EUROOPAN UNIONIN TULEVA TIETOSUOJAUUDISTUS MUUTOKSEN PÄÄLINJAT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EUROOPAN UNIONIN TULEVA TIETOSUOJAUUDISTUS MUUTOKSEN PÄÄLINJAT"

Transkriptio

1 Rauno Korhonen oikeusinformatiikan professori, OTT, VT oikeustieteiden tiedekunta Lapin yliopisto 19.9., klo EUROOPAN UNIONIN TULEVA TIETOSUOJAUUDISTUS MUUTOKSEN PÄÄLINJAT Informaatiohallinnon päivä Korundi, Rovaniemi

2 Johdanto Mielipiteitä tietosuojasta EU:n komission Erityisen Eurobarometrin (Special Eurobarometer 359; kesäkuu 2011; Tietosuojaa ja sähköistä identiteettiä koskevat asenteet Euroopan unionissa) mukaan: 74 % eurooppalaisista näkee henkilötietojen luovuttamisen kasvavana osana nykyistä elämänmuotoa. 43 % Internetin käyttäjistä sanoo henkilötietojensa kysytyn enemmän kuin on tarpeen ja välttämätöntä. Noin kolmannes eurooppalaisista on tietoinen siitä, että kussakin maassa on olemassa kansallinen tietosuoja asioista vastaava viranomainen. 90 % eurooppalaisista haluaa samat tietosuojasäännökset ja oikeudet koko Euroopan unioniin!

3 Henkilötietodirektiivistä henkilötietolakiin Henkilörekisterilaki 1987 EU:n vuoden 1995 henkilödirektiivi asetti eräänlaisen merkkipaalun henkilötietojen suojan (tietosuojan) historiassa. Direktiivin perusperiaatteina on varmistaa sisämarkkinoiden toiminta ja yksilöiden henkilötietojen tehokas suoja perusoikeutena. Suomen henkilötietolaki (523/1999), eli tietosuojan yleislaki, tuli voimaan kesällä Erityisaloille annettu lukuisia omia tietosuojalakeja.

4 Tietosuojalainsäädäntöön luettavia henkilötietojen suojaakin (käsittelyä) kokonaan tai osaltaan koskevia lakeja: Laki verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta (1346/1999) voimaan Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (812/2000) voimaan Laki henkilötietojen käsittelystä rangaistusten täytäntöönpanossa (422/2002) voimaan Laki työhallinnon asiakaspalvelun tietojärjestelmästä (1058/2002) voimaan Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) voimaan Laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa (761/2003)

5 Sähköisen viestinnän tietosuojalaki (516/2004) Laki yksityisyyden suojasta työelämässä (759/2004) korvasi aiemman samannimisen säädöksen (477/2001), joka tuli voimaan Laki henkilötietojen käsittelystä rajavartiolaitoksessa (579/2005) Laki sosiaali ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007) voimaan Luottotietolaki (527/2007) voimaan

6 Tietosuoja perus ja ihmisoikeutena Oikeus henkilötietojen suojaan tunnustetaan nimenomaisesti EU:n perusoikeuskirjan 8 artiklassa ja Lissabonin sopimuksessa. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 16 artiklassa vahvistetaan oikeusperusta tietosuojasäännöille, joita sovelletaan kaikilla EU:n lainsäädännön alaan kuuluvilla toiminta aloilla. Euroopan Neuvoston Ihmisoikeussopimuksen 8 artikla tunnustaa jokaisen oikeuden nauttia yksityis ja perhe elämäänsä, kotiinsa ja kirjeenvaihtoonsa kohdistuvaa kunnioitusta. Suomen Perustuslain 10 :n mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta todetaan säädettävän tarkemmin lailla. Henkilötietolaki!

7 Tietosuoja EU:ssa Tämän päivän ongelmia?? Erot siinä, kuinka kukin EU jäsenvaltio implementoi EU:n tietosuojasäännökset omaan lainsäädäntöönsä, ovat johtaneet henkilötietojen suojan epätasaiseen ja vaihtelevaan tasoon riippuen siitä, missä yksilö elää tai ostaa hyödykkeitä ja palveluja. Voimassaolevat säännökset tarvitsevat myös modernisointia. Ne säädettiin aikana, jolloin esim. Internetin kehitys oli vasta alkutaipaleellaan. Nopea teknologinen kehitys, uudet sovellukset ja globalisaatio ovat tuoneet uusia haasteita myös tietosuoja sääntelylle. Esim. sosiaalinen media, pilvipalvelut, paikantamispalvelut ja älykorttien laajeneva käyttö

8 Yritysten ongelmia EU:ssa? EU:ssa toimivien yritysten on nykyisellään noudatettava 27:ää erilaista kansallista tietosuojalainsäädäntöä. EU:n sisäinen lainsäädännön hajanaisuus on yrityksille kallis hallinnollinen rasite, joka hankaloittaa monien, erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten pääsyä markkinoille. Yritykset, jotka eivät kykene riittävästi suojaamaan yksilöiden henkilötietoja, saattavat menettää asiakkaiden luottamuksen. Tavoitteena onkin jatkossa yhtenäinen lainsäädäntö ja ns. yhden luukun periaate eli EU:ssa toimivat yritykset voisivat asioida yhden tietosuojaviranomaisen kanssa huolimatta siitä, miten monen EU maan alueella ne harjoittavat liiketoimintaa.

9 Kansainvälisen yhteistyön lisäämisen tarve!? Henkilötietoja siirretään yhä enemmän sekä maantieteellisten että virtuaalisten rajojen yli, ja niitä tallennetaan palvelimille, jotka sijaitsevat useissa eri maissa niin EU:ssa kuin sen ulkopuolellakin. Tyypillistä juuri ns. etäresurssipalveluille (esim. cloud computing, pilvipalvelut) Yksityishenkilöiden tietosuojaoikeuksia on vahvistettava kansainvälisesti globalisoituneiden tietovirtojen vuoksi. Henkilötietojen suojelussa on noudatettava tiukkoja periaatteita, joiden tarkoituksena on helpottaa henkilötietojen siirtoa rajojen yli, mutta samalla varmistaa, että tietosuoja on kaikkialla yhtenäinen ja riittävä, ja ettei säännöissä ole aukkoja eikä tarpeetonta monimutkaisuutta.

10 Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (yleinen tietosuoja asetus) Bryssel ; COM (2012) 11 final Asetuksessa 139 recitaalia (johdantolauseketta), kun nykyisessä henkilötietodirektiivissä 72. Asetuksessa 11 lukua, kun direktiivissä nyt 7. Asetuksessa 91 artiklaa, direktiivissä 34.

11 Huomaa myös seuraava valmisteilla oleva EU säädös: Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI Yksilöiden suojelusta toimivaltaisten viranomaisten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä rikosten torjumista, tutkimista, selvittämistä ja syytteeseenpanoa tai rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanoa varten sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta. Bryssel ; COM (2012) 10 final

12 EU:n komission varapuheenjohtaja Viviane Reding : Kun nykyinen tietosuojakehys vahvistettiin 17 vuotta sitten, alle prosentti eurooppalaisista käytti internetiä. Nyt henkilötietoja siirretään ja vaihdetaan valtavia määriä mantereelta toiselle ja ympäri maapallon sekunnin murtoosassa. Vaikka oikeus henkilötietojen suojaan on kaikkien eurooppalaisten perusoikeus, kansalaiset eivät aina tunne pystyvänsä täysin valvomaan tietojaan. Nämä ehdotukset lujittavat osaltaan luottamusta verkkoympäristöön, koska niiden avulla käyttäjät saavat paremmin tietoa oikeuksistaan ja voivat valvoa tietojaan paremmin. Lisäksi uudistus helpottaa yritysten toimintaa ja vähentää niiden kustannuksia. Vahva, selkeä ja yhdenmukainen EU:n säädöskehys edistää digitaalisten sisämarkkinoiden tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämistä ja piristää talouskasvua, innovaatiota ja työpaikkojen luomista.

13 Peruskäsitteitä: Henkilötiedolla tarkoitetaan henkilötietolain (3 ) mukaan kaikenlaista luonnollista henkilöä taikka hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhteitaan kuvaavia merkintöjä, jotka voidaan tunnistaa häntä tai hänen perhettään tai hänen kanssaan yhteisessä taloudessa eläviä koskeviksi. Siten henkilötiedoksi voidaan katsoa vaikkapa nimi, valokuva, sähköpostiosoite, pankkitilinumero, paikka tai tili sosiaalisella verkkosivustolla, henkilön terveystieto tai vaikkapa tietokoneen IP (Internet Protocoll) osoite. EU:n ja kansallisia tietosuojasäännöksiä sovelletaan, kun henkilö voidaan identifioida suoraan tai epäsuorasti edellä mainitun tiedon perusteella.

14 Peruskäsitteitä: Henkilötietojen käsittelyllä tarkoitetaan henkilötietolaissa henkilötietojen keräämistä, tallettamista, järjestämistä, käyttöä, siirtämistä, luovuttamista, säilyttämistä, muuttamista, yhdistämistä, suojaamista, poistamista, tuhoamista sekä muita henkilötietoihin kohdistuvia toimenpiteitä; Henkilörekisterillä puolestaan tarkoitetaan henkilötietolaissa käyttötarkoituksensa vuoksi yhteenkuuluvista merkinnöistä muodostuvaa henkilötietoja sisältävää tietojoukkoa, jota käsitellään osin tai kokonaan automaattisen tietojenkäsittelyn avulla taikka joka on järjestetty kortistoksi, luetteloksi tai muulla näihin verrattavalla tavalla siten, että tiettyä henkilöä koskevat tiedot voidaan löytää helposti ja kohtuuttomitta kustannuksitta.

15 Rekisteröidyllä tarkoitetaan henkilöä, jota henkilötieto koskee. HUOM! Henkilötietolainsäädäntöä sovelletaan sekä yksityisen että julkisen sektorin rekisterinpitäjiin.> Rekisterinpitäjällä tarkoitetaan henkilötietolain mukaan yhtä tai useampaa henkilöä, yhteisöä, laitosta tai säätiötä, jonka käyttöä varten henkilörekisteri perustetaan ja jolla on oikeus määrätä henkilörekisterin käytöstä tai jonka tehtäväksi rekisterinpito on lailla säädetty.

16 Voimassa olevan henkilötietodirektiivin rakenne: I luku II luku III luku IV luku V luku VI luku VII luku Yleiset säännökset Yleiset säännöt henkilötietojen käsittelyn laillisuudesta Oikeuskeinot, vastuu ja sanktiot Henkilötietojen siirto kolmansiin maihin Käytännesäännöt Valvontaviranomainen ja tietosuojatyöryhmä Yhteisön täytäntöönpanotoimet Loppusäännökset

17 Tulevan yleisen henkilötietoasetuksen rakenne: Luku I Yleiset säännökset Luku II Periaatteet Luku III Rekisteröidyn oikeudet Luku IV Rekisterinpitäjä ja henkilötietojen käsittelijä Luku V Henkilötietojen siirto kolmansiin maihin tai kansainvälisille järjestöille Luku VI Riippumattomat valvontaviranomaiset Luku VII Yhteistyö ja yhdenmukaisuus Luku VIII Oikeussuojakeinot, vastuu ja seuraamukset Luku IX Tietojenkäsittelyyn liittyviä erityistilanteita koskevat säännökset Luku X Delegoidut säädökset ja täytäntöönpanosäädökset Luku XI Loppusäännökset

18 Tietosuojauudistuksen keskeisiä ehdotettuja muutoksia (1): Yhtenäiset tietosuojasäännökset, jotka ovat voimassa kaikkialla EU:ssa Oikeus tulla unohdetuksi (a Right to be forgotten) auttaa ihmisiä paremmin hallitsemaan tietosuojariskejä mm. verkkomaailmassa (online). Kun he eivät enää halua henkilötietojansa käsiteltävän ja tietojen säilytykselle ei ole perusteltuja, laillisia syitä, tulee tiedot poistaa. Milloin tahansa suostumus vaaditaan henkilötietojen käsittelylle, tulee se antaa yksilöidysti. Suostumuksen olemassaolo ei voi jäädä olettamuksen varaan.

19 Tietosuojauudistuksen keskeisiä ehdotettuja muutoksia (2): Vaivattomampi pääsy ja tutustuminen omiin tietoihin sekä oikeus tiedon uudelleen käyttöön yhteentoimivien teknisten sovellusten kautta; tarkoitetaan mm. helpompaa henkilötietojen siirtoa palvelujen tarjoajalta toiselle. Yhtiöiden ja muiden organisaatioiden (rekisterinpitäjät ja henkilötietojen käsittelijät) tulee ilmoittaa vakavista tietoturvaloukkauksista ja väärinkäytöksistä valvontaviranomaisille viipymättä, viimeistään 24 tunnin sisällä, jos mahdollista.

20 Tietosuojauudistuksen keskeisiä ehdotettuja muutoksia (3): Yhtiöiden tarvitsee asioida tietosuoja asioissa EU:n alueella vain yhden kansallisen tietosuojaviranomaisen kanssa siinä EU jäsenvaltiossa, jossa niillä on pääkonttori/päätoimipaikka. Yksilöillä (rekisteröidyt) on oikeus viedä kaikki EUalueen tietosuoja asiansa omalle kansalliselle tietosuojaviranomaiselleen silloinkin, kun heidän henkilötietojaan käsitellään kotimaansa ulkopuolella. EU sääntöjä sovelletaan myös yrityksiin, joita ei ole perustettu EU:ssa, jos ne tarjoavat tuotteita ja palveluja EU:n sisällä tai tarkkailevat täällä kansalaisten verkkokäyttäytymistä. (monitor the online behaviour of citizens)

21 Tietosuojauudistuksen keskeisiä ehdotettuja muutoksia (4): Tarpeettomia hallinnollisia taakkoja kuten esim. henkilötietoja käsittelevien yritysten ilmoitusvelvollisuuksia tullaan vähentämään. Toisaalta lisääntyvä vastuu ja tilivelvollisuus niille tahoille, jotka käsittelevät henkilötietoja. Kansallisten tietosuojaviranomaisten asemaa vahvistetaan, jotta nämä voivat paremmin panna täytäntöön EU sääntöjä ja määräyksiä kotimaassaan.

22 Tietosuojauudistuksen keskeisiä ehdotettuja muutoksia (5): Alaikäisten suojaamiseen kiinnitetään erityistä kasvavaa huomiota: 8 artikla Lapsen henkilötietojen käsittely 1. Tätä asetusta sovellettaessa katsotaan, että kun kyseessä on tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoaminen suoraan lapselle, alle 13 vuotiaan lapsen henkilötietojen käsittely on lainmukaista vain siinä tapauksessa ja siltä osin kuin lapsen vanhempi tai huoltaja on antanut siihen suostumuksen tai valtuutuksen. Rekisterinpitäjän on toteutettava kohtuulliset toimenpiteet todennettavissa olevan suostumuksen saamiseksi, käytettävissä oleva teknologia huomioon ottaen.

23 Tietosuojavastaava pakolliseksi asetus ehdotuksen mukaan!? Asetuksen 4 luvun artikloissa säädettäisiin ns. Tietosuojavastaavan (Data Protection Officer) nimittämisestä, asemasta ja tehtävistä. Huomattava se, että Suomessa jo nyt tietosuojavastaavan toimi on pakollinen mm. sosiaali ja terveydenhuollossa! Laki sosiaali ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007) ja laki sähköisestä lääkemääräyksestä (61/2007) edellyttävät, että jokainen sosiaali ja terveydenhuollon palvelujen antaja ja apteekki sekä KELA ja Valvira (Sosiaali ja terveysalan lupa ja valvontavirasto) nimeävät tietosuojavastaavan.

24 Asetusehdotusluonnos; 4 luku: 35 artikla Tietosuojavastaavan nimittäminen 1. Rekisterinpitäjän ja henkilötietojen käsittelijän on nimitettävä tietosuojavastaava aina kun a) Tietojenkäsittelyä suorittaa viranomainen tai julkishallinnon elin; tai b) Tietojenkäsittelyä suorittaa yritys, jossa on vähintään 250 työntekijää; tai c) Rekisterinpitäjän tai henkilötietojen käsittelijän keskeiset tehtävät muodostuvat sellaisista käsittelytoimista, jotka luonteensa, laajuutensa ja/tai tarkoitustensa vuoksi edellyttävät rekisteröityjen säännöllistä ja järjestelmällistä seurantaa. 2. Edellä 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetussa tapauksessa yritysryhmä voi nimittää vain yhden tietosuojavastaavan 3. Jos rekisterinpitäjä tai henkilötietojen käsittelijä on viranomainen tai julkishallinnon elin, tietosuojavastaava voidaan nimittää sen useampaa yksikköä varten, kyseisen viranomaisen tai elimen organisaatiorakenne huomioon ottaen... Jatkuu..

25 37 artikla Tietosuojavastaavan tehtävät 1. Rekisterinpitäjän tai henkilötietojen käsittelijän on osoitettava tietosuojavastaavalle ainakin seuraavat tehtävät: a) antaa rekisterinpitäjälle tai henkilötietojen käsittelijälle tietoja ja neuvoja, jotka koskevat niiden tämän asetuksen mukaisia velvollisuuksia, sekä dokumentoida tämä toiminta ja saadut vastaukset; b) seurata rekisterinpitäjän tai henkilötietojen käsittelijän henkilötietojen suojaan liittyvien toimintamenetelmien täytäntöönpanoa ja soveltamista, kuten vastuunjakoa, käsittelyyn osallistuvan henkilöstön koulutusta ja tarkastuksia; c) seurata tämän asetuksen täytäntöönpanoa ja soveltamista ja erityisesti sisäänrakennettuun tietosuojaan, oletusarvoiseen tietosuojaan ja tietoturvallisuuteen liittyviä vaatimuksia sekä rekisteröidylle ilmoittamista ja rekisteröityjen esittämiä pyyntöjä, jotka koskevat tähän asetukseen pohjautuvien oikeuksien käyttöä; jatkuu..

26 37 artikla. d) varmistaa, että 28 artiklassa tarkoitetut asiakirjat säilytetään; e) Seurata 31 ja 32 artiklassa tarkoitettua henkilötietojen tietoturvaloukkauksiin liittyvien asiakirjojen säilyttämistä ja tietoturvaloukkauksista ilmoittamista; f) Seurata tietosuojaa koskevan vaikutustenarvioinnin laatimista rekisterinpitäjän tai henkilötietojen käsittelijän toimesta sekä ennakkohyväksynnän tai ennakkokuulemisen soveltamista, jos ne vaaditaan 33 ja 34 artiklan nojalla; g) Seurata valvontaviranomaisen pyyntöihin vastaamista ja tietosuojavastaavan toimivaltuuksien mukaisesti tehdä yhteistyötä valvontaviranomaisen kanssa jälkimmäisen pyynnöstä tai tietosuojavastaavan aloitteesta; h) Toimia valvontaviranomaisen yhteyspisteenä tietojenkäsittelyyn liittyvissä kysymyksissä ja tarvittaessa kuulla valvontaviranomaista tietosuojavastaavan omasta aloitteesta.

27 Asetusluonnoksessa ehdotetaan myös perustettavaksi uusi valvonta ja yhteistyöelin Euroopan unioniin: Euroopan tietosuojaneuvosto (European Data Protection Board) Nykyisellään henkilötietodirektiivissä on säännöksiä EU:n tietosuojayhteistyöstä ja siinä mainitaan ns. 29 artiklan mukainen työryhmä (WP 29), joka on toiminut aktiivisesti antaen mm. eri aiheita koskevia lausuntoja ja suosituksia. Nykyinen tietosuojatyöryhmä korvattaisiin siis Euroopan tietosuojaneuvostolla.

28 Asetusluonnosehdotus; Luku VII; Jakso 3: EUROOPAN TIETOSUOJANEUVOSTO 64 artikla Euroopan tietosuojaneuvosto 65 artikla Riippumattomuus 66 artikla Euroopan tietosuojaneuvoston tehtävät 67 artikla Kertomukset 68 artikla Menettely 69 artikla Puheenjohtaja 70 artikla Puheenjohtajan tehtävät 71 artikla Sihteeristö 72 artikla Luottamuksellisuus

29 64 artikla Euroopan tietosuojaneuvosto 1. Perustetaan Euroopan tietosuojaneuvosto 2. Euroopan tietosuojaneuvoston muodostavat yksi valvontaviranomaisen johtaja kustakin jäsenvaltiosta ja Euroopan tietosuojavaltuutettu. 3. Jos jäsenvaltiossa on useampia tietosuojaviranomaisia, jotka vastaavat tämän asetuksen säännösten soveltamisen valvonnasta, näiden valvontaviranomaisten yhteiseksi edustajaksi nimetään joku niiden johtajista. 4. Komissiolla on oikeus osallistua Euroopan tietosuojaneuvoston toimintaan ja kokouksiin ja nimittää sinne edustaja. Euroopan tietosuojaneuvoston puheenjohtaja ilmoittaa viipymättä komissiolle kaikesta Euroopan tietosuojaneuvoston toiminnasta.

30 Tämä tarkoittanee sitä, että Suomen edustaja Euroopan tietosuojaneuvostossa tullee olemaan Reijo Aarnio, joka hiljattain nimitettiin neljännelle viisivuotis kaudelleen tietosuojavaltuutettuna. Reijo Aarnio

31 66 artikla Euroopan tietosuojaneuvoston tehtävät 1. Euroopan tietosuojaneuvosto varmistaa tämän asetuksen yhdenmukaisen soveltamisen. Tätä varten Euroopan tietosuojaneuvosto toteuttaa joko omasta aloitteestaan tai komission pyynnöstä erityisesti seuraavia tehtäviä: a) antaa komissiolle neuvoja kaikissa henkilötietojen suojaa unionissa liittyvissä kysymyksissä, myös tämän asetuksen mahdollisessa muuttamisessa; b) tarkastelee omasta aloitteestaan tai jonkin jäsenensä tai komission pyynnöstä kysymyksiä, jotka koskevat tämän asetuksen soveltamista, ja antaa valvontaviranomaisille osoitettuja suuntaviivoja, suosituksia ja parhaita käytänteitä, joiden tarkoituksena on tukea tämän asetuksen johdonmukaista soveltamista; jatkuu..

32 c) tarkastelee b alakohdassa tarkoitettujen suuntaviivojen, suositusten ja parhaiden käytänteiden soveltamista käytäntöön ja raportoi asiasta komissiolle säännöllisesti; d) antaa lausuntoja valvontaviranomaisten päätösluonnoksista 57 artiklassa tarkoitetun mekanismin mukaisesti; e) edistää valvontaviranomaisten välistä yhteistyötä ja tehokasta kahden ja monenvälistä tietojen ja käytänteiden vaihtamista; f) edistää yhteisiä koulutusohjelmia ja tukee henkilövaihtoa valvontaviranomaisten välillä sekä tarvittaessa kolmansien maiden tai kansainvälisten järjestöjen valvontaviranomaisten kanssa; g) edistää tietosuojalainsäädäntöä ja käytänteitä koskevien tietojen ja asiakirjojen vaihtoa tietosuojaviranomaisten kesken kaikkialla maailmassa.

33 Missä mennään nyt ja mitä tulossa..? Suomen hallitus lähetti huhtikuussa Eduskunnalle EU:n komission ehdotuksen tiedoksi. EU:n ns. WP 29 tietosuojaryhmä antoi maaliskuussa 2012 lausunnon tietosuojauudistusta koskevista ehdotuksista. (lausunto 1/2012, ) Myös Euroopan tietosuojavaltuutettu antoi lausuntonsa maaliskuussa. Unionin jäsenvaltiosta lausuntonsa ovat antaneet Saksa, Ruotsi, Italia, Belgia ja Ranska (kts. Euroopan parlamentin www sivut kohdasta Valiokunnat) Valmistelu etenee, mutta kestänee vielä vuosia??? Johtanee myös kansallisen henkilötietolakimme muutoksiin!? Vai tarvitaanko kansallista lakia jatkossa lainkaan???

34 Euroopan tietosuojavaltuutettu lausunnossaan: Euroopan tietosuojavaltuutettu suhtautuu myönteisesti ehdotettuun asetukseen, sillä se merkitsee huomattavaa edistysaskelta tietosuojan alalla Euroopassa.. Asetusehdotuksen osalta yksi laaja alainen kysymys on EU:n ja kansallisen lainsäädännön välinen suhde. Asetusluonnoksessa pyritään luomaan yksi säädös, jota sovelletaan tietosuojaan EU:ssa. EU:n säädöksen ja kansallisten säädösten rinnakkaiselolle ja vuorovaikutukselle jää kuitenkin enemmän tilaa kuin ensi näkemältä voisi olettaa. Euroopan tietosuojavaltuutetun mielestä lainsäätäjän olisi kiinnitettävä tähän enemmän huomiota.

35 WP 29 tietosuojatyöryhmä lausunnossaan (s. 13): Työryhmä on vakuuttunut siitä, että (asetusehdotuksen) viranomaisia koskevat yleiset poikkeukset ovat perusteettomia ja haitallisia lainsäädäntökehyksen kattavuuden kannalta, ja ehdottaa painokkaasti, että julkista ja yksityistä sektoria kohdellaan mahdollisuuksien mukaan samalla tavalla ja että ne velvoitetaan noudattamaan samoja perussääntöjä. On kuitenkin myös estettävä se, että uusi lainsäädäntökehys johtaa tilanteeseen, jossa jäsenvaltioissa eri aloilla jo saavutetun tietosuojan tasoa heikennettäisiin. Erityisesti julkisella sektorilla tietosuojan taso vaihtelee perustuslaillisen ja oikeudellisen perinteen ja kehityksen seurauksena

36 Kiitos ja hyvää syksyä!

HENKILÖTIETOJEN SUOJAA KOSKEVAN KANSALLISEN LAINSÄÄDÄNNÖN TARKISTAMINEN

HENKILÖTIETOJEN SUOJAA KOSKEVAN KANSALLISEN LAINSÄÄDÄNNÖN TARKISTAMINEN Luonnos 18.1.2015 OM1/41/2016 HENKILÖTIETOJEN SUOJAA KOSKEVAN KANSALLISEN LAINSÄÄDÄNNÖN TARKISTAMINEN Asettaminen Oikeusministeriö on päättänyt asettaa työryhmän selvittämään Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen

Lisätiedot

Datan avaamisen reunaehdot. Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat

Datan avaamisen reunaehdot. Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat Datan avaamisen reunaehdot Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat 19.1.2016 Perinteinen manuaalinen tietopalvelu 1. Asiakas kysyy/pyytää asiakirjoja käyttöönsä/ kopioita omaan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.5.2018 COM(2018) 249 final 2018/0117 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETAsopimuksen liitteen XI (Sähköinen

Lisätiedot

Tietosuojauudistus lyhyesti. Antti Ketola, lakimies,

Tietosuojauudistus lyhyesti. Antti Ketola, lakimies, Tietosuojauudistus lyhyesti Antti Ketola, lakimies, 16.5.2018 2 Yleistä tietosuoja-asetuksesta EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (2016/679) sovelletaan 25.5.2018 alkaen kaikissa jäsenvaltioissa Korvaa aiemman

Lisätiedot

EU TIETOSUOJA- ASETUS

EU TIETOSUOJA- ASETUS EU TIETOSUOJA- ASETUS BMF Kevätseminaari 18.4.2018 19.4.2018 EU tietosuoja-asetus / BMF kevätseminaari 1 MIKÄ ON HENKILÖTIETO? Luonnollista henkilöä koskeva tieto Nimi, henkilötunnus (suorat tunnisteet)

Lisätiedot

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry Ylitarkastaja Anna Hänninen

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry Ylitarkastaja Anna Hänninen EU:n tietosuoja-asetus: Mitä uusi yleinen tietosuoja-asetus edellyttää organisaatiolta? Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry 13.2.2017 Ylitarkastaja Anna

Lisätiedot

EU:N UUSI TIETOSUOJA- ASETUS

EU:N UUSI TIETOSUOJA- ASETUS 4.10.2016 EU:N UUSI TIETOSUOJA- ASETUS Anu Talus 1 Yleistä Merkittävimmät muutokset Kansallinen jatkovalmistelu Kuntien kyberturvallisuuspäivät 2 1 YLEISTÄ KOM:n ehdotus tietosuojapaketiksi tammikuussa

Lisätiedot

Kansallinen tietosuojalaki

Kansallinen tietosuojalaki Kansallinen tietosuojalaki Juhta/VAHTI -työpaja 18.5.2018 Tanja Jaatinen, OM 1 NYKYTILA Perustuslain 10 :n 1 mom. Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi

Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi - Tieteellisen tutkimuksen näkökulma 12.12.2017 Kristiina Hovi Arkistopäällikkö, tietosuojavastaava EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR= General Data

Lisätiedot

Tietosuojalainsäännön katsaus Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos

Tietosuojalainsäännön katsaus Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos Tietosuojalainsäännön katsaus 24.9.2018 Virpi Korhonen, lainsäädäntöneuvos Tietosuojaa koskeva EU-tasoinen sääntely Yleinen tietosuoja-asetus suoraan sovellettava Euroopan unionin rikosasioiden tietosuojadirektiivi

Lisätiedot

Avoin data ja tietosuoja. Kuntien avoin data hyötykäyttöön Ida Sulin, lakimies

Avoin data ja tietosuoja. Kuntien avoin data hyötykäyttöön Ida Sulin, lakimies Avoin data ja tietosuoja Kuntien avoin data hyötykäyttöön 27.1.2016 Ida Sulin, lakimies Lakipykäliä, avoin data ja julkisuus Perustuslaki 12 2 momentti» Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut

Lisätiedot

Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa

Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa Tiedote yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisista tiedonsiirroista sopimuksettoman brexitin tapauksessa Annettu 12. helmikuuta 2019 Johdanto Jos ETA ja Yhdistynyt kuningaskunta eivät pääse sopimukseen (sopimukseton

Lisätiedot

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto Suomen Lääkintäoikeuden ja etiikan seura ry 22.3.2012 Yleistä tietosuojasta Tietosuojanäkökulma biopankkitoimintaan

Lisätiedot

Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus. Ylitarkastaja Anna Hänninen. VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue

Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus. Ylitarkastaja Anna Hänninen. VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus Ylitarkastaja Anna Hänninen VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue Jyväskylä 13.10.2016 YKSITYISELÄMÄN SUOJAN LÄHTÖKOHTANA ON, ETTÄ YKSILÖLLÄ

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2018) 249 final LIITTEET 1 ja 2.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2018) 249 final LIITTEET 1 ja 2. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. toukokuuta 2018 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2018/0117 (NLE) 8534/18 ADD 1 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. toukokuuta 2018 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Uusi tietosuojaasetus. käytännössä. MPY Palvelut Oyj Toni Sivupuro

Uusi tietosuojaasetus. käytännössä. MPY Palvelut Oyj Toni Sivupuro Uusi tietosuojaasetus käytännössä MPY Palvelut Oyj Toni Sivupuro Sisältö EU tietosuoja-asetus Henkilörekisteri Asetuksen tavoitteet Yksilön oikeudet Yksilön oikeudet käytännössä Suostumus henkilötietojen

Lisätiedot

Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu. JUDO-työpaja

Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu. JUDO-työpaja Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu JUDO-työpaja 20.5.2019 Yleislait voimaan 1.1.2019 Tietosuojalaki (1050/2018) Laki henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen

Lisätiedot

Ajankohtaista tietosuoja-asetuksesta

Ajankohtaista tietosuoja-asetuksesta Ajankohtaista tietosuoja-asetuksesta Marja Hamilo 29.11.2017 @marjahamilo 2 Teknologiateollisuus 1 Esityksen sisältö 1. Erot entiseen 2. Soveltamisohjeet 3. Kansallinen liikkumavara 4. Työelämän lainsäädäntö

Lisätiedot

Hallituksen esitys yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi - TIETOSUOJALAKI

Hallituksen esitys yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi - TIETOSUOJALAKI Hallituksen esitys yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi - TIETOSUOJALAKI 1 Yleinen tietosuoja-asetus ehdotettu tietosuojalaki Asetuksen säännösten täydentäminen ja täsmentäminen 1.

Lisätiedot

LAKIUUDISTUS TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTON NÄKÖKULMASTA. Heljä-Tuulia Pihamaa Toimistopäällikkö

LAKIUUDISTUS TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTON NÄKÖKULMASTA. Heljä-Tuulia Pihamaa Toimistopäällikkö LAKIUUDISTUS TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTON NÄKÖKULMASTA Heljä-Tuulia Pihamaa Toimistopäällikkö 2.6.2016 1 25.5.2018 Onko tietosuojaviranomainen valmiina? 2 TSV:N SIIRTYMÄAJAN PROJEKTI 2016-2017 TSAU

Lisätiedot

Euroopan tietosuojavaltuutettu

Euroopan tietosuojavaltuutettu Euroopan tietosuojavaltuutettu Peter Hustinx Euroopan tietosuojavaltuutettu Joaquín Bayo Delgado Apulaistietosuojavaltuutettu Yhä useammat Euroopan unionin toimet ovat riippuvaisia henkilötietojen laillisesta

Lisätiedot

L 127. virallinen lehti. Euroopan unionin. Lainsäädäntö. 61. vuosikerta 23. toukokuuta Suomenkielinen laitos. Sisältö.

L 127. virallinen lehti. Euroopan unionin. Lainsäädäntö. 61. vuosikerta 23. toukokuuta Suomenkielinen laitos. Sisältö. Euroopan unionin virallinen lehti L 127 Suomenkielinen laitos Lainsäädäntö 61. vuosikerta 23. toukokuuta 2018 Sisältö Oikaisuja Oikaisu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EU, Euratom) 2018/673,

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea

EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea www.laurea.fi EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea FUASin etiikkaseminaari 4.4.2017 Laurea Kimmo Pettinen 2 Sisältö Tieto - henkilötieto GDPR:n vaikutukset Pääasiallinen

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetuksen vaikutukset. Tietosuojavastaava Outi Salmela,

EU:n tietosuoja-asetuksen vaikutukset. Tietosuojavastaava Outi Salmela, EU:n tietosuoja-asetuksen vaikutukset Tietosuojavastaava Outi Salmela, 14.5.2018 EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (General Data Protection Regulation, GDPR) sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen henkilötietojen

Lisätiedot

Teknologia avusteiset palvelutverkostopalaveri

Teknologia avusteiset palvelutverkostopalaveri Henkilötietojen käsittely ja GDPR:n vaikutukset GDPR Yleinen tietosuoja-asetus 25.5.2018 alkaen Teknologia avusteiset palvelutverkostopalaveri 16.10.18 Teija Karvonen Perusturvan tietosuojavastaava Esityksen

Lisätiedot

Yhteinen eurooppalainen tietosuoja Apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman

Yhteinen eurooppalainen tietosuoja Apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman Yhteinen eurooppalainen tietosuoja 17.6.2019 Apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman Euroopan tietosuojaneuvosto Vastaa tietosuojalainsäädännön yhdenmukaisesta soveltamisesta EU:ssa Toimii oma-aloitteisesti

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS OSANA ORGANISAATIOIDEN TIETOPÄÄOMAN HALLINTAA

TIETOTILINPÄÄTÖS OSANA ORGANISAATIOIDEN TIETOPÄÄOMAN HALLINTAA TIETOTILINPÄÄTÖSSEMINAARI 31.1.2013 TIETOTILINPÄÄTÖS OSANA ORGANISAATIOIDEN TIETOPÄÄOMAN HALLINTAA Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun toimisto KEHITYSKULKUJA TIETOYHTEISKUNTA TEKNOLOGIA

Lisätiedot

Politiikka: Tietosuoja Sivu 1/5

Politiikka: Tietosuoja Sivu 1/5 Politiikka: Tietosuoja Sivu 1/5 Tietosuojapolitiikka Sisällysluettelo 1. Tarkoitus... 2 2. Vastuut... 2 3. Tavoitteet ja määritelmät... 3 4. Luottamuksellisen tiedon käsittely... 4 4.1. Tiedon luokittelu...

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. heinäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. heinäkuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. heinäkuuta 206 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 206/026 (NLE) 8523/6 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JAI 34 USA 23 DATAPROTECT 43 RELEX 334 NEUVOSTON PÄÄTÖS rikosten

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.10.2017 COM(2017) 593 final 2017/0258 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS tavarakaupan muodollisuuksien yksinkertaistamista koskevalla 20 päivänä toukokuuta 1987 tehdyllä yleissopimuksella

Lisätiedot

T E R H O N E V A S A L O

T E R H O N E V A S A L O K Ä Y T T Ä J Ä T I E T O J E N H A L L I N N O I N T I H U O M I S E N P A L V E L U I S S A K O K O N A I S U U D I S T U S E U : N T I E T O S U O J A L A I N S Ä Ä D Ä N N Ö S S Ä T E R H O N E V A

Lisätiedot

FI LIITE I LIITE HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 )

FI LIITE I LIITE HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 ) FI LIITE I LIITE 22 06 HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 ) 1. Viejän nimi, täydellinen osoite ja maa, yhteystiedot

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7079/17 ENFOPOL 116 JAI 225 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 7078/17 Asia: Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. huhtikuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. huhtikuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2012/0011 (COD) 7805/16 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 11. huhtikuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

Haminan tietosuojapolitiikka

Haminan tietosuojapolitiikka Haminan tietosuojapolitiikka Kaupunginhallitus 21.5.2018 Tietosuoja Oikeus henkilötietojen suojaan on perusoikeus. Tietosuojaan kuuluvat ihmisten yksityiselämän suoja sekä muut sitä turvaavat oikeudet

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja

Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja Vammaispalveluiden neuvottelupäivät 19.1.2017 Liisa Murto Kynnys ry Itsemääräämisoikeus Perustuu perus- ja ihmisoikeuksiin Itsemääräämisoikeus lähtee jokaisen

Lisätiedot

MITÄ TIETOSUOJA TARKOITTAA?

MITÄ TIETOSUOJA TARKOITTAA? EU-tietosuoja-asetuksen vaikutukset koulutuskierros Yhteistyössä tietosuojavaltuutetun toimisto ja FCG / Maaliskuu 2015 MITÄ TIETOSUOJA TARKOITTAA? Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun

Lisätiedot

WestStar Oy Aleksanterinkatu 17 B Lahti. Liite Henkilötietojen käsittely

WestStar Oy Aleksanterinkatu 17 B Lahti. Liite Henkilötietojen käsittely 1 WestStar Oy 24.5.2018 2223699-7 Aleksanterinkatu 17 B 15110 Lahti Liite Henkilötietojen käsittely 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Osapuolet 2. Tausta ja tarkoitus 3. Määritelmät 4. Käsittelyn kohde ja tarkoitus

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle

Oikeudellisten asioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2016/0148(COD) 16.12.2016 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

Tiedon elinkaaren hallinta Henkilötietojen suoja

Tiedon elinkaaren hallinta Henkilötietojen suoja Tiedon elinkaaren hallinta Henkilötietojen suoja Ylitarkastaja Katja Ahola katja.ahola[at]om.fi Kuntien kyberturvallisuuspäivillä 4.10.2016 1 YKSITYISELÄMÄN SUOJAN LÄHTÖKOHTANA ON, ETTÄ YKSILÖLLÄ ON OIKEUS

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. toukokuuta 2019 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. toukokuuta 2019 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. toukokuuta 2019 (OR. en) 9114/19 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: JAI 489 COPEN 199 CYBER 152 DROIPEN 78 JAIEX 74 ENFOPOL 228 DAPIX 176 EJUSTICE 62 MI 419 TELECOM

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely asumisneuvonnassa Helsinki Timo Mutalahti, konsernilakimies

Henkilötietojen käsittely asumisneuvonnassa Helsinki Timo Mutalahti, konsernilakimies Henkilötietojen käsittely asumisneuvonnassa Helsinki 25.4.2018 Timo Mutalahti, konsernilakimies 1 GDPR EU:n yleinen tietosuoja-asetus eli GDPR Siirtymäkausi päättyy ja soveltaminen alkaa 25.5.2018 Monet

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. huhtikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. huhtikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. huhtikuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0052 (NLE) 8465/17 SCH-EVAL 124 COMIX 295 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja henkilötiedot opintoasioissa General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679

EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja henkilötiedot opintoasioissa General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679 EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja henkilötiedot opintoasioissa General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679 9.11.2017 Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäivät, Vaasa Lakimies Anna Johansson,

Lisätiedot

LAKI SOTE- TIETOJEN TOISSIJAISESTA KÄYTÖSTÄ

LAKI SOTE- TIETOJEN TOISSIJAISESTA KÄYTÖSTÄ LAKI SOTE- TIETOJEN TOISSIJAISESTA KÄYTÖSTÄ Mitä se tarkoittaa? Mikä muuttuu? Mikä mahdollistuu? Dobit seminaari 29.8.2018 23.8.2018 1 MIKÄ ON HENKILÖTIETO? Luonnollista henkilöä koskeva tieto Nimi, henkilötunnus

Lisätiedot

EU tietosuoja-asetus 2016/679

EU tietosuoja-asetus 2016/679 EU tietosuoja-asetus 2016/679 Kansallinen liikkumavara 25.4.2018 Anita Rättyä Yhteistyöllä parempiin palveluihin Joki ICT Oy Paikallista julkishallintoa sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä palveleva ICT-

Lisätiedot

U 26/2017 vp. Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta Oikeus- ja työministeri Jari Lindström. Lainsäädäntöjohtaja Tuula Majuri

U 26/2017 vp. Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta Oikeus- ja työministeri Jari Lindström. Lainsäädäntöjohtaja Tuula Majuri Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalla komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (Unionin toimielinten tietosuoja-asetus) Perustuslain 96 :n 2 momentin mukaisesti lähetetään eduskunnalle

Lisätiedot

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto Tiedotus- ja keskustelutilaisuus biopankkilain toimeenpanosta 19.8.2013 Tietosuojavaltuutetun toimivalta

Lisätiedot

EU:n tietosuojasääntelyn uudistaminen. Vakuutuslakimiesten Eurooppapäivä 8. toukokuuta 2012 Eeva Jokineva

EU:n tietosuojasääntelyn uudistaminen. Vakuutuslakimiesten Eurooppapäivä 8. toukokuuta 2012 Eeva Jokineva EU:n tietosuojasääntelyn uudistaminen Vakuutuslakimiesten Eurooppapäivä 8. toukokuuta 2012 Eeva Jokineva EU:n tietosuojasääntelyn uudistaminen Esityksen sisältö Voimassaoleva tietosuojasääntely Uudistamishankkeen

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien opinnäytetöiden sähköisen järjestelmän henkilörekisteriä.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien opinnäytetöiden sähköisen järjestelmän henkilörekisteriä. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien opinnäytetöiden sähköisen järjestelmän henkilörekisteriä. Sisältää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiset vaatimukset (artiklat 13, 14 ja 30) Laadittu:

Lisätiedot

Vaikutustenarviointi GDPR:n mukaan

Vaikutustenarviointi GDPR:n mukaan Vaikutustenarviointi GDPR:n mukaan Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 2019 Vesa Nyman 8.5.2019 Vesa Nyman Suomen Kuntaliitto ry:n ja FCG Finnish Consulting Group Oy:n tietosuojavastaava 2 Vaikutustenarviointi

Lisätiedot

Lausunto nro 1/2016. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan nojalla)

Lausunto nro 1/2016. (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan nojalla) Lausunto nro 1/2016 (annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 325 artiklan nojalla) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU, Euratom) N:o 883/2013 muuttamisesta

Lisätiedot

Mitä kyselytutkimuksia suunnittelevien tulee tietää tietosuojasta?

Mitä kyselytutkimuksia suunnittelevien tulee tietää tietosuojasta? Mitä kyselytutkimuksia suunnittelevien tulee tietää tietosuojasta? EU Tietosuoja-asetuksen vaikutuksia 7.5.2018 Esityksen nimi / Tekijä 1 SISÄLTÖ 1) Yleistä 2) Suostumus 3) Katoanalyysi 7.5.2018 Esityksen

Lisätiedot

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 6.7.2012 TYÖASIAKIRJA yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus Immo Aakkula Arkistointi

Tietosuoja-asetus Immo Aakkula Arkistointi Tietosuoja-asetus Immo Aakkula 31.10.2017 Arkistointi Tietosuoja-asetus arkistointi Lähtökohdat Henkilötietolaki poistuu 25.5.2018 Asetus koskee keskeisimmiltä osin suoraan arkistoja Asetusta täydennetään

Lisätiedot

IF-INFO MEKLAREILLE

IF-INFO MEKLAREILLE If IF-INFO MEKLAREILLE 20.3.2018 IF-INFO MEKLAREILLE Mitä If järjestää Skype-palavereja, joiden aiheisiin meklarit vaikuttavat Ifissä on paljon asiantuntemusta, joka saadaan näin tehokkaasti esille Toimii

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.7.2016 COM(2016) 456 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan ehdotus neuvoston päätökseksi ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista FI

Lisätiedot

EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU

EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU 1 EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET EU:n tietosuoja-asetuksen huomioiminen järjestötoiminnassa GDPR = General Data Protection Regulation = EU:n tietosuoja-asetus = Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Urkundplagioinnintunnistusohjelmaa

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Urkundplagioinnintunnistusohjelmaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Urkundplagioinnintunnistusohjelmaa Sisältää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiset vaatimukset (artiklat 13, 14 ja 30) Laadittu: 14.05.2018 1.

Lisätiedot

Tietopaketti tietosuojasta ProAgrian ja Maa- ja kotitalousnaisten jäsenyhdistyksille

Tietopaketti tietosuojasta ProAgrian ja Maa- ja kotitalousnaisten jäsenyhdistyksille Tietopaketti tietosuojasta ProAgrian ja Maa- ja kotitalousnaisten jäsenyhdistyksille 1 Tietosuoja-asetuksesta Asetus astui voimaan 24.5.2016 ja sitä ryhdytään soveltamaan alkaen. Asetuksen sisältö on suoraan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.7.2016 COM(2016) 456 final 2016/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen. Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike

Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen. Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL 18.11.2016 Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Yksityisyydensuoja perusoikeutena Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha

Lisätiedot

Tietoturva osana oppilaitosturvallisuutta ja EUn tietosuoja-asetuksen velvoitteet

Tietoturva osana oppilaitosturvallisuutta ja EUn tietosuoja-asetuksen velvoitteet Tietoturva osana oppilaitosturvallisuutta ja EUn tietosuoja-asetuksen velvoitteet ammatillisen koulutuksen asiantuntija Riikka Reina, AMKE ry riikka.reina@amke.fi Turvallisuuden kokonaisuus Arjen turvallisuus

Lisätiedot

Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta 29.11.2018 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Asia: U-kirjelmä (U) 94/2018 vp eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.1.2013 COM(2013) 15 final 2013/0010 (COD) C7-0021/13 Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Euroopan yhteisöön suuntautuvaa puutavaran tuontia koskevan FLEGTlupajärjestelmän

Lisätiedot

- pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke

- pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke GDPR, EU:n tietosuoja-asetus / EPTEK ry Mustajärvi Sisältö Mikä on GDPR? Oikeudet ja velvollisuudet Rekisterit Tietosuojaseloste

Lisätiedot

KOODIVIIDAKKO OY:N PALVELUITA KOSKEVAT HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN YLEISET EHDOT

KOODIVIIDAKKO OY:N PALVELUITA KOSKEVAT HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN YLEISET EHDOT 1 KOODIVIIDAKKO OY:N PALVELUITA KOSKEVAT HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN YLEISET EHDOT 1. TARKOITUS JA SOVELTAMISALA 1.1. Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen 2016/679 ( Tietosuoja-asetus ) soveltaminen

Lisätiedot

E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O

E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O Tietosuojalainsäädännön kokonaisuudistus Ensimmäinen EU:n

Lisätiedot

Liana Technologiesin palveluita koskevat henkilötietojen käsittelyn yleiset ehdot

Liana Technologiesin palveluita koskevat henkilötietojen käsittelyn yleiset ehdot https://docs.google.com/document/d/1vl7kwqdj2dfhgkzqnttrpynkeoq6rwtnb5zrlpv8lbg/edit# 1/7 Page 2/7 1. Tarkoitus ja soveltamisala 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. Euroopan unionin yleisen tietosuoja asetuksen 2016/679

Lisätiedot

Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto

Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto Jari Ala-Varvi 03 / 2017 30.3.2017 1 Miksi? GDPR tietosuoja-asetus astui voimaan 25.5.2016 ja siirtymäaika päättyy 24.5.2018 Perusoikeuksien suoja monimutkaistuvassa

Lisätiedot

Rekisterinpitäjä Kotkan kaupunki, Hyvinvointipalvelut, Hyvinvointilautakunta. Varhaiskasvatusjohtaja Raili Liukkonen

Rekisterinpitäjä Kotkan kaupunki, Hyvinvointipalvelut, Hyvinvointilautakunta. Varhaiskasvatusjohtaja Raili Liukkonen Tietosuojaseloste 1 (5) Tietosuojaseloste 1. Rekisterin nimi Läsnä (Effica Varhaiskasvatus) 2. Rekisterinpitäjä Kotkan kaupunki, Hyvinvointipalvelut, Hyvinvointilautakunta Tehtävänimike 3. Rekisteriasioista

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä

Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä Kuntaliiton ohje 18.5.2018 Taustaa Komission ehdotukset tammikuussa 2012 Make Europe fit for the digital age» http://ec.europa.eu/justice/data-protection/reform/index_en.htm»

Lisätiedot

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0310 (COD) 12310/16 ILMOITUS Asia: Äänestystulos VOTE 52 INF 161 PUBLIC 57 CODEC 1280 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

EU Tietosuoja-asetus (GDPR) pähkinänkuoressa palokunnille

EU Tietosuoja-asetus (GDPR) pähkinänkuoressa palokunnille EU Tietosuoja-asetus (GDPR) pähkinänkuoressa palokunnille Antti Ali-Raatikainen Kerosiinitie 26, 20360 Turku Satakunnankatu 3, 28100 Pori puh. (02) 511 7711 e-mail: toimisto@lspel.fi www.lspel.fi EU:n

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2012 COM(2012) 591 final 2012/0285 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kalavarojen säilyttämisestä teknisten toimenpiteiden avulla Itämeren, Belttien

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.7.2017 COM(2017) 384 final 2017/0162 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Armenian tasavallan välisen viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.6.2016 COM(2016) 366 final 2016/0167 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS maksukyvyttömyysmenettelyistä annetun asetuksen (EY) N:o 1346/2000 liitteissä A, B ja C olevien

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.4.2016 COM(2016) 215 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa

Lisätiedot

U 21/2012 vp. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

U 21/2012 vp. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson U 21/2012 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta asetukseksi yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (Yleinen tietosuoja-asetus) sekä

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Helpdesk-palveluita

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Helpdesk-palveluita Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:n tietosuojaseloste koskien Helpdesk-palveluita Sisältää EU:n tietosuoja-asetuksen mukaiset vaatimukset (artiklat 13, 14 ja 30) Laadittu: 14.5.2018 1. Rekisterinpitäjä

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ OM1/41/ ^

OIKEUSMINISTERIÖ OM1/41/ ^ OIKEUSMINISTERIÖ ASETTAMISPÄÄTÖS 17.2.201^ 6 OM1/41/2016 HENKILÖTIETOJEN SUOJAA KOSKEVAN KANSALLISEN LAINSÄÄDÄNNÖN TARKISTAMINEN Asettaminen Oikeusministeriö on päättänyt asettaa työryhmän selvittämään

Lisätiedot

Lausunto Suomen Journalistiliitto ry (SJL) suhtautuu 1 luvun muotoiluun myönteisesti.

Lausunto Suomen Journalistiliitto ry (SJL) suhtautuu 1 luvun muotoiluun myönteisesti. Suomen Journalistiliitto ry Lausunto 07.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuoja-asetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA 1 (5) TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA SUOMEN TILINTARKASTAJAT RY:N SUOSITUKSIA 1/2018 Suomen Tilintarkastajat ry (Finnish Association of Authorised Public Accountants)

Lisätiedot

Datan vapaa liikkuvuus EU:ssa komission asetusehdotus

Datan vapaa liikkuvuus EU:ssa komission asetusehdotus Datan vapaa liikkuvuus EU:ssa komission asetusehdotus Kuulemistilaisuus 26.9.2017, @lvmfi Päivi Antikainen, yksikön johtaja, tietoliiketoimintayksikkö Tuomas Kaivola, ylitarkastaja, tietoliiketoimintayksikkö

Lisätiedot

Tietosuojaseloste 1 (6)

Tietosuojaseloste 1 (6) Kouvolan kaupunki Viestintä Tietosuojaseloste 1 (6) Seloste henkilötietojen käsittelytoimista ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679) 2.10.2018 1. Rekisterin nimi Kouvolan

Lisätiedot

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA 1 (5) PÄIVITETTY 29.10.2018 TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA SUOMEN TILINTARKASTAJAT RY:N SUOSITUKSIA 1/2018 Suomen Tilintarkastajat ry (Finnish Association of Authorised

Lisätiedot

Tietosuojavastaavan nimeämistä ja muita tietosuoja- ja tietoturva-asioita koskeva kysely sosiaalihuollon palvelujen antajille 2011

Tietosuojavastaavan nimeämistä ja muita tietosuoja- ja tietoturva-asioita koskeva kysely sosiaalihuollon palvelujen antajille 2011 Tietosuojavastaavan nimeämistä ja muita tietosuoja- ja tietoturva-asioita koskeva kysely sosiaalihuollon palvelujen antajille 2011 A. YLEISTÄ 1. Vastaajaorganisaation nimi, vastaajan nimi ja asema organisaatiossa.

Lisätiedot

Tietosuoja Euroopassa ja yhteistyö. Helena Raula Juhta/VAHTI tietosuojan yhteishankkeen päätöseminaari

Tietosuoja Euroopassa ja yhteistyö. Helena Raula Juhta/VAHTI tietosuojan yhteishankkeen päätöseminaari Tietosuoja Euroopassa ja yhteistyö Helena Raula Juhta/VAHTI tietosuojan yhteishankkeen päätöseminaari 4.12.2018 Mistä puhun tänään Rajatylittävä käsittely Yhden luukun periaate Valvontaviranomaisten yhteistyö

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.8.2013 COM(2013) 577 final 2013/0280 (CNS) C7-0268/13 Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.5.2015 COM(2015) 197 final 2015/0102 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisellä

Lisätiedot

Varustekorttirekisteri - Tietosuojaseloste

Varustekorttirekisteri - Tietosuojaseloste Tietosuojaseloste 1 (5) Varustekorttirekisteri - Tietosuojaseloste 1. Rekisterin nimi Varustekorttirekisteri 2. Rekisterinpitäjä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos 3. Rekisterin vastuuhenkilö Palomestari Kalle

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.7.2016 C(2016) 4407 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.7.2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä kolmansien maiden

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.10.2016 COM(2016) 650 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE biosidivalmisteiden asettamisesta saataville markkinoilla ja niiden käytöstä 22 päivänä

Lisätiedot

HPK Kannattajat ry. Tietosuojaseloste. EU:n tietosuoja-asetus (EU) 2016/679

HPK Kannattajat ry. Tietosuojaseloste. EU:n tietosuoja-asetus (EU) 2016/679 EU:n tietosuoja-asetus (EU) 2016/679 Päivitetty: 24.05.2018 1. Rekisterinpitäjä HPK Kannattajat ry Kiekkoritarinkuja 3B 13130 Hämeenlinna info@hpkkannattajat.fi 2. Rekisteriyhdyshenkilö Rekisterinpitäjän

Lisätiedot

10 Yksityiselämän suoja

10 Yksityiselämän suoja SUOMEN PERUSTUSLAKI (731/1999) 10 Yksityiselämän suoja Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla. Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Italian kunnan Campione d Italian sekä Luganonjärven

Lisätiedot

Ajankohtaista työelämän tietosuojasta Johanna Ylitepsa

Ajankohtaista työelämän tietosuojasta Johanna Ylitepsa Ajankohtaista työelämän tietosuojasta 20.5.2019 Johanna Ylitepsa Tietosuoja-asetus 88 artikla Käsittely työsuhteen yhteydessä Jäsenvaltiot voivat antaa lakisääteisesti tai työehtosopimuksilla yksityiskohtaisempia

Lisätiedot