Sukeltajaliitto ry UPPOPALLON SÄÄNNÖT JA TUOMARIOHJEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sukeltajaliitto ry UPPOPALLON SÄÄNNÖT JA TUOMARIOHJEET"

Transkriptio

1 Sukeltajaliitto ry UPPOPALLON SÄÄNNÖT JA TUOMARIOHJEET Päivitetty

2 LAJIN KUVAUS Uppopallo on urheilulaji, jota pelaa kaksi kuuden pelaajan joukkuetta uima-altaassa vedenpinnan alapuolella varusteinaan vedenalaiset perusvälineet eli räpylät, maski ja snorkkeli. Pelin päämääränä on työntää uppoava pallo vastustavan joukkueen maaliin. Altaan pohjan kummallakin sivulla on maali. SÄÄNNÖT 1. PELIALUE JA -VÄLINEET 1.1 Pelialue 1.2 Maalit 1.3 Uppopallo 2. JOUKKUEMUODOSTUS JA VARUSTEET 2.1 Joukkueen kokoonpano 2.2 Henkilökohtaiset varusteet 2.3 Joukkuekustannukset 3. TOIMIHENKILÖT JA HEIDÄN VARUSTEENSA 3.1 Lukumäärä, nimitykset ja tehtävät 3.2 Toimihenkilöiden varusteet 4. OTTELU 4.1 Pelin aloitus 4.2 Peliaika 4.3 Pistelaskenta 4.4 Pelin katkaisu 5. SÄÄNTÖRIKKOMUKSET 5.1 Sääntörikkomukset 6. RANGAISTUKSET 6.1 Vapaapallo 6.2 Jäähy 6.3 Rangaistuspallo 6.4 Etusääntö 7. YLEISTÄ 7.1 Järjestelyt

3 SÄÄNNÖT 1. PELIALUE JA PELIVÄLINEET 1.1 Pelialue (katso liite 1) Veden syvyyden tulee olla 3,5-5 metriä Pelialueen on oltava metriä pitkä ja 8-12 metriä leveä Pelialueen pituussivu tulee merkitä pintaköydellä Edellisen kanssa samansuuntaisen linjan kolmen metrin etäisyydellä tulee osoittaa vaihtokäytävä.

4 TUOMARIOHJEET 1. PELIALUE JA PELIVÄLINEET 1.1 Pelialue (katso liite 1) Maatuomarin on tarkastettava ennen ottelun alkua: 1.1 Pelialue ja sen mitat sekä vaihtoalueiden merkintä 1.2 Maalit, niiden mitat ja käytetyt materiaalit 1.3 Uppopallo, sen mitat ja vajoamisnopeus Jos esiintyy poikkeavuuksia, maatuomari ratkaisee voidaanko ottelu pelata. Siinä tapauksessa, että ottelu pelataan poikkeavuuksin, on maatuomarin varmistettava, että nämä kirjataan ottelupöytäkirjaan. Maatuomari voi vaatia pelikapteenien hyväksymisen poikkeavuuksiin ennen ottelun aloitusta Muissa kuin maanosa- ja MM-kilpailuissa saa veden syvyys vähetä 3,4 metriin sillä edellytyksellä, että tästä mainitaan kilpailukutsussa Kansainvälisissä kilpailuissa suositellaan enimmäismittoja. Niitä suositellaan myös altaan pohjan mitoiksi, ja että allasseinämät ovat kohtisuorat pohjaa vasten.

5 1.1.5 Vaihtoalueet ovat altaan päädyissä vaihtokäytävän molemmissa päissä ja ne tulee merkitä linjoilla altaan laidoilla. Pelialueen lyhyt sivu on vaihtoaluetta koko pituudeltaan Vaihtopenkit ovat vaihtokäytävän päissä altaan sivuilla vaihtoalueiden sisäpuolella Rangaistuspenkin tulee olla lähellä vaihtoaluetta, mutta selvästi erotettu siitä Tuomarien tulee osoittaa joukkueiden kapteeneille vaihtoalueiden tarkka sijainti ennen ottelun alkua. 1.2 Maali (katso liite 2) Maaleina on kaksi tukevaa metallikoria, jotka seisovat kumpikin keskellä pelialueensa päätyä altaan pohjalla seinää vasten Maalin korkeus on 450 mm ja sen yläosan läpimitta on mm Maalin yläreunan tulee olla pehmustettu. 1.3 Uppopallo (katso liite 3) Pelissä käytetään vedellä täytettyä uppoavaa palloa. Sen tulee vajota mm sekunnissa Pallon ympärysmitan tulee olla mm miehille ja mm naisille Pallon on oltava väriltään joko mustavalkoinen televisiopallo tai kokopunainen.

6 1.2 Maali (katso liite 2) 1.3 Uppopallo (katso liite 3)

7 2 JOUKKUEMUODOSTUS JA VARUSTEET 2.1 Joukkueen kokoonpano Joukkueeseen kuuluu enintään 15 pelaajaa, joista kuusi on vedessä, viisi vaihtopelaajaa ja neljä reservipelaajaa. Joukkueessa on oltava vähintään kuusi (6) pelaajaa Kummankin joukkueen vaihtopelaajat istuvat vaihtopenkillä pelin aikana (I) (II) (III) Vaihtopelaajan saa vaihtaa halutessa kenen tahansa vedessä olevan pelaajan sijaan lentävällä vaihdolla. Vaihtopelaaja ei saa mennä veteen ennen kuin vaihdettava pelaaja on kokonaan poissa vedestä ja joukkueensa vaihtoalueella. Vaihtopelaaja saa mennä peliin ainoastaan vaihtokäytävän kautta Kummallakin joukkueella on oikeus vaihtaa pelaajaa kahdesti ottelun aikana Neljän reservipelaajan tulee olla lakitta ja T-paita yllään, mikäli ovat vaihtoalueella. Heidän on lupa lämmitellä altaassa pelialueen ja vaihtokäytävän ulkopuolella. 2.2 Henkilökohtaiset varusteet Jokaisella pelaajalla tulee olla varusteinaan maski, räpylät ja snorkkeli. (I) (II) (III) (IV) (V) Kaikki varusteissa olevat ulkonevat metallisärmät tulee peittää. Räpylät saa varmistaa räpylänpitimin. Räpylät saavat olla halutun pituiset. Metalliosia sisältäviä räpylöitä ei saa käyttää. Monoräpylöitä ei saa käyttää.

8 2 JOUKKUEMUODOSTUS JA VARUSTEET 2.1 Joukkueen kokoonpano Maatuomarin on tarkistettava, että kummankin joukkueen ottelussa pelaavien nimet ja lakkinumero viedään ottelupöytäkirjaan ennen ottelun aloitusta. Joukkueessa saa olla vähemmän kuin 15 pelaajaa, mutta vähintään kuusi pelaajaa on oltava (II) Vaihdettava pelaaja saa lähteä vedestä ainoastaan joukkueensa vaihtoalueelle Ottelun aikana saa vaihtaa kaksi kertaa. Pelaaja, joka on siirretty varamieheksi, saa tulla takaisin peliin. Tämä lasketaan toiseksi vaihdoksi. Vaihdon saa tehdä vain ottelukatkon aikana. Vaihtopyyntö ei ole syy ottelun katkaisuun. Vaihto pyydetään maatuomarilta. Pyynnön yhteydessä ilmoitetaan vaihdettavien pelaajien numerot. 2.2 Henkilökohtaiset varusteet Maatuomarin on tarkistettava pelaajien henkilökohtaiset varusteet ennen ottelun aloitusta ja varmistettava, että ne eivät ole vaaralliset, ja että ne ovat sääntöjen mukaiset. Kaikki ulkonevat särmät esim. maskissa tai räpylöiden soljet, on peitettävä teipillä tai vastaavalla. Jokaisella pelaajalla tulee olla varusteina vakiovalmisteiset maski, räpylät ja snorkkeli. Räpylät saa katkaista vastaamaan sallittua enimmäispituutta. Kaikkien varusteiden on oltava sellaiset, että toisen pelaajan vahingoittaminen ulos törröttävillä särmillä tai soljilla on mahdotonta.

9 2.2.2 Pelaajilla ei saa olla yllään mitään, mikä voisi jotenkin vahingoittaa muita pelaajia. Kynnet tulee leikata lyhyiksi eikä vartaloa saa voidella tai rasvata Jos pelaajan varusteita vaurioituu pelin aikana, hän saa poistua vedestä niitä korjaamaan. (I) Hän ei saa palata veteen ennen kuin maatuomari on vakuuttunut, että varusteet ovat hyvässä kunnossa.

10 2.2.2 Sormien sitominen yhteen pehmeällä teipillä sallitaan, mutta sormien tulee säilyttää taipuisuutensa Pelaaja saa korjata välineensä lähtemättä vedestä, mikäli hän pystyy tekemään sen häiritsemättä ottelun kulkua. Jos pelaaja lähtee vedestä korjaamaan varusteitaan, on tämän tapahduttava normaalina vaihtoja (vertaa sääntö 2.1.2).

11 2.3 Joukkuetunnukset Joukkueen kaikilla pelaajilla on oltava samanväriset uimahousut/uima-asu ja samanväriset numeroidut lakit Jokaisella joukkueella on oltava sarja valkoisia ja tummansinisiä lakkeja ja uimahousuja/uima-asuja Joukkueiden kapteenien on ilmoitettava tuomareille lakkinsa numero ennen ottelun aloitusta ja pidettävä nauhaa toisen käsivartensa yläosassa Joukkueen, jolla on tummansiniset lakit ja housut/asut, täytyy käyttää mustia rannenauhoja Pehmeästä aineesta valmistettujen kyynärpää- ja polvisuojien käyttö pelatessa on sallittu, jos ne ovat samanväriset kuin lakki tai väriltään neutraalit. 3. TOIMIHENKILÖT 3.1 Lukumäärä, nimitykset ja tehtävät Jokaisesta ottelusta vastaa vähintään kolme tuomaria, joiden päätökset ovat sitovia.

12 2.3 Joukkuetunnukset Lakeissa tulee olla korvasuojukset asennettuina eikä niitä saa poistaa tai muuttaa millään tavoin. Tämä on korvien vaurioitumisen estämiseksi Kotijoukkue tai peliohjelmassa ensin mainittu joukkue pelaa tummansinisissä housuissa/asuissa ja lakeissa. 3. TOIMIHENKILÖT 3.1 Lukumäärä, nimitykset ja tehtävät Kun pelataan nopeassa tahdissa useita otteluita tai kun ottelu muutoin on erityisen tärkeä, suositellaan, että maatuomarilla on yksi tai useampia apulaisia seuraavien tehtävien hoitamiseksi maatuomarin apuna: - ajan pito - pelaajien henkilökohtaisten varusteiden tarkastus ennen ottelun alkua - vaihtojen valvonta - vedestä poistettujen pelaajien valvonta - pelaajien tarkastus heidän lähdettyään vedestä varusteitaan korjaamaan - pistelaskenta ja - ottelupöytäkirjan pito.

13 3.1.2 Kaksi tuomaria on vedessä, yksi pelialueen kummallakin sivulla, ja heitä nimitetään vesituomareiksi. Vesituomarit valvovat: (i) (ii) Pelin aloitusta pelikatkon jälkeen. Kahden pitkän jatkuvan äänimerkin antamista, kun on tehty maali Kolmas tuomari tarkkailee peliä altaan laidalta, ja häntä kutsutaan maatuomariksi. Maatuomari valvoo: (i) (ii) (iii) (iv) (v) Peliaikaa Jäähyminuutteja Vaihtopelaajia Pelin aloitusta puoliajan ja tuomaripallon sekä maalin jälkeen Rankaisee veden pinnalla tehdyistä rikkomuksista Tuomarien on katkaistava peli heti, jos pelaajia on heidän mielestään vakavasti loukkaantunut Tuomareilla on oikeus poistaa vedestä pelaaja: (I) Jos hän on ilmeisen ylirasittunut ja uupunut (II) Jos hänen varusteensa ovat epäkunnossa.

14 3.1.2 (i) "Pelikatkolla" tarkoitetaan keskeytystä, jolloin annetaan vapaapallo. Katkaissut tuomari (joka voi olla myös maatuomari) aloittaa pelin uudelleen (ii) Jäähyminuuttien tulee kertyä tehollisella peliajalla; jäähykello siis pysäytetään ja käynnistetään aina kun ottelukello pysäytetään ja käynnistetään Loukkaantunutta pelaajaa autetaan. Uusi pelaaja saa mennä veteen vaihtopenkiltä (vertaa sääntö 2.1.2). Ottelu käynnistetään uudelleen tuomaripallolla Pelaaja lähetetään vaihtopenkille. Uusi pelaaja saa mennä veteen (vertaa sääntö 2.1.2). Jos ottelu keskeytetään, se käynnistetään uudelleen tuomaripallolla.

15 3.1.6 Tuomareilla on oikeus poistaa pelaaja ottelusta jos (i) (ii) Hän käyttäytyy epäurheilijamaisesti: häntä ei saa korvata vaihtopelaajalla ottelun jäljellä olevana aikana. Pelaaja rikkoo toistuvasti sääntöjä; hänet saa korvata vaihtopelaajalla, kun joukkueen kahden minuutin rangaistus on päättynyt. Sääntö ei päde kohdissa (I) ja (II). (iii) Molemmissa tapauksissa (I ja II) pelaaja ei saa pelata seuraavassa ottelussa Pallon saa vaihtaa ottelun aikana vain tuomarien luvalla Tuomarien on ilmoitettava pelitapahtumista ääni- ja näkömerkein. Liite Toimihenkilöiden varusteet Kaksi vesituomaria voi käyttää paineilmalaitteita, jos sitä pidetään tarpeellisena Maatuomarilla on oltava yllään valkoinen verryttelyasu Vesituomareilla on oltava yllään tumma T-paita tai sukelluspuku.

16 3.1.6 Koska sääntö (i) tarkoittaa, että joukkue joutuu pelaamaan ottelun jäljellä olevan ajan yksi pelaaja puuttuen, tulisi sääntöä käyttää vain äärimmäisissä tapauksissa Jos tuomari ei ole varma karkottaako pelaajan vai antaako 2 minuutin rangaistuksen, tulee hänen aina antaa 2 minuutin rangaistus. Vähemmän vakavissa tapauksissa tuomari voi antaa varoituksen tai kahden minuutin jäähyn. (ii) Tuomarin tulee antaa selvät varoitukset pelaajalle siitä, että hänet poistetaan pelistä jatkaessaan rikkomista. Pelaaja, joka on rikkonut sääntöjä, poistetaan ottelusta. Kun rangaistusaika on päättynyt, saa joukkue jatkaa ottelua kuudella pelaajalla vedessä ja vain neljällä vaihtopelaajalla. Varamiehillä täydentäminen ei ole sallittua. Jos pelaaja poistetaan koko turnauksesta, voidaan joukkue täydentää varamiehillä seuraavissa otteluissa Maatuomarin on todettava, että molemmat pelikapteenit ovat tietoiset pallon vaihdosta. Vaihdon syy tulee viedä ottelupöytäkirjaan Tuomareita kehotetaan ilmoittamaan lyhyesti katkojen syyt aina, kun se on mahdollista. Vesituomareita kehotetaan toistamaan toistensa merkit. Tuomarien on käytettävä seuraavia merkkejä 3.2 Toimihenkilöiden varusteet MM- ja maanosakilpailuissa on vähintään yhden vesituomarin käytettävä paineilmalaitteita Ainakin sukelluspuvun yläosaa tai liiviä on käytettävä.

17 4. OTTELU 4.1. Pelin aloitus Ottelun alkaessa ja puoliajan jälkeen asetetaan pallo altaan pohjalle pelialueen keskelle. Molemmat joukkueet ovat tällöin omassa päädyssä korilinjallaan vedessä ainakin toinen käsi seinää koskettaen. (i) (ii) (iii) Vaihtopelaajat istuvat vaihtopenkeillä. Maatuomari käynnistää ottelun pitkällä jatkuvalla äänimerkillä. Väärästä aloituksesta ottelun alussa ja puoliajan jälkeen ottelu keskeytetään ja aloitetaan uudelleen sekä nollataan kello Maalin jälkeen palaavat joukkueet päätyihinsä. Koritettu joukkue hyökkää pallon kanssa saatuaan merkin. (i) Jos ottelu aloitetaan (maalin tai rangaistuspallon jälkeen) ennen kuin kaikki pelaajat ovat ehtineet allaspäätyihinsä, tulee heidän uida sinne ennen otteluun liittymistään Hyökätessä heti maalin jälkeen palloa on kuljetettava näkyvissä kunnes kohdataan vastustajajoukkueen pelaaja. Palloa ei saa pitää selän takana, jalkojen välissä jne Rangaistuspallon jälkeen ottelu käynnistetään uudelleen kohdan mukaisesti. (i) (ii) Jos tehtiin maali, annetaan pallo sille joukkueelle, jota vastaan rangaistuspallo suoritettiin. Jos maalia ei tehty, aloitetaan säännön mukaisesti Jos ottelu keskeytetään eikä kukaan tuomareista määrää rangaistuspalloa tai vapaapalloa, heittää maatuomari pallon veteen (tuomaripallo).

18 4. OTTELU 4.1 Pelin aloitus Pallon asettamiseksi paikalleen ottelun alkaessa saa käyttää rengasta tai matalaa kuppia, joka ei vaaranna pelaajia. (iii) Käynnistettäessä peli varaslähdön jälkeen myös ottelukello käynnistetään uudelleen. Tämä koskee ainoastaan pelin aloitusta kahden puoliajan alussa (i) Pelaajien tulee koskettaa allaspäätyään yhdellä kädellä ennekuin jatkavat pelaamista "Kohtaaminen" tarkoittaa tilannetta siitä hetkestä, jolloin vastustajajoukkueen pelaaja hyökkää pallon haltijaa vastaan (ii) Vesituomari ottaa pallon ja asettaa sen pelialueen keskelle Maatuomarin tulee heittää tuomaripallo veteen niin, ettei synny etua kummallekaan joukkueelle. Palloon ei saa koskea ennen kuin se on iskeytynyt veden pintaan. Jos siihen kosketaan, määrätään vapaapallo säännön nojalla. Tuomaripallo on annettava pelialueen keskelle (keskilinjan lähelle).

19 4.2 Peliaika Ottelun kesto on kaksi 15 minuutin erää Puoliajalla (I) (II) (III) Tauko on viisi (5) minuuttia. Joukkueet vaihtavat puolta. Vesituomarit eivät vaihda puolia Kello pysäytetään kaikkien pelikatkojen ajaksi Tarvittaessa peliaikaa on jatkettava rangaistuspallon suorittamiseksi Kun ottelu, jossa pitää saada ratkaisu selville, päättyy ratkaisemattomana, jatketaan sitä 5 minuutin jälkeen (I) (II) (III) Pelaamalla 15 minuutin erä "äkkikuolema" -periaatteella. Jos ratkaisua ei saada tällä tavoin, suorittaa kolme eri pelaajaa kummastakin joukkueesta kolme rangaistuspalloa vuorotellen. Jos ratkaisua ei saada näinkään, eri pelaaja kummastakin joukkueesta vuorotellen suorittaa rangaistuspallon, kunnes jompikumpi joukkue saavuttaa johtoaseman Kummallakin joukkueelle on oikeus yhteen aikalisään ottelua kohden. Aikalisän pituus on yksi minuutti.

20 4.2 Peliaika Ottelun tulee kestää 2 x 15 minuuttia tehollista peliaikaa (vrt. sääntö 4.2.3). Kansainvälisissä turnauksissa, muissa kuin MM- tai maanosakilpailut, joissa ottelut joudutaan pelaamaan rajoitetussa ajassa, voidaan otteluaikaa lyhentää esimerkiksi 1 x 10 minuutiksi tehollista peliaikaa. Kaikista peliaikojen muutoksista on ilmoitettava kilpailukutsussa Rangaistuspallo on aina suoritettava riippumatta peliajan päättymisestä. Tämä sääntö koskee myös vapaa- ja tuomaripalloa. Ottelu katkaistaan välittömästi heiton tapahduttua Ensimmäisen maalin tekevä joukkue on ottelun voittaja. (i) (ii) Ottelu katkaistaan heti, kun on tehty maali. Kolme eri pelaajaa kummastakin joukkueesta suorittaa rangaistuspallot. Rangaistuspallot on tehtävä vuorotellen. Rangaistuspallot aloittava joukkue on arvottava. Maalivahtia saa vaihtaa haluttaessa. Ellei näin löydetä ratkaisua, kumpikin joukkue suorittaa rangaistuspallon eri tekijällä kullakin kertaa, kunnes ratkaisumaali on tehty Aikalisän voi pyytää vain ottelukatkon aikana. Aikalisä ei voi olla syy ottelun katkaisuun. Aikalisällä molempien joukkueiden tulee siirtyä pelialuepäätyihinsä.

21 4.3 Pistelaskenta Maali hyväksytään pallon ollessa kokonaan korireunuksen alapuolella. (I) Tästä ilmoittaa jompikumpi vesituomareista kahdella pitkällä jatkuvalla äänimerkillä Voittaja on se joukkue, joka tekee enemmän maaleja ottelussa. (I) Jos kummallakin joukkueella on yhtä monta maalia, on ottelu ratkaisematon Turnauksessa kunkin ottelun voittajajoukkue saa kaksi pistettä. Ratkaisemattomasta ottelusta saa kumpikin joukkue yhden pisteen. (I) Turnauksen voittaja on eniten pisteitä saanut joukkue. (II) Jos joukkueilla on sama pistemäärä, ratkaistaan paremmuusjärjestys seuraavasti: - Joukkueiden keskinäiset ottelut ratkaisevat (pisteet ja maaliero) - Ellei maalieroa synny, kaikkien ottelujen maaliero ratkaisee. - Jos kaikkien ottelujen maaliero on sama, saa edun eniten plus-maaleja tehnyt joukkue. - Jos plus-maalienkin luku on sama, pelataan uusitaottelu noudattaen tarvittaessa sääntöä

22 4.3 Pistelaskenta (I) Ottelu katsotaan katkaistuksi ensimmäisellä äänimerkillä.

23 4.3.4 Kutsussa kansainväliseen turnaukseen täytyy määritellä yksityiskohtaisesti kyseisessä kilpailussa käytettävä pistelaskujärjestelmä. 4.4 Pelin katkaisu Ottelutauko on kun: (I) (II) (III) Ottelu on katkaistu rangaistuksen takia. Tuomaripallo tulee heitettäväksi. On tehty maali Pelikello pysäytetään ottelukatkojen ajaksi Ottelu katkaistaan: (I) (II) Toistetuin lyhyin äänimerkein rangaistuksen ja tuomaripallon toimeenpanemiseksi sekä erän päättyessä. Kahdella pitkällä jatkuvalla äänimerkillä, kun on tehty maali.

24 4.4 Pelin katkaisu

25 5. SÄÄNTÖRIKKOMUKSET 5.1 Sääntörikkomukset ON KIELLETTYÄ Hyökätä vastustajan maskia vastaan Hyökätä vastustajan snorkkelia vastaan Hyökätä vastustajan räpylöitä vastaan Kiskoa vastustajan uimahousuja/uima-asua tai takertua niihin Painaa vastustajaa alas tai vetää itseään ylös hänestä päästäkseen nopeasti pinnalle Potkaista tai lyödä vastustajaa tahallaan tai pelata tarpeettoman rajusti. Painaa vastustajaa päästä tai vääntää päätä pinnalla, tai käyttää liikaa väkivaltaa päähän pelin aikana Käyttää kuristusotetta kaulasta Jatkaa pelaamista maalin tai rangaistuspallon jälkeen palaamatta ensin aloituspaikalleen Pallottoman pelaajan vetää tai työntää toista maalilta.

26 5 SÄÄNTÖRIKKOMUKSET 5.1 Sääntörikkomukset Tuomarin tulee ottaa huomioon erityisesti seuraavien rikkomusten vaikutus pelin sujuvuuteen ja laatuun ja siksi katkaista peli johdonmukaista linjaa noudattaen rikottaessa sääntöjä: "Hyökkääminen" tarkoittaa maskin päältä vetoa tahallisesti tai tarpeettoman rajulla pelaamisella. Vastustajan pelaaja ei saa koskettaa maskia tahallaan. Ote vastustajan pään ympäri tai yliuinti eivät saa aiheuttaa maskin niskalenkin irtoamista. Kiellettyä on myös työntää tai heittää pallo tahallaan vastustajan (esim. maalivahti) maskiin "Hyökkääminen" tarkoittaa snorkkelin riuhtaisua irti tahallaan tai tarpeettoman rajulla pelaamisella "Hyökkääminen" tarkoittaa räpylöiden tempaamista irti tahallaan tai tarpeettoman rajulla pelaamisella On kiellettyä työntää tai vetää vastustajaa joko oman vauhdin lisäämiseksi tai vastustajan vauhdin hidastamiseksi. Jos toinen pelaajista on pallon haltija, ei tämä huomautus päde Tuomarien on erityisesti huomattava maalivahtien yritykset karkottaa vastustaja potkimalla tätä räpylöin Vertaa sääntö (I) Tuomarien tulee huomata, että tämä sääntörikkomus tapahtuu usein muualla kuin siellä, missä pallo on.

27 Että joukkueella on missään vaiheessa enemmän kuin kuusi pelaajaa vedessä. Jos toinen joukkue hyökkää, peliä ei katkaista, vaan tuomari nostaa lipun/käden osoittamaan tulevaa jäähyä. Jos maali tehdään, jäähy raukeaa. Jos puolustava joukkue saa pallon, peli keskeytetään, ja määrätään jäähy Tarttua vastustajaan kun hän ei ole pallon haltija Kuljettaa tai heittää palloa veden pinnan yläpuolella Kaataa tai vetää maali pois Tarttua maaliin tai siirtää sitä käsin tai jaloin Uida pallon kanssa pelialueen ulkopuolella.

28 Maatuomarin tai hänen apulaisensa (katso huomautusta sääntöön 3.1.1) tehtävänä on valvoa, että vaihtopelaajien lukumäärä vaihtopenkillä on selvillä koko ajan. Jos vaihtopelaaja puuttuu penkiltä, eikä hän ole virallisesti ilmoittanut lähdöstään maatuomarille, katsotaan vedessä olevan liian monta pelaajaa, mistä on rangaistava säännön mukaisesti. Jos toinen joukkue hyökkää, peliä ei katkaista, vaan tuomari nostaa lipun/käden osoittamaan tulevaa jäähyä. Jos maali tehdään, jäähy raukeaa. Jos puolustava joukkue saa pallon, peli keskeytetään, ja määrätään jäähy Tämä kielto on erityisen tärkeä, jotta säilytetään pelin sujuvuus ja hyvä taso. Tuomarien on puututtava peliin johdonmukaisesti sekä seurattava erityisesti "ennen" ja "jälkeen" -taklauksia. "Ennen"-taklauksella ymmärretään vastustajaan tarttumista hänen ollessa saamaisillaan pallon. "Jälkeen"-taklauksella ymmärretään tarttumista vastustajaan hänen menetettyään pallon hallinnan (esim. tultuaan taklatuksi) tai syötettyään pallon toiselle pelaajalle. Tällainen taklaus estää pelaajaa uimasta uudelle joukkueen taktiikan edellyttämälle asemapaikalle Kuljettaa tai heittää palloa veden pinnan yläpuolella Kaataa tai vetää maali pois Tarttua maaliin tai siirtää sitä käsin tai jaloin Uida pallon kanssa pelialueen ulkopuolella.

29 Puolustavan joukkueen pelaajille kaataa maali tai vetää se pois Puolustavan joukkueen pelaajille tarttua kiinni maalista tai siirtää sitä käsin tai jaloin Maalivahdin pitää kiinni korista tai kiilata päätään, käsiään, jalkojaan, selkäänsä tai muuta ruumiinosaansa koriin. Hän ei saa kiilata kehoaan korin päälle altaan pohjan tai sivuseinän avulla. (Korin saa peittää vain keholla) Rikkoa sääntöjen vastaisesti hyökkäävää pelaajaa maalilla, ja estää siten miltei varma maalin teko. 6. RANGAISTUKSET 6.1 Vapaapallo Tuomari voi tuomita vapaapallon rikottaessa sääntöjä Vapaapallo annetaan rikkonutta joukkuetta vastaan.

30 Tuomarien on määrättävä rangaistuspallo vain, jos maalivahti estää käyttämästä selvää koritusmahdollisuutta pitämällä kiinni maalista. Maalivahti saa kuitenkin asemoitua maalille sitä koskettaen. Maalivahti ei saa kiilata käsiään, päätään, jalkojaan, takamustaan eikä mitään vartalon osaansa maaliin. Ei kuitenkaan ole maalivahdille rikkomus, jos joku hänen kehon osansa hänen tahtomattaan työnnetään maaliin, kun hän sitä vartalollaan puolustaa; esim. hartia, kyynärpää, polvi jne. Ilmaisulla "maalin saa peittää vain vartalolla" tarkoitetaan, että koria ei saa peittää räpylöillä. Tämä olisi epäoikeudenmukaista vastustajia kohtaan, jotka eivät saa hyökätä räpylöitä vastaan (vrt. sääntö 5.1.3) Koska tämän säännön rikkominen aiheuttaa rangaistuspallon, on tärkeätä, että tuomarit arvioivat tarkoin, onko rikkomus estänyt miltei varman korituksen. Jos näin ei ole, määrätään vapaapallo sääntöjen rikkomisesta tilanteen mukaisesti. 6. RANGAISTUKSET 6.1 Vapaapallo

31 6.1.3 Rikotun joukkueen pelaaja saa pallon veden pinnalla rikkomuspaikalla. (I) Vapaapallo rikkomuksesta sääntöä vastaan annetaan köysilinjalta. (II) Kun joukkueelle annetaan vapaapallo omalla kenttäpuoliskollaan, syötetään vapaapallo pelialueen keskeltä Vapaapallon antava pelaaja ei saa liikkua paikaltaan vedessä, ennen kuin on syöttänyt pallon Vastustajan on pysyteltävä vähintään kahden metrin etäisyydellä kunnes pallo on syötetty Vapaapalloon antaa luvan pelin keskeyttänyt tuomari Vapaapallo on syötettävä kolmen sekunnin kuluessa tuomarin luvanannosta Palloa ei saa syöttää suoraan vastustajan maalia kohti; toisen pelaajan on kosketettava sitä, ennen kuin maali voidaan hyväksyä Jos vapaapalloa ei suoriteta oikein, saa vastustajajoukkue vapaapallon. 6.2 Jäähy Tuomari voi tuomita jäähyn rikottaessa sääntöjä Rikottu joukkue saa vapaapallon.

32 6.1.3 Rikkoneen joukkueen on joko annettava pallo vastajoukkueelle tai pudotettava se pohjaan. Tuomarin tulee antaa pelaamismerkki heti, kun hän näkee, että pallo on valmis peliin toisen joukkueen estämättä. (I) Syöttö on tehtävä paikalla mistä pelaajat ylittivät pelialueen rajan Vapaapallon syöttävä pelaaja ei saa sukeltaa ennen pallon antoa Vain hyökkääjien tulee pitää vähintään 2 metrin etäisyys. Tuomari voi aloittaa pelin, jos hyökkääjä(t) ei(vät) häiritse vapaapallon syöttäjää, vaikka hyökkääjä(t) on(ovat) lähempänä kuin 2 metriä. Jos hän häiritsee, tulee sääntö ottaa kirjaimellisesti Pelin katkaisseen tuomarin tulee aloittaa se uudelleen, kun ollaan valmiit pelaamaan. Muissa tapauksissa ota sääntö kirjaimellisesti Vapaapallon syöttävä pelaaja ei saa koskea palloon uudestaan ennen kuin toinen pelaaja kummasta tahansa joukkueesta on koskenut palloon. 6.2 Jäähy Huomattakoon, että sääntöjen rikkomisesta rangaistaan myös vapaapallolla. Tämä tarkoittaa, että jäähyjä tulisi antaa vain, kun on kysymys toistetuista tai karkeista rikkomuksista, poikkeuksena sääntö , jonka rikkomisesta tulee aina antaa jäähy.

33 6.2.2 Rikkomuksen tapahtuessa tuomarit voivat lähettää rikkoneet pelaajat jäähypenkille kahden minuutin ajaksi. Jäähyaika kuluu rangaistuspallon suorituksen aikana Rangaistuspenkin tulee olla vaihtoaition välittömässä läheisyydessä. Kun jäähyajasta on jäljellä vain 10 sekuntia, saa jäähyllä ollut pelaaja siirtyä vaihtoalueelle, muttei hän eikä kukaan muukaan pelaaja saa mennä veteen ennen kuin jäähyaika on päättynyt. Tuomarin on näytettävä 10 viimeistä sekuntia ja jäähyn päättyminen Vaihtopelaajaa ei saa päästää veteen korvaamaan rangaistuspenkille lähetetty pelaaja Jos joukkue tahallaan viivyttää ottelun pelaamista, on tuomarilla oikeus antaa 2 minuutin jäähy annettuaan ensin kaksi virallista varoitusta joukkueelle. (Pelaaja, joka on viimeksi viivytellyt, on pelaaja, jota rangaistaan.) Tarvittaessa tehokasta peliaikaa voidaan jatkaa Jos joukkue on alivoimainen jäähyjen vuoksi, ja vastustaja korittaa, vanhin jäähyrangaistus katsotaan sovitetuksi.

34 6.2.2 Jäähyaika (2 minuuttia) on tehollista peliaikaa. Rangaistun pelaajan tulee istua jäähypenkillä ennen kuin tuomari saa aloittaa pelin Jos määrätään jäähy rikkomuksesta sääntöä vastaan (enemmän kuin 6 pelaajaa vedessä), on tuomarien varmistettava, että kaksi pelaajaa lähetetään vedestä, jotta joukkueella on vain 5 pelaajaa vedessä jäähyn ajan Jos molemmilla joukkueilla on yhtä monta pelaajaa jäähypenkillä, kumpaakaan niistä ei katsota alivoimaiseksi. Tämä sääntöä tulee noudattaa myös rangaistuspallon aikana.

35 6.3 Rangaistuspallo Tuomari voi tuomita rangaistuspallon rikottaessa sääntöjä Rangaistuspallon suorittaa yksi pelaaja kummastakin joukkueesta rikkoneen joukkueen maalilta Rangaistuspallon suorittavan joukkueen pelaajalle annetaan pallo (hyökkääjä) Toinen pelaaja (maalivahti) ei saa olla kahta metriä kauempana altaan reunasta sukeltaessaan Maalivahti ei saa hyökätä hyökkääjää vastaan, ennen kuin tämä on sukeltanut Hyökkääjällä on 45 sekuntia aikaa korittaa. Kun maalivahti on sukeltanut, on hänen oltava kosketusetäisyydellä korista koko ajan Maatuomari antaa suoritusluvan.

36 6.3 Rangaistuspallo Joukkueet valitsevat rangaistuspallon suorittajansa. Kaikkien muiden pelaajien on oltava pelialueen ulkopuolella rangaistuspallon ajan. He saavat olla vaihtokäytävässä Hyökkääjän on lähdettävä pelialueen keskeltä Maalivahtina ei voi olla vedestä karkotettu pelaaja Maalivahti ei saa poistua korilta vapaaehtoisesti. Jos hyökkääjä vetää hänet pois korilta, on hänen uitava takaisin korille, kun häntä ei enää pidätellä. Maalivahti ei saa tuoda hyökkääjää pinnalle. Nimenomaan pallo on tuotava pintaan. Tuomarit eivät saa antaa joukkueille tietoja 45 sekunnin kulumisesta. Kapteenit ja muut pelaajat saavat antaa tietoja omalta pelialueeltaan Anna merkki kuin pelin aloittamiseksi; pitkä jatkuva äänimerkki (vrt. sääntö (II)). Rangaistuspallo suoritetaan tehollisella peliajalla, ja peliaikaa on jatkettava sen toteuttamiseksi loppuun saakka.

37 6.3.9 Sekä hyökkääjä että maalivahti saavat uusia sukelluksensa rangaistuspallon aikana Rangaistuspallo päättyy: (I) (II) (III) Kun hyökkääjän onnistuu tehdä maali. Kun maalivahti saa pallon haltuunsa ja pitää sitä veden pinnan yläpuolella. Kun 45 sekuntia on kulunut eikä koria ole tehty Jos rangaistuspallon suoritus keskeytyy puolustavan joukkueen virheellisen toiminnan tähden, tulee määrätä uusi rangaistuspallo. (I) Tämän aiheuttaneen pelaajan on lähdettävä vedestä heti ja sovitettava 2 minuutin jäähy rangaistuspallon päätyttyä. (II) Jos tämä tapahtuu rangaistuspallokilvan (vrt. sääntö iii) aikana maalivahdin tulee poistua vedestä heti. Hän ei saa olla joukkueensa seuraava hyökkääjä eikä puolustaja Jos rangaistuspallon suoritus keskeytyy hyökkäävän joukkueen virheellisen toiminnan tähden, saa puolustava joukkue vapaapallon, ja peli aloitetaan kuin korituksen jälkeen. 6.4 Etusääntö Jos tuomari milloin tahansa pelin kuluessa päättää, että sääntörikkomus ei vaikuta pallon haltijajoukkueen etuun, voi hän antaa pelin jatkua kuin rikkomusta ei olisi tapahtunutkaan. Tätä nimitetään etusäännön soveltamiseksi Tuomarien on otettava huomioon tämä sääntö koko ajan.

38 (I) Tuomari ilmoittaa kuten korituksesta (vrt. sääntö (ii). (II) Tuomari antaa keskeytysmerkin (vrt. sääntö (i)). (III) Kuten säännössä (ii) Hyökkäävä joukkue saa vaihtaa hyökkääjää Jäähyaika (2 min) alkaa normaalin pelin taas käynnistyessä. 6.4 Etusääntö

39 7. YLEISTÄ 7.1. Järjestelyt Järjestävä seura tai yhdistys on vastuussa sen varmistamisesta, että pelialue, korit ja pallo ovat sääntöjenmukaiset Järjestävä seura vastaa paineilmalaitteiden toimittamisesta vesituomareille Pelaajat pelaavat omalla vastuullaan. LIITTEET Sääntöjen englanninkielinen painos on ratkaiseva. LIITE 1 LIITE 2 LIITE 3 LIITE 4 LIITE 5 Pelialue Maali Uppopallon täyttö- ja käsittelyohjeet. Tuomarin käsimerkit Äänimerkit

40 7. YLEISTÄ 7.1. Järjestelyt

41 LIITE 1 : PELIALUE

42 LIITE 2 : MAALI KOHTA MÄÄRÄ SELITYS MATERIAALI 1 1 YMPYRÄLEVY, 320 X 1,5 MM. RUOSTUMATON TERÄS KUMI 2 1 PUOLITETTU YMPYRÄLEVY, R=700, T=5 3 1 YMPYRÄLEVY, RUOSTUMATON 320 X 5 MM. TERÄS 4 16 PYÖREÄ TERÄSPUIKKO RUOSTUMATON 10X455 TERÄS 5 1 PYÖREÄ TERÄSPUIKKO RUOSTUMATON (TAIVUTETTU) 10X1350 MM. TERÄS 6 1 PEHMUSTE NEOPREENI/KUMI 7 3 HITSATTU PULTTI M10X25 RUOSTUMATON TERÄS 8 3 MUTTERI M10X25 RUOSTUMATON TERÄS VAIHTOEHTOINEN MAALIN KIINNITYSTAVALLE ON KIINNITTÄÄ MAALI POHJASSA OLEVAN REIÄN KAUTTA KIINTEÄSTI POHJAAN SUURELLA MUTTERILLA. TÄLLÄ TAVALLA KORI PYSYY VARMASTI OIKEALLA PAIKALLA.

43 LIITE 3 : UPPOPALLON TÄYTTÖ- JA KÄSITTELYOHJEET Ympärysmitta Uppoamisnopeus mm (miehet) mm (naiset) mm/s Tarvittavat pallontäyttövälineet: 1 jalkapallopumppu - muovia, jos mahdollista 1 koripallon täyttöneula (2 mm läpim. x n. 30 mm pitkä) Vaihtoehto: ruiskutuspumppu, esim. 3 barin paineella toimiva puutarhapumppu. 2 mm läpim. x 30 mm pitkä messinkiputki tulee kiinnittää ruiskun suihkutusputkeen (putkien toinen pää tulee pyöristää ennen täyttöä). Tällaisia putkia voi ostaa mistä tahansa rakennustarvikeliikkeestä. Tai pyydä mistä tahansa teurastajanliikkeestä lainaksi heidän tavallinen nesteruiskutuspumppunsa ja liitä siihen letkusovitin varustettuna täyttöneulalla. 1 messinkiputki läpimitaltaan 2 mm ja pituudeltaan 200 mm (putkien toinen pää tulee pyöristää ennen täyttöä) g keittosuolaa 1 astia, jossa noin 5 l vettä lämmitettynä noin 50 asteeseen. Täyttö: - Liuota suola täysin ennen ruiskutuspumpun täyttöä. Täytön ajan pallon tulee olla upotettuna kylmään veteen muovikuoren joustavuuden säilyttämiseksi. - Työnnä (saippuoitu) täyttöneula varovasti pallon aukkoon. Purista pois kaikki ilma. Täytä jalkapallon pumppu suolavedellä ja pumppaa se palloon. Uusi toimitus, kunnes ympärysmitta on 570 mm. Tämä väsyttävä homma ei ole tarpeen käytettäessä edellä mainittuja vaihtoehtoja. Työnnä 24 tunnin kuluttua toisesta päästä hiottu 200 mm:n putki pallon aukkoon. Puristele ja pakota jäännösilma ulos. Poista suolavettä kunnes saavutat ympärysmitan mm. Pallosta ei saa enää kuulua "kurnutusta"! Täytetty pallo painaa noin 3000 g +/- 20 g.

44 Pintakäsittely otteen parantamiseksi - Hio kuivaa pintaa hiontapaperi 600:lla kunnes kiiltoa ei näy pitäessä palloa aurinkoa vasten. Poista varovasti kaikki rokamat. VAROITUS: KARKEAMMAN HIONTAPAPERIN KÄYTTÖ PILAA PALLON! - Hionnan himmentämät viisikulmiot voi palauttaa käyttäen EDDING 800 vedenkestävää kynää. Pallo on käyttövalmis 12 tunnin kuivumisen jälkeen. Käyttö ja hoito Pyöreyden säilyttämiseksi pallo tulee ripustaa verkkoon. Silloin tällöin tai ennen kauden kilpailuja pallo on puhdistettava perusteellisesti saippualla tai vastaavalla. Viisikulmiot joutuvat maalaamaan uudestaan pitkän käytön jälkeen.

45 LIITE 4 : TUOMARIN KÄSIMERKIT

46

47 LIITE 5 : Äänimerkit Tilanne Pitkä, jatkuva ääni Toistettuja, lyhyitä ääniä Kaksi pitkää, jatkuvaa ääntä Käsimerkki Audible Pelin aloitus X Pelin keskeytys X Maali X Suljettu nyrkki nostettuna ylös. Sääntörikkomukset Vapaapallo X Aukinainen käsi nostettuna ja samalla osoittaen toisella kädellä rikkonutta joukkuetta. Jäähy X Osoittaa pelaajaa, joka rikkoi jäähyn arvoisesti, jonka jälkeen jäähypenkkiä. Rangaistuspallo X Tuomari osoittaa päätyä, johon rangaistuspallo suoritetaan. Vapaapallon X käynnistys Rangaistuspallon X käynnistys Tuomaripallon X käynnistys Pelin jatkaminen Toistuvasti kädellä hyökkäyssuuntaan näyttäminen Etusääntö Jäähyn Kymmenen Käsi nostettuna ylös loppumin sekuntia en Nolla sekuntia Käsi lasketaan (aika kulunut) Väärä vaihto Sininen tai valkoinen lippu ylhäällä.

48

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2011 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA http://www.futsal.fi/mp/db/file_library/x/img/17429/file/futsalsaannot_08.pdf Futsalin sääntömuutokset kaudelle 2010-2011 Futsalin sääntöihin on kaudelle 2010 2011 tehty melko paljon muutoksia. Tässä ohjeessa

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 7 Ottelun kesto. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Erotuomarin peruskurssi Sääntö 7 Ottelun kesto Puoliajat Ottelu kestää (tavallisesti) kaksi 45 minuutin puoliaikaa. Näiden välissä pidetään tauko, joka ei saa ylittää 15 minuuttia.

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 - Vapaapotkut 2 Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta

Lisätiedot

MÄÄRITELMÄT, PELIALUE JA PELIVÄLINEET...

MÄÄRITELMÄT, PELIALUE JA PELIVÄLINEET... UPPOPALLON KANSAINVÄLISET SÄÄNNÖT Kuvaus Uppopallo on urheilulaji, jota pelataan veden pinnalla ja pinnan alla uima-altaassa kuuden pelaajan joukkuein. Varusteina toimivat sukelluksen perusvälineet eli

Lisätiedot

Rikkeen edellytykset

Rikkeen edellytykset Sääntö 12 Kielletty peli ja epäurheilijamainen käytös Erotuomarin peruskurssi Rikkeen edellytykset 2 Seuraavien perusedellytysten tulee täyttyä, jotta rikkomusta voidaan pitää rikkeenä: pelaajan on tehtävä

Lisätiedot

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA 1 Ajanottajan tehtävät Toimitsijoilla tarkoitetaan kaikkia niitä henkilöitä, jotka on sijoitettu toimitsijapöydän taakse. Virallisten pelisääntöjen mukaan toimitsijoita ovat kirjuri, ajanottaja ja 24 sekunnin

Lisätiedot

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2014 2015 Muutos 1, Sääntö 3, s. 16 Pelaajavaihto Pelaajavaihto voidaan tehdä milloin tahansa riippumatta siitä, onko pallo pelissä vai ei. Vaihtoa tehtäessä tulee noudattaa

Lisätiedot

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) Sivu 1 (5) 3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio) 1 Kenttä Ottelu pelataan puolikkaalla koripallokentällä yhteen (1) koriin. Kenttään kuuluu normaali 3 sekunnin alue, ml. vapaaheittoviiva (5,80 m),

Lisätiedot

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN

Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN Uudet säännöt ANNIKA LAAKSONEN 3.9.2016 UUDET SÄÄNNÖT 1.7.2016 1. Passiivinen peli 2. 7 ken0äpelaajaa 3. Sininen kor7 4. Viimeisen 30 sekunnin sääntö 5. Loukkaantunut pelaaja PASSIIVINEN PELI Tuomarit

Lisätiedot

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA ALKUPOTKU JA PELIN JATKAMINEN JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 Ottelun alku Ennen ottelun alkua kenttäpuoli arvotaan kolikon heitolla. Veikkauksen voittaja saa valita kenttäpuolen. Vastajoukkue saa oikeuden

Lisätiedot

Uppopallon säännöt ja tuomariohjeet 2009

Uppopallon säännöt ja tuomariohjeet 2009 Sukeltajaliitto Ry Uppopallon säännöt ja tuomariohjeet 2009 Päivitetty 20.10.2009 UPPOPALLON SÄÄNNÖT Käännös tehty sääntöjen CMAS:in englanninkielisestä 8.12.2008 päivätystä versiosta. Käännöksen tekijä:

Lisätiedot

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry

Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Kotkan jääkiekkoerotuomarit ry Harrastekiekko palaveri 18.9.2018 Kotka SÄÄNTÖTULKINNAT 7.10.18 1 HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT Kotka 18.9.2018 Mitä tarvitaan harrastekiekon pelaamiseen? 7.10.18 Suomen Jääkiekkoliitto

Lisätiedot

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt

Lilliputtiturnaus 2015 Turnaussäännöt Lilliputtiturnaus 2015 OTTELUIDEN PELAAMINEN PELIALUE Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Kotijoukkueeksi merkityn joukkueen maali on kaukalon varsinaisessa päädyssä ja vierasjoukkueen

Lisätiedot

Sukeltajaliitto Ry. Uppopallon säännöt ja tuomariohjeet 2011

Sukeltajaliitto Ry. Uppopallon säännöt ja tuomariohjeet 2011 Sukeltajaliitto Ry Uppopallon säännöt ja tuomariohjeet 2011 Päivitetty 22.10.2011 UPPOPALLON SÄÄNNÖT Käännös tehty sääntöjen CMAS:in englanninkielisestä August 2011 versiosta. Käännöksen tekijä: Juhani

Lisätiedot

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008

SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 SJL TOIMITSIJAKYSYMYKSET(50) 2008 Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se/ne sääntökirjan (SK), erotuomarin ohjekirjan (CB) tai kilpailusääntöjen (KS) kohta/kohdat

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. 1 Tulostaulun käyttöohje 1. Yleistä Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. Näytön alapuolella olevilla A, B, C jne. painikkeilla voi valita

Lisätiedot

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa.

2.2. Muoviset maalikupit on poistettava pelilaudoista ennen käyttöönottoa. 1. Pelaajien tulee noudattaa seuraavia järjestyssääntöjä. Kaikkien pelaajien tulee pitää yllä reilua peliä ja hyvää urheiluhenkeä. Pöytäjääkiekko on aina ollut ja tulee aina olemaan herrasmieslaji. 2.

Lisätiedot

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat

EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat EROTUOMARIKOULUTUS/toimitsijat Vastaaja: Ohjeita: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Merkitse vastauksesi lisäksi se sääntökirjan (SK) tai erotuomarin ohjekirjan (CB) kohta johon perustat vastauksesi.

Lisätiedot

RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT

RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT OTTELUIDEN PELAAMINEN RANTALAKEUS 2019 SÄÄNNÖT Turnauksessa noudatetaan SJL:n Leijonaliiga kauden 2018-2019 sääntöjä seuraavin poikkeuksin. Ottelut pelataan 4 vs 4 peleinä mustalla kiekolla. Maalien koko

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan.

TURNAUSSÄÄNNÖT 2014. Ottelut pelataan kahden minuutin vaihdoilla. Vaihdot kuulutetaan. OTTELUIDEN PELAAMINEN Ottelut pelataan 4 vs 4 peleinä. Ottelut pelataan puolikkaassa kaukalossa kaukalon suuntaisesti. Maalien koko on 122 cm x 183 cm. Ottelut pelataan mustilla kiekoilla. Ottelut pelataan

Lisätiedot

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 5 Erotuomari. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 5 Erotuomari Erotuomarin peruskurssi Toimivalta Erotuomarin toimivalta siinä ottelussa, johon hänet on määrätty, alkaa hänen saapuessaan ottelupaikalle. Tämä sisältää: - oikeuden evätä osallistumasta

Lisätiedot

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan?

Mitä merkitään pelaajalle pöytäkirjaan? Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 2016 Nimi: Kerho: Alue: Kuinka monta kautta olet toiminut erotuomarikortillisena toimitsijana? Kuinka monta toimitsijatehtävää sinulla oli kaudella

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi

Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi Jalkapallosääntöjen muutokset 2018 Erotuomarin jatkokurssi Merkittävimpiä muutoksia S3 - Pelaajat 3.3 Jos erotuomaria ei informoida pelaajavaihdosta Puoliaikojen välisellä tauolla Ennen jatko-ottelua Nimetty

Lisätiedot

Jalkapallosääntöjen muutokset. Erotuomarin jatkokurssi 2017

Jalkapallosääntöjen muutokset. Erotuomarin jatkokurssi 2017 Jalkapallosääntöjen muutokset Erotuomarin jatkokurssi 2017 Huomioitavaa Esitys keskittyy pääosin sisällöllisiin muutoksiin Sanamuotojen tarkennukset ja rakenteelliset muutokset jäävät osin esityksen ulkopuolelle

Lisätiedot

SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY YHTEENVETO PELISÄÄNTÖMUUTOKSISTA

SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY YHTEENVETO PELISÄÄNTÖMUUTOKSISTA SUOMEN KAUKALOPALLO- JA RINGETTELIITTO RY YHTEENVETO PELISÄÄNTÖMUUTOKSISTA 2 PELIAIKA 2.1 Aloitus Aloituksessa erotuomari pudottaa pallon keskipisteessä jäähän. Aloittajat, rintamasuunta vastajoukkueen

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2011 Vastaaja: Kerho: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015

EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 EROTUOMARIN ALKEISKURSSI 2015 RINGETTE-EROTUOMARIN ALKEISKURSSI Alkeiskurssin tarkoitus on perehdyttää aloitteleva tuomari erotuomarin tehtäviin otteluissa. Alkeiskurssin painopisteet ovat tuomarin sijoittumisessa,

Lisätiedot

Futsalin Kymiliiga. Kouvolan jalkapallo 2014-2015

Futsalin Kymiliiga. Kouvolan jalkapallo 2014-2015 20142015 Futsalin Kymiliiga Kouvolan jalkapallo 2014-2015 Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin. Pelin

Lisätiedot

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa Suomen Curlingliiton järjestämissä kilpailuissa, joilla on SM-status. Tällaisia kilpailuja

Lisätiedot

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY

RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016. 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY RANTALENTISSÄÄNNÖT 2016 Rantalentisturnaus 9.7.2016 15.6.2016 Paukarlahden kyläyhdistys RY Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

8. Iso rangaistus ja siihen liittyvä rangaistus merkitään minuuttimääräisesti

8. Iso rangaistus ja siihen liittyvä rangaistus merkitään minuuttimääräisesti Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 2015 Nimi: Kerho: Pisteet: 4. Käytösrangaistus merkitään minuuttimääräisesti 5. Pelirangaistus merkitään minuuttimääräisesti 6. Ottelurangaistus

Lisätiedot

Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä.

Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä. JUNIORISÄÄNNÖT JA OHJEISTUKSET 1. YLEISTÄ Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan D-G -ikäluokissa aina virallisia kilpailu- ja pelisääntöjä. 2. D JUNIORIT 2.1. Taklaaminen D -ikäluokat

Lisätiedot

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20?

tuomari tuomitsee samalle pelaajalle toisen käytösrangaistuksen. Mitä merkitään pelaajalle #16 pöytäkirjaan ajassa 41:20? Suomen Jääkiekkoliitto ry Toimitsijoiden kesäkysymykset 07 Nimi: Kerho: Alue: Kuinka monta kautta olet toiminut erotuomarikortillisena toimitsijana? Kuinka monta toimitsijatehtävää sinulla oli kaudella

Lisätiedot

RANTALENTIS- SA A NNÖ T

RANTALENTIS- SA A NNÖ T RANTALENTIS- SA A NNÖ T RANTALENTOPALLOTURNAUS LAUANTAINA 27.6.2015 PAUKARLAHDEN KYLÄYHDISTYS 27.6.2015 Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN

Lisätiedot

UPPOPALLON VIRALLISEN OTTELUPÖYTÄKIRJAN TÄYTTÖOHJEET

UPPOPALLON VIRALLISEN OTTELUPÖYTÄKIRJAN TÄYTTÖOHJEET UPPOPALLON VIRALLISEN OTTELUPÖYTÄKIRJAN TÄYTTÖOHJEET HYVÄ LUKIJA Tämän ottelupöytäkirjan täyttöohjeen tarkoitus on toimia oppaana, jotta kaikki tuomarit ja kirjurit osaavat täyttää uppopallon ottelupöytäkirjan

Lisätiedot

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006

Sääntö 7: PELIAIKA SUOMEN PALLOLIITTO - FINLANDS BOLLFÖRBUND - FOOTBALL ASSOCIATION OF FINLAND PERUSKURSSI PERUSTASO TEORIA 6 2006 Sääntö 7: PELIAIKA Käsitteet 1. Varsinainen peliaika: yleensä 2 * 45 min = 90 min 2. Erotuomarin määräämä lisäaika 3. Jatko-ottelu 4. Puoliaikojen välinen tauko ei yli 15 min 5. Erotuomarin rankaisuvalta

Lisätiedot

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja 6.3.2014 III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja Huom. Välierät ja finaalit pelataan paras kahdesta järjestelmällä (ja 2 pisteen systeemillä) peliajan

Lisätiedot

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle Futsalsääntöjen muutokset kaudelle 2012 2013 Kansainvälinen jalkapalloliitto on päättänyt tehdä futsalin sääntökirjaan joukon muutoksia. Nämä muutokset tulevat voimaan välittömästi. Lisäksi samassa yhteydessä

Lisätiedot

FUTSALSÄÄNTÖMUUTOKSET 2010-2011

FUTSALSÄÄNTÖMUUTOKSET 2010-2011 FUTSALSÄÄNTÖMUUTOKSET 2010-2011 SÄÄNTÖ 1 PELIKENTTÄ Rangaistusalue Kentän molemmissa päissä on rangaistusalue, joka merkitään kaarella kuuden (6) metrin säteellä kunkin maalitolpan ulkoreunasta ja niin,

Lisätiedot

UPPOPALLOALTAAN SPESIFIKAATIO

UPPOPALLOALTAAN SPESIFIKAATIO UPPOPALLOALTAAN SPESIFIKAATIO Riku Riikonen 4.12.2002 (Ed. versio Esa Mäkitalo 16.12.1990) 1 JOHDANTO Tämä dokumentti kuvaa uppopallopelin tarpeet ja vaatimukset uimahallirakenteissa ja -muodossa. Suomessa

Lisätiedot

Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön. Suomen Lentopalloliitto ry

Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön. Suomen Lentopalloliitto ry Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön Suomen Lentopalloliitto ry 11.9.2018 Pöytäkirjasovelluksen testaus https://lentopallo.torneopal.fi/taso/laskuridev.php Ylläoleva osoite avaa näkymän, johon syötetään ottelunumero

Lisätiedot

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen

Toimitsijakoulutus Anssi Iivonen Toimitsijakoulutus 11.10.2016 Anssi Iivonen Sisältö 1. Ottelupöytäkirjan täyttö 2. Ajanotto 3. Vuoronhallinta ja vuoro-osoitin Toimitsijat Kirjuri Apukirjuri (yleensä ajanottaja) Ajanottaja 24 sekunnin

Lisätiedot

Pelaajien hallinta tulospalvelussa

Pelaajien hallinta tulospalvelussa Pelaajien hallinta tulospalvelussa Joukkueen tietoja (kaikki joukkueet) sekä Live Scorea (naisten ja miesten SM) hallitaan tulospalvelussa: tulospalvelu.finnhandball.net. Pääset joukkueesi tietoihin yläpalkin

Lisätiedot

Kesämäki 06 Kevätturnaus

Kesämäki 06 Kevätturnaus Kesämäki 06 Kevätturnaus - 29.04.2017 - Littoisten Urheilukenttä - Sippaantie 2, Kaarina Kesämäki 06 Kevätturnaus Tervetuloa Kesämäki 2006 Kevätturnaukseen Littoisten Urheilukentälle Kaarinaan 29.04.2017.

Lisätiedot

Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4

Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4 SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY POIKIEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Perjantai 22.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 1, 2, 3 ja 4 Lohkot: Lohko A: Kämmenniemi, Amuri, Sampola,

Lisätiedot

Vesipallo. Agenda. Pelin henki ja säännöt 27.9.2013. Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013

Vesipallo. Agenda. Pelin henki ja säännöt 27.9.2013. Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013 Vesipallo Sääntökoulutus Juha Varinowski / 31.8.2013 rev. 27.9.2013 Agenda 1. Pelin henki ja säännöt 2. Tausta muutoksille ja tavoifeet 3. Tärkeät ja muufuneet sääntökohdat 4. Sarjamääräykset 5. Joukkueiden

Lisätiedot

TYTTÖJEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Tiistaina 19.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 3 ja 4

TYTTÖJEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Tiistaina 19.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 3 ja 4 SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY TYTTÖJEN 7-8 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Tiistaina 19.1.2010 Paikka: Pirkka-halli, D-halli, Kentät no 3 ja 4 Lohkot: Lohko A: Sampo, Tammerkoski, Linnainmaa,

Lisätiedot

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat:

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry Radiokatu 20 00240 Helsinki VAU:n SULKAPALLON SÄÄNNÖT 2011 Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: 1.

Lisätiedot

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset

Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali. kausi D-Naiset Hyökkäysajanottaja koulutusmateriaali kausi 2019 2020 D-Naiset (muutokset kauteen 2018-19 punaisella) Suomen Kaukalopalloja Ringetteliitto www.skrl.fi Varmista, että hyökkäysaikakellot ovat paikoillaan

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa

TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS. Laaksolahdessa TURNAUSSÄÄNNÖT BLUES 06 EKS EXPERT TURNAUS Laaksolahdessa 6.4.2013 Turnaukseen osallistuu 6 seuraa yhteensä 10 peliryhmällä. Ottelut pelataan turnauksen otteluohjelman mukaisesti. Joukkueiden/peliryhmien

Lisätiedot

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös Erotuomarin peruskurssi 2 Yleiset periaatteet Suora ja epäsuora vapaapotku tai rangaistuspotku voidaan tuomita rikkomuksista ja sääntörikkomuksista vain, kun

Lisätiedot

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 13 Vapaapotkut. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 13 Vapaapotkut Erotuomarin peruskurssi Vapaapotkutyypit Vapaapotkut ovat suoria tai epäsuoria. Hyväksyttävä maali: suorasta vapaapotkusta vain vastajoukkueen maaliin epäsuorasta vapaapotkusta ei

Lisätiedot

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT

Blues Juniors. Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT Blues Juniors Ohjekirja vanhemmille KUULUTTAJA TOIMITSIJOIDEN TEHTÄVÄT OTTELUN TOIMITSIJAT JA TEHTÄVÄT OTTELUUN NIMETYT TOIMITSIJAT (ei seuravaatteissa) TOIMITSIJAVASTAAVA (1) varmistaa ennen ottelua,

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2. OPETUSKESKUSTELU: OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

EROTUOMARIN KÄSIMERKIT

EROTUOMARIN KÄSIMERKIT Suomen Jääkiekkoliitto ry ja IIHF EROTUOMARIN KÄSIMERKIT LAITATAKLAUS - SÄÄNTÖ 520 Lyödään nyrkillä toisen käden avoimeen kämmeneen kerran rinnan korkeudella. MAILAN PÄÄLLÄ LYÖMINEN - SÄÄNTÖ 521 Kyynärvarren

Lisätiedot

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE 1. Ottelun aikana saa blokata eli estää muita pelaajia asettumalla koripallon tapaan scriiniin. 2. Puolustava joukkue saa syötönkatkon ja palauttaa pallon 4 jaardin päähän

Lisätiedot

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa http://www.finhockey.fi/alueet/kymi-saimaa/tulospalvelu_2011-2012/tilastoitavat_sarjat/

Pelaajaluettelot nähtävissä osoitteessa http://www.finhockey.fi/alueet/kymi-saimaa/tulospalvelu_2011-2012/tilastoitavat_sarjat/ Kuntokiekon lisäohjeet: Pelaajaluettelot Joukkueet toimittavat aluepäällikölle joukkueensa pelaajaluettelot ennen sarjan alkua. Yhteyshenkilö ilmoittaa pelaajamuutokset välittömästi aluepäällikölle. Vain

Lisätiedot

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja:

TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja: TOIMITSIJOIDEN KESÄKYSYMYKSET 2010 Vastaaja: Vastaa lyhyesti ja yksiselitteisesti. Väitteen tai toteamuksen muotoisiin tehtäviin vastataan ilmoittamalla onko väite oikein vai väärin. Kirjaa vastaukseesi

Lisätiedot

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli

Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Olympiakisojen joukkuepeli Sääntötiivistelmä KÄSIPALLO tosi peli Käsipallon perusperiaatteet Käsipallo on fair play periaatteisiin perustuva joukkuepeli. Kentällä on kaksi toisiaan vastaan pelaavaa miesten

Lisätiedot

Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja

Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja Ohjeita seuratoimitsijoille Rangaistusaition valvojat Ajanottaja Kuuluttaja 8.9.2019 Rangaistusaition hoitajat (2) RANGAISTUSAITION HOITAJA (2kpl) Rangaistusaition hoitajien tehtävänä on huolehtia siitä,

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

Alueet järjestävät mahdollisuuksien mukaan tässä ikäluokassa myös sellaisia sarjoja, joissa taklaamisen rajoittamissääntö on voimassa.

Alueet järjestävät mahdollisuuksien mukaan tässä ikäluokassa myös sellaisia sarjoja, joissa taklaamisen rajoittamissääntö on voimassa. JUNIORISÄÄNNÖT JA OHJEISTUKSET KAUDELLA 2012-2013 1. YLEISTÄ Jollei näissä säännöissä ole muuta mainittu, noudatetaan näissä ikäluokissa (= 1999 ja myöhemmin syntyneet pelaajat) aina virallisia kilpailu-

Lisätiedot

Koululentistä ikäluokittain

Koululentistä ikäluokittain Koululentistä ikäluokittain AT OK U L 56 MALLIOPPITUNNIT Välineet: vat lyhyempiä PALLOT EMPUT noin 15 min Heitot tehdään omalla pallolla tai vuorotellen parin kanssa: pomppua) Tehdään noin 1015 kertaa

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3. TILASTOINTI Näkymän muokkaus Kokoonpanot Pelaajien vaihtaminen Maali Rangaistukset Poista -toiminto

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT

HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) Nuorisotyö PALOBANDY -SÄÄNNÖT HÄMEEN PELASTUSLIITTO RY 1 (5) PALOBANDY -SÄÄNNÖT 1 KILPAILUN TARKOITUS Kilpailun tarkoituksena on kehittää palokuntanuorten fyysistä kuntoa ja opettaa toimimaan ryhmänä, sekä antaa tilaisuus kisailla

Lisätiedot

Pelaajien suojeleminen

Pelaajien suojeleminen Jalkapalloja erotuomaritoiminnassa vaikuttavia tekijöitä 2009 Suomen Palloliiton erotuomarivaliokunta on käsitellyt FIFA sta ja UEFA sta tulleita jalkapallon keskeisiä sääntöjä, ja erotuomaritoimintaan

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014. ESI istumalentopallo Lappeenranta

KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014. ESI istumalentopallo Lappeenranta KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014 ESI istumalentopallo Lappeenranta Se yksi ja alkuperäinen istumalentopallon MARJOLA BEACH VOLLEY turnaus JO VUODESTA 1993

Lisätiedot

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12

... 5 ... 5 ... 5 ... 6 ... 7 ... 8 ... 8 ... 9 ... 11 ... 12 BILJARDI 2 3 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 5 1.1 KOLMIO/ 9-KEHIKKO... 5 2. PELIN ALOITUS... 5 3. LYÖNTIVUORON VAIHTO... 5 4. VIRHELYÖNNIT... 6 4.1 ERILAISET VIRHEET... 6 4.2 RANGAISTUS VIRHEESTÄ... 7

Lisätiedot

Muutokset pelisääntöihin 2010

Muutokset pelisääntöihin 2010 Muutokset pelisääntöihin 2010 Yhteenveto selittämään uutta IHFn sääntökirjaa Lukuisten muotoseikkojen muutosten lisäksi IHFn sääntökirjan uusi versio tarjoaa selkeyttäviä selityksiä tukemaan johdonmukaista

Lisätiedot

SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY

SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY TYTTÖJEN 56 LUOKKIEN FUTSALTURNAUS 2010 Aika: Maanantaina 18.1.2010 Paikka: Pirkkahalli, Dhalli kentät no 3 ja 4, Ahalli kentät no 1 ja 2(jalkapallokenttä, mutta nappikset

Lisätiedot

FC Honka P09 -turnaus

FC Honka P09 -turnaus FC Honka P09 turnaus Ulkokenttäturnaus Tapiolassa vuonna 2009 syntyneille pojille lauantaina 22.4.2017 klo 9.00 alkaen Tervetuloa turnaukseen! Kun saavutte paikan päälle, käykää ilmoittautumassa turnaustoimistoon

Lisätiedot

Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015

Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015 Miesten IV-divisioona pelisäännöt 2015 Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry SÄÄNNÖT Sarjoissa noudatetaan SAJL :n kilpailusääntöjä seuraavin näissä säännöissä määrätyin poikkeuksin. Pelisääntöinä

Lisätiedot

Täyttötehtävä. Ratkaisut

Täyttötehtävä. Ratkaisut Täyttötehtävä Ratkaisut Lentopallo on kahden joukkueen verkon jakamalla kentällä pelaama urheilulaji. Pelissä tavoite on toimittaa pallo verkon yli ja saada pallo koskettamaan vastapuolen kenttää ja estää

Lisätiedot

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot:

Pöytäkirjan täyttöohjeet. Ennen pelin alkua kirjuri merkitsee seuraavat ottelutiedot: Lisenssit ja niiden tarkistus ottelupaikalla / lisenssinumerot Joukkueella tulee olla ottelupaikalla mukana lisenssilista, jonka perusteella tuomari voi tarkistaa lisenssien olevan maksettu. Listan saat

Lisätiedot

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit P97 seututaitokoulu 29.12 2007 (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.10 min -Taitokujat 2 kpl, n.20 min -Pienpelit lohkoissa 1-5 15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

Näkyvissä kioskirakennuksen seinällä olevalla ilmoitustaululla.

Näkyvissä kioskirakennuksen seinällä olevalla ilmoitustaululla. P02 SYYSTURNAUSINFO 2015 Tervetuloa FC Halikko P02/P03-joukkueiden järjestämään jalkapalloturnaukseen Halikon Aseman Urheilukentälle (Mustamäentie 153). Karttalinkki Turnaustoimisto Pysäköinti Turnaustoimisto

Lisätiedot

KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT

KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT KOULULIPPUPALLON SÄÄNNÖT Kilpailusäännöt Tahallinen kontakti vastustajaan on kiellettyä, samoin blokkaaminen Arvonnan voittanut joukkue aloittaa hyökkäysvuorolla, hävinnyt joukkue

Lisätiedot

OTTELUOHJELMA POJAT 5 6 LUOKAT:

OTTELUOHJELMA POJAT 5 6 LUOKAT: SUOMEN PALLOLIITON TAMPEREEN PIIRI RY POIKIEN 5-6 LUOKKIEN FUTSAL TURNAUS 2010 Aika: Torstai 21.1.2010 Paikka:4Pirkka-halli, D-halli kentät no 3 ja 4, A-halli kentät no 1 ja 2(jalkapallokenttä, mutta nappikset

Lisätiedot

Suomen Palloliiton Tampereen piiri järjestää tuttuun tapaan Kaikki Pelissä koulufutsal kilpailun Tampereen piirin alueen kouluille.

Suomen Palloliiton Tampereen piiri järjestää tuttuun tapaan Kaikki Pelissä koulufutsal kilpailun Tampereen piirin alueen kouluille. KOULU- Suomen Palloliiton Tampereen piiri järjestää tuttuun tapaan Kaikki Pelissä koulufutsal kilpailun Tampereen piirin alueen kouluille. Futsalin syntyhistoriasta on monenlaisia tulkintoja, mutta yleisen

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972 KÄSIPALLO Olympialaji vuodesta 1972 Tiesitkö, että Käsipallo on maailman 3. suurin sisäpallopeli (koris, lentis, käsis) Maailmassa on 20 miljoonaa käsipalloilijaa lähes 200 maassa Käsipalloa luonnehditaan

Lisätiedot

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri Liveseuranta (1/9) Liveseuranta on kätevä tapa hoitaa ottelupöytäkirjan täyttäminen jo itse ottelun aikana. Suosittelemme sen käyttämistä sarjasta riippumatta, jolloin kaikki tarpeellinen pystytään tekemään

Lisätiedot

Tilastomäärittelyt 2018

Tilastomäärittelyt 2018 Tilastomäärittelyt 2018 2 MUUTOKSET/TARKENNUKSET 2018 Syötöt Tarkennus 1-1 tilanteeseen Jos syöttö päätyy vahingossa eri pelaajalle kuin oli tarkoitus, ei syöttöä merkitä Fast break TARKENNETTU MÄÄRITELMÄ:

Lisätiedot

Futsalin INTERSPORT-liiga. Kouvolan jalkapallo

Futsalin INTERSPORT-liiga. Kouvolan jalkapallo 2019-2020 Futsalin INTERSPORT-liiga Kouvolan jalkapallo 2019-2020 Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin.

Lisätiedot

FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio

FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio FastScoop PELISÄÄNNÖT Lyhyt versio Suomen FastScoopliitto ry 1.10.2011 Sisällys JOHDANTO FASTSCOOP URHEILUUN 3 PELISÄÄNNÖT 3 Sääntö 1. PELIVÄLINEET 3 Sääntö 2. KENTTÄ 4 Sääntö 3. PELAAJAT JA VAIHDOT 4

Lisätiedot

Epäurheilijamainen virhe. Säännöt 2017 Sääntö 37

Epäurheilijamainen virhe. Säännöt 2017 Sääntö 37 Epäurheilijamainen virhe Säännöt 2017 Sääntö 37 37.1 Määritelmä 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan: ei yritetä reilusti pelata palloa

Lisätiedot

Kurirenspelen i Fotboll Luleå

Kurirenspelen i Fotboll Luleå Kurirenspelen i Fotboll Luleå Kilpailusäännöt Kurirenspelen i Fotboll Luleå 2014 1 Kilpailusäännöt Ruotsin jalkapalloliiton säännöt 2014 ovat voimassa jos ei toisin ilmoiteta. 2 Kilpailumuoto Turnaus pelataan

Lisätiedot

PELIMAAILMAN OHJEITA / KS

PELIMAAILMAN OHJEITA / KS fax. 09-4542 1420 Sivu 1/10 PELIMAAILMAN OHJEITA / KS F-juniorit: tuomarien / pelinohjaajien tulee sisäistää PeliMaailman henki. Peliä myös ohjataan: kerrotaan minkä virheen pelaaja teki, miten peliä jatketaan

Lisätiedot

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi

Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös. Erotuomarin peruskurssi Sääntö 12 Kielletty peli ja sopimaton käytös Erotuomarin peruskurssi 2 Yleiset periaatteet Suora ja epäsuora vapaapotku tai rangaistuspotku voidaan tuomita rikkomuksista ja sääntörikkomuksista vain, kun

Lisätiedot

Pienpelit. Peruspienpeli

Pienpelit. Peruspienpeli Pienpelit 1 Pienpelit Peruspeli on usein kaikkein toimivin ja motivoivin pelimuoto. Pienpeleillä harjoituksiin voidaan kuitenkin tuoda tervetullutta vaihtelua. Pienpelejä pelataan yleensä 2 4 hengen joukkueissa

Lisätiedot

TUOMARIEN KÄSIMERKIT RANGAISTUSESIMERKKEJÄ

TUOMARIEN KÄSIMERKIT RANGAISTUSESIMERKKEJÄ TUOMARIEN KÄSIMERKIT RANGAISTUSESIMERKKEJÄ 1 - Ottelurangaistus (OR) Syykoodi määräytyy rikkeen mukaan esim. huitomisesta annettu OR merk. syykoodi 18 Mahdolliset rangaistukset Aina 5 min vajaalla Merkitään

Lisätiedot

Pöytäkirjan täyttöohjeet

Pöytäkirjan täyttöohjeet Pöytäkirjan täyttöohjeet Liitteenä on kopio Minikoripallon pelipöytäkirjasta. Tiivistelmä täyttöohjeista löytyy pöytäkirjan oikeasta reunasta. Lopussa on malli täytetystä pöytäkirjasta. Ennen ottelun alkua

Lisätiedot

MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta

MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta MIESTEN KOLMONEN SARJAMANUAALI 2015 Tampere-Satakunta PELIASUT Kaikilla joukkueen kenttäpelaajilla tulee olla samanlainen pelipaita. Pelihousut ja sukat on oltava kaikilla joukkueen pelaajilla samanväriset.

Lisätiedot

Sarjamanuaali. Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Turun piirin Vitosen, Kutosen ja Naisten Kolmosen ottelun järjestämiseen

Sarjamanuaali. Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Turun piirin Vitosen, Kutosen ja Naisten Kolmosen ottelun järjestämiseen Sarjamanuaali Ohjeita ja määräyksiä Suomen Palloliiton Turun piirin Vitosen, Kutosen ja Naisten Kolmosen ottelun järjestämiseen PELIASUT Molemmat joukkueet huolehtivat, että peliasut ovat asiallisessa

Lisätiedot

Vesipallo. Toimitsijakoulutus 2015

Vesipallo. Toimitsijakoulutus 2015 Vesipallo Toimitsijakoulutus 2015 YLEISTÄ Toimitsijoiden lukumäärä neljä kahdeksan toimitsijaa KäyBäytyminen asiallisesc ja neutraalisc eivät arvostele muita ovat ajoissa paikalla, 15-30 min. ennen noudabavat

Lisätiedot