Kytke kuulokemikrofoni äänikorttiin. Avaa ohjelma. Jos haluat stereoääntä Valitse muokkaa- asetukset ja valitse stereoääni.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kytke kuulokemikrofoni äänikorttiin. Avaa ohjelma. Jos haluat stereoääntä Valitse muokkaa- asetukset ja valitse stereoääni."

Transkriptio

1 Opetusmateriaali lähde Virtuaaliyliopistohanke / Jyväskylän yliopisto y Äänen tallentaminen ja käsittely ilmaisella Audacity-ohjelmalla Audacity-ohjelman voi hakea ilmaiseksi netistä osoitteesta: Asenna ohjelma koneellesi. Jos haluat tuottaa mp3 tiedostoja, sinun täytyy asentaa myös mp3 lisäosa, ns. LAME koodekki. Ohjeet: s=install&i=lame-mp3 Kytke kuulokemikrofoni äänikorttiin. Avaa ohjelma. Jos haluat stereoääntä Valitse muokkaa- asetukset ja valitse stereoääni. 1. Laita kuulokemikrofoni päähäsi. Mieti mitä haluat sanoa, tee käsikirjoitus tarvittaessa. Varmista, että äänilähteenä on mikrofoni. Paina nauhoitusnappia (punainen ympyrä) yläreunan hallintatyökalupalkista (kuva), ja ala puhua. Paina lopuksi stop-nappia (keltainen neliö). 2. Kuuntele. Paina play-nappia (vihreä kolmio) yläreunan hallintatyökalupalkista (kuva). Pysäytä kuuntelu Stop-näppäimellä. 3. Valitse Tiedosto Tallenna projekti nimellä Valitse haluamasi tallennuspaikka ja anna projektillesi nimi. Näin alkuperäinen äänitys on myöhemminkin muokattavissa. Tallennus tapahtuu Audacityn omassa tiedostomuodossa. Eli kaveri ei voi kuunnella tätä omalta koneeltaan. 4. Leikataan tyhjät kohdat pois alusta ja lopusta. Käytössä on hallintatyökalupalkin Valintatyökalu (kuva). Näet ääniaallon kuvasta suurin piirtein mistä puheesi alkaa ja mihin se loppuu. Maalaa hiiren vasen näppäin pohjassa tyhjä ääni alusta ja paina näppäimistöltä Delete. Tee sama äänen loppuosalle. 5. Huomaa myös, että jos nauhoitat useampia ääninäytteitä, jokaisesta nauhoituksesta tulee oma ääniraita. Kursorinsijainti määrittelee mistä uusi ääniraita alkaa. Haetut musiikit ja muut tehosteäänet sijoitetaan myös uusille raidoille projekti-tuo audiotiedosto. Ääntä kuunnellessa ääniraidat saattavat kuulua päällekkäin. Suhteuta kaikki ääniraidat mielekkääksi kokonaisuudeksi.

2 6. Voit leikata joltain ääniraidalta ääntä toiselle raidalle valintatyökalun avulla: maalaa leikattava alue, valitse Muokkaa Leikkaa, klikkaa hiirella toista ääniraitaa haluamassasi kohdassa ja valitse Muokkaa Liitä. Ääniraidat saa mykäksi editoinnin ajaksi, huomioi kuitenkin että talletettaessa myös mykät raidat tulevat mukaan. Eli jos et tarvitse ääniesitykseesi jotain ääntä - poista se. 7. Nyt ääninäytteen voi tallentaa verkkoon sopivassa talletusmuodossa- mp3-tiedostona. Valitse tallennuspaikka ja sopiva tiedostonimi. Mp3 sopii pienen kokonsa vuoksi hyvin verkkosta ladattavaksi. Valitse Tiedosto Vie MP3-tiedostoon. Valitse tallennuspaikka ja sopiva tiedostonimi. SOPIVA NIMI ei sisällä ääkkösiä tai välilyöntejä. Äänen editointi Tehdään nauhoittamallesi äänelle muokkauksia, kuten äänen vahvistaminen (normalisointi), nopeuden muuttaminen ja häivytys sekä äänen leikkaaminen ja liittäminen. 8. VAHVISTAMINEN: Maalaa hiirellä ääniraita ja valitse Efekti Normalisoi. Valitse OK. Kuuntele ääni ja peruuta jos ei ollut hyvä muutos (Muokkaa Kumoa Normalisoi). Hyvin nauhoitetussa äänessa normalisointia ei usein huomaa. Huom! saattaa lisätä ääneen kohinaa, jos äänitystaso on ollut heikko tai äänitys on tapahtunut meluisassa tilassa. 9. NOPEUTTAMINEN: Valitse Efekti Muuta nopeutta. Kirjoita aukeavassa ikkunassa Muutosprosentti-kohtaan esim. 30. Paina OK ja kuuntele ääni. Peruuta ja kokeile uudestaan toisella nopeusasetuksella (esim. -30). 10. SÄVELKORKEUS: Maalaa hiirellä ääniraita ja valitse Efekti Muuta sävelkorkeutta. Kokeile vaihtaa sävelkorkeutta ennen hyväksymistä esikuuntele onko ääni haluamasi. 11. HÄIVYTYS: Käytä verhotyökalua (kuva), ja vetele hiiren vasemmalla napilla ääntä hiljaisemmaksi. Verhotyökalulla voidaan ohjata soitettavan äänen voimakkuutta halutulla tavalla. Äänitteeseen kannattaa tehdä ainakin alku- ja loppuhäivytykset, ks. kuva.

3 12. Jos ääninäytteen sisällä on joku huono osuus ja haluat sen pois valitse valintatyökalulla oikea kohta ja poista se del-näppäimellä pois. 13. Lisä-ääniä voit tuoda kohdasta projekti- tuo audiotiedosto. Ääniä voi siirtää ääniraidoilla aikarajain työkalulla. Google: hakusana public domain sounds. Wav, aif, au, mp3 14. Talleta lopuksi editoimasi ääni mp3-muodossa.

4 Digitaalinen videoeditointi Digitaalinen videoeditointi on nopeaa ja yksinkertaista, mutta vaatii harjoittelua. Erilaisia ohjelmia tarjolla sekä ilmaisia että maksullisia; Premiere Elements, Movie Maker, Mac-koneiden Imovie. Halvat ohjelmat ovat toiminnoiltaan suppeampia mutta niistä löytyy tarvittavia toimintoja ja ovat periaatteessa helppokäyttöisiä. Ohjelmistoperheillä on käytössä tuttuja toiminta malleja, jolloin Adoben ohjelmia paljon käyttänyt havaitsee nopeasti Premiere elements-ohjelman helppokäyttöiseksi. Tarkista ohjelmaa käynnistettäessä että käytät oikeaa TV-järjestelmää. Jos koneen käyttöjärjestelmänä on englannin kielinen, saattaa editointi ohjelma kuvitella että olet ntscalueella ja kun sitten yrität viedä lopullista materiaalia kameraan, se ei onnistu. Eli kun ohjelma aukeaa, mene ruudun oikeassa ylälaidassa olevaan setup-toimintoon. Tällöin avautuu alla oleva ikkuna. Katso että määritykset ovat kohdassa Pal. Jos eivät ole muuta ne sellaiseksi ja määrittele ne oletusasetukseksi.

5 PREMIERE ELEMENTS - LYHYET OHJEET Työskentelyjärjestys 1. Materiaalin siirto 2. otosten siirto oikean pituisina oikeaan kohtaan 3. lisää efektit, siirrot,tekstit, äänet, hio äänentaso ja viimeistele ohjelma (efektit saattavat muuttaa yksittäisten leikkeiden pituutta, tarkastele siis kokonaisuutta) 4.elokuvan siirto haluttuun muotoon: vhs, dvd, web space-näppäin = play/stop -näppäin= poistaa valittuja medialeikkeitä Muista tallentaa työsi usein Kun teet työhön muutoksia ja leikkeiden yläpuolelle ilmestyy punainen viiva, se tarkoittaa sitä ettei ohjelma näytä työtä parhaalla mahdollisella laadulla. Renderöinti kannattaa tehdä kun työ on valmis. Timeline-valikko render work area. Tekee myös automaattisesti kun viet elokuvaa haluttuun muotoon. Toiminto-valikoista eivät löydy kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Otosten siirtäminen koneelle. Kun siirrät materiaalia koneelle, älä tee muuta samanaikaisesti. Kun katsot kuvaamasi materiaalin läpi siirtäessäsi leikkeitä, saat kokonaiskuvan mitä olet kuvannut. Aukaise Premiere elements-ohjelma. Aloita uusi projekti tai aukaise vanha projekti. Anna projektille nimi ja valitse tai tee kansio jonne talletetaan projektiin liittyvät tiedostot. Kiinnitä firewire-johto videokameran DV(digital video) liitäntään. Kamera päälle player-tilaan. (Kelaa kasetti alkuun tai haluttuun kohtaan.) Toiminto-näppäimistä valitse capture ja valitse miten haluat materiaalisi siirrettävän. Valitse

6 Yleensä siirretään sekä ääni että kuva(raksi kohtaan capture audio and video), animaatiota tehdessä pelkkä kuvien siirto riittää (capture video). Jos haluat elokuvasi hitsautuvan yhdeksi leikkeeksi ( raksi pois kohdasta scene detect) Voit myös siirtää kuvaamasi pätkät valmiiksi aikajanalla(capture to timeline). Tiedostot tallentuvat alussa määriteltyihin kansioihin ja ovat kuvakkeina nähtävissä mediaikkunassa. Nimeäminen helpottaa editointia. HUOM! Sekä nyt kurssilla että mahdollisesti myös päiväkotien että koulujen koneille kannattaa tehdä asetukset muuttaa seuraaviksi. Capture more -capture settings during capture Preview during capture video and audio pois Tallenna projekti. Jos erilaista materiaalia on paljon, muista että voit luoda eri materiaaleille/aihealueille kansiot mediaikkunaan. Valikko rivin alla on kuvake add media (vihreä risti), jonka avulla voi projektiin tuoda erilasia ääniä, kuvia, videota. Leikkaus Kokonainen leike mukaan filmiin. Ota haluamasi leike mediaikkunasta ja vie se hiiren vasenta korvaa käyttäen aikajanalle. (huom. Alkuperäinen jää mediaikkunaan) Voit muokata leikettä aikajanalla. Osa leikkeestä mukaan filmiin Ota haluamasi leike mediaikkunasta ja vie se monitoriin. Siirry Clip- tilaan ja valitse haluttu kohta IN ja OUT painikkeilla. Raahaa leike aikajanalle. Leikkeiden jakaminen Videoleikkeet pystyy halutessaan jakamaan. (elokuvassa toimintoa ei huomaa. Erilaiset siirrokset pystyy tekemään vain leikkeiden väleihin) Partakoneen terä-työkalu. Nopeutus ja hidastus/käänteiset kuvat Valitse leike aikajanalta, paina hiiren oikeaa korvaa ja valitse time stretch. Muuta parametrejä haluamallasi tavalla. Jos nopeutat elokuvaa: muuta speed-arvon prosentteja suuremmaksi kuin 100% ja jos hidastat pienennä lukua alle 100%. Leikkeen saat kulkemaan väärään/toiseen suuntaan laittamalla merkin kohtaan reverse speed. Huomaa myös äänen kääntämismahdollisuus! Tämä toiminto toimii leike kerrallaan. Kuva Valokuvat voivat olla esim. JPEG, BMP, PNG, GIF, PSD, PDF, JPG, TIFF, ja EPS. Kuvan suositeltava koko on 720 x 576 pikseliä. Teräväpiirto-tv:t ovat tulossa, joten voit tehdä työn tulevaisuutta ajatellen kokoon 1024x768 pikseliä. Jos haluat että kuvassa on läpinäkyviä osia, poista siitä kaikki ylimääräinen jo photoshopissa, psd-formaatti. Taustavärin teko tekstille. Media ikkuna new item- color matte ja valitse väri siirrä aikajanalle. Luo pysäytetty kuva. Vie kursori haluamaasi kohtaan. Monitor-ikkunassa on kameran kuva paina sitä ja saat pysäytetyn kuvan.

7 Tekstit Title-toiminto avaa tekstieditointi ikkunan. Jos teksti halutaan keskelle leikettä - sijoita tekstitys haluttuun paikkaan videoraidalle kaksi, jolloin saat tekstin alla olevan kuvan päälle. Huomaa että saat tekstityksen joko valmiille kuvalle, väritaustalle (color matte) tai sitten videokuvan päälle. Siirtymät ja tehosteet Hae haluamasi efekti ja vie se leikkeen päälle. Effects control on ikkuna josta muutat efektin arvoja. Erilaiset siirtymät sijoitetaan haluttujen leikkeiden väliin. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja. Siirtymien hallinta. Valitse siirtymä ja vedä hiirellä siirtymää haluamaasi kohtaan. (tietyt rajoitukset) siirtymien arvoja pääset muuttamaan kaksoisklikkaamalla siirtymäkohtaa ja tekemällä muutokset. Toimii myös äänille. Suurenna tarvittaessa näkymää. Äänet Toimivia formaatteja ovat aiff, wav ja mp3. Kun muutat äänenvoimakkuuksia koko leikkeeltä, valitse oikea äänitiedosto ja raahaa tiedoston läpi menevä janaa nostaen tai laskien sitä. (hiljentää/voimistaa ääntä) Äänen saa erotettua videosta siten, että valitsee halutun leikkeen hiiren oikea korva unlink audio/video - hyväksyntä vasemmalla korvalla. Tai valitse haluttu äänileike alt-näppäimen avulla. Siirrä leike haluamaasi kohtaan tai poista ääni delete näppäimellä tai peruutusnäppäimellä. Jos haluat hiljentää musiikkia keskeltä leikettä valitse leike - window - effects controll- valitse ääniraita, vie kursori oikeaan kohtaan(volume level) ja merkitse hiljennyksen alku ja loppu marker. Nosta tai laske äänen tasoa haluamallasi tavalla. Markereita voi tehdä niin monta kuin haluaa. Niiden luonnin jälkeen niitä voi muokata myös suoraan ääniraidalta. Ääniä voi leikata samalla tavoin kuin videokuvaa. Ääniä voi kopioida peräkkäin tai siirtää äänen paikkaa haluttuun kohtaan. Valmiin elokuvan vieminen katseltaviin muotoihin. AVI: File- export- movie. Tekee elokuvasta avi-muotoisen tiedoston. Isokokoinen -1min = n. 200mg), mutta laatu pysyy hyvänä, jolloin myöhemmin voi muokata elokuvaa uudestaan. MPEG: seuraa ohjeita. Kokoa ei voi muuttaa. Windows media: Seuraa ohjeita. Hyvä tiedosto siinä mielessä että toimii yleensä koneella kuin koneella. Kuvan koko on pieni. DV/VHS: Toiminta-valikosta export: Seuraa ohjeita.

8 DV-kasetilta Vhs- kasetille: Kun olet saanut vietyä valmiin ohjelman digivideokasetille, voit kopioida nauhan vhs-kasetille. Tämä tapahtuu seuraavasti. Kytke digivideokamera scart-liittimellä videoon. Aseta kamera player-tilaan ja laita videonauhuriin kasetti oikeaan kohtaan. Laita nauhoitus pyörimään ja tämän jälkeen laita digivideokamera play-tilaan. Nauhoituksen päätyttyä sammuta laitteet ja laita johdot niille kuuluville paikoille.

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje

Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Audacity-äänenkäsittelyohjelman pikakäyttöohje Työkalupalkki: Valintatyökalu: tällä voit valita äänijaksoja maalaamalla sinistä ääniaaltoa hiiren vasen nappi pohjassa. 2. Verhotyökalu: tällä voit muuttaa

Lisätiedot

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan.

LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 5. Klikkaa Audacity-ohjelmassa mikrofonikuvakkeen vieressä tekstiä Napsautus käynnistää seurannan. C-KASETIN DIGITOINTI 1 LUE ENSIN KOKO OHJE LÄPI JA KYSY NEUVOA! 1. Yhdistä kasettisoitin tietokoneeseen. 2. Kirjaudu työasemalle kirjastokortillasi. 3. Käynnistä Audacity-ohjelma tuplaklikkaamalla pikakuvaketta

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.7.2014 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Veikko Pöyhönen Iiro Hirvimäki Teemu Silvennoinen WindowsXP käyttöjärjestelmän mukana tulee vakiona videon editointiin soveltuva Windows Movie

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 8.7.2014 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1 Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1. Ohjelman käynnistys...2 2 Ohjelman näkymän esittely...3 Työskentelytila...3 3 VIDEON KAAPPAUS:...6 3.1. Tallennuspaikka valitaan valitsemalla...6 3. 2. Kaappaus aloitetaan

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla 24.8.2018 1 VHS-kasetin digitointi Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen. Laita VHS -kasetti videolaitteen

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

Videoeditoinnin perusteet: Adobe Premiere Elements 2.0

Videoeditoinnin perusteet: Adobe Premiere Elements 2.0 Videoeditoinnin perusteet: Adobe Premiere Elements 2.0 Tämän ohjeen sisältö: 1. Yleistä...1 2. Ohjelman käynnistäminen ja projektitiedoston luominen...2 3. Videon kaappaaminen...4 4. Videon editoiminen...6

Lisätiedot

Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla

Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 Avokelanauhan digitointi Audacity-ohjelmalla I Nauhan tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja kelanauhuriin. Käynnistys Kelaa taaksepäin Kelaa eteenpäin Virtakytkin

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 17.3.2016 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 1: PERUSEDITOINTI 1. ALOITUS - Kytke digivideokamera firewire-johdolla tietokoneeseen

Lisätiedot

Windows Movie Maker. Digitaaliset porfoliot oppimisen tukena Taitotyöpajat 7.12.2010. Videonkäsittely. Miisa Brännfors

Windows Movie Maker. Digitaaliset porfoliot oppimisen tukena Taitotyöpajat 7.12.2010. Videonkäsittely. Miisa Brännfors Windows Movie Maker Digitaaliset porfoliot oppimisen tukena Taitotyöpajat 7.12.2010 Videonkäsittely Miisa Brännfors MovieMaker:llä voit: Tuoda ohjelmaan videokuvaa ja valokuvia Muokata videokuvaa Listätä

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI 1 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi FINAL CUT EXPRESS HD OSA 2: SIIRTYMÄT, TEHOSTEET, KUVAMANIPULAATIO 1. RENDERÖINTI Prosessointi (yleisesti renderöinti,

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste

Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste Adobe Premiere Elements 3.0 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Videoprojektin luominen...1 Median tuominen projektiin...2 Leikkeiden lisääminen, poistaminen, valitseminen ja siirtäminen...3 Projektin

Lisätiedot

Audacity 1.2.6 -moniste

Audacity 1.2.6 -moniste Audacity 1.2.6 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Äänitiedoston avaaminen ja soittaminen...1 Raitojen toiminnot...2 Äänen nauhoittaminen mikrofonilla...2 Tallentaminen...5 Valinta ja yksinkertaiset

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen

Ohjeet C-kasettien digitoimiseen Ohjeet C-kasettien digitoimiseen JVC KD-A5 kasettisoitin Pioneer A-10-K vahvistin 1. Avaa Audacity -ohjelma -kuvakkeesta. Kytke virta kasettisoittimeen ja vahvistimeen. Katso että vahvistimessa palaa valo

Lisätiedot

PERUSEDITOINTI: HIT FILM EXPRESS. Jukka Savilampi 2017

PERUSEDITOINTI: HIT FILM EXPRESS. Jukka Savilampi 2017 PERUSEDITOINTI: HIT FILM EXPRESS Jukka Savilampi 2017 HIT FILM EXPRESS -NÄKYMÄ 1. UUDEN EDITOINTIPROJEKTIN LUOMINEN Klikkaa New Valitse projektin asetuksista sama resoluutio, mikä on kuvaamissasi videoissakin.

Lisätiedot

EDITOINTI: imovie 4 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla.

EDITOINTI: imovie 4 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla. ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 9/2004 EDITOINTI: imovie 4

Lisätiedot

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS152 17.2.2014 Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan käytännön toteutus 1. Kuva-, ääni- ja videomateriaalin muokkaaminen 2. Digitaalisen tarinan koostaminen Editointi

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Flow!Works Pikaohjeet

Flow!Works Pikaohjeet 1 Flow!Works Pikaohjeet FW 3.0.0 Piirtotyökalut Kynä Sivellin Kirjoituskynä Korostuskynä Loistekynä Kuviokynä Älykynä Elekynä Valitse Kuvion Piirtotoiminnot Täytä llä Leveys Pyyhekumi Pyyhi alku muoto

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti 1. Qcad. Aloitusohjeita. Asenna ohjelma pakettien hallinasta. Tämä vapaa ohjelma on 2D. 3D ohjelma on maksullinen. Qcad piirustusohjelma avautuu kuvakkeesta. Oletuksena, musta pohja. On kuitenkin luontevaa

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Sisältö Yleistä... 1 Ohjelman käynnistäminen... 2 Videon käyttöönotto... 4 Videon editoiminen... 6 Efektien lisääminen ja hienosäätö... 8 Tekstien lisääminen... 9

Lisätiedot

Videoeditoinnin perusteet: Windows Movie Maker

Videoeditoinnin perusteet: Windows Movie Maker Videoeditoinnin perusteet: Windows Movie Maker Tämän ohjeen sisältö: 1. Yleistä... 1 2. Ohjelman käynnistäminen ja projektin tallentaminen... 2 3. Videoleikkeen tuominen Movie Makeriin (Capture tai Import)...

Lisätiedot

JFK 5.9.2007. Movie Maker

JFK 5.9.2007. Movie Maker Movie Maker Windows Movie Maker... 2 Käyttöliittymä... 2 Aloitus... 4 Kaappaus... 4 Liikkuva kuva... 4 Äänen kaappaus... 6 Kuvan kaappaus... 7 Valmiit aineistot... 7 Muokkaus... 8 Leikkeiden muokkaus...

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 Ohjeet lyhytelokuvan tekoon 1 Sisällys Tarvittavat työvälineet 2 Valmistelut 2 Kuvaaminen 3 Editointi 3 Kohtausten jakaminen osiin 5 Äänten lisääminen

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

LP-Levyn digitointi tiedostoksi

LP-Levyn digitointi tiedostoksi LP-Levyn digitointi tiedostoksi ION LP2CD- laitteella voit kopioida LP-levysi tiedostoiksi. LP-Levyn digitointi kestää saman ajan kuin levyn toisto tavallisestikin, lisäksi voit muokata tallennetta joko

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Ohje: Adobe Connect kokoukseen tai -opetukseen osallistuvalle

Ohje: Adobe Connect kokoukseen tai -opetukseen osallistuvalle Video aiheesta: http://connect.metropolia.fi/p38171838/ Ohje: Adobe Connect kokoukseen tai -opetukseen osallistuvalle Tarvitaan vain -Tietokone nettiyhteydellä - mieluiten johdolla nettiin; Wlan ja etenkin

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

C-kasetin digitointi

C-kasetin digitointi C-kasetin digitointi 1. Käynnistä TEAC AD-RW900 soitin painamalla POWER painiketta, jolloin soittimen ruutuun syttyy valo. 2. Valitse seuraavaksi TEAC soittimesta oikea lähde nauhoitukselle. Paina SOURCE

Lisätiedot

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto Versio k15 Näin laadit ilmastodiagrammin Libre Officen taulukkolaskentaohjelmalla. Ohje on laadittu käyttäen Libre Officen versiota 4.2.2.1. Voit ladata ohjelmiston omalle koneellesi osoitteesta fi.libreoffice.org.

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CC 2014

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CC 2014 Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CC 2014 Sisältö Yleistä... 1 Ohjelman käynnistäminen... 2 Videon käyttöönotto... 5 Videon editoiminen... 8 Efektien lisääminen ja hienosäätö... 10 Tekstien lisääminen...

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Tämä on ensimmäisen kuvankäsittelyoppaan jatko-osa. Tässä jatko-osassa opimme käyttämään Picasan mainioita ominaisuuksia tehokkaasti ja monipuolisesti.

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki Gimp perusteet Riitta, Jouko ja Heikki Jos haluat vaihtaa ohjelman kielen (asentaa oletuksena saman kuin käyttöjärjestelmä): käyttöjärjestelmän lisäasetuksista lisätään uusi ympäristömuuttuja:lang arvo:en

Lisätiedot

Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen

Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen Ohjeet LP-levyjen digitoimiseen JVC QL-A5 LP-soitin Pioneer A-10-K vahvistin 1. Avaa Audacity-ohjelma -kuvakkeesta ja kytke virta vahvistimeen. Varmista että vahvistimessa palaa valo Phono -kytkimen kohdalla.

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4.

Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4. Sisällysluettelo 1. Sony Vegas editorin pääikkuna...2 2. Uuden projektin aloittaminen...2 3. Tiedostojen lisääminen projektin mediakirjastoon...3 4. Tiedostojen lisääminen aikajanalle...3 5. Perustoiminnot

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Skype for Business ohje

Skype for Business ohje Skype for Business 2015 -ohje 7.12.2015 1 Kuvaus Skype for Business 2015 on pikaviestinohjelma ja videopuheluiden järjestämiseen suunniteltu ohjelma. Ohjelmalla voi järjestää isonkin kokouksen ja esittää

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty Museokartta 2015 Muokkaajan käyttöohje 9.6.2015,päivitetty 25.9.2015 Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka paikkatietokohteita voi luoda ja muokata. Muut toiminnot on selostettu Katselukäyttöohjeessa. Ennen

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle.

Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. TEE KONEESTA CD-VARASTO: Kopioi cd-levyt kiintolevylle, niin fyysiset levyt joutavat eläkkeelle. Siirrä cd-levysi TIETOJA Kopioi cd-levyt kiintolevylle levykuviksi, niin pääset sisältöön nopeasti käsiksi

Lisätiedot

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu Huom. Suosittelemme tämän harjoituksen 1b tekemistä mikroluokassa, jotta yliopiston mikroluokat tulevat edes hieman tutuiksi. Harjoituksen tavoitteet Harjoituksessa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin Tämä MP4-videosoitin on varustettu täysillä multimediaominaisuuksilla. Laite sopii valokuvien katseluun, e-kirjojen lukemiseen, äänen tallentamiseen ja toistamiseen

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Ohjeet Libre Officen käyttöön

Ohjeet Libre Officen käyttöön 1 Ohjeet Libre Officen käyttöön Toisinaan Libre Officen kanssa sama asia on koitettava tehdä kolme kertaa ennen kuin se onnistuu. Kannattaa ottaa rauhallisesti. 1. Pylväsdiagrammi ohje Askel 1 Klikkaa

Lisätiedot

NÄIN KÄYTÄT SIGNWIKIÄ

NÄIN KÄYTÄT SIGNWIKIÄ NÄIN KÄYTÄT SIGNWIKIÄ Käyttäjätunnuksen luominen ja kirjautuminen Klikkaa kirjaudu sisään tai luo tunnus 16.03.2017 1 Jos sinulla on jo käyttäjätunnus ja olet saanut käyttöoikeudet, kirjoita käyttäjätunnuksesi

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus Cubase perusteet pähkinänkuoressa 1. Mikä Cubase on? 2. Projektin aloitus 3. Audion äänittäminen. 4. MIDI-tiedon tallentaminen ja virtuaali instrumentit 5. Miksaus. Mikä Cubase on? Cubase on Windows XP

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT 14.11.2011 Sisältö Perustietoa tietovarastosta... 2 Perustietoa kuutioista... 2 Dimensioiden valinta... 2 Uuden dimension lisääminen aikaisemman

Lisätiedot