TERASSI ULKOVERHOUS SISUSTUS MUUT TUOTTEET JA TEOLLISUUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TERASSI ULKOVERHOUS SISUSTUS MUUT TUOTTEET JA TEOLLISUUS"

Transkriptio

1 TERASSI ULKOVERHOUS SISUSTUS MUUT TUOTTEET JA TEOLLISUUS

2 SUOMI. LUONTO. LUNAWOOD Suomi on tuhansien järvien ja metsien maa. Pohjoinen ilmasto on jo vuosisatojen ajan tuottanut hitaasti kasvanutta tiheäsyistä puuta. Lunawood valmistaa tästä korkealaatuisesta raaka-aineesta lämpöpuuta parantaen sen luonnollisia ominaisuuksia ympäristöä kunnioittaen ja säästäen. Lunawood laadukasta, täysin luonnonmukaista suomalaista lämpöpuuta.

3 Asemantie 52, FI IISALMI, Tel IISALMI SUOMI JOENSUU

4 OY LUNAWOOD LTD Oy Lunawood Ltd on lämpöpuun tuotannon innovatiivinen edelläkävijä ja kansainvälinen markkinajohtaja. Yhtiön asema perustuu laadukkaaseen tuotteeseen ja luotettavaan asiakaspalveluun. Lunawood on tavoitteellinen kasvuyritys työllistäen 60 henkilöä Iisalmen ja Joensuun tuotantolaitoksilla. Yrityksen vuotuinen tuotantokapasiteetti on m3, josta suurin osa menee vientiin. Henkilökohtainen asiakaspalvelu ja tuotteiden korkea laatu ovat yhtiön kulmakiviä. Maine johtavana lämpöpuutuottajana juontaa juurensa yhtiön innovatiivisuudesta, luotettavasta yhteistyöstä ja ekologisten arvojen kunnioittamisesta. Oy Lunawood Ltd:n toimintamallissa tärkeänä osana ovat pitkäkestoiset asiakassuhteet ja yhteistyökumppanit. Lunawood lämpöpuun korkea ja tasainen laatu lähtee raaka-aineesta. Merkittävimmät käyttämämme puulajit ovat PEFC-sertifioitu suomalainen mänty ja kuusi, jotka lajitellaan täsmällisten ja tiukkojen laatuvaatimusten mukaisesti. Männystä tuotteisiimme soveltuu ainoastaan terveoksainen, latvatukista peräisin oleva sydäntavara. Käyttämämme kuusen ominaisuudet ja laatuvaatimukset ovat hyvin samankaltaiset kuin männyllä. Oksattomia tuotteita tarjoamme ulkomaalaisista puulajeista, kuten radiata männystä.

5 Asemantie 52, FI IISALMI, Tel LUNAWOOD LÄMPÖPUU Lunawood -lämpökäsittelyprosessissa käytetään ainoastaan lämpöä ( ºC) ja vesihöyryä. Valmiit Lunawood -tuotteet ovat tämän vuoksi turvallisia ja luonnonmukaisia. Puu voidaan pitkän käyttöikänsä jälkeen kierrättää tai polttaa turvallisesti. Tuotteen ympäristöystävällisyyden takeena on myös pohjoismainen ympäristömerkki, joutsenmerkki. ThermoWood -prosessi kunnioittaa puun luontaisia ominaisuuksia. Patentoitu tuotantomenetelmä perustuu puun asteittaiseen lämpömodifiointiin, jossa puun kemialliset ja fyysiset ominaisuudet muuttuvat pysyvästi. ThermoWood on rekisteröity tavaramerkki, jonka käyttöoikeus on ainoastaan Kansainvälisen Lämpöpuuyhdistyksen jäsenyrityksillä. ThermoWoodin tuotannon laatua valvoo riippumaton ulkopuolinen taho. PUUN LÄMPÖMODIFIOINNIN TULOS: KESTÄVÄ JA MITTAPYSYVÄ PUU PARANTUNUT LAHON- JA SÄÄNKESTO Hemiselluloosan (sokeriketjujen) hajoamisen myötä puuhun ei jää riittävästi ravintoaineita lahottajasienille (KOMO sertifikaatti). PARANTUNUT MITTA- JA MUOTOPYSYVYYS Puun tasapainokosteus alenee lämpökäsittelyn myötä. Lämpöpuu on hydrofobista eli se ei ime itseensä vettä helposti, mikä parantaa sen mittapysyvyyttä ja lämmöneristävyyttä merkittävästi. PIHKA ON POISTUNUT LUNAWOOD ON STERIILI PUHDAS TUOTE Puun sisältämät bakteerit tuhoutuvat lämpökäsittelyssä. Myös formaldehydin kaltaiset haitalliset uuteaineet poistuvat, mikä tekee Lunawood lämpöpuusta puhtaan ja turvallisen sisä- ja ulkokäyttöön.

6 KAKSI LÄMPÖ- KÄSITTELYLUOKKAA Lämpökäsitellyt tuotteet jakautuvat kahteen lämpökäsittelyluokkaan: LunaThermo-S ja LunaThermo-D. Luokkien välinen ero perustuu modifioinnin käsittelylämpötiloihin. LUNATHERMO-S LunaThermo-S (stability) on sävyltään kauniin vaaleanruskea, ja puun mittapysyvyys paranee modifioinnin myötä merkittävästi. Puu lämpökäsitellään alhaisemmassa lämpötilassa (190 ºC, lahonkestoluokka 3). LunaThermo-S-tuotteet sopivat sisäkäyttöön ja suojattuihin ulkotiloihin, kuten lasitetuille parvekkeille. LunaThermo-D (durability) on sävyltään tyylikkään tumman ruskeaa. Puumateriaalin lahonkestävyys ja mittapysyvyys paranevat lämpökäsittelyssä merkittävästi. LunaThermo-D käsitellään korkeammissa lämpötiloissa (212 ºC, lahonkestoluokka 2), ja tuotteet sopivat sekä ulko- että sisäkäyttöön. LAHONKESTOLUOKKA 2, SOVELTUU ULKOKÄYTTÖÖN (EN 350-1)

7 Asemantie 52, FI IISALMI, Tel ULKOVERHOUSLAUTOJEN MUOTOPYSYVYYS 2,5 2 Kuppiutuminen (mm) Thickness Width Cupping 1,5 Penetration of Water 1 0, WETTING RH 65% WETTING RH 65% Käsittelemätön, 18 mm Käsittelemätön, 21 mm Käsittelemätön, 26 mm Lämpökäsitelty, 18 mm Lämpökäsitelty, 25 mm Lämpökäsitelty, 21 mm aika / h Ulkoverhouslautojen kupertuminen: LunaThermo-D ja käsittelemätön pohjoismainen havupuu Kuvaajan lähde: Jari Virta, Helsinki University of Technology ERI PUULAJIEN LAHONKESTÄVYYSLUOKITUS 1 (KORKEIN) (heikoin) Ipe Tiikki Iroko Merbau Cumaru Jättiläistuija Painekyllästetty A Painekyllästetty AB LUNATHERMO-S Jättiläistuija Siperian lehtikuusi Douglaskuusi Kuusi Mänty Eurooppalainen lehtikuusi Douglaskuusi Koivu Haapa Saarni Lahonkestävyysluokan 2 puu soveltuu ulkokäyttöön ilman lisäkäsittelyä. Ei suoraan maakosketukseen.

8

9

10 TERASSI- TUOTTEET Lunawood soveltuu erinomaisesti terassimateriaaliksi mittapysyvyytensä ja lahonkestonsa ansiosta. Materiaali tasoittaa lämpötilanvaihteluita, joten se tuntuu ihoa vasten miellyttävälle säästä riippumatta. Lunawood -terassilaudat ovat pihkattomia, kevyitä sekä helppoja työstää. Terassituotteille suunnitellun Profix kiinnikkeen ansiosta laudat on nopea asentaa ja lopputulos on viimeistelty ilman ruuvinjälkiä. Lunawood on tyylikäs, kestävä ja turvallinen valinta piha- ja puutarharakentamiseen. Terassituotteitamme on saatavilla myös tehdasöljyttyinä. Pintakäsittely on tehty kahteen kertaan vesiohenteisella ruskeapigmentoidulla öljyllä. Teollisen pintakäsittelyn ansiosta öljy on levittynyt tasaisesti ja tuote on valmis asennettavaksi eikä näin ollen vaadi välitöntä pintakäsittelyä värin säilymistä ajatellen, kuten terassia rakennettaessa yleensä. Tuotevalikoimaamme kuuluu lisäksi liimattuja leveitä terassilautoja Profix piilokiinnikkeellä. Liimausteknologian ja lämpökäsittelyn ansiosta voimme valmistaa jopa 210 mm leveitä terassilautoja, joiden mitta- ja muotopysyvyys sekä taivutuslujuus ovat aivan omaa luokkaansa. VUOSITTAIN EUROOPPAAN RAKENNETAAN YLI M 2 UUSIA LUNAWOOD TERASSEJA BRE (Building Research Establishment Limited) on brittiläinen riippumaton ja puolueeton tutkimuslähtöinen konsultointi-, testaus- ja koulutusorganisaatio, joka tarjoaa monipuolista rakennettuun ympäristöön ja alan teollisuuteen liittyvää asiantuntemusta. Isossa-Britanniassa ulkoterassilautana käytetyn LunaThermo-D:n odotettavissa oleva käyttöikä on 30 vuotta, kun noudatetaan valmistajan antamia ohjeita sekä parhaiden käytäntöjen mukaisia rakentamisperiaatteita, joilla helpotetaan veden poisvalumista ja kuivumista sekä vältetään veden jääminen rakenteisiin.

11

12

13 Asemantie 52, FI IISALMI, Tel MM 6 MM PROFIX 2 PROFIX 3 LUNADECK 2 PROFIX 2 26X92 TERASSILAUDAT profiili LUNADECK 2 PROFIX 2 LUNADECK 2 PROFIX 2 SHP LDR+ PROFIX 2 SHP PROFIX 2 mitat (mm) puulaji luokka 26X92 26X117 26X117 26X118 26X140 LUNADECK 2 PROFIX 2 26X117 SHP 26X117 LDR+ PROFIX 2 26X118 SHP PROFIX 2 26X140 RAKENTEET profiili mitat (mm) puulaji luokka SHP 42X68 SHP 42X92 SHP 42X140 LUNAPOST 88X88 LIIMATTU SHP 42X68 SHP 42X92 SHP 42X140 LUNAPOST 88X88

14 LUNA SUNDAY profiili mitat (mm) puulaji luokka LUNA SUNDAY 34/40X185 ÖLJYTTY LUNA SUNDAY PROFIX 3 34/40X185 LUNALAM TERASSI profiili mitat (mm) puulaji luokka SHP PROFIX 2 26X160 LIIMATTU SHP PROFIX 2 26X185 LIIMATTU SHP PROFIX 2 26X210 LIIMATTU LUNALAM PROFIX 2 26X160/185/210 CLIP JUAN -TERASSINKIINNITYSJÄRJESTELMÄ Clip JuAn -terassinkiinnitysjärjestelmä on patentoitu, tes tattu ja palkittu ranskalainen keksintö. Lunawoodin tuotevalikoima sisältää koko paketin: niin aikaa säästävän kiinnitysjärjestelmän kuin siihen valmiiksi uritetun lämpöpuuterassi- tuotteenkin (26 x 118 mm). Kiinnitysjärjestelmässä perinteisen terassilautojen ruuvikiinnityksen sijaan laudat yksinkertaisesti naksautetaan runkorakenteeseen ruuvattuihin Clip JuAn kiinnikelistoihin. Terassilautojen alapuolella on kiinnitysjärjestelmää varten erityinen uritus, joka mahdollistaa helpon ja nopean asentamisen paikoilleen. Tällainen kiinnitysjärjestelmä on mahdollinen ainoastaan kestäville ja mittapysyville puulajeille, minkä vuoksi Lunawood on täydellinen ratkaisu. CLIP JUAN -TERASSINKIINNITYSJÄRJESTELMÄ profiili mitat (mm) puulaji LUOKKA LDR CLIPJUAN 26X118 LDR CLIPJUAN 26X118 CLIP JUAN

15 Luna Sunday LunaLam SHP PF2 26x160 mm LunaLam LDR Clip JuAn LDR Clip JuAn

16 LUNAWOOD -TERASSIN KIINNITYS MM 50 MM 3 20 MM MM 4,2 X MM, Ø MAX 8 MM, 2,2 PCS/M RUOSTUMATON ROSTFREIER STAINLESS INOXYDABLE 70 MM 450 MM PUUÖLJY HOLZÖL WOOD OIL HUILE POUR BOIS MM 7 a b KOROTETUN TERASSIN RAKENNE SHP 26X117 / SHP 42X140 LUNAPOST 88X88 c SHP 42X92 / SHP 42X140 8 SSS 26X68 & SHP 42X92 LUNADECK 2 PROFIX 2 26X92 / 117 / SHP PROFIX 2 26X140

17 Asemantie 52, FI IISALMI, Tel

18

19

20 ULKOVERHOUS- TUOTTEET Kestävä Lunawood on erinomainen valinta ulkoverhouksiin ja julkisivuihin. Lämpökäsittelyn ansiosta laudat pitävät muotonsa myös ilmankosteuden muuttuessa, joten verhoilu säilyy kauniina vuodesta toiseen. Lunawood mahdollistaa pohjoisen havupuun käytön kuumissa ja kosteissa oloissa. Kaikilla verhoustuotteillamme on lisäksi eurooppalainen vaatimustenmukaisuusmerkki (CE-merkki) Perinteisten ulkoverhoustuotteiden lisäksi tuotevalikoimaamme kuuluu liimattuja leveitä ulkoverhouslautoja. Liimausteknologian ja lämpökäsittelyn ansiosta voimme valmistaa jopa 210 mm leveitä ulkoverhouspaneeleja, joiden mitta- ja muotopysyvyys ovat aivan omaa luokkaansa. ULKOVERHOUKSET profiili UTV mitat (mm) 19X92 puulaji luokka UTV 19X92 UTV 19X117 UTV UTV UTS UYL 19X117 19X140 19X117 20X140 UTV 19X140 UTS 19X117 SHP SHP 19X92 19X117 UYL 20X140 LUNALAM ULKOVERHOUS SHP 19X92 SHP 19X117 profiili mitat (mm) puulaji luokka UTS/UTV 19X160 LIIMATTU UTS/UTV UTS/UTV 19X185 26X210 LIIMATTU LIIMATTU LUNALAM UTS LUNALAM UTV PANEL SYSTEM profiili mitat (mm) puulaji luokka PANEL 68 19X68 PANEL 117 PANEL X117 19X185 PANEL SYSTEM 19X68/117/185 AURINKORIMAT profiili mitat (mm) puulaji luokka SHP 42X42 VINORIMA/HSS 28/42X42 SUUNNIKASRIMA/SSS 20/92 SUUNNIKASRIMA/SSS 26X68 SHP 42X42 SR/SSS 26X68 VR/HSS 28/42X42 SR/SSS 20X92

21

22

23 Asemantie 52, FI IISALMI, Tel LUNAWOOD -ULKOVERHOUKSEN ASENNUS 1 20 MM 2 70 MM 3 4 Bre voi todeta, että Isossa- Britanniassa ulkoverhouslautana käytetyn LunaThermo-D:n odotettavissa oleva käyttöikä on 30 vuotta, kun noudatetaan valmistajan antamia ohjeita sekä parhaiden käytäntöjen mukaisia rakentamisperiaatteita. 25 MM 600 MM 300 MM 300 MM 5 a b c 6 MUISTA ULKOVERHOUKSEN RAKENTEESSA RIITTÄVÄ ILMANKIERTO

24 SISUSTUS- TUOTTEET SISUSTUS Lunawood on lämmin ja turvallinen, luonnollisuutta korostava sisustusmateriaali. Yhdistettynä muihin materiaaleihin se luo modernia ja samalla kuitenkin kodikasta ilmettä sisustukseen. Lämpöpuusta poistuu tuotantoprosessissa orgaanisia yhdisteitä ja sisäilmaa heikentävät päästöt ovat tutkimuksen mukaan yli kaksikymmentä kertaa alhaisemmat kuin käsittelemättömällä männyllä. Kevyt lämpöpuun tuoksu haihtuu ajan myötä sisätiloista. Sisustukseen saa yksilöllisiä nyansseja käyttämällä kauniin ruskeaa lämpöpuuta tehosteseinänä, rimoituksia tilanjakajina tai vaikka elävöittämässä sisäkattoa. SAUNAT JA KYLPYHUONEET Lämpökäsittely alentaa puun lämmönjohtavuutta ja parantaa sen mittapysyvyyttä, mikä tekee Lunawoodista erinomaisen tuotteen kuumiin ja kosteisiin tiloihin. Lämpöpuu on lisäksi hygieeninen ja pihkaton materiaali eikä ime käsittelemättömien puutuotteiden tavoin itseensä kosteutta. Tästä johtuen se on helppo pitää puhtaana. RADIATA- Lunawoodin tuotevalikoimasta löytyy oksaton puumateriaali radiata mänty. Uudesta Seelannista peräisin oleva puulaji soveltuu lämpökäsiteltynä loistavasti sisäverhouksiin ja saunatuotteisiin. Puulajin loimuava pinta luo niin saunaan kuin sisustukseenkin ilmettä ja tunnelmaa.

25 Asemantie 52, FI IISALMI, Tel

26

27 Asemantie 52, FI IISALMI, Tel SISÄVERHOUSPANEELIT profiili mitat (mm) puulaji luokka STP PANEL SYSTEM 15X92 14X92 RADIATA- PANEL SYSTEM 14X140 RADIATA- PANEL SYSTEM 19X185 RADIATA- STP 15X92 PANEL SYSTEM 14X92/140 PANEL SYSTEM 19X185 LAUDEPUUT profiili mitat (mm) puulaji luokka SAUNA SHP SAUNA SHP 26X92 26X92 LUNATHERMO-S SAUNA SHP 26X92 RADIATA- SAUNA SHP 26X185 RADIATA- SAUNA SHP 26X92 SAUNA SHP 26X185 LATTIALAUDAT profiili mitat (mm) puulaji luokka HLL PP 26X92 LUNATHERMO-S HLL PP 26X92

28 MUUT TUOTTEET JA TEOLLINEN LOPPUKÄYTTÖ Lunawood lämpöpuu on erinomainen materiaali piha-ja ympäristörakentamiseen. Se sopii hyvin esimerkiksi aitoihin, pergoloihin, sekä erilaisiin piharakennuksiin. Lunawood valmistaa tuotteita teollisen tuotannon jatkojalostuskäyttöön mm. oviin, ikkunoihin, huonekaluihin, kylpytynnyreihin ja erilaisiin käyttöesineisiin. Lunawood-tuotevalikoimaan kuuluu höylätyn lämpöpuun lisäksi lämpökäsitelty sahatavara useina eri dimensioina, sekä liimatut tolpat pergoloihin ja aitarakenteisiin. Lisäksi valikoimasta löytyy leveitä liimattuja aihioita. Lunawood lämpöpuu ei sisällä mitään kemikaaleja, joten sitä voidaan käyttää myös keittiötarvikkeissa ja pöytätasoissa. LÄMPÖKÄSITELLYT SAHATAVARADIMENSIOT 19X100 25X100/125/150 32X75/100/125/150 38X125/150 50X50/75/100/150/200 RADIATA 19X150 25X200 32X100 32X200 KUUSI 22X150 22X200 22X225 25X150 25X200 25X225 25X250 luokka luokka luokka LUNATHERMO-S JA -D LUNATHERMO-S JA -D LUNATHERMO-S LUNATHERMO-S JA -D LUNATHERMO-S JA -D

29 Kuva: Spadealers

30

31

32 HYVÄ TIETÄÄ LÄMPÖPUUSTA Tähän kappaleeseen on koottu joitakin Lunawood lämpöpuun käyttöön liittyviä hyödyllisiä neuvoja ja suosituksia. Tietojen on tarkoitus olla avuksi Lunawood lämpöpuun monipuolisten ominaisuuksien täysimittaisessa hyödyntämisessä. KESTÄVYYS Lahonkestoluokkaan 2 kuuluvan LunaThermo-D:n odotettu käyttöikä on lahonkestävyyden osalta yli 30 vuotta (BRE). Tämä pätee ulkoverhous- ja terassikäyttöön. Terassimateriaali altistuu kuitenkin kulumiselle ja rasitukselle, minkä vuoksi kohtuullinen odotettavissa oleva käyttöikä on vuotta. Lämpöpuuta ei suositella käytettäväksi suorassa maakosketuksessa. TASAPAINOKOSTEUS Lunawood lämpöpuun tasapainokosteus on lämpökäsittelyn jälkeen noin 6 % (+/- 2 %). Ulkokäytössä (+20 C, suhteellinen ilmankosteus 65 %) Lunawood Thermo D -luokan männyn tasapainokosteudeksi asettuu 6,5 % (EN 13183). KIINNITYS KÄSIN Lämpökäsittely heikentää puun halkaisulujuutta jonkin verran. Siksi suosittelemme ruuvikiinnitykseen itseporautuvia harvakierteisiä ruuveja tai esiporattuja reikiä halkeamien estämiseksi. Ruuvien tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ja soveltua puun kiinnittämiseen. Ruuvin kanta tulee ruuvata laudan tasoon tai enintään 1mm laudan pintaa alemmas. Vasaralla naulattaessa naulat kannattaa lyödä vähintään kahden sentin päähän laudan päästä tai käyttää esiporattuja reikiä. Naulan viimeisen 2 3 mm:n sisäänlyöntiin kannattaa käyttää meistiä. Pontatut lattialaudat kiinnitetään esiporattuihin reikiin urospontin päältä siten, että ruuvi tai ohut naula tulee loivaan (alle 40 asteen) kulmaan. Asennus tehdään aina laudan sydänpuoli ylöspäin. PAINEILMANAULAIMELLA Pientä paineilmanaulainta käyttämällä saadaan erinomainen kiinnitystulos. Iskuvoima on säädettävä siten, että naulat eivät tunkeudu liian syvälle puuhun.

33 Asemantie 52, FI IISALMI, Tel LIIMAUS Lunawood lämpöpuuta voi liimata. Liiman kuivumis- ja puristusaika voi kuitenkin olla noin 4 6 -kertainen käsittelemättömään puuhun verrattuna. Noudata aina liiman valmistajan antamia ohjeita. ASENNUS TERASSILAUDAT Terassi tulee rakentaa irti maanpinnasta siten, että ilma pääsee virtaamaan terassin alta. Lautojen välin tulee jättää vähintään 4 mm:n rako, jotta ilma pääsee kiertämään ja sadevesi haihtuu helposti pois. Viereiseen seinään tulee jättää vähintään 6 mm:n väli ja lautojen päiden väliin 1 2 mm:n liikkumisvara. ULKOVERHOUSLAUDAT Verhouksissa on huolehdittava siitä, että ilma pääsee kiertämään lautojen takana (22 25 mm:n välys). Verhouksen alareunan tulee lisäksi olla vähintään 30 cm:n päässä maanpinnasta. JYRSINTÄ Lunawood lämpöpuun jyrsintä kannattaa suorittaa hyväkuntoisilla ja terävillä terillä, joilla saavutetaan hyvä lopputulos. Kevyt ja hienojakoinen puru liikkuu puhtaasti poistoputkissa tarttumatta leikkuuteriin. Sahajauheen hienojakoisuuden vuoksi suosittelemme hengityssuojan kayttöä. HÖYLÄYS Lunawood lämpöpuuta voi höylätä normaaleilla höyläkoneilla. Höyläys tuottaa erinomaisen pinnanlaadun. Höyläkone kannattaa säätää kovapuiden säätöarvoihin ja höyläysnopeus on alhaisempi, kuin käsittelemättömällä puulla. Jos materiaali on lämpökäsittelyn jäljiltä kupertunutta, syöttörullia on säädettävä siten, etteivät laudat pääse halkeamaan. HIONTA Lunawood lämpöpuuta ei välttämättä tarvitse hioa lainkaan, koska pinnan laatu on höyläyksen ja jyrsinnän jälkeen yleensä erinomainen. Hiottaessa pihkaton Lunawood pitää hiekkapaperin käyttökuntoisena tavallista pidempään. SAHAUS Lunawood lämpöpuun sahaaminen on yhtä helppoa kuin tavallisen puun. Käytössä tulee kuitenkin olla terävä, pienihampainen sirkkeli ja puu pitää syöttää hitaasti.

34 PINTAKÄSITTELY ULKOTILOISSA Pintavärin säilyvyyttä voidaan parantaa käsittelemällä laudat UV-suoja-ainetta sisältävällä, sävytetyllä/pigmentoidulla puuöljyllä, vahalla, puunsuojalla tai kuultomaalilla. Pintakäsittelyaine levitetään ohueksi kerrokseksi joko ennen asennusta tai heti sen jälkeen. Ylimääräinen aine pyyhitään pois. Kaikissa tapauksissa tulee noudattaa aineen valmistajan antamia ohjeita. Pintakäsittely on syytä uusia tarvittaessa. Uusintakäsittelyn tarve vaihtelee ilmastosta, käyttökulutuksesta ja UV-säteilylle altistumisesta. Maalatun käsittelemättömän puun tyypillinen huoltokäsittelyväli on noin viisi vuotta. Lunawood lämpöpuun maalipinnan huoltokäsittelyväli voi olla jopa kolme kertaa tätä pidempi. Käyttämällä ulkoverhouksessa ja terassilaudoituksessa tavallista puuta kestävämpiä materiaaleja voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä, kun otetaan huomioon koko käyttöikä. SISÄTILOISSA Sisätiloissa voidaan käyttää normaaleja ja tuttuja pintakäsittelyaineita: maaleja, öljyjä, vahoja ja lakkoja. Parafiiniöljy on todettu erinomaiseksi pintakäsittelyaineeksi mm. saunatiloissa, joissa se suojaa puun pintaa ja syventää sen sävyjä. Pellavaöljy on ainoa poikkeus, jota ei suositella käytettäväksi lämpöpuun käsittelyssä. LUNAWOOD LÄMPÖPUUN KÄYTTÖ ILMAN PINTAKÄSITTELYÄ Lunawood lämpöpuu pitää käsitellä välittömästi asennuksen jälkeen, mikäli haluaa säilyttää puun ruskean sävyn. Se voidaan kuitenkin haluttaessa jättää ilman pintakäsittelyä, jolloin puun pinta harmaantuu kauniisti kelonharmaaksi UV-säteilyn vaikutuksesta. Kelonharmaa ulkonäkö on tyylikäs, eikä se heikennä millään tavalla puun kestävyyttä tai ominaisuuksia. Alkuperäinen värisävy voidaan halutessa palauttaa tehopesuliuoksella tai hiomalla, minkä jälkeen puun pinta voidaan pintakäsitellä normaalisti. Lunawood kuitenkin suosittelee aina pintakäsittelyä suojaamaan puun pintaa ympäristöltä tulevilta epäpuhtauksilta ja helpottamaan puhtaanapitoa. TAIVUTUSLUJUUS LunaThermo-D -lämpökäsittelyluokan puun taivutuslujuus on hieman heikompi verrattuna käsittelemättömään pohjoismaiseen havupuuhun. Tästä johtuen emme suosittele Lunawood-lämpöpuun käyttöä kantavissa rakenteissa ilman lisätukea tai tapauskohtaisia lujuuslaskelmia.

35

36 Kotimainen LUNAWOOD LÄMPÖPUU on luonnollisin menetelmin käsitelty puumateriaali erilaisiin käyttökohteisiin sisälle ja ulos. Se on ennen kaikkea näyttävä, kestävä ja myrkytön. Lunawoodia on helppo työstää ja se on äärimmäisen mittatarkka säilyttäen muotonsa pitkän elinkaarensa ajan.

HYVÄ TIETÄÄ LÄMPÖPUUSTA

HYVÄ TIETÄÄ LÄMPÖPUUSTA HYVÄ TIETÄÄ LÄMPÖPUUSTA LÄMPÖPUUN VALMISTUS Lämpöpuu valmistetaan käsittelemällä puutavara 185 230 C lämpötilassa. Valmistusprosessi perustuu korkean lämpötilan ja vesihöyryn käyttöön. Prosessiin ei missään

Lisätiedot

HYVÄ TIETÄÄ LÄMPÖPUUSTA

HYVÄ TIETÄÄ LÄMPÖPUUSTA HYVÄ TIETÄÄ LÄMPÖPUUSTA LÄMPÖPUUN VALMISTUS Lämpöpuu valmistetaan käsittelemällä puutavara 185 230 C lämpötilassa. Valmistusprosessi perustuu korkean lämpötilan ja vesihöyryn käyttöön. Prosessiin ei missään

Lisätiedot

RT 37688 FINNFOREST-PIHARAKENTAMISEN TUOTTEET. Metsäliitto Osuuskunta Puutuoteteollisuus PIHARAKENTAMISEN PUUTUOTTEET

RT 37688 FINNFOREST-PIHARAKENTAMISEN TUOTTEET. Metsäliitto Osuuskunta Puutuoteteollisuus PIHARAKENTAMISEN PUUTUOTTEET RT CD -kirjastot TRVIKETIETO toukokuu 2009 voimassa 1.6.2012 asti 1 (8) RT 37688 24 Talo 2000 34 Talo 90 H SfB FINNFOREST-PIHRKENTMISEN TUOTTEET Metsäliitto Osuuskunta Puutuoteteollisuus PIHRKENTMISEN

Lisätiedot

ThermoWood. ThermoWood - ominaisuudet. Taivutuslujuus hieman alentunut

ThermoWood. ThermoWood - ominaisuudet. Taivutuslujuus hieman alentunut ThermoWood ThermoWood - ominaisuudet Tasapainokosteus Lahonkesto Säänkesto Pihka poistunut Puu läpivärjäytynyt Kosteuseläminen pienentynyt Taivutuslujuus hieman Halkaisulujuus Lämpöpuuyhdistys ry c/o Wood

Lisätiedot

Stora Enso ThermoWood. Ympäristöystävällinen vaihtoehto. storaenso.com

Stora Enso ThermoWood. Ympäristöystävällinen vaihtoehto. storaenso.com Stora Enso ThermoWood Ympäristöystävällinen vaihtoehto storaenso.com Stora Enso Toimi ihmisten ja planeetan hyväksi. Stora Enso on paperi-, biomateriaali-, puutuote- ja pakkausteollisuuden maailmanlaajuinen

Lisätiedot

TARKETT PUULATTIAT AITOA KÄSITYÖTÄ VUODESTA 1886 POHJOLAN KESTÄVÄÄ KEHITYSTÄ OLOIHIN INNOVATION

TARKETT PUULATTIAT AITOA KÄSITYÖTÄ VUODESTA 1886 POHJOLAN KESTÄVÄÄ KEHITYSTÄ OLOIHIN INNOVATION TARKETT PUULATTIAT INSPIRAATIOTA JA TIETOJA TARKETTIN PUULATTIAVALIKOIMASTA 2015 AITOA KÄSITYÖTÄ VUODESTA 1886 KESTÄVÄÄ KEHITYSTÄ POHJOLAN TRADITION ILMASTO- OCH INNOVATION OLOIHIN HERITAGE TAMMI BLONDE

Lisätiedot

Puun teollinen pintakäsittely

Puun teollinen pintakäsittely Puun teollinen pintakäsittely L I V I N G F O R W O O D Puun teollinen pintakäsittely T I K K U R I L A O Y I N D U S T R I A L C O A T I N G S Puun teollinen pintakäsittely Toimituskunta Kaj Fagerholm

Lisätiedot

METSÄ WOOD HAVUVANERIT RAKENTAMISEEN

METSÄ WOOD HAVUVANERIT RAKENTAMISEEN METSÄ WOOD HAVUVANERIT RAKENTAMISEEN 1. HAVUVANERIT MONI- PUOLISEEN KÄYTTÖÖN Metsä Wood tarjoaa kilpailukykyisiä ja ekotehokkaita puuhun perustuvia ratkaisuja teollisen rakentamisen, teollisuusasiakkaiden

Lisätiedot

Hyvä tietää kestopuusta. Perustietoa puusta

Hyvä tietää kestopuusta. Perustietoa puusta Hyvä tietää kestopuusta Perustietoa puusta Mitä on painekyllästetty puu eli kestopuu Painekyllästetyssä puussa suoja-aine on tunkeutunut laholle alttiin pintapuukerroksen läpi. Nimensä mukaisesti suoja-aine

Lisätiedot

Ulkomaalaus. Puun pintakäsittely. on tarkoitettu seinille, seuraava vuorilaudoille

Ulkomaalaus. Puun pintakäsittely. on tarkoitettu seinille, seuraava vuorilaudoille Ulkomaalaus Puun pintakäsittely Puun pintakäsittelyn tarkoituksena on suojata puuta ympäristörasituksilta: kosteudelta, auringonvalolta, sinistäjä-, home- ja lahottajasieniltä. Suojaamisen ohella yhtäläisen

Lisätiedot

Puutuotteiden modifiointi. Vaihtoehtoisia ratkaisuja ikkunoiden ulkopuitteisiin, trooppisten kovapuiden käytölle ja kreosoottikyllästykselle

Puutuotteiden modifiointi. Vaihtoehtoisia ratkaisuja ikkunoiden ulkopuitteisiin, trooppisten kovapuiden käytölle ja kreosoottikyllästykselle Puutuotteiden modifiointi Vaihtoehtoisia ratkaisuja ikkunoiden ulkopuitteisiin, trooppisten kovapuiden käytölle ja kreosoottikyllästykselle Puun käytön laaja-alaistaminen- hankkeen osatutkimus Lieksan

Lisätiedot

PIHA- RAKENTAMISEN TUOTTEET

PIHA- RAKENTAMISEN TUOTTEET PIHA- RAKENTAMISEN TUOTTEET TERASSIN PINTAMATERIAALIT MICROSHIELD Uusi harmaa sävyvaihtoehto. Ympäristöystävällisempi painekylläste. Laadukas raaka-aine. UUSI HARMAA SÄVY TUO VALOA JA LEVOLLISUUTTA PIHAPIIRIIN.

Lisätiedot

Uuden ulkoverhouslaudan maalaus

Uuden ulkoverhouslaudan maalaus Uuden ulkoverhouslaudan maalaus Seija Varila, Tutkimusjohtaja Tikkurila Paints Oy seija.varila@tikkurila.fi 1 Systeemimaalaus pitää ulkoverhouksen kuivana Kun maalattu puu pysyy kuivana, vältytään monelta

Lisätiedot

Omia muistiinpanoja: sivu 2

Omia muistiinpanoja: sivu 2 MITEN RAKENNAN? Talon rakentaminen on helppoa, jos ostaa rakennussarjan PIHAMÖKISTÄ. Jos rakennat taloa ensimmäistä kertaa, voi jossain vaiheessa tulla vastaan kysymyksiä ja epäilyksiä. Me olemme koonneet

Lisätiedot

Hyvä tietää puulevyistä

Hyvä tietää puulevyistä Kysy lisää Asiantuntevalta Puutavarakauppiaalta. Hyvä tietää puulevyistä perustietoa puusta Tutustu myös internet-sivuihin osoitteessa: Sieltä löydät paikkakuntasi Asiantuntevan Puutavarakauppiaan osoitteen

Lisätiedot

HYVÄ TIETÄÄ PUUSTA. [ Puu tekee kodin ]

HYVÄ TIETÄÄ PUUSTA. [ Puu tekee kodin ] HYVÄ TIETÄÄ PUUSTA [ Puu tekee kodin ] PUUN OMINAISUUDET Ulkokuori eli kaarna Sisäkuori eli nila Jälsi Pintapuu Sydänpuu Pintapuu Ydin Vuosirenkaat Puu on lujaa ja kevyttä. Suhteessa painoonsa puu on lujempaa

Lisätiedot

PANELOINTI. [ Puu tekee kodin ]

PANELOINTI. [ Puu tekee kodin ] PANELOINTI [ Puu tekee kodin ] SUUNNITTELE ENNEN KUIN ALOITAT Huone näyttää vaakapaneloituna leveämmältä ja matalammalta, kun taas pystypaneloituna se näyttää korkeammalta ja kapeammalta. Puolipaneeli,

Lisätiedot

ÖLJYVAHAT PUUVAHAT PUHDISTUS JA HOITO UUDELLEENKÄSITTELY PUULATTIAN KESTÄVÄ KÄSITTELY JA HOITO

ÖLJYVAHAT PUUVAHAT PUHDISTUS JA HOITO UUDELLEENKÄSITTELY PUULATTIAN KESTÄVÄ KÄSITTELY JA HOITO ÖLJYVAHAT PUUVAHAT PUHDISTUS JA HOITO UUDELLEENKÄSITTELY PUULATTIAN KESTÄVÄ KÄSITTELY JA HOITO 1 2 PUULATTIANI ON UPEA. KAUNIS JA LUONNOLLINEN. KESTÄVÄ JA PITKÄIKÄINEN. JA SE TUNTUU HYVÄLTÄ. SISÄLTÖ SISÄLTÖ

Lisätiedot

Panelointi ja listat. tee itse puusta

Panelointi ja listat. tee itse puusta Panelointi ja listat tee itse puusta Missä saa paneloida Omakotitalossa voi paneloida rajoituksetta, mutta paloluokiteltuja tiloja kuten autotallia ei ole syytä paneloida. Useamman asunnon talossa voi

Lisätiedot

Kevät/kesä. Panu. kestää äidiltä tyttärelle... www.varisilma.fi

Kevät/kesä. Panu. kestää äidiltä tyttärelle... www.varisilma.fi Kevät/kesä 2 2012 Panu kestää äidiltä tyttärelle... www.varisilma.fi ...ja isältä pojalle Suomen ensimmäinen vesiohenteinen puutalomaali Panu mullisti ulkomaalauksen vuonna 1959. Nyt yli viisikymppisen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Maahantuonti: Novafloor Oy PL 178 Teollisuuskatu 4 www.erikoisparketti.fi 65101 Vaasa Puh. 020 7850 340 info@erikoisparketti.

Sisällysluettelo. Maahantuonti: Novafloor Oy PL 178 Teollisuuskatu 4 www.erikoisparketti.fi 65101 Vaasa Puh. 020 7850 340 info@erikoisparketti. Sisällysluettelo Asennus lyhyesti Sivu 3 Asennusohjeita Sivu 4 6 Alustaa koskevat vaatimukset Sivu 7 Alusmateriaalit Sivu 8 Asennusvaihtoehtoja Uiva asennus Sivu 9 Kokonaan liimattu Sivu 9 Lattialämmitys

Lisätiedot

UUDET TEKNOLOGIAT JA YMPÄRISTÖARVOT

UUDET TEKNOLOGIAT JA YMPÄRISTÖARVOT Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu Sarja C Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 52 Sakari Autio ja Jari Kivistö UUDET TEKNOLOGIAT JA YMPÄRISTÖARVOT Lahden ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

KÄYTTÖ- OPAS. Käytännöllistä tietoa parketista

KÄYTTÖ- OPAS. Käytännöllistä tietoa parketista KÄYTTÖ- OPAS Käytännöllistä tietoa parketista Olet siis valinnut Upofloor-parketin Hoida sijoitustasi hyvin Parkettilattia on investointi, joka nostaa kotisi arvoa sekä rahalla että viihtyisyydellä mitattuna.

Lisätiedot

RT 82-10829 PUUJULKISIVUT SISÄLLYSLUETTELO

RT 82-10829 PUUJULKISIVUT SISÄLLYSLUETTELO RT 82-10829 ohjetiedosto syyskuu 2004 korvaa RT 82-10571 1 (16) PUUJULKISIVUT puutalo, verhouslaudat, verhouslevyt trähus, utvändiga paneler, träplattor timber frame house, boards, wall panels Tässä RT-ohjekortissa

Lisätiedot

Tervetuloa Kährsin innovatiivisten ja kauniiden puulattioiden maailmaan!

Tervetuloa Kährsin innovatiivisten ja kauniiden puulattioiden maailmaan! 080 FI Tervetuloa Kährsin innovatiivisten ja kauniiden puulattioiden maailmaan! CLASSIC NOUVEAU 78 LINNEA 8 EUROPEAN RENAISSANCE 74 MARINA 70 SAND 7 WORLD NATURALS 54 8 40 EUROPEAN NATURALS AMERICAN NORDIC

Lisätiedot

FEIN MultiMaster nyt myös akkukäyttöisenä versiona

FEIN MultiMaster nyt myös akkukäyttöisenä versiona Alkuperäinen Saksassa valmistettu FEIN MultiMaster on nyt saatavana myös akkumallina. 14,4 voltin litiumioniakuilla varustetun monitoimikoneen teho ja käyttömahdollisuudet ovat samat kuin tutulla verkkolaitteella,

Lisätiedot

Harvia-saunasisustus Lauteet Paneelit Kiukaat Lasituotteet Lisävarusteet

Harvia-saunasisustus Lauteet Paneelit Kiukaat Lasituotteet Lisävarusteet Harvia-saunasisustus Lauteet Paneelit Kiukaat Lasituotteet Lisävarusteet Sisällysluettelo 3 Nauti olostasi 5 Sisusta saunastasi hyvän olon keidas 6 Ventura-saunasisustusmalli UUTUUS! 8 Futura-saunasisustusmalli

Lisätiedot

LAATUA JOKA KOSKETTAA FI 14

LAATUA JOKA KOSKETTAA FI 14 LAATUA JOKA KOSKETTAA FI 14 QUALITY IN WOOD SINCE 1857 Kährs sijaitsee Nybrossa, Etelä-Ruotsin metsien sydämessä, siellä missä kaikki alkoi yli 150 vuotta sitten. Vuonna 1857 Johan Kähr perusti pienen

Lisätiedot

SEINÄT KOTISI SUOJANA

SEINÄT KOTISI SUOJANA MSK Marketing Oy SEINÄT KOTISI SUOJANA Ulkoverhouksen huolto-opas Sisällys 1. Kenelle tämä opas on tarkoitettu?...1 2. Ulkoverhous suojaa kotiasi...1 3. Ulkoverhouksen kunnossapito...2 Yleisimmät vaurionaiheuttajat...2

Lisätiedot

Puulattian asennus. tee itse puusta

Puulattian asennus. tee itse puusta Puulattian asennus tee itse puusta Massiivipuulattiat Massiivipuulattian materiaali on yleensä mäntyä tai kuusta. Lattialaudat ovat yleensä ympäripontattuja. Lattiaa voidaan helposti jatkaa päätypontin

Lisätiedot