Miska Eilola JÄTINKIRKKOJEN ARVOITUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miska Eilola JÄTINKIRKKOJEN ARVOITUS"

Transkriptio

1 Miska Eilola JÄTINKIRKKOJEN ARVOITUS Jätinkirkot ovat Suomen suurimpia esihistoriallisia rakennelmia. Ne ovat kivistä kyhättyjä, suorakaiteen tai soikion muotoisia kehävalleja, jotka ovat syntyneet muinaisten rantavoimien seurauksena, ja joita kivikauden ihmiset ovat muokanneet omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Jätinkirkkoja tunnetaan noin 40. Niitä esiintyy vain Pohjanlahden Suomen puoleisella rannikolla. Kuva Jari Okkonen. Raahessa jätinkirkkoja on peräti kahdeksan kappaleen keskittymä: Kastellin, Pikkuliekokankaan, Kehäkankaan, Pirttivaaran, Pirttihaudankankaan, Kettukankaan, Kiviojankankaan sekä Jylhänharjun eli Pikku Jakenaron jätinkirkot. Jätinkirkkojen käyttötarkoitusta ei ole saatu varmasti selvitettyä. Tutkijat ovat vuosikymmenten varrella arvelleet niiden Suurin osa Pohjois-Pohjanmaan jätinkirkoista sijaitsee noin kilometrin etäisyydellä nykyisestä merenrannasta, ja ne ajoittuvat enimmäkseen vuosisatoihin ekr. Jätinkirkkokulttuuri taantui ja jätinkirkot jäivät pois käytöstä noin 1500 ekr. olleen esimerkiksi poronlypsyaitauksia, viimeisten pakanain kokouspaikkoja tai kalmistoja.

2 Todennäköisesti jätinkirkot liittyivät kuitenkin hylkeenpyyntiin, joka oli kivikautisella Pohjanlahden rannikolla yksi tärkeimmistä toimeentulon lähteistä. Jätinkirkot toimivat luultavasti pyynnin tukikohtina sekä saaliin käsittely- ja varastointipaikkoina. On myös mahdollista, että jätinkirkoilla oli kivikauden ihmisille jokin symbolinen merkitys esimerkiksi reviirimerkkeinä tai kulttipaikkoina. Jätinkirkon rakentaminen oli yhteisölle suuri voimainponnistus, joka vaati yhteistyötä ja organisointikykyä. Kuvassa Kastellin jätinkirkko. Pohjanmaan rannikkoalueella asui jätinkirkkojen aikakaudella aiempaa enemmän ihmisiä. Enää ei liikuttu paikasta toiseen vuodenkierron myötä, vaan asetuttiin samoille sijoille asumaan koko vuodeksi. Toimeentulo sitoutui merenrannan resursseihin. Talouden erikoistumisen myötä ihmiset tulivat myös riippuvaisiksi pyynnin ja varastoimisen kannalta tärkeistä paikoista. Niinpä yhteisön kannatti käyttää aikaa myös jätinkirkkojen kaltaisten suurten rakennushankkeiden toteuttamiseen. Jätinkirkkojen läheisyydessä on usein samaan aikaan käytössä olleita kiviröykkiöitä sekä asuinpainanteita. Kastellin ja Kettukankaan jätinkirkkojen yhteydestä on löydetty myös kymmenittäin palokivikumpuja, jotka liittynevät hylkeenrasvan jalostamiseen traaniöljyksi.

3 KASTELLIN JÄTINKIRKKO Kastellin jätinkirkko tai linnanraunio on yksi suurimmista tunnetuista jätinkirkoista. Se on noin 58 metrin pituinen ja kulmistaan pyöristyneen suorakulmion muotoinen. Leveyttä kivikehällä on noin 36 metriä. Vallit ovat huomattavan leveät ja kohoavat paikoin lähes puolentoista metrin korkuisiksi. Vallin jokaisella sivulla on painaumia, jotka on tulkittu porttiaukoiksi. Jätinkirkon läheisyydessä on lisäksi reilut 20 kiviröykkiötä, useita kymmeniä palokivikumpuja sekä muutama asuinpainanne. Kookas Kastellin jätinkirkko erottuu maastosta selvästi. Tutkimuksia jo 1800-luvulla Kastellin valtavan suuri kivikautinen rakennelma on kiehtonut niin kansan kuin tutkijoidenkin mieliä jo vuosisatoja.

4 Varhaisimman dokumentoidun tutkimuksen suoritti 1860-luvulla J. W. Calamnius, joka kaivautti kaksi röykkiötä Kastellin linnan läheisyydessä. siis tulosta sekä luonnon että ihmisen toiminnasta. J. W. Calamniuksen piirros Kastellin jätinkirkosta. (j. W. Calamnius: Muinais-tiedustuksia Pohjanperiltä, Suomi II: ) Calamnius ei löytänyt mitään merkittävää, mutta päätteli röykkiöiden liittyvän linnaan ja lappalaisiin. Hän mainitsee myös, että raahelaiset tohtori C. R. Ehrström (museon perustaja!) ja postimestari Wallenius olisivat kaivaneet Kastellissa vuosina Ensimmäisen tieteellisen kaivauksen suorittivat valtakunnallisesti tunnustetut tiedemiehet Julius Ailio ja Sakari Pälsi vuonna Kaivauksen löydöt ovat esillä vitriinissä. Varsinaisia asumisen merkkejä, kuten liesikiveyksiä kaksikko ei havainnut. Ailio arveli, että kivikehä oli luonnon muovaama rantavalli, jota ihmiset sittemmin alkoivat käyttää hyväkseen. Myöhemmät tutkijat ovat kuitenkin eri mieltä, sillä kivikehän päällä kiertää vallimainen rakenne, jossa on nähtävissä selvät ihmisen työn jäljet. Jätinkirkko on Ailion ja Pälsin kartta Kastellista vuodelta (Julius Ailio: Ovatko Pohjanmaan jättiläislinnat muinaisjäännöksiä?, Suomen museo 1922) Tuoreimmissa tutkimuksissa on tarkasteltu alueen muita muinaisjäännöstyyppejä, kuten palokivikumpuja ja asuinpainanteita. Jätinkirkon lähellä sijaitsevasta asuinpainanteesta löydettiin pala asbestisekoitteista keramiikkaa. Tutkimuksissa on todettu selvät merkit pitkäaikaisesta asumisesta jätinkirkon välittömässä läheisyydessä.

5 PIKKULIEKOKANKAAN JÄTINKIRKKO Jätinkirkkojen arvoituksen selvittämiseksi Oulun yliopistossa perustettiin 1970-luvun lopulla jätinkirkkoprojekti. Projektin puitteissa tehtiin tähän mennessä laajin jätinkirkon kaivaustutkimus Pattijoen Pikkuliekokankaalla. Noin 18 x 13 metrin kokoisen kehävallin sisäpuoleinen ala tutkittiin kokonaan, samoin tutkittiin suuri alue myös vallikehän ulkopuolelta. Lisäksi kaivettiin kaksi kiviröykkiötä ja osa yhdestä suuremmasta röykkiöstä. Maaperästä ei tavattu pitempiaikaiseen asumiseen viittaavia merkkejä, mutta todisteita ihmisen oleskelusta alueella kuitenkin löytyi. Maa oli likaantunut noesta ja hiilestä tulenpidon seurauksena, ja kaivauslöydöt jätinkirkosta, sen ympäriltä ja röykkiöistä puhuvat omaa selvää kieltään ihmisen läsnäolosta. Kivikautista materiaalia löytyi kaikilta kaivetuilta alueilta: kvartsi- ja kvartsiittiiskosten lisäksi kvartsi- ja liuske-esineitä ja niiden katkelmia sekä pari palaa piitä. Tyytyväiset kaivajat Pikkuliekokankaan jätinkirkon tantereella pintamaan poiston jälkeen. Kuva Oulun yliopisto/arkeologian laboratorio. Merkittävimpiä löytöjä olivat kuitenkin saviastian palaset, jotka ovat yhä ainoat jätinkirkon sisäpuolelta tehdyt keramiikkalöydöt.

6 Koristelemattomat keramiikansirpaleet löytyivät läheltä yhtä jätinkirkon porttiaukoista. Kaikki seitsemän löytynyttä palaa kuulunevat samaan kookkaaseen astiaan, jonka suun halkaisijan on arvioitu olleen noin cm. Saveen on lisätty sekoitteeksi asbestikuituja lujuutta antamaan. Kiintoisimmat ovat kaksi yhteensopivaa palaa, joiden reunalista on taivutettu sisäänpäin 90 asteen kulmassa. Nämä palat osoittavat astian kuuluvan ns. Pöljän tyypin keramiikkaryhmään, jota on käytetty kivikauden loppupuolella ( ekr.) Itä- ja Pohjois-Suomessa. Pikkuliekokankaan löytöjä. Ylempänä vihreästä sädekiviliuskeesta hiottu pienoistaltta, alempana reunapaloja keramiikka-astiasta. Pikkuliekokankaalta löydettiin ensimmäistä kertaa jätinkirkosta keramiikkaa. Saviastia oli rikkoutunut jätinkirkon porttiaukon kohdalle. Astianpalat ovat ns. Pöljän keramiikkaa. Kuva Oulun yliopisto/arkeologian laboratorio.

7 PIKKU JAKENARON JA PIRTTIHAUDANKANKAAN JÄTINKIRKOT Raahen museossakin innostuttiin luvun puolivälissä Aulis Forssin johdolla tutkimaan kotikulmiemme jätinkirkkoja. Ensimmäiseksi tutkimuskohteeksi valittiin Pikku Jakenaron jätinkirkko Mattilanperän Jylhänharjulla. Sen melko pieni (n. 33 x 16 m) ja loiva kehävalli kohoaa cm kehän keskustasannetta korkeammalle. Kaivauksissa vuonna 1986 vallikehän sisäpuolinen alue tutkittiin lähes kokonaan. Kesällä 1987 jatkettiin jätinkirkkotutkimuksia Piehingissä Pirttihaudankankaalla. Laajaan Laivakankaaseen liittyvä Pirttihaudankangas sijaitsee Laivakankaan kullanetsintätöiden yhteydessä syntyneiden louhosten lähellä. Pirttihaudankankaan jätinkirkko on muodoltaan harvinaisempi ovaali eikä tavallisempi suorakulmio, ja siinä voidaan erottaa sekä sisä- että ulkovalli. Molemmissa kaivauksissa löydettiin runsain mitoin kvartsi-iskoksia sekä muutamia liuske-esineiden kappaleita ja joitakin kvartsiesineitä. Kaivaukset eivät tuoneet lisävaloa jätinkirkkojen arvoitukseen, vaan lähinnä vahvistivat niiden olleen lyhytaikaisia oleskelupaikkoja. Molempien jätinkirkkojen läheltä tunnetaan myös röykkiöitä ja asuinpaikkavalleja kivikauden loppupuolelta, joten jätinkirkkojen rakentajat lienevät asustelleet lähistöllä. Pirttihaudankankaan jätinkirkon valli on varsin loiva ja matala, vain noin puolisen metriä, mutta kooltaan se on yksi suurimmista tunnetuista jätinkirkoista (50 x 35 m)

Miska Eilola ja Saaraliina Sala. Pattijoki Ylipää Kastelli. Tutkimuskertomus kesällä 2000 suoritetuista arkeologisista tutkimuksista (PYK -00)

Miska Eilola ja Saaraliina Sala. Pattijoki Ylipää Kastelli. Tutkimuskertomus kesällä 2000 suoritetuista arkeologisista tutkimuksista (PYK -00) Miska Eilola ja Saaraliina Sala Pattijoki Ylipää Kastelli. Tutkimuskertomus kesällä 2000 suoritetuista arkeologisista tutkimuksista (PYK -00) Oulun yliopisto Arkeologian laboratorio 200 . ARKISTOTIEDOT

Lisätiedot

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 1 KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 Hannu Poutiainen, Hans-Peter Schulz, Timo Jussila Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kartoitustyö...

Lisätiedot

ENONKOSKI Käkötaipale kiinteistön muinaisjäännösinventointi v. 2011

ENONKOSKI Käkötaipale kiinteistön muinaisjäännösinventointi v. 2011 1 ENONKOSKI Käkötaipale kiinteistön 46-416-2-41 muinaisjäännösinventointi v. 2011 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: UPM / Sulkavan Palvelut Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 1 Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 Timo Jussila Kustantaja: Pihtiputaan kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Maastokarttaote... 3 Kartoitus... 3 Maasto...

Lisätiedot

Jämsä Kurra Asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2008

Jämsä Kurra Asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2008 1 Jämsä Kurra Asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2008 Timo Jussila Kustantaja: Jämsän kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Kuvia... 3 Kartat... 4 Muinaisjäännökset... 5

Lisätiedot

2016 KM Oulu Kierikinkangas KM 41108

2016 KM Oulu Kierikinkangas KM 41108 Kivikautisia asuinpaikkalöytöjä, jotka FM Sami Viljanmaa kaivautti Kierikkikeskuksen järjestämillä yleisökaivauksilla Oulun Kierikinkankaalta 6.6. 20.10.2016. Ks. Sami Viljanmaan kaivauskertomus Museoviraston

Lisätiedot

Luetteloineet: Anne-Mari Saloranta ja Sami Viljanmaa.

Luetteloineet: Anne-Mari Saloranta ja Sami Viljanmaa. Kivikautisia asuinpaikkalöytöjä, jotka FM Sami Viljanmaa kaivautti yleisökaivauksilla Yli-Iin Kierikinkankaalta 15.5. 30.9.. Ks. Sami Viljanmaan kaivauskertomus arkeologian osaston topografisessa arkistossa.

Lisätiedot

Kutveleen kanavan tiesuunnittelualueen muinaisjäännösinventointi Taipalsaaren ja Ruokolahden kunnissa syksyllä 2000

Kutveleen kanavan tiesuunnittelualueen muinaisjäännösinventointi Taipalsaaren ja Ruokolahden kunnissa syksyllä 2000 Kutveleen kanavan tiesuunnittelualueen muinaisjäännösinventointi Taipalsaaren ja Ruokolahden kunnissa syksyllä 2000 Timo Jussila Kustantaja: Kaakkois-Suomen tiepiiri 2 Kutveleen kanavan tiesuunnittelualueen

Lisätiedot

Siuntio Myrans. Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO

Siuntio Myrans. Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO Siuntio Myrans Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Mäntsälä-Siuntio maakaasuputkilinjalla MUSEOVIRASTO Vesa Laulumaa 2008 Sisällys Arkistotiedot 2 Johdanto 3 Kohteen sijainti ja topografia 3 Kaivausmenetelmät

Lisätiedot

Raahe Eteläisten tuulipuistojen muinaisjäännösten täydennysinventointi Aaltokankaan alueella v Ver. 2

Raahe Eteläisten tuulipuistojen muinaisjäännösten täydennysinventointi Aaltokankaan alueella v Ver. 2 1 Raahe Eteläisten tuulipuistojen muinaisjäännösten täydennysinventointi Aaltokankaan alueella v. 2014 Ver. 2 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Ramboll Finland 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat...

Lisätiedot

Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Saimaa Spirit Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvat... 5 Kansikuva:

Lisätiedot

ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden

ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden 1 ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2007 Timo Jussila Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Taipaleenjärvi...

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

Sisällys: Negatiiviluettelo 9 Dialuettelo 9

Sisällys: Negatiiviluettelo 9 Dialuettelo 9 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Kartta inventoitavasta alueesta 4 2. Kaava-alueen topografia ja tutkimukset 5 Kartta alueelle tehdyistä koekuopista 6 Valokuvat 7 Negatiiviluettelo

Lisätiedot

Ruovesi Pappilankulma Vesihuoltolinjan muinaisjäännösinventointi 2011

Ruovesi Pappilankulma Vesihuoltolinjan muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ruovesi Pappilankulma Vesihuoltolinjan muinaisjäännösinventointi 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Mustajärven vesiosuuskunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Lapinlahden kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3 Kirveen löytöpaikka...

Lisätiedot

Hankasalmi Olkkolan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006

Hankasalmi Olkkolan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 Hankasalmi Olkkolan asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kaavakartta... 2 Maastokartta 1:10 000, muinaisjäännös ja tutkimusalue... 3 HANKASALMI 27

Lisätiedot

VARKAUS Konnasalon asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2006

VARKAUS Konnasalon asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 VARKAUS Konnasalon asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Varkauden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Mastokarttaote... 3 Konnansalon muinaisjäännökset...

Lisätiedot

Siikajoki-Liminka voimajohtolinjausten muinaisjäännösten täydennysinventointi Siikajoella ja Limingassa 2010.

Siikajoki-Liminka voimajohtolinjausten muinaisjäännösten täydennysinventointi Siikajoella ja Limingassa 2010. 1 Siikajoki-Liminka voimajohtolinjausten muinaisjäännösten täydennysinventointi Siikajoella ja Limingassa 2010. Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Fingrid Oyj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta, tutkimusalue,

Lisätiedot

Akaa (Toijala) Matinlahti arkeologinen valvonta 2017

Akaa (Toijala) Matinlahti arkeologinen valvonta 2017 1 Akaa (Toijala) Matinlahti arkeologinen valvonta 2017 Teemu Tiainen Tilaaja: Verkonrakentaja Wire Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Valvonta... 4 Tulos... 7 Lähteet... 7 Kansikuva: Valvonnassa

Lisätiedot

Kangasala Keskustan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Kangasala Keskustan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Kangasala Keskustan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Tapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: Kangasalan kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 2 Inventointi... 3 Kylätontit...

Lisätiedot

1 KVARTSI-ISKOS, 1 kpl, 0,5 g Vaaleanharmaata, hiukan rakeista kvartsia. Mitat: 13 x 10 x 4 mm. X=201,48, Y=101,84, Z=79,18 (Tid.

1 KVARTSI-ISKOS, 1 kpl, 0,5 g Vaaleanharmaata, hiukan rakeista kvartsia. Mitat: 13 x 10 x 4 mm. X=201,48, Y=101,84, Z=79,18 (Tid. Varhaismetallikautisia löytöjä, jotka otettiin talteen FM Antti Lahelman johtamilla Taipalsaaren Valkeisaaren arkeologisilla kaivauksilla 16.-25.8.. Katso Antti Lahelman kaivauskertomus arkeologian osaston

Lisätiedot

Laitilan Nästinristin muinaisjäännösalue. yleiskatsaus muinaisjäännöksiin ja löytöihin

Laitilan Nästinristin muinaisjäännösalue. yleiskatsaus muinaisjäännöksiin ja löytöihin ... 2 3 /t r: J. tcnct Laitilan Nästinristin muinaisjäännösalue yleiskatsaus muinaisjäännöksiin ja löytöihin ks. Yleiskartta nuolen os. kohta Laitilan Kodjalan kylän metsäpalstoilla oleva Nästinristin

Lisätiedot

VÖYRI KAURAJÄRVI ISTANKANGAS

VÖYRI KAURAJÄRVI ISTANKANGAS VÖYRI KAURAJÄRVI ISTANKANGAS Kivikautisen asuinpaikan kaivau~. Anja Sarv.aa 97a. Vöyri, Kaurajärvi, I~tankanga~. Kivikautisen asuiapaikan kaivau~ 978. Peruakartta 333 2 + 23 03 (Kaurajärvi), koordinaatit

Lisätiedot

Ruovesi Visuvesi Vuolleniemi muinaisjäännösinventointi 2010

Ruovesi Visuvesi Vuolleniemi muinaisjäännösinventointi 2010 1 Ruovesi Visuvesi Vuolleniemi muinaisjäännösinventointi 2010 Hannu Poutiainen Kustantaja: Ramboll Finland Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännös... 3 RUOVESI 94 VUOLLENIEMI...

Lisätiedot

Sastamala Mätikkö järven pohjoisrannan asemakaava-alueen tarkkuusinventointi 2013

Sastamala Mätikkö järven pohjoisrannan asemakaava-alueen tarkkuusinventointi 2013 1 Sastamala Mätikkö järven pohjoisrannan asemakaava-alueen tarkkuusinventointi 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Tilaaja: Sastamalan kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi...

Lisätiedot

YLI-II 59 KOTIKANGAS KIVIKAUTINEN ASUINPAIKKA

YLI-II 59 KOTIKANGAS KIVIKAUTINEN ASUINPAIKKA KAIV AUSKERTOMUS YLI-II 59 KOTIKANGAS KIVIKAUTINEN ASUINPAIKKA NORTHERN CULTURES AND SOCIETIES OULUN YLIOPISTOKANSANVÄLINEN KURSSI ANDRE COSTOPOULOS 2007 ABSTRAKTI Yli-Ii 59 Karjalankylä Kotikangas Peruskartta:

Lisätiedot

Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi Timo Jussila Timo Sepänmaa

Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Lappeenranta Höytiönsaari Marjolan eteläpuolinen alue muinaisjäännösinventointi 2011. Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Lappeenrannan Yritystila Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Kartat...

Lisätiedot

SULKAVA Ritvalinniemi. Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus

SULKAVA Ritvalinniemi. Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus SULKAVA Ritvalinniemi Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus MUSEOVIRASTO Arkeologian osasto, koekaivausryhmä II Simo Vanhatalo 2008 1 KAIVAUSKERTOMUS Kohteen nimi: Sulkava Ritvalinniemi Muinaisjäännöslaji:

Lisätiedot

Ruotsinpyhtää Tesjoki Skårbäcksmossen, sotilasleiripaikan kartoitus ja koekaivaus

Ruotsinpyhtää Tesjoki Skårbäcksmossen, sotilasleiripaikan kartoitus ja koekaivaus Väliraportti 1.7.2009 Ulrika Köngäs Ruotsinpyhtää Tesjoki Skårbäcksmossen, sotilasleiripaikan kartoitus ja koekaivaus Ruotsinpyhtään Skårbäcksmossenin 1700-luvun sotilasleirin alueella suoritettiin arkeologiset

Lisätiedot

-o ~t.1rj. Kylä: Kuortane Inv.nro: f--t(tl ~ lyd. Kunta: KUORTANE Nimi: Soukkakangasl. Kivikautisen asuinpaikan tarkastus: Sepänmaa 2000:

-o ~t.1rj. Kylä: Kuortane Inv.nro: f--t(tl ~ lyd. Kunta: KUORTANE Nimi: Soukkakangasl. Kivikautisen asuinpaikan tarkastus: Sepänmaa 2000: Kivikautisen asuinpaikan tarkastus: Kunta: KUORTANE Nimi: Soukkakangasl Kylä: Kuortane Inv.nro: f--t(tl ~ lyd Mj. tyyppi: asuinpaikka Ajoitus: kivikautinen Luokka: 2 mesol. Kartta: 2224 06 X: 6977 62 Y:

Lisätiedot

IISALMI Peltosalmen varikkoalueen muinaisjäännösinventointi

IISALMI Peltosalmen varikkoalueen muinaisjäännösinventointi 1 IISALMI Peltosalmen varikkoalueen muinaisjäännösinventointi 2004 Timo Jussila Kustantaja: Iisalmen kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 3 Inventointi... 4 Yleiskartta... 5 Yleiskartta alueet 1-3... 6 Yleiskartta

Lisätiedot

RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009

RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009 1 RAUMA Rauman sähköaseman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2009 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Fingrid OYj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen aika...

Lisätiedot

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Ramboll 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

Pälkäne Laitikkala Katajan tilan Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila

Pälkäne Laitikkala Katajan tilan Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila 1 Pälkäne Laitikkala Katajan tilan Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Arkkitehtitoimisto Helena Väisänen 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot...

Lisätiedot

Pomarkku Aholan asemakaava ja asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2007

Pomarkku Aholan asemakaava ja asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2007 1 Pomarkku Aholan asemakaava ja asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2007 Tapani Rostedt ja Timo Jussila Kustantaja: Pomarkun kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

Löytökohta kuvan keskellä. Asuinpaikan maastoa itään.

Löytökohta kuvan keskellä. Asuinpaikan maastoa itään. 10 HÄMEENKYRÖ 69 PITKÄSUO Mjtunnus: Rauh.lk: 2 Ajoitus: Laji: kivikautinen: myöhäisneoliittinen asuinpaikka Koordin: N: 6835 696 E: 310 434 Z: 139 ±1 m X: 6833 500 Y: 2469 682 P: 6838 564 I: 3310 528 Tutkijat:

Lisätiedot

KUOPION RIISTAVEDEN ITÄOSAN YLIMMÄINEN-JÄRVEN JA TUUSJÄRVEN VÄLISEN HARJUALUEEN (Muuranmäki - VT 17 välillä) MUINAISJÄÄNNÖSINVENTOINTI 2002

KUOPION RIISTAVEDEN ITÄOSAN YLIMMÄINEN-JÄRVEN JA TUUSJÄRVEN VÄLISEN HARJUALUEEN (Muuranmäki - VT 17 välillä) MUINAISJÄÄNNÖSINVENTOINTI 2002 1 KUOPION RIISTAVEDEN ITÄOSAN YLIMMÄINEN-JÄRVEN JA TUUSJÄRVEN VÄLISEN HARJUALUEEN (Muuranmäki - VT 17 välillä) MUINAISJÄÄNNÖSINVENTOINTI 2002 Timo Jussila Mikroliitti Oy Kustantaja: Pohjois-Savon Liitto

Lisätiedot

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Vuonna 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi keskittyi Änättijärven rantoihin. Kyseessä oli jatko vuonna 1987 alkaneelle inventointityölle.

Lisätiedot

Pk Kauttua x= , y= , z=45-50

Pk Kauttua x= , y= , z=45-50 M Kertomus sadevesiviemärikaivannnon valvontatyöstä Euran Kauttuan Kauttuan ala-asteen (ent. Uusi kansakoulu) kivikautisella asuinpaikalla 5.- 6.11. 1996 Pk 1134 07 Kauttua x=6779 54-62, y=1562 52-70,

Lisätiedot

HOLLOLA LAKIKALLIO TARKASTUSRAPORTTI

HOLLOLA LAKIKALLIO TARKASTUSRAPORTTI HOLLOLA LAKIKALLIO TARKASTUSRAPORTTI Lahden museot (Päijät-Hämeen maakuntamuseo) suoritti tarkastuskäynnin Hollolan Lakikalliolie keskiviikkona 4.9.2013. Maastotarkastuksen suoritti tämän raportin laatija.

Lisätiedot

RAAHE Laivalanhietikko Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus

RAAHE Laivalanhietikko Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus RAAHE Laivalanhietikko Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus MUSEOVIRASTO Arkeologian osasto, koekaivausryhmä II Simo Vanhatalo 2008 1 KAIVAUSKERTOMUS Kohteen nimi: Raahe Laivalanhietikko Muinaisjäännöslaji:

Lisätiedot

Puumala Pistohiekka muinaisjäännösinventointi 2013

Puumala Pistohiekka muinaisjäännösinventointi 2013 1 Puumala Pistohiekka muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Tilaaja: Sulkavan Palvelut Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi... 4 Valokuvia... 5 Alueelle v. 1994 laadittu

Lisätiedot

Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010

Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010 1 Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010 Timo Jussila Kustantaja: Nokia Asset Management Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 5 Muinaisjäännös... 6

Lisätiedot

ALAVUS Edesjärvien ja Patasalmen rantaosayleiskaava-alueiden

ALAVUS Edesjärvien ja Patasalmen rantaosayleiskaava-alueiden 1 ALAVUS Edesjärvien ja Patasalmen rantaosayleiskaava-alueiden uusien rakennuspaikkojen tarkastus 2005 Timo Jussila Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännökset...

Lisätiedot

Forssan museo FORSSA Haudankorva Salmistanmäki

Forssan museo FORSSA Haudankorva Salmistanmäki Forssan museo FORSSA Haudankorva Salmistanmäki Peruskartta 2113 7 Tammela kaivauspaikan koordinaatit: p= 6748 297, i= 3318 826 keskikoordinaatit: p= 6748 283, i= 3318 877 z = n. 1 kl. Haudankorva tl. Salmista,

Lisätiedot

T U T K I M U S R A P O R T T I. FORSSA Linjapelto. Kivikautisen asuinpaikan tarkkuusinventointi ja koekuopitus

T U T K I M U S R A P O R T T I. FORSSA Linjapelto. Kivikautisen asuinpaikan tarkkuusinventointi ja koekuopitus T U T K I M U S R A P O R T T I FORSSA Linjapelto Kivikautisen asuinpaikan tarkkuusinventointi ja koekuopitus 20. 21.10.2014 AKDG3899:1 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT ESA MIKKOLA

Lisätiedot

Hämeenlinna Renko Raitalammi muinaisjäännösinventointi v. 2012

Hämeenlinna Renko Raitalammi muinaisjäännösinventointi v. 2012 1 Hämeenlinna Renko Raitalammi muinaisjäännösinventointi v. 2012 Hannu Poutiainen Kustantaja: Hämeenlinnan kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartat... 4 Muinaisjäännös... 4 HÄMEENLINNA

Lisätiedot

PIELAVESI Lampaanjärvi Joensuu löytöpaikan arkeologinen tarkastus 2018

PIELAVESI Lampaanjärvi Joensuu löytöpaikan arkeologinen tarkastus 2018 1 PIELAVESI Lampaanjärvi Joensuu löytöpaikan arkeologinen tarkastus 2018 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Siikajoki-Liminka voimajohtolinjausten muinaisjäännösten täydennysinventointi Siikajoella ja Limingassa 2010.

Siikajoki-Liminka voimajohtolinjausten muinaisjäännösten täydennysinventointi Siikajoella ja Limingassa 2010. 1 Siikajoki-Liminka voimajohtolinjausten muinaisjäännösten täydennysinventointi Siikajoella ja Limingassa 2010. Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Fingrid Oyj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Sastamala Tappitori-Vanhakirkko paineviemärilinjan kaivuun valvonta 2010 Rapani Rostedt Timo Jussila

Sastamala Tappitori-Vanhakirkko paineviemärilinjan kaivuun valvonta 2010 Rapani Rostedt Timo Jussila 1 Sastamala Tappitori-Vanhakirkko paineviemärilinjan kaivuun valvonta 2010 Rapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: Sastamalan kaupunki, Sastamalan Vesi Liikelaitos 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Valvonta...

Lisätiedot

Imatra Ukonniemen alueen sekä sen pohjoispuolisen rantaalueen ja kylpylän ranta-alueen muinaisjäännösinventointi 2012

Imatra Ukonniemen alueen sekä sen pohjoispuolisen rantaalueen ja kylpylän ranta-alueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Imatra Ukonniemen alueen sekä sen pohjoispuolisen rantaalueen ja kylpylän ranta-alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Imatran kaupunki 2 Sisältö: Kansikuva Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

Laukaa Kuhanniemi Tarvaala osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi

Laukaa Kuhanniemi Tarvaala osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 1 Laukaa Kuhanniemi Tarvaala osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2007 Timo Jussila Kustantaja: Pöyry Environment Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 3 LAUKAA 66 KÄÄMINNIEMEN

Lisätiedot

Tervola Varevaaran tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Ver 2 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila

Tervola Varevaaran tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Ver 2 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila 1 Tervola Varevaaran tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Ver 2 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: TuuliWatti Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

LUUMÄKI SUO-ANTTILA MÄNNIKKÖMÄKI 2

LUUMÄKI SUO-ANTTILA MÄNNIKKÖMÄKI 2 1 LUUMÄKI SUO-ANTTILA MÄNNIKKÖMÄKI 2 Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus 2004 Timo Jussila ja Tapani Rostedt 2 Sisältö: Maastokarttaote... 2 Perustiedot... 3 Abstrakti... 3 Kaivaus... 3 Yleiskartta 1:500...

Lisätiedot

Kuortane Kaarankajärven rantaosayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010

Kuortane Kaarankajärven rantaosayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 1 Kuortane Kaarankajärven rantaosayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartta...

Lisätiedot

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 1 Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: Inkoon kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvia... 6 Alueen luoteisosan

Lisätiedot

Haukiputaan Hiidenkankaan kivikautisen asuinpainannealueen luoteisosan kartoitustutkimus keväällä 2009

Haukiputaan Hiidenkankaan kivikautisen asuinpainannealueen luoteisosan kartoitustutkimus keväällä 2009 1 YLIOPISTO Haukiputaan Hiidenkankaan kivikautisen asuinpainannealueen luoteisosan kartoitustutkimus keväällä 2009 Arkeologia FT Jari Okkonen Tammikuu 2010 SISÄLLYS ARKISTOTIEDOT 3 ABSTRAKTI 4 JOHDANTO

Lisätiedot

Rautujärven pohjoisrantaa kuvattuna sen itäosasta länteen. Perustiedot

Rautujärven pohjoisrantaa kuvattuna sen itäosasta länteen. Perustiedot 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta (ilmakuva)... 3 Yleiskartta 2... 4 Muinaisjäännökset... 5 KOLARI 28 ÄKÄSJOEN PATO... 5 KOLARI 83 RAUTUJÄRVI... 5 KOLARI 84 AHVENJÄRVI... 8 KOLARI

Lisätiedot

Sastamala viemärikaivannon kaivuun arkeologinen valvonta Mäkitalon kivikautisen asuinpaikan läheisyydessä 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala

Sastamala viemärikaivannon kaivuun arkeologinen valvonta Mäkitalon kivikautisen asuinpaikan läheisyydessä 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala 1 Sastamala viemärikaivannon kaivuun arkeologinen valvonta Mäkitalon kivikautisen asuinpaikan läheisyydessä 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Tilaaja: Sastamalan Vesi Liikelaitos 2 Sisältö Kansikuva:

Lisätiedot

JÄMIJÄRVI Perämäki. Kivikautisen irtolöytöpaikan ympäristön koekaivaus. MUSEOVIRASTO Arkeologian osasto, koekaivausryhmä II Simo Vanhatalo 2004

JÄMIJÄRVI Perämäki. Kivikautisen irtolöytöpaikan ympäristön koekaivaus. MUSEOVIRASTO Arkeologian osasto, koekaivausryhmä II Simo Vanhatalo 2004 JÄMIJÄRVI Perämäki Kivikautisen irtolöytöpaikan ympäristön koekaivaus 1\ MUSEOVIRASTO Arkeologian osasto, koekaivausryhmä II Simo Vanhatalo 2004 KAIVAUSKERTOMUS Kohteen nimi: Perämäki Muinaisjäännöslaji:

Lisätiedot

PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET

PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET 1 PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET Timo Jussila, Mikroliitti Oy (email: Mikroliitti@dlc.fi, p: 0400-530057) Tutkimukset tehty vuosina 1994-1995 Puumalan kunnan kustannuksella, Puumalan muinaisjäännösten merkinnän

Lisätiedot

YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI

YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI Taisto Karjalainen 2005 '' MUSEOVIRASTO 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto 1 2. Alueen luonne 2 3. Inventointihavainnot 2 4. Yhteenveto 3 5. Inventointialue

Lisätiedot

Rautavaara Lapinjärvi ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2013

Rautavaara Lapinjärvi ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2013 1 Rautavaara Lapinjärvi ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: UPM-Kymmene Oyj 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

Kangasala Kaivanto Kivikautisen asuinpaikan rajaus 2011

Kangasala Kaivanto Kivikautisen asuinpaikan rajaus 2011 1 Kangasala Kaivanto Kivikautisen asuinpaikan rajaus 2011 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: Pirkanmaan ELY-keskus 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Tutkimus... 3 Kartat... 5

Lisätiedot

KIRSI LUOTO KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY KANGASALA PAKKALA TURSOLANTIEN VARHAISMETALLIKAUTISEN LÖYTÖPAIKAN TARKASTUS 2014

KIRSI LUOTO KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY KANGASALA PAKKALA TURSOLANTIEN VARHAISMETALLIKAUTISEN LÖYTÖPAIKAN TARKASTUS 2014 KIRSI LUOTO KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY KANGASALA PAKKALA TURSOLANTIEN VARHAISMETALLIKAUTISEN LÖYTÖPAIKAN TARKASTUS 2014 SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 2 2 Menetelmät... 3 3 Tulokset...

Lisätiedot

HIEKKANIEMEN KAIVAUS Kesällä 2011

HIEKKANIEMEN KAIVAUS Kesällä 2011 1 Kaivaustiedote 3.6.2011 HIEKKANIEMEN KAIVAUS Kesällä 2011 Kaivausaika ti 9.8 la 13.8 Kaivauksen johtaja Ville Laakso puh. 050 555 6312 Taustaryhmä Matti Hakulinen puh. 0400 158374 ja Jukka Luoto 040

Lisätiedot

Sisällys: Negatiiviluettelo 14 Dialuettelo 14

Sisällys: Negatiiviluettelo 14 Dialuettelo 14 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Kartta inventoitavasta alueesta 4 2. Kaava-alueen topografia ja inventointi 5 3. Kaava-alueella sijaitsevat kiinteät muinaisjäännökset ja tentatiivikohteet

Lisätiedot

HAUHON LUOTIAN RANTAKAAVA-ALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell f

HAUHON LUOTIAN RANTAKAAVA-ALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell f HAUHON LUOTIAN RANTAKAAVA-ALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell 2007 f. 144134 MUSEOVIRASTO 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 2. Kaava-alueen topografia ja tutkimukset 4 Kaava-aluekartta

Lisätiedot

Iisalmi Lampaanjärvi-Pörsänjärvi Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013

Iisalmi Lampaanjärvi-Pörsänjärvi Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 1 Iisalmi Lampaanjärvi-Pörsänjärvi Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Iisalmen kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

Kangasala Kisaranta muinaisjäännösinventointi 2012

Kangasala Kisaranta muinaisjäännösinventointi 2012 1 Kangasala Kisaranta muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Kangasalan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Kuvia... 3 Kartat... 6 Näkymä alueen

Lisätiedot

ESPOO 318 MANKKAA LUKUKALLIO AJOITTAMATTOMAN KIVILATOMUKSEN KAIVAUS Timo Jussila Espoon kaupunginmuseo

ESPOO 318 MANKKAA LUKUKALLIO AJOITTAMATTOMAN KIVILATOMUKSEN KAIVAUS Timo Jussila Espoon kaupunginmuseo 1 ESPOO 318 MANKKAA LUKUKALLIO AJOITTAMATTOMAN KIVILATOMUKSEN KAIVAUS 199 Timo Jussila Espoon kaupunginmuseo 2 Perustiedot: Kohde: Tyyppi: Ajoitus: ESPOO [318) Mankkaa Lukukallio röykkiö ajoittamaton Kartta:

Lisätiedot

VIITASAARI Kirkkosaaren muinaisjäännösinventointi 2006

VIITASAARI Kirkkosaaren muinaisjäännösinventointi 2006 1 VIITASAARI Kirkkosaaren muinaisjäännösinventointi 2006 Hannu Poutiainen, Tapani Rostedt, Timo Jussila Kustantaja: Viitasaaren kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot:... 2 Inventointi... 3 Yleiskartta... 4 Kirkkosaaren

Lisätiedot

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007 1 Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösinventointi 2007 Timo Jussila ja Hannu Poutiainen Kustantaja: Pöyry Oyj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Paikannuskartta...

Lisätiedot

Jämsä Könkkölän asemakaavoitettavan alueen länsiosan muinaisjäännösinventointi 2009

Jämsä Könkkölän asemakaavoitettavan alueen länsiosan muinaisjäännösinventointi 2009 1 Jämsä Könkkölän asemakaavoitettavan alueen länsiosan muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: Jämsän kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

KOLARI Nuottajärvi 1. Ylisen Nuottalompolonvaaran kivikautinen

KOLARI Nuottajärvi 1. Ylisen Nuottalompolonvaaran kivikautinen KOLARI Nuottajärvi 1. Ylisen Nuottalompolonvaaran kivikautinen asuinpaikka Inventointiraportti 2012 Göran Lybäck 1 Sisällysluettelo JOHDANTO 1 KOLARI, NUOTTAJÄRVI 1 2 KUVAUS 3 LUETTELO VALOKUVISTA, ILMAKUVISTA

Lisätiedot

Sastamala Mouhijärvi Vestola 2 kivikautisen asuinpaikan tarkastus 2011

Sastamala Mouhijärvi Vestola 2 kivikautisen asuinpaikan tarkastus 2011 1 Sastamala Mouhijärvi Vestola 2 kivikautisen asuinpaikan tarkastus 2011 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Sastamalan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Sijaintikartta... 3 Kartoitus... 3 Kartat...

Lisätiedot

Tuusula Vaunukangas tarkkuusinventointi 2013

Tuusula Vaunukangas tarkkuusinventointi 2013 1 Tuusula Vaunukangas tarkkuusinventointi 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Tilaaja: Tuusulan kunta 2 Perustiedot... 2 Yleiskarttoja... 3 Tutkimus... 4 Lähtötiedot... 4 Tutkimushistoria... 4 Maastotyöt

Lisätiedot

Sulkava Keskustaajaman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2011.

Sulkava Keskustaajaman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2011. 1 Sulkava Keskustaajaman ympäristön muinaisjäännösinventointi 2011. Timo Jussila Kustantaja: Sulkavan Palvelut Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 3 Tarkastetut muinaisjäännökset...

Lisätiedot

TARKASTUSKERTOMUS NÄRPIÖ PÖRTOM-GRANLIDEN Kivikautisen asuinpaikan tarkastus kannonnostoalueella. Kaisa Lehtonen MUSEOVIRAS T O

TARKASTUSKERTOMUS NÄRPIÖ PÖRTOM-GRANLIDEN Kivikautisen asuinpaikan tarkastus kannonnostoalueella. Kaisa Lehtonen MUSEOVIRAS T O TARKASTUSKERTOMUS 25.4.2008 NÄRPIÖ PÖRTOM-GRANLIDEN Kivikautisen asuinpaikan tarkastus kannonnostoalueella Kaisa Lehtonen '' MUSEOVIRAS T O TARKASTUSKERTOMUS 25.4.2008 Närpiö Pörtom-Granliden (605 01 0034)

Lisätiedot

VIRRAT Herraskosken kanavan itä- ja eteläpuolisen alueen muinaisjäännösinventointi

VIRRAT Herraskosken kanavan itä- ja eteläpuolisen alueen muinaisjäännösinventointi 1 VIRRAT Herraskosken kanavan itä- ja eteläpuolisen alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Pirkanmaan liitto 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännöksen kuvaus...

Lisätiedot

Torpin osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi PUKKILA

Torpin osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi PUKKILA Torpin osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi PUKKILA Vesa Laulumaa Museovirasto Sisällys Johdanto 2 Inventointialueen ympäristö 2 Pukkilan muinaisjäännökset ja vesistöhistoria 2 Inventointimenetelmät

Lisätiedot

Rakennustyömaan valvonta kivikautisella asuinpaikalla

Rakennustyömaan valvonta kivikautisella asuinpaikalla M Kaustinen 2 Kangas Rakennustyömaan valvonta kivikautisella asuinpaikalla 6. - 13.12.1995 Taisto Karjalainen Museovirasto Sisällysluettelo Sivu: Arkistotiedot Ote peruskartasta Jätevesipuhdistamotyömaan

Lisätiedot

Kaavi Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Kaavi Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Kaavi Kirkonkylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Kaavin kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 3 Muinaisjäännös...

Lisätiedot

Punkaharju UPM-Kymmenen omistamien pienvesien muinaisjäännösinventointi 2010.

Punkaharju UPM-Kymmenen omistamien pienvesien muinaisjäännösinventointi 2010. 1 Punkaharju UPM-Kymmenen omistamien pienvesien muinaisjäännösinventointi 2010. Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: Pöyry Finland Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Alueet...

Lisätiedot

NURMIJÄRVI Männistö. Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus. Klaukkalan ohikulkutien rakentamishanke, Palojoen eritasoliittymä MUSEOVIRASTO

NURMIJÄRVI Männistö. Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus. Klaukkalan ohikulkutien rakentamishanke, Palojoen eritasoliittymä MUSEOVIRASTO NURMIJÄRVI Männistö Kivikautisen asuinpaikan koekaivaus Klaukkalan ohikulkutien rakentamishanke, Palojoen eritasoliittymä MUSEOVIRASTO Vesa Laulumaa 2007 Sisällys Arkistotiedot 2 Johdanto 4 Tutkimushistoria

Lisätiedot

0 U L U N YLIOPISTO SUOMUSSALMI. Heinisaari. Myöhäisrautakautisen löytöpaikan tarkastus 14.5.2015 ARKEOLOGIA. FM Ville Hakamäki

0 U L U N YLIOPISTO SUOMUSSALMI. Heinisaari. Myöhäisrautakautisen löytöpaikan tarkastus 14.5.2015 ARKEOLOGIA. FM Ville Hakamäki 0 U L U N YLIOPISTO SUOMUSSALMI Heinisaari Myöhäisrautakautisen löytöpaikan tarkastus 14.5.2015 ARKEOLOGIA FM Ville Hakamäki 2015 SISÄLLYSLUETTELO ARKISTO- JA REKISTERITIEDOT... 1 KARIT AOTIEET... 2 1.

Lisätiedot

Pirkkala Naistenmatka historiallisen ajan kylänpaikan arkeologiset kaivaukset 2014

Pirkkala Naistenmatka historiallisen ajan kylänpaikan arkeologiset kaivaukset 2014 1 Pirkkala Naistenmatka historiallisen ajan kylänpaikan arkeologiset kaivaukset 2014 ESIRAPORTTI Hannu Poutiainen Tilaaja: Ramboll Finland Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Tutkimus... 5 Alue

Lisätiedot

Pelkosenniemi, Pyhätunturi. Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi

Pelkosenniemi, Pyhätunturi. Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi Pelkosenniemi, Pyhätunturi Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi Kohteen tarkastus Pirjo Rautiainen Metsähallitus Lapin Luontopalvelut PL 8016 96101 Rovaniemi pirj o.rautiainen@metsa.fi 040 5081673 JOHDANTO Pyhä-Luoston

Lisätiedot

Tampere Veijanmäenkatu 4 tarkkuusinventointi 2013

Tampere Veijanmäenkatu 4 tarkkuusinventointi 2013 1 Tampere Veijanmäenkatu 4 tarkkuusinventointi 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Tilaaja: Jaana Junkkari 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 4 Tulos... 6 Koekuopat... 7 Muinaisjäännöstiedot...

Lisätiedot

-t~tu ~. h-lo (Dl. j n-. f!j.!t?}7

-t~tu ~. h-lo (Dl. j n-. f!j.!t?}7 -t~tu ~. h-lo (Dl. j n-. f!j.!t?}7 M 7lr!

Lisätiedot

Valkeakoski Holminrannan ja Kipparin-Yli-Nissin asemakaavoitettavien alueiden muinaisjäännösinventointi 2008

Valkeakoski Holminrannan ja Kipparin-Yli-Nissin asemakaavoitettavien alueiden muinaisjäännösinventointi 2008 1 Valkeakoski Holminrannan ja Kipparin-Yli-Nissin asemakaavoitettavien alueiden muinaisjäännösinventointi 2008 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Valkeakosken kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot...

Lisätiedot

RAAHE Voimansiirtojohtoreitin arkeologinen inventointi Raahen ja Vihannin välillä

RAAHE Voimansiirtojohtoreitin arkeologinen inventointi Raahen ja Vihannin välillä RAAHE 2010 Voimansiirtojohtoreitin arkeologinen inventointi Raahen ja Vihannin välillä Jaana Itäpalo 13.05.2010 K-P:N ARKEOLOGIAPALVELU Sisällysluettelo s. 1. Perustiedot... 2 2. Inventoinnin lähtökohdat

Lisätiedot

Kerimäki Raikuunkangas Vedenpullottamon suunnittelualueen inventointi Kreetta Lesell 2009

Kerimäki Raikuunkangas Vedenpullottamon suunnittelualueen inventointi Kreetta Lesell 2009 Kerimäki Raikuunkangas Vedenpullottamon suunnittelualueen inventointi Kreetta Lesell 2009 M U S E O V I R A S T O 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Peruskarttaote 4 2. Lähistön

Lisätiedot

LAPUA TIISTENJOKI KOTASAARENMÄKI

LAPUA TIISTENJOKI KOTASAARENMÄKI LAPUA TIISTENJOKI KOTASAARENMÄKI KOEKAIVAUS KIVIKAUTISELLA ASUINPAIKALLA v. 995 Vesa Laulumaa Sisällys Arkistotietoja Johdanto Kaivauspaikan sijainti ja topografia Kaivaus ja sen tulokset Kuvaluettelo

Lisätiedot

Valkeakoski Sääksmäen kirkon ympäristön v muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2010 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa

Valkeakoski Sääksmäen kirkon ympäristön v muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2010 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa 1 Valkeakoski Sääksmäen kirkon ympäristön v. 2009 muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2010 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Kustantaja: Valkeakosken kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2

Lisätiedot