Äänittäminen musaluokassa!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Äänittäminen musaluokassa!"

Transkriptio

1 Äänittäminen musaluokassa Musaluokassa voi ääni3ää moniraitaises8 Studio One 2 Ar8st ohjelmalla. Äänitarkkaamo sijaitsee varastohuoneessa. Tarkkaamon ja luokan välillä on kaukokaapeliyhteys (12 tulokanavaa, 4 paluukanavaa), ja äänityslai3eistoon pystyy tällä hetkellä kytkemään samanaikaises8 8 mikrofonia tai muuta äänilähde3ä. Järjestelmän pystyy laajentamaan 16-raitaiseksi, mu3a kysy tästä lisäohjeita äänitekniikan ope3ajalta. Valmistelut 1. Käynnistä lai3eet kytkimellisestä pistorasiasta. 2. Käynnistä 8etokone. Kirjaudu sisään käy3äjätunnuksella kallmus ja salasanalla musiikki. 3. Työpöydällä on kaksi Studio One kuvake3a. Käynnistä se, jossa lukee Ar*st. 4. Luo uusi projek8 valitsemalla Create a New Project. Valitse pohjaksi Musaluokkaäänitys, joka löytyy vasemmalta User-valikon alta. Jos äänität metronomin (klikin) kanssa, pidä Timebase kohdassa Bars. Jos et aio käy3ää metronomia, kanna3aa Timebase vaihtaa asetukseen Seconds. TÄRKEÄÄ: Vaihda tallennuspaikaksi F-asema, koko nimeltään System (F:). Tämä onnistuu harmaalla napilla, jossa on kolme piste3ä. F- asema löytyy Tietokoneen alta. Vinkki: Suurenna ikkunan kokoa raahaamalla sitä alareunasta; kansioiden selaaminen on huoma3avas8 helpompaa Luo itsellesi omalla nimelläsi (ja mieluiten myös puh.numerollasi) varuste3u kansio Älä tallenna F-aseman päätasolle. Älä myöskään tallenna oletuskansioon (kallmus-käy3äjän verkkokansio). Verkon nopeus ei nimi3äin riitä useamman raidan tallentamiseen.

2 Kaukokaapeli roikkuu koukussa varaston seinällä. Vie se luokan puolelle ja kytke harmaa Har8ng-lii8n seinässä olevaan vastakappaleeseen. Katso e3ä UP-teks8 on ylöspäin. 6. Kytke mikrofonit/di-boksit kaukokaapelin toiseen päähän normaalis8. 7.Luo Studio Oneen tarvi3ava määrä raitoja esimerkiksi vasemmalla ylhäällä olevalla + -napilla. Tarkista, e3ä raitojen INPUT-valinnat vastaavat käy3ämiäsi kanavia. Jos teet stereoäänityksen, valitse stereo. Muuten valitse aina mono. 8. Mikrofonien äänitysvoimakkuus eli gain säädetään hopeanvärisen Firestudio Project - ääniboksin gain-napeista. Phantom-virran (eli kondensaa3orimikrofonien tarvitseman +48V - jänni3een) saa päälle gainien yläpuolella olevista pikkunapeista (kaksi kanavaa kerrallaan). Phantom Tarkkaamon kuulokkeiden volyymi Gainit Tarkkaamon kaiudmien volyymi Mi3aroin8 hoituu helpoiten avaamalla Studio Onen mikserinäkymä (näppäin 3). Muista jä3ää reilusi headroomia niin, e3ei signaali missään 8lanteessa päse nousemaan nollaan. 9. Tarkkaamon kaiudmien voimakkuuta säädetään Firestudio Project -ääniboksin oikeanpuoleisimmasta, sinisestä kiertonupista. 10. Muusikoiden kuulokekuuntelua varten luokan puolelle sijoitetaan kuulokevahvis8n, joka kytketään kaukokaapelin paluukanaviin Tarkemmat ohjeet kuulokekuuntelun rakentamisesta tämän ohjeen lopussa. 11. Buffer sizea (eli puskurimuis8n määrää, joka vaiku3aa viiveeseen eli latenssiin) säädetään Universal Control -ohjelmasta, jolla ohjataan Firestudio-ääniboksia. Ohjelman käy3öpaneeli on valmiiksi auki työpöydällä, ja siihen pääsee esim. ruudun alareunassa olevalla, sinisellä pallon näköisellä ikonilla.

3 Jos käy3öpaneelia tai sinistä ikonia ei näy, mene Käynnistä-valikkoon > Kaikki ohjelmat > PreSonus. Kyseisen kansion sisältä pitäisi löytyä ohjelma nimeltään Universal Control. Käynnistä se. Ei muuta kuin valitsemaan sopiva buffer size. Mitä isompi lukema, sitä helpommin kone suoriutuu ääni3ämisestä, eikä töksähtele. Toisaalta mikrofoniin syöte3y ääni kulkee pidemmän aikaa koneen sisällä ja tulee viiveellä ulos kaiudmista ja luureista. Tämä voi hankaloi3aa äänitystä, ellei järjestetä ns. suorakuuntelua. Tästäkin on ohjeet tämän prujun lopussa. Pienellä buffer sizella viive3ä ei ole, mu3a mikäli projek8ssa on paljon raitoja ja efektjä, kone saa3aa hyytyä. Kokeilemalla selviää. 12. Itse Studio One -ohjelman käy3öön löytyy erillinen ohje. 13. Muista tallentaa usein (Ctrl+S). Tee projek8stasi kopio omalle muis88kullesi tai ulkoiselle kovalevylle. Kopioin8 kanna3aa tehdä Studio Onen omasta valikosta File > Save to a New Folder, jolloin kaikki projek8in lii3yvät, erilliset ääni8edostot kopioituvat varmas8 mukaan. Näin voit jatkaa projek8n työstämistä toisella koneella. Huomaa, e3ä musaluokan ohjelma on Ar8st-versio, jossa on enemmän plug-in -efektejä kuin Free-versiossa. Kaikki plugarit eivät siis väl3ämä3ä toimi ilmaisversiossa. Ääniedi8n koneessa on puolestaan Pro-versio, jossa on kaikki samat plugarit kuin musaluokan Ar8st-versiossa sekä muutama lisää. 14. Lopuksi sulje ohjelma ja sammuta 8etokone normaalis8 (Windowsin Käynnistä-valikko jne). Sammuta muut lai3eet kytkimellisestä pistorasiasta.

4 Kuuntelun järjestäminen muusikoille Muusikoiden on yleensä tarve kuunnella jo aiemmin äänite3yä tai tuote3ua materiaalia tai samalla hetkellä soi3avia muita muusikoita. Jo3a tämä onnistuu, luokkaan eli soi3o8laan on järjeste3ävä kuulokekuuntelu. Kuuntelun avulla ääni3äjän on myös helppo kommunikoidan muusikoiden kanssa. (Tässä ohjeessa neuvotaan, miten yksi monokuuntelukanava toteutetaan. On kuitenkin mahdollista järjestää neljä erillistä monokuuntelua tai kaksi stereokuuntelua.) Kuulokevahvis*n Vie kuulokevahvis8n (esim. kuvan Alto HPA6) luokkaan muusikoiden lähelle. Kytke sähköjohto seinään ja katso e3ä lai3eeseen tulee virtaa (virtanappi on kolmion muotoinen ja lai3een oikeassa reunassa). Kytke XLR-johto kaukokaapelin paluukanavasta 13 kuulokevahvis8men sisääntuloon 1. Kytke tarvi3ava määrä kuulokkeita (max 6 kpl) lai3een HEADPHONE OUT -liidmiin. Paina jokaisesta kanavasta MONO/STEREO-nappi pohjaan eli MONO-asentoon. Kolme tapaa Musaluokassa on kolme tapaa toteu3aa soi3ajien/laulajien kuulokekuuntelu. 1. Muusikot kuuntelevat samaa signaalia kuin äänikäjä tarkkaamossa Tämä on oletusasetus, joten sinun ei tarvitse tehdä mitään asetusmuutoksia. Tarkkaamon kaiudmien tai kuulokkeiden volyymin säätäminen ei vaikuta muusikoiden luureista tulevaan volyymiin. He voivat säätää omaa volyymiään kuulokevahvis8men kanavakohtaisilla OUTPUT GAIN-sää8millä. Ainut ero tarkkaamossa kuultavaan ääneen on se, e3ä muusikoiden luureihin tulee monosignaali, kun tarkkaamossa kuunnellaan äänitystä stereona. (Stereokuuntelukin on toki mahdollista.) Valitse äänitysprojek8sta sellainen kohta, jossa on jo musiikkia ja joka soi voimakkaiten. Tee siihen kohtaan luuppi: Vie kursori viivodmen yläreunaan, jolloin se muu3uu kynäksi, paina hiiren vasen nappi pohjaan ja vedä loop-viiva sopivan mi3aiseksi pätkäksi. Paina Loop Ac8ve - nappi päälle stop-napin vierestä tai paina NumPad4. Voit tehdä loopin myös valitsemalla haluamasi even8t ja painamalla Alt+0 tai Transport Loop Selec/on. Paina play ja mene luokkaan kuulokevahvis8men luo. Pistä luurit korville ja käännä aluksi vasemmalla olevaa INPUT GAIN -ruuvia niin, e3ä INPUT LEVEL -valot alkavat vilkkua nollan 8enoilla. Nosta kanavakohtaista volyymiä (OUTPUT GAIN, keltainen nappi) sopivalle voimakkuudelle. Jos luureista ei kuulu ääntä tai ääni on väärä, mene 8etokoneella PreSonuksen hallintaohjelmaan (Universal Control) klikkaamalla ruudun vasemmassa alareunassa näkyvää sinistä palloikonia. Klikkaa Universal Controlin alareunassa olevaa ken3ää, jossa on hopeanvärisen äänityspurkin Firestudio Projec8n kuva. Klikkaa mikserinäkymän yläreunassa olevaa Load-nappia ja avaa Peruskuuntelu_mono.mix.

5 Tämä kuuntelutapa on helpoin silloin, kun projek8n buffer sizen voi pitää pienenä. Mikäli projek8 kasvaa ja 8etokone ei jaksa sitä enää pyöri3ää, täytyy buffer sizeä kasva3aa. Tällöin kuunteluun muodostuu viive3ä, jonka kanssa on todella vaikea soi3aa, mikäli soi3aja/laulaja haluaa kuulla myös itsensä luureista. Ongelman poistamiseksi täytyy rakentaa ns. suorakuuntelu. 2. Suorakuuntelu sekä erillinen kuulokemiksaus Tässä vaihtoehdossa 8etokoneen buffer size voidaan nostaa niin korkeaksi kuin on tarve3a, koska muusikoiden omien instrumenden kuuntelua ei ajeta 8etokoneen ja Studio Onen läpi, vaan se miksataan luureihin suoraan äänityslai3eessa eli Firestudio Project -äänipurkissa. Tämä tapahtuu seuraavas8: Valitse Universal Control ja sen mikserinäkymä. Klikkaa yläreunasta Load ja avaa Suorakuuntelu_mono.mix. Valitse oikeassa reunassa oleva DAW3-4 -välileh8. Vasemmalla olevat liu ut ovat nyt suoraan sisääntulevia mikrofonikanavia, jotka ohjataan kuulokkeisiin. Ne ovat oletusarvoises8 kaikki päällä, joten muusikko kuulee kaiken, jonka hän soi3aa. Voit halutessasi säädellä liukuja tai mute3aa kanavia. Daw 1 ja Daw 2 ovat StudioOnen päämiksaus eli Main Out ulostulot. Kanavat ovat mutella, koska emmehän halua, e3ä muusikko kuulee suorakuuntelun lisäksi itsensä pienellä viiveellä äänitysohjelman kau3a. Daw 3, Daw 4, Daw 5 ja Daw 6 ovat StudioOnen kuulokemiksauksen ulostuloja. Ne ovat puolestaan auki, jo3a StudioOnessa voidaan pää3ää, mitä jo valmiiksi äänite3yjä soidmia tai lauluja muusikon korviin syötetään. Näiden miksaus hoidetaan Studio Onen Sends-ikkunassa olevilla Monitor A, Monitor B, Monitor C ja Monitor D sää8millä. Nyt muusikot kuulevat siis itsensä. Seuraavaksi päätetään, mitä Studio Onessa olevaa ääntä he haluavat kuulla. Huomaa, e3ä soi3ajille on mahdollista rakentaa erilainen miksaus kuin mitä tarkkaamossa kuunnellaan. Myös eri soi3ajille voidaan rakentaa keskenään erilaisia miksauksia.

6 Koska Universal Controlin suorakuuntelu-asetuksessa mykistedin soi3ajilta MAIN-ulostulot, heidän kuulokkeisiinsa menevä ääni täytyy nyt miksata StudioOnen mikserissä jokaisen kanavan Sendslohkossa olevalla Monitor -sää8mellä. Tarkista, e3ä halu3ujen raitojen sää8met ovat päällä (pieni virtanappi) ja niissä on tarpeeksi volyymiä (vaakasuora sininen viiva). Kuvan esimerkissä laulukanavan Monitor A -lähtö on pois päältä, joten se ei kuulu luureissa. Piano kuuluu, mu3a sen volyymi on hiljaisella. Jos halutussa raidassa ei ole kyseistä Monitorsäädintä, sen voi luoda klikkaamalla Sends-teks8n oikealla puolella olevaa plus-merkkiä ja valitsemalla Phones Out. (StudioOnen mikserinäkymän saa päälle ja pois painamalla näppäintä 3.) Suorakuuntelukanaville on mahdollista ajaa kaikua. Tämä tehdään StudioOnessa niin, e3ä luodaan ensin äänite3ävälle raidalle efek8lähtö: Mene mikserinäkymään (näppäin 3) ja valitse äänite3ävä raita. Klikkaa Sends-teks8n vieressä olevaa plusmerkkiä. Valitse halu3u efek8raita (kaikuraita), jos sinulla jo on sellainen, tai luo uusi. Tarkista, e3ä efek8raidalla olevan efek8n (esim. Mixverb-kaikulaite) Mix-arvo on sadassa prosen8ssa. Jos ruuvi ei suostu liikkumaan, ota Lock pois päältä. Paina efek8raidan kohdalla hiiren oikeaa nappia ja valitse Add Bus for Selected Tracks. Viereen syntyy uusi raita. Luo tähän raitaan Phones Out lähtö klikkaamalla Sends-sanan vieressä olevaa plus-merkkiä. Nyt kaiku ohjautuu päämiksauksen (Main Out) lisäksi myös kuulokemiksaukseen (Phones Out), vaikka äänite3ävän kanavan Phones Out miksaus olisikin nollassa tai pois päältä.

MACKIE 1402-VLZ PRO -äänipöytä

MACKIE 1402-VLZ PRO -äänipöytä MACKIE 1402-VLZ PRO -äänipöytä 1. Etupaneeli MACKIE 1402-VLZ PRO -äänipöytä 2. Ominaisuuksia analoginen äänipöytä 6 mono sisääntulokanavaa (kanavat 1-6) 4 stereosisääntulokanavaa (kanavat 7-8, 9-10, 11-12

Lisätiedot

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus Cubase perusteet pähkinänkuoressa 1. Mikä Cubase on? 2. Projektin aloitus 3. Audion äänittäminen. 4. MIDI-tiedon tallentaminen ja virtuaali instrumentit 5. Miksaus. Mikä Cubase on? Cubase on Windows XP

Lisätiedot

Avid Pro Tools Äänityksen perusteet. Petri Myllys 2013 / Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia tp48 Äänitekniikan perusteet

Avid Pro Tools Äänityksen perusteet. Petri Myllys 2013 / Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia tp48 Äänitekniikan perusteet Avid Pro Tools Äänityksen perusteet Petri Myllys 20 / Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia tp48 Äänitekniikan perusteet Äänitys Pro Toolsissa Luo ensin uusi raita (ks. edellinen ohje). Jos äänität yhdellä

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

PreSonus Studio One 2 Professional ja Pengerkadun Ääniedit

PreSonus Studio One 2 Professional ja Pengerkadun Ääniedit PreSonus Studio One 2 Professional ja Pengerkadun Ääniedit Aloittaminen Kytke virta päälle kytkimellisestä jatkojohdosta. Tarkista, että mikseri, kaiuttimet ja näytöt menevät päälle. 1 Käynnistä tietokone

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

Päällekkäisäänitys Audacityllä

Päällekkäisäänitys Audacityllä Päällekkäisäänitys Audacityllä Periaate: äänitetään soitin kerrallaan niin, että kuullaan aina aikaisemmin äänitetyt osuudet ja voidaan tahdistaa oma soitto niiden mukaan. Äänitarkkailu Jos on erikseen

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas

Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas Tämän pikaoppaan tarkoituksena on helpottaa järjestelmän käyttöä ja vähentää laitteiston rikkoutumisen riskiä. Mikserin äänenvoimakkuuden säätimet ovat

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Marantz CDR310 - pikaohje

Marantz CDR310 - pikaohje Marantz CDR310 - pikaohje 1. Power switch Virtakytkin, liu uta sivulle. 2. DISPLAY button Painikkeesta muutetaan näytön tietoja. 3. LIGHT button Painamalla kerran näytön valo syttyy 3 sekunniksi.pidä painettuna

Lisätiedot

Ajolista: Adobe Connect 8 yhteyden avaaminen

Ajolista: Adobe Connect 8 yhteyden avaaminen 1 Ajolista: Adobe Connect 8 yhteyden avaaminen (Windows 7) 1. Tarkista, että kaikki tarvittavat johdot ovat paikallaan. 3. Control Panel (=Ohjauspaneeli) 4. Sound (=Ääni) 2. Start (=Käynnistä) 5. Playback

Lisätiedot

Ohjeistus Auditorion laitteiden käyttämiseksi.

Ohjeistus Auditorion laitteiden käyttämiseksi. Ohjeistus Auditorion laitteiden käyttämiseksi. Jatkuu seuraavalla sivulla Huomioi ensimmäiseksi nämä asiat: Kuvassa näkyvissä liitinlaatikoissa tulisi olla kaikki johdot paikallaan. Mikäli jokin kuvassa

Lisätiedot

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan.

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan. C-KASETIN DIGITOINTI 1 LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 1. Yhdistä kasettisoitin tietokoneeseen. 2. Kirjaudu työasemalle kirjastokortillasi. 3. Käynnistä Audacity-ohjelma tuplaklikkaamalla pikakuvaketta

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.7.2014 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu )

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu ) Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus Open Broadcaster Software V.20 Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu 28.11.2017) OBS 1 (12) Sisällysluettelo Mikä on OBS... 2 Ohjelman perusasetukset... 2 Tarvittavat

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Työkalupalkki: Valintatyökalu: tällä voit valita äänijaksoja maalaamalla sinistä ääniaaltoa hiiren vasen nappi pohjassa. 2. Verhotyökalu: tällä voit muuttaa

Lisätiedot

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat, Niina Järvinen & Valtteri Virtanen (muokattu 20.2.

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat, Niina Järvinen & Valtteri Virtanen (muokattu 20.2. Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus Open Broadcaster Software V.20 Tero Keso, Atso Arat, Niina Järvinen & Valtteri Virtanen (muokattu 20.2.2019) Sivu 1 / 14 Sisällysluettelo Mikä on OBS... 2 Ohjelman perusasetukset...

Lisätiedot

Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla

Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla I Nauhan tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja kelanauhuriin. Käynnistys Kelaa taaksepäin Kelaa eteenpäin Virtakytkin

Lisätiedot

Skype for Business ohje

Skype for Business ohje Skype for Business 2015 -ohje 7.12.2015 1 Kuvaus Skype for Business 2015 on pikaviestinohjelma ja videopuheluiden järjestämiseen suunniteltu ohjelma. Ohjelmalla voi järjestää isonkin kokouksen ja esittää

Lisätiedot

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla 24.8.2018 1 VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen. Laita VHS -kasetti videolaitteen

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset

Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset Windowsin asetukset on keskus, jossa voit mm. muuttaa tietokoneen näkemistä, kuulemista ja käyttämistä helpottavia helppokäyttötoimintoja.

Lisätiedot

Marantz PMD661. Äänittäminen

Marantz PMD661. Äänittäminen 1 2 3 4 Marantz PMD661 Äänittäminen Laite on valmis äänittämään muutaman sekunnin kuluttua virran päälle kytkemisestä (right side 2). Äänitys käynnistyy Rec-painikkeella (top 8) ja loppuu Stop-painikkeella

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 8.7.2014 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja.

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja. Connect Pro Sisällys Kirjautuminen huoneeseen... 2 Työkalurivi... 2 Audio Setup Wizard... 3 Lupa kameran ja mikrofonin käyttöön... 4 Osallistujat(Attendee List )... 4 Chat... 4 Web kamera... 5 Kokouksen

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

ADOBE CONNECT PRO. Pikaohje. 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2. 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2

ADOBE CONNECT PRO. Pikaohje. 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2. 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2 ADOBE CONNECT PRO Pikaohje Sisällys 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2 3 Connect Pro:n käyttö...3 3.1 Kirjautuminen...3 3.2 Audio Setup Wizard...4 3.3

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

OHJE 1(6) Windowsin ääniasetukset 18.5.2009. Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa,

OHJE 1(6) Windowsin ääniasetukset 18.5.2009. Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa, OHJE 1(6) Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa, Tarkista tämän ohjeen mukaan. Windowsissa äänen säätäminen on pyritty tekemään helpoksi. Käyttäjää opastetaan kuvien ja tekstien

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Windows 10 -pikaohje. Ohjelmien käynnistäminen

Windows 10 -pikaohje. Ohjelmien käynnistäminen Windows 10 -pikaohje Ohjelmien käynnistäminen Tietokoneen sammutus ja uudelleenkäynnistys Uloskirjautuminen, lukitseminen ja käyttäjän vaihtaminen Kuvan näyttäminen projektorilta tai lisänäytöltä Oletustulostimen

Lisätiedot

Eclipse, SVN ja HelloWorld

Eclipse, SVN ja HelloWorld Eclipse, SVN ja HelloWorld Lähtökohtana tälle harjoitukselle on, että tietokoneeseen on jo asennettu Eclipse ja siihen SVN-lisäke. Kun käynnistät Eclipsen ensimmäistä kertaa uudella työtilalla, se näyttää

Lisätiedot

BEHRINGER MIKSERIN X2222 KÄYTTÖOHJE

BEHRINGER MIKSERIN X2222 KÄYTTÖOHJE BEHRINGER MIKSERIN X2222 KÄYTTÖOHJE GAIN-säätimellä säädetään MIC- ja/tai LINE-tulon herkkyyttä COMP-säätimellä säädetään kanavan kompressioefektin määrää. EQ-säätimillä voidaan säätää kanavan korkea ja

Lisätiedot

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty Museokartta 2015 Muokkaajan käyttöohje 9.6.2015,päivitetty 25.9.2015 Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka paikkatietokohteita voi luoda ja muokata. Muut toiminnot on selostettu Katselukäyttöohjeessa. Ennen

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Automaattinen sovitus-, sävellys- ja harjoitteluohjelma. Suppea opas Band-In-A-Box, jäljempänä BIAB, ohjelman käyttöön Musiikkitalon Mac-luokassa.

Automaattinen sovitus-, sävellys- ja harjoitteluohjelma. Suppea opas Band-In-A-Box, jäljempänä BIAB, ohjelman käyttöön Musiikkitalon Mac-luokassa. Automaattinen sovitus-, sävellys- ja harjoitteluohjelma. Suppea opas Band-In-A-Box, jäljempänä BIAB, ohjelman käyttöön Musiikkitalon Mac-luokassa. Aloitus a) kirjaudu sisään uniarts-tunnuksillasi. b) kytke

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen Ohjeet C-kasettien digitoimiseen JVC KD-A5 kasettisoitin Pioneer A-10-K vahvistin 1. Avaa Audacity -ohjelma -kuvakkeesta. Kytke virta kasettisoittimeen ja vahvistimeen. Katso että vahvistimessa palaa valo

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Monikanavaäänen perusteet. Tero Koski

Monikanavaäänen perusteet. Tero Koski Monikanavaäänen perusteet Tero Koski Lähtökohdat Monikanavaääni tarkoi6aa äänital8ota, jossa on toiste6avia kanavia enemmän kuin kaksi 2.1 ; 3.0 ; 3.1 ; 4.0 ; 4.1 ; 7.2 ; 10.2 ; 22.2 ; Monikanavaääntä

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä:

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu tutuksi Wikikirjaa http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Webinaari -koulutukset

Webinaari -koulutukset 2013-03-05 1 (22) Webinaari -koulutukset Webinaariin kirjautumisohje 2013-03-05 2 (22) Sisällysluettelo 1 Liittyminen Webinaariin... 3 1.1 Sisäänkirjautuminen... 3 1.2 Internet Explorer... 5 1.3 Firefox

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Vahvistava kaulasilmukka sisäänrakennetulla äänen vahvistimella. Sopii käytettäväksi puhelimien ja audiolaitteiden kanssa.

Vahvistava kaulasilmukka sisäänrakennetulla äänen vahvistimella. Sopii käytettäväksi puhelimien ja audiolaitteiden kanssa. Vahvistava kaulasilmukka sisäänrakennetulla äänen vahvistimella. Sopii käytettäväksi puhelimien ja audiolaitteiden kanssa. Lue tämä ohje huolella ennen kuin käytät Classicia. Lue myös sen laitteen ohjeet,

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Kaukosäätimen käyttö. 5 Numeronäppäimet yhteydenottoa ja kameran muistipaikkoja varten. Kaukosäätimen opas, MR 2002 1 YLEISESITTELY

Kaukosäätimen käyttö. 5 Numeronäppäimet yhteydenottoa ja kameran muistipaikkoja varten. Kaukosäätimen opas, MR 2002 1 YLEISESITTELY Kaukosäätimen käyttö Tämä opas selvittää kaukosäätimen avulla ohjattavia toimintoja. Mukaan on otettu arkisessa käytössä tarvittavat ominaisuudet, koneen asetuksia muokkaavat toiminnot on jätetty käsittelemättä.

Lisätiedot

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa

Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa Ryhmänkerääjän ABC - pidä ryhmäsi ilmoittautumiset ja huonejako kätevästi hallussa HUOM! Nämä ohjeet koskevat vain tilausmatkojen ryhmänkerääjiä! 1. Tee ryhmällesi varaus Tee varaus ryhmälle tai suunnitellulle

Lisätiedot

AMIS-ohjelman käyttöohjeet

AMIS-ohjelman käyttöohjeet AMIS-ohjelman käyttöohjeet Yleistä AMIS-ohjelma on Daisy-kirjojen ilmainen lukuohjelma. AMISin avulla voit lukea Daisy-äänikirjoja, Daisy-yhdistelmäkirjoja, jotka sisältävät sekä tekstiä että ääntä, ja

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Audacity 1.2.6 -moniste

Audacity 1.2.6 -moniste Audacity 1.2.6 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Äänitiedoston avaaminen ja soittaminen...1 Raitojen toiminnot...2 Äänen nauhoittaminen mikrofonilla...2 Tallentaminen...5 Valinta ja yksinkertaiset

Lisätiedot

Mikä on Adobe Connect? Adobe Connectin käyttö. Toimiminen Presentterinä

Mikä on Adobe Connect? Adobe Connectin käyttö. Toimiminen Presentterinä Adobe Connect 8 1 Adobe Connect 8 1.1 Mikä on Adobe Connect? 4 1.2 Adobe Connectin käyttö 8 1.3 Toimiminen Presentterinä 12 Adobe Connect 8 Adobe Connect 8-3 Mikä on Adobe Connect? Adobe Connect on verkossa

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

GARAGEBAND-PIKAOPAS Timo Sipilä/Tervaväylän koulu

GARAGEBAND-PIKAOPAS Timo Sipilä/Tervaväylän koulu GARAGEBAND-PIKAOPAS Timo Sipilä/Tervaväylän koulu 1. Käyttöliittymän yleiskatsaus Saat avattua uuden projektin klikkaamalla vasemmassa ylänurkassa olevaa + -merkkiä. Kun avaat uuden projektin, saat näkyviin

Lisätiedot

Sport In The Box Käyttöohje

Sport In The Box Käyttöohje Sport In The Box Käyttöohje Esivalmistelut: Kytke käytössä oleva pelikello/konsoli kiinni USBkaapelilla tietokoneeseen ennen virran kytkemistä pelikelloon/konsoliin. Odota että laite on asennettu käyttövalmiiksi,

Lisätiedot

MINI-DISK. 1. MINI-DISK levykkeen asentaminen levyke-asemaan

MINI-DISK. 1. MINI-DISK levykkeen asentaminen levyke-asemaan 1 MINI-DISK MINI-DISK soittimella voidaan tallentaa ääntä ulkopuolisen mikrofonin tai toisen äänilähteen ulostulon kautta. MINI-DISK nauhurilla (ei ole varsinainen nauhuri vaan digitaalinen äänitys- ja

Lisätiedot

Adobe Connect eli AC on tietokoneella käytettävä verkkokokous- ja -koulutusjärjestelmä.

Adobe Connect eli AC on tietokoneella käytettävä verkkokokous- ja -koulutusjärjestelmä. OSALLISTUJAN OHJEET Adobe Connect 9 -verkkokokoukseen 1 Adobe Connect eli AC on tietokoneella käytettävä verkkokokous- ja -koulutusjärjestelmä. Laitteistovaatimukset AC:n käyttö vaatii melko uuden tietokoneen,

Lisätiedot

Flowcode 6 Omien komponenttien luonti 3D- tilassa Ledi

Flowcode 6 Omien komponenttien luonti 3D- tilassa Ledi Flowcode 6 Omien komponenttien luonti 3D- tilassa Ledi Oman painonappi komponentin luonti 6 versiossa Flowcode 6 versio mahdollistaa omien Flowcode komponenttien tekemisen. Komponentit on mahdollista piirtää

Lisätiedot

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset...

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset... - 1 - Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10 Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2 Yleistä... 2 Laitteistovaatimukset... 2 Sisäänkirjautuminen... 2 Uloskirjautuminen... 3

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu Huom. Suosittelemme tämän harjoituksen 1b tekemistä mikroluokassa, jotta yliopiston mikroluokat tulevat edes hieman tutuiksi. Harjoituksen tavoitteet Harjoituksessa

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin

SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin SONY MZ-R700 MiniDisc-tallennin 1 1. Virtaa laitteeseen Laite toimii akulla tai yhdellä AA-kokoisella paristolla. Akulla laite äänittää 4 tuntia, paristolla 9 tuntia. Akulla laite toistaa 13 tuntia, paristolla

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot