KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Esittely. Elokuu 2010 Sivu 1 (32)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Esittely. Elokuu 2010 Sivu 1 (32)"

Transkriptio

1 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Esittely Elokuu 2010 Sivu 1 (32) erotuomarin mekaniikka 2010

2 Elokuu 2010 Sivu 2 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Esittely

3 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Esittely Elokuu 2010 Sivu 3 (32) Sisällysluettelo 1. Esittely Tärkeitä termejä Ottelun alku Lämmittelyn seuraaminen ennen peliä ja puoliajalla Sijoittumisen perusperiaate Pelin aloittava ylösheitto Pelin aloittava ylösheitto peli jatkuu päätuomarista oikealle Pelin aloittava ylösheitto peli jatkuu päätuomarista vasemmalle Erotuomarien sijoittuminen ja vastuualueet Perus kenttäjako Perusvastuualueet Tuomarien työskentelyalueet Ensisijaiset vastuualueet kun pallo on etukentällä Perusliikkuminen palloa syötettäessä tai kuljetettaessa puolelta toiselle (rotaatio) Perusliikkuminen kun pallo liikkuu kohti koria Siirtyminen kun pallo liikkuu takakentältä etukentälle Perusliikkuminen prässitilanteissa Sisäänheittotilanteet Pallon ulosjoutuminen Sisäänheitto päätyrajalta kun peli liikkuu etukentälle Sisäänheitto sivurajalta ja peli liikkuu etukentälle Etukentän sisäänheitto päätyrajalta ja peli jatkuu etukentällä Heittotilanteet Pelitilanneheitto ja levypallovastuut Vastuut pallon ulosjoutumisesta ja sitä seuraavista sisäänheitoista Käsimerkit ja proseduurit Virheproseduuri Paikkojen vaihto virheen jälkeen, pallo jää etukentälle Paikkojen vaihto virheen jälkeen, peli jatkuu sisäänheitolla uuteen pelisuuntaan Vapaaheittotilanteet Vapaaheittojen hoitaminen Teknisen, epäurheilijamaisen ja pelistä erottavan virheen rangaistuksien hoitaminen Aikalisät ja pelaajavaihdot Aikalisät Kolmen pisteen heitot...29

4 Elokuu 2010 Sivu 4 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Esittely Erotuomarin käsikirja Kolmen erotuomarin mekaniikka ja tuomitsemistekniikka Tämä on käännös FIBAn kolmen erotuomarin järjestelmälle tehdystä mekaniikan ja tuomitsemistekniikan käsikirjasta. 1. Esittely 1.1 Tärkeitä termejä Pallon puoli: Tuomarit: Termi viittaa pallon sijaintiin etukentällä. Kun kenttä jaetaan kuvitellusti pituussuunnassa kahtia korilta korille, niin se puoli jolla pallo sijaitsee, on "pallon puoli". L (alatuomari) on se erotuomari, joka on sijoittunut päätyrajalle. C (sentteri) on se erotuomari, joka on sijoittunut alatuomarin (yleensä myös pallon) vastakkaiselle puolelle, suunnilleen kaksi askelta vapaaheittoviivan jatkeen alapuolelle. Pallon sijainnista riippuen C voi sijaita kummalla tahansa etukentän puoliskolla. T (takatuomari) on se erotuomari, joka on sijoittunut suunnilleen joukkuepenkkialueen rajalle lähellä keskiviivaa. Hän on samalla puolella kenttää kuin alatuomari (pallon puoli). Vastakkainen puoli: Toimitsijapöydästä kauempana olevaa kentän puoliskoa kutsutaan "vastakkaiseksi puoleksi". Rotaatio: Vahva puoli: Vaihto: Heikko puoli: Kun elossa olevan pallon liikkuminen/sijainti etukentällä pakottaa alatuomarin L aloittamaan paikkojen vaihdon tai "rotaation". Alatuomarin paikan vaihto aikaansaa myös takatuomarin T ja sentterin C paikkojen vaihtumisen. Se kentän puoli, missä alatuomari L sijaitsee. Kuolleen pallon aikana tapahtuva paikkojen vaihto virhevihellyksen seurauksena. Virheen viheltänyt erotuomari siirtyy aina vastakkaiselle puolella raportoituaan virheen. Sisäänheittotilanteessa on aina kaksi erotuomaria pallon puolella Se kentän puoli, missä alatuomari L ei sijaitse.

5 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Ottelun alku Elokuu 2010 Sivu 5 (32) 2. Ottelun alku 2.1 Lämmittelyn seuraaminen ennen peliä ja puoliajalla Kuvio 1 Asemat ennen ottelua ja puoliajalla A. Päätuomari (R) ja molemmat aputuomarit (U1 ja U2) sijoittuvat toimitsijapöydän vastakkaisen puolen sivurajalle. B. Päätuomari seisoo keskiviivan ja sivurajan yhtymäkohdassa. C. Aputuomari 1 seisoo suunnilleen kolme metriä päätuomarista vasemmalle ja tarkkailee sillä kenttäpuoliskolla tapahtuvaa lämmittelyä. D. Aputuomari 1 seisoo suunnilleen kolme metriä päätuomarista oikealle ja tarkkailee sillä kenttäpuoliskolla tapahtuvaa lämmittelyä. E. Kymmenen (10) minuuttia ennen ottelun alkua päätuomari käy toimitsijapöydällä varmistamassa, että joukkueen pelaajalista sekä aloitusviisikko on merkitty oikein pöytäkirjaan. Tämän jälkeen hän siirtyy takaisin vastakkaiselle puolelle. F. Tarvittaessa päätuomari viheltää kuusi (6) minuuttia ennen ottelun alkua varmistuakseen, että pelaajat siirtyvät joukkuepenkeilleen pelaajaesittelyä varten. G. Esittelyn jälkeen päätuomari näyttää käsimerkillä, että ottelun alkuun on kolme (3) minuuttia. H. Kaksi (2) minuuttia ennen ottelun alkua erotuomarit siirtyvät toimitsijapöydän puolelle. I. Puolitoistaminuuttia (1:30) ennen ottelun alkua päätuomari viheltää ja pyytää pelaajia palaamaan joukkuepenkeilleen viimeisiä otteluvalmisteluja varten.

6 Elokuu 2010 Sivu 6 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Ottelun alku 2.2 Sijoittumisen perusperiaate Kolmen erotuomarin järjestelmässä erotuomarien tulisi koko ajan yrittää sijoittua kentällä niin, että he keskenään muodostavat leveän kolmion. Pallon liikkuessa eri paikkoihin etukentällä tai kun pallon hallinta vaihtuu, erotuomarien tulisi yrittää pitää kolmio kasassa liikkuessaan uusiin paikkoihin 2.3 Pelin aloittava ylösheitto Kuvio 2 Ylösheitto A. Päätuomari suorittaa ylösheiton siten, että hänen rintamasuuntansa on toimitsijapöytää kohti. B. Aputuomarit sijoittuvat vastakkaisille sivurajoille. U1 on pöydän puolella, joukkuepenkkialueen rajan ja keskiviivan välissä; U2 on samalla tasolla toisen joukkepenkkialueen rajan kanssa vastakkaisella puolella. C. U1:n vastuulla on: 1. Uusintaheiton tuomitseminen huonon ylösheiton tai rikkomuksen seurauksena. 2. Kello käyntiin -käsimerkin antaminen, kun palloa on lyöty sääntöjenmukaisesti ylösheitossa. D. U2:n vastuulla on tarkkailla kahdeksaa (8) hyppyyn osallistumatonta pelaajaa.

7 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Ottelun alku Elokuu 2010 Sivu 7 (32) 2.4 Pelin aloittava ylösheitto peli jatkuu päätuomarista oikealle Kuvio 3 Ylösheitto peli jatkuu päätuomarista oikealle A. U2:sta tulee alatuomari (L). B. U1:sta tulee sentteri (C). C. Päätuomari siirtyy sille sivurajalle, jossa U2 oli ylösheiton aikana ja hänestä tulee takatuomari (T). 2.5 Pelin aloittava ylösheitto peli jatkuu päätuomarista vasemmalle Kuvio 4 Ylösheitto peli jatkuu päätuomarista vasemmalle D. U1:sta tulee alatuomari (L). E. U2:sta tulee sentteri (C). F. Päätuomari siirtyy sille sivurajalle, jossa U1 oli ylösheiton aikana ja hänestä tulee takatuomari (T).

8 Elokuu 2010 Sivu 8 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Erotuomarien sijoittuminen ja vastuualueet 3. Erotuomarien sijoittuminen ja vastuualueet 3.1 Perus kenttäjako Kuvio 5 Perusvastuualueet 3.2 Perusvastuualueet A. Peli pallon ympärillä kun pallo on erotuomarin omalla alueella. B. Pallottoman pelin pelaajat erotuomarin omalla alueella, kun pallo on toisella alueella. C. Sentteri (C) seisoo n. kaksi (2) metriä vapaaheittoviivasta kohti päätyrajaa. Jos on tarpeen, tulee hänen liikkua kentälle tai kohti päätyrajaa. D. Takatuomari (T) ottaa asemansa joukkuepenkkialueen rajalta. Jos on tarpeen, tulee hänen liikkua kentälle tai kohti päätyrajaa. E. Sisäänheittotilanteissa, ennen kuin hän ojentaa pallon pelaajalle, tulee aktiivituomarin varmistua siitä, että kaksi erotuomaria (L ja T) ovat pallon puolella.

9 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Erotuomarien sijoittuminen ja vastuualueet Elokuu 2010 Sivu 9 (32) Tuomarien työskentelyalueet Kuvio 6 Pallo pöydän puolella Kuvio 7 Pallo vastakkaisella puolella A. Tuomarien työskentelyalueet, kun pallon pöydän puolella (kuvio 6). B. Tuomarien työskentelyalueet, kun pallon vastakkaisella puolella (kuvio 7). Periaatteessa tuomarit liikkuvat näillä työskentelyalueilla. Jos kuitenkin tulee tarve, niin tuomarit voivat liikkua näiden alueiden ulkopuolelle nähdäkseen yksittäisen pelitilanteen paremmin

10 Elokuu 2010 Sivu 10 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Erotuomarien sijoittuminen ja vastuualueet 3.4 Ensisijaiset vastuualueet kun pallo on etukentällä Kuvio 8 Pallo pöydän puolella (esimerkki) Kuvio 9 Pallo vastakkaisella puolella (esimerkki) A. Jokainen erotuomari on vastuussa ensisijaisesta vastuualueestaan. B. Kun pallo on erotuomarin ensisijaisella vastuualueella, hänen vastuullaan ovat pallon läheisyydessä tapahtuvat virheet ja rikkomukset. C. Kun pallo ei ole erotuomarin ensisijaisella vastuualueella, hänen vastuullaan ovat kaikki hänen alueella olevat pelaajat. D. Yhteisvastuualueita on ala- (L) ja takatuomarilla (T).

11 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Erotuomarien sijoittuminen ja vastuualueet Elokuu 2010 Sivu 11 (32) 3.5 Perusliikkuminen palloa syötettäessä tai kuljetettaessa puolelta toiselle (rotaatio) Kuvio 10 Pallo liikkuu vastakkaiselle puolelle Kuvio 11 Pallo liikkuu pöydän puolelle A. Alatuomari (L) siirtyy pallon puolelle kun pallo syötetään toiselle puolelle tai pallo siirtyy sentterin puolella vapaaheittoviivan tason alapuolelle. Poikkeus tähän on jos suoritetaan nopea heitto tai ajo suoraan korille. B. Rotaation ei tule koskaan kasvattaa erotuomarien muodostamaa kolmiota. C. Alatuomari (L) on vastuussa rotaation aloittamisesta. Pelaajat korin lähellä (post asemassa) ovat alatuomarin vastuulla hänen liikkuessaan kolmen sekunnin alueen yli. Sentteri (C) pitää asemansa kunnes L on päässyt uuteen paikkaan ja ottaa vastuun tilanteesta. D. Sitten takatuomari (T) siirtyy uudeksi sentteriksi (C). E. Sentteri (C) on viimeinen siirtyessään uudeksi takatuomariksi (T). F. Katsekontakti on erittäin tärkeää. Sentterin (C) ja takatuomarin (T) tulee olla valmiina sekä tietää milloin alatuomari (L) aloittaa rotaation.

12 Elokuu 2010 Sivu 12 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Erotuomarien sijoittuminen ja vastuualueet 3.6 Perusliikkuminen kun pallo liikkuu kohti koria Kuvio 12 Normaali peli Kuvio 13 Ajo korille Kun tulee ajo korille. A. Alatuomari (L) liikkuu pallon mukana. B. Sentteri (C) sijoittuu kaksi (2) metriä vapaaheittoviivasta päätyyn päin. C. Takatuomari (T) liikkuu alaspäin kohti koria. D. Erotuomarien muodostama kolmio pienenee.

13 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Erotuomarien sijoittuminen ja vastuualueet Elokuu 2010 Sivu 13 (32) 3.7 Siirtyminen kun pallo liikkuu takakentältä etukentälle Kuvio 14 Siirtyminen Kuvio 15 Siirtyminen rotaation jälkeen A. Takatuomarista (T) tulee alatuomari (L) ja hän vastaa: 1. Päätyrajan valvonnasta. 2. Häntä kohti tulevasta pelistä. 3. Post-pelaajista (silloinkin kun he liikkuvat poikki 3 sekunnin alueen). 4. Rotaation aloittamisesta. B. Sentteri (C) pysyy sentterinä (C) ja hän vastaa: 1. Kaikista virheistä ja rikkomuksista vapaaheittoviivojen kaarien välissä omalla puollellaan. 2. Alatuomarin avustamisesta nopeissa hyökkäyksissä. 3. Pallollisesta pelistä, kun pallollinen pelaaja ajaa korille hänen puoleltaan. C. Alatuomarista (L) tulee uusi takatuomari (T) ja hän vastaa: 1. Uusien sivurajavastuiden määrittämisestä. 2. Nopeissa hyökkäyksissä jälkeenjä ävistä pelaajista. 3. Kaikista pelaajista takakentällä, kunnes he siirtyvät etukentälle.

14 Elokuu 2010 Sivu 14 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Erotuomarien sijoittuminen ja vastuualueet 3.8 Perusliikkuminen prässitilanteissa Erotuomarien tulee seurata peliä käyttäen isoa kolmiota pelin ympärillä. Takatuomari (T) on vastuussa kahdeksan (8) sekunnin laskennasta ja seuraa peliä varautuen aina nopeaan katkoon. Sentteri (C) ja takatuomari (T) liikkuvat pallon mukana. Sentterin tulee olla sijoittunut niin, että voi auttaa takatuomaria palautustilanteissa. Alatuomari (L) on sijoittunut lähelle keskiviivaa huolehtii nopeasta hyökkäyksestä sekä pitkästä syötöstä etukentälle. Kaikkien erotuomarien tulee liikkua sekä välttää joutumasta pimeään kulmaan Kuvio 16 Kaikki pelaajat takakentällä Kuvio 17 Pelaajia sekä taka- että etukentällä Kaikki pelaajat takakentällä A. C ja T hoitavat takakentän pelin valvonnan. B. L on sijoittunut lähelle keskiviivaa pitäen kaikki pelaajat näkökentässään Pelaajia sekä taka- että etukentällä A. C ja T hoitavat takakentän pelin valvonnan. B. L on sijoittunut niin, että pystyy tarkkailemaan etukentällä olevia pelaajia. C. Jos syntyy prässitilanne heikolla puolella, niin C voi siirtyä kohti keskiviivaa päästäkseen parempaan paikkaan hoitaakseen tilanteen.

15 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Sisäänheittotilanteet Elokuu 2010 Sivu 15 (32) 4. Sisäänheittotilanteet 4.1 Pallon ulosjoutuminen A. L on vastuussa päätyrajasta etukentällä. B. C on vastuussa sivurajasta omalla puolella kenttää. C. T on vastuussa sivurajasta omalla puolella kenttää, keskiviivasta sekä päätyrajasta takakentällä. 4.2 Sisäänheitto päätyrajalta kun peli liikkuu etukentälle Kuvio 18 Pöydän puoli Kuvio 19 Vastakkainen puoli A. Takatuomari (T) hoitaa sisäänheiton. Jos sisäänheittopaikka on pöydän puolella päätyrajalla, niin takatuomari seisoo pallon ja pöydän puoleisen sivurajan välissä. Jos sisäänheittopaikka on vastakkaisella puolella päätyrajalla, niin takatuomari seisoo pallon ja vastakkaisen puolen sivurajan välissä. T ja L ovat aina samalla puolella kenttää B. Sentteri (C) sijoittuu 7-10 metrin päähän takatuomarista (T) ja on valmiina mukautumaan pelaajien liikkeisiin sisäänheittohetkellä. C on aina toisella puolella kenttää kuin L ja T. C. Alatuomari (L) sijoittuu toiseen päähän kenttää vapaaheittoviivan jatkeelle ja on valmiina mukautumaan pelaajien liikkeisiin kentällä D. Alatuomarin (L) ei tarvitse siirtyä pallon puolelle ennen kuin pallo ja pelaajat ovat tulleet etukentälle.

16 Elokuu 2010 Sivu 16 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Sisäänheittotilanteet 4.3 Sisäänheitto sivurajalta ja peli liikkuu etukentälle Kuvio 20 Pöydän puoli Kuvio 21 Vastakkainen puoli A. Takatuomari (T) hoitaa sisäänheiton ja pyysyy takatuomarina (T). B. Sentteri (C) sijoittuu 7-10 m päähän takatuomarista (T) ja on valmiina mukautumaan pelaajien liikkeisiin sisäänheittohetkellä pysyen sentterinä (C). C. Alatuomari (L) sijoittuu toiseen päähän kenttää vapaaheittoviivan jatkeelle ja on valmiina mukautumaan pelaajien liikkeisiin kentällä. D. Jos pallo sisäänheiton seurauksena menee ulos takatuomarin (T) puolelta, etu- tai takakentällä, niin takatuomari (T) jatkaa siinä asemassa ja hoitaa sisäänheiton uudestaan. E. Alatuomarin (L) ei tarvitse siirtyä pallon puolelle ennen kuin pallo ja pelaajat ovat tulleet etukentälle.

17 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Sisäänheittotilanteet Elokuu 2010 Sivu 17 (32) Kuvio 22 Vastakkainen puoli Kuvio 23 Vastakkainen puoli A. Sentteri (C) tuomitsee pallon ulosmenneeksi ja siirtyy sisäänheittopaikkaan hoitamaan sisäänheittoa ja hänestä tulee uusi takatuomari (T). B. Takatuomari (T) siirtyy uudeksi sentteriksi (C). C. Alatuomari (L) siirtyy pallon puolelle.

18 Elokuu 2010 Sivu 18 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Sisäänheittotilanteet 4.4 Etukentän sisäänheitto päätyrajalta ja peli jatkuu etukentällä Kuvio 24 Pöydän puoli Kuvio 25 Vastakkainen puoli A. Alatuomari (L) hoitaa sisäänheiton seisoen sisäänheittäjän ja korin välissä. B. Sentteri (C) sijoittuu kaksi (2) metriä vapaaheittoviivasta päätyyn päin heikolle puolelle. C. Takatuomari (T) sijoittuu joukkuepenkkialueen rajalle.

19 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Heittotilanteet Elokuu 2010 Sivu 19 (32) 5. Heittotilanteet 5.1 Pelitilanneheitto ja levypallovastuut Kuvio 26 Heitot vapaaheittoalueen kaarelta A. Sentteri (C) on päävastuussa kaikista pelitilanneheitot vapaaheittoalueen kaaren sisältä. B. Takatuomari (T) avustaa omalta puolen vapaaheittoalueen kaarta suoritettavissa heitoissa. Kuvio 27 Heitot pöydän puolelta

20 Elokuu 2010 Sivu 20 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Heittotilanteet Kuvio 28 Heitot vastakkaiselta puolelta Kun heitto tapahtuu vahvalta puolelta, niin vastuut jakautuvat seuraavasti: A. Alatuomari (L) on vastuussa sekä heittäjästä että pallon puolen levypallopelistä. B. Sentteri (C) on ensisijaisesti vastuussa pallon kielletystä torjunnasta ja korin häirinnästä sekä toissijaisesti heikon puolen levypallopelistä. C. Takatuomari (T) on vastuussa pallon kielletystä torjunnasta ja korin häirinnästä sekä kauempana korista käytyvästä levypallopelistä.

21 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Heittotilanteet Elokuu 2010 Sivu 21 (32) 5.2 Vastuut pallon ulosjoutumisesta ja sitä seuraavista sisäänheitoista Kuvio 29 Sisäänheittovastuut Jokainen erotuomari vastaa pallon ulosjoutumisesta siltä sivu- tai päätyrajalta, joka on hänen kenttäalueellaan. Jos kyseinen erotuomari ei ole varma kenestä pallo meni ulos, hän pyytää apua toisilta erotuomareilta. Samoin toimitaan palautusrikkomuksen kohdalla keskiviivalla.

22 Elokuu 2010 Sivu 22 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Käsimerkit ja proseduurit 6. Käsimerkit ja proseduurit 6.1 Virheproseduuri D. Virheen tuominnut erotuomari: 1. Näyttää kuka virheen on tehnyt ja siirtyy juosten paikkaan, missä ei ole pelaajia, pysähtyy ja raportoi sen pöydälle. 2. Siirtyy vastakkaiselle puolelle raportoituaan virheen pöydälle. E. Erotuomarit, jotka eivät tuominneet virhettä: 1. Jäätyvät ja tarkkailevat pelaajia kunnes virheen tuominnut erotuomari on aloittanut raportoinnin. Siirtyvät sen jälkeen hitaasti uuteen asemaansa samalla pelaajia tarkkaillen. 2. Jos pöydän puolella ollut erotuomari ei tuominnut virhettä, hän jää paikalleen. 3. Lähinnä toimitsijapöytää sijaitseva erotuomari myöntää kaikki aikalisät ja pelaajavaihdot. F. Erotuomari, joka tuomitsee hyökkääjänvirheen: 1. Pöydän puolella, siirtyy sentteriksi (C) vastakkaiselle puolelle. 2. Vastakkaisella puolella, palaa vastakkaiselle puolelle. G. Vapaaheitot: 1. Uusi alatuomari (L) hoitaa kaikki vapaaheitot vastakkaiselta puolelta käsin. 2. Ennen astumistaan kolmen sekunnin alueelle käynnistääkseen vapaaheitot alatuomari (L) tarkistaa toimitsijapöydältä mahdolliset viime hetken vaihto- tai aikalisäpyynnöt. 3. Sentteri (C) sijoittuu vapaaheittoviivan tasolle pöydän puolelle. 4. Takatuomari (T) sijoittuu joukkuepenkkiviivan tasolle vastakkaiselle puolelle. Jos vapaaheittoja seuraa sisäänheitto keskiviivan kohdalta, hän siirtyy huolehtimaan sisäänheittosta.

23 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Käsimerkit ja proseduurit Elokuu 2010 Sivu 23 (32) 6.2 Paikkojen vaihto virheen jälkeen, pallo jää etukentälle Kuvio 30 Sentteri (C) tuomitsee puolustajan virheen Kuvio 31 Alatuomari (A) tuomitsee puolustajan virheen

24 Elokuu 2010 Sivu 24 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Käsimerkit ja proseduurit Kuvio 32 Takatuomari (T) tuomitsee puolustajan virheen A. Virheen tuominnut erotuomari raportoi virheen toimitsijapöydälle, jonka jälkeen hän siirtyy vastakkaiselle puolelle. B. Muut erotuomarit jäätyvät ja tarkkailevat pelaajia kunnes virheen tuominnut erotuomari on aloittanut raportoinnin. Siirtyvät sen jälkeen uusiin asemiinsa samalla pelaajia tarkkaillen. 6.3 Paikkojen vaihto virheen jälkeen, peli jatkuu sisäänheitolla uuteen pelisuuntaan Kuvio 33 Sentteri (C) viheltää hyökkääjän virheen

25 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Käsimerkit ja proseduurit Elokuu 2010 Sivu 25 (32) Kuvio 34 Alatuomari (L) viheltää hyökkääjän virheen Kuvio 35 Takatuomari (T) viheltää hyökkääjän virheen A. Virheen tuominnut erotuomari raportoi virheen ja siirtyy vastakkaiselle puolelle. B. Muut erotuomarit jäätyvät ja tarkkailevat pelaajia kunnes virheen tuominnut erotuomari on aloittanut raportoinnin. Siirtyvät sen jälkeen uusiin asemiinsa samalla pelaajia tarkkaillen.

26 Elokuu 2010 Sivu 26 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Vapaaheittotilanteet 7. Vapaaheittotilanteet 7.1 Vapaaheittojen hoitaminen A. Alatuomarin (L) vastuualueet (vastakkaisella puolella): 1. Hankki pallo ja hoitaa kaikki vapaaheitot näyttämällä jäljellä olevien vapaaheittojen lukumäärän ja syöttämällä pallo vapaaheittäjälle lattian kautta. 2. Tarkkailla pöydän puolella olevia hyppääjiä. 3. Jos viimeistä onnistunutta vapaaheittoa seuraa sisäänheitto päätyrajalta, hän antaa kello käyntiin käsimerkin oikeaan aikaan. B. Sentterin (C) vastuualueet (pöydän puolella): 1. Näyttää vapaaheittojen lukumäärä. 2. Tarkkailla vastakkaisella puolella olevia hyppääjiä. 3. Tarkkailla vapaaheittäjän jalkoja. C. Takatuomarin (T) vastuualueet (vastakkaisella puolella): 1. Auttaa tarvittaessa vapaaheittorikkomuksissa. 2. Hoitaa tarvittaessa sisäänheitto keksiviivan jatkeelta vastapäätä toimitsijapöytää. Kaikkien erotuomarien tulee varmistaa, että oikea pelaaja suorittaa vapaaheitot. Kuvio 36 Vapaaheittojen hoitaminen

27 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Vapaaheittotilanteet Elokuu 2010 Sivu 27 (32) 7.2 Teknisen, epäurheilijamaisen ja pelistä erottavan virheen rangaistuksien hoitaminen A. Teknisen tai epäurheilijamaisen virheen tuominnut erotuomari raportoi virheen ja siirtyy takatuomariksi (T) vastakkaiselle puolelle. B. Alatuomari (L) hoitaa kaikki vapaaheitot näyttämällä heittojen lukumäärän ja syöttämällä pallon lattian kautta vapaaheittäjälle. C. Sentteri (C) siirtyy vapaaheittoviivan jatkeelle pöydän puolelle vapaaheittojen ajaksi. D. Viimeisen tai ainoan vapaaheiton jälkeen alatuomari (L) syöttää tai vierittää pallon takatuomarille (T), joka hoitaa sisäänheiton keskiviivan jatkeelta vastapäätä toimitsijapöytää. E. Sentteri (C) pysyy normaalissa asemassaan. Kuvio 37 Keskiviivan jatkeen kohdalta vastapäätä toimitsijapöytää suoritettavan sisäänheiton hoitaminen

28 Elokuu 2010 Sivu 28 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Aikalisät ja pelaajavaihdot 8. Aikalisät ja pelaajavaihdot 8.1 Aikalisät A. Ajanottaja ilmoittaa äänimerkillään erotuomareille, että on pyydetty aikalisä tai pelaajavaihto. Lähinnä pöytää seisova erotuomari näyttää aikalisän tai vaihdon käsimerkin Jos pöydän puolella ollut erotuomari on viheltänyt virheen, niin aikalisän tai pelaajavaihdon myöntää hänet pöydän puolella korvaava erotuomari. B. Kaikki erotuomarit siirtyvät samaan paikkaan kuin ennen peliä. Aikalisän myöntänyt erotuomari siirtyy sentteriksi (C) ja seisoo jalat molemmin puolin keskiviivaa vastakkaisella puolella. Muut erotuomarit seisovat hänen molemmilla puolillaan. Jos peli jatkuu vapaaheitoilla, niin alatuomari (L) huolehtii pallosta; jos peli jatkuu sisäänheitolla, niin sisäänheittopaikan rajasta vastaava erotuomari huolehtii pallosta C. Kun annetaan 50 sekunnin äänimerkki, erotuomarit varmistavat pelaajien palaamisen kentälle ja siirtyvät sen jälkeen normaaleille vapaa- tai sisäänheittopaikoilleen Kuvio 38 Aikalisän aikana

29 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Kolmen pisteen heitot Elokuu 2010 Sivu 29 (32) 9. Kolmen pisteen heitot A. Kun on odotettavissa kolmen pisteen heittoyritys, niin erotuomarien tulee sijoittua niin että he pystyvät tuomitsemaan tilanteen ilman näköesteitä. B. Erotuomari, jonka alueelta tehdään kolmen pisteen heittoyritys, nostaa yhden käden pystyyn kolme (3) sormea ojennettuina. C. Kun kolmen pisteen kori onnistuu, pelitilannetta seuraava erotuomari näyttää kolmen pisteen korin käsimerkin. D. Kun takatuomari (T) näyttää onnistuneen kolmen pisteen korin käsimerkin, niin sentterin (C) tulee näyttää myös ko. käsimerkki ja päinvastoin. E. Vapaaheittoviivan jatkeelta vapaaheittoalueen kaaren päähän asti molemmin puolin kenttää takatuomari (T) ja sentteri (C) jakavat vastuun kolmen pisteen heittoyrityksistä. F. Alatuomarin (L) vastuulla on avustaa kolmen pisteen yrityksissä nopean hyökkäyksen ja siirtymisen yhteydessä, kun takatuomari (T) ja sentteri (C) eivät ole sijoittuneita näkemään tilannetta. G. Erotuomarin ei tulisi kääntää selkäänsä pelille, kun hän näyttää kolmen pisteen koria. Erotuomarien tulisi ennakoida nopea vastahyökkäys heti onnistuneen kolmen pisteen korin jälkeen ja olla valmiina tuomitsemaan seuraava pelitilanne. Kuvio 39 Kolmen pisteen valvontavastuut

30 Elokuu 2010 Sivu 30 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Kolmen pisteen heitot Kuvio 40 Kolmen pisteen valvontavastuut

31 KOLMEN TUOMARIN MEKANIIKKA Kolmen pisteen heitot Elokuu 2010 Sivu 31 (32)

32 Elokuu 2010 Sivu 32 (32) THREE-PERSON OFFICIATING Kolmen pisteen heitot 08 / 2010

Tämä on tiivistetty suomennos FIBA:n ohjeesta 3 Person Officiating (3PO) Basics.

Tämä on tiivistetty suomennos FIBA:n ohjeesta 3 Person Officiating (3PO) Basics. KOLMEN EROTUOMARIN MEKANIIKKA (3PO) PERUSTEET Tämä on tiivistetty suomennos FIBA:n ohjeesta 3 Person Officiating (3PO) Basics. 0. JOHDANTO Koripallopeli voidaan parhaiten tuomita kolmella erotuomarilla.

Lisätiedot

Koripallon viralliset pelisäännöt 2010

Koripallon viralliset pelisäännöt 2010 Koripallon viralliset pelisäännöt 2010 Erotuomarin manuaali Kahden erotuomarin mekaniikka FIBA Central Board n hyväksymä San Juan, Puerto Rico, 17, huhtikuuta 2010 Voimassa 1, lokakuuta 2010 alkaen. Elokuu

Lisätiedot

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA 1 Ajanottajan tehtävät Toimitsijoilla tarkoitetaan kaikkia niitä henkilöitä, jotka on sijoitettu toimitsijapöydän taakse. Virallisten pelisääntöjen mukaan toimitsijoita ovat kirjuri, ajanottaja ja 24 sekunnin

Lisätiedot

Epäurheilijamainen virhe. Säännöt 2017 Sääntö 37

Epäurheilijamainen virhe. Säännöt 2017 Sääntö 37 Epäurheilijamainen virhe Säännöt 2017 Sääntö 37 37.1 Määritelmä 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan: ei yritetä reilusti pelata palloa

Lisätiedot

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014 YHTEENVETO MUUTOKSISTA

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014 YHTEENVETO MUUTOKSISTA YHTEENVETO MUUTOKSISTA 2 TÖRMÄYSKAAREN SÄÄNTÖ 2.4.7 JA 33.10 Törmäyskaaren sääntöä noudetetaan silloin, kun puolustajan yksi jalka tai molemmat jalat ovat kosketuksessa törmäyskaarialueeseen. Sisällä Sisällä

Lisätiedot

Tämä on tiivistetty suomennos FIBA:n ohjeesta Individual Officiating Techniques (IOT) - Basics.

Tämä on tiivistetty suomennos FIBA:n ohjeesta Individual Officiating Techniques (IOT) - Basics. HENKILÖKOHTAINEN TUOMITSEMISTEKNIIKKA (IOT) PERUSTEET Tämä on tiivistetty suomennos FIBA:n ohjeesta Individual Officiating Techniques (IOT) - Basics. 0. JOHDANTO Henkilökohtainen tuomitsemistekniikka on

Lisätiedot

Koripalloerotuomarin alkeisopas. Lyhyt selostus erotuomarin mekaniikasta ja menettelyistä ottelupaikalla.

Koripalloerotuomarin alkeisopas. Lyhyt selostus erotuomarin mekaniikasta ja menettelyistä ottelupaikalla. Koripalloerotuomarin alkeisopas Lyhyt selostus erotuomarin mekaniikasta ja menettelyistä ottelupaikalla. Esipuhe Tämä opas on tarkoitettu alueen järjestämän koripalloerotuomarin alkeiskurssin suorittaneille

Lisätiedot

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2017

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2017 FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2017 1 Tämä on suomennos Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) 2017 OFFICIAL BASKETBALL RULES, OFFICIAL INTERPRETATIONS julkaisusta. Ristiriitatilanteissa

Lisätiedot

Tilastomäärittelyt 2018

Tilastomäärittelyt 2018 Tilastomäärittelyt 2018 2 MUUTOKSET/TARKENNUKSET 2018 Syötöt Tarkennus 1-1 tilanteeseen Jos syöttö päätyy vahingossa eri pelaajalle kuin oli tarkoitus, ei syöttöä merkitä Fast break TARKENNETTU MÄÄRITELMÄ:

Lisätiedot

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018 FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018 1 Tämä on suomennos Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) julkaisusta 2018 OFFICIAL BAS- KETBALL RULES, OFFICIAL INTERPRETATIONS. Ristiriitatilanteissa

Lisätiedot

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018 FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2018 1 Tämä on suomennos Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) julkaisusta 2018 OFFICIAL BAS- KETBALL RULES, OFFICIAL INTERPRETATIONS (Working Document,

Lisätiedot

Täyttötehtävä. Ratkaisut

Täyttötehtävä. Ratkaisut Täyttötehtävä Ratkaisut Lentopallo on kahden joukkueen verkon jakamalla kentällä pelaama urheilulaji. Pelissä tavoite on toimittaa pallo verkon yli ja saada pallo koskettamaan vastapuolen kenttää ja estää

Lisätiedot

Pelikenttä on suorakulmainen ja tasapintainen, kovalla lattiapäällysteellä varustettu ja esteistä vapaa. Kenttä on 28 m pitkä ja 15 m leveä.

Pelikenttä on suorakulmainen ja tasapintainen, kovalla lattiapäällysteellä varustettu ja esteistä vapaa. Kenttä on 28 m pitkä ja 15 m leveä. Katsojan opas Koripallon perusidea on kiteytetty alla olevaan kohtaan koripallopeli. Jos olet ladannut tämän dokumentin, haluat kuitenkin todennäköisesti tietää enemmän. Alle on koottu tiivistelmä koripallon

Lisätiedot

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) Sivu 1 (5) 3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) 1 Kenttä Ottelu pelataan puolikkaalla koripallokentällä yhteen (1) koriin. Kenttään kuuluu normaali 3 sekunnin alue, ml. vapaaheittoviiva (5,80 m),

Lisätiedot

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot:

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot: Lisenssit ja niiden tarkistus ottelupaikalla / lisenssinumerot Joukkueella tulee olla ottelupaikalla mukana lisenssilista, jonka perusteella tuomari voi tarkistaa lisenssien olevan maksettu. Listan saat

Lisätiedot

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen Toimitsijakoulutus 11.10.2016 Anssi Iivonen Sisältö 1. Ottelupöytäkirjan täyttö 2. Ajanotto 3. Vuoronhallinta ja vuoro-osoitin Toimitsijat Kirjuri Apukirjuri (yleensä ajanottaja) Ajanottaja 24 sekunnin

Lisätiedot

YHTEENVETO KORIPALLON SÄÄNTÖMUUTOKSISTA 2012

YHTEENVETO KORIPALLON SÄÄNTÖMUUTOKSISTA 2012 YHTEENVETO KORIPALLON SÄÄNTÖMUUTOKSISTA 2012 2.4.3 Vapaaheittoviivat, kolmen sekunnin alueet ja vapaaheittoalueen reunapaikat Vapaaheittoviiva on 3,60 metrin pituinen, päätyrajan suuntainen ja 5,80 metrin

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 RINGETTE-EROTUOMARIN ALKEISKURSSI Alkeiskurssin tarkoitus on perehdyttää aloitteleva tuomari erotuomarin tehtäviin otteluissa. Alkeiskurssin painopisteet ovat tuomarin sijoittumisessa,

Lisätiedot

NAKO 2016 JBT Mini ohje (Päivitetty vastaamaan JBT Turnausken sääntöjä)

NAKO 2016 JBT Mini ohje (Päivitetty vastaamaan JBT Turnausken sääntöjä) TOIMITSIJAOHJEITA NAKO 2016 JBT Mini ohje (Päivitetty vastaamaan JBT Turnausken sääntöjä) Ottelun tai erän aloitus ja päättyminen Peliaika tehokasta 2*14min (B-C juniorit) ja 2*12min (minit ja mikrot)

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT

TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT 1/5 TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT KIRJURI Vähintään 30 minuuttia ennen ottelun aloitusta kirjurin tulee valmistella pöytäkirja seuraavalla tavalla: Hän merkitsee ottelevien joukkueiden nimet pöytäkirjan yläosaan

Lisätiedot

Pöytäkirjan täyttöohjeet

Pöytäkirjan täyttöohjeet Pöytäkirjan täyttöohjeet Liitteenä on kopio Minikoripallon pelipöytäkirjasta. Tiivistelmä täyttöohjeista löytyy pöytäkirjan oikeasta reunasta. Lopussa on malli täytetystä pöytäkirjasta. Ennen ottelun alkua

Lisätiedot

PELISÄÄNNÖT Koripallon viralliset pelisäännöt 2008

PELISÄÄNNÖT Koripallon viralliset pelisäännöt 2008 PELISÄÄNNÖT 2008 1 Koripallon viralliset pelisäännöt 2008 2 KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2008 3 Koripallon viralliset pelisäännöt 2008 jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2008

Lisätiedot

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2017 KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2017 jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.9.2017 alkaen. SISÄLLYSLUETTELO I SÄÄNTÖ PELI... 4 1 Määritelmiä... 4

Lisätiedot

Koripallon viralliset pelisäännöt 2010. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen.

Koripallon viralliset pelisäännöt 2010. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen. Koripallon viralliset pelisäännöt 2010 jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen. Elokuu 2010 Sivu 2 (80) Sisällysluettelo Elokuu 2010 Sivu 3 (80) I SÄÄNTÖ PELI...5 1 Määritelmiä...5

Lisätiedot

Koripallon viralliset pelisäännöt 2014. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 14.8.2014 alkaen.

Koripallon viralliset pelisäännöt 2014. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 14.8.2014 alkaen. Koripallon viralliset pelisäännöt 2014 jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 14.8.2014 alkaen. Elokuu 2014 Sivu 2 (84) Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO I SÄÄNTÖ PELI... 4 1 Määritelmiä...

Lisätiedot

Koripallon viralliset pelisäännöt 2017 Yhteenveto tärkeimmistä muutoksista

Koripallon viralliset pelisäännöt 2017 Yhteenveto tärkeimmistä muutoksista Koripallon viralliset pelisäännöt 2017 Yhteenveto tärkeimmistä muutoksista Tämä on suomennos alkuperäisestä FIBA:n englanninkielisestä tekstistä. Ristiriitatilanteissa pätee englanninkielinen versio. Heinäkuussa

Lisätiedot

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT jotka Suomen Koripalloliitto on. hyväksynyt käyttöön alkaen. TYÖVERSIO. v0.4.2

KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT jotka Suomen Koripalloliitto on. hyväksynyt käyttöön alkaen. TYÖVERSIO. v0.4.2 KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2018 jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.9.2018 alkaen. TYÖVERSIO v0.4.2 -TYÖVERSIO- KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2018 SISÄLLYSLUETTELO I SÄÄNTÖ

Lisätiedot

Koripallon viralliset pelisäännöt 2012. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2012 alkaen.

Koripallon viralliset pelisäännöt 2012. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2012 alkaen. Koripallon viralliset pelisäännöt 2012 jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2012 alkaen. Elokuu 2010 Sivu 2 (80) KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2010 KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT

Lisätiedot

TOIMITSIJAOHJEITA NAKO 2015

TOIMITSIJAOHJEITA NAKO 2015 TOIMITSIJAOHJEITA NAKO 2015 Ottelun tai erän aloitus ja päättyminen Ensimmäinen erä alkaa, kun ylösheitossa jompikumpi hyppääjistä koskettaa palloa sääntöjen mukaisesti. Kaikki muut erät alkavat, kun pallo

Lisätiedot

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010 Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010 Aihe: Puolustus / joukkuepuolustus (pelaajavartiointi) Mikään puolustusmuoto ei toimi, jollei pelaaja osaa puolustuksen perustaitoja. Joukkuepuolustus

Lisätiedot

Koripallon viralliset pelisäännöt 2010. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen.

Koripallon viralliset pelisäännöt 2010. jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen. Koripallon viralliset pelisäännöt 2010 jotka Suomen Koripalloliitto on hyväksynyt käyttöön 1.7.2010 alkaen. Elokuu 2010 Sivu 2 (80) Sisällysluettelo Elokuu 2010 Sivu 3 (80) I SÄÄNTÖ PELI...5 1 Määritelmiä...5

Lisätiedot

Toimitsijaohje KAUDELLE

Toimitsijaohje KAUDELLE Toimitsijaohje KAUDELLE 2009-2010 Toimitsijaohje 2 (22) SISÄLLYSLUETTELO 1. OTTELUTOIMITSIJAT 3 2. PÖYTÄKIRJA 4 3. Kirjuri ja pöytäkirjan täyttö 5 3.1. Kirjurin tulee olla ottelupaikalla vähintään 45 min.

Lisätiedot

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2014

FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2014 FIBA:n tulkinnat koripallon virallisiin pelisääntöihin 2014 Tämä on suomennos Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) FIBA OFFICIAL BASKETBALL RULES 2014, OFFICIAL INTERPRETATIONS julkaisusta. Ristiriitatilanteissa

Lisätiedot

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

Lentopallon kutospelin sijoittumisohjeet

Lentopallon kutospelin sijoittumisohjeet entopallon kutospelin sijoittumisohjeet Käytännön vinkkejä harrastepelaajille, laatinut etri Ikonen 2017 Seuraavilla sivuilla on esitetty vinkkejä sellaiseen varsin yleiseen pieneen puutteeseen, joka harrastepelaajien

Lisätiedot

TOIMITSIJAOHJE SISÄLLYS SISÄLLYSLUETTELO

TOIMITSIJAOHJE SISÄLLYS SISÄLLYSLUETTELO TOIMITSIJAOHJE SISÄLLYSLUETTELO TOIMITSIJAOHJE SISÄLLYS 1 Toimitsijat... 1 2 Kirjurin velvollisuudet... 2 2.1 Viimeistään 20 min. ennen ottelun alkua... 2 2.2 Viimeistään 10 min. ennen ottelun alkua...

Lisätiedot

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE 1. Ottelun aikana saa blokata eli estää muita pelaajia asettumalla koripallon tapaan scriiniin. 2. Puolustava joukkue saa syötönkatkon ja palauttaa pallon 4 jaardin päähän

Lisätiedot

Korista kouluihin. Alueella toimivat koripalloseurat nettisivuineen ovat: Rekolan Urheilijat (pojat) http://rekolanurheilijat.sporttisaitti.

Korista kouluihin. Alueella toimivat koripalloseurat nettisivuineen ovat: Rekolan Urheilijat (pojat) http://rekolanurheilijat.sporttisaitti. Korista kouluihin Ohessa on alakoulujen opettajille tarkoitettuja tuntisuunnitelmia viideksi koripalloaiheiseksi tunniksi. Tuntisuunnitelmissa on alakoululaisille sopivia harjoitteita, leikkejä, kisoja

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 - Vapaapotkut 2 Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta

Lisätiedot

KENTTÄ- KOULUTUS EROTUOMAREIDEN SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND

KENTTÄ- KOULUTUS EROTUOMAREIDEN SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND EROTUOMAREIDEN KENTTÄ- KOULUTUS KENTTÄKOULUTUKSEN JÄRJESTELYT (ESIMERKKI) 1. Erotuomarin varusteet 2. Kentän tarkastaminen 3. Ennen ottelun alkua 4. Toimenpiteet ennen alkupotkua 5. Teikkaus 6. Alkupotku

Lisätiedot

FIBA:n tulkinnat. Koripallon virallisiin pelisääntöihin

FIBA:n tulkinnat. Koripallon virallisiin pelisääntöihin koripallon pelisääntöihin 1 FIBA:n tulkinnat 2010 Koripallon virallisiin pelisääntöihin Tämä on suomennos Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) FIBA OFFICIAL BASKETBALL RULES 2010, OFFICIAL INTERPRETATIONS

Lisätiedot

TILASTOINTIOHJEET. 1.9.2011 lähtien

TILASTOINTIOHJEET. 1.9.2011 lähtien TILASTOINTIOHJEET 1.9.2011 lähtien Johdanto... 1 Tilastoinnin perustoimenpiteet... 2 Pelitilanneheitot... 2 Vapaaheitot... 4 Levypallot... 5 Menetykset... 6 Syötöt... 8 Riistot... 9 Torjunnat... 11 Virheet...

Lisätiedot

TOIMITSIJAOHJE SISÄLLYS SISÄLLYSLUETTELO

TOIMITSIJAOHJE SISÄLLYS SISÄLLYSLUETTELO TOIMITSIJAOHJE SISÄLLYSLUETTELO TOIMITSIJAOHJE SISÄLLYS 1 Toimitsijat... 1 2 Kirjurin velvollisuudet... 2 2.1 Viimeistään 20 min. ennen ottelun alkua... 2 2.2 Viimeistään 10 min. ennen ottelun alkua...

Lisätiedot

TOIMITSIJAOHJE. päivitetty 15.9.2014

TOIMITSIJAOHJE. päivitetty 15.9.2014 TOIMITSIJAOHJE päivitetty 15.9.2014 SISÄLLYSLUETTELO TOIMITSIJAOHJE SISÄLLYS 1 Toimitsijat... 1 2 Kirjurin velvollisuudet... 2 2.1 Viimeistään 20 min. ennen ottelun alkua... 2 2.2 Viimeistään 10 min. ennen

Lisätiedot

KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET. TEKNISET TAIDOT valmiusasento

KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET. TEKNISET TAIDOT valmiusasento 84 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT valmiusasento palloon tottuminen syöttäminen - rannesyöttö polvet koukussa, painopiste alhaalla pää pystyssä, katse pelissä

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi Jalkapallosääntöjen muutokset 2018 Erotuomarin jatkokurssi Merkittävimpiä muutoksia S3 - Pelaajat 3.3 Jos erotuomaria ei informoida pelaajavaihdosta Puoliaikojen välisellä tauolla Ennen jatko-ottelua Nimetty

Lisätiedot

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä.

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä. Taktiikka yleisesti Sanalla taktiikka tarkoitetaan sitä, kuinka käytetään oman joukkueen vahvuuksia ja vastustajan heikkouksia hyväksi valmistauduttaessa otteluun sekä sen aikana valmentajan tekemiä muutoksia

Lisätiedot

FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio

FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio Suomen FastScoopliitto ry 1.10.2011 Sisällys JOHDANTO FASTSCOOP URHEILUUN 3 PELISÄÄNNÖT 3 Sääntö 1. PELIVÄLINEET 3 Sääntö 2. KENTTÄ 4 Sääntö 3. PELAAJAT JA VAIHDOT 4

Lisätiedot

Valmentaja seisoo levyn alla. Pelaaja tekee lay-upin ja lyö kädellä valmentajan ylhäällä olevaan käteen high five.

Valmentaja seisoo levyn alla. Pelaaja tekee lay-upin ja lyö kädellä valmentajan ylhäällä olevaan käteen high five. Lay-upin kehittely Ilman palloa: Valmentaja seisoo levyn alla. Pelaaja tekee lay-upin ja lyö kädellä valmentajan ylhäällä olevaan käteen high five. Paikaltaan lähtö: Pelaajat jonossa 45 asteen kulmassa

Lisätiedot

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI 1. Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi x 10 3. Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi x 10 5. Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2. OPETUSKESKUSTELU: OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Käsipallon perusperiaatteet Käsipallo on fair play periaatteisiin perustuva joukkuepeli. Kentällä on kaksi toisiaan vastaan pelaavaa miesten

Lisätiedot

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Puoliajat Ottelu kestää (tavallisesti) kaksi 45 minuutin puoliaikaa. Näiden välissä pidetään tauko, joka ei saa ylittää 15 minuuttia.

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

2.2. Puolustuspelimallit

2.2. Puolustuspelimallit 2.2. Puolustuspelimallit Puolustuksen perustaidot Sali 1.) Puolustusasento - matala, istuva asento - selkä suorana, pää polvien välissä jalat ja pää muodostavat kolmion - alempana kuin hyökkääjä Preparation

Lisätiedot

SAMI HYYPIÄ ACADEMY FOOTBALL CAMP 6.-8.6.2015, EERIKKILÄ LEIRIN HARJOITTEET YHTEENVETO: KIMMO KANTOLA

SAMI HYYPIÄ ACADEMY FOOTBALL CAMP 6.-8.6.2015, EERIKKILÄ LEIRIN HARJOITTEET YHTEENVETO: KIMMO KANTOLA SAMI HYYPIÄ ACADEMY FOOTBALL CAMP 6.-8.6.2015, EERIKKILÄ LEIRIN HARJOITTEET YHTEENVETO: KIMMO KANTOLA 1.HARJOITUS LA 6.6 13.30-13.45 (75 ) SISÄLTÖ JA TAVOITTEET: PALLOTTOMAN PELAAJAN SIJOITTUMINEN, LIIKKUMINEN

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

Pöytäkirjanpito. Valmistelut (tumma kynä) TOIMITSIJAOHJE PÖYTÄKIRJANPITO

Pöytäkirjanpito. Valmistelut (tumma kynä) TOIMITSIJAOHJE PÖYTÄKIRJANPITO 1 Pöytäkirjanpito Toimitsijoilla tarkoitetaan kaikkia niitä henkilöitä, jotka ovat sijoitettu toimitsijapöydän taakse. Virallisten pelisääntöjen mukaan toimitsijat ovat kirjuri, ajanottaja ja 24 sekunnin

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT pallotemput

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT pallotemput 92 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT pallotemput yleistä pallotaitavuutta ja -silmää kehittäviä vaikeutuvat temput motivoivat mahdollista harjoitella erilaisilla

Lisätiedot

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE.

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. PuMu D-TYTÖT 2013 Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. Onko 1-tilanne, 2-tilanne, 3-tilanne, 1-3-tilanne, 2-3-tilanne, ajolähtö

Lisätiedot

Peli-idea puolustuspeli. Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto)

Peli-idea puolustuspeli. Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto) Peli-idea puolustuspeli Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto). - Jätä hieman vapaaksi vastustajan puolustuslinjan pelaajia, houkuttele syöttämään, prässää nopeasti ja samanaikaisesti! Peli-idea puolustuspeli.

Lisätiedot

Pienpelit. Peruspienpeli

Pienpelit. Peruspienpeli Pienpelit 1 Pienpelit Peruspeli on usein kaikkein toimivin ja motivoivin pelimuoto. Pienpeleillä harjoituksiin voidaan kuitenkin tuoda tervetullutta vaihtelua. Pienpelejä pelataan yleensä 2 4 hengen joukkueissa

Lisätiedot

P97 seututaitokoulu 8/ (1h,45min)

P97 seututaitokoulu 8/ (1h,45min) P97 seututaitokoulu 8/12 2007 (1h,45min) -Pallon pomputtelu 10 min (lohkojen teko) -Taitoteemamallit 10min -Nopeus/ketteryys 10min -Rastiharjoittelu lohkoissa 1-5 10min /lohko(yht50min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta

Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta JAKSO 3 Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta Treenit on jaettu kolmeen n. 15min moduuliin Alkuverryttely, Treeniosio, Peliosio. Jokaiseen moduuliin on 45 eri vaihtoehtoa, joita

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

Hyökkääminen Pelin alueet

Hyökkääminen Pelin alueet Hyökkääminen Pelin alueet Alue 1 Pelin avaaminen sekä rakenteluvaihe Alue käytännössä vastustajan keskikenttäpelaajien etupuolella oleva alue Alue 2 Murtautumisvaihe Alue käytännössä vastustajan alimpien

Lisätiedot

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006 Sääntö 7: PELIAIKA Käsitteet 1. Varsinainen peliaika: yleensä 2 * 45 min = 90 min 2. Erotuomarin määräämä lisäaika 3. Jatko-ottelu 4. Puoliaikojen välinen tauko ei yli 15 min 5. Erotuomarin rankaisuvalta

Lisätiedot

8. P97 seututaitokoulu (1h,45min)

8. P97 seututaitokoulu (1h,45min) 8. P97 seututaitokoulu 26.1 2008 (1h,45min) -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.15 min -Nopeus ketteryys harjoituksen alussa, n.15 min -Rastiharjoittelu lohkoissa 1-5 max.15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat:

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry Radiokatu 20 00240 Helsinki VAU:n SULKAPALLON SÄÄNNÖT 2011 Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: 1.

Lisätiedot

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri Liveseuranta (1/9) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset ovat joukkuekohtaisia

Lisätiedot

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit P97 seututaitokoulu 29.12 2007 (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.10 min -Taitokujat 2 kpl, n.20 min -Pienpelit lohkoissa 1-5 15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

Kaavio 1a Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1

Kaavio 1a Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1a Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1b Pelialue S. 1, 1.4, 1.4.2, 1.4.3, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 15.10.1, 21.3.2,

Lisätiedot

KORIPALLON TILASTOINTIOHJEET 2016

KORIPALLON TILASTOINTIOHJEET 2016 KORIPALLON TILASTOINTIOHJEET 2016 Voimassa 1.5.2016 alkaen SISÄLLYSLUETTELO Yksi Pelitilanneheitot Kaksi Vapaaheitot Kolme Levypallot Neljä Menetykset Viisi Syötöt Kuusi Riistot Seitsemän Torjunnat Kahdeksan

Lisätiedot

KORIPALLON TILASTOINTIOHJEET Voimassa alkaen

KORIPALLON TILASTOINTIOHJEET Voimassa alkaen KORIPALLON TILASTOINTIOHJEET 2016 Voimassa 1.5.2016 alkaen SISÄLLYSLUETTELO Yksi Pelitilanneheitot Kaksi Vapaaheitot Kolme Levypallot Neljä Menetykset Viisi Syötöt Kuusi Riistot Seitsemän Torjunnat Kahdeksan

Lisätiedot

JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle

JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle Kentän osia Maalivahdinalue Rangaistusalue Meillä tätä ei vielä erotella Maalipotku annetaan laatikon sisäpuolelta Kulmapotkut annetaan kulmista Keskipiste Peli alkaa

Lisätiedot

ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki

ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki Muutama huomioitava asia maalivahtiharjoituksissa: - Harjoitukset tehdään maalivahtien ehdoilla (esim. suoraan syötöstä harjoituksissa odotetaan,

Lisätiedot

HYÖKKÄYKSEN NUMEROINTI

HYÖKKÄYKSEN NUMEROINTI HYÖKKÄYKSEN NUMEROINTI JUOKSUPELI KESKELTÄ Dive Dive-peleissä keskushyökkääjällä ei ole lead blokkaajaa. Tällöin pallollinen keskushyökkääjä iskee, sukeltaa nopeasti aloituslinjan juoksureikään hyvin nopeasti.

Lisätiedot

P97 seututaitokoulu (1h,45min)

P97 seututaitokoulu (1h,45min) P97 seututaitokoulu 5.1 2008 (1h,45min) -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.10 min -Nopeus ketteryys harjoituksen alussa, n.20 min -Rastiharjoittelu lohkoissa 1-5 15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

ACK 8v8 Pelikirja

ACK 8v8 Pelikirja 1 ACK 8v8 Pelikirja 10.10.2016 8v8 yleistä Pelipaikkojen ja niiden tehtävien tiedostaminen Pelipaikkojen täyttäminen Ylivoiman luominen Tyhjän tilan käyttö Kenttätasapaino Pääajatuksena minä, sinä ja pallo

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA ALKUPOTKU JA PELIN JATKAMINEN JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 Ottelun alku Ennen ottelun alkua kenttäpuoli arvotaan kolikon heitolla. Veikkauksen voittaja saa valita kenttäpuolen. Vastajoukkue saa oikeuden

Lisätiedot

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se/ne sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB) tai kilpailusääntöjen (KS) kohta/kohdat

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

1. KOMMUNIKOINTI 2. PÄÄTÖKSENTEKO 3. SUORITUS

1. KOMMUNIKOINTI 2. PÄÄTÖKSENTEKO 3. SUORITUS 1. Potku haltuunotto kolmio Pelaajien rotaatio: pohja kärki laita pohja Laituri hakee pallon aloitukseen! Varapallot aloituskulmaan! ensimmäisen kosketuksen suunta mitä potkua käytetään? miten kova potkun

Lisätiedot

RYHMITYS FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2

RYHMITYS FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2 RYHMITYS 4 4-2 FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2 KÄYNNISTÄMINEN (tarkoitetaan vaihetta, jossa peli käynnistetään maalivahdilta) Pyritään avaamaan peliä lyhyellä -> toppareille / AKK:lle, jos mahdollista (vastustajia

Lisätiedot

Kesämäki 06 Kevätturnaus

Kesämäki 06 Kevätturnaus Kesämäki 06 Kevätturnaus - 29.04.2017 - Littoisten Urheilukenttä - Sippaantie 2, Kaarina Kesämäki 06 Kevätturnaus Tervetuloa Kesämäki 2006 Kevätturnaukseen Littoisten Urheilukentälle Kaarinaan 29.04.2017.

Lisätiedot

Sääntö 5: EROTUOMARI SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA

Sääntö 5: EROTUOMARI SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND Sääntö 5: EROTUOMARI Toimivalta Alkaa erotuomarin saavuttua ottelupaikalle evätä osallistumasta peliin siirtää ottelun alkamisaikaa

Lisätiedot

Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt

Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt Akateemisen BeerPongin MM-kisojen säännöt BeerPong on juomapeli, jossa tarkoituksena on saada vastustaja juomaan juomansa. BeerPong on herrasmiespeli. Pelit pelataan kerrasta poikki ja finaali paras kolmesta

Lisätiedot

KORIPALLON TILASTOINTIOHJEET Voimassa alkaen

KORIPALLON TILASTOINTIOHJEET Voimassa alkaen KORIPALLON TILASTOINTIOHJEET 2018 Voimassa 1.6.2018 alkaen SISÄLLYSLUETTELO Yksi Pelitilanneheitot Kaksi Vapaaheitot Kolme Levypallot Neljä Menetykset Viisi Syötöt Kuusi Riistot Seitsemän Torjunnat Kahdeksan

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

Kaavio 1a - Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, , , , , 23.1, 24.1, 25.1, 26.1

Kaavio 1a - Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, , , , , 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1a - Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1b Pelialue S. 1, 1.4, 1.4.2, 1.4.3, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, 4.2.3.1,

Lisätiedot

Pyramidin yleiset säännöt

Pyramidin yleiset säännöt Pyramidin yleiset säännöt 1. Biljardivälineet ja tarvikkeet Seuraavassa kuvattuihin pyramidi -pelin versioiden pelaamiseen tarvittavat välineet ovat biljardipöytä, pallot sekä apuvälineet (mm. resti).

Lisätiedot

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS KOULUTUSKIERTUE 2005 Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS Harjoitus 1: Alkulämpö (kuva 1) (noin 20min) Pallonkäsittelyharjoitus kahdella pallolla. Pareittain puolessa

Lisätiedot

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972 KÄSIPALLO Olympialaji vuodesta 1972 Tiesitkö, että Käsipallo on maailman 3. suurin sisäpallopeli (koris, lentis, käsis) Maailmassa on 20 miljoonaa käsipalloilijaa lähes 200 maassa Käsipalloa luonnehditaan

Lisätiedot

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi.

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi. 14 Tärkeitä on joka alueella: Aluepeli Näkökenttäpeli Kakkospallot Äänenkäyttö Liikkuminen ilman palloa Periksiantamattomuus Pallo liikkeelle yhdellä ja kahdella kosketuksella. Kavereiden auttaminen Taktiikan

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Näkökulmia taidon oppimiseen: Kaaos kotoisaksi. Nuorisovalmennusseminaari, Susi Training Center

Näkökulmia taidon oppimiseen: Kaaos kotoisaksi. Nuorisovalmennusseminaari, Susi Training Center Näkökulmia taidon oppimiseen: Kaaos kotoisaksi Nuorisovalmennusseminaari, Susi Training Center 15.1.2016 @Jyri_Lohikoski Taidonoppiminen Mindset Työkalut Päätöks enteko 2 Oppimisalue Mukavuusalue Ahdistus

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS Laaksolahdessa 6.4.2013 Turnaukseen osallistuu 6 seuraa yhteensä 10 peliryhmällä. Ottelut pelataan turnauksen otteluohjelman mukaisesti. Joukkueiden/peliryhmien

Lisätiedot