Cybook Opus -lukulaitteen. käyttöopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Cybook Opus -lukulaitteen. käyttöopas"

Transkriptio

1 Käyttöopas

2 Cybook Opus -lukulaitteen käyttöopas Tässä käyttöoppaassa annetut tiedot toimitetaan sellaisenaan ilman minkäänlaisia takuita. Tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Tietojen kaikenlainen kopioiminen ilman Bookeenin kirjallista lupaa on ehdottomasti kielletty. Kaikki tuotemerkit ja tuotenimet ovat tavaramerkkejä tai yritysten rekisteröityjä tavaramerkkejä. Versio Bookeen. Kaikki oikeudet pidätetään.

3 1. Johdanto 1.1 Tervetuloa Onnittelut sähköisten kirjojen Cybook Opus -lukulaitteen uudelle omistajalle. E-paperitekniikkaan perustuvan sähkömustenäytön ansiosta Cybook Opus -lukulaite tarjoaa erinomaisen lukukokemuksen. Lukulaitteen avulla voit pitää kaikki digitaaliset kirjasi käden ulottuvilla ja lukea niitä monenlaisissa valaistuksissa, myös suorassa auringonvalossa. Näytön erinomaisen kontrastin ansiosta teksti on yhtä helppo lukea kuin suoraan paperilta. Erittäin tarkkaa näyttöä voi lukea miltei mistä kulmasta tahansa, eikä se välky. Lukeminen ei rasita silmiä ja on yhtä vaivatonta kuin painetun kirjan lukeminen. 1.2 Tietoja käyttöoppaasta Käyttöopas sisältää kattavat tiedot Cybook Opus -lukulaitteesta ja sen käytöstä. Käyttöoppaassa käytetään seuraavia merkkejä tiettyjen tekstin osien erottelemiseen. Huomaa: Näin erotettu teksti sisältää tärkeää tietoa, johon lukulaitteen käyttäjän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota voidakseen käyttää Cybook Opus -lukulaitetta entistä paremmin. Huom!: Näin erotettu varoitusteksti sisältää erittäin tärkeää tietoa, jonka noudattamatta jättäminen saattaa vahingoittaa lukulaitetta tai johtaa laitteen tietojen katoamiseen. Kaikki näytön valikot, komennot, kuvakkeet ja painikkeet on lihavoitu käyttöoppaan tekstissä, kuten esimerkiksi Tekstin koko Lisätietoa Pikaopas: Lukulaitteen pakkauksessa on painettu pikaopas, joka opastaa lyhyesti Cybook Opus -lukulaitteen käytössä. Cybook Opus -lukulaitteen käyttöopas: Tämä käyttöopas on asennettu valmiiksi Cybook Opus -lukulaitteellesi. Avaa e-kirjatiedosto siirtymällä kirjastonäkymään ja avaamalla tiedosto laitteen edessä olevalla nelisuuntaisella ohjauspainikkeella. Uusimmat tiedot Cybook Opus -lukulaitteesta: Siirry Bookeenin verkkosivulle osoitteeseen ja tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

4 2. Aluksi 2.1 Pakkauksen sisältö Tarkista ensimmäiseksi Cybook Opus -lukulaitteen pakkauksen sisältö: > Pakkauksen sisältö: Cybook Opus Pikaopas Suojakotelo USB-johto 2.2 Tietoa Cybook Opus -lukulaitteesta Seuraavissa kuvissa esitellään Cybook Opus -lukulaitteen painikkeet, liittimet, liitännät ja muut fyysiset ominaisuudet. LAITE EDESTÄ [1] E-paperinäyttö: Mustavalkoinen näyttö. [2] Ohjauspainike: Nelisuuntaisella ohjauspainikkeella voi siirtyä vasemmalle, oikealle, ylös ja alas. Ohjauspainikkeen keskellä on vahvistuspainike. Laitteen toiminnon voi aina toistaa pitämällä painiketta alas painettuna. [3] Valikkopainike: Tätä painiketta painamalla näyttöön aukeaa kohdevalikko. [4] Palautuspainike: Tällä painikkeella voit palata edelliseen näkymään. [5] Seuraava sivu -painike: Tämä painike vie seuraavalle sivulle. Asiakirjaa voi selata nopeasti pitämällä painiketta alas painettuna. [6] Edellinen sivu -painike: Tämä painike vie edelliselle sivulle. Asiakirjaa voi selata nopeasti pitämällä painiketta alas painettuna.

5 LAITE TAKAA 1 [7] Irrotettava liukulevy: Levy voidaan liu uttaa sivuun akun vaihtoa ja nollauspainikkeen käyttöä varten. LAITE TAKAA 2 [8] Akkutila: Sisältää Cybook Opus -lukulaitteen litiumpolymeeriakun. [9] Reset-reikä ja nollauspainike: Reset-reiässä olevan nollauspainikkeen painallus alustaa Cybook Opus -lukulaitteen uudelleen. Painiketta voi painaa esimerkiksi avatulla nitojan niitillä. [10] Tuotetietotarra: Sisältää Cybook Opus -lukulaitteen tuotenumeron ja version. LAITE YLHÄÄLTÄ [11] Virtapainike: Käynnistää ja sammuttaa Cybook Opus -lukulaitteen. [12] Muistikorttipaikka: Paikka microsd-muistikortille.

6 LAITE ALHAALTA [13] USB-liitäntä: Lukulaite voidaan kytkeä tietokoneeseen USB-kaapelin avulla. 2.3 Cybook Opus -lukulaitteen hoito-ohjeet Noudata seuraavia ohjeita, niin Cybook Opus -lukulaite pysyy hyvässä kunnossa ja toimii oikein. Yleisohjeet Pidä lukulaite suojassa kosteudelta ja äärimmäisiltä lämpötiloilta. Älä altista lukulaitetta nesteille tai sateelle. Vältä lukulaitteen pitkäaikaista altistamista suoralle auringonvalolle tai voimakkaalle ultraviolettisäteilylle. Älä altista lukulaitetta äkillisille ja suurille lämpötilanvaihteluille. Tämä saattaa aiheuttaa kosteuden tiivistymistä laitteen sisälle, mikä voi vahingoittaa laitetta. Jos kosteutta tiivistyy lukulaitteen sisälle, anna sen kuivua kokonaan ennen käyttöä. Älä aseta tai pudota esineitä lukulaitteen päälle. Älä pudota lukulaitetta tai altista sitä koville iskuille. Näytön pinta naarmuuntuu helposti. Vältä näytön koskettamista kynillä tai muilla terävillä esineillä. Puhdista lukulaite pyyhkimällä näyttö ja laitteen ulkokuori pehmeällä ja kostealla, vedellä kostutetulla liinalla. Näytön koskettaminen sormella jättää näytölle ihon luonnollista rasvaa, joka saattaa vaikeuttaa näytöltä lukemista. Älä päästä hiekkaa tai likaa lukulaitteen sisälle. Säilytä lukulaite suojakotelossa silloin, kun se ei ole käytössä. Huom!: Älä koskaan yritä purkaa, korjata tai muokata lukulaitetta itse. Lukulaitteen purkaminen, muokkaaminen ja korjaamisyritykset saattavat vahingoittaa laitetta ja aiheuttaa ruumiillisia tai aineellisia vahinkoja. Älä koskaan yritä korjata tai muokata lukulaitetta itse. Laitteen purkaminen, ulkoisten ruuvien irrottaminen mukaan lukien, saattaa aiheuttaa vahinkoja, joita takuu ei kata. Ohjeita matkalle Tee tiedoistasi varmuuskopio. Sammuta lukulaite. Varmista, että akku on täysin ladattu. Ota lukulaitteen verkkolaite mukaan. Käytä verkkolaitetta lukulaitteen virtalähteenä ja akun laturina. Säilytä lukulaitetta suojakotelossa. Pidä lukulaite käsimatkatavaroiden joukossa. Kun matkustat ulkomaille, varmista, että sinulla on kohdemaan pistorasioihin sopiva verkkolaite mukanasi.

7 2.4 Akun ja nollauspainikkeen käyttö Lukulaitteen akkuun ja nollauspainikkeeseen pääsee helposti käsiksi laitteen takana olevaa liukuvaa kantta liu uttamalla. Kotelon avaamista varten ei tarvitse irrottaa ruuveja. Akun irrottaminen Kun akkutilan kansi on liu utettu auki, irrota akku vetämällä johdosta varovasti. Pidä johtoa liittimen lähellä, jotta siihen ei kohdistu liikaa painetta. Nollauspainikkeen painaminen Kun kansi on liu utettu auki, paina Reset-reiässä olevaa nollauspainiketta esimerkiksi auki taitetulla niitillä tai vastaavalla terävällä esineellä. 2.5 Cybook Opus -lukulaitteen asetukset Alkuasetukset Cybook Opus -lukulaitteen alkuasetukset tehdään kytkemällä laite virtalähteeseen, lataamalla laitteen akku ja käynnistämällä ja sammuttamalla lukulaite.

8 > Laitteen kytkeminen virtalähteeseen ja akun lataaminen Jos käytössäsi on USB-verkkolaite, kytke se pistorasiaan ja kytke USB-kaapelin toinen pää verkkolaitteeseen. Jos käytössäsi ei ole USB-verkkolaitetta, kytke USB-kaapeli tietokoneen USB-liitäntään. Kytke USB-kaapelin toinen pää Cybook Opus -lukulaitteen alaosassa olevaan liitäntään. Akku latautuu 85 prosenttiin noin kolmessa tunnissa. Akku latautuu kokokaan noin viidessä tunnissa. Lukulaitteen LED-valo palaa punaisena lataamisen ajan. Kun akku on täynnä, lataus päättyy automaattisesti. Akkua ei siis voi ladata liian täyteen. > Käynnistää ja sammuttaa Cybook Opus -lukulaitteen. Cybook Opus -lukulaite käynnistetään ja sammutetaan laitteen yläosassa olevasta virtapainikkeesta. Lukulaite käynnistetään pitämällä virtapainiketta alas painettuna vähintään kahden sekunnin ajan, kunnes näyttö alkaa vilkkua ja LED-valo syttyy vihreänä tai sinisenä. Lukulaite sammutetaan pitämällä laitteen yläosassa olevaa virtapainiketta alas painettuna vähintään sekunnin ajan, kunnes näyttö muuttuu valkeaksi ja LED-valo sammuu. Huomaa: LED-valo palaa vihreänä (tai sinisenä) ja punaisena samanaikaisesti, kun lukulaite käynnistetään akun lataamisen aikana. Vihreä (tai sininen) LED-valo sammuu, kun laitteen kytkemisestä on kulunut sekunti. LED-valon väri on sininen tai vihreä laiteversion mukaan.

9 3. Perustiedot Tässä luvussa esitellään Cybook Opus -lukulaitteen perustoiminnot, kuten sähkömustenäytön käyttö, painikkeiden toiminnot, kohdevalikon toiminnot ja kytkentäperiaatteet. 3.1 Sähkömustenäyttö Cybook Opus -lukulaitteessa on E Ink :n kehittämä laadukas, edistynyttä tekniikkaa hyödyntävä mustavalkoinen sähkömustenäyttö. Näyttö toimii ikään kuin paperina, jonka pienet sähköiset mustehiukkaset voivat liikkua näytöllä ja muuttaa näytön kuvaa sekunnissa. Erittäin vähän sähköä käyttävä sähkömustenäyttö on äärimmäisen ohut ja kevyt. Sähköä kuluu vain näytön sisällön vaihtamiseen: kun kuva on näytöllä, se pysyy siinä energiaa kuluttamatta. E Ink -näyttötekniikka säästää energiaa ja vähentää merkittävästi laitteiden virrankulutusta. Innovatiivista tekniikkaa hyödyntävä näyttö siirtyy näkymästä toiseen ikään kuin puhdistamalla näytön ja päivittämällä mustat ja valkoiset kohdat uutta kuvaa varten. Huomaa: Kuvaa jää näytölle myös silloin, kun akku on tyhjä. Jos epäilet, ettei laite toimi, ensimmäiseksi kannattaa ladata akku. Huomaa: Jos sivun välähtävä päivitys häiritsee lukemista, toiminnon voi poistaa käytöstä ohjelmiston käyttöliittymän kautta. 3.2 Painikkeiden toiminnot Laitteen edessä on kolme painiketta: valikkopainike, palautuspainike ja nelisuuntainen ohjauspainike. Ohjauspainike Nelisuuntaisella ohjauspainikkeella voi siirtyä vasemmalle, oikealle, ylös ja alas. Ohjauspainikkeen keskellä on vahvistuspainike. Ohjauspainikkeella voi kääntää sivua (oikealle ja vasemmalle), siirtää valittua kohtaa näytöllä (ylös, alas, oikealle ja vasemmalle), vahvistaa valinnan ja avata kohdevalikon. Suurin osa laitteen toiminnoista tehdään ohjauspainikkeella. Valikko- ja palautuspainikkeet Painikkeissa on kohokuvioidut kuvakkeet: 1. Valikkokuvake avaa näyttöön kohdevalikon. 2. Palautuskuvake palaa edelliseen näkymään.

10 3.3 Kohdevalikko Lukulaitteen kohdevalikon voi avata milloin tahansa laitteen käytön aikana painamalla valikkopainiketta. Kohdevalikon sisältö vaihtelee laitteen käyttötilanteen ja käytettävien toimintojen mukaan. Valikon avulla voit suorittaa monia toimintoja poistumatta senhetkisestä sisällöstä. Voit esimerkiksi suurentaa tekstin kirjasinkokoa samalla kun luet kirjaa, vaihtaa kirjasintyyppiä, järjestää asiakirjat nimikkeen mukaan samalla kun selaat kirjastoasi tai esimerkiksi lähentää kuvaa samalla kun katselet sitä. Kohdevalikon näyttäminen Kohdevalikon saa näkyviin tekstiä luettaessa tai kuvaa katseltaessa painamalla valikkopainiketta tai ohjauspainikkeen keskellä olevaa vahvistuspainiketta. Kirjaston sivuja selattaessa valikon saa näkyviin ainoastaan painamalla valikkopainiketta. Kohdevalikosta poistuminen Kohdevalikosta voi poistua tekemättä valintoja painamalla valikkopainiketta tai ohjauspainikkeen vasenta tai oikeaa painiketta. 3.4 Pikatoimintoja Laitteen sammuttaminen Cybook Opus -lukulaite voidaan sammuttaa kokonaan painamalla virtapainiketta usean sekunnin ajan. Virran sammuttaminen kokonaan laitteen ollessa käyttämättä säästää laitteen akkua. Kun laite käynnistetään uudelleen, se siirtyy 12 sekunnissa kirjastoon ja näyttää kaikki edellisen istunnon tiedot, kuten viimeksi luetun sivun, kirjasinkoon ja kirjasinlajin. Asetusten nollaus Lukulaitteen asetukset voidaan nollata akkutilan kantta irrottamatta painamalla yhtä aikaa virtapainiketta ja näytön oikealla puolella olevaa Seuraava sivu -painiketta 10 sekunnin ajan. Asetusten nollaus sammuttaa Cybook Opus -lukulaitteen. G-Sensor-liiketunnistimen käyttöönottaminen ja käytöstä poistaminen Liiketunnistin voidaan ottaa käyttöön ja poistaa käytöstä helposti ilman valikkoa painamalla samanaikaisesti vahvistuspainiketta (nelisuuntaisen ohjauspainikkeen keskimmäinen painike) ja valikkopainiketta. Tekstikoon vaihtaminen ja zoomaus Tekstin kokoa voi muuttaa ja asiakirjaa lähentää ja loitontaa käyttämättä valikkoa (luettavan asiakirjatyypin mukaan) painamalla valikkopainiketta ja jompaakumpaa näytön oikealla puolella olevista painikkeista: Valikkopainikkeen ja ylemmän, Seuraava sivu -painikkeen yhtäaikainen painaminen suurentaa kirjasimen kokoa tai lähentää kuvaa. Valikkopainikkeen ja alemman, Edellinen sivu -painikkeen yhtäaikainen painaminen pienentää kirjasinkokoa tai loitontaa kuvaa. Kirjaston ulkonäköä voi muokata seuraavilla painikeyhdistelmillä:

11 Näytössä näytettävien kohteiden määrää voi lisätä painamalla samanaikaisesti valikkopainiketta ja Seuraava sivu -painiketta. Näytössä näytettävien kohteiden määrää voi pienentää painamalla samanaikaisesti valikkopainiketta ja Edellinen sivu -painiketta.

12 4. Digitaalisen sisällön valitseminen Cybook Opus -lukulaitteeseen voi tallentaa paljon digitaalista sisältöä. Valitse aluksi digitaalinen sisältö laitteessa olevasta luettelosta. 4.1 Kielen valitseminen Lukulaitteen ensimmäisellä käynnistyskerralla näyttöön avautuu kielivalikko. Valitse valikosta haluamasi käyttöliittymän kieli. Huomaa: Valikon valinta ei vaikuta lukulaitteessa luettavien kirjojen kieleen. Käyttöliittymän kieltä voi vaihtaa milloin tahansa kohdevalikosta. 4.2 Kirjasto Kun lukulaite on käynnistetty, näyttöön aukeaa kirjastonäkymä. Kirjastonäkymä näyttää kaikki lukulaitteella (ja microsd-muistikortilla, jos kortti on kytketty laitteeseen) olevat digitaaliset asiakirjat (e-kirjat, kuvat jne.). Kullakin kirjastonäkymän sivulla näytetään viisi kohdetta.

13 Kirjaston selaaminen ja kohteen valitseminen Kirjaston sisältöä selataan siirtymällä sivulta toiselle ohjauspainikkeen vasemmalla ja oikealla painikkeella tai laitteen sivussa olevilla Seuraava sivu- ja Edellinen sivu -painikkeilla ja liikuttamalla kohdistinta ohjauspainikkeen ylös- ja alas-painikkeilla. Kun kohdistin on oikealla kohdalla, tiedosto voidaan avata painamalla vahvistuspainiketta. 4.3 Kirjaston kohdevalikko Kirjaston kohdevalikon saa näkyviin painamalla valikkopainiketta kirjastonäkymää selattaessa. Seuraavat vaihtoehdot avautuvat näyttöön: 5 kohdetta sivulla: Näyttää sivulla 5 kohdetta. 10 kohdetta sivulla: Näyttää sivulla kymmenen kohdetta. 20 kohdetta sivulla: Näyttää sivulla 20 kohdetta. Kansionäkymä: Näyttää muistissa ja microsd-muistikortilla olevat kohteet kansionäkymässä. Palautuspainikkeella voi palata suoraan ylähakemistoon. Järjestä : Avaa uuden valikon, jossa sisältö voidaan järjestää seuraavien tekijöiden mukaan: o Otsikko o Koko o Päivämäärä o Tiedostonimi o Polku Suodata : Avaa uuden valikon, jossa näytetään tai piilotetaan vain tietyt sisällöt. o Piilota kirjat: Piilottaa kaikki e-kirjatiedostot (epub, PDF, PRC, PDB, HTM, TXT, FB2). o Piilota kuvat: Piilottaa kaikki kuvatiedostot (JPG, GIF ja PNG). o Näytä kaikki: Näyttää kaikki tiedostot. Näytä tiedostomuodot: Näyttää tiedoston tiedostomuodon (epub, PDF, PRC, PDB, HTM, TXT, FB2, JPG, GIF, PNG) kirjastonäkymässä aineiston pikkukuvan oikeassa kulmassa. Poista: Poistaa valitun tiedoston. Lisäasetukset: Näyttää lisäasetukset uudessa valikossa. o Esitys: Avaa valikon, josta voidaan aloittaa tiedostojen esitys (näyttö siirtyy automaattisesti tiedostosta toiseen 5, 10 tai 30 sekunnin tai 1, 5, 10, 30 tai 60 minuutin välein). o Kielet:Avaa valikon, jossa käyttäjä voi valita käyttöliittymän kielen. o Automaattinen sammutus: Avaa valikon, jossa laitteen automaattinen sammutustoiminto voidaan ottaa käyttöön. Kun toiminto on käytössä, laite sammuu 5, 10, 15, 30, 45 tai 60 minuutin kuluessa viimeisestä suoritetusta toimenpiteestä. o Kiihtyvyysmittari: Kalibroi, ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä kiihtyvyysmittarin. o Välähtävä päivitys (paras): Ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä näytön välähtävän päivityksen. Näyttö välkkyy oletusarvoisesti aina sivua päivitettäessä näytön optisten ominaisuuksien optimoimiseksi. Jos toiminto poistetaan käytöstä, näytössä voi näkyä haamukuvia. o Tietoja: Näyttää laitteen laitteisto-, ohjelmisto- ja tekijänoikeustiedot.

14 5. Digitaalisen sisällön siirtäminen Cybook Opus -lukulaite on myös USB-massamuistilaite. Kun laite kytketään tietokoneeseen, se näkyy ulkoisena kiintolevynä, ja sen sisältö näytetään. Voit lisätä, poistaa, kopioida ja siirtää tiedostoja lukulaitteelle suoraan tietokoneeltasi. Opus -lukulaite on yhteensopiva Adobe Digital Editions -tietokoneohjelmiston kanssa. Ohjelman avulla voit ostaa epub- ja PDF-kirjoja ja hallita epub- ja PDF-kirjastoa. Adobe Digital Editions -ohjelman lataamisen ja käyttöön seuraavassa kohdassa. Lukulaite näkyy muistilaitteena tietokoneen työpöydällä tai kannettavassa tietokoneessa vain, jos lukulaitteeseen on kytketty virta. Jos lukulaitteeseen on kytketty microsd-muistikortti, se näkyy tietokoneella toisena muistilaitteena. Laitteen UMS-nimi on Cybook Opus. Huomaa: Kun laite on kytketty tietokoneeseen, sen akku latautuu ja LED-valo muuttuu violetiksi tai punaiseksi/vihreäksi, jos laite on päällä. Huomaa: Cybook Opus -lukulaite on yhteensopiva Windows- (XP/Vista/7), Linux- and Mac OS X -käyttöjärjestelmien kanssa. 5.1 Tiedonsiirto USB-liitännän kautta Lukulaitteeseen voi siirtää sisältöä tietokoneelta kytkemällä laite suoraan tietokoneeseen. Kytke USB-kaapeli tietokoneen USB-liitäntään. Kytke USB-kaapelin toinen pää Cybook Opus -lukulaitteen alaosassa olevaan liitäntään. Kun lukulaite on kytketty, sen näyttöön tulee USB-kaapelin kuva. Lukulaitteen käyttöliittymä ei ole käytössä niin kauan kun lukulaite on kytkettynä tietokoneeseen.

15 Kun lukulaite kytketään tietokoneeseen, tietokoneen näytölle tulee ponnahdusikkuna, joka ilmoittaa, että uusi, Cybook Opus -niminen massamuistilaite on kytketty tietokoneeseen. Nyt voit selata lukulaitteen koko muistia. Jos lukulaitteeseen on kytketty microsd-muistikortti, tietokoneen näyttöön tulee ilmoitus toisestakin massamuistilaitteesta. 5.2 Cybook Opus -lukulaitteen kansiorakenne Lukulaitteen sisäinen muisti näyttää useita kansioita. Lukulaitteen sisäiseen muistiin voi lisätä sisältöä lisäämällä tiedostoja näihin kansioihin. Lukulaitteen sisältöä voi poistaa ja lukulaitteelta voi vapauttaa tilaa poistamalla tiedostoja näistä kansioista (järjestelmäkansiota lukuun ottamatta). Varoitus: Järjestelmäkansiota ei saa poistaa, sillä se sisältää Cybook Opus -lukulaitteen tarvitseman pakollisen datatiedoston. Muut kansiot voi poistaa. Cybook Opus -lukulaite luo ne uudelleen tyhjiksi kansioiksi. System (järjestelmä) Järjestelmäkansio eli system-kansio sisältää Cybook Opus -lukulaitteen ohjelmiston tarvitsemia järjestelmätiedostoja. Pictures Pictures-kansio sisältää kuvatiedostosi. Kansioon voi lisätä uusia kuvia. Laite tukee JPG-, PNG- ja GIF-kuvatiedostoja. Suurin sallittu kuvan koko on 3 Mt (noin 10 megapikseliä). Esimerkki: kuvaaa.jpg: Alkuperäinen, suoraan tietokoneelta siirretty tai suoraan microsd-muistikortille kopioitu JPG-tiedosto. kuvaaa_6090.thn: Cybook Opus -ohjelmiston luoma mustavalkoinen pikkukuvatiedosto. Jos tiedosto poistetaan, lukulaitteen ohjelmisto luo sen uudelleen, kun selaat kirjastonäkymää, jossa pikkukuvat näkyvät. kuvab.gif kuvab_6090.thn kuvac.png kuvac_6090.thn Huomaa: Kun poistat kuvia kuvakansiosta, muista poistaa myös kuvan pikkukuvatiedosto.

16 Fonts Fonts-kansio sisältää kirjasintiedostosi. Kansioon voi lisätä uusia kirjasimia. Lukulaite tukee TTF-tiedostoja (True Type Fonts). Lukulaitteella on valmiina esiasennettuja kirjasimia (esim. Georgia.ttf). Kirjasintiedostoja voi poistaa, ja kansioon voi lisätä uusia kirjasimia. Kun lisäät uuden kirjasintiedoston, se näkyy kohdevalikon kirjasinasetuksissa. Cybook Opus -lukulaitteen oletuskirjasin on Verdana. Verdana-kirjasimen tiedostoa ei voi poistaa, eikä se näy kirjasinkansiossa. Huomaa: Isot ja pienet kirjaimet erotellaan kansioiden nimissä. ebooks ebooks-kansio sisältää e-kirjatiedostoja. Suositeltuja tiedostomuotoja ovat HTML- (.htmja.html-päätteet) ja TXT-tiedostot (pelkkä teksti). Tässä kansiossa voi poistaa ja lisätä e-kirjatiedostoja. Kansioon lisätyt e-kirjatiedostot näkyvät lukulaitteen kirjastonäkymässä. HTML- ja TXT-tiedostot: kirja.html tai kirja.txt kirja.thn: Cybook Opus -ohjelmiston luoma mustavalkoinen pikkukuvatiedosto. Jos tiedosto poistetaan, lukulaitteen ohjelmisto luo sen uudelleen, kun selaat kirjastonäkymää, jossa pikkukuvat näkyvät. kirja.dat: Cybook Opus -lukulaitteen luoma datatiedosto, joka säilyttää käyttäjän asetukset. Digital Editions Digital Editions on synkronointikansio tietokoneen Adobe Digital Editions -ohjelmistolle. Ohjelmisto käyttää epub- (.epub) tai PDF-tiedostomuotoja. Tässä kansiossa voi poistaa ja lisätä e-kirjatiedostoja. Kansioon lisätyt e-kirjatiedostot näkyvät lukulaitteen kirjastonäkymässä. epub- ja PDF-tiedostot: kirja.epub tai kirja.pdf kirja.thn: Cybook Opus -ohjelmiston luoma mustavalkoinen pikkukuvatiedosto. Jos tiedosto poistetaan, lukulaitteen ohjelmisto luo sen uudelleen, kun selaat kirjastonäkymää, jossa pikkukuvat näkyvät. kirja.dat: Cybook Opus -lukulaitteen luoma datatiedosto, joka säilyttää käyttäjän asetukset. Huomaa: Käytä kansioita niille tarkoitettujen tiedostojen mukaan niin, että esimerkiksi e-kirjatiedostot tallennetaan ebooks- tai Digital Editions -kansioon ja kuvat Pictures-kansioon. Jos kansion sisältö ei vastaa kansiotyyppiä, kansion sisältö ei näy kirjastonäkymässä. MicroSD-muistikortin kansiorakenne MicroSD-muistikortin kansiorakenne on samanlainen kuin lukulaitteessa. Kun microsd-muistikortti kytketään lukulaitteen korttipaikkaan, lukulaite luo kortille ebooks-, Digital Editions-, Fonts- ja Pictures-kansiot sekä tyhjät järjestelmäkansiot. MicroSD-muistikortin järjestelmäkansiota voidaan käyttää Cybook Opus -lukulaitteen järjestelmäkansion sisällön varmuuskopiointiin, muutoin siitä ei ole hyötyä lukulaitteen käytön kannalta.

17 5.3 Adobe Digital Editions Adobe Digital Editions on maksuton ohjelmistotyökalu, joka hallitsee tietokoneen epub- ja PDF-e-kirjastoa tunnistaa Cybook Opus -lukulaitteen mahdollistaa tiedostojen kopioimisen tietokoneelta lukulaitteeseen helposti hiirellä vetämällä ja pudottamalla mahdollistaa kirjautumisen Adobe ID -tunnuksella. Adobe Digital Editions -ohjelmiston avulla e-kirjoja ja muita digitaalisia julkaisuja on helppo hallita. Ohjelmiston avulla voi ladata ja ostaa digitaalista sisältöä, jonka voi lukea suoraan tietokoneelta. Voit myös siirtää kopiosuojattuja e-kirjoja tietokoneeltasi muille tietokoneille tai ADE-yhteensopiville laitteille, kuten Cybook Opus -lukulaitteelle. Lisäksi ohjelmiston avulla e-kirjat voidaan järjestää kirjastoksi. Digital Editions tukee yleisiä e-kirjatiedostomuotoja, kuten PDF ja EPUB. Huomaa: Adobe Digital Editions -ohjelmisto on yhteensopiva Windows - ja MacOS -tietokoneiden kanssa. Tarkista ohjelmistoa tukevat käyttöjärjestelmät osoitteessa 5.4 E-kirjojen ostaminen ja lataaminen Asenna Adobe Digital Editions -ohjelma tietokoneellesi. Jotta voit siirtää internetissä ostamasi kirjat lukulaitteelle, sinun on ensin asennettava Adobe Digital Editions -ohjelmisto tietokoneellesi (Windows- tai Mac-käyttöjärjestelmä). Vaihe A Hanki Adobe ID -tunnus. Mene osoitteeseen Täytä lomake ja jatka. Vaihe B Lataa ja asenna Adobe Digital Editions -ohjelmisto. Mene osoitteeseen ja asenna Adobe Digital Editions -ohjelmiston uusin versio. Huomaa: Tietokoneella on oltava toimiva internetyhteys Adobe Digital Editions -ohjelmiston lataamiseksi. Kun napsautat kohtaa Install, näyttöön aukeaa ponnahdusikkuna. Käynnistä lataus noudattamalla asennusohjeita. Kun lataus on valmis, sinua pyydetään hyväksymään ohjelmiston käyttöehdot (User Agreement). Huomaa: Asennusta ei voi jatkaa hyväksymättä ehtoja. Käynnistä Adobe Digital Editions -ohjelmisto.

18 Vaihe C Vahvista, että tietokone on aktivoitu. Ennen digitaalisen sisällön ostamista tietokone on nk. valtuutettava e-kirjojen lataamista varten. Napsauta Adobe Digital Editions -ohjelmistossa kohtaa Library ja sitten kohtaa Authorize Computer. Kirjoita Adobe ID -tunnuksesi ja -salasanasi ja napsauta kohtaa Authorize. Näyttöön avautuu ponnahdusikkuna, joka vahvistaa tietokoneen valtuutuksen. Nyt voit ostaa ja ladata e-kirjoja Cybook Opus -lukulaitetta varten. Mene verkkokirjakauppaan Mene Adobe Digital Editions -ohjelmiston kanssa yhteensopivaan e-kirjakauppaan ja valitse haluamasi kirjat. Sinun on vielä rekisteröidyttävä kauppaan ja luotava tili ennen kirjojen ostoa. Kun olet kirjautunut ulos kaupasta, napsauta latauspainiketta. Adobe Digital Editions -ohjelmisto käynnistyy automaattisesti ja avaa kirjan ensimmäiseltä sivulta. Huom!: Cybook Opus -lukulaitteessa voidaan lukea kahdessa muodossa olevia e-kirjoja: Adobe Digital Editions -kirjoja (PDF-tiedostomuoto on yhteensopiva lukulaitteen kanssa) Adobe epub -kirjoja (suositeltu tiedostomuoto lukulaitteelle) Kirjan siirtäminen lukulaitteelle Vaihe A Käynnistä Cybook Opus -lukulaite ja kytke se tietokoneeseesi USB-kaapelin avulla. Muutaman sekunnin kuluttua Adobe Digital Editions -ohjelmisto tunnistaa Cybook Opus -lukulaitteen yhteensopivaksi lukulaitteeksi. Näyttöön avautuu ponnahdusikkuna, jossa pyydetään asentamaan laite uudeksi oheislaitteeksi: Authorize the installation. Cybook Opus -lukulaite näkyy nyt vasemmassa ruudussa uutena kirjastona. Huomaa: Tietokoneesi saattaa tunnistaa lukulaitteen myös massamuistilaitteena ja avata sen uuteen ikkunaan. Sulje ikkuna. Vaihe B Vedä kirja hiirellä Cybook Opus -kuvakkeen päälle. Vaihe C Irrota lukulaite tietokoneesta. Muutaman sekunnin kuluttua kirjastonäkymä näkyy uudestaan lukulaitteen näytössä. Selaa sivuja, kunnes löydät haluamasi kirjan. Avaa kirja painalla vahvistuspainiketta. Nyt voit lukea kirjaa.

19 6. Lukeminen Avaa valitsemasi e-kirja kirjastonäkymässä napsauttamalla lukulaitteen vahvistuspainiketta. Kuvan tiedostomuoto voidaan tunnistaa ottamalla käyttöön Näytä tiedostomuodot -toiminto kirjastonäkymän kohdevalikosta. 6.1 Lukulaitteen tukemat tiedostomuodot E-kirja on digitaalinen asiakirja. Tiedosto voi olla esimerkiksi kirja, sanomalehti tai RSS-syöte. Tiedostot erotetaan toisistaan tiedostomuodoltaan tai tiedostotyypiltään. Lukulaitteella voidaan lukea useita tiedostomuotoja. epub-e-kirjatiedostot PDF-e-kirjatiedostot HTML-e-kirjatiedosto TXT-e-kirjatiedosto FB2-e-kirjatiedosto 6.2 E-kirjan lukeminen Kun e-kirjatiedosto on auki, näytössä näkyy kirjan ensimmäinen sivu. Ensimmäinen sivu voi olla kirjan kansilehti. Siirry asiakirjan seuraavalle sivulle nelisuuntaisen ohjauspainikkeen oikealla painikkeella tai laitteen Seuraava sivu -painikkeella ja edelliselle sivulle ohjauspainikkeen vasemmalla painikkeella tai laitteen Edellinen sivu -painikkeella. Kirjan ensimmäiseltä sivulta ei voi palata taaksepäin eikä viimeiseltä sivulta siirtyä eteenpäin. Kun pidät Seuraava sivu -painiketta (tai ohjauspainikkeen oikeanpuoleista painiketta) alas painettuna, voit selata kirjaa nopeasti. Toimintoa voidaan käyttää myös taaksepäin selatessa. Joillakin sivuilla on hyperlinkkejä, joiden kautta voit siirtyä suoraan e-kirjan tiettyyn kohtaan. Valitse hyperlinkki painamalla nelisuuntaisen ohjauspainikkeen alas-painiketta. Voit siirtyä valinnasta toiseen liikkumalla eteenpäin (ohjauspainikkeen alas-painike) tai taaksepäin (ylös-painike). Aktivoi hyperlinkki ja siirry linkin osoittamaan kohtaan napsauttamalla vahvistuspainiketta. Poistu hyperlinkin valintatilasta napsauttamalla nelisuuntaisen ohjauspainikkeen oikeaa tai vasenta painiketta. Hyperlinkit on yleensä alleviivattu. 6.3 Lukunäkymä Kirjan sivulla näkyy näytön tietyssä osassa tekstin tai kuvan lisäksi myös muuta tietoa, kuten sivunumero ja kirjan nimi. Saat kohdevalikon näkyviin lukemisen aikana painamalla vahvistus- tai valikkopainiketta. Kohdevalikon käytettävissä olevat vaihtoehdot riippuvat luettavan asiakirjan tiedostomuodosta. Kaikkien tiedostomuotojen tekstiä ei voi muuttaa. Esimerkiksi PDF-tiedoston kirjasinkokoa ei voi muuttaa, mutta tiedostoa voi kylläkin loitontaa ja lähentää. Lukulaitteen näkymä riippuu avatun asiakirjan tiedostomuodosta.

20 HTML- ja txt-tiedostojen lukunäkymä (muutettava sisältö) Sivun alueet Sivun tilapalkki kertoo tiedoston nimen. HTML-asiakirjoissa tämä on tiedoston TITLE-elementti, txt-tiedostoissa taas tiedoston nimi. Sivun alareunan tilapalkissa näkyy tiedoston sivumittari, joka kertoo missä kohdassa tiedostoa olet lukemassa. Tilapalkki voidaan piilottaa ja tuoda näkyviin kohdevalikon kautta. Kohdevalikko Takaisin: Palaa edelliseen aktivoituun hyperlinkkiin. Toimii kuten internetselaimen Takaisin-painike, eli palaa edelliseen näkymään. Jos hyperlinkkejä ei ole aktivoituna, valinta on tummennettu. Palautuspainike toimii samalla tavalla. Eteenpäin: Siirtyy eteenpäin. Siirry : Voit siirtyä suoraan tiettyyn kohtaan tiedostossa. Toinen valikko avautuu. o Ensimmäinen sivu: Siirtyy tiedoston ensimmäiselle sivulle. o Aloita lukeminen: Siirtyy ensimmäiselle tekstisivulle kansilehtien ja tekijänoikeustekstien jälkeen. o Viimeinen sivu: Siirtyy tiedoston viimeiselle sivulle. o Sivu : Avaa pienen numerovalikon, johon sivun numero voidaan syöttää suoraan. Numero valitaan ohjauspainikkeella. Tekstin koko : Tässä valikossa voi muuttaa tekstin kokoa. Valittavissa on 12 kokoa. Kirjasin : Vaihtaa tekstin kirjasinta. Toinen valikko avautuu. o Verdana: Asettaa kirjasimeksi Verdanan (oletuskirjasin). o [ ]: Muut kirjasimet: Nämä kirjasimet on ensin asennettava. Kopioi TTF-kirjasintiedostot kirjasinkansioon. Kirjasin näkyy tämän jälkeen asennettujen kirjasinten luettelossa, ja se voidaan valita. Asettelu : Muuttaa kirjan asettelua. Toinen valikko avautuu. o Näytä tilapalkki: Näyttää tai piilottaa kirjan nimen sivun tilapalkissa. o Näytä sivumittari: Näyttää tai piilottaa sivumittarin. o Tasattu teksti: Tasaa tekstin oikean ja vasemman sivun samanlaisiksi. o Vahvennettu teksti: Vahventaa eli lihavoi tekstin kirjasimen. Lisäasetukset : Tässä voi muokata laitteen lisäasetuksia. Toinen valikko avautuu. Valikko vastaa kirjastonäkymän lisäasetusten valikkoa. Takaisin kirjastoon: Palaa kirjastonäkymään.

21 epub-tiedostojen lukunäkymä (muutettava sisältö) Sivun alueet Sivun alatunniste on tilapalkki, joka näyttää tiedoston nimen ja käyttäjän sijainnin tiedostossa (nykyinen sivu / sivut yhteensä). Tilapalkki voidaan piilottaa ja tuoda näkyviin kohdevalikon kautta. Kohdevalikko Takaisin: Palaa edelliseen aktivoituun hyperlinkkiin. Toimii kuten internetselaimen Takaisin-painike, eli palaa edelliseen näkymään. Jos hyperlinkkejä ei ole aktivoituna, valinta on tummennettu. Palautuspainike toimii samalla tavalla. Eteenpäin: Siirtyy eteenpäin. Siirry : Voit siirtyä suoraan tiettyyn kohtaan tiedostossa. Toinen valikko avautuu. o Ensimmäinen sivu: Siirtyy tiedoston ensimmäiselle sivulle. o Viimeinen sivu: Siirtyy tiedoston viimeiselle sivulle. o Sivu : Avaa pienen numerovalikon, johon sivun numero voidaan syöttää suoraan. Numero valitaan ohjauspainikkeella. o xxxxxx: Siirry johonkin tiettyyn, ennalta määritettyyn kohtaan asiakirjassa, kuten sisällysluettelo tai Luku 1. Joissakin tiedostoissa näitä ennalta määritettyjä kohtia on useita, mikä helpottaa tiedoston lukemista. Tekstin koko : Tässä valikossa voi muuttaa tekstin kokoa. Toinen valikko avautuu. Valittavissa on 12 kokoa. Näytä tilapalkki: Näyttää tai piilottaa tilapalkin. Lisäasetukset : Tässä voi muokata laitteen lisäasetuksia. Toinen valikko avautuu. Valikko vastaa kirjastonäkymän lisäasetusten valikkoa. Takaisin kirjastoon: Palaa kirjastonäkymään. PDF-tiedostojen lukunäkymä (sisältöä ei voi muokata) Sivun alueet Sivun alareunan tilapalkki näyttää tiedoston nimen, käyttäjän sijainnin tiedostossa (nykyinen sivu/sivut yhteensä) ja zoomausprosentin. Tilapalkki voidaan piilottaa ja tuoda näkyviin kohdevalikon kautta. Kohdevalikko Takaisin: Palaa edelliseen aktivoituun hyperlinkkiin. Toimii kuten internetselaimen Takaisin-painike, eli palaa edelliseen näkymään. Jos hyperlinkkejä ei ole aktivoituna, valinta on tummennettu. Palautuspainike toimii samalla tavalla. Eteenpäin: Siirtyy eteenpäin. Siirry : Voit siirtyä suoraan tiettyyn kohtaan tiedostossa. Toinen valikko avautuu.

22 o Ensimmäinen sivu: Siirtyy tiedoston ensimmäiselle sivulle. o Viimeinen sivu: Siirtyy tiedoston viimeiselle sivulle. o Sivu : Avaa pienen numerovalikon, johon sivun numero voidaan syöttää suoraan. Numero valitaan ohjauspainikkeella. o xxxxxx: Siirry johonkin tiettyyn, ennalta määritettyyn kohtaan asiakirjassa, kuten sisällysluettelo tai Luku 1. Joissakin tiedostoissa näitä ennalta määritettyjä kohtia on useita, mikä helpottaa tiedoston lukemista. Koko : Lähentää ja loitontaa sivua. Toinen valikko avautuu. o Koko sivu: Sovittaa asiakirjan sivun näyttöön. Huomaa: Vaakatilassa toiminto vastaa vakiomallisen asiakirjan loitontamista. o Sovita leveys: Sovittaa asiakirjan sivun leveyden näytön leveyteen. Vaakatilassa toiminto vastaa vakiomallisen asiakirjan lähentämistä. o Sovita korkeus: Sovittaa asiakirjan sivun korkeuden näytön korkeuteen. Vaakatilassa toiminto vastaa vakiomallisen asiakirjan lähentämistä. o 50%: Näyttää puolet todellisesta koosta. o 60%: Näyttää 60 prosenttia todellisesta koosta. o 70%: Näyttää 70 prosenttia todellisesta koosta. o 80%: Näyttää 80 prosenttia todellisesta koosta. o 90%: Näyttää 90 prosenttia todellisesta koosta. o 100%: Näyttää sivun todellisessa koossa. Kierto : Kiertää kuvaa. Toinen valikko avautuu. Huomaa: Toiminto on himmennetty kiihtyvyysmittarin ollessa käytössä. o 0 : Näyttää asiakirjan pystytilassa (oletusasetus). o 90 : Näyttää asiakirjan vaakatilassa (käännetty 90 astetta). o Käännetty: Näyttää sivun ylösalaisin. Leikkaa reunat: Leikkaa tarvittaessa tiedoston reunat. Jos toiminto on käytössä, kaikki kuvat eivät ehkä näy kokonaan. Näytä tilapalkki: Näyttää tai piilottaa näytön alareunassa näkyvän tilapalkin. Tilapalkissa näytetään tiedoston nimi, senhetkinen sivu, sivujen kokonaismäärä ja tiedoston koko. Lisäasetukset : Tässä voi muokata laitteen lisäasetuksia. Toinen valikko avautuu. Valikko vastaa kirjastonäkymän lisäasetusten valikkoa. Takaisin kirjastoon: Palaa kirjastonäkymään.

23 7. Kuvien katselu Avaa valitsemasi e-kirja kirjastonäkymässä napsauttamalla lukulaitteen vahvistuspainiketta. Kuvan tiedostomuoto voidaan tunnistaa ottamalla käyttöön Näytä tiedostomuodot -toiminto kirjastonäkymän kohdevalikosta. Kuvatiedostoja ovat JPG-, GIF- ja PNG-tiedostot. 7.1 Katseluohjelma Kun kuvatiedosto avataan, kuva aukeaa näyttöön. Voit siirtyä kuvasta toiseen ohjauspainiketta käyttämällä. Jos automaattinen kierto on käytössä, kuva voidaan näyttää vaaka- tai pystytasossa koon mukaan. Jos kuva on suurempi kuin näyttö (kuvan sivuilla näkyy nuolikuvakkeita), kuvaa voi selata ohjauspainikkeella. Tässä tilassa ei voi siirtyä kuvasta toiseen. Sivun tilapalkki: Sivun alareunassa näkyvä tilapalkki näyttää tiedoston nimen ja koon. 7.2 Kuvan kohdevalikko Sovita näyttöön: Sovittaa kuvan näyttöön. Todellinen koko: Näyttää kuvan sen todellisessa koossa. Kierto : Kiertää kuvaa. Toinen valikko avautuu. Toiminto on himmennetty kiihtyvyysmittarin ollessa käytössä. o Automaattinen kierto: Kun toiminto on käytössä, katseluohjelma tunnistaa automaattisesti, onko kuva vaaka- vai pystymuodossa. o 0 : Näyttää asiakirjan pystytilassa (oletusasetus). o 90 : Näyttää asiakirjan vaakatilassa (käännetty 90 astetta). o Käännetty: Näyttää sivun ylösalaisin. Seuraava kuva: Näyttää kirjaston järjestyksessä seuraavan kuvan. Edellinen kuva: Näyttää kirjaston järjestyksessä edellisen kuvan. Näytä tilapalkki: Näyttää näytön alareunassa olevan tilapalkin, joka näyttää tiedoston nimen ja koon. Lisäasetukset : Tässä voi muokata laitteen lisäasetuksia. Toinen valikko avautuu. Valikko vastaa kirjastonäkymän lisäasetusten valikkoa. Takaisin kirjastoon: Palaa kirjastonäkymään.

24 8. G-Sensor-liiketunnistin ja kiihtyvyysmittari Cybook Opus -lukulaitteessa on G-Sensor-liiketunnistin tai kiihdytysmittari, jonka avulla näytön kuvan suuntaa voi muuttaa vaakatasosta pystysuuntaan ja toisinpäin kääntämällä laitetta. Näytön kuva muuttuu laitteen suunnan mukaan (0, 90, 180, 270 ). G-Sensor-liiketunnistimen tai kiihtyvyysmittarin voi poistaa käytöstä kohdevalikosta.

25 9. Lukulaitteen hallinta 9.1 Virrankulutus > Akun lataaminen Lukulaitteen akku ladataan kytkemällä laite USB-kaapelilla tietokoneeseen tai Bookeenin toimittamaan USB-laturiin. Lukulaitetta kannattaa pitää kytkettynä verkkovirtaan aina, kun se on mahdollista. Näin akku pysyy ladattuna. Kun akku on täynnä, lataus päättyy automaattisesti. Akkua ei siis voi ladata liian täyteen. > Vinkkejä virran säästämiseen Akun kestoa voidaan pidentää seuraavilla tavoilla erityisesti silloin, kun lukulaite saa virtaa ainoastaan akusta: Sammuta lukulaite aina, kun se ei ole käytössä myös lyhyiksi ajoiksi. Suosittelemme lukulaitteen automaattisen sammutustoiminnon käyttämistä. Toiminto säästää akkua huomattavasti. 9.2 Laitteen muistin hallinta Lisämuisti MicroSD-muistikortilla voi lisätä lukulaitteen muistia tai siirtää suuria tiedostoja lukulaitteen ja muiden laitteiden välillä. Lukulaite ei tue microsdhc-muistikortteja (Secure Digital High Capacity). 9.3 Asetusten nollaaminen Toisinaan Cybook Opus -lukulaitteen asetukset on nollattava. Lukulaitteen asetusten nollaaminen vastaa tietokoneen uudelleenkäynnistämistä. Kaikki käynnissä olevat sovellukset suljetaan ja laitteen käyttöjärjestelmä käynnistetään uudelleen, mutta ohjelmia ja tallennettuja tietoja ei poisteta. Asetusten nollaaminen nollauspainikkeella Nollauspainike sijaitsee lukulaitteen takana olevassa Reset-reiässä. Paina nollauspainiketta kevyesti esimerkiksi neulalla tai muulla kapealla esineellä. Lukulaite sammuu kokonaan. Lukulaite käynnistetään painamalla virtapainiketta muutaman sekunnin ajan. Lukulaitteen asetusten nollaus painikeyhdistelmällä Jos lukulaite ei reagoi, se voidaan käynnistää uudelleen painamalla virtapainiketta ja Edellinen sivu -painiketta 10 sekunnin ajan. 10 sekunnin kuluttua lukulaite käynnistyy uudelleen.

26 10. Tekniset tiedot Koko: 108 x 151 x 10 mm Paino: 150 g (akku mukaan lukien)... Ruutu: 5 tuuman E Ink Vizplex -näyttö Voidaan lukea päivänvalossa Resoluutio: 600 x 800 pikseliä (200 dpi) Muisti: 1 Gt (Vapaan muistin määrä vaihtelee, sillä järjestelmä tarvitsee osan muistista.) Suoritin: ARM (400 MHz) Liitännät: USB Client (v. 2.0) Mini USB B -liitin, microsd-korttipaikka Akku Ladattava yhdysrakenteinen litium-polymeeriakku (1 000 mah), täysi akku kestää sivunvaihtoa. Lisälaitteet: USB-synkronointikaapeli Käyttöjärjestelmä: sulautettu Linux-versio Ohjelmisto: Boo Reader Bookeenin useille tiedostomuodoille suunniteltu e-kirjojen lukuohjelma Adobe epub / PDF Mobile Reader Tuetut kuvatiedostomuodot: JPG, GIF, PNG

27 11. Turvallisuusohjeita > Tietoa lukulaitteen USB-laturista Älä käytä laturia kosteissa olosuhteissa. Älä koskaan koske laturia silloin, kun kätesi tai jalkasi ovat märät. Varmista, että laturin ympärillä on riittävä ilmanvaihto laturin ollessa käytössä laitteen virtalähteenä tai akkua ladattaessa. Älä peitä laturia paperilla tai muilla esineillä, jotka saattavat estää laturin jäähtymistä. Älä käytä laturia sen ollessa suojakotelossaan. Kytke laturi sopivaan virtalähteeseen. Jännitevaatimukset on annettu tuotekotelossa tai tuotteen pakkauksessa. Älä käytä laturia, jos sen johto on vaurioitunut. Älä yritä huoltaa tai korjata laitetta. Laturissa ei ole osia, jotka käyttäjä voisi korjata. Jos laturi vaurioituu tai altistuu kosteudelle, se on vaihdettava uuteen. > Tietoa akusta Käytä ainoastaan laitteen valmistajan hyväksymää laturia. Älä vahingoita tai puhkaise akkua tai altista sitä tulelle. Akku voi räjähtää ja vapauttaa haitallisia kemikaaleja. > Tärkeitä ohjeita Jos laitteessa käytetään vääränlaista akkua, akku saattaa räjähtää. Käytetyt akut on hävitettävä ohjeiden mukaan. Akun voi vaihtaa vain toiseen samanlaiseen tai vastaavaan, valmistajan suosittelemaan akkuun. Käytöstä poistettavat akut on kierrätettävä tai hävitettävä asianmukaisesti. Käytä akkua vain sille tarkoitetussa laitteessa. > Staattiset purkaukset Staattiset purkaukset saattavat vaikuttaa sähkölaitteiden normaaliin toimintaan. Tällaisissa tapauksissa laite saattaa toimia epätavallisesti, mikä saattaa vahingoittaa tietoja tai tallentamattomia tietoja saattaa kadota. Häiriön jälkeen laite on käynnistettävä uudelleen. Jotta staattisten purkausten ja muiden häiriöiden aiheuttamalta tietojen katoamiselta voitaisiin välttyä, tiedot kannattaa tallentaa ja varmuuskopioida säännöllisesti.

28 12. Lisävarusteet Cybook Opus -lukulaitteelle suunnitelluilla lisävarusteilla voit laajentaa lukulaitteen toimintoja, korvata kadonneet osat ja helpottaa laitteen käyttöä. Ota yhteyttä laitteen jälleenmyyjään tai tutustu lukulaitteen lisävarusteisiin ja niiden saatavuuteen osoitteessa Valtuuttamattomien lisävarusteiden käyttö mitätöi laitteen takuun. Lisätietoa lisävarusteiden käytöstä on lisävarusteiden mukana toimitetuissa ohjeissa. Bookeenin yhteystiedot: Adobe ja Reader ovat Adobe Systems Inc:n tuotemerkkejä. Mobipocket on Amazon.comin tai sen tytäryhtiöiden tuotemerkki.

Tavaramerkit Vastuuvapauslauseke Huomautuksia

Tavaramerkit Vastuuvapauslauseke Huomautuksia Käyttöopas R02 (WEU) Tavaramerkit Kaikki merkit ja tuotteiden nimet ovat omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Vastuuvapauslauseke Tietoja ja asiakirjoja voidaan muuttaa ilman

Lisätiedot

SM-N9005. Käyttöopas. www.samsung.com

SM-N9005. Käyttöopas. www.samsung.com SM-N9005 Käyttöopas www.samsung.com Tietoja tästä oppaasta Tämä Samsungin laadukkaisiin standardeihin ja tekniseen asiantuntemukseen perustuva laite tarjoaa laadukkaat mobiiliyhteydet ja viihdeominaisuudet.

Lisätiedot

Sisällys Tarratulostimen esittely........................................................... 6

Sisällys Tarratulostimen esittely........................................................... 6 Tekijänoikeustiedot 2011 Sanford, L.P. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän asiakirjan tai ohjelmiston osaa ei saa kopioida tai välittää millään tavalla missään muodossa tai kääntää toiselle kielelle

Lisätiedot

Acer Aspire 2020 -Sarja. Käyttöohjekirja

Acer Aspire 2020 -Sarja. Käyttöohjekirja Acer Aspire 2020 -Sarja Käyttöohjekirja Tekijänoikeudet 2004 Kaikki Oikeudet Pidätetään Acer Aspire 2020 -Sarjan Kannettavan Tietokoneen Käyttöohjekirja Julkaistu Ensimmäisen Kerran: Maalis 2004 Näihin

Lisätiedot

FIN. Käyttöopas. Digikamera. Lue käyttöopas ennen kameralla kuvaamista, jotta pääset selville kameran kaikista ominaisuuksista

FIN. Käyttöopas. Digikamera. Lue käyttöopas ennen kameralla kuvaamista, jotta pääset selville kameran kaikista ominaisuuksista FIN Digikamera Käyttöopas Lue käyttöopas ennen kameralla kuvaamista, jotta pääset selville kameran kaikista ominaisuuksista Haluamme kiittää sinua tämän PENTAX-digitaalikameran hankinnasta. Ennen kameran

Lisätiedot

SM-N910C SM-N910F SM-N910H. Käyttöopas

SM-N910C SM-N910F SM-N910H. Käyttöopas SM-N910C SM-N910F SM-N910H Käyttöopas Finnish. 09/2014. Rev.1.0 www.samsung.com Sisältö Lue tämä ensin Aloittaminen 7 Pakkauksen sisältö 8 Laitteen osat 10 S Pen -kynä 13 SIM- tai USIM-kortin ja akun käyttäminen

Lisätiedot

DIGITAALIKAMERA. Käyttöopas

DIGITAALIKAMERA. Käyttöopas DIGITAALIKAMERA Käyttöopas Fi Tietoja tavaramerkeistä Microsoft, Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin rekisteröimiä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa. Macintosh, Mac OS,

Lisätiedot

Käyttöopas. Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten.

Käyttöopas. Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten. Käyttöopas Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten. Sisällys Sisällys...2 Luku 1 Johdanto...4 Lisää tästä oppaasta...4 Skannerin ominaisuudet...6

Lisätiedot

SM-T360. Käyttöopas. www.samsung.com

SM-T360. Käyttöopas. www.samsung.com SM-T360 Käyttöopas www.samsung.com Tietoja tästä oppaasta Tämä Samsungin laadukkaisiin standardeihin ja tekniseen asiantuntemukseen perustuva laite tarjoaa laadukkaat mobiiliyhteydet ja viihdeominaisuudet.

Lisätiedot

Lightwriter Swift. Kattava käyttöohje SWIFT

Lightwriter Swift. Kattava käyttöohje SWIFT Lightwriter Swift Kattava käyttöohje SWIFT Tämä on Lightwriter Swift -käyttöohje. Päivitykset ja lisäykset ovat osoitteessa www.toby-churchill.com. Laitteen on suunnitellut ja valmistanut Toby Churchill

Lisätiedot

DIGITAALIKAMERA. Käyttöopas

DIGITAALIKAMERA. Käyttöopas DIGITAALIKAMERA Käyttöopas Fi Tietoja tavaramerkeistä Microsoft, Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin rekisteröimiä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa. Macintosh, Mac OS,

Lisätiedot

Acer Aspire 1360 / 1520 -Sarja. Käyttöohjekirja

Acer Aspire 1360 / 1520 -Sarja. Käyttöohjekirja Acer Aspire 1360 / 1520 -Sarja Käyttöohjekirja Tekijänoikeudet 2004 Kaikki Oikeudet Pidätetään Acer Aspire 1360 / 1520 -Sarjan Kannettavan Tietokoneen Käyttöohjekirja Ensimmäinen Julkistus: Elokuu 2004

Lisätiedot

Käyttöopas. Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten.

Käyttöopas. Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten. Käyttöopas Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten. Sisällys Sisällys...2 Luku 1 Johdanto...4 Lisää tästä oppaasta...4 Skannerin ominaisuudet...5

Lisätiedot

ipod nano Ominaisuudet

ipod nano Ominaisuudet ipod nano Ominaisuudet 1 Sisältö Luku 1 4 ipod nanon perusasiat 5 ipod nano yhdellä silmäyksellä 5 ipod nanon säätimien käyttö 7 ipod nanon säätimien lukitseminen 8 ipod nanon valikoiden käyttö 9 ipod

Lisätiedot

Käyttöopas Tobii C-Series C8 C12 C15 CEye

Käyttöopas Tobii C-Series C8 C12 C15 CEye Käyttöopas Tobii C-Series C8 C12 C15 CEye Celebrating Communication Sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Katso Tobiin sivustolta osoitteesta www.tobii.com, onko tästä oppaasta päivitettyä

Lisätiedot

ipod nano Ominaisuudet

ipod nano Ominaisuudet ipod nano Ominaisuudet 1 Sisältö Luku 1 4 ipod nanon perusasiat 5 ipod nano yhdellä silmäyksellä 5 ipod nanon säätimien käyttö 8 ipod nanon säätimien lukitseminen 9 ipod nanon valikoiden käyttö 10 ipod

Lisätiedot

SM-G900F. Käyttöopas

SM-G900F. Käyttöopas SM-G900F Käyttöopas Finnish. 01/2015. Rev.1.0 www.samsung.com Sisältö Lue tämä ensin Aloittaminen 8 Laitteen osat 10 Näppäimet 11 Pakkauksen sisältö 12 SIM- tai USIM-kortin ja akun asentaminen 15 Akun

Lisätiedot

Käyttöopas. Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten.

Käyttöopas. Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten. Käyttöopas Lue tämä opas ennen skannerin käyttämistä. Kun olet lukenut oppaan, säilytä se myöhempää käyttöä varten. FCC:N SÄÄNNÖKSET (120 V:n malli) Asiakirjaskanneri, malli M111131 Tämä laite on FCC:n

Lisätiedot

Acer Aspire 1350 -sarja. Käyttöohjekirja

Acer Aspire 1350 -sarja. Käyttöohjekirja Acer Aspire 1350 -sarja Käyttöohjekirja Tekijänoikeudet 2003 Kaikki oikeudet pidätetään Acer Aspire 1350 -sarjan kannettavan tietokoneen käyttöohjekirja Julkaistu ensimmäisen kerran: Elokuu 2003 Näihin

Lisätiedot

Käyttöopas. www.packardbell.com SISÄLLYSLUETTELO

Käyttöopas. www.packardbell.com SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO Turvallisuus ja käyttömukavuus...3 Turvallisuusohjeet...3 Tietokoneen turvallinen käyttäminen...3 Perustiedot...5 Tietokoneen säätimet...5 Tietokoneen kytkeminen päälle ja pois päältä...8

Lisätiedot

Kameran käyttöopas SUOMI

Kameran käyttöopas SUOMI Kameran käyttöopas Lue tämä käyttöopas ja oppaan luku Turvaohjeita ennen kameran käyttöä. Tämän oppaan lukeminen auttaa oppimaan kameran oikean käyttötavan. Säilytä opas huolellisesti, jotta voit käyttää

Lisätiedot

Acer Aspire 1710 -Sarja. Käyttöohjekirja

Acer Aspire 1710 -Sarja. Käyttöohjekirja Acer Aspire 1710 -Sarja Käyttöohjekirja Tekijänoikeudet 2004 Kaikki Oikeudet Pidätetään Acer Aspire 1710 -Sarjan Kannettavan Tietokoneen Käyttöohjekirja Julkaistu ensimmäisen kerran: helmikuu 2004 Näihin

Lisätiedot

Tärkeitä turvallisuustietoja

Tärkeitä turvallisuustietoja Käyttöpas Tärkeitä turvallisuustietoja LUE HUOLELLA ENNEN TUOTTEEN ASENTAMISTA AJONEUVOON Tämä on turvallisuusvaroituksen symboli. Sitä käytetään varoittamaan henkilövahinkojen vaarasta. Noudata kaikkia

Lisätiedot

Käyttöohjekirja MAP560 MAP360. Järjestelmäasetus. MP3 soitin. Kuvaselain

Käyttöohjekirja MAP560 MAP360. Järjestelmäasetus. MP3 soitin. Kuvaselain Käyttöohjekirja MAP560 MAP360 Järjestelmäasetus MP3 soitin Kuvaselain R00 Tavaramerkit Kaikki tuote- ja mallinimet ovat omistajayritystensä tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Huomautus Tässä

Lisätiedot

GT-S7560. Käyttöopas

GT-S7560. Käyttöopas GT-S7560 Käyttöopas Tämän oppaan käyttäminen Kiitos, että valitsit Samsung-mobiililaitteen. Tämä Samsungin poikkeukselliseen tekniikkaan ja laadukkaisiin standardeihin perustuva laite tarjoaa laadukkaat

Lisätiedot

SM-G920F. Käyttöopas

SM-G920F. Käyttöopas SM-G920F Käyttöopas Finnish. 04/2015. Rev.1.0 www.samsung.com Sisältö Perustoiminnot 4 Lue tämä ensin 5 Pakkauksen sisältö 6 Laitteen osat 8 SIM- tai USIM-kortti 10 Akku 15 Laitteen virran kytkeminen ja

Lisätiedot

LabelManager Wireless PnP KÄYTTÖOPAS

LabelManager Wireless PnP KÄYTTÖOPAS LabelManager Wireless PnP KÄYTTÖOPAS dymo.com Tekijänoikeustiedot 2013 Newell Rubbermaid Europe, LLC. Kaikki oikeudet pidätetään. Mitään tämän asiakirjan tai ohjelmiston osaa ei saa kopioida tai välittää

Lisätiedot

CEL-SR5NA260. HD-videokamera. Käyttöopas

CEL-SR5NA260. HD-videokamera. Käyttöopas CEL-SR5NA260 HD-videokamera Käyttöopas Y Johdanto Tärkeitä käyttöohjeita VAROITUS! VAROITUS! SÄHKÖISKUVAARAN VUOKSI ÄLÄ IRROTA ETU- TAI TAKAKANTTA. KAMERAN SISÄLLÄ EI OLE KÄYTTÄJÄN HUOLLETTAVAKSI TARKOITETTUJA

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS RJ-4030 RJ-4030 RJ-4040

KÄYTTÖOPAS RJ-4030 RJ-4030 RJ-4040 KÄYTTÖOPAS RJ-4030 RJ-4040 RJ-4030 RJ-4040 Lue tämä Käyttöopas ennen tämän tulostimen käyttämistä. Suosittelemme, että säilytät tätä opasta paikassa, josta saat sen nopeasti käsiisi tarvittaessa. Versio

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. PACKARD BELL IXTREME 2710 http://fi.yourpdfguides.com/dref/596752

Käyttöoppaasi. PACKARD BELL IXTREME 2710 http://fi.yourpdfguides.com/dref/596752 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot