Pelastussuunnitelma Päivitetty

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pelastussuunnitelma Päivitetty 19.6.2015"

Transkriptio

1 Pelastussuunnitelma 1 (13) Pelastussuunnitelma Päivitetty Kiinteistön omistaja: Asunto Oy Lemminkäisenrivi Osoite: Lemminkäisentie Paimio Rakennusvuodet: 1983 (A-C), 1984 (D-F) Rakennusten lukumäärä: 6 asuinrakennusta, 1 huoltorakennus Talotyyppi: 1-taso rivitalot (A-D), 2-taso rivitalot (E-F) Kiinteistön kerrosala: 3137 m² Asuinhuoneistojen lukumäärä: 32 Liike- ja toimistohuoneistot: 0 Isännöitsijä: Harri Ruuskanen / Konvektio Oy Kiinteistöhuolto: Kiinteistöhuolto 3 J Oy (Penan kiinteistöhoito) Taloyhtiön hallitus:

2 Pelastussuunnitelma 2 (13) 1. Pelastussuunnitelman tiedot Pelastussuunnittelun tavoitteena on: tunnistaa asuinympäristössä esiintyvät vaaratekijät opastaa ennaltaehkäisemään vaaratilanteiden ja vahinkojen syntymistä sekä opastaa toimimaan kyseiseen asuinkiinteistöön soveltuvalla tavalla erilaisissa vaaratilanteissa. Pelastussuunnitelmaa ei laadita tai ylläpidetä pelastusviranomaista varten, vaan asuinkiinteistön ja sen asukkaiden tarpeisiin ja turvallisuuden parantamiseksi. Pelastusviranomainen valvoo palotarkastuksien yhteyksissä muiden asioiden ohella, että lakisääteisiä velvoitteita noudatetaan. Pelastussuunnitelma määriteltyihin kohteisiin sekä sen sisältö ovat lakisääteisiä (Pelastuslaki 379/2011 ja Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta 407/2011). As Oy Lemminkäisenrivin pelastussuunnitelma on kiinteistökohtainen, eli siinä on otettu huomioon eri talotyyppien erityisvaatimukset (1-taso/2-taso, takalliset/takattomat, jne.). Pelastussuunnitelma on laadittu hallituksen ja isännöitsijän yhteistyönä. 2. Pelastussuunnitelman ylläpito Turvallisuuden säännöllinen seuranta ja pelastussuunnitelman säännöllinen päivittäminen ovat asumisturvallisuuden perusedellytyksiä. Kun pelastussuunnitelmaa arvioidaan säännöllisesti, varmistutaan siitä, että tiedot pysyvät ajan tasalla ja mahdolliset sattuneet vaaratilanteet tai muut turvallisuuspuutteet tulevat huomioiduiksi. 2.1 Miten turvallisuustilannetta seurataan ja miten ja kenelle havaitut turvallisuuspuutteet tai vaaratilanteet raportoidaan? Turvallisuuspuutteita havainnoidaan jokapäiväisessä toiminnassa ja keskustelemalla asukkaiden kanssa. Asukkaat voivat raportoida havaitsemiaan turvallisuuspuutteita tai vaaratilanteita isännöitsijälle tai kenelle tahansa hallituksen jäsenelle. Heiltä tieto menee hallituksen puheenjohtajalle. Pelastussuunnitelman päivitystarve arvioidaan aina uuden hallituksen valitsemisen jälkeen. Toisin sanoen, vaikka vuoden aikana ei olisikaan tullut esille uusia turvallisuuspuute- tai vaaratilannehavaintoja, hallitus tekee vuosittain niin sanotun turvallisuuskävelyn ja arvioi suunnitelman päivitystarpeen tämän perusteella. 2.2 Miten saadut tiedot talletetaan ja arvioidaan? Puheenjohtaja kerää tiedot havainnoista ja sisällyttää niiden käsittelyn seuraavaan hallituksen kokoukseen. Mikäli asia on kiireellinen, voidaan hallitus kutsua koolle hyvinkin nopealla aikataululla. Pelastussuunnitelman ylläpidosta vastaa taloyhtiön hallitus, joten havaitut turvallisuuspuutteet tai vaaratilanteet käsitellään aina hallituksen kesken.

3 Pelastussuunnitelma 3 (13) 3. Viestintä Jokaisella asukkaalla on oikeus perehtyä pelastussuunnitelmaan. Keskeistä kuitenkin on, että kaikki asianosaiset tuntevat annetut ohjeet vaaratilanteiden ennaltaehkäisemiseksi sekä toimintaohjeet niiden varalta. Taloyhtiön hallitus tiedottaa asukkaita merkittävistä muutoksista pelastussuunnitelmassa, sen liitteissä tai muissa turvallisuusohjeissa. Tiedotus tapahtuu taloyhtiön kotisivujen kautta, sekä tarvittaessa asuntoihin toimitetuin kirjelmin. Havaituista vaaratilanteista tai vaaranpaikoista tiedotetaan erikseen tarpeen vaatiessa. 4. Kiinteistön vaaranpaikat, riskit ja niiden ennaltaehkäisy Tunnistettuja vaaroja voidaan hallita ja ennaltaehkäistä. Osa ennaltaehkäisystä on kiinteistön omistajan vastuulla, mutta käyttäjien ohjeistuksella on myös suuri merkitys. On tärkeää tunnistaa tekijät, jotka voivat johtaa vaaratilanteeseen. Näin voidaan valita keinot, joilla vaaratilanteet voidaan välttää ja niiden seurauksia rajata. Arvioinnissa voidaan käyttää apuna erillistä riskienarviointitaulukkoa tai turvallisuuskävelyn tarkastuslistaa. Riskien tunnistaminen on keskeinen osa koko pelastussuunnitelmaa ja asuinkiinteistön turvallisuuden suunnittelua. Työ on hyvä tehdä laajalla pohjalla, asukkaita ja kiinteistössä toimivia kuullen. On hyvä muistaa, että täysin kattavaa listaa mahdollisista tapaturmista tai vaaroista ei ole mahdollista tai edes tarkoituksenmukaista tehdä. Suurimmat riskit aiheuttaa yleensä ihmisen toiminta ja ajattelemattomuus. Kaikessa toiminnassa jokaisen tulee käyttää omaa harkintaa, huolellisuutta ja varovaisuutta, jotta asuinympäristö olisi turvallinen. Se on parasta mahdollista ennaltaehkäisyä turvallisuuden näkökulmasta. Vaikka yhteiskunnan häiriötilanteiden ennaltaehkäisy (esimerkiksi laaja sähkökatko tai vedenjakelun häiriintyminen) ei ole asuinyhteisöjen voimin mahdollista, niin omatoimisella varautumisella luodaan valmiudet ja keinot rajoittaa vahinkoja. Pelastuslaissa säädetty huolellisuusvelvollisuus koskee kaikkia ihmisiä: Jokaisen on oltava huolellinen tulipalon tai muun onnettomuuden vaaran ja vahingon välttämiseksi. Jokaisen on mahdollisuuksiensa mukaan valvottava, että hänen määräysvaltansa piirissä noudatetaan tulipalon ja muun onnettomuuden ehkäisemiseksi ja henkilöturvallisuuden varmistamiseksi annettuja säännöksiä ja määräyksiä. kuten myös samassa laissa säädetty yleinen toimintavelvollisuus: Jokainen, joka huomaa tai saa tietää tulipalon syttyneen tai muun onnettomuuden tapahtuneen tai uhkaavan eikä voi heti sammuttaa paloa tai torjua vaaraa, on velvollinen viipymättä ilmoittamaan siitä vaarassa oleville, tekemään hätäilmoituksen sekä ryhtymään kykynsä mukaan pelastustoimenpiteisiin.

4 Pelastussuunnitelma 4 (13) 4.1 Mitä riskejä kiinteistössä on tunnistettu? Henkilöihin, kiinteistöön ja omaisuuteen kohdistuvat riskiluokat: a) Tapaturmat b) Tulipalot c) Vesivahingot d) Myrskyvauriot e) Sairauskohtaukset f) Rikollinen toiminta g) Säteily- tai kaasuvaara a) Tapaturmat kaatuminen liukastuminen kompastuminen putoaminen lumen tai jään tippuminen ihmisen tai omaisuuden päälle leikkipuistossa tapahtuvat lasten tapaturmat sähköisku myrkytys liikenneonnettomuus omaisuusvahingot henkilövahingot kuolema Yhtiö on tilannut hiekoituspalvelut ja lumen luonnin kiinteistöhuoltoyhtiöltä. o Yhtiö valvoo toimintaa ja puuttuu aktiivisesti epäkohtiin. o Talvikunnossapidosta huolehditaan myös omatoimisesti, esim. levittämällä huoltorakennuksen edessä ja autokatoksilla sijaitsevissa hiekoitusastioissa olevaa hiekoitushiekkaa liukkaaksi havaittuihin kohtiin tai luomalla lunta taloyhtiön tarjoamalla välineistöllä. Varmistetaan valaistuksen riittävyys sekä pihakäytävillä että autokatoksissa ja suoritetaan viipymättä tarpeelliset korjaus-/parannustoimenpiteet. Lumen ja jään kerääntymistä katoilla on seurattava talvisin. o Vaaranpaikoista tulee ilmoittaa välittömästi isännöitsijälle tai hallituksen puheenjohtajalle. o Vaaratilanteissa kulku tai pysäköiminen tulee estää opastauluilla ja puomeilla lumen tai jään putoamisvaara-alueelle.

5 Pelastussuunnitelma 5 (13) o Lumen/jään pudotus hoidetaan tarvittaessa ammattilaisella, erityisesti 2- tasoisten rakennusten katoilta. o Yhtiö voi tarvittaessa kieltää omatoimiset lumenpudotukset. Leikkipuiston kaikki leikkivälineet on toimitettu ns. avaimet käteen -periaatteella ja samalla on varmistettu säädösten mukaisten turva-alueiden ja turva-alustojen (turvahiekka) toteutuminen puiston leikkivälineiden osalta. o Leikkipuiston leikkivälineet tarkastetaan omatoimisesti säännöllisesti ja havaitut puutteet korjataan viipymättä. Piha-alue ja pihakäytävät pidetään siistinä ja kunnossa. o Lehdet haravoidaan tarvittaessa. o Pensaat ja puskat siistitään liikenneonnettomuuksien estämiseksi. o Pihakäytävien kuntoa tarkastellaan päivittäisessä toiminnassa ja havaitut vaaratekijät (kuopat, esteet, jne.) pyritään poistamaan viipymättä. Tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet pidetään sellaisessa kunnossa, että katolla suoritettavat työt voidaan tehdä turvallisesti. Putoamissuojaus on suunniteltava ja toteutettava aina kohteen ja työtehtävän mukaan säädösten mukaisesti. Parvekekaiteiden kuntoa seurataan omatoimisesti pääasiassa asukkaiden toimesta. Auton lämmitysjohto tulee turvallisuussyistä aina käytön jälkeen irrottaa pistorasiasta, eikä pistorasiassa olevaa johtoa saa jättää roikkumaan lämmitysrasiasta. Vapaasti roikkuva jännitteinen lämmitysjohto aiheuttaa sähköiskun vaaran. Jos pistokytkin putoaa vesilätäkköön tai lumisohjoon, se saattaa tehdä ympärillä olevan alueen sähköiseksi. Pihapiiriin sijoitetaan vain myrkyttömiä kasveja. Asukkaita neuvotaan pitämään kodin myrkylliset kemikaalit, lääkkeet, sekä myrkylliset sisäkasvit poissa lasten ulottuvilta. o Vaarallisimpia kodin kemikaaleja ovat koneastianpesuaineet, putkenavausaineet, liuottimet, maalituotteet ja jäähdytysnesteet. Tulisijojen käytössä on häkämyrkytyksen estämiseksi huomioitava, että vasta kun hiillos on palanut loppuun eli kaikki hiilet ovat mustia, voi hormipellin sulkea kokonaan. Jokaisen tulee huolehtia, että saastunutta vettä ei juoda edes vahingossa. Asukkaita kehotetaan varovaisuuteen pihateillä ja parkkialueella liikennöidessään. Pihapiirissä on esim. paljon leikkiviä lapsia, joten varsinkin moottorikäyttöisellä ajoneuvolla liikuttaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Läheltä piti tilanteisiin puututaan viivytyksettä. Ne tutkitaan ja tehdään tarvittavat toimenpiteet vastaavanlaisten tapahtumien ehkäisemiseksi. Asukkaita kannustetaan tutustumaan pelastussuunnitelman liitteenä oleviin ensiapuohjeisiin ja mahdollisuuksien mukaan myös harjoittelemaan ensiavun antamista, esim. osallistumalla eri tahojen järjestämille ensiapukursseille. b) Tulipalot oikosulut viallisen sähkölaitteen tai asennuksen aiheuttama palo viallisen kaasulaitteen tai asennuksen aiheuttama palo rasva- tai muu palo keittiössä

6 Pelastussuunnitelma 6 (13) huolimaton tupakointi tuhopoltto lasten leikkien aiheuttama tulipalo Tulisijan huolimaton käyttö tulityöt omaisuusvahingot savu- ja vesivahingot henkilövahingot kuolema Suoritetaan vuosittain omatoimiset palotarkastukset kiinteistössä. Poistumisturvallisuudesta on huolehdittava: o Poistumisteiden tulee olla esteettömiä, esim. taka- ja parvekeovien eteen ei saa kasata tavaraa. o Varatieikkunat on varustettava kiintopainikkeilla (koskee toisen kerroksen huoneita, joista ei ole käyntiä parvekkeelle). Jokaisen asukkaan on huolehdittava asuntonsa palovaroittimien toimintakunnosta (yksi palovaroitin jokaista kerroksen 60 neliömetriä kohden). Lisäksi sammutuspeitteiden hankintaa suositellaan jokaiseen keittiöön. Alkusammutin on saatavilla ja tarkastettuna huoltorakennuksen työkaluvarastossa. Palavat aineet tulee säilyttää niille tarkoitetussa paikassa ja niiden määrät eivät saa ylittää säädöksissä mainittuja ylärajoja. Sähkökorjaukset ja asennukset teetetään TUKES:in rekisteristä löytyvällä ammattilaisella. Urakoitsijalla on oltava riittävät asennusoikeudet ja hänellä on oltava kokemusta vastaavista töistä. Kaasulaitetta käytettäessä on noudatettava käyttöohjeita ja niihin liittyviä turvallisuusohjeita (ml. kokoonpano-, säilytys-, huolto- ja puhdistusohjeet). Riittävästä valaistuksesta ja yleisestä siisteydestä kiinteistön alueella huolehditaan. Läheltä piti -tilanteisiin puututaan välittömästi, asia tutkitaan ja tehdään tarvittavat toimenpiteet vastaavanlaisten tapahtumien ehkäisemiseksi. Sähköpääkeskus on merkitty ja sen edustalla ei säilytetä tavaraa. Ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta ja hormien nuohouksesta huolehditaan säädösten ja suositusten mukaan. Autokatoksen yhteydessä sijaitseva jätekatos on eristetty muusta katoksesta palosuojaseinällä. Tulisijoja käytettäessä tulee huomioida palovaaraa aiheuttavan kipinöinnin ehkäisy (lattiasuojaus), sekä liiallisen lämmityksen aiheuttama nokipalovaara. Poistetut tuhkat tulee varastoida niin, ettei niistä aiheudu palovaaraa. Kiinteistössä tehtäville tulitöille tarvitaan aina tulityölupa ja tulityöntekijällä tulee olla voimassa oleva tulityökortti. Pelastussuunnitelma pidetään ajan tasalla ja siihen perehdytään. Liite 1 (tiivistelmä) sisältää esimerkkejä asukkaiden toimenpiteistä tulipalojen ennaltaehkäisyyn.

7 Pelastussuunnitelma 7 (13) c) Vesivahingot rankkasade rakenteiden vesitiiviyden pettäminen rakentamis- tai materiaalivirheistä johtuva vuoto pesukoneiden ja kylmäkoneiden rikkoontuminen putkirikko putkiston tai kaivon tukkeutuminen ilkivalta omaisuusvahingot Asuntokohtaisten veden pääsulkujen sijainti on asukkaiden tiedossa. LVI-työt, -tarkastukset ja -asennukset teetetään vain ammattilaisella. o LVI-urakoitsijalla tulee olla riittävät asennusoikeudet ja urakoitsijan täytyy olla toteuttanut vastaavanlaisia töitä aiemmin. o LVI-tarkastukset tehdään huolto-ohjelman mukaisesti. Putkistojen kuntoarvio suoritetaan säännöllisesti. Katolta ja ränneistä tulee poistaa syksyn lehdet ja neulaset loppusyksystä. Omatoimista muutosrakentamista ja muuta rakentamista tulee valvoa ja rakentamisessa ilmeneviin epäkohtiin tulee puuttua aktiivisesti. Kodinkoneiden valvotun käytön ja kunnossapidon tärkeyttä korostetaan: o Pesukoneen, kuivausrummun ja astianpesukoneen suodattimet ja nukkasihti on puhdistettava säännöllisesti ohjeiden mukaan. o Astianpesukoneen alle tulee sijoittaa turvakaukalo, joka helpottaa ja aikaistaa mahdollisen vesivahingon havaitsemista. Pihan vesipisteiden avaimet/kahvat säilytetään pois ulkopuolisten ulottuvilta. d) Myrskyvauriot salamaniskut puiden kaatuminen tai oksien katkeaminen myrskyn irrottamat ja lennättämät esineet sähkökatkot omaisuusvahingot henkilövahingot kuolema

8 Pelastussuunnitelma 8 (13) Myrskyvaurioita epäiltäessä katot ja rännit tarkastetaan asiantuntevalla huoltoliikkeellä ja havaitut vauriot ja puutteet korjataan. Puiden kuntoa piha-alueilla tarkkaillaan. Huonokuntoiset ja kaatumavaarassa olevat puut kaadetaan, sekä vaaralliset isot, kuivat oksat karsitaan mahdollisimman nopeasti kun ne on havaittu. Piha-alue ja pihakäytävät siistitään mahdollisimman nopeasti myrskyn jälkeen. Viranomaisten ulkonaliikkumiskieltoa on syytä noudattaa. Sisätiloissa vältetään sähkölaitteiden, lankapuhelimen, vesiputkiin liittyvien kohteiden ja tulisijojen käyttöä ja läheisyyttä myrskyn ja ukonilman aikana. Ulkona auto tai muu metallikorinen kulkuväline antaa hyvän suojan. Polku- ja moottoripyöräilyä on vältettävä. Varaudu omatoimisesti pitkäaikaisiinkin sähkökatkoihin esimerkiksi seuraavasti: o kotivaran varastoiminen o valaisin ja paristot o kynttilät ja tulentekovälineet o paristokäyttöinen radio e) Sairauskohtaukset sydäninfarkti diabeettinen sokki aivoinfarkti aivoverenvuoto epilepsia pyörtyminen henkilövahingot kuolema Pyritään takaamaan ammattiavun saaminen paikalle mahdollisimman nopeasti. o Opastekartta taloyhtiön tontista taloineen ja teineen on autokatoksen päädyssä ohjaamassa pelastuskaluston suorinta tietä oikealle ovelle. o Pelastusajoneuvojen pysäköiminen mahdollistetaan asuntojen ulko-ovien eteen, joten turvallisuuden vuoksi on tärkeää, että asukkaat pysäköivät kulkuneuvonsa oikein niille varatuille paikoille. Asukkaita kannustetaan tutustumaan pelastussuunnitelman liitteenä oleviin ensiapuohjeisiin ja mahdollisuuksien mukaan myös harjoittelemaan ensiavun antamista, esim. osallistumalla eri tahojen järjestämille ensiapukursseille.

9 Pelastussuunnitelma 9 (13) f) Rikollinen toiminta asuntomurto automurto murtautuminen yleisiin tiloihin (esim. pyörävarasto) graffitit omaisuuden tärvelemiset ja tuhoamiset väkivalta omaisuusvahingot henkilövahingot kuolema Yleistä siisteyttä ja järjestystä valvotaan ja epäkohtiin puututaan aktiivisesti. o Siisteys ja järjestys ovat osa turvallisuutta. o Graffitien ja muiden töhryjen puhdistus tehdään viipymättä. Varmistetaan valaistuksen riittävyys sekä pihakäytävillä että autokatoksissa ja suoritetaan viipymättä tarpeelliset korjaus-/parannustoimenpiteet. Ulko-ovien lukituksien huollot ja korjaukset teetetään ammattilaisella. Vialliset tai jäätyvät lukot korjataan viipymättä. Yleisten tilojen ulko-ovet suojataan murtosuojaraudoilla. Arvoesineet suositellaan merkitsemään ja kuvaamaan. Autopaikkojen lämmityspistorasioiden kannet ovat lukittavia. Pelastussuunnitelman liite 2 sisältää tarkempia ohjeita erilaisiin uhkatilanteisiin (väkivalta, ryöstö, murto), sekä ohjeita vaaratilanteiden jälkeiseen toimintaan. g) Säteily- tai kaasuvaara radioaktiivisen aineen tai vaarallisen kaasun joutuminen ympäristöön ydinaseen tai ydinainetta sisältävän aseen räjähdys vaarallisen aineen kuljetusonnettomuus onnettomuus ydinvoimalaitoksessa onnettomuus ydinkäyttöisellä aluksella onnettomuus radioaktiivisen jätteen käsittelylaitoksella radioaktiivisten aineiden joutuminen tietämättömien käsiin sota säteilysairaudet kuolema

10 Pelastussuunnitelma 10 (13) Kiinteistöllä ei ole omaa väestönsuojaa, joten suojautumista omassa kodissa tähdennetään ja ohjeistetaan. Lisäohjeita suojautumiseen kohdassa 6. Joditablettien hankkimista koteihin suositellaan (2 kpl/henkilö). Kotivaran varastointia suositellaan (kotivarasta lisää liitteessä 2). Suojeluhenkilöstön materiaalit ovat lämmönjakohuoneessa sijaitsevissa varustelaatikoissa. Luettelo varustelaatikoiden sisällöstä löytyy kohdasta 6.1. Pelastussuunnitelman liitteessä 2 on toimintaohjeet kaasu-, säteily- tai jonkin muun suojautumista vaativan vaaratilanteen varalle. 4.2 Selostus, miten riskit ja vaaranpaikat on kartoitettu Kartoitus on tehty arvioimalla, suorittamalla katselmuksia, käyttämällä hyväksi SPEK:n riskienarviointilomaketta, sekä ottamalla mallia muista pelastussuunnitelmista. 4.3 Onko kiinteistössä sellaisia toimijoita, jotka tulee erityisesti ottaa huomioon vaaratilanteissa? Kiinteistössä on iäkkäitä asukkaita, joiden liikuntakyky on rajoittunutta. 4.4 Mitä ohjeita kiinteistön asukkaille on annettu vaarojen ja riskien ennaltaehkäisemiseksi? - Pelastussuunnitelman tiivistelmä on jaettu jokaiseen kotiin. Saatavilla myös kotisivuilla. - Asukkaita kannustetaan tutustumaan pelastussuunnitelmaan ja muihin taloyhtiön kotisivuilla tarjolla oleviin ohjeisiin, kuten paloturvallisuuteen ja kotitapaturmien ehkäisyyn liittyviin materiaaleihin. 5. Toimintaohjeet erilaisia onnettomuuksia ja vaaratilanteita varten Kaikkia riskejä ei pystytä ennaltaehkäisemään, siksi asukkaille tulee antaa ohjeet vaaratilanteissa toimimiseen. Lähtökohtana ohjeistukselle ovat riskienarvioinnin tulokset. Keskeistä on, että asukkaat osaavat: tunnistaa vaaratilanteen pelastaa itsensä hälyttää apua auttaa vaarassa olevia. Lisäksi asukkaiden on hyvä hallita alkusammutus ja hätäensiapu.

11 Pelastussuunnitelma 11 (13) 5.1 Mitä toimintaohjeita asukkaille on annettu? - Pelastussuunnitelman tiivistelmä on jaettu jokaiseen kotiin. Saatavilla myös kotisivuilla. Tiivistelmä sisältää erillisen A4-kokoisen toimintaohjekokoelman, josta tärkeimmät toimintaohjeet ovat helposti löydettävissä - Erityisesti pelastussuunnitelman liite 2 sisältää kokoelman tarkempia toimintaohjeita. Asukkaita kannustetaan tutustumaan tarjolla oleviin ohjeisiin ja tulostamaan tarpeelliseksi katsomansa ohjeistukset taloyhtiön kotisivuilta. - Asukkaita kannustetaan tutustumaan pelastussuunnitelman liitteenä oleviin ensiapuohjeisiin ja mahdollisuuksien mukaan myös harjoittelemaan ensiavun antamista, esim. osallistumalla eri tahojen järjestämille ensiapukursseille. 5.2 Toiminta kokoontumispaikalla Kokoontumispaikka: Sisäpihan leikkikenttä Kun ihmiset ovat poistuneet rakennuksesta ja edenneet kokoontumispaikalle, kokoontumispaikalla tulee nimetä henkilö, joka ottaa vastuun kokoontumispaikan toiminnasta. Tilanteen mukaan on pohdittava, onko turvallista jäädä nimetylle kokoontumispaikalle, vai onko ihmiset ohjattava toisaalle, esimerkiksi lähistöllä olevaan kiinteistöön. Myös viranomaiset osoittavat tarvittaessa suojapaikat pidempiaikaista suojautumista varten. Kokoontumispaikalta ei saa poistua ilman lupaa. Nimetty vastuuhenkilö tiedottaa tilanteen edistymisestä ja ilmoittaa milloin kiinteistöön saa palata. Muistettavia asioita kokoontumispaikalla: - Mahdollisista loukkaantuneista huolehtiminen. - Liikuntarajoitteisista tai muuten vajaakuntoisista huolehtiminen. - Ilmoita, mikäli tiedät jonkun jääneen sisälle. Liikuntarajoitteisten henkilöiden poistuminen rakennuksesta hätätilanteessa voi olla vaikeaa ja hidasta. Jos tiedät naapurissasi asuvan liikuntarajoitteisia henkilöitä, esimerkiksi invalideja, sokeita tai vanhuksia, pyri hätätilanteessa varmistamaan myös heidän turvallinen poistumisensa. Jos tiedät naapurisi olevan kotona, mutta et voi auttaa häntä poistumaan, ilmoita pelastusviranomaisille tilanteesta heti kun mahdollista. Toimi yhteistyössä muiden asukkaiden kanssa. Huomioitavia asioita autettaessa liikuntarajoitteista henkilöä poistumisessa: - Auta liikuntarajoitteista poistumaan omien kykyjesi mukaan. - Kuuntele autettavaa. - Huolehdi auttamastasi henkilöstä myös ulospääsyn jälkeen.

12 Pelastussuunnitelma 12 (13) 6. Omatoiminen varautuminen poikkeusoloihin Poikkeusolojen syynä voi olla esimerkiksi erityisen vakava tapahtuma tai suuronnettomuus, joihin liittyy huomattava välitön tai välillinen uhka ihmisten hengelle tai terveydelle ja omaisuudelle. Poikkeusoloihin johtava suuronnettomuus voi kehittyä tunneissa tai vuorokausissa. Sotilaallisen kriisin ei odoteta kehittyvän hetkessä. Poikkeusoloissa ovat olemassa samat vaarat ja uhat kuin normaalioloissakin. Näiden lisäksi muut uhat voivat lisääntyä tai korostua. Olosuhteet ovat todennäköisesti haastavammat kuin normaalioloissa. Myöskään viranomaispalvelut eivät ole samalla tasolla kuin normaaliaikana, joten asukkaiden on toimittava omatoimisesti ja itsenäisemmin. Poikkeusoloissa yksittäiset kiinteistöt liitetään osaksi pelastustoimen johtamaa väestönsuojelujärjestelmää. Tällöin asukkaita voidaan valmiuslain mukaisin valtuuksin määrätä työvelvollisiksi väestönsuojelutehtäviin, kuten kiinteistökohtaisiin ensiapu-, raivaus- ja sammutustehtäviin. Lisäksi keskeinen tehtävä on asukkaiden suojaaminen väestönsuojaan tai sisätiloihin viranomaisten ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Normaalioloissa asuinkiinteistöjen vastuulla on ylläpitää omaa valmiuttaan sekä huolehtia siitä, että esimerkiksi väestönsuoja on varusteltu oikein ja toimintakuntoinen. 6.1 Väestönsuojelun järjestelyt kiinteistössä Alkusammutin sijaitsee työkaluvarastossa, johon on pääsy kaikilla taloyhtiön asukkailla. Suojeluhenkilöstön varustelaatikot (2 kpl) ovat lämmönjakohuoneessa, johon on pääsy ainoastaan nimetyillä henkilöillä, joille on luovutettu lämmönjakohuoneen ja sähköpääkeskuksen avain. Taloyhtiöissä suositellaan hankittavaksi suojeluhenkilöstön materiaali kahdelle henkilölle/alkava 100 asukasta. Historiasta johtuen, kun pihapiiri muodostui kahdesta eri asunto-osakeyhtiöstä, myös varustelaatikoita on kaksi ja näin materiaaleja on yhteensä neljälle henkilölle. Seuraavassa taulukossa on lueteltu suojeluvälineistön kokonaismäärä. NIMIKE MÄÄRÄ Suojanaamari 4 Suojakypärä 4 Suojalasit 4 Suoja-asu 4 Suojakäsineet 4 Ensiapulaukku 2 Ensiside 4 Käsivalaisin (ei paristoja) 4 Opaskirja 4 Varustelaatikko 2

13 Pelastussuunnitelma 13 (13) 6.2 Väestönsuoja Kiinteistöllä ei ole omaa väestönsuojaa, eikä myöskään kaupungilla ole tarjota yleistä väestönsuojaa. Suojautuminen sisätiloihin ja ohjeiden mukainen toiminta on ensimmäinen ja yleensä riittävä suojautumiskeino. Lisäsuojautumisen ollessa aiheellista viranomaiset osoittavat ihmisille vapaan suojapaikan. Näitä suojapaikkoja ovat esimerkiksi koulut ja isot lähikaupat. Sisälle suojauduttaessa ilmanvaihto pysäytetään ja asunnosta pyritään tekemään mahdollisimman tiivis, ettei radioaktiivisia hiukkasia tai kaasuja tunkeudu sisälle. Ovet, ikkunat, ilmanvaihtoaukot ja liesituuletin suljetaan. Takka, postiluukku sekä kaikki raot tiivistetään. Raot voi tilkitä, sulkea muovikalvolla, tiivistemassalla tai erilaisilla teipeillä. Katolla olevat ilmastointi- ja savuhormit peitetään. HUOM! Koneellisen ilmanvaihdon hätäpysäytyksenä toimii katolla sijaitsevan asuntokohtaisen huippuimurin turvakytkin (sulakkeesta sammuu myös esim. jääkaappi). Joku vapaaehtoinen kiipeää tarvittaessa katolle sammuttamaan ilmanvaihdon, sekä peittämään katolla olevat ilmastointi- ja savuhormit. Paksut seinät ja katto vaimentavat säteilyä, joten parhaan suojan saa rakennuksen keskiosassa tai kellarikerroksessa ja välttämällä oleskelua huoneissa, joissa on suuret ikkunat. Sisälle suojautuminen on yleensä tarpeen muutamien tuntien ajaksi tai korkeintaan vuorokaudeksi. Liitteet LIITE 1: Tiivistelmä pelastussuunnitelmasta (jaettu asuntoihin + kotisivuilta tulostettavissa) LIITE 2: Toimintaohjeet hätätilanteissa (kotisivuilta tulostettavissa)

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Päiväys Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman pohjana. Lomake noudattaa sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Päiväys Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman pohjana. Lomake noudattaa sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. As Oy Hovirouva. Kiinteistön nimi. Päiväys 18.6.2013

Pelastussuunnitelma. As Oy Hovirouva. Kiinteistön nimi. Päiväys 18.6.2013 Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi As Oy Hovirouva Päiväys 18.6.2013 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman pohjana.

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi Aurinkokatu 35. Päiväys 2.4.2015

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi Aurinkokatu 35. Päiväys 2.4.2015 Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Aurinkokatu 35 Päiväys 2.4.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman pohjana.

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi AsOy Pernajanrinne Päiväys 01.11.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi As Oy Peltolammin Veteraanitalot Päiväys

Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi As Oy Peltolammin Veteraanitalot Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi As Oy Peltolammin Veteraanitalot Päiväys 18.2.2015 Pelastussuunnitelma 2 ( 12) Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma Ki nteistön nimi Asunto Oy Siltaranta Päiväys 2/2016

Pelastussuunnitelma Ki nteistön nimi Asunto Oy Siltaranta Päiväys 2/2016 Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Asunto Oy Siltaranta Päiväys 2/2016 Pelastussuunnitelma 2 (9) Kiinteistön perustiedot Nimi ja osoite Asunto-Oy Siltaranta Pitkänsillanranta 7-9 00530 Helsinki Rakennusvuosi

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Lisätietoa pelastussuunnittelusta:

Pelastussuunnitelma. Lisätietoa pelastussuunnittelusta: Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Asunto-Oy Haagantori 3 Päiväys 20.6.2016 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Kiinteistön nimi As. Oy Helsingin Hakaniemenranta 16 (kiinteistö 091-010-399-8-7)

Kiinteistön nimi As. Oy Helsingin Hakaniemenranta 16 (kiinteistö 091-010-399-8-7) Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi As. Oy Helsingin Hakaniemenranta 16 (kiinteistö 091-010-399-8-7) Päiväys 7.5.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys 14.1.2014

Pelastussuunnitelma. Päiväys 14.1.2014 Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Ahkio Päiväys 14.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Palopupu ja uusi * pelastuslaki

Palopupu ja uusi * pelastuslaki Palopupu ja uusi * pelastuslaki Väritettävä pupuhahmo päiväkoti- ikäisille isille Lain tavoite, soveltamisala ja yleiset velvollisuudet tiedoksi jokaiselle, mutta erityisesti pienten lasten vanhemmille

Lisätiedot

Tähtirinne, Härkämäen observatorio, Kangaslampi

Tähtirinne, Härkämäen observatorio, Kangaslampi Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Tähtirinne, Härkämäen observatorio, Kangaslampi Päiväys 17.8.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi As.Oy Rantakartanontie 1. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi As.Oy Rantakartanontie 1. Päiväys Kiinteistön nimi As.Oy Rantakartanontie 1 Päiväys 09.02.2019 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman pohjana. Lomake

Lisätiedot

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 3.3.2015 Päivittäjä Ville Salo Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖN OMAVALVONTA

ASUINKIINTEISTÖN OMAVALVONTA Omavalvonnan lakitausta Omavalvonta on pelastuslain 379/2011 78 mukaista valvontaa. Tämän omavalvontalomakkeen täyttäminen ja palauttaminen annettujen ohjden mukaisesti on velvoittavaa. Vastaajan tulee

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT

PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT TS AGILITYURHEILUKESKUS OY PELASTUSSUUNNITELMA 1 Johdanto: PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT Tämän pelastussuunnitelman tarkoituksena on antaa perusteita kohteessa oleskelevien henkilöiden

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi Asunto Oy Ampujanpolku 4. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Kiinteistön nimi Asunto Oy Ampujanpolku 4. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Asunto Oy Ampujanpolku 4 Päiväys 14.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

7. Vaaratilanteet, niiden vaikutukset ja toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi VAARATILANNE

7. Vaaratilanteet, niiden vaikutukset ja toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi VAARATILANNE 7. Vaaratilanteet, niiden vaikutukset ja toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi versio 2a j.m. Sivu 1/6 2.2.04 versio 2a j.m. Sivu 2/6 2.2.04 Esimerkit Päivittäiset onnettomuudet Huoneistopalo Välitön

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

HELSINGIN PELASTUSLIITTO RY PELASTUSSUUNNITELMA SENIORIASUMISOIKEUS OY MERIKARTANO RIONKATU 7 00220 HELSINKI

HELSINGIN PELASTUSLIITTO RY PELASTUSSUUNNITELMA SENIORIASUMISOIKEUS OY MERIKARTANO RIONKATU 7 00220 HELSINKI PELASTUSSUUNNITELMA SENIORIASUMISOIKEUS OY MERIKARTANO RIONKATU 7 00220 HELSINKI Lisaa tahan karttakuva josta ilmenevat kiinteistojen sijainti, pelastustiet, pysakointijarjestelyt seka muut turvallisuusjarjestelyt

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Päiväys 2.5.2017 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman pohjana. Lomake noudattaa sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Asunto Oy Siltakyläntie 2

Asunto Oy Siltakyläntie 2 TURVALLISUUS- ja PELASTUSSUUNNITELMA Kiinteistön nimi Asunto Oy Siltakyläntie 2 1. Johdanto Suunnitelman tekemisestä on säädetty pelastuslaissa (468/2003) ja valtioneuvoston asetuksessa pelastustoimesta

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Yleinen turvallisuusohje YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 TULIPALON SATTUESSA 1. PELASTA välittömässä vaarassa olevat. 2. VAROITA muita vaarasta.

Lisätiedot

HASO. Turvallisuusilta

HASO. Turvallisuusilta HASO Turvallisuusilta 30.1.2019 Ohjelma Vastuut ja velvollisuudet omistaja vs. asukas Kiinteistön Pelastussuunnitelma arjen turvallisuuden kivijalka Kodin pelastautumissuunnitelma riskianalyysi sekä toimintamallit

Lisätiedot

Omatoiminen varautuminen 2014 (%)

Omatoiminen varautuminen 2014 (%) Väestön omatoiminen varautuminen on yleistynyt ja kehittynyt myönteisesti Omatoimisen varautumisen velvollisuuksia on jokaisella ihmisillä ja taloyhtiöillä. Pelastuslain velvoitteiden tavoitteena on, että

Lisätiedot

KYLÄTURVALLISUUDEN INFOILTA PIELAVESI

KYLÄTURVALLISUUDEN INFOILTA PIELAVESI KYLÄTURVALLISUUDEN INFOILTA PIELAVESI 1.10.2012 Paloriskit, omatoiminen varautuminen ja valvontasuunnitelmat Paavo Tiitta riskienhallintapäällikkö Pohjois-Savon pelastuslaitos paavo.tiitta@kuopio.fi 044

Lisätiedot

Asumisyksikkö Muistokatu

Asumisyksikkö Muistokatu Asumisyksikkö Muistokatu Käyttäjien turvallisuusohjeet 1. Yleistä 2. Kohteen perustiedot 3. Nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio 4. Turvaopasteet 5. Poistumisjärjestelyt 6. Kokoontumispaikka 7.

Lisätiedot

Palonehkäisyn uudet tuulet

Palonehkäisyn uudet tuulet pelastuslain (ja rakentamismääräysten) muutokset esitys FinnSec-messuilla 13.10.2011 Rakentamisen ja paloturvallisuuden perussäädökset uusiutuivat tänä vuonna Rakentamismääräyskokoelman osa E1 - Rakennusten

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Turun Kristillisen Raittiusseuran Kiinteistösäätiö

Pelastussuunnitelma. Turun Kristillisen Raittiusseuran Kiinteistösäätiö Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Turun Kristillisen Raittiusseuran Kiinteistösäätiö Päiväys 19.8.2014 Turun Kristillisen Raittiusseuran kiinteistösäätiön pelastussuunnitelma 2014 2 (8) Kiinteistön/rakennuksen

Lisätiedot

17.10.2011. Pelastuslaki ja pelastussuunnitelma: Tunnista ja vältä riskit. Marina Furuhjelm Lakimies, OTK

17.10.2011. Pelastuslaki ja pelastussuunnitelma: Tunnista ja vältä riskit. Marina Furuhjelm Lakimies, OTK 1 Pelastuslaki ja pelastussuunnitelma: Tunnista ja vältä riskit Kiinteistömessut 13.10.2011 Marina Furuhjelm Lakimies, OTK 1 Pelastuslaki ja asetus uudistui 1.7.2011 Tavoite on parantaa ihmisten turvallisuutta

Lisätiedot

AS OY LAHDEN MATTSSONIN KULMAN PALO- JA HENKILÖTURVALLISUUS

AS OY LAHDEN MATTSSONIN KULMAN PALO- JA HENKILÖTURVALLISUUS As Oy Lahden Mattssonin Kulma PELASTUSSUUNNITELMA 1(5) AS OY LAHDEN MATTSSONIN KULMAN PALO- JA HENKILÖTURVALLISUUS Turvallisuusjärjestelyjen organisointi 1. Johdanto 2. Henkilöstö 3. Tietoja kiinteistöstä

Lisätiedot

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA Kaupunki / kunta: Alavus Kiinteistön / taloyhtiön nimi: Alavuden Vuokra-asunnot Oy, kiinteistöt eritelty luetteloon Laatimispäivämäärä: 6.7.2011/10.10.2011/3.11.2014/24.11.2015

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Hauki Päiväys 20.4.2017 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastustoimen kehittämispäällikkö?? LUP onnettomuuksien ehkäisyn seminaari

Pelastustoimen kehittämispäällikkö?? LUP onnettomuuksien ehkäisyn seminaari LUP onnettomuuksien ehkäisyn seminaari 6.-7.2.2012 Rakennusvalvonnan ja pelastusviranomaisen roolit rakennusluvan vastaisen käyttötarkoituksen yhteydessä Hotelli Kuninkaantie 7.2.2012 Jussi Rahikainen

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Hauki Päiväys 14.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

KYLÄTURVALLISUUDEN INFOILTA LEPPÄVIRTA 12.11.2012

KYLÄTURVALLISUUDEN INFOILTA LEPPÄVIRTA 12.11.2012 KYLÄTURVALLISUUDEN INFOILTA LEPPÄVIRTA 12.11.2012 Paloriskit, omatoiminen varautuminen ja valvontasuunnitelmat Paavo Tiitta riskienhallintapäällikkö Pohjois-Savon pelastuslaitos paavo.tiitta@kuopio.fi

Lisätiedot

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA Kaupunki / kunta: Ylöjärvi Kiinteistön / taloyhtiön nimi: As Oy Siironpiha Laatimispäivämäärä: 18.1.2016 Taloyhtiön hallitus vahvistanut pvm ja allekirjoitus: 23.1.2016 Pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Fillari Päiväys 12.11.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Kolmas Pyörä Päiväys 9.12.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Iso-Fillari Päiväys 25.11.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Itko Päiväys 14.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Pyörö Päiväys 15.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Uusi pelastuslaki ja virastojen välinen yhteistyö

Uusi pelastuslaki ja virastojen välinen yhteistyö Uusi pelastuslaki ja virastojen välinen yhteistyö Jukka Koivuranta Helsingin pelastuslaitos Palotarkastaja/Sosiaali- ja terveysviraston yhteyshenkilö Lyhyesti Pelastuslaki 379/2011 Poistumisturvallisuusselvitys

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Hermanni Päiväys 25.11.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Mylläri Päiväys 9.12.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Minari Päiväys 9.12.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Iso-Hermanni Päiväys 25.11.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Pikku-Hermanni Päiväys 10.12.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Särkelä Päiväys 15.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUS. Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia.

TYÖTURVALLISUUS. Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia. TYÖTURVALLISUUS TYÖTURVALLISUUS Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia. TYÖTURVALLISUUS Työpaikan ja työympäristön työturvallisuudesta

Lisätiedot

Tapiolan Keskuspysäköinti Oy

Tapiolan Keskuspysäköinti Oy Tapiolan Keskuspysäköinti Oy Käyttäjien turvallisuusohjeet Etelätuulentie 1, 12. kaupunginosa, Tapiola 1. Yleistä 2. Kohteen perustiedot 3. Nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio 4. Turvaopasteet

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Rimpi Päiväys 15.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Minari Päiväys 14.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Kolmas Pyörä Päiväys 14.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Iso-Fillari Päiväys 14.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Mylly Päiväys 9.12.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Neulanen Päiväys 9.12.2015 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu.

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu. Opetusvideoiden tukimateriaali Turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille tarkoitetut opetusvideot on tarkoitettu katsottavaksi ohjatusti. Ilman tukimateriaalia saattaa videoiden sanoma jäädä epäselväksi.

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Turvallisuuskulttuuri koostuu...

Turvallisuuskulttuuri koostuu... Turvallisuuskulttuuri koostuu... Oikeat arvot, asenne Riittävästi tietoa ja taitoa Käytännön teot ja toimet motivaatio X osaaminen X mahdollisuudet= tulos Professori Veikko Teikari / Aalto- yliopisto 1

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Rintaneula Päiväys 15.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

6.1 Savunpoisto. Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa

6.1 Savunpoisto. Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa 6 ut P O R R A S K ÄY TÄVÄT es iv Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa poistumaan turvallisesti asunnostaan.

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Sauvola

Hyvinvointikeskus Sauvola Hyvinvointikeskus Sauvola Käyttäjien turvallisuusohjeet 1. Yleistä 2. Kohteen perustiedot 3. Nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio 4. Turvaopasteet 5. Poistumisjärjestelyt 6. Kokoontumispaikka 7.

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Pikkuneula Päiväys 15.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

KAINUUN MATKAILUFOORUMI 260912. Apulaispalopäällikkö Reino Huotari Kainuun pelastuslaitos

KAINUUN MATKAILUFOORUMI 260912. Apulaispalopäällikkö Reino Huotari Kainuun pelastuslaitos KAINUUN MATKAILUFOORUMI 260912 Apulaispalopäällikkö Reino Huotari Kainuun pelastuslaitos Kainuun pelastuslaitos Kuva: Kainuun pelastuslaitos www.kaipe.fi Uutisaiheita Kelomökki syttyi Luostolla www.lapinkansa.fi

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Maatullinaukio

Kiinteistö Oy Maatullinaukio Kiinteistö Oy Maatullinaukio Käyttäjien turvallisuusohjeet Maatullinaukio 10 00750 HELSINKI 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Yleistä Kohteen perustiedot Nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio Turvaopasteet Poistumisjärjestelyt

Lisätiedot

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi?

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Pelastustoiminta Helsingin pelastuslaitoksen suorittamien paloja pelastustehtävien kokonaismäärä

Lisätiedot

MARJATILA TYÖNANTAJANA. Majoitustilat ja niille asetettavat vaatimukset. Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

MARJATILA TYÖNANTAJANA. Majoitustilat ja niille asetettavat vaatimukset. Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen MARJATILA TYÖNANTAJANA Majoitustilat ja niille asetettavat vaatimukset Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Turvallinen työskentely ympäristö? Yhteisillä tiedolla Yhteisillä

Lisätiedot

Asuintalojen omavalvonta II/2017

Asuintalojen omavalvonta II/2017 Asuintalojen omavalvonta II/2017 Pelastuslaitoksen suorittama omavalvonta on pelastuslain 379/2011 78 mukaista valvontaa. Tämän omavalvontalomakkeen täyttäminen ja palauttaminen annettujen ohjeiden mukaisesti

Lisätiedot

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 10.11.2017 Päivittäjä Aleksi Harmokivi Nämä toimintaohjeet on laadittu

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Rosoneula Päiväys 15.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Kiinteistö Oy:t Aitio Business Park Vivaldi ja Verdi

Kiinteistö Oy:t Aitio Business Park Vivaldi ja Verdi Kiinteistö Oy:t Aitio Business Park Vivaldi ja Verdi Käyttäjien turvallisuusohjeet 1. Yleistä 2. Kohteen perustiedot 3. Nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio 4. Turvaopasteet 5. Poistumisjärjestelyt

Lisätiedot

AS OY LAHDEN MATTSSONIN KULMAN PALO- JA HENKILÖTURVALLISUUS

AS OY LAHDEN MATTSSONIN KULMAN PALO- JA HENKILÖTURVALLISUUS As Oy Lahden Mattssonin Kulma PELASTUSSUUNNITELMA 1(5) AS OY LAHDEN MATTSSONIN KULMAN PALO- JA HENKILÖTURVALLISUUS Turvallisuusjärjestelyjen organisointi 1. Johdanto 2. Henkilöstö 3. Tietoja kiinteistöstä

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi PELASTUSSUUNNITELMA YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi 2 SISÄLTÖ 1. SUUNNITELMAN YLLÄPITO 3 2. SUUNNITTELUVELVOITE 5 3. HÄTÄILMOITUSOHJE 6 4. ELVYTYSOHJE 7 5. HUOMIOITAVAT VAARATILANTEET

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu PELASTUSSUUNNITELMA Isännöitsijätoimisto Puhelin: 040-5549123 Kauppurienkatu Fax: 08-90100 Oulu Asunto-osakeyhtiö

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Särki Päiväys 31.3.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

Koulutustarjonnan sisältökuvaukset ja hinnat v Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %)

Koulutustarjonnan sisältökuvaukset ja hinnat v Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutustarjonnan sisältökuvaukset ja hinnat v. 2019 Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Omatoiminen varautuminen Osallistuja ymmärtää omatoimisen varautumisen tärkeänä osana yhteiskunnan

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Väestönsuoja

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Väestönsuoja Väestönsuoja Väestönsuoja Normaalioloissa varasto harrastetila yms. Käyttökuntoon laitto tarvittaessa 24 tunnissa suunnitelma suojan kuntoon saattamisesta suojan huolto vuosittain Siirtyminen suojaan suojaudutaan

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Kampinmäki

Kiinteistö Oy Kampinmäki Kiinteistö Oy Kampinmäki Käyttäjien turvallisuusohjeet 1. Yleistä 2. Kohteen perustiedot 3. Nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio 4. Turvaopasteet 5. Poistumisjärjestelyt 6. Kokoontumispaikka 7.

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Taivaanpankko Päiväys 15.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

ERILAISTEN ONNETTOMUUKSIEN TODENNÄKÖISYYS: KUINKA TODENNÄKÖISESTI ARVELEE ITSE JOUTUVANSA (%)

ERILAISTEN ONNETTOMUUKSIEN TODENNÄKÖISYYS: KUINKA TODENNÄKÖISESTI ARVELEE ITSE JOUTUVANSA (%) ERILAISTEN ONNETTOMUUKSIEN TODENNÄKÖISYYS: KUINKA TODENNÄKÖISESTI ARVELEE ITSE JOUTUVANSA (%) Todennäköistä Ei osaa sanoa Epätodennäköistä Jossain määrin todennäköistä Jossain määrin epätodennäköistä 0

Lisätiedot

TURVALLISUUSKARTOITUS

TURVALLISUUSKARTOITUS TURVALLISUUSKARTOITUS Turvallisuus - Asuintalot Syöksynsuun leirikeskus Syöksynsuu 27, 13500, Hämeenlinna Raporttipäivä: 19.02.2013 Tarkastuspäivä: 28.01.2013 Muokkauspäivä: 24.06.2014 2 (10) Syöksynsuun

Lisätiedot

Valvontakäyntiin (palotarkastus) osallistuminen

Valvontakäyntiin (palotarkastus) osallistuminen Ohje 1(5) OHJE PELASTUSVIRANOMAISEN VALVONTAKÄYNTIIN OSALLISTUVILLE Pelastuslain (379/2011) 2. luku sisältää yleisiä, kaikkia kansalaisia koskevia velvoitteita ehkäistä onnettomuuksia ja toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

Paraistentie 18 & 19 PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT

Paraistentie 18 & 19 PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT Paraistentie 18 & 19 PELASTUSSUUNNITELMA JA TURVALLISUUSJÄRJESTELYT Johdanto: Tämän pelastussuunnitelman tarkoituksena on antaa perusteita kohteessa oleskelevien henkilöiden omatoimiseen suojeluun, ennalta

Lisätiedot

Koulun työturvallisuuden viranomaisvalvonnan käytännöt

Koulun työturvallisuuden viranomaisvalvonnan käytännöt Koulun työturvallisuuden viranomaisvalvonnan käytännöt Tarkastaja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue 19.11.2010 1 STM:n Strategiset tavoitteet - Toiminta suuntautuu terveyden

Lisätiedot

Kodin paloturvallisuus

Kodin paloturvallisuus Kodin paloturvallisuus Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos Palotarkastaja Linnea Kytömäki Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Väkiluku n. 94 000 Seitsemän kuntaa Työntekijöitä n. 180 Asemat, joissa on vakituista henkilökuntaa

Lisätiedot

Asuinkiinteistön pelastussuunnitelma

Asuinkiinteistön pelastussuunnitelma SISÄLLYS KIINTEISTÖN TIEDOT... 3 TURVALLISUUSHENKILÖSTÖ JA SEN KOULUTUS... 3 TALOSSA HUOMIOITAVAT VAARATILANTEET JA TOIMINTA NIIDEN VÄLTTÄMISEKSI... 4 YHTEYSTIEDOT JA TEKNISET TOIMINTAOHJEET HÄTÄTILANTEISIIN...

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Neula Päiväys 7.4.2017 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Neula Päiväys 7.4.2017 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Pikku-Hermanni Päiväys 14.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

VÄESTÖN VAROITTAMINEN

VÄESTÖN VAROITTAMINEN TURVALLISUUSOHJE Liite 2 VÄESTÖN VAROITTAMINEN 1. Yleinen vaaramerkki Yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia

Lisätiedot

Viranomaistoiminta normaali- ja poikkeusoloissa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Viranomaistoiminta normaali- ja poikkeusoloissa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Viranomaistoiminta normaali- ja poikkeusoloissa Miksi julkinen hallinto varautuu? Valmiussuunnittelu (valmiussuunnitelma) Yleinen varautumisvelvoite perustuu valmiuslakiin, jonka mukaan valtion viranomaisten

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Satama Päiväys 14.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA. (Pelastuslaki 379/ ) (VN asetus pelastustoimesta 407/ ) Tarkastettu

Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA. (Pelastuslaki 379/ ) (VN asetus pelastustoimesta 407/ ) Tarkastettu 2016 2017 Sallan koulukeskuksen YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA (Pelastuslaki 379/2011 16 ) (VN asetus pelastustoimesta 407/2011 3 ) Tarkastettu Pelastusviranomaisen hyväksyntä / 20 / 20 Sallan kunta

Lisätiedot

KOULUTUSTARJOTIN 1 (10) Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto. 1 h hlöä 93 / alkava tunti

KOULUTUSTARJOTIN 1 (10) Ryhmäkoko Hinta (alv 24 %) Koulutuskuvaukset Tavoite Kesto. 1 h hlöä 93 / alkava tunti KOULUTUSTARJOTIN 1 (10) Omatoiminen varautuminen Osallistuja ymmärtää omatoimisen varautumisen tärkeänä osana yhteiskunnan varautumista. 1 h 10-50 hlöä 93 / alkava tunti Osallistuja tiedostaa turvallisuuteen

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Päiväys

Pelastussuunnitelma. Päiväys Pelastussuunnitelma Kiinteistön nimi Opiskelija-asunnot Mylläri Päiväys 14.1.2014 Lomake on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuottama mallilomake, jota voidaan käyttää asuinrakennuksen pelastussuunnitelman

Lisätiedot