Lähetystyö & raha. Teksti. Kirkon virallisten lähetysjärjestöjen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslinjaukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lähetystyö & raha. Teksti. Kirkon virallisten lähetysjärjestöjen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslinjaukset"

Transkriptio

1 Lähetystyö & raha Teksti Kirkon virallisten lähetysjärjestöjen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslinjaukset

2 Järjestöjen saama budj.tuki 2012 Suomen Lähetysseura Suomen Pipliaseura 9,5 milj. 1,1 milj. Kansanlähetys 2,2 milj. Lähetysyhdistys Kylväjä 1,2 milj. Medialähetys Sanansaattajat1,2 milj. SLEY ja SLEF 1,1 ja 1,1 milj

3 Mitä virallisuus tarkoittaa? Kirkkohallitus teki 2013 järjestöjen kanssa sopimuksen lähetysjärjestöasemasta. Sopimuksen mukaan järjestöt voivat saada rahoitusta seurakunnilta. Seurakunnilla ei ole velvollisuutta rahoittaa järjestöjä. Päätösvalta varojen käytöstä on seurakunnilla.

4 Miksi tämä tietopaketti koottiin? Kirkkohallitus ei etukäteen tutkinut järjestöjen kelpoisuutta tehtäväänsä, vaan kutsui mukaan kaikki tähänastiset viralliset järjestöt. Ohjauskeskustelujen tuloksista on saatavissa tietoa vasta Siihen asti eettinen harkinta jää seurakuntien tehtäväksi ja jo aiemmin koottujen tietojen varaan. (Lähde: Kirkolliskokouksen kyselytunti 5/13, liite 1)

5 Järjestöihin liittyviä ongelmia Seitsemästä lähetysjärjestöstä neljä ei hyväksy evankelis-luterilaisen kirkkomme pappisvirkaa, joka on avoin sekä miehille että naisille. Seitsemästä järjestöstä viisi suhtautuu kielteisesti seksuaalivähemmistöjen parisuhteisiin ja kehottaa kirkkoa syrjimään vähemmistöihin kuuluvia työhönotossa. (Lähde: Järjestöjen allekirjoittama vetoomus Kirkko ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet, 2010)

6 Naispappeuden torjuvat järjestöt Kansanlähetys:...kieltäydymme yhteistyöstä naispapin kanssa silloin, kun hän esiintyy niissä tehtävissä, jotka --- kuuluvat vain seurakunnan paimenvirkaan. Käytännössä emme ole jumalanpalvelusyhteistyössä silloin, kun naispappi 1) saarnaa eli kaitsee seurakuntaa Jumalan Sanan opetuksella tai 2) toimii liturgina eli johtaa seurakunnan jumalanpalveluksen. (Kansanlähetys ja kirkon paimenvirka, 2010)

7 Naispappeuden torjuvat järjestöt SLEY: Jäsenkokouksen päätös 2007: SLEY torjuu naispappeuden yksiselitteisesti. SLEF: SLEF ansvarar för sin egen verksamhet och tillämpar i den klassiska ämbetssynen. Kylväjä: Pappisvirka vastaa uuden testamentin paimenen virkaa, joka kuuluu miehelle.

8 Kansanlähetys ja yhteistyö Kansanlähetys ja kirkon paimenvirka -julkaisu, Kansanlähetys 2010, sivu 30, lihavointi JK:n: Kansanlähetyksen työntekijäkunnassa, jäsenkunnasta puhumattakaan, on niitä, jotka suhtautuvat naispappien kanssa tehtävään yhteistyöhön eri tavalla kuin edellä on esitetty. Siksi todetakoon, että jokaisella on oikeus toimia yhteistyökysynyksissä Jumalan Sanan ja omantuntonsa edessä oikeaksi katsomallaan tavalla. Samalla kuitenkin toivomme, että käytäntö on mahdollisimman yhdenmukainen, sekä periaatteellisista että käytännöllisistä syistä. Yhdenmukainen linja vähentää ikäviä epäselvyyksiä ja sekaannuksia käytännössä.

9 Mitä on vakaumuksen vapaus? Kirkko kunnioittaa myös niiden jäsentensä vakaumusta, jotka pitävät pappeutta vain miehille kuuluvana. Vakaumus ei tuota kenellekään oikeutta rajoittaa toisen henkilön oikeuksia tai vapauksia, Korkein oikeus linjasi naispapin syrjintätapauksessa (KKO 2010:74).

10 Naisten syrjinnän ongelmat On ongelmallista, että kirkko, joka itse on kutsunut papeikseen sekä naisia että miehiä, tekee lähetystyötä sellaisten järjestöjen kautta, jotka eivät ota lähetystyöntekijöiksi naispuolisia pappeja. Naisia on luterilaisina pappeina esim. Etiopiassa ja Japanissa.

11 Järjestöt ja homoseksuaalisuus Vantaan seurakuntayhtymä on 2012 ja 2013 selvittänyt lähetysjärjestöjen kannat seksuaalivähemmistöihin/homoseksuaalisu uteen. Viisi järjestöä suhtautuu kielteisesti samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin.

12 Homoseksuaalisuuden torjujat Kansanlähetys: Emme palkkaa homoseksuaalisissa suhteissa eläviä töihin. (Lähetysjohtaja Mika Tuovinen, Kotimaa ) KL ei hyväksy samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteiden siunaamista eikä tällaisessa parisuhteessa elämistä. (Kansanlähetyksen ohjelma, sivu 9)

13 Torjujat SLEY: Viittaus pitäytymisestä Pyhän Raamatun opetukseen avioliitosta miehen ja naisen liittona. SLEF:...äktenskapet är den modell för samlevnad som Bibeln anger. Kylväjä: Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto ja sukupuolisuhde kuuluu avioliittoon.

14 Torjujat Sanansaattajat: Raamattuopetus järjestön sivuilla, opettajana Jukka Norvanto: Homoseksuaalisuus on yksi niistä ikävistä seurauksista, joita aiheutuu siitä, kun Jumala vaihdetaan epäjumalaan. Se on esimerkki siitä pahuudesta jota ilman Jumalaa elävä ihminen harjoittaa ja joka vie hänet tuhoon. Syntiä on myös se, ettei tue kuolemaan kulkevaa homoa luopumaan sukupuolielämästä.

15 Kehotus työsyrjintärikoksiin Kansanlähetys, SLEY, SLEF, Kylväjä ja Sanansaattajat kehottavat kirkkoa tekemään syrjintärikoksia: Kirkon tulee pidättäytyä antamasta tukea samaa sukupuolta olevien liitoille ja ilmaistava ettei se ota palvelukseensa tällaisessa suhteessa eläviä. (Lähde: Vetoomus Kirkko ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet, 2010).

16 Syrjintä on synti ja rikos Miksi viiden lähetysjärjestön kehotus homoseksuaalien syrjimiseen on ongelmallinen? 1) Syrjintä on kristillisen rakkauden ja etiikan vastainen teko. 2) Syrjintä on rikoslaissa kielletty rikos ja yhdenvertaisuuslaissa kielletty, rangaistava teko.

17 Mitä haittaa on syrjinnästä Miksi emme halua rahoittaa naisten ja vähemmistöjen syrjintää suosivia järjestöjä? Lähetyskohteiden ihmisillä tulee olla mahdollisuus vastaanottaa evankeliumi ilman syrjiviä lisämausteita. Haluamme lähetystyöntekijöidemme olevan syrjittyjen puolella, ei heitä vastaan.

18 Kirkon opetus homoudesta Mitä kirkkomme opettaa homoseksuaalisuudesta? Homous ei ole synti. Rekisteröity parisuhde ei ole este kirkon virkaan. Homoseksuaalien loukkaaminen sanoin tai teoin on vastoin lähimmäisen rakkauden periaatetta. (Piispainkokous, 2010)

19 Asiallisesti toimivat järjestöt Tarjolla on myös syrjimättömiä vaihtoehtoja: Suomen Lähetysseura ja Suomen Pipliaseura hyväksyvät kirkkomme virkakäsityksen ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhdenvertaisuuden kirkossamme ja sen lähetystyössä. Lähetystyö ja sen etiikka eivät ole järjestöjen oma asia, vaan meidän: koko kirkon.

20 Aineistotyö ja lähteet Aineistojen ja tietolähteiden kokoaminen: Sari Roman-Lagerspetz, Vantaa Tämän esityksen kokoaminen: Johanna Korhonen, Vantaa yhteystiedot:

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1 (5) KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1. Lähetysjärjestö kirkon lähetystyön toteuttajana 1a. Miten järjestönne ymmärtää asemansa kirkon virallisena lähetysjärjestönä?

Lisätiedot

Luterilaisten pappien suhtautuminen Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien päätökseen. Kylväjän ja Sanansaattajien lähetysmäärärahat.

Luterilaisten pappien suhtautuminen Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien päätökseen. Kylväjän ja Sanansaattajien lähetysmäärärahat. Luterilaisten pappien suhtautuminen Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien päätökseen vähentää asteittain Kansanlähetyksen, Kylväjän ja Sanansaattajien lähetysmäärärahat. Tutkimusajankohta 15.-22.2011.

Lisätiedot

164 Lähetykselle ja Kirkon Ulkomaanavulle myönnettävien talousarviomäärärahojen

164 Lähetykselle ja Kirkon Ulkomaanavulle myönnettävien talousarviomäärärahojen 58/2015 164 Lähetykselle ja Kirkon Ulkomaanavulle myönnettävien talousarviomäärärahojen jakoperusteet vuosille 2016-2019 Päätösehdotus Yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen Yhteinen kirkkoneuvosto

Lisätiedot

Suomen ev.-lut. kirkon pappien käsitykset samaa sukupuolta olevien avioliitosta

Suomen ev.-lut. kirkon pappien käsitykset samaa sukupuolta olevien avioliitosta Suomen ev.-lut. kirkon pappien käsitykset samaa sukupuolta olevien avioliitosta JOUKO KIISKI 17.10.2018 Taustaa Suomessa on viime vuosikymmenten aikana kiinnitetty huomiota eri vähemmistöjen oikeuksiin.

Lisätiedot

Kirkonpalvelijat ry:n OPINTO- JA KOULUTUSPÄIVÄT Mikkelissä 29.06.2011. Keijo Toivanen

Kirkonpalvelijat ry:n OPINTO- JA KOULUTUSPÄIVÄT Mikkelissä 29.06.2011. Keijo Toivanen Kirkonpalvelijat ry:n OPINTO- JA KOULUTUSPÄIVÄT Mikkelissä 29.06.2011 Keijo Toivanen 2 KIRKONPALVELIJA HÄMMENNYSTEN KESKELLÄ Arvoristiriidat Erilaisuuden sietäminen 3 1. Jäsenmäärien kehitys( pako kirkosta

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO. Pöytäkirja Aika Torstai klo Neuvotteluhuone, Kirkkokatu 10, Lappeenranta. Paikka

SEURAKUNTANEUVOSTO. Pöytäkirja Aika Torstai klo Neuvotteluhuone, Kirkkokatu 10, Lappeenranta. Paikka Aika Torstai 2.5.2019 klo 17.00 19.13 Lappeenrannan evankelisluterilaiset seurakunnat Paikka Neuvotteluhuone, Kirkkokatu 10, Lappeenranta ASIALISTA 41 KOKOUKSEN AVAUS 42 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2011 KYSELYYN. 1.1. Mitkä ovat järjestönne keskeisimmät tavoitteet lähetystyössä?

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2011 KYSELYYN. 1.1. Mitkä ovat järjestönne keskeisimmät tavoitteet lähetystyössä? 1 (6) KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2011 KYSELYYN Helsingin seurakuntayhtymä Kolmas linja 22 00530 Helsinki Viite: Kysely Suomen ev. lut. kirkon virallisille lähetysjärjestöille

Lisätiedot

Seurakuntavaalit 2018 Vaalikone. Koonti valituiksi tulleiden luottamushenkilöiden (N=3797) vastauksista

Seurakuntavaalit 2018 Vaalikone. Koonti valituiksi tulleiden luottamushenkilöiden (N=3797) vastauksista Seurakuntavaalit 2018 Vaalikone Koonti valituiksi tulleiden luottamushenkilöiden (N=3797) vastauksista Vaalikoneeseen vastanneet, seurakuntavaaleissa 2018 valituiksi tulleet Valituiksi tulleista 3797 henkilöä

Lisätiedot

Lähetys tänään. Leipäsunnuntai 23.3.2014 Jukka Jämsén. Kirkkohallitus

Lähetys tänään. Leipäsunnuntai 23.3.2014 Jukka Jämsén. Kirkkohallitus Lähetys tänään Leipäsunnuntai 23.3.2014 Jukka Jämsén Kirkkohallitus 1 Matteus 24:3-14 3. Kun Jeesus sitten istui Öljymäellä eikä siellä ollut muita, opetuslapset tulivat hänen luokseen ja kyselivät: "Sano

Lisätiedot

Suuri pappikysely. 1. Sukupuoli. 2. Työtehtävä. 3. Vastaajan ikä. Missä työskentelen pappina? Missä työskentelen pappina? Missä työskentelen pappina?

Suuri pappikysely. 1. Sukupuoli. 2. Työtehtävä. 3. Vastaajan ikä. Missä työskentelen pappina? Missä työskentelen pappina? Missä työskentelen pappina? Suuri pappikysely 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 382 Mies 46,25% Nainen 53,75% 2. Työtehtävä Vastaajien määrä: 382 Kirkkoherra 13,75% Kappalainen 22,5% Pappi 63,75% 3. Vastaajan ikä Vastaajien määrä: 381

Lisätiedot

PERUSSOPIMUS LÄHETYSTYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ SUOMEN EV.-LUT. KIRKON JA LÄHETYSJÄRJESTÖN NN VÄLILLÄ

PERUSSOPIMUS LÄHETYSTYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ SUOMEN EV.-LUT. KIRKON JA LÄHETYSJÄRJESTÖN NN VÄLILLÄ 1 (6) PERUSSOPIMUS LÄHETYSTYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ SUOMEN EV.-LUT. KIRKON JA LÄHETYSJÄRJESTÖN NN VÄLILLÄ 1. SOPIJAPUOLET Suomen evankelis-luterilainen kirkko (jäljempänä kirkko) Sopijajärjestö: Lähetysjärjestö

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET TAMPEREEN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET TAMPEREEN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN KYSYMYKSET JA VASTAUKSET TAMPEREEN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN Mikä on järjestönne visio ja toiminta-ajatus? Radiolähetysjärjestö Sanansaattajien (SANSA) tehtävä on viedä evankeliumi median

Lisätiedot

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015 su 5.7. Apostolien päivä Kadonnut ja jälleen löytynyt Seurakuntien diakoniatyötä tukevan Suurella Sydämellä -verkkopalvelun kehittämiseen Kirkkopalveluiden kautta. Kirkkopalvelut ry, PL 279, 00181 Helsinki,

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUS KIRKON ULKOASIAIN OSASTO

KIRKKOHALLITUS KIRKON ULKOASIAIN OSASTO KIRKKOHALLITUS KIRKON ULKOASIAIN OSASTO 1 Kirkon ulkoasiain osasto Hoitaa kirkon ekumeenisia suhteita ja niihin liittyviä teologisia asioita Vastaa ulkomailla asuvien suomalaisten ja Suomessa asuvien ulkomaalaisten

Lisätiedot

Paikka ja aika Keskustan seurakuntatalo, takkahuone klo

Paikka ja aika Keskustan seurakuntatalo, takkahuone klo Paikka ja aika Keskustan seurakuntatalo, takkahuone klo 18 18.40 Jäsenet Seurantaryhmien työskentelyssä mukana Suni Hannu pj Peura Tuula Elonsalo Raimo vpj Nyman Ilona Fager-Pintilä Rose-Marie Siltala

Lisätiedot

Päivään sidotut kolehdit 2015 Kolehti vahvistettu AN kokouksessa Kolehti vahvistetaan AN kokouksessa 5.2.

Päivään sidotut kolehdit 2015 Kolehti vahvistettu AN kokouksessa Kolehti vahvistetaan AN kokouksessa 5.2. Päivään sidotut kolehdit 2015 Kolehti 1.1.-28.2.2015 vahvistettu AN kokouksessa 23.11.2014 Kolehti 1.3.-31.5.2015 vahvistetaan AN kokouksessa 5.2.2015 to 1.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Päihde-

Lisätiedot

ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE

ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE 1.5.-30.9.2019 su 5.5. 2. sunnuntai pääsiäisestä Hyvä Paimen Toivoa naisille mediatyöhön Aasiassa, Lähi-idässä ja Itä-Euroopassa Medialähetys Sanansaattajien

Lisätiedot

Säynätsalon alueseurakunta Kolehtisuunnitelma Liite 59

Säynätsalon alueseurakunta Kolehtisuunnitelma Liite 59 VUODEN 2019 KIRKKOKOLEHDIT Kirkkohallitus on tänään kirkkolain 22 luvun 2 :n nojalla määrännyt, että vuoden 2019 aikana on Turun arkkihiippakunnan sekä Tampereen, Oulun, Mikkelin, Kuopion, Lapuan, Helsingin

Lisätiedot

VUODEN 2019 KIRKKOKOLEHDIT KORPILAHDELLA tammikuu-toukokuu

VUODEN 2019 KIRKKOKOLEHDIT KORPILAHDELLA tammikuu-toukokuu VUODEN 2019 KIRKKOKOLEHDIT KORPILAHDELLA tammikuu-toukokuu 1. Päivään sidotut kolehdit ti 1.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Alueseurakunnan nimikkotyö Keniassa, Marja Ochieng. su 6.1. Loppiainen

Lisätiedot

Kokous 6/2015 Sivu 1. Paikka ja aika Keskustan seurakuntatalo, takkahuone, klo

Kokous 6/2015 Sivu 1. Paikka ja aika Keskustan seurakuntatalo, takkahuone, klo 8.6.2015 Kokous 6/2015 Sivu 1 Paikka ja aika Keskustan seurakuntatalo, takkahuone, 8.6.2015 klo 18.00 19.15 Läsnäolevat jäsenet: Posti Timo pj Elonsalo Raimo vpj Harinen Ari Haukijärvi Eino Kivistö Jaakko

Lisätiedot

Toimintatehtävä: Mene puhelimellasi osoitteeseen

Toimintatehtävä: Mene puhelimellasi osoitteeseen Missio Rasti 1. Kirkon uusi lähetyksen peruslinjaus on nimeltään Yhteinen todistus. Kuinka monta lähetysjärjestöä kirkossamme toimii? A. Kaksi B. seitsemän C. yhdeksän Mene puhelimellasi osoitteeseen www.sakasti.evl.fi/yhteinentodistus

Lisätiedot

Helsingin seurakuntayhtymän yhteiselle kirkkoneuvostolle

Helsingin seurakuntayhtymän yhteiselle kirkkoneuvostolle Helsingin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto on 16.8.2007 päivätyssä kirjeessä ilmoittanut valmistelevansa lähetysjärjestöjen ja Kirkon Ulkomaanavun talousarvioavustusten jakoperusteiden tarkistamista

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNTA JULISTUSJOHTOKUNTA /2013

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNTA JULISTUSJOHTOKUNTA /2013 JÄRVENPÄÄN SEURAKUNTA JULISTUSJOHTOKUNTA 3.9.2013 3/2013 Paikka: Vanhankirkon alasali Aika: Tiistaina 3.9.2013 klo 18.00 liite sivu 24 3 KOKOUKSEN AVAUS 25 3 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 26 3 PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

SUOMALAISEN LUTERILAISEN LÄHETYSTYÖN AIKAJANA

SUOMALAISEN LUTERILAISEN LÄHETYSTYÖN AIKAJANA SUOMALAISEN LUTERILAISEN LÄHETYSTYÖN AIKAJANA JUURET 1695 Hallen laitosten perustaminen merkitsi luterilaisen pietismin parissa syntyneelle lähetysherätykselle voimakasta tukikohtaa. Lähetystyöhön johtaneet

Lisätiedot

Päihde- ja kriminaalityöhön eri järjestöille, Kirkkohallituksen kautta. Kirkkohallitus (PL 210, 00131 Helsinki, viitenumeroluettelo)

Päihde- ja kriminaalityöhön eri järjestöille, Kirkkohallituksen kautta. Kirkkohallitus (PL 210, 00131 Helsinki, viitenumeroluettelo) 1 KAJAANIN SEURAKUNTA Kolehtisuunnitelma 1.1. 7.6.2015 to 1.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Tansanian syrjäseudulla asuvien lasten peruskoulutuksen tukemiseen Suomen Setlementtiliiton kautta. Suomen

Lisätiedot

SUOSITUS TOIMITUSPALKKIOISTA

SUOSITUS TOIMITUSPALKKIOISTA 1 Soveltamisala 1 mom. Suosituksen tarkoitus Kirkon työmarkkinalaitos sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry. ja Kirkon alat ry suosittavat, että seurakunnat maksavat toimituspalkkiota

Lisätiedot

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Sopimus yhteydestä, esirukouksesta ja taloudellisesta tuesta Keminmaan seurakunnalla on maailman lähetyskentillä omia nimikkokohteita. Seurakunta on tehnyt

Lisätiedot

29 Lähetykselle ja Kirkon Ulkomaanavulle myönnettävien talousarviomäärärahojen

29 Lähetykselle ja Kirkon Ulkomaanavulle myönnettävien talousarviomäärärahojen 58/2015 29 Lähetykselle ja Kirkon Ulkomaanavulle myönnettävien talousarviomäärärahojen jakoperusteet vuosille 2016-2019 Päätösehdotus Yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen Yhteinen kirkkovaltuusto

Lisätiedot

Säynätsalon alueseurakunta. Päivään sidotut kolehdit

Säynätsalon alueseurakunta. Päivään sidotut kolehdit Säynätsalon alueseurakunta Päivään sidotut kolehdit su 6.5. 5. sunnuntai pääsiäisestä (Rukoussunnuntai) Sydämen puhetta Jumalan kanssa Kristillisen spiritualiteetin vaalimiseen muun muassa kouluttamalla

Lisätiedot

Korpilahden alueseurakunnan varhaisnuoriso- ja nuorisotyön kehittämiseen.

Korpilahden alueseurakunnan varhaisnuoriso- ja nuorisotyön kehittämiseen. VUODEN 2016 KIRKKOKOLEHDIT JA HIIPPAKUNNALLISET KOLEHTIKOHTEET su 5.6. 3. sunnuntai helluntaista Kutsu Jumalan valtakuntaan Lähetystyöhön Suomen Lähetysseuran kautta teemalla Kirkko puhuu syrjäytettyjen

Lisätiedot

PAAVALIN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA Nro 9/2011 SEURAKUNTANEUVOSTO

PAAVALIN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA Nro 9/2011 SEURAKUNTANEUVOSTO PAAVALIN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA Nro 9/2011 SEURAKUNTANEUVOSTO Kokousaika Tiistai 13.12.2011 klo 18.00 - Kokouspaikka Osallistujat Paavalinkirkko, Kirkkoherranvirasto Sammatintie 5, Helsinki Parviainen Jorma,

Lisätiedot

ERILAISET AVIOLIITTOKÄSITYKSET RIKKAUTTA JA JÄNNITETTÄ Yliopistonlehtori, dosentti Jouko Kiiski

ERILAISET AVIOLIITTOKÄSITYKSET RIKKAUTTA JA JÄNNITETTÄ Yliopistonlehtori, dosentti Jouko Kiiski ERILAISET AVIOLIITTOKÄSITYKSET RIKKAUTTA JA JÄNNITETTÄ 5.10.2018 Yliopistonlehtori, dosentti Jouko Kiiski REFORMAATIO On tunnettua, että Luther oli monessa asiassa varsin kriittinen katolista kirkkoa

Lisätiedot

YHTEINEN TODISTUS. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen

YHTEINEN TODISTUS. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen YHTEINEN TODISTUS Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus 2018 2 Sisällys Mikä on kirkko?... 4 Jumalan lähetys... 4 Ykseys, todistus ja palvelu... 4 Kokonaisvaltainen lähetys ja evankelioiminen...

Lisätiedot

SUOMEN HELLUNTAIKIRKKO

SUOMEN HELLUNTAIKIRKKO SUOMEN HELLUNTAIKIRKKO Suomen Helluntaikirkon julkaisuja 2 2014 tekijät, Suomen Helluntaikirkko ja Aikamedia Oy Raamatunlainauksissa on käytetty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen

Lisätiedot

TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA

TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA 2017-2022 Suomen Lähetysseura on perustettu vuonna 1859 ja se on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja sen seurakuntien lähetysjärjestö. Lähetysseuran

Lisätiedot

Kolehtikohteet Huhtasuon alueseurakunnassa (punaisella alueneuvoston päätettävät)

Kolehtikohteet Huhtasuon alueseurakunnassa (punaisella alueneuvoston päätettävät) 91, liite 2 / Sivu 1 / 6 Kolehtikohteet Huhtasuon alueseurakunnassa 1.1. 31.5.2018 (punaisella alueneuvoston päätettävät) ma 1.1. la 6.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Loppiainen Jeesus, maailman

Lisätiedot

VUODEN 2018 HEINÄ-JOULUKUUN KIRKKOKOLEHDIT INARIN SEURAKUNNASSA

VUODEN 2018 HEINÄ-JOULUKUUN KIRKKOKOLEHDIT INARIN SEURAKUNNASSA VUODEN 2018 HEINÄ-JOULUKUUN KIRKKOKOLEHDIT INARIN SEURAKUNNASSA su 1.7. Apostolien päivä Herran palveluksessa Nuorten ja varhaisnuorten leiri- ja retkeilytoiminnan tukeminen Partaharju-säätiön kautta.

Lisätiedot

Asialista Joutsenon seurakuntakeskus

Asialista Joutsenon seurakuntakeskus Asialista Penttiläntie 5, 54100 Joutseno P. 040 3126 700, 040 3126 701 www.lappeenrannanseurakunnat.fi Aika Tiistai 19.12.2017 klo 18 Paikka Joutsenon seurakuntakeskus ASIALISTA 59 Kokouksen avaus 60 Kokouksen

Lisätiedot

REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS

REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS lista kokous 6/2015 Seurakuntaneuvosto 24.9.2015 sivu 1 (6) REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika torstai 24.9.2015 klo 18.00 Paikka Rekolan Pyhän Andreaan kirkko, seurakuntasali 2 Kustaantie

Lisätiedot

Pöytäkirja Lappeen seurakuntasali, Kirkkokatu 10, Lappeenranta

Pöytäkirja Lappeen seurakuntasali, Kirkkokatu 10, Lappeenranta PL 45, 53101 Lappeenranta P. 040 3126 601, 040 3126 602 www.lappeenrannanseurakunnat.fi Aika Keskiviikko 17.4.2019 klo 17.00 19.00 Paikka Lappeen seurakuntasali, Kirkkokatu 10, Lappeenranta ASIALISTA 34

Lisätiedot

Akavan kirkollisten jäsenkysely 2010: Yhä useampi toivoo naista piispaksi

Akavan kirkollisten jäsenkysely 2010: Yhä useampi toivoo naista piispaksi Julkaistu Crux 3/010 Akavan kirkollisten jäsenkysely 010: Yhä useampi toivoo naista piispaksi Kati Niemelä Nuoret pappisnaiset ovat kiinnostuneita kirkkoherran virasta ja muista esimiestehtävistä. Naispiispaa

Lisätiedot

VUODEN 2016 KIRKKOKOLEHDIT JA HIIPPAKUNNALLISET KOLEHTIKOHTEET

VUODEN 2016 KIRKKOKOLEHDIT JA HIIPPAKUNNALLISET KOLEHTIKOHTEET VUODEN 2016 KIRKKOKOLEHDIT JA HIIPPAKUNNALLISET KOLEHTIKOHTEET HUHTASUON JA HALSSILAN KIRKOILLA 1.1-31.5.2016 pe 1.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Aurinkorannikon suomalaisen ev. lut. seurakunnan

Lisätiedot

Pöytäkirja Lappeen seurakuntasali, Kirkkokatu 10, Lappeenranta

Pöytäkirja Lappeen seurakuntasali, Kirkkokatu 10, Lappeenranta PL 45, 53101 Lappeenranta P. 040 3126 601, 040 3126 602 www.lappeenrannanseurakunnat.fi Aika Keskiviikko 11.4.2018 klo 17.00 18.15 Paikka Lappeen seurakuntasali, Kirkkokatu 10, Lappeenranta ASIALISTA 31

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄ. Avioliittoon vihkiminen

LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄ. Avioliittoon vihkiminen LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄ Avioliittoon vihkiminen Rakkauden suojassa Vihkimisessä luvataan rakastaa toista ja sitoudutaan jakamaan elämä hänen kanssaan. Siinä on jotain ihmeellistä ja hienoa. Kirkossa voitte

Lisätiedot

KESÄ-JOULUKUU 2015 KIRKKOKOLEHDIT KORPILAHTI

KESÄ-JOULUKUU 2015 KIRKKOKOLEHDIT KORPILAHTI KESÄ-JOULUKUU 2015 KIRKKOKOLEHDIT KORPILAHTI su 7.6. su 14.6. la 20.6. su 21.6. su 28.6. su 5.7. su 12.7. su 19.7. 2. sunnuntai helluntaista Katoavat ja katoamattomat aarteet Kirkon Ulkomaanavulle nuorten

Lisätiedot

Yhteinen todistus. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus. Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja Kirkko ja toiminta

Yhteinen todistus. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus. Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja Kirkko ja toiminta Yhteinen todistus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja Kirkko ja toiminta 38 Yhteinen todistus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen

Lisätiedot

TAMPEREEN MESSUKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 3/2018 1(11) Seurakuntaneuvosto Kokous Kokouksen avaus 3

TAMPEREEN MESSUKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 3/2018 1(11) Seurakuntaneuvosto Kokous Kokouksen avaus 3 TAMPEREEN MESSUKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 3/2018 1(11) Aika 12.4.2018 klo 17.30 Paikka Aitolahden kirkko, Jenseninkatu 4 Käsiteltävät asiat 21 Kokouksen avaus 3 22 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Suomalaisten suhtautuminen naispappeuteen 2000-luvulla

Suomalaisten suhtautuminen naispappeuteen 2000-luvulla Artikkeli on julkaistu Crux-lehdessä 1/16 Maarit Hytönen Suomalaisten suhtautuminen naispappeuteen -luvulla Naispappeuden hyväksymisestä Suomen ev.lut. kirkossa tulee tänä vuonna kuluneeksi vuotta. Valtaosa

Lisätiedot

Kaikille yhteiset seurakuntavaalikonekysymykset SEURAKUNTA Valitse listalta seurakuntasi. Taustakysymykset: Nimi, ikä

Kaikille yhteiset seurakuntavaalikonekysymykset SEURAKUNTA Valitse listalta seurakuntasi. Taustakysymykset: Nimi, ikä Kaikille yhteiset seurakuntavaalikonekysymykset 2018 SEURAKUNTA Valitse listalta seurakuntasi Taustakysymykset: Nimi, ikä Mikä seuraavista on sinua lähinnä oleva hengellinen taustayhteisö? Evankelisuus

Lisätiedot

YHTEINEN TODISTUS. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen

YHTEINEN TODISTUS. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen YHTEINEN TODISTUS Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjaus 2018 2 Sisällys Mikä on kirkko?... 4 Jumalan lähetys... 4 Ykseys, todistus ja palvelu... 4 Kokonaisvaltainen lähetys ja evankelioiminen...

Lisätiedot

Papin ydinosaaminen

Papin ydinosaaminen Papin ydinosaaminen 14.6.2010 Ammatin kuvaus Kirkon järjestysmuoto erottaa toisistaan pappisviran ja papinviran. Papinviralla tarkoitetaan seurakunnan, seurakuntayhtymän, hiippakunnan tai kirkkohallituksen

Lisätiedot

KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo

KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Kalajoen rovastikunta 18.5.2015 KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää

Lisätiedot

4 18 Edustajien nimeäminen kirkon virallisten lähetysjärjestöjen ja merimieskirkon kokouksiin

4 18 Edustajien nimeäminen kirkon virallisten lähetysjärjestöjen ja merimieskirkon kokouksiin JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 2/2017 1 AIKA klo 17.30 PAIKKA Tikkakosken kirkko, seurakuntasali, Kirkkokatu 18 Sivu / Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 13 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3

Lisätiedot

Seurakunta elää lähetettynä Luottamushenkilön tietopaketti 2015

Seurakunta elää lähetettynä Luottamushenkilön tietopaketti 2015 Seurakunta elää lähetettynä Luottamushenkilön tietopaketti 2015 KIRKON LÄHETYSTYÖN KESKUS Tervetuloa näköalapaikalle Nostamme sanoman esiin Kohtaaminen koskettaa Rakastamme lähimmäistä Arvostamme jäsenyyttä

Lisätiedot

VUODEN 2018 KIRKKOKOLEHDIT

VUODEN 2018 KIRKKOKOLEHDIT VUODEN 2018 KIRKKOKOLEHDIT Kirkkohallitus on kirkkolain 22 luvun 2 :n nojalla määrännyt, että vuoden 2018 aikana on Turun arkkihiippakunnan sekä Tampereen, Oulun, Mikkelin, Kuopion, Lapuan, Helsingin ja

Lisätiedot

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset. Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset. Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast Huomionosoitusten ilo vaikkei innostuisikaan juuri siitä mitä saa, ani harvaa oikeasti

Lisätiedot

JANAKKALAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2018 Kirkkoneuvosto

JANAKKALAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2018 Kirkkoneuvosto Aika 9.10. 2018 klo 17.30 18.20 Paikka Turengin seurakuntakeskus Läsnä Riikonen Pekka puheenjohtaja Ilmarinen Liisa varapuheenjohtaja Ahvenjärvi Seppo jäsen Lehtonen Riitta jäsen Puusaari Seija jäsen Rantala

Lisätiedot

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA

LUTERILAISUUS TÄNÄÄN SCHMALKALDENIN OPINKOHTIEN VALOSSA STI, 25.9.2013 DANIEL NUMMELA LUTERILAISUUS TÄNÄÄN OPINKOHTIEN VALOSSA TUNNUSTUSKIRJAT TUTUIKSI JOHDANTO - 1517 Lutherin 95 teesiä - 1530 Augsburgin tunnustus - 1537 Schmalkaldenin opinkohdat 1 JOHDANTO

Lisätiedot

HAKUNILAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS

HAKUNILAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Seurakuntaneuvosto 25.9.2014 sivu 1 (7) HAKUNILAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika torstai 25.9.2014 klo 18.45 - Viikkomessu pidettiin kirkossa klo 18 Paikka Hakunilan kirkon kokoustila Hakunilantie

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNTA JULISTUSJOHTOKUNTA /2017

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNTA JULISTUSJOHTOKUNTA /2017 JÄRVENPÄÄN SEURAKUNTA JULISTUSJOHTOKUNTA 7.11.2017 4/2017 Paikka: Kammari, seurakuntatalon alakerta Aika: Tiistai 7.11.2017 klo 15 15.50 liite sivu 30 3 KOKOUKSEN AVAUS 31 3 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

3/5 Vaajakosken alueseurakunnan työalojen toimintakertomus vuodelta 2017

3/5 Vaajakosken alueseurakunnan työalojen toimintakertomus vuodelta 2017 AIKA 07.02.2018 klo 18:00 PAIKKA Vaajakosken kirkko Kirkkotie 11 40800 Vaajakoski Sivu / Alkuhartaus ja kokouksen avaus 2/1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3/2 Työjärjestyksen hyväksyminen 3/3

Lisätiedot

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Huomionosoitusten ilo vaikkei innostuisikaan juuri siitä mitä saa, ani harvaa oikeasti harmittaa, että joku kiinnittää myönteistä huomiota hyvä tapa osoittaa, että

Lisätiedot

3 / 26 Vuoden 2017 alueseurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelman valmistelua

3 / 26 Vuoden 2017 alueseurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelman valmistelua JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 3 / 2016 1 AIKA To 7.4.2016 klo 16.30. Kahvitarjoilu alkaen klo 16.00. PAIKKA Huhtasuon seurakuntakeskus Nevakatu 6. Sivu / Alkuhartaus ja kokouksen avaus 2 / 22 Kokouksen

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTO. Asialista KUU Aika Torstai klo 17.00

SEURAKUNTANEUVOSTO. Asialista KUU Aika Torstai klo 17.00 Asialista Hietakallionkatu 7, 53850 Lappeenranta p. 040 3126 501 www.lappeenrannanseurakunnat.fi Aika Torstai 17.12.2015 klo 17.00 Paikka Sammonlahden seurakuntakeskus, Ankkurisali, Hietakallionkatu 7

Lisätiedot

A S I A L U E T T E L O:

A S I A L U E T T E L O: IMATRAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 7/2015 1 (12) A S I A L U E T T E L O: 115. Kokouksen avaus 116. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 117. Pöytäkirjantarkastajien valinta 118. Ääntenlaskijoiden valinta

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Mikäli varsinainen jäsen on estynyt, tulee hänen ilmoittaa siitä varajäsenelleen.

Mikäli varsinainen jäsen on estynyt, tulee hänen ilmoittaa siitä varajäsenelleen. JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 1/2018 1 / 6 AIKA Ke klo 17 (kahvit klo 16.45) PAIKKA Sivu / Korpilahden seurakuntatalo Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 / 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 1/

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 1/ JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 1/2017 1 AIKA klo 17.30 18.46 PAIKKA Tikkakosken kirkko, seurakuntasali, Kirkkokatu 18 Sivu / Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 4/2012

PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 4/2012 19.4.2012 1 (6) PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 4/2012 Kokousaika: Tiistai 24.4.2012 kello 18.00 Paikka: Kallion kirkon Kappelisali, Itäinen papinkatu 2. Käynti

Lisätiedot

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 3/2018

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 3/2018 1 MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 3/2018 Aika ja paikka Reposaaren pappila 6.3.2018 klo 18.00-19.55 Läsnä: Hietanen Heimo, pj Gustafsson Tarja Grönblom Kirsi Heilimä

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

Lutherista luuranko. Onko luterilainen tunnustus muisto menneestä vai tuki tulevaan?

Lutherista luuranko. Onko luterilainen tunnustus muisto menneestä vai tuki tulevaan? Lutherista luuranko. Onko luterilainen tunnustus muisto menneestä vai tuki tulevaan? Esittäjän nimi 16.2.2017 1 Tunnustus on hengellinen ja opillinen Tunnustus ei ole yhdistyksen säännöstö, vaan kirkon

Lisätiedot

110 Lähetyksen ja kansainvälisen diakonian projektimäärärahojen myöntäminen vuonna 2015

110 Lähetyksen ja kansainvälisen diakonian projektimäärärahojen myöntäminen vuonna 2015 60/2015 110 Lähetyksen ja kansainvälisen diakonian projektimäärärahojen myöntäminen vuonna 2015 Päätösehdotus Yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen Yhteinen kirkkoneuvosto päättää 1) myöntää

Lisätiedot

VUODEN 2017 KIRKKOKOLEHDIT

VUODEN 2017 KIRKKOKOLEHDIT VUODEN 2017 KIRKKOKOLEHDIT Kirkkohallitus on tänään kirkkolain 22 luvun 2 :n nojalla määrännyt, että vuoden 2017 aikana on Turun arkkihiippakunnan sekä Tampereen, Oulun, Mikkelin, Kuopion, Lapuan, Helsingin

Lisätiedot

Mainonnan eettinen neuvosto

Mainonnan eettinen neuvosto Mainonnan eettinen neuvosto Mainonnan eettinen neuvosto MEN tehtävä: antaa pyynnöstä lausuntoja siitä, ovatko yksittäiset mainokset hyvän tavan mukaisia Yritysten yhteiskunnallinen vastuu ei tutki mainonnan

Lisätiedot

RUOKOLAHDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 7/2018 Kirkkoneuvosto (10) Paikka Kirkkoherranvirasto, neuvotteluhuone, Satamatie 1

RUOKOLAHDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 7/2018 Kirkkoneuvosto (10) Paikka Kirkkoherranvirasto, neuvotteluhuone, Satamatie 1 Kirkkoneuvosto 27.12.2018 1(10) Aika Torstaina 27.12.2018 klo 17.00-17.45 Paikka Kirkkoherranvirasto, neuvotteluhuone, Satamatie 1 Läsnä Haakana, Leena kirkkoherra, puheenjohtaja Liimatta, Juhani, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 5/ klo

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 5/ klo 1 MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 5/2017 Aika ja paikka Pihlavan seurakuntatalo 16.5.2017 klo 18.00-18.38 Läsnä: Poissa: Hietanen Heimo, pj Gustafsson Tarja Grönblom

Lisätiedot

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia)

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) TAVOITTEET tapoihimme, lakeihimme jne. ymmärtää, että erilaiset uskonnot muissa kulttuureissa määrittävät niiden

Lisätiedot

Asialista Maanantai alkaen klo jouluaterialla

Asialista Maanantai alkaen klo jouluaterialla Asialista Penttiläntie 5, 54100 Joutseno P. 040 3126 700, 040 3126 701 www.lappeenrannanseurakunnat.fi Aika Maanantai 10.12.2018 alkaen klo 18.00 jouluaterialla Paikka Joutsenon seurakuntakeskus, Penttiläntie

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUS. Kirkko: yhteistä näkyä kohti

KIRKKOHALLITUS. Kirkko: yhteistä näkyä kohti KIRKKOHALLITUS Kirkko: yhteistä näkyä kohti 1 Asiakirjan tausta Faith and Order-asiakirja BEM (Baptism, Eucharist Ministry l. Kaste, ehtoollinen, virka 1982) ja siitä saadut perusteelliset vastaukset KMN:n

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

Eero Huovinen aikoinaan vetosi Suomen lakiin ja sanoi, että homoseksuaalisessa parisuhteessa elävä voi toimia kirkon työntekijänä.

Eero Huovinen aikoinaan vetosi Suomen lakiin ja sanoi, että homoseksuaalisessa parisuhteessa elävä voi toimia kirkon työntekijänä. KESKUSTELUA Puheenvuorot kokosi Laura Mäntylä Lähetysjärjestöt sanovat, että ne eivät syrji ketään. Ne sanovat myös, etteivät ne hyväksy samaa sukupuolta olevien parisuhteita. Pitäisi tutkia niiden työssä

Lisätiedot

Esityslista. Aitolahden kirkko, Jenseninkatu 4 Kahvit klo alkaen.

Esityslista. Aitolahden kirkko, Jenseninkatu 4 Kahvit klo alkaen. lista 4/2019 Kokousaika Kokouspaikka klo 17:30 Aitolahden kirkko, Jenseninkatu 4 Kahvit klo 17.00 alkaen. Osallistujat Jäsenet Poissa Muut osallistujat Vuorio Juha Halme Salme Huotari Tarja Häikiö Leevi

Lisätiedot

Seurakunta elää lähetettynä. Luottamushenkilön tietopaketti 2019 KIRKON LÄHETYSTYÖN KESKUS

Seurakunta elää lähetettynä. Luottamushenkilön tietopaketti 2019 KIRKON LÄHETYSTYÖN KESKUS Seurakunta elää lähetettynä Luottamushenkilön tietopaketti 2019 KIRKON LÄHETYSTYÖN KESKUS Tervetuloa näköalapaikalle Suomalaisille kirkon yksi merkittävimmistä rooleista on toimia hyvän edistäjänä. Evankeliumin

Lisätiedot

PAPISTO JA KANTTORIT 2010 Akavan kirkollisten ammattiliittojen jäsenkysely. Kati Niemelä

PAPISTO JA KANTTORIT 2010 Akavan kirkollisten ammattiliittojen jäsenkysely. Kati Niemelä PAPISTO JA KANTTORIT 2010 Akavan kirkollisten ammattiliittojen jäsenkysely Kati Niemelä 15.4.2010 Vastaajat Yhteensä 1 107 henkeä 66 % kirjekyselyyn, 34% sähköisesti Pappisliiton jäsenet vastausprosentti

Lisätiedot

Lapuan hiippakunnan määräämä kolehti

Lapuan hiippakunnan määräämä kolehti 11.2.2018 Lapuan hiippakunnan määräämä kolehti VUODEN 2018 KIRKKOKOLEHDIT Kirkkohallitus on tänään kirkkolain 22 luvun 2 :n nojalla määrännyt, että vuoden 2018 aikana on Turun arkkihiippakunnan sekä Tampereen,

Lisätiedot

Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen

Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen Naantalin seurakunnan Laaja oppimäärä kirkolliseen vihkimiseen Avioliiton merkitys Avioliiton esteiden tutkinta Vihkimisen varaaminen Tapaaminen papin kanssa Avioliittoon vihkiminen vai morsiusmessu? Häämusiikki

Lisätiedot

Nainen suomalaisissa hera tysliikkeissa

Nainen suomalaisissa hera tysliikkeissa STI 15.2.2012 Soili Haverinen Nainen suomalaisissa hera tysliikkeissa Mitä käsittelemme? Naisia herätysliikkeiden historiassa Kysely nykytilanteesta: Miten naisen asemasta opetetaan herätysliikkeissä?

Lisätiedot

1. Päivään sidotut kolehdit

1. Päivään sidotut kolehdit 1. Päivään sidotut kolehdit su 1.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Pakolaisten auttamiseen kriisialueilla Kirkon Ulkomaanavun kautta. Kirkon Ulkomaanavun säätiö, PL 21, 13 Helsinki, viitenumeroluettelo.

Lisätiedot

1. Päivään sidotut kolehdit

1. Päivään sidotut kolehdit 1. Päivään sidotut kolehdit su 1.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Säynätsalon alueseurakunnan diakoniatyölle, vähävaraisten avustamistyöhön. pe 6.1. Loppiainen Jeesus, maailman valo Lähetystyöhön

Lisätiedot

Edustaja-aloite /2017 kirkolliskokoukselle. Kirkon avioliittokäsityksen laajentaminen. Aloitteen tarkoitus

Edustaja-aloite /2017 kirkolliskokoukselle. Kirkon avioliittokäsityksen laajentaminen. Aloitteen tarkoitus 1 Edustaja-aloite /2017 kirkolliskokoukselle Kirkon avioliittokäsityksen laajentaminen Aloitteen tarkoitus Kun avioliittolaki Suomessa laajentuu 1.3.2017 alkaen koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja,

Lisätiedot

Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä

Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Mahdollisuus vai taakka? Koulutus työelämän asiantuntijoille 30.4.2015 Eurobarometri 77.4. Syrjintä EU:ssa vuonna 2012. Aineisto kerätty 6/2012. 2 30.4.2015 3

Lisätiedot

Näkökohtia rekisteröityjen parisuhteiden siunaamisesta. Vesa Hirvonen. (Teologinen Aikakauskirja 2/2007)

Näkökohtia rekisteröityjen parisuhteiden siunaamisesta. Vesa Hirvonen. (Teologinen Aikakauskirja 2/2007) Näkökohtia rekisteröityjen parisuhteiden siunaamisesta Vesa Hirvonen (Teologinen Aikakauskirja 2/2007) Keskustelu rekisteröityjen parisuhteiden siunaamisesta alkoi Suomessa heti, kun laki rekisteröidystä

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

LAMMIN SEURAKUNTA Pöytäkirja Nro 7

LAMMIN SEURAKUNTA Pöytäkirja Nro 7 Sivu 1 Kokousaika Keskiviikkona 22.11.2017 klo 17 17.50 Kokouspaikka Läsnä Seurakuntasali Ulvinen Heli, kirkkoherra, puheenjohtaja Hanhimäki Sampo, jäsen Huostila Anja, jäsen Huostila Mari, jäsen Kartano

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ Koulutus työelämän asiantuntijoille 14.4.2015 Hallitussihteeri Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Terhi Tullkki 15.4.2015 Suomen

Lisätiedot

Nimikkolähetit. Minna Aro Mongolia (Kylväjä) alkusyksystä 2018

Nimikkolähetit. Minna Aro Mongolia (Kylväjä) alkusyksystä 2018 Lähetys kevät 2018 Nimikkolähetit Minna Aro Mongolia (Kylväjä) alkusyksystä 2018 Minna on sairaanhoitaja (AMK), diakonissa. Tehtävä Mongoliassa sisältää työtä viittomakielen ja vammaistyön parissa. Satu

Lisätiedot