Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/2013 2014"

Transkriptio

1 f i n n i FINNISH «NEW S «INFORMATION Aurinkorannikon lasten ja nuorten lehti 1/

2 FINNI 1 / PÄÄTOIMITTAJA Aino Jutila TOIMITTAJAT Vilma Hakulinen Anna Horppu Mira Huhtakallio Ani Sora Kallioniemi Sini Kallioniemi Toni Kallioniemi Alexander Linares Makkonen Aliisa Lisko Anton Lisko Suvi Nevalainen Nicole Nyman Mesado Sonja Sysoeva TÄSSÄ LEHDESSÄ 3 pääkirjoitus 4 Finni-lehden perinteinen pitsavertailu. Vuorossa Los Pacos 6 Itsenäisyyspäivän viettoa Suomessa ja koululla, Janette Lankilan runo. 8 Espanjalaisia koirarotuja 10 Opettajien lemmikit, osa II 13 Eri maiden rahoja 14 Outoja faktoja 16 Kiina-kaupan oudot jutut 17 Uudet opettajat esittäytyvät 22 Novelli. Mira Huhtakallio. 24 Suosikkipaikat 26 Horoskoopit 27 Välituntileikkejä 28 Puuhapalsta 31 Toimittajakerho toivottaa hyvää joulua! KUVAAJA Ringa Määttä vakiohangaroundit Jesse Järvi Veli-Antti Saarela KERHON VETÄJÄ Seita Vähäsöyrinki

3 P Ä Ä K I R J O I T U S Joulu on tunnetusti vuoden kiireisintä aikaa. On lahjojen ostoa, tekemistä, paketoimista, piparien ja joulutorttujen leivontaa, joulukorttien lähetystä ja kaikkea muuta. Välillä tekee vain mieli istahtaa alas kynttilän valossa, rentoutua ja kuunnella joululauluja. Myös meillä toimittajakerhossa on pitänyt kiirettä. Juttuja on pitänyt saada nopeasti valmiiksi ja niitä on pitänyt keksiä lisää. Toimittajamme ovat kuitenkin olleet ahkeria, ja tässä on tulos! On juttuja erilaisista symboleista ja merkeistä, on horoskooppeja, juttu kiinakaupan oudoimmista tuotteista, toinen osa opettajien lemmikeistä, vitsejä, puuhapalsta, perinteinen uusien opettajien esittely ja paljon muuta. Tällä kertaa mukana on myös novelli. Nyt on myös meidän toimittajien aika rentoutua ja nauttia joulun ajasta!:) toivotamme kai- Pian on jo joulu ja me kille lukijoille hyvää ja onnellista joulua! Aino Jutila, päätoimittaja

4 FINNI 1 / PACOSIN PARHAAT PITSAT Pacosin kuuluisimmat pitsapaikat on testattu! Toimittajakerholaiset maistelivat erilaisia pitsoja sekä pizzeria Sorrentossa Pacosin Suomi-aukiolla että lukion kahvilassa, jossa tarjotaan Elenan maukkaita pitsoja. Toimittajat arvostelivat pitsat maun, ulkonäön ja hinta/ laatu-suhteen perusteella. Yhteenlaskettuna tulokset näyttävät tältä. Vertailun purki Mira Huhtakallio, pitsat maisteli toimittajakerho PIZZERIA SORRENTO Sorrentossa maistoimme kolmea erilaista pitsaa. Sorrentossa pitsasta saa opiskelija-alennusta. Pitsa maksaa viisi ja puoli euroa. MIKÄ PITSA? ULKO- NÄKÖ MAKU HINTA- LAATU- SUHDE MUUTA YHTEENSÄ HAWAII (ki nkkuananas) 8,6 8,7 9,1 Pohja pehmeähkö ja ohut, rakenne hyvä 8,8 BARBACOA 8,25 8,4 9,1 Pohja ohut ja hieman rapea KEBAB-pitsa 8,9 8,2 8,9 Pohja ohut ja hieman rapea 8,6 8,7 Pitseria Sorrenton pitsat olivat melko edullisia ja sopivan kokoisia. Hyvää ja herkullista!

5 FINNI 1 / LUKION KAHVILA Lukion kahvilassa leivotaan pitsaa yleensä torstaisin. Harva pystyy vastustamaan sulotuoksuja, joita Elenan ja Saaran leipomuksista leijuu. Elenan pitsojen hinta on aivan eri luokkaa kuin Sorrentossa. Pitsa maksaa vain noin yhden euron! MIKÄ PITSA? ULKONÄ- KÖ MAKU HINTA- LAATU- SUHDE MUUTA YHTEENSÄ KASVIS 7,4 7,4 9,9 Pohja ohuehko ja hieman rapea, koostumus löysähkö 8,2 KINKKU- ANANAS 8 8,8 9,9 Pohja oli hieman paksumpi kuin kasvispitsassa, mutta hyvä ja rapea 8,9 Pacosissa saa pitsaa vielä ainakin Asador los Pacosista. Ehkä maistamme ensi lehteen myös heidän pitsansa! Tosin huhun mukaan Asadorista kannattaa mieluummin ostaa kebabia.

6 FINNI 1 / OI MAAMME SUOMI Suomi vietti itsenäisyyspäivää 96. kerran. Koulullakin juhlittiin muun muassa nostamalla lippu salkoon, katsomalla luontovideota Suomesta ja lausumalla itsenäisyysaiheisia runoja. Finni-lehti kokosi faktoja itsenäisyyspäivän vietosta. Teksti Anna Horppu. Kuvat Emilia Saarentola Itsenäisyyspäivää vietetään vuonna 1917 julistetun Suomen itsenäisyyden kunniaksi. Itsenäisyyspäivän vietto on Suomessa hyvin perinteistä. Muistitko tai tiedätkö nämä itsenäisyyspäivän perinteet? Helsingissä Tähtitorninmäellä nostetaan joka vuosi lippu salkoon, ja samassa yhteydessä pidetään juhlapuheita ja esitetään kuorolaulua. Helsingin Tuomiokirkossa järjestetään joka vuosi juhlajumalanpalvelus, johon osallistuu esimerkiksi valtion ylin johto presidentti Sauli Niinistö mukaan lukien. Seurakuntalaiset voivat seurata jumalanpalvelusta kirkon sivuparvilta. Jumalanpalvelus televisioidaan. Sodissa kaatuneita käydään muistamassa sankarihaudoilla. Usein haudalle asetetaan kynttilä. Useissa Suomen yliopistokaupungeissa ylioppilaat järjestävät soihtukulkueen. Tapahtumaan voi liittyä myös juhlallisia puheita ja kuorojen esityksiä. Tämän perinteen synnystä ei tiedetä (toim. huom. historianopemme Tiina Raassina-Merikanto taitaa tietää), mutta itsenäisyyspäivänä on tapana sytyttää ikkunalle kaksi sinivalkoista kynttilää. Yle esittää joka itsenäisyyspäivä Edvin Laineen arvostetun Tuntematon sotilas -elokuvan televisiosta. Suuri itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto järjestetään vuosittain Presidentinlinnassa, jossa presidentti yhdessä puolisonsa kanssa kättelee vieraat. Paikalle on kutsuttu hallitus, eduskunta, suurlähettiläitä, veteraaneja, urheilun, taiteen ja tieteen edustajia sekä muita tasavallan presidentin kutsumia vieraita. Suomalaiset seuraavat juhlia, vieraita, haastatteluita, tanssia ja pukuloistoa televisiosta. Tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin poikkeuksellisesti Tampereella Tampere-talossa, sillä Presidentinlinna on remontissa. Meidänkin koulussamme vietettiin illalla juhlia gaalatanssiaisten merkeissä. Airuet kantavat lippua salolle.

7 FINNI 1 / Koululla järjestettiin itsenäisyyspäivän kunniaksi runokilpailu. Vitosluokkalaiset osallistuivat innokkaasti. He esittivät aamujuhlassa runoja ja saivat palkinnot. Äänitettiinpä heidän tekstejään myös Radio Finlandiaan, jossa runoja kuultiin itsenäisyyspäivän ohjelmissa. Valitsimme yhden runon myös Finni-lehteen. S uomi-runo Suomi vuoden ympäri hieno, kansa sen itsepäinen kuin muuli. Kissankellon soitto vieno ja rannoilla käy avotuuli. Voin jo nähdä sen: kauniit niityt ja järven, jossa perhe kulkee veneillen. Suomi on oikea marjamaa, voi löytää ehkä puolukkaa, etelässä jopa kirsikkaa ja lapissa kasvaa lakkaa. Mökillä voi kalastaa, kissa silakkaa haalii. Ahven jo meitä naurattaa ja hauki kaislikossa vaanii. Suomi on minun kotimaa, hyvä Suomi hip hurraa! Janette Lankila 11v Runoilijoita ja runonlausujia sekä yleisöä. Kiitos kaikille runokilpailuun osallistuneille sekä Eija- ja Riitta-opeille ohjauksesta!

8 FINNI 1 / Espanjalaisia koirarotuja Finni otti selvää espanjan koiraroduista. Tiedätkö, millainen koira kanariandoggi on? Teksti: Mira Huhtakallio, lähde Wikipedia 1 CAN DE PALLEIRO (Can=koira, palleiro= olkivarasto) Alkuperämaa: Galicia, Espanja Alkuperäinen käyttö: paimenkoira Nykyinen käyttö: paimen- ja vahtikoira Paino= Uros 30-38kg, narttu 25-33kg Säkäkorkeus: uros 59-65cm, narttu 57-63cm Väritys: musta, ruskea, hiekka, kaneli, harmaankirjava Ulkomuoto: keskikokoinen karjakoira, profiili suora, mittasuhteet tasapainoiset, voimakas rakenne, lihaksisto kestävä ja leveä luusto karvapeite tuuhea ja tiivis, yksivärinen Luonne: käytetään myös vahtimiseen, kuuluisa älykkyydestään ja rohkeudestaan, voimakastahtoinen, vieraita kohtaan varautunut, omistajalle uskollinen, perheen parissa herttainen ja tyyni, tasapainoinen ja vakaa.

9 FINNI 1 / KANARIANDOGGI (Perro de Presa Canario) "Kanarian hallituksen lain mukaan Gran Canarian luonnonsymboli. Rotu on FCI:n ja alkuperäismaan välisten mielipide-erojen takia jakautunut kahteen tyyppiin; moderniin näyttelyversioon ja alkuperäiseen presa canario-työkoiraan." Alkuperäiskäyttö: karjakoira, vartiointi Nykyinen käyttö: vahtikoira Elinikä: 8-12 vuotta Paino: Urokset 50kg, nartut 40kg presa canario urokset 45-57kg, nartut 40-50kg Säkäkorkeus: urokset 60-65cm, nartut 56-61cm presa canario urokset 61-66cm, nartut 57-62cm Väritys: hopea-beige, fawn, punainen, brindle eri sävyissä vaaleasta tummaan. presa canario: edellä mainittujen lisäksi musta Luonne: "Kanariandoggi on tasapainoinen ja itsevarma. Uskolllinen ja suojelevainen perhettä kohtaan. Rotu liikkuu joustavasti." 3 ANDALUSIANROTTATERRIERI (Ratonero bodeguero andaluz ) Alkuperäinen käyttö: tuhoeläinten torjuminen, metsästys Nykyinen käyttö: tuho eläinten torjuminen, seurakoira, agility Elinikä: vuotta Paino: 7-8kg Säkäkorkeus: uros 37-43cm, narttu 35-41cm Väritys: Pääväri valkoinen, jossa mustia ja/tai ruskeita merkkejä Ulkomuoto: Keskikokoinen, rakeenteeltaan kevyt, atleettinen koira ja poikkeuksellisen pitkäraajainen terrieriksi. Perusterrieriä sopuisampi ja jalopiirteisempi. Nartuilla on urosta pidempi runko. Silmät pienet, hieman ulkonevat ja hieman vinoasentoiset. Väriltään mahdollisimman tummanruskeat. Kolmionmuotoiset, aika korkealle asettuneet ja tyvestä leveät korvat, jotka taittuvat eteenpäin tai ruusukorviksi. Häntä pysty ja korkealle asettunut. Synnynnäinen hänättömyys tai töpöhäntäisyys yleistä. Karva lyhyttä, sileää ja tiheää. Luonteeltaan temperamenttinen, aktiivinen ja uskollinen. Sopeutuu hyvin eri ympäristöihin. Työssään rohkea ja väsymätön.

10 FINNI 1 / Luulitko sinä olevasi opettajan lemmikki? Ehei! Finni-lehti selvitti asiaa tarkemmin: monilla opettajilla on kotonaan oikeita lemmikkejä, joille he lepertelevät illat pitkät. Saimme useimmalta eläinrakkaalta opettajalta lemmikkiesittelyn. Juttusarjan ensimmäinen osa ilmestyi viime kevään lehdessä. Koonnut Aino Jutila OPETTAJIEN LEMMIKIT Osa II Piirros Jade Ora Lemmikinomistajat vastasivat seuraaviin kysymyksiin: 1. Mikä eläin sinulla on? 2. Minkä ikäinen se on? 3. Mikä sen nimi on? 4. Onko lemmikilläsi jokin erityispiirre? Koulunkäyntiavustaja Leena Virvalo: (huom. Vastaukset ovat viime keväältä) 1. Meilla on yksi koira ja kaksi kissaa. 2. Luna tayttaa 2 vuotta toukokuussa ja kissasiskokset 8 vuotta juhannuksena. 3. Koiran nimi on Luna ja kissat ovat nimeltaan Kisu ja Wanda. 4. Meidan elainsirkusta johtaa Wanda, joka on joukon johtaja ja vielakin hieman mustasukkainen Lunasta. Wanda nukahtaa iltaisin kainaloon keralle. Kisu haluaa olla kaikkien kaveri ja mm. tervehtii aina pienella suukolla Lunaa, jos tullaan pitkalta ulkolenkilta kotiin. Muuten Kisu tykkaa olla omissa oloissaan ja nukkuu pitkia aikoja vaatekaapin paalla. Se on molempien kissojen lempipaikka! Luna on meidan vauveliini. Luna pitaa paljon ulkoilusta ja onkin paljon meidan mukanamme vaeltamassa vuorilla. Luna tykkaa antaa pusuja ja joskus niita saattaa saada nopeammin kuin odotatkaan. Siksi Lunan oikea rotu, Espanjan vesikoira, on muuttunut "pusukoiraksi". Luna on kauneusunilla.

11 Erkkaope Laura Pippuri: FINNI 1 / Minulla on ruskeakikkarakarvainen uroskoira, rodultaan romagno de lagotto romagnolo tai espanjalaisittain perro de agua romagna eli kotoisasti vaan Italian vesikoira eli lagotto. Jotkut tunnistavat heti rodun, kun puhutaan tryffelikoirista, sillä tätä rotua on käytetty juuri tuon herkkusienen etsimiseen, rodun erityisen hyvän hajuaistin takia. Peksulla on makee kennelnimi Peksu on mietteissään. Gewitter lo Folletto, joka tarkoittaa Peikkoa, josta siis tuo hänen nimensä on käännetty, Peksu, Peke, Pökötin, Peksupöksy... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Peksu on 8 vuotta. Syntymäpäivä on aika kiva: Peksu haettiin meille Askolasta Kalskeen Eijalta Gewitter- nimisestä kennelistä. Erityistä on, että Peke on viisas, puhetta vaille, niinkun mun eno aina sanoo. Se tarvii tekemistä, muuten kyllästyy ja alkaa murjottaa ja käyttäytyä huonosti eli vetää hihnassa eikä suostu tottelemaan. Peke myös inhoaa vettä. Peksu osaa perustemput: istu, viereen, tanssi, etsi, seis, tänne -paitsi ei tottele jos sitä ei huvita. Väitän myös, että Peke tuntee meidän perheenjäsenet nimeltä ja tunnistaa myös joitakin muita ihmisiä nimeltä. Sellanen se on :) keskikokoinen. Tällä hetkellä Peksu asustelee Suomessa. Lukion kahvilanpitäjä Elena Tikkanen: 1. Meillä on kissa. 2. Se on 4 vuotias. 3. Sen nimi on Negro. 4. Negro on tosi kiltti poika, ei kynsi koskaan mitään, se aina vastaa kun sille puhut, saattaa perheenjäsenet ulos asti ja myös tulee portille aina vastaan kun kuulee autoäänen. PS. : Löydetiin Negro 4 v. sitten Los Pacosissa elokuussa, ulkona oli tosi kuuma, +37, se juoksi meidän perässä ja itki ja oli kuivunut. Toim. Huom. Elenalla on Negron lisäksi ollut tästä syksystä lähtien myös toinen kissa. Sen nimi on Milka Milkalle maistuu marjapuuro.

12 FINNI 1 / Äikänope Seita Vähäsöyrinki: Minulla on kolmevuotias bordercollie nimeltä Kerttu Paloma Gonzales Tikkanen (omaa sukua Virtanen). Kertulla on myös kavereinaan kaksi cockerspanielia, joiden nimet ovat Bella ja Bonsai. Kerttu on hurjan fiksu. Se auttaa kaikenlaisissa kotitöissä, kuten pyykkien ripustamisessa, siivoamisessa ja pakkaamisessa. Kerttu tunnistaa yli 200 sanaa ja osaa hakea oikean lelun kymmenien lelujen joukosta. Kotitöiden lisäksi Kerttu eli tuttavallisemmin Kepe harrastaa koiratanssia, vuorikävelyitä, uintia ja Kepe ja minä me olemme ystäviä Kepe ja osa Kepen leluista, Leppis, kana, käärme, kettu, sammakko... joskus agilityä. Kerttu haluaa aina oppia uutta eikä se väsy ikinä. Kepe on minun paras kaverini. P.S. Kerttu etsii bordercollie-poikaystävää tositarkoituksella. Jäikö jonkun eläin esittelemättä? Lähetä Seitalle kuvaus ja kuva, niin julkaisemme mielihyvin jutun seuraavassa lehdessä! Kepellä on monia harrastuksia

13 FINNI 1 / SINI KALLIONIEMI ден.: Makedonian denaari : Vietnamin đông : Armenian dram : Euro Ft: Unkarin forintti G: Haitin gourde Kč: Tšekin koruna kn: Kroatian kuna L:Albanian lek L: Hondurasin lempira лв.: Bulgarian leva :Iranin rial MO- Thaimaan Baht B/.: Panaman balboa Br: Valko- Venäjäinen rupla C$: Nicaraguan córdoba Cambodian riel RM:Malesian ringgit Rp:Indonesian rupia руб. :Venäjän rubla RSD/РСД :Serbian dinaari S/.:Perun nuevo sol Bangladeshin taka R$:Brasilian real VT:Vanuatun vatu : Korealainen won : Japanilainen jeni zł:puolan złoty : Englannin punta $: Dollari Mitä vastaisit näihin kysymyksiin? 1. Tuoko raha onnea? 2. Saatko viikko- tai kuukausirahaa? -Paljonko? 3. Kehuskeletko rahoillasi? 4. Mitä tekisit jos voittaisit lotossa? 5. Oletko säästeliäs vai tuhlaaja?

14 OUTOJA FAKTOJA KOONNUT: SUVI NEVALAINEN Raskausajan kummalliset haaveet Ensimmäisen 3 kuukauden aikana monet raskaana olevat naiset uneksivat sammakoista, käärmeistä ja ruukkukasveista. LOS ANGELESILAISEN RAVIN- TOLAN ALENNUS Ravintola antaa 5% alennuksen kanta-asiakkailleen jos nämä luovuttavat kännykkänsä ennen kuin istuutuvat pöydän ääreen. Intiasta löytyy tyttö nimeltä Twinkle Dwivedi, joka itkee verta.

15 Kun kaikki rulettipyörän numerot lasketaan yhteen, summaksi tulee 666. Tästä syystä peliä kutsutaan paholaisen peliksi. Muinaisten roomalaisten pyykinpesu. Muinaiset roomalaiset käyttivät vaatteissaan asbestia. Esim. heidän räteistään löytyi asbestia, jotta pystyttiin puhdistamaan ne kätevästi heittämällä tuleen. Maailmanrauha. Viimeisen 3500 vuoden aikana on maapallolla ollut n. 230 päivää, jolloin ei ole ollut yhtäkään sotaa. Sian on fyysisesti mahdotonta katsoa ylös taivaalle. 75 vuoden ikäisenä olet viettänyt elämästäsi noin 23 vuotta nukkuen. Vuonna 1740 tuomittiin Ranskassa lehmä syylliseksi taikuuteen. Jos pystyt pitämään silmäsi auki aivastaessasi, silmämunasi saattaa pullahtaa ulos kuopastaan. Lähteet: Faktat.fi, Tieteen kuvalehti, kuvat plaza.fi, Clipart

16 KIINA-KAUPAN OMITUISUUDET TOP 4 Finnin opejäsenen Seitan tädin kuuluisa sanonta kuuluu: Mitä ei saa kiina-kaupasta, sitä ei tarvitse. Lehden toimittajat Wilma Hakulinen ja Nicole Nyman Mesado kävivät tutkimassa Bazar Finlandian hyllyjä ja etsivät kummallisimpia esineitä, joita kaupasta saa. 1 Sähköinen hötskä, ei mitään hajua mihin tarkoitettu. 2 Vanha VHS-videokasetti Kenellä on vielä tällainen laite, jolla näitä voi katsoa? 3 4 Sähkökärpäslätkä. No comments. Tusseja. Varmaankin tarkoitettu taululle?

17 UUDET OPETTAJAT Finni-lehden klassikkopalstaksi on jo muodostunut uusien opettajien esittely. Opettajat vastasivat seuraaviin kysymyksiin: 1. Mikä eläin olisit ja miksi? 2. Miltä työskentely on tuntunut tässä koulussa? 3. Mikä on hauskin oppilaalta kuulemasi kommentti? 4. Mikä on ollut noloin tai pöljin asia, jonka olet tehnyt peruskoulussa tai lukiossa? 5. Mikä on ollut heikoin arvosanasi kokeessa ja missä aineessa? 6. Mikä on huonoin puolesi opettajana tai mitä voisit parantaa? 7. Mikä on hauskinta mitä olet tehnyt Espanjassa tai mistä pidät eniten Espanjassa? 8. Mitä kaipaat eniten Suomesta? PIIA KALLUNKI biologia ja maantiede 1. Kissa. Pidän nukkumisesta. 2. Vauhdikasta, mielenkiintoista ja mukavaa. 3. Niitä on paljon.. 4. Pöljintä en viitsi kertoa, mutta ainakin olen ollut koulussa pinkit yöhousut farkkuhameen alla (muodikasta?). 5. Hmm... ehkä 7½. En muista mikä koe. 6. Paperinhallintaa voi aina parantaa. 7. Pidän eniten auringosta. Hauskinta on ollut lenkit merenrannassa. 8. Rakkaita ihmisiä.

18 JOHANNA SIHVONEN Ruotsi ja saksa 1. Olisin koira. Helposti innostuva, ihmisystävällinen ja seikkailunhaluinen. En tosin tunnusta haukkuvani ketään! 2. Aurinkorannikolla on tosi kiva työskennellä. Kieltenopena on mahtavaa olla töissä paikassa, jossa on näin kansainvälistä ja kielitaitoista porukkaa. 3. Kerran eräs seiskaluokkalainen halusi tietää kesken oppitunnin, onko minulla poikaystävää. Päätin kuitata kysymyksen vilauttamalla vasenta kättäni, jossa oli kihlasormus. Tuloksena oli hämmentynyt huudahdus: Siis täh?! Onko sulla oikeesti viisi poikaystävää? 4. Ala-asteellani järjestettiin suuri tanssi- ja voimistelunäytelmä Pieni merenneito. En tainnut olla kovin lahjakas voimistelija, sillä päädyin esittämään matoa, jonka ainoa tehtävä oli ryömiä mahallaan näyttämön päästä päähän. Vielä nolompaa oli esiintymisasu: poolopaita, kypärämyssy (johon oli askarreltu isot tuntosarvet) sekä jalassa pelkät sukkahousut! 5. Yliopistossa reputin tentin, joka liittyi jotenkin kasvatustieteen tutkimusmenetelmiin. 6. Tarvitsisin ehdottomasti sihteerin, sillä monisteet ovat jatkuvasti sekaisin ja kateissa. 7. Tykkään tosi paljon espanjalaisesta ruuasta, etenkin kalasta. 8. Mitä kaipaan Suomesta? Aviomiestä ja tiskikonetta.

19 RIITTA HÖGLUND, 5B-luokan ope 1. Voisin olla koalakarhu, koska se vaikuttaa mukavan kiireettömältä ja leppoisalta karvakorvalta. 2. Ensimmäiset kuukaudet ovat menneet opetellessa kaikkea uutta ja kiire on ollut sen mukaista, mutta yleisesti ottaen koulu vaikuttaa oikein mukavalta työpaikalta. Oppilaat ja työkaverit ovat hauskoja ja tutustumisen arvoisia tyyppejä! 3. Minua naurattaa aina kovasti, mutta samalla otan sen kunnia-asiana, että joka viikko joku oppilaistani sanoo minua koulussa vahingossa joko äidiksi tai iskäksi. Se tarkoittaa minusta sitä, että olen päässyt siihen oppilaalle tärkeiden aikuisten joukkoon ja se on kyllä hieno juttu. 4. Ööh, siis omana kouluaikana vai nyt opettajana? No, sain lukiossa toisella luokalla ollessani "Vuoden Dancing Queen"- kunniakirjan. En oikein vieläkään tiedä, ollako ylpeä vai nolo moisesta kunnianosoituksesta :). 5. Olen armottoman huono ruotsin kielessä ja fysiikassa/kemiassa, kummassakin sellaista kuutosen tasoa. Ehkäpä puolisoni vaikutuksesta saatan parantaa tietojani ja taitojani jälkimmäisessä vuosien kuluessa :). 6. Olen ehkä vähän helposti innostuva, jos oppilailla on hauska puheenaihe. Keskustelemme sitten ihan asian vierestä monesti oppitunneilla. Toisaalta olen sitä mieltä, että keskustelun jalo taito on ehdottomasti opittavan arvoinen asia, samoin kuin kuuntelemisen kyky. 7. Helppo vastaus: pidän säästä eniten. Hauskinta, mitä olen täällä tehnyt, on varmaan perheen kanssa vierailut eläintarhassa ja perhospuistossa. Mijaksessa vietetty koulupäivä jäi mieleen hienona kokemuksena. Yksittäisiä upeita hetkiä on silloin, kun olen aamubussissa tulossa koululle ja aurinko nousee meren takaa talojen välistä. Silloin olen iloinen, että pääsin tänne töihin. 8. Oma kotimme puutarhoineen on usein mielessä, samoin ystävät ja sukulaiset. Onneksi useat heistä ovat tulossa käymään meillä. Kun en vielä espanjan kieltä oikein taida, joudun turvautumaan toisten ihmisten apuun asioiden hoidossa. Se on vähän tylsää, eli espanjantunneille, mars mars :)!

20 Sonja Lampinen, ruotsi, englanti ja espanja 1. Olisin hirvi, koska olen näin pitkä ja koikkelehdin joskus vauhdilla suuntaan jos toiseenkin, eli teen arvaamattomia liikkeitä. 2. Ensimmäisessä jaksossa oli tosi paljon opetustunteja, eli rankalta. Muutoin mukavalta, koska mielestäni sekä oppilaat että kollegat ovat iloisia ja mukavia. 3. Täällä se on tainnut olla "läski", koska se oli huumorilla sanottu, vaikkakin osin aiheesta. Toinen oli "lähettäänkö pilikille". 4. Piirrän jatkuvasti taululle tosi huonosti. 5. Jotain vitosella alkavaa lukion pitkästä matematiikasta. 6. Olen huolimaton ja joskus liian nopea. Varsinkin silloin kun on paljon töitä. Voisin siis tehdä vähemmän. 7. Reissaan jatkuvasti pitkin ja poikin, pidän ihanista pikkukaupungeista ja - kylistä, ravintoloista ja rennosta ilmapiiristä. Espanjassa yksityiskohtiin kiinnitetään huomiota niin pukeutumisessa, sisustuksessa kuin ruoanlaitossakin. Se on mukavaa. 8. Saunaa, kylpisin vaikka joka päivä. Vai kuuluuko tähän sanoa miesystävää? No, tietysti häntäkin. TIMO NORPPA. S2, 4B, liikunta 1. Haluaisin olla Saimaannorppa. Uhanalainen eläin joka ymmärtää ottaa rennosti! 2. Olen viihtynyt todella hyvin. Oppilaat ja työkaverit ovat loistavia! 3. Asutko koulussa? 4. Yläasteella kompastuin ruokatarjotin kädessä ja se lensi kavereitteni päälle ja matikka :( 6. Voisin parantaa kärsivällisyyttäni ;) 7. Espanja on maa joka tarjoaa elämyksiä joka lähtöön. Eniten rakastan vuoristo- ja merimaisemia. 8. Salmiakkia ;)

21 TERO HÖGLUND, matematiikka 1. Haluaisin olla tiikeri, mutta ehkä oikesti olisin muurahainen. Tiikerit ovat mahtavia eläimiä! 2. Mukavalta. Oppilaat ovat erittäin mukavia. Lisäksi työkaverit ovat tosi kivoja. 3. Päivittäin tulee hauskoja kommentteja, mutta ehkä seuraava on jäänyt mieleeni: Kun Suomessa oli se valelääkäri-kohu, niin eräs oppilas kysyi minulta, että oletko sinä Tero selainen valeopettaja. 4. Meillä oli alakoulussa kielletty polkupyörällä kyydittäminen. Ajoin pyörällä siten, että itse istuin sen tarakalla ja sain kaksi tuntia jälki-istuntoa. Syynä luki: "Hän kyyditsi itseään." 5. Sain lukiossa biologian kokeesta arvosanaksi puhtaan nelosen. Ja ehdot kesäksi Ehkä lähden liian helposti mukaan siihen kun oppilaat alkavat kyselemään jostain asiasta, joka ei välttämättä liity opiskeltavaan aiheeseen. Lisäksi varmaan poikkean usein aiheesta ilman niitä kyselyjäkin... Voisin myös olla järjestelmällisempi. 7. Ilmasto on mahtava! Jalkapallosta pidän ja se on aika eri tasoista täällä kuin Suomessa. 8. Minulla on kaksi vanhempaa lasta, joita kaipaan jatkuvasti. Lisäksi kaipaan ystäviäni.

22 novelli Miksi rikoit sen? - Ei! Huusin. Ihan sama, vaikka joku kuulisi. Ratsastusopettajani oli juuri kertonut minulle, että hoitohevoseni Candy myydään pois. - Olen pahoilani, mutta se on liian vaikea tuntihevoseksi. Vain kokeneemmat voivat ratsastaa sillä, eikä meillä ole varaa pitää sitä täällä tyhjänpanttina, Sari, Ratsastusopettajani toisti. - Se ei voi olla totta, sanoin lähinnä itselleni. En voinut uskoa sitä. Candy oli ollut hoitohevoseni jo kahden vuoden ajan. Rakastan sitä ja luotamme toisiimme. En ikinä unohda ensimmäistä kertaa, kun näin sen. Olimme juuri muuttaneet ja olin tullut katsomaan läheistä tallia. Saapuessani tallipihalle olin nähnyt kauniin harmaan tamman katselevan minua uteliaana. Olin aloittanut tunnit tallilla hieman sen jälkeen ja saanut saman, Candela-nimisen valkoisen tamman ensimmäiselle tunnilleni. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin Candyn hoitaja oli lopettanut, koska tamma oli purrut sitä. Tammalle oli etsitty uutta hoitajaa, ja olin ollut ainoa halukas, mikä oli minusta outoa, koska Candy on maailman ihanin poni. Olinkin saanut paikan sen hoitajana. Siitä asti olin käynyt monta kertaa viikossa sitä hoitamassa ja vähä vähältä luottamuksemme oli kasvanut. Nyt olin vaarassa menettää sen. Paiskasin kiinni pienen rivitaloasuntomme ulko-oven. Potkaisin kengät pois jaloistani ja heitin ratsastusvälineeni nurkkaan. Äiti tuli juuri keittiöstä ja katsahti minuun kummastuneena. - Mikäs nyt on? Hän kysyi huolestuneena. - Candy myydään, mutisin hänelle hetken päästä. - Voi ei! Minkä takia? Äiti katsoi minua myötätuntoisena ja ryntäsi halaamaan minua. - Kuulemma liian vaikea tuntihevoseksi, huokasin joutuen tunnustamaan totuuden itsellenikin. Candy oikeasti myytäisiin, enkä näkisi sitä enää. - Voi harmi, mutta tiedäthän, että uusiakin hevosia tulee, äiti totesi. Mumisin jotain vastaukseksi ja kapusin portaat ylös huoneeseeni. Lysähdin sängylleni masentuneena.

23 Seuraavat päivät kuluivat hitaasti. En voinut keskittyä mihinkään. Päivät jouduin viettämään koulussa, mutta kaiken vapaa-aikani käytin tallilla. Hoidin Candya, ratsastin ja maastoilin sillä. Odotin vain, että joku ostaisi sen. Jonkin ajan kuluttua aloin toivoa, ettei kukaan tahtoisi sitä ja sen olisi pakko jäädä. Niin tyhmältä kuin se kuulostaakin, mutta se oli ainoa toivoni. Kun sitten koitti se päivä, jolloin Sari ilmoitti, että Candysta oli tehty tarjous, minä muserruin. Vietin viimeisen illan itkien Candyn pilttuussa ja hyvästelin sen. Kävelin tallilta kotiin mietin, että en enää ikinä kuulisi Candyn hirnahdusta sen huomatessa minun astuvan talliin. En näkisi sitä enää ikinä. Heräsin aamulla aikaisin. Oli kouluaamu. Puin päälle ja menin alas keittiöön tekemään aamupalaa. - Tule, meillä on sinulle pieni yllätys, äiti huusi takaovelta. Huokaisin, mutta seurasin vanhempiani takapihalle. Ensimmäisenä kuulin hirnahduksen. Sitten kun käännyimme kulmasta, näin Candyn. Meidän pihallamme. Ryntäsin halaamaan sitä. Sitten vilkaisin vanhempiini. - Se on sinun, äiti sanoi hymyillen. Katsoin häntä ällistyneenä. - Sain töissä ylennyksen, johon kuului palkankorotus. Loput rahoista keräsimme itse. Tiedämme, kuinka paljon se merkitsee sinulla, joten se saa jäädä tallille. Riensin halaamaan heitä. En joutuisikaan luopumaan Candysta. Se on nyt ikuisesti minun, eikä kukaan voi viedä sitä minulta. Laukkasin metsätietä Candyn selässä. Lähestyimme niityn reunaa kiitolaukassa. Kun vihdoin pääsimme niitylle, Candy teki pienen leikkisän pukin ja kiristi tahtia. Tuntui siltä kuin olisimme liitäneet niityn yläpuolella. Kauniita erivärisiä kukkia pöllähti maasta, kun kiisimme kukkivan kesäisen niityn läpi. Tunsin, kuinka Candy alkoi väsyä. Sen liikkeistä tuli töksähtelevämpiä, sen hengityksestä tuli raskaampaa. Hidastimme ravin kautta käyntiin. Kävelimme hitaasti eteenpäin ja katselin värikästä maastoa. Sitä jatkui silmänkantamattomiin. Tuhansittain erivärisiä kukkia. Pysäytin Candyn ja suljin silmäni. Olin vihdoin onnellinen. Minulla ja Candyllä on side, jota kukaan ei voi ikinä rikkoa. MIRA HUHTAKALLIO

24 FINNI 1 / S U O S I K K I PA I K AT Koulu, läksyt, kotityöt ja harrastukset täyttävät koululaisten arjen. Voimat ovat välillä lopussa, ja siksi onkin hyvä viettää vapaa-ajalla aikaa jossakin tutussa ja turvallisessa paikassa yhdessä kaverien kanssa tai yksikseen. Esittelemme toimittajakerholaisten ja muidenkin suosikkipaikkoja. Anna Horppu. Kuvat: Ringa Määttä Suvi,17 Suosikkipaikkani on ranta. Mitä rauhallisempaa,sen parempi. Aallot rauhoittavat. Olen välillä rannalla itsekseni ja toisinaan myös muiden kanssa. Rannalle voi mennä milloin vain. Vilma,13 Suosikkipaikkani on liikuntapuisto Los Pacosissa. Menen sinne usein kavereiden kanssa, koska silloin on hauskinta. Keinumme tai juttelemme nurmikolla. Välillä menen myös yksin,jos haluan olla rauhassa.

25 FINNI 1 / Aino,13 Tykkään hevosista,ja käyn ratsastamassa suomenkielisellä La Cala de Mijas - tallilla.olen ratsastanut neljä vuotta, ja Mijaksen tallilla olen käynyt noin vuoden. Myös pari kaveriani käy siellä. Toni,11 Suosikkipaikkani on skeittipuisto ostoskeskus Miramarin lähellä. Käyn siellä usein yksin, mutta joskus näen myös kavereitani siellä. Aloitin skeittaamisen,kun tulin Espanjaan. Erityisopettaja Laura Pippuri Kun näkee vaivaa ja lähtee etsimään,saattaa löytää luonnosta hyviä kävelyreittejä. Malagassa käydessä taas tuntuu kuin olisi ulkomailla. ja vanhankaupungin kadut ovat kauniita. Malagassa pidän myös CAC-museosta, jossa on modernia taidetta. Aino Pippuri Pidän Malagasta, joka on kauniimpi kuin Fuengirola.Vietän aikaa kuntosalilla, siellä viihtyy aina. Mikä on sinun suosikkipaikkasi?

26 HOROSKOOPIT Sonja Sysoeva Kauris Kaverit: Haluat joskus olla yhtä tyylikäs kuin kaverisi. Jos haluat samoja asioita, kysy vinkkejä kavereilta, no problem! Anna myös vinkkejä kavereillesi. Koulu: ainainen opiskelu on tylsää, mutta ei voi mitään. Liikunta on sinulle helppoa. Vesimies: Kaverit: Sinulle voi tulla ongelmia, liioista lupauksista. Kun lupaat jotain niin tee se. Aina kun rikkoo lupauksensa, kaverille tulee paha mieli. Sinä vietät paljon aikaa kavereiden kanssa, vietä päiviä myös vanhempien kanssa. Koulu: Sinä keksit miljoona tekosyytä että ei tarvitsisi tehdä läksyjä. Liikunta menee ihan normaalisti. Kalat: Kaverit: Sinussa ei ole melkein mitään vikoja, mutta sinä voit olla vähän aggressiivinen. Älä huoli, sitä ei huomaa. Vietät puolet viikosta kaverusten kanssa. Koulu: Vaikka sinä voit ymmärtää väärin monet jutut, olet aina tosi hyvällä tuulella, kun olet tehnyt koulutyöt. Oinas: Kaverit: Pidät nautiskelusta, mutta älä unohda myös auttaa kavereita. Kaikkia mokia ei tarvitse kertoa kavereille. Kannattaa kertoa vanhemmille, jos pelkää, että esimerkiksi koko luokka saa tietää virheestä. Koulu: pelkäät että jotain menee väärin. Mutta usein huomaat että teit kaikki oikein? Pelko pois, muuten väsyt. Härkä: Kaverit: Nauti, vaikka et tykkäisikään jostakin asiasta. Sano joo monille jutuille. Kaikkien kanssa voi olla yhtä aikaa kivaa ja tylsää... älä valitse kaikkien kanssa olemista. Koulu: Joskus haluaa jättää tekemättä läksyt ja luulla että niitä ei tarkisteta, no entäs kokeet? Älä kärsi - on mahdollisuus kerrata ulkona ja tehdä yöllä. Kaksoset: Kaverit: Sinulla on Paljon Energiaa, haluat heti kertoa, mitä on tapahtunut: hassua, kivaa, pahaa, jne. Loistavat ideat eivät voi kestää pitkään, siksi täytyy olla vähän kärsivällinen. Koulu: Olet aika taitava, mutta sinun pitää myös levätä ja rentoutua. Vaikka haluatkin olla paras, muista myös että et ole ainut paras luokassa. Rapu: Kaverit: Et aina halua olla kavereiden seassa, mutta kannattaa kävellä jonkun kanssa, ainakin se on sinun valintasi. Koulu: ei voi edes ajatella minkälainen olet, sinulla on paljon mahdollisuuksia olla hyvä, sinä et vain sitä mahdollisuutta huomaa. Leijona: Kaverit: Sinulla voi olla paljon parhaita kavereita, mutta eivät kaikki voi olla sinun makuusi. Jos kaveri haluaa olla yksin, älä ole vihainen vaan odota. Koulu: koulussa voi olla tylsää. Voit vähän stressata kokeen jälkeen. Jos menestyit, iloitse jos sait huonon numeron, iloitse silti. Neitsyt: Kaverit: Kun saat uuden ystävän, toivot, että olette ikuisesti kavereita. Se on mahdollista, jos sinä pystyt säilyttämään ystävyyden. Jos et halua, älä toivo sitä. Koulu: Kaipaat helppoja asioita, sillä monet asiat voi olla vaikeita. Tarvitset elämään myös paljon vaikeita asioita, muuten isona voi tulla ongelmia.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Meidän koulu -kysely Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppi...6

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

VEIJOLLA ON LASTENREUMA

VEIJOLLA ON LASTENREUMA VEIJOLLA ON LASTENREUMA T ässä on Veijo ja hänen äitinsä. Veijo on 4-vuotias, tavallinen poika. Veijo sairastaa lastenreumaa. Lastenreuma tarkoittaa sitä, että nivelet ovat kipeät ja tulehtuneet. Nivelet

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Pöllönkankaan verkkokohina

Pöllönkankaan verkkokohina Pöllönkankaan verkkokohina 2011-2012 Ensimmäinen luokka Pöllöjä liikkeellä Pöllönkankaalla ... ihan joka puolella! Talvikaupunkeja Talvella Pipo päässä... lapaset kädessä! Lentävää grafiikkaa Kevättä

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Ryhmän ehdot: : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmässä lapsenne on mukana) : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu-

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman Meidän koulu»isojoen koulukolmio«milja Forsman 31.5.2016 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli?...4 2.2 Luokka?...4 2.3 Silmien väri?...5 2.4 Koulumatkan pituus?...5

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Minut tekee onnelliseksi terveys! Minut tekee onnelliseksi sen oivaltaminen, että KIIRE on keksitty juttu eikä annettu, muuttumaton elämän muoto. Minut tekee onnelliseksi

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot