Kytke kuulokemikrofoni äänikorttiin. Avaa ohjelma. Jos haluat stereoääntä Valitse muokkaa- asetukset ja valitse stereoääni.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kytke kuulokemikrofoni äänikorttiin. Avaa ohjelma. Jos haluat stereoääntä Valitse muokkaa- asetukset ja valitse stereoääni."

Transkriptio

1 Opetusmateriaali lähde Virtuaaliyliopistohanke / Jyväskylän yliopisto y Äänen tallentaminen ja käsittely ilmaisella Audacity-ohjelmalla Audacity-ohjelman voi hakea ilmaiseksi netistä osoitteesta: Asenna ohjelma koneellesi. Jos haluat tuottaa mp3 tiedostoja, sinun täytyy asentaa myös mp3 lisäosa, ns. LAME koodekki. Ohjeet: s=install&i=lame-mp3 Kytke kuulokemikrofoni äänikorttiin. Avaa ohjelma. Jos haluat stereoääntä Valitse muokkaa- asetukset ja valitse stereoääni. 1. Laita kuulokemikrofoni päähäsi. Mieti mitä haluat sanoa, tee käsikirjoitus tarvittaessa. Varmista, että äänilähteenä on mikrofoni. Paina nauhoitusnappia (punainen ympyrä) yläreunan hallintatyökalupalkista (kuva), ja ala puhua. Paina lopuksi stop-nappia (keltainen neliö). 2. Kuuntele. Paina play-nappia (vihreä kolmio) yläreunan hallintatyökalupalkista (kuva). Pysäytä kuuntelu Stop-näppäimellä. 3. Valitse Tiedosto Tallenna projekti nimellä Valitse haluamasi tallennuspaikka ja anna projektillesi nimi. Näin alkuperäinen äänitys on myöhemminkin muokattavissa. Tallennus tapahtuu Audacityn omassa tiedostomuodossa. Eli kaveri ei voi kuunnella tätä omalta koneeltaan. 4. Leikataan tyhjät kohdat pois alusta ja lopusta. Käytössä on hallintatyökalupalkin Valintatyökalu (kuva). Näet ääniaallon kuvasta suurin piirtein mistä puheesi alkaa ja mihin se loppuu. Maalaa hiiren vasen näppäin pohjassa tyhjä ääni alusta ja paina näppäimistöltä Delete. Tee sama äänen loppuosalle. 5. Huomaa myös, että jos nauhoitat useampia ääninäytteitä, jokaisesta nauhoituksesta tulee oma ääniraita. Kursorinsijainti määrittelee mistä uusi ääniraita alkaa. Haetut musiikit ja muut tehosteäänet sijoitetaan myös uusille raidoille projekti-tuo audiotiedosto. Ääntä kuunnellessa ääniraidat saattavat kuulua päällekkäin. Suhteuta kaikki ääniraidat mielekkääksi kokonaisuudeksi.

2 6. Voit leikata joltain ääniraidalta ääntä toiselle raidalle valintatyökalun avulla: maalaa leikattava alue, valitse Muokkaa Leikkaa, klikkaa hiirella toista ääniraitaa haluamassasi kohdassa ja valitse Muokkaa Liitä. Ääniraidat saa mykäksi editoinnin ajaksi, huomioi kuitenkin että talletettaessa myös mykät raidat tulevat mukaan. Eli jos et tarvitse ääniesitykseesi jotain ääntä - poista se. 7. Nyt ääninäytteen voi tallentaa verkkoon sopivassa talletusmuodossa- mp3-tiedostona. Valitse tallennuspaikka ja sopiva tiedostonimi. Mp3 sopii pienen kokonsa vuoksi hyvin verkkosta ladattavaksi. Valitse Tiedosto Vie MP3-tiedostoon. Valitse tallennuspaikka ja sopiva tiedostonimi. SOPIVA NIMI ei sisällä ääkkösiä tai välilyöntejä. Äänen editointi Tehdään nauhoittamallesi äänelle muokkauksia, kuten äänen vahvistaminen (normalisointi), nopeuden muuttaminen ja häivytys sekä äänen leikkaaminen ja liittäminen. 8. VAHVISTAMINEN: Maalaa hiirellä ääniraita ja valitse Efekti Normalisoi. Valitse OK. Kuuntele ääni ja peruuta jos ei ollut hyvä muutos (Muokkaa Kumoa Normalisoi). Hyvin nauhoitetussa äänessa normalisointia ei usein huomaa. Huom! saattaa lisätä ääneen kohinaa, jos äänitystaso on ollut heikko tai äänitys on tapahtunut meluisassa tilassa. 9. NOPEUTTAMINEN: Valitse Efekti Muuta nopeutta. Kirjoita aukeavassa ikkunassa Muutosprosentti-kohtaan esim. 30. Paina OK ja kuuntele ääni. Peruuta ja kokeile uudestaan toisella nopeusasetuksella (esim. -30). 10. SÄVELKORKEUS: Maalaa hiirellä ääniraita ja valitse Efekti Muuta sävelkorkeutta. Kokeile vaihtaa sävelkorkeutta ennen hyväksymistä esikuuntele onko ääni haluamasi. 11. HÄIVYTYS: Käytä verhotyökalua (kuva), ja vetele hiiren vasemmalla napilla ääntä hiljaisemmaksi. Verhotyökalulla voidaan ohjata soitettavan äänen voimakkuutta halutulla tavalla. Äänitteeseen kannattaa tehdä ainakin alku- ja loppuhäivytykset, ks. kuva.

3 12. Jos ääninäytteen sisällä on joku huono osuus ja haluat sen pois valitse valintatyökalulla oikea kohta ja poista se del-näppäimellä pois. 13. Lisä-ääniä voit tuoda kohdasta projekti- tuo audiotiedosto. Ääniä voi siirtää ääniraidoilla aikarajain työkalulla. Google: hakusana public domain sounds. Wav, aif, au, mp3 14. Talleta lopuksi editoimasi ääni mp3-muodossa.

4 Digitaalinen videoeditointi Digitaalinen videoeditointi on nopeaa ja yksinkertaista, mutta vaatii harjoittelua. Erilaisia ohjelmia tarjolla sekä ilmaisia että maksullisia; Premiere Elements, Movie Maker, Mac-koneiden Imovie. Halvat ohjelmat ovat toiminnoiltaan suppeampia mutta niistä löytyy tarvittavia toimintoja ja ovat periaatteessa helppokäyttöisiä. Ohjelmistoperheillä on käytössä tuttuja toiminta malleja, jolloin Adoben ohjelmia paljon käyttänyt havaitsee nopeasti Premiere elements-ohjelman helppokäyttöiseksi. Tarkista ohjelmaa käynnistettäessä että käytät oikeaa TV-järjestelmää. Jos koneen käyttöjärjestelmänä on englannin kielinen, saattaa editointi ohjelma kuvitella että olet ntscalueella ja kun sitten yrität viedä lopullista materiaalia kameraan, se ei onnistu. Eli kun ohjelma aukeaa, mene ruudun oikeassa ylälaidassa olevaan setup-toimintoon. Tällöin avautuu alla oleva ikkuna. Katso että määritykset ovat kohdassa Pal. Jos eivät ole muuta ne sellaiseksi ja määrittele ne oletusasetukseksi.

5 PREMIERE ELEMENTS - LYHYET OHJEET Työskentelyjärjestys 1. Materiaalin siirto 2. otosten siirto oikean pituisina oikeaan kohtaan 3. lisää efektit, siirrot,tekstit, äänet, hio äänentaso ja viimeistele ohjelma (efektit saattavat muuttaa yksittäisten leikkeiden pituutta, tarkastele siis kokonaisuutta) 4.elokuvan siirto haluttuun muotoon: vhs, dvd, web space-näppäin = play/stop -näppäin= poistaa valittuja medialeikkeitä Muista tallentaa työsi usein Kun teet työhön muutoksia ja leikkeiden yläpuolelle ilmestyy punainen viiva, se tarkoittaa sitä ettei ohjelma näytä työtä parhaalla mahdollisella laadulla. Renderöinti kannattaa tehdä kun työ on valmis. Timeline-valikko render work area. Tekee myös automaattisesti kun viet elokuvaa haluttuun muotoon. Toiminto-valikoista eivät löydy kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Otosten siirtäminen koneelle. Kun siirrät materiaalia koneelle, älä tee muuta samanaikaisesti. Kun katsot kuvaamasi materiaalin läpi siirtäessäsi leikkeitä, saat kokonaiskuvan mitä olet kuvannut. Aukaise Premiere elements-ohjelma. Aloita uusi projekti tai aukaise vanha projekti. Anna projektille nimi ja valitse tai tee kansio jonne talletetaan projektiin liittyvät tiedostot. Kiinnitä firewire-johto videokameran DV(digital video) liitäntään. Kamera päälle player-tilaan. (Kelaa kasetti alkuun tai haluttuun kohtaan.) Toiminto-näppäimistä valitse capture ja valitse miten haluat materiaalisi siirrettävän. Valitse

6 Yleensä siirretään sekä ääni että kuva(raksi kohtaan capture audio and video), animaatiota tehdessä pelkkä kuvien siirto riittää (capture video). Jos haluat elokuvasi hitsautuvan yhdeksi leikkeeksi ( raksi pois kohdasta scene detect) Voit myös siirtää kuvaamasi pätkät valmiiksi aikajanalla(capture to timeline). Tiedostot tallentuvat alussa määriteltyihin kansioihin ja ovat kuvakkeina nähtävissä mediaikkunassa. Nimeäminen helpottaa editointia. HUOM! Sekä nyt kurssilla että mahdollisesti myös päiväkotien että koulujen koneille kannattaa tehdä asetukset muuttaa seuraaviksi. Capture more -capture settings during capture Preview during capture video and audio pois Tallenna projekti. Jos erilaista materiaalia on paljon, muista että voit luoda eri materiaaleille/aihealueille kansiot mediaikkunaan. Valikko rivin alla on kuvake add media (vihreä risti), jonka avulla voi projektiin tuoda erilasia ääniä, kuvia, videota. Leikkaus Kokonainen leike mukaan filmiin. Ota haluamasi leike mediaikkunasta ja vie se hiiren vasenta korvaa käyttäen aikajanalle. (huom. Alkuperäinen jää mediaikkunaan) Voit muokata leikettä aikajanalla. Osa leikkeestä mukaan filmiin Ota haluamasi leike mediaikkunasta ja vie se monitoriin. Siirry Clip- tilaan ja valitse haluttu kohta IN ja OUT painikkeilla. Raahaa leike aikajanalle. Leikkeiden jakaminen Videoleikkeet pystyy halutessaan jakamaan. (elokuvassa toimintoa ei huomaa. Erilaiset siirrokset pystyy tekemään vain leikkeiden väleihin) Partakoneen terä-työkalu. Nopeutus ja hidastus/käänteiset kuvat Valitse leike aikajanalta, paina hiiren oikeaa korvaa ja valitse time stretch. Muuta parametrejä haluamallasi tavalla. Jos nopeutat elokuvaa: muuta speed-arvon prosentteja suuremmaksi kuin 100% ja jos hidastat pienennä lukua alle 100%. Leikkeen saat kulkemaan väärään/toiseen suuntaan laittamalla merkin kohtaan reverse speed. Huomaa myös äänen kääntämismahdollisuus! Tämä toiminto toimii leike kerrallaan. Kuva Valokuvat voivat olla esim. JPEG, BMP, PNG, GIF, PSD, PDF, JPG, TIFF, ja EPS. Kuvan suositeltava koko on 720 x 576 pikseliä. Teräväpiirto-tv:t ovat tulossa, joten voit tehdä työn tulevaisuutta ajatellen kokoon 1024x768 pikseliä. Jos haluat että kuvassa on läpinäkyviä osia, poista siitä kaikki ylimääräinen jo photoshopissa, psd-formaatti. Taustavärin teko tekstille. Media ikkuna new item- color matte ja valitse väri siirrä aikajanalle. Luo pysäytetty kuva. Vie kursori haluamaasi kohtaan. Monitor-ikkunassa on kameran kuva paina sitä ja saat pysäytetyn kuvan.

7 Tekstit Title-toiminto avaa tekstieditointi ikkunan. Jos teksti halutaan keskelle leikettä - sijoita tekstitys haluttuun paikkaan videoraidalle kaksi, jolloin saat tekstin alla olevan kuvan päälle. Huomaa että saat tekstityksen joko valmiille kuvalle, väritaustalle (color matte) tai sitten videokuvan päälle. Siirtymät ja tehosteet Hae haluamasi efekti ja vie se leikkeen päälle. Effects control on ikkuna josta muutat efektin arvoja. Erilaiset siirtymät sijoitetaan haluttujen leikkeiden väliin. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja. Siirtymien hallinta. Valitse siirtymä ja vedä hiirellä siirtymää haluamaasi kohtaan. (tietyt rajoitukset) siirtymien arvoja pääset muuttamaan kaksoisklikkaamalla siirtymäkohtaa ja tekemällä muutokset. Toimii myös äänille. Suurenna tarvittaessa näkymää. Äänet Toimivia formaatteja ovat aiff, wav ja mp3. Kun muutat äänenvoimakkuuksia koko leikkeeltä, valitse oikea äänitiedosto ja raahaa tiedoston läpi menevä janaa nostaen tai laskien sitä. (hiljentää/voimistaa ääntä) Äänen saa erotettua videosta siten, että valitsee halutun leikkeen hiiren oikea korva unlink audio/video - hyväksyntä vasemmalla korvalla. Tai valitse haluttu äänileike alt-näppäimen avulla. Siirrä leike haluamaasi kohtaan tai poista ääni delete näppäimellä tai peruutusnäppäimellä. Jos haluat hiljentää musiikkia keskeltä leikettä valitse leike - window - effects controll- valitse ääniraita, vie kursori oikeaan kohtaan(volume level) ja merkitse hiljennyksen alku ja loppu marker. Nosta tai laske äänen tasoa haluamallasi tavalla. Markereita voi tehdä niin monta kuin haluaa. Niiden luonnin jälkeen niitä voi muokata myös suoraan ääniraidalta. Ääniä voi leikata samalla tavoin kuin videokuvaa. Ääniä voi kopioida peräkkäin tai siirtää äänen paikkaa haluttuun kohtaan. Valmiin elokuvan vieminen katseltaviin muotoihin. AVI: File- export- movie. Tekee elokuvasta avi-muotoisen tiedoston. Isokokoinen -1min = n. 200mg), mutta laatu pysyy hyvänä, jolloin myöhemmin voi muokata elokuvaa uudestaan. MPEG: seuraa ohjeita. Kokoa ei voi muuttaa. Windows media: Seuraa ohjeita. Hyvä tiedosto siinä mielessä että toimii yleensä koneella kuin koneella. Kuvan koko on pieni. DV/VHS: Toiminta-valikosta export: Seuraa ohjeita.

8 DV-kasetilta Vhs- kasetille: Kun olet saanut vietyä valmiin ohjelman digivideokasetille, voit kopioida nauhan vhs-kasetille. Tämä tapahtuu seuraavasti. Kytke digivideokamera scart-liittimellä videoon. Aseta kamera player-tilaan ja laita videonauhuriin kasetti oikeaan kohtaan. Laita nauhoitus pyörimään ja tämän jälkeen laita digivideokamera play-tilaan. Nauhoituksen päätyttyä sammuta laitteet ja laita johdot niille kuuluville paikoille.

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen SISÄLTÖ Johdanto...1 Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa 1. Luku Osaatko imuroida, polttaa ja skannata?...2 Tiedon tallentaminen CD:lle ja DVD:lle Ohjelmien asennus Windows-ympäristössä

Lisätiedot

Tietokone avuksi ja iloksi

Tietokone avuksi ja iloksi Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa Ensimmäinen Tietokone avuksi ja iloksi opasti käyttämään tietokonetta, hakemaan tietoa verkosta ja käyttämään verkkopalveluita. Nyt käsissäsi

Lisätiedot

Äänen digitaalinen editointi - Audacity 2.0.0 -

Äänen digitaalinen editointi - Audacity 2.0.0 - Äänen digitaalinen editointi - Audacity 2.0.0 - COMAPP Community Media Applications and Participation http://www.comapp-online.de Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta)

Lisätiedot

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje ScenalyzerLive 4.0 Käyttöohje ScenalyzerLive Versio 4.0 käyttöohje Käyttöehdot Alkuperäinen julkaisupäivä 28.12.2005 17:37 Copyright (C) 2005 Andreas Winter Suomennos 24.1.2006 22:30 (Harri Lamminmäki)

Lisätiedot

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot

Studio Versio 8. Ammattimaista elokuvantekoa

Studio Versio 8. Ammattimaista elokuvantekoa Studio Versio 8 Ammattimaista elokuvantekoa Erityiskiitokset Mike Iampietrolle, William Chienille, Richard Edgleylle, Ivan Maltzille, Jon McGowanille, Keith Thomsonille, Jörg Weselmannille ja Chris Zamaralle.

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Kati Ranta Kuvataidekasvatus

Kati Ranta Kuvataidekasvatus Kuvat netistä. Muista tekijänoikeudet. Hakukoneiden käyttö. Tekijänoikeudet - Kaikkea minkä olet alusta lähtien itse tehnyt (piirtänyt, valokuvannut jne.) voit käyttää ja julkaista miten haluat. Kaikella

Lisätiedot

Pinnacle Studio 11 Plus

Pinnacle Studio 11 Plus Pinnacle Studio 11 Plus Sisältää Studion, Studio Plussan ja Studio Ultimaten Ammattimaista elokuvantekoa 41007142 Erityiskiitokset seuraaville: Travis White, Richard Edgley, Kenn LeGault, Jan Piros, Jörg

Lisätiedot

PowerPointin jatkokurssi

PowerPointin jatkokurssi 1 PowerPointin jatkokurssi Ohje PowerPoint 00 -ohjelman monipuoliseen käyttöön 1 Kuvion liittäminen diaesitykseen... 1 1.1 Kuvion piirtäminen... 1. Kuvion siirtäminen... 1. Kuvion koon muuttaminen... 1.4

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Opettajan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi

Opettajan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen 1.8.2008 31.12.2010 tuella. ilinc 10 Opettajan peruskäyttöohje Opettajan ohje LearnLinc 10 http://ilinc.tokem.fi Virtuaaliopintojen

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager Manuaali 2.5 KALAS Sitemanager 1. Johdanto...............................................................1 1.1 Järjestelmävaatimukset.............................................1 1.1.1 Sivujen esittäminen...................................................1

Lisätiedot

Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04

Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04 Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04 2 Sisältö 1 YLEISTÄ WWW-SIVUISTA....4 2 OHJELMAN KÄYNNISTYS...4 3 TYÖKALU- JA MUOTOILUVALIKON ESITTELY...4 4 TIEDOSTON TALLENNUS...5 5 TIEDOSTON

Lisätiedot

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA Pääkohdat Tobii Communicator 4 Ajotila Tämä on ohjelman käyttötila tai käyttäjän tila, jossa muokattuja ja tehtyjä sivuja voidaan käyttää. Kun painikkeita

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Topfield TF5400 PVR Käyttäjän opas

Topfield TF5400 PVR Käyttäjän opas 1 Topfield TF5400 PVR Käyttäjän opas Tallentava digisovitin satelliitti ja antenniverkkoon CONAX i Luku 1 3 1. Esittely 3 1.1 Toiminnot 3 1.2 Esittely 3 1.2.1 Etupaneeli 4 1.2.2 Kaukosäädin 5 1.3 Mikä

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

DVD- ja CD-levyjen luonti. DVD-/CD-tallentimella

DVD- ja CD-levyjen luonti. DVD-/CD-tallentimella DVD- ja CD-levyjen luonti DVD-/CD-tallentimella Tämän asiakirjan tietoja voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Hewlett-Packard Company ei anna minkäänlaista tätä materiaalia koskevaa takuuta, mukaan

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto I: Windows 7 (H1) I Windows 7 Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ KURSSISTA JA KURSSIMATERIAALISTA... 2 1.1 Yliopiston mikroluokkien käyttö... 2 1.2 Widows

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012)

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) Ohjeet on tehty ensisijaisesti Puutarha.nettiin käyttöohjeeksi siellä toimivien valvojien toimesta, ja niissä on myös sääntöjä täydentävää asiaa. Jos Rakentaja.fi

Lisätiedot

LeadDesk Tiiminvetäjän käsikirja

LeadDesk Tiiminvetäjän käsikirja 0 LeadDesk Tiiminvetäjän käsikirja Sisällysluettelo. OHJELMAN ASENNUS.... YLEISNÄKYMÄ... 4. Yleistä... 4. Agentti... 4. Agenttiryhmä... 5.4 Kampanja... 6.5 Aktiivisuuslogi... 6.6 Soitot... 7.7 Soittopyynnöt...

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot