KAIKKIEN ROTUJEN (FCI. n virallisten) PAIMENNUSSÄÄNTÖJEN VALMISTELUTYÖ (Poissulkien BC/kelpie rodut) LAHTI (Aineiston vapaamuotoinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAIKKIEN ROTUJEN (FCI. n virallisten) PAIMENNUSSÄÄNTÖJEN VALMISTELUTYÖ (Poissulkien BC/kelpie rodut) LAHTI (Aineiston vapaamuotoinen"

Transkriptio

1 KAIKKIEN ROTUJEN (FCI. n virallisten) PAIMENNUSSÄÄNTÖJEN VALMISTELUTYÖ (Poissulkien BC/kelpie rodut) LAHTI (Aineiston vapaamuotoinen käännöstyö) SINIKKA KUMPUSALMI KANKKUNEN Suomen suursnautserikerho, Suomen serra de airesinpaimenkoirat.

2 TYÖ MEILLÄ JA MUUALLA? TYÖSKENTELY ASENNE ROTUJEN OMINAISUUDET KILPAILUKULTTUURIEN PIKAKELAUS

3 TASAVERTAISUUDEN PERIAATE JTO ASENNEKASVATUS (ENNAKOINTI)

4 NYT / TULEVAISUUDESSA

5 LUONTAISTEN PAIMENNUSTAIPUMUSTEN TESTAUSOSIO (CANT) PAIMENNUKSEN ESIKOE PAIMENNUSKOE LUOKAT ( PERINTEINEN TYYLI) 1,2 JA3 LUOKAT (poissulkien BC/ Kelpie rodut)

6 Koe/testi/ Todistus (luonnollisesta) paimennustaipumus testistä, jakautuu kahteen osaan jotka liittyvät toisiinsa: luonnolliset taipumukset; paimennustaipumukset; (katso lisäys: testikaavake CAN T:n saavuttamiseksi) Voidaan tehdä sekä lampaiden/lammaseläinten että nautojen avulla: Suomeen tuodaan vain lammasmalli.

7 Testi on tarkoitettu/varattu vain rotukoirille jotka on rekisteröity tai rekisteröitävissä rekisteriin, jonka FCI(kansainvälinen koiranjalostusliitto) hyväksyy. (Suomessa Suomen Kennelliitto) Testiin eivät voi osallistua: koirat joilla on piilokives, aggressiiviset tai vaaralliset koirat, huonosti hoidetut/kohdellut koirat, koirat joiden omistajat on diskattu, sekä koirat jotka kuuluvat seuroihin, jotka eivät ole kennelliiton alaisia/tunnustamia. Koirat jolla on juoksut voivat osallistua, muuta ne on pidettävä erillään koko kokeen ajan ja ne suorittavat kokeen viimeisenä. Yleiset säännöt. Vain rotukoirat voivat osallistua. Koira joka on aiemmin suorittanut (6 18 kk iässä) testin hyväksytysti ei voi osallistua uudestaan.

8 1. Luonnolliset taipumukset : 1.1 Fyysinen olemus : tutkitaan koira nopealla morfologisella testillä: rakenne, lihaksisto jne., lisättynä liikeosiolla jossa pystytään arvostelemaan kokeenaikainen/työskentelyaikainen kestävyys: juoksu/liike tasaisella vauhdilla sisältäen matalia/pieniä esteitä (max 50 cm korkeita).

9 1.2 Tottelevaisuus : arvostellaan suorituksen/kokeen aikana, koira kiinni tai vapaana, ilman isäntää ja luokse kutsu: pieni toleranssi suvaitaan. Tuomari tarkkailee koiran käytöstä heti sen saapuessa. Tämän tarkastuksen jälkeen ohjaaja siirtyy kiinni olevan koiransa kanssa tuomariin päin, joka lähestyy heitä kohtisuoraan. Aloituskeskustelun aikana tuomari kiinnittää erityistä huomiota koiraan saadakseen koiraan hyväksyttävän kontaktin. Koirassa kiinnitetään huomiota seuraaviin ominaisuuksiin: sosiaalisuus, tasapaino, pelottomuus ja aggressiivisuuden puute ihmistä kohtaan.

10 1.3 Sosiaalisuus : Tarkkaavaisuuskoe ihmistä tai muita koiria kohtaan. Koira saapuu tuomarin luo kiinni pidettynä ja tämä haastattelee ohjaajaa; ohjaaja kertoo esittäytymisessä koiran nimen, iän, sukupuolen, sen mahdollisista kokemuksista paimennuksen suhteen, kasvatuksesta, elinympäristöstä. Koiran tatuointinumero tai mikrosiru tarkastetaan. Tuomari tarkkailee koiran käytöstä heti sen saapuessa.

11 Tuomari tarkkailee koiran käytöstä heti sen saapuessa. Tämän tarkastuksen jälkeen ohjaaja siirtyy kiinni olevan koiransa kanssa tuomariin päin, joka lähestyy heitä kohtisuoraan. Aloituskeskustelun aikana tuomari kiinnittää erityistä huomiota koiraan saadakseen koiraan hyväksyttävän kontaktin. Koirassa kiinnitetään huomiota seuraaviin ominaisuuksiin: sosiaalisuus, tasapaino, pelottomuus ja aggressiivisuuden puute ihmistä kohtaan.

12 Koiran normaali varuillaanolo täytyy huomioida, Arkuus ja liika välttely vähentävät pisteitä ja aggressiivisuus ovat mm. riittäviä syitä hylkäämiseen. Tuomari, ohjaaja ja koira suorittavat pienen reitin yhdessä. Tämän jälkeen koira päästetään irti ja ohjaajansa kanssa he suuntaavat ihmisjoukkoa kohti joka käyttäytyy normaalisti ja joilla on myös yksi tai kaksi koiraa osana ryhmää (ryhmän koirien passiivisuus suorittavaa koiraa kohtaan on etukäteen varmistettu). Tuomari määrittelee/arvostelee kokeessa olevan koiran käyttäytymistä kohtaamistilanteessa: aggressiivisuutta ei sallita kun isäntä ja koira liittyvät ryhmään.

13 Yleistä: testauksen kulku on hyvin pitkälti tuomarin rakennettavissa. Pääpiirteittäin osa alueet arvostellaan samankaltaisesti: ihmisryhmä (voidaan suorittaa myös esim. niin, että osallistujat asetetaan löyhästi piirin muotoon koirineen ja tarkkaillaan niiden käyttäytymistä yhtä aikaa toisiinsa nähden., suorittavan koiran pujotellessa ohjaajansa kanssa muiden lomitse.) Tuomari voi haastatellessaan ohjaajaa esim. testata koiran suhtautumista yllättävään reaktioon vaikkapa paukauttamalla käsiä yhteen (ei uhkaavasti). Alkuperäisissä säännöissä esim. häirintäryhmän joku jäsenistä voi koirakon lähestyessä tai ennen koiran siirtymistä ryhmään pudottaa vaikkapa paimensauvan maahan, kuitenkin niin että se ei ole tarkoitettu suoraksi uhkaksi koiralle. Paimenkoiraa ei testata laukauksin, mutta sen on kyettävä suhteuttamaan yllättävät ja paineistavat äänet tilanteeseen nähden ilman että se aiheuttaa esim. pelko tai aggressiivisuusreaktioita.

14 1.4 Asenne: Koira epätavallisessa tilanteessa (poissulkien pyssyn paukahdus). Arvioidaan seuraavalla tavalla: esineen pudottaminen, erilaiset äänet: isäntä komentaa/laitta koiran maahan 4 5 metrin päähän ryhmästä johon hän liittyy takaisin Jokin henkilö ryhmästä ilman mitään uhkailua tai sitä edeltävää provosointia pudottaa kepin tai sauvan, voidakseen nähdä koiran reaktion: kiinnostuksen puute, yllättyneisyys, agresiivisuus, pelko, pakeneminen paikalta

15 2. Paimennustaipumus: Ennen kuin koirakko saapuu paimennustaipumustestin aloitukseen ohjaaja kutsutaan tuomarin toimesta kuljettamaan kytkettynä koepaikan suuntaan ja tekee siellä pienen tutustumiskierroksen. Tällä lähestymisellä isäntä auttaa koiraansa havaitsemaan eläimet, ja samalla rauhallisesti kannustaa, motivoi sitä. Jo tällähetkelläkoiran käytös informoi tuomaria.

16 2.1 Kiinnostus laumaan : Kiinni oleva koira tuodaan kokeen aloituspaikkaan, n. 50 metrin päähän laumasta ja koira lasketaan irti, arvioidaan välimatkaa mistä koira ilman käskyä ilmaisee kiinnostuksen laumaa kohtaan.

17 2.2 laumaan lähestyminen Tuomarilta luvan saatuaan isäntä suuntaa hitain askelin aitausta kohti, jossa eläimet ovat, antamatta koiralle mitään käskyä. Koiran käytös arvostellaan kiinnostuksen tai kiinnostuksen puutteella eläimiin lähestymisen aikana ja merkillepannaan sen reaktioita kun koira on eläinten lähellä. Huomioitavia osa alueita ovat mm. innostus, kiinnostuksen puute, leikki, pelko, pakeneminen, aggressiivisuus

18 2.3 Lauman kohtaaminen Jos koira onnistuu hyväksyttävästi lauman lähestymisessä se voidaan päästää eläinten luo aitauksen sisäpuolella. Aluksi koira pidetään kiinni ja vasta sitten vapaana jotta voidaan arvostella sen rohkeutta, kykyä ottaa lauma haltuun ja sijoittua oikein laumaan nähden. Tämän kokeen aikana, tuomari voi, jos huomaa sen välttämättömäksi, liikuttaa eläimiä, saadakseen koiran reagoimaan. Ensimmäisestä koiran aggressiivisen tai paniikinomaisen pelon merkistä koe keskeytetään. Pelon ollessa kyseessä isäntä saa rauhoittaa koiraa ennen poistumista.

19 TARKENNUKSIA, SELITYKSIÄ: Koiran reaktiot koko testauksen aikana annettuihin tehtäviin ovat seurausta toisaalta sen vaistomaisesta toiminnasta ja toisaalta sen mahdollisuuksista sopeutua uusiin tilanteisiin. Näistä muodostuvat sen mahdollisuudet paimentamiseen ja kasvatukselliset/ koulutus ominaisuudet.

20 IKÄ: Luontaiset vaistot ovat olemassa ilman aiempaa oppimista ja ne kuuluvat koiran perinnöllisiin ominaisuuksiin kuten ruumiinrakennekin. Koiran reaktiot tämän testin osa alueissa ja sen sisältämissä kiihokkeissa ovat tulosta sen vieteistä ja koulutettavuusominaisuuksista, kouluttamisesta ja iästä. Ajanjakso 6 18 kuukauden välillä: koiranpentu on ohittanut varhaisen nuoruutensa eikä se ole vielä hämmentynyt elämänkokemuksen /kasvatuksen seurauksena. Voidaan ajatella, että ennen 18 kk ikää tapahtunut kouluttaminen ei vielä vaikuta liiallisesti tuloksiin eivätkä hankitut reaktiot/käyttäytymismallit ole vielä ehtineet hillitä/tukahduttaa luonnollisia reaktioita.

21 SUKUPUOLI: Vaikka tämä ei ole ehdoton sääntö, urosten luonteenpiirteet ovat usein vakuuttavammat ja vahvemmat kuin narttujen. Arvostelussa tulee erottaa hieno raja käyttäytymisestä, epäluuloisuuden ja pelon kuin myös järkkymättömyyden ja aggressiivisuuden välillä.

22 YMPÄRISTÖ: Koiran elämänkokemukset voivat suosia sen luonnollisten vaistojen esilletuloa tai ehkäistä niitä; asuminen perheessä tai koiratarhassa, yksin tai osana laumaa, kaupungissa tai maalla, paimennettavien eläinten piirissä tai ilman kokemuksia paimennettavista eläimistä.

23 LAADULLISET VAATIMUKSET: Arvioinnin vaikeutena on perinnöllisten mahdollisuuksien paljastaminen/löytäminen eri ominaisuuksia testattaessa ja juuri tämä perinnöllisten mahdollisuuksien tuntemus ohjaa siitoseläinten valintaa ja jalostuksen suuntaa.

24 KOIRAN ARVIOIMINEN: Hyväksytty/läpäisty Koira on suorittanut luontaisia paimennustaipumuksia arvioivan testin hyväksytysti osoittaen kokeen aikana vaistomaisesti kiinnostusta laumaan, hakeutunut oikeaan asemaan liikuttaakseen ja hallitakseen laumaa, eikä ole osoittanut pelkoa eikä aggressiivisuutta. Uudelleentestauksen suositus: Jos koira ei osoita mielenkiintoa laumaa kohtaan tai osoittaa vähäistä mielenkiintoa ja jos se nuoren ikänsä vuoksi on enemmän kiinnostunut leikkimisestä kuin lauman lähestymisestä. voidaan uudelleentestausta suositella tehtäväksi myöhemmin uudestaan.

25 Ei hyväksytty: Jos koiran reaktiot eri ärsykkeisiin ja testeihin ovat paljastaneet luonteen, joka ei sovellu lauman kanssa työtä tekevälle koiralle. Jos koira ei ole maltillinen, se ei välttämättä, etteikö sitä voisi käyttää lauman paimentamiseen, vaan sitä että koepäivänä esitetyt luonnolliset ominaisuudet eivät ole tulleet esille käyttäytymisen perusteella. Tällainen koira voidaan ilmoittaa kokeeseen myöhemmin tai erityisen koulutuksen avulla se voi täysin täyttää tehtävänsä paimenkoirana.

26 PAIMENNUKSEN ESIKOE SÄÄNNÖT (FCI,TRADITIONAL HERDING) Esikokeen tarkoituksena on arvioida koirien paimennustaipumuksia; työskentelyasennetta, tottelevaisuutta, oma-aloitteisuutta ja herkkyyttä niin laumaan kuin ohjaukseenkin nähden. Testi voidaan suorittaa FCI: n paimenkoiraryhmiin kuuluville roduille. Sen tavoitteena on toimia esikokeena traditional herding -perinteinen paimennuskoe-kilpailuluokkiin osallistumisoikeuden saavuttamiseksi.

27 YLEISTÄ: a) Koe on avoin vähintään vuoden ikäisille FCI:n lammas- ja karjakoirarotuihin kuuluville koirille, poissulkien Border Collie ja Kelpie- rodut. Kivesvikaiset ja sairaat koirat eivät voi osallistua. Juoksuiset nartut saavat osallistua, mutta testialueella ne pidetään erillään ja voivat osallistua viimeisenä. b)lauman on muodostuttava vähintään 10 lampaasta ja ryhmä vaihdetaan jokaisen testauksen jälkeen. Lampaat tulee valita siten, että jokainen testattava saa tasavertaiset lähtökohdat toisiinsa nähden. Lampaiden tulee olla valikoidut samasta laumasta ja olla samantyyppisiä. Karitsoiden tulee olla vieroitettuja. Radan/Koetilanteen tulee olla suunniteltu ja rakennettu siten, että ohjaajalla on mahdollisuus työskennellä testauksen aikana oikein: -aita tai pyöröhäkki (minimikoko määriteltävä sääntöihin) -hallinta/ohjaaminen /kuljetus -laiduntaminen rajatulla alueella (merkatun laidunalueen sijainnin aitauksesta tulee olla vähintään 75 m).

28 Esikoe voidaan suorittaa kansallisen kennelorganisaation alaisen, paimenkoiraryhmään kuuluvan yhdistyksen toimesta. Arvostelevan tuomarin tulee omata viralliset tuomarioikeudet vähintään oman maansa kennelorganisaatiossa. Tuomarin tulee kontrolloida testattavien koirien käyttäytymistä koko kokeen arvostelun ja suorittamisen ajan. Tämä FCI:n paimennuksen esikoe on tunnustettu ja hyväksytty kaikissa FCI:n jäsenmaissa tai sopimuskumppanimaissa. Tämä FCI:n paimennuksen esikokeen hyväksytty suorittaminen antaa koiralle Kansainväliseen Muotovalion arvoon tarvittavan käyttötuloksen. Esikokeen suorittaneet koirat voivat kilpailla käyttöluokassa FCI:n kansainvälisissä näyttelyissä.

29 20p OSA-ALUEET: 1.Häkitys tai lammasaitaus -häkistäotto (10) -uudelleenhäkitys (10) maks 2.Siirto/kuljetus ja ohjaaminen -lauman kattaminen/hallinta (20) -1 pysähdys (10) maks 30 p 3.Laidunnus -laidunnus 15x15 alueella maks 20 p Käyttäytyminen lampaita kohtaan,herkkyys,aktiivisuus 20 p Tottelevaisuus 10p PISTEET YHT 100 P, hyväksyttyyn suoritukseen saatava vähintään 60 %pisteistä Tulokset tulee merkitä koiran kilpailukirjaan tai ajantasaiseen dokumenttiin (esim. Esikokeen suoritustodistus).

30 HYVÄKSYTTY TULOS: 90 pistettä tai yli EXCELLENT (EXC) ERINOMAINEN 80 pistettä mutta vähemmän kuin 90 VERY GOOD (VG) ERITTÄIN HYVÄ 70 pistettä mutta vähemmän kuin 80 GOOD (G) HYVÄ 60 pistettä mutta vähemmän kuin 70 SUFFICIENT (SUF) TYYDYTTÄVÄ Alle 60 pistettä INSUFFICIENT EI HYVÄKSYTTY Jokaisella maalla on oma Paimennuksen esikokeen-diplomi.

31 Käyttäytymistesti: Tuomari voi itse päättää miten testi suoritetaan. Koira testataan luontaisen käyttäytymisen perusteella. Koiraa kohti ei saa hyökätä eikä sitä saa stressata testin aikana tarpeettomasti. Testi voidaan suorittaa esimerkiksi siten, että ohjaaja kuljettaa koiraa hihnassa pienen henkilöryhmän läpi tuomarin puhutellessa ohjaajaa ja koiraa. Toinen osa testausta on koiran mikrosirun tai tatuoinnin tarkastaminen. Koiran tulee käyttäytyä luontevasti ja avoimesti. Arka tai aggressiivinen koira hylätään. Pieni pidättyvyys on hyväksyttävää.

32 Häkki tai lammasaitaus: Poisotto: Tuomarin luvalla ohjaaja avaa aitauksen koiran siirtymiseksi sisäpuolelle (ohjaaja valitsee itse meneekö koiran mukaan vai ei). Tarkoituksena on ottaa lauma ulos aitauksesta. Koiran tulee hyväksyttyyn suoritukseen yltääkseen työskennellä aktiivisesti ohjaajan käskyjen mukaan. Poisoton tulee sujua rauhallisesti ja lauman haltuunoton on oltava välitöntä. Tuomari arvioi koiran käyttäytymistä suhteessa laumaan, sen rauhallisuutta ja varmuutta. Uudelleenhäkitys: Sen tulee tapahtua koiran aktiivisen työskentelyn seurauksena, ohjaajan hallinnassa, käskyjä noudattaen. Sen tulee olla rauhallista ilman tungeksimista ja painetta. Aitauksen läheisyydessä lauma tulee pysäyttää aloilleen koiran toimesta,siksi aikaa että ohjaaja voi avata rauhassa portin.

33 Kuljetus/ohjaaminen: a) Poisoton jälkeen lauma siirretään laidunalueelle. Laidunalueen etäisyyden häkkiin tulee olla vähintään 75 m ja ohjaajan tulee käyttää kuviteltua polkua tai tietä kuljettamiseen. Tuomari tarkkailee suoritusta ja lauman käyttäytymistä koko kuljetuksen ajan. Pääpaino on koiran kyvyssä ohjata ja hallita laumaa kuljetuksen ajan. b) Laidunnus: Osa-alue käsittää lauman laidunnuksen, neliön tai suorakaiteen luontaisella laidunalueella tai väliaikaisella laitumella jonka rajat on merkitty neljältä kulmalta tai etureunan matkalta, alueen koko on 15 x 15 metriä. Tuomari tarkkailee ohjaajan toimintaa, koiran sijoittumista suhteessa laumaan ja koiran kykyä tuoda lauma alueelle ja pitää se paikoillaan rauhallisesti, tehokkaasti ja omaaloitteisesti. c) Pysäytys: koiran tulee olla kykenevä pysäyttämään lauma. tarvittaessa Osio voidaan suorittaa kun ohjaaja tuo lauman takaisin laidunnusalueelta ja siirtyy uudelleenhäkitykseen. Tuomari määrittelee pysäytyspisteen.

34 Toimintatavat: a) Käskyt: voidaan antaa äänellä, eleillä tai pillillä ja niillä on suuri merkitys koiran käyttäytymiseen ja toiminnan laatuun. b) Tottelevaisuus: Tulee olla välitöntä, täydellistä ja tehokasta: tottelevaisuuden laatu heijastuu suoraan lauman kontrollointiin. c) Aktiivisuus- oma-aloitteisuus ja herkkyys (laumaa kohtaan): Tuomari arvioi koiran kykyä ohjata, pysäyttää tai liikuttaa laumaa, pysäyttää karkulaiset ohjaajan ohjauksen mukaan sen perusteella mitä koiran luontainen oma-aloitteisuus ja taipumukset sallivat. Koiran paineenkäyttö laumaa kohtaan on erityisen tarkastelun kohteena. Kontrollin säilyttämiseksi sen on pysyttävä siistinä ja reiluna. Tässä tarkkaillaan myös ohjaajan tilannetajua sekä paimennettavien eläinten lajityypillisen käyttäytymisen tuntemusta koiran oikein ohjaamiseksi.

35 Kansainväliset lammaspaimennuskilpailusäännöt FCI traditiona style/perinteinen tyyli (poissuljettuna Border Collie/Kelpie)

36 ESITTELY: Paimennuskilpailujen tarkoituksena on testata koiran kykyä selviytyä jokapäiväisessä paimennustyössä vaihtelevista olosuhteista ja tehtävistä kuten häkittämisestä, kuljetuksesta, eläinryhmän laidunnuksesta, kuljetuksen aikana kohdattavasta liikenteestä/esteistä ja lauman pysäyttämisestä hallitusti. Näitä kaikkia paimen voi tarvita päivittäisissä työtehtävissään. Lähtökohtaisesti tulee korostaa eläinten hyvää, oikeudenmukaista ja stressaamattatonta kohtelua, reilua kilpailuhenkisyyttä ja turvata ja ylläpitää roduissa parhaita mahdollisia käyttölinjoja. Huomioon ottaen vaikeudet löytää ideaaleja olosuhteita tai ideaaleja lampaita sallitaan joustavuutta esimerkiksi etäisyyksissä ja lammasmäärissä joita käytetään 1,2ja 3-kisaluokissa. Ennen kuin koira voi kilpailla kisaluokissa, on sen läpäistävä FCI:n Perinteisen tyylin paimennustesti. Kansainväliset kilpailut järjestetään näiden sääntöjen mukaan.

37 YLEISET OLOSUHTEET: Järjestö/Yhdistys: Järjestävän yhdistyksen tulee olla kansallisen paimenkoiraryhmän alainen, jonka taas puolestaan on oltava FCI:n alaisen kennelorganisaation jäsen. Järjestämiseen tarvitaan laajoja, vaihtelevia maa-alueita. Kisaradat perustetaan siten, että niillä työskentely on mahdollisimman sujuvaa ja todentuntuista.

38 KISAKOMITEA: Järjestävä organisaatio jokaisessa paikallisessa, kansallisessa tai kansainvälisessä kilpailussa toimii oman kansallisen paimenkoiraryhmänsä vastuunalaisena, joka puolestaan on suoraan vastuussa/jolla on suostumus/ lupa järjestää kilpailut FCI:n alaiselta katto-organisaatiolta (Kennelliitto). Tämä kisakomitea, oman rotuyhdistyksensä suostumuksella, päättää kisaan osallistuvien koirien määrän luokkakohtaisesti, kisamaksujen suuruuden ja kilpailujen palkinnot. Lammaspaimennuskilpailut tulee järjestää puhtaalla ja suljetulla laidunalueella (luontaiset rajat, pysyvät aidat tai joustavat ja siirrettävät aitaukset) jotka tarjoavat turvalliset kilpailuolosuhteet niin lampaille kuin yleisölle ja koirille. Järjestävä kisaorganisaatio on vastuussa:

39 -hankkimaan paikalle tarpeeksi avustajia eri tehtäviin -lähettämään tuomareille ja kilpailijoille kisaohjelman mahdollisimman aikaisessa vaiheessa -valmistelemaan arvostelukaavakkeet ja hankkimaan avustajat (sihteerit) tuomarille -rakentamaan kisaradat ja valvomaan kilpailun sujumista koko kilpailun ajan -valvomaan eläinten, niin lampaiden kuin kilpailevien koirien,hyvinvointia koko kilpailun ajan -tarkastamaan kilpailijoiden ja koirien osallistumisoikeuden kisaluokkiin (rokotukset jne.) -pitämään asiaankuulumattomat koirat poissa radalta ennen ja jälkeen kilpailun -toimittamaan kilpailijoille arvostelukaavakkeet täydellisinä ja allekirjoitettuina. Järjestävän organisaation tulee valita ratamestari joka on vastuussa kaikista kisan aikana rataan liittyvistä asioista. Ratamestarin tulee olla paikan päällä koko kilpailun ajan.

40 LAMPAAT: Kaikkiin luokkiin tulee valita lampaat jotka takaavat jokaiselle kilpailijalle mahdollisimman yhtenäiset kilpailuolosuhteet. Lampaiden tulee olla samasta laumasta valittuja, samantyyppisiä eläimiä. Lampaiden tulee olla hyvin koirattuja, hyväkuntoisia ja sopivan ikäisiä ja kokoisia. Karitsoiden tulee olla vieroitettuja. Lauma koostuu vähintään 15 eläimestä. Suurempia laumoja (80 saakka) tulee suosia, koska ne mahdollistavat parhaat olosuhteet onnistumiselle. Lampaita tulee olla tarpeeksi. Järjestäjien tulee huomioida lammasmäärän riittävyys, jotta yksittäiset eläimet eivät altistuisi liian suurelle stressille. Yhtä lammasta ei tulisi käyttää useammalle kuin :kahdelle koiralle luokkaa 3 ajatellen, :kolmea kertaa luokkaa 2 ajatellen ja :maksimissaan 4 kertaa luokkaa 1 ajatellen. Lampaat tulee kuljettaa radan alkuun jokaiselle kilpailevalle koiralle samalla tavalla, rauhallisesti.

41 KOIRAT: Kisaoikeus on vähintään yhden vuoden ikäiselle, fyysisesti terveelle koiralla ohjaajineen. Juoksuiset nartut kilpailevat viimeisenä. Paimennuskilpailu on avoin kaikille paimenroduille FCI:n 1,2 ja 5 ryhmistä, jotka ovat kykeneviä suoriutumaan radasta. Kisaoikeutta ei ole Border Colliella eikä Kelpieillä. Koirien tulee olla FCI rekisteröityjä. Kaikki tulokset merkataan kilpailukirjaan tai rekisterikirjaan. Koirien mikrosirut tai tatuoinnit tarkastetaan. Kantavat tai imettävät nartut, tartuntatautiset tai toipilaat on pidettävä poissa kilpailualueelta. Juoksuisen nartun omistajan tulee ilmoittaa järjestäjille ennen kilpailun alkua, jotta koira voidaan siirtää viimeiseksi. Juoksuinen narttu kutsutaan paikalle kun muut kilpailijat ovat suorittaneet ratansa eikä sitä saa tuoda alueelle aikaisemmin häiritsemään muita. Kilpailevien koirien varustukset eivät saa haitata kisasuoritusta tai vaarantaa sen tai lauman terveyttä (huomioitava valjaat, pannat tms.)

42 KILPAILIJAT: Kuka tahansa omistaja/ohjaaja saa kilpailla useammalla koiralla luokissa 1,2,3. Ohjaajan tulee olla valmiina omalla lähtövuorollaan ratatuomarin kutsuessa. Ellei näin ole, kilpailuvuoro peruuntuu tai lähtö hylätään. Kilpailijoiden tulee ymmärtää että kisaohjelman sujuva läpivieminen ei tarkoita sitä, että aikataulutus olisi ennustettavissa mikäli kilpailijoita joudutaan huutelemaan paikalle. Siksi kilpailujen sujumisen kannalta on tärkeää oman lähtövuoron seuraaminen ja ajoissa valmiina oleminen. Kilpailijan aloitettua oman suorituksensa, myös hänen työskentelynsä on tuomarin arvioitavissa ja hänen oletetaan suorittavan rata täsmällisesti sääntöjen mukaan. Ennen kilpailun alkamista ratamestari käy läpi radan kilpailijoiden kanssa ja kertoo heille kaikki yksityiskohdat joilla on merkitystä radan/kilpailun kulkuun ja suorittamiseen. Kaikki rataa ja kilpailua koskevat kysymykset ja selvennykset kilpailijoiden tulee kysyä yhtä aikaa tässä informaatiotilanteessa. Kilpailun aikana ohjaaja ei saa pyytää/kysyä apua keneltäkään. Kaikki kilpailijat jotka saavat ulkopuolista avustamista, hylätään.

43 Ne kilpailijat jotka eivät käyttäydy tai työskentele sääntöjen mukaisesti kisaradalla tai sen ulkopuolella, kunnioittaen järjestävää organisaatiota tai tuomaria, joutuvat kurinpitomenettelyn alaiseksi. Näitä kurinpitotoimia voivat olla mm. a) päivän kilpailuoikeuden evääminen b) päivän aikana saavutettujen tulosten tai palkinojen evääminen/peruuttaminen c) kilpailuoikeuden evääminen järjestävässä maassa järjestävän organisaation päätöksellä sopivaksi katsotuksi ajanjaksoksi d) jokin muu järjestävän organisaation päättämä rangaistus Ohjaajat voivat tutustua rataan ennen kilpailun alkamista ilman koiria. Osallistujien tulee pitää koirat kytkettynä/kontrolloituna koko kilpailun ajan. Kuka tahansa ohjaaja jonka koira häiritsee toisen suoritusta hylätään ja poistetaan paikalta. Häiritty ohjaaja koirineen saa uusintamahdollisuuden tuomarin luvalla. Tuomarin valinnan perusteella kyseessä on joko koko radan uusiminen tai osa-alueen radasta.

44 Jos kyseessä on osittainen uusiminen, siihen saakka radalta jo kerätyt pisteet ovat voimassa. Kuka tahansa ohjaaja joka hylätään aiheuttamansa häirinnän vuoksi, menettää kaikki pisteensä. Jos ohjaaja menettää yhden tai useamman lampaan radalla, kisa keskeytetään. Kilpailuilmoittautumiset tehdään koiran omistajan nimissä. Koiraa voi kilpailuissa ohjata myös eri ohjaaja.ohjaajan tulee kuitenkin olla FCI:n alaisen jäsenyhdistyksen jäsen. Kun ohjaaja nimetään ilmoittautumiskaavakkeeseen, on myös koiran virallisen omistajan allekirjoitettava kaavake ja liitettävä osoitteensa mukaan.

45 HYVÄKSYTYT TULOKSET: Luokkien suorittaminen hyväksytysti vaatii, että pisteitä on ansaittu seuraavalla tavalla. (minimipisteet hyväksyttyyn tulokseen enemmän tai yhteensä 70% maksimituloksesta) Ensimmäisellä kerralla enemmän tai tasan 70% maksimista, koira voi siirtyä suoraan seuraavaan, ylempään kisaluokkaan Kolmen samassa luokassa kilpaillun kerran ja hyväksytyn (enemmän tai tasan 70% maksimituloksesta) tuloksen jälkeen koiran ON SIIRRYTTÄVÄ seuraavaan luokkaan. Alempiin luokkiin palaaminen ei ole sallittua. Kaikki kilpailijoille jaettavat arvostelukaavakkeet tulee olla täydellisiä, tuomarin allekirjoittamia ja sisältää seuraavat tiedot.

46 Erinomainen,Excellent (EXC) ----= tasan tai enemmän kuin 80% maksimipisteistä Erittäin hyvä, Very Good (VG)---=tasan 70% mutta alle 80% maksimipisteistä Hyvä,Good (G) tasan 60% mutta alle 70% maksimipisteistä Hylätty,Non-qualifying----vähemmän kuin 60 % maksimipisteistä

47 VALITTAMINEN: Kaikki tuomarin päätökset jotka koskevat koirien meriittejä, sijoittamista, pisteytystä, ovat lopullisia mikäli tuomari on työssään noudattanut annettuja arvosteluohjeita ja sääntöjä. Valitukset koskien tuloksia tai kilpailujen kulkua, rataa, tulee tehdä välittömästi kilpailun jälkeen järjestävälle organisaatiolle 50 euron takuumaksun kera. Mikäli valitus katsotaan aiheettomaksi, takuumaksu jää järjestävälle organisaatiolle. Jos valitukseen katsotaan olevan aiheellinen, takuumaksu palautetaan. Valituskäytännön mukaan tuomari ja järjestävät kokouksen, jossa asia käsitellään puolueettomasti ja mahdollisuuksien mukaan sovitellaan. Kokouksessa tehtävä päätös on pysyvä ja lopullinen.

48 HYLKÄÄMINEN Epäurheilijamaisesta käytöksestä, paimennettavien eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi, voidaan ohjaaja pyytää kutsumaan koira pois kesken suorituksen. Suoritus hylätään välittömästi mikäli koira ei ole ohjaajan hallinnassa tai puree eläimiä. Tilanteessa jossa koira kohtaa hankalan, useaan kertaan päällekäyvän lampaan, tuomari voi sallia koiralta yhden puolustavan painetta lisäävän eleen jonka jälkeen tilanteen tulee jatkua hallinnassa normaalisti. Korostettakoon, että ele ei saa olla vahingoittava, pureva eikä kiinnijäävä mikäli se tulkitaan tällaiseksi, on tuomarin hylättävä suoritus välittömästi. Humalainen tai huumausaineiden alainen ohjaaja hylätään välittömästi. Mikäli kisassa käytettävät lampaat eivät ole paimennettavissa, tuomari yhdessä ratamestarin kanssa voi antaa yhteisellä päätöksellä kilpailijalle uusinnan uudella ryhmällä.

49 UUSINTALÄHTÖ: Tuomari voi missä tahansa radan vaiheessa pyytää ratamestaria keskeyttämään koiran ja määrätä uusinnan joko koko radalle tai jollekin radan osa- alueista mikäli tilanne niin vaatii. Tämä on yksinomaan tuomarin päätäntävallassa. Osittaisen uusinnan tullessa kyseeseen, siihen saakka kerätyt/ansaitut pisteet pysyvät voimassa. TUOMARIT: Järjestävä organisaatio kutsuu tuomarit tehtäväänsä kokemuksen ja tuomarioikeuksien mukaan. Tuomarien tulee olla kansallisen koirajärjestön hyväksymiä ja tunnustamia.

50 KILPAILUOSIOT: A) Aitaus/häkki B) Ohitukset C) Kuljetus/ohjaaminen D) Pysähdykset E) Toimintatapojen arviointi

51 A) AITAUS,HÄKKI Tuomari arvioi poisottoa ja uudelleenhäkitystä aitauksessa, niiden verrannollista vaikeusastetta kahden suorituksen välillä. Arvio perustuu ohjaajan toimintoihin, mm. valittuun sijoittumiseen, reitteihin, toimintaalueeseen. Tuomari pyrkii vertailemaan arvosteltavien osa-alueiden painoarvoja toisiinsa nähden: poisotto, uudelleenhäkitys, vartioiminen, ohjaajan kulkutien ja toimintojen suojaaminen ja hyppy / aidan ali kulkeminen (alle X säkäkorkeus?)

52 POIS OTTO: Tuomarin merkin jälkeen ohjaaja saa avata häkin koiralle ja ohjata tämä sisään. Ohjaaja voi halutessaan mennä koiran mukaan, tavoitteena on ohjata lauma hallitusti ulos häkistä. Poisotto on suoritettu mikäli koira työskentelee aktiivisesti käskyjen mukaan. Sen tulisi sujua rauhallisesti ja lauman haltuunoton tulee tapahtua välittömästi. Tuomari arvioi koiran käyttäytymistä suhteessa laumaan, sen rauhallisuutta ja itsevarmuutta

53 UUDELLEENHÄKITYS: Osa-alueen tulisi tapahtua aktiivisen työn tuloksena, koiran työskennellessä käskyjen mukaan. Sen tulee sujua rauhallisesti, eläimiä turhaan painostamatta. Häkin/aitauksen luona koiran tulee pitää laumaa koossa, paikoillaan ohjaajan avatessa porttia.

54 VARTIOIMINEN ja HYPPY: Ennen lauman poisottoa häkistä tai kun lauma on uudelleenhäkitetty ja häkin ovi on suljettu, ohjaajan toiminta simuloi ruokintaa tai aitauksen ympäri kulkemista (sisäpuolella). Koira avaa ja turvaa kulkureittiä ohjaajan ja lauman välillä. Ensimmäiseksi tai ennen tämän tehtävän suorittamista loppuun, ohjaajan poispääsyn turvaamiseksi/tien vapauttamiseksi ulos häkistä, koira asetetaan lauman ja portin väliin. Ohjaaja astuu ulos portista ja jättää koiran pitämään sen vapaana mahdollisesti ulospyrkivien eläinten varalta. Kun portti on suljettu koira sisäpuolellaan, ohjaaja kutsuu koiraa jonka on hypättävä portin tai aidan ylitse ja palattava paikoilleen ohjaajan viereen. Pienet rodut voivat suorittaa osion kulkemalla käskystä aidan / portin alitse.

55 B) OHITUKSET: Radan tulee sisältää ainakin kaksi vaativaa ohitusosiota, jopa kolme, niin luontevaa kuin mahdollista. Ohitukset voivat olla esimerkiksi kujanomainen kapea ohitus, aitausten tai kahden pellon väliin syntyvän kujanteen läpivieminen tai sillan ylitys tai erotteluaitaus. Tuomariston tulee jakaa pisteitä tässä osiossa vaikeusasteen ja osioiden lukumäärän mukaan, huomioon ottaen lähestymistapa, ohjaajan sijoittuminen, koiran toiminnot, kuten myös lauman kontrollointi ja yleinen hallussapito ja lauman rauhallisuus sen poistuessa eri osa-alueista. Osioihin saapumisen tulisi sujua koiralta erityisen rauhallisesti ja varmasti. Jos on kysymyksessä sillan ylitys, koiran ja ohjaajan tulee molempien ylittää silta rataa jatkaakseen. Vaikka kysymyksessä olisi keinotekoinen, maan päälle rakennettu silta, sen on tarkoitus havainnollistaa todellista estettä (jokea, ojaa, rotkoa) jota ei muuten voi ohittaa /ylittää kuin kulkemalla sen ylitse. Jos kysymyksessä on erotteluaitaus, on koiran kuljettava sen läpi lauman mukana ilman ohjaajaa. Muissa tapauksissa ohjaaja asettaa itsensä sopivaan paikkaan kyseisen tehtävän suorittamisen ja ohjauksen sujumista ajatellen. Tehtävän kiertäminen tai ohittaminen tarkoittaa pisteiden menettämistä kyseisestä osaalueesta. Uudelleen yrittämistä ei sallita.

56 C) KULJETUS,OHJAAMINEN LAIDUNNUS: Osa-alue koostuu lauman alueelle viemisestä, itse laidunnuksesta, joko nelikulmaisella tai suorakulmaisella luontaisella pysyvällä laitumella tai väliaikaisella laidunalueella. Alueen rajat on merkattu maahan neljällä lipulla hyväksytyn alueen kulmissa tai etureunaa pitkin. (alueen koko väh. 15x 15 m) Tuomaristo arvio toimintojen ohjausta, koiran sijoittumista laumaan nähden ja sen kykyä kuljettaa lauma laidunnusalueelle ja säilyttää se paikoillaan rauhallisesti, eläimiä häiritsemättä mutta silti tehokkaasti. Laidunnuksen aikaraja on tuomarin harkinnan varassa.

57 LAUMAN PITÄMINEN HALLUSSA JA LAMPAAN KIINNIOTTO: Kun lauma on liikkumaton ja rauhallinen merkatulla alueella, ohjaaja ottaa kiinni ennalta merkatun lampaan ja hyväksyttää sen tuomarilla. Koko kiinnioton ajan koiran tulee huolehtia lauman pysymisestä merkatulla alueella, mikäli mahdollista tehden sen omin vaistoin ja taidoin, sopivalla intensiivisyydellä.

58 OHITTAVA AJONEUVO: Tämä voidaan suorittaa oikealla maantieosuudella tai simuloida se oikeaan verrattavissa olevalle tieosuudelle. Tieosuus tulee olla selkeästi merkattuna, mielellään reunustettuna, jotta lauma voi nojata turvallisesti tien reunaan ohitus tilanteessa. Jos on kysymyksessä oikea tie, jossa liikennettä voidaan valvoa mutta ei jatkuvasti keskeyttää tai pysäyttää, keskimääräisestä liikennöinnistä on pidettävä kirjaa vaativuusasteen pisteyttämistä varten. Ohittava ajoneuvo voi olla esimerkiksi auto, mopo, mönkijä.

59 LAUMAN LIIKE: Tuomaristo arvio lauman liikkumista koko kuljetuksen ajan. Koiran kyky ohjata laumaa kahden esteen/elementin välillä, määrättyä kurssia noudattaen, huomioidaan pisteytyksessä liikuttujen pätkien vaikeusasteen ja määrän mukaan.

60 D.PYSÄYTYKSET Koiran tulee pystyä tarvittaessa pysäyttämään lauma kaikissa tilanteissa. Radan tulee sisältää vähintään kaksi pysäytystä, jotka on määritelty mahdollisimman luonteviin kohtiin reitin varrelle; kuja, tie, risteys jne. Tuomari määrittelee pisteet pysäytyksen vaativuuden/vaikeusasteen mukaan. Lauman pysäyttäminen on erittäin tärkeä taito ja se tulisi tehdä, ei ohjaajan vaan koiran, lauman eteentulemisen aktiivisen työn tuloksena. Kun lauma on pysähtynyt ja ohjaaja arvioi, että eteenpäin jatkaminen on turvallista, liikkeellelähdön tulee olla melko nopeaa ja koiran kiertää reippaasti takaisin lauman taakse painamaan se vauhtiin tai ainakin varmistamaan sivulle lauman koossapysymisen ja liikkeellelähdön. Turhaa painostusta ei lähtötilanteissa sallita. Mikäli pysäytystä ei suoriteta, osa-alueesta ei saa pisteitä. Pysäytystä ei saa yrittää uudestaan.

61 E. TOIMINTATAVAT Koiran ja ohjaajan yleisiä toimintatapoja ja niiden mielekkyyttä tilannekohtaisesti arvostellaan koko kisasuorituksen ajan ja niiden painopisteet jaetaan kolmeen osaalueeseen: a) Käskyt voidaan antaa puheella, elein tai pillillä ja niillä on suuri merkitys koiran käyttäytymiseen ja sen toimintoihin. Tuomaristo arvioi sanastoa, selkeyttä, voimaa ja äänenpainoja, käskyjen määrää. Turhat käskyt tai koiran toistuva käskyjen noudattamatta jättäminen ovat rangaistavia asioita ja huomioitavaa on, että jokainen pillin vihellys on käsky sen sävystä huolimatta ja jokaiseen käskyyn liitetyn pillin äänen tulisi pysyä samana. b) Tottelevaisuus,kuuliaisuus. Tämän tulee olla ripeää, välitöntä, täydellistä ja tehokasta. Tottelevaisuus on suoraan verrannollinen hyvään lauman toimintojen kontrollointiin. c) Aktivisuus, intensiivisyys, herkkyys, asenne laumaa kohtaan, yleinen käyttäytyminen: tuomaristo arvioi koiran kykyä koota, ohjata, pysäyttää tai kuljettaa laumaa ohjaajan vaatimusten mukaan kuin myös sen omaa ajattelua ja hoksottimia; pysäytyksissä tai lauman hallussapidossa paikoillaan ja uudelleenkokoamisessa. Koiran käyttäytyminen vieraita ihmisiä kohtaan merkillepannaan sen tulee olla luontevaa, ei arkaa eikä aggressiivista. Pieni pidättyväisyys on paimenkoiralle hyväksyttyä.

62 Koiran ei tule purra eläimiä missään tilanteessa ja kaikki karkeus ja brutaalius laumaa kohtaan on moninkertaisesti rangaistavaa. Pieni uhkaus ele on sallittua vain paineenlisäämiseksi ääritilanteissa. Jatkuvat hyökkäilyt ja arvaamattomat hampaankäyttämiset ja puremiset aiheuttavat välittömän hylkäämisen. Koiran ei pidä vaarantaa eläinten turvallisuutta.

63 YHTEENVETO LUOKKA 3 (AIKARAJA 35 MIN) 1) Häkki 25 p 2) Ohitus 25 p (2 tai 3+silta) 3)Kuljetus/ohjaaminen 50p Laidunnus, hallussapito, kiinniotto, liikenne 4)Pysäytykset ( 2 pysäytystä) 20 p 5)Toimintatavat 30 p Yht 150 p Minimi 105 p

64 LUOKKA 2 (AIKARAJA NOIN 30 MIN) 1)Häkki 25p 2) Ohitus 15 p (1 tai 2+silta) 3) Kuljetus/ohjaaminen 20p Laidunnus, hallussapito, kiinniotto 4)Pysäytys 10 p 5) Toimintatavat 30 p Maksimi 100 p Minimi 70 pistettä

65 LUOKKA 1 (AIKARAJA 25MINUUTTIA) 1) Häkki 25p 2) Ei ohituksia 3) Kuljetus/ohjaaminen Laidunnus, hallussapito, kiinniotto 20 p 4) Ei pysäytyksiä 5) Toimintatavat 30 p Maksimi 75 p Mimimi 52,5 pistettä

66 Pisteitä vähentävät: a) Häkki -koiran omavaltainen ennakointi -2 - liian nopea tai liian hidas työskentely 2-5p -koira sallii lauman palaamisen aitaukseen 2-5 -koira sallii lauman karkuunpääsyn enemmän kuin 30 metriä 2-5 -koira ei tee töitä, ei kontrolloi lampaita 2-8 -koira ei pidä lampaita irti ohjaajasta molempien ollessa aidan sisäpuolella 2-5 -koira sallii karkuunlähdön enemmän kuin 50m 2-5

67 b) Ohitus -eläimet astuvat yli rajojen 0,5-5 -huono lähestyminen 2-5 -koira sijoittuu huonosti 2-5 -myöhässä/kieltäytyy pysäyttämästä2-5 -ohjaajan puuttuminen pysäyttämiseen2-5 -kontrollin puute ohitusta jännittäessä 2-5 -lauma jää pyörimään paikoilleen tai ei saada ohittamaan 2-5

68 c) Kuljetus/ohjaaminen -koira sijoittuu huonosti 1 -menee liian nopeasti radan läpi/liian hitaasti 1-5 -myöhässä sijoittamaan lauma kohdalleen 1-5 -hankaluuksia saada lauma liikkumattomaksi 1-5 -epäröiminen kiinniotossa/lampaan kiinnipitelyssä 1-5 -nykivä, vaihtelevarytminen radan suorittaminen 1-8 -lampaiden turha painostaminen 2-8 -laidunnus rajojen ulkopuolella 2-5 -koira huonosti sijoittunut ajoneuvon ohitustilanteessa2-8 -kontrolloimattomuus, tekee vähän työtä ei pysäytä lampaita 5 -lauman liikkuminen paikallapidon ja pysäytysten aikana 5 -koira palaa ohjaajan luo laidunnuksen aikana 5 -koko lauman karkaaminen 10

69 D.Pysäytykset -lammas puskee ohi 1-5 -lampaat työnnetty liian kauas 0.5 -hieman ylivirtausta laumalla, silti suhteellisen kontrolloitua 2-5 -myöhässä vaikuttaakseen tehokkaasti lauman liikkeeseen 2-5 -ohjaaja tekee pysäytyksen, ei koira 2-8 -lauman liikkumisen hyväksyminen (totaalisen liikkeen) 10

70 E) Toimintatavat: a) käskyt: -hyödyttömiä, koira ei tottele liikaa, tehottomia ja ponnettomia 1-3 -väärä käsky 2-5 -koiran poiskutsuminen hylkäävästä työstä 3 -koiran ojentaminen 6 b)tottelevaisuus -ei noudata käskyä 1 - tottelee myöhässä 1-3 -tottelee väärin 2-5 -jättää lauman, hylkäys c)aktiivisuus jne. -harhailu. jahtaaminen 1-3 -vaikeus itsetunnon suhteen, pelokkuus 3 -leikkaa laumaan, hajottaa lauman 3 -työmotivaation puute 2-5 -sijoittuu huonosti laumaan nähden, sallii eläinten karkailemista 1-3 -ei liiku kun käsketään 1-3 -raakamaisuus, törkeä tarttuminen (hylkäys) -näykkiminen 1 (maks 2 ja sitten hylkäys)

71 F..Hylkäämisperusteet -ohjaajan väärä käyttäytyminen -alkoholin tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena esiintyminen -hyväksymätön ohjaustyyli -normaalin radan sujumisen estyminen -lauman hylkääminen -tottelemattomuus, selkeä -epäreilu tai vaarallinen pureminen -jatkuva brutaali käytös koiralta tai ohjaajalta -jatkuva lauman hajottaminen -pelokkuus tai aggressio -lauman kontrolloinnin epäonnistuminen -koiran harhailu kuljetuksissa tai toisen kilpailijan häirintä

72 Kennelliiton protokolla: Käytännössä rotuyhdistysten on jo vuosikokouksen kutsussa ilmoitettava esityslistalla olevaksi kohdaksi paimennuskoesääntöjen valmisteluun ja toteutukseen liittyminen. Samoin vuosikokouksessa valitaan yhdistyksen paimennusasioita valtakirjalla edustava/hoitava henkilö. Myös tästä nimeämisestä on ilmoitettava esityslistassa jo kutsuvaiheessa. Mikäli osa rotuyhdistyksistä on jo lähettänyt vuosikokouskutsun, virallinen liittymismahdollisuus tältä vuodelta on missattu, nämä rodut voivat kuitenkin osallistua valmistelevaan työhön (joka on suotavaa) ja liittyä virallisesti mukaan ensi vuonna. Kilpailuoikeutta ei tänä vuonna näille kelkasta jääneille roduille vielä ole. Selvitystyö jatkuu kokonaispaketin muodostamiseksi. Mari Jänisniemi ja Sari Nieminen antavat jatkossa lisätietoa järjestöosuudesta.

73 MITEN ETENEMME? Valmisteleva työ lähtee liikkeelle!!!! Yhdistysten edustajat vievät viestin omille hallituksilleen, esittelee muistion ja vapaan sääntökäännöksen. hallitukset tekevät vuosikokouksen esityslistaan edellä mainitut esitykset, asia käsitellään vuosikokouksissa. tarkennetut sääntöehdotukset (oikoluvut, mukana arvosteluohjeet yms. kiertävät yhdistysten hallitukset läpi. Hallitukset miettivät valmiiksi koetoimisia ja tuomarikoulutukseen ehdokkaansa. valtuustokäsittelyyn selvitetään koko paketti (mihin valtuustokokoukseen ehdimme?) viimeistä piirtoa myöten etsittely valtuustolle Power Point.

74

75 HALLINTO Kennelliiton asenne paimennussäännöstöä kohtaan suopea. Paimennussäännöistä tulee kansallinen, sillä Kennelliitto ei kuulemma tunne kansainvälistä paimennuskoetta (huolimatta siitä että FCI: n säännöissä puhutaan kansainvälisestä kokeesta ja Kennelliitto on FCI:n alainen). HUOM:Kun vertaamme Bordercollieiden ja Kelpieiden Kennelliiton hyväksymiä sääntöjä tämä annettu tieto on oudossa ristiriidassa. Kuitenkin esim. Ranskassa Suomalaisten suorittamat CANT testit ovat virallisia? Varmistettava siis on: Mikäli suomalainen koira käy kilpailemassa ulkomailla FCI: n paimennuskokeessa ovatko tulokset yhteneväisiä meidän tulevien sääntöjemme kanssa? Jos ulkomailta tulee koiria kilpaillakseen Suomen paimennuskokeissa, onko mahdollista, ovatko tulokset heille virallisia kotimaassaan? Miten jatkossa ilmoittautuminen ulkomaille kilpailuihin tapahtuu? Voidaanko ajatella että Kennelliitto hoitaa kanssamme (työn alla olevat kansalliset säännöt hyväksyttyään) FCI: n pääkallopaikalle anomukset tasavertaisesta, molempiin tahoihin virallistetusta paimennuskoesäännöstöstä? FCI:n säännöissä lukee, että paimennuskilpailut ovat kansainvälisiä, että kisaoikeus on FCI: n alaisten kenneljärjestöjen ja niiden alaisiin paimenrotujen rotuyhdistyksiin kuuluvilla jäsenillä ja sopimuskumppaneilla. Sopimuskumppanit? Tuomareiden tuomarioikeudet : FCI: n tunnustamat tuomarit vs. suomalaiset?

76 Käytännön järjestelyjen vaihtoehtoja: Jokainen rotu hoitaa omalta osaltaan Kennelliiton suuntaan ja hyväksyttää omat paimennuskoesääntönsä, hoitaa tuomarikoulutuksensa ja koko revohkan ihan itse. Rodut liittyvät yhteen ja rotujen vastaavat paimennustoimihenkilöt muodostavat esimerkiksi Seurakoirayhdistyksen alaisuuteen paimennustoimikunnan, joka hoitaa mukana olevien rotujen etuja parhaalla mahdollisella tavalla ja toimii välikätenä Kennelliittoon ja omaan jäsenistöönsä päin. Paimennuskokeet ja testit järjestetään monirotuisina yhteistuumin, mikäli joku rotujärjestöistä haluaa vain omaa rotuaan ajatellen testauksen, kilpailut, se anoo niitä oman suoraan kanssa toimikunnalta. Toimikunta huolehtii rahakirstun vartioimisesta ja yhteisen edun valvonnasta. Toimikunta huolehtii kisakalenterista, tuomareiden hyväksymisestä, sekä hyväksyttyjen/virallisten paimennuskokeiden ilmoittamisesta Kennelliiton suuntaan. Toimikunta tekee sääntökirjat/kilpailukirjat (tuotto toimintaan). Toimikunnan tulee muodostua rotujärjestöjen edustajista joille valikoituvat myös toimikunnan sisäiset luottamustehtävät; tarvitsemme sinne ehdottomasti tiedottamista hoitavan vastuuhenkilön, koulutuskoordinaattorin (sekä tuomareiden koulutus että koulutuspaikkojen koordinointi, luennot, maatalousnäyttelyiden yms. näytökset yms. tapahtumat, kennelyhdistysten esittelytilaisuudet jne.), kielitaitoisia ihmisiä toimimaan esim. FCI:n suuntaan (eräänlainen ulkomaankirjeenvaihtaja), tilasto yms. sihteeri, lehdenteko ja nettisivut toimivat varmaankin jatkossa Seurakoirayhdistyksen mukana? Nämä järjestölliset asiat vaativat vielä paljon selvitystyötä!!!!!

77 TALOUS: Vaihtoehto A edelliseen kohtaan viitaten: jokainen yhdistys vastaa itse tuomarikoulutuksistaan/tuomareiden tuonnista ja kisaorganisaatiostaan. Vaihtoehto B Toimikuntaan kuuluvat rotuyhdistykset budjetoivat jatkossa paimennustoimintaan. Maksamme Seurakoirayhdistykselle sovitusti esim. kirjanpidosta. Paimennuskokeiden järjestämisestä tulee ilmoittautumismaksuista siivu suoraan paimennustoimikunnan pussiin toiminnan rahoittamiseksi. Tuomarikoulutukset maksetaan näistä toimintavaroista yhteisvoimin. Kennelliiton avustukset? Omien rotujärjestöjen erityisavustukset esim. tuomarikoulutukseen? Ulkomaiset tuomarit tuodaan yhteisin kustannuksin, mikäli joku rotuyhdistys haluaa järjestää viralliset kilpailut tai testauksen vain yhdelle rodulle, se tuo tuomarin omalla kustannuksellaan mutta maksaa silti osan ilmoittautumismaksusta toimikunnan pussiin. Vaihtoehto B tarjoaa myös pienille yhdistyksille järkevän mallin kulurakenteen hallintaan, mikäli rodussa on vasta muutama aktiivi, on yksin toimiminen suorastaan höperöä. Periaate on, että rahat alkuvuosien jälkeen hommataan yhteiseen kukkaroon yhteisesti. Yhdistysten on kuitenkin ensimmäisen parin vuoden aikana sitouduttava mm. tuomarikoulutuksiin taloudellisesti ja tietysti mukavanlähtijöiden määrä ratkaisee.

78 TUOMARIT: A) Valitaan ehdokkaita x määrä ja yhdistykset äänestävät niistä lopulliset tuomarit, joita on x verran. Maksetaan yhdessä heidän koulutuksensa, selvitystyötä vaatii miten paljon koulutusta FCI vaatii virallistaakseen heidät. B) Mikäli Kennelliiton kanta on, että kansallisina pysytään ja enempää emme saa, on meidän mietittävä perusteet tuomareiksi hyväksymiseen. Ongelmaksi nousevat: jokainen rotu haluaa oman tuomarinsa. Tulee muistaa että säännöissä toimitaan avoimesti yli roturajojen. Rodut eivät ole tässä pääosissa, koirien työskentelyominaisuudet ja työssä selviäminen sen sijaan on. Kisamuoto tarjoaa meille mahdollisuuden testata koiriamme ja niiden edellytyksiä selvitä oikeista töistä. Siksi tuomareiden tulee omata ainakin seuraavat ominaisuudet: Kokemus tai avoin halu oppia yli roturajojen Paineensietokyky Makustushalukkuus, sitoutuminen ainakin 2 seuraavaksi vuodeksi koulutuksiin, jakamaan koulutusta eteenpäin Tuomareilta edellytetään x määrää arvosteluja kouluttamista vastaan eli ei niin, että matkustetaan yhdistysten kustannuksella tutustumaan paimentamiseen ja ei olla käytettävissä itse työhön kuin silloin tällöin jos silloinkaan Hyvä malli on, että tuomarit vaikkapa matkustavat FCI:n tuomarikoulutukseen Ranskaan/Unkariin tms. ja maksavat itse esim. 40 % kustannuksista. Koulutuskertoja on 5 kahden vuoden aikana, harjoitusarvosteluja oltava 3 per tuomari virallisen FCI tuomarin johdolla. Tuomme 2 x näistä virallisen tuomarin FCI.n siipien suojasta kouluttamaan tuomareita tänne Suomeen eli periaatteessa yksi tuomari käy 3 kertaa ulkomailla yhdistysten kustantamana. Tuomareita valitaan aluksi 5.Näistä leivotaan ylituomarit. Nämä tuomarit velvoitetaan ottamaan vastaan kahden vuoden kuluttua uusilta tuomarikandeilta vähintään 2 harjoitusarvostelua. (Sitoutuminen, moraalinen velvoite maksaa koulutuksensa.)

79 Ennen sitä he sitoutuvat kouluttamaan /tuutoroimaan kaksi uutta tuomarikandia harjoitusarvostelukuntoon lähetettäväksi ulkomaille hakemaan viimeisen virallistavan harjoitusarvostelunsa FCI:n virallisista kilpailuista. (Jääviyskäsite: itse tuutoroitu tuomariehdokas ei saa ottaa harjoitusarvostelumerkintää omalta kouluttajaltaan!!!) Eli käytännössä tuomariksi pääseminen tarkoittaisi (ensimmäisten ylituomareiden poikkeuksellisen koulutusmenettelyn jälkeen) kahden vuoden koulutusta, kolmea harjoitusarvostelua joista yksi suoritettava ulkomaisen tuomarin alaisuudessa FCI:n virallisissa kisoissa, ei Suomessa. Suomeen tuotavat ulkomaiset FCI tuomarit voisivat ottaa vastaan harjoitusarvosteluita mutta se rinnastettaisiin suomalaisiin harjoitteluarvostelukertoihin miksi, siksi että alkuperäismaissa tehdyt arvostelut ovat todella tärkeitä jotta voimme verrata koirien käyttöominaisuuksia meillä/siellä, lampaiden ja olosuhteiden muutoksia jne. Tästä avointa keskustelua kiitos:d Ehdottavatko yhdistysten viralliset edustajat tuomariehdokkaansa joista sitten äänestämme 5? Onko 5 liikaa? Jne.

Paimennuskäyttökoe FCI-HWT - Perinteinen tyyli - (poissulkien bordercolliet ja australiankelpiet) 1.4.2009

Paimennuskäyttökoe FCI-HWT - Perinteinen tyyli - (poissulkien bordercolliet ja australiankelpiet) 1.4.2009 FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, email : info@fci.be Paimennuskäyttökoe FCI-HWT - Perinteinen

Lisätiedot

PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty

PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 27.11.2011. Voimassa 1.5.2012

Lisätiedot

Kansainväliset lammaspaimennuskoesäännöt Perinteinen tyyli (poissulkien bordercolliet ja australiankelpiet) 1.4. 2009

Kansainväliset lammaspaimennuskoesäännöt Perinteinen tyyli (poissulkien bordercolliet ja australiankelpiet) 1.4. 2009 FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, email : info@fci.be 5 10 Kansainväliset lammaspaimennuskoesäännöt

Lisätiedot

PAIMENNUKSEN ESIKOE ARVOSTELU-, TOIMINTA- JA TULKINTAOHJEET. Voimassa 20.5.2008 alkaen

PAIMENNUKSEN ESIKOE ARVOSTELU-, TOIMINTA- JA TULKINTAOHJEET. Voimassa 20.5.2008 alkaen 1 PAIMENNUKSEN ESIKOE ARVOSTELU-, TOIMINTA- JA TULKINTAOHJEET Voimassa 20.5.2008 alkaen 1. ESIKOKEEN TARKOITUS Kilpailuoikeus SBCAK:n järjestämiin paimennuskokeisiin, muille roduille kuin bordercollielle

Lisätiedot

PAIMENNUSKOKEEN KOE-, LAJI- JA ARVOSTELUOHJEET (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty

PAIMENNUSKOKEEN KOE-, LAJI- JA ARVOSTELUOHJEET (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty PAIMENNUSKOKEEN KOE-, LAJI- JA ARVOSTELUOHJEET (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty Kennelliitossa 8.12.2011. Voimassa 1.5.2012 alkaen.

Lisätiedot

FCI:N PAIMENNUSTAIPUMUSTESTIN SÄÄNNÖT FCI NHAT PAIM-T

FCI:N PAIMENNUSTAIPUMUSTESTIN SÄÄNNÖT FCI NHAT PAIM-T FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgia) puh.: ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, internet: www.fci.be FCI:N PAIMENNUSTAIPUMUSTESTIN SÄÄNNÖT

Lisätiedot

TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019

TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019 TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019 Hyväksytty Kennelliitossa 29.2.2019. Voimassa 4.4.2019 alkaen. Tokon Suomen mestaruuskilpailussa noudatetaan lisäksi SPKL:n SM-kilpailujen

Lisätiedot

RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT

RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2013 Voimassa 1.5.2014 lähtien 1 RALLY-TOKON KILPAILUSÄÄNTÖ A. RALLY-TOKOKILPAILUN SÄÄNNÖT... 2 1. RALLY-TOKOKILPAILUJEN TARKOITUS...

Lisätiedot

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT Hyväksytty SCY:n hallituksen kokouksessa 2.6.2011 1. YLEISTÄ Nämä säännöt kattavat lampaiden paimennustaipumuskoetilaisuuksien ohjeet ja järjestelyt. Paimennustaipumuskokeella

Lisätiedot

Paimennuksen perusrata

Paimennuksen perusrata Paimennuksen perusrata Tuomariohjeet Voimassa 29.4.2006 alkaen Yleistä Koira ei voi suorittaa perusrataa omalla tilallaan ja/tai eläimillä joiden parissa koira työskentelee. Tuomari ei voi myöskään arvostella

Lisätiedot

Paimennustaipumuskokeen tarkoituksena on testata luontaisia paimennustaipumuksia.

Paimennustaipumuskokeen tarkoituksena on testata luontaisia paimennustaipumuksia. PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 27.11.2011. Voimassa 1.5.2012

Lisätiedot

FCI:N PAIMENNUKSEN ESIKOKEEN SÄÄNNÖT

FCI:N PAIMENNUKSEN ESIKOKEEN SÄÄNNÖT FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgia) puh.: ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, internet: www.fci.be FCI:N PAIMENNUKSEN ESIKOKEEN SÄÄNNÖT PERINTEINEN

Lisätiedot

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET Kokeen järjestäminen epävirallisena hyväksytty: SCY hallituksen kokouksessa 2.6.2011. (versio 4.0) SCY hallituksen kokouksessa 30.8.2015. (versio 4.1) Kokeen järjestelyistä

Lisätiedot

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN ARVOSTELUOHJEET Kokeen järjestäminen epävirallisena hyväksytty SCY hallituksen kokouksessa 2.6.2011. Kokeen järjestelyistä Paikka Taipumuskoe suoritetaan n. 30 metriä halkaisijaltaan

Lisätiedot

Vuoden Näyttelykoira-kilpailu

Vuoden Näyttelykoira-kilpailu Vuoden Näyttelykoira-kilpailu Säännöt voimassa??.2016 alkaen (edellinen päivitys 01.01.2010). Kilpailu on avoin kaikille. Kilpailun kiertopalkinnoista kilpailevat kuitenkin ainoastaan Suomen Pyreneläiset

Lisätiedot

MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE

MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 9.4.2014 Voimassa 1.5.2014 alkaen KOULUTUSOHJE MH-TOIMIHENKILÖKOULUTUS Hyväksytty Kennelliitossa 9.4.2014, voimassa 1.5.2014.

Lisätiedot

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan:

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan: Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat ratsuponit ja vuonohevoset. Ponin

Lisätiedot

Säännöt on hyväksytty Palveluskoiraliiton kokouksessa ja Kennelliiton valtuuston kokouksessa.

Säännöt on hyväksytty Palveluskoiraliiton kokouksessa ja Kennelliiton valtuuston kokouksessa. KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SÄÄNNÖT JA KOEOHJEET Tottelevaisuuskokeissa (TOKO) noudatetaan tottelevaisuuskokeiden sääntöjä (A) ja koeohjeita (B). Koeohjeet käsittävät osat B1 järjestämisohjeet

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeen tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on selvittää

Lisätiedot

JA KOIVUESTE LAUKASSA

JA KOIVUESTE LAUKASSA Tehtävä 1. PORTAAT A YLÖS KENTÄLTÄ JA KOIVUESTE LAUKASSA Ratsukko kiipeää portaiden tasot I ja II käynnissä, kääntyy ja palaa käynnissä kentälle (A). Ratsukko hyppää portaat ylös kentältä laukassa ja kiertää

Lisätiedot

TERVETULOA AGIPITSIIN 2015!

TERVETULOA AGIPITSIIN 2015! TERVETULOA AGIPITSIIN 2015! Raumalla vietetään Pitsiviikkoa 18.-26.7.2015 - tästä siis teema RKS:n heinäkuun kisoihin. LAUANTAINA JA SUNNUNTAINA JOKA TASOLUOKAN PARAS OHJAAJAN PITSIASU PALKITAAN UPEIN

Lisätiedot

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011 Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat

Lisätiedot

AUSTRALIANKELPIEIDEN JA BORDERCOLLIEIDEN PAIMENNUSKOKEEN SÄÄNNÖT

AUSTRALIANKELPIEIDEN JA BORDERCOLLIEIDEN PAIMENNUSKOKEEN SÄÄNNÖT 1 AUSTRALIANKELPIEIDEN JA BORDERCOLLIEIDEN PAIMENNUSKOKEEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 30.11.2008 Voimassa 1.5.2009 alkaen 2 1. YLEISTÄ Nämä säännöt kattavat lampaiden paimennuskokeiden

Lisätiedot

Vuoden 2011 parhaat haussa!

Vuoden 2011 parhaat haussa! Vuoden 2011 parhaat haussa! Pian on taas käsillä se hetki, jolloin PON-kerho voi ylpeänä onnitella menestyneitä jäseniään! Tietoja Paras PON 2011 -pisteistä kerätään heti vuoden alusta ja tulokset julkistetaan

Lisätiedot

HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Voimassa 1.8.2005 alkaen. Muutokset 8.12.2011 alkaen.

HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Voimassa 1.8.2005 alkaen. Muutokset 8.12.2011 alkaen. HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytty Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Muutos hyväksytty 8.12.2011 HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa

Lisätiedot

ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE

ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE 1. Tarkoitus Tämän rotumestaruuskokeiden järjestämisohjeen on laatinut Suomen Belgianpaimenkoirayhdistys ry:n johtokunta. Ohjeiden tarkoituksena on varmistaa,

Lisätiedot

N:o 782 3833. Koira ei saa osoittaa häiritsevää aggressiivisuutta tai selvää arkuutta. Koira tuodaan suoritukseen varustettuna kuonokopalla.

N:o 782 3833. Koira ei saa osoittaa häiritsevää aggressiivisuutta tai selvää arkuutta. Koira tuodaan suoritukseen varustettuna kuonokopalla. N:o 782 3833 Liite 1. LUOKSE PÄÄSTÄVYYS Koira tuodaan kytkettynä kuonokoppa päässä henkilöryhmän läpi tarkastajan luokse. Koiralle suoritetaan varusteiden ja tunnistusmerkinnän tarkastus sekä koiran käyttäytyminen

Lisätiedot

Pistetaulukko: Pistetaulukko: ryhmä kansallinen kansainvälinen erikois- näyttely näyttely näyttely näyttely

Pistetaulukko: Pistetaulukko: ryhmä kansallinen kansainvälinen erikois- näyttely näyttely näyttely näyttely Astuu voimaan vuonna 2015 Näyttelykilpailujen säännöt Vuoden Coton ja Vuoden VeteraaniCoton-kilpailuihin osallistuu vakituisesti Suomessa asuvan Coton de Tuléar Suomen Coton de Tuléar ry:n jäsenen omistuksessa

Lisätiedot

NäyttelyP uli PULIT RY. PALKINTOSÄÄNNÖT

NäyttelyP uli PULIT RY. PALKINTOSÄÄNNÖT PULIT RY. PALKINTOSÄÄNNÖT NäyttelyP uli 1. Kilpailun tarkoitus on kannustaa harrastamaan, ja painotus on osallistumisessa näyttelymenestyksen ja koiramäärien tai näyttelytyyppien sijaan. 2. Näyttelypuli-kilpailussa

Lisätiedot

NORD-NÄYTTELYIDEN SÄÄNNÖT

NORD-NÄYTTELYIDEN SÄÄNNÖT Voimassa 1.1.2018 alkaen NORD-NÄYTTELYIDEN SÄÄNNÖT Pohjoismainen Kennelunioni Sisällys Yleistä. 4 Anomukset... 4 Luokat. 4 Pohjoismainen sertifikaatti... 4 Tuomarit... 5 Pohjoismaiden muotovalio... 5

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

OHJEITA JA VINKKEJÄ KÄVELYTESTIN JÄRJESTÄMISEKSI

OHJEITA JA VINKKEJÄ KÄVELYTESTIN JÄRJESTÄMISEKSI OHJEITA JA VINKKEJÄ KÄVELYTESTIN JÄRJESTÄMISEKSI Tässä ohjeita, miten järjestät kävelytestin ja mitä kävelytesti pitää sisällään. Kävelytestin voi järjestää joko sisätiloissa tai ulkona, mutta tasapuolisuuden

Lisätiedot

AGILITYN EPIKSET Sunnuntaina ilmoittautuminen yhteen starttiin

AGILITYN EPIKSET Sunnuntaina ilmoittautuminen yhteen starttiin AGILITYN EPIKSET Sunnuntaina 10.07.2016 ilmoittautuminen yhteen starttiin Uusien toimitilojemme kunniaksi järjestämme avajaisissa agilityn epikset. Epiksissä kisataan 7 eri luokassa. Tässä ilmoittautumisessa

Lisätiedot

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4

EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma. Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 EKL -täydennyskoulutuksen kurssisuunnitelma Erikoiskuljetusten liikenteenohjaajakoulutus - Liite 4 DOKUMENTIN MUUTOSHISTORIA Version Pvm Muutoksen sisältö nro 1.0 26.11.2009 1.1 31.5.2010 Lisätty kokeeseen

Lisätiedot

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 HUOM! NÄMÄ SÄÄNNÖT EIVÄT OLE VOIMASSA TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN KV-SÄÄNNÖT 1- JA 2-LUOKKA Tottelevaisuuskokeissa on useassa FCI-maassa otettu käyttöön uudet

Lisätiedot

Rottweilerin VIK-koe - säännöt

Rottweilerin VIK-koe - säännöt Suomen Rottweileryhdistys r.y. Rottweilerin VIK-koe - säännöt SRY on jalostuksen tavoiteohjelmassaan sitoutunut vaalimaan rottweilerin käyttöominaisuuksia. Tämän arvioinnin päämääränä on kerätä tietoa

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00. DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeen tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on saada

Lisätiedot

AGILITY KIERTOPALKINTO Lahjoittanut Šaahin kennel

AGILITY KIERTOPALKINTO Lahjoittanut Šaahin kennel AGILITY KIERTOPALKINTO Lahjoittanut Šaahin kennel Kukkian Haukut ry jakaa Agility kiertopalkinnon vuosittain ja kilpailuaika on kalenterivuosi. Kiertopalkinto on ikuisesti kiertävä. Ensimmäinen kilpailuvuosi

Lisätiedot

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pentukurssi on tarkoitettu kaikille 3-6 kuukautta vanhoille pennuille rotuun katsomatta. Kurssi antaa hyvän lähtöpohjan pennun kouluttamiseen,

Lisätiedot

Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt

Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt 1. Vuoden näyttelykoira -arvosta on oikeutettu kilpailemaan jokainen K-SPKY ry:n jäsen omistamallaan Suomessa rekisteröidyllä, vähintään palveluskoirien BH-kokeen

Lisätiedot

KOIRATANSSIKILPAILUJEN SÄÄNNÖT

KOIRATANSSIKILPAILUJEN SÄÄNNÖT KOIRATANSSIKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 25.5.2014. Voimassa 1.1.2015 alkaen. 1. YLEISTÄ Näitä Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry:n (myöhemmin Kennelliiton) Koiratanssikilpailujen

Lisätiedot

B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET

B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET Tottelevaisuuskokeissa (TOKO) noudatetaan tottelevaisuuskokeiden sääntöjä (A) ja koeohjeita (B). Tottelevaisuuskokeen säännöt on hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014

Lisätiedot

VUODEN KARJIS -SÄÄNNÖT

VUODEN KARJIS -SÄÄNNÖT Näyttelykarjis s. 2 Veteraani s. 3 Pentu s. 4 Kasvattaja s. 4-5 PK-karjis s. 6 PEKO-karjis s. 6 VEPE-karjis s. 6 Agility s. 7 TOKO-karjis s. 7 Rally-Toko s. 8 Säännöt on tarkistettu ja hyväksytty 18.10.2015

Lisätiedot

Palauta vuoden agilitykoira ja vuoden näyttelykoira tulokset lomakkeella, joka löytyy VASin wwwsivuilta kohdasta Vuoden koira.

Palauta vuoden agilitykoira ja vuoden näyttelykoira tulokset lomakkeella, joka löytyy VASin wwwsivuilta kohdasta Vuoden koira. Vuoden koira 2014-kilpailu Vuoden koira valintaan voit osallistua toimittamalla ohjeiden mukaan vuoden aikana virallisista kokeista tai näyttelyistä saavutetut tulokset (+kopion kilpailukirjasta) alla

Lisätiedot

Suomen Snautserikerho ry Vuoden Snautseri-kilpailujen säännöt

Suomen Snautserikerho ry Vuoden Snautseri-kilpailujen säännöt 1 VUODEN SNAUTSERI Vuoden Snautseri kilpailuun saa pisteitä seuraavien kilpailusijoitusten perusteella Vuoden Näyttely-Snautseri tai Vuoden Näyttely-Snautseri, Veteraani (koira voi saada pisteet ainoastaan

Lisätiedot

PALKINTOTUOMARIKOULUTUS ARVOSTELUOHJE

PALKINTOTUOMARIKOULUTUS ARVOSTELUOHJE PALKINTOTUOMARIKOULUTUS ARVOSTELUOHJE Arvostelun osa-alueet ja maksimipistemäärät alueittain. 1. Nopeus 2. Innokkuus 3. Älykkyys 4. Ketteryys 5. Kestävyys Yhteensä 20 pistettä 20 pistettä 20 pistettä 20

Lisätiedot

Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt

Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat pistelaskusäännöt voimassa 1.1.2013 alkaen Pistelaskussa huomioidaan Suomen Kennelliiton (SKL) ja Suomen Palveluskoiraliiton (SPKL) kokeet. Lisäksi

Lisätiedot

Varkauden Palvelus- ja Seurakoirat ry - PALKINTOSÄÄNNÖT. Palkintosäännöt

Varkauden Palvelus- ja Seurakoirat ry - PALKINTOSÄÄNNÖT. Palkintosäännöt Palkintosäännöt Yleistä Säännöt koskevat Varkauden Palvelus- ja Seurakoirat ry:n jäseniä ja heidän omistuksessaan, osaomistuksessaan tai hallinnassaan olevia koiria. Vuoden toko-, palvelus- ja agilitykoira-

Lisätiedot

Vuoden Beauceron -säännöt 2018

Vuoden Beauceron -säännöt 2018 2018 Yleisiä periaatteita Kilpailukausi on kalenterivuosi. Mukaan hyväksytään vain KoiraNetistä löytyvät tulokset pl. erikseen pisteytetyt arvokilpailut. Näyttelybeauceron-kategoriassa erikoisnäyttelyksi

Lisätiedot

VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT. Priit Norak

VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT. Priit Norak VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT Priit Norak +372 5192 7800 priit.norak@robotex.ee Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Robottiluokat... 3 3 Kenttä... 3 4 Robotti... 3 4.1 LEGO-robottien lisävaatimukset... 4 5 Kilpailu...

Lisätiedot

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 RINGETTE-EROTUOMARIN ALKEISKURSSI Alkeiskurssin tarkoitus on perehdyttää aloitteleva tuomari erotuomarin tehtäviin otteluissa. Alkeiskurssin painopisteet ovat tuomarin sijoittumisessa,

Lisätiedot

PAIMENNUSKOKEIDEN ARVOSTELU-, TOIMINTA- JA

PAIMENNUSKOKEIDEN ARVOSTELU-, TOIMINTA- JA 1 PAIMENNUSKOKEIDEN ARVOSTELU-, TOIMINTA- JA TULKINTAOHJEET Hyväksytty 5.8.2008.. Muutokset hyväksytty 26.11.2015. Voimassa 1.1.2016 alkaen 1. KOKEEN JÄRJESTÄMINEN Kokeen järjestäjänä toimii Suomen Border

Lisätiedot

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. SPL-ARVIOINTIOHJE

SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. SPL-ARVIOINTIOHJE SAKSANPAIMENKOIRALIITTO RY. SPL-ARVIOINTIOHJE HYVÄKSYTTY HALLITUKSEN KOKOUS 26.1.2014 MUUTOS HALLITUKSEN KOKOUS 10.9.2017 Sisällys Yleistä..3 Osallistumisoikeus..4 Arvioinnin kulku...5 Luoksepäästävyyden,

Lisätiedot

MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE

MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 11.2.2010 Voimassa 1.6.2010 lähtien Viimeisimmät luonnetoimikunnan hyväksymät muutokset 16.10.2013 KOULUTUSOHJE MH-TOIMIHENKILÖKOULUTUS

Lisätiedot

Suomen Agilityliitto. Seuratoimija seminaari 2015. Kisatoimisto ajan tasalle

Suomen Agilityliitto. Seuratoimija seminaari 2015. Kisatoimisto ajan tasalle Suomen Agilityliitto Seuratoimija seminaari 2015 Kisatoimisto ajan tasalle Petteri Kerminen Muutoksia ja huomioita Ennen kisoja - Kisa-anomukset - Kisapaikan varmistus - Tuomari(t), varmista ja vahvista:

Lisätiedot

Vuoden cairn -voimassa asti

Vuoden cairn -voimassa asti Vuoden cairn -voimassa 31.12.2018 asti Vuoden näyttely cairn -säännöt Vuoden agility cairn säännöt Vuoden toko cairn -säännöt Vuoden rally-toko cairn -säännöt Vuoden koiratanssi cairn -säännöt Tältä sivulta

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko , klo , 2krt (PIENRYHMÄ!)

HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko , klo , 2krt (PIENRYHMÄ!) HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko 02.08.2017, klo. 17.00, 2krt (PIENRYHMÄ!) KURSSIN SISÄLTÖ: Kontakti & itsehillintä- kurssi on monipuolinen koiran arkikäyttäytymiseen ja malttamiseen/

Lisätiedot

VUODEN HOLSKU -SÄÄNNÖT

VUODEN HOLSKU -SÄÄNNÖT VUODEN HOLSKU -SÄÄNNÖT Vuoden holskut palkitaan yhdistyksen kevätkokouksessa. Kilpailuun saavat osallistua Suomen Hollanninpaimenkoirat ry:n jäsenet hollanninpaimenkoira-rotuisella koiralla. Vuoden käyttö-,

Lisätiedot

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT Kilpailuihin voi osallistua: - Suomessa vakituisesti asuva ja Pinserit ry:n jäsen. - Pinseri joka on rekisteröity Suomen Kennelliiton FIN, FI, ER tai EJ rekisteriin.

Lisätiedot

Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus

Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus Hirvenhaukkukoe Kurssin ohjelma ja koulutus Harjoitusarvostelut Kurssin yhteydessä käytännön harjoittelua maastossa tai erillinen maastokortintäyttöharjoitus Kokelasharjoittelut vähintään kahdessa kokeessa

Lisätiedot

ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA. Aki Tiihonen

ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA. Aki Tiihonen ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA Aki Tiihonen TURVALLISUUSAJATTELU Turvallisuusajattelua voidaan tarkastella vapaa-ajan tai työpaikan näkökulmasta. Erona on, että työantajaa sitoo työturvallisuuslaki, mikä

Lisätiedot

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT Kilpailuihin voi osallistua: - Suomessa vakituisesti asuva ja Pinserit ry:n jäsen. - Pinseri joka on rekisteröity Suomen Kennelliiton FIN, FI, ER tai EJ rekisteriin.

Lisätiedot

Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku

Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku Vuoden palkitut -kilpailujen säännöt ja pistelasku Palkinnoista voi kilpailla ainoastaan Imatran Kennelkerho ry:n jäsenen omistama tai jäsenen luona asuva koira. Palkintojen saamisen edellytyksenä on,

Lisätiedot

Suomen Coton de Tuléar ry:n hallitus. Tiedote. Suomen Coton de Tuléar ry. Vuoden Coton 2015 kilpailun pisteiden lasku. Hei,

Suomen Coton de Tuléar ry:n hallitus. Tiedote. Suomen Coton de Tuléar ry. Vuoden Coton 2015 kilpailun pisteiden lasku. Hei, Vuoden Coton 2015 kilpailun pisteiden lasku Hei, valitettavasti hallituksesta riippumattomista syistä Vuoden Coton kilpailun pisteiden lasku on tänä vuonna viivästynyt. Aikuisten ja veteraanien, sekä kasvattajien

Lisätiedot

Tuomariasiat N Ä Y T T E L Y T O I M I K U N T I E N K O U L U T U S 1 5. 1 1. 2 0 1 2. Eija Kemiläinen

Tuomariasiat N Ä Y T T E L Y T O I M I K U N T I E N K O U L U T U S 1 5. 1 1. 2 0 1 2. Eija Kemiläinen Tuomariasiat 1 N Ä Y T T E L Y T O I M I K U N T I E N K O U L U T U S 1 5. 1 1. 2 0 1 2 Tuomareiden kutsuminen Odota Kennelliitosta päätös näyttelypäivästä Kutsu vain tuomareita, joilla on oman maansa

Lisätiedot

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT Kilpailuihin voi osallistua: - Suomessa vakituisesti asuva ja Pinserit ry:n jäsen. - Pinseri joka on rekisteröity Suomen Kennelliiton FIN, FI, ER tai EJ rekisteriin.

Lisätiedot

Tekniikan päätoimitsijakoulutus

Tekniikan päätoimitsijakoulutus Tekniikan päätoimitsijakoulutus Koulutuksen tarkoitus Antaa koulutukseen osallistuvalle kokonaiskuva kilpailuiden järjestämisen vaatimuksista, tuloksena: Hyvin järjestettyjä kilpailuja Turvallisia kilpailuja

Lisätiedot

TUMP RATAPÄIVÄN SÄÄNNÖT

TUMP RATAPÄIVÄN SÄÄNNÖT Näiden sääntöjen tarkoitus on poistaa tarpeettomat vaaratilanteet radalla. Sääntöjen rikkoja poistetaan välittömästi radalta. Moottoriradalla harjoitteleminen on hyvää harjoitusta jokaiselle motoristille

Lisätiedot

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Kilpailut Suomen Kettuterrierit ry järjestää vuosittain: Vuoden Kettuterrieri, Vuoden Metsästyskettuterrieri, Vuoden Näyttelykettuterrieri (erikseen molemmille

Lisätiedot

siihen, ei väistä kiinnostunut TO:sta Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/ Korjailee otetta

siihen, ei väistä kiinnostunut TO:sta Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/ Korjailee otetta 1 2 3 4 5 1a. KONTAKTI Tervehtiminen Torjuu kontaktia, murisee tai yrittää purra Välttää kontaktia, väistää Hyväksyy kontaktin vastaamatta siihen, ei väistä Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen Mielistelevä

Lisätiedot

TURUNMAAN KENNELYHDISTYKSEN TÄHTIKOIRA- JA VUODEN KOIRA KILPAILUN SÄÄNNÖT

TURUNMAAN KENNELYHDISTYKSEN TÄHTIKOIRA- JA VUODEN KOIRA KILPAILUN SÄÄNNÖT TURUNMAAN KENNELYHDISTYKSEN TÄHTIKOIRA- JA VUODEN KOIRA KILPAILUN SÄÄNNÖT Turunmaan Kennelyhdistys Åbolands Kennelförening ry palkitsee vuosittain voitokkaimmat jäsentensä omistuksessa olevat koirat. Lisäksi

Lisätiedot

mukaisessa kokojärjestyksessä. Pistelaskussa huomioidaan 1 arvostelu / tuomari.

mukaisessa kokojärjestyksessä. Pistelaskussa huomioidaan 1 arvostelu / tuomari. Vuoden cairn Vuoden näyttely cairn -säännöt Vuoden agility cairn säännöt Vuoden toko cairn -säännöt Vuoden rally-toko cairn -säännöt Vuoden koiratanssi cairn -säännöt Tältä sivulta löydät kaikkien vuoden

Lisätiedot

VUODEN KOIRA -KILPAILU

VUODEN KOIRA -KILPAILU VUODEN KOIRA -KILPAILU Tämä koskee kaikkia Vuoden Koira -kilpailuja: Vuoden Koira -kilpailuun voivat osallistua ne SBCAK ry:n jäsenet, joiden jäsenmaksu on maksettu kyseisen vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Lisätiedot

Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt voimassa alkaen, lisätty Rallytoko

Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt voimassa alkaen, lisätty Rallytoko Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt SSSK ry Vuoden parhaat -pistelaskusäännöt voimassa 1.1.2013 alkaen, 1.1.2016 lisätty Rallytoko Pistelaskussa huomioidaan Suomen Kennelliiton (SKL) ja Suomen Palveluskoiraliiton

Lisätiedot

Tervetuloa KSTK:n järjestämiin agilitykilpailuihin

Tervetuloa KSTK:n järjestämiin agilitykilpailuihin Tervetuloa KSTK:n järjestämiin agilitykilpailuihin 1.-2.9.2018 Kilpailut alkavat molempina päivinä klo 9.00. Seuraavalla sivulla näet arvioidun aikataulun. Ilmoittaudu paikalla viimeistään puoli tuntia

Lisätiedot

3.1 Oikeudet. 3.2 Rajoitukset

3.1 Oikeudet. 3.2 Rajoitukset DREEVERIEN AJOKOKEEN JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN SÄÄNNÖT ( DRAJ / DKAJ ) Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeiden tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on dreeverin,

Lisätiedot

NOU/NOME/ WT. Pääkaupunkiseudun Kultaiset ry

NOU/NOME/ WT. Pääkaupunkiseudun Kultaiset ry NOU/NOME/ WT Pääkaupunkiseudun Kultaiset ry 4.2.2017 NOME-B ALO AVO VOI NOU NOWT ALO AVO VOI NOME-A NKM Taipumuskoe NOU Testinomainen koe, joka joko hyväksytään (NOU1) tai hylätään (NOU0). Kokeeseen voivat

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I

Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Koiran periytyvä persoonallisuus

Koiran periytyvä persoonallisuus Koiran periytyvä persoonallisuus Katriina Tiira, FT, Koirangeenit tutkimusryhmä, HY & Folkhälsan, Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus Periytyykö käyttäytyminen? Kaikki yksilön kokemukset kohtuajasta eteenpäin=

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai klo 12.00

HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai klo 12.00 HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai 30.07.2017 klo 12.00 KOULUTUSPÄIVÄN SISÄLTÖ: Agilityn koulutuspäivä Agilityradan suorittaminen puhtaasti loppuun asti

Lisätiedot

SPKL tuomarikoulutusohje

SPKL tuomarikoulutusohje Suomen Palveluskoiraliitto (SPKL) ry TUOMARIKOULUTUS Koulutusohjelma: - peruskurssi - lajikurssi - ylituomarikurssi - koearvostelut - loppuarvostelu tuomarikollegiolle Jäsenyhdistykset anovat tuomarikurssin

Lisätiedot

Päivitetty

Päivitetty Kanta-Hämeen Setterit ja Pointterit ry:n Vuoden Koira -kilpailujen säännöt 1.1.2017 alkaen 1. Kanta-Hämeen Setterit ja Pointterit ry järjestää Vuoden Koira -kilpailut yhdistyksen edustamille roduille (englanninsetteri,

Lisätiedot

Talkoolaisten tehtävät agilitykilpailussa 16.-17.5.2015

Talkoolaisten tehtävät agilitykilpailussa 16.-17.5.2015 Talkoolaisten tehtävät agilitykilpailussa 16.-17.5.2015 ILMOITTAUTUMISPISTE ottavat vastaan kilpailukirjat ja laittavat ne oikeisiin laatikoihin tarkastavat kirjojen oikeellisuuden (esim. vanha kirja tulee

Lisätiedot

KUTSU HPSH RY VUOSIKOKOUKSEEN

KUTSU HPSH RY VUOSIKOKOUKSEEN KUTSU HPSH RY VUOSIKOKOUKSEEN Harjavallan Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään torstaina 14.2.2019 klo 18.00 alkaen Harjavallan Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat

Lisätiedot

Vuoden komondor, Vuoden kuvasz, Vuoden mudi, Vuoden puli (muut värit), Vuoden puli (valkoinen), Vuoden pumi

Vuoden komondor, Vuoden kuvasz, Vuoden mudi, Vuoden puli (muut värit), Vuoden puli (valkoinen), Vuoden pumi Unkarinpaimenkoirat ry Vuoden komondor, Vuoden kuvasz, Vuoden mudi, Vuoden puli (muut värit), Vuoden puli (valkoinen), Vuoden pumi 1. Palkitaan vuosittain kunkin yhdistyksen edustaman rodun (komondor,

Lisätiedot

VUODEN HAVANNANKOIRA-KILPAILUN SÄÄNNÖT. Alkaen (Kohtaa 4 tarkennettu, muuten säännöt ovat pysyneet ennallaan)

VUODEN HAVANNANKOIRA-KILPAILUN SÄÄNNÖT. Alkaen (Kohtaa 4 tarkennettu, muuten säännöt ovat pysyneet ennallaan) VUODEN HAVANNANKOIRA-KILPAILUN SÄÄNNÖT Alkaen 1.1.2017 (Kohtaa 4 tarkennettu, muuten säännöt ovat pysyneet ennallaan) 1. Kunkin Vuoden havannankoira kilpailun kilpailukausi käsittää kalenterivuoden aikana

Lisätiedot

Vuoden Dalmatiankoira -kilpailut

Vuoden Dalmatiankoira -kilpailut Vuoden Dalmatiankoira -kilpailut Yleistä Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry:n jäsen. Näyttelyjä koskevissa kilpailuissa pisteitä lasketaan ainoastaan kotimaisista virallisista näyttelyistä sekä yhdistyksen

Lisätiedot

OSTYn vuoden 2014 terrierikilpailut

OSTYn vuoden 2014 terrierikilpailut OSTYn vuoden 2014 terrierikilpailut Oheisiin kilpailuihin on ehdottomasti ilmoittauduttava kirjallisesti määräaikaan mennessä. Tämä koskee myös valiokoiria, myöskin vuoden kuluessa ilmoitetut tittelit

Lisätiedot

TERVETULOA AGIPITSIIN 2018

TERVETULOA AGIPITSIIN 2018 TERVETULOA AGIPITSIIN 2018 Kilpailupaikka https://www.google.fi/maps/place/pulttivahe+2,+26100+rauma/@61.1432599,21.547948, 17z/data=!4m5!3m4!1s0x46897dd0e705f28d:0x10b2ce85f72d5587!8m2!3d61.1440595!4d

Lisätiedot

Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA

Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA Oulunsalon Ratsastajat ry:n järjestämien ratsastuskilpailujen TURVALLISUUSASIAKIRJA Oulunsalon Ratsastajat ry 2019 Sisällys 1. Tapahtumien tiedot... 1 2. Tapahtumien järjestäjän tiedot... 1 3. Tapahtumapaikka...

Lisätiedot

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi.

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi. Tampereen Seudun Koirakerho ry VUODEN KOIRA -KILPAILUSÄÄNNÖT kaudelle 1.1.2014 31.12.2014 Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi

Lisätiedot

Suomen Snautserikerho ry

Suomen Snautserikerho ry 1 VUODEN SNAUTSERI Vuoden Snautseri kilpailuun saa pisteitä seuraavien kilpailusijoitusten perusteella Vuoden Näyttely-Snautseri tai Vuoden Näyttely-Snautseri, Veteraani (koira voi saada pisteet ainoastaan

Lisätiedot

1.1 Kilpailuissa noudatetaan Purjehduksen kilpailusäännöissä määriteltyjä sääntöjä. 1.2 Mitkään kansallisen järjestön määräykset eivät ole voimassa.

1.1 Kilpailuissa noudatetaan Purjehduksen kilpailusäännöissä määriteltyjä sääntöjä. 1.2 Mitkään kansallisen järjestön määräykset eivät ole voimassa. Espoon Merenkävijät ry KILPAILUKUTSU - EMK JATKOLUOKKAREGATTA 2018 Tapahtuma: Jatkoluokkaregatta 2018 Zoom8 SM Europe SM Laser Radial SM Laser 4.7 ranking Laser Standard ranking Järjestäjä: Espoon Merenkävijät

Lisätiedot

lenkkikaveri seuraksi harrastus näyttely jalostus - Miksi päädyit rotuna rhodesiankoiraan? - Mitä muita rotuja harkitsit ja miksi?

lenkkikaveri seuraksi harrastus näyttely jalostus - Miksi päädyit rotuna rhodesiankoiraan? - Mitä muita rotuja harkitsit ja miksi? RHODESIANKOIRIEN KÄYTÖSKYSELY 1. PERUSTIEDOT 1.1 Koiran taustatiedot - Minkä ikäisenä koira on sinulle tullut? v kk vko - Koiran ikä v kk - Koiran sukupuoli uros narttu - Onko koira steriloitu/kastroitu?

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I

Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai

Lisätiedot

Aggressiivisen henkilön kohtaaminen

Aggressiivisen henkilön kohtaaminen Aggressiivisen henkilön kohtaaminen Yleinen toimintamalli Työpaikan turvallisuus turvallisuusohjeita työnantajan muistilista uhkaavaan tilanteeseen varustautuminen hankalan tilanteen tunnistaminen vaarallisen

Lisätiedot

www.pedart.fi/pikonlinna-swimrun Pikonlinna SwimRun 11.6.2016 lauantaina Kangasalla kello 10.00 lähtee Kokeile Swimrun kilpailu kello 12.00 lähtee Pikonlinna Swimrun kilpailu YHTEISLÄHTÖ YHTEISLÄHTÖ Säännöt

Lisätiedot

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit Eviran ohje 16039/1 Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja Vastuuhenkilö Riina Tolvanen Sivu/sivut 1 / 7 Siipikarjateurastamoissa työskentelevien lihantarkastusavustajien

Lisätiedot

RANGAISTUS- JA RIKETAULUKKO

RANGAISTUS- JA RIKETAULUKKO 4.3.2014 OFK-125 RY RANGAISTUS- JA RIKETAULUKKO [Kirjoita asiakirjan alaotsikko] OFK-125 ry Tämä taulukko on ohjeellinen rangaistustaulukko, mitä kilpailun johto ja tuomaristo soveltavat. Heillä on valta

Lisätiedot

LAUMANVARTIJAKOIRIEN TYÖKÄYTTÖ / 28.9.2010 Teet Otstavel, HY

LAUMANVARTIJAKOIRIEN TYÖKÄYTTÖ / 28.9.2010 Teet Otstavel, HY LGD/paimenkoiraluento 28.9.2010 / PP 1 LAUMANVARTIJAKOIRIEN TYÖKÄYTTÖ / 28.9.2010 Teet Otstavel, HY Taustaa - susikannan kasvu - susivahingot lisääntyneet - sudenhoitosuunnitelma 28.12.2005 lgd-koirien

Lisätiedot