SISÄLLYSLUETTELO. Kuntayhtymähallitus pöytäkirja :00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SISÄLLYSLUETTELO. Kuntayhtymähallitus pöytäkirja :00"

Transkriptio

1 SISÄLLYSLUETTELO Kuntayhtymähallitus pöytäkirja :00 Pöytäkirjan etukansi/hallitus Kokouksen avaus, laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjan tarkastajien valitseminen Santasport Finland Oy:n talouskatsaus Kuntayhtymän ajankohtaiset asiat Kuntayhtymän talousarvion toteutuminen ja talouden tasapainottaminen Kuntayhtymän rakentamis- ja investointiohjelman perusteet vuosille ja alustava rakennusten korjaussuunnitelma vuosille Rovaniemen koulutuskuntayhtymän kiinteistöjen korjaustöihin liittyvien vuosikorjausurakoitsijoiden optioiden käyttö Rovaniemen koulutuskuntayhtymän Lapin Urheiluopiston toimipisteen majoitusrakennuksen laajennustyön urakoitsijat Toripuistikon toimipisteen tontin kaavamuutos Viranhaltijapäätökset Ylimääräinen asia: Rovaniemen koulutuskuntayhtymän edustaja Kiinteistö Oy Kittilän Lihankäsittelylaitoksen yhtiökokoukseen Muutoksenhakuohjeistus... 25

2 Sivu 1 Aika Paikka Osallistujat Päätöksentekijät Torstai klo Ravintola Oppipoika / kokoustila Oltermanni (4. krs), Korkalonkatu 33, Rovaniemi Hallitus: Varsinainen jäsen: Varajäsen: Seppo Halttu Esa Kangas, 1. varapuheenjohtaja Sanna Karhu Micke Kari Jari Simola Arja Mäkitalo klo Vuokko Mäntymaa Reino Rissanen Tuomas Vanhala, 2. varapuheenjohtaja Kai Väistö, hallituksen puheenjohtaja Nafisa Yeasmin Leena Jääskeläinen Muut osallistujat Yliviivattu= pois ALLEKIRJOITUK- SET Sopimusperusteisen kunnan edustus läsnäolo- ja puheoikeudella: Esa Nordberg Valtuuston puheenjohtajat: Kaarlo Alaoja klo , valtuuston puheenjohtaja Pentti Rytisalo valtuuston 1. varapuheenjohtaja Paula Nevalainen valtuuston 2. varapuheenjohtaja Arto Ylitalo, kuntayhtymän johtaja, esittelijä Veli-Pekka Laukkanen, varajohtaja, esittelijä Tarja Piittisjärvi, hallintosihteeri, hallituksen sihteeri Kari Ketola, työsuojelupäällikkö kuultavana klo Heikki Keskitalo, toimitusjohtaja kuultavana klo Taisto Arkko, rehtori kuultavana klo Else Kaarlela, talouspäällikkö kuultavana klo Mirjami Palojärvi, henkilöstöpäällikkö kuultavana klo Leila Hurtig, rehtori (oto) kuultavana klo Erkki Jääskö, erikoissuunnittelija kuultavana klo Hannu Kerkelä, kiinteistöjohtaja kuultavana klo Lea Huhtala, sisäinen tarkastaja paikalla klo Puheenjohtaja Sihteeri Kai Väistö KÄSITELLYT ASIAT Tarja Piittisjärvi PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS Allekirjoitukset PÖYTÄKIRJA YLEISESTI NÄHTÄVÄNÄ Aika ja paikka Rovaniemi Rovaniemi Tuomas Vanhala Aika ja paikka Leena Jääskeläinen Kuntayhtymän hallintopalvelujen ilmoitustaulu

3 Sivu 2 73 KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Kuntalain 103 pykälän 2 momentin mukaan: Muu toimielin kuin valtuusto on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä. Ilmoitus kokouskutsusta ja esityslistasta tähän kokoukseen on toimitettu sähköpostitse Puheenjohtaja avaa kokouksen, toteaa läsnäolijat ja todetaan kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

4 Sivu 3 74 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALITSEMINEN Hallituksen pöytäkirjan tulee tarkastaa kaksi kokoukseen osallistunutta hallituksen jäsentä. Pöytäkirjan tarkastajat toimivat tarvittaessa ääntenlaskijoina. Pöytäkirjan tarkastusvuorossa ovat Tuomas Vanhala ja Nafisa Yeasmin. Valitaan kaksi pöytäkirjan tarkastajaa. Merkittiin pöytäkirjaan, että Arja Mäkitalo saapui kokoukseen asiantuntijoiden kuulemisen aikana klo Merkittiin pöytäkirjaan, että yhtymävaltuuston pj. Kaarlo Alaoja poistui kokouksesta asiantuntijoiden kuulemisen aikana klo Kaarlo Alaoja palasi kokoukseen klo asiantuntijoiden kuulemisen päättyessä. Merkittiin pöytäkirjaan, että hallitus piti tauon klo Todettiin, ettei kukaan ollut poistunut kokouksesta tauon aikana. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Tuomas Vanhala ja Leena Jääskeläinen.

5 Sivu 4 75 SANTASPORT FINLAND OY:N TALOUSKATSAUS Toimitusjohtaja: Toimitusjohtaja esittelee Santasport Finland Oy:n toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen. Johtaja: Hallitus merkitsee osavuosikatsauksen tiedoksi. Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavana oli toimitusjohtaja Heikki Keskitalo. Hallitus hyväksyi yksimielisesti tehdyn päätösesityksen.

6 76 KUNTAYHTYMÄN AJANKOHTAISET ASIAT Sivu 5 Kuullaan kuntayhtymän johtaja Arto Ylitalon ja muiden valmistelijoiden selostus ajankohtaisista asioista ja käydään keskustelu asioiden pohjalta. hallituksen aamukoulu pidetään hallituksen kokouspäivänä klo 9-11 reformin valmistelun tilannekatsaus kuntayhtymä on valittu Työhyvinvointia strategisesti -valmennusohjelmaan (Tystra) Tystra valmennuksen kautta tarkastelemme omia työtapojamme yksilö- ja organisaatiotasolla. Valmennus hahmottaa omia toimintatapojamme ja kehityshaasteita KEVA:n työelämäasiantuntijoiden ohjauksessa. Valmennuksen tavoite ja teemat: henkilöstöjohtamisen tavoitteet henkilöstön hyvinvoinnin ja tuottavuuden näkökulmasta henkilöstöjohtamisen toimintamallit ja -tavat henkilöstötalouden suunnittelu ja riskien ennakointi osana organisaation talouden ja palveluiden johtamista. Opetus- ja kulttuuriministeriölle on jätetty lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi eräistä opetustoimen rekistereistä ja valtakunnallisista tietojärjestelmistä. Lausunto on oheismateriaalina hallituksen työalustalla. Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ja sen oppilaitosten henkilöstö ja opiskelijat osallistuivat valtakunnalliseen tempaukseen ammatillisen koulutuksen puolesta Samana päivänä AMKE, Sakki, OSKU ja OAJ luovuttivat opetus- ja kulttuuriministerille yhteisen kannanoton ammatillisen koulutuksen puolesta. Lappi Areenan kehittäminen SAK:n kannanotto ammatillisen koulutuksen leikkauksista Johtaja: Hallitus merkitsee esille tulleet ajankohtaiset asiat tiedoksi. Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavina olivat johtaja Arto Ylitalo, kehitysjohtaja Veli-Pekka Laukkanen ja työsuojelupäällikkö Kari Ketola. Hallitus hyväksyi yksimielisesti tehdyn päätösesityksen.

7 Sivu 6 77 KUNTAYHTYMÄN TALOUSARVION TOTEUTUMINEN JA TALOUDEN TASAPAINOTTAMINEN Kehitysjohtaja: Kokouksessaan hallitus päätti yksimielisesti edellyttää, että vuoden 2016 talousarvion toteutumiseen ja talousjohtamisen tehostamiseen johtaviin toimenpiteisiin ryhdytään välittömästi huomioiden jo käynnissä olevat toimenpiteet opetusministeriön leikkauksista johtuen sekä huomioiden jo käynnissä olevat toimenpiteet. Hallituksen kokouksessa kuntayhtymän talousarvion toteutumista tarkasteltiin ja koulutuskuntayhtymän tulosalueiden tulokset esitettiin kirjanpidon tilanteen mukaisina. Johtaja esitti selostuksen toimenpiteistä talouden tasapainottamiseksi. Talouteen vaikuttavia seikkoja ja toimenpiteitä: - Pääosin kuntayhtymän tulot muodostuvat opiskelijamäärän mukaan tulevasta yksikköhintatulosta. Alkuvuoden laskennallisessa tulossa on tammikuun tilastointipäivän mukaisen VOS 1 opiskelijamäärän (2936) mukainen yksikkötulo. Mikäli opiskelijamäärä syyskuun tilastointipäivänä (20.9.) on sellainen, että järjestämisluvan mukainen vuosiopiskelijamäärä 3010 saavutetaan, lisää se yksikkötuloa noin euroa ja oikaisee laskennallista tulosta alkuvuoden osalta noin euroa. Vuosiopiskelijamäärän (VOS1) ennuste vuodelle 2016 on tällä hetkellä yhteyshaun ja jatkavien opiskelijoiden osalta Järjestämisluvan 3010 ylittävän 17 opiskelijan osalta kuntayhtymällä on mahdollista saada noin euroa Nuorten aikuisten osaamisohjelman ja/tai Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen -ohjelman kautta myönnetystä valtionavustuksesta. Tämä oikaisisi alkuvuoden tulosta noin euroa. - Kiinteistöpalvelun säästö, kun kaikkia suunniteltuja korjaustoimenpiteitä ei kiinteistöihin tehdä, on noin euroa, joka oikaisee alkuvuoden laskennallista tulosta noin euroa. - Kemijärven kaupungin maksuosuus Kemijärven toimipisteen alijäämän kattamiseen on enimmillään euroa, joka oikaisee alkuvuoden tulosta noin euroa. - Henkilöstökulubudjetin säästö arvioidaan olevan euroa, joka oikaisee alkuvuoden tulosta noin euroa. Muita mahdollisia toimenpiteitä, joita käsitellään tarkemmin yt-neuvottelussa henkilöstön edustajien kanssa : Vakinaisen ja määräaikaisen henkilökunnan rekrytointia rajoitetaan ja henkilöstösuunnitelman ohjeesta poiketaan niin, että kaikkiin rekrytointeihin vaaditaan tulosalueenjohtajan päätös.

8 Sivu 7 Matkustamista rajoitetaan. Säästövapaiden ja aikaisempien lomanmääräytymisvuosien vuosilomapäivien pitäminen loppuvuoden aikana. Määräaikaisissa palvelussuhteissa olevat pitävät kaikki vuosilomansa ennen palvelussuhteen päättymistä. Lyhyet vapaaehtoiset palkattomat virka- ja toimivapaat. - Palvelujen sekä aineiden ja tarvikkeiden alkuvuoden ostot ylittivät talousarvion. Alkuvuoden ostot ovat suhteessa suuremmat, kuin opetuksen keskeytysajan (kesä-elokuu) arvioidut ostot. Opetukseton aika tasaa ostojen toteutumaa vuosibudjetoinnin suuntaiseksi. Palvelujen sekä aineiden ja tarvikkeiden hankintoja ja hankintavaltuuksia rajoitetaan. Hankinnat kohdistetaan vain opetustoimen kitkattoman sujumisen varmistamiseksi edellyttäviin hankintoihin. - Työnantaja on kutsunut henkilöstön edustajat yhteistoimintaneuvotteluun aiheena suunnitellut toimenpiteet Rovaniemen koulutuskuntayhtymän toiminnan ja talouden sopeuttamiseksi vuonna 2016 sekä tästä suunnitelmasta mahdollisesti johtuva koko henkilöstön määräaikainen lomauttaminen. Ensimmäinen neuvottelukokous on pidetty ja toinen Neuvotteluaika näissä neuvotteluissa on 14 päivää. Seuraava neuvottelukokous on Kokouksessa käsiteltiin suunniteltujen toimenpiteiden perusteet. Työnantaja totesi, että tämän yt-neuvottelun kohderyhmänä on koko RKK:n henkilöstö. Mahdollisten lomautusten toteutuessa työnantaja huomioi aiemmin ilmoitetut lomautukset saakka, lomarahojen vaihtamisen vapaaksi koskien lomavuotta 2016 sekä vapaaehtoiset palkattomat toimi- tai virkavapaudet vuonna Lisäksi työnantaja ei lomauta sellaista henkilöä, jonka työsuhde päättyy taloudellisten ja tuotannollisten syiden vuoksi vuoden 2016 puolella. Mikäli työnantaja päättää ryhtyä lomautuksiin ja/tai esittää vaihtoehtona palkattomia toimi- tai virkavapauksia, jokainen työntekijä/viranhaltija itse tekee osaltaan päätöksen palkattomista toimi- tai virkavapaista. Suunniteltujen toimenpiteiden säästövaikutukset ja niistä mahdollisesti aiheutuva lomauttamisaika olisi kuntayhtymän talousarvion mukaisesta 2,5 milj. euron kuukauden henkilöstökulusta laskettuna (pois lukien määräaikaiset palvelussuhteet); 5 kalenteripäivää euroa 7 kalenteripäivää euroa 14 kalenteripäivää 1 milj. euroa Talouspäällikkö esittelee kokouksessa talousarvion toteutumista ja tulosalueiden tuloksen muodostumista sekä talouteen vaikuttavia seikkoja.

9 Sivu 8 Kuntayhtymän tulosalueiden tulokset esitetään kirjanpidon tilanteen mukaisina sekä laskennallinen tulos, johon on arvioitu raportointikaudelle kuuluvat kirjaamattomat tulot ja menot. LIITE 2: Talouskatsaus OHEISMATERIAALI: Kemijärven toimipisteen taloustilanne Em. materiaali toimitetaan hallituksen työalustalle ROKKI-intraan tiistaina Johtaja: Yhtymähallitus merkitsee tiedoksi taloustilanteen ja pitää hyvänä edellä esitettyjä toimenpiteitä, joita käsitellään pidettävässä yt-neuvottelussa ja joita johto on tehnyt sekä suunnitellut toiminnan ja talouden tasapainottamiseksi. Hallitus valtuuttaa kuntayhtymän johtajan tekemään toimenpiteiden edellyttämät päätökset yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä. Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavina olivat johtaja Arto Ylitalo, talouspäällikkö Else Kaarlela, kiinteistöjohtaja Hannu Kerkelä ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Laukkanen. Keskustelun kuluessa pj. Kai Väistö teki hallituksen yksimielisellä kannatuksella esityksen, että talouden tasapainonottamiseen tähtäävien toimenpiteiden tavoitteena on henkilöstön lomauttamisen välttäminen. Keskustelun jälkeen hallitus yksimielisesti hyväksyi tehdyn päätösesityksen ja tehdyn kannatetun esityksen.

10 Sivu 9 78 KUNTAYHTYMÄN RAKENTAMIS- JA INVESTOINTIOHJELMAN PERUSTEET VUOSILLE JA ALUSTAVA RAKENNUSTEN KORJAUSSUUNNITELMA VUOSILLE Kiinteistöjohtaja: Investointiohjelma vuosille : Koulutuskuntayhtymän valtuusto on hyväksynyt kiinteistöstrategia elokuuta Kiinteistöstrategiassa on linjattu tulevaisuuden toimenpiteet kiinteistöratkaisuille (säilytettävät, kehitettävät ja luovutettavat kiinteistöt). Tulevaisuuden investointi-/rakentamisohjelma perustuu tehtyihin koulutusalaratkaisuihin, hyväksyttyyn kiinteistöstrategiaan 2020 ja sen toteutussuunnitelmaan sekä YT-neuvotteluissa sovittuihin kiinteistöihin kohdistuviin vähennyksiin ja kiinteistöjen kuntoluokan säilyttämiseen. Kiinteistöstrategian 2020 toteutussuunnitelma (liite 3a, ) on päivitetty ja toimii pohjana tuleville rakentamis- ja investointiohjelmille. Talousarvion rakentamisohjelma 2017: Rantavitikan toimipiste: koulutustilojen laajennustyö: Rantavitikan toimipisteen koulutustilojen laajennustyöhankkeen rakentamistyöt on aloitettu kesäkuussa 2015 ja työt valmistuvat kesään 2017 mennessä. Rantavitikan toimipisteen laajennustyöhankkeessa rakennetaan tilat koulutuskuntayhtymän rakennusalan koulutuksille ja hotelli-, ravintola- ja catering-alojen koulutuksille. Hanke on kiinteistöstrategia 2020 toteutussuunnitelman mukainen. Rantavitikan toimipiste: Korvanranta -rakennuksen peruskorjaustyö: Kiinteistöstrategia 2020 linjausten mukaisesti ko. rakennus on suunniteltu peruskorjattavaksi kuntayhtymän omaan käyttöön. Korvanranta -rakennukseen rakennetaan tilat koulutuskuntayhtymän yhteiseen käyttöön (yhteisille toiminnoille ja toimisto- ja koulutustiloiksi, opiskelijahallinto ym.). Hankkeen peruskorjaustyöt on aloitettu kesäkuussa 2016 ja työt valmistuvat kesällä Hanke on kiinteistöstrategia 2020 toteutussuunnitelman mukainen. Urheiluopiston toimipiste: majoitusrakennuksen laajennustyö: Urheiluopiston toimipisteessä on käyttöönotettu vuoden 2010 lopussa majoitusrakennus, joka on osoittautunut toimintaan ja tulevaisuuden tavoitteisiin nähden riittämättömäksi. Investointiohjelmassa vuosille 2016 ja 2017 on majoitusrakennuksen laajennushanke, joka on ollut urakkalaskennassa elokuun puoliväliin saakka. Urakkakilpailun tulos ja töiden aloitus on hallituksen käsittelyssä elokuun kokouksessa. Majoitusrakennuksen laajennushanke on suunniteltu aloitettavan syyskuussa 2016 ja työt valmistuisivat suunnitelmien mukaan elokuussa Hankkeelle olisi varattava loppuosan rahoitus rakentamisohjelmassa vuodelle Hanke on kiinteistöstrategia 2020 toteutussuunnitelman mukainen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt investointiavustuksen ko. hankkeelle vuodelle Lisäksi Opetus-

11 Sivu 10 ja kulttuuriministeriö on alustavasti varannut vuoden 2017 avustuksista , joka tulee anoa erikseen. Urheiluopiston toimipiste: Keittiön laajennus- ja korjaustyö: Urheiluopiston toimipisteen lisääntynyt ja lisääntyvä käyttö on tuonut haasteen keittiön toiminnalle. Lisäksi terveysviranomaisten alustavat lausunnot keittiötilojen riittävyydestä antavat aihetta keittiötilojen korjaamiseen. Urheiluopiston nykyinen toiminta ja uusien investointihankkeiden myötä nykyinen keittiö ei pysty palvelemaan asiakkaita niiden vaatimuksien mukaisesti. Keittiötilat on korjattu vuonna 2009 sen aikaisia toimintoja varten, Urheiluopistoa on laajennettu sen jälkeen majoitusrakennuksella ja siihen liittyvillä tiloilla sekä myös muilla investoineilla. Keittiötilojen laajennus- ja korjaustöillä saadaan tarkoitukseen nähden välttävät ja toimivat tilat hankkeen toteutuksella. Korjaussuunnitelma: Kiinteistöpalvelussa laadittua korjaussuunnitelmaa on tarkennettu vuosille ja sen mukaisten investointien kustannusvaikutukset on huomioitu rakentamisohjelmassa. Korjaussuunnitelmassa on huomioitu vuodelle 2017 Rantavitikan toimipisteen vuoden 2017 koulutusalamuutoksiin ja siirtoihin liittyvät vielä tarvittavat korjaus- ja muutostyöt. Lisäksi Rantavitikan toimipisteen päärakennuksen pohjaviemärin kunto edellyttää peruskorjausta kesällä Lisäksi Rantavitikan toimipisteen ns. Jusala Center -rakennus on suunniteltu purettavan vuoden 2017 aikana. Korjaussuunnitelman eri kiinteistöihin kohdistuvilla korjaustöillä tehdään pieniä tilajärjestelyitä, parannetaan sisäilmaolosuhteita sekä korjataan kosteusvaurioita ja rakenteita. Korjaussuunnitelmaan sisältyvillä rakennusten korjaustöillä pienennetään kiinteistöissä muutoin syntyvää korjausvelkaa. Korjaussuunnitelman laadinnassa on huomioitu koulutuskuntayhtymän kiinteistöstrategia Asuntoloiden korjaustyöt: Pääosa koulutuskuntayhtymän asuntolarakennuksista on korjattu ja näillä koulutuskuntayhtymä pystyy tulevaisuudessa tarjoamaan II-asteen opiskelijoille riittävän määrän asuntolapaikkoja. Pieniä korjaustöitä sisällytetään rakentamisohjelmaan vuosittain mahdollisia korjaustarpeita varten. Koulutuskuntayhtymän kiinteistöstrategiassa 2020 on huomioitu myös asuntolarakennuksien tilanne. Talousarvion suunnitteluosa : Urheiluopiston uimahallin peruskorjaustyö: Urheiluopiston päärakennuksen yhteyteen on valmistunut 2002 vuoden lopussa uimahalli ( Wellness Center -hankkeessa). Uimahallitekniikka on saavuttamassa peruskorjausiän muutaman vuoden sisällä ja muutoinkin tekniikkatila rakennuksen alla aiheuttaa yläpuolisille rakenteille kosteus- ym. rasituksia. Kiinteistöstrategia 2020 on linjattu, että kuntayhtymän kiinteistöjen kuntoluokka pidetään 75 %:n tasolla, joka pääosin saavutetaan n. 13 vuoden kuluessa valmistumisesta. Uimahallin ns. vuosiseisokkien aikana kuntayhtymä on korjannut tarpeelliset ja kiireelliset työt sekä tarpeet. Uimahallirakennuksien kuluminen on normaalia suurempaa, joten peruskorjaustyö on tulossa

12 Sivu 11 tarpeelliseksi tämän vuosikymmenen loppupuolella. Suunnittelutyö olisi tarkoituksen mukaista aloittaa jo talousarvion suunnitteluosan aikana vuonna Hankkeelle on mahdollista anoa OKM:n erityisavustusta liikunnan koulutuskeskusten perustamiskustannuksiin vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukaisesti. KSTR 2020 toteutussuunnitelmaa (liite 3a), rakentamisohjelman (liite 3b) ja korjaussuunnitelman (liite 3c) perusteluita esitellään tarkemmin kokouksessa. LIITE 3a: KSTR 2020 päivitetty toteutussuunnitelma; LIITE 3b: Rakentamisohjelma ; LIITE 3c: Korjaussuunnitelma ; Johtaja: Hallitus: - hyväksyy alustavan Kiinteistöstrategia 2020 päivitetyn toteutussuunnitelman liitteen 3a mukaisesti. - hyväksyy perusteet rakentamis- ja investointiohjelman laatimista varten liitteen 3b mukaisesti. - hyväksyy alustavan korjaussuunnitelman vuosille liitteen 3c mukaisesti. Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavana oli kiinteistöjohtaja Hannu Kerkelä. Lisäksi opiskelijamäärätilanteesta kuultiin erikoissuunnittelija Erkki Jääsköä ja rehtori (oto) Leila Hurtigia. Hallitus hyväksyi yksimielisesti tehdyn päätösesityksen.

13 Sivu ROVANIEMEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN KIINTEISTÖJEN KORJAUSTÖIHIN LIITTYVIEN VUOSIKORJAUSURAKOITSIJOIDEN OPTIOIDEN KÄYTTÖ Kiinteistöjohtaja: Rovaniemen koulutuskuntayhtymä/kiinteistöpalvelu hallinnoi ja ylläpitää oppilaitoskiinteistöjä sekä niiden yhteydessä olevia muita rakennuksia. Kiinteistöpalvelu teettää rakennuksiin kohdistuvia huolto-, kunnossapito- ja vuosikorjaustöitä sekä pieniä tilamuutostöitä. Rovaniemen koulutuskuntayhtymän rakentamisohjelmassa on myös RKK/korjaussuunnitelmaosan korjaustyöt. Rovaniemen koulutuskuntayhtymän hallitus on valinnut pitämässään kokouksessa vuosikorjausurakoitsijat kahdeksi vuodeksi ajalle Sopimuksissa on optio, että sopimuksia on tämän jälkeen mahdollisuus jatkaa vuosi kerrallaan, kuitenkin enintään saakka. Vuosikorjausurakoitsijat: 1. Rakennusurakoitsijat Rakennus P. Jokelainen Oy TKS-NORD Rakentajat Oy 2. LVI-urakoitsija Putki-Heikkilä Oy 3. Sähköurakoitsija Assemblin Finland Oy (ent. EMC Talotekniikka Oy) Töiden suorittaminen urakoitsijoiden kanssa yhteistyössä on ollut kustannustehokasta ja tuloksekasta. Yhteistyö on sujunut joustavasti ja urakoitsijat ovat ymmärtäneet töiden asettamat haasteet. Tulokset ovat olleet hyviä. Urakoitsijat ovat ymmärtäneet töiden luonteet hyvin ja töiden suorittaminen on ollut joustavaa tällä mallilla, vaikka suunnittelu ja rakentamistyö on suoritettu yhtäaikaisesti. Töiden jatkaminen vuosikorjausurakoitsijoiden kanssa on koulutuskuntayhtymän kannalta kustannustehokasta ja edullista. Johtaja: Hallitus päättää käyttää sopimuksissa olevat optiot siten, että vuosikorjausurakoitsijoiden kanssa sovitaan sopimuksien jatkamisesta vuosi kerrallaan saakka. Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavana oli kiinteistöjohtaja Hannu Kerkelä. Keskustelun jälkeen hallitus hyväksyi yksimielisesti tehdyn päätösesityksen.

14 Sivu ROVANIEMEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN LAPIN URHEILUOPISTON TOIMIPISTEEN MAJOITUSRAKENNUKSEN LAAJENNUSTYÖN URAKOITSIJAT Kiinteistöjohtaja: Rovaniemen koulutuskuntayhtymän rakentamisohjelmassa on Lapin Urheiluopiston toimipisteen majoitusrakennuksen laajennustyöhanke. Hanke sijoittuu talousarvion 2016 ja taloussuunnitelmaosan investointiosassa vuosille 2016 ja Lapin Urheiluopiston majoitusrakennuksen laajennustyön urakat ovat olleet urakkalaskennassa siten, että rakennus-, LV-, IV-, rakennusautomaatio-, ja sähköteknisten töiden urakkatarjousten jättöaika on päättynyt klo Määräaikaan mennessä jätetyistä tarjouksista on esitetty yhteenveto liitteessä nr:o 4. Hankkeen suunniteltu aloitusajankohta on syyskuu Investointiohjelmaan vuodelle 2016 varattu määräraha riittää hankkeen rahoitukseen ko. vuodelle. Vuodelle 2017 esitetään talousarvion rakentamisohjelmaan varattavaksi hankkeelle tarvittava rahoitus. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt hankkeelle erityisavustusta (OKM/122/628/2015; ). Avustuksen ehtona on, että maksatuspyyntö opetus- ja kulttuuriministeriöön on esitettävä mennessä tai avustuksen saajan on esitettävä hankkeen aloittamisvalmiudesta lyhyt selvitys opetus- ja kulttuuriministeriölle em. päivämäärään mennessä. Mikäli hankkeen käynnistyminen avustuksen myöntövuoden aikana vaarantuu, voi opetus- ja kulttuuriministeriö peruuttaa myönnetyn valtionavustuksen. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö on alustavasti varannut vuoden 2017 avustuksista , joka on anottava erikseen syyskuun 2016 loppuun mennessä. Urakkamuotona on jaettu urakka, jossa rakennusurakoitsija toimii kohteen pääurakoitsijana ja päätoteuttajana sekä muut urakoitsijat pääurakkaan alistettuina sivu-urakoitsijoina. Urakka-asiakirjojen mukaisesti rakennustöiden suoritusaikataulu on laadittu siten, että työt pyrittäisiin aloittamaan heti hallituksen päätöksen jälkeen ennen kuin hallituksen päätös on saanut lainvoiman. Rakennustyöt on suunniteltu aloitettavan urakkaohjelman mukaan syyskuussa Rakennustyöt jaetaan välitavoitteisiin siten, että Santasport Oy:n liiketoiminta ja Urheiluopiston tulosalueen koulutustoiminta kärsisivät rakennustöiden aikana mahdollisimman vähän. Urakoiden tulee olla täysin valmiina ja vastaanotettuina LIITE 4: Majoitusrakennuksen laajennustyön urakkatarjousyhteenveto

15 Sivu 14 Johtaja: Hallitus päättää: 1. myöntää oikeuden urakkasopimusten allekirjoittamiseen. 2. myöntää luvan hankkeen käynnistämiseen suunnitellussa aikataulussa ja myöntää luvan aloittaa työt ennen kuin hallituksen päätös on saanut lainvoiman. 3. valita Lapin Urheiluopiston toimipisteen majoitusrakennuksen laajennushankkeelle seuraavat urakoitsijat: 1. Rakennusurakka TKS-NORD Rakentajat Oy 2. LV-urakka LVI Kemppi Oy 3. IV-urakka LVI-Ollila Oy 4. Sähköurakka Ounasvirta Oy 5. Rakennusautomaatiourakka Rovaniemen Sähkö- ja Säätölaite Oy Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavana oli kiinteistöjohtaja Hannu Kerkelä. Hallitus hyväksyi yksimielisesti tehdyn päätösesityksen.

16 Sivu TORIPUISTIKON TOIMIPISTEEN TONTIN KAAVAMUUTOS Hallitus Kiinteistöjohtaja: Rovaniemen koulutuskuntayhtymän valtuusto on hyväksynyt kiinteistöstrategia 2020 (KSTR 2020) pitämässään kokouksessa. KSTR 2020 toteutussuunnitelmassa Toripuistikon toimipisteen kiinteistöstä on suunniteltu luovuttavan vuoden 2017 loppuun mennessä. Tontin kaavamerkintä on tällä hetkellä YO-1, V ja rakennusoikeutta tontilla on yhteensä 9500 krs-m 2 (nykyinen voimassa oleva kaavaote, liite 6a). Koulutuskuntayhtymän kannalta tontin tulevaisuuden hyödyntäminen tarvitsisi kaavamuutoksen ko. tontille. Koulutuskuntayhtymä on käynyt neuvotteluja Rovaniemen kaupungin kanssa Toripuistikon tontin kaavamuutoksesta. Koulutuskuntayhtymä on laatinut esityksen kaavamuutoksesta Rovaniemen kaupungin 1. kaupunginosan korttelin nr:o 11, tontille nr:o 13 liitteen 6b mukaisesti. Kuntayhtymän johtoryhmä on käsitellyt asiaa kokouksessaan Johtoryhmä on yksimielisesti esityksen kannalla. LIITE 6a: LIITE 6b: Voimassa oleva kaavaote Kaavamuutoshakemus Varajohtaja: Hallitus päättää esittää Rovaniemen kaupungille, että se käynnistää kaavamuutoksen 1. kaupunginosan korttelissa nr:o 11, tontille nr:o 13 liitteen 6b mukaisesti. Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavana oli kiinteistöjohtaja Hannu Kerkelä. Keskustelun jälkeen hallitus hyväksyi tehdyn päätösesityksen Hallitus Kiinteistöjohtaja: Kuntayhtymänhallitus on kokouksessaan päättänyt esittää Rovaniemen kaupungille, että se käynnistää kaavamuutoksen 1. kaupunginosan korttelissa nr:o 11, tontille nr:o 13. Kaavamuutosesitys on edennyt kaavaluonnosvaiheeseen. Koulutuskuntayhtymä on käynyt keskusteluja kaupungin kanssa kaavamuutosprosessin aikana. Rovaniemen kaupungilla kaavaluonnosvaihe on etenemässä luottamusmieskäsittelyyn.

17 Sivu 16 Asemakaavan muutosta ja sen vaikutuksia esitellään tarkemmin kokouksessa. LIITE 5a: Osallistumis- ja arviointisuunnitelma LIITE 5b: Kaavaselostus (luonnos) LIITE 5c: Asemakaava muutos VE 1 LIITE 5d: Asemakaava muutos VE 2 LIITE 5e: Asemakaava muutos VE 3 Johtaja: Hallitus päättää hyväksyä liitteen 5e vaihtoehto 3 mukaisen kaavaluonnoksen pohjaksi jatkotoimenpiteitä varten. Merkittiin pöytäkirjaan, että kuultavana oli kiinteistöjohtaja Hannu Kerkelä. Keskustelun jälkeen hallitus hyväksyi yksimielisesti tehdyn päätösesityksen.

18 82 VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSET Sivu 17 Hallintosäännön 6 pykälän mukaan: Henkilöstöä koskevista ja muista päätöksistä tehdään viranhaltijapäätös. Päätökset kirjataan päätösluetteloon. Hallituksen ottokelpoiset päätökset tuodaan hallituksen tietoon oikaisuvaatimusajan kuluessa päätöksen tekemisestä. Hallitukselle on jätetty tiedoksi liitteestä 6 ilmenevät viranhaltijapäätösluettelot: - listat erillisistä viranhaltijapäätöksistä - luettelot virkavalinnoista, työsuhteista ja sijaisuuksista sekä virkavapauksista/työlomista, joihin ei ole automaattista VES/TES:iin perustuvaa oikeutta (WebTallennus) - ulkomaan matkamääräykset (epopulus matkalaskuohjelma) Hallituksen puheenjohtaja: Hallitus merkitsee tiedoksi liitteessä 6 ilmoitetut kuntayhtymän johtajan päätökset. Hallitus hyväksyi yksimielisesti tehdyn päätösesityksen. Johtaja: Hallitus merkitsee tiedoksi liitteessä 6 ilmoitetut viranhaltijapäätökset. Hallitus hyväksyi yksimielisesti tehdyn päätösesityksen.

19 Sivu YLIMÄÄRÄINEN ASIA: ROVANIEMEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN EDUSTAJA KIINTEISTÖ OY KITTILÄN LIHANKÄSITTELYLAITOKSEN YHTIÖKOKOUKSEEN Kiinteistöjohtaja: Rovaniemen koulutuskuntayhtymä on perustanut Kittilän kunnan ja Levi Food Oy:n kanssa Kiinteistö Oy Kittilän Lihankäsittelylaitos -nimisen yhtiön vuoden 2015 aikana. Kiinteistö Oy Kittilän Lihankäsittelylaitos on lähettänyt liitteen mukaisen kutsun varsinaiseen yhtiökokoukseen LIITE 8: Kutsu varsinaiseen yhtiökokoukseen Varajohtaja: Hallitus päättää - nimetä kiinteistöjohtaja Hannu Kerkelän Rovaniemen koulutuskuntayhtymän edustajaksi ko. yhtiökokoukseen. - tarkastaa tämän pykälän kokouksessaan. Yhtymähallitus päätti yksimielisesti ottaa asian ylimääräisenä käsittelyyn. Yhtymähallitus hyväksyi yksimielisesti tehdyn päätösesityksen. Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

20 Sivu 25 KUNTAYHTYMÄHALLITUKSEN PÄÄTÖKSIÄ KOSKEVAT MUUTOKSENHAKUOHJEET I MUUTOKSENHAKUKIELTO Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta (KuntaL 136 ). Palkkauspäätösten osalta päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta, koska päätös koskee työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa, soveltamista tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä. Työnantajan työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä koskeviin päätöksiin ei voi hakea muutosta. Asia kuuluu pääsopimuksen mukaisen neuvottelumenettelyn piiriin ja työtuomioistuimen toimivaltaan. Lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa ( 23) perustuvat riita-asiat ja hyvitysvaatimukset käsitellään yleisessä tuomioistuimessa. Pykälät: 73, 74, 75, 76, 77, 78, 81, 82, 84, 85 Tähän Rovaniemen koulutuskuntayhtymän hallituksen pöytäkirjassa olevaan päätökseen tyytymätön saa tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen Rovaniemen koulutuskuntayhtymän hallitukselle. Yhtymähallituksen oikaisuvaatimuksen johdosta antamaan päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelta. Yhtymähallituksen tekemästä kansalliset kynnysarvot ylittävästä hankintapäätöksestä voidaan tehdä hakemus markkinaoikeudelle. Kansallisen kynnysarvon suuruus on: euroa tavara- ja palveluhankinnat euroa terveydenhoito- ja sosiaalipalvelut ja koulutuspalvelut yhteishankintana euroa rakennus- ja käyttöoikeusurakat II OIKAISUVAATIMUSOHJE JA HANKINTAOIKAISUOHJE Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen Rovaniemen koulutuskuntayhtymän hallitukselle/hankintaoikaisun hankintayksikölle: Pykälät: 79, 80, 83 Oikaisuvaatimusviranomainen ja yhteystiedot Oikaisuvaatimusviranomainen: Rovaniemen koulutuskuntayhtymän hallitus Posti- ja käyntiosoite: Toripuistikko 5-7 (3. krs), Rovaniemi Sähköpostiosoite: redu@redu.fi Puhelin: (keskus) Telefax: Viraston aukioloaika: Oikaisuvaatimus voidaan tehdä sekä tarkoituksenmukaisuus- että laillisuusperusteilla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen päätöksestä sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen (KuntaL 137 ). Hankintaoikaisua voi vaatia hankintayksiköltä sen tekemään päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön. Hankintaoikaisun voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kunnan asukkailla tai kunnallisilla luottamushenkilöillä ei ole hankinta-asiassa oikeutta tehdä hakemusta markkinaoikeudelle, elleivät he ole asianosaisia (HankintaL ).

21 Sivu 26 Oikaisuvaatimusaika ja sen alkaminen Oikaisuvaatimus tai hankintaoikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista (HankintaL 81 2 mom.). Kunnan jäsenen tai jäsenkunnan ja sen jäsenen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erikseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana (HallintoL 59 ). Tavallisessa sähköisessä tiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Käytettäessä sähköistä yhteystietoa hankintapäätöksen tiedoksiannossa, ehdokkaan ja tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon sinä päivänä, jolloin mainitut asiakirjat sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Myöhästynyttä oikaisuvaatimusta ei oteta tutkittavaksi. Oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää/nähtäväksi asettamispäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulutai juhannusaatto tai arkilauantai, oikaisuvaatimuksen saa tehdä ensimmäisenä arkipäivänä tämän jälkeen. Oikaisuvaatimuksen muoto ja toimittaminen Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Oikaisuvaatimus on tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitettava. Siinä tulee mainita tekijän, ja jos hän ei ole allekirjoittaja, myös allekirjoittajan nimi, osoite, asuinkunta sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ei ole syytä epäillä. Oikaisuvaatimuksia, jotka sisältävät arkaluonteisia henkilö- tai salassa pidettäviä tietoja, ei suositella lähetettäväksi sähköpostitse tai sen liitteenä. Sähköisen asiakirjan (telekopio tai sähköposti) katsotaan saapuneen viranomaiselle kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Oikaisuvaatimuksessa on mainittava päätös, jota vaaditaan oikaistavaksi sekä vaatimuksen sisältö ja perusteet. Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin tekijä vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Muutoshakemus on tehtävä viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Mikäli oikaisuvaatimus lähetetään postitse, on se jätettävä postiin niin ajoissa, että se ehtii perille viraston aukioloaikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. III VALITUSOSOITUS Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen ja kunnan jäsen sekä kuntien yhteisen toimielimen päätöksestä sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen (KuntaL 137 ). Pykälät: Valitusviranomainen on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus. Postiosoite on PL 189, OULU ja käyntiosoite Isokatu 4 (3. krs), Oulu. Puhelin (vaihde), telekopio ja sähköposti pohjois-suomi.hao@oikeus.fi. Asiakaspalvelu on avoinna

22 Sivu 27 Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että: 1) päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä; 2) päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa; tai 3) päätös on muuten lainvastainen. Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä. Valitusaika on kolmekymmentä (30) päivää. Valitusaika alkaa päätöksen tiedoksisaannista. - Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen (päätös oikaisuvaatimusohjeineen) lähettämisestä. - Milloin oikaisua päätökseen haetaan kunnan jäsenen ominaisuudessa, oikaisuvaatimusaika lasketaan siitä, kun toimielimen pöytäkirja tai viranhaltijan päätös on asetettu yleisesti nähtäväksi. Pöytäkirjanotteen voi tilata ja tarkempia ohjeita saada asianosaisen toimielimen sihteeriltä tai päätöksen tehneeltä viranhaltijalta. Valituskirjassa on ilmoitettava: - valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite - päätös, johon haetaan muutosta - miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi - muutosvaatimuksen perusteet. Valituskirja on valittajan tai laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite. Valituskirjaan on liitettävä valituksenalainen päätös alkuperäisenä tai jäljennöksenä ja todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valituskirjaan on liitettävä myös asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, ellei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse, telekopiona, sähköpostilla tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä. Sähköisesti toimitettava asiakirja on lähetettävä ennen määräajan päättymistä valitusviranomaiselle siten, että asiakirja on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä. Muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 90 tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla. IV ASIAN SAATTAMINEN MARKKINAOIKEUDEN KÄSITELTÄVÄKSI Kansalliset kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa asia voidaan saattaa markkinaoikeuden tutkittavaksi. Tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee voi saattaa hankintapäätöksen markkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen. Kunnan asukkailla tai kunnallisilla luottamushenkilöillä ei ole hankinta-asiassa oikeutta tehdä hakemusta markkinaoikeudelle, elleivät he ole asianosaisia. Pykälät: 79, 80 Valitusaika Hankintaoikaisuvaatimuksen vireille tulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosainen voi hankintalain nojalla hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen. Jollei toisin säädetä, hakemus markkinaoikeudelle on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon päätöksestä ja sen perusteluista sekä ohjeen asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintasopimuksen hankintalain 78 :n 1 nojalla noudattamatta odotusaikaa. Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen.

23 Sivu 28 Kirjeitse toimitetun tiedoksiannon kohdalla tarjoajan katsotaan saaneen tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua asiakirjan lähettämisestä. Käytettäessä sähköistä yhteystietoa ehdokkaan ja tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon sinä päivänä, jolloin mainitut asiakirjat sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin. Valitus ja sen toimittaminen Valituksessa on ilmoitettava hankinta-asia, jota valitus koskee, sekä valittajan vaatimukset ja niiden perusteet. Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää. Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatija on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Valitukseen on liitettävä: päätös, johon muutosta haetaan joko kopiona tai alkuperäisenä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi valtakirja, mikäli käytetään asiamiestä (hallintolainkäyttölaki 21 ) Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä. Itse tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan. Hakemuksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään. Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensiksi seuraavana arkipäivänä. EU-kynnysarvon alittavat ns. tekniset peruspalvelut Erityisalojen hankintalain tarkoittamissa teknisiä peruspalveluja (vesi-, energia-, liikenne- ja postipalvelut) koskevissa hankinnoissa markkinaoikeuden toimivalta alkaa vasta EU-kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa. Valituskielto Markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvasta kansalliset kynnysarvot ylittävästä hankinta-asiasta ei saa valittaa hallintolainkäyttölain eikä kuntalain (410/2015) nojalla sillä perusteella, että päätös on julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) vastainen. Valituskielto perustuu julkisista hankinnoista annetun lain 102 :ään. Puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 86 :n mukaisesti. Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle Hakijan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle aikeestaan panna asia vireille markkinaoikeudessa. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikön kohdassa II ilmoittamaan osoitteeseen (HankintaL 88 ). Markkinaoikeuden yhteystiedot Markkinaoikeus Postiosoite: Radanrakentajantie 5, Helsinki Puhelin Faksi Päätös on annettu postin kuljetettavaksi Sähköposti: markkinaoikeus@oikeus.fi Päätös on lähetetty sähköpostitse..2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginvaltuusto Muutoksenhakuohje

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginvaltuusto Muutoksenhakuohje Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (1) Liite K / / Kuntalain mukainen valitusosoitus (33 36 ) Valitusoikeus ja valitusperusteet Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka

Lisätiedot

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 )

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 ) MUUTOKSENHAKUOHJE Oikaisuvaatimusoikeus Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon

Lisätiedot

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa.

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa. Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1 Oikaisuohje ja valitusosoitus ( 39) Oikaisuohje ja valitusosoitus Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista

Lisätiedot

Valituskirjassa on ilmoitettava

Valituskirjassa on ilmoitettava Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 2/2017 1 (1) Kuntayhtymän valtuuston valitusosoitus VALITUSOSOITUS Valitusoikeus ja -perusteet Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai

Lisätiedot

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 )

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 ) VALITUSOSOITUS Valitusoikeus Kunnanvaltuuston päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen

Lisätiedot

Pykälät: 23 27, 35, 36 ja 37. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34

Pykälät: 23 27, 35, 36 ja 37. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34 Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 2/2017 1 (1) Kuntayhtymän hallituksen muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE Oikaisuvaatimusoikeus ja -perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain

Lisätiedot

Valitusosoitus. Muutoksenhakukielto

Valitusosoitus. Muutoksenhakukielto Valitusosoitus Muutoksenhakukielto Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa: : 21-22,

Lisätiedot

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä asianosainen ja / tai kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä asianosainen ja / tai kunnan jäsen. Sosiaali- ja terveyslautakunta MUUTOKSENHAKU 1. OIKAISUVAATIMUS Muutosta :ssä tehtyihin päätöksiin voi hakea Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveyslautakunnalta kirjallisella oikaisuvaatimuksella. Oikaisuvaatimus

Lisätiedot

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS (Kynnysarvot ylittävissä hankinnois sa)

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS (Kynnysarvot ylittävissä hankinnois sa) OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS (Kynnysarvot ylittävissä hankinnois sa) Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun

Lisätiedot

22, 23, 24, 26, 27, 28, 30, 31

22, 23, 24, 26, 27, 28, 30, 31 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio Yhtymähallitus OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä Pykälä 24.3.2017 22-31 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain

Lisätiedot

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. TOIMIELIN: TEKNINEN LAUTAKUNTA 23.8.2018 OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELTO Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta,

Lisätiedot

1(5) Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle

1(5) Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle 1(5) Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka molemmat. 1 OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46, 47 MUUTOKSENHAKUKIELTO

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46, 47 MUUTOKSENHAKUKIELTO MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto :t 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46, 47 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n

Lisätiedot

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla.

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla. OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain 91 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite:

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite: OIKAISUVAATIMUSOHJEET Muutoksenhakukielto Kieltojen perusteet Oikaisuvaatimusohjeet Oikaisuvaatimusviranomainen ja -aika Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä

Lisätiedot

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kauniaisten kaupungin kirjaamosta (katso yhteystiedot oikaisuvaatimusohjeen alla).

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kauniaisten kaupungin kirjaamosta (katso yhteystiedot oikaisuvaatimusohjeen alla). MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kauniaisten kaupungin kirjaamosta (katso yhteystiedot oikaisuvaatimusohjeen alla). Muutoksenhakukiellot ja kieltojen

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain (410/2015) 136 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoitus MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Keski-Suomen pelastuslautakunta

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Keski-Suomen pelastuslautakunta JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 16 Asiat 32,33,34,35,36,43 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös

Lisätiedot

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 134 :n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla.

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 134 :n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla. OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä

VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä 19.10.2015 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen pe rusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallis

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Tämä pöytäkirja on pidetty yleisesti nähtävillä 10.5.2017. MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain (364/1995) 91

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

Seuraavista päätöksistä ei kuntalain 136 :n mukaan saa tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Seuraavista päätöksistä ei kuntalain 136 :n mukaan saa tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Muutoksenhakuohjeet MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei kuntalain 136 :n mukaan saa tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Pykälät

Lisätiedot

Hankintaoikaisuun on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön

Hankintaoikaisuun on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön Ohje 1 (1) Oikaisuohje Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 4/ (1) Kysterin johtokunnan muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 4/ (1) Kysterin johtokunnan muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 4/2016 1 (1) Kysterin johtokunnan muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE Oikaisuvaatimusoikeus ja -perusteet Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 46, 47, 49-56, 59, Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 46, 47, 49-56, 59, Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto :t 46, 47, 49-56, 59, 61-63 Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain

Lisätiedot

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta.

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta. MUUTOKSENHAKUOHJE 67,68, 69, 70, 71 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa;

Lisätiedot

Muutoksenhakuohjeet. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisu- Pykälät ,

Muutoksenhakuohjeet. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisu- Pykälät , Muutoksenhakuohjeet MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain perusteet valmistelua

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Toimielin Kokouspäivämäärä Tekninen lautakunta 30.9.2014 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain (410/2015) 136 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( , )

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( , ) MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla (www.hsl.fi) 11.9.2018. Muutoksenhakukielto ( 102-103, 105-111) Päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei

Lisätiedot

Kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksistä, jotka koskevat virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa (KvesL 26 ), pykälät:

Kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksistä, jotka koskevat virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa (KvesL 26 ), pykälät: Muutoksenhakuohje, koulutuslautakunta Muutoksenhakukielto Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätökset koskevat vain valmistelua

Lisätiedot

Pykälät: ja 32-35

Pykälät: ja 32-35 Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 2/2018 1 (1) Kuntayhtymän hallituksen muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE Oikaisuvaatimusoikeus ja -perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kuntatekniikkaliikelaitoksen johtokunta Asianro 1160/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kuntatekniikkaliikelaitoksen johtokunta Asianro 1160/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (1) 24 Asianro 1160/00.02.03/2013 KTL tiedonannot 2013 Toimitusjohtaja, henkilöstöasiat 4 Henkilökohtaisen lisän myöntäminen / Terhi Holländer 5 Teknisen henkilöstön

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t , 263, ja 280 MUUTOKSENHAKUKIELTO

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t , 263, ja 280 MUUTOKSENHAKUKIELTO MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto :t 254-260, 263, 270-278 ja 280 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella.

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Valtuusto tai kuntayhtymän ylintä päätösvaltaa käyttävä toimielin Ruoveden kunnanvaltuusto Valitusosoitus Muutoksenhakukiellot Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kunnanhallitus/Lautakunta Kokouspvm Pykälä Sivu(t) 17.4.2019 46-55 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa kuntalain 91 :n mukaan hakea muutosta.

Seuraaviin päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa kuntalain 91 :n mukaan hakea muutosta. Muutoksenhakuohjeet Kunnanhallituksen päätöksiin Muutoksenhakukielto Seuraaviin päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa kuntalain 91 :n mukaan hakea muutosta. Oikaisuvaatimus

Lisätiedot

Muutoksenhakuosoitukset

Muutoksenhakuosoitukset Muutoksenhakuosoitukset Valitusosoitus OIKAISUVAATIMUSOHJE Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Oikaisuvaatimusoikeus

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI OIKAISUVAATIMUSOHJE 16

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI OIKAISUVAATIMUSOHJE 16 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI OIKAISUVAATIMUSOHJE 16 Asiat Oikaisuvaatimusviranomainen ja oikaisuvaatimusoikeus Oikaisuvaatimuksen maksu Oikaisuvaatimus-aika 67 Päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksena

Lisätiedot

Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisuvaatimusoikeus Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai

Lisätiedot

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Muutoksenhakukielto :t 35-38, 42-43 Muutoksenhakukielto Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksistä jotka koskevat - yksinomaan valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 91 ) - virka- tai työehtosopimuksen

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta oikaisuvaatimuksella. Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta oikaisuvaatimuksella. Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta kunnallisvalituksella. Muutoksenhakuohje Muutoksenhakukiellot Päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, jos päätös koskee kuntalain 91 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa työ- tai virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Muutoksenhakuohjeet MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai perusteet

Lisätiedot

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä: Valitusosoitus OIKAISUVAATIMUSOHJE (nro 1) Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Oikaisuvaatimusoikeus Oikaisuvaatimuksen

Lisätiedot

Valitusosoitus. Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä valitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalain 136 (410/2015)).

Valitusosoitus. Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä valitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalain 136 (410/2015)). Valitusosoitus Muutoksenhakukielto Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä valitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalain 136 (410/2015)). Pykälät: 63 & 66 Valitusviranomainen

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain (410/2015) 136 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite

Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite Ranuan kunta OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä 10.6.2015 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen pe rusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä

Lisätiedot

Valitusosoitus. OIKAISUVAATIMUSOHJE (numero 1 A)

Valitusosoitus. OIKAISUVAATIMUSOHJE (numero 1 A) Valitusosoitus OIKAISUVAATIMUSOHJE (numero 1 A) Päätökseen tyytymätön, mikäli päätös ei ole luonteeltaan yksinomaan valmistelua tai täytäntöönpanoa, voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Riihimäen kaupungin

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Perusturvalautakunnan terveydenhuollon jaosto

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Perusturvalautakunnan terveydenhuollon jaosto Perusturvalautakunnan terveydenhuollon jaosto 9.3.2011 7 MUUTOKSENHAKUOHJEET Muutoksenhakukielto Asiat 16-19 Kiellon peruste Asiat Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91

Lisätiedot

Muutoksenhakukielto. :t MUUTOKSENHAKUKIELTO

Muutoksenhakukielto. :t MUUTOKSENHAKUKIELTO Muutoksenhakukielto :t 18-20 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ-

Lisätiedot

89, 94, 95, 96, 98, 99, 100. Valituskieltojen perusteet: 89, 94, 95, 96, 98, 99, 100. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

89, 94, 95, 96, 98, 99, 100. Valituskieltojen perusteet: 89, 94, 95, 96, 98, 99, 100. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: MUUTOKSENHAKUOHJE Toimielin Sosiaali- ja terveyslautakunta Kokouspäivämäärä 19.12.2016 Pöytäkirja yleisesti nähtävänä 27.12.2016 Muutoksenhakukiellot Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJET JA VALITUSOSOITUS JOUTSAN KUNTA Kunnanhallitus OIKAISUVAATIMUSOHJET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä perusteet kunnallisvalitusta,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Kulttuuri- ja liikuntalautakunta

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä Sivu Kulttuuri- ja liikuntalautakunta Kulttuuri- ja liikuntalautakunta 24.4.2013 23 MUUTOKSENHAKUOHJEET Muutoksenhakukielto 34 37, 39-41 Kiellon peruste Kiellon peruste Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91

Lisätiedot

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( 92, 93, ) Muutoksenhakukielto hankinta-asiassa ( 96)

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( 92, 93, ) Muutoksenhakukielto hankinta-asiassa ( 96) MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla (www.hsl.fi) 23.8.2018. Muutoksenhakukielto ( 92, 93, 98-101) Päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei

Lisätiedot

Liite 3. Oikaisuohje ja valitusosoitus

Liite 3. Oikaisuohje ja valitusosoitus Liite 3. Oikaisuohje ja valitusosoitus Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016,

Lisätiedot

Postiosoite: PL HELSINGIN KAUPUNKI. Faksinumero: (09) Käyntiosoite: Pohjoisesplanadi Puhelinnumero: (09)

Postiosoite: PL HELSINGIN KAUPUNKI. Faksinumero: (09) Käyntiosoite: Pohjoisesplanadi Puhelinnumero: (09) (Muutoksenhaku hankintaa koskevaan päätökseen, EU-kynnysarvon tai kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta) Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua

Lisätiedot

Valitusviranomainen Päätökseen 5 tyytymätön saa hakea muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusviranomainen Päätökseen 5 tyytymätön saa hakea muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta. MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto Päätöksistä 1-4, 6, 8-12 ei saa tehdä kunnallisvalitusta, koska päätökset kos kevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 410/2015 136 ). Valitusviranomainen

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kunnanhallitus/Lautakunta Kokouspvm Pykälä Sivu(t) 16.5.2018 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n (410/2015)

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJEET / TELA

MUUTOKSENHAKUOHJEET / TELA MUUTOKSENHAKUOHJEET / TELA Muutoksenhakukielto Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätökset koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa

Lisätiedot

:t 2, 4-5, 7 ja 9. :t 1 ja 8. :t 1 ja 8. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

:t 2, 4-5, 7 ja 9. :t 1 ja 8. :t 1 ja 8. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: MUUTOKSENHAKUOHJE Toimielin Tekninen lautakunta Kokouspäivämäärä 27.1.2016 Pöytäkirja yleisesti nähtävänä 2.2.2016 Muutoksenhakukiellot Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Pöytäkirjan 2 ja 6 :issä tehtyihin päätöksiin tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikai suvaatimuksen vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnalle.

Pöytäkirjan 2 ja 6 :issä tehtyihin päätöksiin tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikai suvaatimuksen vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnalle. MUUTOKSENHAKU Oikaisuvaatimusohje Pöytäkirjan 2 ja 6 :issä tehtyihin päätöksiin tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikai suvaatimuksen vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnalle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Helsingin kaupungin työterveys -liikelaitos

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Helsingin kaupungin työterveys -liikelaitos Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 6 Työterveys Helsinki, fysioterapiapalveluiden hankinta H062-13, optiokauden käyttöönotto HEL 2017-001287 T 02 08 02 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti ottaa hankintapäätökseen

Lisätiedot

Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä

Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä Kunnallishallinnossa voidaan päätöksenteon jälkeen tutkia päätökseen ja päätöksentekoon liittyviä erimielisyyksiä ja virheellisyyksiä monin tavoin. Yleensä päätökseen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 23

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 23 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 23 Asiat 37, 38, 39, 40, 41, 46 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Tekninen lautakunta Kokouspvm Pykälä Sivu(t) MUUTOKSENHAKUKIELLOT 20.3.2019 29-45 52- Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n (410/2015)

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, katu- ja postiosoite:

Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, katu- ja postiosoite: OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Muutoksenhakukiellot Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimusohjeet

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimusohjeet Toimielin OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä Muutoksenhakukiellot Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös

Lisätiedot

UUSI JYVÄSKYLÄ MUUTOKSENHAKUKIELTO 26

UUSI JYVÄSKYLÄ MUUTOKSENHAKUKIELTO 26 UUSI JYVÄSKYLÄ MUUTOKSENHAKUKIELTO 26 Asiat 73, 74, 75, 76, 78, 79 ja 81 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska

Lisätiedot

Tämän pöytäkirjan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (KuntaL 89 ).

Tämän pöytäkirjan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (KuntaL 89 ). MUUTOKSENHAKU Kirkkonummen perusturvalautakunnan 25.8.2016 pöytäkirjaan I OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKELPOISUUSKIELTO 92-95, 99, 101, 102, 103, 104, 105 ja 106 Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisuvaatimusoikeus Oikaisuvaatimusviranomainen Oikaisuvaatimusaika Pöytäkirjan nähtäväksi asettaminen Oikaisuvaatimuksen sisältö ja toimittaminen Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä

Lisätiedot

Kunnanhallitus OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä

Kunnanhallitus OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä Kunnanhallitus OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen pe rusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallis

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kunnanhallitus/Lautakunta Kokouspvm Pykälä Sivu(t) 6.6.2018 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n (410/2015)

Lisätiedot

LUOTTAMUKSELLINEN

LUOTTAMUKSELLINEN LUOTTAMUKSELLINEN Lempäälän seurakunta OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kirkkoneuvosto 20.8.2019 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevat muutoksenhakukiellot

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJEET / TELA

MUUTOKSENHAKUOHJEET / TELA MUUTOKSENHAKUOHJEET / TELA Muutoksenhakukielto Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätökset koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa

Lisätiedot

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. TOIMIELIN: TEKNINEN LAUTAKUNTA 24.1.2019 OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELTO Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta,

Lisätiedot

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUTEEN

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUTEEN MUUTOKSENHAKUOHJEET JULKINEN HANKINTA Kynnysarvon suuruiset ja sen ylittävät hankinnat HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUTEEN Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016)

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan:

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan: HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI MUUTOKSENHAKUOHJEET HUS-KUNTAYHTYMÄN HALLITUS Kokouspäivä 21.9.2015 Pykälät 102-108 Sivut 1-21 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

Muutoksenhaku Muutoksenhaku hankintapäätökseen, Palvelukeskuksen johtokunta

Muutoksenhaku Muutoksenhaku hankintapäätökseen, Palvelukeskuksen johtokunta Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 2, paikannusrannekkeiden hankinta ja ylläpito HEL 2017-002561 T 02 08 01 00 Päätös Päätöksen perustelut päätti tarjouskilpailun jälkeen solmia hankintasopimuksen kokonaishinnaltaan

Lisätiedot

Lisätiedot Juha Jokinen, asiakasohjauksen päällikkö, puhelin: juha.jokinen(a)hel.fi. 1 Salassa pidettävä (JulkL 24 1 mom 25 k.

Lisätiedot Juha Jokinen, asiakasohjauksen päällikkö, puhelin: juha.jokinen(a)hel.fi. 1 Salassa pidettävä (JulkL 24 1 mom 25 k. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 15 Sijaishuoltopaikan hankinta suorahankintana, Familar Oy, Peiponpesä HEL 2016-008290 T 02 08 02 01 Päätös Päätöksen perustelut Lastensuojelun sosiaalityön päällikkö

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 13 Jyväskylän Seudun Työterveys Liikelaitoksen johtokunta 11.5.2010

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 13 Jyväskylän Seudun Työterveys Liikelaitoksen johtokunta 11.5.2010 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 13 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua

Lisätiedot

HANKINTAOIKAISU: Jäänhoitokoneen hankintapäätökseen

HANKINTAOIKAISU: Jäänhoitokoneen hankintapäätökseen Viranhaltijapäätös HANKINTAOIKAISU: Jäänhoitokoneen hankintapäätökseen Sivistysjohtajan 12.5.2015 16 tekemä viranhaltijapäätös koskien jäänhoitokoneen hankintaa, kumotaan hankintamenettelyssä tapahtuneen

Lisätiedot

Laajennus J2 urakoitsijavalinnat / kiinto- ja rst-kalusteurakka

Laajennus J2 urakoitsijavalinnat / kiinto- ja rst-kalusteurakka Päätöspöytäkirja 1(5) Laajennus J2 urakoitsijavalinnat / kiinto- ja rst-kalusteurakka Selostus asiasta Tilapalvelut kilpailutti Laajennus J2:n urakoitsijat rajoitetulla menettelyllä. Kiinto- ja rst-kalusteurakan

Lisätiedot

Veriviljelyautomaatti

Veriviljelyautomaatti ILMOITUS HANKINTAPÄÄTÖKSESTÄ 1 (6) Veriviljelyautomaatti Hankinnan kuvaus Veriviljelyautomaatti, joka hankitaan nykyisen laitekannan täydennykseksi (kapasiteetin lisäys yhdelle toimipaikalle) Kuvaus kilpailutus-

Lisätiedot

Muutoksenhaku Muutoksenhaku hankintapäätökseen, yleisten töiden lautakunta Otteet Otteen liitteet

Muutoksenhaku Muutoksenhaku hankintapäätökseen, yleisten töiden lautakunta Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 4 Syväsäiliöt ja tapahtuma / kausi-roska-astiat, puitesopimuksen jatkaminen optiokaudelle 1.7.2016 30.6.2018, Molok Oy HEL 2014-002746 T 02 08 01 00 Päätös Päätöksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Liikuntavirasto 8/2015 Kehittämisyksikkö Suunnittelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Liikuntavirasto 8/2015 Kehittämisyksikkö Suunnittelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 10 Eläintarhan skeittipuiston rakennustyön tilaaminen HEL 2015-009893 T 02 08 03 01 Päätös Päätöksen perustelut Vs. suunnittelupäällikkö päätti tilata Eläintarhan skeittipuiston

Lisätiedot

Vetokaapit ISLAB 2A-tiloihin

Vetokaapit ISLAB 2A-tiloihin ILMOITUS HANKINTAPÄÄTÖKSESTÄ 1 (6) Vetokaapit ISLAB 2A-tiloihin Hankinnan kuvaus Kiinteiden vetokaappien hankinta Pohjois-Savon aluelaboratorion Puijon laboratorioiden KYSin sairaalan peruskorjaushankkeiden

Lisätiedot

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo sekä antoi kirkkolain mukaiset oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoituksen.

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo sekä antoi kirkkolain mukaiset oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoituksen. 98 Valitusosoitus ja kokouksen päättäminen Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 19.40 sekä antoi kirkkolain mukaiset oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoituksen. Loppurukouksen piti Minna Latvala. OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Opetusvirasto

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Opetusvirasto Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 9 Enterprise Mobility Management -järjestelmän, tuen ja konsultoinnin hankinta HEL 2016-012573 T 02 08 01 00 Päätös Päätöksen perustelut päätti tilata Ilona IT Oy:ltä

Lisätiedot

LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA

LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 1 Aika: 30.03.2017 klo 18:00-21:17 Paikka: Kaupungintalo, kokoushuone 3 LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA Otsikko Sivu 20 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 21 Edellisen kokouksen

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä Tekninen lautakunta Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimusohjeet

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä Tekninen lautakunta Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimusohjeet OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Toimielin Kokouspäivämäärä Tekninen lautakunta 15.6.2017 Muutoksenhakukiellot Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä

Lisätiedot

Muutoksenhakuohjeet ( )

Muutoksenhakuohjeet ( ) Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) et (147-169 ) Muutoksenhakukiellot Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta tai valitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Opetusvirasto

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Opetusvirasto Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 21 Uimahallikuljetusten option käyttöönotto lv.2016-2017 HEL 2016-002046 T 02 08 02 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti, että suomen- ja ruotsinkielisten vuosiluokkien

Lisätiedot

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta.

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta. MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa;

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Rakentamispalvelu (Stara) 8/2014 Logistiikka Yksikönjohtaja

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Rakentamispalvelu (Stara) 8/2014 Logistiikka Yksikönjohtaja Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 8 Monikäyttöperävaunujen hankinta HEL 2014-002710 T 02 08 01 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti tilata logistiikan vuokraamolle 2 kpl Kronos monikäyttöperävaunuja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Liikuntavirasto Hallintopalvelut Suunnittelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Liikuntavirasto Hallintopalvelut Suunnittelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) 21, kauppatorin väliaikaisen laiturin kannen korotus HEL 2016-007956 T 02 08 03 01 Päätös päätti tilata kauppatorin väliaikaisen laiturin kannen korotuksen Suomen Vesityö

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 153, 156, 160, MUUTOKSENHAKUKIELTO

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 153, 156, 160, MUUTOKSENHAKUKIELTO MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto :t 153, 156, 160, 162-172 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan

Lisätiedot

HallintolainkäyttöL 5 :n / muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla Pykälät ja valituskieltojen perusteet

HallintolainkäyttöL 5 :n / muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla Pykälät ja valituskieltojen perusteet VALITUSOSOITUS Pöytäkirja on yleisesti nähtävänä 3.2.2015. MUUTOKSENHAKUKIELTO Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Liikelaitosten johtokunta. :t 46, 47, 51, 52, 53, 54, 55, Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään

OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Liikelaitosten johtokunta. :t 46, 47, 51, 52, 53, 54, 55, Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään OIKAISUVAATIMUSOHJE (KUNTALAKI) Liikelaitosten johtokunta :t 46, 47, 51, 52, 53, 54, 55, Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään Tähän päätökseen haetaan muutosta tekemällä oikaisuvaatimus Kouvolan

Lisätiedot