OSA 4. Rukous Pyhässä Hengessä kielillä puhuen. Puhe PowerPoint-esitykseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OSA 4. Rukous Pyhässä Hengessä kielillä puhuen. Puhe PowerPoint-esitykseen"

Transkriptio

1 OSA 4 Rukous Pyhässä Hengessä kielillä puhuen Puhe PowerPoint-esitykseen

2 DIA: Olemme puhuneet siitä, että RUKOUS HENGESSÄ ON Rukousta Jumalan omassa ulottuvuudessa eli hengen alueella, koska Jumala on henki Rukousta Jumalan Hengen valtaamana ja varustamana Pyhä Henki herättää ja vaikuttaa meissä rukousta ja johdattaa sen sisältöä. Tänään aiheenamme on se, että Pyhä Henki jopa antaa meille rukouskielen sanat suuhumme jotta voimme kommunikoida Jumalan kanssa hengellämme ja rukoilla oikeiden asioiden puolesta ohi ymmärryksen ja tiedon rajojen. DIA: Mitä kielilläpuhuminen on? Kielilläpuhuminen on itselle tuntemattoman kielen sujuvaa puhumista rukous- tai profetointitilanteessa ylijärjellisellä, Pyhän Hengen mahdollistamalla tavalla. KIELILLÄPUHUMINEN EI OLE JÄRJETÖNTÄ, MIELIVALTAISTA PUHETTA, VAAN SITÄ VOI LUONNEHTIA YLIJÄRJELLISEKSI PUHEEKSI. - Puheen syntymekanismia ei voi selittää. - Kielilläpuhuja ei itsekään tiedä, miten puhe syntyy. - Hän pystyy vain toteamaan, että se on Pyhän Hengen antama hengellinen lahja ja kyky.

3 DIA Kielilläpuhuja kommunikoi Jumalan kanssa hengellään, ei ymmärryksellään. Minun on rukoiltava hengelläni, mutta minun on rukoiltava myöskin ymmärrykselläni; minun on veisattava kiitosta hengelläni, mutta minun on veisattava myöskin ymmärrykselläni. 1 Kor. 14:15 DIA Tästä raamatunpaikasta näemme, että Paavali jakaa rukouksen sellaiseen, mikä tapahtuu "ymmärryksellä", siten, että rukoilija itse tuottaa ja ymmärtää puheensa sisällön, ja sellaiseen, mikä tapahtuu "hengessä" (tämä on samassa tekstiyhteydessä on täsmennetty kielilläpuhumiseksi.) Kummankinlainen rukous niin hengessä kuin ymmärryksellä tapahtuva on Pyhän Hengen vaikuttamaa ja johdattamaa. DIA Kielilläpuhuminen tuo rukouselämään päivittäisen, konkreettisella tavalla yliluonnollisen ulottuvuuden - Kielillä rukoileminen on kokemuksena inhimillisestikin sykähdyttävää ja kiinnostavaa. Puhuja saa kokea, miltä tuntuu puhua vaikkapa jotain sävelkorkeusvaihteluille perustuvaa aasian kieltä, ja miten nämä oman äidinkielemme näkö-kulmasta erikoiset äänteet syntyvät. - Henkilöt, jotka eivät normaalisti osaa ääntää esim. suomen kielelle vieraita äänteitä, pystyvät kielillä puhuessaan näiden äänteiden täydelliseen lausumiseen.

4 - Kielilläpuhuminen kuulostaa samalta kautta maailman. Äidinkielenään täysin erilaisia kieliä puhuvien henkilöiden rukouskielet eivät eroa toisistaan sen perusteella, mistä puhuja on kotoisin. DIA MITÄ HENGESSÄ PUHUTUT KIELET OVAT? he alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi. Apt 2:4 1. Kor. 14:2 Kielillä puhuva ei puhu ihmisille, vaan Jumalalle; ei häntä näet kukaan ymmärrä, sillä hän puhuu salaisuuksia hengessä. Tämä on avainjae, joka viittaisi siihen, että tätä Pyhän Hengen aikaansaamaa kieltä ymmärtäisi vain Jumala että henki vallatkaan eivät ymmärtäisi sitä. - Kyseessä ei silloin voisi olla olemassaoleva kieli. Paavalin sanoo 1 Kor. 13:1: "vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielellä". Tämä on heti hengellisiä lahjoja käsittelevän jakson perässä, ja se on joskus tulkittu siten, että kielillä voidaan puhua myös enkelten kieltä. - Mutta ilmaisu voi olla myös Paavalin retorinen tehokeino: vaikka puhuisin miten suloisesti ja hengellisesti, mutta ei ole rakkautta, en olisi mitään Mitä Hengessä puhutut kielet ovat? - Raamattu ja käytännön kokemus osoittavat, että kielillä puhuttu kieli voi olla myös jotain olemassa olevaa kieltä. - Emme tunne koko kuvaa Pyhän Hengen antamista kielistä.

5 ESIMERKKI TILANTEESTA, JOSSA KIELIÄ YMMÄRRETTIIN: Kun tämä ääni kuului, kokoontui paljon kansaa; ja he tulivat ymmälle, sillä kukin kuuli heidän puhuvan hänen omaa kieltänsä. Ja he ihmettelivät sanoen: Eivätkö nämä kaikki, jotka puhuvat, ole galilealaisia? Kuinka me sitten kuulemme kukin sen maan kieltä, jossa olemme syntyneet? Apt. 2:6-8 Myös kirjallisuudessa ja todistuksissa esim. lähetyskentiltä on monia esimerkkejä siitä, että joku läsnäollut ulkomaalainen tai kielitaitoinen on ymmärtänyt jonkun puhumaa kieltä (ei kuitenkaan kovin tavallista) DIA ESIMERKKI TAPAUKSESTA SAHALINILTA Ystävämme, joka on ollut Japanissa lähettinä, kertoi tämän tapauksen. Hän oli käymässä Venäjälle kuuluvalla Sahalinin saarella erään amerikkalaisen pastorin kanssa. Tällä pastorilla oli sellainen opillinen tausta, ettei hän uskonut kielilläpuhumiseen lahjana, joka on voimassa vielä tänäänkin. Kun he olivat seurakunnan kokouksessa, pastori kuuli erään naisen rukoilevan New Yorkin murteella. Kokouksen jälkeen hän meni tämän luo ja tervehti häntä englanniksi: - Great to see here somebody from America! Which part of New York do you live in? - Kävi ilmi, että nainen oli puhunut kielillä eikä osannut sanaakaan englantia! Tällä tavalla Jumala antoi pastorille rohkaisevan, konkreettisen todistuksen kielilläpuhumisesta.

6 DIA: Rukoilijalla on yleensä yksi peruskieli, joka saattaa vaihtua toiseksi ajan kuluessa - Säännöllisiä kieliä voi olla myös useampi. Kielilläpuhuja ei yleensä pysty itse määräämään, mitä näistä kielistä hän alkaa puhua. - Joissakin tilanteissa rukoilija saattaa puhua aivan uutta kieltä, esim. kun Hengen läsnäolo on voimakas rukoiltaessa yhdessä toisten kanssa. DIA Kielilläpuhumisella on useita tehtäviä: Merkki "Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: minun nimessäni he ajavat ulos riivaajia, puhuvat uusilla kielillä " Mark. 16:17-18 Jeesus sanoi tämän ennen taivaaseenastumistaan. Samassa yhteydessä hän puhui ajasta ja asioista, jotka jatkuisivat "maailman loppuun asti" ja "aina maailman ääriin asti". Eli kielilläpuhuminen on yleinen, kaikkialla voimassa oleva merkki, joka seuraa uskovia maailman loppuun asti. DIA Mistä kielilläpuhuminen on merkki? Merkki Jumalan yliluonnollisesta toiminnasta, joka vahvistaa julistetun sanan Merkki Pyhän Hengen kasteesta: Uuden testamentin kaikissa kuvauksissa Pyhän Hengen kasteesta on mukana näkyvä kielilläpuhumisen merkki. Apt. 10:45-46 Ja kaikki ne uskovaiset, jotka olivat ympärileikatut ja olivat tulleet Pietarin mukana, hämmästyivät sitä, että Pyhän Hengen lahja vuodatettiin pakanoihinkin, sillä he kuulivat heidän puhuvan kielillä ja ylistävän Jumalaa

7 DIA Jumalan ylistäminen kuulemme heidän puhuvan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja. Apt 2:11...minun on veisattava kiitosta hengelläni...sillä jos ylistät Jumalaa hengessä, kuinka oppimattoman paikalla istuva saattaa sanoa "amen" sinun kiitokseesi? 1 Kor. 14:15-16 Kielillä puhuja tuo esiin Jumalan suuria tekoja ja Jumalan kunniaa. DIA: Henkilökohtainen hengellinen rakentuminen 1 Kor. 14:4 Kielillä puhuva rakentaa itseään Kielilläpuhuminen, tuo rukouselämäämme uusia mahdollisuuksia, jotka rakentavat ja vahvistavat meitä hengellisesti. Kielilläpuhumisen avulla on esim. helpompi rukoilla pitkään ja viipyminen rukouksessa jumalan edessä vahvistaa sisäistä ihmistämme. Kielilläpuhuminen harjoittaa henkeä. Se on täysin hengellistä toimintaa, Pyhän Hengen ja ihmisen hengen erityistä yhteistyötä. DIA: Kielilläpuhuminen antaa meille mahdollisuuden kommunikoida Jumalan kanssa tavalla, joka ei rajoitu tietoomme tai omaan ilmaisukykyymme. -- kielillä puhuva ei puhu ihmisille, vaan Jumalalle; ei häntä näet kukaan ymmärrä, sillä hän puhuu salaisuuksia hengessä. 1 Kor. 14:2

8 DIA: Kielilläpuhuminen HENGELLISEKSI RAKENTUMISEKSI on tarkoitettu kaikille uskoville. KAIKKI TARVITSEVAT SITÄ. Siksi apostolit menivät varta vasten matkankin päähän rukoilemaan, että uskoontulleet täyttyisivät Pyhällä Hengellä ja puhuisivat kielillä. PIETARI SANOI HELLUNTAIPÄIVÄN PUHEESSA, KUN IHMISET TULIVAT IHMETTELEMÄÄN PYHÄN HENGEN VUODATUSTA JA KIELILLÄPUHUMISTA: Apt. 2:38: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu." DIA Selitettynä profeetallisen sanoman tai muun Hengen ilmoituksen esilletuonti muita varten Jos minä nyt, veljet, tulisin luoksenne kielillä puhuen, mitä minä teitä sillä hyödyttäisin, ellen puhuisi teille ilmestyksen tai tiedon tai profetian tai opetuksen sanoja? 1 Kor. 14:6 - pyrkikää seurakunnan rakennukseksi saamaan henkilahjoja runsaasti. -- rukoilkoon se, joka kielillä puhuu, että hän pystyisi selittämään. 1 Kor. 14:12-13 DIA: Julkinen, selitetty kielilläpuhuminen seurakunnassa eroaa yksityisestä siten, että se ei ole vain itseä ja Jumalaa varten, vaan myös muita varten. Paavalin armolahjaluettelon kielilläpuhuminen ( 1 Kor. 12) tarkoittaa tätä julkista, yhteiseksi hyödyksi tapahtuvaa kielilläpuhumista ja palvelua seurakunnassa.

9 MISTÄ TIEDÄMME TÄMÄN? Heti luettelon alussa Paavali sanoo, että siinä on kysymys seurakunnassa yhteiseksi hyödyksi tapahtuvasta hengen toiminnasta. - Myöhemmin samassa yhteydessä sanotaan, että kaikki eivät puhu tällä tavalla kielillä. DIA Esirukous erittäin tärkeä tehtävä Kielilläpuhuminen tuo esirukoukseen uuden ulottu-vuuden: Pyhä Henki itse antaa niin aiheen kuin sanat! Kielillärukoileminen liittyy esirukouksen välttämättömyyteen: kielillä rukoilija täyttää Jumalan asettamia ja johtamia esirukoustehtäviä. Kielillärukoileminen on osaltaan hämmästyttävä todistus esirukouksen välttämättömyydestä. DIA Ihmisen mukanaolo Jumalan suunnitelmissa rukoilijana on niin tärkeää, että Jumala jopa on valmistanut ja mahdollistanut rukouksen, jossa HÄN ITSE HENKENSÄ KAUTTA ANTAA MEILLE NIIN RUKOUSAIHEET KUIN RUKOUKSEN KIELEN JA SANAT ilman että itse ymmärrämme, mitä rukoilemme! Riittää, että annamme itsemme välikappaleiksi! DIA: Henki rukoilee Jumalan tahdon mukaan pyhien edestä. Room. 8:26-27 Kielillärukoileminen mahdollistaa sen, että tärkeät, ajankohtaiset tarpeet, joista emme tiedä, saavat osakseen oikeanlaista, Jumalan tahdon mukaista esirukousta juuri oikealla hetkellä

10 DIA Millaista kielillä rukoileminen on Kielilläpuhuja hallitsee itse puhettaan -- jos minä rukoilen kielillä puhuen, (niin minun henkeni kyllä rukoilee, mutta ymmärrykseni on hedelmätön.)... Minun on rukoiltava hengelläni, 1 Kor. 14:14-15 Kielilläpuhumisessa on olennaista, että rukoilija puhuu itse, hän hallitsee ja kontrolloi puhettaan, vaikkei itse ymmärräkään sitä. DIA: Ihminen käynnistää puheen ja ylläpitää sitä omalla tahdollaan ja aktiivisuudellaan. Pyhä Henki ei pakota häntä puhumaan. Ihmisen osuus kielilläpuhumisessa on puhe-elinten käyttäminen Pyhän Hengen yliluonnollinen osuus on äänteiden muovaaminen, ääntämisen ohjaaminen ja kielen merkityssisällön synnyttäminen on OMA PYHÄLLÄ HENGELLÄ TÄYTTYMISENI Täytyin Pyhällä Hengellä 18-vuotiaana pari vuotta uskoon tulon jälkeen. Puolestani oli monta kertaa rukoiltu, että saisin Pyhän Hengen kasteen, itse Yli-Vainiokin. Mitään ei tapahtunut ja tunsin itseni kelvottomaksi uskovaksi. Mutta sitten Porvoossa eräässä kotikokouksessa oli vierailevia veljiä, joilla erityinen armoitus rukoilla tätä asiaa. Antoivat neuvon: Ala rukoilla normaalisti suomeksi, ja sitten Pyhä Henki tulee yllesi, ja puhuminen muuttuu kielilläpuhumiseksi. Tein näin, ja tapahtui juuri näin! En tuntenut mitään mutta aloin puhua kielillä! - Olin aiemmissa rukoustilanteissa suu kiinni odottanut, että tulisi jokin humahdus tai tuntemus. Vika oli varmaan siinä, etten puhunut mitää, eikä Henki pakota puhumaan.

11 DIA: Kielilläpuhuminen ei tapahdu hurmoksessa, vaan normaalissa tietoisessa valvetilassa. Kristillinen kielilläpuhuminen eroaa täysin pakanauskontojen hurmoksellisista kielilläpuhumisilmiöistä ja demonisesta puheesta, jossa ihminen ei itse hallitse puhumistaan. On erittäin valitettavaa, että vuoden 1992 käännökseen 1 Kor. 14:19:ään on korjaustenkin jälkeen jätetty harhaanjohtava sana "hurmoskieli", joka ei vastaa alkukielen ilmaisua ("kieli") (1. Kor. 14:19 Jotta voisin opettaa muitakin, haluan seurakunnassa silti puhua mieluummin viisi ymmärrettävää sanaa kuin tuhansia hurmoskielen sanoja. ALKUKIELI: ἢ µυρίους λόγους ἐν γλώσσῃ He myrious logous en glosse KING JAMES: than ten thousand words in a tongue DIA: Kielillärukoileminen ei edellytä mitään erityistä tunnetilaa, kuten ei normaalikaan puhe. Kielilläpuhuminen ei ole autuaassa tunnekuohussa solmuun mennyttä ekstaattista, sopertavaa puhetta. On samantekevää, oletko iloinen vai surullinen, väsynyt tai energinen aina voi puhua kielillä. DIA: Kielilläpuhuja päättää itse, puhuuko omaa kieltään vai rukouskieltä vai vuorotteleeko niitä keskenään. - Rukoilija voi avata suunsa puhuakseen kielillä aivan samalla tavalla kuin hän avaisi suunsa puhuakseen omaa äidinkieltään tai jotain osaamaansa vierasta kieltä. - Kielilläpuhuminen on mahdollista missä tahansa tilanteessa, jossa voi puhua äidinkieltä tai muuta kieltä. - Kielillä voi puhua myös äänettömästi. - Rukoilija voi myös keskeyttää kielilläpuhumisen milloin haluaa.

12 DIA: KIELILLÄPUHUMINEN ON TÄYSIN HALLITTAVISSA Siksi Paavali varoittaa seurakuntaa käyttäytymästä ikään kuin kielilläpuhuja ei hallitsisi puhettaan. Ulkopuoliset, uskosta osattomat ihmiset voivat saada vaikutelman, että kaikki nämä yhteen ääneen tuntematonta rukouskieltä puhujat ovat järjiltään. Jos nyt koko seurakunta kokoontuisi yhteen ja kaikki siellä puhuisivat kielillä ja sinne tulisi opetuksesta tai uskosta osattomia, eivätkö he sanoisi teidän olevan järjiltänne? 1Kor.14:23 DIA Kielilläpuhuminen kielitieteellisestä näkökulmasta Rukouskieli on rikasta, selkeää ja järjestelmällistä Rukouskieli on sanastoltaan vaihtelevaa ja ääntämykseltään selkeää. Rukouskielen sävelkorkeus ja äänenvoimakkuus vaihtelevat kuten normaalissakin kielessä. Sävelkorkeuden vaihteluissa voi havaita järjestelmällisyyttä. DIA Rukouskielestä voi myös selvästi erottaa äännejärjestelmän: Siinä esiintyy tietty valikoima merkityksellisiä äänteitä, kun taas toiset äänteet puuttuvat siitä kokonaan kuten luonnollisestakin kielestä. - Suomen kielessä on vain yksi s-äänne, ja sitä voi sihisyttää tai suhisuttaa miten haluaa, ilman että sanan merkitys muuttuu (lukuunottamatta sakki, shakki), engl. sea meri. she - hän, VEN sto - 100, shto - mikä. - SUOMEN L -äänne on aina sama, LIISA, LAURI VENÄJÄSSÄ erilaiset L-äänteet muuttavat sanan merkitystä Luk-sipuli, ljuk-viemärikaivo

13 Moni pystyykin tunnistamaan rukouskielensä äännejärjestelmässä yhtäläisyyksiä jonkin tunnetun kieliryhmän kanssa: "Puhun varmaan jotain slaavilaista kieltä." tai "Kieleni on sukua heprealle tai arabialle." Rukouskieli on myös foneettisesti yhtenäistä, sen ääntäminen on säännönmukaista: niin kauan kuin puhuja puhuu tätä kieltä, äänteet noudattavat tiettyä ääntämispaikkaa ja -tapaa ja kuulostavat samanlaisilta. Eri kielissä samantapaisten äänteiden ääntämispaikka on hieman erilainen Venäjän s on terävä СЫР, ääntyy ylempänä kuin suomen aika suhiseva s - SUURI Venäjän d etuhampaissa DA, suomen d kitalaessa DAAVID Kun ulkomaalainen puhuu toista kieltä aksentilla, se johtuu juuri tästä. On totuttu ääntämään äänne tietyssä paikassa. Kun ulkomaalainen puhuu suomea, on aika helppo tunnistaa, milloin hän on virolainen, venäläinen, englantilainen. DIA: KUN RUKOUSKIELTÄ KUUNTELEE JONKIN AIKAA, siitä voi helposti tunnistaa lauseita usein toistuvia sanoja kieliopillisia merkitysyksiköitä (esim. sanojen päätteitä) Nämä järjestelmälliset piirteet ovat rukouskielessä ilmeisiä ja helposti havaittavia. Järjestelmällisyyttä on kielen eri tasoilla. Selkeästä kristillisestä kielilläpuhumisesta kuulee heti,

14 ettei se voi olla hurmoksellista merkityksettömien tavujen yhdistämistä, kuten joissain yhteyksissä on määritelty. DIA Rukouskieli on usein tavallista puhetta soljuvampaa ja sujuvampaa, koska sitä ei rajoita puheen sisällön miettiminen. Kielillä on helpompi puhua kuin tavallisella kielellä ja paradoksaalisesti usein myös helpompi ilmaista itseään rukouksessa, vaikka ei ymmärräkään sanoja. DIA Kielillä rukoillessa voi kokea, kuinka puheeseen tulee joskus aivan erityistä Hengen vaikutusta, merkitsevyyttä ja auktoriteettia. Puheen voima tuntuu käsinkosketeltavalta, rukous liikuu vaivatta ja suurella varmuudella alueella, jota rukoilija ei tunne. DIA Jumalan Henki itse rukoilee ja puhuu kauttamme! Vain kielillä puhuessamme voimme kokea tällaista välikappaleena oloa, kun Pyhä Henki johtaa rukouksemme ilmaisua ja sisältöä. DIA Sinä, jolla jo on tämä lahja, käytä maksimaalisesti näitä ihmeellisiä Hengen avaamia mahdollisuuksia. Sinä, jolla vielä ei ole sitä, etsi ja tavoittele sitä koko sydämestäsi, sillä tämä siunaus on tarkoitettu myös sinulle. ( Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu." Apt. 2:38)

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

1. Korinttilaiskirjeen 14. luvussa Paavali antaa vielä yksityiskohtaisia ohjeita jumalanpalveluksen

1. Korinttilaiskirjeen 14. luvussa Paavali antaa vielä yksityiskohtaisia ohjeita jumalanpalveluksen Lisää 1. Kor 14:stä? www.sley.fi/luennot/raamattu/ut/ 1Kor/14EK.htm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Korinttilaiskirjeen 14. luvussa Paavali antaa vielä yksityiskohtaisia ohjeita jumalanpalveluksen toteuttamiseen.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

MIKÄ OIKEASTAAN OLI RAAMATULLINEN KIELILLÄ PUHUMISEN LAHJA?

MIKÄ OIKEASTAAN OLI RAAMATULLINEN KIELILLÄ PUHUMISEN LAHJA? MIKÄ OIKEASTAAN OLI RAAMATULLINEN KIELILLÄ PUHUMISEN LAHJA? Ottaen huomioon nykyisin esiintyvän laajalle levinneen kiinnostuksen kielillä puhumiseen, on erittäin tärkeää, että meillä on selkeä käsitys

Lisätiedot

PYHÄN HENGEN LAHJAT SEURAKUNNAN RAKENTUMISEKSI

PYHÄN HENGEN LAHJAT SEURAKUNNAN RAKENTUMISEKSI PYHÄN HENGEN LAHJAT SEURAKUNNAN RAKENTUMISEKSI OPPITUNTI I Pyhä Henki persoona Markku Tenhunen 1 LUPAUS PYHÄSTÄ HENGESTÄ Joh.14:15-26 Apt. 1:7-9 RAAMATULLINEN POHJA Apt.2:1-21 Ef.1:11-14 Apt.10:38 Joh.16:7-14

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17 Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17 Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen. Pelastusilmoitus loppuu apostolien ajan päättyessä. Jeesuksen antaessa lähetyskäskyn

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa Kasteesta ja siihen valmistautumisesta ks. Lapsen kasteen kaava (1. A). Kun kaste toimitetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa (messu, sanajumalanpalvelus, viikkomessu,

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Lähetysnäkymme 2014-2018. Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa

Lähetysnäkymme 2014-2018. Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa Lähetysnäkymme 2014-2018 Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa POHJOIS-KARJALAN HELLUNTAISEURAKUNTIEN LÄHETYSNÄKY 2014-2018 Seurakunnan lähetystyön näky ja tehtävä Näky: Sytyttää ja levittää

Lisätiedot

Matt.7:15-23, Totuus ja harha

Matt.7:15-23, Totuus ja harha Matt.7:15-23, Totuus ja harha Matt.7:15-23: "Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. 16. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA Kaikille muille sydämenlyönnit ovat rummutus kohti hautaa, mutta me elämme elämää

Lisätiedot

Runsas sielujen elonkorjuu islamilaisessa maassa

Runsas sielujen elonkorjuu islamilaisessa maassa 1972-2010 Runsas sielujen elonkorjuu islamilaisessa maassa,,ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu. (Mat 24:14)

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

KANAANILAISEN NAISEN USKO JA RUKOUS

KANAANILAISEN NAISEN USKO JA RUKOUS Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KANAANILAISEN NAISEN USKO JA RUKOUS 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jeesus siirtyi Galileasta Tyron ja Siidonin alueelle, joka

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun JOULUSEIKKAILU -Aikamatka ensimmäiseen jouluun Näytelmä ensimmäisen joulun tapahtumista Israelissa. «Esitykset ja kuljetukset ilmaisia kaikille Kuopion kouluille ja päiväkodeille» Jouluseikkailu on alakoululaisille

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUKSEN SYNTYMÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beetlehem on kaupunki Juudan vuoristossa n. 770 m merenpinnan yläpuolella Hebronin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60.

Nettiraamattu lapsille. Seurakunnan synty. Kertomus 55/60. Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 55/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME

PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME Pyhän Hengen maailmaan tuleminen Pyhän Hengen työ Elämä Pyhän Hengen kanssa Hengen hedelmä ja armolahjat Pyhän Hengen maailmaan tuleminen - Raamattu ilmaisee

Lisätiedot

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta

Ekklesiologia 14. Paikallisseurakunta Ekklesiologia 14 Kevään tunnit: 1 Dispensaatiot, Kristus Seurakunnan pää ja perustus 2 Seurakunnan olemassaolon kolme päätarkoitusta 3 Seurakunnan rakenteita ja johtajuusmalleja 4 Evankelioiminen 5 Rakentaminen

Lisätiedot

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA

RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ERI KANSAKUNNAT, YKSI KAIPAUS HENKEÄSALPAAVA AVAJAISSEREMONIA 2 RAPORTTI ISMMN KONFERENSSISTA 2014 ISMMN Johtajuuskonferenssi 2014 jumalan miehen, pastori Chrisin, kanssa oli historiallinen ja elämää muuttava. Se oli erityisen muutoksen ja Pyhän Hengen välittämisen

Lisätiedot

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN

PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PIETARI KIELTÄÄ JEESUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelin lähellä, Ylimmäisen papin palatsin pihalla.

Lisätiedot

Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden

Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden lähteestä "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta 1. Aterian aikana

Lisätiedot

ENKELI ILMESTYY SAKARIAALLE

ENKELI ILMESTYY SAKARIAALLE Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ENKELI ILMESTYY SAKARIAALLE Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jerusalemissa, temppelissä b) Ajallinen

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA HALVAANTUNEEN MIEHEN

JEESUS PARANTAA HALVAANTUNEEN MIEHEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANTAA HALVAANTUNEEN MIEHEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, Jeesuksen kotikaupungissa, jossa Pietarilla

Lisätiedot

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kun kaste toimitetaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa, siihen liitetään tässä esitetyt kohdat. Saarnan jälkeen vanhemmat ja kummit siirtyvät kastettavan

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ELIA OTETAAN TAIVAASEEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Elia otettiin taivaaseen jossakin Jordanin itäpuolella, Jerikon kohdalla.

Lisätiedot

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Loisto yllättää Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Matt. 17:1-3 1 Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen.

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin Rukouskoulu 2014 2. jakso Mitä rukous on Ylösnousemuksen voima On Kristus ylösnoussut Hän elää minussa Kristus meissä, kirkkauden toivo Herätetyt yhdessä Hänen kanssaan,

Lisätiedot

Armo teille ja rauha, Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta.

Armo teille ja rauha, Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta. Kristus, Jumalan kirkkauden säteily. Armo teille ja rauha, Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta. Tänään Kynttilänpäivänä on kirkollisena aiheena: Kristus, Jumalan kirkkauden

Lisätiedot

Rukoilemme: Kun me rukoilemme

Rukoilemme: Kun me rukoilemme 1 sutkksnkanomra Rukoilemme: Niin Herra, kosketa meitä tälläkin hetkellä Henkesi ja Sanasi kautta, kuten tuossa virressä veisasimme: "Kosketa minua, Henki, kosketa, kirkkaus! Anna elälle suunta ja tarkoitus.!

Lisätiedot

Rukous liikuttaa taivaita

Rukous liikuttaa taivaita 1 Esko Valtanen 29.5.2011 Rukous liikuttaa taivaita Kuka minuun koski? Raamatussahan kaikki asiat, kaikki mitä siellä on sanottu, niin nehän ovat merkityksellisiä ja siinä mielessä tämä on aivan ihmeellinen

Lisätiedot

Minä olen Jeesus len Jees Minä

Minä olen Jeesus  len Jees Minä Minä olen Jeesus Nimilappu pussinnauhaan, peliohje pussiin. Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista

Lisätiedot

JOHANNES KASTAJAN SYNTYMÄ

JOHANNES KASTAJAN SYNTYMÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JOHANNES KASTAJAN SYNTYMÄ Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jossakin Juudean vuoristokaupungissa,

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Armolahjat ja luonnonlahjat

Armolahjat ja luonnonlahjat Armolahjat ja luonnonlahjat Rakkauden palvelua varten Jumalan antamat lahjat Luonnonlahjat ja armolahjat liittyvät t syvällisell llisellä tavalla ihmisen kokonaisvaltaiseen kutsumukseen. Luonnonlahjat

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 25/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 13.5.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 25/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 13.5. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) ARMOTON PALVELIJA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Sillä, missä Jeesus tämän vertauksen kertoi, ei ole merkitystä. Mutta ilmeisesti

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME Evankeliumi Matteuksen mukaan (Matt.12:33-37) Jeesus sanoi: Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono.

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista.

Sitten kuulimme, kuinka Jumala on valinnut Jeesukseen uskovat omikseen jo oikeastaan ennen maailman luomista. 1 Efesolaiskirjeen selitys 4 Ef. 1:10-14 Pyhän Hengen sinetti Tämä on neljäs luento Paavalin Efesolaiskirjettä käsittelevässä luentosarjassa. Tähän mennessä olemme kuulleet siitä, kuinka meidät kristityt

Lisätiedot

Viimeiseksi opetuslapsen huippujutuksi määrittelemme: Riippuvaisuus on vaikeaa, koska emme näe sinua Jumala. Auta meitä löytämään sinut joka päivä.

Viimeiseksi opetuslapsen huippujutuksi määrittelemme: Riippuvaisuus on vaikeaa, koska emme näe sinua Jumala. Auta meitä löytämään sinut joka päivä. MERKKIEN SELITYKSET: Koko tunnin pääajatus Kinkkinen pähkinä purtavaksi Viisastelijat kertovat joka tunti paljastuvan opetuslapsen huippuominaisuuden Sinun on valittava oikeat vaihtoehdot päästäksesi jatkamaan

Lisätiedot

Antiokian alkuseurakunta Apt. 11:1-30. Reino Saarelma 12.10.2014

Antiokian alkuseurakunta Apt. 11:1-30. Reino Saarelma 12.10.2014 Antiokian alkuseurakunta Apt. 11:1-30 Reino Saarelma 12.10.2014 Apostolien teot 11:1-4 1 Apostolit ja eri puolilla Juudeaa olevat veljet saivat kuulla, että muutkin kuin juutalaiset olivat ottaneet vastaan

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

Elämä Jumalan lapsena

Elämä Jumalan lapsena 1 Roomalaiskirjeen selitys 18 Room. 8:14 17 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.3.2013 Elämä Jumalan lapsena Kertausta Tähän mennessä Paavali on Roomalaiskirjeessään esittänyt pääasiat siitä, kuinka ihmisestä

Lisätiedot

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta!1 LUENTO 1 MIKÄ SOLU ON?!2 Näky Tavoite, jota kohti ponnistelemme Toiminnan tulos Kaikille yhteinen Kuka näkymme määrittelee? Pastori tai vanhimmat? Jokainen

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Perhejumalanpalvelukset

Perhejumalanpalvelukset Perhejumalanpalvelukset 269 Johdantosanat Johdantosanojen alussa puhuttelun jälkeen kerrotaan päivän ja sen jumalanpalveluksen erityisluonteesta. Tämän vapaan osan merkkinä on käytetty seuraavassa kahta

Lisätiedot

Kleopas, muukalainen me toivoimme

Kleopas, muukalainen me toivoimme Luukas 24 : 13-35 16 18 : Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. Ja hän sanoi heille: "Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?" Niin he seisahtuivat murheellisina

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja Juutalaiset pojat kävivät kotikaupunkinsa synagoogassa koulua 5-vuotiaasta

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

VIELÄKÖ JUMALA PARANTAA?

VIELÄKÖ JUMALA PARANTAA? Jeesus parantaa sokean Jerikon tiellä, Nicolas Poussin, Mark.10.46 VIELÄKÖ JUMALA PARANTAA? Reijo Telaranta Minä, Herra, olen sinun parantajasi 2.Moos.15:26 Aatamin luominen, Michelangelo, v. 1510, 1.Moos.2:1-25

Lisätiedot

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Leirikirjan omistajan muotokuva: Leirikirjan omistajan muotokuva: MUISTIINPANOJA, OSOITTEITA JNE. Nimi: Leiri: Leiriaika: Harrastukseni: Parhaat kaverini: LEIRIOHJELMA TERVETULOA KESÄLEIRILLE 2003!! Rohkeutta on monenlaista: Oletko sinä

Lisätiedot

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen Heikki Pekkarinen marraskuussa 2008 Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen 1. äänite Daavid ja Salomo Room. 15:4 Sillä kaikki, mikä ennen on kirjoitettu,

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Rukous avaa ovet. Rukous avaa ovet 2007 KRS Koulutuspalvelut perustana Open My City WayMakers, USA 2/14

Rukous avaa ovet. Rukous avaa ovet 2007 KRS Koulutuspalvelut perustana Open My City WayMakers, USA 2/14 Rukous avaa ovet Rukous avaa ovet 2007 Kansan Raamattuseura / Koulutuspalvelut perustuu vihkoseen Open My City Steve Hawthorne, WayMakers, Austin, Texas, USA Rukous avaa ovet Rukous valmistaa tien ihmisten

Lisätiedot

Pyhän Hengen kaste Pyhä Henki sarjan kolmas osa. Majakka-ilta 31.1.2015 Antti.Ronkainen@majakka.net

Pyhän Hengen kaste Pyhä Henki sarjan kolmas osa. Majakka-ilta 31.1.2015 Antti.Ronkainen@majakka.net Pyhän Hengen kaste Pyhä Henki sarjan kolmas osa Majakka-ilta 31.1.2015 Antti.Ronkainen@majakka.net Huomioita opin muodostamisesta Raamatun kertomuksista/narratiiveista (L. H.) 1. On tehtävä ero kuvaavan

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen

Nettiraamattu lapsille. Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Tuomasmessun kulku. Messun aloitus. Alkusiunaus. Ennen messun alkua on mahdollisuus yksityiseen rippiin.

Tuomasmessun kulku. Messun aloitus. Alkusiunaus. Ennen messun alkua on mahdollisuus yksityiseen rippiin. Tuomasmessun kulku Ennen messun alkua on mahdollisuus yksityiseen rippiin. Messun aloitus Kirkossa vallitsee hiljaisuus. Messun alkua odoteltaessa lauletaan rukoushymnejä. Rukousalttareilla voi hiljentyä

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 15/ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SADANPÄÄMIEHEN USKO 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Meille jo tutussa Jeesuksen kotikaupungissa, Kapernaumissa b) Kertomuksessa

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet. 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014

Tule sellaisena kuin olet. 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014 Tule sellaisena kuin olet 1. Suvaitsevaisuus ja armo 7.9.2014 Suvaitsevaisuus ja armo Syyllisyyden taakat Miksi tein / en tehnyt, miksi sanoin, miksi en estänyt, miksi petin, miksi valehtelin, miksi en

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

Jesaja näkee tulevaisuuteen

Jesaja näkee tulevaisuuteen Nettiraamattu lapsille Jesaja näkee tulevaisuuteen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Mikkeli, syyskuu2011 rabbi J.Melamed Israel

Mikkeli, syyskuu2011 rabbi J.Melamed Israel Suomen Messiaaninen yhdistys www.messiaaninen.net 1 Mikkeli, syyskuu2011 rabbi J.Melamed Israel KYSYMYS: Jeshua antoi uusia asioita rukoilla minun nimessäni. Onko tämä juutalaisille uusi asia? Miksi Jeshuan

Lisätiedot

Perusta, jolle rakennamme

Perusta, jolle rakennamme Perusta, jolle rakennamme Asko Matikan opetus Lapualla 1.11.2006 Kunnon perusta on tarpeen Mökki rakennettu savimaalle 59 vuotta sitten Salaojaputkista huolimatta mökin alle päässyt vettä, ja maa on routinut

Lisätiedot

YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA. TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta

YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA. TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta PYHÄ KOLMINAISUUS, Antonio de Pereda, 1640-luvulla KOLMINAISUUDEN YLISTYS, Albrecht Dürer, V. 1511 Jumala antoi sydämen ja aivot

Lisätiedot