SIPERIAN NERO! osa 12. "Kansallissankarin kaato" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SIPERIAN NERO! osa 12. "Kansallissankarin kaato" kirjoittaneet. Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma"

Transkriptio

1 SIPERIAN NERO! osa 12 "Kansallissankarin kaato" kirjoittaneet Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma Hi Conzept Oy, 1999

2 1 INT. FOXYTRONICS. PAKKAAMO. -- PÄIVÄ 1 (,, HELI, KOISTINEN, PERA) pakkaa mittareita. Kuulemme taustalta Antero Mertarannan selotusta jääkiekko-ottelusta vaimeasti. N paheksuva ilme. Hän menee pahvilaatikoista rakennetun näkösuojan taakse. Siellä on vanha matkatelevisio, josta tulee jääkiekko-ottelu. Pieneen tilaan on ahtautunut, KOISTINEN, PERA, HELI ja pari muuta. Hävetkää! Ettekö muista mitä herra Kettunen sanoi eilen? KAIKKI kääntyvät katsomaan A. (JATKAA; matkii A) Vain yhdessä ponnistelemalla voimme taata tehtaan tulevaisuuden nyt kun Nokian sopimuksemme purkautui. Ponnistelun sijaan te katsotte televisiota! MUITTEN häpeäviä ilmeitä. Leo on oikeessa. Niin on. HELI KOISTINEN Eiköhän palata hommiin. PERA Hei, Venäjäntappaja teki maalin! Älä perhana! HYVÄ!! KAIKKI kääntyvät katsomaan televiosta. Hurrauksia. N ilme. 2 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. -- PÄIVÄ 2 (,, ) ja katsovat matkatelevisiosta samaa jääkiekkoottelua kuin työntekijät pakkaamossa. Kuulemme Maammelaulun. Hyvä Suomi!

3 2 (JATKOA:) 2 VEIKON ilme. Shh! Mä en halua että duunarit kuulee meidän katsovan lätkää työaikana. Ottavat vielä oppia-- Vain kovaa ponnistelemalla voimme taata yrityksen tulevaisuuden. Onhan se niinkin--mutta oli Kentsulta hieno matsi. Tossahan se onkin. Kuva televisoon, jossa hikinen on toimittajan haastateltavana 3 TV-INSERT. INT. KISASTUDIO. 3 (HAASTATTELIJA, ) HAASTATTELIJA ja kisastudiossa. HAASTATTELIJA Tämä oli sinun urasi viimenen ottelu. Taisi maistua makealta? 2. Näi o. HAASTATTELIJA Edes Venäjäntappaja ei tee joka päivä kolmea maalia Venäjän verkkoon. Näi o. HAASTATTELIJA Mitä olet ajatellut ruveta tekemään nyt kun aktiivisiurasi on ohi? Töitä. HAASTATTELIJA Aivan oikein. Onko sinulla joku tietty ala niin sanotusti kiikarissa? Ei silleen o.

4 3 (JATKOA:) 3 HAASTATTELIJA Sillä lailla. Vielä kerran koko kansan puolesta onnittelut hienosta ottelusta. Tää oli kyllä koko joukkueen voitto-- vaikka aika hyvin mä pelasinki. 2 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. -- PÄIVÄ 2 (, ) kääntää katseensa televisiosta. Hän on saanut idean. Me otetaan se töihin! 3. Kuka? Kentsu! Nostamaan meidän imagoa. Sitä me tarvitaan nyt kun Nokian sopimus meni! Mitä se täällä tekis? Mitä tahansa. Ajattele mikä julkisuus akkainlehtiä myöten! Ei kuule-- VEIKON ilme. Minä omistan, minä päätän! ALKUTEKSTIT 3 INT. FOXYTRONICS. TAUKOTILA. -- PÄIVÄ 3 (,,, KOISTINEN,, PERA) RAMBO istuu lattialla N vieressä. keskustelee N kanssa. Rambo kävi kiinni remonttimieheen?

5 3 (JATKOA:) 3 N ilme. Hän on saanut poliisikoiran koulutuksen ja haistaa vankilakundit jo kaukaa. Siksi en voinut jättää häntä kotiin. Mistä sä voit olla varma että remonttimiehet oli ollut vankilassa? Koska heillä oli vartija mukanaan. (JATKAA) Riihimäen keskusvankilan yhteiskuntaan sopeutumisen ammattikurssi. Näin ilmoituksen lehdessä. Tule Rambo, lähdetään. menee RAMBON kanssa. N ilme hänen seuratessaan katseellaan heidän menoaan. N suustä pääsee pieni kaihoisa inahdus. kääntää iltapäivälehden sivua. Ystäväni Esko. Millaisista miehistä naiset pitävät? Tosimiehistä. Millainen on tosimies? näyttää iltapäivälehteä, jossa on N kuva ja otsikko Kentsu lopetti uransa komeasti. 4. Tällanen. Mutta hänhän on jääkiekkoilija-- luistellut koko elämänsä pienessä laatikossa mustan kumilaatan perässä. KOISTINEN, PERA ja KAKSI MUUTA TYÖNTEKIJÄÄ kääntyvät katsomaan A. N ilme hänen huomatessaan vihamielisen tuijotuksen.

6 3 (JATKOA:) (2) 3 KOISTINEN Ennemmin saat pilkata vaikka mun äiteevainaata ku Kentsua. Tiäksä montako maalia se on uransa aikana tehnyt? Terävä leikkaus seuraavaan kohtaukseen. 4 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. -- PÄIVÄ 4 (,, ) on N ja VEIKON haastateltavana. Viissataa seittemänkymmentäyks. SM-liigassa pelkästään. Sitten ulkomaan sarjat päälle. Sehän on hienoa. Mutta jos palattaisiin tähän sopimukseen-- Syöttöpojoja viiskakskuus. Pistekunkku kolme kertaa peräkkäin. Repikää siitä. Siis meitä kiinnostaisi tietää minkälaisella sopimuksella olisit valmis tulemaan Foxytronicsin palvelukseen? Viissataa tonnii kaudessa. Siis--vuodessa? Niinhän mä sanoin. Plus auto ja asunto. N ja VEIKON ilmeet. Anteeksi, me neuvottelemme hieman. ja kääntyvät selin UN ja supattavat. Viissataatuhatta! Sehän on enemmän ku me tienataan yhteensä! 5.

7 4 (JATKOA:) 4 Onhan se paljon--toisaalta mainosarvo on iso-- Yritetään tinkiä. ja kääntyvät UN päin. Meidän mielestämme palkkatoivomuksesi on--miten sen sanoisi--ylimitoitettu. N ilme. Samassa N kännykkä soi. (puhelimeen) Kentsu--päivää--minkälaista työtä-- voisin tulla neuvotteleen vaikka heti--tässä just yks diili karahti kiville-- N ja VEIKON ilme. N ilme. (nopeasti) Tehdään vaan se sopimus. (puhelimeen) Enpäs tulekaan. Sain justiinsa pestin. (sulkee puhelimen) Sopimus on sitten yks plus yksvuotinen. (nousee ja menee ovelle) Mun manageri lähettää sopimusluonnoksen--ai niin yks juttu. Kesäharjottelun mä hoidan sitten omatoimisesti. Moro. N ylpeä ilme. VEIKON epäilevä ilme. 5 INT. FOXYTRONICS. TAUKOTILA. -- PÄIVÄ 5 (,, HELI, MARJO,,, ) ja työntekijöitten edessä. LLA on t- paita, ja käsivarressa oleva tatuointi näkyy. Hänellä on kädessään kultainen jääkiekkokypärä, jossa N nimikirjoitus. vieressä tyytymättömän näköisenä. 6.

8 5 (JATKOA:) 5 Minulla on ilo kertoa, että Amurin Tiikeri, Keijo Kentsu Lahtinen, on päättänyt tulla meille töihin. Kohahdus. N tyytyväinen ilme. (JATKAA) Kentsu on lahjoittanut yrityksellemme kultaisen maalikuninkaan kypäränsä. Se sijoitetaan vitriiniin tänne taukohuoneeseeen. Voisitko Kentsu lausua muutaman sanan työntekijöillemme? Mä sanosin, että Kentsu on vaan yks osa joukkueesta ja kun yhteispeli sujuu, niin voitto on meidän. Taputuksia. kääntyy naisia täynnä olevan pöydän puoleen, jututtaa HELIÄ. (JATKAA) Hei beibi, kuis jytää? HELI Ihan hyvin-- Oolrait. Nähdään. iskee silmää ja menee. HELIN ilme. N ilme. HELI Voi kauheeta--mä pyörryn. MARJO Tsiigatkaa! Sillä on tatska käsivarressa! (LLE) Minä en usko että Taru pitää tuollaisista tosimiehistä. 7.

9 5 (JATKOA:) (2) 5 N ilme. Sillä on schäferi ja se on hommannut tatuoituja linnakundeja remontoimaan kämppäänsä. Sen verran meikä on maailmaa nähnyt, että tiedän millon muija on kovisten perään. 6 INT. RAAVASTEN TALO. KEITTIÖ. -- ILTA 6 (ILJA-MATTI,, SAARAVEERA, MARJUKKA, ) ILJA-MATTI, SAARAVEERA, MARJUKKA ja. ILJA-MATTI Mitä? Kentsu tulee teille töihin. Siis se Kentsu? Venäjäntappaja? (ylpeästi) Neuvoteltiin Laurin kanssa diili. SAARAVEERA Osaako se tehdä mitään? Tietenkin osaa. Maaleja ainakin. ILJA-MATTI Jos meidän pojille sais sellasen valmentajan kun Kentsu niin--minä pyydän sitä valmentamaan meidän poikia! NHL olisi jälleen askeleen lähempänä! MARJUKKA Mutta eihän Tuomas ja Matias edes pidä jääkiekosta. ILJA-MATTI He ovat vielä niin nuoria, etteivät ymmärrä omaa parastaan. (off) Apua! Apua! MARJUKKA Leo--Kuka menee katsomaan? VEIKON ilme. ILJA-MATIN ilme. 8.

10 6 (JATKOA:) 6 SAARAVEERA Hyvä on. Mä menen. 7 INT. RAAVASTEN TALO. N HUONE. -- ILTA 7 (MATIAS,, TUOMAS, SAARAVEERA) makaa lattialla levytangon alla, jota ei ole jaksanut nostaa. MATIAS ja TUOMAS seuraavat vierestä. SAARAVEERA tulee. MATIAS Leo-setä jäi nalkkiin. Apua! Tanko ei tottele minua! TUOMAS Kuoleeko se? SAARAVEERA Ei tietenkään. MATIAS JA TUOMAS YHTÄ AIKAA 9. Pahus. Pahus. MATIAS TUOMAS MATIAS ja TUOMAS menevät. SAARAVEERA auttaa A nostamaan levytangon tämän päältä. SAARAVEERA Mitä sä oikein teet? Kasvatan lihaksia. Minusta tulee tosimies. Testosteronia uhkuva lihaskimppu, jonka ympärillä naiset pörisevät kuin mettä keräävät kihiläiset. SAARAVEERA Kihiläiset? Aa. Sekoitin tietenkin mehiläiset ja kimalaiset. SAARAVEERA Mikä tää tosimiesjuttu oikein on?

11 10. 7 (JATKOA:) 7 Olen ollut typerä ja yrittänyt valloittaa Tarua runoilla, vaikka hän pitää voimakkaista ja agressiivista miehistä. SAARAVEERA Mistä tiedät? Aa. Se on helppoa. Hänellä on schäfer, jonka nimi on Rambo. Lisäksi hänen asunnossaan käy tatuoituja vankilakundeja. SAARAVEERA Siinä tapauksessa mä kehotan sua pysymään kaukana siitä naisesta. Katos kun sun parhaat puolet ei o lihaksissa, vaan-- Aivoissa, minä tiedän. SAARAVEERA menee. N ilme. Hän ottaa penkin vierestä bodauslehden, katsoo sen kuvia ja tekee bodaripullistuksia peilikuvalleen. (JATKAA; itsekseen) Mutta aivot eivät näy-- katsoo lehden kuvaa erittäin läheltä, ihmeissään. (JATKAA) --eikä niitä voi öljytä-- 8 INT. FOXYTRONICS. TUOTANTOTILAT. -- PÄIVÄ 8 (,, ) tulee A ja RAMBOA vastaan. LLA on paljas, öljytty ylävartalo, hän kävelee lihaksikkaan leveästi. N olkapäässä on tatuointi. N ihmetelevä ilme. Hei beibi. Kuis jytää? Kiitos kysymästä--hyvin. Tsiigaa tatskaa.

12 11. 8 (JATKOA:) 8 näyttää olkapäätään. Mikä se on? Vetopasuuna. Nähdään. menee. N ilme. Hän katsoo N perään. tulee. Mitä beibi? Minä olen aikuinen nainen ja minun nimeni on Taru Niemi eikä mikään beibi! Muista se! Kiukkusimmat on yleensä parhaita siinä hommassa. Kentsu saattaa antaa sulle lähiaikoina. iskee silmää ja menee. RAMBO murisee. N ilme. Kuule Rambo, onko kaikki miehet tulleet hulluiksi? 9 INT. FOXYTRONICS. VEIKON KOPPI / TUOTANTOTILAT. -- PÄIVÄ 9 (,,, ILJA-MATTI) Näemme että istuu VEIKON kopissa ja kirjoittaa nimikirjoituksia parille PIKKUTYTÖLLE. Ikkunassa lappu Kentsun kuva ja nimmari 20 mk. Kopin ovelta alkaa jono PIKKUTYTTÖJÄ, jotka odottavat vuoroaan. Kamera ajaa pitkin jonoa, ohittaa jonossa seisovan pukuasuisen MIEHEN, jonka näemme vain harteista alaspäin, pikkutyttöjen pään tasalta siis. MIEHEN ohitettuaan kamera pysähtyy, ottaa hieman takaisin, pysähtyy MIEHEN kohdalle ja nousee ylös, jolloin näemme, että MIES on ILJA-MATTI. ja katselevat jonoa hieman kauempaa. Annoit sille mun koppini? Pitäähän sillä olla paikka jossa ottaa vastaan sidosryhmien edustajia. Onks pikkutytöt meidän sidosryhmää?

13 12. 9 (JATKOA:) 9 Kuule, pian ne on aikusia ja saattavat mennä naimisiin kettufarmarin kanssa. Katos tätä. näyttää ilmaisjakelulehdestä aukeamaa jota emme näe. (JATKAA) Kentsu töihin Foxytronicsiin. Koko sivun juttu. Ja kuvassa näkyy meidän logo. Ton ilmaisjakelulehden alueella ei o montakaan potentiaalista asiakasta. Imagomainontaa--Päätin pistää Kentsun uuden esitteen kanteenkin. Hyvä kaappaus me tehtiin, usko pois. menee. katsoo kaihoisasti entistä koppiaan. 10 INT. FOXYTRONICS. VEIKON KOPPI. -- PÄIVÄ 10 (ILJA-MATTI, ) ja nöyrästi mateleva ILJA- MATTI. ILJA-MATIN ilme. ILJA-MATTI Ja koska tässä tavallaan ollaan työkavereita - siis minun isäni ja äitini molemmat työskentelevät täällä - uskallankin esittää toivomuksen, että te herra Kentsu voisitte jakaa pojilleni oppeja, joita olette uranne varrella hankkinut. Siis aivan saletti juttu on se, etten mä ala ketään räkänokkia ilmakseksi valmentaan. Se on viis hunttia tunti. ILJA-MATTI Viisi--sataa--tuota--jospa sopisimme kaksi ja puolisataa ja lopusta minä tarjoaisin teille vaimoani.

14 (JATKOA:) 10 N ilme. 11 INT. TAUKOHUONE. -- PÄIVÄ 11 (,, ) rasvaa lihaksiaan, yrittää sen jälkeen avata Evianin tms. valmiiksi pullotetun vesipullon kierrekorkkia. Ei onnistu, koska rasvaisilla näpeillä se ei onnistu. seuraa huvittuneena vieressä. On se kumma. Mies ei saa korkkia auki, vaikka on öljytyt lihakset ja tatskat ja kaikki. Aa. Olen vasta hiljattain aloittanut voimaharjoittelun. Anna tänne. ottaa pullon LTA ja avaa korkin. N ilme. tulee omalle kaapilleen. Te ette sitten näe tätä. avaa kaapin, ottaa kossupullon ja lorottaa aika siivun. N ja N ilme. Pistää pullon kaappiin, jonka ovessa lukee ARSKAN KAAPPI. (JATKAA) Pidätte turvat kiinni tai Kentsu vetää teitä lättyyn. Onks selvä? ja nyökkäävät. menee. Sehän lorotti sitä niinku vettä. katsoo omaa vesipulloaan. N ilme. Ehkä minusta ei ole tosimieheksi. 12 INT. FOXYTRONICS. KÄYTÄVÄ. -- AAMU 12 (,, ) lukee ilmoitustaulua. tulee N luo.

15 (JATKOA:) 12 Mitä beibi? Kuis jytää? vilkaisee sivusilmällä A. Jatkaa lukemista. ottaa purukumin suustaan ja linttaa sen ilmoitustauluun. (JATKAA) Onneks olkoon. Mistä? Nyt saat imuttaa Kentsua. ottaa tiukasti kiinni STA ja suutelee tämän vastustelusta huolimatta suoraan suulle. tulee ja näkee. Juoksee paikalle ja alkaa repiä A irti. päästää irti. Senkin imukärsäkäs! Irti tai minä en takaa mitä tapahtuu! Olisin minä itsekin selvinnyt tuosta siasta. Mutta kiitos kuitenkin. (LLE) Pilasit Kentsun imut. Kentsu ei pidä siitä. Mennääs pakkaamoon selvittään tää juttu. Hyvä on. Mennään vaan! Älä mene Leo! Ei sinun tarvitse todistaa miehisyyttäsi alentumalla lapselliseen katutappeluun. Älä Huolehdi. Olen Nostellut Puntteja. 13 INT. FOXYTRONICS. PAKKAAMO. -- PÄIVÄ 13 (,,, HELI)

16 (JATKOA:) 13 ja KENSTU vastakkain nyrkkelyasennossa. N asento on varsin omintakeinen., ja HELI seuraavat. Lyö vasen koukku! N ilme. Katsoo ON. Miten voi lyödä koukun? Varo! kääntää päätään. Kauhunilme. N POV N nyrkki lähestyy hidastettuna, täyttää pian kuva-alan kokonaan. Iskun ääni ja pimeys. Lintujen laulua. 14 FANTASIAKOHTAUS. INT. INSTITUUTTI. -- PÄIVÄ 14 (KAIUTIN, ) Reunoilta softattu fantasiakuva. on kaakeloidussa huoneessa pukeutuneena sotilasunivormuun. Seinällä on hyvin siperialaisen näköinen kaiutin, josta kaikuu venäjänkielinen puhe. seisoo asennossa ja katsoo kaiutinta. KAIUTIN (venäjäksi) Olette todellinen mies, sotilaan perikuva ja iskujoukkojen ylpeys. (venäjäksi) Kiitän, herra amiraali. KAIUTIN (venäjäksi) Teidän uusi tehtävänne on tuhota Venäjäntappaja ja naistemme ja lastemme uhka. (venäjäksi) Kyllä, herra amiraali. KAIUTIN (venäjäksi) Avatkaa kuori, siellä ovat ohjeenne. N käteen on ilmestynyt kirjekuori, jonka hän avaa, ottaa paperin, lukee sitä.

17 (JATKOA:) 14 KAIUTIN (JATKAA; venäjäksi) Koodinimenne on Jevgeni--Jevgeni-- Jevgeni--Jevgeni-- 15 INT. FOXYTRONICS. PAKKAAMO. -- HETKEÄ MYÖHEMMIN 15 (,,, HELI) Pimeydestä N POV:n kautta takaisin, ja HELI ovat kumartuneet hänen yläpuolelleen. N nenästä vuotaa verta, jota pyyhkii. Oletko kunnossa Leo? nousee ylös. Hän on täysin toinen ihminen, ylimielinen, kova ja karski. Te ette sitten nähneet että Jevgeni otti lukua tai Jevgeni tekee teistä jauhelihaa. Ookoo? N, N ja HELIN kummastuneet ilmeet. menee leveästi kävellen. 16 INT. N ASUNTO. -- ILTA 16 () seuraa kuvan ulkopuolella olevan ELSAN ikkunanpesua. katsoo hieman yläviistoon, joten ELSA oletettavasti seisoo tuolilla. Kuulemme ikkunanpesun ääniä. LLA on grogilasi kädessä. Toi ikkunanpesu sujuu sulta aika näppärästi--kuule Elsa, onko kukaan koskaan sanonut, että sä olet aika näpsäkän näkönen--ei runkoskaan o paha, vaikka haalareitten alta onki vaikee arvioida.--musta kuule tuntuu että Kentsu vois antaa sulle. ojentaa kätensä kuvan ulko-puolelle ja oletettavasti puristaa ELSAA takapuolesta. Kuulemme ELSAN kiljaisun. Heti perään kuvan ulko-puolelta, hieman yläviistosta, lentää sangollinen vettä N päälle. Sen jälkeen tulee muoviämpäri N päähän. (JATKAA; sangosta) Ei kai tää tarkota, että sä annat Kentsulle pakit?

18 INT. RAAVASTEN TALO. KYLPYHUONEN OVI. -- ILTA 17 (ILJA-MATTI, SAARAVEERA, MARJUKKA, MATIAS,,, TUOMAS) ILJA-MATTI, MARJUKKA, MATIAS ja TUOMAS ja SAARAVEERA. ILJA-MATTI huutaa kylpyhuoneen oven läpi. ILJA-MATTI Herranen aika Elsa, tuo nyt on lapsellista. Tule ulos ja lähdetään kotiin. SAARAVEERA Vai lapsellista. Sä yritit parittaa oman vaimosi Kentsulle! MARJUKKA Saaraveera--ei poikien aikana. MATIAS Saiks mutsi hyvän maksun? MARJUKKA näyttää päällään VEIKOLLE, että vie pojat pois. ILJA-MATIN ilme. Tulkaas pojat, mennään pelamaan jääkiekkopeliä. SAARAVEERA (ivallisesti) Voittaja saa olla Kentsu. MARJUKKA Et sä kyllä paljon ajattele mitä teet. ILJA-MATTI Ehkä herra Kentsu ymmärsi minut väärin tai minä olin epätarkka-- Tarjosin Elsaa talousavuksi--siis poikien tulevaisuuden tähdenhän minä tämän tein, koittakaa nyt ymmärtää. tulee, edelleen Jevgeninä. Onko paskis varattu? ILJA-MATTI Elsa on linnoittautunut sisään.

19 (JATKOA:) 17 N ylimielinen hymähdys. Hän ottaa molemmin käsin ovenkahvasta kiinni, tukee jalkansa ovenpieleen ja tempaisee. Kahva jää käteen. Jevgeni on hyvin vihanen. Jevgenin pitäis saada paperia. Jevgeni on kattokaas lähdössä Kulaukseen. MARJUKKA Eiks Kulauksessa sitten o paperia? On. Mutta Jevgeni haluaa että paperi on sopivasti vettynyt syljestä kun Jevgeni tulee Kulaukseen. Helpottaa puhumista tajuuttekste--äh, eihän tommoset variksenpuolikkaat mitään tajuu. menee. MARJUKAN ilme. SAARAVEERAN ilme. ILJA-MATIN ilme. 18 INT. RAVINTOLA KULAUS. MIESTEN WC. -- ILTA 18 (, ) tulee sisään, menee toiseen koppiin, koputtaa kolme kertaa väliseinään. Vastaan koputetaan myös kolme kertaa. Kuulemme N muutetun käheän äänen offina, mutta emme näe häntä keskustelun aikana. Te soititte päivällä? (off) Niin. Kiinnostaako miljoona markkaa? Oletetaan että mielenkiintoa on-- mitä pitäis tehdä? (off) Yritys jossa työskentelet, kiinnostaa venäläistä ystävääni. Hän haluaisi sieltä muutamia salaisia tietoja. Koska haluatte tiedot?

20 (JATKOA:) 18 (off) Huomenna. Onnistuuko? Heiiii, Kentsu pystyy mihin vaan. (off) Hyvä. Tässä on lista haluamistamme tiedoista. N puolelta tulee lista väliseinän ali. (JATKAA; off) Näemme huomenna täällä samaan aikaan. menee. Toisen kopin ovi aukeaa ja tulee ulos JEVGENI-ilme naamallaan. (JATKAA; venäjäksi) Olet koukussa, Kjentsu-- 19 INT. FOXYTRONICS. N HUONE. -- YÖ 19 (,,, ) Pimeää. Ovi avautuu ja astuu sisään taskulampun kanssa. Menee kirjahyllyn luokse. Ottaa mapin hyllystä. Samassa valot syttyvät ja, ja seisovat ovella. Mitäs Jevgeni sano, häh?! Rysän päältä kiinni! menee N eteen ja näyttää tälle keskisormea. (JATKAA) Herkistääkö, juntti! Kukaan ei kutsu Kentsua juntiksi! napauttaa A kevyesti nyrkillä kasvoihin ja putoaa istualleen. puistelee hämmentyneenä päätään. Hän on jälleen omana itsenään. Missä minä olen--mitä minä täällä teen?

21 (JATKOA:) 19 (LLE) Miten sinä selität tämän? ottaa kännykän, hymyilee ylimielisesti, alkaa näppäillä numeroa Ei Kentsun tarvi. Manageri selittää. 20 INT. N HUONE. -- AAMU 20 (KOSKENNIEMI,, ), ja papillisen harras manageri KOSKENNIEMI. KOSKENNIEMI Väitettyä rikosta ei koskaan ole tapahtunut, ettekä voi juridisesti mitään todentaa. Pelkkä syytekin olis paha juttu. Venäjäntappaja vakoilee venäläisille teollisuussalaisuuksia. KOSKENNIEMI Ah. Cicero sanoi aikoinaan, että kansan hyvä olkoon korkein lakimme. Ja kansa rakastaa Kentsua. Tässä on muuten meidän listamme, jos sallitte. KOSKENNIEMI ojentaa paperin. ja katsovat. Mikä tää on? KOSKENNIEMI Ah. Vaatimaton luettelo television keskusteluohjelmista, joihin olen Kentsun buukannut kertomaan kansallissankarin ajojahdista Foxytronics Oyssä. N ilme. VEIKON ilme. Täähän on kiristystä! KOSKENNIEMI Ah. Kentsu on kansallisomaisuuttamme, jota on (LISÄÄ)

22 (JATKOA:) 20 KOSKENNIEMI (JATKAA) suojeltava. Jos sallitte, ehdotan kompromissia te luovutte syytteistä ja maksatte sopimuskauden palkan päämiehelleni täysimääräisenä. Vastavuoroisesti Kentsu eroaa yrityksenne palveluksesta. N ja katsovat toisiinsa. Missä siinä on se kompromissi? KOSKENNIEMI Ah. Ajatelkaa, että liike-elämä on kuin sanakirja. Siellä kompromissi tulee ennen konkurssia. Pitää vain osata lopettaa lukeminen tarpeeksi aikaisin. N ja VEIKON ilmeet. KOSKENNIEMI (JATKAA) Allekirjoittakaamme sopimus nöyrin mielin. KOSKENNIEMEN nöyrän harras hymy. N ja VEIKON ilme. 21 INT. FOXYTRONICS. KÄYTÄVÄ. -- PÄIVÄ 21 (,, ) ja kärsivän näköinen, jolla N kultainen kypärä päässään. Tiedätkö, minä en muista mitään mitä tapahtui siinä välissä kun nyrkkeilin Kentsun kanssa ja istuin herra Kettusen työhuoneen lattialla. Juu, juu, et varmaan ni muista. Mistä sä oot ton kypärän saanut? Löysin sen roskista. Taidan pitää tätä ainakin kolme kuukautta, etten saa lisää iskuja päähäni-- Olisikohan Marjukalla aspiriinia? menee. tulee RAMBON kanssa. vinkkaa N luokseen, supattaa.

23 (JATKOA:) 21 Veikko kyllä kielsi kertomasta, mutta se oli Leo, joka junaili Kentsun erottamisen. Teollisuusvakoilua venäläisten hyväksi. Jäi rysän päältä kiinni. Älä kerro mun kertoneen. menee. N ilme. Hän tajuaa jotain. Tiedätkö Rambo, minä olen niin iloinen Leon puolesta. Sillä tämä tarkoittaa, että Terävä leikkaus seuraavaan kohtaukseen 22 INT. SUPO. KÄNSÄLÄN HUONE. -- ILTA 22 (KÄNSÄLÄ, ) KÄNSÄLÄ ja. liikkuu kiivaasti puhuessaan. KÄNSÄLÄ --Natrunen toimii meidän hyväksemme? Tai haluaa toimia. Muistakaamme salakielisanoma, jonka hän antoi minulle kahdeksan päivää sitten Tänä yönä teet lihastasi kirkon minun sadetakkisen pappini kulkea edestakaisin. KÄNSÄLÄ Joka avattuna kuului että Kahdeksan päivän kuluttua kenraali astuu suden suuhun. Entä sitten? Saimme viestin Leolta--siis Natruselta tasan kahdeksan päivää sitten. Ja mistä sanasta on lyhenne Kentsu? KÄNSÄLÄ Kenraalista-- Aivan! Natrunen varoitti meitä etukäteen, että Kentsu aikoo vakoilla venäläisten hyväksi! Hän halusi omalla älykkäällä tavallaan kertoa meille, että olen teidän (LISÄÄ)

24 (JATKOA:) 22 (JATKAA) puolellanne mutta en voi näyttää sitä! lyö molemmat kätensä KÄNSÄLÄN pöydänkanteen ja nojautuu voitonriemuisesti eteenpäin. KÄNSÄLÄN ilme. (JATKAA) Nyt voimme olla varmoja siitä, että Natrunen on kaksoisagentti! LOPPUTEKSTIT 23 INT. N ASUNTO.-- MYÖHÄINEN ILTA 23 () N hämärä olohuone. Televisio välkkyy ainoana valolähteenä. Televisiosta kuuluu kiivasta lätkäselostusta, selostajan innostuneita sanoja. N huuto kuuluu toisesta huoneesta. (off) Tule jo nukkumaan! Näemme vasta nyt, että television loisteessa istuu RAMBO, joka katsoo intensiivisesti matsia. RAMBON ilme. Selostuksen ääni.

Pitkän elokuvan käsikirjoitus

Pitkän elokuvan käsikirjoitus KOHTA 18 Pitkän elokuvan käsikirjoitus käsikirjoittajat Maarit Lalli Henrik Mäki-Tanila 12.1.2010 Maarit Lalli Suomenlinna C 71 B 5 00190 HELSINKI maarit.lalli@kolumbus.fi 050-5469094 Henrik Mäki-Tanila

Lisätiedot

1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa.

1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1. Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. 1 EXT. VIISKULMA.TALVI.1979 -- EVENING 1 Kuva ylhäältä Viiskulman risteykseen. Räntää sataa. Ajamme lumisateen kanssa kohti katutasoa. Kadulla kävelee kädet takintaskuissa, paljaspäin,.(huom: Krisulla

Lisätiedot

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä.

UDE Anna mennä ny, Arska. Vai pitääks mun auttaa sua? Arska puristaa silmänsä tiukasti kiinni. Puukkoa pitelevä käsi tärisee kämmenellä. INT. PUULIITERI. KESÄ (1968) -- AFTERNOON Vanha puuliiteri. Seinustoilla halkopinot, saha roikkuu naulasta. Lattialla puupölli, johon isketty kirves. Vieressä sahapukki. Neljä pikkupoikaa (n. 7-10 v.)

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva

Lisätiedot

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 I Kun nousen ylös Ava nukkuu vielä. Herään vessassa, kuseminen havahduttaa. Ava sanoi, että se aikoo maalata vessanpöntön sisälle sydämen. Sen besserwisserkaveri oli jostain

Lisätiedot

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 1 RUNOJA Minua katsotaan. Aivan kuin he haluaisivat määrätä kuka olen. On vaikea elää kun tekee mitä haluaa. Eikä anna katseitten rajoittaa. Jos onnistut

Lisätiedot

VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA. (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen

VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA. (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen VAIHTOLÄMPÖINEN PRINSESSA (työnimi) KUVALISTA (versio 19.6.2003) Kirjoittanut Ismo Kiesiläinen 1. EXT. VESI/METSÄ PÄIVÄ Olemme veden alla. Vesi on hieman sameaa, näkyy vain muutamia vesikasveja. (V.O.)

Lisätiedot

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO)

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) Amanda Auer 9v. istuu tuolilla pienessä huoneessa. Vastapäätä on poliisi, joka ei näy kuvassa. Amandalla on suklaapatukka kädessään. Poliisi haastattelee

Lisätiedot

Asenne, joka avaa taivaita

Asenne, joka avaa taivaita Esko Valtanen 2.1.2011 Asenne, joka avaa taivaita Eletään Herralle Tuossa ajattelin näin, että mitenkähän olisi jos olisi sellainen tilanne, että me tietäisimme ihan tasan tarkkaan, että sanotaan esim.

Lisätiedot

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen I HENKILÖKUVAT KATKELMIEN PERUSTEELLA Tutustukaa kolmeen näytelmän katkelmaan. Millainen

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 1 SAKUstars2013 Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 2 Sisällysluettelo Kirjoitelmat Sivu 1.sija Tiia Makkonen... 3 2.sija Ina Eskelinen 5 3.sija Elisa Katiska.. 7 Runot 1.sija Heidi Toivanen... 12

Lisätiedot

TIMO KIISKINEN. omalla maalla

TIMO KIISKINEN. omalla maalla TIMO KIISKINEN omalla maalla Timo Kiiskinen: Laulu ja kitara Maarit Hurmerinta: Laulu 1. Jorma Kääriäinen: Laulu 8, taustalaulu 9. Muusikot: Jarkka Rissanen: kitara: 1, 2, 4, 7 ja 14. Markku Kanerva: kitara

Lisätiedot

Tällä kertaa vain kävi näin

Tällä kertaa vain kävi näin Tällä kertaa vain kävi näin Työtapaturmatarinoita Helsingin kaupungilta Julkaisija: Helsingin kaupungin henkilöstökeskus Osoite: PL 4500, 00099 Helsingin kaupunki (Ensi linja 1, 00530 Helsinki) Tilaukset:

Lisätiedot

Lisa Lundström: Matka!

Lisa Lundström: Matka! Lisa Lundström: Matka! Lisa ja Äiti istuu lentokentän penkillä odottamassa. Äidistä tuntuu siltä kun hän olisi unohtanut jotakin. Hän tekee hijaa listaa päässään. Passi, rahaa, matkalippu Hän sormeilee

Lisätiedot

MII Sen vessapaperin, joka me oltiin myyty, olis voinut vetää maapallon ympäri.

MII Sen vessapaperin, joka me oltiin myyty, olis voinut vetää maapallon ympäri. 1 MAANANTAINA - TAPOJEN HISTORIAA HENKILÖT:, joka voi olla JENNA tai JESSE MIEKKAMIES Koululaiset notkuvat reppuineen odottamassa autoa. Me oltiin koottu rahaa tätä leirikoulua varten jo neljä vuotta.

Lisätiedot

Osku ja noiduttu isä. Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty

Osku ja noiduttu isä. Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty Osku ja noiduttu isä Kirjoittanut Hannele Huovi Kuvittanut Jukka Lemmetty Linnut muuttavat taloon Osku seurasi ikkunasta, kun Linnut muuttivat vastapäiseen taloon. He eivät kuitenkaan olleet lintuja, vaan

Lisätiedot

ELEMENT. Kappale I: Similae. Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~

ELEMENT. Kappale I: Similae. Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~ ELEMENT Kappale I: Similae Prologi ~tapahtui vuonna 1890 Pamfyliassa~ Pamfylian kuningaskunta joutui sotaan Frygiaa vastaan. Frygialaiset tulivat yön pimeydessä Pamfylian rajan yli tuhotakseen kaiken,

Lisätiedot

Joséphine huudahti ja päästi perunankuorimaveitsen

Joséphine huudahti ja päästi perunankuorimaveitsen Joséphine huudahti ja päästi perunankuorimaveitsen kädestään. Veitsi oli luiskahtanut perunaa kuoriessa ja irrottanut ihoa laajalta alueelta peukalon juuresta. Verta oli kaikkialla. Hän katsoi sinisiä

Lisätiedot

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja Mika Lamminpää Eila ja Ossi Suomen kielen alkeisoppikirja 1 Becoming More Visible -projektin kehittämiskumppanuuden muodostivat: Kajaanin, Tampereen, Turun ja Vaasan vastaanottokeskukset, Kansalais- ja

Lisätiedot

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

- Kävitkö meikattavanakin? sulhaseni Jack kysyy, kun istuudun autoon. - Miten paljon valmistautuminen tähän ateriaan sinulle maksoi?

- Kävitkö meikattavanakin? sulhaseni Jack kysyy, kun istuudun autoon. - Miten paljon valmistautuminen tähän ateriaan sinulle maksoi? 2 - Kävitkö meikattavanakin? sulhaseni Jack kysyy, kun istuudun autoon. - Miten paljon valmistautuminen tähän ateriaan sinulle maksoi? - Halusin vain näyttää kauniilta sinun vuoksesi, minä sanon ja annan

Lisätiedot

Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista

Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista 1 Tartu tilaisuuteen Tarinoita toistokatetroinnista ESIPUHEET Virtsarakon toimintahäiriö voi olla hankala vaiva. Niinkin itsestään selvä asia kuin rakon

Lisätiedot

Olen ollut täällä nyt viikon, mutta ennen tätä päivää ei varsinaisesti ole tapahtunut mitään.

Olen ollut täällä nyt viikon, mutta ennen tätä päivää ei varsinaisesti ole tapahtunut mitään. 16.11.2257 : Babylon 5 Olen ollut täällä nyt viikon, mutta ennen tätä päivää ei varsinaisesti ole tapahtunut mitään. Kontaktihenkilöni, Babylon 5:n tiedeinstituutissa toimiva professori Muath Kalon (joka

Lisätiedot

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2015 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2015 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

HÁNTÁ voi ODOTTAA JOS ANNELI AUER ON SYYTO N,

HÁNTÁ voi ODOTTAA JOS ANNELI AUER ON SYYTO N, A n u N o u s i a i n e n JOS ANNELI AUER ON SYYLLINEN miehensá kuolemaan, HÁNTÁ voi ODOTTAA elinkautinen VANKEUS. JOS ANNELI AUER ON SYYTO N, kukaan ei enáá tiedá, mitá tástá kaikesta tulisi ajatella.

Lisätiedot