A. YLEISET MÄÄRÄYKSET

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "A. YLEISET MÄÄRÄYKSET"

Transkriptio

1 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A.1 SÄÄNNÖT JA TULKINNAT A.1.1. Suomen vesipallosarjoissa noudatetaan Suomen Uimaliiton sääntöjä, kilpailu- ja yleismääräyksiä ja FINA:n vesipallosääntöjä sekä vesipallon asiantuntijaryhmän (myöhemmin VpAr) tekemiä sarjamääräyksiä ja niihin liittyviä ohjeita tai tulkintoja. A.1.2. VpAr:n tekemiin päätöksiin tyytymätön voi hakea muutosta Suomen Uimaliiton kilpailutyöryhmältä. A.2 SARJAT A.2.1. Suomen Uimaliiton alaisen VpAr:n järjestämänä pelataan seuraavat viralliset sarjat Miesten ja naisten Suomen Cup (myöhemmin MSC ja NSC) Miesten tai naisten Suomen Mestaruussarja (myöhemmin MSM tai NSM) Nuorten 22-vuotiaiden mestaruussarja, vuonna 1993 tai myöhemmin syntyneet (myöh. ASM) Nuorten 17-vuotiaiden mestaruussarja, vuonna 1998 tai myöhemmin syntyneet (myöh. BSM) Nuorten 15-vuotiaiden mestaruussarja, vuonna 2000 tai myöhemmin syntyneet (myöh. CSM) Nuorten 13-vuotiaiden mestaruussarja, vuonna 2002 tai myöhemmin syntyneet (myöh. DSM) Sarjat ovat virallisia sarjoja, jos sarjoissa pelaa vähintään neljä joukkuetta neljästä eri seurasta. A.2.2. Viralliset sarjat ovat kansallisia kilpailuja, joihin voivat osallistua Suomen Uimaliiton jäsenseurat ja näiden muodostamat seurayhteenliittymät, jos se on tarkoituksen mukaista. VpAr myöntää kirjallisesta hakemuksesta seurayhteenliittymälle osallistumisluvan virallisiin sarjoihin. A.2.3. VpAr määrittää kunkin sarjan ilmoittautumis- ja osallistumismaksun sarjakausittain. Osallistumisoikeus sarjaan on vain niillä Suomen Uimaliiton jäsenseuroilla ja seurayhteenliittymillä, jotka ovat määräaikaan mennessä maksaneet ilmoittautumis- tai osallistumismaksun. Seurayhteenliittymissä yhden seuran tulee olla vastuullinen seura, joka ilmoitetaan VpAr:lle. Seurayhteenliittymän vastuullinen seura vastaa kaikista Suomen Uimaliiton säännöissä ja määräyksissä mainituista sekä seurayhteenliittymän aiheuttamista kustannuksista. A.2.4. VpAr laatii sarjojen otteluohjelmat ja nimeää aikuisten sarjojen sekä muiden sarjojen jatkosarjan otteluiden erotuomarit. VpAr nimeää yhteistyössä kotijoukkueen kanssa nuorten sarjojen runkosarjan otteluiden erotuomarit. A.2.5. VpAr voi muuttaa nuorten sarjojen ikärajoja ja hyväksyä joukkueeseen yli-ikäisiä pelaajia, jos se on tarkoituksen mukaista varmistaakseen kaikille nuorille pelaajille mahdollisuuden osallistua viralliseen sarjaan.

2 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 A.3 PELIOIKEUS JA EDUSTUSKELPOISUUS A.3.1. Miesten ja naisten sarjat sekä nuorten sarjat lasketaan eri lajeiksi. A Nuorten sarjan pelaajalla on oikeus edustaa useampaa seuraa nuorten sarjoissa, jos hänen edustamalla seuralla ei ole joukkuetta kyseisessä sarjassa. A.3.2. Virallisten sarjojen runkosarjan otteluihin voivat osallistua kaikki pelaajat, jotka edustavat jotain Suomen Uimaliiton jäsenseuraa. MSM- ja NSM-sarjojen runkosarjan jälkeisiin otteluihin pelaajat voivat osallistua A.3.7. mukaisesti. A.3.3. Ulkomaalainen pelaaja (ei EU-kansalainen), joka asuu pysyvästi Suomessa, on edustuskelpoinen virallisessa sarjassa, kun hän edustaa Suomen Uimaliiton jäsenseuraa. A.3.4. Vesipallossa virallisilla kilpailuilla tarkoitetaan virallisia sarjoja. A.3.5. Seuran tulee ilmoittaa kaikkien joukkueiden pelaajat tulospalvelujärjestelmään (Torneopal) vähintään 10 tuntia ennen ottelutapahtumaa. Jos pelaaja pelaa useammassa joukkueessa, niin hänet on ilmoitettava kaikkiin niihin joukkueisiin, joissa hän pelaa. A.3.6. Pelaajalle muodostuu pelioikeus virallisiin sarjoihin, kun hän kuuluu johonkin Suomen Uimaliiton alaiseen seuraan ja hänellä on voimassa oleva kilpailijalisenssi (Blue Card) sekä hänet on ilmoitettu joukkueen pelaajaksi kohdan A.3.5. mukaisesti. A.3.7. MSM ja NSM sarjoissa pelaajalla on pelioikeus runkosarjan jälkeisiin otteluihin, mikäli hän on ottanut osaa vähintään ¼-osaan runkosarjan otteluista. Tämä rajoitus ei koske seuran vuonna 1998 tai myöhemmin syntynyttä pelaajaa, joka on osallistunut seuran muiden joukkueiden runkosarjan otteluihin. Pelioikeus aikuisten SM-sarjojen runkosarjan jälkeisiin otteluihin edellyttää vähintään kolmen runkosarjan ottelun pelaamista SM-sarjan siinä joukkueessa, jossa pelaaja aikoo osallistua runkosarjan jälkeisiin otteluihin. Jos havaitaan, että pelaaja on pelannut ilman pelioikeutta tai edustuskelpoisuutta, joukkue menettää ottelussa tekemänsä maalit ja häviää ottelun, kuitenkin vähintään 1-0 ja seuralle tuomitaan 100,- euron sakkorangaistus. Jos nuorten sarjan otteluun osallistuu pelaajaa, jota ei ole ilmoitettu A.3.5. mukaisesti joukkueeseen, niin seuralle tuomitaan 50,- euron sakkorangaistus. Joukkueelle tai seuralle ei tuomita muita rangaistuksia, jos pelaajalla olisi muuten ollut pelioikeus ja oikeus edustaa joukkuetta.

3 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 A.4 EDUSTUSSIIRTO A.4.1. Edustussiirto on mahdollista sarjakauden aikana liiton yleismääräysten mukaisesti tai A Pelikauden aikana ( ) siirtomahdollisuus on miesten ja naisten sarjoissa pelaavilla pelaajilla välisenä aikana, jolloin pelaaja on oikeutettu edustamaan uutta seuraansa seuraavana päivänä. Muilta osin edustussiirto tulee suorittaa liiton yleismääräysten mukaisesti. Pelaajalla ei ole mahdollisuutta edustaa kahta eri joukkuetta miesten tai naisten Suomen Cupissa. A Aikuisten SM-sarjassa seuran sisäinen joukkueiden välinen pelaajasiirto on mahdollista tehdä yhden kerran mennessä. Joukkueiden välisestä pelaajasiirrosta on ilmoitettava kirjallisesti VpAr:lle, jolloin pelaaja on oikeutettu edustamaan saman seuran toista joukkuetta seuraavana päivänä. A Keväällä seura voi vapaasti nimetä pelaajat SM-sarjan joukkueisiin, riippumatta siitä missä Suomen Cupin joukkueessa pelaaja on syksyllä pelannut. A Pelikauden aikana ( ) seuran sisäinen nuorten joukkueiden välinen pelaajasiirto on mahdollista tehdä yhden kerran ennen jatkosarjan otteluiden alkamista. Joukkueiden välisestä pelaajasiirrosta on ilmoitettava kirjallisesti VpAr:lle, jolloin pelaaja on oikeutettu edustamaan saman seuran toista joukkuetta seuraavana päivänä. A Nuorten CSM- ja DSM -sarjoissa saman seuran toisen joukkueen pelaajat ovat vapaat edustamaan toista joukkuetta semifinaalissa ja mitaliottelussa, jos heidän edustamansa joukkue ei yltänyt semifinaaliotteluun. Lisäksi on huomioitava kohdan A.3.5. määräykset. A.4.2. Muuttuneista edustuksista tiedotetaan liiton sivuilla, poisluettuna kohdan A mukaisissa tapauksissa. A.5 KILPAILULISENSSIT A.5.1. Seurat ovat vastuussa siitä, että kaikilla pelaajilla on voimassaoleva kilpailulisenssi ja voimassaoleva vakuutus. Vesipallossa pelaajalla tulee olla VPA, VPB tai ns. vakuutukseton lisenssi. Jos havaitaan, että pelaaja on pelannut ilman voimassaolevaa lisenssiä tai vakuutusta, joukkue menettää ottelussa tekemänsä maalit ja häviää ottelun, kuitenkin vähintään 1-0 ja seuralle tuomitaan 100,- euron sakkorangaistus. A.5.2. Kilpailulisenssin voimaantulossa noudatetaan Uimaliiton Yleismääräyksiä (14 vrk).

4 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 A.6 PISTEET JA SIJOITUSTEN MÄÄRÄYTYMINEN A.6.1. Voittanut joukkue saa kaksi pistettä ja tasapeliin päättyneessä ottelussa molemmille joukkueille annetaan yksi piste. Jos molemmat joukkueet tuomitaan hävinneeksi ottelu, niin ottelu päättyy 0-0 ja kumpikaan joukkue ei saa pistettä. A.6.2. Lopullinen sijoitus määräytyy joukkueen sarjassa saavutettujen pisteiden mukaan. A.6.3. Jos ottelu, jossa vaaditaan ratkaisu, on peliajan jälkeen tasatilanteessa, pelataan se loppuun säännön VP 11.3 mukaan. A Jos ulkoiset olosuhteet tai kentän fyysiset mitat eivät ole tasapuoliset molemmille joukkueille tai katsojille, voidaan rangaistusheitot suorittaa vain toiseen kenttäpäätyyn. A.6.4. Joukkueiden ollessa tasapisteissä sijoitus ratkaistaan kohdan A mukaan. A Kahden tai useamman joukkueen ollessa tasapisteissä sijoitus ratkaistaan seuraavassa järjestyksessä: keskinäisten otteluiden pisteet, keskinäisten otteluiden tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde, keskinäisissä otteluissa tehdyt maalit, koko sarjan tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde, koko sarjassa tehdyt maalit, arvalla. A.7 OTTELUSIIRROT A.7.1. Ottelu on pelattava otteluohjelmaan määrättynä aikana. Runkosarjan jälkeisten otteluiden aikataulun hyväksyy VpAr. A.7.2. Ylivoimaisen esteen ilmaantuessa voi jompikumpi joukkue tai molemmat joukkueet anoa ottelun siirtämistä VpAr:ltä. Kirjallisen anomuksen on oltava perillä liitossa 14 päivää ennen alkuperäistä ottelupäivää. Siirrosta ilmoitetaan molemmille osapuolille kirjallisesti viimeistään seitsemän (7) päivää ennen alkuperäistä ottelupäivää. A 7.3. Vahvistetun sarjaohjelman julkaisun jälkeen tapahtuva ottelusiirto on maksullista. Ottelusiirron maksaa siirtoa anova seura. Siirtomaksu 100 EUR tulee suorittaa viimeiseen anomuspäivään mennessä vesipallon johtoryhmän osoittamalle Suomen Uimaliiton tilille. Kirjalliseen siirtoanomukseen tulee liittää maksutosite suoritetusta siirtomaksusta. Päätös ottelusiirrosta lähetetään molemmille osapuolille yhtä (1) viikkoa ennen ko. ottelua sarjailmoittautumisessa mainitun joukkueenjohtajan sähköpostiosoitteeseen ja siirtoanomuksessa mainittuun osoitteeseen.

5 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 A Ottelusiirtomaksusta voi anoa vapautusta, mikäli siirto tapahtuu ottelun järjestävästä seurasta riippumattomista syistä. Tällaiseksi syyksi ei voida lukea sitä, ettei järjestäväksi seuraksi merkitty seura ole varannut ottelulle peliaikaa etukäteen. A Ottelun alkamisajan muutosta saman päivän sisällä ei katsota ottelusiirroksi. Samoin turnauksissa tapahtuvia otteluiden pelipäivän muutoksia ei katsota ottelusiirroksi, elleivät ne aiheuta ylimääräisiä yöpymis- ym. kuluja joukkueille, erotuomareille tai toimitsijoille. A.7.4. Jos joukkueet eivät pääse keskenään sopimukseen uudesta ottelupäivästä, määrää VpAr ottelulle uuden päivämäärän. A.7.5. Kunkin sarjan runkosarjan ottelut on pelattava ennen jatkosarjan ensimmäistä ottelua. A.7.6. Jos ottelun siirrosta aiheutuu kustannuksia liitolle tai toisille seuroille, voi liitto veloittaa korvaamaan aiheutuneet kustannukset siirron tehneeltä seuralta tai molemmilta seuroilta. A.8 LUOVUTUKSET A.8.1. Ottelua ei voi aloittaa vähemmällä kuin seitsemällä (7) pelaajalla. A.8.2. Jos joukkue ei ole valmis aloittamaan ottelua viimeistään viisi (5) minuuttia ohjelmaan merkityn alkamisajan jälkeen, voidaan joukkue tuomita luovuttaneeksi. Ottelun erotuomarit tuomitsevat joukkueen luovuttaneeksi. A.8.3. Luovuttanut joukkue suljetaan sarjasta ja kaikki sen aiemmat ottelut mitätöidään. Otteluiden mitätöinti ei koske muiden pelaajien niitä määräyksiä, jotka ovat mainitut kohdassa A.3.7. A.8.4. Jos luovuttaneeksi tuomitulla joukkueella on ollut ylivoimainen este saapua otteluun, voi VpAr määrätä ottelulle uuden ajankohdan saatuaan ensin luovuttaneen seuran selvityksen tapahtuneesta. A.8.5. Luovuttanut seura on velvollinen maksamaan luovutussanktiona 2000,- euroa. Seura voi anoa VpAr:ltä luovutussanktion kohtuullistamista. A.9 TALOUS A.9.1. Otteluohjelmassa ensiksi mainittu seura on kotijoukkue ja järjestävä seura, joka huolehtii ottelun vaatimista toimitsijoista. Järjestävä seura vastaa kaikista ottelun järjestämisestä aiheutuvista kustannuksista pois lukien kustannuksista, jotka ovat mainittu kohdissa A.9.2 ja A.9.4. Mahdolliset tuotot saa järjestävä seura, ellei muuta ole sovittu. A.9.2. Otteluohjelmassa toisena mainittu seura on vierailijajoukkue, joka vastaa omista matka-, majoitus- ja ruokailukustannuksistaan. A.9.3. Turnauksen järjestäjä huolehtii turnauksessa otteluiden vaatimista toimitsijoista ja vastaa kaikista otteluiden järjestämisestä aiheutuvista kustannuksista. Turnauksen järjestäjä ei vastaa vierailijajoukkueiden kustannuksista eikä kustannuksista, jotka on mainittu kohdassa A.9.4.

6 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 A.9.4. MSM ja NSM sarjojen sekä muiden virallisten sarjojen jatkosarjan otteluiden erotuomareiden ja otteluvalvojan kuluista vastaa Uimaliitto. Lisäksi Uimaliitto vastaa kaikkien sarjojen tuomarien palkkioiden maksusta ja tuomarikouluttajan kuluista. A.9.5. Alemman jatkosarjan otteluiden järjestävä seura vastaa kaikista ottelun järjestämisestä aiheutuvista kustannuksista. Järjestävä seura ei vastaa kustannuksista, jotka ovat mainittuja kohdissa A.9.2 ja A.9.4. Mahdolliset tuotot saa järjestävä seura, ellei muuta ole sovittu. A.10 TIEDOTTAMINEN A Ottelupöytäkirjan alkuperäiskappale annetaan erotuomarille ottelun jälkeen, joka postittaa pöytäkirjan liittoon. Ottelupöytäkirjasta otettu kuva lähetetään sähköpostilla heti ottelun jälkeen osoitteeseen Molemmille joukkueille annetaan yksi (1) kopio. VpAr toimittaa erotuomareille pyydettäessä postimerkein ja osoitetiedoin varustetut kirjekuoret. A Jos ottelusta on tehty protesti, protestin tehneen joukkueen tulee suorittaa protestimaksu (80 ) Suomen Uimaliiton tilille. Maksusuorituksesta tulee välittömästi lähettää sähköinen kuittikopio osoitteeseen protestikäsittelyn käynnistämiseksi. A.10.2 Järjestävä seura on velvollinen ylläpitämään MSM ja NSM sarjoissa ottelun live-seurantaa ja muissa otteluissa ja turnauksissa ottelutulokset ja pelitapahtumat on päivitettävä viimeistään tunnin kuluttua kunkin jakson jälkeen. Ottelun erotuomarien tai otteluvalvojan tulee valvoa, että kuva pöytäkirjasta lähetetään ohjeiden mukaan. A MSM- ja NSM sarjojen live-seurannan laiminlyönnistä seuralta peritään sakko, joka kaudella on 100 / per laiminlyöty ottelu. Seuraavista laiminlyönneistä peritään korotettu maksu 150 / per laiminlyöty live-seuranta. Toistuvasta laiminlyönnistä VpAr voi harkinnan mukaan korottaa maksun kolmikertaiseksi. A Kaikki tulevat MSC, NSC, MSM- ja NSM-ottelut ja otteluiden tulokset tulee ilmoittaa paikkakunnan tiedotusvälineille. A C, MSM- ja NSM-sarjojen vierasjoukkueen tulee kotijoukkueen pyynnöstä ilmoittaa joukkueen kokoonpano kolme vuorokautta ennen po. ottelun alkua. Huom. Selvyyden vuoksi todettakoon, että joukkueet sopivat keskenään ilmoittamiskäytännön. Lisäksi todettakoon, että po. ilmoittamismenettelyllä annetaan järjestävälle joukkueelle mahdollisuus käsiohjelman tekoon, jolla parannetaan tiedotusta yleisölle ja muille intressiryhmille. A.11 PROTESTIT A Protesti on tehtävä Uimaliiton yleismääräysten GR 9.2:ssa määrätyllä tavalla ja liiton internetsivuilla olevaa protestilomaketta käyttäen.

7 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 A Otteluissa, joissa ei ole juryä tai otteluvalvojaa on protesti toimitettava ottelun erotuomarille. A Protestista tulee tehdä merkintä ottelupöytäkirjaan. A Turnausten aikana tehdyt protestit luovutetaan jurylle tai otteluvalvojalle. A VpAr toimii kilpailunjohtajana otteluissa, joihin ei ole nimetty juryä tai otteluvalvojaa. A Protestikäsittelystä vastaa kilpailunjohtaja olemassa olevien sääntöjen, määräysten ja ohjeiden mukaan. Kilpailunjohtajan tekemästä ratkaisusta on oikeus 14 päivän kuluessa valittaa Uimaliiton kilpailutyöryhmälle. A Protestimaksu jää Uimaliitolle, mikäli protesti hylätään. Jos protesti hyväksytään, maksu palautetaan. A.12 SAKKO- JA RANGAISTUSMENETTELY A VpAr määrittää rangaistustaulukot. A VpAr nimeää tarvittaessa kurinpitoryhmän ratkaisemaan kurinpitotoimenpiteitä. A VpAr vahvistaa kurinpitoryhmän päätösesitykset. A Ottelun erotuomarilla on oikeus määrätä pelaajalle tai toimitsijalle yhden ottelun pituinen kilpailu- ja toimitsijakielto, jos henkilön käytös on ollut räikeää, vesipallohengen vastaista ja/tai aiheuttaa huonoa mainetta lajille. A Kilpailu- ja toimitsijakielto on merkittävä ottelupöytäkirjaan ja sen kopioihin. A Ottelun erotuomarilla ja otteluvalvojalla on aina oikeus pyytää kurinpidollisia toimenpiteitä VpAr:ltä koskien pelaajaa, toimitsijaa tai seuraa. Lisäksi VpAr voi oma-aloitteisesti ottaa minkä tahansa ottelutapahtuman kurinpidolliseen käsittelyyn. A Jos joku henkilö loukkaa erotuomarin, otteluvalvojan, tuomarikouluttajan tai toimitsijan fyysistä koskemattomuutta on hänelle annettava vähintään kahden ottelun kilpailu- ja toimitsijakielto sekä tapahtunut on käsiteltävä viipymättä VpAr:ssä. Kyseisissä tapauksissa ottelun erotuomarin, tuomarikouluttajan tai otteluvalvojan on ilmoitettava asiasta kirjallisesti VpAr:lle. A Jos kyseessä on turnaus, johon ei ole nimetty otteluvalvojaa, on erotuomarilla oikeus antaa turnauksen loppuun asti ulottuva kilpailu- ja toimitsijakielto. A Rangaistulla henkilöllä on oikeus esittää näkemyksensä kirjallisesti VpAr:lle kahden arkipäivän kuluessa pelistä, jossa rangaistus on annettu. A Raakuudesta poistettu pelaaja saa aina vähintään yhden ottelun kilpailu- ja toimitsijakiellon. Jos raakuus on ollut vakava, voi erotuomari turnauksissa antaa pelaajalle turnauksen loppuun ulottuvan kilpailu- ja toimitsijakiellon. Yli yhden ottelun kestävä kilpailu- ja toimitsijakielto on erikseen merkittävä ottelun pöytäkirjaan ja sen kopioihin.

8 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 A Selvyyden vuoksi on kaikki raakuustapaukset merkittävä ottelun pöytäkirjaan. A Ottelun erotuomarien on kirjoitettava jokaisesta raakuustapauksesta raportti VpAr:lle viimeistään kolmen päivän kuluttua tapahtuneesta. A Jos pelaaja poistetaan ottelusta saman sarjakauden aikana toisen raakuustapauksen johdosta, seuraa siitä vähintään kolmen ottelun kilpailu- ja toimitsijakielto. Tällaisissa tapauksissa VpAr tai sen valtuuttaman toimielin ratkaisee tapauskohtaisesti lopullisen kilpailu- ja toimitsijakiellon pituuden. A Kun pelaaja on poistettu raakuuden takia pelistä, hänen pelinumeronsa täytyy jättää tyhjäksi kilpailukiellon alaisissa otteluissa. Kilpailukielto ja tyhjä numero koskevat sitä sarjaa, jossa rangaistus on annettu. Kilpailu- ja toimitsijakiellossa oleva henkilö ei voi pelata tai toimia joukkueen toimitsijana muissa sarjoissa ennen kuin kilpailu- ja toimitsijakielto on kärsitty. A VpAr voi anomuksesta myöntää poikkeuksen kilpailu- ja/tai toimitsijakieltorangaistuksen kärsimisestä. A Rangaistun henkilön tulee olla tietoinen Uimaliiton kilpailumääräysten velvoitteista. Hän ja seura ovat vastuussa kilpailu- ja toimitsijakieltojen noudattamisista. A Jos havaitaan, että ottelussa ei ole noudatettu kilpailukieltoa, joukkue menettää ottelussa tekemänsä maalit ja häviää ottelun, kuitenkin vähintään 1-0. Lisäksi kyseessä olevalle henkilölle määrätään lisärangaistuksena kahden ottelun kilpailu- ja toimitsijakielto sekä henkilön seuralle määrätään 200,- euron sakkorangaistus. A Kaikista joukkueen toimitsijoiden saamista punaisista korteista seuraa automaattisesti yhden ottelun kilpailu- ja toimitsijakielto. A Jos kilpailu- ja toimitsijakieltoon määrätty henkilö rikkoo toimitsijakieltoa, joka on määritelty liiton kilpailumääräyksissä, niin ko. henkilölle määrätään lisärangaistuksena kahden ottelun kilpailu- ja toimitsijakielto sekä henkilön seuralle määrätään 200,- euron sakkorangaistus. A.13 VERRYTTELY A Välittömästi ennen ottelun alkua on joukkueille varattava kohtuullinen aika verryttelyyn. MSM- ja NSM-sarjoissa tämä aika tulisi olla vähintään 15 minuuttia uinti- ja palloverryttelyä altaassa, jossa on maalit. A On suositeltavaa, että verryttelyaika pallojen kanssa olisi vähintään 30 minuuttia altaassa, jossa on maalit.

9 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 B. PELIALUE, LAITTEISTO JA VARUSTEET B.1 PELIALUE B.1.1. Altaan syvyyden eikä kentän reunamerkintöjen tarvitse täyttää FINA:n sääntöjä. Huom. Maali-, 2 metrin-, 5 metrin- ja keskilinja tulee merkitä sääntöjen mukaan. B.1.2. MSC, NSC, MSM- ja NSM-sarjan mitaliotteluissa altaan vähimmäismitat ovat: pituus 23 m, leveys 13 m ja syvyys 1,6 m. B.1.3. Muiden mestaruussarjojen mitaliotteluissa altaan vähimmäismitat ovat: pituus 23 m, leveys 13 m ja syvyys 1,5m. B.1.4. Altaan mitan on pysyttävä samanlaisena koko sarjan ajan. Käytettävä altaan mitta on ilmoitettava VpAr:lle ennen sarjan alkua. B.1.5. VpAr voi anomuksesta hyväksyä poikkeuksia kohtiin B.1.2. B.1.4. B.2 LAITTEISTO JA VARUSTEET B.2.1. Ajanottolaitteiden ei tarvitse täyttää FINA:n sääntöjä. B.2.2. MSC, NSC, MSM- ja NSM-sarjojen otteluissa on oltava selvästi peliaikaa osoittava kello ja vähintään kaksi kelloa, jotka osoittavat joukkueen katkeamatonta pallon hallussapitoaikaa. Kaikkien kellojen tulisi osoittaa vähenevää aikaa. B.2.3. MSC, NSC, MSM- ja NSM-sarjojen otteluissa maalien tulee täyttää sääntöjen VP 2 määräykset ja altaan reunamerkkien tulee olla sääntöjen VP 1.6 ja VP1.7 mukaiset sekä sihteerillä tulee olla VP 1.9 mukaiset liput. Kentän reunojen ei välttämättä tarvitse olla merkittyjä sääntöjen edellyttämällä tavalla. Ottelun erotuomarien tulee valvoa, että maalit, merkit ja liput vastaavat sääntöjä. Puutteet maaleissa, merkeissä tai lipussa tulee merkitä ottelupöytäkirjaan. Toistuvista puutteista peritään 100,- euron sakko järjestävältä seuralta. B.2.4. Otteluista on pidettävä VpAr:n hyväksymää ottelupöytäkirjaa. Ottelupöytäkirjan puuttumisesta peritään 50,- euron sakko järjestävältä seuralta. B.2.5. VpAr voi anomuksesta hyväksyä poikkeuksia kohtaan B.2.2. C. TOIMITSIJAT C.1 SIHTEERIT, AJANOTTAJAT JA MAALITUOMARIT C.1.1. MSC, NSC, MSM- ja NSM-sarjoissa sihteerin ja kahden tai yhden ajanottajan on oltava hyvin perehtyneitä sääntöihin ja määräyksiin. Jos ajanottojärjestelmässä peli- ja hyökkäysaikaa käytetään samalla ohjaimella, silloin riittää yksi ajanottaja. C.1.2. Muissa sarjoissa on vähintään kahden toimitsijan oltava hyvin perehtyneitä sääntöihin ja määräyksiin.

10 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 C.1.3. Naisten ja miesten mestaruussarjojen otteluissa on oltava kuulutus ja joukkueet sekä erotuomarit on esiteltävä ennen ottelun alkua. Kuulutusten on oltava hyvän tavan mukaisia. C.1.4. SM-sarjojen otteluissa ei tarvitse käyttää maalituomareita, mutta niiden käyttöä suositellaan. C.1.5. Toimitsijoiden vajaalukuisuudesta tai perehtymättömyydestä sääntöihin ja määräyksiin järjestävää seuraa rangaistaan 50 sakolla. VpAr voi korottaa sakkorangaistusta toistuvista laiminlyönneistä johtuen. C.1.6. VpAr voi anomuksesta hyväksyä poikkeuksia kohtiin C C.1.3. C.1.7. Ottelun erotuomarit tai otteluvalvoja merkitsevät pöytäkirjaan toimitsijoiden vajaalukuisuuden tai perehtymättömyyden sääntöihin ja määräyksiin. C.2 OTTELUVALVOJA JA TUOMARIKOULUTTAJA C.2.1. VpAr nimeää tarvittaessa tärkeimpiin otteluihin ja turnauksiin otteluvalvojan, joka on kilpailunjohtaja. Tuomarikouluttaja on otteluvalvoja, jos molemmat tuomarit ovat alaikäisiä. C.2.2. Otteluvalvojan on: valvottava, että erotuomarityöskentely tapahtuu ja turnaus järjestetään voimassa olevien sääntöjen ja määräysten mukaisesti, määrättävä otteluiden erotuomarit, ellei sitä ole etukäteen tehty, pidettävä tarvittaessa tekninen tiedotustilaisuus joukkueiden johtajille ennen turnauksen alkua. Tilaisuudessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat ja mahdolliset poikkeukset esim. peliolosuhteissa. ratkaistava protesti, mikäli juryä ei ole nimetty, laadittava tarvittaessa raportti turnauksen järjestelyistä ja erotuomarityöskentelystä, valvottava ottelun toimitsijoiden toimintaa, toimittava erotuomareiden apuna ja tukena otteluissa. hyväksyttävä ottelun pöytäkirja yhdessä erotuomarien kanssa, jos molemmat erotuomarit ovat alaikäisiä.

11 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 C.2.3. Otteluvalvojalla on oikeus puuttua ottelun tai turnauksen järjestelyihin ja toimitsijoihin. Hän hyväksyy lopullisesti kunkin pelin toimitsijat, velvollisuus keskustella erotuomareiden kanssa ottelun jälkeen heidän tekemistään ratkaisuista, antaa ratkaisumalli johonkin pelitapahtumaan, jos tuomari sitä pyytää, määrätä ottelu peruttavaksi tai keskeyttäväksi, mikäli sitä ei voida suorittaa loppuun puolueettomasti ja turvallisesti. C.2.4. Otteluvalvojalla ei ole oikeutta puuttua erotuomareiden tekemiin päätöksiin, elleivät ne ole suoranaisesti sääntöjen vastaisia. D. VESIPALLON VIRALLISET SARJAT D.1. JOUKKUEET D.1.1. Sarjoihin osallistutaan ilmoittautumisen perusteella. D.1.2. Virallisiin sarjoihin voivat osallistua ne hyväksytyt joukkueet, jotka ovat määräaikaan mennessä suorittaneet VpAr:n määrittämän sarjaan ilmoittautumismaksun. Tätä maksua ei palauteta, vaikka joukkue vetäytyisi ennen ko. sarjan alkua, jos sarja kuitenkin järjestetään. D.1.3. VpAr voi rajoittaa virallisten sarjojen osallistujamäärää. Jos osallistujamäärää rajoitetaan, sarjoihin valitaan vähintään edellisen kauden viisi parasta joukkuetta ja karsintojen kautta pääsevä/pääsevät joukkue/joukkueet. VpAr päättää karsinnoista. D.2. SARJOJA KOSKEVAT MUUT MÄÄRÄYKSET D.2.1. Miesten ja naisten SM-sarjaa koskevat muut määräykset. D Sarjassa pelataan runkosarja, semifinaaliottelut, pronssiottelu ja finaaliottelut (paras viidestä). D Runkosarjassa pelataan kaksi kierrosta koti-vieras -periaatteella sarjaohjelman mukaan. D Semifinaaleihin pääsevät runkosarjan neljä parasta joukkuetta. D Runkosarjan voittanut ja runkosarjassa toiseksi tullut joukkue pelaavat kaksi ensimmäistä semifinaaliottelut kotikentillään ja tarvittavan kolmannen semifinaaliottelun vieraskentällä. Runkosarjan voittanut joukkue pelaa runkosarjan neljänneksi sijoittuneen joukkueen kanssa ja vastaavasti toiseksi sijoittunut joukkue pelaa runkosarjassa kolmanneksi sijoittuneen kanssa. (runkosarjasijoitus kohdan A mukaan). D Semifinaalit pelataan siten, että voittoon tarvitaan kaksi otteluvoittoa. Voittaneet joukkueet pääsevät finaaleihin pelaamaan Suomen mestaruudesta. Semifinaaliottelut pelataan ratkaisuun asti VP 11.3 mukaan.

12 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 D Semifinaalinsa hävinneet joukkueet pelaavat yhden ottelun, runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotikentällä, lopullisesta sijoittumisesta sarjassa kolmanneksi ja neljänneksi. Ottelun voittaja saa pronssimitalit. D Suomen mestaruuteen tarvitaan kolme otteluvoittoa. D Finaaliottelut pelataan ratkaisuun asti VP 11.3 mukaan. Runkosarjassa paremmin sijoittunut joukkue järjestää 1. ja 3. sekä tarvittaessa 5. ottelun ja runkosarjassa heikommin sijoittunut joukkue järjestää 2. ja tarvittaessa 4. ottelun. D.2.2. Miesten ja naisten Suomen Cup -sarjoja koskevat muut määräykset. D Sarjoissa pelataan runkosarja, semifinaalit, pronssiottelu ja finaaliottelu. D Ilmoittautuneet joukkueet jaetaan kahteen lohkoon edellisen sarjakauden Cupin sijoitusten perusteella ja toissijaisesti SM-sarjan sijoitusten perusteella. Lohkossa A: nrot 1, 4, 5, 8, 9, 12, 13, 16 ja lohko B: nrot 2, 3, 6, 7, 10, 11, 14, 15 D Runkosarjassa pelataan kaksi kierrosta turnauksina. Runkosarjan turnaukset saavat järjestettävikseen joukkueet nrot 1-4. Runkosarjan jälkeinen sijoitus määräytyy kohdan A mukaisesti. D Runkosarjan lohko A voittanut ja runkosarjan lohkon B toiseksi tullut joukkue pelaavat yhden semifinaaliottelun sekä runkosarjan lohkon B voittanut joukkue ja runkosarjan lohkon A toiseksi tullut joukkue pelaavat yhden semifinaaliottelun. Eli, ensimmäinen semifinaaliottelu A1 B2 ja toinen semifinaaliottelu B1 A2. D Semifinaaliotteluiden voittaneet joukkueet pelaavat yhden finaaliottelun Suomen Cupin mestaruudesta. D Semifinaalinsa hävinneet joukkueet pelaavat yhden ottelun lopullisesta sijoittumisesta sarjassa kolmanneksi ja neljänneksi. Ottelun voittaja saa pronssimitalit. D Suomen Cupin lopputurnauksen järjestämistä päättää VpAr. D Naiset voivat pelata miesten Suomen Cup joukkueessa.

13 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 D.2.3. Nuorten sarjat ASM, BSM, CSM ja DSM sarjoja koskevat muut määräykset. D Sarjoissa pelataan runkosarja ja mahdollisesti ylempi ja alempi jatkosarja VpAr:n laatiman otteluohjelman mukaan sekä finaaliturnaus. D CSM- ja DSM sarjoissa joukkueet jaetaan kahteen lohkoon D mukaan. D CSM- ja DSM sarjoissa pelataan kahden kierroksen runkosarja turnauksina. Runkosarjan jälkeen lohkojen kaksi parasta joukkuetta jatkavat ylemmässä jatkosarjassa (YJS) ja lohkojen 3. ja 4. joukkue jatkavat alemmassa jatkosarjassa (AJS). D CSM sarjan ylemmässä ja alemmassa jatkosarjassa pelataan kolme kierrosta turnauksina. Ennen kolmatta turnausta ylemmän jatkosarjan 4. joukkue ja alemman jatkosarjan 1. joukkue vaihtavat lohkoa. Kolmas jatkosarjan turnaus aloitetaan ilman lähtöpisteitä. D Kolmannen turnauksen järjestämisestä päättää VpAr. D DSM -sarjan ylemmässä ja alemmassa jatkosarjassa pelataan kaksi kierrosta turnauksina. D Finaaliturnauksen saa järjestää runkosarjan tai ylemmän jatkosarjan voittanut joukkue (R1 tai YJS1). D ASM ja BSM finaaliturnauksen pelataan seuraavasti: 1. ottelu: semifinaaliottelu R2-R3 tai YJS2-YJS3, 2. ottelu: semifinaaliottelu R1-R4 tai YJS1-YJS4, 3. ottelu: pronssiottelu hävinneet joukkueet otteluista 1 ja 2, 4. ottelu: finaaliottelu voittaneet joukkueet otteluista 2 ja 1 R1 tarkoittaa runkosarjan voittanutta joukkuetta, R2 on runkosarjan 2. sijoittunut joukkue jne. YJS1 tarkoittaa ylemmän jatkosarjan voittanutta joukkuetta, YJS2 on ylemmän jatkosarjan 2. sijoittunut joukkue jne. D Ottelut pelataan ratkaisuun asti VP 11.3 mukaan. D CSM ja DSM finaaliturnauksen pelataan seuraavasti: 1. ottelu: karsintaottelu YJS3 AJS2 2. ottelu: karsintaottelu YJS4 AJS1, 3. ottelu: semifinaaliottelu YJS2 ottelun 1 voittanut joukkue, 4. ottelu: semifinaaliottelu YJS1 ottelun 2 voittanut joukkue, 5. ottelu: pronssiottelu otteluiden 3 ja 4 hävinneiden joukkueiden kesken ja 6. ottelu: finaaliottelu otteluiden 3 ja 4 voittaneiden joukkueiden kesken.

14 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 YJS1 tarkoittaa ylemmän jatkosarjan voittanutta joukkuetta, YJS2 on ylemmän jatkosarjan 2. sijoittunut joukkue, AJS1 tarkoittaa alemman jatkosarjan voittanutta joukkuetta jne. D Ottelut pelataan ratkaisuun asti VP 11.3 mukaan. D Muissa kuin MSM-sarjassa voidaan poiketa vesipallosäännön VP 5 määräyksistä seuraavasti: VP 5.1 Kumpaankin joukkueeseen tulee kuulua seitsemän pelaajaa, joista yhden pitää olla maalivahti ja hänen on käytettävä maalivahdin lakkia, sekä enintään kuusi varamiestä, joita voidaan käyttää vaihtopelaajina. Joukkueelta, joka pelaa vähemmällä kuin seitsemällä pelaajalla, ei vaadita maalivahtia. VP 5.6 Pelaajia voidaan vaihtaa milloin tahansa ottelun aikana siten, että kentältä lähtevä pelaaja poistuu sisääntuloalueelle, joka on lähinnä omaa maalilinjaa. Vaihtopelaaja voi tulla kentälle sisääntuloalueelta niin pian kun vaihtoon tullut pelaaja on selvästi nähtävissä omalla sisääntuloalueella. Jos maalivahti on vaihdettu tämän säännön puitteissa, vaaditaan vaihtopelaajaa käyttämään maalivahdin lakkia. Vaihtoa ei kuitenkaan saa tehdä tämän säännön puitteissa rangaistusheiton myöntämisen ja heittämisen välisenä aikana, ellei kyseessä ole aikalisä. VP 5.9 Maalivahti, joka on korvattu vaihtopelaajalla, saa peliin palatessaan pelata millä paikalla tahansa. VP 5.10 Mikäli maalivahti poistuu pelistä minkä tahansa sairauden vuoksi, erotuomarien pitää sallia välitön vaihto niin, että joku joukkueen pelaajista ottaa maalivahdin lakin. D.2.4. Sarjoissa käytettävät otteluajat Vesipallon SM-sarjoissa käytetään seuraavia ottelu- ja taukoaikoja MSC ja MSM 4 x 8 min; tauot: 2 / 5 / 2 min / pallo koko 5 NSC ja NSM 4 x 8 min; tauot: 2 / 5 / 2 min / pallo koko 4 ASM 4 x 8 min; tauot: 2 / 5 / 2 min / pallo koko 5 BSM 4 x 8 min; tauot: 2 / 5 / 2 min / pallo koko 5 CSM 4 x 7 min; tauot: 2 min / pallo koko 4 DSM 4 x 6 min; tauot: 2 min / pallo koko 3 D.2.5. Virallisissa sarjoissa ottelut tuomitaan kahdella erotuomarilla, ellei VpAr ole aikaisemmin ilmoittanut yhden erotuomarin käyttämisestä ko. ottelussa. Jos toinen erotuomari ei saavu otteluun, niin ottelu voidaan tuomita yhdellä täysi-ikäisellä erotuomarilla tai joukkueet voivat yhteisellä päätöksellä jättää ottelu pelaamatta. Tällöin VpAr määrää ottelulle uuden ajankohdan. Peruuntuneen ottelun joukkueet vastaavat taholtaan omista kuluistaan.

15 Vesipallon sarjamääräykset kaudelle /15 E. MUIDEN SARJOJEN SÄÄNNÖT E.1. TURNAUKSET (huom. Ei viralliset turnaukset) E.1.1. Kaikkiin Suomessa pelattaviin turnauksiin tarvitaan VpAr:n lupa. Ilmoitus VpAr:lle riittää luvaksi kansallisen turnauksen järjestämiseksi. E.1.2. VpAr:n hyväksymissä turnauksissa noudatetaan näitä sarjamääräyksiä. E.1.3. Turnauksen järjestäjä voi lyhentää peliaikaa hyväksi katsomallaan tavalla sekä määrittää ottelukentän koon ja pelaajien lukumäärän kentällä. Nämä tiedot on ilmoitettava turnauskutsussa. E.1.4. Turnauksiin on nimitettävä jury, jossa on nimettynä yksi järjestävän tahon edustaja, vähintään kaksi vierailevien seurojen edustajaa ja tuomariedustaja. Jos turnauksessa on virallinen otteluvalvoja, ei juryä tarvitse nimetä. Turnauksen jury ratkaisee protestit. E.1.5. Mikäli turnaukseen on osallistumassa LEN:in tai FINA:n kuulumaton maa tai joukkue, on turnauslupa pyydettävä erikseen kirjallisesti Uimaliitolta vähintään kaksi viikkoa ennen turnausta.

A. YLEISET MÄÄRÄYKSET

A. YLEISET MÄÄRÄYKSET Vesipallon sarjamääräykset kaudelle 2014-2015 1/14 A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A.1 SÄÄNNÖT JA TULKINNAT A.1.1. Suomen vesipallosarjoissa noudatetaan Suomen Uimaliiton sääntöjä, kilpailu- ja yleismääräyksiä ja

Lisätiedot

A. YLEISET MÄÄRÄYKSET

A. YLEISET MÄÄRÄYKSET SARJAMÄÄRÄYKSET 1 (13) A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A.1 SÄÄNNÖT JA TULKINNAT A.1.1. Suomen vesipallosarjoissa noudatetaan Suomen Uimaliiton sääntöjä ja yleismääräyksiä ja FINA:n vesipallosääntöjä sekä vesipallon

Lisätiedot

VESIPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2008 2009 (kausi 1.9.2008-31.8.2009)

VESIPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2008 2009 (kausi 1.9.2008-31.8.2009) Suomen Uimaliitto Vesipallon johtoryhmä VESIPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2008 2009 (kausi 1.9.2008-31.8.2009) A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A.1 SÄÄNNÖT JA TULKINNAT A.1.1. Suomen vesipallosarjoissa noudatetaan

Lisätiedot

A. YLEISET MÄÄRÄYKSET

A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A.1 SÄÄNNÖT JA TULKINNAT A.1.1. Suomen vesipallosarjoissa noudatetaan Suomen Uimaliiton sääntöjä, kilpailu- ja yleismääräyksiä ja FINA:n vesipallosääntöjä sekä vesipallon asiantuntijaryhmän

Lisätiedot

A. YLEISET MÄÄRÄYKSET

A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A.1 SÄÄNNÖT JA TULKINNAT A.1.1. Suomen vesipallosarjoissa noudatetaan Suomen Uimaliiton sääntöjä, kurinpito-, yleis- ja sarjamääräyksiä sekä Kansainvälisen Uimaliiton FINA:n vesipallosääntöjä,

Lisätiedot

VESIPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA (kausi )

VESIPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA (kausi ) 1 Suomen Uimaliitto Vesipallon johtoryhmä VESIPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2005-2006 (kausi 1.9.2005-31.8.2006) A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A.1 SÄÄNNÖT JA TULKINNAT A.1.1. A.1.2. A.1.3. A.1.4. A.1.5. Huom!

Lisätiedot

Vesipallon johtoryhmä SARJAMÄÄRÄYKSET 1 (11) KAUDELLE

Vesipallon johtoryhmä SARJAMÄÄRÄYKSET 1 (11) KAUDELLE Vesipallon johtoryhmä SARJAMÄÄRÄYKSET 1 (11) VESIPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2012 2013 (kausi 1.9.2012-31.8.2013) A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A.1 SÄÄNNÖT JA TULKINNAT A.1.1. Suomen vesipallosarjoissa noudatetaan

Lisätiedot

Vesipallon johtoryhmä SARJAMÄÄRÄYKSET 1 (10) KAUDELLE

Vesipallon johtoryhmä SARJAMÄÄRÄYKSET 1 (10) KAUDELLE Vesipallon johtoryhmä SARJAMÄÄRÄYKSET 1 (10) VESIPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2010 2011 (kausi 1.9.2010-31.8.2011) A. YLEISET MÄÄRÄYKSET A.1 SÄÄNNÖT JA TULKINNAT A.1.1. Suomen vesipallosarjoissa noudatetaan

Lisätiedot

Peliin valmistautuminen Jyväskylän Saukot 2015. 1. Ajanottolaitteiston rakentaminen

Peliin valmistautuminen Jyväskylän Saukot 2015. 1. Ajanottolaitteiston rakentaminen Peliin valmistautuminen Jyväskylän Saukot 2015 Kassalta on pyydettävä vastustajapelaajille ja tuomareille riittävä määrä rannekkeita ennen peliä. On huolehdittava, että asianosaiset saavat omat rannekkeensa

Lisätiedot

FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016

FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016 FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016 Näissä määräyksissä säädetään liiton otteluissa annetuista varoituksista ja kentältäpoistoista seuraavista pelikielloista. Pelikiellot ovat kilpailun

Lisätiedot

Hyväksytty aluehallituksessa 1.6.2015

Hyväksytty aluehallituksessa 1.6.2015 ALUEIDEN SARJAMÄÄRÄYKSET 1. YLEISTÄ Sarjoissa noudatetaan Suomen Koripalloliiton kilpailusääntöjä sekä voimassa olevia koripallon virallisia pelisääntöjä sekä C-nuorten, minien ja mikrojen pelisääntöjä.

Lisätiedot

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa Suomen Curlingliiton järjestämissä kilpailuissa, joilla on SM-status. Tällaisia kilpailuja

Lisätiedot

Hyväksytty aluehallituksessa 17.5.2014/ muokattu 18.8.2014

Hyväksytty aluehallituksessa 17.5.2014/ muokattu 18.8.2014 ALUEIDEN SARJAMÄÄRÄYKSET 1. YLEISTÄ Sarjoissa noudatetaan Suomen Koripalloliiton kilpailusääntöjä sekä voimassa olevia koripallon virallisia pelisääntöjä sekä C-nuorten, minien ja mikrojen pelisääntöjä.

Lisätiedot

Nämä sarjamääräykset koskevat C-nuorten SM-karsintaa, SM-sarjaa ja SM-lopputurnausta

Nämä sarjamääräykset koskevat C-nuorten SM-karsintaa, SM-sarjaa ja SM-lopputurnausta C-NUORTEN SM-KARSINNAN JA SM-SARJAN SARJAMÄÄRÄYKSET 2015-16 Nämä sarjamääräykset koskevat C-nuorten SM-karsintaa, SM-sarjaa ja SM-lopputurnausta Kilpailuyksikkö järjestää nuorten kilpakoripallosarjat,

Lisätiedot

ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2012-2013

ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2012-2013 18.12.2012 ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2012-2013 1. SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET Istumalentopallon Suomen mestaruuskilpailuissa noudatetaan kansainvälisiä lentopallopelin sääntöjä, Suomen Lentopalloliiton

Lisätiedot

INDOOR-HOCKEY 2017/2018 SARJAT

INDOOR-HOCKEY 2017/2018 SARJAT INDOOR-HOCKEY 2017/2018 SARJAT PELATTAVAT SARJAT 1. Miesten SM 2. Naisten SM 3. I divisioona 4. U21 SM 5. U15 SM 6. U12 Hokkiliiga 8. Ikämiesten SM Miesten SM-sarja Joukkueet valitaan sarjaan hakemusten

Lisätiedot

Vesipallo. Toimitsijakoulutus 2015

Vesipallo. Toimitsijakoulutus 2015 Vesipallo Toimitsijakoulutus 2015 YLEISTÄ Toimitsijoiden lukumäärä neljä kahdeksan toimitsijaa KäyBäytyminen asiallisesc ja neutraalisc eivät arvostele muita ovat ajoissa paikalla, 15-30 min. ennen noudabavat

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT 2014-2015

KILPAILUSÄÄNNÖT 2014-2015 SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITON KILPAILUSÄÄNNÖT 2014-2015 MUUTOKSET 4.3. Pelaajasiirtojen aikarajat Pelaajasiirtoja voidaan kausittain tehdä B-G juniori-ikäisissä seuraavina aikoina: 1.5. 30.6. vapaa siirtoaika

Lisätiedot

Järjestäjällä tulee olla anottuna turnauslupa Jääkiekkoliiton alueelta, jolla turnaus pelataan.

Järjestäjällä tulee olla anottuna turnauslupa Jääkiekkoliiton alueelta, jolla turnaus pelataan. 1(5) JÄÄKIEKKO 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton jääkiekkomestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Jääkiekkoliiton harraste- ja seniorisääntöjä ( www.finhockey.fi ) sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä

Lisätiedot

SALIBANDYLIITON YKSITTÄISTEN OTTELUIDEN SARJOJEN SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2016 17

SALIBANDYLIITON YKSITTÄISTEN OTTELUIDEN SARJOJEN SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2016 17 Suomen Salibandyliitto Sivu 1/8 SALIBANDYLIITON YKSITTÄISTEN OTTELUIDEN SARJOJEN SARJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2016 17 Miesten II divisioona Naisten I divisioona A-poikien SM-sarja A-tyttöjen SM-sarja B-tyttöjen

Lisätiedot

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO RY Sarjamääräykset kaudelle 2016

SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO RY Sarjamääräykset kaudelle 2016 SUOMEN AMERIKKALAISEN JALKAPALLON LIITTO RY Sarjamääräykset kaudelle 2016 Hyväksytty syysliittokokouksessa 2015 Sisältö 1. LISENSSIT... 3 2. SARJAMAKSUT (per joukkue)... 3 3. PELAAJASIIRRON MÄÄRÄAIKA JA

Lisätiedot

Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005

Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005 Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005 3.3.3.7 Kilpailujen arvontaa vastaan tehtävä vastalause voidaan esittää suullisesti ylituomarille, jonka

Lisätiedot

Kauden 2011 2011 ilmoitussarjat 01.01.2012

Kauden 2011 2011 ilmoitussarjat 01.01.2012 1 Kauden 2011 2011 ilmoitussarjat 01.01.2012 Kilpailumuodot A - nuoret: A-poikiin on ilmoittautunut 6 joukkuetta. Sarja pelataan kaksinkertaisena runkosarjana. Runkosarjan 4 parasta etenevät A-ikäisten

Lisätiedot

XXXVI KULTAVASKOOLI TURNAUS 28-30.6.2013 ROVANIEMI

XXXVI KULTAVASKOOLI TURNAUS 28-30.6.2013 ROVANIEMI XXXVI KULTAVASKOOLI TURNAUS 28-30.6.2013 ROVANIEMI Tervetuloa Napapiirille yöttömään yöhön Suomen vanhimpaan lentopalloturnaukseen. Yhteystiedot Turnauksen johtaja Mikko Vikström 0400-432 498 Kilpailupäällikkö

Lisätiedot

SEURASIIRROT JA EDUSTUSOIKEUDET 2016-2017. HUOM!! Seurasiirtoja/seurasiirtopyyntöjä voi tehdä palvelusivuilla 2.5.2016 alkaen

SEURASIIRROT JA EDUSTUSOIKEUDET 2016-2017. HUOM!! Seurasiirtoja/seurasiirtopyyntöjä voi tehdä palvelusivuilla 2.5.2016 alkaen SEURASIIRROT JA EDUSTUSOIKEUDET 2016-2017 HUOM!! Seurasiirtoja/seurasiirtopyyntöjä voi tehdä palvelusivuilla 2.5.2016 alkaen Mikä on edustusoikeus ja milloin tarvitsee tehdä seurasiirto? - Edustusoikeus

Lisätiedot

Vesipallon neuvottelupäivät 22.3.2015 Turku

Vesipallon neuvottelupäivät 22.3.2015 Turku 24.3.2015 Vesipallon neuvottelupäivät 22.3.2015 Turku Vesipallon neuvottelupäivät pidettiin Turun Uimareiden isännöimänä Impivaaran uimahallissa. Neuvottelupäiville osallistuivat seuraavat henkilöt: Kati

Lisätiedot

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa http://www.finhockey.fi/alueet/kymi-saimaa/tulospalvelu_2011-2012/tilastoitavat_sarjat/

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa http://www.finhockey.fi/alueet/kymi-saimaa/tulospalvelu_2011-2012/tilastoitavat_sarjat/ Kuntokiekon lisäohjeet: Pelaajaluettelot Joukkueet toimittavat aluepäällikölle joukkueensa pelaajaluettelot ennen sarjan alkua. Yhteyshenkilö ilmoittaa pelaajamuutokset välittömästi aluepäällikölle. Vain

Lisätiedot

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY SM-LIIGAN SÄÄNNÖT 2013 PELIOIKEUS

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY SM-LIIGAN SÄÄNNÖT 2013 PELIOIKEUS SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY SM-LIIGAN SÄÄNNÖT 2013 PELIOIKEUS Liigaan voivat osallistua Ratagolfliiton jäsenseurat rajoittamattomalla joukkuemäärällä. Kahdella ylimmällä sarjatasolla kuitenkin voi pelata

Lisätiedot

P04 21.-22.5.2016 TIEDOTE JA OHJEET OSALLISTUJILLE

P04 21.-22.5.2016 TIEDOTE JA OHJEET OSALLISTUJILLE Ajankohta: La 21.5. su 22.5.2016 klo 9-18. Sijainti ja parkkitilat Tapahtumapaikan osoite on Pakilantie 86. Autoille parkkitilaa löytyy kentän viereltä sekä lähialueiden katujen varsilta. Alepan parkkipaikalle

Lisätiedot

NAISTEN KORISLIIGAN SARJAMÄÄRÄYKSET 2015 16

NAISTEN KORISLIIGAN SARJAMÄÄRÄYKSET 2015 16 NAISTEN KORISLIIGAN SARJAMÄÄRÄYKSET 2015 16 Naisten Korisliigaan kuuluvat runkosarja ja pudotuspelit. SARJAMANUAALIT Naisten Korisliigassa pelaaville seuroille toimitetaan sarjamanuaalit, joista ilmenee

Lisätiedot

NAISTEN KORISLIIGAN SARJAMÄÄRÄYKSET 2014 15

NAISTEN KORISLIIGAN SARJAMÄÄRÄYKSET 2014 15 NAISTEN KORISLIIGAN SARJAMÄÄRÄYKSET 2014 15 Naisten Korisliigaan kuuluvat runkosarja ja pudotuspelit. SARJAMANUAALIT Naisten Korisliigassa pelaaville seuroille toimitetaan sarjamanuaalit, joista ilmenee

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN PESIS RY:N SARJOISSA 2016 NOUDATETAAN PPL:N KILPAILUSÄÄNTÖJEN LISÄKSI SEURAAVIA MÄÄRÄYKSIÄ JA OHJEITA

POHJOIS-SUOMEN PESIS RY:N SARJOISSA 2016 NOUDATETAAN PPL:N KILPAILUSÄÄNTÖJEN LISÄKSI SEURAAVIA MÄÄRÄYKSIÄ JA OHJEITA POHJOIS-SUOMEN PESIS RY:N SARJOISSA 2016 NOUDATETAAN PPL:N KILPAILUSÄÄNTÖJEN LISÄKSI SEURAAVIA MÄÄRÄYKSIÄ JA OHJEITA 1. PELIPÄIVÄT Maakuntasarjoissa pelataan sarjaohjelmaan merkittyinä päivinä, muissa

Lisätiedot

MIESTEN I-DIVISIOONA B:N SARJAMÄÄRÄYKSET 2015 16

MIESTEN I-DIVISIOONA B:N SARJAMÄÄRÄYKSET 2015 16 MIESTEN I-DIVISIOONA B:N SARJAMÄÄRÄYKSET 2015 16 Miesten I-divisioona B:hen kuuluvat runkosarja, pudotuspelit ja divarikarsinta. SARJAMANUAALIT Miesten I-divisioonassa pelaaville seuroille toimitetaan

Lisätiedot

Edustusoikeus yleissääntöjen mukaisesti. Perheenjäsenillä ei ole osallistumisoikeutta.

Edustusoikeus yleissääntöjen mukaisesti. Perheenjäsenillä ei ole osallistumisoikeutta. 1(5) SALIBANDY 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton salibandymestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Salibandyliiton sääntöjä ( www.salibandy.net ) sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä alla olevin

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan.

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan. OTTELUIDEN PELAAMINEN Ottelut pelataan 4 vs 4 peleinä. Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Maalien koko on 122 cm x 183 cm. Ottelut pelataan mustilla kiekoilla. Ottelut pelataan

Lisätiedot

Nämä sarjamääräykset koskevat C-nuorten SM-karsintaa, SM-sarjaa ja SM-lopputurnausta

Nämä sarjamääräykset koskevat C-nuorten SM-karsintaa, SM-sarjaa ja SM-lopputurnausta C-NUORTEN SM-KARSINNAN JA SM-SARJAN SARJAMÄÄRÄYKSET 2013-14 Nämä sarjamääräykset koskevat C-nuorten SM-karsintaa, SM-sarjaa ja SM-lopputurnausta Kilpailuyksikkö järjestää nuorten kilpakoripallosarjat,

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA

LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA 2016 2017 Naisten SM sarja Ajalla 1.10.2016 25.2.2017 pelataan 8 joukkueen nelinkertainen sarja (28 ottelua/joukkue). Sarjassa sijalle 8 sijoittunut joukkue putoaa

Lisätiedot

Vesipallo. Agenda. Pelin henki ja säännöt 27.9.2013. Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013

Vesipallo. Agenda. Pelin henki ja säännöt 27.9.2013. Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013 Vesipallo Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013 Agenda 1. Pelin henki ja säännöt 2. Tausta muutoksille ja tavoifeet 3. Tärkeät ja muufuneet sääntökohdat 4. Sarjamääräykset 5. Joukkueiden

Lisätiedot

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja 6.3.2014 III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja Huom. Välierät ja finaalit pelataan paras kahdesta järjestelmällä (ja 2 pisteen systeemillä) peliajan

Lisätiedot

Seuran tulee aina käyttää ensisijaisesti saavuttamansa korkeimman sarjatasonsa pelioikeus.

Seuran tulee aina käyttää ensisijaisesti saavuttamansa korkeimman sarjatasonsa pelioikeus. 1(6) KAUKALOPALLO 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton kaukalopallomestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Kaukalopalloliiton sääntöjä sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä alla olevin poikkeuksin.

Lisätiedot

JKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET

JKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET JKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET JÄRJESTÄMISOIKEUS Suomen Palloliitto (liitto) vahvistaa JKKI -lopputurnausten järjestämisoikeudet anomusten perusteella. Edellisellä mestarilla on oikeus

Lisätiedot

Tämä on alustava otteluohjelma, mahdolliset muutokset tehdään käsiohjemaan.

Tämä on alustava otteluohjelma, mahdolliset muutokset tehdään käsiohjemaan. TERVETULOA! Tämä on alustava otteluohjelma, mahdolliset muutokset tehdään käsiohjemaan. 31. -turnaus 31.3.- 12.4.2014 Pelipaikka on Laajasalon Palloiluhalli, Sarvastonkaari 23, 00840 Helsinki, puh. 6987654.

Lisätiedot

VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2012

VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2012 VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2012 Huom! Kohdat A ja B koskevat piirin sarjoissa vain miesten Kolmosta ja Nelosta! A. VAROITUSTEN KERTYMINEN 1. Pelaajan saamilla yksittäisillä varoituksilla on merkitystä

Lisätiedot

Lisäksi kotijoukkueen tulee tehdä otteluilmoitus vastustajalle ja otteluun asetelluille erotuomareille.

Lisäksi kotijoukkueen tulee tehdä otteluilmoitus vastustajalle ja otteluun asetelluille erotuomareille. Kilpailutoiminta kirje 2/2012 Hyvä A ja B -nuorten SM-karsintasarjan seurajohtaja, Olemme ja A ja B-nuorten SM- karsintasarjojen korvalla ja kilpailu saadaan pian polkaistua käyntiin. Pyydämme teitä huomioimaan

Lisätiedot

Sarjatiedote 2012 Joukkueilla pitää olla yhtenäinen peliasu.

Sarjatiedote 2012 Joukkueilla pitää olla yhtenäinen peliasu. 1 Sarjatiedote 2012 Pelimuotona on trippeli. Trippeli-joukkueessa voi vaihtaa yhden pelaajan kesken pelin. Trippelijoukkueessa saa käyttää koko sarjan aikana korkeintaan kuutta eri pelaajaa. Kaikki joukkueessa

Lisätiedot

Kaukalopallossa järjestetään vuosittain mestaruuskilpailut henkilökunnan A- ja B- sarjoissa ja ikämiessarjassa, yli 40 v.

Kaukalopallossa järjestetään vuosittain mestaruuskilpailut henkilökunnan A- ja B- sarjoissa ja ikämiessarjassa, yli 40 v. 1(5) KAUKALOPALLO 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton kaukalopallomestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Kaukalopalloliiton sääntöjä sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä alla olevin poikkeuksin.

Lisätiedot

PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRIN JALKAPALLON ERILLISMÄÄRÄYKSET JA OHJEET AIKUISTEN PIIRINSARJOISSA 2015

PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRIN JALKAPALLON ERILLISMÄÄRÄYKSET JA OHJEET AIKUISTEN PIIRINSARJOISSA 2015 PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRIN JALKAPALLON ERILLISMÄÄRÄYKSET JA OHJEET AIKUISTEN PIIRINSARJOISSA 2015 1. MÄÄRÄYSTEN SISÄLTÖ Piirin kilpailutoiminnassa noudatetaan Suomen Palloliiton voimassa olevia sääntöjä

Lisätiedot

LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA

LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA LIITON ALAINEN KILPAILUTOIMINTA KAUDELLA 2017 2018 Liiton alaisten ringettesarjojen kilpailutoiminnan kuvaus kaudella 2017-2018. Kilpailun järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin tarvittaessa. Naisten

Lisätiedot

MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta

MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta PELIASUT Kaikilla joukkueen kenttäpelaajilla tulee olla samanlainen pelipaita. Pelihousut ja sukat on oltava kaikilla joukkueen pelaajilla samanväriset.

Lisätiedot

ANVIA V 2-3.5.2015 TERVETULOA TURNAUKSEEN! Sijaitsee keskuskentän katsomon kuulutuskopissa yhteyshenkilönä Mika Rajala 050 5895303

ANVIA V 2-3.5.2015 TERVETULOA TURNAUKSEEN! Sijaitsee keskuskentän katsomon kuulutuskopissa yhteyshenkilönä Mika Rajala 050 5895303 ANVIA V 2-3.5.2015 TERVETULOA TURNAUKSEEN Turnaustoimisto: Sijaitsee keskuskentän katsomon kuulutuskopissa yhteyshenkilönä Mika Rajala 050 5895303 Puhelinnumeroita: Turnauspäällikkö: Ruokapäällikkö: Kenttäpäällikkö:

Lisätiedot

C2-D2 Final Four-turnaukset

C2-D2 Final Four-turnaukset C2-D2 Final Four-turnaukset 31.3 2.4.2017 C2 AAA alempi Jatkosarja C2 AAA alemman jatkosarjan Final Four-turnaus pelataan Malmin Jäähallissa Helsingissä 1.4.2017. Turnaukseen C2 AAA alemman jatkosarjojen

Lisätiedot

JUNIORITURNAUS 5.-6.1.2013 JYVÄSKYLÄSSÄ. Turnaustiedote

JUNIORITURNAUS 5.-6.1.2013 JYVÄSKYLÄSSÄ. Turnaustiedote JUNIORITURNAUS 5.-6.1.2013 JYVÄSKYLÄSSÄ Turnaustiedote YLEISTÄ Ilmoittautuminen Joukkueet ilmoittautuvat Palokan koulukeskuksessa sijaitsevaan kisakansliaan viimeistään puoli tuntia ennen otteluidensa

Lisätiedot

CURLINGIN MIESTEN SM-SARJAN SÄÄNNÖT KAUDELLA 2007-2008

CURLINGIN MIESTEN SM-SARJAN SÄÄNNÖT KAUDELLA 2007-2008 CURLINGIN MIESTEN SM-SARJAN SÄÄNNÖT KAUDELLA 2007-2008 Pelijärjestelmä Sarja pelataan siten, että mestaruussarjassa pelaa kahdeksan (8) joukkuetta, I-divisioonassa kahdeksan (8) joukkuetta ja loput kymmenen

Lisätiedot

Korkeakoulujenkkifutiksen sarjakirja 2015

Korkeakoulujenkkifutiksen sarjakirja 2015 Korkeakoulujenkkifutiksen sarjakirja 2015 Korkeakoulujenkkifutiskomitea 1 Sisällysluettelo 1. Sarjakirjan tarkoitus 3 a. Yhteystiedot 3 2. Sarjamuoto 3 a. Peliajankohta 3 b. Sarja- ja erotuomarimaksut

Lisätiedot

PELIMAAILMAN OHJEITA / KS

PELIMAAILMAN OHJEITA / KS fax. 09-4542 1420 Sivu 1/10 PELIMAAILMAN OHJEITA / KS F-juniorit: tuomarien / pelinohjaajien tulee sisäistää PeliMaailman henki. Peliä myös ohjataan: kerrotaan minkä virheen pelaaja teki, miten peliä jatketaan

Lisätiedot

ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2011-2012

ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2011-2012 ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2011-2012 1. SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET Istumalentopallon Suomen mestaruuskilpailuissa noudatetaan kansainvälisiä lentopallopelin sääntöjä, Suomen Lentopalloliiton (SLel) kilpailusääntöjä

Lisätiedot

FUTSALIN SARJA- JA ERILLIS- MÄÄRÄYKSET 2014-2015

FUTSALIN SARJA- JA ERILLIS- MÄÄRÄYKSET 2014-2015 FUTSALIN SARJA- JA ERILLIS- MÄÄRÄYKSET 2014-2015 1. Yleistä Sarja- ja erillismääräykset ovat sääntökokoelma, jotka ohjaavat Pohjois-Suomen piirin futsal-sarjojen pelaamista. Erillismääräykset ovat sellaisia

Lisätiedot

Liigaan voi osallistua myös sekajoukkueella. Sekajoukkueita koskevat seuraavat rajoitukset:

Liigaan voi osallistua myös sekajoukkueella. Sekajoukkueita koskevat seuraavat rajoitukset: SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY SM-LIIGAN SÄÄNNÖT 2015 PELIOIKEUS Liigaan voivat osallistua Ratagolfliiton jäsenseurat rajoittamattomalla joukkuemäärällä. Kahdella ylimmällä sarjatasolla, kummallakin, kuitenkin

Lisätiedot

TERVETULOA HYUNDAI VAPPUTURNAUS 30.4-1.5.2016

TERVETULOA HYUNDAI VAPPUTURNAUS 30.4-1.5.2016 TERVETULOA HYUNDAI VAPPUTURNAUS 30.4-1.5.2016 TERVETULOA TURNAUKSEEN! Turnaustoimisto: Sijaitsee keskuskentän sisäänkäynnin viereisessä kopissa yhteyshenkilönä Karita Koskinen 0400 392782 Puhelinnumeroita:

Lisätiedot

ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2014-2015

ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2014-2015 1 ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2014-2015 1. SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET Istumalentopallon Suomen mestaruuskilpailuissa noudatetaan kansainvälisiä lentopallopelin sääntöjä, Suomen Lentopalloliiton (SLel)

Lisätiedot

3. Yksittäiset varoitukset aiheuttavat pelikieltoa portaittain seuraavasti:

3. Yksittäiset varoitukset aiheuttavat pelikieltoa portaittain seuraavasti: VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2012-2013 A. VAROITUSTEN KERTYMINEN 1. Pelaajan saamilla yksittäisillä varoituksilla on merkitystä seuraavissa sarjamuotoisissa kilpailuissa: Futsal-Liiga, Futsal-Ykkönen

Lisätiedot

VASTALAUSEPÄÄTÖS 24.03.2016

VASTALAUSEPÄÄTÖS 24.03.2016 VASTALAUSEPÄÄTÖS 24.03.2016 Alavuden Peli-Veikot ry (APV) Kuortaneen Kunto ry (KuKu) Suomen Jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunta on käsitellyt B-nuorten Alueliigan ottelusta KuKu APV (20.03.2016) APV:n tekemän

Lisätiedot

Liiton kurinpitosäännöt vahvistaa liittokokous.

Liiton kurinpitosäännöt vahvistaa liittokokous. Suomen Käsipalloliitto r.y. Voimassa 1.7.2016 alkaen KILPAILUSÄÄNNÖT JULKISET KILPAILUT 1 Käsipallokilpailut, jotka järjestää Suomen Käsipalloliitto (SKPL), liiton jäsenseura tai muu jäsenyhteisö, ovat

Lisätiedot

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) Sivu 1 (5) 3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) 1 Kenttä Ottelu pelataan puolikkaalla koripallokentällä yhteen (1) koriin. Kenttään kuuluu normaali 3 sekunnin alue, ml. vapaaheittoviiva (5,80 m),

Lisätiedot

C2-D2 Final Four-turnaukset

C2-D2 Final Four-turnaukset C2-D2 Final Four-turnaukset 1.4 3.4.2016 C2 AA Lohko 1 C2 AA Lohko 1 Final Four-turnaus pelataan Malmin Jäähallissa Helsingissä 1.4 3.4.2016. Turnaukseen C2 AA Lohko 1 neljä parasta joukkuetta Välierät

Lisätiedot

Kauden ilmoitussarjat Kauden ilmoitussarjoihin on ilmoittautunut 144 joukkuetta.

Kauden ilmoitussarjat Kauden ilmoitussarjoihin on ilmoittautunut 144 joukkuetta. Puh/Tel. 1 Kauden 2010 2011 ilmoitussarjat 22.10.2010 Kauden 2010 2011 ilmoitussarjoihin on ilmoittautunut 144 joukkuetta. Kilpailumuodot A - nuoret: A-poikiin on ilmoittautunut 6 joukkuetta. Pelataan

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT 2012-2013

KILPAILUSÄÄNNÖT 2012-2013 MUUTOSESITYKSET SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITON KILPAILUSÄÄNNÖT 2012-2013 KEVÄTVALTUUSTO 2012 3.3. Edustusoikeus ja -velvollisuus 2. Sarjaottelut Saadakseen edustusoikeuden B-juniori-ikäisen pelaajan pitää pelipassin

Lisätiedot

PÄRNU SUMMER CUP 2013 JALKAPALLOTURNAUKSEN OHJEET

PÄRNU SUMMER CUP 2013 JALKAPALLOTURNAUKSEN OHJEET PÄRNU SUMMER CUP 2013 JALKAPALLOTURNAUKSEN OHJEET I FIFA:N SÄÄNNÖT Pärnu Summer Cup 2013 järjestetään FIFA:n jalkapallon sääntökirjan pelisääntöjen (FIFA Laws of the Game 2012/2013: http://www.fifa.com/mm/document/affederation/generic/81/42/36/lawsofthegame_2012_e.pdf)

Lisätiedot

KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 09

KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 09 KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 09 Jalkapallon Leikkimaailma 11-vuotiaat ja sitä nuoremmat tytöt ja pojat Jalkapallon Leikkimaailmassa jokaisella tytöllä ja pojalla on oikeus monipuoliseen ja turvalliseen harrastamiseen

Lisätiedot

8. Iso rangaistus ja siihen liittyvä rangaistus merkitään minuuttimääräisesti

8. Iso rangaistus ja siihen liittyvä rangaistus merkitään minuuttimääräisesti Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 2015 Nimi: Kerho: Pisteet: 4. Käytösrangaistus merkitään minuuttimääräisesti 5. Pelirangaistus merkitään minuuttimääräisesti 6. Ottelurangaistus

Lisätiedot

2.1 joka rikkoo liiton voimassa olevia sääntöjä, määräyksiä tai päätöksiä, joita liiton sääntöjen nojalla on annettu ja annetaan;

2.1 joka rikkoo liiton voimassa olevia sääntöjä, määräyksiä tai päätöksiä, joita liiton sääntöjen nojalla on annettu ja annetaan; Esitys liittokokoukselle 9.4.2016 Suomen Sulkapalloliiton kurinpitosäännöt 1 Soveltamisalaan kuuluvat henkilöt ja yhteisöt: Suomen Sulkapalloliiton (jatkossa liiton) kurinpitosääntöjen alaisia ovat: 1.1

Lisätiedot

KURINPITOSÄÄNNÖT. (liittovaltuuston hyväksyttämät 9.5.2015)

KURINPITOSÄÄNNÖT. (liittovaltuuston hyväksyttämät 9.5.2015) KURINPITOSÄÄNNÖT (liittovaltuuston hyväksyttämät 9.5.2015) 1 Soveltamisala Suomen Koripalloliiton (jäljempänä liitto) kurinpitosääntöjen alaisia ovat a) liittovaltuuston jäsenet sekä liittohallituksen

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT Voimassa 13.11.2013 alkaen

KILPAILUSÄÄNNÖT Voimassa 13.11.2013 alkaen KILPAILUSÄÄNNÖT Voimassa 13.11.2013 alkaen 1 Yleistä 1 Nämä ovat Suomen Hockeyliitto ry:n kilpailusäännöt. Näitä sääntöjä sovelletaan Suomen Hockeyliitto ry:n ja sen jäsenyhdistysten alaisessa toiminnassa

Lisätiedot

BOCCIAN SÄÄNNÖT. Pieksämäen Seudun Eläkkeensaajien Virve Jämsä valmistautuu heittoon joukkuetoverien seuratessa tarkkana vieressä

BOCCIAN SÄÄNNÖT. Pieksämäen Seudun Eläkkeensaajien Virve Jämsä valmistautuu heittoon joukkuetoverien seuratessa tarkkana vieressä BOCCIAN SÄÄNNÖT 2011 Pieksämäen Seudun Eläkkeensaajien Virve Jämsä valmistautuu heittoon joukkuetoverien seuratessa tarkkana vieressä BOCCIAN SÄÄNNÖT Nämä säännöt on hyväksytty käytettäväksi EKL:n kilpailuissa

Lisätiedot

NÄIN PELATAAN 2017 ETELÄ-LÄNSI -LIIGAT (ELL)

NÄIN PELATAAN 2017 ETELÄ-LÄNSI -LIIGAT (ELL) NÄIN PELATAAN 2017 ETELÄ-LÄNSI -LIIGAT (ELL) Sarjojen järjestelyistä kaudella 2017 vastaa Tampereen piiri Kenttä- ja erotuomariasettelut tapahtuvat oman piirin kautta. Ikäluokat: Etelä-Länsi -liigat pelataan

Lisätiedot

Mikäli joukkue peruu osallistumisensa jälkeen tai keskeyttää turnauksen osallistumismaksua ei palauteta.

Mikäli joukkue peruu osallistumisensa jälkeen tai keskeyttää turnauksen osallistumismaksua ei palauteta. Info Osallistumismaksut Osallistumismaksu 185 / joukkue Ilmoittautuminen: Sitovat ilmoittautumiset 31.5.2017 mennessä. Joukkue vahvistaa osallistumisensa kun osallistumismaksu on suoritettu. Osallistumismaksu

Lisätiedot

TALOUDELLISET MÄÄRÄYKSET 2015-16 ESITYS 24.5.15

TALOUDELLISET MÄÄRÄYKSET 2015-16 ESITYS 24.5.15 TALOUDELLISET MÄÄRÄYKSET 2015-16 ESITYS 24.5.15 Osallistumismaksut sarjoihin 3500 Bandyliiga (juniorilisenssit yli 3900) 500 1000 Bandyliiga (juniorilisenssit alle 3900-3400) 250 Suomi-sarja (sisältävät

Lisätiedot

Sarjakutsu Uppopallo

Sarjakutsu Uppopallo Sarjakutsu Uppopallo 2016-2017 Kuluvan vuoden ja kevään 2017 aikana tullaan suomessa pelaamaan uppopalloa kolmella sarjatasolla. Täten kutsummekin sukeltajaliiton & uppopallovaliokunnan puolesta joukkueita

Lisätiedot

Curlingin naisten SM-sarjan säännöt kaudella 2009-2010

Curlingin naisten SM-sarjan säännöt kaudella 2009-2010 Curlingin naisten SM-sarjan säännöt kaudella 2009-2010 Pelijärjestelmä Sarja pelataan siten, että kaikki kuusi (6) joukkuetta pelaavat mestaruussarjassa. Lopullinen aikataulu: 20.-22.11.2009 Mestaruussarja

Lisätiedot

erillismääräyksiä kauden kuluessa.

erillismääräyksiä kauden kuluessa. 1. Yleistä Sarja- ja erillismääräykset ovat sääntökokoelma, jotka ohjaavat Pohjois-Suomen piirin futsal-sarjojen pelaamista. Sarja- ja erillismääräykset ovat sellaisia sääntöjä, jotka kumoavat, täydentävät

Lisätiedot

Näitä boccian sääntöjä suositellaan noudatettavaksi kaikissa bocciakisoissa.

Näitä boccian sääntöjä suositellaan noudatettavaksi kaikissa bocciakisoissa. BOCCIAN SÄÄNNÖT Eläkeliiton liittohallitus on keväällä 2010 päättänyt, että Eläkeliiton bocciakisoissa noudatetaan Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry:n sääntöjä poislukien hyvityspisteet. Näistä

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS Laaksolahdessa 6.4.2013 Turnaukseen osallistuu 6 seuraa yhteensä 10 peliryhmällä. Ottelut pelataan turnauksen otteluohjelman mukaisesti. Joukkueiden/peliryhmien

Lisätiedot

KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015

KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015 KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015 Miesten SM-liiga Runkosarja a) SM-lisenssien myöntämismäärän mukaan korkeintaan kymmenen (10) joukkueen kolminkertainen sarja, jonka perusteella määräytyvät pudotuspelien

Lisätiedot

LÄNTISEN ALUEEN SARJAMÄÄRÄYKSET

LÄNTISEN ALUEEN SARJAMÄÄRÄYKSET LÄNTISEN ALUEEN SARJAMÄÄRÄYKSET 1. YLEISTÄ Sarjoissa noudatetaan Suomen Koripalloliiton kilpailusääntöjä sekä voimassa olevia koripallon virallisia pelisääntöjä sekä 14-ja 13-vuotiaiden (ent. C-nuoret),

Lisätiedot

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT

Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT Kajaanin Junnu Hokki 68 ry TOIMITSIJATEHTÄVÄT Toimitsijavuorot ilmoitettava toimitsijoille hyvissä ajoin ennen kotiotteluita. Toimitsijatehtävät (ainakin seuraavat): Kuuluttaja Kirjuri Näyttötaulun/kellon

Lisätiedot

ISTUMALENTOPALLON SM-BEACH VOLLEYN KILPAILUSÄÄNNÖT 2012

ISTUMALENTOPALLON SM-BEACH VOLLEYN KILPAILUSÄÄNNÖT 2012 Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry/lentopallojaosto ISTUMALENTOPALLON SM-BEACH VOLLEYN KILPAILUSÄÄNNÖT 2012 YLEISET MÄÄRÄYKSET 1. Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry:n lentopallojaosto järjestää

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS Vahvistettu 24.2.2016 2 Sisältö 1. YLEISET MÄÄRÄYKSET... 3 2 KILPAILUSARJAT... 3 3 KILPAILUNAIKAINEN

Lisätiedot

SUOMEN RINGETTELIITON ETELÄ-SUOMEN ALUEEN ALUEELLISET MÄÄRÄYKSET 1.5.2011 30.4.2012

SUOMEN RINGETTELIITON ETELÄ-SUOMEN ALUEEN ALUEELLISET MÄÄRÄYKSET 1.5.2011 30.4.2012 SUOMEN RINGETTELIITON ETELÄ-SUOMEN ALUEEN ALUEELLISET MÄÄRÄYKSET 1.5.2011 30.4.2012 Ringetteliiton Etelä-Suomen alueen alueelliset määräykset kaudella 2011-2012 sivu 1 Sisällysluettelo 1 ETELÄ-SUOMEN ALUEEN

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2015-2016

ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2015-2016 1 ISTUMALENTOPALLON SARJAMÄÄRÄYKSET 2015-2016 1. SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET Istumalentopallon Suomen mestaruuskilpailuissa noudatetaan kansainvälisiä lentopallopelin sääntöjä, Suomen Lentopalloliiton (SLel)

Lisätiedot

3. Pelaaja saa rekisteröidyn siirron perusteella edustusoikeuden uudessa seurassa seuraavasti:

3. Pelaaja saa rekisteröidyn siirron perusteella edustusoikeuden uudessa seurassa seuraavasti: Vantaalla 16.3.2012 If Helsinge Atlas r.f Muutosehdotukset nykyiseen pelaajasiirtosäännöstöön PELAAJASIIRTOSÄÄNNÖSTÖ 3. Pelaaja saa rekisteröidyn siirron perusteella edustusoikeuden uudessa seurassa seuraavasti:

Lisätiedot

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt Lilliputtiturnaus 2015 OTTELUIDEN PELAAMINEN PELIALUE Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Kotijoukkueeksi merkityn joukkueen maali on kaukalon varsinaisessa päädyssä ja vierasjoukkueen

Lisätiedot

Pelipaikka on Laajasalon Palloiluhalli, Sarvastonkaari 23, 00840 Helsinki, puh. 6987654.

Pelipaikka on Laajasalon Palloiluhalli, Sarvastonkaari 23, 00840 Helsinki, puh. 6987654. TERVETULO! 33. -turnaus 4. - 16.4.2016 Pelipaikka on Laajasalon Palloiluhalli, Sarvastonkaari 23, 00840 Helsinki, puh. 6987654. Turnauksessa on mukana yhteensä 34 joukkuetta 6 eri sarjassa. KIINTIÖ 6 joukkuetta

Lisätiedot

Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4

Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4 SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY POIKIEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4 Lohkot: Lohko A: Kämmenniemi, Amuri, Sampola,

Lisätiedot

SUOMEN RINGETTELIITON ETELÄ-SUOMEN ALUEEN SARJAKIRJA

SUOMEN RINGETTELIITON ETELÄ-SUOMEN ALUEEN SARJAKIRJA SUOMEN RINGETTELIITON ETELÄ-SUOMEN ALUEEN SARJAKIRJA 1.5.2014 30.4.2015 Ringetteliiton Etelä-Suomen alueen alueelliset määräykset kaudella 2014-2015 sivu 1 Sisällysluettelo: 1 ETELÄ-SUOMEN ALUEEN YHTEYSTIEDOT...

Lisätiedot

JKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET 2015

JKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET 2015 JKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET 2015 JÄRJESTÄMISOIKEUS Suomen Palloliitto (liitto) vahvistaa JKKI -lopputurnausten järjestämisoikeudet anomusten perusteella. Edellisellä mestarilla on

Lisätiedot

TOIMITSIJAMÄÄRÄYKSET (ToimM) KAUDELLE 2014-15 voimassa 1.6.2014-30.4.2015

TOIMITSIJAMÄÄRÄYKSET (ToimM) KAUDELLE 2014-15 voimassa 1.6.2014-30.4.2015 Suomen Salibandyliitto TOIMITSIJAMÄÄRÄYKSET KAUDELLA 2014 15 I YLEISTÄ 1 Nämä ovat Suomen Salibandyliitto ry:n Toimitsijamääräykset (ToimM) pelikaudelle 2014 15. Näitä toimitsijamääräyksiä noudatetaan

Lisätiedot

FUTSAL PIIRISARJAT

FUTSAL PIIRISARJAT FUTSAL PIIRISARJAT 2010 2011 SPL KAAKKOIS-SUOMEN PIIRI ERILLISMÄÄRÄYKSET Sarjoissa noudatetaan SPL:n futsalsääntöjä ja -kilpailumääräyksiä 2009-2010 muilta osin, kuin mitä tässä ohjeessa erikseen määrätään.

Lisätiedot

FKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET

FKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET FKKI SM -KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT JA JÄRJESTÄMISOHJEET 2015-2016 JÄRJESTÄMISOIKEUS Suomen Palloliitto (liitto) vahvistaa FKKI -lopputurnausten järjestämisoikeudet anomusten perusteella. Edellisellä mestarilla

Lisätiedot