Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 1"

Transkriptio

1 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 1 KÄSIKIRJOITTAMISEN PERUSSÄÄNNÖT Drama is conflict Draama syntyy konflikteista Character is action Henkilöhahmo syntyy toiminnan kautta. Show, don t tell Kerro kuvilla, älä sanoilla. Push it to the extreme Kärjistä, kärjistä ja kärjistä! Käsikirjoituksen formaatti Käsikirjoitusformaatti Käsikirjoitusformaatti eli se, miltä käsikirjoitusten pitäisi näyttää, kehittyi aikanaan Hollywoodissa ja se on ollut kutakuinkin samanlainen jo usean vuosikymmenen ajan. Periaatteessa käsikirjoitus voi näyttää ihan miltä hyvänsä, mutta käytännössä käsikirjoituksen formaattiin eli oikeaan muotoon kirjoittamisesta on niin paljon hyötyä, että vain ammattitaidoton jurpo jättää sitä käyttämättä. Miksi kirjoittaa käsikirjoitukset oikeaan formaattiin? 1. Se on helppolukuinen eli lukijan on helpompi keskittyä sisältöön, kun hänen ei tarvitse mennä sekaisin "omaperäisestä" muotoilusta. 2. Oikein formaattiin kirjoitettu käsikirjoitussivu on keskimäärin 0,8-1,2 minuuttia. 3. Jos olet haaveillut edes sekunnin ajan käsikirjoituksen myynnistä Hollywoodiin, sinun pitää hallita oikea formaatti! Elokuva- ja televisiokäsikirjoitukset Suomessa kullakin televisiokanavalla on käytössä omanlaisensa käsikirjoitusformaatti (esim. MTV3:lla oli ainakin aikanaan dialogit oikeassa laidassa). Itse kirjoitan nykyään myös televisiokäsikset suoraan elokuvaformaattiin, jonka jälkeen kanavat voivat kääntää ne omaan formaattiinsa, jos heistä siltä tuntuu. Suurin osa tuotantoyhtiöistä käyttää samaa Movie Magic Screenwriter -käsikirjoitusohjelmaa kuin minäkin, joten tuotantoyhtiöiden elokuvaformaatin käyttö televisiokäsiksissä ei yleensä ole ongelma. Jos asia vaivaa sinua, voit pyytää kanavalta esimerkin heidän käyttämästään formaatista. Käsikirjoitusohjelmat Käsikirjoitusohjelmat, joista käytetyimmät ovat Movie Magic Screenwriter ja Final Draft, muotoilevat tekstin suoraan formaatiin. Final Draft kerskuu olevansa maailman käytetyin käsikirjoitusohjelma, mutta miljoona kärpästä VOI olla väärässä. Molempia ohjelmia tosissaan kokeilleet päätyvät yleensä Movie Magic Screenwriteriin, koska se on luotettavampi, sen vienti- ja tuontitoiminnot ovat parempia -- ja ennen kaikkea koska suurin osa tuotantoyhtiöistä käyttää Movie Magicin budjetointi ja aikatauluohjelmia, jolloin he voivat hoitaa tuotannolliset "purut" suoraan Screenwriterilla kirjoitetusta käsikirjoituksesta.

2 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 2 Kirjasin Ainoa oikea käsikirjoitusfontti on 12 pisteen courier (joskin tulostusjäljeltään hentoisempi courier new:kin käy hätätapauksessa). Ei poikkeuksia. Älä käytä myöskään italicia, blodia tai alleviivauksia. Paperi Jenkeissä käytetään US Letteriä, meillä A4-sivua, mikä aiheuttaa sen, että jenkki-oppaiden muotoilusäännöt eivät marginaalien ja reunojen osalta ihan päde. Seuraavat Suomi-mitat ovat pitkällisen ja tarkan mittailun ja vertailun tulos, ilmaistu senttimetereinä ja siis suhteessa A4-paperiin. Niitä käyttämällä saat sivun, joka näyttää tekstin asettelun osalta samalta kuin jenkki-käsikset (vain marginaalit ovat erilaiset). Jenkkimitat ovat kirjasta Screenplay: Writing the Picture, niiden mittayksikkönä on tuuma ja ne ovat suhteessa siis US Letter paperiin. ELEMENTTI Suomi (A4/cm) Jenkit (US LETTER/inch) Varsinaisen tekstin ylämarginaali 3,5 1 Sivunumeron ylämarginaali 2,7 0,5 Vasen marginaali 3,5 1,5 Sivunumeron oikea marginaali 1,8 1 Oikea marginaali 2,5 1 Alamarginaali 2,4 1 Nimi vasemmasta reunasta 8,6 4 Parenteesi vasemmasta reunasta 7,1 3,5 Dialogi vasemmasta reunasta 6 3 Dialogi oikeasta reunasta 6 2 Huomaathan, että hahmojen nimet eivät saa olla keskitettynä ja mikäli haluat tehdä käsiksen oikeaoppisesti jenkkihengessä, kohtauksia ei myöskään numeroida ennen kuin käsis lähtee tuotantoon.

3 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 3 KOHTAUS Pääsääntö: aina kun paikka tai aika vaihtuu, kohtaus vaihtuu. Toki sääntöön löytyy poikkeuksia: jos kamera esim. seuraa henkilöä huoneesta toiseen ilman aikahyppyä, silloin kohtaus ei vaihdu. Voit myös ajatella kohtaukset erillisinä tapahtumina, jotka voit erottaa joko sen jälkeen tai samaan aikaan toisaalla -sanoilla. Kohtausten kolme tehtävää: 1. Vie juonta eteenpäin kohti kliimaksia 2. Lisää katsojien ymmärrystä henkilöitä kohtaan hahmojen toiminnan kautta 3. Kertoo katsojille elokuvan ymmärtämisen takia välttämätöntä tietoa (ekspositiota) Hyvässä kohtauksessa kaikki kolme tehtävää toteutuvat joko suoraan tai epäsuoraan suhteessa juoneen. Kohtauksessa pitää tapahtua jokin muutos -- päähenkilöiden pitää olla joko lähempänä tai kauempana tavoitteestaan kuin he olivat kohtauksen alussa. Vain yksi pääpointti per kohtaus => toki voi tulla muutakin infoa, muttei niin paljon, että pääpointti katoaa. Jokaisessa kohtauksessa päähenkilöillä pitäisi olla kohtauksen sisäinen päämäärä (NEED/WANT). Sen ei tarvitse olla sama kuin elokuvan päämäärä. Kohtauksessa on hyvä olla jokin konflikti -- mutta kaikissa kohtauksissa sitä ei tarvitse olla, koska hyvä konflikti voi kantaa yleisön kiinnostusta useamman, lähinnä informaatiota antavan kohtauksen yli. Jokaisella kohtauksella on yksi päähenkilö, joka johtaa kohtauksen toimintaa omien tarpeidensa mukaan -- kohtauksen päähenkilö ei välttämättä ole sama kuin elokuvan päähenkilö Kohtausten pitää kasvaa (kohtauksen sisällä) vähäisimmästä asiasta suurimpaan -- kun kohtauksen pointti on tehty (= käänne tapahtunut), kohtaus on ohi -- eli jos on pakko harrastaa ekspositiota jossain kohtauksessa, jossa on lisäksi joku merkittävä käänne, ekspositio alkuun ja käänne loppuun. Kohtauksissa, jotka käsittelevät hahmon tunne-elämää, pointtiin pääseminen voi kestää kauemmin -- nämä kohtaukset tekevät elokuvaan suvantoja, aikaa hengähtää. Yleensä tällaiset kohtaukset seuraavat hyvin dramaattisia kohtauksia. Show, don t tell! Toiminnan näyttäminen on aina tehokkaampaa kuin se, että kaksi ihmistä vain istuu paikallaan ja puhuu. Kerro informaatio mieluummin toiminnan kautta. Jos se ei onnistu, yritä saada hahmot tekemään jotain muuta puheen aikana.

4 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 4 Kohtauksen alussa kysy itseltäsi: 1. Mikä on kohtauksen tarkoitus? 2. Ketkä ovat tässä kohtauksessa? 3. Missä kohtaus tapahtuu? 4. Mitä hahmot haluavat (WANT) kohtauksessa? 5. Mitä hahmot tarvitsevat (NEED) kohtauksessa? 6. Mikä on hahmojen asenne kohtauksen alussa? 7. Mistä kohtauksen konflikti tai jännite tulee? AJATTELE KUVALLISESTI! Mieti miltä kohtaus näyttää katsojan silmään. Miltä kohtauspaikka näyttää, mitä esineitä kohtauksessa käytetään jne. Mieti miten kertoisit kohtauksen jos et saisi lainkaan käyttää dialogia. KUVAUKSET ELI PARENTEESIT Parenteesissa kerrotaan ytimekkäästi kuvassa nähtävä toiminta aina konkreettisista toiminnoista eleisiin ja äännähdyksiin. Tarvittaessa parenteeseissa kerrotaan tarinan ymmärtämisen kannalta välttämättömät tiedot kohtauksen tapahtumapaikasta, kuvassa nähtävissä esineistä, päähenkilön vaatteista jne. Samoin parenteeseissa voidaan kertoa päähenkilön tunnetilat. Varsinkin ensimmäisissä käsikirjoitusversioissa parenteeseihin kannattaa kirjoittaa runsaammin informaatiota, jotta varmistetaan että työryhmän muut jäsenet (tuottajat, ohjaajat, rahoittajat, lavastajat jne.) ymmärtävät tarinan oikein. Myöhemmin varsinkin näyttelyohjeita voi karsia parenteeseista, jotta ne eivät ala kahlita liikaa näyttelijöiden ilmaisua. Lähtökohtaisesti käsikirjoituksiin ei kirjoiteta kuvakulmia tai suoria kuvausohjeita (eli ei esim. puolikuva jne.), ellei kuvauksella ole erityistä merkitystä tarinan ymmärtämisen kannalta. Käytännössä käsikirjoittaja pystyy ohjailemaan lukijansa katsetta oikeilla sanavalinnoilla. Esimerkki: Sen sijaan että kirjoittaisit: LÄHIKUVA Pekan hikisistä kasvoista. voit sanoa saman asian: Pekan hikiset kasvot.

5 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 5 DIALOGI ELI VUOROSANAT Dialogin tehtävät 1. Viedä juonta ja konfliktia eteenpäin kohti kliimaksia 2. Paljastaa hahmojen ajatuksia, luonnetta jne. 3. Antaa katsojille informaatiota, jota ei voi näyttää 4. Luoda elokuvan tunnelmaa (varsinkin komedioissa) Kun dialogi vie juonta eteenpäin kohti kliimaksia, se paitsi liittyy suoraan konflikteihin (= aiheuttaa niitä, purkaa niitä), myös paljastaa miten eri hahmot reagoivat konflikteihin. Vähintään yhtä tärkeää kuin mitä hahmot sanovat on se, mitä he jättävät sanomatta. Se, miten henkilö puhuu (murre, hyppiikö asiasta toiseen, lopettaako lauseet, änkyttääkö jne.) kertoo aina jotain hahmon taustasta ja persoonasta. Kuuntele ihmisiä ja ennen kaikkea sitä MITEN he puhuvat -- tarvittaessa tee muistiinpanoja. Dialogi ei ole todellista keskustelua, vaan pikemminkin illuusio siitä. Parhaimmillaan se määritelee ja erottelee hahmoja, on selkeää, lisää kohtausten jännitettä, osuu nappiin muttei ole nenällä. Dialogia kirjoittaessa on erityisen tärkeää välttää nenille kirjoittamista ( on the nose ) eli todellisten ajatusten suoraan sanomista oikeassakin elämässä ihmiset tekevät sitä hyvin harvoin. Ts. sen sijaan että joku sanoisi olen vihainen hän todennäköisemmin alkaa syytellä tai kertoo olevansa pettynyt tai jopa valehtelee ettei ole lainkaan vihainen. Dialogin pitää olla sellaista, että sen ymmärtää ensimmäisellä kuulemiskerralla. Paras dialogi on yksinkertaista, ja koostuu lyhyistä, järjestyksessä olevista lauseista, jotka luovat vaikutelman oikeasta puheesta. Realistinen dialogi käyttää keskeytyksiä ja toistoja säästeliäästi korostaakseen mitä hahmo on sanonut ja näyttääkseen toisen reaktion. Runolliset, erikoiset ja monimutkaiset sanat ja lauseet yleensä sekoittavat dialogin merkitystä ja tekevät siitä vaikeaa seurata -- oli sitten kyse kuuntelemisesta tai lukemisesta. => jonkun henkiön puhe voi toki olla runollista, erikoista jne., mikäli se sopii hänen luonteeseensa ja hahmoonsa Samoin kun kohtauksen tapahtumien pitää kasvaa, myös dialogin pitäisi kasvaa, oli kyse sitten dramaattisesta tai koomisesta dialogista. Vitsit pitäisi jättää repliikin loppuun, ettei yleisön nauru peitä mitään tärkeää sanottavaa. Elekieli on usein jopa tehokkaampaa kuin puhuttu kieli. Kirjaa siis myös merkitykselliset eleet käsikirjoitukseesi. Huomaa että usein ihmiset vain nyökkäävät tai pudistavat päätään, eivät sano kyllä tai ei. Samoin suuret tunteet on tehokkaampaa esittää teoilla kuin sanoilla. Älä anna liian selkeitä näyttelyohjeita vaan pikemminkin kerro mitä eleiden pitäisi merkitä, jolloin näyttelijä saa itse kehittää eleen. Säästeliäisyys on tärkeää niin repliikeissä kuin kohtauksissa -- et halua haaskata kallista filmiä/aikaa mihinkään joutavaan. Viimeisiä käsikirjoitusversioita kirjoittaessasi sinun tulisi lähinnä vain karsia, karsia ja karsia. Jätä pois kaikki vuorosanat, jotka eivät ole välttämättömiä tarinan ymmärtämisen kannalta. Muuta vuorosanat toiminnaksi, eleiksi ja äännähdyksiksi aina kuin mahdollista. Pidä muistissa näytä, älä kerro -sääntö. Kyllä, joskus runsas puhe voi olla hyvä tehokeino, mutta

6 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 6 tällöin yleensä puhe ja teot ovat jotenkin ristiriidassa (vrt. Pulp Fictionin hampurilaisista keskustelevat, mutta murhaan valmistautuvat palkkamurhaajat miten tylsää olisi ollut, jos murhaajat olisivat puhuneet siitä, miten he nyt valmistautuvat murhaamaan.) Joskus dialogia on pakko käyttää ekspositioon eli kertomaan katsojalle jotain sellaista henkilöiden historiasta, joka katsojan on pakko tietää, mutta jota ei voida mitenkään sujuvasti näyttää (esim. että päähenkilö on jäänyt leskeksi vuosia sitten). Ole varovainen eksposition kanssa. Kauheinta ekspositiota on kaksi hahmoa keskustelemassa pöydän ääressä jostain, minkä molemmat tietävät ( Muistatkos Pekka kun silloin kahdeksan vuotta sitten menimme naimisiin. ). Jos sinun on pakko tuoda tietoa aiemmista tapahtumista dialogissa, yritä tehdä sen mahdollisimman luontevasti (ts. niin ettei toinen henkilöistä tiedä asiaa ennalta) ja mieluiten jonkin kiinnostavan toiminnan ohella tällöin toiminnan on hyvä olla jotain symbolisella tasolla puheeseen liittyvää tai puheen kanssa ristiriidassa olevaa, joka paljastaa hahmojen todellisen luonteen. Lue dialogi aina ääneen -- mieluiten vielä jonkun toisen kanssa näytellen. Kirjoita puhekieltä, älä kirjakieltä -- varsinkin lapsi-/amatöörinäyttelijöillä on taipumus puhua repliikit niin kuin ne on kirjoitettu (ellei ohjaaja käy erikseen dialogia heidän kanssaan läpi). Ilmaise käsikirjoituksessa kenelle hahmot puhuvat, jos keskustelijoita on useampia. Vuorosanat kirjoitetaan keskelle paperia. Ensin tulee päähenkilön nimi SUURIN KIRJAIMIN ja sen alle parenteesia kapeammin vuorosana (ks. esimerkkisivu). Screenplay: Writing the picture -kirjan mukaan erilaisia taukoja voidaan ilmaista seuraaviasti viivoilla ja pisteillä. Kaksoisviiva (--) tarkoittaa kesken jäävää lausetta. Kolmoispiste (...) tarkoittaa myös keskenjäävää lausetta, mutta pidemmällä ajatustauolla kuin kaksoisviiva. Esimerkiksi: MARIA Äiti, sun pitää nyt kuunnella mitä-- ÄITI Ei sanaakaan enää! MARIA Mä olen halunnut-- Mä olen yrittänyt olla sulle... jotain enemmän. Valehtelisin, jos väittäisin, että tämä tapa kirjoittaa näyttäisi luonnolliselta suomen kielen välimerkkien kirjoitussääntöihin tottuneelle silmälleni. Itse olen käyttänyt kolmea pistettä (...) kuvaamaan kesken jäävää lausetta, kaksoisviivaa (--) kuvaamaan hieman pidempää taukoa ja sulkeissa olevaa tauko-sanaa (tauko) kuvaamaan pidempää taukoa. Väitänkin, että dialogin kirjoittamiseen pätee sama kuin kaiken muun kirjoittamiseen: käytä tapaa, joka vie sanomasi kaikkein tehokkaimmin, tyylikkäimmin ja varmimmin perille. Joskus puhe voi tulla ilman että puhuva henkilö puhuu kuvassa.

7 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 7 Voice over (V.O) on kertojaääni. Marja ja Pekka juoksevat rannalla. PEKKA (V.O) Me oltiin nuoria ja rakastuneita ja varmoja siitä, että me elettäis ikuisesti. Kertojaääntä kannattaa käyttää säästeliäästi ja vain silloin, kun se on tietoinen tyylikeino ja ainoa tapa kertoa tarinan ymmärtämisen kannalta välttämättömiä asioita. Off screen (O.S.) tarkoittaa että puhuja puhuu kohtauksen sisällä, mutta kuvan ulkopuolella esim. puhelimen tai kaiuttimen kautta tai viereisestä huoneesta. Pekka itkee makuuhuoneessa. Keittiöstä kuuluu ruoanlaiton ääniä. MARJA (O.S.) Kulta, tuu syömään.

8 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 8 KÄSIKIRJOITUSTEORIOITA Kuten sanottua, käsikirjoitusteoriat ovat vain työkaluja. Niitä tarvitset eniten (jos koskaan) silloin, kun käsiksessäsi mättää jokin, muttet osaa selvästi hahmottaa mikä on vikana. Kolminäytöksinen rakenne Lähes jokaisen länsimainen tarina voidaan jakaa kolmeen osaan: Onnellisesti loppuvat tarinat menevät seuraavasti: Ensimmäinen näytös, joka on noin 1/4 elokuvasta ja jossa esitellään päähenkilöt ja heidän tavallinen maailmansa tapahtuu jotain yllättävää ja arjen rikkovaa, jota päähenkilö ei voi ohittaa päähenkilö lähtee seikkailuun. Toinen näytös, joka on noin 2/4 elokuvasta ja jossa päähenkilö kohtaa kasvavia vaikeuksia, oppii kantapään kautta uusia asioita itsestään kohtaa vastoinkäymisen, joka saa hänet melkein luovuttamaan ryhdistäytyy ja lähtee viimeiseen taisteluun Kolmas näytös, joka on noin 1/4 elokuvasta ja jossa päähenkilö kokoaa itsensä käy viimeisen taistelun voittaa Onnettomasti loppuvat menevät muuten samoin, mutta päähenkilö ei kohtaa vastoinkäymistä vaan vastoinkäymisen hetki on hänellä suurin voiton hetki ja viimeisessä taistelussa päähenkilö häviää. Useimmiten ongelmat ovat toisessa näytöksessä, koska se on niin pitkä ja koska jatkuvasti kasvavien vastoinkäymisten tuottaminen voi aiheuttaa joskus toistoa. Yleensä toistolta välttyy parhaiten kehittämällä riittävän mielenkiintoisen hahmon ja hänelle riittävän vahvan vastavoiman.

9 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 9 Karisma eli ominaisuudet, jotka tekevät päähenkilöstä päähenkilön MUUTOS Tehdessään tavoitellessaan jotain päähenkilö muuttuu. Aktiivinen henkilö. Kukaan ei halua olla uhrin kaveri YKSINÄISYYS, VIERAANTUNEISUUS Osa yhteisöä, mutta kuitenkin yksin (An element of foreigness) EPÄTÄYDELLISYYS (A subtle imperfection) Haavoitetun sielun salainen vamma, akilleen kantapää MISSIO (A calling sense of MISSION) Päämäärä, kohdatessaan kuoleman oppii tuntemaan itsensä. Traagisen sankarin missio on selvittää salaisuus Mystisen sankarin missio on pelastaa ynhteisä Koomisen sankarin missio on estää jotain SISÄINEN KONFLIKTI (Polarized agression or intensity) Haluaa ulkoisesti jotain, mutta sisäisesti (ehkä itseltäänkin) salaa jotain muuta. Tehokkain valinta kahden HYVÄN välillä (vrt. Sofian valinta: kumpi lapsi polttouuniin) SEKSI (A sexual dimension) Täysin pidättelemätöntä, orgastista orgiaa TAI Munkki tai Nunna joka pitää selibaattia - JA kaikki siltä väliltä. Ominaisuus, jota ei voi jättää käsittelemättä KYKY VAKUUTTAA MUITA JA TOIMIA JOHTAJANA Henkinen johtaja, taistelija, sankari Tai sama toisin sanoin eli ns. Hollywood-konsepti 1. Sankari: päähenkilö, jolla on enemmän screen-timea kuin muilla ja jonka halu (ulkoinen motivaatio) vedättää tarinaa. 2. Samaistuminen: yleisön pitää samaistua sankariin. viisi samaistumisen herättämistapaa: sympatia laita sankari vaaratilanteeseen tee sankarista /rakastettava miellyttävä tee sankarista hauska/hassu (ei välttämättä pelle, mutta tosissaan - jolloin mokaa kaiken), tee sankarista spesialisti (huippuhyvä) jossain 3. Ulkoinen motivaatio: jotain, johon sankari pyrkii. Ulkoinen motivaatio on tarinan ydin. Sen pitäisi olla näkyvä päämäärä, selkeästi määritellyllä lopulla. Haluaa tulla paremmaksi jääkiekkoilijaksi sijaan pitää löytää selkeämpi päätepiste: Haluaa johtaa joukkueensa lätkän mm-kisojen voittajaksi. 4. Konflikti: jokaisen tarinan pitää olla Davidin ja Goljatin tarina, missä henkilön on voitettava ylipääsemättömältä näyttäviä esteitä. Konflikti on pääasiallinen tie herättää tunteita katsojissa. 5. Rohkeus: sankarilta on vaadittava rohkeutta. (Michael Hauge s five essential aspects for a Hollywood Story Consept)

10 Katri Manninen TKK/Lyhytelokuvakurssi syksy 2005/2. luento 10 Vastavoima Päähenkilösi on korkeintaan yhtä vahva kuin hänen vastavoimansa. Vastavoima on se, joka tai mikä estää päähenkilöä tavoittelemaansa. Yksinkertaisinta on, jos vastavoima on toinen ihminen: kilpakosija, toinen kilpaurheilija, joka taistelee samasta palkinnosta, pahis, joka uhkaa tuhota maailman tms. Toiseksi helpointa on kirjoittaa yhteisö vastavoimaksi, tosin tällaisissa tapauksissa yhteisö on konkretisoitava henkilöinä, jotka edustavat yhteisöä. Kolmanneksi helpointa (tai hankalinta) on kirjoittaa luonto vastavoimaksi. Kaikkein hankalinta on, jos vastavoima on päähenkilön omassa päässä: hänen odotuksissaan, toiveissaan, velvollisuudentunteessaan tms. Tällöin henkilön sisäinen kamppailu on yritettävä ulkoistaa edes jotenkin symbolisella tasolla. Käytä vastavoiman miettimiseen ja kehittämiseen vähintään yhtä paljon aikaa kuin päähenkiön kehittämiseen. Jos käytät vastavoimana ihmistä, yritä pitää mielessä, että pelkästään paha ihminen on täsmälleen yhtä vähän kiinnostava kuin pelkästään hyvä ihminen. Eli samalla tavalla kun kirjoitat päähenkilöllesi paheita, kirjoita vastavoimalle hyveitä. Samalla tavalla on tietysti tärkeää, ettet silti kirjoita pahiksestasi kiinnostavampaa henkilöä kuin päähenkilöstäsi. Kolme hahmojen kirjoitusvinkkiä Robert McKeeltä: 1. Jätä tilaa näyttelijälle 2. Rakasta kaikkia henkilöitäsi (myös pahoja ), niin että pystyt eläytymään 3. Henkilöhahmon luominen on itsetuntemuksen harjoittamista (etsi hyvää/pahaa itsestäsi) VIIMEINEN TEHTÄVÄ: Korjaa tarvittaessa stepoutlinesi ja kirjoita siitä valmis käsikirjoitus FORMAATTIIN. Lähetä käsikirjoitus joko wordin doc. tai rtf-tiedostona tai pdf-tiedoston: Katrille oskarille Tokelle mennessä!!!

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus

Elävä kuva oppimisympäristönä. Käsikirjoitus Elävä kuva oppimisympäristönä Käsikirjoitus Mihin käsikirjoitusta tarvitaan? Elokuva (lyhyt, täyspitkä, dokumentti)- ja tv -tuotannot Mainokset Musiikkivideot Nettisivut Trailerit Kirjat Kuunnelmat Mikä

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle

KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle KÄSIKIRJOITTAMINEN Rinna Härkönen / Yle Idea ja rakenne Lähde: Jouko Aaltonen: Käsikirjoittajan työkalupakki (1993, Painatuskeskus Oy) 1. Valitse aihe joka todella kiinnostaa sinua. Päätä teema. Mikä on

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Mä ammun teidät kaikki

Mä ammun teidät kaikki Mä ammun teidät kaikki Kokemuksia lukion dramaturgian kursseilta Äidinkielen opettajien liiton talvipäivät 19.1.2014 Marja Kangas Teatterin pt. tuntiopettaja, Turun klassillinen lukio Me ollaan teinejä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen Sisällys: - Aggression tasot - Kokonaisvalmiuden saavuttaminen - Pelon oireet - Pelko toiminnan ohjaajana - Keinot

Lisätiedot

Seija Pylkkö Valkealan lukio

Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Seija Pylkkö Valkealan lukio ELOKUVA ANALYYSIA Sukella tarinaan Selvitä, mikä on elokuvan aihe eli mistä se keskeisesti kertoo? Miten tapahtumat etenevät, eli millainen on juoni? Kertooko

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

KIRJOITTAMINEN JA ROOLIPELIT

KIRJOITTAMINEN JA ROOLIPELIT KIRJOITTAMINEN JA ROOLIPELIT Antti Eronen ae_anttieronen@hotmail.com http://anttieronen.blogspot.fi PROFIILI: ANTTI ERONEN Dreamland Aavekomppania (2008) Talvi (2011) Operaatio: Harmageddon (2013) AIHEITAMME

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy Pesutilanteet Vastustelu pesutilanteissa on aika yleistä Voi johtua pelosta Alapesu voi pelottaa, jos ihmistä on käytetty hyväksi seksuaalisesti tai hän on

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi.

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. FT Katja Koski 2 lapsen äiti SELÄTÄ UHMA Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. Arkea Ilman Taistelua Millaista arkesi olisi, jos sinun ei tarvisi

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet. Marja-Sisko Paloneva lukiapuvälineasiantuntija Datero

Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet. Marja-Sisko Paloneva lukiapuvälineasiantuntija Datero Lukemisen ja kirjoittamisen kompensoivat apuvälineet lukiapuvälineasiantuntija Datero Esityksen sisältö Johdanto 1. Lukiapuvälinepalvelut Suomessa 2. Oppiminen ei ole vain lukemista ja kirjoittamista 3.

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E

D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E D R A A M A T Y Ö P A J O I S S A O N T I L A A I D E O I L L E J A P E R S O O N I L L E Draamatyöpajassa ryhmä ideoi ja tuottaa synopsiksen pohjalta musiikkiteatteriesityksen käsikirjoituksen. Käsikirjoitus

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

PDF-tiedostojen optimointi hakukoneille

PDF-tiedostojen optimointi hakukoneille PDF-tiedostojen optimointi hakukoneille PDF-tiedostojen optimointi herättää ristiriitaisia tunteita. Jotkut väittävät, että PDF:illä ei ole mitään arvoa hakukoneoptimointimielessä, toiset taas puhuvat

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1

Kirjaraportti. Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Kirjaraportti Elina Karhu P08D 28.09.09 1 Akvaariorakkautta Luin kirjan nimeltä Akvaariorakkautta, joka kertoo kahden nuoren ihmisen, Saaran ja Jounin suhteesta. Suhteen pulmana on Saaran ongelmat oman

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa

Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa Seksuaalisuus: On ominaisuus, joka on jokaisella ihmisellä syntymästä lähtien muuttuu koko elämän ajan kasvun, kehityksen sekä ikääntymisen mukana koska seksuaalisuus

Lisätiedot

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku median kohtaamisesta Tässä tietoiskussa esitellään lyhyesti: Lehtijutun rakenne ja vinkkejä hyvään lehtijuttuun:» Mitä pitää mielessä,

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö 8-99- vuotiaille taikuri + yleisö Pelin tavoite: Tulla taikuriksi FI Sisältö: 61 korttia (48 kortin pakka + 6 tuplatausta korttia + 1 lyhyt kortti + 6 temppukorttia 4 perhettä (punainen, sininen, vihreä,

Lisätiedot

uudenvuoden kirjoittamishaaste

uudenvuoden kirjoittamishaaste uudenvuoden kirjoittamishaaste Unelmointi on yksi suosikkiasioistani. Toki tässä hetkessäkin on ihana ja hyvä olla. Elämä on nyt. Mutta tämä hetki pohjustaa seuraavaa. Se mitä ajattelet nyt, se mihin uskot

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

VETY-hanke. Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä. Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen. Jenni Sademies, 12.11.

VETY-hanke. Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä. Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen. Jenni Sademies, 12.11. VETY-hanke Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä Vapaaehtoistoiminnan kulujen ja hyötyjen laskeminen Jenni Sademies, 12.11.2013!"#$%&%!'('')*+,-.+/0%/1)-.*/02/11-.)..3%/*+)-.0..3%4%5336'7(786-.)7278%9-)::3+/.6).67.%;/%4%

Lisätiedot

Esiintyminen. N-piirin JOVA-koulutus 2010

Esiintyminen. N-piirin JOVA-koulutus 2010 Esiintyminen N-piirin JOVA-koulutus 2010 Klubikokous Esiinnyt klubisi kokouksessa Kuulijoita 10-50 Sinulla on aikaa 3-5 minuuttia Ei videotykkiä Esityksesi kokouksen lopulla Innostat klubiasi uuteen tapahtumaan

Lisätiedot

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput.

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput. LAPPUTEHTÄVÄT LAPPUHAHMO Tee lappuja kahdelle eriväriselle paperille, niin että kirjoitat toisen väriseen lappunippuun vain adjektiiveja ja toisen värisiin lappuihin objekteja. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Sisällöt liikkeelle. Kaisa Mikkola 25.11.2014

Sisällöt liikkeelle. Kaisa Mikkola 25.11.2014 Sisällöt liikkeelle Kaisa Mikkola 25.11.2014 Alma 360 Alma 360 on sisältötoimisto, jossa tehdään tavoitteista totta. Videot ovat oleellinen osa monikanavaista sisällöntuotantoa. Kuukaudessa toteutetaan

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa.

Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa. Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa. ENSIVAIKUTELMA miten voit parantaa sitä Olen listannut toimivia tapoja hyvän ensivaikutelman antamiseksi. Poimi omasi ja ota käyttöön.

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys I. Alle vuoden ikäisen vanhemmille. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys I. Alle vuoden ikäisen vanhemmille. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys I Alle vuoden ikäisen vanhemmille www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 LAPSEN KIELEN KEHITYS Lapsen kieli kehittyy rinnan hänen muun kehityksensä kanssa. Puhetta

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Kommunikaatio ja vuorovaikutus

Kommunikaatio ja vuorovaikutus Kommunikaatio ja vuorovaikutus Vuorovaikutus Vuorovaikutusta on olla kontaktissa ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Vuorovaikutus on tiedostettua tai tiedostamatonta. Kommunikaatio eli viestintä Kommunikaatio

Lisätiedot

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min)

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Päätarkoitus: - Lyhyiden selitysvideoiden tuotanto (max 3 minuuttia) yksinkertaisin keinoin Selitysvideoiden tuottaminen edistää reflektioprosessia liittyen omaan

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma (Hensu) Ja täydentävä aineisto näyttötutkinnoissa

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma (Hensu) Ja täydentävä aineisto näyttötutkinnoissa Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma (Hensu) Ja täydentävä aineisto näyttötutkinnoissa 1 Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma / Hensu Tutkinnon osan suorittaja kuvaa etukäteen,

Lisätiedot

Opiskelutaitoilta 6. ja Esseen ja oppimistehtävän kirjoittaminen

Opiskelutaitoilta 6. ja Esseen ja oppimistehtävän kirjoittaminen Leila Saramäki Itä-Suomen yliopisto/aducate/avoin yliopisto Opiskelutaitoilta 6. ja 22.11.2012 Esseen ja oppimistehtävän kirjoittaminen Järjestäjinä: Snellman-kesäyliopisto/Snellman-instituutti Itä-Suomen

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

Struktuurista vuorovaikutukseen. Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti

Struktuurista vuorovaikutukseen. Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti Struktuurista vuorovaikutukseen Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti Termeistä Ihminen, jolla on puhevamma = ei pärjää arjessa puhuen, tarvitsee kommunikoinnissa puhetta

Lisätiedot

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi 1. Milloin lapsenne otti ensiaskeleensa? 2. Minkä ikäisenä lapsenne sanoi ensisanansa? Esimerkkejä ensisanoista (käännöksineen):

Lisätiedot

Suomen kielen variaatio 1. Puhuttu ja kirjoitettu kieli Suomen puhekielen vaihtelu

Suomen kielen variaatio 1. Puhuttu ja kirjoitettu kieli Suomen puhekielen vaihtelu Suomen kielen variaatio 1 Puhuttu ja kirjoitettu kieli Suomen puhekielen vaihtelu Puhuttu ja kirjoitettu kieli Puhuttu kieli on ensisijaista. Lapsi oppii (omaksuu) puhutun kielen luonnollisesti siinä ympäristössä,

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET. Selkokielen käyttö opetuksessa. Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus

MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET. Selkokielen käyttö opetuksessa. Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET Selkokielen käyttö opetuksessa Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus Ihmisten viestinnän epätarkkuus johtaa usein virheellisiin tulkintoihin keskusteluissa!

Lisätiedot

Kulttuuritaidot Oppilas oppii tuntemaan Ranskaa ja ranskankielisiä alueita ranskankielisille kulttuureille ominaisia tapoja ja kohteliaisuussääntöjä

Kulttuuritaidot Oppilas oppii tuntemaan Ranskaa ja ranskankielisiä alueita ranskankielisille kulttuureille ominaisia tapoja ja kohteliaisuussääntöjä Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 B2 RANSKA VUOSILUOKKA: 8 VUOSIVIIKKOTUNTEJA: 2 Tavoitteet ymmärtämään erittäin selkeästi puhuttuja tai kirjoitettuja lyhyitä viestejä viestintää tavallisimmissa arkielämän

Lisätiedot

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa.

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Pieni neuvottelutaitojen työkirja naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Neuvottelutaidot ovat (työ)elämän ydintaitoja Neuvottelutaidot muodostuvat erilaisten taitojen, tietojen, toimintatapojen ja

Lisätiedot

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta 4.10.2013 esitys tulee http://teemailtapaivat.wikispaces.com Aika http://www.locksleynet.com/wp-content/uploads/2010/07/24-hour-clock.jpg

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Kuvasommittelun lähtökohta

Kuvasommittelun lähtökohta KUVASOMMITTELU Kuvasommittelun lähtökohta jäsentämisen ja järjestämisen tarve hahmottaa maailmaa, sen yksityiskohtia ja kokonaisuuksia paremmin. Kuvassa jäsentäminen tapahtuu sommittelullisin keinoin.

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS A SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS GS1. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rastittakaa, kuinka paljon tai vähän kuvaus muistuttaa teitä itseänne. a. Ideoiden tuottaminen

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF Tämä esite on Edustajana turvapaikkamenettelyssä -julkaisun kuvaliite. Pakolaisneuvonta ry Kuvat: Teemu Kuusimurto Taitto ja paino: AT-Julkaisutoimisto Oy,

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden

Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden Kymppitonni Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden ideoimassa ohjelmassa Kymppitonni. Vastaamalla oikein muutamaan tyhmään kysymykseen voi rikastua useita tuhansia markkoja. Kyllä rahantulo

Lisätiedot

STEP 1 Tilaa ajattelulle

STEP 1 Tilaa ajattelulle Työkalu, jonka avulla opettaja voi suunnitella ja toteuttaa systemaattista ajattelutaitojen opettamista STEP 1 Tilaa ajattelulle Susan Granlund Euran Kirkonkylän koulu ja Kirsi Urmson Rauman normaalikoulu

Lisätiedot

Perhevapaalta työelämään - Terveiset Tampereen varhaiskasvatuksesta

Perhevapaalta työelämään - Terveiset Tampereen varhaiskasvatuksesta Perhevapaalta työelämään - Terveiset Tampereen varhaiskasvatuksesta Sari Salomaa-Niemi ohjaajien haastattelun kautta Ohjaajien ajatuksia Tampereella päivähoitovetoista ylilääkäri Tuire Sannisto kuuluu

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

10 ASIAA joilla varmistat, että onnistut elämäntapamuutoksessa. www.hyvinvointia360.fi

10 ASIAA joilla varmistat, että onnistut elämäntapamuutoksessa. www.hyvinvointia360.fi 10 ASIAA joilla varmistat, että onnistut elämäntapamuutoksessa www.hyvinvointia360.fi Tästä se lähtee - MUUTOS Haaveiletko elämäntapoihisi liittyvästä suuresta muutoksesta? Oletko jo kenties yrittänyt

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Lyhytaikaisen keskusteluhoidon ja neuvontatyön perusteet 4.11.2015 Pori Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti

Lyhytaikaisen keskusteluhoidon ja neuvontatyön perusteet 4.11.2015 Pori Tapani Ahola. Lyhytterapiainstituutti Lyhytaikaisen keskusteluhoidon ja neuvontatyön perusteet 4.11.2015 Pori Tapani Ahola Lyhytterapiainstituutti Myönnä, että alkoholi on sinulle ongelma. Myönnä, ettet selviä siitä itse vaan tarvitset hoitoa.

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot