ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖ OPAS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖ OPAS"

Transkriptio

1 ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖ OPAS

2 YHTEINENTOIMINTAMME YMPÄRISTÖN HYVÄKSI Seurakunnalla on monenlaisia ympäristövaikutuksia: käytetään paljon energiaa, vettä, kemikaaleja ja tuotetaan jätteitä. Myös hankinnat aiheuttavat ympäristökuormitusta. Toisaalta seurakunnalla on valtavasti mahdollisuuksia lisätä ihmisten ympäristötietoisuutta aktiivisen ympäristökasvatustyön avulla. Kädessäsi on Rovaniemen seurakunnan ympäristöopas, joka auttaa Sinua tekemään ympäristömyötäisiä valintoja niin työssä kuin kotonakin. Monesti kyse ei ole suuresta tai monimutkaisesta toimenpiteestä, vaan monilla pienillä arjen valinnoilla voidaan vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia merkittävästi. Osa toimista voikin tuntua mitättömiltä ja naurettavan yksinkertaisilta, mutta silti ne jäävät helposti toteuttamatta. Osa toimista vaatii toki yhteistä sitoutumista ja työyhteisön päätöksiä. Kannattaa kuitenkin miettiä jokaisen ohjeen kohdalla, miten voisit itse kehittää omaa toimintaasi ympäristömyötäisemmäksi. Seurakunnan työntekijänä voit myös näyttää omalla toiminnallasi hyvää esimerkkiä seurakuntalaisille toiminnallasi ja valinnoillasi on siis paljon merkitystä. Ota ympäristöasiat puheeksi työtovereittesi, luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten kanssa yhdessä keskustelemalla voidaan jatkuvasti löytää uusia mahdollisuuksia parantaa omaa toimintaa ja vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia. Ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat koskettavat meitä kaikkia. On tärkeää, että jokainen meistä kiinnittää huomiota oman toimintansa ympäristövaikutuksiin. Ympäristöasiat eivät ole vain ekoväen asia, vaan meidän kaikkien. YMPÄRISTÖOPPAAN SISÄLTÖ HANKINNAT... 1 JÄTEHUOLTO... 3 PAPERIN KULUTUS... 5 VEDEN KULUTUS... 5 SIIVOUS... 6 KEITTIÖT JA RUOKAILUT... 7 ELINTARVIKKEIDEN YMPÄRISTÖMERKIT... 7 LEIRIKESKUS... 9 YMPÄRISTÖKASVATUS... 9 METSÄT...11 HAUTAUSMAAT...11 RAKENTAMINEN...12 LIIKENNE...12

3 1 HANKINNAT Hankintojen yhteydessä tehdään merkittäviä ympäristöön vaikuttavia päätöksiä. Kaikkiin materiaalihankintoihin liittyy ympäristövaikutuksia: luonnonvarojen, energian ja erilaisten kemikaalien kulutusta sekä jätteiden syntyä. Tuotteita ja palveluita hankittaessa tulee huomioida niiden ympäristövaikutukset. Ennen kuin hankit tuotetta, mieti tarvitsetko sitä todella vai voisitko esimerkiksi vuokrata tai lainata tuotteen? Tai voisiko tuotteen hankinnan korvata ostamalla palvelun? Valitse pitkäikäisiä ja kestäviä tuotteita, joille löytyy varaosia ja mahdollisesti takuu. Tuotteen korjaaminen pidentää sen käyttöikää. Valitse energiatehokkaita laitteita ja koneita Vältä ylipakattuja tuotteita ja suosi suuria pakkauskokoja tämä ehkäisee jätteen syntymistä. Suosi lähialueen tuotteita, jotta kuljetuskustannukset pienenevät. Samalla tuet paikallisten palveluiden ja työpaikkojen säilymistä. Muistathan, ettei kokonaistaloudellisesti edullisin tuote tai palvelu ole välttämättä halvin, vaan myös ympäristön kannalta edullisin. Hankinnoille saa ja pitää siis asettaa ympäristökriteereitä, eikä halvinta ole siten aina pakko valita. Voit asettaa esimerkiksi seuraavia ympäristökriteereitä: kulkuneuvojen, koneiden ja laitteiden vähäinen energiankulutus tavaran kierrätysjärjestelmän olemassaolo pitkä takuuaika varaosien saatavuus, päivitettävyys, täydennettävyys, helppokäyttöisyys, sekä helppo huollettavuus ja korjattavuus ympäristölle haitallisten aineosien vähäisyys ympäristöä säästävä materiaalivalinta (mm. uusiomateriaalit) selkeät opastukset käyttöohjeessa tuotteen ympäristöä säästävästä käytöstä ja käytöstä poistamisesta kuljetusten ympäristöystävällisyys tai toimitusnopeus Pohjoismaisen ja EU:n ympäristömerkkien kriteerien täyttäminen (ympäristömerkkiä ei kuitenkaan voida vaatia) Katso lisätietoa:

4 2 TUOTTEIDEN YMPÄRISTÖMERKIT Ympäristömerkityn tuotteen valinta on yksi helpoimmista tavoista tehdä ympäristövastuullisia tekoja. Valintasi kuormittaa ympäristöä vähemmän koko elinkaarensa aikana tuotteen suurimmat ympäristövaikutukset on minimoitu ja ne on tarkistanut valmistajasta ulkopuolinen, puolueeton taho. Pohjoismaisella ympäristömerkillä varustettuja eli Joutsenmerkittyjä tuotteita on esim. seuraavissa tuoteryhmissä: kahvinsuodattimet, kertakäyttöparistot ja pienakut, kirjekuoret, paino ja kopiopaperit, astianpesuaineet, kopiokoneet, kynät, käsipyyhkeet, pehmopaperit, hyllyt, hotellit, painopalvelut ja värikasetit. Katso kriteerit eri tuoteryhmille: Euroopan Unionin ympäristömerkillä varustettuja tuotteita on mm. eräissä maaleissa, hydrauliöljyissä ja tekstiileissä. Energiamerkki on pakollinen kylmälaitteissa, pyykinpesukoneissa, kuivausrummuissa, astianpesukoneissa, sähköuuneissa, lampuissa ja ilmanvaihtolaitteissa. Energiamerkistä näkee, kuluttaako tuote sähköä keskitasoa vähemmän (A C luokat), keskimäärin (D luokka) vai keskitasoa enemmän (E G luokat). Energy StarTM ja TCO ovat puolueettomia ympäristömerkkejä, joissa on raja arvot mm. tietokoneiden, näyttöjen, kirjoittimien ja kopiokoneiden energiankulutukselle.

5 3 JÄTEHUOLTO Jäte on rahalla ostettua tavaraa: tuote ja raaka ainehävikkiä, pakkauksia, kalusteita, laitteita ja välineitä. Jätteestä maksetaan sekä ostettaessa että poistettaessa, joten jätteen synnyn ehkäiseminen säästää kustannuksia ja ympäristöä. Minimoi jätteen syntyminen. Harkitse hankintamäärä tarkkaan, jotta vanhentuneita tuotteita ei jäisi jätteeksi. Toisen jäte on toisen materiaalia ennen kuin hävität käytöstäsi poistuvaa hyväkuntoista materiaalia, mieti, voisiko joku muu hyödyntää sitä esimerkiksi askarteluissa Vältä ylipakattuja tuotteita ja suosi täyttöpakkauksia Käytä kirpputoreja, antikvariaatteja ja vanhojen tavaroiden liikkeitä Suosi laadukkaita, pitkäikäisiä ja korjattavia kestotuotteita. Vaadi tuotteelle takuu. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita, sillä niissä on vähennetty pakkausmateriaaleja Lajittele oikein. Lue seurakunnan lajitteluohjeet ja lajittele aina jätteet ohjeiden mukaisesti. Käsittele ongelmajätteet asianmukaisesti. Älä ikinä laita ongelmajätettä sekajätteeseen, vaan säilytä, kuljeta ja toimita ongelmajätteet asianmukaiseen keräykseen alkuperäispakkauksissa. Erilaisia ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään. Loisteputket ja paristot toimitetaan seurakuntakeskuksen vahtimestarille. Tulostimien käytetyt värikasetit toimitetaan atk tuelle. Vanhentuneet siivous ja torjunta aineet sekä lannoitteet voidaan viedä IVhautausmaalle. Ota kuitenkin ensin yhteyttä ongelmajätevastaavaan. Vanhentuneet lääkkeet ja rikkoutuneet elohopeakuumemittarit toimitetaan apteekkiin. Akut toimitetaan Lapin Akkuun veloituksetta. Jäteöljyn ja muiden koneiden huollosta syntyvien ongelmajätteiden käsittelyssä noudatetaan hautausmaiden ohjetta ongelmajätteenkäsittelystä. Tarvittaessa ota yhteyttä ongelmajätevastaavaan Jos toimipisteen lähellä on ongelmajätteen keräyspiste tai kaupunki järjestää toimipisteen lähellä ongelmajätteenkeräyksen, ongelmajätteet voi myös toimittaa sinne.

6 4 SÄHKÖ JA LÄMMITYS Sähkön kulutusta voi vähentää huomattavasti paitsi hankkimalla energiatehokkaita laitteita, myös kiinnittämällä huomiota niiden käyttötapoihin. Toimistot Valitse energiatehokkaita koneita ja laitteita. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita. Sulje tulostimet, kopiokoneet, tv:t ja tietokoneet virtakytkimestä, kun et enää tarvitse niitä. Valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista. Ainoastaan srk keskuksen ison kopiokoneen voi jättää päälle yöksi Aktivoi energiansäästöasetukset tietokoneeseen ja muihin laitteisiin Sulje tietokoneen näyttö lähtiessäsi kokoukseen tai lounaalle Pyri ottamaan kaksipuolisia kopioita. Säästät konetta, värijauhetta, sähköä ja paperia. Keskitä kopiotyöt. Sähkönkulutus lisääntyy joka kerta, kun kone lämpenee lepotilasta aktiivitilaan. Kiinteistöt Hanki kodinkoneiksi parhaita A energialuokan tuotteita Hanki uusiutuvasta energiasta tuotettua sähköä Koneellinen ilmastointi kuluttaa paljon lämpöä. Älä käytä sitä turhaan. Pidä huonelämpötila terveellisen alhaisena vähennä asteen verran! Toimistotyössä 21 astetta riittää hyvin. Tarvittaessa lisää vaatetustasi. Jos kiinteistössä ei oleskella pitkään aikaan, vähennä lämmitystä runsaasti. Suuren huonetilan lämmitys maksaa paljon. Kun tuuletat, niin tee se nopeasti ristivedolla. Älä jätä ikkunaa raolleen päiväksi. Valaistus Sammuta valot aina, kun lähdet huoneesta yli kymmeneksi minuutiksi myös loisteputkivalaisimet. Lamppujen sammuttaminen ei vaurioita loisteputkivalaisimia eikä aiheuta kulutuspiikkejä sytytettäessä. Pöly ja lika loisteputkissa voi alentaa valaistustasoa jopa 20 %. Valitse energiansäästölamppuja tai loisteputkia. Loisteputki kuluttaa sähköä vain neljänneksen siitä mitä tavallinen hehkulamppu. Lisäksi loisteputki kestää noin kahdeksan kertaa pitempään kuin hehkulamppu Katso lisätietoa:

7 5 PAPERIN KULUTUS Paperin valmistaminen kuormittaa ympäristöä merkittävästi. Suomalaiset käyttävät jopa 200 kg paperia vuosittain henkilöä kohti, kun taas kehitysmaissa kulutus on vain noin 10 kg henkilöä kohden. Paperin kulutuksen vähentäminen on siis erittäin perusteltua. Tulosta vain se, mitä todella tarvitsee tulostaa. Käytä esikatselutoimintoa, jotta vältyt hukkatulosteilta Joka tapahtumaan ei tarvita kertakäyttöistä käsiohjelmaa. Käytä laulukirjoja monisteiden asemesta Käytä sähköistä tiedonhallintaa paperin asemesta aina kun voit. Kopioi ja tulosta kaksipuolisesti Tulosta kaksi arkkia samalle sivulle ja pienennä sivuja kopioitaessa Käytä hylky A4:sia suttupaperina ja muistilappuina Hyödynnä käytettyjä kirjekuoria sisäisessä postituksessa Käytä kertakäyttöpyyhkeitä säästeliäästi. Hankkikaa kiertopyyherulla paperisten käsipyyhkeiden tilalle. Valitse ympäristömerkittyjä paperituotteita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaalista ilman valkaisua. Lajittele paperit paperinkeräykseen VEDEN KULUTUS Erityisesti lämpimän veden käyttö kuluttaa runsaasti energiaa. Lämmin käyttövesi on noin kolme kertaa arvokkaampaa kuin kylmä vesi. Asuinrakennuksen lämpimän käyttöveden valmistukseen kulutetaan usein jopa 30 40% rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergiankulutuksesta. Älä pese tai huuhtele astioita juoksevan veden alla. Pese pyykki mahdollisuuksien mukaan säästöohjelmalla. Pese täysiä koneellisia käytä erilaisia säästö ja vajaatäyttöohjelmia. Älä jätä hanoja auki. Ilmoita vahtimestarille vuotavista hanoista tai wcistuimista heti. Vaihda vanhat koneet ja laitteet nykyaikaisiin: Uudet astian ja pyykinpesukoneet kuluttavat vettä vain puolet verrattuna 15 vuotta vanhoihin koneisiin, ja uudet WC istuimet kuluttavat vettä alle puolet vanhoihin verrattuna

8 6 SIIVOUS Siivoamisella on monenlaisia ympäristövaikutuksia: kemikaalien ja veden käyttöä, energiankulutusta sekä jätteiden syntymistä. Kannattaa siis erityisesti kiinnittää huomiota siivousaineiden ja välineiden hankintaan ja käyttötapoihin sekä tehokkaaseen lajitteluun. Hanki pesuaineet suurpakkauksissa, täyttöpakkauksissa ja tiivisteinä. Suosi ympäristömerkittyjä siivousaineita. Valitse energiatehokkaita siivouslaitteita ja koneita. Oikeellinen siivousaineen annostelu säästää pintoja ja ympäristöä. Siivousaineen yliannostus vaikeuttaa työtä, kuluttaa pintoja ja rasittaa turhaan ympäristöä. Seurakunnan siivouksessa tullaan useimmiten toimeen miedolla yleispuhdistusaineella ja vain harvoin tarvitaan voimakkaampia aineista, liuotteista puhumattakaan. Oikean työvälineen valinta riippuu lian määrästä ja laadusta, tilojen käyttötarkoituksesta ja työtehtävästä. Kertakäyttötuotteet ovat yleensä epätaloudellisia ja kuormittavat turhaan ympäristöä. Mikrokuituliinaa käyttämällä voidaan minimoida vedenkäyttö. Monessa tapauksessa kannattaa kokeilla, miten lika irtoaa mikrokuituliinaan jopa ilman puhdistusainetta. Tahrat voi myös poistaa paikallisesti. Liian vahvat aineet kuluttavat pintoja, joten säästävällä siivouksella voidaan pidentää pintojen kestoikää. Sopiva vedenlämpötila on astetta ellei aineen käyttöohjeessa muuta mainita. Liian kuuman veden käyttäminen tuhlaa energiaa sekä heikentää useimpien aineiden puhdistustehoa, mikä puolestaan lisää aineen kulutusta. Liika lämpö saattaa polttaa lian kiinni pintaan. Valitse kestäviä siivousvälineitä ja puhdista välineet säännöllisesti. Korjaa tai korjauta käyttökelpoiset välineet ja kierrätä toiseen kiinteistöön välineet, joita et itse enää tarvitse. Säilytä siivousvälineet asianmukaisesti. Pese vain täysiä koneellisia, kun käytät astian tai pyykinpesukonetta. Annostele pesuaine ohjeiden tai likaisuuden mukaisesti.

9 7 KEITTIÖT JA RUOKAILUT Keittiöiden ympäristövaikutuksia voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota hankintoihin ja energiankäyttöön sekä lajittelemalla keittiöjätteet oikein. Suosi lähialueen tuotteita, jotta kuljetuskustannukset pienenevät. Samalla tuet paikallisten palveluiden ja työpaikkojen säilymistä. Tarjoa monipuolista kasvisruokaa. Kasvisten tuottaminen kuluttaa vähemmän energiaa ja luonnonvaroja kuin lihan tuottaminen Valitse luomutuotteita sekä Reilun kaupan elintarvikkeita Lajittele keittiöjätteet ja varmista, että keittiöiden ulkopuolisille käyttäjille on selkeät lajitteluohjeet Säästä energiaa hyödyntämällä jälkilämpö Kodinkoneita hankkiessasi valitse parasta A luokkaa, jotta pidät energiakustannukset kurissa. Mieti myös tarkkaan, minkä kokoisen laitteen todella tarvitset. Sammuta laitteista virta, kun et niitä käytä. Valmiustila kuluttaa sähköä vaikkei laitetta käytetä. Valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista Sijoita kylmäsäilytyslaite viileään paikkaan erilleen lämpöä tuottavista laitteista: liedestä, astianpesukoneesta, lämpöpattereista ja takasta. Jätä vapaata ilmankiertotilaa laitteen ala ja yläpuolelle sekä taakse ja joskus myös sivuille vähintään mm valmistajan ohjeiden mukaan. ELINTARVIKKEIDEN YMPÄRISTÖMERKIT REILUN KAUPAN TUOTTEET varmistavat, että tuottaja saa työstään oikeudenmukaisen korvauksen, eikä lapsityövoimaa käytetä. Lisäksi Reilun kaupan lisätuloja käytetään yhteisöjen kehittämiseen, ja tuotannon ympäristönäkökohdat otetaan huomioon.

10 8 LUOMU TUOTTEET Luonnonmukaisessa maataloustuotannossa keskeistä on, että siinä suositaan uusiutuvia raaka aineita ja kierrätystä, palautetaan maahan eloperäisiä aineita ja niiden sisältämiä ravinteita. Kotieläintaloudessa kiinnitetään erityistä huomiota eläinten lajityypilliseen käyttäytymiseen ja hyvinvointiin sekä luonnollisten, lajinmukaisten rehujen käyttöön. Luonnonmukaisessa maataloudessa arvostetaan ympäristön omien toimintojen roolia tuholaisten ja tautien hallinnassa sekä kasvien että kotieläinten terveydenhuollossa. Siinä pidättäydytään käyttämästä synteettisiä torjunta aineita, väkilannoitteita, kasvuhormoneja, antibiootteja ja GMO tekniikkaa. Niiden asemesta luomuviljelijät käyttävät monia menetelmiä, jotka vakauttavat ekosysteemejä ja vähentävät saastumista. Luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita markkinoidaan usealla merkillä. Luomu valvottua tuotantoa merkki myönnetään tuotteelle, jonka raaka aineista vähintään 95 % on valvotuilta luomutiloilta. Jalostetuissa elintarvikkeissa maataloudesta peräisin olevista aineista tulee vähintään 70 % olla luomua. Tuote voi olla kotimainen tai ulkomainen. EU:n luomumerkkiä voi käyttää Euroopan unionin alueella valmistetuissa luomutuotteissa, jotka sisältävät pääosin EU:sta peräisin olevia ainesosia. Ne täyttävät samat kriteerit kuin Luomu merkityt tuotteet. Leppäkerttumerkki on Luomuliiton myöntämä luomumerkki. Leppäkerttumerkin saaneet tuotteet täyttävät viralliset luomutuotannon ehdot sekä Luomuliiton tuotantoehdot. Merkki voidaan myöntää vain kotimaiselle luomutuotteelle. Krav on Ruotsin luomumerkki. Demeter merkkiä saa käyttää tuotteissa, jonka ainesosista 90 % on Biodynaamisen yhdistyksen tuotantoehtojen mukaisesti tuotettuja. Biodynaamiset tuotteet täyttävät EU:n luomuasetukset ehdot ja lisäksi Biodynaamisen yhdistyksen omat vaatimukset.

11 9 LEIRIKESKUS Norvajärven leirikeskuksella sekä Paaniemen majalle noudatetaan niiden omia ympäristöohjelmia. Näin voidaan paitsi vähentää leirikeskusten aiheuttamia ympäristöhaittoja, myös luoda hyvät puitteet seurakunnan ympäristökasvatustyölle. Leirikeskuksen eräs tehtävä on tutustuttaa luontoon ja ympäristöön. Opi tekemällä, hiljentymällä, olemalla kosketuksissa luomakuntaan. Käytä leirikirkkoa sään salliessa Tee luontopolkuja ja käyttäkää leiriläisten kanssa niitä. Tutustu jokamiehenoikeuksiin. Käytä keittiössä lähialueen tarjoamaa tuotantoa. Lajittele jätteet ja ohjaa leiriläiset siihen YMPÄRISTÖKASVATUS Ympäristökasvatuksen tavoitteena on herättää seurakuntalaiset pohtimaan elinympäristömme muutoksia ja elämäntapamme vaikutuksia luonnon tilaan. Ympäristökasvatuksen tulisi olla myös konkreettisia tekoja paremman ympäristön puolesta. Hyvässä ympäristökasvatuksessa yhdistyvät tieto, tunne ja toiminta. Toteuta seurakunnan ympäristökasvatussuunnitelman toimintaideoita käytännössä. Käytä käytännöllisiä ja havainnollisia menetelmiä ympäristöasioista kertomiseen Kerro seurakunnan tilaisuuksissa, mitä Raamattu sanoo luomakunnasta ja ihmiskunnan vastuusta. Kerro myös, mitä kirkko tekee ympäristökysymyksissä ja herätä keskustelua. Valitse luomakunnan varjeluun liittyviä virsiä (esim. virret 455, 463, 567, 576 ja 602) ja järjestä luontoaiheisia laulutilaisuuksia. Hyödynnä Kirkon Ulkomaan avun materiaaleja ja osallistukaa kirkon vastuuviikolle lokakuussa Järjestä ympäristöaiheisia tilaisuuksia ja tempauksia Kirjoita itse tai pyydä vaikkapa rippikoululaisia kirjoittamaan ympäristöaiheisia tekstejä Pääskyyn Näytä esimerkkiä muille omalla toiminnallasi ja opasta muita ympäristövastuulliseen toimintaan. Katso lisätietoa:

12 10 YMPÄRISTÖKASVATTAJAN 10 KULTAISTA OHJETTA 1. Muista asioiden moninäkökulmaisuus. 2. Luo positiivinen keskusteluilmapiiri. 3. Älä korosta liikaa kielteisiä, pelottavia asioita. 4. Muistuta pisaroista meri muodostuu periaate: pienikin teko ympäristön suojelemiseksi on arvokas, kun pelastat yhden puun, olet pelastamassa maailman metsiä. 5. Luo yhteisen sitoutumisen henki: ympäristöasiat eivät ole ekoväen tai luontoväen asioita vaan meidän kaikkien. 6. Kuuntele huolellisesti ja kunnioittavasti vastaväitteitä, jotta oma vastauksesi olisi oikein perusteltu vastaanottajan kannalta. 7. Luo positiivinen tulevaisuudenkuva, sen uhallakin, että itse näet asiat joskus synkkinä. 8. Kytke ympäristökasvatukseen sitoutuminen kuulijoihisi siten, että huomioit heidän arvolähtökohtansa. 9. Käytä kaikkia mahdollisia keinoja taiteesta tieteeseen. 10. Anna kuulijoidesi löytää itse vastaukset, näkemykset ja siten sitoutumisen mahdollisuus. Lähde: Riitta Wahlström 1993

13 11 METSÄT Metsät on tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta, sillä metsissä elää valtavat määrät kasvi ja eliölajeja. Metsien tuhoutumisen mukana katoaa jatkuvasti kasvi ja eläinlajeja. Metsillä on talouskäytön lisäksi siten erittäin merkittäviä luonnonarvoja. Lisäksi metsät ovat merkittäviä ihmisen hyvinvoinnin ja elämänlaadun kannalta. Pidä luonto puhtaana roskista ja muista sinne kuulumattomista materiaaleista. Kunnioita luonnon monimuotoisuutta, älä tuhoa sitä. Anna linnuille pesimärauha ja säilytä eläinten tarvitsema luonto. Kulje metsässä mieluiten polkuja pitkin. Metsänkäyttöä suunniteltaessa kuule myös sidosryhmien toiveita Hyödynnä seurakunnan ympäristökasvatussuunnitelmaa ja käytä metsiä ympäristökasvatuksen areenana. Järjestä metsäretkiä tai vaelluksia ja opasta retkeläisiä oikeaoppiseen luonnossa liikkumiseen Järjestä sieni tai marjakursseja Tutustu jokamiehen oikeuksiin Tunnista metsän kasveja ja eläimiä HAUTAUSMAAT Hautausmailla on paljon ympäristövaikutuksia, jotka liittyvät pääasiallisesti maan, veden, lannoitteiden ja torjunta aineiden käyttöön. Lisäksi hautausmailta kertyy valtavasti jätettä, joten lajittelun merkitys korostuu. Lajittele hautausmaalla puutarha ja sekajäte, metalli ja lasi erikseen niihin varattuihin astioihin. Lajittele hautakynttilöiden metalliset hatut kierrätykseen. Suosi muistelussa uudelleen käytettäviä lyhtyjä tai aineettomia muistelutapoja. Hautakynttilöistä kertyy suuret määrät kaatopaikkajätettä. Vaadi kukkakauppiastasi tekemään kukka asetelmat maatuville kukka alustoille. Tämä vähentää hautausmaiden jätekuormaa merkittävästi. Valitse ja ohjaa asiakkaita valitsemaan talvenkestäviä perennoja yksivuotisten kesäkukkien asemesta. Ehkäise ongelmajätteiden kerääntyminen hankkimalla torjunta aineita yms. vain kulloisenkin tarpeen mukaan Valitse mahdollisimman vähäpäästöisiä työkoneita.

14 12 RAKENTAMINEN Rakentamisessa kulutetaan lyhyessä ajassa huomattavan paljon luonnonvaroja. Toisaalta rakennustoiminnan ympäristövaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen etenkin rakennuksen käytön aikaisina ympäristökuormina, esimerkiksi energian ja vedenkulutuksena sekä ilmastonmuutospäästöinä Suunnittelu ja rakennusvaiheessa tehtävillä ratkaisuilla voidaankin ratkaisevasti vaikuttaa rakennuksen elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin ja kustannuksiin. Nosta rakennusten käyttöastetta mahdollisuuksien mukaan ja minimoi uudisrakentamisen tarve. Valitse kestäviä rakennusmateriaaleja ja energiatehokkaita ratkaisuja Suosi myrkyttömiä tai perinteisiä maaleja, luonnonmukaisia rakennusaineita ja vanhojen rakennusosien uudelleenkäyttöä. Minimoi rakennusjätteen syntyminen. Aseta rakentamiselle rakennusnormeja pidemmälle meneviä ympäristötavoitteita. Ympäristötavoitteet voivat liittyä mm. energiansäästöön, uusiutuvan energian hyödyntämiseen, rakennuksen kestävyyteen, jätteiden minimointiin ja kierrätykseen, rakennusmateriaalien luonnonmukaisuuteen ja terveellisyyteen tai pienilmaston huomioon ottamiseen ja viheralueiden kehittämiseen. LIIKENNE Liikenne on välttämätön osa yhteiskuntaa, mutta sillä on myös merkittäviä vaikutuksia ympäristöön mm. pakokaasu ja melupäästöjen muodossa. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa oman liikkumisensa aiheuttamiin ympäristöhaittoihin. Mieti ensin, onko tämä matka tai kuljetus välttämätön ja onko se pakko tehdä autolla. Käytä ensisijaisesti julkisia kulkuneuvoja tai polkupyörää, tai kävele. Myös polkupyörällä ajetusta virkamatkasta saa km korvauksen. Käytä kimppakyytejä sekä yhteiskuljetuksia leireille ja retkille. Noudata vanhaa hyvää periaatetta vie mennessäs tuo tullessas sekä ihmisten että tavaroiden kuljetuksissa. Aja mahdollisimman taloudellisesti, jolloin säästät myös polttoainekustannuksia. Osallistu taloudellisen ajotavan koulutukseen. Vältä lentokoneen käyttöä.

15 13 TALOUDELLISEN AJAMISEN TOP Lähde liikkeelle heti, vältä tyhjäkäyntiä. 2. Valitse ajoreitti, vältä ruuhkia. 3. Kiihdytä reippaasti ajonopeuteen, vaihda isommalle vaihteelle, jätä vaihteita väliin mahdollisuuksien mukaan. 4. Aja suurimmalla vaihteella, jolla moottori vetää hyvin. 5. Muista ennakoiva ja joustava ajotapa. Aja muun liikenteen rytmin mukaan, rullaa kun mahdollista. 6. Vältä suuria nopeuksia. 7. Muista rengaspaineet. 8. Poista ylimääräinen kuorma. 9. Käytä sähkölaitteita säästävästi. 10. Käytä kylminä vuodenaikoina moottorilämmitintä Kuljettajan vaikutus polttoaineen kulutukseen on suurempi kuin minkään muun yksittäisen tekijän. Mitä tasaisemmin ajat, sitä enemmän säästät keskimäärin 10 % vähemmän polttoainekustannuksia... ja hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi ajaminen on turvallisempaa ja mukavampaa, ja myös huolto, korjaus ja rengaskustannukset pienenevät. Katso lisätietoa:

16 KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI PÄHKINÄNKUORESSA Suomen evankelisluterilaisen kirkko on kehittänyt oman ympäristöjärjestelmän Kirkon ympäristödiplomin vuonna Ympäristödiplomi on vapaaehtoinen järjestelmä, jolla seurakunnat voivat halutessaan vähentää toimintansa haitallisia ympäristövaikutuksia. Ympäristödiplomi muistuttaa kansainvälisten ympäristöjärjestelmien ISO14001 ja EMAS rakennetta, mutta se on sovellettu seurakuntien olosuhteisiin. Ympäristödiplomin avulla seurakunta tunnistaa toimintansa ympäristövaikutukset ja voi aktiivisesti vähentää niitä. Seurakunnalle tehdään ympäristöohjelma, jossa asetetaan ympäristötavoitteet ja vastuut. Tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti ja niistä raportoidaan vuosittain. Tarkoituksena on, että ympäristön huomioinnista tulee luonteva osa normaalia toimintaa. Kirkon ympäristödiplomin käsikirjassa asetetaan minimivaatimukset, jotka seurakunnan on täytettävä. Lisäksi seurakunnan on kerättävä vähintään 100 pistettä tarjolla olevasta 500 pisteestä. Seurakunta voi siis itse päättää, millaisista ympäristötoimenpiteistä se pisteitä kerää. Kirkon ympäristödiplomi on luotettava, sillä ulkopuolinen auditoija varmistaa, että seurakunta varmasti täyttää diplomin asettamat vaatimukset. Tuomiokapituli myöntää ympäristödiplomin. Ympäristödiplomi on voimassa 4 vuotta, minkä jälkeen ympäristödiplomia on haettava uudelleen. Tavoitteena on jatkuvasti parantaa seurakunnan ympäristötoiminnan tasoa. Syitä ympäristödiplomin hankkimiseksi: Toteutamme luomakunnan viljelyn ja varjelun sekä vastuullisen tilanhoitajan tehtävää. Turvaamme ympäristön elinkelpoisuutta. Vaalimme luonnon monimuotoisuutta. Kilvoittelemme irti sanojen ja tekojen ristiriidasta. Edistämme ennakoivaa ympäristöajattelua: tee jo tänään sitä mitä laki vaatii huomenna. Etsimme kustannussäästöjä. Tehostamme toimintoja ja resurssien käyttöä: saasteet ja jätteet kertovat voimavarojen tuhlauksesta. Nivomme ympäristöasiat osaksi normaalia toimintaa. Tavoittelemme jatkuvan parantamisen ideaalia. Lähde: Kirkon ympäristödiplomin käsikirja 2005

YMPÄRISTÖMYÖNTEISET HANKINTAOHJEET

YMPÄRISTÖMYÖNTEISET HANKINTAOHJEET YMPÄRISTÖMYÖNTEISET HANKINTAOHJEET Hankintojen yhteydessä tehdään merkittäviä ympäristöön vaikuttavia päätöksiä. Kaikkiin hankintoihin liittyy ympäristövaikutuksia: luonnonvaroja, energian ja erilaisten

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Energiansäästö työpaikalla Miksi energiaa kannattaa säästää? Mistä työpaikan energiankulutus muodostuu? Miten töissä voi säästää energiaa? Lämmitys Jäähdytys Sähkö Valaistus

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

Sijoita huonelämpömittari oleskelutiloihin, ei ulkoseinälle. Pidemmän poissaolon ajaksi kannattaa alentaa huonelämpötilaa.

Sijoita huonelämpömittari oleskelutiloihin, ei ulkoseinälle. Pidemmän poissaolon ajaksi kannattaa alentaa huonelämpötilaa. Maanantai Lämmitys 1 C alhaisempi huonelämpötila säästää 5 % lämmityskustannuksissa Oikea huonelämpötila on 20 22 C. Hanki huonelämpömittari, seuraa lämpötilaa ja ilmoita liian korkeasta lämpötilasta isännöitsijälle

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA. Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA. Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013 ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013 1 MIKSI SÄÄSTÄÄ ENERGIAA? NOPEIN JA TEHOKKAIN TAPA HILLITÄ ILMASTON- MUUTOSTA. SE SÄÄSTÄÄ RAHAA. UUSIUTUMATTOMIEN ENERGIANLÄHTEIDEN

Lisätiedot

Viisas kuluttaa vähemmän 2011

Viisas kuluttaa vähemmän 2011 Viisas kuluttaa vähemmän 2011 www.kiertokapula.fi Ekotehokkuus Mitä ekotehokkuus tarkoittaa? Ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että vähemmistä raaka-aineista ja energiasta tuotetaan enemmän. Luonnonvaroja

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle. OSA 3: Siivous ja ympäristö

YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle. OSA 3: Siivous ja ympäristö YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle OSA 3: Siivous ja ympäristö Sisältö 1. Osa: Perusteet Ympäristöongelmat ja ympäristönsuojelu Kestävä kehitys Ympäristöhuolto osana puhdistuspalvelualaa 2. Osa/päivä:

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Ravintola-alan ympäristöasiat

Ravintola-alan ympäristöasiat Ravintola-alan ympäristöasiat Helsingin ympäristökeskus 03.11.2008 Ympäristökouluttaja Erja Mähönen Miljöönääri Oy Erja.mahonen@miljoonaari.fi Miksi? Laki vaatii - esim. jätelaki Hyvä yrityskansalaisuus

Lisätiedot

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä.

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä. Mari Kyngäs OuLUMA, sivu 1 ENERGIANSÄÄSTÖVISA Avainsanat: energia, energiansäästö, energiankulutus Luokkataso: 5.-7. luokat Tavoitteet: Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN 1 7 6 7 2 3 4 5 Kun tiedät mitä kulutat, tiedät mitä voit säästää OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 160 litraa vuorokaudessa. Tällä kulutuksella vesimaksun pitäisi olla

Lisätiedot

Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista sisältää ympäristövaatimuksia v. 2015, 50 % v. 2020.

Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista sisältää ympäristövaatimuksia v. 2015, 50 % v. 2020. 1 (6) NUORISOPALVELUIDEN YMPÄRISTÖOHJELMA SIPOON KUNTA Versio 1 1.11.2010 PÄÄMÄÄRÄ: MATERIAALIEN JA LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄ KULUTUS. Tavoite 1: Hankinnoissa huomioidaan ympäristönäkökohdat: 30 % hankinnoista

Lisätiedot

SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO. Ympäristöasiat

SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO. Ympäristöasiat SUOMEN ULKOASIAINHALLINTO Ympäristöasiat Visio Ulkoasiainhallinto ottaa ympäristönäkökulmat huomioon kaikessa toiminnassaan tulevina vuosina. Missio Osana yhteiskuntavastuuta tavoitteemme on minimoida

Lisätiedot

Asumisen ympäristövaikutukset

Asumisen ympäristövaikutukset 1 Asumisen ympäristövaikutukset Energiankulutus: lämmitys, sähkö ja lämmin vesi Veden kulutus Ostostavat ja hankinnat Rakentaminen, remontointi ja kunnossapito Jätehuolto: lajittelu ja kompostointi 2 Energiankulutus

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön HARAKATKIN HIKOILEVAT Asumisen veden- ja energiansäästö Sisältö Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön Omien kokemusten vaihto ja keskustelu

Lisätiedot

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Lämmitys: Terveellinen ja energiataloudellinen lämpötila on: a) 19 C b) 21 C c) 25 C Suositeltava sisälämpötila koulurakennuksessa on 20-21 C. Tuulettaminen pitämällä

Lisätiedot

POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI. 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä

POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI. 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä (2) YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä (3) YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ

Lisätiedot

Kirkon ympäristödiplomi hautausmaiden työväline

Kirkon ympäristödiplomi hautausmaiden työväline Kirkon ympäristödiplomi hautausmaiden työväline 16.3.2010 Marja-Liisa Leinonen 1 Kirkon ympäristödiplomi Kirkon oma ympäristöasioiden hallintaa varten laadittu järjestelmä Otettu käyttöön 2001 Vapaaehtoinen

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET

Jäteselviytyjät 2014. Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET Jäteselviytyjät 2014 Tietokilpailu OIKEAT VASTAUKSET 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Jätteiden lajittelu = a) laitetaan kaikki jätteet samaan astiaan b) laitetaan jokainen jäte omaan jäteastiaansa

Lisätiedot

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen

Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen Avainsanat: kulutus, kestävä kulutus, luonnonvara, millainen kuluttaja sinä olet?, halu ja tarve Mitä kulutus on? Kulutus on jonkin hyödykkeen käyttämistä

Lisätiedot

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Miksi tätä kaikkea tehdään? Konkreettisesti energiansäästötoimien vaikutus näkyy energialaskussa. Syyt siihen, miksi meidän kaikkien pitäisi alkaa ajatella

Lisätiedot

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ Ympäristöasiat Kuopiossa 10.4.2014 Tapio Kettunen Toimenpide Säästö vuodessa Vuotavan wc-istuimen tai hanan korjaaminen 100-900 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Lisätiedot

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen LAPSIPERHEESSÄ PESTÄÄN PYYKKIÄ USEIN Esityksestä saat vinkkejä, miten saat vauvan pyykin puhtaaksi voit toimia vastuullisesti ja ekologisesti. HARKITSE Tee

Lisätiedot

Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus. Irina Niinivaara 2015

Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus. Irina Niinivaara 2015 Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus Irina Niinivaara 2015 Kierrätys on (vain) osaratkaisu Kuvitus: Sopiva Design Jätelaki Etusijajärjestys: 1. Jätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen 2. Uudelleenkäytön

Lisätiedot

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti!

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti! Skanskan väripaletti TM Ympäristötehokkaasti! { Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa projektiemme ja toimintamme ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä. Väripaletti (Skanska Color Palette

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN

YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN NUORISOKESKUS ANJALAN YMPÄRISTÖOHJELMA YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN 1. Ympäristötavoite: Ympäristöasioita hoitoa ja ylläpitoa seurataan ja arvioidaan tietyin väliajoin. Vuosittain tehdyn

Lisätiedot

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina 2015 2020 (5.6.2015) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Ympäristökasvatussuunnitelma vuosille 2015-2020 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

Valaistus. Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta,

Valaistus. Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta, Valaistus Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta, koulurakennuksissa valaistus voi kattaa jopa 40%. Valaistusta tulisi käyttää ainoastaan tarpeeseen ja

Lisätiedot

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta.

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS

TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS Kilpailuparin Numero: Kilpailijoiden Nimet: TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS Tehtävä tehdään lyijykynällä tälle tehtäväpaperille. Lisäpaperia saa tarvittaessa käyttää, käytetyt lisäpaperit tulee myös palauttaa

Lisätiedot

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ Tavoite: Oppilaat tietävät, mistä saa tietoa laitteiden energiankulutuksesta ja he ovat tietoisia energiamerkinnän sisällöstä. Oppilaat ymmärtävät mitä etua on valita A-luokan

Lisätiedot

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Kuluttajaopas Käytä vaatteitasi Käytä päätäsi Vaali ympäristöä! Rostra Kommunikation v/ David Zepernick,

Lisätiedot

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala 3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala Esityksen sisältö 1. Energiansäästö, energiatehokkuus ja asuminen 2. Vinkkejä

Lisätiedot

CONDUS RY:N YMPÄRISTÖOHJELMA

CONDUS RY:N YMPÄRISTÖOHJELMA CONDUS RY:N YMPÄRISTÖOHJELMA Tämän ympäristöohjelman tarkoituksena on auttaa Condus ry:tä huomioimaan ympäristönäkökulmat kaikessa toiminnassaan ja vähentämään näin omalta osaltaan ympäristön kuormitusta.

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

Luomumerkinnät ja luomuviestintä

Luomumerkinnät ja luomuviestintä Luomumerkinnät ja luomuviestintä VIESTI LUOMUSTA OIKEIN -HANKE L U O M U M E R K I N N Ä T L U O M U T U O T T E E T K A U P A S S A L U O M U R U O K A L I S T A L L A J A T A R J O I L U L I N J A S

Lisätiedot

Sähkönkulutus on kasvussa

Sähkönkulutus on kasvussa Sähkönkulutus on kasvussa Palvelu- ja julkisen sektorin osuus sähkön kokonaiskulutuksesta Suomessa on 19 %. Yksittäisen toimistorakennuksen sähkön kulutus voi jakautua esimerkiksi näin. Palvelu- ja toimistorakennuksessa

Lisätiedot

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta FIA:n Make Cars Green kampanjan tavoite on vähentää autojen ympäristövaikutuksia ja auttaa kuljettajia valitsemaan ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot autoilussaan. 10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOHJELMA A200 10.02.2009

YMPÄRISTÖOHJELMA A200 10.02.2009 A200 10.02.2009 A200 2/7 1. Y M P Ä R I S T Ö O H J E L M A 1. 1 Y m p ä r i s t ö o h j e l m a n t a u s t a j a t a r k o i t u s on konsulttitoimintaa harjoittava yritys, jonka palveluihin kuuluu mm.

Lisätiedot

Energiatehokas koti asukas avainasemassa. Asuminen ja ilmastonmuutos Ajankohtaisseminaari 12.2.2008 Päivi Laitila

Energiatehokas koti asukas avainasemassa. Asuminen ja ilmastonmuutos Ajankohtaisseminaari 12.2.2008 Päivi Laitila Energiatehokas koti asukas avainasemassa Ajankohtaisseminaari Päivi Laitila Motiva - asiantuntija energian ja materiaalien tehokkaassa käytössä Motiva yhtiönä 100 % valtion omistama valtionhallinnon sidosyksikkö

Lisätiedot

Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet

Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet 09/10/2007 LUONNOS Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet Seuraava luonnos vaatimuksista pohjautuu pääsääntöisesti IEE GreenLabelsPurchase - projektissa tuotettuihin aineistoihin,

Lisätiedot

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Johanna Krabbe Ympäristöosaamispalvelut 1.2.2013 Luonnonvarat tyydyttävät välttämättömiä tarpeita Luonnonvarat tyydyttävät hyvinvoinnin

Lisätiedot

PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI

PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI Tilan käyttäjänä sinun jokapäiväisellä toiminnallasi on merkittävä vaikutus energiankulutukseen. Energiansäästön

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista. Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013

Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista. Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013 Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013 Yleistä Periaatepäätös saatavilla www.tem.fi/cleantech Valmistelun päävastuussa

Lisätiedot

Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille. Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM

Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille. Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM Vuonna 2050 tarvitaan ainakin kaksi planeettaa? 1900 2002

Lisätiedot

Laitteiden ekologiset selkäreput

Laitteiden ekologiset selkäreput Laitteiden ekologiset selkäreput 2190 kg 5233 kg 1394 kg Ministereoiden ekologinen selkäreppu 1394 kg Laskennan oletukset: Laitteen käyttöikä 8 vuotta, laitteen teho käytettäessä 15 W ja valmiustilassa

Lisätiedot

Ympäristöohjelma. Top Camping Kalajoki

Ympäristöohjelma. Top Camping Kalajoki Ympäristöohjelma Top Camping Kalajoki Lähteet: www.energia.fi www.findikaattori.fi www.lindstrom.fi www.motiva.fi www.vihreapolku.info www.ymparisto.fi Top Camping Kalajoen leirintäalue sijaitsee ainutlaatuisessa

Lisätiedot

Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat. Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat. Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Kestävien julkisten hankintojen neuvontapalvelu Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Green Labels Purchase

Green Labels Purchase Green Labels Purchase making a greener procurement with energy labels Hankintaohjeistus Kodinkoneet Supported by: www.greenlabelspurchase.net 1 Sisällysluettelo: Astianpesukone 3 Kuivausrumpu ja -kaappi

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

JULKISTEN HANKINTOJEN YMPÄRISTÖOPAS: 'YMPÄRISTÖKUVAT'

JULKISTEN HANKINTOJEN YMPÄRISTÖOPAS: 'YMPÄRISTÖKUVAT' JULKISTEN HANKINTOJEN YMPÄRISTÖOPAS: 'YMPÄRISTÖKUVAT' Kuvat ovat oppaasta, jota myyvät Edita-kirjakaupat: Nissinen, Ari 2004. Julkisten hankintojen ympäristöopas. Ympäristöopas 113. Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Hankinnat ja ympäristö

Hankinnat ja ympäristö Hankinnat ja ympäristö Markus Lukin Helsingin kaupungin ympäristökeskus 27.2.2008 27.2.2008 Markus Lukin 1 Miksi hankintojen ympäristöasiat tärkeitä? o Suorat ympäristövaikutukset vähenevät o Hankintojen

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Miksi energiaeksperttejä? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia

Lisätiedot

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö 04.09.2014 Pekka Karppanen Valaistuksen- ja vedenkäyttö Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Sisältö Motiva lyhyesti Taustaa energiankulutuksesta Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Energiankäyttö

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Rakennusala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa rakennusalan yrityksessä. Tehtävänäsi

Lisätiedot

Perennat hautausmaalla

Perennat hautausmaalla Perennat hautausmaalla Kesällä 2012 perustettu vanhojen hautareunakivien rajaama uusi perennapenkki, josta löytyy myös muutama harvinaisuus, esim Cimicifugan lännenkimikin punalehtinen muoto Brunette.

Lisätiedot

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Parempi arkipäivä monille ihmisille Kestävä kehitys IKEAssa Sisältyy kaikkiin toimintoihimme Kestävän kehityksen toimintasuunnitelma FY15 kokonaisvaltainen lähestymistapa

Lisätiedot

Nokia minikaiuttimet MD-8 9209477/1

Nokia minikaiuttimet MD-8 9209477/1 Nokia minikaiuttimet MD-8 9209477/1 7 2008 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nokia Original Accessories -logo ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Lisätiedot

Lämmityskustannukset kuriin viihtyvyydestä tinkimättä

Lämmityskustannukset kuriin viihtyvyydestä tinkimättä Lämmityskustannukset kuriin viihtyvyydestä tinkimättä Nykyaikainen kaukolämpö on maailman huipputasoa. Kaukolämpö on saanut kansainvälisesti mittavaa tunnustusta energiatehokkuutensa ansiosta. Kaukolämpöasiakkaalle

Lisätiedot

Vedenkulutus. Eksperttikoulutus 16.11.2015

Vedenkulutus. Eksperttikoulutus 16.11.2015 Vedenkulutus Eksperttikoulutus 16.11.2015 Vedenkulutus Yleistä vedenkulutuksesta taloyhtiöissä Vedenkulutuksen jakaantuminen Vesivuodot Lämminkäyttövesi Taloyhtiön vesiverkon paine Vedensäästöventtiilit

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2015 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

Kodin vaaralliset jätteet talteen. Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta

Kodin vaaralliset jätteet talteen. Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta Kodin vaaralliset jätteet talteen Materiaalitehokas jätehuolto hanke (A31559) saa Päijät-Hämeen liiton myöntämää EAKR -rahoitusta Ongelmajäte on nyt vaarallinen jäte Uudessa jätelaissa otetaan käyttöön

Lisätiedot

Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa

Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa Lamminpäivät 3.10.2013 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy 3.10.2013 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy 1 Esityksen sisältö Lyhyesti Motivasta ja kestävien

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

Laikas Oy on toimialueensa MARKKINAJOHTAJA konepajateollisuudessa

Laikas Oy on toimialueensa MARKKINAJOHTAJA konepajateollisuudessa Laikas Oy on toimialueensa MARKKINAJOHTAJA konepajateollisuudessa Laikas Oy on vuonna 2005 perustettu tekniseen tukkukauppaan ja huoltopalveluihin erikoistunut perheyritys. Päätoimipaikkamme on Vieremällä

Lisätiedot

Puu vähähiilisessä keittiössä

Puu vähähiilisessä keittiössä Puu vähähiilisessä keittiössä 16.09.2013 Matti Kuittinen Arkkitehti, tutkija Tässä esityksessä: 1. Miksi hiilijalanjälki? 2. Mistä keittiön hiilijalanjälki syntyy? 3. Puun rooli vähähiilisessä sisustamisessa

Lisätiedot

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS Hyvä ekotukihenkilö, Käsissäsi on ekotukitoiminnan alkukartoituslomake. Sen avulla saatte helposti kuvan oman työyhteisönne energian- ja vedenkulutuksesta, lajittelusta ja

Lisätiedot

Mustialan navetan jäteopas

Mustialan navetan jäteopas Mustialan navetan jäteopas Hämeen ammattikorkeakoulussa pyritään toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Näitä periaatteita sovelletaan myös navetan toimintoihin. Pääperiaate on ottaa huomioon

Lisätiedot

Luomun käyttäjän käsikirja

Luomun käyttäjän käsikirja Luomun käyttäjän käsikirja on koottu Viesti luomusta oikein hankkeessa avuksi ammattikeittiöille ja kaupan alalle luomun varmentamiseen ja viestintään. Käsikirja on helppokäyttöinen opas, josta tarvittavat

Lisätiedot

OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE

OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE YOU DRINK WE CARE OMISTAUTUNUT YMPÄRISTÖLLE Vesi on yksi planeettamme kallisarvoisimmista luonnonvaroista ja sen ollessa yrityksemme päätuote, tiedostamme kuinka tärkeää sen suojeleminen on. Valitsemalla

Lisätiedot

HUONEKALUJEN HANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön huonekaluhankinnoissa

HUONEKALUJEN HANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön huonekaluhankinnoissa HUONEKALUJEN HANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön huonekaluhankinnoissa Versio 1.0 Julkaistu 2/2016 Millainen on kestävän kehityksen mukainen kalustehankinta? Joulukuussa 2015

Lisätiedot

Tietokoneet ja näytöt Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa

Tietokoneet ja näytöt Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Tämän ohjeen tarkoituksena on auttaa julkisia hankkijoita valitsemaan energiatehokkaampia ja ympäristöä säästävämpiä tietokoneita ja näyttöjä. Ohjeessa

Lisätiedot

SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tarvittava materiaali: Laskimia. Lähde: Adato Energia. Sivu 1/6

SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tarvittava materiaali: Laskimia. Lähde: Adato Energia. Sivu 1/6 SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tavoite: Laskea eri sähkölaitteiden energiankulutuksia. Ymmärtää käsite kilowattitunti (kwh) ja kuinka se lasketaan. Ryhtyä toimeen sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Tehtävä: Käytämme

Lisätiedot

KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa. Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008

KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa. Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008 KOKOEKO seminaari Ympäristönäkökohdat hankinnoissa Leena Piekkola Kuopion seudun hankintatoimi 29.10.2008 Miten julkiset hankinnat liittyvät ympäristöön? Viranomaiset ovat huomattava kuluttajaryhmä Euroopassa:

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus

ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus Energian ja veden säästö Mitä energia on? Mistä energia tulee? 2 Energian kokonaiskulutus Suomessa 3 Mihin käytämme energiaa Suomessa? 4 Mihin käytämme

Lisätiedot

Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015

Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015 Uusi puu kertoo, mihin puu pystyy SYYSKUU 2015 Esityspohjan malli 9/15/2015 1 Suomalainen metsäala hyödyntää uusiutuvia luonnonvaroja 2 Maailma vuonna 2030 on taas erilainen Meillä on monia haasteita globaalisti

Lisätiedot

Tulostaminen ja ympäristövaikutukset

Tulostaminen ja ympäristövaikutukset Tulostaminen ja ympäristövaikutukset Kuinka tulostusratkaisuilla voidaan vaikuttaa yrityksesi tulokseen ja ympäristövaikutukseen. Seppo Haapanen Markkinointipäällikkö HP IPG HP:n ympäristövastuu t Ympäristövastuu

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 13.10.2011 Lauri Penttinen Sisältö Ryhmätöiden läpikäynti Taustaa: vesi ja jätevesi

Lisätiedot

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet 29.10.2014 Caverion Suomi esitys Kierrätyshuoneet Jätteen putkikeräysjärjestelmä Asukasinfo 29.10.2014 Martti-Veikko Salo Järjestelmän toimintaperiaate 1 2 3 4 5 6 Syöttöpisteet voivat sijaita sisällä

Lisätiedot

Luku 7 Energiansäästö

Luku 7 Energiansäästö Luku 7 Energiansäästö Asko J. Vuorinen Ekoenergo Oy Pohjana: Energiankäyttäjän käsikirja 2013 1 Sisältö Energialasku Lämmitys Sähkö Liikenne Ravinto 2 ENERGIALASKU 3 Perheen energialasku Asuminen Kulutuskohde

Lisätiedot

Sisältö 2 Easywalker june jalkatuki 2 Jalkatuki 3 Kunnossapito 3 Takuuehdot

Sisältö 2 Easywalker june jalkatuki 2 Jalkatuki 3 Kunnossapito 3 Takuuehdot 1 2 3 4 5 6 Sisältö 2 Easywalker june jalkatuki 2 Jalkatuki 3 Kunnossapito 3 Takuuehdot FI - 1 Easywalker june jalkatuki Onnittelut easywalker june jalkatuen hankinnasta. Easywalker june jalkatuen suunnittelussa

Lisätiedot

Abloy oy ympäristökatsaus 2017

Abloy oy ympäristökatsaus 2017 Abloy oy ympäristökatsaus 2017 PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset Ympäristömyötäinen tuotanto

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014 Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014 Elinkaariarvio pientalojen kaukolämpöratkaisuille Sirje Vares Sisältö Elinkaariarvio ja hiilijalanjälki Rakennuksen

Lisätiedot

Vähänkö hyvää! -lautasella

Vähänkö hyvää! -lautasella Vähänkö hyvää! -lautasella Vastuullisen ruoan tuntomerkit Otetaan huomioon ruoan ympäristövaikutukset, ilmastovaikutukset, tuotanto-olosuhteet, terveysvaikutukset. Ruoantuotannon vaikutukset Ruoka kuormittaa

Lisätiedot

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet

Caverion Suomi esitys. Kierrätyshuoneet 30.10.2014 Caverion Suomi esitys Kierrätyshuoneet Jätteen putkikeräysjärjestelmä Asukasinfo 30.10.2014 Petri Pouttu Järjestelmän toimintaperiaate 1 2 3 4 5 6 Syöttöpisteet voivat sijaita sisällä tai ulkona

Lisätiedot

Nokia minikaiuttimet MD /1

Nokia minikaiuttimet MD /1 Nokia minikaiuttimet MD-6 3 5 4 2 9205724/1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Johdanto Onnittelut ostoksesi johdosta.

Lisätiedot

Sähkönsäästökampanja kouluissa kevät 2011. Kauniaisten kaupunki Pirjo Korpinen

Sähkönsäästökampanja kouluissa kevät 2011. Kauniaisten kaupunki Pirjo Korpinen Sähkönsäästökampanja kouluissa kevät 2011 Keskuskeittiö Villa Bredan keittiö Kaupungintalon keittiö Puhdistuspalvelut - 24 kiinteistön puhdistuspalvelut, 43298 m 2-87 % tuotetaan ostopalveluna Biojätteen

Lisätiedot

KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT

KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT Tavoite: Oppilas ymmärtää, että vesi on rajallinen luonnonvara ja että kulutamme vettä turhaan joka päivä. Oppilas oppii huomaamaan turhan vedenkulutuksen ja osaa estää sen. Tehtävä:

Lisätiedot

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen 7.10.2015 Lauri Penttinen 2 Miksi energiaa kannattaa säästää? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia täytyy vähentää

Lisätiedot

Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö. Pekka Karppanen

Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö. Pekka Karppanen Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö Pekka Karppanen Valaistus Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje valaisimien sammuttamisesta tiloissa on, että jos

Lisätiedot

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 MIKSI JÄTTEET LAJITELLAAN? Tavoitteena on: - Vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää - Kierrättää käyttökelpoisia materiaaleja

Lisätiedot

Abloy oy ympäristökatsaus 2016

Abloy oy ympäristökatsaus 2016 Abloy oy ympäristökatsaus 2016 PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset Ympäristömyötäinen tuotanto

Lisätiedot