ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖ OPAS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖ OPAS"

Transkriptio

1 ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖ OPAS

2 YHTEINENTOIMINTAMME YMPÄRISTÖN HYVÄKSI Seurakunnalla on monenlaisia ympäristövaikutuksia: käytetään paljon energiaa, vettä, kemikaaleja ja tuotetaan jätteitä. Myös hankinnat aiheuttavat ympäristökuormitusta. Toisaalta seurakunnalla on valtavasti mahdollisuuksia lisätä ihmisten ympäristötietoisuutta aktiivisen ympäristökasvatustyön avulla. Kädessäsi on Rovaniemen seurakunnan ympäristöopas, joka auttaa Sinua tekemään ympäristömyötäisiä valintoja niin työssä kuin kotonakin. Monesti kyse ei ole suuresta tai monimutkaisesta toimenpiteestä, vaan monilla pienillä arjen valinnoilla voidaan vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia merkittävästi. Osa toimista voikin tuntua mitättömiltä ja naurettavan yksinkertaisilta, mutta silti ne jäävät helposti toteuttamatta. Osa toimista vaatii toki yhteistä sitoutumista ja työyhteisön päätöksiä. Kannattaa kuitenkin miettiä jokaisen ohjeen kohdalla, miten voisit itse kehittää omaa toimintaasi ympäristömyötäisemmäksi. Seurakunnan työntekijänä voit myös näyttää omalla toiminnallasi hyvää esimerkkiä seurakuntalaisille toiminnallasi ja valinnoillasi on siis paljon merkitystä. Ota ympäristöasiat puheeksi työtovereittesi, luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten kanssa yhdessä keskustelemalla voidaan jatkuvasti löytää uusia mahdollisuuksia parantaa omaa toimintaa ja vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia. Ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat koskettavat meitä kaikkia. On tärkeää, että jokainen meistä kiinnittää huomiota oman toimintansa ympäristövaikutuksiin. Ympäristöasiat eivät ole vain ekoväen asia, vaan meidän kaikkien. YMPÄRISTÖOPPAAN SISÄLTÖ HANKINNAT... 1 JÄTEHUOLTO... 3 PAPERIN KULUTUS... 5 VEDEN KULUTUS... 5 SIIVOUS... 6 KEITTIÖT JA RUOKAILUT... 7 ELINTARVIKKEIDEN YMPÄRISTÖMERKIT... 7 LEIRIKESKUS... 9 YMPÄRISTÖKASVATUS... 9 METSÄT...11 HAUTAUSMAAT...11 RAKENTAMINEN...12 LIIKENNE...12

3 1 HANKINNAT Hankintojen yhteydessä tehdään merkittäviä ympäristöön vaikuttavia päätöksiä. Kaikkiin materiaalihankintoihin liittyy ympäristövaikutuksia: luonnonvarojen, energian ja erilaisten kemikaalien kulutusta sekä jätteiden syntyä. Tuotteita ja palveluita hankittaessa tulee huomioida niiden ympäristövaikutukset. Ennen kuin hankit tuotetta, mieti tarvitsetko sitä todella vai voisitko esimerkiksi vuokrata tai lainata tuotteen? Tai voisiko tuotteen hankinnan korvata ostamalla palvelun? Valitse pitkäikäisiä ja kestäviä tuotteita, joille löytyy varaosia ja mahdollisesti takuu. Tuotteen korjaaminen pidentää sen käyttöikää. Valitse energiatehokkaita laitteita ja koneita Vältä ylipakattuja tuotteita ja suosi suuria pakkauskokoja tämä ehkäisee jätteen syntymistä. Suosi lähialueen tuotteita, jotta kuljetuskustannukset pienenevät. Samalla tuet paikallisten palveluiden ja työpaikkojen säilymistä. Muistathan, ettei kokonaistaloudellisesti edullisin tuote tai palvelu ole välttämättä halvin, vaan myös ympäristön kannalta edullisin. Hankinnoille saa ja pitää siis asettaa ympäristökriteereitä, eikä halvinta ole siten aina pakko valita. Voit asettaa esimerkiksi seuraavia ympäristökriteereitä: kulkuneuvojen, koneiden ja laitteiden vähäinen energiankulutus tavaran kierrätysjärjestelmän olemassaolo pitkä takuuaika varaosien saatavuus, päivitettävyys, täydennettävyys, helppokäyttöisyys, sekä helppo huollettavuus ja korjattavuus ympäristölle haitallisten aineosien vähäisyys ympäristöä säästävä materiaalivalinta (mm. uusiomateriaalit) selkeät opastukset käyttöohjeessa tuotteen ympäristöä säästävästä käytöstä ja käytöstä poistamisesta kuljetusten ympäristöystävällisyys tai toimitusnopeus Pohjoismaisen ja EU:n ympäristömerkkien kriteerien täyttäminen (ympäristömerkkiä ei kuitenkaan voida vaatia) Katso lisätietoa:

4 2 TUOTTEIDEN YMPÄRISTÖMERKIT Ympäristömerkityn tuotteen valinta on yksi helpoimmista tavoista tehdä ympäristövastuullisia tekoja. Valintasi kuormittaa ympäristöä vähemmän koko elinkaarensa aikana tuotteen suurimmat ympäristövaikutukset on minimoitu ja ne on tarkistanut valmistajasta ulkopuolinen, puolueeton taho. Pohjoismaisella ympäristömerkillä varustettuja eli Joutsenmerkittyjä tuotteita on esim. seuraavissa tuoteryhmissä: kahvinsuodattimet, kertakäyttöparistot ja pienakut, kirjekuoret, paino ja kopiopaperit, astianpesuaineet, kopiokoneet, kynät, käsipyyhkeet, pehmopaperit, hyllyt, hotellit, painopalvelut ja värikasetit. Katso kriteerit eri tuoteryhmille: Euroopan Unionin ympäristömerkillä varustettuja tuotteita on mm. eräissä maaleissa, hydrauliöljyissä ja tekstiileissä. Energiamerkki on pakollinen kylmälaitteissa, pyykinpesukoneissa, kuivausrummuissa, astianpesukoneissa, sähköuuneissa, lampuissa ja ilmanvaihtolaitteissa. Energiamerkistä näkee, kuluttaako tuote sähköä keskitasoa vähemmän (A C luokat), keskimäärin (D luokka) vai keskitasoa enemmän (E G luokat). Energy StarTM ja TCO ovat puolueettomia ympäristömerkkejä, joissa on raja arvot mm. tietokoneiden, näyttöjen, kirjoittimien ja kopiokoneiden energiankulutukselle.

5 3 JÄTEHUOLTO Jäte on rahalla ostettua tavaraa: tuote ja raaka ainehävikkiä, pakkauksia, kalusteita, laitteita ja välineitä. Jätteestä maksetaan sekä ostettaessa että poistettaessa, joten jätteen synnyn ehkäiseminen säästää kustannuksia ja ympäristöä. Minimoi jätteen syntyminen. Harkitse hankintamäärä tarkkaan, jotta vanhentuneita tuotteita ei jäisi jätteeksi. Toisen jäte on toisen materiaalia ennen kuin hävität käytöstäsi poistuvaa hyväkuntoista materiaalia, mieti, voisiko joku muu hyödyntää sitä esimerkiksi askarteluissa Vältä ylipakattuja tuotteita ja suosi täyttöpakkauksia Käytä kirpputoreja, antikvariaatteja ja vanhojen tavaroiden liikkeitä Suosi laadukkaita, pitkäikäisiä ja korjattavia kestotuotteita. Vaadi tuotteelle takuu. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita, sillä niissä on vähennetty pakkausmateriaaleja Lajittele oikein. Lue seurakunnan lajitteluohjeet ja lajittele aina jätteet ohjeiden mukaisesti. Käsittele ongelmajätteet asianmukaisesti. Älä ikinä laita ongelmajätettä sekajätteeseen, vaan säilytä, kuljeta ja toimita ongelmajätteet asianmukaiseen keräykseen alkuperäispakkauksissa. Erilaisia ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään. Loisteputket ja paristot toimitetaan seurakuntakeskuksen vahtimestarille. Tulostimien käytetyt värikasetit toimitetaan atk tuelle. Vanhentuneet siivous ja torjunta aineet sekä lannoitteet voidaan viedä IVhautausmaalle. Ota kuitenkin ensin yhteyttä ongelmajätevastaavaan. Vanhentuneet lääkkeet ja rikkoutuneet elohopeakuumemittarit toimitetaan apteekkiin. Akut toimitetaan Lapin Akkuun veloituksetta. Jäteöljyn ja muiden koneiden huollosta syntyvien ongelmajätteiden käsittelyssä noudatetaan hautausmaiden ohjetta ongelmajätteenkäsittelystä. Tarvittaessa ota yhteyttä ongelmajätevastaavaan Jos toimipisteen lähellä on ongelmajätteen keräyspiste tai kaupunki järjestää toimipisteen lähellä ongelmajätteenkeräyksen, ongelmajätteet voi myös toimittaa sinne.

6 4 SÄHKÖ JA LÄMMITYS Sähkön kulutusta voi vähentää huomattavasti paitsi hankkimalla energiatehokkaita laitteita, myös kiinnittämällä huomiota niiden käyttötapoihin. Toimistot Valitse energiatehokkaita koneita ja laitteita. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita. Sulje tulostimet, kopiokoneet, tv:t ja tietokoneet virtakytkimestä, kun et enää tarvitse niitä. Valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista. Ainoastaan srk keskuksen ison kopiokoneen voi jättää päälle yöksi Aktivoi energiansäästöasetukset tietokoneeseen ja muihin laitteisiin Sulje tietokoneen näyttö lähtiessäsi kokoukseen tai lounaalle Pyri ottamaan kaksipuolisia kopioita. Säästät konetta, värijauhetta, sähköä ja paperia. Keskitä kopiotyöt. Sähkönkulutus lisääntyy joka kerta, kun kone lämpenee lepotilasta aktiivitilaan. Kiinteistöt Hanki kodinkoneiksi parhaita A energialuokan tuotteita Hanki uusiutuvasta energiasta tuotettua sähköä Koneellinen ilmastointi kuluttaa paljon lämpöä. Älä käytä sitä turhaan. Pidä huonelämpötila terveellisen alhaisena vähennä asteen verran! Toimistotyössä 21 astetta riittää hyvin. Tarvittaessa lisää vaatetustasi. Jos kiinteistössä ei oleskella pitkään aikaan, vähennä lämmitystä runsaasti. Suuren huonetilan lämmitys maksaa paljon. Kun tuuletat, niin tee se nopeasti ristivedolla. Älä jätä ikkunaa raolleen päiväksi. Valaistus Sammuta valot aina, kun lähdet huoneesta yli kymmeneksi minuutiksi myös loisteputkivalaisimet. Lamppujen sammuttaminen ei vaurioita loisteputkivalaisimia eikä aiheuta kulutuspiikkejä sytytettäessä. Pöly ja lika loisteputkissa voi alentaa valaistustasoa jopa 20 %. Valitse energiansäästölamppuja tai loisteputkia. Loisteputki kuluttaa sähköä vain neljänneksen siitä mitä tavallinen hehkulamppu. Lisäksi loisteputki kestää noin kahdeksan kertaa pitempään kuin hehkulamppu Katso lisätietoa:

7 5 PAPERIN KULUTUS Paperin valmistaminen kuormittaa ympäristöä merkittävästi. Suomalaiset käyttävät jopa 200 kg paperia vuosittain henkilöä kohti, kun taas kehitysmaissa kulutus on vain noin 10 kg henkilöä kohden. Paperin kulutuksen vähentäminen on siis erittäin perusteltua. Tulosta vain se, mitä todella tarvitsee tulostaa. Käytä esikatselutoimintoa, jotta vältyt hukkatulosteilta Joka tapahtumaan ei tarvita kertakäyttöistä käsiohjelmaa. Käytä laulukirjoja monisteiden asemesta Käytä sähköistä tiedonhallintaa paperin asemesta aina kun voit. Kopioi ja tulosta kaksipuolisesti Tulosta kaksi arkkia samalle sivulle ja pienennä sivuja kopioitaessa Käytä hylky A4:sia suttupaperina ja muistilappuina Hyödynnä käytettyjä kirjekuoria sisäisessä postituksessa Käytä kertakäyttöpyyhkeitä säästeliäästi. Hankkikaa kiertopyyherulla paperisten käsipyyhkeiden tilalle. Valitse ympäristömerkittyjä paperituotteita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaalista ilman valkaisua. Lajittele paperit paperinkeräykseen VEDEN KULUTUS Erityisesti lämpimän veden käyttö kuluttaa runsaasti energiaa. Lämmin käyttövesi on noin kolme kertaa arvokkaampaa kuin kylmä vesi. Asuinrakennuksen lämpimän käyttöveden valmistukseen kulutetaan usein jopa 30 40% rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergiankulutuksesta. Älä pese tai huuhtele astioita juoksevan veden alla. Pese pyykki mahdollisuuksien mukaan säästöohjelmalla. Pese täysiä koneellisia käytä erilaisia säästö ja vajaatäyttöohjelmia. Älä jätä hanoja auki. Ilmoita vahtimestarille vuotavista hanoista tai wcistuimista heti. Vaihda vanhat koneet ja laitteet nykyaikaisiin: Uudet astian ja pyykinpesukoneet kuluttavat vettä vain puolet verrattuna 15 vuotta vanhoihin koneisiin, ja uudet WC istuimet kuluttavat vettä alle puolet vanhoihin verrattuna

8 6 SIIVOUS Siivoamisella on monenlaisia ympäristövaikutuksia: kemikaalien ja veden käyttöä, energiankulutusta sekä jätteiden syntymistä. Kannattaa siis erityisesti kiinnittää huomiota siivousaineiden ja välineiden hankintaan ja käyttötapoihin sekä tehokkaaseen lajitteluun. Hanki pesuaineet suurpakkauksissa, täyttöpakkauksissa ja tiivisteinä. Suosi ympäristömerkittyjä siivousaineita. Valitse energiatehokkaita siivouslaitteita ja koneita. Oikeellinen siivousaineen annostelu säästää pintoja ja ympäristöä. Siivousaineen yliannostus vaikeuttaa työtä, kuluttaa pintoja ja rasittaa turhaan ympäristöä. Seurakunnan siivouksessa tullaan useimmiten toimeen miedolla yleispuhdistusaineella ja vain harvoin tarvitaan voimakkaampia aineista, liuotteista puhumattakaan. Oikean työvälineen valinta riippuu lian määrästä ja laadusta, tilojen käyttötarkoituksesta ja työtehtävästä. Kertakäyttötuotteet ovat yleensä epätaloudellisia ja kuormittavat turhaan ympäristöä. Mikrokuituliinaa käyttämällä voidaan minimoida vedenkäyttö. Monessa tapauksessa kannattaa kokeilla, miten lika irtoaa mikrokuituliinaan jopa ilman puhdistusainetta. Tahrat voi myös poistaa paikallisesti. Liian vahvat aineet kuluttavat pintoja, joten säästävällä siivouksella voidaan pidentää pintojen kestoikää. Sopiva vedenlämpötila on astetta ellei aineen käyttöohjeessa muuta mainita. Liian kuuman veden käyttäminen tuhlaa energiaa sekä heikentää useimpien aineiden puhdistustehoa, mikä puolestaan lisää aineen kulutusta. Liika lämpö saattaa polttaa lian kiinni pintaan. Valitse kestäviä siivousvälineitä ja puhdista välineet säännöllisesti. Korjaa tai korjauta käyttökelpoiset välineet ja kierrätä toiseen kiinteistöön välineet, joita et itse enää tarvitse. Säilytä siivousvälineet asianmukaisesti. Pese vain täysiä koneellisia, kun käytät astian tai pyykinpesukonetta. Annostele pesuaine ohjeiden tai likaisuuden mukaisesti.

9 7 KEITTIÖT JA RUOKAILUT Keittiöiden ympäristövaikutuksia voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota hankintoihin ja energiankäyttöön sekä lajittelemalla keittiöjätteet oikein. Suosi lähialueen tuotteita, jotta kuljetuskustannukset pienenevät. Samalla tuet paikallisten palveluiden ja työpaikkojen säilymistä. Tarjoa monipuolista kasvisruokaa. Kasvisten tuottaminen kuluttaa vähemmän energiaa ja luonnonvaroja kuin lihan tuottaminen Valitse luomutuotteita sekä Reilun kaupan elintarvikkeita Lajittele keittiöjätteet ja varmista, että keittiöiden ulkopuolisille käyttäjille on selkeät lajitteluohjeet Säästä energiaa hyödyntämällä jälkilämpö Kodinkoneita hankkiessasi valitse parasta A luokkaa, jotta pidät energiakustannukset kurissa. Mieti myös tarkkaan, minkä kokoisen laitteen todella tarvitset. Sammuta laitteista virta, kun et niitä käytä. Valmiustila kuluttaa sähköä vaikkei laitetta käytetä. Valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista Sijoita kylmäsäilytyslaite viileään paikkaan erilleen lämpöä tuottavista laitteista: liedestä, astianpesukoneesta, lämpöpattereista ja takasta. Jätä vapaata ilmankiertotilaa laitteen ala ja yläpuolelle sekä taakse ja joskus myös sivuille vähintään mm valmistajan ohjeiden mukaan. ELINTARVIKKEIDEN YMPÄRISTÖMERKIT REILUN KAUPAN TUOTTEET varmistavat, että tuottaja saa työstään oikeudenmukaisen korvauksen, eikä lapsityövoimaa käytetä. Lisäksi Reilun kaupan lisätuloja käytetään yhteisöjen kehittämiseen, ja tuotannon ympäristönäkökohdat otetaan huomioon.

10 8 LUOMU TUOTTEET Luonnonmukaisessa maataloustuotannossa keskeistä on, että siinä suositaan uusiutuvia raaka aineita ja kierrätystä, palautetaan maahan eloperäisiä aineita ja niiden sisältämiä ravinteita. Kotieläintaloudessa kiinnitetään erityistä huomiota eläinten lajityypilliseen käyttäytymiseen ja hyvinvointiin sekä luonnollisten, lajinmukaisten rehujen käyttöön. Luonnonmukaisessa maataloudessa arvostetaan ympäristön omien toimintojen roolia tuholaisten ja tautien hallinnassa sekä kasvien että kotieläinten terveydenhuollossa. Siinä pidättäydytään käyttämästä synteettisiä torjunta aineita, väkilannoitteita, kasvuhormoneja, antibiootteja ja GMO tekniikkaa. Niiden asemesta luomuviljelijät käyttävät monia menetelmiä, jotka vakauttavat ekosysteemejä ja vähentävät saastumista. Luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita markkinoidaan usealla merkillä. Luomu valvottua tuotantoa merkki myönnetään tuotteelle, jonka raaka aineista vähintään 95 % on valvotuilta luomutiloilta. Jalostetuissa elintarvikkeissa maataloudesta peräisin olevista aineista tulee vähintään 70 % olla luomua. Tuote voi olla kotimainen tai ulkomainen. EU:n luomumerkkiä voi käyttää Euroopan unionin alueella valmistetuissa luomutuotteissa, jotka sisältävät pääosin EU:sta peräisin olevia ainesosia. Ne täyttävät samat kriteerit kuin Luomu merkityt tuotteet. Leppäkerttumerkki on Luomuliiton myöntämä luomumerkki. Leppäkerttumerkin saaneet tuotteet täyttävät viralliset luomutuotannon ehdot sekä Luomuliiton tuotantoehdot. Merkki voidaan myöntää vain kotimaiselle luomutuotteelle. Krav on Ruotsin luomumerkki. Demeter merkkiä saa käyttää tuotteissa, jonka ainesosista 90 % on Biodynaamisen yhdistyksen tuotantoehtojen mukaisesti tuotettuja. Biodynaamiset tuotteet täyttävät EU:n luomuasetukset ehdot ja lisäksi Biodynaamisen yhdistyksen omat vaatimukset.

11 9 LEIRIKESKUS Norvajärven leirikeskuksella sekä Paaniemen majalle noudatetaan niiden omia ympäristöohjelmia. Näin voidaan paitsi vähentää leirikeskusten aiheuttamia ympäristöhaittoja, myös luoda hyvät puitteet seurakunnan ympäristökasvatustyölle. Leirikeskuksen eräs tehtävä on tutustuttaa luontoon ja ympäristöön. Opi tekemällä, hiljentymällä, olemalla kosketuksissa luomakuntaan. Käytä leirikirkkoa sään salliessa Tee luontopolkuja ja käyttäkää leiriläisten kanssa niitä. Tutustu jokamiehenoikeuksiin. Käytä keittiössä lähialueen tarjoamaa tuotantoa. Lajittele jätteet ja ohjaa leiriläiset siihen YMPÄRISTÖKASVATUS Ympäristökasvatuksen tavoitteena on herättää seurakuntalaiset pohtimaan elinympäristömme muutoksia ja elämäntapamme vaikutuksia luonnon tilaan. Ympäristökasvatuksen tulisi olla myös konkreettisia tekoja paremman ympäristön puolesta. Hyvässä ympäristökasvatuksessa yhdistyvät tieto, tunne ja toiminta. Toteuta seurakunnan ympäristökasvatussuunnitelman toimintaideoita käytännössä. Käytä käytännöllisiä ja havainnollisia menetelmiä ympäristöasioista kertomiseen Kerro seurakunnan tilaisuuksissa, mitä Raamattu sanoo luomakunnasta ja ihmiskunnan vastuusta. Kerro myös, mitä kirkko tekee ympäristökysymyksissä ja herätä keskustelua. Valitse luomakunnan varjeluun liittyviä virsiä (esim. virret 455, 463, 567, 576 ja 602) ja järjestä luontoaiheisia laulutilaisuuksia. Hyödynnä Kirkon Ulkomaan avun materiaaleja ja osallistukaa kirkon vastuuviikolle lokakuussa Järjestä ympäristöaiheisia tilaisuuksia ja tempauksia Kirjoita itse tai pyydä vaikkapa rippikoululaisia kirjoittamaan ympäristöaiheisia tekstejä Pääskyyn Näytä esimerkkiä muille omalla toiminnallasi ja opasta muita ympäristövastuulliseen toimintaan. Katso lisätietoa:

12 10 YMPÄRISTÖKASVATTAJAN 10 KULTAISTA OHJETTA 1. Muista asioiden moninäkökulmaisuus. 2. Luo positiivinen keskusteluilmapiiri. 3. Älä korosta liikaa kielteisiä, pelottavia asioita. 4. Muistuta pisaroista meri muodostuu periaate: pienikin teko ympäristön suojelemiseksi on arvokas, kun pelastat yhden puun, olet pelastamassa maailman metsiä. 5. Luo yhteisen sitoutumisen henki: ympäristöasiat eivät ole ekoväen tai luontoväen asioita vaan meidän kaikkien. 6. Kuuntele huolellisesti ja kunnioittavasti vastaväitteitä, jotta oma vastauksesi olisi oikein perusteltu vastaanottajan kannalta. 7. Luo positiivinen tulevaisuudenkuva, sen uhallakin, että itse näet asiat joskus synkkinä. 8. Kytke ympäristökasvatukseen sitoutuminen kuulijoihisi siten, että huomioit heidän arvolähtökohtansa. 9. Käytä kaikkia mahdollisia keinoja taiteesta tieteeseen. 10. Anna kuulijoidesi löytää itse vastaukset, näkemykset ja siten sitoutumisen mahdollisuus. Lähde: Riitta Wahlström 1993

13 11 METSÄT Metsät on tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta, sillä metsissä elää valtavat määrät kasvi ja eliölajeja. Metsien tuhoutumisen mukana katoaa jatkuvasti kasvi ja eläinlajeja. Metsillä on talouskäytön lisäksi siten erittäin merkittäviä luonnonarvoja. Lisäksi metsät ovat merkittäviä ihmisen hyvinvoinnin ja elämänlaadun kannalta. Pidä luonto puhtaana roskista ja muista sinne kuulumattomista materiaaleista. Kunnioita luonnon monimuotoisuutta, älä tuhoa sitä. Anna linnuille pesimärauha ja säilytä eläinten tarvitsema luonto. Kulje metsässä mieluiten polkuja pitkin. Metsänkäyttöä suunniteltaessa kuule myös sidosryhmien toiveita Hyödynnä seurakunnan ympäristökasvatussuunnitelmaa ja käytä metsiä ympäristökasvatuksen areenana. Järjestä metsäretkiä tai vaelluksia ja opasta retkeläisiä oikeaoppiseen luonnossa liikkumiseen Järjestä sieni tai marjakursseja Tutustu jokamiehen oikeuksiin Tunnista metsän kasveja ja eläimiä HAUTAUSMAAT Hautausmailla on paljon ympäristövaikutuksia, jotka liittyvät pääasiallisesti maan, veden, lannoitteiden ja torjunta aineiden käyttöön. Lisäksi hautausmailta kertyy valtavasti jätettä, joten lajittelun merkitys korostuu. Lajittele hautausmaalla puutarha ja sekajäte, metalli ja lasi erikseen niihin varattuihin astioihin. Lajittele hautakynttilöiden metalliset hatut kierrätykseen. Suosi muistelussa uudelleen käytettäviä lyhtyjä tai aineettomia muistelutapoja. Hautakynttilöistä kertyy suuret määrät kaatopaikkajätettä. Vaadi kukkakauppiastasi tekemään kukka asetelmat maatuville kukka alustoille. Tämä vähentää hautausmaiden jätekuormaa merkittävästi. Valitse ja ohjaa asiakkaita valitsemaan talvenkestäviä perennoja yksivuotisten kesäkukkien asemesta. Ehkäise ongelmajätteiden kerääntyminen hankkimalla torjunta aineita yms. vain kulloisenkin tarpeen mukaan Valitse mahdollisimman vähäpäästöisiä työkoneita.

14 12 RAKENTAMINEN Rakentamisessa kulutetaan lyhyessä ajassa huomattavan paljon luonnonvaroja. Toisaalta rakennustoiminnan ympäristövaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen etenkin rakennuksen käytön aikaisina ympäristökuormina, esimerkiksi energian ja vedenkulutuksena sekä ilmastonmuutospäästöinä Suunnittelu ja rakennusvaiheessa tehtävillä ratkaisuilla voidaankin ratkaisevasti vaikuttaa rakennuksen elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin ja kustannuksiin. Nosta rakennusten käyttöastetta mahdollisuuksien mukaan ja minimoi uudisrakentamisen tarve. Valitse kestäviä rakennusmateriaaleja ja energiatehokkaita ratkaisuja Suosi myrkyttömiä tai perinteisiä maaleja, luonnonmukaisia rakennusaineita ja vanhojen rakennusosien uudelleenkäyttöä. Minimoi rakennusjätteen syntyminen. Aseta rakentamiselle rakennusnormeja pidemmälle meneviä ympäristötavoitteita. Ympäristötavoitteet voivat liittyä mm. energiansäästöön, uusiutuvan energian hyödyntämiseen, rakennuksen kestävyyteen, jätteiden minimointiin ja kierrätykseen, rakennusmateriaalien luonnonmukaisuuteen ja terveellisyyteen tai pienilmaston huomioon ottamiseen ja viheralueiden kehittämiseen. LIIKENNE Liikenne on välttämätön osa yhteiskuntaa, mutta sillä on myös merkittäviä vaikutuksia ympäristöön mm. pakokaasu ja melupäästöjen muodossa. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa oman liikkumisensa aiheuttamiin ympäristöhaittoihin. Mieti ensin, onko tämä matka tai kuljetus välttämätön ja onko se pakko tehdä autolla. Käytä ensisijaisesti julkisia kulkuneuvoja tai polkupyörää, tai kävele. Myös polkupyörällä ajetusta virkamatkasta saa km korvauksen. Käytä kimppakyytejä sekä yhteiskuljetuksia leireille ja retkille. Noudata vanhaa hyvää periaatetta vie mennessäs tuo tullessas sekä ihmisten että tavaroiden kuljetuksissa. Aja mahdollisimman taloudellisesti, jolloin säästät myös polttoainekustannuksia. Osallistu taloudellisen ajotavan koulutukseen. Vältä lentokoneen käyttöä.

15 13 TALOUDELLISEN AJAMISEN TOP Lähde liikkeelle heti, vältä tyhjäkäyntiä. 2. Valitse ajoreitti, vältä ruuhkia. 3. Kiihdytä reippaasti ajonopeuteen, vaihda isommalle vaihteelle, jätä vaihteita väliin mahdollisuuksien mukaan. 4. Aja suurimmalla vaihteella, jolla moottori vetää hyvin. 5. Muista ennakoiva ja joustava ajotapa. Aja muun liikenteen rytmin mukaan, rullaa kun mahdollista. 6. Vältä suuria nopeuksia. 7. Muista rengaspaineet. 8. Poista ylimääräinen kuorma. 9. Käytä sähkölaitteita säästävästi. 10. Käytä kylminä vuodenaikoina moottorilämmitintä Kuljettajan vaikutus polttoaineen kulutukseen on suurempi kuin minkään muun yksittäisen tekijän. Mitä tasaisemmin ajat, sitä enemmän säästät keskimäärin 10 % vähemmän polttoainekustannuksia... ja hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi ajaminen on turvallisempaa ja mukavampaa, ja myös huolto, korjaus ja rengaskustannukset pienenevät. Katso lisätietoa:

16 KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI PÄHKINÄNKUORESSA Suomen evankelisluterilaisen kirkko on kehittänyt oman ympäristöjärjestelmän Kirkon ympäristödiplomin vuonna Ympäristödiplomi on vapaaehtoinen järjestelmä, jolla seurakunnat voivat halutessaan vähentää toimintansa haitallisia ympäristövaikutuksia. Ympäristödiplomi muistuttaa kansainvälisten ympäristöjärjestelmien ISO14001 ja EMAS rakennetta, mutta se on sovellettu seurakuntien olosuhteisiin. Ympäristödiplomin avulla seurakunta tunnistaa toimintansa ympäristövaikutukset ja voi aktiivisesti vähentää niitä. Seurakunnalle tehdään ympäristöohjelma, jossa asetetaan ympäristötavoitteet ja vastuut. Tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti ja niistä raportoidaan vuosittain. Tarkoituksena on, että ympäristön huomioinnista tulee luonteva osa normaalia toimintaa. Kirkon ympäristödiplomin käsikirjassa asetetaan minimivaatimukset, jotka seurakunnan on täytettävä. Lisäksi seurakunnan on kerättävä vähintään 100 pistettä tarjolla olevasta 500 pisteestä. Seurakunta voi siis itse päättää, millaisista ympäristötoimenpiteistä se pisteitä kerää. Kirkon ympäristödiplomi on luotettava, sillä ulkopuolinen auditoija varmistaa, että seurakunta varmasti täyttää diplomin asettamat vaatimukset. Tuomiokapituli myöntää ympäristödiplomin. Ympäristödiplomi on voimassa 4 vuotta, minkä jälkeen ympäristödiplomia on haettava uudelleen. Tavoitteena on jatkuvasti parantaa seurakunnan ympäristötoiminnan tasoa. Syitä ympäristödiplomin hankkimiseksi: Toteutamme luomakunnan viljelyn ja varjelun sekä vastuullisen tilanhoitajan tehtävää. Turvaamme ympäristön elinkelpoisuutta. Vaalimme luonnon monimuotoisuutta. Kilvoittelemme irti sanojen ja tekojen ristiriidasta. Edistämme ennakoivaa ympäristöajattelua: tee jo tänään sitä mitä laki vaatii huomenna. Etsimme kustannussäästöjä. Tehostamme toimintoja ja resurssien käyttöä: saasteet ja jätteet kertovat voimavarojen tuhlauksesta. Nivomme ympäristöasiat osaksi normaalia toimintaa. Tavoittelemme jatkuvan parantamisen ideaalia. Lähde: Kirkon ympäristödiplomin käsikirja 2005

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Energiansäästö työpaikalla Miksi energiaa kannattaa säästää? Mistä työpaikan energiankulutus muodostuu? Miten töissä voi säästää energiaa? Lämmitys Jäähdytys Sähkö Valaistus

Lisätiedot

[Tiedoston alaotsikko]

[Tiedoston alaotsikko] [Tiedoston alaotsikko] YMPÄRISTÖSUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo Lämmönkulutus... 3 Sähkönkulutus... 3 Veden kulutus... 4 Hankinnat... 4 Materiaalikulutus... 5 Jätteet... 6 Kuljetukset ja liikenne... 8 Ympäristösuunnitelman

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Asumisen ympäristövaikutukset

Asumisen ympäristövaikutukset 1 Asumisen ympäristövaikutukset Energiankulutus: lämmitys, sähkö ja lämmin vesi Veden kulutus Ostostavat ja hankinnat Rakentaminen, remontointi ja kunnossapito Jätehuolto: lajittelu ja kompostointi 2 Energiankulutus

Lisätiedot

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ Ympäristöasiat Kuopiossa 10.4.2014 Tapio Kettunen Toimenpide Säästö vuodessa Vuotavan wc-istuimen tai hanan korjaaminen 100-900 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Lisätiedot

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina 2015 2020 (5.6.2015) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Ympäristökasvatussuunnitelma vuosille 2015-2020 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina

Lisätiedot

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala 3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala Esityksen sisältö 1. Energiansäästö, energiatehokkuus ja asuminen 2. Vinkkejä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOHJELMA A200 10.02.2009

YMPÄRISTÖOHJELMA A200 10.02.2009 A200 10.02.2009 A200 2/7 1. Y M P Ä R I S T Ö O H J E L M A 1. 1 Y m p ä r i s t ö o h j e l m a n t a u s t a j a t a r k o i t u s on konsulttitoimintaa harjoittava yritys, jonka palveluihin kuuluu mm.

Lisätiedot

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin

Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Ympäristöosaaminen on investointi tehokkuuteen ja luonnonvarasäästöihin Johanna Krabbe Ympäristöosaamispalvelut 1.2.2013 Luonnonvarat tyydyttävät välttämättömiä tarpeita Luonnonvarat tyydyttävät hyvinvoinnin

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

Ympäristöohjelma. Top Camping Kalajoki

Ympäristöohjelma. Top Camping Kalajoki Ympäristöohjelma Top Camping Kalajoki Lähteet: www.energia.fi www.findikaattori.fi www.lindstrom.fi www.motiva.fi www.vihreapolku.info www.ymparisto.fi Top Camping Kalajoen leirintäalue sijaitsee ainutlaatuisessa

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Sisältö Motiva lyhyesti Taustaa energiankulutuksesta Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Energiankäyttö

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA LÄHIRUOKA KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 LÄHIRUOKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi ja siihen

Lisätiedot

JULKISTEN HANKINTOJEN YMPÄRISTÖOPAS: 'YMPÄRISTÖKUVAT'

JULKISTEN HANKINTOJEN YMPÄRISTÖOPAS: 'YMPÄRISTÖKUVAT' JULKISTEN HANKINTOJEN YMPÄRISTÖOPAS: 'YMPÄRISTÖKUVAT' Kuvat ovat oppaasta, jota myyvät Edita-kirjakaupat: Nissinen, Ari 2004. Julkisten hankintojen ympäristöopas. Ympäristöopas 113. Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Nokia minikaiuttimet MD /1

Nokia minikaiuttimet MD /1 Nokia minikaiuttimet MD-6 3 5 4 2 9205724/1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Johdanto Onnittelut ostoksesi johdosta.

Lisätiedot

Luku 7 Energiansäästö

Luku 7 Energiansäästö Luku 7 Energiansäästö Asko J. Vuorinen Ekoenergo Oy Pohjana: Energiankäyttäjän käsikirja 2013 1 Sisältö Energialasku Lämmitys Sähkö Liikenne Ravinto 2 ENERGIALASKU 3 Perheen energialasku Asuminen Kulutuskohde

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi

Lisätiedot

HUONEKALUJEN HANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön huonekaluhankinnoissa

HUONEKALUJEN HANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön huonekaluhankinnoissa HUONEKALUJEN HANKINTA Näkökulmia ympäristökriteerien valintaan ja käyttöön huonekaluhankinnoissa Versio 1.0 Julkaistu 2/2016 Millainen on kestävän kehityksen mukainen kalustehankinta? Joulukuussa 2015

Lisätiedot

Abloy oy ympäristökatsaus 2016

Abloy oy ympäristökatsaus 2016 Abloy oy ympäristökatsaus 2016 PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset Ympäristömyötäinen tuotanto

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 13.10.2011 Lauri Penttinen Sisältö Ryhmätöiden läpikäynti Taustaa: vesi ja jätevesi

Lisätiedot

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj

Korjausliike kestävään talouteen. Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja. 1Lassila & Tikanoja Oyj Korjausliike kestävään talouteen Yhden jäte toisen raaka-aine Eeva Lammi, ympäristöhuollon asiantuntija, Lassila & Tikanoja 1Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj 2 KIERRÄTYS JA HYÖDYNTÄMINEN:

Lisätiedot

Opas korvantauskuulokojeen käyttäjälle

Opas korvantauskuulokojeen käyttäjälle Opas korvantauskuulokojeen käyttäjälle Lapin keskussairaala Kuuloasema PL 8041 96101 ROVANIEMI p. (016) 328 7607 Oppaan tekijät: Assi Perämäki ja Tuulikki Ahola Lapin keskussairaala Kuuloasema 2016 SISÄLLYS

Lisätiedot

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Maahantuoja: ISOJOEN KONEHALLI OY Keskustie 26, 61850 Kauhajoki

Lisätiedot

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Ekologisen innovaation merkitys Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Meidän kaikkien täytyy ottaa ekologinen innovaatio huomioon Kun 53 % eurooppalaisten yritysten päätöksentekijöistä pitää

Lisätiedot

Metallien kierrätys on RAUTAA!

Metallien kierrätys on RAUTAA! Metallien kierrätys on RAUTAA! METALLEJA VOI KIERRÄTTÄÄ L O P U T T O M A S T I M E T A L L I N E L I N K A A R I Metallituotteen valmistus Metallituotteen käyttö Metallien valmistuksessa raaka-aineiden,

Lisätiedot

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton

Lisätiedot

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Sisällys 1. Kulutuksen seuranta 2. Ympäristösuunnitelma 3. Valaistus 4. Uusien keittiölaitteiden hankinta 5. Keittiön energiankulutuksen

Lisätiedot

Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa

Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa Päätösten ennakkovaikutusten arviointi EVA: Ratamoverkko-pilotti Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa Ve0: Nykytilanne Ve1: Ratamopalveluverkko 2012 Ve2: Ratamopalveluverkko 2015 1.

Lisätiedot

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka

Kiertotalous ja jätehuolto. Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka Kiertotalous ja jätehuolto Olli Sahimaa Suomen ympäristökeskus ENY C2003 Vesi- ja ympäristötekniikka 15.11.2016 Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Mitä on kiertotalous? 3. Yhdyskuntajätehuolto ja kierrätys

Lisätiedot

PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA

PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA PUHDAS VESI MAAILMAN ARVOKKAIN LUONNONVARA VERCON OY Yli 30 vuoden kokemuksella ja tinkimättömällä palvelulla olemme saavuttaneet asiakkaidemme luottamuksen ja markkinajohtajuuden Suomessa Vertolla on

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa?

I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa? I Ympäristönsuojelu Mitkä ovat mielestäsi viisi (5) suurinta paikallista ympäristöongelmaa? 1.Liikenne 3a 15 42 % 2. Melu 5 3.lmansaasteet ja/tai hajut 1 24 67 % 4. Likaiset kadut 7 19 % 5. Julkisten rakennusten

Lisätiedot

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen

Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen Ekopassi ekotehokkaaseen loma-asumiseen 15.6.2011 Jyri Nieminen, VTT 2 Vapaa-ajan asumisen ekotehokkuus Mökkimatkoja vuodessa noin 5 miljardia kilometriä 90 % matkoista henkilöautoilla Matkojen keskipituus

Lisätiedot

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus Ilari Rautanen

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus Ilari Rautanen Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 10.10.2016 Ilari Rautanen 10.10.2016 Lauri Penttinen 2 Miksi energiaa kannattaa säästää? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia täytyy

Lisätiedot

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa

KOLIN ARVOISESTI. Nyt ja tulevaisuudessa KOLIN ARVOISESTI Nyt ja tulevaisuudessa Kolin arvo-ohjeet 2014 1 HUOLEHDI PARHAASTA LAADUSTA Asetamme riman entistäkin korkeammalle! YRITTÄJÄ Ota omat arvosi näkyväksi osaksi toimintaasi. Kerro ne nettisivuillasi

Lisätiedot

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää.

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää. 32 SKATEPAL PRO 3 PAKKAUKSEN PURKU JA ASENTAMINEN 1. Aseta kone vakaalle pöydälle 80 100 cm:n työskentelykorkeudelle. 2. Avaa yläkansi napsauttamalla koneen molemmilla puolilla olevia solkia. 3. Kannen

Lisätiedot

Aika Toimenpide Ympäristövaikutus Tila Dokumentti 2013 Nestelannoituksen osuuden lisääminen 30 %:iin Lannoitteiden huuhtoutuminen vähenee

Aika Toimenpide Ympäristövaikutus Tila Dokumentti 2013 Nestelannoituksen osuuden lisääminen 30 %:iin Lannoitteiden huuhtoutuminen vähenee Joroisten Kartano-Golf Oy Päivitetty 14.12.2016 Ympäristötoimenpiteet Aika Toimenpide Ympäristövaikutus Tila Dokumentti Nestelannoituksen osuuden lisääminen 30 %:iin Lannoitteiden huuhtoutuminen vähenee

Lisätiedot

Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet

Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet 1 Joensuun normaalikoulun kestävän kehityksen suunnitelma ja toimintaperiaatteet Kestävän kehityksen määritelmän mukaan tarkoituksena on turvata tämän päivän yhteiskunnan tarpeet samalla, kun turvataan

Lisätiedot

Kestävä kehitys Turun alueen yliopistoissa ja korkeakouluissa klo ICT-talo, Joukahaisenkatu 3-5, luentosali Delta

Kestävä kehitys Turun alueen yliopistoissa ja korkeakouluissa klo ICT-talo, Joukahaisenkatu 3-5, luentosali Delta Kestävä kehitys Turun alueen yliopistoissa ja korkeakouluissa 13.5.2009 klo 12 16 ICT-talo, Joukahaisenkatu 3-5, luentosali Delta 12:15 Avaus ja KEOPS - keke - toiminnan esittely (Keops = korkeakoulujen

Lisätiedot

Energian tuotanto ja käyttö

Energian tuotanto ja käyttö Energian tuotanto ja käyttö Mitä on energia? lämpöä sähköä liikenteen polttoaineita Mistä energiaa tuotetaan? Suomessa tärkeimpiä energian lähteitä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili ja ydinvoima Kaukolämpöä

Lisätiedot

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan.

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan. Ympäristöystävällinen hävittäminen Hoito ja puhdistus Hoito ja puhdistus Huoltopalvelu Hävitä pakkaus ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti. Tämän laitteen merkintä perustuu käytettyjä sähkö- ja elektroniikkalaitteita

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 B-2170 Merkkivalojen selitys Keltainen merkkivalo (1) Alilämpötilan näyttö Punainen merkkivalo (2) Tyhjän säiliön näyttö STOP MAHDOLLISET VIAT Jos laite ei toimi moitteettomasti,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 Lue käyttöohje ennen lämmittimen käyttöönottoa Käytä lämmitintä ainoastaan käyttöohjeiden mukaisesti. Muu käyttö voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun

Lisätiedot

HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT. Mitä minä voin tehdä?

HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT. Mitä minä voin tehdä? HÄMEEN VESIEN SUOJELU- VINKIT Mitä minä voin tehdä? Leväpartaiset rantakivet, sinilevämassat ja verkkojen limoittuminen ovat kaikki oireita rehevöitymisestä. Myös vieraslajit uhkaavat herkkää järviluontoa.

Lisätiedot

Ympäristönäkökohdat. tarjouskilpailuissa. - mitä vastasitte EU:lle, ja mitä me löydämme Hilmasta (v 0.1)? Ekohankintaverkosto 21.3.

Ympäristönäkökohdat. tarjouskilpailuissa. - mitä vastasitte EU:lle, ja mitä me löydämme Hilmasta (v 0.1)? Ekohankintaverkosto 21.3. Ympäristönäkökohdat tarjouskilpailuissa - mitä vastasitte EU:lle, ja mitä me löydämme Hilmasta (v 0.1)? Ari Nissinen ja Sirkka Vuoristo, SYKE Ari Nissinen, erikoistutkija Suomen ympäristökeskus KYSELY:

Lisätiedot

Pienet muutokset arjessa ovat ilmastotekoja

Pienet muutokset arjessa ovat ilmastotekoja Pienet muutokset arjessa ovat ilmastotekoja WIN-WIN: Monilla ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta hyvillä valinnoilla on myös muita positiivisia vaikutuksia. Säästämällä ilmastoa voit säästää myös euroja

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus Osa 4 VESI Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Jätteiden synnyn ehkäisy, lajittelu ja kierrätys (Japa ry) Vesi: mihin kuluu

Lisätiedot

Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET. pisteet yhteensä / 80 pistettä

Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET. pisteet yhteensä / 80 pistettä Tietokilpailu 2016 VASTAUKSET pisteet yhteensä / 80 pistettä 1 Valitse oikea väittämä 1 Jätteiden määrää voi vähentää a ostamalla enemmän b ostamalla ulkomailta c ostamalla vähemmän Ympyröi yksi oikea

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa ROVANIEMEN KAUPUNKI Hyvinvoiva lapsi Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa Varhaiskasvatuspalvelut 2015 Työryhmä: Ahlsved Matias, tartuntataudeista vastaava hoitaja, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

Vesipihi kerrostalo. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Vesipihi kerrostalo. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Vesipihi kerrostalo Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Taustaa: vesi Jyväskylässä Kantakaupungin, Palokan ja Vaajakosken alueelle talousvesi toimitetaan

Lisätiedot

Maaseudun Energia-akatemia Arviointi oman tilan energian kulutuksesta

Maaseudun Energia-akatemia Arviointi oman tilan energian kulutuksesta Maaseudun Energia-akatemia Arviointi oman tilan energian kulutuksesta Maaseudun energia-akatemia Tavoitteena - Maatalouden energiatietouden ja energian tehokkaan käytön lisääminen - Hankkeessa tuotetaan

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä.

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI NÄMÄ OHJEET TULEE LUKEA HUOLELLA JA SÄILYTTÄÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. TÄRKEÄT

Lisätiedot

Kasvihuoneilmiö tekee elämän maapallolla mahdolliseksi

Kasvihuoneilmiö tekee elämän maapallolla mahdolliseksi Kasvihuoneilmiö tekee elämän maapallolla mahdolliseksi H2O CO2 CH4 N2O Lähde: IPCC Intergovernmental Panel on Climate Change Lämpötilan vaihtelut pohjoisella pallonpuoliskolla 1 000 vuodessa Lämpötila

Lisätiedot

Itä-Suomen jätesuunnitelman toimenpiteiden priorisointi Ehdotetut hankeaihiot Alue 5: Materiaalitehokkuus

Itä-Suomen jätesuunnitelman toimenpiteiden priorisointi Ehdotetut hankeaihiot Alue 5: Materiaalitehokkuus Itä-Suomen jätesuunnitelman toimenpiteiden priorisointi Ehdotetut hankeaihiot 1 5.1 Ekologisen tuotesuunnittelun edistäminen... 3 5.2 Uusiokäytön ja kestävän kulutuksen edistäminen... 4 5.3 Materiaalitehokkuus

Lisätiedot

4. Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi?

4. Sinulla on banaaninkuoret, jotka pitäisi saada ns. pois käsistä aterioinnin jälkeen. Mikä kuvaa tyypillistä toimintaasi? 1 KYSELY OPIKSKELIJOILLE Hellu, kysely, 24.10.2013 Punaisella on alkukartoituksen tilanne 25.10.2012 Joitakin kohtia jätetty pois selkeyden vuoksi (esim. sukupuolijakauma, jolla ei sinäänsä merkitystä).

Lisätiedot

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge

Pakkauksen. rooli. SUOMEN PAKKAUSYHDISTYS RY Roger Bagge Pakkauksen rooli Yhteenveto» Hyvä pakkaus täyttää perustehtävänsä: suojaa ja informoi» Tuotteen valmistuksen ympäristökuorma on moninkertainen pakkaukseen verrattuna» Käytetty pakkaus voidaan kierrättää»

Lisätiedot

Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus

Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus Ympäristöystävällinen ja monipuolinen pakkaus 2 Kuluttaja pitää paperi- ja kartonkituotteista Kartongilla ja paperilla on ylivertainen imago muihin pakkausmateriaaleihin nähden. Niitä pidetään turvallisina

Lisätiedot

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS

EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS EKOTUKITOIMINNAN ALKUKARTOITUS Hyvä ekotukihenkilö, Käsissäsi on ekotukitoiminnan alkukartoituslomake. Sen avulla saatte helposti kuvan oman työyhteisönne energian- ja vedenkulutuksesta, lajittelusta ja

Lisätiedot

Kulutuksen ja asumisen ilmastovaikutukset

Kulutuksen ja asumisen ilmastovaikutukset Kulutuksen ja asumisen ilmastovaikutukset Ilmastotohtorin vastaanotto Kampin kauppakeskuksessa Tieteen päivät 9-10.1.2013 Ari Nissinen, erikoistutkija Marja Salo, tutkija Maija Mattinen, tutkija Suomen

Lisätiedot

KESKIVIIKKO 14.9.2011. Ryhmätyö 1. asioille. aikaa tähän. Ei meillä ole. omaltakannalta: Onko pakko? saatu jo

KESKIVIIKKO 14.9.2011. Ryhmätyö 1. asioille. aikaa tähän. Ei meillä ole. omaltakannalta: Onko pakko? saatu jo EKOTUKIKITOIMINNAN PERUSKOULUTUS OSA III KESKIVIIKKO 14.9.2011 Koulutustilaisuudessa tehtiin kolme ryhmätyötä. Seuraavassa on koonti ryhmätöiden tuloksista. Ryhmätyö 1 Ensimmäisessä ryhmätyössä osallistujat

Lisätiedot

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje TE 270217/01 LVI 3618240 Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje SISÄLTÖ Rakenne 2 Asennus 3-4 Käyttö ja ylläpito 5 Tekniset tiedot 5 Sähkökaavio 6 Lue tämä asennus- ja käyttöohje huolellisesti ennen

Lisätiedot

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Altaan asennus... 3 3. Altaan puhallus... 3 4. Altaan täyttäminen... 5 5. Pumppuyksikön käyttäminen... 6 6. Altaan käyttäminen ja vinkkejä...

Lisätiedot

Sisustus- ja käyttötekstiilien lajittelu ym. esityöt, pesu (koneellinen), kuivaus ja jälkikäsittely

Sisustus- ja käyttötekstiilien lajittelu ym. esityöt, pesu (koneellinen), kuivaus ja jälkikäsittely Taitaja2015 306 PUHDISTUSPALVELU Finaalitehtävät Kilpailutehtävien kuvaus Kilpailutehtävissä arvioidaan ateriapalvelu-, tekstiilihuolto-, ylläpito- ja perussiivoustaitoja annetussa toimintaympäristössä

Lisätiedot

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy 31.10.2012 Anna Sarkkinen ja Paula Wilkman, Mitä jäte on? Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

Lypsykarjanavetan energiankulutus. Valion navettaseminaari, Pasi Eskelinen

Lypsykarjanavetan energiankulutus. Valion navettaseminaari, Pasi Eskelinen Lypsykarjanavetan energiankulutus Valion navettaseminaari, Pasi Eskelinen 4.2.2015 ERKKA hanke Energiatehokas tuotantorakennus Keskeisinä tutkimuskohteina maalämpö, uusiutuvat energiaratkaisut ja energiatehokkuus

Lisätiedot

HINKU Sosiaali- ja terveyskeskuksessa

HINKU Sosiaali- ja terveyskeskuksessa Hinku- hankkeessa mukana vuodesta 2008 Tavoitteena vaikuttaa osaltaan kaupungin CO2 päästöjen alentamistavoitteeseen Esimerkkejä 2011 tehdyistä ratkaisuista: Kotipalveluauton hankinnassa yhtenä kriteerinä

Lisätiedot

KOKOAMIS- JA KÄYTTÖOHJEET Malli: 004211 Pidätämme itsellämme oikeuden teknisiin muutoksiin. 1. Alahylly 1 2. Pyöränpuoleinen jalka 2 3. Jalka 2 4. Pyörä 2 5. Pyöränakseli 1 6. Sivutuki, vasen 1 7. Sivutuki,

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Kestävät liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 20.10.2014 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä

Lisätiedot

Hankintojen erityispiirteet onko meillä työkaluja? Loviisan ja Porvoon Yrittäjät Jouni Malmivaara/ Pontus Palmqvist

Hankintojen erityispiirteet onko meillä työkaluja? Loviisan ja Porvoon Yrittäjät Jouni Malmivaara/ Pontus Palmqvist Hankintojen erityispiirteet onko meillä työkaluja? Loviisan ja Porvoon Yrittäjät 11.1.2017 Jouni Malmivaara/ Pontus Palmqvist 1 Mottomme! Me yrittäjät elämme myymällä mutta me teemme voitot ja tulokset

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2016 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Hygienia ja puhtaus Hygienia on aikuisen ja lasten henkilökohtaista hygieniaa sekä työympäristön-, lelujen ja elintarvikkeiden puhtautta. Hygienian tehostaminen päivähoidossa

Lisätiedot

TAKUU JA HOITO-OHJEET.

TAKUU JA HOITO-OHJEET. TAKUU JA HOITO-OHJEET www.bellus.com Käyttöohje Bellus sohville Onnittelemme teitä uudesta Bellus sohvasta. Tämän ohjeen tarkoitus on antaa teille tietoa sohvan käytöstä ja hoidosta, sekä siihen liittyvästä

Lisätiedot

Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250

Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250 Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250 HUOM! Lue tämän käyttö- ja turvallisuusohjeen sisältö huolellisesti ennen TL-radiaalipuhaltimen käyttöä turvallisen käytön varmistamiseksi.

Lisätiedot

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit Ilari Rautanen Esityksen sisältö Kodin ja taloyhtiön energiankulutus Rakenteiden, huollon ja ihmisten vaikutus Turha kulutus pois asumismukavuudesta

Lisätiedot

Mikko Rahtola Hankekoordinaattori Luonnonvarakeskus (Luke)

Mikko Rahtola Hankekoordinaattori Luonnonvarakeskus (Luke) Kiertotalouden mahdollisuudet 26.10.2016 Mikko Rahtola Hankekoordinaattori Luonnonvarakeskus (Luke) 1 AIHEET Maatalouden ravinteiden iso kuva Mitä tukea kärkihanke tarjoaa? 3 vaihetta parempaan kiertotalouteen

Lisätiedot

TEKNIIKKAA HARMONIASSA YMPÄRISTÖN KANSSA

TEKNIIKKAA HARMONIASSA YMPÄRISTÖN KANSSA TEKNIIKKAA HARMONIASSA YMPÄRISTÖN KANSSA TULEVAISUUDEN TUOTTEITA Kun on kyse tekniikan valinnasta, tiedämme, että yritykset korostavat luotettavuutta ja ympäristövaikutuksia. Siksi keskitymme tuotteiden

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön

Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön 1 25.11.2015 Lauri Penttinen Näin lasket sähkönkulutuksen Laitteen teho on 1000 W (= 1 kw), käytetään päivittäin 5 tuntia Teho 1000

Lisätiedot

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Kotitalouden energiankulutus Energiankulutukseen vaikuttavat kulutustottumukset, harrastukset,

Lisätiedot

Onni on rajaton Sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Aiheet: Mitä onni on? Happy Planet Index BKT & onnellisuus Hyvän elämän osatekijät Mikä lisää onnellisuutta? Kestävä kulutus - rajat on Vastuulliset

Lisätiedot

Laitteiston käyttöönotto-opas

Laitteiston käyttöönotto-opas Pakkauksesta poistaminen Poista kaikki pakkausmateriaalit. Tämän oppaan kuvat ovat samantyyppisen mallin kuvia. Ne saattavat erota omasta mallistasi, mutta laitteiden käyttötavoissa ei ole eroa. Tuotteen

Lisätiedot

Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei

Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei Ympäristöriskianalyysit 1/7 Jätevedet Kyllä Osittain Ei 1. Tunnetaanko tilalla muodostuvien jätevesien laatu ja niille soveltuvat käsittelymenetelmät? 2. Toimiiko asuinrakennusten jätevesien käsittely

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE JA TUOTETIEDOT LUE KOKO KÄYTTÖOHJE ENNEN KÄYTTÖÄ -Säilytä ohje myöhempää käyttöä vartenv.1.0

KÄYTTÖOHJE JA TUOTETIEDOT LUE KOKO KÄYTTÖOHJE ENNEN KÄYTTÖÄ -Säilytä ohje myöhempää käyttöä vartenv.1.0 KÄYTTÖOHJE JA TUOTETIEDOT LUE KOKO KÄYTTÖOHJE ENNEN KÄYTTÖÄ -Säilytä ohje myöhempää käyttöä vartenv.1.0 Mitat P x L x K 480x289x100 DC / AC INVERTTERI 12V 2500W 230V AC 50Hz 1702-8571 Matkailuautot Husbilar

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE Onnittelemme uuden tuotteen valinnasta. Noudata käytössä näitä ohjeita ja säilytä ohjeet aina tuotteen mukana. Huom! 1.Kytke laite maadoitettuun pistorasiaan, jonka

Lisätiedot

Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit Gigaluokan muuttujia Kulutus ja päästöt Teknologiamarkkinat

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma

Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma Uudenmaan ELY-keskuksen Etevästi ELYssä -ohjelma Julkisen sektorin energiatehokkuusseminaari 25.4.2013 Satu Pääkkönen Mikä on Etevästi ELYssä -ohjelma? Uudenmaan ELYn ympäristöohjelma, johon on integroitu

Lisätiedot

Imatran ympäristöohjelma

Imatran ympäristöohjelma Imatran ympäristöohjelma Imatran kaupungin ympäristöohjelma on laadittu osana EAKRrahoitteista Etelä-Karjalan kuntien ympäristöohjelma -hanketta. Hankkeessa laadittiin ympäristöohjelmat jokaiselle Etelä-

Lisätiedot

Päivittäinen käyttö vaatii keittiöhanalta paljon. Varmistaaksemme, että kaikki mallistomme hanat täyttävät tiukat laatu- ja kestävyysvaatimuksemme,

Päivittäinen käyttö vaatii keittiöhanalta paljon. Varmistaaksemme, että kaikki mallistomme hanat täyttävät tiukat laatu- ja kestävyysvaatimuksemme, Keittiöhanat Päivittäinen käyttö vaatii keittiöhanalta paljon. Varmistaaksemme, että kaikki mallistomme hanat täyttävät tiukat laatu- ja kestävyysvaatimuksemme, riippumaton instituutti testaa ja hyväksyy

Lisätiedot

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä Ruokapalvelut osana elintarvikeketjua Suomessa nautitaan julkisissa ruokapalveluissa n. 380 miljoonaa ateriaa vuodessa, joihin hankitaan

Lisätiedot

Tapaustutkimus: Shape Media

Tapaustutkimus: Shape Media 28.3.214 Tapaustutkimus: Shape Media Maija Federley, Minna Nors, Hanna Pihkola & Katri Behm Kestäviä palveluita käyttäjäymmärrykseen perustuen Mistä aiheutuvat merkittävimmät ympäristövaikutukset kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Energiansäästö vanhemmissa rakennuksissa

Energiansäästö vanhemmissa rakennuksissa Energiansäästö vanhemmissa rakennuksissa Kulttuuriympäristöseminaari 24.10.2013 Johanna Rinne - johanna.s.rinne@turku.fi ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Esityksen sisältö

Lisätiedot

BL-2 BLENDER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

BL-2 BLENDER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL BL-2 BLENDER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM Käyttöohje Tehosekoitin Malli Blender BL-2 FI TÄRKEITÄ TURVALLISUUSOHJEITA Sähkölaitteita

Lisätiedot

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Helena Säteri, ylijohtaja ARY 4.8.2009 Valkeakoski Helena Säteri, ympäristöministeriö/ ARY Asuntomessuseminaari Valkeakoskella 4.8.2009 Kohti uutta

Lisätiedot

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely

Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus. Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Esittely Joukkoliikenteen energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin joukkoliikenteelle elokuussa 2008. Sopimus on voimassa vuoden 2016 loppuun

Lisätiedot

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto

Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä. Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto Ilmastoasiat kunnassa toimeenpanoa ja yhteistyötä Satakunnan ympäristötietoisuus ja -kasvatusverkosto 12.4.2013 Outi Aalto Esityksen sisältö Taustaa Hankkeen rahoitus Mitä hankkeessa tehdään? Hankkeen

Lisätiedot