VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN VARMENNEPOLITIIKKA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN VARMENNEPOLITIIKKA"

Transkriptio

1 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 1 / 14 VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN VARMENNEPOLITIIKKA Tulosti: Miika Jääskeläinen 1 (14)

2 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 2 / 14 Dokumentin tiedot: Asiakas: TYKS Projekti: TYKS PKI määrittely Projektinumero: IT2002xxx Versio: 1.0 Talletus: Laatija: Jämiä, Hakala Tila: Hyväksytty Tarkastanut: Hyväksynyt: Versiohistoria: Versio Pvm: Laatija: Muutokset: Ari Hakala HUS:n versio 0.8 konvertoitu VSSHP:lle Ari Hakala Täydennetty 14.2 ja 5.3 palaverien tulokset Ari Hakala Täydennetty puhelinpalaverin tulokset. Lähinnä rekisteröinti VSSHP:n tietohallinnon johtoryhmän käsittelemä sairaanhoitopiirin hallitukselle esiteltävä versio Tehty TYKSin turvallisuuspäällikön ehdottamia tarkennuksia, lähinnä tila- ja henkillöturvallisuusasioihin Tarkennuksia kappaleeseen 1.1 Tulosti: Miika Jääskeläinen 2 (14)

3 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 3 / 14 Sisällysluettelo 1. Johdanto Varmennepolitiikan soveltamisalue Varmennepolitiikan yksilöintitiedot Yhteystiedot Varmennepolitiikan auditointi ja hyväksyminen Varmennepolitiikan hallinnointi Muutokset varmennepolitiikkaan Varmennusorganisaatio, toimijoiden vastuut ja tehtävät Varmentaja Varmentajan tehtävät Varmennepalvelun tehtävät Varmentajan vastuu Rekisteröijä Rekisteröijän tehtävät Rekisteröijän vastuut Tilapäiskortti Kortinvalmistaja Toimikortin ja varmenteen haltijan velvollisuudet Sulkulistapalvelu Hakemistopalvelu Toimikortin käyttö Varmenteen käyttäjän velvollisuudet Varmenteen luotettavuus Varmenteen mitätöinti Varmennustoiminnan lopettaminen Varmentamiseen liittyvät turvatoimet Tietotekniset turvatoimet Rekisteröijä Varmennepalvelu Kortin yksilöinti Sulkulistapalvelu Fyysiset turvatoimet Rekisteröijä Varmennepalvelu Henkilöstöturvallisuus Rekisteröijä Varmennepalvelu Toimikorttin valmistus Varmenteen, sulkulistan ja toimikortin kuvaukset Varmenne Sulkulista Toimikortti Kortin uusiminen VSSHP:n oikeus käyttäjän avaimiin Tulosti: Miika Jääskeläinen 3 (14)

4 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 4 / 14 Johdanto Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin (myöhemmin VSSHP) varmennepolitiikka on tämän varmennepolitiikan varmentajaan ja varmenteeseen luottavalle taholle tarkoitettu kuvaus varmenteen luotettavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Varmennepolitiikassa ei oteta kantaa muiden varmentajien varmenteiden hyväksymiseen tai hyödyntämiseen. VSSHP laatii lisäksi tämän varmennepolitiikan soveltamisohjeen eli Varmennekäytäntölausuman (VKL), jossa kuvataan yksityiskohtaisesti varmenteen tuotanto- ja hallintaprosessi sekä käytännön toiminnot. Tämän varmennepolitiikan mukaiset varmenteet luodaan käytettäväksi VSSHP:n henkilöstölle ja erikseen sovittaville muille VSSHP:n tietojärjestelmiä ja tietoja käyttämään oikeutetuille sidosryhmille, vain VSSHP:iin liittyvien työtehtävien suorittamista varten myönnettävän toimikortin kanssa. Varmennepolitiikan ja sitä vastaavan varmennekäytäntölausuman tehtävänä on luoda yhtenäinen käytäntö varmenteiden ja toimikorttien hankkimisesta VSSHP:lle sekä tarjota yhdenmukainen teknologiaperusta käyttäjien todentamiseen ja sähköisiin allekirjoituksiin, jolloin voidaan varmistua käyttäjähallinnan turvallisuudesta sekä saada kustannushyötyjä sovelluskehityshankkeissa ja työasemien ylläpidossa. Varmennejärjestelmä sekä siihen liittyvä hakemisto muodostavat henkilötietolain tarkoittaman henkilörekisterin, jota varten luodaan oma erillinen henkilörekisteriseloste. Varmennepolitiikan soveltamisalue Tämä varmennepolitiikka kattaa vain VSSHP:n toimikortin avaimille myönnettyjä varmenteita, joiden varmentaja on Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri. Tämä varmennepolitiikka ei ota kantaa laissa sähköisistä allekirjoituksista (14/2003) määriteltyyn laatuvarmenteeseen. Varmenteiden varmennepolitiikan mukainen käyttö rajoittuu asiointiin VSSHP:n kanssa. Tämä varmennepolitiikka ei kata palvelinvarmenteita, vaan VSSHP laatii tarvittaessa erikseen myös palvelinvarmenteitaan kuvaavan varmennepolitiikan. Varmennepolitiikan yksilöintitiedot Yhteystiedot Varmennepolitiikan nimi: Varmennepolitiikan tunniste: x.y Varmentava CA: VSSHP CA Varmennepolitiikan osoite: Tätä varmennepolitiikkaa koskeviin kysymyksiin vastaa tietoturva-asioista vastaava ATKpalvelut yksikön työntekijä (jatkossa Tietoturvavastaava). Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ATK-palvelut Tietoturvavastaava PL Turku 52 Tulosti: Miika Jääskeläinen 4 (14)

5 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 5 / 14 Ville Komula puh: , etunimi.sukunimi@tyks.fi Varmennepolitiikan auditointi ja hyväksyminen VSSHP tietohallinto tarkastaa vuosittain tämän varmennepolitiikan ajanmukaisuuden yhdessä VSSHP:n tietoturvavastaavan kanssa. Varmennepolitiikan ja siihen tehtävät periaatteelliset muutokset hyväksyy VSSHP:n hallitus. an tehtäviä teknisiä muutoksia voi hyväksyä myös VSSHP:n johtaja. Varmennepolitiikan hallinnointi Tätä varmennepolitiikkaa hallinnoi ja siitä vastaa VSSHP Hallintokeskus. astuu voimaan varmennekäytäntölausumassa ilmoitettuna ajankohtana. Muutokset varmennepolitiikkaan Varmentaja varaa oikeuden muuttaa tätä varmennepolitiikkaa ilman ennakkoilmoitusta. Tulosti: Miika Jääskeläinen 5 (14)

6 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 6 / 14 Varmennusorganisaatio, toimijoiden vastuut ja tehtävät Tässä luvussa kuvataan varmenteeseen liittyvät toimijat ja toiminnot sekä varmenteeseen liittyvien toimijoiden velvollisuudet, tehtävät, vastuut ja vastuiden rajaukset. Sovelluksien käyttö Sovellukset HUS Varmenteiden ja sulkulistojen haku Rekisteröityminen Sulkupyynnöt LDAP.SHPCA.FI Varmenteiden ja sulkulistojen toimitus RA Rekisteröijä Varmennepyynnöt CA Sulkulistapalvelu Sulkupyynnöt Varmentaja Kuva 0.1 Toimijat VSSHP:n varmennearkkitehtuurissa. Varmentaja Tämän varmennepolitiikan mukaisten varmenteiden varmentajana toimii Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, joka on juridinen ja oikeustoimikelpoinen organisaatio. Varmentajan tehtävät Varmentajan tehtävänä on: Varmenne- ja hakemistopalveluiden tuottaminen, joko itse tai ostettuna palveluna. Varmennepolitiikan ja Varmennekäytäntölausuman noudattamisen seuraaminen. Valvoa, että varmennepalveluita tuotetaan riittävin ja ammattitaitoisin voimin, turvallisissa tiloissa ja luotettavia tietoteknisiä ratkaisuja käyttäen. Varmennepalvelun tehtävät Tuottaa varmennepyynnöistä kohdan 4.1 mukaisia varmenteita Suorittaa pyydettyjen varmenteiden mitätöinti ja julkaista sulkulista varmennepolitiikan mukaisesti. Julkaista varmenteet hakemistossa. Tulosti: Miika Jääskeläinen 6 (14)

7 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 7 / 14 Huolehtia varmentajan (varmennejärjestelmän) yksityisen avaimen suojaamisesta. Rekisteröijä Varmentajan vastuu Koska tämän varmennepolitiikan mukaisesti voidaan varmenteita käyttää vain asiointiin VSSHP:n kanssa ei vahingonkorvausvastuuta synny tämän varmennepolitiikan puitteissa. Mikäli varmenteiden käytöstä on muiden tahojen kanssa tehty erillinen sopimus, kuvataan varmentajan vastuu siinä sopimuksessa. Varmennepalvelun ulkoistaminen ei vähennä varmentajan vastuuta. Varmentaja ei ole vastuussa varmenteella tehdystä asioinnista. Hakemistossa julkaisemiensa tietojen osalta varmentajan vastuu on voimassa olevan lainsäädännön mukainen. Tämän varmennepolitiikan mukaisten varmenteiden rekisteröijinä toimivat VSSHP:n tulosalueet ja kussakin tehtävään osoitettu yksikkö. Henkilöille, jotka ovat palvelusuhteessa VSSHP:iin tai joille on myönnetty VSSHP:n tietojärjestelmien käyttöoikeus, myönnetään tämän varmennepolitiikan mukainen varmenne ja toimikortti työtehtävien sitä niin edellyttäessä. Rekisteröijän tehtävät Vastaanottaa toimikortti- ja varmennehakemus (hakemus on kuvattu Varmennekäytäntölausumassa) Tarkistaa, että hakemus on allekirjoitettu, oikein täytetty ja siinä olevat henkilötiedot vastaavat hakijan tietoja. Kortinhakijan henkilöllisyyden todentaminen. Hakija voi olla VSSHP:n työntekijä tai ulkopuolinen, VSSHP:n järjestelmiä käyttämään oikeutettu henkilö. VSSHP:n työntekijän todentaminen: henkilöllisyys todennetaan viranomaisen myöntämästä kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta tai on rekisteröijän tuntema henkilö palvelusuhde VSSHP:iin todennetaan henkilöstöosastolta, henkilötietokannasta (Prima) tai palvelussuhteen hyväksyvältä esimieheltä hakijalla on esimiehensä hyväksymä toimikortti- ja varmennehakemus Muun VSSHP:n järjestelmiä käyttävän henkilön todentaminen: henkilöllisyys todennetaan viranomaisen myöntämästä kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta tai viranomaisen myöntämästä matkustusasiakirjasta esim. passi erillinen sopimussuhteesta vastaavan VSSHP:n henkilön allekirjoittama hakemus. Tarvittaessa hakijan yksilöivän tiedon (henkilönumero) luonti. Hakijan tietojen rekisteröiminen varmennejärjestelmään. Tulosti: Miika Jääskeläinen 7 (14)

8 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 8 / 14 Toimikortin yksilöiminen Kortin ja PIN-luvun luovuttaminen hakijalle henkilökohtaisesti Korttien PUK (PIN Unblocking Key) koodien kirjaaminen. VSSHP:n tietoturvavastaava vastaa PUK koodien hallinnasta. Toimikortti- ja varmennehakemusten säilyttäminen Rekisteröijän vastuut Hakijan henkilöllisyyden tarkistaminen tämän politiikan edellyttämällä tavalla Huolehtii hakemusten käsittelystä, säilytyksestä ja korttien yksilöinnistä siten, ettei väärinkäytöksiä pääse syntymään. Tilapäiskortti Lyhyissä palvelusuhteissa VSSHP:hen oleville VSSHP:n tietojärjestelmiin oikeutetuille henkilöille tai henkilökohtaisen kortin haltijoille, jotka ovat kadottaneet tai unohtaneet korttinsa, myönnetään tilapäiskortti. Tilapäiskortit ovat anonyymejä yksikkökohtaisia kortteja. Anonyymeihin varmenteisiin liittyvät käyttöoikeudet myönnetään erikseen vain määräajaksi. Tilapäiskorttia luovutettaessa kirjataan kortin saajan nimi, henkilötunnus sekä kortin voimassaoloaika tarkoitusta varten perustettuun rekisteriin. Kortinvalmistaja Korttien, joille tämän varmennepolitiikan mukaiset varmenteet sijoitetaan, valmistajana toimii VSSHP:n valitsema korttitoimittaja, joka toimittaa valmiita yksilöityjä ja yksilöimättömiä kortteja. Toimikortin ja varmenteen haltijan velvollisuudet VSSHP myöntää harkintansa mukaan hakemuksesta VSSHP:n järjestelmiä käyttämään oikeutetulle henkilölle varmennepolitiikan mukaisesti tuotetun toimikortin. Kortinhaltija sitoutuu noudattamaan hänelle annettuja ohjeita ja vaadittaessa palauttamaan kortin. Toimikortin haltija on velvollinen säilyttämään korttia huolellisesti ja huolehtimaan siitä, ettei hänen tunnuslukunsa (PIN) tule muiden tietoon sekä ilmoittamaan kortin katoamisesta välittömästi sulkulistapalveluun. Sulkulistapalvelu VSSHP ylläpitää sulkulistapalvelua, joka ottaa vastaan myöntämillään korteilla olevia varmenteita koskevia kuoletuspyyntöjä puhelimitse varmennekäytäntölausumassa mainitussa puhelinnumerossa. Palvelu toimii normaalisti virka-aikana. Poikkeustapauksissa atk-päivystys voi sulkea varmenteen myös virka-ajan ulkopuolella. Sulkulistapalvelun toiminnot: Suorittaa varmenteen sulkeminen varmennejärjestelmässä välittömästi sulkupyynnön saatuaan. Tarkistaa sulkupyynnön tekijän henkilöllisyys varmennekäytäntäntölausuman mukaisesti. Tulosti: Miika Jääskeläinen 8 (14)

9 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 9 / 14 Hakemistopalvelu Varmenteet voidaan sulkea määräajaksi. Varmenne voidaan määräaikaisissa palvelusuhteissa tarvittaessa avata uudestaan (poistaa hold-tilasta). Varmennepalvelu tallettaa varmenteet ja sulkulistan hakemistoon, joka tarjoaa LDAPv3- rajapinnan. VSSHP:n omaa käyttöä varten oleva hakemisto sijaitsee sisäverkossa eikä ole julkinen. Mahdollista ulkoista käyttöä varten tiedot replikoidaan ulkoisen verkon hakemistoon. Toimikortin käyttö Toimikortilla olevia avaimia voidaan käyttää avaimen käyttötarkoitus (key-usage) huomioiden VSSHP:n ja sen sidosryhmien kanssa asioitaessa henkilön sähköiseen todentamiseen, digitaaliseen allekirjoitukseen, avainten salaukseen ja kiistämättömyyden antavaan digitaaliseen allekirjoitukseen (non-repudiation signing) siihen tarkoitettua avainparia käytettäessä. Kiistämättömällä allekirjoituksella ei tässä tarkoiteta laatuvarmenteilla tehtävää laatuallekirjoitusta, vaan tämän varmennepolitiikan nojalla myönnetyllä toimikortilla tehtyä kiistämätöntä allekirjoitusta. Toimikortin käyttäjän vastuulla on käyttää kiistämätöntä allekirjoitusta sen ollessa tarpeen. Varmenteeseen luottavan vastuulla on tarkistaa avaimen oikeellisuus, voimassaolo, kelpoisuus ja avaimen käyttötarkoituksen mukainen käyttö. Varmenteen käyttäjän velvollisuudet Varmenteen käyttäjällä tarkoitetaan tahoa, joka asioinnissaan luottaa tämän varmennepolitiikan mukaisiin varmenteisiin. VSSHP:n myöntämää varmennetta saa käyttää ainoastaan VSSHP:n tietojärjestelmiä hyödyntävissä työtehtävissä. Varmenteen käyttäjä on velvollinen tarkistamaan varmentajan oikeellisuuden käyttämällä tämän varmentajan juurivarmennetta ja varmentajan varmennetta sekä tarkistamaan ettei varmenne ole sulkulistalla eikä varmenteen tai sulkulistan voimassaoloaika ole umpeutunut. Varmenteen luotettavuus Varmenteen käyttäjän päätettäväksi jää luottamus tämän varmennepolitiikan mukaisiin varmenteisiin. Sen lisäksi mitä muualla tässä varmennepolitiikassa on sanottu, voidaan vielä todeta seuraavaa: VSSHP noudattaa varmennetoiminnassa voimassa olevaa lainsäädäntöä VSSHP:n yleinen turvataso on hyvä Varmenteen mitätöinti Varmenteen mitätöinti on peruuttamaton toimenpide. Varmenteen elinaika riippuu henkilön VSSHP:n henkilöstöhallintojärjestelmässä tai eityösuhteisten hallintajärjestelmässä ilmoitetusta palvelusuhteen pituudesta. Ulkopuolisten esim. projektihenkilöiden tai muun VSSHP:n järjestelmiä käyttävän henkilön varmenteen voimassaolosta vastaa VSSHP:n projektille nimeämä projektipäällikkö tai muu sopimussuhteesta vastaava henkilö. Tulosti: Miika Jääskeläinen 9 (14)

10 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 10 / 14 Varmenteen sulkemista voi pyytää vain henkilö itse tai VSSHP työnantajan ominaisuudessa. Työnantajapäätöksen voi tehdä se esimies, joka tekee päätöksen palvelusuhteesta. Päätöksestä laaditaan erillinen päätöspöytäkirja. Toimikortin haltijalla on velvollisuus ilmoittaa kortin katoamisesta, rikkoutumisesta ja vääriin käsiin joutumisesta välittömästi sulkulistapalveluun, joka mitätöi varmenteet. Henkilön vastuu varmenteen mahdollisesta väärinkäytöstä loppuu henkilön pyydettyä kortin sulkemista sulkulistapalvelulta. Katoamisen seurauksena rekisteröintipisteeseen (RA-piste) toimitetut, löydetyt kortit on noudettava henkilökohtaisesti. Varmenteita ei oletusarvoisesti suljeta ellei ole erityistä syytä epäillä väärinkäytöksen mahdollisuutta. Varmennustoiminnan lopettaminen Tämän varmennepolitiikan mukainen varmennustoiminta voi loppua joko varmentajan päätökseen asiasta, varmentajan salaisen avaimen paljastumisen johdosta tai muusta teknisestä syystä. Varmentaja ilmoittaa yhtymän Web sivuilla varmennustoiminnan loppumisesta varmenteen haltijoille ja erikseen niiden käytöstä sopimuksen tehneille tahoille. Varmennustoiminnan loputtua tapahtuvassa asioinnissa ei varmenteisiin enää pidä luottaa. Tulosti: Miika Jääskeläinen 10 (14)

11 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 11 / 14 Varmentamiseen liittyvät turvatoimet Tässä kappaleessa kuvataan varmenteeseen, toimikorttiin ja niiden tuottamiseen liittyviä tietoteknisiä, fyysisiä ja henkilöstöllisiä turvatekijöitä. Tietotekniset turvatoimet Rekisteröijä Rekisteröijällä on käytössään Prima-henkilöstöhallintorekisteristä (tai muusta vastaavasta) tarvittavat tiedot, josta hakijan kuuluminen VSSHP:iin tarkistetaan. Rekisteröijällä on käytössään tietokanta hakemuksista ja myönnetyistä korteista. Tämän avulla voidaan valvoa henkilön hallussa olevan kortin ainutkertaisuutta. Rekisteröijä todentautuu varmennejärjestelmän kanssa asioidessaan aina varmentajan myöntämällä toimikortilla. Varmennepalvelu Varmennepalvelu tuotetaan yleisesti tunnetulla varmenneohjelmistolla. Varmentajan yksityinen avain on vähintään 2048-bittinen. Varmentajan yksityisen avaimen varmuuskopio ei ole selväkielinen tai muutenkaan tulkittavissa. Varmennejärjestelmän käyttäjät tunnistetaan aina ns. hallinnointitoimikortilla. Tärkeimmät hallintatoimenpiteet vaativat kahden käyttöhenkilön yhtäaikaisen läsnäolon. Varmennejärjestelmä takaa käytettyjen julkisten avainten yksilöllisyyden varmennejärjestelmän sisällä. Sulkulista julkaistaan tunnin välein ja kukin on voimassa 72 tuntia. Kortin yksilöinti Kiistämättömään allekirjoitukseen käytetty avainpari luodaan toimikortin sisäisenä operaationa siten, että yksityinen avain ei missään vaiheessa ole saataville kortin ulkopuolella. Käyttäjän yksityiset avaimet ovat vähintään 1024-bittisiä. Salaukseen ja todentamiseen käytetty avainpari generoidaan varmennejärjestelmässä ja sen yksityinen osa taltioidaan omaan suojattuun tietokantaansa. Korttien PIN- ja PUK-koodit luodaan kortinvalmistuksen yhteydessä, PIN annetaan hakijalle ja PUK kirjataan ylös tietoturvavastaavalle toimitettavaksi. Rekisteröijä ei talleta PIN tai PUKkoodeja itselleen. Kortinvalmistaja todentautuu varmennejärjestelmän kanssa asioidessaan aina varmentajan myöntämällä toimikortilla. Sulkulistapalvelu Varmenteen mitätöinnin tekevä toimihenkilö todentautuu varmennejärjestelmään toimikortilla. Suljetuista varmenteista ja korteista toimitetaan tieto tietoturvavastaavalle. Tulosti: Miika Jääskeläinen 11 (14)

12 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 12 / 14 Fyysiset turvatoimet Rekisteröijä Rekisteröijä säilyttää hakemukset ja luovutettavat kortit kassakaapissa, joka sijaitsee valvotussa tilassa. Varmennepalvelu Varmennepalvelu toimii hyvin suojatussa ja valvotussa lukitussa tilassa, johon pääsy on rajattu vain hallintahenkilöstölle. Henkilöstöturvallisuus Kaikki varmentamisen kanssa tekemisessä olevat henkilöt ovat tehtäviensä hoitoon asianmukaisesti koulutettuja, henkilökohtaisten edellytysten puolesta soveltuvia eikä heidän tiedetä vapautetun mistään aikaisemmasta tehtävästä velvollisuuksiensa laiminlyönnin tai väärinkäytön takia. Rekisteröijä Hakemusten käsittelystä, korttien tuottamisesta ja luovutuksesta vastaavat VSSHP:n tehtävään kouluttamat henkilöt. Varmennepalvelu Kaikkien varmennepalvelun toimittajan asennusten, tuen, käytön tai hallinnoinnin keskeisissä tehtävissä toimivien tulee olla VSSHP:n tietoturvavastaavan hyväksymiä. Toimikorttin valmistus Korttitoimittajan turvatoimet ovat korkealla tasolla täyttäen tiukat vaatimukset niin tilojen, henkilöstön kuin menetelmien ja prosessien osalta. Tulosti: Miika Jääskeläinen 12 (14)

13 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 13 / 14 Varmenteen, sulkulistan ja toimikortin kuvaukset Varmenne Sulkulista Toimikortti VSSHP-varmenne on standardin X.509 mukainen ja se on tarkemmin kuvattu varmennekäytäntölausumassa. Varmenteiden voimassaoloaika on korkeintaan viisi vuotta. VSSHP-varmenteiden sulkulista on standardin X.509 version 2 mukainen ja se julkaistaan VSSHP:n sisäisessä hakemistossa. VSSHP:n toimikortti on kuvaton ja sirullinen ISO 7816/1-8 mukainen kortti, jota VSSHP:n järjestelmiä käyttämään oikeutettu henkilö (henkilöstöön kuuluva tai ulkopuolinen käyttäjä) käyttää henkilöllisyytensä todentamiseen tietoverkossa, digitaaliseen allekirjoitukseen ja tietojen/tiedostojen salaamiseen. Sirun sisäinen rakenne on PKCS#15:n mukainen ja vastaa FINEID S4-2 määrityksiä, laajennettuna Microsoft-toimialuekirjautumisen edellyttämillä muutoksilla varmenteen tietosisällössä. Kortin muoviosaan voidaan liittää kulunvalvontajärjestelmän edellyttämät rakenteet. Toimikortin ominaisuudet: Sirulla on kaksi avainparia ja niiden varmenteet Sirulla on Varmentajan varmenne Yksityisten avainten käyttö on suojattu vastaavilla tunnusluvuilla (PIN1 ja PIN2) Kiistämättömän allekirjoituksen avain on luotu sirun sisällä eikä siitä ole kopiota missään Salaukseen ja todentamisen käytetty avain luodaan muualla ja siitä on kopio, jolla tämän varmennepolitiikan ehtojen mukaan avain voidaan palauttaa käyttöön Kortti on uudelleenkirjoitettava, jolloin määräaikaiselle työntekijälle voidaan tarvittaessa samalle kortille myöntää uusi varmenne, joka kattaa uuden palvelusuhteen Kortille on varattu tilaa terveydenhuollon ammattilaisten (laatu)varmenteita varten Kortin uusiminen Toimikorttia uusittaessa, joko kelpoisuusajan täytyttyä tai muusta syystä, saa uusi kortti saman salaus- ja todentamisavaimen. Muutoin kortin uudistaminen tapahtuu saman prosessin mukaisesti kuin ensimmäisen kortinkin osalta. VSSHP:n oikeus käyttäjän avaimiin VSSHP:lla on työantajana oikeus ottaa käyttöön toimikortilla oleva salaus- ja todentamisavain myös siinä tapauksessa, että työntekijä ei voi tai ei halua antaa siihen suostumustaan. VSSHP käyttää näin saatua avainta vain työtehtäviin liittyvien tiedostojen tai sähköpostien salauksen purkuun. Tulosti: Miika Jääskeläinen 13 (14)

14 Laati: VSSHP Atk-Palvelut / Fujitsu Invia Versio: sivu 14 / 14 Tilanteessa, jossa salatun tiedon on erityistä aihetta olettaa sisältävän sairaanhoitopiirin toiminnan tai potilaan hoidon kannalta olennaista tietoa ja salausavaimen omistaja on estynyt pysyvästi tai kiireellisessä asiassa yli kaksi viikkoa tai ei-kiireellisessä asiassa yli kaksi kuukautta avaamasta salaustaan itse, on henkilön esimiehen esimiehen kirjallisen määräyksen pohjalta lupa murtaa salausavain. Viranomaisille varmentaja on velvollinen antamaan työntekijän avaimen kulloisenkin lainsäädännön mukaisesti. Allekirjoitusavaimeen tässä kuvattua käyttöönotto-oikeutta tai mahdollisuutta ei ole kenelläkään. Tulosti: Miika Jääskeläinen 14 (14)

REKISTERÖINTIOHJE 1 (8) Väestörekisterikeskus Asiakkaat. Rekisteröintiohje

REKISTERÖINTIOHJE 1 (8) Väestörekisterikeskus Asiakkaat. Rekisteröintiohje REKISTERÖINTIOHJE 1 (8) Rekisteröintiohje REKISTERÖINTIOHJE 2 (8) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Rekisteröijän yleisiä tehtäviä ja velvollisuuksia... 3 3 Rekisteröintiin ja rekisteröinnin yhteydessä

Lisätiedot

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen varmentajan varmenteita varten. v1.2

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen varmentajan varmenteita varten. v1.2 Varmennekuvaus Väestörekisterikeskuksen varmentajan varmenteita varten v1.2 1 (5) 1. Johdanto Tämä dokumentti kuvaa yleisellä tasolla, kuinka juurivarmentajana toimiva Väestörekisterikeskus toimii myöntäessään

Lisätiedot

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne. v. 1.0

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne. v. 1.0 Varmennekuvaus Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne v. 1.0 VARMENNEKUVAUS 1 (6) 1. Johdanto Tämä dokumentti kuvaa yleisellä tasolla varmentajan toimintatapoja sekä varmenteen käytön ehtoja ja rajoituksia.

Lisätiedot

TeliaSonera CA Asiakkaan vastuut ja velvollisuudet (Subscriber Agreement)

TeliaSonera CA Asiakkaan vastuut ja velvollisuudet (Subscriber Agreement) TeliaSonera CA Asiakkaan vastuut v. 2.0 TeliaSonera CA Asiakkaan vastuut ja velvollisuudet (Subscriber Agreement) Luottavan osapuolen velvollisuudet Varmenteen hakijan ja haltijan velvollisuudet Rekisteröijän

Lisätiedot

REKISTERÖINTIOHJE 1 (8) Väestörekisterikeskus Digitaaliset palvelut. Rekisteröintiohje

REKISTERÖINTIOHJE 1 (8) Väestörekisterikeskus Digitaaliset palvelut. Rekisteröintiohje REKISTERÖINTIOHJE 1 (8) Rekisteröintiohje REKISTERÖINTIOHJE 2 (8) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Rekisteröijän yleisiä tehtäviä ja velvollisuuksia... 3 3 Rekisteröintiin ja rekisteröinnin yhteydessä

Lisätiedot

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tilapäisvarmenne. v. 1.0

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tilapäisvarmenne. v. 1.0 Varmennekuvaus Väestörekisterikeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden tilapäisvarmenne v. 1.0 VARMENNEKUVAUS 1 (6) 1. Johdanto Tämä dokumentti kuvaa yleisellä tasolla varmentajan toimintatapoja

Lisätiedot

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne. v. 1.0

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne. v. 1.0 Varmennekuvaus Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne v. 1.0 VARMENNEKUVAUS 1 (6) 1. Johdanto Tämä dokumentti kuvaa yleisellä tasolla varmentajan toimintatapoja sekä varmenteen käytön ehtoja ja rajoituksia.

Lisätiedot

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen tilapäisvarmenne. v. 1. 4

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen tilapäisvarmenne. v. 1. 4 Varmennekuvaus Väestörekisterikeskuksen tilapäisvarmenne v. 1. 4 VARMENNUSKUVAUS 1 (6) 1. Johdanto Tämä dokumentti kuvaa yleisellä tasolla varmentajan toimintatapoja sekä tilapäisvarmenteen käytön ehtoja

Lisätiedot

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen organisaatiovarmenne. v. 1.0

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen organisaatiovarmenne. v. 1.0 Varmennekuvaus Väestörekisterikeskuksen organisaatiovarmenne v. 1.0 VRK/TS/Keh VARMENNEKUVAUS 1 (7) 1. Johdanto Tämä dokumentti kuvaa yleisellä tasolla varmentajan toimintatapoja sekä organisaatiovarmenteen

Lisätiedot

VARMENNEKUVAUS. Väestörekisterikeskuksen tilapäisvarmenne. v. 1.4

VARMENNEKUVAUS. Väestörekisterikeskuksen tilapäisvarmenne. v. 1.4 VARMENNEKUVAUS Väestörekisterikeskuksen tilapäisvarmenne v. 1.4 VARMENNEKUVAUS TILA-[Numero] 2 (9) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Tarkastanut Hyväksynyt VERSION HALLINTA versionro mitä tehty pvm/henkilö

Lisätiedot

VARMENNEKUVAUS. Väestörekisterikeskuksen organisaatiovarmenne v. 1.1

VARMENNEKUVAUS. Väestörekisterikeskuksen organisaatiovarmenne v. 1.1 VARMENNEKUVAUS Väestörekisterikeskuksen organisaatiovarmenne v. 1.1 Dnro 798/617/16 2 (10) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Jukka Santala Tuire Saaripuu Tarkastanut Hyväksynyt Varmennekuvaus Väestörekisterikeskuksen

Lisätiedot

Soneran varmennepalvelut Asiakkaan vastuut

Soneran varmennepalvelut Asiakkaan vastuut Varmenteisiin liittyvät 1 (7) Soneran varmennepalvelut Asiakkaan vastuut Useiden :n (jäljempänä Sonera ) tietoturvapalveluiden yhteydessä käytetään hyväksi Sonera CA:n myöntämiä varmenteita. Asiakas voi

Lisätiedot

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne. v. 1.9.

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne. v. 1.9. Varmennekuvaus Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne v. 1.9. VARMENNEKUVAUS 1 (7) 1. Johdanto Tämä dokumentti kuvaa yleisellä tasolla varmentajan toimintatapoja sekä varmenteen käytön ehtoja ja rajoituksia.

Lisätiedot

Varmennuskäytännön tiivistelmä

Varmennuskäytännön tiivistelmä Varmennuskäytännön tiivistelmä Suomen sirullisten passien allekirjoitusvarmennetta varten v.2.0 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Varmentaja ja varmenteiden sovellusalueet... 1 2.1 Varmentaja... 1 2.2

Lisätiedot

Varmennepalvelu Yleiskuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Varmennepalvelu Yleiskuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.0 Varmennepalvelu Yleiskuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Varmennepalvelu Yleiskuvaus 2 (8) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 Dokumentti julkaistu. Varmennepalvelu Yleiskuvaus

Lisätiedot

VARMENNEKUVAUS. Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne v. 1.1

VARMENNEKUVAUS. Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne v. 1.1 VARMENNEKUVAUS Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne v. 1.1 Dnro 798/617/16 2 (9) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Jukka Santala Tuire Saaripuu Tarkastanut Hyväksynyt VERSION HALLINTA versionro

Lisätiedot

VARMENNEKUVAUS. Väestörekisterikeskuksen sosiaali- ja. terveydenhuollon palveluvarmennetta varten Varmennekuvaus

VARMENNEKUVAUS. Väestörekisterikeskuksen sosiaali- ja. terveydenhuollon palveluvarmennetta varten Varmennekuvaus VARMENNEKUVAUS Varmennekuvaus VARMENNEKUVAUS Sisällysluettelo 1 Varmentajan yhteystiedot... 1 2 Varmenteen tyyppi, tarkistamismenettely ja käyttötarkoitus... 1 3 Varmenteeseen luottaminen... 2 4 Varmenteen

Lisätiedot

Varmennekuvaus sosiaali- ja terveydenhuollon ammattivarmennetta

Varmennekuvaus sosiaali- ja terveydenhuollon ammattivarmennetta Varmennekuvaus sosiaali- ja terveydenhuollon ammattivarmennetta varten Versio 1.4 VRK 1/9 Versiohistoria Versio Tekijä Muutos Päiväys Versio 1.0 VRK Hyväksytty versio 1.0. 01.12.2010 Versio 1.1 VRK Toimitukselliset

Lisätiedot

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen palveluvarmennetta varten

Varmennekuvaus. Väestörekisterikeskuksen palveluvarmennetta varten Varmennekuvaus VARMENNEKUVAUS Dnro 798/617/16 2 (8) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Saaripuu Tuire Tarkastanut Hyväksynyt Kankaanrinne Joonas VERSION HALLINTA versionro mitä tehty pvm/henkilö v 1.0

Lisätiedot

Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa

Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa Tehtävät henkilöstö- ja yksikkömuutoksissa Hyväksytty xx.xx.2014 Sisällysluettelo 1. Henkilöstömuutokset... 1 1.1. Irtisanoutuminen tai määräaikaisen työsuhteen päättyminen... 1 1.2. Pitkäaikainen poissaolo,

Lisätiedot

VARMENNEKUVAUS. sosiaali- ja terveydenhuollon ammattivarmennetta varten

VARMENNEKUVAUS. sosiaali- ja terveydenhuollon ammattivarmennetta varten VARMENNEKUVAUS sosiaali- ja terveydenhuollon ammattivarmennetta varten VARMENNEKUVAUS SO- Dnro 798/617/16 2 (10) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Tarkastanut Hyväksynyt VERSION HALLINTA versionro mitä

Lisätiedot

Varmennepalvelu Yleiskuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Varmennepalvelu Yleiskuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.01 Varmennepalvelu Yleiskuvaus Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Varmennepalvelu Yleiskuvaus 2 (8) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 30.10.2017 Dokumentti julkaistu. 1.01 15.12.2017

Lisätiedot

Henkilökortin käyttöehdot POLIISIHALLITUS VÄESTÖREKISTERIKESKUS OHJE 1.3.2016 HENKILÖKORTIN KÄYTTÖ JA VASTUUT YLEISTÄ

Henkilökortin käyttöehdot POLIISIHALLITUS VÄESTÖREKISTERIKESKUS OHJE 1.3.2016 HENKILÖKORTIN KÄYTTÖ JA VASTUUT YLEISTÄ 1 Henkilökortin käyttöehdot POLIISIHALLITUS VÄESTÖREKISTERIKESKUS OHJE 1.3.2016 HENKILÖKORTIN KÄYTTÖ JA VASTUUT YLEISTÄ Poliisin myöntämän henkilökortin ensisijainen käyttötarkoitus on osoittaa haltijansa

Lisätiedot

Toimikortin käyttöopas. Terveydenhuolto

Toimikortin käyttöopas. Terveydenhuolto Toimikortin käyttöopas Terveydenhuolto TOIMIKORTIN KÄYTTÖOPAS / TH SISÄLLYSLUETTELO TERVEYDENHUOLLON TOIMIKORTTI... 1 1 Kortin käyttötarkoitus ja voimassaolo... 1 1.1 Sallitut varmenteen käyttötarkoitukset...

Lisätiedot

Virkamiehen asiointikortti. Tietoyhteiskunnan luotettava palvelukeskus

Virkamiehen asiointikortti. Tietoyhteiskunnan luotettava palvelukeskus Virkamiehen asiointikortti Esityksen sisältö: VRK:n Varmennepalvelut Toimikortit/Virkakortit Korttien tilaaminen Toimikortin käyttö Ongelmatilanteet Varmennepalvelut Kansalaisvarmenne Organisaatiovarmenne

Lisätiedot

REKISTERÖINTIOHJE 1 (10) Väestörekisterikeskus Digitaaliset palvelut. Rekisteröintiohje

REKISTERÖINTIOHJE 1 (10) Väestörekisterikeskus Digitaaliset palvelut. Rekisteröintiohje REKISTERÖINTIOHJE 1 (10) Rekisteröintiohje REKISTERÖINTIOHJE 2 (10) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Rekisteröijän yleisiä tehtäviä ja velvollisuuksia... 3 3 Rekisteröintiin ja rekisteröinnin yhteydessä

Lisätiedot

Väestörekisterikeskuksen vaatimukset organisaation rekisteröijälle ja rekisteröintipisteelle varmennetoiminnassa

Väestörekisterikeskuksen vaatimukset organisaation rekisteröijälle ja rekisteröintipisteelle varmennetoiminnassa Väestörekisterikeskuksen vaatimukset organisaation rekisteröijälle ja rekisteröintipisteelle varmennetoiminnassa Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Rekisteröijä... 3 3 Rekisteröintipiste... 4 4 Rekisteröintipisteen

Lisätiedot

WS-AINEISTOPALVELUT-VARMENTEET Varmenteen hankinta- ja uusintaohjeet Sähköposti-kanava

WS-AINEISTOPALVELUT-VARMENTEET Varmenteen hankinta- ja uusintaohjeet Sähköposti-kanava WS-AINEISTOPALVELUT-VARMENTEET Varmenteen hankinta- ja uusintaohjeet Sähköposti-kanava Versio1.0 09.12.2009 Sisällysluettelo 2 (16) Sisällysluettelo 1 Käsitteet... 3 2 Yleistä... 3 3 VARMENTEEN HANKINTA...

Lisätiedot

Henkilökorttilaki. EV 14/1999 vp - HE 18/1999 vp

Henkilökorttilaki. EV 14/1999 vp - HE 18/1999 vp EV 4/999 vp - HE 8/999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen henkilökorttilaiksi ja laiksi väestötietolain 23 :n muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 8/999 vp henkilökorttilaiksi

Lisätiedot

Väestörekisterikeskuksen vaatimukset sosiaali- ja terveydenhuollon rekisteröijälle ja rekisteröintipisteelle varmennetoiminnassa

Väestörekisterikeskuksen vaatimukset sosiaali- ja terveydenhuollon rekisteröijälle ja rekisteröintipisteelle varmennetoiminnassa Väestörekisterikeskuksen vaatimukset sosiaali- ja terveydenhuollon rekisteröijälle ja rekisteröintipisteelle varmennetoiminnassa Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Rekisteröijä... 3 3 Rekisteröintipiste...

Lisätiedot

TEO:n varmennepalvelut - tilannekatsaus

TEO:n varmennepalvelut - tilannekatsaus TEO:n varmennepalvelut - tilannekatsaus Järjestelmäasiantuntija Antti Partanen TEO varmenne-workshop 18.1.2008 TERVEYDENHUOLLON OIKEUSTURVAKESKUS ESITYKSEN SISÄLTÖ TEO:n varmennepalvelut TEO:n ammattivarmennekortti

Lisätiedot

Sonera CA. Varmennepolitiikka Sonera Mobiilivarmenne. Voimassa 30.5.2005 lähtien Versio 1.2. Varmennepolitiikan OID-tunnus: 1.3.6.1.4.1.271.2.3.1.1.

Sonera CA. Varmennepolitiikka Sonera Mobiilivarmenne. Voimassa 30.5.2005 lähtien Versio 1.2. Varmennepolitiikan OID-tunnus: 1.3.6.1.4.1.271.2.3.1.1. 1 (44) 30.5.2005 Sonera CA Varmennepolitiikka Sonera Mobiilivarmenne Voimassa 30.5.2005 lähtien Versio 1.2 Varmennepolitiikan OID-tunnus: 1.3.6.1.4.1.271.2.3.1.1.4 Korkean luotettavuustason varmenteet

Lisätiedot

Sonera CA. Varmennepolitiikka Sonera Class 1 -varmenne. Voimassa 2.12.2008 lähtien Versio 2.5

Sonera CA. Varmennepolitiikka Sonera Class 1 -varmenne. Voimassa 2.12.2008 lähtien Versio 2.5 1 (41) 2.12.2008 Sonera CA Varmennepolitiikka Sonera Class 1 -varmenne Voimassa 2.12.2008 lähtien Versio 2.5 Varmennepolitiikan OID-tunnus: 1.3.6.1.4.1.271.2.3.1.1.1 Korkean luotettavuustason varmenteet

Lisätiedot

SecGo. Sähköinen allekirjoitus ja sen käyttö. Ari-Pekka Paananen, SecGo VE Oy Director,technology ari-pekka.paananen@secgo.com

SecGo. Sähköinen allekirjoitus ja sen käyttö. Ari-Pekka Paananen, SecGo VE Oy Director,technology ari-pekka.paananen@secgo.com SecGo Sähköinen allekirjoitus ja sen käyttö Ari-Pekka Paananen, SecGo VE Oy Director,technology ari-pekka.paananen@secgo.com Turvallinen Sähköinen Tiedonkulku Tunnistetut käyttäjät tietojärjestelmiin Pääsyoikeudet

Lisätiedot

MOBIILIASIOINTIVARMENNE

MOBIILIASIOINTIVARMENNE MOBIILIASIOINTIVARMENNE VARMENNEPOLITIIKKA Operaattoreiden mobiiliasiointivarmenteita varten Versio 1.1 Voimassa 15.4.2011 lähtien Yhteystiedot Varmennepolitiikkaa hallinnoiva organisaatio Tämän varmennepolitiikan

Lisätiedot

Terveydenhuollon ATK päivät 29. 30.05.2007 TURKU

Terveydenhuollon ATK päivät 29. 30.05.2007 TURKU Ari Pätsi Tietohallintopäällikkö Aulikki Hautsalo Johtava tietojärjestelmäsuunnittelija Terveydenhuollon ATK päivät 29. 30.05.2007 TURKU Terveydenhuoltopiiristä lyhyesti Terveydenhuoltopiiri (Sosteri)

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE Yhdistetty rekisteriseloste ja Informointiasiakirja (Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 )

TIETOSUOJASELOSTE Yhdistetty rekisteriseloste ja Informointiasiakirja (Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 ) 19.4.2018 1. Rekisterinpitäjä 2. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa 3. Rekisterin nimi 4. Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus ja oikeusperuste Pihastamo Oy Aimalantie 60 37500 Lempäälä Nimi

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 TALOUS- JA SUUNNITTELUKESKUS Tietotekniikkaosasto 13.11.2012

HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 TALOUS- JA SUUNNITTELUKESKUS Tietotekniikkaosasto 13.11.2012 HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 13.11.2012 HELMI-EXTRANET-KÄYTTÖPOLITIIKKA SISÄLTÖ 1 Extranet-tunnuksen käyttöpolitiikka 2 Käyttäjätunnusten myöntöperusteet 3 Salasanat Käyttäjätunnuksen hyväksyttävä

Lisätiedot

Määräys. 1 Soveltamisala

Määräys. 1 Soveltamisala 1 (7) Määräys TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJIEN JA LAATUVARMENTEITA TARJOAVIEN VARMENTAJIEN TOIMINNAN LUOTETTAVUUS- JA TIETOTURVALLISUUSVAATIMUKSISTA Annettu Helsingissä 20 päivänä lokakuuta 2010 Viestintävirasto

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON VARMENNEKORTIN KÄYTTÖ JA VASTUUT

TERVEYDENHUOLLON VARMENNEKORTIN KÄYTTÖ JA VASTUUT OHJE 1(7) TERVEYDENHUOLLON VARMENNEKORTIN KÄYTTÖ JA VASTUUT YLEISTÄ Terveydenhuollon varmennekortteja ovat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) myöntämä terveydenhuollon ammattihenkilölle

Lisätiedot

ERESPA-VAIKUTTAJAFOORUMI. Terveydenhuollon toimikortit

ERESPA-VAIKUTTAJAFOORUMI. Terveydenhuollon toimikortit ERESPA-VAIKUTTAJAFOORUMI 14.10.2013 Terveydenhuollon toimikortit Ari Häkli Asiakkuuspäällikkö VRK Varmennepalvelut Toimikorttilogistiikan edellytykset Asiakassopimukset Ennen tuotantotoimituksia yksityisen

Lisätiedot

Kansallinen sähköinen potilasarkisto Varmenteiden käyttö

Kansallinen sähköinen potilasarkisto Varmenteiden käyttö Kansallinen sähköinen potilasarkisto Varmenteiden käyttö Teemupekka Virtanen Erityisasiantuntija teemupekka.virtanen@stm.fi A1 05/2005/tao/paht Keskitetty arkisto Keskitetty sähköinen arkisto Potilastietojen

Lisätiedot

REKISTERÖINTIOHJE 1 (10) Väestörekisterikeskus Digitaaliset palvelut. Rekisteröintiohje

REKISTERÖINTIOHJE 1 (10) Väestörekisterikeskus Digitaaliset palvelut. Rekisteröintiohje REKISTERÖINTIOHJE 1 (10) Rekisteröintiohje REKISTERÖINTIOHJE 2 (10) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Rekisteröijän yleisiä tehtäviä ja velvollisuuksia... 3 3 Rekisteröintiin ja rekisteröinnin yhteydessä

Lisätiedot

Samlink Customer CA - Varmenneperiaatteet

Samlink Customer CA - Varmenneperiaatteet Samlink Customer CA Versio 1.0 18.09.2009 Voimassa 22.09.2009 alkaen Samlink Customer CA - Varmenneperiaatteet WS-Aineistopalvelut varmenteita varten OID: 1.2.246.558.10.09704098.11.2. 2 (36) Sisällysluettelo

Lisätiedot

SAMLINK CUSTOMER CA Varmenneperiaatteet WS-AINEISTOPALVELUT VARMENTEITA VARTEN OID: 1.2.246.558.10.09704098.11.2 v.1.0

SAMLINK CUSTOMER CA Varmenneperiaatteet WS-AINEISTOPALVELUT VARMENTEITA VARTEN OID: 1.2.246.558.10.09704098.11.2 v.1.0 SAMLINK CUSTOMER CA Varmenneperiaatteet WS-AINEISTOPALVELUT VARMENTEITA VARTEN OID: 1.2.246.558.10.09704098.11.2 v.1.0 VOIMASSA 22.09.2009 ALKAEN 18.09.2009 OY SAMLINK AB VARMENNEPERIAATTEET 2 (46) Sisällysluettelo

Lisätiedot

-kokemuksia ja näkemyksiä

-kokemuksia ja näkemyksiä Varmenne ja PKI-toteutuksen suuntaviivat huomioitavat tekijät -riskit-hyödyt -kokemuksia ja näkemyksiä Risto Laakkonen, HUS Tietohallinto 1 Varmenne ja PKI-toteutuksen suuntaviivat Sisältö lainsäädännön

Lisätiedot

TEOPKI P1 Varmennepolitiikka terveydenhuollon ammattivarmennetta varten

TEOPKI P1 Varmennepolitiikka terveydenhuollon ammattivarmennetta varten TEOPKI P1 Varmennepolitiikka terveydenhuollon ammattivarmennetta varten Versio 1.02 Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) Varmennepalvelut PL 265 00531 Helsinki Suomi http://www.valtteri.fi TEO 1/44

Lisätiedot

Päätös. Laki. sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 158/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain, sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain sekä väestötietojärjestelmästä

Lisätiedot

Tietosuojaseloste. 2. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa. 3.Tietosuojavastaavan yhteystiedot

Tietosuojaseloste. 2. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa. 3.Tietosuojavastaavan yhteystiedot 1.Rekisterinpitäjä 2. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa 3.Tietosuojavastaavan yhteystiedot Nimi: Energiavirasto Y-tunnus: 1738354-6 Osoite: Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki Muut yhteystiedot:

Lisätiedot

Omakannan Omatietovaranto palvelun asiakastestaus

Omakannan Omatietovaranto palvelun asiakastestaus Omakannan Omatietovaranto palvelun asiakastestaus 18.4.2017 Johdanto Tämä dokumentti käsittelee hyvinvointisovelluksen toimittajan asiakastestaukseen liittymistä Kuvauksessa ei käsitellä Ammattilaissovelluksia

Lisätiedot

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä

KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Malli: Asiakastietojen käsittely 1 (7) KanTa Asiakastietojen käsittely ja menettelytavat eresepti-palvelua käytettäessä Ohje: Tämän ohjeen kohderyhmä on terveydenhuollon toimintayksikön johto. Ohje on

Lisätiedot

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t Tampereen yliopisto Yliopistopalvelut / tietohallinto Rehtorin päätös 28.8.2014. Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 2 2 Käyttövaltuudet ja käyttäjätunnus... 2 2.1 Käyttövaltuudet...

Lisätiedot

PKI-arkkitehtuurin kansallinen selvitys Terveydenhuollon atk-päivät 27.-28.5.2002

PKI-arkkitehtuurin kansallinen selvitys Terveydenhuollon atk-päivät 27.-28.5.2002 PKI-arkkitehtuurin kansallinen selvitys Terveydenhuollon atk-päivät 27.-28.5.2002 Björn-Eric Svensson osastopäällikkö email : bjorneric.svensson@invia.fujitsu.com Fujitsu Invian lyhyesti Pohjoismainen

Lisätiedot

Varmennuskäytäntö. Sairausvakuutustiedot sisältävällä henkilökortilla olevaa kansalaisvarmennetta varten OID:

Varmennuskäytäntö. Sairausvakuutustiedot sisältävällä henkilökortilla olevaa kansalaisvarmennetta varten OID: Varmennuskäytäntö Sairausvakuutustiedot sisältävällä henkilökortilla olevaa kansalaisvarmennetta varten OID: 1.2.246.517.1.10.2.4 Sisällysluettelo Määritelmät ja lyhenteet... 1 Määritelmät... 1 Lyhenneluettelo...

Lisätiedot

Sähköinen allekirjoitus ja henkilön tunnistaminen matkapuhelimella. Terveydenhuollon ATK-päivät 30.5.2005

Sähköinen allekirjoitus ja henkilön tunnistaminen matkapuhelimella. Terveydenhuollon ATK-päivät 30.5.2005 Sähköinen allekirjoitus ja henkilön tunnistaminen matkapuhelimella Terveydenhuollon ATK-päivät 30.5.2005 24.03.2013 Mobiilivarmenteet asioinnissa ja työskentelyssä Sähköinen asiointi, itsepalvelu ja kaupankäynti

Lisätiedot

Varmennuskäytäntö. henkilökortilla olevaa kansalaisvarmennetta varten OID:

Varmennuskäytäntö. henkilökortilla olevaa kansalaisvarmennetta varten OID: Varmennuskäytäntö henkilökortilla olevaa kansalaisvarmennetta varten OID: 1.2.246.517.1.10.22.1 KANSALAISVARMENNETTA VARTEN v 1.1 Sisällysluettelo Määritelmät ja lyhenteet... 1 Määritelmät... 1 Lyhenneluettelo...

Lisätiedot

SONERA ID MOBIILIASIOINTIVARMENNE VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. Versio 1.0.3. Voimassa 4.10.2011 lähtien

SONERA ID MOBIILIASIOINTIVARMENNE VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. Versio 1.0.3. Voimassa 4.10.2011 lähtien SONERA ID MOBIILIASIOINTIVARMENNE VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Versio 1.0.3 Voimassa lähtien Mobiiliasiointivarmenne CPS v1.0.3 2 (51) Yhteystiedot Varmennuskäytäntöä hallinnoiva organisaatio Tätä varmennuskäytäntöä

Lisätiedot

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA Johdanto Tietosuojapolitiikassa kuvataan henkilöön liittyvien henkilötietojen tai muiden luottamuksellisten tietojen käytön periaatteet ja menetelmät

Lisätiedot

Varmennuskäytäntö. organisaatiovarmennetta varten OID:

Varmennuskäytäntö. organisaatiovarmennetta varten OID: Varmennuskäytäntö organisaatiovarmennetta varten OID: 1.2.246.517.1.10.23.1 ORGANISAATIOVARMENNETTA VARTEN v.1.0 Sisällysluettelo Määritelmät ja lyhenteet... 1 Määritelmät... 1 Lyhenneluettelo... 4 Lyhenneluettelo...

Lisätiedot

Sonera CA. Varmennuskäytäntö. Voimassa 2.12.2008 lähtien Versio 2.5. Varmenteet yrityskäyttöön

Sonera CA. Varmennuskäytäntö. Voimassa 2.12.2008 lähtien Versio 2.5. Varmenteet yrityskäyttöön 1 (60) 2.12.2008 Sonera CA Varmennuskäytäntö Voimassa 2.12.2008 lähtien Versio 2.5 Varmenteet yrityskäyttöön Sonera Class 1 -varmenne Sonera Class 2 -varmenne Sonera Mobiilivarmenne Tämä suomenkielinen

Lisätiedot

Varmennuskäytäntö. organisaatiovarmennetta varten, sopimuksen mukainen varmenteen jakelu OID:

Varmennuskäytäntö. organisaatiovarmennetta varten, sopimuksen mukainen varmenteen jakelu OID: Varmennuskäytäntö organisaatiovarmennetta varten, sopimuksen mukainen varmenteen jakelu OID: 1.2.246.517.1.10.23.2 Sisällysluettelo Määritelmät ja lyhenteet... 1 Määritelmät... 1 Lyhenneluettelo... 4 1.

Lisätiedot

TEO:n TOIMINTA KANSALLISENA VARMENTAJANA

TEO:n TOIMINTA KANSALLISENA VARMENTAJANA TEO:n TOIMINTA KANSALLISENA VARMENTAJANA Erityisasiantuntija Maijaliisa Aho Terveydenhuollon atk-päivät 2007 Turku 29. 30.5.2007 TERVEYDENHUOLLON OIKEUSTURVAKESKUS ESITYKSEN SISÄLTÖ Terveydenhuollon oikeusturvakeskus

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai sähköiseen

Lisätiedot

TEOPKI P1 Varmennepolitiikka palvelujen antajien henkilötoimijavarmennetta

TEOPKI P1 Varmennepolitiikka palvelujen antajien henkilötoimijavarmennetta TEOPKI P1 Varmennepolitiikka palvelujen antajien henkilötoimijavarmennetta varten Versio 1.01 Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) Varmennepalvelut PL 265 00531 Helsinki Suomi http://www.valtteri.fi

Lisätiedot

Tietoturvallisuusliite

Tietoturvallisuusliite Tietoturvallisuusliite [Yhteistyökumppanin nimi] STATUS Laatinut: Tarkastanut ja hyväksynyt: Versio no: Tiedoston nimi: Tallennushakemisto: Pvm SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo... 2 1 Määritelmät... 3

Lisätiedot

Varmennuskäytäntö Väestörekisterikeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelinvarmennetta asiointikäyttöön varten OID:

Varmennuskäytäntö Väestörekisterikeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelinvarmennetta asiointikäyttöön varten OID: Varmennuskäytäntö OID: 1.2.246.517.1.10.10.2 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Viiteluettelo... 1 2.1 Ohjeelliset viitteet... 1 2.2 Tietoa antavat viitteet... 1 3 Määritelmät ja lyhenteet... 2 3.1 Määritelmät...

Lisätiedot

Sonera CA. Varmennepolitiikka Sonera Class 2 -varmenne. Voimassa 30.5.2005 lähtien Versio 2.2

Sonera CA. Varmennepolitiikka Sonera Class 2 -varmenne. Voimassa 30.5.2005 lähtien Versio 2.2 1 (42) 30.5.2005 Sonera CA Varmennepolitiikka Sonera Class 2 -varmenne Voimassa 30.5.2005 lähtien Versio 2.2 Varmennepolitiikan OID-tunnus: 1.3.6.1.4.1.271.2.3.1.1.2 Ohjelmistovarmenteet yksityinen avain

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1 S i v u Kokkolan kaupungin tietoturvapolitiikka 1. JOHDANTO Tietojenkäsittely tukee Kokkolan kaupungin palvelujen tuottamista ja palveluiden tehokkuus riippuu

Lisätiedot

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. organisaatiovarmennetta varten, sopimuksen mukainen varmenteen jakelu OID:

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. organisaatiovarmennetta varten, sopimuksen mukainen varmenteen jakelu OID: VARMENNUSKÄYTÄNTÖ organisaatiovarmennetta varten, sopimuksen mukainen varmenteen jakelu OID: 1.2.246.517.1.10.23.2 2 (47) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Jukka Santala Tuire Saaripuu Tarkastanut Hyväksynyt

Lisätiedot

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. organisaatiovarmennetta varten, sopimuksen mukainen varmenteen jakelu OID:

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. organisaatiovarmennetta varten, sopimuksen mukainen varmenteen jakelu OID: VARMENNUSKÄYTÄNTÖ organisaatiovarmennetta varten, sopimuksen mukainen varmenteen jakelu OID: 1.2.246.517.1.10.23.2 2 (47) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Jukka Santala Tuire Saaripuu Tarkastanut Hyväksynyt

Lisätiedot

OHJEET LIIKEPAIKOILLE

OHJEET LIIKEPAIKOILLE OHJEET LIIKEPAIKOILLE DINERS CLUB -KORTIN TUNNISTAMINEN Yhteistä kaikille Diners Club -korteille on vasemmassa yläkulmassa oleva Diners Clubin logo. Kortin etupuolelle on kohopainettu kortin numero, kortinhaltijan

Lisätiedot

TEOPKI P1 Varmennuskäytäntö terveydenhuollon ammattivarmennetta varten

TEOPKI P1 Varmennuskäytäntö terveydenhuollon ammattivarmennetta varten TEOPKI P1 Varmennuskäytäntö terveydenhuollon ammattivarmennetta varten Versio 0.9 Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) Varmennepalvelut PL 265 00531 Helsinki Suomi http://www.valtteri.fi TEO 1/47 Versiohistoria

Lisätiedot

Sofor Oy:n asiakasrekisterin henkilörekisteriseloste

Sofor Oy:n asiakasrekisterin henkilörekisteriseloste 2018 :n asiakasrekisterin henkilörekisteriseloste Asiakasrekisterin henkilörekisteriseloste Sivu 2 (5) Sisältö: Rekisterinpitäjä 3 Rekisterin nimi 3 Tietojen käsittelyn tarkoitus 3 Rekisterin tietosisältö

Lisätiedot

Varmennepolitiikka Väestörekisterikeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvarmennetta varten OID:

Varmennepolitiikka Väestörekisterikeskuksen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvarmennetta varten OID: Varmennepolitiikka OID: 1.2.246.517.1.10.10. Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Viiteluettelo... 1 2.1 Ohjeelliset viitteet... 1 2.2 Tietoa antavat viitteet... 2 3 Määritelmät ja lyhenteet... 2 3.1 Määritelmät...

Lisätiedot

OP-POHJOLA-RYHMÄ VARMENNEPOLITIIKKA LIIKETOIMINTAPALVELUIDEN JUURIVARMENTAJA. OP-Pohjola Root CA Versio 1.0 Voimassa 6.2.

OP-POHJOLA-RYHMÄ VARMENNEPOLITIIKKA LIIKETOIMINTAPALVELUIDEN JUURIVARMENTAJA. OP-Pohjola Root CA Versio 1.0 Voimassa 6.2. Varmennepolitiikka Versio 1.0 1 (25) OP-POHJOLA-RYHMÄ VARMENNEPOLITIIKKA LIIKETOIMINTAPALVELUIDEN JUURIVARMENTAJA Versio 1.0 Voimassa lähtien OID: 1.3.6.1.4.1.11374.1.1.1.1.1 Laatija OP-Palvelut Oy Postiosoite

Lisätiedot

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ organisaatiovarmennetta varten OID:

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ organisaatiovarmennetta varten OID: VARMENNUSKÄYTÄNTÖ organisaatiovarmennetta varten OID: 1.2.246.517.1.10.203.1 2 (49) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Tuire Saaripuu Tarkastanut Hyväksynyt Joonas Kankaanrinne VERSION HALLINTA versionro

Lisätiedot

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ organisaatiovarmennetta varten OID:

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ organisaatiovarmennetta varten OID: VARMENNUSKÄYTÄNTÖ organisaatiovarmennetta varten OID: 1.2.246.517.1.10.23.1 2 (49) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Jukka Santala Tuire Saaripuu Tarkastanut Hyväksynyt VERSION HALLINTA versionro mitä

Lisätiedot

Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi

Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi Seinäjoen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt seuraavista perusterveydenhuollon palveluseteleistä ja niiden arvosta vuodelle

Lisätiedot

Varmennuskäytäntö. Väestörekisterikeskuksen Valtion palveluvarmenteet varmentajan varmennetta varten OID:

Varmennuskäytäntö. Väestörekisterikeskuksen Valtion palveluvarmenteet varmentajan varmennetta varten OID: Varmennuskäytäntö Väestörekisterikeskuksen Valtion palveluvarmenteet varmentajan varmennetta varten OID: 1.2.246.517.10.1.3 (1) 36 Sisällys 1. Johdanto... 9 1.1. Yleistä... 9 1.2. Tunnistetiedot... 10

Lisätiedot

Varmennuskäytäntö. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden tilapäisvarmennetta

Varmennuskäytäntö. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden tilapäisvarmennetta Varmennuskäytäntö Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden tilapäisvarmennetta varten OID: 1.2.246.517.1.10.6.2 VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Sisällysluettelo Määritelmät

Lisätiedot

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. Väestörekisterikeskuksen palvelinvarmennetta asiointikäyttöön varten OID:

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. Väestörekisterikeskuksen palvelinvarmennetta asiointikäyttöön varten OID: VARMENNUSKÄYTÄNTÖ OID: 1.2.246.517.1.10.205.2 VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Dnro 798/617/16 2 (38) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Saaripuu Tuire Tarkastanut Hyväksynyt Kankaanrinne Joonas VERSION HALLINTA versionro

Lisätiedot

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Päivitetty 11.5.2017 TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 2 (5) JOHDANTO Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian (myöhemmin Omnia) tietoverkon ja -järjestelmien sitovat Omnian opiskelijoita

Lisätiedot

OHJE YLEISEEN KÄYTTÖÖN TARKOITETTUJEN OHJELMISTOJEN HYÖDYNTÄMISESTÄ SOTE- PALVELUISSA

OHJE YLEISEEN KÄYTTÖÖN TARKOITETTUJEN OHJELMISTOJEN HYÖDYNTÄMISESTÄ SOTE- PALVELUISSA Ohje 2/2017 1(5) OHJE YLEISEEN KÄYTTÖÖN TARKOITETTUJEN OHJELMISTOJEN HYÖDYNTÄMISESTÄ SOTE- PALVELUISSA Kohderyhmät Voimassaoloaika Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarjoajat Yksityisen

Lisätiedot

Tietosuojaseloste / Yksityisteiden yhteyshenkilörekisteri

Tietosuojaseloste / Yksityisteiden yhteyshenkilörekisteri Kuopion kaupunki Selvitys 1 (5) Tietosuojaseloste / Yksityisteiden yhteyshenkilörekisteri Seloste henkilötietojen käsittelytoimista ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679)

Lisätiedot

Miten PKI-projekti onnistuu? AtBusiness Tietoturvatorstai

Miten PKI-projekti onnistuu? AtBusiness Tietoturvatorstai Miten PKI-projekti onnistuu? AtBusiness Tietoturvatorstai 6.3.2003 Jari.Pirhonen@atbusiness.com Senior Consultant, CISSP, CISA AtBusiness Communications Oyj www.atbusiness.com Copyright 2003 AtBusiness

Lisätiedot

Asiakkaan tunteminen - miksi pankki kysyy?

Asiakkaan tunteminen - miksi pankki kysyy? Asiakkaan tunteminen - miksi pankki kysyy? Pankit ovat velvollisia tuntemaan asiakkaansa Suomen lainsäädännön mukaan pankkien tulee tunnistaa ja tuntea asiakkaansa. Pankilla tulee olla asiakkaan henkilötietojen

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai

Lisätiedot

Terveydenhuollon ATK-päivät

Terveydenhuollon ATK-päivät Terveydenhuollon ATK-päivät 27.5.2002 Tero Tammisalo Myyntipäällikkö Alueellinen digitaalinen arkisto Aiheet Aiheen esittely Asiointi ja prosessit sähköiseksi, verkkoon Sähköinen käsittely ja päätöksenteko

Lisätiedot

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. Väestörekisterikeskuksen hyvinvointisovelluspalvelinvarmennetta OID:

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. Väestörekisterikeskuksen hyvinvointisovelluspalvelinvarmennetta OID: VARMENNUSKÄYTÄNTÖ OID: 1.2.246.517.1.10.205.4 VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Dnro 798/617/16 2 (38) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Saaripuu Tuire Tarkastanut Hyväksynyt Kankaanrinne Joonas VERSION HALLINTA versionro

Lisätiedot

SAMLINK CUSTOMER CA Varmennuskäytäntö

SAMLINK CUSTOMER CA Varmennuskäytäntö d Varmennuskäytäntö OID: 1.2.246.558.10.09704098.11.1 V.1.0 VOIMASSA 22.09.2009 LÄHTIEN 18.09.2009 2 (43) Sisällysluettelo Sisällysluettelo...2 1 Käsitteet ja lyhenteet...7 2 Johdanto...11 2.1 Yleiskuvaus...11

Lisätiedot

Sähköinen asiointi hallinnossa ja HST-järjestelmä. Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos Laudaturseminaari Tapani Reijonen 21.3.

Sähköinen asiointi hallinnossa ja HST-järjestelmä. Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos Laudaturseminaari Tapani Reijonen 21.3. Sähköinen asiointi hallinnossa ja HST-järjestelmä Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos Laudaturseminaari Tapani Reijonen 21.3.2001 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VAADITTAVAT OMINAISUUDET

Lisätiedot

TEOPKI P1 Varmennepolitiikka terveydenhuollon palveluvarmennetta varten

TEOPKI P1 Varmennepolitiikka terveydenhuollon palveluvarmennetta varten TEOPKI P1 Varmennepolitiikka terveydenhuollon palveluvarmennetta varten Versio 1.0 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) Varmennepalvelut PL 210 00531 Helsinki Suomi http://www.valtteri.fi

Lisätiedot

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. Väestörekisterikeskuksen henkilökortilla olevaa kansalaisvarmennetta. v. 1.2 OID:

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. Väestörekisterikeskuksen henkilökortilla olevaa kansalaisvarmennetta. v. 1.2 OID: VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Väestörekisterikeskuksen henkilökortilla olevaa kansalaisvarmennetta varten v. 1.2 OID: 1.2.246.517.1.10.22.1 Dnro 798/617/16 2 (48) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Jukka Santala

Lisätiedot

OHJEET LIIKEPAIKOILLE

OHJEET LIIKEPAIKOILLE OHJEET LIIKEPAIKOILLE DINERS CLUB -KORTIN TUNNISTAMINEN Yhteistä kaikille Diners Club -korteille on vasemmassa yläkulmassa oleva Diners Clubin logo. Kortin etupuolelle on kohopainettu kortin numero, kortinhaltijan

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. Väestörekisterikeskuksen palvelinvarmennetta varten OID:

VARMENNUSKÄYTÄNTÖ. Väestörekisterikeskuksen palvelinvarmennetta varten OID: VARMENNUSKÄYTÄNTÖ OID: 1.2.246.517.1.10.34.1 VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Dnro 798/617/16 2 (37) DOKUMENTINHALLINTA Omistaja Laatinut Saaripuu Tuire Tarkastanut Hyväksynyt Kankaanrinne Joonas VERSION HALLINTA versionro

Lisätiedot

Elisa Varmenne Elisa Oyj VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Elisa Mobile-ID varmentajan varmenne

Elisa Varmenne Elisa Oyj VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Elisa Mobile-ID varmentajan varmenne Elisa Oyj Elisa Varmenne Elisa Oyj VARMENNUSKÄYTÄNTÖ Elisa Mobile-ID varmentajan varmenne Versio 1.0 Voimassa 1.10.2010 lähtien Elisa Oyj 2 / 49 Versionhallinta Muutoshistoria Versio Päivämäärä Kuvaus

Lisätiedot

VTJ-YLLÄPITO. Käyttäjän ohje Kunnat

VTJ-YLLÄPITO. Käyttäjän ohje Kunnat VTJ-YLLÄPITO Käyttäjän ohje Kunnat KÄYTTÄJÄN OHJE 2 (8) Sisällysluettelo 1 Yleistä VTJ-ylläpidon käytöstä...3 1.1 Kuvaukset ja ohjeet...3 1.2 Hallintapalvelut...3 1.3 Roolit...3 1.4 Henkilökohtaiset käyttäjätunnukset

Lisätiedot

VEROHALLINNON JA TULOREKISTERIN RAJAPINTAPALVELUIDEN KÄYTTÖEHDOT

VEROHALLINNON JA TULOREKISTERIN RAJAPINTAPALVELUIDEN KÄYTTÖEHDOT 1 (5) Antopäivä 4.10.2018 Diaarinumero VH/1890/00.01.02/2018 Voimassaolo 4.10.2018 - Toistaiseksi VEROHALLINNON JA TULOREKISTERIN RAJAPINTAPALVELUIDEN KÄYTTÖEHDOT I EHTOJEN SOVELTAMISALA Verohallinnon

Lisätiedot