Wappu- Sinssi 2/2005

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Wappu- Sinssi 2/2005"

Transkriptio

1 Wappu-

2 Päätoim. ylim. huom Tervehdys, rakkaat kiltaveljet ja -sisaret! Taas on tullut aika Teekkareiden suurimman ilonaiheen, tuon jokakeväisen spektaakkelin, joka saa pinttyneimmänkin lumen sulamaan pelkällä lämminhenkisyydellään ja kaupungin ilmakin raikastuu siellä sankoin joukoin liikkuvien tekniikan ja useiden muidenkin alojen opiskelijoiden liikutellessa sitä ravitsevien nesteiden voimalla. Toivottavasti kaikilla on ollut varaa osta sokeria, hiivaa, ämpäri ja ehkä pari sitruunaakin wappusimaa varten. Jos tilanne on ollut heikonlainen, ainahan sitä olisi voinut lainata kaverilta... Nyt alkaa kuitenkin olla jo hieman myöhäistä siihen, koska simalle pitää antaa aikaa kypsyä ja kehittyä rauhassa. Mikäli simasta on tähän mennessä tullut jo liiankin hyvää, voi sitä laimentaa sopivalla tuliliemellä oman makunsa mukaan; munkkien rasvainen ravitsevuus usein kuitenkin riittää hukuttamaan täysin alleen mahdollisesti jo erinomaiseksi ehtineen siman vivahteikkaan maun. Tippaleivätkin kuuluisivat wappuun yhtä varmasti kuin silli aprillipäivään, mutta ne ovat työläitä ja sotkuisia tehdä. Parasta on siis varmistaa, että juotavaa on riittävästi, jolloin kukaan ei ehkä huomaakaan mitään. Wappu on rankka kausi monelle, mutta onneksi osasto on tiedostanut tämän ja varmistanut, että Fukseilla on vain differentiaaliyhtälöiden tentti Wappuviikolla. Pari lisää olisi ollutkin ihan liikaa vaadittu. Wapun jälkeen opiskelu jatkuukin sitten rennosti jo wapun aikana tutuksi tulleella kevyellä aiheella eli materiaalifysiikalla. Maan ja katukiveysten sekä useita eri karkeusasteita omaavien asfaltointien kanssa on Wapun kuluessa tullut tehtyä tuttavuutta, joten ei pitäisi olla kovinkaan vaikeaa asettaa itseään pikkuruisen, koppiin sidotun atomin paikalle ja kuvitella, miltä siitä tuntuu, kun sitä kiusataan ja ahdistellaan lukemattomin eri tavoin. Maalattuani näin pikkiriikkisen paholaisen seinälle voinkin päästää armaat lukijani pahasta ja tarjota teille painotuoreen Wappu-Sinssin Toivottavasti koette jutut viihdyttäviksi. Mikäli aihetta tyytymättömyyteen ilmenee, on Sinssin Palautesyntipukki Päätoimittajan hahmossa valmiina kestämään haukkunne ja nostamaan kehunne jalustalle alla näkyvässä osoitteessa. Siihen asti: Ota Ja Nauti. -Tomi Sinssin toimitus ja yhteystiedot: Päätoimittaja Tomi Simula Kusipäätoimittaja Heli Pihlajamaa Alapäägraafikko Juho Suomela Alapäätoimittaja Aki Juntunen Alapäätoimittaja Mikko Koivunen Alapäätoimittaja Ilari Palsola Alapäätoimittaja Antti Rantala Alapäätoimittaja Johanna Saari Alapäätoimittaja Ilmari Sandelin vuosikerta. Sinssi on Sähköinsinöörikilta ry:n tuottama poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, joskus vahingossa asiallinen, mutta yleisesti ottaen viihdyttämään pyrkivä lehti. Jokaisella Sähköinsinöörikilta ry:n jäsenellä on oikeus tuottaa Sinssiin sisältöä. Sinssi ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Sinssiä numero 2/05 painetaan Oulun Yliopistopainossa 200 kappaletta. Sähköinsinöörikilta ry Wappu tulee!

3 Kolmossivun tyttö Näin teet itsellesi kätevästi Wappuheilan, jos sattuu niin huonosti, ettet saa oikeaa Wapun riennoista itsellesi napattua (tai sitten munkit eivät ole riittävässä määrin syötävän hyvännäköiset). Tämän yksilön ilme kuvastanee hyvin tavallisia tunteita Wappua seuraavalta viikolta. Oletko valmis?!? 3

4 PJ:n terveiset Tuli! Se on vihdoin jo (lähes) täällä, kaikkien Teekkareiden ja fuksien odottama Wappu! Tätä on odotettu yhdessä kokonainen vuosi, fuksit lakkia kaipaillen ja Teekkarit kyynelet silmämunissa nuoruutensa Wappuja muistellen. Joka vuosi Wapun lähestyessä ryömii koloistaan esiin fukseja ja koiranpaskaa. Paskan houkuttelee esiin lumien sulaminen ja fuksit puuttuvat pisteet. Parempi myöhäänkuin ei siloinkaan. Muistakaa kuitenkin, (myös Teekkarit) että teekkarikulttuuria ja kiltatoimintaa saa harrastaa myös fuksivuoden jälkeen. Ihan vaan omaksi iloksi. Wappu on täynnä ohjelmaa moneen makuun: saunomista, Wesibussi, bileitä, soutamista ja kyykän peluuta. Ohjelma kuulostaa rankalta, osin aiheestakin, mutta kaikkiin tapahtumiin ei ole pakko osallistua. Eikä kaikissa tapahtumissa ole pakko juoda itseään vesinokkaeläimeksi. Erityisen tärkeää on jokaisen fuksin muistaa aika klo 4.30, jolloin lakkien jakaminen alkaa Rauhalassa. Noin klo 5.00 voitte heittää hyvästit fuksivuodelle. Muistakaa kaikki Arvoisat sikkiläiset käyttäytyä Teekkari-arvonimen mukaisesti niin Wappuna kuin muulloinkin. Lopuksi vielä hyvä ohje Wapuksi ja koko opiskeluajalle: Sillä arvonimi Teekkari sovi sulle ei, jos vain Maxwell aikasi vei. Kylmää kaljaa juo ja nauti nuoruudesta. Hauskaa Wappua! T: Ällistysmies 4 Wappu tulee!

5 SIK-OTiT kopiokoneet Oulun Tietoisku Oy on Sähköinsinöörikillan ja Oulun Tietoteekkareiden omistama osakeyhtiö, joka tarjoaa kopiopalveluja kiltojen jäsenille. Kopiokoneilla voit helposti kopioida luentoprujuja, vanhoja tenttejä tai vaikka ohi menneitä laskareita. Yhden koneista muistiin on sijoitettu kaikki vanhat sähkö- ja tietotekniikan osaston tentit. Muutamia syitä miksi kannattaa käyttää SIK-OTiT kopiokoneita Koneet toimivat sekä kopiokorteilla että kolikoilla Koneet ovat aina lähellä Kopiokonevastaavat sekä heidän apulaisensa auttavat mielellään ongelmatilanteissa Kopioiden hinnat: Yksittäiskopio kopion kortti kopion kortti 20 Mistä löydät kopiokoneet: Meillä on neljä kopiokonetta, jotka on sijoitettu yliopiston keskeisille paikoille

6 Toimihenkilöt 2005 Tässä galleriantapaisessa esitellään ne Killan toimihenkilöt, jotka ovat antaneet itsestään jotakin kuulua ja/tai viitsineet laittaa jopa kuvankin naamastaan tai jostain ihan muusta. Merkittävä osa toimihenkilöistä ei ole itseään olevaksi tähän galleriaan järjestänyt. Heitä toimitus paheksuu syvästi. Esitetyt kysymykset olivat samat kuin hallitusta piinatessakin, eli Kuka olet? Miksi olet? ja Mitä haluat?. Vastaukset olivat yhtä tiukassa kuin hallitukseltakin, mutta tämä on vain normaalia ikuisuuskysymysten äärellä. Juho Suomela, Del Monte-mies Säilykeananaksien laadun ylin valvoja, übereistä überein supersankari DelMonte-mies. Haluan varmistaa, että kaikki purkitettavat ananakset vastaavat DelMonte-miehen laatuvaatimuksia. Kyllä! Heli Pihlajamaa, Kusipäätoimittaja ja Laulunjohtaja Obey my authority for I am the Great SIK ry:n Laulunjohtaja! Vastaan toisinaan puhelimeen nimellä Heli Pihlajamaa. Jotkut sanovat kusipäätoimittajaksi. Koska lauma vihaisia alligaattoreita sanoi niin. Pingviinien rääkyminen on vanha juttu, ei sitä jaksa kukaan kuunnella. Haluan maistaa samaa, mitä tuo naapuri otti. Sen ördäys näytti niin kivalta. Laura Mämmioja, Fuksipaimen Olen Laura Mämmioja ja toimin fuksipaimenena. Minut nakitettiin hommaan... No löytyi kyllä mielenkiintoakin asian osalta. Haluan saada Fuksit mukaan kaikkeen hauskaan mitä meillä on tarjolla. 6 Wappu tulee!

7 Maija Sarajärvi, Hapankorppu Maija Hapankorppu, rapea ja happaman makuinen... Sehän olen minä! Tahdon olla toiminimeni arvoinen ja katsotaan sitten mihin asti se vie. Samalla yritän löytää harvinaisen asian kuin elämän, ehkä joskus se löytyy... Antti Rantala, Apukopio Ossi Herrala, BOFH Olen Ossi Herrala, radioamatööripiireissä OH8HUB ja Internetin reaaliaikaisissa keskusteluissa ohub. Paljon muuksikin on väitetty, mutta ehkä olen suurimmaksi osaksi ihminen. Ehkä? Olen killan BOFH aka serverin ylläpitäjä vuodesta 2003 siksi, että bitin säätäminen on hauskaa. Paitsi ikkunabitin. Konsultoin vastausta kysymykseen Dr. Phililtä ja hän sanoi, että haluan saada tyydytystä. Miksi haluaisin kärsiä? Viisaita sanoja! Rantalan Antti. apukopio, alapäätoimittaja. Ja vieläkään ei vahvaa mielipidettä. Eikä edelleenkään kovin vahvaa mielipidettä. (Tätä kysyttiin useampaan kertaan, toim. huom.) Oletko valmis?!? 7 Johanna Saari, Opintovastaavan apulainen ja Alapäätoimittaja Joohanna. Opintovastaavan apulaisena häärään sekä alapäätä toimittelen Sinssille. S-i-k-s-i. Kö? Olla sinssimpi! Huih, tässä krapulassa alkaa ihan pyörryttää, kun miettii näin suuria kysymyksiä.

8 Antti Toiviainen, Rehtori, AA-kerhovastaava Antti Toiviainen, killan rehtori ja ja.. Meitsillä on ollut lapsesta saakka valtava tarve saada päteä ja esiintyä. Joskus vanhoina hyvinä aikoina näissä hommissa sai ilmaista kaljaaki. Muutama noppa, pullo Jägermaisteria ja pari lihapiirakkaa. Erittäin kiitollinen olisin myös uudesta mummo-gt :n sisukumista. Ilmari Sandelin, Reissumies Sandels, Ile, Ilmari, killan reissumies. Olen se joka hoitaa hommat kun Vompatti nukkuu pommiin. Yleinen nakkikone. Oppia fysiikkaa. Ei vaan matkustaa ympäri maailmaa, laukussa leipää ja piimää vaan. Jarno Seessalmi, Urheiluvastaava Ai mä vai? Olen Jarno, 22-v vesinokkaeläin Suomen Baltimoresta. Ai niinku miks? Lihaksikas keskivartaloni vaikutti varmasti siihen, että päädyin urheiluvastaavaksi. Haluan lisää noppia, lisää rahaa, lisää rintakarvoja, lisää mainetta ja mammonaa sekä maailmanrauhan. 8 Wappu tulee!

9 Tomi Hämäläinen, Arkistomestari Tomi Hämäläinen Arkistot eivät päivity (mutta pölyttyvät kyllä) itsekseen. Kuun ja Tähdet taivaalta, eli että arkistoja käytetään niin kuin niitä tulee käyttää... Mikko Koivunen, Alapäätoimittaja, Kehitysapupäällikkö Mikko, Zetämies ja alapään toimittaja (ei kotikäyntejä), tuleva kehitysapupäällikkö. Oon ku se o kivaa olla. Besser wisser joka kertoo muttei kukaan kuitenkaan kuuntele ja taas tehdään samat virheet... Way to go! Ja alapään toimitteleminen o ihan kivaa aina välillä. Kehitysapupäällikkönä tulen viemään kehitysapua suoraan kohteeseen, syksy vierähtää nimittäin Singaporessa. Toivon mukaan tämä kehitysavun vieminen ja alapääntoimittajuus saadaan yhdistettyä hedelmällisesti. Hmm... Viinaa, valtaa ja naisia. Tai jos edes pari ovaria sais nii seki ois ihan jees. Tomi Simula, Päätoimittaja Tomi Simula, ajoittain päättömästi käyttäytyvä päätoimittaja. Oulussa synnyin ja Ouluun olin näköjään palaava. Olen, vaikka toisinkin voisi olla, mutta pääsyy on mitä ilmeisimmin vanhempieni kaikenlaisen mukavan merkeissä viettämä joulunalusaika vuonna 198 Syyttäkää heitä. Tietenkin myös Lakinlaskijaisissa runsain mitoin nautittuja virvokkeita. Kaikenlaisia juttuja ja paljon... Olisihan noita, mutta niistä vain osa on painokelpoisia edes tähän lehteen. Oletko valmis?!? 9

10 Janne Lesonen, Prinsessa ja Vituixmän Janne Lesonen, Chewbacca, Tsuupakki, killan Prinsessa ja Vituixmän sekä tätä nykyä myös Miss Teekkari 05, ajoittain myös keittiöpsykiatri. Perimmäinen syy taitaa juontaa juurensa porukoitteni kosteanhauskaan iltaan ja rikkinäiseen kortonkiin joskus hamassa menneisyydessä, tai ainakin luulen niin, se miksi minä olen killassa, niin.. Veikkaan, että se rikkinäinen kortonki ja märkä ilta liittyy myös tähänkin jotenkin, vahinkotapauksia molemmat. Ja asiaan: kyllähän nyt kilta aina rempseän rinsessan tarttee ja kun hommat alkaa menemään todella vituiksi niin hyvähän se on olla olemassa joku jota syyttää. Vittuilla niille ihmisille jotka ostavat alejauhetta ja luulevat olevansa jotakin, minä en osta enkä siltikään luule olevani. Toisaalta myös kultakala lemmikkinä sekä tuore kahvi kiltiksellä kelpaisi. No persana, kun kerran vauhtiin päästiin niin piruako tässä kursailemaan, oishan se Anssi Kelan levy nyt sentään jo jotain! Ällistysmies, Alapäägraafikko Ällistysmies, toimin kiltalehti Sinssin alapäägraafikkona. Olen Alapäägraafikko, koska osaan ja viitsin käyttää Adobe Photoshopia (ka-ching!). Olen olemassa koska minulla on vanhemmat. Haluan tuottaa Sinssiin lähes aidon näköisiä surrealistisia valojuia. Muuta tarkoitusta ei Alapäägraafikolla mielestäni voi elämässään olla. Ilari Palsola, Waunuvastaava Varsinainen eläin joka työntelee vaunuja siellä täällä epämääräisen päämärättömästi. Kait se jotenkin pitää valmistautua perheenlisäykseen... (En ole saamassa) No jos sit etes kerran elämässä sais Wappu tulee!

11

12 Teksti: Matti Tervo, Filtronic Comtek Wappua, Wappua, Wappua ja Wirtuooseja! Sponsorin sananen Neulansilmä vasempaan ja sata oikeaan... Tämäkin vuosi on lopulta saapunut vaiheeseen, jossa opiskelujen osalta alkaa olla tehtynä kaikki mikä tehtävissä on. On siis aika Wapun, tuon juhlan jouluakin suuremman. Tähän vuodenaikaan ruutulipulle saapuessaan sähköteekkari, tuo opiskelupolkujen verraton Wirtuoosi, pysähtyy hetkeksi (tai no, vähän pitemmäksi aikaa) ja sisäistää mennyttä sekä suunnittelee tulevaa. Taakse jäävät vuoden suoritteet. Wirtuoosien kalusto on jälleen kerran askeleen lähempänä sponsoreiden tarpeita ja vaatimuksia. Matkan varrella on kohdattu monenlaisia tapahtumia. Joskus on ehkä sattunut ylilyöntejä ja kenties jopa ulosajoja. Toisinaan kartturi on ollut pelastamassa tilanteen, joskus mitään ei enää ole ollut tehtävissä. Huoltojoukot ovat kuitenkin aina olleet valppaina auttamaan. Joskus on osuttu kiveen, mutta innokkaimmat onnekkaat ovat voineet onnistua ajautumaan mättäikköön. Mieleen ovat painuneet lähtemättömästi saavutetut pisteet sekä pisteitä seuranneet voitonjuhlat. Tappiot on kohdattu ja unohdettu. Katseet on jo käännetty tulevaan. Eräät ovat voittamassa jo mestaruutta ja siirtymässä uusien haasteiden pariin, kun kilpakumppanit ovat vasta päässeet matkan alkuun. Toisilla kulkee paremmin kuin toisilla. Toisinaan kulkee lujaa, joskus vauhtia ei juurikaan löydy. Säätöjen löytäminen vie oman aikansa. Useat seikat voivat aiheuttaa yllättäviä ongelmia tai hidastaa matkantekoa merkittävästi. No, ehtiipähän useammin ruutulipulle. Loppujen lopuksi päämääränä tässä pitkässä rallissa kaikilla kuitenkin häämöttää mestaruus ennemmin tai myöhemmin. Parempi myöhään kuin ei... Viimeistään Wapun jälkeen on aika kuitenkin siirtyä testaamaan kalustoa. Wapunhan on havaittu eri yhteyksissä suoritetuissa empiirisissä tutkimuksissa toimivan erittäin hyvin siirtymätaipaleena haasteelliseen testiympäristöön. Monihan siirtyy viimeistään Wapun jälkeen tähän kuluttavaan ja hektiseen maailmaan, jossa kalustosta otetaan tehoja irti enemmän kuin missään muualla. Wirtuoosi ei 12 kuitenkaan vähästä säikähdä vaan näkee haasteet mahdollisuuksina. Lisäksi Wirtuoosi oivaltaa heti kalustotestien kehittävän vaikutuksen ja mukanaan tuoman rahoituksen tulevia koitoksia varten. Omaa kehitystä tukevan sponsorin löytäminen voi joissain tilanteissa olla vaikeaa, mutta Wirtuoosit selviävät tästä haastavasta tehtävästä vaikeuksitta Wirtuoosimaista ennakkoluulottomuutta ja haasteita pelkäämätöntä asennetta hyväksi käyttäen. Ehkäpä Wirtuoosi onnistuu jopa neuvottelemaan kalustonsa testikaudella hetkeksi myös varikolle ja pääsee toden teolla latautumaan tulevaan. Eräät maailmaluokan sponsorit, kuten muuan Filtronic eräältä paikkakunnalta nimeltä Kempele, tarjoavat laadukasta testiaikaa haasteellisen RF-tekniikan ympärillä. Filtronic tarjoaa testimahdollisuuksia myös kauden aikana, mikä onkin hyväksi niin Wirtuoosin kehittymisen kuin tulevien testimahdollisuuksienkin kannalta. Testipaikkoja on avoinna tuleville RF-tekniikan huippuosaajille säännöllisesti, pyri omaasi! Wappu tulee!

13 Intoa tuleviin ja meneillään oleviin työ- ja opiskeluhaasteisiin sekä railakasta ja erittäin rentouttavaa Wappua kaikille Wirtuooseille yhdessä ja erikseen....loiva vasen antaa mennä vaan. Matti Tervo DI vm RF Design Engineer Filtronic Comtek Finland Laulukalun puuttuvat sivut Laulunjohtaja löytänyt lisää sisältöä jokaisen Teekkarin yleissivistykseen kuuluvan Laulukaluun. Seuraavassa pari täydennystä jokaiselle ulkoa opeteltavaksi. WAPPUHEILA (Sävel. Noitalinna Huraa - Pikkuveli, sanat & sovitus: Leicha) OI JÄRKI (Sävel: Love Boat -theme, sanat & sovitus: Suvitus ja Leicha) Juo Tuo pullosi sun Olon suo Niin odotetun Siis juo Minut kauniiksi niin Sä juo Minut sun unelmiin Oi, järki Katosi illan kun ryyyppäsin Oi järki, Sait minut sairaisiin kuvitelmiin Aivosolu kun kuolee Tän tunnelman luonee Sprii Ei, Taas aamukin saa Minut vei Syvään ojanpohjaan Mun järki Mitä minulle teit? Helvetti! Unelman prinssini veit! Tuo järki Katosi illan kun ryyppäsin Voi järki! Menetin sen mitä halusin Kun et halunnut antaa Jäi käteen vain lantaa sun Nyt muserrun Pysy aina wappuheilana Ja hoitona Älä koskaan soittele Tai tekstarilla Lopetan rääkymisen, Rkele! KATUKAUPPIAAN LAU- LU (Sävel: Beatlse - Penny Lane, sanat & sovitus: Leicha) On katu pieni jolla mies myy halpaa makkaraa Ja naiset ilmaiseksi kosketella saa Minne koskee pienen pilin pää Siihen kuppa jää Biisit kokosi: Laulunjohtaja Oletko valmis?!? 13

14 Yhden illan juttu Teksti: Suvitus ja Leiska Kuvat: Paparattsi (Org.) Wappu on laulun, viin(a/ i)n ja kuumien nivusten aikaa. Kenen salarakkaaksi päädyt, on ihan susta kii. Mutta valintaasi helpottamaan julkaisemme nyt pitkähköjen tutkimusten tulokset, joita hyödyntäen voit paremmin tyydyttää omat yksilölliset tarpeesi. Wappuheilan valinta Mieti, mitä haluat. Mistä saat kiksejä? Kuinka paljon aikaa haluat uhrata wappuheilasteluun? Minkä verran olet valmis sijoittamaan Wappu-heilaan? Olisi hyvä miettiä hieman etukäteen, millaisessa seurassa haluaa viettää Wapun kaltaisen suurjuhlan. Vääränlainen seura voi nimittäin pilata oman Wappusi. Valinnanvaraa kyllä löytyy! Jos pidät esimerkiksi seksileluista, kannattaa valita partneri, joka tulee hyvin toimeen koneiden kanssa. Jos taas olet oraaliseksin ystävä, kannattaa valita suulas tyyppi. Pikapanoista nauttiva tarvitsee nopeasti syttyvän heilan. Käsipelit onnistuvat parhaiten näppäräsormisen heilan kanssa. Jos et välitä ehkäisystä ja olet muutenkin luonnon ja ympäristön ystävä, valitse heilakiksi (heilakki = heilaehdokki) samanhenkinen tyyppi. Kimppakiva on suurempi prosessi, jonka alan osaajia löytyy myös. Jos kaipaat heilaltasi ammattimaisia otteita, varaudu maksamaan markkinaraostasi. Myös boheemit ja kauneutta arvostavat tyypit viihtyvät mieluiten keskenään. Jos pidät eläimistä, tämä tutkimus ei valitettavasti ole sinulle hyödyllinen. Nyt seuraa huonot uutiset. Jos olet parhaimmillasi paperipussi päässä ja juttusi naurattavat vain raatoasi syöviä hyeenoja, heilankaato tulee käymään kukkarollesi - älä ihastu absolutistiin. Jos haluat toimintaa, älä ota humanistia. Saanet vain suuria puheita ja pieniä tekoja. Wappuheilan hankinta Kun tiedät, millaista heilakkia olet hakemassa, seuraava vaihe on hakeutua ympäristöön, jossa heilakkien konsentraatio on riittoisa. Kokeneemmat wappuheilastelijat aloittavat potentiaalisten heilojen kartoittamisen jopa useita kuukausia ennen Wappua, mutta yleinen trendi on tarkkailla vonkaleita maalishuhtikuun aikana. Wapun ajan tapahtumat ovat oivallisia viime hetken bongauspaikkoja. Kun siis örvellät ympäri Tuiran rantaa, 14 konttaat torilla tai heilut Vesibussissa, ole tarkkaavainen! Sopivia heilakkeja löytyy varmasti ja, jos vain jaksat yrittää tarpeeksi monta kertaa, kyllä joku niistä antaa. Vinkki: Jos haluat säilyttää kasvosi, muista tahdikkuus. Joka pyllyä voi kouria, mutta tee se niin, ettet saa sian leimaa otsaasi. Jos olet mieltynyt ns. lower class -Wappu-heiloihin, sinun ei tarvitse välttämättä edes poistua kotoasi niitä löytääksesi. Postinkantajat, mittarinlukijat, tv-lupatarkastajat sekä muut hihhulit käyvät ovellasi vähän väliä. Ota siitä! Wappuheilan ylläpito Hienoa! Nyt sinulla on Wappuheila. On vaikea antaa yhtä ainoa hoito-ohjetta, koska heiloja on ainakin kahta eri lajia: helppoja ja ei-niinhelppoja. Helpot hakevat vain sitä yhtä ja heistä on myös helppo päästä eroon. Vaikeammat tapaukset kaipaavat huomiota, aikaa ja hellyyttä ja yrittävät takertua haalarinlahkeeseen pidemmäksi aikaa. Muista, että Wappuheila on vain lyhyen ajan hoito. Tee pelisäännöt selviksi molemmille. Ei yöllisiä kännipuheluita jälkeenpäin! (Paitsi, jos Wappu tulee!

15 Wappuheilasi paljastuu oivaksi fuckbuddyksi. Silloin on lupa lipsua säännöistä.) Kuinka päästä eroon Wappuheilasta? Aloita pehmeällä linjalla. Kun molemmilla on ollut hauskaa, mutta eivät halua sen vakavampaa säätöä, on kiva pitää suhteet sellaisina, että tavatessa voi hymyillä ja jopa moikata. Lupaa siis soittaa tai tavata joskus. Fiksut tietävät, että tämä on se peruskiltti tapa tehdä jutulle loppu. Jos taas vittuilu, uhkailu ja kiristyskään eivät toimi heilan karkottajina, olet todellisissa ongelmissa. Lähestymiskiellon hankittuasi tämäkin ongelma on ratkaistu. Ai niin! Toisten tapana on vain olla rehellinen. Otollista Wappuheilan bongausympäristöä. Onnistunut bongaus: kaksi samalla kerralla. (Kuvan henkilöt eivät liity millään tavalla Wappuheilateemaan. He vain sattuivat joutumaan Killan galleriaan ja siten toimituksen ahnaisiin käsiin.) Oletko valmis?!? 15

16 Heilatesti Testaa, millainen Wappuheila sinun kannattaa ottaa. Mikä on suhteesi rahaan? a)raha, mitä se on? b)rikas mies jos oisin... c)mitä muuta elämässä sitte on? Miten nopeasti kiihdyt? a)<1 ms b)>1 h c)kuin kehitysvammainen Mikä juoma olisit? a)sima b)kuohuviini c)kalja 4. Miten katkaiset suhteen? a)tekstarilla/sähköpostilla b)minkä suhteen? c) ollaanko vaan kavereita? 5. Mikä on lempivärisi? (voit valita useamman) a)sininen b)punainen c)musta d)valkoinen e)minttu f)haluan jotain erikoisempaa Pisteet: Jokaisesta a)-vaihtoehdosta saat 1 pisteen, b)-vaihtoehdosta 2 pistettä ja c)-vaihtoehdosta 3 pistettä. Kysymyksen 5 kohdista a)-e) saat jokaisesta valitsemastasi vaihtoehdosta yhden pisteen ja kohdasta f) 5 pistettä. Tulokset: 0-7 pistettä: Koita humuja ja lutkia pistettä: Sinä löydät wappuheilasi teekkaripiireistä, joten riittää kun kuljet muiden mukana ja hymyilet valloittavasti kivoille tyypeille. Yli 14 pistettä: Olet mainstreamin ulkopuolella, etkä siis syö kuormasta. Sinun wappuheilasi löytyy jostain muualta kuin opiskelijapiireistä. Kokeile Peppersiä, Cubaa tai Becksua. 16 Wappu tulee!

17 Oletko valmis?!? 17

18 Teksti: Sandels Kuvat:Jäynäryhmä Jaeynaekisat 2005 Oulun paikalliset jäynäkisat ottivat paikkansa jälleen muutama aika ennen vappua. Perinteiseen tapaan ohjeet kisojen ajankohdasta ja paikasta tulivet koodikielellä, joka piti tulkita oikein. Itse en kyseisestä lapusta saanut oikein mitään irti mutta muu tiimi ratkaisi viestin onnistuneesti ja kisapaikalle saavuttiin ajoissa maanantaina 14. päivän kääntyessä iltaan. Ensimmäisenä oli vuorossa esitehtävien esittely OTY:n hallituksesta koostuneelle tuomaristolle. Esitehtäviä oli neljä ja jokaiseen piti esittää joukkueen oma näkemys asiasta. Tehtävät: Longdrink pesukoneen poistoletku täytettynä lonkerolla Wappulaulu: viuhka, rkele teimme viuhkan jossa oli vappulauluja Yrjö Vihtori puskan ratkaisu Kioton ilmastosopimukseen teimme filtterin lehmille terveyssiteestä, vessapaperirullasta ja folioteipistä 4. Kannunokkainen täyskaato Kalapakossaarilla tähän Macgyver teki Blankon kiltahuoneen ovi SIKin jäynäjoukkueen visiitin jälkeen. kastelukannusta härppätirpan joka sisälsi oudon olon tuovaa juomaa (lisäselvitystä asiasta kahden sivun kuluttua). Esitehtävistä selvittyämme kömmimme kiltahuoneelle suunnittelemaan jatkoa. Pienen tankkaustuokion jälkeen kukon kerrottua kellon olevan yli puolen yön suuntasimme Vompatin tiirikointitaitojen ansiosta naapurihuoneistoon Ympin kiltahuoneelle. Parin tunnin ja usean Kalevan jälkeen homma oli paketissa. Ympin kiltahuone siis. Kahvikupeista ja mandariineista lähtien. S e u r a a v a k o h d e : Blanko. Tietoliikenneväärinkäytösten takia Sähköisen 18 informaatioliikenteen kartoittaja J. Suomela joutui sulkemaan Blankon kiltahuoneen. Munalukolla ovi kiinni ja puhelua odottamaan. Jatkoimme matkaa kombien sokkeloissa ja eksyimme Optiemin kiltahuoneelle. Kävimme katsomassa ovatko he kuolleet vaiko eikö kö kun eivät osallistuneet jäynäkisaan. Syy selvisi meille hyvin pian. Heidät oli blokattu. Kiltahuoneen edusta oli kannettu täyteen kaikkea mahdollista naulakoista pöytiin joten eiväthän he silloin voi mihinkään päästä. Päätimme kömpiä vällyjen väliin odottamaan seuraavan päivän koitosta. Wappu tulee!

19 Pakollisen jäynän aiheena oli kohtalokas valinta. Siitä tulikin sitten meidän kohtalokas valintamme. Päädyimme ilmaiseen kauhuelokuvanäytökseen jonka ajankohta oli varttia ennen videoitten esittelytilaisuutta samassa salissa. Paikalle ei saamiemme tietojen mukaan eksynyt ketään joten kauhu ei ilmeisesti kiinnosta yliopisto-opiskelijoita. Aamupäivän ihmettelyn jälkeen huomasimme että nyt ruveta jo hommiin. Keskustaan siis. Pääkirjaston pomolta lupa heltisi heti kun kyse on sentään yliopiston tutkimuksesta. Siispä ständi pystyyn ja porukkaa kehiin. Viikonlopun aherruksen ja uurastuksen jäliltä oli Oulun Linnanmaalle syntynyt Sähköisesti Inkrementoitu kenkätesteri. Laite tutkii kuinka kengät kuluttavat Oulun katuja ja tietokone analysoi tuloksen langattoman yhteyden kautta. Tutkimuksen tilasi Oulun kaupunki Oulun yliopiston Luonnolliselta tiedekunnalta. Ihmiset olivat oikeasti kiinnostuneita testistä ja tulivat mielellään tutkimukseen mukaan. Monet kuuntelivat mielenkiinnolla neuvoja kysellä kenkäkauppiaalta kulutusarvoja seuraavan kerran kenkiä ostaessaan. Reilun tunnin kuvaussession jälkeen suuntasimme takaisin Pohjois-Ouluun ja videota editoimaan. Editoidessa aika kului nopeasti ja pian huomasimme olevamme 1h 15 min myöhässä ja olimme tuomariston edessä klo 19 jälkeen. Ongelmat eivät kuitenkaan loppuneet ihan heti. Älykäs päähänpisto ja konetta hakemaan räntäsateessa. Oletteko ikinä ajaneet polkupyörällä kone tangolla? Minä olen enkä oikein voi suositella. Tuomariston antama 15min riitti (onneksi) ja video saatiin pyörimään. Pelkkien puheiden perusteella olisimme tuskin saaneet Teknisimmän jäynän palkintoa Teekkaritalolla puolen yön jälkeen. Kaiken kaikkiaan jäynäkulttuuriin tutustuminen oli mahtava kokemus ja jos vain on mahdollista varaan paikan ensi vuoden joukkueeseen. Napsaus videosta Teitä on jäynätty! Tänä vuonna matkalla mukana olivat: Heli Pihlajamaa -pakollinen nainen ja vanhempi tieteenharjoittaja Juho Suomela -kuljettaja Erno Juntunen -editointi Antti Jokkala -poika/mies ja minä -pakollinen fuksi. Teitä on jäynätty! -videota voi ja kannattaa kysellä asianomaisilta ja allekirjoittaneelta. Hätäisimmät voivat käydä katsomassa ee.oulu.fi/~sandels/web/sikjaeynae/sikjaeynaexvid.avi. Oletko valmis?!? 19

20 Jäynäkisojen esitehtävä: Kannunokkainen täyskaato Kalapakossaarilla. Ratkaisuna tähän esitehtävään tuomaristolle annettiin kastelukannu, joka oli maalattu linnun näköiseksi. Kannu sisälsi pullon minttuviinaa. Ideana oli, että Charles Darwin oli vähemmän tunnetuilla tutkimusmatkoillaan Kalapakossaarilla tutustunut kyseiseen tuotteeseen. Tuomaristolle toimitettiin myös paperilla seuraavanlainen ote Darwinin päiväkirjasta kannunokkaiseen Täyskaatoon liittyen: Tänään pääsin vihdoin heimopäällikön puheille. Hän tarjosi minulle perinteistä Kalapakossaarten kansallisjuomaa Täysikaatoa. Se tarjottiin astiasta joka oli koristeltu muistuttamaan saarella yleistä lintua härpätirppaa. Kannussa oli nestettä joka oli erittäin makeaa mutta samalla hieman karvasta. Juoma poltteli kurkussani, mutta silti oloni oli silti hyvä. Muutaman kulauksen jälkeen oloni oli suorastaan euforinen. Kiihkeidenden keskusteluiden ja noin puolen kannulliseeni jälkeen päätyin jatkaa tutkimuskiani. Kävelin ulos saavimajasta taputettuaini päällikköä kukkakaaliin ja jatkoin kohti muurahaiskekoa. Ulkona odottanut avustajani kysyy olenko KO, vastaan hänellä ettttä olen mansikka. Toisinaan meillä oli hyvähyvä ikävyys antopologianlaitoksenkombeissa tiesin olevani myös yksin ihmemies voittaa! AHargjiaegr lihjgra wergjkb ariojagm raegjiaegk awröiogjbmawer aroghincvwetm r aiogjm raljihkn grjigm rgjk..argopij Heräsin keskipäivän aikoihin, kauhee darra! 20 Wappu tulee!

21 Konklaavista kuultua Sarjassa hylätyt työhakemukset numero... äh, kuka näitä laskee? Vastaanottaja: Murggu Kesätie Oulu, Suomi Lähettäjä: Paavin valitsijatoimikunta Vatikaani, Rooma, Italia Parahin Murggu Kiitämme lämpimästi hakemuksestasi, jossa avoimesti kerroitte halukkuudestanne ryhtyä uudeksi paaviksi. Esititte myös omia tavoitteitanne kirkkomme muuttamiseksi. Olemme kuitenkin tyytyväisiä vapaamielisestä sukupuolivalistuksestanne, joka sallisi kondomin käytön ensimmäistä kertaa kirkkomme historiassa. Suhtaudumme kuitenkin hieman varovasti ajatukseen, että ohjaisitte ja kustantaisitte opetusvideon Paavi ja 12 syntistä, jossa Ron Jeremy tekisi sanoinkuvaamattomia asioitaan syntisten seurakuntalaisten kasvoille. Kerroitte saaneenne idean surffatessanne Internetin aikuisviihdesivuilla; tätä ei ole ollenkaan vaikea uskoa. Emme valitettavasti voi kuitenkaan ajatuksenne mukaisesti kustantaa jokaiseen kirkkoon Internet-päätteitä takariviin, jotta siellä voisi surffata aikuisviihdesivustoilla. Ajatus sai kyllä kannatusta nuoremmilta kardinaaleilta, mutta varamme eivät kuitenkaan riitä tähän. Esititte myös, että voisitte tehdä yökäyntejä kaikkien yli 16-vuotiaiden naispuolisten seurakuntalaisten koteihin - miksikäs ei! Myös ajatuksenne verrata öisin liikkuvaa paavia hammaskeijuun sillä erotuksella, että paavi ei laittaisi rahaa tyynyn alle, vaan antaisi synnit anteeksi jos tyttökin antaa, on saanut suurta kannatusta kirkossamme. Olimme myös hieman hämmentyneitä ajatuksestanne korvata perinteinen raamattu University Phycisillä. On toki totta, että näin saataisiin fyysikot yliopistoista kirkkoihin pätemään, sillä kaikkihan nyt hengen miestä uskovat! Mielestänne olisi loistava idea kääntää raamattu stadin slangille, missä Jesse stiggais sporan Matti Vanhasen öögaan ja muttaisi viljan hampuksi. Me täällä valitsijatoimikunnassa olemme tosin sitä DISCLAIMER: Jos joku ilkeää tästä loukkantua, loukkaantukoon pois. Sinssi on kaikin puolin sitoutumaton lehti, joten mikään asia ei ole liian pyhä mauttoman huumorin aiheeksi. Oletko valmis?!? 21 mieltä, että Raamatun juonta ei pitäisi enää jälkikäteen modifioida. Tosin ajatuksenne liittää Ilmestyskirjaan Salkkareiden juonipaljastuksia on saanut pientä kannatusta keskuudessamme. Olitte keksinyt myös loistavan liikeidean. Ehdotitte, että Vatikaaniin perustetaan liike nimeltä Paavin valinta. Kyseessä olisi Valintataloketjuun, eli valtsuun kuuluva kauppa, joka myisi turisteille paavia, eli tässä tapauksessa teitä esittäviä koruja ja patsaita. Vaaditte itsellenne myös ihan v**un isoa helyä kaulaan roikkumaan, jotta voisitte vittuilla kaikille MTV:n räppistaroille. Tämähän on ollut kirkkomme työsuhde-etuna jo satoja vuosia! Ikävä kyllä emme voi antaa Paaville pimpridea, mikä se ikinä onkaan. Lisäksi vaaditte, että Sinssistä tehdään katolisen kirkon viralinen julkaisu, jota tulee jakaa kaikkiin seurakuntiin. Emme tiedä millainen lehti Sinssi on, mutta jos se on teille niin tärkeää, niin mikä ettei! Olemme myös hyvin tyytyväisiä nuoresta iästänne. Eihän näitä paaveja nyt joka vuosi jaksa valita! Teksti: Murggu

22 Teksti ja kuvat: Alapäägraafikko Sinssi eläintieteilee Pumpatti uhittelee reviirilleen eksynyttä fuksieläintä. Viime aikoina liikkuneet huhut ennestään tuntemattomasta eläinlajista saivat toimituksen lähtemään pitkäkestoiseen tutkimusprojektiin. Pikällisten etsintöjen jälkeen onnistuimme vihdoin löytämään tämän pumpatiksi ristityn mystisen otuksen. Tämä majesteettinen otus on äärimmäisen harvinainen, luotettavia havaintoja on tehty vain parista yksilöstä. Pumpattihavainnot ovat keskittyneet pääasiassa Oulun pohjoisosiin mutta lajin laajasta elinpiiristä kertoo yksittäiset havainnot jopa Suomen etelärannikolla. Pumpatti on kohtalaisen kookas ja pelottava eläin. Sen käyttäytyminen on usein uhkaavaa, mutta sen ei tiedetä koskaan vahingoittaneen ihmistä. On melko epätodennäköistä, että pumpatti hyökkäisi ihmisen kimppuun ilman provokaatiota, koska sen ruokavalion on havaittu koostuvan pääasiassa nesteestä. Kaikenkaikkiaan pumpatista on saatu vasta hyvin vähän varmaa tietoa ja hyvälaatuisia kuvia. Mm. Sir Iain Kentin Californiassa v ottama kuva on aiheuttanut runsaasti keskustelua.kuvan heikosta laadusta johtuen havaintoa ei ole kiistattomasti voitu todistaa pumpatiksi. Monien asiantuntijoiden m i e l e s t ä kyseessä o n h a r - v i n a i s e n lyhytjalkainen Puuma. Jäämme innolla o d o t t a - maan lisää tutkimust u l o k s i a tästä kieht o v a s t a otuksesta. 22 Faktat lyhyesti: Paino noin kg Säkäkorkeus cm Väritys kullanruskeahko, silmät voimakkaan keltaiset (pumpateilla on heikko maksa) Ravinto: kaikkiruokainen, pääasiassa kuitenkin nestettä. Elinympäristö: Viihtyy enimmäkseen urbaanissa ympäristössä. Levinneisyys: Varmoja havaintoja vain Suomessa. Varmistamattomia havaintoja kaikilla mantereilla Etelämannerta lukuun ottamatta (tiettävästi syynä on sopivan nesteravinnon puuttuminen). Kiistelty kuva (v. 1941). Pumpatti kuvassa oikealla. Wappu tulee!

23 GSM 205 Lähtekäämme liikenteeseen Linnanmaalta, missä matkan starttipiste sijaitsee. Päivä on 17. ja kello on 06.xx. Tähän asti kaikki valmistelut olivat sujuneet hyvin matkanjärjestäjiltä ilman suurempaa moittimista, mutta kun kello löi sataa ja tuhatta niin jostakin kumman syystä (liekö kö? syynä ollut edellisenä päivänä järjestetty Hallituksenvaihtosauna) oli toinen matkanjohtaja teillä tietymättömillä, puhelimen sulosointujen ulottumattomissa Unimaassa. Siinä aikamme ihmeteltyämme löimme tyhmät päät yhteen ja päätimme hakea asianomainsen ihan kotiovelta asti, olihan kyseessä sentään matkanjärjestäjä. Kaikki saatiin kuin saatiinkin turvallisesti matkaan ja matkan aikana moneen kertaan omistajaa vaihtanut kääliö-viitta sai ensimmäisen kiinnityksen. Liekö joku ennätys että viitta on saatu jo 100m päässä yliopistosta, sitä tiedä en. Matka jatkui iloisesti kohti Sotkamoa, missä meille piti perinteisen luennon Snowpoliksesta herra, jonka nimeä en muista. Kun perinteinen esittely oli saatu läpi, toisten nukkuessa ja toisten kuunnellessa, oli aika suunnata kohti Kajaania ja sieltä löytyvää Oulun Eli asiaan vihkiytymättömille Kotimaanpitkä 2005 Yliopistoa, tarkoituksena syödä halpaakin halvempaa ravintolaruokaa (opiskelijahinnoin, luonnollisesti). Tästä nokka kääntyi kohti ensimmäistä majapaikkaa eli Jyväskylää ja siellä sijaitsevaa Valorinnettä. Nyt tapahtuu sitten se välttämätön jokaisen Opintomatkan perinne, eli joku on syönyt vääränlaista ruokaa matkan aikana/ennen matkaa ja alkaa voida pahoin. Tämähän tarkoittaa sitä, että tämän ensimmäisen epäonnisen pitää ostaa paita ensimmäisestä mahdollisesta paikasta ja kirjoittaa siihen matkan nimi ja oma nimi numeron kera (monesko kiinnitys paitaan on). Jyväskylässä jouduimme odottamaan majoitukseen pääsyä jonkin aikaa (muutamia tunteja), mutta eihän tämmöinen pieni odotus Teekkaria hätkäytä. Pihalle saatiin omat pileet pystyyn musiikin avittamana eikä siellä varmasti tullut kenelläkään kylmä. Siellä tanssittiin, painittiin, juoppoviestiteltiin ja kaivettiin tunnelia lumikasaan. Jostain kummasta syystä kaupunkiin ei ollut kiinnostusta lähteä kovinkaan monella (lieneekö syynä pitkä matka vai mikä) mutta ehkä kaupungin parhaat pileet oli kuitenkin Valorinteellä. Aamu alkoi tietenkin hyvinkin iloisin ilmein kun musiikkina oli Johnny - Ihana aamu. Siinäpäs se aika vierähti siivoillessa ja kamoja pakatessa kunnes koitti aika lähteä kohti reissun toista vierailun kohdetta Yomia. Sanoisinko, että Yomilla oli ainakin ymmärretty se mistä koostuu kyseiset opintomatkat: he olivat järjestäneet kaikenkattavan brunssin heti aamutuimaan. Tarjoilu alkoi kuohuviinilasin nostamisella, sitten käytiin purtavien kimppuun ja lopuksi vielä hörppäistiin kahvit. Syömisen aikana pöydissä kierteli Yomin esittelijä ja jutteli kiinnostuneiden kanssa kaikesta asiaan littyvästä ja littymättömästä. Tästä matka kääntyi kohti Mikkeliä ja Environicksia. Vierailu oli yllättävän mielenkiintoinen vaikkakin alussa oli ehkä joidenkin mielestä tylsä esittely, mutta kahvi ja pulla sekä ylimääräiset lahjat paransivat kummasti yrityksen imagoa kaikkien silmissä. Sitten oli aika lähteä kohti lappeen Rantaa ja siellä odottavaa kellaria, joka kaikkine mukavuuksineen tarjosi mahtavan majapaikan Oulusta asti saapuneelle rymysakille. Teksti: Elukka Oletko valmis?!? 23

24 Yhdessäolon riemua á la GSM 205. Sauna lämmitettiin ja Teräsbetonia laulettiin ja taisi siellä olla jotain muutakin aktiviteettiä. Hymnin jälkeen pelattiin ehkä kummallinen kyykkäpeli josta varmaan yhdelläkään pelaajalla ei liene suurempia muistikuvia, mutta mikä tärkeintä (lappeen Rantalaisten MM-kyykässä voittaneen joukkueen pelaajiakin esiintyi vastustajajoukkueessa) Oulun sekajoukkue otti taisteluvoiton vastustajastaan. Kenties puolueellisena toiminut tuomari osoittautuikin erittäin kovaksi naiseksi, sillä aamutuimaan noin 7 aikaan heräsivät melkein kaikki, jotka vielä nukkuivat tähän dinosauriaisen (nimimerkki annettu reissussa) ääneen joka muistutti kovasti Pingviinin rääkymistä. Aikaisen herätyksen aiheuttaman tympääntymisen siivittämänä keula kääntyi Onaniemeä kohti. Onaniemessä meillä sähkönsiniset haalarit omaavilla oli ohjelmallinen aukko, joten kannustimme tummaan pukuun sonnustautuneita Tietoteekkareita Titeenien Taistossa. Tapahtumien kulku on ehkä jokseenkin hukassa vähän nukuttujen öiden ja liiallisen raittiuden edistämisen takia, mutta jos satutte kuulemaan sanan säynävä, niin teidän kannattaa nykäistä hihasta kyseisen sanan sanojaa ja pyytää kertomaan tähän liittyvä omituinen ja varsin hupaisa tarina. Olihan Taistossa myös perinteinen juomapeli, mikä hirvitti sivustakatsojaa jos ymmärtää viinan väärinkäytön päälle jotakin, mutta kunnialla sekin saatiin selvitetyksi ja koitti taas yö. A a m u l l a o l i v a i h - televan näköistä/oloista joukkoa raahautumassa linjaautoon, kuka oli nukkunut missäkin asennossa (henkilökohtaisesti ikkunalaudalla nastan päällä). Olihan se juhlaa päästä pitkän ja ehkä tuskaisenkin paluumatkan jälkeen omaan suihkuun ja sänkyyn nukkumaan. Oli kyllä niin hauska matka että joutuu ehkä jo varmaan paikan ensi vuodenkin GSM:ltä. PS. Muistakaa, että kanootti saattaa lävistää pernan liiallisen raittiuden edistämisen seurauksena. Sandelsin pernanpuolikkaasta tulikin talipallo. 24 Wappu tulee!

25 Kotimaanpitkällä kisailtiin bussimatkan ratoksi erinäisissä lajeissa. Yhden kilpailun tehtävänä oli keksiä kysymys vastaukseen Minusta kolme. Tässä kilpailun tuotoksia. Kilpailun voitti Oksujen kosu kysymyksellään, jota me tuomarit (Hlei ja Mäkki) emme muista. (Taisi olla Monestiko ollaan..? ) Mitä saadaan kun 6 kerrotaan 9:llä? Miksi Junes on Batman? Montako kanoottia sopii pernaan? Montako pernaa sopii kanoottiin? Pernassa? Kö? Monestiko ollaan aamt tällä reissulla? Montako kirjainta on sanassa aamt? Onko 3 pienempi kuin 10? Kuka on nopeampi? Mikä on <? Vittuako lutkutat siinä? Montako naista on bussissa? Kauanko kestää, että Puuma iskee kiinni? Toisen, vain fukseille suunnatun kisan tehtävänä oli kirjoittaa runo. Lisäpisteitä runokilpailussa sai, jos omisti runonsa bussikuskillemme Rainelle. Tämä kisan voittoon ylsi eräs fuksi hienolla runollaan, jonka olemme unohtaneet. Kaikki runot eivät olleet omasta päästä ja kaikkia runoja eivät esittäneet vain fuksit. Tässäpä ne kuitenkin iltojenne iloksi, aamujenne kauhuksi, olkaa hyvät! Vaikeaa on aina taide Siitä elon polun raide Siksi olkoon tämä runo Puhtoinen kuin kananmuno Saija Nuo sinun siniset silmäsi loistavat pimeässä Pulla tuoksuu hyvältä Tykkään niellä pullaa Environics Tuo tietojen lähde Ei hajua Mikä paikka Menemme sinne Siis Kö Suoni sykähtää, kova tuntuu tahmealta, veltto liha, AAH! Ihana Aurinko, kuu, tähdet Kaikki loistavat niin kuin sinun silmät, ah! Setä Aurinkoinen Kaunis sää Lumiset puut Hyvä seura GSM Katsoin ulos Siellä olit sinä Miranda Omena Valkoinen Raine - aah! Kuka tietää? Minä en Mutta Rane On kingi Hoi Raine! Miks oot täällä Etkä Kelalla? Hullu työtä Tekee Miks sieki? Runo tää Kauaksi jää Ehkä en nää Ehkä kuitenkin Kauas jää myös pää Tein Rainelle tää Ehkä hänelläkin on pää Kö? Tj, tj, tj Rääk Kääk Arffman.com Lumenvalkea maa Kirkas tähtitaivaskin meille hymyilee Keikun taika tää Saa vaan sielunikin laulamaan Hanki, lumi hyytävä viima Sammua sinne ken meistä tahtoo? Siksipä hyvä viinat on juoda ja Rainen bussissa lauluja Kalun kuorossa laulaa Oletko valmis?!? 25

26 Solmi tupsusi oikein Solmunteko- ja lakinkasto-ohje Ota jämäkkä ote narusta Tee naruun lenkki Pyöräytä tupsu narun ympäri takakautta Kuvat ja ohjeet: Alapäägraafikko 4. Survo tupsu lenkin läpi (käytä väkivaltaa vain jos se on välttämätöntä) 5. Kiristä solmu 6. Avaa kuohuviini, kaada lakkiin, nauti. 26 Wappu tulee!

27 Piirros: Ville.Pekka Widgren Oletko valmis?!? 27

28 Mikäs sen kurssin nimi olikaan? epa muistettuaan, että Elmitin tenttiin piti ilmoittautuakin Keskiviikko Wesibussi kulkee 13:00-24:00 12:00 Kirkkovenesoudut Tuiran rannassa 12:30 Wappukyykkäkisat 21:00 Jälkisoudut Foxiassa Perjantai Waatonaatto Wesibussi kulkee 13:00-24:00 Torinrannan ohjelmaa: 10:00 Tempaukset alkavat 12:00 Halonheitto 12:00 Fuksikisa 13:00 Olut/Simaviesti 14:00 Köydenvetokisa 16:00 TeeKu:n Wappukonsertti Radisson SAS:ssa 21:00 Waatonaaton bileet Radisson SAS:ssa 00:01 HC/DC Kilpailuja: Surkein tanssija, Drag Queen, parikilpailu Wapun ohjelma: Torstai Wesibussi kulkee 13:00-24:00 13:00 Kotikaupungin lyhyt 21:00 Ööpisgaala Club Becksussa Lauantai Waatto 10:00 Tempaukset loppuvat 11:45 Tempausten voittajan julistus Rauhalassa 11:50 TeekkariWapun julistus Rauhalan pihalla 12:00 Wappukulkue lähtee Åströmin puistosta 14:00 Fuksikaste Åströmin puistossa 19:00 Waaton bileet Kuusisaaressa Ilmabändikisa 21:00 Pekka & Noshörningar 22:00 Teekkaritorvet 23:00 Trauma 01:00 51koodia Sunnuntai Wappupäivä 03:333 Ashematunnelin Örinät 04:30 Fuksien lakitus Rauhalan lähimaastossa 05:00 Sillis Raksan salissa (n. 100 m Rauhalasta) 09:00 Shamppanjamatinea Linnansaaressa 14:00 Teekkaritorvien Wappukonsertti Rotuaarilla 18:00 Fuksilakkien polttohautaus Teekkaritalolla

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1 kuvat: Ilona Vestu 1 NUKKUMAANMENO Nukkumaanmenoaika voi olla perheille useista eri syistä vaikeaa. Vanhempana on hyvä miettiä, mitä nämä syyt voivat olla ja mitä lapsi tilanteesta ajattelee. En tykkää

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF Tämä esite on Edustajana turvapaikkamenettelyssä -julkaisun kuvaliite. Pakolaisneuvonta ry Kuvat: Teemu Kuusimurto Taitto ja paino: AT-Julkaisutoimisto Oy,

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

nykyisyydestä ja kenties tulevastakin.

nykyisyydestä ja kenties tulevastakin. Tervepä teille! Kesä, syksy ja kohta jo talvikin on takana. Eli onko nyt tallikausi? Kaipa niin sitten. Pitänee yrittää sitäkin, mutta mutta Lienee tässä hieman muutakin asiaa kuin noista saamattomuuksistani

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Nuorten erofoorumi Sopukka

Nuorten erofoorumi Sopukka 1 Nuorten erofoorumi Sopukka 15.-17.2.2019 IDEA: nuorten ääni mukaan Erofoorumiin! Keitä, mistä, miten? 13 nuorta Pääkaupunkiseudulta ja Oulusta 13 19 -vuotiaita tyttöjä Kasper ry:n, Yhden vanhemman perheiden

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille. OVOn tehopäivä

Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille. OVOn tehopäivä Sosiaalisen median ohjeistus joukkueille OVOn tehopäivä 22.1.2017 OVON UUSILLA NETTISIVUILLA SOME- SISÄLLÖT OVAT ENTISTÄ NÄKYVÄMMÄSSÄ ROOLISSA OVOn some-kanavat Facebook Olarin Voimistelijat OVO Team OVO

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio Liite 1 AJATTELE ITSE! Mikä päihteissä kiehtoo? Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio 20.10.2017 Muutoksia tulossa. Tätä vihkoa käytetään vain, jos oppilailla ei ole omia tietokoneita tai tabletteja

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 25.6.2018 Aloitimme neljännen työviikkomme matkustamalla Suomenniemeen, jossa kävimme piristämässä asiakkaita Metsätähden toimintakeskuksella. Aloitimme ohjelman tuttuun tapaan yhteislauluilla,

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken. Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.) Todistan, että ei ole mitään todellista palvomisen arvoista jumalaa

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

VERTAISARVIOINTI. s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Mitä sulle kuuluu? Minkälainen tyyppi sä olet? Onko sulla hyvä olla täällä?

VERTAISARVIOINTI. s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Mitä sulle kuuluu? Minkälainen tyyppi sä olet? Onko sulla hyvä olla täällä? VERTAISARVIOINTI s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Minkälainen tyyppi sä olet? Mitä sulle kuuluu? Onko sulla hyvä olla täällä? VALTTI VERTAISARVIOINTI SIJAISHUOLLOSSA VERTAISARVIOINTI? MIKSI? MITÄ HYÖTYÄ?

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot