Yleistietoa Gambiasta

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yleistietoa Gambiasta"

Transkriptio

1 GAMBIA

2 Yleistietoa Gambiasta Gambia on Länsi-Afrikan rannikolla sijaitseva pinta-alaltaan Manner-Afrikan pienin valtio. Pinta-alaa maalla on n km2. Gambia rajoittuu pohjoisessa, idässä ja etelässä Senegaliin ja lännessä Atlantin valtamereen. Maan halki virtaa koko sen leveydeltä n. 480 km pitkä Gambia-joki joka ulottuu aina Senegalin ja Guinean alueilta Atlantin valtamereen. Gambia on jaettu viiteen osaan, jotka ovat Central River, Lower River, North Bank, Upper River ja Western. Lisäksi pääkaupunki Banjul muodostaa oman hallintoalueensa. Asukasluku ja kieli Gambiassa asuu n. 1,8 miljoonaa asukasta, joista pääkaupunki Banjulissa asuu n Maa on entinen Britannian siirtomaa ja virallinen kieli on englanti. Maassa puhutaan myös heimokieliä mm. wolof, mandika ja fulani. Opettelemalla joitakin sanoja tai sanontoja teet paikallisiin lähtemättömän vaikutuksen. Etäisyyksiä Yundumin lentokentältä Banjuliin n. 33 km, Cape Pointiin n. 27 km, Kotuun n. 22 km ja Senegambiaan n. 21 km. Ilmasto Aurinkovarma Gambia sijaitsee Kravun kääntöpiirin ja Päiväntasaajan välissä ja ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden. Aurinkoisia päiviä on noin 320 vuodessa! Lämpötilat laskevat harvoin alle +30 asteen. Auringon laskettua illat saattavat olla viileitä. Tammikuussa saattaa ajoittain esiintyä myös sadekuuroja. Sadekausi ajoittuu kesä- lokakuulle. Näillä leveyspiireillä aurinko paistaa hyvin voimakkaasti ja on suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta, jossa on korkeat suojakertoimet. Paikallisaika Aikavyöhyke UTC +0. Suomen aika talvella -2 tuntia ja kesällä -3 tuntia. Yleisiä sanontoja: Suomi Kiitos Hei Mitä kuuluu? Hyvää huomenta Hyvää iltaa Näkemiin Tänään Tänä iltana Kuinka paljon? Mikä sinun nimesi on? Mandika Abaraka Asalamu Alikum Heraba / I be di? Hera Laata I Wuraara Fo Waati Koteng Bee Bii Suutoo Jelu? I Ton Ndii? Puhelin Kansainvälinen suuntanumero Gambiassa on Suomalaiset matkapuhelimet toimivat, mutta soittaminen ja puheluiden vastaanottaminen on kallista. Sähkö 220V. Adapteri tarvitaan. Adaptereita myydään useimmissa kaupoissa ja markkinoilla (n. 1 ). Katkokset sähkön ja veden jakelussa ovat yleisiä. Suositeltavaa on ottaa taskulamppu mukaan matkalle.

3 Internet seimmissa o elleissa on ma ollisuus k in erne i joko ilmaiseksi ai maksua as aan. Turistialueilla on myös internetkahviloita. Internetyhteydet saattavat olla hyvinkin hitaita. Valuutta ja luottokortit Gambian valuutta on dalasi ja bututs. Valuutan lyhenne on GMD. 1 EUR on noin 40 GMD (kevät 2012). Seteleiden arvot ovat 5, 10, 25, 50 ja 100. Ota matkavaluutaksi euroja käteisenä ja vaihda valuuttaa vasta paikan päällä. Suosittelemme vaihtamaan rahaa hotellien ulkopuolella rahan vaihtopisteissä, joissa kurssit ovat normaalisti paremmat. Rahanvaihtopisteitä on Banjulissa, Serrekundassa ja osassa turistikohteista. Rahaa voi vaihtaa myös hotelleissa. Luottokortit kelpaavat useimmissa suurimmissa ravintoloissa ja kaupoissa, mutta suosittelemme maksamaan käteisellä ongelmien välttämiseksi. Pankit ja pankkiautomaatit Pankkeja on Bakaussa, Kololissa, Serrekundassa ja Banjulissa. Pankkien yhteydessä on yleisesti myös pankkiautomaatteja. Pankit ovat avoinna ma-pe klo 08:00 16:30 ja la klo 08:00 13:00. Lasten kanssa Gambia tarjoaa lapsille mielenkiintoisia ja eksoottisia kokemuksia kulttuurin ja laajan eläimistön kautta. Täällä ei ole vesi- tai huvipuistoja. Lastenruokia on rajallisesti tarjolla. Aurinko paistaa voimakkaasti, joten on suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta, jossa on korkeat suojakertoimet. Keskipäivän aikaan on hyvä pysytellä varjossa ja suojata iho kevyillä vaatteilla. Tärkeää on juoda paljon nestettä päivän aikana. Uskonto Gambiassa valtaosa väestöstä, n. 90 %, on muslimeja, n. 9 % kristittyjä ja n. 1 % perinteisen animismin harjoittajia. Islam näkyy jokapäiväisessä elämässä, viisi kertaa päivässä minareeteista kajahtaa rukouskutsu, jolloin muslimin tulisi mennä moskeijaan rukoilemaan. Yksityisesti voi rukoilla myös moskeijan ulkopuolella. Ramadan, muslimien paastokuukausi, ajoittuu vuonna 2012 heinä-elokuulle, joten se ei vaikuta talvikauden matkoihin. Historia Ensimmäiset kirjalliset maininnat Gambiasta löytyvät vuodelta 470 eaa. Hanno Merenkulkijan Länsi-Afrikan kuvauksesta ja 800- ja 900-luvuilta arabikauppiaiden muistiinpanoista. Portugalilaiset saapuivat Gambiaan 1400-luvulla, jolloin alue kuului Malin kuningaskuntaan. Myöhemmin maahan saapuivat myös englantilaiset ja ranskalaiset ja lukujen aikana Englanti ja Ranska taistelivat vallasta, ja Versailles n sopimuksella 1783 Gambia määriteltiin kuuluvaksi Britannialle. Orjakauppa oli alueella mittavaa 1500-luvulta 1800-luvun alkuun asti, ja alueelta vietiin kaikkiaan jopa kolme miljoonaa orjaa Amerikkaan. Vuonna 1807 orjakauppa kiellettiin Brittiläisessä imperiumissa, mutta kiellon voimaansaattaminen oli Gambiassa hidasta. Orjuus Gambiassa lakkautettiin Gambian itsehallinto laajeni asteittain ja 1965 maa itsenäistyi. Maa muuttui tasavallaksi vuonna 1970 ja nykyään maata hallitsee presidentti.

4 Gambia tänä päivänä Tämän päivän Gambia on edelleen kehitysmaa, joka kannattaa pitää mielessä matkaa suunniteltaessa. Gambiassa aurinko, pitkät hiekkarannat ja kaunis luonto eläimineen tarjoavat unohtumattomia elämyksiä! Maa on vielä monessa mielessä kokematon turistimaa, ja sen viehätys perustuukin aidon ystävällisiin ihmisiin ja eksoottiseen kulttuuriin. Nämä kaikki yhdessä takaavat kokemusrikkaan loman unohtumattomissa puitteissa. Air Finland Holidaysin kohteet Banjul Banjul on yksi pienimmistä kaupungeista Afrikassa, joka on sekoitus siirtomaa-aikaisia ja nykyaikaisia rakennuksia. Banjul sijaitsee St. Maryn saarella. Kaupunki on myös maan tärkein hallinnollinen keskus. Kaupungissa on Länsi- Afrikan suurin markkina-alue Albert Market, joka on suosittu etenkin paikallisten, mutta myös turistien keskuudessa. Täällä voi tehdä edullisia löytöjä ja ostaa kaikkea vihanneksista ja mausteista koruihin ja kenkiin asti. Kaupungin keskustassa on myös Gambian kansallismuseo. Kaupungissa käynti on kokemisen arvoinen! Täällä koet aidon afrikkalaisen tunnelman! Kotu & Senegambia Nämä ovat suurimmat loma-alueet, jotka ovat kasvaneet ja kehittyneet viimeisten parin vuoden aikana. Täältä on runsaasti ravintoloita sekä baareja, etenkin Senegambiasta. Kotu on hyvä valinta lapsiperheille, täällä on kaunis valkohiekkainen ranta. Alueella on myös vilkkaat käsityömarkkinat, joilta löytyy erilaisia batikkisia ja käsintehtyjä puuesineitä. Cape Point Hieman Kotua ja Senegambiaa rauhallisempi Cape Point on vähitellen myös laajentamassa ravintola- ja ostostarjontaansa. Cape Pointin ylpeys on sen ihastuttava hiekkaranta, joka on yksi maan parhaista rannoista ja hieman rauhallisempi kuin Koton ranta. Cape Pointista löytyy myös vehreää maisemaa ja luontoa. Muita kohteita Serrekunda Gambian suurin kaupunki, joka on käymisen ja kokemisen arvoinen. Vilkkaassa kaupungissa pääsee kokemaan aidon gambialaisen elämäntyylin. Kaupunki tunnetaan markkinoistaan ja sokkeloisista kujistaan. Kaupungissa on paljon kauppoja ja myyntikojuja. Kololi Kylä on hyvin suosittu matkailijoiden keskuudessa. Täällä on ravintoloita, yökerhoja ja rantalomailuun soveltuva pitkä hiekkaranta. Rannat Lämpimästi paistava aurinko ja upeat Atlantin valtamereen ulottuvat kullankirjavat hiekkarannat toivottavat matkailijat tervetulleeksi viettämään unohtumatonta lomaa. Meressä uidessa tulee kiinnittää huomiota ajoittain esiintyviin vedenalaisiin virtauksiin ja korkeisiin aaltoihin. Rannoilla tulee huomioida varoitusliput jotka osoittavat onko uiminen sallittu. Varoitusliput: Punainen lippu = ehdoton uintikielto, Sininen lippu = ole varovainen ja valkoinen lippu = uiminen sallittu.

5 Suosituimpia rantoja ovat: Bijilo Beach Biljilo Beach on koskemattomalta vaikuttava pitkä ja kaunis ranta, jonka edustalla on joitakin hotelleja. Täällä ei ole ravintoloita tai kioskeja. Kotu Tämä upea ja suosittu ranta on useita kilometrejä pitkä, jonka varrella on paljon rantabaareja, joissa voi nauttia virvoittavia juomia ja syödä maittavan lounaan. Cape Point Cape Pointin edustalla oleva suosittu valkohiekkainen ranta on lumoavan upea ja suuri. Tänne on rakennettu aallonmurtajia suojaamaan suurimmilta aalloilta. Rannalla ei ole palveluja, mutta virvokkeita ja pientä purtavaa voi nauttia lähellä sijaitsevissa ravintoloissa. Sanyang Upea, puhdas ja suojaisa ranta sijaitsee n. 30 minuutin ajomatkan päässä hotellialueilta etelään. Rantahietikko on osittain kiveä ja osittain hiekkaa. Alueella on rantabaareja ravintoloita, joissa voi nauttia virkistäviä juomia ja lounasta. Ranta on hyvin suosittu päiväretkikohde! Ruoka & Juoma Gambiassa on hyvä valikoima ravintoloita, joissa tarjoillaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin herkkuja. Voit valita kiinalaisen, intialaisen, thaimaalaisen, libanonilaisen, italialaisen, englantilaisen ja tietysti gambialaisen keittiön väliltä. Hintataso on edullisempi kuin Suomessa. Maan paikallisolut on JulBrew. Erilaiset hedelmämehut, jotka on tehty tuoreista hedelmistä, ovat kokeilemisen arvoisia. Vesijohtovettä ei suositella juotavaksi, osta pullotettua vettä. Gambialainen keittiö on tunnettu sen tuoreista merenantimista ja mausteita käytetään runsaasti. Tyypillisiä aineksia ovat myös kana, riisi ja maapähkinä. Gambiassa on neljä ruokalajia, joita voidaan pitää perinteisinä kansallisruokina: Benachin Riisiä lihan tai kalan kanssa sekä kasviksia ja tomaattia Domoda Risottoa muistuttava riisiruoka joka sisältää lihaa, kalaa tai kanaa maapähkinäkastiketta ja riisiä Superkanja Sekoitus okraa, kalaa tai lihaa, palmuöljyä, sipulia ja paprikaa Chicken Yassa Kanaa, tuoretta limettiä, sipulia ja mustapippuria vahvasti maustetussa kastikkeessa (Yassa) Base Nyebe Kana-papupata Chere Höyrytetyt hirssijauhopallot Suosittuja ravintoloita: Boss Lady - Kotu Suosittu gambialainen ravintola, jossa tarjoillaan paikallisen keittiön herkkuja. Captain's Table - Kotu Erinomainen ruoka ja palvelu. Tarjolla kansainvälisen keittiön ruokia ja herkullisia kalaja pihviannoksia.

6 Ocean Clipper - Cape Point Ocean Clipper on à la carte -ravintola, jossa tarjoillaan Välimeren ja aasialaisen keittiön herkkuja. Ravintolan ylimmästä kerroksesta avautuu vertaansa vailla olevat maisemat Atlantin valtamerelle. Ravintola sijaitsee Ocean Bay -hotellissa. Italian Connection - Cape Point Italialainen ravintola, jossa tarjoillaan klassisia italialaisia herkkuja, kuten kotitekoista pastaa ja pizzaa. Calypso - Cape Point Calypso tarjoaa paikallisen keittiön herkkuja. Se sijaitsee mahtavalla paikalla rannan tuntumassa. The Green Mamba Garden Lounge - Senegambia ravintola on erikoistunut mongolialaiseen keittiöön. Samassa yhteydessä toimii myös suosittu baari. Hyvää musiikkia ja loistava palvelu! Jewel of India - Senegambia Hyvä hinta-laatusuhde. Ravintolassa tarjoillaan maukasta intialaista ruokaa viihtyisässä ympäristössä. Jo Jo's - Senegambia Ravintola tarjoaa loistavia pihvejä ja kalaannoksia sekä päivittäin vaihtuvia erikoisuuksia. Ystävällinen henkilökunta ja loistava palvelu. Esimerkkihintoja (vuodelta 2011): Ravintolassa/kahvilassa: Kuppi kahvia n. 0,80 Pullo ir oi usjuomaa n. 1 Pullo lähdevettä 1,5 l n. 1,80 Pullo olu a n. 1,90 Lasi iini n. 2 Pullo viiniä 75 cl n. 8 Kolmen ruokalajin illallinen ra in olassa n. 50 Kaupassa: Pullo ir oi usjuomaa n. 0,50 Pullo lähdevettä 1,5 l n. 0,70 Pullo olu a n. 0,80 Pullo viiniä 75 cl alk. 7 Aurinkoras a n. 7 Ilta & yöelämä Gambialla on paljon tarjottavaa myös hotellialueiden ulkopuolella. Iltaelämä on eläväistä ja monipuolista. Hotellialueilla on jonkin verran ravintoloita, baareja ja diskoja etenkin Senegambian alueella. Useissa ravintoloissa on elävää musiikkia ja afrikkalaista tanssia. Ali Baba Garden Täällä voi nauttia illallisen ja drinkkejä mukavassa ilmapiirissä. Elävää musiikkia ja tanssia. Aquarius on yksi suosituimmista yökerhoista Gambiassa. Täällä iltaa viettävät niin paikalliset kuin matkailijatkin hyvän musiikin tahdittamana. Tarjolla on laaja valikoima erilaisia drinkkejä ja cocktaileja. Club Duplex on yksi parhaista yökerhoista Gambiassa. Tämä tyylikäs ja moderni yökerho on suosittu kohtauspaikka, jossa DJ soittaa viime hetkien suosituimpia kappaleita. Duplex sijaitsee keskeisellä paikalla Kololissa. Jakarlo Suuri ja suosittu ulkoilmabaari, jossa viihtyvät niin paikalliset kuin matkailijatkin. Soitettava musiikki on sekoitus uutta ja vanhaa. Useimmilla hotelleilla järjestetään myös jonkinlaista viihdeohjelmaa.

7 Liikkuminen & kulkuyhteydet Pienen kokonsa ansiosta Gambiassa on helppo liikkua paikasta toiseen, ja välimatkat ovat lyhyet. Suurimpien paikkakuntien välillä liikennöi paikallisbusseja. Myös takseilla pääsee kulkemaan paikasta toiseen. Useimpien hotellien läheisyydessä on taksiasemia. Taksilla liikkuessa hinta on aina suositeltavaa sopia etukäteen. Esimerkiksi n. 20 km matka maksaa n. 570 GMD. Takseja on erilaisia; vihreät turistitaksit ja keltaiset ja vihreät taksit joita paikalliset käyttävät. Paikallisten käyttämät taksit ovat edullisempia, mutta ne eivät saa ajaa turistialueille asti. Taksien lisäksi löytyy Tankatanka -taksi, joka muistuttaa minibussia. Tämä on hyvin edullinen, mutta hidas vaihtoehto. Kyytiin pääsee kättä heilauttamalla. Polkupyörä on varmin kulkuväline lyhyiden välimatkojen kulkemiseen. Pyöriä vuokrataan suosituimmilla turistialueilla. Liikenne on ennalta-arvaamatonta ja voi tuntua kaaokselta. Liikenne on oikeanpuoleinen. Aina on syytä olla varovainen, kulkee sitten autolla, polkupyörällä tai kävellen. Kuoppaisilla teillä kannattaa olla tarkkana etenkin öisin. Katuvalot ovat puutteellisia ja pimeän aikaan liikkuminen voi tämän vuoksi olla hieman hankalaa. Heijastimien käyttö on suositeltavaa. Autonvuokraus on kallista ja sitä ei suositella arvaamattoman liikenteen vuoksi. Tekemistä & näkemistä Tekemistä Auringonoton lisäksi Gambiassa voi harrastaa mm. patikointia, pyöräilyä, golfia, syvänmeren kalastusta ja lintujen tarkkailua. Gambia on tunnettu suolaisen ja makean veden kalastuksesta. Syvänmeren kalastus Atlantin valtamerellä on unohtumaton kokemus, ja vastaavasti kalastus melkein koskemattomalla Gambia-joella tarjoaa upeita elämyksiä. Risteily Gambia-joella takaa unohtumattoman kuvan maan luonnosta ja maisemista. Joessa asustavien krokotiilien ja virtahepojen näyttäytyessä unohtumaton elämys on kruunattu! Gambia-joki on aitoa Afrikkaa parhaimmillaan. Joen rannoille sijoittuu useita kauniita luonnonpuistoja. Gambia on lintuharrastajien paratiisi. Eri lajeja täällä on tavattu yli 570 lajia! Gambian luonto kaikkine eläimineen on tutustumisen arvoinen. Luontoon on helppo tutustua opastetuilla retkillä tai omatoimisesti polkupyörän selässä. Jeeppisafari vie tutustumaan gambialaisiin kyliin sekä kansallispuistoalueille. Lintuihin pääsee tutustumaan myös patikoimalla, erilaisilla jeeppisafareilla ja veneretkillä. Nämä kaikki ovat suosittuja tapoja tutustua ympäristöön ja ovat samalla myös mukavaa ajanvietettä. Maan ainoa 18-reikäinen golfkenttä sijaitsee Fajarassa. Green feet ovat edullisia. Omatoimisille retkille on suositeltavaa vuokrata paikallinen hallituksen kouluttama opas. Oppaat ovat ammattitaitoisia ja tuntevat kohteen hyvin.

8 Paikallisoppaita päivystää hotellialueiden tuntumassa. Kohteita Albert Market Banjulissa Nämä yhdet Afrikan suurimmista markkinoista täytyy käydä katsomassa ja kokemassa! Täällä riittää katseltavaa ja ostettavaa. Tinkiminen kuuluu asiaan. Markkinat ovat avoinna n. klo Markkinat ovat kokemisen arvoiset! Kachikally Crocodile Pond Eläinten ystävien kannattaa vierailla Kachikallyn krokotiilialtaalla, joka sijaitsee Bakaussa. Täällä asustelee lähes sata erikokoista krokotiilia, joita on mahdollista päästä ruokkimaan ja tekemään tuttavuutta myös lähietäisyydeltä. Kartong-kylä Banjulin kaupungista etelään sijaitsee Kartongin pieni ja tunnelmallinen kalastajakylä, joka on täysi vastakohta turistialueille. Täällä pääsee nauttimaan rauhallisesta tunnelmasta lintujen laulaessa. SOS-lapsikylät Gambiassa olevat SOS-lapsikylät ovat aatteellisia organisaatioita, jotka antavat kodin orvoille ja hylätyille lapsille. Lapsikylissä asuu satoja lapsia, jotka ilahtuvat matkailijoiden vierailuista. Lapsikyliin voi viedä tuliaisena esimerkiksi värikyniä, leluja, vaatteita ja muita lapsille sopivia tavaroita. Näkemistä Rantaelämän vastapainoksi Gambiassa on paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja näkemisen arvoisia paikkoja. Tällaisia ovat mm. pääkaupunki Banjul ja maan suurin kaupunki Serrekunda. Abuko-luonnonsuojelualue Abukon luonnonpuisto tai luonnonsuojelualue sijaitsee noin 20 km päässä Banjulin kaupungista. Täällä pääsee kokemaan viidakon tunnelman ja tutustumaan eksoottiseen kasvistoon ja eläimistöön. Paikka on erinomainen lintujen tarkkailuun, sillä täällä on tavattu yli 250 lintulajia. Luonnonhelmassa elää myös paljon muita elämiä kuten antilooppeja, apinoita ja krokotiilejä. Bijilo Forest Park Bijilo Forest Park on sademetsämäinen alue lähellä Kololin kylää. Täällä trooppisessa metsikössä voi tehdä kävelyretken eksoottisten lintujen, liskojen, apinoiden ja muiden eläimien kanssa. James Island Tämä UNESCO:n maailmanperintölistalla oleva kohde sijaitsee Gambiajoessa noin 30 km joen suulta. Orjakauden aikana tämä kohde oli merkittävä orjakaupan keskus. James Fort linnake toimi orjien keräämispisteenä. Kirkot & moskeijat Banjulissa, Bakaussa ja Kotussa on useita kirkkoja, jotka ovat avoinna myös yleisölle. Moskeijoita on myös useita, onhan noin 90 % maan väestöstä muslimeja. Moskeijat ovat myös avoinna

9 yleisölle. Great Mosque of Banjul moskeija Banjulissa on suosittu vierailukohde. Ostoksia Erinomaisia ostoksia ovat puuvillavaatteet, batiikkivärjätyt kankaat, paikalliset käsityöt, korut, kengät, nahkatuotteet ja puiset koristeesineet. Gambiassa on runsaasti erilaisia markkinoita. Tuotteet joissa ei ole hintalappua ovat sellaisia tuotteita joista kuuluu tinkiä. Tinkiminen kuuluu vahvasti kaupankäyntiin. Mikäli aikoo ostaa jotain, kannattaa myyjän hinnasta pudottaa puolet pois ja vasta sen jälkeen lähteä keskustelemaan lopullisesta hinnasta. Mikäli tinkiminen ei onnistu, löytyy täältä myös kauppoja, joissa tinkiminen ei kuulu kaupankäyntiin. Näissä kaupoissa tuotteissa on yleisimmin hintalaput. Hintataso Gambiassa on Suomea edullisempi. Maan tapoja Juomarahat Gambiassa on tapana antaa juomarahaa esim. ravintolassa, paikallisoppaille, bussin kuljettajalle, taksikuskille ja hotellin siivoajalle. Suositeltava juomarahan suuruus ravintolassa on n. 10 % laskun loppusummasta ja GMD hotellin henkilökunnalle. Bumstersit Gambiassa paikalliset ovat hyvin ystävällisiä, huomaavaisia, hymyileväisiä ja kiinnostuneita matkailijoista. Osa paikallisista on kuitenkin päätynyt työskentelemään niin kutsuttuina bumsterseina. Bumstersit eli toisin sanoen yleensä nuoret, kielitaitoiset ja siististi pukeutuneet paikalliset lähestyvät turisteja erityisesti rannoilla ja hotellien edustoilla ja tarjoavat oma-aloitteisesti ja joskus hieman päällekäyvästi apujaan ja neuvojaan. He kyselevät erilaisia asioita matkailijoista ja samalla tarjoavat retkiä ja muita palveluita, luonnollisesti korvausta vastaan. Mikäli bumstersit ovat avuksi, on suotavaa antaa heille palkkioksi n dalasia (n. 0,30 1,5 ). Suositeltavaa on olla heille kohteliaan tiukkana, mikäli haluaa kieltäytyä heidän tarjoamistaan palveluista. Palveluista voi kieltäytyä sanomalla m r ie oises i No, ank ou eli Ei kii os. Eläimet Tavallisimmin tavattuja eläimiä ovat apinat, paviaanit, antiloopit, hyeenat, virtahevot, pahkasiat, krokotiilit ja etenkin linnut. Suuriin eläimiin kuten norsuihin tai leijoniin ei törmää Gambiassa. Gambiajoen kansallispuistossa elää virtahepoja. Villieläinten ruokkiminen on kielletty. Gambiassa on runsaasti hyttysiä ja muita hyönteisiä. Sänkyihin laitettavia hyttysverkkoja myydään kaupoissa. Jo kotoa kannattaa ottaa mukaan myös aurinkovoiteita, hyttyskarkotteita ja taskulamppu. Pukeutuminen Lomavaatteiksi sopivat esim. shortsit, t-paidat, i a oma l osa ja uima-asut. Huomioitavaa on, että osa ravintoloista ja hotelleista edellyttää, että illalliselle pukeudutaan siististi. Siistiin pukeutumiseen eivät kuulu rantavaatteet ja sandaalit. Yläosattomissa ei ole soveliasta ottaa aurinkoa.

10 Valokuvaaminen Valokuvaaminen on yleisesti sallittua, mutta uskontoa kunnioittaen kannattaa olla huomaavainen ihmisiä valokuvattaessa. Pyydä aina lupa, ennen kuin valokuvaat ihmisiä. Rukoilevia ihmisiä ja hunnutettuja naisia ei ole kohteliasta kuvata. Sotilaita ja muita uniformuun pukeutuneita ei saa kuvata. Terveys & turvallisuus Rokotukset Kaikille matkustajille suositeltavia rokotuksia ovat keltakuumerokotus ja A-hepatiittisuoja (keltatauti). Tärkeää on muistaa tarkistaa, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio- ja MPR (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) - rokotukset ovat voimassa. Riskiarvion perusteella harkittavia rokotteita ovat B-hepatiitti, lavantauti ja meningokokki. Tarkat tiedot tarvittavista rokotuksista kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa omasta terveyskeskuksesta, sillä suurin osa rokotteista vaatii tietyn vaikutusajan. Lisätietoja omasta terveyskeskuksesta sekä osoitteista ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee pyytämään rokotustodistuksen keltakuumeen ottamisen yhteydessä. Kansainvälinen keltainen rokotustodistus on hyvä ottaa mukaan matkalle. Gambiaan matkustettaessa tarvitaan aina malarian estolääkitys, joka tulee aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa, ja jatkaa sitä matkan aikana ja vielä matkan jälkeenkin. Estolääkitystä varten tarvitaan aina lääkärin resepti. Lisätietoja omasta terveyskeskuksesta. Terveys Gambiassa on tarjolla hyvin rajallisesti lääkäripalveluita ja kustannukset saattavat olla hyvinkin korkeat. Huolehdithan, että matkavakuutuksesi on kunnossa. Gambialaisissa sairaaloissa ja klinikoilla sairaanhoidon taso ei ole sama kuin Suomessa. Mikäli sairastut ja tarvitset lääkärin apua, auttaa paikallinen edustajamme asiassa. Mikäli aiot kuljettaa reseptilääkkeitä Gambiaan, on suositeltavaa ottaa mukaan kopio reseptistä ja kuljettaa lääkkeet alkuperäispakkauksissaan. Turvallisuus Matkailijoihin kohdistuvat rikokset ovat harvinaisia. Suositeltavaa on kuitenkin vuokrata tallelokero hotellista ja säilyttää siellä kaikki arvotavarat, ylimääräiset rahat, passit ja lentoliput. Hotellihuoneesta poistuttaessa on hyvä lukita ikkunat ja ovet. Liikkuessasi kaupungilla tai rannalla älä pidä mukanasi suuria summia rahaa tai arvoesineitä. Suositeltavaa on kuljettaa mukana jonkinlaista henkilötodistusta hotellin ulkopuolella liikuttaessa. Apteekki Apteekkeja on eri puolilla turistialueita. Apteekin tunnistaa sinisestä tai punaisesta rististä ja ne ovat nimel n P armac ai C emis. Osa apteekeista saattaa olla kiinni keskellä päivää. Yksi apteekeista on kuitenkin avoinna 24h/vrk. Hotellin vastaanotosta voi tiedustella päivystävän apteekin tiedot.

11 Vakuutukset Varmistathan ennen matkaa, että matkavakuutuksesi on voimassa. Yllättävien tilanteiden sattuessa on kattava vakuutusturva tarpeellinen. Kauttamme on ostettavissa Eurooppalaisen matkavakuutuksia. Tutustu tarkemmin sivuilla Lähetystö Suomella ei ole edustustoa Gambiassa. Lähin Suomen edustusto on Nigeriassa. Embassy of Finland, 9 Iro San Musa Street, Asokoro, Abuja Nigeria, Puh: , sähköposti: Air Finland Holidays lomakohteessa Air Finland Holidays on tarkoitettu omatoimisille ja itsenäisille matkustajille. Matkakohteissa ei ole suomalaisia oppaita. Paikallinen edustajamme on vastassa lentokentällä ja opastaa tarvittaessa oikeaan bussiin. Paikallinen edustaja on tavoitettavissa loman aikana palvelunumerosta.

12 TERVETULOA AIR FINLAND HOLIDAYSIN MATKALLE GAMBIAAN! Aurinkoinen ja vieraanvarainen Gambia odottaa juuri sinua! Terveisin, Air Finland Holidaysin Gambia - tiimi

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra n. 19,9 miljoonaa Kristinusko Australian dollari Tällä sivulla on tärkeää tietoa ennen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etiopia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etiopiasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Addis Abeba Kristittyjä 63% ja noin 40% muslimeja Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä. Tärkeimmät

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Hyvä tietää. Puola. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Puola. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Puola Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Puolasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Varsova 38,5 milj. Puola Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolisuus Zloty 312.000 km2 Tällä sivulla on tärkeää

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Afrikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Afrikasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Pretoria Kristinusko ja erilaisia afrikkalaisia uskontoja 11 virallista kieltä esimerkiksi:

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemala Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemalasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Guatemala City 14,6 milj. Espanja ja maassa puhutaan useita intiaanikieliä Uskonto Valuutta

Lisätiedot

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugali Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugalista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Lissabon 10,7 miljoonaa Pääosa väestöstä puhuu portugalia Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra 23 miljoonaa Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Kristinusko Australian dollari Tällä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Peru Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Perusta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Lima 29,8 milj. Quechua ja espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen Sol Tällä sivulla on

Lisätiedot

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanjasta Pääkaupunki Kieli Asukasluku Madrid Katolilaisia noin 94%, muita uskontoja noin 6% Espanja (pääkieli), katalaani (català), galicia

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanada Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanadasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ottawa Väestöstä 71 prosenttia kuuluu kristillisiin kirkkoihin. 34,5 miljoonaa Kanada on kaksikielinen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuador Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuadorista Pääkaupunki Asukasluku Kielet Quito 15,4 milj. Espanja ja quechua Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolilaisuus Yhdysvaltain

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

Hyvä tietää. Namibia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Namibia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Namibia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Namibiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Windhoek 2,4 milj. Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Kristinusko Namibian dollari Tällä sivulla

Lisätiedot

Hyvä tietää. Israel. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Israel. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Israel Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Israelista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Jerusalem juutalaisuus, islamilaisuus ja muita pienempiä uskontoryhmiä heprea ja arabia Israelin

Lisätiedot

Hyvä tietää Grönlanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää Grönlanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Grönlanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Grönlannista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Nuuk 56.200 Pääosa väestöstä puhuu länsigrönlannin murretta ja tanskaa Uskonto Valuutta Pinta-ala

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kuuba. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuuba Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kuubasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Havanna 11 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Kuuban peso (CUC) Tällä sivulla on

Lisätiedot

Hyvä tietää. Meksiko. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Meksiko. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Meksiko Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Meksikosta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Mexico City 120 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen Peso 1.967.183 km2 Ennen

Lisätiedot

Hyvä tietää. Tansania. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Tansania. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Tansania Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Tansaniasta Pääkaupunki Kielet Asukasluku Dodoma/Dar es Salaam Kristittyjä, muslimeja ja useita paikallisuskontoja Swahili ja englanti

Lisätiedot

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Chile Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Pääkaupunki Asukasluku Kieli Santiago 17,2 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Chilen peso 736.905 km2 Tällä sivulla on

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Korea Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Koreasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Soul 49 miljoonaa korea Uskonto Valuutta Pinta-ala Buddhismi, kristinusko won 100 210 km²

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Hyvä tietää. Marokko. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Marokko. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Marokko Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Marokosta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rabat 33 milj. Arabia ja berberikielet Uskonto Valuutta Pinta-ala sunnalaisuus (islam) Dirham Tällä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kiina. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kiina. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kiina Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kiinasta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Peking 1,3 miljardia Kiinassa on 7 päämurretta, jotka ovat kuin omia kieliään. Mandariinikiina tai

Lisätiedot

Hyvä tietää USA. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää USA. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää USA Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää USA:sta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Washington DC Kristinusko 310 miljoonaa Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Yhdysvaltain dollari Tällä

Lisätiedot

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi on valloittava vaihtoehto matkailijoille, jotka haluavat välttää liiankin suosittuja turistikohteita.

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Sivu 1 / 6 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA

TAJ MAHAL PORUKKAKUVA 1 Kuva: Markus Keskitalo TAJ MAHAL PORUKKAKUVA Reissuporukka Taj Mahalilla 26.1.2010: Markus, Vinod, Ville, Harri, Seppo, Marja, Jouni ja Saana 2 Intian lyhyt oppimäärä Valtiomuoto: tasavalta Pääkaupunki:

Lisätiedot

Lomamatka. Turkin Sideen Lento Jyväskylästä Anatalyaan. Matkan hinta Supertäysihoidolla

Lomamatka. Turkin Sideen Lento Jyväskylästä Anatalyaan. Matkan hinta Supertäysihoidolla Lomamatka Turkin Sideen 3.5. 10.5.2018 Lento Jyväskylästä Anatalyaan Matkan hinta 699.00 Supertäysihoidolla Hotelli La Grande Resort & Spa on iso, monipuolinen kylpylähotelli joka sijaitsee ranta-alueella

Lisätiedot

KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015

KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015 KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015 Yleisön, eli aikaisemmin Playa del Carmenissa mukana olleiden toiveesta järjestämme yllämainittuina ajankohtina kalastusmatkat.

Lisätiedot

Rakennuskohde Duquesan golfkentän laidalla. Hintoja alennettu jopa 65 % Asuntolaina, johon pankki tarjoaa 100 % rahoituksen

Rakennuskohde Duquesan golfkentän laidalla. Hintoja alennettu jopa 65 % Asuntolaina, johon pankki tarjoaa 100 % rahoituksen Rakennuskohde Duquesan golfkentän laidalla Hintoja alennettu jopa 65 % Asuntolaina, johon pankki tarjoaa 100 % rahoituksen 2 makuuhuonetta alkaen 99,000 SIJAINTI ASUNNOT 2 ja 3 makuuhuoneen asuntoja, jotka

Lisätiedot

Hyvä tietää Indonesia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää Indonesia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Indonesia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Indonesiasta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Jakarta 256 milj. Indonesia ja useat vähemmistökielet Uskonto Valuutta Pinta-ala islam (sunnilaisuus)

Lisätiedot

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16

RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 RIL-Seniorit, Slovenia Kroatia 4.5. 9.5.16 1. päivä 4.5.16 Saapuminen Sloveniaan ja Bledin retki Saapuminen Ljubljaanan lentokentälle. Suomea puhuva RIL-matkalaisille tuttu oppaamme Marketa Sindelova ja

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015

KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015 KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015 Yleisön, eli aikaisemmin Playa del Carmenissa mukana olleiden toiveesta järjestämme Playa del Carmeniin uuden kalastusmatkan. Matka soveltuu lomamatkaksi

Lisätiedot

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä

HyväMe- lomaristeily. Kroatiaan Matkan hinta 1445,00. Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä HyväMe- lomaristeily Kroatiaan 2018 18. 25.8.2018 Matkan hinta 1445,00 Ilmoittaudu marraskuun 2017 loppuun mennessä Mirja : mirja.hanninen@hyvame.fi puh : 040765528 1 2 HyväMe- ryhmä Makarskassa merenrannalla

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Hyvä tietää. Intia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Intia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Intia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Intiasta Pääkaupunki Asukasluku Kielet New Delhi 1,2 miljardia Hindi ja englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Hindulaisuus Rupia 3,2 miljardia

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Äijälän Rustin veneretket

Äijälän Rustin veneretket Äijälän Rustin veneretket Veneemme 360 -asteinen kuva veneen sisätiloista, klikkaa: http://www.paratiisisaari.com/rusti_pure/harmony.html M/y Harmony luxusjahti Elegance 65, 19,6 m, max. 40 hlö M/s Juhana

Lisätiedot

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 tourwiseireland 1 Hotelli Dublinissa: Academy Hotel * * * Academy hotelli on mukava kolmen tähden hotelli aivan Dublinin keskustassa O Connell Street

Lisätiedot

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7

Pariisi kaupunkiloma 3-4 pv. Esittely. Pariisi 3-4pv. Kohdetietoa. Pariisi. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7 Sivu 1 / 7 Esittely Pariisi 3-4pv Romanttisuudestaan tunnettu Pariisi on ennen kaikkea kaupunkilomailijan kohde. Nähtävää ja koettavaa riittää jokaiselle ja kaupunki tarjoaa aina jotain uutta. Kohdetietoa

Lisätiedot

Tervetuloa! Varkauden-Pieksämäen seutu. Sisältö:

Tervetuloa! Varkauden-Pieksämäen seutu. Sisältö: Varkauden-Pieksämäen seutu Sisältö: Tervetuloa! Tule kokemaan iloisia hetkiä Savon sydämeen! Täällä voit nauttia kiireettömästä yhdessäolosta perheesi kanssa tai osallistua elämyksellisiin aktiviteetteihin.

Lisätiedot

Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015

Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015 Kalastusmatka Malesian Borneoon 8-27.10.2015 Unelmamatka Kaukoitään niille, jotka pitävät kalastuksesta ja yleensä luonnossa liikkumisesta! Kalastusmuotoina ovat vetouistelu ja pohjaonginta. Varaa ja maksa

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Norja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Norja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Huippuvuorista Kieli Uskonto Valuutta Norja Evankelisluterilainen Norjan kruunu Mitä erityistä on risteilymatkassa arktisille alueille? Risteily

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016

IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 IRLANNIN KIERTOMATKA 11. - 18.6. JA 19. - 26.8.2016 Limerick - Galway - Westport - Sligo - Vihreän saaren kierroksella matkataan kauniissa maisemissa, osin paljon kehuttua "Wild Atlantic Way" -reittiä

Lisätiedot

UNELMIESI KOTI PICKALAAN

UNELMIESI KOTI PICKALAAN UNELMIESI KOTI PICKALAAN Parasta aikaa kotona ja vapaalla Pickalan asuntoalue sijaitsee luonnon keskellä meren rannassa, pääkaupunkiseudun tuntumassa vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Lisätiedot

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit...

Kiehtova Katania, suloinen Taormina, tulivuori Etna, muinaisia temppeleitä, hiekkarannat, luomuviinit... Sisilia on hedelmällinen saari, jossa on ihanteellinen ilmasto luomuviininviljelyyn. Matkan aikana vierailemme monilla luomuviinitiloilla, tutustumme viinin valmistukseen, maistelemme viinejä sisilialaisen

Lisätiedot

Eat My Turku - ruokakulttuuri matkailuvalttina. asddadadas

Eat My Turku - ruokakulttuuri matkailuvalttina. asddadadas Eat My Turku - ruokakulttuuri matkailuvalttina PÄIVI POHJOLAINEN 15.3.2017 asddadadas Tästä se alkoi se Turun ruokakulttuurin kukoistus Turun linnan kautta suomalaiset oppivat käyttämään haarukkaa, juomaan

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015

Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 Kulinaarinen luomuviinimatka Etelä-Tiroliin & Veronaan 19.09. - 26.09.2015 1. Päivä: Lento (Kuopio) - Helsinki München: Willkommen in Deutschland! Ajamme Münchenistä Baijerin läpi, Innsbruckin ohi, henkeäsalpaavan

Lisätiedot

Matkaohjelma. A- Beach Links Kohti rantalomaa. Yrjö Tervakangas

Matkaohjelma. A- Beach Links Kohti rantalomaa. Yrjö Tervakangas Matkaohjelma A- Beach Links Kohti rantalomaa Yrjö Tervakangas 2 1. Päivä: Saapuminen Siem Reapiin valitsemastanne kohteesta. Kuljetus hotellille ja sisäänkirjautuminen. Päivällinen paikallisessa ravintolassa.

Lisätiedot

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5)

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) Matka 14: Myanmar (11 pvä/ 10 yötä) 1 yö Yangon- 1 yö Bagan- 2 yötä Mandalay- 2 yötä Inle-järvi- 1 yö Yangon- 3 yötä Ngpali Hotellit: Summit Park View Hotel (Yangon), Thazin

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä.

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Kouvolan seudun ABC-asemat

Kouvolan seudun ABC-asemat Nykyään ABC on S-ryhmän ketju, joka on sekä matkailijan viihtyisä taukopaikka että lähiseudun asukkaan päivittäisiä palveluja tarjoava palvelukeskus. ABC-ketjuun kuuluu ABC-palveluasemia, ABC-automaattiasemia

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Kurk Golf osakkeenomistajat Golflomat 2012 Nueva Andalucía, Marbella, España

Kurk Golf osakkeenomistajat Golflomat 2012 Nueva Andalucía, Marbella, España Kurk Golf osakkeenomistajat Golflomat 2012 Nueva Andalucía, Marbella, España Marbella 30.11.2011 Arvoisa Kurk Golfin osakkeenomistaja. Kun junioritoiminnan kilparyhmävetäjä Heikki Atrila lähestyi minua

Lisätiedot

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset KIVISTÖN VISIOPAJA Aurinkokiven koulu 30.5.2017 tulokset Kivistön visio ja kaavarunko 021600 I Kivistön asemakaavayksikkö I Vantaan kaupunkisuunnittelu ESITTELYKIERROS KERRO NIMESI JA MIKÄ ON KIVOINTA

Lisätiedot

Islanti 22.10.- 26.10.2012 Matkanjohtajat;

Islanti 22.10.- 26.10.2012 Matkanjohtajat; Matkatoimisto PT-Matkat Tapiontie 4 34800 Virrat ALV rek Puhelin / Fax 03 4755161 GSM +358 40 5559161 Y-tunnus 1126019-0 Sähköposti pt-matkat@phpoint.fi KUVI 3484 / 00 MJM MTK-Virrat Islanti 22.10.- 26.10.2012

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Tallinnassa on asukkaita

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Tallinnassa on asukkaita Sivu 1 / 7 Esittely Hotellimatka Tallinna / Viking Line Tallinnan hotellimatkallamme ehdit tutustua nähtävyyksiin, shoppailla, nauttia kulttuurista ja hemmotella itseäsi. Lukuisat kansainväliset ravintolat

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Kalastuspäiviä on neljä, aamu yhdeksästä iltapäivään kello viiteen. Majoituksemme hotelli Bahari Beach issa sisältää all inclusivepalvelun.

Kalastuspäiviä on neljä, aamu yhdeksästä iltapäivään kello viiteen. Majoituksemme hotelli Bahari Beach issa sisältää all inclusivepalvelun. Mombasan alue on tunnettu Marliinien, purjekalojen ja Doradojen urheilukalastuspaikka. Kalat alkavat siirtyä joulukuun puolessa välissä pohjoisesta etelään merivirtojen mukaan. Mombasan edustalla on hyviä

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

Hyvä tietää Thaimaa. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää Thaimaa. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Thaimaa Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Thaimaasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Bangkok 68,2 milj. Thai Uskonto Valuutta Pinta-ala Buddhalaisuus Baht Tällä sivulla on tärkeää tietoa

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

THAIMAA SPECIAL. Päivä 1. Päivä 2

THAIMAA SPECIAL. Päivä 1. Päivä 2 THAIMAA SPECIAL BANGKOK - KWAI-JOKI HUA HIN GOLF KIERROS 14 päivää / 13 yötä Upea yhdistelmämatka, jossa koet Thaimaan eri puolet ja pelaat Thaimaan upeimmilla kentillä. Voit hankkia edullisia golfvarusteita

Lisätiedot

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan

INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU. Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC KANSAINVÄLINEN LOMAPALVELU Lomailijoille, jotka kulkevat omia polkujaan INTERVAC-lomapalvelu aina vuodesta 1953 lähtien u Voit vaihtaa asunnon toisen kanssa kotimaassa tai ulkomailla. Kun asut

Lisätiedot

Täydellinen loma Lapissa

Täydellinen loma Lapissa Täydellinen loma Lapissa Ainutlaatuinen palvelukonsepti kokoaa saman katon alle kaksi viihtyisää ja tasokasta hotellia sekä Kokousja kongressi keskus Levi Summitin palveluineen ja näyttelyineen. Suomen

Lisätiedot

Formulamatka Unkariin. Esittely. Formulamatkalle Unkarin Hungaroringille! Hungaroring. Budapest. Miksi valita tämä matka?

Formulamatka Unkariin. Esittely. Formulamatkalle Unkarin Hungaroringille! Hungaroring. Budapest. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 6 Esittely Formulamatkalle Unkarin Hungaroringille! Lähde jännitämään suomalaisten menestystä Hungaroringin radalle! Tällä matkalla pääset seuraamaan harjoituksia, aika-ajoja sekä tietenkin itse

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

MEriTon HoTELS ravintolat

MEriTon HoTELS ravintolat MEriTon HoTELS ravintolat Restoran VEnäLäinEn ravintola balalaika Meriton Grand Conference & Spa - hotellissa sijaitsee kodikas venäläinen ravintola balalaika. Tunnelmallisessa balalaikassa on perinteinen

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Vuoden parhaat ruokalahjat. Ei kylmätuotteita!

Vuoden parhaat ruokalahjat. Ei kylmätuotteita! K A R I N I N R U O K A L A H J A T 2 0 1 5 Vuoden parhaat ruokalahjat Ei kylmätuotteita! WWW.MATGAVOR.SE ORDER@MATGAVOR.SE +46 42 32 26 10 1 Me tarjoamme teille maistuvan ratkaisun! Jo 25 vuoden ajan

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Tervetuloa. Marsa Alamin rannikolle!

Tervetuloa. Marsa Alamin rannikolle! Tervetuloa Marsa Alamin rannikolle! Finnmatkojen palvelu lomakohteessa Tervetuloa Marsa Alamin rannikolle Finnmatkojen vieraaksi. Teemme parhaamme, jotta lomasi onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisätiedot

LEIRILIPPUKUNNAN TERVEYSINFO

LEIRILIPPUKUNNAN TERVEYSINFO LEIRILIPPUKUNNAN TERVEYSINFO SUOMEN JOUKKUEEN LÄÄKINTÄTIIMI Esitys Valmistelut ennen leiriä Joukkueen rokotussuositus Henkilökohtainen matka-apteekki Terveenä leirillä Entä jos sairastun leirillä? Yhteystiedot

Lisätiedot

Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016

Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016 Lähde kanssamme ikimuistoiselle luomuviinimatkalle Chileen & Argentiinaan 19.02. - 05.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

TERVETULOA. Valtran traktoritehtaalle

TERVETULOA. Valtran traktoritehtaalle TERVETULOA Valtran traktoritehtaalle TÄTÄ ON VALTRA YKSILÖLLISIÄ TRAKTOREITA JA PALVELUJA MAAILMAN POHJOISIN TRAKTORITEHDAS SUOSITTU VIERAILUKOHDE Valtran Suomen tehdas sijaitsee Suolahdessa, Keski-Suomessa

Lisätiedot