,-f-;._11 e 1t /{ < 1" (.>

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download ",-f-;._11 e 1t /{ < 1" (.>"

Transkriptio

1 ,-f-;._ e t /{ < " (.> ; (f,,,. /:'(., Z.Z.6./tf lffa..... L Naantalin kirkon tutkimukset vuosina Puistoalueen viemärikaivannon valvonta (Kaivausalue 970) Johdanto Viemärikaivanto liittyi Naantalin seurakunnan hankkeeseen rakentaa sosiaalitiloja Naantalin kirkon S-huoneeseen, ja se oli suoraa jatkoa kevään 997 kaivausalueelle (alue 970). Kaivanto alkoi läheltä kirkon kaakkoiskulmaaja kulkee kirkon ja kivisen hautausmaan aidan eteläpuolella puistokäytävää pitkin kohti puistoa. Alue nimettiin kaivausalueeksi 970. Rahoituksesta vastasi Naantalin seurakunta. Valvonnasta vastasi Muuritutkimus ky:n puolesta FL Kari Uotila ja HuK Päivi Hakanpää sekä seurakunnan puolella insinööri Jouko Sjöberg. Työ suoritettiin museoviraston rakennushistorian osaston valvonnassa. Dokumentointi Viemäriä varten kaivettiin pohjois-itäsuuntaisesti n. 3,6 metrin pitkä ja 0,7 m leveä kaivanto, joka oli viemärikaivon kohdalta,6 m syvä ja matalimmillaan n. 0, m. Viemärikaivon kohdalta kaivanto kääntyi 90 itään ja kulkee länsi-itäsuuntaisesti puistokäytävää pitkin n. 00 mja n. 0,70 m leveänä, paikoitellenjopa, m leveänä, ja niiltä osin kuin se oli mahdollista n. m syvänä. Kaivaminen suoritettiin seurakunnan pienellä traktorilla. Kaivannosta piirrettiin mittakaavassa :0 koko länsiprofiili (3,6 m) ja eteläprofiilista 69 m. Lisäksi piirrettiin mittakaavaan :2 länsiprofiilista 0, m kohdasta, josta dosentti Terttu Lempiäinen otti makrofossiili- ja maanäytteitä (näytteet M ). Makrofossiili- ja maanäytteet ovat kaivauskertomuksen liitteessä.havaituista rakenteista (R0 ja R02) piirrettiin tasokartat :20 mittakaavaan. Kaivantoa ei dokumentoitu jä.ijestelmällisesti kuvaamalla. Kuvat on luetteloitu kaivausten kuvien yhteyteen (mv , ja diat 26-22, ). Löydöt otettiin talteen niiltä osin kuin ne havaittiin maakasasta, traktorin kauhasta tai maaleikkausta puhdistettaessa. Ne on luetteloitu kevään 997 kaivauskertomuksen yhteyteen numeroilla KM 9703: Korkeuskiintopisteenä käytettiin Naantalin kaupungin korkeuspistettä no 83, jonka korkeus on.809 m mpy (korjaus valtakunnalliseen korkeuteen on 0,9 m).

2 2 Havainnot maakerroksista Pohjois-eteläsuuntaisen kaivannon nykyinen maanpinta oli m mpy. Puistokäytävän kohdalla päällimmäisenä kerroksena oli kovaksi tamppaantunut likainen hiekka (K0 ), jonka paksuus oli 8-0 cm. Tämän alla oli vaalea hiekka (K02), jonka paksuus oli 2-0 cm. Kerroksen K02 alla oli sekoittunut hiekkakerros (K03), joka oli paksuudeltaan 0-20 cm. Hiekkakerrokset liittyvät puistokäytävän käyttö- ja tasauskerroksiin, vastaavia kerroksia ei ollut kaivausalueella 970 (Vert. Naantalin kirkon kaivauskertomus 997). K0-K03 hävisivät tai ohenivat käytävän pohjoisreunalla. K03 loppui kaapelin kohdalla n.3 m kirkon eteläseinästä. Kaapeli kulki länsi-itäsuunnassa kaivannon poikki n..6 m mpy. Kaapelin kohdalla olivat maakerrokset osittain sekoittuneet (K03 ja K0). Kerroksen 03 alla oli tummaksivärjäytynyt savensekainen hiekka (K0), joka sisälsi tiilimurskaa ja laastia. Kerroksen paksuus oli 0-2 cm. Tämänkin kerroksen oli kaapeli rikkonut, mutta se jatkui kaapelin pohjoispuolella alueelle 970 asti (vert. K03). K0 alla oli runsaasti tiilimurskaa ja laastia sisältävä kerros (K0), jonka paksuus vaihteli -0 cm. K0 ja K0 on täyttö kerroksia. Savikerrokset tulivat esille syvemmälle kaivetussa viemärikaivon kohdasta. Kerroksen K0 alla oli sekoittunut savi (), jossa oli vielä vähän tiilimurskaa. Kerroksen paksuus oli 20-2 cm. Alimmaisena oli koskematon savikerros (K07), joka alkoi n.. m mpy. Puistokäytävän pohjoisreunassa olivat päällimmäisenä humuskerros (K08), jonka paksuus olin. cm. Tämän alla oli humuksensekainen savi (K0), jonka paksuus oli -0 cm. Nämä kerrokset ovat samanlaisia kuin alueen 970 kerrokset 0 ja 02. Itä-länsisuuntaisen kaivannon maanpinta laski yli 3 mitäänpäin mentäessä ( m mpy). Umoitetut metrimäärät on mitattu pohjois-eteläsuuntaisenja itälänsisuuntaisen kaivannon risteyksestä eteläprofiilia pitkin. Päällimmäisenä kerroksena oli koko kaivannon alueella kovaksi tamppaantunut likainen hiekka (K0 ), jonka paksuus vaihteli -20 cm. Tämän alla oli vaalea hiekka (K02), joka loppui selkeänä havaittavana kerroksena n. 2, m kohdalla. Kerroksen paksuus oli -3 cm. Kerroksen 02 alla oli yhtenäinen sekoittunut hiekkakerros (K03), joka kerroksen 02 loputtua oli suoraan K0 alla. Sekoittuneen hiekkakerroksen paksuus oli -3 cm. Hiekkakerrokset liittyvät puistokäytävän käyttö- ja tasauskerroksiin. Kerroksen 03 alla oli tummaksivärjäytynyt savensekainen hiekka (K0), joka sisälsi tiilimurskaa ja laastia. Kerros oli muuten yhtenäinen, mutta se katkesi n. 2 m kohdalla kallioon. Kerroksen paksuus oli - cm. Paksuimmillaan se oli 3,20-3m välillä, jossa se muodosti cm syvän kuopan. Kerroksessa oli selvät ja yhtenäiset laastiraidat n.2-3 m välillä korkeudella.9 m mpy ja 7,-8 m välillä korkeudella.30 m mpy. Kerroksen läpi kulki kaivannon poikki ukkosenjohdin n m kohdalla.06 m korkeudella.

3 3 Runsaasti tiili- ja laastimurska sisältävä yhtenäinen kerros (K0) jatkui länsiprofiilista eteläprofiiliin n. 2 cm asti n. 0 cm paksuisena. Kerros alkoi uudelleen n.,0 m kohdalla ennen R02 ja kulkee rakenteen päällä jatkuen 6,7 cm asti. Tiili- ja laastimurskakerros oli K0 alla, ja sen paksuus vaihteli -0 cm. Kerrosten 0 ja 0 alla oli sekoittunut savi (), jossa oli vielä vähän tiilimurskaa. Kerroksen paksuus oli -6 cm. Kerros ei ollut yhtenäinen, vaan se katkesi sekoittuneeseen moreenikerrokseen (K0). Sekoittuneen saven alla oli koskematon savi (K07) ja osittain sekoittunut moreeni (K 0). Sekoittunut moreeni (K 0) oli katkonainen. Se oli K0 ja osittain alla. Moreenikerroksen rikkoivat kallio, ja K07. Kerroksen 0 paksuus oli - cm. Lukuunottamatta päällimmäisiä hiekkakerroksia (K0 ja K03) katkesivat maakerrokset n. 67,80 m kohdalla hiekan- ja sorasekaiseen täyttömaahan (K). Täyttökerroksen paksuus olin. 60 cm. Puistokäytävä on kaivettu auki ainakin 90- luvun alkupuolella (suullinen tiedonanto) ja ilmeisesti 60-luvulla n.68 m kohdalta viemäritöiden osalta. Täyttömaa jatkui ainakin n. 7 m asti, joten loppua 20 m katsottiin tarpeettomaksi valvoa. Peruskallio olin m välillä lähellä nykyistä maanpintaa, ollen korkeimmillaan n..20 m mpy. Maata oli kallion pinnalla vähimmillään vain cm. Kallion kohdalla viemäri kaivantoa kaivettiin n., m levyisenä ja kallio räjäytettiin viemäriputken vaatimalle tasolle. Havainnot rakenteista Itä-länsisuuntaisen viemärikaivannossa havaittiin kaksi rakennetta, jotka jatkuivat kaivannon ulkopuolelle. Rakenne 0 tuli esiin n.,60 m kohdalta kerroksessa 06. Se oli pienistä kivistä, joiden halkaisijat olivat n m, muodostunut latomus. Rakenteen leveys oli n., m. Kivien välissä oli tiilimurskaa ja havaittavissa oli myös kolme tiilen hahmoa. Kivet, joiden paksuus oli n. -6 cm, oli ladottu koskemattoman saven (K07) päälle. Muutamassa kivessä oli havaittavissa hieman laastia. Rakenne 02 tuli esiin n. m päästä rakenteesta 0, alkaen.0 m kohdaltajatkuen aina 8,3 m asti. Rakenne muodostui 3- isosta kivestä, jotka olivat m halkaisijaltaan. Isojen kivien välissä oli pienempiä kiviä. Profiileista näkyi, että kiviä oli ladottu 2-3 päällekkäin niin, että suurimmat kivet olivat alimmaisina. Harmaakivirakenteen leveys oli, 70 m ja korkeus ainakin 0, m. Rakenne kulki kaivannon läpi kaakko-luodesuuntaisesti. Rakenteen päällä oli K0, jossa oli runsaammin laastia kuin tiilimurskaa. Paikoitellen kivien välissä oli vähän (irtonaista)laastia. Eteläprofiilissa R02 länsipuolella tulivat rakenteeseen kiinni K0, ja alimmaisena K07. Rakenteen itäpuolella rakenteessa kiinni olivat K0 ja alimmaisena K07. Alimmaiset suuret kivet jatkuivat koskemattoman saveen (K07). Rakennetta olivat ainakin osittain puun juuret rikkoneet.

4 Yhteenveto Pohjois-eteläsuuntaisen kaivannon nykyinen maan pinta oli m mpy. Päällimmäisenä kerroksina oli puistokäytävän hiekkaiset käyttö- ja tasauskerrokset, joiden paksuus oli yhteensä 0-70 cm. Näiden kerrosten alla oli väijäytynyttä savea, tiilimurskaa ja laastia sisältäviä täyttökerroksia, joiden paksuus oli yhteensä 20-2 cm. Savikerrokset alkoivat n..0 m mpy. Sekoittuneen saven paksuus oli 20-2 cm. ja tämän alla n.. m mpy alkoi koskematon savi. Käytävän pohjoisreunalla päällimmäiset kerrokset olivat humusta, joiden paksuus oli yhteensä n. 30 cm. Humuskerrokset vastasivat kevään 997 kaivausalueen 970 päällimmäisiä maakerroksia. Täyttökerroksissa oli häiriöitä aiheuttanut kaapeli, joka kulki kaivannon poikki n. 3m kirkon eteläseinästä korkeudella.6 m mpy. Itä-länsisuunaisen kaivannon nykyinen maanpinta oli m mpy. Päällimmäisenä oli läpi kaivannon puistokäytävän hiekkaiset käyttö- ja tasauskerrokset, joiden paksuus oli yhteensä -6 cm. Paksuimmillaan kerrokset olivat kirkon lähellä. Näiden alla oli väijäytynyttä savea, jossa oli tiilimurskaa ja laastiraitoja. Kerroksen paksuus vaihteli - cm, ja se oli yhtenäinen läpi kaivannon katketen vain2m kohdalla kallioon. Runsaasti tiilimurskaa ja laastia sisältävä yhtenäinen kerros liittyi rakenne 02. Kerroksen paksuus - 0 cm. Näiden täyttökerrosten alla vuorottelivat sekoittunut savi ja moreeni, joiden paksuudet vaihtelivat -6 mm. Sekoittuneiden kerrosten alla alkoi koskematon savi m mpy. Päällimmäisiä hiekka kerroksia lukuunottamatta katkesivat maakerrokset 67,70 m kohdalla hiekan- ja soransekaiseen täyttömaahan, joka liittyi aikaisemman viemärikaivannon täyttöön. Peruskallio nousi lähellä nykyistä maanpintaa 7-28 m välillä. Kaivannon poikki kulki ukkosenjohdin n.6.20 m kohdalla korkeudella.06 m mpy. Kaivannon itäpäässä havaitiin kaksi kivirakennetta, joiden välimatka oli m. Rakenteissa ei havaittu muurausta. Niiden funktio ei selvinnyt tämän dokumentoinnin puitteissa. Ajoittavia löytöjä ei rakenteiden yhteydestä löytynyt. Suurin osa löydöistä; liitupiipun varsi, punasavikeramiikka-ja fajanssiastian pala ja luut, keskittyivät n. 3 matkalle ( 8- m) ennen R0. Kaivannon itäpäästä löytyi myös pullolasia. Turussa FL Kari Uotila HuK Päivi Hakanpää

5 ',,.. ALUE 970 Etelö.profiili 0-3 M f 7 M M ::>, M Mpy KOl K03 K'"in l T K0 Ukkosenjohdin - Ko.llio -... K0 <02 Kl ;j K0...,.. _ _.. K::JUb. /..., Ko.llio t-== :==========k':sliurlib--/ Ko.llio L K07 /...._. _, K0..._ K02 K03_ KQ.- K0 3 M 3 33 M M M Mpy K0 ::::::::: ==! K 06 K0 K0 Ko.llio K0 = kova. liko.inen hiekka. K02 = vo.o.leo. hiekka. K03 = sekoittunut hiekka. K0 = vä.r jä.ytynyt so. vi hiekka. tiilimursko.o. jo. lo.o.stio. K0 = tiilimursko.o. jo. lo.o.stio. = sekoittunut so. vi K07 = koskemo.ton so.vi K0 = sekoittunut Moreeni f.7 = lo.o. stio. 0 NAANTALIN KIRKKO VieMä.riko.ivo.nto elo-syyskuu 997 MITTAUSDOKUMENTOINTI Pä.ivf Ho.ko.nptlä MK M Alue 970 Etelä.profiili Profiiliko.rtto. 0-3 T"'l :0 MUSEOVIRASTO RAKENNUSHISTORIAN OSASTO RITARIHUONE 0070 HKI 7 KARTTA 8A PUH. 6 6 q '. l0-" -

6 ALUE 970 EtelCiprofiili M M M. 3 0 K03 K0 : K K '\ K0 Mpy. K03 K '\ M 3 2 vo::; piste / ' A K K K llk II. :ll K K=iln KJU"'!: K0.J.L j 06 t<0 R02 Juuri K,0 K ""lll: ("" '\ Mpy - 3 K07 R0 2 K0 = kova. liko.inen hiekka. K02 = vo.o.leo. hiekka. K03 = sekoittunut hiekka. K0 = vä.r jä.ytynyt so. vi hiekka. tiilimursko.o. jo. lo.o.stio. K0 = tiilimursko.o. jo. lo.o.stio. = sekoittunut so. vi K07 = koskemo.ton so.vi K0 = sekoittunut Moreeni K = hiekka. sora. tä.yttö [] = lo.o.stio. 0 MK NAANTALIN KIRKKO VieMCiriko.ivo.nto elo-syyskuu 997 MITTAUSDOKUMENTOINTI Pö.ivi Ha.ko.npöä M Alue 970 Etelö.profii li Profiiliko.rt t o. 0-3 M :0 MUSEOVIRASTO RAKE NNUSHISTORIAN OSASTO RITARIHUONE 0070 HKI 7 KARTTA 8b PUH. 6 6 S...lOS'

7 RAKENNE 02 RAKENNE 0 9 "' 2.0 Eteläprofiili 8 "' 7 "' 3 "' Eteläprofiili 2 "' I2J loosti 0 tiilimursko tiilimurskaa ja. la.a.stia. <K0) [ill sekoittunut sa. vi <) koskema. ton sa. vi <K07) [ T [ rikkoutunut tiili MK NAANTALIN KIRKKO Alue 970. Eteläprofiili VieMärölntltyöt Ra.kenteet 0 jo 02. elo-syyskuu 997 Ta.soka.rtta. :20 MITTAUSDOKUMENTOINTI MUSEOVIRASTO RAKENNUSHISTORIAN OSASTO RITARIHUONE 0070 HKI 7 KARTTA 9. Pä.ivi Ha.konpä.ä PUH. 6 6 '2..C?.I.Ioq

Kuusiston kartano Puutarhan putkikaivannon arkeologinen valvonta marraskuu FT Kari Uotila Muuritutkimus ky

Kuusiston kartano Puutarhan putkikaivannon arkeologinen valvonta marraskuu FT Kari Uotila Muuritutkimus ky 1 Kuusiston kartano Puutarhan putkikaivannon arkeologinen valvonta marraskuu 2015. FT Kari Uotila Muuritutkimus ky 2 Tiivistelmä Kuusiston kartanon puutarhan itäosaan tehtiin marrakuussa 2015 lvi-kaivanto,

Lisätiedot

Hämeenlinnan kasarmialue. Avattujen putkikaivantojen arkeologinen dokumentointi syyskuu 2015.

Hämeenlinnan kasarmialue. Avattujen putkikaivantojen arkeologinen dokumentointi syyskuu 2015. 1 Hämeenlinnan kasarmialue. Avattujen putkikaivantojen arkeologinen dokumentointi syyskuu 2015. FT Kari Uotila & HuK Annukka Debenjak Muuritutkimus ky 2 Tiivistelmä Hämeenlinnan kasarmialueella oli avattu

Lisätiedot

Kokkola, Donnerin talo, 2008, koekaivaus, mustavalkokuvaluettelo Sivu 1

Kokkola, Donnerin talo, 2008, koekaivaus, mustavalkokuvaluettelo Sivu 1 Kokkola, Donnerin talo, 2008, koekaivaus, mustavalkokuvaluettelo 12.8.2008 ID J Nro 1 Kunta 1 Kohde 1 Aihe 1 Kommentti 1 Suunta 1 Kuvaaja 1 PVM 1 Vuosi 1 Tyyppi 1 Koko 125884 1 Kokkola Donnerin piha koekuoppa

Lisätiedot

Kuusiston linnanrauniot ja läntinen peltoalue Putkikaivannon arkeologinen valvonta marraskuu FT Kari Uotila Muuritutkimus ky

Kuusiston linnanrauniot ja läntinen peltoalue Putkikaivannon arkeologinen valvonta marraskuu FT Kari Uotila Muuritutkimus ky 1 Kuusiston linnanrauniot ja läntinen peltoalue Putkikaivannon arkeologinen valvonta marraskuu 2015. FT Kari Uotila Muuritutkimus ky 2 Tiivistelmä Kuusiston linnanraunioiden läntiseen osaan ja läheiselle

Lisätiedot

RYMÄTTYLÄ. Rymättylän kirkon porttihuoneen edustan valvontatyö

RYMÄTTYLÄ. Rymättylän kirkon porttihuoneen edustan valvontatyö RYMÄTTYLÄ Rymättylän kirkon porttihuoneen edustan valvontatyö 16.8.2004 FT Kari Uotila Hannele Lehtonen Muuritutkimus K y 2004 Arkisto- ja rekisteröintitiedot Tutkimuskohde: Tutkimuksen aihe: Ajoitus:

Lisätiedot

Loviisa, Svartholman merilinnoitus

Loviisa, Svartholman merilinnoitus Loviisa, Svartholman merilinnoitus Pohjoisen rantavarustuksen ampuma-aukon dokumentointi 28.9.2007 HuK Riikka Väisänen, HuK Heini Hämäläinen LOVIISA, SVARTHOLMAN MERILINNOITUS Ampuma-aukon dokumentointi

Lisätiedot

ULVILA Liikistö. Keskiaikaisen kappelinpaikan ja hautausmaan koekaivaus. Tiina Jäkärä Yksityinen tutkimuskaivaus

ULVILA Liikistö. Keskiaikaisen kappelinpaikan ja hautausmaan koekaivaus. Tiina Jäkärä Yksityinen tutkimuskaivaus ULVILA Liikistö Keskiaikaisen kappelinpaikan ja hautausmaan koekaivaus Tiina Jäkärä 2008 Yksityinen tutkimuskaivaus Tutkimuskohde: Ulvila Liikistö Ulvila Pappila rno 1:20 Tutkimus: keskiaikaisen kappelinpaikan

Lisätiedot

Pk Kauttua x= , y= , z=45-50

Pk Kauttua x= , y= , z=45-50 M Kertomus sadevesiviemärikaivannnon valvontatyöstä Euran Kauttuan Kauttuan ala-asteen (ent. Uusi kansakoulu) kivikautisella asuinpaikalla 5.- 6.11. 1996 Pk 1134 07 Kauttua x=6779 54-62, y=1562 52-70,

Lisätiedot

Nokia Tottijärvi Pajulahti Vesihuoltoputkiston kaivannon koneellisen kaivamisen valvonta 2011 Tapani Rostedt

Nokia Tottijärvi Pajulahti Vesihuoltoputkiston kaivannon koneellisen kaivamisen valvonta 2011 Tapani Rostedt 1 Nokia Tottijärvi Pajulahti Vesihuoltoputkiston kaivannon koneellisen kaivamisen valvonta 2011 Tapani Rostedt Kustantaja: Tottijärven vesiosuuskunta/pajulahti 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kartat... 3 Maastokartta...

Lisätiedot

2. Yleiskuva kesän 2015 kaivausalueiden sijainnista. Etualalla kesällä 2014 täytetty alue 2. SW-NE GH.

2. Yleiskuva kesän 2015 kaivausalueiden sijainnista. Etualalla kesällä 2014 täytetty alue 2. SW-NE GH. YLEISKUVAT TUTKIMUSALUEESTA 1. Yleiskuva kesän 2015 kaivausalueiden sijainnista. Etualalla kesällä 2014 täytetty alue 1. SE-NW. 25.5.2015. GH. 2. Yleiskuva kesän 2015 kaivausalueiden sijainnista. Etualalla

Lisätiedot

Akaa (Toijala) Matinlahti arkeologinen valvonta 2017

Akaa (Toijala) Matinlahti arkeologinen valvonta 2017 1 Akaa (Toijala) Matinlahti arkeologinen valvonta 2017 Teemu Tiainen Tilaaja: Verkonrakentaja Wire Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Valvonta... 4 Tulos... 7 Lähteet... 7 Kansikuva: Valvonnassa

Lisätiedot

Siirtoviemärilinja Harjavalta-Pori

Siirtoviemärilinja Harjavalta-Pori Siirtoviemärilinja Harjavalta-Pori Maanrakennustyön valvonta Ulvilan Saaressa 2009 FM Tiina Jäkärä Museovirasto/RHO 1 ARKISTO- JA REKISTERITIEDOT Kunta: Ulvila Tutkimuksen laatu: valvonta Kohteen ajoitus:

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE, RAKENNETTAVUUSSELVITYS

HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE, RAKENNETTAVUUSSELVITYS Vastaanottaja Hollolan kunta Kuntatekniikan päällikkö Ari Rinkinen Virastotie 3 15870 Hollola Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 8.6.2012 Viite 82143252-01 HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE, HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE,

Lisätiedot

EESPOO, ESPOONKARTANO, MANKBY Liite 5 Georg Haggrén 2012

EESPOO, ESPOONKARTANO, MANKBY Liite 5 Georg Haggrén 2012 Näytteen numero: 1 Yksikkö: Y13-56 X= 745.83 Y= 283.5 Z (ylä)= 18.89 Z (ala)= 18.64 TID 1-2 Väri: Ruskea Näytteenottokontekstin kuvaus: Todennäköisesti paalunsija. Pieni, n.15-20cm halkaisijaltaan oleva

Lisätiedot

Loviisa. Suur-Sarvilahden kartano. Suur-Sarvilahden kartanon läntinen siipirakennus arkeologiset koekuopitukset

Loviisa. Suur-Sarvilahden kartano. Suur-Sarvilahden kartanon läntinen siipirakennus arkeologiset koekuopitukset Loviisa. Suur-Sarvilahden kartano. Suur-Sarvilahden kartanon läntinen siipirakennus arkeologiset koekuopitukset 3.12.2013. FT Kari Uotila Muuritutkimus ky 5.12.2013 ARKISTO- JA REKISTERITIEDOT Tutkimuskohde

Lisätiedot

Nokia Siuro Knuutila arkeologinen valvonta 2013

Nokia Siuro Knuutila arkeologinen valvonta 2013 1 Nokia Siuro Knuutila arkeologinen valvonta 2013 Timo Jussila Johanna Stenberg Kustantaja: Nokian kaupunki 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Kartat... 3 Lähtötiedot... 5 Valvonta... 5 Tulos... 6 Kuvia...

Lisätiedot

Kangasala Kirkko-Aakkula Arkeologinen valvonta 2012

Kangasala Kirkko-Aakkula Arkeologinen valvonta 2012 1 Kangasala Kirkko-Aakkula Arkeologinen valvonta 2012 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Kangasalan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Valvonta... 2 Kartat... 4 Kuvia... 5 Puistokäytävän

Lisätiedot

TURKU, KAKSKERTA, BRINKHALL Kavaljeerisiiven länsipuolen vesijohtoputken kaivanto

TURKU, KAKSKERTA, BRINKHALL Kavaljeerisiiven länsipuolen vesijohtoputken kaivanto 1 TURKU, KAKSKERTA, BRINKHALL Kavaljeerisiiven länsipuolen vesijohtoputken kaivanto MUSEOVIRASTO, RAKENNUSHISTORIAN OSASTO Kenttätyöt ja raportointi Antti Suna 13.12.2006 2 ARKISTO- JA REKISTERITIEDOT

Lisätiedot

KAUP.OSA KORTTELI TONTTI TUTKIMUSPAIKKA Hämeenkatu 28 II 4 1. Rakennustyömaa. Neljä harmaakiviseinän jäännöstä

KAUP.OSA KORTTELI TONTTI TUTKIMUSPAIKKA Hämeenkatu 28 II 4 1. Rakennustyömaa. Neljä harmaakiviseinän jäännöstä Turku, KAUP.OSA KORTTELI TONTTI TUTKIMUSPAIKKA Hämeenkatu 28 II 4 TUTKIMUKSEN LAATU Rakennustyömaa AIKA 5.5.-22.7.98 TUTKIJAT VALOKUVAAJAT H.Brusila, N.Lepokorpi, A.Pihlman M.Puhakka, A.Pihlman, N.Lepokorpi

Lisätiedot

Liite 1. VANTAALÄNSISALMI 2002 Gubbacka ja Labben. Pk

Liite 1. VANTAALÄNSISALMI 2002 Gubbacka ja Labben. Pk Liite VANTAALÄNSISALMI 2002 Gubbacka ja Labben Pk 2043 07 Peruskartta :20 000 PerusCD 2002 0. 5 II '; Rakennuksen pohja Pellonreuna 00m --- -- Vanha tienpohja Muinaisjäännösalueen raja VANTAA, LÄNSISALMI

Lisätiedot

Saaren kartanon (Mynämäki) pihalammen reunakiveys. Kevät 2014.

Saaren kartanon (Mynämäki) pihalammen reunakiveys. Kevät 2014. Saaren kartanon (Mynämäki) pihalammen reunakiveys. Kevät 2014. FT Kari Uotila Muuritutkimus ky Tiivistelmä Saaren kartanon alueella tehtiin pihalammen pohjoisrannalle valaisinpylvästä varten kaivanto,

Lisätiedot

Sastamala viemärikaivannon kaivuun arkeologinen valvonta Mäkitalon kivikautisen asuinpaikan läheisyydessä 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala

Sastamala viemärikaivannon kaivuun arkeologinen valvonta Mäkitalon kivikautisen asuinpaikan läheisyydessä 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala 1 Sastamala viemärikaivannon kaivuun arkeologinen valvonta Mäkitalon kivikautisen asuinpaikan läheisyydessä 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Tilaaja: Sastamalan Vesi Liikelaitos 2 Sisältö Kansikuva:

Lisätiedot

Masku Louhisaaren kartanolinna puutarhan arkeologinen valvonta touko-kesäkuu 2016 FT Kari Uotila Muuritutkimus ky

Masku Louhisaaren kartanolinna puutarhan arkeologinen valvonta touko-kesäkuu 2016 FT Kari Uotila Muuritutkimus ky Masku Louhisaaren kartanolinna puutarhan arkeologinen valvonta 2016 touko-kesäkuu 2016 FT Kari Uotila Muuritutkimus ky Tiivistelmä Louhisaaren kartanolinnan puutarhan ja itäisen siipirakennuksen alueella

Lisätiedot

Sastamala Mouhijärvi Vestola 2 kivikautisen asuinpaikan tarkastus 2011

Sastamala Mouhijärvi Vestola 2 kivikautisen asuinpaikan tarkastus 2011 1 Sastamala Mouhijärvi Vestola 2 kivikautisen asuinpaikan tarkastus 2011 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Sastamalan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Sijaintikartta... 3 Kartoitus... 3 Kartat...

Lisätiedot

R A A S E P 0 R I Marianne Koskimies

R A A S E P 0 R I Marianne Koskimies R A A S E P 0 R I 1969 Marianne Koskimies 23. 6.-10.7.1969 1 ETELÄINEN ESILINNA KEHÄl.TUURIN PAALUTUS (jatkoa kesäkuun tutkimuksille) Otettiin kaivinkoneelia savimaata (ks. J.Mikkolan selostus) pois puretun

Lisätiedot

TAMMELA Keskinen. Kuoppajäännöksen koekaivaus

TAMMELA Keskinen. Kuoppajäännöksen koekaivaus TAMMELA Keskinen Kuoppajäännöksen koekaivaus MUSEOVIRASTO Arkeologian osasto, koekaivausryhmä II Simo Vanhatalo 2009 KAIVAUSKERTOMUS 1 Kohteen nimi: TAMMELA Keskinen Muinaisjäännöslaji: kuoppajäännös (3

Lisätiedot

ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA

ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA RAPORTTI 1 (5) Rovaniemen kaupunki Kaavoituspäällikkö Tarja Outila Hallituskatu 7, PL 8216 96100 ROVANIEMI ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA YLEISTÄ

Lisätiedot

Punkalaidun Mäenpää Lunteenintie arkeologinen valvonta vanhalla Huittinen Punkalaidun Urjala tielinjalla 2014 Timo Sepänmaa Antti Bilund

Punkalaidun Mäenpää Lunteenintie arkeologinen valvonta vanhalla Huittinen Punkalaidun Urjala tielinjalla 2014 Timo Sepänmaa Antti Bilund 1 Punkalaidun Mäenpää Lunteenintie arkeologinen valvonta vanhalla Huittinen Punkalaidun Urjala tielinjalla 2014 Timo Sepänmaa Antti Bilund Tilaaja: Punkalaitumen kunta 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

Liite 7 Pirkkala Tursiannotko 2013 KARTTALUETTELO

Liite 7 Pirkkala Tursiannotko 2013 KARTTALUETTELO Liite 7 Pirkkala Tursiannotko 2013 KARTTALUETTELO 1. Yleiskartta 2. D-alue, pintavaaitus 3. D-alue, taso I 4. D-alue, taso II 5. D-alue, taso III 6. D-alue, taso IV 7. D-alue, taso V 8. D-alue, taso VI

Lisätiedot

HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS. Vastaanottaja Hausjärven kunta. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 30.6.

HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS. Vastaanottaja Hausjärven kunta. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 30.6. Vastaanottaja Hausjärven kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 30.6.2016 Viite 1510025613 HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Lisätiedot

Rauma, Kuninkaankatu 42:n piha

Rauma, Kuninkaankatu 42:n piha Rauma, Kuninkaankatu 42:n piha arkeologinen valvontatyö 17.6.2013 Kari Uotila Muuritutkimus ky Tiivistelmä Vanhan Rauman alueella osoitteessa Kuninkaankatu 42 tehtiin 17.6.2013 maalämpötyöhön liittyviä

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKI Konginkangas Jokela

ÄÄNEKOSKI Konginkangas Jokela ÄÄNEKOSKI Konginkangas Jokela Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Miikka Kumpulainen 2003 Kaivauskertomus Kohteen nimi: Äänekoski Konginkangas Jokela Muinaisjäännöslaji: kivikautinen asuinpaikka Inventointinumero:

Lisätiedot

Pälkäne Tauriala vesihuoltolinjan kaivamisen arkeologinen valvonta 2016

Pälkäne Tauriala vesihuoltolinjan kaivamisen arkeologinen valvonta 2016 1 Pälkäne Tauriala vesihuoltolinjan kaivamisen arkeologinen valvonta 2016 Teemu Tiainen Tilaaja: Pälkäneen kunta 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Vanhoja karttoja... 4 Valvonta... 5 Havainnot...

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKI Laukaantie Hirvaskangas 1600 -luvun tien leikkausdokumentointi

ÄÄNEKOSKI Laukaantie Hirvaskangas 1600 -luvun tien leikkausdokumentointi Keski-Suomen museo Kulttuuriympäristö Arkeologia ÄÄNEKOSKI Laukaantie Hirvaskangas 1600 -luvun tien leikkausdokumentointi Miikka Kumpulainen 2009 Keski-Suomen museo Tutkimuskohde: Laukaantie Hirvaskangas,

Lisätiedot

Helminharjun alue Otalampi POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4003/12

Helminharjun alue Otalampi POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4003/12 VIHDIN KUNTA Helminharjun alue Otalampi POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 4003/12 Sisällys Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 4003/12/1 1:2000 Leikkaus A-A 4003/12/2 1:1000/1:100

Lisätiedot

Porvoo Kirkontörmä Saastuneen maa-aineksen poistamisen arkeologinen valvonta 2016

Porvoo Kirkontörmä Saastuneen maa-aineksen poistamisen arkeologinen valvonta 2016 1 Porvoo Kirkontörmä Saastuneen maa-aineksen poistamisen arkeologinen valvonta 2016 Timo Jussila Tilaaja: Porvoon seurakuntayhtymä 3 Kartat Kaivauspaikka on merkitty vanhoille kartoille sinipunaisella.

Lisätiedot

TURKU Nunnankatu salaojakaivon purkuputki 2013 Kaupunkiarkeologinen valvonta

TURKU Nunnankatu salaojakaivon purkuputki 2013 Kaupunkiarkeologinen valvonta TURKU Nunnankatu salaojakaivon purkuputki 2013 Kaupunkiarkeologinen valvonta Kaivausraportti Heidi Martiskainen Turun museokeskus 2013 Arkisto- ja rekisteritiedot Tutkimuskohde: Turku, Nunnankatu Kaupunginosa:

Lisätiedot

ISOJOKI Salomaa Maakaapelilinjan arkeologinen tarkkuusinventointi 2018

ISOJOKI Salomaa Maakaapelilinjan arkeologinen tarkkuusinventointi 2018 ISOJOKI Salomaa Maakaapelilinjan arkeologinen tarkkuusinventointi 2018 Teemu Tiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: Caruna Oy Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Tarkkuusinventointi... 4 Tulos... 5 Lähteet...

Lisätiedot

TAMPERE Aakkula, Paununkatu 18 koekuopitus 2011

TAMPERE Aakkula, Paununkatu 18 koekuopitus 2011 1 TAMPERE Aakkula, Paununkatu 18 koekuopitus 2011 Hannu Poutiainen Kustantaja: Jouni Kalliomäki 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Tutkimus... 3 Koekuoppakartta... 5 Koekuopat... 6 Tontin koillisosasta

Lisätiedot

RAUMA Turunkatu & Itäkatu. Arkeologinen valvonta HuK Janne Haarala & FT Kari Uotila Muuritutkimus ky

RAUMA Turunkatu & Itäkatu. Arkeologinen valvonta HuK Janne Haarala & FT Kari Uotila Muuritutkimus ky RAUMA Turunkatu & Itäkatu Arkeologinen valvonta 10.5.-9.9.2016 HuK Janne Haarala & FT Kari Uotila Muuritutkimus ky Tiivistelmä Muuritutkimus ky teki Rauman Pyhän Kolminaisuuden kirkon ympäristön katualueilla

Lisätiedot

RAASEPORI SLOTTSMALMEN LIITE 3 Tarja Knuutinen & Georg Haggrén Yksikkö- ja rakenneluettelo ALUE 1

RAASEPORI SLOTTSMALMEN LIITE 3 Tarja Knuutinen & Georg Haggrén Yksikkö- ja rakenneluettelo ALUE 1 ALUE 1 Y1-6 Koordinaatit: x = 3248 3254 y = 0646 0649 Z-ylä: 2,63 2,08 m/mpy Z-ala: 1,82 2,54 m/mpy Laajuus: 3,0 x 6,0 m Paksuus: n. 10 cm Työtapa: Lasta, lapio Koostumus: Savi

Lisätiedot

Sisällys: Negatiiviluettelo 9 Dialuettelo 9

Sisällys: Negatiiviluettelo 9 Dialuettelo 9 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Kartta inventoitavasta alueesta 4 2. Kaava-alueen topografia ja tutkimukset 5 Kartta alueelle tehdyistä koekuopista 6 Valokuvat 7 Negatiiviluettelo

Lisätiedot

Sastamala Tappitori-Vanhakirkko paineviemärilinjan kaivuun valvonta 2010 Rapani Rostedt Timo Jussila

Sastamala Tappitori-Vanhakirkko paineviemärilinjan kaivuun valvonta 2010 Rapani Rostedt Timo Jussila 1 Sastamala Tappitori-Vanhakirkko paineviemärilinjan kaivuun valvonta 2010 Rapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: Sastamalan kaupunki, Sastamalan Vesi Liikelaitos 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Valvonta...

Lisätiedot

Sastamala Suodenniemi Pohjankylä Viemärilinjan koekaivaus hist. ajan kylätontilla 2010

Sastamala Suodenniemi Pohjankylä Viemärilinjan koekaivaus hist. ajan kylätontilla 2010 1 Sastamala Suodenniemi Pohjankylä Viemärilinjan koekaivaus hist. ajan kylätontilla 2010 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Tahlon Viemäri Ay 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Tutkimus...

Lisätiedot

Kuva 2. Uudisrakennuksen sijainti tontilla rakennussuunnitelmien mukaan. MK 1:200. Ote rakennuslupahakemuksen liitekartasta.

Kuva 2. Uudisrakennuksen sijainti tontilla rakennussuunnitelmien mukaan. MK 1:200. Ote rakennuslupahakemuksen liitekartasta. 1 Raportti tarkastuskäynnistä, jonka Varsinais-Suomen maakuntamuseon tutkija Tanja Ratilainen teki Naantaliin, Luukan taloon (Rantakatu 2), 10. kesäkuuta 2014. 24.6.2014 Kohteen koordinaatit (ETRS-TM35FIN):

Lisätiedot

PUNKALAIDUN Mäenpää kylätontti G valvonta 2014

PUNKALAIDUN Mäenpää kylätontti G valvonta 2014 1 PUNKALAIDUN Mäenpää kylätontti G valvonta 2014 Teemu Tiainen Tilaaja: Punkalaitumen kunta 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Valvonta... 6 Tulos... 7 Lähteet... 7 Kuvia... 8 Kansikuva: Viemärilinjan

Lisätiedot

Ruotsinpyhtää Tesjoki Skårbäcksmossen, sotilasleiripaikan kartoitus ja koekaivaus

Ruotsinpyhtää Tesjoki Skårbäcksmossen, sotilasleiripaikan kartoitus ja koekaivaus Väliraportti 1.7.2009 Ulrika Köngäs Ruotsinpyhtää Tesjoki Skårbäcksmossen, sotilasleiripaikan kartoitus ja koekaivaus Ruotsinpyhtään Skårbäcksmossenin 1700-luvun sotilasleirin alueella suoritettiin arkeologiset

Lisätiedot

RAUMA Vanhankirkonkatu 13. Arkeologinen valvonta HuK Janne Haarala & FT Kari Uotila Muuritutkimus ky

RAUMA Vanhankirkonkatu 13. Arkeologinen valvonta HuK Janne Haarala & FT Kari Uotila Muuritutkimus ky RAUMA Vanhankirkonkatu 13 Arkeologinen valvonta 1.8. 2.8.2016 HuK Janne Haarala & FT Kari Uotila Muuritutkimus ky Tiivistelmä Raumalla Vanhankirkonkatu 13 pihalla tehtiin pihalaatoituksen ja nurmikon vaihto,

Lisätiedot

Espoo Jorvi Glims 20 kv ilmajohtolinjan pylväspaikkojen konekaivuun valvonta 2013

Espoo Jorvi Glims 20 kv ilmajohtolinjan pylväspaikkojen konekaivuun valvonta 2013 1 Espoo Jorvi Glims 20 kv ilmajohtolinjan pylväspaikkojen konekaivuun valvonta 2013 Johanna Stenberg Tilaaja: Lujatalo Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Lähtötiedot... 4 Tutkimus...

Lisätiedot

Pelkosenniemi, Pyhätunturi. Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi

Pelkosenniemi, Pyhätunturi. Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi Pelkosenniemi, Pyhätunturi Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi Kohteen tarkastus Pirjo Rautiainen Metsähallitus Lapin Luontopalvelut PL 8016 96101 Rovaniemi pirj o.rautiainen@metsa.fi 040 5081673 JOHDANTO Pyhä-Luoston

Lisätiedot

Ruovesi Mustajärvi Viemäriputken kaivannon kaivamisen arkeologinen valvonta 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila

Ruovesi Mustajärvi Viemäriputken kaivannon kaivamisen arkeologinen valvonta 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila 1 Ruovesi Mustajärvi Viemäriputken kaivannon kaivamisen arkeologinen valvonta 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Mustajärven vesiosuuskunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Valvonta... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

Q{) + 'bv ' ' ',/ v ;1f ',r. c.,«j 341. e,~ RAASEPORI Slottsmalmen 344 +

Q{) + 'bv ' ' ',/ v ;1f ',r. c.,«j 341. e,~ RAASEPORI Slottsmalmen 344 + 344 343 342 c.,«j 341 bv Y3 1 2. e, Q rtt 34 339 338 v ;1f,r.. 2. Y3 1 2 Q{) \r,/... q,.? " 13 Y31 - Y31-l Y31-2 Y31-3 Y31-4 Y31-5 Y31-6 Y31-7 Y31-8 Y3HO R3Hl R31-12 R31-13 R31-14 Y3HS R31-17 R31-18 R31-19

Lisätiedot

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 1 KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 Hannu Poutiainen, Hans-Peter Schulz, Timo Jussila Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kartoitustyö...

Lisätiedot

HÄMEENLINNA Vanajan vankila Ojoisten osasto konekaivun arkeologinen valvonta 2018

HÄMEENLINNA Vanajan vankila Ojoisten osasto konekaivun arkeologinen valvonta 2018 1 HÄMEENLINNA Vanajan vankila Ojoisten osasto konekaivun arkeologinen valvonta 2018 Juuso Koskinen Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Valvonta... 3 Havainnot ja tulkinnat...

Lisätiedot

Forssan museo FORSSA Haudankorva Salmistanmäki

Forssan museo FORSSA Haudankorva Salmistanmäki Forssan museo FORSSA Haudankorva Salmistanmäki Peruskartta 2113 7 Tammela kaivauspaikan koordinaatit: p= 6748 297, i= 3318 826 keskikoordinaatit: p= 6748 283, i= 3318 877 z = n. 1 kl. Haudankorva tl. Salmista,

Lisätiedot

Kalajoentie Kalajoki MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI

Kalajoentie Kalajoki MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI Kalajoen kaupunki MAAPERÄTUTKIMUS Kalajoentie 5 85100 Kalajoki 31.07.2018 MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI Yleistä Kalajoen kaupungin (Hannu Vähäkuopus) toimeksiannosta on KS Geokonsult

Lisätiedot

Rautakautisen löytöpaikan kaivaus

Rautakautisen löytöpaikan kaivaus Rautakautisen löytöpaikan kaivaus 30.4. 26.6. Jari Näränen 26.4.2016 Kohdetiedot, Kuloinen, Papinkallio 2, rautakautisen löytöpaikan kaivaus 30.4.- 26.6. Kaupunki: Kaupunginosa: Kuloinen Tila: Rn:o 1:657

Lisätiedot

Pori, Annankatu 8 Kaupunkiarkeologisten kaivausten suositeltavat jatkotoimenpiteet

Pori, Annankatu 8 Kaupunkiarkeologisten kaivausten suositeltavat jatkotoimenpiteet Pori, Annankatu 8 Kaupunkiarkeologisten kaivausten suositeltavat jatkotoimenpiteet MUSEOVIRASTO Kulttuuriympäristön hoito Marika Hyttinen 2011 Kannen kuvat: Museovirasto Sisällysluettelo 1. johdanto 2.

Lisätiedot

Sastamala Kalliala Vesihuoltolinjan koekaivaus 2010

Sastamala Kalliala Vesihuoltolinjan koekaivaus 2010 Sastamala Kalliala Vesihuoltolinjan koekaivaus 2010 Tiina Jäkärä 2010 Pirkanmaan maakuntamuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Sisällysluettelo Arkisto- ja rekisteritiedot 3 Tiivistelmä..4 1. Johdanto..6 2.

Lisätiedot

Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3414/09

Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3414/09 VIHDIN KUNTA Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3414/09 PL 145 gsm 0400 472 059 gsm 0400 409 808 03101 NUMMELA fax (09) 343 3262 fax (09) 222 1201 email

Lisätiedot

ARKEOLOGISEN KOHTEEN TARKASTUS - lomake arkeologisen kohteen tarkastamiseen (ks. täyttöohje lopussa)

ARKEOLOGISEN KOHTEEN TARKASTUS - lomake arkeologisen kohteen tarkastamiseen (ks. täyttöohje lopussa) ARKEOLOGISEN KOHTEEN TARKASTUS - lomake arkeologisen kohteen tarkastamiseen (ks. täyttöohje lopussa) PL 913 00101 HELSINKI p. (09) 40 501 www.nba.fi 1. PERUSTIEDOT Kunta: Kaarina Muinaisjäännösrekisteritunnus:

Lisätiedot

Hämeenlinna Aulanko 1 ja 2 Rakennettavan tontin J valvonta. Kreetta Lesell f :3 MUSEOVIRASTO. JJriiA..fVt1- t<lc ~- 11.

Hämeenlinna Aulanko 1 ja 2 Rakennettavan tontin J valvonta. Kreetta Lesell f :3 MUSEOVIRASTO. JJriiA..fVt1- t<lc ~- 11. Atl,(f?JL OJ. 321/!J./2.2006 M Hämeenlinna Aulanko 1 ja 2 Rakennettavan tontin J valvonta Kreetta Lesell 2008 f.145313:3,, MUSEOVIRASTO JJriiA..fVt1- t

Lisätiedot

Nokia Linnavuori Linnavuoren itäpuoleisen asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Ville Laakso Antti Bilund

Nokia Linnavuori Linnavuoren itäpuoleisen asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Ville Laakso Antti Bilund 1 Nokia Linnavuori Linnavuoren itäpuoleisen asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Ville Laakso Antti Bilund Kustantaja: Nokian kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3

Lisätiedot

PORI, TAIDEMUSEON LAAJENNUSALUE RAKENNUSTÖIDEN ALOITTAMISEN ARKEOLOGISET VALVONTATYÖT

PORI, TAIDEMUSEON LAAJENNUSALUE RAKENNUSTÖIDEN ALOITTAMISEN ARKEOLOGISET VALVONTATYÖT PORI, TAIDEMUSEON LAAJENNUSALUE RAKENNUSTÖIDEN ALOITTAMISEN ARKEOLOGISET VALVONTATYÖT 31.5. - 4.6.1999 FM Jyrki Palo Museovirasto, rakennushistorian osasto 2 PORIN TAIDEMUSEON LAAJENNUSALUEEN RAKENNUSTÖIDEN

Lisätiedot

Porvoo, Vuorikatu 6, tarkastuskäynti

Porvoo, Vuorikatu 6, tarkastuskäynti Porvoo, Vuorikatu 6, tarkastuskäynti 9.5.2006 Tarkastuskäynnillä oli mukana Porvoon museon rakennustutkija Henrik Wager. Juha Levänen oli saanut saunaa varten rakennusluvan tontille No 1303/9. Lupa oli

Lisätiedot

KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY KIRSI LUOTO HÄMEENLINNA IMATRAN VOIMA 9 MAAKAAPELIKAIVANNON ARKEOLOGINEN VALVONTA 2015

KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY KIRSI LUOTO HÄMEENLINNA IMATRAN VOIMA 9 MAAKAAPELIKAIVANNON ARKEOLOGINEN VALVONTA 2015 KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY KIRSI LUOTO HÄMEENLINNA IMATRAN VOIMA 9 MAAKAAPELIKAIVANNON ARKEOLOGINEN VALVONTA 2015 Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy HML, Imatran Voima

Lisätiedot

OULU MADETOJAN PUISTO Kaupunkiarkeologiset koekaivaukset 2003

OULU MADETOJAN PUISTO Kaupunkiarkeologiset koekaivaukset 2003 OULU MADETOJAN PUISTO Kaupunkiarkeologiset koekaivaukset 2003 Museovirasto/ RHO Heli Maijanen ARKISTO- JA REKISTERITIEDOT Tutkimuskohde Oulun Madetojan puisto Kaupunki OULU, 1. kaupungin osa Tutkimuksen

Lisätiedot

AKAA Naskalantie Kaapeliojan kaivun arkeologinen valvonta

AKAA Naskalantie Kaapeliojan kaivun arkeologinen valvonta 1 AKAA Naskalantie Kaapeliojan kaivun arkeologinen valvonta 2018 Juuso Koskinen Tilaaja: Eltel Networks Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Valvonta... 3 Havaintojen kohdat vanhoilla

Lisätiedot

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 Viite 8214459921 Versio 1 Pvm 15.2.2013 Hyväksynyt Tarkistanut Ari Könönen Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1. YLEISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

Sipoo Joensuun venesataman alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Tapani Rostedt Timo Sepänmaa Mikko Helminen Johanna Stenberg Timo Jussila

Sipoo Joensuun venesataman alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Tapani Rostedt Timo Sepänmaa Mikko Helminen Johanna Stenberg Timo Jussila 1 Sipoo Joensuun venesataman alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Tapani Rostedt Timo Sepänmaa Mikko Helminen Johanna Stenberg Timo Jussila Kustantaja: Sipoon kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY KIRSI LUOTO VESILAHTI MAAKAAPELIKAIVANNON DOKUMENTOINTI 2014

KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY KIRSI LUOTO VESILAHTI MAAKAAPELIKAIVANNON DOKUMENTOINTI 2014 KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY KIRSI LUOTO VESILAHTI MAAKAAPELIKAIVANNON DOKUMENTOINTI 2014 Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy Vesilahti, maakaapelikaivannon dokumentointi

Lisätiedot

Urjala Naurismonlahti mt. 230 parannusalueen ja suunnitellun kevyen liikenteen väylän alueen muinaisjäännöskartoitus 2011

Urjala Naurismonlahti mt. 230 parannusalueen ja suunnitellun kevyen liikenteen väylän alueen muinaisjäännöskartoitus 2011 1 Urjala Naurismonlahti mt. 230 parannusalueen ja suunnitellun kevyen liikenteen väylän alueen muinaisjäännöskartoitus 2011 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Timo Sepänmaa Timo Jussila Kustantajat: Pirkanmaan

Lisätiedot

Hämeenlinna Varikkoniemi maakaapelikaivuun arkeologinen valvonta 2014 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Johanna Stenberg

Hämeenlinna Varikkoniemi maakaapelikaivuun arkeologinen valvonta 2014 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Johanna Stenberg 1 Hämeenlinna Varikkoniemi maakaapelikaivuun arkeologinen valvonta 2014 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Johanna Stenberg Tilaaja: Verkonrakentaja Wire Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

RAISIO VANHA-VANTO Latomusten kaivaus Naantalin haaran maakaasuputkilinjalla Kreetta Lesell 2008

RAISIO VANHA-VANTO Latomusten kaivaus Naantalin haaran maakaasuputkilinjalla Kreetta Lesell 2008 RAISIO VANHA-VANTO Latomusten kaivaus Naantalin haaran maakaasuputkilinjalla Kreetta Lesell 2008 F145735:1 M U S E O V I R A S T O 1 Sisällysluettelo Arkistotiedot 1. Johdanto Karttaote 2. Lähistön muinaisjäännökset

Lisätiedot

Akaa (Toijala) Kirjoniemi arkeologinen valvonta 2017

Akaa (Toijala) Kirjoniemi arkeologinen valvonta 2017 1 Akaa (Toijala) Kirjoniemi arkeologinen valvonta 2017 Teemu Tiainen Tilaaja: Verkonrakentaja Wire Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Tulos... 8 Lähteet... 8 Kansikuva: Valvonnassa kaivetun maakaapeliojan

Lisätiedot

PIRKKALA TURSIANNOTKO

PIRKKALA TURSIANNOTKO PIRKKALA TURSIANNOTKO Muinaisjäännösalueen koeka ivaus Kaarlo Katiskoski ja Petteri Pietilä inen 2001 PIRKKALA TURSIANNOTKO Rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen koekaivaus Kaarlo Katiskoski

Lisätiedot

Kangasala Kaivanto Kivikautisen asuinpaikan rajaus 2011

Kangasala Kaivanto Kivikautisen asuinpaikan rajaus 2011 1 Kangasala Kaivanto Kivikautisen asuinpaikan rajaus 2011 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: Pirkanmaan ELY-keskus 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Tutkimus... 3 Kartat... 5

Lisätiedot

Jyväskylä Kankaankatu tarkkuusinventointi 2014

Jyväskylä Kankaankatu tarkkuusinventointi 2014 1 Jyväskylä Kankaankatu tarkkuusinventointi 2014 Hannu Poutiainen Tilaaja: Jyväskylän kaupunki 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Tarkkuusinventointi... 4 Menetelmät... 5 Havainnot...

Lisätiedot

Koordinaattijärjestelmä ETRS-TM35FIN, P = , ,00, I = , ,35;

Koordinaattijärjestelmä ETRS-TM35FIN, P = , ,00, I = , ,35; TURKU IX Pakkarinkatu 7 Lämpöjohtokaivanto Arkeologinen valvonta 2017 Valvontaraportti FM Elina Saloranta Arkebuusi osuuskunta 2017 ARKISTO- JA REKISTERITIEDOT Tutkimuskohde: Turku, Pakkarinkatu 7. LVIS-kaivanto.

Lisätiedot

Vantaan Ylästön Itäpellontien arkeologinen valvonta 25.8. 15.10.2014

Vantaan Ylästön Itäpellontien arkeologinen valvonta 25.8. 15.10.2014 Vantaan Ylästön Itäpellontien arkeologinen valvonta 25.8. 15.10.2014 Tiivistelmä Vantaan kaupunginmuseo suoritti Vantaan kaupungin kuntatekniikan keskuksen tilauksesta arkeologisen valvonnan Vantaan Ylästön

Lisätiedot

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09 VIHDIN KUNTA Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3401/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3401/09/1 1:3000 Leikkaus A-A

Lisätiedot

Turku II. Suurtorin kiveyksen uusiminen. Kaupunkiarkeologinen valvonta Raportti 2014 Elina Saloranta

Turku II. Suurtorin kiveyksen uusiminen. Kaupunkiarkeologinen valvonta Raportti 2014 Elina Saloranta 1 Turku II Suurtorin kiveyksen uusiminen Kaupunkiarkeologinen valvonta 2013 Raportti 2014 Elina Saloranta 2 Arkisto- ja rekisteritiedot Tutkimuskohde: Turku Suurtori Kaupunginosa: II Tutkimuksen laatu:

Lisätiedot

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09 VIHDIN KUNTA Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3401/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3401/09/1 1:3000 Leikkaus A-A

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

HA TTULA RETULANSAARI YLIKARTANON TALLI Koekuopitus

HA TTULA RETULANSAARI YLIKARTANON TALLI Koekuopitus HA TTULA RETULANSAARI YLIKARTANON TALLI Koekuopitus 28.7.2003. Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö FM Jouni Taivainen SISÄLLYS SIVU 1. ARKISTOTIETOJA 2 2. JOHDANTO 3 3. TUTKIMUSKOHTEEN SIJAINTI JA MAASTO 3

Lisätiedot

Valkeakoski Vanhakylä Historiallisen ajan kylätontin koekaivaus 2008

Valkeakoski Vanhakylä Historiallisen ajan kylätontin koekaivaus 2008 Valkeakoski Vanhakylä Historiallisen ajan kylätontin koekaivaus 2008 Tiina Jäkärä 2008 Pirkanmaan maakuntamuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 2 Sisällysluettelo Arkisto- ja rekisteritiedot 3 Tiivistelmä..6

Lisätiedot

MUINAISJÄÄNNÖSSELVITYS

MUINAISJÄÄNNÖSSELVITYS MUINAISJÄÄNNÖSSELVITYS Niittysmäki-Konkanmäki tuulipuiston osayleiskaava FT Samuel Vaneeckhout 23.5.2012 Perustiedot Kunta: Leppävirran kunta Kylä: Sahkarlahti Tila: Sorsanpelto 13:2 Tiili 5:35 Lehtokallio

Lisätiedot

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 2 5 6 5 7 7 1. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si 3 3.a Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 1. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö paaluperustus 5-12m kadut, pihat mahd. kalkkipilarointi

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI UIMAHALLIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT ALUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS

IISALMEN KAUPUNKI UIMAHALLIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT ALUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS IISAMEN KAUPUNKI UIMAHAIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT AUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 26.2.2018 Viite 1539229 Versio 1 Hyväksynyt Tarkistanut Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1.EISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009

RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009 1 RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Fingrid OYj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen aika...

Lisätiedot

TURKU, ABOA VETUS MUSEO

TURKU, ABOA VETUS MUSEO TURKU, ABOA VETUS MUSEO Kellareiden 94:12 ja 93:5 kaupunkiarkeologinen koekaivaus sekä kellarin 94:9 dokumentointia 25.5. 20.10.2006 Muuritutkimus ky. Kari Uotila Matti Koivurinnan säätiö / Aboa Vetus

Lisätiedot

EURA KUKONMÄKI. Koekaivaus. Hanna-Mari Nieminen Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander 191J'

EURA KUKONMÄKI. Koekaivaus. Hanna-Mari Nieminen Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander 191J' EURA KUKONMÄKI Koekaivaus Hanna-Mari Nieminen Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilander 191J' EURA - KUKONMÄKI Pk. 113408, koord. 678041156108, korkeus 36 m mpy Kertomus koekaivauksesta 9.-10.6.1999 Euran Kukonmäessä

Lisätiedot

YLI-II 59 KOTIKANGAS KIVIKAUTINEN ASUINPAIKKA

YLI-II 59 KOTIKANGAS KIVIKAUTINEN ASUINPAIKKA KAIV AUSKERTOMUS YLI-II 59 KOTIKANGAS KIVIKAUTINEN ASUINPAIKKA NORTHERN CULTURES AND SOCIETIES OULUN YLIOPISTOKANSANVÄLINEN KURSSI ANDRE COSTOPOULOS 2007 ABSTRAKTI Yli-Ii 59 Karjalankylä Kotikangas Peruskartta:

Lisätiedot

Valkeakoski Sääksmäen kirkon viereisen hautausmaan uurnahauta-alueen koekuopitus 2008

Valkeakoski Sääksmäen kirkon viereisen hautausmaan uurnahauta-alueen koekuopitus 2008 1 Valkeakoski Sääksmäen kirkon viereisen hautausmaan uurnahauta-alueen koekuopitus 2008 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Valkeakosken kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Koekuopitus... 3 Kuvat...

Lisätiedot

Siuntio Myrans. Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO

Siuntio Myrans. Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO Siuntio Myrans Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO Vesa Laulumaa 2008 Sisällys Arkistotiedot 2 Johdanto 3 Kohteen sijainti ja topografia 3 Kaivausmenetelmät

Lisätiedot

OULU Otto Karhin puisto

OULU Otto Karhin puisto T U T K I M U S R A P O R T T I OULU Otto Karhin puisto Kaapelikaivaustyömaan arkeologinen valvonta 17. 18.9.2012 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT VILLE HAKAMÄKI & AKI HAKONEN Tiivistelmä

Lisätiedot

SISÄLLYS Arkisto- ja rekisteritiedot 2 Karttaote kaivauspaikan sijainnista 3 1. Johdanto 4 1.1. Alueen tutkimushistoria 4 2. Kohteen sijainti ja

SISÄLLYS Arkisto- ja rekisteritiedot 2 Karttaote kaivauspaikan sijainnista 3 1. Johdanto 4 1.1. Alueen tutkimushistoria 4 2. Kohteen sijainti ja Närpiö Norrskogen/kaatopaikka-alue Kaatopaikka-alueen länsipuolen röykkiöiden kaivaus 7. 11.5.2007 Katja Vuoristo 2007 SISÄLLYS Arkisto- ja rekisteritiedot 2 Karttaote kaivauspaikan sijainnista 3 1. Johdanto

Lisätiedot

Tampere Veijanmäenkatu rautakautisen asuinpaikan koekaivaus 2014

Tampere Veijanmäenkatu rautakautisen asuinpaikan koekaivaus 2014 1 Tampere Veijanmäenkatu rautakautisen asuinpaikan koekaivaus 2014 Hannu Poutiainen Tilaaja: Aitokiinteistöt Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot Alue: Tarkoitus: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Kohdetiedot...

Lisätiedot

OULU Pakkahuoneenkatu 9b

OULU Pakkahuoneenkatu 9b T U T K I M U S R A P O R T T I OULU Pakkahuoneenkatu 9b Kaupunkiarkeologinen valvonta 25. syyskuuta 2012 DG2695:2 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT VILLE HAKAMÄKI Tiivistelmä Oulu

Lisätiedot