KYYN SUHINAT. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti. Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KYYN SUHINAT. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti. Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri"

Transkriptio

1 KYYN SUHINAT KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri , Utin leirikenttä, Kouvola

2 Päätoimittajan veikeät terveiset! Leirilehteä on useina vuosina tehnyt vain yksi henkilö, viime vuonna meitä oli jo kaksi. Tänä vuonna toimituksessa töitä paiskoi peräti neljä eri henkilöä. Mielettömän hienoa! Alkuviikkona toimitus sai vahvistukseksi Elinan ja Emilian, loppuviikoksi Miran. Olemme voineet jakaa töitä ja nopeuttaa toimintaamme huomattavasti aiempiin vuosiin nähden. Meillä on ollut myös mahdollisuus tehdä sellaisia uutisia, joita yksi ihminen ei olisi ehtinyt tekemään muiden tehtävien ohessa. Leirilehti on toimenkuva, jossa tekeminen ei lopu ja joka taatusti on haasteellista ja monipuolista. Aivan kuten mikä tahansa muukin tehtävä leirillä on. Tänä vuonna toimittajat ovat saaneet muun muassa tutustua kaikkiin vastuualueisiin haastatteluiden muodossa, jututtaa kunniavieraita, kiertää ulkomaalaisten vieraiden mukana palomuseossa ja haastatella heitä tulkin avulla sekä tutustua runsaaseen määrään leiriläisiä galluppien kautta. Leirilehdessä pääsee näkemään lähes kaikki leirin tapahtumat ja vapaa-ajan ohjelmat. Työskentelytahti on sekin täysin toimittajien itsensä päätettävissä. Toki meillä on aikatauluja ja tiukkoja deadlineja etenkin leirin lähestyessä loppua, mutta toimintamme ei ole sidottu tarkkoihin kellonaikoihin. Me teemme töitä silloin kun niitä on. Välillä juoksemme haastattelusta toiseen ja keksimme kysymykset lennossa, välillä ehdimme valmistautua hieman paremmin. Pääsääntöisesti päivämme ovat täysiä. Ilmoitustaululle ja nettiin ilmestyvä lehti vaatii yllättävän paljon työtä. Tule kokeilemaan ja ylläty, et taatusti pety! Mikäli olet täysi-ikäinen, haluat uusia haasteita, mahdollisuuden päästä tutustumaan moniin ihmisiin ja tykkäät kirjoitella tekstejä, hae ihmeessä ensi vuonna leirilehden toimitukseen! Tänne kyllä mahtuu ja kaikille löytyy sopivia tehtäviä Oikein suuret kiitokset teille kaikille tästä leiriviikosta, aurinkoista kesän jatkoa! Iloisin terveisin Heini Aarnio Elinan ja Emilian heipat! Tänä vuonna leirilehti sai kaksi uutta ja tuoretta lehdenkirjoittajaa. Toimitustiimiin liittyivät Elina Karhu (oik.) ja Emilia Kemppinen Lappeenrannan VPK:sta. Toimitukseen he päätyivät viime vuoden harkinnan jälkeen ja leirilehden vähäisten työntekijöiden takia. Leirilehti kaipasi kovasti lisäapua ja me pystyimme

3 auttamaan siinä! Aluksi haastattelut olivat mielestämme haastavia, mutta kun tartuimme hommiin, alkoi se sujua omalla painollaan. Hyviä kysymyksiä alkoi virrata mieleen ja olimme valmiita esittämään niitä haastateltaville! Joskus nuoret olivat ujoja vastaamaan kiperiin kysymyksiimme, mutta saimme kuitenkin lehden näyttämään täyteläiseltä. Monesti päivät venyjät iltamyöhään lehtijuttuja kirjoitellessa, jotta leiriläiset pääsisivät aamulla lukemaan uunituoretta leirilehteä. Työ on kuitenkin mielestämme hyvin antoisaa, tässä pääsee tutustumaan lehden myötä leirin erilaisiin tehtäviin ja toimiin. Saamme myös nuorilta kysellä heidän omia mielipiteitään. Työssä pääsemme myös purkamaan omaa luovuuttamme ja on hieno huomata miten oma kädenjälki näkyy leirilehdessä. Olemme saaneet jo hyvää palautetta lehdestä ja voisimme kuvitella itsemme vastaisuudessakin neiti lehtitoimittajien roolissa Kiitokset vielä kaikille leirille osallistuneille! Terveiset lähetämme koko leirin henkilökunnalle ja erityisesti Lappeenrannan VPK:lle! Ja keittäjille kiitos hyvästä ruuasta. Hei leiriläiset, nimeni on Mira Leinonen ja olen Anjalan VPK:sta. Saavuin leirille keskiviikkona suoraan Padasjoelta, Hämeen pelastusliiton Kieppi 2012-leiriltä, jossa toimin varautumisen kurssin kurssinjohtajana. Ehdin siis muutamaan leirilehteen rustaamaan juttuja. Leipätyökseni työskentelen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa Tampereen toimipisteessä pelastusylitarkastajana ja nyt vuosien tauon jälkeen tulin leiriläiseksi valvomaan Anjalan nuoria. Teen tästäkin leiristä myös jutun Pelastustietoon, joten tarkkailkaa syyskuun Pelastustiedon numeroa!

4 Leiripäällikkö Reijo - Ressi - Vainikka, Lauritsalan VPK Millaisia leiripäällikön töitä sinulla on sitten leirin jälkeen? Miten on leiri mennyt? Tänä vuonna leirillä on 387 nuorta ja aikuista, se tarkoittaa, että läsnä on yhtä monta erilaista persoonaa. Johdon palavereissa on välillä mietitty ihan pikku asioitakin. Meillä on erittäin hyvä ME-henki! Jos tällä porukalla ei homma toimi, niin ei sitten millään. Millaisia leiripäällikön töitä teit ennen leiriä? Minulla oli periaatteena kysyä jokaista vastuuhenkilöä henkilökohtaisesti leirille. Verkosto minulla on hyvä ja laaja ja tämä periaate toimi oikein hyvin. Huhtikuussa meillä oli kaikki vastuuhenkilöt kutakuinkin kasassa. Mielestäni henkilökohtainen kontakti on kaikkein paras tapa saada vapaaehtoisia töihin. Millaisia leiripäällikön töitä olet tehnyt leirillä? Minä kiertelen paljon leirialueella, kuuntelen ja jututan leiriläisiä. Kyselen kaikilta kuulumisia ja olen aidosti kiinnostunut leirikansan hyvinvoinnista. Melko lunkia hommaa tämä kuitenkin on! Minä kerään kaikilta vastuuhenkilöiltä leirikokemuksien hyvät ja huonot puolet. Teen näistä koosteen ja toimitan sen sitten pelastusalan toiminnan johtajalle ja nuorisopuolelle myös. Lähtisitkö leiripäällikön hommiin tämän vuotisten kokemusten perusteella uudelleen? No minä en sano koskaan ei koskaan. Voisin kyllä lähteä, mutta minusta tuntua että tässä alkaa olla tämä ikärajoite Mikä on ollut leirin yllättävin asia? En osannut etukäteen ajatella, että täällä olisi hyvä olla logistiikkavastaava. Henkilö, joka vastaa ajoneuvoista ja kuljetuksien onnistumisesta olisi ehdoton! Leiriväki on myös todella omatoimista. He kyllä muistuttavat, jos olen jotain unohtanut. Minusta on ollut myös valtavan ihanaa, kun leirin pienimmät tulevat kysymään esimerkiksi Milloin letkunvetokilpailu alkaa?. Mahtavaa, että he uskaltavat tulla juttelemaan ja kyselemään minultakin! Myös heinäkuun 2pv klo vuoteeni vierellä vieraillut mieskuoro saa minulta suuret kiitokset. Ikimuistoisia hetkiä!

5 Millainen on mielestäsi hyvä leiripäällikkö? Hyvä leiripäällikkö on kuunteleva, rento ja kuitenkin sopivan napakka. Pitää myös pystyä tekemään päätöksiä. Muu leiriväki saa sitten kertoa, olenko minä tässä tehtävässä onnistunut Miten kuvailisit tämän vuoden leiriläisiä ja aikuisia? Leiriläisille annan arvosanaksi 10, aikuisille 11 ja leirin nuorille aikuisille annan arvosanan 9+. Pitäähän sitä vähän aina parantamisen varaa jättää ;) Miten kesäsi jatkuu leirin jälkeen? Leiriltä suuntaan kesämökille, lämmitän saunan ja istun terassille katselemaan Saimaan aaltoja. Saattaa olla, että siinä voi tippa tulla linssiin leiriä muistellessa. Odottelen vaimoa töistä ja lepään kunnolla. Myöhemmin sitten teen muutamia työhakemuksia ja tulevana talvena edessä olisi mahdollista muutto uuteen kotiin. Millaisia terveisiä lähettäisit ensi vuoden leiripäällikölle? Ruutia ei tarvitse keksiä uudestaan, mutta pienen lisävivahteen voi räjähdykseen antaa. Jos kysyttävää tulee, niin kerron mielelläni omia mielipiteitäni ja kokemuksiani. Minun ajatuksiani ei silti tarvitse noudatta (psst. uusi leiripäällikkö on jo valittu!) Haluaisitko vielä lähettää kiitoksia leiriläisille? Haluan antaa erityiskiitoksen kaikille niille uusille, jotka ovat ottaneet nyt ensimmäistä kertaa vastuuta muun muassa koulutuksen tai muun vastuualueen suhteen. Palaute on ollut erinomaista! Kokeneet kurssinjohtajat ovat kertoneet, että nykyisistä kouluttajista tulee vielä mainioita kurssinjohtajia. Toimiston lähellä oleva linnunpesä ja sieltä lentoon lähteneet poikaset ovat ilahduttaneet minua suunnattomasti Ulkomaalaisia vieraita ja Villähteen VPK.n väkeä tahdon myös kiittää leirille osallistumisesta! Kaikille norsunkokoiset kiitokset! Muistakaa, että kiitos sana ei vanhene eikä sen teho katoa. Kiitos-sanaa pitää ja saa käyttää!

6 Leirin vastuullisten viimeiset sanat Leiripäällikkö Reijo Ressi Vainikka ja leirin varapäällikkö Matti Sivenius Leirin majakka ja perävaunu -leiripäällikkö Ressi ja varaleiripäällikkö Matti näkivät leirin parhaimpana hetkenä leirille saapumisen. Leirin johto pitää hyvänä myös sitä, että nuoret kokevat heidät helposti lähestyttävinä ja näin leirin johtokin saa välitöntä palautetta leiriläisiltä. Ressi ei ota ressii, mutta leiri on sen verran rankka kokemus, että muutama päivä menee leirin jälkeen leiristä toipuessa. Sen jälkeen kesä jatkuu ensi kesän suunnitelmien merkeissä ja mökillekin pitäisi vielä kesällä ehtiä halkoliiteriä täyttämään. Mattia puolestaan työllistävät kesällä vielä CTIF-kilpailut Nummelassa ja salibandykoulun pitäminen palokuntanuorten ikäisille nuorille. Rennon letkeissä kesätunnelmissa jatkuu leirijohdonkin kesä! Toimistopäällikkö Jesse Heino Leirin parasta hetkeä kysyttäessä toimistopäällikkö Jesse myhäili salaperäisenä ja kertoi erinäisten hetkien ja hyvän porukan muodostavan parhaimmat hetket leirillä. Yksittäistä tilannetta ei vaan pysty nostamaan ylitse muiden. Jesse kertoi kesäsuunnitelmistaan, että elämää on leirinkin jälkeen ja arki tulee sujumaan vähemmän kiireisissä merkeissä. Seuraavan kerran Jesse tapaa tuttuja palokuntanaamoja kesäperinteiden merkeissä Kotkan Meripäivillä. Turvapäällikkö Satu Pohjolainen Satu pitää kuluvaa leiriä onnistuneena, sillä toistaiseksi kaikki on sujunut hyvin ja leiri on ollut sopiva sekoitus vanhoja konkareita sekä tuoreita kasvoja. Aiemmat leirit ovat olleet ilmeisen onnistuneita, sillä Satu on leirillä jo kymmenettä kertaa. Leirin jälkeen Satu jatkaa lomailua ja hengähtää hetken. Satu aikoo ainakin mökkeillä ja matkailla kotimaassa, Suomen suvessa.

7 Huoltopäällikkö Antti Muikku Huollolla on sujunut leiri varsin hyvin ja huoltopäällikkö piti leiriä parhaimpana asiana sitä, että hommat ovat toimineet ja huollossa ei ole ollut huolen häivää. Antti jatkaa leirin jälkeen arkea ensin hieman risteillen ja sitten palaten takaisin heinätöiden ja ruiskutusten pariin. Huoltopäällikkö Muikku oli suosittu hahmo myös parhaillaan Padasjoella käynnissä olevalla Kieppi 2012-leirillä, kun toimittajaa pyydettiin erikseen lähettämään Jalokalalle terveisiä. EA-vastaava Tommi Vornanen Tohtori Sykerönä tunnetun Tommin leirin parhaita hetkiä leirillä on ollut useita, kun hän on nähnyt leiriläisten iloiset kasvot ja saanut nuorilta välittömän palautteen. Nuoria varten tätäkin leiriä on tehty ja palautteen perusteella leiri on ollut onnistunut, kun nuoret ovat viihtyneet. Tohtori Sykeröllä on elämää palokuntanuorten leirinkin jälkeen, kun hän palaa leipätöihinsä ja aikoo ainakin mökkeillä. Loppukesästä Sykerö palaa heimolaistensa pariin taas viikonlopun ajaksi, kun palokuntanuorten virkistysleirin aika koittaa. Pääemäntä Mari Lehtisare Leirikeittiöllä on ollut vilinää ja vilskettä, kun henkilökuntaa on ollut enemmän kuin koskaan aiemmin. Ruuanvalmistus ja keittiötoimintojen organisointi onkin uuvuttanut pääemännän siihen malliin, että hän erityisesti nautti leirillä torstain pienistä päiväunistaan. Pääemännän saaman palautteen perusteella ruokaa on ollut riittävästi ja se on myös maistunut leiriläisille! Marin kesä jatkuu odottavissa tunnelmissa. Ammatikseen ruokaa valmistavan Marin loma odottaa vasta syksyllä, kesä sujuu töiden parissa.

8 Ohjelmavastaava Aki Iivari Hupinumeroista vastaavan Akin leiri on ollut aivan huippu! Parhaita hetkiä ovat olleet ohjelmanumerot, joihin leiriläiset ovat innokkaasti osallistuneet. Hupimies itse ei ole vielä uskaltanut kokeilemaan korikiipeilyennätystä, mutta hän uumoili, että vähintään 20 koria hän tulee tulokseksi saamaan. Ohjelmavastaavan ajatukset suuntautuvat leirin jälkeen jo ensi kesän leiriin ja sen vallattomiin ohjelmanumeroihin. Kuluvana kesänä Aki aikoo vielä lomailla ja matkaa Naantalin Muumimaailmaan tarkistamaan, ovatko kaikki muumit laaksossa. Kalustomestari Jari Kiili Leirin aikana huolto on ollut kiireisempi kuin aikaisempina leireinä ja lisävahvistuksia huoltotoimintaan on tarvittu. Leirillä järjestettävä sammutustyökurssi on vaatinut huollolta lisätoimia. Vaikka kalustomestarikin on ollut kiireinen, on leiri ollut hänen mielestään aivan huippu eikä mikään tietty hetki nouse ylitse muiden. Kiireinen ja työntäyteinen leiri vaatii veronsa ja kalustomestari tarvitsee lepoa leirin jälkeen. Jari aikoo leirin jälkeen lomailla viikon verran aloittaen lomansa Tallinnan risteilyllä. KV-vierasvastaava Alpo Tapanainen Niin kansainvälisten vieraiden kuin heidän toiminnasta vastaavan Alpon leiriviikon kohokohdaksi nousi vierailu Kuusankoskella sijaitsevassa palomuseossa. Porukka vieraili museossa maanantaina ja puhuttavaa asiasta riitti pitkin viikkoa. Alpolla on riittänyt koko viikon verran kiirettä 9 venäläisoppilaan ja heidän kahden opettajansa kanssa. Alpon kesä jatkuu vielä viikon verran lomalla, mutta loma tulee olemaan sitäkin työntäyteisempi, sillä kodin katto vaatii pientä pintaremonttia ja Alpo odottaa into pinkeänä pääsyä remonttihommiin.

9 Päiväkotivastaava Riitta Torikka Päiväkodin porukan leiriviikon huippuhetki oli vierailupäivänä, kun ryhmänjohtajakurssi kurssiesittelyjen päätteeksi esitti Fröbelin Palikat-shown. Siitä lapsilla riitti hauskuutta pitkään. Päiväkodin väki haluaa lähettää leirilehden kautta suuret kiitokset Järvisen Mikalle, joka toimitti päiväkodin eteen hiekkakasan, jolla lapset ovat jaksaneet leikkiä päivä toisensa jälkeen. Alkuviikon sadepäivän pelasti huolto, joka järjesti päiväkotiin askartelutarvikkeita. Riitan arki jatkuu lauantaiaamuna klo 5.15, jolloin kello herättää Riitan navettatöihin. Navetassa odottaa 25 lypsävää. Päiväkodin täti onkin nauttinut erityisesti leirin varsin myöhäisestä herätyksestä normaaliin arkeen nähden. Talouspäällikkö, juoksupoika Veli-Matti Aaltonen Veli-Matille on käynyt selväksi, että juoksupojan rooli on käytännössä todellakin pelkkää juoksemista. Viikon kohokohdaksi muodostuikin lyhyt, hetken hengähdystauko. Hektisen viikon jälkeen juoksupoika aikoo ensin levätä koko viikonlopun ja sitten palautuen Kaspelin pelastusliiton toiminnanjohtajan rooliin. Toiminnanjohtajana Veli-Matti palauttaa alueen maanantaina takaisin puolustusvoimien käyttöön ja aikoo aloittaa ensi viikon keskiviikkona hyvin ansaitun loman.

10 Kurssiesittäytymiset Aku 1 Haastattelussamme tällä kertaa oli Aku 1 -kurssin kouluttaja Tiina Laihanen Kouvolan VPK:sta. Tämä on hänen ensimmäinen leiri kouluttajana, sillä aiemmat leirit ovat menneet huollon toimissa. Useamman vuoden ajan hän on miettinyt haluavansa kouluttajan rooliin. Nyt Tiina rohkaistui ja toteutti pitkäaikaisen haaveensa. Kurssilla on 19 kurssilaista ja kaksi kouluttajaa. Heidän apunaan on vielä kolme kouluttajakurssilaista. Kurssilla käsitellään asioita leikinomaisesti. Käsiteltäviä asioita ovat muun muassa alkusammutus ja solmut. Lisäksi kurssilaiset olivat käyneet metsässä harjoittelemassa kuinka toimia jos eksyy. Kukaan ei kuitenkaan eksynyt, vaan kaikki löysivät takaisin. Tiinan mielestä kouluttaminen on ollut kivaa ja antoisaa. Hän aikoo ehdottomasti tulla uudelleenkin kouluttajaksi. Parasta kouluttajana olossao on Tiinan mielestä lapset. Terveisiä Tiina lähettää Mukavaa loppuleiriä kaikille Toimituksemme nappasi kesken koulutuksen kaksi Aku 1 - kurssilaista haastatteluun. He olivat Minttu Vuorinen, 9v, Selänpään VPK:sta ja Denis Ruckov (vas.), 8v, Lauritsalan VPK:sta. Tämä on molemmille ensimmäinen kesäleiri, mutta molemmat ovat ehtineet saamaan jo paljon uusia kavereita. Minttu on aloittanut VPK harrastuksen jo eskarilaisena. Denis on ollut VPK:n toiminnassa mukana vuoden ajan. Mitä kurssinne sisältää? Denis: Kurssillamme opettelemme ja harjoittelemme palokunta juttuja. Minttu: Me myös piirretään ja ollaan välillä metsässäkin.

11 Mikä on parasta kurssilla? Minttu: Piirtäminen on parasta! Tykkään kovasti piirtää. Kivaa on myös uiminen, vaikka vesi on aluksi aina kylmää. Denis: Kaikki on parasta. Harjoitukset ovat tosi kivoja. Aion ensi vuonna tulla uudestaan! Terveisiä Denis lähettää isille ja Minttu lähettää Janinalle! AKU 2 Leirilehden toimitus nappasi kesken oppitunnin kolme iloista kurssilaista pieneen haastatteluun. Taru Partanen, 9v, Pioneerien VPK (vas.), Jenna Suomalainen, 10v,Kotkan VPK ja Ella Runni, 9v, Selänpään VPK käyvät tänä vuonna Aku 2 -kurssia. Kauan olette olleet mukana palokuntatoiminnassa? Taru: Olen ollut mukana kaksi vuotta, tämä on ensimmäinen leiri. Jenna: Olen ollut mukana puoli vuotta ja tämä on ensimmäinen leiri. Ella: Olen ollut varsinaisesti mukana kolme vuotta ja tämä on kolmas tai neljäs leiri. Mitä mieltä olette kurssista? Kaikki tytöt: Kurssilla on ollut ihan kivaa ja kaikki kouluttajat ovat mukavia. Mitä olette tehneet kurssilla tähän mennessä? Kaikki tytöt: Olemme käyneet läpi muun muassa joka miehen oikeuksia, hätäilmoituksen tekoa ja solmuja. Tulevasta emme vielä tiedä. Jännittikö teitä tulla leirille? Taru: Kyllä jännitti, mutta mulla on kyllä täällä koko perhe paikan päällä koko ajan. Ella: Ei jännittänyt, olen ollut myös suurleirillä, joten tämä on siihen nähden pieni leiri. Jenna: Ei jännittänyt. Mikä palokunnassa on mielestänne hauskinta? Ella: Suihkuttaminen on tosi kivaa. Tykkään suihkuttaa isoja keiloja! Myös Yö Paloasemalla on tosi kiva juttu.

12 Taru: Tykkään ensiavusta, silloin saa yleensä laittaa siteitä ihan mihin vaan. Elokuvaillat on myös kivoja. Jenna: No mielestäni esimerkiksi ensimmäinen kerta paloauton kyydissä oli hurjan hauska. Kenelle haluaisitte lähettää leiriterveisiä? Taru: Terveisiä kaikille! Ella: Janikalle terveisiä! Jenna: Johanna-siskolle terveisiä! Aku 2 -kurssin johtajana toimii tänä vuonna Eveliina Weckström. Toimituksen kysymyksiin vastasi kuitenkin kouluttajana toimiva Jenna Tiukkanen (oik.) Anjalan VPK.sta. Hän toimii nyt toista kesää kouluttajana. Kurssilla on varsinaisten kouluttajien lisäksi apuna kaksi kouluttajakurssilaista. Jenna kertoo, että kurssilla opetellaan palokuntatoimintaan liittyviä asioita pääasiassa leikin kautta. Viikon aikana läpikäydään muun muassa jokamiehen oikeuksia, hätäpuhelun soittoa, järjestäytymisharjoituksia, alkusammutusta ja solmujen tekoa. Terveisiä Jenna lähettää erityisesti reippaille ja innokkaille kurssilaisilleen: Yrittäkää tsempata koko viikko!. Taku 1 Näpsäkät leiritoimittajat pääsivät haastattelemaan TAKU1 kurssilta Mari Väisästä 11v Kotkan VPK:sta sekä Valtteri Vuorista 11v Selänpään VPK:sta. Mitä kurssi sisältää? Mari: Kurssimme sisältää ensiapua, letkujen käsittelyä. Muusta ei ole vielä tietoa. Valtteri: Menemme myös käymään kurssimme kanssa uimassa. Uimassa on käytykkin jo, eikä vesi ollut edes kylmää.

13 Kauan VPK uraa on takana? Valtteri: Olen ollut VPK:ssa 1-2 vuotta. Tämä on jo aika mones leiri. Mari: Tämä on ensimmäinen vuoteni VPK:ssa ja myöskin ensimmäinen leiri. Mitä odotatte leiriltä? Mari: Odotan hauskoja kokemuksia ja uusia kavereita. Leirillä on paljon kavereita muista VPK:ista. Valtteri: On ollut hauskaa ja odotan loppu viikonkin olevan hauska. Pari kaveria on muista VPK:ista, joita on kiva nähdä pitkästä aikaa. Terveisiä Valtteri lähettää kaikille keittäjille; Ruoat ovat olleet kaikki hyviä! Marin terkut menevät koko leirin henkilökunnalle Taku 2 Kun toimitus saapui paikalla, Taku 2 oli harjoittelemassa alkusammutusta. Iiris Falck, 12v, Anjalan VPK.sta ja Mikko-Matias Soikkeli, 11v, Liikkalan VPK.sta olivat tutun puuhan parissa. He ovat ehtineet harjoitella alkusammutusta jo vuosia omissa palokunnissaan. Kauan olette olleet mukana palokunnassa? Iiris ja Mikko-Matias: Olemme molemmat olleet mukana kolme vuotta. Mitä asioita olette tähän mennessä käyneet kurssilla? Mikko-Matias: Tänään olemme käyneet läpi palon edellytyksiä, alkusammutusta ja palonarun käsittelyä. Mitä odotatte kurssilta ja tulevalta viikolta? Iiris: No toivoisin, että oppisin paljon uutta ja saisin uusia kavereita. Mikko-Matias: Minäkin haluaisin oppia uutta ja tietysti myös kerrata vanhoja juttuja. Odotan myös hauskoja tilanteita Montako kertaa olette olleet leirillä? Iiris: Olen nyt mukana toista kertaa. Mikko-Matias: Minulle tämä on kolmas kerta.

14 Mikä on mielestänne leirillä parasta? Iiris ja Mikko-Matias: Ehdottomasti kaverit ja vapaa-aika! Onko leiriruoka mielestänne hyvää? Mikko-Matias: On hyvää, parasta on puuro! Iiris: Hyvää, mutta leiriruoka suosikkia en osaa vielä nimetä. Mitä leiriterveisiä haluatte lähettää? Iiris: Suosittelen harrastusta ihan kaikille! Mikko-Matias: Leirinjohdolle lämpimiä terveisiä! Taku 2 -kurssinjohtajana toimiva aina niin iloinen ja veikeä Marko Pousi (kuvassa) Lauritsalan VPK.sta kertoi leirilehden tyttösille kurssinsisällöstä. Viikon aikana käydään läpi muun muassa alkusammutusta, työletkun selvittämistä, palonarun käsittelyä, kaluston sitomista, ensiapua ja liikenteen ohjausta. Ensiavussa opetellaan esimerkiksi painesiteen käyttöä ja murtuman hoitoa luonnon menetelmin. Kurssilaisia on yhteensä 41 ja kouluttajia neljä. Apuna toimii kaksi kouluttajakurssilaista. Marko kuvaa kurssilaisiaan aktiivisiksi ja vallattomiksi, tosin maanantaina kuri oli toiminut jo hieman paremmin! Kurssilaisilla on hyvä ryhmähenki! Marko tiivistää vielä kurssikuvauksen: Taku 2 on paras kurssi, best ever!! Taku 3 Löysimme parakin uumenista Taku 3 - kurssilaisia, joita pääsimme haastattelemaan. Haastattelussamme olivat Ville Toikka 13v Lappeenrannan VPK:sta ja Mathilda Matsku Alin 13v Luumäen PVPK:sta. Kurssilaiset kertovat kurssin sisältävän ensiapua, kuten shokin hoito ja vierasesine hengitysteissä. Lisäksi on ollut liikenneonnettomuus harjoitus ja erilaisia selvityksiä esim. työjohto selvitys ja vaahto selvitys.

15 Villellä ja Matskulla ei ollut muuta tietoa ennestään kurssin sisällöstä, kuin että kurssilla käsitellään ensiapua. Tähän mennessä uutena asiana on tullut shokin hoito. Kauan olet ollut VPK:ssa? Matsku: Olen ollut reilu 2 vuotta nyt VPK:ssa ja tämä on toinen leirini. Ville: Minä olen ollut mukana jo lähes 5 vuotta. Tämä on kuitenkin minulle vasta toinen leiri. Onko odotuksia loppuleirille? Ville: Odotan innolla leiridiscoa ja uusia kavereita! Matsku: Odotan näkeväni vanhoja kavereita sekä saada uusia. Onko leiriruoka maistunut? Matsku: Mielestäni ruoka ei ole ollut kovin hyvää. Ville: Lihapullat olivat hyviä! Odotan innolla tulevia ruokia! Tänä vuonna Taku 3 sai kurssinjohtajakseen iloisen Tomi Nurmiaisen Luumäen PVPK:sta. Tomilla ei itsellään ole henkilökohtaista kokemusta nuorisoosastosta, mutta hän on silti hyvin kiinnostunut nuoriso työstä. Aiemmin hän on ollut mukana mm. nuorten liikuntatyössä. Heti palokuntatoimintaan liittyessä Tomilla oli jo idea, että haluaa kouluttamaan nuoria. Tomi on toiminut kouluttaja n. 7vuoden ajan. Kurssilaisia on yhteensä 31 ja ikähaarukka on 13-14v. Virallisia kouluttajia on 3 ja kouluttajakurssilta avuksi tuli 2 reipasta nuorta. Mitä kurssi sisältää? Tomi: Meillä on paljon ensiapua, kuten potilaan kohtaamista, sairaskohtauksia ja liikenneonnettomuuksissa toimimista. Lisäksi meillä harjoitellaan paljon perus palokunta taitoja. Mikä on haastavaa kurssilla? Tomi: Haastavaa on, kun kurssi on joka vuosi erilainen. Joka vuosi täytyisi keksiä uusia keinoja pitää kurssi mielekkäänä junioreille. Terveisiä Tomilta menee kurssilaisille: Hyvinhän me taas pärjättiin!

16 Taku 4 Taku 4 -kurssinjohtajana toimii Juho Kaulio Joutsenon PVPK:sta. Hän on ensimmäistä kertaa leirillä ja heti kurssinjohtajana. Kurssi sisältää laskeutumista ja vesipelastusta, jota käydään rannassa harjoittelemassa ja tutustumassa erilaisiin tapoihin pelastaa ihmisiä vedestä. Myöhemmin viikolla tulossa on hydraulisiin pelastusvälineisiin tutustumista ja ensiapua, jossa läpikäydään muun muassa tajuttoman potilaan hoito, verenvuotojen tyrehdyttäminen, hypotermian hoito ja kylmävammojen hoito. Kurssilla on yhteensä 34 reipasta opiskelijaa, kaksi virallista kouluttajaa ja kaksi apuria kouluttajakurssilta. Juho kertoo kurssilaisten olevan mukavia, mutta ensimmäiset pari päivää olivat vauhdikkaita. Kurssilaiset ovat iältään vuotiaita. Juho kuvailee ensimmäistä kurssinjohtajuuttaan aluksi haasteelliseksi, koska häb ei tiennyt mitä tehdä. Nyt parin päivän jälkeen homma alkaa luistaa omalla painollaan Terveisiä Juho lähettää kurssilaisilleen: Kiitos tähän astisesta ja kurssista ja tehdään loppu kurssista vielä parempi! Taku 4 kurssilta poimimme haastateltaviksi kaksi reipasta kurssilaista. He olivat Nelli Nironen, 14v, ja Waltteri Halme,13v, Jaalan VPK:sta. Waltteri on ehtinyt olla jo 8 vuotta VPK:n toiminnassa mukana ja ollut monen monella leirillä. Nellillä on 6 vuosi menossa, mutta leirien laskuissa ei ole enää pysynyt mukana. Mitä kurssi sisältää? Waltteri: Kurssi sisältää savusukellusharjoituksia. En vielä tiedä mitä on tulossa, ilmeisesti jonkinlainen kuntotesti. Kurssillamme on hyvät kouluttajat ja rento meininki Nelli: Olemme käsitelleet virven käyttöä, ensiapua sekä tutustuimme paloasuun tarkemmin. Mikä on parasta leirillä? Nelli: Parasta on, että saa viettää aikaa oman VPK:n kanssa sekä näkee vanhoja tuttuja. Waltteri: Munkit on parasta! Uudet kaverit ovat myös kivoja.

17 Yhteen ääneen he totesivat että hernekeitto on parasta leiriruokaa! Terveisiä lähettivät Jaalan VPK:lle Ensiapukurssi Haastattelussamme on ensiapukurssin kouluttaja Lari Kuivalainen Lauritsalan VPK:sta. Hän on ollut VPK:n toiminnassa mukana jo mahtavat 13 vuotta! Tämä on kuitenkin vasta toinen kerta kouluttajan roolissa. Kurssilla käydään läpi ensiapua syventävästi. Siellä perehdytään mm. yleisimpiin kansansairauksiin, niiden hoitoon sekä monivammapotilaan ensiapuun. Lisäksi käydään läpi hätäensiapua, tajuttoman kohtaamista, tyhjiöpatjojen käyttöä, myrkytyksien hoitoa, potilaan tutkimista ja tilannearviointia. Kurssilaiset ovat vuotiaita ja kouluttajia on kolme. Larin mielestä kouluttajana toimiminen on haastavaa, kun oppilaat eivät kyseenalaista asioita tai kysele. Ainoana opettamismuotona on puhuminen ja Larin mielestä koulutusta voisi helpottaa jos käytössä olisi jotain millä opetusmateriaalin saisi kaikkien näkyville. Lari on tykännyt olla ensiapukurssin kouluttajana, sillä aihe on Larille tuttua työn puolestakin ja hän pitää aiheesta. Terveisiä kurssilaisille Lari lähettää: Kyseenalaistakaa ja olkaa aktiivisia. Oikein mukavaa loppuleiriä kanssani! Ensiapukurssi Leiritoimittajat nappasivat mukaansa kaksi reippaan näköistä kurssilaista; Aleksanteri Liikkanen (vas.) 15v Lappeenrannan VPK:sta ja Jesse Kemppi (oik.) 14v Lappeenrannan esikaupunkien VPK:sta. Jesse on ollut VPK:n toiminnassa mukana jo kahdeksan pitkää vuotta. Aleksanterilla taivalta on takana hurjat kuusi vuotta! Molemmille tämä on kuudes leiri. Mitä kurssinne sisältää? Aleksanteri: Tällä perehdytään syvemmin juuri ensiapuun, kuin muilla kursseilla. Lisäksi olemme suunnitelleet vierailupäivälle hienon show:n.

18 Jesse: Kurssilla käydään läpi muun muassa Kolmen K:n ensiapu, rankalautaa, lastoittamista, elvytystä Annenukella, joka ei käsittelystäni huolimatta herännyt henkiin. Kurssi on todella rento. Tällä kurssilla ei tarvitse edes käyttää sammutuspukuja! Onko tulevalle leiriviikolle odotuksia? Aleksanteri: Odotan lämmintä keliä ja paljon uimista! Jesse: Odotan leiriltä parhaita kavereita, sekä uusia että vanhoja. Odotan myös uusia asioita sekä lämmintä saunaa. Mikä on parasta leirillä? Jesse: Parasta leirillä on kanttiini! Aleksanteri: Tykkään viettää vapaa aikani käpyjä keräten. Aleksanteri lähettää terveisiä ihanille leiritoimittajille Ellulle ja Empulle, sekä Lappeenrannan VPK:n V-V:lle. Jessen terkut menevät ea-kurssille ja rakkaalle isoveljelle Joonalle Ryhmänjohtajakurssi Bongasimme kaksi tulevaa ryhmänjohtajaa kurssiteltasta. Haastateltavanamme olivat Jenna Niemi 15v Pioneerien VPK:sta ja Roope Kajaste 15v Lauritsalan VPK:sta. Mitä kurssinne sisältää? Jenna: Kurssimme sisältää ryhmänjohtamista. Suunnittelemme myös omat oppitunnit, jotka pidämme muille kursseille. Käsittelemiämme asioita ovat ensiapu, letkunkäsittely ja paineilmalaitteet. Roope: Kurssilla yksinkertaisesti sanottuna opettelemme opettamaan. Kurssilla myös marssitaan, istutaan ja syödään munkkeja. Miten olet viihtynyt kurssilla? Roope: On ollut kivaa. En ole paljoa oppinut uutta. Kurssin jälkeen saan alkaa kouluttamaan nuoria omalla VPK:lla. Jenna: Kivaa on ollut! Ryhmänjohtamisesta minulla ei ollut paljoa kokemusta, joten olen oppinut paljon uutta.

19 Mikä on parasta leirillä? Roope: Vapaa aika on parasta! Odotan myös discoa ja öitä. Eilen minut sidottiin eristysnauhalla nippuun. Jenna: Yöllä nukkuminen on kivaa. Loppuun Roope lähettää ystävälliset terkut Lauritsalan VPK:n Larille! Jenna lähettää terveisiä tasapuolisesti kaikille leiriläisille Ryhmänjohtajakurssi Tällä kertaa kiikarissamme oli ryhmänjohtaja kurssin johtaja Juha Ari Elimäen VPK:sta. Juha on toiminut lähes joka kesä kouluttajana 1980 luvun loppupuolesta. Tänä vuonna kurssilla on 14 kurssilaista, jotka ovat vuotiaita. Mitä kurssiinne sisältyy? Juha: Kurssimme sisältää opettamisen ja ohjaamisen opettelua, johtamista, käskyttämistä ja harjoitussuunnitelmien tekoa. Kurssilaiset saavat valmiudet ryhmänjohtajuuteen, eli saa toimia apukouluttajana nuorten harjoituksissa. Mikä on parasta ja haastavaa kouluttajana? Juha: Parasta on kun näkee entisiä kurssilaisia vastuullisissa tehtävissä. Kurssilla parasta on kun näkee miten kurssilaiset edistyvät. Sunnuntaina kurssin alkaessa kurssilaiset ovat vielä hiljaisia, ujoja ja jännittyneitä. Perjantaina kurssin loppuessa he ovat valmiita ja itsevarmoja ryhmänjohtajia! Haastavaa on onkia kunkin yksilölliset ryhmänjohtajataidot esille. Mikä on leirillä parasta? Juha: No ei ainakaan teltassa nukkuminen, sillä minulla on aivan liian littana makuualusta! Tämä on kyllä kesän kohokohta kun koko alue yhdistyy, kaikki ollaan samassa paikassa ja näkee paljon vanhoja tuttuja. Erityisen tyytyväinen olen Tuomas Vakkilaan, hän on tehnyt paljon hyvää työtä kouluttajana. KIITOS TUOMAS! Terveisiä Juha lähettää kurssilaisilleen: Tsemppiä kaikille ryhmänjohtajakurssilaisille loppuharjoitukseen!

20 Kouluttajakurssi Kouluttaja kurssilta haastatteluun pääsi Joona Kemppi 17v Lappeenrannan VPK:sta. Hän on kaikki muut nuorten kurssin käynyt läpi, joten nyt ainoaksi vaihtoehdoksi oli jäänyt kouluttajakurssi. Kurssi alkoi jo perjantaina ja viikonloppu oli hyvin teoriapainotteinen. Viikonloppuna kurssilla harjoiteltiin teoriassa kouluttamista ja sunnuntaina he jakautuivat kukin omille kursseilleen. Joona on kouluttajana kurssilla AKU2. Viikon aikana kouluttaja kurssi ei enää kokoonnu kasaan. Mitä kurssinne sisältää? Joona: Kurssillamme opetellaan kouluttamaan nuoriso osastoa vaiheittain. En ole paljoa oppinut uutta, mutta olen kokenut tästä kurssista olevan minulle paljon hyötyä. Mikä on kurssilla parasta? Joona: Harjoitustunnit ovat mielestäni parasta. Teoria tunnit eivät ole oikein minun juttuni. Haastavaa tämä ei ole ollut enkä jännitä kouluttamista. On ihan normia pitää tunteja junioreille. Loppuun Joona toivottaa kaikille Hyvää loppukesää! Kouluttajakurssin johtajana toimii tänä vuonna Juha Vaaranmäki Imatran VPK:sta. Juha on toiminut kouluttajana jo 24 vuotta, mutta kouluttaja kurssilla hän on johtajana vasta toista vuotta. Kurssilla on tänä vuonna 14 nuorta iältään vuotiaita ja kouluttajia on 2. Juha kertoo, että kurssilla opetellaan kouluttamista, oppituntien ja harjoitusten pitämistä sekä tärkeänä osana motivointia! Juha päätyi johtajaksi tälle kurssille, kun muilla ei tahtonut löytyä aikaa eikä mielenkiintoa. Näin Juha otti homman itselleen. Mikä on kurssilla parasta ja haastavaa? Juha: Parasta on mielestäni uuden oppiminen ja opettaminen. Haastavaa ovat sellaiset nuoret, joilla ei ole motivaatiota ja sellaiset jotka ovat pakotettu tälle kurssille. Terveisiä Juha lähettää kurssilaisilleen: Tulette ensi kesänä kouluttamaan!

21 Sammutustyönkurssi Leiritoimitus löysi sammutustyönkurssin leirialueelta maanantaina. Kurssi oli alkanut jo lauantaina ja nyt oli menossa siis jo kolmas kurssipäivä. Sammutustyönkurssin opetus on jaettu kahteen osaan. Myöhemmin vielä määrittämättömänä ajankohtana käydään läpi ainakin paineilmalaitteiden käyttöä. Nyt leirillä kurssi painottaa teoriaa ja esimerkiksi erilaisia selvityksiä. Pauliina Kuusela, 16v, Liikkalan VPK.sta ja Markus Houni, 15v, Iitin VPK.sta päätyivät kouluttajien painostuksesta haastatteluun. Monesko kurssi tämä teille on? Pauliina: Minulle tämä on neljäs, olen ollut myös leirillä neljä kertaa. Markus: Olen ollut leirillä viisi kertaa ja tämä on myös viides kurssi. Mitä olette pitäneet kurssista? Pauliina: Vielä tämä on ollut aika teoriapainotteista, mutta rankkaa ei ole ollut. Meille on tulossa ainakin selvityksiä kerroksiin Jokelassa myöhemmin tällä viikolla. Odotan niitä kovasti. Markus: Minusta tämä on ollut chillailua! Mitä ennakkokäsityksiä teillä oli kurssista? Pauliina: Olen kuullut, että kokeet ovat olleet tosi vaikeita eikä niistä pääse läpi millään! Markus: Toivoin, että oppisin jotain uutta, mutta oletin että täällä on myös paljon vanhaa ja jo opittua. Mitä jatkokoulutus suunnitelmia teillä on? Markus: Haluan savusukelluskurssille, kunhan vain ikää on tarpeeksi. Pauliina: Minua kiinnostaa tämä sammutuspuoli, ei niinkään kouluttaminen. Pitäisi käydä vähän lisää salilla, että jaksaisin savusukelluskurssin käydä. Miten olette päätyneet palokuntaan? Johanna: Äiti vei meidät sisarukset paloaseman pihaan ja sanoi, että tässä on teille hyvää tekemistä. Nyt täällä leirillä on meitä sisaruksia yhteensä kuusi kappaletta ja kotona on vielä lisää. Markus: Isäni on ollut Iitin VPK.ssa päällikkönä jo useita vuosia. Taisin päätyä tänne isäni kautta ja nyt pikkuveljeni on täällä leirillä.

22 Mikä leirillä on parasta? Johanna: Minusta on kivaa tavata ihmisiä myös kauempaa. Markus: Ruoka on tosi hyvää ja kyllä täällä on paljon porukkaa. Voisihan ajan huonomminkin käyttää. Kenelle haluatte lähettää terveisiä? Johanna: Annille ja Sinille! Markus: Aurinkoista leiriä vaan! Kouluttajille parivaljakko haluaa sanoa vielä, että kiitti kuitti! ja pitäkää itsenne miehinä, älkää syökö keltaista lunta! Sammutustyönkurssia johtaa tänäkin vuonna Markku Leinonen Anjalan VPK:sta. Markku on kurssin johtajana jo vanha tekijä. Markku kertoo, että sammutustyökurssi antaa perusteet toimia nuorempana sammutusmiehenä. Kurssi sisältää sammutustyön perustiedot ja taidot, kuten erilaisia selvityksiä ja sammutustekniikoita. Kurssi koostuu kahdesta osasta ja kestää yhteensä 60 tuntia, joista 47 tuntia suoritetaan leirillä. Loput 13 tuntia suoritetaan kakkos osassa myöhemmin syksyllä. Kakkos osaan pääseminen edellyttää, että ensimmäinen osio on suoritettu hyväksytysti ja on saanut työterveydestä lausunnon soveltuvuudesta. vuotias! Kurssille osallistuminen vaatii, että tänä vuonna täyttää vähintään 16 vuotta. Suurin osa kurssilaisista koostuu noin 16 vuotiaista, mutta joukkoon on eksynyt myös muutama vanhempihenkilö. Kurssin vanhin on nimittäin 46 Kurssin jälkeen on mahdollista suorittaa savusukelluskurssi. Tälle kurssille ikäraja on pääsääntöisesti 18 vuotta. Lisäksi tarvitaan hyväksytty suoritus fyysisestä testistä. Markun mielestä kurssilaiset ovat asiallisia ja hyviä tyyppejä Terveisiä Markku laittaa kaikille kurssilaisille; Tsemppiä ja hyvää suhtautumista loppuun asti sammutustyökurssilla!

23 TÄMÄN VUODEN KURSSIPRIIMUKSET Aku 1 Aku 2 Taku 1 Taku 2 Taku 3 Taku 4 RJ EA NOK Unna Muikku, Selänpään VPK Santeri Inkilä, Valkealan Jokelan VPK Henri Houni, Iitin VPK Niko Immonen, Kouvolan VPK Juuso Suur-Hamari, Kuusankosken VPK Eetu Järvi, Jaalan VPK Aleksi Markoff, Lauritsalan VPK Janna-Mari Tiukkanen, Anjalan VPK Elias Ripatti, Kotkan VPK Sammutustyönkurssi valitsee priimuksen toisen kurssijakson jälkeen. Hienoa, että teillä on intoa oppia ja kehittyä, jatkakaa samaan malliin!

24 SPEK.n kaksi kovaa! ruotsinkielisiäkin leirejä. Avajaispäivänä leirillä oli kutsuvieraina myös järjestöohjaaja Timo Sovanen (vas.) ja järjestöpäällikkö Valtteri Tervala Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä eli SPEK.stä. Molempien kaverien päämaja on Pasilassa, mutta etenkin kesäisin he kiertävät runsaasti ympäri Suomea eri liittojen leireillä. Kesän kiertueeseen mahtuu niin suomen- kuin Valtteri kertoo, että on ollut mahtavaa nähdä erilaisia tapoja järjestää leirejä. Vaikka leireissä peruskaava on aina sama esimerkiksi koulutuksen, ruokailujen ja vapaa-ajan suhteen, on jokaisella alueella kuitenkin myös omia vivahteita. Jossain kouluttajat pitävät palokuntapukuja aina koulutuksen aikana ja jossain mennään vähän sieltä mistä mukavimmin pääsee. Toisaalta erilaisuushan on tämänkin homman suola! Mitä siitäkin tulisi, jos jokainen leiri olisi aivan toistensa kaltainen eikä mitään eroja olisi? Eikö se olisikin aika tylsää? Timon ja Valtterin työhön kuuluu esimerkiksi erilaisten kurssimateriaalien päivittäminen, uusien oppaiden tekeminen ja päivittäminen, HAKA.n ylläpito ja suurien valtakunnallisten tapahtumien järjestäminen. Timo oli maanantaina töissä näissä hommissa ensimmäistä päivää. Hän kertoi päätyneensä työn pariin ihan vain hakemalla. Timoa kiinnosti työ, jossa saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja jolla hän kokee olevan merkitystä. Hänestä on mukavaa päästä kehittämään palokuntatoimintaa ja viemään tärkeää asiaa eteenpäin. Kokemusta palokunnasta Timolla ei esimerkiksi lapsuudesta ole, mutta toiminta tuli hyvinkin tutuksi viime vuotisen toimenkuvan vuoksi. Timo oli projektikoordinaattorina Täyttä toimintaa - kampanjassa ja lisäksi hän oli mukana Päivä paloasemalla -toiminnassa. Loppuun Valtteri lähettää ohjaajille terveisiä Olkaa aidosti läsnä nuorten kanssa! ja leiriläisille hän lähetti spesiaaleja vekkuleita terveisiä! Timo antoi ohjenuoraksi seuraavaa: Tervehdi, kiitä ja pyydä anteeksi!

25 Viksuja vieraita Palokuntanuorten suurleiri VIKSU 2014 järjestetään parin vuoden kuluttua Porissa Kirjurinluodolla. Leirin valmistelut ovat kovassa vauhdissa ja osa päävastaavista on jo nimetty. Tulevan suurleirin koulutuspäällikkö Mikko Rauhanen ja ohjelmapäällikkö Armi Lähde vierailivat meidän leirillämme. Molemmat päälliköt tulevat Maarian VPK.sta. Miten olette päätyneet koulutuspäällikön ja ohjelmapäällikön tehtäviiin? Mikko: Se taisi olla se perinteinen uhkailu, kiristys ja lahjonta. No ei! Kysyttiin, että kiinnostaisiko ja ajatusta hetken maisteltuani päätin tarttua haasteeseen. Muutaman kuukauden kun mietin, niin ajatus alkoi tuntua ihan hyvälle. Armi: Minullekin soitettiin ja siitä se ajatus sitten lähti. Aluksi kyllä vähän jännitti lähteä mukaan, mietin lähinnä, että miten minä pärjään ja osaanko toimia. Toisaalta yhdessähän näitä hommia tehdään ja apua saa aina tarvittaessa. Mitä toimenkuvaanne kuuluu nyt pari vuotta ennen leiriä? Armi: Tässä vaiheessa lähinnä suunnitellaan, värvätään väkeä, mietitään mitä halutaan tehdä ja mitä voidaan tehdä sekä tietysti pohditaan ja huomioidaan organisaatiobudjettia. Mikko: Kyllä tässä vaiheessa rekrytointi on erityisen tärkeää. Lisäksi Viksu tapa kouluttaa -idea vaatii jonkin verran työtä. Nythän suurleireillä on ollut kuusi koulutusaluetta ja periaatteessa siellä on aina kuusi erillistä leiriä. Tuntuu tavallaan siltä, että kokoonnumme samaan paikkaan, mutta emme kuitenkaan tee mitään yhdessä. Koulutushan on tapahtunut suurleireilläkin niillä omilla alueilla eikä nuoria ja pakkaa ole kokonaisuutena sekoitettu. Nyt tarkoitus on VIKSU leirillä pistää koko paketti sekaisin, jotta nuoret pääsevät verkostoitumaan aiempaa paremmin. Kurssit koostuvat siis tulevalla leirillä siten, että saman ikäisiä nuoria kootaan yhteen ympäri Suomea samoille kursseille. Tällä idealla parin suurleirin jälkeen nuorilla voi olla varsin kattava ystäväverkosto ihan ympäri Suomea. Pikku hiljaa leirin nettisivuille aukeaa työpaikkailmoituksia ja tietysti toivomme, että näihin hakuihin reagoidaan. Millainen on teidän palokuntahistorianne? Armi: Olen ollut vuonna 1990 ensimmäisellä leirilläni ja tämä on nyt 23.leirini. Takana minulla on viisi valtakunnallista leiriä, VIKSU tulee olemaan kuudes. Toimin Maarian VPK.ssa nuoriso-osaston

26 kouluttajana ja olen muutenkin keskittynyt nuorisopuolelle. Viime vuonna olin leirillä länsi- Suomen ohjelmavastaavana ja ilmeisesti se pesti meni turhankin hyvin, kun nyt olen näin ison nakin saanut Mikko: Minäkin olen ollut ensimmäisellä leirilläni vuonna 1990, tämä on nyt minun 21.leirini. Toimin itse enemmän koulutus- ja hälytysosasto puolella nykyään. Toimin myös yksikönjohtajana. Viime vuoteen asti olin länsi-suomen leireillä koulutuspäällikkönä, mutta tänä vuonna olen toiminut rakennus- ja purkuleirien johtajana. Padasjoen leirillä olin koulutuspäällikön vasen tai oikea käsi, apukäsi jokatapauksessa Joskus haluaisin olla pääemäntänä, sitä ei ole tullut kokeiltua. Armi: Voi ei, sä et osaa tehdä ruokaa! Sillä leirillä tulisi tosi monelle kova nälkä Mitä olennaista haluaisitte vielä sanoa? Armi: Minusta on tärkeää, että kaikki muistavat ettei me olla mitään ammattiorganisaattoreita. Meihin saa aina ottaa yhteyttä! Suurleirin nettisivuille aukeaa työpaikkailmoituksia lähiaikoina ja niihin tietysti toivomme runsaasti vastauksia. Nettisivuilla on myös erikseen meidän yhteystietoja ja työpaikkailmoitusten ohikin voi ottaa yhteyttä ja ehdottaa itseään johonkin tiettyyn toimenkuvaan, mikäli kokee olevansa halukas jossain tietyssä tehtävässä toimimaan. Mikko: Aina on hyvä kysyä aikuisilta Mitä varten juuri sinä olet täällä?. Vastauksia tähän kysymykseen tulee aina erilaisia. Tärkeä ja oikea vastaus on kuitenkin Nuoria varten!. Se tärkein syy tuntuu aina välillä unohtuvan vastuullisilta ja töitä tehdään työleirimeiningillä. Kuitenkin yhdessähän me täällä olemme ja yhdessä teemme töitä nuorten hyväksi. Kun sen muistaa ja pitää mielessä, on työnteko mielekkäämpää monessakin mielessä. Lähettäisittekö leiriterveisiä? Armi: Minä toivotan yksinkertaisesti mukavaa loppuleiriä! Varokaa kyynpuremia, Poris nährään! Mikko: Nauttikaa olostanne hyvien ystävien ja hyvän ilmapiirin sekä koulutuksen kera!

27 VIKSU 2014 palokuntanuorten leiri Palokuntanuorten suurleiri järjestetään Porissa Kirjurinluodolla Leirille odotetaan noin palokuntalaista ympäri maailmaa. Leirin järjestäjänä on Länsi-Suomen Pelastusalanliitto. Leiri valmisteluita voi seurata leirin nettisivuilla sieltä myös selviää, mitä mahtaa tuo leirin nimi VIKSU tarkoittaa? Facebookkiin on avattu myös omat sivut ulkomaalaisille leiriläisille. Tervetuloa Poriin 2014!

28 Infopisteen hoitajaksi Viksu leirille? Viksu leirin sisäinen tiedotus etsii infopisteen hoitajaa esimiestehtäviin. Tehtävänäsi on suunnitella ja järjestää infopisteen toiminta leiriä varten, johtaa info-pisteen toimintoja sekä toimia henkilöstönsä lähimpänä esimiehenä. Infopisteen hoitajan vastuulla on myös leirialueella sijaisevien ilmoitustaulujen päivittäminen sekä ilmoitustaulujen ja opasteiden kunnon seuranta. Kiinnostuitko? Hakemukset tulee lähettää Viksu leirin sisäisen tiedottamisen mestarille Kristian Hasselille mennessä sähköpostitse osoitteella Samaan osoitteeseen voi lähettää myös mahdolliset tiedustelut. Infopisteen hoitajan paikka pyritään täyttää syys-lokakuun aikana. Tehtävä alkaa heti. Viksu 2014 on palokuntanuorten kansainvälinen suurleiri, joka järjestetään Porin Kirjurinluodolla Leirille odotetaan noin 4000 palokuntalaista ympäri maailmaa. Leirin vastuujärjestäjänä toimii Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto. Leirin sisäinen tiedotus on osa tiedotustoimistoa, johon kuuluvat sisäisen tiedotuksen lisäksi ulkoinen tiedotus, pr-toiminta ja kansainvälinen tiedotus. Leirin sisäiseen tiedotukseen kuuluvat infopiste, ilmoitustaulut, leirilehti, leiriradio, kuulutusjärjestelmä sekä leiriaapinen.

29 Kioski suosittelee: kahvi ja munkki 1,5e! Tänä vuonna kioskin päävastuuta kantoi Maarit Taskula Selänpään VPK.sta yhdessä Siltakylän VPK.n Anna Hjelmin kanssa. Ennen leiriä Maarit ja Anna pohtivat kioskiin myyntiin tulevia tuotteita. Aiempien vuosien listoista oli helppoa kurkkia mitä tuotteita on mennyt eniten ja mitä kannattaa tilata runsain mitoin nytkin. Myyntiin tulevia tuotteita pohdittiin vielä kaakkois-suomen palokuntanaisten hallituksen kanssa ja viralliset päätökset tehtiin siellä. Myös leirikeittiön kanssa tehtiin yhteistyötä. Tänä vuonna hittituotteita olivat remmit, vihreät Pringlesit ja limsat. Limsojakin haettiin muutaman kerran lisää viikon aikana ja munkkejakin meni runsain mitoin! Kioskin nurkilla kävi kova kuhina aina aukioloaikoina ja jono oli toisinaan valtavan mittainen. Onneksi kioskin näpsäkät myyjät olivat varsin tehokkaita ja nopeita, eikä jonossa kulunut turhan pitkiä aikoja. Myyjät antavat kiitosta leiriläisille, jotka pääsääntöisesti olivat hyvin asiallisia, kohteliaita ja ystävällisiä. Kioskin ympäristökin pysyi lähes koko ajan siistinä ja roskat menivät roskiin. Tulevia vuosia ja kioskin pitäjiä ajatellen Maarit vinkkaa, että kannattaa kysyä neuvoja ja ohjeita aiemmilta kioskin pitäjiltä. Tuotteiden ostomääriä on tosi vaikeaa arvioida ja menekkiin vaikuttaa jopa leirisää. Maarit toteaa, ettei hänkään olisi pärjännyt tänä vuonna ilman konkareiden apua.

30 Kunniavieraita Pietarin pelastusopistosta! Kyy 2012 leirillä on ollut ilo ja kunnia vastaanottaa vieraita Pietarin pelastusopistosta. Leirille saapui sunnuntaina yhdeksän vuotiasta nuorta sekä kaksi ohjaajaa. Nuoret ovat ensimmäisen vuoden opiskelijoita pelastusopistosta, jossa on kolme eri opintolinjaa: ekologia, pelastajat ja palomiehet. Venäjällä koulujärjestelmässä on yhteensä 11 luokkaa. Nämä nuoret ovat hakeneet yhdeksännen luokan jälkeen pelastusopiston linjoille. Jokaista valittua nuorta kohti on tavallisesti neljä hakijaa, joten kilpailu paikoista on kovaa. Nuorilla on ennen valintaa pakolliset kokeet matematiikasta ja venäjän kielestä. Lisäksi hakijoilta vaaditaan hyvää perusterveyttä ja omaa vakuutusta, joka kattaa terveyspalvelut ja korvaa mahdolliset sairastumiset. Opiskelijoilta edellytetään myös hyvää motivaatiota. Monien opiskelijoiden perheissä on jo kokemusta pelastamisesta ja perheissä saattaa olla esimerkiksi pelastajia tai palomiehiä. Pojilla apua on asepalveluksesta, sillä sekin auttaa omalta osaltaan ymmärtämään tulevaa työtä pelastusalalla. Pelastusopistossa on opiskelijoina niin tyttöjä kuin poikiakin, mutta tyttöjä on selvästi vähemmän. Opiskelijoita pelastusopistossa on yhteensä noin tuhat. Kursseja on yhteensä 40 ja jokaisessa ryhmässä on keskimäärin 25 opiskelijaa. Pelastusopistoja on Venäjällä ainoastaan kaksi, yksi Pietarissa ja toinen Moskovassa. Valmistuneet nuoret työskentelevät pääasiassa luoteis-venäjän alueilla, eli yksinkertaistetusti ajatellen niillä alueilla, joilla Venäjä rajautuu Suomeen. Koulutus pelastusopistossa on hyvin monipuolista. Kaiken muun ohessa nuoret harjoittelevat esimerkiksi laskuvarjohyppyjä, vuorikiipeilyä ja vesipelastusta. Talvisin opiskelijat tienaavat taskurahaa pudottamalla lumia talojen katoilta. Opiskelijoista tulee varsinaisia joka paikan höyliä ja he hallitsevat pelastamisen hyvin vaihtelevissa olosuhteissa aina mereltä metsään ja kaupunkiin. Nuoret ovat hyvin tyytyväisiä suomalaisten tapaan järjestää leirejä. Heidän kokemuksiensa perusteella täällä on oikein hyvä ilmapiiri, ihmiset ovat ystävällisiä ja järjestelyt ovat toimineet erinomaisesti. Venäjällä leiriolosuhteet ovat enemmän extreme-henkisiä kuin täällä Suomessa. Venäjällä ei ole leireillä käytössä sähköä eikä juoksevaa vettä ja ruuankin nuoret tekevät itse. Kaiken kaikkiaan olosuhteet Venäjän leireillä ovat kovemmat kuin täällä meillä. Nuorten mielestä opetus täällä on erinomaisesti järjestettyä ja opetus on hyvin havainnoillistettua. Venäjällä opetus on enemmän teoriapainotteista, mutta Suomessa pääsee teoriapuolen lisäksi myös kokeilemaan taitoja käytännössä. Ihastusta ovat nostattaneet myös palomiesten kypärät, joissa on pieni taskulamppu sivussa. Paloautot ovat nuorten mielestä upeasti varustettuja. Viikon aikana joukko on päässyt osallistumaan muun muassa ensiapu- ja tikasharjoituksiin. Ensiavussa oli elvytystä ja sekin oli hieman erilaista kuin Venäjällä. Meillä Suomessa käytössä on kansainväliset standardit, mutta Venäjällä ohjeistukset ovat hieman erilaiset. Tikasharjoituksissa

31 ryhmä pääsi harjoittelemaan katolle nousuja ja sieltä laskeutumista. Ryhmä toivoisi saavansa vielä harjoitella esimerkiksi erilaisia selvityksiä tai letkuston käsittelyä. Vieraat ovat päässeet tutustumaan esimerkiksi Palomuseoon, Kouvolan kaupunkiin ja Suomen suurimpaan Prismaan, joka sijaitsee sekin Kouvolassa. Ryhmä vieraili myös Kouvolan Paloasemalle ja Tykkimäen huvipuistossa. Erityistä kiitosta ryhmä lähettää leirikeittiöön emännille. Ruoka on ollut erittäin, erittäin hyvää niin nuorten kuin ohjaajienkin mielestä! Ohjaajat kiittävät myös kaikkia toimitsijoita, jotka ovat heitä auttaneet. He ovat erityisen iloisia esimerkiksi sammutusharjoituksesta, jossa he saivat olla osallisina. Ennen kaikkea he toivovat, että siviilielämässä vaaratilanteita syntyisi kaiken kaikkiaan vähemmän ja että ihmiset osaisivat elää nykyistä varovaisemmin. Torstaina joukkoon liittyi myös Pietarin Pelastusopiston rehtori Juri Pivnenko. Hänen Suomen vierailullaan oli kaksi tarkoitusta; neuvotella lähialueyhteistyöstä Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen vastuualueen kanssa sekä vierailla leirillämme. Kansainväliset vieraamme pitivät leirimme tarjonnasta paljon ja olivat kiitollisia mahdollisuudesta osallistua leirille. Niin Suomessa kuin Venäjällä on rehtori Pivnenkon mukaan samanlaiset haasteet erityisesti vapaaehtoisen henkilöstön rekrytoinnin suhteen ja tässä asiassa olisi syytä tehdä yhteistyötä rajojen molemmin puolin. Rehtori muistutti, että palokuntanuorissa on tulevaisuus.

32 Kierrätys haltuun! Vieraamme Venäjältä pitivät keskiviikkona vierailupäivänä leiriläisille ekologiarastia. Rastilla oli seitsemän roskapönttöä, joissa jokaisessa oli jokin kierrätysaiheinen teksti. Vaihtoehtoina olivat bio-, ongelma-, kaatopaikka-, lasi-, paperi-, metalli- ja muovijäte. Pöydällä laatikkojen edessä oli noin sata kuvakorttia, joissa jokaisessa oli erilaisia aiheita. Korteissa oli esimerkiksi kuvia eri ruokalajeista, lasipulloista, pesuainepulvereista ja vanhoista huonekaluista. Kuvat piti lajitella oikeisiin roskapönttöihin. Lisähaastetta lajitteluun toi venäläisten hieman suomalaisten tavasta poikkeava lajittelujärjestelmä. Meillä esimerkiksi vanha puinen sohva menisi poltettaviin jätteisiin, mutta heillä sohva menisi kaatopaikalle. Rasti sai melkoisen suuren suosion ja lajittelua sai suorittaa muutaman hengen ryhmissä. Yksin tehtävään ei kenenkään tarvinnut ryhtyä. Taitavat nämä pelastusopiston ekologialinjalaiset olla aikamoisia kierrätysmestareita! Suuri kiitos mielenkiintoisen rastin järjestämisestä! Kaakkois-Suomen sankoruiskumestaruus! Kyy 2012 leirillä taisteltiin jälleen kiivaasti Kaakkois- Suomen sankoruiskumestaruudesta. Taistoon osallistui 14 joukkuetta. Joukkueessa on aina kolme jäsentä, joista yksi saa täyttää kilpailuvuonna enintään 12v, yksi enintään 14v ja kolmas enintään 17v. Kilpailu käynnistyi Kalusto selvitä käskyllä. Tämän jälkeen joukkueen tuli täyttää sankoruisku ja kaataa ennalta määrätyt muovipullot. Lähdössä joukkue sai lapun, johon oli kirjattu kolmen pullon numerot. Pullojen kaadon jälkeen matka jatkui sählypallojen suihkutuksella. Radalla oli kouru, jonka läpi joukkueen piti suihkuttaa yksi sählypalloa. Kourun jälkeen maassa odotti vielä kaksi sählypalloa lisää. Kaiken kaikkiaan kolme palloa tuli kuljettaa sankoruiskun suihkun avulla kahden kiven välistä maaliviivan yli.

Nyt on viimeinen leiripäivä lähtenyt käyntiin. Uskomatonta miten nopeasti viikko meni jälleen kerran!

Nyt on viimeinen leiripäivä lähtenyt käyntiin. Uskomatonta miten nopeasti viikko meni jälleen kerran! Perjantai 6.7.2012 Huomenta! Nyt on viimeinen leiripäivä lähtenyt käyntiin. Uskomatonta miten nopeasti viikko meni jälleen kerran! Kyy 2012 leiriin on mahtunut paljon ilon, onnen ja ystävyyden hetkiä.

Lisätiedot

Maan mainiota huomenta teille!

Maan mainiota huomenta teille! Keskiviikko 4.7.2012 Maan mainiota huomenta teille! Neljäs leiripäivä valkenee ja kuulkaa tänään on jo vierailupäiväkin! Tiistaina leirillä oli ahkeraa koulutusta, vielä ahkerampaa oppimista, runsasta

Lisätiedot

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO Leirilehti 14.06.2015 NUMERO 5 Leiriterveisiä KUVAkollaasi Leirilehden toimitus DISCO RJK Kiitos leiristä, ja turvallista kotimatkaa kaikille. Nähdään ensi vuonna! Lieskahdus [1] Leirimuistoja [2] Lieskahdus

Lisätiedot

Haukan Sanomat Leirilehti

Haukan Sanomat Leirilehti Haukan Sanomat Leirilehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Tiistai 2.7.3013 Hellurei ja hellät

Lisätiedot

Moi! 8.7.2011 Perjantai

Moi! 8.7.2011 Perjantai 8.7.2011 Perjantai Moi! Se on kuulkaa viimeinen leiripäivä nyt! Tänään kurssit kokoontuvat viimeistä kertaa ja tavarat laitetaan kasaan. Muistakaa kiittää kouluttajia ja etenkin keittäjiä muita toimihenkilöitä

Lisätiedot

HEHKUJA. Kaspelin palokuntanuorten oma lehti. Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri

HEHKUJA. Kaspelin palokuntanuorten oma lehti. Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri HEHKUJA Kaspelin palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 3.7.2011 8.7.2011, Utin leirikenttä, Kouvola HEHKU 2011 - leiripäällikkö sanoo hei! Tervetuloa

Lisätiedot

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Saapumislehti Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leiripäällikön terveiset Vihdoinkin on tulla aika perinteisen pelastusalanliiton vuosittaisen koulutusleirin. Toivotankin

Lisätiedot

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä Leirilehti 11.06.2015 NUMERO 2 Leirin avajaiset Pelastusjohtaja Harri Setälä Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA TAKU 1 ILOISIA LEIRIKASVOJA AKU 2 Sää huomenna 14 RUOAKSI HUOMENNA: 7.30 aamupala: kaurapuuro,

Lisätiedot

Haukan Sanomat Saapumislehti

Haukan Sanomat Saapumislehti Haukan Sanomat Saapumislehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Tervetuloa kauan odotetulle palokuntanuorten

Lisätiedot

Mikäli vastasit edes johonkin kysymykseen myöntävästi, Ventelän VPK saattaa olla paikka Sinulle! aina mielenkiinnon kohteena?

Mikäli vastasit edes johonkin kysymykseen myöntävästi, Ventelän VPK saattaa olla paikka Sinulle! aina mielenkiinnon kohteena? aina mielenkiinnon kohteena? Istut kotona kaikessa rauhassa sohvalla. Tv:stä alkaa juuri uutiset ja lapset leikkivät vauhdikkaasti huoneessaan. Piip-piip-piippiip! Äkkiä hakulaitteesi alkaa hälyttää ja

Lisätiedot

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti TULI-SANOMAT Maanantai Taipalsaari 2.7.-8.7.2016 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Maanantain mietteitä Eilen päästiin viettämään leiriä aamulla lämpimästi (ja kosteasti ja nihkeästi) ja illalla hieman

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Kolmannen luokan luokkalehti

Kolmannen luokan luokkalehti Kolmasluokkalainen 5 Pääkirjoitus 6 Sähkökatkos koulussa 8 Lumiluola 10 Erityisopettajan haastattelu 12 Rehtorin haastattelu 14 Maalivahti Miikka Kiprusoff 16 Kuviskerho 18 3. luokan sarjakuvia 3 Kolmasluokkalainen

Lisätiedot

Haukan Sanomat Ennakkolehti

Haukan Sanomat Ennakkolehti Haukan Sanomat Ennakkolehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Pianhan se leiri taas koittaa!

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Haukan Sanomat Leirilehti

Haukan Sanomat Leirilehti Haukan Sanomat Leirilehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Keskiviikko 3.7.2013 Tiistai pyörähti

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Kuuttiset. Perjantai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Perjantai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Perjantai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Heihei leiri.. Näin se leiriviikko on jälleen taputeltu kasaan ja on aika pakata tavarat ja palata kotiin. Jokaiselle

Lisätiedot

TOIMINTATILASTOJEN (2013) TÄYTTÖOHJE

TOIMINTATILASTOJEN (2013) TÄYTTÖOHJE 26.11.2013 Toimintatilasto 2013 TOIMINTATILASTOJEN (2013) TÄYTTÖOHJE Toimintatilasto palvelee ensisijaisesti nais-, varhaisnuoriso- ja nuoriso-osastoja, mutta myös alueellisia pelastusliittoja ja valtakunnallista

Lisätiedot

LEIRIUUTISET Marraskuu 2017

LEIRIUUTISET Marraskuu 2017 LEIRIUUTISET Marraskuu 2017 Edessäsi on Lohtajan leiriuutiset. Leiriuutisissa ajankohtaista asiaa sekä tietoa leiristä. Lisä-infoa leiristä on saatavilla myös leirin nettisivuilta, facebookista ja instasta.

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

TULIMYLLY SANOMAT Palokuntanuorten oma lehti

TULIMYLLY SANOMAT Palokuntanuorten oma lehti TULIMYLLY SANOMAT Palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 1.-6.7.2007, Myllymäen leirikeskus, Taavetti Leiripäällikön terveiset On mukava nähdä taas

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

22.3.2016. Leirikutsu

22.3.2016. Leirikutsu 22.3.2016 Leirikutsu Lapin ja Pohjois-Suomen pelastusliittojen palokuntanuorten In the Middle of Nowhere leiri järjestetään Sallassa koulukeskuksen alueella 3.-9.7.2016. Leirin järjestävät SPEK Lapin ja

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Kuuttiset. Keskiviikko. Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Keskiviikko. Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Keskiviikko Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hipsulihei leiriläiset! Tänään on koittanut jo päivä jolloin ollaan puolessa välissä leiriä! Ja sehän tietää vierailupäivää.

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Osallistujan palautelomake

Osallistujan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 45 Osallistujan palautelomake 1. Ikäni Kysymykseen vastanneet: 42 (ka: 4,9) (1.1) Alle 7 v 9,5% 4 (1.2) 7 v 14,3% 6 (1.3) 8 v 9,5% 4 (1.4) 9 v 9,5% 4 (1.5) 10 v 14,3% 6 (1.6) 11

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Tulikaste leiripalaute

Tulikaste leiripalaute Tulikaste 2013 -leiripalaute 1. Monellako leirillä olet ollut? 2. Olin leirillä 3. Mille seuraavista kursseista osallistuit? Vastaajien määrä: 74 4. Toimin leirillä seuraavalla toimialalla (toimistossa)

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Haukan Sanomat Virallinen leirilehti

Haukan Sanomat Virallinen leirilehti Haukan Sanomat Virallinen leirilehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Perjantai 5.7.2013 Nyt

Lisätiedot

Tiistai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Tiistai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti TULI-SANOMAT Tiistai Taipalsaari 2.7.-8.7.2016 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leirielämää Voiko ihanammin päivän enää alkaa Onko ihanampaa aamua kuin tää Silmäs kun sä aukaiset Kohta ulos vilkaiset

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

TaKu 4. Torstai 7.7.2011

TaKu 4. Torstai 7.7.2011 Torstai 7.7.2011 Keskiviikko valkeni helteisenä. Päivän mittaan lämpötila vain kohosi ja kohosi. Iltapäivällä mittari näytti jo ainakin +26astetta. Vierailupäivänä vieraitakin kävi muhkea määrä. Vauhdikas

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Perjantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Perjantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti TULI-SANOMAT Perjantai Taipalsaari 2.7.-8.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hei hei leiri.. Näin on saatu viikko taas nauttia joka kesäisestä kesäleiristä ja nyt on aika lähteä kotiin. Toivottavasti

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Ryhmän ehdot: : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmässä lapsenne on mukana) : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu-

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015

Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015 Mäntsälän Voimistelijat Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015 1. TAUSTATIEDOT Kuinka vanha olet? 10 8 6 4 2 58,6 % 31,0 % 10,3 % alle 19 v 19-25 v 26-45 v 45-60 v yli 61 v Kaikki (KA:3.79, Hajonta:0.61)

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

HAKA Palokuntarekisteri. Koulutussuunnittelija Markku Savolainen

HAKA Palokuntarekisteri. Koulutussuunnittelija Markku Savolainen HAKA Palokuntarekisteri Koulutussuunnittelija Markku Savolainen Tilastotietoja 725 palokuntaa, joilla on käyttäjiä -> 4791 käyttäjätunnusta n. 33 000 henkilöä rekisterissä 398 palokuntaa, joilla ei ole

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

TAKU 2 TAKU 3 NUMERO 3 PÄIVÄKOTI. Veli-Pekka NURMI. Sää huomenna 16 [1] Lieskahdus VIERAILIJOITA. Iloisia leirikasvoja VIERAILULLA

TAKU 2 TAKU 3 NUMERO 3 PÄIVÄKOTI. Veli-Pekka NURMI. Sää huomenna 16 [1] Lieskahdus VIERAILIJOITA. Iloisia leirikasvoja VIERAILULLA Leirilehti 12.06.2015 NUMERO 3 VIERAILIJOITA PÄIVÄKOTI VIERAILULLA LEIRILOGON SUUNNITTELIJA Iloisia leirikasvoja Veli-Pekka NURMI TAKU 2 TAKU 3 Sää huomenna 16 RUOAKSI HUOMENNA: 7.30 aamupala: 4-viljan

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

VALIOEROTUOMAREIDEN KOULUTUSLEIRI 2015

VALIOEROTUOMAREIDEN KOULUTUSLEIRI 2015 VALIOEROTUOMAREIDEN KOULUTUSLEIRI 2015 MATKAPÄIVÄKIRJA Suomen palloliitto järjestää vuosittain valioerotuomareille ja Veikkausliigan avustaville erotuomareille koulutus- ja harjoitusleirin. Tänä vuonna

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - EMK / zoom - EMK - EMK - Vihreät - Sininen - Punainen - EMK juniorit - ZOOM - zoom8 - EMK

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Vaikuttava elintapaohjaus Neuvokas perhe työvälineillä 1/2 Tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan elintapaohjuksen elementtejä

Lisätiedot

Kysely kuntosuunnistajille

Kysely kuntosuunnistajille Kokonaisvastaajamäärä: 13 Kysely kuntosuunnistajille 1. Vastaajan sukupuoli Kysymykseen vastanneet: 13 (ka: 1,5) (1.1) Mies 53,8% 7 (1.2) Nainen 6 2. Vastaajan ikä Kysymykseen vastanneet: 13 (ka: 4,6)

Lisätiedot

Nelirivi! 5.7.2011 Tiistai

Nelirivi! 5.7.2011 Tiistai 5.7.2011 Tiistai Nelirivi! Virallinen leiriviikko käynnistyi melko viileissä tunnelmissa, sillä lämpötila oli pudonnut liki viisitoista astetta viikonlopun lukemista. Yksi jos toinen sai käydä pukemassa

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille.

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille. 27.3.2014 YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA SOS-Lapsikyliin ja nuorisokotiin sijoitettujen läheiset 1. Kyselyn taustaa Kirjallinen palautekysely SOS-lapsikyliin ja SOS-Lapsikylän nuorisokotiin sijoitettujen

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin?

Haastateltavan nimi: Ajankohta: Tehtävä: Valmistaudu haastatteluun ja varmista, että sinulla on selkeä näkemys/vastaus seuraaviin kysymyksiin? TYÖPAIKKAHAASTATTELU Voit käyttää tätä työpaikkahaastattelun käsikirjoitusta apuna haastattelutilanteessa. Tulosta käsikirjoitus ja tee omia merkintöjä ennen haastattelua, sen kuluessa ja haastattelun

Lisätiedot

TULIKASI SANOMAT Palokuntanuorten oma lehti

TULIKASI SANOMAT Palokuntanuorten oma lehti TULIKASI SANOMAT Palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 29.6.-4.7.2008, Utin leirikenttä, Valkeala LeiripäällikönterveisetLeiripäällikönterveisetLeiripäällikönterveisetLeiripäällikönterveiset

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Hallituksen puheenjohtaja Kai Vainio avasi kokouksen. Kokouksen aluksi annettiin Pertti Tenhuselle tälle myönnetty liiton kultainen ansiomitali.

Hallituksen puheenjohtaja Kai Vainio avasi kokouksen. Kokouksen aluksi annettiin Pertti Tenhuselle tälle myönnetty liiton kultainen ansiomitali. Aika 21.8.2014 klo 11:00 1/6 Paikka Jämin ilmailukeskus, Reima Center LÄSNÄ: HALLITUS Vainio Kai puheenjohtaja Tervakangas Matti Tenhunen Pertti Haapala Heikki Haikonen Markku Lehtonen Esko Lehtonen Kalle

Lisätiedot

Venla, Joona ja Simone. Tennis

Venla, Joona ja Simone. Tennis Venla, Joona ja Simone Tennis Tennistunti Maanantaina 7.4.2014 tenniskiertue pysähtyi päiväksi koulullemme opettamaan meille oppilaille tennistä. Salissa oli kolme pistettä, tutka, tarkkuuslyönti ja minitennispeli.

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Someron Esa

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Someron Esa Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Someron Esa Toiminnan arviointikysely toteutettiin 14.11. - 24.11.2013 välisenä aikana uintiharrastuksessa mukana olleiden lasten vanhemmille. Vastaajia oli

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Tehtävä 1 Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Millainen ajankäyttäjä olet? Miten suhtaudut aikaan? Oletko

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot