssa pilvien päällä. Pegasokset ja yksisarviset ovat sodassa vaikka heillä on sama jumalatar alicorn tamma Alron. Lily ja

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 TÄSSÄ NUMEROSSA - LIPPUKUNTALEHTI - 36. vuosikerta JULKAISIJA Ä-tervehdys... 3 www.kalevankarhut.net... 4 Ötökän elämää... 5 Silppusäkki... 6 Virkailijat...

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT

NÄKÖISLEHTI. Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ. Mielenkiintoiset SUORALINKIT NÄKÖISLEHTI Esittelemme tekemiämme LEHTIÄ JA KIRJOJA KUVASARJA NÄKÖISLEHDESSÄ VIDEO NÄKÖISLEHDESSÄ Mielenkiintoiset SUORALINKIT MATKAKOHDE: BURG ELZ Kerpenin lähellä MUISTOJEN SPA VALMIS PAINETTAVAKSI!

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

PÄÄTOIMITTAJAN TERVEISET

PÄÄTOIMITTAJAN TERVEISET NUMERO 57 YRJÖNPÄIVÄNÄ 23.4.2008 PÄÄTOIMITTAJAN TERVEISET Talvi alkaa kääntyä kohti loppuaan. Alkutalven märkyydestä huolimatta pystyttiin Kotkien leiri Makasiinivuoressa pitämään talvisissa tunnelmissa.

Lisätiedot

Kolmannen luokan luokkalehti

Kolmannen luokan luokkalehti Kolmasluokkalainen 5 Pääkirjoitus 6 Sähkökatkos koulussa 8 Lumiluola 10 Erityisopettajan haastattelu 12 Rehtorin haastattelu 14 Maalivahti Miikka Kiprusoff 16 Kuviskerho 18 3. luokan sarjakuvia 3 Kolmasluokkalainen

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO Leirilehti 14.06.2015 NUMERO 5 Leiriterveisiä KUVAkollaasi Leirilehden toimitus DISCO RJK Kiitos leiristä, ja turvallista kotimatkaa kaikille. Nähdään ensi vuonna! Lieskahdus [1] Leirimuistoja [2] Lieskahdus

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Pääkirjoitus Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Nro.1 26.7.2011 Kuoreveden Kotkien vuoden 2011 päätapahtuma eli kesäleiri AARNIKOTKA on alkanut. Monet innokkaat seikkailijat ovat tänä ensimmäisenä

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy Pesutilanteet Vastustelu pesutilanteissa on aika yleistä Voi johtua pelosta Alapesu voi pelottaa, jos ihmistä on käytetty hyväksi seksuaalisesti tai hän on

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Opittavia asioita. Mikä on rumpalin ammattitauti? Rytmihäiriö.

Opittavia asioita. Mikä on rumpalin ammattitauti? Rytmihäiriö. 1. Rytinää! Opittavia asioita Tiedän, millainen on hyvä lauluasento Opin säätelemään ääneni voimakkuutta. Tiedän, mitä tarkoittavat π, P, F a ƒ. Opettelen beat-komppea kehorytmeinä. Tutustun lyömäsoittimiin

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Kädessäsi on ensimmäinen Ilves 06 piirileirin lippukuntainfo.

Kädessäsi on ensimmäinen Ilves 06 piirileirin lippukuntainfo. Kädessäsi on ensimmäinen Ilves 06 piirileirin lippukuntainfo. Tämä infopaketti sisältää: Leirinjohtajan terveisiä Ilves 06 pähkinänkuoressa Tätä on Ilves 06: esimakua ohjelmasta, kansainvälisyydestä, huollosta

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

HELMI 2015 Kohti talvileiriä. Talvileireilykoulutus Helmelle lähtijöille

HELMI 2015 Kohti talvileiriä. Talvileireilykoulutus Helmelle lähtijöille HELMI 2015 Kohti talvileiriä Talvileireilykoulutus Helmelle lähtijöille Koulutuksen sisältö Ohjelma leirillä Ohjelma pääpiirteittäin Elämää talvileirillä Kuinka teltassa toimitaan? Miten syödään? Pukeutuminen

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja Juutalaiset pojat kävivät kotikaupunkinsa synagoogassa koulua 5-vuotiaasta

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti

Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Pääkirjoitus Särkiniemen Sanomat Virallinen leirilehti Nro.3 28.7.2011 Paljon on taas tapahtunut leirillä! Räjähdysten salaisuus selvisi, melontapisteellä seikkailtiin ja sauna poltettiin. Vesi on ollut

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla ILVES19 Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla 24.7.-1.8.2019 MIKÄ ON ILVES19? Hämeen Partiopiirin piirileiri Evolla Hämeenlinnassa Leirin ajankohta 24.7. 1.8.2019 seikkailijoille, tarpojille, samoajille,

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Erotu joukosta. Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia. Arja Vartia

Erotu joukosta. Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia. Arja Vartia Erotu joukosta Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia Arja Vartia Toimitusten resurssit Urheilutoimituksissa on yleensä viikonloppuisin vain muutama toimittaja Medioiden kustannuspaineet ovat

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

MAALISKUU Savuilmoittautuminen...2. Leirimaksuavustukset...2. Leirille saapuminen.3. Leirihuutokilpailu..3. Savut ja Savun pestit...

MAALISKUU Savuilmoittautuminen...2. Leirimaksuavustukset...2. Leirille saapuminen.3. Leirihuutokilpailu..3. Savut ja Savun pestit... MAALISKUU 2019 Nyt saa onnitella! Ryskeelle on tällä hetkellä tulossa huimat 2122 henkilöä tehden siitä Järvi-Suomen Partiolaisten tähän saakka suurimman piirileirin, hyvä me! Tällä porukalla touhutaan

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

Ambulo 2015. Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin. Toinen leirikirje

Ambulo 2015. Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin. Toinen leirikirje Ambulo 2015 Partiolippukunta Jeanne d Arcin kesäleirin Toinen leirikirje Kuljetusten aikataulu Lähtö : Bussi lähtee maanantaina 27.7.2015 kello 12.00 Konalan kirkolta (kyntäjäntie 4, 00390 Helsinki). Olethan

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

5. Toimittajan Fanny Segerfelt vierailu/haastattelut. 8. Street-tanssi alkaa koulun salissa 18.1.2016

5. Toimittajan Fanny Segerfelt vierailu/haastattelut. 8. Street-tanssi alkaa koulun salissa 18.1.2016 TOIMINTAKAUSI 2016-2017 Leikkipuisto Kesanto Koululaisten talokokous Talokokous 12.1.2016 /1 Asialista: 1. Osallistujalista 2. Edellisen kokouksen muistion kertaus 3. Apuohjaajien ja pihapoliisien tehtävät

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

ILMOITTAUDU 30.4.2015 mennessä, jälki-ilmoittautuminen 31.5.2015. Yli-18-vuotiaat johtajat: 70 Päivämaksu: 18 Rakennusleiri: 0

ILMOITTAUDU 30.4.2015 mennessä, jälki-ilmoittautuminen 31.5.2015. Yli-18-vuotiaat johtajat: 70 Päivämaksu: 18 Rakennusleiri: 0 Monen vuoden tauon jälkeen Susiveikot lähtee ikiomalle kesäleirille Bengtsårin saareen Hangon edustalle. Saarella odottaa huikea seikkailu täynnä yllätyksiä ja elämyksiä. Et varmasti halua jäädä rannalle

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola

Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia. Hannele Haapala, TYKS, Keskola Perheen tukeminen pitkän sairaalahoidon aikana - hoitajan näkökulmia Hannele Haapala, TYKS, Keskola Separaation vähentäminen Hoitojaksot keskolassa saattavat kestää kuusikin kuukautta. Keskosvauva kotiutuu

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ

VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VERTAUKSIA KADONNEEN ETSIMISESTÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Vertaus tuhlaajapojasta on Luukkaan evankeliumissa

Lisätiedot

NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA. Lätzä ja Petra 19.1.2012

NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA. Lätzä ja Petra 19.1.2012 NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA Lätzä ja Petra 19.1.2012 Missä mennään? Partiolaisten jäsenmäärä on laskenut rajusti muutamassa vuodessa Nyt SP:ssä jäseniä n. 55 000 Samanlaisella kehityksellä, 10 vuoden kuluttua

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Roolileikkejä Seuraavia roolileikkejä voidaan käyttää työpajoissa tai oppimistilanteissa. 1. Tässä roolileikissä käsitellään suhtautumista uskontoon. Siinä tärkeä uskontoon liittyvä tapa aiheuttaa ongelmia

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

GOOGLE-SIVUSTOJEN KAÄ YTTOÄ OÄ NOTTO

GOOGLE-SIVUSTOJEN KAÄ YTTOÄ OÄ NOTTO GOOGLE-SIVUSTOJEN KAÄ YTTOÄ OÄ NOTTO Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry 09/2012 Tämän ohjeen avulla lippukuntanne voi luoda uudet nettisivut käyttäen valmista Google sivusto mallipohjaa. OHJE: Google

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta?

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta? NOPEANNOKKELA NOSTATUS Kerro kiero kysymys, vedä villi vastaus Kysymyksissä on K-kirjain ja vastauksissa V-kirjain. Ne voi tulostaa myös eri sävyisille papereille. Leikkaa suikaleiksi. Yksi osallistuja

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Satoi vettä. Eelillä oli tylsää. Hänen paras ystävänsä Miisa ei ollut kotona, joten Eelillä ei ollut leikkikaveria.

Satoi vettä. Eelillä oli tylsää. Hänen paras ystävänsä Miisa ei ollut kotona, joten Eelillä ei ollut leikkikaveria. SELKO 1 Satoi että. Eelillä oli tylsää. Hänen paras ystäänsä Miisa ei ollut kotona, joten Eelillä ei ollut leikkikaeria. Lähdetään kirjastoon! ehdotti äiti. Mikä se on? Eeli ihmetteli. Kirjasto on kia

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Osallistujan palautelomake

Osallistujan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 45 Osallistujan palautelomake 1. Ikäni Kysymykseen vastanneet: 42 (ka: 4,9) (1.1) Alle 7 v 9,5% 4 (1.2) 7 v 14,3% 6 (1.3) 8 v 9,5% 4 (1.4) 9 v 9,5% 4 (1.5) 10 v 14,3% 6 (1.6) 11

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot