ESITYSLISTA PÖYTÄKIRJA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ESITYSLISTA PÖYTÄKIRJA"

Transkriptio

1 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta ESITYSLISTA PÖYTÄKIRJA /2016 Kokousaika ke , klo Kokouspaikka Caterina Kabinetti 2 Päätöksentekijät Läsnä = x x x x x Jaakko Kiiskilä puheenjohtaja Eira Ohvo Riitta Vanhanen varapuheenjohtaja, pj Leena Mikkonen Päivi Hakulinen Reijo Urtti Teppo Sirniö Pirkko-Liisa Vesterinen Johanna Tuukkanen Tero Pulkkinen Muut läsnäolijat x x x x Päivi Ylä-Kolu toimitusjohtaja, esittelijä Jukka Kivelä hallinto- ja talouspäällikkö, pöytäkirjanpitäjä Eija Peltonen ylihammaslääkäri, Jari Raudasoja ylilääkäri, Leila Lindell Juha Kinnunen sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja sairaanhoitopiirin johtaja Laillisuus ja päätösvaltaisuus Todettiin. Käsitellyt asiat Pöytäkirjan allekirjoitus ja varmennus Pöytäkirjan tarkastus Riitta Vanhanen Puheenjohtaja Jukka Kivelä Pöytäkirjanpitäjä Pöytäkirja on tarkastettu ja todettu kokouksen kulun mukaiseksi. Pöytäkirjan käsittelylehdet on merkitty nimikirjaimillamme. Tarkastusaika Allekirjoitukset Päivi Hakulinen Tero Pulkkinen Pöytäkirjan nähtävänäpito Pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävänä sairaanhoitopiirin toimistossa kello Otteen oikeaksi todistaa Pöytäkirjanpitäjä

2 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta Käsiteltävät asiat Asia Liite Sivu ESITYSLISTA PÖYTÄKIRJA / LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 18 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAT VUODEN 2015 TOIMINTAKERTOMUS BUDJETOIDUN TOIMEN MUUTOS JA TÄYTTÖLUPA BUDJETOIDUN TOIMEN TÄYTTÖLUPA 22 6 MUUT ASIAT

3 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta 17 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUS / Johtokunnan päätöksen (67 ) mukaan johtokunnan kokouksen esityslista ja liitteet lähetetään vuonna 2016 sähköpostitse 7 päivää ennen kokousta: - johtokunnan jäsenille - shp:n hallituksen puheenjohtajalle ja shp:n johtajalle - kuntien kirjaamoihin Esityslista liitteineen viedään seututerveyskeskuksen nettisivuille kohtaan johtokunta/esityslistat. Toimielin on päätösvaltainen, mikäli enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä kokouksessa. Kokouskutsu ja esityslista on lähetetty Päätös: Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet:

4 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta 18 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAT KOKOUS / Päätös: Tämän kokouksen pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Päivi Hakulinen ja Tero Pulkkinen. Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet:

5 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta 19 VUODEN 2015 TOIMINTAKERTOMUS Toimitusjohtaja Päivi Ylä-Kolu Hallinto- ja talouspäällikkö Jukka Kivelä KOKOUS / Toimitusjohtajan ehdotus: Vuosi 2015 oli Keski-Suomen sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon Liikelaitos Seututerveyskeskuksen viides toimintavuosi. Johtokunta on edellisessä kokouksessaan ( ) hyväksynyt seututerveyskeskuksen tilinpäätöksen ja sairaanhoitopiirin toimintakertomukseen liitettävän tiivistetyn toimintakertomuksen vuodelta 2015, jotka ovat osa sairaanhoitopiirikonsernin virallista tilinpäätöstä. Aiempien vuosien tapaan on edellä mainitun sairaanhoitopiiriin toimitetun toimintakertomuksen lisäksi laadittu laajempi toimintakertomus (LIITE 19_1), jossa on kuvattu seututerveyskeskuksen kuntien palvelujen käyttöä ja kuntalaskutusta koko perusterveydenhuollon osalta vastuualueittain. Toimintakertomus sisältää myös vastuualue- ja kuntakohtaista vertailua eri palvelujen käytöstä. Jäsenkuntien kaikkien terveydenhuollon menojen hahmottamiseksi myös sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidon laskutustiedot on esitetty kunnittain. Tämä laaja toimintakertomus on laadittu sopimuskuntien johdon, luottamushenkilöiden ja seututerveyskeskuksen oman henkilöstön sekä johtamisen käyttöön. Tavoitteena on laajemman kuvan antaminen toiminnasta. Toimintakertomus esitellään myös järjestämistoimikunnalle sen seuraavassa kokouksessa Toimintakertomuksen liiteosa, jossa on tilastollista vertailua sekä toiminnoittain, vastuualueittain että kunnittain, tullaan lähettämään johtokunnan jäsenille ennen kokousta. Toimitusjohtaja esittelee kokonaisuuden kokouksessa. Johtokunta hyväksyy esitetyn toimintakertomuksen vuodelta Päätös: Johtokunta hyväksyi liitteenä esitetyn toimintakertomuksen vuodelta 2015 toimitusjohtajan esittämin ja kokouksessa hyväksytyin potilasturvallisuutta ja sisäistä valvontaa koskevin lisäyksin. Tarvittavan stilisoinnin ja järjestämistoimikunnan käsittelyn jälkeen toimintakertomus lähetetään sopimuskuntien käyttöön sekä seututerveyskeskuksen toimipaikkoihin. Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet:

6 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta KOKOUS / BUDJETOIDUN TOIMEN NIMIKEMUUTOS JA TÄYTTÖLUPA Osastonhoitaja Helena Ala-Viinikka, ylihoitaja Timo Vanhatalo Toimitusjohtaja Päivi Ylä-Kolu Toimitusjohtajan ehdotus: Seututerveyskeskuksen johtokunnan vuonna 2015 hyväksymän päätöksen mukaisesti vapautuneet budjetoidut toimet lääkäreiden ja hammaslääkäreiden virkoja lukuun ottamatta edellyttävät johtokunnan täyttölupapäätöstä. Seututerveyskeskuksen Keuruun vastaanoton toimipisteessä 8270 terveyskeskusavustajan toimi jää vapaaksi eläkkeelle siirtymisen johdosta Toimenhaltija on toiminut seututerveyskeskuksen hoito- ja potilastietojärjestelmien sovellustukihenkilönä. Valmistelijan perustelut ja ylihoitajan/vastuualuejohtajan ehdotus toimien täyttämiseksi on esitetty liitteessä. LIITE 20_1 Seututerveyskeskus, Keuruun vastaanotto, toimipiste 8270: terveyskeskusavustaja (nro ) 1. Johtokunta hyväksyy terveyskeskusavustajan toimen nro nimikemuutoksen sovellusasiantuntijaksi. 2. Toimi siirretään toimipisteen 8299 (Avoterveydenhuollon yhteiset). 3. Toimi voidaan täyttää alkaen ulkoista hakumenettelyä käyttäen. Päätös: Ehdotus (1-3) hyväksyttiin. Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet:

7 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta 21 BUDJETOIDUN TOIMEN TÄYTTÖLUPA Ylihoitaja Paula Pyhälä-Liljeström Toimitusjohtaja Päivi Ylä-Kolu KOKOUS / Toimitusjohtajan ehdotus: Seututerveyskeskuksen johtokunnan vuonna 2015 hyväksymän päätöksen mukaisesti vapautuneet budjetoidut toimet lääkäreiden ja hammaslääkäreiden virkoja lukuun ottamatta edellyttävät johtokunnan täyttölupapäätöstä. Seututerveyskeskuksen toimipisteessä 8840 sairaanhoitajan ja sairaanhoitaja varahenkilön (äkkilähtijä) toimet ovat jääneet vapaiksi vuonna 2015 irtisanoutumisten johdosta. Ylihoitajan perustelut ja ehdotukset toimien täyttämiseksi on esitetty liitteissä. LIITE 21_1 Seututerveyskeskus, toimipiste 8840: sairaanhoitaja (nro ) LIITE 21_2 Seututerveyskeskus, toimipiste 8840: sairaanhoitaja varahenkilö, äkkilähtijä (nro ) Johtokunta myöntää täyttöluvan seututerveyskeskuksen sairaanhoitajan (nro ) ja sairaanhoitaja varahenkilön (äkkilähtijä, nro ) toimille. Toimet voidaan täyttää alkaen ulkoista hakumenettelyä käyttäen. Päätös: Ehdotus hyväksyttiin. Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet:

8 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta 22 MUUT ASIAT KOKOUS / Päätettiin muuttaa kesäkuulle sovitun johtokunnan kokouksen ja kuntaseminaarin päivämääräksi Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet:

9 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta KOKOUS / OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN, HAN- KINTAOIKAISUN SEKÄ VALITUKSEN TEKEMISEKSI Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa tai työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista: Asiat: 18, 19, 22 Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n 1 mom:n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla: Asiat: 17, 20, 21 Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen: Asiat 17, 20, 21 Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Jäsenkunnan ja niiden jäsenten katsotaan saaneen päätöksestä tiedon kun pöytäkirja on asetettu julkisesti nähtäväksi. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteluineen ja se on tekijän allekirjoitettava. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Lähettäjä on vastuussa siitä, että oikaisuvaatimus saapuu perille oikaisuvaatimusajan kuluessa. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite: Keski-Suomen seututerveyskeskus Johtokunta Keskussairaalantie 19/Kruununtorni Jyväskylä Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet:

10 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta KOKOUS / OIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS/HANKINNAT Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä hankintaoikaisun: Asiat Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla hankintayksiköltä oikaisua (hankintaoikaisu). Asia voidaan myös saattaa valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi, mikäli hankinnan arvo ylittää hankintalain 15 :n mukaisen kynnysarvon. I Oikaisuohje Hankintayksikön päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi vaatia hankintalain :n mukaan hankintaoikaisua. Hankintaoikaisua voi vaatia hankintayksiköltä kirjallisesti tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Asianosaisen on vaadittava hankintaoikaisua 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta. Määräaikaa laskettaessa ei tiedoksisaantipäivää oteta huomioon. Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä hankintapäätös oheisasiakirjoineen katsotaan saaduksi tiedoksi sinä päivänä, jolloin päätöksen oheisasiakirjoineen sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin. Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei tiedoksiannon näytetä tapahtuneen myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen sisältö Hankintaoikaisua on vaadittava kirjallisesti. Hankintaoikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimuksesta on käytävä ilmi oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa. Hankintaoikaisuvaatimus toimitetaan hankintayksikölle. Hankintayksikön yhteystiedot: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Keskussairaalantie Jyväskylä Hankintaoikaisuvaatimuksen vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosainen voi hankintalain nojalla hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen. Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet:

11 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta KOKOUS / II Valitusosoitus markkinaoikeuteen Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä valituksen markkinaoikeuteen Asiat Tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen. Julkisista hankinnoista annetun lain 86 :n mukaan puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea valittamalla muutosta, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa. Lupa on myönnettävä, jos: 1. asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää; tai 2. siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy. Jollei toisin säädetä, valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintasopimuksen hankintalain 78 :n 1 nojalla noudattamatta odotusaikaa. Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen. Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä hankintapäätös oheisasiakirjoineen katsotaan saaduksi tiedoksi sinä päivänä, jolloin päätöksen oheisasiakirjoineen sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin. Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei tiedoksiannon näytetä tapahtuneen myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Valituksen sisältö Valituksessa on ilmoitettava hankinta-asia, jota valitus koskee, sekä valittajan vaatimukset ja niiden perusteet. Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää. Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatija on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Valitukseen on liitettävä alkuperäisenä tai jäljennöksenä päätös, johon haetaan muutosta, sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta. Valitukseen on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet:

12 KESKI-SUOMEN SEUTUTERVEYSKESKUS PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta KOKOUS / Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten hallintolainkäyttölain 21 :ssä säädetään. Valituksen toimittaminen Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä. Itse tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan. Valituksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään. Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensiksi seuraavana arkipäivänä. Valituskielto Hankintalain 102 :n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta kuntalain eikä hallintolainkäyttölain nojalla. Puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 86 :n mukaisesti. Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle Hankintalain 88 :n nojalla hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikön kohdassa I mainittuun osoitteeseen. Markkinaoikeuden osoite ja muut yhteystiedot Markkinaoikeus PL 118, HELSINKI Käyntiosoite: Erottajankatu 1-3 puh fax sähköposti: markkinaoikeus@oikeus.fi Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet:

13 LIITE 19_1 TOIMINTAKERTOMUS 2015 Keski-Suomen seututerveyskeskus Joutsa, Keuruu, Konnevesi, Laukaa, Luhanka, Multia, Petäjävesi ja Toivakka Johtokunta Järjestämistoimikunta

14 1 Sisällys 1. Toimitusjohtajan katsaus Avoterveydenhuollon vastuualue Asiakasnäkökulma ja eri toiminnot Lääkäreiden ja hoitajien vastaanottotoiminta Terveysneuvontatoiminta Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toiminta Kuntoutustoiminta Erityispalveluyksikön toiminta Keuruulla Seututerveyskeskuksen erityistyöntekijöiden toiminta Henkilöstönäkökulma Prosessien kehittämisnäkökulma Avoterveydenhuollon vastuualueen talous vuonna Laitoshoidon vastuualue Asiakasnäkökulma ja toiminnot Laukaan sairaala Konneveden sairaala Joutsan sairaala Keuruun sairaala Petäjäveden sairaala Henkilöstönäkökulma Prosessien kehittämisnäkökulma Laitoshoidon vastuualueen talous Suun terveydenhuollon vastuualue Asiakasnäkökulma ja toiminnot Yksilön ja väestön suun terveydenhuollon edistäminen Suun terveydenhuollon perushoito Suun terveydenhuollon erikoishoito Henkilöstö Prosessien kehittäminen Suun terveydenhuollon vastuualueen talous... 15

15 2 5. Hallinnon toiminta Yleistä johtamisesta ja hallinnosta Konsernipalvelut ja muilta yksiköiltä hankitut palvelut Hallinnon vastuualueen talous Kuntatiedot Keuruu Petäjävesi Multia Laukaa Konnevesi Joutsa Toivakka Luhanka Tilinpäätös LIITE 1a: Tuloslaskelma LIITE 1b: Tase LIITE 2a: Perusterveydenhuollon hoitopalvelut jäsenkunnille, oma toiminta +ostopalvelut (EUR) LIITE 2b: Perusterveydenhuollon hoitopalvelut jäsenkunnille oma toiminta (EUR) LIITE 2c: Perusterveydenhuollon hoitopalvelut jäsenkunnille, ostopalvelut (EUR) LIITE 2d: Perusterveydenhuollon hoitopalvelut jäsenkunnille oma toiminta (KPL) LIITE 3: Jäsenkuntien vuosien yli-/alijäämä (EUR)... 34

16 3 1. Toimitusjohtajan katsaus Seututerveyskeskuksen alueen 8 kunnan perusterveydenhuollon avo- ja laitoshoidon palvelut sekä suun terveydenhuollon palvelut järjestettiin vuonna 2015 varsin vakiintuneesti liikelaitoksen toiminnan viidentenä operatiivisena vuonna. Uusien viranhaltijoiden rekrytoinnin kautta saatiin liikelaitoksen johtoon uutta verta ja ajatuksia. Toimitusjohtajan vaihdos, avohoidon ylilääkärin ja laitoshoidon ylihoitajan rekrytoinnit mahdollistivat koko organisaation uudistumisprosessien käynnistymisen. Vuoden 2015 aikana jatkettiin osallistumista sekä maakunnalliseen SOTE-kehittämistyöhön että aloitettiin liikelaitoksen oma strategiatyö ja toiminnan kehittäminen kohti uusia SOTE-sopivia toimintamalleja ja entistä parempaa asiakaslähtöisyyttä. Seututerveyskeskuksen virkoihin ja toimiin oli varsin hyvin hakijoita ja ajoittain jopa hammasja lääkäriviroissa oltiin omavaraisia. Suurin pula oli puheterapeuteista, joiden palveluita jouduttiin ostamaan edellisvuotta enemmän. Henkilöstön työhyvinvointiin pyrittiin kiinnittämään erityistä huomiota ja erilaisia malleja työssä jaksamiseen ja työyhteisön hyvinvoinnin kehittämisessä toteutettiin. Seututerveyskeskuksen yhteensä 417 työntekijän sairauspoissaolot vähenivät vuoden aikana yht 7.1 % ollen yhteensä 6655 päivää. Merkittävimpänä toiminnallisena muutoksena vuoden aikana oli Petäjäveden terveyskeskussairaalan lakkauttaminen osana kunnan palvelurakenneuudistusta. Vuodeosastohoitopäivät laskivat kaikissa terveyskeskussairaaloissa (Laukaa, Keuruu, Joutsa ja Konnevesi) keskimäärin 15 % koko vuoden aikana. Sairaalahoidon ja sen myötä koko vanhuspalvelurakenteen uudistukset aloitettiin tästä syystä myös Konnevedellä ja Joutsassa siten, että selvät toiminnalliset vaikutukset niistä ajoittuvat vuoden 2016 alkuun. Avoterveydenhuollon puolella vuoden 2015 aikana pilotoitiin ja otettiin käyttöön useita uusia toimintamalleja helpottamaan työn sujuvuutta sekä asiakaslähtöisyyttä (esim. INR-poliklinikka, kokemusasiantuntijoiden omahoitoryhmät, fysioterapeuttien suoravastaanotot, suurkuluttajien palvelunohjaus, lääkäreiden / hoitajien pidennetyt vastaanottoajat kerralla kuntoon -periaatteella). Suun terveydenhuollon puolella valmisteltiin maakunnallisen päivystyksen aloittamista vuoden vaihteessa. Myös turvapaikanhakijoiden (Seututerveyskeskuksen alueella yhteensä noin 850 hlöä) varsin yllättävä ja suuri palveluntarve saatiin varsin hyvin hoidettua. Seututerveyskeskuksen taloudelliseen toimintaan voimme olla tyytyväisiä. Terveyspalvelut kahdeksalle kunnalle järjestettiin kokonaisuudessaan 38,7 milj. liikevaihdolla (-1,2 % EDV) ja n erilaisella potilaskontaktilla (-0,3 % EDV). Tulos oli 306 t ylijäämäinen talousarvioon verrattuna (EDV alijäämä 533 t ). Henkilöstökulut olivat yhteensä 23,7 milj. (+0,6 % EDV), jonka kasvusta suurin osa johtui lääkäreiden ostopalveluiden kotiuttamisesta omaksi toiminnaksi. Tarvikkeisiin käytettiin yhteensä 2,3 milj. (-8,3 % EDV), asiakaspalveluiden ostoihin 826 t (+23,0 % EDV, johtuen lähinnä puheterapeuttipulasta) ja muiden palveluiden ostoihin 8.7 milj. (-13,3 % EDV). Palveluiden ostojen merkittävä vähenemä (1.34 milj. ) johtuu pääasiassa aikaisempaa paremmasta omien lääkäreiden rekrytoinnista suoriin virkasuhteisiin. Liikelaitos järjesti loppuvuonna asiakaskyselyn, jossa tyytyväisyyttä eri palveluihin kysyttiin asteikolla Keskiarvona (n=1156 vastausta) oli 9,3. Kehitämme toimintaamme edelleen asiakasystävällisemmäksi. Liikelaitoksen viides toimintavuosi sujui sekä perustehtävämme että uudistusten keskellä. Tavoitteenamme on ollut tuottaa laadukkaita ja potilaslähtöisiä palveluita käytössämme olevien resurssien puitteissa mahdollisimman kustannustehokkaasti. Olemme siinä onnistuneet varsin hyvin ja tästä kiitän koko liikelaitoksen henkilökuntaa. Työmme jatkuu matkalla kohti SOTE-sopivaa Seututerveyskeskusta.

17 4 2. Avoterveydenhuollon vastuualue 2.1 Asiakasnäkökulma ja eri toiminnot Avoterveydenhuollon vastaanottotoiminta järjestettiin suunnitelman mukaisesti jokaisessa kunnassa. Myös turvapaikanhakijoiden palveluntarpeeseen pystyttiin varsin hyvin vastaamaan. Seututerveyskeskuksen supistetun toiminnan jaksot ajoitettiin edellisten vuosien tapaan loma-aikoihin siten, että välttämättömät palvelut tarjottiin, mutta henkilökunta saattoi pitää lakisääteiset lomansa mahdollisimman pienillä sijaisjärjestelyillä. Asiakastyytyväisyyskysely toteutettiin loppuvuonna 2015 ja tulokset avoterveydenhuollon osalta olivat hyvät Lääkäreiden ja hoitajien vastaanottotoiminta Lääkärit toimivat pääsääntöisesti väestövastuuperiaatteella omalääkärijärjestelmällä. Ennaltaehkäisevän neuvolatyön lisäksi terveysasemille on järjestetty virka-aikainen kiireellistä hoitoa vaativien potilaiden vastaanotto ajanvarausvastaanottojen lisäksi. Hoidon tarpeen arvioinnin mukaan potilas tarvittaessa ohjataan lääkärin, hoitajan tai tarvittaessa myös fysioterapeutin (kuntoutustyön) vastaanotolle. Lääkäreiden ja hoitajien välistä työnjakoa on ohjattu edellisvuosien tapaan tarkoituksenmukaisempaan suuntaan. Lähipäivystys (arki-iltojen ja viikonloppujen osalta) on keskitetty Keuruulle ja Laukaaseen. Lähipäivystysaikojen lyhennys toteutettiin suunnitelmien mukaan alkuvuonna 2015 ja kiireellinen ensiapu pystyttiin toteuttamaan lyhennettyjen päivystysaikojen sekä päiväaikaisen kiireellisen vastaanottotoiminnan puitteissa hyvin. Keskitetyn yöpäivystyksen käyttö ei lisääntynyt lähipäivystysten aukiolojen supistuessa, vaan päivystyskäynnit päinvastoin vähenivät ja vastaavasti kiireelliset lääkärin vastaanottokäynnit päiväsaikaan lisääntyivät. Kokonaisuudessa lääkärikäyntien määrä väheni edellisvuoteen verrattuna johtuen alkuvuoden ajoittaisesta lääkärivajeesta tietyissä toimipisteissä. Lääkäripulasta johtuen palvelujen saannissa oli vuoden 2015 alkupuolella ajoittaisia vajeita. Lääkäreiden vastaanottokäynneillä pyrittiin myös hoitamaan useampi asia kerralla kuntoon, minkä mahdollisti myös sairaanhoitajakäyntien määrän lisäys. Loppuvuodesta lääkärisijaisten rekrytoinnissa tapahtui muutos ja auki olevat sijaisuudet saatiin pääsääntöisesti täytettyä. Ostopalveluna lääkärivajetta jouduttiin kuitenkin hieman vielä korjaamaan Joutsassa ja Keuruun päivystyksessä, mutta määrä on kuitenkin vähentynyt verrattuna edellisvuoteen. Paljon palveluita käyttävien asiakkaiden hoito- ja kuntoutussuunnitelmien systemaattinen laadinta aloitettiin vuoden aikana. Tällä ja muulla palveluohjauksen tehostamisella pyrittiin saamaan palveluiden suurkuluttajien asiointi ja arjenhallinta haltuun ja näin ollen vähentämään resurssien päällekkäistä käyttöä ja kustannuksia. Nämä mallit ovat linjassa SOTE-uudistusten kanssa ja niitä täytyy edelleen kehittää yhteistyössä kuntien sosiaalitoimen eri palveluiden kanssa. Joutsan terveysasemalla aloitettiin alkuvuodesta sairaanhoitajavetoinen INR-poliklinikkatoiminta. Tavoitteena oli jatkuvaa verenohennuslääkityksen laboratorioseurantaa vaativien potilaiden hoitopolun sujuvoittaminen ja tarkoituksenmukaisen työnjaon mahdollistaminen sairaanhoitajan ja omalääkärin välillä. Vuoden lopussa tässä toiminnassa oli jo 70 asiakasta Joutsassa ja toimintaa on tarkoitus laajentaa koskemaan koko Seututerveyskeskusta. Kokemusasiantuntijuus otettiin käyttöön palvelujärjestelmän toimivuuden ja asiakaslähtöisen toiminnan vahvistamiseksi. Kokemusasiantuntijuus tukee myös palveluohjaustoiminnan jalkauttamista. Keuruulla käynnistyi verkkopohjainen Muutosmatka -elämäntaparyhmä. Ryhmän tukena ja osittain myös vetäjinä toimivat kokemusasiantuntijat. Kokemusasiantuntijoiden käyttö tullee olemaan yksi painopisteistä tulevaisuudessa, kun julkisen sektorin resurssien riittävyyttä arvioidaan SOTEpalveluita tuotettaessa.

18 Terveysneuvontatoiminta Asetusten mukaiset perhesuunnittelu-, äitiys- ja lastenneuvolan runko-ohjelman mukaiset tarkastukset on toteutettu perheiden tarpeiden mukaisesti kaikkialla. Lisäksi on suoritettu terveydenhuoltolain mukaisia laajoja ennaltaehkäiseviä terveystarkastuksia erityisesti pitkäaikaistyöttömille, ikäihmisille ja omaishoitajille kaikkialla muualla paitsi Laukaassa ja Petäjävedellä, joissa varatut resurssit eivät näitä mahdollistaneet täysimääräisinä vuonna Resurssivaje on korjattu vuodelle Syntyvyys laski Keuruuta lukuun ottamatta kaikissa Seututerveyskeskuksen kunnissa valtakunnallisen suuntauksen mukaisesti. Keuruun ja Multian äitiysneuvolatoiminta yhdistettiin ja alkaen ja äitiys- ja lastenneuvolatoiminta hoidettiin lähipalveluna Keuruun neuvolan henkilökunnan toimesta. Loppuvuodesta 2015 valmistauduttiin kouluttamalla äitiysneuvolan terveydenhoitajia tulevaan uuden isyyslain mukaisen isyyden tunnustamisen ja yhteishuoltajuudesta sopimisen siirtymistä neuvolatoiminnaksi. Äitiys- ja lastenneuvolan resurssien oikea kohdentaminen jatkuu vuonna Myös palautetta neuvolatoiminnasta pyydettiin. Äitiys- ja lastenneuvoloissa toteutettiin syksyllä 2015 imetysohjauksen asiakastyytyväisyyskysely. Tulokset kyselystä olivat pääosin positiivisia. Joitakin kehittämiskohteita havaittiin, kuten uudelleen synnyttäjien ohjaus ja vertaistukitoiminta. Palautteen pohjalta kehitetään käytäntöjä ja koulutetaan henkilöstöä edelleen. Turvapaikanhakijoille perustettiin vastaanottokeskukset Keuruulle (Iso-Hiekka 100 henkilöä, varuskunta -alue 600 henkilöä, Petäjävesi 100 henkilöä ja Joutsa 120 henkilöä). Iso-Hiekan terveyspalveluiden tuottaminen on kokonaan Seututerveyskeskuksen vastuulla kevääseen 2016 asti, jolloin toiminta siellä lopetetaan. SPR:n vastaanottokeskusten osalta perusterveydenhuollon vastuulla ovat vain alaikäiset maahanmuuttajat, joille kuuluu lakisääteisesti normaalit neuvola- ja kouluterveydenhuollon palvelut. Keuruulla lapsia oli 107, Petäjävedellä 42 ja Joutsassa 32. Myös äitiysneuvolapalvelut ovat perusterveydenhuollon vastuulla. Keuruulla oli yksi synnyttäjä. Nämä terveystarkastukset rokotusohjelmineen vaativat ylimääräistä lääkärin ja terveydenhoitajan työpanosta, joskin kustannukset tästä toiminnasta saatiin kaikilta osin laskutettua maahanmuuttovirastolta. Tulkkauksen järjestämisessä oli ajoittain isoja haasteita, joihin terveydenhuoltopalvelut eivät mitenkään pystyneet ennakolta varautumaan Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toiminta Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa on asetuksen mukaiset tarkastukset pystytty suorittaman kaikilla koulutustasoilla. Vuoden aikana on juurrutettu elokuun 2014 alussa voimaan astuneen oppilasja opiskelijahuoltolain mukainen toimintamalli eri kunnissa. Turvapaikkaa hakevien terveystarkastukset ja rokotussuunnitelmien laatiminen lisäsivät sekä lääkärin että kouluterveydenhoitajan työtä erityisesti syksyn 2015 aikana. Toiminta vakiintunee vuoden 2016 aikana Kuntoutustoiminta Fysioterapeuttien oman suoravastaanottotoiminnan laajentamista on vuoden 2015 aikana hidastanut toimintaan tarvittavan koulutuksen saaneiden fysioterapeuttien tilapäinen poistuma (vuorotteluvapaa, perhevapaa). Sinällään toiminta on osoittautunut tehokkaaksi ja tarkoituksenmukaiseksi ja siirtää painetta lääkärin vastaanotolta muille ammattilaisryhmille. Potilaiden ohjaus fysioterapeuttien suoravastaanotolle on lisääntynyt koko ajan toiminnan vakiinnuttua ja se on varsin potilasystävällistä toimintaa. Seututerveyskeskuksessa työskentelee kaksi toimintaterapeuttia. Heidän työpanoksensa kohdistuu lasten ja nuorten toimintakyvyn ja tarvittavan terapian arviointiin. Toiminta on ollut sekä yksilö- että ryhmätoimintaa. Työpanos ei riitä varsinaiseen terapiatyöhön. Myös jonot vastaanotolle ovat pitkittyneet. Arviointia on tehty toimintaterapian työpanoksen voimavarojen tarkoituksenmukaiseen

19 6 kohdentamiseen. Jatkossa on omien resurssien lisääminen ostopalveluiden vähentämiseksi nostettava arvioitavaksi Erityispalveluyksikön toiminta Keuruulla Keuruulla toimivan Erityispalveluyksikön tärkeimpänä toimintaa tehostavana suunnitelmana on ollut tuetun palveluasumisyksikön toiminnan aktivoiminen. Toiminnassa on siirrytty arkipäivän kokonaisvaltaiseen toiminnoista selviämisen tukemiseen. Tavoitteena on voimauttaa kuntoutujat itsenäiseen asumiseen ja itsestä huolehtimiseen ja näin ollen keventää palvelujen tarvetta. Asukkaista osa on osallistunut elämäntaparyhmiin, jolloin heidät on saatu osallistumaan asuntonsa ulkopuolella olevaan toimintaan. Asumispalveluyksikön asiakkaista osa on saatu sijoitettua tarkoituksenmukaiseen avohoitopaikkaan ja näin luotua toimintamalli, joka tukee palautumista omaan asumiseen. Vuoden aikana on toteutettu elämäntaparyhmiä mielenterveyspotilaiden ja päihderiippuvaisten ryhmille. Niiden vetämiseen ovat ammattilaisten ohjaajien ohella osallistuneet myös muut toimijat ja järjestöt. Elämäntaparyhmä on järjestetty myös kotona asuville kuntoutujille Seututerveyskeskuksen erityistyöntekijöiden toiminta Seututerveyskeskuksessa toimii puheterapeutteja, psykologeja ja sosiaalihoitajia. Puheterapeuttien neljästä vakanssista oli loppuvuodesta täytettynä vain yksi ja tämä aiheutti puutteita palveluissa. Rekrytointiponnisteluista huolimatta sijaisuuksiin tai avoimiin vakansseihin ei saatu hakijoita. Loppuvuodesta puheterapia ja sen arviot jouduttiin ostamaan yksityisiltä toimijoilta, mikä lisää merkittävästi tämän palvelun tuoton kustannuksia. Psykologien ja sosiaalihoitajan palveluissa ei tapahtunut muutoksia ja resurssit ovat tarvetta vastaavat. Vuonna 2016 on kuitenkin arvioitava erityistyöntekijöiden tarve mahdollisimman tasapuolisesti koko liikelaitoksen toiminta-alueelle ja etsittävä ratkaisut rekrytointiongelmiin ja kalliista ostopalveluita luopumiseen. 2.2 Henkilöstönäkökulma Toimintoja ja resursseja arvioitiin kokonaisuutena tavoitteena asiakkaan terveyshyödyn parantaminen ja resurssien riittävä ja tarkoituksen mukainen käyttö. Todettiin, että nykyinen suoritteiden tilastointi ei tuo toiminnan laadun tai ainakaan vaikuttavuuden arviota. Seututerveyskeskus on lähtenyt mukaan laadullisten mittareiden kehittämiseen terveyden- ja sairaanhoidon prosesseissa. Hoitohenkilöstön ja muun henkilöstön osalta avointen vakanssien käyttöä arvioitiin kriittisesti yhtenä kokonaisuutena laitoshoidon kanssa toiminnan muutosten ja tarpeiden mukaisesti. Äitiys- ja lastenneuvolan resurssien oikea kohdentaminen aloitettiin vuonna 2015 ja se jatkuu vuonna Lakisääteisten terveystarkastusten resurssit eivät Laukaassa ja Petäjävedellä olleet riittävät ja nämä on korjattu vuoden 2016 talousarvioon. Resurssien käyttöä yli yksikkö- ja vastuualueiden välillä tehostettiin myös. Omilla rekrytointitoimilla ja rekrytointipalvelun avulla ostolääkäritoiminta supistui ja vastaavasti lääkäreiden palkkaus suorilla työsopimuksilla lisääntyi erityisesti loppuvuonna. Puheterapiapalveluiden turvaaminen ostopalveluilla on ollut puheterapeuttipulan takia välttämätön ratkaisu, mutta muodosti merkittävän kustannusten nousupaineen jo vuodelle Vuoden 2016 osalta on näköpiirissä merkittävä puheterapeuttivajaus koko vuodelle. Tähän joudutaan tekemään eri ratkaisuvaihtoehtojen selvitystä (palveluseteli, muut ratkaisut). Varsinaiset täyttöluvat anottiin muiden kuin lääkäreiden osalta suunnitellusti johtokunnalta. Henkilöstön työnohjauksen tarve näyttäytyi tarpeellisena avohuollon eri toimialoilla vuoden aikana. Tarpeeseen vastattiin mahdollisuuksien rajoissa käyttäen erilaisia keinoja.

20 7 2.3 Prosessien kehittämisnäkökulma Avoterveydenhuollon vastuualueen sisällä sekä yhdessä laitos- ja suun terveydenhuollon vastuualueiden kanssa tehtiin erilaisia kehittämistoimenpiteitä sekä pilotteja ja otettiin käyttöön erilaisia uusia toimintamalleja. Lisäksi avoterveydenhuollon työntekijöitä oli mukana useissa sairaanhoitopiirin sekä Keski-Suomen SOTE 2020 hankkeen kehittämisryhmissä. Sote-sopivuus avohoidon kehittämisprosesseissa on pyritty huomioimaan kattavasti. Näistä esimerkkeinä mm. seuraavat: - Turvapaikan hakijoiden terveydenhuollon järjestämiseen osallistuttiin asetusten ja valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti. - INR-poliklinikkatoiminta laajennettiin Joutsaan. - Toimintaterapian resursoinnin ja toiminnan sisällön arviointi ja määrittely tehtiin - Avopsykiatriassa sekä päihde- ja perhetyössä lisättiin ryhmämuotoisia palveluita. - Kokemusasiantuntijat toimintojen arvioimisessa ja kehittämisessä otettiin käyttöön. - Osallistuttiin aktiivisesti maakunnallisen kehittäjäverkoston toimintaan yhteisiä toimintaprosesseja hiottaessa mm. hoidon tarpeen arvioinnissa ja paljon palveluja käyttävien hoitosuunnitelmien kehittämisessä - Lääkinnällisen kuntoutuksen, apuvälinelainauksen ja fysioterapian yhtenäisiä kriteerejä on arvioitu eri terveysasemien välillä ja yhtenäiset toiminnan periaatteet on saatu kirjattua. 2.4 Avoterveydenhuollon vastuualueen talous vuonna 2015 Avohoidon myyntituotot yhteensä olivat 19,8 milj. (TA-toteuma 101,6 %) ollen 625 t suuremmat kuin vuonna 2014, mutta vastaavaa luokkaa kuin vuonna Potilasmaksuja kerättiin asiakkailta 863 t vuonna 2015 ja 768 t vuonna Opiskelijaohjauksen avustuksia saatiin vuonna 2015 ensimmäistä kertaa. Avoterveydenhuollon vastuualueen kokonaiskulut vuonna 2015 olivat 20,3 milj. (TA-tot 102,9 %) ja ylittivät talousarvion 572 t :lla. Kokonaiskulut olivat kuitenkin 45 t pienemmät kuin vuonna Kuluylitykset selittyvät erityisesti perusterveydenhuollon asiakaspalveluiden ostoylityksellä liikelaitoksen ulkopuolelta ja asiantuntijapalvelujen ostojen ylityksestä erityisesti terapeuttien ostopalveluiden ennakoitua suuremmasta kasvusta. Lääkäreiden talousarvion ylittäneet henkilöstökulut puolestaan kompensoituvat alentuneilla asiantuntijapalveluiden ostolla tältä osin. Verrattuna edellisvuoteen avoterveydenhuollon kulut olivat selvästi pienemmät asiantuntijapalveluiden ostopalveluissa erityisesti lääkäreiden osalta, hoitohenkilöstön palkkakuluissa, laboratoriopalveluissa, tarvikekuluissa, lääkeostoissa ja ATK-palveluiden ostoissa. Henkilöstökulut (palkat ja henkilöstösivukulut) vuonna 2015 olivat 9,2 milj. (TA-tot 101,2 %), joissa kasvua edellisvuoteen oli 562 t. Tästä kasvusta 430 t selittyy kasvaneilla lääkäreiden palkoilla, kun vastaava ostopalvelutoiminta suunnitellusti laski ja toimintaa saatiin kotiutettua omien lääkäreiden palkkauksen myötä. Henkilöstökuluista lääkäreiden palkat olivat 2,1 milj. (TA-tot 122,8 %), hoitohenkilöstön palkat 3,9 milj. (TA-tot 96,0 %) ja muun henkilöstön palkat 1,2 milj. (TA-tot 98,9 %). Henkilöstösivukuluja maksettiin 2,1 milj. (TA-tot 101,1 %) johtuen vastaavasti lääkäreiden palkkojen ennakoitua suuremmasta kasvusta. Asiakaspalveluiden ostokulut olivat yhteensä 670 t (TA-tot 158 %) ylittäen talousarvion 243 t :lla. Nämä kulut tarkoittavat avoterveydenhuollon hoitopalvelujen ostoja muista kuin Seututerveyskeskuksen jäsenkunnista (esim. päivystyspotilaiden hoito perusterveydenhuollon päivystyksessä NO- VA:ssa sekä muissa yhteispäivystyksissä tai terveyskeskuksissa maassamme). Potilaiden valinnanvapauden kasvaessa on yhä vaikeampi arvioida tätä kustannuserää talousarvioon. Summa on 118 t enemmän kuin vuonna 2014.

21 8 Muiden (kuin asiakas-) palveluiden ostot olivat vuonna 2015 yhteensä 5,5 milj. (TA-tot 110,0 %) ylittäen talousarvion 500 t :lla, mutta ollen kuitenkin 762 t vähemmän kuin vuonna Suurin selitys tässä ovat asiantuntijapalveluiden 653 t edellisvuotta pienemmät kustannukset (lääkäreiden ostopalveluiden kotiuttaminen) ollen vuonna 2015 yhteensä 675 t, kun tämän kustannuksen talousarvio oli kuitenkin varsin virheellisesti jätetty vain euroon. Laboratoriopalveluiden kustannukset olivat avohoidossa yhteensä 1,1 milj. (TA-tot 87,2 %) ollen 85 t pienemmät kuin vuonna Röntgenpalveluiden kustannukset olivat vastaavasti 595 t (TA-tot 80,0 %) ollen 32 t suuremmat kuin vuonna Avohoidon ATK-palveluiden kustannukset olivat 854 t (TA-tot 92,0 %) ollen 61 t pienemmät kuin vuonna Vuokrakulut olivat 1.1 milj. vastaten edellisvuotta. Aineiden, tavaroiden ja tarvikkeiden kustannukset avoterveydenhuollossa olivat vuonna 2015 yhteensä 1,44 milj. (TA-tot 93,0 %) ollen 123 t pienemmät kuin vuonna Näistä hoitotarvikkeiden ostot olivat 679 t (TA-tot 84,5 %), muiden laboratoriotarvikkeiden ostot 225 t (TA-tot 100,0 %), lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden ostot 210 t (TA-tot 100,0 %) ja lääkeostot 117 t (TA-tot 92,5 %). 3. Laitoshoidon vastuualue 3.1 Asiakasnäkökulma ja toiminnot Laitoshoidon hoitopäiviä oli yhteensä 39535, mikä on 8415 päivää vähemmän kuin edellisenä vuonna, lyhytaikaishoidossa vähenemää oli 6276 hoitopäivää ja pitkäaikaishoidossa 433 hoitopäivää. Hoitojaksoja kertyi lyhytaikaishoidossa 5241, mikä on 342 hoitojaksoa enemmän kuin edellisenä vuonna. Kehitys on ollut tavoitteen mukaista. Terveyskeskussairaaloiden määrä väheni viidestä neljään Petäjäveden sairaalan lakkautuksen myötä. Petäjäveden sairaalan lakkauttamisesta seurannut sairaalahoidon lisätarve Keuruulla on ollut oletettua vähäisempää. Kertomusvuoden aikana terveyskeskussairaaloiden kuormitus on ollut poikkeuksellisen matala, trendi on ollut sama myös erikoissairaanhoidossa. Pääsääntöisesti potilaat ovat olleet tarkoituksenmukaisissa hoito- ja hoivapaikoissa. Seututerveyskeskus on osallistunut kuntien vanhuspalvelurakenteen kehittämistyöhön sekä SOTE 2020 hankkeeseen Laukaan sairaala Laukaan sairaalassa hoidettiin 22 sairaansijalla yhteensä 761 eri henkilöä, hoitojaksoja oli ja hoitopäiviä yhteensä Keskimääräinen hoitoaika oli erittäin lyhyt ollen 4,9 vrk laskien edellisestä vuodesta edelleen. Keskimääräinen kuormitus oli 74,1 %. Pitkäaikaista hoitoa ei kertomusvuonna toteutettu. Hoitopäivistä kohdentui Laukaan kuntalaisille. Lisäksi hoidettiin petäjävetisiä 70 hoitopäivää, toivakkalaisia 164, konnevetisiä 14, keuruulaisia 24 ja joutsalaisia 72 hoitopäivää, lisäksi oli yksittäisiä päiviä muiden kuntien asukkaita. Osaston remontoidut tilat tukivat hoitoprosesseja ja mahdollistivat potilaiden toimintakyvyn tukemisen, joka on pohjana kaikille osaston työprosesseille. Osastonlääkäri on geriatrian erikoislääkäri ja hän kuuluu kunnan SAS työryhmään ja vastaa myös vanhainkodin ja Palvelutalo Sarahovin lääkärityöstä. Yhteistyö kunnan vanhuspalveluiden kanssa oli sujuvaa ja tarvittaessa hoivapaikkaa odottavia siirrettiin Konneveden hoivaosastolle. Tämä mahdollisti tehokkaan potilasvaihdon Laukaan sairaalassa ja hoivapotilaalle tarkoituksenmukaisen hoivapaikan.

22 Konneveden sairaala Konneveden sairaalassa akuuttiosastolla 1 hoidettiin 20 sairaansijalla yhteensä 305 eri henkilöä, hoitojaksoja oli 693 ja hoitopäiviä yhteensä Keskimääräinen hoitoaika oli 7,3 vrk. Keskimääräinen kuormitus oli 62,4 %. Hoitopäivistä kohdentui Konneveden kuntalaisille. Lisäksi hoitopäiviä kertyi laukaalaisille 268, toivakkalaisille 26, keuruulaisille 2, joutsalaisille 6 ja lisäksi yksittäisiä päiviä muiden kuntien asukkaille. Konneveden kunnan palvelurakenneuudistusta on käytännössä jo alettu toteuttamaan kertomusvuoden aikana ja se näkyy hoitojaksojen lyhenemisenä, hoitopäivien vähenemisenä ja kuormitusprosentin laskuna, mikä on ollut tavoitekin. Konneveden sairaalan hoivaosastolla hoidettiin 32 sairaansijalla yhteensä 46 eri henkilöä ja hoitopäiviä on ollut yhteensä Keskimääräinen kuormitus oli 86,7 %. Äänekosken kaupunki on ostanut osastolta pitkäaikaishoitoa kahdeksan paikkaa, hoitopäiviä 978. Kertomusvuoden aikana Äänekosken kaupunki päätti lopettaa pitkäaikaishoidon ostamisen Seututerveyskeskukselta ja viimeiset potilaat siirrettiin oman kunnan palveluihin vuoden 2015 lopulla Joutsan sairaala Joutsan sairaalassa hoidettiin 30 sairaansijalla yhteensä 475 eri henkilöä, hoitojaksoja oli ja hoitopäiviä yhteensä Keskimääräinen hoitoaika oli 14,4 vrk. Keskimääräinen kuormitus oli 78,8 %. Pitkäaikaishoitoa toteutettiin osastolla keskimäärin 0 8:lla potilaspaikalla, pitkäaikaishoidon hoitopäiviä oli 388 kun vastaava luku oli Tämä nostaa keskimääräistä hoitoaikaa, joka lyhytaikaishoidon osalta on 2015 ollut 9,2 vrk. Joutsan kunnan lomautukset kevättalvella 2015 vaikuttivat potilaiden palveluketjun toimintaan, tämä oli tiedossa ja hallittu haaste. Hoitopäivistä kohdentui Joutsan kuntalaisille. Lisäksi hoidettiin luhankalaisia 931 hoitopäivää, toivakkalaisia 701 hoitopäivää, lisäksi yksittäisiä hoitopäiviä ulkokuntalaisille Keuruun sairaala Keuruun sairaalassa oli 32 hoitopaikkaa tammi-helmikuun 2015 ajan ja paikkoja lisättiin maaliskuun alusta kuudella (6). Tällä ennakoitiin samaan aikaan tapahtunutta Petäjäveden sairaalan lakkauttamista. Henkilökuntaa vahvistettiin seuraavasti: 1,5 sairaanhoitajaa, 2 perushoitajaa ja yksi laitoshuoltaja sekä Petäjäveden sairaalasta siirtyvä osa-aikainen lääkäri. Vuoden 2015 aikana hoitopäiviä on ollut Osastolla hoidettiin yhteensä 865 eri henkilöä, hoitojaksoja oli 1880 ja hoitopäiviä yhteensä Keskimääräinen hoitoaika oli 7,4 vrk. Keskimääräinen kuormitus oli 69,4 %. Pitkäaikaishoitoa osastolla toteutettiin alkuvuodesta ja joulukuussa. Hoitopäivistä kohdentui Keuruun kuntalaisille. Lisäksi hoidettiin petäjävetisiä hoitopäivää, multialaisia 1 258, lisäksi oli yksittäisiä päiviä muiden kuntien asukkaita Petäjäveden sairaala Petäjäveden sairaalan 20-paikkaisella osastolla hoitopäivä kertyi tammi-helmikuun aikana 909, jotka jakautuivat puoliksi pitkä- ja lyhytaikashoitoon. Sairaalan toiminta päättyi ja tämän jälkeen Petäjäveden kuntalaisia on hoidettu suunnitellusti Keuruun sairaalassa. Vakinainen henkilökunta siirtyi STK:n omiin toimintoihin, Petäjäveden kunnalle ja yksi työntekijä sairaanhoitopiiriin. 3.2 Henkilöstönäkökulma Laukaan henkilökuntatilanne oli vakiintunut mukaan lukien lääkärityö ja rekrytointeja ei vuoden 2015 aikana suoritettu. Konneveden muutosprosessin käyntiinlähdön perustana on ollut koko henkilökunnan sitoutuminen uudistukseen. Henkilökuntatilanne oli vakiintunut mukaan lukien lääkärityön ja rekrytointeja ei suoritettu, mutta henkilöstösuunnittelussa huomioitiin vuoden 2016 alussa tapahtuva palvelurakennemuutos. Henkilökunnan sujuva yhteiskäyttö terveysasemalla on ollut tarkoituksenmukaista.

23 10 Joutsassa henkilökunnan saannissa on ajoittain ollut haastetta erityisesti sairaanhoitajien osalta. Lääkäritilanne on ollut vakiintunut. Keuruulla henkilökuntatilanne oli vakiintunut mukaan lukien lääkärityön. Petäjäveden muutoksen myötä henkilökuntaa siirtyi Keuruun sairaalaan. Ajoittain henkilökunnan saatavuudessa oli vuoden 2015 aikana haastetta. Terveysasemittain on yhteiskäytetty henkilökuntaa osaamisen rajoissa, mutta tässä toimintamallissa on edelleen tehostamisen varaa. Loppuvuodesta onkin käynnistetty uudistamistyö laitoshoitajaosaamisen koordinoinnista terveysasemittain samoin kuin varahenkilöstön vaikuttavasta käytöstä. Hoitohenkilöstöresursointia on pyritty yhdenmukaistamaan paitsi henkilöstömäärän myös ammattijakauman osalta. Sairaanhoitajien suhteellista osuutta pyritään lisäämään siten, että heidän osuutensa hoitohenkilökunnasta on vähintään 60 %. Muutos on käynnistynyt luonnollisen poistuman kautta. Laitoshoidon henkilöstön työpanoksen muutos vuodesta 2014 oli -3,43 %. Vähennys perustuu Petäjäveden sairaalan lakkautukseen. Määräaikaisten osuus kokonaistyöpanoksesta oli 24,8 %, joka on korkea luku vaikuttaen osaamisen tasoon ja kustannuksiin. Vakinaisen henkilöstön osuuden lisääminen edellyttää henkilöstön tarkoituksenmukaisen yhteiskäytön lisäämistä esimerkiksi varahenkilöstön käytön tehostamisella. Sairauspoissaolojen osuus kokonaistyöpanoksesta pysyi lähes samana edelliseen vuoteen nähden ollen 3,9 % (2014 4,3 %) 3.3. Prosessien kehittämisnäkökulma Terveyskeskussairaalat pystyivät pääosin hoitamaan alueensa kuntien potilaat ja ottivat sujuvasti vastaan keskussairaalasta jatkohoitoon tulleet potilaat. Kitkalaskutusta tuli ainoastaan yhdeltä päivältä Luhankaan. Konnevedellä hoidettiin jonkin verran laukaalaisia. Tämä mahdollisti Laukaan sairaalan joustavan potilasvaihdon ja jatkohoitopaikkaa odottaville hoivapotilaalle tarkoituksenmukaisen hoivapaikan. Laukaan sairaalassa hoidettiin lukumääräisesti eniten oman alueen ulkopuolisia akuuttihoidon potilaita. Nämä tulivat pääosin Joutsasta ja Toivakasta. Keskimääräiset hoitoajat pitenivät jonkin verran edelliseen vuoteen nähden Joutsassa ja Konnevedellä ja lyhenivät edelleen Keuruulla ja Laukaassa. Osastoilla potilaiden hoitamiseen liittyvät toimintamallit eivät ole tarkoituksenmukaiselta osin yhdenmukaiset ja yhtenäistämistä jatketaan. Ammattialakohtaisen asiantuntemuksen tuki ei terveysasemilla ole riittävä ja tämän vuoksi asiantuntijoiden johtama verkostotyö on tarpeellinen, esimerkkeinä hygienia- ja puhtauspalvelut sekä opiskelijaohjaus. Konnevedellä on yksi hengityshalvauspotilas kotihoidossa ja Seututerveyskeskus vastaa tämän potilaan hoitajaringistä. Neuvottelut hoitovastuun siirtämisestä Keskussairaalan hengityshalvausyksikköön on käynnistetty ja jatketaan vuonna Joutsan kunnan vanhustyön palvelurakenne ja sen joustavuus eivät kaikilta osin tue terveyskeskussairaalan potilaiden oikea-aikaista jatkohoitoon pääsyä. Keskimääräinen hoitoaika edelliseen vuoteen nähden on noussut ja kuormitusprosentti laskenut, joka kertoo osaston vaihtuvuuden jonkinasteisesta hiipumisesta. Osaston tilat ovat osin epäkäytännölliset eivätkä kaikilta osin tue potilaiden toimintakyvyn ylläpitoa. Kunnan johdolla on alustavia suunnitelmia tilojen remontista tehty, mutta toteutus odottanee SOTE-linjauksia.

24 11 Keväällä osastolla käynnistyi Keuruun kaupungin toimesta remontti, joka on pitkittynyt jatkuen yli vuodenvaihteen. Tästä johtuen 1-4 potilashuonetta on ollut koko ajan pois käytöstä ja tätä on osittain kompensoitu sijoittamalla potilaita ylipaikoille käytössä olleisiin huoneisiin. Lisäksi on todettu se, että petäjävetisten sairaalahoidon tarve ei ole vastannut ennakoitua määrää. Kanslioiden, lääkehuoneen ja varastojen osalta remontti on tuonut parannusta osaston toiminnallisuuteen. Keuruulla vanhustyön kokonaisuuden kehittäminen on ollut laadukasta jo usean vuoden ajan. Multia ja Petäjävesi ovat nyttemmin aloittaneet vanhustyön palvelurakenneuudistuksen. Keuruun sairaala valittiin yhdeksi valtakunnallisen yhteisvastuuvaroin toteutettavan Kuolevan hyvä hoito, yhteinen vastuumme -hankkeen osallistujaksi. Saattohoitoa on osastolla kehitetty mm. konsultoinnin, koulutuksen ja työnohjauksen keinoin. Hankkeen vetäjä on Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen. Hanke jatkuu keväälle Tuotoksena syntyy Hyvän saattohoidon kulmakivet Keuruun sairaalassa -saattohoitopotilaan hoitopolku, jota voidaan hyödyntää koko liikelaitoksen sekä maakunnan alueella. 3.4 Laitoshoidon vastuualueen talous Laitoshoidon myyntituotot yhteensä olivat 10,3 milj. (TA-toteuma 100,2 %) ollen 1,44 milj. pienemmät kuin vuonna Potilasmaksuja kerättiin asiakkailta 1,2 milj. vuonna 2015 (TA-tot 98,0 %) ja 1,35 milj. vuonna Laitoshoidon vastuualueen kokonaiskulut vuonna 2015 olivat 11,3 milj. (TA-tot %) ja ylittivät talousarvion 230 t :lla. Kokonaiskulut olivat kuitenkin 1,11 milj. pienemmät kuin vuonna Henkilöstökulut (palkat ja henkilöstösivukulut) vuonna 2015 olivat 7,77 milj. (TA-tot 98.7 %), joissa vähennystä edellisvuoteen oli 780 t. Henkilöstökuluista lääkäreiden palkat olivat 304 t (TA-tot 77.3 %), hoitohenkilöstön palkat 3,38 milj. (TA-tot 98.8 %) ja muun henkilöstön palkat 756 t (TA-tot 87.6 %). Henkilöstösivukuluja maksettiin 1,50 milj. (TA-tot %). Asiakaspalveluiden ostokulut olivat yhteensä 90 t (TA-tot 476 %) ylittäen talousarvion 71 t :lla. Nämä kulut tarkoittavat laitoshoidon hoitopalvelujen ostoja muista kuin Seututerveyskeskuksen terveyskeskussairaaloista. Potilaiden valinnanvapauden kasvaessa on yhä vaikeampi arvioida tätä kustannuserää talousarvioon. Summa on 30 t enemmän kuin vuonna 2014 ja 70 t enmmän kuin vuonna Muiden (kuin asiakas-) palveluiden ostot olivat vuonna 2015 yhteensä 2,1 milj. (TA-tot 114,5 %) ylittäen talousarvion 274 t :lla. Laboratoriopalveluiden kustannukset olivat laitoshoidossa yhteensä 122 t (TA-tot 80,3 %) ollen 25 t pienemmät kuin vuonna Röntgenpalveluiden kustannukset olivat vastaavasti 28 t (TA-tot 92.0 %) ollen 4 t pienemmät kuin vuonna Laitoshoidon ATKpalveluiden kustannukset olivat 300 t (TA-tot 117,0 %) ollen 10 t suuremmat kuin vuonna Vuokrakulut olivat 835 t (TA-tot 109,4 %) ja ollen 9t pienemmät kuin vuonna Aineiden, tavaroiden ja tarvikkeiden kustannukset avoterveydenhuollossa olivat vuonna 2015 yhteensä 413 t (TA-tot 85,2 %) ollen 71 t pienemmät kuin vuonna Näistä hoitotarvikkeiden ostot olivat 132t (TA-tot 86,9 %) ja lääkeostot 154 t (TA-tot 81,6 %). Sairaalamäärän väheneminen viidestä neljään on ollut taloudellisesti tarkoituksenmukaista eikä ole oleellisesti näkynyt jäljellä olevien sairaaloiden kuormituksessa ja antaa perustaa kehittämistyölle matkalla Soteen. Henkilöstökustannukset ja potilaiden hoitamiseen tarvittavien aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden kustannukset ovat vähentyneet ja ovat linjassa toiminnan volyymin laskuun. Asiantuntijapalveluiden ostot sisältävät pääasiassa Joutsan lääkärityön alihankinnan. Hoito muissa sairaaloissa on lisääntynyt potilaille tarjolla olevan valinnanvapauden myötä.

25 12 4. Suun terveydenhuollon vastuualue 4.1 Asiakasnäkökulma ja toiminnot Yksilön ja väestön suun terveydenhuollon edistäminen Suun terveydenhuollon perustehtävän mukainen Yksilön ja väestön suun terveyden edistäminen on toteutunut yksilö ja ryhmäohjauksena kaikissa alueen Hammashoitoloissa varsin kattavasti vauvasta vaariin. Sute-työryhmä (Suun terveydenedistämisen työryhmä) ideoi ja koordinoi terveydenedistämistoimintaa koko Seututerveyskeskuksen suun terveyden alueella ja kehittää yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Itsenäistä potilastyötä tekevien hammashoitajien ehkäisevän hoidon potilasmäärät ovat edelleen kasvaneet ja omahoidon ohjaus on lisääntynyt lasten ja aikuisten osalta. Ennaltaehkäisevään työhön on keskitytty eri asiakasryhmissä. Lisäksi on annettu mm. suositus suun terveydenhuollon ja avohoidon vastuualueen yhteinen terveellisen ruokavalion noudattamisesta päiväkerhoissa, tarhoissa ja kouluissa. Odottava perhe ja vauvaperheet Yhteistyötä on kehitetty neuvolaterveydenhoitajien kanssa. Suuhygienistit ovat osallistuneet neuvoloiden yhteisiin kokouksiin ja pitäneet koulutustilaisuuksia neuvolan henkilökunnalle. Odottavan perheen suunhoito kirjasta jaetaan odottaville vanhemmille. Neuvolaikäisten lasten suun terveyskirjanen annetaan 5-kuukauden ikäisille lapsille neuvolasta. Vihtavuoressa on toiminut moniammatillinen ryhmäneuvola. Odottavan perheen iltaneuvolatoiminta on jatkunut Laukaassa. Odottavat vanhemmat käyvät suuhygienistien vastaanotolla neuvonnassa ja suun terveystarkastuksessa. Lapset 2 6v. Itsenäistä potilastyötä tekevät hammashoitajat hoitavat 2-6 vuotiaiden terveysneuvonnan ja omahoidon ohjauksen. Käynnillä pyritään ohjaamaan ja vastuuttamaan vanhempia lapsen hampaiden säännöllisessä harjaamisessa, käden motoriikan ohjaamisessa, ravintoneuvonnassa ja Ksylitolin käytössä. Hamsu-omahoidonkortti ja Lapsuusiän terveyskortin väliin laitettava välilehti toimivat omahoidon tukena. Koululaiset 7 15 v. 1, 5 ja 8 -luokkalaiset kutsutaan asetuksen mukaisesti laajaan suun ja hampaiden tarkastukseen ja terveysneuvontaan. Suun omahoidon ohjauskäynnit ja suun terveystarkastukset on pääasiassa hoidettu itsenäistä potilastyötä tekevien hammashoitajien asiakaskäynteinä, mutta jonkin verran myös suuhygienisteillä. Kouluikäisillä suun terveyden ohjaus painottuu harjausopetukseen ja ravintoneuvontaan (erityisesti happamat juomat, sokeri ja napostelu, Ksylitoli sekä tupakointi ja nuuskan käyttö). Hoitolakäynneille toivotaan vanhempia mukaan. Päiväkodit ja koulut Ryhmäterveydenedistämistä on toteutettu toiminnallisena luokkaopetuksena ja hyvinvointitapahtumina Seututerveyskeskuksen alueen kouluissa ja päiväkodeissa. Alakoulussa suun terveyden opetus keskitetään 2, 4 ja 6-luokille. Kaikissa esikouluissa on toteutunut Hamsu-harjauskouluohjelma (2-3 tapaamista vuoden aikana). Ohjelma toteutetaan joko toiminnallisena hammashoitola-leikkinä tai yhteisenä ryhmätilanteena. Päiväkerhoissa on käytetty Liinan ja Leevin kerhopäivä-kirjaa ohjauksen apuna. Petäjäveden kouluissa on toiminut säännöllinen hampaiden harjaus opettajien toimesta. Hamsu-materiaali ja DVD (Puhdas suu DVD, Suunhoidon opas ala - ja yläkouluille) toimivat keskeisenä materiaalina terveyden edistämisessä. Omaa materiaalia on kehitetty tarpeen mukaan toiminnan tukemiseen. Vanhempainilloissa vierailtiin ahkerasti syksyn aikana koko Seututerveyskeskuksen alueen kouluissa. Käynnit osaltaan aktivoivat koulujen ja kotien yhteistyötä.

26 13 Aikuiset ja ikäihmiset Moniammatillisissa elämäntaparyhmissä on ollut mukana hammashoitaja tai syyhygienisti. Erityisryhmissä ja asumispalveluyksiköissä on annettu suun terveysneuvontaa ja hampaiden harjausopetusta asukkaille ja henkilökunnalle. Projektit ja yleisötapahtumat Valtakunnallinen Sydänviikko huomioitiin taas järjestämällä mm. suunhoitoon ja ravintoon liittyviä tapahtumia, esittelyjä ja luentoja, mm. kauppojen auloissa, apteekeissa ja osallistumalla yhdistysten tilaisuuksiin. Myös Laukaan Sararanta-tapahtumassa olimme mukana kertomassa suun terveydestä. IKI-hanke 2015 Kotona asuvien ikäihmisten suunhoitoon liittyvä hanke toteutettiin vuoden aikana. Se sisälsi asiakkaiden hoidontarpeen arvion, hoitosuunnitelman ja hoitovälineiden arvioinnin sekä henkilökunnan täydennyskoulutusta ja yhteistyön kehittämistä. Hankkeeseen suunniteltiin Suun omahoidon kortti Suu on mukana elämässä. Kortti toimii viestintävälineenä kotihoitajille - omaisille- asukkaalle. Hoitohenkilökunnalle tehtiin Ikäihmisten suunhoidon aakkoset- kirjanen. Hanke jatkuu vielä vuoden 2016 aikana Laukaassa, Konnevedellä ja Joutsassa. IKI-työryhmän toiminta jatkuu 1-2 kertaa vuodessa tapahtuvina kartoituspalavereina. Kasila projekti Ehkäisevän suun terveyden vaikuttavuuden tutkimusprojekti prof. Kirsti Kasilan kanssa päättyi. Terveyttä edistävää vastaanottotoimintaa on jalkautettu käytännöksi. Omaa materiaalia on työstetty tarpeen mukaan eri tilanteisiin. Suun terveyden edistämisen vastaava suuhygienisti on osallistunut sairaanhoitopiirin omiin ja maakunnallisiin terveyden edistämisen foorumeihin ja koulutuksiin, sekä osallistunut käytännön toimintaan ja työn suunnitteluun ja kehittämiseen. Kaikkiaan vuoden 2015 aikana erilaisiin suun terveydenedistämisen tapahtumiin on osallistunut n ihmistä odottavista perheistä ikäihmisiin. Pääosa tapahtumien suunnittelusta ja toteutuksista on tapahtunut hammashoitajien ja suuhygienistien oman potilastyön ja kliinisen avustustyön ohella. Tämä kaikki on toteutunut vähistä resursseista huolimatta hyvällä työn suunnittelulla ja esimiesten tuella, tehostettuna potilaan omahoidon ohjaamisena ja terveyden edistämisen arvostuksena suun terveydenhuollossa. Keskitetty ajanvaraus on osa suun terveydenhuollon toimiston toimintaa ja siinä on kolme eri puhelinnumeroa: Keuruun (sekä Multia, Petäjävesi), Laukaan (sekä Konnevesi) ja Joutsan (sekä Luhanka, Toivakka) alueille. Puhelinliikenne on järjestetty siten, että ajanvaraukseen voidaan vastata useasta eri hoitolasta, jotta ruuhka-aikoihin saadaan riittävästi puheluihin vastaajia. Periaatteena on, että aikoja voidaan antaa koko seututerveyskeskuksen alueella mistä hoitolasta tahansa. Ajanvaraus toimii maanantaista perjantaihin klo Suun terveydenhuollon perushoito Suun ja hampaiden perushoitoa, joka sisältää ensiapupalvelut, terveysneuvonnan ja sairaanhoidon, annetaan kymmenessä hammashoitolassa. Yksiköiden toiminnasta vastaavat kolme osatoiminnasta vastaavaa hammaslääkäriä, jotka toimivat Keuruulla (Keuruu, Multia, Petäjävesi), Konnevedellä ja Joutsassa (Joutsa, Luhanka, Toivakka). Laukaassa tehtävät jaettiin hammaslääkäreiden ja ylihammaslääkärin kesken, mutta pyrkimys on saada yksi osatoiminnasta vastaava hammaslääkäri myös sinne. Hammaslääkäreiden vastaanotto on järjestetty alueelliseen jakoon perustuen ja palvelee koko terveyskeskuksen väestöä normaaleina toiminta-aikoina.

27 14 Suuhygienisteillä ja myös hammashoitajilla oli itsenäistä vastaanottotoimintaa tehtävien siirtoon ja hoitajien paikalliseen sopimukseen perustuen. Lievestuoreella palveluja tuottivat suuhygienisti ja hammashoitaja. Hammaslääkärit kävivät siellä vain tarkastamassa lapsipotilaita. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä mukaisesti ympärivuorokautinen hammaslääkäripäivystys suunniteltiin yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa. Vuoden 2015 aikana uudet päivystysjärjestelyt saatiin suunniteltua niin, että ne pääsivät alkamaan Arkipäivisin klo 8-16 kiireellinen ensiapu hoidetaan omissa hoitoloissa. Uusien päivystysjärjestelyiden on suunniteltu toteutuvan vuoden 2016 aikana. Arkisin klo ja viikonloppupäivinä ja arkipyhinä klo 8-21 päivystys järjestetään yhteistyössä K-S sairaanhoitopiirin, Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen, Saarikan, Wiitaunionin ja Äänekosken terveyskeskuksen kanssa. Yöaikainen hammaslääkäripäivystys klo järjestetään KYS:ssa Suun terveydenhuollon erikoishoito Erikoishammashoito sisältää hampaiston oikomishoitoa, kirurgisia toimenpiteitä, protetiikkaa, purennan kuntoutusta, iensairauksien hoitoa ja toimenpiteitä ilokaasusedaatiossa. Osa erikoishoidoista toteutetaan Joutsan, Keuruun, Konneveden, Laukaan ja Multian hammashoitoloissa ja osa tuotetaan Jyväskylässä Tellervonkatu 17:ssa ja Kansakoulunkatu 1:ssä. Yksikön toiminnasta vastaa osatoiminnasta vastaavaa hammaslääkäri. Erikoishammashoitoon potilaat ohjataan perushammashoidosta eli kuntalaiset eivät voi oma-toimisesti hankkiutua erikoishoitoon. Oikomishoito Laukaan, Toivakan ja Petäjäveden kuntien oikomishoidossa on ollut vuodesta 2012 alkaen henkilöstöpulaa (johtuen rekrytointiongelmasta) ja sen vuoksi niiden kohdalla oli usean vuoden ajan hoidon aloittamiseen jonoja, jotka nyt on saatu purettua. Jonojen purun myötä ovat nyt hoitojen edistymiset ruuhkautuneet. Tämän tilanteen purkautumisen voi arvioida kestävän vielä usean vuoden, sillä oikomishoidot kestävät yleensä 2-4 vuotta. Oikomishoidossa hoitoon pääsyä arvioitaessa on muistettava, että oikomishoidon käyntivälit ovat muuta hoitoa pidemmät: käyntivälit ovat tiheimmät kiinteiden kojeiden (ns. raudat) hoidossa, n. 6-8 vk ja harvimmillaan yöllä pidettävissä irtokojeissa 2-3 kk. Irtokojehoidossa hoidon edistyminen on kokonaan riippuvainen siitä, kuinka paljon kojetta kotona pidetään. Hoitoon pääsy oikomishammaslääkärille vaihtelee hieman kunnittain. Keskimääräinen odotusaika vastaanotolle pääsyyn on Laukaassa 11 vk, Konnevedellä 6 vk, Tellervonkadun hoitolassa (Petäjäveden ja Toivakan lapsilla) 9 vk, Joutsassa (Joutsan ja Luhangan lapsilla) 8 vk ja Keuruulla (Keuruun ja Multian lapsilla) 7 vk. Kaiken kaikkiaan Seututerveyskeskuksen alueella ovat oikomishoidon määrät, hoitoon pääsy ja työpanoksen jakautuminen varsin tasaista. Hoitoon pääsyn kriteerit ovat kaikissa paikoissa samanlaiset ja noudattavat kansallista suositusta Hammaskirurgia Hammaskirurgiaa tehdään Jyväskylän kaupungin keskustassa sijaitsevassa Tellervonkadun hammashoitolassa logistisesti hyvällä paikalla. Käytössämme on kaksi hoitohuonetta, joissa tehdään kaikkien kuntien osalta erikoishoidoista kirurgiaa, protetiikkaa, purentafysiologiaa sekä Toivakan ja Petäjäveden osalta myös oikomishoitoa. 4.2 Henkilöstö Laukaan hammashoitolassa suuhygienistille hoitoon pääsy on ollut ongelma vähäisten resurssien vuoksi. Tilanne tulee vuonna 2016 paranemaan uuden toimen myötä, mutta on odotettavaa, että sinne tarvitaan vielä yksi uusi suuhygienstin toimi. Hoitoon pääsy (uusien hoitojen aloittaminen, kun

28 15 hoitosuunnitelma on tehty) on oikomishoidossa heikoin Laukaan kunnan alueella ja sen ratkaisemiseksi olisi saatava täytettyä oikomishoidon erikoishammaslääkärin virka ja saatava lisää suuhygienistityövoimaa. Kiireellinen hoitoon pääsy järjestämisessä päästiin vuoden 2015 aikana etenemään niin, että palvelut alkoivat ympärivuorokautisesti. Toimintaa arvioidaan kevään 2016 aikana ja henkilöstöhankintojen osalta on suunnitteilla kilpailutus vuoden 2016 aikana. Eläköitymiset ovat suuri haaste. Vuoden 2015 aikana eläköityi 6 hammashoitajaa. Rekrytoinnit saatiin hoidettua niin, että katkoksia toimintaan ei tullut. Kaksi työntekijää on jatkanut virallisen eläkeiän jälkeen ja tämä näyttää olevan yleistymässä. Keuruun kaksi hammaslääkäriä irtisanoutuivat ja koska rekrytoinnit eivät tuottaneet tulosta, oli Keuruulle hankittava hammaslääkäreitä henkilöstövuokrauksella. Arkipyhä- ja viikonloppupäivystys järjestettiin vuoden 2015 puolella omalla henkilöstöllä, mutta päätettiin, että vuoden 2016 alusta päivystyksen järjestämiseen 24/7 käytettään vuokratyövoimaa. Tulevaisuudessa henkilöstörakennetta pyritään kehittämään siten, että kaikissa kunnissa olisi yhtä hammaslääkäriä kohden yksi suuhygienisti tai itsenäistä työtä tekevä hammashoitaja. 4.3 Prosessien kehittäminen Hammaslääkärien, suuhygienistien ja hammashoitajien työnjakomallia kehitettiin edelleen. Ajanvarauksen ja hoitoon pääsyn prosessia kehitettiin yhteistyössä K-S shp:n kanssa sähköisten järjestelmien avulla. Seututk:n yhteisten prosessien kehittäminen aloitettiin vuoden 2015 syksyllä ja Suun terveydenhuolto on niissä mukana. 4.4 Suun terveydenhuollon vastuualueen talous Potilasmaksutulojen tasainen kasvu on jatkunut koko Seututerveyskeskuksen olemassa olon ajan. Vuodesta 2014 nousua oli Vuonna 2015 potilasmaksutulot olivat Käyttötalouden kokonaismenot ovat pysyneet viimeiset kolme vuotta lähes samalla tasolla: v , v ja v Henkilöstökustannukset nousivat vuodesta Tämä johtuu pääosin siitä, että vuoden 2015 aikana pystyttiin luopumaan hammaslääkäreiden henkilöstön vuokraamisesta, kun kaikki virat saatiin täyteen, mutta valitettavasti vain hetkellisesti. - Muiden palvelujen ostot saatiin laskemaan edellisvuodesta (v ja v ) pääasiassa vuokrahammaslääkäreiden oston vähenemisellä. - Aineet, tarvikkeet ja tavarat -kohtien menoja on saatu laskemaan jo vuodesta 2013 lähtien ja nyt vuodesta 2014 vuoteen 2015 lasku oli (v ja v ). Vuoden 2015 investoinnit olivat ( vuonna 2014). Hoitokoneita ja kalusteita uusittiin Toivakan, Petäjäveden ja Konneveden hammashoitoloissa Suun th investointisuunnitelman mukaisesti. 5. Hallinnon toiminta Yleistä johtamisesta ja hallinnosta Seututerveyskeskuksen järjestämistoimikunta kokoontui vuoden 2015 aikana kolme kertaa ja käsiteltyjä asioita oli 19. Johtokunta puolestaan kokoontui yhteensä yhdeksän kertaa ja käsiteltyjä asioita oli 68. Pöytäkirjat löytyvät osoitteesta

29 16 Seututerveyskeskuksen hallinto uudistui toimitusjohtajan vaihduttua huhtikuussa Sairaanhoitopiirin valtuuston syksyllä 2015 hyväksymällä johtosäännön muutoksella saatiin Seututerveyskeskukseen selkeät työparit (ylihoitaja ja ylilääkäri) avo- ja laitoshoidon vastuualueille. Suun terveydenhuollon työparina jatkoi edelleen ylihammaslääkäri ja osastonhoitaja. Kunkin vastuualueen vastuualuejohtajana toimii ylilääkäri ja alueen palvelupäällikkönä ylihoitajat (paitsi suun terveydenhuollossa osastonhoitaja). Heidän alaisuudessaan toimivat kaikki lähiesimiehet, kuten apulaisylilääkärit (3 kpl), osavastuuhammaslääkärit (3 kpl) sekä avo- ja laitoshoidon osastonhoitajat (11 kpl). Seututerveyskeskuksen johtoryhmää uudistettiin kevään 2015 aikana sekä jäsenistöltään että sisältörakenteeltaan. Se kokoontui pääsääntöisesti joka toinen viikko, yhteensä 23 kertaa vuoden 2015 aikana. Johtoryhmän muistiot löytyvät työntekijöillemme sähköisesti sairaanhoitopiirin sisäisestä Arkista. Muun esimiestyön tukemiseksi aloitettiin koko liikelaitoksen kattavat kuukausittaiset esimiestapaamiset, joissa pyritään sekä parantamaan keskinäistä kommunikointia vastuualueiden välillä, että löytämään yhteisiä potilasta hyödyttäviä prosesseja ja kehittämään niitä. Tätä kautta lähiesimiehille suunniteltiin vuoden 2015 syksyn aikana henkilöstöhallinnollisten tehtävien lisäksi prosessivastuutehtäviä, joilla varmistetaan hyvien käytäntöjen läpivieminen kaikkiin Seututerveyskeskuksen toimipisteisiin. Näitä ovat esim: - uusien työntekijöiden perehdyttäminen - työhyvinvointi, työturvallisuus ja työssä jaksaminen - hoito- ja palvelusuunnitelmien laadintaprosessi - avainasiakkaiden haltuunottoprojekti - hoidon tarpeen arvioinnin yhtenäiset käytännöt - henkilöstöresurssien yhtenäiset käyttötavat, koordinointi ja liikuteltavuus - osaamisen tarkoituksenmukainen kohdentaminen - sähköisen asioinnin (ml. ajanvarauksen) kehittäminen Prosessien jatkuvaan kehittämiseen kuuluu ehdottomasti myös jatkuva arviointi. Tätä on pyritty kehittämään sekä prosessikohtaisesti että koko työn laadun mittaroinnin kehittämisen osalta. Olemme liittyneet vuoden 2015 aikana mukaan sairaanhoitopiirin ja Jyväskylän kaupungin yhteiseen TEREhankkeeseen ja ensimmäiset arvioinnit tämän pohjalta saataneen käyttöön kevään 2016 aikana. Lisäksi pohdimme vuonna 2015 mahdollista liittymistämme valtakunnalliseen pdrg-luokitukseen, mutta päätöksenteko asiassa tapahtuu vuonna SOTE:een valmistauduttaessa ja potilaiden valinnanvapauden lisääntyessä tulee olla käytettävissä riittävästi luotettavaa tietoa siitä missä, miten hyvin, millä resursseilla / kustannuksilla ja erityisesti tuloksilla heitä hoidetaan. Hallinnon tehtävä on tukea operatiivisia toimijoita saavuttamaan asetetut päämäärät. Toisaalta hallinnon tulee osata ennakoida myös tulevaisuuden vaatimuksia alaa kohti ja pitää yritys näin ollen elinkelpoisena. Tämä tarkoittaa sitä, että Seututerveyskeskuksen hallinnon / johdon tulee ohjata laiva kohti SOTE-sopivuutta mahdollisimman sujuvasti ja saada myös kuntapäättäjät uuden toiminnan suuntaviivojen taakse. Tästä syystä jo vuoden 2015 aikana aloitettiin Seututerveyskeskuksessa strategiatyö sloganilla Seututeekoo SOTE-sopivaksi. Alustavaa keskustelua käytiin johtokunnan kutsuseminaarissa kesäkuussa Kevään 2016 aikana valmistellaan Seututerveyskeskuksen strategia vuosiksi Siinä keskitytään asiakaslähtöisten ja vaikuttavien palveluiden tuottamiseen todelliseen tarpeeseen pohjautuen ja yhteistyössä kuntien sosiaalitoimen sekä erikoissairaanhoidon kanssa. Kunnat ovat tottuneet tarkastelemaan kriittisesti Seututerveyskeskuksen kuntakohtaisia menoja. Tämä on tietysti perua kunnan oman terveyskeskuksen ajalta, jolloin perusturvalautakunta saattoi suoraan vaikuttaa terveysmenoihin. Seututerveyskeskus liikelaitoksena on kuitenkin kokonaisuus,

30 17 jossa kuntien pitäisi saada taloudellista hyötyä yhtenäisten toimintamallien, hallinnon ja konsernipalveluiden osalta. Viiden ensimmäisen toimintavuotensa aikana Seututerveyskeskus on toiminut erittäin taloudellisesti. On tuotettu runsaasti tietoa suoritteista ja kuluista, mutta ehkä vähemmän työmme sisällöstä ja erityisesti tulevaisuuden tarpeista. Kuntatalouden tiukassa puristuksessa on Seututerveyskeskuksen välttämätöntä arvioida omaa toimintaansa kriittisesti ja realistisesti. Kustannustietoisuuden tulee olla ajettuna joka tasolle niin, että me kaikki tiedämme käyttävämme omia verorahojamme työssämme. Tämä ajatus estää törsäämisen. Toisaalta prosessiajattelu ja jatkuva kehittäminen tulee suunnata niin, että päällekkäisyyksiä karsimalla ja työtapoja yhtenäistämällä kulutamme koko ajan vähemmän. Kalliiden hoitomenetelmien vaikutukset tulee arvioida kriittisesti, eikä tutkitusti vaikuttamattomia hoitoja/lääkityksiä tule käyttää vain siitä syystä, että potilas niin haluaa. Uutta SOTE:a kohti mentäessä on tärkeää analysoida yhdessä myös kaikkia sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyviä menoja ja arvioitava kriittisesti myös niitä. Erikoissairaanhoidon palvelut tulee altistaa samanlaiseen kriittiseen tarkasteluun ja tarvittaessa myös kilpailuun kuin muutkin palvelut. 5.2 Konsernipalvelut ja muilta yksiköiltä hankitut palvelut 2015 Merkittävä osa Seututerveyskeskuksen käyttämistä palveluista hankitaan KSSHP:ltä ja sen osakkuusyhtiöiltä. Näiden palvelujen kustannukset sisältyvät omana toimintana tuotettujen palvelujen hintoihin. Tietojärjestelmäpalvelut ml. puhelinpalvelut hankitaan sairaanhoitopiirin tietohallinnon kautta. Keskeisin tietojärjestelmistä on potilastietojärjestelmä Effica, joka on yhteisessä tietokannassa sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidon ja Jyväskylän yhteistoiminta-alueen kanssa, eli sama tietojärjestelmä toimii perusterveydenhuollossa noin asukkaan väestöpojalla ja erikoissairaanhoidossa n asukkaan väestössä. Seututerveyskeskus on tietojensa osalta oma rekisterinpitäjä. Muita tietojärjestelmiä ovat mm. Web-Marela, Flexim, laboratoriojärjestelmä sekä taloushallinnon ja henkilöstöhallinnon järjestelmät. Ostopalvelut tietohallinnolta vuonna 2015 olivat t (v t eli -8.2%) mikä on 3,8 % liikevaihdosta, 32,54 /asukas (v ,93 /as). Laboratorio- ja diagnostisten palveluiden yhteenlaskettu kustannus vuonna 2015 oli t, joka on 0.8 % vähemmän kuin vuonna 2014 (2.174 t ). Laboratoriopalvelut hankitaan Fimlabilta. Ostot olivat t (v t eli %), 3,4 % liikevaihdosta, 28,79 /asukas (v ,92 /as). Laboratoriotutkimusten analyysitoiminta on keskitetty. Kuitenkin terveysasemien ja sairaaloiden toiminnan sujuvuuden kannalta välttämättömät tutkimukset analysoidaan paikallisesti, enimmäkseen pikatutkimuksina. Diagnostisia palveluita hankitaan sairaanhoitopiirin yksiköltä 844 t :lla (v t eli +19,2 %), 2,2 % liikevaihdosta, 18,52 /asukas (v ,48 /as). Merkittävin erä muodostuu radiologian palveluista, jonka toimintaa ovat seututerveyskeskuksen alueella toimivat neljä röntgenyksikköä, eli Laukaa, Konnevesi, Joutsa ja Keuruu. Palveluostot lääkehuollolta, jotka hankitaan sairaanhoitopiirin apteekilta koko seututerveyskeskuksen alueelle, olivat 69 t. Lääkkeiden ostot sairaanhoitopiirin apteekilta olivat 297 t. Yhteensä palveluiden ja lääkkeiden ostot olivat 366 t (v t eli -21 %), 1,0 % liikevaihdosta, 8,03 /asukas (v ,12 /as). Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden kustannukset koko liikelaitoksessa vuonna 2015 olivat 2,276 t (TA15 oli t eli säästöä talousarvioon 188 t eli -7,6 %). Vuonna 2014 vastaavat kustannukset olivat t eli 8,3 % enemmän.

31 18 Varsinaisten hoitotarvikkeiden kustannukset liikelaitoksessa vuonna 2015 olivat t (TA15 oli t eli säästöä talousarvioon 125 t eli -9,9 %). Materiaalitoimen palvelut (hankintatoimisto, sisäinen kuljetus, varasto ja kuljetus) tuottaa sairaanhoitopiirin materiaalitoimi koko seututerveyskeskuksen alueelle. Materiaalitoimen palveluiden ostot olivat 329 t, 0,9 % liikevaihdosta, noin 7,22 /asukas. Apuvälinepalvelut Sairaanhoitopiirin kuntoutuksen yksikköön kuuluva alueellinen apuvälinekeskus (AVEK) vuokraa ja toimittaa kalliimmat ja vaativammat apuvälineet seututerveyskeskuksen oman kuntoutustoiminnan kautta. Ostot apuvälinekeskukselta 2015 olivat 465 t (v t eli + 7,9 %), 1,2 % liikevaihdosta ja 10,20 /asukas. Paikallisesti toimivat kuusi kuntoutusyksikköä hankkivat ja lainaavat edelleen yksinkertaisemmat ja useammin tarvittavat apuvälineet. Henkilöstöhallinnon ja taloushallinnon palvelut hankitaan asianomaisilta sairaanhoitopiirin yksiköiltä. Henkilöstö- ja taloushallinnon palveluiden ostot olivat 804 t (v t eli -1.2 %), 2,1 % liikevaihdosta, 17,64 /asukas (v ,53 /as). Henkilöstöhallinnon tehtäviä on runsaasti myös seututerveyskeskuksen toimistossa, mm. kaikki henkilöstön rekrytointiin ja palkanmaksuun liittyvät päätökset sekä tietojen tallentaminen palkkahallinnon järjestelmään. Myös lähiesimiehet tekevät runsaasti työtä palvelusuhdeasioissa. Potilaskuljetuksia sairaanhoitopiirin kautta hankittiin 57 t :lla ja puhtauspalveluita 6 t :lla. Seututerveyskeskuksen jäsenkuntien omistamien toimipisteiden toimitilat ovat kunnat vuokranneet sairaanhoitopiirin tekniselle toimelle, joka puolestaan edelleen laskuttaa vuokrakustannukset seututerveyskeskukselta. Sairaanhoitopiirin tilapalveluiden kanssa on sovittu muutoksesta, jossa vuoden 2016 alusta kunnat laskuttavat näistä tiloista suoraan seututerveyskeskusta. Tilasopimukset jäävät kuitenkin edelleen kunnan ja sairaanhoitopiirin välisiksi. Seututerveyskeskuksen jäsenkunnilta ja KSSHP:ltä vuokrattujen toimitilojen kustannukset v olivat t (vuonna t eli - 11,7 %), 6,2 % liikevaihdosta, 52,77 /asukas (v ,31 /as). Edellisten lisäksi toimitilavuokria maksettiin ulkopuolisille 13 t. Vuokrakuluissa yhteensä säästöä talousarvioon nähden oli 331 t eli 11,9 %. Pesulapalveluiden hankinnat Sakupe Oy:ltä olivat 114 t (v t eli -7.3 %). Pesulapalveluita hankittiin edellisten vuosien tapaan myös paikallisilta pesuloilta. 5.3 Hallinnon vastuualueen talous 2015 Hallinnon vastuualueella ei ole myytäviä tuotteita, joten myyntuottojakaan ei tule. Kokonaiskustannukset olivat 422 t (TA-tot 88,8 %). Palvelujen ostot olivat yhteensä 247 t (TA-tot 45,9 %) ollen 70 t pienemmät kuin vuonna Vuokrakuluja oli tiloista 27 t. Kertyneet kustannukset on vyörytetty vastuualueiden kustannuksiin ja näin laskutettu kuntatuotteina.

32 19 6. Kuntatiedot 6.1 Keuruu Tunnuslukuja Asukasluku: Työttömyys %: 16,1 Tulovero %: 20,50 Seututerveyskeskuksen toimipisteet Vastaanotto Päivystys Kuntoutus Neuvola Kouluterveydenhoito Keuruu Haapamäki Lähipäivystys Keuruu Yhteispäivystys, KS Keuruu Keuruu, Haapamäki Keuruu, Haapamäki Suun terveydenhuolto Sairaala Keuruu, Haapamäki Keuruun sairaala, 38 ss Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannukset 2015 (1000 EUR) % PTH ja ESH YHTEENSÄ % STK avoterveydenhuolto % STK laitoshoito % STK suun terveydenhuolto % Seututerveyskeskus yht % Erikoissairaanhoito % 26% 59% 9% 6% SeutuTk avohoito SeutuTk laitoshoito SeutuTk suun th Erikoissairaanhoito Tilastokeskus: väestötiedot , Verohallinto: Tuloveroprosentit 2014, ELY-keskus: Keski-Suomen työllisyyskatsaus PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT KUNNALLE KPL (oma toiminta) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % kpl/as TOT 14 kpl/as Keuruu Yht ,3 % 6, ,9 Keuruu avo ,6 % 4, ,0 Keuruu laitos ,1 % 0, ,7 Keuruu suu ,2 % 1, ,1 PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT JÄSENKUNNILLE EUR (oma toiminta + ostopalvelut ) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % /as TOT 14 /as Keuruu Yht ,0 % Keuruu avo ,4 % Keuruu laitos ,0 % Keuruu suu ,2 %

33 Petäjävesi Seututerveyskeskuksen toimipisteet Vastaanotto Petäjävesi Tunnuslukuja Asukasluku: Työttömyys %: 15,4 Tulovero %: 21,25 Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannukset 2015 (1000 EUR) % PTH ja ESH YHTEENSÄ % STK avoterveydenhuolto % STK laitoshoito % STK suun terveydenhuolto % Seututerveyskeskus yht % Päivystys Kuntoutus Neuvola Kouluterveydenhoito Suun terveydenhuolto Sairaala 64% Lähipäivystys Keuruu Yhteispäivystys, KS Petäjävesi Petäjävesi Petäjävesi Petäjävesi Keuruu 21% 9% 5% Erikoissairaanhoito % SeutuTk avohoito SeutuTk laitoshoito SeutuTk suun th Erikoissairaanhoito Tilastokeskus: väestötiedot , Verohallinto: Tuloveroprosentit 2014ELY-keskus: Keski-Suomen työllisyyskatsaus PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT KUNNALLE KPL (oma toiminta) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % kpl/as TOT 14 kpl/as Petäjävesi Yht ,1 % 5, ,4 Petäjävesi avo ,7 % 4, ,0 Petäjävesi laitos ,8 % 0, ,3 Petäjävesi suu ,6 % 1, ,1 PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT JÄSENKUNNILLE EUR (oma toiminta + ostopalvelut ) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % /as TOT 14 /as Petäjävesi Yht ,8 % Petäjävesi avo ,9 % Petäjävesi laitos ,1 % Petäjävesi suu ,1 %

34 Multia Seututerveyskeskuksen toimipisteet Vastaanotto Multia Tunnuslukuja Asukasluku: Työttömyys %: 15,0 Tulovero %: 21,00 Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannukset 2015 (1000 EUR) Päivystys Kuntoutus Neuvola Kouluterveydenhoito Suun terveydenhuolto Sairaala Lähipäivystys Keuruu Yhteispäivystys, KS Multia Multia Multia Multia Keuruu 22% % PTH ja ESH YHTEENSÄ % STK avoterveydenhuolto % STK laitoshoito % STK suun terveydenhuolto % Seututerveyskeskus yht % Erikoissairaanhoito % 12% 60% 6% SeutuTk avohoito SeutuTk laitoshoito SeutuTk suun th Erikoissairaanhoito Tilastokeskus: väestötiedot ,Verohallinto: Tuloveroprosentit 2014, ELY-keskus: Keski-Suomen työllisyyskatsaus PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT KUNNALLE KPL (oma toiminta) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % kpl/as TOT 14 kpl/as Multia Yht ,8 % 5, ,4 Multia avo ,4 % 3, ,0 Multia laitos ,8 % 0, ,4 Multia suu ,1 % 1, ,9 PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT JÄSENKUNNILLE EUR (oma toiminta + ostopalvelut ) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % /as TOT 14 /as Multia Yht ,6 % Multia avo ,7 % Multia laitos ,1 % Multia suu ,6 %

35 Laukaa Tunnuslukuja Asukasluku: Työttömyys %: 15,1 Tulovero %: 20,50 Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannukset 2015 (1000 EUR) % PTH ja ESH YHTEENSÄ % STK avoterveydenhuolto % STK laitoshoito % STK suun terveydenhuolto % Seututerveyskeskus yht % rikoissairaanhoito % Seututerveyskeskuksen toimipisteet Vastaanotto Päivystys Kuntoutus Neuvola Kouluterveydenhoito Suun terveydenhuolto Sairaala 66% Laukaa, Lievestuore hoitaja vo Lähipäivystys Laukaa Yhteispäivystys, KS Laukaa Laukaa, Vihtavuori Leppävesi, Lievestuore Laukaa, Vihtavuori Leppävesi, Lievestuore Laukaa, Lievestuore Laukaan sairaala, 22 ss 21% 7% 6% SeutuTk avohoito SeutuTk laitoshoito SeutuTk suun th Erikoissairaanhoito Tilastokeskus: väestötiedot , Verohallinto: Tuloveroprosentit 2014, ELY-keskus: Keski-Suomen työllisyyskatsaus PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT KUNNALLE KPL (oma toiminta) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % kpl/as TOT 14 kpl/as Laukaa Yht ,0 % 4, ,0 Laukaa avo ,1 % 3, ,8 Laukaa laitos ,8 % 0, ,4 Laukaa suu ,1 % 0, ,9 PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT JÄSENKUNNILLE EUR (oma toiminta + ostopalvelut ) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % /as TOT 14 /as Laukaa Yht ,8 % Laukaa avo ,9 % Laukaa laitos ,1 % Laukaa suu ,7 %

36 Konnevesi Seututerveyskeskuksen toimipisteet Vastaanotto Konnevesi Tunnuslukuja Asukasluku: Työttömyys % 15,4 Tulovero % 21,0 Päivystys Kuntoutus Neuvola Kouluterveydenhoito Lähipäivystys Laukaa Yhteispäivystys, KS Konnevesi Konnevesi Konnevesi Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannukset 2015 (1000 EUR) % PTH ja ESH YHTEENSÄ % STK avoterveydenhuolto % STK laitoshoito % STK suun terveydenhuolto % Seututerveyskeskus yht % Erikoissairaanhoito % Suun terveydenhuolto Konnevesi Sairaala Konneveden sairaala, 52 ss 41% 5% 17% 36% SeutuTk avohoito SeutuTk laitoshoito SeutuTk suun th Erikoissairaanhoito Tilastokeskus: väestötiedot , Verohallinto: Tuloveroprosentit 2014, ELY-keskus: Keski-Suomen työllisyyskatsaus PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT KUNNALLE KPL (oma toiminta) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % kpl/as TOT 14 kpl/as Konnevesi Yht ,4 % 9, ,5 Konnevesi avo ,4 % 4, ,5 Konnevesi laitos ,8 % 4, ,8 Konnevesi suu ,3 % 1, ,3

37 Joutsa Seututerveyskeskuksen toimipisteet Vastaanotto Joutsa Tunnuslukuja Asukasluku: Työttömyys %: 16,9 Tulovero %: 21,00 Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannukset 2015 (1000 EUR) Päivystys Kuntoutus Neuvola Kouluterveydenhoito Suun terveydenhuolto Sairaala Yhteispäivystys, KS Joutsa Joutsa Joutsa Joutsa Joutsan sairaala 20% % PTH ja ESH YHTEENSÄ % STK avoterveydenhuolto % STK laitoshoito % STK suun terveydenhuolto % Seututerveyskeskus yht % Erikoissairaanhoito % 58% 17% 5% SeutuTk avohoito SeutuTk laitoshoito SeutuTk suun th Erikoissairaanhoito Tilastokeskus: väestötiedot ,Verohallinto: Tuloveroprosentit 2014, ELY-keskus: Keski-Suomen työllisyyskatsaus PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT KUNNALLE KPL (oma toiminta) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % kpl/as TOT 14 kpl/as Joutsa Yht ,4 % 6, ,1 Joutsa avo ,2 % 4, ,4 Joutsa laitos ,5 % 1, ,6 Joutsa suu ,4 % 1, ,0 PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT JÄSENKUNNILLE EUR (oma toiminta + ostopalvelut ) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % /as TOT 14 /as Joutsa Yht ,3 % Joutsa avo ,3 % Joutsa laitos ,6 % Joutsa suu ,7 %

38 Toivakka Seututerveyskeskuksen toimipisteet Vastaanotto Toivakka Tunnuslukuja Asukasluku: Työttömyys %: 17,4 Tulovero %: 20,50 Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannukset 2015 (1000 EUR) Päivystys Kuntoutus Neuvola Kouluterveydenhoito Suun terveydenhuolto Sairaala Lähipäivystys Laukaa Yhteispäivystys, KS Toivakka Toivakka Toivakka Toivakka Joutsan sairaala 18% % PTH ja ESH YHTEENSÄ % STK avoterveydenhuolto % STK laitoshoito % STK suun terveydenhuolto % Seututerveyskeskus yht % Erikoissairaanhoito % 6% 7% 69% SeutuTk avohoito SeutuTk laitoshoito SeutuTk suun th Erikoissairaanhoito Tilastokeskus: väestötiedot , Verohallinto: Tuloveroprosentit 2014, ELY-keskus: Keski-Suomen työllisyyskatsaus PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT KUNNALLE KPL (oma toiminta) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % kpl/as TOT 14 kpl/as Toivakka Yht ,7 % 4, ,2 Toivakka avo ,4 % 3, ,7 Toivakka laitos ,0 % 0, ,3 Toivakka suu ,0 % 1, ,1 PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT JÄSENKUNNILLE EUR (oma toiminta + ostopalvelut ) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % /as TOT 14 /as Toivakka Yht ,7 % Toivakka avo ,7 % Toivakka laitos ,8 % Toivakka suu ,9 %

39 Luhanka Seututerveyskeskuksen toimipisteet Vastaanotto Luhanka Tunnuslukuja Asukasluku: 761 Työttömyys %: 17,4 Tulovero %: 19,00 Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannukset 2015 (1000 EUR) Päivystys Kuntoutus Neuvola Kouluterveydenhoito Suun terveydenhuolto Sairaala Yhteispäivystys, KS Luhanka Luhanka Luhanka Joutsan sairaala % PTH ja ESH YHTEENSÄ % STK avoterveydenhuolto % STK laitoshoito % STK suun terveydenhuolto % Seututerveyskeskus yht % Erikoissairaanhoito % 20% 16% 58% 7% SeutuTk avohoito SeutuTk laitoshoito SeutuTk suun th Erikoissairaanhoito Tilastokeskus: väestötiedot ,Verohallinto: Tuloveroprosentit 2014, ELY-keskus: Keski-Suomen työllisyyskatsaus PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT KUNNALLE KPL (oma toiminta) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % kpl/as TOT 14 kpl/as Luhanka Yht ,0 % 5, ,1 Luhanka avo ,6 % 3, ,9 Luhanka laitos ,8 % 1, ,1 Luhanka suu ,6 % 1, ,1 PERUSTERVEYDENHUOLLON HOITOPALVELUT JÄSENKUNNILLE EUR (oma toiminta + ostopalvelut ) as.luku muutos Tot15/TA15 Tot 15 TOT TA 15 Tot 15 Tot 15 - TA 15 ero % /as TOT 14 /as Luhanka Yht ,5 % Luhanka avo ,1 % Luhanka laitos ,0 % Luhanka suu ,0 %

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa.

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa. Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1 Oikaisuohje ja valitusosoitus ( 39) Oikaisuohje ja valitusosoitus Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista

Lisätiedot

Hankintaoikaisuun on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön

Hankintaoikaisuun on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön Ohje 1 (1) Oikaisuohje Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla

Lisätiedot

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 )

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 ) VALITUSOSOITUS Valitusoikeus Kunnanvaltuuston päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen

Lisätiedot

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 )

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 ) MUUTOKSENHAKUOHJE Oikaisuvaatimusoikeus Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon

Lisätiedot

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä asianosainen ja / tai kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä asianosainen ja / tai kunnan jäsen. Sosiaali- ja terveyslautakunta MUUTOKSENHAKU 1. OIKAISUVAATIMUS Muutosta :ssä tehtyihin päätöksiin voi hakea Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveyslautakunnalta kirjallisella oikaisuvaatimuksella. Oikaisuvaatimus

Lisätiedot

Valitusosoitus. Muutoksenhakukielto

Valitusosoitus. Muutoksenhakukielto Valitusosoitus Muutoksenhakukielto Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa: : 21-22,

Lisätiedot

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS (Kynnysarvot ylittävissä hankinnois sa)

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS (Kynnysarvot ylittävissä hankinnois sa) OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS (Kynnysarvot ylittävissä hankinnois sa) Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun

Lisätiedot

Liite 3. Oikaisuohje ja valitusosoitus

Liite 3. Oikaisuohje ja valitusosoitus Liite 3. Oikaisuohje ja valitusosoitus Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016,

Lisätiedot

Valituskirjassa on ilmoitettava

Valituskirjassa on ilmoitettava Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 2/2017 1 (1) Kuntayhtymän valtuuston valitusosoitus VALITUSOSOITUS Valitusoikeus ja -perusteet Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai

Lisätiedot

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite:

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite: OIKAISUVAATIMUSOHJEET Muutoksenhakukielto Kieltojen perusteet Oikaisuvaatimusohjeet Oikaisuvaatimusviranomainen ja -aika Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä

Lisätiedot

HANKINTAOIKAISU: Jäänhoitokoneen hankintapäätökseen

HANKINTAOIKAISU: Jäänhoitokoneen hankintapäätökseen Viranhaltijapäätös HANKINTAOIKAISU: Jäänhoitokoneen hankintapäätökseen Sivistysjohtajan 12.5.2015 16 tekemä viranhaltijapäätös koskien jäänhoitokoneen hankintaa, kumotaan hankintamenettelyssä tapahtuneen

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

LIIKELAITOS CATERINAN OSAVUOSIKATSAUS

LIIKELAITOS CATERINAN OSAVUOSIKATSAUS 3/2013 Kokousaika klo 9.00-10.30 Kokouspaikka Keskussairaala, Ruokapalvelun kabinetti 3, Jyväskylä Käsiteltävät asiat Asia Liite Sivu 10 3 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 11 3 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAT 12

Lisätiedot

Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisuvaatimusoikeus Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai

Lisätiedot

Pykälät: 23 27, 35, 36 ja 37. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34

Pykälät: 23 27, 35, 36 ja 37. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34 Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 2/2017 1 (1) Kuntayhtymän hallituksen muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE Oikaisuvaatimusoikeus ja -perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain

Lisätiedot

Pöytäkirjan 2 ja 6 :issä tehtyihin päätöksiin tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikai suvaatimuksen vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnalle.

Pöytäkirjan 2 ja 6 :issä tehtyihin päätöksiin tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikai suvaatimuksen vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnalle. MUUTOKSENHAKU Oikaisuvaatimusohje Pöytäkirjan 2 ja 6 :issä tehtyihin päätöksiin tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikai suvaatimuksen vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnalle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

Lisätiedot

89, 94, 95, 96, 98, 99, 100. Valituskieltojen perusteet: 89, 94, 95, 96, 98, 99, 100. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

89, 94, 95, 96, 98, 99, 100. Valituskieltojen perusteet: 89, 94, 95, 96, 98, 99, 100. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: MUUTOKSENHAKUOHJE Toimielin Sosiaali- ja terveyslautakunta Kokouspäivämäärä 19.12.2016 Pöytäkirja yleisesti nähtävänä 27.12.2016 Muutoksenhakukiellot Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n

Lisätiedot

21 4 UUDEN SAIRAALAN SUUNNITTELUN TILANNE RUOKAPALVELUJEN OSALTA

21 4 UUDEN SAIRAALAN SUUNNITTELUN TILANNE RUOKAPALVELUJEN OSALTA 5/2013 Kokousaika klo 8.30-10.00 Kokouspaikka Keskussairaala, Ruokapalvelun kabinetti 3, Jyväskylä Käsiteltävät asiat Asia Liite Sivu 19 3 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 20 3 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAT 21

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJET JA VALITUSOSOITUS JOUTSAN KUNTA Kunnanhallitus OIKAISUVAATIMUSOHJET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä perusteet kunnallisvalitusta,

Lisätiedot

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Muutoksenhakukielto :t 35-38, 42-43 Muutoksenhakukielto Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksistä jotka koskevat - yksinomaan valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 91 ) - virka- tai työehtosopimuksen

Lisätiedot

22, 23, 24, 26, 27, 28, 30, 31

22, 23, 24, 26, 27, 28, 30, 31 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio Yhtymähallitus OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä Pykälä 24.3.2017 22-31 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 2/2017

Päätöspöytäkirja 2/2017 Päätöspöytäkirja 2/2017 Päätöspvm 22.8.2017 Hankinnat Porin kaupunki Tekninen toimiala Dnro PORI/1868/02.08.00/2017 Infrayksikön infran rakentaminen - toimintayksikön esimies Otsikko Länsiväylän - Tuorsniementien

Lisätiedot

:t 2, 4-5, 7 ja 9. :t 1 ja 8. :t 1 ja 8. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

:t 2, 4-5, 7 ja 9. :t 1 ja 8. :t 1 ja 8. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: MUUTOKSENHAKUOHJE Toimielin Tekninen lautakunta Kokouspäivämäärä 27.1.2016 Pöytäkirja yleisesti nähtävänä 2.2.2016 Muutoksenhakukiellot Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Oikaisuvaatimusohjeet ja valitusosoitus MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisuvaatimusoikeus Oikaisuvaatimusviranomainen Oikaisuvaatimusaika Pöytäkirjan nähtäväksi asettaminen Oikaisuvaatimuksen sisältö ja toimittaminen Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä

Lisätiedot

Veriviljelyautomaatti

Veriviljelyautomaatti ILMOITUS HANKINTAPÄÄTÖKSESTÄ 1 (6) Veriviljelyautomaatti Hankinnan kuvaus Veriviljelyautomaatti, joka hankitaan nykyisen laitekannan täydennykseksi (kapasiteetin lisäys yhdelle toimipaikalle) Kuvaus kilpailutus-

Lisätiedot

Vetokaapit ISLAB 2A-tiloihin

Vetokaapit ISLAB 2A-tiloihin ILMOITUS HANKINTAPÄÄTÖKSESTÄ 1 (6) Vetokaapit ISLAB 2A-tiloihin Hankinnan kuvaus Kiinteiden vetokaappien hankinta Pohjois-Savon aluelaboratorion Puijon laboratorioiden KYSin sairaalan peruskorjaushankkeiden

Lisätiedot

16 6 UUSI SAIRAALA -HANKKEEN RUOKAPALVELUSELVITYS; SELVITYS TOIMINTOJEN YHDISTÄMISESTÄ 17 7 LIIKELAITOS CATERINAN TALOUSARVION 2016 VALMISTELU

16 6 UUSI SAIRAALA -HANKKEEN RUOKAPALVELUSELVITYS; SELVITYS TOIMINTOJEN YHDISTÄMISESTÄ 17 7 LIIKELAITOS CATERINAN TALOUSARVION 2016 VALMISTELU Kokousaika 9.6.2015 klo 9 10.30 Kokouspaikka Keskussairaala, Ruokapalvelun kabinetti 3, Jyväskylä Käsiteltävät asiat Asia Liite Sivu 12 3 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 13 3 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAT 14

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain (410/2015) 136 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 2/2018

Päätöspöytäkirja 2/2018 Päätöspöytäkirja 2/2018 Päätöspvm 9.5.2018 Hankinnat Porin kaupunki Tekninen toimiala Dnro TELA/831/10.03.01/2015 Infrayksikön infran rakentamisen toimintayksikön esimies Otsikko Liukuvalettavien reunakivien

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Tämä pöytäkirja on pidetty yleisesti nähtävillä 10.5.2017. MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain (364/1995) 91

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 4/ (1) Kysterin johtokunnan muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 4/ (1) Kysterin johtokunnan muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 4/2016 1 (1) Kysterin johtokunnan muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE Oikaisuvaatimusoikeus ja -perusteet Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Lisätiedot

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 134 :n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla.

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 134 :n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla. OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46, 47 MUUTOKSENHAKUKIELTO

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46, 47 MUUTOKSENHAKUKIELTO MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto :t 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46, 47 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n

Lisätiedot

3 1 4 LIIKELAITOS CATERINAN TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA LIIKELAITOS CATERINAN NIMIKEMUUTOS

3 1 4 LIIKELAITOS CATERINAN TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA LIIKELAITOS CATERINAN NIMIKEMUUTOS Kokousaika 19.2.2013 klo 14.30-15.30 Kokouspaikka Keskussairaala, Ruokapalvelun kabinetti 3, Jyväskylä Käsiteltävät asiat Asia Liite Sivu 1 3 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 3 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAT

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Toimielin Kokouspäivämäärä Tekninen lautakunta 30.9.2014 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Rotem Sigma-tromboelastometrin hankinta

Rotem Sigma-tromboelastometrin hankinta ILMOITUS HANKINTAPÄÄTÖKSESTÄ 1 (6) Rotem Sigma-tromboelastometrin hankinta Hankinnan kuvaus Rotem Sigma-tromboelastometri ja Rotem Live -ohjelmisto potilastulosten Liveseurantaan etänä KYSin ja ISLABin

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kunnanhallitus/Lautakunta Kokouspvm Pykälä Sivu(t) 17.4.2019 46-55 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n

Lisätiedot

21 4 UUDEN SAIRAALAN RUOKAPALVELUN TILANNEKATSAUS

21 4 UUDEN SAIRAALAN RUOKAPALVELUN TILANNEKATSAUS 5/2014 Kokousaika klo 10.00-11.45 Kokouspaikka Keskussairaala, Ruokapalvelun kabinetti 1, Jyväskylä Käsiteltävät asiat Asia Liite Sivu 19 3 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 20 3 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJAT 21

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä

VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä 19.10.2015 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen pe rusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallis

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain (410/2015) 136 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Kapillaarielektroforeesilaitteen hankinta

Kapillaarielektroforeesilaitteen hankinta ILMOITUS HANKINTAPÄÄTÖKSESTÄ 1 (7) Kapillaarielektroforeesilaitteen hankinta Hankinnan kuvaus ISLABin genetiikan laboratoriotutkimukset on keskitetty Pohjois-Savon aluelaboratorion Puijon laboratorioon,

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 12/2018

Päätöspöytäkirja 12/2018 Päätöspöytäkirja 12/2018 Päätöspvm 11.6.2018 Hankinnat Porin kaupunki Tekninen toimiala Dnro PORI/1418/10.03.02/2018 Tilayksikön päällikkö Otsikko NOORMARKUN LÄHIPALVELUKESKUS, HAPPIKESKUKSEN HANKINTA

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖN HANKINTA TEKNISTEN IT- KONSULTOINTIPALVELUIDEN PUITEJÄRJESTELYN SISÄISELLÄ KEVENNETYLLÄ KILPAILUTUKSELLA

OIKEUSMINISTERIÖN HANKINTA TEKNISTEN IT- KONSULTOINTIPALVELUIDEN PUITEJÄRJESTELYN SISÄISELLÄ KEVENNETYLLÄ KILPAILUTUKSELLA HANKINTAPÄÄTÖS 1 (5) 18.12.2013 0 VA 1 /5 3-/3-010 OIKEUSMINISTERIÖN HANKINTA TEKNISTEN IT- KONSULTOINTIPALVELUIDEN PUITEJÄRJESTELYN SISÄISELLÄ KEVENNETYLLÄ KILPAILUTUKSELLA Oikeusministeriön demokratia-,

Lisätiedot

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( , )

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( , ) MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla (www.hsl.fi) 11.9.2018. Muutoksenhakukielto ( 102-103, 105-111) Päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei

Lisätiedot

Valitusviranomainen Päätökseen 5 tyytymätön saa hakea muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusviranomainen Päätökseen 5 tyytymätön saa hakea muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta. MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto Päätöksistä 1-4, 6, 8-12 ei saa tehdä kunnallisvalitusta, koska päätökset kos kevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 410/2015 136 ). Valitusviranomainen

Lisätiedot

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUTEEN

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUTEEN MUUTOKSENHAKUOHJEET JULKINEN HANKINTA Kynnysarvon suuruiset ja sen ylittävät hankinnat HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUTEEN Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016)

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, katu- ja postiosoite:

Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, katu- ja postiosoite: OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Muutoksenhakukiellot Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

Pykälät: ja 32-35

Pykälät: ja 32-35 Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 2/2018 1 (1) Kuntayhtymän hallituksen muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE Oikaisuvaatimusoikeus ja -perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain

Lisätiedot

ESITYSLISTA PÖYTÄKIRJA

ESITYSLISTA PÖYTÄKIRJA ESITYSLISTA PÖYTÄKIRJA 5/2019 Kokousaika Kokouspaikka to, klo 10.00 11.20, Juhlatalo Majakoski Seututerveyskeskuksen toimisto, neuvotteluhuone Päätöksentekijät Läsnä = x x X x x Jaakko Kiiskilä Eero Vainio

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Päätös 1 (7) Perusterveydenhuollon ja vanhusten laitoshoidon

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Päätös 1 (7) Perusterveydenhuollon ja vanhusten laitoshoidon Päätös 1 (7) Hammaslääkärityövoiman vuokraaminen Keiteleen hammashoitolaan Hankintapäätökset 6 / 2019 Valmistelija(t) hallintosihteeri Merja Harju, puh. 044 7171213 sähköpostiosoite: Merja.Harju@kuh.fi

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite

Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite Ranuan kunta OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä 10.6.2015 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen pe rusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kunnanhallitus/Lautakunta Kokouspvm Pykälä Sivu(t) 16.5.2018 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n (410/2015)

Lisätiedot

Laajennus J2 urakoitsijavalinnat / kiinto- ja rst-kalusteurakka

Laajennus J2 urakoitsijavalinnat / kiinto- ja rst-kalusteurakka Päätöspöytäkirja 1(5) Laajennus J2 urakoitsijavalinnat / kiinto- ja rst-kalusteurakka Selostus asiasta Tilapalvelut kilpailutti Laajennus J2:n urakoitsijat rajoitetulla menettelyllä. Kiinto- ja rst-kalusteurakan

Lisätiedot

HANKINTAPÄÄTÖS KÄRSÄMÄEN TERVEYS- JA SOSIAALIPALVELUJA KOSKEVASSA TARJOUSKILPAILUSSA

HANKINTAPÄÄTÖS KÄRSÄMÄEN TERVEYS- JA SOSIAALIPALVELUJA KOSKEVASSA TARJOUSKILPAILUSSA 26.1.2015 Kärsämäen kunta Keskuskatu 14 86710 KÄRSÄMÄKI S-posti: karsamaen.kunta@karsamaki.fi Attendo ryhmittymä (Attendo Oy & Attendo Terveyspalvelu Oy) Ilmoitettu virallinen sähköposti: satu.karvonen@attendo.fi

Lisätiedot

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä: Valitusosoitus OIKAISUVAATIMUSOHJE (nro 1) Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Oikaisuvaatimusoikeus Oikaisuvaatimuksen

Lisätiedot

Savonlinja Oy 0,610 38, , ,160

Savonlinja Oy 0,610 38, , ,160 Hankintapäätös 1 (5) 24.1.2019 VARELY/3047/2018 Jakelussa mainitut Hankintailmoitus 18.12.2018 Hankintapäätös Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tarjouskilpailusta reittipohjaisista

Lisätiedot

Seuraavista päätöksistä ei kuntalain 136 :n mukaan saa tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Seuraavista päätöksistä ei kuntalain 136 :n mukaan saa tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Muutoksenhakuohjeet MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei kuntalain 136 :n mukaan saa tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Pykälät

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 69/2017

Päätöspöytäkirja 69/2017 Päätöspöytäkirja 69/2017 Pelastusjohtaja Päätöspvm 13.12.2017 Hankinnat Dnro SATPEL/2790/02.08.00/2017 Otsikko Kahden sammutusauton hankinta Asian esittely ja perustelut Pelastuslaitos on pyytänyt tarjoukset

Lisätiedot

27 Viranhaltijapäätös 1 / 5

27 Viranhaltijapäätös 1 / 5 Viranhaltijapäätös 1 / 5 10 / 2018 / Hankintapäätös Liikuntatoimen pienoistraktorin hankinta Asiaselostus/perustelu Asian valmistelija: kunnossapitopäällikkö Juha Rojo puh. 0400 550732 Liikuntatoimi on

Lisätiedot

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( 92, 93, ) Muutoksenhakukielto hankinta-asiassa ( 96)

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( 92, 93, ) Muutoksenhakukielto hankinta-asiassa ( 96) MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla (www.hsl.fi) 23.8.2018. Muutoksenhakukielto ( 92, 93, 98-101) Päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei

Lisätiedot

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kauniaisten kaupungin kirjaamosta (katso yhteystiedot oikaisuvaatimusohjeen alla).

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kauniaisten kaupungin kirjaamosta (katso yhteystiedot oikaisuvaatimusohjeen alla). MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kauniaisten kaupungin kirjaamosta (katso yhteystiedot oikaisuvaatimusohjeen alla). Muutoksenhakukiellot ja kieltojen

Lisätiedot

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla.

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla. OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain 91 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginvaltuusto Muutoksenhakuohje

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginvaltuusto Muutoksenhakuohje Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (1) Liite K / / Kuntalain mukainen valitusosoitus (33 36 ) Valitusoikeus ja valitusperusteet Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka

Lisätiedot

DELFIA Xpress laitteisto sikiön kehityshäiriöiden seulontoihin

DELFIA Xpress laitteisto sikiön kehityshäiriöiden seulontoihin 1 (6) DELFIA Xpress laitteisto sikiön kehityshäiriöiden seulontoihin Hankinnan kuvaus Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymän sikiöseulonnat on keskitetty Kuopion Savotalon laboratorioon.

Lisätiedot

Kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksistä, jotka koskevat virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa (KvesL 26 ), pykälät:

Kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksistä, jotka koskevat virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa (KvesL 26 ), pykälät: Muutoksenhakuohje, koulutuslautakunta Muutoksenhakukielto Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätökset koskevat vain valmistelua

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan:

Seuraaviin päätöksiin liittyvien yksityisoikeudellisten asioiden käsittely kuuluu Helsingin käräjäoikeuden toimivaltaan: HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI MUUTOKSENHAKUOHJEET HUS-KUNTAYHTYMÄN HALLITUS Kokouspäivä 21.9.2015 Pykälät 102-108 Sivut 1-21 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa kuntalain 91 :n mukaan hakea muutosta.

Seuraaviin päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa kuntalain 91 :n mukaan hakea muutosta. Muutoksenhakuohjeet Kunnanhallituksen päätöksiin Muutoksenhakukielto Seuraaviin päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa kuntalain 91 :n mukaan hakea muutosta. Oikaisuvaatimus

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta oikaisuvaatimuksella. Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta oikaisuvaatimuksella. Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta kunnallisvalituksella. Muutoksenhakuohje Muutoksenhakukiellot Päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, jos päätös koskee kuntalain 91 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa työ- tai virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella.

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Valtuusto tai kuntayhtymän ylintä päätösvaltaa käyttävä toimielin Ruoveden kunnanvaltuusto Valitusosoitus Muutoksenhakukiellot Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 5/2018

Päätöspöytäkirja 5/2018 Päätöspöytäkirja 5/2018 Päätöspvm 28.5.2018 Hankinnat Porin kaupunki Tekninen toimiala Dnro PORI/963/02.08.00/2018 Infran kunnossapidon esimies Otsikko Tiemerkintämassan hankinta 2018-2019 Asian esittely

Lisätiedot

Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä

Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä Muutoksenhaku viranomaisen päätöksestä Kunnallishallinnossa voidaan päätöksenteon jälkeen tutkia päätökseen ja päätöksentekoon liittyviä erimielisyyksiä ja virheellisyyksiä monin tavoin. Yleensä päätökseen

Lisätiedot

Muutoksenhakuohjeet ( )

Muutoksenhakuohjeet ( ) Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) et (147-169 ) Muutoksenhakukiellot Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta tai valitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Savonlinnan kaupunginhallituksen kokous 9.10.2017 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kuntalain 91 (365/1995), (kuntalaki 136, 410/2015, voimaantulo 1.6.2017), mukaan seuraavista päätöksistä ei

Lisätiedot

Kunnanhallitus OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä

Kunnanhallitus OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä Kunnanhallitus OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen pe rusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallis

Lisätiedot

1(5) Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle

1(5) Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle 1(5) Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka molemmat. 1 OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 ( 5) Kaupunginjohtaja Hankintapäätös

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 ( 5) Kaupunginjohtaja Hankintapäätös Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 ( 5) KAJDno-2018-1045 Kajaanin Lyseon sähköurakka Kajaanin kaupungin tilakeskus on pyytänyt EU:n kynnysarvon ylittävästä Kajaanin Lyseon sähöurakasta (alistettu sivu-

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Muutoksenhakuohjeet MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai perusteet

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SEUTERVEYSKESKUS ESITYSLISTA 3/2013 PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta

KESKI-SUOMEN SEUTERVEYSKESKUS ESITYSLISTA 3/2013 PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS Johtokunta KESKI-SUOMEN SEUTERVEYSKESKUS ESITYSLISTA 3/2013 PERUSTERVEYDENHUOLLON LIIKELAITOS PÖYTÄKIRJA Kokousaika ma 6.5.2013, kello 13.00 13.30 Kokouspaikka Seututerveyskeskuksen toimiston neuvotteluhuone, Kruununtorni

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kuntatekniikkaliikelaitoksen johtokunta Asianro 1160/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kuntatekniikkaliikelaitoksen johtokunta Asianro 1160/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (1) 24 Asianro 1160/00.02.03/2013 KTL tiedonannot 2013 Toimitusjohtaja, henkilöstöasiat 4 Henkilökohtaisen lisän myöntäminen / Terhi Holländer 5 Teknisen henkilöstön

Lisätiedot

Asiantuntijapalvelun hankinta Uusimaa2019-hankkeelle muutosjohtajien työnohjauksesta

Asiantuntijapalvelun hankinta Uusimaa2019-hankkeelle muutosjohtajien työnohjauksesta Hankintapäätös 1 (6) Maakuntajohtaja 435 / 2017 19.12.2017 510/04.00.02/2016 Asiantuntijapalvelun hankinta Uusimaa2019-hankkeelle muutosjohtajien työnohjauksesta Hankinnan yleiskuvaus Uusimaa 2019 -hanke

Lisätiedot

Selostus asiasta. Määräaikaan ( klo 12.00) tarjouksia saapui yhteensä kaksi kappaletta.

Selostus asiasta. Määräaikaan ( klo 12.00) tarjouksia saapui yhteensä kaksi kappaletta. Pohjois-Ka rj a la n sosiaali - ja terveys- palvelujen kuntayhtymä 9702 Tilayksikkö Talous johtaja Päätöspöytäkirja Hankintapäätös Dnro: 188/10.03.02.00.03/2017 31.1.2017 1 Laaj ennus J2 urakoitsij avalinnat

Lisätiedot

Valmistelija ja yhteystiedot: avovastaanottojen päällikkö Sirpa Marjoniemi, p , sirpa.marjoniemi(at)ylasavonsote.fi

Valmistelija ja yhteystiedot: avovastaanottojen päällikkö Sirpa Marjoniemi, p , sirpa.marjoniemi(at)ylasavonsote.fi Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Viranhaltijapäätös 1 50/02.08.03.01/2019 Lääkäripalvelujen hankinta Iisalmen terveyskeskukseen Selostus asiasta Valmistelija ja yhteystiedot: avovastaanottojen päällikkö Sirpa

Lisätiedot

HallintolainkäyttöL 5 :n / muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla Pykälät ja valituskieltojen perusteet

HallintolainkäyttöL 5 :n / muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla Pykälät ja valituskieltojen perusteet VALITUSOSOITUS Pöytäkirja on yleisesti nähtävänä 3.2.2015. MUUTOKSENHAKUKIELTO Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

Tämän pöytäkirjan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (KuntaL 89 ).

Tämän pöytäkirjan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (KuntaL 89 ). MUUTOKSENHAKU Kirkkonummen perusturvalautakunnan 25.8.2016 pöytäkirjaan I OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKELPOISUUSKIELTO 92-95, 99, 101, 102, 103, 104, 105 ja 106 Päätöksestä, joka koskee vain valmistelua

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Päätös 1 (7) Leppävirta PK / Julkinen

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Päätös 1 (7) Leppävirta PK / Julkinen Päätös 1 (7) Hankintapäätökset 2 / 2018 Suorahankintapäätös: Geriatripalveluiden hankinta,, Rautavaara K7295 Valmistelija toimitusjohtaja Jari Lukkarinen, puh. 71301 jari.lukkarinen@kuh.fi Hankintaesitys

Lisätiedot

Muutoksenhakuosoitukset

Muutoksenhakuosoitukset Muutoksenhakuosoitukset Valitusosoitus OIKAISUVAATIMUSOHJE Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Oikaisuvaatimusoikeus

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 92/2018

Päätöspöytäkirja 92/2018 Päätöspöytäkirja 92/2018 Päätöspvm 21.8.2018 Hankinnat Porin kaupunki Sivistystoimiala Dnro PORI/2014/02.08.00/2018 Opetusyksikön päällikkö Otsikko Länsi-Porin koulun opettajanhuoneen kalusteet Asian esittely

Lisätiedot

Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (6) Tietohallintojohtaja

Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (6) Tietohallintojohtaja Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (6) Intranetin ylläpitosopimus jatkuvasta palvelusta TRE:841/07.01.02/2017 Lisätietoja päätöksestä Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala, puh. 050 5588958, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 75/2018

Päätöspöytäkirja 75/2018 Päätöspöytäkirja 75/2018 Pelastusjohtaja Päätöspvm 9.11.2018 Hankinnat Dnro SATPEL/2672/02.08.00/2018 Otsikko Letkunhuoltojärjestelmän hankinta Asian esittely ja perustelut Kalustomestari Janne Vuorela:

Lisätiedot

VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä

VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä Kunnanhallitus OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kokouspäivämäärä 11.4.2016 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen pe rusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) Tekninen johtaja Hankintapäätös

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) Tekninen johtaja Hankintapäätös Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) KA JDno-2017-898 Otanmäen koulun muutostyöt päiväkodiksi rakennusurakka Hankinta sisältää Otanmäen koulun entisen lukio-osan muutostyöt päiväkotitiloiksi rakennustekniset

Lisätiedot

Kuvantamispalveluiden esimies, p s-posti:

Kuvantamispalveluiden esimies, p s-posti: Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Viranhaltijapäätös 1 50/02.08.03.01/2019 Päätös mammografiakoulutuksen hankkimisesta Selostus asiasta Valmistelija ja yhteystiedot: Riitta Asikainen, Kuvantamispalveluiden esimies,

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJEET / TELA

MUUTOKSENHAKUOHJEET / TELA MUUTOKSENHAKUOHJEET / TELA Muutoksenhakukielto Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätökset koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 34/2017

Päätöspöytäkirja 34/2017 Päätöspöytäkirja 34/2017 Pelastusjohtaja Päätöspvm 22.6.2017 Hankinnat Dnro SATPEL/1559/02.08.00/2017 Otsikko Asian esittely ja perustelut F-luokan öljyntorjunta-aluksen hankinta Palomestari Markku Rintala:

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Päätös 1 (7) Päivystys OK / Julkinen

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Päätös 1 (7) Päivystys OK / Julkinen Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Päätös 1 (7) Hankintapäätökset 3 / 2018 Hankintapäätös: Videolaryngoskopian hankinta, Päivystys OK151, 3901 päivystyspoliklinikka Valmistelija(t) osastonhoitaja Anja Mönkkönen,

Lisätiedot

HValL 3 :n 1 mom. / muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa ha kea muutosta valittamalla. Pykälät ja valituskieltojen perusteet

HValL 3 :n 1 mom. / muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa ha kea muutosta valittamalla. Pykälät ja valituskieltojen perusteet O I K A I S U V A A T I M U S O H J E E T Muutoksenhakukiellot Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta ei kä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee

Lisätiedot

Päätös Päätän, että Uudenmaan liitto osallistuu ensi kertaa järjestettävän Red Carpet -festivaalin käynnistämiseen ja kuluihin.

Päätös Päätän, että Uudenmaan liitto osallistuu ensi kertaa järjestettävän Red Carpet -festivaalin käynnistämiseen ja kuluihin. Hankintapäätös 1 (6) Maakuntajohtaja 246 / 2017 29.6.2017 380/02.01.01/2017 Red Carpet 2017 elokuvafestivaalin avustus Hankinnan yleiskuvaus RCFF Elokuvafestivaali Oy on käynnistämässä maahamme uuden,

Lisätiedot

Valitusosoitus. Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä valitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalain 136 (410/2015)).

Valitusosoitus. Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä valitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalain 136 (410/2015)). Valitusosoitus Muutoksenhakukielto Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä valitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalain 136 (410/2015)). Pykälät: 63 & 66 Valitusviranomainen

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 43/2017

Päätöspöytäkirja 43/2017 Päätöspöytäkirja 43/2017 Pelastusjohtaja Päätöspvm 15.8.2017 Hankinnat Dnro SATPEL/1828/02.08.00/2017 Otsikko Akkutoimisten pelastusvälineiden hankinta Asian esittely ja perustelut Pelastuspäällikkö Ilkka

Lisätiedot