Lukuvuonna oppilaista oli 91,6 % enintään 23 oppilaan opetusryhmässä ja yli 25 oppilaan opetusryhmiä oli 1,9 % kaikista opetusryhmistä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lukuvuonna oppilaista oli 91,6 % enintään 23 oppilaan opetusryhmässä ja yli 25 oppilaan opetusryhmiä oli 1,9 % kaikista opetusryhmistä."

Transkriptio

1 Perusopetuksen tilannekuva syyskuussa 2017 Kun Ylöjärven kaupungin eri toimielimissä keskustellaan ja päätetään perusopetuksen resursseista, on päätösvalmistelun kautta luotava yhteistä perusopetuksen tilannekuvaa. Sitä voidaan luoda esimerkiksi eri tunnuslukujen, kyselyjen, selvitysten ja tilastojen kautta. Olennaista on tarkastella resurssien muutosta ja vertailla resurssia toisiin kuntiin. Perusopetusta koskeviin määräraha-aloitteisiin vastataan luomalla tilannekuvaa seuraavien tietojen avulla: 1. Perusopetuksen ryhmäkokojen muutos Ylöjärvellä, lukuvuosien ja vertailu 2. Opetusryhmien koko Tampereen seudun muihin kuntiin verrattuna Annetun opetuksen kustannukset oppilasta kohti Tampereen seudun muihin kuntiin verrattuna Perusopetuksen kokonaiskustannukset Tampereen seudun muihin kuntiin verrattuna Perusopetuksen oppikirja- ja koulutarvikerahojen kehitys Ylöjärvellä Perusopetuksen oppilaskohtaiset menot ilman henkilöstökuluja Erityisopetuksen resurssitilanne verrattuna Tampereen seudun muihin kuntiin verrattuna Koulukuraattori ja -psykologiresurssit Tampereen seudun muihin kuntiin verrattuna Tieto- ja viestintätekniikan välineiden määrä Tampereen seudun muihin kuntiin verrattuna Opetushallituksen ylläpitämät tilastotiedot perusopetuksen kustannusten kehityksestä Ylöjärvellä 11. Yhteenveto Ylöjärven koulujen määrärahoihin liittyvästä kyselystä koko opetushenkilöstölle Vuoden 2018 perusopetuksen talousarvioesitys 1. Perusopetuksen ryhmäkokojen muutos Ylöjärvellä, lukuvuosien ja vertailu Ryhmäkokoluku ilmoittaa, mikä on peruskoulujen kaikkien opetusryhmien keskikoko ilman ns. jakotunteja. Jakotunneilla opetusryhmiä jaetaan vielä pienempiin opetusryhmiin esimerkiksi kotitaloudessa, käsitöissä, fysiikassa ja kemiassa tai vieraiden kielten tunneilla. Lukuvuosi Lukuvuosi Vuosiluokka Ryhmäkoon keskiarvo Vuosiluokka Ryhmäkoon keskiarvo Ryhmäkoon muutos 1. 19,2 oppilasta 1. 19,2 oppilasta 0,0 oppilasta 2. 19, ,9 0, , ,0-1, , ,9 1, , ,3 1, , , , ,2 1, , ,0-0, , ,2 0,6 Lukuvuonna oppilaista oli 91,6 % enintään 23 oppilaan opetusryhmässä ja yli 25 oppilaan opetusryhmiä oli 1,9 % kaikista opetusryhmistä. Lukuvuonna oppilaista on 84,1 % enintään 23 oppilaan opetusryhmässä ja yli 25 oppilaan opetusryhmiä on 1,4 % kaikista opetusryhmistä. Tällä hetkellä yli 25 oppilaan opetusryhmiä on Ylöjärvellä yhteensä yhdeksän ja ne kaikki ovat vuosiluokilla Ikäluokkien koot eri vuosiluokilla vaihtelevat 427 oppilaasta 517 oppilaaseen.

2 2. Ryhmäkokojen vertailu muihin Tampereen seudun kuntiin vuosina Syksyllä 2017 julkaistaan järjestyksessään toinen perusopetuksen seutuvertailu. Siinä ovat mukana Tampereen kaupunkiseudun. Tässä valmistelussa aineistona käytetään seutuvertailun luonnosversion tietoja. Virallinen versio julkaistaan ja tulee jakeluun myöhemmin syksyllä. Laskennallinen keskimääräinen oppilasmäärä opetusryhmissä lukuvuosina Lukuvuosi ,8 17,1 18,7 19,2 19,2 17, ,6 17,6 19,9 18,7 19,5 17, ,2 18,8 19,1 20,5 20,9 17,7 Edellä olevan oppilasmäärävertailun perusteella Ylöjärven ryhmäkoko on ollut kokonaisuutena vertailujoukon pienin vuosina Lukuvuonna Ylöjärven ryhmäkoko on ollut jopa selvästi vertailujoukon pienin. Merkille pantavaa on myös se, että Ylöjärvellä ryhmäkoko on ollut kaikkiin muihin kuntiin verrattuna erittäin stabiili. Vuosien muutos on ollut käytännössä olematon. Toisaalta tämä tunnusluku ei tuo esiin opetusryhmissä tapahtuneita koulukohtaisia muutoksia. Yksittäisissä kouluissa on voinut tapahtua suurempia muutoksia kuin edellä oleva taulukko antaa ymmärtää. Näin ollen tätä taulukkoa kannattaa pitää yhtä hyvin opetuksen resursseja kuvaavana indikaattorina kuin opetusryhmien kokoa tarkasti kuvaavana indikaattorina. 3. Opetuksen kustannukset oppilasta kohti ja vertailu muihin kuntiin Tampereen seudulla 2016 Tämä luku ilmoittaa, kuinka monta euroa oppilasta kohti kunta on käyttänyt oppilaille annettavaan opetukseen. Luvussa eivät ole mukana kiinteistöjen, hallinnon, oppilashuollon, ruokailun ja kuljetusten kustannukset Tampereen osalta huomioon on otettava se, että Tampere järjestää seudun kansainvälisen opetuksen (Fista-koulu), ruotsinkielisen opetuksen (Svenska Samskolan) sekä suuren osan maahanmuuttajien opetuksesta. 4. Perusopetuksen kokonaiskustannukset oppilasta kohti 2016 Tämä luku ilmoittaa, kuinka monta euroa oppilasta kohti kunta on käyttänyt perusopetukseen, kun luvussa ovat mukana kiinteistöjen, hallinnon, oppilashuollon, ruokailun ja kuljetusten kustannukset Vuonna 2016 perusopetuksen kokonaiskustannukset ovat olleet Ylöjärvellä vertailujoukon suurimmat. Yksittäisistä menoeristä menojen suuruutta selittävät eniten kiinteistökustannukset (2069 /oppilas), koulukuljetus (326 /oppilas) ja edellä kohdassa 3. kuvatut oppilaille annetun opetuksen kulut. Muista kunnista kantautuvien tietojen perusteella Ylöjärven korkeat kiinteistökulut ovat ehkä osaltaan selittämässä sitä, että Ylöjärvellä ei ole hetkellä oppilaita evakossa koulujen sisäilma- tai kosteusongelmien takia. Monissa Pirkanmaan kunnissa koulurakennukset ovat huonommassa kunnossa kuin Ylöjärvellä.

3 5. Perusopetuksen oppikirja- ja koulutarvikerahojen kehitys Ylöjärvellä Luku ilmoittaa, kuinka monta euroa/oppilas koulut ovat käyttäneet oppikirja- ja koulutarvikehankintoihin. Vuosi Toteutunut käyttö /oppilas (arvio) Koulut voivat oman budjettinsa sisällä päättää siitä, miten hankintoja painotetaan. Jos esimerkiksi koulu päättää säästää koulukirjoista, voidaan tämä säästö käyttää opetusvälineiden hankintaan. Näin ollen koulujen välillä on melko suuriakin eroja toteutuneissa kustannuksissa. Vaihteluväli Ylöjärven kouluissa vuonna 2016 oppikirja- ja koulutarvikehankinnoissa oli /oppilas. Vuonna 2017 vaihteluvälin arvioidaan olevan /oppilas. 6. Perusopetuksen oppilaskohtaiset menot ilman henkilöstökuluja oppilasta kohti ja vertailu muihin kuntiin Tampereen seudulla 2016 Perusopetuksen oppilaskohtaiset menot ilman henkilöstökuluja kerto siitä, miten paljon rahaa on käytössä oppikirjojen ja koulutarvikkeiden lisäksi muihin tarvike- ja opetusvälinemenoihin sekä palveluiden ostoihin. Merkittävä osuus tässä on ict-hankinnoilla ja -palvelujen ostoilla Lukujen erot ovat suuret. Tässä kohtaa pitää muistaa, että seudullisia vertailulukuja vielä tarkistetaan ennen aineiston julkaisua. 7. Erityisopetuksen resurssit Tampereen seudun muihin kuntiin verrattuna 2016 Luku ilmoittaa, kuinka monta oppilasta kunnassa on yhtä erityisopettajaa tai koulunkäynninohjaaja kohti. Luvut on pyöristetty tasalukuihin. Oppilaita/ohjaaja Oppilaita/erityisopettaja Kangasala Lempäälä Nokia Pirkkala Tampere Ylöjärvi Ylöjärven luvut asettuvat lähelle vertailujoukon keskiarvoa. Ylöjärven tilannetta kuormittavat kaupunkiin sijoittuneet kymmenkunta lastensuojeluyksikköä (lastenkotia). Yksiköiden suuri lukumäärä on Ylöjärvelle suuri kuorma kannettavaksi. Lastensuojeluyksiköiden keskittymisen salliminen yhteen kuntaan toimilupia myöntämällä ei varmasti palvele kenenkään etua palvelujen järjestämisessä. Taakkaa tulee jakaa eri kunnille.

4 8. Koulukuraattori ja -psykologiresurssit Tampereen seudun muihin kuntiin verrattuna 2016 Luku ilmoittaa, kuinka monta oppilasta kunnassa on yhtä koulukuraattoria tai koulupsykologia kohti. Luvut on pyöristetty tasalukuihin. Oppilaita/kuraattori Oppilaita/psykologi Kangasala Lempäälä Nokia Pirkkala Tampere Ylöjärvi Ylöjärven luvut ovat selvästi paremmat kuin on vertailujoukon keskiarvo. 9. Tieto- ja viestintätekniikan välineiden määrä Tampereen seudun muihin kuntiin verrattuna 2016 Luku ilmoittaa, kuinka monta oppilasta ja opettajaa kunnassa on yhtä tietokonetta tai tablettia kohti. Oppilaita/tietokone Oppilaita/tabletti Kangasala 4 5 Lempäälä 4 8 Nokia 4 12 Pirkkala 11 4 Tampere 4 10 Ylöjärvi 4 16 Ylöjärven luvut ovat vertailujoukon heikoimmat. Tämän takia vuoden 2018 talousarviossa esitetään lisäpanoksia laitteiden hankintaan sekä oppilaille että opettajille. 10. Opetushallituksen ylläpitämät tilastotiedot perusopetuksen kustannusten kehityksestä Ylöjärvellä Opetushallitus ylläpitää ja julkaisee vuosittain perusopetuksen kustannustietoja kunnittain. Opetushallitus kerää kuntien tiedot yhteistyössä Tilastokeskuksen kanssa. Viimeisin kustannustieto on vuodelta Vuoden 2016 tiedot julkaistaan joulukuussa Perusopetuksen kustannusten kehitys Ylöjärvellä vuosina Vuosi Oppilaita Annetun opetuksen kustannus /oppilas Kokonaiskustannus /oppilas Aikasarjan luvut osoittavat, että opetuksen kustannukset oppilasta kohti ovat kasvaneet tasaisesti. Vain vuosi 2014 on poikkeus. Selitys lienee vuoden 2013 talouden tasapainotusohjelma. Tämä ei kuitenkaan näy kokonaiskustannuksissa eli muut kuin annetun opetuksen kulut ovat nousseet poikkeuksetta joka vuosi. Vuosina perusopetuksen oppilasmäärä kasvoi 416 oppilaalla. Oppilasmäärän kasvun pitäisi ennemmin laskea kuin nostaa oppilaskohtaisia menoja. Näin Ylöjärvellä ei ole käynyt. Oppilasmäärän kasvaessa on samaan aikaan panostettu opetuksen laatuun mm. ryhmäkokoja pienentämällä.

5 11. Yhteenveto Ylöjärven koulujen määrärahoihin liittyvästä kyselystä koko opetushenkilöstölle 2017 Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 213 henkilöä. Henkilöstöltä kysyttiin: Miten koulusäästöt näkyvät lukuvuonna omassa työssäsi? Merkitse alla olevaan luetteloon enintään kolme kohdetta. Yhteenveto vastausten jakaumasta: Mihin vaikutus on kohdistunut? Vastausten lukumäärä - oppikirjojen hankinnat opetusmateriaalien hankinnat luokan jakotuntien määrä 83 - opettajan opetustuntimäärä 78 - e-materiaalien hankinnat 71 - tieto- ja viestintätekniikan hankinnat 70 - ei merkittäviä muutoksia 9 Peruskouluissa työskentelee yhteensä n. 430 työntekijää, joten vastaajia oli n. 50 % (213 hlöä) otoksesta. Kyselyyn vastaajilla oli mahdollisuus antaa myös vapaita kommentteja koulujen resurssitilanteesta. Kommenteista syntyi kirjallista aineistoa yhteensä 26 sivua. Tästä laajasta aineistosta koostetaan myöhemmin erillinen yhteenveto. 12. Vuoden 2018 perusopetuksen talousarvioesitys Vuoden 2018 talousarvioesitys (viranhaltijavalmistelu) pitää sisällään seuraavat lisämäärärahaesitykset: - 2 erityisluokanopettajaa lukien luokanopettajaa lukien koulunkäynninohjaajaa lukien määräaikaista opettajaa/ohjaajaa vakinaistetaan lukien - - lisäys kohtaan aineet, tarvikkeet, tavarat D-hankkeet irtain käyttöomaisuus, koulujen kalustukset Yhteensä: Yhteenvetoa Edellä olevien tietojen avulla Ylöjärven perusopetuksesta voidaan tehdä seuraavia havaintoja: 1. Perusopetusryhmien koko on kasvanut keskimäärin 0,49 oppilaalla lukuvuoteen verrattuna 2. Seudullisessa vertailussa 2016: (verrokit ovat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Tampere) - perusopetusryhmien koko - Ylöjärvi 17,7 oppilasta, verrokkikuntien keskiarvo 19,5 oppilasta - perusopetuksen kokonaiskustannukset - Ylöjärvi 8717 /oppilas, verrokkikuntien keskiarvo 7938 /oppilas - oppilaskohtaiset menot - Ylöjärvi 4732 /oppilas, verrokkikuntien keskiarvo 4592 /oppilas - oppilaskohtaiset menot ilman henkilöstökuluja - Ylöjärvi 438 /oppilas, verrokkikuntien keskiarvo 451 /oppilas - erityisopettajien ja koulunkäynninohjaajien määrä oppilasta kohti on seudullista keskitasoa, toimintaa kuitenkin kuormittavat Ylöjärven monet lastensuojeluyksiköt - oppilas- ja opiskeluhuollon resurssi on verrokkeihin nähden kohtuullisen hyvä 3. Koulujen oppikirja- ja tarvikerahat ovat vähentyneet 53 /oppilas lukuvuoteen verrattuna - vuonna 2016 vähennys 23 /oppilas ja 2017 vähennys 30 /oppilas 4. Opetushallituksen tilastojen mukaan perusopetuksen resurssi /oppilas on kasvanut Ylöjärvellä tasaisesti vuotta 2014 lukuun ottamatta

Perusopetuksen seutuvertailu

Perusopetuksen seutuvertailu Perusopetuksen seutuvertailu Vuosi 205 Toimintatiedot ja kustannukset Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi 2..206 Vertailun tarkoitus Seutuvertailun tavoitteena

Lisätiedot

Kaupunkiseudun perusopetuksen kustannusvertailu. Vuosi 2016 Toimintatiedot ja kustannukset

Kaupunkiseudun perusopetuksen kustannusvertailu. Vuosi 2016 Toimintatiedot ja kustannukset Kaupunkiseudun perusopetuksen kustannusvertailu Vuosi 2016 Toimintatiedot ja kustannukset Vertailun tarkoitus Vertailun tavoitteena on kehittää helposti hyödynnettävä yhteenveto perusopetuksen keskeisistä

Lisätiedot

TA2019 valmistelu / Sivistyslautakunnan vastuualueet

TA2019 valmistelu / Sivistyslautakunnan vastuualueet TA2019 valmistelu / Sivistyslautakunnan vastuualueet 6.9.2018 Sivistysjohtaja Matti Hursti 1. Varhaiskasvatus TA2018 on toteutunut kokonaisuutena talousarvion mukaan - hoitomaksut alentuneet arvion mukaan

Lisätiedot

Kaupunkiseudun esi- ja perusopetuksen seutuvertailu. Vuosi 2017 Toimintatiedot ja kustannukset

Kaupunkiseudun esi- ja perusopetuksen seutuvertailu. Vuosi 2017 Toimintatiedot ja kustannukset Kaupunkiseudun esi- ja perusopetuksen seutuvertailu Vuosi 2017 Toimintatiedot ja kustannukset Vertailun tarkoitus Vertailun tavoitteena on kehittää helposti hyödynnettävä yhteenveto perusopetuksen keskeisistä

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun perusopetuksen seutuvertailu 2015, tiivis analyysi

Tampereen kaupunkiseudun perusopetuksen seutuvertailu 2015, tiivis analyysi 7.2.2017 Tampereen kaupunkiseudun perusopetuksen seutuvertailu 2015, tiivis analyysi Tampereen kaupunkiseudun perusopetuksen seutuvertailu laadinnasta sovittiin seudun sivistystyöryhmän kokouksessa toukokuussa

Lisätiedot

Kuntajohtajakokous TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN PERUSOPETUKSEN KUSTANNUSVERTAILU Kuntakohtainen tiivis analyysi vuoden 2016 tuloksista

Kuntajohtajakokous TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN PERUSOPETUKSEN KUSTANNUSVERTAILU Kuntakohtainen tiivis analyysi vuoden 2016 tuloksista Kuntajohtajakokous 6.10.2017 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN PERUSOPETUKSEN KUSTANNUSVERTAILU Kuntakohtainen tiivis analyysi vuoden 2016 tuloksista Tampereen kaupunkiseudun perusopetuksen seutuvertailu laadinnasta

Lisätiedot

Kuraattori- ja koulupsykologipalvelut Pirkanmaalla

Kuraattori- ja koulupsykologipalvelut Pirkanmaalla Kuraattori- ja koulupsykologipalvelut Pirkanmaalla 6.5.2018 Lähtökohdat Yhteenveto on laadittu LAPE-hankkeen oppilas- ja opiskeluhuollon alatyöryhmässä kunnilta kerättyjen tietojen perusteella Oppilasmäärätiedot

Lisätiedot

Kuopion perusopetus Kouluikkunan tiedot 2016

Kuopion perusopetus Kouluikkunan tiedot 2016 Kuopion perusopetus Kouluikkunan tiedot 2016 Tämä raportti perustuu Kouluikkuna-tietokantaan 2016. Raportissa on käytetty perusopetuksen kustannustietoja sekä toimintaan ja vaikuttavuuteen liittyviä tunnuslukuja.

Lisätiedot

Tilastotietoja perusopetuksesta

Tilastotietoja perusopetuksesta Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Perusopetuksen oppilasmäärä 3. Opetusryhmien koot 4. Erityinen tuki 5. Maahanmuuttajaopetus 6. Kielivalinnat 7. Painotettu opetus 8. Perusopetuksen iltapäivätoiminta 9.

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen tilannekuva Tampereen kaupunkiseudulla

Lukiokoulutuksen tilannekuva Tampereen kaupunkiseudulla Lukiokoulutuksen tilannekuva Tampereen kaupunkiseudulla TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISSEMINAARI 12.5.2015 Nina Lehtinen Seutusivistys työryhmän puheenjohtaja Aineistot: Tampereen kaupunkiseutu ja

Lisätiedot

Tämä raportti perustuu Kouluikkunatietokantaan

Tämä raportti perustuu Kouluikkunatietokantaan Kuopion tilastotiedote 1/2017 Kuopion perusopetuksen ja lukiokoulutuksen Kouluikkuna 2015 Tämä raportti perustuu Kouluikkunatietokantaan 2015. Raportissa on käytetty perusopetuksen ja lukiopetuksen kustannustietoja

Lisätiedot

Liite Sivistyslautakunta 29.1.2015 KOULUTUKSEN ARVIOINTI PERUSOPETUS

Liite Sivistyslautakunta 29.1.2015 KOULUTUKSEN ARVIOINTI PERUSOPETUS KOULUTUKSEN ARVIOINTI PERUSOPETUS ( Arviointikohteiden numerointi ja muu merkintätapa ovat samat kuin arviointisuunnitelmassa, jonka kohtaa 7 ei pystytä arvioimaan nykyisten tietosuojasäännösten voimassa

Lisätiedot

TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA

TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA 2017-2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Perusopetuksen oppilasmäärä 3. Opetusryhmien koot 4. Erityinen tuki 5. Maahanmuuttajaopetus 6. Kielivalinnat 2017 2018 7. Painotettu

Lisätiedot

Selvitys eduskunnalle perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen suunnatun rahoituksen käytöstä

Selvitys eduskunnalle perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen suunnatun rahoituksen käytöstä 25.8.2009 Selvitys eduskunnalle perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen suunnatun rahoituksen käytöstä Tausta Pääministeri Matti Vanhasen II hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, että ikäluokkien

Lisätiedot

TAIVALKUNNAN JA VAHALAHDEN KOULUJEN TULEVAISUUS

TAIVALKUNNAN JA VAHALAHDEN KOULUJEN TULEVAISUUS TAIVALKUNNAN JA VAHALAHDEN KOULUJEN TULEVAISUUS K U N TA L A I S I LTA 3. 1 0. 2 0 1 9 K L O 1 8 N O K I A N K A U P U N G I N VA LT U U S TO S A L I 3.10.2019 1 LÄHTÖKOHDAT TARKASTELULLE Nokian kaupungin

Lisätiedot

Selvitys perusopetuksen resurssien jaosta ja muutoksista

Selvitys perusopetuksen resurssien jaosta ja muutoksista Selvitys perusopetuksen resurssien jaosta ja muutoksista Kasvatus- ja opetuslautakunta 20.9.2017 Tommi Tuominen Miten resurssit ovat muuttuneet? Opetushenkilökunnassa? Koulunkäynninohjaajissa? Jakotunneissa?

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun esi - ja perusopetuksen seutuvertailu 2017, tiivis analyysi

Tampereen kaupunkiseudun esi - ja perusopetuksen seutuvertailu 2017, tiivis analyysi Tampereen kaupunkiseudun esi - ja perusopetuksen seutuvertailu 2017, tiivis analyysi Tampereen kaupunkiseudun esi- ja perusopetuksen seutuvertailun tavoitteeksi on asetettu helposti hyödynnettävän yhteenvedon

Lisätiedot

päivitetty YHDEN ALAKOULUN MALLIN LÄHTÖKOHDAT JA PERUSTEET

päivitetty YHDEN ALAKOULUN MALLIN LÄHTÖKOHDAT JA PERUSTEET päivitetty 30.11.2015 YHDEN ALAKOULUN MALLIN LÄHTÖKOHDAT JA PERUSTEET 2 1. JOHDANTO Perusopetuslain mukaan kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta

Lisätiedot

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014).

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014). - 1-1..1 Koululautakunta 1..1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ARVIOINTI syksy 2012

KOULUTUKSEN ARVIOINTI syksy 2012 KOULUTUKSEN ARVIOINTI syksy 2012 PERUSOPETUS ( Arviointikohteiden numerointi ja muu merkintätapa ovat samat kuin arviointisuunnitelmassa, jonka kohtaa 7 ei pystytä arvioimaan nykyisten tietosuojasäännösten

Lisätiedot

Selvitys eduskunnalle perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen suunnatun rahoituksen käytöstä

Selvitys eduskunnalle perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen suunnatun rahoituksen käytöstä 25.8.2009/ täydennys 9.3.2010 Selvitys eduskunnalle perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen suunnatun rahoituksen käytöstä Tausta Pääministeri Matti Vanhasen II hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi,

Lisätiedot

TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA

TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA TILASTOTIETOJA PERUSOPETUKSESTA 2016-2017 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Perusopetuksen oppilasmäärä 3. Opetusryhmien koot 4. Erityinen tuki 5. Maahanmuuttajaopetus 6. Kielivalinnat 2016 2017 7. Painotusopetus

Lisätiedot

Sivistysjohtaja Matti Hursti kirjoitti lautakunnalle:

Sivistysjohtaja Matti Hursti kirjoitti lautakunnalle: Sivistysjohtaja Matti Hursti kirjoitti lautakunnalle: TA-esitykset pohjautuvat aina kentän tarpeisiin. Tarpeiden kartoitus on talousarviovalmistelun perusrutiini, jossa itse olen ollut osallisena niin

Lisätiedot

INFO: Opetus ja varhaiskasvatus Yleistä Perusopetus Lukiokoulutus Varhaiskasvatus (päiväkotihoito & perhepäivähoito)

INFO: Opetus ja varhaiskasvatus Yleistä Perusopetus Lukiokoulutus Varhaiskasvatus (päiväkotihoito & perhepäivähoito) INFO: Opetus ja varhaiskasvatus Yleistä Perusopetus Lukiokoulutus Varhaiskasvatus (päiväkotihoito & perhepäivähoito) Kuntien tuottavuusvertailu Yleistä Tuottavuusindeksillä kuvataan kuntien kehitystä ajassa.

Lisätiedot

OPETUSLAUTAKUNTA Helsingin kaupungin ylläpitämien peruskoulujen rahoitusperiaatteiden uudistaminen

OPETUSLAUTAKUNTA Helsingin kaupungin ylläpitämien peruskoulujen rahoitusperiaatteiden uudistaminen OPETUSLAUTAKUNTA 25.4.2017 Helsingin kaupungin ylläpitämien peruskoulujen rahoitusperiaatteiden uudistaminen NYKYINEN RAHOITUSMALLI Opetuslautakunnan päättämät periaatteet: Opettajien ja koulunkäyntiavustajien

Lisätiedot

Perusopetuksen opetusryhmäkoko 2013

Perusopetuksen opetusryhmäkoko 2013 Perusopetuksen opetusryhmäkoko 2013 Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtionavustusta opetusryhmien pienentämiseksi vuodesta 2010 lähtien. Vuosina 2013 ja 2014 myönnettävä summa on kasvanut

Lisätiedot

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan.

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Ennakointitietokysely 2016 Pirkanmaan yläkoulujen erityisopettajille

Ennakointitietokysely 2016 Pirkanmaan yläkoulujen erityisopettajille Ennakointitietokysely 2016 Pirkanmaan yläkoulujen erityisopettajille Ohjeet: Erityisluokanopettaja, arvioi vastauksissa vain oman luokkasi (tai vastaavan ryhmän) oppilaita. Laaja-alainen erityisopettaja,

Lisätiedot

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola,

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila 2018 Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, 15.3.2018 90% 80% 70% Varhaiskasvatukseen osallistuminen kasvussa Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet. Vuonna 2009 perus- ja esiopetuksen valtionosuuden/rahoituksen saajia on 432.

3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet. Vuonna 2009 perus- ja esiopetuksen valtionosuuden/rahoituksen saajia on 432. 3. PERUSOPETUS 3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden alkamista

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudulla

Tampereen kaupunkiseudulla Tampereen kaupunkiseudulla Aivot - yhdessä käyttöön Treduka 2018 - työpaja klo 8.30-10.30 1. OSIO Aivot -yhdessä käyttöön - oppimateriaaliprojektin esittely. n. 30 min 2. OSIO Tutustuminen Oppimateriaalin

Lisätiedot

Lukuvuosi Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit , sivistyslautakunta 27.3.

Lukuvuosi Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit , sivistyslautakunta 27.3. Lukuvuosi 2018-2019 Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit 14.3.2018, sivistyslautakunta 27.3.2018 TA 2018 VALMISTELU Perusopetus Toimintaa ja taloutta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) 11 Ennakkoilmoitus yksityisille sopimuskouluille perusopetuksen vuoden 2016 korvauksesta HEL 2015-010549 T 02 05 01 00 Päätösehdotus päättää hyväksyä korvauksen

Lisätiedot

Väestö ja väestön muutokset 2013

Väestö ja väestön muutokset 2013 Väestö ja väestön muutokset 2013 www.tampere.fi/tilastot 1 24.3.2014 Väkiluvun kasvu 2000-luvun ennätyslukemissa Tampereen väkiluku oli 31.12.2013 220 446 asukasta. Kasvua vuoden aikana oli 3 025 henkilöä.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2016 1 (6) 8 Ennakkoilmoitus yksityisille sopimuskouluille perusopetuksen vuoden 2017 korvauksen arvioidusta suuruudesta HEL 2016-011403 T 02 05 01 00 Päätösehdotus päättää

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2015. Sivistyslautakunta 05.05.2015 1

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2015. Sivistyslautakunta 05.05.2015 1 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2015 Sivistyslautakunta 05.05.2015 1 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et Tiistai 05.05.2015 klo 18.00 18.40 Kunnanviraston kokoushuone Inkinen Anneli Hellgren

Lisätiedot

Lappeenranta. Hämeenlinna. Jyväskylä. Kuopio

Lappeenranta. Hämeenlinna. Jyväskylä. Kuopio 2011 LASTEN PÄIVÄHOIDON VERTAILUTIEDOT Rovaniemi Vaasa Kouvola Lasten päivähoidon 7 117 7 085 6 126 6 116 6 097 5 997 5 659 5 517 6 214 555 nettokustannukset 0-6 vuotiasta kohti Päiväkotipaikan bruttokustannus

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus

Kuulemistilaisuus Tervon kunta Kuulemistilaisuus 15.4.2019 Tervon kunta yläkouluselvitys 2018-2019 Petteri Ristikangas kunnanjohtaja Kunnanhallitus asetti yläkouluselvitys toimikunnan valmisteluryhmäksi toimikaudelle 7.11.2018-31.3.2019.

Lisätiedot

Havaintoja Vihdin 2014 palveluverkkoselvityksestä. Antti Peisa, Vanjärvi

Havaintoja Vihdin 2014 palveluverkkoselvityksestä. Antti Peisa, Vanjärvi Havaintoja Vihdin 2014 palveluverkkoselvityksestä Antti Peisa, Vanjärvi antti.peisa@gmail.com Yleistä selvityksestä Tehty keväällä 2014, Granlund Oy & Kuntamaisema Oy Lisäksi kerätty tietoa kunnan kiinteistökannasta,

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2016. Sivistyslautakunta 18.04.2016 1

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2016. Sivistyslautakunta 18.04.2016 1 ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 3/2016 Sivistyslautakunta 18.04.2016 1 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et Maanantai 18.04.2016 klo 18.00 Kunnanviraston kokoushuone Inkinen Anneli Oksanen Annika

Lisätiedot

Kouluikkunan käyttö suunnittelun ja päätöksenteon perustana

Kouluikkunan käyttö suunnittelun ja päätöksenteon perustana Kouluikkunan käyttö suunnittelun ja päätöksenteon perustana Kuntamarkkinat 11.9.2013 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mari Routti 13.9.2013 1 Taustaa Kouluikkuna on kuntien opetustoimen johtajien aloitteesta Kuntaliiton

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen vuoden 2011 tunnuslukujen vertailua

Lukiokoulutuksen vuoden 2011 tunnuslukujen vertailua 1 Lukiokoulutuksen vuoden 2011 tunnuslukujen vertailua 2013 Suomen Kuntaliitto 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lukiokoulutuksen kustannukset... 4 2.1 Lukiokoulutuksen kokonaiskustannukset... 4 2.2 Lukiokoulutuksen

Lisätiedot

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta Perusopetuksen maakunnallinen arviointi 2016 Möysän koulun tulokset Vastaajamäärät 124 1.-2.lk oppilasta 120 3.-5.lk oppilasta 22 opetushenkilöä 83 huoltajaa, joista loppuun saakka vastasi 68 Koulun toiminta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 136

Espoon kaupunki Pöytäkirja 136 14.05.2013 Sivu 1 / 1 2320/12.01.00/2013 136 Koulukohtaisen budjetin vaikutus oppimisen ja koulunkäynnin tuen muotojen antamisen mahdollisuuksiin sekä kieli- ja kulttuuriryhmien kohdennetun resursoinnin

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys v. 2014

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys v. 2014 Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys v. 2014 Karvonen Juha, Svartsjö Mikko 2015 Suomen Kuntaliitto 2 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Perusopetuksen kustannukset... 5 2.1 Perusopetuksen kokonaiskustannukset...

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SEUTUSIVISTYS

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SEUTUSIVISTYS MUISTIO 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT Aika 15.4.2009 klo 9.00 11.05 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Nina Lehtinen Lempäälä puheenjohtaja (x)

Lisätiedot

Yhteenveto, opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikan käyttö opiskelussa

Yhteenveto, opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikan käyttö opiskelussa Yhteenveto, opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikan käyttö opiskelussa Windows 8:lla abeista digiabeja hankkeen aluksi syksyllä 2013 ja lopuksi joulukuussa 2014 teimme opiskelijoille kyselyn heidän

Lisätiedot

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10. Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.2009 Maahanmuuttajien oman äidinkielen opetus Espoossa järjestetään perusopetusta

Lisätiedot

Perusopetuksen kieliohjelma

Perusopetuksen kieliohjelma Opetuslautakunta 24 12.03.2019 Perusopetuksen kieliohjelma 961/12.00.01.00/2019 Opetuslautakunta 12.03.2019 24 Valmistelija: opetuspäällikkö Inkeri Lahti p. 044 7784688, inkeri.lahti@salo.fi Perusopetuksen

Lisätiedot

Jyväskylän perusopetuksen tuottavuusselvitys Vertikal Oy Juho Innanen Esko Sainio

Jyväskylän perusopetuksen tuottavuusselvitys Vertikal Oy Juho Innanen Esko Sainio Jyväskylän perusopetuksen tuottavuusselvitys 2017 1.9.2017 Vertikal Oy Juho Innanen Esko Sainio 1 Selvityksen tavoite Selvityksen lähtöoletuksena oli käsitys Jyväskylän perusopetuksen kalleudesta eli korkeasta

Lisätiedot

Tampereen seudun kasvatus- ja opetusalan osaamisen kehittämispalvelu Osake Toimintakertomus 2018

Tampereen seudun kasvatus- ja opetusalan osaamisen kehittämispalvelu Osake Toimintakertomus 2018 Tampereen seudun kasvatus- ja opetusalan osaamisen kehittämispalvelu Osake Toimintakertomus 2018 http://osake.eeventti.fi 1 Kasvatus- ja opetusalan seudullinen osaamisen kehittämispalvelu Missio: Tampereen

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2018 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.4. 11.5.2018 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4278 oppilaan noin 8400:lle huoltajalle Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoon kaupungin ja Espoon kristillisen koulun kannatusyhdistys ry:n välisen sopimuksen muuttaminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoon kaupungin ja Espoon kristillisen koulun kannatusyhdistys ry:n välisen sopimuksen muuttaminen 21.10.2015 Sivu 1 / 1 4424/12.01.01/2015 167 Espoon kaupungin ja Espoon kristillisen koulun kannatusyhdistys ry:n välisen sopimuksen muuttaminen Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877 1846

Lisätiedot

Säästötoimet ja niiden seuraukset

Säästötoimet ja niiden seuraukset Ohjelma: Osallistujien esittely Säästötoimet ja niiden seuraukset Kahvitauko Ajatustenvaihtoa Rahkoilan koulu Perustettu 1894 Oma rakennus 1902 Keittola ja sauna 1946 1950-luvulla kaksivuoro Peruskouluksi

Lisätiedot

Iitin perusopetuksen kouluverkko

Iitin perusopetuksen kouluverkko Iitin perusopetuksen kouluverkko Va.sivistystoimenjohtaja Päivi Hyyrynen 26.11.2013 303 / 12.00.00 / 2013 Iitin asukkaat iän mukaan 0-14 15-64 65- Asukasennuste ikäryhmittäin Ikäluokat yht 2010 2015 2020

Lisätiedot

Järvenpää Ote viranhaltijapäätöksestä 1 ( 6) Perusopetusjohtaja kunnallisasia

Järvenpää Ote viranhaltijapäätöksestä 1 ( 6) Perusopetusjohtaja kunnallisasia Järvenpää Ote viranhaltijapäätöksestä 1 ( 6) JARDno-2018-2827 Peruskoulujen lukuvuoden 2018-2019 vuosisuunnitelmien hyväksyminen Perusopetusasetuksen 9 :ssä säädetään: Opetuksen järjestäjän tulee laatia

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys vuonna 2015

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys vuonna 2015 Kouluikkuna Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys vuonna 2015 Mikko Svartsjö Helsinki 2017 Sisältö 1 Johdanto... 4 2 Perusopetuksen kustannukset... 6 2.1 Perusopetuksen kokonaiskustannukset...

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio

Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille 2017 Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio Nostoja tuloksista yleisellä tasolla Huoltajat arvostavat opetushenkilöstön työn korkealle Myös kodin ja kasvatusta/opetusta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Esityslista 5/2017 1 (5) 9 Ennakkoilmoitus yksityisille sopimuskouluille vuoden 2018 korvauksen arvioidusta suuruudesta HEL 2017-011442 T 02 05 01 00 Päätösehdotus päättää hyväksyä korvauksen

Lisätiedot

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus Tuki annetaan mahdollisuuksien mukaan omassa tutussa ympäristössä ja luokassa. Tarpeen kasvaessa tukimuotoja voidaan lisätä joustavasti ja päinvastoin. Tuen kolmiportaisuus Peruskouluissa 3 Tuen kolmiportaisuus

Lisätiedot

Kunnanhallitus Selvityspyyntö / sivistystoimi

Kunnanhallitus Selvityspyyntö / sivistystoimi Kunnanhallitus 12.9.2016 Selvityspyyntö 27.6.2016 / sivistystoimi - v. 2016 Tähän meno- tarvittaessa ja tulokehitys otsikko - palveluiden ostojen kehitys varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta erilliset

Lisätiedot

KASVUN JA OPPIMISEN LAUTAKUNTA

KASVUN JA OPPIMISEN LAUTAKUNTA LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS/toimintakertomus Tehtäväalue: Esi- ja perusopetus KASVUN JA OPPIMISEN LAUTAKUNTA Toiminnan kuvaus: Peruskoulun tehtävänä on luoda yhdessä kotien kanssa vankan perustan lasten

Lisätiedot

Muuttoliike 2007. 29.5.2008 Janne Vainikainen

Muuttoliike 2007. 29.5.2008 Janne Vainikainen Muuttoliike 27 29.5.28 Janne Vainikainen Muuttoliike 27 Tampereen saama muuttovoitto pieneni. Muuttovoittoa kertyi 927 henkilöä, kun edeltävänä vuonna voitto oli 1 331 henkilöä. Taustalla oli kotimaan

Lisätiedot

Tiedonkeruun perustana olevat vuosiluokittaiset oppilasmäärät ja ryhmien määrät löytyvät raportoituna sarjan viimeisiltä sivuilta.

Tiedonkeruun perustana olevat vuosiluokittaiset oppilasmäärät ja ryhmien määrät löytyvät raportoituna sarjan viimeisiltä sivuilta. 28CFDAB8EF=D8@ CG:?H=A=A ) ( 1B8EFDCG:?H=A=A (&+ >FA=;>>6 ) ( Opetusryhmäkoon keskiarvo Opetusryhmäkoon Opetusryhmäkoon Ryhmäkoon keskiarvo 2008 keskiarvo 2010 muutos Oman luokan luokka-aste yhteensä 19,57

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

- 1 - Kaikki varhaiskasvatuksen yksiköt toimivat perhepäivähoidon varahoitopaikkoina.

- 1 - Kaikki varhaiskasvatuksen yksiköt toimivat perhepäivähoidon varahoitopaikkoina. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Uuden 1.8.2015 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaisia tavoitteita viedään eteenpäin mm. varhaiskasvatussuunnitelmia ja lasten ja vanhempien osallisuutta

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

Huoli herää heräävätkö tukipalvelut? Saireke seminaari Jyväskylä, 12.10.2005 kirsti.eneberg@lslh.intermin.fi

Huoli herää heräävätkö tukipalvelut? Saireke seminaari Jyväskylä, 12.10.2005 kirsti.eneberg@lslh.intermin.fi Huoli herää heräävätkö tukipalvelut? Saireke seminaari Jyväskylä, 12.10.2005 kirsti.eneberg@lslh.intermin.fi 1 Kenestä suurin huoli? Psyykkisesti oireilevat/sairaat lapset ja nuoret Perhe- ja asumiskoteihin

Lisätiedot

Koulutuslautakunta Lisätalousarvio /12/2016. KOULTK 28 VYK Anianpelto

Koulutuslautakunta Lisätalousarvio /12/2016. KOULTK 28 VYK Anianpelto Koulutuslautakunta 28 02.05.2017 Lisätalousarvio 2017 1072/12/2016 KOULTK 28 VYK Anianpelto Lukuvuonna 2017-2018 VYK Anianpellon koulussa oli varauduttu kahteen yleisopetuksen luokkaan sekä yhteen pienryhmään.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2017 1 (6) 209 Peruskoulun luokanopettajien, erityisopettajien ja apulaisrehtorien virkojen perustaminen ja peruskoulun rehtorien virkojen lakkauttaminen HEL 2017-000245

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPPILAAKSIOTTOA KOSKEVAT LINJAUKSET

PERUSOPETUKSEN OPPILAAKSIOTTOA KOSKEVAT LINJAUKSET PERUSOPETUKSEN OPPILAAKSIOTTOA KOSKEVAT LINJAUKSET Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta 27.8.2014 (104 ) OPPILAAKSIOTTO OPPILASALUEET Perusopetuksen oppilaaksiotto koostuu tässä linjauspäätöksessä kolmesta

Lisätiedot

11212 KARVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä Kasvatus- ja opetuslautakunta KOKOUSKUTSU KARVIAN KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2/2019

11212 KARVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä Kasvatus- ja opetuslautakunta KOKOUSKUTSU KARVIAN KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2/2019 11212 KARVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä Kasvatus- ja opetuslautakunta 28.3.2019 1 KOKOUSKUTSU KARVIAN KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2/2019 KOKOUSAIKA JA -PAIKKA: Torstai 28.3. klo 18.00 Karvian kunnantalo

Lisätiedot

KAINUUN JA POHJOIS-POHJANMAAN KUNTIEN PERUSOPETUKSEN TUNNUSLUKUJA 2012 TAULUKKO 1. Esiopetuksen perustietoja

KAINUUN JA POHJOIS-POHJANMAAN KUNTIEN PERUSOPETUKSEN TUNNUSLUKUJA 2012 TAULUKKO 1. Esiopetuksen perustietoja TAULUKKO 1. Esiopetuksen perustietoja 1 Oppilasmäärä Oppilasmäärä Painotettu Esiopetuksen Esiopetuksen 20.9.2011 20.9.2012 oppilasmäärä kustannukset kust./esioppilas* KAINUU JA P-POHJ YHT. 6 430 6 471

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys v. 2015

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys v. 2015 Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys v. 2015 Svartsjö Mikko 2017 Suomen Kuntaliitto 2 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Perusopetuksen kustannukset... 5 2.1 Perusopetuksen kokonaiskustannukset...

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2017 KOULUTUSLAUTAKUNTA Koulutuslautakunta. Janne Juotasniemi

TILINPÄÄTÖS 2017 KOULUTUSLAUTAKUNTA Koulutuslautakunta. Janne Juotasniemi TILINPÄÄTÖS 2017 KOULUTUSLAUTAKUNTA 1.3.2018 Koulutuslautakunta Janne Juotasniemi SISÄLLYSLUETTELO 1.TULOSOHJAUS II: KÄYTTÖTALOUSARVION TOTEUTUMINEN 2017... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN KÄYTTÖTALOUSARVION

Lisätiedot

Romanikielen oppimistulokset vuosiluokilla Mari Huhtanen

Romanikielen oppimistulokset vuosiluokilla Mari Huhtanen Romanikielen oppimistulokset 7. 9. vuosiluokilla 2015 Mari Huhtanen Arvioinnin toteuttaminen Romanikielen arviointi toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa. Arviointiin pyrittiin saamaan kaikki romanikieltä

Lisätiedot

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Peruskoulutus

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Peruskoulutus 1 (5) Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Peruskoulutus Tilivelvolliset: Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan jäsenet, sivistysjohtaja, perusopetuksen rehtori Tulosyksiköt Peruskoulutus ( Kohteet Arppe, Hutsi,

Lisätiedot

- 1 - Kaikki varhaiskasvatuksen yksiköt toimivat perhepäivähoidon varahoitopaikkoina.

- 1 - Kaikki varhaiskasvatuksen yksiköt toimivat perhepäivähoidon varahoitopaikkoina. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Uuden 1.8.2015 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaisia tavoitteita viedään eteenpäin mm. varhaiskasvatussuunnitelmia ja lasten ja vanhempien osallisuutta

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan talousarvio 2016

Sivistyslautakunnan talousarvio 2016 1 Oheismateriaali / sivltk 1.9.2015 69 Sivistyslautakunnan talousarvio 2016 Toimintaympäristön muutokset Yhteispalvelut-vastuualue tuottaa sivistysosaston hallinto- ja opiskeluhuollon palveluja, maastouttaa

Lisätiedot

Perusopetuksen kouluverkkoselvitys 2015 (Yleisötilaisuus ) LUONNOS

Perusopetuksen kouluverkkoselvitys 2015 (Yleisötilaisuus ) LUONNOS Perusopetuksen kouluverkkoselvitys 2015 (Yleisötilaisuus 30.11.2015) LUONNOS Kuulemistilaisuus 30.11.2015 Tilaisuuden tarkoitus on kertoa perusopetuksen kouluverkkoon esitettävistä muutoksista Koulujen

Lisätiedot

- 1 - koulutoimen tavoite sujuvan oppimispolun prosessista ja varhaisen tuen käytännöistä.

- 1 - koulutoimen tavoite sujuvan oppimispolun prosessista ja varhaisen tuen käytännöistä. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 3/ 2016, ulkoiset ja sisäiset erät

Kasvatus- ja opetuslautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 3/ 2016, ulkoiset ja sisäiset erät Kasvatus- ja opetuslautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 3/ 2016, ulkoiset ja sisäiset erät Johdon Johdon Johdon TULOSLASKELMA JA TP 2015 TA Maaliskuu Maaliskuu ennuste ennuste / ennuste / Käyttö % Muutos

Lisätiedot

Aurinkorannikon suomalaisen koulun kannatusyhdistys ry 5.3.2008 VALTIONOSUUSJÄRJESTELMÄN EDELLYTTÄMIEN TIETOJEN TOIMITTAMINEN VUODELTA 2007

Aurinkorannikon suomalaisen koulun kannatusyhdistys ry 5.3.2008 VALTIONOSUUSJÄRJESTELMÄN EDELLYTTÄMIEN TIETOJEN TOIMITTAMINEN VUODELTA 2007 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN KYSELY 8/2008 Aurinkorannikon suomalaisen koulun kannatusyhdistys ry 5.3.2008 VALTIONOSUUSJÄRJESTELMÄN EDELLYTTÄMIEN TIETOJEN TOIMITTAMINEN VUODELTA 2007 Oppilaitosten

Lisätiedot

Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki. Tea Kiviluoma

Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki. Tea Kiviluoma Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki Tea Kiviluoma 7.2.2018 Kolmiportainen tuki lakiin 2010. Tuki on määritelty asteittain muuttuvaksi, mitä kuvataan yleisen, tehostetun (POL 16a ) ja erityisen

Lisätiedot

Esi- ja peruskouluopetus 2013

Esi- ja peruskouluopetus 2013 Koulutus 2013 Esi- ja peruskouluopetus 2013 Peruskouluissa 540 500 oppilasta vuonna 2013 Tilastokeskuksen mukaan peruskouluissa oli 540 500 oppilasta vuonna 2013. Peruskoulun oppilasmäärä kasvoi edellisestä

Lisätiedot

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa.

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa. Osavuosikatsaus 1-8/2017 40 Sivistystoimi / Virolahden kirjanpito Siv.ltk 26.9.2017 69 LIITE 40 Sivistyslautakunta Sivistystoimen toteutumaan 1-8/2017 perustuvaa kustannusten tasausta Virolahden ja Miehikkälän

Lisätiedot

Esi- ja peruskouluopetus 2018

Esi- ja peruskouluopetus 2018 Koulutus 218 Esi- ja peruskouluopetus 218 Peruskouluissa 56 5 oppilasta vuonna 218 Tilastokeskuksen mukaan peruskouluissa oli 56 5 oppilasta vuonna 218. Peruskoulun oppilasmäärä kasvoi edellisestä vuodesta,7

Lisätiedot

SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys

SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys Vaasan kaupunki Suomenkielinen koulutoimi Lokakuussa 2015 Sisällys: 1. Lautakunnan toimeksianto 2. Alueen 1 alakoulujen

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys v. 2013

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys v. 2013 Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kustannuskehitys v. 2013 Karvonen Juha, Svartsjö Mikko 2014 Suomen Kuntaliitto 2 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Perusopetuksen kustannukset... 5 2.1 Perusopetuksen kokonaiskustannukset...

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-8/2017 Siv.ltk LIITE 40 Sivistystoimi / Miehikkälän kirjanpito

Osavuosikatsaus 1-8/2017 Siv.ltk LIITE 40 Sivistystoimi / Miehikkälän kirjanpito Osavuosikatsaus 1-8/2017 Siv.ltk 26.9.2017 69 LIITE 40 Sivistystoimi / Miehikkälän kirjanpito 40 Sivistyslautakunta 400 Hallinto Sivistystoimen toteutumaan 1-8/2017 perustuvaa kustannusten tasausta Virolahden

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Opettajien tehtäväkohtaisen palkan TVA-perusteet 1.8.2011 lukien

Opettajien tehtäväkohtaisen palkan TVA-perusteet 1.8.2011 lukien Ylöjärven kaupunki Opettajien tehtäväkohtaisen palkan TVA-perusteet 1.8.2011 lukien 1. Laaja-alainen pedagoginen ja/tai muu kunnallinen kehittämistehtävä 1.1. Erityisopetuksen ja/tai oppilashuollon kunnallinen

Lisätiedot

Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016. Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00.

Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016. Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00. Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016 Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00.01/2016 KOULTK 4 26.1.2016 Perusopetuslain 5 :n mukaan kunta

Lisätiedot

1. Johdanto 1.1. Tulosten luotettavuus ja uskottavuus 1.2. Koulujen jaottelu 1.3. Yhteenvedossa käytetyt nimitykset

1. Johdanto 1.1. Tulosten luotettavuus ja uskottavuus 1.2. Koulujen jaottelu 1.3. Yhteenvedossa käytetyt nimitykset YHTEENVETO 1 (22) 11.11.2009 32/041/2008 PERUSOPETUKSEN TAIDE JA TAITOAINEIDEN TOTEUTUMISEN SEURANTA lv 2007 2008 1. Johdanto 1.1. Tulosten luotettavuus ja uskottavuus 1.2. Koulujen jaottelu 1.3. Yhteenvedossa

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailu 2017

Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailu 2017 Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailu 7 Yleistä Päiväkotihoidon kustannusvertailu uudistui varhaiskasvatuksen seutuvertailuksi Kustannusvertailuja laajennettiin aiemmasta selvityksestä,

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Opetusneuvos 5.5.2014 Jussi Pihkala VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA 1 Johdanto 2 Nykytila Koulunkäyntiavustajien lukeminen osaksi opettaja-oppilassuhdetta

Lisätiedot

Esi- ja peruskouluopetus 2016

Esi- ja peruskouluopetus 2016 Koulutus 06 Esi- ja peruskouluopetus 06 Peruskouluissa 550 00 oppilasta vuonna 06 Tilastokeskuksen mukaan peruskouluissa oli 550 00 oppilasta vuonna 06. Peruskoulun oppilasmäärä kasvoi edellisestä vuodesta

Lisätiedot