Hoito-ohje. Leopardigekko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hoito-ohje. Leopardigekko"

Transkriptio

1 Hoito-ohje Leopardigekko Leopardigekko on helppohoitoinen, helposti kesyyntyvä lemmikki, ja se sopiikin erinomaisesti vaikka ensimmäiseksi liskoksi. Hoidossa on kuitenkin muutama seikka, jotka kannattaa huomioida hyvinvoivan liskon vuoksi. 1. Ennen ostamista Terraario Pienelle poikaselle riittää ensiasunnoksi vaikkapa 15 litran smartstore-laatikko. Aikuiselle leopardigekolle liian isoa terraariota ei voi hankkia, mutta vähimmäiskooksi voisi suositella esim. 60 * 40 cm 2 pohjaa. Korkeutta ei tarvitse esim. 40 cm enempää. Terraarioon tulee sijoittaa riittävästi piilopaikkoja sekä wetboksi. Wetboksiksi käy hyvin esimerkiksi pieni muovirasia, jonka kanteen on leikattu pieni reikä (Kuva 1). Turve sopii wetboksin kostukkeeksi. Wetboksin kosteudesta tulee huolehtia, erityisesti, kun huomaa, että nahanluonti on Kuva 1. Mack snow RAPTOR Lucia wetboksissa. Liimapaperilla (jota myy esim. K-Rauta) päällystetty jäätelörasia toimii wetboksina, ja tekokasvit kiipeilypaikkana. Kuvassa näkyvä hiekka on hienojakoista ja mustaa. Valkoinen hiekka saattaa houkutella syömään hiekkaa kalkin toivossa.

2 lähestymässä. Nahanluontia (Kuva 4) helpottamaan voi laittaa vaikka karken kiven wetboksin sisälle. Wetboksin ulkopuolella terraarion tulee olla kuiva. Monet liskot arvostavat terraariossa myös kiipeilymahdollisuuksia. Näitä voi luoda esimerkiksi tekokasveilla ja styroksisella kalliotaustalla. Jos terraariona toimii kanneton akvaario, reunalla olevat kiipeilypaikat eivät saisi nousta ainakaan 20 cm lähemmäs yläreunaa. Pohjamateriaali Poikasten kanssa erityisesti huomioitavaa on, että pohjamateriaalina käytetään paperia, esim. talouspaperia, eikä hiekkaa. Myös kauniisti kuvioituja muovimattoja tai kivilaattoja voi käyttää, ja niitä saa rakennusliikkeistä. Liskot saattavat syödä hiekkaa, mikä voi johtaa suolistotukokseen. Myös wetboksiin kannattaa poikasille laittaa talouspaperia. Kun poikanen kasvaa, voi halutessaan vaihtaa pohjamateriaaliksi hiekan, kunhan se on riittävän hienojakoista. Noin 35 g painoiselle tai isommalle liskolle satunnaisesti syödyt pienet määrät hienoa hiekkaa (esim. ruoan mukana) eivät ole enään vaarallisia. Jos lisko syö hiekkaa erityisen paljon (huomaa ulosteesta), hiekka kannattaa vaihtaa pois. Myös vaihto mustaan hiekkaan saattaa auttaa, koska se muistuttaa vähemmän kalkkia kuin valkoinen. Jotkut liskot pitävät hiekan kaivelusta ja se on siten mukava virike. Hiekan luoma kaivelumahdollisuus ei kuitenkaan ole välttämätön, ja monet käyttävätkin mattoa tai laattoja koko liskon eliniän ajan. Valo ja lämpö Vaikka normaali huonevalokin voi riittää luomaan terraarioon vuorokausirytmin, valaistus saa terraarion näyttämään mukavammalta. Valoksi riittää esim. tavallinen loisteputki tai led-valot. Valona voi käyttää myös UV-valoa, mikä saattaa vaikuttaa liskon aktiivisuuteen. Albinoilla liskoilla UV-valo voi kuitenkin olla jopa haitallinen, joten albinoilla UV-valoa ei tule käyttää. Jos harkitset UV-valon käyttämistä, tarkistathan leopardigekkosi värimuodon. Joissakin yhdistelmävärimuodoissa on värimuodon osana albino, vaikka värimuodon nimessä albinoa ei mainitakaan (esim. RAPTOR ja sunglow). Jos värimuoto ei ole tiedossa, albinon tunnistaa helposti silmistä, joissa mustan tilalla on punaista (Kuva 2). Leopardigekko ei hämäräaktiivisena eläimenä tarvitse välttämättä lainkaan UV-valoa, kunhan huolehtii liskon (D-)vitamiinin saannista ruoan kanssa. Kuva 2. Albinon (oikealla) tunnistaa silmistä, joissa on punaista niillä kohdissa, missä normaalisti on mustaa (vasemmalla). Valoksi voi laittaa myös tavallisen spottilampun (esim. 40 W), jolloin se hoitaa samalla terraarion lämmitystä. Lämpöä saisi olla terran viileässä päässä noin 20 C, ja lämmittelypaikalla noin 35 C. Eri kokoisia lämpömattoja on saatavilla terraarion alle sijoitettavaksi, ne olen itse kokenut parhaaksi vaihto-

3 ehdoksi. Lämpömaton sopiva koko on noin kolmannes terraarion pohjapinta-alasta. Lämmitysteho matoilla on suhteutettu pinta-alaan, joten yleensä matolla saadaan helposti aikaan oikea lämpötila. Lasiterraariossa matto asetetaan pohjalasin alle. Vaneriterraarioissa maton päälle voi asettaa kivilaattoja, jottei lisko pääse mattoon käsiksi. Terraariotarvikkeita myyvissä liikkeissä on tarjolla myös lämpökiviä. Niitä voi käyttää, joskaan kaikki liskot eivät niistä pidä, elleivät ne ole piilossa ohikulkijoiden katseilta. Ethän kuitenkaan laita liian montaa eri lämmönlähdettä, ettei terraarion lämpötila nouse liikaa. 2. Ostaminen Liskon valitseminen Leopardigekkoa valitessa voi terveyden lisäksi miettiä, haluaako poikasen vai aikuisen, uroksen vai naaraan, ja minkä värimuodon. Moni miettii myös, haluaako yhden vai useamman leopardigekon. Naaraat tulevat useinmiten toimeen keskenään. Jos sinulla on uros ja naaras, niitä kannattaa pitää erillään, tai naaraita tulee olla kaksi. Muuten uros lähentelee jatkuvasti yhtä naarasta ja se voi stressaantua. Kahta urosta ei samaan terraarioon saa laittaa, sillä ne tappelevat keskenään, ja toinen saattaa jopa tappaa toisen. Myös pienet poikaset ja suuret aikuiset on pidettävä toisistaan erillään, eikä urosta saa laittaa kasvuikäisen naaraan kanssa, sillä naaras alkaa todennäköisesti munia, ja sen kasvu voi häiriintyä. Aluksi saattaa olla hyvä ratkaisu ostaa naaras, sillä jos haluaa myöhemmin toisen liskon kaveriksi (näin usein tuppaa käymään, vaikka leopardigekot pärjäävät mainiosti yksinkin), naaraalle on useinmiten helppo ostaa toinen naaras kaveriksi, ja tappeluja syntyy melko harvoin. Värimuodot ovat makuasia, joten niissä ei voi neuvoa. Sivuillamme on esitelty erilaisia värimuotoja, sekä niiden vaikutusta hintaan. Kuljettaminen Kesällä liskon kuljettaminen onnistuu helposti esim. muovisessa karkki- tai jäätelörasiassa, johon on pistetty ilmareikiä. Viileämmällä ilmalla täytyy huolehtia lämmöneristyksestä esim. kylmälaukulla. Tällöin kannattaa huolehtia, että auto on valmiiksi lämmin, tai laittaa vaikka lämminvesipullon kuljetusboksiin, kunhan se ei pääse vierimään liskon päälle.

4 Kuva 3. Uroksella näkyy V-mallinen rauhasrivistö sekä kaksi isohkoa palluraa eli hemipenis. Lisäksi hännäntyvi voi olla paksumpi kuin naaraalla. Sukupuoli Poikasten sukupuoli määräytyy haudontalämpötilan mukaan, joskaan menetelmä ei ole 100% varma. Sukupuolen voi erottaa vasta poikasen ollessa 3-6 kk ikäinen. Urokselle kehittyy V-mallinen rauhasrivistö sekä hemipenis (kaksi pientä palluraa), naaraalla pallurat puuttuvat ja rauhasrivistö näkyy erittäin heikosti (Kuva 3). 3. Hoitaminen Käsittely Heti kotiutumisen jälkeen liskon kannattaa antaa hetken aikaa tottua uuteen paikkaan, jotta se alkaa syödä hyvin kodinvaihdon yhteydessä liskot saattavat paastota vähän aikaa. Liian pitkää aikaa ei kannata pitää liskoa käsittelemättä, jottei se totu pois kädeltä. Leopardigekko tottuu käsittelyyn nopeahkosti, joskin jokainen gekko on oma yksilönsä. Toiset kiipeävät itse kädelle, toiset taas eivät koskaan tule oma-aloitteisesti hoitajan kädelle, mutta viihtyvät silti ihmisen kanssa, kun ne kädelle otetaan. Nahanluonnin (Kuva 4) jälkeen on hyvä tarkistaa, ettei vanhaa nahkaa ole jäänyt kiinni, sillä se voisi pahimmassa tapauksessa kiristää, estää verenkierron ja aiheuttaa kuolion. Erityisesti tarkistetaan varpaat. Jos luomatta jäänyttä nahkaa löytyy, sitä voi yrittää poistaa sormin tai varovasti pinseteillä. Tämä on helpointa, jos liskoa pidetään kosteassa wetboksissa ennen toimenpidettä.

5 Kuva 4. Ennen nahanluontia lisko muuttuu harmahtavaksi ja näyttää olevan lähes irti ihosta. Kuvan liskolla enään nenänpään nahka on kunnolla kiinni. On pieni mahdollisuus (tosin en ole yhdestäkään tapauksesta kuullut), että lisko kantaa salmonellabakteeria. Tämän vuoksi on hyvä puhdistaa kädet liskon käsittelyn jälkeen. Esimerkiksi käsidesi terraarion vieressä on helppo ratkaisu. Ruokinta Ruoan voi tarjota kiposta, pinseteistä, sormin tai pudottamalla suoraan liskon eteen (mielellään ei hiekalle), kuinka vaan itse tykkää. Ruokana käyvät esimerkiksi buffalomadot, jauhomadot, jättijauhomadot, sirkat, torakat ja vahakoin toukat. Aikuiset liskot pystyvät syömään myös pieniä hiirenpoikasia. Monipuolisempi on aina parempi. Ruoan mukana on tärkeää antaa vitamiinia ja kalkkia, suunnilleen suhteessa 1:2 (kalkkia siis enemmän). Tämä suhde riippuu vitamiinista, joten tarkistathan valmistajan ohjeet. Ruokaeläimet voi pöllyttää vitamiinissa tai kalkissa ennen tarjoamista liskolle, vaihtoehtoisesti vitamiinin voi syöttää ruokaeläimelle juuri ennen ruokintaa. Vitamiinia saa lemmikkieläinliikkeistä, esim. Nutrobal käy liskoille. Saatavilla on myös erityisesti leopardigekoille suunniteltuja vitamiineja, kuten T-Rexin valmiste, jolloin kalkkia on vitamiinissa riittävä määrä, ja vitamiinia annetaan joka kerta ruoan mukana. Tällöin ei tarvitse muistaa, onko antanut jompaa kumpaa jauhetta liikaa tai liian vähän. Käytti sitten mitä vitamiinijauhetta tahansa, kalkkijauhetta on hyvä pitää jatkuvasti tarjolla pienessä kipossa, josta lisko käy sitä itse nuolemassa. Vaikka leopardigekko ei välttämättä kovin paljon vettä juo, raikasta vettä on silti oltava jatkuvasti tarjolla, ja vesikippo täytyy muistaa puhdistaa, jottei siinä ala elää liikaa bakteereja. Monesta eläinkaupasta löytyy ruokaeläimiä, mutta jos löydät suoraan kotikasvattajalta, ne saattavat olla paremmin ruokittuja ja siis parempaa ravintoa. Usein kotona kasvatetut ötökät ovat lisäksi edullisempia. Liskoharrastajat myvät usein ylijääneitä ruokaeläimiä esim. netin keskustelupalstoilla.

6 Jauhomatoja on helppo kasvattaa itsekin, mutta sirkkoja ei välttämättä kannata itse kasvattaa ellei liskoja ole kovin montaa. Jauhomadot selviävät ilman ruokaa jääkaapissa, huoneenlämmössä niitä täytyy ruokkia esim. jauhoseoksella, kaurahiutaleilta ja vehnäleseillä, ja mitä nyt kaapissa sattuu olemaan. Tuoretta ruokaa (perunaa, porkkanaa tms.) annetaan pari kertaa viikossa. Sirkat syövät myös kaurahiutaleita yms., ja niillä tuoretta ruokaa on oltava saataavilla (lähes) päivittäin. Salaatti ja kesällä vaikka voikukanlehdet ovat herkkua, toisaalta esim. porkkana kestää syömäkelpoisena pari päivää. Sirkoille on hyvä tarjota myös jotakin proteiinipitoista, kuten pieni pala maksaa, jauhelihaa tai kissanruokaa. Proteiinin saaminen vähentää sirkkojen kannibalismia, mikä voi muuten olla syynä sirkkojen selittämättömään häviämiseen. Muista, että hyvin ruokittu ruokaeläin on aina parempaa ravintoa liskolle! Pientä poikasta on hyvä ruokkia päivittäin, aikuinen ei tarvitse ruokaa kuin pari-kolme kertaa viikossa. Esim. viikonloppumatkalle ei siis aikuiselle liskolle hoitajaa tarvitse hommata, kunhan tarkistaa, että vettä on tarjolla riittävästi. Talvilepo Talvilepo ei ole liskolle välttämätön, mutta suotava, sillä se kuuluu liskon luontaiseen vuosirytmiin. Talvilevolle lisko laitetaan vähentämällä pikkuhiljaa valaistusta ja lämmitystä sekä vähentämällä ruokintaa. Lisko muuttuu unisemmaksi, eikä ruoka maistu, koska ruoansulatus ei toimi ilman lämpöä. Ruokinnan yhteydessä lämmitys täytyykin laittaa päälle, jotta ruoka sulaa. Lämmöt ja valot voivat olla kokonaan pois esimerkiksi kuukauden, kuitenkaan tämä ei ole välttämätöntä. Keväällä palataan taas pikkuhiljaa normaalirytmiin. Alle vuoden ikäiselle liskolle, sairaalle tai muuten laihalle liskolle ei kannata pitää talvilepoa. Muninta Naaraslisko saattaa keväällä munia. Lähestyvän muninnan voi ennustaa pyöristyneen vatsan lisäksi lisääntyneestä kaivamisesta. Jos lisko on ollut uroksen kanssa, munat voivat olla hedelmöittyneitä. Ei ole kuitenkaan tavatonta, että parittelematonkin naaras munat pyöräyttäisi, silloin ne ovat tietysti hedelmöittymättömiä ja ne voi hävittää. Mikäli lisko munii, sen ruokinnasta ja kalkinsaannista täytyy pitää erityisen tarkkaa huolta. Kysyttävää? Maija & Jussi Rossi Kangasala

Siperian maaoravan hoito-opas

Siperian maaoravan hoito-opas Siperian maaoravan hoito-opas Copyright Jonna Majava Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän julkaisun tai sen osan jäljittäminen ilman tekijän kirjallista lupaa painamalla, monistamalla, äänittämällä tai muulla

Lisätiedot

PIENI HOITO-OPAS KÄÄPIÖLUPPAKORVAKANIN OMISTAJALLE

PIENI HOITO-OPAS KÄÄPIÖLUPPAKORVAKANIN OMISTAJALLE PIENI HOITO-OPAS KÄÄPIÖLUPPAKORVAKANIN OMISTAJALLE PIENI HOITO-OPAS KÄÄPIÖLUPPAKORVAKANIN OMISTAJALLE TÄMÄ OPAS PITÄÄ SISÄLLÄÄN SEURAAVAA: 1. YLEISTÄ KANEISTA...3 2. UROS VAI NAARAS...3 3. KANIHÄKIN PERUSTARVIKKEET

Lisätiedot

Oppimisen seuranta - Lukeminen

Oppimisen seuranta - Lukeminen Oppimisen seuranta - Lukeminen Kani Kani sopii lemmikiksi moneen paikkaan, kuten kerrostaloon, omakotitaloon tai maatilalle. Monista roduista ja erikokoisista kaneista voi valita itselleen parhaiten sopivan.

Lisätiedot

Kreikankilpikonna lyhyesti

Kreikankilpikonna lyhyesti Kreikankilpikonna lyhyesti Lemmikkimessut 10-11.11.2012 Ulla & Jan Enlund www.karvatassut.net ulla@karvatassut.net Kreikankilpikonnia, Testudo hermanni tavataan luonnonvaraisena eteläisessä Euroopassa,

Lisätiedot

Pilvi Lassila. Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Oppimateriaalia 2 EKSOOTTISTEN LEMMIKKIELÄINTEN TERVEYDEN- JA SAIRAUDENHOITO

Pilvi Lassila. Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Oppimateriaalia 2 EKSOOTTISTEN LEMMIKKIELÄINTEN TERVEYDEN- JA SAIRAUDENHOITO Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Oppimateriaalia 2 EKSOOTTISTEN LEMMIKKIELÄINTEN TERVEYDEN- JA SAIRAUDENHOITO Ohjeita omistajille 3. p. Pilvi Lassila Helsinki 2001 ISBN 952-10-0209-3

Lisätiedot

OHJEITA UUDEN AKVAARION PERUSTAJALLE

OHJEITA UUDEN AKVAARION PERUSTAJALLE OHJEITA UUDEN AKVAARION PERUSTAJALLE Tässä muutamia seikkoja uuden altaan perustajalle. Lisää kalojen ja kasvien lajikuvauksia löydät kotisivuiltamme www.faunatar.fi Tervetuloa kiehtovan akvaarioharrastuksen

Lisätiedot

Suomen Pyreneläiset ry. Oppaan koonnut Kirsti Silander PENTUOPAS

Suomen Pyreneläiset ry. Oppaan koonnut Kirsti Silander PENTUOPAS PENTUOPAS Suomen Pyreneläiset ry. Toimii pyreneittenkoirien ja pyreneittenpaimenkoirien etuja valvovana yhdistyksenä. Yhdistys julkaisee lehteä nimeltä Pyrriposti, lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Jotkut

Lisätiedot

SIISTEYDEN OPETUS... 8 SÄÄNNÖLLISET RUOKA-AJAT... 8 SANOMALEHDET... 8 ULKOILU... 8 KUPPI JA HUPPU... 9 KUPPI... 9 VESI... 9 HUPPU...

SIISTEYDEN OPETUS... 8 SÄÄNNÖLLISET RUOKA-AJAT... 8 SANOMALEHDET... 8 ULKOILU... 8 KUPPI JA HUPPU... 9 KUPPI... 9 VESI... 9 HUPPU... Pentuopas MINÄ OLEN AFGAANINVINTTIKOIRAPENTU... 4 MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON PENNUN, VARSINKIN AFGAANIN HOIDOSSA... 5 ELÄVÄ OLENTO... 5 KÄRSIVÄLLISYYTTÄ... 5 OIKEUDENMUKAISUUS... 5 KUULO... 6 RANKAISU...

Lisätiedot

1/06. Tuhdissa talvinumerossa mm. Kiinalainen horoskooppi www.osjh.net on avattu! Bussilla mennään taas! Paljon juttua mm. kääpiöhamstereista

1/06. Tuhdissa talvinumerossa mm. Kiinalainen horoskooppi www.osjh.net on avattu! Bussilla mennään taas! Paljon juttua mm. kääpiöhamstereista 1/06 Tuhdissa talvinumerossa mm. Kiinalainen horoskooppi www.osjh.net on avattu! Bussilla mennään taas! Paljon juttua mm. kääpiöhamstereista Oulun seudun jyrsijäharrastajat ry:n jäsenlehti 1 2 LEUKAPUSSI

Lisätiedot

Suomen Leonberginkoirat ry

Suomen Leonberginkoirat ry Suomen Leonberginkoirat ry PENTU TULEE UUTEEN KOTIIN PENNUN HOITO-OHJEET Uusittu versio 29.12.2007 PENTU TULEE UUTEEN KOTIIN Uusi perheenjäsenesi tarvitsee turvallisuutta ja ystävällistä ja lempeätä kohtelua.

Lisätiedot

Anne Haapakoski. Vangonojantie 306. 12310 Ryttylä. p: 0400-728 717. email: jiiteen@gmail.com. Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen

Anne Haapakoski. Vangonojantie 306. 12310 Ryttylä. p: 0400-728 717. email: jiiteen@gmail.com. Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen Anne Haapakoski Vangonojantie 306 12310 Ryttylä p: 0400-728 717 email: jiiteen@gmail.com Kotisivut: www.saunalahti.fi/jiiteen KOIRANHOIDON PERUSOHJEITA Ohjeita pennun elämän varrelle KOIRANPENNUN HOITO

Lisätiedot

Kaikuja. Kaikuja Kaikuja. Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n uutiskirje 2 / 2013

Kaikuja. Kaikuja Kaikuja. Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n uutiskirje 2 / 2013 Kaikuja Kaikuja Kaikuja Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n uutiskirje 2 / 2013 Sisällysluettelo Kaikuja 2/2013 Yhdistys ja kolumnit: Pääkirjoitus 3 Syyskokouksessa käsiteltyjä asioita 4 Kolumni: Näin on aina

Lisätiedot

1/05. Talvinumerossa mm. Valokuvauskilpailun voittajakuvat Vuoden 2005 hallitus esittäytyy Marsu laumaeläimenä -artikkeli

1/05. Talvinumerossa mm. Valokuvauskilpailun voittajakuvat Vuoden 2005 hallitus esittäytyy Marsu laumaeläimenä -artikkeli 1/05 Talvinumerossa mm. Valokuvauskilpailun voittajakuvat Vuoden 2005 hallitus esittäytyy Marsu laumaeläimenä -artikkeli Oulun seudun jyrsijäharrastajat ry:n jäsenlehti 1 Valokuvauskilpailussa toiseksi

Lisätiedot

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS 1 KETOOSIDIEETTI Kiinteän ja rasvattoman unelmavartalon saavuttaminen ei ole ikinä ollut niin helppoa kuin tässä artikkelissa kerrottujen menetelmien käyttöönottamisen jälkeen. Lihakset kasvavat, läskit

Lisätiedot

LAIHDUTTAJAN PELOT. Elämästä katoaa nautinto

LAIHDUTTAJAN PELOT. Elämästä katoaa nautinto LAIHDUTTAJAN PELOT Laihduttamiseen liittyy monia erilaisia pelkoja ja uskomuksia, jotka saattavat vaikeuttaa laihtumista tai jopa estää sen. Tyypillisin huoli lienee ajatus siitä, että pudotetut kilot

Lisätiedot

Keinoemoopas. Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry

Keinoemoopas. Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry Keinoemoopas Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry Hei! Olen Heli Lepo ja hoidan Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton koordinoimaa keinoemovälitystä numerossa 050-3097 555. Olen koordinoinut keinoemovälitystä

Lisätiedot

Versio 1.7 12/2010. Hullu mykologi. Suomenkielinen sienten kasvatusopas.

Versio 1.7 12/2010. Hullu mykologi. Suomenkielinen sienten kasvatusopas. Versio 1.7 12/2010 Hullu mykologi Suomenkielinen sienten kasvatusopas. S ivu 2 Taikasieni.net... 3 Esipuhe... 3 OSA I : PERUSTIETOA KASVATTAMISESTA Yleistä kasvattamisesta... 5 Välineet ja niiden hankinta...

Lisätiedot

4/05. Joulunumerossa mm. Hamsterin pennuttamisesta asiaa Rottien historiaa Juttua hiirten totuttamisesta

4/05. Joulunumerossa mm. Hamsterin pennuttamisesta asiaa Rottien historiaa Juttua hiirten totuttamisesta 4/05 Joulunumerossa mm. Hamsterin pennuttamisesta asiaa Rottien historiaa Juttua hiirten totuttamisesta Oulun seudun jyrsijäharrastajat ry:n jäsenlehti 1 2 LEUKAPUSSI lehti päätoimittaja: Anna Takkinen

Lisätiedot

Vauvan vanhempien tueksi

Vauvan vanhempien tueksi Vauvan vanhempien tueksi 6-12 kuukautta Rutista, rapsuta, rakasta - silitä pientä päätä. Lähelle ota ja lämmitä - älä suukkoja säästä. Ole tuhlari hellien sanojen, kosketa poskea, kättä - tuudita, helli

Lisätiedot

PERHOVAVAN RAKENTAMINEN

PERHOVAVAN RAKENTAMINEN PERHOVAVAN RAKENTAMINEN Nordic Pro-Fly Fishing / Mikko Halonen Tämän artikkelin on tarkoitus auttaa juuri sinua pääsemään alkuun vavan rakennuksessa. Artikkelissa käydään läpi miten perhovapa rakennetaan

Lisätiedot

PIITI, PIITI, PIITIIII!

PIITI, PIITI, PIITIIII! Annika Michelson PIITI, PIITI, PIITIIII! Kokemuksia perinteisestä lammastaloudesta KnowSheep-projektin julkaisu Tallinna 2013 ESTONIAN RESEARCH INSTITUTE OF AGRICULTURE REIN LILLAK, PHD Director Phone

Lisätiedot

ONNEA PÄÄTÖKSESTÄSI! Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti Hyvän Olon Painoasi, ilmoittautumalla valmennukseemme.

ONNEA PÄÄTÖKSESTÄSI! Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti Hyvän Olon Painoasi, ilmoittautumalla valmennukseemme. ONNEA PÄÄTÖKSESTÄSI! Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti Hyvän Olon Painoasi, ilmoittautumalla valmennukseemme. Hyvän Olon Pudottajat ohjaa sinua kohti pysyvää elämäntapa muutosta sekä terveellistä

Lisätiedot

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää, mutta et ole kehdannut kysyä! Ota selvää kaikesta, mitä olet aina halunnut tietää oli sitten kyseessä sinä itse, kaverit, murrosikä tai kuukautiset! Tietoa murrosiästä

Lisätiedot

Bichon Havaneesen Hoito-ohjeet

Bichon Havaneesen Hoito-ohjeet Bichon Havaneesen Hoito-ohjeet Tuula Järvelä Painijantie 8 90650 OULU Puh. 08-5301289 Gsm 045-6787685 BICHON HAVANAISEN HOITOOHJEET BICHON HAVANAIS... 3 YLEISTÄ... 3 HOITO-OHJEET... 4 RUOKINTA... 4 YRJÖLÄN

Lisätiedot

KISSANOMISTAJAN PIENI OPAS

KISSANOMISTAJAN PIENI OPAS KISSANOMISTAJAN PIENI OPAS Ennen kissan hankkimista Kissa on pääsääntöisesti helppo ja itsenäinen lemmikki, mutta päätöstä sen hankkimisesta on kuitenkin pohdittava tarkkaan. Kissa voi elää jopa kaksikymmentä

Lisätiedot

Myös seuraavat vaatimukset tulee täyttyä, jotta ZEOVit toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja tulokset olisivat hyviä:

Myös seuraavat vaatimukset tulee täyttyä, jotta ZEOVit toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja tulokset olisivat hyviä: Yleinen ohjeistus ZEOVit systeemin käyttöön Tämän oppaan tarkoitus on auttaa sinua ZEOVit systeemin käytössä ja käyttöönotossa sekä auttaa ymmärtämään yleisellä tasolla kuinka ZEOVit systeemi toimii. ZEOVit

Lisätiedot

talteen Lämpöpumpun sisäyksikkö vapauttaa kylmäaineessa lämpöenergian lämmittämään sisäilmaa. Samalla sisäilma puhdistuu ja kosteus poistuu.

talteen Lämpöpumpun sisäyksikkö vapauttaa kylmäaineessa lämpöenergian lämmittämään sisäilmaa. Samalla sisäilma puhdistuu ja kosteus poistuu. Ota LÄMPÖ talteen Lämpöpumpun ulkoyksikkö varastoi lämpöenergian ilmasta kylmäaineeseen, jonka välityksellä lämpö siirtyy sisälle taloon. Lämpöpumpun sisäyksikkö vapauttaa kylmäaineessa olevan lämpöenergian

Lisätiedot

Pullonpyörittäjien opas

Pullonpyörittäjien opas Pullonpyörittäjien opas Toim. Riikka Riihonen Tietoa vauvaperheille äidinmaidonkorvikkeista, osittaisimetyksestä ja äidinmaidon pumppaamisesta. Pullonpyörittäjien opas Esipuhe Hyvä vauvan läheinen Tämä

Lisätiedot

Katsaus oppaaseen. Oppaan tarkoitus on antaa selkeä kuva minimalismista ja minimalistiksi ryhtymisestä.

Katsaus oppaaseen. Oppaan tarkoitus on antaa selkeä kuva minimalismista ja minimalistiksi ryhtymisestä. Katsaus oppaaseen Oppaan tarkoitus on antaa selkeä kuva minimalismista ja minimalistiksi ryhtymisestä. Halusin antaa mahdollisimman selkeitä ohjeita, joiden avulla voit oikeasti muuttaa asioita elämässäsi.

Lisätiedot

Joulukukkien kasvatus- ja hoito-ohjeet

Joulukukkien kasvatus- ja hoito-ohjeet Joulukukkien kasvatus- ja hoito-ohjeet 1 Hyvä asiakkaamme, olemme koonneet tähän vihkoseen yleisimpien joulukukkien ja -kasvien hoito- ja kasvatusohjeet. Haluamme toivottaa kaikille asiakkaillemme lämmintä

Lisätiedot