MUISTIO. Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittäminen ja Mankilan tiestöselvitys, tiedotustilaisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUISTIO. Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittäminen ja Mankilan tiestöselvitys, tiedotustilaisuus"

Transkriptio

1 MUISTIO Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittäminen ja Mankilan tiestöselvitys, tiedotustilaisuus Aika ja paikka: Klo 9.00-, Siikalatvan kunta, Rantsila Gananderin koulu Läsnäolijat: Erillinen lista 1. Tilaisuuden avaus Olli Utriainen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta avasi tilaisuuden ja toivotti osallistujat tervetulleiksi. Utriainen kertoi hankeen taustoista. Vuonna 2010 tuli voimaan laki tulvariskien hallinnasta. Lain voimaantulon myötä ELY-keskusten vastuulla on teettää tulvariskien hallintasuunnitelmia merkittävien tulvariskialueiden lisäksi myös muilta tulvariskialuilta. Elokuuun 2012 tulvien johdosta käynnistettiin selvitystyö Siikajoen tulvariskien hallinnasta ja Uljuan säännöstelyn kehittämisestä. Ilmaston muutoksen johdosta syys- ja talvitulvat tulevat lisääntymään ja kevättulvat pienentymään. Uljuan hydrologisissä selvityksissä ilmaston muutos on otettu huomioon, jossa ajanjaksona on käytetty lyhyen ajan skenaariota Uutta säännöstelyohjetta on laadittu nykyisten lupamääräysten puitteissa. Suomen ympäristökeskuksen selvityksessä on tarkasteltu Uljuan säännöstelyä kolmella eri vaihtoehdolla. 2. Järjestäytyminen Puheenjohtaja toimi Siikalatvan kunnanhallituksen pj. Pirkko Pehkonen ja sihteerinä Veli- Pekka Latvala Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Pehkonen totesi Siikajoen tulvien muuttaneen muotoaan viime vuosina syys- ja talvitulvien myötä. Vesi on noussut pelloille ja teitä on ollut poikki. Joko ilmaston muutos on muuttunut todeksi. 3. Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittämisselvitys Veli-Pekka Latvala Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta esitteli tehtyä selvitystä. Selvitys sisältää 18 raporttia. Raportit ovat luettavissa www-osoitteessa FI/Vesi/Tulviin_varautuminen/Tulvariskien_hallinta/Tulvariskien_hallinnan_suunnittelu?f=P ohjoispohjanmaan_elykeskus Selvitystyötä on ohjannut ohjausryhmä ja suunnitteluryhmä, joissa on ollut edustettuna ELY-keskus, kuntien viranomaisedustajia ja paikallista väestöä. Pääkonsulttina toimi Ramboll Finland Oy. On selvitetty tulvavesien varastointimahdollisuuksia, tulvavesien johtamista pois tulva-alueelta, vanhoja tulvasuojeluhankkeita, tulvavaroitusjärjestelmiä ja niiden kehittämistä, tehtyjä aloitteita ym. Suurimpana työnä oli laatia tulvavaara- ja tulvariskikartat välille Pöyryn voimalaitos-kestilä. Latvalan esitys on muistion liitteenä. Yleisöstä esitettiin kysymys, miten tulvavaarakartat on laadittu? POHJOIS-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Veteraanikatu 1, PL 86, OULU Kutsunumero Veteraanikatu OULU Viestikatu OULU Valtakatu YLIVIESKA

2 2/15 Latvala kertoi, että Siikajoesta on maastotutkimuksin selvitetty jokigeometria eli joesta on mitattu poikkileikkauksia kartoitettavalta alueelta. Tämän jälkeen on tietokoneohjelmalla joesta laadittu virtausmalli, jolla pystytään laskemaan vedenkorkeuksia jokipoikkileikausten kohdalla erilaisilla virtaamilla. Virtaamien tunnuslukuina on käytetty 1/2a 1000/a virtaamien toistuvuuksia. Virtaamahavaintojen pohjana ovat pitkät havaintosarjat Siikajoen virtaama- ja vedenkorkeusmittausasemilta kuten Harjunnivasta ja Länkelästä. Maanmittauslaitos on lentokoneesta laserkeilannut maanpinnan alueelta. Laserkeilausaineistosta on vastaavasti laadittu maanpinnan korkeusmalli. Kun vedenkorkeusmallista vähennetään maanpinnan korkeusmalli, saadaan tulvakartoitettavalta alueelta tulvavedensyvyys. Kuva alla Tulvariskikohteet perustuvat paikkatietoon. Paikkatiedot on tarkistettu paikkatiedon tuottajilla, kuten rakennus- ja huoneistorekisteri, joka on tarkistettu kunnilla. 4. Uljuan säännöstelyohje Olli Utriainen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta esitteli Suomen ympäristökeskuksen tekemää hydrologista selvitystä Uljuan säännöstelyvaihtoehdoista sekä nykyistä, että uutta Uljuan tekojärven säännöstelyohjetta. Myös Uljuan ja Siikajoen ekologista tilaa eri säännöstelyvaihtoehdoilla on tarkasteltu. Utriainen totesi, ettei Uljuan varastotilavuudella ja säännöstelyllä voida Mankilan tulvia poistaa kokonaan. Uljuan valuma-alue on 1443 km 2 eli noin 40 % Mankilan 3400 km 2 valuma-alueesta. Uljuan säännöstelyä hoidetaan Lämsänkosken säännöstelypadon, Uljuan täyttökanavan ja Uljuan voimalaitoksen sekä sen tulvaluukkujen avulla. Lämsänkosken säännöstelypadon avaamisesta on ilmoitusvelvollisuus paikallisissa sanomalehdissä. Nykyisen ohjeen mukaan Uljua on lähes täynnä, kun Lämsänkosken juoksutus aloitetaan. Uljuan vesipintaa on kesäaikana pyritty pitämään tasossa N43+78,20 m. Uudessa ohjeessa kesäaikana 15.6 alkaen tavoitetaso on N43+77,95 m - 78,20 m. Uljuan ohijuoksutus Lämsänkosken padosta pyritään hoitamaan niin, ettei virtaama Harjunnissa ylitä 160 m 3 /s, joka on arvo, jossa vesi alkaa nousta pelloille. Uljuan vesipintaa lasketaan jatkossa maavesivaraston (portaittaiset arvot) ja vesistöennusteen (mm. sade-ennuste) perusteella.

3 3/15 Uudessa ohjeessa syksyllä ja talvella jälkeen Uljuan tavoitetaso on N43+78,20 m. Utriaisen diaesitys uudesta säännöstelyohjeesta on muistion liitteenä. Yleisökysymyksiä: Paljonko 160 m 3 /s on harjunnivassa metreinä. Asian voi tarkistaa Harjunnivan mittausasemalta www-osoitteesta Miksi siikajoki on kesällä kuiva ja syksyllä täynnä? Uljuasta voidaan juoksutta vain nykyisten lupamääräysten mukaisesti. Missä tasossa Uljua oli kesällä 2014? Noin tasossa 78,00 heinäkuussa. Kuvassa alla muistion laatijan täydennys, Uljuan vedenkorkeuskäyrä punaisella. Miten kompensoidaan Uljuan alhaalla pito, rakennuslupia myönnettäessä ei ole kerrottu Uljuan vedenkorkeuden muutoksista? Ohjetta muutetaan nykyisten lupamääräysten sisällä. Vaakakupissa on Mankilan ja Saarikosken alueen tulvavahingot ja Uljuan virkistyskäyttö. Kunnan mielestä tulvasuojelu on tärkeämpää kuin virkistyskäyttö (viittaus kunnan lausuntoon). Alkutalvella 2013 ei säännöstelyssä onnistuttu?

4 4/15 Pitää paikkansa. Säännöstely olisi voitu hoitaa tarkemmin. Ei ennakoitu riittävästi Lämsänkosken juoksutuksilla. Uljua halutaan pitää nykyisellä tasolla (puheenvuoro). Nyt on haettu kompromissia vaihtoehtojen väliltä. Kun kompensoinnista puhutaan niin, Mankilan ja Saarikosken asukkaat ovat osallistuneet talkoisiin, kun tulvista aiheutuneita kustannuksia arvioidaan (Juha Linna). Jokikylällä toivotaan, ettei tarvitsisi lähteä tulvaa pakoon. Allas on rakennettu tulvasuojelua varten (puheenvuoro). Uljuan rakennuslupa on myönnetty aikoinaan yleisen edun perusteella tulvasuojelua varten. Hankeselvityksen aikana on tullut ilmi, että intressit ovat ristiriidassa keskenään. Nyt näyttää siltä, että on löydetty ratkaisu, joka on soviteltu mukautetusta vaihtoehdosta. Jos samaan tulvasuojelulliseen lopputulokseen päästään, on ratkaisu kannatettava (Tuomo Haapalan puheenvuoro). Milloin uusi maakosteusmittari olisi ajankohtainen (Pirkko Pehkonen)? Ehkä ensi vuoden aikana. Ei merkittävä kustannuserä. Olen seurannut Uljuan virtaaman jakautumista viime vuosina, suhdeluku 60/40 pitää paikkansa (Aimo Lehmikangas). Onko saatu selvyyttä pohja-patojen vaikutuksesta Siikajoen vedenkorkeuksiin (Juha Linna)? Varsinaisia pohjapatoja ei ole rakennettu Siikajokeen, mutta kalataloudellisessa kunnostuksessa kiviä on rannoilta siirretty takaisin koskiin ja tehty kivistä kynnyksiä, joilla on alivesikorkeuksia nostettu. Alivedenkorkeuksien nostoilla on lähtökohtana ollut, ettei tulvakorkeuksia kasvateta. Havainnointia tehdään parhaillaan, mutta vielä ei ole saatu riittävästi tuloksia. Utriainen totesi yhteenvetona, että Lämsänkosken ohijuoksutus tulee lisääntymään, Uljuan vesipinta tulee putoamaan cm silloin, kun maavesivarasto on täyttymässä ja syksylla Uljua on 80 cm alempana aikaisempaan verrattuna. Latvala totesi myös, ettei Uljuan kesäaikaiseen tilanteeseen ole tulossa pysyvää radikaalia muutosta. Alennusta tehdään vain, kun maavesivarasto on täyttymässä. Kevättulvia on pääsääntöisesti hoidettu hyvin, mutta kesätulvien hoitoa on parannettava (Juha Linna). 5. Mankilan tiestöselvitykset Risto Leppänen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoi, että jo vuonna 2000 tehtiin Mankilan alueen tiestöselvitys ja arvioitiin kustannuksia. Joitakin pätkiä on viime vuosina jo korotettu. Tässä uudessa selvityksessä on keskitytty maanteihin ja hyödynnetty nyt tehtyä tulvakartoitusta. Korjaus ja korotustarpeita on priorisoitu, koska rahasta on puutetta. Painopiste on kohteissa, joissa hälytysajoneuvot pääsevät yleisillä teillä kohteeseen. Myöskään maitotiloja ei saisi jäädä kokonaan saarroksiin tulvan takia. Suunnittelussa tulee huomioida myös kuivatus, rummut ja sillat.

5 5/15 Sanna Kaikkonen Ramboll Finland Oy:sta esitteli kartalla alustavaa tiestöselvitystä Mankilan alueelta. Tien korotuskohteita on suunniteltu yhdessä kunnan edustajien kanssa. Priorisointia on tehty siten, että yleisiltä teiltä päästään ajoneuvolla kaikkiin kohteisiin, missä on pysyvää asutusta, eikä jouduttaisi tulvan saartamaksi. Joissakin paikoissa voi tiellä olla vettäkin, mutta hälytysajoneuvoilla ja maitoautoilla päästäisiin kohteisiin. Sellaisia kohteita, missä tiellä on vettä, voidaan reunaviitoittaa. Juha Linna tiedusteli, onko suunnittelija saanut tietoa kohteista, joissa on aiemmin ollut rumpu tai silta ja mistä vesi on virrannut tien yli? Tietoa on tullut suunnittelijalle. Lehmikangas totesi, että myös maastossa asiaa on selvitetty yhdessä suunnittelijan kanssa. Esitetyillä tienkorotuspätkillä olisi muutamia rumpuja isonnettava (puheenvuoro). (Muistion laatijalle ei selvinnyt tarkemmin missä?) Harjunnivasta noin 5 km alavirtaan on kapea kohta, jossa joki ei jäädy, jolloin veden ollessa korkealla, nousee tulvavesi maalle ja katkoo teitä ja aiheuttaa paikalla ongelmia. Voitaisiinko tässä kohdin tehdä ruoppausta ja kurveja loiventaa (puheenvuoro)? Mikä olisi aikataulu (puheenvuoro)? Rahoituksesta ei tässä vaiheessa ole tietoa. Pikkuhommia voidaan toteuttaa nopeasti ilman hankerahoitustakin. Rahoituksen hakemisessa tehdään yhteistyötä kunnan kanssa. (Risto Leppänen) Kunta tulee olemaan aktiivinen ja tulee tekemään kaikkensa rahoituksen saamiseksi. (Pirkko Pesonen) 6. Kokouksen päättäminen Puheenjohtaja päätti kokouksen noin klo Muistion laatija toteaa, ettei kaikkia puheenvuoroja keritty kirjoittaa muistiin. Muistion laati Veli-Pekka Latvala JAKELU Siikalatvan, Siikajoen ja Pyhännän kunnat ja kuntien internetsivut TIEDOKSI POPELY: Olli Utriainen, Marjo Paavola, Risto Leppänen, Ramboll Finland Oy: Sanna Kaikkonen

6 6/15 SIIKAJOEN TULVARISKIEN HALLINNAN JA SÄÄNNÖSTELYN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Selvitys luettavissa ja ladattavissa www-osoitteessa: FI/Vesi/Tulviin_varautuminen/Tulvariskien_hallinta/Tulvari skien_hallinnan_suunnittelu?f=pohjoispohjanmaan_elyk eskus

7 7/15 Ohjausryhmä Siikalatvan kunta, Siikajoen kunta ja Pyhännän kunta Paikallinen edustus 2 henkilöä, myöhemmin myös Uljualta ELY-keskus Vattenfall Oy Koskienergia Oy Suunnitteluryhmä Siikalatvan kunta Pyhännän kunta Konsultit ELY Konsultit Ramboll Finlanland Oy Insinööritoimisto Pekka Leiviskä Suomen ympäristökeskus Hankkeen tarkoituksena on mm. pystyä varautumaan sekä äkillisiin ja voimakkaisiin tulvatilanteisiin että pitkäaikaiseen virtaamien muutoksiin ja kehittää Uljuan tekoaltaan säännöstelyä huomioiden virkistyskäyttö tarkastella tulvavaara- ja riskikarttojen avulla nykyiset tulvariskit sekä laatia selvitykset mahdollisista toimenpiteistä tulvariskien vähentämiseksi

8 8/15 Hankkeessa tehtyjä selvityksiä: Vanhat tulvasuojelusuunnitelmat - Leuan allas 1970-luvulla, ympäristövaikutukset Liminganlahdelle, happikato ja fosfori Siikajoen alaosalla - Uljua yläosan korottaminen, yleinen vastustus - Mankilan tulvapenkereet, kallis hyötyihin nähden - Mankilan tulva-alueen ohittaminen, kannattamaton - Raportissa lisää Alas lasketut järvet (tulvavesien varastointi) - Olkijärvi, Leuanjärvi, Mankilanjärvi, Neittävänjärvi, Kuurajärvi, Kipsuanjärvet, Lievosenjärvi, Kurranjärvi, - pieni valuma-alue, oman valuma-alueensa latvoilla, vastustus, tulvia jo nyt Kuiva-altaat (tulvavesien varastointi) - Uljuan varastotilavuus 159 Mm 3 Kuiva-allas Tilavuus Mahdollista vähentää Siikajoen virtaamaa Rahvaanneva 0,4 Mm 3 0,5 m 3 /s Myllyneva 1,5 Mm m 3 /s Pahaneva 0,35 Mm 3 0,5 m 3 /s Kotineva 0,49 Mm 3 2,0 m 3 /s (n.2,5 vuorokauden ajan) Kurunneva 0,64 Mm 3 5,0 m 3 /s (1,5 vuorokauden ajan) Karjoneva 0,35 Mm 3 <0,5 m 3 /s Kurranoja 0,78 Mm m 3 /s (kanava Kurranojasta) Leuvan oja 0,45 Mm 3 5 m 3 /s (vuorokauden ajan) Kärjenkorpi 2 Mm 3 <5 m 3 /s (kanava Kärsämänjoesta) Saareksenjärvi 2,85 Mm 3 1,0 m 3 /s Isoräme 1,1 Mm 3 <0,5 m 3 /s Kölkänsaari 1,4 Mm 3 >0,5 m 3 /s (kanava Kärsämänjoesta) Hirvirimpi 0,18 Mm 3 0,5 m 3 /s Kuiva-altaita tulisi olla useita, jopa kymmeniä, jotta niillä olisi tulvasuojelullista merkitystä. Lisäksi rakennettavat padot, kaivettavat kanavat, säätörakenteet ym. aiheuttavat kustannuksia ja huoltotöitä. Karkeat kustannukset Kärjenkorpi, Kölkänsaari Veden varastoiminen metsäojiin - Tulvavedenpidätysmahdollisuus metsäojissa tulisi ottaa huomioon jo metsänojitussuunnitelmia laadittaessa. Ruukinkosken pohjapadon vaikutus Mankilan tulviin ja Siikajoen bifurkaatio Mustajoen kautta Temmesjokeen Pohjapadon poiston vaikutus tasaantuu noin 10 km ylempänä olevalle Siikajoen sillalle mennessä, josta on matkaa Harjunnivaan noin 10 km. Ruukinkosken pohjapadolla ei ole vaikutusta tulvatilanteessa Mankilan alueen tulvavedenkorkeuksiin. Tulvaluukkujen lisääminen Ruukinkosken pohjapatoon ei vaikuttaisi Mankilan alueen tulviin. Bifurkaatio Siikajoesta Temmesjokeen lisäisi tulvia ainakin Temmesjokisuulla, jossa on asutusta. Bifurkaation Siikajoesta Mustajokeen ja edelleen Temmesjokeen pitäisi olla hallittu ja se olisi toteutettavissa ainoastaan, jos Siikajoella on tulvatilanne, mutta Temmesjoella virtaamat olisivat vähäisiä. Koska vesistöalueet ovat vierekkäin, tällainen tilanne ei liene koskaan mahdollinen. Lisäksi toimenpide edellyttäisi huomattavia rakenteita, kuten kanava, silta, säätöluukut jne. Nykyisin Siikajoesta ei virtaa tulva-aikana vettä Mustajoen kautta Temmesjokeen. Jotta Mankilan tulvia voitaisiin vähentää, olisi Siikajoesta poisjohdettava vesimäärä oltava vähintään 50 m3/s. Tulva-aikana näin suurta vesimäärää ei voida johtaa Temmesjokeen, jonka oma tulvavirtaama on luokkaa30 40 m3/s.

9 9/15 Hankkeessa tehtyjä selvityksiä jatkuu: tulvavaroitusten kehittäminen alueella - tulvakeskus ja vesistömalli FI/Vesi/Tulvakeskus/Tulvakeskus ennusteita_varoituksia_ja_v(27238) - Virve, kuntatiedote, viranomaisen vaaratiedote (patomurtuma), media, - maakosteus, Mankilan limni, vuoden 2012 elokuun tulvavahingot - Peltoa veden alle ha Siikajoen alaosalla - vahinkoarvio noin 2-3 miljoonaa euroa - Satovahinkolain mukaisesti arvioitu satovahinkojen määrä oli noin euroa, josta korvattiin euroa Jääpatopaikat, Uljuan asukaskysely ja Isolamujärven kehittämistarpeet Toimenpiteet tulvariskien vähentämiseksi Ehdotukset maankäytön suunnitteluun Säännöstelyvaihtoehtojen ekologiset vaikutukset Hankkeessa tehtyjä selvityksiä jatkuu: yksityiskohtaiset tulvavaara- ja tulvariskikartat välille Pöyryn voimalaitos-kestilä - laadittu virtaaman toistuvuuksille HQ 1/2a (50%), 1/5a (20%), 1/10a (10%) 1/20a (5%), 1/50a (2%), 1/100a (1%), 1/250a, 1/1000a - kevattulvatilanteelle, virtaaman laskentajakso koko vuosi - sulan ajan tulvalle, virtaaman laskentajakso elokuun 2012 tulvan toistuvuus oli laskentajaksolle noin 1/200a, joka vastaa kokovuoden laskentajaksolla (kevättulva) noin 1/10a tulvaa

10 10/15 Hankkeessa tehtyjä selvityksiä jatkuu: Tulvavaara- ja riskikartat katsottavissa osoitteessa l?viewer=tulvakarttapalvelu Tulvariskikohteet perustuvat paikkatietoon Kohteet tarkistettu paikkatiedon pitäjiltä, kuten kunnilta

11 Lamujoki Siikajoki Luohuanjoki 11/15 Länkelä (4283 km 2 ) Pöyryn voimala Ruukinkosken voimala Säännöstelylupa + vanha ohje Juoksutusta saa muuttaa 2 kertaa vrk:ssa Uusi juoksutus väh. 80 %, max. 125 % edellisestä juoksutuksesta HARJUNNIVA (3407 km 2 ) Mankilanjärvi Siikajoen vanhauoma LÄMSÄNKOSKI (ohi) Q min = 0,3 m 3 /s ja Q in = n. 3/m3 (1443 km 2 ) Q kone =30 m 3 /s* Q min =12-14 m 3 /s Q max = 50 m 3 /s N Uljua Q max = 220 m 3 /s Kortteisen tekojärvi Lamujoki - tulvasuojelun ja tulvatorjunnan (jäätymisvaiheessa tai melonta- tai muiden vastaavien tapahtumien juoksutustarpeen tyydyttämiseksi) edellyttäessä saadaan juoksutusta muuttaa edellä sanottua enemmän - Lämsänkosken padon tulvajuoksutuksista on ilmoitettava riittävän hyvissä ajoin kuuluttamalla kahdessa kysymyksessä olevilla paikkakunnilla yleisimmin ilmestyvässä sanomalehdessä tai muulla vastaavalla tavalla - Uljuan kesäaikainen vedenpinta tasossa Uljuan vedenpinnan saa nostaa alkaen tasoon ohijuoksutuksen voi aloittaa Lämsänkoskelta, kun Uljuan allas on tasossa tai kun tulovirtaama on yli 100 m3/s Selitteet Säännöstelypato Voimalaitos Säännöstelyjärvi (valuma-alueen pinta-ala) Varastotilaa jäljellä / pinta-ala ala- /ylärajalla / vedenkorkeus Q max = maksimivirtaama Q min = minimivirtaama

12 Lamujoki Siikajoki Luohuanjoki 12/15 Länkelä (4283 km 2 ) Pöyryn voimala Säännöstelylupa + uusi ohje (kevät) Ruukinkosken voimala HARJUNNIVA (3407 km 2 ) Mankilanjärvi Siikajoen vanhauoma LÄMSÄNKOSKI (ohi) Q min = 0,3 m 3 /s ja Q in = n. 3/m3 (1443 km 2 ) Q kone =30 m 3 /s* Q min =12-14 m 3 /s Q max = 50 m 3 /s N Uljua Q max = 220 m 3 /s Kortteisen tekojärvi Lamujoki - Lämsänkosken padon tulvajuoksutuksista on ilmoitettava riittävän hyvissä ajoin kuuluttamalla kahdessa kysymyksessä olevilla paikkakunnilla yleisimmin ilmestyvässä sanomalehdessä tai muulla vastaavalla tavalla - tekojärveä käytetään säännöstelyluvan mukaisesti. Säännöstelyluvan mukaiselta alarajalta N ,50 tekojärven vedenpinta nostetaan 1.6. mennessä luvan mukaiselle tasolle N ,00 79,00 ellei tekojärvi ole täyttynyt jo tätä ennen lumien sulamisvesistä Selitteet Säännöstelypato Voimalaitos Säännöstelyjärvi (valuma-alueen pinta-ala) Varastotilaa jäljellä / pinta-ala ala- /ylärajalla / vedenkorkeus Q max = maksimivirtaama Q min = minimivirtaama

13 Lamujoki Siikajoki Luohuanjoki 13/15 Länkelä (4283 km 2 ) Pöyryn voimala Ruukinkosken voimala HARJUNNIVA (3407 km 2 ) 160 m3/s Mankilanjärvi Säännöstelylupa + uusi ohje (kesä) Siikajoen vanhauoma Maavesivarasto LÄMSÄNKOSKI (ohi) Q min = 0,3 m 3 /s ja Q in = n. 3/m3 Q in = nosto, kun tulo 50 m3/s (1443 km 2 ) Q kone =30 m 3 /s* Q min =12-14 m 3 /s Q max = 50 m 3 /s N Uljua Q max = 220 m 3 /s Kortteisen tekojärvi Lamujoki - Lämsänkosken padon tulvajuoksutuksista on ilmoitettava riittävän hyvissä ajoin kuuluttamalla kahdessa kysymyksessä olevilla paikkakunnilla yleisimmin ilmestyvässä sanomalehdessä tai muulla vastaavalla tavalla - tekojärven vedenkorkeuden tavoitetaso on alkaen N ,95 78,20 m alkaen säännöstelyssä huomioidaan maavesivarasto siten, että: jos vesistöennusteet näyttävät että maavesivarasto nousee tason 100 mm yläpuolelle, Uljuan tavoitetaso on N ,85 m jos vesistöennusteet näyttävät, että maavesivarasto nousee 110 mm yläpuolelle, Uljuan tavoitetaso on N ,7 m jos vesistöennusteet näyttävät, että maavesivarasto nousee 120 mm yläpuolelle, Uljuan tavoitetaso on N ,55 m jos vesistöennusteet näyttävät, että maavesivarasto nousee 130 mm yläpuolelle, Uljua tavoitetaso on N ,40 m em. tavoitetasoihin pyritään ajanjaksolla siten, ettei Harjunnivan virtaama ylitä 160 m 3 /s, jolloin Siikajokivarressa ei aiheudu merkittäviä tulvavahinkoja maavesivaraston arvona käytetään toistaiseksi vesistömallissa olevia Uljuan valuma-alueelle simuloituja maavesivaraston arvoja maavesivaraston keskimääräinen arvo 15.6 on 100mm maavesivaraston keskimääräinen arvo 1.7.on 90 mm maavesivaraston keskimääräinen arvo on 85 mm - mikäli tekojärven vedenpinta nousee tavoitetason yläpuolelle tulvavesiä varastoitaessa, palautetaan vedenpinta mahdollisimman pian tavoitetasolleen ottaen huomioon Harjunnivan virtaaman - Lämsänkosken juoksutus: Ohijuoksutus voidaan tarvittaessa aloittaa, kun Uljuan tulovirtaama ylittää 50 m 3 /s tai jos Uljuan voimalaitos ei ole käytettävissä Selitteet Säännöstelypato Voimalaitos Säännöstelyjärvi (valuma-alueen pinta-ala) Varastotilaa jäljellä / pinta-ala ala- /ylärajalla / vedenkorkeus Q max = maksimivirtaama Q min = minimivirtaama

14 Lamujoki Siikajoki Luohuanjoki 14/15 Länkelä (4283 km 2 ) Pöyryn voimala Säännöstelylupa + uusi ohje (syksy) Ruukinkosken voimala HARJUNNIVA (3407 km 2 ) 160 m3/s Mankilanjärvi Siikajoen vanhauoma LÄMSÄNKOSKI (ohi) Q min = 0,3 m 3 /s ja Q in = n. 3/m3 Q in = nosto, kun tulo 50 m3/s (1443 km 2 ) Q kone =30 m 3 /s* Q min =12-14 m 3 /s Q max = 50 m 3 /s N Uljua Q max = 220 m 3 /s Kortteisen tekojärvi Lamujoki - Lämsänkosken padon tulvajuoksutuksista on ilmoitettava riittävän hyvissä ajoin kuuluttamalla kahdessa kysymyksessä olevilla paikkakunnilla yleisimmin ilmestyvässä sanomalehdessä tai muulla vastaavalla tavalla - mikäli tekojärven vedenpintaa on maakosteuden takia laskettu tason N ,95 m alle, pyritään vedenpinnantaso palauttamaan jälkeen tasolle N ,95 78,20 m - mikäli tekojärven vedenpinta nousee tason N ,20 m yläpuolelle, pyritään se palauttamaan mahdollisimman pian takaisin tasolle N ,95 78,20 m - säännöstelyä hoidetaan siten, että virtaama Harjunnivassa ei ylitä tasoa 160 m 3 /s säännöstelyn ylärajan ollessa luvan mukainen - Lämsänkosken juoksutus: Ohijuoksutus voidaan tarvittaessa aloittaa, kun Uljuan tulovirtaama ylittää 50 m 3 /s tai jos Uljuan voimalaitos ei ole käytettävissä Selitteet Säännöstelypato Voimalaitos Säännöstelyjärvi (valuma-alueen pinta-ala) Varastotilaa jäljellä / pinta-ala ala- /ylärajalla / vedenkorkeus Q max = maksimivirtaama Q min = minimivirtaama

15 15/15 Yhteenveto muutoksista Lämsänkosken ohijuoksutus lisääntyy Uljuan vedenpinta kesällä putoaa n cm riippuen maavesivaraston tilasta verrattuna vanhan ohjeistuksen mukaiseen totuttuun tasoon Uljuan vedenpinta syksyllä putoaa n. 80 cm verrattuna vanhan ohjeistuksen mukaiseen tasoon 79.00

LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN KAUTTA TEMMESJOKEEN

LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN KAUTTA TEMMESJOKEEN Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Alustava selvitys Päivämäärä 10.10.2014 Viite 1510007427 RUUKINKOSKEN POHJAPADON VAIKUTUS MANKI- LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN

Lisätiedot

ULJUAN TEKOJÄRVEEN LIITTYVÄT KESKEISET LUPAPÄÄTÖKSET JA SÄÄNNÖSTELYKÄYTÄNNÖT

ULJUAN TEKOJÄRVEEN LIITTYVÄT KESKEISET LUPAPÄÄTÖKSET JA SÄÄNNÖSTELYKÄYTÄNNÖT Veli Pekka Latvala 2.10.2014 ULJUAN TEKOJÄRVEEN LIITTYVÄT KESKEISET LUPAPÄÄTÖKSET JA SÄÄNNÖSTELYKÄYTÄNNÖT Siikajoen vesistöalueella sijaitsee neljä säännösteltyä järveä. Vesistöalueella käytettävissä oleva

Lisätiedot

Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittämisselvitys. Yleisötilaisuus 26.2.2014

Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittämisselvitys. Yleisötilaisuus 26.2.2014 Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittämisselvitys Yleisötilaisuus 26.2.2014 Tavoite Pyritään varautumaan äkillisiin ja voimakkaisiin tulvatilanteisiin sekä pitkäaikaisiin virtaamien muutoksiin

Lisätiedot

57 Siikajoen vesistöalue

57 Siikajoen vesistöalue Oy Vesirakentaja Voimaa vedestä 2007 133(196) 57 Siikajoen vesistöalue Vesistöalueen pinta-ala 4 318 km 2 Järvisyys 2,2 % Vesistönro Vesistö + hanke Rakennetut MW GWh/a 57 Siikajoen vesistöalue 4,7 15,7

Lisätiedot

42 Kyrönjoen vesistöalue

42 Kyrönjoen vesistöalue Oy Vesirakentaja Voimaa vedestä 2007 104(196) 42 Kyrönjoen vesistöalue Vesistöalueen pinta-ala 4 923 km 2 Järvisyys 1,2 % Vesistönro Vesistö + laitos Rakennetut MW GWh/a 42 Kyrönjoen vesistöalue 17,5 50,8

Lisätiedot

SIIKAJOEN TULVARISKIEN HALLINNAN JA SÄÄNNÖSTELYN KEHITTÄMINEN

SIIKAJOEN TULVARISKIEN HALLINNAN JA SÄÄNNÖSTELYN KEHITTÄMINEN SIIKAJOEN TULVARISKIEN HALLINNAN JA SÄÄNNÖSTELYN KEHITTÄMINEN Projekti Asia Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittäminen Ohjausryhmän kokous Päiväys 4.9.2014 Aika Klo 10-12.45 Paikka Toteuttaja

Lisätiedot

Projekti Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittämissuunnitelman laatiminen, suunnittelupalaveri

Projekti Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittämissuunnitelman laatiminen, suunnittelupalaveri MUISTIO Projekti Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittämissuunnitelman laatiminen, suunnittelupalaveri Paikka Ramboll Finland Oy, Kiviharjuntie 11 Päivämäärä 7.5.2014 (klo 9-12) Läsnäolijat

Lisätiedot

KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi

KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi KYYVEDEN POHJAPATO Mikkeli, Kangasniemi Yleissuunnitelma Sisällysluettelo 1. Suunnitelman tavoitteet ja taustatiedot... 3 1.1 Sijainti... 3 1.2 Maastotutkimukset... 4 1.3 Hankkeen tausta ja tavoitteet...

Lisätiedot

53 Kalajoen vesistöalue

53 Kalajoen vesistöalue Oy Vesirakentaja Voimaa vedestä 2007 125(196) 53 Kalajoen vesistöalue Vesistöalueen pinta-ala 4 247 km 2 Järvisyys 1,8 % Suojelu (koskiensuojelulaki 35/1987) nro 34, Siiponjoki nro 35, Hamari jokisuu Vesistönro

Lisätiedot

Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittämissuunnitelman laatiminen, suunnittelupalaveri

Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittämissuunnitelman laatiminen, suunnittelupalaveri MUISTIO Projekti Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittämissuunnitelman laatiminen, suunnittelupalaveri Paikka POPELY, E-talo, Potero Päivämäärä 2.4.2014 (klo 13-16) Läsnäolijat Siikalatvan

Lisätiedot

KORTTEISEN TEKOJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYN LOPETTAMINEN, KALATIEN, POHJAPADON JA SILLAN RAKENTAMINEN, MUUTOSSUUNNITTELUN TIEDOTUSTILAISUUS

KORTTEISEN TEKOJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYN LOPETTAMINEN, KALATIEN, POHJAPADON JA SILLAN RAKENTAMINEN, MUUTOSSUUNNITTELUN TIEDOTUSTILAISUUS 4.10.2013 KORTTEISEN TEKOJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYN LOPETTAMINEN, KALATIEN, POHJAPADON JA SILLAN RAKENTAMINEN, MUUTOSSUUNNITTELUN TIEDOTUSTILAISUUS Hanke: Paikka: Aika: Läsnä: Kortteisen tekojärven säännöstelyn

Lisätiedot

Siikajoen Uljuan altaan säännöstelyn kehittäminen. Hydrologiset selvitykset. Johdanto. Ilmastonmuutoksen vaikutus

Siikajoen Uljuan altaan säännöstelyn kehittäminen. Hydrologiset selvitykset. Johdanto. Ilmastonmuutoksen vaikutus 29.9.2014 Jari Uusikivi ja Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus Siikajoen Uljuan altaan säännöstelyn kehittäminen Hydrologiset selvitykset Johdanto Viime vuosina kesän ja alkutalven tulvissa on tullut

Lisätiedot

44 Lapuanjoen vesistöalue

44 Lapuanjoen vesistöalue Oy Vesirakentaja Voimaa vedestä 2007 109(196) 44 Lapuanjoen vesistöalue Vesistöalueen pinta-ala 4 122 km 2 Järvisyys 2,9 % Yleistä Lapuanjoki alkaa Alavudenjärvestä ja virtaa Alavuden, Kuortaneen, Lapuan,

Lisätiedot

Inarijärven säännöstelyn sopeuttaminen ilmastonmuutokseen

Inarijärven säännöstelyn sopeuttaminen ilmastonmuutokseen Inarijärven säännöstelyn sopeuttaminen ilmastonmuutokseen Inarijärven säännöstelyn seurantaryhmä 18.9.2014 Juha Aaltonen @jkaalton Suomen ympäristökeskus Sää muuttuu, ilmasto muuttuu Sää kuvaa maapallon

Lisätiedot

Karvianjoen vesistön alaosan säännöstelyjen kehittäminen

Karvianjoen vesistön alaosan säännöstelyjen kehittäminen Karvianjoen vesistön alaosan säännöstelyjen kehittäminen Liite ELY-keskuksen ja kuntien väliseen puitesopimukseen 1. Johdanto Karvianjoen vesistön säännöstelyjen kehittämistarkastelut toteutettiin pääosin

Lisätiedot

SIIKAJOEN VESISTÖALUEELLA

SIIKAJOEN VESISTÖALUEELLA Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Alustava selvitys Päivämäärä 11.6.2014 Viite 1510007427 TULVAVESIEN PIDÄTYSMAHDOLLISUUDET SIIKAJOEN VESISTÖALUEELLA 1 Päivämäärä 11.6.2014 Laatija

Lisätiedot

VANHAT TULVASUOJELUSUUNNITELMAT

VANHAT TULVASUOJELUSUUNNITELMAT Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Alustava selvitys Päivämäärä 11.6.2014 Viite 1510007427 VANHAT TULVASUOJELUSUUNNITELMAT 1 Päivämäärä 11.6.2014 Laatija Tarkastus Piia Sassi-Päkkilä

Lisätiedot

Kiimingin yksityiskohtaiset tulvavaarakartat

Kiimingin yksityiskohtaiset tulvavaarakartat Tulvavaarakartan laatiminen Dnro: POPELY/1/07.02/2011 Kiimingin yksityiskohtaiset tulvavaarakartat Diar Isid Pohjois-pohjanmaan ELY-keskus Raportti 9.3.2012 POHJOIS-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA

Lisätiedot

SIIKAJOEN TULVARISKIEN HALLINNAN JA SÄÄNÖSTELYN KEHITTÄMINEN

SIIKAJOEN TULVARISKIEN HALLINNAN JA SÄÄNÖSTELYN KEHITTÄMINEN SIIKAJOEN TULVARISKIEN HALLINNAN JA SÄÄNÖSTELYN KEHITTÄMINEN Projekti Asia Siikajoen tulvariskien hallinnan ja säännöstelyn kehittäminen Ohjausryhmän kokous Päiväys 13.5.2014 Aika Klo 10-13.10 Paikka Toteuttaja

Lisätiedot

VUODEN 2012 TULVAVAHINGOT JA TOIMINTA TULVATILANTEESSA

VUODEN 2012 TULVAVAHINGOT JA TOIMINTA TULVATILANTEESSA Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Alustava selvitys Päivämäärä 23.6.2014 Viite 1510007427 VUODEN 2012 TULVAVAHINGOT JA TOIMINTA TULVATILANTEESSA 1 Tarkastus 17.6.2014 Päivämäärä

Lisätiedot

ULJUAN ASUKASKYSELYN YHTEENVETO

ULJUAN ASUKASKYSELYN YHTEENVETO Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Yhteenvetoraportti Päivämäärä 09/2014 SIIKAJOEN TULVARISKIEN HALLINNAN JA SÄÄNNÖSTELYN KEHITTÄMISSUUNNITELMA ULJUAN ASUKASKYSELYN YHTEENVETO

Lisätiedot

EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU. Varsinais-Suomen ELY-keskus.

EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU. Varsinais-Suomen ELY-keskus. EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU Varsinais-Suomen ELY-keskus. 14.2.2019 Perustiedot Eurajoen yläosasta Eurajoen yläosaksi kutsutaan jokiosuutta Eurakoskelta Kauttualle, osuuden pituus 14 km. Pituuskaltevuus

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan suunnittelu

Tulvariskien hallinnan suunnittelu Tulvariskien hallinnan suunnittelu Kemijoen tulvariskien hallinnan monitavoitearvioinnin sidosryhmätyöpaja Rovaniemi 3.12.2013 & Kemijärvi 4.12.2013 Lapin ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat/ Vesivarayksikkö

Lisätiedot

Pekka Vuola Porin kaupunki / TPK. Porin tulvasuojelusta

Pekka Vuola Porin kaupunki / TPK. Porin tulvasuojelusta Pekka Vuola Porin kaupunki / TPK Porin tulvasuojelusta 1 Tulvista ja tulvavaarasta 2 Mahdollinen tulva-alue 50 km 2 3 Pahimmat tulvat ja tulvavaaratilanteita *) 1899 kevät, ns. valapaton tulva 1924 kevät

Lisätiedot

Pidisjärven tulvavaarakartat HW1/20 HW1/1000

Pidisjärven tulvavaarakartat HW1/20 HW1/1000 POHJOIS-POHJANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS Pidisjärven tulvavaarakartat HW1/20 HW1/1000 30.04.2007 Insinööritoimisto Pekka Leiviskä Vauhtipyörä 4, 91800 Tyrnävä www.leiviska.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3

Lisätiedot

SIIKAJOEN VESISTÖALUEELLA

SIIKAJOEN VESISTÖALUEELLA Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 26.9.2014 Viite 1510007427 TOIMENPITEET TULVARISKIEN VÄHENTÄMISEKSI SIIKAJOEN VESISTÖALUEELLA 1 Tarkastus 23.09.2014 Päivämäärä

Lisätiedot

Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus

Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A TAMMELAN KUNTA Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 659-P17905

Lisätiedot

Iso-Lamujärven alustava pohjapatolaskelma

Iso-Lamujärven alustava pohjapatolaskelma Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Iso-Lamujärven alustava pohjapatolaskelma 28.9.2015 Insinööritoimisto Pekka Leiviskä www.leiviska.fi 2 Sisällysluettelo 1 ASETETTU TAVOITE... 3 2 KÄYTETTÄVISSÄ OLEVA AINEISTO...

Lisätiedot

Pielisen säännöstelyselvitykset. Yhteenveto keskeisimmistä tuloksista Neuvottelu

Pielisen säännöstelyselvitykset. Yhteenveto keskeisimmistä tuloksista Neuvottelu Pielisen säännöstelyselvitykset Yhteenveto keskeisimmistä tuloksista Neuvottelu 16.6.2014 Pielinen ympäristöineen SYKE ja Maanmittauslaitos 7/MML/10 Pielisen säännöstelyselvitykset Aloitteentekijöinä selvitystyölle

Lisätiedot

Kiiminkijoen trhs. Ohjausryhmän 2. palaveri

Kiiminkijoen trhs. Ohjausryhmän 2. palaveri 5.10.2015 Kiiminkijoen trhs Ohjausryhmän 2. palaveri 5.10.2015 Asialista 1. Kokouksen avaus ja järjestäytyminen 2. Tulvavaarakartat ja riskikohteet 3. Laserkeilausaineiston hyödyntäminen tulvasuojelutoimenpiteiden

Lisätiedot

Pudasjärven yksityiskohtaiset tulvavaarakartat

Pudasjärven yksityiskohtaiset tulvavaarakartat Tulvavaarakartan laatiminen Dnro: POPELY/1/07.02/2011 Pudasjärven yksityiskohtaiset tulvavaarakartat Diar Isid Pohjois-pohjanmaan ELY-keskus Raportti 27.2.2012 POHJOIS-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE-

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan suunnittelu Pyhäjoen seudulla

Tulvariskien hallinnan suunnittelu Pyhäjoen seudulla Tulvariskien hallinnan suunnittelu Pyhäjoen seudulla Kuntien 7. ilmastokonferenssi 8.5.2014 Tampere Olli Utriainen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1 Pohjois-Pohjanmaan tulvariskialueet 2 1 Lähtölaukaus

Lisätiedot

Kauvatsanjoen reitin vesitaloudellinen kehittäminen -Ilmastonmuutoksen vaikutusten tarkastelu suhteessa nykyisiin säännöstelylupiin

Kauvatsanjoen reitin vesitaloudellinen kehittäminen -Ilmastonmuutoksen vaikutusten tarkastelu suhteessa nykyisiin säännöstelylupiin Kauvatsanjoen reitin vesitaloudellinen kehittäminen -Ilmastonmuutoksen vaikutusten tarkastelu suhteessa nykyisiin säännöstelylupiin Yleisötilaisuus Toukolan koulu, Sastamala 30.10.2018 Vanhempi asiantuntija

Lisätiedot

Mouhijärven ja Kiikoisjärven ilmastonmuutoslaskennat. Miia Kumpumäki Suomen ympäristökeskus Kevät 2018

Mouhijärven ja Kiikoisjärven ilmastonmuutoslaskennat. Miia Kumpumäki Suomen ympäristökeskus Kevät 2018 Mouhijärven ja Kiikoisjärven ilmastonmuutoslaskennat Miia Kumpumäki Suomen ympäristökeskus Kevät 2018 Vesistömallilaskennat tässä projektissa Mouhi- ja Kiikoisjärven säännöstelyselvitykseen osallistuminen.

Lisätiedot

Salajärven ja Ruuhijärven vedenkorkeuksien muuttamismahdollisuudet Vedenkorkeuksien muutokset erilaisissa vaihtoehdoissa.

Salajärven ja Ruuhijärven vedenkorkeuksien muuttamismahdollisuudet Vedenkorkeuksien muutokset erilaisissa vaihtoehdoissa. 26.6.2018 Salajärven ja Ruuhijärven vedenkorkeuksien muuttamismahdollisuudet Vedenkorkeuksien muutokset erilaisissa vaihtoehdoissa Lahti, Nastola Lahden kaupunki Ympäristötekniikan insinööritoimisto Jami

Lisätiedot

Padotus- ja juoksutusselvitys

Padotus- ja juoksutusselvitys Padotus- ja juoksutusselvitys Iso-Lamujärvi Pyhännän kunta LAATIJAT: POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS: ERIKA TOIVONEN, VELI-PEKKA LATVALA, KIMMO ARONSUU JA KAISA KETTUNEN SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUS: JARI UUSIKIVI

Lisätiedot

Hulevesitulvariskien alustava arviointi Utajärven kunnassa

Hulevesitulvariskien alustava arviointi Utajärven kunnassa LIITE 1/22.3.2012. Hulevesitulvariskien alustava arviointi Utajärven kunnassa Aihe: Hulevesitulvariskien alustava arviointi Alue: Utajärven kunta Tekijä: Jouni Jurva Pvm: 20.01.2012 Tunnus ja diaarinumero:

Lisätiedot

Itämeren fosforikuorma Suomen vesistöistä

Itämeren fosforikuorma Suomen vesistöistä 27.5.2010 Itämeren fosforikuorma Suomen vesistöistä VESISTÖMALLIJÄRJESTELMÄ Järjestelmä kattaa koko Suomen. Parvisääennusteet/ IL,ECMWF VESISTÖMALLIJÄRJESTELMÄ Vesistölaskenta ja vesistöennusteet Säähavainnot/IL

Lisätiedot

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo LUPAHAKEMUKSEN TÄYDENNYS, LIITE 5 1111188-2 16.3.217 Draft 2. KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo Lupahakemuksen täydennys, kohta 48 Täydennys mallinnusraporttiin 1 Korkeimmat pitoisuudet 216 kesällä

Lisätiedot

EHDOTUS POHJOIS-POHJANMAAN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS POHJOIS-POHJANMAAN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI EHDOTUS POHJOIS-POHJANMAAN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI Korteoja ylävirtaan keväällä 2000, Suomen Ilmakuva Oy POHJOIS-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS 2011 2/5 Tausta (ELY-keskus)

Lisätiedot

Hulevesitulvariskien alustava arviointi Juankosken kaupungissa

Hulevesitulvariskien alustava arviointi Juankosken kaupungissa Hulevesitulvariskien alustava arviointi Juankosken kaupungissa Aihe: Hulevesitulvariskien alustava arviointi Alue: Juankosken kaupunki Tekijä(t): Ari Räsänen, Tiia Pelkonen Pvm: 14.10.2011 Tunnus ja diaarinumero:

Lisätiedot

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Janne Ruokolainen Raportti nro 6/2015 Sisällys 1 Kohteen yleiskuvaus ja hankkeen tavoitteet... 2 2 Toimenpiteet... 2 2.1 Joutsiniementien

Lisätiedot

PEKKA TAHTINEN 17610 AUTTOINEN RAUTJÄRVEN POHJAPATO. Padaslokl, Auttolnen. Yleissuunnitelma

PEKKA TAHTINEN 17610 AUTTOINEN RAUTJÄRVEN POHJAPATO. Padaslokl, Auttolnen. Yleissuunnitelma PEKKA TAHTINEN 17610 AUTTOINEN RAUTJÄRVEN POHJAPATO Padaslokl, Auttolnen Yleissuunnitelma Si sällvsluettelo 1. Suunnitelman tavoitteet ja taustatiedot... '...'..'...'...'.. '..3 1.1 Sijainti......3ja4

Lisätiedot

INARIJÄRVEN SÄÄNNÖSTELY MIKSI JA MITEN?

INARIJÄRVEN SÄÄNNÖSTELY MIKSI JA MITEN? INARIJÄRVEN SÄÄNNÖSTELY MIKSI JA MITEN? Erkki A. Järvinen 10.06.2009 22.6.2009 Borisogleb -63 Melkefoss - 78 Skogfoss -64 Hevoskoski -70 Rajakoski -56 Jäniskoski -38 & -50 Kaitakoski -59 Niskakoski -42

Lisätiedot

Ehdotus Pohjois-Pohjanmaan merkittäviksi tulvariskialueiksi Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista sekä ELY-keskuksen vastine

Ehdotus Pohjois-Pohjanmaan merkittäviksi tulvariskialueiksi Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista sekä ELY-keskuksen vastine Tulvariskialueiden nimeämisehdotuksen kuuleminen Dnro POPELY/1/07.02/2011 Ehdotus Pohjois-Pohjanmaan merkittäviksi tulvariskialueiksi Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista sekä Kuuleminen ehdotuksesta

Lisätiedot

PAROONINMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

PAROONINMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 5.2.2016, päivitetty 9.10.2017 Viite 1510016776 PAROONINMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS RIIHIMÄEN

Lisätiedot

Loppuuko Loimijoesta vesi. HAMK Tammelan Pyhäjärven Kuivajärven Suojeluyhdistys ry Matti Salo

Loppuuko Loimijoesta vesi. HAMK Tammelan Pyhäjärven Kuivajärven Suojeluyhdistys ry Matti Salo Loppuuko Loimijoesta vesi HAMK 4.5.2019 Tammelan Pyhäjärven Kuivajärven Suojeluyhdistys ry Matti Salo Loppuuko Loimijoesta vesi Ei lopu, mutta Pyhäjärvestä ja Kuivajärvestä loppuu, ellei jotain tehdä!

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 1/06/2 Dnro Psy-2005-y-123 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 1/06/2 Dnro Psy-2005-y-123 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 1/06/2 Dnro Psy-2005-y-123 Annettu julkipanon jälkeen 2.1.2006 1 ASIA LUVAN HAKIJA Kalajoen vesistön vedenjuoksun säännöstelyä koskevan vesioikeuden päätöksen nro 44/74/I lupamääräyksen

Lisätiedot

Paikka: Elinkeinoyhtiö Inlike, Sairaalantie 3B Aika: klo 12:05-14:30

Paikka: Elinkeinoyhtiö Inlike, Sairaalantie 3B Aika: klo 12:05-14:30 Ivalojoen tulvaryhmän 6. kokouksen pöytäkirja 14.08.2014 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Elinkeinoyhtiö Inlike, Sairaalantie 3B Aika: 13.8.2014 klo 12:05-14:30 Ivalojoen tulvaryhmän 6. kokouksen pöytäkirja

Lisätiedot

Pielisen säännöstelyselvitykset. Pielisen säännöstelyn vaikutukset ja järjestäminen tiivistelmä kunnanhallituksille

Pielisen säännöstelyselvitykset. Pielisen säännöstelyn vaikutukset ja järjestäminen tiivistelmä kunnanhallituksille Pielisen säännöstelyselvitykset Pielisen säännöstelyn vaikutukset ja järjestäminen tiivistelmä kunnanhallituksille Pielisen säännöstelyselvitykset Aloitteentekijöinä selvitystyölle Pielisen alueen kunnat

Lisätiedot

JÄNI- JA HEINIJÄRVEN VEDENKORKEUDEN NOSTO

JÄNI- JA HEINIJÄRVEN VEDENKORKEUDEN NOSTO FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNI- JA HEINIJÄRVEN VEDENKORKEUDEN NOSTO Esiselvitys 30309-P11912 16.9.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Esiselvitys 1 ( 12 ) SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto...

Lisätiedot

Kevättömän ja Pöljänjärven alivedenkorkeuden nostaminen -hanke Esiselvitykset ja kunnan päätökset

Kevättömän ja Pöljänjärven alivedenkorkeuden nostaminen -hanke Esiselvitykset ja kunnan päätökset Kevättömän ja Pöljänjärven alivedenkorkeuden nostaminen -hanke Esiselvitykset ja kunnan päätökset Yleisötilaisuus 25.9.2012 Ympäristönsuojelutarkastaja Matti Nousiainen Siilinjärven kunta Taustaa Ranta-asukkaat

Lisätiedot

Turun kaupunki Paimionjoen säännöstelijänä Irina Nordman/Liisa Piirtola 15.6.2011/27.5.2013

Turun kaupunki Paimionjoen säännöstelijänä Irina Nordman/Liisa Piirtola 15.6.2011/27.5.2013 Turun kaupunki Paimionjoen säännöstelijänä Irina Nordman/Liisa Piirtola 15.6.2011/27.5.2013 Lupatilanne Säännöstely perustuu Länsi-Suomen vesioikeuden 26.3.1964 antamaan päätökseen (Nro S-81/706), jonka

Lisätiedot

Kymijoen vesistöalueen tulvaryhmän 4. kokous

Kymijoen vesistöalueen tulvaryhmän 4. kokous Kymijoen vesistöalueen tulvaryhmän 4. kokous Torstaina 11.4.2013 klo 10.00-14.00, neuvotteluhuone Kahvitupa, Salpausselänkatu 22, Kouvola Keski-Suomen ELY-keskus, neuvotteluhuone 2-3.1, Technopolis Innova

Lisätiedot

EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Häme 9.4.2018 HAMELY/1444/2017 Liitteet 3 EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Tausta Maa- ja metsätalousministeriö on 20.12.2011 Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus)

Lisätiedot

Mistä tulvariskien hallinnan suunnittelussa on kysymys?

Mistä tulvariskien hallinnan suunnittelussa on kysymys? Mistä tulvariskien hallinnan suunnittelussa on kysymys? Keskustelutilaisuus Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallinnan suunnittelusta Rovaniemi 31.1.2013 Kai Kaatra, MMM 2000-luvun tulvat Meriveden

Lisätiedot

Kevätön ja Pöljänjäreven alivedenkorkeuden nostaminen

Kevätön ja Pöljänjäreven alivedenkorkeuden nostaminen Kevätön ja Pöljänjäreven alivedenkorkeuden nostaminen Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet Pohjois-Savon ELY-keksus, Tuulikki Miettinen 10.7.2012 1 Aiemmat hankkeet Järvet laskettu vuonna1909 laskun

Lisätiedot

Vesistöjen säännöstelyn haasteet

Vesistöjen säännöstelyn haasteet Vesistöjen säännöstelyn haasteet Olli-Matti Verta, 30.3.2010 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 1.4.2010 1 Esityksen sisältö Ilmastonmuutoksen ennustetut vaikutukset vesistöjen vedenkorkeuksiin

Lisätiedot

Pudasjärven tulvakartta

Pudasjärven tulvakartta TULVAKARTOITUKSEN METATIETOLOMAKE tulvapaikan nimi: sijainti Pudasjärven tulvakartta 12.04.2013 ID: 61 ELY-keskus: Pohjois- Pohjanmaan ELY vesienhoitoalue: Oulujoen- Iijoen vesienhoitoalue (VHA4) kunta:

Lisätiedot

Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja

Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja Kake -> Kaupunkitekniikan keskus Kake Infrapalvelut Investoinnit Kaupunkimittaus ja Geotekniikka Hallinto 20.11.2017 2 Kake & Hulevedet

Lisätiedot

Hulevesitulvariskien alustava arviointi

Hulevesitulvariskien alustava arviointi Hulevesitulvariskien alustava arviointi Antti Parjanne Suomen ympäristökeskus SYKE Vesistö- ja meritulvariskien alustava arviointi 6.10.2017 Porin kaupunki Hulevesitulvariskien arvioita 1. kierrokselta

Lisätiedot

Juha Laasonen 26.8.2013

Juha Laasonen 26.8.2013 1 (6) LOHIJÄRVEN MAAPADON MÄÄRÄAIKAISTARKASTUS V.. PTL 19.2 MUKAINEN YHTEENVETO EDELLISEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSEN JÄLKEEN TEHDYISTÄ TÖISTÄ, TARKASTUKSISTA JA MITTAUKSISTA SEKÄ ALUSTAVA ARVIO PADON KUNNOSTA

Lisätiedot

Tulvat. Pelastustoimea kuormittavat vaaralliset säätilanteet koulutus 6.2.2013. Vesistöinsinööri Varpu Rajala, Etelä-Savon ELY-keskus

Tulvat. Pelastustoimea kuormittavat vaaralliset säätilanteet koulutus 6.2.2013. Vesistöinsinööri Varpu Rajala, Etelä-Savon ELY-keskus Tulvat Pelastustoimea kuormittavat vaaralliset säätilanteet koulutus 6.2.2013 Esityksen sisältö Yleisesti ELY-keskuksien tulvatehtävistä Tulvien luokittelu ja syyt Tulvien esiintyminen Itä-Suomessa Tulvariskit

Lisätiedot

EHDOTUS LAPIN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS LAPIN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI Ehdotus Lapin merkittäviksi tulvariskialueiksi LAPELY/29/07.02/2011 Lappi 07.10.2011 EHDOTUS LAPIN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI Tausta (Lapin ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja merenpinnan noususta

Lisätiedot

Aika ja paikka: klo 13:00, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Neuvotteluhuone Päämaja, Oulu

Aika ja paikka: klo 13:00, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Neuvotteluhuone Päämaja, Oulu PÖYTÄKIRJA KIIMINKIJOEN TULVARISKIEN HALLINTASUUNNITELMA Ohjausryhmän viimeinen (4.) kokous Aika ja paikka: 6.6.2016 klo 13:00, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Neuvotteluhuone Päämaja,

Lisätiedot

Täydennetty lausunto Mastokankaan tuulipuistohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta

Täydennetty lausunto Mastokankaan tuulipuistohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 30.6.2015 POPELY/1/07.04/2014 Tuulikolmio Oy Heikki Kauppinen Lars Sonckin kaari 14 02600 Espoo Täydennetty lausunto Mastokankaan tuulipuistohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta ELY-keskus

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Jussi Rämet avasi kokouksen klo 9:05. Läsnäolijat esittäytyivät.

PÖYTÄKIRJA. Jussi Rämet avasi kokouksen klo 9:05. Läsnäolijat esittäytyivät. PÖYTÄKIRJA Kalajoen vesistöalueen tulvaryhmän kokous Aika: 16.10.2012 klo 9:00 Paikka: Ylivieskan kaupungintalo, Kyöstintie 4 Läsnäolijat: Aronsuu Kimmo, Haapakoski Hannu, Haikola Mauri, Huumo Harri, Isid

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön avaus. Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu

Maa- ja metsätalousministeriön avaus. Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu Maa- ja metsätalousministeriön avaus Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu 29.3.2011 1 Ilmaston muutokseen varautuminen: säädöshankkeita Patoturvallisuuslainsäädännön uudistus (2009)

Lisätiedot

Vantaanjoen yläosan virtausmallinnus Mallin päivitys Peltosaaresta Väinö Sinisalon kadulta alkaen m Herajoen liittymäkohdan alapuolelle

Vantaanjoen yläosan virtausmallinnus Mallin päivitys Peltosaaresta Väinö Sinisalon kadulta alkaen m Herajoen liittymäkohdan alapuolelle 17.12.2015 Vantaanjoen yläosan virtausmallinnus Mallin päivitys Peltosaaresta Väinö Sinisalon kadulta alkaen 100 200 m Herajoen liittymäkohdan alapuolelle Hämeen ELY-keskus Ympäristötekniikan insinööritoimisto

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Lapuanjoen vesistöalueella

Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Lapuanjoen vesistöalueella Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Lapuanjoen vesistöalueella Työpaja 1 11.9.2013 Katja Haukilehto 11.3.2014 Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Suunnittelua sekä tulvasuojelu- ja järjestelytöitä tehty

Lisätiedot

asiantuntija Lapin ELY-keskus Anna Kurkela asiantuntija Suomen ympäristökeskus Mika Marttunen asiantuntija Suomen ympäristökeskus Anne-Mari Rytkönen

asiantuntija Lapin ELY-keskus Anna Kurkela asiantuntija Suomen ympäristökeskus Mika Marttunen asiantuntija Suomen ympäristökeskus Anne-Mari Rytkönen Kemijoen tulvaryhmän 3. kokouksen pöytäkirja Lappi 17.12.2012 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto, Hallituskatu 20, 4 krs. Aika: 26.11.2012 klo 15:00 Kemijoen tulvaryhmän 3. kokouksen pöytäkirja 1

Lisätiedot

Suomalais-ruotsalainen tulvariskien hallinnan suunnitteluyhteistyö

Suomalais-ruotsalainen tulvariskien hallinnan suunnitteluyhteistyö Suomalais-ruotsalainen tulvariskien hallinnan suunnitteluyhteistyö Tornionlaakson Vesiparlamentti 3.11.2015, Anna Kurkela Esityksen sisältö TRHS prosessi Yhteistyötahot Tulvakartoitus Rajavesiyhteistyö

Lisätiedot

Vesistömallit ja tulvakartat tulvatilannekuvan muodostamisessa. Paikkatietomarkkinat Mikko Sane ja Kimmo Söderholm, SYKE

Vesistömallit ja tulvakartat tulvatilannekuvan muodostamisessa. Paikkatietomarkkinat Mikko Sane ja Kimmo Söderholm, SYKE Vesistömallit ja tulvakartat tulvatilannekuvan muodostamisessa Paikkatietomarkkinat 4.11.2009 Mikko Sane ja Kimmo Söderholm, SYKE Tulvatilannekuva Suomessa Toiminta tulvan uhatessa ja itse tulvatilanteessa

Lisätiedot

Pielisen vedenkorkeudet ja juoksuttaminen

Pielisen vedenkorkeudet ja juoksuttaminen Pielisen vedenkorkeudet ja juoksuttaminen Vesilain 19:7 ja 19:8 mukainen menettely juoksuttamisen mahdolliseksi muuttamiseksi Aloitusneuvottelu 16.6.2015 Esityksen sisältö Ajankohtaista & kertausta Aluehallintoviraston

Lisätiedot

Merkittävät tulvariskialueet

Merkittävät tulvariskialueet Ehdotus Kaakkois-Suomen merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja merenpinnan noususta aiheutuvat tulvariskit Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Siikajoki Ruukin alueen yksityiskohtaiset tulvavaarakartat HW1/20 HW1/1000

Siikajoki Ruukin alueen yksityiskohtaiset tulvavaarakartat HW1/20 HW1/1000 SIIKAJOEN KUNTA Siikajoki Ruukin alueen yksityiskohtaiset tulvavaarakartat HW1/20 HW1/1000 6.9.2011 Insinööritoimisto Pekka Leiviskä Vauhtipyörä 4, 91800 Tyrnävä www.leiviska.fi SISÄLLYSLUETTELO 2 SISÄLLYSLUETTELO...2

Lisätiedot

Tammelan Pyhäjärven ja Loimijoen vedenkorkeus- ja virtaama-analyysi

Tammelan Pyhäjärven ja Loimijoen vedenkorkeus- ja virtaama-analyysi Suomen ympäristökeskus SYKE Tammelan Pyhäjärven ja Loimijoen vedenkorkeus- ja virtaama-analyysi Loimijoen padotus- ja juoksutusselvitys Oksala Alina 30.8.2017 Kuhalankosken pato. Hämeen ELY-keskus. Sisällys

Lisätiedot

Hirsjärvi. Kosteikkosuunnitelma. Työnum. 17

Hirsjärvi. Kosteikkosuunnitelma. Työnum. 17 Hirsjärvi Kosteikkosuunnitelma Työnum. 17 Suunnittelukohteen nimi ja osoite Pvm. Hirsjärvi Kiinteistötunnus: 834-413-1-117 31.10.2013 Työn ja piirustuksen numero Piirustuksen sisältö Työnumero: 17 Kosteikkosuunnitelma

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan suunnittelun seuraavat vaiheet Mikko Huokuna, SYKE

Tulvariskien hallinnan suunnittelun seuraavat vaiheet Mikko Huokuna, SYKE Tulvariskien hallinnan suunnittelun seuraavat vaiheet 5.10.2017 Mikko Huokuna, SYKE Tulvariskien hallinnan suunnittelun seuraavat vaiheet Tarkistamiset: Tulvariskien alustava arviointi 22.12.2018 merkittävien

Lisätiedot

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Lidl Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 28.5.2018 Viite 1510038898 LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS LIDL, LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS Päivämäärä 28.5.2018 Laatija Hyväksyjä Kuvaus Anni

Lisätiedot

Siikajoen vesistön tulvantorjunnan toimintasuunnitelma

Siikajoen vesistön tulvantorjunnan toimintasuunnitelma A l u e e l l i s e t y m p ä r i s t ö j u l k a i s u t Kari Arola ja Pekka Leiviskä Siikajoen vesistön tulvantorjunnan toimintasuunnitelma.......................... P O H J O I S - P O H J A N M A A

Lisätiedot

Noormarkku Olli-Matti Verta

Noormarkku Olli-Matti Verta KARVIANJOEN VESISTÖN SÄÄNNÖSTELYJEN KEHITTÄMISEN TILANNEKATSAUS Noormarkku 11.10.2012 Olli-Matti Verta Varsinais-Suomen ELY-keskus olli-matti.verta@ely-keskus.fi puh. 0295 022 961 1 KARVIANJOEN VESISTÖN

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Jussi Rämet avasi kokouksen klo 9:05. Läsnäolijat esittäytyivät.

PÖYTÄKIRJA. Jussi Rämet avasi kokouksen klo 9:05. Läsnäolijat esittäytyivät. PÖYTÄKIRJA Iijoen vesistöalueen tulvaryhmän kokous Aika: 19.10.2012 klo 9:00 Paikka: Pudasjärven uimahalli (Tuulimyllyntie 4) Läsnäolijat: Aronsuu Kimmo, Horsma Aaro, Isid Diar (siht.), Kuosmanen Kari,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 1/2016 1 (6) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 23.03.2015 305 HAMELY/1743/2014 Päätös Kaupunginhallitus päätti antaa Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle seuraavan

Lisätiedot

Toimenpiteiden ilmastokestävyyden arviointi & yhteensovittaminen vesienhoitoon. Anne-Mari Rytkönen, SYKE Tulvaryhmien koulutuspäivä 28.5.

Toimenpiteiden ilmastokestävyyden arviointi & yhteensovittaminen vesienhoitoon. Anne-Mari Rytkönen, SYKE Tulvaryhmien koulutuspäivä 28.5. Toimenpiteiden ilmastokestävyyden arviointi & yhteensovittaminen vesienhoitoon Anne-Mari Rytkönen, SYKE Tulvaryhmien koulutuspäivä 28.5.2019 Mitä uutta? ClimVeTuRi-hanke (2019-20): kehitetään ja yhtenäistetään

Lisätiedot

Hulauden vesialueen järvien kunnostushanke

Hulauden vesialueen järvien kunnostushanke Hulauden vesialueen järvien kunnostushanke Yleisötilaisuus 15.6.2012 Mika Niemelä Hankepäällikkö Hulauden Vesialueen Kunnostusyhdistys ry Agenda Tervetulotoivotus Puheenjohtaja Heikki Kulmala, Hulauden

Lisätiedot

Ympäristövirtaamien toteutus Pohjois-Pohjanmaalla -kohteet ja eri etenemistavat-

Ympäristövirtaamien toteutus Pohjois-Pohjanmaalla -kohteet ja eri etenemistavat- Ympäristövirtaamien toteutus Pohjois-Pohjanmaalla -kohteet ja eri etenemistavat- Kimmo Aronsuu, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2018 Oulu 12.6.2018 Ympäristövirtaaman

Lisätiedot

Tulvariskien alustava arviointi Siikajoen vesistöalueella

Tulvariskien alustava arviointi Siikajoen vesistöalueella Tulvariskien alustava arviointi Siikajoen vesistöalueella Vesistö: 57 Siikajoen vesistöalue Organisaatio(t): POPELY Pvm: 31.3.2011 Dnro: POPELY/1/07.02/2011 Tulvariskien alustava arviointi Siikajoen vesistöalueella

Lisätiedot

Päijänteen säännöstelyn vaikutukset vuonna 2005

Päijänteen säännöstelyn vaikutukset vuonna 2005 Suomen ympäristökeskus Mika Marttunen & Olli-Matti Verta 10.5.2007 Päijänteen säännöstelyn vaikutukset vuonna 2005 1 Lähtökohdat Päijänteen säännöstelyn kehittämisselvityksen perusteella esitettiin konkreettisia

Lisätiedot

+77.75 +77.91 +77.97 +77.70 +77.93 +78.03 +77.95 +81.03 56.25 76.25 +77.82 +77.79 +78.27 +77.78. Op+76.60 +77.95 +77.63 +77.77 +77.

+77.75 +77.91 +77.97 +77.70 +77.93 +78.03 +77.95 +81.03 56.25 76.25 +77.82 +77.79 +78.27 +77.78. Op+76.60 +77.95 +77.63 +77.77 +77. +77.93 +77.94 Rummunharja+78.42 78.73 +78.49Op+76.57 +78.7 +77.82 +77.85 +77.93 6 1 Uoma 6a+77.75 +78.17 +77.91 +78.12 7 2 1 8 3 2 9 +77.57 Eristysoja +81.3 +78.3 Op+76.3 +77.95 +77.65 +77.68 +77.66 +77.82

Lisätiedot

TULVAVAROITUSTEN KEHITTÄMINEN SIIKAJOEN ALUEELLA. Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Asiakirjatyyppi Alustava selvitys. Päivämäärä 26.6.

TULVAVAROITUSTEN KEHITTÄMINEN SIIKAJOEN ALUEELLA. Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Asiakirjatyyppi Alustava selvitys. Päivämäärä 26.6. Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Alustava selvitys Päivämäärä 26.6.2014 Viite 1510007427 TULVAVAROITUSTEN KEHITTÄMINEN SIIKAJOEN ALUEELLA 1 Tarkastus 24.6.2014 Päivämäärä 26.6.2014

Lisätiedot

Merkittävän tulvariskin arviointi ja kriteerit

Merkittävän tulvariskin arviointi ja kriteerit Merkittävän tulvariskin arviointi ja kriteerit vesistö- ja meritulvat Mikko Sane Suomen ympäristökeskus SYKE Vesistö- ja meritulvariskien alustava arviointi 5.10.2017 Miten merkittävä tulvariski arvioidaan

Lisätiedot

KIVI- JA LEVALAMMEN TILANNEKATSAUS. Tuuli Saari Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

KIVI- JA LEVALAMMEN TILANNEKATSAUS. Tuuli Saari Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus KIVI- JA LEVALAMMEN TILANNEKATSAUS Tuuli Saari Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Närpiönjoen vesirakenteiden historiaa, osa 1 Jurvanjärven (1 400 ha) ja Tainusjärven ( 550 ha) kuivattaminen viljelysmaaksi ja

Lisätiedot

Iijoen vesistön tulvantorjunnan toimintasuunnitelma

Iijoen vesistön tulvantorjunnan toimintasuunnitelma Alueelliset ympäristöjulkaisut 360 Kari Arola ja Pekka Leiviskä Iijoen vesistön tulvantorjunnan toimintasuunnitelma... POHJOIS-POHJANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS A l u e e l l i s e t y m p ä r i s t ö j u l

Lisätiedot

Tulvalain toimeenpano Lapissa ja Tulvariskien alustava arviointi Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella

Tulvalain toimeenpano Lapissa ja Tulvariskien alustava arviointi Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella Tulvalain toimeenpano Lapissa ja Tulvariskien alustava arviointi Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Vesivara ja ympäristöpalvelut ryhmän esimies Timo

Lisätiedot

Inarijärven säännöstelyn toteutuminen vuosina Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Inarijärven säännöstelyn toteutuminen vuosina Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Inarijärven säännöstelyn toteutuminen vuosina 2014 2015 Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Juha-Petri Kämäräinen 17.9.2015 Keskiennusteen (15.9.2014) mukainen suunnitelma 15.9.2014 ennuste

Lisätiedot

Aika ja paikka: , klo 9:00, Pudasjärven kaupungintalo, kokoustila Kotka

Aika ja paikka: , klo 9:00, Pudasjärven kaupungintalo, kokoustila Kotka PÖYTÄKIRJA POPELY/26/07.02/2014 Iijoen vesistöalueen tulvaryhmän 7. kokous Aika ja paikka: 19.5.2015, klo 9:00, Pudasjärven kaupungintalo, kokoustila Kotka Osallistujat: Rämet Jussi (pj), Kettunen Kaisa

Lisätiedot

VOIMAA VEDESTÄ - selvitys vesivoiman lisäämismahdollisuuksista

VOIMAA VEDESTÄ - selvitys vesivoiman lisäämismahdollisuuksista VOIMAA VEDESTÄ - selvitys vesivoiman lisäämismahdollisuuksista Jukka Leskelä Energiateollisuus ry 1 Vesivoiman lisäämiselle poliittista kysyntää Vanhanen I hallituksen energia- ja ilmastostrategia vesivoiman

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013

LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013 LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013 1 ASIA LUVAN HAKIJA Taivallammen kunnostus, Salla Sallan yhteismetsä Tapio Sinkkilä Kuusamontie 25 98900 Salla SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Pohjapatohankkeet Vehkajoella ja Vaalimaanjoella. Vesistökunnostuspäivät , Tampere Vesa Vanninen, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Pohjapatohankkeet Vehkajoella ja Vaalimaanjoella. Vesistökunnostuspäivät , Tampere Vesa Vanninen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Pohjapatohankkeet Vehkajoella ja Vaalimaanjoella Vesistökunnostuspäivät 13.-14.6.2017, Tampere Vesa Vanninen, Varsinais-Suomen ELY-keskus 1 Valuma-alue 380 km 2 Pituus n. 40 km Laskee Suomenlahteen Haminassa

Lisätiedot