PUUMALAN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PUUMALAN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA"

Transkriptio

1 Kunnanhallitus LIITE NRO 1 PUUMALAN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA

2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto Tietoturvan tavoitteet Tietoturvan perustaso Hallinnollinen turvallisuus Ohjelmistoturvallisuus Tietoaineistoturvallisuus Käyttöturvallisuus Laitteistoturvallisuus Fyysinen turvallisuus Tietoliikenneturvallisuus Henkilöstöturvallisuus Tietosuoja Tietoturvatehtävät ja tietoturvatyön organisointi Johto Tietojärjestelmien ja laitteistojen omistajat ja vastuuhenkilöt Arkisto Pääkäyttäjät Henkilöstö Tietoturvallisuuden seuranta Tietoturvallisuuden voimassaolo... 10

3 3 1. Johdanto Tietoturvapolitiikka on lähtökohta tietoturvallisuuden ja valmiuden kehittämiselle organisaatiossa. Sen avulla määritellään tietoturvallisuuden periaatteet ja toimintatavat sekä ohjataan tietoturvallisuuden huomioon ottamista, suunnittelua ja toimeenpanoa organisaation eri tasoilla. Tietoturvapolitiikka on kunnan johdon kannanotto, joka määrittelee tietojen turvaamisen tavoitteet, vastuut ja toteutuskeinot. Tietoturvapolitiikka annetaan tiedoksi kaikille kunnan hallintokunnille ja heidän tulee toimia sen mukaisesti. Kunnan päivittäinen toiminta on erittäin riippuvaista tiedosta ja tietoresursseista. Tämä koskee kaikkea tietoa, riippumatta siitä, miten se on tuotettu, saatu, jaettu tai tallennettu ja riippumatta siitä, onko tieto tuotettu tietokoneella, käsin, tulostamalla, kopioimalla, kuvaamalla tai puhumalla. On tärkeää, että tietoresurssien käyttäjät ymmärtävät näiden resurssien merkityksen kunnan palvelutavoitteiden saavuttamisessa. Tiedon turvaaminen on oleellinen osa kunnan toiminnan ja palveluiden laatua, kokonaisturvallisuutta ja kunnassa tapahtuvaa päivittäistä tietojen käsittelyä. Tietoturvallisuuden hyvä hallinta edellyttää kaiken toiminnan jatkuvaa seurantaa, pitkäjänteistä suunnittelua, varautumista erilaisiin uhkatilanteisiin, sovittujen toimintatapojen noudattamista, ohjeita, koulutusta ja viestintää. 2. Tietoturvan tavoitteet Kunnan tietoturvallisuuden lähtökohtina ovat säädökset, valtiovarainministeriön VAHTI -ohjeet sekä organisaation toiminnan varmistaminen ja laatu. Kunnan ja koko yhteiskunnan toiminnan edellytyksenä on toimiva ja hyvin hoidettu tietoturvallisuus, jolla taataan mm. sähköisen asioinnin luotettavuus. Tietoturvallisuus on yksi hallinnon toiminnan ja riskien hallinnan kulmakivistä, sen edistäessä hallinnon ja palvelun luotettavuutta, laatua, jatkuvuutta ja asioiden sujuvuutta. Tietoturvallisuus koostuu tiedon luottamuksellisuudesta, käytettävyydestä ja eheydestä. Puumalan kunnan tavoitteena on turvata toiminnalleen tärkeiden tietojen, tietojärjestelmien, palveluiden ja tietoverkkojen toiminta, estää niiden valtuudeton käyttö sekä tahaton tai tahallinen tiedon tuhoutuminen. Kunnan kaikkien toimialojen perusluonne ja mahdolliset tarpeet turvallisuuden tehostamiseen tulee ottaa huomioon. Tieto kaikissa muodoissaan, riippumatta siitä onko se tallennettua tai välitettyä, on tärkeä suojattava kohde koko sen elinkaaren ajan. Tietoturvapolitiikka sitoo kunnan kaikkia palvelualoja ja kaikkia työntekijöitä.

4 4 3. Tietoturvan perustaso 3.1. Hallinnollinen turvallisuus Hallinnollisella turvallisuudella tarkoitetaan tietoturvan yleistä organisointia, suunnittelua, tiedottamista ja valvontaa. Puumalan kunnan hallinnollisen turvallisuuden perustaso edellyttää, että kunnassa on hyväksytty tietoturvaperiaatteet, laadittu tietoturvaohjeet ja toipumissuunnitelmat, järjestetty tietoturvakoulutusta, määritelty tietoturvavastuut ja -tehtävät, nimetty vastuuhenkilöt ja heille varamiehet Ohjelmistoturvallisuus Ohjelmistoturvallisuudella tarkoitetaan tietojenkäsittelyohjelmien määrittelyyn, suunnitteluun, kehittämiseen ja hankintaan sekä ennen käyttöönottoa tapahtuvaan toimintaan liittyvää turvallisuutta. Keskeisiä vaatimuksia ovat: saatavuuden turvaaminen käytettävyys luottamuksellisuus yhteensopivuus eheys Ohjelmiston suunnittelijan, valmistajan ja myyjän vastuut ohjelmistotuotteista määräytyvät hankinta- ja käyttöoikeussopimusten mukaan. Ohjelmistoturvallisuuden perustaso edellyttää: tietojärjestelmien ylläpidosta huolehtimista ohjelmistotoimittajien kanssa tehtyjen ylläpitosopimusten mukaisesti ohjelmistotoimittajilta vaaditaan tuotteille tietosuojaselvitys, tietoturvasuunnitelma sekä ICT-valmiussuunnitelma järjestelmämuutokset toteutetaan ohjelmiston toimittajien ja käyttäjien toiveista ja kaikki uudet ohjelmistot ja tarvittavat muutokset testataan toimittajan ja käyttäjien toimesta testaukset suoritetaan laaditun testaussuunnitelman mukaisesti Puumalan kunnassa määritellään ohjelmistojen käyttöön liittyvät velvollisuudet seuraavasti: paperiset asiakirjat, sähköiset tietovarannot, tietojärjestelmät, tietotekniset laitteet, tietoverkot ja niihin liittyvät palvelut on pidettävä asianmukaisesti suojattuina sekä normaali- että poikkeusoloissa Kaikki ohjelmamuutokset ja -päivitykset kirjataan asiamukaisesti ja tehdyistä muutoksista tiedotetaan käyttäjille. Ohjelmien kopioinnissa noudatetaan tekijänoikeuslakia.

5 5 Varmuuskopiointi keskuskoneille on sovittu järjestelmäkohtaisesti, kopioinnista ja säilytyksestä vastaa atk-tuki. Ohjelmien asentaminen ja hankinta on keskitetty atk-tuelle, joka hyväksyy kaikki työasemille asennettavat ohjelmat. Työasemien käyttäjät vastaavat omien työhön liittyvien tiedostojen varmistamisesta. Palvelimella on käyttäjäkohtaisesti suojattu kotihakemisto, joka varmistetaan palvelimen varmuuskopiointien yhteydessä automaattisesti. Muiden kuin työhön liittyvien tiedostojen tallentaminen tietoverkkoon on kielletty. Tavoitteena on varmistaa tietojärjestelmien jatkuva toiminta ja luotettavuus Tietoaineistoturvallisuus Tietoaineistoturvallisuuteen kuuluvat ne ulkoiset normit, jotka rajoittavat tai ohjaavat tietosisällön perusteella tehtävää tietojen käsittelyä. Näitä normeja ovat lait, asetukset, viranomaismääräykset, tietojärjestelmien käsittelysäännöt, tietojen luokitteluun liittyvät salassapitosäännökset ja arkistointiohjeet. Tietoaineistoturvallisuuden perustason edellytyksenä on, että henkilökunta tuntee ja noudattaa toiminnassaan: henkilötietojen käsittelyä koskevia yleisiä periaatteita, sääntöjä vaitiolovelvollisuudesta ja salassapidosta. yksikkönsä toimintaa ohjaavia ja rajoittavia normeja, luottamuksellisten tietojen käsittelyohjeita tietojärjestelmän sisältämän tietoaineiston käsittelyä koskevia turvasääntöjä. tietojen ja asiakirjojen suojaamisluokitteluun liittyviä ohjeita Suojaamatonta sähköpostia ja faksia käytettäessä varmistetaan, että tieto menee oikeaan osoitteeseen, tunnistettavaa henkilötietoa ei välitetä ja lähetyksen ja vastaanoton suorittaa siihen oikeutettu henkilö. Erityistä huomiota on kiinnitettävä asiakirjojen suojaamisvelvoitteeseen. Tiedot säilytetään ja hävitetään arkistonmuodostussuunnitelman mukaisesti. Poistettavasta tai myyntiin luovutettavasta laitteesta poistetaan tai puhdistetaan aina kiintolevy. Salassa pidettävien tietojen osalta salassapitovelvollisuus säilyy palvelussuhteen päättymisen jälkeenkin Käyttöturvallisuus Käyttöturvallisuudella tarkoitetaan kunnassa olevan aineiston, tietojärjestelmien ja niiden käytön turvallisuutta.

6 6 Käyttöturvallisuuden perustaso edellyttää: hyväksyttyä asiakirjojen suojelusuunnitelmaa tietojenkäsittelyn toipumis- ja valmiussuunnitelmaa vastuu- ja varahenkilöiden nimeämistä ohjeistoa päivittäin hoidettavista rutiineista varasuunnitelmaa käyttökatkoihin turvallisuusohjeita ja käyttöoikeuskäytäntöjä tietojärjestelmiä käyttävien henkilöiden tunnistamista käyttäjätunnusten, salasanojen ja pin-koodimenettelyn käyttöä tietokonevirusten ja haittaohjelmien torjuntaohjeita suojausten riittävyyden varmistamista käytönvalvontaa väärinkäytösten ennaltaehkäisemiseksi tiedostojen sisällön käyttökelpoisuuden varmistamista, tietojen saatavuutta ohjelmien ylläpidon ja huollon saatavuutta 3.5. Laitteistoturvallisuus Laitteistoturvallisuudella tarkoitetaan ICT-laitteistojen, tietoverkon rakenteeseen, varusohjelmiin, käyttöjärjestelmiin, laite- ja varusohjelmahuoltoon, varmistuksiin sekä pääsynsuojaukseen liittyvää turvallisuutta. Laitteistoturvallisuuden perustaso edellyttää: ICT-laitteistojen ja tietoverkkojen dokumentoimista toipumissuunnitelmaan varajärjestelmien käytettävyyden varmistamista poikkeusoloja varten laitteistojen fyysisen kunnon ylläpitämistä huolto- ja ylläpitosopimusten ylläpitämistä 3.6. Fyysinen turvallisuus Fyysisellä turvallisuudella tarkoitetaan Puumalan kunnan tietoaineistojen, ICT-laitteiden sekä niitä tukevien lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähkölaitteiden fyysisen kunnon ja tilaratkaisuiden turvaamista. Fyysiseen turvallisuuteen liittyy myös erilaisten riskien ennaltaehkäisy, sattuneen vahingon haittojen minimointi, kulunvalvonta ja murto-suojaus.

7 7 Fyysisen turvallisuuden perustaso edellyttää, että: tietojen luovuttaminen luvattomiin käsiin on kielletty tilojen suunnittelussa otetaan huomioon tietosuoja-, tietoturva- ja työturvallisuusnäkökohdat tietokone lukitaan aina kun työhuoneesta poistutaan, puhelimet ja tabletit suojataan pin-koodilla tai suojakuviolla. työhuone lukitaan sen jäätyä tyhjäksi palvelimet on keskitetty niihin soveltuviin omiin tiloihin palvelintila on erillinen lukittu tila ja sinne määritellään kulkuoikeudet työasemat on sijoitettu valvottuihin tiloihin Asiointitilanne on järjestettävä siten, ettei asiakkaan nähtävillä ja saatavilla ole toisten salassa pidettäviä tietoja. laitteistot on merkitty yksilöidysti kriittiset työasemat on nimetty ja niille on tehty toipumissuunnitelma varmuuskopiot on sijoitettu fyysisesti eri palotiloihin kaapeloinnit suoritetaan voimassa olevan yleiskaapelointiohjeen mukaisesti lähiverkon käytönvalvonta on järjestetty lähiverkolle on tehty toipumis- ja valmiussuunnitelma 3.7. Tietoliikenneturvallisuus Tietoliikenneturvallisuudella tarkoitetaan Puumalan kunnan tietoliikennelaitteiden, -ohjelmien ja tietoverkon turvallisuutta. Tietoliikenneturvallisuuden perustaso edellyttää, että: tietoverkot on dokumentoitu ja niiden asennus tapahtuu suunnitellusti tietoihin ja tietojärjestelmiin pääsy on tarkoin määritelty käyttöoikeudet tarkistetaan säännöllisesti luvaton käyttö on estetty tietoliikennelokia ja käyttöhäiriöitä seurataan säännöllisesti työasemiin asennettavien varus-, sovellus- ja tietoliikenneohjelmien osalla noudatetaan annettuja ohjeita varmistetaan tietoliikenneohjelmien ja -laitteiden turvallisuus, tietoliikenneviestien sisällön muuttumattomuus, luottamuksellisten viestien lähettäjän ja vastaanottajan todentaminen sovitaan viestien tietosuoja- ja vastuukysymykset omassa verkossa sekä eri tietoliikenneoperaattorien ja huollon välillä

8 Henkilöstöturvallisuus Henkilöstöturvallisuudella tarkoitetaan sekä oman henkilökunnan että ulkopuolisten henkilöiden virka- tai työsuhteen alkaessa, sen aikana ja sen päättyessä sopimuksilla ja valvonnalla huomioon otettavaa turvallisuuden hallintaa. Henkilöstöturvallisuuden perustaso edellyttää, että: 3.9. Tietosuoja kaikkiin tarpeellisiin tietojenkäsittelytehtäviin on nimetty vastuu- ja varahenkilöt esimiesten ja työntekijöiden vastuista, velvollisuuksista ja oikeuksista on laadittu ohjeisto uusi työntekijä on perehdytettävä tietoturva-asioihin vastuuhenkilön toimesta esimies seuraa, että henkilön oikeudet ovat sen hetken työtehtäviä vastaavat. henkilökunta noudattaa annettuja tietoturvaohjeita ja käytäntöjä henkilökunta on aina vastuussa asiakkaistaan ja vieraistaan, eikä heitä saa jättää valvomatta työhuoneeseen. Tietosuojaan kuuluvat yksityiselämän suoja ja sitä turvaavat oikeudet henkilötietojen käsittelyssä ja ovat siten osa tietoturvallisuutta. Tietosuojan toteuttamiseksi mm. laaditaan henkilötietolain mukaiset rekisteriselosteet henkilörekistereistä sekä julkisuuslain mukainen tietojärjestelmäluettelo käytössä olevista tietojärjestelmistä ja tarvittavat tietojärjestelmäselosteet, jotka liitetään osaksi arkistonmuodostussuunnitelmaa ja pidetään jokaisen saatavilla. Käyttöoikeuksista vastaa rekisterinpitäjä ja niitä hallinnoivat ohjelmien pääkäyttäjät. Esimiehen tehtävä on huolehtia, että käyttäjän käyttöoikeudet ovat työtehtävien mukaiset. Tietojärjestelmien käytöstä kertyy sormenjälkitietoa ja järjestelmien käyttöä seurataan. Kukin käyttäjä vastaa käyttäjätunnuksellaan tehdyistä merkinnöistä ja tapahtumista. Käyttöoikeudet tarkistetaan säännöllisesti. Esimies on velvollinen ilmoittamaan alaisen työsuhteen päättymisestä tunnusten ja oikeuksien ylläpitäjille. 4. Tietoturvatehtävät ja tietoturvatyön organisointi Tietoturvallisuustyö on oleellinen ja kiinteä osa tietojärjestelmäkehittämisen tehtävistä. Kaikilla tietojärjestelmien käyttäjillä ja niiden kehittämiseen osallistuvilla tulee olla tietoturvallisuuden perustuntemus. Vastuunjakojen tarkka määrittely on organisaatiokohtainen. Tärkeää on, että organisaatiossa on jaettu selkeästi vastuut eri osapuolien kesken.

9 Johto Ylin johto määrittelee tietoturvallisuuden keskeiset periaatteet osana kunnan toiminta- ja tietohallintostrategiaa sekä päättää merkittävistä hankkeista ja hankinnoista sekä vastaa omalla hallinnonalallaan tietoturvan valvonnasta ja tapahtuvien rikkomusten raportoinnista atk-tuelle. Johto osallistuu myös toiminnalle kriittisten järjestelmäkehityshankkeiden tavoitteenasetteluun ja valvontaan. Johdon sitoutuminen tietoturvallisuuskulttuurin ja tietoturvallisuushankkeiden edistämiseen on ensiarvoisen tärkeää. Puumalan kunnan tietoturvaperiaatteet hyväksytään kunnanhallituksessa, jonka pohjalta tietohuoltoa toteutetaan. Tietohallinto on keskitetty hallintopalvelujen tehtäväalueeksi, jossa vastaavana viranhaltijana toimii kunnanjohtaja apunaan atk-tuki. Tietohallinto ohjeistaa ja avustaa henkilöstöä tietoaineiston ja tietojärjestelmien käytössä sekä siihen liittyvässä tietoturvassa. Viime kädessä vastuu valmius- ja toipumissuunnitelmien toimivuudesta on ylimmällä johdolla. Tietoturvaan liittyvät Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmän (VAHTI) laatimat tietoturvaohjeet ja määräykset. Ohjeet ja määräykset löytyvät VAHTI-internetsivuilta Tietojärjestelmien ja laitteistojen omistajat ja vastuuhenkilöt Kaikille tietojärjestelmille ja -laitteistoille sekä ulkoistetulle palvelulle on määritelty omistajat ja vastuuhenkilöt, jotka vastaavat niiden palvelutason varmistamisesta, kehittämisestä ja hyväksikäytöstä. Omistaja vastaa tietoturvallisuudesta myös yksittäisen tietojärjestelmän toiminnan ja käytön osalta. Puumalan kunnassa tietojärjestelmän vastuullinen omistaja on se hallintokunta, jonka toimintaa ja tietojenkäsittelyä varten järjestelmä on hankittu. Tietojärjestelmän omistajaa edustaa vastuualueen esimies. Omistajalla on velvollisuus huolehtia tietojensa ja tietojärjestelmiensä suojaamisesta sekä lakien, hyvän ylläpitotavan ja kunnassa voimassaolevien sääntöjen ja ohjeiden noudattamisesta. Vastuu on riippumaton siitä, hoidetaanko tietojen käsittely tai tietojärjestelmien ylläpito yksikössä vai hankitaanko se palveluna Arkisto Asiakirjallisten tietojen hallintaan ja laatuun liittyvät vaatimukset ovat myös osa tietoturvallisuutta.

10 10 Keskusarkistonhoitajan johdolla toimivan arkiston vastuulla on varmistaa asiakirjojen käytettävyys, säilyminen ja lainmukainen säilyttäminen. Asiakirja- ja tietohallinnon suunnittelu ja toteutus tapahtuvat kunnan arkistotoimen ja tietohallinnon yhteistyönä, jossa huomioidaan sekä arkistotoimeen että tietoturvaan kohdistuvat vaatimukset Pääkäyttäjät Tietojärjestelmien pääkäyttäjien tietoturvallisuustehtäviä ovat sovellusten käytettävyydestä ja kehittämisestä, käyttöoikeuksista sekä järjestelmän tietoturvallisuudesta huolehtiminen. Pääkäyttäjä on mukana myös jatkuvuussuunnitteluun liittyvissä projekteissa Henkilöstö Henkilöstön on otettava huomioon järjestelmien ja tietojen käyttämisen yhteydessä niihin liittyvien salassapitovelvollisuuksien ja muiden tietoturvallisuusvelvoitteiden noudattaminen. Käyttöoikeuksien luovuttaminen eteenpäin on kielletty. Hallintokunnittain on huolehdittava siitä, että käyttäjät ovat saaneet työyhteisön ja tietojärjestelmän käytön edellyttämää tietoturvallisuuskoulutusta. Järjestelmän käyttäjä arvioi järjestelmän käytettävyyttä ja raportoi ongelmista välittömästi omalle esimiehelleen. Esimiehen vastuulla on saattaa kaikki tietosuojarikkomukset tietohallinnolle tiedoksi toimenpiteitä varten. Teknisistä puutteista ja mahdollisista vääristä ja puutteellisista käyttöoikeuksista (työntekijän toimenkuva muuttunut, työntekijä siirtynyt osastolta toiselle tms.) esimies informoi pääkäyttäjiä ja atk-tukea. 5. Tietoturvallisuuden seuranta Tietoturvatavoitteiden ja sovittujen toimenpiteiden toteutumista seurataan ja valvotaan ja mahdollisiin ongelmiin puututaan. Jokaisen kunnan henkilökuntaan kuuluvan velvollisuutena on ilmoittaa havaitsemistaan tietoturvallisuuteen liittyvistä puutteista, väärinkäytöksistä ja muista tietoturvallisuutta vaarantavista seikoista joko esimiehelle tai atk-tuelle. 6. Tietoturvallisuuden voimassaolo Tämä tietoturvapolitiikka tulee voimaan ja on voimassa toistaiseksi.

6 SULKAVAN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA

6 SULKAVAN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA 6 SULKAVAN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA Tietoturvallisuuspolitiikka on lähtökohta tietoturvallisuuden ja valmiuden kehittämiselle organisaatiossa. Sen avulla määritellään tietoturvallisuuden periaatteet

Lisätiedot

Jämsän kaupungin tietoturvapolitiikka

Jämsän kaupungin tietoturvapolitiikka 4.11.2014 Jämsän kaupungin tietoturvapolitiikka Jämsän kaupunki Hallintopalvelut SISÄLLYSLUETTELO 1 TIETOTURVAPOLITIIKKA... 1 2 TIETOTURVALLISUUS... 2 2.1 Tavoitteet ja tietoturvallisuuden merkitys...

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1 S i v u Kokkolan kaupungin tietoturvapolitiikka 1. JOHDANTO Tietojenkäsittely tukee Kokkolan kaupungin palvelujen tuottamista ja palveluiden tehokkuus riippuu

Lisätiedot

TIETOTURVA- POLITIIKKA

TIETOTURVA- POLITIIKKA TIETOTURVA- POLITIIKKA Kaupunginhallitus 3.9.2013 216 HAAPAJÄRVEN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1. JOHDANTO... 3 2. KATTAVUUS... 3 3. TIETOTURVA... 3 4. TIETOTURVATYÖ... 4 5. ORGANISOINTI JA VASTUUT...

Lisätiedot

Sovelto Oyj JULKINEN

Sovelto Oyj JULKINEN 1 (5) 21.3.2018 JULKINEN :n Vastuu :n toiminnasta on sen ylimmällä johdolla. Yrityksen toiminta ja palvelut ovat suuresti riippuvaisia tietotekniikkapalveluiden saatavuudesta ja niiden turvallisesta toiminnasta.

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON TOIMINTAYKSIKÖN TIETOTURVAPOLITIIKKA

TERVEYDENHUOLLON TOIMINTAYKSIKÖN TIETOTURVAPOLITIIKKA TERVEYDENHUOLLON TOIMINTAYKSIKÖN TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty: Hämeenkyrön lautakunta 2.11.2011 Tarkastettu 29.4.2014 OK 1. JOHDANTO Tietojenkäsittely tukee Hämeenkyrön kunnan / n terveydenhuollon toimintayksikön

Lisätiedot

Lieksan kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 2019

Lieksan kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 2019 Lieksan kaupungin tietoturva- ja 2019 2 (8) Sisällys Johdanto... 3 Käsitteet... 3 Tavoitteet... 5 Toteutus... 5 Organisointi ja vastuut... 6 Riskienhallinta... 7 Seuranta ja valvonta... 7 Dokumentit ja

Lisätiedot

Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen

Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 1 (6) 25.11.2015 Lappeenrannan kaupungin tietoturvapolitiikka 2016 Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 25.11.2015 Valmis Tietohallintotyöryhmän käsittelyyn. 1.0

Lisätiedot

Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka

Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka Kunnanhallitus 2.3.2015 50, liite 2 Kunnan johtoryhmä 18.11.2014 Tietohallinnon ohjausryhmä (Thor) 24.9.2014 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Mitä tietoturvallisuus on?...

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka. Kunnanhallitus 27.2.2012 42 Tyrnävän kunta

Tietoturvapolitiikka. Kunnanhallitus 27.2.2012 42 Tyrnävän kunta Tietoturvapolitiikka Kunnanhallitus 27.2.2012 42 Tyrnävän kunta 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. POLITIIKAN SOVELTAMINEN JA LAAJUUS 3 3. TIETOTURVAPOLITIIKKA, TAVOITTEET JA PERIAATTEET 4 4. TIETOJEN

Lisätiedot

Yliopiston johdon (hallintojohtaja) vastuulla on tietoturvallisuuden toteutuminen osana kokonaisturvallisuutta.

Yliopiston johdon (hallintojohtaja) vastuulla on tietoturvallisuuden toteutuminen osana kokonaisturvallisuutta. Itä-Suomen yliopiston tietoturvapolitiikan liitteet 1/6 ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON TIETOTURVAPOLITIIKAN LIITTEET LIITE 1: Tietoturvallisuuden vastuut ja organisointi Tässä liitteessä kuvataan tietoturvallisuuteen

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016

Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016 1 (7) Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016 Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 25.11.2015 Valmis Tietohallintotyöryhmän käsittelyyn. 1.0 3.12.2015

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

ESPOON KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1 (6) ESPOON KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty kaupunginhallituksessa 12.12.2006 Tietoturvapolitiikan avulla vaikutetaan omalta osaltaan siihen, että Espoon kaupungin strategiassa määritelty Espoon

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Mäntsälä Hyväksyntä Julkisuusluokka JULKINEN Sijainti Versio 0.9 2/8 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Mitä tietoturvallisuus on?... 4 2.1 Tietoturvallisuuden hallinta... 5 2.2 Riskienhallinta sekä jatkuvuuden

Lisätiedot

1 (6) VALTIMON KUNTA. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka. Kunnanhallitus

1 (6) VALTIMON KUNTA. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka. Kunnanhallitus 1 (6) VALTIMON KUNTA Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Kunnanhallitus 11.6.2018 86 2 (6) Sisällys Johdanto.. 3 Käsitteet.. 3 Tavoitteet 4 Toteutus.. 4 Organisointi ja vastuut.. 4 Riskienhallinta 5 Seuranta

Lisätiedot

Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka

Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 1 (5) Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Sisällys Johdanto... 2 Käsitteet... 2 Tavoitteet... 3 Toteutus... 3 Organisointi ja vastuut... 4 Riskienhallinta... 4 Seuranta ja valvonta...

Lisätiedot

-------- = LV! "17. Seinäjoen kaupungin tietoturvapolitiikka SE I N ÄJ 0 K I. 1. Johdanto. 2. Tietoturvaan liittyvät tavoitteet ja periaatteet

-------- = LV! 17. Seinäjoen kaupungin tietoturvapolitiikka SE I N ÄJ 0 K I. 1. Johdanto. 2. Tietoturvaan liittyvät tavoitteet ja periaatteet -------- Seinäjoen kaupungin tietoturvapolitiikka 1. Johdanto Tietoturva nähdään julkishallinnon organisaatioissa oleellisena osana normaalia toimintaa ja palveluiden laatua, kokonaisturvallisuutta ja

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka Porvoon Kaupunki

Tietoturvapolitiikka Porvoon Kaupunki Tietoturvapolitiikka Porvoon Kaupunki 1 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Mitä tietoturvallisuus on?... 4 Tietoturvallisuuden hallinta... 4 Riskienhallinta sekä jatkuvuuden hallinta ja varautuminen... 5 3 Tietoturvallisuustavoitteet...

Lisätiedot

Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka

Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka Eläketurvakeskus Tietosuojapolitiikka 1 (5) Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka Eläketurvakeskus Tietosuojapolitiikka 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Tietosuojatoimintaa ohjaavat tekijät...

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikan käsittely / muutokset:

Tietoturvapolitiikan käsittely / muutokset: Tietoturvapolitiikan käsittely / muutokset: Versio Muutoksen kuvaus Tekijä Päiväys 0.7 Luonnoksen laadinta Tietoturvaryhmä 07.11.2016 0.8 Kommentointi Tulosalueiden johtoryhmät 14.11.2016 0.9 Tarkastus

Lisätiedot

Toimintaohjeistus. Tietoturvallisuusohjeistus TIETOTURVASUUNNITELMAT

Toimintaohjeistus. Tietoturvallisuusohjeistus TIETOTURVASUUNNITELMAT TIETOTURVALLISUUDEN KEHITTÄMINEN Opettaja: Tuija Kyrölä 040-5455465 tuija.kyrola@kolumbus.fi Toimintaohjeistus Tietoturvallisuusohjeistus I-TASO II-TASO III-TASO Ylin johto hyväksyy Konsernihallinto valmistelee

Lisätiedot

Utajärven kunta TIETOTURVAPOLITIIKKA

Utajärven kunta TIETOTURVAPOLITIIKKA Utajärven kunta TIETOTURVAPOLITIIKKA Johdanto Tiedon käsittely on oleellinen osa Utajärven kunnan toimintaa ja palveluiden tuottamista. Tietojenkäsittelyn tehokkuus ja virheettömyys ovat keskeisiä tekijöitä

Lisätiedot

Peimarin koulutuskuntayhtymä Liite nro 11 Ammattiopisto Livia Yhtymävaltuusto TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA

Peimarin koulutuskuntayhtymä Liite nro 11 Ammattiopisto Livia Yhtymävaltuusto TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Peimarin koulutuskuntayhtymä Liite nro 11 Ammattiopisto Livia Yhtymävaltuusto 19.6.2018 12 TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Yhtymähallitus 15.5.2018 Yhtymävaltuusto 19.6.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ

Lisätiedot

Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka

Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka HYRYNSALMEN KUNTA Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka voimassa 1.9.2018 alkaen luonnos 9.8.2018 Hyrynsalmen kunta Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Sisällysluettelo: 1. Johdanto... 2 2. Tietoturvallisuus...

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka. Hattulan kunta

Tietoturvapolitiikka. Hattulan kunta Tietoturvapolitiikka Hattulan kunta Versio 1.0 Muutoshistoria: Versio Tekijä Sisältö Hyväksytty 1.0 Kuntien Tiera Oy Hattulan kunnan tietoturvapolitiikka 11.5.2015 Hattulan kunta Pappilanniementie 9 www.hattula.fi

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Valtiokonttori Ohje 1 (6) Tietoturvapolitiikka Valtion IT -palvelukeskus Valtiokonttori Ohje 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus Valtion IT-palvelukeskuksessa...

Lisätiedot

TIETOTURVAPOLITIIKKA

TIETOTURVAPOLITIIKKA TUUSULAN KUNNANSÄÄDÖSKOKOELMA TIETOTURVAPOLITIIKKA Kunnanhallitus XX.X.2018 XXX Voimaantulopv. X.X.2018 Tuusulan kunta PL60 www.tuusula.fi 04301 Tuusula puh. (09) 87 181 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Mitä

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA

KIRKKONUMMEN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1 KIRKKONUMMEN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA Kunnanhallitus 25.6.2018 2 KIRKKONUMMEN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA Sisällys Johdanto... 3 Tietoturvan ja -suojan tavoitteet... 3 Tietoturvan ja suojan periaatteet...

Lisätiedot

RÄÄKKYLÄN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Hyväksytty: Rääkkylä kunnanhallitus XXXxxx

RÄÄKKYLÄN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Hyväksytty: Rääkkylä kunnanhallitus XXXxxx 1 RÄÄKKYLÄN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Hyväksytty: Rääkkylä kunnanhallitus XXXxxx DOKUMENTIN VERSIOTIEDOT Versio Pvm Muutosten kuvaus Tekijä 1 21.3.2018 Tietosuojaryhmä käsitellyt Raita

Lisätiedot

POLVIJÄRVEN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA

POLVIJÄRVEN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA POLVIJÄRVEN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Hyväksytty: DOKUMENTIN VERSIOTIEDOT Versio Pvm Muutosten kuvaus Tekijä 20.4.2018 Päivitetty Helena Kaasinen 03.05.2018 Tietosuojaryhmän käsittely

Lisätiedot

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Päivitetty 11.5.2017 TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 2 (5) JOHDANTO Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian (myöhemmin Omnia) tietoverkon ja -järjestelmien sitovat Omnian opiskelijoita

Lisätiedot

HELIA TIKO 25.9.2006 ICT03D Tieto ja tiedon varastointi T.Mikkola, O.Virkki. Tietoturva tiedon varastoinnissa

HELIA TIKO 25.9.2006 ICT03D Tieto ja tiedon varastointi T.Mikkola, O.Virkki. Tietoturva tiedon varastoinnissa HELIA TIKO 25.9.2006 ICT03D Tieto ja tiedon varastointi T.Mikkola, O.Virkki Tietoturva tiedon varastoinnissa 1 Sisällysluettelo Miksi Tietoturvaa? Tietoturva vrs. Tietosuoja Uhkia Tietoturvan osa-alueet

Lisätiedot

Vihdin kunnan tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka

Vihdin kunnan tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka Vihdin kunnan tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka Kunnanhallitus Kunnan johtoryhmä Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Mitä tietosuoja ja tietoturvallisuus ovat?... 2 2.1 Tietosuoja on perustuslain suojaamaa yksityisyyden

Lisätiedot

Kokemuksia tietoturvallisuuden kehittämisestä tietoturvapolitiikan viitoittamana

Kokemuksia tietoturvallisuuden kehittämisestä tietoturvapolitiikan viitoittamana Kokemuksia tietoturvallisuuden kehittämisestä tietoturvapolitiikan viitoittamana Terveydenhuollon Atk-päivät Tampere-talo 26.5.2010 Antti-Olli Taipale Tietohallintojohtaja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä

Lisätiedot

TEUVAN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA JA -OHJEET 1.4.2015 ALKAEN

TEUVAN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA JA -OHJEET 1.4.2015 ALKAEN TEUVAN KUNNAN TIETOTURVAPOLITIIKKA JA -OHJEET 1.4.2015 ALKAEN Khall 9.3.2015 73 2 Sisältö 1. TIETOTURVAPOLITIIKKA... 3 1.1. Tietoturvatyö... 3 1.2. Tietoturvallisuuden osa alueet... 4 1.3. Vastuut ja valvonta...

Lisätiedot

Tietoturvavastuut Tampereen yliopistossa

Tietoturvavastuut Tampereen yliopistossa Tietoturvavastuut Tampereen yliopistossa Hyväksytty Tampereen yliopiston Yliopistopalvelujen johtoryhmässä 10.5.2016 Korvaa 18.10.2002 hyväksytyn vastaavan dokumentin. Tulee voimaan hyväksymispäivänä.

Lisätiedot

TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA

TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Hyväksytty kunnanhallituksessa 20.01.2014 23 1. YLEISTÄ Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka asiakirjana sisältää ne periaatteet, toimintatavat, vastuut, toimivallat,

Lisätiedot

Käytettävyys eli tieto on siihen oikeutettujen hyödynnettävissä haluttuna aikana.

Käytettävyys eli tieto on siihen oikeutettujen hyödynnettävissä haluttuna aikana. TIETOSUOJAPOLITIIKKA Flowbox Oy 27.01.2017 / v2 YLEISTÄ Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka määrittelee ne periaatteet, vastuut, toimintatavat sekä seurannan ja valvonnan, joita Flowbox Oy noudattaa tietoturvan

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulu 108 Liite 1

Ammattikorkeakoulu 108 Liite 1 2 (7) Tietoturvapolitiikka Johdanto Tietoturvapolitiikka on ammattikorkeakoulun johdon kannanotto, joka määrittelee ammattikorkeakoulun tietoturvallisuuden tavoitteet, vastuut ja toteutuskeinot. Ammattikorkeakoululla

Lisätiedot

Tämän kyselyn määritelmät on kuvattu sopimuksessa.

Tämän kyselyn määritelmät on kuvattu sopimuksessa. LIITE 1 (5) KUVAUS TIETOTURVASTA JA TIETOJEN SUOJAUKSESTA 1. Yleistä Tämä Kiinteistövaihdannan palvelun (KVP) rajapintojen käyttöä koskeva tietoturvakuvaus tulee täytettynä ja Maanmittauslaitoksen hyväksymänä

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT YT-neuvosto hyväksynyt 21.11.2007 Vahvistanut: kuntayhtymän johtaja Pentti Leipälä 4.1.2008 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS 1 2. KÄYTÖN PERIAATTEET

Lisätiedot

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOTURVAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOTURVAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOTURVAPOLITIIKKA 41 Johdanto Tiedon käsittely on oleellinen osa Peruspalvelukuntayhtymä Kallion toimintaa ja palveluiden tuottamista. Tietojenkäsittelyn tehokkuus, toimintakyky,

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 2016 Kh 111 31.5.2016 v1.0 19.5.2016, Seija Romo 1. JOHDANTO... 1 2. TIETOTURVAPOLITIIKAN TAVOITE... 1 3. TIETOTURVATOIMINTAA OHJAAVAT TEKIJÄT... 2 4. TIETORISKIEN

Lisätiedot

1 (9) Rauman kaupunki. Tietoturvapolitiikka. Kaupunginhallitus hyväksynyt , KH 274, RAU/522/ /2016

1 (9) Rauman kaupunki. Tietoturvapolitiikka. Kaupunginhallitus hyväksynyt , KH 274, RAU/522/ /2016 1 (9) Rauman kaupunki Tietoturvapolitiikka Kaupunginhallitus hyväksynyt 30.5.2016, KH 274, RAU/522/07.03.00/2016 2 (9) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Tietoturvapolitiikan tarkoitus... 3 3. Ketä tämä tietoturvapolitiikka

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh:

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: 0505490789 Sp: mikko.lounela@hahmoterapia.com REKISTERIN NIMI Tmi

Lisätiedot

TIETOSUOJAPOLITIIKKA LAPPIA KONSERNI. Hyväksytty: Yhteistyötoimikunta , asiakohta 28 Yhtymähallitus , asiakohta 103

TIETOSUOJAPOLITIIKKA LAPPIA KONSERNI. Hyväksytty: Yhteistyötoimikunta , asiakohta 28 Yhtymähallitus , asiakohta 103 TIETOSUOJAPOLITIIKKA LAPPIA KONSERNI Hyväksytty:, asiakohta 28, asiakohta 103 Sisällysluettelo 1. Periaatteet... 3 1.1 Henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuus... 3 2. Tietosuojan vastuut ja organisointi...

Lisätiedot

Oulunkaaren kuntayhtymä TIETOTURVAPOLITIIKKA

Oulunkaaren kuntayhtymä TIETOTURVAPOLITIIKKA Oulunkaaren kuntayhtymä TIETOTURVAPOLITIIKKA Johdanto Tiedon käsittely on oleellinen osa Oulunkaaren kuntayhtymän toimintaa ja palveluiden tuottamista. Tietojenkäsittelyn tehokkuus ja virheettömyys ovat

Lisätiedot

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA Johdanto Tietosuojapolitiikassa kuvataan henkilöön liittyvien henkilötietojen tai muiden luottamuksellisten tietojen käytön periaatteet ja menetelmät

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka NAANTALIN KAUPUNKI

Tietoturvapolitiikka NAANTALIN KAUPUNKI 2016 Tietoturvapolitiikka NAANTALIN KAUPUNKI 1 Sisällysluettelo Johdanto... 2 Tietoturvallisuus... 2 Riskienhallinta... 3 Varautuminen... 3 Vaatimustenmukaisuus ja tavoitteet... 3 Organisointi, roolit

Lisätiedot

Askolan kunnan tietoturvapolitiikka

Askolan kunnan tietoturvapolitiikka 22.4.2016 Askolan kunnan tietoturvapolitiikka Askolan kunta Yhteistyötoimikunta 29.3.2016 12 ICT-työryhmä Kunnanhallitus 20.4.2016 85 SISÄLLYSLUETTELO 1 TIETOTURVAPOLITIIKKA... 1 2 TIETOTURVALLISUUS...

Lisätiedot

TIETOTURVALLISUUDEN UUDET ULOTTOVUUDET TOIMITILOISSA

TIETOTURVALLISUUDEN UUDET ULOTTOVUUDET TOIMITILOISSA TIETOTURVALLISUUDEN UUDET ULOTTOVUUDET TOIMITILOISSA TOIMITILAPÄIVÄ 21.3.2013 Johtava asiantuntija Fyysinen turvallisuus ja varautuminen Marko Kalliokoski Verohallinto 020 612 5192 etunimi.sukunimi@vero.fi

Lisätiedot

Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka

Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka Johtoryhmä 13.3.2012 Johtoryhmä 10.4.2012 Yhtymähallitus 24.4.2012 2 (8) Versiohistoria: Versio Pvm: Laatija: Kommentit: 0.1 24.2.2011 Navicre Oy Katselmoitavaksi 0.2

Lisätiedot

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t Tampereen yliopisto Yliopistopalvelut / tietohallinto Rehtorin päätös 28.8.2014. Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 2 2 Käyttövaltuudet ja käyttäjätunnus... 2 2.1 Käyttövaltuudet...

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Tietohallinto JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA VERSIO 1.0 11.5.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 KATTAVUUS... 1 3 MITÄ TIETOTURVA ON... 1 4 MIKSI TIETOTURVAA...

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Tietojärjestelmien käyttösäännöt ovat osa Humanistisen ammattikorkeakoulun tietohallinnon laatimaa säännöstöä. Nämä säännöt koskevat Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoita, henkilökuntaa ja kaikkia

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Tietoturvapolitiikka Toivakan kunta Tietoturvapolitiikan käsittely: Tarkastettu Hallintojohtaja 8.2.2018 Hyväksytty Kunnanhallitus 12.2.2018 Tietoturvapolitiikan muutokset: Tekijä / päiväys Kohta Muutoksen

Lisätiedot

Lapin yliopiston tietoturvapolitiikka

Lapin yliopiston tietoturvapolitiikka Lapin yliopiston tietoturvapolitiikka 2016 1 Vahvistettu Lapin yliopiston rehtorin päätöksellä 16.5.2016 Lapin yliopiston tietoturvapolitiikka Sisällysluettelo: 1. Johdanto... 2 2. Tietoturvapolitiikan

Lisätiedot

Toimitilojen tietoturva

Toimitilojen tietoturva Toimitilojen tietoturva Toimitilakonseptikoulutus Tuija Lehtinen 18.2.2014 Toimitilaturvallisuus Tarkoittaa toimitilojen fyysistä suojaamista, jonka avulla pyritään turvaamaan organisaation häiriötön toiminta

Lisätiedot

Versio Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Hyväksytty

Versio Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Hyväksytty Tietoturvapolitiikka 1 (6) 26.1.2017 Hyväksytty Vahvistettu hallituksen päätöksellä 26.1.2017 n tietoturvapolitiikka Sisällysluettelo: 1. Johdanto... 2 2. Tietoturvapolitiikan tavoite... 2 2.1. Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Valtiontalouden tarkastusviraston toimintakäsikirja Tietoturvapolitiikka 2014-2020

Valtiontalouden tarkastusviraston toimintakäsikirja Tietoturvapolitiikka 2014-2020 Valtiontalouden tarkastusviraston toimintakäsikirja Tietoturvapolitiikka 2014-2020 Sisällys Valtiontalouden tarkastusviraston tietoturvapolitiikka... 2 1 Johdanto... 3 2 Vastuut... 3 2.1 Tarkastusviraston

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa 2.10.2017 Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden teemaviikko Petri Puhakainen, valtioneuvoston tietoturvapäällikkö Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Johtokunta 7.12.2009 193. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka

Johtokunta 7.12.2009 193. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Johtokunta 7.12.2009 193 Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Sisällys: 1. Johdanto 3 2. Tietoturvapolitiikan tavoitteet ja toteutuksen periaatteet 4 3. Tietosuojapolitiikan tavoitteet ja toteutuksen periaatteet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Tietoturvapolitiikka

Espoon kaupunki Tietoturvapolitiikka Tietoturvapolitiikan käsittely: Tarkastettu Tietoturvaryhmä 07.01.2016 27.01.2016 Hyväksytty Kaupunginhallitus pp.kk.2016 Tietoturvapolitiikan muutokset: Päiväys / Tekijä Kohta Muutoksen kuvaus 28.01.2016

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUS. KPA:n TIETOTURVAPOLITIIKKA 2012 ja tietoturvamääräykset

KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUS. KPA:n TIETOTURVAPOLITIIKKA 2012 ja tietoturvamääräykset KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUS KPA:n TIETOTURVAPOLITIIKKA 2012 ja tietoturvamääräykset Versio 1.2 Versio 2.0 20.3.2012 / MTU 26.3.2012 / MTU 1. TIETOTURVALLISUUS - MITÄ SE ON Tietoturvallisuuteen kuuluvat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Tietoturvapolitiikka

Espoon kaupunki Tietoturvapolitiikka Hyväksyntä Julkisuusluokka JULKINEN Sijainti Versio 1.0 ESPOON KAUPUNKI 02070 ESPOON KAUPUNKI WWW.ESPOO.FI ESBO STAD 02070 ESBO STAD WWW.ESBO.FI Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuus...

Lisätiedot

Tietoturva-asetus ja sen vaikutukset rekisterien ylläpitoon ja tietoluovutuksiin A-P Ollila 1

Tietoturva-asetus ja sen vaikutukset rekisterien ylläpitoon ja tietoluovutuksiin A-P Ollila 1 Tietoturva-asetus ja sen vaikutukset rekisterien ylläpitoon ja tietoluovutuksiin 12.12.2011 A-P Ollila 1 Taustaa Tiedon merkitys yhteiskunnassa ja viranomaisten toiminnassa korostuu kaiken aikaa. Viranomaisten

Lisätiedot

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän KYS erityisvastuualue-tasoinen Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka - Tietoturvallisuuden osa-alueet

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän KYS erityisvastuualue-tasoinen Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka - Tietoturvallisuuden osa-alueet Sivu 1 / 15 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän KYS erityisvastuualue-tasoinen Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka - Tietoturvallisuuden osa-alueet Sisällys LIITE 1 TIETOTURVALLISUUDEN OSA-ALUEET...

Lisätiedot

Tietosisällön eheys. Kimmo Janhunen Riskienhallintapäällikkö

Tietosisällön eheys. Kimmo Janhunen Riskienhallintapäällikkö Tietosisällön eheys Kimmo Janhunen kimmo.janhunen@om.fi Riskienhallintapäällikkö Oikeusrekisterikeskuski k 26.11.2014 Esityksen sisältö Tiedon merkitys - tiedon eheyden merkitys Määritelmät Lainsäädäntö

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin tietoturvapolitiikka

Karkkilan kaupungin tietoturvapolitiikka Karkkilan kaupungin tietoturvapolitiikka Kaupunginhallitus 25.9.2017 Kaupungin johtoryhmä 18.4.2017 Yhteistyöryhmä 7.6.2017 Tietohallinnon ohjausryhmä (Kartio) 13.12.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Mitä

Lisätiedot

Laatua ja tehoa toimintaan

Laatua ja tehoa toimintaan Laatua ja tehoa toimintaan Tietoturvallisuus osana laatua Kuntamarkkinat 12.9.2013 Aapo Immonen, Senior Manager, FCG konsultointi Oy 5.9.2013 Page 1 Sisältö Tavoitteet Tietoturvallisuutta ohjaavat tekijät

Lisätiedot

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI SELONTEKO EU:N TIETOSUOJA-ASETUS GDPR:N VAATIMUSTEN TOTEUTTAMISTAVOISTA ITPOINT OY:SSA ITpoint Oy toimittaa asiakkaansa

Lisätiedot

Valtiontalouden tarkastusviraston tietoturvapolitiikka

Valtiontalouden tarkastusviraston tietoturvapolitiikka Valtiontalouden tarkastusviraston tietoturvapolitiikka Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään vahvistanut oheisen tietoturvapolitiikan. Päätös on voimassa 1.5.2008 lukien toistaiseksi. Helsingissä

Lisätiedot

Helpten Oy. Tietosuojaseloste Päivitetty: Päivitetty viimeksi Kattavuus

Helpten Oy. Tietosuojaseloste Päivitetty: Päivitetty viimeksi Kattavuus Helpten Oy Tietosuojaseloste Päivitetty: 20.5.2018 Päivitetty viimeksi 20.5.2018 Kattavuus Tässä tietosuojaselosteessa kerrotaan Helpten Oy:n tietosuojaperiaatteista, tietoturvaa ja tietosuojaa koskevista

Lisätiedot

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä Penttilänkatu 5, Riihimäki Puh Tietoturvapolitiikka

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä Penttilänkatu 5, Riihimäki Puh Tietoturvapolitiikka Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä Penttilänkatu 5, 11100 Riihimäki Puh. +358 19 758 5500 Tietoturvapolitiikka Yhtymähallitus 18.4.2018 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 YLEISTÄ... 1 1.2

Lisätiedot

1 Johdanto. Dokumentin käyttötarkoitus. 1.1 Yleistä TIETOTURVAPOLITIIKKA, ESIMERKKI MUISTIO 1(18) 2.7.2010

1 Johdanto. Dokumentin käyttötarkoitus. 1.1 Yleistä TIETOTURVAPOLITIIKKA, ESIMERKKI MUISTIO 1(18) 2.7.2010 MUISTIO 1(18) 2.7.2010 TIETOTURVAPOLITIIKKA, ESIMERKKI 1 Johdanto Dokumentin käyttötarkoitus 1.1 Yleistä Tämä dokumentti on tarkoitettu tietoturvapolitiikan esimerkiksi terveydenhuollon toimintayksiköille,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 2014 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 KATTAVUUS... 1 3 MITÄ TIETOTURVA ON... 1 4 MIKSI TIETOTURVAA... 1 5 TIETOTURVA JA LAATU... 2 6 TIETOTURVAN KEHITTÄMINEN...

Lisätiedot

Tietoturva ja viestintä

Tietoturva ja viestintä Tietoturva ja viestintä 3.11.2015 1 Uhkakuvat muuttuvat - mitä teemme? Ihmisestä tallentuu joka päivä tietoa mitä erilaisimpiin paikkoihin - valtion, kuntien ja yritysten ylläpitämiin rekistereihin. Joka

Lisätiedot

Joroisten kunnan tietoturvapolitiikka. Tietoturvapolitiikka. Joroisten kunta

Joroisten kunnan tietoturvapolitiikka. Tietoturvapolitiikka. Joroisten kunta Joroisten kunnan tietoturvapolitiikka Julkinen Tietoturvapolitiikka Joroisten kunta 8.5.2017 2 (8) Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Tietoturvapolitiikan tarkoitus ja tausta 3 3 Keitä tietoturvapolitiikka

Lisätiedot

Kunnanvaltuusto: Kunnanhallitus: Pyhännän kunnan tietoturvapolitiikka

Kunnanvaltuusto: Kunnanhallitus: Pyhännän kunnan tietoturvapolitiikka Kunnanvaltuusto: 17.12.2018 Kunnanhallitus: 10.12.2018 183 Pyhännän kunnan tietoturvapolitiikka SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Tietoturvapolitiikan tarkoitus ja tausta 3. Keitä tietoturvapolitiikka koskee 4. Tietoturvallisuus

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 TALOUS- JA SUUNNITTELUKESKUS Tietotekniikkaosasto 13.11.2012

HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 TALOUS- JA SUUNNITTELUKESKUS Tietotekniikkaosasto 13.11.2012 HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 13.11.2012 HELMI-EXTRANET-KÄYTTÖPOLITIIKKA SISÄLTÖ 1 Extranet-tunnuksen käyttöpolitiikka 2 Käyttäjätunnusten myöntöperusteet 3 Salasanat Käyttäjätunnuksen hyväksyttävä

Lisätiedot

TIETOTURVALLISUUSPOLITIIKKA

TIETOTURVALLISUUSPOLITIIKKA TIETOTURVALLISUUSPOLITIIKKA Yhtymähallitus 14.6.2017 Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Tietoturvallisuustyö... 1 3 Tietoturvallisuuden osa-alueet ja periaatteet... 2 3.1 Tietoturvallisuuden osa-alueet... 2 3.2

Lisätiedot

TIETOTURVAPOLITIIKKA

TIETOTURVAPOLITIIKKA TIETOTURVAPOLITIIKKA Lapin ammattikorkeakoulun rehtori on hyväksynyt tietoturvapolitiikan 18.3.2014. Voimassa toistaiseksi. 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Tietoturvallisuuden kolme ulottuvuutta...

Lisätiedot

Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) Tietojärjestelmien käyttösäännöt

Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) Tietojärjestelmien käyttösäännöt Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Sisällysluettelo: 1 Sääntöjen tarkoitus... 2 2 Käytön periaatteet... 2 3 Käyttöoikeus ja käyttäjätunnukset... 4 4 Käyttöoikeuden

Lisätiedot

Politiikka: Tietosuoja Sivu 1/5

Politiikka: Tietosuoja Sivu 1/5 Politiikka: Tietosuoja Sivu 1/5 Tietosuojapolitiikka Sisällysluettelo 1. Tarkoitus... 2 2. Vastuut... 2 3. Tavoitteet ja määritelmät... 3 4. Luottamuksellisen tiedon käsittely... 4 4.1. Tiedon luokittelu...

Lisätiedot

TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty IT-yhteistyöalueen johtokunnassa

TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty IT-yhteistyöalueen johtokunnassa 1 TAMPEREEN IT-YHTEISTYÖALUEEN SEURAKUNTIEN TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty IT-yhteistyöalueen johtokunnassa 13.3.2013 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus IT-alueella...

Lisätiedot

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy Tietosuojaseloste Trimedia Oy www.trimedia.fi info@trimedia.fi +358 44 535 7215 1 Tietosuojaseloste 1. Rekisterin pitäjä Yritys valvoo antamiasi tietoja ja on vastuussa henkilötiedoista tietosuojalain

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka. Tietoturvakäytännön toimintaperiaatteet ja ohjeisto

Tietoturvapolitiikka. Tietoturvakäytännön toimintaperiaatteet ja ohjeisto Tietoturvapolitiikka Tietoturvakäytännön toimintaperiaatteet ja ohjeisto 25.1.2011 Sisällysluettelo TIETOTURVAPOLITIIKKA... 3 1 Johdanto... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Tavoite... 3 1.3 Vaatimuksenmukaisuus...

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin tietoturvapolitiikka. Kh , 149

Seinäjoen kaupungin tietoturvapolitiikka. Kh , 149 Seinäjoen kaupungin tietoturvapolitiikka Kh 14.5.2018, 149 Tietoturvapolitiikka 2/13 Sisällys Johdanto... 3 Tietoturvallisuuden merkitys organisaatiolle... 3 Tietoturvallisuuden määritelmä ja tavoitteet...

Lisätiedot

Pilvipalveluiden arvioinnin haasteet

Pilvipalveluiden arvioinnin haasteet Pilvipalveluiden arvioinnin haasteet Tietoturvallisuus- ja jatkuvuuden hallinnan vaatimukset ICT-hankinnoissa, 12.5.2014 Laura Kiviharju Pilvipalvelut Pilvilaskenta (CloudComputing) tarkoittaa internetissä

Lisätiedot

Kymenlaakson Kyläportaali

Kymenlaakson Kyläportaali Kymenlaakson Kyläportaali Klamilan vertaistukiopastus Tietoturva Tietoturvan neljä peruspilaria 1. Luottamuksellisuus 2. Eheys 3. Saatavuus 4. (Luotettavuus) Luottamuksellisuus Käsiteltävää tietoa ei paljasteta

Lisätiedot

IT-palveluiden käyttöperiaatteet. (työsopimuksen osa)

IT-palveluiden käyttöperiaatteet. (työsopimuksen osa) (työsopimuksen osa) 2 Sivu 2 / 5 Sisältö 1 OHJEEN TARKOITUS... 3 2 KÄYTTÄJÄTUNNUKSET JA SALASANAT... 3 3 SÄHKÖPOSTI... 3 4 TIETOTURVA JA TIETOJEN SUOJAUS... 3 5 TIETOVERKKO, LAITTEISTOT JA OHJELMISTOT...

Lisätiedot

SFS-ISO/IEC 27002:2014 Tietoturvallisuuden hallintakeinojen menettelyohjeet

SFS-ISO/IEC 27002:2014 Tietoturvallisuuden hallintakeinojen menettelyohjeet SFS-ISO/IEC 27002:2014 Tietoturvallisuuden hallintakeinojen menettelyohjeet Yleisesittely Julkaisutilaisuus 12.6.2014 Teknologiajohtaja Aki Siponen, Microsoft Oy SFS-ISO/IEC 27002:2013 tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto. Ilmari Hyvönen

Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto. Ilmari Hyvönen Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto Ilmari Hyvönen 8.4.2014 Aiheita Tietovarannon käyttöönotto ja ohjaus Tietovaranto tiedonvälityspalveluna Yhteentoimivuuden edistäminen tietovarannon avulla

Lisätiedot

sekä yksittäistä atk-laitetta tai -laitteistoa että niiden muodostamaa kokonaisuutta

sekä yksittäistä atk-laitetta tai -laitteistoa että niiden muodostamaa kokonaisuutta LIITE 2 Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tietojärjestelmien ja tietoliikenneverkon käytön säännöt Sisältö 1. Yleistä 2. Käytön periaatteet 3. Käyttäjän asema 4. Käyttäjätunnukset ja salasanat 5. Asianmukainen

Lisätiedot

Lapinlahden kunnan tietoturvapolitiikka

Lapinlahden kunnan tietoturvapolitiikka Lapinlahden kunnan tietoturvapolitiikka 1. Johdanto Tietoturvapolitiikka on kunnan ylimmän johdon hyväksymä strateginen asiakirja, joka on kannanotto tietoturvan kehittämiseen. Tietoturvapolitiikan tavoitteena

Lisätiedot

PK-yrityksen tietoturvasuunnitelman laatiminen www.turkuamk.fi

PK-yrityksen tietoturvasuunnitelman laatiminen www.turkuamk.fi Matti Laakso / Tietoturvapäivä 8.2.2011 PK-yrityksen tietoturvasuunnitelman laatiminen Tietoturvasuunnitelma 1/3 Toimenpiteiden ja dokumentoinnin lopputuloksena syntyvä kokonaisuus -- kirjallinen tietoturvasuunnitelma

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Tietoturvapolitiikka Varkauden kaupunki 2 (9) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvapolitiikan tarkoitus ja tausta... 3 3 Keitä tietoturvapolitiikka koskee... 3 4 Tietoturvallisuus... 3 5 Kokonaisturvallisuus...

Lisätiedot

PUOLANGAN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA

PUOLANGAN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA PUOLANGAN KUNNAN TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Hyväksytty kunnanhallituksessa 04.09.2018 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. KÄSITTEET... 3 Henkilörekisteri... 3 Henkilötieto... 3 Henkilötietojen

Lisätiedot

TIETOSUOJAPOLITIIKKA

TIETOSUOJAPOLITIIKKA TIETOSUOJAPOLITIIKKA 1 Sisällys 1 Johdanto... 3 2. Tietosuojatoimintaa ohjaavat tekijät... 4 3. Tietojen hankinta ja käsittely... 5 4. Rekisteröidyn oikeudet... 6 5. Rekisterinpitäjän oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

TIETOTURVA JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA

TIETOTURVA JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA TIETOTURVA JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Kunnanhallitus 24.4.2018 74 1. Johdanto... 1 2. Tietoturvapolitiikan tavoite... 1 2.1 Tietoturvallisuuden käsite ja merkitys... 1 2.2 Tietosuojan käsite ja merkitys...

Lisätiedot