Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 1"

Transkriptio

1 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 1 KÄSIKIRJOITTAMISEN PERUSSÄÄNNÖT Drama is conflict Draama syntyy konflikteista Character is action Henkilöhahmo syntyy toiminnan kautta. Show, don t tell Kerro kuvilla, älä sanoilla. Push it to the extreme Kärjistä, kärjistä ja kärjistä! Käsikirjoituksen formaatti Käsikirjoitusformaatti Käsikirjoitusformaatti eli se, miltä käsikirjoitusten pitäisi näyttää, kehittyi aikanaan Hollywoodissa ja se on ollut kutakuinkin samanlainen jo usean vuosikymmenen ajan. Periaatteessa käsikirjoitus voi näyttää ihan miltä hyvänsä, mutta käytännössä käsikirjoituksen formaattiin eli oikeaan muotoon kirjoittamisesta on niin paljon hyötyä, että vain ammattitaidoton jurpo jättää sitä käyttämättä. Miksi kirjoittaa käsikirjoitukset oikeaan formaattiin? 1. Se on helppolukuinen eli lukijan on helpompi keskittyä sisältöön, kun hänen ei tarvitse mennä sekaisin "omaperäisestä" muotoilusta. 2. Oikein formaattiin kirjoitettu käsikirjoitussivu on keskimäärin 0,8-1,2 minuuttia. 3. Jos olet haaveillut edes sekunnin ajan käsikirjoituksen myynnistä Hollywoodiin, sinun pitää hallita oikea formaatti! Elokuva- ja televisiokäsikirjoitukset Suomessa kullakin televisiokanavalla on käytössä omanlaisensa käsikirjoitusformaatti (esim. MTV3:lla oli ainakin aikanaan dialogit oikeassa laidassa). Itse kirjoitan nykyään myös televisiokäsikset suoraan elokuvaformaattiin, jonka jälkeen kanavat voivat kääntää ne omaan formaattiinsa, jos heistä siltä tuntuu. Suurin osa tuotantoyhtiöistä käyttää samaa Movie Magic Screenwriter -käsikirjoitusohjelmaa kuin minäkin, joten tuotantoyhtiöiden elokuvaformaatin käyttö televisiokäsiksissä ei yleensä ole ongelma. Jos asia vaivaa sinua, voit pyytää kanavalta esimerkin heidän käyttämästään formaatista. Käsikirjoitusohjelmat Käsikirjoitusohjelmat, joista käytetyimmät ovat Movie Magic Screenwriter ja Final Draft, muotoilevat tekstin suoraan formaatiin. Final Draft kerskuu olevansa maailman käytetyin käsikirjoitusohjelma, mutta miljoona kärpästä VOI olla väärässä. Molempia ohjelmia tosissaan kokeilleet päätyvät yleensä Movie Magic Screenwriteriin, koska se on luotettavampi, sen vienti- ja tuontitoiminnot ovat parempia -- ja ennen kaikkea koska suurin osa tuotantoyhtiöistä käyttää Movie Magicin budjetointi ja aikatauluohjelmia, jolloin he voivat hoitaa tuotannolliset "purut" suoraan Screenwriterilla kirjoitetusta käsikirjoituksesta.

2 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 2 Kirjasin Ainoa oikea käsikirjoitusfontti on 12 pisteen courier (joskin tulostusjäljeltään hentoisempi courier new:kin käy hätätapauksessa). Ei poikkeuksia. Älä käytä myöskään italicia, blodia tai alleviivauksia. Paperi Jenkeissä käytetään US Letteriä, meillä A4-sivua, mikä aiheuttaa sen, että jenkki-oppaiden muotoilusäännöt eivät marginaalien ja reunojen osalta ihan päde. Seuraavat Suomi-mitat ovat pitkällisen ja tarkan mittailun ja vertailun tulos, ilmaistu senttimetereinä ja siis suhteessa A4-paperiin. Niitä käyttämällä saat sivun, joka näyttää tekstin asettelun osalta samalta kuin jenkki-käsikset (vain marginaalit ovat erilaiset). Jenkkimitat ovat kirjasta Screenplay: Writing the Picture, niiden mittayksikkönä on tuuma ja ne ovat suhteessa siis US Letter paperiin. ELEMENTTI Suomi (A4/cm) Jenkit (US LETTER/inch) Varsinaisen tekstin ylämarginaali 3,5 1 Sivunumeron ylämarginaali 2,7 0,5 Vasen marginaali 3,5 1,5 Sivunumeron oikea marginaali 1,8 1 Oikea marginaali 2,5 1 Alamarginaali 2,4 1 Nimi vasemmasta reunasta 8,6 4 Parenteesi vasemmasta reunasta 7,1 3,5 Dialogi vasemmasta reunasta 6 3 Dialogi oikeasta reunasta 6 2 Huomaathan, että hahmojen nimet eivät saa olla keskitettynä ja mikäli haluat tehdä käsiksen oikeaoppisesti jenkkihengessä, kohtauksia ei myöskään numeroida ennen kuin käsis lähtee tuotantoon.

3 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 3 KOHTAUS Pääsääntö: aina kun paikka tai aika vaihtuu, kohtaus vaihtuu. Toki sääntöön löytyy poikkeuksia: jos kamera esim. seuraa henkilöä huoneesta toiseen ilman aikahyppyä, silloin kohtaus ei vaihdu. Voit myös ajatella kohtaukset erillisinä tapahtumina, jotka voit erottaa joko sen jälkeen tai samaan aikaan toisaalla -sanoilla. Kohtausten kolme tehtävää: 1. Vie juonta eteenpäin kohti kliimaksia 2. Lisää katsojien ymmärrystä henkilöitä kohtaan hahmojen toiminnan kautta 3. Kertoo katsojille elokuvan ymmärtämisen takia välttämätöntä tietoa (ekspositiota) Hyvässä kohtauksessa kaikki kolme tehtävää toteutuvat joko suoraan tai epäsuoraan suhteessa juoneen. Kohtauksessa pitää tapahtua jokin muutos -- päähenkilöiden pitää olla joko lähempänä tai kauempana tavoitteestaan kuin he olivat kohtauksen alussa. Vain yksi pääpointti per kohtaus => toki voi tulla muutakin infoa, muttei niin paljon, että pääpointti katoaa. Jokaisessa kohtauksessa päähenkilöillä pitäisi olla kohtauksen sisäinen päämäärä (NEED/WANT). Sen ei tarvitse olla sama kuin elokuvan päämäärä. Kohtauksessa on hyvä olla jokin konflikti -- mutta kaikissa kohtauksissa sitä ei tarvitse olla, koska hyvä konflikti voi kantaa yleisön kiinnostusta useamman, lähinnä informaatiota antavan kohtauksen yli. Jokaisella kohtauksella on yksi päähenkilö, joka johtaa kohtauksen toimintaa omien tarpeidensa mukaan -- kohtauksen päähenkilö ei välttämättä ole sama kuin elokuvan päähenkilö Kohtausten pitää kasvaa (kohtauksen sisällä) vähäisimmästä asiasta suurimpaan -- kun kohtauksen pointti on tehty (= käänne tapahtunut), kohtaus on ohi -- eli jos on pakko harrastaa ekspositiota jossain kohtauksessa, jossa on lisäksi joku merkittävä käänne, ekspositio alkuun ja käänne loppuun. Kohtauksissa, jotka käsittelevät hahmon tunne-elämää, pointtiin pääseminen voi kestää kauemmin -- nämä kohtaukset tekevät elokuvaan suvantoja, aikaa hengähtää. Yleensä tällaiset kohtaukset seuraavat hyvin dramaattisia kohtauksia. Show, don t tell! Toiminnan näyttäminen on aina tehokkaampaa kuin se, että kaksi ihmistä vain istuu paikallaan ja puhuu. Kerro informaatio mieluummin toiminnan kautta. Jos se ei onnistu, yritä saada hahmot tekemään jotain muuta puheen aikana.

4 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 4 Kohtauksen alussa kysy itseltäsi: 1. Mikä on kohtauksen tarkoitus? 2. Ketkä ovat tässä kohtauksessa? 3. Missä kohtaus tapahtuu? 4. Mitä hahmot haluavat (WANT) kohtauksessa? 5. Mitä hahmot tarvitsevat (NEED) kohtauksessa? 6. Mikä on hahmojen asenne kohtauksen alussa? 7. Mistä kohtauksen konflikti tai jännite tulee? AJATTELE KUVALLISESTI! Mieti miltä kohtaus näyttää katsojan silmään. Miltä kohtauspaikka näyttää, mitä esineitä kohtauksessa käytetään jne. Mieti miten kertoisit kohtauksen jos et saisi lainkaan käyttää dialogia. KUVAUKSET ELI PARENTEESIT Parenteesissa kerrotaan ytimekkäästi kuvassa nähtävä toiminta aina konkreettisista toiminnoista eleisiin ja äännähdyksiin. Tarvittaessa parenteeseissa kerrotaan tarinan ymmärtämisen kannalta välttämättömät tiedot kohtauksen tapahtumapaikasta, kuvassa nähtävissä esineistä, päähenkilön vaatteista jne. Samoin parenteeseissa voidaan kertoa päähenkilön tunnetilat. Varsinkin ensimmäisissä käsikirjoitusversioissa parenteeseihin kannattaa kirjoittaa runsaammin informaatiota, jotta varmistetaan että työryhmän muut jäsenet (tuottajat, ohjaajat, rahoittajat, lavastajat jne.) ymmärtävät tarinan oikein. Myöhemmin varsinkin näyttelyohjeita voi karsia parenteeseista, jotta ne eivät ala kahlita liikaa näyttelijöiden ilmaisua. Lähtökohtaisesti käsikirjoituksiin ei kirjoiteta kuvakulmia tai suoria kuvausohjeita (eli ei esim. puolikuva jne.), ellei kuvauksella ole erityistä merkitystä tarinan ymmärtämisen kannalta. Käytännössä käsikirjoittaja pystyy ohjailemaan lukijansa katsetta oikeilla sanavalinnoilla. Esimerkki: Sen sijaan että kirjoittaisit: LÄHIKUVA Pekan hikisistä kasvoista. voit sanoa saman asian: Pekan hikiset kasvot.

5 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 5 DIALOGI ELI VUOROSANAT Dialogin tehtävät 1. Viedä juonta ja konfliktia eteenpäin kohti kliimaksia 2. Paljastaa hahmojen ajatuksia, luonnetta jne. 3. Antaa katsojille informaatiota, jota ei voi näyttää 4. Luoda elokuvan tunnelmaa (varsinkin komedioissa) Kun dialogi vie juonta eteenpäin kohti kliimaksia, se paitsi liittyy suoraan konflikteihin (= aiheuttaa niitä, purkaa niitä), myös paljastaa miten eri hahmot reagoivat konflikteihin. Vähintään yhtä tärkeää kuin mitä hahmot sanovat on se, mitä he jättävät sanomatta. Se, miten henkilö puhuu (murre, hyppiikö asiasta toiseen, lopettaako lauseet, änkyttääkö jne.) kertoo aina jotain hahmon taustasta ja persoonasta. Kuuntele ihmisiä ja ennen kaikkea sitä MITEN he puhuvat -- tarvittaessa tee muistiinpanoja. Dialogi ei ole todellista keskustelua, vaan pikemminkin illuusio siitä. Parhaimmillaan se määritelee ja erottelee hahmoja, on selkeää, lisää kohtausten jännitettä, osuu nappiin muttei ole nenällä. Dialogia kirjoittaessa on erityisen tärkeää välttää nenille kirjoittamista ( on the nose ) eli todellisten ajatusten suoraan sanomista oikeassakin elämässä ihmiset tekevät sitä hyvin harvoin. Ts. sen sijaan että joku sanoisi olen vihainen hän todennäköisemmin alkaa syytellä tai kertoo olevansa pettynyt tai jopa valehtelee ettei ole lainkaan vihainen. Dialogin pitää olla sellaista, että sen ymmärtää ensimmäisellä kuulemiskerralla. Paras dialogi on yksinkertaista, ja koostuu lyhyistä, järjestyksessä olevista lauseista, jotka luovat vaikutelman oikeasta puheesta. Realistinen dialogi käyttää keskeytyksiä ja toistoja säästeliäästi korostaakseen mitä hahmo on sanonut ja näyttääkseen toisen reaktion. Runolliset, erikoiset ja monimutkaiset sanat ja lauseet yleensä sekoittavat dialogin merkitystä ja tekevät siitä vaikeaa seurata -- oli sitten kyse kuuntelemisesta tai lukemisesta. => jonkun henkiön puhe voi toki olla runollista, erikoista jne., mikäli se sopii hänen luonteeseensa ja hahmoonsa Samoin kun kohtauksen tapahtumien pitää kasvaa, myös dialogin pitäisi kasvaa, oli kyse sitten dramaattisesta tai koomisesta dialogista. Vitsit pitäisi jättää repliikin loppuun, ettei yleisön nauru peitä mitään tärkeää sanottavaa. Elekieli on usein jopa tehokkaampaa kuin puhuttu kieli. Kirjaa siis myös merkitykselliset eleet käsikirjoitukseesi. Huomaa että usein ihmiset vain nyökkäävät tai pudistavat päätään, eivät sano kyllä tai ei. Samoin suuret tunteet on tehokkaampaa esittää teoilla kuin sanoilla. Älä anna liian selkeitä näyttelyohjeita vaan pikemminkin kerro mitä eleiden pitäisi merkitä, jolloin näyttelijä saa itse kehittää eleen. Säästeliäisyys on tärkeää niin repliikeissä kuin kohtauksissa -- et halua haaskata kallista filmiä/aikaa mihinkään joutavaan. Viimeisiä käsikirjoitusversioita kirjoittaessasi sinun tulisi lähinnä vain karsia, karsia ja karsia. Jätä pois kaikki vuorosanat, jotka eivät ole välttämättömiä tarinan ymmärtämisen kannalta. Muuta vuorosanat toiminnaksi, eleiksi ja äännähdyksiksi aina kuin mahdollista. Pidä muistissa näytä, älä kerro -sääntö. Kyllä, joskus runsas puhe voi olla hyvä tehokeino, mutta

6 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 6 tällöin yleensä puhe ja teot ovat jotenkin ristiriidassa (vrt. Pulp Fictionin hampurilaisista keskustelevat, mutta murhaan valmistautuvat palkkamurhaajat miten tylsää olisi ollut, jos murhaajat olisivat puhuneet siitä, miten he nyt valmistautuvat murhaamaan.) Joskus dialogia on pakko käyttää ekspositioon eli kertomaan katsojalle jotain sellaista henkilöiden historiasta, joka katsojan on pakko tietää, mutta jota ei voida mitenkään sujuvasti näyttää (esim. että päähenkilö on jäänyt leskeksi vuosia sitten). Ole varovainen eksposition kanssa. Kauheinta ekspositiota on kaksi hahmoa keskustelemassa pöydän ääressä jostain, minkä molemmat tietävät ( Muistatkos Pekka kun silloin kahdeksan vuotta sitten menimme naimisiin. ). Jos sinun on pakko tuoda tietoa aiemmista tapahtumista dialogissa, yritä tehdä sen mahdollisimman luontevasti (ts. niin ettei toinen henkilöistä tiedä asiaa ennalta) ja mieluiten jonkin kiinnostavan toiminnan ohella tällöin toiminnan on hyvä olla jotain symbolisella tasolla puheeseen liittyvää tai puheen kanssa ristiriidassa olevaa, joka paljastaa hahmojen todellisen luonteen. Lue dialogi aina ääneen -- mieluiten vielä jonkun toisen kanssa näytellen. Kirjoita puhekieltä, älä kirjakieltä -- varsinkin lapsi-/amatöörinäyttelijöillä on taipumus puhua repliikit niin kuin ne on kirjoitettu (ellei ohjaaja käy erikseen dialogia heidän kanssaan läpi). Ilmaise käsikirjoituksessa kenelle hahmot puhuvat, jos keskustelijoita on useampia. Vuorosanat kirjoitetaan keskelle paperia. Ensin tulee päähenkilön nimi SUURIN KIRJAIMIN ja sen alle parenteesia kapeammin vuorosana (ks. esimerkkisivu). Screenplay: Writing the picture -kirjan mukaan erilaisia taukoja voidaan ilmaista seuraaviasti viivoilla ja pisteillä. Kaksoisviiva (--) tarkoittaa kesken jäävää lausetta. Kolmoispiste (...) tarkoittaa myös keskenjäävää lausetta, mutta pidemmällä ajatustauolla kuin kaksoisviiva. Esimerkiksi: MARIA Äiti, sun pitää nyt kuunnella mitä-- ÄITI Ei sanaakaan enää! MARIA Mä olen halunnut-- Mä olen yrittänyt olla sulle... jotain enemmän. Valehtelisin, jos väittäisin, että tämä tapa kirjoittaa näyttäisi luonnolliselta suomen kielen välimerkkien kirjoitussääntöihin tottuneelle silmälleni. Itse olen käyttänyt kolmea pistettä (...) kuvaamaan kesken jäävää lausetta, kaksoisviivaa (--) kuvaamaan hieman pidempää taukoa ja sulkeissa olevaa tauko-sanaa (tauko) kuvaamaan pidempää taukoa. Väitänkin, että dialogin kirjoittamiseen pätee sama kuin kaiken muun kirjoittamiseen: käytä tapaa, joka vie sanomasi kaikkein tehokkaimmin, tyylikkäimmin ja varmimmin perille. Joskus puhe voi tulla ilman että puhuva henkilö puhuu kuvassa.

7 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 7 Voice over (V.O) on kertojaääni. Marja ja Pekka juoksevat rannalla. PEKKA (V.O) Me oltiin nuoria ja rakastuneita ja varmoja siitä, että me elettäis ikuisesti. Kertojaääntä kannattaa käyttää säästeliäästi ja vain silloin, kun se on tietoinen tyylikeino ja ainoa tapa kertoa tarinan ymmärtämisen kannalta välttämättömiä asioita. Off screen (O.S.) tarkoittaa että puhuja puhuu kohtauksen sisällä, mutta kuvan ulkopuolella esim. puhelimen tai kaiuttimen kautta tai viereisestä huoneesta. Pekka itkee makuuhuoneessa. Keittiöstä kuuluu ruoanlaiton ääniä. MARJA (O.S.) Kulta, tuu syömään.

8 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 8 KÄSIKIRJOITUSTEORIOITA Kuten sanottua, käsikirjoitusteoriat ovat vain työkaluja. Niitä tarvitset eniten (jos koskaan) silloin, kun käsiksessäsi mättää jokin, muttet osaa selvästi hahmottaa mikä on vikana. Kolminäytöksinen rakenne Lähes jokaisen länsimainen tarina voidaan jakaa kolmeen osaan: Onnellisesti loppuvat tarinat menevät seuraavasti: Ensimmäinen näytös, joka on noin 1/4 elokuvasta ja jossa esitellään päähenkilöt ja heidän tavallinen maailmansa tapahtuu jotain yllättävää ja arjen rikkovaa, jota päähenkilö ei voi ohittaa päähenkilö lähtee seikkailuun. Toinen näytös, joka on noin 2/4 elokuvasta ja jossa päähenkilö kohtaa kasvavia vaikeuksia, oppii kantapään kautta uusia asioita itsestään kohtaa vastoinkäymisen, joka saa hänet melkein luovuttamaan ryhdistäytyy ja lähtee viimeiseen taisteluun Kolmas näytös, joka on noin 1/4 elokuvasta ja jossa päähenkilö kokoaa itsensä käy viimeisen taistelun voittaa Onnettomasti loppuvat menevät muuten samoin, mutta päähenkilö ei kohtaa vastoinkäymistä vaan vastoinkäymisen hetki on hänellä suurin voiton hetki ja viimeisessä taistelussa päähenkilö häviää. Useimmiten ongelmat ovat toisessa näytöksessä, koska se on niin pitkä ja koska jatkuvasti kasvavien vastoinkäymisten tuottaminen voi aiheuttaa joskus toistoa. Yleensä toistolta välttyy parhaiten kehittämällä riittävän mielenkiintoisen hahmon ja hänelle riittävän vahvan vastavoiman.

9 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 9 Karisma eli ominaisuudet, jotka tekevät päähenkilöstä päähenkilön MUUTOS Tehdessään tavoitellessaan jotain päähenkilö muuttuu. Aktiivinen henkilö. Kukaan ei halua olla uhrin kaveri YKSINÄISYYS, VIERAANTUNEISUUS Osa yhteisöä, mutta kuitenkin yksin (An element of foreigness) EPÄTÄYDELLISYYS (A subtle imperfection) Haavoitetun sielun salainen vamma, akilleen kantapää MISSIO (A calling sense of MISSION) Päämäärä, kohdatessaan kuoleman oppii tuntemaan itsensä. Traagisen sankarin missio on selvittää salaisuus Mystisen sankarin missio on pelastaa ynhteisä Koomisen sankarin missio on estää jotain SISÄINEN KONFLIKTI (Polarized agression or intensity) Haluaa ulkoisesti jotain, mutta sisäisesti (ehkä itseltäänkin) salaa jotain muuta. Tehokkain valinta kahden HYVÄN välillä (vrt. Sofian valinta: kumpi lapsi polttouuniin) SEKSI (A sexual dimension) Täysin pidättelemätöntä, orgastista orgiaa TAI Munkki tai Nunna joka pitää selibaattia - JA kaikki siltä väliltä. Ominaisuus, jota ei voi jättää käsittelemättä KYKY VAKUUTTAA MUITA JA TOIMIA JOHTAJANA Henkinen johtaja, taistelija, sankari Tai sama toisin sanoin eli ns. Hollywood-konsepti 1. Sankari: päähenkilö, jolla on enemmän screen-timea kuin muilla ja jonka halu (ulkoinen motivaatio) vedättää tarinaa. 2. Samaistuminen: yleisön pitää samaistua sankariin. viisi samaistumisen herättämistapaa: sympatia laita sankari vaaratilanteeseen tee sankarista /rakastettava miellyttävä tee sankarista hauska/hassu (ei välttämättä pelle, mutta tosissaan - jolloin mokaa kaiken), tee sankarista spesialisti (huippuhyvä) jossain 3. Ulkoinen motivaatio: jotain, johon sankari pyrkii. Ulkoinen motivaatio on tarinan ydin. Sen pitäisi olla näkyvä päämäärä, selkeästi määritellyllä lopulla. Haluaa tulla paremmaksi jääkiekkoilijaksi sijaan pitää löytää selkeämpi päätepiste: Haluaa johtaa joukkueensa lätkän mm-kisojen voittajaksi. 4. Konflikti: jokaisen tarinan pitää olla Davidin ja Goljatin tarina, missä henkilön on voitettava ylipääsemättömältä näyttäviä esteitä. Konflikti on pääasiallinen tie herättää tunteita katsojissa. 5. Rohkeus: sankarilta on vaadittava rohkeutta. (Michael Hauge s five essential aspects for a Hollywood Story Consept)

10 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 10 Vastavoima Päähenkilösi on korkeintaan yhtä vahva kuin hänen vastavoimansa. Vastavoima on se, joka tai mikä estää päähenkilöä tavoittelemaansa. Yksinkertaisinta on, jos vastavoima on toinen ihminen: kilpakosija, toinen kilpaurheilija, joka taistelee samasta palkinnosta, pahis, joka uhkaa tuhota maailman tms. Toiseksi helpointa on kirjoittaa yhteisö vastavoimaksi, tosin tällaisissa tapauksissa yhteisö on konkretisoitava henkilöinä, jotka edustavat yhteisöä. Kolmanneksi helpointa (tai hankalinta) on kirjoittaa luonto vastavoimaksi. Kaikkein hankalinta on, jos vastavoima on päähenkilön omassa päässä: hänen odotuksissaan, toiveissaan, velvollisuudentunteessaan tms. Tällöin henkilön sisäinen kamppailu on yritettävä ulkoistaa edes jotenkin symbolisella tasolla. Käytä vastavoiman miettimiseen ja kehittämiseen vähintään yhtä paljon aikaa kuin päähenkiön kehittämiseen. Jos käytät vastavoimana ihmistä, yritä pitää mielessä, että pelkästään paha ihminen on täsmälleen yhtä vähän kiinnostava kuin pelkästään hyvä ihminen. Eli samalla tavalla kun kirjoitat päähenkilöllesi paheita, kirjoita vastavoimalle hyveitä. Samalla tavalla on tietysti tärkeää, ettet silti kirjoita pahiksestasi kiinnostavampaa henkilöä kuin päähenkilöstäsi. Kolme hahmojen kirjoitusvinkkiä Robert McKeeltä: 1. Jätä tilaa näyttelijälle 2. Rakasta kaikkia henkilöitäsi (myös pahoja ), niin että pystyt eläytymään 3. Henkilöhahmon luominen on itsetuntemuksen harjoittamista (etsi hyvää/pahaa itsestäsi) VIIMEINEN TEHTÄVÄ: Korjaa tarvittaessa stepoutlinesi ja kirjoita siitä valmis käsikirjoitus FORMAATTIIN. Lähetä käsikirjoitus joko wordin doc. tai rtf-tiedostona tai pdf-tiedoston: Katrille oskarille Tokelle mennessä!!!

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Autismiosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Autismiosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Autismiosamäärä AQ Nimi: ******************************************************************************** Lue jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai sen kanssa. 1. Teen mieluummin

Lisätiedot

Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa

Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa Seksuaalisuus: On ominaisuus, joka on jokaisella ihmisellä syntymästä lähtien muuttuu koko elämän ajan kasvun, kehityksen sekä ikääntymisen mukana koska seksuaalisuus

Lisätiedot

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen

Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Infosheet 38 Sairastuneiden ja omaisten kanssa keskusteleminen Ymmärrettävä tieto Antamalla ihmisille tilaisuuden esittää kysymyksensä voit räätälöidä heidän tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Jokaiseen keskusteluun

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY

OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY KURSSIPLANNER OSA 1: PAKETOI OSAAMISESI KURSSIIN, JOKA MYY ASIANTUNTEMUS / ELÄMÄNKOKEMUS: Missä itse olet onnistunut, menestynyt tai mitä olet saavuttanut, missä olet erityisen hyvä (ja tiedät että kaikki

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys I. Alle vuoden ikäisen vanhemmille. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys I. Alle vuoden ikäisen vanhemmille. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys I Alle vuoden ikäisen vanhemmille www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 LAPSEN KIELEN KEHITYS Lapsen kieli kehittyy rinnan hänen muun kehityksensä kanssa. Puhetta

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys II Kielen ja puheen kehityksen tukeminen www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 PUHUMAAN OPPIMINEN Puhe on ihmisen tärkein ilmaisun väline. Pieni lapsi oppii

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa.

Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa. Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa. ENSIVAIKUTELMA miten voit parantaa sitä Olen listannut toimivia tapoja hyvän ensivaikutelman antamiseksi. Poimi omasi ja ota käyttöön.

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Opiskelutaitoilta 6. ja Esseen ja oppimistehtävän kirjoittaminen

Opiskelutaitoilta 6. ja Esseen ja oppimistehtävän kirjoittaminen Leila Saramäki Itä-Suomen yliopisto/aducate/avoin yliopisto Opiskelutaitoilta 6. ja 22.11.2012 Esseen ja oppimistehtävän kirjoittaminen Järjestäjinä: Snellman-kesäyliopisto/Snellman-instituutti Itä-Suomen

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Ennakkokäsityksiä Mitä sisarussuhteelta ylipäätään odotetaan

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Kommunikaatio ja vuorovaikutus

Kommunikaatio ja vuorovaikutus Kommunikaatio ja vuorovaikutus Vuorovaikutus Vuorovaikutusta on olla kontaktissa ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Vuorovaikutus on tiedostettua tai tiedostamatonta. Kommunikaatio eli viestintä Kommunikaatio

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

Kulttuuritaidot Oppilas oppii tuntemaan Ranskaa ja ranskankielisiä alueita ranskankielisille kulttuureille ominaisia tapoja ja kohteliaisuussääntöjä

Kulttuuritaidot Oppilas oppii tuntemaan Ranskaa ja ranskankielisiä alueita ranskankielisille kulttuureille ominaisia tapoja ja kohteliaisuussääntöjä Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 B2 RANSKA VUOSILUOKKA: 8 VUOSIVIIKKOTUNTEJA: 2 Tavoitteet ymmärtämään erittäin selkeästi puhuttuja tai kirjoitettuja lyhyitä viestejä viestintää tavallisimmissa arkielämän

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Päätöksenteon mallit

Päätöksenteon mallit Prosesseja! Mitä luvattiin? Prosessi on helposti tapahtumanjärjestäjälle kirosana, mutta kelvollista työtä on helvetin vaikea tehdä ilman ainakin jonkinlaista prosessia. Käymme läpi mielestämme tärkeimpiä

Lisätiedot

Ryhmämallitusohje 2016

Ryhmämallitusohje 2016 LUONTAISET TAIPUMUKSET Ryhmämallitusohje 2016 Kalevi Sipinen RYHMÄMALLITUSOHJEITA: VAIHE 1 Mallittamalla otetaan tietoiseen käyttöön olemassa olevia taitoja/mestaruutta LUONTAISET TAIPUMUKSET RYHMÄMALLITUS:

Lisätiedot

ASIAKASPALVELU ILKKA KOPPELOMÄKI. kouluttaja, itsensä johtamisen valmentaja, yrittäjä

ASIAKASPALVELU ILKKA KOPPELOMÄKI. kouluttaja, itsensä johtamisen valmentaja, yrittäjä Tärkeimpiä asioita luennon osallistujalle. M IELEENPAINUVA ASIAKASPALVELU ILKKA KOPPELOMÄKI kouluttaja, itsensä johtamisen valmentaja, yrittäjä M ITÄ ON MIELEENPAINUVA ASIAKASPALVELU? Mieleenpainuvan asiakaspalvelun

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma 1 Kurikka lapsen nimi Kansilehteen lapsen oma piirros Lapsen ajatuksia ja odotuksia esiopetuksesta (vanhemmat keskustelevat kotona lapsen kanssa ja kirjaavat) 2 Eskarissa

Lisätiedot

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO Karl-Magnus Spiik Ky KK-itsearvio 1 KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO KYSYMYKSET Lomakkeessa on 35 kohtaa. Rengasta se vaihtoehto, joka kuvaa toimintatapaasi parhaiten. 1. Tuen avainhenkilöitteni ammatillista

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Kuvasommittelun lähtökohta

Kuvasommittelun lähtökohta KUVASOMMITTELU Kuvasommittelun lähtökohta jäsentämisen ja järjestämisen tarve hahmottaa maailmaa, sen yksityiskohtia ja kokonaisuuksia paremmin. Kuvassa jäsentäminen tapahtuu sommittelullisin keinoin.

Lisätiedot

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa:

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa: Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yksin HYP jakson käynnistyskokous Tutustu myös opasvihkoon Sheridan Forster: Huomioivan yhdessäolon malli HYP Mikä HYP on HYP on lyhenne

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min)

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Päätarkoitus: - Lyhyiden selitysvideoiden tuotanto (max 3 minuuttia) yksinkertaisin keinoin Selitysvideoiden tuottaminen edistää reflektioprosessia liittyen omaan

Lisätiedot

LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN ATELJEET Tavoitteena elinikäinen lukija

LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN ATELJEET Tavoitteena elinikäinen lukija LUKEMISEN JA KIRJOITTAMISEN ATELJEET Tavoitteena elinikäinen lukija Muokattu suomalaiseen kouluun sopivaksi Miksi? lyhyet opetustuokiot, paljon mallittamista lapsi saa valita itse kirjansa luetaan oikeita

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja & Erika Niemi

Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja & Erika Niemi Matkalla yhteiseen osallisuuteen - kohti uudenlaista toimintakulttuuria Elina Kataja & Erika Niemi Mitä osallisuus tarkoittaa? Kohtaamista, kunnioittavaa vuorovaikutusta, äänen antamista, mielipiteiden

Lisätiedot

Valmistautuminen väitöspäivään

Valmistautuminen väitöspäivään Väitökseen valmistautuminen ja väitösviestintä, Joensuun kampuksella 6.11.2013 Amanuenssi Merja Sagulin, Filosofinen tiedekunta; diat Kaisu Kortelainen Valmistautuminen väitöspäivään Väittelylupa on myönnetty,

Lisätiedot

Vinkkejä valmennukseen

Vinkkejä valmennukseen Vinkkejä valmennukseen Seuraaville sivuille on koottu erilaisia valmennuksen vinkkejä, joita voi hyödyntää havainnointilomakkeita käytettäessä. Vinkkilista ei ole täydellinen, mutta toivomme, että sen

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

ILOA JA LAATUA vaikeavammaisen ihmisen kohtaamiseen

ILOA JA LAATUA vaikeavammaisen ihmisen kohtaamiseen ILOA JA LAATUA vaikeavammaisen ihmisen kohtaamiseen Kuka määrää? Kehitysvammaliiton opintopäivät 5.11.2015 Katja Burakoff Asiantuntija, puheterapeutti Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki

Lisätiedot

Jamk Innovointipäivät

Jamk Innovointipäivät Keskiviikko3 Asiakastutkimuksien suunnittelu Jamk Innovointipäivät Miksi asiakastutkimukset? Olemme nyt saaneet toimeksiannon kehitystehtäväämme ja tarkentaneet sen jälkeen tiimissämme mitä meidän halutaan

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella Veikko Huovinen 2 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Muuan tietotyöntekijä 3 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok, kaikki

Lisätiedot

Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi

Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi asioiden esittämisenä ympäripyöreästi esimerkkien puuttumisena siten, ettei tehtävässä annettuja tai vastauksen kannalta olennaisia

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Cover letter and responses to reviewers

Cover letter and responses to reviewers Cover letter and responses to reviewers David E. Laaksonen, MD, PhD, MPH Department of Medicine Kuopio University Hospital Kuopio, Finland Luennon sisältö Peer review Vinkit vastineiden kirjoittamista

Lisätiedot

DES. Ohjeet: Nimi: Henkilötunnus: Täyttö-pvm: Osasto:

DES. Ohjeet: Nimi: Henkilötunnus: Täyttö-pvm: Osasto: 1 DES Nimi: Henkilötunnus: Täyttö-pvm: Osasto: / 200 Ohjeet: Tässä kyselylomakkeessa on 28 kysymystä kokemuksista, joita Sinulla saattaa ilmetä arkielämässäsi. Me olemme kiinnostuneita siitä, onko Sinulla,

Lisätiedot

Suunnittele ja toteuta lukuhetki!

Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Minä luen sinulle -kampanja (2017) Suunnittele ja toteuta lukuhetki! Tietoa ja vinkkejä oppilaitoksille ja vammais- ja vanhustyön yksiköille Hyvä lukija, Selkokieli - yhteinen kieli tämä pieni opas tarjoaa

Lisätiedot

Miten kirjoittaa koulutusten kuvailevat sisällöt Opintopolkuun? Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH

Miten kirjoittaa koulutusten kuvailevat sisällöt Opintopolkuun? Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Miten kirjoittaa koulutusten kuvailevat sisällöt Opintopolkuun? Verkkopäätoimittaja Satu Meriluoto, OPH Koulutuskuvauksen perustehtävä On hyvä aloittaa kuvauksen perustehtävän määrittelystä: - Opintoihin

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

Ohjausryhmän six-pack

Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän rooli ja vastuu projektien seurannassa? Mitä ohjausryhmän tulisi tehdä ja mitä sen ei tulisi tehdä? Ohjausryhmän merkitys projektin onnistumiseen? Projektipäivät 2016

Lisätiedot

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Oikein toteutettu ja urheilijalle

Lisätiedot

LOUKKAANTUMISEN REFLEKTIIVINEN KOHTAAMINEN TYÖNOHJAUKSESSA

LOUKKAANTUMISEN REFLEKTIIVINEN KOHTAAMINEN TYÖNOHJAUKSESSA LOUKKAANTUMISEN REFLEKTIIVINEN KOHTAAMINEN TYÖNOHJAUKSESSA Pekka Holm pekka.holm@dialogic.fi Prologi Mihail Bahtinia mukaellen pohdin aluksi lyhyesti sanaa ja keskustelua. Sanana loukkaantuminen alkaa

Lisätiedot

15 askelta kohti. Parempia kyselyitä ja tutkimuksia

15 askelta kohti. Parempia kyselyitä ja tutkimuksia 15 askelta kohti Parempia kyselyitä ja tutkimuksia Onnittelut! Lataamalla Webropol-tutkimusoppaan olet ottanut ensimmäisen askeleen kohti entistä parempien kyselyiden ja tutkimusten tekoa. Tämä opas tarjoaa

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN?

MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN? Hannamari Honkanen, kätilö, HUS MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN? 1 Työssä jaksaminen vai loppuun palaminen? 1. Katse kutsumuksen juurelle +/-? 5. Katse koulutukseen, "konttoriin" ja kulisseihin +/-? Työssä

Lisätiedot

Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN?

Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN? Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka 20.1.11 kimmo.karkia@phnet.fi MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN? Mikäauttaa asiakastyössä Asiakas itse 40% Onnistunut vuorovaikutussuhde 30% Toivon

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ

VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ VAIKUTTAVAA VIESTINTÄÄ Parasta Lapsille ry @marjukkak @taru69myth 1. TAVOITE JA SISÄLLÖT KUNTOON MITÄ JA MIKSI? KENELLE MISSÄ, MILLOIN? tavoite vastaanottaja välineet MITEN? viestin sisältö ja formaatti,

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

Lohikäärmeliitto. Sample file. Fantasiaroolipeli Lisäosa. n6 mk

Lohikäärmeliitto. Sample file. Fantasiaroolipeli Lisäosa. n6 mk Lohikäärmeliitto n6 mk Fantasiaroolipeli Lisäosa Nestori Lehtonen Hanna Rautakumpu Joni Heinonen Toinen painos. Kunnia kuuluu Jumalalle Kuinka hyötyä Lohikäärmeliitosta? Tämä kirjanen sisältää joukon sääntöjä,

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE Hyvä NY-yrittäjä! NY-aluemessut järjestetään tiistaina 2.2. klo 12-17 Kajaanin Prismassa. NYyritysten tulee osallistua messuille, osallistuminen messuille kuuluu

Lisätiedot

TUNTEIDEN TUNNISTAMINEN

TUNTEIDEN TUNNISTAMINEN TUNTEIDEN TUNNISTAMINEN Tunteiden päävärit ilo suru pelko suuttumus Ilon tunnesanat: levollinen hilpeä rento riemastunut turvallinen luottavainen hellä kiitollinen ilahtunut tyyni lohdutettu innostunut

Lisätiedot

Harjoitus: Moitekäsi ja toivekäsi

Harjoitus: Moitekäsi ja toivekäsi Harjoitus: Moitekäsi ja toivekäsi Ajatelkaa jotakin ihmistä, jolla on jokin paha tapa tai ärsyttävä piirre. Harjoittelette hetken päästä palautteen antamista kahdella tavalla, saatte silloin antaa parillenne

Lisätiedot

Millainen on Sinun Jumalasi?

Millainen on Sinun Jumalasi? Millainen on Sinun Jumalasi? Mielikuvat ja todellisuus Mikko Summala 12.01.2014 Johdanto Vuoden vaihde ja uuden vuoden alku on aina hyvää aikaa katsoa tarkemmin elämäämme, arvoida kulunutta vuotta sekä

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot

Erilaiset oppijat viestinnässä ja kielissä - perusasioita ja hyviä käytänteitä. SeAMK Riihilahti

Erilaiset oppijat viestinnässä ja kielissä - perusasioita ja hyviä käytänteitä. SeAMK Riihilahti Erilaiset oppijat viestinnässä ja kielissä - perusasioita ja hyviä käytänteitä Esityksen rakenne Taustaa ja yleistä esteettömyydestä ja erilaisista oppijoista Muutama sana lukivaikeudesta ja hahmottamisen

Lisätiedot

Päiväkirjamerkintä Koetan edetä vaistolla ja pakottamatta. Koetan lähestyä autenttisuutta luottamalla intuitioon ja siihen, mitä en osaa

Päiväkirjamerkintä Koetan edetä vaistolla ja pakottamatta. Koetan lähestyä autenttisuutta luottamalla intuitioon ja siihen, mitä en osaa 1 2 3 Päiväkirjamerkintä 21.1.2014 Koetan edetä vaistolla ja pakottamatta. Koetan lähestyä autenttisuutta luottamalla intuitioon ja siihen, mitä en osaa aina järkeistää, mutta mikä ohjaa valintoja sen

Lisätiedot