Hyvä jäsenemme, Jäsen on meille palveluissamme aina ykkönen! Tervetuloa mukaan toimintaamme, toimijaksi tai osallistujaksi. Yhdistyksen toimisto:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvä jäsenemme, Jäsen on meille palveluissamme aina ykkönen! Tervetuloa mukaan toimintaamme, toimijaksi tai osallistujaksi. Yhdistyksen toimisto:"

Transkriptio

1

2

3 Hyvä jäsenemme, Kesä on lopuillaan ja siirrymme syksyn toimintoihin. Tämän tiedotteen lisäksi tiedotamme tapahtumistamme sähköpostitse (mikäli olet ilmoittanut s-postiosoitteesi toimistolle), kotisivuillamme osoitteessa ja Facebookissa: OSYVP Oulun Seudun Yhden Vanhemman Perheet ry. Oulun Seudun Yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n, jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla pitäen sisällään seuraavat kunnat ja kaupungit: Oulu, Hailuoto, Kempele, Lumijoki, Liminka, Tyrnävä ja Muhos. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Oulussa ja Oulun seudulla kaikkien yhden vanhemman perheiden tukena. Tarjoamme vertaistukea, mahdollisuuden puhua yhden vanhemman perheiden tilanteesta saman kokeneiden kanssa. Järjestämme monenlaista mukavaa koko perheelle, aikuisille ja lapsille, yhdessä ja erikseen. Koulutus- ja virkistystilaisuuksissamme on mukava ja rento tunnelma, meidän toimintaamme mukaan tuleminen on helppoa. Jäsen on meille palveluissamme aina ykkönen! Tervetuloa mukaan toimintaamme, toimijaksi tai osallistujaksi. Yhdistyksen toimisto: Oulun Seudun Yhden Vanhemman Perheet ry. Kumppanuuskeskus, 2.krs., Isokatu 47, Oulu - toiminnanohjaaja p puheenjohtaja: Aila Bärs p

4 Mitä jäsenmaksulla saa? - Jäsentiedotus sähköpostitse - Liiton Muuttuva perhe lehden 4 x vuodessa - Tietoa yhden vanhemman perheitä koskevista asioista lehden ja jäsentilaisuuksien välityksellä - Asianajajan ilmaista puhelinneuvontaa sekä lakineuvontaa yksilökäynteinä maksutta - Oikeus käyttää OSYVP:n Hietasaaren mökkiä (Pauhapolku 6) ja saunaa kesäaikaan. Mökille voi lunastaa avaimen joka maksaa 12, lisäksi peritään 10 pantti. Pantti palautetaan, kun avain palautetaan. Avaimen saa toimistolta, sovithan hakuajan etukäteen toiminnanohjaajan kanssa. - Mahdollisuus osallistua retkiin, juhliin ja kokouksiin - Mahdollisuus vaikuttaa yhden vanhemman perheiden asioihin yhdistyksen ja liiton kautta - Tuetut lomat ja virkistysreissut - Vertaistukea tarjoavat olohuoneemme - Varamummi & -vaaritoiminta - Jäsenkortti, edut listattu kotisivuillemme kohtaan jäsenedut

5 Wanted! Vapaaehtoisia tarvitaan, tulisitko mukaan? Etsimme toimintaan mukaan uusia vapaaehtoisia. Mukaan voi tulla joko lyhytaikaiseen, kertaluonteiseen tai pitempiaikaiseen toimintaan. Meillä löytyy tilaa kaikenlaisille toimijoille, jokaiselle omien voimavarojen mukaan. Jokaisen vapaaehtoisen panos on tärkeä ja jokainen on tervetullut mukaan toimintaamme. Erityisesti etsimme nyt varamummeja ja -vaareja perheille ja nuorten tueksi kaveriaikuisia. Toimimiseen et tarvitse mitään erityisiä taitoja. Ota yhteyttä niin kerromme lisää. toiminnanohjaaja p Älä jää yksin, tule mukaan meidän olkkariin Olkkarin tarkoituksena on, että voimme yhdessä jakaa arjen niin ilot kuin surutkin. Olkkarista voit löytää uusia ystäviä ja saada tarvitsemaasi tietoa. Muodostetaan yhdessä meidän oma tukiverkostomme. Lapsille on samaan aikaan omaa puuhaa ja hoitajat leikittämässä. Olohuoneissa tarjotaan iltapalaa sekä lapsille että aikuisille. Arki yhden vanhemman perheessä saattaa välillä olla raskasta. Meidän olkkarissa saat vertaistukea. Toinen saman kokenut on korvaamaton apu, kun miettii oman perheensä asioita. Onhan niitä toki mukavampi miettiä yhdessä kuin vain oman päänsä sisällä. Tule mukaan, odotamme juuri Sinua.

6 Olohuoneet Oulussa syyskaudella 2015 Avoimen päiväkodin olohuone, Uusikatu 27. Kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo (1.9., 6.10., ja 1.12.). (Lastenhoito järjestetty.) Koskelan olohuone, hyvinvointineuvolan tilat, Tullimiehentie 4. Kokoontuu joka kuukauden neljäs tiistai klo (22.9., 27.10, ja ) Yhteistyössä Oulun kaupunki. (Lastenhoito järjestetty.) Linnanmaan olohuone, Pyhän Luukkaan kappeli, Yliopistokatu 7. Kokoontuu joka kuukauden toinen torstai klo (10.9., 8.10, ja ) Yhteistyössä Tuiran seurakunta. (Lastenhoito järjestetty.) Kaakkurin olohuone, Pyhän Andreaan kirkko, Sulkakuja 8. Kokoontuu joka kuukauden kolmas keskiviikko klo (16.9., 21.10, ja ) Yhteistyössä HYPE hanke ja Karjasillan seurakunta. (Lastenhoito järjestetty.) Kiimingin olohuone, Hyvinvointineuvolan tilat, Terveystie 1. Kokoontuu joka kuukauden toinen tiistai klo (8.9, , ja 8.12.)Yhteistyössä MLL, Oulun kaupunki ja Kiimingin seurakunta. (Lastenhoito järjestetty.) Muhoksen olohuone, Koivulehdon päiväkoti, Tehtaantie 2. Muhos. Kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen torstai klo (3.9., 1.10., 5.11., 3.12.) (Lastenhoito järjestetty.) Vertaisryhmä eron kokeneille vanhemmille, Kumppanuuskeskus Isokatu 47. Kokoontuu maanantaisin klo (31.8., 28.9., , , ) Lastenhoito järjestetään tarvittaessa, ilmoita hoidon tarpeesta viikkoa aiemmin p ) Nuorten leskien olohuone, Kumppanuuskeskus, Isokatu 47. Oulu. Kokoontuu kerran kuussa sunnuntaisin klo (16.8., 13.9., , , ) (Lastenhoito järjestetään tarvittaessa, ilmoita hoidon tarpeesta viikkoa aiemmin p )

7 Lakineuvonta yksilökäynnillä maksutta Tule keskustelemaan ja hakemaan tietoa erovanhemmuudesta ja siihen liittyvistä asioista. Neuvonnassa saat keskustella yksilöneuvonnassa asianajajan kanssa. Kumppanuuskeskuksen neuvontapiste, Isokatu 47, katutaso. Neuvonta-ajat syksyllä 2015 Ma klo Jutta Wallèn-Leino Ma klo Eeva-Leena Wendelin Ma klo Jutta Wallèn-Leino Ma klo Eeva-Leena Wendelin Kysy lakimieheltä Onko sinulla lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta tai elatusta koskeva kysymys, johon haluaisit juristin mielipiteen. Nyt sinulla on mahdollista esittää kysymyksesi yhdistyksemme lakimiehelle. Vastauksen tai lisätietopyynnön saat arkisin sähköpostiisi kahden vuorokauden kuluessa siitä, kun olet lähettänyt kysymyksesi. Palvelua ei ole viikonloppuisin eikä juhlapyhinä, mahdollisista muista katkoksista ilmoitetaan täällä. Palvelu on sinulle maksuton. Kerro lyhyt kuvaus ongelmastasi sekä selkeät kysymykset, joihin haluat vastauksen ja lähetä se osoitteeseen Palvelun tarjoaa lakimies, OTM Jani Vuoti Yhden Vanhemman Perheiden Vanhempien eron ABC-illat Kumppanuuskeskuksella syyskaudella 2015 Tule keskustelemaan ja hakemaan tietoa erovanhemmuudesta ja siihen liittyvistä asioista. Illan aikana saat perustiedot lapsen huollon ja tapaamisten järjestämisestä vanhempien eron jälkeen. Illat on tarkoitettu juuri eronneille, eroa vielä harkitseville sekä eroperheiden lähiverkostolle, jotka haluavat saada tukea toimimiseen eroperheen rinnalla. Illassa mukana YVPL ry:n aluekoordinaattori Ulla Sauvola ja asianajaja. To klo lakimies Jani Vuoti To klo asianajaja Jutta Wallèn-Leino To klo asianajaja Eeva-Leena Wendelin Osallistuminen on maksutonta ja iltoihin on vapaa pääsy.

8 Vanhempien eron ABC-chat Chatit syyskaudella 2015 VANHEMPIEN ERON ABC Avio- tai avoero muuttaa perheen asiat uuteen järjestykseen. Tarvitsetko tietoa lapsen asioiden järjestämisestä? Tule mukaan. Jaamme tietoa lapsen huoltajuuteen, elatukseen ja tapaamiseen liittyvissä asioissa. Chattiä ohjaavat Yhden vanhemman perheiden liiton ammattilaiset. ti klo ti klo ti klo ti klo Tukiverkostot yhden vanhemman perheessä chat OLOHUONE verkossa YHDEN VANHEMMAN PERHEEN OLKKARI CHAT Oletko yhteis-, yksin- tai totaaliyksinhuoltaja? Olkkari chat on sinua varten. Tule keskustelemaan arjesta, päivän polttavasta aiheesta tai saamaan ja antamaan vertaistukea ilolla ja lämmöllä suruinesi, riemuinesi, mutta samalla rennosti. Keitä itsellesi kuppi kuumaa ja istahda eetteriin. Chattia ohjaavat Yhden Vanhemman Perheiden liiton koulutetut vertaisohjaajat. to klo to klo to klo to klo to klo to klo to klo

9 Varamummi & Varavaari - toiminta Mummit ja vaarit ovat tärkeitä ihmisiä lapsen ja nuoren elämässä. Kaikilla yhden vanhemman perheillä ei ole omaa sosiaalista verkostoa tai se on niin kaukana että sen hyödyntäminen on vaikeaa. Varamummi & -vaari voi tukemalla lasta antaa myös hänen vanhemmalleen mahdollisuuden omaan aikaan ilman lapsia. Mikäli haluat toimia varamummina tai -vaarina ota yhteyttä toiminnanohjaajaamme tai p Myös varamummia tai varavaaria etsivät perheet otattehan yhteyttä samaan osoitteeseen. Toimintaamme tukee Alli Paasikiven säätiö Varamummin kertomaa: Pieni käsi tarttui käteeni ja kirkkaat silmät katsoa tapittivat minua vakavana; Oletko sinä nyt minun ihan oma uusi mummi Kyllä minä taidan nyt olla, vastasin. Ja sitä päätöstä en ole katunut. Tämä toiminta antaa paljon enemmän kuin se ottaa.

10 Kaveriaikuiset nuoren tukena vaikeassa elämäntilanteessa Eroperheiden nuoret kipuilevat usein vanhempiensa eron takia. Samaan aikaan monille ajoittuu myös oma murrosikä, jolloin muutenkin elämässä on suuria muutoksia. Yhdistyksen koulutetut kaveriaikuiset ovat vuotiaita henkilöitä, jotka haluavat olla näiden nuorten tukena. Toimintaa tarjotaan vuotiaille nuorille. Kaveriaikuisen voi saada, jos nuori kokee, että hänellä ei ole perheen ulkopuolista aikuista, johon hän luottaa, ja jolle hän voi vapaasti puhua omista asioistaan ja saada omille tunteilleen kuuntelijan. Mitään isompaa kriisiä nuorella ei ole pakko olla vaikka ehkä vanhempien ero heitä mietityttääkin. Kun suhde kasvaa luottamukselle, voi nuori saada todella hyvää apua toiminnan kautta. Toiminta perustuukin ennaltaehkäisyyn, toimitaan ennen, kuin ongelmat kenties kasvavat liian suuriksi, jolloin ne voivat aiheuttaa nuorelle todella paljon haittaa herkässä kasvuvaiheessa. Kaveriaikuistoiminnalla on aina alku ja loppu, yleensä tukisuhteen pituus on noin vuoden ajan. Suhde aloitetaan alkupalaverissa ja lopetetaan loppupalaverin kautta, joissa on mukana myös nuoren vanhemmat tai toinen heistä. Muutamia kaveriaikuisen tukeman nuoren kommentteja Me vaan hengaillaan yhessä, vasta käytiin kirjastossa ja sit kahvilla. Mua ei ennen oikeen kiinnostanu noi lukuhommat mut nyt mä oon käsittäny, et kun käyn tän koulun kunnialla, voin saada joskus ammatin ja olla oikeesti ittekki aikunen. Oikeesti aikuset vois etes vähän miettii, et mitä se merkkaa, kune puhuu toisistaan jotain ihan soopaa. Jossei ne käsitä, et me lapsethan ollaan vähä niinku puoliks niitä kumpaakin. On tosi kurjaa kuulla sitä riitaa. Mut tää kaveriaikunen joka mulla on sano mulle et ei oo mun asia olla siinä välissä. Mulla on ihan omaki elämä. Me käytiin kattoon sellanen draama elokuvis. Se kerto sellasesta nuoresta jolla oli vaikeeta. Sen jälkeen oli jotenki tosi helppoo puhua omista jutuista. Se jotenki aukas sen puhelukon. En vois koskaan sanoo näitä asioita vaik isälle tai äidille. Mä en haluu loukata niitä. Mut niitten ero vaan sattuu minuun Haluatko lapsellesi / nuorellesi oman kaveriaikuisen? Haluaisitko tulla toimimaan kaveriaikuisena? Ota yhteyttä Kaveriaikuistoiminnan ohjaaja Helena Ylikuljuun, p

11 Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n palveluja jäsenistölle: Vanhemman neuvo -vertaistukiryhmä auttaa vanhemmuudessa eron jälkeen Vanhemman neuvo-ryhmä kokoontuu kahdeksan kertaa ajalla: klo (14.10, 28.10, 4.11, 18.11, 25.11, 2.12, 9.12 ja 16.12) Paikka: Kumppanuuskeskus, Isokatu Oulu Ryhmänohjaajat tapaavat kaikki ryhmään tulijat ennen ryhmän alkua. Alkutapaamisessa on mahdollisuus kuulla ja kysyä ryhmän toiminnasta tarkemmin sekä kertoa omasta elämäntilanteesta. Tiedustelut ja ilmoittautumiset p Henkilökohtaiset haastattelut Tunsin tarvitsevani tukea vanhempana toimimiseen ja lasten edun kirkkaana mielessä pitämiseen. Ryhmätyöskentely on auttanut minua suuresti. Arki näyttää nyt jopa valoisalta.

12

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

m u u t t u v a 2/2011 Seija Lamminpää on kasvattanut lapsia 33 vuotta s. 8 Huoltoriidan väkivaltaväitteitä ei dokumentoida s. 3

m u u t t u v a 2/2011 Seija Lamminpää on kasvattanut lapsia 33 vuotta s. 8 Huoltoriidan väkivaltaväitteitä ei dokumentoida s. 3 perhe m u u t t u v a 2/2011 Seija Lamminpää on kasvattanut lapsia 33 vuotta s. 8 Huoltoriidan väkivaltaväitteitä ei dokumentoida s. 3 Y h d e n V a n h e m m a n P e r h e i d e n L i i t t o r y Yksinhuoltajat

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Jäsenkirje 3/2012. Avaamisia JÄSENKIRJE 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N.

Jäsenkirje 3/2012. Avaamisia JÄSENKIRJE 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. Jäsenkirje 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. F I Avaamisia Kirjeen sisältö: Puheenjohtajan tervehdys Avajaiset Olet arvokas - koulukiertue

Lisätiedot

Suomen Vanhempainliitto 2012 PERUSTAMME VANHEMPAIN- YHDISTYKSEN

Suomen Vanhempainliitto 2012 PERUSTAMME VANHEMPAIN- YHDISTYKSEN 1 PERUSTAMME VANHEMPAIN- YHDISTYKSEN 1913 Koti-lehti 2 Koti ja koulu Vanhemmat käykööt usein lastensa opettajain luona ja opettajat myös sikäli kun voivat vanhempien luona tiedustelemassa ja antamassa

Lisätiedot

Lapsi ja ero -hanke (2012 2014) Onni löytyy arjesta.

Lapsi ja ero -hanke (2012 2014) Onni löytyy arjesta. Lapsi ja ero -hanke (2012 2014) Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osastolla alkoi vuonna 2012 Lapsi ja ero kehittämishanke (RAY 2012-2014), joka on käynnistänyt uusia varhaisen

Lisätiedot

ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti No 4 2013 Vapaa ehtois numero ainakaan minä. Jokainen voi tarvita apua. Jokainen voi auttaa!

ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti No 4 2013 Vapaa ehtois numero ainakaan minä. Jokainen voi tarvita apua. Jokainen voi auttaa! ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti No 4 2013 ehtois Vapaa numero En ainakaan minä. Jokainen voi tarvita apua. Jokainen voi auttaa! Vapaaehtoisuus antaa ihan uutta näkökulmaa elämään. 4 Samia kiinnosti!

Lisätiedot

Tässä oppaassa esitellään Jyväskylässä toimivia vertaisryhmiä.

Tässä oppaassa esitellään Jyväskylässä toimivia vertaisryhmiä. VERTAISTOIMINTAA JYVÄSKYLÄN SEUDULLA 2011 Saatteeksi Tässä oppaassa esitellään Jyväskylässä toimivia vertaisryhmiä. Vertaistoiminnan perusajatuksia: - kaikilla ihmisillä on omia sisäisiä voimavaroja, jotka

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Jäsentiedote 2/2015. Kokkolan toimipiste, toimisto avoinna ti, to 15-17 ja ke 12-15 muina aikoina sopimuksen mukaan Isokatu 15 B 4 krs.

Jäsentiedote 2/2015. Kokkolan toimipiste, toimisto avoinna ti, to 15-17 ja ke 12-15 muina aikoina sopimuksen mukaan Isokatu 15 B 4 krs. 1 Jäsentiedote 2/2015 Vaasan toimipiste, toimisto avoinna ti, to 11-17 ja ke 11-15 muina aikoina sopimuksen mukaan Kirkkopuistikko 31, katutaso, 65100 Vaasa 06 3120 105 info 044-2000 742 Leena Pakkanen,

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Eroperheen kahden kodin lapset -projektin raportti

Eroperheen kahden kodin lapset -projektin raportti EROPERHEEN KAHDEN KODIN LAPSET -PROJEKTI 2011 2013 Lahden ensi- ja turvakoti ry Eroperheen kahden kodin lapset -projektin raportti Anne Meritie, Marjut Pitkänen, Mika Ketonen 2 (40) SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ.4

Lisätiedot

OLETKO ERONNUT TAI EROAMASSA? Tukea arkeen - linkkejä ja yhteystietoja

OLETKO ERONNUT TAI EROAMASSA? Tukea arkeen - linkkejä ja yhteystietoja VANHEMPIEN AKATEMIA TORIKATU 28, 90100 OULU PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ RIITTA ALATALO p. 044 7341 643 WWW.VANHEMPIENAKATEMIA.FI OLETKO ERONNUT TAI EROAMASSA? Tukea arkeen - linkkejä ja yhteystietoja Vanhempien

Lisätiedot

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto uskomme sinuun usko sinäkin Opas lastensuojeluun sijoitetun nuoren läheisille ja työntekijöille Aikuisten opas Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu, mutta

Lisätiedot

Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14

Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14 ADHD-liiton jäsenlehti Porina-nurkka Porina-projektin kuulumisia s. 8 Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14 Erityinen nuori rippikouluun s. 16 s i s ä l l y s Tässä

Lisätiedot

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas

IHMISELTÄ IHMISELLE SEnIorITyön VAPAAEHToISToIMInnAn opas IHMISELTÄ IHMISELLE SeniorityöN VAPAAEHTOISTOIMINNAN OPAS 2 Sisällysluettelo Luku 1: Sinulle, joka haluat auttaa...8 Luku 2: Vapaaehtoisen helsinkimissio...12 Luku 3: Kaikki alkaa koulutuksesta...18 Luku

Lisätiedot

OHJAAJAN OPAS LEIJA. Ilman toista vanhempaa kasvavien alakouluikäisten lasten vertaisryhmä. Tarja Janhunen ja Reetta Pauni

OHJAAJAN OPAS LEIJA. Ilman toista vanhempaa kasvavien alakouluikäisten lasten vertaisryhmä. Tarja Janhunen ja Reetta Pauni Ilman toista vanhempaa kasvavien alakouluikäisten lasten vertaisryhmä Tarja Janhunen ja Reetta Pauni LEIJA -HANKE YVPL ry OHJAAJAN OPAS Sisällysluettelo JOHDANTO...3 Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n

Lisätiedot

Yhdistyksen toimisto Kerttulinkatu 1:ssä on avoinna 1.8. alkaen klo 10-14, muulloin sopimuksen mukaan.

Yhdistyksen toimisto Kerttulinkatu 1:ssä on avoinna 1.8. alkaen klo 10-14, muulloin sopimuksen mukaan. Jäsenkirje 2/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. F I Huippumukavaa alkavaa kesää teille, rakkaat jäsenet! Kirjeen sisältö Puheenjohtajan tervehdys

Lisätiedot

Vertaiset alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukena

Vertaiset alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukena Vertaiset alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukena 2 Sisällys 1 Johdanto: Vertaiset turvapaikkaa hakevien lasten tukiverkkona 3 2 Turvapaikanhakijalapset ja -nuoret Suomessa 5 2.1 Turvapaikkaprosessi lapsen

Lisätiedot

Vanhemman opas Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon

Vanhemman opas Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon VANHEMMAN OPAS Vanhemman opas Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon Ulkoasu ja taitto: Tanja Holmberg Piirrokset: Eero Ruoranen Julkaisija: Lastensuojelun Keskusliitto/Neuvokeskus-projekti ISBN 978-951-9424-80-4

Lisätiedot

VERTAISTOIMINTAA LAPSILLE, NUORILLE JA PERHEILLE KESKI- SUOMESSA JA VERKOSSA

VERTAISTOIMINTAA LAPSILLE, NUORILLE JA PERHEILLE KESKI- SUOMESSA JA VERKOSSA VERTAISTOIMINTAA LAPSILLE, NUORILLE JA PERHEILLE KESKI- SUOMESSA JA VERKOSSA Saatteeksi Tässä oppaassa esitellään Keski-Suomessa toimivia vertaisryhmiä. Loppuun on listattu valtakunnallisesti toimivia

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 1 Puheenjohtajan palsta Puheenjohtajan tervehdys Tätä kirjoittaessani kevät lähestyy kovaa vauhtia. Tuleva kevät on tärkeä omaishoitajien

Lisätiedot

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna Maahanmuutto ja perhe 1 1 Maahanmuutto on iso asia perheelle 1.1 Sopeutuminen on yksilöllistä Muutto uuteen maahan vaikuttaa paljon yksilön ja perheen

Lisätiedot

Vertaistoimintaa Jyväskylässä 2009

Vertaistoimintaa Jyväskylässä 2009 Vertaistoimintaa Jyväskylässä 2009 1 Vertaistoimintaa Jyväskylässä Ammattilaisten avuksi, järjestöjen tarpeisiin ja kaikille asiasta kiinnostuneille Kädessäsi on Versova vertaistuen ja vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä

Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Sitran selvityksiä 88 Tajua Mut! -toimintamallin opit Mikkelistä Systeemi avaruudesta? Maaliskuu 2015 Sitra 2015 Sitran selvityksiä 88 ISBN 978-951-563-907-3 (nid.) ISBN 978-951-563-908-0 (PDF) www.sitra.fi

Lisätiedot

S A L L Y. PÄÄMÄÄRÄMME Voimia vanhemmille, mahdollisuuksia lapsille ARVOMME UVAITSEVAISUUS VOIMUUS UOTTAMUS UOVUUS HTEISTYÖ

S A L L Y. PÄÄMÄÄRÄMME Voimia vanhemmille, mahdollisuuksia lapsille ARVOMME UVAITSEVAISUUS VOIMUUS UOTTAMUS UOVUUS HTEISTYÖ Vuosikertomus 2013 PÄÄMÄÄRÄMME Voimia vanhemmille, mahdollisuuksia lapsille S A L L Y ARVOMME UVAITSEVAISUUS VOIMUUS UOTTAMUS UOVUUS HTEISTYÖ Pienperheyhdistys ry on Helsingin ensikodissa asuneiden au-äitien

Lisätiedot

Ville PUHEENJOHTAJALTA! L O U N A I S - S U O M E N - S Y L I R Y W W W. S Y L I I N. F I

Ville PUHEENJOHTAJALTA! L O U N A I S - S U O M E N - S Y L I R Y W W W. S Y L I I N. F I L O U N A I S - S U O M E N - S Y L I R Y W W W. S Y L I I N. F I Puheenjohtajan terveiset Ak-avustus alkoi mikä muuttuu? Älä laihduta päivä Terapeuttiharjoittelija Terhi Kanerva ÄÄRIVIIVOILLANI ryhmä

Lisätiedot

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o

Lippukunnan viestintä on moniportaista. Johtajiston sisäinen viestintä on a ja o Viestintä OIKEAA TIETOA OIKEILLE IHMISILLE Viestintä on paljon muutakin kuin yksisuuntaista tiedottamista. Viestinnällä voidaan luoda yhteisöllisyyttä, me-henkeä, ratkaista hankalia tilanteita ja jopa

Lisätiedot