Yleistietoa Gambiasta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yleistietoa Gambiasta"

Transkriptio

1 GAMBIA

2 Yleistietoa Gambiasta Gambia on Länsi-Afrikan rannikolla sijaitseva pinta-alaltaan Manner-Afrikan pienin valtio. Pinta-alaa maalla on n km2. Gambia rajoittuu pohjoisessa, idässä ja etelässä Senegaliin ja lännessä Atlantin valtamereen. Maan halki virtaa koko sen leveydeltä n. 480 km pitkä Gambia-joki joka ulottuu aina Senegalin ja Guinean alueilta Atlantin valtamereen. Gambia on jaettu viiteen osaan, jotka ovat Central River, Lower River, North Bank, Upper River ja Western. Lisäksi pääkaupunki Banjul muodostaa oman hallintoalueensa. Asukasluku ja kieli Gambiassa asuu n. 1,8 miljoonaa asukasta, joista pääkaupunki Banjulissa asuu n Maa on entinen Britannian siirtomaa ja virallinen kieli on englanti. Maassa puhutaan myös heimokieliä mm. wolof, mandika ja fulani. Opettelemalla joitakin sanoja tai sanontoja teet paikallisiin lähtemättömän vaikutuksen. Etäisyyksiä Yundumin lentokentältä Banjuliin n. 33 km, Cape Pointiin n. 27 km, Kotuun n. 22 km ja Senegambiaan n. 21 km. Ilmasto Aurinkovarma Gambia sijaitsee Kravun kääntöpiirin ja Päiväntasaajan välissä ja ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden. Aurinkoisia päiviä on noin 320 vuodessa! Lämpötilat laskevat harvoin alle +30 asteen. Auringon laskettua illat saattavat olla viileitä. Tammikuussa saattaa ajoittain esiintyä myös sadekuuroja. Sadekausi ajoittuu kesä- lokakuulle. Näillä leveyspiireillä aurinko paistaa hyvin voimakkaasti ja on suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta, jossa on korkeat suojakertoimet. Paikallisaika Aikavyöhyke UTC +0. Suomen aika talvella -2 tuntia ja kesällä -3 tuntia. Yleisiä sanontoja: Suomi Kiitos Hei Mitä kuuluu? Hyvää huomenta Hyvää iltaa Näkemiin Tänään Tänä iltana Kuinka paljon? Mikä sinun nimesi on? Mandika Abaraka Asalamu Alikum Heraba / I be di? Hera Laata I Wuraara Fo Waati Koteng Bee Bii Suutoo Jelu? I Ton Ndii? Puhelin Kansainvälinen suuntanumero Gambiassa on Suomalaiset matkapuhelimet toimivat, mutta soittaminen ja puheluiden vastaanottaminen on kallista. Sähkö 220V. Adapteri tarvitaan. Adaptereita myydään useimmissa kaupoissa ja markkinoilla (n. 1 ). Katkokset sähkön ja veden jakelussa ovat yleisiä. Suositeltavaa on ottaa taskulamppu mukaan matkalle.

3 Internet seimmissa o elleissa on ma ollisuus k in erne i joko ilmaiseksi ai maksua as aan. Turistialueilla on myös internetkahviloita. Internetyhteydet saattavat olla hyvinkin hitaita. Valuutta ja luottokortit Gambian valuutta on dalasi ja bututs. Valuutan lyhenne on GMD. 1 EUR on noin 40 GMD (kevät 2012). Seteleiden arvot ovat 5, 10, 25, 50 ja 100. Ota matkavaluutaksi euroja käteisenä ja vaihda valuuttaa vasta paikan päällä. Suosittelemme vaihtamaan rahaa hotellien ulkopuolella rahan vaihtopisteissä, joissa kurssit ovat normaalisti paremmat. Rahanvaihtopisteitä on Banjulissa, Serrekundassa ja osassa turistikohteista. Rahaa voi vaihtaa myös hotelleissa. Luottokortit kelpaavat useimmissa suurimmissa ravintoloissa ja kaupoissa, mutta suosittelemme maksamaan käteisellä ongelmien välttämiseksi. Pankit ja pankkiautomaatit Pankkeja on Bakaussa, Kololissa, Serrekundassa ja Banjulissa. Pankkien yhteydessä on yleisesti myös pankkiautomaatteja. Pankit ovat avoinna ma-pe klo 08:00 16:30 ja la klo 08:00 13:00. Lasten kanssa Gambia tarjoaa lapsille mielenkiintoisia ja eksoottisia kokemuksia kulttuurin ja laajan eläimistön kautta. Täällä ei ole vesi- tai huvipuistoja. Lastenruokia on rajallisesti tarjolla. Aurinko paistaa voimakkaasti, joten on suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta, jossa on korkeat suojakertoimet. Keskipäivän aikaan on hyvä pysytellä varjossa ja suojata iho kevyillä vaatteilla. Tärkeää on juoda paljon nestettä päivän aikana. Uskonto Gambiassa valtaosa väestöstä, n. 90 %, on muslimeja, n. 9 % kristittyjä ja n. 1 % perinteisen animismin harjoittajia. Islam näkyy jokapäiväisessä elämässä, viisi kertaa päivässä minareeteista kajahtaa rukouskutsu, jolloin muslimin tulisi mennä moskeijaan rukoilemaan. Yksityisesti voi rukoilla myös moskeijan ulkopuolella. Ramadan, muslimien paastokuukausi, ajoittuu vuonna 2012 heinä-elokuulle, joten se ei vaikuta talvikauden matkoihin. Historia Ensimmäiset kirjalliset maininnat Gambiasta löytyvät vuodelta 470 eaa. Hanno Merenkulkijan Länsi-Afrikan kuvauksesta ja 800- ja 900-luvuilta arabikauppiaiden muistiinpanoista. Portugalilaiset saapuivat Gambiaan 1400-luvulla, jolloin alue kuului Malin kuningaskuntaan. Myöhemmin maahan saapuivat myös englantilaiset ja ranskalaiset ja lukujen aikana Englanti ja Ranska taistelivat vallasta, ja Versailles n sopimuksella 1783 Gambia määriteltiin kuuluvaksi Britannialle. Orjakauppa oli alueella mittavaa 1500-luvulta 1800-luvun alkuun asti, ja alueelta vietiin kaikkiaan jopa kolme miljoonaa orjaa Amerikkaan. Vuonna 1807 orjakauppa kiellettiin Brittiläisessä imperiumissa, mutta kiellon voimaansaattaminen oli Gambiassa hidasta. Orjuus Gambiassa lakkautettiin Gambian itsehallinto laajeni asteittain ja 1965 maa itsenäistyi. Maa muuttui tasavallaksi vuonna 1970 ja nykyään maata hallitsee presidentti.

4 Gambia tänä päivänä Tämän päivän Gambia on edelleen kehitysmaa, joka kannattaa pitää mielessä matkaa suunniteltaessa. Gambiassa aurinko, pitkät hiekkarannat ja kaunis luonto eläimineen tarjoavat unohtumattomia elämyksiä! Maa on vielä monessa mielessä kokematon turistimaa, ja sen viehätys perustuukin aidon ystävällisiin ihmisiin ja eksoottiseen kulttuuriin. Nämä kaikki yhdessä takaavat kokemusrikkaan loman unohtumattomissa puitteissa. Air Finland Holidaysin kohteet Banjul Banjul on yksi pienimmistä kaupungeista Afrikassa, joka on sekoitus siirtomaa-aikaisia ja nykyaikaisia rakennuksia. Banjul sijaitsee St. Maryn saarella. Kaupunki on myös maan tärkein hallinnollinen keskus. Kaupungissa on Länsi- Afrikan suurin markkina-alue Albert Market, joka on suosittu etenkin paikallisten, mutta myös turistien keskuudessa. Täällä voi tehdä edullisia löytöjä ja ostaa kaikkea vihanneksista ja mausteista koruihin ja kenkiin asti. Kaupungin keskustassa on myös Gambian kansallismuseo. Kaupungissa käynti on kokemisen arvoinen! Täällä koet aidon afrikkalaisen tunnelman! Kotu & Senegambia Nämä ovat suurimmat loma-alueet, jotka ovat kasvaneet ja kehittyneet viimeisten parin vuoden aikana. Täältä on runsaasti ravintoloita sekä baareja, etenkin Senegambiasta. Kotu on hyvä valinta lapsiperheille, täällä on kaunis valkohiekkainen ranta. Alueella on myös vilkkaat käsityömarkkinat, joilta löytyy erilaisia batikkisia ja käsintehtyjä puuesineitä. Cape Point Hieman Kotua ja Senegambiaa rauhallisempi Cape Point on vähitellen myös laajentamassa ravintola- ja ostostarjontaansa. Cape Pointin ylpeys on sen ihastuttava hiekkaranta, joka on yksi maan parhaista rannoista ja hieman rauhallisempi kuin Koton ranta. Cape Pointista löytyy myös vehreää maisemaa ja luontoa. Muita kohteita Serrekunda Gambian suurin kaupunki, joka on käymisen ja kokemisen arvoinen. Vilkkaassa kaupungissa pääsee kokemaan aidon gambialaisen elämäntyylin. Kaupunki tunnetaan markkinoistaan ja sokkeloisista kujistaan. Kaupungissa on paljon kauppoja ja myyntikojuja. Kololi Kylä on hyvin suosittu matkailijoiden keskuudessa. Täällä on ravintoloita, yökerhoja ja rantalomailuun soveltuva pitkä hiekkaranta. Rannat Lämpimästi paistava aurinko ja upeat Atlantin valtamereen ulottuvat kullankirjavat hiekkarannat toivottavat matkailijat tervetulleeksi viettämään unohtumatonta lomaa. Meressä uidessa tulee kiinnittää huomiota ajoittain esiintyviin vedenalaisiin virtauksiin ja korkeisiin aaltoihin. Rannoilla tulee huomioida varoitusliput jotka osoittavat onko uiminen sallittu. Varoitusliput: Punainen lippu = ehdoton uintikielto, Sininen lippu = ole varovainen ja valkoinen lippu = uiminen sallittu.

5 Suosituimpia rantoja ovat: Bijilo Beach Biljilo Beach on koskemattomalta vaikuttava pitkä ja kaunis ranta, jonka edustalla on joitakin hotelleja. Täällä ei ole ravintoloita tai kioskeja. Kotu Tämä upea ja suosittu ranta on useita kilometrejä pitkä, jonka varrella on paljon rantabaareja, joissa voi nauttia virvoittavia juomia ja syödä maittavan lounaan. Cape Point Cape Pointin edustalla oleva suosittu valkohiekkainen ranta on lumoavan upea ja suuri. Tänne on rakennettu aallonmurtajia suojaamaan suurimmilta aalloilta. Rannalla ei ole palveluja, mutta virvokkeita ja pientä purtavaa voi nauttia lähellä sijaitsevissa ravintoloissa. Sanyang Upea, puhdas ja suojaisa ranta sijaitsee n. 30 minuutin ajomatkan päässä hotellialueilta etelään. Rantahietikko on osittain kiveä ja osittain hiekkaa. Alueella on rantabaareja ravintoloita, joissa voi nauttia virkistäviä juomia ja lounasta. Ranta on hyvin suosittu päiväretkikohde! Ruoka & Juoma Gambiassa on hyvä valikoima ravintoloita, joissa tarjoillaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin herkkuja. Voit valita kiinalaisen, intialaisen, thaimaalaisen, libanonilaisen, italialaisen, englantilaisen ja tietysti gambialaisen keittiön väliltä. Hintataso on edullisempi kuin Suomessa. Maan paikallisolut on JulBrew. Erilaiset hedelmämehut, jotka on tehty tuoreista hedelmistä, ovat kokeilemisen arvoisia. Vesijohtovettä ei suositella juotavaksi, osta pullotettua vettä. Gambialainen keittiö on tunnettu sen tuoreista merenantimista ja mausteita käytetään runsaasti. Tyypillisiä aineksia ovat myös kana, riisi ja maapähkinä. Gambiassa on neljä ruokalajia, joita voidaan pitää perinteisinä kansallisruokina: Benachin Riisiä lihan tai kalan kanssa sekä kasviksia ja tomaattia Domoda Risottoa muistuttava riisiruoka joka sisältää lihaa, kalaa tai kanaa maapähkinäkastiketta ja riisiä Superkanja Sekoitus okraa, kalaa tai lihaa, palmuöljyä, sipulia ja paprikaa Chicken Yassa Kanaa, tuoretta limettiä, sipulia ja mustapippuria vahvasti maustetussa kastikkeessa (Yassa) Base Nyebe Kana-papupata Chere Höyrytetyt hirssijauhopallot Suosittuja ravintoloita: Boss Lady - Kotu Suosittu gambialainen ravintola, jossa tarjoillaan paikallisen keittiön herkkuja. Captain's Table - Kotu Erinomainen ruoka ja palvelu. Tarjolla kansainvälisen keittiön ruokia ja herkullisia kalaja pihviannoksia.

6 Ocean Clipper - Cape Point Ocean Clipper on à la carte -ravintola, jossa tarjoillaan Välimeren ja aasialaisen keittiön herkkuja. Ravintolan ylimmästä kerroksesta avautuu vertaansa vailla olevat maisemat Atlantin valtamerelle. Ravintola sijaitsee Ocean Bay -hotellissa. Italian Connection - Cape Point Italialainen ravintola, jossa tarjoillaan klassisia italialaisia herkkuja, kuten kotitekoista pastaa ja pizzaa. Calypso - Cape Point Calypso tarjoaa paikallisen keittiön herkkuja. Se sijaitsee mahtavalla paikalla rannan tuntumassa. The Green Mamba Garden Lounge - Senegambia ravintola on erikoistunut mongolialaiseen keittiöön. Samassa yhteydessä toimii myös suosittu baari. Hyvää musiikkia ja loistava palvelu! Jewel of India - Senegambia Hyvä hinta-laatusuhde. Ravintolassa tarjoillaan maukasta intialaista ruokaa viihtyisässä ympäristössä. Jo Jo's - Senegambia Ravintola tarjoaa loistavia pihvejä ja kalaannoksia sekä päivittäin vaihtuvia erikoisuuksia. Ystävällinen henkilökunta ja loistava palvelu. Esimerkkihintoja (vuodelta 2011): Ravintolassa/kahvilassa: Kuppi kahvia n. 0,80 Pullo ir oi usjuomaa n. 1 Pullo lähdevettä 1,5 l n. 1,80 Pullo olu a n. 1,90 Lasi iini n. 2 Pullo viiniä 75 cl n. 8 Kolmen ruokalajin illallinen ra in olassa n. 50 Kaupassa: Pullo ir oi usjuomaa n. 0,50 Pullo lähdevettä 1,5 l n. 0,70 Pullo olu a n. 0,80 Pullo viiniä 75 cl alk. 7 Aurinkoras a n. 7 Ilta & yöelämä Gambialla on paljon tarjottavaa myös hotellialueiden ulkopuolella. Iltaelämä on eläväistä ja monipuolista. Hotellialueilla on jonkin verran ravintoloita, baareja ja diskoja etenkin Senegambian alueella. Useissa ravintoloissa on elävää musiikkia ja afrikkalaista tanssia. Ali Baba Garden Täällä voi nauttia illallisen ja drinkkejä mukavassa ilmapiirissä. Elävää musiikkia ja tanssia. Aquarius on yksi suosituimmista yökerhoista Gambiassa. Täällä iltaa viettävät niin paikalliset kuin matkailijatkin hyvän musiikin tahdittamana. Tarjolla on laaja valikoima erilaisia drinkkejä ja cocktaileja. Club Duplex on yksi parhaista yökerhoista Gambiassa. Tämä tyylikäs ja moderni yökerho on suosittu kohtauspaikka, jossa DJ soittaa viime hetkien suosituimpia kappaleita. Duplex sijaitsee keskeisellä paikalla Kololissa. Jakarlo Suuri ja suosittu ulkoilmabaari, jossa viihtyvät niin paikalliset kuin matkailijatkin. Soitettava musiikki on sekoitus uutta ja vanhaa. Useimmilla hotelleilla järjestetään myös jonkinlaista viihdeohjelmaa.

7 Liikkuminen & kulkuyhteydet Pienen kokonsa ansiosta Gambiassa on helppo liikkua paikasta toiseen, ja välimatkat ovat lyhyet. Suurimpien paikkakuntien välillä liikennöi paikallisbusseja. Myös takseilla pääsee kulkemaan paikasta toiseen. Useimpien hotellien läheisyydessä on taksiasemia. Taksilla liikkuessa hinta on aina suositeltavaa sopia etukäteen. Esimerkiksi n. 20 km matka maksaa n. 570 GMD. Takseja on erilaisia; vihreät turistitaksit ja keltaiset ja vihreät taksit joita paikalliset käyttävät. Paikallisten käyttämät taksit ovat edullisempia, mutta ne eivät saa ajaa turistialueille asti. Taksien lisäksi löytyy Tankatanka -taksi, joka muistuttaa minibussia. Tämä on hyvin edullinen, mutta hidas vaihtoehto. Kyytiin pääsee kättä heilauttamalla. Polkupyörä on varmin kulkuväline lyhyiden välimatkojen kulkemiseen. Pyöriä vuokrataan suosituimmilla turistialueilla. Liikenne on ennalta-arvaamatonta ja voi tuntua kaaokselta. Liikenne on oikeanpuoleinen. Aina on syytä olla varovainen, kulkee sitten autolla, polkupyörällä tai kävellen. Kuoppaisilla teillä kannattaa olla tarkkana etenkin öisin. Katuvalot ovat puutteellisia ja pimeän aikaan liikkuminen voi tämän vuoksi olla hieman hankalaa. Heijastimien käyttö on suositeltavaa. Autonvuokraus on kallista ja sitä ei suositella arvaamattoman liikenteen vuoksi. Tekemistä & näkemistä Tekemistä Auringonoton lisäksi Gambiassa voi harrastaa mm. patikointia, pyöräilyä, golfia, syvänmeren kalastusta ja lintujen tarkkailua. Gambia on tunnettu suolaisen ja makean veden kalastuksesta. Syvänmeren kalastus Atlantin valtamerellä on unohtumaton kokemus, ja vastaavasti kalastus melkein koskemattomalla Gambia-joella tarjoaa upeita elämyksiä. Risteily Gambia-joella takaa unohtumattoman kuvan maan luonnosta ja maisemista. Joessa asustavien krokotiilien ja virtahepojen näyttäytyessä unohtumaton elämys on kruunattu! Gambia-joki on aitoa Afrikkaa parhaimmillaan. Joen rannoille sijoittuu useita kauniita luonnonpuistoja. Gambia on lintuharrastajien paratiisi. Eri lajeja täällä on tavattu yli 570 lajia! Gambian luonto kaikkine eläimineen on tutustumisen arvoinen. Luontoon on helppo tutustua opastetuilla retkillä tai omatoimisesti polkupyörän selässä. Jeeppisafari vie tutustumaan gambialaisiin kyliin sekä kansallispuistoalueille. Lintuihin pääsee tutustumaan myös patikoimalla, erilaisilla jeeppisafareilla ja veneretkillä. Nämä kaikki ovat suosittuja tapoja tutustua ympäristöön ja ovat samalla myös mukavaa ajanvietettä. Maan ainoa 18-reikäinen golfkenttä sijaitsee Fajarassa. Green feet ovat edullisia. Omatoimisille retkille on suositeltavaa vuokrata paikallinen hallituksen kouluttama opas. Oppaat ovat ammattitaitoisia ja tuntevat kohteen hyvin.

8 Paikallisoppaita päivystää hotellialueiden tuntumassa. Kohteita Albert Market Banjulissa Nämä yhdet Afrikan suurimmista markkinoista täytyy käydä katsomassa ja kokemassa! Täällä riittää katseltavaa ja ostettavaa. Tinkiminen kuuluu asiaan. Markkinat ovat avoinna n. klo Markkinat ovat kokemisen arvoiset! Kachikally Crocodile Pond Eläinten ystävien kannattaa vierailla Kachikallyn krokotiilialtaalla, joka sijaitsee Bakaussa. Täällä asustelee lähes sata erikokoista krokotiilia, joita on mahdollista päästä ruokkimaan ja tekemään tuttavuutta myös lähietäisyydeltä. Kartong-kylä Banjulin kaupungista etelään sijaitsee Kartongin pieni ja tunnelmallinen kalastajakylä, joka on täysi vastakohta turistialueille. Täällä pääsee nauttimaan rauhallisesta tunnelmasta lintujen laulaessa. SOS-lapsikylät Gambiassa olevat SOS-lapsikylät ovat aatteellisia organisaatioita, jotka antavat kodin orvoille ja hylätyille lapsille. Lapsikylissä asuu satoja lapsia, jotka ilahtuvat matkailijoiden vierailuista. Lapsikyliin voi viedä tuliaisena esimerkiksi värikyniä, leluja, vaatteita ja muita lapsille sopivia tavaroita. Näkemistä Rantaelämän vastapainoksi Gambiassa on paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja näkemisen arvoisia paikkoja. Tällaisia ovat mm. pääkaupunki Banjul ja maan suurin kaupunki Serrekunda. Abuko-luonnonsuojelualue Abukon luonnonpuisto tai luonnonsuojelualue sijaitsee noin 20 km päässä Banjulin kaupungista. Täällä pääsee kokemaan viidakon tunnelman ja tutustumaan eksoottiseen kasvistoon ja eläimistöön. Paikka on erinomainen lintujen tarkkailuun, sillä täällä on tavattu yli 250 lintulajia. Luonnonhelmassa elää myös paljon muita elämiä kuten antilooppeja, apinoita ja krokotiilejä. Bijilo Forest Park Bijilo Forest Park on sademetsämäinen alue lähellä Kololin kylää. Täällä trooppisessa metsikössä voi tehdä kävelyretken eksoottisten lintujen, liskojen, apinoiden ja muiden eläimien kanssa. James Island Tämä UNESCO:n maailmanperintölistalla oleva kohde sijaitsee Gambiajoessa noin 30 km joen suulta. Orjakauden aikana tämä kohde oli merkittävä orjakaupan keskus. James Fort linnake toimi orjien keräämispisteenä. Kirkot & moskeijat Banjulissa, Bakaussa ja Kotussa on useita kirkkoja, jotka ovat avoinna myös yleisölle. Moskeijoita on myös useita, onhan noin 90 % maan väestöstä muslimeja. Moskeijat ovat myös avoinna

9 yleisölle. Great Mosque of Banjul moskeija Banjulissa on suosittu vierailukohde. Ostoksia Erinomaisia ostoksia ovat puuvillavaatteet, batiikkivärjätyt kankaat, paikalliset käsityöt, korut, kengät, nahkatuotteet ja puiset koristeesineet. Gambiassa on runsaasti erilaisia markkinoita. Tuotteet joissa ei ole hintalappua ovat sellaisia tuotteita joista kuuluu tinkiä. Tinkiminen kuuluu vahvasti kaupankäyntiin. Mikäli aikoo ostaa jotain, kannattaa myyjän hinnasta pudottaa puolet pois ja vasta sen jälkeen lähteä keskustelemaan lopullisesta hinnasta. Mikäli tinkiminen ei onnistu, löytyy täältä myös kauppoja, joissa tinkiminen ei kuulu kaupankäyntiin. Näissä kaupoissa tuotteissa on yleisimmin hintalaput. Hintataso Gambiassa on Suomea edullisempi. Maan tapoja Juomarahat Gambiassa on tapana antaa juomarahaa esim. ravintolassa, paikallisoppaille, bussin kuljettajalle, taksikuskille ja hotellin siivoajalle. Suositeltava juomarahan suuruus ravintolassa on n. 10 % laskun loppusummasta ja GMD hotellin henkilökunnalle. Bumstersit Gambiassa paikalliset ovat hyvin ystävällisiä, huomaavaisia, hymyileväisiä ja kiinnostuneita matkailijoista. Osa paikallisista on kuitenkin päätynyt työskentelemään niin kutsuttuina bumsterseina. Bumstersit eli toisin sanoen yleensä nuoret, kielitaitoiset ja siististi pukeutuneet paikalliset lähestyvät turisteja erityisesti rannoilla ja hotellien edustoilla ja tarjoavat oma-aloitteisesti ja joskus hieman päällekäyvästi apujaan ja neuvojaan. He kyselevät erilaisia asioita matkailijoista ja samalla tarjoavat retkiä ja muita palveluita, luonnollisesti korvausta vastaan. Mikäli bumstersit ovat avuksi, on suotavaa antaa heille palkkioksi n dalasia (n. 0,30 1,5 ). Suositeltavaa on olla heille kohteliaan tiukkana, mikäli haluaa kieltäytyä heidän tarjoamistaan palveluista. Palveluista voi kieltäytyä sanomalla m r ie oises i No, ank ou eli Ei kii os. Eläimet Tavallisimmin tavattuja eläimiä ovat apinat, paviaanit, antiloopit, hyeenat, virtahevot, pahkasiat, krokotiilit ja etenkin linnut. Suuriin eläimiin kuten norsuihin tai leijoniin ei törmää Gambiassa. Gambiajoen kansallispuistossa elää virtahepoja. Villieläinten ruokkiminen on kielletty. Gambiassa on runsaasti hyttysiä ja muita hyönteisiä. Sänkyihin laitettavia hyttysverkkoja myydään kaupoissa. Jo kotoa kannattaa ottaa mukaan myös aurinkovoiteita, hyttyskarkotteita ja taskulamppu. Pukeutuminen Lomavaatteiksi sopivat esim. shortsit, t-paidat, i a oma l osa ja uima-asut. Huomioitavaa on, että osa ravintoloista ja hotelleista edellyttää, että illalliselle pukeudutaan siististi. Siistiin pukeutumiseen eivät kuulu rantavaatteet ja sandaalit. Yläosattomissa ei ole soveliasta ottaa aurinkoa.

10 Valokuvaaminen Valokuvaaminen on yleisesti sallittua, mutta uskontoa kunnioittaen kannattaa olla huomaavainen ihmisiä valokuvattaessa. Pyydä aina lupa, ennen kuin valokuvaat ihmisiä. Rukoilevia ihmisiä ja hunnutettuja naisia ei ole kohteliasta kuvata. Sotilaita ja muita uniformuun pukeutuneita ei saa kuvata. Terveys & turvallisuus Rokotukset Kaikille matkustajille suositeltavia rokotuksia ovat keltakuumerokotus ja A-hepatiittisuoja (keltatauti). Tärkeää on muistaa tarkistaa, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio- ja MPR (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) - rokotukset ovat voimassa. Riskiarvion perusteella harkittavia rokotteita ovat B-hepatiitti, lavantauti ja meningokokki. Tarkat tiedot tarvittavista rokotuksista kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa omasta terveyskeskuksesta, sillä suurin osa rokotteista vaatii tietyn vaikutusajan. Lisätietoja omasta terveyskeskuksesta sekä osoitteista ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee pyytämään rokotustodistuksen keltakuumeen ottamisen yhteydessä. Kansainvälinen keltainen rokotustodistus on hyvä ottaa mukaan matkalle. Gambiaan matkustettaessa tarvitaan aina malarian estolääkitys, joka tulee aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa, ja jatkaa sitä matkan aikana ja vielä matkan jälkeenkin. Estolääkitystä varten tarvitaan aina lääkärin resepti. Lisätietoja omasta terveyskeskuksesta. Terveys Gambiassa on tarjolla hyvin rajallisesti lääkäripalveluita ja kustannukset saattavat olla hyvinkin korkeat. Huolehdithan, että matkavakuutuksesi on kunnossa. Gambialaisissa sairaaloissa ja klinikoilla sairaanhoidon taso ei ole sama kuin Suomessa. Mikäli sairastut ja tarvitset lääkärin apua, auttaa paikallinen edustajamme asiassa. Mikäli aiot kuljettaa reseptilääkkeitä Gambiaan, on suositeltavaa ottaa mukaan kopio reseptistä ja kuljettaa lääkkeet alkuperäispakkauksissaan. Turvallisuus Matkailijoihin kohdistuvat rikokset ovat harvinaisia. Suositeltavaa on kuitenkin vuokrata tallelokero hotellista ja säilyttää siellä kaikki arvotavarat, ylimääräiset rahat, passit ja lentoliput. Hotellihuoneesta poistuttaessa on hyvä lukita ikkunat ja ovet. Liikkuessasi kaupungilla tai rannalla älä pidä mukanasi suuria summia rahaa tai arvoesineitä. Suositeltavaa on kuljettaa mukana jonkinlaista henkilötodistusta hotellin ulkopuolella liikuttaessa. Apteekki Apteekkeja on eri puolilla turistialueita. Apteekin tunnistaa sinisestä tai punaisesta rististä ja ne ovat nimel n P armac ai C emis. Osa apteekeista saattaa olla kiinni keskellä päivää. Yksi apteekeista on kuitenkin avoinna 24h/vrk. Hotellin vastaanotosta voi tiedustella päivystävän apteekin tiedot.

11 Vakuutukset Varmistathan ennen matkaa, että matkavakuutuksesi on voimassa. Yllättävien tilanteiden sattuessa on kattava vakuutusturva tarpeellinen. Kauttamme on ostettavissa Eurooppalaisen matkavakuutuksia. Tutustu tarkemmin sivuilla Lähetystö Suomella ei ole edustustoa Gambiassa. Lähin Suomen edustusto on Nigeriassa. Embassy of Finland, 9 Iro San Musa Street, Asokoro, Abuja Nigeria, Puh: , sähköposti: Air Finland Holidays lomakohteessa Air Finland Holidays on tarkoitettu omatoimisille ja itsenäisille matkustajille. Matkakohteissa ei ole suomalaisia oppaita. Paikallinen edustajamme on vastassa lentokentällä ja opastaa tarvittaessa oikeaan bussiin. Paikallinen edustaja on tavoitettavissa loman aikana palvelunumerosta.

12 TERVETULOA AIR FINLAND HOLIDAYSIN MATKALLE GAMBIAAN! Aurinkoinen ja vieraanvarainen Gambia odottaa juuri sinua! Terveisin, Air Finland Holidaysin Gambia - tiimi

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra n. 19,9 miljoonaa Kristinusko Australian dollari Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopiasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Addis Abeba Kristittyjä 63% ja noin 40% muslimeja Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä. Tärkeimmät

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugali Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugalista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Lissabon 10,7 miljoonaa Pääosa väestöstä puhuu portugalia Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Pretoria Kristinusko ja erilaisia afrikkalaisia uskontoja 11 virallista kieltä esimerkiksi:

Lisätiedot

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Peru Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Perusta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Lima 29,8 milj. Quechua ja espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen Sol Tällä sivulla on

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanada Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanadasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ottawa Väestöstä 71 prosenttia kuuluu kristillisiin kirkkoihin. 34,5 miljoonaa Kanada on kaksikielinen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanjasta Pääkaupunki Kieli Asukasluku Madrid Katolilaisia noin 94%, muita uskontoja noin 6% Espanja (pääkieli), katalaani (català), galicia

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuador Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuadorista Pääkaupunki Asukasluku Kielet Quito 15,4 milj. Espanja ja quechua Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolilaisuus Yhdysvaltain

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuuba Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuubasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Havanna 11 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Kuuban peso (CUC) Tällä sivulla on

Lisätiedot

Hyvä tietää. Israel. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Israel. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Israel Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Israelista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Jerusalem juutalaisuus, islamilaisuus ja muita pienempiä uskontoryhmiä heprea ja arabia Israelin

Lisätiedot

Hyvä tietää. Meksiko. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Meksiko. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Meksiko Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Meksikosta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Mexico City 120 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen Peso 1.967.183 km2 Ennen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Korea Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Koreasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Soul 49 miljoonaa korea Uskonto Valuutta Pinta-ala Buddhismi, kristinusko won 100 210 km²

Lisätiedot

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Chile Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Pääkaupunki Asukasluku Kieli Santiago 17,2 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Chilen peso 736.905 km2 Tällä sivulla on

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Hyvä tietää USA. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää USA. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää USA Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää USA:sta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Washington DC Kristinusko 310 miljoonaa Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Yhdysvaltain dollari Tällä

Lisätiedot

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA 1 Kuva: Markus Keskitalo TAJ MAHAL PORUKKAKUVA Reissuporukka Taj Mahalilla 26.1.2010: Markus, Vinod, Ville, Harri, Seppo, Marja, Jouni ja Saana 2 Intian lyhyt oppimäärä Valtiomuoto: tasavalta Pääkaupunki:

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kiina. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kiina. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kiina Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kiinasta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Peking 1,3 miljardia Kiinassa on 7 päämurretta, jotka ovat kuin omia kieliään. Mandariinikiina tai

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Norja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Huippuvuorista Kieli Uskonto Valuutta Norja Evankelisluterilainen Norjan kruunu Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille? Risteily

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 Limerick - Galway - Westport - Sligo - Vihreän saaren kierroksella matkataan kauniissa maisemissa, osin paljon kehuttua "Wild Atlantic Way" -reittiä

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Hyvä tietää. Intia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Intia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Intia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Intiasta Pääkaupunki Asukasluku Kielet New Delhi 1,2 miljardia Hindi ja englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Hindulaisuus Rupia 3,2 miljardia

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016

Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 Kiertomatka Sisiliassa 25.09. 02.10.2016 24.10. 31.10.2015 Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

HISTORIALLINEN RETKI KUOLAN NIEMIMAALLE SALLA PETSAMO MUURMANSK

HISTORIALLINEN RETKI KUOLAN NIEMIMAALLE SALLA PETSAMO MUURMANSK HISTORIALLINEN RETKI KUOLAN NIEMIMAALLE SALLA PETSAMO MUURMANSK 1. YLEISTIEDOT Aika: Retki toteutetaan 13.7. - 17.7.2016 Reitti: Keuruu-Jyväskylä-Kangasniemi-Kontiomäki-Salla-Alakurtti-Kantalahti-Muurmansk-

Lisätiedot

Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Esittely. Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Miksi päiväristeilylle? Matkustaminen. Matkan kesto.

Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Esittely. Viking Line päiväristeily Tallinnaan. Miksi päiväristeilylle? Matkustaminen. Matkan kesto. Sivu 1 / 6 Esittely Viking Line päiväristeily Tallinnaan Matka sisältää päiväristeilyn Päiväristeily alkaa aamupäivällä, jolloin voit nauttia lounaan Bistro Buffetissa. Päivässä ehtii vaikka mitä! Merimatka

Lisätiedot

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015 Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.7. 1.8.2015 Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia, päivitetty ohjelma löytyy myös Facebookista ja osoitteesta

Lisätiedot

Tervetuloa loma-asuntomessumatkalle Mäntyharjuun!

Tervetuloa loma-asuntomessumatkalle Mäntyharjuun! Tervetuloa loma-asuntomessumatkalle Mäntyharjuun! Loma-asuntomessut Mäntyharjussa 27.6. - 10.7.2011 Valtakunnalliset loma-asuntomessut pidetään lomaasumisen sydämessä Mäntyharjussa 27.6. 10.7.2011. Messut

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

Kairankutsun luonto- ja linturetket

Kairankutsun luonto- ja linturetket Kairankutsun luonto- ja linturetket Luonnon ja lintujen tarkkailu retkeilymuodossa on yksi parhaista rentoutumiskeinoista kiireisen maailmanmenon keskellä. Tähän Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Itä-Lapin

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Tervetuloa. Marsa Alamin rannikolle!

Tervetuloa. Marsa Alamin rannikolle! Tervetuloa Marsa Alamin rannikolle! Finnmatkojen palvelu lomakohteessa Tervetuloa Marsa Alamin rannikolle Finnmatkojen vieraaksi. Teemme parhaamme, jotta lomasi onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

ALKURUOKAT. * = Hieman tulinen **=Keskitulinen ***=Erittäin tulinen *****=2*erittäin tulinen L=Laktooston G=Gluteeniton

ALKURUOKAT. * = Hieman tulinen **=Keskitulinen ***=Erittäin tulinen *****=2*erittäin tulinen L=Laktooston G=Gluteeniton ALKURUOKAT 1. Kevätkääryleet (lihatayte tai kasvistayte) L 4,90 2. Damplings L 5,20 3. Gyoza L 5,20 4. Crispy Tofu L,G 5,90 5. Kana-kiinalaisia sieni keitto L,G 4,50 6. Hapantulinen keitto L,G 4,50 7.

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pirkanmaa Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pienet asiat merkitsevät paljon Aila Suoanttila 2015 2 1 JOHDANTO Tämän vertailulistan tarkoitus on auttaa vanhusta ja hänen omaisia valitsemaan

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

KOKKOLAN LATU VUOKRAA. Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5

KOKKOLAN LATU VUOKRAA. Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5 Sisällysluettelo AHKIOT... 2 LUMIKENGÄT... 3 RETKILUISTIMET... 4 ERÄSUKSET... 5 AHKIOT Lastenvetoahkio (1 kpl) 40 /vko (80 /vko) 8 /vrk (16 /vrk). 1135 Lastenvetoahkiota voivat vuokrata kaikki, Kokkolan

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

SUOMI Graafinen ohjeistus

SUOMI Graafinen ohjeistus SUOMI ohjeistus ovellukset. inen värilogo valkoisena juhla-asussaan. värinen. inari.fi Inari on Suomen suurin kunta. Sen voimavara on mahtava luonto, josta voi olla aidosti ylpeä. Inarin helmi ja aarreaitta

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Europa viihderisteily Tallinnaan. Esittely. Europan viihderisteily Tallinnaan. Miksi Europan viihderisteily? Matkustaminen. Matkan kesto.

Europa viihderisteily Tallinnaan. Esittely. Europan viihderisteily Tallinnaan. Miksi Europan viihderisteily? Matkustaminen. Matkan kesto. Sivu 1 / 6 Esittely Europan viihderisteily Tallinnaan Lähdöt päivittäin klo 18.30 Helsingistä. Matka sisältää Helsinki - Tallinna - Helsinki risteilyn valitussa hyttiluokassa. Alkuviikosta Europan 22h

Lisätiedot

SENEGALIN METSÄT AAVIKOITUMASSA?

SENEGALIN METSÄT AAVIKOITUMASSA? SENEGALIN METSÄT AAVIKOITUMASSA? Senegalin tasavalta sijaitsee Atlantin rannalla Länsi-Afrikassa Mauritanian, Malin, Guinean ja Guinea-Bissaun ympäröimänä. Gambia puolestaan on kolmelta puolen Senegalin

Lisätiedot

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Monipuolisessa Chiang Maissa yhdistyy kaunis luonto, miellyttävä ilmasto ja rikas kulttuuri. Muinaisten valtakuntien keskuksena Chiang Mai on ollut vilkas opin,

Lisätiedot

TERVETULOA Tanssikkaan Tango & Tanssilava -tangoleirille!

TERVETULOA Tanssikkaan Tango & Tanssilava -tangoleirille! TERVETULOA Tanssikkaan Tango & Tanssilava -tangoleirille! Tangon saloihin meitä ovat perehdyttämässä tanssinopettajat: Jari ja Sari Aaltonen (JaSa) Tanssikoulu Aaltonen, Oulu Kimmo ja Marika Lasanen (KiMa)

Lisätiedot

Aktiviteetit ryhmille

Aktiviteetit ryhmille Aktiviteetit ryhmille Tiimihenkeä nostattavaa kisailua ja hauskanpitoa Puhalletaan yhteen hiileen 60 min, max 30 hlöä 135 Kisaillaan tiimin nostatus hengessä hauskojen tehtävien parissa. Aktiviteetti toteutetaan

Lisätiedot

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn

värikkäitä hetkiä Hotellin esite parkinn.fi/hotel-meriton-tallinn värikkäitä hetkiä Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn Toompuiestee 27 / Paldiski mnt 4, Tallinn 10149, Viro Puh. + 372 62 88 100 Faksi + 372 62 88 101 info.meriton.tallinn@rezidorparkinn.com

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2

Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2 NORDIC SCHOOL KOE Составитель Л.И.Чугунова На основе учебника Hyvin menee! 2 Имя и фамилия учащегося/учащейся Выполнение письменной работы за 4-й семестр обучения рассчитано на 45-60 минут. Использование

Lisätiedot

DUBAIN-RISTEILY MSC MUSICALLA

DUBAIN-RISTEILY MSC MUSICALLA DUBAIN-RISTEILY MSC MUSICALLA Lomasi alkaa pian. Olemme koonneet sinulle sitä varten hyödyllistä tietoa risteilystä. Mukavaa matkaa! Päivä 1: Dubai Päivä 2: Abu Dhabi Päivä 3: Merellä Päivä 4: Khor Fakkan

Lisätiedot

Minulle on suuri ilo toivottaa Teidät kaikki oikein lämpimästi tervetulleeksi Rovaniemelle viettämään Talvipäiviä.

Minulle on suuri ilo toivottaa Teidät kaikki oikein lämpimästi tervetulleeksi Rovaniemelle viettämään Talvipäiviä. TALVIPÄIVÄT ROVANIEMELLÄ 12. 14.4.2013 Talvipäivien suojelijan tervehdys Rakkaat Jyty Ystävät, Minulle on suuri ilo toivottaa Teidät kaikki oikein lämpimästi tervetulleeksi Rovaniemelle viettämään Talvipäiviä.

Lisätiedot

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden ME RAKASTAMME MERTA Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden Mistä alus lähtee? Lindenin kotisatama on Halkolaituri Pohjoisrannassa. Mikä on ryhmän maksimikoko Lindenillä? Lindenillä voimme ottaa kyytiin

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille

Luomuviinimatka Andien juurille Luomuviinimatka Andien juurille 24.02. - 08.03.2017 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä. Matkamme alkaa

Lisätiedot

KEVÄTKAUDEN VIIKKO-OHJELMA LAPLAND HOTELS ÄKÄSHOTELLI JA LAPLAND HOTELS YLLÄSKALTIO

KEVÄTKAUDEN VIIKKO-OHJELMA LAPLAND HOTELS ÄKÄSHOTELLI JA LAPLAND HOTELS YLLÄSKALTIO KEVÄTKAUDEN VIIKKO-OHJELMA LAPLAND HOTELS ÄKÄSHOTELLI JA LAPLAND HOTELS YLLÄSKALTIO 7.1-22.4.2016 Ennakkoilmoittautuminen aktiviteetteihin viimeistään edellisenä päivänä klo 12.00 mennessä Lapland Hotel

Lisätiedot

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock Tallink Superfast Helsinki Rostock Rostock Helsinki Hyvä tietää YLEISTÄ: Passi/viisumi: Jokaisen Saksaan matkustavan on oman turvallisuutensa takia pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa

Lisätiedot

Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam

Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam Guyanas Ranskan Guyana, Guyana, Surinam 15.11-29.11.2014 Tässä se vihdoin tulee! Matkaohjelma, jonka valmistuminen kesti kauemmin kuin talon rakentaminen. Guyanas on pioneerimatka Etelä-Amerikkaan, poluille,

Lisätiedot

t i e d o t t a a! MÖKKIP MÖKKIPOSTI Toukokuu 2016 KIRJASTO TIEDOTTAA KUNNANVIRASTO SULJETTUNA LAITAKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Porissa 20.4.

t i e d o t t a a! MÖKKIP MÖKKIPOSTI Toukokuu 2016 KIRJASTO TIEDOTTAA KUNNANVIRASTO SULJETTUNA LAITAKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Porissa 20.4. MÖKKIP MÖKKIPOSTI Toukokuu 2016 t i e d o t t a a! Palstamillimetrin hinta 1.1.2013 alkaen 0,99 (sis.alv 24%) LAITAKARIN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Laitakarin alue tullaan kaavoittamaan. Tämä tarkoittaa sitä

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

Kastike houkuttelee ruoan maut esiin

Kastike houkuttelee ruoan maut esiin Kastike houkuttelee ruoan maut esiin 28 TEEMA NOVA 5 2011 Tärkeä osa ateriaa on kastike, jota tarjotaan erilaisten lisäkkeiden kera sellaisenaan tai käytetään mm. laatikko-, pata-, muhennos- tai keittoruokien

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Luontoliikunta Green Care menetelmänä / PATIKONTI. Mikko Kataja

Luontoliikunta Green Care menetelmänä / PATIKONTI. Mikko Kataja Luontoliikunta Green Care menetelmänä / PATIKONTI Mikko Kataja GREEN CARE - ammatillisuutta, vastuullisuutta ja tavoitteellisuutta Noormarkun retkeilyreitti Green Care -ympäristönä Noormarkun retkeilyreitti

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Tunnelma on rento mutta tehokas!

Tunnelma on rento mutta tehokas! Kokoukset ja juhlat Kokoukset Tunnelma on rento mutta tehokas! Oli oikeastaan neronleimaus järjestää kokous muualla kuin omassa konttorissa. Ne silmiä häikäisevät loistoputket ja epämukavat tuolit eivät

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä.

ClubOne-alennus edellyttää 1 kortti / hytti. Samaa korttia ei voi hyödyntää useammassa hytissä. Ikaalisten Matkatoimisto Taru Malmström 03-4580203 taru.malmstrom@ikaalistenmatkatoimisto.fi Matti Ristimäki 040-5025917 matti.ristimaki@luukku.com Tässä tarjouksemme Visbyn risteilystä 7.-9.8.2016 Matkaohjelma

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Lapsiperheet Kuluttajakysely, maaliskuu 2010 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Suomalaisten Viron matkailu Päivämatkat

Lisätiedot

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved.

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved. Hyvän palvelun muotoilutoimisto 1 TEKES LIIKKUMINEN PALVELUINA 27.5.2014 Käyttäjäprofiilit palveluiden luomisen pohjana Case: Helsingin risteilymatkustajien profilointiprojekti Mikko Koivisto, johtava

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

Hyvä tietää. Argentiina. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Argentiina. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Argentiina Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Argentiinasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Buenos Aires 42,6 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Peso 2 776 656 km2

Lisätiedot