SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA GRAAFINEN OHJEISTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA GRAAFINEN OHJEISTO"

Transkriptio

1 SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA GRAAFINEN OHJEISTO

2 SISÄLLYSLUETTELO Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 2 / 27 Logo...4 Logon suoja-alue ja minimikoko...5 Logon käyttö ilmeessä...6 Logon vaihtoehtoinen käyttö ilmeessä...7 Logon tiedosto- ja väriversiot...8 Logon käytön esimerkkejä...9 Logon yhdistäminen muihin brändeihin Päävärit Lisävärit Typografia Kuvakonsepti Infografiikka Brändihierarkia Esimerkkejä sovelluksista Powerpoint Käyntikortti Word-lomake Kirjekuoret Saate Todistus ja kunniakirja Julkaisujen kannet Julkaisujen kannet T-paita Kassi... 27

3 Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 3 / 27 Suomen Mielenterveysseuran brändi on nyt Mieli. Toivomme, että tämän ohjeiston avulla erilaisten graafisten sovellusten suunnittelu on mielekästä ja sujuvaa.

4 LOGO Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 4 / 27 Logosta on kaksi asetteluversiota. Mieli-logo sellaisenaan sekä seuran koko nimeen yhdistettynä. Sovelluskohtaisesti voidaan seuran nimeä käyttää erillään logosta (esim. esitteen kansi). Jos sovelluksen tila on pieni ja erillään käyttö ei ole mahdollista, käytetään yhdistelmää (esim. logo allekirjoittajana muussa ympäristössä). Logomme väri ja muotokieli hehkuvat hyvää mieltä!

5 LOGON SUOJA-ALUE JA MINIMIKOKO Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 5 / 27 Logon suoja-alue on rauhoitettu alue, jonka sisälle ei saa sijoittaa kuvaa tai tekstiä. Näin varmistetaan logon luettavuus ja painokelpoisuus joka tilanteessa. Mieli-logon suoja-alue on pisteen korkeus, logon jokaisessa sivussa. Tietyissä sovelluksissa voidaan tehdä poikkeus suoja-alueen määrittelystä. X X X X Logon minimikoko on määritelty, jotta varmistetaan logon luettavuus sekä painokelpoisuus pienessä koossa. Logon minimikoko ilman suoja-aluetta on 15 mm, seuran nimen kanssa logon minimileveys on 30 mm. X Minimileveys: 15mm Logoa käytetään minimikoossa vain harvoissa tapauksissa. X X X X Mieli tarvitsee myös suojausta! X Minimileveys: 30mm

6 LOGON KÄYTTÖ ILMEESSÄ Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 6 / 27 Mieli-logon perusversiota käytetään joko vihreänä valkoisella taustalla tai valkoisena vihreällä taustalla. Kuvan päällä käytetään valkoista versiota. Logo voidaan asemoida melko vapaasti sovelluksen mukaan. Suurikokoisena sovelluksen keskelle tai pienenä alueen reunaan, keskelle tai kulmiin. Logomme on ihmisten parissa!

7 LOGON VAIHTOEHTOINEN KÄYTTÖ ILMEESSÄ Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 7 / 27 Mieli-logoa voidaan käyttää myös niin että i-kirjainten pisteet ovat sovelluksessa irrallaan logosta, kuitenkin niin että pisteet ovat samankokoisia kuin logon suhteet. Niiden sijainti katsotaan aina sovelluskohtaisesti. Pääsääntö on, että pisteet esiintyvät samassa pinnassa kuin logo. Ihmisen mieli on erilainen ja muuttuva!

8 LOGON TIEDOSTO- JA VÄRIVERSIOT Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 8 / 27 Mieli-logoista on tuotettu sähköiset originaalitiedostot logojen eri käyttötilanteita ja -kohteita varten. Originaalit ovat jaoteltu värijärjestelmittäin. Jokaisesta värijärjestelmästä on valikoima tiedostoformaatteja yleisimpiin ohjelmistoihin ja käyttötarkoituksiin. Originaaleihin ei saa tehdä muutoksia. Käytä aina logon sähköistä originaalitiedostoa. Logon eri tiedostoversiot löydät mielenterveysseura.fi -sivustolta. Mieli logo, vihreä. RGB: MIELI_LOGO_GREEN_RGB.ai MIELI_LOGO_GREEN_RGB.pdf MIELI_LOGO_GREEN_RGB_LARGE.png MIELI_LOGO_GREEN_RGB_SMALL.png PANTONE: MIELI_LOGO_GREEN_PANTONE.ai MIELI_LOGO_GREEN_PANTONE.pdf CMYK: MIELI_LOGO_GREEN_CMYK.ai MIELI_LOGO_GREEN_CMYK.pdf Mieli logo, vihreä. RGB: MIELI_LOGO_SEURA_GREEN_RGB.ai MIELI_LOGO_SEURA_GREEN_RGB.pdf MIELI_SEURA_GREEN_RGB_LARGE.png MIELI_SEURA_GREEN_RGB_SMALL.png PANTONE: MIELI_LOGO_SEURA_GREEN_PANTONE.ai MIELI_LOGO_SEURA_GREEN_PANTONE.pdf CMYK: MIELI_LOGO_SEURA_GREEN_CMYK.ai MIELI_LOGO_SEURA_GREEN_CMYK.pdf Mieli logo, vihreä. RGB: MIELI_LOGO_SEURA_EN_GREEN_RGB.ai MIELI_LOGO_SEURA_EN_GREEN_RGB.pdf MIELI_LOGO_SEURA_EN_GREEN_RGB_LARGE.png MIELI_LOGO_SEURA_EN_GREEN_RGB_SMALL.png PANTONE: MIELI_LOGO_SEURA_EN_GREEN_PANTONE.ai MIELI_LOGO_SEURA_EN_GREEN_PANTONE.pdf CMYK: MIELI_LOGO_SEURA_EN_GREEN_CMYK.ai MIELI_LOGO_SEURA_EN_GREEN_CMYK.pdf Mieli logo, vihreä. RGB: MIELI_LOGO_SEURA_RU_GREEN_RGB.ai MIELI_LOGO_SEURA_RU_GREEN_RGB.pdf MIELI_LOGO_SEURA_RU_GREEN_LARGE.png MIELI_LOGO_SEURA_RU_GREEN_SMALL.png PANTONE: MIELI_LOGO_SEURA_RU_GREEN_PANTONE.ai MIELI_LOGO_SEURA_RU_GREEN_PANTONE.pdf CMYK: MIELI_LOGO_SEURA_RU_GREEN_CMYK.ai MIELI_LOGO_SEURA_RU_GREEN_CMYK.pdf Mieli logo, valkoinen. Mieli logo, valkoinen. Mieli logo, valkoinen. Mieli logo, valkoinen. RGB: MIELI_LOGO_WHITE_RGB.ai MIELI_LOGO_WHITE_RGB.pdf MIELI_LOGO_WHITE_RGB_LARGE.png MIELI_LOGO_WHITE_RGB_SMALL.png RGB: MIELI_LOGO_SEURA_WHITE.pdf MIELI_LOGO_SEURA_WHITE.ai MIELI_LOGO_SEURA_WHITE_LARGE.png MIELI_LOGO_SEURA_WHITE_SMALL.png RGB: MIELI_LOGO_SEURA_EN_WHITE_RGB.ai MIELI_LOGO_SEURA_EN_WHITE_RGB.pdf MIELI_LOGO_SEURA_EN_WHITE_RGB_LARGE.png MIELI_LOGO_SEURA_EN_WHITE_RGB_SMALL.png RGB: MIELI_LOGO_SEURA_RU_WHITE.ai MIELI_LOGO_SEURA_RU_WHITE.pdf MIELI_LOGO_SEURA_RU_WHITE_LARGE.png MIELI_LOGO_SEURA_RU_WHITE_SMALL.png CMYK: MIELI_LOGO_WHITE.ai MIELI_LOGO_WHITE.pdf CMYK: MIELI_LOGO_SEURA_WHITE.ai MIELI_LOGO_SEURA_WHITE.pdf CMYK: MIELI_LOGO_SEURA_EN_WHITE.ai MIELI_LOGO_SEURA_EN_WHITE.pdf CMYK: MIELI_LOGO_SEURA_RU_WHITE.ai MIELI_LOGO_SEURA_RU_WHITE.pdf Mieli voi olla vihreä tai valkoinen, mutta harvoin musta! Mieli logo, musta. CMYK: MIELI_LOGO_BLACK.ai MIELI_LOGO_BLACK.pdf Mieli logo, musta. CMYK: MIELI_LOGO_SEURA_BLACK.ai MIELI_LOGO_SEURA_BLACK.pdf Mieli logo, musta. CMYK: MIELI_LOGO_SEURA_EN_BLACK.ai MIELI_LOGO_SEURA_EN_BLACK.pdf Mieli logo, musta. CMYK: MIELI_LOGO_SEURA_RU_BLACK.ai MIELI_LOGO_SEURA_RU_BLACK.pdf

9 LOGON KÄYTÖN ESIMERKKEJÄ Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 9 / 27 Ohessa on demonstroitu oikeita ja vääriä tapoja käyttää logoa: 1. Valkoinen logo vihreällä taustalla. 2. Vihreä logo valkoisella taustalla. 3. Logoa voi käyttää kuvan päällä, kun tausta on rauhallinen. 4. Mieli-logon muotoja ei saa muuttaa millään tavalla. Käytä ainoastaan logon originaalitiedostoja. Älä kirjoita logon tekstejä itse. 5. Logosta ei saa tehdä ääriviivaversiota. 6. Logon väriä ei saa muuttaa. 7. Logoa tai sen mittasuhteita ei saa muuttaa tai muokata. 8. Logoa ei saa kallistaa. 9. Älä käytä logoa kehyksissä tai laatikossa. 10. Älä käytä varjoja tai muita efektejä logossa. 11. Mustaa logoa käytetään ainoastaan, jos värillisen tai valkoisen logon käyttö ei ole mahdollista. 12. Älä käytä logoa epäselvän kuvan tai taustan päällä. Virheet ovat inhimillisiä mutta niitä voi välttää!

10 LOGON YHDISTÄMINEN MUIHIN BRÄNDEIHIN Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 10 / 27 Mieli-logoa ei pääsääntöisesti yhdistetä kiinteästi muihin brändi-logoihin. Usean brändin yhteisnäkyvyydessä noudatetaan brändihierarkiakohdassa esitettyä tapaa, jossa logot esiintyvät rinnakkain samanarvoisia. Näissä tilanteissa on olennaista tietää kyseisen sovelluksen brändihierarkia, se määrittää allekirjoittaja-logojen kokosuhteen pääbrändiin. Jos on kyseessä esim. tapahtuma, jossa yhteistyö vaatii kahden brändi-logon yhdistämistä, voidaan Mieli-logo liittää toisen logon yhteyteen. Hierarkia pitää olla tarkoin tiedossa, jotta voidaan määritellä kumpi logoista on alisteinen toiselle. Jos Mieli-logo on alisteinen, käytetään logon versiota ilman Suomen Mielenterveysseura -nimeä. Mieli-logon sijainti toisen logon yhteydessä määritetään tapauskohtaisesti ja se ei saa alittaa sille määriteltyä minimikokoa. Mieli-logo allekirjoittajana muiden kanssa samanarvoisena. Mallinnusesimerkit logojen yhdistämiseen.

11 PÄÄVÄRIT Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 11 / 27 Kirkas vihreä on Mielen pääväri. Sen toistamisessa parhaiten toimivat RGB ja Pantone-määritykset. Isoja väripintoja pyritään välttämään, kun vihreätä käytetään CMYK-määrityksin. Silloin vihreätä käytetään lähinnä yksittäisissä graafisissa elementeissä tai otsikoissa. Harmaa väri on alisteinen vihreälle, mutta sen rooli on hyvin tärkeä. Se on pääsääntöisesti tekstiväri. Kuitenkin suurissa leipätekstimassoissa luettavuuden varmistamiseksi käytetään poikkeuksellisesti mustaa väriä. RGB... R0 G225 B60 PANTONE CMYK... C80 M0 Y85 K0 MAALI... NCS S 1080-G30Y KALVO... ORACAL LIME-TREE GREEN RGB... R115 G125 B130 PANTONE CMYK... C0 M0 Y0 K65 10% sävyt pääväreistä (näitä sävyjä käytetään vain sisältöjä rajaamaan niiden taustalla tarpeen mukaan) Kirkas ja energinen vihreä on päävärimme!

12 LISÄVÄRIT Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 12 / 27 Nämä lisävärit ovat määritelty infografiikkaa varten. Mielen infografiikka pyritään toteuttamaan käyttämällä pääväriä ja harmaan sävyjä. Voi olla tilanteita, jossa ne eivät riitä, silloin voidaan harkitusti ottaa käyttöön lisävärejä tämän hierarkian mukaan. RGB... R160 G165 B170 CMYK... C0 M0 Y0 K40 RGB... R220 G225 B230 CMYK... C0 M0 Y0 K13 RGB... R5 G210 B245 CMYK... C60 M0 Y0 K0 RGB... R255 G240 B35 CMYK... C0 M0 Y100 K0 Käytä sinistä ja keltaista vain todelliseen tarpeeseen!

13 TYPOGRAFIA Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 13 / 27 Print / Web Mielen typografia rakentuu Sofia Pro Soft Light -kirjasintyyppiin. Se jatkaa logon muotokieltä ilmeessä. Sitä käytetään mm. leipätekstityyppinä. Sofian voi hankkia osoitteesta Clarendon LT Bold on pääsääntöisesti isojen otsikoiden käytössä sekä järjestön nimien kirjoitusasussa. Sen avulla saadaan kontrastia typografiaan. Clarendon LT löytyy useimmista graafisista työasemista valmiina. Microsoft Office MS Word -ohjelmassa käytetään Clarendon Bold ja Arial Rounded MT Light -kirjasintyyppejä. Niitä ei tarvitse erikseen hankkia vaan ne ovat asennettu jokaisen Office-ohjelmia käyttävän koneelle. Sofia Pro Soft Light ABCDEFGHIJKLMNOPQRTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrtuvwxyzåäö Sofia Pro Soft Medium ABCDEFGHIJKLMNOPQRTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrtuvwxyzåäö Clarendon LT Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrtuvwxyzåäö Clarendon LT Regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrtuvwxyzåäö Huomaathan että Clarendon Bold on lihavoitu tekstityyppi, joten sitä ei saa erikseen määritellä ohjelmassa lihavoiduksi. PowerPoint -ohjelmassa käytetään Georgia Bold sekä Calibri -kirjasintyyppejä. Tällä halutaan varmistaa että esitykset toimivat moitteettomasti kun avoin tiedosto siirretään käytettäväksi ulkopuoliseen esitysohjelmaan, esim. seminaareissa. Clarendon Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrtuvwxyzåäö Georgia Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrtuvwxyzåäö Arial Rounded MT Light ABCDEFGHIJKLMNOPQRTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrtuvwxyzåäö Calibri ABCDEFGHIJKLMNOPQRTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrtuvwxyzåäö

14 KUVAKONSEPTI Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 14 / 27 Mieli yhdistyy luonnollisella tavalla ympäröivään maailmaan ja ihmisiin. Kuvissa taltioidaan ihmisen katse, luonnollinen ilme. Pyritään tuomaan esiin kyseisen ihmisen oma mieli ja erilaisia vivahteita tunnetiloista. Tavallisia ihmisiä, jotka edustavat eri ikäryhmiä, sukupuolia sekä kulttuureja. Kuvausympäristöinä erilaiset miljööt, jotka ovat riittävän arkisia ja neutraaleja. Kuvissa käytetään vallitsevaa luonnollista valoa. Kasvoja korostamaan lisätään valoa heijastamalla. Kuvat on rajattu valmiiksi kuvatessa, uudelleen rajaamista sovellettaessa vältetään. Websivuilla responsiivisuus vaatii kuvien mukautumista, joka on välttämätön tekninen toiminto. Ihminen on kauneimmillaan sellaisenaan!

15 INFOGRAFIIKKA Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 15 / 27 Informaatiografiikka on Mielenterveysseuralle tärkeä visuaalinen keino kertoa yksinkertaisella tavalla, mitä suomen kansalle kuuluu. Mielenterveys on ihmisen hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn perusta. Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, joka mahdollistaa henkilön voimavarojen käytön, osallisuuden, tuottavuuden ja elämään liittyvien vastoinkäymisten kohtaamisen. Muotokieli noudattaa logon ja Sofia Pro Soft fontin pehmeää muotokieltä. Poikkeuksena PowerPoint-ohjelmassa tuotetut graafit, siinä ympäristössä räätälöity muotoilu on rajallista. 76% Suomalaisista haluaa olla tekemisissä mielenterveys- ongelmaisten kanssa. Joka neljäs meistä kärsii mielenterveysongelmasta jossain elämänvaiheessa. Mielenterveysbarometri 2012: 82% Väestöstä uskoo, että hyvillä lääkkeillä, psykoterapialla tai muulla tuella mielenterveyskuntoutuja voi elää normaalia elämää. Värimaailma muodostuu pääväristä sekä harmaan sävyistä. Tästä voi poiketa, jos värikoodaus vaatii laajemman väripaletin, silloin voidaan ottaa käyttöön muita lisävärejä. % & < < > =? 19% 25% 12% 15% 35% Näihin palloihin voimauttavaa tietoa lapsista ja nuorista? 873 1,5x Suomalaista teki itsemurhan -kertainen Suomalaisten alle 65-vuotiaiden itsemurhakuolleisuus EU:n vuonna keskimääräiseen verrattuna. Itsemurhat liittyvät mielenterveys- ja päihdeongelmiin, syrjäytymiseen ja köyhyyteen. Mielenterveyshäiriöihin liittyvää häpeäleimaa voidaan vähentää mm. valistuksella. Stigman poisto on tärkeää, silla häpeäleima viivästyttää hoitoon hakeutumista. Mielenterveysongelmien vuosikustannukset Osa1 Osa2 Osa3 Osa4 Osa5 Osa6 Osa7 12% 98 % graafisista suunnittelijoista tarvitsee psykiatria. 14% 41% 33% Abc Def Hij Klm 55% 30% 12% Tilastolähteet: Mielenterveysbarometri 2012, OECD ja muut tilastolähteet. Suomen Mielenterveysseura on vuonna 1897 perustettu kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. Seura edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla.

16 BRÄNDIHIERARKIA Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 16 / 27 TASO 1 Suomen Mielenterveysseura TASO 2 Paikallisseuran nimi TASO 3 Yksikkö, kriisikeskukset, palvelu, tuote, hanke, tapahtuma TASO 4 Useita samantasoisia yhteistyössä, seura ns. yksi allekirjoittajista.

17 ESIMERKKEJÄ SOVELLUKSISTA Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 17 / 27

18 POWERPOINT Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 18 / 27

19 KÄYNTIKORTTI Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 19 / 27 EILA RUUSKANEN-HIMMA Yksikkö, titteli samalla rivillä EILA RUUSKANEN-HIMMA Yksikkö, titteli samalla rivillä SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA Maistraatinportti 4 A, 7. krs, FI Helsinki , THE FINNISH ASSOCIATION FOR MENTAL HEALTH Maistraatinportti 4 A, 7th floor, FI Helsinki , famh.fi

20 WORD-LOMAKE Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 20 / 27 Suomen Mielenterveysseura Föreningen för Mental Hälsa i Finland The Finnish Association for Mental Health Maistraatinportti 4 A, FI Helsinki, Finland. Puh./Tel , mielenterveysseura.fi Y-tunnus/FO-nummer/Business ID:

21 KIRJEKUORET Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 21 / 27

22 SAATE Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 22 / 27 SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA Maistraatinportti 4 A, Helsinki, puh , mielenterveysseura.fi Koulutuskeskus: Ratamestarinkatu 9, Helsinki, puh

23 TODISTUS JA KUNNIAKIRJA Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 23 / 27 TODISTUS Suomen Mielenterveysseuran vuoden 2013 Nimi Sukunimi on osallistunut Suomen Mielenterveys Koulutuskeskuksen ja Suomen Uusperheiden Liitto ry:n yhteistyössä järjestämään Perhearviointi - perheen voimavarojen, vahvuuksien ja vaikeuksien arvointimenetelmäkoulutuksen (3 op) Koulutusohjelma koostuu menetelmistä ja työkaluista, jotka auttavat perheen toimintakyvyn, vahvuuksien ja vaikeuksien arvioinnissa. Arviointimenetelmän avulla voidaan perheen toimintakykyä, vahvuuksia ja vaikeuksia kuvata yksityiskohtaisesti. Perheen kanssa tunnistetaan vahvuudet, joiden varaan voi rakentaa ja vaikeudet, joita pyritään lievittämään. Arviointiprosessin aikana harjoitellaan käyttämään menetelmiä, jotka lisäävät perheenjäsenten keskinäistä vuorovaikutusta. Kouluttajana on toiminut Marjukka Laukkanen, perheterapeutti VET Valtakunnallinen Mielenterveyspalkinto Valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon saa positiivista psykologiaa, ihmisen henkistä hyvinvointia sekä onnellisuutta lukuisissa kirjoissaan, artikkeleissaan, puheissaan ja opetustyössään käsitellyt Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen Suomen Mielenterveysseura Koulutuskeskus Helsingissä Suomen Mielenterveysseura Helsingissä Eira Tikkanen koulutusjohtaja Pentti Arajärvi puheenjohtaja Marita Ruohonen toiminnanjohtaja

24 JULKAISUJEN KANNET Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 24 / 27 Koko: 175x250 mm Uusi työtapa nuorten monimuotoisiin ongelmiin Multidimensional Family Therapy Kriisiauttamisen linjaukset Suomen mielenterveysseuran kriisikeskusverkostossa Suomen mielenterveysseuran liittohallitus vahvisti linjaukset Mielenterveyden ensiapu (1) Mielenterveys elämäntaitona Mielenterveyden ensiapu (1) Mielenterveys elämäntaitona Mielenterveyden ensiapu (1) Uusi työtapa nuorten monimuotoisiin ongelmiin Multidimensional Family Therapy Pantone 802 CMYK (jos Pantone ei ole mahdollinen) tai Pantone 802 Black + Pantone 802 CMYK tai CMYK + Pantone 802 Pantone reikä (aina kuva) Pantone 802 Koko: 130x250 mm Kriisiauttamisen linjaukset Suomen mielenterveysseuran kriisikeskusverkostossa Suomen mielenterveysseuran liittohallitus vahvisti linjaukset Kriisiauttamisen linjaukset Suomen mielenterveysseuran kriisikeskusverkostossa Suomen mielenterveysseuran liittohallitus vahvisti linjaukset Uusia väyliä parempaan mielenterveyteen Mielenteveysseura kehittää uusia tapoja edistää mielenterveyttä Uusia väyliä parempaan mielenterveyteen Mielenteveysseura kehittää uusia tapoja edistää mielenterveyttä Uusia väyliä parempaan mielenterveyteen Kriisiauttamisen linjaukset Suomen mielenterveysseuran kriisikeskusverkostossa Suomen mielenterveysseuran liittohallitus vahvisti linjaukset Paperi: Edixion 100g (sisäosa) Edixion 170g (kannet) Scandia White 270g (kirjan kannet reiän kanssa) Pantone 802 Koko: 130x130 mm CMYK (jos Pantone ei ole mahdollinen) tai Pantone 802 Black + Pantone 802 CMYK tai CMYK + Pantone 802 Pantone reikä (aina kuva) Pantone 802 Itsemurha Itsemurha SOS-Kriisikeskus SOS-Kriisikeskus Mielenterveyden ensiapu kansalaistaidoksi Mielenterveyden ensiapu kansalaistaidoksi Koko: 65x65 mm Pantone 802 Pantone 802 CMYK tai Pantone 802 Pantone reikä (aina kuva) Pantone reikä (aina kuva)

25 JULKAISUJEN KANNET Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 25 / 27 1/ vuosikerta Mielenterveys Mielen hyvinvoinnin erikoislehti 53. vuosikerta, hinta 8,50 TEEMA: Sukupuoli ja seksuaalisuus 5/2014 KEHITÄ: Ystävyystaitoja Käytännön näkökulma lääkekeskusteluun Suomen Mielenterveysseura YKSINELÄVÄT NÄKYVIKSI Koko: 175x250 mm Väri: CMYK Paperi: Edixion 90g Koko: 199x270 mm Väri: CMYK Paperi: Edixion 90g

26 T-PAITA Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 26 / 27 THE FINNISH ASSOCIATION FOR MENTAL HEALTH

27 KASSI Suomen Mielenterveysseura Graafinen Ohje sivu 27 / 27

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, HIUSKLINIKAN YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Kuva Arto Halttunen Sisältö ALKUSANAT, JÄÄSKELÄINEN CONSULTING YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Graafinen Ohjeisto Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, SUOSIKKI GOURMETIN TUOTEILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

päivitetty 25.1.2013

päivitetty 25.1.2013 GRAAFINEN OHJEISTUS päivitetty 25.1.2013 Tämä Kasvatus- ja perheneuvontaliiton Voikukkia-verkostohankkeen graafinen ohjeistus on laadittu avuksi kaikkien hankkeen graafisten tuotteiden suunnitteluun ja

Lisätiedot

Naantalin kaupungin graafinen ohjeisto

Naantalin kaupungin graafinen ohjeisto Naantalin kaupungin graafinen ohjeisto Sisällysluettelo Graafinen ohjeisto 3 Naantalin kaupungin logo 4 Vaakuna 5 Logon rakenne 6 Logon suoja-alue ja pienin koko 7 Logon käyttö 8 Värit 9 Typografia 10

Lisätiedot

SISÄLLYS SISÄLLYS 2 TUNNUS 3 SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO 4 VÄRIMÄÄRITYKSET 5 TYPOGRAFIA 6 GRAAFISET ELEMENTIT 7 KÄYNTIKORTIT 8 KIRJELOMAKKEET 9

SISÄLLYS SISÄLLYS 2 TUNNUS 3 SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO 4 VÄRIMÄÄRITYKSET 5 TYPOGRAFIA 6 GRAAFISET ELEMENTIT 7 KÄYNTIKORTIT 8 KIRJELOMAKKEET 9 Suomen Lions-liitto ry:n GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLLYS SISÄLLYS 2 TUNNUS 3 SUOJA-ALUE JA PIENIN KOKO 4 VÄRIMÄÄRITYKSET 5 TYPOGRAFIA 6 GRAAFISET ELEMENTIT 7 KÄYNTIKORTIT 8 KIRJELOMAKKEET 9 KIRJEKUORET 10

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

Akavan. graafinen ohjeistus

Akavan. graafinen ohjeistus Akavan 27.5.2013 graafinen ohjeistus Esipuhe Tunnus Opiskelijoiden tunnus Akavalainen-tunnus Tunnuksen suoja-alue Tunnuksen käyttö Väripaletti Typografia Kuvat, muodot ja värit Akavan slogan ja strategiset

Lisätiedot

ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013

ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013 ViNOn graafinen ohjeisto, alpha 22.1.2013 Johdanto Graafiset ohjeistot ovat viestinnän alan yleinen käytäntö. Kaikessa järjestöviestinnässä käytetään organisaatiokohtaisia graafisia ohjeistuksia, jotta

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto 004. Turun kaupungin graafinen ohjeisto, versio 180215

Graafinen ohjeisto 004. Turun kaupungin graafinen ohjeisto, versio 180215 Graafinen ohjeisto 004 Turun kaupungin graafinen ohjeisto, versio 180215 Sisältö 01 Johdanto 02 Kruunuvaakuna 03 Tunnus 04 Tunnuksen käyttö 05 Toimiala- ja lautakuntatunnukset 06 Asiayhteydenmukaiset tunnukset

Lisätiedot

Niko Airio ja Mikko Koski YRITYKSEN WWW-SIVUT NYKYAIKAAN

Niko Airio ja Mikko Koski YRITYKSEN WWW-SIVUT NYKYAIKAAN Niko Airio ja Mikko Koski YRITYKSEN WWW-SIVUT NYKYAIKAAN YRITYKSEN WWW-SIVUT NYKYAIKAAN Niko Airio ja Mikko Koski Opinnäytetyö Syksy 2011 Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

KALENTERIN GRAAFINEN SUUNNITTELU tavoitteena toimivampi painotuote Case: TAMK Taskutieto lukuvuosikalenteri 2008 2009

KALENTERIN GRAAFINEN SUUNNITTELU tavoitteena toimivampi painotuote Case: TAMK Taskutieto lukuvuosikalenteri 2008 2009 KALENTERIN GRAAFINEN SUUNNITTELU tavoitteena toimivampi painotuote Case: TAMK Taskutieto lukuvuosikalenteri 2008 2009 Tampereen ammattikorkeakoulu Viestinnän koulutusohjelman tutkintotyö Vuorovaikutteisuuden

Lisätiedot

Rantalainen graafinen ohjeisto 2015. Graafinen ohjeisto

Rantalainen graafinen ohjeisto 2015. Graafinen ohjeisto graafinen ohjeisto 2015 Graafinen ohjeisto Sisällys Sisällysluettelo Johdanto VISUAALINEN ILME Tunnus Suoja-alue Tunnuksen käyttö Logo ja iskulause Tunnus, visuaalinen hierarkia Yritysvärit Typografia

Lisätiedot

IHTE-2100 Käyttöliittymäsuunnittelun perusteet

IHTE-2100 Käyttöliittymäsuunnittelun perusteet IHTE-2100 Käyttöliittymäsuunnittelun perusteet Lukuvuosi 2007-2008 Luentomoniste v. 1.1 osa a / Melakoski-Vistbacka SISÄLLYSLUETTELO 1. ALUKSI...2 2. STANDARDIT KÄYTTÖLIITTYMÄSUUNNITTELUSSA...3 2.1 VISUAALINEN

Lisätiedot

VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Matti Kemppainen VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Esimerkkinä Teatteri Rio Oy Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Huhtikuu 2009 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ

Lisätiedot

URHEILUSEURAN TUNNUKSEN JA KOTISIVUJEN SUUNNITTELU

URHEILUSEURAN TUNNUKSEN JA KOTISIVUJEN SUUNNITTELU Pyry Rautalin URHEILUSEURAN TUNNUKSEN JA KOTISIVUJEN SUUNNITTELU Esimerkkinä Säihkysääret ry Opinnäytetyö CENTRIA AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2015 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1

GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1 GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1 Kaikki asiakkaidemme tarpeet liittyvät oman näkemyksen välittämiseen toiselle ihmiselle. Vain siitä on kyse, ja vain se on tärkeää. Olipa näkemys tarkoitettu sähköasentajalle,

Lisätiedot

KÄYTETTÄVYYS VERKKOSIVULLA Case Lohiapaja Ky

KÄYTETTÄVYYS VERKKOSIVULLA Case Lohiapaja Ky OPINNÄYTETYÖ HANNA KANGAS 2011 KÄYTETTÄVYYS VERKKOSIVULLA Case Lohiapaja Ky TIETOJENKÄSITTELYN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU LUONNONTIETEIDEN ALA Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Opinnäytetyö

Lisätiedot

Emma & Elias on RAY:n avustusohjelma lasten ja perheiden hyväksi. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa.

Emma & Elias on RAY:n avustusohjelma lasten ja perheiden hyväksi. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa. GRAAFINEN OHJEISTO Emma & Elias on RAY:n avustusohjelma lasten ja perheiden hyväksi. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa. 2 TUNNUS RAY:N KÄYTTÖÖN JÄRJESTÖJEN JA RAY:N KÄYTTÖÖN

Lisätiedot

SISÄLLYS. Esipuhe KOTKAN VAAKUNA

SISÄLLYS. Esipuhe KOTKAN VAAKUNA Graafinen ohjeisto 02 SISÄLLYS 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 14 15 16 17 18 19 20 21 22 24 26 28 29 30 31 32 33 34 35 36 Esipuhe PERUSELEMENTIT Markkinointitunnus Markkinointitunnuksen esitystavat Tunnuksen

Lisätiedot

Mikko Antila. Graafisen ilmeen ja verkkosivujen tuottaminen. Case: KL-Lavat

Mikko Antila. Graafisen ilmeen ja verkkosivujen tuottaminen. Case: KL-Lavat Mikko Antila Graafisen ilmeen ja verkkosivujen tuottaminen Case: KL-Lavat Opinnäytetyö Kevät 2013 Liiketalouden, yrittäjyyden ja ravitsemisalan yksikkö Liiketalouden koulutusohjelma 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto. Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut. Teoriaa ja käytäntöä

Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto. Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut. Teoriaa ja käytäntöä Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto Tervetuloa ffdin regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? ffdin bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? Adobe Caslon regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ!

Lisätiedot

Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut

Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto Tervetuloa ff Din regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? ff Din bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? Adobe Caslon regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ!

Lisätiedot

Verkkosivujen suunnittelu meksikolaiselle ravintolalle

Verkkosivujen suunnittelu meksikolaiselle ravintolalle Verkkosivujen suunnittelu meksikolaiselle ravintolalle Sini Hakkarainen & Henna Koljonen 2012 Laurea Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Verkkosivujen suunnittelu meksikolaiselle ravintolalle

Lisätiedot

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU GRAAFISEN OHJEISTUKSEN PÄIVITYS Tampereen ammattikorkeakoulu Viestinnän koulutusohjelman opinnäytetyö Visuaalinen suunnittelu Kevät 2009 Katja Malinen 1 JOHDANTO... 4 1.1 TUTKINTOTYÖNI

Lisätiedot

Reilun kaupan kunta -viestintäohje

Reilun kaupan kunta -viestintäohje Reilun kaupan kunta -viestintäohje Maaliskuu 2009 Ohjeet Reilun kaupan kaupunki / Reilun kaupan kunta -logon käyttöön markkinointimateriaaleissa Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Esittely 3. Velvollisuudet

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN MATKAILUN JA ASUMISEN MARKKINOINNIN MASTERPLAN

LAHDEN SEUDUN MATKAILUN JA ASUMISEN MARKKINOINNIN MASTERPLAN LAHDEN SEUDUN MATKAILUN JA ASUMISEN MARKKINOINNIN MASTERPLAN 1 21. JOHDANTO Periaatteet Lähtökohdat Sanasto yhteismarkkinoinnin organisaatiomalli Liite1: Sidosryhmätutkimuksen satoa Liite2: Masterplan-työryhmä

Lisätiedot

Humanistinen ammattikorkeakoulu Graafinen ohjeisto. versio 1.01, 20.12.2012

Humanistinen ammattikorkeakoulu Graafinen ohjeisto. versio 1.01, 20.12.2012 Humanistinen ammattikorkeakoulu Graafinen ohjeisto versio 1.01, 20.12.2012 SISÄLLYSLUETTELO SAATESANAT 3 01 TUNNUS Tunnuksen osat ja versiot 4 Negatiiviversiot 5 Kieliversiot 6 Merkin käyttö 7 Suoja-alueet

Lisätiedot