Lupamääräysten tarkistamista koskeva hakemus on tullut vireille ympäristölupavirastossa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lupamääräysten tarkistamista koskeva hakemus on tullut vireille ympäristölupavirastossa"

Transkriptio

1 PÄÄTÖS Nro 113/07/1 Dnro ISY-2006-Y-249 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Teräväniemen jätevedenpuhdistamon ja kompostoinnin toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen nro 21/04/1 lupamääräysten tarkistaminen, Äänekoski. HAKIJA Äänekosken kaupunki Hallintokatu Äänekoski ASIAN VIREILLETULO JA HAKEMUKSEN PERUSTE Itä-Suomen ympäristölupavirasto on Teräväniemen jätevedenpuhdistamon ja kompostointitoiminnan ympäristöluvassa nro 21/04/1 määrännyt, että luvan saajan on vuoden 2006 loppuun mennessä pantava vireille lupamääräysten tarkistamista koskeva hakemus. Hakemukseen tuli liittää muun muassa puhdistamon vaikutusalueen vesistön ravinnerajoitteisuutta koskeva selvitys typen poistotarpeen selvittämiseksi mahdollisine toimenpide-esityksineen. Lupamääräysten tarkistamista koskeva hakemus on tullut vireille ympäristölupavirastossa

2 2 LAITOKSEN SIJAINTI, YMPÄRISTÖ JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Jätevedenpuhdistamo sijaitsee Teräväniemessä, Äänekosken itärannan teollisuusalueella. Lähin asutus sijaitsee noin metrin päässä Kuhnamon toisella puolella. Lähikiinteistöillä toimii pääasiassa metsäteollisuutta. Puhdistamo sijaitsee kaupungin omistamalla Puhdistamo-nimisellä tilalla RN:o 25:6, Äänekosken kaupungin Paadentaipaleen kylässä. Kompostikenttä ja kompostoidun lietteen jälkikypsytyskenttä sijaitsevat M-real Oyj:n omistamilla tiloilla RN:ot 25:7, 28:34 ja 11:123, samassa kaupungissa ja kylässä. Hakija on vuokrannut tarvittavat alueet, yhteensä noin 1,9 ha. Alue ei ole pohjavesialuetta. Käsitellyt jätevedet johdetaan purkujohdon kautta Kuhnamoon M-real Oyj:n omistamalle vesialueelle (kiinteistötunnus ). Kuhnamo laskee Luijankosken ja Kapeenkosken kautta Vatianjärveen. Kuhnamo on luonteeltaan läpivirtausjärvi, jossa veden teoreettinen viipymä on noin kolme vuorokautta. Kuhnamon ja Vatianjärven kuormitusta aiheuttavat Äänekoskella puunjalostusteollisuuden jätevedet, Äänekosken kaupungin käsitellyt asumajätevedet, yläpuolisesta vesistöstä tuleva kuormitus sekä lähivaluma-alueelta tuleva hajakuormitus. Lisäksi Kuhnamon ja Vatianjärven pohjasedimentistä irtoaa suurehkon virtaaman aikana fosforia ja kiintoainetta. Kuhnamo ja Vatianjärvi ovat veden fosforipitoisuuden perusteella arvioituna kohtalaisen reheviä. Vatianjärvi on rehevä myös arvioituna syvänteiden biologisen kunnon perusteella, jota on tutkittu pohjaeläimistön avulla. Valtakunnallisessa vesistön käyttökelpoisuusluokituksessa Kuhnamo ja Vatianjärvi on luokiteltu tyydyttäviksi. Vesistössä on tavanomaista virkistyskäyttöä sekä kotitarve- ja virkistyskalastusta. Jätevedenpuhdistamoalue on maakuntavaltuuston hyväksymässä ja vahvistetussa Keski-Suomen seutukaavassa merkitty yhdyskuntateknisen huollon alueeksi. Puhdistamon lähialueet on seutukaavassa merkitty teollisuustoimintojen alueeksi.

3 3 PUHDISTAMO JA SEN TOIMINTA Käsiteltävät jätevedet ja viemäröinti Jätevedenpuhdistamolla käsitellään Äänekosken kaupungin keskustaajaman jätevedet, Rotkolan ja Honkolan alueen jätevedet sekä Valio Oy:n Äänekosken meijerin ja Meconet Oy:n jätevedet. Myös Hirvaskylän, Mämmenkylän ja Ranta-Hoskolan vesiosuuskunnat ovat liittyneet viemäriverkon piiriin. Valio Oy:n meijerijätevedet johdetaan puhdistamolle tasausaltaan kautta. Meijerin jätevesien aiheuttama maksimikuormitus puhdistamolle tulevasta kuormasta on viime vuosina ollut 25 % virtaamasta, 79 % BOD 7 (ATU):sta, 59 % kiintoaineesta ja 58 % fosforista. Metallituotteita valmistavan Meconet Oy:n jätevedet esikäsitellään ennen niiden johtamista puhdistamolle. Teollisuusjätevesien johtamissopimuksessa on yleiseen viemäriin johdettaville jätevesille asetettu raja-arvot. Viemäriverkon piirissä on vuosina ollut noin asukasta (lähivuosien korkeimman kuormituskerran tarkkailutulosten perusteella laitos on noin AVL:n laitos). Viemäriverkoston pituus oli vuoden 2005 lopussa 113 km. Pääosa (76 %) viemäreistä on muovia ja loput (24 %) betonia. Jäteveden käsittely Jätevedenpuhdistamo on vuonna 1978 rakennettu biologis-kemiallinen puhdistamo, jossa jätevedet käsitellään kahdessa rinnakkaisessa ilmastusaltaassa. Puhdistamo on alun perin mitoitettu asukasvastineluvulle. Korkea asukasvastineluku johtuu teollisuuden, lähinnä Äänekosken meijerin aiheuttamasta suuresta BHK-kuormituksesta.

4 4 Jätevedenpuhdistamon nykyinen mitoituskuormitus on seuraava: Q kesk m 3 /d q mit 360 m 3 /h q max 720 m 3 /h BOD kg/d Fosforikuorma 50 kg/d Typpikuorma 170 kg/d Kiintoaine 620 kg/d Puhdistamolle tuleva jätevesi johdetaan porrasvälppien kautta biologiseen prosessiosaan, kahteen rinnakkaiseen ilmastusaltaaseen. Ravinteiden poiston tehostamiseksi ilmastusaltaaseen syötetään ferrosulfaattia. Tämän jälkeen jätevesi johdetaan jälkiselkeytykseen ja edelleen virtaamamittauksen ja purkuputken kautta Kuhnamoon. Fosforin poistoon puhdistamolla käytetään ferrosulfaattia (FeSO 4 ) ja flokkauskemikaalina polymeeriä (polyelektrolyytti, nykyisin Zetag 8140). Vesistöön johdettavan veden desinfiointiin on mahdollista käyttää hypokloriittia. Lietteen kompostointi ja jälkikypsytyskenttä Kompostointikentällä käsitellään jätevedenpuhdistamolta tuleva kuivattu liete. Puhdistamolle tuodaan myös sako- ja umpikaivolietteitä Äänekoskelta, Suolahdesta, Laukaasta, Sumiaisista ja Uuraisista. Puhdistamolle tuodaan Suolahden ja Konginkankaan jätevedenpuhdistamoilta tiivistettyä ylijäämälietettä. Puhdistamolta kompostoitavaksi poistetun lietteen määrä vuosina oli m 3. Samana ajanjaksona puhdistamon ulkopuolelta otettiin vastaan lietettä m 3. Laitokselle tuotavien lietteiden käsittelyä on muutettu aikaisemmasta siten, että ne johdetaan lietevarastosta yöaikana tiivistämöön. Näin saadaan kuivattava liete tasalaatuisemmaksi ja kiintoainepitoisuus korkeammaksi ja järjestely takaa tiivistämön kapasiteetin mahdollisimman tasaisen kuormituksen ja paremman tiivistystuloksen. Laitokselle tuotavista lietteistä ei enää aiheudu haittaa puhdistamon toiminnalle eikä käsittelyn edelleen tehostaminen ole hakijan mielestä tarpeen.

5 5 Lietteen kompostoinnissa käytetään täyteaineena puun kuoriketta suhteessa 1:2. Kompostointi tapahtuu aumoissa, jakautuen aktiiviseen kompostointiin (noin 4 viikkoa) ja jälkikypsytykseen (vähintään 6 kuukautta). Kompostointikentän pinta-ala on m 2 ja kompostoitava määrä enimmillään m 3. Jälkikypsytetty liete ohjataan hyötykäyttöön, esimerkiksi viherrakentamiseen. Käyttötarkkailun perusteella suotonauhapuristimella kuivatun lietteen kompostointi käytössä olevilla menetelmillä (tukiaine, käännöt ja viipymä) on ollut tehokasta. Laitoksella tehdään vuoden 2007 loppupuolella selvitys linkokuivauksen käytön vaikutuksesta lietteen kuivaustulokseen ja sen perusteella kuivausta mahdollisesti tehostetaan hankkimalla linkokuivain. Myös lietteen jatkokäsittelymahdollisuuksia (käsittely Jyväskylän Mustankorkean kompostointilaitoksella, valmiin kompostin seulonta) selvitetään. Kompostointikenttä on asfaltoitu. Kentällä muodostuvat pinta- ja suotovedet ohjataan puhdistettavaksi jätevedenpuhdistamolle. Kentän reunat on korotettu, joten kentältä ei pääse suoto- ja muita vesiä ympäristöön.

6 6 PÄÄSTÖT YMPÄRISTÖÖN JA NIIDEN RAJOITTAMINEN Puhdistamon toiminta sekä jätevedet ja päästöt vesistöön Puhdistamon keskimääräinen tulokuormitus vuonna 2006 ja tulokuormitusennuste vuosille 2010 ja 2020 on seuraava: Virtaama m 3 /d BOD 7 (kg/d) Fosfori (kg/d) Typpi (kg/d) Kiintoaine (kg/d) Hakemuksen mukaan vesistökuormitus ja ennuste vuodelle 2020 on seuraava: Vuodet / vuosi BOD 7 (ATU) Kok.P Kok.N kg/d kg/d kg/d ,3 2, ,7 125 Puhdistamon teho täytti vuosina mitattavien parametrien osalta vuosikeskiarvoina niille asetut vaatimukset, lukuun ottamatta vuoden 2003 yhden vuosineljänneksen BOD 7 (ATU)-pitoisuutta. Vuosina puhdistamolla saavutettiin voimassa olevan ympäristöluvan puhdistusvaatimukset, lukuun ottamatta kolmansia vuosineljänneksiä, jolloin fosforirajoja ei saavutettu. Vuonna 2005 BOD 7 (ATU):n poisto oli vuosikeskiarvona 97 %. Fosforin suhteellinen puhdistusteho oli vuosikeskiarvona 96 %. Typen poistoteho oli keskimäärin 37 %. Päästöt ilmaan Jätevedenpuhdistamon ja kompostointikentän toiminnasta ei aiheudu merkittäviä ilmapäästöjä. Merkittävimmät hajuja aiheuttavat toiminnot, esikäsittely- ja ylijäämälietteen varastointi- ja käsittelytilat, on katettu ja lämpöeristetty. Laitoksen sisätilat on varustettu

7 7 koneellisella ilmanvaihdolla. Lietteen kompostointitoiminnassa saattaa ajoittain syntyä lieviä hajuhaittoja esim. jälkikypsytysaumojen tyhjennyksen yhteydessä. Valituksia hajuhaitoista ei ole viime vuosina ollut. Päästöt maaperään Jätevedenpuhdistamon normaalista toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään. Melu Jätevedenpuhdistamon aiheuttama melu on vähäistä. Toiminnasta aiheutuva melu rajoittuu lähinnä sisätiloihin ja alittaa yöajan ohjearvon 45 db(a) lähimmässä häiriintyvässä kohteessa (asuintalo 750 metrin päässä). Jätteiden käsittely ja hyödyntäminen Jätevedenpuhdistamolla syntyy jäteveden esikäsittelyn välpe- ja hiekkajätettä (jätetunnus ), yhteensä noin 62 m 3 vuodessa. Välpe- ja hiekkajäte kuljetetaan Sammakkokankaan jätekeskukseen Saarijärvelle. Muut jätteet koostuvat lähinnä huoltohenkilökunnan aiheuttamasta yhdyskuntajätteestä sekä puhdistamon huolto- ja korjaustöissä syntyneestä jätteestä. Ne kerätään, lajitellaan ja välivarastoidaan asianmukaisesti sekä toimitetaan mahdollisuuksien mukaan hyötykäyttöön tai käsiteltäväksi tavanomaisen tai ongelmajätteen käsittelypaikkoihin. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Toiminnan häiriötilanteet liittyvät laitoksen sähkökatkoksiin, ferrosulfaatin syöttöhäiriöihin, ilmastuskompressorin toimintahäiriöihin, runsaisiin vuotovesiin, biologisen ja kemiallisen prosessin toimintahäiriöihin sekä korjaus- ja määräaikaishuoltojen edellyttämiin erityisjärjestelyihin.

8 8 Biologisen prosessinosan toimintaa saattaa häiritä mikrobeille myrkyllisen päästön kulkeutuminen puhdistamolle jäteveden mukana, jolloin puhdistamon mikrobikanta tuhoutuu kokonaan tai osittain. Prosessin elpymisen myötä korjaantuvat laitoksen vajaatoiminnasta aiheutuvat haitat, joita ovat lisääntyneet päästöt ja hajuhaitat. Laitoksen asianmukaisen koulutuksen saanut käyttöhenkilökunta vastaa sekä prosessin että puhdistamotilojen turvallisuudesta ja toimintaan liittyvien riskien hallinnasta. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Jätevedenpuhdistamon ja kompostointiprosessin toimintaa seurataan käyttötarkkailun avulla. Lisäksi suoritetaan kuormitus- ja vaikutustarkkailua hyväksyttyjen tarkkailuohjelmien mukaisesti. Käyttö- ja kuormitustarkkailu Käyttötarkkailussa seurataan selkeyttämön näkösyvyyttä, laskeumaa, happipitoisuutta ja fosfaattifosforipitoisuutta, jotka kirjataan päivittäin puhdistamon käyttöpäiväkirjaan. Kuormitustarkkailua suoritetaan Keski-Suomen vesi- ja ympäristöpiirin hyväksymän ohjelman mukaisesti. Kuormitustarkkailuohjelman mukaan jätevedenpuhdistamolle tulevasta ja lähtevästä jätevedestä otetaan 12 kertaa vuoden aikana 24 tunnin virtaamapainotteiset kokoomanäytteet. Kokoomanäytteistä analysoidaan seuraavat parametrit: ph, sähkönjohtavuus, BOD 7ATU, COD Cr, kokonaisfosfori, kokonaistyppi, kiintoaine, ammoniumtyppi ja alkaliteetti. Lähtevän jäteveden kokoomanäytteestä analysoidaan lisäksi BOD 7ATU, liuennut rauta, liukoinen fosfori ja rauta. Jokaisen kokoomanäytesarjan oton yhteydessä otetaan ilmastusaltaista kertanäyte, mistä analysoidaan ilmastusaltaiden kiintoainepitoisuus ja hehkutushäviö. Jätevedenpuhdistamolle tulevan jäteveden kuormitustarkkailu suoritetaan niin, että kaupungin ja Valion meijerin tulokanavista kootaan erikseen näytteet ja ne sekoitetaan laboratoriossa molempien kanavien vuorokausivirtaamien suhteessa.

9 Kuormitustarkkailutulosten perusteella lasketaan tulokuormitus, vesistökuormitus ja kokonaispuhdistusteho myös mahdolliset ohitukset huomioiden. 9 Kompostointitoiminnalle ei ole tarkkailuohjelmaa, mutta kompostiaumojen lämpötilaa tarkkaillaan vähintään kerran viikossa. Vesistö- ja kalataloustarkkailu Teräväniemen jätevedenpuhdistamon vesistö- ja pohjaeläintarkkailu suoritetaan Äänekoski-Vaajakoski-vesireitin yhteistarkkailuna Keski-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymän vesistötarkkailuohjelman vuosille mukaisesti. Kalataloustarkkailu suoritetaan Keski-Suomen TE-keskuksen hyväksymän kalataloudellisen yhteistarkkailuohjelman vuosille mukaisesti. Yhteistarkkailun tulokset ja niistä laadittava raportti toimitetaan Keski-Suomen ympäristökeskukselle ja Äänekosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. HAKIJAN ESITYS EDUNMENETYSTEN HYVITTÄMISEKSI Puhdistamon jätevedet tai jälkikypsytyskentän toiminta eivät aiheuta korvattavia vahinkoja. Jätevesien purkuvesistön rantojen ja vesialueiden omistajille on aiemman luvan yhteydessä maksettu käsiteltyjen jätevesien vesistöön johtamisesta aiheutuvasta haitasta kertakaikkiset korvaukset. HAKIJAN ESITYS LUPAEHDOIKSI Hakija ehdottaa nykyisten lupaehtojen säilyttämistä vesistöön johdettavan jäteveden pitoisuuksien ja puhdistustehon osalta ennallaan. Hakija haluaa erityisesti korostaa, että laitokselle ei tule asettaa typenpoistovaatimuksia. Typenpoiston tehostaminen vaatisi huomattavan suuren ja kalliin saneerauksen tarpeettomasti, sillä tehtyjen tutkimusten perus-

10 teella purkuvesistö on fosforirajoitteinen, eikä typen poiston tehostamisella saavutettaisi merkittävää veden laadun kohentumista purkuvesistössä. 10 Hakijan ehdotus lupaehdoiksi (neljännesvuosikeskiarvona mahdolliset häiriöt, ylivuodot ja ohijuoksutukset huomioon ottaen): Kiintoaine 35 mg/l 90 % COD Cr 125 mg/l 70 % BOD 7 (ATU) 15 mg/l 95 % Kokonaisfosfori 0,6 mg/l 95 % HAKEMUKSEN KÄSITTELY Hakemuksesta on pyydetty lausunto asianomaisilta viranomaisilta. Hakemus on annettu tiedoksi kuuluttamalla ympäristölupavirastossa sekä Äänekosken kaupungissa. Ilmoitus kuulutuksesta on julkaistu sanomalehti Keskisuomalaisessa. Lausunnot 1. Keski-Suomen ympäristökeskus on lausunnossaan todennut, että vuoden 2006 tarkkailutulosten perusteella jätevedenpuhdistamon puhdistustulos on heikentynyt aikaisempiin vuosiin verrattuna. Ympäristökeskuksella ei ole selkeää kuvaa siitä, mikä on aiheuttanut puhdistustuloksen heikentymisen. Ympäristökeskus arvioi, että kaksi tärkeintä selittävää seikkaa, jotka yhdessä tai erikseen ovat vaikuttaneet puhdistustulosta heikentävästi, ovat puhdistamon lähes 30 vuoden ikä ja tulokuormituksen voimakas kasvu vuoden 2006 aikana. Ympäristökeskuksen mukaan Teräväniemen jätevedenpuhdistamo on saavuttanut teknisen käyttöiän lopun ja kasvaneen tulokuorman perusteella ylittää nykyaikaisen puhdistamon suunnitteluun käytettävät mitoitusperusteet. Ympäristökeskuksen näkökulmasta on perusteltua ja tarkoituksenmukaista säilyttää annettavassa ympäristöluvassa tämänhetkiset päästömääräykset. Teräväniemen jätevedenpuhdistamolla ei myöskään ole edellytyk-

11 siä toteuttaa sellaista prosessinajotapaa, missä kokonaistyppeä voidaan hallitusti vähentää jätevedestä. 11 Alapuolisen vesistön ravinnerajoitteisuustarkastelun perusteella puhdistamolle tulisi antaa kokonaistypen vähentämistä koskeva määräys. Käyttötarkkailusta ei ole hakemuksessa esitetty suunnitelmaa. Siitä voidaan sopia tarkastuskäyntien yhteydessä neuvottelemalla tai asettamalla käyttötarkkailun hyväksyttämistä koskeva lupamääräys. Päästötarkkailuohjelmaan tulee sisällyttää kunkin vuoden aikana vähintään 12 kappaletta puhdistamolle tulevan ja puhdistamolta lähtevän jäteveden näytteitä. Näytteet tulee ottaa automaattisella näytteenottimella jäteveden virtaamamittauksen ohjaamina virtaamapainotteisina kokoomanäytteinä. Osanäytteet tulee ohjata suoraan kylmään säilytystilaan. Kokoomanäytteistä tulee määrittää ainakin seuraavat aineet: Lähtevästä jätevedestä kiintoaine, sähkönjohtavuus, alkaliteetti, ph, COD Cr, kokonaistyppi, ammoniumtyppi, NO 2+3 -typpi, kokonaisfosfori, suodatettu liukoinen fosfori, BOD 7 (ATU), liuennut rauta ja rauta. Tulevasta jätevedestä kiintoaine, sähkönjohtavuus, alkaliteetti, ph, COD Cr, kokonaistyppi, ammoniumtyppi, NO 2+3 -typpi, kokonaisfosfori ja BOD 7 (ATU). Lisäksi ilmastusaltaista on otettava jokaisen näytteenottokerran yhteydessä kertanäyte, josta määritetään kiintoaine ja hehkutushäviö. Ympäristökeskus on hyväksynyt Äänekoski-Vaajakoski-vesireitin yhteistarkkailuohjelman vuosille (päätös DNR:o KSU-2005-Y-46/113). Vesistötarkkailun osalta voidaan menetellä kyseisessä päätöksessä hyväksytyllä tavalla. Toiminnanharjoittajan on selvitettävä ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla eri vaihtoehtoja jätevedenkäsittelyn osalta. Selvitykseen tulee sisältyä tarkastelu myös kokonais-

12 typen vähentämisestä jätevedestä, koska alapuolisen vesireitin perustuotannon minimiravinne on fosforin lisäksi typpi. 12 Ympäristökeskus esittää, että nykyinen Teräväniemen jätevedenpuhdistamo voi jatkaa toimintaansa enintään saakka. Mahdollisesti rakennettavan uuden jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus on laitettava vireille riittävän ajoissa niin, että se ehtii saada lainvoiman ennen nykyisen puhdistamon luvan määräajan loppumista. 2. Keski-Suomen TE-keskus on katsonut, että lupa voidaan myöntää seuraavilla ehdoilla: "Hakijan tulee tarkkailla jätevesien vaikutusta vesistön kalastoon ja kalastukseen Keski- Suomen TE-keskuksen hyväksymällä tavalla. Tarkkailu tulee tehdä yhteistarkkailuna samaa vesialuetta kuormittavien tahojen kanssa (Äänekoski-Vaajakoski-vesireitin yhteistarkkailu). Vesistöön johdettavan puhdistetun jäteveden fosfori- ja BHK 7ATU -pitoisuuksiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Lupa on määräaikainen ja voimassa asti." 3. Äänekosken kaupungin ympäristölautakunta on todennut, että alapuolisen vesistön tilassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia ja suurin kuormitus vesistöön tuleekin teollisuuden jätevesien ja hajakuormituksen muodossa. Teräväniemen puhdistamolla saavutettua puhdistustasoa voidaan pitää riittävänä. Myönnettävässä luvassa tulee määrätä päästörajat samalle tasolle kuin nykyisessä luvassa. Tärkeintä on keskittää tehostamistoimet poikkeustilanteiden hallintaan ja niihin varautumiseen puhdistamolla ja viemäriverkostossa, mukaan lukien pumppaamot. Pumppaamoille olisi luotava varajärjestelmä ylipumppausten varalle.

13 Haja-asutusalueille ja uusille asuntoalueille rakennettavat viemäriverkostot pumppaamoineen tulee huomioida lupaehtoja määrättäessä. 13 Laitokselle tuotavien lietteiden käsittelyä tulee edelleen kehittää ja kuormitusta vähentää. Umpi- ja sakokaivolietteiden vastaanottoasemien rakentamismahdollisuuksia tulisi selvittää. Valmiille kompostimullalle tulee etsiä jatkuva ja pitkäkestoinen käyttötarkoitus. Laitokselle toimitetun lietteen kuivauksesta syntyvien rejektivesien vaikutus laitoksen kuormitukseen tulee selvittää. 4. Merenkulkulaitoksen Järvi-Suomen väyläyksiköllä ei ole huomauttamista asiaan. Muistutukset 1. Vatian osakaskunnan puheenjohtajan, AA:n laatimassa muistutuksessa, johon Anttosen, Juholan, Kaura-ahon, Myllylän, Onnelan ja Peräahon kalastuskunnat ja Haapasalon, Peltolan, Takalan ja Vatian yksityistilat sekä BB, CC, DD, EE, FF, GG, HH, JJ ja KK ovat yhtyneet, todetaan muistuttajien olevan jatkuvasti huolissaan alueen vesistön tilasta. Vatianjärvi on huomattavasti kohentunut siitä, mitä se oli huonoimmillaan luvuilla, mutta järven tila on jälleen taantumassa. Vatianjärvellä olisi mahdollisuus kehittyä myös ensiluokkaiseksi virkistyskalastusalueeksi ja se on sopiva myös muuhun virkistyskäyttöön. Muistuttajat edellyttävät tarkkoja, pidemmän aikavälin laskelmia tulokuormituksen suhteen, kuin mitä lupahakemuksen arviot ja ennusteet ovat. Sako- ja umpikaivolietteet rasittavat puhdistamoa tulevaisuudessa yhä enemmän. Muualta tuotavan lietteen määrää on vähennettävä ja puhdistamon kapasiteettia on lisättävä. Luvan saaja on velvoitettava panostamaan puhdistamon mitoitukseen, laitteisiin, tekniikkaan, laitoksen toiminnan valvontaan ja suunnitteluun. Päästöjen säännölliseen tarkkailuun on nimettävä ympäristökeskuksen tai paikallinen rannanomistajien edustaja. Luvan saajan on ilmoitettava äkilli-

14 sistä ja merkittävistä häiriöistä lähimmille kalatalouden osakaskunnille. Muistuttajat vaativat, että päästörajoja tiukennetaan Leppäveden kalastusalue katsoo muistutuksessaan, että jätevedenpuhdistamon ympäristölupaa voidaan jatkaa seuraavilla ehdoilla: - Kuhnamoon johdettavien jätevesien päästöraja-arvoiksi neljännesvuosikeskiarvoina tulee määrätä seuraavat: kiintoainepitoisuus enintään 35 mg/l (puhdistusteho vähintään 90 %), fosforipitoisuus enintään 0,5 mg/l (puhdistusteho vähintään 95 %), BOD enintään 10 mg/l (puhdistusteho vähintään 95 %) ja puhdistusteho typen suhteen vähintään 50 %. Vuotovesien määrää on ryhdyttävä aktiivisesti vähentämään nykyisen luvan lupaehtojen mukaisesti. - Luvan saajan on tarkkailtava puhdistamolle tulevia ja sieltä lähteviä ainevirtaamia viranomaisen hyväksymän suunnitelman mukaisesti sekä osallistuttava Äänekoski- Vaajakoski-reitin velvoitetarkkailuun. - Luvan saaja on velvoitettava istuttamaan vuosittain Kapeen-Luijankoskeen kpl taimenen mätiä tai 550 kpl 1-vuotiaita poikasia ja kpl kesän vanhoja harjuksen poikasia sekä Kuhnamon-Vatian alueelle kpl kesän vanhoja kuhanpoikasia. - Mahdollisista lupa-arvojen ylityksistä tulee tiedottaa haitta-alueen osakaskunnille ja Leppäveden kalastusalueelle. - Lupaehdot tulee tarkistaa vuoden 2012 loppuun mennessä. Selitys Keski-Suomen ympäristökeskuksen lausunnon johdosta hakija toteaa, että vuoden 2006 aikana puhdistamolla esiintyneet päästöraja-arvojen ylitykset johtuivat pääosin laitoksen toimintaa heikentäneistä suurista tulokuormitusvaihteluista (erityisesti huhtitoukokuussa), osittaisesta nitrifikaatiosta, ferrosulfaatin ajoittaisesta alisyötöstä, fosforin tulokuormituksen kasvusta sekä helmi-maaliskuussa meijerin voimakkaasti happamista jätevesistä. Huhti-toukokuussa teollisuuden korkean jätevesikuormituksen johdosta laitoksen BODkäsittelykapasiteetti ylittyi selvästi. Helmi-maaliskuussa teollisuuden lipeäneutraloinnissa esiintyneiden ongelmien vuoksi puhdistamolle johdettiin voimakkaan hapanta jätevettä useita muutaman vuorokauden pituisia jaksoja.

15 15 Hakija korostaa, ettei raja-arvojen ylitysten syynä ole laitoksen korkea ikä. Puhdistamo ei hakijan mielestä missään tapauksessa ole teknisen käyttöikänsä lopussa, vaikka se joiltakin osin vaatiikin lähivuosina saneeraamista. Myös puhdistamon automaatiotaso on riittävä nykyisten lupaehtojen mukaisten puhdistusvaatimusten saavuttamiseen. Puhdistamon käsittelykapasiteetti on riittävä ja laitoksella on olemassa kaikki edellytykset tavanomaisella tasolla olevan tulokuormituksen käsittelemiseksi puhdistusvaatimusten mukaisesti optimoimalla ja tarkentamalla prosessiajoa tulokuormitus huomioon ottaen. Kokonaistypenpoistovaatimuksen johdosta hakija toteaa, etteivät vuoden 2006 ravinnerajoitteisuustutkimuksen tulokset ole yksiselitteisiä. Hakijan käsityksen mukaan laitoksen jätevesien typellä ei pitkän virtausmatkan johdosta ole merkitystä Suomenlahden rehevöitymisen kannalta ja fosforin tehokas poistaminen on ensiarvoisen tärkeää paikallisen rehevöitymisen torjumiseksi. Käyttötarkkailua (puhdistamolaitteiden ja puhdistusprosessin toimivuus) tehdään laitoksella päivittäin. Käyttöpäiväkirjaan merkitään joka päivä laskeumamääritykset lietteistä, näkösyvyysmittaukset selkeyttämöistä, fosfaattimääritykset lähtevästä vedestä, virtaama-, happi- ja lämpötilamittaustiedot, ferrosulfaatin annostelumäärät, polymeerin käyttömäärä sekä sähkön kulutus. Lisäksi kirjataan tehdyt saneeraus/huoltotoimenpiteet sekä mahdolliset toimintahäiriöt ja niiden syyt. Tarkkailun suorittajalle toimitetaan laskentajaksoittain kuukausittaiset käyttötarkkailutiedot ja vuorokausittaiset tiedot mahdollisista ohituksista ja tarkkailuvuoden päätteeksi viikko- ja maksimipäivävirtaamien yhteenvetotiedot. Vaatimus nykyisen puhdistamon käytöstä poistamisesta mennessä on hakijan mielestä perusteeton ja kohtuuton, sillä jätevedenkäsittelyn tehostaminen on tarvittaessa toteutettavissa nykyistä laitosta saneeraamalla ja laajentamalla. Keski-Suomen TE-keskuksen lausunnon johdosta hakijalla ei ole huomautettavaa muuten kuin siltä osin, että perusteita luvan määräaikaisuudelle ei ole. Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnan lausunnon johdosta hakija toteaa olevansa samaa mieltä lausunnonantajan kanssa poikkeustilanteiden hallinnan tärkeydestä. Viemäriverkoston pumppaamoilta tapahtuu ylivuotoja hyvin harvoin ja merkittäviä ylivuotoja äärimmäisen harvoin, eikä niillä ole vaikutusta jätevesistä aiheutuvaan vesistökuormituk-

16 seen. Viemäriverkostojen laajeneminen haja-asutusalueille ja uusille asuinalueille ei aiheuta uhkaa pumppaamoille tai lisää pumppaamoilta tapahtuvia ylivuotoja. 16 Nykyinen sako- ja umpikaivolietteiden vastaanottojärjestely on hyvin toimiva ja viemäriverkoston toimivuuden kannalta paras mahdollinen ratkaisu. Vatianjärven rantojen maanomistajien ja kalastuskuntien muistutuksen johdosta hakija toteaa, että puhdistamon tulokuormitusennuste on laadittu käyttäen kaikkea saatavilla olevaa tietoa ja laskelmat ovat realistisia. Puhdistamon kokoa, laitteita ja tekniikkaa koskevan vaatimuksen osalta hakija viittaa Keski-Suomen ympäristökeskuksen lausunnosta antamaansa selitykseen. Ympäristönsuojelulain 43 ja 45 :ien ja ympäristönsuojeluasetuksen 19 :n mukainen ilmoitusvelvollisuus on riittävä toimenpide poikkeustilanteissa. Viitaten Keski-Suomen ympäristökeskuksen ja Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnan lausuntoihin hakija toteaa, ettei lupaehtojen tiukentamista koskeva vaatimus ole vesistön tilan kannalta perusteltu. Leppäveden kalastusalueen vaatimus kokonaistypen osalta vähintään 50 % reduktiosta ei hakijan mielestä vesistön nykytilan tai tulevan kehityksen kannalta ole perusteltu. Hakija viittaa myös Keski-Suomen ympäristökeskuksen ja Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnan lausuntoihin. Hakija katsoo, ettei viemäriverkoston saneeraamista ole mahdollista tai edes tarpeellistakaan merkittävästi lisätä nykyisestä. Kalastusalueen istutusvelvoitevaatimus on perusteeton. Toiminnasta ei jätevesien laatu ja määrä huomioon ottaen aiheudu sellaista vesistön pilaantumista, josta aiheutuisi hyvitettävää menetystä kalastolle tai kalastukselle. Hakija toteaa, ettei kalatalousviranomainenkaan ole vaatinut kalatalousvelvoitetta. Lainmukainen ilmoitusvelvollisuus on riittävä toimenpide poikkeustilanteissa.

17 Hakijan mielestä ei ole olemassa perusteita esitetylle vaatimukselle lupaehtojen tarkistamisesta vuoden 2012 loppuun mennessä. 17 YMPÄRISTÖLUPAVIRASTON RATKAISU Ympäristölupavirasto tarkistaa ja muuttaa Äänekosken kaupungin Teräväniemen jätevedenpuhdistamoa ja kompostointitoimintaa koskevan päätöksen nro 21/04/1 lupamääräykset ja luvan voimassaolon kuulumaan kokonaisuudessaan seuraavasti: LUPAMÄÄRÄYKSET Päästöt vesiin ja viemäriin 1. Jätevedet on johdettava puhdistamolta nykyisellä purkuputkella Kuhnamoon. 2. Jätevedet on käsiteltävä puhdistamolla niin, että vesistöön johdettava jätevesi täyttää ohijuoksutukset, viemäriverkossa tapahtuvat ylivuodot ja poikkeustilanteet mukaan lukien neljännesvuosikeskiarvona laskien seuraavat vaatimukset: Parametri pitoisuusarvo enintään käsittelyteho vähintään BHK 7ATU 15 mg/l 95 % fosfori 0,6 mg/l 95 % COD Cr 125 mg/l 70 % kiintoainepitoisuus 35 mg/l 90 %. Vesistöön johdettavan jäteveden pitoisuusarvojen ja puhdistamon puhdistustehon on täytettävä myös valtioneuvoston asetuksessa 888/2006 mainitut vähimmäisvaatimukset päätöksen edellyttämällä tavalla tarkkailtuna.

18 18 Puhdistamoa ja koko viemärilaitosta on käytettävä ja hoidettava siten, että saavutetaan mahdollisimman hyvä puhdistustulos. Puhdistamoa on, jos se on mahdollista edellä mainittua puhdistustulosta vaarantamatta, ajettava niin, että se nitrifioi. Jätevedet on käsiteltävä niin, ettei niistä aiheudu terveydellistä haittaa. Luvan saajan on pyrittävä huolehtimaan siitä, että jätevesien käsittelykapasiteetti on kaikissa olosuhteissa riittävä. Lietteen käsittelyä on tehostettava jatkamalla nykyistä tehokkaampien kuivatusmenetelmien käyttömahdollisuuksien selvittämistä ja käyttöönottoa. 3. Viemäriverkkoon joutuvien hule- ja vuotovesien määrä tulee rajoittaa suunnitelmallisesti mahdollisimman vähäiseksi. Luvan saajan on toimitettava vuosittain Keski-Suomen ympäristökeskukselle käyttö- ja kuormitustarkkailun vuosiraporttien yhteydessä tai muulla ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla selvitys viemäriin joutuvien hule- ja vuotovesien vähentämiseksi tehdyistä toimenpiteistä. 4. Luvan saajan on osaltaan huolehdittava siitä, että viemäriverkkoon johdettavat teollisuus- ja muut tavanomaisesta poikkeavat jätevedet esikäsitellään riittävästi, jotta ne eivät haittaa puhdistamon toimintaa, aiheuta haittaa viemäriverkossa, vaikeuta lietteen hyötykäyttöä tai aiheuta haittaa purkuvesistössä. Teollisuuslaitosten jätevesien johtamisesta vesihuoltolaitoksen viemäriverkkoon tulee olla liittymissopimukset. Sopimukset on lähetettävä tiedoksi Keski-Suomen ympäristökeskukselle ja niitä on valvontaviranomaisen kehotuksesta tarvittaessa tarkistettava. Melu 5. Melutaso lähimpien altistuvien kohteiden piha-alueilla ei saa ylittää melun A- painotettua ekvivalenttitasoa 55 db päivällä klo 7 22 välisenä aikana eikä 50 db yöllä klo 22 7 välisenä aikana.

19 19 Lietteen ja muiden jätteiden käsittely ja hyödyntäminen 6. Puhdistamon kompostointialueella ja jälkikypsytyskentällä saadaan kompostoida puhdistamolietteen lisäksi muualla syntynyttä puhdistamo-, sakokaivo- ja umpikaivolietettä (jätenimike ), yhteensä enintään m 3 /a. Jälkikypsytyskentällä muodostuvat pinta- ja suotovedet on ohjattava puhdistettaviksi jätevedenpuhdistamolle. Kompostointija jälkikypsytyskentältä ei saa päästä suoto- tai muita vesiä ympäristöön. 7. Kompostoinnissa on käytettävä riittävästi täyteainetta, jotta kompostointialueen suotoja valumavedet pystytään hallitsemaan ja johtamaan puhdistamolle ja kompostiaumat voidaan pitää hapellisina. Kompostointiprosessin toimivuus on varmistettava lämpötilan mittauksin ja kääntämällä aumat riittävän monta kertaa. Jälkikypsytettävä komposti on läjitettävä riittävän suuriin aumoihin. Tarvittaessa aumat on peitettävä ja niitä on kasteltava. Hajuhaittojen vähentämiseksi on aumoihin lisättävä tarvittaessa seosainetta. Jälkikypsytetty liete on ohjattava hyötykäyttöön. 8. Välppäjäte on toimitettava kaatopaikalle. Muut puhdistamolla syntyvät jätteet on lajiteltava ja toimitettava asianmukaisesti jatkokäsiteltäviksi tavanomaisen jätteen tai ongelmajätteen käsittelypaikkoihin. Häiriö ja poikkeustilanteet 9. Jos puhdistamolta tai viemäriverkosta on joutunut tai uhkaa joutua vesistöön tai maaperään laadultaan tai määrältään poikkeuksellinen päästö, luvan saajan on välittömästi ryhdyttävä toimenpiteisiin päästön lopettamiseksi, vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. Tapahtumasta on heti ilmoitettava Keski-Suomen ympäristökeskukselle sekä Äänekosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. 10. Luvan saajan on pidettävä ajan tasalla suunnitelmaa, joka koskee toimintaa puhdistamolla, kompostialueella ja viemäriverkossa esiintyvien häiriö- ja poikkeustilanteiden aikana. Lisäksi on pidettävä yllä toimintavalmiutta erityistilanteiden varalta.

20 20 Tarkkailu ja raportointi 11. Puhdistamon toimintaa ja kompostointitoimintaa (käyttötarkkailu) ja jätevesien määrää, laatua, käsittelyn tehoa ja muodostuvan lietteen määrää ja laatua (kuormitustarkkailu) sekä vaikutuksia vesistössä (vaikutustarkkailu) on tarkkailtava seuraavalla tavalla: Kuormitustarkkailuohjelman tulee sisältää vuoden aikana vähintään 12 kappaletta puhdistamolle tulevan ja puhdistamolta lähtevän jäteveden näytteitä. Näytteet tulee ottaa automaattisella näytteenottimella jäteveden virtaamamittauksen ohjaamina virtaamapainotteisina kokoomanäytteinä. Osanäytteet tulee ohjata suoraan kylmään säilytystilaan. Kokoomanäytteistä tulee määrittää ainakin seuraavat aineet: Lähtevästä jätevedestä kiintoaine, sähkönjohtavuus, alkaliteetti, ph, COD Cr, kokonaistyppi, ammoniumtyppi, NO 2+3 -typpi, kokonaisfosfori, suodatettu liukoinen fosfori, BOD 7 (ATU), liuennut rauta ja rauta. Tulevasta jätevedestä kiintoaine, sähkönjohtavuus, alkaliteetti, ph, COD Cr, kokonaistyppi, ammoniumtyppi, NO 2+3 -typpi, kokonaisfosfori ja BOD 7 (ATU). Lisäksi ilmastusaltaista on otettava jokaisen näytteenottokerran yhteydessä kertanäyte, josta määritetään kiintoaine ja hehkutushäviö. Luvan saajan on toimitettava kuormitustarkkailuohjelma ympäristökeskuksen tarkastettavaksi ja käyttötarkkailua koskeva tarkkailuohjelma ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Ympäristökeskus voi tehdä ohjelmiin myöhemmin tarpeellisiksi katsomansa muutokset. Vaikutustarkkailua voidaan suorittaa ympäristökeskuksen on hyväksymän Äänekoski-Vaajakoski-vesireitin yhteistarkkailuohjelman vuosille (päätös KSU-2005-Y-46/113) mukaisesti. Ympäristökeskus voi tehdä ohjelmaan myöhemmin tarpeellisiksi katsomansa muutokset.

21 Jätevesien vaikutusta kalastukseen ja kalastoon on tarkkailtava Keski-Suomen TEkeskuksen hyväksymällä tavalla. Luvan saajan on toimitettava uusi tarkkailuohjelma hyväksyttäväksi kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen saatua lainvoiman. Tarkkailu voi tapahtua yhteistarkkailuna alueen muiden kuormittajien kanssa. TE-keskus voi tehdä ohjelmaan myöhemmin tarpeellisiksi katsomansa muutokset. 13. Tarkkailujen tulokset on säilytettävä ja toimitettava tarkkailua koskevissa päätöksissä mainittuina tai muutoin sovittuina ajankohtina Keski-Suomen ympäristökeskukselle, Keski-Suomen TE-keskukselle sekä Äänekosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle sekä vaadittaessa annettava niiden nähtäväksi, joiden oikeuteen tai etuun tiedot saattavat vaikuttaa. 14. Puhdistamolla on oltava riittävän koulutuksen saanut ammattitaitoinen hoitaja, jonka nimi on ilmoitettava Keski-Suomen ympäristökeskukselle ja Äänekosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. ENNAKOIMATTOMAN VAHINGON KORVAAMINEN 15. Vesistön pilaantumisesta aiheutuvista vahingoista, joita nyt ei ole ennakoitu aiheutuvan, on vahingonkärsijällä oikeus hakea korvausta ympäristönsuojelulain 72 :ssä säädetyssä järjestyksessä. LUVAN VOIMASSAOLO Lupa on voimassa saakka. Mahdollisesti rakennettavan uuden jätevedenpuhdistamon (tai puhdistamon saneerauksen ja laajennuksen) ympäristölupahakemus on pantava vireille riittävän ajoissa niin, että se ehditään ratkaista ennen nykyisen puhdistamon luvan määräajan loppumista.

22 22 Asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan tämän luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta ja tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. Luvan voimassaolon ja tarkistamisen osalta sovelletaan muutoinkin ympäristönsuojelulain 9 luvun säännöksiä. RATKAISUN PERUSTELUT Teräväniemen jätevedenpuhdistamon sijoituspaikka on kaavan mukainen ja kompostointikentät ovat kaavan mukaisia toimintoja alueella. Toimittaessa tämän päätöksen tarkistettujen lupamääräysten mukaisesti toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Päästöjen ehkäisemiseksi ja rajoittamiseksi annettavat lupamääräykset perustuvat parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan. Jätevedenpuhdistamon puhdistustulos on heikentynyt aikaisempiin vuosiin verrattuna. Teräväniemen jätevedenpuhdistamo on saavuttanut teknisen käyttöiän lopun ja kasvaneen tulokuorman perusteella ylittää nykyaikaisen puhdistamon suunnitteluun käytettävät mitoitusperusteet. Teräväniemen jätevedenpuhdistamolla ei myöskään ole edellytyksiä toteuttaa sellaista prosessinajotapaa, missä kokonaistyppeä voidaan hallitusti vähentää jätevedestä. Tästä syystä lupa on muutettu määräaikaiseksi. Kun toimintaa harjoitetaan tässä päätöksessä edellytetyllä tavalla, rajoitetun ajan ja noudatetaan annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset. Itä-Suomen vesioikeus on päätöksellään nro 110/Ym I/83, jota vesiylioikeus on korvausten osalta antamallaan päätöksellä osin muuttanut, määrännyt kertakaikkiset korvaukset Äänekosken kaupungin jätevedenpuhdistamolla käsiteltyjen jätevesien joh-

23 23 tamisesta vesistöön aiheutuneista ja aiheutuvista edunmenetyksistä. Tuossa päätöksessä on jätevedet edellytetty puhdistettavan vesioikeuden päätöksen nro 43/Ym I/80 mukaisesti. Jätevesien johtamisesta tässä päätöksessä määrättävällä tavalla ei aiheudu enempää edunmenetyksiä kuin äsken mainitussa korvauksia koskevassa päätöksessä on edellytetty aiheutuvan. Tämän vuoksi ei jäteveden johtamisesta vesistöön aiheudu uusia korvattavia edunmenetyksiä. Jäteveden johtamisesta ehkä aiheutuvien ennalta arvaamattomien edunmenetysten varalta annetaan 15. lupamääräys. Määräykset Jätevesien johtamista, melun torjuntaa, kompostointia ja jätehuoltoa sekä häiriö- ja poikkeustilanteita koskevat määräykset perustuvat ympäristönsuojelulain 43 ja 45 :n sekä ympäristönsuojeluasetuksen 19 :n säännöksiin. Määräykset ovat tarpeen ympäristönsuojelulain 3 :ssä tarkoitetun ympäristön pilaantumisen estämiseksi ja pilaantumisvaaran vähentämiseksi. Tarkkailua ja valvontaa koskevat määräykset perustuvat ympäristönsuojelulain 46 :n ja ympäristönsuojeluasetuksen 19 ja 30 :n säännöksiin. VASTAUS LAUSUNNOISSA JA MUISTUTUKSISSA ESITETTYIHIN VAATIMUKSIIN Keski-Suomen ympäristökeskuksen vaatimukset otetaan huomioon lupamääräyksistä ilmenevällä tavalla. Keski-Suomen TE-keskuksen vaatimukset otetaan huomioon tarkkailua ja luvan voimassaoloa koskevista määräyksistä ilmenevällä tavalla. Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnan vaatimukset otetaan huomioon lupamääräyksistä ilmenevällä tavalla. Vatianjärven rantojen maanomistajien ja kalastuskuntien vaatimukset aikaisempaa tiukemmista päästörajoista hylätään sen vuoksi, että ympäristölupavirasto katsoo nyt annettavat määräykset riittäviksi jätevesistä aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Hakijalla

24 24 nykyisin käytössä olevalla tekniikalla ei ole mahdollista päästä määrättyjä päästörajoja parempaan tulokseen. Lupa on määräaikainen. Muilta osin muistuttajien vaatimukset otetaan huomioon lupamääräyksistä ilmenevällä tavalla. Leppäveden kalastusalueen vaatimukset otetaan huomioon lupamääräyksistä ilmenevällä tavalla. Nyt määrättäviä puhdistusvaatimuksia tiukempien määräysten antamista ympäristölupavirasto ei pidä luvan määräaikaisuus huomioon ottaen tarkoituksenmukaisena. Ympäristölupavirasto katsoo, että jätevesien johtamisesta ei aiheudu sellaista vesistön pilaantumista, josta aiheutuisi korvattavaa vahinkoa kalastolle tai kalastukselle, minkä vuoksi istutusvelvoitetta koskeva vaatimus hylätään. Päätöksen (lupamääräys 9) mukainen ilmoitusvelvollisuus on riittävä toimenpide poikkeustilanteissa. SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Ympäristönsuojelulain 41, 42, 43, 45, 46, 47, 55, 56 ja 72. Ympäristönsuojeluasetuksen 5, 19, 30, 36 ja 37. Jätelain 6, 51 ja 52. Jäteasetuksen 8 ja 10. KÄSITTELYMAKSU Päätöksestä peritään käsittelymaksu 973,00 euroa. Ratkaisu käsittää toimintakokonaisuuden, johon kuuluu jätevedenpuhdistamo ja kompostointitoiminta. Jätevedenpuhdistamoa koskevalta osalta käsittelymaksu on euroa. Koska kysymyksessä on lupamääräysten tarkistaminen, käsittelymaksusta peritään 30 %. Kompostointitoiminnan osalta maksu on asian käsittelyn vaatiman työajan mukaan 385 euroa (10 h à 38,50 ). Ympäristönsuojelulain 105 (86/2000). Ympäristöministeriön asetus ympäristölupaviraston maksullisista suoritteista (1238/2003).

25 25 PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Ympäristönsuojelulain 54 :n ja ympäristönsuojeluasetuksen 23 :n mukaisesti päätös toimitetaan luvan saajalle, Keski-Suomen ympäristökeskukselle, Keski-Suomen TEkeskukselle, Äänekosken kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisille, Äänekosken kaupungin terveydensuojeluviranomaiselle ja Suomen ympäristökeskukselle. Päätöksestä ilmoitetaan niille, joille on annettu hakemuksesta erikseen tieto. Tieto päätöksestä julkaistaan Äänekosken kaupungissa ja sanomalehti Keskisuomalaisessa.

26 26 MUUTOKSENHAKU Päätökseen haetaan muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Muutosta tähän päätökseen saa hakea 1) se, jonka oikeutta tai etua asia saattaa koskea, 2) rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toimintaalueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät, 3) toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät, 4) alueellinen ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ja 5) muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen. Valitusosoitus liitteenä. Seppo Kemppainen Seppo Kekäläinen Ilpo Hiltunen Päätöksen tekemiseen ovat osallistuneet ympäristöneuvokset Seppo Kemppainen, Seppo Kekäläinen ja Ilpo Hiltunen (asian esittelijä). IH/LN

27 V A L I T U S O S O I T U S Liite Määräaika ja valitusmenettely Valituskirjelmän sisältö Määräaika valituksen tekemiseen on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen antamispäivästä sitä määräaikaan lukematta. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, lauantai, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, jouluaatto tai juhannusaatto, valitusaika jatkuu vielä seuraavana arkipäivänä. Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Itä-Suomen ympäristölupaviraston kirjaamoon viimeistään ennen virka-ajan päättymistä. Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64 B, Kuopio Postiosoite: PL 69, Kuopio Asiakaspalvelu: Puhelin: Telekopio: Sähköposti: kirjaamo.isy@ymparisto.fi Virka-aika: klo Valituksen lähettäminen postitse, telekopiona tai sähköpostina tapahtuu lähettäjän vastuulla. Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Sähköisesti (telekopiona tai sähköpostina) toimitetun valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Vaasan hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava - päätös, johon haetaan muutosta - miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta - mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi - perusteet, joilla muutosta vaaditaan. Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi, kotikunta ja yrityksen tai yhteisön Y-tunnus. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Valituskirjelmässä on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Valituskirjelmään on liitettävä Oikeudenkäyntimaksu - ne asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle - valtakirja, jos valittaja käyttää asiamiestä, tai toimitettaessa valitus sähköisesti selvitys asiamiehen toimivallasta. Valituskirjelmä liitteineen, lukuun ottamatta valtakirjaa, on toimitettava kaksin kappalein. Muutoksenhakuasian käsittelystä Vaasan hallinto-oikeudessa peritään muutoksenhakijalta oikeudenkäyntimaksua 82 euroa. Maksusta ja maksuvelvollisuudesta vapautuksesta eräissä tapauksissa on säädetty tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetussa laissa.

Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula

Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula PÄÄTÖS Nro 67/07/1 Dnro ISY-2007-Y-141 Annettu julkipanon jälkeen 25.6.2007 ASIA Turvetuotantotoimintaa Saaralan ja Välikankaan tiloilla koskeva ympäristölupahakemus, Karstula HAKIJA Eero Suomäki Suomäentie

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus

PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus PÄÄTÖS Nro 31/05/1 Dnro ISY-2005-Y-57 Annettu julkipanon jälkeen 11.4.2005 HAKIJAT Keski-Suomen TE-keskus ja Keski-Suomen ympäristökeskus ASIA Lehtolankosken - Muittarinkosken kalataloudellista kunnostamista

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti Jyväskylä

PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti Jyväskylä PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen 7.8.2006 HAKIJA Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti 10 40520 Jyväskylä ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :ssä tarkoitettu ilmoitus

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 21/07/2 Dnro ISY-2007-Y-42 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys

PÄÄTÖS Nro 21/07/2 Dnro ISY-2007-Y-42 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys PÄÄTÖS Nro 21/07/2 Dnro ISY-2007-Y-42 Annettu julkipanon jälkeen 7.3.2007 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Kiinteistöjen myynti ja kauppahinnan käyttäminen, Lieksa. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys

PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2005 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti, Kotka. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden kunta

PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden kunta PÄÄTÖS Nro 117/04/2 Dnro ISY-2004-Y-197 Annettu julkipanon jälkeen 17.11.2004 HAKIJA Heinäveden kunta ASIA Kermajärven lauttasalmeen rakennetun moottorikelkkareitin penkereen leventämistä koskevassa päätöksessä

Lisätiedot

YIT Rakennus Oy perustettavan Asunto Oy Siilinjärven Kotiranta nimisen yhtiön lukuun

YIT Rakennus Oy perustettavan Asunto Oy Siilinjärven Kotiranta nimisen yhtiön lukuun PÄÄTÖS Nro 70/07/1 Dnro ISY-2007-Y-145 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2007 HAKIJA YIT Rakennus Oy perustettavan Asunto Oy Siilinjärven Kotiranta nimisen yhtiön lukuun ASIA Kahden venelaiturin rakentaminen

Lisätiedot

Rakennetun kaapelin pysyttämistä Hiidensalmessa Pyhäjärvellä koskeva hakemusasia, Iitti.

Rakennetun kaapelin pysyttämistä Hiidensalmessa Pyhäjärvellä koskeva hakemusasia, Iitti. PÄÄTÖS Nro 75/06/1 Dnro ISY-2006-Y-38 Annettu julkipanon jälkeen 28.7.2006 HAKIJA Iitin Sähkö Oy ASIA Rakennetun kaapelin pysyttämistä Hiidensalmessa Pyhäjärvellä koskeva hakemusasia, Iitti. HAKEMUS Hakija

Lisätiedot

Viemärin rakentaminen Lossisaareen Nilakan Vuonamonlahdella ja töidenaloittamislupa,

Viemärin rakentaminen Lossisaareen Nilakan Vuonamonlahdella ja töidenaloittamislupa, PÄÄTÖS Nro 44/06/1 Dnro ISY-2006-Y-25 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2006 HAKIJA Hemmingin vesiosuuskunta ASIA Viemärin rakentaminen Lossisaareen Nilakan Vuonamonlahdella ja töidenaloittamislupa, Keitele.

Lisätiedot

Vesialueen täytön pysyttäminen Leppäveden Ruokosaaressa Jyväskylä - Pieksämäki rataosan alueella, Jyväskylä.

Vesialueen täytön pysyttäminen Leppäveden Ruokosaaressa Jyväskylä - Pieksämäki rataosan alueella, Jyväskylä. PÄÄTÖS Nro 4/09/1 Dnro ISY-2008-Y-260 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2009 HAKIJA Kanavuori - Ruokosaari tiekunta ASIA Vesialueen täytön pysyttäminen Leppäveden Ruokosaaressa Jyväskylä - Pieksämäki rataosan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 99/06/1 Dnro ISY-2006-Y-163 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 99/06/1 Dnro ISY-2006-Y-163 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 99/06/1 Dnro ISY-2006-Y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.9.2006 ASIA Myllykoski Paper Oy:lle Itä-suomen ympäristölupaviraston päätöksellä nro 122/05/1, 25.11.2005 myönnetyn ympäristöluvan täytäntöönpanokelpoisuutta

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 56/04/1 Dnro ISY-2004-Y-92 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti.

PÄÄTÖS Nro 56/04/1 Dnro ISY-2004-Y-92 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. PÄÄTÖS Nro 56/04/1 Dnro ISY-2004-Y-92 Annettu julkipanon jälkeen 9.6.2004 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys on ympäristölupavirastolle

Lisätiedot

Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vehkalammesta Jääsjärven Vehkalahteen johtavan joen ali ja töidenaloittamislupa, Hartola.

Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vehkalammesta Jääsjärven Vehkalahteen johtavan joen ali ja töidenaloittamislupa, Hartola. PÄÄTÖS Nro 31/08/1 Dnro ISY-2008-Y-37 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 HAKIJA Hartolan kunta ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vehkalammesta Jääsjärven Vehkalahteen johtavan joen ali ja töidenaloittamislupa,

Lisätiedot

Haapaveden vesialueella Tynkkylänjoen tilan RN:o 1:157 edustalle tehdyn ruoppauksen pysyttäminen, Savonlinna

Haapaveden vesialueella Tynkkylänjoen tilan RN:o 1:157 edustalle tehdyn ruoppauksen pysyttäminen, Savonlinna PÄÄTÖS Nro 8/07/2 Dnro ISY-2006-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2007 HAKIJA Kartanon Kievari Ikonen Ky ASIA Haapaveden vesialueella Tynkkylänjoen tilan RN:o 1:157 edustalle tehdyn ruoppauksen pysyttäminen,

Lisätiedot

Vesialueen täyttäminen Jyväsjärvessä ja töidenaloittamislupahakemus, Jyväskylä.

Vesialueen täyttäminen Jyväsjärvessä ja töidenaloittamislupahakemus, Jyväskylä. PÄÄTÖS Nro 122/06/1 Dnro ISY-2006-Y-210 Annettu julkipanon jälkeen 29.11.2006 HAKIJA Kiinteistö Oy Jyväskylän Mattilanniemi ASIA Vesialueen täyttäminen Jyväsjärvessä ja töidenaloittamislupahakemus, Jyväskylä.

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Hiidenvirran ali ja töidenaloittamislupa, Iitti.

Kaapelin rakentaminen Hiidenvirran ali ja töidenaloittamislupa, Iitti. PÄÄTÖS Nro 75/04/1 Dnro ISY-2004-Y-130 Annettu julkipanon jälkeen 16.7.2004 HAKIJA Iitin Sähkö Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Hiidenvirran ali ja töidenaloittamislupa, Iitti. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

Hakija omistaa hanketta varten tarvittavan maa- ja vesialueen.

Hakija omistaa hanketta varten tarvittavan maa- ja vesialueen. PÄÄTÖS Nro 104/08/1 Dnro ISY-2008-Y-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.7.2008 HAKIJA Jyväskylän kaupunki ASIA Toisen laiturin rakentaminen ja nykyisen pysyttäminen Pekonniemen venesatamassa Päijänteen Keljonlahdella

Lisätiedot

Rapasaaren rannan täyttämistä koskevassa lupapäätöksessä työn valmistumiselle asetetun määräajan jatkaminen vuoden 2009 loppuun saakka, Lappeenranta.

Rapasaaren rannan täyttämistä koskevassa lupapäätöksessä työn valmistumiselle asetetun määräajan jatkaminen vuoden 2009 loppuun saakka, Lappeenranta. PÄÄTÖS Nro 108/04/2 Dnro ISY-2004-Y-144 Annettu julkipanon jälkeen 1.11.2004 HAKIJAT Lappeenrannan kaupunki, Ratahallintokeskus, Kapiteeli Oyj ja Bonvesta Oy ASIA Rapasaaren rannan täyttämistä koskevassa

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 94/05/1 Dnro ISY-2005-Y-180 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti.

PÄÄTÖS Nro 94/05/1 Dnro ISY-2005-Y-180 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. PÄÄTÖS Nro 94/05/1 Dnro ISY-2005-Y-180 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2005 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys on ympäristölupavirastolle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu LÄNSI SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu 29.5.2006 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukaisesta, koetoimintaa Raision kaupungin jätevedenpuhdistamolla

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Kuutsalosta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka.

Kaapelin rakentaminen Kuutsalosta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka. PÄÄTÖS Nro 7/05/1 Dnro ISY-2004-Y-211 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2005 HAKIJA Kymenlaakson Sähkö Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Kuutsalosta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka. HAKEMUS Hakija

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 13/05/2 Dnro ISY-2005-Y-20 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden Vesihuolto Oy

PÄÄTÖS Nro 13/05/2 Dnro ISY-2005-Y-20 Annettu julkipanon jälkeen Heinäveden Vesihuolto Oy PÄÄTÖS Nro 13/05/2 Dnro ISY-2005-Y-20 Annettu julkipanon jälkeen 7.2.2005 HAKIJA Heinäveden Vesihuolto Oy ASIA Polvijärven vedenottamoa koskevan Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksen nro 79/04/2 muuttaminen

Lisätiedot

Ympäristökeskus on katsonut, että hanke ei loukkaa yleistä etua ja puoltanut luvan myöntämistä, kun otetaan huomioon seuraavat seikat:

Ympäristökeskus on katsonut, että hanke ei loukkaa yleistä etua ja puoltanut luvan myöntämistä, kun otetaan huomioon seuraavat seikat: PÄÄTÖS Nro 11/05/1 Dnro ISY-2004-Y-186 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2005 HAKIJA Valkealan kunta ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentaminen Vuohijärven Kalsonlahteen ja töidenaloittamislupa, Valkeala.

Lisätiedot

Riuttasalmen venesataman rakentaminen ja käyttöoikeus hanketta varten tarvittavaan vesialueeseen, Karstula.

Riuttasalmen venesataman rakentaminen ja käyttöoikeus hanketta varten tarvittavaan vesialueeseen, Karstula. PÄÄTÖS Nro 77/04/1 Dnro ISY-2004-Y-100 Annettu julkipanon jälkeen 18.8.2004 HAKIJA Karstulan kunta ASIA Riuttasalmen venesataman rakentaminen ja käyttöoikeus hanketta varten tarvittavaan vesialueeseen,

Lisätiedot

ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentamiselle ympäristölupaviraston päätöksessä 65/06/1, asetetun määräajan pidentäminen, Korpilahti.

ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentamiselle ympäristölupaviraston päätöksessä 65/06/1, asetetun määräajan pidentäminen, Korpilahti. PÄÄTÖS Nro 95/08/1 Dnro ISY-2008-Y-141 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2008 HAKIJA Kärkisten vesiosuuskunta ASIA Vesijohdon ja viemärin rakentamiselle ympäristölupaviraston päätöksessä 65/06/1, 21.6.2006

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2006 ASIA Ähtärin kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetettujen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386 Annettu julkipanon jälkeen 8.1.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Loimaa HAKIJA

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 14/07/1 Dnro ISY-2006-Y-166 Annettu julkipanon jälkeen Huippupaikat Oy

PÄÄTÖS Nro 14/07/1 Dnro ISY-2006-Y-166 Annettu julkipanon jälkeen Huippupaikat Oy PÄÄTÖS Nro 14/07/1 Dnro ISY-2006-Y-166 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2007 HAKIJA Huippupaikat Oy ASIA Veden johtaminen Syvärin Tahkolahdesta Tahkovuoren laskettelurinteiden lumettamista varten ja sitä

Lisätiedot

Tilalla on osuus Muuramen yhteisalueen vesialueeseen

Tilalla on osuus Muuramen yhteisalueen vesialueeseen PÄÄTÖS Nro 23/08/1 Dnro ISY-2007-Y-247 Annettu julkipanon jälkeen 8.2.2008 HAKIJA Arttu Jokinen ASIA Helmilän tilan rantaan tehdyn täytön ja ruoppauksen pysyttäminen, Muurame. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

Leipäniemen sillan rakentamista koskevassa päätöksessä nro 19/03/3 rakentamistöille annetun rakentamisajan jatkaminen, Kuopio.

Leipäniemen sillan rakentamista koskevassa päätöksessä nro 19/03/3 rakentamistöille annetun rakentamisajan jatkaminen, Kuopio. PÄÄTÖS Nro 50/07/1 Dnro ISY-2007-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2007 HAKIJA Kuopion kaupunki ASIA Leipäniemen sillan rakentamista koskevassa päätöksessä nro 19/03/3 rakentamistöille annetun rakentamisajan

Lisätiedot

Lotjasaaren venesataman rakentamista koskevassa päätöksessä nro 68/02/1 rakennustöille annetun määräajan jatkaminen, Anttola Mikkelin kaupunki.

Lotjasaaren venesataman rakentamista koskevassa päätöksessä nro 68/02/1 rakennustöille annetun määräajan jatkaminen, Anttola Mikkelin kaupunki. PÄÄTÖS Nro 62/06/2 Dnro ISY-2006-Y-87 Annettu julkipanon jälkeen 25.8.2006 HAKIJA Mikkelin kaupunki ASIA Lotjasaaren venesataman rakentamista koskevassa päätöksessä nro 68/02/1 rakennustöille annetun määräajan

Lisätiedot

Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen vesijohtolinjan rakentamista varten ja töidenaloittamislupa, Jyväskylä.

Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen vesijohtolinjan rakentamista varten ja töidenaloittamislupa, Jyväskylä. PÄÄTÖS Nro 75/05/1 Dnro ISY-2005-Y-148 Annettu julkipanon jälkeen 15.7.2005 HAKIJA Jyväskylän kaupunki ASIA Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen vesijohtolinjan rakentamista varten

Lisätiedot

Vesijohdon rakentaminen Kirkonmaan vesiasemalta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka.

Vesijohdon rakentaminen Kirkonmaan vesiasemalta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka. PÄÄTÖS Nro 52/05/1 Dnro ISY-2005-Y-40 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2005 HAKIJA Kotkan Saaristomatkailut Oy ASIA Vesijohdon rakentaminen Kirkonmaan vesiasemalta Ollinkariin ja töidenaloittamislupa, Kotka.

Lisätiedot

Ruoppaus Aaltolan ja Kaukolan tilojen rannan edustalla, Hartola.

Ruoppaus Aaltolan ja Kaukolan tilojen rannan edustalla, Hartola. PÄÄTÖS Nro 111/04/1 Dnro ISY-2004-Y-165 Annettu julkipanon jälkeen 15.12.2004 HAKIJAT Tuija Kaivola ja Kirsi-Marja Mäkinen ASIA Ruoppaus Aaltolan ja Kaukolan tilojen rannan edustalla, Hartola. HAKEMUS

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Pitkäniemestä Mustasaareen Päijänteen Luotikkaalla ja töidenaloittamislupa,

Kaapelin rakentaminen Pitkäniemestä Mustasaareen Päijänteen Luotikkaalla ja töidenaloittamislupa, PÄÄTÖS Nro 57/06/1 Dnro ISY-2006-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen 17.5.2006 HAKIJA Vattenfall Verkko Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Pitkäniemestä Mustasaareen Päijänteen Luotikkaalla ja töidenaloittamislupa,

Lisätiedot

Kolmen sähkökaapelin rakentaminen Äyskoskeen ja töidenaloittamislupa, Tervo.

Kolmen sähkökaapelin rakentaminen Äyskoskeen ja töidenaloittamislupa, Tervo. PÄÄTÖS Nro 108/06/1 Dnro ISY-2006-Y-170 Annettu julkipanon jälkeen 23.10.2006 HAKIJA Savon Voima Oyj ASIA Kolmen sähkökaapelin rakentaminen Äyskoskeen ja töidenaloittamislupa, Tervo. HAKEMUS Hakija on

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Venelaiturin rakentaminen Sotkanniemen Haukilahden rantaan ja töidenaloittamislupa, Kuopio.

Venelaiturin rakentaminen Sotkanniemen Haukilahden rantaan ja töidenaloittamislupa, Kuopio. PÄÄTÖS Nro 116/04/1 Dnro ISY-2004-Y-220 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2004 HAKIJA Kuopion kaupunki ASIA Venelaiturin rakentaminen Sotkanniemen Haukilahden rantaan ja töidenaloittamislupa, Kuopio. HAKEMUS

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2007 ASIA Kaltevan jätevedenpuhdistamoa koskevan ympäristölupapäätöksen nro 63/2004/1

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen 1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2005 ASIA HAKIJA Yksityiskohtaiselle suunnitelmalle jäte- ym. vesien käsittelyssä toteutettavista

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Kilvensalmen ali Kilvensaloon Päijänteellä ja töidenaloittamislupa,

Kaapelin rakentaminen Kilvensalmen ali Kilvensaloon Päijänteellä ja töidenaloittamislupa, PÄÄTÖS Nro 68/08/1 Dnro ISY-2008-Y-66 Annettu julkipanon jälkeen 9.4.2008 HAKIJA Suur-Savon Sähkö Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Kilvensalmen ali Kilvensaloon Päijänteellä ja töidenaloittamislupa, Korpilahti.

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 92/09/2 Dnro ISY-2009-Y-129 Annettu julkipanon jälkeen Mikkelin kaupunki

PÄÄTÖS Nro 92/09/2 Dnro ISY-2009-Y-129 Annettu julkipanon jälkeen Mikkelin kaupunki PÄÄTÖS Nro 92/09/2 Dnro ISY-2009-Y-129 Annettu julkipanon jälkeen 26.8.2009 HAKIJA Mikkelin kaupunki ASIA Ympäristölupaviraston 28.10.2008 annetussa päätöksessä, joka koskee kloorifenolipitoisen jäteveden

Lisätiedot

Laiturin rakentaminen Saimaan Kahilanniemen länsirannalla sijaitsevan rivitalotontin edustalle, Lappeenranta

Laiturin rakentaminen Saimaan Kahilanniemen länsirannalla sijaitsevan rivitalotontin edustalle, Lappeenranta PÄÄTÖS Nro 8/08/2 Dnro ISY-2007-Y-236 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2008 HAKIJA Asunto-osakeyhtiö Kahilanniemen Trio ASIA Laiturin rakentaminen Saimaan Kahilanniemen länsirannalla sijaitsevan rivitalotontin

Lisätiedot

Aallonmurtajan rakentaminen Huilauksen tilan rantaan Päijänteen Kätkytsalon saaressa,

Aallonmurtajan rakentaminen Huilauksen tilan rantaan Päijänteen Kätkytsalon saaressa, PÄÄTÖS Nro 71/05/1 Dnro ISY-2005-Y-41 Annettu julkipanon jälkeen 8.7.2005 HAKIJA Joachim von Schantz ASIA Aallonmurtajan rakentaminen Huilauksen tilan rantaan Päijänteen Kätkytsalon saaressa, Sysmä. HAKEMUS

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 118/05/2 Dnro ISY-2005-Y-109 Annettu julkipanon jälkeen LUVAN HAKIJA. Lapinlahden kunta Asematie LAPINLAHTI

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 118/05/2 Dnro ISY-2005-Y-109 Annettu julkipanon jälkeen LUVAN HAKIJA. Lapinlahden kunta Asematie LAPINLAHTI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 118/05/2 Dnro ISY-2005-Y-109 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2005 LUVAN HAKIJA Lapinlahden kunta Asematie 4 73100 LAPINLAHTI ASIA Lapinlahden kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätökseen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Haitikeitaan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Venesataman sekä huoltolaiturin ja veneluiskan rakentaminen Leppäveden Leppälahteen, Jyväskylän maalaiskunta.

Venesataman sekä huoltolaiturin ja veneluiskan rakentaminen Leppäveden Leppälahteen, Jyväskylän maalaiskunta. PÄÄTÖS Nro 42/05/1 Dnro ISY-2004-Y-199 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2005 HAKIJA Leppälahti-Savio vesihuolto-osuuskunta ASIA Venesataman sekä huoltolaiturin ja veneluiskan rakentaminen Leppäveden Leppälahteen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 32/09/2 Dnro ISY-2009-Y-21 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 32/09/2 Dnro ISY-2009-Y-21 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 32/09/2 Dnro ISY-2009-Y-21 Annettu julkipanon jälkeen 4.3.2009 ASIA Rinnakkaispoltolle Simpeleen tehtaiden kiinteän polttoaineen kattilassa 12.12.2008 myönnettyä ympäristölupaa koskeva toiminnanaloittamislupahakemus,

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

Koukkuniemen jäälleajopaikan poistaminen Pielisen uittosäännöstä, Lieksa

Koukkuniemen jäälleajopaikan poistaminen Pielisen uittosäännöstä, Lieksa PÄÄTÖS Nro 91/06/2 Dnro ISY-2006-Y-155 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2006 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Koukkuniemen jäälleajopaikan poistaminen Pielisen uittosäännöstä, Lieksa HAKEMUS Järvi-Suomen

Lisätiedot

Vesi- ja viemärijohdon rakentaminen Lappalanjärveen sekä töidenaloittamislupa, Valkeala.

Vesi- ja viemärijohdon rakentaminen Lappalanjärveen sekä töidenaloittamislupa, Valkeala. PÄÄTÖS Nro 6/05/1 Dnro ISY-2004-Y-222 Annettu julkipanon jälkeen 10.1.2005 HAKIJA Niemenmaan vesihuolto-osuuskunta ASIA Vesi- ja viemärijohdon rakentaminen Lappalanjärveen sekä töidenaloittamislupa, Valkeala.

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 13/09/1 Dnro ISY-2009-Y-39 Annettu julkipanon jälkeen Kaakkois-Suomen ympäristökeskus

PÄÄTÖS Nro 13/09/1 Dnro ISY-2009-Y-39 Annettu julkipanon jälkeen Kaakkois-Suomen ympäristökeskus PÄÄTÖS Nro 13/09/1 Dnro ISY-2009-Y-39 Annettu julkipanon jälkeen 16.3.2009 HAKIJA Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ASIA Konniveden ja Ruotsalaisen säännöstelyluvan lupaehdon 1) muuttaminen palauttamalla

Lisätiedot

Saimaan Visulahden vesialueen ruoppaaminen sekä laiturin ja ruoppausmassoista tehtävän saaren rakentaminen huvipuistotoimintaa varten, Mikkeli.

Saimaan Visulahden vesialueen ruoppaaminen sekä laiturin ja ruoppausmassoista tehtävän saaren rakentaminen huvipuistotoimintaa varten, Mikkeli. PÄÄTÖS Nro 74/07/2 Dnro ISY-2007-Y-20 Annettu julkipanon jälkeen 21.6.2007 HAKIJA Visulahden Matkailu Oy ASIA Saimaan Visulahden vesialueen ruoppaaminen sekä laiturin ja ruoppausmassoista tehtävän saaren

Lisätiedot

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121)

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121) POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖKESKUS PL 69, 80101 Joensuu Puh. (013)*1411 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2004 Dnro 0795Y0215 (121) 1 ASIA Ympäristölupa, joka koskee Rääkkylän kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

Siltapaikka sijaitsee metsähallituksen hallinnassa olevalla Nurmeksen Valtionmaa -nimisellä kiinteistöllä.

Siltapaikka sijaitsee metsähallituksen hallinnassa olevalla Nurmeksen Valtionmaa -nimisellä kiinteistöllä. PÄÄTÖS Nro 43/05/2 Dnro ISY-2005-Y-49 Annettu julkipanon jälkeen 2.5.2005 HAKIJA Metsähallitus ASIA Polkusillan rakentaminen Porttijoen yli, Nurmes. HAKEMUS Metsähallituksen Pohjanmaa-Kainuun luontopalvelut

Lisätiedot

Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen rumpujen rakentamiseksi Onkijoki -nimiseen puroon ja töidenaloittamislupa, Sysmä.

Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen rumpujen rakentamiseksi Onkijoki -nimiseen puroon ja töidenaloittamislupa, Sysmä. PÄÄTÖS Nro 59/07/1 Dnro ISY-2007-Y-119 Annettu julkipanon jälkeen 6.6.2007 HAKIJA Destia Tieliikelaitos ASIA Vesilain 1 luvun 17 a :ssä tarkoitetun poikkeuksen myöntäminen rumpujen rakentamiseksi Onkijoki

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen 10.6.2004 1 ASIA HAKIJA Siikajoen yhteistarkkailuohjelman vahvistaminen Uljuan tekoaltaan rakentamisen ja Siikajoen säännöstelyyn liittyvän

Lisätiedot

Konnonsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Karstula ja Kyyjärvi

Konnonsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Karstula ja Kyyjärvi PÄÄTÖS Nro 86/09/1 Dnro ISY-2009-Y-25 Annettu julkipanon jälkeen 11.9.2009 ASIA Konnonsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Karstula ja Kyyjärvi LUVAN HAKIJA Turvetuote Peat Bog Oy Soinintie 2008 40500

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Kaapelin rakentaminen Vatianjärven Kapeenlahteen ja töidenaloittamislupa, Äänekoski.

Kaapelin rakentaminen Vatianjärven Kapeenlahteen ja töidenaloittamislupa, Äänekoski. PÄÄTÖS Nro 58/04/1 Dnro ISY-2004-Y-91 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2004 HAKIJA Vattenfall Verkko Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Vatianjärven Kapeenlahteen ja töidenaloittamislupa, Äänekoski. HAKEMUS

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen 4.1.2007 1 ASIA LUVAN HAKIJA Ivalojoen Pajakosken alueen rantojen suojaamista koskevan lupapäätöksen nro 90/04/1 rakentamisajan jatkaminen,

Lisätiedot

Ymp.ltk liite nro 1 5

Ymp.ltk liite nro 1 5 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Hallintokatu 4 44100 Äänekoski Dnro 885/11.01.00.00/2017 Pvm 17.1.2018 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2018 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristöluvan määrääminen

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Kahden vesijohto- ja viemärilinjan rakentaminen Vanginveden alituksen osalta, Hankasalmi,

Kahden vesijohto- ja viemärilinjan rakentaminen Vanginveden alituksen osalta, Hankasalmi, PÄÄTÖS Nro 17/07/1 Dnro ISY-2007-Y-14 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2007 HAKIJA Kärkkäälän vesiosuuskunta ASIA Kahden vesijohto- ja viemärilinjan rakentaminen Vanginveden alituksen osalta, Hankasalmi,

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Saarijärven sekä Pienen ja Ison Lumperoisen järven säännöstelypäätöksen 79/I/69 tilapäistä muuttamista koskeva hakemus, Saarijärvi

Saarijärven sekä Pienen ja Ison Lumperoisen järven säännöstelypäätöksen 79/I/69 tilapäistä muuttamista koskeva hakemus, Saarijärvi PÄÄTÖS Nro 79/06/1 Dnro ISY-2006-Y-125 Annettu julkipanon jälkeen 2.8.2006 HAKIJA Vattenfall Sähköntuotanto Oy ASIA Saarijärven sekä Pienen ja Ison Lumperoisen järven säännöstelypäätöksen 79/I/69 tilapäistä

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

PÄÄTÖS. KSU 2003 Y 240/111 Telefaksi (014)

PÄÄTÖS. KSU 2003 Y 240/111 Telefaksi (014) PÄÄTÖS PL 110, Ailakinkatu 17 Pvm 25.11.2008 40101 JYVÄSKYLÄ Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 490 110 Dnro KSU 2003 Y 240/111 Telefaksi (014) 614 273 ASIA Ympäristöluvan siirtäminen HAKIJA Skanska Asfaltti

Lisätiedot

Ratulansalmen raittisillan rakentaminen ja töidenaloittamislupa, Artjärvi.

Ratulansalmen raittisillan rakentaminen ja töidenaloittamislupa, Artjärvi. PÄÄTÖS Nro 89/08/1 Dnro ISY-2008-Y-101 Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2008 HAKIJA Hämeen tiepiiri ASIA Ratulansalmen raittisillan rakentaminen ja töidenaloittamislupa, Artjärvi. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Iiksenjoen alitse Pielisensuun kylässä, Joensuu.

Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Iiksenjoen alitse Pielisensuun kylässä, Joensuu. PÄÄTÖS Nro 64/05/2 Dnro ISY-2005-Y-62 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2005 HAKIJAT Seija ja Pentti Hyvärinen ASIA Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Iiksenjoen alitse Pielisensuun kylässä, Joensuu.

Lisätiedot

Kahden laiturin rakentaminen Matilanvirran varrelle ja töidenaloittamislupa, Sumiainen.

Kahden laiturin rakentaminen Matilanvirran varrelle ja töidenaloittamislupa, Sumiainen. PÄÄTÖS Nro 49/05/1 Dnro ISY-2005-Y-82 Annettu julkipanon jälkeen 18.5.2005 HAKIJA Sumiaisten kunta ASIA Kahden laiturin rakentaminen Matilanvirran varrelle ja töidenaloittamislupa, Sumiainen. HAKEMUS Hakija

Lisätiedot

Hakija on ympäristölupavirastoon toimittamassaan hakemuksessa pyytänyt lupaa asiakohdassa sanottuun rakentamiseen.

Hakija on ympäristölupavirastoon toimittamassaan hakemuksessa pyytänyt lupaa asiakohdassa sanottuun rakentamiseen. PÄÄTÖS Nro 25/05/1 Dnro ISY-2005-Y-5 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2005 HAKIJA Pärekoski Kaarteenmäki yksityisen tien tiekunta ASIA Vuorisjoen sillan rakentaminen, Vieremä. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

Vesistöpenkereen rakentaminen Päijänteen Kuhmoisten Karklahteen kevyen liikenteen väylää varten, Kuhmoinen.

Vesistöpenkereen rakentaminen Päijänteen Kuhmoisten Karklahteen kevyen liikenteen väylää varten, Kuhmoinen. PÄÄTÖS Nro 80/08/1 Dnro ISY-2008-Y-40 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2008 HAKIJA Keski-Suomen tiepiiri ASIA Vesistöpenkereen rakentaminen Päijänteen Kuhmoisten Karklahteen kevyen liikenteen väylää varten,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Mustaisnevan 27,6 ha:n alueen kuivatusvesien tehostamista koskeva

Lisätiedot

Kotalahden pudotuspaikkaa koskevan muutoksen hakeminen uittosääntöön, Pielavesi.

Kotalahden pudotuspaikkaa koskevan muutoksen hakeminen uittosääntöön, Pielavesi. PÄÄTÖS Nro 85/04/1 Dnro ISY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 8.9.2004 HAKIJAT Risto Heikkinen ja Sirpa Heikkinen ASIA Kotalahden pudotuspaikkaa koskevan muutoksen hakeminen uittosääntöön, Pielavesi.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta Etelä-Suomi Päätös Nro 42/2011/2 Dnro ESAVI/126/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 18/2010/2 puhdistamon tehostamista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 120/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-168. Paineviemärin rakentaminen Savonjokeen, Vimpeli

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 120/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-168. Paineviemärin rakentaminen Savonjokeen, Vimpeli LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 120/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-168 Annettu julkipanon jälkeen 22.12.2004 ASIA LUVAN HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Savonjokeen, Vimpeli Vimpelin

Lisätiedot

Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Kauppilansalmeen ja töidenaloittamislupa, Liperi

Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Kauppilansalmeen ja töidenaloittamislupa, Liperi PÄÄTÖS Nro 45/05/2 Dnro ISY-2005-Y-72 Annettu julkipanon jälkeen 2.5.2005 HAKIJA Liperinsalon vesiosuuskunta ASIA Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Kauppilansalmeen ja töidenaloittamislupa, Liperi

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

Yleisen paikallisväylän määrääminen Syvärin Liestynselältä Ruokosalmen kautta Karsikkoselälle ja töidenaloittamislupahakemus, Nilsiä.

Yleisen paikallisväylän määrääminen Syvärin Liestynselältä Ruokosalmen kautta Karsikkoselälle ja töidenaloittamislupahakemus, Nilsiä. PÄÄTÖS Nro 24/05/1 Dnro ISY-2004-Y-215 Annettu julkipanon jälkeen 16.3.2005 HAKIJA Nilsiän kaupunki ASIA Yleisen paikallisväylän määrääminen Syvärin Liestynselältä Ruokosalmen kautta Karsikkoselälle ja

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 34/2014/1 Dnro PSAVI/40/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 24.4.2014 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kärsämäki LUVAN HAKIJA Lehtorannan Liha Oy Luonuanojantie 50 86710

Lisätiedot

Rakennettavat putket painoineen upotetaan koko vesistön alituksen osuudelta pohjaan tehtävään kaivantoon ja peitetään.

Rakennettavat putket painoineen upotetaan koko vesistön alituksen osuudelta pohjaan tehtävään kaivantoon ja peitetään. PÄÄTÖS Nro 126/08/2 Dnro ISY-2008-Y-208 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2008 HAKIJA Kontiolahden kunta ASIA Vesijohdon ja paineviemärin rakentaminen Hukkasalmen ja Höytiäisen kanavan ali, Polvijärvi ja

Lisätiedot

Kaapelilinjan rakentaminen Remesjoen ali ja töidenaloittamislupa, Kiuruvesi.

Kaapelilinjan rakentaminen Remesjoen ali ja töidenaloittamislupa, Kiuruvesi. PÄÄTÖS Nro 1/07/1 Dnro ISY-2006-Y-226 Annettu julkipanon jälkeen 5.1.2007 HAKIJA Savon Voima Oyj ASIA Kaapelilinjan rakentaminen Remesjoen ali ja töidenaloittamislupa, Kiuruvesi. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 2/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 292 Annettu julkipanon jälkeen 15.1.2009 ASIA Länsi Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 82/2006/4 vesijohdon

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.2007 ASIA Kannuksen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 49/09/1 Dnro ISY-2009-Y-96 Annettu julkipanon jälkeen Tuula Hokka-Pitkonen

PÄÄTÖS Nro 49/09/1 Dnro ISY-2009-Y-96 Annettu julkipanon jälkeen Tuula Hokka-Pitkonen PÄÄTÖS Nro 49/09/1 Dnro ISY-2009-Y-96 Annettu julkipanon jälkeen 10.6.2009 HAKIJAT Arto Pitkonen Tuula Hokka-Pitkonen ASIA Maalämpöputkiston rakentaminen Alalampeen ja ruoppaus Tuomelan tilan edustalla,

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.8.2011 1 ASIA Olostunturin jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Muonio LUVAN HAKIJA Muonion kunta PL 25 99301 MUONIO 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Tainionvirran uuden sillan rakentaminen valtatietä 4 varten ja töidenaloittamislupa, Hartola

Tainionvirran uuden sillan rakentaminen valtatietä 4 varten ja töidenaloittamislupa, Hartola PÄÄTÖS Nro 78/08/1 Dnro ISY-2008-Y-72 Annettu julkipanon jälkeen 9.5.2008 HAKIJA Hämeen tiepiiri ASIA Tainionvirran uuden sillan rakentaminen valtatietä 4 varten ja töidenaloittamislupa, Hartola HAKEMUS

Lisätiedot

Moottorikelkkareittisillan rakentaminen Hirvonjoen yli, Karttula, Kuopio

Moottorikelkkareittisillan rakentaminen Hirvonjoen yli, Karttula, Kuopio PÄÄTÖS Nro 83/09/1 Dnro ISY-2009-Y-154 Annettu julkipanon jälkeen 19.8.2009 HAKIJA Karttulan kunta ASIA Moottorikelkkareittisillan rakentaminen Hirvonjoen yli, Karttula, Kuopio HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 145/08/1 Dnro ISY-2008-Y-182 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 145/08/1 Dnro ISY-2008-Y-182 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 145/08/1 Dnro ISY-2008-Y-182 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2008 HAKIJA Seppo Kuhmonen ASIA Pengerlaiturin pysyttämistä Pula-Ahon tilan rannassa Vahangalla koskeva hakemus, Karstula HAKEMUS

Lisätiedot

Stora Enson tehtaiden kattilan 7 kaasuttimella happikaasutuksen käyttöönottoa koskevan koetoiminnan määräajan jatkaminen saakka, Varkaus

Stora Enson tehtaiden kattilan 7 kaasuttimella happikaasutuksen käyttöönottoa koskevan koetoiminnan määräajan jatkaminen saakka, Varkaus Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 118/2013/1 Dnro ISAVI/82/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2013 ASIA Stora Enson tehtaiden kattilan 7 kaasuttimella happikaasutuksen käyttöönottoa koskevan koetoiminnan määräajan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 22/05/1 Dnro ISY-2005-Y-3 Annettu julkipanon jälkeen Savon Voima Lämpö Oy

PÄÄTÖS Nro 22/05/1 Dnro ISY-2005-Y-3 Annettu julkipanon jälkeen Savon Voima Lämpö Oy PÄÄTÖS Nro 22/05/1 Dnro ISY-2005-Y-3 Annettu julkipanon jälkeen 25.2.2005 HAKIJA Savon Voima Lämpö Oy ASIA Veden johtaminen käytettäväksi kaukolämpöverkon jäähdytysvetenä ja sitä varten tarpeellisten vedenotto-

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2010 ASIA HAKIJA Loljunaavan turvetuotannon lopettamiseen liittyvien jälkihoitotoimien vahvistaminen, Keminmaa Vapo Oy PL

Lisätiedot

Vesijohdon rakentaminen Hoikansalmen alituksen osalta Latosaareen, Kinnula.

Vesijohdon rakentaminen Hoikansalmen alituksen osalta Latosaareen, Kinnula. PÄÄTÖS Nro 116/08/1 Dnro ISY-2008-Y-133 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2008 HAKIJA Kinnulan kunta ASIA Vesijohdon rakentaminen Hoikansalmen alituksen osalta Latosaareen, Kinnula. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot