3/2002. Panokoulu osa 16.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "3/2002. Panokoulu osa 16."

Transkriptio

1 3/2002 Panokoulu osa 16.

2 2 Pääkirjoitus Kesä meni iloisesti töiden merkeissä, kuten varmasti muillakin kiltalaisilla. Käteen jäi tilipussin ja harjoittelupäivien lisäksi kallisarvoista kokemusta työelämästä, josta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Saattoipa kesätyö antaa jollekulle myös lisämotivaatiota lukemiseen, kun näki sen mikä olisi vaihtoehtona opiskelulle. Nykyistä duunariasennetta sai myös ihan tarpeeksi ja siitä toipumiseen meneekin pari kuukautta. On muuten mielenkiintoista huomata, että 8 tuntien päivä täällä yliopistolla tuntuu samalta kuin 16 tunnin tuplavuoro tehtaalla - ja joku vielä kehtaa väittää, että opiskelu olisi kevyttä hommaa. Kiltamme sai tänä syksynä uutta verta, kun uudet fuxit saapuivat. Heillä on edessään opiskeluaikansa unohtumattomin aika eli fuxivuosi, josta jää unohtumattomia muistoja. Ikimuistamattomia tapahtumia on järjestetty runsaasti ja lisää on vielä tulossa. Tässä kampiakselissa on kuvat uusista fuxeista pienryhmittäin ja koneen ompeluseura muistuttaa kiltalaisten mieleen tärkeän perustaidon eli kangasmerkkien ompelun. Saamme myös lukea selostuksen muutamien kiltalaisten kesän vietosta pohjoisen suurkaupungissa, Torniossa. Teknisellä puolella tarjolla on ohjeita öljynvaihtoon sekä niksinurkka. Lisää kirjoituksia kaivataan yhä edelleen. Lehden yleisestä tasottomuudesta saa varmasti hyvän kuvan lukemalla tämän lehden. Tarinan aiheeksi kelpaa siis mikä tahansa, helpoimpia tosin ovat erilaiset tapahtumat joissa itse on ollut mukana. Ei muuta kuin vain näpyttelemään juttua ja sitten s-postia toimitukseen päin. Fuxeille on tarjolla tästä hyvästä fuxipisteitä!!! Kiitän jälleen lehden teossa avustaneita, ilman teitä tämä lehti olisi ollut todella laiha ja tylsä. Vaikka kylmä ja pimeä talvi on vasta tulossa, se kestää vain kuusi kuukautta ja siihen aikaan sopii monenlaisia tilaisuuksia, jotka auttavat jaksamaan. Heikki Kampiakseli Oulun yliopiston koneinsinöörikilta ry:n kiltalehti. Julkaisija: Oulun yliopiston koneinsinöörikilta ry Toimituksen osoite: Päätoimittaja: Heikki Selkälä Koneinsinöörikilta ry Alapäätoimittaja: Jaakko Tähtinen PL 4200 Valokuvat: Päätoimittaja ja urheat kilta-aktiivit Oulun yliopisto Loput valokuvat: /~hese Puh: (08) Sähköposti:

3 3 Sisälmysluettelo Pääkirjoitus... 2 Puheenjohtajan pulinat... 4 Koneen ompeluseura... 5 Pienryhmät Otteita sihteerin (päivä)yökirjasta...12 Neljän konetekkarin kesä Torniossa Sutkautuksia Good To Be a Man Öljynvaihto-ohjeita miehille ja naisille Tulipahan kuultua Niksiakseli Pisteet kotiin - ohjeita miehille Seksin kaloritaulukko Miksi juopotella urheilun sijaan? Kolmossivun tyttö. Ei nämä miehet mitään panokouluja tarvitse - kokeiltu on!

4 4 Puheenjohtajan pulinat Vauhdikasta opiskelijaelämää koko killalle, toivottaa puheenjohtajanne Antti. Osama bin Laden kuoli ja saapui helvetin portille, jossa paholainen jo odotti häntä. Paholainen sanoi: Minulla on ongelma, täällä on melko täyttä. Olen päättänyt ratkaista sen siten, että kun täällä on muutamia, jotka eivät ole aivan yhtä pahoja kuin sinä, niin annan jonkun heistä poistua. Sinä saat vieläpä päättää, kuka lähtee, mutta sinun on otettava hänen paikkansa. Paholainen avasi ensimmäisen huoneen oven. Sisällä oli Richard Nixon, joka ui lakkaamatta ympäri altaassa ja sukelsi välillä yhä uudelleen ja uudelleen. Osama bin Laden sanoi: Tämä ei sovi minulle. Olen huono uimari enkä jaksa tuota koko päivää. Paholainen johdatti Osaman seuraavan huoneen ovelle ja avasi sen. Sisällä oli Tony Blair, joka murskasi lekalla kiviä hienoksi tomuksi. Osama bin Laden sanoi: Minulla on ollut olkapää kipeänä enkä millään pystyisi tekemään tuota koko päivää. Kolmannen huoneen oven takana oli Bill Clinton, joka oli sidottu alastomana lattiaan kaikki raajat levällään. Hänen jalkojensa välissä oli polvillaan Monica Lewinsky harjoittamassa suuseksiä. Osama bin Laden katseli näkymää hetken ja totesi: Tämä sopii minulle! Hyvä, sanoi paholainen virnistäen. Monica, sinä voitkin sitten lähteä!

5 5 Koneen ompeluseura Syksy saapu ja niin myös uudet fuxit. Kiltamme on taas loistanut haalareiden hankinnassa, koska villien huhujen mukaan haalarit saapuivat lipastolle kutakuinkin yhtä aikaa fuksien kanssa!!! Ja tottakai fuksitkin kiinnittävät merkkinsä ITSE, sillä mikä onkaan parempi aloitus vonkaamiselle kuin ompelutaitojen esittely ;) Laitteiston minimivaatimuksena on neula ja lankaa. Myös jotain kiinnitettävää olisi hyvä olla ja vielä parempaa jos lanka ja merkin reunus olisivat kutakuinkin samaa väriä. Sormustin on plussaa varsinkin dopingin vaikuttaessa ja kannattaa haalarit ottaa pois päältä ompelun ajaksi (nimim. Kokemuksia). Yksinkertaisin tapa kiinnittää merkit on etupisto. Etupistoa käytetään perinteisesti parsittaessa ja on nopein ommel merkkien kiinnitykseen. Kiinnitys ei kuitenkaan ole paras mahdollinen ja langan katkeaminen yhdestä paikasta hajottaa koko purkkaviritelmän. Toisaalta tämä on hyvä asia jos harrastaa merkkien vaihtoa. Hieman paremmin merkit pysyvät paikoillaan käytettäessä jälkipistoja. Jälkipistoissa kuluu lankaa etupistoja enemmän, mutta merkki pysyy hieman paremmin paikallaan langan katketessa. Ihan bueno valinta tämäkin. Piiloon jäävä ommel on aina komeampi kuin hätiköidysti päältä vedetty. Lähes näkymättömän ompeleen saa aikaiseksi käyttämällä pistepistoja. Pistepisto tehdään kuten etupisto (voi tehdä myös jälkipistolle), mutta näkyvän puolen osuus jätetään hyvin lyhyeksi. Huolella tehtynä on todella hyvän näköinen (näkymätön). Selvästi suosituin yliopiston osaavissa ompelupiireissä.

6 6 Jos on tarkoitus kyntää kenttää, kannattaa satsata merkkien kiinnitykseen ja jättää pinssit kokonaan pois. Solmupistolla merkki on ja pysyy koska nimensä mukaisesti pistot solmitaan. Näin ei haittaa vaikka lanka vähän katkeilee. Tärkeää solmupistoissa on langan ja neulan keskinäinen asema, jotta solmu syntyy. Hyvä ja kestävä myös lahkeita lyhennettäessä. Hyvät, brodeeratut merkit kestävät sen mitä haalaritkin. Eli kun kurahousut pysyvät pystyssä ilman tukea voi ne pikaisesti pyöräyttää koneessa (240 g/m2:n nailonpuuvilla max. 60ºC) tai hätäensiapuna käydä haalareiden kanssa suihkussa. Ja jos tahtoo silitellä laskokset Äidille esittelyä varten niin pidetään rauta kylmänä (<111ºC), koska nailoni ei pidä lämmöstä. Tämä tulee muistaa myös hitsaustekniikan kurssilla. Haalarit voi pestä myös kemiallisessa pesulassa, mutta kloorivalkasulle sanotaan iso ei. Yllämainitut hoito-ohjeet EIVÄT luonnollisesti koske teekkarilakkia, jota ei perimätiedon kertoman mukaan ole koskaan pesty. Lakki on yleisesti ottaen pidettävä puhtaana, mutta erityisesti on vaalittava kunnialla saatuja tahroja tahi materiaa, jota rahvaanomaisesti myös liaksi kutsutaan. TL ps. Kiltahuoneelta löytyy jonkin verran ompelutarvikkeita, joten eikun hommiin. Tarvittaessa lisäneuvoja saa vaikka Äitiltä. Pikanovelli: kirj. Hector Vippi Kirurgi, joka oli jo ottanut Sulevilta kaihin kyseli ennen leikkausta,olisiko nyt esillä käsinahkaa. Sen verran operaatio onnistui, että helvettiin sappi! Tyyppihän oli aivan sönkkäävä rukoilija, joten lähdin hakemaan kinkkua ruumassa. Tytöt olivat kuitenkin suunnitelleet juhlaa vapunperään ja kyselivät, löytyisikö tähän hätään kullattua grilliä. Tietystiheitä tulollani moikkailin ja loppuehtoosta haettiin serkkua oksista.

7 7 Pienryhmät 2002 Konekilta sai tänä syksynä runsaasti uusia jäseniä ja seuraavana he esittäytyvät. Joitain henkilöitä puutuu kuvista... Ryhmä 1 Pienryhmäohjaaja: Tiina Alahäivälä Fuxit: Ahava Juho Mikael, Askola Tuomo Juho Pekka, Brorström Timo Jari Johannes, Busk Antti Petteri, Eloranta Kaj Sakari, Filppa Harri Johannes, Hassinen Aki Kalevi, Hautala Markus Olavi, Niiranen Marko. Ryhmä 2 Pienryhmäohjaaja: Teemu Kallio Fuxit:Kauppinen Mika Petteri, Heikkinen Hannu-Pekka, Hintsala Tommi Johannes, Huopana Jouni Juhani, Huru Janne Antero, Huurinainen Heikki Benjam, Immonen Konsta Arvo Ensio, Isojärvi Tuomas, Juuti Timo Juhani, Järvinen Sami Pekka Sakari, Hyvärinen Miikka

8 8 Ryhmä 3 Pienryhmäohjaaja: Taimi Kinnunen Fuxit: Alakorva Mikko Johannes, Kaijankoski Kari Tapani, Kangas Mikko Jaakko, Karhumaa Henri Heikki, Karjalainen Raine Markus, Karjanlahti Jukka Tapani, Karppinen Mikko Kalevi, Kervinen Kari Antti, Keränen Vesa Matti. Ryhmä 4 Pienryhmäohjaaja: Joni Matala Fuxit: Kiljala Heikki Arvo Pietari, Kiuru Henri Tapani, Kiurusalmi Pekka Joonas, Koivula Sampo Pellervo, Kontro Samppa Kalervo, Kopsala Lasse Tapani, Korpijärvi Vesa Tapani, Koskimäki Marko Olavi, Kreku Heikki Johannes.

9 9 Ryhmä 5 Pienryhmäohjaaja: Tero Rasmus Fuxit: Kristo Pekka Juhani, Kurikkala Teemu Topias, Kähkönen Veikko Juhani, Lappalainen Jussi Pekka, Leinonen Jaakko Heino Valtteri, Lepistö Janne Juhani, Liikamaa Tommi Fredrik, Malinen Juha Sakari, Sorvisto Teemu. Ryhmä 6 Pienryhmäohjaaja: Inari Rautio Fuxit: Multasuo Jukka-Pekka, Mäentausta Antti Olli, Mähönen Joonas Herman, Kisko Anna Pauliina, Peltoniemi Mirja Kaarina, Mäkitalo Marja Elina, Määttä Jari Antero, Niskakangas Juha Pekka, Nivala Janne Tapani.

10 10 Ryhmä 7 Pienryhmäohjaaja: Petter Kroneld Fuxit: Närhi Olavi Johannes, Pellinen Jari Tapio, Perttula Jouko Antti, Pesonen Juha-Matti Paavo, Pohjoisaho Ossi Hermanni, Porspakka Harri Kalevi, Pukinkorva Tuomas Antero, Raivio Ossi Johan Sakari, Rautiainen Ville Iisakki. Ryhmä 8 Pienryhmäohjaaja: Juho Törmälä Fuxit: Ukura Petri Juhani, Rintoo Mikko Juhani, Räisänen Juha Leo, Saarijoki Janne Aarne Antero, Salminen Maunu Mikael, Savela Jyrki Tapio, Schroderus Juha-Matti, Selkälä Timo Sakari, Sieppi Jukka Tapani, Soivio Jaakko Olavi.

11 11 Ryhmä 9 Pienryhmäohjaaja: Ilmari Urho Fuxit: Laurila Jouni Henrik, Stenius Niko Henrik, Suomalainen Lari Eevertti, Takalo Jarmo Johannes, Tihinen Sakari Antero, Torrkulla Matias Lennart, Tuominen Kari Tapio, Walamies Aimo Edvard Mortimer, Valkama Markku Juha Kalervo. Ryhmä 10 Pienryhmäohjaaja: Milla Veijola Fuxit: Wallenius Ville Olavi, Wallenius Ville Petteri, Valtokari Jarmo Aki Antero, Wentin Tuomas Mikael, Vidgren Veli Matti, Vilminko Lasse Aukusti, Vuokila Antti-Jussi, Vuorio Anssi Olavi, Ylilehto Mika Aatos, Zenger Jukka Kristian.

12 (Seuraavassa sivullinen paskaa) 12 Otteita sihteerin (päivä)yökirjasta MoRo!! Erityisesti teille uudet kiltalaiset. Taas on alkanut uusi lukukausi ja valitettavasti vanhat kujeet, ainakin omista tekemisistäni päätellen. Hämäriä muistikuvia aiheuttaneen vapun jälkeen huokaisin helpotuksesta, edessä olisi pitkä palauttava kesä ilman ainuttakaan opiskelijakekkeriä tai kissanristiäistä. Olin vakaasti päättänyt omistaa kesän rästikurssien suorittamiseen ja talven aikana rapistuneen kunnon nostamiseen. Nyt KOVASTI opiskellun syyskuun jälkeen huomaan huoneeni olevan edelleen vinollaan rästiin jääneitä töitä. Ja opiskelumotivaation laskeneen kuin juuri paskantaneen lehmän häntä. Onneksi sentään jälkimmäinen taivoite tuli jotenkuten saavutettua, kallis, suunnattomia rahamääriä vienyt kaljamahan alku häipyi kesän tiimellyksessä ja kiltahuoneen portaiden laahustaminen ei aiheuta enää pulssin nousua yli 160:nen. Hyvä niin sillä ensi talvi tuo varmasti tullessaan kuntoa kysyviä koitoksia. Kesän aikana yökirjan sivuille ei ole kertynyt kovin paljon mustia kohtia, yhtä festaria ja juhannusta, niin ja paria pienempää huvittelutilaisuutta lukuunottamatta. Siirtyessäni muistiinpanoissani syyskuulle huomaan sivujen täyttyneen jälleen tutusta mongerruksesta ja pitkistä suttupätkistä. Joista ei ota kukaan ota selvää ja parempi niin, en viitsisi kokea kahta moraalista krapulaa jokaisesta ryyppyreissusta. Opiskelun alettua on mieleni vallannut suunnaton vapaus: ei enää aikaisia aamuherätyksiä, ei orjallista kellokortti elämää. Tilalle ovat tulleet ruumista vavisuttavat krapula-aamut, yömyöhään kömytyt opiskelijajuhlat joista jäljelle on jäänyt vain pääsylippu, kourallinen ash-muistikuvia ja suun täydellinen kissan eritettä moraalisesta pahoinvoinnista puhumattakaan. Sen saa kukin päättää kohdallaan kumpi elämä olisi järkevämpää opiskelijan vai duunarin. Kummassakin on varmasti hyvät puolensa. Fukseja riittää. Taas niitä on tullut tuvan täydeltä lisää, varsinkin Sik-Otit akselilla tuntuu olevan ahdasta. Siellä fuxeja näyttää satavan jo katostakin. Onneksi liian suuri lähestymisnopeus kiitorataan ei aiheuttanut pintavaurioita pahempaa. Pitää koputtaa puuta, jota näyttää kasvavan päässäni. Ainoa näkyvä negatiivinen asia uudessa fuxilaumassa, on sukupuolijakauma, niin kuin varmaan aina ennenkin. Tosin ei siitä ole naisia syyttäminen, pitää olla hieman fakiirin vikaa että kestää monituhatpäisen kiimaisen sonnilauman painostuksen. Varsinkin jos se on onnistunut löytämään itselleen sopivan juottopisteen. Taidan lopettaa tämän kertaisen sekoiluni tähän, Tervetuloa vielä kerran kaikki fuxit, killasta riippumatta, sekavaan joukkoomme. Kyllä kai täällä ihan normaaleitakin ihmisiä opiskelee, minunkaltaiseen ei kannata paljon kiinnittää huomiota. Sihteerinne Mikko

13 13 Neljän koneteekkarin kesä Torniossa Tarinan sankarit saivat kevättalvella tietää saaneensa kesätöitä suurehkosta ruostumatonta terästä tuottavasta yrityksestä. Koska yksikään heistä ei ollut paikkakunnalta kotoisin, oli heidän pakko hankkia kämppä. Sopiva asunto järjestyikin helposti, ja niin kaverukset muuttivat Wapun jälkeen Tornioon. Aluksi asunto oli aika karu ja viimeksi taloon tullut joutui nukkuman putkassa l. vaatekomerossa (1.25*2m), jossa oli sentään ikkuna. Onneksi huoneita vaihdettiin n. kuukauden välein ja kaikki paitsi yksi saivat kokea putkassa asumisen. Huonekaluilla ei ollut niin väliä, sillä olihan kämpän viihdelaitteisto kunnossa. Yhteisasuminen sujui jo rutiinilla. Iltapäivällä töistä päästyä kaverit nauttivat ravitsevan Duke s-pizzan oluen kera tai ilman. Televisiosta katsottiin teletapit, ihmemies ja sitten mentiin saunaan. Kaverukset olivat kovia saunomaan, joten ei ollut ihme että he tarvitsivat runsaasti virvokkeita saunan jälkeen. Grillaus oli myös hyvin suosittua, etenkin kun lähikaupasta sai erittäin edullisesti -50% hintaan kaikenlaista grillattavaa. Kämpässä kävi kesän aikana todistettavasti pari naistakin, mutta muuten kaverukset saivat olla rauhassa Viivin kanssa. Tokihan kaverukset kävivät iltasella myös viihteellä Umpitunnelin terassilla ja Kaupunginhotellilla. Kaverit näyttivät myös paikalliselle amisporukalle ajamalla VW pololla luut ulkona ja huudattamalla bassoa.

14 14 Oli paratiisissa myös ongelmansa. Kämpän siivouksesta kiinnostunut kaveri Äiti niin kuin muut häntä kutsuivat, oli hyvin usein pahalla päällä kun kaverukset kantoivat sisään ruohonsilppua ja irtokiviä kengissään ja sotkivat paikat. Äidillä oli myös konstinsa tiskipöydän tyhjennystä varten: Hän sanoi pojilleen että jos nuo astiat eivät katoa altaasta tämän päivän kuluessa, niitä käsitellään kuin kertakäyttöastioita... Se tepsi. Kaverukset olivat hyvin tyytyväisiä tähän kesään ja toisiinsa ja odottavat innolla tulevaa kesää. Äiti oli iltaisin hyvin väsynyt ja hän lepäsikin mielellään nurmikolla, vaikka se olikin hieman kostea. Kesä loppui ja kaverukset alkoivat valmistautua muuttamaan takaisin Ouluun. Sitä ennen oli kuitenkin aika lunastaa kesän aikana kertyneiden virvoitusjuomapullojen pantit. Panttirahaa saatiinkin takaisin huomattava summa, > 50. Koneinssi ja proseinssi olivat menossa naimisiin ja kävivät lääkärin vastaanotolla saamassa valistusta seksiasioissa. (Kaapin tilanne kuukauden asumisen jälkeen) Sulhasen umpitollo ilme ei vastaanoton aikana väistynyt, joten kelpo tohtorin täytyi havainnollistaa asia morsiamen kanssa tutkimuspöydällä. - Joko alkaa selvitä, mistä seksissä on kysymys, kysyy tri:mme. - Muuten kyllä on selvää, mutta kuinka usein täällä täytyy käydä?

15 15 Sutkautuksia Autolaina: Toyota 15 prosentin corolla. Autiomaassa sai vedellä prostituoitua. Astronautti kysyi matkalla tapaamaltaan luurangolta: -Mitä kuuluu? Avaruustie likaantui, mitä täytyy tehdä? -Kuurata! Eräät uroskäärmeet ovat kyynisiä. Hirttotuomion saanut halusi viimeisenä toiveenaan sätkiä. Jee, sukset!! Hurrasivat opetuslapset nähdessään hiihtovälineet. Jenkkisotilaalle opetetaan vinosilmälasten rääkkäystä: -Viet namin! Jäimme viimeisiksi kuulakisassa: kuulajätteinämme olivat Halvari & Koistinen. Kaksi viisisatasta paloi. Jäljelle jäi vain tuhat. Kanadalainen ei päässyt ylös eikä alaskaan. Katso tulppaani, sanoi hollantilainen korjattuaan padon. Kilpa-autoilija myöhästyi joten hän ei ollut ajoissa. Kivityömiesten jalkapallomatsissa kysyttiin: -Mitä se peli on? Kurki tiiraa, sanoi lintubongari. Kustavilainen tilaa olutta rahtina: -Milloin olut on kustavissa? Kuunteluväline salattiin!! Mikrofoni piilotettiin raastekulhoon. Lenita tunnisti kaverinsa: Ai Risto!! Maraton juoksu on sellainen, jota Ahtisaari ei juokse. Metsästäjä maksoi laskun eräpäivänä. Minulla oli jo lapsena epilepsia. Niinpä nytkin. Mustalaismallia jahdattiin: Manne kiinni! Mykkä kissa on mauton. Oksennustautinen etsi nukkumispaikkaa: Pääseekö teille yöks? Puhelias virolainen on suubaltti. Rokkari luki oh jeet kun ei muuten osannut. Syödään takoja, sanoi meksikolaiskannibaali pajassa. Tuliko saalista? -Ei paljoa...kuhan vaan kalastelin. Vaikuta!! Kaiva korvaasi. Valittava ehdokas oli pätevin opettajanvirkaan. Vampyyri meni ravintolaan ja tilasi litran kokista. Vangilla oli karatessa musta vyö. Värittömät ryövärit näyttivät kelmeiltä

16 16 Good To Be A Man Movie nudity is virtually always female. Your bathroom lines are 80 percent shorter. When clicking through TV channels, you don t have to stall on every shot of someone crying. You can go to the bathroom without a support group. You get extra credit for the slightest act of thoughtfulness. Nobody secretly wonders if you swallow. You can be President. Flowers x everything. You get to think about sex 90 percent of your waking hours. You can wear a white shirt to a water park. You never feel compelled to stop a pal from getting laid. The world is your urinal. One mood, all the time. You can admire Clint Eastwood without starving yourself to look like him. Same work... more pay. If you retain water, it s in a canteen. The remote is yours and yours alone. You can drop by to see a friend without bringing a little gift. Bachelor parties beat the shit over bridal showers. Someday you ll be a dirty old man. If another guy shows up at the party in the same out t, you might become lifelong buddies. You never have to miss a sexual opportunity because you re not in the mood. You think the idea of punting a small cat is funny. Porn movies are designed with your mind in mind. Your pals can be trusted never to trap you with: So... notice anything different? All your orgasms are real. Moskovan haukea a la Igor Guhanov värkit: 1kpl hauki 4kpl kananmunaa 1,5 dl vodkaa kilo sokeria 4kpl isoa perunaa 3 sipulia 2kpl valkosipulin kynsiä 1)Otetaan hauki elementistään ja leikataan sen pää irti. Leikataan sen muutkin ulokkeet irti. Laitetaan se uunivuokaan kellumaan tarvittavaan vodka määrään. Lisätään sen päälle imeytymään koko kilo sokeria, tarvittaessa enemmänkin. 2)Samalla kun hauki lepää paistetaan kanamunat, sipulit ja valkosipulit paistinpannulla. 3)Noin puolen tunnin likoamisen jälkeen hauelta poistetaan sen turhat sisäelimet ja lisätään tilalle perunat viipaloituna. 4)Sitten vain kaadetaan paistinpannun sisältö vuokaan ja asetetaan vuoka uuniin 200 asteeseen noin 45 minuutiksi. 5)Nautitaan hyvässä seurassa tai yksin kotona akvaarion lähettyvillä. Ps. Mikäli ei haluta käyttää valmistuksessa alkoholia voidaan käyttää myös viskiä.

17 A. Naisille 17 Öljynvaihto-ohjeita miehille ja naisille 1. Ajetaan huoltamolle, kun edellisestä öljynvaihdosta on kulunut korkeintaan km. 2. Juodaan kahvit. 3. Maksetaan kassalle, lähdetään ajamaan. Kustannukset: öljynvaihto 30, kahvi 1, yhteensä 31. B. Miehille 1. Ajetaan varaosaliikkeeseen, ostetaan öljyä, suodatin, puhdistusainetta ja uusi Wunderbaum yhteishintaan 150,-. 2. Huomataan, että jäteöljysäiliö on täynnä. Ei jakseta ajaa ongelmajätepisteeseen vaan kaadetaan öljyt pihan perällä olevaan kuoppaan. 3. Avataan kalja, juodaan. 4. Nostetaan auto pukeille. Etsitään ensin tunkkia 30 min. 5. Löydetään tunkki pojan polkuauton alta. 6. Avataan lohdutukseksi uusi kalja, juodaan. 7. Työnnetään jäteöljyastia auton alle. 8. Etsitään sopivaa ruuviavainta. 9. Luovutetaan, otetaan säädettävä jakoavain. 10. Avataan ruuvi. 11. Pudotetaan ruuvi kuuman öljyn sekaan. Sotkitaan öljyä joka paikkaan. 12. Siivotaan sotkut. 13. Avataan taas yksi kalja ja katsellaan öljyn valumista. 14. Etsitään pihtejä suodattimen vaihtoa varten. 15. Luovutetaan. Väännetään suodatin irti ruuviavaimella. 16. Kaljaa. 17. Kaveri tulee käymään. Tyhjennetään kaljakori ja päätetään lopetella öljynvaihto huomenna. 18. Seuraava päivä. Vedetään jäteöljyastia auton alta. 19. Siivotaan kohdassa 18 syntyneet öljyroiskeet. 20. Kaljaa - ei kun nehän juotiin eilen. 21. Käydään ostamassa kaljaa. 22. Tungetaan uusi suodatin paikoilleen ja sotketaan se öljyyn. 23. Kaadetaan litra öljyä moottoriin. 24. Muistetaan kohdassa 11 mainittu ruuvi. 25. Etsitään ruuvia jäteöljyastiasta. 26. Muistetaan, että jäteöljy ruuveineen on kaadettu pihan perälle. 27. Juodaan kaljaa. 28. Kaivetaan kuoppa auki, etsitään ruuvi. 29. Löydetään ensimmäinen öljylitra autotallin lattialta. 30. Juodaan kaljaa. 31. Pohjaruuvia kiristettäessä lipsautetaan avain ja lyödään rystyset öljypohjaa vasten. 32. Vaiheen 31 johdosta lyödään pää autotallin lattiaan. 33. Kiroillaan raivokkaasti. 34. Heitetään ruuviavain menemään. 35. Kiroillaan vielä 10 minuuttia, koska avain on osunut autotallin seinään kiinnitetyn Miss Joulukuun vasempaan meijeriin. 36. Kaljaa 37. Puhdistetaan kädet ja otsa, pysäytetään verenvuoto ja sidotaan haavat asianmukaisesti. 38. Kaljaa 39. Kaljaa 40. Kaadetaan neljä litraa öljyä koneeseen. 41. Kaljaa 42. Otetaan auto alas pukeilta. 43. Hajotetaan samalla tunkki. 44. Peruutetaan auto ulos, että saadaan kohdan 23 öljy siivottua. 45. Kaljaa 46. Koeajolle 47. Tien sivuun ja puhaltamaan. 48. Ajoneuvo hinataan pois. 49. Maksetaan sakot ja hinauskulut, lunastetaan auto. Kustannukset: tarvikkeet 25, rattijuopumussakko 160, hinauskulut 100, kaljat 30, yhteensä 315.

18 18 Tulipahan kuultua President Bush and Colin Powell are sitting in a bar when a fellow walks in and asks the bartender, Isn t that Bush and Powell sitting over there? The barman says, Yep, that s them. So he walks over and says, Wow, this is a real honor. What are you guys doing in here? Bush says, We re planning World War III. Really? What s going to happen? Bush says, Well, we re going to kill 40 million Iraqis and one blonde with big tits. The guy exclaimed, A blonde with big tits? Why kill a blonde with big tits? Bush turns to Powell, punches him on the shoulder and says, See, smart ass!? I told you no one would worry about the 40 million Iraqis. Poika kysyi isältään, mikä on teorian ja käytännön ero. Isä mietti hetkisen ja sanoi: Kysypä äidiltäsi, suostuisiko hän seksiin naapurin äijän kanssa ? taksalla. Poika meni ja kysyi ja sai hetken miettimisen jälkeen myönteisen vastauksen ja kertoi sen heti isälleen. Isä käski poikaa seuraavaksi kysymään sisareltaan, suostuisiko tämä makaamaan naapurin pojan kanssa samalla hinnalla. Pienen miettimisen jälkeen siskokin kertoi, että kyllä tuo vaan kävisi. Poika palasi tiedon kanssa isän luo joka vastasi: - Poikaseni, teoriassa me olemme miljonääriperhe, mutta käytännössä meillä kotona asuu kaksi huoraa. USKONTOJEN VERTAILUA: Taoisti: Kaikki menee päin mäntyä. Hindu: Kaikki menee päin mäntyä jo aiemmin. Islam: Jos kaikki menee päin mäntyä, ota panttivanki. Protestantti: Mikään ei mene päin mäntyä, jos teen työni ahkerammin. Katolinen: Jos kaikki menee päin mäntyä, ansaitsen sen. Juutalainen: Miksi minulla kaikki menee aina päin mäntyä. Buddhalainen: Kun kaikki menee päin mäntyä: onko mänty todella mänty. Rastafari: Poltetaan mänty. Ateisti: Tuoko muka mänty? Helluntalaisuus: Mänty? Jäikö se pystyyn vaikka Ylivainio kosketti sitä? Jehovan todistajat: Kop, kop! Iltaa, tulimme vain kertomaan, että uudessa Vartiotornissa on juttu Männystä, jota päin kaikki meni. Arkipäivän luterilaisuus: Mänty, mänty! Mikä vitun mänty? Kaikki menee päin persettä!

19 19 Niksiakseli Mitä kaikkea voitkaan tehdä sukkahousuilla... Liimaa puolisosi valokuva paperinuken pääksi. Shoppailuhalun yllättäessä hän voi kokeilla myyntikuvastojen tuotteita paperinuken päälle ja kaupoissa käynti käy tarpeettomaksi. Lasketellessa silmälasit pysyvät paikallaan, kun leikkaat niiden päälle renkaan sukkahousujen lahkeesta. Leveämpi rengas suojaa koko kasvoja viimalta. Keväällä vältät nenän kärventymisen. Värin voit valita sävy sävyyn hiihtopukusi kanssa. Hidas hiihtäjä kiinnittää sauvan päähän pienen pyöreän varsipeilin esimerkiksi eristysnahalla. Siitä näkee, tuleeko nopeampia takaa. Kuljettajan viereisellä penkillä istujan pää retkahtelee usein. Niska kipeytyy, kun yrittää nukkua matkan aikana. Hyvä konsti on sitoa pää sukkahousuilla kiinni niskatukeen. Pää ei retkahtele, ja tuki joustaa mukavasti. Kännykän kaulakotelon voit tehdä kätevästi sukkahousuista. Leikkaa jalkaosa reidestä poikki. Laita kännykkä teräosaan ja halkaise jalkaosa pystysuunnassa siihen asti. Solmi yläpäät ja pujota kaulaan. Käyttö onnistuu sukkahousun läpi. Vuoristoradassa ovat hattu ja silmälasit vaarassa pudota. Eivät enää, kun vedät päähäsi sukkahousut! Diskohumussa on tungosta ja samanlaiset juomalasit saattavat sekaantua. Ota mukaasi esimerkiksi siisti pyykkipoika nimelläsi varustettuna ja nipsauta lasin reunaan poistuessasi. Kun palaat, tunnistat oman juomasi. Kun menet yleiselle uimarannalle, jolla ei ole pukukoppeja tai jolla ne ovat usein varattuja, ota mukaan vanha pussilakana. Sen sisällä voit pukeutua ja riisuutua ilman, että muut rannallaolijat huomaavat. Irrota sukkahousuista varret ja vedä ne käsivarsien suojaksi aurinkoon mennessäsi. Suojaa jonkin verran, mutta ei estä kauniisti ruskettumasta. On a golf tour in Ireland, Tiger Woods drives his Volvo into a petrol station in a remote part of the Irish countryside. The attendant at the pump greets him in a typical Irish manner completely unaware of who the gol ng pro is. Top of the mornin to yer, sir says the attendant. Tiger nods a quick hello and bends forward to pick up the nozzle. As he does so, two tees fall out of his shirt pocket onto the ground. What are dey den, son? asks the attendant. They re called tees replies Tiger. Well, what on de good earth are dey for? inquires the Irishman. They re for resting my balls on when I m driving, says Tiger. Feckin Jaysus, says the Irishman, Dem boys at Volvo tink of everything!

20 20 Pisteet kotiin - ohjeita miehille Pistesysteemin periaate on lyhykäisyydessään seuraava: Jos teet jotain josta hän iloitsee, saat pluspisteitä. Jos teet jotain mistä hän ei pidä, saat minuspisteitä. Jos teet jotain jota vastaa hänen odotuksiaan, et saa mitään pisteitä! (Sorry, pojat, mutta näin se toimii) YKSINKERTAISET ASIAT: Petaat sängyn (+1) Petaat sängyn, mutta unohdat laittaa koristetyynyt (0) Laitat vain päiväpeitteen, petaamatta (-1) Jätät WC-istuimen renkaan ylös (-5) Vaihdat WC-paperirullan kun vanha on loppu (0) Kun KAIKKI WC-paperi on loppu käytät hänen Savettejaan (-1) Kun Savetit ovat loppu käytät toista kylpyhuonetta (-2) Menet kauppaan ostamaan siteitä (+5) lumipyryssä (+8) mutta palaat mukanasi kolme kaveria ja koppa kaljaa (-15) Tutkit yöllä jonkun kummallisen äänen (0) Tutkit yöllä jonkun kummallisen äänen mutta se ei ollutkaan mitään (0) Tutkit yöllä jonkun kummallisen äänen ja se oli jotakin (+5) Annat tunkeutujalle kyytiä (+10) mutta se olikin hänen kissansa (-10) JUHLAT: Olet hänen kanssaan koko illan (0) Jätät hänet hetkeksi ottaaksesi drinkin vanhan opiskelijakaverin kanssa, jota et ole nähnyt pitkään aikaan (-2) jonka nimi on Liisa (-6) Liisa on tanssija (-10) Liisalla on silikonit (-17) SYNTYMÄPÄIVÄ: Viet hänet ulos syömään (0) Viet hänet ulos syömään paikkaan, jossa ei ole telkkaria baarissa (+2) Olihan siellä sittenkin telkkari (-2) Ravintolassa on Syö-niin-paljon-kun-jaksat-satasella ilta (-3) On Syö-niin-paljon-kun-jaksat-satasella ilta ja telkkarissa on urheilua ja olet värjännyt kasvosi oman joukkueen väreissä (-10) ILTA ULKONA KAVEREITTEN KANSSA: Menet ulos kaverin kanssa (-5) Kaveri on onnellisesti naimisissa (-4) Tai vannoutunut poikamies (-7)

21 21 ULKONA HÄNEN KANSSA: Viet hänet elokuviin (+1) josta hän pitää (+4) ja sinä inhoat (+6) Sinä pidät elokuvasta (-2) jonka nimi onkin PsychoKiller 4 (-4) ja kertoo ihmissyöjäzombeista (-9) vaikka olitkin väittänyt sen olevan dokumenttielokuva (-15) SINÄ ITSE: Kehität näyttävän kaljamahan (-15) Kehität näyttävän kaljamahan, mutta työstät sen pois (+10) Kehität näyttävän kaljamahan ja siirryt käyttämään lökäfarkkuja ja Hawaii-paitoja (-30) Sanot, Entäs sitten? Sinullakin on! (-800) SUURI KYSYMYS: Hän kysyy Olenko mielestäsi paksu? Viivyttelet vastauksen kanssa (-10) Vastaat, Mistä kohtaa? (-35) Kaikki muut vastaukset (-20) KOMMUNIKOINTI: Hän haluaa keskustella jostain ongelmasta Kuuntelet, ja onnistut näyttämään siltä että välität (0) Kuuntelet yli 5 minuuttia (+1) Kuuntelet yli 30 minuuttia (+5) Kuuntelet yli 30 minuuttia, katsomatta samalla telkkaria (+100) mutta olitkin nukahtanut (-20) Kun Jumala oli luonut Aatamin, oli kaikki jonkin aikaa ihan mukavasti. Pikkuhiljaa Aatamia alkoi kuitenkin vituttamaan ainainen yksinäisyys, niinpä hän teki Jumalalle ehdotuksen: Hei Jumala,olen sinulle todella kiitollinen siitä että loit minut tänne paratiisiin mutta minulla ei ole mitään tekemistä Mitä sinulla on mielessäsi, Aatami? -Jumala kysyi Mitäpä jos loisit minulle tänne kaveriksi vaikka semmosen Eevan, hän saisi mielellään olla aika hyvännäköinen, laittaisi hyvää ruokaa, ei ikinä nalkuttaisi mistään ja olisi todella kiihkeä seksileikeissä. Mitäpäs sanot siihen, Jumala? Jumala mietiseli hetken asiaa mielessään ja vastasi: Hyvä on Aatami, minä luon sinulle kaveriksi toivomasi kaltaisen Eevan mutta siitä hyvästä minä vaadin sinulta toisen kätesi ja toisen jalkasi Nyt oli vuorostaan Aatamin vuoro ruveta miettimään ja hän mietti asiaa pitkään ja hartaasti, lopulta hän vastasi: Hei Jumala, mitäs minä saisin yhdellä kylkiluulla?

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt:

LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt: 1 LET S GO! 4 KOEALUE 7-9 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

2. Mistä muut voivat huomata, että Jarkkoa pelotti? 3. Mitä ohjeita haluat antaa Jarkolle ja hänen vanhemmilleen?

2. Mistä muut voivat huomata, että Jarkkoa pelotti? 3. Mitä ohjeita haluat antaa Jarkolle ja hänen vanhemmilleen? Pelko kiusaamisesta Jarkkoa kiusattiin koulussa. Häntä pelotti herätä aamuisin ja ajatella kouluun lähtemistä. Millä tavalla häntä kiusattaisiin tulevana päivänä? Jarkko tunsi yhä useammin aamuisin vatsakipua

Lisätiedot

Kysyminen & vastaaminen (Asking & Answering)

Kysyminen & vastaaminen (Asking & Answering) Kysyminen & vastaaminen (Asking & Answering) Persoonapäätteet (personal endings/suffix) Jos A, O, U -vat. Jos ei -vät (If A, O, U -vat. If not -vät) Minä olen. Sinä olet. Hän on. (I am. You are. He/She

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin?

3. Miksi rottaa kutsuttiin Ronkeliksi? 4. Mitä rotta söi maanantaisin? 5. Mitä rotta söi tiistaisin? 6. Mitä rotta söi keskiviikkoisin? Rotta Ronkeli Eräällä rotalla oli kummallinen nimi. Rottaa kutsuttiin Ronkeliksi. Ronkeli oli saanut nimensä ruokatavoistaan. Se halusi syödä vain hedelmiä. Maanantaisin rotta söi banaaneja. Tiistaisin

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

PELAAJAT JOUKKUEITTAIN Kausi

PELAAJAT JOUKKUEITTAIN Kausi PELAAJAT JOUKKUEITTAIN Kausi 2013-14 HAUSBANDY Snipers Porski RSB Yhteensä Ahde Kimmo HausBandy 1+2 3+0 x 2 4 2 6 0 Hakkola Jani HausBandy 0+0 ei pel. x 1 0 0 0 0 Helminen Tommi HausBandy 2+0 ei pel. x

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Pane verbi oikeaan muotoon (kolmas infinitiivi).

Pane verbi oikeaan muotoon (kolmas infinitiivi). Pane verbi oikeaan muotoon (kolmas infinitiivi). 1. Pääsitkö sinä yliopistoon... OPISKELLA? opiskelemaan 2. Milloin sinä menet... TAVATA Katjua? tapaamaan 3. Mitä sinä menet... TEHDÄ Tampereelle? tekemään

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku Iso alkukirjain seuraaviin: nimet, maat, kaupungit Pieni alkukirjain seuraaviin: viikonpäivät, kielet, kuukaudet 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Sija No Kippari Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Yht.

Sija No Kippari Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Cup kilpailu Os. sij. pist. Yht. OPM-Cup 2013 Lopullinen tulosluettelo OPM cupin lisenssejä lunastettu 169 kpl. Harri Nikula teki kovat pohjat heti alkukaudesta, ja voittaa cupin Tuurin hauki kisassa suurin hauki 10435 g, Sami Aittokallion

Lisätiedot

Suomen Cup - Rovaniemi

Suomen Cup - Rovaniemi 9..206,4 km Sprintti - 0:7:00,4 km Sprintti Apulais- 2 249843 Ristomatti Hakola 2:50.44 0.00 2 4 23328468 Matias Strandvall 2:50.48 +0.04 3 5 2752649 Juho Mikkonen Kuhmo-Ski 2:5.65 +.2 4 0 2247565 Ari

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

N10 1 Tiisa Paukku AlvajRy - - - - - 20-20 16-56 2 Pinja Kilpeläinen - - - - - - - 16 20-36

N10 1 Tiisa Paukku AlvajRy - - - - - 20-20 16-56 2 Pinja Kilpeläinen - - - - - - - 16 20-36 RIDE CYCLE STORE CUP 2012 Tulokset 10/10 osakilpailun jälkeen, sarjoissa N/M10-14 ja joukkuekilpailussa 9/9 osakilpailun jälkeen Pisteet määräytyvät seuraavasti: 20, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2,

Lisätiedot

Ohjeita lapsiperheille

Ohjeita lapsiperheille Oulun vastaanottokeskus Heikinharjuntie 66 90620 Oulu Puhelin: 0718763100 Ohjeita lapsiperheille Minna Märsynaho Diakonia-ammakorkeakoulu 2 SISÄLLYSLUETTELO LAPSI JA TURVALLISUUS 3 ARJEN PERUSTOIMINNOT

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Pöllönkankaan verkkokohina

Pöllönkankaan verkkokohina Pöllönkankaan verkkokohina 2011-2012 Ensimmäinen luokka Pöllöjä liikkeellä Pöllönkankaalla ... ihan joka puolella! Talvikaupunkeja Talvella Pipo päässä... lapaset kädessä! Lentävää grafiikkaa Kevättä

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

VEIJOLLA ON LASTENREUMA

VEIJOLLA ON LASTENREUMA VEIJOLLA ON LASTENREUMA T ässä on Veijo ja hänen äitinsä. Veijo on 4-vuotias, tavallinen poika. Veijo sairastaa lastenreumaa. Lastenreuma tarkoittaa sitä, että nivelet ovat kipeät ja tulehtuneet. Nivelet

Lisätiedot

Ikäluokka Painoluokka Vaaka Nimi / Synt 1. nosto 2. nosto 3. nosto Tulos Paikkakunta N 57 52,05 Hanna Rantala / 82 85,0 90,0 90,0 Tampere 26.8.

Ikäluokka Painoluokka Vaaka Nimi / Synt 1. nosto 2. nosto 3. nosto Tulos Paikkakunta N 57 52,05 Hanna Rantala / 82 85,0 90,0 90,0 Tampere 26.8. MAKSIMIRANKING 2017 N 57 52,05 Hanna Rantala / 82 85,0 90,0 90,0 Tampere 26.8.2017 N 52 50,2 Johanna Forsström / 88 65,0 70,0 72,5 72,5 Rauma 15.4.2017 N 63 61,70 Anne Heikkilä / 78 65,0 72,5 80,0 72,5

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Can you help me, please? Do you speak English? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Can you help me, please? Avun pyytäminen Do you speak English? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Voisitko auttaa minua? Puhutko englantia? Do you speak _[language]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Can you help me, please? Do you speak English? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu henkilöltä

Lisätiedot

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta.

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta. 2. kappale ( toinen kappale) P ERHE 2.1. Fereshte ja Anna katsovat kuvaa. Fereshte: Tämä on minun perhe. Anna: Kuka hän on? Fereshte: Hän on minun äiti. Äidin nimi on Samiya. Tämä olen minä. Tämä on minun

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

NAISET RANKING Netta Miettinen 1995 Avoin 81,85 55,0 26,85 17 Lahti

NAISET RANKING Netta Miettinen 1995 Avoin 81,85 55,0 26,85 17 Lahti NAISET RANKING 2016 Naisilla voittaa pienempi erotus Miehillä suurempi erotus 60 Hanna Rantala 1982 Avoin 52,10 35,0 17,10 52 Tampere 20.8.2016 60 Hanna Rantala 1982 Avoin 52,00 35,0 17,00 51 Lahti 9.10.2016

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Classic Motocross Cup Heinola Kierrosajat 1 Piippola Pauli (Classic A)

Classic Motocross Cup Heinola Kierrosajat 1 Piippola Pauli (Classic A) 16.8.2014 17:16:25 1 (134) 1 Piippola Pauli (Classic A) 1 2:22,60 0:19,74 2 2:02,86 0:00,00 3 2:54,59 0:51,73 16.8.2014 17:16:25 2 (134) 3 Väkeväinen Tom (Classic A) 1 2:09,60 2 2:33,70 0:09,43 3 2:24,27

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Classic Motocross Heinola Kierrosajat 35 Lahti Jukka (Classic A)

Classic Motocross Heinola Kierrosajat 35 Lahti Jukka (Classic A) 1 (129) 35 Lahti Jukka (Classic A) 1 3:12,46 0:24,17 2 2:48,29 0:00,00 1 2:38,80 2 2:40,66 0:00,00 3 2:45,05 0:04,39 4 8:44,45 6:03,79 1 2:36,81 2 2:42,99 0:02,31 3 2:41,95 0:01,27 4 2:42,56 0:01,88 5

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

Travel Getting Around

Travel Getting Around - Location Olen eksyksissä. Not knowing where you are Voisitko näyttää kartalta missä sen on? Asking for a specific location on a map Mistä täällä on? Asking for a specific...wc?...pankki / rahanvaihtopiste?...hotelli?...huoltoasema?...sairaala?...apteekki?...tavaratalo?...ruokakauppa?...bussipysäkki?

Lisätiedot

Tapahtumakalenteri. viikko 06. viikko 07. viikko 08. Pattijoen Rauhanyhdistys

Tapahtumakalenteri. viikko 06. viikko 07. viikko 08. Pattijoen Rauhanyhdistys Tapahtumakalenteri viikko 06 pe 12.02. 19:00 Raamattuluokka 5 lk. Aihe: Syntiinlankeemus ja lupaus. Paikka: Savela Jukka, Tervaluodontie 23 / 6 lk. Aihe: Abraham uhraa Iisakin. Paikka: Heikki Nauha, Veikkolantie

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

LAPUAN VIRKIÄN ENNÄTYKSET - 2015

LAPUAN VIRKIÄN ENNÄTYKSET - 2015 LAPUAN VIRKIÄN ENNÄTYKSET - 2015 MIEHET 100 m 11,10 Joonas Kokko 2015 200 m 22,55 Joonas Kokko 2015 400 m 48,53 Jukka Latva-Rasku -97 800 m 1.51,78 Pekka Passinen -94 1000 m 2.26,94 Ville Hautala -91 1500

Lisätiedot

OPEN SEMI-AUTO -- Overall Stage Results Mini Rifle SM Sipoo Printed huhtikuu 28, 2014 at 7:33

OPEN SEMI-AUTO -- Overall Stage Results Mini Rifle SM Sipoo Printed huhtikuu 28, 2014 at 7:33 Stage 1 -- Perässä vedettävä 1 140 24,60 5,6911 150,0000 100,00 13 Matero, Ari 2 138 24,88 5,5466 146,1932 97,46 91 Kervola, Marko 3 122 22,37 5,4537 143,7448 95,83 7 Laukia, Jarkko 4 144 29,56 4,8714

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot