ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖ OPAS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖ OPAS"

Transkriptio

1 ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖ OPAS

2 YHTEINENTOIMINTAMME YMPÄRISTÖN HYVÄKSI Seurakunnalla on monenlaisia ympäristövaikutuksia: käytetään paljon energiaa, vettä, kemikaaleja ja tuotetaan jätteitä. Myös hankinnat aiheuttavat ympäristökuormitusta. Toisaalta seurakunnalla on valtavasti mahdollisuuksia lisätä ihmisten ympäristötietoisuutta aktiivisen ympäristökasvatustyön avulla. Kädessäsi on Rovaniemen seurakunnan ympäristöopas, joka auttaa Sinua tekemään ympäristömyötäisiä valintoja niin työssä kuin kotonakin. Monesti kyse ei ole suuresta tai monimutkaisesta toimenpiteestä, vaan monilla pienillä arjen valinnoilla voidaan vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia merkittävästi. Osa toimista voikin tuntua mitättömiltä ja naurettavan yksinkertaisilta, mutta silti ne jäävät helposti toteuttamatta. Osa toimista vaatii toki yhteistä sitoutumista ja työyhteisön päätöksiä. Kannattaa kuitenkin miettiä jokaisen ohjeen kohdalla, miten voisit itse kehittää omaa toimintaasi ympäristömyötäisemmäksi. Seurakunnan työntekijänä voit myös näyttää omalla toiminnallasi hyvää esimerkkiä seurakuntalaisille toiminnallasi ja valinnoillasi on siis paljon merkitystä. Ota ympäristöasiat puheeksi työtovereittesi, luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten kanssa yhdessä keskustelemalla voidaan jatkuvasti löytää uusia mahdollisuuksia parantaa omaa toimintaa ja vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia. Ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat koskettavat meitä kaikkia. On tärkeää, että jokainen meistä kiinnittää huomiota oman toimintansa ympäristövaikutuksiin. Ympäristöasiat eivät ole vain ekoväen asia, vaan meidän kaikkien. YMPÄRISTÖOPPAAN SISÄLTÖ HANKINNAT... 1 JÄTEHUOLTO... 3 PAPERIN KULUTUS... 5 VEDEN KULUTUS... 5 SIIVOUS... 6 KEITTIÖT JA RUOKAILUT... 7 ELINTARVIKKEIDEN YMPÄRISTÖMERKIT... 7 LEIRIKESKUS... 9 YMPÄRISTÖKASVATUS... 9 METSÄT...11 HAUTAUSMAAT...11 RAKENTAMINEN...12 LIIKENNE...12

3 1 HANKINNAT Hankintojen yhteydessä tehdään merkittäviä ympäristöön vaikuttavia päätöksiä. Kaikkiin materiaalihankintoihin liittyy ympäristövaikutuksia: luonnonvarojen, energian ja erilaisten kemikaalien kulutusta sekä jätteiden syntyä. Tuotteita ja palveluita hankittaessa tulee huomioida niiden ympäristövaikutukset. Ennen kuin hankit tuotetta, mieti tarvitsetko sitä todella vai voisitko esimerkiksi vuokrata tai lainata tuotteen? Tai voisiko tuotteen hankinnan korvata ostamalla palvelun? Valitse pitkäikäisiä ja kestäviä tuotteita, joille löytyy varaosia ja mahdollisesti takuu. Tuotteen korjaaminen pidentää sen käyttöikää. Valitse energiatehokkaita laitteita ja koneita Vältä ylipakattuja tuotteita ja suosi suuria pakkauskokoja tämä ehkäisee jätteen syntymistä. Suosi lähialueen tuotteita, jotta kuljetuskustannukset pienenevät. Samalla tuet paikallisten palveluiden ja työpaikkojen säilymistä. Muistathan, ettei kokonaistaloudellisesti edullisin tuote tai palvelu ole välttämättä halvin, vaan myös ympäristön kannalta edullisin. Hankinnoille saa ja pitää siis asettaa ympäristökriteereitä, eikä halvinta ole siten aina pakko valita. Voit asettaa esimerkiksi seuraavia ympäristökriteereitä: kulkuneuvojen, koneiden ja laitteiden vähäinen energiankulutus tavaran kierrätysjärjestelmän olemassaolo pitkä takuuaika varaosien saatavuus, päivitettävyys, täydennettävyys, helppokäyttöisyys, sekä helppo huollettavuus ja korjattavuus ympäristölle haitallisten aineosien vähäisyys ympäristöä säästävä materiaalivalinta (mm. uusiomateriaalit) selkeät opastukset käyttöohjeessa tuotteen ympäristöä säästävästä käytöstä ja käytöstä poistamisesta kuljetusten ympäristöystävällisyys tai toimitusnopeus Pohjoismaisen ja EU:n ympäristömerkkien kriteerien täyttäminen (ympäristömerkkiä ei kuitenkaan voida vaatia) Katso lisätietoa:

4 2 TUOTTEIDEN YMPÄRISTÖMERKIT Ympäristömerkityn tuotteen valinta on yksi helpoimmista tavoista tehdä ympäristövastuullisia tekoja. Valintasi kuormittaa ympäristöä vähemmän koko elinkaarensa aikana tuotteen suurimmat ympäristövaikutukset on minimoitu ja ne on tarkistanut valmistajasta ulkopuolinen, puolueeton taho. Pohjoismaisella ympäristömerkillä varustettuja eli Joutsenmerkittyjä tuotteita on esim. seuraavissa tuoteryhmissä: kahvinsuodattimet, kertakäyttöparistot ja pienakut, kirjekuoret, paino ja kopiopaperit, astianpesuaineet, kopiokoneet, kynät, käsipyyhkeet, pehmopaperit, hyllyt, hotellit, painopalvelut ja värikasetit. Katso kriteerit eri tuoteryhmille: Euroopan Unionin ympäristömerkillä varustettuja tuotteita on mm. eräissä maaleissa, hydrauliöljyissä ja tekstiileissä. Energiamerkki on pakollinen kylmälaitteissa, pyykinpesukoneissa, kuivausrummuissa, astianpesukoneissa, sähköuuneissa, lampuissa ja ilmanvaihtolaitteissa. Energiamerkistä näkee, kuluttaako tuote sähköä keskitasoa vähemmän (A C luokat), keskimäärin (D luokka) vai keskitasoa enemmän (E G luokat). Energy StarTM ja TCO ovat puolueettomia ympäristömerkkejä, joissa on raja arvot mm. tietokoneiden, näyttöjen, kirjoittimien ja kopiokoneiden energiankulutukselle.

5 3 JÄTEHUOLTO Jäte on rahalla ostettua tavaraa: tuote ja raaka ainehävikkiä, pakkauksia, kalusteita, laitteita ja välineitä. Jätteestä maksetaan sekä ostettaessa että poistettaessa, joten jätteen synnyn ehkäiseminen säästää kustannuksia ja ympäristöä. Minimoi jätteen syntyminen. Harkitse hankintamäärä tarkkaan, jotta vanhentuneita tuotteita ei jäisi jätteeksi. Toisen jäte on toisen materiaalia ennen kuin hävität käytöstäsi poistuvaa hyväkuntoista materiaalia, mieti, voisiko joku muu hyödyntää sitä esimerkiksi askarteluissa Vältä ylipakattuja tuotteita ja suosi täyttöpakkauksia Käytä kirpputoreja, antikvariaatteja ja vanhojen tavaroiden liikkeitä Suosi laadukkaita, pitkäikäisiä ja korjattavia kestotuotteita. Vaadi tuotteelle takuu. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita, sillä niissä on vähennetty pakkausmateriaaleja Lajittele oikein. Lue seurakunnan lajitteluohjeet ja lajittele aina jätteet ohjeiden mukaisesti. Käsittele ongelmajätteet asianmukaisesti. Älä ikinä laita ongelmajätettä sekajätteeseen, vaan säilytä, kuljeta ja toimita ongelmajätteet asianmukaiseen keräykseen alkuperäispakkauksissa. Erilaisia ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään. Loisteputket ja paristot toimitetaan seurakuntakeskuksen vahtimestarille. Tulostimien käytetyt värikasetit toimitetaan atk tuelle. Vanhentuneet siivous ja torjunta aineet sekä lannoitteet voidaan viedä IVhautausmaalle. Ota kuitenkin ensin yhteyttä ongelmajätevastaavaan. Vanhentuneet lääkkeet ja rikkoutuneet elohopeakuumemittarit toimitetaan apteekkiin. Akut toimitetaan Lapin Akkuun veloituksetta. Jäteöljyn ja muiden koneiden huollosta syntyvien ongelmajätteiden käsittelyssä noudatetaan hautausmaiden ohjetta ongelmajätteenkäsittelystä. Tarvittaessa ota yhteyttä ongelmajätevastaavaan Jos toimipisteen lähellä on ongelmajätteen keräyspiste tai kaupunki järjestää toimipisteen lähellä ongelmajätteenkeräyksen, ongelmajätteet voi myös toimittaa sinne.

6 4 SÄHKÖ JA LÄMMITYS Sähkön kulutusta voi vähentää huomattavasti paitsi hankkimalla energiatehokkaita laitteita, myös kiinnittämällä huomiota niiden käyttötapoihin. Toimistot Valitse energiatehokkaita koneita ja laitteita. Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita. Sulje tulostimet, kopiokoneet, tv:t ja tietokoneet virtakytkimestä, kun et enää tarvitse niitä. Valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista. Ainoastaan srk keskuksen ison kopiokoneen voi jättää päälle yöksi Aktivoi energiansäästöasetukset tietokoneeseen ja muihin laitteisiin Sulje tietokoneen näyttö lähtiessäsi kokoukseen tai lounaalle Pyri ottamaan kaksipuolisia kopioita. Säästät konetta, värijauhetta, sähköä ja paperia. Keskitä kopiotyöt. Sähkönkulutus lisääntyy joka kerta, kun kone lämpenee lepotilasta aktiivitilaan. Kiinteistöt Hanki kodinkoneiksi parhaita A energialuokan tuotteita Hanki uusiutuvasta energiasta tuotettua sähköä Koneellinen ilmastointi kuluttaa paljon lämpöä. Älä käytä sitä turhaan. Pidä huonelämpötila terveellisen alhaisena vähennä asteen verran! Toimistotyössä 21 astetta riittää hyvin. Tarvittaessa lisää vaatetustasi. Jos kiinteistössä ei oleskella pitkään aikaan, vähennä lämmitystä runsaasti. Suuren huonetilan lämmitys maksaa paljon. Kun tuuletat, niin tee se nopeasti ristivedolla. Älä jätä ikkunaa raolleen päiväksi. Valaistus Sammuta valot aina, kun lähdet huoneesta yli kymmeneksi minuutiksi myös loisteputkivalaisimet. Lamppujen sammuttaminen ei vaurioita loisteputkivalaisimia eikä aiheuta kulutuspiikkejä sytytettäessä. Pöly ja lika loisteputkissa voi alentaa valaistustasoa jopa 20 %. Valitse energiansäästölamppuja tai loisteputkia. Loisteputki kuluttaa sähköä vain neljänneksen siitä mitä tavallinen hehkulamppu. Lisäksi loisteputki kestää noin kahdeksan kertaa pitempään kuin hehkulamppu Katso lisätietoa:

7 5 PAPERIN KULUTUS Paperin valmistaminen kuormittaa ympäristöä merkittävästi. Suomalaiset käyttävät jopa 200 kg paperia vuosittain henkilöä kohti, kun taas kehitysmaissa kulutus on vain noin 10 kg henkilöä kohden. Paperin kulutuksen vähentäminen on siis erittäin perusteltua. Tulosta vain se, mitä todella tarvitsee tulostaa. Käytä esikatselutoimintoa, jotta vältyt hukkatulosteilta Joka tapahtumaan ei tarvita kertakäyttöistä käsiohjelmaa. Käytä laulukirjoja monisteiden asemesta Käytä sähköistä tiedonhallintaa paperin asemesta aina kun voit. Kopioi ja tulosta kaksipuolisesti Tulosta kaksi arkkia samalle sivulle ja pienennä sivuja kopioitaessa Käytä hylky A4:sia suttupaperina ja muistilappuina Hyödynnä käytettyjä kirjekuoria sisäisessä postituksessa Käytä kertakäyttöpyyhkeitä säästeliäästi. Hankkikaa kiertopyyherulla paperisten käsipyyhkeiden tilalle. Valitse ympäristömerkittyjä paperituotteita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaalista ilman valkaisua. Lajittele paperit paperinkeräykseen VEDEN KULUTUS Erityisesti lämpimän veden käyttö kuluttaa runsaasti energiaa. Lämmin käyttövesi on noin kolme kertaa arvokkaampaa kuin kylmä vesi. Asuinrakennuksen lämpimän käyttöveden valmistukseen kulutetaan usein jopa 30 40% rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergiankulutuksesta. Älä pese tai huuhtele astioita juoksevan veden alla. Pese pyykki mahdollisuuksien mukaan säästöohjelmalla. Pese täysiä koneellisia käytä erilaisia säästö ja vajaatäyttöohjelmia. Älä jätä hanoja auki. Ilmoita vahtimestarille vuotavista hanoista tai wcistuimista heti. Vaihda vanhat koneet ja laitteet nykyaikaisiin: Uudet astian ja pyykinpesukoneet kuluttavat vettä vain puolet verrattuna 15 vuotta vanhoihin koneisiin, ja uudet WC istuimet kuluttavat vettä alle puolet vanhoihin verrattuna

8 6 SIIVOUS Siivoamisella on monenlaisia ympäristövaikutuksia: kemikaalien ja veden käyttöä, energiankulutusta sekä jätteiden syntymistä. Kannattaa siis erityisesti kiinnittää huomiota siivousaineiden ja välineiden hankintaan ja käyttötapoihin sekä tehokkaaseen lajitteluun. Hanki pesuaineet suurpakkauksissa, täyttöpakkauksissa ja tiivisteinä. Suosi ympäristömerkittyjä siivousaineita. Valitse energiatehokkaita siivouslaitteita ja koneita. Oikeellinen siivousaineen annostelu säästää pintoja ja ympäristöä. Siivousaineen yliannostus vaikeuttaa työtä, kuluttaa pintoja ja rasittaa turhaan ympäristöä. Seurakunnan siivouksessa tullaan useimmiten toimeen miedolla yleispuhdistusaineella ja vain harvoin tarvitaan voimakkaampia aineista, liuotteista puhumattakaan. Oikean työvälineen valinta riippuu lian määrästä ja laadusta, tilojen käyttötarkoituksesta ja työtehtävästä. Kertakäyttötuotteet ovat yleensä epätaloudellisia ja kuormittavat turhaan ympäristöä. Mikrokuituliinaa käyttämällä voidaan minimoida vedenkäyttö. Monessa tapauksessa kannattaa kokeilla, miten lika irtoaa mikrokuituliinaan jopa ilman puhdistusainetta. Tahrat voi myös poistaa paikallisesti. Liian vahvat aineet kuluttavat pintoja, joten säästävällä siivouksella voidaan pidentää pintojen kestoikää. Sopiva vedenlämpötila on astetta ellei aineen käyttöohjeessa muuta mainita. Liian kuuman veden käyttäminen tuhlaa energiaa sekä heikentää useimpien aineiden puhdistustehoa, mikä puolestaan lisää aineen kulutusta. Liika lämpö saattaa polttaa lian kiinni pintaan. Valitse kestäviä siivousvälineitä ja puhdista välineet säännöllisesti. Korjaa tai korjauta käyttökelpoiset välineet ja kierrätä toiseen kiinteistöön välineet, joita et itse enää tarvitse. Säilytä siivousvälineet asianmukaisesti. Pese vain täysiä koneellisia, kun käytät astian tai pyykinpesukonetta. Annostele pesuaine ohjeiden tai likaisuuden mukaisesti.

9 7 KEITTIÖT JA RUOKAILUT Keittiöiden ympäristövaikutuksia voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota hankintoihin ja energiankäyttöön sekä lajittelemalla keittiöjätteet oikein. Suosi lähialueen tuotteita, jotta kuljetuskustannukset pienenevät. Samalla tuet paikallisten palveluiden ja työpaikkojen säilymistä. Tarjoa monipuolista kasvisruokaa. Kasvisten tuottaminen kuluttaa vähemmän energiaa ja luonnonvaroja kuin lihan tuottaminen Valitse luomutuotteita sekä Reilun kaupan elintarvikkeita Lajittele keittiöjätteet ja varmista, että keittiöiden ulkopuolisille käyttäjille on selkeät lajitteluohjeet Säästä energiaa hyödyntämällä jälkilämpö Kodinkoneita hankkiessasi valitse parasta A luokkaa, jotta pidät energiakustannukset kurissa. Mieti myös tarkkaan, minkä kokoisen laitteen todella tarvitset. Sammuta laitteista virta, kun et niitä käytä. Valmiustila kuluttaa sähköä vaikkei laitetta käytetä. Valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista Sijoita kylmäsäilytyslaite viileään paikkaan erilleen lämpöä tuottavista laitteista: liedestä, astianpesukoneesta, lämpöpattereista ja takasta. Jätä vapaata ilmankiertotilaa laitteen ala ja yläpuolelle sekä taakse ja joskus myös sivuille vähintään mm valmistajan ohjeiden mukaan. ELINTARVIKKEIDEN YMPÄRISTÖMERKIT REILUN KAUPAN TUOTTEET varmistavat, että tuottaja saa työstään oikeudenmukaisen korvauksen, eikä lapsityövoimaa käytetä. Lisäksi Reilun kaupan lisätuloja käytetään yhteisöjen kehittämiseen, ja tuotannon ympäristönäkökohdat otetaan huomioon.

10 8 LUOMU TUOTTEET Luonnonmukaisessa maataloustuotannossa keskeistä on, että siinä suositaan uusiutuvia raaka aineita ja kierrätystä, palautetaan maahan eloperäisiä aineita ja niiden sisältämiä ravinteita. Kotieläintaloudessa kiinnitetään erityistä huomiota eläinten lajityypilliseen käyttäytymiseen ja hyvinvointiin sekä luonnollisten, lajinmukaisten rehujen käyttöön. Luonnonmukaisessa maataloudessa arvostetaan ympäristön omien toimintojen roolia tuholaisten ja tautien hallinnassa sekä kasvien että kotieläinten terveydenhuollossa. Siinä pidättäydytään käyttämästä synteettisiä torjunta aineita, väkilannoitteita, kasvuhormoneja, antibiootteja ja GMO tekniikkaa. Niiden asemesta luomuviljelijät käyttävät monia menetelmiä, jotka vakauttavat ekosysteemejä ja vähentävät saastumista. Luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita markkinoidaan usealla merkillä. Luomu valvottua tuotantoa merkki myönnetään tuotteelle, jonka raaka aineista vähintään 95 % on valvotuilta luomutiloilta. Jalostetuissa elintarvikkeissa maataloudesta peräisin olevista aineista tulee vähintään 70 % olla luomua. Tuote voi olla kotimainen tai ulkomainen. EU:n luomumerkkiä voi käyttää Euroopan unionin alueella valmistetuissa luomutuotteissa, jotka sisältävät pääosin EU:sta peräisin olevia ainesosia. Ne täyttävät samat kriteerit kuin Luomu merkityt tuotteet. Leppäkerttumerkki on Luomuliiton myöntämä luomumerkki. Leppäkerttumerkin saaneet tuotteet täyttävät viralliset luomutuotannon ehdot sekä Luomuliiton tuotantoehdot. Merkki voidaan myöntää vain kotimaiselle luomutuotteelle. Krav on Ruotsin luomumerkki. Demeter merkkiä saa käyttää tuotteissa, jonka ainesosista 90 % on Biodynaamisen yhdistyksen tuotantoehtojen mukaisesti tuotettuja. Biodynaamiset tuotteet täyttävät EU:n luomuasetukset ehdot ja lisäksi Biodynaamisen yhdistyksen omat vaatimukset.

11 9 LEIRIKESKUS Norvajärven leirikeskuksella sekä Paaniemen majalle noudatetaan niiden omia ympäristöohjelmia. Näin voidaan paitsi vähentää leirikeskusten aiheuttamia ympäristöhaittoja, myös luoda hyvät puitteet seurakunnan ympäristökasvatustyölle. Leirikeskuksen eräs tehtävä on tutustuttaa luontoon ja ympäristöön. Opi tekemällä, hiljentymällä, olemalla kosketuksissa luomakuntaan. Käytä leirikirkkoa sään salliessa Tee luontopolkuja ja käyttäkää leiriläisten kanssa niitä. Tutustu jokamiehenoikeuksiin. Käytä keittiössä lähialueen tarjoamaa tuotantoa. Lajittele jätteet ja ohjaa leiriläiset siihen YMPÄRISTÖKASVATUS Ympäristökasvatuksen tavoitteena on herättää seurakuntalaiset pohtimaan elinympäristömme muutoksia ja elämäntapamme vaikutuksia luonnon tilaan. Ympäristökasvatuksen tulisi olla myös konkreettisia tekoja paremman ympäristön puolesta. Hyvässä ympäristökasvatuksessa yhdistyvät tieto, tunne ja toiminta. Toteuta seurakunnan ympäristökasvatussuunnitelman toimintaideoita käytännössä. Käytä käytännöllisiä ja havainnollisia menetelmiä ympäristöasioista kertomiseen Kerro seurakunnan tilaisuuksissa, mitä Raamattu sanoo luomakunnasta ja ihmiskunnan vastuusta. Kerro myös, mitä kirkko tekee ympäristökysymyksissä ja herätä keskustelua. Valitse luomakunnan varjeluun liittyviä virsiä (esim. virret 455, 463, 567, 576 ja 602) ja järjestä luontoaiheisia laulutilaisuuksia. Hyödynnä Kirkon Ulkomaan avun materiaaleja ja osallistukaa kirkon vastuuviikolle lokakuussa Järjestä ympäristöaiheisia tilaisuuksia ja tempauksia Kirjoita itse tai pyydä vaikkapa rippikoululaisia kirjoittamaan ympäristöaiheisia tekstejä Pääskyyn Näytä esimerkkiä muille omalla toiminnallasi ja opasta muita ympäristövastuulliseen toimintaan. Katso lisätietoa:

12 10 YMPÄRISTÖKASVATTAJAN 10 KULTAISTA OHJETTA 1. Muista asioiden moninäkökulmaisuus. 2. Luo positiivinen keskusteluilmapiiri. 3. Älä korosta liikaa kielteisiä, pelottavia asioita. 4. Muistuta pisaroista meri muodostuu periaate: pienikin teko ympäristön suojelemiseksi on arvokas, kun pelastat yhden puun, olet pelastamassa maailman metsiä. 5. Luo yhteisen sitoutumisen henki: ympäristöasiat eivät ole ekoväen tai luontoväen asioita vaan meidän kaikkien. 6. Kuuntele huolellisesti ja kunnioittavasti vastaväitteitä, jotta oma vastauksesi olisi oikein perusteltu vastaanottajan kannalta. 7. Luo positiivinen tulevaisuudenkuva, sen uhallakin, että itse näet asiat joskus synkkinä. 8. Kytke ympäristökasvatukseen sitoutuminen kuulijoihisi siten, että huomioit heidän arvolähtökohtansa. 9. Käytä kaikkia mahdollisia keinoja taiteesta tieteeseen. 10. Anna kuulijoidesi löytää itse vastaukset, näkemykset ja siten sitoutumisen mahdollisuus. Lähde: Riitta Wahlström 1993

13 11 METSÄT Metsät on tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta, sillä metsissä elää valtavat määrät kasvi ja eliölajeja. Metsien tuhoutumisen mukana katoaa jatkuvasti kasvi ja eläinlajeja. Metsillä on talouskäytön lisäksi siten erittäin merkittäviä luonnonarvoja. Lisäksi metsät ovat merkittäviä ihmisen hyvinvoinnin ja elämänlaadun kannalta. Pidä luonto puhtaana roskista ja muista sinne kuulumattomista materiaaleista. Kunnioita luonnon monimuotoisuutta, älä tuhoa sitä. Anna linnuille pesimärauha ja säilytä eläinten tarvitsema luonto. Kulje metsässä mieluiten polkuja pitkin. Metsänkäyttöä suunniteltaessa kuule myös sidosryhmien toiveita Hyödynnä seurakunnan ympäristökasvatussuunnitelmaa ja käytä metsiä ympäristökasvatuksen areenana. Järjestä metsäretkiä tai vaelluksia ja opasta retkeläisiä oikeaoppiseen luonnossa liikkumiseen Järjestä sieni tai marjakursseja Tutustu jokamiehen oikeuksiin Tunnista metsän kasveja ja eläimiä HAUTAUSMAAT Hautausmailla on paljon ympäristövaikutuksia, jotka liittyvät pääasiallisesti maan, veden, lannoitteiden ja torjunta aineiden käyttöön. Lisäksi hautausmailta kertyy valtavasti jätettä, joten lajittelun merkitys korostuu. Lajittele hautausmaalla puutarha ja sekajäte, metalli ja lasi erikseen niihin varattuihin astioihin. Lajittele hautakynttilöiden metalliset hatut kierrätykseen. Suosi muistelussa uudelleen käytettäviä lyhtyjä tai aineettomia muistelutapoja. Hautakynttilöistä kertyy suuret määrät kaatopaikkajätettä. Vaadi kukkakauppiastasi tekemään kukka asetelmat maatuville kukka alustoille. Tämä vähentää hautausmaiden jätekuormaa merkittävästi. Valitse ja ohjaa asiakkaita valitsemaan talvenkestäviä perennoja yksivuotisten kesäkukkien asemesta. Ehkäise ongelmajätteiden kerääntyminen hankkimalla torjunta aineita yms. vain kulloisenkin tarpeen mukaan Valitse mahdollisimman vähäpäästöisiä työkoneita.

14 12 RAKENTAMINEN Rakentamisessa kulutetaan lyhyessä ajassa huomattavan paljon luonnonvaroja. Toisaalta rakennustoiminnan ympäristövaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen etenkin rakennuksen käytön aikaisina ympäristökuormina, esimerkiksi energian ja vedenkulutuksena sekä ilmastonmuutospäästöinä Suunnittelu ja rakennusvaiheessa tehtävillä ratkaisuilla voidaankin ratkaisevasti vaikuttaa rakennuksen elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin ja kustannuksiin. Nosta rakennusten käyttöastetta mahdollisuuksien mukaan ja minimoi uudisrakentamisen tarve. Valitse kestäviä rakennusmateriaaleja ja energiatehokkaita ratkaisuja Suosi myrkyttömiä tai perinteisiä maaleja, luonnonmukaisia rakennusaineita ja vanhojen rakennusosien uudelleenkäyttöä. Minimoi rakennusjätteen syntyminen. Aseta rakentamiselle rakennusnormeja pidemmälle meneviä ympäristötavoitteita. Ympäristötavoitteet voivat liittyä mm. energiansäästöön, uusiutuvan energian hyödyntämiseen, rakennuksen kestävyyteen, jätteiden minimointiin ja kierrätykseen, rakennusmateriaalien luonnonmukaisuuteen ja terveellisyyteen tai pienilmaston huomioon ottamiseen ja viheralueiden kehittämiseen. LIIKENNE Liikenne on välttämätön osa yhteiskuntaa, mutta sillä on myös merkittäviä vaikutuksia ympäristöön mm. pakokaasu ja melupäästöjen muodossa. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa oman liikkumisensa aiheuttamiin ympäristöhaittoihin. Mieti ensin, onko tämä matka tai kuljetus välttämätön ja onko se pakko tehdä autolla. Käytä ensisijaisesti julkisia kulkuneuvoja tai polkupyörää, tai kävele. Myös polkupyörällä ajetusta virkamatkasta saa km korvauksen. Käytä kimppakyytejä sekä yhteiskuljetuksia leireille ja retkille. Noudata vanhaa hyvää periaatetta vie mennessäs tuo tullessas sekä ihmisten että tavaroiden kuljetuksissa. Aja mahdollisimman taloudellisesti, jolloin säästät myös polttoainekustannuksia. Osallistu taloudellisen ajotavan koulutukseen. Vältä lentokoneen käyttöä.

15 13 TALOUDELLISEN AJAMISEN TOP Lähde liikkeelle heti, vältä tyhjäkäyntiä. 2. Valitse ajoreitti, vältä ruuhkia. 3. Kiihdytä reippaasti ajonopeuteen, vaihda isommalle vaihteelle, jätä vaihteita väliin mahdollisuuksien mukaan. 4. Aja suurimmalla vaihteella, jolla moottori vetää hyvin. 5. Muista ennakoiva ja joustava ajotapa. Aja muun liikenteen rytmin mukaan, rullaa kun mahdollista. 6. Vältä suuria nopeuksia. 7. Muista rengaspaineet. 8. Poista ylimääräinen kuorma. 9. Käytä sähkölaitteita säästävästi. 10. Käytä kylminä vuodenaikoina moottorilämmitintä Kuljettajan vaikutus polttoaineen kulutukseen on suurempi kuin minkään muun yksittäisen tekijän. Mitä tasaisemmin ajat, sitä enemmän säästät keskimäärin 10 % vähemmän polttoainekustannuksia... ja hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi ajaminen on turvallisempaa ja mukavampaa, ja myös huolto, korjaus ja rengaskustannukset pienenevät. Katso lisätietoa:

16 KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI PÄHKINÄNKUORESSA Suomen evankelisluterilaisen kirkko on kehittänyt oman ympäristöjärjestelmän Kirkon ympäristödiplomin vuonna Ympäristödiplomi on vapaaehtoinen järjestelmä, jolla seurakunnat voivat halutessaan vähentää toimintansa haitallisia ympäristövaikutuksia. Ympäristödiplomi muistuttaa kansainvälisten ympäristöjärjestelmien ISO14001 ja EMAS rakennetta, mutta se on sovellettu seurakuntien olosuhteisiin. Ympäristödiplomin avulla seurakunta tunnistaa toimintansa ympäristövaikutukset ja voi aktiivisesti vähentää niitä. Seurakunnalle tehdään ympäristöohjelma, jossa asetetaan ympäristötavoitteet ja vastuut. Tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti ja niistä raportoidaan vuosittain. Tarkoituksena on, että ympäristön huomioinnista tulee luonteva osa normaalia toimintaa. Kirkon ympäristödiplomin käsikirjassa asetetaan minimivaatimukset, jotka seurakunnan on täytettävä. Lisäksi seurakunnan on kerättävä vähintään 100 pistettä tarjolla olevasta 500 pisteestä. Seurakunta voi siis itse päättää, millaisista ympäristötoimenpiteistä se pisteitä kerää. Kirkon ympäristödiplomi on luotettava, sillä ulkopuolinen auditoija varmistaa, että seurakunta varmasti täyttää diplomin asettamat vaatimukset. Tuomiokapituli myöntää ympäristödiplomin. Ympäristödiplomi on voimassa 4 vuotta, minkä jälkeen ympäristödiplomia on haettava uudelleen. Tavoitteena on jatkuvasti parantaa seurakunnan ympäristötoiminnan tasoa. Syitä ympäristödiplomin hankkimiseksi: Toteutamme luomakunnan viljelyn ja varjelun sekä vastuullisen tilanhoitajan tehtävää. Turvaamme ympäristön elinkelpoisuutta. Vaalimme luonnon monimuotoisuutta. Kilvoittelemme irti sanojen ja tekojen ristiriidasta. Edistämme ennakoivaa ympäristöajattelua: tee jo tänään sitä mitä laki vaatii huomenna. Etsimme kustannussäästöjä. Tehostamme toimintoja ja resurssien käyttöä: saasteet ja jätteet kertovat voimavarojen tuhlauksesta. Nivomme ympäristöasiat osaksi normaalia toimintaa. Tavoittelemme jatkuvan parantamisen ideaalia. Lähde: Kirkon ympäristödiplomin käsikirja 2005

OPISKELUAINEISTO PUHDISTUSPALVELUALA

OPISKELUAINEISTO PUHDISTUSPALVELUALA OPISKELUAINEISTO PUHDISTUSPALVELUALA Päivitetty maaliskuu 2015 AMMATTILAINEN JA YMPÄRISTÖ... 3 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET... 4 ELINKAARIAJATTELU... 7 MATERIAALITEHOKKUUS... 7 HYVÄT HANKINNAT... 9 YMPÄRISTÖMERKIT...

Lisätiedot

OPISKELUAINEISTO KIINTEISTÖNHOITOALA

OPISKELUAINEISTO KIINTEISTÖNHOITOALA OPISKELUAINEISTO KIINTEISTÖNHOITOALA Päivitetty 11.11.2014 AMMATTILAINEN JA YMPÄRISTÖ... 3 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET... 4 ELINKAARIAJATTELU... 7 MATERIAALITEHOKKUUS... 8 HYVÄT HANKINNAT... 9 YMPÄRISTÖMERKIT...

Lisätiedot

MUISTIINPANOT OPETTAJALLE

MUISTIINPANOT OPETTAJALLE NUUKUUSVIIKKO 2013. MUISTIINPANOT OPETTAJALLE Luonnonvarojen säästäväinen käyttö diasarjan esittämisen tueksi Aloitussivu Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN

Lisätiedot

www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen

www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen Sanna Eronen 2008 SISÄLTÖ 1 LUKIJALLE 5 2 ENERGIA 6 2.1 Mitä tarkoitetaan energian säästämisellä? 6 2.2 Miksi energiaa on tärkeää käyttää

Lisätiedot

Opiskelijan. ympäristöopas JYY

Opiskelijan. ympäristöopas JYY Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Opiskelijan ympäristöopas JYY Sisällys 1. Ympäristön huomioiva elämäntapa...3 2. Ruoka...4 Miksi kasvisruokaa...4 Reseptejä...6 Ekologiset valinnat eläinkunnasta...6

Lisätiedot

Ympäristöopas. Kuntalaisen. Ympäristötietoa Porin seudun asukkaille. Harjavalta / Kokemäki / Luvia / Nakkila / Pomarkku / Pori / Ulvila

Ympäristöopas. Kuntalaisen. Ympäristötietoa Porin seudun asukkaille. Harjavalta / Kokemäki / Luvia / Nakkila / Pomarkku / Pori / Ulvila Ympäristötietoa Porin seudun asukkaille Harjavalta / Kokemäki / Luvia / Nakkila / Pomarkku / Pori / Ulvila 1 Sisällys Yhteinen ympäristö... 4 Luonto... 4 Luonnonsuojelu... 5 Luonnonsuojelualueet... 5 Rauhoitetut

Lisätiedot

OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA

OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA OPISKELUAINEISTO SOSIAALI- JA TERVEYSALA AMMATTILAINEN JA YMPÄRISTÖ... 3 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET... 4 ELINKAARIAJATTELU... 7 MATERIAALITEHOKKUUS... 8 HYVÄT HANKINNAT... 9 YMPÄRISTÖMERKIT... 10 JÄTTEET...

Lisätiedot

ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2013-2017

ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2013-2017 ROVANIEMEN SEURAKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA 2013-2017 SISÄLTÖ ESIPUHE... 1 LUKIJALLE... 2 1 KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 3 2 YMPÄRISTÖDIPLOMIN TEOLOGIA... 4 3 YMPÄRISTÖDIPLOMIN HAKUPROSESSI JA JÄRJESTELMÄN LAADINTA...

Lisätiedot

VIHREILLÄ JÄLJILLÄ TAMPERELAISEN TEEKKARIN YMPÄRISTÖOPAS

VIHREILLÄ JÄLJILLÄ TAMPERELAISEN TEEKKARIN YMPÄRISTÖOPAS VIHREILLÄ JÄLJILLÄ 19 18 17 16 14 15 11 13 12 10 4 9 5 8 6 7 TAMPERELAISEN TEEKKARIN YMPÄRISTÖOPAS VIHREILLÄ JÄLJILLÄ? ESIPUHE Jokaisesta teostamme jää jonkinlainen jälki. Suomalaisen ekologinen jalanjälki

Lisätiedot

Pieksämäen seurakunta. Ympäristöohjelma

Pieksämäen seurakunta. Ympäristöohjelma Pieksämäen seurakunta Ympäristöohjelma Riina Hänninen Laurea- ammattikorkeakoulu Kestävän kehityksen koulutusohjelma Syyskuu 2009 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Kirkon ympäristödiplomi pähkinänkuoressa...

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2014. Oppimateriaali

Jäteselviytyjät 2014. Oppimateriaali Jäteselviytyjät 2014 Oppimateriaali Tietokilpailupäivä: (merkitse muistiin) 1 Sisältö Lajittelu Lajittelu Lajittelu kannattaa. 3 Kierrättämällä jätteet hyötykäyttöön. 3 Hyötyjäte.. 4 Hyötyjätepiste...

Lisätiedot

TOIMISTON YMPÄRISTÖOHJE 2013

TOIMISTON YMPÄRISTÖOHJE 2013 11.02.2013 1(16) TOIMISTON YMPÄRISTÖOHJE 2013 SISÄLLYSLUETTELO 1 ESIPUHE 2 TOIMISTON ENERGIANKULUTUS 3 HANKINNAT 4 JÄTTEET JA KIERRÄTYS 5 TYÖMATKALIIKENNE LIITE Huoneentaulut 11.02.2013 2(16) 1. ESIPUHE

Lisätiedot

OPISKELUAINEISTO RAKENNUSALA

OPISKELUAINEISTO RAKENNUSALA OPISKELUAINEISTO RAKENNUSALA AMMATTILAINEN JA YMPÄRISTÖ... 3 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET... 4 ELINKAARIAJATTELU... 7 MATERIAALITEHOKKUUS... 8 HYVÄT HANKINNAT... 9 YMPÄRISTÖMERKIT... 10 JÄTTEET... 12 RAKENNUSALA

Lisätiedot

2012 Julkaisija: Ekokumppanit Oy Teksti: Sanna Ovaska Kuvitus ja taitto: Kiira Käkönen, Nasta Design osk Paino: Kirjapaino Hermes Oy

2012 Julkaisija: Ekokumppanit Oy Teksti: Sanna Ovaska Kuvitus ja taitto: Kiira Käkönen, Nasta Design osk Paino: Kirjapaino Hermes Oy Lukijalle Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ympäristön tilaan. Velvollisuutemme on huolehtia siitä, että maapallo säilyy elinkelpoisena myös tuleville sukupolville. Perheen kasvaessa tehdään

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät energiavalinnat Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus -ympäristökasvatusmateriaali,

Lisätiedot

Työpaikan ekoarki. ja kuinka se tehdään

Työpaikan ekoarki. ja kuinka se tehdään Työpaikan ekoarki ja kuinka se tehdään 1 Tekstit: Silja Sarkkinen Graafinen ilme ja kuvat: Vappu Ormio Julkaisija: Helsingin kaupungin ympäristökeskus 2. korjattu painos ISBN: 978-952-223-007-2 Internet:

Lisätiedot

Maahanmuuttajan ympäristöopas

Maahanmuuttajan ympäristöopas Maahanmuuttajan ympäristöopas Suojele ympäristöä ja säästä samalla rahaa Tervetuloa Suomeen! Suomi on pieni pohjoinen tuhansien järvien ja metsien maa. Puhdas luonto ja kirkkaat vesistöt ovat suomalaisille

Lisätiedot

Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas

Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas Kestävää kulutusta joka päivä Ympäristöopas Lahden seudun ympäristöpalvelut Hollola - Lahti - Nastola Kestävää kulutusta Liikenteessä Kestävä kulutus säästää luonnonvaroja verrattuna tavanomaiseen kulutukseen.

Lisätiedot

Opintokeskusten kestävän kehityksen ohjelma 2004 2006

Opintokeskusten kestävän kehityksen ohjelma 2004 2006 Opintokeskusten kestävän kehityksen ohjelma 2004 2006 Työryhmä Kansallinen Sivistysliitto ry. Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry. Kirkkopalvelut ry. Maaseudun Sivistysliitto ry. Opintotoiminnan Keskusliitto

Lisätiedot

ALKUSANAT... 7 UTAJÄRVEN SEURAKUNTA... 7 1. KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 8. 1.1. Miksi kirkon ympäristödiplomi?... 8. 1.2. Mitä se on?...

ALKUSANAT... 7 UTAJÄRVEN SEURAKUNTA... 7 1. KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 8. 1.1. Miksi kirkon ympäristödiplomi?... 8. 1.2. Mitä se on?... Utajärven seurakunnan ympäristöselvitys ja ympäristöohjelma 2013-2017 1 SISÄLLYS ALKUSANAT... 7 UTAJÄRVEN SEURAKUNTA... 7 1. KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI... 8 1.1. Miksi kirkon ympäristödiplomi?... 8 1.2. Mitä

Lisätiedot

BoFF! ekotekoja opiskelijoille

BoFF! ekotekoja opiskelijoille BoFF! ekotekoja opiskelijoille Helsingin yliopiston ylioppilaskunta Ympäristövaliokunnan julkaisuja BoFF! Ekotekoja opiskelijoille on kolmas painos HYYn ympäristövaliokunnan ympäristöoppaasta. Tämä julkaisu

Lisätiedot

Pieni ympäristöopas hankkeiden toimistoihin. Sisällys: Sähkön- ja energiankulutus...3 Paperinkäyttö...4 Toimiston jätteet...5 Hankinnat...

Pieni ympäristöopas hankkeiden toimistoihin. Sisällys: Sähkön- ja energiankulutus...3 Paperinkäyttö...4 Toimiston jätteet...5 Hankinnat... Pieni ympäristöopas hankkeiden toimistoihin Sisällys: Sähkön- ja energiankulutus...3 Paperinkäyttö...4 Toimiston jätteet...5 Hankinnat...6 Ekoarki-hanke Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Suomen Ympäristökasvatuksen

Lisätiedot

Tamperelaisen. opiskelijan. ympäristöopas

Tamperelaisen. opiskelijan. ympäristöopas Tamperelaisen opiskelijan ympäristöopas Sisällys Lukijalle Ympäristöuhat Merkittävimpiä ympäristöongelmia Muita ympäristöongelmia Ekologisesti yliopistolla Yliopiston ympäristötyö Mitä opiskelija voi tehdä

Lisätiedot

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö

VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas. Ympäristö VALINNOILLASI ON VALTAVA MERKITYS! Kulutusopas Ympäristö 2 Sisältö Kampanja 3 Luonnonvarojen tehokas käyttö 4 Mikä se on? 4 Miksi tarvitsemme sitä? 4 Jätteiden muuntaminen resursseiksi 4 Vesi: elintärkeä

Lisätiedot

MERIMIESKIRKON YMPÄRISTÖOHJELMA 2010

MERIMIESKIRKON YMPÄRISTÖOHJELMA 2010 MERIMIESKIRKON YMPÄRISTÖOHJELMA 2010 YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄ Yhteisöt voivat hallita toimintansa ympäristövaikutuksia ympäristöjärjestelmän avulla Ympäristöjärjestelmässä selvitetään, minkälaisia ympäristövaikutuksia

Lisätiedot

Ympäristöohjelma 2012-2015

Ympäristöohjelma 2012-2015 Ympäristöohjelma 2012-2015 Auditoijat: Riitta Kukkohovi-Colpaert Seppo Pietilä Kansikuva: Tuomo Ylinärä, heinäkuu 2011. Näkymä: Parasniemestä Alatornion kirkolle. Lampaat: Omistaja Esa Eskola Tornion seurakunta

Lisätiedot

Eko-opas. Sisällysluettelo. Miksi Eko-opas? Sanastoa. Uusiotuote Kierrätystuote on uusiomateriaalista valmistettu tuote kuten uusiopaperi.

Eko-opas. Sisällysluettelo. Miksi Eko-opas? Sanastoa. Uusiotuote Kierrätystuote on uusiomateriaalista valmistettu tuote kuten uusiopaperi. Eko-opas 21 Eko-opas Painettu fsc-sertifioidulle Arctic Matt 130g -paperille. Ulkoasu, taitto ja grafiikat: Anna Mannermaa ja Sonja Rantakangas Kuvat: Antti Nousiainen ja Jukka Partanen Pohjakartat: Antti

Lisätiedot

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE TIEDOSTAVA KULUTTAJA VAIKUTA

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE TIEDOSTAVA KULUTTAJA VAIKUTA ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Liiku kaupungissa Rakenna reittejä ja sekakäytä eri kulkuvälineitä Valaise tehokkaammin Valitse oikeanlainen energiansäästölamppu

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät elintarvikevalinnat ja kulutus Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA Hyväksytty edustajiston kokouksessa 24.2.2010 Päivitetty hallituksen kokouksessa 16.12.

TURUN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA Hyväksytty edustajiston kokouksessa 24.2.2010 Päivitetty hallituksen kokouksessa 16.12. TURUN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNNAN YMPÄRISTÖOHJELMA Hyväksytty edustajiston kokouksessa 24.2.2010 Päivitetty hallituksen kokouksessa 16.12.2010 SISÄLTÖ SISÄLTÖ... 1 JOHDANTO... 1 1. OHJELMAN TOTEUTTAMINEN...2

Lisätiedot