Tilastokeskuksen toimenpiteet tilastotuotannon sopeuttamiseksi budjettikehyksiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tilastokeskuksen toimenpiteet tilastotuotannon sopeuttamiseksi budjettikehyksiin"

Transkriptio

1 1(12) Tilastokeskuksen toimenpiteet tilastotuotannon sopeuttamiseksi budjettikehyksiin Johdanto Syksyllä 2009 Tilastokeskus laati ja julkisti tilastojen supistamista koskevan toimenpidelistan. Siitä on saatu kaiken kaikkiaan 14 kirjallista kannanottoa. Tilastojen supistamista on lisäksi käsitelty useissa Tilastokeskuksen sidosryhmissä ja erilaisissa käyttäjäpalavereissa. Saadun palautteen perusteella tilastojen käyttäjät valtaosin ymmärtävät esitettyjen toimenpiteiden välttämättömyyden. Supistamisselvitys on herättänyt myös huolestuneisuutta; erityisesti sosiaalitilastoihin liittyvien haastattelututkimuksien tulevaisuus on askarruttanut. Huolta on myös kannettu aluetietojen tuotannon tulevaisuudesta. Tilastokeskuksen alueellinen tilastotuotanto nojaa kuitenkin hyvin suurelta osin hallinnollisten rekistereiden hyödyntämiseen. Supistamistoimilla ei ole vaikutuksia tällaisten tietojen saatavuuteen, esimerkkeinä väestöja asuinolot-tilastot, työssäkäyntitilastot, tulonjaon kokonaistilasto sekä yritysten toimintaa koskevat alueelliset suhdanne- ja vuositilastot. Jäljempänä raportoidaan alkuperäisessä supistamislistassa olleiden toimenpiteiden (merkitty kursiivilla) toteutumisesta, selvityksen alla olevista asioista sekä tiedotetaan tilastojen ja palvelujen laajennuksista/uudistuksista ja käynnissä olevasta kehittämistyöstä. 1. Tilastot, joiden tuotantoa on voitu supistaa tai harventaa tai jotka voidaan lakkauttaa kokonaan vuonna 2010 Väestö- ja sosiaalitilastot Vähennetään perhetilastojen ja väestönmuutostilastojen yksityiskohtaisuutta ja lakkautetaan mm. erillinen adoptiotilasto. Tilastojen perusaineistona käytetään VRK:n väestötietojärjestelmän tietoja, joten perustietojen keruussa ei saavuteta kustannussäästöjä. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Perhetilastojen ja väestönmuutostilastojen yksityiskohtaisuuden vähentäminen tapahtuu käytännössä laajasisältöisistä ja suuritöisistä paperijulkaisuista luopumisen yhteydessä. Vuoden 2010 aikana siirrytään sähköiseen julkaisemiseen perhetilastojen ja kunnittaisten väestönmuutostilastojen osalta. Tuotetaan väestöennuste vain joka kolmas vuosi. Väestöennuste laaditaan syksyllä 2009 ja seuraava ennuste tehdään vuonna Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Seuraava väestöennuste tehdään vuonna Oikeustilastojen asemaa ja relevanssia arvioidaan suhteessa muiden viranomaisten tuottamiin tilastotietoihin. Erityistuomioistuimien ja ylempien oikeusistuimien toimintaa kuvaavien tilastojen tuotantoa supistetaan tai lakkautetaan kokonaan. Tuomioistuimet tuottavat ja julkaisevat jo nyt samoja tietoja ainakin joiltain osin vuosittaisissa toimintakertomuksissaan.

2 2(12) Hinta- ja palkkatilastot Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Erityistuomioistuimia koskeva tilasto lakkautetaan, viimeinen tilastovuosi on Resurssisyistä ei tuoteta vuonna 2010 myöskään seuraavia tilastojulkaisuja: Hallinto-oikeuksien ratkaisut, Hovioikeuksien ratkaisut, Korkeimman oikeuden ratkaisut ja Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut. Muita supistamistoimenpiteitä oikeus- ja vaalitilastojen alueella ovat: Vaalitilastojen yksityiskohtaisuutta vähennetään ja luovutaan laajojen paperijulkaisujen laatimisesta (Eduskuntavaalit, Presidentinvaalit, Europarlamenttivaalit ja Kunnallisvaalit). Tiedot tuotetaan tästedes sisällöltään suppeampina StatFin-palveluun. Vuonna 2010 ei myöskään tuoteta Oikeustilastollista vuosikirjaa (tilastovuosi 2009). Lakkautetaan vuositilastona laadittava vankitilasto, koska vankeja koskevia tilastoja laaditaan myös rikosseuraamusvirastossa. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilasto lakkautetaan, viimeinen tilastovuosi on Lakkautetaan poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen pakkokeinoja kuvaavan tilaston tuotanto. Tilastotietoja on saatavilla ao. viranomaisten toimesta. Vaikka osalle em. tilastotiedoista on korvaavia lähteitä, toimenpiteet merkitsevät käyttäjien palvelun heikentymistä. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilaston laadintaa on päätetty jatkaa vuonna Integroidun tulonjakotilaston ja EU:n tulo- ja elinolotutkimuksen otoskoko ylittää EU:n puitelaissa määritellyn minimiotoskoon noin 2000 kotitaloudella. Pienennetään otoskoko puitelain edellyttämään kokoon ottaen huomioon tutkimuksen edellyttämän paneeliasetelman. Samalla aineiston laatu heikkenee erityisesti kansallista päätöksentekoa varten kehitettyjen mikrosimulointimallien näkökulmasta (pienten ryhmien, kuten yksinhuoltajat ja maksuvaikeuksissa olevien kuvaus tullee mahdottomaksi). Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tulo- ja elinolotutkimuksen otoskoon pienentäminen on päätetty toteuttaa siten, että vuoden 2010 keväästä lähtien 1 tutkimuskerran brutto-otosta pienennetään 2500 kotitaloudella. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2011 tiedonkeruussa kerätään tiedot I ja II tutkimuskerran kotitalouksilta EU:n puitelain mukaisen minimiotoskoon mukaisesti. Valtion palkkatilaston erillinen julkistaminen lopetetaan. Jatkossa tietoja valtion palkoista julkistetaan vain ansiotasoindeksin ja palkkarakennetilaston julkistuksen yhteydessä. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Erillisen julkaisun laadinta lopetettu; tiedot ovat palkkarakennetilaston StatFin-tietokannassa ja löytyvät sektorivalinnan kautta ammattiluokittain. Tiedot julkaistaan myös osana ansiotasoindeksiä. Metsätyöntekijöiden palkkatilasto lopetetaan erillisenä tilastona. Tilastoa tuotetaan nykyisin kaksi kertaa vuodessa. Metsätyöntekijöiden palkkoja koskevia tietoja tullaan keräämään vain kerran vuodessa (nykyisin kaksi kertaa vuodessa) osana yksityisen sektorin palkkatilastojen tiedonkeruuta ja ne julkistetaan vain osana yksityisen sektorin palkkatilastoa.

3 3(12) Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Erillinen julkistaminen on lopetettu. Tiedot ovat saatavilla vuodesta 2010 lähtien (koskien vuotta 2009) yksityisen sektorin tuntipalkkatilaston kotisivuilta kohdasta Katsaukset. Lopetetaan erillisenä maataloustyöntekijöiden palkkatilaston tuotanto. Näitäkin palkkoja koskevat tiedot kerätään jatkossa osana yksityisen sektorin palkkatilastojen tiedonkeruuta ja ne julkistetaan vain osana yksityisen sektorin palkkatilastoa. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Erillinen julkistaminen on lopetettu. Tiedot ovat saatavilla vuodesta 2010 lähtien (koskien vuotta 2009) yksityisen sektorin tuntipalkkatilaston kotisivuilta kohdasta Katsaukset. Työtaistelutilaston laadinta ja julkistaminen lopetetaan. Tilastoa tuotetaan nykyisin kaksi kertaa vuodessa. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilaston laadintaa jatketaan, mutta tulokset julkaistaan jatkossa vain kerran vuodessa. Asuntoyhteisöjen taloustilaston laadintaa supistetaan lopettamalla aravavuokratalojen taloustilaston laadinta ja tiedonkeruu. Taloustilastot, rahoitusmarkkinat, julkinen sektori Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilaston tuotanto on lopetettu. Kuluttajabarometri on kuukausittain julkaistava haastattelututkimus, jonka tuloksia hyödynnetään laajasti mm. taloudellisten suhdanteiden ennakoinnissa. Osa tiedoista tuotetaan komission rahoituksella ja toimitetaan komissiolle EU-kuluttajabarometria varten. Sopeuttamistoimenpiteenä barometrin otoskokoa pienennetään ja kansallisesti kerättyjen tietojen (mm. kotitalouksien kestokulutustavarat, asunnon ja auton rahoitus) määrää karsitaan. Kuluttajabarometrin tiedonkeruun supistaminen merkitsee myös, että maakunnittainen kuluttajabarometri joudutaan lakkauttamaan kokonaan. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Muutoksia ei toteuteta vielä vuonna Maakunnittaiset tiedot julkaistaan kuten aiemminkin, mutta painettua julkaisua ei enää tehdä. Sopimus EU:n komission kanssa umpeutuu vuoden 2010 huhtikuun lopussa. Vuoden 2010 aikana selvitetään Tilastokeskuksen vaihtoehdot kuluttajabarometrin tuotannon jatkamiseen. Rahoitusmarkkinoiden toimintaa kuvaavia tilastoja vähennetään tuntuvasti. Alueellisen luottokannan, henkilöstörahastojen sekä sijoitusrahastojen ja rahastoyhtiöiden tilinpäätöstilaston tuotanto lopetetaan. Alueellista luottokantaa koskevat tiedot saadaan jatkossa osittain Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Sijoitusrahastojen ja rahastoyhtiöiden tilinpäätökset voitaneen korvata Finanssivalvonnan ja Suomen Pankin tiedoilla. Henkilöstörahastojen osalta korvaavia tietoja on osittain saatavissa työ- ja elinkeinoministeriöstä. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilastojen tuotanto on lopetettu, koska tiedot ovat saatavilla Suomen Pankista ja muista lähteistä. Luottokantatilaston tuotantoa rationalisoidaan siirtämällä luottolaitoksia koskeva luottokantatiedonkeruu Suomen Pankkiin. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tiedonkeruu siirtyy II/2010 lähtien Suomen Pankkiin.

4 4(12) Yritystilastot Kuntien ja kuntayhtymien talousarviotilasto lakkautetaan vuonna Tietoja ei korvata muilla lähteillä. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilaston laadinta on päätetty lopettaa vuonna Vuotta 2010 koskevat tiedot julkaistiin helmikuussa Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuuden ennakkotilastoa ei tuoteta vuonna Muutos heikentää oleellisesti tietojen ajantasaisuutta. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Lopulliset tiedot julkaistaan; sen sijaan ennakkotietojen julkistaminen lakkaa. Tilasto valtion tuloista ja menoista alueittain lakkautetaan. Tietoja ei korvata muilla aineistoilla. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilaston tuotannon lakkauttaminen on harkinnassa. Vuotta 2008 koskevat tiedot julkaistiin huhtikuussa Keskustelu on käynnissä tilaston tulevaisuudesta ja sen rahoituksesta. Aluetalouden indikaattoreita koskevien erillisten tietojen tuottaminen lopetetaan. Tietoja ei korvata muilla aineistoilla. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Keskustelu käynnissä tilaston tulevaisuudesta ja sen rahoituksesta. Kansantalouden tilinpidon osana tuotettavan matkailutilinpidon ilmestymistiheyttä harvennetaan vuotuisesta joka 2. tai 3. vuosi ilmestyväksi. Selvitetään myös mahdollisuudet jatkaa tilaston tuotantoa maksullisena palveluna. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Matkailutilinpitoa ei tehdä ainakaan vuonna Terästilasto laaditaan viimeisen kerran vuonna 2010 (tilastovuodelta 2009), jonka jälkeen tilastosta voidaan luopua terästilastoasetuksen voimassaolon päättyessä. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Terästilaston tuotanto lopetetaan, koska EU-asetuksen voimassaolo päättyy. Viimeinen tilasto laaditaan tilastovuodelta Televiestintätilastoa on tehty Tilastokeskuksessa vuodesta 2002 lähtien. Tilaston tuotanto lakkautetaan tilastovuodesta 2009 lähtien. Viestintävirasto tuottaa vastaavantyyppistä tietoa aihealueesta. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilaston tuotannon lopettamisesta on tehty päätös. Tietoja julkaisee jatkossa Viestintävirasto. Korkean teknologian ulkomaankauppa -tilastoa on laadittu Tilastokeskuksessa Tullin ULTIKA-tietokannan aineistoja hyödyntämällä. Tilaston tuotanto lakkautetaan, koska tullihallitus on aloittanut vastaavan tilaston tuottamisen. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilaston tuotannon lopettamisesta on tehty päätös. Tiedot ovat jatkossa saatavissa Tullihallituksesta. Suomalaiset tytäryhtiöt ulkomailla -tilaston tietosisältö on tilastoasetuksen vaatimuksia laajempi. Tilaston ensimmäisenä tilastointivuotena mukana oli EU:n määrittelemiä pilottimuuttujia, joita tuskin tullaan jatkossa keräämään. Tilaston toisena tiedonkeruuvuotena mukaan on otettu yritystoiminnan kansainvälistymiskuvauksen parantamiseksi kysymyksiä,

5 5(12) jotka liittyvät T&K toimintaan ja yritysostoihin. Jatkossa selvitetään tiedonkeruun supistamismahdollisuudet erityisesti pieniltä konserneilta. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Joitakin muuttujia on poistettu ja uusia muuttujia lisätty (mm. investoinnit ja yritysostot). Kolmas tiedonkeruu käynnistyy 2010, jolloin lomake edelleen saattaa muuttua saatujen kokemusten myötä, mutta tarvetta tietosisällön laajentamiselle ei vaikuta olevan. Tilasto tuotetaan kotimaisesta kysynnästä johtuen hieman asetusta laajemmassa muodossa. Lopullinen päätös tilaston sisällöstä tehdään vuonna Yritystukitilaston aineisto perustuu tutkimuslaboratorion yritystukitietokantaan hankitusta aineistosta. Tilaston julkaiseminen lopetetaan, mutta aineisto hankitaan edelleen tutkimuslaboratorion käyttöön. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilaston julkaisemista ei lopeteta, koska aineisto joka tapauksessa hankitaan Tilastokeskukseen kansantalouden tilinpitoa varten ja tiedoilla on myös muuta kysyntää. Palvelujen ulkomaankauppatilaston otosta supistetaan. Otosta kasvatettiin toimialaluokituksen muutoksen vuoksi vuositiedonkeruussa. Syksyllä 2009 tehtyjen selvitysten perusteella otosta voidaan jatkossa supistaa noin 20 %:lla eli 500 yrityksellä. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilaston otosta kasvatettiin tilastovuonna 2008, mikä johtui uuden toimialaluokituksen käyttöönotosta. Tilastovuoden 2009 otos pienennetään tilastovuoden 2007 tasolle. Palvelujen ulkomaankauppatilaston lomakkeelle lisätään kansantalouden tilinpidon laadintaa varten kysymys yli vuoden kestävien rakennuspalvelujen ja projektitoimitusten ulkomaankaupasta. Uusi lomake otetaan käyttöön tilastovuodesta 2010 lähtien. Supistetaan yritysten tilinpäätöstilastojen otoskokoja, joita jouduttiin kasvattamaan toimialaluokitusuudistuksen vuoksi tilapäisesti. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Yritysten tilinpäätöstilastojen uusi otosmenetelmä on otettu käyttöön alkuvuodesta Kokonaisotoksen odotetaan putoavan noin 8000 yksiköstä noin 5000 yksikköön, mutta täysimääräisesti uuden otoksen vaikutus toteutuu vasta v Tilastovuoden 2009 osalta otos on n yksikköä ja tilastovuoden 2010 osalta sen oletetaan olevan n yksikköä. Yhdistetään teollisuuden, kaupan ja palvelualojen neljännesvuosittaisten palkkasummakuvaajien tuotanto. Tilasto perustuu verohallinnon MAVA -aineistoon, joten tiedonkeruussa ei saavuteta kustannussäästöjä. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Yritystoiminnan suhdannetilastoja koskeva EU:n tilastoasetus edellyttää teollisuuden ja rakentamisen palkkasummakuvaajien tuottamista neljännesvuosittain. Kaupan ja palveluiden palkkasummakuvaajien toteutettavuusselvitys on EU:ssa suunnitteilla. Teollisuuden, rakentamisen, kaupan ja palvelualojen julkistukset tapahtuvat koko talouden palkkasumman nimisenä julkistuksena kuukausittain. Maksuvalvonta-aineiston laadunparannushankkeessa on ensivaiheessa tehostettu tuotantoprosessia ja toimintatapoja. Verotiliuudistuksen jälkeen voidaan edelleen arvioida aineiston tarkistamiseen ja laskentaan liittyviä käytäntöjä ja niiden kustannus/hyötysuhdetta sekä jatkotoimenpiteitä.

6 6(12) Yhdistetään rakennus- ja asuntotuotantotilaston, rakennuslupatilaston ja uudisrakentamisen volyymi-indeksin tuotanto soveltuvin osin. Tilastojen perusaineistona käytetään VRK:n rakennus- ja huoneistorekisteriä, joten perustietojen keruussa ei saavuteta kustannussäästöjä. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Rakennus- ja asuntotuotantotilaston, rakennuslupatilaston ja uudisrakentamisen volyymi-indeksin julkistamisen yhdistäminen on toteutettu rakennuslupatilaston ja uudisrakentamisen volyymi-indeksin osalta maaliskuussa Ensimmäinen neljännesvuosijulkistus, jossa kaikki mainitut tilastot on yhdistetty, tapahtui Vuoden 2010 aikana käydään läpi tilastojen tuotantojärjestelmät ja arvioidaan mahdollisuudet muun toiminnan rationalisointiin. Luovutaan toimintansa aloittaneita ja lopettaneita yrityksiä kuvaavan neljännesvuositilaston julkistuksesta. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Neljännesvuositilaston julkistusta on supistettu luopumalla katsausten toimittamisesta. Tiedot sinällään ovat saatavilla Tilastokeskuksen verkkosivuilta StatFin-tietokannasta. 2. Vuonna 2010 käynnistyneet/käynnistyvät selvitykset Edellä toteutetut toimenpiteet eivät tule riittämään tulevien vuosien talousarviokehykseen sopeutumiseksi ja uudistuskyvyn turvaamiseksi. Sen vuoksi rationalisointitoimenpiteitä joudutaan jatkamaan ja toimenpiteiden edellyttämää selvitystyötä jatketaan vuoden 2010 aikana ja osin myöhemminkin. Tilastokeskuksella ei ole tarkkaa kuvaa vuoden 2011 talousarviokehyksestä. Mikäli se säilyy vuoden 2010 tasolla tai edelleen laskee, joutuu Tilastokeskus leikkaamaan suurempia tilastokokonaisuuksia kokonaan pois tuotannosta, vaikka niiden tuotanto olisikin EU-asetusten mukaan pakollista. Tässä selvityksessä ei käsitellä näitä vaihtoehtoja. Syytettyjä, tuomittuja ja rangaistuksia kuvaavien tilastojen tuotannon laajuus, tuotantomalli ja tehostamismahdollisuudet selvitetään tulossa olevan oikeusministeriön tietojärjestelmäuudistuksen yhteydessä. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Selvityshanketta ei kannata tehdä ennen kuin oikeusministeriön tietojärjestelmäuudistus etenee. Uudistus pyritään toteuttamaan vuoden 2011 loppuun mennessä. Tilastokeskus seuraa tilannetta ja pyrkii mahdollisuuksien mukaan vaikuttamaan siihen, että ratkaisut ovat tarkoituksenmukaisia myös tilastoinnin kannalta. Teollisuuden ja palveluyritysten alue- ja toimialatilastojen tuotannon tarve ylipäätänsä sekä tietojen yksityiskohtaisuuden tarve selvitetään erityisesti kansantalouden tilinpidon ja aluetilinpidon tarpeiden osalta. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Teollisuuden toimialatilaston osalta lomakkeen sisällön supistaminen otetaan käyttöön tilastovuodelta Lisäksi on suunniteltu kyselyn rajaamista siten, että kysyttäisiin vain (T5) yli 100/50 henkeä työllistävien monitoimipaikkaisten yritysten teolliset toimipaikat. Kyselyn rajaaminen vaatii vielä lisäselvitystyötä. Yritysrekisterin ja toimialatilaston kyselyjen yhdistämistä jatkossa selvitettäneen vuonna 2010.

7 7(12) Teollisuuden ja palvelualojen yritysten vuosittaisen hyödyketilaston tiedonkeruun laajuus ja yksityiskohtaisuus selvitetään. Tilaston supistamisella voi olla vaikutuksia kansantalouden vuositilinpitoon, aluetilinpitoon ja panos-tuotostutkimukseen. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Palvelualojen hyödyketilasto on uusi tilasto (ensimmäinen tilastovuosi 2008). Kehittämisen yhteydessä otoskoko määriteltiin optimaaliseksi (noin 800 yritystä) ja kyselyn laajuus suurin piirtein EU:n tilasto-asetuksen mukaiseksi. Teollisuuden hyödyketilaston luokituksen yksityiskohtaisuutta on viime vuosina karsittu ja lisäkarsintaa ei ole nähty mahdolliseksi ottaen huomioon asetuspohjaisen EU:n PRODCOM-luokituksen edellyttämä tarkkuus. Teollisuus- ja palveluyritysten tuotantopanosten käyttöä koskevien tietojen yksityiskohtaisuuden tarve selvitetään. Tilaston supistamisella voi olla vaikutuksia kansantalouden vuositilinpitoon, aluetilinpitoon, panos-tuotostutkimukseen ja mm. EU-KLEMS-hankkeeseen. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tietojen yksityiskohtaisuuden tarvetta on selvitetty. Selvityksen perusteella olisi mahdollista supistaa teollisuuden ja palvelualojen Aineet- ja tarvikkeet-tilaston-tiedonkeruuta määrävuosittain toteutettavaksi, mutta tämä edellyttäisi kansantalouden tilinpidon työmäärän lisääntymistä puuttuvan aineiston mallintamisen osalta. Päätöstä uudesta tiedonkeruurytmistä ei ole vielä tehty. Tieliikenteen kotimaan ja ulkomaan tavarankuljetustilaston tuotannon yhdistämismahdollisuudet selvitetään. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: On asetettu projekti, jonka tehtävänä on yhdistää tieliikenteen tavarankuljetustilastojen tiedonkeruu- ja tuotantoprosessit. Projektissa on tähän mennessä selvitetty Tilastokeskuksen ulkopuolisten rekisteriaineistojen käyttömahdollisuudet yhteisen perusjoukon toteuttamiseksi. Lisäksi projektissa on käynnistetty työvaiheet, jossa yhtenäistetään tilastojen tietosisällöt, suunnitellaan uusi tiedonkeruulomake ja perustetaan uusi tietokanta. Tilastolain 6 velvoittama neuvottelu tiedonantajien tai heidän edustajien kanssa on pidetty Ulkomaan meriliikenteen tuloja ja menoja kuvaavan tilaston lakkauttamismahdollisuudet selvitetään. Tietoja käytetään kansantalouden tilinpidon ja palvelujen ulkomaankauppatilaston lähdeaineistoina minkä lisäksi Suomen Pankki tarvitsee näitä tietoja. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Selvitysten perusteella tilastoa ei voida lakkauttaa, koska korvaavaa tietolähdettä ulkomaan meriliikenteen tiedoille ei ole. Ulkomaan meriliikenteen tulot ja menot-tilastoa käytetään kansantalouden tilinpidon ja maksutasetilaston perusaineistona. Kansantalouden tilinpito perustuu EU:n asetukseen 2223/96 Euroopan kansantalouden tilinpitoja aluetilinpitojärjestelmästä. Kansantalouden tilinpidon tiedot ovat yhtenevät maksutaseen (EU:n asetus 184/2005) tietojen kanssa, mutta eivät mene julkaisutiedoissa aivan niin yksityiskohtaiselle tasolle kuin maksutase, mm. maatietojen osalta. Toisaalta tilinpidon eri taloustoimien laadinnassa tarvitaan tilaston sisältämiä yksityiskohtaisia tietoja.

8 8(12) Suomen Pankin ja Tilastokeskuksen yhteistyösopimus edellyttää, että Tilastokeskus tuottaa ulkomaan meriliikennettä koskevat tiedot neljännesvuosi- ja vuositasolla. Hallinnollinen kuolintodistusarkisto ja siihen liittyvä tietopalvelu siirretään THL:n hoidettavaksi, kun sähköinen potilastietojärjestelmä on saatu toimintaan. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Selvityshanke odottaa sähköisen potilastietojärjestelmän kehittämistä. Tilastokeskus seuraa aktiivisesti tilannetta ja laatii tarvittavat ehdotukset. Asia on esillä myös STM:n, THL:n ja Tilastokeskuksen tilastoja ja yhteistyötä selvittävässä yhteistyöryhmässä. Oppilaitostilastojen osalta tilastotuotanto ja laatuvaatimukset ylittävät tavanomaiset yleiselle yhteiskuntatilastolle asetettavat vaatimukset. Oppilaitostilastot kuuluvat Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisterin, väestötilastokokonaisuuden, kansantalouden tilinpidon ja työvoimatutkimuksen ohella viiden eniten työpanosta vaativan tilastojärjestelmän joukkoon. Oppilaitostilastojen yksityiskohtaisuuteen vaikuttaa pitkälti se, että tietoja käytetään eri koulutusjärjestelmiin liittyvien valtionapulaskelmien tietopohjana. Koko valtionhallinnon tehokkuuden näkökulmasta toteutettu ratkaisu on nähty parhaiten toimivaksi. Myös EU:n koulutustilastoasetus edellyttää melko laajaa tilastotuotantoa. Oppilaitostilastojen supistamismahdollisuudet tulee kuitenkin vielä kerran selvittää yhteistyössä opetushallinnon kanssa ottaen huomioon myös EU:n tilastoasetuksen ja uuden valtionosuusjärjestelmän mukaiset tietotarpeet. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Työryhmän asettamista valmistellaan, selvitystyö voinee toteutua loppuvuodesta Myös oikeustilastojen tuotanto on varsin laajaa ottaen huomioon, että niitä koskevia EU:n tilastosäädöksiä ei ole. Taustalla on ollut näkemys, jonka mukaan Tilastokeskuksen tulee riippumattomana tilastoviranomaisena huolehtia tilastoinnista, jotta demokraattisen oikeusjärjestelmän toimivuutta voidaan puolueettomasti arvioida. Tilastokeskuksen voimavarojen supistuessa joudutaan kuitenkin myös oikeustilastojen laajuutta ja yksityiskohtaisuutta arvioimaan uudelleen yhdessä oikeusministeriön kanssa. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Työryhmän asettamista valmistellaan, selvitystyö voinee toteutua loppuvuodesta EU:n piirissä on käynnissä matkailutilastoasetuksen uudistaminen. Uudistus tulee koskemaan myös EU:n asetuksen nojalla säännöllisesti tehtävää suomalaisten matkailu -haastattelututkimusta. Nykyisellään haastattelututkimus tehdään kansallisiin tarpeisiin asetusta laajemmin. Tutkimuksen tiedonkeruun supistamismahdollisuudet ja mahdollisuudet siirtyä kuukausittaisesta haastattelusta neljännesvuosittaiseen tiedonkeruuseen selvitetään samalla, kun tilastoa uudistetaan vastaamaan uuden matkailutilastoasetuksen vaatimuksia. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Vuonna 2010 on tiedonkeruun määrää jo supistettu niin, että aiemman kahden kuukauden sijasta kysytään vain haastattelua edeltäneen kuukauden päättyneiden matkojen tiedot. Matkailututkimuksen tulevaisuus riippuu EU:ssa valmisteilla olevan tilastoasetuksen sisällöstä ja aikataulusta. Myös työvoimatutkimuksen tiedonkeruun supistamismahdollisuuksia EU:n työvoimatutkimusasetuksen minimivaatimukset ylittävältä osalta selvitetään. Samalla selvitetään mahdolliset seuraukset työllisten, työttömien ja työvoiman ulkopuolella olevien tilastointiin

9 9(12) vuoden 2010 aikana. Pitemmällä tähtäimellä siirtyminen web-tiedonkeruuseen voi alentaa tuotantokustannuksia. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Tilastokeskus on asettanut työryhmän selvittämään työvoimatutkimuksen sekä kotitalouksien tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksen rationalisointimahdollisuudet. Työ valmistuu alkukesästä Rajahaastattelututkimus tehdään osin MEK:n rahoittamana ja sen avulla tuotetaan tiedot myös EU:n asetuksen edellyttämän matkustustaseen laskentaa varten. Otoskoko puolitettiin jo vuonna 2009 matkustustaseen laskennan edellyttämälle minimitasolle. Vuoden 2010 aikana selvitetään mm. Suomen Pankin mahdollisuudet osallistua tutkimuksen rahoitukseen MEK:n ohella. Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Rajahaastattelututkimuksen yhteistyösopimus MEK:n kanssa päättyy Käynnissä on keskustelut sekä valmistelut ulkopuolisten tiedonkäyttäjien ja yhteistyökumppaneiden (MEK, SP, TEM) kanssa. Myös kotitalouksien tieto- ja viestintätekniikan käyttöä koskevan vuosittaisen haastattelututkimuksen supistamismahdollisuudet selvitetään. Tutkimus perustuu EU:n asetukseen. 3. Tilastojen kehittäminen lähivuosina Toimenpiteet 05/2010 mennessä: Ks. työvoimatutkimuksen kohta. Tilastokeskus joutuu lähivuosinakin tekemään tilastojen ja tietojärjestelmien välttämättömät uudistamis- ja ylläpitotyöt osana normaalia tuotannon turvaamista. Merkittävimmät, useiden tilastojen tuotantoon vaikuttavat lähivuosien välttämättömät toimenpiteet koskevat mm. kansantalouden tilinpidon uudistamista, kaikkien indeksien perusvuosien vaihtoa ja vastaavasti aikasarjojen sopeuttamista muutoksiin sekä uuden ammattiluokituksen käyttöönottoa kaikissa sitä hyödyntävissä tilastoissa ja tietojärjestelmissä. Lisäksi vuosittaiset alue- ja kuntarajojen muutokset on otettava huomioon kuntapohjaisissa tietojärjestelmissä, joita on noin 70 % kaikista tietojärjestelmistä eli 140. Huolimatta vähentyneistä resursseista Tilastokeskus tuottaa jatkuvasti uusia tilastotietoja, jatkaa jo aiemmin aloitettua kehittämistyötä ja käynnistää kokonaan uusia kehittämishankkeita. Pääosin uudistamistyötä tehdään allokoimalla resursseja uudelleen. Osaan uudistushankkeista on anottu ja saatu erillisrahoitusta keskeisiltä käyttäjiltä. Seuraavassa on esitetty luettelo tuoreimmista hankkeista. Väestö- ja sosiaalitilastot Vuoden 2009 ajankäyttötutkimuksen ensimmäiset tiedot julkaistaan Tutkimus tehtiin edellisen kerran 10 vuotta sitten. Oppilaitostilastoissa on toteutettu esi- ja perusopetuksen rahoituskysely. Vuoden 2009 työssäkäyntitilaston aineistosta laaditaan selvitys työttömien taustoista. Se julkistetaan Rekisteripohjaisen varallisuustutkimuksen kehittämistyö on aloitettu. Kehittämistyöllä pyritään korvaamaan kotitalouksilta haastattelemalla kerätyn varallisuustutkimuksen tiedontuotantoa. Työtä rahoittavat Suomen Pankki ja valtiovarainministeriö.

10 10(12) Taloustilastot, rahoitustilastot, julkinen sektori Vero- ja sosiaaliturvalainsäädännön vaikutuksia arvioivan mikrosimulaatiomallin Tilastokeskukseen siirtämistä koskeva selvitystyö on käynnissä valtiovarainministeriön rahoituksella. Haastattelutiedonkeruuseen perustuva survey-tiedonkeruuohjelma vuosille on valmisteilla. Ohjelma tulee sisältämään mm. EU-säädöspohjaisen aikuiskoulutustutkimuksen tekemisen vuonna 2012 ja kulutustutkimuksen toteuttamisen vuosina edellyttäen, että rahoituskysymykset ratkaistaan. Kansantalouden tilinpidon uusi tietojärjestelmä otetaan vähin erin käyttöön vuonna Valmisteilla on 2008 SNA:han perustuvan EU:n kansantalouden tilinpitojärjestelmää koskevan asetuksen uusiminen, mikä merkitsee, että Tilastokeskus joutuu käynnistämään tilinpidon uudistusprojektin vuonna Neljännesvuosittaisen rahoitustilinpidon tuotanto siirtyy Suomen Pankista Tilastokeskukseen. Tietojärjestelmien muunnostyöt ovat meneillään. Tuotanto alkaa 12/2010. Eläkevastuiden tilastointia selvitetään ja koelaskelmia tehdään ennen varsinaista kansantalouden tilinpidon uudistusta. Asuntojen hintaindeksissä on kehitetty omistusasumisen kuukausittaista hintaindeksiä. Tavoitteena on tuottaa nykyisen neljännesvuosittaisen asuntojen hintakehitystä kuvaavan indikaattorin tilalle kuukausittainen indikaattori, joka on vertailukelpoinen EU-maissa. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin rinnalle on luotu yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi kiintein veroin. Uusi kansainvälisesti vertailukelpoinen indeksi korvasi vanhan nettohintaindeksin. Kuluttajahintaindeksissä on tutkittu uusien laadunmuutosmenetelmien käyttöönottoa uusien ja käytettyjen autojen sekä tietokoneiden laadunmuutosten puhdistamiseksi hintaindeksistä. Kuluttajahintaindeksissä on lisäksi siirrytty uuteen keruulaitteeseen, joka on vähentänyt keruukustannuksia haastattelijoiden lyhentyneiden keruuaikojen myötä. Kuluttajahintaindeksin perusvuosiuudistus käynnistyy vuonna Tuottajahintaindeksissä on lisätty kerättävien hintatietojen määrää noin 2300:sta 5000 hintatietoon. Indeksin tietomäärän kasvattaminen palvelee tilaston laadun kehittämistä ja kansantalouden tilinpidon tarpeita. Palveluiden tuottajahintaindeksissä on kehitetty erityisesti terveyspalveluiden toimialan hintaindeksiä. Työvoimakustannusindeksissä otettiin käyttöön uusi, entistä kattavampi ja menetelmällisesti parempi indeksi kesäkuussa Uusi indeksi pohjaa yrityksiltä kerättyyn aineistoon. Indeksin tiedonkeruuta laajennetaan julkiselle sektorille vuoden 2010 aikana.

11 11(12) Yritystilastot Yritys- ja toimipaikkarekisterin tietojärjestelmän uudistus on edellytys yritystilastojen prosessien edelleen kehittämiselle ja tehokkuuden parantamiselle. Hankkeelle on haettu valtiovarainministeriön hallinnonalan tuottavuusmäärärahaa. Vuonna 2009 teollisuustuotannon volyymi-indeksin tiedonkeruuta laajennettiin kattavuuden ja tilaston laadun parantamiseksi. Indeksin tuotannossa on otettu käyttöön verohallinnon maksuvalvonta-aineisto huhtikuussa Neljännesvuosittaista investointitilastoa on kehitetty. Tilaston säännöllinen julkaiseminen on tarkoitus aloittaa vuonna Korjausrakentamisen tilastoinnin kehittämisen vaihtoehtojen määrittelyn työ on käynnissä. Teollisuuden uusien tilausten kausitasoitettujen sarjojen tuottaminen on edennyt. Ensimmäinen julkistus on syyskuussa Yritysdemografiatilastojen tuottaminen EU:lle ja kotimaisen julkistuksen suunnittelu on käynnissä. Konsernirekisteritietoja on lisätty yritysrekisteriin EU:n tilastoasetuksen (177/2009) mukaisesti. Uusi järjestelmä on rakenteilla ja otetaan käyttöön vuonna Yritysyksiköiden (ja toimialayksiköiden) profilointi perustuu EU:n yritysrekisteriasetuksen vaatimuksiin. Työ on alkamassa vuonna Suuryritysten tiedonkeruun koordinointityö etenee, tavoitteena on tilastojen koherenssin parantaminen. Vuonna 2009 julkaistiin ensimmäisen kerran informaatiopalvelujen tilinpäätöstilasto. Energiatilastoasetuksen edellyttämän tilastotuotannon kehittäminen on käynnistetty. Vuonna 2010 kehitetään kotitalouksien energiankulutustilastoa ja vuonna 2011 pyritään kehittämään palvelualojen energiankäyttötilastoa. Lisäksi kehitetään ydinenergian- ja aurinkoenergian tiedontuotantoa ja tilastointia. Ympäristöliiketoiminnan tilastoa on kehitetty ja ensimmäiset tiedot julkaistaan vuonna Ympäristötilinpidon kehittäminen on käynnistymässä. Kehittämisen kohteena ovat Ympäristöverot toimialoittain, ilmanpäästötilit sekä materiaalivirtatilinpito. Tilastopalvelujen kehittäminen Tilastojulkaisujen maksuton tarjonta laajenee verkossa; jo lähes 140 tilastojulkaisua on ilmaiseksi tarjolla tilastokeskus.fi-palvelussa. Vuoden 2010 loppuun mennessä kaikki tilastojen perusjulkaisut ovat saatavilla html -ja pdf-muodossa verkkopalvelussa. Tilastojulkistukset ja linkit tilastojulkaisuihin löytyvät julkistamiskalenterissa

12 12(12) StatFin-tietokantaa laajennetaan julkaisujärjestelmän uudistuksen myötä. Useita verkkopalvelukokonaisuuksia ( on kehitetty ja kehitetään. Näitä ovat Kansainvälisen tiedon portaali, Yritysten kansainvälistyminen-teemasivusto sekä yritys- ja kuntaportaalit. Tilastokeskus on keskeisesti mukana myös valtioneuvoston kanslian Findikaattori-palvelun ( kehittämisessä ja ylläpidossa. Tutkijoille tarkoitetun etäkäyttöpalvelun kehittäminen on käynnistetty.

Julkisyhteisöjen EMU-velka 2008, 4. vuosineljännes

Julkisyhteisöjen EMU-velka 2008, 4. vuosineljännes Julkinen talous 2009 Julkisyhteisöjen EMU-velka 2008, 4. vuosineljännes Julkisyhteisöjen EMU-velka nousi vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä Julkisyhteisöjen nimellishintainen EMU-velka kasvoi vuoden

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain Julkinen talous 2016 Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain 2016, 1. vuosineljännes Julkisyhteisöjen velka kasvoi 2,8 miljardia euroa vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä Julkisyhteisöjen EDP-velka

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain Julkinen talous 2016 Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain 2015, 4. vuosineljännes Julkisyhteisöjen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli 63,1 prosenttia vuoden 2015 lopussa Julkisyhteisöjen

Lisätiedot

Ympäristöliiketoiminta 2010

Ympäristöliiketoiminta 2010 Ympäristö ja luonnonvarat 2011 Ympäristöliiketoiminta 2010 Metalliteollisuus suurin ympäristöliiketoiminnan tuottaja vuonna 2010 Vuonna 2010 ympäristöliiketoiminnan yhteenlaskettu liikevaihto teollisuudessa

Lisätiedot

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon. 17.11.2010 Leena Jäntti leena.jantti@tilastokeskus.fi

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon. 17.11.2010 Leena Jäntti leena.jantti@tilastokeskus.fi Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon 17.11.2010 Leena Jäntti leena.jantti@tilastokeskus.fi Tilastokeskuksen internetpalvelu Tilastokeskus avasi internetpalvelun vuonna 1995 ensimmäisenä tilastovirastona

Lisätiedot

Rakentamisen liikevaihtokuvaaja

Rakentamisen liikevaihtokuvaaja Rakentaminen 2011 Rakentamisen liikevaihtokuvaaja 2011, huhtikuu Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi 13 prosenttia helmi-huhtikuussa Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi helmi-huhtikuussa 13 prosenttia

Lisätiedot

Työssäkäyntitilaston ja yritysrekisterin. henkilöstötiedonkeruuseen. Korkeakoulujen KOTA-seminaari 21.8.2013 Aura Pasila, Jukka Pakola Tilastokeskus

Työssäkäyntitilaston ja yritysrekisterin. henkilöstötiedonkeruuseen. Korkeakoulujen KOTA-seminaari 21.8.2013 Aura Pasila, Jukka Pakola Tilastokeskus Työssäkäyntitilaston ja yritysrekisterin huomiot OKM:n toimipisteja henkilöstötiedonkeruuseen Korkeakoulujen KOTA-seminaari 21.8.2013 Aura Pasila, Jukka Pakola Tilastokeskus OKM:n tiedonkeruu yliopistojen

Lisätiedot

Valtion takauskanta 33,2 miljardia joulukuun 2013 lopussa

Valtion takauskanta 33,2 miljardia joulukuun 2013 lopussa Julkinen talous 2013 Valtion takaukset 2013, 4 vuosineljännes Valtion takauskanta 33,2 miljardia joulukuun 2013 lopussa Valtion takauskanta oli 33,2 miljardia euroa vuoden 2013 neljännen neljänneksen lopussa

Lisätiedot

Kivihiilen kulutus väheni 30 prosenttia tammi-kesäkuussa

Kivihiilen kulutus väheni 30 prosenttia tammi-kesäkuussa Energia 2014 Kivihiilen kulutus 2014, 2 vuosineljännes Kivihiilen kulutus väheni 30 prosenttia tammi-kesäkuussa Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kivihiilen kulutus väheni 30 prosenttia tämän vuoden

Lisätiedot

Teollisuuden varastotilasto

Teollisuuden varastotilasto Teollisuus 2009 Teollisuuden varastotilasto Teollisuuden varastot vähenivät vuoden 2009 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden takaisesta Teollisuuden varastojen arvo oli vuoden 2009 maaliskuun lopussa 4,6

Lisätiedot

Teollisuuden varastotilasto

Teollisuuden varastotilasto Teollisuus 2011 Teollisuuden varastotilasto 2011, 3. neljännes Teollisuuden varastojen arvot laskivat 2,4 prosenttia vuoden 2011 kolmannella neljänneksellä Teollisuuden varastojen arvo oli vuoden 2011

Lisätiedot

Teollisuuden varastotilasto

Teollisuuden varastotilasto Teollisuus 2012 Teollisuuden varastotilasto 2011, 4. neljännes Varastojen arvo teollisuudessa kasvoi vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä Teollisuuden varastojen arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden

Lisätiedot

Korjausrakentaminen 2012

Korjausrakentaminen 2012 Rakentaminen 2013 Korjausrakentaminen 2012 Rakennusyritysten korjaukset Vuonna 2012 talonrakennusyritykset korjasivat rakennuksia 5,6 miljardilla eurolla Tilastokeskuksen mukaan vähintään 5 hengen talonrakennusyrityksissä

Lisätiedot

Valtion takauskanta 30,6 miljardia joulukuun lopussa

Valtion takauskanta 30,6 miljardia joulukuun lopussa Julkinen talous 213 Valtion takaukset 212, 4. vuosineljännes Valtion takauskanta 3,6 miljardia joulukuun lopussa Valtion takauskanta oli 3,6 miljardia euroa vuoden 212 lopussa. Takauskanta oli joulukuun

Lisätiedot

Julkisten menojen hintaindeksi

Julkisten menojen hintaindeksi Hinnat ja kustannukset 2015 Julkisten menojen hintaindeksi 2015, 1. vuosineljännes Valtion menojen hintaindeksi nousi 0,3 ja kuntatalouden prosenttia ensimmäisellä vuosineljänneksellä vuodentakaisesta

Lisätiedot

Vuonna 2013 talonrakennusalan yritysten tuotot korjausrakentamisesta olivat 6 miljardia euroa

Vuonna 2013 talonrakennusalan yritysten tuotot korjausrakentamisesta olivat 6 miljardia euroa Rakentaminen 2014 Korjausrakentaminen Rakennusyritysten korjaukset Vuonna 2013 talonrakennusalan yritysten tuotot korjausrakentamisesta olivat 6 miljardia euroa Tilastokeskuksen mukaan vähintään 5 hengen

Lisätiedot

Konkurssien määrä väheni lähes 13 prosenttia tammi joulukuussa 2010

Konkurssien määrä väheni lähes 13 prosenttia tammi joulukuussa 2010 Oikeus 2011 Konkurssit 2010, joulukuu Konkurssien määrä väheni lähes 13 prosenttia tammi joulukuussa 2010 Vuoden 2010 aikana pantiin vireille 2 864 konkurssia, mikä on 12,5 prosenttia vähemmän kuin vastaavana

Lisätiedot

Valtion takaukset. Valtion takauskanta 18,8 miljardia syyskuun 2009 lopussa. 2009, 3. vuosineljännes

Valtion takaukset. Valtion takauskanta 18,8 miljardia syyskuun 2009 lopussa. 2009, 3. vuosineljännes Julkinen talous 29 Valtion takaukset 29, 3. vuosineljännes Valtion takauskanta 18,8 miljardia syyskuun 29 lopussa Valtion takauskanta oli 18,8 miljardia euroa syyskuun 29 lopussa. Uusia valtion takauksia

Lisätiedot

Tuotannon suhdannekuvaaja

Tuotannon suhdannekuvaaja Kansantalous 2016 Tuotannon suhdannekuvaaja 2015, joulukuu Kausitasoitettu tuotanto laski joulukuussa, vuodentakaisesta kasvua Kausitasoitettu tuotanto laski joulukuussa prosenttia edelliskuukaudesta.

Lisätiedot

Kaupan liikevaihtokuvaaja

Kaupan liikevaihtokuvaaja Kauppa 2015 Kaupan liikevaihtokuvaaja 2015, lokakuu Koko kaupan myynti painui lokakuussa 6,5 prosentin laskuun Tilastokeskuksen mukaan myynnin lasku jatkui lokakuussa kaupan toimialoilla autokauppaa lukuun

Lisätiedot

Luottokorttimyynti väheni ja korttien luottotappiot kasvoivat vuonna 2009

Luottokorttimyynti väheni ja korttien luottotappiot kasvoivat vuonna 2009 Rahoitus ja vakuutus 2010 Luottokortit 2009 Luottokorttimyynti väheni ja korttien luottotappiot kasvoivat vuonna 2009 Kotimaisten luottokorttien myynnin arvo Suomessa oli 7,3 miljardia euroa vuonna 2009.

Lisätiedot

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon. 24.11.2011 Leena Jäntti leena.jantti@tilastokeskus.fi

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon. 24.11.2011 Leena Jäntti leena.jantti@tilastokeskus.fi Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon 24.11.2011 Leena Jäntti leena.jantti@tilastokeskus.fi Tilastokeskuksen internet-palvelu Tilastokeskus avasi internet-palvelun vuonna 1995 ensimmäisenä

Lisätiedot

Kaupan varastotilasto

Kaupan varastotilasto Kauppa 2011 Kaupan varastotilasto 2011, 2. vuosineljännes Kaupan varastot nousivat 7,8 prosenttia vuoden 2011 toisella vuosineljänneksellä Kaupan yritysten varastojen arvo oli Tilastokeskuksen mukaan kesäkuun

Lisätiedot

Talonrakennusalan yritysten korjausrakentamisen urakoista kertyi 6,8 miljardia euroa vuonna 2015

Talonrakennusalan yritysten korjausrakentamisen urakoista kertyi 6,8 miljardia euroa vuonna 2015 Rakentaminen 2016 Korjausrakentaminen Rakennusyritysten korjaukset 2015 Talonrakennusalan yritysten korjausrakentamisen urakoista kertyi 6,8 miljardia euroa vuonna 2015 Tilastokeskuksen mukaan vähintään

Lisätiedot

Teollisuuden varastotilasto

Teollisuuden varastotilasto Teollisuus 2010 Teollisuuden varastotilasto 2010, 2. vuosineljännes Teollisuuden varastot vähenivät edelleen vuoden 2010 toisella neljänneksellä Teollisuuden varastojen arvo oli vuoden 2010 kesäkuun lopussa

Lisätiedot

Kaupan liikevaihtokuvaaja

Kaupan liikevaihtokuvaaja Kauppa 2016 Kaupan liikevaihtokuvaaja 2015, marraskuu Koko kaupan myynti kasvoi marraskuussa 0,4 prosenttia vuoden takaisesta Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan myynti kasvoi marraskuussa 0,4 prosenttia

Lisätiedot

Tietoa moneen tarpeeseen

Tietoa moneen tarpeeseen LUMAT 2(1), 2014 Tietoa moneen tarpeeseen Jarmo Partanen Tietopalvelusuunnittelija, Tilastokeskus Tiivistelmä Tiedon etsijälle olennaista on luotettavan tiedon löytäminen ja erottaminen kaikesta tarjonnasta.

Lisätiedot

Teollisuuden varastotilasto

Teollisuuden varastotilasto Teollisuus 2010 Teollisuuden varastotilasto 2009, 4. neljännes Teollisuuden varastot vähenivät vuoden 2009 neljännellä neljänneksellä vuoden takaisesta Teollisuuden varastojen arvo oli vuoden 2009 joulukuun

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu

Suomalaisten matkailu Liikenne ja matkailu 2010 Suomalaisten matkailu 2010, helmikuu Vapaa-ajanmatkat helmikuussa 2010 Suomalaiset tekivät helmikuussa yhteensä 410 000 yöpymisen sisältänyttä vapaa-ajanmatkaa ulkomaille. Matkoja,

Lisätiedot

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon Kaksi näkökulmaa tilastoihin: Kuntaportaali ja Yritysportaali 11.3.2009 Kirsi Niemi kirsi.niemi@tilastokeskus.fi Tilastokeskuksen internetpalvelu! Tilastokeskus

Lisätiedot

Teollisuuden uudet tilaukset

Teollisuuden uudet tilaukset Teollisuus 2012 Teollisuuden uudet tilaukset 2012, maaliskuu Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät maaliskuussa 11,8 prosenttia vuoden takaisesta Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen

Lisätiedot

Teollisuuden varastotilasto

Teollisuuden varastotilasto Teollisuus 2011 Teollisuuden varastotilasto 2011, 1. vuosineljännes Teollisuuden varastot kasvoivat 2,9 prosenttia vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä Teollisuuden varastojen arvo oli vuoden 2011

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain Julkinen talous 2012 Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain 2012, 2. vuosineljännes Julkisyhteisöjen velka kasvoi 6,6 miljardia euroa vuoden 2012 toisella neljänneksellä Julkisyhteisöjen EDP-velka

Lisätiedot

Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset

Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset Tiina Herttuainen 09 1734 3619 palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi Joensuu 24.11.2011 24.11.2011 A 1 Suhdannetilastoista Suhdannetilastot kuvaavat

Lisätiedot

Tilastokeskus.fi väylä

Tilastokeskus.fi väylä Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tt tilastotietoon t t Tilastokeskuksen Internet-palvelu! Tilastokeskus avasi Internet-palvelun vuonna 1995 ensimmäisenä tilastovirastona Euroopassa! Vuonna 1995 palvelussa

Lisätiedot

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset Yritykset 2016 Aloittaneet ja lopettaneet yritykset Lopettaneita yrityksiä eniten kaupan toimialalla vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä Tilastokeskuksen mukaan uusia yrityksiä perustettiin 5 817 vuoden

Lisätiedot

Rahoitusleasinghankinnat 2,1 miljardia vuonna 2012

Rahoitusleasinghankinnat 2,1 miljardia vuonna 2012 Rahoitus ja vakuutus 2013 Rahoitustoiminta Rahoitusleasing 2012 Rahoitusleasinghankinnat 2,1 miljardia vuonna 2012 Rahoitusleasinghankinnat olivat 2,1 miljardia euroa vuonna 2012. Edelliseen vuoteen verrattuna

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuustilasto 2006

Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuustilasto 2006 Julkinen talous 2007 Kuntien ja kuntayhtymien tuottavuustilasto 2006 Kuntien ja kuntayhtymien kokonaistuottavuus laski vuonna 2006 Kuntien ja kuntayhtymien koulutuksen, terveydenhuoltopalveluiden ja sosiaalipalveluiden

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka 2015

Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka 2015 Julkinen talous 206 Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka 205 Julkisyhteisöjen alijäämä 2,7 prosenttia ja velka 63, prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 205 Tilastokeskuksen Eurostatille raportoimien

Lisätiedot

Tilastotiedot yhteiskunnan muutosten ja kriisien kuvaajana

Tilastotiedot yhteiskunnan muutosten ja kriisien kuvaajana Tilastotiedot yhteiskunnan muutosten ja kriisien kuvaajana Tiedolla johtaminen Tampereen kaupunkiorganisaatiossa Strategiajohtaja Reija Linnamaa, Tampereen kaupunki Tiedon käyttö ja tiedon laadun arviointi

Lisätiedot

Rakennusyritysten rakennuksiin kohdistuvien korjausurakoiden arvo oli 8,9 miljardia euroa vuonna 2017

Rakennusyritysten rakennuksiin kohdistuvien korjausurakoiden arvo oli 8,9 miljardia euroa vuonna 2017 Rakentaminen 2018 Korjausrakentaminen Rakennusyritysten korjaukset 2017 Rakennusyritysten rakennuksiin kohdistuvien korjausurakoiden arvo oli 8,9 miljardia euroa vuonna 2017 Tilastokeskuksen mukaan vähintään

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu

Suomalaisten matkailu Liikenne ja matkailu 2010 Suomalaisten matkailu 2010, syyskuu Ulkomaan vapaa-ajanmatkojen määrä laski syyskuussa 2010 Suomalaiset tekivät syyskuussa 2010 noin kymmenen prosenttia vähemmän sellaisia ulkomaan

Lisätiedot

Talonrakennusalan yritysten korjausrakentamisen urakoista kertyi 7,6 miljardia euroa vuonna 2016

Talonrakennusalan yritysten korjausrakentamisen urakoista kertyi 7,6 miljardia euroa vuonna 2016 Rakentaminen 2017 Korjausrakentaminen Rakennusyritysten korjaukset 2016 Talonrakennusalan yritysten korjausrakentamisen urakoista kertyi 7,6 miljardia euroa vuonna 2016 Tilastokeskuksen mukaan vähintään

Lisätiedot

Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset?

Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset? Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset? Rovaniemi 17.11.2010 Tiina Yleisesti Suhdannetilastoista Suhdannetilastot kuvaavat talouden eri osatekijöiden tai alueiden kehitystä lyhyellä

Lisätiedot

Rakennus- ja asuntotuotanto

Rakennus- ja asuntotuotanto Rakentaminen 2015 Rakennus- ja asuntotuotanto 2015, kesäkuu Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni edelleen toisella neljänneksellä Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2015

Lisätiedot

Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset

Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset Hanna Heikinheimo (09) 1734 2978 palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi Lohja 12.10.2011 12.10.2011 A 1 Suhdannetilastoista Suhdannetilastot kuvaavat

Lisätiedot

- Miten pärjäävät pienet yritykset? Turussa Tilastopäällikkö Reetta Moilanen

- Miten pärjäävät pienet yritykset? Turussa Tilastopäällikkö Reetta Moilanen Suhdanteet t vaihtelevat t - Miten pärjäävät pienet yritykset? Turussa 23.11.2010 Tilastopäällikkö Reetta Moilanen Yleisesti Suhdannetilastoista Suhdannetilastot kuvaavat talouden eri osatekijöiden tai

Lisätiedot

Kaupan varastotilasto

Kaupan varastotilasto Kauppa 2010 Kaupan varastotilasto 2009, 4. neljännes Kaupan varastojen arvo laski edelleen vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä Kaupan yritysten varastojen arvo oli Tilastokeskuksen mukaan joulukuun

Lisätiedot

Suomessa 3,5 miljoonaa aktiivista luottokorttitiliä vuonna 2007

Suomessa 3,5 miljoonaa aktiivista luottokorttitiliä vuonna 2007 Rahoitus ja vakuutus 2008 Luottokortit 2007 Suomessa 3,5 miljoonaa aktiivista luottokorttitiliä vuonna 2007 Suomessa oli 3,5 miljoonaa aktiivista luottokorttitiliä vuonna 2007. Aktiivisten korttitilien

Lisätiedot

Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset

Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset Suhdanteet vaihtelevat - Miten pärjäävät pienet yritykset Hanna Heikinheimo (09) 1734 2978 palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi Lahti 11.5.2011 11.5.2011 A 1 Suhdannetilastoista Suhdannetilastot kuvaavat

Lisätiedot

Maatalouden aluetaloustilasto 2012

Maatalouden aluetaloustilasto 2012 Maa-, metsä- ja kalatalous Maatalouden aluetaloustilasto Varsinais-Suomessa investoinnit kasvoivat ja Pohjanmaalla vähenivät edellisvuodesta Tilastokeskuksen vuoden Maatalouden aluetaloustilaston mukaan

Lisätiedot

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon Portaalin kautta virallisiin tilastoihin 12.11.2008 Laura Mäkelä laura.makela@tilastokeskus.fi Tilastokeskuksen internetpalvelu! Tilastokeskus avasi internetpalvelun

Lisätiedot

Kaupan varastotilasto

Kaupan varastotilasto Kauppa 2010 Kaupan varastotilasto 2010, 3. vuosineljännes Kaupan varastot laskivat 7,3 prosenttia vuoden 2010 kolmannella neljänneksellä Kaupan yritysten varastojen arvo oli Tilastokeskuksen mukaan syyskuun

Lisätiedot

Valtion takauskanta 38,7 miljardia vuoden 2014 lopussa

Valtion takauskanta 38,7 miljardia vuoden 2014 lopussa Julkinen talous 215 Valtion takaukset 214, 4. vuosineljännes Valtion takauskanta 38,7 miljardia vuoden 214 lopussa Tilastokeskuksen tietojen mukaan valtion takauskanta oli 38,7 miljardia euroa vuoden 214

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain Julkinen talous 2014 Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain 2014, 3. vuosineljännes Julkisyhteisöjen velka väheni 1,3 miljardia euroa vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä Julkisyhteisöjen EDP-velka

Lisätiedot

Kivihiilen kulutus alimmillaan yli kolmeen vuosikymmeneen vuonna 2015

Kivihiilen kulutus alimmillaan yli kolmeen vuosikymmeneen vuonna 2015 Energia 2016 Kivihiilen kulutus 2015, 4. vuosineljännes Kivihiilen kulutus alimmillaan yli kolmeen vuosikymmeneen vuonna 2015 Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kivihiilen kulutus väheni viime vuonna

Lisätiedot

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon Tilastokeskuksen Internetpalvelu Tilastokeskus avasi Internetpalvelun vuonna 1995 ensimmäisenä tilastovirastona Euroopassa Vuonna 1995 palvelussa oli

Lisätiedot

Rahoitusleasinghankinnat 1,6 miljardia vuonna 2010

Rahoitusleasinghankinnat 1,6 miljardia vuonna 2010 Rahoitus ja vakuutus 2011 Rahoitusleasing 2010 Rahoitusleasinghankinnat 1,6 miljardia vuonna 2010 Korjattu 17.4.2012. Korjaukset on merkitty punaisella. Rahoitusleasinghankinnat olivat 1,6 miljardia euroa

Lisätiedot

Luottokorttimyynti kasvoi ja korttien luottotappiot vähenivät vuonna 2012

Luottokorttimyynti kasvoi ja korttien luottotappiot vähenivät vuonna 2012 Rahoitus ja vakuutus 2013 Rahoitustoiminta Luottokortit 2012 Luottokorttimyynti kasvoi ja korttien luottotappiot vähenivät vuonna 2012 Kotimaisten luottokorttien myynnin arvo Suomessa oli 8,9 miljardia

Lisätiedot

Valtion takauskanta 22,9 miljardia syyskuun 2011 lopussa

Valtion takauskanta 22,9 miljardia syyskuun 2011 lopussa Julkinen talous 211 Valtion takaukset 211, 3. vuosineljännes Valtion takauskanta 22,9 miljardia syyskuun 211 lopussa Valtion takauskanta oli 22,9 miljardia euroa vuoden 211 kolmannen neljänneksen lopussa.

Lisätiedot

Rahoitusleasinghankinnat 1,9 miljardia vuonna 2009

Rahoitusleasinghankinnat 1,9 miljardia vuonna 2009 Rahoitus ja vakuutus 2010 Rahoitusleasing 2009 Rahoitusleasinghankinnat 1,9 miljardia vuonna 2009 Korjattu 17.4.2012. Korjaukset on merkitty punaisella. Rahoitusleasinghankinnat olivat 1,9 miljardia euroa

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka 2014

Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka 2014 Julkinen talous 205 Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka 204 Julkisyhteisöjen alijäämä 3,3 prosenttia ja velka 59,3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 204 Tilastokeskuksen Eurostatille raportoimien

Lisätiedot

Asiakaskohtainen suhdannepalvelu - Suhdannetietoja toimialoista, yritysryhmistä ja alueista

Asiakaskohtainen suhdannepalvelu - Suhdannetietoja toimialoista, yritysryhmistä ja alueista Asiakaskohtainen suhdannepalvelu - Suhdannetietoja toimialoista, yritysryhmistä ja alueista Tampere 25.10.2007 (09) 1734 2966 palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi 29.10.2007 A 1 A) Budjettirahoitteinen liiketoiminnan

Lisätiedot

Kuntatalous neljännesvuosittain

Kuntatalous neljännesvuosittain Julkinen talous Kuntatalous neljännesvuosittain, 1. vuosineljännes Kuntien toimintakulut olivat 9,0 miljardia euroa tammi-maaliskuussa Vuoden tammi-maaliskuussa kuntien ulkoiset toimintakulut olivat 9,0

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen EMU-velka

Julkisyhteisöjen EMU-velka Julkinen talous 2010 Julkisyhteisöjen EMU-velka 2009, 4. vuosineljännes Julkisyhteisöjen EMU-velka jatkoi voimakasta kasvua vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä Julkisyhteisöjen EMU-velka kasvoi vuoden

Lisätiedot

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon

Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon Tilastokeskus.fi väylä luotettavaan tilastotietoon Portaalin kautta virallisiin tilastoihin 6.5.2009 Leena Jäntti leena.jantti@tilastokeskus.fi Tilastokeskuksen internetpalvelu Tilastokeskus avasi internetpalvelun

Lisätiedot

Kotitalouksien nettorahoitusvarojen elpyminen jatkui vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä

Kotitalouksien nettorahoitusvarojen elpyminen jatkui vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä Kansantalous 2012 Rahoitustilinpito 2012, 1. vuosineljännes Kotitalouksien nettorahoitusvarojen elpyminen jatkui vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä Kotitalouksien nettorahoitusvarojen vuoden 2011

Lisätiedot

Kaupan varastotilasto

Kaupan varastotilasto Kauppa 2011 Kaupan varastotilasto 2011, 3. vuosineljännes Kaupan varastot kasvoivat 12,1 prosenttia vuoden 2011 kolmannella vuosineljänneksellä Kaupan yritysten varastojen arvo oli Tilastokeskuksen mukaan

Lisätiedot

Tervetuloa Tietoaamiaiselle Tilastokeskukseen!

Tervetuloa Tietoaamiaiselle Tilastokeskukseen! Tervetuloa Tietoaamiaiselle Tilastokeskukseen! Ajankohtaista tietolähteillä tilastokeskus.fi Leila Kaunisharju Suhdannetiedot työkaluna seurannassa ja suunnittelussa Kirsi Raitanen Suomalaisten ansiot

Lisätiedot

Rakennus- ja asuntotuotanto

Rakennus- ja asuntotuotanto Rakentaminen 2016 Rakennus- ja asuntotuotanto 2016, huhtikuu Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi alkuvuonna Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2016 helmi-huhtikuussa 10,1

Lisätiedot

Luottokorttimyynti kasvoi ja korttien luottotappiot vähenivät vuonna 2011

Luottokorttimyynti kasvoi ja korttien luottotappiot vähenivät vuonna 2011 Rahoitus ja vakuutus 2012 Luottokortit 2011 Luottokorttimyynti kasvoi ja korttien luottotappiot vähenivät vuonna 2011 Kotimaisten luottokorttien myynnin arvo Suomessa oli 8,3 miljardia euroa vuonna 2011.

Lisätiedot

Kaupan varastotilasto

Kaupan varastotilasto Kauppa 2012 Kaupan varastotilasto 2011, 4. vuosineljännes Kaupan varastot kasvoivat 12,5 prosenttia vuoden 2011 viimeisellä vuosineljänneksellä Kaupan yritysten varastojen arvo oli Tilastokeskuksen mukaan

Lisätiedot

Yrityssaneeraukset 2009

Yrityssaneeraukset 2009 Oikeus 2010 Yrityssaneeraukset 2009 Vuoden 2009 aikana loppuun käsitellyt yrityssaneerausasiat Vuoden 2009 aikana käsiteltiin käräjäoikeuksissa loppuun 463 yrityssaneerausasiaa. Määrä on lähes kolmanneksen

Lisätiedot

Teollisuuden varastotilasto

Teollisuuden varastotilasto Teollisuus 2008 Teollisuuden varastotilasto Tehdasteollisuuden varastot kasvoivat vuoden takaisesta vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä Tehdasteollisuuden varastojen arvo oli vuoden 2008 syyskuun lopussa

Lisätiedot

Luottokortit 2008. Luottokorttimyynti kohosi yli 8 miljardiin vuonna 2008

Luottokortit 2008. Luottokorttimyynti kohosi yli 8 miljardiin vuonna 2008 Rahoitus ja vakuutus 2009 Luottokortit 2008 Luottokorttimyynti kohosi yli 8 miljardiin vuonna 2008 Kotimaisten luottokorttien myynnin arvo Suomessa oli 8,2 miljardia euroa vuonna 2008. Edellisvuoteen verrattuna

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka 2014

Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka 2014 Julkinen talous 205 Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka 204 Julkisyhteisöjen alijäämä 3,2 prosenttia ja velka 59,3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 204 Tilastokeskuksen Eurostatille raportoimien

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain Julkinen talous 2015 Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain 2015, 1. vuosineljännes Julkisyhteisöjen velka kasvoi 2 miljardia euroa vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä Julkisyhteisöjen EDP-velka

Lisätiedot

Valtion takauskanta 44,7 miljardia syyskuun 2016 lopussa

Valtion takauskanta 44,7 miljardia syyskuun 2016 lopussa Julkinen talous 2016 Valtion takaukset 2016, 3. vuosineljännes Valtion takauskanta 44,7 miljardia syyskuun 2016 lopussa Tilastokeskuksen tietojen mukaan valtion takauskanta oli 44,7 miljardia euroa vuoden

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu

Suomalaisten matkailu Liikenne ja matkailu 2010 Suomalaisten matkailu 2010, elokuu Matkailuinnostus valtasi suomalaiset elokuussa 2010 Elokuussa suomalaiset innostuivat matkailemaan edellisvuotta huomattavasti vilkkaammin.

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain Julkinen talous 2013 Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain 2013, 2. vuosineljännes Julkisyhteisöjen velka kasvoi 4,8 miljardia euroa vuoden 2013 toisella neljänneksellä Julkisyhteisöjen EDP-velka

Lisätiedot

Ilmapäästöt toimialoittain 2010

Ilmapäästöt toimialoittain 2010 Ympäristö ja luonnonvarat 203 Ilma toimialoittain 200 Yksityisautoilun hiilidioksidi suuremmat kuin ammattimaisen maaliikenteen Yksityisautoilun hiilidioksidi olivat vuonna 200 runsaat 5 miljoonaa tonnia.

Lisätiedot

Valtion takauskanta 43,8 miljardia maaliskuun 2016 lopussa

Valtion takauskanta 43,8 miljardia maaliskuun 2016 lopussa Julkinen talous 2016 Valtion takaukset 2016, 1. vuosineljännes Valtion takauskanta 43,8 miljardia maaliskuun 2016 lopussa Tilastokeskuksen tietojen mukaan valtion takauskanta oli 43,8 miljardia euroa vuoden

Lisätiedot

Tilastolaki uudistuu. Tutkimusaineistot etäkäyttöön -seminaari

Tilastolaki uudistuu. Tutkimusaineistot etäkäyttöön -seminaari Tilastolaki uudistuu Tutkimusaineistot etäkäyttöön -seminaari 21.11.2012 Tilastolain uudistamisen tilanne Tilastolakityöryhmä 1.10.2010 31.12.2011 Työryhmän loppuraportti VM:lle 30.12.2011 Lausuntokierros

Lisätiedot

Rahoitusleasinghankinnat 2,2 miljardia vuonna 2014

Rahoitusleasinghankinnat 2,2 miljardia vuonna 2014 Rahoitus ja vakuutus 15 1 hankinnat, miljardia vuonna 1 hankinnat olivat, miljardia euroa vuonna 1. Edelliseen vuoteen verrattuna hankinnat kasvoivat 1 prosenttia. vuokria puolestaan maksettiin 1, miljardia

Lisätiedot

Teollisuuden varastotilasto 2008, 4. vuosineljännes

Teollisuuden varastotilasto 2008, 4. vuosineljännes Teollisuus 2009 Teollisuuden varastotilasto 2008, 4. vuosineljännes Tehdasteollisuuden varastot kasvoivat vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä vuoden takaisesta Tehdasteollisuuden varastojen arvo oli

Lisätiedot

Valtion takaukset, 1. vuosineljännes

Valtion takaukset, 1. vuosineljännes Julkinen talous 29 Valtion takaukset, 1. vuosineljännes Valtion takauskanta 15,4 miljardia maaliskuun 29 lopussa Valtion takauskanta oli 15,4 miljardia euroa maaliskuun 29 lopussa. Uusia valtion takauksia

Lisätiedot

Yritysrekisterin haasteet tänään. Yritys- ja toimipaikkarekisterin 40-vuotisjuhla

Yritysrekisterin haasteet tänään. Yritys- ja toimipaikkarekisterin 40-vuotisjuhla Yritysrekisterin haasteet tänään Yritys- ja toimipaikkarekisterin 40-vuotisjuhla 27.11.2008 Millainen yritys- ja toimipaikkarekisteri on tänään?! Konserneja 6 000! Yrityksiä ja yhteisöjä 502 225! Toimipaikkoja

Lisätiedot

Teollisuuden uudet tilaukset - indeksi. Tiedotustilaisuus

Teollisuuden uudet tilaukset - indeksi. Tiedotustilaisuus Teollisuuden uudet tilaukset - indeksi Tiedotustilaisuus 9.3.2007 Teollisuuden uudet tilaukset -indeksi! Tilaston kuvaus! Kattavuus! Tiedonkeruu! Laskentamenetelmä! Tuoreimman aikasarjan julkaisu! Tilaston

Lisätiedot

Teollisuuden ja kaupan varastotilasto

Teollisuuden ja kaupan varastotilasto Yritykset 2013 Teollisuuden ja kaupan varastotilasto 2013, 1. neljännes Varastojen arvo laski vuoden takaisesta sekä teollisuuden että kaupan toimialalla vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä Teollisuuden

Lisätiedot

Rakennus- ja asuntotuotanto

Rakennus- ja asuntotuotanto Rakentaminen 2015 Rakennus- ja asuntotuotanto 2015, heinäkuu Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni touko-heinäkuussa Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2015 touko-heinäkuussa

Lisätiedot

Valtion takauskanta 30,7 miljardia maaliskuun lopussa

Valtion takauskanta 30,7 miljardia maaliskuun lopussa Julkinen talous 213 Valtion takaukset 213, 1 vuosineljännes Valtion takauskanta 3,7 miljardia maaliskuun lopussa Valtion takauskanta oli 3,7 miljardia euroa vuoden 213 ensimmäisen neljänneksen lopussa

Lisätiedot

Asuntojen vuokrat. Vuokrat nousivat 2,8 prosenttia vuodessa. 2016, 1. vuosineljännes

Asuntojen vuokrat. Vuokrat nousivat 2,8 prosenttia vuodessa. 2016, 1. vuosineljännes Asuminen 2016 Asuntojen vuokrat 2016, 1 vuosineljännes Vuokrat nousivat prosenttia vuodessa Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä prosenttia Vapaarahoitteisten

Lisätiedot

Asuntojen vuokrat. Vuokrat nousivat 3,0 prosenttia vuodessa. 2015, 4. vuosineljännes

Asuntojen vuokrat. Vuokrat nousivat 3,0 prosenttia vuodessa. 2015, 4. vuosineljännes Asuminen 2016 Asuntojen vuokrat 2015, 4 vuosineljännes Vuokrat nousivat prosenttia vuodessa Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2015 neljännellä neljänneksellä prosenttia Vapaarahoitteisten

Lisätiedot

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain

Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain Julkinen talous 2014 Julkisyhteisöjen velka neljännesvuosittain 2014, 2. vuosineljännes Julkisyhteisöjen velka kasvoi 3 miljardia euroa vuoden 2014 toisella neljänneksellä Julkisyhteisöjen EDP-velka eli

Lisätiedot

Asuntojen vuokrat. Vuokrat nousivat 3,3 prosenttia vuodessa. 2015, 1. vuosineljännes

Asuntojen vuokrat. Vuokrat nousivat 3,3 prosenttia vuodessa. 2015, 1. vuosineljännes Asuminen 2015 Asuntojen vuokrat 2015, 1 vuosineljännes Vuokrat nousivat 3,3 prosenttia vuodessa Tilastokeskuksen mukaan vuokrien vuosinousu oli vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä 3,3 prosenttia Vapaarahoitteisten

Lisätiedot

Valtion takauskanta 45,3 miljardia joulukuun 2016 lopussa

Valtion takauskanta 45,3 miljardia joulukuun 2016 lopussa Julkinen talous 2017 Valtion takaukset 2016, 4. vuosineljännes Valtion takauskanta 45,3 miljardia joulukuun 2016 lopussa Tilastokeskuksen tietojen mukaan valtion takauskanta oli 45,3 miljardia euroa vuoden

Lisätiedot

Tilastokeskuksen tuottamat matkailutilastot. Ossi Nurmi Lukuja matkailusta seminaari Rovaniemi, 14.4.2013

Tilastokeskuksen tuottamat matkailutilastot. Ossi Nurmi Lukuja matkailusta seminaari Rovaniemi, 14.4.2013 Tilastokeskuksen tuottamat matkailutilastot Ossi Nurmi Lukuja matkailusta seminaari Rovaniemi, 14.4.2013 Esityksen teemat Matkailutilastojen käsitteet ja tilastoinnin kohteet EU-asetus matkailutilastoista

Lisätiedot

Luottokorttimyynti kasvoi ja korttien luottotappiot lisääntyivät vuonna 2010

Luottokorttimyynti kasvoi ja korttien luottotappiot lisääntyivät vuonna 2010 Rahoitus ja vakuutus 2011 Luottokortit 2010 Luottokorttimyynti kasvoi ja korttien luottotappiot lisääntyivät vuonna 2010 Kotimaisten luottokorttien myynnin arvo Suomessa oli 7,9 miljardia euroa vuonna

Lisätiedot

Rahoitusleasing Rahoitusleasingtoiminta kasvoi ripeästi vuonna 2007

Rahoitusleasing Rahoitusleasingtoiminta kasvoi ripeästi vuonna 2007 Rahoitus ja vakuutus 2008 Rahoitusleasing 2007 Rahoitusleasingtoiminta kasvoi ripeästi vuonna 2007 Vuonna 2007 rahoitusleasinginvestoinnit olivat yhteensä 1,9 miljardia euroa. Investoinnit kasvoivat 24

Lisätiedot

Koulutuksen talous 2008

Koulutuksen talous 2008 Koulutus 2010 Koulutuksen talous Koululaitoksen käyttömenot kasvoivat vuonna Koululaitoksen käyttömenot kasvoivat Tilastokeskuksen mukaan vuonna edelliseen vuoteen verrattuna 6,7 prosenttia. Koululaitoksen

Lisätiedot