Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle



Samankaltaiset tiedostot
1 (6) Toukokuu 2010 TYÖTTÖMYYSTURVAA TYÖTTÖMÄLLE

Työvoimakustannusten neljännesvuositilasto

Hiusalan työehtosopimus

Sisällys. 6 Oikeus poiketa laista työ- ja virkaehtosopimuksella Työ- ja virkaehtosopimusmääräysten soveltaminen... 25

KUN TYÖT LOPPUVAT JA TYÖTTÖMYYS TAI LOMAUTUS ALKAVAT

TYÖEHTOSOPIMUS

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus

7T]ZX[ÝbcÝ_P[eT[dP[P] chýtwc^b^_x\db $! # "! &

Yksin ei riitä rahkeet Ajankohtaista työsuhdeasiaa yrityksen arkea tukemaan

Sisällysluettelo Yliopistojen yleinen työehtosopimus

Henkilöihin, jotka suorittavat työnsä pääasiallisesti provisiotyönä, noudatetaan tämän sopimuksen määräyksiä soveltuvin osin.

Terveyspalvelualan työehtosopimus

HENKILÖKOHTAISEN AVUN OHJE

LUOTTOTIETO- JA PERINTÄALAN TYÖEHTOSOPIMUS

TYÖTTÖMYYSKASSOJEN ETUUSOPAS 2015 ANSIOSIDONNAINEN TYÖTTÖMYYSTURVA JA VUOROTTELUKORVAUS.

Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 5. Työsuojeluhallinto

SÄILIÖAUTO- JA ÖLJYTUOTEALAA SEKÄ NIIHIN LIITTYVIÄ TOIMINTOJA TYÖEHTOSOPIMUS

m a t k a o p a s t y ö e l ä m ä ä n

ENERGIA-ALAN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS

LASIKERAAMISEN TEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUS

B^bXPP[XP[P] YËaYTbcÝYË Z^bZTeP chýtwc^b^_x\db "! # "! &

TIETO- JA VERKOSTO- TEKNOLOGIA-ALAN TYÖEHTOSOPIMUS. Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI ry Sähköalojen ammattiliitto ry

Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi

Sähköiset ilmoitukset palkkahallinnon ohjelmistoista tietueiden kuvausta TYVI-rajapintaa varten on päivitetty

Palkkaopas. sosiaalialan ammattilaiselle

MAA- JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS

Lakimuutokset

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille

Huolto- ja kunnossapitoalan TYÖEHTOSOPIMUS

Roikkolomautuksesta. Hanna Kurtto. 1. Johdanto Yleistä lomauttamisesta

Transkriptio:

Palkkatodistuksen täyttöohje S. 1 (4) Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle Lähetä palkkatodistukset suoraan työntekijän omaan työttömyyskassaan. Yhteisjärjestöön lähetetyt palkkatodistukset palautetaan hakijalle. Merkitse tiedot lomakkeelle lähtökohtaisesti työsuhteen päättymisajankohdan tai todistuksen antamisajankohdan mukaisesti. Kohta 1 Työnantaja Merkitse Y-tunnus muodossa 0123456-2. Jos työnantaja on luonnollinen henkilö, merkitse tunnukseksi täydellinen henkilötunnus. Kohta 3 Tiedot työsuhteesta Merkitse tarkasti työsuhteen todellinen alkamispäivä. Merkitse työsuhteen päättymispäiväksi irtisanomisajan viimeinen päivä, vaikka työntekijällä ei olisi irtisanomisajalla työntekovelvoitetta. Jos työsuhde on purettu, merkitse päättymispäiväksi purkamispäivä. Työsuhteeseen sovellettu työehtosopimus Yksilöi työsuhteeseen sovellettu työehtosopimus riittävän tarkasti. Jos käytät lyhenteitä, niiden tulee olla yleisesti tunnettuja. Työehtosopimuksen / työsopimuksen mukainen enimmäistyöaika Ilmoita työehtosopimuksessa ja työntekijän työsopimuksessa sovittu enimmäistyöaika. Jos työtä tehdään vaihtelevasti tarjottaessa, merkitse palkkatodistukseen työsopimuksessa ilmoitettu pienin ja suurin määrä. Palkkausperuste Provisiopalkkana ei pidetä peruspalkkausta täydentäviä tulospalkkio- ja voittopalkkiojärjestelmiä. Kuukausipalkka luontoisetuineen Ilmoita myös provisiopalkkaukseen liittyvä kiinteä kuukausipalkka luontoisetuineen tässä kohdassa.

Palkkatodistuksen täyttöohje S. 2 (4) Kohta 4 Palkkatiedot Kohta 4.1 Ajalta Merkitse kohtaan palkkatiedot viimeisen 26/34 kalenteriviikon ajalta. Jos työtä on tehty vaihtelevasti, ajanjakson tulisi olla niin pitkä, että jaksolle osuu 26/34 kalenteriviikkoa, jona työtä on tehty vähintään 18 tuntia/viikko. Merkitse palkkatiedot 26 viikon ajalta, jos työntekijä on työskennellyt vähintään yhden viikon 29.12.2013 jälkeen. Merkitse palkkatiedot 34 viikon ajalta, jos työntekijä ei ole työskennellyt 29.12.2013 jälkeen. Ilmoita todistuksessa palkkatiedot myös edelliseltä ja kuluvalta kalenterivuodelta. Jos työsuhde on edellä mainittua lyhyempi, tiedot annetaan koko työsuhteen ajalta. Jos työntekijällä on pitkiä palkattomia poissaolojaksoja, työnantaja voi joutua antamaan palkkatodistuksen taannehtivasti usealtakin vuodelta. Kohta 4.2 Ennakonpidätyksen alainen palkka lisineen Ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan kuuluvat lomaraha, lomakorvaus, vuosiloma-ajan palkka, irtisanomisajan palkka, sairausajan palkka, ylityökorvaus, arkipyhäkorvaus, varallaolo- ja päivystyskorvaus ja muut vastaavat palkanlisät ja korvaukset. Palkkaan luetaan myös luontoisetujen kuten auto-, puhelin-, ruoka-, asuntoedun verotusarvo. Kohta 4.3 Lomaraha Jos lomaraha on vaihdettu vapaaksi, lomarahan (laskennallista) määrää ei merkitä palkkatodistukseen. Lomaraha ja lomarahan sijaan annetun vapaan palkka sisältyy myös kohdan 4.2 palkkasummaan. Kohta 4.4 Lomakorvaus Lomakorvauksella tarkoitetaan työsuhteen päättyessä maksettavaa korvausta pitämättä jääneistä lomapäivistä. Lomakorvaus sisältyy myös kohdan 4.2 palkkasummaan. Lomakorvaus ilmoitetaan aina riippumatta siitä, miltä lomanmääräytymisvuodelta korvatut lomapäivät on ansaittu.

Palkkatodistuksen täyttöohje S. 3 (4) Kohta 4.5 Ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan sisältyy tulospalkkioita, tuotantopalkkioita, voittopalkkioita, bonuksia, tantiemeja, optioita, osinkoja, henkilöstörahasto-osuuksia tms. Erittele kohtaan 4.5 palkkatodistuksen ajanjaksona maksettu tulospalkkio, ylityökorvaus, olosuhde- tai vuorotyölisä, bonus, tuotantopalkkio, tuotantolisä, voittopalkkio, työnantajan antama rahalahja, työsuhdelainan korkoetu, odotusajan palkka, vahingonkorvaus, voitonjakoerä, luottamustoimesta maksettu luottamustoimipalkkio, työsuhdeoptio, työsuhteeseen perustuva osakeanti tms. palkkaerä. Mikäli edellä kuvattu palkkio maksetaan palkkatodistuksen kirjoittamisen jälkeisenä aikana, voi maksuun tulevasta palkkioista kirjata todistuksen kohtaan 7 Lisätietoja. Kohdassa 4.5 ilmoitetaan myös ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan sisältyvät erät, joita ei pidetä vakiintuneena palkkana. Tässä kohdassa ilmoitetut palkkaerät sisältyvät myös kohdan 4.2 palkkasummaan. Kohta 4.6 Työsuhteen päättymiseen liittyen on maksettu irtisanomisajan palkan sijasta tai sen lisäksi muuta korvausta tai erorahaluonteisia korvauksia (esim. kultainen kädenpuristus) tms. Merkitse palkkatodistukseen työsuhteen päättyessä irtisanomisajan palkan sijasta tai sen lisäksi maksettu korvaus, mikäli jokin seuraavista edellytyksistä täyttyy: työnantaja ja työntekijä sopivat yhdessä työsuhteen päättämisestä työnantaja irtisanoo työsuhteen irtisanomisaikaa noudattamatta työntekijä irtisanoo työsopimuksensa yli 200 päivää kestäneen lomautuksen johdosta Korvauksen nimi voi olla eroraha, kultainen kädenpuristus, tukipaketti tms. Etu voi olla muutakin kuin rahaa esim. auto tai muuta omaisuutta. Jos työsuhteen päättymiseen liittyvä ylimääräinen korvaus maksetaan myöhemmin, tulee asiasta ilmoittaa kohdan 4.6 alla olevassa kohdassa. Myöhemmin maksettavaa ylimääräistä korvausta ei tule sisällyttää kohdan 4.2 ennakonpidätyksen alaiseen palkkaan. Kohta 5 Palkattomat työstä poissaolojaksot Merkitse kohtaan ne ajanjaksot, jolloin työntekijä on ollut poissa työstä eikä työnantaja ole maksanut poissaoloajalta palkkaa. Palkattoman poissaolon syy voi olla esimerkiksi sairaus, lapsen syntymä, lapsen hoito tai sairaan lapsen tilapäinen hoitovapaa, opiskelu, yksityisasiat, lakko, työsulku tai luvaton poissaolo. Merkitse poissaolon syy palkkatodistukseen.

Palkkatodistuksen täyttöohje S. 4 (4) Kohta 6 Alle 18-tuntiset työviikot Erittele palkkatodistukseen kaikki alle 18-tuntiset työviikot sekä niiden ajalta maksettu palkka. Voit antaa viikoittaisen työtuntiselvityksen myös erillisellä lomakkeella. Jos työntekijän työsopimuksen mukainen työaika on esim. 0-40 tuntia viikossa, tulee palkkatodistukseen aina liittää erillinen kalenteriviikkokohtainen työaika- ja palkkaselvityslomake. Jos työ on tehty opetusalalla, tarkista opetusalaa koskeva erityissäännös työttömyyskassasta. Myös työsuhteisen kotityön, luovan ja esityksellisen työn alojen sekä urheilijoiden työaikaa koskee erityissäännöksiä, jotka tulee tarkistaa työttömyyskassasta. Kohta 7 Lisätiedot Kohtaan merkitään sellaiset tiedot, joilla voi olla merkitystä työttömyysetuuden määräämisessä. Tällaisia tietoja voivat olla muun muassa kuukausipalkassa tapahtuneet muutokset palkkatodistuksen ajalla, työsuhteen päättymisen jälkeen maksuun tulevat tulospalkkiot, rakennusalan työntekijätehtävissä toimivien vuosiloma-ajat, työaikapankkijärjestelmän piiriin kuuluvien työntekijöiden työaikapankkitapahtumat sekä työsuhteen päättyessä maksettu korvaus pitämättä jääneistä lomarahan vaihtovapaista. Kohta 8 Todistuksen antaja Kohdassa ilmoitetaan todistuksen antajan yksilöintitiedot. Lisäksi ilmoitetaan todistuksen antajan yhteystiedot, joista työttömyyskassa voi tarvittaessa pyytää lisäselvityksiä. Jos työnantaja on ulkoistanut palkanlaskennan palveluyritykseen, ilmoitetaan palveluyrityksen nimi. Henkilö, joka palkkatodistuksen on palveluyrityksessä laatinut, ilmoittaa myös nimensä ja yhteystietonsa.