HNMKY:n Avioliittotyön Rukouskalenteri kevät 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HNMKY:n Avioliittotyön Rukouskalenteri kevät 2012"

Transkriptio

1 HNMKY:n Avioliittotyön Rukouskalenteri kevät 2012 Rakkaani työnsi kätensä ovenraosta, ja sydämeni hypähti Laulujen Laulu 5:4 Lapseni, älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa Ensimmäinen Johanneksen kirje 3:18 Valmistaudumme avioliittotyöhön, kevään ja kesän tapahtumiin, erityisesti Helsingin avioliittotapahtumaan HAT:iin , Pieksämäen avioliittoleiriin , Hartolan avioparikurssiin , ja uuteen Levi Cross - parisuhdeleiri Levillä tapahtumaan Kädessäsi on HNMKY:n avioliittotyön kahdeksas rukouskalenteri kevätkautta varten. Ilman rukousta emme voi tätä työtä tehdä. Rukous ja Jumalan siunaus tekevät työn ihmisissä. Rukousvartio kestää viikon. Merkitse viikko kalenteriisi. Voit myös keskittää rukouksesi yhdelle päivälle ko. viikon aikana. Rukoilijat on mainittu aiheen yhteydessä. Rukous on vapaaehtoista. Kalenteriin on merkitty yli 600 henkilön nimet, jotka ovat eri tilaisuuksissa ilmoittautuneet mukaan. Kannamme yhdessä avioliittotyötä Herran eteen. Yksin emme voi mitään. HUOM.! Kun teidän seurakunnassanne järjestetään avioliittotapahtuma tai kun te järjestätte avioliittotapahtuman, ottakaa meihin yhteyttä. Näin saamme tietää missä päin tilaisuuksia järjestetään. Yhteystietomme ovat rukouskalenterin lopussa. KEVÄÄN YHTEISET RUKOUSPÄIVÄT: Kesän ja syksyn aikana järjestimme viisi rukouspäivää internetin välityksellä. Innostus rukoustyöhön on kasvanut. Kevään aikana yhteisiä rukouspäiviä avioliittotyön puolesta on neljä. Ensimmäinen on Toinen on , kolmas ja neljäs

2 Viesti lähetetään kaikille rukouskalenterin saajille, joiden sähköpostiosoite meillä on. Rukousvuoro kestää tunnin. Tarjolla olevat ajat alkavat perjantaina kello jatkuen lauantaina kello 24 saakka. Käymme taisteluun avioliittotyön puolesta rukouksessa ja paastossa. Antakoon Herra sydämellenne jonkun aiheen tästä kalenterista tai aivan uuden asian, mitä emme osaa teille välittää. Olkaa uskolliset. Antakaa meille ideoita ja palautetta. Otamme sen vastaan mielellämme. Tarvitsemme teidän tukeanne ja rohkaisuanne. Rukoilemme, että armolahjat toimisivat koko leiriseurakunnan ja avioliittotyön rakentumiseksi. VIIKKO 1 ( ): Kaikki rukoilijat Jumalan suuruus Kirjoita näky ja piirrä selvästi tauluihin niin, että sen voi juostessa lukea Hab.2:2 Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään Matt. 18:20 Kiitosaiheet Kiitämme Herraa kuluneesta vuodesta ja kaikista niistä asioista ja ihmeistä, joita hän on tehnyt meidän ja ystäviemme elämässä. HNMKY:n avioliittotyön järjestämille kolmelle avioliittoleirille osallistui noin 1800 henkilöä. Leirit pidettiin Helsingissä , Pieksämäellä ja Hartolassa Lisäksi HNMKY järjesti lukuisia muita tapahtumia. Avioliittotyön jatkoseminaareihin ja koulutustapahtumiin osallistui yli kävijää. Lisäksi HNMKY:n nais- ja miestyö keräsi väkeä muutaman sata kävijää. Kymmenillä paikkakunnilla pidettiin avioliittotapahtumia, joihin yhteensä osallistui varovaisesti arvioiden satoja henkilöitä. Kurssimme ovat olleet täynnä innokkaita osallistujia. On ihmeellistä, että vapaaehtoisin maallikkovoimin olemme voineet palvella. Kiitämme siitä, että vastuuta avioliittotyöstä on voitu jakaa. Kiitos siitä, että on löytynyt uskollisia ja taitavia tekijöitä. Ryhmässä ihmisten lahjat tulevat parhaiten esiin. Pieksämäen, Hartolan ja Helsingin avioliittotapahtuman HAT:in leiriesitteet ovat valmistuneet ja tulleet jakoon. Esitteet on laitettu myös parempiavioliitto.fi-sivuille, HNMKY:n tapahtumakalenteriin ja avioliittosivuille sekä Katajan sivuille. Rukoilemme leiriopetuksen, vastuunkantajien ja osallistujien puolesta. Avec-lehti ja leiriesitteet postitetaan maaliskuussa.

3 Syksyn avioliittotapahtumat olivat todella suosittuja. Suurissa etelä-suomen kaupungeissa, mutta myös maaseudulla, seurakunnat järjestivät omia avioliittopäiviään. Myös lukuisia Palikka-tapahtumia pidettiin. Avioliittotyön vastuunkantajat vierailivat omissa seurakunnissaan ja kotipaikkakunnillaan sekä maakunnissa pitämässä useita kymmeniä tilaisuuksia. HNMKY:n työmuodoista avioliittotyö perustuu selkeimmin vertaistukeen. Rukoilemme Herran johdatusta ja viisautta HNMKY:n toimintaan. Vuosi 2012 haastaa meidät avioliiton ja perheen puolesta. Aikaa aviosuhteelle Avioerobuumissa on suurten ikäluokkien vuoro, kirjoittaa iltapäivälehti ja jatkaa, että nyt erotaan eläkkeellä. - Elettiin hyvä avioliitto loppuun, totesi mies saman lehden haastattelussa. Lause jäi askarruttamaan. 40 vuoden hyvää avioliittoa ei eletä loppuun niin, että ero napsahtaa ilmoitusasiana toiselle, tuohduin mielessäni. Entistä vakuuttuneemmaksi tulin siitä, että puolison kuulumiset pitää kuulla avioliiton kaikissa vaiheissa. Se sitouttaa liitossa, että puhutaan toiselle ja kummallekin vaikeista asioista. On petollista turvata vihkilauseeseen myötä - ja vastamäessä. Lause haalistuu vuosikymmenten saatossa. Puolisosta alkaa tulla itsestäänselvyys. Hän on tallella oman mieleni taustamaisemassa. Puhe sen kuin vähenee vuosien mittaan. Ihmisen elämä kuitenkin pukkaa muutosta. Saan potkut, aloitan uudessa työssä, opiskelen, sairastun, jään eläkkeelle. Tarvitsisin puolisoa lähelleni. Nyt minulla olisi käyttöä sanoille myötä- ja vastamäessä. Mutta rakkaimpani on eriytynyt omilleen. Olemme ystäviä, mutta emme pääse lähelle, jota kaipaan. HNMKY:n avioliittotyössä olemme vakuuttuneita entistä lujemmin avioliiton hoitamisen välttämättömyydestä. Vaivannäkemisestä vastamäessä, iloitsemisesta myötämäessä. Hoitamattomina mitkään läheiset suhteet eivät ole antoisia. Ne todella eletään loppuun iltapäivälehden tapaan. Avioliittotyössä olemme haastaneet pariskunnat viettämään keskenään aikaa 15 tuntia viikossa. Usein kuulee, ettei aika riitä moiseen. Tilastokeskus tutki perheiden ajankäyttöä. Sen mukaan aika riittää hyvinkin. Vapaa-aikaa on 47 tuntia viikossa. Tämän lisäksi on oma aikansa nukkumiseen ja ansiotyöhön, kotitöihin, ruokailuun ja hygieniaan sekä opiskeluun. Puolison kanssa vietetty 15 tuntia on vain kolmannes vapaa-ajasta. Jokainen tyytyväinen pari tietää, ettei se ole muusta ajasta pois. Tahtotila on vain saatava liikahtamaan. Tänä päivänä, jos kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydämiänne. Hepr.4:7. Suunnatkaamme ajatukset avioliiton asettajaan, Kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään Jumalaan, joka antaa meille motivaation pysyä liitossa, rakentaa sitä ja olla tyytyväisiä Herran edessä. Hän lisätköön esirukoilijajoukkoomme uusia innokkaita ihmisiä, jotka ovat väsymättömiä Herran työssä.

4 Näky Kristillinen avioliitto, puolisoiden yhteys ja kristittyjen yhteys. Perheiden hyvinvointi, yhteys perheessä, seurakunnassa ja avioliittotyössä. Avioliittotyö laajenee. VIIKKO 2 ( ): Ilman minua te ette voi mitään tehdä. Joh.15:5 Leirit ja avioliittotapahtumat siunaamisen paikkana Rukoilemme kevään ja kesän avioliittoleirien ja tapahtumien puolesta. Oppikaamme siunaamaan leiriläisiä, heidän lapsiaan ja omia puolisoitamme ja lapsiamme. Siunaaminen on helppoa ja erityisen tärkeää: se välittää turvallisuutta ja empatiaa. Moni leiriläinen kokee tulevansa kohdatuksi. Paitsi Pieksämäellä, Hartolassa, Helsingissä ja Levillä, myös Jaakkiman kristillisellä opistolla Ruokolahdella järjestetään avioliittoleiri. Siunaamme Pentti ja Eeva Suihkosen sekä monien namikalaisten vastuunkantajien työtä leirien onnistumiseksi. Rakkauspankki ja opetusmateriaalia Paremman avioliiton rakkauspankki on ensimmäinen kirjaksi painettu teos avioliittoopetuksestamme, jota saa ostaa myös kirjakaupasta. Vuoden kristillinen kirja 2009 yleisöäänestyksessä Hanna Ranssi-Matikaisen toimittama Paremman avioliiton rakkauspankki sai kolmanneksi eniten ääniä. Rakkauspankki oli kustantajan Päivä Oy:n toiseksi myydyin kirja vuonna Vuonna 2010 kirjasta otettiin toinen painos. Rukoilemme siunausta kirjan lukijoille. Rukoilemme opetusaineiston puolesta, että siitä olisi hyötyä leiriläisille ja kaikille kirjan lukijoille. Rukoillaan, että kirja leviäisi - ei vain niihin perheisiin, jotka ovat avioliittoleireillä käyneet - vaan myös aivan tavallisiin suomalaisperheisiin, joissa kamppaillaan joko oman rikkinäisyyden tai ajan asettamien haasteiden ristipaineessa. Tarvitsemme myös uutta opetusmateriaalia kaikille meille. Myös vanha sininen kirja olisi hyvä uudistaa ja saada siinä oleva aineisto hyötykäyttöön. Ryhmänjohtajien koulutuksen ja käytännön toiminnan tueksi tarvitaan heille suunnattua opetusmateriaalia. Kursseilla jaettavat PowerPoint -niput ovat hyvä alku. Ne kuitenkin tarvitsevat lihaa luiden ympärille. Rukoillaan, että opetusmateriaalimme saa jatkoa.

5 Sukupolvenvaihdos avioliittotyössä Rukoilemme Hanna Ranssi-Matikaisen puolesta uutena vastaavana työntekijänä HNMKY:llä. Viisautta ja voimia sekä uusia vapaaehtoisia avioliittotyön saralle. Luennoitsijoiden, ryhmänjohtajien ja sielunhoitajien työhön intoa ja ihmisiä. Avioliittotyö on jatkunut yli 35 vuotta. Heikki ja Paula Ranssi vetävät avioliittotyötä menestyksekkäästi. Hanna Ranssi-Matikainen aloittaa HNMKY:n perhetyön johtajana vuoden 2012 alusta. Aloite tähän tuli HNMKY:n pääsihteeriltä Timo Laulajalta. Tämä voimistaa HNMKY:n avioliittotyötä entisestään. Rukoillaan Hannalle voimia ja Herran siunausta työlleen. Suuri vapaaehtoisjoukko tukenaan Hanna voi jatkaa Heikin ja Paulan viitoittamaa tietä kohti uusia haasteita. Keväällä 2008 uudistimme nettisivustomme. Sekavasta kolmen version sivustosta keskitimme koko tiedotuksemme yhteen osoitteeseen Ihmiset ovat löytäneet meidät. Sähköisen tiedottamisen tarpeellisuudesta kertoo se, että kävijöitä on reilusti yli 100 päivässä. Sen merkitys tapahtumatiedotuksessa korostuu entisestään tulevaisuudessa. Kaikki tapahtumamme ilmoitetaan verkossa. Rukoillaan voimaa ja viisautta aineistojen tekijöille ja käytännön toteuttajille. Presidentti Rukoilemme maamme uudelle presidentille viisautta tehdä päätöksiä oikeasti ja aidosti koko kansan parhaaksi. Rukoilemme, että hän näkisi asioihin myös kristillisen näkökulman ja arvojen merkityksen. Luennoitsijatapahtuma Luennoitsijatapahtuma on avioliittotyön luennoitsijoille ja luennoitsijoiksi aikoville tarkoitettu rohkaisu- ja koulutustapahtuma lauantaina 14. tammikuuta 2012 Helsingin NMKY:llä, Vuorikatu 17. Teemana on Etene taidoissa - opettele luennoimaan. Kun avioliittotyö on jatkuvasti laajentunut, myös alustajien tarve erilaisissa tilaisuuksissa, etenkin seurakuntien parisuhdetapahtumissa, on kasvanut koko ajan. Ohjelmassa Markku ja Marita Kulmala: Miten pidetään hyvä ja selkeä luento - perusteet, aikataulut, esityksen selkeys - pariluennointi: sydän auki, valmistautuminen, itse luento, jälkihoito Juha ja Sari Savela: Avioliitto-opetuksen sisältö - mitä eri luentojen tulee sisältää Ryhmätyöskentely - ilmoittautuneet parit valitsevat itselleen luentoaiheen avioliitto-opetuksen pohjalta - aiheesta pidetään 10 minuutin mittainen luento - luento arvioidaan pienryhmässä - arviointiin käytetään aikaa minuuttia rakkaudellisessa ja rakentavassa hengessä

6 VIIKKO 3 ( ): Lähellä on aika ja kaikkien näkyjen täyttymys Hes. 12:23 Taivaan Isän johdatus ja varjelus Avioliittotyön merkitys ja tärkeys lisääntyy vuosi vuodelta. Työ on haasteellista. Rukoilemme, että voimme tehdä sitä Jumalan tahdon mukaisesti. Rukoilemme nöyryyttä, rukoilemme oman lihan kuolettamista. Rukoilemme, että emme olisi omavoimaisia. Rukoilemme Herran johdatusta ja varjelusta, rukoilemme Herran voimaa. Kristillinen Avioliitto Avioliitto on Jumalan hyvä suunnitelma meille ihmisille. Hän haluaa olla siinä mukana ja siunata liittomme. Ihmisen ei ole hyvä olla yksin (1. Moos. 2:18), vaan me puolisoina täydennämme toisiamme. Avioliitto solmitaan Jumalan kasvojen edessä ja seurakunta on todistajana. Minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako eli avioliiton rikkominen on synti. Avioliitto on sitoutumista, sitä että tahdon rakastaa myötä- ja vastoinkäymisissä. Avioliitto on elinikäinen, avioliitto on pala taivasta maan päällä. Herra on avioliitossa vahvasti mukana. Ellet sinä Herra huonetta rakenna, niin sen rakentajat turhaan vaivaa näkevät. Rukoilemme kaikkien avioliittojen puolesta. Oikeat henkilöt oikeisiin paikkoihin Kevätkausi on alkanut, joulun aika on jo takanapäin. Rukoilemme erityisesti kevään avioliittotapahtumien puolesta. Rukoilemme voimia ja varjelusta aviopareille alkavaan kevääseen. Rukoilemme, että saamme mahdollisimman hyvät valmiudet julistaa, opettaa ja kulkea avioparien rinnalla. Puhdistettu, sullottu ja kukkurainen anti aviopareille, ettei kukaan lähde pettyneenä ja tyhjin käsin pois leireiltä eikä avioliittotapahtumista. Rukoilemme oikeita henkilöitä oikeisiin paikkoihin. Eri tapahtumien luennoitsijoille rukoilemme Hengen voitelua. Rukoilemme myös, että he tavoittaisivat luennoissaan aiheen kannalta oleellisen. Rukoilemme opetussisällön ja opettajien puolesta, että opetus vähitellen muuttuisi sydämen asenteiksi ja rakkauden palvelustyöksi. Myös sitä, että voimme kehittää opetuksen sisältöä yhä paremmin vastaamaan tarvetta. Luennoitsijapareille sopua ja yksituumaisuutta ennen luentoa, luennon aikana ja jälkeen. Luennoiminen avioparina on erityisen haavoittuva palvelustehtävä. Välit ovat monesti pienestä kiinni ja loukkaantumisia tapahtuu tahattomasti kiireessä ja jännityksessä. Rukoilemme viisautta ja suojaa luennoitsijoille. Avioliittotyö tarvitsee tekijöitä Tarvitsemme (ainakin) ryhmänjohtajia

7 luennoitsijoita tukipareja pienryhmien vetäjiä rukoilijoita, rukouspalvelijoita tapahtumien organisoijia tiedottajia, toimittajia IT-asiantuntijoita soittajia, laulajia, säveltäjiä lastenhoitajia Rukoilemme, että saamme rahoitusta kokopäiväisten työntekijöiden palkkaamiseen. Rukoilemme anomusten tekijöille viisautta. Rukoilemme, että Suomen hallituksen hallitusohjelmassa mainittu kolmannen sektorin ennalta ehkäisevä perhetyö saa myös tukea toimintaansa. Kevätseminaari Rukoilemme kutsukirjeelle innostavaa sanomaa, joka saa leirin käyneet osallistumaan. Syksyn ja kevään jatkoseminaarien kävijöistä rukoilemme vastuunkantajia työhömme. Rukoilemme leireille ja seminaareihin osallistuneille pareille jatkuvasti syvenevää yhteyttä ja sitoutumista toisiinsa. Avioliittotyöhön viisautta Rukoilemme viisautta avioliittotyötä tekeville pariskunnille, jotta he voisivat oivaltaa mistä on kyse kunkin henkilön kohdalla. Apua itselleen hakevat parit ovat monesti solmuissa, joissa kirjaviisauden vinkit suoraan eivät auta, vaan ne pitää sisäistää ja tehdä kysymyksiä. Oikea sana oikeassa paikassa on kultaakin kalliimpi. Uudet tapahtumat Näky leviää konkreettisten tapahtumien kautta. Herra siunaa uusien tapahtumien suunnittelijoita ja järjestäjiä. Anna heille voimaa. Erilaisten tapahtumien järjestämiseen tarvitaan uskomattoman paljon etukäteisjärjestelyjä. Rukoilemme, että vapaaehtoisia löytyy, rukoilemme organisaattorien, järjestelijöiden ja kaikkien vastuunkantajien puolesta. Rukoilemme, että mainonta, ilmoittautuminen, musiikki, luennot, ryhmät, materiaali, ruokailut, matkat yms. toimivat Herran tahtomalla tavalla. Esirukousaiheita: - Pyydän Jumalan apua ratkaisuun työpaikka-asiassa. - Vatsavaivojen paraneminen - Varjellusta ja johdatusta lastenne elämään - Terveyttä mieheni käsikipuun ja yleensä terveyttä - Välit läheisemmiksi sisarusten kesken - Sukupolven vaihdos sujuvaksi - Rukoilkaa herätystä Suomen kansalle ja ennen kaikkea seurakunnalle, joka nukkuu. - Rukoilkaa minulle viisautta lisää tehdä Herran tahto, johdatusta, sitä pyydän.

8 VIIKKO 4 ( ): Pitäkää huoli siitä, ettei kukaan jää osattomaksi Jumalan armosta, ettei mikään katkeruuden juuri pääse kasvamaan ja monet sen kautta tule saastutetuiksi (Hebr. 12:15) Rippikoulut Rukoilemme Jumalan johdatusta kesän rippikouluihin ja niihin ilmoittautumiseen. Opetus, isoset ja rippikoululaiset Taivaan Isän huomaan. Jeesuksen sana: ettei yksikään heistä hukkuisi Joh. 15. Hyvän Paimenen opetusta tarvitaan. Rukoilemme, että koteihin olisi mukava tulla Rukoilemme, että kodit saisivat olla levon ja leikin paikkoja, jossa opeteltaisiin myös huumoria ja eritasoista kommunikaatiota. Rukoilemme kotien puolesta, että niihin olisi mukava kaikkien perheenjäsenten tulla. Ryhmänvetäjien koulutus Avioliittotyö perustuu vertaistukityöhön. Siihen pienryhmien vetäjät tarvitsevat jatkuvaa koulutusta. Rukoilemme ryhmänvetäjäkoulutuksen puolesta: 1. Ryhmänjohtajiksi aikovien peruskurssi Hotel Arthur Helsingissä Peurungan sielunhoidollinen koulutus Laukaassa. Siellä käydään läpi sielunhoidollisia teemoja ja ryhmän johtamisen menetelmiä. Kurssi on lähtölaukaus kesän leirille. 3. Ryhmänjohtajien tapaaminen Helsingissä Arthurissa kesäkuussa ( ). Silloin katsastetaan kesän ryhmiä ja valmistaudutaan leiriin. 4. Kesäleirin ryhmänjohtajien koulutus iltaisin leirillä Pieksämäellä, tietoiskuja ryhmänjohtamisesta ja ryhmänjohtajien iltaryhmät. 5. Sisäisen paranemisen aviopariseminaari Karkun evankelisessa opistossa Vammalassa. Seminaarissa käydään läpi sisäisen paranemisen teemoja ja menetelmiä ja ryhmissä jokaisella on aikaa käydä läpi omia asioita ryhmänjohtajan johdolla Avioliittoleirillä opiskellaan yhteiselämän kiemuroita sekä luentojen että pienryhmissä tehtävien harjoitusten avulla. Päiviä rytmittävät kaksi luentoa ja kaksi tapaamista ryhmän kanssa. Hetket ovat usein puhuttelevia kummallekin aviopuolisolle, sillä moni ei ehdi arjessa pysähtyä arjen tärkeiden parisuhdeasioiden äärelle. Ryhmänjohtajakoulutus on pakollinen HNMKY:n avioliittoleirin ryhmänjohtajiksi haluaville. Edut Pieksämäen leirillä: Ryhmänjohtajaparille korvataan matkat ja toiselle puolisolle 7 päivärahaa. Työmme ryhmänvetäjien koulutuksessa on ollut myös tuloksekasta. Työtodistuksilla on ollut vahva painoarvo, kun ryhmänvetäjistä jompikumpi on hakenut työ- tai opiskelupaikkaa.

9 Rukoilemme avioliittotyön ryhmänjohtajaseminaarin puolesta HNMKY/ Hotel Arthurin Kongressikeskus, Helsinki, Pienryhmän onnistuminen ennustaa pitkälti sen, haluaako pari jatkaa HNMKY:n avioliittotyössä. Siksi pienryhmänvetäjien koulutukseen panostetaan. Ryhmänjohtajakoulutuksen peruskurssi on la-su Hotelli Arthurissa. Kurssi on pakollinen ryhmänjohtajiksi aikoville. Opettajina Juha ja Hanna Ikonen, Jukka Ketoja ja Ulla- Maija Lammi-Ketoja, Juha Kiljunen ja Pirkko Jokela, Heikki ja Paula Ranssi. Harjoitellaan ryhmänjohtamista, omilla ja ryhmässä esiintulevilla esimerkeillä. Ilmoittautuminen netin kautta Tiedustelut Heikki ja Paula Ranssi p ja Rukoilemme voimaa ja viisautta opetukseen, Herran läsnäoloa ryhmätöihin ja järjestelyihin. Kommentti laatikkoon: Myös yhteisöllisyys ja vertaistuki ovat tärkeitä. Se helpottaa, että huomaa toistenkin kamppailevan samanlaisten asioitten kanssa. VIIKKO 5 ( ): Eikö tämä ole paasto, johon minä mielistyn: että avaatte vääryyden siteet, irrotatte ikeen nuorat, ja päästätte sorretut vapaiksi, että särjette kaikki ikeet? Eikö tämä: että taitat leipäsi isoavalle ja viet kurjat kulkijat huoneeseesi, kun näet alastoman vaatetat hänet etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi? - Silloin sinun haavasi kasvavat nopeasti umpeen... Jes 58:6-14 Ryhmänjohtajat Rukoilemme kaikkien ryhmänjohtajien puolesta. Rukoilemme heille innostusta, palavuutta ja taistelumieltä. Rukoilemme heille myös kärsivällisyyttä ja rakkautta. Rukoilemme heille kykyä nähdä vaikeiden asioiden yli. Rukoilemme heille rohkeutta katsoa Jeesukseen yli inhimillisten tunteiden. Rukoilemme heille yli ymmärryksen menevää rauhaa. Rukoilemme, että heissä olisi lujasti Herramme sana minä annan teille tulevaisuuden ja toivon (Jer 29:11). Rukoilemme, että ryhmänjohtajat olisivat kuin aaseja, joilla on isot korvat kuulla, suuret silmät nähdä, vahva selkä, joka jaksaa kantaa ja kestävät jalat vierellä kulkemiseen. Jumalan pyhyys ja palvelutyö ryhmänvetäjinä Ryhmänjohtaminen on vaativa tehtävä, joka antaa paljon. Se myös verottaa vetäjäparin voimavaroja. Ryhmänjohtajapari saattaa muut toimimaan yhdessä hyvin, etsii ryhmänsä

10 jäsenten parhaat puolet, keskittyy heihin ja olennaisuuksiin. Hintana on se, että omat tarpeet tahtovat väkisinkin jäädä taka-alle. Vetovastuu tuo lisätyötä ja vastuuta. Siksi kannamme ryhmänvetäjäparit ja heidän tarpeensa Taivaallisen Isän eteen. Rukoilemme, että Jumala sitoutuu ryhmänvetäjien palvelutehtävään ja ihmiset saavat avun pienryhmissä. Rukous: Ryhmänvetäjien valmiuksien kehittäminen. HNMKY:n avioliittotyön pienryhmänvetäjiksi kouluttaudutaan eri väyliä pitkin. Pohjaopintoina on viikon mittainen avioliittoleiri ja osallistuminen syksyn ja kevään jatkoseminaareihin. Ryhmänvetäjäryhmät Rukoilemme Herraa antamaan toimivat ryhmänvetäjäryhmät Peurungassa, Pieksämäellä ja muissa tilaisuuksissa. Hyvät ryhmät mahdollistavat ryhmänvetäjien jaksamisen. Siksi anomme ja rukoilemme ryhmänvetäjien sielunhoito- ja työnohjausryhmien puolesta, että Pyhä Henki olisi läsnä ja jokainen saisi väsymyksestä huolimatta niissä tarvitsemansa avun ja lohdutuksen. Varjelusta vihollisen juonilta, ettei ketään kohdella ohittaen tai vähätellen. Onhan kaiken kohtaamisen lähtökohta: ole levännyt, kun kohtaat toisen sielunhoitomielessä. Tuntuu kuin olisi kyse yhteensovittamattomista asioista. Emme selviä ellei Jumala meitä auta. Keskinäistä rakkautta hoitoryhmiin. Niistä malli lähtee myös ryhmäläisten kohtaamiseen. Armon ja anteeksiannon kokemista välien selvittelyyn. Esirukousaiheita: - Korvien suhina ja vinkuna - Jumala kosketa lapsiani. Tule heidänkin isäksi. - Herra auta lapsiamme päivittäin pitämään usko sinuun! - Lasteni ja aviopuolison puolesta sekä itseni - Harmittaa, kun mies menee aina lukkoon, kun seksistä pitäisi puhua. - Homekoti ja terveys rukoilkaa viisautta ja kestäväisyyttä. Herran lohdutusta. - Kiitän Jumalaa kaikesta mitä olen saanut: puolisosta, perheestä, vanhemmista ja lapsista ja muusta. - Pyydän rukousta kaikkien lapsena hyljätyksi tulleiden puolesta. - Oman ja lasten parisuhteen puolesta, että saisimme taivaallista viisautta ratkoa vaikeita tilanteita sekä erottaa koska tilanteissa on vihollisen sormet pelissä. - Oma terveys ja jaksaminen, taloudelliset asiat. VIIKKO 6 ( ): Jumala, minun kuninkaani, kansa näkee pyhäkössä sinun juhlakulkueesi. Laulajat kulkevat edellä, jäljessä soittajat, keskellä kulkevat neidot rumpua lyöden. Ps. 68:25-26

11 Lahjoitukset Kesän leireille osallistuu joka vuosi perheitä, jotka pääsevät mukaan uskollisten lahjoittajien antaman tuen turvin. Kiitämme siitä, että esirukoilijoittemme joukko kasvaa tasaisesti. Kiitämme, että lamasta huolimatta sekä lahjoitukset avioliittotyöhön että lahjoittajien määrä ovat kasvussa. Kiitämme siitä, että meillä on mahdollisuuksia myöntää avustuksia. Lahjoitusten saaminen jatkossa: Rukoilemme lisää lahjoittajia ja sitä, miten lahjoittaminen toteutetaan niin, että käytännössä ihmisten olisi helppo lahjoittaa? Emme ole tässä asiassa kokeneita, mutta haluamme silti auttaa ihmisiä tulemaan leirille. Talkootyön lisäksi tarvitsemme varoja. Vetoomusrukous: Vähävaraisten perheiden pääsy leireille jää vapaaehtoisten lahjoitusten varaan. Monille lapsiperheille leiriviikko on liian kallis. Tuemme heidän pääsyään leireille mahdollisuuksiemme mukaan. Hinnat nousevat ja se tuntuu myös avioliittotyössä, vaikka teemme lähes kaiken mahdollisen vapaaehtoisvoimin. Päätä tukea säännöllisesti avioliittotyötä! Talleta tilinumeromme saajaluetteloosi säännöllistä antamista varten. HNMKY:n Avioliittoseminaarin keräystili BIC: NDEAFIHH FI Viite 1012 Moni perhe on päässyt leirille leiriavustuksen turvin. Rahankeräyslupa 2020/2011/3395 Mies- ja naistyö Mies- ja naistyön solut, rukous- ja raamattupiirit ovat kokoontuneet eri paikkakunnilla. Miestyön peruskurssi pidettiin Karkun opistolla syyskuussa ja toinen kurssi Paltamossa marraskuussa. Naistenpäivät pidetään Kiponniemen kurssikeskuksessa Jyväskylässä huhtikuussa. Rukoilemme näiden tärkeiden työmuotojen puolesta. Voimia ja uskoa vastuunkantajille. Virkistystä ja iloa osallistujille. Perheiden hyvinvoinnin lisäämistä mies-, nais- ja avioliittotyössä jatketaan tarjoamalla mahdollisuuksia toimia vertaisauttajana pienryhmissä. Tähtäimenä on työn maltillinen laajentaminen sekä sitoutuneiden koulutettujen ja vapaaehtoisten määrän lisääminen. Yhteistyötä vahvistetaan eri seurakuntien ja järjestöjen välillä. Tapahtumat ja niiden vastuuhenkilöt Vuosien suunnan etsimisen jälkeen on HNMKY:n nuorten aikuisten miestyö kokenut aivan uudenlaisen innostuksen. Miestyö on kasvava alue toiminnassa. Miehille on tarjolla monipuolista toimintaa. Niitä muistamme rukouksissa. Rukoilemme kaikkien vastuunkantajien puolesta. Rukoilemme naistyön puolesta. Rukoilemme kaikkien naistyöhön osallistuvien ja vastuunkantajien puolesta. Avioliittonäyn leviäminen

12 Sydämistä alkaa herätys. Vaikka elämme avioliittoherätyksen aikaa, avioliittonäky etenee pienin askelin. Valtamedian ja erilaisten tapahtumien viidakossa avioliittotapahtumien sanoman pitää tulla hyvin monesta lähteestä: henkilökohtainen viesti on paras, mutta sen lisäksi lähtijän pitää vakuuttua tapahtuman ja/tai leirin hyvästä annista lehdistä, televisiosta, radiosta ja esitteistä. Rukoilemme kylvötyön ja siihen osallistuvien ihmisten puolesta. Pieksämäen leirille tulon itämisaika on pari-kolme vuotta. Paras tapa on perustaa leiriviikon jälkeen pienpiiri ja järjestää avioliittotapahtuma seurakunnassa. Seuraavana vuonna paikkakunnalta lähtee perheitä leireille. Rukoilemme näyn levittäjien puolesta. Healing Room rukoustoiminta sairaiden puolesta Healing Room -toiminta on rukousta sairaiden puolesta. Healing Room on yhteiskristillinen palvelumuoto. Se ei ole seurakunta, vaan toiminnassa mukana olevia kannustetaan palvelemaan myös omissa kotiseurakunnissaan. Rukoilemme Jumalan läsnäolon ilmestymistä Healing Room -koulutukseen ja että Herra kutsuu avainhenkilöitä koulutukseen. Rukoilemme, että Herra asettaa oikeat ihmiset oikeisiin palvelutehtäviin. Rukoilemme myös työn vetäjien puolesta, jotka ovat moninaisten hyökkäysten kohteena hedelmällisen työn nujertamiseksi. Suomen ensimmäinen Healing Room Alberga (Espoo) on auki tiistaisin ja torstaisin klo Espoon Leppävaarassa, Albergan kartanossa ja Healing Room Vääksy on auki joka toinen perjantai. Lisätietoa: Ilmoittautuminen on uudistunut Kiitosaiheita: Suurin uudistus avioliittotyössä on uuden ilmoittautumisjärjestelmän aikaansaaminen. Tästä eteenpäin ilmoittautumiset tapahtumiin nopeutuvat ja niiden kirjaaminen helpottuu. Osallistujat ilmoittautuvat täyttämällä nettilomakkeen ja maksavat myös laskunsa netistä tulostettavalta laskulta. Uudistuksen onnistuminen on myös rukouksen paikka. Miten ihmiset kokevat uudistuksen ja osaavatko he mennä täyttämään kaavakkeen? Jos kenellä tahansa on mitä tahansa kysyttävää, meillä on yhteyshenkilöt vastaamassa ja opastamassa. Täytämme kaavakkeet myös ilmoittautujan puolesta tarvittaessa. Kaikki kevätkauden ja kesän leiri-ilmoittautumiskaavakkeet ovat sivustolla Sieltä löytyvät myös linkit, esitteet ja tarkemmat tiedot. Kiitosaihe: Kesän leirien ilmoittautumiset on avattu nettiin. Helsingin avioliittotapahtuman, Pieksämäen avioliittoleirin ja Hartolan avioparikurssin nimetyt toimikunnat ovat aloittaneet kurssien suunnittelun. Kurssiesitteet on painettu vuoden alussa. Postitamme niitä mielelläme kaikille halukkaille. Lopussa yhteystiedot.

13 Esirukousaiheita: - Rukoilen uudistumista avioliittoomme. - Pyhä Jumala, kiitos että johdatat. Minua huolestuttaa taloudellinen tilanne. Vahvista uskoa, muistuta meitä, että sinä pidät huolen aina! - Pyydän, että Jumala vapauttaisi nuoren miehen jännittämisestä ja rohkaisisi ihmissuhteisiin. - Rukoilkaa työpaikan löytymistä esikoispojalle. - Vanhimmalle pojalle oman alana työtä ja hyvä puoliso. - Rukoilkaa nuoren aikuisen tyttäremme puolesta. Unettomuuden, masennuksen ja ahdistuneisuuden puolesta. Hoitavalle psykiatrille ja terapeutille viisautta ja taitoa, uskon vahvistumista tyttärelle ja seurakuntayhteyttä. - Kiitos Rakas Taivaan Isä armostasi, rakkaudestasi, ihanasta puolisosta ja lapsista. - Kiitos Jeesus, Kiitos Jumalan Pyhä Henki. Ylistys Sinulle pyhä kolmiyhteinen Jumala. - Rukoilkaa, että voisimme olla totta toisillemme ja että suhteessamme ja perheessämme olisi rakkauden ilmapiiri. - Jumala, näytä, kuinka rakastaa vaimoa! VIIKKO 7 ( ): Ihmisille se on mahdotonta, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista Matt. 19:26 Aviopuolisoiden eheytyminen Ihmiset tulevat leireille ja avioliittotapahtumiin parantaakseen avioliittoaan ja eheytyäkseen. Tunteiden ilmaiseminen näyttää olevan avainasemassa. On paljon perheitä, joissa on tuhansia tunteita, mutta puolisot eivät ilmaise niitä niin, että toinen pystyisi ottamaan ne vastaan. Tällä kohdin avioliittotyö tahtoo olla taitojen ja valmiuksien kehittäjä. Tahdomme olla Jumalan palvelijoita ja herättää myös ihmisen sielunmaiseman yhä enemmän kirkastamaan Jumalaa. Huumori, nauru ja huomaavaisuus ovat omalta osaltaan kypsyyden tuntomerkkejä. Tahdomme, että tunnehaavat parantuvat ja ihmiset voivat iloita itsestään Jumalan luomistekoina. Avioliittotyössä opetus ja ryhmätyöt avaavat osallistujille väyliä kypsymiseen puolisoina ja ottamaan huomioon hyvällä tavalla toinen toisensa ja lapsensa. Rukouksella ja sielunhoidolla on myös tärkeä osuus. Rukoilemme, että Jumala käyttää meitä tahtomallaan tavalla. Tärkeysjärjestys Rukoilemme, että muistamme jokapäiväisissä päätöksissämme Jumalan tärkeysjärjestyksen. Miten käytämme aikamme ja varamme, se kertoo mikä tärkeysjärjestyksemme on

14 käytännössä. Etsikää ensin Jumalaa Rukoilemme, että saamme tahtoa ja voimia olla yhdessä täysillä - puolisomme kanssa 15 tuntia viikossa. Olkaamme kuitenkin itsellemme armollisia. Yhteinen aika on tärkeää, se vahvistaa tunnesuhdetta sekä lisää kokemusta siitä, että ollaan samalla puolella, yhtä lihaa. Rukoilemme, että saamme voimia tutkia sanaa ja rukoilla Jumalaa, voimaa etsiä Herran kasvoja. Herra vahvista näkyämme. Laatikkoon Esikuvallinen usko - Anna minulle mahdollisuus saada siunaus, huomautti vanha seurakunnan penkkejä kauan kuluttanut vanhus, kun pastori unohti tohkeissaan uhrilahjan kantamisen. Niinpä pienen seurakunnan väki kutsuttiin takaisin ja kolehti kannettiin. Rukous, rukousopetus Rukoilemme rukousopetukseen näkyä Jumalan mahdollisuuksista. Jumala rakastaa meitä kaikkia. Rukousryhmiin rukoilemme lisää turvallisuutta ja luottamusta. Kaikkeen tarvitaan järjestys, ystävällisyys ja huolenpito. Rukoilemme johdatusta siihen, miten eri tilaisuuksissamme rukousopetus, rukousillat ja hetket järjestetään. Rukoilemme Herran viisautta siihen, miten rukouskalenteriamme kehitetään tulevaisuudessa. Lapsettomat avioparit Rukoillaan viisautta ja voimaa Herralta. Jumalan lahjat ovat erilaisia. Osalla meistä ei ole biologista lasta. Herra johdata meitä kaikkia aiheen käsittelyssä. Kiitos heistä, jotka ovat asiaa avanneet luennoillaan. Anna meille tarpeenmukaisia sopivia pienryhmiä. Anna kärsivällisyyttä ja ymmärrystä. Liikuntakasvatus leiritoiminnassa Avioliittoleirit ovat olleet tuhansille jopa kymmenille tuhansille ja lapsille nuorille paikka kohdata ja tutustua toisiinsa. Samalla lastenleirit ovat opastaneet lapsia ja nuoria liikunnan pariin. Rukoilemme monipuolisen liikuntakasvatuksen puolesta ja sen puolesta, että liikunta, pelit ja terveet elämäntavat antavat tyytyväisyyttä ja iloa elämään. Enkö minä ole läsnä kaikkialla niin taivaassa kuin maassa? sanoo Herra Jer.23:24 VIIKKO 8 ( ): Heti, kun sato on kypsä, Hän lähettää sirpin. On tullut sadonkorjuun aika

15 Mark. 4:29 Avioliittotapahtumat Avioliittotapahtumien tarjonta on kasvanut ja tiedotus parantunut. Netistä moni löytää tiensä esimerkiksi HNMKY:n avioliittotyön sivuille. Kataja ry kokoaa nettisivuilleen eri tahojen avioliittotapahtumat. Monet seurakunnat tukevat tietyllä summalla avioliittoleirille osallistuvaa perhettä. Edellytyksenä on useimmiten, että tapahtuma on mainittu Katajan sivustoilla. Rukoilemme, että tieto avioliittotapahtumista, -kursseista ja leireistä saavuttaa ne, jotka liitoissaan tarvitsevat tarjolla olevaa opetusta. Avioliittotapahtumat ja -leirit tavoittavat vielä aika rajoitetun määrän seurakuntaväkeä ja heidän tuttavapiiriään. Kiitämme siitä, että meidänkin leireille riittää tulijoita. Rukoilemme, että eri tahojen kurssit, tapahtumat ja leirit täyttyisivät niistä, joita varten Jumala on kunkin tapahtuman tarkoittanut. Kiitämme niistä ja siunaamme eri järjestäjätahojen työtä. Niitä ovat seurakunnat, järjestöt, yhdistykset ja opistot. Palikat / Valtakunnallinen yhteistyö Rukoilemme valtakunnallisen avioliittotyön puolesta. Parisuhteen palikat on Kirkkohallituksen perheasioiden ja kristillisen aviopari- ja parisuhdetyön yhteinen valtakunnallinen hanke. Parisuhteen palikat on työväline seurakuntien, kuntien ja järjestöjen työntekijöille. Lisätietoja löytyy osoitteesta Parisuhteen palikoiden työryhmässä on edustajia Adventtikirkosta, Kataja ry.:stä, Kansan Raamattuseurasta, Mennään Eteenpäin ry.:stä, HNMKY:ltä, Suomen ekumeenisesta neuvostosta, Helluntaikirkosta, Vapaakirkosta ja Perheiden ABC+ -lehdestä. Hanke tarjoaa toimintaideoita ja materiaalia paikallisen perhe-, parisuhde- ja avioliittotyön tueksi. Kortit, esitteet, luentoaineistot, kirjaset ja puiset Parisuhteen palikat ovat hankkeen perusmateriaalia. Värikkäät puiset palikat ja niistä rakentuva talo havainnollistavat parisuhteen osa-alueita, joita ovat sitoutuminen, seksuaalisuus, tunteet, riidat, teot, sanat, luottamus, anteeksianto ja rakkaus. Valkoisen palikan kohdalla käsitellään itse valittua aihetta. Kesän leirit Rukoilemme perheiden puolesta, että ensi kesän leirit saisivat olla monille liiton uudistumisen paikkoja. Rukoilemme väkeä avioliittotyöhön sanansaattajiksi omiin tuttava- ja perhepiireihinsä. Rukoilemme, että leiriesitteet puhuttelevat ja saavat ihmiset lähtemään leireille. Helsingin avioliittotapahtuma HAT HAT-esite postitetaan eteläiseen Suomeen ja jaetaan vastuunkantajien kautta. Rukousaihe: 100 paria tapahtumaan. Rukoilemme vastuutiimin, luennoitsijoiden ja ryhmänvetäjien sekä lasten ja lastenhoidon puolesta.

16 Pieksämäen avioliittoleiri Pieksämäen leirijärjestelyt käynnistyivät heti viime kesän leirin päätyttyä. Leirille on jo ilmoittautunut iso joukko pariskuntia. Rukousaiheita: Tietojärjestelmät, leirin asuntolat, ryhmätilat, ruokailupaikat ja lastenleirin vastuunkantajat ja lastenleirin ohjelma, luennot ja leirin muut tapahtumat ja tapahtumapaikat. Kaikki nämä osa-alueet ovat olleet syksyn mittaan työn alla. Vastuutiimi on kokoontunut pohtimaan asioita ja jakamaan tehtäviä. Rukoilemme luentojen ja niiden pitäjien puolesta, samoin äänentoiston ja kuvansiirron puolesta. Kaiken tämän takana on talkoolaisten työpanos, sitoutuminen ja uskollisuus. Rukoilemme paikallisten vastuunkantajien puolesta, heille voimia ja viisautta työssään. Hartolan avioparikurssi Rukoilemme Hartolan leirin alustajien, leiriläisten ja ryhmänvetäjien sekä lastenhoidon ja lasten puolesta. Erityisesti rukoilemme tilajärjestelyjen puolesta. Toivomme ja rukoilemme suotuisia säitä ja terveyttä kaikille. Rukoilemme viisautta ja varjelusta järjestelyihin. Levi Cross - parisuhdeleiri Levillä tapahtuma Levin leiri on uusi tapahtuma. HNMKY:n lisäksi järjestelemiseen osallistuvat ainakin KRS, Kittilän ev.lut. srk, Polar Meetings ja Levin Kylpylähotelli. Päävastuussa paikallisesti ovat Helena ja Heikki Syvänen. Rukoilemme heille Jumalan johdatusta ja voimaa tärkeään työhön. VIIKKO 9 ( ): Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Joh. 1:1. Media palvelemaan Viime vuosina on avioliittotyöstä ollut runsaasti artikkeleita ja ohjelmia julkisuudessa. Varsinkin uuden kirjamme julkistaminen ja sen osallistuminen vuoden kristillinen kirja kilpailuun herättivät runsaasti positiivista julkisuutta. Hyvät lehtiartikkelit sekä radio- ja tvohjelmat ovat parasta mainosta suoraan koteihin. Rukoilemme viisautta ja omistautumista toimittajille, jotka tekevät juttuja avioliittotyöstä. Ilman lehdistön, television ja radion jatkuvaa tarjontaa ihmiset eivät osaa luottaa avioliittotyöhön. Avioliittotapahtuman tiedottamiseen tarvitaan esitteitä, lehtikirjoituksia, radiota ja paikallistelevisiota, jotta ihmiset saavat edes ystäväverkostonsa liikkeelle. Rukoilemme toimittajien ja kuvaajien omien parisuhteiden ja lasten puolesta. Kiitämme niistä toimittajista, jotka ovat mukana avioliittotyössä. Kiitämme siitä, että valtakunnallisten ja suurten maakuntalehtien nuiva asenne kristillisyyteen ja avioliittotyöhön on muuttunut asialliseksi tiedottamiseksi. Muutos on tapahtunut, mutta

17 taistelu on ollut kovaa. Kiitämme todella rukouksistanne. On kuin esirippu olisi vedetty sivuun. Avioliittotyö otetaan tosissaan. Avioliittotyö on merkittävä perheen ja kristillisten arvojen puolustaja. Sähköinen media Sähköinen viestintä kehittyy. Rukoilemme, että avioliittotyö voisi palvella viestimien kautta niitä, jotka eivät pääse leirille. Rukoilemme, että sähköinen media antaa pariskunnille virikkeitä hoitaa liittoa koko vuoden taloudelliseen tilanteeseen katsomatta. Rukoilemme, että nettiaineisto saataisiin kattavaksi ja käytännön läheiseksi. Tietoa HNMKY:n avioliittotapahtumista saa sivustomme kautta. Suomessa on hengellinen media saanut hyvän jalansijan. Meillä toimii kristillinen valtakunnallinen radiokanava Radio Dei ja nyt kaksi tv-kanavaa. Vuosikymmeniä jatkunut esirukoustaistelu on näin saanut näkyvän hedelmän. Monet uutterat esirukoilijat eivät enää ole olleet tätä näkemässä. He vain uskossa rukoilivat sitä, minkä me nyt näemme. TV-sarja avioliittoaiheista TV 7 tuottaa 8-osaisen TV-sarjan HNMKY:n avioliittotyöstä. Ohjaajaja tuottaja on Jani Kaatrasalo. Sarjaan haastateltiin 15 avioparia viime kesänä. Sarjalle etsitään esityspaikkaa leirien parhaaseen ilmoittautumisen aikaan keväällä. TV7 on taistellut ja vahvistunut jo vuosia suomalaisessa mediakentässä. Martti ja Mirja Ojares ovat voimahahmoja, joita Jumala on käyttänyt työtovereinaan. TV7 on valtakunnallinen laatukanava. Radio Dei on tunnustettu ja kuunneltu kristikansan yhteinen radiokanava. Perustaja Kirsi Rostamo aloitti toiminnan. Kiitämme kaikista kristillisen mediatyön pioneereista ja rukoilemme heille uskoa, terveyttä ja kestävyyttä taistelussa hyvien ohjelmien puolesta. Facebook ja Youtube Tänä vuonna olemme kehittäneet toimintaamme sosiaalisessa mediassa. Olemme facebookissa. Tervemenoa meitä fanittamaan! Facebookissa avioliittotyöllä on jo lähes 400 ystävää. Pieksämäen lastenhoitajien video laitettiin Youtubeen. Rukoilemme uusien medioiden puolesta avioliittotyössä. Avioparit julkisuudessa Rukoilemme niiden avioparien puolesta, jotka ovat julkisuudessa esillä. Heidän esimerkkinsä rohkaisee monia näkemään, että vaikeistakin asioista ja tapahtumista voi toipua. Valitettavan usein heitä kohtaavat mitä moninaisimmat hyökkäykset. Tämä pätee myös AVEC-lehdessä esillä oleviin aviopareihin. Rukoilemme heille kaikille Kristuksen veren suojaa ja jatkuvaa varjelusta. Itse esiintymisiin rukoilemme varjelusta ja johdatusta. Rukoilemme myös sitä, että yhä useammat parit kertovat siitä Jumalan hyvyydestä, joka heitä on kohdannut.

18 King`s Kids työtä 25 vuotta Heinäkuussa 2012 tuhannet kidsit kokoontuvat Lontoon Olympialaisaktiooon ja elokuussa on vuorossa suurleiri Hollannissa. Sen jälkeen King s Kids -tiimit suuntaavat istuttamaan ja karsimaan puita Afrikassa. Jalkapallosta kiinnostuneita kutsutaan MM-aktioon Puolaan Suomalaisilta kysytään erityisesti Kidsiemme yhteistyöstä seurakuntien kanssa, sekä siitä miten Suomen laaja King s Kids -verkosto on syntynyt. Yhteinen työmme saa suurta ihmetystä ja innostusta aikaan, kertovat järjestön edustajat Pentti ja Päivi Matara. 25-vuotta sitten kesällä 1987 oli ensimmäinen King s Kids -aktio Suomessa. Avioliittoleireiltä näky on levinnyt perheiden mukana kautta Suomen. Yhteistyömme on auttanut meitä kumpaakin kehittämään työtä lasten ja nuorten parhaaksi. Tämä on suuri kiitosaihe. Esirukousaiheita: - Jumalan tahdon toteutuminen: lasten, aviopuolison ja paikkakunnan elämässä. - Puolison biseksuaalisuus on ongelma, joka rassaa välejämme. Rukoilkaa puolestamme, että löydämme tien eteenpäin! - Lapsen vapautuminen päihteistä ja uskoontulo - Asunnon myynti ja asumisasia, että saamme uuden asunnon ja velat pois. - Miehen työpaikka-asiat - Rukoilkaa jaksamiseni puolesta; työ, opiskelu, iso perhe, arjen huolet, terveys on myös koetuksella. VIIKKO 10 ( ): Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden ja totuus tekee teistä vapaita. Joh. 8: Maaliskuun jatkoseminaari Rukoilemme maaliskuun jatkoseminaarin puolesta. Jatkoseminaari on la-su Rukoilemme kaikkien järjestelyjen puolesta. Rukoilemme luennoitsijoiden puolesta. Rukoilemme, että jatkoseminaarissa annettu opetus muuttuu todeksi jokapäiväisessä elämässämme. Rukoilemme johdatusta ja varjellusta HNMKY:n avioliittotyön vetäjille. Herra anna heidän toimia Sinun tahtosi mukaan, anna heidän ajatella Sinun ajatuksiasi. Herra anna meidän kaikkien ajatella Sinun ajatuksiasi. Siunaa ja varjele meitä. Kiitos Herra. Kevään jatkoseminaari kesän leireille osallistuneille

19 pe-su Hotelli Arthurin kongressikeskus, Vuorikatu Helsinki. Pe-iltana mahdollisuus ilmoittautua ja kokoontua ryhminä. Varsinainen ohjelma on la-su Ilmoittautumiset: Kari Hakolampi , Ismo ja Leena Sipakko tai Yhden lihan liitto Avioliitto on yhden lihan liitto. Valitettavan harvoin avioliitosta muotoutuu sellainen kuin Jumala on tarkoittanut. Rukoilemme, että Herra tuo maaliskuun seminaariimme ne ihmiset, joille Hän on tämän jatkoseminaarin valmistanut. Rukoilemme, että Herra herättää ihmiset kaipaamaan Jumalan sanaa ja Raamatun mukaista tärkeysjärjestystä. Rukoillaan, että aviopareilla olisi yhteistä aikaa. Rukoillaan tarpeiden täyttymistä ja rakkauden tuhoajien poistumista. Suojelua epätoivon keskellä Herra suojele meitä, anna meille toivoa. Rukoilemme, että viime hetken perumisia ei tulisi rahan, riitojen, sairauden tai muiden esteiden vuoksi, vaan että jokainen pari pääsee paikalle avioliittotapahtumaan tai -leirille, johon ovat päättäneet osallistua. Rukoilemme, että kaikki parit pysyvät avioliittotapahtumissa ja leireillä loppuun asti ja saavat tuskaansa kaipaamansa avun. VIIKKO 11 ( ): Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi (Mt 22:39). Yhteiskunnassa vaikuttaminen Rukoilemme rakkautta ja totuutta yhteiskuntamme päättäjille. Rukoilemme, että eduskuntaamme alkaa ohjata Jumalan tahto. Rukoilemme terveitä elämäntapoja. Rukoilemme, että päättäjät heräävät ymmärtämään kestävän avioliiton merkityksen. Rukoilemme, että miehet rakastaisivat vaimojaan niin kuin Kristus rakastaa seurakuntaa. Rukoilemme, että vaimot kunnioittaisivat miehiään. Avioliittotyö yhteiskunnan osaksi Rukoilemme, että avioliitto-opetus leviää Suomessa. Rukoilemme, että yhteiskunta ja ev.lut. kirkko ottavat tämän osaksi rippikoulu-, neuvola- ja perhevalmennustoimintaansa. Rukoilemme, että Raamatun mukainen avioliitto-opetus leviää. Rukoilemme avioliittolain puolesta, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

20 Rukoilemme ihmisille kestävyyttä yrittää ja jatkaa liitossaan, toinen toistansa tukien ja toisilleen anteeksi antaen. Rukoilemme heille Jumalan armoa ja voimaa. Rukoilemme, että Jumala koskettaa avioliittotapahtumiin ja leireille osallistuvia avopareja niin että heille kirkastuisi avioliiton merkitys ja he sitoutuisivat toisiinsa Jumalan kasvojen edessä. Oikeuslaitos Rukoilemme rohkeutta keskustella oikeuden jakamisesta. Oikeuslaitokselle takaisin sille kuuluva arvovalta oikeuden mukaisten tuomioiden jakajana. Apua tarvitaan Olemme havainneet avioliittotyön erityisluonteen: Aviokriisi iskee usein yllättäen kuin sairaus. Vaikka puoliso on jo pitempään oireillut, toinen ei ole tajunnut merkkejä. He ovat kuin hukkumaisillaan. Apua pitäisi olla tarjolla kuin apteekin hyllyltä! VALMIINA! Ihmiset ovat huolettomia hyvinä päivinä. Ei se minua kohtaa, he ajattelevat aviokriisistä. Kun kriisi sitten kohtaa, he ovat niin kipeitä, etteivät voi kestää sitä tuskaa, minkä kriisi tuo. Moni liitto kariutuu tiedon puutteeseen. Kriisipareja on yhä enemmän. Rukoilemme, että heille kaikille löytyy apu, löytyy sopiva tukipari ja avioparipiiri. Rukoilemme avioliittotapahtumiin ja -leireille tulevien puolesta, että heistä tulisi viestinviejiä. Vain muutama sana riittää: tiedän, että apua on tarjolla. Jo tämä saa ihmiset etsimään rakentavampaa ratkaisua. Vertaistukityö Vertaistukityö kaipaa esirukouksia. Työ kasvaisi nopeasti - tekijöitä tarvitaan lisää. Rukoilemme taitoa ja kypsyyttä mitä erilaisimpiin tilanteisiin parien elämässä sekä tukipareille että tukea tarvitseville pareille. Avioliittoleireillä vertaistukea tarjoavista ja tarvitsevista pareista on koottu rekisteri. Yhteydet on järjestetty kymmenille pareille eri puolille maata. Suurissa kaupungeissa on saatu perhepiirit ja tukiparitoiminnat käynnistymään. Työn tarve on kasvanut suuresti. Esirukousaiheita: - Pyydän Taivaallinen Isä, että surun lehdet voisivat kääntyä elämässäni ja vaihtua iloon. Tiedät kaikki kipuni ja pyyntöni, niihin odotan vastausta. Auttakaa minua rukouksissanne. - Rukoilkaa minulle puoliso. Olen leski. Olen kipuillut vuosia tämän asian kanssa. Nyt olen taipunut siihenkin, että elän yksin loppuelämäni. Rukoilkaa silti, jos Herra kuulisi. - Rukoilkaa minut irti masennuksesta. Tämä ei ole ihmisenarvoista elämää. - Miksi Herra pitää minut vielä täällä maan päällä. Tämä on kärsimystä. En pääse tästä

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Raamattu - kaikkien johtamis- ja ihmissuhdeoppaiden käsikirja

Raamattu - kaikkien johtamis- ja ihmissuhdeoppaiden käsikirja Raamattu - kaikkien johtamis- ja ihmissuhdeoppaiden käsikirja Husai oli henkilö, jonka kanssa kuningas saattoi puhua kaikista asioista täysin vapaasti, ilman rooleja. Häneen kuningas luotti sataprosenttisesti

Lisätiedot

Ryhmänvetäjien valmennusviikonvaihteeseen Peurunkaan Laukaaseen 20.-22.4.2012

Ryhmänvetäjien valmennusviikonvaihteeseen Peurunkaan Laukaaseen 20.-22.4.2012 Tervetuloa Ryhmänvetäjien valmennusviikonvaihteeseen Peurunkaan Laukaaseen 20.-22.4.2012 Seminaari pidetään Peurungan kylpylässä Laukaassa. Se on tarkoitettu paitsi avioliittoleirien ryhmänjohtajille,

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

HNMKY:n Avioliittotyön Rukouskalenteri syksy 2011

HNMKY:n Avioliittotyön Rukouskalenteri syksy 2011 HNMKY:n Avioliittotyön Rukouskalenteri syksy 2011 Rakkaani työnsi kätensä ovenraosta, ja sydämeni hypähti Laulujen Laulu 5:4 Valmistaudumme avioliittotyöhön, syksyn tapahtumiin ja vuoden 2012 tapahtumiin.

Lisätiedot

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky Näky Kuva: SXC/S. Braswell Kansanlähetys Yhteystiedot Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL) on vuonna 1967 perustettu Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetysjärjestö, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Tervetuloa Hartolaan jatkotapahtumaan

Tervetuloa Hartolaan jatkotapahtumaan Paremman avioliiton jatkoseminaari Hartolassa 26.-27.11.2011 Ilmoittaudu www.parempiavioliitto.fi www.hnmky.fi Tervetuloa Hartolaan jatkotapahtumaan Linna-hotelliin ja Hartolaan 26.-27.11.2011. Nyt on

Lisätiedot

Jumalan valtakunta on tullut lähelle

Jumalan valtakunta on tullut lähelle Jumalan valtakunta on tullut lähelle Koripalloseuran kesäleiri, Suomen omituisin kesätapahtuma, kolmas sektori Avioliittoleirejä ja tapahtumia voi katsoa monelta kannalta. Hengellinen kuva löytyy Raamatusta,

Lisätiedot

Antakaa te heille syötävää

Antakaa te heille syötävää Antakaa te heille syötävää Nykyään ei tarvitse lukea edes terveysalan lehtiä, kun jo törmää ohjeistuksiin, miten terveyttä on vaalittava. Päivälehdissäkin kerrotaan uudelleen ja uudelleen, mitä kaikkia

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Tervetuloa avioliittoleirien kevään jatkoseminaariin

Tervetuloa avioliittoleirien kevään jatkoseminaariin Tervetuloa avioliittoleirien kevään jatkoseminaariin Kutsumme teidät kevään jatkoseminaariin la-su 10.-11.3.2012. Paikka on Helsingin NMKY ja Hotel Arthurin kongressikeskus Vuorikatu 17-19 keskellä Helsinkiä.

Lisätiedot

Tervetuloa Ryhmänohjaajien valmennusviikonvaihteeseen

Tervetuloa Ryhmänohjaajien valmennusviikonvaihteeseen Ryhmänohjaakurssi Peurunka Laukaa 11.-13.4.2014 www.seurakuntaopisto.fi Tervetuloa Ryhmänohjaajien valmennusviikonvaihteeseen Peurungan kylpylään Laukaaseen 11.-13.4.2014 Sielunhoidon kouluttaja Saara

Lisätiedot

Lähetysnäkymme 2014-2018. Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa

Lähetysnäkymme 2014-2018. Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa Lähetysnäkymme 2014-2018 Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa POHJOIS-KARJALAN HELLUNTAISEURAKUNTIEN LÄHETYSNÄKY 2014-2018 Seurakunnan lähetystyön näky ja tehtävä Näky: Sytyttää ja levittää

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta!1 LUENTO 1 MIKÄ SOLU ON?!2 Näky Tavoite, jota kohti ponnistelemme Toiminnan tulos Kaikille yhteinen Kuka näkymme määrittelee? Pastori tai vanhimmat? Jokainen

Lisätiedot

Minä olen Jeesus len Jees Minä

Minä olen Jeesus  len Jees Minä Minä olen Jeesus Nimilappu pussinnauhaan, peliohje pussiin. Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista

Lisätiedot

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA

KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA KASTEKOTIIN PARKANON SEURAKUNTA Onnittelut uuden perheenjäsenen vanhemmille! Odotus on päättynyt, ja hän lepää sylissänne. Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. Ja vaikka ei menisikään, Jeesus lupaa olla

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

SITOUTUMINEN PARISUHTEESEEN

SITOUTUMINEN PARISUHTEESEEN Sitoutuminen SISÄLTÖ Sitoutuminen parisuhteeseen Sitoutumisen kulmakiviä Ulkoinen ja sisäinen sitoutuminen Näkökulmia avioliittoon Mitä sitoutuminen mahdollistaa? Sitoutumista vaikeuttavia tekijöitä Sitoutuminen

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Seurakuntaopisto Järvenpää Järvenpääntie 640 1

Seurakuntaopisto Järvenpää Järvenpääntie 640 1 Olet sydämellisesti tervetullut avioliittokoulutuksen SUPERVIIKONLOPPUUN RYHMÄNOHJAAJAKSI LEIRILLE? LUENNOIMAAN? TUKIPARIKSI? AJANKOHTA 4. - 5.2.2017 Seurakuntaopisto Järvenpää Järvenpääntie 640 1 Tule

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME Evankeliumi Matteuksen mukaan (Matt.12:33-37) Jeesus sanoi: Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono.

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna. Pastori, seurakunnan johtaja Nuorisotyöntekijä

Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna. Pastori, seurakunnan johtaja Nuorisotyöntekijä Toimintakalenteri Marraskuu-Joulukuu 2012 Vuoden teema: YHTEYS Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna Kemilänrinne 3 tiistaisin ja torstaisin 70340 Kuopio klo 10-12 Pastori, seurakunnan johtaja

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015

MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 MIHIN OIKEIN LUOTAT? JA KYSYMYS YLPEYDESTÄ JA NÖYRYYDESTÄ VARIKKO 23.8.2015 JES. 36:4-7 "Ilmoittakaa Hiskialle, että suurkuningas, Assyrian kuningas, sanoo näin: Mihin oikein luotat, kun luulet yhä olevasi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Mitä Jumala voi tehdä. yhden papin kautta. kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön?

Mitä Jumala voi tehdä. yhden papin kautta. kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön? Mitä Jumala voi tehdä yhden papin kautta kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön? Tätä kaikkea on Kohtaamispaikka Johtoryhmä Näky-ryhmä Iltamessu Solut Alfa-tiimi Rukoustiimi

Lisätiedot

Perhejumalanpalvelukset

Perhejumalanpalvelukset Perhejumalanpalvelukset 269 Johdantosanat Johdantosanojen alussa puhuttelun jälkeen kerrotaan päivän ja sen jumalanpalveluksen erityisluonteesta. Tämän vapaan osan merkkinä on käytetty seuraavassa kahta

Lisätiedot

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA Andreas-raamatturyhmämateriaali I/03 Kansan Raamattuseuran nuorisotyö Kaisaniemenkatu 8, III krs 00170 HELSINKI nuorisotyö@karas-sana.fi 09/681 55 830 KUTSUMUS Tämän materiaalin sisältö tarkastelee kutsumusta

Lisätiedot

toimisto 017 261 2348 gsm 050 537 5857 gsm 0440 576 205

toimisto 017 261 2348 gsm 050 537 5857 gsm 0440 576 205 Toimintakalenteri Lokakuu-Marraskuu 2012 Vuoden teema: YHTEYS Seurakunnan posti- ja käyntiosoite Toimisto avoinna Kemilänrinne 3 tiistaisin ja torstaisin 70340 Kuopio klo 10-12 Pastori, seurakunnan johtaja

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa Kasteesta ja siihen valmistautumisesta ks. Lapsen kasteen kaava (1. A). Kun kaste toimitetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa (messu, sanajumalanpalvelus, viikkomessu,

Lisätiedot

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan 1. syyskuuta Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan. Sieluni janoaa sinua, ruumiini ikävöi sinua ja uupuu autiomaassa ilman vettä. Ps. 63:2 Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan kiihkeästi Jumalan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso

Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin. Rukouskoulu jakso Hengen miekka: Jumalan Sana rukouksin Rukouskoulu 2014 2. jakso Mitä rukous on Ylösnousemuksen voima On Kristus ylösnoussut Hän elää minussa Kristus meissä, kirkkauden toivo Herätetyt yhdessä Hänen kanssaan,

Lisätiedot

Jeesus sanoi heille: Lähtekää minun mukaani. Minä teen teistä ihmisten kalastajia. (Matt 4:19)

Jeesus sanoi heille: Lähtekää minun mukaani. Minä teen teistä ihmisten kalastajia. (Matt 4:19) Ihmisten kalastus Jeesus sanoi heille: Lähtekää minun mukaani. Minä teen teistä ihmisten kalastajia. (Matt 4:19) Monesta Jeesuksen opetuslapsesta emme tiedä muuta kuin nimen. Viidestä tiedämme ammatin,

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Läheisen kuoltua. Voidaan käyttää esimerkiksi virttä 249, 383, 384 tai 397.

Läheisen kuoltua. Voidaan käyttää esimerkiksi virttä 249, 383, 384 tai 397. Läheisen kuoltua Rukoushetki läheisen kuoltua (saattohartaus) vietetään omaisten pyynnöstä. Se pidetään potilashuoneessa, sairaalan kappelissa tai kodissa. Rukoushetken johtaa pappi, muu seurakunnan työntekijä

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Liisa Välilä Kataja Parisuhdekeskus ry www.perheenparhaaksi.fi

Liisa Välilä Kataja Parisuhdekeskus ry www.perheenparhaaksi.fi Liisa Välilä Kataja Parisuhdekeskus ry www.perheenparhaaksi.fi PARISUHTEEN JA PERHEEN HYVINVOINTI Parisuhde on kahden ihmisen välinen tila, joka syntyy yhteisestä sopimuksesta ja jota molemmat tai jompikumpi

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee?

SISÄLTÖ. Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee? Teot SISÄLTÖ Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee? Lapsen taidot Tärkeitä kysymyksiä Yhteinen aika Tutkittua tietoa Teot ovat valintoja

Lisätiedot

Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö

Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon strategia vuoteen 2015 Kirkon strategia 2015 -työryhmän esitys kirkkohallitukselle KIRKON PERUSTEHTÄVÄ (MISSIO) Kirkon tehtävä on

Lisätiedot

Viimeiseksi opetuslapsen huippujutuksi määrittelemme: Riippuvaisuus on vaikeaa, koska emme näe sinua Jumala. Auta meitä löytämään sinut joka päivä.

Viimeiseksi opetuslapsen huippujutuksi määrittelemme: Riippuvaisuus on vaikeaa, koska emme näe sinua Jumala. Auta meitä löytämään sinut joka päivä. MERKKIEN SELITYKSET: Koko tunnin pääajatus Kinkkinen pähkinä purtavaksi Viisastelijat kertovat joka tunti paljastuvan opetuslapsen huippuominaisuuden Sinun on valittava oikeat vaihtoehdot päästäksesi jatkamaan

Lisätiedot

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Loisto yllättää Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Matt. 17:1-3 1 Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo Nettiraamattu lapsille Viisas kuningas Salomo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Puutteenalainen rukoilija

Puutteenalainen rukoilija Puutteenalainen rukoilija Profeetta Elia oli yhtä vajavainen kuin mekin, sanoo Raamattu ja hän rukoili rukoilemalla ja kolmen vuoden porottava helle päättyi rankkasateeseen. Tai hän rukoili ja tuli iski

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA

UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms. JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA UUSI TESTAMENTTI AVAUTUU, osa 58ms JOHANNEKSEN EVANKELIUMI 2 (jatk.) JEESUKSEEN USKOMINEN LOGOKSENA 1. ELÄMÄ / KUOLEMA Kaikille muille sydämenlyönnit ovat rummutus kohti hautaa, mutta me elämme elämää

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

NUORTENILLAN KYSELYKOOSTE

NUORTENILLAN KYSELYKOOSTE NUORTENILLAN KYSELYKOOSTE KYSELY TEHTY 1.3.2014 NUORTENILLASSA AIHE: SEURAKUNTA Johdanto: Alkusysäys tälle kyselylle tuli eräässä sunnuntaikokouksessa, jota ennen seurakunnan nuorisotyöntekijä oli pyytänyt

Lisätiedot

Tartu Raamattuun anna Raamatun tarttua! Kyösti F

Tartu Raamattuun anna Raamatun tarttua! Kyösti F Tartu Raamattuun anna Raamatun tarttua! Kyösti F KUINKA RAAMATTU VOISI: 1. Tarttua meihin 2. Pysyä meissä 3. Tuottaa siunausta elämässämme Elämmekö sanasta? Elämän koulu Ei ihminen elä ainoastaan leivästä,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja Juutalaiset pojat kävivät kotikaupunkinsa synagoogassa koulua 5-vuotiaasta

Lisätiedot

Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN

Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN Espoon seurakunnat AVIOLIITTOON VIHKIMINEN www.espoonseurakunnat.fi www.esboforsamlingar.fi www.espoonseurakunnat.fi Avioliittoon vihkiminen Espoossa Avioliittoon vihkiminen siunausta elämäänne Avioliitto

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Mitä merkitsee olla Esirukoilija. Rukouskoulu jakso

Mitä merkitsee olla Esirukoilija. Rukouskoulu jakso Mitä merkitsee olla Esirukoilija Rukouskoulu 2014 4. jakso 1. Kertausta ja johdanto esirukoukseen A. Rukouksen yleinen, hallitseva ja kaiken läpäisevä olemus: Rukous on yhteyttä Jumalaan ja kaiken muun

Lisätiedot

Heittäkää kaikki murheenne

Heittäkää kaikki murheenne 1 Heittäkää kaikki murheenne Otan lähtökohdaksi Pietarin 1 kirjeen 5-luvun 7 jakeen, jossa apostoli rohkaisee: "heittäkää kaikki murheenne hänen päällensä, sillä hän pitää teistä huolen." Eikö olekin inhimillisä,

Lisätiedot

Kuudes käsky: Älä tee huorin

Kuudes käsky: Älä tee huorin Kuudes käsky: Älä tee huorin Mitä se on? VASTAUS: Meidän pitää peljätä ja rakastaa Jumalaa, niin että olemme siveät ja puhtaat sanoissa ja teoissa ja että itse kukin rakastaa ja kunnioittaa aviopuolisoaan.

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Helluntaiseurakunta. Käytäntöjä uusien työmuotojen aloittamiseksi

Helluntaiseurakunta. Käytäntöjä uusien työmuotojen aloittamiseksi Rovaniemen Helluntaiseurakunta Välähtikö? Käytäntöjä uusien työmuotojen aloittamiseksi 2 Rovaniemen helluntaiseurakunnan käytäntöjä uuden työmuodon aloittamiseksi Rovaniemen helluntaiseurakunnan käytäntöjä

Lisätiedot

Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Mistä lähteä liikkeelle, jos oman lapsen paino huolestuttaa? Miten lapsen

Lisätiedot

PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME

PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME PYHÄ HENKI ELÄMÄSSÄMME Pyhän Hengen maailmaan tuleminen Pyhän Hengen työ Elämä Pyhän Hengen kanssa Hengen hedelmä ja armolahjat Pyhän Hengen maailmaan tuleminen - Raamattu ilmaisee

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot