Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/2013 2014"

Transkriptio

1 f i n n i FINNISH «NEW S «INFORMATION Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/

2 FINNI 1 / PÄÄTOIMITTAJA Aino Jutila TOIMITTAJAT Vilma Hakulinen Anna Horppu Mira Huhtakallio Ani Sora Kallioniemi Sini Kallioniemi Toni Kallioniemi Alexander Linares Makkonen Aliisa Lisko Anton Lisko Suvi Nevalainen Nicole Nyman Mesado Sonja Sysoeva TÄSSÄ LEHDESSÄ 3 pääkirjoitus 4 Finni-lehden perinteinen pitsavertailu. Vuorossa Los Pacos 6 Itsenäisyyspäivän viettoa Suomessa ja koululla, Janette Lankilan runo. 8 Espanjalaisia koirarotuja 10 Opettajien lemmikit, osa II 13 Eri maiden rahoja 14 Outoja faktoja 16 Kiina-kaupan oudot jutut 17 Uudet opettajat esittäytyvät 22 Novelli. Mira Huhtakallio. 24 Suosikkipaikat 26 Horoskoopit 27 Välituntileikkejä 28 Puuhapalsta 31 Toimittajakerho toivottaa hyvää joulua! KUVAAJA Ringa Määttä vakiohangaroundit Jesse Järvi Veli-Antti Saarela KERHON VETÄJÄ Seita Vähäsöyrinki

3 P Ä Ä K I R J O I T U S Joulu on tunnetusti vuoden kiireisintä aikaa. On lahjojen ostoa, tekemistä, paketoimista, piparien ja joulutorttujen leivontaa, joulukorttien lähetystä ja kaikkea muuta. Välillä tekee vain mieli istahtaa alas kynttilän valossa, rentoutua ja kuunnella joululauluja. Myös meillä toimittajakerhossa on pitänyt kiirettä. Juttuja on pitänyt saada nopeasti valmiiksi ja niitä on pitänyt keksiä lisää. Toimittajamme ovat kuitenkin olleet ahkeria, ja tässä on tulos! On juttuja erilaisista symboleista ja merkeistä, on horoskooppeja, juttu kiinakaupan oudoimmista tuotteista, toinen osa opettajien lemmikeistä, vitsejä, puuhapalsta, perinteinen uusien opettajien esittely ja paljon muuta. Tällä kertaa mukana on myös novelli. Nyt on myös meidän toimittajien aika rentoutua ja nauttia joulun ajasta!:) toivotamme kai- Pian on jo joulu ja me kille lukijoille hyvää ja onnellista joulua! Aino Jutila, päätoimittaja

4 FINNI 1 / PACOSIN PARHAAT PITSAT Pacosin kuuluisimmat pitsapaikat on testattu! Toimittajakerholaiset maistelivat erilaisia pitsoja sekä pizzeria Sorrentossa Pacosin Suomi-aukiolla että lukion kahvilassa, jossa tarjotaan Elenan maukkaita pitsoja. Toimittajat arvostelivat pitsat maun, ulkonäön ja hinta/ laatu-suhteen perusteella. Yhteenlaskettuna tulokset näyttävät tältä. Vertailun purki Mira Huhtakallio, pitsat maisteli toimittajakerho PIZZERIA SORRENTO Sorrentossa maistoimme kolmea erilaista pitsaa. Sorrentossa pitsasta saa opiskelija-alennusta. Pitsa maksaa viisi ja puoli euroa. MIKÄ PITSA? ULKO- NÄKÖ MAKU HINTA- LAATU- SUHDE MUUTA YHTEENSÄ HAWAII (ki nkkuananas) 8,6 8,7 9,1 Pohja pehmeähkö ja ohut, rakenne hyvä 8,8 BARBACOA 8,25 8,4 9,1 Pohja ohut ja hieman rapea KEBAB-pitsa 8,9 8,2 8,9 Pohja ohut ja hieman rapea 8,6 8,7 Pitseria Sorrenton pitsat olivat melko edullisia ja sopivan kokoisia. Hyvää ja herkullista!

5 FINNI 1 / LUKION KAHVILA Lukion kahvilassa leivotaan pitsaa yleensä torstaisin. Harva pystyy vastustamaan sulotuoksuja, joita Elenan ja Saaran leipomuksista leijuu. Elenan pitsojen hinta on aivan eri luokkaa kuin Sorrentossa. Pitsa maksaa vain noin yhden euron! MIKÄ PITSA? ULKONÄ- KÖ MAKU HINTA- LAATU- SUHDE MUUTA YHTEENSÄ KASVIS 7,4 7,4 9,9 Pohja ohuehko ja hieman rapea, koostumus löysähkö 8,2 KINKKU- ANANAS 8 8,8 9,9 Pohja oli hieman paksumpi kuin kasvispitsassa, mutta hyvä ja rapea 8,9 Pacosissa saa pitsaa vielä ainakin Asador los Pacosista. Ehkä maistamme ensi lehteen myös heidän pitsansa! Tosin huhun mukaan Asadorista kannattaa mieluummin ostaa kebabia.

6 FINNI 1 / OI MAAMME SUOMI Suomi vietti itsenäisyyspäivää 96. kerran. Koulullakin juhlittiin muun muassa nostamalla lippu salkoon, katsomalla luontovideota Suomesta ja lausumalla itsenäisyysaiheisia runoja. Finni-lehti kokosi faktoja itsenäisyyspäivän vietosta. Teksti Anna Horppu. Kuvat Emilia Saarentola Itsenäisyyspäivää vietetään vuonna 1917 julistetun Suomen itsenäisyyden kunniaksi. Itsenäisyyspäivän vietto on Suomessa hyvin perinteistä. Muistitko tai tiedätkö nämä itsenäisyyspäivän perinteet? Helsingissä Tähtitorninmäellä nostetaan joka vuosi lippu salkoon, ja samassa yhteydessä pidetään juhlapuheita ja esitetään kuorolaulua. Helsingin Tuomiokirkossa järjestetään joka vuosi juhlajumalanpalvelus, johon osallistuu esimerkiksi valtion ylin johto presidentti Sauli Niinistö mukaan lukien. Seurakuntalaiset voivat seurata jumalanpalvelusta kirkon sivuparvilta. Jumalanpalvelus televisioidaan. Sodissa kaatuneita käydään muistamassa sankarihaudoilla. Usein haudalle asetetaan kynttilä. Useissa Suomen yliopistokaupungeissa ylioppilaat järjestävät soihtukulkueen. Tapahtumaan voi liittyä myös juhlallisia puheita ja kuorojen esityksiä. Tämän perinteen synnystä ei tiedetä (toim. huom. historianopemme Tiina Raassina-Merikanto taitaa tietää), mutta itsenäisyyspäivänä on tapana sytyttää ikkunalle kaksi sinivalkoista kynttilää. Yle esittää joka itsenäisyyspäivä Edvin Laineen arvostetun Tuntematon sotilas -elokuvan televisiosta. Suuri itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto järjestetään vuosittain Presidentinlinnassa, jossa presidentti yhdessä puolisonsa kanssa kättelee vieraat. Paikalle on kutsuttu hallitus, eduskunta, suurlähettiläitä, veteraaneja, urheilun, taiteen ja tieteen edustajia sekä muita tasavallan presidentin kutsumia vieraita. Suomalaiset seuraavat juhlia, vieraita, haastatteluita, tanssia ja pukuloistoa televisiosta. Tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin poikkeuksellisesti Tampereella Tampere-talossa, sillä Presidentinlinna on remontissa. Meidänkin koulussamme vietettiin illalla juhlia gaalatanssiaisten merkeissä. Airuet kantavat lippua salolle.

7 FINNI 1 / Koululla järjestettiin itsenäisyyspäivän kunniaksi runokilpailu. Vitosluokkalaiset osallistuivat innokkaasti. He esittivät aamujuhlassa runoja ja saivat palkinnot. Äänitettiinpä heidän tekstejään myös Radio Finlandiaan, jossa runoja kuultiin itsenäisyyspäivän ohjelmissa. Valitsimme yhden runon myös Finni-lehteen. S uomi-runo Suomi vuoden ympäri hieno, kansa sen itsepäinen kuin muuli. Kissankellon soitto vieno ja rannoilla käy avotuuli. Voin jo nähdä sen: kauniit niityt ja järven, jossa perhe kulkee veneillen. Suomi on oikea marjamaa, voi löytää ehkä puolukkaa, etelässä jopa kirsikkaa ja lapissa kasvaa lakkaa. Mökillä voi kalastaa, kissa silakkaa haalii. Ahven jo meitä naurattaa ja hauki kaislikossa vaanii. Suomi on minun kotimaa, hyvä Suomi hip hurraa! Janette Lankila 11v Runoilijoita ja runonlausujia sekä yleisöä. Kiitos kaikille runokilpailuun osallistuneille sekä Eija- ja Riitta-opeille ohjauksesta!

8 FINNI 1 / Espanjalaisia koirarotuja Finni otti selvää espanjan koiraroduista. Tiedätkö, millainen koira kanariandoggi on? Teksti: Mira Huhtakallio, lähde Wikipedia 1 CAN DE PALLEIRO (Can=koira, palleiro= olkivarasto) Alkuperämaa: Galicia, Espanja Alkuperäinen käyttö: paimenkoira Nykyinen käyttö: paimen- ja vahtikoira Paino= Uros 30-38kg, narttu 25-33kg Säkäkorkeus: uros 59-65cm, narttu 57-63cm Väritys: musta, ruskea, hiekka, kaneli, harmaankirjava Ulkomuoto: keskikokoinen karjakoira, profiili suora, mittasuhteet tasapainoiset, voimakas rakenne, lihaksisto kestävä ja leveä luusto karvapeite tuuhea ja tiivis, yksivärinen Luonne: käytetään myös vahtimiseen, kuuluisa älykkyydestään ja rohkeudestaan, voimakastahtoinen, vieraita kohtaan varautunut, omistajalle uskollinen, perheen parissa herttainen ja tyyni, tasapainoinen ja vakaa.

9 FINNI 1 / KANARIANDOGGI (Perro de Presa Canario) "Kanarian hallituksen lain mukaan Gran Canarian luonnonsymboli. Rotu on FCI:n ja alkuperäismaan välisten mielipide-erojen takia jakautunut kahteen tyyppiin; moderniin näyttelyversioon ja alkuperäiseen presa canario-työkoiraan." Alkuperäiskäyttö: karjakoira, vartiointi Nykyinen käyttö: vahtikoira Elinikä: 8-12 vuotta Paino: Urokset 50kg, nartut 40kg presa canario urokset 45-57kg, nartut 40-50kg Säkäkorkeus: urokset 60-65cm, nartut 56-61cm presa canario urokset 61-66cm, nartut 57-62cm Väritys: hopea-beige, fawn, punainen, brindle eri sävyissä vaaleasta tummaan. presa canario: edellä mainittujen lisäksi musta Luonne: "Kanariandoggi on tasapainoinen ja itsevarma. Uskolllinen ja suojelevainen perhettä kohtaan. Rotu liikkuu joustavasti." 3 ANDALUSIANROTTATERRIERI (Ratonero bodeguero andaluz ) Alkuperäinen käyttö: tuhoeläinten torjuminen, metsästys Nykyinen käyttö: tuho eläinten torjuminen, seurakoira, agility Elinikä: vuotta Paino: 7-8kg Säkäkorkeus: uros 37-43cm, narttu 35-41cm Väritys: Pääväri valkoinen, jossa mustia ja/tai ruskeita merkkejä Ulkomuoto: Keskikokoinen, rakeenteeltaan kevyt, atleettinen koira ja poikkeuksellisen pitkäraajainen terrieriksi. Perusterrieriä sopuisampi ja jalopiirteisempi. Nartuilla on urosta pidempi runko. Silmät pienet, hieman ulkonevat ja hieman vinoasentoiset. Väriltään mahdollisimman tummanruskeat. Kolmionmuotoiset, aika korkealle asettuneet ja tyvestä leveät korvat, jotka taittuvat eteenpäin tai ruusukorviksi. Häntä pysty ja korkealle asettunut. Synnynnäinen hänättömyys tai töpöhäntäisyys yleistä. Karva lyhyttä, sileää ja tiheää. Luonteeltaan temperamenttinen, aktiivinen ja uskollinen. Sopeutuu hyvin eri ympäristöihin. Työssään rohkea ja väsymätön.

10 FINNI 1 / Luulitko sinä olevasi opettajan lemmikki? Ehei! Finni-lehti selvitti asiaa tarkemmin: monilla opettajilla on kotonaan oikeita lemmikkejä, joille he lepertelevät illat pitkät. Saimme useimmalta eläinrakkaalta opettajalta lemmikkiesittelyn. Juttusarjan ensimmäinen osa ilmestyi viime kevään lehdessä. Koonnut Aino Jutila OPETTAJIEN LEMMIKIT Osa II Piirros Jade Ora Lemmikinomistajat vastasivat seuraaviin kysymyksiin: 1. Mikä eläin sinulla on? 2. Minkä ikäinen se on? 3. Mikä sen nimi on? 4. Onko lemmikilläsi jokin erityispiirre? Koulunkäyntiavustaja Leena Virvalo: (huom. Vastaukset ovat viime keväältä) 1. Meilla on yksi koira ja kaksi kissaa. 2. Luna tayttaa 2 vuotta toukokuussa ja kissasiskokset 8 vuotta juhannuksena. 3. Koiran nimi on Luna ja kissat ovat nimeltaan Kisu ja Wanda. 4. Meidan elainsirkusta johtaa Wanda, joka on joukon johtaja ja vielakin hieman mustasukkainen Lunasta. Wanda nukahtaa iltaisin kainaloon keralle. Kisu haluaa olla kaikkien kaveri ja mm. tervehtii aina pienella suukolla Lunaa, jos tullaan pitkalta ulkolenkilta kotiin. Muuten Kisu tykkaa olla omissa oloissaan ja nukkuu pitkia aikoja vaatekaapin paalla. Se on molempien kissojen lempipaikka! Luna on meidan vauveliini. Luna pitaa paljon ulkoilusta ja onkin paljon meidan mukanamme vaeltamassa vuorilla. Luna tykkaa antaa pusuja ja joskus niita saattaa saada nopeammin kuin odotatkaan. Siksi Lunan oikea rotu, Espanjan vesikoira, on muuttunut "pusukoiraksi". Luna on kauneusunilla.

11 Erkkaope Laura Pippuri: FINNI 1 / Minulla on ruskeakikkarakarvainen uroskoira, rodultaan romagno de lagotto romagnolo tai espanjalaisittain perro de agua romagna eli kotoisasti vaan Italian vesikoira eli lagotto. Jotkut tunnistavat heti rodun, kun puhutaan tryffelikoirista, sillä tätä rotua on käytetty juuri tuon herkkusienen etsimiseen, rodun erityisen hyvän hajuaistin takia. Peksulla on makee kennelnimi Peksu on mietteissään. Gewitter lo Folletto, joka tarkoittaa Peikkoa, josta siis tuo hänen nimensä on käännetty, Peksu, Peke, Pökötin, Peksupöksy... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Peksu on 8 vuotta. Syntymäpäivä on aika kiva: Peksu haettiin meille Askolasta Kalskeen Eijalta Gewitter- nimisestä kennelistä. Erityistä on, että Peke on viisas, puhetta vaille, niinkun mun eno aina sanoo. Se tarvii tekemistä, muuten kyllästyy ja alkaa murjottaa ja käyttäytyä huonosti eli vetää hihnassa eikä suostu tottelemaan. Peke myös inhoaa vettä. Peksu osaa perustemput: istu, viereen, tanssi, etsi, seis, tänne -paitsi ei tottele jos sitä ei huvita. Väitän myös, että Peke tuntee meidän perheenjäsenet nimeltä ja tunnistaa myös joitakin muita ihmisiä nimeltä. Sellanen se on :) keskikokoinen. Tällä hetkellä Peksu asustelee Suomessa. Lukion kahvilanpitäjä Elena Tikkanen: 1. Meillä on kissa. 2. Se on 4 vuotias. 3. Sen nimi on Negro. 4. Negro on tosi kiltti poika, ei kynsi koskaan mitään, se aina vastaa kun sille puhut, saattaa perheenjäsenet ulos asti ja myös tulee portille aina vastaan kun kuulee autoäänen. PS. : Löydetiin Negro 4 v. sitten Los Pacosissa elokuussa, ulkona oli tosi kuuma, +37, se juoksi meidän perässä ja itki ja oli kuivunut. Toim. Huom. Elenalla on Negron lisäksi ollut tästä syksystä lähtien myös toinen kissa. Sen nimi on Milka Milkalle maistuu marjapuuro.

12 FINNI 1 / Äikänope Seita Vähäsöyrinki: Minulla on kolmevuotias bordercollie nimeltä Kerttu Paloma Gonzales Tikkanen (omaa sukua Virtanen). Kertulla on myös kavereinaan kaksi cockerspanielia, joiden nimet ovat Bella ja Bonsai. Kerttu on hurjan fiksu. Se auttaa kaikenlaisissa kotitöissä, kuten pyykkien ripustamisessa, siivoamisessa ja pakkaamisessa. Kerttu tunnistaa yli 200 sanaa ja osaa hakea oikean lelun kymmenien lelujen joukosta. Kotitöiden lisäksi Kerttu eli tuttavallisemmin Kepe harrastaa koiratanssia, vuorikävelyitä, uintia ja Kepe ja minä me olemme ystäviä Kepe ja osa Kepen leluista, Leppis, kana, käärme, kettu, sammakko... joskus agilityä. Kerttu haluaa aina oppia uutta eikä se väsy ikinä. Kepe on minun paras kaverini. P.S. Kerttu etsii bordercollie-poikaystävää tositarkoituksella. Jäikö jonkun eläin esittelemättä? Lähetä Seitalle kuvaus ja kuva, niin julkaisemme mielihyvin jutun seuraavassa lehdessä! Kepellä on monia harrastuksia

13 FINNI 1 / SINI KALLIONIEMI ден.: Makedonian denaari : Vietnamin đông : Armenian dram : Euro Ft: Unkarin forintti G: Haitin gourde Kč: Tšekin koruna kn: Kroatian kuna L:Albanian lek L: Hondurasin lempira лв.: Bulgarian leva :Iranin rial MO- Thaimaan Baht B/.: Panaman balboa Br: Valko- Venäjäinen rupla C$: Nicaraguan córdoba Cambodian riel RM:Malesian ringgit Rp:Indonesian rupia руб. :Venäjän rubla RSD/РСД :Serbian dinaari S/.:Perun nuevo sol Bangladeshin taka R$:Brasilian real VT:Vanuatun vatu : Korealainen won : Japanilainen jeni zł:puolan złoty : Englannin punta $: Dollari Mitä vastaisit näihin kysymyksiin? 1. Tuoko raha onnea? 2. Saatko viikko- tai kuukausirahaa? -Paljonko? 3. Kehuskeletko rahoillasi? 4. Mitä tekisit jos voittaisit lotossa? 5. Oletko säästeliäs vai tuhlaaja?

14 OUTOJA FAKTOJA KOONNUT: SUVI NEVALAINEN Raskausajan kummalliset haaveet Ensimmäisen 3 kuukauden aikana monet raskaana olevat naiset uneksivat sammakoista, käärmeistä ja ruukkukasveista. LOS ANGELESILAISEN RAVIN- TOLAN ALENNUS Ravintola antaa 5% alennuksen kanta-asiakkailleen jos nämä luovuttavat kännykkänsä ennen kuin istuutuvat pöydän ääreen. Intiasta löytyy tyttö nimeltä Twinkle Dwivedi, joka itkee verta.

15 Kun kaikki rulettipyörän numerot lasketaan yhteen, summaksi tulee 666. Tästä syystä peliä kutsutaan paholaisen peliksi. Muinaisten roomalaisten pyykinpesu. Muinaiset roomalaiset käyttivät vaatteissaan asbestia. Esim. heidän räteistään löytyi asbestia, jotta pystyttiin puhdistamaan ne kätevästi heittämällä tuleen. Maailmanrauha. Viimeisen 3500 vuoden aikana on maapallolla ollut n. 230 päivää, jolloin ei ole ollut yhtäkään sotaa. Sian on fyysisesti mahdotonta katsoa ylös taivaalle. 75 vuoden ikäisenä olet viettänyt elämästäsi noin 23 vuotta nukkuen. Vuonna 1740 tuomittiin Ranskassa lehmä syylliseksi taikuuteen. Jos pystyt pitämään silmäsi auki aivastaessasi, silmämunasi saattaa pullahtaa ulos kuopastaan. Lähteet: Faktat.fi, Tieteen kuvalehti, kuvat plaza.fi, Clipart

16 KIINA-KAUPAN OMITUISUUDET TOP 4 Finnin opejäsenen Seitan tädin kuuluisa sanonta kuuluu: Mitä ei saa kiina-kaupasta, sitä ei tarvitse. Lehden toimittajat Wilma Hakulinen ja Nicole Nyman Mesado kävivät tutkimassa Bazar Finlandian hyllyjä ja etsivät kummallisimpia esineitä, joita kaupasta saa. 1 Sähköinen hötskä, ei mitään hajua mihin tarkoitettu. 2 Vanha VHS-videokasetti Kenellä on vielä tällainen laite, jolla näitä voi katsoa? 3 4 Sähkökärpäslätkä. No comments. Tusseja. Varmaankin tarkoitettu taululle?

17 UUDET OPETTAJAT Finni-lehden klassikkopalstaksi on jo muodostunut uusien opettajien esittely. Opettajat vastasivat seuraaviin kysymyksiin: 1. Mikä eläin olisit ja miksi? 2. Miltä työskentely on tuntunut tässä koulussa? 3. Mikä on hauskin oppilaalta kuulemasi kommentti? 4. Mikä on ollut noloin tai pöljin asia, jonka olet tehnyt peruskoulussa tai lukiossa? 5. Mikä on ollut heikoin arvosanasi kokeessa ja missä aineessa? 6. Mikä on huonoin puolesi opettajana tai mitä voisit parantaa? 7. Mikä on hauskinta mitä olet tehnyt Espanjassa tai mistä pidät eniten Espanjassa? 8. Mitä kaipaat eniten Suomesta? PIIA KALLUNKI biologia ja maantiede 1. Kissa. Pidän nukkumisesta. 2. Vauhdikasta, mielenkiintoista ja mukavaa. 3. Niitä on paljon.. 4. Pöljintä en viitsi kertoa, mutta ainakin olen ollut koulussa pinkit yöhousut farkkuhameen alla (muodikasta?). 5. Hmm... ehkä 7½. En muista mikä koe. 6. Paperinhallintaa voi aina parantaa. 7. Pidän eniten auringosta. Hauskinta on ollut lenkit merenrannassa. 8. Rakkaita ihmisiä.

18 JOHANNA SIHVONEN Ruotsi ja saksa 1. Olisin koira. Helposti innostuva, ihmisystävällinen ja seikkailunhaluinen. En tosin tunnusta haukkuvani ketään! 2. Aurinkorannikolla on tosi kiva työskennellä. Kieltenopena on mahtavaa olla töissä paikassa, jossa on näin kansainvälistä ja kielitaitoista porukkaa. 3. Kerran eräs seiskaluokkalainen halusi tietää kesken oppitunnin, onko minulla poikaystävää. Päätin kuitata kysymyksen vilauttamalla vasenta kättäni, jossa oli kihlasormus. Tuloksena oli hämmentynyt huudahdus: Siis täh?! Onko sulla oikeesti viisi poikaystävää? 4. Ala-asteellani järjestettiin suuri tanssi- ja voimistelunäytelmä Pieni merenneito. En tainnut olla kovin lahjakas voimistelija, sillä päädyin esittämään matoa, jonka ainoa tehtävä oli ryömiä mahallaan näyttämön päästä päähän. Vielä nolompaa oli esiintymisasu: poolopaita, kypärämyssy (johon oli askarreltu isot tuntosarvet) sekä jalassa pelkät sukkahousut! 5. Yliopistossa reputin tentin, joka liittyi jotenkin kasvatustieteen tutkimusmenetelmiin. 6. Tarvitsisin ehdottomasti sihteerin, sillä monisteet ovat jatkuvasti sekaisin ja kateissa. 7. Tykkään tosi paljon espanjalaisesta ruuasta, etenkin kalasta. 8. Mitä kaipaan Suomesta? Aviomiestä ja tiskikonetta.

19 RIITTA HÖGLUND, 5B-luokan ope 1. Voisin olla koalakarhu, koska se vaikuttaa mukavan kiireettömältä ja leppoisalta karvakorvalta. 2. Ensimmäiset kuukaudet ovat menneet opetellessa kaikkea uutta ja kiire on ollut sen mukaista, mutta yleisesti ottaen koulu vaikuttaa oikein mukavalta työpaikalta. Oppilaat ja työkaverit ovat hauskoja ja tutustumisen arvoisia tyyppejä! 3. Minua naurattaa aina kovasti, mutta samalla otan sen kunnia-asiana, että joka viikko joku oppilaistani sanoo minua koulussa vahingossa joko äidiksi tai iskäksi. Se tarkoittaa minusta sitä, että olen päässyt siihen oppilaalle tärkeiden aikuisten joukkoon ja se on kyllä hieno juttu. 4. Ööh, siis omana kouluaikana vai nyt opettajana? No, sain lukiossa toisella luokalla ollessani "Vuoden Dancing Queen"- kunniakirjan. En oikein vieläkään tiedä, ollako ylpeä vai nolo moisesta kunnianosoituksesta :). 5. Olen armottoman huono ruotsin kielessä ja fysiikassa/kemiassa, kummassakin sellaista kuutosen tasoa. Ehkäpä puolisoni vaikutuksesta saatan parantaa tietojani ja taitojani jälkimmäisessä vuosien kuluessa :). 6. Olen ehkä vähän helposti innostuva, jos oppilailla on hauska puheenaihe. Keskustelemme sitten ihan asian vierestä monesti oppitunneilla. Toisaalta olen sitä mieltä, että keskustelun jalo taito on ehdottomasti opittavan arvoinen asia, samoin kuin kuuntelemisen kyky. 7. Helppo vastaus: pidän säästä eniten. Hauskinta, mitä olen täällä tehnyt, on varmaan perheen kanssa vierailut eläintarhassa ja perhospuistossa. Mijaksessa vietetty koulupäivä jäi mieleen hienona kokemuksena. Yksittäisiä upeita hetkiä on silloin, kun olen aamubussissa tulossa koululle ja aurinko nousee meren takaa talojen välistä. Silloin olen iloinen, että pääsin tänne töihin. 8. Oma kotimme puutarhoineen on usein mielessä, samoin ystävät ja sukulaiset. Onneksi useat heistä ovat tulossa käymään meillä. Kun en vielä espanjan kieltä oikein taida, joudun turvautumaan toisten ihmisten apuun asioiden hoidossa. Se on vähän tylsää, eli espanjantunneille, mars mars :)!

20 Sonja Lampinen, ruotsi, englanti ja espanja 1. Olisin hirvi, koska olen näin pitkä ja koikkelehdin joskus vauhdilla suuntaan jos toiseenkin, eli teen arvaamattomia liikkeitä. 2. Ensimmäisessä jaksossa oli tosi paljon opetustunteja, eli rankalta. Muutoin mukavalta, koska mielestäni sekä oppilaat että kollegat ovat iloisia ja mukavia. 3. Täällä se on tainnut olla "läski", koska se oli huumorilla sanottu, vaikkakin osin aiheesta. Toinen oli "lähettäänkö pilikille". 4. Piirrän jatkuvasti taululle tosi huonosti. 5. Jotain vitosella alkavaa lukion pitkästä matematiikasta. 6. Olen huolimaton ja joskus liian nopea. Varsinkin silloin kun on paljon töitä. Voisin siis tehdä vähemmän. 7. Reissaan jatkuvasti pitkin ja poikin, pidän ihanista pikkukaupungeista ja - kylistä, ravintoloista ja rennosta ilmapiiristä. Espanjassa yksityiskohtiin kiinnitetään huomiota niin pukeutumisessa, sisustuksessa kuin ruoanlaitossakin. Se on mukavaa. 8. Saunaa, kylpisin vaikka joka päivä. Vai kuuluuko tähän sanoa miesystävää? No, tietysti häntäkin. TIMO NORPPA. S2, 4B, liikunta 1. Haluaisin olla Saimaannorppa. Uhanalainen eläin joka ymmärtää ottaa rennosti! 2. Olen viihtynyt todella hyvin. Oppilaat ja työkaverit ovat loistavia! 3. Asutko koulussa? 4. Yläasteella kompastuin ruokatarjotin kädessä ja se lensi kavereitteni päälle ja matikka :( 6. Voisin parantaa kärsivällisyyttäni ;) 7. Espanja on maa joka tarjoaa elämyksiä joka lähtöön. Eniten rakastan vuoristo- ja merimaisemia. 8. Salmiakkia ;)

21 TERO HÖGLUND, matematiikka 1. Haluaisin olla tiikeri, mutta ehkä oikesti olisin muurahainen. Tiikerit ovat mahtavia eläimiä! 2. Mukavalta. Oppilaat ovat erittäin mukavia. Lisäksi työkaverit ovat tosi kivoja. 3. Päivittäin tulee hauskoja kommentteja, mutta ehkä seuraava on jäänyt mieleeni: Kun Suomessa oli se valelääkäri-kohu, niin eräs oppilas kysyi minulta, että oletko sinä Tero selainen valeopettaja. 4. Meillä oli alakoulussa kielletty polkupyörällä kyydittäminen. Ajoin pyörällä siten, että itse istuin sen tarakalla ja sain kaksi tuntia jälki-istuntoa. Syynä luki: "Hän kyyditsi itseään." 5. Sain lukiossa biologian kokeesta arvosanaksi puhtaan nelosen. Ja ehdot kesäksi Ehkä lähden liian helposti mukaan siihen kun oppilaat alkavat kyselemään jostain asiasta, joka ei välttämättä liity opiskeltavaan aiheeseen. Lisäksi varmaan poikkean usein aiheesta ilman niitä kyselyjäkin... Voisin myös olla järjestelmällisempi. 7. Ilmasto on mahtava! Jalkapallosta pidän ja se on aika eri tasoista täällä kuin Suomessa. 8. Minulla on kaksi vanhempaa lasta, joita kaipaan jatkuvasti. Lisäksi kaipaan ystäviäni.

22 novelli Miksi rikoit sen? - Ei! Huusin. Ihan sama, vaikka joku kuulisi. Ratsastusopettajani oli juuri kertonut minulle, että hoitohevoseni Candy myydään pois. - Olen pahoilani, mutta se on liian vaikea tuntihevoseksi. Vain kokeneemmat voivat ratsastaa sillä, eikä meillä ole varaa pitää sitä täällä tyhjänpanttina, Sari, Ratsastusopettajani toisti. - Se ei voi olla totta, sanoin lähinnä itselleni. En voinut uskoa sitä. Candy oli ollut hoitohevoseni jo kahden vuoden ajan. Rakastan sitä ja luotamme toisiimme. En ikinä unohda ensimmäistä kertaa, kun näin sen. Olimme juuri muuttaneet ja olin tullut katsomaan läheistä tallia. Saapuessani tallipihalle olin nähnyt kauniin harmaan tamman katselevan minua uteliaana. Olin aloittanut tunnit tallilla hieman sen jälkeen ja saanut saman, Candela-nimisen valkoisen tamman ensimmäiselle tunnilleni. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin Candyn hoitaja oli lopettanut, koska tamma oli purrut sitä. Tammalle oli etsitty uutta hoitajaa, ja olin ollut ainoa halukas, mikä oli minusta outoa, koska Candy on maailman ihanin poni. Olinkin saanut paikan sen hoitajana. Siitä asti olin käynyt monta kertaa viikossa sitä hoitamassa ja vähä vähältä luottamuksemme oli kasvanut. Nyt olin vaarassa menettää sen. Paiskasin kiinni pienen rivitaloasuntomme ulko-oven. Potkaisin kengät pois jaloistani ja heitin ratsastusvälineeni nurkkaan. Äiti tuli juuri keittiöstä ja katsahti minuun kummastuneena. - Mikäs nyt on? Hän kysyi huolestuneena. - Candy myydään, mutisin hänelle hetken päästä. - Voi ei! Minkä takia? Äiti katsoi minua myötätuntoisena ja ryntäsi halaamaan minua. - Kuulemma liian vaikea tuntihevoseksi, huokasin joutuen tunnustamaan totuuden itsellenikin. Candy oikeasti myytäisiin, enkä näkisi sitä enää. - Voi harmi, mutta tiedäthän, että uusiakin hevosia tulee, äiti totesi. Mumisin jotain vastaukseksi ja kapusin portaat ylös huoneeseeni. Lysähdin sängylleni masentuneena.

23 Seuraavat päivät kuluivat hitaasti. En voinut keskittyä mihinkään. Päivät jouduin viettämään koulussa, mutta kaiken vapaa-aikani käytin tallilla. Hoidin Candya, ratsastin ja maastoilin sillä. Odotin vain, että joku ostaisi sen. Jonkin ajan kuluttua aloin toivoa, ettei kukaan tahtoisi sitä ja sen olisi pakko jäädä. Niin tyhmältä kuin se kuulostaakin, mutta se oli ainoa toivoni. Kun sitten koitti se päivä, jolloin Sari ilmoitti, että Candysta oli tehty tarjous, minä muserruin. Vietin viimeisen illan itkien Candyn pilttuussa ja hyvästelin sen. Kävelin tallilta kotiin mietin, että en enää ikinä kuulisi Candyn hirnahdusta sen huomatessa minun astuvan talliin. En näkisi sitä enää ikinä. Heräsin aamulla aikaisin. Oli kouluaamu. Puin päälle ja menin alas keittiöön tekemään aamupalaa. - Tule, meillä on sinulle pieni yllätys, äiti huusi takaovelta. Huokaisin, mutta seurasin vanhempiani takapihalle. Ensimmäisenä kuulin hirnahduksen. Sitten kun käännyimme kulmasta, näin Candyn. Meidän pihallamme. Ryntäsin halaamaan sitä. Sitten vilkaisin vanhempiini. - Se on sinun, äiti sanoi hymyillen. Katsoin häntä ällistyneenä. - Sain töissä ylennyksen, johon kuului palkankorotus. Loput rahoista keräsimme itse. Tiedämme, kuinka paljon se merkitsee sinulla, joten se saa jäädä tallille. Riensin halaamaan heitä. En joutuisikaan luopumaan Candysta. Se on nyt ikuisesti minun, eikä kukaan voi viedä sitä minulta. Laukkasin metsätietä Candyn selässä. Lähestyimme niityn reunaa kiitolaukassa. Kun vihdoin pääsimme niitylle, Candy teki pienen leikkisän pukin ja kiristi tahtia. Tuntui siltä kuin olisimme liitäneet niityn yläpuolella. Kauniita erivärisiä kukkia pöllähti maasta, kun kiisimme kukkivan kesäisen niityn läpi. Tunsin, kuinka Candy alkoi väsyä. Sen liikkeistä tuli töksähtelevämpiä, sen hengityksestä tuli raskaampaa. Hidastimme ravin kautta käyntiin. Kävelimme hitaasti eteenpäin ja katselin värikästä maastoa. Sitä jatkui silmänkantamattomiin. Tuhansittain erivärisiä kukkia. Pysäytin Candyn ja suljin silmäni. Olin vihdoin onnellinen. Minulla ja Candyllä on side, jota kukaan ei voi ikinä rikkoa. MIRA HUHTAKALLIO

24 FINNI 1 / S U O S I K K I PA I K AT Koulu, läksyt, kotityöt ja harrastukset täyttävät koululaisten arjen. Voimat ovat välillä lopussa, ja siksi onkin hyvä viettää vapaa-ajalla aikaa jossakin tutussa ja turvallisessa paikassa yhdessä kaverien kanssa tai yksikseen. Esittelemme toimittajakerholaisten ja muidenkin suosikkipaikkoja. Anna Horppu. Kuvat: Ringa Määttä Suvi,17 Suosikkipaikkani on ranta. Mitä rauhallisempaa,sen parempi. Aallot rauhoittavat. Olen välillä rannalla itsekseni ja toisinaan myös muiden kanssa. Rannalle voi mennä milloin vain. Vilma,13 Suosikkipaikkani on liikuntapuisto Los Pacosissa. Menen sinne usein kavereiden kanssa, koska silloin on hauskinta. Keinumme tai juttelemme nurmikolla. Välillä menen myös yksin,jos haluan olla rauhassa.

25 FINNI 1 / Aino,13 Tykkään hevosista,ja käyn ratsastamassa suomenkielisellä La Cala de Mijas - tallilla.olen ratsastanut neljä vuotta, ja Mijaksen tallilla olen käynyt noin vuoden. Myös pari kaveriani käy siellä. Toni,11 Suosikkipaikkani on skeittipuisto ostoskeskus Miramarin lähellä. Käyn siellä usein yksin, mutta joskus näen myös kavereitani siellä. Aloitin skeittaamisen,kun tulin Espanjaan. Erityisopettaja Laura Pippuri Kun näkee vaivaa ja lähtee etsimään,saattaa löytää luonnosta hyviä kävelyreittejä. Malagassa käydessä taas tuntuu kuin olisi ulkomailla. ja vanhankaupungin kadut ovat kauniita. Malagassa pidän myös CAC-museosta, jossa on modernia taidetta. Aino Pippuri Pidän Malagasta, joka on kauniimpi kuin Fuengirola.Vietän aikaa kuntosalilla, siellä viihtyy aina. Mikä on sinun suosikkipaikkasi?

26 HOROSKOOPIT Sonja Sysoeva Kauris Kaverit: Haluat joskus olla yhtä tyylikäs kuin kaverisi. Jos haluat samoja asioita, kysy vinkkejä kavereilta, no problem! Anna myös vinkkejä kavereillesi. Koulu: ainainen opiskelu on tylsää, mutta ei voi mitään. Liikunta on sinulle helppoa. Vesimies: Kaverit: Sinulle voi tulla ongelmia, liioista lupauksista. Kun lupaat jotain niin tee se. Aina kun rikkoo lupauksensa, kaverille tulee paha mieli. Sinä vietät paljon aikaa kavereiden kanssa, vietä päiviä myös vanhempien kanssa. Koulu: Sinä keksit miljoona tekosyytä että ei tarvitsisi tehdä läksyjä. Liikunta menee ihan normaalisti. Kalat: Kaverit: Sinussa ei ole melkein mitään vikoja, mutta sinä voit olla vähän aggressiivinen. Älä huoli, sitä ei huomaa. Vietät puolet viikosta kaverusten kanssa. Koulu: Vaikka sinä voit ymmärtää väärin monet jutut, olet aina tosi hyvällä tuulella, kun olet tehnyt koulutyöt. Oinas: Kaverit: Pidät nautiskelusta, mutta älä unohda myös auttaa kavereita. Kaikkia mokia ei tarvitse kertoa kavereille. Kannattaa kertoa vanhemmille, jos pelkää, että esimerkiksi koko luokka saa tietää virheestä. Koulu: pelkäät että jotain menee väärin. Mutta usein huomaat että teit kaikki oikein? Pelko pois, muuten väsyt. Härkä: Kaverit: Nauti, vaikka et tykkäisikään jostakin asiasta. Sano joo monille jutuille. Kaikkien kanssa voi olla yhtä aikaa kivaa ja tylsää... älä valitse kaikkien kanssa olemista. Koulu: Joskus haluaa jättää tekemättä läksyt ja luulla että niitä ei tarkisteta, no entäs kokeet? Älä kärsi - on mahdollisuus kerrata ulkona ja tehdä yöllä. Kaksoset: Kaverit: Sinulla on Paljon Energiaa, haluat heti kertoa, mitä on tapahtunut: hassua, kivaa, pahaa, jne. Loistavat ideat eivät voi kestää pitkään, siksi täytyy olla vähän kärsivällinen. Koulu: Olet aika taitava, mutta sinun pitää myös levätä ja rentoutua. Vaikka haluatkin olla paras, muista myös että et ole ainut paras luokassa. Rapu: Kaverit: Et aina halua olla kavereiden seassa, mutta kannattaa kävellä jonkun kanssa, ainakin se on sinun valintasi. Koulu: ei voi edes ajatella minkälainen olet, sinulla on paljon mahdollisuuksia olla hyvä, sinä et vain sitä mahdollisuutta huomaa. Leijona: Kaverit: Sinulla voi olla paljon parhaita kavereita, mutta eivät kaikki voi olla sinun makuusi. Jos kaveri haluaa olla yksin, älä ole vihainen vaan odota. Koulu: koulussa voi olla tylsää. Voit vähän stressata kokeen jälkeen. Jos menestyit, iloitse jos sait huonon numeron, iloitse silti. Neitsyt: Kaverit: Kun saat uuden ystävän, toivot, että olette ikuisesti kavereita. Se on mahdollista, jos sinä pystyt säilyttämään ystävyyden. Jos et halua, älä toivo sitä. Koulu: Kaipaat helppoja asioita, sillä monet asiat voi olla vaikeita. Tarvitset elämään myös paljon vaikeita asioita, muuten isona voi tulla ongelmia.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Meidän koulu -kysely Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppi...6

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman Meidän koulu»isojoen koulukolmio«milja Forsman 31.5.2016 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli?...4 2.2 Luokka?...4 2.3 Silmien väri?...5 2.4 Koulumatkan pituus?...5

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä?

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä? Koulu ja työ - ohje Koulunkäyntiin liittyen tärkeää on selvittää sekä motivaatio käydä koulua, mutta myös mahdolliset pulmat tai oppimisvaikeudet. Mikäli koulut on jo käyty, niin työelämään liittyen on

Lisätiedot

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011 q-toset 6a-luokan lehti numero 2/2011 Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja Kirsi Jokela Mitä koulua kävitte? -Kävin Sorvaston koulua. Millaista siellä oli? -Tosi kivaa. Siellä

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio 6-9lk. Saima Herrala 8lk

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio 6-9lk. Saima Herrala 8lk Meidän koulu Isojoen koulukolmio 6-9lk Saima Herrala 8lk 24..216 1 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio luokat 6-9. Eveliina Huhtala 8.lk

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio luokat 6-9. Eveliina Huhtala 8.lk Meidän koulu Isojoen koulukolmio luokat 6-9 Eveliina Huhtala 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppimerkki...6

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA 24.2.2015 Salo Katri Inkinen, erityisperhetyöntekijä, Tl&p-menetelmäkouluttaja Lausteen perhekuntoutuskeskus, Vaalan Perheyksikkö, Turku MITEN KOULUTUSTA

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

HALLOWEEN HILE. Kuvat: Curly ry KOSMETIIKKA MUOTI JA. Tänään kysymme mielipidettä. Tänään haastattelussa. nettijutuista! Katja Blomqvist!

HALLOWEEN HILE. Kuvat: Curly ry KOSMETIIKKA MUOTI JA. Tänään kysymme mielipidettä. Tänään haastattelussa. nettijutuista! Katja Blomqvist! MUOTI JA HALLOWEEN HILE KOSMETIIKKA Tänään haastattelussa Katja Blomqvist! Tänään kysymme mielipidettä nettijutuista! Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 1.Etusivu 2.Sisällysluettelo 3.Pääkirjoitus 4.Haastattelu

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14 Kukaan

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Isojoen Koulukolmion (6-9 lk) oppilaiden elämää syksyllä Tuuli Ojala, 8lk Isojoen Koulukolmio

Isojoen Koulukolmion (6-9 lk) oppilaiden elämää syksyllä Tuuli Ojala, 8lk Isojoen Koulukolmio Isojoen Koulukolmion (6-9 lk) oppilaiden elämää syksyllä 2013 11.3.2014 - Tuuli Ojala, 8lk Isojoen Koulukolmio 1. JOHDANTO 3 2. TULOKSET 4 2.1. LUOKKA 4 2.2. SUKUPUOLI 4 2.3. HOROSKOOPPI 5 2.4. LEMPIVÄRI

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form herttaoksanen@gmail.com 25 responses Edit this form View all responses Publish analytics Summary Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? 16% 28% 36% 20% Ei sovi. 5 20% Sopii melko hyvin. 9 36% Sopii hyvin.

Lisätiedot

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste 26.1.2011 Suomussalmi Ämmänsaaren seurakuntatalo Illan ohjelma Ilmoittautumiset ja iltakahvit Illan teemojen ja keskustelumenetelmän esittely

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Terveys: s. 30 Piristystä kaamokseen s. 13 Näin selviät syysmasennuksesta s. 12 Kysy terveydestä

Terveys: s. 30 Piristystä kaamokseen s. 13 Näin selviät syysmasennuksesta s. 12 Kysy terveydestä Muoti: s. 14 Joulun kuumimmat trendit s. 9 Pukeudu kuin JLo s. 15 Pikkujoulujen paras tyyli Kauneus: s. 20 Nutturat arkeen ja juhlaan s. 25 Testi: Mikä tuoksu sopii sinulle? s. 10 Vertailussa ripsarit,

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula

Iloa yhteistyöstä. Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus. Kati Kuula Iloa yhteistyöstä Mielekäs ja tuloksekas koiraharrastus Kati Kuula 8.10.2016 Koirilla on oikeus hyvään elämään Meillä kaikilla on oikeus hyvään elämään Mitä kaikkea hyvää koiraharrastustoimintaan osallistumisesta

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

P U M P U L I P I L V E T

P U M P U L I P I L V E T T U O M O K. S I L A S T E P U M P U L I P I L V E T Runoja TUOMO K. SILASTE Teokset: Matka, romaani; 2007 Rakkaani kosketa minua, runoja; 2007 Apolloperhonen, runoja; 2008 Rakastettu leskirouva Gold,

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Nuorten ja aikuisten ajankäyttö: arki ja vapaa-aika

Nuorten ja aikuisten ajankäyttö: arki ja vapaa-aika Nuorten ja aikuisten ajankäyttö: arki ja vapaa-aika Anneli Miettinen Väestöliitto Väestöntutkimuslaitos 10.11.2016 Minkälaiset asiat huolestuttavat perheiden ajankäytössä? Viekö työ kaikki mehut: onko

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14 Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: 19.4.2010 1/14 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 1A 21 6,02% 2. 1B 17 4,87% 3. 1C 16 4,58% 4. 2A 22 6,30%

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista.

Tapiolan lukio. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta. Keskustele ja kyseenalaista. Tapiolan lukio tarjoaa laajan sivistyspohjan sekä pitkän kulttuuritradition, jossa tiede ja taide kukoistavat. Suuren lukion laaja

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Onnellinen murrosikäinen. Aapo ja Joonas 5b

Onnellinen murrosikäinen. Aapo ja Joonas 5b Onnellinen murrosikäinen Aapo ja Joonas 5b Heräsin aamulla herätyskellon pirinään. Huoneeni oli pimeä ja sotkuinen. En olisi jaksanut nousta ylös ja lähteä kouluun kiusaajien riepoteltavaksi. Kun poljin

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot