Yleistietoa Gambiasta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yleistietoa Gambiasta"

Transkriptio

1 GAMBIA

2 Yleistietoa Gambiasta Gambia on Länsi-Afrikan rannikolla sijaitseva pinta-alaltaan Manner-Afrikan pienin valtio. Pinta-alaa maalla on n km2. Gambia rajoittuu pohjoisessa, idässä ja etelässä Senegaliin ja lännessä Atlantin valtamereen. Maan halki virtaa koko sen leveydeltä n. 480 km pitkä Gambia-joki joka ulottuu aina Senegalin ja Guinean alueilta Atlantin valtamereen. Gambia on jaettu viiteen osaan, jotka ovat Central River, Lower River, North Bank, Upper River ja Western. Lisäksi pääkaupunki Banjul muodostaa oman hallintoalueensa. Asukasluku ja kieli Gambiassa asuu n. 1,8 miljoonaa asukasta, joista pääkaupunki Banjulissa asuu n Maa on entinen Britannian siirtomaa ja virallinen kieli on englanti. Maassa puhutaan myös heimokieliä mm. wolof, mandika ja fulani. Opettelemalla joitakin sanoja tai sanontoja teet paikallisiin lähtemättömän vaikutuksen. Etäisyyksiä Yundumin lentokentältä Banjuliin n. 33 km, Cape Pointiin n. 27 km, Kotuun n. 22 km ja Senegambiaan n. 21 km. Ilmasto Aurinkovarma Gambia sijaitsee Kravun kääntöpiirin ja Päiväntasaajan välissä ja ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden. Aurinkoisia päiviä on noin 320 vuodessa! Lämpötilat laskevat harvoin alle +30 asteen. Auringon laskettua illat saattavat olla viileitä. Tammikuussa saattaa ajoittain esiintyä myös sadekuuroja. Sadekausi ajoittuu kesä- lokakuulle. Näillä leveyspiireillä aurinko paistaa hyvin voimakkaasti ja on suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta, jossa on korkeat suojakertoimet. Paikallisaika Aikavyöhyke UTC +0. Suomen aika talvella -2 tuntia ja kesällä -3 tuntia. Yleisiä sanontoja: Suomi Kiitos Hei Mitä kuuluu? Hyvää huomenta Hyvää iltaa Näkemiin Tänään Tänä iltana Kuinka paljon? Mikä sinun nimesi on? Mandika Abaraka Asalamu Alikum Heraba / I be di? Hera Laata I Wuraara Fo Waati Koteng Bee Bii Suutoo Jelu? I Ton Ndii? Puhelin Kansainvälinen suuntanumero Gambiassa on Suomalaiset matkapuhelimet toimivat, mutta soittaminen ja puheluiden vastaanottaminen on kallista. Sähkö 220V. Adapteri tarvitaan. Adaptereita myydään useimmissa kaupoissa ja markkinoilla (n. 1 ). Katkokset sähkön ja veden jakelussa ovat yleisiä. Suositeltavaa on ottaa taskulamppu mukaan matkalle.

3 Internet seimmissa o elleissa on ma ollisuus k in erne i joko ilmaiseksi ai maksua as aan. Turistialueilla on myös internetkahviloita. Internetyhteydet saattavat olla hyvinkin hitaita. Valuutta ja luottokortit Gambian valuutta on dalasi ja bututs. Valuutan lyhenne on GMD. 1 EUR on noin 40 GMD (kevät 2012). Seteleiden arvot ovat 5, 10, 25, 50 ja 100. Ota matkavaluutaksi euroja käteisenä ja vaihda valuuttaa vasta paikan päällä. Suosittelemme vaihtamaan rahaa hotellien ulkopuolella rahan vaihtopisteissä, joissa kurssit ovat normaalisti paremmat. Rahanvaihtopisteitä on Banjulissa, Serrekundassa ja osassa turistikohteista. Rahaa voi vaihtaa myös hotelleissa. Luottokortit kelpaavat useimmissa suurimmissa ravintoloissa ja kaupoissa, mutta suosittelemme maksamaan käteisellä ongelmien välttämiseksi. Pankit ja pankkiautomaatit Pankkeja on Bakaussa, Kololissa, Serrekundassa ja Banjulissa. Pankkien yhteydessä on yleisesti myös pankkiautomaatteja. Pankit ovat avoinna ma-pe klo 08:00 16:30 ja la klo 08:00 13:00. Lasten kanssa Gambia tarjoaa lapsille mielenkiintoisia ja eksoottisia kokemuksia kulttuurin ja laajan eläimistön kautta. Täällä ei ole vesi- tai huvipuistoja. Lastenruokia on rajallisesti tarjolla. Aurinko paistaa voimakkaasti, joten on suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta, jossa on korkeat suojakertoimet. Keskipäivän aikaan on hyvä pysytellä varjossa ja suojata iho kevyillä vaatteilla. Tärkeää on juoda paljon nestettä päivän aikana. Uskonto Gambiassa valtaosa väestöstä, n. 90 %, on muslimeja, n. 9 % kristittyjä ja n. 1 % perinteisen animismin harjoittajia. Islam näkyy jokapäiväisessä elämässä, viisi kertaa päivässä minareeteista kajahtaa rukouskutsu, jolloin muslimin tulisi mennä moskeijaan rukoilemaan. Yksityisesti voi rukoilla myös moskeijan ulkopuolella. Ramadan, muslimien paastokuukausi, ajoittuu vuonna 2012 heinä-elokuulle, joten se ei vaikuta talvikauden matkoihin. Historia Ensimmäiset kirjalliset maininnat Gambiasta löytyvät vuodelta 470 eaa. Hanno Merenkulkijan Länsi-Afrikan kuvauksesta ja 800- ja 900-luvuilta arabikauppiaiden muistiinpanoista. Portugalilaiset saapuivat Gambiaan 1400-luvulla, jolloin alue kuului Malin kuningaskuntaan. Myöhemmin maahan saapuivat myös englantilaiset ja ranskalaiset ja lukujen aikana Englanti ja Ranska taistelivat vallasta, ja Versailles n sopimuksella 1783 Gambia määriteltiin kuuluvaksi Britannialle. Orjakauppa oli alueella mittavaa 1500-luvulta 1800-luvun alkuun asti, ja alueelta vietiin kaikkiaan jopa kolme miljoonaa orjaa Amerikkaan. Vuonna 1807 orjakauppa kiellettiin Brittiläisessä imperiumissa, mutta kiellon voimaansaattaminen oli Gambiassa hidasta. Orjuus Gambiassa lakkautettiin Gambian itsehallinto laajeni asteittain ja 1965 maa itsenäistyi. Maa muuttui tasavallaksi vuonna 1970 ja nykyään maata hallitsee presidentti.

4 Gambia tänä päivänä Tämän päivän Gambia on edelleen kehitysmaa, joka kannattaa pitää mielessä matkaa suunniteltaessa. Gambiassa aurinko, pitkät hiekkarannat ja kaunis luonto eläimineen tarjoavat unohtumattomia elämyksiä! Maa on vielä monessa mielessä kokematon turistimaa, ja sen viehätys perustuukin aidon ystävällisiin ihmisiin ja eksoottiseen kulttuuriin. Nämä kaikki yhdessä takaavat kokemusrikkaan loman unohtumattomissa puitteissa. Air Finland Holidaysin kohteet Banjul Banjul on yksi pienimmistä kaupungeista Afrikassa, joka on sekoitus siirtomaa-aikaisia ja nykyaikaisia rakennuksia. Banjul sijaitsee St. Maryn saarella. Kaupunki on myös maan tärkein hallinnollinen keskus. Kaupungissa on Länsi- Afrikan suurin markkina-alue Albert Market, joka on suosittu etenkin paikallisten, mutta myös turistien keskuudessa. Täällä voi tehdä edullisia löytöjä ja ostaa kaikkea vihanneksista ja mausteista koruihin ja kenkiin asti. Kaupungin keskustassa on myös Gambian kansallismuseo. Kaupungissa käynti on kokemisen arvoinen! Täällä koet aidon afrikkalaisen tunnelman! Kotu & Senegambia Nämä ovat suurimmat loma-alueet, jotka ovat kasvaneet ja kehittyneet viimeisten parin vuoden aikana. Täältä on runsaasti ravintoloita sekä baareja, etenkin Senegambiasta. Kotu on hyvä valinta lapsiperheille, täällä on kaunis valkohiekkainen ranta. Alueella on myös vilkkaat käsityömarkkinat, joilta löytyy erilaisia batikkisia ja käsintehtyjä puuesineitä. Cape Point Hieman Kotua ja Senegambiaa rauhallisempi Cape Point on vähitellen myös laajentamassa ravintola- ja ostostarjontaansa. Cape Pointin ylpeys on sen ihastuttava hiekkaranta, joka on yksi maan parhaista rannoista ja hieman rauhallisempi kuin Koton ranta. Cape Pointista löytyy myös vehreää maisemaa ja luontoa. Muita kohteita Serrekunda Gambian suurin kaupunki, joka on käymisen ja kokemisen arvoinen. Vilkkaassa kaupungissa pääsee kokemaan aidon gambialaisen elämäntyylin. Kaupunki tunnetaan markkinoistaan ja sokkeloisista kujistaan. Kaupungissa on paljon kauppoja ja myyntikojuja. Kololi Kylä on hyvin suosittu matkailijoiden keskuudessa. Täällä on ravintoloita, yökerhoja ja rantalomailuun soveltuva pitkä hiekkaranta. Rannat Lämpimästi paistava aurinko ja upeat Atlantin valtamereen ulottuvat kullankirjavat hiekkarannat toivottavat matkailijat tervetulleeksi viettämään unohtumatonta lomaa. Meressä uidessa tulee kiinnittää huomiota ajoittain esiintyviin vedenalaisiin virtauksiin ja korkeisiin aaltoihin. Rannoilla tulee huomioida varoitusliput jotka osoittavat onko uiminen sallittu. Varoitusliput: Punainen lippu = ehdoton uintikielto, Sininen lippu = ole varovainen ja valkoinen lippu = uiminen sallittu.

5 Suosituimpia rantoja ovat: Bijilo Beach Biljilo Beach on koskemattomalta vaikuttava pitkä ja kaunis ranta, jonka edustalla on joitakin hotelleja. Täällä ei ole ravintoloita tai kioskeja. Kotu Tämä upea ja suosittu ranta on useita kilometrejä pitkä, jonka varrella on paljon rantabaareja, joissa voi nauttia virvoittavia juomia ja syödä maittavan lounaan. Cape Point Cape Pointin edustalla oleva suosittu valkohiekkainen ranta on lumoavan upea ja suuri. Tänne on rakennettu aallonmurtajia suojaamaan suurimmilta aalloilta. Rannalla ei ole palveluja, mutta virvokkeita ja pientä purtavaa voi nauttia lähellä sijaitsevissa ravintoloissa. Sanyang Upea, puhdas ja suojaisa ranta sijaitsee n. 30 minuutin ajomatkan päässä hotellialueilta etelään. Rantahietikko on osittain kiveä ja osittain hiekkaa. Alueella on rantabaareja ravintoloita, joissa voi nauttia virkistäviä juomia ja lounasta. Ranta on hyvin suosittu päiväretkikohde! Ruoka & Juoma Gambiassa on hyvä valikoima ravintoloita, joissa tarjoillaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin herkkuja. Voit valita kiinalaisen, intialaisen, thaimaalaisen, libanonilaisen, italialaisen, englantilaisen ja tietysti gambialaisen keittiön väliltä. Hintataso on edullisempi kuin Suomessa. Maan paikallisolut on JulBrew. Erilaiset hedelmämehut, jotka on tehty tuoreista hedelmistä, ovat kokeilemisen arvoisia. Vesijohtovettä ei suositella juotavaksi, osta pullotettua vettä. Gambialainen keittiö on tunnettu sen tuoreista merenantimista ja mausteita käytetään runsaasti. Tyypillisiä aineksia ovat myös kana, riisi ja maapähkinä. Gambiassa on neljä ruokalajia, joita voidaan pitää perinteisinä kansallisruokina: Benachin Riisiä lihan tai kalan kanssa sekä kasviksia ja tomaattia Domoda Risottoa muistuttava riisiruoka joka sisältää lihaa, kalaa tai kanaa maapähkinäkastiketta ja riisiä Superkanja Sekoitus okraa, kalaa tai lihaa, palmuöljyä, sipulia ja paprikaa Chicken Yassa Kanaa, tuoretta limettiä, sipulia ja mustapippuria vahvasti maustetussa kastikkeessa (Yassa) Base Nyebe Kana-papupata Chere Höyrytetyt hirssijauhopallot Suosittuja ravintoloita: Boss Lady - Kotu Suosittu gambialainen ravintola, jossa tarjoillaan paikallisen keittiön herkkuja. Captain's Table - Kotu Erinomainen ruoka ja palvelu. Tarjolla kansainvälisen keittiön ruokia ja herkullisia kalaja pihviannoksia.

6 Ocean Clipper - Cape Point Ocean Clipper on à la carte -ravintola, jossa tarjoillaan Välimeren ja aasialaisen keittiön herkkuja. Ravintolan ylimmästä kerroksesta avautuu vertaansa vailla olevat maisemat Atlantin valtamerelle. Ravintola sijaitsee Ocean Bay -hotellissa. Italian Connection - Cape Point Italialainen ravintola, jossa tarjoillaan klassisia italialaisia herkkuja, kuten kotitekoista pastaa ja pizzaa. Calypso - Cape Point Calypso tarjoaa paikallisen keittiön herkkuja. Se sijaitsee mahtavalla paikalla rannan tuntumassa. The Green Mamba Garden Lounge - Senegambia ravintola on erikoistunut mongolialaiseen keittiöön. Samassa yhteydessä toimii myös suosittu baari. Hyvää musiikkia ja loistava palvelu! Jewel of India - Senegambia Hyvä hinta-laatusuhde. Ravintolassa tarjoillaan maukasta intialaista ruokaa viihtyisässä ympäristössä. Jo Jo's - Senegambia Ravintola tarjoaa loistavia pihvejä ja kalaannoksia sekä päivittäin vaihtuvia erikoisuuksia. Ystävällinen henkilökunta ja loistava palvelu. Esimerkkihintoja (vuodelta 2011): Ravintolassa/kahvilassa: Kuppi kahvia n. 0,80 Pullo ir oi usjuomaa n. 1 Pullo lähdevettä 1,5 l n. 1,80 Pullo olu a n. 1,90 Lasi iini n. 2 Pullo viiniä 75 cl n. 8 Kolmen ruokalajin illallinen ra in olassa n. 50 Kaupassa: Pullo ir oi usjuomaa n. 0,50 Pullo lähdevettä 1,5 l n. 0,70 Pullo olu a n. 0,80 Pullo viiniä 75 cl alk. 7 Aurinkoras a n. 7 Ilta & yöelämä Gambialla on paljon tarjottavaa myös hotellialueiden ulkopuolella. Iltaelämä on eläväistä ja monipuolista. Hotellialueilla on jonkin verran ravintoloita, baareja ja diskoja etenkin Senegambian alueella. Useissa ravintoloissa on elävää musiikkia ja afrikkalaista tanssia. Ali Baba Garden Täällä voi nauttia illallisen ja drinkkejä mukavassa ilmapiirissä. Elävää musiikkia ja tanssia. Aquarius on yksi suosituimmista yökerhoista Gambiassa. Täällä iltaa viettävät niin paikalliset kuin matkailijatkin hyvän musiikin tahdittamana. Tarjolla on laaja valikoima erilaisia drinkkejä ja cocktaileja. Club Duplex on yksi parhaista yökerhoista Gambiassa. Tämä tyylikäs ja moderni yökerho on suosittu kohtauspaikka, jossa DJ soittaa viime hetkien suosituimpia kappaleita. Duplex sijaitsee keskeisellä paikalla Kololissa. Jakarlo Suuri ja suosittu ulkoilmabaari, jossa viihtyvät niin paikalliset kuin matkailijatkin. Soitettava musiikki on sekoitus uutta ja vanhaa. Useimmilla hotelleilla järjestetään myös jonkinlaista viihdeohjelmaa.

7 Liikkuminen & kulkuyhteydet Pienen kokonsa ansiosta Gambiassa on helppo liikkua paikasta toiseen, ja välimatkat ovat lyhyet. Suurimpien paikkakuntien välillä liikennöi paikallisbusseja. Myös takseilla pääsee kulkemaan paikasta toiseen. Useimpien hotellien läheisyydessä on taksiasemia. Taksilla liikkuessa hinta on aina suositeltavaa sopia etukäteen. Esimerkiksi n. 20 km matka maksaa n. 570 GMD. Takseja on erilaisia; vihreät turistitaksit ja keltaiset ja vihreät taksit joita paikalliset käyttävät. Paikallisten käyttämät taksit ovat edullisempia, mutta ne eivät saa ajaa turistialueille asti. Taksien lisäksi löytyy Tankatanka -taksi, joka muistuttaa minibussia. Tämä on hyvin edullinen, mutta hidas vaihtoehto. Kyytiin pääsee kättä heilauttamalla. Polkupyörä on varmin kulkuväline lyhyiden välimatkojen kulkemiseen. Pyöriä vuokrataan suosituimmilla turistialueilla. Liikenne on ennalta-arvaamatonta ja voi tuntua kaaokselta. Liikenne on oikeanpuoleinen. Aina on syytä olla varovainen, kulkee sitten autolla, polkupyörällä tai kävellen. Kuoppaisilla teillä kannattaa olla tarkkana etenkin öisin. Katuvalot ovat puutteellisia ja pimeän aikaan liikkuminen voi tämän vuoksi olla hieman hankalaa. Heijastimien käyttö on suositeltavaa. Autonvuokraus on kallista ja sitä ei suositella arvaamattoman liikenteen vuoksi. Tekemistä & näkemistä Tekemistä Auringonoton lisäksi Gambiassa voi harrastaa mm. patikointia, pyöräilyä, golfia, syvänmeren kalastusta ja lintujen tarkkailua. Gambia on tunnettu suolaisen ja makean veden kalastuksesta. Syvänmeren kalastus Atlantin valtamerellä on unohtumaton kokemus, ja vastaavasti kalastus melkein koskemattomalla Gambia-joella tarjoaa upeita elämyksiä. Risteily Gambia-joella takaa unohtumattoman kuvan maan luonnosta ja maisemista. Joessa asustavien krokotiilien ja virtahepojen näyttäytyessä unohtumaton elämys on kruunattu! Gambia-joki on aitoa Afrikkaa parhaimmillaan. Joen rannoille sijoittuu useita kauniita luonnonpuistoja. Gambia on lintuharrastajien paratiisi. Eri lajeja täällä on tavattu yli 570 lajia! Gambian luonto kaikkine eläimineen on tutustumisen arvoinen. Luontoon on helppo tutustua opastetuilla retkillä tai omatoimisesti polkupyörän selässä. Jeeppisafari vie tutustumaan gambialaisiin kyliin sekä kansallispuistoalueille. Lintuihin pääsee tutustumaan myös patikoimalla, erilaisilla jeeppisafareilla ja veneretkillä. Nämä kaikki ovat suosittuja tapoja tutustua ympäristöön ja ovat samalla myös mukavaa ajanvietettä. Maan ainoa 18-reikäinen golfkenttä sijaitsee Fajarassa. Green feet ovat edullisia. Omatoimisille retkille on suositeltavaa vuokrata paikallinen hallituksen kouluttama opas. Oppaat ovat ammattitaitoisia ja tuntevat kohteen hyvin.

8 Paikallisoppaita päivystää hotellialueiden tuntumassa. Kohteita Albert Market Banjulissa Nämä yhdet Afrikan suurimmista markkinoista täytyy käydä katsomassa ja kokemassa! Täällä riittää katseltavaa ja ostettavaa. Tinkiminen kuuluu asiaan. Markkinat ovat avoinna n. klo Markkinat ovat kokemisen arvoiset! Kachikally Crocodile Pond Eläinten ystävien kannattaa vierailla Kachikallyn krokotiilialtaalla, joka sijaitsee Bakaussa. Täällä asustelee lähes sata erikokoista krokotiilia, joita on mahdollista päästä ruokkimaan ja tekemään tuttavuutta myös lähietäisyydeltä. Kartong-kylä Banjulin kaupungista etelään sijaitsee Kartongin pieni ja tunnelmallinen kalastajakylä, joka on täysi vastakohta turistialueille. Täällä pääsee nauttimaan rauhallisesta tunnelmasta lintujen laulaessa. SOS-lapsikylät Gambiassa olevat SOS-lapsikylät ovat aatteellisia organisaatioita, jotka antavat kodin orvoille ja hylätyille lapsille. Lapsikylissä asuu satoja lapsia, jotka ilahtuvat matkailijoiden vierailuista. Lapsikyliin voi viedä tuliaisena esimerkiksi värikyniä, leluja, vaatteita ja muita lapsille sopivia tavaroita. Näkemistä Rantaelämän vastapainoksi Gambiassa on paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja näkemisen arvoisia paikkoja. Tällaisia ovat mm. pääkaupunki Banjul ja maan suurin kaupunki Serrekunda. Abuko-luonnonsuojelualue Abukon luonnonpuisto tai luonnonsuojelualue sijaitsee noin 20 km päässä Banjulin kaupungista. Täällä pääsee kokemaan viidakon tunnelman ja tutustumaan eksoottiseen kasvistoon ja eläimistöön. Paikka on erinomainen lintujen tarkkailuun, sillä täällä on tavattu yli 250 lintulajia. Luonnonhelmassa elää myös paljon muita elämiä kuten antilooppeja, apinoita ja krokotiilejä. Bijilo Forest Park Bijilo Forest Park on sademetsämäinen alue lähellä Kololin kylää. Täällä trooppisessa metsikössä voi tehdä kävelyretken eksoottisten lintujen, liskojen, apinoiden ja muiden eläimien kanssa. James Island Tämä UNESCO:n maailmanperintölistalla oleva kohde sijaitsee Gambiajoessa noin 30 km joen suulta. Orjakauden aikana tämä kohde oli merkittävä orjakaupan keskus. James Fort linnake toimi orjien keräämispisteenä. Kirkot & moskeijat Banjulissa, Bakaussa ja Kotussa on useita kirkkoja, jotka ovat avoinna myös yleisölle. Moskeijoita on myös useita, onhan noin 90 % maan väestöstä muslimeja. Moskeijat ovat myös avoinna

9 yleisölle. Great Mosque of Banjul moskeija Banjulissa on suosittu vierailukohde. Ostoksia Erinomaisia ostoksia ovat puuvillavaatteet, batiikkivärjätyt kankaat, paikalliset käsityöt, korut, kengät, nahkatuotteet ja puiset koristeesineet. Gambiassa on runsaasti erilaisia markkinoita. Tuotteet joissa ei ole hintalappua ovat sellaisia tuotteita joista kuuluu tinkiä. Tinkiminen kuuluu vahvasti kaupankäyntiin. Mikäli aikoo ostaa jotain, kannattaa myyjän hinnasta pudottaa puolet pois ja vasta sen jälkeen lähteä keskustelemaan lopullisesta hinnasta. Mikäli tinkiminen ei onnistu, löytyy täältä myös kauppoja, joissa tinkiminen ei kuulu kaupankäyntiin. Näissä kaupoissa tuotteissa on yleisimmin hintalaput. Hintataso Gambiassa on Suomea edullisempi. Maan tapoja Juomarahat Gambiassa on tapana antaa juomarahaa esim. ravintolassa, paikallisoppaille, bussin kuljettajalle, taksikuskille ja hotellin siivoajalle. Suositeltava juomarahan suuruus ravintolassa on n. 10 % laskun loppusummasta ja GMD hotellin henkilökunnalle. Bumstersit Gambiassa paikalliset ovat hyvin ystävällisiä, huomaavaisia, hymyileväisiä ja kiinnostuneita matkailijoista. Osa paikallisista on kuitenkin päätynyt työskentelemään niin kutsuttuina bumsterseina. Bumstersit eli toisin sanoen yleensä nuoret, kielitaitoiset ja siististi pukeutuneet paikalliset lähestyvät turisteja erityisesti rannoilla ja hotellien edustoilla ja tarjoavat oma-aloitteisesti ja joskus hieman päällekäyvästi apujaan ja neuvojaan. He kyselevät erilaisia asioita matkailijoista ja samalla tarjoavat retkiä ja muita palveluita, luonnollisesti korvausta vastaan. Mikäli bumstersit ovat avuksi, on suotavaa antaa heille palkkioksi n dalasia (n. 0,30 1,5 ). Suositeltavaa on olla heille kohteliaan tiukkana, mikäli haluaa kieltäytyä heidän tarjoamistaan palveluista. Palveluista voi kieltäytyä sanomalla m r ie oises i No, ank ou eli Ei kii os. Eläimet Tavallisimmin tavattuja eläimiä ovat apinat, paviaanit, antiloopit, hyeenat, virtahevot, pahkasiat, krokotiilit ja etenkin linnut. Suuriin eläimiin kuten norsuihin tai leijoniin ei törmää Gambiassa. Gambiajoen kansallispuistossa elää virtahepoja. Villieläinten ruokkiminen on kielletty. Gambiassa on runsaasti hyttysiä ja muita hyönteisiä. Sänkyihin laitettavia hyttysverkkoja myydään kaupoissa. Jo kotoa kannattaa ottaa mukaan myös aurinkovoiteita, hyttyskarkotteita ja taskulamppu. Pukeutuminen Lomavaatteiksi sopivat esim. shortsit, t-paidat, i a oma l osa ja uima-asut. Huomioitavaa on, että osa ravintoloista ja hotelleista edellyttää, että illalliselle pukeudutaan siististi. Siistiin pukeutumiseen eivät kuulu rantavaatteet ja sandaalit. Yläosattomissa ei ole soveliasta ottaa aurinkoa.

10 Valokuvaaminen Valokuvaaminen on yleisesti sallittua, mutta uskontoa kunnioittaen kannattaa olla huomaavainen ihmisiä valokuvattaessa. Pyydä aina lupa, ennen kuin valokuvaat ihmisiä. Rukoilevia ihmisiä ja hunnutettuja naisia ei ole kohteliasta kuvata. Sotilaita ja muita uniformuun pukeutuneita ei saa kuvata. Terveys & turvallisuus Rokotukset Kaikille matkustajille suositeltavia rokotuksia ovat keltakuumerokotus ja A-hepatiittisuoja (keltatauti). Tärkeää on muistaa tarkistaa, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio- ja MPR (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) - rokotukset ovat voimassa. Riskiarvion perusteella harkittavia rokotteita ovat B-hepatiitti, lavantauti ja meningokokki. Tarkat tiedot tarvittavista rokotuksista kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa omasta terveyskeskuksesta, sillä suurin osa rokotteista vaatii tietyn vaikutusajan. Lisätietoja omasta terveyskeskuksesta sekä osoitteista ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee pyytämään rokotustodistuksen keltakuumeen ottamisen yhteydessä. Kansainvälinen keltainen rokotustodistus on hyvä ottaa mukaan matkalle. Gambiaan matkustettaessa tarvitaan aina malarian estolääkitys, joka tulee aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa, ja jatkaa sitä matkan aikana ja vielä matkan jälkeenkin. Estolääkitystä varten tarvitaan aina lääkärin resepti. Lisätietoja omasta terveyskeskuksesta. Terveys Gambiassa on tarjolla hyvin rajallisesti lääkäripalveluita ja kustannukset saattavat olla hyvinkin korkeat. Huolehdithan, että matkavakuutuksesi on kunnossa. Gambialaisissa sairaaloissa ja klinikoilla sairaanhoidon taso ei ole sama kuin Suomessa. Mikäli sairastut ja tarvitset lääkärin apua, auttaa paikallinen edustajamme asiassa. Mikäli aiot kuljettaa reseptilääkkeitä Gambiaan, on suositeltavaa ottaa mukaan kopio reseptistä ja kuljettaa lääkkeet alkuperäispakkauksissaan. Turvallisuus Matkailijoihin kohdistuvat rikokset ovat harvinaisia. Suositeltavaa on kuitenkin vuokrata tallelokero hotellista ja säilyttää siellä kaikki arvotavarat, ylimääräiset rahat, passit ja lentoliput. Hotellihuoneesta poistuttaessa on hyvä lukita ikkunat ja ovet. Liikkuessasi kaupungilla tai rannalla älä pidä mukanasi suuria summia rahaa tai arvoesineitä. Suositeltavaa on kuljettaa mukana jonkinlaista henkilötodistusta hotellin ulkopuolella liikuttaessa. Apteekki Apteekkeja on eri puolilla turistialueita. Apteekin tunnistaa sinisestä tai punaisesta rististä ja ne ovat nimel n P armac ai C emis. Osa apteekeista saattaa olla kiinni keskellä päivää. Yksi apteekeista on kuitenkin avoinna 24h/vrk. Hotellin vastaanotosta voi tiedustella päivystävän apteekin tiedot.

11 Vakuutukset Varmistathan ennen matkaa, että matkavakuutuksesi on voimassa. Yllättävien tilanteiden sattuessa on kattava vakuutusturva tarpeellinen. Kauttamme on ostettavissa Eurooppalaisen matkavakuutuksia. Tutustu tarkemmin sivuilla Lähetystö Suomella ei ole edustustoa Gambiassa. Lähin Suomen edustusto on Nigeriassa. Embassy of Finland, 9 Iro San Musa Street, Asokoro, Abuja Nigeria, Puh: , sähköposti: Air Finland Holidays lomakohteessa Air Finland Holidays on tarkoitettu omatoimisille ja itsenäisille matkustajille. Matkakohteissa ei ole suomalaisia oppaita. Paikallinen edustajamme on vastassa lentokentällä ja opastaa tarvittaessa oikeaan bussiin. Paikallinen edustaja on tavoitettavissa loman aikana palvelunumerosta.

12 TERVETULOA AIR FINLAND HOLIDAYSIN MATKALLE GAMBIAAN! Aurinkoinen ja vieraanvarainen Gambia odottaa juuri sinua! Terveisin, Air Finland Holidaysin Gambia - tiimi

Rio de Janeiro, Brasilia YLEISTIETO República Federativa do Brasil Pinta-ala n. 8.512.000 km2 (USA ilman Havaijia ja Alaskaa = 7.836.895 km2 ).

Rio de Janeiro, Brasilia YLEISTIETO República Federativa do Brasil Pinta-ala n. 8.512.000 km2 (USA ilman Havaijia ja Alaskaa = 7.836.895 km2 ). Rio de Janeiro, Brasilia YLEISTIETO República Federativa do Brasil Pinta-ala n. 8.512.000 km2 (USA ilman Havaijia ja Alaskaa = 7.836.895 km2 ). Brasilia on yksin yhtä suuri kuin muut Etelä- Amerikan maat

Lisätiedot

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa!

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa! KIELI KURSSIN ABC Tervetuloa! STS Kielimatkat toivottaa sinut tervetulleeksi ensi kesän kielimatkalle. Toivottavasti odotat jo innolla kesän mahtavimpia viikkoja. Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoja

Lisätiedot

Kypros. Löytämisen arvoinen paikka

Kypros. Löytämisen arvoinen paikka Kypros. Löytämisen arvoinen paikka AURINGONPAISTETTA JA ELÄMYKSIÄ Tunne jasmiinin ja timjamin tuoksu. Maista maailman vanhimpiin kuuluvaa viiniä. Kävele männyntuoksuisissa metsissä tai hiihdä aamuisin

Lisätiedot

Ylellinen Dubai Kaupunki heijastaa mielikuvitusta, rohkeutta ja rahaa.

Ylellinen Dubai Kaupunki heijastaa mielikuvitusta, rohkeutta ja rahaa. historia Marina Dubaita rakennetaan yhä. Ylellinen Dubai Kaupunki heijastaa mielikuvitusta, rohkeutta ja rahaa. Tuskin mikään kaupunki hamuaa huomiota yhtä hanakasti kuin Dubai. Jatkuvat, suuret rakennusprojektit

Lisätiedot

ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI

ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI ISLANTI NÄHTÄVÄÄ VUODEN YMPÄRI s u o m i Islannin matkailuneuvonta www.visiticeland.com Ajattelepa kaupunkia Josta poistetaan - tungos - liikenne - melu - saasteet - stressi - kiire ja johon lisätään +

Lisätiedot

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä

Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä scandjet esite 3 Sisällysluettelo Scandjet Scandjet 4 Haastattelussa Pavel 30 Haastattelussa kohdeoppaamme Karin 78 Hei, Tervetuloa lukemaan Scandjetin 2015 esitettä Tässä esitteessä saatte tutustua meidän

Lisätiedot

New. Neuvoja useilla kielillä. Gran Canarian tuntemattomampi puoli. magazine. Parasta ruokaa ja drinkkejä. suosikkia Fort Lauderdalessa

New. Neuvoja useilla kielillä. Gran Canarian tuntemattomampi puoli. magazine. Parasta ruokaa ja drinkkejä. suosikkia Fort Lauderdalessa Nro 1-2014 Tervetuloa erilaiseen pankkiin magazine Matkakohde Gran Canarian tuntemattomampi puoli 3 suosikkia Fort Lauderdalessa Rikasta elämää Neuvoja useilla kielillä New York Parasta ruokaa ja drinkkejä

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP PRAHA

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP PRAHA BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R AD 10 2 GR ER NEXT STOP PRAHA ESITTELY KILROYn ryhmämatkat on erikoistunut opinto- ja ryhmämatkoihin ja tärkeimmät kohderyhmämme

Lisätiedot

YKKÖSKETJU. Suomen NMKY:n Liitot toivottavat Rauhallista Joulua ja Siunausta vuodelle 2014. 4/2013 - Suomen NMKY:n Liittojen tiedotuslehti

YKKÖSKETJU. Suomen NMKY:n Liitot toivottavat Rauhallista Joulua ja Siunausta vuodelle 2014. 4/2013 - Suomen NMKY:n Liittojen tiedotuslehti YKKÖSKETJU.GR13 4/2013 - Suomen NMKY:n Liittojen tiedotuslehti Suomen NMKY:n Liitot toivottavat Rauhallista Joulua ja Siunausta vuodelle 2014 Suomen NMKY Facebookissa www.facebook.com/nmkysuomi Ykkösketju

Lisätiedot

Matkaraportti 2014 Uusi-Seelanti

Matkaraportti 2014 Uusi-Seelanti Prologue Matkaraportin kirjoittaja kävi vaimonsa kanssa tammikuussa 2015 vuotuisilla matkamessuilla Helsingissä vakiintuneen tavan mukaan ja tapasin siellä myös Suomi Uusi-Seelanti ystävyysseuran puheenjohtajan

Lisätiedot

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET

KAUPUNKI. ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET KAUPUNKI ja kiertomatkat 2010 UPEAT UUTUUDET Alpit, Alsacen viinimatka, Slovenia Kroatia Italia, Amsterdam ja KESTOSUOSIKIT Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa! Elämänmittaisia matkamuistoja. Maailma täynnä kauniita,

Lisätiedot

Unelmaristeilyt. Aitoa Berliiniä etsimässä

Unelmaristeilyt. Aitoa Berliiniä etsimässä CWT Kaleva Travelin asiakaslehti 3/11 Unelmaristeilyt Aitoa Berliiniä etsimässä CWT Kaleva Travelin kehitystyö jatkuu vahvana suomalaisasiakasta kuunnellen CWT Kaleva Travel Index kertoo lentomatkustuksen

Lisätiedot

Esteetön Praha. Opas liikuntarajoitteiselle turistille. Jenny Närhinen Maiju Sundvall. Opinnäytetyö Helmikuu 2010

Esteetön Praha. Opas liikuntarajoitteiselle turistille. Jenny Närhinen Maiju Sundvall. Opinnäytetyö Helmikuu 2010 Esteetön Praha Opas liikuntarajoitteiselle turistille Jenny Närhinen Maiju Sundvall Opinnäytetyö Helmikuu 2010 Sosiaalialan koulutusohjelma Sosiaali- ja terveysala OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t)

Lisätiedot

Makusi mukaan. maailmalle. www.matka-agentit.fi

Makusi mukaan. maailmalle. www.matka-agentit.fi Makusi mukaan maailmalle 2014 www.matka-agentit.fi 30. 20. San Francisco Los Angeles 25. 12. Makusi mukaan maailmalle... Matkoja ympäri maailmaa valitse omasi! Pohjois- Amerikka New York Miami Reykjavik

Lisätiedot

PIETARI MATKAILIJAN MINIOPAS IRMELI PALMU & KOSTI HEISKANEN OTA MUKAAN

PIETARI MATKAILIJAN MINIOPAS IRMELI PALMU & KOSTI HEISKANEN OTA MUKAAN PIETARI MATKAILIJAN MINIOPAS IRMELI PALMU & KOSTI HEISKANEN 1/2011 KESÄ OTA MUKAAN Sisältö Tervetuloa nauttimaan venäläisen ja eurooppalaisen keittiön herkuista! Pietarin paras venäläinen varietee-show

Lisätiedot

Suomi HELSINKI ON SINUN

Suomi HELSINKI ON SINUN Suomi HELSINKI ON SINUN 22 11 Nähtävyyksiä ja käyntikohteita sivu 11 Perheen kanssa sivu 22 Tervetuloa! Helsinki 2006 on sinun Helsinki on moderni pääkaupunki, jossa urbaani elämäntyyli, meri ja luonto

Lisätiedot

Uusi- Seelanti- lukuisten saarten valtio. Nea Isaksson 7.c 2012

Uusi- Seelanti- lukuisten saarten valtio. Nea Isaksson 7.c 2012 Nea Isaksson 7.c 2012 Uusi- Seelanti- lukuisten saarten valtio Kuva 1: Uuden- Seelannin lippu. Sininen väri kuvastaa merta ja taivasta, punainen Etelän risti sijaintia Tyynellä valtamerellä. Kuva 2: Uusi-

Lisätiedot

nro 2 30.4.2015 55. vuosikerta Helsingin Merkonomit ry jäsenlehti Helmerit Joutsen apteekissa www.helmeri.fi vuotta

nro 2 30.4.2015 55. vuosikerta Helsingin Merkonomit ry jäsenlehti Helmerit Joutsen apteekissa www.helmeri.fi vuotta nro 2 30.4.2015 55. vuosikerta Helsingin Merkonomit ry:n jäsenlehti Helmerit Joutsen apteekissa 60 vuotta Helsingin Merkonomit ry www.helmeri.fi nro 2 30.4.2015 ISSN 1236-2514 Aikakauslehtien Liiton jäsenlehti

Lisätiedot

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i

ilmainen KaUPUnKiOPaS v i s i t p o r v o o. f i Porvoo ilmainen KAUPUNKIOPAS I 2014 visitporvoo.fi Sisältö Ruotsi Tervetuloa Porvooseen Nähtävyydet porvoossa Saaristo Ravintolat ja kahvilat 6-10 12-13 14-20 sivu sivu sivu Suomi Venäjä Tukholma Itämeri

Lisätiedot

Lapsilla on omat oikeudet

Lapsilla on omat oikeudet Johdanto Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kansainvälisten adoptioiden määrä Suomessa on kymmenkertaistunut. Kaikkiaan maassamme on arviolta 3 000 ulkomailta adoptoitua lasta. Suurin osa heistä on

Lisätiedot

Rennoin reitti Eurooppaan LAIVAMATKAT 2012. Saksaan Puolaan Ruotsiin. www.finnlines.com

Rennoin reitti Eurooppaan LAIVAMATKAT 2012. Saksaan Puolaan Ruotsiin. www.finnlines.com Rennoin reitti Eurooppaan LAIVAMATKAT 2012 Saksaan Puolaan Ruotsiin Leppoisasti laivalla Saksaan, Puolaan ja Ruotsiin 02 PIETARI Finnlinesin matkustajarahtilaivat vievät sinut leppoisasti yli Itämeren

Lisätiedot

Matkalla Buenos Airesissa ja Mendozassa

Matkalla Buenos Airesissa ja Mendozassa CWT Kaleva Travelin asiakaslehti 2/12 Che, vos, de dónde sos? Matkalla Buenos Airesissa ja Mendozassa Espanjan Baskimaa: rantapaikka San Sebastian ja designin Bilbao Kaunis Langtangin vuoristo trekkaamista

Lisätiedot

BOSNIA JA HERTSEGOVINA

BOSNIA JA HERTSEGOVINA Info4Migrants BOSNIA JA HERTSEGOVINA Maaprofiili Projektinumero: UK/13/LLP-LdV/TOI-615 Alue 51,197 km 2 VÄESTÖ 3,600 milj BKT henkeä kohden $4,940 VALUUTTA Vaihdettava markka (BAM) Kielet BOSNIA, KROAATTI,

Lisätiedot

Viron kylpylälomat. Islanti. Teemamatkat. Hotellilomat

Viron kylpylälomat. Islanti. Teemamatkat. Hotellilomat Viron kylpylälomat Islanti Teemamatkat Hotellilomat 2012 TEEMAMATKAT EUROOPPAAN Saga Matkat 2012 Uudistuneesta esitteestämme löydät enemmän vaihtoehtoja ja monipuolisuutta tehdään yhdessä matkastasi sopiva

Lisätiedot

Julkaisija Syntaksis ry. Päätoimittaja Juhani Hopkins hopkinju@paju.oulu.fi. Taitto

Julkaisija Syntaksis ry. Päätoimittaja Juhani Hopkins hopkinju@paju.oulu.fi. Taitto Lehdykkä 1/09 2 Lehdykkä Julkaisija Syntaksis ry Päätoimittaja Juhani Hopkins hopkinju@paju.oulu.fi Taitto Juhani Hopkins Osoite Syntaksis ry Biologian Laitos PL 3000 90014 Oulun Yliopisto lehdykka@paju.oulu.fi

Lisätiedot

KIELIMATKAT. Uutuudet 2016 Ennätysmäärä kohteita USA:ssa Lontoo Exclusive Best of the West Sailing Starchef Blog Paddleboard Golf Multisport

KIELIMATKAT. Uutuudet 2016 Ennätysmäärä kohteita USA:ssa Lontoo Exclusive Best of the West Sailing Starchef Blog Paddleboard Golf Multisport KIELIMATKAT KESÄ 2016 SINULLE 13 19-VUOTIAS JUNIORIKURSSIT 10 13-VUOTIAILLE UUTTA! Uutuudet 2016 Ennätysmäärä kohteita USA:ssa Lontoo Exclusive Best of the West Sailing Starchef Blog Paddleboard Golf Multisport

Lisätiedot

T O R N I O - H A PA R A N D A

T O R N I O - H A PA R A N D A TORNIO-HAPARANDA COPENHAGEN MOSCOW RIGA ST.PETERSBURG TALLINN STOCKHOLM OSLO HELSINKI ARKHANGELSK HAPARANDATORNIO MURMANSK Tornio-Haparanda on yksi Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin nopeimmin kasvavista

Lisätiedot

Nro 1-2 Tammikuu 2013 ISSN 1796-8313 www.rautalampilehti.fi 6. vuosikerta VESANTO - TERVO - RAUTALAMPI - SUONENJOKI - KONNEVESI.

Nro 1-2 Tammikuu 2013 ISSN 1796-8313 www.rautalampilehti.fi 6. vuosikerta VESANTO - TERVO - RAUTALAMPI - SUONENJOKI - KONNEVESI. Nro 1-2 Tammikuu 2013 ISSN 1796-8313 www.rautalampilehti.fi 6. vuosikerta VESANTO - TERVO - RAUTALAMPI - SUONENJOKI - KONNEVESI Uusi tilitoimisto Rautalammille 3 Lukijamatkalla Gambiassa 4-5 Harrastekiekkoilijoilla

Lisätiedot