162 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen. 166 Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "162 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen. 166 Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen"

Transkriptio

1 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Aika , klo 14:25-16:09 Paikka Hallituskatu 7, kaupunginhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat 162 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen 163 Pöytäkirjan tarkastus 164 Ajankohtaiset asiat 165 Ampumaurheilun olosuhteet 166 Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen 167 Valtuustoaloite: Ihmisten arvokas vanheneminen tutussa ympäristössä 168 Ounasrinteen urheilukentän rakentaminen, urakoitsijan valinta 169 Lausunto maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelma (MAATO), Vapaaajanlautakunta 170 Vapaa-ajanlautakunnan TA2019 laadintaohjeet ja talouskehys 171 Rovaniemen kaupungin ylläpitohankinnan tarjouspyyntöasiakirjojen hyväksyminen, vapaa-ajanlautakunta 172 Valtuustoaloite Keskuskentän pääkatsomon tuulisuuden poistamiseksi 173 Ilmoitusasiat Lisäpykälät 174 Viranhaltijoiden päätösten otto-oikeus

2 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Saapuvilla olleet jäsenet Petteri Pohja, puheenjohtaja Reino Rissanen, 1. varapuheenjohtaja Maija Pirttijärvi Matias Rahtu Petri Keihäskoski Raija Kivilahti Rosa Vetri Tri Nguyen Taru Palokangas Tuula Ruotsalainen, varajäsen Vesa Haapala, saapui 14:53 Muut saapuvilla olleet Soili Kaihua, hallintosihteeri, sihteeri Antti Lassila, toimialajohtaja Sanna Karhu Merja Tervo, palvelualuepäällikkö Jukka Ylinampa Jari Virta, vs. palveluesimies Sari Laakkonen, liikunta-asiantuntija, poistui 14:54 Poissa Anitta Ylitörmänen Teemu Haukipuro Veera Kuure Allekirjoitukset Petteri Pohja Puheenjohtaja Soili Kaihua Sihteeri Pöytäkirjan tarkastus Pöytäkirja on tarkastettu ja hyväksytty Rosa Vetri pöytäkirjantarkastaja Pöytäkirjan nähtävänäolo Pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävänä Rovaniemen kaupungin verkkosivuilla alkaen.

3 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) hallintosihteeri Soili Kaihua

4 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) 162 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakunta toteaa kokouksen hallintosäännön 130, 131 ja 138 :ien mukaisesti laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi sekä hyväksyy työjärjestyksen. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

5 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) 163 Pöytäkirjan tarkastus Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakunta valitsee pöytäkirjantarkastajat. Pöytäkirja on tarkastettava viimeistään Vapaa-ajanlautakunta valitsi pöytäkirjantarkastajaksi Rosa Vetrin ja varalle Tuula Ruotsalaisen.

6 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) 164 Ajankohtaiset asiat Esittelijän katsaus ajankohtaisista ja valmistelussa olevista asioista. - Lappia-talon vuokrat - Vesihiiden kuntotarkastus - Liikuntajohtajan valintaprosessi Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakunta merkitsee ajankohtaiset asiat tiedoksi. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

7 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Vapaa-ajanlautakunta, 141, Vapaa-ajanlautakunta, 165, Ampumaurheilun olosuhteet ROIDno Vapaa-ajanlautakunta, , 141 Valmistelijat / lisätiedot: Tapio Pahtaja Rovaniemellä vallitseva ampumaurheilun olosuhde on muutosvaiheessa. Nykyinen ampumaurheilun käytössä oleva tila sijaitsee Vaihdekadulla. Purkutuomion saanessa tilassa toimii tällä hetkellä kolme ampumaurheiluseuraa. Vuokralaisena olevat ampumaurheiluseurat on irtisanottu tilasta, mutta vuokrasopimukseen on saatu pariin otteeseen jatkoaikaa. Ampumaurheilutoiminta voi jatkua nykyisessä ampumahallitilassa kevään 2018 ajan, jonka jälkeen seurat ovat vailla sisäharjoittelutilaa. Ampumaurheilutoiminnan siirtämisestä korvaaviin tai uusiin tiloihin on käyty useita eri keskusteluja ja neuvotteluja eri yhteistyökumppaneiden ja ampumaurheiluseurojen kanssa. Lisäksi ampumaurheiluseurat ovat itse etsineet tiloja, joissa voisivat jatkaa toimintaa. Tiloja on löytynyt, mutta haasteeksi on noussut vuokran määrä ja myös se, ettei tiloissa ole ollut kaikille ampumalajeille soveltuvaa tilaa. Ampumaurheilun olosuhteista tulee laatia tarveselvitys, joka nostaa esiin keskeistä tarvittavaa tietoa, kuten ampumaurheiluseurat jäsen- ja harrastajamäärineen, ampumaurheilun halliolosuhteita tarvitsevien harrastajien määrä, tilatarve, mahdollinen sijainti ja tilojen käyttömahdollisuudet, hankkeen, investoinnin kustannukset, tilojen käyttökustannukset. Tarveselvityksen perusteella on mahdollista tarkastella erilaisia hankkeistamis- ja toteuttamisvaihtoehtoja. Ampumaurheilun tilatarpeesta tulee laatia tarveselvitys kevään 2018 aikana. Selvitys tuodaan vapaa-ajanlautakunnan käsittelyyn. Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila Vapaa-ajanlautakunta päättää, että ampumaurheilun tilatarpeesta laaditaan tarveselvitys kevään 2018 aikana. Selvitys tuodaan vapaa-ajanlautakunnan käsittelyyn. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

8 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Vapaa-ajanlautakunta, , 165 Valmistelija / lisätiedot: Sari Laakkonen sari.laakkonen@rovaniemi.fi Liitteet 1 AMPUMAURHEILU tarveselvitys.pdf Vapaa-ajan palvelualuepäällikkö on tehnyt viranhaltijapäätöksen koskien ampumaurheilun sisäharjoitusolosuhteiden tarveselvitystyön käynnistämistä ja työryhmän kokoonpanoa. Työryhmään nimettiin Sirpa Lithovius/tilaliikelaitoksen edustaja, Sami Laine, Sari Laakkonen, Jukka Ylinampa sekä Jari Virta. Työryhmä kokoontui kevään aikana kahdeksan kertaa, joista kahtena kertana mukaan kutsuttiin urheiluseurat. Tarveselvitystyöryhmän mielestä on tärkeää, että tuleva ampumaurheilun sisähalliolosuhde on pitkänajan, kestävän kehityksen sekä kustannustehokas ratkaisu. Tarveselvityksessä on huomioitu kunnallisen liikuntapaikkarakentamisen painopiste mahdollisimman monikäyttöisten ja laajoja käyttäjäryhmiä palvelevissa liikuntapaikoissa ja kumppanuusmalleissa. Tarveselvitystyöryhmä toteaa, että tarve urheiluseurojen sitouttamiseen liikuntaolosuhteiden hankinnassa tulee jatkossa kasvamaan. Lisäksi liikuntapaikkojen suunnittelussa ja palvelujen tuottamisessa tulee korostumaan eri toimijoiden (lajit, seurat, muut) välinen yhteistyö, eli kumppanuusmallit. Tarveselvitystyöryhmä toteaa, että nykyisen ampumahallin purkaminen luo ilmeisen tarpeen muutokselle. Ampumaurheilulajien harrastajamäärä on ollut pienoisessa kasvussa ja lähimmälle ilma-ase ampumahallille on matkaa 150 kilometriä. Ampumaurheiluseurat ovat aktiivisesti tehneet talkootyötä olosuhteidensa eteen sekä huolehtineet harjoituspaikkojen valvonnasta, ylläpidosta, välineinvestoinneista ja siivouksesta. Tarveselvitystyöryhmä toteaa, että ampumaurheilun talvi- ja sisäharjoitteluntilatarpeen tyydyttämiseksi tulisi Rovaniemellä joko vuokrata tilatarpeen mukainen tila, rakentaa uusi halli tai antaa kiinteistöyhtiön tai seuran vastata hallin kiinteistöinvestoinnista ja vuokrata halli tai ostaa siitä toiminta-aikaa. Rovaniemen kaupungin talousarvion 2019 ja taloussuunnitelman laadintaohjeissa todetaan, että kaupungin investointeja tulee rajoittaa mahdollisuuksien mukaan ja hakea jokaisella toimialalla vaihtoehtoisia palveluntuotantotapoja, joilla kaupungin omia investointeja voidaan välttää. Tarveselvitystyöryhmä esittää, että tauottoman harjoittelun takaamiseksi ampumaurheilun talviharjoittelu siirtyy noin 900 m2 vuokrahalliin syksystä 2018 lähtien kumppanuusmallilla, jossa ampumaurheiluseurat vuokraavat ja ylläpitävät tilaa, ja kaupunki ostaa hallista toiminta-aikaa (vuokratuki). Kaupungin toiminta-ajan ostoennuste noin 900m2 hallista on noin 2500 euroa kuukausi. Tarveselvitystyöryhmä esittää, että vapaa-ajanlautakunta varaa määrärahakorotuksen ampumaurheilun sisäharjoitteluolosuhteelle.

9 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Uuden vuokrahallin käyttöönoton ensimmäisessä vaiheessa harjoittelu mahdollistetaan jousiammunalle ja ilma-aseille. Toisessa vaiheessa kartoitetaan mahdollisuutta laajentaa toimintaa ruutiaseiden sisäharjoittelulle tai selvitetään vaihtoehtoja harjoittelulle Toramolla talvikaudella. Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakunta hyväksyy ampumaurheilun sisäharjoittelu olosuhteen tarveselvityksen ja toteaa, että hanketta tulee viedä eteenpäin tarveselvityksen hankepäätösesityksen mukaisesti. Uuden vuokrahallin aiheuttama vuokrakustannuksien nousu tulee varata vapaa-ajanlautakunnan määrärahakehykseen. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

10 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) 166 Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen ROIDno Valmistelija / lisätiedot: Merja Tervo merja.tervo@rovaniemi.fi palvelualuepäällikkö Liitteet 1 Rovaniemen lausunto 2 Lausuntopyyntö Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistaminen 3 Kuntien kulttuuritoimintalaki Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoa koskien muistiota kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistamiseksi. Asiaa valmistellut työryhmä ehdottaa esityksessä säädettäväksi lain kuntien kulttuuritoiminnasta, joka korvaisi nykyisen lain vuodelta Esityksen tavoitteena on uudistaa laki vastaamaan kuntien kulttuuritoiminnassa ja sen toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia sekä perustuslainsäännöksiä ja kulttuuritoimintaa koskevien kansainvälisten sopimusten toimeenpanoa. Ehdotettuun lakiin lisättäisiin kuntien kulttuuritoiminnan tavoitteet, valtion viranomaisten tehtävät, kunnan asukkaiden osallistuminen, kehittämistehtävä, yhteistyö sekä tiedon tuottaminen ja arviointi. Samalla muutetaan ajan tasalle kunnan tehtäviä ja valtionrahoitustakoskevat säännökset. Esityksessä korostetaan kulttuurin ja taiteen monia mahdollisuuksia rikastuttaa ihmisten elämää ja yhteisöjen toimintaa. Kulttuuria ja taidetta edistämällä voidaan vaikuttaa mm.kunnan asukkaiden hyvinvointiin ja osallisuuteen sekä kuntien elinvoimaisuuteen. Kulttuuritoimintaa järjestettäessä tulee ottaa huomioon paikalliset olosuhteet sekä eri väestöryhmien erilaiset tarpeet ja odotukset. Asukkailla tulee olla mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa kunnan kulttuuritoimintaan. Kunnassa tulee esityksen mukaan olla riittävä ja monipuolinen osaaminen kulttuuritoiminnan järjestämisessä. Kunta voi tarvittaessa järjestää kulttuuritoimintaa myös yhteistyössä toisten kuntien kanssa. Yhteistyö kunnan muiden toimialojen ja muiden toimijoiden kanssa on myös tärkeää. Lakiehdotuksessa esitetään säädettäväksi kehittämistehtävä, jolla tuettaan kuntien kulttuuritoiminnan toteuttamisen vaikuttavuutta, henkilöstön osaamista ja kuntien keskinäistä yhteistoimintaa. Tiedon tuottamisella ja arvioinnilla tuetaan lain tavoitteiden ja tehtävien toteutumista. Rovaniemen kaupungin vapaa-ajanlautakunnan lausunnossa esiin nousee pohjoisen, maaseutumaisen kaupungin näkökulma. Kulttuuripalvelujen saatavuus, tasavertainen saavutettavuus, kulttuurin merkitys elinvoiman rakentamisessa, matkailun ja kulttuurin yhteiset tavoitteet sekä kulttuuripalvelut ennaltaehkäisevinä ja osallisuutta edistävinä hyvinvointipalveluina ovat keskeisiä sisältöjä lausunnossa.

11 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakuntaa antaa lausuntonsa koskien muistiota kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistamiseksi. Lausunto annetaan lausuntopalvelu.fi:ssä mennessä. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti. Tiedoksi Kulttuuripalvelujen yksiköt

12 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Kaupunginvaltuusto, 50, Kaupungin johtoryhmä, 144, Vapaa-ajanlautakunta, 167, Valtuustoaloite: Ihmisten arvokas vanheneminen tutussa ympäristössä ROIDno Kaupunginvaltuusto, , 50 Matti Henttusen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen: "Rovaniemen kaupunki on investoinut viime vuosina niin sanottuihin monitoimirakennuksiin. Investointeja on tehty mm. Ounasrinteelle, Sinettään, Meltaukseen ja Vanttauskoskelle. Mielestäni tämä monitoimirakentaminen on jäänyt vajaaksi käyttöasteen osalta. Tilojen käyttöä voidaan laajentaa lisäämällä kokonaisuuteen palveluita kuten varhaiskasvatusta, koululaisten toimintaa, kirjastoa sekä terveyspalveluita kuten esimerkiksi hammashoitoa, sekä ennenkaikkea ikäihmisten palveluita. Rovaniemen hyvinvointikertomus osoittaa ikäihmisten tuntevan turvattomuutta ja yksinäisyyttä. Monitoimikeskukset voidaan jalostaa paikoiksi, joka luo sekä ikäihmisille virikkeellisen ympäristön että lapsille/ nuorille hyvän kasvupolun. Monitoimikeskusten käyttöasteen lisääminen tukee aluelautakuntamallia ja alueidemme elinvoimaisuutta sekä ihmisten hyvinvointia alueellamme. Nykykäytänteitä jalostamalla ikäihmisille luotaisiin huomattavasti virikkeellisempi elinympäristö yksinäisyyden ja laitostumisen sijaan. Ikäihmisten arvokas vanheneminen tutussa ympäristössä on hieno ja kannatettava ajatus, jonka käytännön jalostaminen on perusteltavissa. Edellä esitetyn perusteella pyydän, että Rovaniemi tutkii kaikki ne mahdollisuudet joilla monitoimitilojen käyttöastetta saataisiin lisättyä ja miten ikäihmisten elämänlaatua ja yksinäisyyden tuomaa turvattomuutta vähennettäisiin." Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. Kaupungin johtoryhmä, , 144 Matti Henttusen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

13 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) "Rovaniemen kaupunki on investoinut viime vuosina niin sanottuihin monitoimirakennuksiin. Investointeja on tehty mm. Ounasrinteelle, Sinettään, Meltaukseen ja Vanttauskoskelle. Mielestäni tämä monitoimirakentaminen on jäänyt vajaaksi käyttöasteen osalta. Tilojen käyttöä voidaan laajentaa lisäämällä kokonaisuuteen palveluita kuten varhaiskasvatusta, koululaisten toimintaa, kirjastoa sekä terveyspalveluita kuten esimerkiksi hammashoitoa, sekä ennenkaikkea ikäihmisten palveluita. Rovaniemen hyvinvointikertomus osoittaa ikäihmisten tuntevan turvattomuutta ja yksinäisyyttä. Monitoimikeskukset voidaan jalostaa paikoiksi, joka luo sekä ikäihmisille virikkeellisen ympäristön että lapsille/ nuorille hyvän kasvupolun. Monitoimikeskusten käyttöasteen lisääminen tukee aluelautakuntamallia ja alueidemme elinvoimaisuutta sekä ihmisten hyvinvointia alueellamme. Nykykäytänteitä jalostamalla ikäihmisille luotaisiin huomattavasti virikkeellisempi elinympäristö yksinäisyyden ja laitostumisen sijaan. Ikäihmisten arvokas vanheneminen tutussa ympäristössä on hieno ja kannatettava ajatus, jonka käytännön jalostaminen on perusteltavissa. Edellä esitetyn perusteella pyydän, että Rovaniemi tutkii kaikki ne mahdollisuudet joilla monitoimitilojen käyttöastetta saataisiin lisättyä ja miten ikäihmisten elämänlaatua ja yksinäisyyden tuomaa turvattomuutta vähennettäisiin." Ehdotus Johtoryhmä päättää lähettää aloitteen perusturvapalveluiden ja sivistyspalveluiden palvelaluepäälliköiden valmisteltavaksi. Vastuutetaan esityksen mukaisesti perusturvalle ja sivistykselle. Vapaa-ajanlautakunta, , 167 Valmistelija / lisätiedot: Merja Tervo merja.tervo@rovaniemi.fi palvelualuepäällikkö Viidennes Suomen väestöstä on 65-vuotta täyttäneitä ja tilastokeskuksen väestöennusteiden perusteella väestön ikääntyminen jatkuu voimakkaasti. Rovaniemen tilanne noudattelee koko Suomen keskiarvoa. Erityisen haastava tilanne on kylissä, joissa osassa jo tällä hetkellä ikäihmisten osuus asukkaista jo on noin 30%.

14 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Rovaniemellä ikäihmisten yksinäisyyden kokemuksia ja arjessa pärjäämistä kartoitettiin laajemmin hyvinvointikertomukseen liittyvän kyselyn avulla. Yli 65- vuotiaille rovaniemeläisille kohdennettu hyvinvointikysely toteutettiin ajalla Vastaajat kiinnittivät huomiota ongelmiin koskien muun muassa sosiaalisia suhteita, arjessa selviämistä ja palvelujen saatavuutta. Vastanneet toivoivat muun muassa ikäihmisille välineitä, keinoja ja tietoa säilyttää nykyinen toimintakyky mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen ja näin ollen siirtää riippuvaisuutta muiden huolenpidosta ja palveluista vuosilla eteenpäin. Liikunnan, muun aktiivisuuden ja sosiaalisen kanssakäymisen merkitystä haluttiin korostaa. Matti Henttusen ym. valtuustoaloite Ikäihmisten arvokkaasta vanhenemisesta tutussa ympäristössä on ajankohtainen ja tärkeä. Aihe herätti keskustelua myös Rovaniemen kaupungin koordinoiman hyvinvointiryhmän teemakokouksessa , jossa oli mukana kaupungin ja järjestöjen edustajia. Teema koettiin erittäin tärkeäksi ja hyvinvointiryhmä tulee käsittelemään aihetta myös tulevissa kokouksissaan etsien hyviä käytäntöjä sekä ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Kaupungilla on mahdollisuus tukea ikäihmisiä toimintakyvyn ylläpitämistä parantamalla palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta sekä tukemalla eri toimijoita, jotka mahdollistavat ikäihmisten sosiaalisen toiminnan sekä omaehtoisen kulttuuri- että liikuntaharrastamisen. Koulukiinteistöt sekä uudet monitoimitilat ovat avainasemassa lähipalveluiden sekä ikäihmisille järjestettävän toiminnan näkökulmista tarkasteltuina. Useissa Rovaniemen alueen kylissä entisiä ja nykyisiä koulukiinteistöjä käytetään jo tällä hetkellä monipuolisesti. Tiloissa järjestetään mm. kyläyhteisöjen toimintaa, vapaan sivistystyön, kuten kansalaisopiston kursseja sekä järjestöjen tarjoamia palveluita. Rovaniemen kaupungin kulttuuripalvelut on tuottanut tiloihin muun muassa musiikki-, teatteri-, tanssi-, sirkus- ja nukketeatteriesityksiä. Perusturva-, kulttuuri-, ja liikuntapalvelut tekevät yhteistyötä ikäihmisten kulttuuristen ja liikunnallisten oikeuksien toteuttamiseksi. Kehittämistyötä tehdään osana perustoimintaa ja eri hankkeiden tukemana. Ikäihmisten kulttuurituottaja sekä liikuntakoordinaattori ovat mielellään mukana uusien tilainvestointien suunnitteluvaiheessa tarjoamalla asiantuntijaapuaan ikäihmisten kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksien kehittämiseksi uusiin tiloihin ja myös jo olemassa oleviin tilaratkaisuihin. Kulttuuri- ja liikuntapalvelujen kehittämisessä otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa se, että palvelut ovat helposti siirrettävissä erilaisiin toimintaympäristöihin. Onnistuneet ja laadukkaat sisällöt ovat, yhteisen tekemisen lisäksi, keskeisiä tekijöitä tilojen monikäyttöisyydelle. Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakunta hyväksyy valtuustoaloitteeseen annetun vastauksen ja antaa sen vastauksenaan valtuustoaloitteen tekijälle. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

15 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Tiedoksi Aloitteentekijä, KH

16 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) 168 Ounasrinteen urheilukentän rakentaminen, urakoitsijan valinta ROIDno Valmistelija / lisätiedot: Jukka Ylinampa jukka.ylinampa@rovaniemi.fi Liitteet 1 Ounasrinteen urheilukentän rakentaminen TARJOUSPYYNTÖ Rovaniemen kaupungin Sivistyspalvelut / Liikuntapalvelut ovat Hilma ilmoituksella pyytäneet tarjouksia Ounasrinteen urheilukentän rakentaminen nimisestä urakasta. Urakkaan kuuluu urheilukentän pohjarakentamista, kuivatusjärjestelmän rakentamista, vesihuoltotöitä, kenttäpinnoitteiden rakentamista, aitaamistöitä, valaistuksen rakentamista, viherrakentamista ja työn aikaisten työmaateiden rakentamista sekä varusteiden hankkimista ja asentamista siinä laajuudessa kuin ne urakan rakennussuunnitelmissa on määritelty. Urakka jakautuu vuosille 2018 ja 2019 siten, että vuonna 2018 toteutetaan pääsääntöisesti kentän maanrakennustyöt ja vuonna 2019 toteutetaan tekonurmen ja kalusteiden asennus sekä viimeistelytyöt. Tarjousten jättämisen määräaika oli kello 15:00. Määräaikaan mennessä saapui yksi tarjous. Tarjouksen jätti Kaukomaa Oy. Tarjousten avauksen ensimmäisessä vaiheessa tarkistettiin tarjouspyynnössä tarjoajayrityksille asetettujen kelpoisuusehtojen täyttyminen. Kaukomaa Oy täytti asetetut kelpoisuusehdot. Toisessa vaiheessa tarkistettiin tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus. Kaukomaa Oy:n tarjous oli tarjouspyynnön mukainen. Kolmannessa vaiheessa suoritettiin tarjousten vertailu. Tarjousten vertailuperuste oli halvin kokonaishinta. Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakunta päättää valita Ounasrinteen urheilukentän rakentaminen -nimisen urakan urakoitsijaksi edullisimman kokonaistarjouksen tehneen Kaukomaa Oy:n. Tarjouksen kokonaishinta on (alv 0 %). Vapaa-ajanlautakunta valtuuttaa toimialajohtajan allekirjoittamaan urakkasopimuksen valitun urakoitsijan kanssa. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti. Tiedoksi Tarjouksen jättäneet yritykset

17 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38)

18 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Kaupungin johtoryhmä, 107, Kaupunginhallitus, 157, Vapaa-ajanlautakunta, 169, Lausunto maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelma (MAATO), Vapaaajanlautakunta ROIDno Kaupungin johtoryhmä, , 107 Valmistelijat / lisätiedot: Tarja Outila tarja.outila@rovaniemi.fi kaupunginarkkitehti Liitteet 1 Lainvoimaiset kaavat Strateginen, kaavoituskatsaus valtuustokaudelle Tekninen, kaavoituskatsaus valtuustokaudelle Maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelma on kaupunginhallituksen vastuulla oleva asiakirja (hallintosääntö , 26 ). MAATO:n laatii strateginen kaavoitus ja työtä vetää kaupunginjohtaja. Rovaniemen kaupunki laatii maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelman valtuustokausittain ja tarkistaa sen vuosittain. Maato sisältää asumisen, liikenteen ja kaavoituksen keskeiset periaatteet ja ohjelmoinnin. MAATO:oon liittyy kaavoituskatsausosa, joka tulee laatia vuosittain. Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi edellisen valtuustokauden maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelman Kaupunginhallitus on hyväksynyt kaavoituskatsauksen päivityksen Rovaniemen kaupungin maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelma (MAATO) valtuustokaudelle on valmistunut ja se lähetetään lausuntokierrokselle. MAATO:n sisältö: 1. Kaavoituksen periaatteet: varsinainen tekstiosa 2. Lainvoimaiset kaavat 3. Kaavoituskatsaus ( strategiset kaavat, muut kaavat) MAATO:ssa on pitäydytty pääasiassa nykyisen tonttivarannon mukaisissa tavoitteissa muilta osin, mutta asuinrakentamisessa kerrostaloasuntojen määrää on lisätty 400 asuntoon vuodessa ja pientalojen määrä on tarkistettu vastaamaan toteutunutta kehitystä. MAATO on laadittu yhteistyössä eri toimialojen asiantuntijoiden kanssa. Kaupunginarkkitehti Tarja Outila selostaa asiaa.

19 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Ehdotus Esittelijä: Esko Lotvonen Kaupungin johtoryhmä käy keskustelun MAATO:sta. Tarja Outila selosti MAATO:n päivityksen tilannetta. On otettu huomioon uuden kaupunkistrategian tavoitteet. Asuntotuotantotarvetta koskevaa raportointia on tarkennettu. Päivitetty tarpeellisia tilastoja. Kerrostalotonttien asuntotuotantotarvetta on hieman nostettu. MAATO:a tarkennetaan kaupungin johtoryhmän evästysten mukaisesti. MAATO lähetetään lausuntokierrokselle lautakunnille, aluelautakunnille, yhtiöille ja neuvostoille sekä nuorisovaltuustolle. Kaupunginhallitus päättää MAATO:sta Kaupunginhallitus, , 157 Valmistelijat / lisätiedot: Tarja Outila tarja.outila@rovaniemi.fi kaupunginarkkitehti Liitteet 1 Lainvoimaiset kaavat Strateginen, kaavoituskatsaus valtuustokaudelle Tekninen, kaavoituskatsaus valtuustokaudelle Toimintaympäristön tilastot 2018.pdf 5 MAATO, LAUSUNNOLLE Maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelma on kaupunginhallituksen vastuulla oleva asiakirja (hallintosääntö , 26 ). MAATO:n laatii strateginen kaavoitus ja työtä vetää kaupunginjohtaja. Rovaniemen kaupunki laatii maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelman valtuustokausittain ja tarkistaa sen vuosittain. Maato sisältää asumisen, liikenteen ja kaavoituksen keskeiset periaatteet ja ohjelmoinnin. MAATO:oon liittyy kaavoituskatsausosa, joka tulee laatia vuosittain. Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi edellisen valtuustokauden maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelman Kaupunginhallitus on hyväksynyt kaavoituskatsauksen päivityksen Rovaniemen kaupungin maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelma (MAATO) valtuustokaudelle on valmistunut ja se lähetetään lausuntokierrokselle. MAATO:n sisältö: 1. Kaavoituksen periaatteet: varsinainen tekstiosa

20 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) 2. Lainvoimaiset kaavat 3. Kaavoituskatsaus ( strategiset kaavat, muut kaavat) 4. Toimintaympäristön tilastot MAATO:ssa on pitäydytty pääasiassa nykyisen tonttivarannon mukaisissa tavoitteissa muilta osin, mutta asuinrakentamisessa kerrostaloasuntojen määrää on lisätty 400 asuntoon vuodessa ja pientalojen määrä on tarkistettu vastaamaan toteutunutta kehitystä. MAATO on laadittu yhteistyössä eri toimialojen asiantuntijoiden kanssa. MAATO on käsitelty kaupungin johtoryhmässä Ehdotus Esittelijä: Esko Lotvonen Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelman liitteineen lähetettäväksi lausuntokierrokselle. Lausunnot pyydetään mennessä. Aineistosta pyydetään lausunto lautakunnilta (myös aluelautakunnat), Napapiirin Energian ja Vesi Oy:ltä, Rovakaira Oy:ltä, Napapiirin Residuum Oy:ltä, Rovaniemen Kehitys Oy:ltä, Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:ltä ja Tilaliikelaitokselta, vanhusneuvostolta, vammaisneuvostolta ja nuorisvaltuustolta. Kaupunginhallitus kuuli asiassa kaupunginarkkitehti Tarja Outilaa. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti. Vapaa-ajanlautakunta, , 169 Valmistelija / lisätiedot: Jukka Ylinampa jukka.ylinampa@rovaniemi.fi Kaupunginhallitus on pyytänyt vapaa-ajanlautakunnalta lausuntoa maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelmasta valtuustokaudelle Maankäytön ja asumisen toteutusohjelman tulisi olla strateginen pitkän aikavälin suunnitelma, jossa määritetään suuntaviivat ja tavoitteet kaupungin kehittymiselle 20 vuodeksi eteenpäin. Maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelmassa tulisi huomioida julkisten palveluverkkojen toiminta ja kehittäminen olennaisena osana maankäytön ja asumisen suunnittelua. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti seuraaviin seikkoihin:

21 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) - Palveluverkkojen kattavuus ja tasapuolinen kuormittaminen: toteutetaan maankäyttö olemassaolevan palveluverkon alueella mahdollisimman optimaalisesti, yhteistyössä vapaa-ajanpalvelualueen kanssa. - Palveluverkkojen kehittäminen: tehdään tiivistä yhteistyötä uusien alueiden ja niiden palveluiden, joihin uudet alueet tukeutuvat, suunnittelussa ja toteutuksessa kaikkien toimialojen välillä, - Asiakaslähtöisyys: toteutetaan maankäyttöä siten, että kaupungilla on tarjota korkeatasoisia rakennuspaikkoja hyvien palvelujen läheisyydessä eri kaupunginosissa. - Kaupunginosien tasapuolinen kehittäminen: pyritään kehittämään kaupunginosien elinvoimaisuutta tasapuolisesti kuitenkin mahdollistaen kaupunginosien erilaisen profiloitumisen. - Sosioekonomiset lähtökohdat: pyritään estämään kaupunginosien tai pienempien alueiden epäsuotuisa kehittyminen. - Julkisten palveluiden saavutettavuus: toteutetaan maankäyttöä niin, että julkiset- ja muut palvelut ovat tasavertaisesti saavutettavissa. - Palveluverkkojen kustannustehokkuus: pyritään maankäytöllä tukemaan palveluverkkojen rakentumista ja toimintaa niin, että ne toimivat kustannustehokkaasti. - Kaupunkilaisten osallisuuden edistäminen: tarjotaan kaupunkilaisille ja eri sidosryhmille mahdollisuus osallistua maankäytön ja asumisen suunnitteluun. - Kaupungin kehittyminen: varmistetaan maankäytöllä hyvät edellytykset kaupungin talouden, työllisyyden, hyvinvoinnin ja asukasmäärän kasvulle. Vapaa-ajanlautakunta esittää käynnistettäväksi koko kaupungin asemakaavaaluetta ja ympäristöä koskevan yleiskaavan, jolla ohjattaisiin kaupungin kehittymistä ja maankäyttöä ainakin vuoteen 2040 asti. Lisäksi vapaaajanlautakunta esittää, että voimassa olevan asemakaavan ja valmiin yhdyskuntatekniikan sekä toimivien palveluverkkojen alueella käynnistetään asemakaavan tiivistämistä ja tehostamista. Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakunta antaa talouspäällikön mukaisen lausunnon Maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelmasta. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

22 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) 170 Vapaa-ajanlautakunnan TA2019 laadintaohjeet ja talouskehys ROIDno Valmistelija / lisätiedot: Merja Tervo, Jukka Ylinampa merja.tervo@rovaniemi.fi, jukka.ylinampa@rovaniemi.fi palvelualuepäällikkö Liitteet 1 Vaihtoehtoiset määrärahat vuodelle Vapaa-ajanlautakunnan mahdolliset säästökohteet 3 Vapaa-ajan lautakunnan investoinnit Kaupunginhallitus, kokous Pöytäkirja on tarkastettu 193 Vuoden 2019 talousarvion talouskehys ja laadintaohjeet ROIDno Valmistelija Sirkka Lankila, talousarviopäällikkö, sirkka.lankila@rovaniemi.fi Perustelut Kaupungin talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle Suunnittelukauden ensimmäinen vuosi on talousarviovuosi ja kaksi seuraavaa vuotta ovat suunnitelmavuosia. Tulevan talousarvion suunnittelu perustuu kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon ja taloussuunnitelmaan vuosille Valtakunnallisten arvioiden mukaan näyttää siltä, että vuosi 2017 jää poikkeuksellisen hyväksi vuodeksi kuntatalouden osalta. Kuntien talous heikkenee selvästi vuonna Kunnille toteutetun talousarviokyselyn mukaan eivät verotulot ja valtionosuudet juurikaan kasva. Toimintakulut kuitenkin kasvavat noin miljardi euroa. Investoinnit kasvavat 20 prosenttia ja lainakanta kääntyy jälleen nousuun. Maakuntauudistuksen suunnitelmat elävät edelleen, eikä lakeja ole vielä vahvistettu. Tästä johtuen laadintaohjeet (liite 1) keskittyvät vuoteen Rovaniemen kaupungin talouden tasapaino heikkenee merkittävästi vuosina 2018 ja Verotulojen arvioitu kasvu ei riitä alkuunkaan kattamaan valtionosuuksien vähentymistä ja toimintamenojen ja investointien tuomaa lisärahoitustarvetta. Vuoden 2018 ja 2019 verotulot ja valtionosuudet ovat tämän kevään arvioita ja tarkentuvat loppuvuoden 2018 aikana. Tänä vuonna verorahoituksen oletetaan kokonaisuutena toteutuvan talousarvion mukaisesti. Rahoitustuotot ja - kulut on arvioitu vuoden 2017 tilinpäätöksen perusteella. Rahoitustuottojen

23 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) toteutuminen edellyttää sitä, että yhtiöiden tulokset kehittyvät positiivisesti, ja että korkotaso säilyy alhaisella tasolla. Raamivalmistelun yhteydessä on käynyt ilmi, että vuoden 2019 määrärahoihin kohdistuu 3,7 prosentin korotustarve vuoden 2018 talousarvioon nähden. Korotustarve aiheutuu pääosin palkankorotuksista, jotka heijastuvat myös palvelusten ostoihin ja kaikkiin hintoihin. Erityisesti tämä näkyy suurissa ostopalvelukokonaisuuksissa kuten erikoissairaanhoidossa. Myös sivistyspalvelujen mittavat toimitiloihin kohdistuvat muutokset aiheuttavat lisäkustannuksia vuokrien ja kuljetusten muodossa. Mikäli talousarvio laaditaan nykyisillä veroprosenteilla ja määrärahoihin sallitaan kasvua 3,7 prosenttia, on vuosikate lähes nolla ja investoinnit tulevat kokonaan katettavaksi lainarahalla. Tämä on kaupungin talouden kannalta kestämätön tilanne. Vuosien 2018 ja 2019 mahdolliset alijäämät voidaan kuitenkin kattaa taseessa olevasta kumulatiivisesta ylijäämästä, jota vuoden 2017 lopussa oli 67,3 miljoonaa euroa. Talousarviopäällikkö ja kaupunginkamreeri esittävät, että käyttötalouden määrärahakehys vuodelle 2019 on 374,3 miljoonaa euroa ja investointien kokonaisnettokehys on 25,9 miljoonaa euroa. Kehykset pohjautuvat keväällä 2018 tehtyihin arvioihin verojen ja valtionosuuksien kehityksestä. Pohjaan on laskettu kunnallisveron tarkistus yhdellä prosenttiyksiköllä. Mikäli raamiin esitetään lisättäväksi määrärahoja, on niille aina esitettävä täysimääräinen kate. Laadintaohjeet on esitetty liitteessä 1. ehdotus Esittelijä Esko Lotvonen, kaupunginjohtaja, Kaupunginhallitus päättää hyväksyä vuoden 2019 talousarvion laadintaohjeet ja talouskehyksen liitteen 1 mukaisesti. Käyttötalouden määrärahakehys vuodelle 2019 on 374,3 miljoonaa euroa ja investointien kokonaisnettokehys on 25,9 miljoonaa euroa. Kehykset pohjautuvat keväällä 2018 tehtyihin arvioihin verojen ja valtionosuuksien kehityksestä. Pohjaan on laskettu kunnallisveron tarkistus yhdellä prosenttiyksiköllä. Mikäli raamiin esitetään lisättäväksi määrärahoja, on niille aina esitettävä täysimääräinen kate. Kaupunginhallitus kuuli asiassa talousarviopäällikkö Sirkka Lankilaa, kaupunginkamreeri Jussi Päkkilää sekä toimialajohtajia Martti Anttilaa, Markus Hemmilää ja Antti Lassilaa. Esko-Juhani Tennilä poistui tämän asian käsittelyn aikana klo Varajäsen Aatos Nätynki toimi hallituksen jäsenenä tämän ajan.

24 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Sanna Karhu esitti ryhmien puheenjohtajien kannattamana, että kaupunginhallitus päättää hyväksyä vuoden 2019 talousarvion laadintaohjeet ja lähettää vuoden 2019 talousarviokehyksen lautakuntiin valmisteltavaksi seuraavin muutoksin: - koko kaupungin talouskehykseen (s. 4) lisätään vaihtoehto C, vero 21,5% - kehykset laaditaan -5 M euron tuloksella - kaupunginhallitus pyytää lautakuntia valmistelemaan lautakuntakohtaiset esitykset talousarvioraamista ja raamien vaikutuksista toimintaan kaikkien kolmen raamivaihtoehdon pohjalta, A, B ja C mennessä - kaupunginhallitus pyytää lautakuntia valmistelemaan myös lautakuntakohtaiset investointilistat investointiraamista päättämistä varten mennessä - alustava määrärahakehys (s. 5) ja investointiraami (s. 6) jätetään avoimeksi - kaupunginhallitus päättää valittavasta raamikehyksestä viimeistään valtuustoryhmiä pyydetään tuomaan prioriteettinsa esille elokuussa pidettävissä valtuustosopimuksen tarkistusneuvotteluissa kaupunginhallituksen päättämän raamin pohjalta - kaupunginhallitus päättää esityksensä valtuustolle vuoden 2019 talousarviosta alkuperäisen aikataulun mukaan mennessä - valtuusto päättää vuoden 2019 talousarviosta veroprosentista pyritään päättämään ennen marraskuuta, jotta talousarviovaltuustossa tulokehys on jo tiedossa. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Karhun esityksen mukaisesti. Vapaa-ajanlautakunta Kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan Vuoden 2019 talousarvion talouskehys ja laadintaohjeet. Kaupunginhallitus päätti hyväksyä vuoden 2019 talousarvion laadintaohjeet ja lähettää vuoden 2019 talousarviokehyksen lautakuntiin valmisteltavaksi seuraavin muutoksin: - koko kaupungin talouskehykseen (s. 4) lisätään vaihtoehto C, vero 21,5% - kehykset laaditaan -5 M euron tuloksella - kaupunginhallitus pyytää lautakuntia valmistelemaan lautakuntakohtaiset esitykset talousarvioraamista ja raamien vaikutuksista toimintaan kaikkien kolmen raamivaihtoehdon pohjalta, A, B ja C mennessä - kaupunginhallitus pyytää lautakuntia valmistelemaan myös lautakuntakohtaiset investointilistat investointiraamista päättämistä varten mennessä - alustava määrärahakehys (s. 5) ja investointiraami (s. 6) jätetään avoimeksi - kaupunginhallitus päättää valittavasta raamikehyksestä viimeistään kaupunginjohtajan kokoaman esityksen pohjalta - valtuustoryhmiä pyydetään tuomaan prioriteettinsa esille elokuussa pidettävissä valtuustosopimuksen tarkistusneuvotteluissa kaupunginhallituksen päättämän raamin pohjalta - kaupunginhallitus päättää esityksensä valtuustolle vuoden 2019 talousarviosta alkuperäisen aikataulun mukaan mennessä - valtuusto päättää vuoden 2019 talousarviosta veroprosentista pyritään päättämään ennen marraskuuta, jotta talousarviovaltuustossa tulokehys on jo tiedossa.

25 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Vapaa-ajanlautakunnan määrärahat ovat vaihtoehdossa A , vaihtoehdossa B , jolloin säästö vaihtoehto A:han on ja vaihtoehdossa C , jolloin säästö vaihtoehto A:han on Vaihtoehtojen mukaiset määrärahat on esitetty liitteessä 1. Vapaa-ajan lautakunta on valmistellut esitykset talousarvioraamista ja raamin vaikutuksista kolmen raamivaihtoehdon pohjalta. Raamivaihtoehtoehtojen B ja C mahdolliset lautakuntakohtaiset säästötoimet vaikutuksineen on esitetty liitteessä 2. Vapaa-ajanlautakunta on valmistellut investointisuunnitelman Vapaa-ajan lautakunnan investoinneista vuosille , joka on esitetty liitteessä 3. Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakunta merkitsee tiedoksi 2019 talousarvion laadintaohjeet. Vapaa-ajanlautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että liitteessä esitellyn määrärahavaihtoehto B:n mukaiset säästöt on mahdollista toteuttaa joko lakkauttamalla yhden vapaa-ajan palvelun yksikön toiminta tai luopumalla yksittäisen palvelun tuottamisesta. Lisäksi vapaa-ajanlautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että määrärahavaihtoehto C:n mukaiset säästöt on mahdollista toteuttaa luopumalla useamman vapaa-ajan palveluiden yksikön toiminnasta tai palvelusta, joiden yhteisarvo on säästötoimenpiteen mukainen. Vapaa-ajanlautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että vapaaajanlautakunnan talousarvioraami 2019 laaditaan vaihtoehto A:n mukaisella määrärahalla ja liitteessä 3 esitetyn investointisuunnitelman mukaisesti. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

26 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) 171 Rovaniemen kaupungin ylläpitohankinnan tarjouspyyntöasiakirjojen hyväksyminen, vapaa-ajanlautakunta ROIDno Valmistelija / lisätiedot: Jukka Ylinampa jukka.ylinampa@rovaniemi.fi Rovaniemen kaupungin talousarvion täytäntöönpano-ohjeiden mukaan toimielin päättää ja hyväksyy toimialansa erillishankintojen tarjouspyynnön yli euron hankinnoissa. Rovaniemen kaupungin ylläpito on siirtynyt yhdyskuntateknisen tuotannon yhtiöittämisen yhteydessä Napapiirin Infra Oy:lle vuonna Tässä yhteydessä on sovittu kolmen vuoden pituisesta siirtymäajasta, jolloin Napapiirin infra Oy tuottaa Rovaniemen kaupungille ylläpitopalveluita. Siirtymäkauden päätyttyä vuonna 2019 ylläpito on kilpailutettava hankintalain mukaisesti. Ylläpitohankinnan suunnittelu ja asiakirjojen laatiminen on aloitettu marraskuussa Asiakirjojen valmisteluun osallistuvat teknisen- ja sivistystoimialan lisäksi Rovaniemen kaupungin hankintapalvelut sekä Ramboll CM Oy. Uusien urakoiden aloitusajankohta on toistaiseksi avoin ja tästä syystä ylläpitohankinnan alkuperäistä aikataulua on jouduttu nopeuttamaan. Rovaniemen kaupungin ylläpitohankinnan tarjouspyyntö tulee julkistaa ennen seuraavaa vapaa-ajanlautakunnan kokousta. Hankinta-asiakirjat eivät kuitenkaan aikataulusyistä ole vielä täysin valmiit. Jotta hankinnan aikataulussa pysytään ja hankintapäätös voidaan tehdä syyskuussa pidettävässä lautakunnan kokouksessa, tulee tarjouspyyntöasiakirjan keskeiset periaatteet hyväksyä vapaa-ajan lautakunnassa. Keskeiset periaatteet ohjaavat lopullisten tarjouspyyntöasikirjojen laatimista. Rovaniemen kaupungin ylläpitohankinta koostuu kolmesta kilpailutettavasta urakkakokonaisuudesta sekä pienemmistä erikseen hankittavista urakoista ja tilattavista töistä. Tässä yhteydessä käsiteltävät kilpailutettavat urakat ovat Katujen kunnossapidon alueurakka , Puistojen sekä virkistysja liikunta-alueiden kunnossapidon alueurakka ja Talvireittien kunnossapitourakka Rovaniemen kaupungin ylläpitohankinnan lähtökohtana on luopua vanhasta toimiala- ja yksikkökohtaisesta jaottelusta ja koostaa urakkakokonaisuudet sisällölisin perustein. Kilpailutettavat urakat sisältävät siis teknisen lautakunnan ja vapaa-ajanlautakunnan alaista palvelutuotantoa. Vapaa-ajanlautakunnan alaisten palvelujen järjestämis- ja rahoitusvastuu sekä sopimuksen hallinta säilyvät vapaa-ajanlautakunnalla. Ylläpitohankinnan rakenne ja sisältö käyvät ilmi liitteenä olevista tarjouspyyntöasiakirjoista. Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja

27 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Vapaa-ajanlautakunta hyväksyy omalta osaltaan Rovaniemen kaupungin ylläpidon kilpailuttamisen esitettyjen tarjouspyyntöasiakirjojen mukaisesti. Vapaa-ajanlautakunta valtuuttaa teknisen- ja sivistystoimialan viimeistelemään tarjouspyyntöasiakirjat sekä tekemään tarvittavat muutokset ennen tarjouspyynnön julkaisua. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

28 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Kaupunginvaltuusto, 49, Kaupungin johtoryhmä, 143, Vapaa-ajanlautakunta, 172, Valtuustoaloite Keskuskentän pääkatsomon tuulisuuden poistamiseksi ROIDno Kaupunginvaltuusto, , 49 Esko-Juhani Tennilä ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen: "Rovaniemen keskuskentälle saatiin 2016 komea pääkatsomo, joka palkittiin Arkkitehtuuri Finlandia-palkinnolla. Pääkatsomon ainoaksi ongelmaksi on huomattu katsomon tuulisuus. Sen poistamiseksi pääkatsomon takaosaan tulee laittaa parempi tuulisuoja. Pääkatsomon suunnitellut arkkitehti Aaro Artto pitää korjausta tarpeellisena. Ehdoksi hän asettaa tuulisuojauksen läpinäkyvyyden. Monitoimitilan rakentanut Levi-Rakennuksen toimitusjohtaja Tommi Poutiaisen pikaisen arvion mukaan tuulisuojauksen parantaminen ei ole taloudellisesti iso. Esitämmekin, että kaupunki ryhtyy toimiin tuulisuuden poistamiseksi." Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. Saara Koikkalainen ja Marjo Rundgren poistuivat tämän asian käsittelyn aikana klo Kaupungin johtoryhmä, , 143 Esko-Juhani Tennilä ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen: "Rovaniemen keskuskentälle saatiin 2016 komea pääkatsomo, joka palkittiin Arkkitehtuuri Finlandia-palkinnolla. Pääkatsomon ainoaksi ongelmaksi on huomattu katsomon tuulisuus. Sen poistamiseksi pääkatsomon takaosaan tulee laittaa parempi tuulisuoja. Pääkatsomon suunnitellut arkkitehti Aaro Artto pitää korjausta tarpeellisena. Ehdoksi hän asettaa tuulisuojauksen läpinäkyvyyden. Monitoimitilan rakentanut Levi-Rakennuksen toimitusjohtaja Tommi Poutiaisen pikaisen arvion mukaan tuulisuojauksen parantaminen ei ole taloudellisesti iso. Esitämmekin, että kaupunki ryhtyy toimiin tuulisuuden poistamiseksi." Ehdotus Johtoryhmä päättää lähettää aloitteen liikuntapalvelujen palveluesimiehen valmisteltavaksi.

29 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Päätettiin esityksen mukaisesti. Vapaa-ajanlautakunta, , 172 Valmistelija / lisätiedot: Jari Virta, Jukka Ylinampa jari.virta@rovaniemi.fi, jukka.ylinampa@rovaniemi.fi Rovaniemen keskuskentän pääkatsomo on todettu useassa yhteydessä olevan altis tuulisuudelle. Otteluiden ja muiden merkittävien yleisötapahtumien luomaan elämykseen ja katsojien kokemuksiin vaikuttaa suuresti katsomon toimivuus oheispalveluineen. Tuulisuuden vähentämiseksi aloitteentekijöiden esitys tuulisuojan rakentamisesta on varmasti paikallaan. Katsomorakennuksen omistaa Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy. Asian viemiseksi eteenpäin tuulisuojan mahdolliset kustannukset tulee selvittää. Selvitys tulee tehdä yhteistyössä katsomon suunnitelleen arkkitehdin kanssa. Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakunta merkitsee tiedoksi saapuneen aloitteen ja pyytää Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:tä laatimaan selvityksen keskuskentän katsomorakennuksen tuulisuojauksen rakenteista ja kustannuksista. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti. Tiedoksi Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy, toimitusjohtaja Pekka Rouhiainen; Aloitteentekijät

30 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) 173 Ilmoitusasiat Matkaraportti Puolaan , nuorisotoiminnan koordinaattori, Henrietta Tapio ja nuoriso-ohjaaja Jenna Valtonen. Lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjausryhmän kokouksen muistio Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila, toimialajohtaja Vapaa-ajanlautakunta merkitsee ilmoitusasiat tiedoksi. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

31 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) 174 Viranhaltijoiden päätösten otto-oikeus Palvelualuepäällikkö Vapaa-ajan palvelut Avustuspäätös: 25 Kohdeavustus/Turbojonnet, Kohdeavustus/ Rovaniemen helluntaiseurakunta, Tilanvuokrauspäätös: 24 Monden nuorisokeskuksen salin vakiovuorot kaudelle , Taidemuseonjohtaja Hankintapäätös: 10 Taidehankinta Rovaniemen kaupungin kokoelmaan, Ehdotus Esittelijä: Antti Lassila toimialajohtaja, Petteri Pohja Vapaa-ajanlautakunta merkitsee viranhaltijapäätökset tiedoksi. Vapaa-ajanlautakunta päätti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

32 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Muutoksenhakukielto 164, 169, 170, 171, 173, 174 Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ- ja virkaehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista; tai työnjohto- ja valvontaoikeuden käyttämistä.

33 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Oikaisuvaatimus 165, 166, 167 Oikaisuvaatimusohje OIKAISUVAATIMUSOHJE Oikaisuvaatimusoikeus Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 :n mukaan tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä tarkoituksenmukaisuus- tai laillisuusperusteella. Oikaisuvaatimusaika ja sen alkaminen Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksentiedoksisaannista. Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen muoto ja toimittaminen Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Oikaisuvaatimus on tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitettava. Siinä tulee mainita tekijän ja jos hän ei ole allekirjoittaja, myös allekirjoittajan nimi, osoite, asuinkunta sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. Oikaisuvaatimuksessa on mainittava päätös, jota vaaditaan oikaistavaksi sekä vaatimuksen sisältö ja perusteet. Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin tekijä vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, oikaisuvaatimuksen saa tehdä ensimmäisenä arkipäivänä tämän jälkeen. Oikaisuvaatimus on toimitettava viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Mikäli oikaisuvaatimus lähetetään postitse, on se jätettävä postiin niin ajoissa, että se ehtii perille viraston aukioloaikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Sähköisen asiakirjan (telekopio tai sähköposti) tulee olla määräaikana viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostitse. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

34 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Oikaisuvaatimuksia, jotka sisältävät arkaluonteisia henkilö- tai salassa pidettäviä tietoja, ei tule lähettää suojaamattomassa sähköpostiyhteydessä, suojaamattomalla verkkolomakkeella tai niiden liitteenä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina lähettäjän omalla vastuulla. Oikaisuvaatimuksen maksu Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta. Oikaisuvaatimusviranomainen ja yhteystiedot Oikaisuvaatimusviranomainen: Rovaniemen kaupunki, Vapaa-ajanlautakunta Postiosoite: PL 8216, Rovaniemi Käyntiosoite: Hallituskatu 7, Rovaniemi Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi Telefax: (016) Puhelin: (016) 3221 Virka-aika: ma - pe kello Pöytäkirja tä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta. Postiosoite: PL 8216, Rovaniemi Käyntiosoite: Hallituskatu 7, Rovaniemi Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi Telefax: Puhelin: Virka-aika: ma - pe kello Pöytäkirjan tarkastus- ja allekirjoituspäivä sekä pöytäkirjan verkkoon julkaisupäivä esitetään kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

35 Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 7/ (38) Oikaisuvaatimus 168 Oikaisuvaatimusohje MUUTOKSENHAKUOHJE HANKINTA-ASIOISSA OIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS HANKINTA-ASIOISSA (yleinen) Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla oikaisua (hankintaoikaisu). Asia voidaan myös saattaa valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi, mikäli hankinnan arvo ylittää hankintalain 25 :n mukaisen kynnysarvon*. I OIKAISUOHJE Hankintayksikön päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi vaatia hankintalain :n mukaan hankintaoikaisua. Hankintaoikaisua voi vaatia kirjallisesti tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Asianosaisen on vaadittava hankintaoikaisua 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta. Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä hankintapäätös oheisasiakirjoineen katsotaan saaduksi tiedoksi sinä päivänä, jolloin päätöksen oheisasiakirjoineen sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin. Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei tiedoksiannon näytetä tapahtuneen myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen sisältö Hankintaoikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimuksesta on käytävä ilmi oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa. Muutoksenhakuviranomainen ja toimitusosoite:

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t , 263, ja 280 MUUTOKSENHAKUKIELTO

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t , 263, ja 280 MUUTOKSENHAKUKIELTO MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto :t 254-260, 263, 270-278 ja 280 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 5/ (5) Vapaa-ajanlautakunta

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 5/ (5) Vapaa-ajanlautakunta Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 5/2017 1 (5) 53 Lausunto museopoliittiseen ohjelmaan ROIDno-2017-1275 Valmistelija / lisätiedot: Merja Tervo merja.tervo@rovaniemi.fi palvelualuepäällikkö Liitteet

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 1/ (5) Kaupunginhallitus

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 1/ (5) Kaupunginhallitus Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 1/2018 1 (5) 8 Vammaisneuvoston toimintasääntö 2017-2021 ROIDno-2018-53 Valmistelija / lisätiedot: Maarit Alikoski maarit.alikoski@rovaniemi.fi Rovaniemen kaupungin

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46, 47 MUUTOKSENHAKUKIELTO

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46, 47 MUUTOKSENHAKUKIELTO MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto :t 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46, 47 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 46, 47, 49-56, 59, Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 46, 47, 49-56, 59, Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto :t 46, 47, 49-56, 59, 61-63 Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain

Lisätiedot

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta.

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta. MUUTOKSENHAKUOHJE 67,68, 69, 70, 71 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa;

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 7/ (6) Vapaa-ajanlautakunta

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 7/ (6) Vapaa-ajanlautakunta Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 7/2018 1 (6) Vapaa-ajanlautakunta 15.06.2018 170 Vapaa-ajanlautakunnan TA2019 laadintaohjeet ja talouskehys ROIDno-2017-3085 Valmistelija / lisätiedot: Merja Tervo,

Lisätiedot

Muutoksenhakukielto. :t MUUTOKSENHAKUKIELTO

Muutoksenhakukielto. :t MUUTOKSENHAKUKIELTO Muutoksenhakukielto :t 18-20 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa; työ-

Lisätiedot

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa.

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön hallussa. Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1 Oikaisuohje ja valitusosoitus ( 39) Oikaisuohje ja valitusosoitus Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista

Lisätiedot

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta.

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta. MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa;

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 8/ (5) Kaupunginhallitus

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 8/ (5) Kaupunginhallitus Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 8/2017 1 (5) 169 Rovaniemen kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2016 ROIDno-2017-1332 Valmistelija / lisätiedot: Sirkka Lankila sirkka.lankila@rovaniemi.fi

Lisätiedot

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta.

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta. MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa;

Lisätiedot

Vaalilain ( /714) :ien 45, 66 ja 83 mukaan päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta.

Vaalilain ( /714) :ien 45, 66 ja 83 mukaan päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta. MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa;

Lisätiedot

Vaalilain ( /714) :ien 45, 66 ja 83 mukaan päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta.

Vaalilain ( /714) :ien 45, 66 ja 83 mukaan päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta. MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto 46, 48, 51, 52, 55,56 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua

Lisätiedot

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta.

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta. MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa;

Lisätiedot

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta.

Vaalilain ( /714) :ien päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta. MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa;

Lisätiedot

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 )

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 ) MUUTOKSENHAKUOHJE Oikaisuvaatimusoikeus Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 6) Kunnossapitopäällikkö Hankintapäätös

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 6) Kunnossapitopäällikkö Hankintapäätös Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 6) KIRDno-2017-244 : Kt 51 eteläinen aluehoitourakka lisätyö 7 (4/2018) Hankinnan kohde Kuntatekniikan lautakunta on kokouksessaan 31.8.2017 15 valinnut kantatien

Lisätiedot

Porin kaupunki. Päiväys

Porin kaupunki. Päiväys Päiväys 22.05.2018 1/2 Hankintayksikkö Päätös Asia ja sen selvitys Tarjouspyyntö Purku-urakka Puunaulakatu 6 B nimisen kiinteistön purkutyöt Hankinnan kohde: Hankinta koskee Karjaranta kaupunginosan alueella

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 6) Kunnossapitopäällikkö Hankintapäätös

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 6) Kunnossapitopäällikkö Hankintapäätös Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 6) KIRDno-2018-713 Veikkolan talvihoitourakka lisätyö 3 (3/2018) Hankinnan kohde Kuntatekniikan lautakunta on kokouksessaan 14.6.2018 92 päättänyt valita Veikkolan

Lisätiedot

Toimitilajohtaja Asia Myllylän koulun peruskorjaus / arkkitehti - ja pääsuunnittelijan (181 / 2019)

Toimitilajohtaja Asia Myllylän koulun peruskorjaus / arkkitehti - ja pääsuunnittelijan (181 / 2019) Asia Myllylän koulun peruskorjaus / arkkitehti - ja pääsuunnittelijan (181 / 2019) Vireillepanija Päätös ja perustelut Myllylän koulun peruskorjauksen toteuttaminen edellyttää arkkitehtija pääsuunnittelupalvelujen

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 153, 156, 160, MUUTOKSENHAKUKIELTO

MUUTOKSENHAKUOHJE. Muutoksenhakukielto :t 153, 156, 160, MUUTOKSENHAKUKIELTO MUUTOKSENHAKUOHJE Muutoksenhakukielto :t 153, 156, 160, 162-172 MUUTOKSENHAKUKIELTO Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee kuntalain 136 :n mukaan

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) Rakennuttamispäällikkö Hankintapäätös

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) Rakennuttamispäällikkö Hankintapäätös Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) KIRDno-2017-58 Jokirinteen oppimiskeskus, rakennuttaminen, Juristin palvelut Hankinnan kohde Jokirinteen oppimiskeskuksen rakennuttajakonsultiksi valittiin kunnanhallituksen

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) Kunnossapitopäällikkö Hankintapäätös

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) Kunnossapitopäällikkö Hankintapäätös Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) KIRDno-2017-380, teräskaiteen valmistus ja asennus kuntoportaisiin. Hankinnan kohde Teräskaiteen valmistus ja asennus Jerikonmäen kuntoportaisiin. Tarjouspyyntö

Lisätiedot

KOTKAN KAUPUNKI VIRANHALTIJAPÄÄTÖS Sivu Hyvinvointipalveluiden palvelualue Sosiaalihuollon vastuualue Maahanmuuttajatyön johtaja

KOTKAN KAUPUNKI VIRANHALTIJAPÄÄTÖS Sivu Hyvinvointipalveluiden palvelualue Sosiaalihuollon vastuualue Maahanmuuttajatyön johtaja VIRANHALTIJAPÄÄTÖS Sivu Hyvinvointipalveluiden palvelualue Sosiaalihuollon vastuualue Maahanmuuttajatyön johtaja 13.09.2017 14 1 Dnro D/3189/02.08.00.01/2017 Hankintapäätös huonekaluista perheryhmäkoti

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) Rakennuttamispäällikkö Hankintapäätös

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) Rakennuttamispäällikkö Hankintapäätös Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) KIRDno-2017-670 Veikkolan koulu ja päiväkoti, rakennushankkeen P1-asiantuntijapalvelur Hankinnan kohde Veikkolan koulun ja päiväkodin rakennushankkeen suunnittelutyöt

Lisätiedot

Sähköisten rakennuslupadokumenttien siirto Lupapiste-arkistoon

Sähköisten rakennuslupadokumenttien siirto Lupapiste-arkistoon Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (6) Hankinta- ym. sopimukset 1 / 2018 Sähköisten rakennuslupadokumenttien siirto Lupapiste-arkistoon Selostus ja perustelu Kuopion kaupungilla on skannattuja rakennuslupadokumentteja

Lisätiedot

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 )

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska ne koskevat vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Kuntalaki 91 ) VALITUSOSOITUS Valitusoikeus Kunnanvaltuuston päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen

Lisätiedot

Logistiikka-alueen asemakaavan LsL:n mukainen Natura-arviointi

Logistiikka-alueen asemakaavan LsL:n mukainen Natura-arviointi Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (5) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Yhteyshenkilö. Hankinta- ym. sopimukset 2 / 2017 Logistiikka-alueen asemakaavan LsL:n mukainen Natura-arviointi Selostus ja perustelu

Lisätiedot

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kauniaisten kaupungin kirjaamosta (katso yhteystiedot oikaisuvaatimusohjeen alla).

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kauniaisten kaupungin kirjaamosta (katso yhteystiedot oikaisuvaatimusohjeen alla). MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kauniaisten kaupungin kirjaamosta (katso yhteystiedot oikaisuvaatimusohjeen alla). Muutoksenhakukiellot ja kieltojen

Lisätiedot

Matkuspuron ylivuotoaltaan rakentaminen

Matkuspuron ylivuotoaltaan rakentaminen Kuopion Vesi Liikelaitos Päätöspöytäkirja 1 (5) Matkuspuron ylivuotoaltaan rakentaminen Hankinta- ym. sopimukset 19 / 2017 Selostus ja perustelu Kuopion Veden Matkuspuron jätevedenpumppaamo on rakennettu

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain (410/2015) 136 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Lokerokaappien hankinta liikuntapaikka -yksikköön

Lokerokaappien hankinta liikuntapaikka -yksikköön Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (5) BLC Turva Oy Leväsentie 7 70700 Kuopio Lokerokaappien hankinta liikuntapaikka -yksikköön Hankinta- ym. sopimukset 18 / 2017 Selostus ja perustelu Kuopion kaupungin

Lisätiedot

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä asianosainen ja / tai kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä asianosainen ja / tai kunnan jäsen. Sosiaali- ja terveyslautakunta MUUTOKSENHAKU 1. OIKAISUVAATIMUS Muutosta :ssä tehtyihin päätöksiin voi hakea Nurmijärven kunnan sosiaali- ja terveyslautakunnalta kirjallisella oikaisuvaatimuksella. Oikaisuvaatimus

Lisätiedot

Hankintaoikaisuun on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön

Hankintaoikaisuun on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, jolleivät ne jo ole hankintayksikön Ohje 1 (1) Oikaisuohje Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla

Lisätiedot

Vesimittarien vaihto / Nilsiä

Vesimittarien vaihto / Nilsiä Kuopion Vesi Liikelaitos Päätöspöytäkirja 1 (5) Vesimittarien vaihto / Nilsiä Hankinta- ym. sopimukset 4 / 2019 Selostus ja perustelu Kuopion Vesi Liikelaitos vaihtaa vesimittarit noin 10 vuoden välein

Lisätiedot

Asumisen uudet muodot - case Savilahti seminaarin ja työpajan järjestämisen

Asumisen uudet muodot - case Savilahti seminaarin ja työpajan järjestämisen Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (5) Hankinta- ym. sopimukset 6 / 2017 Asumisen uudet muodot - case Savilahti seminaarin ja työpajan järjestämisen tilaus Selostus ja perustelu Savilahti-projektiin kuuluva

Lisätiedot

Konsernipalvelut. Tilapalvelupäällikkö

Konsernipalvelut. Tilapalvelupäällikkö NOKIAN TERVEYSKESKUKSEN ALA- JA YLÄSAIRAALARAKENNUSTEN RAKENNUS- JA LVIS-TEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, SISÄILMATUTKIMUS, AHA- KARTOITUS SEKÄ ELINKAARILASKELMA Asia Tilapalvelu on pyytänyt tarjouksia Nokian terveyskeskuksen

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) Rakennuttamispäällikkö Hankintapäätös

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) Rakennuttamispäällikkö Hankintapäätös Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) KIRDno-2017-1008 Gesterbyn Suomenkielisen koulun rakenne- ja kosteustekninen kuntotutkimus sekä sisäilmatutkimus Hankinnan kohde Gesterbyn Suomenkielisen koulun

Lisätiedot

Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta oikaisuvaatimuksella. Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta oikaisuvaatimuksella. Seuraaviin päätöksiin haetaan muutosta kunnallisvalituksella. Muutoksenhakuohje Muutoksenhakukiellot Päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, jos päätös koskee kuntalain 91 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa työ- tai virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (7) Vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen rehtori Hankintapäätös

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (7) Vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen rehtori Hankintapäätös Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (7) KIRDno-2017-480 Musiikkiopiston pianohankinta/ tarjouskilpailun ratkaiseminen Hankinnan kohde Musiikkiopiston pianot Tarjouspyyntö ja hankintamenettely Kirkkonummen

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) Toimitilapäällikkö Hankintapäätös

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) Toimitilapäällikkö Hankintapäätös Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) KA JDno-2017-1046 Kansalaisopiston vesikattourakka Hankinta sisältää Kaukametsän kansalaisopiston vanhan huopakaton purkamisen ja uuden huopakaton rakentamisen

Lisätiedot

Nimi Tehtävä Lisätieto Jäsen Luottamushenkilö Herttuainen Teppo Pöytäkirjan tarkastaja. Jäsen. Jäsen. Jäsen. lakimies

Nimi Tehtävä Lisätieto Jäsen Luottamushenkilö Herttuainen Teppo Pöytäkirjan tarkastaja. Jäsen. Jäsen. Jäsen. lakimies Lappeenrannan kaupunki Pöytäkirja 9/2018 1 AIKA 23.5.2018 klo 16:15-17:05 PAIKKA Kaupunginhallituksen kokoushuone Päätöksentekijät Nimi Tehtävä Lisätieto Auranen Johanna Jäsen Herttuainen Teppo Pöytäkirjan

Lisätiedot

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( , )

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( , ) MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla (www.hsl.fi) 11.9.2018. Muutoksenhakukielto ( 102-103, 105-111) Päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei

Lisätiedot

Muutoksenhakuohjeet. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisu- Pykälät ,

Muutoksenhakuohjeet. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisu- Pykälät , Muutoksenhakuohjeet MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain perusteet valmistelua

Lisätiedot

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. TOIMIELIN: TEKNINEN LAUTAKUNTA 23.8.2018 OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELTO Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta,

Lisätiedot

Valitusosoitus. Muutoksenhakukielto

Valitusosoitus. Muutoksenhakukielto Valitusosoitus Muutoksenhakukielto Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa: : 21-22,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (6) Kaupunginhallitus (S) Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (6) Kaupunginhallitus (S) Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (6) Kokoustiedot Aika maanantai klo 13:00-13:50 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone Saapuvilla olleet jäsenet Antti Kivelä, puheenjohtaja Pekka Kantanen,

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI Viranhaltijapäätös 1. Siun soten vammaispalveluiden tilaamien kehitysvammaisten lasten ja nuorten kesäkerhokuljetusten hankinta

JOENSUUN KAUPUNKI Viranhaltijapäätös 1. Siun soten vammaispalveluiden tilaamien kehitysvammaisten lasten ja nuorten kesäkerhokuljetusten hankinta JOENSUUN KAUPUNKI Viranhaltijapäätös 1 Teknisen keskuksen johtaja 6.6.2019 7 Hakija/asianosainen Logistiikkapalvelut Muuntamontie 6 80100 Joensuu 3767/02.08.00/2019 Asia Päätöksen perustelut Siun soten

Lisätiedot

Atk-laitteiden hankinta Karttulaan/Karttulan nuorten ja ikäihmisten hyvinvoinnin ja kansalaistaitojen (ATK) kehittämishanke

Atk-laitteiden hankinta Karttulaan/Karttulan nuorten ja ikäihmisten hyvinvoinnin ja kansalaistaitojen (ATK) kehittämishanke Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (5) Hankinta- ym. sopimukset 11 / 2018 Atk-laitteiden hankinta Karttulaan/Karttulan nuorten ja ikäihmisten hyvinvoinnin ja kansalaistaitojen (ATK) kehittämishanke Selostus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 35, Ilmastokatu -pienhankinnat HEL 2015-013693 T 02 08 02 01 SELVITYS LÄMMÖNTALTEENOTOSTA KIVIJALKARAVINTOLOISTA ISO ROOBERTINKADULLA Päätös Päätöksen perustelut Vs.

Lisätiedot

AIKA klo 20:00-23:00 PAIKKA Kaupungintalo, neuvotteluhuone Mahonki, Villimiehenkatu 1, Lappeenranta

AIKA klo 20:00-23:00 PAIKKA Kaupungintalo, neuvotteluhuone Mahonki, Villimiehenkatu 1, Lappeenranta Lappeenrannan kaupunki Pöytäkirja 3/2019 1 AIKA 14.4.2019 klo 20:00-23:00 PAIKKA Kaupungintalo, neuvotteluhuone Mahonki, Villimiehenkatu 1, Lappeenranta Nimi Tehtävä Lisätieto Päätöksentekijät Huhtiranta

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) Suunnittelupäällikkö Hankintapäätös

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) Suunnittelupäällikkö Hankintapäätös Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) KA JDno-2017-1314 Matkakeskuksen liikennejärjestelyjen katu- ja rakennussuunnitelmien laatiminen Kajaanin kaupungin ympäristötekninen toimiala / aluesuunnittelu

Lisätiedot

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Muutoksenhakukielto :t 35-38, 42-43 Muutoksenhakukielto Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksistä jotka koskevat - yksinomaan valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 91 ) - virka- tai työehtosopimuksen

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain (410/2015) 136 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Tarjouspyyntöasiakirjat on annettu seuraaville urakoitsijoille: Jani Härkönen/ Autoyhtymä Härkönen Oy euroa.

Tarjouspyyntöasiakirjat on annettu seuraaville urakoitsijoille: Jani Härkönen/ Autoyhtymä Härkönen Oy euroa. Puumala Ote pöytäkirjasta 4/2015 1 (5) 37 Kappalaisenkujan, Ruoritien ja Kalliomäentien perusparannus PuuDno-2015-317 Valmistelija / lisätiedot: Kimmo Hagman kimmo.hagman@puumala.fi Savo-Karjalan Vesi-

Lisätiedot

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS (Kynnysarvot ylittävissä hankinnois sa)

HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS (Kynnysarvot ylittävissä hankinnois sa) OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS HANKINTAOIKAISUOHJE JA VALITUSOSOITUS (Kynnysarvot ylittävissä hankinnois sa) Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun

Lisätiedot

LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA

LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA PÖYTÄKIRJA 4/2017 1 Aika: 30.03.2017 klo 18:00-21:17 Paikka: Kaupungintalo, kokoushuone 3 LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA Otsikko Sivu 20 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 21 Edellisen kokouksen

Lisätiedot

28 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen. 31 Yläkemijoen aluelautakunnan osavuosikatsaus

28 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen. 31 Yläkemijoen aluelautakunnan osavuosikatsaus Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (12) Aika 17.05.2017, klo 18:00-19:05 Paikka Lähtevänojan juhlakartano, Kivitaipale Käsitellyt asiat 28 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen

Lisätiedot

24 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen. 27 Alakemijoen aluelautakunnan osavuosikatsaus

24 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen. 27 Alakemijoen aluelautakunnan osavuosikatsaus Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (12) Aika 17.05.2017, klo 18:00-19:06 Paikka Lähtevänojan juhlakartano, Kivitaipale Käsitellyt asiat 24 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen

Lisätiedot

Muutoksenhakuosoitukset

Muutoksenhakuosoitukset Muutoksenhakuosoitukset Valitusosoitus OIKAISUVAATIMUSOHJE Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Oikaisuvaatimusoikeus

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) Kajaanin Veden verkostopäällikkö Hankintapäätös

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) Kajaanin Veden verkostopäällikkö Hankintapäätös Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) KA JDno-2017-572 Otanmäen venttiilikaivon hankinta Kajaanin Vesi -liikelaitos pyysi tarjouksia Otanmäen venttiilikaivosta kolmelta venttiilikaivovalmistajalta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (5) Tehtävä Tietohallinto Asianro 7556/2017 Tietohallintojohtaja

Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (5) Tehtävä Tietohallinto Asianro 7556/2017 Tietohallintojohtaja Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (5) Hankinta- ym. sopimukset 9 / 2017 Tietomallipohjaisen toimintamallin koulutuksen ja konsultoinnin hankinta Selostus ja perustelu Kaupunkiympäristö palvelualueen

Lisätiedot

3 Adressi Mäntyharjun kunnalle koskien Toivolan koulun keittiötä Laskujen asiatarkastajat ja hyväksyjät 2017 / tukipalvelulautakunta

3 Adressi Mäntyharjun kunnalle koskien Toivolan koulun keittiötä Laskujen asiatarkastajat ja hyväksyjät 2017 / tukipalvelulautakunta Mäntyharju Pöytäkirja 1/2017 1 (11) Aika 18.01.2017, klo 17:00-17:48 Paikka Kunnantalo, kokoushuone Lahna Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus 3 Adressi Mäntyharjun

Lisätiedot

Rautalammin kunta Pöytäkirja 2/ ( 13) Tarkastuslautakunta

Rautalammin kunta Pöytäkirja 2/ ( 13) Tarkastuslautakunta Rautalammin kunta Pöytäkirja 2/2019 1 ( 13) Aika 13.03.2019, klo 08:05-10:55 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone, kunnanvirasto Käsitellyt asiat 8 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 9 Pöytäkirjan

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Tämä pöytäkirja on pidetty yleisesti nähtävillä 10.5.2017. MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain (364/1995) 91

Lisätiedot

järjestettävän Stand up -tapahtuman suunnittelu- ja toteutustyön

järjestettävän Stand up -tapahtuman suunnittelu- ja toteutustyön Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (5) Fantasia Works Oy Siikaranta 13 70620 KUOPIO Hankinta- ym. sopimukset 3 / 2018 13.9.2018 järjestettävän Stand up -tapahtuman suunnittelu- ja toteutustyön hankinta

Lisätiedot

Jynkän koulun telinevoimistelun permannon välineet

Jynkän koulun telinevoimistelun permannon välineet Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (5) Jynkän koulun telinevoimistelun permannon välineet Hankinta- ym. sopimukset 18 / 2017 Selostus ja perustelu Jynkän 3-sarjainen uusi alakoulu valmistui kesällä 2017.

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 7/ ( 12) Henkilöstöjaosto

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 7/ ( 12) Henkilöstöjaosto Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 7/2018 1 ( 12) Aika 17.10.2018, klo 17:01-19:33 Paikka Kirkkonummen kunnantalo, kokoushuone Herman Käsitellyt asiat 49 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 50 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Mikkeli Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Kaavoituspäällikkö Hankintapäätökset. Tarjoukset saatiin seuraavilta toimijoilta:

Mikkeli Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Kaavoituspäällikkö Hankintapäätökset. Tarjoukset saatiin seuraavilta toimijoilta: Mikkeli Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) MliDno-2017-163 Nuijamiehen, Pursialan ja valtatie 15 melu- ja tärinäselvitys Mikkelin kaupunki on pyytänyt tarjousta Nuijamiehen, Pursialan ja Valtatie 15 melu-

Lisätiedot

Valituskirjassa on ilmoitettava

Valituskirjassa on ilmoitettava Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 2/2017 1 (1) Kuntayhtymän valtuuston valitusosoitus VALITUSOSOITUS Valitusoikeus ja -perusteet Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai

Lisätiedot

Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisuvaatimusoikeus Päätökseen tyytymätön voi jäljempänä esitetyllä tavalla tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI OIKAISUVAATIMUS- JA VALITUSKIELLOT SEKÄ OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI MUUTOKSENHAKUKIELLOT JA NIIDEN PERUSTEET Seuraavista päätöksistä ei kuntalain (410/2015) 136 :n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimusta

Lisätiedot

Järvenpää Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Kaupunkitekniikan johtaja Hankintapäätös

Järvenpää Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Kaupunkitekniikan johtaja Hankintapäätös Järvenpää Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) JARDno-2017-1579 Pohjoisväylä (Mt 1456) plv 10-620 Helsingintie plv 10-180 rakennusurakan kilpailuttamisen, turvallisuuskoordinaattorin tehtävien sekä työn rakennuttamisen

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Kajaanin Veden käyttöpäällikkö Hankintapäätös

Kajaanin kaupunki Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Kajaanin Veden käyttöpäällikkö Hankintapäätös Kajaanin kaupunki Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) KA JDno-2017-1115 UV-LAITTEEN HANKINTA KAJAANIN VEDEN LEHTIKANKAAN VESITORNILLE Kajaanin Vesi -liikelaitos pyysi 27.6.2017 tarjousta Lehtikankaan vesitornin

Lisätiedot

1(5) Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle

1(5) Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle 1(5) Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka molemmat. 1 OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 2/2017

Päätöspöytäkirja 2/2017 Päätöspöytäkirja 2/2017 Päätöspvm 22.8.2017 Hankinnat Porin kaupunki Tekninen toimiala Dnro PORI/1868/02.08.00/2017 Infrayksikön infran rakentaminen - toimintayksikön esimies Otsikko Länsiväylän - Tuorsniementien

Lisätiedot

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( 92, 93, ) Muutoksenhakukielto hankinta-asiassa ( 96)

Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla ( Muutoksenhakukielto ( 92, 93, ) Muutoksenhakukielto hankinta-asiassa ( 96) MUUTOKSENHAKUOHJEET Pöytäkirja on julkaistu HSL:n verkkosivuilla (www.hsl.fi) 23.8.2018. Muutoksenhakukielto ( 92, 93, 98-101) Päätöksiin, jotka koskevat vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei

Lisätiedot

Muutoksenhaku Muutoksenhaku hankintapäätökseen, Palvelukeskuksen johtokunta

Muutoksenhaku Muutoksenhaku hankintapäätökseen, Palvelukeskuksen johtokunta Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 2, paikannusrannekkeiden hankinta ja ylläpito HEL 2017-002561 T 02 08 01 00 Päätös Päätöksen perustelut päätti tarjouskilpailun jälkeen solmia hankintasopimuksen kokonaishinnaltaan

Lisätiedot

Kuopion kansalaisopiston Puistokartanon Picco-tuolien uudelleen verhoilu

Kuopion kansalaisopiston Puistokartanon Picco-tuolien uudelleen verhoilu Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (5) Hankinta- ym. sopimukset 3 / 2017 Kuopion kansalaisopiston Puistokartanon Picco-tuolien uudelleen verhoilu Selostus ja perustelu Kuopion kansalaisopiston Puistokartanon

Lisätiedot

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. TOIMIELIN: TEKNINEN LAUTAKUNTA 24.1.2019 OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELTO Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta,

Lisätiedot

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 134 :n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla

Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 134 :n mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa 2.4.2019 MUUTOKSENHAKUKIELTO Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä

Lisätiedot

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite:

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite: OIKAISUVAATIMUSOHJEET Muutoksenhakukielto Kieltojen perusteet Oikaisuvaatimusohjeet Oikaisuvaatimusviranomainen ja -aika Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (12) Omistajaohjausjaosto

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (12) Omistajaohjausjaosto Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2017 1 (12) Julkinen Kokoustiedot Aika maanantai klo 12:00-13:25 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Leila Savolainen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/ (12) Omistajaohjausjaosto

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/ (12) Omistajaohjausjaosto Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2019 1 (12) Julkinen Kokoustiedot Aika maanantai klo 17:30-19:05 Paikka Kuopion Energia, Haapaniementie 30 Saapuvilla olleet jäsenet Pekka Kantanen, puheenjohtaja Jaakko Kosunen,

Lisätiedot

Kajaanin kaupungintalo, kokoushuone Brahe, Pohjolankatu 13, Kajaani. 19 Pelastusjohtajan sijaisuus ja tulosalueiden päälliköt

Kajaanin kaupungintalo, kokoushuone Brahe, Pohjolankatu 13, Kajaani. 19 Pelastusjohtajan sijaisuus ja tulosalueiden päälliköt Kajaanin kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (12) Aika 05.10.2017, klo 17:00-18:33 Paikka Kajaanin kaupungintalo, kokoushuone Brahe, Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani Käsitellyt asiat 15 Kokouksen laillisuus ja

Lisätiedot

104 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen

104 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 6/2018 1 (11) Aika 19.03.2018, klo 10:01-10:50 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat 104 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen

Lisätiedot

Pykälät: 23 27, 35, 36 ja 37. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34

Pykälät: 23 27, 35, 36 ja 37. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34. Pykälät: 28, 29, 30, 31, 32, 33 ja 34 Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 2/2017 1 (1) Kuntayhtymän hallituksen muutoksenhakuohje A. OIKAISUVAATIMUSOHJE Oikaisuvaatimusoikeus ja -perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 6) Vesihuoltopäällikkö Hankintapäätös

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 6) Vesihuoltopäällikkö Hankintapäätös Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 ( 6) KIRDno-2018-1448, vesihuollon häiriötiedotepalvelun hankinta Hankinnan kohde Kirkkonummen Vesi on hankkinut 2015 häiriötiedotuspalvelun Unified Messaging Systems

Lisätiedot

Liite 3. Oikaisuohje ja valitusosoitus

Liite 3. Oikaisuohje ja valitusosoitus Liite 3. Oikaisuohje ja valitusosoitus Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016,

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Kajaanin Veden käyttöpäällikkö Hankintapäätös

Kajaanin kaupunki Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) Kajaanin Veden käyttöpäällikkö Hankintapäätös Kajaanin kaupunki Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (5) KA JDno-2017-1363 Linnanharjun vedenottamon kiinteän varavoiman hankinta Kajaanin Vesi -liikelaitos pyysi 24.8.2017 Kajaanin kaupungin sähköisen tarjouspalvelun

Lisätiedot

21 Esi- ja perusopetuksen tieto- ja viestintätekniikkasuunnitelma

21 Esi- ja perusopetuksen tieto- ja viestintätekniikkasuunnitelma Mäntyharju Pöytäkirja 3/2018 1 (11) Aika 20.03.2018, klo 18:01-18:36 Paikka Kunnantalo, Kokoushuone Lahna Käsitellyt asiat 18 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 19 Pöytäkirjan tarkastus 20 Kirjaston

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) Kajaanin Veden verkostopäällikkö Hankintapäätös

Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) Kajaanin Veden verkostopäällikkö Hankintapäätös Kajaanin kaupunki Viranhaltijapäätös 1 (5) KA JDno-2017-1105 Peuraniemen jätevedenpuhdistamo KL-liitos 2017 Kajaanin Vesi -liikelaitos pyysi tarjouksia Peuraniemen jätevedenpuhdistamon kaukolämpösiirtimen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 23

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 23 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUKIELTO 23 Asiat 37, 38, 39, 40, 41, 46 Kiellon peruste Yllämainituista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska

Lisätiedot

Vetokaapit ISLAB 2A-tiloihin

Vetokaapit ISLAB 2A-tiloihin ILMOITUS HANKINTAPÄÄTÖKSESTÄ 1 (6) Vetokaapit ISLAB 2A-tiloihin Hankinnan kuvaus Kiinteiden vetokaappien hankinta Pohjois-Savon aluelaboratorion Puijon laboratorioiden KYSin sairaalan peruskorjaushankkeiden

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) Vesihuoltopäällikkö Hankintapäätös

Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) Vesihuoltopäällikkö Hankintapäätös Kirkkonummen kunta Viranhaltijapäätös 1 (6) KIRDno-2017-639, vesihuoltolaitoksen lukituksen uusiminen Hankinnan kohde Kirkkonummen Vesi on pyytänyt tarjoukset lukituksen uusimisesta. Tarjouspyyntö ja hankintamenettely

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginvaltuusto Muutoksenhakuohje

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginvaltuusto Muutoksenhakuohje Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (1) Liite K / / Kuntalain mukainen valitusosoitus (33 36 ) Valitusoikeus ja valitusperusteet Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka

Lisätiedot

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS

OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS Kunnanhallitus/Lautakunta Kokouspvm Pykälä Sivu(t) 17.4.2019 46-55 MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 :n

Lisätiedot

Päätöspöytäkirja 2/2018

Päätöspöytäkirja 2/2018 Päätöspöytäkirja 2/2018 Päätöspvm 9.5.2018 Hankinnat Porin kaupunki Tekninen toimiala Dnro TELA/831/10.03.01/2015 Infrayksikön infran rakentamisen toimintayksikön esimies Otsikko Liukuvalettavien reunakivien

Lisätiedot

Kuopion Veden ja Yrityskylä Itä-Suomen yhteistyösopimus

Kuopion Veden ja Yrityskylä Itä-Suomen yhteistyösopimus Kuopion Vesi Liikelaitos Päätöspöytäkirja 1 (5) Hankinta- ym. sopimukset 5 / 2018 Kuopion Veden ja Yrityskylä Itä-Suomen yhteistyösopimus 2018-2021 Selostus ja perustelu Taloudellisen tiedotustoimisto

Lisätiedot