Cybook Opus -lukulaitteen. käyttöopas

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Cybook Opus -lukulaitteen. käyttöopas"

Transkriptio

1 Käyttöopas

2 Cybook Opus -lukulaitteen käyttöopas Tässä käyttöoppaassa annetut tiedot toimitetaan sellaisenaan ilman minkäänlaisia takuita. Tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Tietojen kaikenlainen kopioiminen ilman Bookeenin kirjallista lupaa on ehdottomasti kielletty. Kaikki tuotemerkit ja tuotenimet ovat tavaramerkkejä tai yritysten rekisteröityjä tavaramerkkejä. Versio Bookeen. Kaikki oikeudet pidätetään.

3 1. Johdanto 1.1 Tervetuloa Onnittelut sähköisten kirjojen Cybook Opus -lukulaitteen uudelle omistajalle. E-paperitekniikkaan perustuvan sähkömustenäytön ansiosta Cybook Opus -lukulaite tarjoaa erinomaisen lukukokemuksen. Lukulaitteen avulla voit pitää kaikki digitaaliset kirjasi käden ulottuvilla ja lukea niitä monenlaisissa valaistuksissa, myös suorassa auringonvalossa. Näytön erinomaisen kontrastin ansiosta teksti on yhtä helppo lukea kuin suoraan paperilta. Erittäin tarkkaa näyttöä voi lukea miltei mistä kulmasta tahansa, eikä se välky. Lukeminen ei rasita silmiä ja on yhtä vaivatonta kuin painetun kirjan lukeminen. 1.2 Tietoja käyttöoppaasta Käyttöopas sisältää kattavat tiedot Cybook Opus -lukulaitteesta ja sen käytöstä. Käyttöoppaassa käytetään seuraavia merkkejä tiettyjen tekstin osien erottelemiseen. Huomaa: Näin erotettu teksti sisältää tärkeää tietoa, johon lukulaitteen käyttäjän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota voidakseen käyttää Cybook Opus -lukulaitetta entistä paremmin. Huom!: Näin erotettu varoitusteksti sisältää erittäin tärkeää tietoa, jonka noudattamatta jättäminen saattaa vahingoittaa lukulaitetta tai johtaa laitteen tietojen katoamiseen. Kaikki näytön valikot, komennot, kuvakkeet ja painikkeet on lihavoitu käyttöoppaan tekstissä, kuten esimerkiksi Tekstin koko Lisätietoa Pikaopas: Lukulaitteen pakkauksessa on painettu pikaopas, joka opastaa lyhyesti Cybook Opus -lukulaitteen käytössä. Cybook Opus -lukulaitteen käyttöopas: Tämä käyttöopas on asennettu valmiiksi Cybook Opus -lukulaitteellesi. Avaa e-kirjatiedosto siirtymällä kirjastonäkymään ja avaamalla tiedosto laitteen edessä olevalla nelisuuntaisella ohjauspainikkeella. Uusimmat tiedot Cybook Opus -lukulaitteesta: Siirry Bookeenin verkkosivulle osoitteeseen ja tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

4 2. Aluksi 2.1 Pakkauksen sisältö Tarkista ensimmäiseksi Cybook Opus -lukulaitteen pakkauksen sisältö: > Pakkauksen sisältö: Cybook Opus Pikaopas Suojakotelo USB-johto 2.2 Tietoa Cybook Opus -lukulaitteesta Seuraavissa kuvissa esitellään Cybook Opus -lukulaitteen painikkeet, liittimet, liitännät ja muut fyysiset ominaisuudet. LAITE EDESTÄ [1] E-paperinäyttö: Mustavalkoinen näyttö. [2] Ohjauspainike: Nelisuuntaisella ohjauspainikkeella voi siirtyä vasemmalle, oikealle, ylös ja alas. Ohjauspainikkeen keskellä on vahvistuspainike. Laitteen toiminnon voi aina toistaa pitämällä painiketta alas painettuna. [3] Valikkopainike: Tätä painiketta painamalla näyttöön aukeaa kohdevalikko. [4] Palautuspainike: Tällä painikkeella voit palata edelliseen näkymään. [5] Seuraava sivu -painike: Tämä painike vie seuraavalle sivulle. Asiakirjaa voi selata nopeasti pitämällä painiketta alas painettuna. [6] Edellinen sivu -painike: Tämä painike vie edelliselle sivulle. Asiakirjaa voi selata nopeasti pitämällä painiketta alas painettuna.

5 LAITE TAKAA 1 [7] Irrotettava liukulevy: Levy voidaan liu uttaa sivuun akun vaihtoa ja nollauspainikkeen käyttöä varten. LAITE TAKAA 2 [8] Akkutila: Sisältää Cybook Opus -lukulaitteen litiumpolymeeriakun. [9] Reset-reikä ja nollauspainike: Reset-reiässä olevan nollauspainikkeen painallus alustaa Cybook Opus -lukulaitteen uudelleen. Painiketta voi painaa esimerkiksi avatulla nitojan niitillä. [10] Tuotetietotarra: Sisältää Cybook Opus -lukulaitteen tuotenumeron ja version. LAITE YLHÄÄLTÄ [11] Virtapainike: Käynnistää ja sammuttaa Cybook Opus -lukulaitteen. [12] Muistikorttipaikka: Paikka microsd-muistikortille.

6 LAITE ALHAALTA [13] USB-liitäntä: Lukulaite voidaan kytkeä tietokoneeseen USB-kaapelin avulla. 2.3 Cybook Opus -lukulaitteen hoito-ohjeet Noudata seuraavia ohjeita, niin Cybook Opus -lukulaite pysyy hyvässä kunnossa ja toimii oikein. Yleisohjeet Pidä lukulaite suojassa kosteudelta ja äärimmäisiltä lämpötiloilta. Älä altista lukulaitetta nesteille tai sateelle. Vältä lukulaitteen pitkäaikaista altistamista suoralle auringonvalolle tai voimakkaalle ultraviolettisäteilylle. Älä altista lukulaitetta äkillisille ja suurille lämpötilanvaihteluille. Tämä saattaa aiheuttaa kosteuden tiivistymistä laitteen sisälle, mikä voi vahingoittaa laitetta. Jos kosteutta tiivistyy lukulaitteen sisälle, anna sen kuivua kokonaan ennen käyttöä. Älä aseta tai pudota esineitä lukulaitteen päälle. Älä pudota lukulaitetta tai altista sitä koville iskuille. Näytön pinta naarmuuntuu helposti. Vältä näytön koskettamista kynillä tai muilla terävillä esineillä. Puhdista lukulaite pyyhkimällä näyttö ja laitteen ulkokuori pehmeällä ja kostealla, vedellä kostutetulla liinalla. Näytön koskettaminen sormella jättää näytölle ihon luonnollista rasvaa, joka saattaa vaikeuttaa näytöltä lukemista. Älä päästä hiekkaa tai likaa lukulaitteen sisälle. Säilytä lukulaite suojakotelossa silloin, kun se ei ole käytössä. Huom!: Älä koskaan yritä purkaa, korjata tai muokata lukulaitetta itse. Lukulaitteen purkaminen, muokkaaminen ja korjaamisyritykset saattavat vahingoittaa laitetta ja aiheuttaa ruumiillisia tai aineellisia vahinkoja. Älä koskaan yritä korjata tai muokata lukulaitetta itse. Laitteen purkaminen, ulkoisten ruuvien irrottaminen mukaan lukien, saattaa aiheuttaa vahinkoja, joita takuu ei kata. Ohjeita matkalle Tee tiedoistasi varmuuskopio. Sammuta lukulaite. Varmista, että akku on täysin ladattu. Ota lukulaitteen verkkolaite mukaan. Käytä verkkolaitetta lukulaitteen virtalähteenä ja akun laturina. Säilytä lukulaitetta suojakotelossa. Pidä lukulaite käsimatkatavaroiden joukossa. Kun matkustat ulkomaille, varmista, että sinulla on kohdemaan pistorasioihin sopiva verkkolaite mukanasi.

7 2.4 Akun ja nollauspainikkeen käyttö Lukulaitteen akkuun ja nollauspainikkeeseen pääsee helposti käsiksi laitteen takana olevaa liukuvaa kantta liu uttamalla. Kotelon avaamista varten ei tarvitse irrottaa ruuveja. Akun irrottaminen Kun akkutilan kansi on liu utettu auki, irrota akku vetämällä johdosta varovasti. Pidä johtoa liittimen lähellä, jotta siihen ei kohdistu liikaa painetta. Nollauspainikkeen painaminen Kun kansi on liu utettu auki, paina Reset-reiässä olevaa nollauspainiketta esimerkiksi auki taitetulla niitillä tai vastaavalla terävällä esineellä. 2.5 Cybook Opus -lukulaitteen asetukset Alkuasetukset Cybook Opus -lukulaitteen alkuasetukset tehdään kytkemällä laite virtalähteeseen, lataamalla laitteen akku ja käynnistämällä ja sammuttamalla lukulaite.

8 > Laitteen kytkeminen virtalähteeseen ja akun lataaminen Jos käytössäsi on USB-verkkolaite, kytke se pistorasiaan ja kytke USB-kaapelin toinen pää verkkolaitteeseen. Jos käytössäsi ei ole USB-verkkolaitetta, kytke USB-kaapeli tietokoneen USB-liitäntään. Kytke USB-kaapelin toinen pää Cybook Opus -lukulaitteen alaosassa olevaan liitäntään. Akku latautuu 85 prosenttiin noin kolmessa tunnissa. Akku latautuu kokokaan noin viidessä tunnissa. Lukulaitteen LED-valo palaa punaisena lataamisen ajan. Kun akku on täynnä, lataus päättyy automaattisesti. Akkua ei siis voi ladata liian täyteen. > Käynnistää ja sammuttaa Cybook Opus -lukulaitteen. Cybook Opus -lukulaite käynnistetään ja sammutetaan laitteen yläosassa olevasta virtapainikkeesta. Lukulaite käynnistetään pitämällä virtapainiketta alas painettuna vähintään kahden sekunnin ajan, kunnes näyttö alkaa vilkkua ja LED-valo syttyy vihreänä tai sinisenä. Lukulaite sammutetaan pitämällä laitteen yläosassa olevaa virtapainiketta alas painettuna vähintään sekunnin ajan, kunnes näyttö muuttuu valkeaksi ja LED-valo sammuu. Huomaa: LED-valo palaa vihreänä (tai sinisenä) ja punaisena samanaikaisesti, kun lukulaite käynnistetään akun lataamisen aikana. Vihreä (tai sininen) LED-valo sammuu, kun laitteen kytkemisestä on kulunut sekunti. LED-valon väri on sininen tai vihreä laiteversion mukaan.

9 3. Perustiedot Tässä luvussa esitellään Cybook Opus -lukulaitteen perustoiminnot, kuten sähkömustenäytön käyttö, painikkeiden toiminnot, kohdevalikon toiminnot ja kytkentäperiaatteet. 3.1 Sähkömustenäyttö Cybook Opus -lukulaitteessa on E Ink :n kehittämä laadukas, edistynyttä tekniikkaa hyödyntävä mustavalkoinen sähkömustenäyttö. Näyttö toimii ikään kuin paperina, jonka pienet sähköiset mustehiukkaset voivat liikkua näytöllä ja muuttaa näytön kuvaa sekunnissa. Erittäin vähän sähköä käyttävä sähkömustenäyttö on äärimmäisen ohut ja kevyt. Sähköä kuluu vain näytön sisällön vaihtamiseen: kun kuva on näytöllä, se pysyy siinä energiaa kuluttamatta. E Ink -näyttötekniikka säästää energiaa ja vähentää merkittävästi laitteiden virrankulutusta. Innovatiivista tekniikkaa hyödyntävä näyttö siirtyy näkymästä toiseen ikään kuin puhdistamalla näytön ja päivittämällä mustat ja valkoiset kohdat uutta kuvaa varten. Huomaa: Kuvaa jää näytölle myös silloin, kun akku on tyhjä. Jos epäilet, ettei laite toimi, ensimmäiseksi kannattaa ladata akku. Huomaa: Jos sivun välähtävä päivitys häiritsee lukemista, toiminnon voi poistaa käytöstä ohjelmiston käyttöliittymän kautta. 3.2 Painikkeiden toiminnot Laitteen edessä on kolme painiketta: valikkopainike, palautuspainike ja nelisuuntainen ohjauspainike. Ohjauspainike Nelisuuntaisella ohjauspainikkeella voi siirtyä vasemmalle, oikealle, ylös ja alas. Ohjauspainikkeen keskellä on vahvistuspainike. Ohjauspainikkeella voi kääntää sivua (oikealle ja vasemmalle), siirtää valittua kohtaa näytöllä (ylös, alas, oikealle ja vasemmalle), vahvistaa valinnan ja avata kohdevalikon. Suurin osa laitteen toiminnoista tehdään ohjauspainikkeella. Valikko- ja palautuspainikkeet Painikkeissa on kohokuvioidut kuvakkeet: 1. Valikkokuvake avaa näyttöön kohdevalikon. 2. Palautuskuvake palaa edelliseen näkymään.

10 3.3 Kohdevalikko Lukulaitteen kohdevalikon voi avata milloin tahansa laitteen käytön aikana painamalla valikkopainiketta. Kohdevalikon sisältö vaihtelee laitteen käyttötilanteen ja käytettävien toimintojen mukaan. Valikon avulla voit suorittaa monia toimintoja poistumatta senhetkisestä sisällöstä. Voit esimerkiksi suurentaa tekstin kirjasinkokoa samalla kun luet kirjaa, vaihtaa kirjasintyyppiä, järjestää asiakirjat nimikkeen mukaan samalla kun selaat kirjastoasi tai esimerkiksi lähentää kuvaa samalla kun katselet sitä. Kohdevalikon näyttäminen Kohdevalikon saa näkyviin tekstiä luettaessa tai kuvaa katseltaessa painamalla valikkopainiketta tai ohjauspainikkeen keskellä olevaa vahvistuspainiketta. Kirjaston sivuja selattaessa valikon saa näkyviin ainoastaan painamalla valikkopainiketta. Kohdevalikosta poistuminen Kohdevalikosta voi poistua tekemättä valintoja painamalla valikkopainiketta tai ohjauspainikkeen vasenta tai oikeaa painiketta. 3.4 Pikatoimintoja Laitteen sammuttaminen Cybook Opus -lukulaite voidaan sammuttaa kokonaan painamalla virtapainiketta usean sekunnin ajan. Virran sammuttaminen kokonaan laitteen ollessa käyttämättä säästää laitteen akkua. Kun laite käynnistetään uudelleen, se siirtyy 12 sekunnissa kirjastoon ja näyttää kaikki edellisen istunnon tiedot, kuten viimeksi luetun sivun, kirjasinkoon ja kirjasinlajin. Asetusten nollaus Lukulaitteen asetukset voidaan nollata akkutilan kantta irrottamatta painamalla yhtä aikaa virtapainiketta ja näytön oikealla puolella olevaa Seuraava sivu -painiketta 10 sekunnin ajan. Asetusten nollaus sammuttaa Cybook Opus -lukulaitteen. G-Sensor-liiketunnistimen käyttöönottaminen ja käytöstä poistaminen Liiketunnistin voidaan ottaa käyttöön ja poistaa käytöstä helposti ilman valikkoa painamalla samanaikaisesti vahvistuspainiketta (nelisuuntaisen ohjauspainikkeen keskimmäinen painike) ja valikkopainiketta. Tekstikoon vaihtaminen ja zoomaus Tekstin kokoa voi muuttaa ja asiakirjaa lähentää ja loitontaa käyttämättä valikkoa (luettavan asiakirjatyypin mukaan) painamalla valikkopainiketta ja jompaakumpaa näytön oikealla puolella olevista painikkeista: Valikkopainikkeen ja ylemmän, Seuraava sivu -painikkeen yhtäaikainen painaminen suurentaa kirjasimen kokoa tai lähentää kuvaa. Valikkopainikkeen ja alemman, Edellinen sivu -painikkeen yhtäaikainen painaminen pienentää kirjasinkokoa tai loitontaa kuvaa. Kirjaston ulkonäköä voi muokata seuraavilla painikeyhdistelmillä:

11 Näytössä näytettävien kohteiden määrää voi lisätä painamalla samanaikaisesti valikkopainiketta ja Seuraava sivu -painiketta. Näytössä näytettävien kohteiden määrää voi pienentää painamalla samanaikaisesti valikkopainiketta ja Edellinen sivu -painiketta.

12 4. Digitaalisen sisällön valitseminen Cybook Opus -lukulaitteeseen voi tallentaa paljon digitaalista sisältöä. Valitse aluksi digitaalinen sisältö laitteessa olevasta luettelosta. 4.1 Kielen valitseminen Lukulaitteen ensimmäisellä käynnistyskerralla näyttöön avautuu kielivalikko. Valitse valikosta haluamasi käyttöliittymän kieli. Huomaa: Valikon valinta ei vaikuta lukulaitteessa luettavien kirjojen kieleen. Käyttöliittymän kieltä voi vaihtaa milloin tahansa kohdevalikosta. 4.2 Kirjasto Kun lukulaite on käynnistetty, näyttöön aukeaa kirjastonäkymä. Kirjastonäkymä näyttää kaikki lukulaitteella (ja microsd-muistikortilla, jos kortti on kytketty laitteeseen) olevat digitaaliset asiakirjat (e-kirjat, kuvat jne.). Kullakin kirjastonäkymän sivulla näytetään viisi kohdetta.

13 Kirjaston selaaminen ja kohteen valitseminen Kirjaston sisältöä selataan siirtymällä sivulta toiselle ohjauspainikkeen vasemmalla ja oikealla painikkeella tai laitteen sivussa olevilla Seuraava sivu- ja Edellinen sivu -painikkeilla ja liikuttamalla kohdistinta ohjauspainikkeen ylös- ja alas-painikkeilla. Kun kohdistin on oikealla kohdalla, tiedosto voidaan avata painamalla vahvistuspainiketta. 4.3 Kirjaston kohdevalikko Kirjaston kohdevalikon saa näkyviin painamalla valikkopainiketta kirjastonäkymää selattaessa. Seuraavat vaihtoehdot avautuvat näyttöön: 5 kohdetta sivulla: Näyttää sivulla 5 kohdetta. 10 kohdetta sivulla: Näyttää sivulla kymmenen kohdetta. 20 kohdetta sivulla: Näyttää sivulla 20 kohdetta. Kansionäkymä: Näyttää muistissa ja microsd-muistikortilla olevat kohteet kansionäkymässä. Palautuspainikkeella voi palata suoraan ylähakemistoon. Järjestä : Avaa uuden valikon, jossa sisältö voidaan järjestää seuraavien tekijöiden mukaan: o Otsikko o Koko o Päivämäärä o Tiedostonimi o Polku Suodata : Avaa uuden valikon, jossa näytetään tai piilotetaan vain tietyt sisällöt. o Piilota kirjat: Piilottaa kaikki e-kirjatiedostot (epub, PDF, PRC, PDB, HTM, TXT, FB2). o Piilota kuvat: Piilottaa kaikki kuvatiedostot (JPG, GIF ja PNG). o Näytä kaikki: Näyttää kaikki tiedostot. Näytä tiedostomuodot: Näyttää tiedoston tiedostomuodon (epub, PDF, PRC, PDB, HTM, TXT, FB2, JPG, GIF, PNG) kirjastonäkymässä aineiston pikkukuvan oikeassa kulmassa. Poista: Poistaa valitun tiedoston. Lisäasetukset: Näyttää lisäasetukset uudessa valikossa. o Esitys: Avaa valikon, josta voidaan aloittaa tiedostojen esitys (näyttö siirtyy automaattisesti tiedostosta toiseen 5, 10 tai 30 sekunnin tai 1, 5, 10, 30 tai 60 minuutin välein). o Kielet:Avaa valikon, jossa käyttäjä voi valita käyttöliittymän kielen. o Automaattinen sammutus: Avaa valikon, jossa laitteen automaattinen sammutustoiminto voidaan ottaa käyttöön. Kun toiminto on käytössä, laite sammuu 5, 10, 15, 30, 45 tai 60 minuutin kuluessa viimeisestä suoritetusta toimenpiteestä. o Kiihtyvyysmittari: Kalibroi, ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä kiihtyvyysmittarin. o Välähtävä päivitys (paras): Ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä näytön välähtävän päivityksen. Näyttö välkkyy oletusarvoisesti aina sivua päivitettäessä näytön optisten ominaisuuksien optimoimiseksi. Jos toiminto poistetaan käytöstä, näytössä voi näkyä haamukuvia. o Tietoja: Näyttää laitteen laitteisto-, ohjelmisto- ja tekijänoikeustiedot.

14 5. Digitaalisen sisällön siirtäminen Cybook Opus -lukulaite on myös USB-massamuistilaite. Kun laite kytketään tietokoneeseen, se näkyy ulkoisena kiintolevynä, ja sen sisältö näytetään. Voit lisätä, poistaa, kopioida ja siirtää tiedostoja lukulaitteelle suoraan tietokoneeltasi. Opus -lukulaite on yhteensopiva Adobe Digital Editions -tietokoneohjelmiston kanssa. Ohjelman avulla voit ostaa epub- ja PDF-kirjoja ja hallita epub- ja PDF-kirjastoa. Adobe Digital Editions -ohjelman lataamisen ja käyttöön seuraavassa kohdassa. Lukulaite näkyy muistilaitteena tietokoneen työpöydällä tai kannettavassa tietokoneessa vain, jos lukulaitteeseen on kytketty virta. Jos lukulaitteeseen on kytketty microsd-muistikortti, se näkyy tietokoneella toisena muistilaitteena. Laitteen UMS-nimi on Cybook Opus. Huomaa: Kun laite on kytketty tietokoneeseen, sen akku latautuu ja LED-valo muuttuu violetiksi tai punaiseksi/vihreäksi, jos laite on päällä. Huomaa: Cybook Opus -lukulaite on yhteensopiva Windows- (XP/Vista/7), Linux- and Mac OS X -käyttöjärjestelmien kanssa. 5.1 Tiedonsiirto USB-liitännän kautta Lukulaitteeseen voi siirtää sisältöä tietokoneelta kytkemällä laite suoraan tietokoneeseen. Kytke USB-kaapeli tietokoneen USB-liitäntään. Kytke USB-kaapelin toinen pää Cybook Opus -lukulaitteen alaosassa olevaan liitäntään. Kun lukulaite on kytketty, sen näyttöön tulee USB-kaapelin kuva. Lukulaitteen käyttöliittymä ei ole käytössä niin kauan kun lukulaite on kytkettynä tietokoneeseen.

15 Kun lukulaite kytketään tietokoneeseen, tietokoneen näytölle tulee ponnahdusikkuna, joka ilmoittaa, että uusi, Cybook Opus -niminen massamuistilaite on kytketty tietokoneeseen. Nyt voit selata lukulaitteen koko muistia. Jos lukulaitteeseen on kytketty microsd-muistikortti, tietokoneen näyttöön tulee ilmoitus toisestakin massamuistilaitteesta. 5.2 Cybook Opus -lukulaitteen kansiorakenne Lukulaitteen sisäinen muisti näyttää useita kansioita. Lukulaitteen sisäiseen muistiin voi lisätä sisältöä lisäämällä tiedostoja näihin kansioihin. Lukulaitteen sisältöä voi poistaa ja lukulaitteelta voi vapauttaa tilaa poistamalla tiedostoja näistä kansioista (järjestelmäkansiota lukuun ottamatta). Varoitus: Järjestelmäkansiota ei saa poistaa, sillä se sisältää Cybook Opus -lukulaitteen tarvitseman pakollisen datatiedoston. Muut kansiot voi poistaa. Cybook Opus -lukulaite luo ne uudelleen tyhjiksi kansioiksi. System (järjestelmä) Järjestelmäkansio eli system-kansio sisältää Cybook Opus -lukulaitteen ohjelmiston tarvitsemia järjestelmätiedostoja. Pictures Pictures-kansio sisältää kuvatiedostosi. Kansioon voi lisätä uusia kuvia. Laite tukee JPG-, PNG- ja GIF-kuvatiedostoja. Suurin sallittu kuvan koko on 3 Mt (noin 10 megapikseliä). Esimerkki: kuvaaa.jpg: Alkuperäinen, suoraan tietokoneelta siirretty tai suoraan microsd-muistikortille kopioitu JPG-tiedosto. kuvaaa_6090.thn: Cybook Opus -ohjelmiston luoma mustavalkoinen pikkukuvatiedosto. Jos tiedosto poistetaan, lukulaitteen ohjelmisto luo sen uudelleen, kun selaat kirjastonäkymää, jossa pikkukuvat näkyvät. kuvab.gif kuvab_6090.thn kuvac.png kuvac_6090.thn Huomaa: Kun poistat kuvia kuvakansiosta, muista poistaa myös kuvan pikkukuvatiedosto.

16 Fonts Fonts-kansio sisältää kirjasintiedostosi. Kansioon voi lisätä uusia kirjasimia. Lukulaite tukee TTF-tiedostoja (True Type Fonts). Lukulaitteella on valmiina esiasennettuja kirjasimia (esim. Georgia.ttf). Kirjasintiedostoja voi poistaa, ja kansioon voi lisätä uusia kirjasimia. Kun lisäät uuden kirjasintiedoston, se näkyy kohdevalikon kirjasinasetuksissa. Cybook Opus -lukulaitteen oletuskirjasin on Verdana. Verdana-kirjasimen tiedostoa ei voi poistaa, eikä se näy kirjasinkansiossa. Huomaa: Isot ja pienet kirjaimet erotellaan kansioiden nimissä. ebooks ebooks-kansio sisältää e-kirjatiedostoja. Suositeltuja tiedostomuotoja ovat HTML- (.htmja.html-päätteet) ja TXT-tiedostot (pelkkä teksti). Tässä kansiossa voi poistaa ja lisätä e-kirjatiedostoja. Kansioon lisätyt e-kirjatiedostot näkyvät lukulaitteen kirjastonäkymässä. HTML- ja TXT-tiedostot: kirja.html tai kirja.txt kirja.thn: Cybook Opus -ohjelmiston luoma mustavalkoinen pikkukuvatiedosto. Jos tiedosto poistetaan, lukulaitteen ohjelmisto luo sen uudelleen, kun selaat kirjastonäkymää, jossa pikkukuvat näkyvät. kirja.dat: Cybook Opus -lukulaitteen luoma datatiedosto, joka säilyttää käyttäjän asetukset. Digital Editions Digital Editions on synkronointikansio tietokoneen Adobe Digital Editions -ohjelmistolle. Ohjelmisto käyttää epub- (.epub) tai PDF-tiedostomuotoja. Tässä kansiossa voi poistaa ja lisätä e-kirjatiedostoja. Kansioon lisätyt e-kirjatiedostot näkyvät lukulaitteen kirjastonäkymässä. epub- ja PDF-tiedostot: kirja.epub tai kirja.pdf kirja.thn: Cybook Opus -ohjelmiston luoma mustavalkoinen pikkukuvatiedosto. Jos tiedosto poistetaan, lukulaitteen ohjelmisto luo sen uudelleen, kun selaat kirjastonäkymää, jossa pikkukuvat näkyvät. kirja.dat: Cybook Opus -lukulaitteen luoma datatiedosto, joka säilyttää käyttäjän asetukset. Huomaa: Käytä kansioita niille tarkoitettujen tiedostojen mukaan niin, että esimerkiksi e-kirjatiedostot tallennetaan ebooks- tai Digital Editions -kansioon ja kuvat Pictures-kansioon. Jos kansion sisältö ei vastaa kansiotyyppiä, kansion sisältö ei näy kirjastonäkymässä. MicroSD-muistikortin kansiorakenne MicroSD-muistikortin kansiorakenne on samanlainen kuin lukulaitteessa. Kun microsd-muistikortti kytketään lukulaitteen korttipaikkaan, lukulaite luo kortille ebooks-, Digital Editions-, Fonts- ja Pictures-kansiot sekä tyhjät järjestelmäkansiot. MicroSD-muistikortin järjestelmäkansiota voidaan käyttää Cybook Opus -lukulaitteen järjestelmäkansion sisällön varmuuskopiointiin, muutoin siitä ei ole hyötyä lukulaitteen käytön kannalta.

17 5.3 Adobe Digital Editions Adobe Digital Editions on maksuton ohjelmistotyökalu, joka hallitsee tietokoneen epub- ja PDF-e-kirjastoa tunnistaa Cybook Opus -lukulaitteen mahdollistaa tiedostojen kopioimisen tietokoneelta lukulaitteeseen helposti hiirellä vetämällä ja pudottamalla mahdollistaa kirjautumisen Adobe ID -tunnuksella. Adobe Digital Editions -ohjelmiston avulla e-kirjoja ja muita digitaalisia julkaisuja on helppo hallita. Ohjelmiston avulla voi ladata ja ostaa digitaalista sisältöä, jonka voi lukea suoraan tietokoneelta. Voit myös siirtää kopiosuojattuja e-kirjoja tietokoneeltasi muille tietokoneille tai ADE-yhteensopiville laitteille, kuten Cybook Opus -lukulaitteelle. Lisäksi ohjelmiston avulla e-kirjat voidaan järjestää kirjastoksi. Digital Editions tukee yleisiä e-kirjatiedostomuotoja, kuten PDF ja EPUB. Huomaa: Adobe Digital Editions -ohjelmisto on yhteensopiva Windows - ja MacOS -tietokoneiden kanssa. Tarkista ohjelmistoa tukevat käyttöjärjestelmät osoitteessa 5.4 E-kirjojen ostaminen ja lataaminen Asenna Adobe Digital Editions -ohjelma tietokoneellesi. Jotta voit siirtää internetissä ostamasi kirjat lukulaitteelle, sinun on ensin asennettava Adobe Digital Editions -ohjelmisto tietokoneellesi (Windows- tai Mac-käyttöjärjestelmä). Vaihe A Hanki Adobe ID -tunnus. Mene osoitteeseen Täytä lomake ja jatka. Vaihe B Lataa ja asenna Adobe Digital Editions -ohjelmisto. Mene osoitteeseen ja asenna Adobe Digital Editions -ohjelmiston uusin versio. Huomaa: Tietokoneella on oltava toimiva internetyhteys Adobe Digital Editions -ohjelmiston lataamiseksi. Kun napsautat kohtaa Install, näyttöön aukeaa ponnahdusikkuna. Käynnistä lataus noudattamalla asennusohjeita. Kun lataus on valmis, sinua pyydetään hyväksymään ohjelmiston käyttöehdot (User Agreement). Huomaa: Asennusta ei voi jatkaa hyväksymättä ehtoja. Käynnistä Adobe Digital Editions -ohjelmisto.

18 Vaihe C Vahvista, että tietokone on aktivoitu. Ennen digitaalisen sisällön ostamista tietokone on nk. valtuutettava e-kirjojen lataamista varten. Napsauta Adobe Digital Editions -ohjelmistossa kohtaa Library ja sitten kohtaa Authorize Computer. Kirjoita Adobe ID -tunnuksesi ja -salasanasi ja napsauta kohtaa Authorize. Näyttöön avautuu ponnahdusikkuna, joka vahvistaa tietokoneen valtuutuksen. Nyt voit ostaa ja ladata e-kirjoja Cybook Opus -lukulaitetta varten. Mene verkkokirjakauppaan Mene Adobe Digital Editions -ohjelmiston kanssa yhteensopivaan e-kirjakauppaan ja valitse haluamasi kirjat. Sinun on vielä rekisteröidyttävä kauppaan ja luotava tili ennen kirjojen ostoa. Kun olet kirjautunut ulos kaupasta, napsauta latauspainiketta. Adobe Digital Editions -ohjelmisto käynnistyy automaattisesti ja avaa kirjan ensimmäiseltä sivulta. Huom!: Cybook Opus -lukulaitteessa voidaan lukea kahdessa muodossa olevia e-kirjoja: Adobe Digital Editions -kirjoja (PDF-tiedostomuoto on yhteensopiva lukulaitteen kanssa) Adobe epub -kirjoja (suositeltu tiedostomuoto lukulaitteelle) Kirjan siirtäminen lukulaitteelle Vaihe A Käynnistä Cybook Opus -lukulaite ja kytke se tietokoneeseesi USB-kaapelin avulla. Muutaman sekunnin kuluttua Adobe Digital Editions -ohjelmisto tunnistaa Cybook Opus -lukulaitteen yhteensopivaksi lukulaitteeksi. Näyttöön avautuu ponnahdusikkuna, jossa pyydetään asentamaan laite uudeksi oheislaitteeksi: Authorize the installation. Cybook Opus -lukulaite näkyy nyt vasemmassa ruudussa uutena kirjastona. Huomaa: Tietokoneesi saattaa tunnistaa lukulaitteen myös massamuistilaitteena ja avata sen uuteen ikkunaan. Sulje ikkuna. Vaihe B Vedä kirja hiirellä Cybook Opus -kuvakkeen päälle. Vaihe C Irrota lukulaite tietokoneesta. Muutaman sekunnin kuluttua kirjastonäkymä näkyy uudestaan lukulaitteen näytössä. Selaa sivuja, kunnes löydät haluamasi kirjan. Avaa kirja painalla vahvistuspainiketta. Nyt voit lukea kirjaa.

19 6. Lukeminen Avaa valitsemasi e-kirja kirjastonäkymässä napsauttamalla lukulaitteen vahvistuspainiketta. Kuvan tiedostomuoto voidaan tunnistaa ottamalla käyttöön Näytä tiedostomuodot -toiminto kirjastonäkymän kohdevalikosta. 6.1 Lukulaitteen tukemat tiedostomuodot E-kirja on digitaalinen asiakirja. Tiedosto voi olla esimerkiksi kirja, sanomalehti tai RSS-syöte. Tiedostot erotetaan toisistaan tiedostomuodoltaan tai tiedostotyypiltään. Lukulaitteella voidaan lukea useita tiedostomuotoja. epub-e-kirjatiedostot PDF-e-kirjatiedostot HTML-e-kirjatiedosto TXT-e-kirjatiedosto FB2-e-kirjatiedosto 6.2 E-kirjan lukeminen Kun e-kirjatiedosto on auki, näytössä näkyy kirjan ensimmäinen sivu. Ensimmäinen sivu voi olla kirjan kansilehti. Siirry asiakirjan seuraavalle sivulle nelisuuntaisen ohjauspainikkeen oikealla painikkeella tai laitteen Seuraava sivu -painikkeella ja edelliselle sivulle ohjauspainikkeen vasemmalla painikkeella tai laitteen Edellinen sivu -painikkeella. Kirjan ensimmäiseltä sivulta ei voi palata taaksepäin eikä viimeiseltä sivulta siirtyä eteenpäin. Kun pidät Seuraava sivu -painiketta (tai ohjauspainikkeen oikeanpuoleista painiketta) alas painettuna, voit selata kirjaa nopeasti. Toimintoa voidaan käyttää myös taaksepäin selatessa. Joillakin sivuilla on hyperlinkkejä, joiden kautta voit siirtyä suoraan e-kirjan tiettyyn kohtaan. Valitse hyperlinkki painamalla nelisuuntaisen ohjauspainikkeen alas-painiketta. Voit siirtyä valinnasta toiseen liikkumalla eteenpäin (ohjauspainikkeen alas-painike) tai taaksepäin (ylös-painike). Aktivoi hyperlinkki ja siirry linkin osoittamaan kohtaan napsauttamalla vahvistuspainiketta. Poistu hyperlinkin valintatilasta napsauttamalla nelisuuntaisen ohjauspainikkeen oikeaa tai vasenta painiketta. Hyperlinkit on yleensä alleviivattu. 6.3 Lukunäkymä Kirjan sivulla näkyy näytön tietyssä osassa tekstin tai kuvan lisäksi myös muuta tietoa, kuten sivunumero ja kirjan nimi. Saat kohdevalikon näkyviin lukemisen aikana painamalla vahvistus- tai valikkopainiketta. Kohdevalikon käytettävissä olevat vaihtoehdot riippuvat luettavan asiakirjan tiedostomuodosta. Kaikkien tiedostomuotojen tekstiä ei voi muuttaa. Esimerkiksi PDF-tiedoston kirjasinkokoa ei voi muuttaa, mutta tiedostoa voi kylläkin loitontaa ja lähentää. Lukulaitteen näkymä riippuu avatun asiakirjan tiedostomuodosta.

20 HTML- ja txt-tiedostojen lukunäkymä (muutettava sisältö) Sivun alueet Sivun tilapalkki kertoo tiedoston nimen. HTML-asiakirjoissa tämä on tiedoston TITLE-elementti, txt-tiedostoissa taas tiedoston nimi. Sivun alareunan tilapalkissa näkyy tiedoston sivumittari, joka kertoo missä kohdassa tiedostoa olet lukemassa. Tilapalkki voidaan piilottaa ja tuoda näkyviin kohdevalikon kautta. Kohdevalikko Takaisin: Palaa edelliseen aktivoituun hyperlinkkiin. Toimii kuten internetselaimen Takaisin-painike, eli palaa edelliseen näkymään. Jos hyperlinkkejä ei ole aktivoituna, valinta on tummennettu. Palautuspainike toimii samalla tavalla. Eteenpäin: Siirtyy eteenpäin. Siirry : Voit siirtyä suoraan tiettyyn kohtaan tiedostossa. Toinen valikko avautuu. o Ensimmäinen sivu: Siirtyy tiedoston ensimmäiselle sivulle. o Aloita lukeminen: Siirtyy ensimmäiselle tekstisivulle kansilehtien ja tekijänoikeustekstien jälkeen. o Viimeinen sivu: Siirtyy tiedoston viimeiselle sivulle. o Sivu : Avaa pienen numerovalikon, johon sivun numero voidaan syöttää suoraan. Numero valitaan ohjauspainikkeella. Tekstin koko : Tässä valikossa voi muuttaa tekstin kokoa. Valittavissa on 12 kokoa. Kirjasin : Vaihtaa tekstin kirjasinta. Toinen valikko avautuu. o Verdana: Asettaa kirjasimeksi Verdanan (oletuskirjasin). o [ ]: Muut kirjasimet: Nämä kirjasimet on ensin asennettava. Kopioi TTF-kirjasintiedostot kirjasinkansioon. Kirjasin näkyy tämän jälkeen asennettujen kirjasinten luettelossa, ja se voidaan valita. Asettelu : Muuttaa kirjan asettelua. Toinen valikko avautuu. o Näytä tilapalkki: Näyttää tai piilottaa kirjan nimen sivun tilapalkissa. o Näytä sivumittari: Näyttää tai piilottaa sivumittarin. o Tasattu teksti: Tasaa tekstin oikean ja vasemman sivun samanlaisiksi. o Vahvennettu teksti: Vahventaa eli lihavoi tekstin kirjasimen. Lisäasetukset : Tässä voi muokata laitteen lisäasetuksia. Toinen valikko avautuu. Valikko vastaa kirjastonäkymän lisäasetusten valikkoa. Takaisin kirjastoon: Palaa kirjastonäkymään.

21 epub-tiedostojen lukunäkymä (muutettava sisältö) Sivun alueet Sivun alatunniste on tilapalkki, joka näyttää tiedoston nimen ja käyttäjän sijainnin tiedostossa (nykyinen sivu / sivut yhteensä). Tilapalkki voidaan piilottaa ja tuoda näkyviin kohdevalikon kautta. Kohdevalikko Takaisin: Palaa edelliseen aktivoituun hyperlinkkiin. Toimii kuten internetselaimen Takaisin-painike, eli palaa edelliseen näkymään. Jos hyperlinkkejä ei ole aktivoituna, valinta on tummennettu. Palautuspainike toimii samalla tavalla. Eteenpäin: Siirtyy eteenpäin. Siirry : Voit siirtyä suoraan tiettyyn kohtaan tiedostossa. Toinen valikko avautuu. o Ensimmäinen sivu: Siirtyy tiedoston ensimmäiselle sivulle. o Viimeinen sivu: Siirtyy tiedoston viimeiselle sivulle. o Sivu : Avaa pienen numerovalikon, johon sivun numero voidaan syöttää suoraan. Numero valitaan ohjauspainikkeella. o xxxxxx: Siirry johonkin tiettyyn, ennalta määritettyyn kohtaan asiakirjassa, kuten sisällysluettelo tai Luku 1. Joissakin tiedostoissa näitä ennalta määritettyjä kohtia on useita, mikä helpottaa tiedoston lukemista. Tekstin koko : Tässä valikossa voi muuttaa tekstin kokoa. Toinen valikko avautuu. Valittavissa on 12 kokoa. Näytä tilapalkki: Näyttää tai piilottaa tilapalkin. Lisäasetukset : Tässä voi muokata laitteen lisäasetuksia. Toinen valikko avautuu. Valikko vastaa kirjastonäkymän lisäasetusten valikkoa. Takaisin kirjastoon: Palaa kirjastonäkymään. PDF-tiedostojen lukunäkymä (sisältöä ei voi muokata) Sivun alueet Sivun alareunan tilapalkki näyttää tiedoston nimen, käyttäjän sijainnin tiedostossa (nykyinen sivu/sivut yhteensä) ja zoomausprosentin. Tilapalkki voidaan piilottaa ja tuoda näkyviin kohdevalikon kautta. Kohdevalikko Takaisin: Palaa edelliseen aktivoituun hyperlinkkiin. Toimii kuten internetselaimen Takaisin-painike, eli palaa edelliseen näkymään. Jos hyperlinkkejä ei ole aktivoituna, valinta on tummennettu. Palautuspainike toimii samalla tavalla. Eteenpäin: Siirtyy eteenpäin. Siirry : Voit siirtyä suoraan tiettyyn kohtaan tiedostossa. Toinen valikko avautuu.

22 o Ensimmäinen sivu: Siirtyy tiedoston ensimmäiselle sivulle. o Viimeinen sivu: Siirtyy tiedoston viimeiselle sivulle. o Sivu : Avaa pienen numerovalikon, johon sivun numero voidaan syöttää suoraan. Numero valitaan ohjauspainikkeella. o xxxxxx: Siirry johonkin tiettyyn, ennalta määritettyyn kohtaan asiakirjassa, kuten sisällysluettelo tai Luku 1. Joissakin tiedostoissa näitä ennalta määritettyjä kohtia on useita, mikä helpottaa tiedoston lukemista. Koko : Lähentää ja loitontaa sivua. Toinen valikko avautuu. o Koko sivu: Sovittaa asiakirjan sivun näyttöön. Huomaa: Vaakatilassa toiminto vastaa vakiomallisen asiakirjan loitontamista. o Sovita leveys: Sovittaa asiakirjan sivun leveyden näytön leveyteen. Vaakatilassa toiminto vastaa vakiomallisen asiakirjan lähentämistä. o Sovita korkeus: Sovittaa asiakirjan sivun korkeuden näytön korkeuteen. Vaakatilassa toiminto vastaa vakiomallisen asiakirjan lähentämistä. o 50%: Näyttää puolet todellisesta koosta. o 60%: Näyttää 60 prosenttia todellisesta koosta. o 70%: Näyttää 70 prosenttia todellisesta koosta. o 80%: Näyttää 80 prosenttia todellisesta koosta. o 90%: Näyttää 90 prosenttia todellisesta koosta. o 100%: Näyttää sivun todellisessa koossa. Kierto : Kiertää kuvaa. Toinen valikko avautuu. Huomaa: Toiminto on himmennetty kiihtyvyysmittarin ollessa käytössä. o 0 : Näyttää asiakirjan pystytilassa (oletusasetus). o 90 : Näyttää asiakirjan vaakatilassa (käännetty 90 astetta). o Käännetty: Näyttää sivun ylösalaisin. Leikkaa reunat: Leikkaa tarvittaessa tiedoston reunat. Jos toiminto on käytössä, kaikki kuvat eivät ehkä näy kokonaan. Näytä tilapalkki: Näyttää tai piilottaa näytön alareunassa näkyvän tilapalkin. Tilapalkissa näytetään tiedoston nimi, senhetkinen sivu, sivujen kokonaismäärä ja tiedoston koko. Lisäasetukset : Tässä voi muokata laitteen lisäasetuksia. Toinen valikko avautuu. Valikko vastaa kirjastonäkymän lisäasetusten valikkoa. Takaisin kirjastoon: Palaa kirjastonäkymään.

23 7. Kuvien katselu Avaa valitsemasi e-kirja kirjastonäkymässä napsauttamalla lukulaitteen vahvistuspainiketta. Kuvan tiedostomuoto voidaan tunnistaa ottamalla käyttöön Näytä tiedostomuodot -toiminto kirjastonäkymän kohdevalikosta. Kuvatiedostoja ovat JPG-, GIF- ja PNG-tiedostot. 7.1 Katseluohjelma Kun kuvatiedosto avataan, kuva aukeaa näyttöön. Voit siirtyä kuvasta toiseen ohjauspainiketta käyttämällä. Jos automaattinen kierto on käytössä, kuva voidaan näyttää vaaka- tai pystytasossa koon mukaan. Jos kuva on suurempi kuin näyttö (kuvan sivuilla näkyy nuolikuvakkeita), kuvaa voi selata ohjauspainikkeella. Tässä tilassa ei voi siirtyä kuvasta toiseen. Sivun tilapalkki: Sivun alareunassa näkyvä tilapalkki näyttää tiedoston nimen ja koon. 7.2 Kuvan kohdevalikko Sovita näyttöön: Sovittaa kuvan näyttöön. Todellinen koko: Näyttää kuvan sen todellisessa koossa. Kierto : Kiertää kuvaa. Toinen valikko avautuu. Toiminto on himmennetty kiihtyvyysmittarin ollessa käytössä. o Automaattinen kierto: Kun toiminto on käytössä, katseluohjelma tunnistaa automaattisesti, onko kuva vaaka- vai pystymuodossa. o 0 : Näyttää asiakirjan pystytilassa (oletusasetus). o 90 : Näyttää asiakirjan vaakatilassa (käännetty 90 astetta). o Käännetty: Näyttää sivun ylösalaisin. Seuraava kuva: Näyttää kirjaston järjestyksessä seuraavan kuvan. Edellinen kuva: Näyttää kirjaston järjestyksessä edellisen kuvan. Näytä tilapalkki: Näyttää näytön alareunassa olevan tilapalkin, joka näyttää tiedoston nimen ja koon. Lisäasetukset : Tässä voi muokata laitteen lisäasetuksia. Toinen valikko avautuu. Valikko vastaa kirjastonäkymän lisäasetusten valikkoa. Takaisin kirjastoon: Palaa kirjastonäkymään.

24 8. G-Sensor-liiketunnistin ja kiihtyvyysmittari Cybook Opus -lukulaitteessa on G-Sensor-liiketunnistin tai kiihdytysmittari, jonka avulla näytön kuvan suuntaa voi muuttaa vaakatasosta pystysuuntaan ja toisinpäin kääntämällä laitetta. Näytön kuva muuttuu laitteen suunnan mukaan (0, 90, 180, 270 ). G-Sensor-liiketunnistimen tai kiihtyvyysmittarin voi poistaa käytöstä kohdevalikosta.

25 9. Lukulaitteen hallinta 9.1 Virrankulutus > Akun lataaminen Lukulaitteen akku ladataan kytkemällä laite USB-kaapelilla tietokoneeseen tai Bookeenin toimittamaan USB-laturiin. Lukulaitetta kannattaa pitää kytkettynä verkkovirtaan aina, kun se on mahdollista. Näin akku pysyy ladattuna. Kun akku on täynnä, lataus päättyy automaattisesti. Akkua ei siis voi ladata liian täyteen. > Vinkkejä virran säästämiseen Akun kestoa voidaan pidentää seuraavilla tavoilla erityisesti silloin, kun lukulaite saa virtaa ainoastaan akusta: Sammuta lukulaite aina, kun se ei ole käytössä myös lyhyiksi ajoiksi. Suosittelemme lukulaitteen automaattisen sammutustoiminnon käyttämistä. Toiminto säästää akkua huomattavasti. 9.2 Laitteen muistin hallinta Lisämuisti MicroSD-muistikortilla voi lisätä lukulaitteen muistia tai siirtää suuria tiedostoja lukulaitteen ja muiden laitteiden välillä. Lukulaite ei tue microsdhc-muistikortteja (Secure Digital High Capacity). 9.3 Asetusten nollaaminen Toisinaan Cybook Opus -lukulaitteen asetukset on nollattava. Lukulaitteen asetusten nollaaminen vastaa tietokoneen uudelleenkäynnistämistä. Kaikki käynnissä olevat sovellukset suljetaan ja laitteen käyttöjärjestelmä käynnistetään uudelleen, mutta ohjelmia ja tallennettuja tietoja ei poisteta. Asetusten nollaaminen nollauspainikkeella Nollauspainike sijaitsee lukulaitteen takana olevassa Reset-reiässä. Paina nollauspainiketta kevyesti esimerkiksi neulalla tai muulla kapealla esineellä. Lukulaite sammuu kokonaan. Lukulaite käynnistetään painamalla virtapainiketta muutaman sekunnin ajan. Lukulaitteen asetusten nollaus painikeyhdistelmällä Jos lukulaite ei reagoi, se voidaan käynnistää uudelleen painamalla virtapainiketta ja Edellinen sivu -painiketta 10 sekunnin ajan. 10 sekunnin kuluttua lukulaite käynnistyy uudelleen.

26 10. Tekniset tiedot Koko: 108 x 151 x 10 mm Paino: 150 g (akku mukaan lukien)... Ruutu: 5 tuuman E Ink Vizplex -näyttö Voidaan lukea päivänvalossa Resoluutio: 600 x 800 pikseliä (200 dpi) Muisti: 1 Gt (Vapaan muistin määrä vaihtelee, sillä järjestelmä tarvitsee osan muistista.) Suoritin: ARM (400 MHz) Liitännät: USB Client (v. 2.0) Mini USB B -liitin, microsd-korttipaikka Akku Ladattava yhdysrakenteinen litium-polymeeriakku (1 000 mah), täysi akku kestää sivunvaihtoa. Lisälaitteet: USB-synkronointikaapeli Käyttöjärjestelmä: sulautettu Linux-versio Ohjelmisto: Boo Reader Bookeenin useille tiedostomuodoille suunniteltu e-kirjojen lukuohjelma Adobe epub / PDF Mobile Reader Tuetut kuvatiedostomuodot: JPG, GIF, PNG

27 11. Turvallisuusohjeita > Tietoa lukulaitteen USB-laturista Älä käytä laturia kosteissa olosuhteissa. Älä koskaan koske laturia silloin, kun kätesi tai jalkasi ovat märät. Varmista, että laturin ympärillä on riittävä ilmanvaihto laturin ollessa käytössä laitteen virtalähteenä tai akkua ladattaessa. Älä peitä laturia paperilla tai muilla esineillä, jotka saattavat estää laturin jäähtymistä. Älä käytä laturia sen ollessa suojakotelossaan. Kytke laturi sopivaan virtalähteeseen. Jännitevaatimukset on annettu tuotekotelossa tai tuotteen pakkauksessa. Älä käytä laturia, jos sen johto on vaurioitunut. Älä yritä huoltaa tai korjata laitetta. Laturissa ei ole osia, jotka käyttäjä voisi korjata. Jos laturi vaurioituu tai altistuu kosteudelle, se on vaihdettava uuteen. > Tietoa akusta Käytä ainoastaan laitteen valmistajan hyväksymää laturia. Älä vahingoita tai puhkaise akkua tai altista sitä tulelle. Akku voi räjähtää ja vapauttaa haitallisia kemikaaleja. > Tärkeitä ohjeita Jos laitteessa käytetään vääränlaista akkua, akku saattaa räjähtää. Käytetyt akut on hävitettävä ohjeiden mukaan. Akun voi vaihtaa vain toiseen samanlaiseen tai vastaavaan, valmistajan suosittelemaan akkuun. Käytöstä poistettavat akut on kierrätettävä tai hävitettävä asianmukaisesti. Käytä akkua vain sille tarkoitetussa laitteessa. > Staattiset purkaukset Staattiset purkaukset saattavat vaikuttaa sähkölaitteiden normaaliin toimintaan. Tällaisissa tapauksissa laite saattaa toimia epätavallisesti, mikä saattaa vahingoittaa tietoja tai tallentamattomia tietoja saattaa kadota. Häiriön jälkeen laite on käynnistettävä uudelleen. Jotta staattisten purkausten ja muiden häiriöiden aiheuttamalta tietojen katoamiselta voitaisiin välttyä, tiedot kannattaa tallentaa ja varmuuskopioida säännöllisesti.

28 12. Lisävarusteet Cybook Opus -lukulaitteelle suunnitelluilla lisävarusteilla voit laajentaa lukulaitteen toimintoja, korvata kadonneet osat ja helpottaa laitteen käyttöä. Ota yhteyttä laitteen jälleenmyyjään tai tutustu lukulaitteen lisävarusteisiin ja niiden saatavuuteen osoitteessa Valtuuttamattomien lisävarusteiden käyttö mitätöi laitteen takuun. Lisätietoa lisävarusteiden käytöstä on lisävarusteiden mukana toimitetuissa ohjeissa. Bookeenin yhteystiedot: Adobe ja Reader ovat Adobe Systems Inc:n tuotemerkkejä. Mobipocket on Amazon.comin tai sen tytäryhtiöiden tuotemerkki.

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ PRESARIO F760EM http://fi.yourpdfguides.com/dref/4171044 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP COMPAQ PRESARIO F760EM. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP COMPAQ PRESARIO F760EM käyttöoppaasta ( tiedot,

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin Tämä MP4-videosoitin on varustettu täysillä multimediaominaisuuksilla. Laite sopii valokuvien katseluun, e-kirjojen lukemiseen, äänen tallentamiseen ja toistamiseen

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman

MP3 Manager Software for Sony Network Walkman MP3 Manager Software for Sony Network Walkman Käyttöohje WALKMAN on Sony Corporationin kuulokestereotuotteisiin liittyvä rekisteröity tavaramerkki. on Sony Corporationin tavaramerkki. NW- E55/75 2004 Sony

Lisätiedot

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas

Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Welcome to the World of PlayStation Pika-aloitusopas Suomi PCH-2016 7025574 PlayStation Vita-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa Paina viisi sekuntia Kytke virta PS Vita -järjestelmään. Kun kytket

Lisätiedot

Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen

Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kerrotaan, kuinka päivitetään laiteohjelma langattomiin kauko-ohjaimiin WR-1 ja

Lisätiedot

Ulkoasu. 1.Objektiivi 2.Tallennuspainike 3.Kuvien ottopainike _ FIN 01

Ulkoasu. 1.Objektiivi 2.Tallennuspainike 3.Kuvien ottopainike _ FIN 01 Ulkoasu 3 2 1 1.Objektiivi 2.Tallennuspainike 3.Kuvien ottopainike FIN 01 13 4.Micro-USB-portti 10 12 11 6 7 8 9 4 5 5.Akun virtakytkin 6.Sivu ylös -painike 7.Virtapainike 8.OK-painike 9.Sivu alas -painike

Lisätiedot

Onnittelut lukulaitteen uudelle omistajalle,

Onnittelut lukulaitteen uudelle omistajalle, Onnittelut lukulaitteen uudelle omistajalle, Kädessäsi on varta vasten e-kirjojen lukemiseen suunniteltu laite, ei tabletti. Laitteen ominaisuudet on kehitetty parasta lukukokemusta ajatellen. Lukulaitteen

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje Tervetuloa käyttämään Samsungin Galaxy Tab tietokonetta Laitteen keskeinen ominaisuus on 7 tuuman kosketusnäyttö, jonka alapuolella ole neljä (4) taustavalaistua ohjausnäppäintä, ja yläpuolella 1.3 pixelin

Lisätiedot

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkimerkintää: VINKKI Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia

Lisätiedot

Pakkauksen sisältö. Tervetuloa. Arlo Baby -kamera USBvirtakaapeli. USBvirtasovitin. Kiitos, että valitsit Arlo Babyn. Pääset alkuun helposti.

Pakkauksen sisältö. Tervetuloa. Arlo Baby -kamera USBvirtakaapeli. USBvirtasovitin. Kiitos, että valitsit Arlo Babyn. Pääset alkuun helposti. Arlo Baby -pikaopas Pakkauksen sisältö Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlo Babyn. Pääset alkuun helposti. Arlo Baby -kamera USBvirtakaapeli USBvirtasovitin Pikaopas Seinäpidike Kiinnitysruuvit Liitä

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

FullHD herätyskello-valvontakamera

FullHD herätyskello-valvontakamera FullHD herätyskello-valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, näytöllä näkyy nyt vuosi aseta oikea aika UP ja DOWNnäppäimillä ja paina SET uudelleen. Aset kuukausi, päivä,

Lisätiedot

Mac. Valmistelut. Mac

Mac. Valmistelut. Mac Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Käyttöohje. Painikkeet:

Käyttöohje. Painikkeet: Käyttöohje Painikkeet: 1. PLAY: Päällä/pois päältä Toisto/Pysäytys 2. M: Valinta/Vahvistus 3. ON/OFF: Virtapainike soittimen päällä 4 Vol+: Äänenvoimakkuuden lisäys 5 Vol-: Äänenvoimakkuuden vähennys :

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto 1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto Useimmat verkkokaupassa myytävät e-kirjat on suojattu Adobe DRM suojauksella. Näitä e-kirjoja voi lukea vain Adobe Digital Editions ohjelmalla, joka on asennettava

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Nokia autosarja CK-100 9210123/1

Nokia autosarja CK-100 9210123/1 Nokia autosarja CK-100 9210123/1 2008 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Navi ja Nokia Original Accessories -logo ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Lisätiedot

Brother Image Viewer Android -opas

Brother Image Viewer Android -opas Brother Image Viewer Android -opas Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa kuvaketta: VINKKI Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia tai miten toimintoa voi

Lisätiedot

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys 1. Esittely... 2 2. Asennusohjeet... 2 3. Yleiskuva ohjelmistosta... 3 4. Tietojen siirtäminen D-Boxin avulla... 4 4.1. Piirturitiedostojen siirtäminen...

Lisätiedot

Suomi. Turvallisuusohjeet. Suomi

Suomi. Turvallisuusohjeet. Suomi Tämä opas sisältää: Turvallisuusohjeet sivulla 17. Asennuksen vianmääritys sivulla 18. Lisätietojen löytäminen sivulla 22. Turvallisuusohjeet Käytä vain tämän tuotteen mukana toimitettua tai valmistajan

Lisätiedot

Varmista, että olet saanut kaikki varusteet, jotka on lueteltu kohdassa Kuva 1. (Pakkauksessa toimitetut tarrat voivat poiketa ilmoitetusta.

Varmista, että olet saanut kaikki varusteet, jotka on lueteltu kohdassa Kuva 1. (Pakkauksessa toimitetut tarrat voivat poiketa ilmoitetusta. Insert % Shift Pika-aloitus Varmista, että olet saanut kaikki varusteet, jotka on lueteltu kohdassa Kuva 1. (Pakkauksessa toimitetut tarrat voivat poiketa ilmoitetusta.) Takuukortti Pika-aloitusopas D1-tarrakasetti

Lisätiedot

E-kirjojen hankkiminen Readerillä

E-kirjojen hankkiminen Readerillä E-kirjojen hankkiminen Readerillä 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) E-kirjojen hankkiminen E-kirjojen hankkiminen E-kirjakauppa Reader Library -ohjelmisto Reader-lukulaite Sony Reader Library -ohjelmisto

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset

Ohjelmistopäivitykset Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Herätyskellokamera. Käyttäjän ohjeet

Herätyskellokamera. Käyttäjän ohjeet Herätyskellokamera Käyttäjän ohjeet Sisällysluettelo 1. Tärkeää tietoa 2. Pakkauksen sisältö 3. Tekniset tiedot 4. Tuotetiedot 5. Laitteen käyttö 1. tärkeää tietoa Tämä käsikirja on suunniteltu tutustuttamaan

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen

Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen Salamalaitteen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kerrotaan, kuinka Nikon-salamalaitteiden laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, pystytkö tekemään päivityksen

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö. Kuvaus Ominaisuudet Wi-Fi b/g/n 7" kosketusnäyttö. Tukee 3. osapuolen laitteita Nettikamera G-anturi Mediasoitin 3G (optional) Pakkauksen sisältö 1 taulutietokone 1 USB-johto 1 verkkolaite kuulokkeita Pikakäyttöopas

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

Kiintolevyaseman kiinnityskannatin Käyttöopas

Kiintolevyaseman kiinnityskannatin Käyttöopas Kiintolevyaseman kiinnityskannatin Käyttöopas CECH-ZCD1 7020229 Yhteensopiva laitteisto PlayStation 3-järjestelmä (CECH-400x-sarja) Varotoimet Lue tämä käyttöopas ja PlayStation 3-käyttöopas ennen tuotteen

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Käyttöohje. Sida 1. BRT-12 Battery Replacement Tool

Käyttöohje. Sida 1. BRT-12 Battery Replacement Tool Käyttöohje Sida 1 Sisältö JOHDANTO... 3 Turvallisuustiedote... 3 Tuotetietoa... 3 NÄYTTÖ JA NÄPPÄIMISTÖ... 4 KÄYTTÖLITTYMÄ... 5 BRT-12 KÄYTTÖÖNOTTO... 6 PÄÄVALIKKO... 7 AKUN VAIHTO... 8 KIELEN VALITSEMINEN...

Lisätiedot

SUOMI Johdanto Yleiskuvaus (Kuva 1) Tärkeää Vaara Varoitus Varoitus Sähkömagneettiset kentät Yleistä

SUOMI Johdanto Yleiskuvaus (Kuva 1) Tärkeää Vaara Varoitus Varoitus Sähkömagneettiset kentät Yleistä SUOMI 49 Johdanto Onnittelut ostoksestasi ja tervetuloa Philips-tuotteiden käyttäjäksi! Hyödynnä Philipsin tuki ja rekisteröi tuotteesi osoitteessa www.philips.com/welcome. Yleiskuvaus (Kuva 1) 1 Terä

Lisätiedot

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle

Ohje: Tiedostot turvaan ja puhdas Ubuntu alle Sivu 1/5 Ohje: Tänään törmäsin tilanteeseen, jossa eräällä Ubuntu-peruskäyttäjällä oli ongelmana, että tietokone käynnistyi jatkuvasti uudelleen, oletettavasti käyttöjärjestelmän vioittumisen seurauksena.

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit. Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit. Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Java on Sun Microsystems, Inc:n tavaramerkki Yhdysvalloissa. Tässä olevat tiedot

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Java on Sun Microsystems, Inc:n tavaramerkki Yhdysvalloissa. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tuotetta koskeva

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Asemat Käyttöohje Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

HIVE BUDS BLUETOOTH-KUULOKKEET KÄYTTÖOPAS. kitsound.co.uk

HIVE BUDS BLUETOOTH-KUULOKKEET KÄYTTÖOPAS. kitsound.co.uk kitsound.co.uk VAROITUS: Vältä mahdolliset kuulovauriot olemalla kuuntelematta suurella äänenvoimakkuudella pitkiä aikoja. Ole oman turvallisuutesi vuoksi tietoinen ympäristöstäsi, kun käytät kuulokkeita.

Lisätiedot

Sisällysluettelo. HUOM! Muista lukea tämä opas huolellisesti ennen käyttöönottoa.

Sisällysluettelo. HUOM! Muista lukea tämä opas huolellisesti ennen käyttöönottoa. 2 Sisällysluettelo Aihe: Sivunumero: 1. Yleistä tietoa laitteesta 1.1. Tärkeimmät ominaisuudet 3. 1.2. Laitteistovaatimukset 3. 1.3. Rajoitukset/kiellot 3. 2. Piirtopöydän esittely 2.1. Laitteen osat 4.

Lisätiedot

SingStar -mikrofonipaketti Käyttöohje. SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe

SingStar -mikrofonipaketti Käyttöohje. SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe SingStar -mikrofonipaketti Käyttöohje SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe Kiitos siitä, että olet ostanut SingStar -mikrofonipaketin. Lue tämä käyttöohje huolellisesti ennen tuotteen

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps Johdanto Älä altista Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitinta 200 Mbps äärilämpötiloille. Älä aseta tuotetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä.

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3 Nokia 8310 -puhelimelle Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Java on Sun Microsystems, Inc:n tavaramerkki Yhdysvalloissa. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tuotetta koskeva

Lisätiedot

D: Digitaalikameran objektiivi E: Asetuspainike ja laukaisin F: USB-liitäntä

D: Digitaalikameran objektiivi E: Asetuspainike ja laukaisin F: USB-liitäntä DB-80 Kiikarit ja digitaalikamera Tuotetiedot A: Objektiivin rengas B: Kiikariobjektiivi C: Nestekidenäyttö Ohjeet käytettäessä kiikareina D: Digitaalikameran objektiivi E: Asetuspainike ja laukaisin F:

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

PIKAOPAS E6000/8000-sarja

PIKAOPAS E6000/8000-sarja PIKAOPAS E6000/8000-sarja SISÄLLYSLUETTELO Akun lataaminen... 4 Akun asennus... 9 Akun irroittamien... 10 Pyörätietokoneen kiinnittäminen ja irrottaminen... 12 Virran kytkeminen päälle/pois... 13 Polkupyörällä

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Java on Sun Microsystems, Inc:n tavaramerkki Yhdysvalloissa. Tässä olevat tiedot

Lisätiedot

Personal Sound System (PSS) - aloitusopas

Personal Sound System (PSS) - aloitusopas QSG_suo 29/12/04 15:15 Page 55 Personal Sound System (PSS) - aloitusopas Lue tämä aloitusopas, ennen kuin otat PSS-järjestelmän käyttöön.toivomme,että oma äänijärjestelmä (pss) on sinulle iloa. Rekisteröitymisen

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

Kannettava kiintolevy USB 2.0 Käyttöopas

Kannettava kiintolevy USB 2.0 Käyttöopas Kannettava kiintolevy USB 2.0 Käyttöopas Suomi Sisällys Johdanto 3 Kannettavan kiintolevyn kytkeminen 3 Tietojen tallentaminen ja siirtäminen 4 Kannettavan kiintolevyn irrottaminen 5 Tekninen tuki 6 Rajoitetun

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE GREEN BUTTON - OHJELMISTO

KÄYTTÖOHJE GREEN BUTTON - OHJELMISTO KÄYTTÖOHJE GREEN BUTTON - OHJELMISTO Rev. 046/PC Varoitus Kaikki oikeudet pidätetään. Tässä käyttöohjeessa käytetään nimettyjä tuotteita ainoastaan tunnistamistarkoituksiin. Ne voivat olla vastaavien yritysten

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Air Sync Käyttöopas. Air Syncin lataaminen. Virran kytkentä ja katkaisu On/Off Air Sync

Air Sync Käyttöopas. Air Syncin lataaminen. Virran kytkentä ja katkaisu On/Off Air Sync Air Sync Käyttöopas Air Syncin lataaminen 1. Liitä Air Syncin Micro USB-liitin (D) tietokoneeseesi tai muuhun vastaavaan latauslaitteeseen käyttämällä mukana tullutta USB-kaapelia tai vastaavaa Micro USBliitintä.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta

Aloita tästä. Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Aloita tästä Värikasettien kohdistaminen ilman tietokonetta Noudata Asennusohjeessa annettuja laitteiston asennusohjeita. Jatka optimoimalla tulostuslaatu seuraavasti. 1 Varmista, että olet lisännyt paperikaukaloon

Lisätiedot

Kiintolevyasema (ja kiinnityskannatin) Käyttöopas

Kiintolevyasema (ja kiinnityskannatin) Käyttöopas Kiintolevyasema (ja kiinnityskannatin) Käyttöopas CECH-ZHD1 7020228 Yhteensopiva laitteisto PlayStation 3-järjestelmä (CECH-400x-sarja) Varotoimet Lue tämä käyttöopas ja PlayStation 3-käyttöopas ennen

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

BLUETOOTH- MUSIIKKISOVITIN

BLUETOOTH- MUSIIKKISOVITIN Kaikki tavaramerkit ovat vastaavien omistajiensa omaisuutta. Ellei toisin mainita, niiden käyttö ei merkitse sitä, että tavaramerkin omistaja olisi KitSound-yhtiön tytäryhtiö tai hyväksyisi sen tuotteet.

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

RACE -BLUETOOTH-KUULOKKEET KÄYTTÖOPAS

RACE -BLUETOOTH-KUULOKKEET KÄYTTÖOPAS VAROITUS: Vältä mahdolliset kuulovauriot olemalla kuuntelematta suurella äänenvoimakkuudella pitkiä aikoja. Ole oman turvallisuutesi vuoksi tietoinen ympäristöstäsi, kun käytät kuulokkeita. Ei sovellu

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Java on Sun Microsystems, Inc:n tavaramerkki Yhdysvalloissa. Tässä olevat tiedot

Lisätiedot

Käyttöopas. Confienta Piccolo

Käyttöopas. Confienta Piccolo Käyttöopas Confienta Piccolo Sisällysluettelo 1. Confienta Piccolo... 3 1.1. Piccolon painikkeet... 4 1.2. Piccolon käyttöönotto... 6 2. Karttasovellus... 7 2.1. Sovellukseen kirjautuminen... 7 2.2. Karttanäkymä...

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti Johdanto Älä altista PU011-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU011-korttia

Lisätiedot

Ulkoiset tallennusvälinekortit

Ulkoiset tallennusvälinekortit Ulkoiset tallennusvälinekortit Asiakirjan osanumero: 419584-351 Tammikuu 2007 Tässä oppaassa kerrotaan ulkoisten tallennusvälinekorttien käytöstä. Sisällysluettelo 1 Digitaalisten tallennusvälineiden korttipaikassa

Lisätiedot

D E. G: Kiikarin tarkennusrengas H: Optiikan korjausrengas I: Linssin kumisuojus J: Paristokotelo K: SD/MMC-muistikorttipaikka L: USB-liitäntä

D E. G: Kiikarin tarkennusrengas H: Optiikan korjausrengas I: Linssin kumisuojus J: Paristokotelo K: SD/MMC-muistikorttipaikka L: USB-liitäntä Tuotetiedot F D E L K J A B C G H I A: Kiikariobjektiivi, kiinteä 8x zoomaus B: Digitaalikameran objektiivi, kiinteä 8x zoomaus C: Digitaalikameran tarkennuspyörä D: Nestekidenäyttö E: Toimintopainikkeet

Lisätiedot

Muistimoduulit. Asiakirjan osanumero: 393521-351. Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta.

Muistimoduulit. Asiakirjan osanumero: 393521-351. Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta. Muistimoduulit Asiakirjan osanumero: 393521-351 Lokakuu 2005 Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta. Sisällysluettelo 1 Muistimoduulien lisääminen tai vaihtaminen

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

SISÄLTÖ SISÄLTÖ. Esittely. Käyttövinkkejä. Digitaalinen yönäkö-monokulaari SISÄLTÖ DENVER NVI-500 DENVER NVI-500

SISÄLTÖ SISÄLTÖ. Esittely. Käyttövinkkejä. Digitaalinen yönäkö-monokulaari SISÄLTÖ DENVER NVI-500 DENVER NVI-500 SISÄLTÖ SISÄLTÖ Digitaalinen yönäkö-monokulaari Käyttöohje Malli: SISÄLTÖ Esittely 3 Käyttövinkkejä 4 Osien esittely 5 7 Paristojen asennus 7 Virta päälle 8 Virran sammuttaminen 8 Ympäristön tarkkailu

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein.

Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein. Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein. A. Huomaa 1) Sammuta virta, kun et käytä laitetta.

Lisätiedot

Aloitusopas SUOMI CEL-SV5TA260

Aloitusopas SUOMI CEL-SV5TA260 Aloitusopas SUOMI CEL-SV5TA260 Pakkauksen sisältö Tarkista ennen käyttöä, sisältääkö kameran pakkaus seuraavat osat. Jos jokin osista puuttuu, ota yhteys kameran jälleenmyyjään. Kamera Akku NB-13L* 1 Latauslaite

Lisätiedot