Kymenlaakson Osakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kymenlaakson Osakunta"

Transkriptio

1 Kymenlaakson Osakunta 80 Astoria-sali

2 ohjelma Kymenlaakson laulu Tervehdyssanat kuraattori VTM Maria Rämö Juhlapuhe Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan pääsihteeri, FL Petri Pietiläinen Wiipurilaisen Osakunnan laulajat Puhe inspehtorille emäntä, elintarviketiet. yo. Jenni-Maria Käki Kunnia-, ansio- ja harrastusmerkkien ja muiden huomionosoitusten jako inspehtori Ritva Serimaa Puhe naiselle tekn. yo. Joonas Ollila Kronikka Vapaa sana Rückblick eines alten Burschen Tanssit Vapaan sanan puheenvuorot pyydetään ilmoittamaan vuosijuhlamestarille ja rajaamaan viiden minuutin mittaisiksi. Laulutoiveet pyydetään esittämään laulunjohtajille.

3 menu Isabelo Brut Koskenkorva Kotimaista mustajuurikeittoa & kuivattua sipulia Ohrarieskaa & luomukirnuvoita Lamadoro Bianco Salento Palvattua hirvenpaistia & rosmariinikastiketta Linssi papu-ruukku Hunajaisia uunijuureksia & perunaa Lamadoro Primitivo Negroamaro Mustaherukkasorbet kuohuviinillä Punssi tai konjakki Talon kahvia tai haudutettua teetä

4 1. Kymenlaakson laulu lauluja Kymenlaakso sun laulusi soikoon yli kaunihin Suomenmaan, se lapsesi haltioikoon sinun eestäsi toimintaan. :,: Kymenlaakso, sa seuduista kallein oot, sua vallat valkeat varjelkoot. Kymenlaakso, sun laulusi soikoon yli kaunihin Suomenmaan. :,: Olet meille sa hauta ja kehto, olet suoja sa untemme yön, kesäleikkien lempeä lehto ja antaja toimen ja työn. :,: Sinitaivas hohde kirkkain on, jymy jylhin sun metsien hongiston. Olet meille sa onnemme ehto, ylin lahjoista kohtalon. :,: 2. Kymijoki Kymijoki laakson sorvaa jossa juodaan koskenkorvaa. :,: Virralle otetaan ryyppy. :,: Koskiemme kirkas kuoha on kuin Koskenkorvan juoma. :,: Siinä on puhdasta voimaa. :,: Kuusankoski, Myllykoski, voimakoski, sellukoski. :,: Koskis on voimamme suuri. :,: Langinkosken lumo kestää, sitä ei voi tsaarit estää. :,: Lohet vain koskista ryyppää. :,: 3. Kymenlaakson metsis Niiiiiiiiiiiiiii Kymenlaakson metsis saa ryypyn ilmatteeksi. Bomfaderi. Saa ryypyn ilmatteeksi. Pettua kun sotkee niin hiivaan että keksiin. Bomfaderi faderallallei. Niiiiiiiiiiiiii Kymenlaakson metsis saa melkein ilmatteeksi. Bomfaderi. Saa melkein ilmatteeksi. Ryyppyään kun nauttii kanssa ystävän ja seksin. Bomfaderi faderallallei. Iiiiiiiiiiiiiiii Östra Finlands skogar där får man supa gratis. Bomfaderi. Där får man supa gratis. Där blandar man bark i både vete och potatis, Bomfaderi och faderallallei.

5 4. Kiekkumaralla Kuusankosken partahilla, kiekkumarallalei, oli pieni vesimylly, kiekkumarallalei. Hei kiekkumarallan, kiekkumarallan kiekkumarallanlei, oli pieni vesimylly, kiekkumarallanlei. Mylläri itse myllyssänsä, kiekkumarallanlei, tuuppii kalikalla jyviä tuuttiin, kiekkumarallanlei. Hei kiekkumarallan... Ja eikä ne jauhot myllystä lopu, kiekkumarallanlei, kun toisesta pussista toiseen pussiin, kiekkumarallanlei. Hei kiekkumarallan... Jos tää laulu on liian lyhyt, kiekkumarallanlei, niin lauletaan se vielä kerran, kiekkumarallanlei. Hei kiekkumarallan Liisankadulla Liisankadulla samassa talossa, kuin kuurojen huoltokotisäätiö, on vessa, huono hissi, Anastasia ja Tää on osakunta, johon joku hullu käski, siitä jaksaa kymäläiset muistuttaa. Vessa, huono hissi, Anastasia ja 6. Helan går Soolo: En liten fågel satt en gång och sjöng i furuskog. Han hade sjungit dagen lång, men dock ej sjungit nog. Kaikki: Men vad sjöng den lilla fågeln då? Jo! Helan går, sjung hoppfaderallallallallej. Helan går, sjung hopp-faderallallej. Och den som inte helan tar, han ej heller halfvan får. Helan går! Sjung hopp-faderallallej!

6 7. Hauki ja viina Katonrajass kulkee hauki, pahaa taitaa tarkoittaa. :,: Kierrä pullon korkki auki, ryyppy pedon karkottaa. :,: Pöydän alta ryömii lisko, ilkein silmin tuijottaa. :,: Ryyppy toinen naamaas kisko, aistiharha lähdön saa. :,: Vierustuolil istuu hylje, pyrstö läpsii palleaas. :,: Kunhan vain et lasiin sylje, mursu daamiks muuttuu taas. :,: Pöydän päällä ammuu nauta, maitoo koittaa tyrkyttää. :,: Ryyppy neljäs, jumalauta, maitohapot myrkyttää. :,: 8. Pullon kimppuun :,: Pullon viiniä kun juon, niin kaikki pyörii, pyörii, pyörii, pyörii luki pullon kyljessä Anjou tai Arbois. :,: :,: Laulut lauletaan ja sitten käydään pullon kimppuun. Laulut lauletaan ystävät juodaan taas! :,: 9. Pyöreän pöydän ritarit Ritarit nuo pyöreän pöydän käyvät viiniä maistamaan. :,: Käyvät viiniä ei, ei, käyvät viiniä juu, juu, käyvät viiniä maistamaan. :,: Pullokaupalla sitä nautin neito kaunis mun polvellain. :,: Neito kaunis ei, ei, neito kaunis juu, juu, neito kaunis mun polvellain. :,: Kun mä kuolen, mä toivon, että mut viinikellariin haudataan. :,: Viinikellariin ei, ei, viinikellariin juu, juu, viinikellariin haudataan. :,: Hautakirjoitus: tässä lepää juomareittemme kuningas. :,: Juomareittemme ei, ei, juomareittemme juu, juu, juomareittemme kuningas. :,: 10. Punschen kommer Punschen kommer, punschen kommer ljuv och sval. Glasen imma, röster stimma i vår sal. Skål för glada minnen! Skål för varje vår! Inga sorger finnes mer, när punsch vi får.

7 11. Minne Minne! Jag har tappat mitt minne! Är jag svensk eller finne? Kommer inte ihåg Inne! Är jag ut eller inne? Jag har luckor i minnet. Så n där små alkohol. Men besinn er, man tätar med det brännvin man får fastän minnet och helan går! Minne? Muisti hävis mut minne? Juhlista selvisimme. Muistikatkoja on. Minne, lähtisin vaikka minne, kunhan selvittäisimme, mitä tapahtunut on. Mutta tiedän mä keinon mikä auttaapi tuo: Ota ryyppy ja muistis juo! 12. Aqua vera Lauletaanpas vedestä, jota aina riittää. Vaikka kuinka joisit sä, ei se lopu siitä. Pikku Akun jano on, niin myös Paulin, Anteron. Ah, kun sentään hyvältä paljas vesi maistuu. :,: Och vatten och vatten och vatten är så gott, så rysligt, fasligt, billigt, så hälsosamt, så vått. :,: vatten! Entäs sitten aamulla, on olo mitä parhain. Vettä kannat saavilla sängyn viereen varhain. Aamuyöllä vessassa tuumit sormet kurkussa: Ah, kun sentään hyvältä paljas vesi maistuu. :,: Och vatten och vatten :,: 13. Civis maita kiertelee Civis maita kiertelee, juhhaidi, juhhaida! Iloisesti elelee, juhhaidi haida! Kautta maamme pohjoisen kiertelee hän laulellen: Juhhaidi hai juhhaida, juhhaidi haida. Faleri ha, ha, falera ha, ha, faleral-lal-lal-lal-la, hei! Juhhaidi hai juhhaida, juhhaidi haida.

8 15. Teinilaulu Civis vaikk on rahaton, juhhaidi, juhhaida, silti ain on huoleton, juhhaidi haida! Ryypyn saa kun vippaa vaan ja yöksi lähtee kiinaamaan. Juhhaidi... Civis lähtee hummaamaan, juhhaidi, juhhaida, ryyppää kautta Pohjanmaan, juhhaidi haida! Neidot häntä armastaa, niist ei millään rauhaa saa. Juhhaidi Oman kullan silmät Oman kullan silmät sinisen on harmaat. Ne on minun mielessäni aina. :,: Joka sunnuntaki, välliin viikollaki, aina kun vain silmäni kiinni painan. :,: Älä tule meille, meillä haukutahan, mene sinne, missä kositahan. :,: Kyllä ne ämmät tuopi, kyllä ne ämmät tuopi, sulle sellaisia, joill on rahhaa. :,: Vanha kulta raukka tuli meijän kautta, luuli, että vielä aukeis ovi. :,: Uusi kulta vieress, vanha oven pieless, eihän kahta rakastella sovi. :,: Pojat tenttiin emme me ehtineet kera veljien uurastaneitten. Meill eivät laakerit lehtineet akateemisten seppeleitten. Mutt laulu on meidän ja laulupuu se kukkii, kun laakerit lakastuu. Me saavuimme kerran Helsinkiin hyvin nuorina, voittoisina. Pian palattais taas, niin päätettiin joka ainoa maisterina. Muut tulivat silloin ja tekivät niin, me jäimme jäljelle Helsinkiin. Toki meillekin riemu ja huumaus työn oli tuttua koimme sen kyllä. Mutt valkeus yhden keväisen yön, yks Annikki syleilyllä tuhat kertaa suuremman riemun toi luvut jäivät ja kirjoja nakersi koi. Niin vuodet vierivät luotamme pois kuin virtana, viivähtämättään. Moni meistä jo tahtonut mukaan ois, mutta nousta ja nostaa kättään ei jaksanut heikko ja herkkä mies, joka elämän riemut jo tarkkaan ties. Vain laulumme teinilaulumme tää oli meidän ja rakkaus neitten. Ne taisivat täysin ymmärtää teot teinien eksyneitten. Ne samppanjaks elon kalkin loi ja laulumme, teinilaulumme soi.

9 Ja kun kerran veljet kaikki on nää vain unohtunutta multaa, ylioppilaslakkimme jäljelle jää hiven lyyrassa kiiltää kultaa. Näin teinit, toverit, eli ja joi ja elämän kirjaa nakersi koi. 16. PAA Osakunnat Helsingissä järjestystä vaatii: Kaikki sossut HYYstä pois ja alas byrokraatit. Hei osakunnan kunnon jätkät, otetaanpas vielä pitkät, Aura, Karjala tai Koff. Osakunnan mukana on juopumus ja känni. Meikäläisten kaapissa on aina olut lämmin. Hei osakunnan kunnon pimut, otetaanpas vielä imut pullosta tai saappaasta. Poliittiset vaaliliitot näkee pahaa unta: Pystyyn nousee vanha elin, se on osakunta. Hei osakunnat kaikkialta, palautetaan vanha valta meille valta kuuluukin. Siis eespäin veikot korkit pois ja rivakasti tahtiin. Osakunnan juomana on aina olut, sahti. Hei osakunnan uudistajat, palautetaan vanhat tavat, miehet/naiset, laulu, olutkin. Kymenlaakson Osakunta ylitse on muiden. Maineensa on luonut kera janoisien suiden. Hei osakunta Kymenlaakson, juhlimisen aika taas on. Malja sille juokaamme! Wiipurlainen Osakunta karjalaisten kanssa ovat niin kuin kuokkavieraat Kymenlaakson maassa. Hei osakunta Kymenlaakson, juhlimisen aika taas on. Malja sille juokaamme! 17. Helsingin ympäri seitsemässä vuodessa Seikkailuun meitä kutsutaan, abi paksun kirjeen saa, on kiire kouluun. Kymenlaaksolaisella on työ kiertää Helsinki ja kotiin ennättää. Minä olen kylteri! Ja humanisti, ystävä! Minä olen teekkari, rakkaudessa kestävä!

10 Helsinki mennään kiertämään, vuotta seitsemisen on meillä aikaa seikkailuun. Kuinka aika riittänee, kun gradu lähenee, ja Helsinki on suuren suuri. Kamppi, Töölö, Vallila, ne pian nähty on ja Kontula. Kuinka pitkä onkaan tie, kun metro meitä vie ja spåra, lähijunakin. Muutkin meitä seuratkaa, niin hauskuus jaetaan! Hei, tule mukaan vaan, niin hauskuus jaetaan! 18. Rückblick eines alten Burschen O alte Burschenherrlichkeit! Wohin bist du verschwunden? Nie kehrst du wieder, goldne Zeit, so froh und ungebunden! Vergebens spähe ich umher, ich finde deine Spur nicht mehr: :,: O jerum, jerum, jerum, o quae mutatio rerum! :,: Wo sind sie, die vom breiten Stein nicht wankten und nicht wichen, die ohne Speis bei Scherz und Wein den Herrn der Erde glichen? Sie zogen mit gesenktem Blick in das Philisterland zurück. :,: O jerum :,: Juristit: Da schreibt mit finsterm Amtsgesicht der eine Relationen. Filosofit: Der andre seufzt beim Unterricht, und der macht Rezensionen, Teologit: der schilt die sündge Seele aus Medisiinarit: und der flickt ihr verfallnes Haus. :,: O jerum :,: Allein das rechte Burschenherz kann nimmermehr erkalten; im Ernste wird, wie hier im Scherz, der rechte Sinn stets walten. Die alte Schale nur ist fern, geblieben ist uns doch der Kern, :,: und den lasst fest uns halten! und den lasst fest uns halten! :,: Seisten: Drum, Freunde, reichet euch die Hand, damit es sich erneue, der alten Freundschaft heil ges Band, das alte Band der Treue. Klingt an und hebt die Gläser hoch, die alten Burschen leben noch, :,: noch lebt die alte Treue! Noch lebt die alte Treue! :,:

11 Kiitämme yhteistyöstä Benjamin maatilatori Danske Bank Kotka Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry Kotkan kaupunki Lakumesta Orilammen maja Sanoma Magazines Finland Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta Tallink-Silja Line Oy Tuomon Luomu Jatkot Juhlat jatkuvat osakuntatiloissa Domus Gaudiumilla osoitteessa Leppäsuonkatu 11 klo 24 alkaen. Sillis Sunnuntain silliaamiainen tarjoillaan klo 12 alkaen osakuntatiloissa.

12 KYMEN SEUDUN OSUUSKAUPPA / logot KSO CMYK.eps KSO PMS.eps

80. vuosijuhla. kutsu. Kymenlaakson Osakunnan. juhlan tukena

80. vuosijuhla. kutsu. Kymenlaakson Osakunnan. juhlan tukena Arvoisa osakuntalainen Olet lämpimästi tervetullut viettämään kanssamme Kymenlaakson Osakunnan a Torstaina 21. päivä laskemme helmikuun kokouksen jälkeen seppeleen Osakunnan ensimmäisen inspehtorin Erik

Lisätiedot

Opittavia asioita. Mikä on rumpalin ammattitauti? Rytmihäiriö.

Opittavia asioita. Mikä on rumpalin ammattitauti? Rytmihäiriö. 1. Rytinää! Opittavia asioita Tiedän, millainen on hyvä lauluasento Opin säätelemään ääneni voimakkuutta. Tiedän, mitä tarkoittavat π, P, F a ƒ. Opettelen beat-komppea kehorytmeinä. Tutustun lyömäsoittimiin

Lisätiedot

ÜB. 1. a) Lektion 7. Ein Gute-Nacht-Bier ÜB. 2 (1) ÜB. 1. b)

ÜB. 1. a) Lektion 7. Ein Gute-Nacht-Bier ÜB. 2 (1) ÜB. 1. b) ÜB. 1. a) Lektion 7 Ein Gute-Nacht-Bier 1. Mozart-Straße 23 2. Kahden hengen huone maksaa 103-170 euroa. 3. Ensin lähijunalla Marienplatzille ja sitten metrolla Universitätille (yliopiston pysäkille).

Lisätiedot

VÄRIENKANTO-OIKEUKSIEN MYÖNTÄMINEN

VÄRIENKANTO-OIKEUKSIEN MYÖNTÄMINEN Tervetuloa Kymenlaakson Osakunnan 80-vuotisjuhlan alkumaljoille. Cocktailtilaisuuden aikana jaetaan värienkanto-oikeudet ja stipendit sekä esitetään tervehdykset. VÄRIENKANTO-OIKEUKSIEN MYÖNTÄMINEN Aloitamme

Lisätiedot

3. EUROVISION 1. HYVÄT YSTÄVÄT 2. AQUA VERA 4. JALLUTÄHDEN ALLA

3. EUROVISION 1. HYVÄT YSTÄVÄT 2. AQUA VERA 4. JALLUTÄHDEN ALLA 1 1. HYVÄT YSTÄVÄT (Mukaelma Figaron häistä) Hyvät ystävät juhla voi alkaa, sankarille me nostamme maljaa, :,: Tääll ei juodakaan kolmosen kaljaa, meille viihdyn suo samppanja vaan. :,: 2. AQUA VERA (sävel:

Lisätiedot

3. EUROVISION 1. HYVÄT YSTÄVÄT 2. AQUA VERA 4. JALLUTÄHDEN ALLA

3. EUROVISION 1. HYVÄT YSTÄVÄT 2. AQUA VERA 4. JALLUTÄHDEN ALLA 1 2 1. HYVÄT YSTÄVÄT (Mukaelma Figaron häistä) Hyvät ystävät juhla voi alkaa, sankarille me nostamme maljaa, :,: Tääll ei juodakaan kolmosen kaljaa, meille viihdyn suo samppanja vaan. :,: 2. AQUA VERA

Lisätiedot

ÜB. 1. der Fuβ der Kopf das Knie der Bauch die Schulter das Auge der Mund. jalka pää polvi vatsa hartia, olkapää silmä suu

ÜB. 1. der Fuβ der Kopf das Knie der Bauch die Schulter das Auge der Mund. jalka pää polvi vatsa hartia, olkapää silmä suu Lektion 7 Hatschi! ÜB. 1 der Fuβ der Kopf das Knie der Bauch die Schulter das Auge der Mund jalka pää polvi vatsa hartia, olkapää silmä suu ÜB. 1 Fortsetzung die Hand das Ohr der Finger die Nase das Bein

Lisätiedot

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys FOKUS grammatik Konjunktiot yhdistävät sanoja, lauseenosia ja lauseita. Konjunktiot jaetaan rinnastus- ja alistuskonjunktioihin. Jag och min kompis ska resa till Köpenhamn. Minä ja kaverini matkustamme

Lisätiedot

OPTIEM - Oulun Tuotantotalousteekkarit ry 15 vuotta Saalastinsali 28.10.2006 Ohjelmalehtinen

OPTIEM - Oulun Tuotantotalousteekkarit ry 15 vuotta Saalastinsali 28.10.2006 Ohjelmalehtinen OPTIEM - Oulun Tuotantotalousteekkarit ry 15 vuotta Saalastinsali 28.10.2006 Ohjelmalehtinen Illan ohjelma Seremoniamestari esittäytyy (Anne Lukkarila) Puheenjohtajan tervetulotoivotus (Jukka Päkkilä)

Lisätiedot

Maakuntakarttavisa. Uusimaa. Uusmaalaisten laulu. Ohje. Vinkkejä

Maakuntakarttavisa. Uusimaa. Uusmaalaisten laulu. Ohje. Vinkkejä Maakuntakarttavisa Yhdistämisvisa, jota voi soveltaa sopivaksi CC BY-NC-SA 4.0 RyhmäRenki Kirsi Alastalo 2018 www.ryhmarenki.fi Ohje Maakuntakarttavisa on yhdistämisvisa, jossa on kolme korttia 19 maakunnasta.

Lisätiedot

Männikkömetsät ja rantojen raidat. Kymenlaakso, sun laulusi soikoon. Kuulkaa korpeimme kuiskintaa!

Männikkömetsät ja rantojen raidat. Kymenlaakso, sun laulusi soikoon. Kuulkaa korpeimme kuiskintaa! Helppo isänmaallinen lauluvisa Lauluvisassa on 23 laulun 1. säkeistön alkuja. Laulut ovat koululaulukirjoista tuttuja maakuntalauluja ja muita isänmaallisia lauluja. Tulosta sopiva määrä säkeitä ja leikkaa

Lisätiedot

Lektion 5. Unterwegs

Lektion 5. Unterwegs Lektion 5 Unterwegs ÜBUNG 1.a) und b) 1. Dessau 2. Dresden 3. Frankfurt an der Oder 4. Jena 5. Leipzig 6. Rostock 7. Weimar 8. Wittenberg A Sachsen-Anhalt B Sachsen E Brandenburg C Thüringen H Sachsen

Lisätiedot

Lapsoset ketterät kotihaasta

Lapsoset ketterät kotihaasta Helpompi kansanlauluvisa Kansanlauluvisassa on suomalaisten kansanlaulujen 1. säkeistön alkuja. Tulosta sopiva määrä säkeitä ja leikkaa suikaleiksi. Viimeisenä on vastaussivu, josta voi tarkastaa laulun

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

DESIGN NEWS MATTI MÄKINEN EIN DESIGNER IN ANGEBOT WIE LOCKEN WIR DEN GEIST IN DIE FLASCHE?

DESIGN NEWS MATTI MÄKINEN EIN DESIGNER IN ANGEBOT WIE LOCKEN WIR DEN GEIST IN DIE FLASCHE? WIE KÖNNEN SIE MATTI MÄKINEN TREFFEN? EIN DESIGNER IN ANGEBOT EIN GELUNGENES PRODUKT WORAN ERKENNT MAN DAS GELUNGENE PRODUKT? WIE LOCKEN WIR DEN GEIST IN DIE FLASCHE? UND WAS BEDEUTET DIESES KURZ ZUSAMMENGEFASST?

Lisätiedot

JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa

JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa JOULUMAA Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy; Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa Joulumaa on muutakin

Lisätiedot

Männikkömetsät ja rantojen raidat. Kymenlaakso, sun laulusi soikoon. Kuulkaa korpeimme kuiskintaa!

Männikkömetsät ja rantojen raidat. Kymenlaakso, sun laulusi soikoon. Kuulkaa korpeimme kuiskintaa! Isänmaallinen lauluvisa II Lauluvisa II:ssa on 23 laulun alkua ja loppua. Laulut ovat vanhoista koululaulukirjoista tuttuja maakuntalauluja ja muita isänmaallisia lauluja. Tulosta sopiva määrä säkeitä

Lisätiedot

niin herttaista kuin kulta Hämeenmaa! säveleitä salot huokuu, ikihongat humajaa. Männikkömetsät ja rantojen raidat Kymenlaakso, sun laulusi soikoon

niin herttaista kuin kulta Hämeenmaa! säveleitä salot huokuu, ikihongat humajaa. Männikkömetsät ja rantojen raidat Kymenlaakso, sun laulusi soikoon Isänmaallinen lauluvisa I Lauluvisa I:ssä on 23 laulun 1. säkeistön alkua ja loppua. Laulut ovat koululaulukirjoista tuttuja maakuntalauluja ja muita isänmaallisia lauluja. Tulosta sopiva määrä säkeitä

Lisätiedot

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI

DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) DAAVID VOIDELLAAN KUNINKAAKSI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

Missa. Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa. 1 Harjotus. 2 Harjotus. Kunka Missa ellää S.4. Mikä Missa oon? ... Minkälainen Missa oon? ...

Missa. Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa. 1 Harjotus. 2 Harjotus. Kunka Missa ellää S.4. Mikä Missa oon? ... Minkälainen Missa oon? ... Missa Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa Kunka Missa ellää S.4 1 Harjotus Mikä Missa oon?.. Minkälainen Missa oon?.. Miksi Missa hääty olla ykshiin niin ushein?.. Missä Liinan mamma oon töissä?

Lisätiedot

Kymenlaakson Osakunta LXXXII annii

Kymenlaakson Osakunta LXXXII annii Vuosijuhlakutsu Arvoisa osakuntalainen Kymenlaakson Osakunta Olet lämpimästi tervetullut viettämään kanssamme Kymenlaakson Osakunnan 82. Torstaina 19. päivä laskemme helmikuun kokouksen jälkeen seppeleen

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

PIENI LAULUVIHKO. Kokoelma kauneimpia juomalauluja

PIENI LAULUVIHKO. Kokoelma kauneimpia juomalauluja PIENI LAULUVIHKO Kokoelma kauneimpia juomalauluja VEISUJA JUHLIEN ALUKSI...2 HELAN GÅR! HYVÄT YSTÄVÄT TÄNÄÄN OTETAAN VELJET, ASIAAN...3 KARHUVIINA VESIPOIKAIN MARSSI KOSKENKORVA KARHU VIINAA, VETTÄ EINO

Lisätiedot

SAKSA, LYHYT OPPIMÄÄRÄ, kirjallinen osa

SAKSA, LYHYT OPPIMÄÄRÄ, kirjallinen osa SAKSA, LYHYT OPPIMÄÄRÄ, kirjallinen osa 3.10.2016 Tutkintoaineen sensorikokous on tarkentanut hyvän vastauksen sisältöjä seuraavasti. Sensorikokous on päättänyt muuttaa tehtävien 15 16 pisteitystä. Pisteitys

Lisätiedot

Lapsoset ketterät kotihaasta

Lapsoset ketterät kotihaasta Kansanlauluvisassa on suomalaisten kansanlaulujen 1. säkeistön alkuja ja loppuja. Tulosta sopiva määrä säkeitä ja leikkaa suikaleiksi. Viimeisenä on vastaussivu, josta voi tarkastaa laulun nimen ja oikean

Lisätiedot

Maahanmuutto Asuminen

Maahanmuutto Asuminen - Vuokraaminen Saksa Ich möchte mieten. Ilmoitat, että haluat vuokrata jotakin Norja ein Zimmer eine Wohnung/ ein Apartment ein Studioapartment ein Einfamilienhaus ein Doppelhaus ein Reihenhaus Wie viel

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Können Sie mir bitte helfen? Avun pyytäminen Sprechen Sie Englisch? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Voisitko auttaa minua? Puhutko englantia? Sprechen Sie _[Sprache]_? Tiedustelu

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Können Sie mir bitte helfen? Sprechen Sie Englisch? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 27/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 27.5.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 27/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 27.5. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) HYVÄ PAIMEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jeesus kertoi tämän vertauksen parannettuaan sokean (=viime sunnuntain

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

43. Punschen kommer Punschen kommer, punschen kommer ljuv och sval. Glasen imma, röster stimma i vår sal. Skål för glada minnen!

43. Punschen kommer Punschen kommer, punschen kommer ljuv och sval. Glasen imma, röster stimma i vår sal. Skål för glada minnen! 43. Punschen kommer Punschen kommer, punschen kommer ljuv och sval. Glasen imma, röster stimma i vår sal. Skål för glada minnen! Skål för varje vår! Inga sorger finnas mer när punsch vi får. 44. Tämän

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Kan du vara snäll och hjälpa mig? Talar du engelska? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu

Lisätiedot

Sydämellisesti tervetuloa luomuviini-iltaamme!

Sydämellisesti tervetuloa luomuviini-iltaamme! Sydämellisesti tervetuloa luomuviini-iltaamme! Maailman viinialueet Kuusi eri vaikutetta Vinifikaatio Rypälelajike Viininviljely Tavanomaista vai luomua/biodynaamista? Tavanomaisessa viljelyssä käytetään

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty.

Oulun murteessa on käytössä myös nää-pronomini, joka tarkoittaa sinä. Sää on kuitenkin enemmän käytetty. Puhekieli Kirjoitettu kieli ja puhuttu kieli eroavat aika paljon suomen kielessä. Katsomme, miten puhekieli toimii. Keskitymme Oulun alueen puhekieleen, mutta osa puhekielen piirteistä on sellaisia, että

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

EEVA JA AADAM EDENISSÄ

EEVA JA AADAM EDENISSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) EEVA JA AADAM EDENISSÄ Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jumalan istuttamassa paratiisissa, joka

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

ÜB. 1. a) Lektion 2. ÜB. 1. b) (2) ÜB. 1. b) (1)

ÜB. 1. a) Lektion 2. ÜB. 1. b) (2) ÜB. 1. b) (1) ÜB. 1. a) Lektion 2 Aus Klein-Tokio 1. Sepp Paulaner on 40-vuotias. 2. Hän asuu Münchenissä. 3. Teemavaelluksia hän on vetänyt jo 15 vuoden ajan. 4. Hän puhuu saksaa, englantia ja vähän italiaa. ÜB. 1.

Lisätiedot

Lasten tarinoita Arjen sankareista

Lasten tarinoita Arjen sankareista Arjen sankarit Lasten tarinoita Arjen sankareista 112-päivää vietetään vuosittain teemalla Ennakointi vie vaaroilta voimat. Joka vuosi myös valitaan Arjen sankari, joka toiminnallaan edistää turvallisuutta

Lisätiedot

Fokuksen Vvuosijuhla 2008

Fokuksen Vvuosijuhla 2008 Fokuksen Vvuosijuhla 2008 Ohjelma Alkumalja ja Keski-Suomen kotiseutulaulu Tervetuliaissanat Fokuksen puheenjohtaja Markus Eneberg Alku- ja pääruoka Konferenssi Fokus-muistelo Professori Tapio Litmanen

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

MUISTOLAUSEET, MUISTOKIRJOITUKSIA, VÄRSSYJÄ JA SURUNVALITTELUJA

MUISTOLAUSEET, MUISTOKIRJOITUKSIA, VÄRSSYJÄ JA SURUNVALITTELUJA MUISTOLAUSEET, MUISTOKIRJOITUKSIA, VÄRSSYJÄ JA SURUNVALITTELUJA Korttiin tai nauhaan laitetaan tavallisesti ensin kenelle (katso A. MUISTOLAUSEITA ) ja keneltä ja viimeisenä mahdollinen muistokirjoitus/värssy

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Kotikonsertti. Sen jälkeen Mari lauloi Jonnen kitaran säestyksellä Juha Tapion Kaksi vanha puuta. Marin soolo-laulun kertosäe on:

Kotikonsertti. Sen jälkeen Mari lauloi Jonnen kitaran säestyksellä Juha Tapion Kaksi vanha puuta. Marin soolo-laulun kertosäe on: Kotikonsertti Sunnuntaina, 26.1.2014 klo 15.00 oli kotikonsertin aikaa. Konsertti järjestettiin 94-vuotispäivän kunniaaksi. Päivänsankarin vieraina olivat lapset, lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset. Mukana

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Kan du vara snäll och hjälpa mig? Avun pyytäminen Talar du engelska? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Kan du vara snäll och hjälpa mig? Talar du engelska? Talar du _[språk]_? Tiedustelu

Lisätiedot

PÄÄSIÄIS- AJAN KYSYMYKSET FRÅGOR KRING PÅSKEN. Käyttöideoita

PÄÄSIÄIS- AJAN KYSYMYKSET FRÅGOR KRING PÅSKEN. Käyttöideoita PÄÄSIÄIS- AJAN KYSYMYKSET Kortit juhlatunnelman herättelyä ja juhlan suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. FRÅGOR KRING PÅSKEN Diskussionskort för

Lisätiedot

Henkilökuljetuspalvelut Virtain kylissä Personentransportdienste in den Dörfern von Virrat

Henkilökuljetuspalvelut Virtain kylissä Personentransportdienste in den Dörfern von Virrat Henkilökuljetuspalvelut Virtain kylissä Personentransportdienste in den Dörfern von Virrat Henkilökuljetukset Personentransporte Sivistystoimi Koulukuljetukset Asiointiliikenne Perusturva Schulverwaltungsamt

Lisätiedot

Lauluäänet ja piano (ellei toisin mainittu)

Lauluäänet ja piano (ellei toisin mainittu) Nuorten laulukirja II, op. 134A Lauluäänet ja piano (ellei toisin mainittu) Sävelletty 1927 tai aikaisemmin Käsikirjoitus Ei tunneta Ensijulkaisu Valistus, Helsinki 1927 Lisäjulkaisu Valistus, Helsinki

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa:

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa: SANONTOJA, SANANLASKUJA JA PUHEKIELTÄ HARJOITUS 1 joutua jonkun hampaisiin olla koira haudattuna kärpäsestä tulee härkänen niellä purematta kaivaa maata toisen alta panna jauhot suuhun ei ole mailla eikä

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Tehtävä 4. Tehtävä 3. Saksan kielessä c, d, x, z ja q ovat yleisiä kirjaimia. Agricola hyödynsi näitä omissa teksteissään hyvin paljon.

Tehtävä 4. Tehtävä 3. Saksan kielessä c, d, x, z ja q ovat yleisiä kirjaimia. Agricola hyödynsi näitä omissa teksteissään hyvin paljon. Tehtävä 1 Vieressä olevalle tuomiokirkon kartalle on merkitty neljä nuolta, etsi nuolien kohdalla olevat hautakivet kirkosta ja kirjoita niissä lukevat saksalaiset sukunimet ylös. Yritä löytää ainakin

Lisätiedot

Condus Ravintola Hima & Sali

Condus Ravintola Hima & Sali Condus 13 8.4.2017 Ravintola Hima & Sali 1. Maamme Oi maamme, Suomi, synnyinmaa, soi, sana kultainen. Ei laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä rantaa rakkaampaa, kuin kotimaa tää pohjoinen, maa kallis isien.

Lisätiedot

Auswandern Wohnen. Wohnen - Mieten. Äußern dass man etwas mieten möchte. Art der Unterbringung. Art der Unterbringung

Auswandern Wohnen. Wohnen - Mieten. Äußern dass man etwas mieten möchte. Art der Unterbringung. Art der Unterbringung - Mieten Deutsch Ich möchte mieten. Äußern dass man etwas mieten möchte ein Zimmer eine Wohnung/ ein Apartment ein Studioapartment ein Einfamilienhaus ein Doppelhaus ein Reihenhaus Wie viel beträgt die

Lisätiedot

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017)

Vienna. Oh, Vienna. Oh, Vienna. (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Vienna (Ultravox, suomalaiset sanat: Juha Jäävalo, 2017) Kävelimme kylmässä ilmastossa Pakastunutta hengitystä ruuduissa Valehteleminen ja odottaminen Mies pimeästä kuvakehyksiin Niin mystinen ja sielukas

Lisätiedot

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Pyhien isiemme esirukouksien tähden Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä. Aamen. Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

1. Niilo 2. Juho Kusti 3. Tapio 4. Valentin 5. Paavo 6. Siiri 7. Hertta 8. Veikko 9. Ester 10.Henry

1. Niilo 2. Juho Kusti 3. Tapio 4. Valentin 5. Paavo 6. Siiri 7. Hertta 8. Veikko 9. Ester 10.Henry KEKSI SUKUNIMI SEURAAVILLE ETUNIMILLE 1. Niilo 2. Juho Kusti 3. Tapio 4. Valentin 5. Paavo 6. Siiri 7. Hertta 8. Veikko 9. Ester 10.Henry KEKSI ETUNIMI SEURAAVILLE SUKUNIMILLE 1. Laine 2. Sillanpää 3.

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

SYKSYISET KYSYMYKSET HÖSTFRAGOR

SYKSYISET KYSYMYKSET HÖSTFRAGOR SYKSYISET KYSYMYKSET HÖSTFRAGOR Kaksikieliset keskustelukortit syystunnelman herättelyä ja syyskauden suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. Tulosta,

Lisätiedot

Laululäystäke. Länsi-Kampin osakuntien emojisitsit Casa Academicalla. vaikka henki keltä täällä haisteltais niin huugo raikas sois.

Laululäystäke. Länsi-Kampin osakuntien emojisitsit Casa Academicalla. vaikka henki keltä täällä haisteltais niin huugo raikas sois. Laululäystäke Länsi-Kampin osakuntien emojisitsit 28.4.2017 Casa Academicalla 1. Helan går Soolo: En liten fågel satt en gång och sjöng i furuskog. Han hade sjungit dagen lång, men dock ej sjungit nog.

Lisätiedot

ADJEKTIIVIT (text 4, s. 74)

ADJEKTIIVIT (text 4, s. 74) ADJEKTIIVIT (text 4, s. 74) Adjektiivit ilmaisevat millainen jokin on. Ne taipuvat substantiivin suvun (en/ett) ja luvun (yksikkö/monikko) mukaan. Adjektiiveilla on tavallisesti kolme muotoa: stor, stort,

Lisätiedot

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related Syyskuu no 55 /2012 http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related "Särkyneille on puhuttava hiljaa ja sanoin, jotka eivät lyö. Kuin tuuli, joka vaalii viljaa, kuin lempeä ja lämmin yö. Särkyneitä

Lisätiedot

Prodekon haaste - tule mukaan luomaan tulevaisuuden osaamista!

Prodekon haaste - tule mukaan luomaan tulevaisuuden osaamista! Prodekon haaste - tule mukaan luomaan tulevaisuuden osaamista! Hyvä Prodekon alumni, Prodeko on ottanut kunnianhimoisen tavoitteen kerätä yhden miljoonan euron lahjoituspotti Aaltoyliopistolle. Keräämällä

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

1. Kaikki kaatuu, sortuu August Forsman (Koskimies)

1. Kaikki kaatuu, sortuu August Forsman (Koskimies) olo q» date reliioso olo 7 K (2003) KE2a7 1. Kaikki kaatuu, sortuu uust Forsma (Koskimies) olo 14 olo 21 3 3 3 3 3 3 3 3 Ÿ ~~~~~~~~~~~ π K (2003) KE2a7 uhlakataatti (kuoro) - 2 - Kuula: - 3 - uhlakataatti

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

TALVISET KYSYMYKSET VINTER- FRÅGOR. Käyttöideoita

TALVISET KYSYMYKSET VINTER- FRÅGOR. Käyttöideoita TALVISET KYSYMYKSET Keskustelukortit talvitunnelman herättelyä ja talvikauden suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. Tulosta, leikkaa ja osallista.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

PALVELIJOILLE USKOTUT LEIVISKÄT

PALVELIJOILLE USKOTUT LEIVISKÄT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) PALVELIJOILLE USKOTUT LEIVISKÄT 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

PRONOMINEJA (text 2, s. 37)

PRONOMINEJA (text 2, s. 37) PRONOMINEJA (text 2, s. 37) PERSOONAPRONOMINIT jag minä mig minut, minua du sinä dig sinut, sinua han hän (mies) honom hänet, häntä (mies) hon hän (nainen) henne hänet, häntä (nainen) vi me oss meidät,

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet Sisällys Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet 10 1 Tervetuloa! 12 Nyt opiskellaan tutustuminen tervehdykset aakkoset henkilötiedot numerot 0 10 2 Kuka sä oot? 26 Nyt opiskellaan äidinkieli ja

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT (text 2, s. 35)

SUBSTANTIIVIT (text 2, s. 35) SUBSTANTIIVIT (text 2, s. 35) Substantiivit jaetaan viiteen taivutusluokkaan (deklinaatioon) monikon tunnuksen mukaan. Taivutusluokissa 1 3 on pääasiassa en-sukuisia sanoja ja taivutusluokissa 4 5 pääasiassa

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot