Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/2013 2014"

Transkriptio

1 f i n n i FINNISH «NEW S «INFORMATION Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/

2 FINNI 1 / PÄÄTOIMITTAJA Aino Jutila TOIMITTAJAT Vilma Hakulinen Anna Horppu Mira Huhtakallio Ani Sora Kallioniemi Sini Kallioniemi Toni Kallioniemi Alexander Linares Makkonen Aliisa Lisko Anton Lisko Suvi Nevalainen Nicole Nyman Mesado Sonja Sysoeva TÄSSÄ LEHDESSÄ 3 pääkirjoitus 4 Finni-lehden perinteinen pitsavertailu. Vuorossa Los Pacos 6 Itsenäisyyspäivän viettoa Suomessa ja koululla, Janette Lankilan runo. 8 Espanjalaisia koirarotuja 10 Opettajien lemmikit, osa II 13 Eri maiden rahoja 14 Outoja faktoja 16 Kiina-kaupan oudot jutut 17 Uudet opettajat esittäytyvät 22 Novelli. Mira Huhtakallio. 24 Suosikkipaikat 26 Horoskoopit 27 Välituntileikkejä 28 Puuhapalsta 31 Toimittajakerho toivottaa hyvää joulua! KUVAAJA Ringa Määttä vakiohangaroundit Jesse Järvi Veli-Antti Saarela KERHON VETÄJÄ Seita Vähäsöyrinki

3 P Ä Ä K I R J O I T U S Joulu on tunnetusti vuoden kiireisintä aikaa. On lahjojen ostoa, tekemistä, paketoimista, piparien ja joulutorttujen leivontaa, joulukorttien lähetystä ja kaikkea muuta. Välillä tekee vain mieli istahtaa alas kynttilän valossa, rentoutua ja kuunnella joululauluja. Myös meillä toimittajakerhossa on pitänyt kiirettä. Juttuja on pitänyt saada nopeasti valmiiksi ja niitä on pitänyt keksiä lisää. Toimittajamme ovat kuitenkin olleet ahkeria, ja tässä on tulos! On juttuja erilaisista symboleista ja merkeistä, on horoskooppeja, juttu kiinakaupan oudoimmista tuotteista, toinen osa opettajien lemmikeistä, vitsejä, puuhapalsta, perinteinen uusien opettajien esittely ja paljon muuta. Tällä kertaa mukana on myös novelli. Nyt on myös meidän toimittajien aika rentoutua ja nauttia joulun ajasta!:) toivotamme kai- Pian on jo joulu ja me kille lukijoille hyvää ja onnellista joulua! Aino Jutila, päätoimittaja

4 FINNI 1 / PACOSIN PARHAAT PITSAT Pacosin kuuluisimmat pitsapaikat on testattu! Toimittajakerholaiset maistelivat erilaisia pitsoja sekä pizzeria Sorrentossa Pacosin Suomi-aukiolla että lukion kahvilassa, jossa tarjotaan Elenan maukkaita pitsoja. Toimittajat arvostelivat pitsat maun, ulkonäön ja hinta/ laatu-suhteen perusteella. Yhteenlaskettuna tulokset näyttävät tältä. Vertailun purki Mira Huhtakallio, pitsat maisteli toimittajakerho PIZZERIA SORRENTO Sorrentossa maistoimme kolmea erilaista pitsaa. Sorrentossa pitsasta saa opiskelija-alennusta. Pitsa maksaa viisi ja puoli euroa. MIKÄ PITSA? ULKO- NÄKÖ MAKU HINTA- LAATU- SUHDE MUUTA YHTEENSÄ HAWAII (ki nkkuananas) 8,6 8,7 9,1 Pohja pehmeähkö ja ohut, rakenne hyvä 8,8 BARBACOA 8,25 8,4 9,1 Pohja ohut ja hieman rapea KEBAB-pitsa 8,9 8,2 8,9 Pohja ohut ja hieman rapea 8,6 8,7 Pitseria Sorrenton pitsat olivat melko edullisia ja sopivan kokoisia. Hyvää ja herkullista!

5 FINNI 1 / LUKION KAHVILA Lukion kahvilassa leivotaan pitsaa yleensä torstaisin. Harva pystyy vastustamaan sulotuoksuja, joita Elenan ja Saaran leipomuksista leijuu. Elenan pitsojen hinta on aivan eri luokkaa kuin Sorrentossa. Pitsa maksaa vain noin yhden euron! MIKÄ PITSA? ULKONÄ- KÖ MAKU HINTA- LAATU- SUHDE MUUTA YHTEENSÄ KASVIS 7,4 7,4 9,9 Pohja ohuehko ja hieman rapea, koostumus löysähkö 8,2 KINKKU- ANANAS 8 8,8 9,9 Pohja oli hieman paksumpi kuin kasvispitsassa, mutta hyvä ja rapea 8,9 Pacosissa saa pitsaa vielä ainakin Asador los Pacosista. Ehkä maistamme ensi lehteen myös heidän pitsansa! Tosin huhun mukaan Asadorista kannattaa mieluummin ostaa kebabia.

6 FINNI 1 / OI MAAMME SUOMI Suomi vietti itsenäisyyspäivää 96. kerran. Koulullakin juhlittiin muun muassa nostamalla lippu salkoon, katsomalla luontovideota Suomesta ja lausumalla itsenäisyysaiheisia runoja. Finni-lehti kokosi faktoja itsenäisyyspäivän vietosta. Teksti Anna Horppu. Kuvat Emilia Saarentola Itsenäisyyspäivää vietetään vuonna 1917 julistetun Suomen itsenäisyyden kunniaksi. Itsenäisyyspäivän vietto on Suomessa hyvin perinteistä. Muistitko tai tiedätkö nämä itsenäisyyspäivän perinteet? Helsingissä Tähtitorninmäellä nostetaan joka vuosi lippu salkoon, ja samassa yhteydessä pidetään juhlapuheita ja esitetään kuorolaulua. Helsingin Tuomiokirkossa järjestetään joka vuosi juhlajumalanpalvelus, johon osallistuu esimerkiksi valtion ylin johto presidentti Sauli Niinistö mukaan lukien. Seurakuntalaiset voivat seurata jumalanpalvelusta kirkon sivuparvilta. Jumalanpalvelus televisioidaan. Sodissa kaatuneita käydään muistamassa sankarihaudoilla. Usein haudalle asetetaan kynttilä. Useissa Suomen yliopistokaupungeissa ylioppilaat järjestävät soihtukulkueen. Tapahtumaan voi liittyä myös juhlallisia puheita ja kuorojen esityksiä. Tämän perinteen synnystä ei tiedetä (toim. huom. historianopemme Tiina Raassina-Merikanto taitaa tietää), mutta itsenäisyyspäivänä on tapana sytyttää ikkunalle kaksi sinivalkoista kynttilää. Yle esittää joka itsenäisyyspäivä Edvin Laineen arvostetun Tuntematon sotilas -elokuvan televisiosta. Suuri itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto järjestetään vuosittain Presidentinlinnassa, jossa presidentti yhdessä puolisonsa kanssa kättelee vieraat. Paikalle on kutsuttu hallitus, eduskunta, suurlähettiläitä, veteraaneja, urheilun, taiteen ja tieteen edustajia sekä muita tasavallan presidentin kutsumia vieraita. Suomalaiset seuraavat juhlia, vieraita, haastatteluita, tanssia ja pukuloistoa televisiosta. Tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin poikkeuksellisesti Tampereella Tampere-talossa, sillä Presidentinlinna on remontissa. Meidänkin koulussamme vietettiin illalla juhlia gaalatanssiaisten merkeissä. Airuet kantavat lippua salolle.

7 FINNI 1 / Koululla järjestettiin itsenäisyyspäivän kunniaksi runokilpailu. Vitosluokkalaiset osallistuivat innokkaasti. He esittivät aamujuhlassa runoja ja saivat palkinnot. Äänitettiinpä heidän tekstejään myös Radio Finlandiaan, jossa runoja kuultiin itsenäisyyspäivän ohjelmissa. Valitsimme yhden runon myös Finni-lehteen. S uomi-runo Suomi vuoden ympäri hieno, kansa sen itsepäinen kuin muuli. Kissankellon soitto vieno ja rannoilla käy avotuuli. Voin jo nähdä sen: kauniit niityt ja järven, jossa perhe kulkee veneillen. Suomi on oikea marjamaa, voi löytää ehkä puolukkaa, etelässä jopa kirsikkaa ja lapissa kasvaa lakkaa. Mökillä voi kalastaa, kissa silakkaa haalii. Ahven jo meitä naurattaa ja hauki kaislikossa vaanii. Suomi on minun kotimaa, hyvä Suomi hip hurraa! Janette Lankila 11v Runoilijoita ja runonlausujia sekä yleisöä. Kiitos kaikille runokilpailuun osallistuneille sekä Eija- ja Riitta-opeille ohjauksesta!

8 FINNI 1 / Espanjalaisia koirarotuja Finni otti selvää espanjan koiraroduista. Tiedätkö, millainen koira kanariandoggi on? Teksti: Mira Huhtakallio, lähde Wikipedia 1 CAN DE PALLEIRO (Can=koira, palleiro= olkivarasto) Alkuperämaa: Galicia, Espanja Alkuperäinen käyttö: paimenkoira Nykyinen käyttö: paimen- ja vahtikoira Paino= Uros 30-38kg, narttu 25-33kg Säkäkorkeus: uros 59-65cm, narttu 57-63cm Väritys: musta, ruskea, hiekka, kaneli, harmaankirjava Ulkomuoto: keskikokoinen karjakoira, profiili suora, mittasuhteet tasapainoiset, voimakas rakenne, lihaksisto kestävä ja leveä luusto karvapeite tuuhea ja tiivis, yksivärinen Luonne: käytetään myös vahtimiseen, kuuluisa älykkyydestään ja rohkeudestaan, voimakastahtoinen, vieraita kohtaan varautunut, omistajalle uskollinen, perheen parissa herttainen ja tyyni, tasapainoinen ja vakaa.

9 FINNI 1 / KANARIANDOGGI (Perro de Presa Canario) "Kanarian hallituksen lain mukaan Gran Canarian luonnonsymboli. Rotu on FCI:n ja alkuperäismaan välisten mielipide-erojen takia jakautunut kahteen tyyppiin; moderniin näyttelyversioon ja alkuperäiseen presa canario-työkoiraan." Alkuperäiskäyttö: karjakoira, vartiointi Nykyinen käyttö: vahtikoira Elinikä: 8-12 vuotta Paino: Urokset 50kg, nartut 40kg presa canario urokset 45-57kg, nartut 40-50kg Säkäkorkeus: urokset 60-65cm, nartut 56-61cm presa canario urokset 61-66cm, nartut 57-62cm Väritys: hopea-beige, fawn, punainen, brindle eri sävyissä vaaleasta tummaan. presa canario: edellä mainittujen lisäksi musta Luonne: "Kanariandoggi on tasapainoinen ja itsevarma. Uskolllinen ja suojelevainen perhettä kohtaan. Rotu liikkuu joustavasti." 3 ANDALUSIANROTTATERRIERI (Ratonero bodeguero andaluz ) Alkuperäinen käyttö: tuhoeläinten torjuminen, metsästys Nykyinen käyttö: tuho eläinten torjuminen, seurakoira, agility Elinikä: vuotta Paino: 7-8kg Säkäkorkeus: uros 37-43cm, narttu 35-41cm Väritys: Pääväri valkoinen, jossa mustia ja/tai ruskeita merkkejä Ulkomuoto: Keskikokoinen, rakeenteeltaan kevyt, atleettinen koira ja poikkeuksellisen pitkäraajainen terrieriksi. Perusterrieriä sopuisampi ja jalopiirteisempi. Nartuilla on urosta pidempi runko. Silmät pienet, hieman ulkonevat ja hieman vinoasentoiset. Väriltään mahdollisimman tummanruskeat. Kolmionmuotoiset, aika korkealle asettuneet ja tyvestä leveät korvat, jotka taittuvat eteenpäin tai ruusukorviksi. Häntä pysty ja korkealle asettunut. Synnynnäinen hänättömyys tai töpöhäntäisyys yleistä. Karva lyhyttä, sileää ja tiheää. Luonteeltaan temperamenttinen, aktiivinen ja uskollinen. Sopeutuu hyvin eri ympäristöihin. Työssään rohkea ja väsymätön.

10 FINNI 1 / Luulitko sinä olevasi opettajan lemmikki? Ehei! Finni-lehti selvitti asiaa tarkemmin: monilla opettajilla on kotonaan oikeita lemmikkejä, joille he lepertelevät illat pitkät. Saimme useimmalta eläinrakkaalta opettajalta lemmikkiesittelyn. Juttusarjan ensimmäinen osa ilmestyi viime kevään lehdessä. Koonnut Aino Jutila OPETTAJIEN LEMMIKIT Osa II Piirros Jade Ora Lemmikinomistajat vastasivat seuraaviin kysymyksiin: 1. Mikä eläin sinulla on? 2. Minkä ikäinen se on? 3. Mikä sen nimi on? 4. Onko lemmikilläsi jokin erityispiirre? Koulunkäyntiavustaja Leena Virvalo: (huom. Vastaukset ovat viime keväältä) 1. Meilla on yksi koira ja kaksi kissaa. 2. Luna tayttaa 2 vuotta toukokuussa ja kissasiskokset 8 vuotta juhannuksena. 3. Koiran nimi on Luna ja kissat ovat nimeltaan Kisu ja Wanda. 4. Meidan elainsirkusta johtaa Wanda, joka on joukon johtaja ja vielakin hieman mustasukkainen Lunasta. Wanda nukahtaa iltaisin kainaloon keralle. Kisu haluaa olla kaikkien kaveri ja mm. tervehtii aina pienella suukolla Lunaa, jos tullaan pitkalta ulkolenkilta kotiin. Muuten Kisu tykkaa olla omissa oloissaan ja nukkuu pitkia aikoja vaatekaapin paalla. Se on molempien kissojen lempipaikka! Luna on meidan vauveliini. Luna pitaa paljon ulkoilusta ja onkin paljon meidan mukanamme vaeltamassa vuorilla. Luna tykkaa antaa pusuja ja joskus niita saattaa saada nopeammin kuin odotatkaan. Siksi Lunan oikea rotu, Espanjan vesikoira, on muuttunut "pusukoiraksi". Luna on kauneusunilla.

11 Erkkaope Laura Pippuri: FINNI 1 / Minulla on ruskeakikkarakarvainen uroskoira, rodultaan romagno de lagotto romagnolo tai espanjalaisittain perro de agua romagna eli kotoisasti vaan Italian vesikoira eli lagotto. Jotkut tunnistavat heti rodun, kun puhutaan tryffelikoirista, sillä tätä rotua on käytetty juuri tuon herkkusienen etsimiseen, rodun erityisen hyvän hajuaistin takia. Peksulla on makee kennelnimi Peksu on mietteissään. Gewitter lo Folletto, joka tarkoittaa Peikkoa, josta siis tuo hänen nimensä on käännetty, Peksu, Peke, Pökötin, Peksupöksy... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Peksu on 8 vuotta. Syntymäpäivä on aika kiva: Peksu haettiin meille Askolasta Kalskeen Eijalta Gewitter- nimisestä kennelistä. Erityistä on, että Peke on viisas, puhetta vaille, niinkun mun eno aina sanoo. Se tarvii tekemistä, muuten kyllästyy ja alkaa murjottaa ja käyttäytyä huonosti eli vetää hihnassa eikä suostu tottelemaan. Peke myös inhoaa vettä. Peksu osaa perustemput: istu, viereen, tanssi, etsi, seis, tänne -paitsi ei tottele jos sitä ei huvita. Väitän myös, että Peke tuntee meidän perheenjäsenet nimeltä ja tunnistaa myös joitakin muita ihmisiä nimeltä. Sellanen se on :) keskikokoinen. Tällä hetkellä Peksu asustelee Suomessa. Lukion kahvilanpitäjä Elena Tikkanen: 1. Meillä on kissa. 2. Se on 4 vuotias. 3. Sen nimi on Negro. 4. Negro on tosi kiltti poika, ei kynsi koskaan mitään, se aina vastaa kun sille puhut, saattaa perheenjäsenet ulos asti ja myös tulee portille aina vastaan kun kuulee autoäänen. PS. : Löydetiin Negro 4 v. sitten Los Pacosissa elokuussa, ulkona oli tosi kuuma, +37, se juoksi meidän perässä ja itki ja oli kuivunut. Toim. Huom. Elenalla on Negron lisäksi ollut tästä syksystä lähtien myös toinen kissa. Sen nimi on Milka Milkalle maistuu marjapuuro.

12 FINNI 1 / Äikänope Seita Vähäsöyrinki: Minulla on kolmevuotias bordercollie nimeltä Kerttu Paloma Gonzales Tikkanen (omaa sukua Virtanen). Kertulla on myös kavereinaan kaksi cockerspanielia, joiden nimet ovat Bella ja Bonsai. Kerttu on hurjan fiksu. Se auttaa kaikenlaisissa kotitöissä, kuten pyykkien ripustamisessa, siivoamisessa ja pakkaamisessa. Kerttu tunnistaa yli 200 sanaa ja osaa hakea oikean lelun kymmenien lelujen joukosta. Kotitöiden lisäksi Kerttu eli tuttavallisemmin Kepe harrastaa koiratanssia, vuorikävelyitä, uintia ja Kepe ja minä me olemme ystäviä Kepe ja osa Kepen leluista, Leppis, kana, käärme, kettu, sammakko... joskus agilityä. Kerttu haluaa aina oppia uutta eikä se väsy ikinä. Kepe on minun paras kaverini. P.S. Kerttu etsii bordercollie-poikaystävää tositarkoituksella. Jäikö jonkun eläin esittelemättä? Lähetä Seitalle kuvaus ja kuva, niin julkaisemme mielihyvin jutun seuraavassa lehdessä! Kepellä on monia harrastuksia

13 FINNI 1 / SINI KALLIONIEMI ден.: Makedonian denaari : Vietnamin đông : Armenian dram : Euro Ft: Unkarin forintti G: Haitin gourde Kč: Tšekin koruna kn: Kroatian kuna L:Albanian lek L: Hondurasin lempira лв.: Bulgarian leva :Iranin rial MO- Thaimaan Baht B/.: Panaman balboa Br: Valko- Venäjäinen rupla C$: Nicaraguan córdoba Cambodian riel RM:Malesian ringgit Rp:Indonesian rupia руб. :Venäjän rubla RSD/РСД :Serbian dinaari S/.:Perun nuevo sol Bangladeshin taka R$:Brasilian real VT:Vanuatun vatu : Korealainen won : Japanilainen jeni zł:puolan złoty : Englannin punta $: Dollari Mitä vastaisit näihin kysymyksiin? 1. Tuoko raha onnea? 2. Saatko viikko- tai kuukausirahaa? -Paljonko? 3. Kehuskeletko rahoillasi? 4. Mitä tekisit jos voittaisit lotossa? 5. Oletko säästeliäs vai tuhlaaja?

14 OUTOJA FAKTOJA KOONNUT: SUVI NEVALAINEN Raskausajan kummalliset haaveet Ensimmäisen 3 kuukauden aikana monet raskaana olevat naiset uneksivat sammakoista, käärmeistä ja ruukkukasveista. LOS ANGELESILAISEN RAVIN- TOLAN ALENNUS Ravintola antaa 5% alennuksen kanta-asiakkailleen jos nämä luovuttavat kännykkänsä ennen kuin istuutuvat pöydän ääreen. Intiasta löytyy tyttö nimeltä Twinkle Dwivedi, joka itkee verta.

15 Kun kaikki rulettipyörän numerot lasketaan yhteen, summaksi tulee 666. Tästä syystä peliä kutsutaan paholaisen peliksi. Muinaisten roomalaisten pyykinpesu. Muinaiset roomalaiset käyttivät vaatteissaan asbestia. Esim. heidän räteistään löytyi asbestia, jotta pystyttiin puhdistamaan ne kätevästi heittämällä tuleen. Maailmanrauha. Viimeisen 3500 vuoden aikana on maapallolla ollut n. 230 päivää, jolloin ei ole ollut yhtäkään sotaa. Sian on fyysisesti mahdotonta katsoa ylös taivaalle. 75 vuoden ikäisenä olet viettänyt elämästäsi noin 23 vuotta nukkuen. Vuonna 1740 tuomittiin Ranskassa lehmä syylliseksi taikuuteen. Jos pystyt pitämään silmäsi auki aivastaessasi, silmämunasi saattaa pullahtaa ulos kuopastaan. Lähteet: Faktat.fi, Tieteen kuvalehti, kuvat plaza.fi, Clipart

16 KIINA-KAUPAN OMITUISUUDET TOP 4 Finnin opejäsenen Seitan tädin kuuluisa sanonta kuuluu: Mitä ei saa kiina-kaupasta, sitä ei tarvitse. Lehden toimittajat Wilma Hakulinen ja Nicole Nyman Mesado kävivät tutkimassa Bazar Finlandian hyllyjä ja etsivät kummallisimpia esineitä, joita kaupasta saa. 1 Sähköinen hötskä, ei mitään hajua mihin tarkoitettu. 2 Vanha VHS-videokasetti Kenellä on vielä tällainen laite, jolla näitä voi katsoa? 3 4 Sähkökärpäslätkä. No comments. Tusseja. Varmaankin tarkoitettu taululle?

17 UUDET OPETTAJAT Finni-lehden klassikkopalstaksi on jo muodostunut uusien opettajien esittely. Opettajat vastasivat seuraaviin kysymyksiin: 1. Mikä eläin olisit ja miksi? 2. Miltä työskentely on tuntunut tässä koulussa? 3. Mikä on hauskin oppilaalta kuulemasi kommentti? 4. Mikä on ollut noloin tai pöljin asia, jonka olet tehnyt peruskoulussa tai lukiossa? 5. Mikä on ollut heikoin arvosanasi kokeessa ja missä aineessa? 6. Mikä on huonoin puolesi opettajana tai mitä voisit parantaa? 7. Mikä on hauskinta mitä olet tehnyt Espanjassa tai mistä pidät eniten Espanjassa? 8. Mitä kaipaat eniten Suomesta? PIIA KALLUNKI biologia ja maantiede 1. Kissa. Pidän nukkumisesta. 2. Vauhdikasta, mielenkiintoista ja mukavaa. 3. Niitä on paljon.. 4. Pöljintä en viitsi kertoa, mutta ainakin olen ollut koulussa pinkit yöhousut farkkuhameen alla (muodikasta?). 5. Hmm... ehkä 7½. En muista mikä koe. 6. Paperinhallintaa voi aina parantaa. 7. Pidän eniten auringosta. Hauskinta on ollut lenkit merenrannassa. 8. Rakkaita ihmisiä.

18 JOHANNA SIHVONEN Ruotsi ja saksa 1. Olisin koira. Helposti innostuva, ihmisystävällinen ja seikkailunhaluinen. En tosin tunnusta haukkuvani ketään! 2. Aurinkorannikolla on tosi kiva työskennellä. Kieltenopena on mahtavaa olla töissä paikassa, jossa on näin kansainvälistä ja kielitaitoista porukkaa. 3. Kerran eräs seiskaluokkalainen halusi tietää kesken oppitunnin, onko minulla poikaystävää. Päätin kuitata kysymyksen vilauttamalla vasenta kättäni, jossa oli kihlasormus. Tuloksena oli hämmentynyt huudahdus: Siis täh?! Onko sulla oikeesti viisi poikaystävää? 4. Ala-asteellani järjestettiin suuri tanssi- ja voimistelunäytelmä Pieni merenneito. En tainnut olla kovin lahjakas voimistelija, sillä päädyin esittämään matoa, jonka ainoa tehtävä oli ryömiä mahallaan näyttämön päästä päähän. Vielä nolompaa oli esiintymisasu: poolopaita, kypärämyssy (johon oli askarreltu isot tuntosarvet) sekä jalassa pelkät sukkahousut! 5. Yliopistossa reputin tentin, joka liittyi jotenkin kasvatustieteen tutkimusmenetelmiin. 6. Tarvitsisin ehdottomasti sihteerin, sillä monisteet ovat jatkuvasti sekaisin ja kateissa. 7. Tykkään tosi paljon espanjalaisesta ruuasta, etenkin kalasta. 8. Mitä kaipaan Suomesta? Aviomiestä ja tiskikonetta.

19 RIITTA HÖGLUND, 5B-luokan ope 1. Voisin olla koalakarhu, koska se vaikuttaa mukavan kiireettömältä ja leppoisalta karvakorvalta. 2. Ensimmäiset kuukaudet ovat menneet opetellessa kaikkea uutta ja kiire on ollut sen mukaista, mutta yleisesti ottaen koulu vaikuttaa oikein mukavalta työpaikalta. Oppilaat ja työkaverit ovat hauskoja ja tutustumisen arvoisia tyyppejä! 3. Minua naurattaa aina kovasti, mutta samalla otan sen kunnia-asiana, että joka viikko joku oppilaistani sanoo minua koulussa vahingossa joko äidiksi tai iskäksi. Se tarkoittaa minusta sitä, että olen päässyt siihen oppilaalle tärkeiden aikuisten joukkoon ja se on kyllä hieno juttu. 4. Ööh, siis omana kouluaikana vai nyt opettajana? No, sain lukiossa toisella luokalla ollessani "Vuoden Dancing Queen"- kunniakirjan. En oikein vieläkään tiedä, ollako ylpeä vai nolo moisesta kunnianosoituksesta :). 5. Olen armottoman huono ruotsin kielessä ja fysiikassa/kemiassa, kummassakin sellaista kuutosen tasoa. Ehkäpä puolisoni vaikutuksesta saatan parantaa tietojani ja taitojani jälkimmäisessä vuosien kuluessa :). 6. Olen ehkä vähän helposti innostuva, jos oppilailla on hauska puheenaihe. Keskustelemme sitten ihan asian vierestä monesti oppitunneilla. Toisaalta olen sitä mieltä, että keskustelun jalo taito on ehdottomasti opittavan arvoinen asia, samoin kuin kuuntelemisen kyky. 7. Helppo vastaus: pidän säästä eniten. Hauskinta, mitä olen täällä tehnyt, on varmaan perheen kanssa vierailut eläintarhassa ja perhospuistossa. Mijaksessa vietetty koulupäivä jäi mieleen hienona kokemuksena. Yksittäisiä upeita hetkiä on silloin, kun olen aamubussissa tulossa koululle ja aurinko nousee meren takaa talojen välistä. Silloin olen iloinen, että pääsin tänne töihin. 8. Oma kotimme puutarhoineen on usein mielessä, samoin ystävät ja sukulaiset. Onneksi useat heistä ovat tulossa käymään meillä. Kun en vielä espanjan kieltä oikein taida, joudun turvautumaan toisten ihmisten apuun asioiden hoidossa. Se on vähän tylsää, eli espanjantunneille, mars mars :)!

20 Sonja Lampinen, ruotsi, englanti ja espanja 1. Olisin hirvi, koska olen näin pitkä ja koikkelehdin joskus vauhdilla suuntaan jos toiseenkin, eli teen arvaamattomia liikkeitä. 2. Ensimmäisessä jaksossa oli tosi paljon opetustunteja, eli rankalta. Muutoin mukavalta, koska mielestäni sekä oppilaat että kollegat ovat iloisia ja mukavia. 3. Täällä se on tainnut olla "läski", koska se oli huumorilla sanottu, vaikkakin osin aiheesta. Toinen oli "lähettäänkö pilikille". 4. Piirrän jatkuvasti taululle tosi huonosti. 5. Jotain vitosella alkavaa lukion pitkästä matematiikasta. 6. Olen huolimaton ja joskus liian nopea. Varsinkin silloin kun on paljon töitä. Voisin siis tehdä vähemmän. 7. Reissaan jatkuvasti pitkin ja poikin, pidän ihanista pikkukaupungeista ja - kylistä, ravintoloista ja rennosta ilmapiiristä. Espanjassa yksityiskohtiin kiinnitetään huomiota niin pukeutumisessa, sisustuksessa kuin ruoanlaitossakin. Se on mukavaa. 8. Saunaa, kylpisin vaikka joka päivä. Vai kuuluuko tähän sanoa miesystävää? No, tietysti häntäkin. TIMO NORPPA. S2, 4B, liikunta 1. Haluaisin olla Saimaannorppa. Uhanalainen eläin joka ymmärtää ottaa rennosti! 2. Olen viihtynyt todella hyvin. Oppilaat ja työkaverit ovat loistavia! 3. Asutko koulussa? 4. Yläasteella kompastuin ruokatarjotin kädessä ja se lensi kavereitteni päälle ja matikka :( 6. Voisin parantaa kärsivällisyyttäni ;) 7. Espanja on maa joka tarjoaa elämyksiä joka lähtöön. Eniten rakastan vuoristo- ja merimaisemia. 8. Salmiakkia ;)

21 TERO HÖGLUND, matematiikka 1. Haluaisin olla tiikeri, mutta ehkä oikesti olisin muurahainen. Tiikerit ovat mahtavia eläimiä! 2. Mukavalta. Oppilaat ovat erittäin mukavia. Lisäksi työkaverit ovat tosi kivoja. 3. Päivittäin tulee hauskoja kommentteja, mutta ehkä seuraava on jäänyt mieleeni: Kun Suomessa oli se valelääkäri-kohu, niin eräs oppilas kysyi minulta, että oletko sinä Tero selainen valeopettaja. 4. Meillä oli alakoulussa kielletty polkupyörällä kyydittäminen. Ajoin pyörällä siten, että itse istuin sen tarakalla ja sain kaksi tuntia jälki-istuntoa. Syynä luki: "Hän kyyditsi itseään." 5. Sain lukiossa biologian kokeesta arvosanaksi puhtaan nelosen. Ja ehdot kesäksi Ehkä lähden liian helposti mukaan siihen kun oppilaat alkavat kyselemään jostain asiasta, joka ei välttämättä liity opiskeltavaan aiheeseen. Lisäksi varmaan poikkean usein aiheesta ilman niitä kyselyjäkin... Voisin myös olla järjestelmällisempi. 7. Ilmasto on mahtava! Jalkapallosta pidän ja se on aika eri tasoista täällä kuin Suomessa. 8. Minulla on kaksi vanhempaa lasta, joita kaipaan jatkuvasti. Lisäksi kaipaan ystäviäni.

22 novelli Miksi rikoit sen? - Ei! Huusin. Ihan sama, vaikka joku kuulisi. Ratsastusopettajani oli juuri kertonut minulle, että hoitohevoseni Candy myydään pois. - Olen pahoilani, mutta se on liian vaikea tuntihevoseksi. Vain kokeneemmat voivat ratsastaa sillä, eikä meillä ole varaa pitää sitä täällä tyhjänpanttina, Sari, Ratsastusopettajani toisti. - Se ei voi olla totta, sanoin lähinnä itselleni. En voinut uskoa sitä. Candy oli ollut hoitohevoseni jo kahden vuoden ajan. Rakastan sitä ja luotamme toisiimme. En ikinä unohda ensimmäistä kertaa, kun näin sen. Olimme juuri muuttaneet ja olin tullut katsomaan läheistä tallia. Saapuessani tallipihalle olin nähnyt kauniin harmaan tamman katselevan minua uteliaana. Olin aloittanut tunnit tallilla hieman sen jälkeen ja saanut saman, Candela-nimisen valkoisen tamman ensimmäiselle tunnilleni. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin Candyn hoitaja oli lopettanut, koska tamma oli purrut sitä. Tammalle oli etsitty uutta hoitajaa, ja olin ollut ainoa halukas, mikä oli minusta outoa, koska Candy on maailman ihanin poni. Olinkin saanut paikan sen hoitajana. Siitä asti olin käynyt monta kertaa viikossa sitä hoitamassa ja vähä vähältä luottamuksemme oli kasvanut. Nyt olin vaarassa menettää sen. Paiskasin kiinni pienen rivitaloasuntomme ulko-oven. Potkaisin kengät pois jaloistani ja heitin ratsastusvälineeni nurkkaan. Äiti tuli juuri keittiöstä ja katsahti minuun kummastuneena. - Mikäs nyt on? Hän kysyi huolestuneena. - Candy myydään, mutisin hänelle hetken päästä. - Voi ei! Minkä takia? Äiti katsoi minua myötätuntoisena ja ryntäsi halaamaan minua. - Kuulemma liian vaikea tuntihevoseksi, huokasin joutuen tunnustamaan totuuden itsellenikin. Candy oikeasti myytäisiin, enkä näkisi sitä enää. - Voi harmi, mutta tiedäthän, että uusiakin hevosia tulee, äiti totesi. Mumisin jotain vastaukseksi ja kapusin portaat ylös huoneeseeni. Lysähdin sängylleni masentuneena.

23 Seuraavat päivät kuluivat hitaasti. En voinut keskittyä mihinkään. Päivät jouduin viettämään koulussa, mutta kaiken vapaa-aikani käytin tallilla. Hoidin Candya, ratsastin ja maastoilin sillä. Odotin vain, että joku ostaisi sen. Jonkin ajan kuluttua aloin toivoa, ettei kukaan tahtoisi sitä ja sen olisi pakko jäädä. Niin tyhmältä kuin se kuulostaakin, mutta se oli ainoa toivoni. Kun sitten koitti se päivä, jolloin Sari ilmoitti, että Candysta oli tehty tarjous, minä muserruin. Vietin viimeisen illan itkien Candyn pilttuussa ja hyvästelin sen. Kävelin tallilta kotiin mietin, että en enää ikinä kuulisi Candyn hirnahdusta sen huomatessa minun astuvan talliin. En näkisi sitä enää ikinä. Heräsin aamulla aikaisin. Oli kouluaamu. Puin päälle ja menin alas keittiöön tekemään aamupalaa. - Tule, meillä on sinulle pieni yllätys, äiti huusi takaovelta. Huokaisin, mutta seurasin vanhempiani takapihalle. Ensimmäisenä kuulin hirnahduksen. Sitten kun käännyimme kulmasta, näin Candyn. Meidän pihallamme. Ryntäsin halaamaan sitä. Sitten vilkaisin vanhempiini. - Se on sinun, äiti sanoi hymyillen. Katsoin häntä ällistyneenä. - Sain töissä ylennyksen, johon kuului palkankorotus. Loput rahoista keräsimme itse. Tiedämme, kuinka paljon se merkitsee sinulla, joten se saa jäädä tallille. Riensin halaamaan heitä. En joutuisikaan luopumaan Candysta. Se on nyt ikuisesti minun, eikä kukaan voi viedä sitä minulta. Laukkasin metsätietä Candyn selässä. Lähestyimme niityn reunaa kiitolaukassa. Kun vihdoin pääsimme niitylle, Candy teki pienen leikkisän pukin ja kiristi tahtia. Tuntui siltä kuin olisimme liitäneet niityn yläpuolella. Kauniita erivärisiä kukkia pöllähti maasta, kun kiisimme kukkivan kesäisen niityn läpi. Tunsin, kuinka Candy alkoi väsyä. Sen liikkeistä tuli töksähtelevämpiä, sen hengityksestä tuli raskaampaa. Hidastimme ravin kautta käyntiin. Kävelimme hitaasti eteenpäin ja katselin värikästä maastoa. Sitä jatkui silmänkantamattomiin. Tuhansittain erivärisiä kukkia. Pysäytin Candyn ja suljin silmäni. Olin vihdoin onnellinen. Minulla ja Candyllä on side, jota kukaan ei voi ikinä rikkoa. MIRA HUHTAKALLIO

24 FINNI 1 / S U O S I K K I PA I K AT Koulu, läksyt, kotityöt ja harrastukset täyttävät koululaisten arjen. Voimat ovat välillä lopussa, ja siksi onkin hyvä viettää vapaa-ajalla aikaa jossakin tutussa ja turvallisessa paikassa yhdessä kaverien kanssa tai yksikseen. Esittelemme toimittajakerholaisten ja muidenkin suosikkipaikkoja. Anna Horppu. Kuvat: Ringa Määttä Suvi,17 Suosikkipaikkani on ranta. Mitä rauhallisempaa,sen parempi. Aallot rauhoittavat. Olen välillä rannalla itsekseni ja toisinaan myös muiden kanssa. Rannalle voi mennä milloin vain. Vilma,13 Suosikkipaikkani on liikuntapuisto Los Pacosissa. Menen sinne usein kavereiden kanssa, koska silloin on hauskinta. Keinumme tai juttelemme nurmikolla. Välillä menen myös yksin,jos haluan olla rauhassa.

25 FINNI 1 / Aino,13 Tykkään hevosista,ja käyn ratsastamassa suomenkielisellä La Cala de Mijas - tallilla.olen ratsastanut neljä vuotta, ja Mijaksen tallilla olen käynyt noin vuoden. Myös pari kaveriani käy siellä. Toni,11 Suosikkipaikkani on skeittipuisto ostoskeskus Miramarin lähellä. Käyn siellä usein yksin, mutta joskus näen myös kavereitani siellä. Aloitin skeittaamisen,kun tulin Espanjaan. Erityisopettaja Laura Pippuri Kun näkee vaivaa ja lähtee etsimään,saattaa löytää luonnosta hyviä kävelyreittejä. Malagassa käydessä taas tuntuu kuin olisi ulkomailla. ja vanhankaupungin kadut ovat kauniita. Malagassa pidän myös CAC-museosta, jossa on modernia taidetta. Aino Pippuri Pidän Malagasta, joka on kauniimpi kuin Fuengirola.Vietän aikaa kuntosalilla, siellä viihtyy aina. Mikä on sinun suosikkipaikkasi?

26 HOROSKOOPIT Sonja Sysoeva Kauris Kaverit: Haluat joskus olla yhtä tyylikäs kuin kaverisi. Jos haluat samoja asioita, kysy vinkkejä kavereilta, no problem! Anna myös vinkkejä kavereillesi. Koulu: ainainen opiskelu on tylsää, mutta ei voi mitään. Liikunta on sinulle helppoa. Vesimies: Kaverit: Sinulle voi tulla ongelmia, liioista lupauksista. Kun lupaat jotain niin tee se. Aina kun rikkoo lupauksensa, kaverille tulee paha mieli. Sinä vietät paljon aikaa kavereiden kanssa, vietä päiviä myös vanhempien kanssa. Koulu: Sinä keksit miljoona tekosyytä että ei tarvitsisi tehdä läksyjä. Liikunta menee ihan normaalisti. Kalat: Kaverit: Sinussa ei ole melkein mitään vikoja, mutta sinä voit olla vähän aggressiivinen. Älä huoli, sitä ei huomaa. Vietät puolet viikosta kaverusten kanssa. Koulu: Vaikka sinä voit ymmärtää väärin monet jutut, olet aina tosi hyvällä tuulella, kun olet tehnyt koulutyöt. Oinas: Kaverit: Pidät nautiskelusta, mutta älä unohda myös auttaa kavereita. Kaikkia mokia ei tarvitse kertoa kavereille. Kannattaa kertoa vanhemmille, jos pelkää, että esimerkiksi koko luokka saa tietää virheestä. Koulu: pelkäät että jotain menee väärin. Mutta usein huomaat että teit kaikki oikein? Pelko pois, muuten väsyt. Härkä: Kaverit: Nauti, vaikka et tykkäisikään jostakin asiasta. Sano joo monille jutuille. Kaikkien kanssa voi olla yhtä aikaa kivaa ja tylsää... älä valitse kaikkien kanssa olemista. Koulu: Joskus haluaa jättää tekemättä läksyt ja luulla että niitä ei tarkisteta, no entäs kokeet? Älä kärsi - on mahdollisuus kerrata ulkona ja tehdä yöllä. Kaksoset: Kaverit: Sinulla on Paljon Energiaa, haluat heti kertoa, mitä on tapahtunut: hassua, kivaa, pahaa, jne. Loistavat ideat eivät voi kestää pitkään, siksi täytyy olla vähän kärsivällinen. Koulu: Olet aika taitava, mutta sinun pitää myös levätä ja rentoutua. Vaikka haluatkin olla paras, muista myös että et ole ainut paras luokassa. Rapu: Kaverit: Et aina halua olla kavereiden seassa, mutta kannattaa kävellä jonkun kanssa, ainakin se on sinun valintasi. Koulu: ei voi edes ajatella minkälainen olet, sinulla on paljon mahdollisuuksia olla hyvä, sinä et vain sitä mahdollisuutta huomaa. Leijona: Kaverit: Sinulla voi olla paljon parhaita kavereita, mutta eivät kaikki voi olla sinun makuusi. Jos kaveri haluaa olla yksin, älä ole vihainen vaan odota. Koulu: koulussa voi olla tylsää. Voit vähän stressata kokeen jälkeen. Jos menestyit, iloitse jos sait huonon numeron, iloitse silti. Neitsyt: Kaverit: Kun saat uuden ystävän, toivot, että olette ikuisesti kavereita. Se on mahdollista, jos sinä pystyt säilyttämään ystävyyden. Jos et halua, älä toivo sitä. Koulu: Kaipaat helppoja asioita, sillä monet asiat voi olla vaikeita. Tarvitset elämään myös paljon vaikeita asioita, muuten isona voi tulla ongelmia.

Tietotuutti. Chico iskee!

Tietotuutti. Chico iskee! Tietotuutti Chico iskee! Päätön kirjoitus Niinniin, taas sitä on riehuttu radiossa. Ää-kilpailun aikana kuului joka puolelta pihaa äääääääääääääääääääääääääääääää..., Testiryhmä pitää hauskaa ja keksii

Lisätiedot

Pääkirjoitus. Väitän, että lopputulos on varsin onnistunut. Minun on turha jaaritella enempää. Nauttikaamme nuorten toimittajien töistä.

Pääkirjoitus. Väitän, että lopputulos on varsin onnistunut. Minun on turha jaaritella enempää. Nauttikaamme nuorten toimittajien töistä. Pääkirjoitus Koska tämä on Murros lehden ensimmäinen numero, en voi välttyä pohtimasta otsikon merkitystä. Onhan kyseessä hyvinkin konkreettisesti uusi alku, murroskausi. Kouluja fuusioituu, henkilökunta

Lisätiedot

URS Harmaa antologia

URS Harmaa antologia URS Harmaa antologia Tekstien ja kuvien copyright on tekijöillä. Kansikuva: Slobodan Mračina (Twister025) Dreamstime.com Toimitus & taitto: Tuomas Saloranta Kustannus Hauenleuka 2011 http://hauenleuka.nettisivu.org/

Lisätiedot

10-VUOTTA! CURLY TÄYTTÄÄ #38. Jani Toivola on Curly-konkari. Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa. PMMP:n NUORTEN LEHTI NUORILLE

10-VUOTTA! CURLY TÄYTTÄÄ #38. Jani Toivola on Curly-konkari. Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa. PMMP:n NUORTEN LEHTI NUORILLE NUORTEN LEHTI NUORILLE #38 3/07 30.5.2007 11. VUOSIKERTA ISSN 1455-2574 Jani Toivola on Curly-konkari Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa Turtlesit elää? PMMP:n mukana videokuvauksissa CURLY

Lisätiedot

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu 1 2 Kuva: Taru Kalvi MURROS 2. NUMERO Sisältö 04 Pääkirjoitus: Aikuiseksi tulemisen haasteet 05 Askel baariin vai velvollisuuksien maailmaan? 06 Alkoholi on myrkky, mutta miksi sitä käytetään? 08 Hei,

Lisätiedot

Valkeavuoren koulun lehti 2/2014

Valkeavuoren koulun lehti 2/2014 VIISARI Valkeavuoren koulun lehti 2/2014 Mikä sinulle tuo joulun? Tämän lehden sinulle tarjoavat kirjoittajat ja piirtäjät ja VIVAkurssilaiset jutut kokosi Saara Normia ja Virve Jordman. Taitto Timo Moukola

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2013 Voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kerhokeskus - koulutyön tuki ry Kirjoitusten luonnehdinnat Anne

Lisätiedot

Syksy 2014 Opiskelijoiden äänitorvi Kastellin lukiossa vuodesta 1970

Syksy 2014 Opiskelijoiden äänitorvi Kastellin lukiossa vuodesta 1970 Syksy 2014 Opiskelijoiden äänitorvi Kastellin lukiossa vuodesta 1970 Mitä muuttokuormassa? Lukiolaisen tukijoukot Tutkimusmatkalla Puerto Ricossa Koiran elämää Tunnetko uudet kummisi? Oulun lukioiden kuvataiteen

Lisätiedot

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2015 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2015 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

YRITYS HYVÄ 2012 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

YRITYS HYVÄ 2012 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2012 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2012 Voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kerhokeskus - koulutyön tuki ry Kirjoitusten luonnehdinnat Anne

Lisätiedot

Sisällys. Kuvat: Adapteri-hanke, nuorisotiedotuspiste. Juopperi

Sisällys. Kuvat: Adapteri-hanke, nuorisotiedotuspiste. Juopperi Sisällys 3 Pääkirjoitus 4 Tornion kuumin kesätyö 6 Kolumni 7 Heli Laiho 8 Löytöjä bittimaailmasta 11 Kevääksi kotiin -novelli 12 Testaa sukupuolesi! 13 Yksi onnellisuus, kiitos! 14 Tylliläinen goes global

Lisätiedot

Sähköä ja kännykkäsäteilyä paossa

Sähköä ja kännykkäsäteilyä paossa 1 Sähköä ja kännykkäsäteilyä paossa GUNILLA LADBERG 2 Sisällys Kääntäjän kommentti... 3 Pakolainen omassa maassaan... 5 Inger Koko elämäni muuttui kolmessa päivässä... 6 Mahdoton pako... 9 Klas Niin, se

Lisätiedot

14.7.2011. Sisältö: Osa I

14.7.2011. Sisältö: Osa I 14.7.2011 Sisältö: Osa I Paavon onni... 3 Paavon ja Veikon Tallinnan matka... 12 Rahamies... 16 Terapiaa, sanoi Paavo... 21 Helsinki... 28 Kalamies Armas... 31 Sivistystä... 35 Testamentti... 37 Osa II

Lisätiedot

Ripari meni todella nopeasti. Talvikuva: Esko Jämsä

Ripari meni todella nopeasti. Talvikuva: Esko Jämsä Ripari meni todella nopeasti. Talvikuva: Esko Jämsä Ripari oli kiva ja opittiin vähän uusia asioita, Teo sanoi. Ekalla kerralla tuntu, e se kestäis liian kauan. Koko ripari meni todella nopeasti. Kiva,

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

YRITYSHYVÄ 2014. voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt

YRITYSHYVÄ 2014. voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt YRITYSHYVÄ 2014 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt YRITYS HYVÄ 2014 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY. Toteutettu yhteistyössä OPPIA IKÄ KAIKKI!

NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY. Toteutettu yhteistyössä OPPIA IKÄ KAIKKI! NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY Toteutettu yhteistyössä A NIIN KUIN AMMATTILAINEN YHDESSÄ YSTÄVIEN KANSSA OPPIA KAUHEA, KAUHEAMPI, KIUSAAMINEN MEDIALLA VAIKUTTAMAAN IKÄ KAIKKI! CURLY 1/2012 1 SiSällySluettelo

Lisätiedot

Yritys Hyvä 2005. Voittajat ja heidän aineensa. 10+5 parasta KERHOKESKUS KOULUTYÖN TUKI YKSITYISYRITTÄJÄIN SÄÄTIÖ

Yritys Hyvä 2005. Voittajat ja heidän aineensa. 10+5 parasta KERHOKESKUS KOULUTYÖN TUKI YKSITYISYRITTÄJÄIN SÄÄTIÖ Yritys Hyvä 2005 Voittajat ja heidän aineensa 10+5 parasta KERHOKESKUS KOULUTYÖN TUKI YKSITYISYRITTÄJÄIN SÄÄTIÖ SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle. 2 Yritys Hyvä 2005 kirjoituskilpailussa voittaneet. 3 Yritys

Lisätiedot

Lapsi perheen huolehtijana

Lapsi perheen huolehtijana Nuorten ääni, osa 3 Lapsi perheen huolehtijana A-klinikkasäätiö ja Lasten seurassa -ohjelma keräsivät Lasinen lapsuus sivustolla nuorten kokemuksia, millaista on elää lapsuutensa alkoholiongelmaisen vanhemman

Lisätiedot

Kolmin aina kaunihimpi

Kolmin aina kaunihimpi Kolmin aina kaunihimpi TIMO MÄNNIKKÖ Paula asteli keittöön haukotellen raskaasti. Huomenta, hän sanoi unisella äänellä. Huomenta, kulta, sanoin ja kaadoin kahvia hänen mukiinsa. Ei sinun olisi tarvinnut

Lisätiedot

SARASTUS 2 SARASTUS 4/10. Pääkirjoitus. Jouluhysteria. Ammattikoululaiset. tyhjäntoimittajia. Vai onko? Suurennuslasissa: Hannu Rantala

SARASTUS 2 SARASTUS 4/10. Pääkirjoitus. Jouluhysteria. Ammattikoululaiset. tyhjäntoimittajia. Vai onko? Suurennuslasissa: Hannu Rantala 05 08 22 SARASTUS Töölön Yhteiskoulun lukion lehti PÄÄTOIMITTAJA Roope Luokkamäki AD Kaarle Patomäki YHTEYSTIEDOT JULKAISIJA Töölön Yhteiskoulun oppilaskunnan hallitus KUSTANTAJA Töölön yhteiskoulu TOIMITILAT

Lisätiedot

SOPA 3 / 09 1 NIKSIPAKETTI FUKSEILLE:

SOPA 3 / 09 1 NIKSIPAKETTI FUKSEILLE: SOPA 3 / 09 1 NIKSIPAKETTI FUKSEILLE: NÄIN SINÄKIN VOIT VÄLTTÄÄ YÖKASTELUN! KAUPUNGIN KUUMIMMAT LEHTIROSKIKSET - TURUN VIILEIMMÄT YÖSIJAT 3/09 - Asiapitoisempi ja kiinnostavampi julkaisu kuin se tenttikirja

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

URLY. universaaleja! UNELMAT OVAT. kas siinä vasta Pulma. taksvärkkikampanjaan? unohdetussa Paratiisissa MATKALLA MADAGASKARIN NUORTEN LEHTI NUORILLE

URLY. universaaleja! UNELMAT OVAT. kas siinä vasta Pulma. taksvärkkikampanjaan? unohdetussa Paratiisissa MATKALLA MADAGASKARIN NUORTEN LEHTI NUORILLE NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY SYÖDÄKÖ VAI EIKÖ SYÖDÄ kas siinä vasta Pulma MATKALLA MADAGASKARIN unohdetussa Paratiisissa MITÄ HYVÄÄ TEEN OSALLISTUMALLA taksvärkkikampanjaan? OLETKO YLI 13-VUOTIAS NUORI?

Lisätiedot

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI Historian Lehti - Sisällys 01/2013 Tampereen yliopiston historian opiskelijoiden ainejärjestölehti 41. vuosikerta

Lisätiedot

Esposti 1 Esposti marraskuu 2013

Esposti 1 Esposti marraskuu 2013 Esposti 1 Esposti marraskuu 2013 Sisällys s.4 Lehtiä repussa, lumihiutale tiellä s.5 Kaverini Fronter s.6 Jylla lahjoittaa 1000 tuntia hyvää s.7 Liikunta-aiheinen kirjoituskilpailu kaikille toisen asteen

Lisätiedot

Kiinan kulttuurivihko

Kiinan kulttuurivihko Kiinan kulttuurivihko Merkkien ja herkkujen valtakunnan väkeä 10+ Ulkoasu, kuvitus ja taitto: Terese Bast Teksti: Tanja Kettunen This work is licensed under the Creative Commons Attribution- NonCommercial-NoDerivs

Lisätiedot

Rakennusinsinöörikillan virallinen lehti 3/2002

Rakennusinsinöörikillan virallinen lehti 3/2002 Rakennusinsinöörikillan virallinen lehti 3/2002 2 Pääkirjoitus Puheenjohtajalta Kesä oli ja meni. Oikeastaan hitaammin kuin kesät yleensä. Ensimmäistä kertaa en mennyt uuteen kesätyöpaikkaan, vaan jatkoin

Lisätiedot

Päihdekyselyn tulokset

Päihdekyselyn tulokset Hämeenlinnan Rotaryklubi järjesti joulukuun 2011 ja tammikuun 2012 aikana webbikyselyn 13-17 - vuotiaille Hämeenlinnan ja sen ympäristön nuorille. Kyseessä on Hämeenlinnan Rotaryklubin DSG-projekti. Tavoitteena

Lisätiedot