SIPERIAN NERO! osa 12. "Kansallissankarin kaato" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIPERIAN NERO! osa 12. "Kansallissankarin kaato" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma"

Transkriptio

1 SIPERIAN NERO! osa 12 "Kansallissankarin kaato" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999

2 1 INT. FOXYTRONICS. PAKKAAMO. -- PÄIVÄ 1 (,, HELI, KOISTINEN, PERA) pakkaa mittareita. Kuulemme taustalta Antero Mertarannan selotusta jääkiekko-ottelusta vaimeasti. N paheksuva ilme. Hän menee pahvilaatikoista rakennetun näkösuojan taakse. Siellä on vanha matkatelevisio, josta tulee jääkiekko-ottelu. Pieneen tilaan on ahtautunut, KOISTINEN, PERA, HELI ja pari muuta. Hävetkää! Ettekö muista mitä herra Kettunen sanoi eilen? KAIKKI kääntyvät katsomaan A. (JATKAA; matkii A) Vain yhdessä ponnistelemalla voimme taata tehtaan tulevaisuuden nyt kun Nokian sopimuksemme purkautui. Ponnistelun sijaan te katsotte televisiota! MUITTEN häpeäviä ilmeitä. Leo on oikeessa. Niin on. HELI KOISTINEN Eiköhän palata hommiin. PERA Hei, Venäjäntappaja teki maalin! Älä perhana! HYVÄ!! KAIKKI kääntyvät katsomaan televiosta. Hurrauksia. N ilme. 2 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. -- PÄIVÄ 2 (,, ) ja katsovat matkatelevisiosta samaa jääkiekkoottelua kuin työntekijät pakkaamossa. Kuulemme Maammelaulun. Hyvä Suomi!

3 2 (JATKOA:) 2 VEIKON ilme. Shh! Mä en halua että duunarit kuulee meidän katsovan lätkää työaikana. Ottavat vielä oppia-- Vain kovaa ponnistelemalla voimme taata yrityksen tulevaisuuden. Onhan se niinkin--mutta oli Kentsulta hieno matsi. Tossahan se onkin. Kuva televisoon, jossa hikinen on toimittajan haastateltavana 3 TV-INSERT. INT. KISASTUDIO. 3 (HAASTATTELIJA, ) HAASTATTELIJA ja kisastudiossa. HAASTATTELIJA Tämä oli sinun urasi viimenen ottelu. Taisi maistua makealta? 2. Näi o. HAASTATTELIJA Edes Venäjäntappaja ei tee joka päivä kolmea maalia Venäjän verkkoon. Näi o. HAASTATTELIJA Mitä olet ajatellut ruveta tekemään nyt kun aktiivisiurasi on ohi? Töitä. HAASTATTELIJA Aivan oikein. Onko sinulla joku tietty ala niin sanotusti kiikarissa? Ei silleen o.

4 3 (JATKOA:) 3 HAASTATTELIJA Sillä lailla. Vielä kerran koko kansan puolesta onnittelut hienosta ottelusta. Tää oli kyllä koko joukkueen voitto-- vaikka aika hyvin mä pelasinki. 2 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. -- PÄIVÄ 2 (, ) kääntää katseensa televisiosta. Hän on saanut idean. Me otetaan se töihin! 3. Kuka? Kentsu! Nostamaan meidän imagoa. Sitä me tarvitaan nyt kun Nokian sopimus meni! Mitä se täällä tekis? Mitä tahansa. Ajattele mikä julkisuus akkainlehtiä myöten! Ei kuule-- VEIKON ilme. Minä omistan, minä päätän! ALKUTEKSTIT 3 INT. FOXYTRONICS. TAUKOTILA. -- PÄIVÄ 3 (,,, KOISTINEN,, PERA) RAMBO istuu lattialla N vieressä. keskustelee N kanssa. Rambo kävi kiinni remonttimieheen?

5 3 (JATKOA:) 3 N ilme. Hän on saanut poliisikoiran koulutuksen ja haistaa vankilakundit jo kaukaa. Siksi en voinut jättää häntä kotiin. Mistä sä voit olla varma että remonttimiehet oli ollut vankilassa? Koska heillä oli vartija mukanaan. (JATKAA) Riihimäen keskusvankilan yhteiskuntaan sopeutumisen ammattikurssi. Näin ilmoituksen lehdessä. Tule Rambo, lähdetään. menee RAMBON kanssa. N ilme hänen seuratessaan katseellaan heidän menoaan. N suustä pääsee pieni kaihoisa inahdus. kääntää iltapäivälehden sivua. Ystäväni Esko. Millaisista miehistä naiset pitävät? Tosimiehistä. Millainen on tosimies? näyttää iltapäivälehteä, jossa on N kuva ja otsikko Kentsu lopetti uransa komeasti. 4. Tällanen. Mutta hänhän on jääkiekkoilija-- luistellut koko elämänsä pienessä laatikossa mustan kumilaatan perässä. KOISTINEN, PERA ja KAKSI MUUTA TYÖNTEKIJÄÄ kääntyvät katsomaan A. N ilme hänen huomatessaan vihamielisen tuijotuksen.

6 3 (JATKOA:) (2) 3 KOISTINEN Ennemmin saat pilkata vaikka mun äiteevainaata ku Kentsua. Tiäksä montako maalia se on uransa aikana tehnyt? Terävä leikkaus seuraavaan kohtaukseen. 4 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. -- PÄIVÄ 4 (,, ) on N ja VEIKON haastateltavana. Viissataa seittemänkymmentäyks. SM-liigassa pelkästään. Sitten ulkomaan sarjat päälle. Sehän on hienoa. Mutta jos palattaisiin tähän sopimukseen-- Syöttöpojoja viiskakskuus. Pistekunkku kolme kertaa peräkkäin. Repikää siitä. Siis meitä kiinnostaisi tietää minkälaisella sopimuksella olisit valmis tulemaan Foxytronicsin palvelukseen? Viissataa tonnii kaudessa. Siis--vuodessa? Niinhän mä sanoin. Plus auto ja asunto. N ja VEIKON ilmeet. Anteeksi, me neuvottelemme hieman. ja kääntyvät selin UN ja supattavat. Viissataatuhatta! Sehän on enemmän ku me tienataan yhteensä! 5.

7 4 (JATKOA:) 4 Onhan se paljon--toisaalta mainosarvo on iso-- Yritetään tinkiä. ja kääntyvät UN päin. Meidän mielestämme palkkatoivomuksesi on--miten sen sanoisi--ylimitoitettu. N ilme. Samassa N kännykkä soi. (puhelimeen) Kentsu--päivää--minkälaista työtä-- voisin tulla neuvotteleen vaikka heti--tässä just yks diili karahti kiville-- N ja VEIKON ilme. N ilme. (nopeasti) Tehdään vaan se sopimus. (puhelimeen) Enpäs tulekaan. Sain justiinsa pestin. (sulkee puhelimen) Sopimus on sitten yks plus yksvuotinen. (nousee ja menee ovelle) Mun manageri lähettää sopimusluonnoksen--ai niin yks juttu. Kesäharjottelun mä hoidan sitten omatoimisesti. Moro. N ylpeä ilme. VEIKON epäilevä ilme. 5 INT. FOXYTRONICS. TAUKOTILA. -- PÄIVÄ 5 (,, HELI, MARJO,,, ) ja työntekijöitten edessä. LLA on t- paita, ja käsivarressa oleva tatuointi näkyy. Hänellä on kädessään kultainen jääkiekkokypärä, jossa N nimikirjoitus. vieressä tyytymättömän näköisenä. 6.

8 5 (JATKOA:) 5 Minulla on ilo kertoa, että Amurin Tiikeri, Keijo Kentsu Lahtinen, on päättänyt tulla meille töihin. Kohahdus. N tyytyväinen ilme. (JATKAA) Kentsu on lahjoittanut yrityksellemme kultaisen maalikuninkaan kypäränsä. Se sijoitetaan vitriiniin tänne taukohuoneeseeen. Voisitko Kentsu lausua muutaman sanan työntekijöillemme? Mä sanosin, että Kentsu on vaan yks osa joukkueesta ja kun yhteispeli sujuu, niin voitto on meidän. Taputuksia. kääntyy naisia täynnä olevan pöydän puoleen, jututtaa HELIÄ. (JATKAA) Hei beibi, kuis jytää? HELI Ihan hyvin-- Oolrait. Nähdään. iskee silmää ja menee. HELIN ilme. N ilme. HELI Voi kauheeta--mä pyörryn. MARJO Tsiigatkaa! Sillä on tatska käsivarressa! (LLE) Minä en usko että Taru pitää tuollaisista tosimiehistä. 7.

9 5 (JATKOA:) (2) 5 N ilme. Sillä on schäferi ja se on hommannut tatuoituja linnakundeja remontoimaan kämppäänsä. Sen verran meikä on maailmaa nähnyt, että tiedän millon muija on kovisten perään. 6 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 6 (ILJA-MATTI,, SAARAVEERA, MARJUKKA, ) ILJA-MATTI, SAARAVEERA, MARJUKKA ja. ILJA-MATTI Mitä? Kentsu tulee teille töihin. Siis se Kentsu? Venäjäntappaja? (ylpeästi) Neuvoteltiin Laurin kanssa diili. SAARAVEERA Osaako se tehdä mitään? Tietenkin osaa. Maaleja ainakin. ILJA-MATTI Jos meidän pojille sais sellasen valmentajan kun Kentsu niin--minä pyydän sitä valmentamaan meidän poikia! NHL olisi jälleen askeleen lähempänä! MARJUKKA Mutta eihän Tuomas ja Matias edes pidä jääkiekosta. ILJA-MATTI He ovat vielä niin nuoria, etteivät ymmärrä omaa parastaan. (off) Apua! Apua! MARJUKKA Leo--Kuka menee katsomaan? VEIKON ilme. ILJA-MATIN ilme. 8.

10 6 (JATKOA:) 6 SAARAVEERA Hyvä on. Mä menen. 7 INT. RAAVASTEN TALO. N HUONE. -- ILTA 7 (MATIAS,, TUOMAS, SAARAVEERA) makaa lattialla levytangon alla, jota ei ole jaksanut nostaa. MATIAS ja TUOMAS seuraavat vierestä. SAARAVEERA tulee. MATIAS Leo-setä jäi nalkkiin. Apua! Tanko ei tottele minua! TUOMAS Kuoleeko se? SAARAVEERA Ei tietenkään. MATIAS JA TUOMAS YHTÄ AIKAA 9. Pahus. Pahus. MATIAS TUOMAS MATIAS ja TUOMAS menevät. SAARAVEERA auttaa A nostamaan levytangon tämän päältä. SAARAVEERA Mitä sä oikein teet? Kasvatan lihaksia. Minusta tulee tosimies. Testosteronia uhkuva lihaskimppu, jonka ympärillä naiset pörisevät kuin mettä keräävät kihiläiset. SAARAVEERA Kihiläiset? Aa. Sekoitin tietenkin mehiläiset ja kimalaiset. SAARAVEERA Mikä tää tosimiesjuttu oikein on?

11 10. 7 (JATKOA:) 7 Olen ollut typerä ja yrittänyt valloittaa Tarua runoilla, vaikka hän pitää voimakkaista ja agressiivista miehistä. SAARAVEERA Mistä tiedät? Aa. Se on helppoa. Hänellä on schäfer, jonka nimi on Rambo. Lisäksi hänen asunnossaan käy tatuoituja vankilakundeja. SAARAVEERA Siinä tapauksessa mä kehotan sua pysymään kaukana siitä naisesta. Katos kun sun parhaat puolet ei o lihaksissa, vaan-- Aivoissa, minä tiedän. SAARAVEERA menee. N ilme. Hän ottaa penkin vierestä bodauslehden, katsoo sen kuvia ja tekee bodaripullistuksia peilikuvalleen. (JATKAA; itsekseen) Mutta aivot eivät näy-- katsoo lehden kuvaa erittäin läheltä, ihmeissään. (JATKAA) --eikä niitä voi öljytä-- 8 INT. FOXYTRONICS. TUOTANTOTILAT. -- PÄIVÄ 8 (,, ) tulee A ja RAMBOA vastaan. LLA on paljas, öljytty ylävartalo, hän kävelee lihaksikkaan leveästi. N olkapäässä on tatuointi. N ihmetelevä ilme. Hei beibi. Kuis jytää? Kiitos kysymästä--hyvin. Tsiigaa tatskaa.

12 11. 8 (JATKOA:) 8 näyttää olkapäätään. Mikä se on? Vetopasuuna. Nähdään. menee. N ilme. Hän katsoo N perään. tulee. Mitä beibi? Minä olen aikuinen nainen ja minun nimeni on Taru Niemi eikä mikään beibi! Muista se! Kiukkusimmat on yleensä parhaita siinä hommassa. Kentsu saattaa antaa sulle lähiaikoina. iskee silmää ja menee. RAMBO murisee. N ilme. Kuule Rambo, onko kaikki miehet tulleet hulluiksi? 9 INT. FOXYTRONICS. VEIKON KOPPI / TUOTANTOTILAT. -- PÄIVÄ 9 (,,, ILJA-MATTI) Näemme että istuu VEIKON kopissa ja kirjoittaa nimikirjoituksia parille PIKKUTYTÖLLE. Ikkunassa lappu Kentsun kuva ja nimmari 20 mk. Kopin ovelta alkaa jono PIKKUTYTTÖJÄ, jotka odottavat vuoroaan. Kamera ajaa pitkin jonoa, ohittaa jonossa seisovan pukuasuisen MIEHEN, jonka näemme vain harteista alaspäin, pikkutyttöjen pään tasalta siis. MIEHEN ohitettuaan kamera pysähtyy, ottaa hieman takaisin, pysähtyy MIEHEN kohdalle ja nousee ylös, jolloin näemme, että MIES on ILJA-MATTI. ja katselevat jonoa hieman kauempaa. Annoit sille mun koppini? Pitäähän sillä olla paikka jossa ottaa vastaan sidosryhmien edustajia. Onks pikkutytöt meidän sidosryhmää?

13 12. 9 (JATKOA:) 9 Kuule, pian ne on aikusia ja saattavat mennä naimisiin kettufarmarin kanssa. Katos tätä. näyttää ilmaisjakelulehdestä aukeamaa jota emme näe. (JATKAA) Kentsu töihin Foxytronicsiin. Koko sivun juttu. Ja kuvassa näkyy meidän logo. Ton ilmaisjakelulehden alueella ei o montakaan potentiaalista asiakasta. Imagomainontaa--Päätin pistää Kentsun uuden esitteen kanteenkin. Hyvä kaappaus me tehtiin, usko pois. menee. katsoo kaihoisasti entistä koppiaan. 10 INT. FOXYTRONICS. VEIKON KOPPI. -- PÄIVÄ 10 (ILJA-MATTI, ) ja nöyrästi mateleva ILJA- MATTI. ILJA-MATIN ilme. ILJA-MATTI Ja koska tässä tavallaan ollaan työkavereita - siis minun isäni ja äitini molemmat työskentelevät täällä - uskallankin esittää toivomuksen, että te herra Kentsu voisitte jakaa pojilleni oppeja, joita olette uranne varrella hankkinut. Siis aivan saletti juttu on se, etten mä ala ketään räkänokkia ilmakseksi valmentaan. Se on viis hunttia tunti. ILJA-MATTI Viisi--sataa--tuota--jospa sopisimme kaksi ja puolisataa ja lopusta minä tarjoaisin teille vaimoani.

14 (JATKOA:) 10 N ilme. 11 INT. TAUKOHUONE. -- PÄIVÄ 11 (,, ) rasvaa lihaksiaan, yrittää sen jälkeen avata Evianin tms. valmiiksi pullotetun vesipullon kierrekorkkia. Ei onnistu, koska rasvaisilla näpeillä se ei onnistu. seuraa huvittuneena vieressä. On se kumma. Mies ei saa korkkia auki, vaikka on öljytyt lihakset ja tatskat ja kaikki. Aa. Olen vasta hiljattain aloittanut voimaharjoittelun. Anna tänne. ottaa pullon LTA ja avaa korkin. N ilme. tulee omalle kaapilleen. Te ette sitten näe tätä. avaa kaapin, ottaa kossupullon ja lorottaa aika siivun. N ja N ilme. Pistää pullon kaappiin, jonka ovessa lukee ARSKAN KAAPPI. (JATKAA) Pidätte turvat kiinni tai Kentsu vetää teitä lättyyn. Onks selvä? ja nyökkäävät. menee. Sehän lorotti sitä niinku vettä. katsoo omaa vesipulloaan. N ilme. Ehkä minusta ei ole tosimieheksi. 12 INT. FOXYTRONICS. KÄYTÄVÄ. -- AAMU 12 (,, ) lukee ilmoitustaulua. tulee N luo.

15 (JATKOA:) 12 Mitä beibi? Kuis jytää? vilkaisee sivusilmällä A. Jatkaa lukemista. ottaa purukumin suustaan ja linttaa sen ilmoitustauluun. (JATKAA) Onneks olkoon. Mistä? Nyt saat imuttaa Kentsua. ottaa tiukasti kiinni STA ja suutelee tämän vastustelusta huolimatta suoraan suulle. tulee ja näkee. Juoksee paikalle ja alkaa repiä A irti. päästää irti. Senkin imukärsäkäs! Irti tai minä en takaa mitä tapahtuu! Olisin minä itsekin selvinnyt tuosta siasta. Mutta kiitos kuitenkin. (LLE) Pilasit Kentsun imut. Kentsu ei pidä siitä. Mennääs pakkaamoon selvittään tää juttu. Hyvä on. Mennään vaan! Älä mene Leo! Ei sinun tarvitse todistaa miehisyyttäsi alentumalla lapselliseen katutappeluun. Älä Huolehdi. Olen Nostellut Puntteja. 13 INT. FOXYTRONICS. PAKKAAMO. -- PÄIVÄ 13 (,,, HELI)

16 (JATKOA:) 13 ja KENSTU vastakkain nyrkkelyasennossa. N asento on varsin omintakeinen., ja HELI seuraavat. Lyö vasen koukku! N ilme. Katsoo ON. Miten voi lyödä koukun? Varo! kääntää päätään. Kauhunilme. N POV N nyrkki lähestyy hidastettuna, täyttää pian kuva-alan kokonaan. Iskun ääni ja pimeys. Lintujen laulua. 14 FANTASIAKOHTAUS. INT. INSTITUUTTI. -- PÄIVÄ 14 (KAIUTIN, ) Reunoilta softattu fantasiakuva. on kaakeloidussa huoneessa pukeutuneena sotilasunivormuun. Seinällä on hyvin siperialaisen näköinen kaiutin, josta kaikuu venäjänkielinen puhe. seisoo asennossa ja katsoo kaiutinta. KAIUTIN (venäjäksi) Olette todellinen mies, sotilaan perikuva ja iskujoukkojen ylpeys. (venäjäksi) Kiitän, herra amiraali. KAIUTIN (venäjäksi) Teidän uusi tehtävänne on tuhota Venäjäntappaja ja naistemme ja lastemme uhka. (venäjäksi) Kyllä, herra amiraali. KAIUTIN (venäjäksi) Avatkaa kuori, siellä ovat ohjeenne. N käteen on ilmestynyt kirjekuori, jonka hän avaa, ottaa paperin, lukee sitä.

17 (JATKOA:) 14 KAIUTIN (JATKAA; venäjäksi) Koodinimenne on Jevgeni--Jevgeni-- Jevgeni--Jevgeni-- 15 INT. FOXYTRONICS. PAKKAAMO. -- HETKEÄ MYÖHEMMIN 15 (,,, HELI) Pimeydestä N POV:n kautta takaisin, ja HELI ovat kumartuneet hänen yläpuolelleen. N nenästä vuotaa verta, jota pyyhkii. Oletko kunnossa Leo? nousee ylös. Hän on täysin toinen ihminen, ylimielinen, kova ja karski. Te ette sitten nähneet että Jevgeni otti lukua tai Jevgeni tekee teistä jauhelihaa. Ookoo? N, N ja HELIN kummastuneet ilmeet. menee leveästi kävellen. 16 INT. N ASUNTO. -- ILTA 16 () seuraa kuvan ulkopuolella olevan ELSAN ikkunanpesua. katsoo hieman yläviistoon, joten ELSA oletettavasti seisoo tuolilla. Kuulemme ikkunanpesun ääniä. LLA on grogilasi kädessä. Toi ikkunanpesu sujuu sulta aika näppärästi--kuule Elsa, onko kukaan koskaan sanonut, että sä olet aika näpsäkän näkönen--ei runkoskaan o paha, vaikka haalareitten alta onki vaikee arvioida.--musta kuule tuntuu että Kentsu vois antaa sulle. ojentaa kätensä kuvan ulko-puolelle ja oletettavasti puristaa ELSAA takapuolesta. Kuulemme ELSAN kiljaisun. Heti perään kuvan ulko-puolelta, hieman yläviistosta, lentää sangollinen vettä N päälle. Sen jälkeen tulee muoviämpäri N päähän. (JATKAA; sangosta) Ei kai tää tarkota, että sä annat Kentsulle pakit?

18 INT. RAAVASTEN TALO. KYLPYHUONEN OVI. -- ILTA 17 (ILJA-MATTI, SAARAVEERA, MARJUKKA, MATIAS,,, TUOMAS) ILJA-MATTI, MARJUKKA, MATIAS ja TUOMAS ja SAARAVEERA. ILJA-MATTI huutaa kylpyhuoneen oven läpi. ILJA-MATTI Herranen aika Elsa, tuo nyt on lapsellista. Tule ulos ja lähdetään kotiin. SAARAVEERA Vai lapsellista. Sä yritit parittaa oman vaimosi Kentsulle! MARJUKKA Saaraveera--ei poikien aikana. MATIAS Saiks mutsi hyvän maksun? MARJUKKA näyttää päällään VEIKOLLE, että vie pojat pois. ILJA-MATIN ilme. Tulkaas pojat, mennään pelamaan jääkiekkopeliä. SAARAVEERA (ivallisesti) Voittaja saa olla Kentsu. MARJUKKA Et sä kyllä paljon ajattele mitä teet. ILJA-MATTI Ehkä herra Kentsu ymmärsi minut väärin tai minä olin epätarkka-- Tarjosin Elsaa talousavuksi--siis poikien tulevaisuuden tähdenhän minä tämän tein, koittakaa nyt ymmärtää. tulee, edelleen Jevgeninä. Onko paskis varattu? ILJA-MATTI Elsa on linnoittautunut sisään.

19 (JATKOA:) 17 N ylimielinen hymähdys. Hän ottaa molemmin käsin ovenkahvasta kiinni, tukee jalkansa ovenpieleen ja tempaisee. Kahva jää käteen. Jevgeni on hyvin vihanen. Jevgenin pitäis saada paperia. Jevgeni on kattokaas lähdössä Kulaukseen. MARJUKKA Eiks Kulauksessa sitten o paperia? On. Mutta Jevgeni haluaa että paperi on sopivasti vettynyt syljestä kun Jevgeni tulee Kulaukseen. Helpottaa puhumista tajuuttekste--äh, eihän tommoset variksenpuolikkaat mitään tajuu. menee. MARJUKAN ilme. SAARAVEERAN ilme. ILJA-MATIN ilme. 18 INT. RAVINTOLA KULAUS. MIESTEN WC. -- ILTA 18 (, ) tulee sisään, menee toiseen koppiin, koputtaa kolme kertaa väliseinään. Vastaan koputetaan myös kolme kertaa. Kuulemme N muutetun käheän äänen offina, mutta emme näe häntä keskustelun aikana. Te soititte päivällä? (off) Niin. Kiinnostaako miljoona markkaa? Oletetaan että mielenkiintoa on-- mitä pitäis tehdä? (off) Yritys jossa työskentelet, kiinnostaa venäläistä ystävääni. Hän haluaisi sieltä muutamia salaisia tietoja. Koska haluatte tiedot?

20 (JATKOA:) 18 (off) Huomenna. Onnistuuko? Heiiii, Kentsu pystyy mihin vaan. (off) Hyvä. Tässä on lista haluamistamme tiedoista. N puolelta tulee lista väliseinän ali. (JATKAA; off) Näemme huomenna täällä samaan aikaan. menee. Toisen kopin ovi aukeaa ja tulee ulos JEVGENI-ilme naamallaan. (JATKAA; venäjäksi) Olet koukussa, Kjentsu-- 19 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. -- YÖ 19 (,,, ) Pimeää. Ovi avautuu ja astuu sisään taskulampun kanssa. Menee kirjahyllyn luokse. Ottaa mapin hyllystä. Samassa valot syttyvät ja, ja seisovat ovella. Mitäs Jevgeni sano, häh?! Rysän päältä kiinni! menee N eteen ja näyttää tälle keskisormea. (JATKAA) Herkistääkö, juntti! Kukaan ei kutsu Kentsua juntiksi! napauttaa A kevyesti nyrkillä kasvoihin ja putoaa istualleen. puistelee hämmentyneenä päätään. Hän on jälleen omana itsenään. Missä minä olen--mitä minä täällä teen?

21 (JATKOA:) 19 (LLE) Miten sinä selität tämän? ottaa kännykän, hymyilee ylimielisesti, alkaa näppäillä numeroa Ei Kentsun tarvi. Manageri selittää. 20 INT. N HUONE. -- AAMU 20 (KOSKENNIEMI,, ), ja papillisen harras manageri KOSKENNIEMI. KOSKENNIEMI Väitettyä rikosta ei koskaan ole tapahtunut, ettekä voi juridisesti mitään todentaa. Pelkkä syytekin olis paha juttu. Venäjäntappaja vakoilee venäläisille teollisuussalaisuuksia. KOSKENNIEMI Ah. Cicero sanoi aikoinaan, että kansan hyvä olkoon korkein lakimme. Ja kansa rakastaa Kentsua. Tässä on muuten meidän listamme, jos sallitte. KOSKENNIEMI ojentaa paperin. ja katsovat. Mikä tää on? KOSKENNIEMI Ah. Vaatimaton luettelo television keskusteluohjelmista, joihin olen Kentsun buukannut kertomaan kansallissankarin ajojahdista Foxytronics Oyssä. N ilme. VEIKON ilme. Täähän on kiristystä! KOSKENNIEMI Ah. Kentsu on kansallisomaisuuttamme, jota on (LISÄÄ)

22 (JATKOA:) 20 KOSKENNIEMI (JATKAA) suojeltava. Jos sallitte, ehdotan kompromissia te luovutte syytteistä ja maksatte sopimuskauden palkan päämiehelleni täysimääräisenä. Vastavuoroisesti Kentsu eroaa yrityksenne palveluksesta. N ja katsovat toisiinsa. Missä siinä on se kompromissi? KOSKENNIEMI Ah. Ajatelkaa, että liike-elämä on kuin sanakirja. Siellä kompromissi tulee ennen konkurssia. Pitää vain osata lopettaa lukeminen tarpeeksi aikaisin. N ja VEIKON ilmeet. KOSKENNIEMI (JATKAA) Allekirjoittakaamme sopimus nöyrin mielin. KOSKENNIEMEN nöyrän harras hymy. N ja VEIKON ilme. 21 INT. FOXYTRONICS. KÄYTÄVÄ. -- PÄIVÄ 21 (,, ) ja kärsivän näköinen, jolla N kultainen kypärä päässään. Tiedätkö, minä en muista mitään mitä tapahtui siinä välissä kun nyrkkeilin Kentsun kanssa ja istuin herra Kettusen työhuoneen lattialla. Juu, juu, et varmaan ni muista. Mistä sä oot ton kypärän saanut? Löysin sen roskista. Taidan pitää tätä ainakin kolme kuukautta, etten saa lisää iskuja päähäni-- Olisikohan Marjukalla aspiriinia? menee. tulee RAMBON kanssa. vinkkaa N luokseen, supattaa.

23 (JATKOA:) 21 Veikko kyllä kielsi kertomasta, mutta se oli Leo, joka junaili Kentsun erottamisen. Teollisuusvakoilua venäläisten hyväksi. Jäi rysän päältä kiinni. Älä kerro mun kertoneen. menee. N ilme. Hän tajuaa jotain. Tiedätkö Rambo, minä olen niin iloinen Leon puolesta. Sillä tämä tarkoittaa, että Terävä leikkaus seuraavaan kohtaukseen 22 INT. SUPO. KÄNSÄLÄN HUONE. -- ILTA 22 (KÄNSÄLÄ, ) KÄNSÄLÄ ja. liikkuu kiivaasti puhuessaan. KÄNSÄLÄ --Natrunen toimii meidän hyväksemme? Tai haluaa toimia. Muistakaamme salakielisanoma, jonka hän antoi minulle kahdeksan päivää sitten Tänä yönä teet lihastasi kirkon minun sadetakkisen pappini kulkea edestakaisin. KÄNSÄLÄ Joka avattuna kuului että Kahdeksan päivän kuluttua kenraali astuu suden suuhun. Entä sitten? Saimme viestin Leolta--siis Natruselta tasan kahdeksan päivää sitten. Ja mistä sanasta on lyhenne Kentsu? KÄNSÄLÄ Kenraalista-- Aivan! Natrunen varoitti meitä etukäteen, että Kentsu aikoo vakoilla venäläisten hyväksi! Hän halusi omalla älykkäällä tavallaan kertoa meille, että olen teidän (LISÄÄ)

24 (JATKOA:) 22 (JATKAA) puolellanne mutta en voi näyttää sitä! lyö molemmat kätensä KÄNSÄLÄN pöydänkanteen ja nojautuu voitonriemuisesti eteenpäin. KÄNSÄLÄN ilme. (JATKAA) Nyt voimme olla varmoja siitä, että Natrunen on kaksoisagentti! LOPPUTEKSTIT 23 INT. N ASUNTO.-- MYÖHÄINEN ILTA 23 () N hämärä olohuone. Televisio välkkyy ainoana valolähteenä. Televisiosta kuuluu kiivasta lätkäselostusta, selostajan innostuneita sanoja. N huuto kuuluu toisesta huoneesta. (off) Tule jo nukkumaan! Näemme vasta nyt, että television loisteessa istuu RAMBO, joka katsoo intensiivisesti matsia. RAMBON ilme. Selostuksen ääni.

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Miesten kokema väkivalta

Miesten kokema väkivalta Miesten kokema väkivalta Lahden ensi- ja turvakoti ry; Jussi-työ 1 * Suomessa on toteutettu yksi tutkimus, jossa on tarkasteltu erikseen ja erityisesti miehiin kohdistunutta väkivaltaa (Heiskanen ja Ruuskanen

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA SOKEAN

JEESUS PARANTAA SOKEAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA SOKEAN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Siiloan lammikko oli Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin.

Selvä Pyton. Mitä saisi olla? Vuoden ikäiselle tulisi. Selvä. Pistetään pussi tuota, ja joku pieni namupala aikuisillekin. O-oletko sä masa? Riippuu kuka kysyy. Mammakerholaiset vinkkasivat, että täältä saisi kamaa. Sitten mennään sinisellä unella. Lapsi todennäköisesti herää kerran tai pari, mutta sammuu kyllä kuin saunalyhty.

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Ennakkokäsityksiä Mitä sisarussuhteelta ylipäätään odotetaan

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE.

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. PuMu D-TYTÖT 2013 Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. Onko 1-tilanne, 2-tilanne, 3-tilanne, 1-3-tilanne, 2-3-tilanne, ajolähtö

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN

JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS PARANSI SOKEAN BARTIMEUKSEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupungin lähellä. Jeriko on Juudeassa oleva kaupunki

Lisätiedot

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana.

Jokainen haastattelija muotoilee pyynnön omaan suuhunsa sopivaksi sisällön pysyessä kuitenkin samana. Muistatko? hanke Kysymykset yksilöhaastatteluun Alkulämmittelynä toimivat jokaisen haastattelun alussa täytettävän perustietolomakkeen kysymykset (nimi, syntymäaika ja paikka, osoite jne.). Haastattelun

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma Dalinda Luolamo Tunteiden sota Runokokoelma Tunteiden sota Dalinda Luolamo Ulkoasu: R. Penttinen Painettu: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-235-4 Alkusanat Arvoisat lukijat. Tahdon kertoa teille projektistani

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

F15 HIIT VOIMAA JA KUNTOA

F15 HIIT VOIMAA JA KUNTOA HARJOITUKSET F15 INTERMEDIATE (SIVU. 32) F15 HIIT VOIMAA JA KUNTOA DTARVITSET: TREENIKUMINAUHAN Reverse Lunge to Front Kicks Left Jackknife Shoulder Press Reverse Lunge to Front Kicks Right Chair Tricep

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 3. vuosi nro VT2 _ 17/28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 23.3.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 3. vuosi nro VT2 _ 17/28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 23.3. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JERIKON VALTAUS 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerikon kaupunki b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Jatkoa edelliseen

Lisätiedot

Puisto kuuluu kaikille

Puisto kuuluu kaikille 4 Neljäs oppitunti Rekvisiitta: Leikkiraha, Helsingin kaupungin yhteiset rahat -laatikko (kopiopohja 4) Valokuvia/digikuvia puistosta: penkki, roska-astia, keinu, isoin leikkiväline, puu, lamppu, vesi-aihe

Lisätiedot

KAIKKIEN AIKOJEN SANKARITARINA

KAIKKIEN AIKOJEN SANKARITARINA KAIKKIEN AIKOJEN SANKARITARINA kuvat: Samuli Råman teksti: Marita Råman 2016 8.12.2016 Animehahmot Samuli Råman; teksti Marita Råman 1 KAIKKIEN AIKOJEN KERTOJA Väinämöinen KAIKKIEN AIKOJEN NAISTENMIES

Lisätiedot

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta Opiskelijan materiaali Juha Mäkirinta 4 4 5 1. Kuka sinä olet? Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Lisätiedot

Omaishoitaja (lyhytelokuva)

Omaishoitaja (lyhytelokuva) Omaishoitaja (lyhytelokuva) 1. EXT. SAIRAALAN PIHA. AAMU., Minna seisoo sairaalan edessä ja polttaa tupakkaa. Hoitaja kävelee tämän luokse ilman takkia ja ärsyyntynyt ilme kasvoillaan. HOITAJA 1 Minna

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta?

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta? NOPEANNOKKELA NOSTATUS Kerro kiero kysymys, vedä villi vastaus Kysymyksissä on K-kirjain ja vastauksissa V-kirjain. Ne voi tulostaa myös eri sävyisille papereille. Leikkaa suikaleiksi. Yksi osallistuja

Lisätiedot

Kuvio 1 Tasapaino (Equilibrium) on suljettujen ja avointen tietorakenteiden dynaaminen suhde

Kuvio 1 Tasapaino (Equilibrium) on suljettujen ja avointen tietorakenteiden dynaaminen suhde Kuvio 1 Tasapaino (Equilibrium) on suljettujen ja avointen tietorakenteiden dynaaminen suhde Suljetut skeemat eivät muutu prosessin kuluessa Tasapaino Avoimet skeemat voivat muuttua prosessin kuluessa

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA OULUNKYLÄN OMAISRYHMÄ JOKA TOINEN tiistai KLO 13.30-15.00 Oulunkylän Kirkko, Teinintie 10 Takkahuone 2 krs. OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA Kevät

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

SIPERIAN NERO! osa 5. "Suuret setelit" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

SIPERIAN NERO! osa 5. Suuret setelit kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma SIPERIAN NERO! osa 5 "Suuret setelit" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999 1 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 1 (MARJUKKA,, ) Keittiön pöydällä on ruskeaan paperiin kääritty

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016

LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016 LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016 Lions Quest elämisentaitoja-ohjelman pääkouluttaja Ulla Sirviö-Hyttinen TAVOITE: Jokainen meistä tarvitsee tunteen siitä, että kuulumme

Lisätiedot

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin.

Savi tykkää käden lämmöstä. Se muovautuu helpommin, kun se lämpiää, Sirkka sanoi. Vähän niin kuin ihmisetkin, minä sanoin. Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona TAMMI Kaisa TAPAN I BAGGE Kotona Kuvittanut Hannamari Ruohonen Kustannusosakeyhtiö Tammi Helsinki Kannen kuva: Hannamari Ruohonen Kannen ja typografian suunnittelu: Laura Lyytinen

Lisätiedot

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21 KIRJA➍ IB4_Insides_FIN.indd 1 2.6.2014 12:56:21 Lizille ja Morganille, lapsenvahdille ja lapsivahdittavalle A. B. Callumille ja Harrisonille S. B. Twinsy Copyright suomenkielinen painos 2014 Twinsy www.twinsy.fi

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen 52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen Katseletko kateellisena crossfit-harrastajia, jotka tekevät hetkessä kymmenen leuanvetoa? Kuivaa kyyneleet ja tartu toimeen, sillä sinäkin pystyt kyllä samaan!

Lisätiedot

VERBIN AIKAMUODOT. Aikamuotoja on neljä: Preesens Imperfekti Perfekti Pluskvamperfekti. Verbi ilmaisee tekijän. Kuka tekee? Ketkä tekevät?

VERBIN AIKAMUODOT. Aikamuotoja on neljä: Preesens Imperfekti Perfekti Pluskvamperfekti. Verbi ilmaisee tekijän. Kuka tekee? Ketkä tekevät? Harri Laitinen VERBIN AIKAMUODOT Verbi ilmaisee tekijän. Kuka tekee? Ketkä tekevät? Verbi ilmaisee myös aikaa. Milloin jokin tekeminen tapahtuu? Aikamuotoja on neljä: Preesens Imperfekti Perfekti Pluskvamperfekti

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot