TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/"

Transkriptio

1 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus AIKA klo 18:00-21:00 PAIKKA Taipalsaaren kunnanvirasto, Ruorisilta KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 228 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjan tarkastajat Kylätalojen energiatehokkuuden parantaminen Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geopark -alueen muodostaminen Taipalsaaren geokohteet Saimaan Geoparkissa Talousarvio 2017 ja -suunnitelma Toimielinten pöytäkirjat Kunnanhallituksen alaisten viranhaltijapäätösten tiedoksi saattaminen 236 Valtuuston kokouksen päätösten täytäntöönpano ja laillisuusvalvonta 237 Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän perussopimuksen uudistaminen Eronpyyntö luottamustehtävistä, Kyösti Kaijanen Sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan ohje Wirma Lappeenranta Oy:n osakkeiden myynti Ilmoitusasiat 432

2 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ OSALLISTUJAT Nimi Tehtävä Lisätiedot LÄSNÄ Turunen-Saaresti Teemu kunnanhallituksen puheenjohtaja Kähärä Lasse kunnanhallituksen I varapuheenjohtaja Kahari Sanna kunnanhallituksen II varapuheenjohtaja Hulkkonen Harri jäsen Mikkola Elma jäsen Pyysalo Ulla jäsen Westinen Arja-Liisa jäsen POISSA Turunen Raimo valtuuston I varapuheenjohtaja MUU Voipio Iikko B. valtuuston puheenjohtaja Niiva Heikki valtuuston II varapuheenjohtaja Willman Jari kunnanjohtaja, esittelijä Mäkelä Johanna hallintojohtaja, pöytäkirjanpitäjä ALLEKIRJOITUKSET Teemu Turunen-Saaresti puheenjohtaja Johanna Mäkelä pöytäkirjanpitäjä KÄSITELLYT ASIAT PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS Lasse Kähärä pöytäkirjantarkastaja Sanna Kahari pöytäkirjantarkastaja PÖYTÄKIRJA ON OLLUT YLEISESTI NÄHTÄVILLÄ Pöytäkirja on ollut ennalta ilmoitettuna aikana klo 9-15 yleisesti nähtävillä kunnanvirastolla. Satu Tuomela keskusarkistonhoitaja

3 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kunnanhallituksen esityslista on lähetetty kunnanhallituksen mu kai ses ti sähköisesti hal li tuk sen jä se nil le ja valtuuston puheen joh ta jis tol le. Puheenjohtaja totesi kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

4 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Pöytäkirjan tarkastajat Pöytäkirja tarkastetaan kokouksen jälkeen ja asetetaan nähtäville Pöytäkirjan tarkastusvuorossa ovat Lasse Kähärä ja Sanna Kahari. Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Lasse Kähärä ja Sanna Kahari.

5 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Sivistyslautakunnan hyvinvointijaosto Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kylätalojen energiatehokkuuden parantaminen 231/ /2016 SHyvj Valmistelija: Kai Könönen, sivistysjohtaja p kai.kononen@taipalsaari.fi Taipalsaaren kunnassa on kyläyhdistysten ja urheiluseurojen tai vas taavien ylläpitämiä rakennuksia Merenlahden kenttäosuuskunnan talo, Solkein urheilutalo sekä Harjulan urheilutalo (myöhemmin termillä kylätalo). Kun ta on tukenut näiden toimintaa osallistumalla rakennusten ylläpitoon läm mi tys- ja sähkökulujen osalta. Samalla kun avustusten myöntäminen siirrettiin vuoden 2015 alusta hallintosäännössä sivistystoimen hyvinvointijaostolle, tuen myön tä mis perus teet uudistettiin. Tukea voidaan myöntää vain osa toteutuneista ku luista, eikä tuki riitä kaikkiin talojen ylläpidosta aiheutuviin kuluihin. Talojen energiatehokkuus on heikko.tehokkuutta on mahdollista lisätä ja lämmityskustannuksia vähentää ilmalämpöpumppujen avulla. Sj Hyvinvointijaosto päättää esittää kunnanhallitukselle euron suu ruisen määrärahan myöntämistä erikseen kylätaloittain määriteltävällä osuudel la talojen energiatehokkuuden lisäämiseksi ja toiminnan jat ku vuu den var mis ta mi sek si. SHyvj Hyvinvointijaosto hyväksyi esityksen. <Paatos> Valmistelija: Valmistelija: Kai Könönen, sivistysjohtaja p kai.kononen@taipalsaari.fi Energiatehokkuuden lisäämiseen on tarkoitus käyttää tiloihin asennettavia il ma läm pö pump pu ja, joiden han kin taan kunta osallistuisi yhteensä mak simis saan euron suuruisella summalla. Kunnan tar koi tuk seen myöntä mä avustus ei minkään kylätalon kohdalla saa nousta suu rem mak si kuin 50 % ko. tilan kokonaisinvestoinnista (alv. 0 %). Ilmalämpöpumppujen hankinnalla talojen lämmityskustannuksia pystytään las ke maan merkittävästi, sillä öljyllä ja sähköllä tapahtuva lämmitys on suu rin menoerä talojen ylläpidossa. Kunnan toiminta-avustus kattaa vain osan talojen lämmityskuluista ja kyläyhdistykset ovat taloudellisesti tu kalas sa tilanteessa. Talojen käytöstä yhdistyksille tulevat tulot ovat sa tun naisia. Kylätalot ovat kunnan kannalta merkityksellisiä, sillä ne toimivat ky läläis ten toiminta- ja kokoontumiskeskuksina ja edesauttavat asukkaiden osal li suut ta monella tavalla niin kylän kuin kunnan toimintoihin.

6 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Sivistyslautakunnan hyvinvointijaosto Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus hyväksyy sivistyslautakunnan hyvinvointijaoston eh do tuksen ja ehdottaa kunnanvaltuustolle määrärahan varaamista vuoden 2016 ta lous ar vi oon. Kunnanjohtajan ehdotus kokouksessa Kunnanhallitus päättää jättää asian pöydälle lisäselvityksiä varten. Hyväksyttiin Valmistelija: Jari Willman, kunnanjohtaja p jari.willman@taipalsaari.fi Ennen kokousta selvitetään vielä kylätalojen investointien tarkemmat kustan nuk set ja tältä pohjalta voidaan tehdä päätöstä vuoden 2017 ta lous ar vioon varattavista määrärahoista. Maaseutusihteeri Juha Tielinen esittelee asiaa kokouksessa. Ehdotus annetaan kokouksessa. Kunnanjohtaja ehdotti, että asiaa selvitellään edelleen ja määräraha otetaan huomioon vuoden 2017 talousarvion valmistelun yhteydessä. Merkittiin, että maaseutusihteeri Juha Tielinen ja tekninen johtaja Samuli Kak ko olivat läsnä tästä asiasta käydyn keskustelun ajan Valmistelija: Juha Tielinen, maaseutusihteeri p juha.tielinen@taipalsaari.fi Selvitystyön tulokset saadaan ja ne toimitetaan kun nan hal li tuksen jäsenille erikseen. Päätösehdotus annetaan kokouksessa. Kunnanjohtaja ehdotti, että vuoden 2017 talousarvioon varataan kertaluonteinen määräraha euroa myönnettäväksi kunnan osuutena ilmalämpöpumppujen hankintaan puheena oleville kylätaloille. Ehdotus hyväksyttiin. Merkittiin, että Harri Hulkkonen jääväsi itsensä asian käsittelyn ajaksi. Lisäksi merkittiin, että tekninen johtaja Samuli Kakko ja sivistysjohtaja Kai Könönen olivat läsnä asiasta käydyn keskustelun ajan.

7 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geopark -alueen muodostaminen 130/ / Valmistelija: Jari Willman, kunnanjohtaja p Selvityksen laatijat: Topiantti Äikäs, kaupunkikehitysjohtaja, p Minna Kähtävä-Marttinen, projektipäällikkö, p Saimaa Geopark -yhdistyksen perustaminen ja Saimaan Geo park-alueen muodostaminen Saimaan eteläisellä osalla, ns. Suur-Saimaan altaalla ja siihen liittyvillä vesi alueil la, on merkittävää kulttuuri- ja luonnonhistoriallista arvoa. Alue on kiin nos ta va sekä kansallisesti että kansainvälisesti matkailun kannalta. Sai maa on noussut esiin eri tahojen kautta merkittävänä järvialueena maail mas sa. Saimaan ainutlaatuista geologista perustaa ja järven syntytarinaa ei ole juurikaan tuotu matkailullisesti esiin. Saimaan potentiaali uniikkina, luon nol taan monipuolisena, historialtaan ai-nutlaatuisena alueena on vielä hyö dyn tä mät tä täysipainoisesti. Alueen julkisten toimijoiden kuntien, kaupunkien, maakuntien on kiin nitet tä vä yhdessä vielä tehokkaammin huomiota eteläisen Saimaan tu le vaisuu teen. Alueen elinvoimaisuutta voi kehittää luomalla Saimaan tarinasta laa ja historiallis-kulttuurinen viitekehys Saimaan kestävään matkailulliseen esiin tuomiseen ja tuotteistamiseen. Tämä tähtää koko eteläisen Saimaan ja siihen liittyvien vesialueiden tunnettuuden nostoon sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Suunnitteilla oleva Saimaa Geopark -aluekokonaisuus tarjoaa toi min ta mallin alueen luontomatkailun edistämiseksi. Saimaa Geopark on yksi Etelä-Kar ja lan ja Etelä-Savon maakuntaliittojen matkailustrategioiden kär kihank keis ta. Myös Suomen kansallisessa matkailustrategiassa Geopark-alu eet tuodaan esiin luontomatkailun avainvahvuuksina. Geopark kestävän kehittämisen työkaluna ja kansainvälisyyden li sääjä nä Geopark-aluekokonaisuuden keskeinen ajatus on kehittää aluetta ja sen pai kal lis ta lout ta houkuttelemalla Geoparkin alueelle sen geologiasta, luonnos ta ja kulttuurista kiinnostuneita uusia kävijäryhmiä. Geopark lisää kotija ulkomaisten matkailijoiden saapumista alueelle ja kehittää alueen omaan tarinaan liittyviä laadukkaita palveluja ja tuotteita. Alueen yrittäjät voi vat hakeutua mukaan Geopark-toimintaan, jossa he saavat erityisen laa tu kou lu tuk sen. Sen jälkeen yrittäjät saavat tuotteilleen Geopark-logon, jo ka kertoo laadukkaasta paikallistuotteesta eri puolilla maailmaa.

8 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus Geopark linkittää yrittäjät mukaan kansainväliseen Geopark-toimintaan, jon ka kautta uudet ideat ja kansainvälinen yhteistyö vahvistuu. Maailmalla on yli 100 Geopark-aluekokonaisuutta ja Eurooppassakin lähes 70. Suomen toistaiseksi ainoa Geopark on Ranualla Pohjois-Suomessa. Geopark-alueet lisäävät tutkitusti myös myös alueen asukkaiden ko ti seudun tuntemusta ja arvostusta, kun oman asuinympäristön geosisältöjä ja luon non- ja kulttuurihistoriaa tuodaan esille monipuolisesti. Geopark luo ope tus si säl tö jä myös kouluopetukseen. Geopark itsessään ei ole suojelu- tai kieltoalue. Geopark on alueen matkai lun ja luontokohteiden sekä historiallisen kehityksen esittämiseen tähtää vä työkalu. Geopark ei myöskään ole hanke, vaan laaja pro ses sinomai nen toimintamalli, jolla lisätään aluekokonaisuuden elinvoimaisuutta ja tun net tuut ta määrätyissä, kehittyvissä kansainvälisissä verkostoissa ja koh de ryh mis sä. Geopark-verkosto syntyi Keski-Euroopassa vuonna 2000 neljän taantuvan alu een pohtiessa keinoja siihen, kuinka alueiden taloutta saataisiin nousuun. Huomattiin, että alueiden vahvuuksina ovat ainutlaatuinen luonto ja geo lo gia sekä niihin liittyvä historia ja nykykulttuuri. Geoparkiksi voidaan nimetä aluekokonaisuus, jolla on erityistä geologista ar voa ja joka sisältää merkittäviä geologisia maisemia, nähtävyyksiä ja käyn ti koh tei ta. Alueella voi olla myös arkeologisesti, ekologisesti, his to rialli ses ti tai kulttuurisesti tärkeitä ja omaleimaisia kohteita. Eteläisen Saimaan luon to- ja kulttuurialue käsittää juuri nämä kriteerit. Nykyisin Euroopan Geopark-verkostoon kuuluu lähes 70 Geoparkia ympäri Eu roop paa ja maailmanlaajuiseen verkostoon yli sata Geoparkia eri puo lilla maailmaa. Matkailullisen vetovoiman näkökulmasta Geopark-alueet ovat rin nas tet ta vis sa kansallispuistoihin ja UNESCOn maa il man pe rin tö koh teisiin, vaikka Geopark ei ole suoranainen suojelualue sanan tiukimman mää ri tel män mukaan. Saimaan Geopark-alueen perustaminen Saimaan Geopark muodostetaan perustamalla Saimaan Geopark -yh distys Yhdistyksen perustavat jäsenet ovat Geopark-alueen kaupun git ja kunnat: Imatra, Lappeenranta, Mikkeli, Juva, Puumala, Ruo ko lahti, Savitaipale, Sulkava ja Taipalsaari. Geopark-alue on esitetty liitteessä 1. Saimaa Geoparkin toiminta alkaa virallisesti ja vuoden aikana hae taan ulkoista rahoitusta hankkeen käytännön toteutuksille, suun ni tellaan Geopark-teemareittejä sekä rakennetaan konkreettisia geokohteita, opas kyl tyk siä, organisaatiota ja muita Geopark-statuksen saamiseksi määri tel ty jä asioita. UNESCO-statuksen hakeminen Saimaan Geoparkille Geopark-verkosto (European Geoparks Network EGN) on osa YK:n alaisen UNESCOn toimintaa, kuten maailmanperintökohteet. Kukin Geo parkik si haluava alue hakee Geopark-jäsenyyttä UNESCOlta. Hakuprosessi

9 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus kes tää noin puolestatoista kahteen vuoteen. Statuksen saatuaan alue saa käyttää UNESCOn tunnuksia ja UNESCO Glo bal Geopark -nimeä. Eteläisen Saimaan osalta olisi Saimaa UNESCO Glo bal Geopark. Geopark on pysyvää toimintaa, jonka taso arvioidaan neljän vuoden välein kor kean laatutason ylläpitämiseksi. UNESCOn ja kansainvälisen Geopark-ver kos ton asiantuntijat, toimijat, verkostot ja ideat ovat kaikkien Geopar ki en käytössä ja tietoja vaihdetaan aktiivisesti erilaisissa tapaamisissa ja kokouksissa. Geoparkin jäsenmaksu UNESCOlle on noin 1000 vuodes sa. Saimaa Geopark -yhdistys tulee hakemaan UNESCOn Global Geopark -sta tus ta. Hakuprosessi on kaksivaiheinen: Ensimmäisessä vaiheessa laaditaan luonnos jäsenhakemuksesta ja il moite taan aikomus hakea jäsenyyttä. Hakemukset osoitetaan kansalliselle Geo park-toi mi kun nal le, joka antaa niistä lausunnon ja välittää aie ha kemuk sen kansainväliselle UNESCOn Geopark-sihteeristölle. Toisessa vaiheessa varsinainen UNESCOn Geopark-statuksen saamiseen täh tää vä hakemus jätetään loka-marraskuussa kansalliselle Geo park-toimi kun nal le, joka välittää sen edelleen UNESCO:lle. Tämän jälkeen on odotettavissa, että UNESCOn määräämät arvioitsijat tar kas ta vat Saimaa Geopark-aluekokonaisuuden geologiset näkökulmat, jon ka jälkeen arviointi keskittyy alueen muuhun matkailulliseen, alue ta loudel li seen ja toiminnalliseen tarkasteluun. Arviointi tehdään alueella ja kestää useampia päiviä sisältäen konkreettisia kohdevierailuja, opastuksen ar vioin tia ja muuta tarkastustoimintaa. Erityistä huomiota arvioinnissa kiinni te tään alueen toimijoiden (kuntien) henkiseen ja taloudelliseen si tou tu miseen kokoisvaltaiseen ja pitkäntähtäimen toimivuuteen alueen hyväksi. Saimaa Geoparkin suunnittelu alkanut vuonna 2011, jatkuu vuoden 2016 loppuun Saimaa Geoparkin suunnittelu alkoi vuonna Vuosille Etelä-Kar ja lan ja Etelä-Savon maakuntaliitot sekä eteläisen Saimaan kau pungit ja kunnat Imatra, Lappeenranta, Mikkeli, Juva, Puumala, Ruokolahti, Sa vi tai pa le, Sulkava ja Taipalsaari ovat myöntäneet euron rahoi tuk sen Etelä-Saimaan luontomatkailun kehittämiseen Geopark-alueen suun nit te lun kautta. Valmisteluhankkeen osatoteuttajana on Geologinen tutkimuskeskus GTK, jo ka vastaa alueen geologisten, luontomatkailuun sopivien resurssien kartoit ta mi ses ta ja määrittelystä. Hanketta hallinnoi Imatran Seudun Ke hi tysyh tiö Oy. Hankkeen tuloksena eteläisen Saimaan alueelta on määritelty 111 hyvää geo lo gis ta matkakohdetta, jotka geologisen sisältönsä puolesta sopivat mat kai lu käyt töön.

10 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus Jokaisen kunnan alueelta otetaan mukaan suunnitteilla olevaan Saimaa UNES-CO Global Geoparkiin kunnan ja asiantuntijoiden määrittämät käynti koh teet, jotka kertovat parhaiten Saimaan luonnonhistoriasta ja siihen liitty väs tä kulttuurista. Hanke valmistelee myös jäsenhakemuksen tekemisen UNES COl le loppuvuodesta Kullakin Geoparkkiin kuuluviin kohteisiin tu lee UNESCOn asettamien kriteerien mukaan liittyä jonkin asteinen suoje lu mer kin tä (muinaisjäännösmerkintä, luonnonsuojelualue tai muu vas taava) joko suunnittelukaavoissa (maakunta- tai yleiskaava) tai muuten. Saimaa Geopark -yhdistyksen perustaminen vuoden 2017 alusta lähtien Kuten edellä on kuvattu, niin eteläisen Saimaan alueelle tulee perustaa Geo park-yh dis tys kansainväliseen Geopark-verkostoon liittymistä ja Geopark-sta tuk sen saamista varten. Yhdistys toimii virallisena alueellisena Geo park-toi mi ja na ja on jäseniensä edunvalvoja Geopark-verkostossa. Saimaa Geopark -yhdistyksen toimintamalli on kuvattu yksityiskohtaisesti liit tees sä 2. Saimaa Geopark-yhdistyksen säännöt ja perustamiskirja laa ditaan valmisteluhankkeessa vuoden 2016 aikana. Valmisteluhankkeen ohjaus ryh mä vastaa sääntöjen valmistelusta. Geopark-yhdistyksen ja alueen päätoimipaikaksi (yhdistyksen kotipaikaksi) mää ri tel lään Imatran kaupunki (valmisteluhankkeen ohjausryhmän kokous , Mikkeli). UNESCO-kriteerien mukaan toimipisteessä tulee työsken te le mään oma henkilökunta (2 3 htv), joka hallinnollisesti liittyy Imatran kau pun gin henkilökunnaksi. Toiminta tähtää Geopark-alueen suun nit teluun ja toteutukseen, jossa: luodaan tarvittavat Saimaa Geopark-aineistot, tuodaan Geopark-sisällöt paikallisen tason yritys- ja ke hit tä mis toimin taan, tuetaan yritystoimintaa koulutuksin, integroidaan maakunnalliset virkistysalueorganisaatiot (Ete lä-kar jalan säätiö ja Etelä-Savon yhdistys) osaksi Saimaan Geopark -toi minta mal lia, haetaan alueelle kansallisia ja kansainvälisiä rahoituksia erilaisiin kehit tä mis hank kei siin ja toimitaan alueen yhteistyöelimenä kansainväliseen toimintaan ja tutki mus yh tei söi hin. Yhdistyksen vuosittaiset jäsenmaksut, alkaen vuodesta 2017, on val mis telu hank kees sa määritelty seuraavasti seuraavan viiden vuoden suun nit te lujak sol le: kaupungit Imatra, Lappeenranta ja Mikkeli: kunnat Juva, Puumala, Ruokolahti, Savitaipale, Sulkava ja Tai palsaa ri: Saimaan Geopark -yhdistyksen kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma vuo sil le on esitetty liitteessä 3. Yhdistyksen vuosittainen maksu ai ka tau lu määritellään samalla, kun yhdistyksen säännöt kirjoitetaan.

11 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus Kuntien yhteinen rahoitusosuus vuosittain on euroa, jonka lisäksi yh dis tyk sen liitännäisjäseneksi voidaan hyväksyä, vuosikokouksen määrää mää jäsenmaksua vastaan, ns. Geopark-kummi- tai Geo park-yri tys jäse niä. Pidemmän aikavälin tavoitteena on, että yhdistyksen vuotuinen kustan nus ar vio olisi noin euroa. Jäsenmaksulla katetaan Geoparkin toiminnan palkka- ja muita kuluja. Yhdis tyk sen pääomaa voidaan käyttää myös Geoparkiin liittyvien ke hit tä mishank kei den omarahoitusosuutena. Esitetty jäsenmaksuosuus huomioidaan vuo sit tain kuntien talousarviosuunnittelussa. Saimaa Geopark ry on suunniteltu perustettavaksi loppuvuoden 2016 ai kana niin, että rekisteröity yhdistys aloittaa toimintansa Vuonna 2017 Geopark olisi jo toiminnassa ja alueen jäsenhakemus vireillä UNES- CO:s sa. Lisäksi on vuosittain talousarviovalmistelussa otettava huomioon toiminnan vaa ti mat muut kustannukset, kuten opasteiden sijoittaminen (ensimmäinen vuo si), kohteiden merkitseminen ja markkinointi. Tarkemmat suojelulliset ky sy myk set varmistuvat vasta UNESCOn arvioitsijoiden käynnin jälkeen. Kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs on esitellyt hanketta kun nan valtuus tol le Liitteet Liite 1: Geopark-alue Liite 2: Saimaa Geopark-toimintamalli Liite 3: Saimaa Geopark kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma Kunnanhallitus päättää ja ehdottaa edelleen kunnanvaltuustolle pää tet täväk si, että Taipalsaaren kunta liittyy yllä esitetyllä tavalla perustettavaan Sai maa Geopark -yhdistykseen, varautuu esitettyyn jäsenmaksuosuuteen vuo sit tain talousarviossaan ja hyväksyy esitetyt periaatteet Saimaa Geopark -aluekokonaisuuden muodostamisesta. Taipalsaaren kunta nimeää edus ta jan sa aloittavaan Saimaa Geopark -yhdistyksen hal li tuk seen vuoden 2016 loppuun mennessä. Hyväksyttiin. Kv Kunnanvaltuusto päättää, että Taipalsaaren kunta liittyy yllä esitetyllä tavalla perustettavaan Saimaa Geopark -yhdistykseen, varautuu esitettyyn jäsenmaksuosuuteen vuosittain talousarviossaan ja hyväksyy esitetyt periaatteet Saimaa Geopark -aluekokonaisuuden muodostamisesta. Lisäksi kunta nimeää edustajansa aloittavaan Saimaa Geopark -yhdistyksen hallitukseen vuoden 2016 loppuun mennessä. Liitteet Liite 1: Geopark-alue Liite 2: Saimaa Geopark-toimintamalli Liite 3: Saimaa Geopark kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma

12 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus Kv Hyväksyttiin. Valmistelija: Jari Willman, kunnanjohtaja p Imatran kaupunki on toimittanut Saimaa Geopark -yhdistyksen pe rus ta misasia kir jan sekä säännöt kuntiin hyväksyttäväksi. Yhdistyksen pe rus ta minen toteutetaan perustamisasiakirjan allekirjoittamisella. Tavoitteena on, et tä yhdistys rekisteröidään alkavaksi Oheismateriaali Saimaa Geopark -yhdistyksen perustamisasiakirjamalli Saimaa Geopark -yhdistyksen säännöt Kunnanhallitus hyväksyy oheisena olevan Saimaa Geopark -yhdistyksen pe rus ta mis asia kir ja mal lin sekä yhdistyksen säännöt. Kunnanhallitus valtuut taa kunnanjohtajan allekirjoittamaan perustamisasiakirjan. Nimetään edustaja aloittavaan Saimaa Geopark -yhdistyksen hallitukseen. Päätösehdotus hyväksyttiin. Kunnan edustajaksi Saimaa Geopark -yhdistyksen hallitukseen nimettiin tekninen johtaja Samuli Kakko.

13 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Taipalsaaren geokohteet Saimaan Geoparkissa 130/ / Valmistelija: Juha Tielinen, maaseutusihteeri p Taipalsaaren kunta on ( Kv , 24 ) päättänyt liittyä Saimaan Geo park yhdistykseen ja sitoutua sen toimintaan. Geopark on maailmanlaajuinen geo- kulttuurimatkailun brändi, joka toimii alu eel laan kokonaisvaltaisena kehittämis- ja toimintamallina kestävän matkai lun ja geoturismin viitekehyksessä. Saimaa Geopark työn tavoitteena on saavuttaa alueelle Unescon Global Geopark status. Työtä varten kunnat perustavat vuoden 2017 alusta Saimaa Geopark yhdistyksen. Geologinen tutkimuskeskus GTK on inventoinut Saimaan alueelta yli 100 geo lo gi ses ti merkittävää kohdetta, jotka voidaan ottaa mukaan pe rus tettavan Saimaa Geoparkin kohdeverkostoon. Kohteisiin tulee opasteet, joissa ker ro taan kohteen erityispiirteistä. Unesco edellyttää kohteilta suo je lu status ta. Taipalsaaren kunnan alueella on GTK:n mukaan potentiaalisia geokohteita kahdeksan: Sarviniemi, Kuivaketveleen linnavuori, Rastinniemi, Ilkonsaari, Päihänniemi-Kummelniemi, Hietasaari, Ruuhonsaaret ja Kyläniemi / II Salpausselkä. Oheismateriaali Ehdotus geokohteiden kohdelistaukseksi Geologian tutkimuskeskuksen kohdekuvaus Kunnanhallitus päättää, että Taipalsaaren kunnan Saimaa Geopark -kohteiksi nimitetään esitetyt Sarviniemi, Kuivaketveleen linnavuori, Rastinniemi, Ilkonsaari, Päihänniemi-Kummelniemi, Hietasaari, Ruuhonsaaret ja Kyläniemi / II Salpausselkä GTK:n esitysten mukaisesti. Hyväksyttiin.

14 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus Talousarvio 2017 ja -suunnitelma / / Valmistelija: Eija Hämäläinen, hallintojohtaja p Kuntalain 65 :n mukaan Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväk syt tä vä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio. Sen hy väksy mi sen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös ta lous suun ni tel ma kol mek si tai useammaksi vuodeksi (suun nit te lu kau si). Talousarviovuosi on ta lous suun ni tel man ensimmäinen vuosi. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan toi min nal li set ja ta lou del li set tavoitteet. Talousarvio ja -suunnitelma on laa dit ta va siten, että edel ly tyk set kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan." Oheismateriaali - Taloussuunnitelman 2017 lähtötiedot ja laadintaohjeet Kunnanhallitus hyväksyy vuoden 2017 talousarvion ja vuosien ta lous suun ni tel man lähtötiedot ja laadintaohjeet. Kunnanhallitus oikeuttaa hallintojohtajan tarvittaessa päivittämään oh jet ta ja antamaan toimialoille täydentäviä teknisiä ohjeita talouden suun nit teluun. Hyväksyttiin Valmistelija: Eija Hämäläinen, hallintojohtaja p eija.hamalainen@taipalsaari.fi Kuntaliiton heinäkuussa 2016 päivittämän verotulokehikon tietojen mukaan kun tien verotuloennusteen merkittävimmät muutokset liittyvät Kil pai lu ky kyso pi muk sen aiheuttamiin muutoksiin. Ennusteessa huomioidut arviot ovat alus ta via arvioita muutosten vaikutuksista ja tulevat tarkentumaan syksyllä. Kilpailukykysopimuksessa on sovittu erinäisistä palkansaajien maksuihin liit ty vis tä muutoksista vuosina Maksujen muutokset vai kut tavat kunnallisverotuloja alentavasti. Palkansaajien työt tö myys va kuu tus maksu jen ja työeläkemaksun sekä päivärahamaksun ko ro tuk sen arvioidaan vä hen tä vän kunnallisveron tuottoa valtakunnallisesti yhteensä 280 milj. eru roa. Sairaanhoitomaksun alentaminen siirtää verosta tehtäviä vä hennyk siä ny kyis tä enemmän tehtäväksi kunnallisverosta vähentäen kun nal lisve ron tuot toa lähes 50 miljoonalla eurolla vuonna Maksujen muu toksis ta joh tuen kunnallisverotulojen arvioidaan siten jäävän vuonna 2017

15 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus noin 330 mil joo naa euroa pienemmiksi. Kuntien saamaa yhteisöveron tuoton verotuloja lisäävä vaikutus on huomioi tu Kuntaliiton en nus tees sa vuoden 2017 osalta noin 70 milj. euron suu rui se na. Kunnallisveron tuottoa alentaa myös aiempaa matalampi arvio palk ka summan kasvusta, joka on seurausta Kilpailukykysopimukseen liittyvistä toimen pi teis tä eli palkkojen nollakorotuksista, julkisen sektorin lomarahojen leik kauk sis ta sekä työajan vastikkeettomasta pidentämisestä. Näiden toimen pi tei den on arvioitu vähentävän kunnallisveron tuottoa vuonna 2017 noin 130 miljoonalla eurolla. Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi hallitus on linjannut tekevänsä Kilpai lu ky ky so pi muk sen syntymisen seurauksena veronkevennyksiä kompen soi dak seen veronmaksajille maksujen korotuksista aiheutuvia me netyk siä. Näiden veronkevennysten on ennusteessa arvioitu vähentävän kunnal lis ve ron tuottoa noin 130 milj. eurolla vuonna 2017, joka kom pen soidaan valtionosuusjärjestelmässä. Ennusteessa on lisäksi huomioitu Valtiovarainministeriön Taloudellinen kat saus (22.6.), Verohallinnon ennakkotiedot verovuoden 2015 ve ro tukses ta (13.6.) sekä verojen tilitykset kesäkuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen kesäkuussa hyväksymän talousarvio-ohjeeseen si säl tynyt ve ro tu lo on heinäkuun ennusteessa laskenut yhteensä euroa. Oheismateriaali - Suunnittelukehikko Kunnanhallitus merkitsee verotuloennusteen tiedoksi. Hyväksyttiin Valmistelija: Johanna Mäkelä, hallintojohtaja p johanna.makela@taipalsaari.fi Talousarvion valmistelua on tehty kunnanhallituksen antamien ohjeiden mu kai ses ti. Toimielinten talousarvioehdotusten tuli olla tallennettuna talous suun nit te lu oh jel maan Tekninen lautakunta ja si vis tys lau takun ta ovat käsitelleet omat talousarvioehdotuksensa. Konsernihallinnon osal ta talousarvion laadintatyö on vielä kesken. Sivistysjohtaja, varhaiskasvatuspäällikkö sekä tekninen johtaja tulevat kokouk seen esittelemään toimialojen talousarvioehdotukset. Kunnanhallitus keskustelee talousarvion 2017 mahdollisesta ta sa pai not ta-

16 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus mis tar pees ta ja antaa tarvittaessa hallintokunnille tasapainotusvelvoitteen. Kunnanhallitus keskusteli talousarvion valmistelun tilanteesta ja kehotti viranhaltijoita jatkamaan valmistelua käydyn keskustelun pohjalta. Merkittiin, että varhaiskasvatuspäällikkö Marjo Jauhiainen, sivistysjohtaja Kai Könönen ja tekninen johtaja Samuli Kakko olivat läsnä asiasta käydyn keskustelun ajan Valmistelija: Johanna Mäkelä, hallintojohtaja p Talousarvion valmistelua on tehty kunnanhallituksen antamien ohjeiden mu kai ses ti. Toimielinten talousarvioehdotusten tuli olla tallennettuna talous suun nit te lu oh jel maan Tekninen lautakunta ja si vis tys lau takun ta ovat käsitelleet omat talousarvioehdotuksensa. Konsernihallinnon osal ta talousarvion laadintatyö on vielä kesken. Sivistysjohtaja, varhaiskasvatuspäällikkö sekä tekninen johtaja tulevat kokouk seen esittelemään toimialojen talousarvioehdotukset. Kunnanhallitus keskustelee talousarvion 2017 mahdollisesta ta sa pai not tamis tar pees ta ja antaa tarvittaessa hallintokunnille tasapainotusvelvoitteen. Kunnanhallitus keskusteli talousarvion valmistelun tilanteesta ja kehotti viran hal ti joi ta jatkamaan valmistelua käydyn keskustelun pohjalta. Merkittiin, että varhaiskasvatuspäällikkö Marjo Jauhiainen, sivistysjohtaja Kai Könönen ja tekninen johtaja Samuli Kakko olivat läsnä asiasta käydyn kes kus te lun ajan Valmistelija: Johanna Mäkelä, hallintojohtaja p Talousarvion valmistelua on jatkettu kunnanhallituksen kokouksessa esitel lyn aineiston ja ohjeistuksen perusteella. Verotuloissa on huomioitu kunnanvaltuuston tekemä päätös siitä, että tuloveroprosentti on vuonna ,50 %. Vuosikatteen parantamiseksi on käyttötalouden lukuihin sisällytetty si vistys- ja tek ni sen toimen osalta säästötoimenpiteitä. Toimialajohtajat on pyydet ty ko kouk seen selvittämään oman toimialueensa talousarvioesityksiä.

17 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus Sote- ja maakuntauudistusta on suunniteltu toteutettavaksi vuodesta 2019 läh tien. Muutokseen liittyviä lakeja ei kuitenkaan ole vielä hyväksytty eikä nii tä ehditä hyväksyä vuoden 2016 aikana. Lakia valmistelevien tietojen pe rus teel la ei voida tehdä päätöksiä, vaan on tukeuduttava olemassa olevaan lainsäädäntöön. Siksi Kuntaliitto suosittelee nykyisten ohjeiden perus teel la, että kunnat ja kuntayhtymät laativat vuoden 2019 ta lous suun nitel man sa siten, että sen luvuissa ei huomioida mahdollista tulevaa uu distus ta. Talousarvion toiminnalliset tavoitteet valmistellaan pidettävään kun nan hal li tuk sen kokoukseen. Oheismateriaali - Investointikohteet - Tuloslaskelma- ja rahoituslaskelmaluonnokset - Sivistys- ja teknisen lautakunnan säästöt Kunnanhallitus jatkaa talousarvion 2017 käsittelyä. Hyväksyttiin. Merkittiin, että varhaiskasvatuspäällikkö Marjo Jauhiainen, sivistysjohtaja Kai Könönen ja tekninen johtaja Samuli Kakko olivat läsnä asiasta käydyn keskustelun ajan.

18 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Toimielinten pöytäkirjat Valtuuston hyväksymän hallintosäännön 28 :n mukaan kunnan viranomaisen on neljän päivän kuluessa pöytäkirjan tar kas ta mi ses ta ilmoi tet ta va kunnanhallitukselle ja mahdolliselle muulle toi mi eli mel le niiden mää rää mäl lä tavalla niistä päätöksistä, jotka voi daan kuntalain 51 :n mukai ses ti ottaa kun nan hal li tuk sen tai lau ta kun nan käsiteltäväksi. Jos pöy täkir jaa ei tarkasteta, määräaika las ke taan pöytäkirjan al le kir joit ta mi ses ta. Oheismateriaali 1: Päätöslista tie- ja lupajaoston pöytäkirjasta : Päätöslista teknisen lautakunnan pöytäkirjasta Kunnanhallitus toteaa, ettei se käytä kuntalain 51 :n mukaista ot to-oi keutta. Hyväksyttiin.

19 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanhallituksen alaisten viranhaltijapäätösten tiedoksi saattaminen Kuntalain 51 :n 1 momentin mukaisesti kunnanhallitus, kun nan hal li tuk sen pu heen joh ta ja, kunnanjohtaja tai johtosäännössä määrätty kun nan vi ranhal ti ja voivat ottaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi asian, joka on tämän lain nojalla siirretty kunnanhallituksen alaisen vi ran omai sen tai kun nan hal lituk sen jaoston toimivaltaan ja jossa asian omai nen viranomainen on tehnyt pää tök sen. Kuntalain 51 :n 3 momentin mukaan asia on otettava ylemmän toi mi elimen käsiteltäväksi viimeistään sen ajan kuluessa, jossa 89 :ssä tar koi tettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä. Ylemmän toimielimen käsiteltäväksi ei saa kuitenkaan ottaa: 1. lain tai asetuksen mukaisia lupa-, ilmoitus-, valvonta- tai toi mi tus me nette lyä koskevia asioita;eikä 2. yksilöön kohdistuvia opetustoimen, terveydenhuollon tai so si aa li toi men asioi ta. Kunnanhallitus voi ottaa käsiteltäväkseen myös muun toimielimen alai sen vi ran omai sen päättämän asian. Valtuuston hyväksymän hallintosäännön 28 :n mukaan kun nan vi ran omai sen on neljän päivän kuluessa pöytäkirjan tar kas ta mises ta il moi tet ta va kunnanhallitukselle ja mahdolliselle muulle toimielimelle nii den määräämällä tavalla niistä päätöksistä, jotka voidaan ottaa kun nanhal li tuk sen tai lautakunnan käsiteltäväksi. Jos pöytäkirjaa ei tar kas te ta, mää rä ai ka lasketaan pöytäkirjan allekirjoittamisesta. Kunnanhallitus on kokouksessaan päättänyt ilmoittaa, että se ei tule jatkossa käyttämään otto-oikeuttaan viranhaltijoille delegoiduissa hen ki lös tö asiois sa, poislukien henkilöstön rekrytointi vakituiseen pal ve lussuh tee seen. Viranhaltijapäätökset ovat yleisesti nähtävänä kunnantalolla per jan tai sin. Oheismateriaali - Viranhaltijapäätösten päätösluettelo ajalta Kunnanhallitus toteaa, ettei se käytä kuntalain 51 :n mukaista ottooi keut ta. Hyväksyttiin.

20 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Valtuuston kokouksen päätösten täytäntöönpano ja laillisuusvalvonta Valmistelija: Satu Tuomela, hallintosihteeri p Kuntalain 23 :n mukaisesti kunnanhallitus vastaa valtuuston pää tös ten val mis te lus ta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta. Kunnanvaltuusto on kokouksessaan käsitellyt seuraavat asiat: 55 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 56 Pöytäkirjan tarkastajat 57 Etelä-Karjalan alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma Kuntien omistus Saimaan ammattikorkeakoulusta ja LUT-konsernin muodostaminen 59 Taipalsaaren organisaatiotoimikunnan asettaminen 60 Valtuutettujen lukumäärästä päättäminen, valtuustokausi Sivistyspalveluiden käyttötaloussuunnitelman muutos vuodelle Talousarviomuutokset vuoden 2016 talousarvioon 63 Tuloveroprosentti vuodelle Kiinteistöveroprosentit vuodelle Kokouksessa esille tulevat muut asiat Todettuaan, että valtuuston päätökset ovat syntyneet laillisessa jär jes tyk - ses sä, eivätkä ylitä valtuuston toimivaltaa ja ovat muutenkin lain mu kai sia, päät tää kunnanhallitus panna täytäntöön kun nan val tuus ton ko kouk sessaan tekemät päätökset. Hyväksyttiin.

21 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän perussopimuksen uudistaminen 252/ / Valmistelija: Jari Willman, kunnanjohtaja p Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä on uudistamassa kuntayhtymän perus so pi mus ta, hallintosääntöä ja konserniohjetta kuntalain mukaiseksi. Jäsenkunnille järjestetyssä tilaisuudessa sovittiin, että pe rus sopi mus valmistellaan kuntayhtymässä ja lähtetään kommentoitavaksi kunnil le ennen sen virallista käsittelyä kunnissa. Kommenttien ja mahdollisten muu tos ten jälkeen kuntayhtymän hallitus lähettää sopimuksen kunnille valtuus to jen hyväksyttäväksi. Lappeenranta-Imatra kaupunkiseudun työvaliokunta on kokouksessaan käsitellyt perussopimusluonnosta. Työvaliokunta päätti saattaa pe rus so pi mus luon nok sen jäsenkuntiin valmistelevaan keskusteluun ja käsit te lyyn siten, että kuntien kannanotot sopimusluonnokseen toimitetaan val mis te li joil le mennessä, ja yhdessä hyväksyttävissä oleva pe rus so pi mus luon nos voidaan saattaa kaikkien jäsenkuntien hy väk syt tävik si alkuvuoden 2017 aikana. Oheismateriaali Lappeenranta-Imatra kaupunkiseudun työvaliokunnan pöytäkirja Esitys EKKY:n perussopimuksen uudistamisesta EKKY perussopimus luonnos , vain uusi sopimusteksti EKKY perussopimus luonnos , uusi ja vanha so pi musteks ti Kunnanhalllitus merkitsee valmistelutilanteen tiedoksi. Hyväksyttiin.

22 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanhallitus Eronpyyntö luottamustehtävistä, Kyösti Kaijanen 263/ / Valmistelija: Johanna Mäkelä, hallintojohtaja p Kyösti Kaijanen pyytää kirjeellään eroa Taipalsaaren kunnan luottamustehtävistä paikkakunnalta poismuuton vuoksi. Hän on toiminut kehittämisjaoston varajäsenenä. Oheismateriaali - Kyösti Kaijasen eronpyyntö Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että Kyösti Kaijaselle myön netään ero kehittämisjaoston varajäsenyydestä. Valitaan kehittämisjaostoon uusi varajäsen jäljelläolevaksi toimikaudeksi Kunnanhallitus päätti jättää tämän asian pöydälle. Valmistelija: Johanna Mäkelä, hallintojohtaja p johanna.makela@taipalsaari.fi Kunnanhallitus myöntää Kyösti Kaijaselle eron kehittämisjaoston va ra jä senyy des tä. Valitaan kehittämisjaostoon uusi varajäsen jäljelläolevaksi toimikaudeksi Kehittämisjaostoon varajäseneksi jäljellä olevaksi toimikaudeksi valittiin Jyrki Jauhiainen.

23 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanhallitus Sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan ohje 126/ / Valmistelija: Eija Hämäläinen, hallintojohtaja p Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kun ta kon sernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista. Taipalsaaren kunnan val tuus to on hyväksynyt sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan pe rusteet / 20. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestäminen perustuu kunnan perus teh tä vään, toimintaympäristön analysointiin, kuntastrategiaan sekä toimin nan ja talouden tavoitteisiin. Riskienhallinta sisältää kunnan tavoitteita uh kaa vien riskien tunnistamisen, arvioinnin ja priorisoinnin sekä tu lok sel lisen hallinnan. Valtuuston hyväksymien tavoitteiden saavuttamiseksi sekä hyvän hal lin tota van toteutumiseksi riskien tunnistamisen, hallinnan sekä sisäisen val vonnan toimintatavat tulee sisällyttää mm. - johtamis- ja päätöksentekoprosesseihin - toiminnan ja talouden sekä investointien riski- ja lisäarvoperustaiseen suun nit te luun - toiminnan (ml. tietojärjestelmät), omaisuuden hallinnan, hallinnon ja ta lou den hoi don menettelytapoihin. Johdon vastuulla oleva riskienhallinta on osa sisäistä valvontaa, ja sen tavoit tee na on saada kohtuullinen varmuus kunnan strategisten, toiminnan ja talouden tavoitteiden saavuttamisesta sekä toiminnan jatkuvuudesta ja häi riöt tö myy des tä. Riskienhallinnalla ennaltaehkäistään toiminnan jat kuvuut ta ja häiriöttömyyttä uhkaavia tapahtumia perustuen ydintoimintojen ja jär jes tel mien tunnistamiseen, hyväksyttävän riskitason määrittelyyn sekä riit tä vien riskien hallinnan menetelmien toimeenpanoon. Riskienhallintaprosessi kattaa - toimintaympäristön analysoinnin - uhkien ja mahdollisuuksien riittävän kokonaisvaltaisen tunnistamisen ja kuvaamisen - uhkien ja mahdollisuuksien toteutumisen todennäköisyyden ja seurauk sen analysoinnin - riskien hallinnan menettelyiden ja mahdollisuuksien hyödyntämisen mää rit te lyn sekä - toimeenpanon valvonnan ja tuloksellisuuden raportoinnin sekä arvioin nin. Kuntastrategian, toiminnan ja talouden sekä sisäisen valvonnan ja ko konais val tai sen riskienhallinnan tavoitteet tulisi yhdistää, jotta sisäinen valvon ta ja riskienhallinta eivät muodostu erillisiksi toiminnoiksi. Tuloksellinen

24 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Kunnanhallitus ris kien hal lin ta on olennainen osa läpinäkyvää, laadukasta ja vastuullista pää tök sen te ko pro ses sia, jolloin se pitää sisällään riittävät vaikutusten arvioin nit ja perustuu tosiseikkoihin. Omistajaohjauksen näkökulmasta konserniyhtiöiden laadukasta pää töksen te koa ja riskienhallintaa edistetään konserniohjeen määräyksillä, asiantun te vil la hallituksen jäsenillä, sekä velvollisuudella hankkia kunnan kanta kon ser ni oh jees sa määritellyissä merkittävissä asiakokonaisuuksissa ennen päätöksentekoa. Oheismateriaali Luonnos sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan ohjeeksi Kunnanhallitus hyväksyy luonnoksen sisäisen valvonnan ja riskien hal linnan ohjeeksi alkaen. Hyväksyttiin. Valmistelija: Johanna Mäkelä, hallintojohtaja p johanna.makela@taipalsaari.fi Taipalsaaren kunnan hallintosäännön 29 :n perusteella valtuusto on päättä nyt sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista. Kunnanhallitus ohjeis taa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisen ja toi meen panon. Lisäksi kukin toimielin ja vastuuhenkilö vastaavat oman toimintansa si säi ses tä valvonnasta ja riskienhallinnasta. Sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan ohjeen mukaan kunnanhallituksen alais ten toimielinten ja konserniyhteisöjen tulee talousarvion laadinnan yhtey des sä analysoida toimintaympäristön muutoksia, tunnistaa tavoitteita uh kaa via riskejä, arvioida niiden vaikutuksia ja toteutumisen to den nä köisyyt tä sekä laatia tarvittavat suunnitelmat ja toimenpiteet riskien hal lit se misek si. Toimielimet ja konserniyhteisöt raportoivat merkittävistä riskeistään ja riskien hallinnan kehittämisestä osana toiminnan ja talouden seurantaa ja rapor toin tia. Käytännössä sisäinen valvonta ja riskienhallinta kytkeytyy vuosittaiseen talous ar vio- ja tilinpäätösprosessiin. Sivistys- ja tekninen lautakunta sekä konsernihallinto ja kunnan ty tär yh teisöt ovat valmistelleet oman alueensa riskiarviointiraportit. Niiden pohjalta tu lee kerätä olennaiset riskit ja riskienhallintakeinot osaksi talousarviota. Oheismateriaali - Riskiarviointiraportit Kunnanhallitus käy keskustelun toimialueiden ja tytäryhteisöjen ris ki arvioin ti ra port tien pohjalta ja linjaa olennaiset riskit sekä niiden hallintakeinot osak si laadittavaa talousarviota. Hyväksyttiin.

25 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Wirma Lappeenranta Oy:n osakkeiden myynti 279/ / Valmistelija: Johanna Mäkelä, hallintojohtaja p Wirma Lappeenranta Oy:n pääomistaja, Lappeenrannan kaupunki, on päät tä nyt kaupunginvaltuustossa , että Wirma Lappeenranta Oy:n toiminnat ja henkilökunta yhdistetään linjaorganisaatioon lukien. Wirma Lappeeranta Oy varautuu GoSaimaa -yhteistyösopimuksen mukais ten velvoitteiden hoitamiseen sekä joihinkin rahoittajien vaatimusten ta kia ei-siirrettävissä olevien hankkeiden toteutuksen jatkamiseen. Päätöksenteon sujuvoittamiseksi Lappeenrannan liiketoiminnat Oy har kitsee vähemmistöosuuksien ostamista Länsi-Saimaan kunnilta. Tavoitteena voi olla, että osakekaupat toteutetaan mennessä. Vuoden 2015 vahvistetun taseen mukaisesti Wirma Lappeenranta Oy:n oma pääoma oli ,68 euroa. Taipalsaaren kunnan osakkeiden lu kumää rä on 48 kpl ja se on 5,3691 % koko osakemäärästä. Taipalsaaren kun nan osakkeiden arvo omasta pääomasta oli 1.780,76 euroa. Wirma Lappeenranta Oy:n osakkeiden arvo Taipalsaaren kunnan ta seessa on euroa. Kunnanhallitus käy periaatekeskustelun Wirma Lappeenranta Oy:n osakkei den mahdollisesta myynnistä Lappeenrannan liiketoiminnat Oy:lle. Kunnanhallitus hyväksyi periaatetasolla Wirma Lappeenranta Oy:n osakkeiden myynnin.

26 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Kunnanhallitus Ilmoitusasiat Valmistelija: Satu Tuomela, hallintosihteeri p Eksote Mediatiedote ; Maasotakoulu harjoittelee Eksoten tiloissa mar ras kuus sa Hallituksen pöytäkirja Ote hallituksen pöytäkirjasta ; TA 2017 valmistelu Socom Tiedote ; Etelä-Karjalan kotouttamisohjelmaa päivitetään Oikeusministeriö Kutsu käräjäoikeusverkoston kehittämistä koskevaan kuu le mis ti laisuu teen (Itä-Suomen hovioikeus klo 10) Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä Hallituksen pöytäkirja Suomen Kuntaliitto Yleiskirje 13/2016, ; Tupakkalaki 549/2016 Palosuojelurahasto Kirje ; Pelastuslaitosten, kuntien ja sopimuspalokuntien eri tyis avus tuk set rakennushankkeisiin vuodelle 2017 Kuntien eläkevakuutus KuEL-yleiskirje 2/2016; Eläinlääkäreiden palkkion enimmäismäärä vuo del le 2017 Etelä-Karjalan liitto Tiedote ; Etelä-Karjalan liitto kannattaa maa kun ta uu dis tusta - lakipaketin sisältöön myös parannusehdotuksia Etelä-Suomen aluehallintovirasto Raportti 9/2016; Sosiaaliasiamiestoiminta Etelä-Suomen alue hal linto vi ras ton toimialueella 2015 Kunnanhallitus päättää merkitä ilmoitusasiat tietoonsa saatetuiksi. Hyväksyttiin.

27 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ MUUTOKSENHAKUKIELLOT MUUTOKSENHAKUOHJEET Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Pykälät: 228,229, 230, 233, 234, 235, 236, 237, 239, 240, 241 Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n 1 mom. mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla: Pykälät:231, 232, 238 HallintolainkäyttöL 5 :n / muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla. Pykälät ja valituskieltojen perusteet Pykälät: OIKAISUVAATIMUSOHJEET Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite: Taipalsaaren kunnanhallitus Kellomäentie 1, Taipalsaari Sähköposti: kirjaamo@taipalsaari.fi Faksi: Pykälät:231, 232, 238 Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen sisältö Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava. HANKINTAOIKAISUOHJE Hankintaoikaisun voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Pykälä: VALITUSOSOITUS Valitusviranomainen ja valitusaika Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen. Itä-Suomen hallinto-oikeus Postiosoite: PL 1744, Kuopio Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64 Sähköposti: ita-suomi.hao@oikeus.fi Puh: Faksi: Kunnallisvalitus, Valitusaika 30 päivää Pykälät: Hallintovalitus, Valitusaika 30 päivää Pykälät:

28 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 17/ Valitusviranomainen ja valitusaika Muu valitusviranomainen, osoite ja postiosoite Pykälät: Valitusaika alkaa päätöksen tiedoksisaannista. Valitusaika 14 päivää Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan kuitenkin tulleen asianosaisten tietoon silloin kun päätös on kuntalain 63 :n mukaisesti asetettu yleisesti nähtäville. Vaikutuksiltaan vähäisenä pidettävästä asemakaavan muutoksesta valituksen voivat tehdä ne, joiden oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa. Alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella on toimialaansa kuuluvissa asioissa valitusoikeus. Valitusoikeus on myös maakunnan liitolla ja kunnalla, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä tai rakennusjärjestyksellä on vaikutuksia. Rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan on myös valitusoikeus. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, toimielin on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen. Pelkästään kunnan jäsenyyden perusteella valitusoikeutta ei ole silloin, kun kyse on vaikutuksiltaan vähäisenä pidettävästä asemakaavan muutoksesta (MRL mom.). Hankinta-asiaa koskevan päätöksen tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen. Valituskirja Valituskirjassa on ilmoitettava - päätös, johon haetaan muutosta - miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi - muutosvaatimuksen perusteet. Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta. Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 :ssä säädetään. Valitusasiakirjojen toimittaminen Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa viranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä päivänä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa oikaisuvaatimusviranomaiselle henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen tai omalla vastuulla lähetin välityksellä tai postitse. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköisen viestin (faksin tai sähköpostin) katsotaan saapuneen viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valitusasiakirjat voi toimittaa myös: nimi, osoite ja postiosoite Pykälät: Valitusasiakirjat on toimitettava 1) : nimi, osoite ja postiosoite Pykälät: Lisätietoja Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) 2 :n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu 250 euroa hallinto-oikeudessa. Käsittelymaksuja ei kuitenkaan peritä mm. sosiaaliasioita, julkisoikeudellista palvelussuhdetta, vaaleja, verotusta, kunnallisverosta vapauttamista, valtion avustusta tai julkisia maksuja koskevissa asioissa. Yksityiskohtainen oikaisuvaatimusohje/valitusosoitus liitetään pöytäkirjan otteeseen. 1) Jos toimitettava muulle kuin valitusviranomaiselle

Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geomatkailukohteeksi -kehittämishankkeen loppuun saattaminen

Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geomatkailukohteeksi -kehittämishankkeen loppuun saattaminen Kunnanhallitus 59 09.05.2016 Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geomatkailukohteeksi -kehittämishankkeen loppuun saattaminen 1075/14/2016 Khall 09.05.2016 59 Valmistelija: hallintojohtaja Virpi

Lisätiedot

Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geopark -alueen muodostaminen

Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geopark -alueen muodostaminen Kunnanhallitus 108 10.05.2016 Kunnanvaltuusto 24 18.05.2016 Kunnanhallitus 231 15.11.2016 Saimaa Geopark ry:n perustaminen ja Saimaa Geopark -alueen muodostaminen 130/00.04.01/2016 Kh 10.05.2016 108 Valmistelija:

Lisätiedot

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2017 1

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2017 1 TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2017 1 Sivistyslautakunnan hyvinvointijaosto AIKA 06.02.2017 klo 16:30-17:41 PAIKKA Ruorisilta KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3

Lisätiedot

JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ Otsikko Sivu

JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ Otsikko Sivu JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2014 44 Energialaitoksen johtokunta 10.03.2014 AIKA 10.03.2014 16:30-17:00 PAIKKA Energialaitos KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 25 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOI TUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOI TUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOI TUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdäkuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta perusteet eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Pöytäkirja 4/2015 30. Otsikko Sivu

Ruokolahden kunta Pöytäkirja 4/2015 30. Otsikko Sivu Ruokolahden kunta Pöytäkirja 4/2015 30 Tarkastuslautakunta 2013 2016 Aika 15.04.2015 klo 12:00-15:30 Paikka Kunnanvirasto, valtuustosali Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 18 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Pöytäkirjan 32, 33, 36, 40 ja 43 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Pöytäkirjan 32, 33, 36, 40 ja 43 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 32, 33, 36, 40 ja 43 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muu tos ta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Lisätiedot

Muutoksenhakuohjeet. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisu- Pykälät ,

Muutoksenhakuohjeet. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisu- Pykälät , Muutoksenhakuohjeet MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain perusteet valmistelua

Lisätiedot

1. Päätös on lähetetty asianosaiselle kirjeitse ja annettu postin kuljetettavaksi

1. Päätös on lähetetty asianosaiselle kirjeitse ja annettu postin kuljetettavaksi VALITUSOSOITUS Kunnanvaltuuston pöytäkirjan pykälien 99, 100, 102, 103, 105, 106, 107 kohdalla tehdyistä päätöksistä saa tehdä kirjallisen kunnallisvalituksen sillä perusteella, että päätös on syntynyt

Lisätiedot

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 13/

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 13/ TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 13/2018 229 Kunnanhallitus AIKA 30.05.2018 klo 16:30-17:00 PAIKKA Kunnanhallituksen puheenjohtajan pitämä puhelinkokous KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 144 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

1. Päätös on lähetetty asianosaiselle kirjeitse ja annettu postin kuljetettavaksi

1. Päätös on lähetetty asianosaiselle kirjeitse ja annettu postin kuljetettavaksi VALITUSOSOITUS Kunnanvaltuuston pöytäkirjan pykälien 83, 85-92 kohdalla tehdyistä päätöksistä saa tehdä kirjallisen kunnallisvalituksen sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjes

Lisätiedot

Aksels Tuulikki Jäsen

Aksels Tuulikki Jäsen PYHTÄÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2013 11 Tarkastuslautakunta 2009-2012 AIKA 29.04.2013 klo 14:00-15:00 PAIKKA Pyhtään kirjasto LÄSNÄ Lindemark Susanna Puheenjohtaja Saarinen Sami Varapuheenjohtaja Aksels Tuulikki

Lisätiedot

Pyhtään kunnanvirasto klo

Pyhtään kunnanvirasto klo PYHTÄÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 24 Tarkastuslautakunta 2013-2016 AIKA 26.04.2017 klo 16:00-18:20 PAIKKA Kunnanvirasto LÄSNÄ Lindemark Susanna Puheenjohtaja Piispa-Jespars Seija Varapuheenjoht. Aksels Tuulikki

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136. MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 39, 40, 41, 42, 44, 45, 46, 48, 49, 50, 55, 56, 59, 60 ja 62 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muu tos ta. Sovellettava

Lisätiedot

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/ TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 17 Sivistyslautakunnan hyvinvointijaosto AIKA 17.05.2017 klo 16:02-16:35 PAIKKA Ruorisilta KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 9 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2016 22 Tarkastuslautakunta 2013-16 Aika 06.09.2016 klo 17:15-17:30 Paikka Kaupungintalo Imatrankoski (h.308) Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 10 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2016 21 Etelä-Karjalan jätelautakunta Aika 17.05.2016 klo 16:07-16:38 Paikka Kaupungintalo, kokoushuone 138 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 8 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Pöytäkirjan 34, 35, 39, 40, 41, 42 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Pöytäkirjan 34, 35, 39, 40, 41, 42 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 34, 35, 39, 40, 41, 42 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätöksen ei saa hakea muutos ta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Lisätiedot

Kuopion yliopistollinen sairaala, hallituksen kokoushuone (rak. 10, 1. krs)

Kuopion yliopistollinen sairaala, hallituksen kokoushuone (rak. 10, 1. krs) Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 4/2017 1 (9) Tarkastuslautakunta Kokoustiedot Aika tiistai klo 10:00-15:45 Paikka Läsnä Kuopion yliopistollinen sairaala, hallituksen kokoushuone (rak. 10, 1.

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 146, 147, 148, 150, 151, 152, 153, 155, 156, 160, 162, 163 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muu tos ta. Sovellettava

Lisätiedot

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 20 ATERIAPALVELUN MAKSUT 1.4.2014 LUKIEN 3 21 ASIOITA TIEDOKSI (LIITE) 4

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 20 ATERIAPALVELUN MAKSUT 1.4.2014 LUKIEN 3 21 ASIOITA TIEDOKSI (LIITE) 4 PERUSTURVAJAOSTO PÖYTÄKIRJA 3/2014 Kokousaika 9.4.2014 klo 18.30 20.35 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Kunnantalo, Lapinjärventie 20A, Kirkonkylä KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

Lisätiedot

JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 15/ Otsikko Sivu

JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 15/ Otsikko Sivu JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 15/2017 475 Kunnanhallitus 30.10.2017 AIKA 30.10.2017 09:00-15:35 PAIKKA Kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 199 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/ (8)

ALAVIESKAN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/ (8) ALAVIESKAN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2018 1 (8) Tarkastuslautakunta 21.05.2018 AIKA 21.05.2018 klo 15:00-18:00 PAIKKA Alavieskan kunnantalo, valtuustosali KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Talousarvio 2017 ja -suunnitelma

Talousarvio 2017 ja -suunnitelma Kunnanhallitus 138 21.06.2016 Kunnanhallitus 160 23.08.2016 Kunnanhallitus 206 18.10.2016 Kunnanhallitus 233 15.11.2016 Kunnanhallitus 257 29.11.2016 Talousarvio 2017 ja -suunnitelma 2018 2019 237/02.02.00/2016

Lisätiedot

Pöytäkirjan 51-53, 58, :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Pöytäkirjan 51-53, 58, :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 51-53, 58, 60-64 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutos ta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). OIKAISUVAATIMUSOHJE

Lisätiedot

Valitusasiakirjojen toimittaminen valitusviranomaiselle

Valitusasiakirjojen toimittaminen valitusviranomaiselle VALITUSOSOITUS Kunnallisvalitus Valitusoikeus ja valitusperusteet Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136. MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO :t 39, 40, 41, 43, 44, 45, 47, 48, 49 Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätöksen ei saa hakea muutos ta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136. OIKAISUVAATIMUSOHJE

Lisätiedot

Parikkalan kunta Pöytäkirja 1/ Asia Sivu

Parikkalan kunta Pöytäkirja 1/ Asia Sivu Parikkalan kunta Pöytäkirja 1/2019 1 Tarkastuslautakunta Kokousaika 10.01.2019 klo 07:30-10:45 Kokouspaikka Parikkalan kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone, Harjukuja 6, Parikkala Käsitellyt asiat

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS Kunnallisvalitus. Valitusoikeus ja valitusperusteet

VALITUSOSOITUS Kunnallisvalitus. Valitusoikeus ja valitusperusteet VALITUSOSOITUS Kunnallisvalitus Valitusoikeus ja valitusperusteet Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa

Lisätiedot

GEOPARK ON ALUEIDEN KESTÄVÄN KEHITTÄMISEN TYÖKALU KUNNILLE JA YRITYKSILLE

GEOPARK ON ALUEIDEN KESTÄVÄN KEHITTÄMISEN TYÖKALU KUNNILLE JA YRITYKSILLE Lappeenrannan kaupunki Villimiehenkatu 1 53100 Lappeenranta 3.5.2016 ETELÄINEN SAIMAA GEOPARK-ALUEEKSI: JÄRVEN AINUTLAATUINEN TARINA TULEVAISUUDEN VOIMAVARAKSI Saimaan eteläisellä osalla, ns. Suur-Saimaan

Lisätiedot

OUTOKUMMUN KAUPUNKI Pöytäkirja 6/ Sivu. 33 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajat 4

OUTOKUMMUN KAUPUNKI Pöytäkirja 6/ Sivu. 33 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajat 4 OUTOKUMMUN KAUPUNKI Pöytäkirja 6/2016 1 Tarkastuslautakunta Aika 11.05.2016 klo16:30-19:43 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat Sivu 33 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 34

Lisätiedot

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoitteet ovat:

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoitteet ovat: OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJE Ympäristölautakunnan päätöksiin 6, 9 tyytymätön voi tehdä kir jallisen oikaisuvaa ti muk sen. Pää tök seen ei saa ha kea muutosta valittamalla

Lisätiedot

Terho Kari Jäsen Lähti kokouksesta: 17:05

Terho Kari Jäsen Lähti kokouksesta: 17:05 AIKA 13.12.2018 15:02-17:28 PAIKKA Toimistotalo Ruori, neuvotteluhuone Norppa C6 KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 75 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 76 Pöytäkirjantarkastajien valinta 3 77 Hoivajohtaja

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain (410/2015) 136 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2017 11 Etelä-Karjalan jätelautakunta Aika 16.05.2017 klo 16:05-16:40 Paikka Kaupungintalo, kokoushuone 138 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 7 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/ TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2016 31 Kunnanhallituksen kehittämisjaosto AIKA 27.06.2016 klo 18:10-18:25 PAIKKA Taipalsaaren kunnanvirasto, Ruorisilta KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 18 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Savitaipaleen kunta Pöytäkirja 2/2019 1

Savitaipaleen kunta Pöytäkirja 2/2019 1 Savitaipaleen kunta Pöytäkirja 2/2019 1 Tarkastuslautakunta Aika Paikka 28.03.2019 klo 15:00-17:00 Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin

Lisätiedot

PERUSTURVAJAOSTO PÖYTÄKIRJA 4/2013. Kunnantalo, Lapinjärventie 20A, Kirkonkylä KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

PERUSTURVAJAOSTO PÖYTÄKIRJA 4/2013. Kunnantalo, Lapinjärventie 20A, Kirkonkylä KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PERUSTURVAJAOSTO PÖYTÄKIRJA 4/2013 Kokousaika 22.5.2013 klo 17.00 17.18 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Kunnantalo, Lapinjärventie 20A, Kirkonkylä KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2017 1

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2017 1 IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2017 1 Tarkastuslautakunta 2013-16 Aika 24.01.2017 klo 11:05-11:15 Paikka Kaupungintalo, Vallinkoski (138) Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36)

VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) VALITUSOSOITUS (Poikkeamisluvat 36) Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel la.

Lisätiedot

Pöytäkirjan 25, 26, 28, 33 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995).

Pöytäkirjan 25, 26, 28, 33 :t. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKUKIELTO Pöytäkirjan 25, 26, 28, 33 :t. Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätöksen ei saa hakea muutos ta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 (365/1995). VALITUSOSOITUS,

Lisätiedot

Talousarvio 2017 ja -suunnitelma

Talousarvio 2017 ja -suunnitelma Kunnanhallitus 138 21.06.2016 Kunnanhallitus 160 23.08.2016 Kunnanhallitus 206 18.10.2016 Kunnanhallitus 233 15.11.2016 Kunnanhallitus 257 29.11.2016 Kunnanhallitus 272 13.12.2016 Kunnanvaltuusto 77 21.12.2016

Lisätiedot

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 20/

TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 20/ TAIPALSAAREN KUNTA PÖYTÄKIRJA 20/2018 369 Kunnanhallitus AIKA 09.10.2018 klo 18:00-18:19 PAIKKA Kunnanvirasto, Ruorisilta KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 224 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 371

Lisätiedot

OUTOKUMMUN KAUPUNKI Pöytäkirja 2/ Sivu. 8 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. 9 Pöytäkirjantarkastajat 4

OUTOKUMMUN KAUPUNKI Pöytäkirja 2/ Sivu. 8 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. 9 Pöytäkirjantarkastajat 4 OUTOKUMMUN KAUPUNKI Pöytäkirja 2/2017 1 Tekninen lautakunta Aika 07.02.2017 klo 18:00-18:07 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat Sivu 8 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 9

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/ Tarkastuslautakunta AIKA klo 14:00-16:22

PYHTÄÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/ Tarkastuslautakunta AIKA klo 14:00-16:22 PYHTÄÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2016 25 Tarkastuslautakunta 2013-2016 AIKA 30.03.2016 klo 14:00-16:22 PAIKKA Kunnanvirasto LÄSNÄ Lindemark Susanna Puheenjohtaja Piispa-Jespars Seija Varapuheenjoht. Aksels Tuulikki

Lisätiedot

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoitteet ovat:

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoitteet ovat: OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJE Koulutuslautakunnan päätöksiin 64 tyytymätön voi tehdä kir jallisen oikaisuvaa ti muk sen. Pää tök seen ei saa ha kea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/ Sivu 17 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjan tarkastajien valinta 4

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/ Sivu 17 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjan tarkastajien valinta 4 JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/2017 1 Henkilöstö- ja työllisyysjaosto Aika 12.04.2017 klo 18:00-19:25 Paikka Henkilöstöjohtajan työhuone, Rantakatu 20, Joensuu Käsitellyt asiat Sivu 17 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Keski-Suomen pelastuslautakunta

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Keski-Suomen pelastuslautakunta JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Asiat 32,33,34,35,36,43 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ Sivu 7 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. 8 Pöytäkirjan tarkastajien valinta 4

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ Sivu 7 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. 8 Pöytäkirjan tarkastajien valinta 4 JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2017 1 Henkilöstö- ja työllisyysjaosto Aika 28.02.2017 klo 17:30-18:40 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, Rantakatu 20, Joensuu Käsitellyt asiat Sivu 7 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Otsikko Sivu 15 Kokouksen puheenjohtajan valinta 3 16 Kiinteistöyhtiöiden tavoitteiden toteutuminen ja

Otsikko Sivu 15 Kokouksen puheenjohtajan valinta 3 16 Kiinteistöyhtiöiden tavoitteiden toteutuminen ja KITTILÄN KUNTA Pöytäkirja 3/2018 1 Tarkastuslautakunta Aika Torstai 22.02.2018 klo 09:00-11:55 Paikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 15 Kokouksen puheenjohtajan

Lisätiedot

SIMON KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2014 1

SIMON KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 SIMON KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 Ympäristölautakunta 06.02.2014 AIKA 06.02.2014 klo 16:00-17:10 PAIKKA Kunnanvirasto KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoitteet ovat:

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoitteet ovat: OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJE Perusturvalautakunnan päätöksiin 65 tyytymätön voi tehdä kir jallisen oikaisuvaa ti muk sen. Pää tök seen ei saa ha kea muutosta valittamalla

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 75

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 75 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 75 Asiat Kiellon peruste 19, 24, 33, 34, 35, 36, 37 Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain

Lisätiedot

LEMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA 13/2019 Kunnanhallitus Asialista Kunnanjohtajan valinta; viran auki julistaminen

LEMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA 13/2019 Kunnanhallitus Asialista Kunnanjohtajan valinta; viran auki julistaminen LEMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA 13/2019 Kunnanhallitus 7.10.2019 Asialista 142. Kunnanjohtajan valinta; viran auki julistaminen... 255 LEMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA 13/2019 Kunnanhallitus 254 KOKOUSAIKA Maanantaina 7.10.2019

Lisätiedot

Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisuvaatimusoikeus Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2010. Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2010. Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2010 Kokousaika 26.8.2010 klo 18.30-18.55 Kokouspaikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Niittytie 3 Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

Lisätiedot

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. TOIMIELIN: TEKNINEN LAUTAKUNTA 23.8.2018 OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELTO Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta,

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2010 Kokousaika 09.11.2010 klo 19.00 19.35 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Tekninen toimisto KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Kaupunginvaltuusto

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 1.9.2014 34 MUUTOKSENHAKUOHJEET Muutoksenhakukielto Asiat 65, 66, 67, 72, 74, 75 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan kunnallisvalitusta, koska

Lisätiedot

LEMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA 12/2019 Kunnanhallitus Asialista Ostotarjous rantatontista

LEMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA 12/2019 Kunnanhallitus Asialista Ostotarjous rantatontista LEMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA 12/2019 Kunnanhallitus 19.9.2019 Asialista 141. Ostotarjous rantatontista... 251 LEMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA 12/2019 Kunnanhallitus 250 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Pöytäkirja 4/ Otsikko Sivu

Ruokolahden kunta Pöytäkirja 4/ Otsikko Sivu Ruokolahden kunta Pöytäkirja 4/2018 37 Hyvinvointipalvelujen lautakunta Aika 10.04.2018 klo 16:30-17:50 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone, Virastotie 3, Ruokolahti Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 19 Kokouksen

Lisätiedot

TAIPALSAAREN KUNTA ESITYSLISTA 4/2014 1

TAIPALSAAREN KUNTA ESITYSLISTA 4/2014 1 TAIPALSAAREN KUNTA ESITYSLISTA 4/2014 1 Kunnanhallituksen hyvinvointijaosto AIKA 12.08.2014 klo 18:00 PAIKKA Taipalsaaren kunnantalo, Ruorisilta KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 22 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 17.4.2018 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91 (365/1995).

Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUKIELTO Tekninen lautakunta :t 216, 217, 220, 224, 225, 227, 228 Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutos ta Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91 (365/1995).

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2010. Lapinjärven koulutuskeskus (Sivarikeskus), C-talon kabinetti

SIVISTYSLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2010. Lapinjärven koulutuskeskus (Sivarikeskus), C-talon kabinetti SIVISTYSLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2010 Kokousaika 3.11.2010 klo 18.10-21.15 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Lapinjärven koulutuskeskus (Sivarikeskus), C-talon kabinetti KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN

Lisätiedot

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoitteet ovat:

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoitteet ovat: OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJE Ympäristölautakunnan päätöksiin 54-60 tyytymätön voi tehdä kir jallisen oikaisu vaa ti muk sen. Pää tök seen ei saa ha kea muutosta valittamalla

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain (410/2015) 136 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

GEOPARK ON ALUEIDEN KESTÄVÄN KEHITTÄMISEN TYÖKALU KUNNILLE JA YRITYKSILLE

GEOPARK ON ALUEIDEN KESTÄVÄN KEHITTÄMISEN TYÖKALU KUNNILLE JA YRITYKSILLE 11.4.2016 Ruokolahden kunta Virastotie 3 56100 Ruokolahti ETELÄINEN SAIMAA GEOPARK-ALUEEKSI: JÄRVEN AINUTLAATUINEN TARINA TULEVAISUUDEN VOIMAVARAKSI Saimaan eteläisellä osalla, ns. Suur-Saimaan altaalla

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 19.6.2018 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä 23.5.2016

VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä 23.5.2016 Kunnanhallitus OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä 23.5.2016 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen pe rusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN SUOMENKIELINEN JAOSTO PÖYTÄKIRJA 1/2012. Kunnanviraston yhteispalvelupiste, Lapinjärventie 20 A

SIVISTYSLAUTAKUNNAN SUOMENKIELINEN JAOSTO PÖYTÄKIRJA 1/2012. Kunnanviraston yhteispalvelupiste, Lapinjärventie 20 A SIVISTYSLAUTAKUNNAN SUOMENKIELINEN JAOSTO PÖYTÄKIRJA 1/2012 Kokousaika 29.5.2012 klo 17.30-18.00 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Kunnanviraston yhteispalvelupiste, Lapinjärventie 20 A KOKOUKSEN LAILLISUUDEN

Lisätiedot

JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 8/ Otsikko Sivu

JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 8/ Otsikko Sivu JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2018 189 Kunnanhallitus 02.05.2018 AIKA 02.05.2018 16:00-17:10 PAIKKA Kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 75 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Sivu 59 Ilmoitusasiat Koululautakunnan esittelijöiden päätösluettelot ajalta Luumäen kunnan alakoulujen todistusmallit 107

Sivu 59 Ilmoitusasiat Koululautakunnan esittelijöiden päätösluettelot ajalta Luumäen kunnan alakoulujen todistusmallit 107 LUUMÄEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 10/2016 103 Koululautakunta Aika 08.12.2016 klo 18:05-19:17 Paikka Taavetin koulukeskus, hallintorakennus Käsitellyt asiat Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin

Lisätiedot

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus Liite MUUTOKSENH

Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus Liite MUUTOKSENH Kuntayhtymä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Salon seudun koulutus- Kokouspäivämäärä Pykälä Sivu kuntayhtymä Hallitus 7.5.2019 Liite MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 12/ Tarkastuslautakunnan kokoushuone, Torikatu 17, 3. kerros, Joensuu

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 12/ Tarkastuslautakunnan kokoushuone, Torikatu 17, 3. kerros, Joensuu JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 12/2015 1 Tarkastuslautakunta 2013-2016 Aika 16.06.2015 klo 16:00-19:20 Paikka Tarkastuslautakunnan kokoushuone, Torikatu 17, 3. kerros, Joensuu Käsitellyt asiat Sivu 50 Kokouksen

Lisätiedot

Sonkajärven kunta Pöytäkirja 3/2016 1

Sonkajärven kunta Pöytäkirja 3/2016 1 Sonkajärven kunta Pöytäkirja 3/2016 1 Tarkastuslautakunta Aika Perjantai 01.04.2016 klo 12:00-16:15 Paikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Saapuvilla olleet jäsenet Muut saapuvilla olleet

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS (maa-ainesluvat) 59

VALITUSOSOITUS (maa-ainesluvat) 59 VALITUSOSOITUS (maa-ainesluvat) 59 Valitusaika Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muu tos ta va littamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella va li tuk sel la.

Lisätiedot

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 40 PALVELUVERKKOSUUNNITELMA (LIITE) 3 41 OSAVUOSIKATSAUS (LIITE) 4

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 40 PALVELUVERKKOSUUNNITELMA (LIITE) 3 41 OSAVUOSIKATSAUS (LIITE) 4 PERUSTURVAJAOSTO PÖYTÄKIRJA 6/2014 Kokousaika 24.9.2014 klo 17.00 19.40 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Kunnantalo, Lapinjärventie 20A, Kirkonkylä KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 7/2017 1

LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 7/2017 1 LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 7/2017 1 Tarkastuslautakunta 27.04.2017 AIKA 27.04.2017 klo 18:30-21:05 PAIKKA Yleishallinnon kahvihuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 40 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Kuopion yliopistollinen sairaala, kokoushuone 40 (rak. 4, 0. krs)

Kuopion yliopistollinen sairaala, kokoushuone 40 (rak. 4, 0. krs) Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 7/2018 1 (11) Tarkastuslautakunta Kokoustiedot Aika tiistai klo 13:00-15:45 Paikka Kuopion yliopistollinen sairaala, kokoushuone 40 (rak. 4, 0. krs) Läsnä Ilkka

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Kaupunginhallitus. :t 90, 92. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään

OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Kaupunginhallitus. :t 90, 92. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Kaupunginhallitus :t 90, 92 Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään Tähän päätökseen haetaan muutosta tekemällä oikaisuvaatimus Kouvolan kau pun gin hal li tuk sel le.

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginvaltuusto Muutoksenhakuohje

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginvaltuusto Muutoksenhakuohje Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (1) Liite K / / Kuntalain mukainen valitusosoitus (33 36 ) Valitusoikeus ja valitusperusteet Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 1

LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 1 LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 1 Tarkastuslautakunta 24.01.2018 AIKA 24.01.2018 klo 17:00-19:50 PAIKKA Otsonmäen päiväkoti KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- PÖYTÄKIRJA 2/2019 ja terveydenhuollon kuntayhtymä Tarkastuslautakunta AIKA :02-17:19

Etelä-Karjalan sosiaali- PÖYTÄKIRJA 2/2019 ja terveydenhuollon kuntayhtymä Tarkastuslautakunta AIKA :02-17:19 AIKA 13.2.2019 15:02-17:19 PAIKKA Toimistotalo Ruori, kokoushuone Norppa C6 KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 10 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 11 Pöytäkirjantarkastajien valinta 3 12 Eksoten tietohallinto

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2012 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 15 RAKENNUSLUPAPÄÄTÖS LÄMPÖLAITOS PORLAMMI LIITE 1 3

YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2012 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 15 RAKENNUSLUPAPÄÄTÖS LÄMPÖLAITOS PORLAMMI LIITE 1 3 YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2012 Kokousaika 14.6.2012 klo 18.30 19.50 Kokouspaikka Kunnantalo Lapinjärventie 20 A Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

Pöytäkirjan tarkastaja

Pöytäkirjan tarkastaja AIKA 10.1.2019 15:02-17:55 PAIKKA Toimistotalo Ruori, neuvotteluhuone Norppa C6 KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 2 Pöytäkirjantarkastajien valinta 3 3 Tekninen

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/

HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/2017 67 Tarkastuslautakunta 2013-2016 AIKA 19.05.2017 09:00-09:20 PAIKKA Kaupunginhallituksen kokoushuone, 3-kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 38 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2013 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2013 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2013 Kokousaika 09.04.2013 klo 18.00 18.27 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Kunnanhallituksen kokoushuone KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI OIKAISUVAATIMUSOHJE 16

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI OIKAISUVAATIMUSOHJE 16 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI OIKAISUVAATIMUSOHJE 16 Asiat Oikaisuvaatimusviranomainen ja oikaisuvaatimusoikeus Oikaisuvaatimuksen maksu Oikaisuvaatimus-aika 67 Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksena

Lisätiedot

Otsikko Sivu 15 Vuoden 2016 tilinpäätös ja tavoitteiden toteutuminen 3 16 Kittilän Aluelämpö Oy:n-tavoitteiden toteutuminen ja

Otsikko Sivu 15 Vuoden 2016 tilinpäätös ja tavoitteiden toteutuminen 3 16 Kittilän Aluelämpö Oy:n-tavoitteiden toteutuminen ja KITTILÄN KUNTA Pöytäkirja 3/2017 1 Tarkastuslautakunta Aika Keskiviikko 12.04.2017 klo 09:00-14:20 Paikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 15 Vuoden 2016 tilinpäätös

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 1

LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 1 LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 1 Henkilöstöjaosto 16.05.2017 AIKA 16.05.2017 klo 12:00-13:42 PAIKKA Villa Hakkari KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 32 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 33 PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2017 1

LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2017 1 LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2017 1 Tarkastuslautakunta 03.05.2017 AIKA 03.05.2017 klo 18:00-20:12 PAIKKA Yleishallinnon kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 45 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 22 KUNNAN UUDET KOTISIVUT JA SIIRTYMINEN SÄHKÖISIIN ESITYSLISTOIHIN 3

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 22 KUNNAN UUDET KOTISIVUT JA SIIRTYMINEN SÄHKÖISIIN ESITYSLISTOIHIN 3 KEHITTÄMISJAOSTO PÖYTÄKIRJA 5/2014 Kokousaika 27.10.2014 klo 18.00-19.40 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Kimonkylän taidekoti KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2018 1

LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2018 1 LEMPÄÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2018 1 Tarkastuslautakunta 11.04.2018 AIKA 11.04.2018 klo 17:06-21:00 PAIKKA Hallinnon kokoushuone, 2 krs KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 21 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN TEKNINEN LAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2010 Kokousaika 16.03.2010 klo 18.00 19.01 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Tekninen toimisto KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. 2 Pöytäkirjan tarkastajien valinta 4

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. 2 Pöytäkirjan tarkastajien valinta 4 JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2014 1 Joensuun Tilakeskus-liikelaitoksen johtokunta Aika 17.03.2014 klo 13:10-13:43 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat Sivu 1 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoitus. Porvoon kaupunki. Hallitus / lautakunta Kaupunginhallitus

Oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoitus. Porvoon kaupunki. Hallitus / lautakunta Kaupunginhallitus Kunta Porvoon kaupunki Oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoitus Hallitus / lautakunta Kaupunginhallitus 12.8.2019 Muutoksenhakukiellot Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA TARKALTK 1/2019. Tarkastuslautakunta Julkinen. Aika klo 17:00-17:30

IMATRAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA TARKALTK 1/2019. Tarkastuslautakunta Julkinen. Aika klo 17:00-17:30 Julkinen Aika 15.1.2019 klo 17:00-17:30 Paikka Kaupungintalo, Vallinkoski (h. 138) Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 2 Pöytäkirjantarkastajat 4 3 Tiedoksiannot

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto SAIMAA GEOPARK -YHDISTYKSEN PERUSTAMINEN JA SAIMAAN GEOPARK -ALUEEN MUODOSTAMINEN

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto SAIMAA GEOPARK -YHDISTYKSEN PERUSTAMINEN JA SAIMAAN GEOPARK -ALUEEN MUODOSTAMINEN Kunnanhallitus 109 23.05.2016 Kunnanvaltuusto 31 20.06.2016 SAIMAA GEOPARK -YHDISTYKSEN PERUSTAMINEN JA SAIMAAN GEOPARK -ALUEEN MUODOSTAMINEN 3/02.04/2014 KHALL 109 (Asian valmistelija vs. hallintojohtaja

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91 (365/1995).

Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91 (365/1995). MUUTOKSENHAKUKIELTO Tekninen lautakunta :t 28, 29, 37, 38 Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutos ta Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91 (365/1995). OIKAISUVAATIMUSOHJE

Lisätiedot