Toimintaohjeita vaara- ja häiriötilanteissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintaohjeita vaara- ja häiriötilanteissa"

Transkriptio

1 Pelastussuunnitelman LIITE 2: Toimintaohjeet hätätilanteissa 1 (9) Toimintaohjeita vaara- ja häiriötilanteissa 1. Hätäilmoituksen tekeminen ja avun opastaminen perille Hätänumeroon tulee soittaa aina kiireellisissä, todellisissa hätätilanteissa hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa tai jos on syytä epäillä näin olevan. Hätänumeroon tulee soittaa myös silloin, jos haluaa ilmoittaa poliisille havaitsemastaan meneillä olevasta rikoksesta. Jos epäilyttää, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon kuin olla soittamatta. Soita hätäilmoitus aina mieluummin hiukan liian aikaisin kuin liian myöhään.

2 Pelastussuunnitelman LIITE 2: Toimintaohjeet hätätilanteissa 2 (9) 2.

3 Pelastussuunnitelman LIITE 2: Toimintaohjeet hätätilanteissa 3 (9) 3. Hätäensiapu Aivojen mahdollisuus selvitä vaurioitta ilman happea heikkenevät 10 % jokainen minuutti. Eli 10 minuutin kuluttua mahdollisuudet ovat matemaattisesti nolla. Hätätilanteissa ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevia, jolloin ehkä vain sinä voit auttaa. Uskalla siis auttaa! Taitoja opetetaan hätäensiapu- ja ensiapukurssilla. Jokaiselle olisi hyödyllistä hankkia nämä taidot ja virkistää muistia kolmen vuoden välein käymällä kursseilla säännöllisesti. Toimintaohjeissa vaaratilanteisiin löytyy lyhyet ohjeet hätäensiavun varalle. Pidäthän ne aina saatavilla myös kotona. Taloyhtiön kotisivujen kautta löydät lisää ohjeita ensiavun antamiseen ja sieltä löytyy myös ohjeita esim. myrkytyksiin, tapaturmiin ja paloturvallisuuteen liittyen. TAPATURMA TAI SAIRASKOHTAUS Selvitä mitä on tapahtunut? - Sairaskohtaus vai tapaturma Pelasta potilas välittömästä vaarasta. - Sähkö, tuli, kaasu Onko potilas hereillä? - Puhuttele ja ravista varovasti. Hengittääkö, toimiiko sydän? - Jos potilas ei herää, aseta potilas selälleen ja avaa kiristävät vaatteet. Avaa hengitystiet taivuttamalla päätä taaksepäin. Tunnustele syke kaulavaltimolta. Jos potilas hengittää, aseta hänet tukevaan kylkiasentoon ja pidä lämpimänä. Hälytä apua numerosta Kutsu tarvittaessa paikalle lisäapua avustamaan ensiavun antamisessa tai opastamaan ammattiapu tapahtumapaikalle. Jos potilas ei hengitä. - Aloita puhalluselvytys sulkemalla sieraimet ja puhaltamalla kaksi kertaa (rinta kohoaa puhallettaessa). Jos puhallukset eivät mene perille, avaa hengitystie paremmin. Kokeile kaulavaltimolta ja jos sydämen sykettä ei tunnu, aloita paineluelvytys. Vuorottele rytmillä 2 puhallusta ja 30 painelua ja kokeile palautuuko potilaan oma syke. Jatka puhalluspaineluelvytystä kunnes syke palautuu tai et enää jaksa tai saat ammattiapua. MYRKYTYS Myrkytystapauksessa tai epäiltäessä myrkytystä otetaan välittömästi yhteyttä terveyskeskukseen tai Myrkytystietokeskukseen, puh. (09) (suora) tai (09) 4711 (vaihde). Puhelin palvelee 24 tuntia vuorokaudessa. Hätätilanteessa soita numeroon 112. Ensiavuksi myrkytystapauksessa annetaan lääkehiiltä estämään myrkyn imeytymistä (ei kuitenkaan syövyttävää ainetta tai petrolituotetta ( * ) nielleelle!). Noudata käyttöohjeita. Älä okseta autettavaa. Terveyskeskukseen kannattaa ottaa mukaan myrkytyksen aiheuttaneen aineen pakkaus tai etiketti, tarvittaessa kasvin lehti tai sieni, jos ei tiedä varmasti mistä kasvista tai sienestä on kysymys. Jos epäillään, että lapsi on syönyt lääkettä, myrkyllistä kasvia tai sientä, tarkistetaan onko lapsen suussa vielä nielemättömiä pillereitä tai kasvin tai sienen osia ja poistetaan ne huuhtelemalla suu. Tarkempia ohjeita myrkytystapauksissa saa Myrkytystietokeskuksesta. ( * ) mm. bensiini, mineraalitärpätti, lamppuöljy, sytytysneste, lakkabensiini, dieselöljy ja parafiiniöljy

4 Pelastussuunnitelman LIITE 2: Toimintaohjeet hätätilanteissa 4 (9) 4. Yleinen vaaramerkki Väestöhälyttimien kuntoa testataan kuukausittain kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo Tarkista säännöllisesti, kuuluko äänimerkki huoneistoon sisälle tai asuinkiinteistön pihaan. Testauksen äänimerkki on seitsemän sekunnin pituinen tasainen ääni. Yleinen vaaramerkki on taas minuutin mittainen, seitsemän sekunnin sykleissä vuorottain nouseva ja laskeva sireenin ääni. Jos viranomaiset soittavat yleisen vaaramerkin, on kyseessä todennäköisesti kaasu-, säteily- tai jokin muu suojautumista vaativa vaaratilanne. Säteilyonnettomuuksissa sisälle suojautuminen ja joditabletin ottaminen ovat riittäviä toimenpiteitä pahoissakin ydinvoimalaitosonnettomuuksissa lukuun ottamatta alle 20 km etäisyydellä voimalaitoksesta, jossa onnettomuus on tapahtunut. Johtuipa tilanne mistä syystä hyvänsä, toimintaohjeet ovat aluksi aina samat: siirry välittömästi sisätiloihin. Yleisestä vaaramerkistä tiedotetaan väestöhälyttimien lisäksi myös pakkosyöttönä kaikilla radiokanavilla ja tv-ruudussa juoksevalla tekstillä. Säteilyvaaran uhatessa: Mene sisätiloihin. Sulje ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot sekä sammuta ilmastointi. Tiivistä kaikki raot. Varaa ruokaa ja juotavaa ja suojaa ne tiiviisiin astioihin. Viranomaiset antavat toimintaohjeita ja tietoa tapahtumista radion ja TV:n välityksellä. Ota joditabletti vasta viranomaisen kehotuksesta. Vältä puhelimen käyttöä linjojen tukkeutumisvaaran vuoksi.

5 Pelastussuunnitelman LIITE 2: Toimintaohjeet hätätilanteissa 5 (9) 5. Toimintaohjeita erilaisiin uhkatilanteisiin Väkivaltaisen ja uhkaavan käyttäytymisen tunnistaminen Sanattomat tunnusmerkit: o Levottomuus ja arvaamattomuus o Tuijotus, katseella mittailu o Puhumattomuus, hampaiden kiristely o Käsien nyrkkiin puristelu, sormen heristely o Käyttäytyminen, joka on aiemmin ennakoinut väkivaltaa Sanalliset tunnusmerkit: o Solvaava, herjaava kielenkäyttö, kiroilu o Väittely, uhkailu ja riidan haastaminen o Epäluuloinen puhe o Puheen muodollistaminen o Puheen sekavuus tai erittäin väkivaltainen sisältö o Äänen korottaminen Toiminta väkivaltatilanteessa: Pysy rauhallisena, älä provosoidu! Jätä uhkaajalle tilaa ja säilytä hänen reviirinsä. Pidä kädet näkyvissä, älä käännä selkääsi uhkaajalle. Vältä äkkinäisiä liikkeitä ja tuijottamista. Rauhoita puhumalla selkeästi, lyhyesti ja myötäillen, älä keskeytä. Älä vähättele tilannetta, älä oikaise huumautuneen harhoja. Pyri voittamaan aikaa niin, että muita tulisi paikalle. Kiinnitä ympäristön huomio tapahtumaan. Hälytä lisäapua heti kun voit, pyri hälyttämään niin, että uhkaaja ei huomaa. Pyri irrottautumaan otteesta ja pakene heti, jos tilanne näyttää muuttuvan vaaralliseksi. PAKENEMINEN EI OLE HEIKKOUTTA! Toiminta aseellisessa uhkauksessa sekä varkaus- tai ryöstötapauksessa Pysy rauhallisena, älä vastusta tai ärsytä ryöstäjää. Tarkkaile uhkaajaa ja paina mieleesi erityisiä tuntomerkkejä. Kiinnitä ympäristön huomio tapahtumaan. Älä hälytä apua uhattuna. Pidä kädet näkyvissä, älä käännä selkääsi uhkaajalle. Vältä äkkinäisiä liikkeitä ja tuijottamista. Anna uhkaajan paeta ja ottaa mukaan haluamansa, rikollisten kiinniottaminen kuuluu aina ensisijaisesti poliisille. Ryöstäjän poistuessa tarkkaile pakenemissuuntaa, kulkuneuvoa ja apureiden määrää. Hälytä apua vasta kun se voi tapahtua vaaratta. Murron jälkiä ei saa siivota ennen kuin tapahtumapaikka on perusteellisesti tutkittu.

6 Pelastussuunnitelman LIITE 2: Toimintaohjeet hätätilanteissa 6 (9) 6. Vaaratilanteiden jälkeen Jos kotonasi tai omistamassasi kiinteistössä on tapahtunut vahinko, jossa on tuhoutunut omaisuutta (tai sattunut vakavia henkilövahinkoja): - Ota yhteyttä isännöitsijään hoitaaksesi kiinteistövakuutusasiat. - Mikäli asiaan liittyy rikos, sen epäily tai suuri palovahinko, ilmoita asiasta myös poliisille. Pyydä ilmoituksesta jäljennös vakuutusyhtiötä varten (rikosilmoitus tai poliisitutkintapöytäkirja). - Ota viipymättä yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi (koti- tai palovakuutus). Vakuutusyhtiön tekemä vahinkotarkastus pitää tehdä ennen korjaustöiden aloittamista. Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta ennen vahinkotarkastusta. Vahinkotarkastuksen ja korvauskäsittelyn yhteydessä sovitaan vahingoittuneen omaisuuden korvaamisesta. Tulipaloissa jos syttymissyy ei ole täysin selvä, lupa omaisuuden siirtoon on saatava poliisilta. - Jos et voi yöpyä kodissasi, selvitä missä voisit olla väliaikaisesti yötä. Sovi mahdollisesta tilapäismajoituksen kustannuksista vakuutusyhtiösi kanssa etukäteen. Palaneessa tilassa ei välttämättä voi oleskella poliisin tutkimusten ja mahdollisten haitallisten kaasujen vuoksi. Ota kotoa mukaasi mm. avaimet, henkilöllisyystodistus/passi, luottokortit, henkilökohtaiset lääkkeet, pankki- ja luottokortit, pankkitilien tunnusluvut, todistukset ja kuva-albumit. - Estä lisävahingot. Varmista, että tilan jälkivartioinnista ja murtosuojauksesta huolehditaan. Asiasta sovitaan esim. isännöitsijän kanssa. Suojaa omaisuus ulkopuoliselta ilkivallalta, varastamiselta ja kastumiselta. - Luetteloi varastettu, tuhottu tai vaurioitunut omaisuutesi mahdollisimman pian. Tulipaloissa irtoomaisuus voidaan yleensä puhdistaa noesta ja savun hajusta, samoin kastunut omaisuus voidaan pestä ja kuivattaa ammattiliikkeen avulla. - Käytä jälkivahinkojen torjuntaan erikoistuneita auktorisoituja liikkeitä, Kiinteistövakuutus on tarkoitettu korvaamaan rakenteisiin tulleita vahinkoja. Koti- tai palovakuutus on tarkoitettu korvaamaan irtain omaisuutesi. Tulipalon jälkeen huolehdi terveydestäsi: Jos olet hengittänyt palopaikalla savukaasuja ja olet huonovointinen, hakeudu terveydenhuollon päivystykseen. Rikoksen uhriksi joutuminen tai tulipalo tai muu suuri kotia kohdannut vahinko voi olla mieltä järkyttävä kokemus. Henkistä tukea onnettomuuden jälkeen voivat tarvita niin uhri, läheiset, auttajat kuin silminnäkijätkin. Ulkopuolista apua kannattaa hakea. Henkinen jälkihoito auttaa käsittelemään onnettomuuden aiheuttamia reaktioita ja kärsimystä, helpottaa ahdistusta sekä ennaltaehkäisee myöhempiä stressioireita. Rikosuhripäivystys tarjoaa henkistä tukea, oikeudellista neuvontaa ja käytännön apua. Palvelut on suunnattu kaikenlaisten rikosten uhreille. Rikosilmoituksen tekeminen ei ole ehto palvelujen piiriin pääsemiseksi. Kotimurto aiheuttaa turvattomuudentunteen ja huolta tapahtuman jälkeen pitkäksi aikaa. Turvattomuudentunne ja pelko kotimurron jälkeen voivat jopa muuttaa uhrin elämäntapaa ratkaisevasti rajoittaen hänen liikkumistaan kodin ulkopuolelle. Erityisen tärkeää on käsitellä tapaus lasten kanssa, koska nämä voivat mm. alkaa pelätä yksin kotona olemista. Lähde: Rikoksen uhreille tukea ja tietoa

7 Pelastussuunnitelman LIITE 2: Toimintaohjeet hätätilanteissa 7 (9) Henkistä jälkihoitoa ja keskusteluapua tarjoavat paikalliset ja valtakunnalliset auttajat mm. - terveyskeskukset ja sairaalat - kriisiryhmät ja -keskukset - työterveyshuolto - sosiaalitoimistot - seurakunnat (henkisen huollon ryhmät, diakoniapäivystys) sekä kirkon valtakunnallinen Palveleva puhelin (su-to 18-01, pe-la 18-03) - perheneuvolat ja perheasiainneuvottelukeskukset - mielenterveystoimistot - rikosuhripäivystys, Auttava puhelin (ma-ti klo 13-21, ke-pe 17-21) - Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin (ma-pe klo 9-06, la 15-06, su 15-22) - on internetissä toimiva kriisikeskus Yhteyden sosiaali- ja kriisipäivystykseen saat tarvittaessa hätäkeskuksen kautta soittamalla numeroon Punaisen Ristin ensihuollon hälytysryhmä tarjoaa suomalaisille aineellista ja henkistä tukea onnettomuuksissa ja muissa erityistilanteissa ensimmäisten vuorokausien aikana. Se on osa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun organisaatiota ja hälytysjärjestelmää. Myös seurakunnan diakoniatyöntekijät avustavat akuutissa hätätilanteessa olevia.

8 Pelastussuunnitelman LIITE 2: Toimintaohjeet hätätilanteissa 8 (9) 7. Palovaroittimet Palovaroitin havaitsee pienenkin määrän tulipalossa syntyvää savua. Se on tultakin vaarallisempaa. Pienessäkin palonalussa savu täyttää asunnon muutamassa minuutissa, ja yöllä saatat menehtyä savuun heräämättä, ellei sinulla ole toimivaa palovaroitinta. Toimiva palovaroitin herättää sinut. Saat aikaa pelastautua ja kutsua apua, ennen kuin on liian myöhäistä. Palovaroitin on lakisääteinen varuste jokaisessa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa. Sen hankinnasta ja toimintakunnosta vastaa asunnon haltija eli asukas. Laki ja vakuutukset ovat aina puolellasi, jos huolehdit omasta velvollisuudestasi. Pidä siis huolta palovaroittimistasi, niin nekin pitävät huolta sinusta. Jokaisen asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin. Se sijoitetaan makuuhuoneiden ja muiden tilojen väliin ja ylemmissä kerroksissa portaikon yläpuolelle. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi kutakin alkavaa 60 m² kohti. Turvallisessa kodissa palovaroitin on kaikissa makuuhuoneissa ja eteisessä. Jos palo alkaa makuuhuoneesta, palovaroitin herättää nukkuvan ajoissa. Palovaroittimen oikea paikka on katossa vähintään puolen metrin päässä seinästä ja muista esteistä, sillä savu ja lämpö nousevat ylöspäin. Vältä palovaroittimen asentamista ilmanvaihtoventtiilien edustalle, keittiöön ja pesutiloihin, koska niissä palovaroittimet voivat vikaantua. Ilmanvaihtoventtiilien edustan pöly ja jatkuva veto, keittiörasvat ja kuumuus sekä pesutilojen kosteus voivat aiheuttaa palovaroittimen toiminnassa häiriöitä. Tarkemmat ohjeet löydät palovaroittimen mukana tulevista asennusohjeista. Palovaroittimien hoito-ohjeet: 1. Testaa palovaroittimesi toiminta kerran kuukaudessa sekä silloin, kun olet ollut pidempään poissa kotoa tai vapaa-ajan asunnolta. Paristo on saattanut tyhjentyä poissa ollessasi. 2. Vaihda paristot kaikkiin palovaroittimiin vähintään kerran vuodessa. 3. Vaihda paristo välittömästi, jos palovaroitin alkaa harvakseen piippailla. Se on merkki siitä, että pariston virta on loppumassa. 4. Vaihda palovaroitin uuteen, kun se lakkaa toimimasta. Palovaroitin voi lakata toimimasta esimerkiksi pitkän käyttöiän uuvuttamana. Vaihda se uuteen, jos hälytysääni ei kuulu testattaessa moitteettomasti, vaikka paristo olisi vaihdettu.

9 Pelastussuunnitelman LIITE 2: Toimintaohjeet hätätilanteissa 9 (9) 8. Kotivara Kotivara on osa omatoimista suojelua. Kotivara on talouskohtainen varmuusvara, joka koostuu tavanomaisista elintarvikkeista ja sen sisältö voi vaihdella talouden ruokatottumusten mukaan. Kotivaran tulisi riittää kahdeksi viikoksi. Kotivara sisältää mm. riittävän isoja kannellisia astioita veden kuljettamiseen ja varastoimiseen henkilökohtaiset lääkkeet ja joditabletit (2 kpl/hlö) hygieniatarvikkeet erityisruokavalion elintarvikkeet tölkinavaaja paristoilla toimiva radio, taskulamppu ja sopivat paristot molempiin tuorekelmut, ilmastointiteippi, muovipurkit kynttilät ja tulitikut käteistä rahaa vaipat yms. lemmikkieläinten tarvikkeet Kotivaraa käytetään jatkuvasti, päivittäin. Erityisen tarpeellista se on poikkeuksellisissa tilanteissa, kuten jos joku perheenjäsenistä sairastuu, jakelua koskeva häiriö estää hankinnat kaupasta, kelirikkotilanteessa, liikennehäiriön estäessä yhteydet tai poikkeusolot, lakko, onnettomuus tms. keskeyttävät normaalin elämänkulun. Suositus kotivaran elintarvikkeista yhdelle henkilölle kahdeksi viikoksi: 1 kg maitojauhetta 100 g:n pusseissa 2 kg lihaa, kalaa, makkaraa säilykkeitä, liemikuutioita ja tyhjiöpakattuja leikkeleitä 800 g leivänpäällistä juustoja, voileipätahnoja, marmeladia, keitettyjä munia 1 kg kuivatuotteita jauhoja, hiutaleita, muroja, makaronia, jälkiruokajauheita 2,5 kg erilaista leipää näkkileipää, pakastettuja tai pakattua limppua, korppuja, keksejä 2 kg juureksia, kasviksia perunoita, porkkanoita, kaalia,, sipulia, kuivattuja herneitä 1 kg marja- ja hedelmävalmisteita säilykkeitä ja pakasteita 500 g rasvaa voita, margariinia tai öljyä 4 kg sekalaisia kuiva-aineita 1 l mehutiivistettä saadaan noin 5 l mehua 32 l juomavettä ja muita juomia pikakahvia, teetä, kaakaota, sokeria, kestokermaa, mausteita, makeisia, suolaa Juomavettä ja muita juomia tarvitaan 16 litraa henkeä kohden viikoksi. Lisäksi vettä tarvitaan hygieniaan ja WC:n huuhteluun. Tuotteet on suojattava. Suojatavoista yksinkertaisin on tiiviiden, huuhtomisen kestävien pakkausten käyttäminen. Huomioi tarvikkeiden hankinnassa erikseen lapset, vanhukset ja sairaat.

Esimerkkejä toimintaohjeiksi vaara- ja häiriötilanteissa

Esimerkkejä toimintaohjeiksi vaara- ja häiriötilanteissa 1 (10) Esimerkkejä toimintaohjeiksi vaara- ja häiriötilanteissa 1. Yleisesti asukkaille Tutustu alla oleviin yleisiin ohjeisiin rauhassa. Pohdi, miten sinun tulisi toimia erilaisissa vaaratilanteissa.

Lisätiedot

Esimerkkejä toimintaohjeiksi vaara- ja häiriötilanteissa

Esimerkkejä toimintaohjeiksi vaara- ja häiriötilanteissa Liite Pelastussuunnitelma-lomakkeeseen 1 (10) Esimerkkejä toimintaohjeiksi vaara- ja häiriötilanteissa 1. Yleisesti asukkaille Tutustu alla oleviin yleisiin ohjeisiin rauhassa. Pohdi, miten sinun tulisi

Lisätiedot

Esimerkkejä toimintaohjeiksi vaara- ja häiriötilanteissa

Esimerkkejä toimintaohjeiksi vaara- ja häiriötilanteissa 1 ( 10) Esimerkkejä toimintaohjeiksi vaara- ja häiriötilanteissa 1. Yleisesti asukkaille Tutustu alla oleviin yleisiin ohjeisiin rauhassa. Pohdi, miten sinun tulisi toimia erilaisissa vaaratilanteissa.

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma Toimintaohjeita asukkaille vaara- ja häiriötilanteissa

Pelastussuunnitelma Toimintaohjeita asukkaille vaara- ja häiriötilanteissa 1 (12) Pelastussuunnitelma Toimintaohjeita asukkaille vaara- ja häiriötilanteissa Kiinteistön nimi ASUNTO-OSAKEYHTIÖ HAUHO Päiväys 12.11.2014 yhteystietojen osalta päivitetty 7.6.2017 LUE TÄMÄ OHJE JA

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma Toimintaohjeita vaara- ja häiriötilanteissa

Pelastussuunnitelma Toimintaohjeita vaara- ja häiriötilanteissa 1 (11) Pelastussuunnitelma Toimintaohjeita vaara- ja häiriötilanteissa Kiinteistön nimi ASUNTO-OSAKEYHTIÖ HAUHO Päiväys 12.11.2014 2 (11) Asunto-osakeyhtiö Hauho Toimintaohjeita vaara- ja häiriötilanteissa

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

Asunto-osakeyhtiö Sveitsin Aleksis Pelastussuunnitelma 4.11.2004

Asunto-osakeyhtiö Sveitsin Aleksis Pelastussuunnitelma 4.11.2004 Asunto-osakeyhtiö Sveitsin Aleksis Pelastussuunnitelma 4.11.2004 Asunto-osakeyhtiö Sveitsin Aleksis Vaiveronkatu 32, Hyvinkää PELASTUSSUUNNITELMA Isännöinti Karimak Oy Puhelin: 020 743 389 0 Kauppalankatu

Lisätiedot

Elämän erityistilanteisiin Koostuu tavanomaisista elintarvikkeista

Elämän erityistilanteisiin Koostuu tavanomaisista elintarvikkeista Elämän erityistilanteisiin Koostuu tavanomaisista elintarvikkeista Vaihtelee ruokatottumusten mukaan Astioita veden säilyttämiseen, lääkkeet, joditabletit ja kotitalouskohtaiset tarvikkeet Riittää viikoksi

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Hätäilmoituksen teko-ohje

Pelastussuunnitelma. Hätäilmoituksen teko-ohje Pelastussuunnitelma Hätäilmoituksen teko-ohje 1. Pysähdy - mieti missä olet. 2. Soita 112 - Soitto on maksuton. - Matkapuhelimesta soittaessasi et tarvitse suuntanumeroa. 3. Kerro heti, mitä on tapahtunut

Lisätiedot

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Suunnitelma toiminnasta erilaisissa onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa hätäilmoitus yleinen hälytysmerkki sammutuspeitteen käyttö tapaturma tai sairaskohtaus

Lisätiedot

Viitalantie 221, 60640 Isokoski

Viitalantie 221, 60640 Isokoski Venestalon pelastussuunnitelma, joka sisältää sammutus- ym. turvallisuusohjeita Viitalantie 221, 60640 Isokoski TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Venestalo on Veneskoski-Viitala-seura ry:n omistama kylätalo, joka

Lisätiedot

VÄESTÖN VAROITTAMINEN

VÄESTÖN VAROITTAMINEN TURVALLISUUSOHJE Liite 2 VÄESTÖN VAROITTAMINEN 1. Yleinen vaaramerkki Yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu PELASTUSSUUNNITELMA Isännöitsijätoimisto Puhelin: 040-5549123 Kauppurienkatu Fax: 08-90100 Oulu Asunto-osakeyhtiö

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

Pelasta Pelasta välittömässä vaarassa olevat asukkaat pois huoneistosta.

Pelasta Pelasta välittömässä vaarassa olevat asukkaat pois huoneistosta. TOIMINTAOHJEET VAARATILANTEISSA Vaaratilanteiden ehkäisy Pidä kulkureitit vapaina Selvitä sammutuslaitteiden sijainti Huomioi sähkölaitteiden turvallisuus Älä tupakoi sisällä Käytä LED-kynttilöitä Pidä

Lisätiedot

Toimintaohje onnettomuustilanteissa

Toimintaohje onnettomuustilanteissa Toimintaohje onnettomuustilanteissa asia Tavoitteena on että jokainen työntekijä tietää, tuntee ja osaa: Varauloskäytävät Missä paloilmoitinlaite on ja kuinka sitä käytetään Osaa tehdä hätäilmoituksen

Lisätiedot

OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA

OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin

Lisätiedot

POLIISIN HÄTÄNUMERO 10022

POLIISIN HÄTÄNUMERO 10022 Asunto Oy Havukoskenaukio TÄMÄ TIEDOTE SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA ASUMISTURVALLI- SUUDESTA JA PELASTAUTUMISESTA VAARATILANTEISSA SÄILYTÄ TÄMÄ TIEDOTE PUHELIMESI LÄHEISYYDESSÄ YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 POLIISIN

Lisätiedot

Kodin kokonaisturvallisuus

Kodin kokonaisturvallisuus Kodin kokonaisturvallisuus tapaturmien ehkäisy murtosuojaus ja rikosten ehkäisy varautuminen sähkön-, lämmön- ja vedenjakelun katkoksiin ongelmajätehuolto paloturvallisuus (ot 6) ensiapuvalmius (ot 7)

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelma noudattaa sisäasiainministeriön Asuinkiinteistön pelastussuunnitelman laadintajulkaisua

Pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelma noudattaa sisäasiainministeriön Asuinkiinteistön pelastussuunnitelman laadintajulkaisua Pelastussuunnitelma Asunto Osakeyhtiö Kaskenkatu 11 Turussa 30. huhtikuuta 2013, päivitetty 3.1.2017 Pelastussuunnitelma noudattaa sisäasiainministeriön Asuinkiinteistön pelastussuunnitelman laadintajulkaisua

Lisätiedot

HAAPA-KIMOLA Maakansa, Iitti TURVALLISUUSSUUNNITELMA

HAAPA-KIMOLA Maakansa, Iitti TURVALLISUUSSUUNNITELMA HAAPA-KIMOLA Maakansa, Iitti TURVALLISUUSSUUNNITELMA - Päivitetty 18.12.2014 2, (11) S I S Ä L L Y S L U E T T E L O 1 YLEISTÄ 1 ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTA 2.1 Riskienarviointi 2.2 Turvallisuuskävelyt 2.3

Lisätiedot

HAAPA-KIMOLA Maakansa, Iitti TURVALLISUUSSUUNNITELM A

HAAPA-KIMOLA Maakansa, Iitti TURVALLISUUSSUUNNITELM A HAAPA-KIMOLA Maakansa, Iitti TURVALLISUUSSUUNNITELM A - Päivitetty 18.12.2014 2, (16) S I S Ä L L Y S L U E T T E L O 1 YLEISTÄ 1 ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTA 2.1 Riskienarviointi 2.2 Turvallisuuskävelyt

Lisätiedot

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä)

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä) 2 TIETOA LEIRIKESKUKSESTA Alue on tarkoitettu alle 100 henkilön majoittumiseen päärakennuksessa, 6 majoitusmökissä ja asuntovaunuissa / asuntoautoissa. Alueella järjestetään satunnaisesti muutaman tunnin

Lisätiedot

Satakunnan yhteisökeskus. Isolinnankatu 16.

Satakunnan yhteisökeskus. Isolinnankatu 16. Satakunnan yhteisökeskus Isolinnankatu 16. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta, poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? - Onnettomuus? - Sairaskohtaus? Onko silminnäkijöitä? Onko

Lisätiedot

SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ

SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUS 2. TULIPALO 3. SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ 4. KÄSISAMMUTTIMEN KÄYTTÖ 5. PIKAPALOPOSTIN KÄYTTÖ 6. ILMASTOINNIN PYSÄYTTÄMINEN 7. PALOVAMMAN HOITO 8. TAJUTTOMAN POTILAAN ENSIAPU

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi PELASTUSSUUNNITELMA YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi 2 SISÄLTÖ 1. SUUNNITELMAN YLLÄPITO 3 2. SUUNNITTELUVELVOITE 5 3. HÄTÄILMOITUSOHJE 6 4. ELVYTYSOHJE 7 5. HUOMIOITAVAT VAARATILANTEET

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET Hätäilmoitus Tulipalo Poistumisturvallisuus Sammutuspeitteen käyttö Käsisammuttimen käyttö Pikapalopostin käyttö

TOIMINTAOHJEET Hätäilmoitus Tulipalo Poistumisturvallisuus Sammutuspeitteen käyttö Käsisammuttimen käyttö Pikapalopostin käyttö TOIMINTAOHJEET 1. Hätäilmoitus 2. Tulipalo 3. Poistumisturvallisuus 4. Sammutuspeitteen käyttö 5. Käsisammuttimen käyttö 6. Pikapalopostin käyttö 7. Ilmanvaihdon pysäyttäminen 8. Palovamman hoito 9. Tajuttoman

Lisätiedot

TULIPALO PELASTA VAARASSA OLEVAT SOITA 112 SAMMUTA ALKUSAMMUTUSVÄLINEILLÄ RAJOITA TULIPALON LEVIÄMISTÄ SULKEMALLA OVET, IKKUNAT JA ILMANVAIHTO OPASTA

TULIPALO PELASTA VAARASSA OLEVAT SOITA 112 SAMMUTA ALKUSAMMUTUSVÄLINEILLÄ RAJOITA TULIPALON LEVIÄMISTÄ SULKEMALLA OVET, IKKUNAT JA ILMANVAIHTO OPASTA TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUKSEN TEKEMINEN 2. TULIPALO 3. ENSIAPUOHJEITA 4. VÄKIVALTATILANTEET 5. MURTO 6. RYÖSTÖ 7. POMMIUHKAUS 8. YLEINEN VAARAMERKKI 9. KAASUVAARA 10. SÄTEILYVAARA 11. VÄESTÖNSUOJAAN

Lisätiedot

OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN

OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN Jokaisen henkilökuntaan kuuluvan on noudatettava seuraavia ohjeita sekä valvottava, että yleisö noudattaa niitä. Kaikista turvallisuutta vaarantavista

Lisätiedot

Torju arjen vaaratilanteet

Torju arjen vaaratilanteet Koti- ja vapaa-ajan tapaturma sattuu vuosittain noin 700 000 suomalaiselle. Kuolemaan näistä johtaa vuosittain noin 2 700. Torju arjen vaaratilanteet Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita.

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS 112 0112

HÄTÄILMOITUS 112 0112 TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUS 2. TULIPALO 3. ENSIAPUOHJEET 4. VÄKIVALTATILANTEET 5. MURTO 6. RYÖSTÖ 7. POMMIUHKAUS 8. YLEINEN VAARAMERKKI 9. KAASUVAARA 10. SÄTEILYVAARA 11. VÄESTÖNSUOJAAN SUOJAUTUMINEN

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET POIKKEUSTILANTEISSA

TOIMINTAOHJEET POIKKEUSTILANTEISSA Porin yliopistokeskus, Pelastussuunnitelman liite 2: TOIMINTAOHJEET POIKKEUSTILANTEISSA Sisällys TOIMINTAOHJE TULIPALONSATTUESSA... 2 TOIMINTAOHJE PALOKELLOJEN SOIDESSA... 3 TOIMINTAOHJE ENSIAPUTILANTEESSA...

Lisätiedot

PESÄPALLO-OTTELUN TURVALLISUUS- JA PELASTUSSUUNNITELMA TOIMINTAOHJEET VIINIJÄRVEN URHEILIJAT

PESÄPALLO-OTTELUN TURVALLISUUS- JA PELASTUSSUUNNITELMA TOIMINTAOHJEET VIINIJÄRVEN URHEILIJAT PESÄPALLO-OTTELUN TURVALLISUUS- JA PELASTUSSUUNNITELMA VIINIJÄRVEN URHEILIJAT YLEISTÄ TOIMINTAOHJEISTA...2 1. TURVALLISUUDESTA VASTAAVAT HENKILÖT...3 2. SISÄISET HÄLYTYSJÄRJESTELYT...4 2.1. Katsomoista

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA RIIHIMÄEN KANSALAISOPISTO

PELASTUSSUUNNITELMA RIIHIMÄEN KANSALAISOPISTO PELASTUSSUUNNITELMA RIIHIMÄEN KANSALAISOPISTO 17.3.2016 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 TYÖNTEKIJÄN VELVOLLISUUDET TURVALLISUUSASIOISSA... 4 HÄTÄILMOITUS... 5 ONNETTOMUUSRISKIT JA NIIDEN ENNALTAEHKÄISEMINEN... 6

Lisätiedot

SÄTEILYTURVAKESKUS. Säteily kuuluu ympäristöön

SÄTEILYTURVAKESKUS. Säteily kuuluu ympäristöön Säteily kuuluu ympäristöön Mitä säteily on? Säteilyä on kahdenlaista Ionisoivaa ja ionisoimatonta. Säteily voi toisaalta olla joko sähkömagneettista aaltoliikettä tai hiukkassäteilyä. Kuva: STUK Säteily

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA

TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA TOIMINTAOHJE VÄKIVALTATILANTEIDEN VARALLE RUOVEDEN KUNTA 1. PEREHDYTYS Työturvallisuuslaki 14 Työnantajan on annettava työntekijälle riittävät tiedot työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä sekä huolehdittava

Lisätiedot

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA Masalan ylipainehallin yhteystiedot Jalkapallohalli, kupla Rusthollintie 2, 02430 Masala Ylläpito ja huolto: Tilahallinnon päivystäjä 040-5140091 Kenttämestari

Lisätiedot

Toimintaohjeita hätätilanteita varten

Toimintaohjeita hätätilanteita varten Hyväksyjä: Jari Partanen 1.11.2012 sivu 1/8 Toimintaohjeita hätätilanteita varten SISÄLLYSLUETTELO 1 Toimenpiteet ABC... 2 2 Hätäilmoituksen tekeminen... 2 3 Meritaidon sisäinen hälytys... 3 3.1 Käsitteitä...

Lisätiedot

Kotivara. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Kuva: Annika Mannström

Kotivara. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Kuva: Annika Mannström Kotivara Mitä kotivara on? Osa omatoimista varautumista. Osa normaalia ruokataloutta Tavoitteena hengissä pysyminen Koostuu tavanomaisista elintarvikkeista ja vedestä Sisältö vaihtelee ruokatottumusten

Lisätiedot

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu. Lain mukaan joka kodissa täytyy olla palovaroitin. Tulipalo alkaa usein keittiöstä. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle. Älä koskaan käytä vettä. Huolehdi palavasta kynttilästä. Älä tupakoi sängyllä

Lisätiedot

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112.

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112. Pelastustiet ja pysäköinti Valvojat ohjeistetaan seuraamaan pysäköintiä niin, ettei pysäköinti estä pelastusajoneuvojen toimintaa ja niin että pelastustiet pidetään avoinna. Hallin edessä on selkeät parkkipaikat,

Lisätiedot

Ohjeet tapaturmien (ja sairaskohtausten) ennaltaehkäisyyn

Ohjeet tapaturmien (ja sairaskohtausten) ennaltaehkäisyyn Ohjeet tapaturmien (ja sairaskohtausten) ennaltaehkäisyyn Jokaisen henkilökuntaan kuuluvan on noudatettava seuraavia ohjeita sekä valvottava, että yleisö noudattaa niitä. Kaikista turvallisuutta vaarantavista

Lisätiedot

Kodin paloturvallisuus

Kodin paloturvallisuus Kodin paloturvallisuus Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos Palotarkastaja Linnea Kytömäki Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Väkiluku n. 94 000 Seitsemän kuntaa Työntekijöitä n. 180 Asemat, joissa on vakituista henkilökuntaa

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

TALON PELASTUS SUUNNITELMA

TALON PELASTUS SUUNNITELMA Asunto Oy Espoon Onnetar Ristihaantie 1 02750 Espoo TALON PELASTUS SUUNNITELMA Pelastussuunnitelma YLEISTÄ Pelastussuunitelman tarkoituksena on ihmisten ja omaisuuden suojaaminen kiinteistön alueella.

Lisätiedot

As. Oy Laurinsataman pelastussuunnitelma LIITE 2. 2. Tarkista potilaan tila Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla?

As. Oy Laurinsataman pelastussuunnitelma LIITE 2. 2. Tarkista potilaan tila Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla? 8. Esimerkkejä ja ohjemalleja TOIMINTA SAIRAUSKOHTAUKSESSA 1. Selvitä mitä on tapahtunut Onko potilas kaatunut, pyörtynyt, kouristellut? Onko silminnäkijöitä? Jaa seuraavat tehtävät, jos auttajia on enemmän.

Lisätiedot

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry Turvallisuussuunnitelma Lauttasaaren Kisa-Siskot ry LAUTTASAAREN KISA-SISKOT RY TURVALLISUUSSUUNNITELMA 2 (6) Sisällysluettelo 1 Turvallisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2 Yhdistyksen toiminnan kuvaus...

Lisätiedot

Hätäpuhelu. Soita. puhelu paikan päältä. Soita

Hätäpuhelu. Soita. puhelu paikan päältä. Soita Hätäpuhelu puhelu paikan päältä. Hätäilmoitus tehdään käyttäen puhelimen Suomi -sovellusta tai soittamalla suoraan numeroon. Asenna sovellus puhelimeesi etukäteen ja salli sovellukselle paikkatiedon jakaminen.

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Yleinen turvallisuusohje YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 TULIPALON SATTUESSA 1. PELASTA välittömässä vaarassa olevat. 2. VAROITA muita vaarasta.

Lisätiedot

Varaudu, ilmoita, toimi! Turun ammattikorkeakoulun turvallisuusohje

Varaudu, ilmoita, toimi! Turun ammattikorkeakoulun turvallisuusohje Varaudu, ilmoita, toimi! Turun ammattikorkeakoulun turvallisuusohje Sisältö Turvallisuustoiminta................................ 3 Ilmoitus turvallisuuspoikkeamasta...................... 3 Kriisitoiminta....................................

Lisätiedot

Aggressiivisen henkilön kohtaaminen

Aggressiivisen henkilön kohtaaminen Aggressiivisen henkilön kohtaaminen Yleinen toimintamalli Työpaikan turvallisuus turvallisuusohjeita työnantajan muistilista uhkaavaan tilanteeseen varustautuminen hankalan tilanteen tunnistaminen vaarallisen

Lisätiedot

Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma

Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma Tämän oppaan on laatinut Sonkakoti Oy asukkaiden käyttöön. Tavoitteena on viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö, joka vastaa

Lisätiedot

CITY PELASTUSSUUNNITELMA

CITY PELASTUSSUUNNITELMA Hätäilmoitus 112 Tulipalo CITY PELASTUSSUUNNITELMA Yleinen vaaramerkki Säteilyvaara SUUNNITELMAN JAKELU Tuomiokirkonkatu, väestönsuoja Isännöitsijä TOAS Asukkaille tiedotetaan TOASin kotisivuilla internetissä,

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Oma puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä esite näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin kattoon.

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 27. - 28.7.2019 KILPAILUOHJE Päivitetty 5.7.2019 KAUHAJOKI TEMPO 27.7.2019 klo 11.00 Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki KAUHAJOKI MAANTIE 28.7.2019 klo 10.00 Kilpailukeskus:

Lisätiedot

ERILAISTEN ONNETTOMUUKSIEN TODENNÄKÖISYYS: KUINKA TODENNÄKÖISESTI ARVELEE ITSE JOUTUVANSA (%)

ERILAISTEN ONNETTOMUUKSIEN TODENNÄKÖISYYS: KUINKA TODENNÄKÖISESTI ARVELEE ITSE JOUTUVANSA (%) ERILAISTEN ONNETTOMUUKSIEN TODENNÄKÖISYYS: KUINKA TODENNÄKÖISESTI ARVELEE ITSE JOUTUVANSA (%) Todennäköistä Ei osaa sanoa Epätodennäköistä Jossain määrin todennäköistä Jossain määrin epätodennäköistä 0

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS SOITA NUMEROON KERRO KUKA OLET JA MISTÄ SOITAT? MITÄ ON TAPAHTUNUT? MISSÄ ON TAPAHTUNUT? Karpalokuja 8, Leppämäki

HÄTÄILMOITUS SOITA NUMEROON KERRO KUKA OLET JA MISTÄ SOITAT? MITÄ ON TAPAHTUNUT? MISSÄ ON TAPAHTUNUT? Karpalokuja 8, Leppämäki TOIMINTAOHJEET: HÄTÄILMOITUS HÄTÄILMOITUS KERRO KUKA OLET JA MISTÄ SOITAT? MITÄ ON TAPAHTUNUT? TULIPALO SAIRASKOHTAUS ONNETTOMUUS MUU, MIKÄ? MISSÄ ON TAPAHTUNUT? Vastaa hätäkeskuksen esittämiin tarkentaviin

Lisätiedot

Mannerheimintie , Helsinki. Käyttäjien turvallisuusohjeet 09/2017

Mannerheimintie , Helsinki. Käyttäjien turvallisuusohjeet 09/2017 Mannerheimintie 113 00280, Helsinki Käyttäjien turvallisuusohjeet 09/2017 1. Yleistä 2. Kohteen perustiedot 3. Palveluntarjoajat, nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio 4. Turvallisuusopasteet 5.

Lisätiedot

Luonnossa ja laajalla alueella järjestettävässä erämelonnan kilpailutapahtumassa käytännön

Luonnossa ja laajalla alueella järjestettävässä erämelonnan kilpailutapahtumassa käytännön RISKIARVIO/TOIMENPIDETARKASTELU Lähtökohdat turvallisuusvarautumiseen Luonnossa ja laajalla alueella järjestettävässä erämelonnan kilpailutapahtumassa käytännön turvallisuus riippuu oleellisesti siitä,

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 15. - 16.7.2017 KILPAILUOHJE Päivitetty 12.7.2017 KAUHAJOKI TEMPO 15.7.2017 klo 11.00 Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki HYYPÄNLAAKSO MAANTIE 16.7.2017 klo 10.00 Kilpailukeskus:

Lisätiedot

SUOMEN PUNAISEN RISTIN OHJE VÄKIVALTA JA UHKATILANTEIDEN VARALLE

SUOMEN PUNAISEN RISTIN OHJE VÄKIVALTA JA UHKATILANTEIDEN VARALLE SUOMEN PUNAISEN RISTIN OHJE VÄKIVALTA JA UHKATILANTEIDEN VARALLE 1.Väkivalta ja uhkatilanteiden ennaltaehkäisy Yleisesti väkivallalla voidaan ymmärtää mitä tahansa hyökkäävää käyttäytymistilannetta, jossa

Lisätiedot

OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ

OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin kopioiminen

Lisätiedot

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1 Yleistä Tämä pelastussuunnitelma perustuu Pelastuslain ja pelastusasetuksen vaatimuksiin laatia tällaisesta tapahtumasta Pelastussuunnitelma.

Lisätiedot

Kokoontumispaikka on koulun pohjoispuolella oleva pallokenttä.

Kokoontumispaikka on koulun pohjoispuolella oleva pallokenttä. TURVALLISUUSKANSIO / TEIJON KOULU Sivu 1 / 11 PIKATURVAOHJE OPETTAJAN/AIKUISEN TULEE HALLITA TOIMINTAOHJEET ERI TILANTEISSA (Turvallisuuskansion kohdat 3.). Yleinen hätänro 112. Rehtori, puh. 0447754581

Lisätiedot

turkuamk.fi/turvallisuus Varaudu, ilmoita, toimi! Turun ammattikorkeakoulun turvallisuusohje

turkuamk.fi/turvallisuus Varaudu, ilmoita, toimi! Turun ammattikorkeakoulun turvallisuusohje turkuamk.fi/turvallisuus Varaudu, ilmoita, toimi! Turun ammattikorkeakoulun turvallisuusohje Sisältö Turvallisuustoiminta................................ 3 Ilmoitus turvallisuuspoikkeamasta......................

Lisätiedot

TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi seuraavasti tai jaa seuraavat tehtävät auttajia ollessa useita

TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi seuraavasti tai jaa seuraavat tehtävät auttajia ollessa useita 1 8. Toiminta ohjeita TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi seuraavasti tai jaa seuraavat tehtävät auttajia ollessa useita 1. Pelasta välittömässä vaarassa olevat

Lisätiedot

Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta. Piia Manninen HELPE

Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta. Piia Manninen HELPE Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta Piia Manninen HELPE 22.9.2016 Sisältö Helsingin alueen keikkatilastoja Onnettomuuksien ehkäisy Rakenteellinen paloturvallisuus Palo-osastointi asuinkiinteistössä

Lisätiedot

Avain. Pelastussuunnitelma. Lohjan Laamanninpuisto Laamanninkatu 1, Lohja. Laadinta pvm:

Avain. Pelastussuunnitelma. Lohjan Laamanninpuisto Laamanninkatu 1, Lohja. Laadinta pvm: Avain Pelastussuunnitelma Lohjan Laamanninpuisto Laamanninkatu 1, 08200 Lohja Laadinta pvm: 25.09.201 Päivitys pvm: 20.10.201 Sivu 2 / 14 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1. Johdanto 1.1. Säädösperusteet

Lisätiedot

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu.

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu. Opetusvideoiden tukimateriaali Turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille tarkoitetut opetusvideot on tarkoitettu katsottavaksi ohjatusti. Ilman tukimateriaalia saattaa videoiden sanoma jäädä epäselväksi.

Lisätiedot

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 3.3.2015 Päivittäjä Ville Salo Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

Ensiapukoulutus seuratoimijat. 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK

Ensiapukoulutus seuratoimijat. 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK Ensiapukoulutus seuratoimijat 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK Tavoitteet Elottomuuden tunnistaminen hengitys Tajuttomuus / Elottomuus 112 aktivointi PPE Hengitys Normaali hengitys on rauhallista, tasaista,

Lisätiedot

Ensiapu laboratoriossa. Ari Åker, Labquality Days 2014, 7.2.2014

Ensiapu laboratoriossa. Ari Åker, Labquality Days 2014, 7.2.2014 Ensiapu laboratoriossa Ari Åker, Labquality Days 2014, 7.2.2014 Sisältö Peruselintoiminnot Hätäilmoitus Elvytys Tajuttomuuden ensiapu Palovammat Syövyttävät aineet Myrkytykset Ari-Pekka Åker 2 Potilaan

Lisätiedot

Toimintaohjeita vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa

Toimintaohjeita vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa As Oy Jyväskylän JYY- asunnot Vehkakuja 2 40700 Jyväskylä vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa Liite Pelastussuunnitelmaan TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi

Lisätiedot

TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA. Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi seuraavasti

TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA. Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi seuraavasti TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi seuraavasti 1. Pelasta välittömässä vaarassa olevat. 2. Sulje ovet ja ikkunat estääksesi savun ja palon leviämistä. 3. Hälytä

Lisätiedot

8. Esimerkkejä ja ohjemalleja

8. Esimerkkejä ja ohjemalleja 8. Esimerkkejä ja ohjemalleja TOIMINTA SAIRAUSKOHTAUKSESSA 1. Selvitä mitä on tapahtunut Onko potilas kaatunut, pyörtynyt, kouristellut? Onko silminnäkijöitä? Jaa seuraavat tehtävät, jos auttajia on enemmän.

Lisätiedot

Kerrostalon yleisten tilojen palovaroittimet

Kerrostalon yleisten tilojen palovaroittimet 2016 Kerrostalon yleisten tilojen palovaroittimet Päijät-Hämeen pelastuslaitos MOk 31.3.2016 Sisältö 1 Yleistä... 1 2 Määritelmiä... 1 3 Palovaroittimien sijoittaminen... 2 4 Palovaroitinjärjestelmän asentaminen...

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMAN LIITTEET

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMAN LIITTEET ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMAN LIITTEET Liite 1: Tiedottamisen periaatteita... 1 Liite 2: Hätäilmoituksen teko-ohje... 2 Liite 3: Toiminta sairauskohtauksissa... 3 Liite 4: Toiminta tapaturmissa ja tapaturmien

Lisätiedot

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA TÄRKEÄT NUMEROT Koulun osoite: MUISTA RAUHALLISUUS! YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 Poliisi 112 Palo- ja pelastusasiat 112 Kangasalan terveyskeskus 03-5655 400 Pälkäneen

Lisätiedot

Oppilaitoksen kriisivalmius

Oppilaitoksen kriisivalmius 1 Hyväksytty 16.6.2011 Oppilaitoksen kriisivalmius Oppilaitoksen opiskelijat ja henkilökunta voivat joutua äkilliseen onnettomuuteen tai uhkaavaan tilanteeseen, joko oppilaitoksessa tai sen ulkopuolella.

Lisätiedot

Sähkölaitteiden palot

Sähkölaitteiden palot Sähkölaitteiden palot 00:40 01:35 02:20 03:53 Kuvasarja television polttokokeesta, kuvattu VTT:n palolaboratoriossa 2000 Palojen vähentämisessä tehtävää!!! noin 2000 sähköpaloa* vuodessa sähköpalot 1/3

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Paloturvallisuus

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Paloturvallisuus Paloturvallisuus Tunnista kodin paloriskit Kuvat TUKES, www.tukes.fi ja SPEK Huoneistopalon eteneminen DVD Paloturvallinen koti Tulen turvallinen käsittely Kynttilät ja avotuli Grillaus Tulisijat Tupakointi

Lisätiedot

UUSI DOMUS PELASTUSSUUNNITELMA

UUSI DOMUS PELASTUSSUUNNITELMA Hätäilmoitus 112 Tulipalo UUSI DOMUS PELASTUSSUUNNITELMA Yleinen vaaramerkki Säteilyvaara SUUNNITELMAN JAKELU Uusi Domus pelastussuunnitelma Uusi Domus, väestönsuoja Isännöitsijä TOAS Asukkaille tiedotetaan

Lisätiedot

EO 130. Langaton Palovaroitin. Käyttö- & Asennusohje

EO 130. Langaton Palovaroitin. Käyttö- & Asennusohje EO 130 Langaton Palovaroitin Käyttö- & Asennusohje Ominaisuudet EO130 on langaton paristokäyttöinen savuun reagoiva palovaroitin. EO130 ei tarvitse ulkoista virtalähdettä ja sopii useimpiin asuinsovelluksiin,

Lisätiedot

Enemmän turvaa. Vähemmän huolia. Sonera Vahdin avulla tiedät, mitä kotonasi tapahtuu.

Enemmän turvaa. Vähemmän huolia. Sonera Vahdin avulla tiedät, mitä kotonasi tapahtuu. Enemmän turvaa. Vähemmän huolia. Sonera Vahdin avulla tiedät, mitä kotonasi tapahtuu. Sonera Vahdin avulla ennakoit, tarkkailet ja tiedät mitä kotonasi tapahtuu Sonera Vahti -palvelun avulla valvot kotisi

Lisätiedot

Osaatko auttaa? Opi ensiapua tunne kodin vaaroja selkosuomeksi. Joonas Brandt

Osaatko auttaa? Opi ensiapua tunne kodin vaaroja selkosuomeksi. Joonas Brandt Osaatko auttaa? Opi ensiapua tunne kodin vaaroja selkosuomeksi Joonas Brandt Arjen taitoja kannattaa opiskella Joudumme elämässämme pieniin tai suuriin hätätilanteisiin, joskus jopa suuronnettomuuksiin.

Lisätiedot

PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN

PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 1 PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin (2004 8 ja 9 ) ja pelastustoimesta

Lisätiedot

ASIAKASVÄKIVALLAN HALLINTAMALLI. Yhteistoimintaelin

ASIAKASVÄKIVALLAN HALLINTAMALLI. Yhteistoimintaelin ASIAKASVÄKIVALLAN HALLINTAMALLI Yhteistoimintaelin 27.1.2017 Sisältö 1. JOHDANTO....1 2. LAINSÄÄDÄNNÖLLISET PERUSTEET... 2 3. VÄKIVALTA- JA UHKATILANTEIDEN ENNALTAEHKÄISY...2 3.1 Vastuutahot....2 3.2 Työn

Lisätiedot

Punaisen Ristin kotimaan apu

Punaisen Ristin kotimaan apu Punaisen Ristin kotimaan apu Näin autamme äkillisten onnettomuuksien uhreja Suomessa USKALLA VÄLITTÄÄ Kotimaan avun yhteyshenkilöiden koulutus Apumme ulottuu valmiudesta jälkitukeen USKALLA VÄLITTÄÄ Kotimaan

Lisätiedot

pvm/datum Tapahtumasta on tehty yleisötilaisuuden turvallisuus- ja pelastussuunnitelma (Liite 1).

pvm/datum Tapahtumasta on tehty yleisötilaisuuden turvallisuus- ja pelastussuunnitelma (Liite 1). 1. Yleistä Punainen Risti järjestää ensiapupäivystyksen Suunnistuksen SM-kisaan 29.06. 2019. Koko tapahtuman järjestäjä on Pudasjärven Urheilijat ry ja Taivalkosken Kuohu. Tapahtumaan odotetaan n. 1500

Lisätiedot

OPISKELIJAN TURVALLISUUSOPAS Pekka Halosen akatemia

OPISKELIJAN TURVALLISUUSOPAS Pekka Halosen akatemia OPISKELIJAN TURVALLISUUSOPAS Pekka Halosen akatemia Sisällys Hätänumerot 4 Oppilaitoksen omat tärkeät puhelinnumerot 5 Palohälytys 6 Tulipalo 8 Sähköpalot 9 Ensiapu ja elvyttäminen 10 Ensiapukaappien sijainti

Lisätiedot

Metropolian turvallisuusopas. Safety Guide

Metropolian turvallisuusopas. Safety Guide Metropolian turvallisuusopas Safety Guide 2 SISÄLTÖ TOIMENPITEET ONNETTOMUUS- JA VAARATILANTEISSA 3 KRIISITOIMINTA METROPOLIASSA 3 HÄTÄILMOITUSOHJE 4 TIEDOTTAMINEN ONNETTOMUUSTILANTEESSA 4 HÄLYTTÄMINEN

Lisätiedot

TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland SINUN TOIMINTASI VOI OLLA RAT- KAISEVAN TÄRKEÄÄ Pelastustoimen tehtävä on taata kaikkien turvallisuus mahdollisimman hyvin. Arkielämässä

Lisätiedot

Ensiapua vaativa tilanne

Ensiapua vaativa tilanne Yleisiä toimintaohjeita vaara- ja poikkeustilanteisiin s.1(6) Ensiapua vaativa tilanne ENSIAVUN HÄLYTTÄMINEN Puhelimitse hälytyskeskukseen, puh. 112 Hälytysilmoituksesta tulee ilmetä seuraavat asiat: kuka

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

METROPOLIAN TURVALLISUUSOPAS SAFETY GUIDE

METROPOLIAN TURVALLISUUSOPAS SAFETY GUIDE METROPOLIAN TURVALLISUUSOPAS SAFETY GUIDE SISÄLTÖ TOIMENPITEET ONNETTOMUUS- JA VAARATILANTEISSA 3 METROPOLIAN KRIISIPÄIVYSTYS 3 HÄTÄILMOITUSOHJE 4 TIEDOTTAMINEN ONNETTOMUUSTILANTEESSA 4 HÄLYTTÄMINEN JA

Lisätiedot

Yksinkertaisia ohjeita moninkertaiseen paloturvallisuuteen

Yksinkertaisia ohjeita moninkertaiseen paloturvallisuuteen Yksinkertaisia ohjeita moninkertaiseen paloturvallisuuteen nopeammin hoitoon ja takaisin töihin www.if.fi Opas palovahinkojen ehkäisyyn ja mitä tehdä, jos sellainen kaikesta huolimatta sattuu. Tärkein

Lisätiedot