Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 1"

Transkriptio

1 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 1 KÄSIKIRJOITTAMISEN PERUSSÄÄNNÖT Drama is conflict Draama syntyy konflikteista Character is action Henkilöhahmo syntyy toiminnan kautta. Show, don t tell Kerro kuvilla, älä sanoilla. Push it to the extreme Kärjistä, kärjistä ja kärjistä! Käsikirjoituksen formaatti Käsikirjoitusformaatti Käsikirjoitusformaatti eli se, miltä käsikirjoitusten pitäisi näyttää, kehittyi aikanaan Hollywoodissa ja se on ollut kutakuinkin samanlainen jo usean vuosikymmenen ajan. Periaatteessa käsikirjoitus voi näyttää ihan miltä hyvänsä, mutta käytännössä käsikirjoituksen formaattiin eli oikeaan muotoon kirjoittamisesta on niin paljon hyötyä, että vain ammattitaidoton jurpo jättää sitä käyttämättä. Miksi kirjoittaa käsikirjoitukset oikeaan formaattiin? 1. Se on helppolukuinen eli lukijan on helpompi keskittyä sisältöön, kun hänen ei tarvitse mennä sekaisin "omaperäisestä" muotoilusta. 2. Oikein formaattiin kirjoitettu käsikirjoitussivu on keskimäärin 0,8-1,2 minuuttia. 3. Jos olet haaveillut edes sekunnin ajan käsikirjoituksen myynnistä Hollywoodiin, sinun pitää hallita oikea formaatti! Elokuva- ja televisiokäsikirjoitukset Suomessa kullakin televisiokanavalla on käytössä omanlaisensa käsikirjoitusformaatti (esim. MTV3:lla oli ainakin aikanaan dialogit oikeassa laidassa). Itse kirjoitan nykyään myös televisiokäsikset suoraan elokuvaformaattiin, jonka jälkeen kanavat voivat kääntää ne omaan formaattiinsa, jos heistä siltä tuntuu. Suurin osa tuotantoyhtiöistä käyttää samaa Movie Magic Screenwriter -käsikirjoitusohjelmaa kuin minäkin, joten tuotantoyhtiöiden elokuvaformaatin käyttö televisiokäsiksissä ei yleensä ole ongelma. Jos asia vaivaa sinua, voit pyytää kanavalta esimerkin heidän käyttämästään formaatista. Käsikirjoitusohjelmat Käsikirjoitusohjelmat, joista käytetyimmät ovat Movie Magic Screenwriter ja Final Draft, muotoilevat tekstin suoraan formaatiin. Final Draft kerskuu olevansa maailman käytetyin käsikirjoitusohjelma, mutta miljoona kärpästä VOI olla väärässä. Molempia ohjelmia tosissaan kokeilleet päätyvät yleensä Movie Magic Screenwriteriin, koska se on luotettavampi, sen vienti- ja tuontitoiminnot ovat parempia -- ja ennen kaikkea koska suurin osa tuotantoyhtiöistä käyttää Movie Magicin budjetointi ja aikatauluohjelmia, jolloin he voivat hoitaa tuotannolliset "purut" suoraan Screenwriterilla kirjoitetusta käsikirjoituksesta.

2 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 2 Kirjasin Ainoa oikea käsikirjoitusfontti on 12 pisteen courier (joskin tulostusjäljeltään hentoisempi courier new:kin käy hätätapauksessa). Ei poikkeuksia. Älä käytä myöskään italicia, blodia tai alleviivauksia. Paperi Jenkeissä käytetään US Letteriä, meillä A4-sivua, mikä aiheuttaa sen, että jenkki-oppaiden muotoilusäännöt eivät marginaalien ja reunojen osalta ihan päde. Seuraavat Suomi-mitat ovat pitkällisen ja tarkan mittailun ja vertailun tulos, ilmaistu senttimetereinä ja siis suhteessa A4-paperiin. Niitä käyttämällä saat sivun, joka näyttää tekstin asettelun osalta samalta kuin jenkki-käsikset (vain marginaalit ovat erilaiset). Jenkkimitat ovat kirjasta Screenplay: Writing the Picture, niiden mittayksikkönä on tuuma ja ne ovat suhteessa siis US Letter paperiin. ELEMENTTI Suomi (A4/cm) Jenkit (US LETTER/inch) Varsinaisen tekstin ylämarginaali 3,5 1 Sivunumeron ylämarginaali 2,7 0,5 Vasen marginaali 3,5 1,5 Sivunumeron oikea marginaali 1,8 1 Oikea marginaali 2,5 1 Alamarginaali 2,4 1 Nimi vasemmasta reunasta 8,6 4 Parenteesi vasemmasta reunasta 7,1 3,5 Dialogi vasemmasta reunasta 6 3 Dialogi oikeasta reunasta 6 2 Huomaathan, että hahmojen nimet eivät saa olla keskitettynä ja mikäli haluat tehdä käsiksen oikeaoppisesti jenkkihengessä, kohtauksia ei myöskään numeroida ennen kuin käsis lähtee tuotantoon.

3 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 3 KOHTAUS Pääsääntö: aina kun paikka tai aika vaihtuu, kohtaus vaihtuu. Toki sääntöön löytyy poikkeuksia: jos kamera esim. seuraa henkilöä huoneesta toiseen ilman aikahyppyä, silloin kohtaus ei vaihdu. Voit myös ajatella kohtaukset erillisinä tapahtumina, jotka voit erottaa joko sen jälkeen tai samaan aikaan toisaalla -sanoilla. Kohtausten kolme tehtävää: 1. Vie juonta eteenpäin kohti kliimaksia 2. Lisää katsojien ymmärrystä henkilöitä kohtaan hahmojen toiminnan kautta 3. Kertoo katsojille elokuvan ymmärtämisen takia välttämätöntä tietoa (ekspositiota) Hyvässä kohtauksessa kaikki kolme tehtävää toteutuvat joko suoraan tai epäsuoraan suhteessa juoneen. Kohtauksessa pitää tapahtua jokin muutos -- päähenkilöiden pitää olla joko lähempänä tai kauempana tavoitteestaan kuin he olivat kohtauksen alussa. Vain yksi pääpointti per kohtaus => toki voi tulla muutakin infoa, muttei niin paljon, että pääpointti katoaa. Jokaisessa kohtauksessa päähenkilöillä pitäisi olla kohtauksen sisäinen päämäärä (NEED/WANT). Sen ei tarvitse olla sama kuin elokuvan päämäärä. Kohtauksessa on hyvä olla jokin konflikti -- mutta kaikissa kohtauksissa sitä ei tarvitse olla, koska hyvä konflikti voi kantaa yleisön kiinnostusta useamman, lähinnä informaatiota antavan kohtauksen yli. Jokaisella kohtauksella on yksi päähenkilö, joka johtaa kohtauksen toimintaa omien tarpeidensa mukaan -- kohtauksen päähenkilö ei välttämättä ole sama kuin elokuvan päähenkilö Kohtausten pitää kasvaa (kohtauksen sisällä) vähäisimmästä asiasta suurimpaan -- kun kohtauksen pointti on tehty (= käänne tapahtunut), kohtaus on ohi -- eli jos on pakko harrastaa ekspositiota jossain kohtauksessa, jossa on lisäksi joku merkittävä käänne, ekspositio alkuun ja käänne loppuun. Kohtauksissa, jotka käsittelevät hahmon tunne-elämää, pointtiin pääseminen voi kestää kauemmin -- nämä kohtaukset tekevät elokuvaan suvantoja, aikaa hengähtää. Yleensä tällaiset kohtaukset seuraavat hyvin dramaattisia kohtauksia. Show, don t tell! Toiminnan näyttäminen on aina tehokkaampaa kuin se, että kaksi ihmistä vain istuu paikallaan ja puhuu. Kerro informaatio mieluummin toiminnan kautta. Jos se ei onnistu, yritä saada hahmot tekemään jotain muuta puheen aikana.

4 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 4 Kohtauksen alussa kysy itseltäsi: 1. Mikä on kohtauksen tarkoitus? 2. Ketkä ovat tässä kohtauksessa? 3. Missä kohtaus tapahtuu? 4. Mitä hahmot haluavat (WANT) kohtauksessa? 5. Mitä hahmot tarvitsevat (NEED) kohtauksessa? 6. Mikä on hahmojen asenne kohtauksen alussa? 7. Mistä kohtauksen konflikti tai jännite tulee? AJATTELE KUVALLISESTI! Mieti miltä kohtaus näyttää katsojan silmään. Miltä kohtauspaikka näyttää, mitä esineitä kohtauksessa käytetään jne. Mieti miten kertoisit kohtauksen jos et saisi lainkaan käyttää dialogia. KUVAUKSET ELI PARENTEESIT Parenteesissa kerrotaan ytimekkäästi kuvassa nähtävä toiminta aina konkreettisista toiminnoista eleisiin ja äännähdyksiin. Tarvittaessa parenteeseissa kerrotaan tarinan ymmärtämisen kannalta välttämättömät tiedot kohtauksen tapahtumapaikasta, kuvassa nähtävissä esineistä, päähenkilön vaatteista jne. Samoin parenteeseissa voidaan kertoa päähenkilön tunnetilat. Varsinkin ensimmäisissä käsikirjoitusversioissa parenteeseihin kannattaa kirjoittaa runsaammin informaatiota, jotta varmistetaan että työryhmän muut jäsenet (tuottajat, ohjaajat, rahoittajat, lavastajat jne.) ymmärtävät tarinan oikein. Myöhemmin varsinkin näyttelyohjeita voi karsia parenteeseista, jotta ne eivät ala kahlita liikaa näyttelijöiden ilmaisua. Lähtökohtaisesti käsikirjoituksiin ei kirjoiteta kuvakulmia tai suoria kuvausohjeita (eli ei esim. puolikuva jne.), ellei kuvauksella ole erityistä merkitystä tarinan ymmärtämisen kannalta. Käytännössä käsikirjoittaja pystyy ohjailemaan lukijansa katsetta oikeilla sanavalinnoilla. Esimerkki: Sen sijaan että kirjoittaisit: LÄHIKUVA Pekan hikisistä kasvoista. voit sanoa saman asian: Pekan hikiset kasvot.

5 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 5 DIALOGI ELI VUOROSANAT Dialogin tehtävät 1. Viedä juonta ja konfliktia eteenpäin kohti kliimaksia 2. Paljastaa hahmojen ajatuksia, luonnetta jne. 3. Antaa katsojille informaatiota, jota ei voi näyttää 4. Luoda elokuvan tunnelmaa (varsinkin komedioissa) Kun dialogi vie juonta eteenpäin kohti kliimaksia, se paitsi liittyy suoraan konflikteihin (= aiheuttaa niitä, purkaa niitä), myös paljastaa miten eri hahmot reagoivat konflikteihin. Vähintään yhtä tärkeää kuin mitä hahmot sanovat on se, mitä he jättävät sanomatta. Se, miten henkilö puhuu (murre, hyppiikö asiasta toiseen, lopettaako lauseet, änkyttääkö jne.) kertoo aina jotain hahmon taustasta ja persoonasta. Kuuntele ihmisiä ja ennen kaikkea sitä MITEN he puhuvat -- tarvittaessa tee muistiinpanoja. Dialogi ei ole todellista keskustelua, vaan pikemminkin illuusio siitä. Parhaimmillaan se määritelee ja erottelee hahmoja, on selkeää, lisää kohtausten jännitettä, osuu nappiin muttei ole nenällä. Dialogia kirjoittaessa on erityisen tärkeää välttää nenille kirjoittamista ( on the nose ) eli todellisten ajatusten suoraan sanomista oikeassakin elämässä ihmiset tekevät sitä hyvin harvoin. Ts. sen sijaan että joku sanoisi olen vihainen hän todennäköisemmin alkaa syytellä tai kertoo olevansa pettynyt tai jopa valehtelee ettei ole lainkaan vihainen. Dialogin pitää olla sellaista, että sen ymmärtää ensimmäisellä kuulemiskerralla. Paras dialogi on yksinkertaista, ja koostuu lyhyistä, järjestyksessä olevista lauseista, jotka luovat vaikutelman oikeasta puheesta. Realistinen dialogi käyttää keskeytyksiä ja toistoja säästeliäästi korostaakseen mitä hahmo on sanonut ja näyttääkseen toisen reaktion. Runolliset, erikoiset ja monimutkaiset sanat ja lauseet yleensä sekoittavat dialogin merkitystä ja tekevät siitä vaikeaa seurata -- oli sitten kyse kuuntelemisesta tai lukemisesta. => jonkun henkiön puhe voi toki olla runollista, erikoista jne., mikäli se sopii hänen luonteeseensa ja hahmoonsa Samoin kun kohtauksen tapahtumien pitää kasvaa, myös dialogin pitäisi kasvaa, oli kyse sitten dramaattisesta tai koomisesta dialogista. Vitsit pitäisi jättää repliikin loppuun, ettei yleisön nauru peitä mitään tärkeää sanottavaa. Elekieli on usein jopa tehokkaampaa kuin puhuttu kieli. Kirjaa siis myös merkitykselliset eleet käsikirjoitukseesi. Huomaa että usein ihmiset vain nyökkäävät tai pudistavat päätään, eivät sano kyllä tai ei. Samoin suuret tunteet on tehokkaampaa esittää teoilla kuin sanoilla. Älä anna liian selkeitä näyttelyohjeita vaan pikemminkin kerro mitä eleiden pitäisi merkitä, jolloin näyttelijä saa itse kehittää eleen. Säästeliäisyys on tärkeää niin repliikeissä kuin kohtauksissa -- et halua haaskata kallista filmiä/aikaa mihinkään joutavaan. Viimeisiä käsikirjoitusversioita kirjoittaessasi sinun tulisi lähinnä vain karsia, karsia ja karsia. Jätä pois kaikki vuorosanat, jotka eivät ole välttämättömiä tarinan ymmärtämisen kannalta. Muuta vuorosanat toiminnaksi, eleiksi ja äännähdyksiksi aina kuin mahdollista. Pidä muistissa näytä, älä kerro -sääntö. Kyllä, joskus runsas puhe voi olla hyvä tehokeino, mutta

6 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 6 tällöin yleensä puhe ja teot ovat jotenkin ristiriidassa (vrt. Pulp Fictionin hampurilaisista keskustelevat, mutta murhaan valmistautuvat palkkamurhaajat miten tylsää olisi ollut, jos murhaajat olisivat puhuneet siitä, miten he nyt valmistautuvat murhaamaan.) Joskus dialogia on pakko käyttää ekspositioon eli kertomaan katsojalle jotain sellaista henkilöiden historiasta, joka katsojan on pakko tietää, mutta jota ei voida mitenkään sujuvasti näyttää (esim. että päähenkilö on jäänyt leskeksi vuosia sitten). Ole varovainen eksposition kanssa. Kauheinta ekspositiota on kaksi hahmoa keskustelemassa pöydän ääressä jostain, minkä molemmat tietävät ( Muistatkos Pekka kun silloin kahdeksan vuotta sitten menimme naimisiin. ). Jos sinun on pakko tuoda tietoa aiemmista tapahtumista dialogissa, yritä tehdä sen mahdollisimman luontevasti (ts. niin ettei toinen henkilöistä tiedä asiaa ennalta) ja mieluiten jonkin kiinnostavan toiminnan ohella tällöin toiminnan on hyvä olla jotain symbolisella tasolla puheeseen liittyvää tai puheen kanssa ristiriidassa olevaa, joka paljastaa hahmojen todellisen luonteen. Lue dialogi aina ääneen -- mieluiten vielä jonkun toisen kanssa näytellen. Kirjoita puhekieltä, älä kirjakieltä -- varsinkin lapsi-/amatöörinäyttelijöillä on taipumus puhua repliikit niin kuin ne on kirjoitettu (ellei ohjaaja käy erikseen dialogia heidän kanssaan läpi). Ilmaise käsikirjoituksessa kenelle hahmot puhuvat, jos keskustelijoita on useampia. Vuorosanat kirjoitetaan keskelle paperia. Ensin tulee päähenkilön nimi SUURIN KIRJAIMIN ja sen alle parenteesia kapeammin vuorosana (ks. esimerkkisivu). Screenplay: Writing the picture -kirjan mukaan erilaisia taukoja voidaan ilmaista seuraaviasti viivoilla ja pisteillä. Kaksoisviiva (--) tarkoittaa kesken jäävää lausetta. Kolmoispiste (...) tarkoittaa myös keskenjäävää lausetta, mutta pidemmällä ajatustauolla kuin kaksoisviiva. Esimerkiksi: MARIA Äiti, sun pitää nyt kuunnella mitä-- ÄITI Ei sanaakaan enää! MARIA Mä olen halunnut-- Mä olen yrittänyt olla sulle... jotain enemmän. Valehtelisin, jos väittäisin, että tämä tapa kirjoittaa näyttäisi luonnolliselta suomen kielen välimerkkien kirjoitussääntöihin tottuneelle silmälleni. Itse olen käyttänyt kolmea pistettä (...) kuvaamaan kesken jäävää lausetta, kaksoisviivaa (--) kuvaamaan hieman pidempää taukoa ja sulkeissa olevaa tauko-sanaa (tauko) kuvaamaan pidempää taukoa. Väitänkin, että dialogin kirjoittamiseen pätee sama kuin kaiken muun kirjoittamiseen: käytä tapaa, joka vie sanomasi kaikkein tehokkaimmin, tyylikkäimmin ja varmimmin perille. Joskus puhe voi tulla ilman että puhuva henkilö puhuu kuvassa.

7 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 7 Voice over (V.O) on kertojaääni. Marja ja Pekka juoksevat rannalla. PEKKA (V.O) Me oltiin nuoria ja rakastuneita ja varmoja siitä, että me elettäis ikuisesti. Kertojaääntä kannattaa käyttää säästeliäästi ja vain silloin, kun se on tietoinen tyylikeino ja ainoa tapa kertoa tarinan ymmärtämisen kannalta välttämättömiä asioita. Off screen (O.S.) tarkoittaa että puhuja puhuu kohtauksen sisällä, mutta kuvan ulkopuolella esim. puhelimen tai kaiuttimen kautta tai viereisestä huoneesta. Pekka itkee makuuhuoneessa. Keittiöstä kuuluu ruoanlaiton ääniä. MARJA (O.S.) Kulta, tuu syömään.

8 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 8 KÄSIKIRJOITUSTEORIOITA Kuten sanottua, käsikirjoitusteoriat ovat vain työkaluja. Niitä tarvitset eniten (jos koskaan) silloin, kun käsiksessäsi mättää jokin, muttet osaa selvästi hahmottaa mikä on vikana. Kolminäytöksinen rakenne Lähes jokaisen länsimainen tarina voidaan jakaa kolmeen osaan: Onnellisesti loppuvat tarinat menevät seuraavasti: Ensimmäinen näytös, joka on noin 1/4 elokuvasta ja jossa esitellään päähenkilöt ja heidän tavallinen maailmansa tapahtuu jotain yllättävää ja arjen rikkovaa, jota päähenkilö ei voi ohittaa päähenkilö lähtee seikkailuun. Toinen näytös, joka on noin 2/4 elokuvasta ja jossa päähenkilö kohtaa kasvavia vaikeuksia, oppii kantapään kautta uusia asioita itsestään kohtaa vastoinkäymisen, joka saa hänet melkein luovuttamaan ryhdistäytyy ja lähtee viimeiseen taisteluun Kolmas näytös, joka on noin 1/4 elokuvasta ja jossa päähenkilö kokoaa itsensä käy viimeisen taistelun voittaa Onnettomasti loppuvat menevät muuten samoin, mutta päähenkilö ei kohtaa vastoinkäymistä vaan vastoinkäymisen hetki on hänellä suurin voiton hetki ja viimeisessä taistelussa päähenkilö häviää. Useimmiten ongelmat ovat toisessa näytöksessä, koska se on niin pitkä ja koska jatkuvasti kasvavien vastoinkäymisten tuottaminen voi aiheuttaa joskus toistoa. Yleensä toistolta välttyy parhaiten kehittämällä riittävän mielenkiintoisen hahmon ja hänelle riittävän vahvan vastavoiman.

9 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 9 Karisma eli ominaisuudet, jotka tekevät päähenkilöstä päähenkilön MUUTOS Tehdessään tavoitellessaan jotain päähenkilö muuttuu. Aktiivinen henkilö. Kukaan ei halua olla uhrin kaveri YKSINÄISYYS, VIERAANTUNEISUUS Osa yhteisöä, mutta kuitenkin yksin (An element of foreigness) EPÄTÄYDELLISYYS (A subtle imperfection) Haavoitetun sielun salainen vamma, akilleen kantapää MISSIO (A calling sense of MISSION) Päämäärä, kohdatessaan kuoleman oppii tuntemaan itsensä. Traagisen sankarin missio on selvittää salaisuus Mystisen sankarin missio on pelastaa ynhteisä Koomisen sankarin missio on estää jotain SISÄINEN KONFLIKTI (Polarized agression or intensity) Haluaa ulkoisesti jotain, mutta sisäisesti (ehkä itseltäänkin) salaa jotain muuta. Tehokkain valinta kahden HYVÄN välillä (vrt. Sofian valinta: kumpi lapsi polttouuniin) SEKSI (A sexual dimension) Täysin pidättelemätöntä, orgastista orgiaa TAI Munkki tai Nunna joka pitää selibaattia - JA kaikki siltä väliltä. Ominaisuus, jota ei voi jättää käsittelemättä KYKY VAKUUTTAA MUITA JA TOIMIA JOHTAJANA Henkinen johtaja, taistelija, sankari Tai sama toisin sanoin eli ns. Hollywood-konsepti 1. Sankari: päähenkilö, jolla on enemmän screen-timea kuin muilla ja jonka halu (ulkoinen motivaatio) vedättää tarinaa. 2. Samaistuminen: yleisön pitää samaistua sankariin. viisi samaistumisen herättämistapaa: sympatia laita sankari vaaratilanteeseen tee sankarista /rakastettava miellyttävä tee sankarista hauska/hassu (ei välttämättä pelle, mutta tosissaan - jolloin mokaa kaiken), tee sankarista spesialisti (huippuhyvä) jossain 3. Ulkoinen motivaatio: jotain, johon sankari pyrkii. Ulkoinen motivaatio on tarinan ydin. Sen pitäisi olla näkyvä päämäärä, selkeästi määritellyllä lopulla. Haluaa tulla paremmaksi jääkiekkoilijaksi sijaan pitää löytää selkeämpi päätepiste: Haluaa johtaa joukkueensa lätkän mm-kisojen voittajaksi. 4. Konflikti: jokaisen tarinan pitää olla Davidin ja Goljatin tarina, missä henkilön on voitettava ylipääsemättömältä näyttäviä esteitä. Konflikti on pääasiallinen tie herättää tunteita katsojissa. 5. Rohkeus: sankarilta on vaadittava rohkeutta. (Michael Hauge s five essential aspects for a Hollywood Story Consept)

10 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 10 Vastavoima Päähenkilösi on korkeintaan yhtä vahva kuin hänen vastavoimansa. Vastavoima on se, joka tai mikä estää päähenkilöä tavoittelemaansa. Yksinkertaisinta on, jos vastavoima on toinen ihminen: kilpakosija, toinen kilpaurheilija, joka taistelee samasta palkinnosta, pahis, joka uhkaa tuhota maailman tms. Toiseksi helpointa on kirjoittaa yhteisö vastavoimaksi, tosin tällaisissa tapauksissa yhteisö on konkretisoitava henkilöinä, jotka edustavat yhteisöä. Kolmanneksi helpointa (tai hankalinta) on kirjoittaa luonto vastavoimaksi. Kaikkein hankalinta on, jos vastavoima on päähenkilön omassa päässä: hänen odotuksissaan, toiveissaan, velvollisuudentunteessaan tms. Tällöin henkilön sisäinen kamppailu on yritettävä ulkoistaa edes jotenkin symbolisella tasolla. Käytä vastavoiman miettimiseen ja kehittämiseen vähintään yhtä paljon aikaa kuin päähenkiön kehittämiseen. Jos käytät vastavoimana ihmistä, yritä pitää mielessä, että pelkästään paha ihminen on täsmälleen yhtä vähän kiinnostava kuin pelkästään hyvä ihminen. Eli samalla tavalla kun kirjoitat päähenkilöllesi paheita, kirjoita vastavoimalle hyveitä. Samalla tavalla on tietysti tärkeää, ettet silti kirjoita pahiksestasi kiinnostavampaa henkilöä kuin päähenkilöstäsi. Kolme hahmojen kirjoitusvinkkiä Robert McKeeltä: 1. Jätä tilaa näyttelijälle 2. Rakasta kaikkia henkilöitäsi (myös pahoja ), niin että pystyt eläytymään 3. Henkilöhahmon luominen on itsetuntemuksen harjoittamista (etsi hyvää/pahaa itsestäsi) VIIMEINEN TEHTÄVÄ: Korjaa tarvittaessa stepoutlinesi ja kirjoita siitä valmis käsikirjoitus FORMAATTIIN. Lähetä käsikirjoitus joko wordin doc. tai rtf-tiedostona tai pdf-tiedoston: Katrille oskarille Tokelle mennessä!!!

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus Elävä kuva oppimisympäristönä Käsikirjoitus Mihin käsikirjoitusta tarvitaan? Elokuva (lyhyt, täyspitkä, dokumentti)- ja tv -tuotannot Mainokset Musiikkivideot Nettisivut Trailerit Kirjat Kuunnelmat Mikä

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle Idea ja rakenne Lähde: Jouko Aaltonen: Käsikirjoittajan työkalupakki (1993, Painatuskeskus Oy) 1. Valitse aihe joka todella kiinnostaa sinua. Päätä teema. Mikä on

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi.

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. FT Katja Koski 2 lapsen äiti SELÄTÄ UHMA Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. Arkea Ilman Taistelua Millaista arkesi olisi, jos sinun ei tarvisi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin Oskari Lammi 1 Asiakastyytyväisyys mitä ja miksi Asiakas määrittelee hyvän ja huonon palvelun laadun. Jos palvelun laatu ei tyydytä asiakasta, on hänen

Lisätiedot

HYALin sihteröinti-ilta 20.3

HYALin sihteröinti-ilta 20.3 HYALin sihteröinti-ilta 20.3 1 INTERAKTIIVINEN BYROKRATIA-ALOITU S Eli mitä sihteerin siis pitäisi teidän mielestä muistaa? Miettikää parin kanssa n. 5 minuuttia ja kirjatkaa ainakin muutama kohta ylös!

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

Kleopas, muukalainen me toivoimme

Kleopas, muukalainen me toivoimme Luukas 24 : 13-35 16 18 : Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. Ja hän sanoi heille: "Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?" Niin he seisahtuivat murheellisina

Lisätiedot

KIRJOITTAMINEN JA ROOLIPELIT

KIRJOITTAMINEN JA ROOLIPELIT KIRJOITTAMINEN JA ROOLIPELIT Antti Eronen ae_anttieronen@hotmail.com http://anttieronen.blogspot.fi PROFIILI: ANTTI ERONEN Dreamland Aavekomppania (2008) Talvi (2011) Operaatio: Harmageddon (2013) AIHEITAMME

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy Pesutilanteet Vastustelu pesutilanteissa on aika yleistä Voi johtua pelosta Alapesu voi pelottaa, jos ihmistä on käytetty hyväksi seksuaalisesti tai hän on

Lisätiedot

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen Sisällys: - Aggression tasot - Kokonaisvalmiuden saavuttaminen - Pelon oireet - Pelko toiminnan ohjaajana - Keinot

Lisätiedot

Mä ammun teidät kaikki

Mä ammun teidät kaikki Mä ammun teidät kaikki Kokemuksia lukion dramaturgian kursseilta Äidinkielen opettajien liiton talvipäivät 19.1.2014 Marja Kangas Teatterin pt. tuntiopettaja, Turun klassillinen lukio Me ollaan teinejä

Lisätiedot

Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet. Marja-Sisko Paloneva lukiapuvälineasiantuntija Datero

Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet. Marja-Sisko Paloneva lukiapuvälineasiantuntija Datero Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet lukiapuvälineasiantuntija Datero Esityksen sisältö Johdanto 1. Lukiapuvälinepalvelut Suomessa 2. Oppiminen ei ole vain lukemista ja kirjoittamista 3.

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E Draamatyöpajassa ryhmä ideoi ja tuottaa synopsiksen pohjalta musiikkiteatteriesityksen käsikirjoituksen. Käsikirjoitus

Lisätiedot

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku median kohtaamisesta Tässä tietoiskussa esitellään lyhyesti: Lehtijutun rakenne ja vinkkejä hyvään lehtijuttuun:» Mitä pitää mielessä,

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Yhdistyspäivä

Yhdistyspäivä Yhdistyspäivä 7.4.2017 Esiintyminen Joissa ihmiset puhuvat toistensa kanssa ovat esiintymistilanteita (Pelias1992). Suppeammin vain teatteri-ilmaisu tai esteettisen tekstin esittäminen Tavallisimpia esiintymisiä

Lisätiedot

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö 8-99- vuotiaille taikuri + yleisö Pelin tavoite: Tulla taikuriksi FI Sisältö: 61 korttia (48 kortin pakka + 6 tuplatausta korttia + 1 lyhyt kortti + 6 temppukorttia 4 perhettä (punainen, sininen, vihreä,

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

ELÄMÄN TARINA III VÄLITEHTÄVÄ

ELÄMÄN TARINA III VÄLITEHTÄVÄ ELÄMÄN TARINA III 30.3.2017 Jyrki Tuulari VÄLITEHTÄVÄ Anna kynäsi/sormiesi lentää vapaasti ilman rajoitteita. Kirjoita muutamien minuuttien ajan; aloita Muistan, Vihaan, Rakastan, Kunnioitan jne. Tee elämänviiva

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma (Hensu) Ja täydentävä aineisto näyttötutkinnoissa

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma (Hensu) Ja täydentävä aineisto näyttötutkinnoissa Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma (Hensu) Ja täydentävä aineisto näyttötutkinnoissa 1 Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma / Hensu Tutkinnon osan suorittaja kuvaa etukäteen,

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

PDF-tiedostojen optimointi hakukoneille

PDF-tiedostojen optimointi hakukoneille PDF-tiedostojen optimointi hakukoneille PDF-tiedostojen optimointi herättää ristiriitaisia tunteita. Jotkut väittävät, että PDF:illä ei ole mitään arvoa hakukoneoptimointimielessä, toiset taas puhuvat

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Esiintyminen. N-piirin JOVA-koulutus 2010

Esiintyminen. N-piirin JOVA-koulutus 2010 Esiintyminen N-piirin JOVA-koulutus 2010 Klubikokous Esiinnyt klubisi kokouksessa Kuulijoita 10-50 Sinulla on aikaa 3-5 minuuttia Ei videotykkiä Esityksesi kokouksen lopulla Innostat klubiasi uuteen tapahtumaan

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Kirjaraportti Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Akvaariorakkautta Luin kirjan nimeltä Akvaariorakkautta, joka kertoo kahden nuoren ihmisen, Saaran ja Jounin suhteesta. Suhteen pulmana on Saaran ongelmat oman

Lisätiedot

Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa

Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa Seksuaalisuus: On ominaisuus, joka on jokaisella ihmisellä syntymästä lähtien muuttuu koko elämän ajan kasvun, kehityksen sekä ikääntymisen mukana koska seksuaalisuus

Lisätiedot

Matematiikan assistenttien koulutuspäivä

Matematiikan assistenttien koulutuspäivä Matematiikan assistenttien koulutuspäivä 6.9.2010 Linda Havola, Helle Majander Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Sisältö Esittäytyminen Hyvän laskuharjoitusten

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput.

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput. LAPPUTEHTÄVÄT LAPPUHAHMO Tee lappuja kahdelle eriväriselle paperille, niin että kirjoitat toisen väriseen lappunippuun vain adjektiiveja ja toisen värisiin lappuihin objekteja. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Autismiosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Autismiosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Autismiosamäärä AQ Nimi: ******************************************************************************** Lue jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai sen kanssa. 1. Teen mieluummin

Lisätiedot

Sisällöt liikkeelle. Kaisa Mikkola 25.11.2014

Sisällöt liikkeelle. Kaisa Mikkola 25.11.2014 Sisällöt liikkeelle Kaisa Mikkola 25.11.2014 Alma 360 Alma 360 on sisältötoimisto, jossa tehdään tavoitteista totta. Videot ovat oleellinen osa monikanavaista sisällöntuotantoa. Kuukaudessa toteutetaan

Lisätiedot

Lyhytaikaisen keskusteluhoidon ja neuvontatyön perusteet 4.11.2015 Pori Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti

Lyhytaikaisen keskusteluhoidon ja neuvontatyön perusteet 4.11.2015 Pori Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti Lyhytaikaisen keskusteluhoidon ja neuvontatyön perusteet 4.11.2015 Pori Tapani Ahola Lyhytterapiainstituutti Myönnä, että alkoholi on sinulle ongelma. Myönnä, ettet selviä siitä itse vaan tarvitset hoitoa.

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF Tämä esite on Edustajana turvapaikkamenettelyssä -julkaisun kuvaliite. Pakolaisneuvonta ry Kuvat: Teemu Kuusimurto Taitto ja paino: AT-Julkaisutoimisto Oy,

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

STEP 1 Tilaa ajattelulle

STEP 1 Tilaa ajattelulle Työkalu, jonka avulla opettaja voi suunnitella ja toteuttaa systemaattista ajattelutaitojen opettamista STEP 1 Tilaa ajattelulle Susan Granlund Euran Kirkonkylän koulu ja Kirsi Urmson Rauman normaalikoulu

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden

Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden Kymppitonni Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden ideoimassa ohjelmassa Kymppitonni. Vastaamalla oikein muutamaan tyhmään kysymykseen voi rikastua useita tuhansia markkoja. Kyllä rahantulo

Lisätiedot

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min)

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Päätarkoitus: - Lyhyiden selitysvideoiden tuotanto (max 3 minuuttia) yksinkertaisin keinoin Selitysvideoiden tuottaminen edistää reflektioprosessia liittyen omaan

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Suomen kielen variaatio 1. Puhuttu ja kirjoitettu kieli Suomen puhekielen vaihtelu

Suomen kielen variaatio 1. Puhuttu ja kirjoitettu kieli Suomen puhekielen vaihtelu Suomen kielen variaatio 1 Puhuttu ja kirjoitettu kieli Suomen puhekielen vaihtelu Puhuttu ja kirjoitettu kieli Puhuttu kieli on ensisijaista. Lapsi oppii (omaksuu) puhutun kielen luonnollisesti siinä ympäristössä,

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys I. Alle vuoden ikäisen vanhemmille. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys I. Alle vuoden ikäisen vanhemmille. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys I Alle vuoden ikäisen vanhemmille www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 LAPSEN KIELEN KEHITYS Lapsen kieli kehittyy rinnan hänen muun kehityksensä kanssa. Puhetta

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY

OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY KURSSIPLANNER OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY ASIANTUNTEMUS / ELÄMÄNKOKEMUS: Missä itse olet onnistunut, menestynyt tai mitä olet saavuttanut, missä olet erityisen hyvä (ja tiedät että kaikki

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta 4.10.2013 esitys tulee http://teemailtapaivat.wikispaces.com Aika http://www.locksleynet.com/wp-content/uploads/2010/07/24-hour-clock.jpg

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS A SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS GS1. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rastittakaa, kuinka paljon tai vähän kuvaus muistuttaa teitä itseänne. a. Ideoiden tuottaminen

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa.

Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa. Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa. ENSIVAIKUTELMA miten voit parantaa sitä Olen listannut toimivia tapoja hyvän ensivaikutelman antamiseksi. Poimi omasi ja ota käyttöön.

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Työhyvinvointikyselyn tulosten käsittely ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen työyksikön hyvinvointipajassa Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Lapin sairaanhoitopiirin työhyvinvointisyke

Lisätiedot