SPV- ja investointi -info. Yritysasiantuntija Eeva Heikkinen Kainuun ELY-keskus / maaseutupalvelut - yksikkö Impilinna

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SPV- ja investointi -info. Yritysasiantuntija Eeva Heikkinen Kainuun ELY-keskus / maaseutupalvelut - yksikkö Impilinna"

Transkriptio

1 SPV- ja investointi -info Yritysasiantuntija Eeva Heikkinen Kainuun ELY-keskus / maaseutupalvelut - yksikkö Impilinna

2 Nuoren viljelijän aloitustuki ALKUVOIMAA ALOITUSTUESTA Aloitustuesta saat apua, kun aloitat viljelijänä ensimmäistä kertaa. Tuki helpottaa elinkeinon siirtymistä sukupolvelta ja yrittäjältä toiselle. Huolellinen liiketoimintasuunnitelma ja riittävä osaaminen luovat menestymisen eväät puhtaan suomalaisen ruuan tuotannossa. Eeva Heikkinen p ,

3 Tuen saaja IKÄ: Tuen saaja on luonnollinen henkilö iältään hakemuksen vireille tulessa vähintään 18 vuotta ja enintään 40 vuotta tai yhteisö (esim. Oy) jossa enemmistöosuus ja määräysvalta tukikelpoisella/illa henkilöillä (ikää ja ammattitaitoa koskevat edellytykset). Ryhtyy ensimmäistä kertaa harjoittamaan maataloutta. AMMATTITAITO: Maataloustoiminnassa tarvittavana riittävänä ammattitaitona pidetään tuen kohteena olevan yritystoiminnan harjoittamisen kannalta tarkoituksenmukaista vähintään toisen asteen ammatillista luonnonvara-alan koulutusta/tutkintoa

4 tai vähintään kolmen vuoden työkokemus maataloudesta sekä tuen kohteena olevan yritystoiminnan harjoittamisen kannalta tarkoituksenmukainen vähintään 20 opintoviikon tai 30 opintopisteen koulutus, johon on sisältynyt vähintään 10 opintoviikkoa tai 15 opintopisteen verran taloudellista koulutusta. koskee myös henkilöä/henkilöitä, jolla/joilla on määräysvalta yhteisössä (esim. Oy). jos tukea tilanpidon aloittamiseen hakee kaksi tai useampi luonnollinen henkilö yhdessä (esim. puolisot, veljekset), ammattitaitoa koskevan edellytyksen katsotaan täyttyvän, jos jokaisella hakijalla on vähintään kolmen vuoden työkokemus ja vähintään puolella hakijoista on vähintään 20 opintoviikon tai 30 opintopisteen koulutus. koulutusvaatimuksen täyttyminen voidaan osoittaa myös oppisopimuskoulutuksella tai näyttötutkinnolla. voidaan antaa 36 kk määräaika tuen myöntämisestä ammattitaitovaatimuksen täyttämiseen (koulutus ja käytännön kokemus), jos ei täyty jo tukea myönnettäessä.

5 Mitä aloittamistuella tuetaan? Maataloudella tarkoitetaan peltoviljelyä, karjataloutta tai muuta tuotantoeläinten pitoa, kasvihuonetuotantoa, puutarha- ja taimitarhaviljelyä, turkistarhausta, hevostaloutta (kasvatus), porotaloutta, mehiläistaloutta, ammattimaista metsästystä, marjastusta tai sienestystä taikka muuta Euroopan yhteisön perustamissopimuksen liitteessä I tarkoitettujen tuotteiden tuotantotoimintaa. Tuotannossa on noudatettava mitä ympäristöstä, hygieniasta ja eläinten suojelusta on säädetty.

6 Tilanpidon aloittamisen ajankohta Tilanpito katsotaan aloitetuksi, kun hakija/-t ryhtyy/-vät tilanpidosta päävastuullisena maatalousyrittäjänä harjoittamaan maataloutta ja saa/-vat luovutuskirjan perusteella hallintaansa/omistukseensa sellaisen yhden tai useamman maatilan tai maatilan osan, määräysvallan yhteisöstä (esim. Oy), jotka muodostavat maataloudellisen kokonaisuuden/maatilan, jolla tai jonka osuudella harjoitettavasta maataloudesta saatavan vuotuisen yrittäjätulon määrä liiketoimintasuunnitelman perusteella on vähintään euroa. Huom. Maatalousyhtymä. Aloittamisajankohta ratkaistaan sen hetken perusteella, jona hakija on allekirjoittanut luovutuskirjan tai vuokrasopimuksen ja saanut sillä hallintaansa/omistukseensa määräysvallan yhteisöstä, maatilan tai tilanosan ilman tai osaksi yhdessä maatalousyrittäjän ennestään hallitsemien alueiden kanssa muodostaen yllä tarkoitetun maatilataloudellisen kokonaisuuden. Vuokrasopimukset vähintään aloittamisvuosi ja viisi seuraavaa vuotta (Huom! Pysyvyysvaatimus: väh. 5 vuotta avustuksen maksamisesta ja lainan nostamisesta).

7 Jos kiinteistö on saatu perinnönjaossa, osituksessa tai testamentilla, aloittamisen ajankohdaksi katsotaan hetki, jona perinnönjako, ositus tai testamentti on saanut lainvoiman. Toteutusaika: Liiketoimintasuunnitelman toteuttaminen eli tilanpito on aloitettava viimeistään yhdeksän (9) kuukauden kuluessa tuen myöntämisestä. Maatilaa kohden vain yksi tuki.

8 Aloitustuki ja yrittäjätulo Suurempi tuki: euron maatalouden yrittäjätulovaatimuksen täyttävälle maatalousyrittäjälle aloitustukea voidaan myöntää avustuksena enintään euroa ja korkotukena enintään euroa + varainsiirtoverovapaus (4 %), korkotukilaina max 80 % ja euroa. Vuotuisen maatalouden yrittäjätulon on oltava vähintään euroa, max euroa Pienempi tuki: euron maatalouden yrittäjätulovaatimuksen täyttävälle maatalousyrittäjälle aloitustukea voidaan myöntää avustuksena enintään euroa ja korkotukena enintään euroa + varainsiirtoverovapaus (4 %), korkotukilaina max 80 % ja euroa. Vuotuisen maatalouden yrittäjätulon on oltava vähintään euroa, max euroa. - Aviopuolisoilta ja avopuolisioilta, joilla yhteinen lapsi, maatalouden yrittäjätulovaatimus on yhteinen. Esim. kahdella veljeksellä x 2. Yrittäjätuloa koskevan edellytyksen on täytyttävä ilman aloitustuen avustusosaa. Tuensaajan muiden tulojen ylärajaa ei enää ole.

9 Maatalouden yrittäjätulo lasketaan vähentämällä maataloudesta saatavista tuotoista maatalouteen kohdistuvat muuttuvat ja kiinteät kulut, poistot sekä velkojen korot. Maatalouden muuttuviin tai kiinteisiin kuluihin ei lueta hakijan omasta työstä aiheutuneita palkkakuluja.

10 Yrityksen taloudellinen asema Yritystoiminnan edellytyksiä arvioitaessa otetaan huomioon tuen kohteena olevan yritystoiminnan kannattavuus ja vakavaraisuus, hakijan maksuvalmius sekä tuotteiden ja palvelujen markkinointimahdollisuudet. Edellytyksenä tuen myöntämiselle tilanpidon aloittamiseen on, että maataloudesta saatavan maatalouden yrittäjätulon osuus täyttyy liiketoimintasuunnitelmassa esitettyjen tietojen ja kehittämistoimenpiteiden perusteella viimeistään tuen myöntämisvuotta seuraavana kolmantena kalenterivuotena. Liiketoimintasuunnitelmassa ilmoitetaan kehittämistoimenpiteet, joilla yrittäjätulo saavutetaan, jos sitä ei saavuteta jo tukea myönnettäessä: kehittämistoimenpiteiden toteuttaminen on tuen ehto, joiden toteuttamista seurataan. Kehittämistoimenpiteissä huomioitava realistiset toimenpiteet, tulot, menot, markkinointi jne. Liiketoimintasuunnitelma on sitova Tilanpidon aloitukseen liityttävä yleensäkin tilan kehittämistoimenpiteitä, joiden toteuttamisesta pyydetään selvitys ennen 2. erän maksu (Kyse maaseudun kehittämisohjelman rahoituksesta, pelkkä omistajanvaihdos ei riitä).

11 Aloitustuen lainoituksessa hyväksytyt kustannukset Korkotukilainaa ja siihen myönnettävää korkotukea voidaan myöntää seuraaviin tilanpidon aloittamisessa tarpeellisiin kustannuksiin: 1) yhden tai useamman maatilan, maatilan osan taikka maatilan osien hankintahinta (metsät, pellot, tuotanto- ja asuinrak., koneet, eläimet). 2) hakijan yksinomaiseen omistukseen jäävää maatilaa koskeva, osituksesta ja perinnönjaosta johtuva maatilan tai sen osan lunastushinta; 3) hakijan yksinomaiseen omistukseen osituksessa jäävästä maatilasta johtuva tasinko; 4) hakijalle testamentatusta maatilasta tai sen osasta johtuva lakiosan täydennyksen suorittaminen, 5) maatilan hankinnan yhteydessä hankittujen tai vuoden kuluessa tukipäätöksestä hankittavien tarpeellisten maatalouskoneiden ja laitteiden hankintahinta tilan tuotannossa, jota nuori viljelijä ryhtyy harjoittamaan - tarjoukset koneista ja laitteista, voi olla myös käytettyjä 6) maatilan hankinnan yhteydessä hankittujen tai vuoden kuluessa tukipäätöksestä hankittavien tuotantoeläinten hankintahinta - tarjoukset elämistä

12 Korkotukilainaa ei myönnetä sellaiseen osaan hankinnan kustannuksista, joihin kohdistuu tilanpidon aloittamisen yhteydessä siirrettävään lainaan liittyvä korkotuki. Esim. jos tuotantorakennuksen korkotukilaina siirretään jatkajalle. Tällöin kauppahinnasta vähennetään tuotantorakennuksen kauppahinnan osa ja loppuosa kauppahinnasta on mahdollisesti lainoituskelpoinen.

13 Korkotukilaina Luottolupaus pankilta liitetään tukihakemukseen, korkotuki myönnetään pankkilainaan ->korkotukilaina. Laina-aika max. 25 vuotta. Korkotuki max 3 %, tuenhakijan maksama korko min 1 %. Laina nostettava max. 2 erässä. Haetaan ELY-keskuksesta lainannostolupa. Kun luvan on saanut, laina voidaan nostaa. Maksatushakemuksen hakemuksen liitteeksi lopullinen kauppakirja (saantokirja) sekä lasku ja maksukuitti vuoden kuluessa tukipäätöksestä hankitusta irtaimesta. ELY-keskukseen velkakirja varainsiirtoverovapaustodistusta varten. Todistus toimitettava verottajalle. Korkotukea maksetaan 5 ensimmäisen vuoden ajan ensimmäisen erän nostosta, jonka jälkeen normaalikorkoista pankkilaina.

14 Tuen hakeminen Nuoren viljelijän aloitustukea on haettava ennen toimenpiteen toteutusta eli tukea on haettava mielellään luonnos.kirjaan perustuen ja 24 kk sisällä tilanpidon aloittamisesta. Tukea voi hakea jatkuvasti vuosittain: - Päätökset tehdään tukijaksojen jälkeen, jotka ovat; , , ja Nuoren viljelijän aloitustukea haetaan sähköisen HYRRÄjärjestelmän kautta. Kirjautuminen ja tunnistauminen pankkitunnuksilla. - (hakuohjeita) Nuoren viljelijän aloitustukea voi hakea myös lomakkeella 3319 ( /tuet ja palvelut / nuoren viljelijän aloitustuki) Liiteluettelo paperilomakkeella

15 Aloitustuen avustusosuuden maksut Nuorten viljelijöiden aloitustuen avustusosuus maksetaan ilman erillistä hakemusta kahtena samansuuruisena eränä. Ensimmäinen avustuserä maksetaan tuen myöntämistä ensiksi seuraavan maaliskuun tai lokakuun viimeisenä päivänä. Toinen avustuserä maksetaan aikaisintaan vuoden kuluttua ensimmäisen erän maksamisesta. Toisen erän maksu edellyttää liiketoimintasuunnitelman moitteetonta toteuttamista (esim. ammattitaitovaatimuksen täyttäminen, kehittämistoimenpiteet). Pyydetään selvitys. Selvitykset (esim. ammattitaitotodistus) aloitustuen maksamiseksi on toimitettava viimeistään kaksi kuukautta ennen tarkoitettua maksamispäivää; joko tammikuun tai elokuun loppuun mennessä.

16 Liiketoimintasuunnitelma Liiketoimintasuunnitelma vaaditaan kaikilta, oltava keskenään vertailukelpoisia, esitettävä tuen myöntämisen edellytyksiä koskevat tiedot Liiketoimintasuunnitelman sisältö koostuu viidestä osiosta: 1. tuen hakijaa ja tilan hallintaa koskevat tiedot 2. tuen hakijan ammattitaito 3. tilan alkutilanteen tarkastelu 4. tilan kehittäminen 5. talouslaskelmat ja niiden perustelut 6. tuen hakijan mielipide, mitkä seikat puoltavat valinnassa menestymiseen Liiketoimintasuunnitelma on hakijaa sitova.

17 Valintamenettely aloitustuessa 1. Tilan yritystoiminnan taloudelliset edellytykset (painokerroin 40%) - kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus - maatalouden merkitys kokonaistulojen kannalta 2. Tilan tuotantoedellytykset (painokerroin 30%) - esim. rakennukset, koneistus, pellot, verkottunut toiminta, työvoiman saatavuus automaation ja teknologian hyödyntäminen 3. Tilan kehittämistoimet ja mahdollisuudet (painokerroin 30%) - kehittämistoimet joiden avulla parannetaan kilpailukykyä sekä kannattavuutta Annetaan pisteitä 1-3 /kriteeri. Kaikkien rahoitettavien hankkeiden on saatava pisteitä vähintään kahdesta aihealueesta siten, että painotettu kokonaispistemäärä on vähintään 1,1 pistettä.

18 Yhteystiedot Kainuun ELY-keskus Kalliokatu 4, Kajaani Vaihde: , Tuen myöntö: Yritysasiantuntija Eeva Heikkinen, p , Tuen maksaminen: - Maksatusasiantuntija Pirjo Kela, p , pirjo.kela@ely-keskus.fi - Maksatusasiantuntija Paavo Niemelä, p , paavo.niemela@ely-keskus.fi Lisätietoja: / tuet ja palvelut

19 Maatilojen investointituista menestyksen eväitä maatilalle Investointituet ovat tehokas työkalu rakentaessasi maatilasi tulevaisuutta. Huolellinen suunnittelu ja liiketoimintasuunnitelman laadinta luovat kestävän perustan maatilan kehittämiselle. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitettavat maatilan investointituet tarjoavat monipuolisen valikoiman mahdollisuuksia erilaisille tiloille. Eeva Heikkinen p ,

20 Maatilojen investointituet Hakija 18 vuotta Ammattitaitovaatimus vähintään kolme vuotta, jos tuotantosuunta ei muutu. Maatalouden yrittäjätuloraja liiketoimintasuunnitelmaa edellyttävissä investoinneissa (isompi rakentaminen: uudisrakentaminen / peruskorjaus / laajentaminen/) vähintään euroa viimeistään 5. kalenterivuotena tuen myöntämisestä (konkreettiset, selkeät ja realistiset kehittämistoimet). Maatalouden yrittäjätulo lasketaan seuraavasti: maataloudesta saatavista tuotoista vähennetään maatalouteen kohdistuvat muuttuvat ja kiinteät kulut, poistot sekä velkojen korot. Kuluihin ei lueta hakijan omasta työstä aiheutuneita palkkakuluja. Maatalouden yrittäjätuloa ei edellytetä: salaojitus, mehiläistalous, yhteinen sadonkorjuukone, työympäristöä/tuotantohygieniaa/eläinten hyvinvointia/ympäristön tilaa edistävät investoinnit. Liiketoimintasuunnitelman tekstiosio toivotaan täytettävän. Tilaesittely ja voi antaa mm. mielipiteen valintamenettelyyn.

21 Investointitukea voi hakea rakennuksen, rakenteen tai rakennelman uudisrakentamiseen, laajentamiseen, peruskorjaamiseen sekä edellämainittujen toimien yhteydessä maatalouden tuotantotoiminnassa välttämättömien koneiden ja laitteiden hankintaan (esim. lypsykone, rehunjakolaite jne) eräitä kone- ja laitehankintoja ja salaojitusta varten nuoren viljelijän korotus avustukseenjoissakin tukikohteissa avustukseen 10 % Vna 241/ Työympäristöä, tuotantohygieniaa, eläinten hyvinvointia tai ympäristön tilaa parantavat investoinnit: Tukea voidaan myöntää rakentamisinvestointiin ja koneen tai laitteen hankintaan, jonka tarkoituksena on parantaa: maatalouden tuotantorakennuksessa työskentelevän henkilön työoloja (esim. rehunjakolaitteet jne), avustus 30 %. maatalousyrityksen tuotantohygieniaa (esim. solupitoisuuden mittauslaite jne), avustus 30 %. eläinten hyvinvointia ((parsipedit/-matot, ritilämatot, jaloittelutarha jne), kiimantarkkailu-/märepanta, avustus 35 %. ympäristön tilaa (etälantala, multain, lannan käsittelyä ja käyttöä edistävät investoinnit jne), avustus 35 %

22 - Avustuksen määrää korotetaan 5 %, jos laite tulee kahden tai useamman maatilan käyttöön Jos 18 :n investoinnin yhteydessä muutakin remppaa navettaan ja/tai mahd. tulee lisäpaikkoja-> silloin rahoitus menee normaalin navettarahoituksen kautta (avustusta ja korkotukilainaa, valtiontakausta esim. lypsykarjatalouden rakentamisinvestointi). Investointi parantaa jo olemassa olevaa tuotantorakennusta eikä lisätä olemassa olevaa tuotantokapasiteettia Lopullinen tukikelpoisuustarkastelu hakemuksen käsittelyn yhteydessä.

23 Muilla tuloilla ei enää tulorajaa. Ei enää yksikkökokovaatimusta. Pääasiassa rakentamiskohteissa MMM:n hyväksymät yksikkökustannukset. Pysyvyysvaatimus tuettavassa käytössä (viisi vuotta avustuksen maksusta ja/tai lainan nostosta). Ei asumisvaatimusta. - huomioitava kuitenkin mm. eläinten hyvinvointi. Kannattava, vakavarainen, maksuvalmius, tuotteiden markkinointimahdollisuudet, tuotanto-olosuhteet kunnossa (ympäristö, eläinten hyvinvointi, hygienia). Vuokrasopimukset pääosin hakemusvuosi ja vähintään kuusi seuraavaa vuotta (eli nyt vuosi 2018 ja 2024 loppuun saakka). 23

24 Korkotukilaina - korkotuki on max 3 % ja tuen hakija maksaa vähintään 1 %. - myönnetään pankkilainaan (luottolupaus pankista liitteeksi). - laina-aika korkeintaan 25 v Valtiontakaus lainaan (pankki/korkotukilaina): kotieläintalous, turkistalous, kasvihuonetuotanto, energiantuotanto (uusitaan tuotantomenetelmiä tai laajennetaan maatilan tuotantotoimintaa) - korkeintaan , pääsääntönä korkeintaan 30 % kustannuksista ja avustus ja valtiontakaus max 70 % kustannuksista (kokonaisrahoituksesta) - tilalla ei ole riittävästi vakuuksia (myönnetään täytetakauksena) - tuen arvo 0,15 % - 5 % takauksen määrästä, vähentää korkotukea - Maksut: kertamaksu 0,75 % takausluoton määrästä, kuitenkin enintään peritään puolivuotismaksu 0,75 % takausluoton jäljellä olevasta määrästä. - haettava samalla tukijaksolla varsinaisen investointituen kanssa paperilomakkeella Mene ajoissa neuvottelemaan pankkiin! 24

25 Esimerkki: - Lypsykarjatalousinvestointi / laajennus - esim. kustannusarvio , tukikelpoinen yksikkökustannus , josta tuki määräytyy. - Lainaa 60 % , korkotuki 10 % , avustus 35 % Tuki = korkotuki + avustus = Tuki 45 % kokonaiskustannuksista ( ). - Ei tarvitse kilpailuttaa < tuki 50 % ( Ohjeita onnistuneeseen investointiin: - hyvä suunnittelu, ajoissa - ajoissa luvat - realistinen kustannusarvio ja pysy siinä - käynnistä tuotanto mahdollisimman nopeasti - huomioi jaksaminen

26 Investointitukien haku ja myöntö Päätökset tehdään tukijaksojen ja pisteytyksen / valintamenettelyn jälkeen. Tukijaksot vuosittain ovat: , , , Tukea voi hakea jatkuvasti. Päätökset tehdään noin kahden kuukauden kuluessa haun päättymisestä pisteytyksen valintamenettelyn jälkeen. Pisteytykseen ja valintaan otetaan mukaan tukikelpoiset hakemukset (suunnitelmat ja muut liitteet OK) Liiteluettelo paperilomakkeella lnro 3314 ( /tuet ja palvelut/maatalouden investointituet Ole ajoissa liikenteessä: suunnittelu, luvat, liiketoimintasuunnitelma, luottolupaus. Tukijakson jälkeen annetaan lyhyt hakemuksen täydennysaika 2-3 vk Rakentamista ei saa aloittaa, ei tehdä lopullista sopimusta sekä konetta ja laitetta ei saa hankkia ennen tukipäätöstä 26

27 Liiketoimintasuunnitelma Tuen hakijaa ja tilan hallintaa koskevat tiedot Tuen hakijan ammattitaito Tilan nykyisten resurssien tarkastelu Tilan kehittämistoimenpiteet Tavoitteet (aikaan ja määrään sidottuna), konkreettiset ja realistiset kehittämistoimet (kirjataan tarvittaessa päätökseen) Talouslaskelmat ja niiden perusteet Tuen hakijan mielipide, mitkä seikat puoltavat valinnassa menestymiseen Kehittämistoimet, jotka olennaisesti vaikuttavat tuen myöntöperusteisiin ja myöntöedellytysten täyttymiseen, on toteutettava ja kirjataan päätökseen Seurataan, sitova 27

28 Liiketoimintasuunnitelman ja talouslaskelmien kustannukset voidaan esittää maksatushakemuksessa kustannuksena, yksikkökustannus max euroa Liiketoimintasuunnitelma vaaditaan isommissa rakentamishakemuksissa 28

29 Valintamenettely Valintakriteerit investoinneissa 1. Vaikutus tuen kohteena olevan yrityksen talouteen (painoarvo 25 %). 2. Vaikutus tuen kohteena olevan yrityksen kilpailukykyyn (painoarvo 20 %). 3. Vaikutus ympäristöön (painoarvo 20 %). 4. Vaikutus tuotanto-olosuhteisiin (painoarvo 15 %). 5. Vaikutus ohjelman muiden tavoitteiden toteuttamiseen esim. yhteishanke (painoarvo 10 %). 6. Elinkeinon merkitys kokonaistulonmuodostukseen ja tuettavan hankkeen vaikutus (painoarvo 10 %). 29

30 Työympäristöä, tuotantohygieniaa, eläinten hyvinvointia tai ympäristön tilaa edistävät investoinnit. Valintakriteerien 1) ja 2) painokerroin 15 %, 3) ja 4) painokerroin 25 % ja 5) ja 6) painokerroin 10 % Pisteitä annetaan 1-3 kpl/kriteeri kaikkiin tukijaksolla tulleisiin tukikelpoisiin hakemuksiin. Vähimmäispistemäärä 1,1 Jotta hakemus voidaan ottaa mukaan pisteytykseen ja valintaan, niin hakemuksessa pitää olla tarvittavat liitteet. 30

31 Sähköinen haku ja hakemusten käsittely Katso tunniste mahdollistaa asioinnin Hyrrässä organisaation nimissä: hae itsellesi verottajalta Katso tunniste: ohjeita syventävät vero-ohjeet /sähköinen asiointi, Katso tuki p Katso jää pois ja Suomi.fi tulee!!! Tarkista, että YTJ-järjestelmässä on oikeat tiedot, sieltä tulee mm. tilan osoite Katso tai Suomi.fi tunniste kannattaa perustaa jo hyvissä ajoin etukäteen ennen hakua! Hyrrä verkkopalvelun kautta: ja (hakuohjeita) Kaikki hakemukset käsitellään ja arkistoidaan sähköisesti. Jos sähköinen haku ei onnistu, niin vastaan otetaan paperinen lomake. Toivomus on, että hakemuksia tulisi mahdollisimman paljon sähköisesti. Lomakkeita: Investointitukea lomakkeella liiteluettelo Valtiontakausta lomakkeella 3337, liiteluettelo (tuet ja palvelut/maatalouden investointituet) 31

32 Tuen maksaminen Jälkikäteen maksettuja kustannuksia vastaan. Korkeintaan viidessä erässä. Sekä avustuksessa että korkotukilainassa ensimmäinen ja viimeinen erä vähintään 20 % tukikelpoisista kustannuksista. Maksatushakemus: liitteeksi kopio laskusta, tosite maksusta, kopio pääkirjasta, valokuvia hankkeen edistymisestä (EUosarahoitteiset). Kansallisesti rahoitetuissa ei tarvitse kopioita laskusta ja maksukuitista. Sen korvaa koontiluettelo (lnro 2331), johon menot merkitään. Valokuvia mukaan. Hommaa riittävästi lyhytkestoista käyttöpääomaa. ELY-keskuksessa pidetään tukipäätöksen jälkeen aloituspalaveri, jossa käydään läpi mm. tukipäätös, tukikelpoiset kustannukset, maksatuskäytäntö jne.

33 Yhteystiedot Kainuun ELY-keskus Kalliokatu 4, Kajaani Vaihde: , Tuen myöntö: Yritysasiantuntija Eeva Heikkinen, p , Tuen maksaminen: - Maksatusasiantuntija Pirjo Kela, p , pirjo.kela@ely-keskus.fi - Maksatusasiantuntija Paavo Niemelä, p , paavo.niemela@ely-keskus.fi Rakentamisasiantuntijat: Anna Rissanen, p , anna.rissanen@ely-keskus.fi ja Jorma Suzuki, p , jorma.suzuki@ely-keskus.fi / tuet ja palvelut

34 Kiitos Seuraa minua: Hyvää Joulun odotusta!

MAATALOUDEN RAKENNETUET

MAATALOUDEN RAKENNETUET MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki Mauri Räsänen Pohjois-Karjalan ELY-keskus 2015 ALKUVOIMAA ALOITUSTUESTA Aloitustuesta saat apua, kun aloitat viljelijänä ensimmäistä kertaa. Tuki helpottaa

Lisätiedot

Nuoren viljelijän aloitustuki

Nuoren viljelijän aloitustuki Nuoren viljelijän aloitustuki Pohjois-Karjalan ELY-keskus Mauri Räsänen 7.2.2013 1 Tuen saaja Tuen saaja on luonnollinen henkilö iältään hakemuksen vireille tulessa vähintään 18 vuotta ja (ennen kuin täyttää

Lisätiedot

MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki. Varsinais-Suomen ELY-keskus 2012

MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki. Varsinais-Suomen ELY-keskus 2012 MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki Varsinais-Suomen ELY-keskus 2012 ALKUVOIMAA ALOITUSTUESTA Nuoren viljelijän aloitustuki helpottaa elinkeinon siirtymistä sukupolvelta toiselle ja takaa

Lisätiedot

Nuoren viljelijän aloitustuki ja maatalouden investointituet

Nuoren viljelijän aloitustuki ja maatalouden investointituet Nuoren viljelijän aloitustuki ja maatalouden investointituet 12.12.2017 Sivu 1 12.12.2017 Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuki Aloittava viljelijä voi hakea tilanpidon aloittamiseen

Lisätiedot

PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET

PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET 2015- ETELÄ-POHJANMAAN ELY-KESKUS MAASEUTUYKSIKKÖ Alvar Aallon katu 8, 60100 Seinäjoki Puh. 0295 027 500 LAILA LUOMA 7.2.2017 PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET 2015- TYÖTÄ EI

Lisätiedot

MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki. Varsinais-Suomen ELY-keskus 2015

MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki. Varsinais-Suomen ELY-keskus 2015 MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki Varsinais-Suomen ELY-keskus 2015 Sivu 1 9.6.2015 ALKUVOIMAA ALOITUSTUESTA Nuoren viljelijän aloitustuki helpottaa elinkeinon siirtymistä sukupolvelta

Lisätiedot

NUORTEN VILJELIJÖIDEN ALOITUSTUKI

NUORTEN VILJELIJÖIDEN ALOITUSTUKI NUORTEN VILJELIJÖIDEN ALOITUSTUKI 2015-2020 ETELÄ-POHJANMAAN ELY-KESKUS MAASEUTUYKSIKKÖ Alvar Aallonkatu 8, 60100 Seinäjoki Puh. 0295 027 500 Laila Luoma 30.102017 Maatalouden rakennetuet 2014-2020 Lypsykarjatalous

Lisätiedot

MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki. Maaliskuu 2015

MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki. Maaliskuu 2015 MAATALOUDEN RAKENNETUET 2015-2020 Nuoren viljelijän aloitustuki 1 Kuka voi saada aloitustukea? Hakija vähintään 18 ja enintään 40-vuotias Ryhtyy päävastuulliseksi maanviljelijäksi ensimmäistä kertaa Riittävä

Lisätiedot

Aloitustuki Pohjjanmaan ELY-keskus Torppa Ulla puh

Aloitustuki Pohjjanmaan ELY-keskus Torppa Ulla puh Aloitustuki 2015-2020 Pohjjanmaan ELY-keskus puh. 050 3128659 30.10.2018 Tuen saamisen edellytykset Tuen hakija vähintään 18- ja enintään 40-vuotias Ryhtyy päävastuulliseksi maanviljelijäksi ensimmäistä

Lisätiedot

Nuoren viljelijän aloitustuki ja maatalouden investointituet: tuen ehtoja ja tilannekatsaus. Lapinlahti

Nuoren viljelijän aloitustuki ja maatalouden investointituet: tuen ehtoja ja tilannekatsaus. Lapinlahti Nuoren viljelijän aloitustuki ja maatalouden investointituet: tuen ehtoja ja tilannekatsaus Lapinlahti 21.11.2016 Sivu 1 22.11.2016 Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuki Aloittava

Lisätiedot

Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuet osakeyhtiöillä. Kuopio

Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuet osakeyhtiöillä. Kuopio Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuet osakeyhtiöillä Kuopio 23.3.2017 Sivu 1 29.3.2017 Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuki Aloittava viljelijä voi hakea

Lisätiedot

Maatalouden investointituet ohjelmakaudella 2014-2020. TUKIPUHVETTI 14.4.2016 Kuopio ja 19.4.2016 Iisalmi

Maatalouden investointituet ohjelmakaudella 2014-2020. TUKIPUHVETTI 14.4.2016 Kuopio ja 19.4.2016 Iisalmi Maatalouden investointituet ohjelmakaudella 2014-2020 TUKIPUHVETTI 14.4.2016 Kuopio ja 19.4.2016 Iisalmi Sivu 1 25.4.2016 Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuki Investointituet ovat

Lisätiedot

Nuoren viljelijän aloitustuki

Nuoren viljelijän aloitustuki Korkeampi tuki - Yrittäjätulo 25 000 Nuoren viljelijän aloitustuki - Tuki yht. 70 000, avustus 35 000, korkotuki + varainsiirtoverovapaus 35 000 - Lainaa enintään 230 000 Alempi tuki - Yrittäjätulo 15

Lisätiedot

MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki

MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki MAATALOUDEN RAKENNETUET 2015-2020 Nuoren viljelijän aloitustuki 1 Joulukuu 2016 Ulla Torppa Kuka voi saada aloitustukea? Hakija Vähintään 18- ja enintään 40-vuotias Ryhtyy päävastuulliseksi maanviljelijäksi

Lisätiedot

Maatalouden investointituet. Tuen saaja Tuotannon edellytykset Tukitasot ja kohteet Tuen haku ja myöntö

Maatalouden investointituet. Tuen saaja Tuotannon edellytykset Tukitasot ja kohteet Tuen haku ja myöntö Maatalouden investointituet Tuen saaja Tuotannon edellytykset Tukitasot ja kohteet Tuen haku ja myöntö 1 Maatilojen investointituet Maatalouden tukemista, pääpaino maatilojen kilpailukykyä ja kannattavuutta

Lisätiedot

Maatilojen investointituet 2019 Maria Konsin-Palva Uudenmaan ELY-keskus

Maatilojen investointituet 2019 Maria Konsin-Palva Uudenmaan ELY-keskus Maatilojen investointituet 2019 Maria Konsin-Palva Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 Rakennetuen keskeiset periaatteet Jatkuva haku; tuki myönnetään tukijaksoittain määrärahojen puitteissa - 16.10. 15.1., 16.1.

Lisätiedot

MAATILOJEN INVESTOINTITUET ja ALOITUSTUKI

MAATILOJEN INVESTOINTITUET ja ALOITUSTUKI MAATILOJEN INVESTOINTITUET ja ALOITUSTUKI 2015-2020 Sivu 1 5.10.2017 Manner-Suomen maaseutuohjelma 2014-2020 ja rakennetukilaki 1476/2007 ja Vna 240/2015 Sivu 2 5.10.2017 MANNER-SUOMEN MAASEUTUOHJELMA

Lisätiedot

Navettainvestointien tukeminen maaseutuohjelman kautta. ProNavetta-koulutus Iisalmi Siilinjärvi

Navettainvestointien tukeminen maaseutuohjelman kautta. ProNavetta-koulutus Iisalmi Siilinjärvi Navettainvestointien tukeminen maaseutuohjelman kautta ProNavetta-koulutus 2.12.2016 Iisalmi 8.12.2016 Siilinjärvi Sivu 1 10.2.2017 Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuki Aloittava

Lisätiedot

Maatalouden investointituet: rahoituksen ehtoja ja tilannekatsaus. Iisalmi

Maatalouden investointituet: rahoituksen ehtoja ja tilannekatsaus. Iisalmi Maatalouden investointituet: rahoituksen ehtoja ja tilannekatsaus Iisalmi 29.11.2017 Sivu 1 30.11.2017 Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuki Aloittava viljelijä voi hakea tilanpidon

Lisätiedot

Maatalouden investointituet

Maatalouden investointituet Maatalouden investointituet Tuen saaja Tuotannon edellytykset Tukitasot ja kohteet Tuen haku ja myöntö 1 Maatilojen investointituet Maatalouden tukemista, pääpaino maatilojen kilpailukykyä ja kannattavuutta

Lisätiedot

MAATILOJEN RAKENNETUKI Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

MAATILOJEN RAKENNETUKI Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus MAATILOJEN RAKENNETUKI 2016 Tuen haku: Hae sähköisesti! Jatkuva hakuaika! Hakemukset ratkaistaan tukijaksoittain, jotka ovat maatilan investointituessa: a) 16 päivästä lokakuuta 15 päivään tammikuuta b)

Lisätiedot

Maatalouden Investointituki. Viljankuivaukseen uutta puhtia, Askola 15.12.2015

Maatalouden Investointituki. Viljankuivaukseen uutta puhtia, Askola 15.12.2015 Maatalouden Investointituki Viljankuivaukseen uutta puhtia, Askola 15.12.2015 Sivu 1 23.02.2016 Maatalouden rakennetukijärjestelmä Kansallinen säädösperusta; - Laki maatalouden rakennetuista (1476/2007,

Lisätiedot

Hakujen avautuminen, valintajaksot ja valintamenettely

Hakujen avautuminen, valintajaksot ja valintamenettely Hakujen avautuminen, valintajaksot ja valintamenettely Frami 19.5.2015 Marianne Muotio Hyrrän kautta haettavat tuet Maatilojen investointituet Nuorten viljelijöiden aloitustuet Maaseudun kehittämistuet

Lisätiedot

MAATALOUDEN RAKENNETUKI Ajankohtaista investointituesta 2015

MAATALOUDEN RAKENNETUKI Ajankohtaista investointituesta 2015 1 MAATALOUDEN RAKENNETUKI Ajankohtaista investointituesta 2015 Rakennetuen rahoitus EU- osarahoitteista avustusta ja korkotukea budjettivaroista, kansallinen avustus Makerasta Tukea voidaan myöntää avustuksena,

Lisätiedot

Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuet osakeyhtiöillä. Iisalmi

Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuet osakeyhtiöillä. Iisalmi Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuet osakeyhtiöillä Iisalmi 4.12.2017 Sivu 1 5.12.2017 Maatalouden investointituet ja nuoren viljelijän aloitustuki Aloittava viljelijä voi hakea

Lisätiedot

Maatalouden investointituet rahoituskaudella 2014(5)-2020

Maatalouden investointituet rahoituskaudella 2014(5)-2020 Maatalouden investointituet rahoituskaudella 2014(5)-2020 EU-tulotukikoulutus Kuopio 25.3.2015 Sivu 1 27.3.2015 Investoinnit viime ohjelmakaudella Pohjois-Savossa on rahoitettu viime ohjelmakauden aikana

Lisätiedot

MAATILOJEN INVESTOINTITUET Maaliskuu 2015

MAATILOJEN INVESTOINTITUET Maaliskuu 2015 MAATILOJEN INVESTOINTITUET 2015-2020 Maaliskuu 2015 Sivu 1 17.3.2015 TIEDOT PERUSTUVAT OSITTAIN LUONNOKSIIN!! Manner-Suomen maaseutuohjelma 2014-2020 ja muutokset lakiin maatalouden rakennetuista (1476/2007)

Lisätiedot

Nuoren viljelijän aloitustuki

Nuoren viljelijän aloitustuki Nuoren viljelijän aloitustuki Soini Kattilakoski Yritystutkija Pohjanmaan ELY-keskus Kokkolan toimipiste viraston nimi, tekijän nimi ja osasto 22.4.2015 1 Pykäliä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Lisätiedot

NUOREN VILJELIJÄN ALOITUSTUKI 2014

NUOREN VILJELIJÄN ALOITUSTUKI 2014 NUOREN VILJELIJÄN ALOITUSTUKI 2014 Pirkanmaan ELY-keskus Maaseutu ja energia Rahoituspäällikkö Heli Hantula p. 0295 036 044 Maatalousrahoituksen asiantuntija Mikko Teivaala p. 0295 036 108 Maksatusasiantuntija

Lisätiedot

Maatilan investointituet

Maatilan investointituet Maatilan investointituet Yritystutkija Pohjanmaan Ely-keskus 6.2.2017 Muutokset aiempaan kauteen 1. Sähköinen hakeminen (HYRRÄ) 2. Maatalouden yrittäjätulovaatimus noussut 25000 euroon - kasvinviljelytilalla

Lisätiedot

MAATILOJEN INVESTOINTITUET Syksy 2016

MAATILOJEN INVESTOINTITUET Syksy 2016 MAATILOJEN INVESTOINTITUET 2015-2020 Syksy 2016 Sivu 1 19.12.2016 MANNER-SUOMEN MAASEUTUOHJELMA 2014-2020 Maatilojen investointituet rahoitetaan osittain ohjelmasta 1) Ns. EU-osarahoitteisia tukia 2) Osa

Lisätiedot

NUOREN VILJELIJÄN ALOITUSTUKI 2009-2013

NUOREN VILJELIJÄN ALOITUSTUKI 2009-2013 NUOREN VILJELIJÄN ALOITUSTUKI 2009-2013 Pirkanmaan ELY-keskus Maaseutu ja energia Rahoituspäällikkö Heli Hantula p. 050 395 0128 Maatalousrahoituksen asiantuntija Mikko Teivaala p. 040 736 8741 Maksatusasiantuntija

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus NUORTEN VILJELIJÖIDEN ALOITUSTUEN HAKEMINEN

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus NUORTEN VILJELIJÖIDEN ALOITUSTUEN HAKEMINEN Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus NUORTEN VILJELIJÖIDEN ALOITUSTUEN HAKEMINEN Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Heikki Mäntykoski 20.5.2015 1 E-P:N ELY:N MAATALOUSRAHOITUKSEN PARISSA TYÖSKENTELEVÄT HENKILÖT VALTAKUNNALLISEN

Lisätiedot

Nurmiseminaari Syötekeskus 8-9.1.2015 POPELY Timo Lehtiniemi

Nurmiseminaari Syötekeskus 8-9.1.2015 POPELY Timo Lehtiniemi Nurmiseminaari Syötekeskus 8-9.1.2015 POPELY Timo Lehtiniemi Manner-Suomen maaseutuohjelman maaseudun kehittämistukien haut Alustava aikataulun mukaan haut alkavat vaiheittain keväällä Kaikkien tukimuotojen

Lisätiedot

MAATILOJEN INVESTOINTITUET 2015-2020. Helmikuu 2016

MAATILOJEN INVESTOINTITUET 2015-2020. Helmikuu 2016 MAATILOJEN INVESTOINTITUET 2015-2020 Helmikuu 2016 Sivu 1 19.2.2016 MANNER-SUOMEN MAASEUTUOHJELMA 2014-2020 Maatilojen investointituet rahoitetaan osittain ohjelmasta 1) Ns. EU-osarahoitteisia tukia 2)

Lisätiedot

Maatalouden investointituet rahoituskaudella 2014(5)-2020

Maatalouden investointituet rahoituskaudella 2014(5)-2020 Maatalouden investointituet rahoituskaudella 2014(5)-2020 ItäMaidon investointipäivä Lapinlahti 20.3.2015 Sivu 1 23.3.2015 Maitotilat kehityksen veturina Pohjois-Savossa Maidontuotanto on ollut vahvassa

Lisätiedot

Maatalouden investointituet

Maatalouden investointituet Maatalouden investointituet Soini Kattilakoski Yritystutkija Pohjanmaan ELY-keskus Kokkolan toimipiste viraston nimi, tekijän nimi ja osasto 22.4.2015 1 Pykäliä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Lisätiedot

OHJELMAKAUSI 2007-2013 - viljelijätuet 2008 - tuet tallien uudisrakennuksiin, laajennuksiin ja peruskorjauksiin

OHJELMAKAUSI 2007-2013 - viljelijätuet 2008 - tuet tallien uudisrakennuksiin, laajennuksiin ja peruskorjauksiin OHJELMAKAUSI 2007-2013 - viljelijätuet 2008 - tuet tallien uudisrakennuksiin, laajennuksiin ja peruskorjauksiin Esko Leinonen Maaseutuvirasto Hevosjalostusliittojen toiminnanjohtajien ja ProAgrian neuvojien

Lisätiedot

MAATALOUDEN RAKENNETUET

MAATALOUDEN RAKENNETUET MAATALOUDEN RAKENNETUET * Maatilojen rahoitustuki - - Nuoren viljelijän aloitustuki (avustus ja korkotuki) - - Maatalouden investointituki (avustus, korkotuki ja valtiontakaus) * Kiinteistökauppojen varainsiirtoverovapaus

Lisätiedot

Omistajanvaihdoksen rahoitus , Wiitatupa

Omistajanvaihdoksen rahoitus , Wiitatupa Omistajanvaihdoksen rahoitus 23.10.2017, Wiitatupa Omistajanvaihdoksen rahoitus - Vedenjakajana rahoitusmahdollisuuksien osalta toimii se, että onko kyseessä: - aktiivitilan omistajanvaihdos - kannattava

Lisätiedot

Maatalouden investointituki ja aloitustuki 2014-2020. Yritysasiantuntija Tapio Leinonen

Maatalouden investointituki ja aloitustuki 2014-2020. Yritysasiantuntija Tapio Leinonen Yritysasiantuntija Tapio Leinonen Sähköinen tukihaku (Hyrrä) (haku jatkuva/ päätökset valintajaksoittain 4 /vuosi) nuoren viljelijän aloitustuki; 1.11-31.1, 1.2 30.4, 1.5 31.7, 1.8 31.10 Investointituki

Lisätiedot

Rahoitustuet ja ympäristö

Rahoitustuet ja ympäristö Rahoitustuet ja ympäristö Ympäristökorvauksen koulutustilaisuudet 2016 Antti Jaatinen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Jarmo Saukkola, Varsinais-Suomen ELY-keskus Rahoitustuet maatalouden investointeihin Tukea

Lisätiedot

PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET

PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET 2015-2020 ETELÄ-POHJANMAAN ELY-KESKUS MAASEUTUYKSIKKÖ Alvar Aallon katu 8, 60100 Seinäjoki Puh. 0295 027 500 Marianne Muotio 044-5500836 Heikki Mäntykoski 040-730 4883 05.03.2018

Lisätiedot

Maatalouden investointituki - salaojitus osana kokonaisuutta. Sanna Koivumäki MMM/RO Maaseudun kehittämisyksikkö sanna.koivumaki@mmm.

Maatalouden investointituki - salaojitus osana kokonaisuutta. Sanna Koivumäki MMM/RO Maaseudun kehittämisyksikkö sanna.koivumaki@mmm. Maatalouden investointituki - salaojitus osana kokonaisuutta Sanna Koivumäki MMM/RO Maaseudun kehittämisyksikkö sanna.koivumaki@mmm.fi Sivu 1 10.2.2016 Investointitukijärjestelmän tavoitteet Alkutuotanto

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 24 päivänä maaliskuuta 2015. 241/2015 Valtioneuvoston asetus. maatilan investointituen kohdentamisesta

Julkaistu Helsingissä 24 päivänä maaliskuuta 2015. 241/2015 Valtioneuvoston asetus. maatilan investointituen kohdentamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 24 päivänä maaliskuuta 2015 241/2015 Valtioneuvoston asetus maatilan investointituen kohdentamisesta Annettu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta 2015 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Aurinkosähkö Tampere TTY. Timo Fager, Business Finland +ELY

Aurinkosähkö Tampere TTY. Timo Fager, Business Finland +ELY Aurinkosähkö 7.3.2018 Tampere TTY Timo Fager, Business Finland +ELY Business Finland (= entiset Tekes + Finpro) Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä

Lisätiedot

Maatalouden investointituki 2007-2013

Maatalouden investointituki 2007-2013 Maatalouden investointituki 2007-2013 Hakuaika menettely Hakuja 3-4 vuosittain (4 kpl v.2011) Menossa rahoitustuen haku; 24.11-21.1.2011 Lisäksi vielä; 2.2-31.3, 15.4-15.8 ja 1.9-17.10 nuoren viljelijän

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta /2014 Laki. maatalouden rakennetuista annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta /2014 Laki. maatalouden rakennetuista annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 2014 1187/2014 Laki maatalouden rakennetuista annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta 2014 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Maatalouden investointituki 2007-2013 Hakuajat 2011

Maatalouden investointituki 2007-2013 Hakuajat 2011 Hakuajat 2011 Hakuja 4 ; 1.12.2010-.1.2011,.2-31.3, 15.4-15.8, 1.9 15.10 jatkuva haku - nuoren viljelijän aloitustuki Päätöksenteko - rakennetun kiinteistön hankinta - asuntorakentaminen Päätökset; + 2

Lisätiedot

Ajankohtaista maatilan investointituista

Ajankohtaista maatilan investointituista Ajankohtaista maatilan investointituista Heikki Rautio Yritystutkija Pohjanmaan Ely-keskus 25.1.2019 Myönnetyt maatilainvestoinnit 2018 koko maa ELY-keskus Avustus Korkotukilaina Hyväksytty kustannus Määrä

Lisätiedot

MAATALOUDEN RAKENNETUET MAATALOUDEN INVESTOINTITUKI

MAATALOUDEN RAKENNETUET MAATALOUDEN INVESTOINTITUKI MAATALOUDEN RAKENNETUET MAATALOUDEN INVESTOINTITUKI Yritystutkija Jorma Ojala Satakunnan TE-keskus 23.04.2008 Amorella Perustuu osittain säädösluonnoksiin 1 Investointitukien hakeminen (1) Investointituet

Lisätiedot

Maatalouden investointitukien maksatus

Maatalouden investointitukien maksatus Maatalouden investointitukien maksatus 21.4.2015 1 Miten saada myönnetty investointituki maksuun? Hyrrän kautta Maksua ja nostolupaa on mahdollista hakea myös lomakkeella Tuki maksetaan/lainaa myönnetään

Lisätiedot

Maatalouden rahoitustukijärjestelmä

Maatalouden rahoitustukijärjestelmä Maatalouden rahoitustukijärjestelmä - Maatilojen investointituet - Nuoren viljelijän aloitustuki Aulis Kuusela 5.2.2019 Sivu 1 15.2.2019 #153049 Maatalouden investointi- ja aloitustuen rahoitus vuosina

Lisätiedot

ohjelmakaudella 2014 2020 Sivu 1

ohjelmakaudella 2014 2020 Sivu 1 Maatalouden investointien i i ja sukupolvenvaihdosten rahoitus ohjelmakaudella 2014 2020 Sivu 1 Sivu 2 Maatalouden tulevaisuuden näkymät Vuoden 2012 noin 57 000 tilasta jatkaisi vuonna 2020 noin 43 000

Lisätiedot

1. Hakija Hakija / hakijat Y-tunnus Henkilötunnus

1. Hakija Hakija / hakijat Y-tunnus Henkilötunnus Lomake 3314 1(5) MAATALOUDEN INVESTOINTITUKI- HAKEMUS maatalouden rakennetukilain (1476/2007) mukaisen investointituen ja maaseutuelinkeinojen rahoituslain (329/1999) mukaisen asuntorakentamisen investointituen

Lisätiedot

Liiketoimintasuunnitelma ja siihen liittyvä maksuvalmius- ja kannattavuuslaskelma. Juhani Torkko ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Liiketoimintasuunnitelma ja siihen liittyvä maksuvalmius- ja kannattavuuslaskelma. Juhani Torkko ProAgria Etelä-Pohjanmaa Liiketoimintasuunnitelma ja siihen liittyvä maksuvalmius- ja kannattavuuslaskelma Juhani Torkko ProAgria Etelä-Pohjanmaa ProAgria Etelä-Pohjanmaa ü Suomen monipuolisin maatalouden ja muiden maaseutuun

Lisätiedot

Rakennusinvestointien valmistelu

Rakennusinvestointien valmistelu Rahoitus- ja palveluinfo Tyrnävällä to 4.2.2016 Rakennusinvestointien valmistelu Jari Lehto Asiantuntija, RI maaseudun rakentaminen Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 3.2.2016

Lisätiedot

Aurinko energia investoinnit. maatiloille Juha-Pekka Nikkola Uudenmaan ELY-keskus

Aurinko energia investoinnit. maatiloille Juha-Pekka Nikkola Uudenmaan ELY-keskus Aurinko energia investoinnit maatiloille 2019 Juha-Pekka Nikkola Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 7.3.2019 Rakennetukijärjestelmän keskeiset periaatteet Jatkuva haku; tuki myönnetään tukijaksoittain määrärahojen

Lisätiedot

Tilannekatsaus uuden ohjelmakauden valmistelusta Sanna Koivumäki MMM

Tilannekatsaus uuden ohjelmakauden valmistelusta Sanna Koivumäki MMM Tilannekatsaus uuden ohjelmakauden valmistelusta Sanna Koivumäki MMM Sivu 1 Kolme strategista painopistettä Maaseutuohjelmalla edistetään biotaloutta ja sen osana maataloutta harjoitetaan taloudellisesti,

Lisätiedot

Leaderrahoituksen. yritystuet

Leaderrahoituksen. yritystuet Leaderrahoituksen yritystuet Millainen yritys voi saada leader - tukea Yrityksellä on oltava edellytykset kannattavaan liiketoimintaan Yritystoiminta on päätoimista ja ammattimaista yrityksen on annettava

Lisätiedot

PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET 2014-2020

PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET 2014-2020 PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET 2014-2020 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Alvar Aallon katu 8, Seinäjoki Laila Luoma Puh. 0295 027 500 Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, tekijän nimi

Lisätiedot

Biokaasulaitosten investointituet v. 2014

Biokaasulaitosten investointituet v. 2014 Biokaasulaitosten investointituet v. 2014 Biokaasuseminaari, Liminganlahden luontokeskus 27.2.2014 Asiantuntija Kalevi Hiivala Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1 1. Maatilan lämpökeskus ja biokaasulaitos

Lisätiedot

Maatalouden rahoitustukijärjestelmä

Maatalouden rahoitustukijärjestelmä Maatalouden rahoitustukijärjestelmä - Maatilojen investointituet - Nuoren viljelijän aloitustuki Kari Ojala ja Aulis Kuusela Tampere 05.05.2015 Oulu 06.05.2015 Kuopio 07.05.2015 Sivu 1 8.5.2015 #153049

Lisätiedot

Rahoitus ja kehittäminen

Rahoitus ja kehittäminen Rahoitus ja kehittäminen Pohjois-Savon ELY-keskus, Jari Vitikainen 5.4.2018 1 Yritysten kehittämispalvelut 2 Analyysi Tavoitteena on aktivoida pk-yritystä suunnitelmalliseen ja pitkäjänteiseen kehittämistoimintaan.

Lisätiedot

PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET 2015-2020

PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET 2015-2020 PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET 2015-2020 ETELÄ-POHJANMAAN ELY-KESKUS MAASEUTUYKSIKKÖ Alvar Aallon katu 8, 60100 Seinäjoki Puh. 0295 027 500 LAILA LUOMA 19.5.2015 PERUSMAATALOUDEN RAHOITUSTUET OHJELMAKAUDELLA

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma Yritystuet

Maaseudun kehittämisohjelma Yritystuet Maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Yritystuet Asiantuntija Kalevi Hiivala Sivu 1 19.2.2015 Esityksen sisältö Yleistä maaseudun yritystuesta Investointituki Perustamistuki Valintakriteerit Hakeminen

Lisätiedot

Yritystukien haku 2014-2020

Yritystukien haku 2014-2020 Yritystukien haku 2014-2020 Sähköinen asiointi Janakkala 2.3.2015 Kari Palvaila, rahoitusasiantuntija Hämeen ELY-keskus Sivu 1 2.3.2015 Esityksen sisältö: Tuen hakeminen Hakemuksen vireilletulo Toimenpidesuunnitelman

Lisätiedot

Maatalouden investointituet. Suonenjoki

Maatalouden investointituet. Suonenjoki Maatalouden investointituet Suonenjoki 19.3.2019 Maatalouden investointien ja aloitustuen tukjaksot Haku tapahtuu jatkuvana, ratkaisut tehdään tukijaksoittain Päätösjaksot (jaksot vuosittain aina samat)

Lisätiedot

Maaseutuhallinnon neuvottelupäivät

Maaseutuhallinnon neuvottelupäivät Maaseutuhallinnon neuvottelupäivät 16.12.2014 Porotalouden ajankohtaiskatsaus Päivi Kainulainen Lapin ELY-keskus Lapin ELY-keskus 1 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Hyväksytty 12.12.2014

Lisätiedot

HE 65/2009 vp. rakennus- tai toimenpidelupaa ja asiaa koskevan valituksen käsittely eri oikeusasteissa

HE 65/2009 vp. rakennus- tai toimenpidelupaa ja asiaa koskevan valituksen käsittely eri oikeusasteissa HE 65/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maatalouden rakennetuista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maatalouden rakennetuista

Lisätiedot

Toimeenpanon valmistelu on hyvässä vauhdissa, mutta ei vielä valmis. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että vanhat menettelyt ylläpidetään

Toimeenpanon valmistelu on hyvässä vauhdissa, mutta ei vielä valmis. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että vanhat menettelyt ylläpidetään 1 Toimeenpanon valmistelu on hyvässä vauhdissa, mutta ei vielä valmis. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että vanhat menettelyt ylläpidetään sellaisenaan. EU-osarahoitteiset tuet vaativat mm otantatarkastukset

Lisätiedot

Tukea maksetaan aktiiviviljelijälle, joka on aloittanut tilanpidon ensimmäistä kertaa sen pääasiallisena yrittäjänä ja jolla on määräysvalta.

Tukea maksetaan aktiiviviljelijälle, joka on aloittanut tilanpidon ensimmäistä kertaa sen pääasiallisena yrittäjänä ja jolla on määräysvalta. 1 (8) Nuoren viljelijän tuki (EU), kevään 2015 koulutuksen taustamateriaali 1. Tukiehdot Tukea maksetaan aktiiviviljelijälle, joka on aloittanut tilanpidon ensimmäistä kertaa sen pääasiallisena yrittäjänä

Lisätiedot

Toiminta-alue. Heinävesi Enonkoski Savonlinnan maaseutualueet

Toiminta-alue. Heinävesi Enonkoski Savonlinnan maaseutualueet Piällysmies Toiminta-alue Heinävesi Enonkoski Savonlinnan maaseutualueet Savonlinnan keskusta ei ole LEADER -aluetta Tukimuodot ohjelmakaudella 2014-2020 1. Yrityksen perustamistuki 2. Investointien toteutettavuusselvitykset

Lisätiedot

Lähilämpöä Teiskossa. 15.2.2012 Juha Hiitelä Metsäkeskus Pirkanmaa

Lähilämpöä Teiskossa. 15.2.2012 Juha Hiitelä Metsäkeskus Pirkanmaa Lähilämpöä Teiskossa 15.2.2012 Juha Hiitelä Metsäkeskus Pirkanmaa INVESTOINTITUET LÄMPÖKESKUKSIIN Maatilat Maatalouden investointituki Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007 2013 Maatiloille suunnattu

Lisätiedot

Maatilarahoitus. Rahoituspäällikkö Mika Tiihonen OP SUONENJOKI

Maatilarahoitus. Rahoituspäällikkö Mika Tiihonen OP SUONENJOKI Maatilarahoitus Rahoituspäällikkö Mika Tiihonen SUONENJOKI 2 NUOREN VILJELIJÄN ALOITUSTUKI Tukiehdot pähkinänkuoressa Maatila Maatila niin suuri, että pelkästään maataloudesta nettotulo 25 000 euroa, alennettu

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus maatalouden rakennetuesta Annettu Helsingissä päivänä kuuta 2015 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maatalouden rakennetuista annetun lain (1476/2007) nojalla: 1 luku

Lisätiedot

Maaseutuohjelman yritystuet Uudenmaan ELY-keskus

Maaseutuohjelman yritystuet Uudenmaan ELY-keskus Maaseutuohjelman 2014-2020 yritystuet Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 Investointituki Yritystoiminnan kehittämisen/aloittamisen kannalta tarpeellisen ja kannattavan investoinnin hankintaan Tuotantotilat/rakennukset

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 24 päivänä maaliskuuta 2015. 240/2015 Valtioneuvoston asetus. maatalouden rakennetuesta

Julkaistu Helsingissä 24 päivänä maaliskuuta 2015. 240/2015 Valtioneuvoston asetus. maatalouden rakennetuesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 24 päivänä maaliskuuta 2015 240/2015 Valtioneuvoston asetus maatalouden rakennetuesta Annettu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta 2015 Valtioneuvoston päätöksen

Lisätiedot

Maaseudun yritystuet. Lainsäädäntö, valintaperusteet Investointituki. Perustamistuki. Hyrrä toteutettavuustutkimus.

Maaseudun yritystuet. Lainsäädäntö, valintaperusteet Investointituki. Perustamistuki. Hyrrä  toteutettavuustutkimus. Maaseudun yritystuet Lainsäädäntö, valintaperusteet Investointituki toteutettavuustutkimus Perustamistuki kokeilu Hyrrä www.mavi.fi/hyrra Säädöksiä Maaseutuohjelma 2014-2020 Laki maaseudun kehittämisen

Lisätiedot

MAARAYS Nro 4/18 Asianro 310/ /2018. Voimassaoloaika toistaiseksi

MAARAYS Nro 4/18 Asianro 310/ /2018. Voimassaoloaika toistaiseksi MAARAYS Nro 4/18 Asianro 310/04.00.00/2018 Voimassaoloaika 8.2.2018 - toistaiseksi Valtuutussaannokset Laki porotalouden ja luontaiselinkeinojen rakennetuista (986/2011) Koittalaki (253/1995) MAASEUTUVIRASTON

Lisätiedot

1. Hakija Hakija / hakijat Y-tunnus Henkilötunnus Tilatunnus. 1960 1996? Ristiina

1. Hakija Hakija / hakijat Y-tunnus Henkilötunnus Tilatunnus. 1960 1996? Ristiina HAKUOHJEET TULEE LUKEA ENNEN TÄYTTÄMISTÄ MAATALOUDEN RAKENNETUKIHAKEMUS maatalouden rakennetukilain (1476/2007) mukaisen investointituen ja maaseutuelinkeinojen rahoituslain (329/1999) mukaisen asuntorakentamisen

Lisätiedot

Investointituet ja maaseutuohjelma kestävän kehityksen tukena

Investointituet ja maaseutuohjelma kestävän kehityksen tukena Investointituet ja maaseutuohjelma kestävän kehityksen tukena Ilmastoviisas karjatalous seminaari Yksikön päällikkö Juha Kaipiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus Syvänniemi 18.1.2018 Sivu 1 25.1.2018 Maaseutuohjelman

Lisätiedot

Uusi maaseutuohjelma ja maatilainvestoinnit. Eläinten hyvinvointiin liittyviä t&k- hankkeita

Uusi maaseutuohjelma ja maatilainvestoinnit. Eläinten hyvinvointiin liittyviä t&k- hankkeita Uusi maaseutuohjelma ja maatilainvestoinnit Eläinten hyvinvointiin liittyviä t&k- hankkeita Pohjois-Suomen tilaisuus Rukahovi 24.9.2014 Raija Seppänen Yliarkkitehti Ruokaosasto/ Maaseudun kehittämisyksikkö

Lisätiedot

Yritystuen maksaminen

Yritystuen maksaminen Yritystuen maksaminen Leadertyön ajankohtaispäivät 28.10.2015 Maaseutuvirasto Tukien maksatusyksikkö Per-Ola Staffans Yritystuen maksamiseen liittyviä säännöksiä Ns. maaseuturahastoasetus (EU) N:o 1305/2013

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020

Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020 Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020 ELY-keskus Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Energiailta Salo lot Campus

Energiailta Salo lot Campus Energiailta Salo lot Campus 9.4.2019 Toimialapäällikkö Markku Alm Varsinais-Suomen ELY-keskus Sivu 1 MAASEUTUOHJELMAN 2014-2020 MUKAINEN RAHOITUS UUSIUTUVAN ENERGIAN INVESTOINNEILLE 1A. MAASEUDUN YRITYSTUKI

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma Yritystuet

Maaseudun kehittämisohjelma Yritystuet Maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Yritystuet Paltamo 10.2.2015 Yleistä maaseudun yritystuesta Monipuolisempaa ja vahvempaa yrittäjyyttä maaseudun yritystuilla. Yritysten perustamista ja investointeja

Lisätiedot

NUOREN VILJELIJÄN TUKI (EU) RAHOITUSKURIN PALAUTUS

NUOREN VILJELIJÄN TUKI (EU) RAHOITUSKURIN PALAUTUS NUOREN VILJELIJÄN TUKI (EU) RAHOITUSKURIN PALAUTUS Kevät 2015. Yleistä Suora tuki Aktiiviviljelijän määritelmä Rahoituskuri Täydentävät ehdot Suorien tukien 200 euron alaraja Maksetaan koko maassa Haetaan

Lisätiedot

Maaseudun rahoitustilastot 2015

Maaseudun rahoitustilastot 2015 Maaseudun rahoitustilastot 2015 Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Keski-Pohjanmaan maakunta Pohjanmaalla tehtiin maan eniten investointitukipäätöksiä Pohjanmaan elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Aurinkoenergia- ja pienvesivoimatuotannon investointituet. Lammi Manu Hollmén

Aurinkoenergia- ja pienvesivoimatuotannon investointituet. Lammi Manu Hollmén Aurinkoenergia- ja pienvesivoimatuotannon investointituet Lammi 12.4.2017 Manu Hollmén Toimimme Satakunnassa ja Varsinais- Suomessa ProAgria Länsi-Suomi Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset Satakunnan

Lisätiedot

Onnistumisen eväät ja mahdolliset epäonnistumisten paikat investointitukien haussa ja maksatuksessa. Kuopio

Onnistumisen eväät ja mahdolliset epäonnistumisten paikat investointitukien haussa ja maksatuksessa. Kuopio Onnistumisen eväät ja mahdolliset epäonnistumisten paikat investointitukien haussa ja maksatuksessa Kuopio 13.11.2018 Tukijaksot, aloitustuki ja investoinnit Haku tapahtuu jatkuvana, ratkaisut tehdään

Lisätiedot

(kevät 2019) Markku Laitinen Uurainen Siv u 1

(kevät 2019) Markku Laitinen Uurainen Siv u 1 (kevät 2019) 1 TUEN SAAJAT: -Lonnolliset henkilöt ja yksityisoikedelliset yhteisöt (Oy, Ky, Ay, ossknnat), joka elinkeinonaan harjoittaa tai ryhtyy harjoittamaan maatilalla maatalotta (maatalosyrittäjä).

Lisätiedot

Maaseutuohjelman yritystuet. KEUKE rahoitusinfo Krapi

Maaseutuohjelman yritystuet. KEUKE rahoitusinfo Krapi Maaseutuohjelman yritystuet KEUKE rahoitusinfo 24.4.2019 Krapi Yleistä 1/2 Maaseutuohjelman rahoitusta sekä ELYkeskusten että Leader-ryhmien kautta molemmilla samat säädökset Leader-ryhmät rahoittavat

Lisätiedot

Maaseutujaoston kokous 17.9. Timo Lehtiniemi, yksikönpäällikkö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Maaseutujaoston kokous 17.9. Timo Lehtiniemi, yksikönpäällikkö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseutujaoston kokous 17.9 Timo Lehtiniemi, yksikönpäällikkö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Sivu 1 22.9.2015 Maatalouden investointituet Myönnöt tehdään tukijaksoittain ja hankkeet kilpailevat keskenään

Lisätiedot

SISÄLLYS. valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

SISÄLLYS. valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2009 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä maaliskuuta 2009 N:o 119 124 SISÄLLYS N:o Sivu 119 Tasavallan presidentin asetus Kambodzhan kanssa tehdyn yhteistyötä Suomen ja Kambodzhan välisessä

Lisätiedot

Hyrrä Sähköinen asiointi hanke-, yritysja rakennetuissa. Maaseutuvirasto

Hyrrä Sähköinen asiointi hanke-, yritysja rakennetuissa. Maaseutuvirasto Hyrrä Sähköinen asiointi hanke-, yritysja rakennetuissa Maaseutuvirasto Mikä on Hyrrä? Hyrrä on uusi maaseudun tukien verkkopalvelu. Hyrrä opastaa hakijan tukiprosessin alusta loppuun - aina tukihakemuksesta

Lisätiedot

ENERGIATUET 2017 (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018)

ENERGIATUET 2017 (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018) ENERGIATUET 2017 Säädöstaustat: - Valtioneuvoston asetus energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuodelta 2012 (1063/2012) sekä (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018) - Työ- ja elinkeinoministeriön

Lisätiedot

TEM. Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta. Soveltamisala

TEM. Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta. Soveltamisala 1 LUONNOS 13.11.2017 TY TEM Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään valtionavustuslain (688/2001)

Lisätiedot

Ajankohtaista maksatuksessa. Raija Mikkonen ja Kati Niemilä

Ajankohtaista maksatuksessa. Raija Mikkonen ja Kati Niemilä Ajankohtaista maksatuksessa Raija Mikkonen ja Kati Niemilä 1 KEHA-keskus Hoitaa ELY-keskusten ja TE-toimistojen hallinto-, maksatus- ja yleiset kehittämistehtävät Hoitaa ja kehittää AVIen ja maistraattien

Lisätiedot

Maaseudun rahoitustilastot 2015

Maaseudun rahoitustilastot 2015 Maaseudun rahoitustilastot 2015 Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjanmaan maakunta Pohjanmaalla tehtiin maan eniten investointitukipäätöksiä Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen

Lisätiedot