Opasraportti. Diplomi-insinööri Tuotantotalous Yrittäjyys. Tutkintorakenteet. LUT School of Business and Management (23E1)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opasraportti. Diplomi-insinööri Tuotantotalous Yrittäjyys. Tutkintorakenteet. LUT School of Business and Management (23E1)"

Transkriptio

1 1 Opasraportti LUT School of Business and Management (23E1) Diplomi-insinööri Tuotantotalous Yrittäjyys Tuotantotalouden diplomi-insinöörin tutkinto-ohjelmat (120 op) Suoritettava tutkinto on Diplomi-insinööri (DI), Master of Science in Technology (M.Sc. Tech.), ylempi korkeakoulututkinto joka antaa kelpoisuuden tieteellisiin jatko-opintoihin. Opintojen laajuus on 120 op ja ne on mitoitettu kahdeksi lukuvuodeksi. Osaamistavoitteet LUT Tuotantotalous kouluttaa tekniikan ja talouden asiantuntijoita teollisuusyritysten, kaupan ja julkisyhteisöjen palvelukseen. Koulutuksesta valmistuneilla on hyvä tekniikan tuntemus, laaja taloudellinen osaaminen ja vahvat valmiudet yritysten kehittämis- ja johtotehtäviin. Heillä on kyky ja halu työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä, toimia vastuullisesti ja eettisesti sekä kehittää ja täydentää osaamistaan edelleen. Tuotantotalouden diplomi-insinööri osaa arvioida yrityksen eri toimintojen ja sen sidosryhmien välisiä vuorovaikutussuhteita ja näiden vaikutusta yrityksen menestymiseen kansainvälisessä toimintaympäristössä analysoida organisaatioiden prosesseja, määrittää kehittämiskohteita ja innovoida rat-kaisuvaihtoehtoja määrittää, tuottaa ja hankkia päätöksenteossa olennaiset tiedot ja antaa niiden pohjalta toimenpidesuosituksia arvioida oman teknillisen alan sovelluksia liiketoiminnallisesta näkökulmasta suunnitella ja johtaa kehittämistoimintaa ja -hankkeita soveltaa uutta tieteellistä tietoa kehittääkseen ja täydentääkseen osaamistaan edelleen. Tutkintorakenteet Yrittäjyyden DI-ohjelma on 120 opintopisteen laajuinen tuotantotalouden diplomi-insinöörin tutkintoon johtava DIohjelma, jossa keskitytään laajasti yrittäjyyden eri ilmiöihin. Koulutuksen tarkoituksena on perehdyttää opiskelijat yrityksen synnyttämiseen, kehittymiseen ja kasvun eri vaiheisiin. Yrittäjyyden DI-ohjelmasta valmistuu tuotantotalouden diplomi-insinööriksi, syventymiskohteena yrittäjyys. Tutkinto antaa valmiudet toimia esimerkiksi yrittäjänä, yritysneuvojana tai muissa yrittäjämäisissä tehtävissä. Esimerkiksi elinkeinoasiamies tai yrityksen liiketoimintavetäjä ovat myös mahdollisia nimikkeitä ja yrittäjämäisestä työotteesta on taatusti hyötyä missä tahansa tehtävässä vaikka ei yksityisyrittäjäksi tähtäisikään. Tarjoamme ainoana Suomessa yrittäjyyden DI-tasoisen ohjelman. Opinnot käsittelevät yrityksen perustamista, kehittämistä ja yrityksen kasvun eri vaiheita. Syventymisopintojen lisäksi opiskelija valitsee aiempien opintojensa viitoittamana joko teknillisen tai tuotantotalouden sivuopinnon. Kursseilla käytetään monipuolisesti eri opetus- ja opiskelumuotoja. Tutkintoon kuuluu päiväopetuksen lisäksi niin intensiivikursseja kuin täysin etäopiskeluna suoritettavia kursseja.

2 2 Opiskelu on järjestetty päiväopintoina. Niiden suoritusaika päätoimisesti opiskellen on kaksi vuotta. Samanaikaisesti työskennellen tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi kolmessa vuodessa. Yrittäjyyden ohjelmasta valmistuva opiskelija osaa: perustaa yrityksen arvioida ja kehittää yritystä sekä analysoida kasvun eri vaiheita löytää ja hyödyntää erilaisia liiketoimintamahdollisuuksia analysoida yritysten menestystä monipuolisesti yrittäjyystaitojen lisäksi toimia hyvin erilaisissa yrittäjämäisissä tehtävissä, kuten esimerkiksi yritysten liiketoimintayksikön johtajana tai erilaisissa yrittäjyyden edistämistehtävissä Yrittäjyyden tutkintorakenne lukuvuonna Tuotantotalouden DI-tutkinto 120 op muodostuu seuraavista kokonaisuuksista: Ydinopinnot 18 op (min.) Syventymisopinnot 78 op (min.) Sivuopinnot 24 op (min.) Yrittäjyyden DI-ohjelma Tutkintorakenteen tila: julkaistu Lukuvuosi: Lukuvuoden alkamispäivämäärä: Ydinopinnot (vähintään 18 op) (vähintään 18 op) Valitaan 3 opintojaksoa/18 op seuraavista vaihtoehtoisista opintojaksoista: TuDYrYdin: Ydinopinnot, 18 op Ydinopinnot CS30A1103: Päätöksenteko ja päätösanalyysi, 6 op CS30A1612: Strateginen suunnittelu ja johtaminen, 6 op CS34A0401: Strategic Entrepreneurship in an Age of Uncertainty, 6 op A250A0000: Aineettomat oikeudet ja niiden käyttö yritystoiminnassa, 6 op A210A0702: New Venture Management, 6 op Syventymisopinnot 78 op (vähintään 78 op) CS34A0551: Business Idea Development, 6 op CS90A0060: Diplomityö, 30 op CS34A0302: Entrepreneurship Theory, 6 op CS34A0721: Entrepreneurship, ownership and family firms, 6 op CS34A0711: Omistajaohjaus ja yrittäjyys, 6 op CS34A0732: Uuden liiketoiminnan luominen, 6 op CS34A0770: Yrittäjyyden seminaarikurssi, 6 op CS34A0741: Yrittäjyyspolitiikka ja yrittäjyyden edistäminen, 6 op CS34A0351: Yrittäjän toimintaa ohjaavat kasvumallit ja kehittämisen menetelmät, 6 op

3 3 Sivuopinnot (vähintään 24 op) Sivuopinnot (väh. 24 op) määräytyvät opiskelijan aiemman tutkinnon ja siihen sisältyneiden opintojen perusteella. DI-tutkinnon sivuopinnot ovat tekniikan tai talouden alan yliopistotasoisia opintokokonaisuuksia. Teknillinen sivuopintokokonaisuus vaaditaan, kun opiskelijan aiemman korkeakoulututkinnon ala ja pääasiallinen suuntautuminen on ollut muu kuin teknillinen. Tähän ryhmään luetaan mukaan myös esim. tuotantotalous, logistiikka, metsätalous, kauppatieteet, johtaminen jne. Talouden alan sivuopinnot (tuotantotalous, liiketalous, kauppatieteet, johtaminen, markkinointi jne.) hyväksytään, kun opiskelijan aiemman korkeakoulutuksinnon ala ja pääasiallinen suuntautuminen on ollut teknillinen (esim. tieto/kone/energia/ympäristö/sähkötekniikka). Katso tarkemmat ohjeet opinto-oppaasta -> Yrittäjyys -> Sivuopinnot. Täydentävät opinnot (6 op) Täydentävät opinnot täydentävät aiempaa tutkintoa suhteessa nyt suoritettavaan DI-tutkintoon. Täydentävät opinnot eivät sisälly DI-tutkintoon ja ne määritellään kullekin opiskelijalle hopsin laatimisen yhteydessä opintojen alussa. Jos opiskelijalla ei ole todistusta aiemmin suoritetusta tutkintoasetuksen edellyttämästä toisesta kotimaisesta kielestä, se on lisäksi suoritettava täydentävissä opinnoissa (ruotsin kielessä opintojakso Teknisk svenska 2 op tai Ekonomisvenska 2 op tai kielikoe 2 op). BM20A6700: Matematiikka I, 6 op Vapaavalintaisuus BM20A6700-B: Matematiikka I, osa B, 3 op BM20A6700-A: Matematiikka I, osa A, 3 op Vapaasti valittavat opinnot Tutkintorakenteisiin kuulumattomat opintokokonaisuudet ja -jaksot Sivuopinnot (väh. 24 op) määräytyvät opiskelijan aiemman tutkinnon ja siihen sisältyneiden opintojen perusteella. DI-tutkinnon sivuopinnot ovat tekniikan tai talouden alan yliopistotasoisia opintokokonaisuuksia. Teknillinen sivuopintokokonaisuus vaaditaan, kun opiskelijan aiemman korkeakoulututkinnon ala ja pääasiallinen suuntautuminen on ollut muu kuin teknillinen. Tähän ryhmään luetaan mukaan myös tuotantotalous, logistiikka ja metsätalous. Tuotantotalouden opiskelijoille suunnattuja LUT:n teknillisiä sivuopintokokonaisuuksia, jotka eivät vaadi aiempia alan opintoja (esitietoja) ovat: (TiKSoTite) Tietotekniikka (KoDSaKote) Konetekniikka (YmKSaEnYmPe) Energia- ja ympäristötekniikan perusteet (KeSOM300) Kemian prosessitekniikka Talouden alan sivuopinnot hyväksytään, kun opiskelijan aiemman korkeakoulututkinnon ala ja pääasiallinen suuntautuminen on ollut teknillinen (esim. tieto/kone/energia/ympäristö/sähkötekniikka).

4 4 LUT:n tuottamat tuotantotalouden ja liiketalouden sivuopintokokonaisuudet, jotka eivät edellytä sivuopintojen alan aiempia opintoja ovat: (TuKSOTekn) Tuotantotalous (KaSOLiik) Liiketoimintaosaaminen (KaSOIbm) International Business and Management Sivuopintojen suunnittelussa opiskelijan on otettava huomioon mahdolliset kokonaisuuden edellyttämät esitiedot. DI-tutkinnon opinnot eivät saa olla päällekkäisiä AMK-insinöörin tai tekniikan kandidaatin opintojaksojen kanssa. Myös muita tai muissa yliopistoissa suoritettuja teknillisiä tai talouden/johtamisen alan sivuopintokokonaisuuksia voidaan anomuksesta hyväksyä tutkintoon. Hyväksyminen tutkintoon on aina varmistettava etukäteen. YmKSaEnYmPe: Energia- ja ympäristötekniikan perusteet, op Pakolliset opinnot 17 op. BH20A0710: Termodynamiikan perusteet, 3 op BL40A2600: Tuuli- ja aurinkovoimateknologia ja liiketoiminta, 5 op BH60A0001: Ympäristötekniikan perusteet, 6 op Vaihtoehtoisia opintoja valitaan siten, että sivuopintojen vaadittava minimiopintopistemäärä tulee täyteen tutkinto-ohjelman vaatimusten mukaisesti. BH50A0200: Voimalaitosopin perusteet, 4 op BH60A1600: Basic Course on Environmental Management and Economics, 5 op BH61A0000: Energiatalouden johdantokurssi, 2 op BL10A0100: Sähkötekniikan peruskurssi, 3 op KaSOIbm: International Business and Management, op Obligatory courses 21 cr A370A0401: Case-Course of Business, 6 op A380A0000: Cross-Cultural Issues in International Business, 6 op A380A0200: Promotion and Sales Management, 6 op A380A6050: Introduction to International Business and Planning, 3 op Elective 3 cr (if 24 cr minor needed) A380A6000: Cross-Cultural Encounters, 3 op KeSoM300: Kemian prosessitekniikka, op Kaikille pakolliset opinnot 21 op BJ01A5010: Johdanto kemianteollisuuden prosesseihin, 3 op BJ01A5020: Prosessi- ja tehdassuunnittelu, 4 op BJ01A5030: Prosessisimuloinnin perusteet, 4 op BJ01A5040: Prosessiturvallisuus, 2 op BJ01A5051: Biojalostamot, 3 op BJ02A2061: Product Design, 5 op Vapaavalintaiset opinnot 5-10 op BJ02A2051: Process Intensification, 5 op BJ02A4051: Development of New Sustainable Products and Solutions, 5 op KoDSaKote: Konetekniikka, op Pakolliset opinnot 19 op BK10A3500: Materiaalitekniikka, 7 op Vapaavalintaisuus BK10A3500-B: Materiaalitekniikka, osa B, 3 op BK10A3500-A: Materiaalitekniikka, osa A, 4 op BK50A3401: Tekninen dokumentointi ja 3D-mallinnus, 6 op BK80A2900: Lujuustekniikan perusteet, 3 op BK80A3200: Mekaniikan perusteet, 3 op Valitaan seuraavista opintoja siten, että sivuaineopintojen vähimmäisopintopistemäärä täyttyy. BK10A3601: Valmistus- ja tuotantotekniikka, 11 op Vapaavalintaisuus BK10A3601-A: Valmistus- ja tuotantotekniikka, osa A, 5 op BK10A3601-B: Valmistus- ja tuotantotekniikka, osa B, 6 op

5 BK10A3601-B: Valmistus- ja tuotantotekniikka, osa B, 6 op BK60A0200: Mekatroniikka, 6 op BK65A0203: Tekninen suunnittelu, 7 op BK80A2601: Mekaniikka, 7 op BK80A2701: Lujuusoppi, 9 op Vapaavalintaisuus BK80A2701-A: Lujuusoppi, osa A, 4 op BK80A2701-B: Lujuusoppi, osa B, 5 op BK80A2800: FE-analyysin sovellukset konetekniikassa, 5 op KaSOLiik: Liiketoimintaosaaminen, op Vaihtoehtoiset opinnot väh. 24 op A130A0200: Hankintatoimen perusteet, 6 op A130A0700: Yritysjuridiikan perusteet, 6 op A250A0250: Kirjanpidon peruskurssi, 6 op A250A0350: Makroteoria, 6 op A250A0400: Mikroteoria, 6 op A250A1051: Yritysrahoituksen perusteet, 6 op A370A0000: Johtamisen perusteet, 6 op CS10A0010: Markkinoinnin perusteet, 6 op BM40A0300: Tietorakenteet ja algoritmit, 5 op TikSOTite: Tietotekniikka, op Vaihtoehtoiset (väh. 24 op). Jos opintojakso sisältyy esim. pakollisiin ydinopintoihin, valitaan muuta tilalle. Suositeltu suoritusjärjestys alla. Huomioi esitietovaatimukset! LM10A2000: Johdatus tietojärjestelmiin, 3 op CT60A0201: Ohjelmoinnin perusteet, 6 op CT60A0220: C-ohjelmoinnin ja testauksen periaatteet, 6 op CT30A2802: Käyttöliittymät ja käyttäjäkeskeinen suunnittelu, 6 op BM40A0301: Tietorakenteet ja algoritmit, 6 op CT60A2411: Olio-ohjelmointi, 6 op CT60A4303: Tietokantojen perusteet, 3 op CT60A7650: Database Systems Management, 3 op CT60A4002: Ohjelmistotuotanto, 6 op LM10A1000: Project Management, 6 op CT30A3202: WWW-sovellukset, 6 op TukSOTekn: Tuotantotalous, sivuopinnot muu tekniikka, op Vaihtoehtoisuus CS10A0010: Markkinoinnin perusteet, 6 op CS20A0002: Toimitusketjun johtamisen peruskurssi, 6 op CS30A0952: Innovaatio- ja teknologiajohtamisen peruskurssi, 6 op CS31A0102: Kustannusjohtamisen peruskurssi, 6 op CS31A0551: Tuottavuus teollisuusyrityksessä, 6 op Keskenään vaihtoehtoiset opintojaksot CS34A0551: Business Idea Development, 6 op CS34A0732: Uuden liiketoiminnan luominen, 6 op 5 Opintojaksojen kuvaukset Tutkintorakenteisiin kuuluvien opintokohteiden kuvaukset TuDYrYdin: Ydinopinnot, 18 op

6 Voimassaolo: Opiskelumuoto: Aineopinnot Laji: Kokonaisuus 6 Ydinopinnot CS30A1103: Päätöksenteko ja päätösanalyysi, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Kalle Elfvengren DI tutkijaopettaja, TkT Kalle Elfvengren Opiskelija pystyy analysoimaan systemaattisesti ja analyyttisesti päätöksenteko-ongelmia ja kykenee ratkaisemaan niitä soveltamalla päätöksenteon teorioita ja menetelmiä. Perehdyttää päätöksentekoon ja sen tukemiseen tuotantotalouden kentässä. Päätöksenteko prosessina, päätösanalyysi, analyyttinen hierarkiaprosessi, ryhmäpäätöksenteontukijärjestelmät, ryhmätyön tukemisen tekniikat, systeemidynamiikka päätöksenteossa, business intelligence Luentoja 12 h, harjoituksia 10 h, 1. periodi. Luentoja 12 h, harjoituksia 10 h, 2. periodi. Seminaareja 6 h, 2. periodin intensiiviviikko. Seminaarityö (45 h), tentti (40 h), vapaaehtoiset palautettavat harjoitustehtävät (15h), taustatietoartikkelit (15h). Kokonaismitoitus yhteensä 165 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): 0-5, tentti 35%, seminaarityö 45%, harjoitukset 20%. Kirja: P. Goodwin & G. Wright (2014) Decision Analysis for Management Judgment. Artikkelit ja luentomateriaali.

7 7 Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 1-5 opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. Liittyy: kestävään kehitykseen CS30A1612: Strateginen suunnittelu ja johtaminen, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Kirsi Kokkonen, Lea Hannola TkK Tutkijaopettaja, TkT Lea Hannola Tutkijatohtori, TkT Kirsi Kokkonen 1. Opiskelija ymmärtää strategisen suunnittelun käsitteet ja lähtökohdat, 2. Osaa hyödyntää strategisen analyysin viitekehyksiä yrityksen ulkoisen toimintaympäristön ja yrityksen sisäisen suorituskyvyn analysointiin, 3. Ymmärtää kilpailuedun lähteet, 4. Osaa soveltaa menetelmiä strategisten toimenpidevaihtoehtojen suunnitteluun ja valintaan (korporaatio- ja liiketoimintatason strategia), 5. Osaa selittää kuinka organisoidaan liiketoimintaa menestyksekkäästi ja pystytään hallitsemaan strategista muutosta, 6. Osaa soveltaa strategian muodostamista käytännön tilanteissa. Ydinaines: Johdatus strategiaan, yrityksen toimintaympäristö, strateginen kyvykkyys, strategia-analyysin tekniikat, korporaatio- ja liiketoimintatason strategiat, strategian toteutuminen, muutoksen johtaminen, strateginen yhteistyö Täydentävä tieto: talouden suunnittelu strategian osana, toimialan evoluutio ja strategiset kehityspolut, teknologian elinkaari, teollisoikeudet ja strategia. Periodi 1: Luentoja ja harjoituksia 14 h, luentoihin ja oheiskirjallisuuteen perehtyminen 16 h, harjoitustyö 30 h. Periodi 2: Luentoja ja harjoituksia 8 h, harjoitustyö ja seminaarit 38 h, esseet 44 h. Kokonaismitoitus 150 h. Harjoitustyöt tehdään ryhmissä. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/):

8 0-5, esseet 40 %, 2 harjoitustyötä (1. Strategia-analyysi, 2. Strategian muodostaminen) 60 % Luento- ja harjoitusmateriaali. Johnson G., Scholes K. & Whittington, R. (2012). Fundamentals of Strategy, Pearson Education Limited, Essex, England, 304 p. Kamensky, Mika (2012): Strateginen johtaminen, Talentum. Muu ilmoitettava materiaali Esitietovaatimukset: Suositeltava: CS30A0952 Innovaatio- ja teknologiajohtamisen peruskurssi Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 1-5 opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. Liittyy: kestävään kehitykseen 8 CS34A0401: Strategic Entrepreneurship in an Age of Uncertainty, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Marko Torkkeli, Justyna Dabrowska, Ekaterina Albats M.Sc. (Tech.) 1 1 Englanti Professor, D.Sc. (Tech.) Marko Torkkeli Managing in a knowledge-based economy, Managing by Core Competences, Knowledge intensive firms, Uncertainty. Are they the latest buzz words or another passing managerial fad? Old wine in new bottles? Or perhaps, just perhaps, a fundamental means of survival and success for modern day corporations? Given the amount of effort that has been devoted to the topic by both academics and practitioners, it appears worth taking a deep and dispassionate look at the role of entrepreneurial thinking in sustained competitive advantage. The goal is to learn as you go and effectively convert assumptions to knowledge at a low cost. During the course students learn to develop and test a business idea following the discovery driven planning steps as well as using the uncertainty management tools of Attribute Mapping, Supply Chain Analysis, Differentiation, Quizzing and Market-Busters. The course does not teach business plan writing but rather focuses on opportunity recognition and feasibility assessment. Moreover, it adds the elements of lean and guerilla marketing as well as social entrepreneurship as possible avenues in dealing with entrepreneurial challenges. During the course students learn to develop and test a business idea following the feasibility analysis,

9 During the course students learn to develop and test a business idea following the feasibility analysis, discovery driven planning steps as well as using the uncertainty management tools of Attribute Mapping, Supply Chain Analysis, Differentiation, Quizzing and Market- Busters. The course does not teach business plan writing but rather focuses on opportunity recognition and feasibility assessment. Moreover, it adds the elements of lean and guerilla marketing as well as social entrepreneurship as possible avenues in dealing with entrepreneurial challenges. Entrepreneurial thinking, uncertainty management, strategic entrepreneurship, discovery-driven planning. Lectures 20 h, Independent study 73 h, seminar work writing 63 h, 1. period. Total 156 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): 0-5. Based on assignment and in-class work, participation in the lectures required. Lectures and additional reading provided in the class. Book: McGrath Rita and MacMillan Ian, (2000). The Entrepreneurial Mindset. Harvard Business School Press.; McGrath Rita and MacMillan Ian, (2005). MarketBusters: 40 strategic moves that drive exceptional business growth. Harvard Business Press. Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/):, 15 Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 1-5 opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. 9 A250A0000: Aineettomat oikeudet ja niiden käyttö yritystoiminnassa, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Helena Sjögrén KTK (intensiivi) Tutkijaopettaja, KTT Helena Sjögrén Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee aineettomiin oikeuksiin liittyvät oikeudelliset ilmiöt peruskursseja syvällisemmin erityisesti oikeuksien liiketoiminnassa tapahtuvan käytön osalta.

10 Ydinaines: Keskeisten immateriaalioikeuksien (erityisesti tekijänoikeus, patentti, tavaramerkki) juridinen tausta ja niiden hyödyntämiseen liittyvät sopimuskäytännöt, IT-sopimukset, kustannussopimukset sekä verkkokaupan juridiikka huomioiden myös kuluttajan asema. Täydentävä tieto: Tekijänoikeuden ja henkilötietojen käsittely internet-palveluissa kuten some-palvelut. Tekijänoikeuden, patentin, tavaramerkin lisensiointikäytännöt. IPR:ien merkitys startup-yrityksille. Eräät aineettomiin oikeuksiin liittyvät verotuskysymykset. Oikeuksien siirtyminen työ- ja toimeksiantosuhteissa. Erityistieto: Standardisoinnin perusasiat sekä yritysten väliseen T&K-yhteistyöhön jaipr:iin liittyvät kilpailuoikeudelliset kysymykset. Luentoja 20 h ja valmistautuminen luennoille 10 h, Tentti ja tenttiin valmistautuminen 130 h. 4. periodi. Kokonaismitoitus 160 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): Arvosana 0-5, arvostelu pistettä. Huom! Linkit saattavat muuttua, Moodlesta on löydettävissä ajan tasalla olevat. Luennoitsijan erikseen määräämä materiaali (nettilähteet) 1. Haarmann, Pirkko-Liisa: Tekijänoikeus ja lähioikeudet, Talentum, Työ- ja elinkeinoministeriön muistio tavaramerkkilain uudistamisesta, 38/2012, luvut 1 ja 2 (saatavilla verkossa 3. Oesch Rainer, Pihlajamaa Heli: Patenttioikeus, 2008 (luennoilla kerrottavin osin). 4. IPR tehokkaaseen käyttöön! Aineksia teollis- ja tekijänoikeudelliseen strategiaan (saatavilla verkossa /IPR_TEM37_2008_liitteineen_konserni.pdf). 5. Huuskonen, Mikko: The Gap. ICT-revolution s Challenges to Legal Institutions. European Union (saatavilla verkossa: 6. Huuskonen, Mikko: Aineettomien tuotannontekijöiden omistusoikeus modernissa palveluliiketoiminnassa. Lakimies 7-8/2013, s Esitietovaatimukset: A130A0700 Yritysjuridiikan perusteet Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 1-5 opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. 10 A210A0702: New Venture Management, 6 op Voimassaolo:

11 Opettajat: Antero Tervonen 11 Huom: The course is an advanced level course, but it can also be placed in bachelor s studies. Course enrollment via WebOodi by Course is carried out in cooperation with several courses of Mechanical Engineering and Electrical Engineering Degree Programmes. The number of participants is limited to 30 (own quotas for Business Administration students and Industrial Engineering and Management students; the final selection is made mainly based on success in studies). TkK 2-3, KTK 2-3, DI 1-2, KTM Englanti University Lecturer, D.Sc. (Tech.) Antero Tervonen By the end of the course, students will be able to - apply the skills and knowledge accumulated from previous courses into practice, - plan and manage implementation of different business operations, - manage and organize business as a whole and act as a manager, - create various business and management documents and reports, - communicate issues about the project with other firm members. Recruited business experts together with engineering experts (= mainly mechanical engineering students) form virtual firms (= small groups) with individuals and develop elements of business activity around their product idea. The entire staff of the firm is self-organized and takes care of the establishment of the virtual firm. Business experts formulate a business plan and financial plan in cooperation with engineering experts of the firm. The tasks of business experts also include planning of various business activities, implementing those activities and reporting: management, financial management, cost accounting, budgeting, finance, marketing, supply chain management and logistics in cooperation with product planning and manufacturing. The board (= the teachers of different accompanied courses and a business mentor outside the university) supports firm operations. As the operations proceed (= during the academic year) several board meetings (= steering meetings) will be arranged. The goal is that the firms will have a real prototype of their product idea ready by the end of the first year of operations. Board steering sessions (= introductory lectures) 2 h, 1st period. Board steering sessions 6 h and the board meetings 3 h, 2nd period. Board steering sessions 2 h and the board meetings 4 h, 3rd period. Board steering sessions 2 h and the board meetings 2 h, 4th period. Independent project work by the staff of the virtual firm (the staff mainly defines working schedules, practices and responsibilities by itself) 139 h, 1st-4th periods. Total workload 160 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/):

12 Grade 0-5, evaluation points; project work 80 % (includes internal activities of the virtual firm, different written assignments of the business experts and performance in board meetings), peer review by the members of the firm 20 %. Material of the steering occasions of the board (= lecture notes). Material sought by the staff of the virtual firm. Esitietovaatimukset: The basic studies of bachelor s degree in Business Administration or bachelor s degree in Industrial Engineering and Management Osallistujamäärää rajoitettu? (, lukumäärä, prioriteetit/jätä tyhjäksi): Yes, 30, based on success in studies. Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): 12 CS34A0551: Business Idea Development, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Timo Pihkala, Suvi Konsti-Laakso DI 1 2 Englanti Professor, D.Sc. (Econ. & Bus. Adm.) Timo Pihkala Student can describe and explain key theoretical approaches associated to business idea development. The student learns to identify, develop and assess business opportunities and ideas. The student is familiar with and can apply different systematical tools and techniques related to business idea development. Core content: fuzzy-front end of entrepreneurial process, opportunity recognition, sources of business ideas, systemic generation of ideas; business idea related methods, structures and environments. Supplementary content: innovation and creativity Specific content: customer-oriented thinking Lectures 16 h. Learning diary and assignments 80 h. Written group assignment 60 h. In total 156 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): Grades 0-5, Learning diary (60%) and group work and presentation (40)%.

13 Grades 0-5, Learning diary (60%) and group work and presentation (40)%. Study materials include article package and it will be announced later. Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 15- opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. 13 CS90A0060: Diplomityö, 30 op Voimassaolo: Laji: Lopputyö Arvostelu: Dityöt/Tekniikka Opettajat: Timo Pirttilä DI professori, TkT Timo Pirttilä Muut opettajat: Tuotantotalouden professorit, tutkijaopettajat ja tutkijatohtorit. Opiskelija osoittaa perehtyneensä johonkin ammatillisen tehtäväalueen kannalta tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti merkitykselliseen aiheeseen, osoittaa kypsyyttä diplomityön aiheen käsittelyssä, osaa suunnitella ja toteuttaa projektin itsenäisesti ja tehtyjen suunnitelmien mukaan, kykenee tuottamaan diplomityöraportin, joka ilmentää rakenteellista johdonmukaisuutta sekä laadukasta esitystapaa ja kieliasua. Diplomityö on diplomi-insinöörin tutkinnon opinnäyte. Yleensä työ on yrityksen toimeksiannosta tehty kehittämishanke, jonka kesto on noin 6 kuukautta. Työ sisältää vastuullisen työskentelyn tuotantotalouden alaan liittyvässä yrityksen kehittämishankkeessa, hankkeen raportoinnin diplomityön muodossa ja oman työn esittelyn koulutusohjelmassa pääaineen määräämällä tavalla. Opiskelijan on anottava diplomityön aiheen vahvistamista (1A-lomake) heti, kun työn aihe ja ohjaaja ovat tiedossa. Lisätietoja UNIssa (UNI -> Koulutusohjelmat -> oma koulutusohjelma -> DI-opinnot) Diplomityöprojekti ja sen raportointi, työn esittely pääaineen vastuuprofessorin määräämällä tavalla, kypsyysnäyte (tavallisesti vain työn sisällöstä). Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): 0-5. Diplomityö 100 %. Dippa-Mappi, tuotantotalouden koulutusohjelman sähköinen opas diplomityön tekijöille ja ohjaajille, Uni-portaalin Opiskelun tuki-sivusto, tuotantotalous. Esitietovaatimukset: Tekniikan kandidaatin tutkinto (ei koske suoraan DI-tutkintoon hyväksyttyjä opiskelijoita) ja täydentävät opinnot

14 Tekniikan kandidaatin tutkinto (ei koske suoraan DI-tutkintoon hyväksyttyjä opiskelijoita) ja täydentävät opinnot suoritettu(suoraan DI-tutkintoon hyväksytyt opiskelijat). Vain tuotantotalouden DI-tutkinnon suorittajille. Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Liittyy: kestävään kehitykseen 14 CS34A0302: Entrepreneurship Theory, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Timo Pihkala, Marita Rautiainen Huom: Opintojakso sisältyy myös yrittäjyyden sivuaineeseen. Mikäli kurssilla on vain suomenkielisiä osallistujia, se luennoidaan suomeksi. DI 1 1 Englanti professori, KTT Timo Pihkala KTT Marita Rautiainen Opiskelija tutustuu ja perehtyy yrittäjyyden peruskäsitteisiin ja teorian vallitseviin suuntauksiin sekä osaa hyödyntää oppimaansa alalta tehtävän tutkimuksen ymmärtämisessä. Yrittäjyystutkimuksen keskeiset teoreettiset suuntaukset kattava kirjallisuus. Itseopiskelu 148 h, luennot 8 h. Kokonaismitoitus 156 h. Soveltuvuus jatko-opintoihin (/Jätä tyhjäksi): Jatko-opintojakso, jolle ilmottaudutaan WebOodissa (/Jätä tyhjäksi): Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): 0-5, Moodle-tentit (50%) ja harjoitustyö (50%). Bridge, S., O Neill, K. and Cromie, S. (2003): Understanding, Enterprise, Entrepreneurship and Small Business. (2nd ed.) Palgrave-MacMillan Shane, Scott: A general theory of entrepreneurship. The individual-opportunity nexus. Edward Elgar. Lecture materials Osallistujamäärää rajoitettu? (, lukumäärä, prioriteetit/jätä tyhjäksi):, maksimimäärä 100. Etusija on Yrittäjyyden DI-ohjelman opiskelijoilla sekä yrittäjyyden sivuaineen suorittajilla.

15 Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 15- opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. 15 CS34A0721: Entrepreneurship, ownership and family firms, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Timo Pihkala, Marita Rautiainen Huom: Replaces the course CS34A0720 Perheyrittäjyys. M.Sc. (Tech.) 1 3 Englanti Professor, D.Sc. (Econ. & Bus. Adm.) Timo Pihkala D.Sc. (Econ. & Bus. Adm.) Marita Rautiainen The course introduces the student with the phenomenon of entrepreneurship, ownership, and family firm. After the course the student knows the conceptual special characteristics and the central theories of these phenomena. In addition, the student learns about ways to manage the transitional processes such as family business succession. Course explores the unique challenges and opportunities involved in managing a family firm. The course will address a wide variety of topics, including: the strengths and weaknesses of a family firm; the dynamics of family interactions; family business culture; conflict resolution in a family firm; transferring ownership of a family firm; planning for a family firm's growth and continuity; effective leadership and communication; and planning for succession. Lectures 20 h 3rd period. Prior reading and assignments 106 h. Preparation for lectures 30 h. In total 156 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): Individual exercise 50 %, group exercise 30 % moodle exam 20 % 1. Ernesto J. Poza (2010). Family Business, South-Western, Cengage Learning. 2. Materials indicated during lectures 3. Cases and articles delivered during the course. Osallistujamäärää rajoitettu? (, lukumäärä, prioriteetit/jätä tyhjäksi):, maksimimäärä 80. Etusija on Yrittäjyyden DI-ohjelman opiskelijoilla sekä yrittäjyyden sivuaineen suorittajilla. Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 15- opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta.

16 16 CS34A0711: Omistajaohjaus ja yrittäjyys, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Timo Pihkala, Tuuli Ikäheimonen DI 1 2 professori, KTT Timo Pihkala KTT Tuuli Ikäheimonen Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijalle kokonaiskuva yritysten hallinnan/ omistajaohjauksen kokonaisuudesta, monimuotoisuudesta ja keskeisistä osa-alueista sekä linkeistä ympäristöön ja yrityksen keskeisiin sidosryhmiin. Kurssilla tutustutaan omistajastrategian käsitteeseen ja sisältöön sekä omistajatahdon merkitykseen yrityksen toiminnan ohjauksessa. Kurssilla keskeisessä roolissa on yrityksen hallituksen toiminta ja toiminnan tarkastelu. Kurssilla käsitellään myös muita hallinnan mekanismeja sekä tutustutaan keskeisiin omistajaohjaukseen liittyviin teorioihin ja alan tutkimukseen. Erilaiset yritysmuodot (esim. perheyritykset, pk-yritykset, listautuneet yritykset) ja omistajat sekä näiden vaikutus omistajaohjaukseen. Omistajastrategian käsite ja sisältö. Omistajaohjauksen mekanismit ja keinot. Hallinto- ja perheneuvostot, hallitus, johtoryhmät ja näiden suhteet. Hallituksen rakenne, roolit ja keskeiset prosessit. Governance-tutkimus ja sen tavoitteet, keskeiset teoriat. Muutosten vaikutus (omistajuus ja ympäristö) omistajaohjaukseen. Omistajaohjauksen kehittyminen ja vaikuttavuus. Luentoja 20 h, 2. periodi, Kurssimateriaaliin tutustuminen ja harjoitustöihin valmistautuminen 71 h. Yksilö ja ryhmäharjoituksia 65 h. Kokonaismitoitus 156 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): Harjoitustyö ja tunnilla tehtävät harjoitukset 100%, Lainema, M. & Mikko Haapanen (2012). Vallan tasapaino omistajat & hallitus & johto. Boardman Oy. 2. Kurssilla ilmoitettu/jaettu materiaali. 3. Kurssin alussa ilmoitettava artikkelipaketti. Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 1-10 opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston wwwsivuilta. CS34A0732: Uuden liiketoiminnan luominen, 6 op Voimassaolo:

17 Opettajat: Timo Pihkala, Marita Rautiainen 17 DI 1 3 professori, KTT Timo Pihkala Kurssi pureutuu yrittäjyyden ilmiöön ja sen käytännön ilmenemänä yritystoiminnan alkuvaiheen analyysiin. Kurssin jälkeen opiskelija tuntee yrittäjyyden moniulotteisena luovuutta, resurssiperustaisuutta ja talousasioista integroivana ilmiönä, ja hallitsee yrityksen perustamiseen liittyvän prosessin, yrityksen perustamista edeltävät tärkeimmät laskelmat ja pystyy laatimaan liiketoimintasuunnitelman. Yrittäjyysprosessi, start-upin teoria, aloittamisstrategiat, perustamisen toimenpiteet, yritysidean testaamiseen liittyvät taloudelliset laskelmat, liiketoimintasuunnitelman elementit ja arviointiperusteet. Luentoja 20 h. Ennakkolukemisto ja luentoihin valmistautuminen 60 h. Kirjallinen harjoitustyö 76 h. Kokonaismitoitus 156 h Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): Arvosana 0-5, luentoharjoitukset ja harjoitustyö 100%. 1. Wickham, Phillip A.: Strategic entrepreneurship: a decision-making approach to new venture creation and management. London: Pitman Publishing, 1998 tai uudempi. 328 s. 2. McKinsey & Co. (2000). Ideasta kasvuyritykseksi. WSOY. Helsinki. 245 s. 3. Luentojen yhteydessä osoitettu materiaali. Osallistujamäärää rajoitettu? (, lukumäärä, prioriteetit/jätä tyhjäksi):, maksimimäärä 80. Etusija on Yrittäjyyden DI-ohjelman opiskelijoilla sekä yrittäjyyden sivuaineen suorittajilla. Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 15- opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. CS34A0770: Yrittäjyyden seminaarikurssi, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Timo Pihkala Huom: Suunnattu Yrittäjyyden DI-ohjelman opiskelijoille. DI 2

18 1-2 Professori, KTT Timo Pihkala Seminaarin tavoitteena on perehdyttää yrittäjyyden tutkimusaiheisiin, teorian muodostukseen, menetelmiin ja tutkimusprosessin hallintaan. Seminaarin jälkeen opiskelija osaa valita ja rajata opinnäytetyönsä aihealueen ja laatia tutkimukselleen toteutussuunnitelman. Edelleen opiskelija osaa tunnistaa tutkimukseensa tarvittavan relevantin teoreettisen aineiston sekä pystyy hahmottamaan empiirisen aineiston keräämiseen ja analysointiin liittyvän prosessin. Opiskelija osaa myös arvioida kriittisesti muiden laatimia tutkimussuunnitelmia. Tutkimusprosessi, tutkimussuunnitelma, yrittäjyyden tutkimusaiheet, teorian muodostaminen, tutkimuksen suorittaminen, tutkimuksen arviointi. Luentoja 20 h, 1-2 periodi. Seminaarityö ja itseopiskeluharjoitukset 136 h. Kokonaismitoitus 156 h Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): Arvosana 0-5, seminar work 100%. Luentojen yhteydessä osoitettu materiaali. Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Huomautukset: Suunnattu Yrittäjyyden DI-ohjelman opiskelijoille 18 CS34A0741: Yrittäjyyspolitiikka ja yrittäjyyden edistäminen, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Elena Ruskovaara, Timo Pihkala DI 1 4 professori, KTT Timo Pihkala KTT Elena Ruskovaara Opintojakson aikana opitaan hahmottamaan yrittäjyyden edistämisen monimuotoisuus sekä tunnistetaan yrittäjyyspolitiikan taustavaikuttimia, nähdään yrittäjyyden rooli suomalaisessa sekä eurooppalaisessa kontekstissa ja jäsennetään ajankohtaisia yrittäjyyden kehittämishaasteita, -esteitä sekä kehittämiselle asetettuja tavoitteita. Lisäksi kurssilla opitaan tunnistamaan ja vahvistamaan yrittäjämäisen toiminnan piirteitä. Kurssin jälkeen opiskelija tuntee keskeiset yrittäjyyspolitiikan elementit, työkalut ja kehittämistavoitteet. Lisäksi opiskelija oppii

19 opiskelija tuntee keskeiset yrittäjyyspolitiikan elementit, työkalut ja kehittämistavoitteet. Lisäksi opiskelija oppii näkemään erilaisten yrittäjyyden edistämistoimien merkityksiä sekä pystyy tunnistamaan oman mahdollisen roolinsa yrittäjyyden edistäjänä. Opintojakso antaa perustiedot yrittäjyyden edistämisen monista tasoista, tavoitteista ja haasteista. Kurssin aikana perehdytään yrittäjyyttä linjaaviin kansallisiin ja kansainvälisiin asiakirjoihin, politiikkaohjelmiin, ajankohtaiseen alan tutkimukseen sekä opitaan näkemään yrittäjyyden rooli kansantaloudessa. Kurssilla käsitellään yrittäjyyskeskusteluun liittyviä ristikkäisiä arvoja ja paradigmoja sekä tutustutaan yrittäjyyden edistämisen eri tasoihin. Opintojaksolla perehdytään yrittäjämäiseen toimintaan sekä yrittäjyyskasvatukseen osana yrittäjyyden edistämistoimia. Kurssilla syvennytään lisäksi yrittäjyyden esteisiin sekä yrittäjyyteen Suomessa ja laajemmin Euroopassa. Luentoja 20 h, 4. periodi, kurssimateriaaliin tutustuminen, harjoituksia 45 h, harjoitustyö, harjoitustyön esittäminen ja toisen ryhmän työn vertaisarviointi 42 h, verkkotyöskentelyä, valmistautuminen luennoille 24 h, tentti ja tenttiin valmistautuminen 45 h, Kokonaismitoitus 156 h. Jatko-opiskelijoiden osalta kurssin suoritustapa sovitaan erikseen. Soveltuvuus jatko-opintoihin (/Jätä tyhjäksi): Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): 0-5, tentti 50 %, harjoitustyö (työ, esitys ja vertaisarviointi) 50 % 1. Fayolle, Kyrö, Mets & Venesaar (2013). Conceptual Richness and Methodological Diversity in Entrepreneurship Research, European Research in Entrepreneurship. Edward Elgar. 2. Kurssilla ilmoitettu/jaettu materiaali 3. Kurssin alussa ilmoitettava artikkelipaketti. Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 1-10 opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston wwwsivuilta. 19 CS34A0351: Yrittäjän toimintaa ohjaavat kasvumallit ja kehittämisen menetelmät, 6 op Voimassaolo: Opettajat: Timo Pihkala Huom: Korvaa Yrittäjän toimintaa ohjaavat mallit ja menetelmät-kurssin. DI 1 1 Professori, KTT Timo Pihkala Opiskelija tutustuu ja perehtyy yrittäjämäisen kasvun ja kasvustrategioiden malleihin ja teorioihin. Opiskelija oppii

20 Opiskelija tutustuu ja perehtyy yrittäjämäisen kasvun ja kasvustrategioiden malleihin ja teorioihin. Opiskelija oppii tunnistamaan erilaisia kasvun, kasvupotentiaalin ja kasvun toteutumisen tapoja. Hän osaa hyödyntää oppimaansa käytännön yrityksen kehittämisessä sekä yrittäjämäisen kasvun tutkimuksessa Yrittäjämäisen kasvun ja kasvustrategioiden keskeiset teoreettiset suuntaukset kattava kirjallisuus. Luentoja 20 h, 1. periodi. Kurssimateriaaliin tutustuminen, harjoituksia 106 h, valmistautuminen luennoille 30 h. Kokonaismitoitus 156 h. Jatko-opiskelijoiden osalta kurssin suoritustapa sovitaan erikseen. Soveltuvuus jatko-opintoihin (/Jätä tyhjäksi): Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): 0-5, Moodle-tentit (50%) ja harjoitustyö (50%). Kurssin aikana jaettava artikkelipaketti. Luentomateriaalit Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 15- opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. 20 BM20A6700: Matematiikka I, 6 op Voimassaolo: Vastuuyksikkö: LUT School of Engineering Science Opettajat: Jouni Sampo Huom: Opintojakso voidaan suorittaa ja tulokset kirjata kahdessa osassa (3 op + 3 op). Osa 1 Korvaa opintojakson BM20A5800 Funktiot, lineaarialgebra ja vektorit 3 op ja osa 2 BM20A5810 Differentiaalilaskenta ja sovellukset 4 op. TkK 1 (Energiatekniikan, konetekniikan, sähkötekniikan ja ympäristötekniikan koulutusohjelmissa opintojakso suoritetaan toisena lukuvuonna) 1-2 Yliopisto-opettaja, TkT Jouni Sampo Opintojakson tavoitteena on kerrata, syventää ja laajentaa lukion tietoja funktioista, differentiaalilaskennasta ja vektoreista sekä esitellä matriisilaskentaan liittyviä käsitteitä erityisesti lineaaristen yhtälöryhmien ratkaisemiseen liittyen. Opintojakson jälkeen opiskelija hallitsee edellä mainittujen aihepiirien käsitteitä ja osaa soveltaa näitä yksinkertaisissa ongelmissa. OSA 1: Perusteet funktioista, vektoreista ja matriisilaskennasta. OSA 2:

21 OSA 2: Differentiaalilaskennan perusteet ja sovelluksia Opintojakso suoritetaan kahdessa osassa (3 op + 3 op), joista saa erilliset merkinnät opintorekisteriin. OSA 1: Ensimmäinen periodi: Luentoja 42 h, harjoituksia 21 h. Harjoituksiin ja luentoihin valmistautuminen 14 h. Tentti 3h. Yhteensä 80 h. OSA 2: Toinen periodi: Luentoja 42 h, harjoituksia 21 h. Harjoituksiin ja luentoihin valmistautuminen 14 h. Tentti 3h. Yhteensä 80 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): 0-5, tentit 100 %. Kumpikin osa arvioidaan erikseen ja kumpikin osa täytyy suorittaa hyväksytysti. Oppimateriaali ilmoitetaan ja jaetaan Moodlen kautta. Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 15 opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. Vapaavalintaisuus 21 BM20A6700-B: Matematiikka I, osa B, 3 op Voimassaolo: n osa Vastuuyksikkö: LUT School of Engineering Science Opettajat: Jouni Sampo BM20A6700-A: Matematiikka I, osa A, 3 op Voimassaolo: n osa Vastuuyksikkö: LUT School of Engineering Science Opettajat: Jouni Sampo Tutkintorakenteisiin kuulumattomien opintokokonaisuuksien ja -jaksojen kuvaukset YmKSaEnYmPe: Energia- ja ympäristötekniikan perusteet, op

22 22 Voimassaolo: Opiskelumuoto: Sivuaineopinnot Laji: Kokonaisuus Vastuuyksikkö: LUT School of Energy Systems Pakolliset opinnot 17 op. BH20A0710: Termodynamiikan perusteet, 3 op Voimassaolo: Vastuuyksikkö: LUT School of Energy Systems Opettajat: Tero Tynjälä Huom: Korvaa opintojakson BH20A0700 Teknillisen termodynamiikan perusteet, 2 op. Kurssin sisältö vastaa kurssin BH20A0750 Teknillinen termodynamiikka 1. periodin sisältöä ja harjoitukset ja luennot ovat yhteiset kurssin BH20A0750 Teknillinen termodynamiikka kanssa. TkK 2 1 Tero Tynjälä, TkT, dosentti Opintojakson käytyään opiskelija ymmärtää energiatekniikan peruskäsitteitä, kuten lämpötila, aineen tila, taserajatarkastelu, systeemin tyypit ja erilaiset prosessit, energian muodot ja termodynamiikan pääsäännöt. Opiskelija oppii lukemaan aineominaisuuksia termodynaamisista taulukoista ja tilapiirroksista. Kurssin käytyään opiskelija osaa laatia termodynamiikan 1. pääsäännön mukaisen energiataseen yleiselle avoimelle virtaussysteemille. Opiskelija osaa laskea ideaalikaasun puristus- ja paisuntaprosesseihin liittyvän työn ja lämmön sekä entropian muutoksen. Opiskelija ymmärtää lämpövoimakoneen toimintaperiaatteen sekä Carnot-hyötysuhteen merkityksen lämpövoimakoneen teoreettiselle maksimihyötysuhteelle. Peruskäsitteet: tila, prosessi, systeemi. Aineominaisuudet, ideaali- ja reaalikaasujen tilanyhtälöt. Termodynamiikan 1. pääsääntö, käsitteet, energia, työ, lämpö, sisäenergia. Puristus- ja paisuntatyön laskenta isotermiselle, isentrooppiselle ja polytrooppiselle prosessille. 2. pääsääntö, Carnot-prosessi, lämpövoimakoneet, isentrooppinen hyötysuhde. Termoekonomia, eksergia. 1. periodi: Luentoja 12 h, harjoituksia 12 h, itseopiskelu verkko-oppimisympäristössä ja quiztehtäviin vastaaminen 30 h, tenttiin valmistautuminen 21 h, tentti 3 h. Pakolliset harjoitustehtävät tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen tenttiä. Kokonaismitoitus 78 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/):

23 Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): 0-5. tentti 60 %, quiz-tehtävät 40 %. Moodle -verkko-opetusmateriaali, termodynamiikan taulukot moniste, vesihöyryn h,s-piirros. Soveltuvin osin: Moran, M.J. & Shapiro, H.N.: Fundamentals of Engineering Thermodynamics, 5 th ed tai uudempi. Harjoitusryhmien lukumäärä joihin ilmottaudutaan WebOodissa (Lukumäärä/Jätä tyhjäksi): 5 Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 1-15 opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. 23 BL40A2600: Tuuli- ja aurinkovoimateknologia ja liiketoiminta, 5 op Voimassaolo: Vastuuyksikkö: LUT School of Energy Systems Opettajat: Katja Hynynen, Olli Pyrhönen TkK TkT Katja Hynynen Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa: 1. mallintaa pääpiirteissään kokonaisprosessin tuulen liike-energiasta tuotantoyhtiön liikevaihdoksi, 2. nimetä ja kuvata keskeiset tuulivoimaan liittyvät teknologiat, liiketaloudelliset periaatteet, ympäristökysymykset, energiapolitiikan ja niiden kehitystrendit, 3. kuvata tuulivoiman ja sähköverkon keskinäisvaikutukset, 4. esittää aurinkovoimaan liittyvät teknologiat, 5. kuvata aurinkokennojen perustoimintaperiaatteen, 6. arvioida PV-aurinkovoimaloiden suorituskyvyn ja taloudellisen kannattavuuden. Ydinaines; prosessimallinnus tuulen liike-energiasta liikevaihdoksi sekä auringon säteilytehosta liikevaihdoksi tai omakäyttötehoksi Täydentävä tieto; tuulivoimalan peruskomponentit (turbiini, vaihteisto, generaattori, tehoelektroniikka, torni), tuulivoiman ympäristövaikutukset, tuulipuiston suunnittelu, tuulivoiman verkkovaikutukset, tuulivoiman taloudellinen kannattavuus eri olosuhteissa, tuuliolot Suomessa. Aurinkoenergiateknologiat,

24 taloudellinen kannattavuus eri olosuhteissa, tuuliolot Suomessa. Aurinkoenergiateknologiat, aurinkokennojen toimintaperiaate, PV-aurinkovoimalan rakenne. Luentoja 14 h, 3. periodi. Luentoja 14 h, 4. periodi. Viikoittaiset kotitehtävät. Kaksi harjoitustyötä. Kokonaismitoitus 130 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): 0 5, harjoitustyöt 60 %, kotitehtävät 40%. Luennoilla jaettava materiaali. Moodle. Esitietovaatimukset: Fysiikan perusteet (mekaniikka, lämpöoppi, sähköoppi) Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 1-5 opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. 24 BH60A0001: Ympäristötekniikan perusteet, 6 op Voimassaolo: Vastuuyksikkö: LUT School of Energy Systems Opettajat: Mika Horttanainen, Mirja Mikkilä, Mika Luoranen, Helena Kahiluoto, Lassi Linnanen, Risto Soukka, Heli Kasurinen Huom: Opintojakso järjestetään kaksi kertaa vuodessa; syksyllä ja keväällä. Korvaa opintojakson BH60A0000 Ympäristötekniikan perusteet 3 op. TkK 1 1-2, 3-4 (järjestetään kahdesti vuodessa) Professori, TkT Mika Horttanainen Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:

25 Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa: 1. listata tuotannollisen toiminnan ja yhdyskuntien aiheuttamia merkittävimpiä kestävän kehityksen haasteita, 2. nimetä tyypillisimpiä kestävyyshaasteiden hallintakeinoja, 3. käyttää ympäristötekniikan termejä, 4. kirjoittaa ja opponoida tieteellisen raportin ja esittää seminaariesitelmän, 5. soveltaa elinkaariajattelua tuoteketjujen ympäristövaikutusten hallintaan, 6. selittää muiden tekniikan alojen kytkeytymisen ympäristötekniikan alaan. Opintojaksolla käsitellään eri mittakaavoissa esiintyviä, mm. tuotantoon, kulutukseen, kaasumaisiin päästöihin, vedenkäyttöön ja jätteisiin liittyviä kestävän kehityksen haasteita sekä teknisiä ratkaisuja ja ohjauskeinoja haasteiden hallintaan. Luentoja 20 h, periodi / Harjoitustyö, jossa kirjallisuusosio, seminaariesitys ja opponointi, ryhmätyö, noin 60 h, 2. periodi. Seminaariesitys ja seminaaritilaisuudet 10 h, 2. periodi/ 4. periodi. Kotitehtävät ja quizzit, noin 56 h. Kokonaismitoitus 146 h. Kuulustelujärjestyksen mukainen tentti (/): Moodle-tentti (/): Exam-tentti (/): 0-5, tentti 70 %, harjoitustyö 30 % Moodle, luentomoniste, luentomateriaalit. Osallistujamäärää rajoitettu? (, lukumäärä, prioriteetit/jätä tyhjäksi):, 130 Vaihto-opiskelijoille paikkoja? (,paikkamäärä/): Paikkoja avoimen yliopiston opiskelijoille? (, paikkamäärä/): Opintojaksolla on 1-10 opiskelupaikkaa avoimen yliopiston opiskelijalle. Lisätietoja avoimen yliopiston www-sivuilta. 25 Vaihtoehtoisia opintoja valitaan siten, että sivuopintojen vaadittava minimiopintopistemäärä tulee täyteen tutkinto-ohjelman vaatimusten mukaisesti. BH50A0200: Voimalaitosopin perusteet, 4 op Voimassaolo: Vastuuyksikkö: LUT School of Energy Systems Opettajat: Kari Luostarinen, Juha Kaikko, Esa Vakkilainen TkK 3 3

Tietotekniikan kandidaatin tutkinto

Tietotekniikan kandidaatin tutkinto Tietotekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot 64 op (vähintään 64 op) SUORITUSVUOSI PERIODI Pakolliset vieraan kielen opinnot: Jos opiskelijan yleissivistävän peruskoulutuksen (tavallisesti

Lisätiedot

Konetekniikan kandidaatin tutkinto

Konetekniikan kandidaatin tutkinto Konetekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot (vähintään 74 op), KoKYleis SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopinnot koostuvat kaikille pakollisista yleisistä teknistieteellisistä valmiuksista ja konetekniikan

Lisätiedot

Tietotekniikan kandidaatin tutkinto

Tietotekniikan kandidaatin tutkinto Tietotekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot 64 op (vähintään 64 op) SUORITUSVUOSI PERIODI Pakolliset vieraan kielen opinnot: Jos opiskelijan yleissivistävän peruskoulutuksen (tavallisesti

Lisätiedot

Tuotantotalouden tutkinto-ohjelma Korvavuusluettelo, päivitetty

Tuotantotalouden tutkinto-ohjelma Korvavuusluettelo, päivitetty Tuotantotalouden tutkinto-ohjelma Korvavuusluettelo, päivitetty 8.8.2011 1(7) TU-91 STRATEGINEN JOHTAMINEN Korvattava Korvaava Korvaava Korvaava Korvaava TU-91.100C Avoin koodi strategian ja kansainvälisen

Lisätiedot

Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto

Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot (vähintään 63 op) SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopinnoissa opiskellaan perustiedot insinööritieteistä ja saadaan tarpeellisia esitietoja

Lisätiedot

Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto

Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot (vähintään 63 op) SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopinnoissa opiskellaan perustiedot insinööritieteistä ja saadaan tarpeellisia esitietoja

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info 10.4.2019 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään

Lisätiedot

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2 Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot 31.5.2019 mennessä 2 väyläohjelma Ohjelmassa aloittaa opiskelijoita Kauppatiede 39 Tuotantotalous 26 Tietotekniikka 14 Energiatekniikka 3 Ympäristötekniikka

Lisätiedot

KEMIANTEKNIIKAN DI-OHJELMA MASTER S DEGREE PROGRAMMES IN CHEMICAL ENGINEERING 2014-

KEMIANTEKNIIKAN DI-OHJELMA MASTER S DEGREE PROGRAMMES IN CHEMICAL ENGINEERING 2014- KEMIANTEKNIIKAN DI-OHJELMA 2014- MASTER S DEGREE PROGRAMMES IN CHEMICAL ENGINEERING 2014- Tuomo Sainio Head of Degree Programmes Room: 2117D Tel.: 040-3578683 E-mail: tuomo.sainio@lut.fi THESIS 30 cr 120

Lisätiedot

Konetekniikan koulutusohjelman opintojaksomuutokset

Konetekniikan koulutusohjelman opintojaksomuutokset Konetekniikan koulutusohjelman opintojaksomuutokset 2016-2017 UUDET OPINTOJAKSOT: BK10A3800 Principles of Industrial Manufacturing Processes BK10A3900 Reliability Based Machine Element Design BK10A4000

Lisätiedot

Opasraportti. Diplomi-insinööri Tuotantotalous Yrittäjyys. Tutkintorakenteet. LUT School of Engineering Science (23B3)

Opasraportti. Diplomi-insinööri Tuotantotalous Yrittäjyys. Tutkintorakenteet. LUT School of Engineering Science (23B3) 1 Opasraportti LUT School of Engineering Science (23B3) Diplomi-insinööri Tuotantotalous Yrittäjyys Tuotantotalouden diplomi-insinöörin tutkinto-ohjelmat (120 op) 2018-19 Suoritettava tutkinto on Diplomi-insinööri

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad Info 20.4.2017 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään vapaasti valittaviin

Lisätiedot

KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2014 KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2013

KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2014 KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2013 KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2014 70 op 80 op 180 OP (3 VUOTTA) KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2013 1 40 op 180 OP (3 VUOTTA) KEMIANTEKNIIKAN KANDI 2014 70 op 80 op Yleisopinnot Matematiikka 26 op (26) Fysiikka 12 op

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tuotantotalouden kandidaattivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tuotantotalouden pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Sivuainekokonaisuudet Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa. HuTK sivuaineinfo Johtava koulutusasiantuntija Vuokko Iinatti

Sivuainekokonaisuudet Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa. HuTK sivuaineinfo Johtava koulutusasiantuntija Vuokko Iinatti Sivuainekokonaisuudet 2018-2019 n kauppakorkeakoulussa HuTK sivuaineinfo 5.9.2018 Johtava koulutusasiantuntija Vuokko Iinatti Opinto-oikeudet sivuaineisiin - Lv. 2018-2019 sivuaineopetusta järjestetään

Lisätiedot

Tuotantotalouden aineopinnot. Ville Tuomi

Tuotantotalouden aineopinnot. Ville Tuomi Tuotantotalouden aineopinnot Ville Tuomi 16.4.2018 Opintojakso / Course ECTS Basic Course in Logistics /Logistiikka, peruskurssi (TUTA2160) 5 Global Sourcing and Procurement /Kansainvälinen hankinta- ja

Lisätiedot

SIIRTYMÄSÄÄNNÖT MAISTERIN TUTKINNON KOULUTUSOHJELMAN OPINNOISSA LUKUVUONNA

SIIRTYMÄSÄÄNNÖT MAISTERIN TUTKINNON KOULUTUSOHJELMAN OPINNOISSA LUKUVUONNA SIIRTYMÄSÄÄNNÖT MAISTERIN TUTKINNON KOULUTUSOHJELMAN OPINNOISSA LUKUVUONNA 2013 2014 KOULUTUSOHJELMAN OPINTOJEN laajuus on 84 opintopistettä, josta syventävien opintojen laajuus on vähintään 66 opintopistettä,

Lisätiedot

Energiatekniikan kandidaatin tutkinto

Energiatekniikan kandidaatin tutkinto Energiatekniikan kandidaatin tutkinto 2016-2017 Yleisopinnot, EnKYleis SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopintoihin kuuluu yleisiä teknistieteellisiä valmiuksia kartuttavia opintoja 69 op. Yleiset teknistieteelliset

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI 2007-2008 Muutokset on hyväksytty teknillisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa 6.2.2007. POISTUVAT OPINTOJAKSOT: KORVAAVAT OPINTOJAKSOT:

Lisätiedot

Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op

Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op Sopivat myös näihin Sähkötekniikan kanditutkinnon yleinen rakenne Tutkinnon laajuus 180 op Yleisopinnot ja kielet 92 op Matemaattiset valmiudet, fysiikka, kielet, yleiset ammatilliset valmiudet Pääaine:

Lisätiedot

Tuotantotalouden tutkinto-ohjelma Korvavuusluettelo, päivitetty TU-22 TEOLLISUUSTALOUS

Tuotantotalouden tutkinto-ohjelma Korvavuusluettelo, päivitetty TU-22 TEOLLISUUSTALOUS Tuotantotalouden tutkinto-ohjelma Korvavuusluettelo, päivitetty 8.8.2011 TU-22 TEOLLISUUSTALOUS Korvattava Korvaava Korvaava Korvaava Korvaava Korvaava 1 TU-0.1100 Johdatus tieteenfilosofiaan 3op TU-0.3100

Lisätiedot

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Anne Mari Juppo, Nina Katajavuori University of Helsinki Faculty of Pharmacy 23.7.2012 1 Background Pedagogic research

Lisätiedot

Bachelor level exams by date in Otaniemi

Bachelor level exams by date in Otaniemi Bachelor level exams by date in Otaniemi 2015-2016 (VT1 means that the place of the exam will be announced later) YOU FIND INFORMATION ABOUT THE PLACE OF THE EXAM IN OTAKAARI 1 U-WING LOBBY (M DOOR) Day

Lisätiedot

Bachelor level exams by subject in Otaniemi

Bachelor level exams by subject in Otaniemi Bachelor level exams by subject in Otaniemi 2015-2016 (VT1 means that the place of the exam will be announced later) YOU FIND INFORMATION ABOUT THE PLACE OF THE EXAM IN OTAKAARI 1 U-WING LOBBY (M DOOR)

Lisätiedot

Savonia: ECB4000 Karelia: XYZ UEF:

Savonia: ECB4000 Karelia: XYZ UEF: 1 / 6 OPINTOJAKSOKUVAUS - FIN * Tähdellä merkityt tiedot ovat pakollisia Uusista opintojaksoista täytetään koodia lukuunottamatta kaikki taulukoiden kohdat, olemassa olevista opintojaksoista ainoastaan

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI 2008-2009 Muutokset on hyväksytty teknillisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa 13.2.2008 ja 4.6.2008. POISTUVAT OPINTOJAKSOT:

Lisätiedot

Lyhyesti uusista DI-ohjelmista Isohenkilökoulutus to Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila

Lyhyesti uusista DI-ohjelmista Isohenkilökoulutus to Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila Lyhyesti uusista DI-ohjelmista 2015 Isohenkilökoulutus to 28.8.2014 Opintoasianpäällikkö Mari Knuuttila Master s Programmes at SCI Starting 2015 (in English) Master s Programme in Engineering Physics *

Lisätiedot

Master s Thesis opinnäytetyön tuki Industrial Management Master s -ohjelmassa. TkT Marjatta Huhta, Metropolia

Master s Thesis opinnäytetyön tuki Industrial Management Master s -ohjelmassa. TkT Marjatta Huhta, Metropolia Master s Thesis opinnäytetyön tuki Industrial Management Master s -ohjelmassa TkT Marjatta Huhta, Metropolia 1 Esityksen sisältö Master s in Industrial Management ohjelman kokonaisuus, tavoitteet ja rakenne

Lisätiedot

Sähkötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op)

Sähkötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op) 1 Opasraportti LUT School of Energy Systems Tekniikan kandidaatti Sähkötekniikka Sähkötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma 2017-2018 (180 op) BSc in Electrical Engineering is taught in Finnish

Lisätiedot

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto , Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj )

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto , Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj ) Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto 2016-2017, Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj. 28.6.2016) SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopinnot KaKYleis4 Yleisopinnot 78 op (Pakolliset opinnot

Lisätiedot

Tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op), suuntautumisena tuotantotalous,

Tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op), suuntautumisena tuotantotalous, 1 Opasraportti LUT School of Business and Management (23E1) Tekniikan kandidaatti Tuotantotalous Tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op), suuntautumisena tuotantotalous, 2017-18 Tuotantotalouden

Lisätiedot

Täydennyskoulutusohjelman esittely

Täydennyskoulutusohjelman esittely KATI 13 Johtamisen täydennyskoulutusohjelma 70 op Täydennyskoulutusohjelman esittely KATI 13 ohjelman Lahdessa klo 15.45 alkaen Koulutuspäällikkö Tuuli Ikäheimonen Ohjelman sisältö KATI 13 Johtamisen täydennyskoulutusohjelma

Lisätiedot

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Koulutusohjelman tuottama tutkinto Tradenomi (Ylempi AMK) on ylempi korkeakoulututkinto, joka tuottaa saman pätevyyden julkisen sektorin virkaan

Lisätiedot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot

14. TIETOJOHTAMINEN. Rakennustekniikka. Tietojohtaminen. 14.1. Tavoitteet. 14.2. Koulutusohjelman yhteiset perusopinnot Rakennustekniikka 14. TIETOJOHTAMINEN 14.1. Tavoitteet 163 on koulutusohjelma, joka on suunniteltu vastaamaan tietoteknisen, taloudellisen sekä viestinnällisen johtamisen haasteisiin. Tietojohtamisen opinnot

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon muutokseen liittyvät siirtymäsäännökset alkaen.

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon muutokseen liittyvät siirtymäsäännökset alkaen. Kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon muutokseen liittyvät siirtymäsäännökset. Kauppatieteiden kandidaatin tutkintorakenne muuttuu 1.8.2016. Opiskelija voi siirtyä suorittamaan KTK-tutkinnon etussuunnitelmien

Lisätiedot

Ulkomaan vaihto-opinnot

Ulkomaan vaihto-opinnot Info 20.4.2017 Ulkomaan vaihto-opinnot LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Kaija Huotari Opintojen ohjaaja Vaihto-opinnot kauppatieteiden koulutusohjelmassa Suosittelemme

Lisätiedot

Ympäristötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op)

Ympäristötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op) 1 Opasraportti LUT School of Energy Systems Tekniikan kandidaatti Ympäristötekniikka Ympäristötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma 2017-2018 (180 op) BSc in Envinronmental Technology is taught

Lisätiedot

Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen

Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat 18.8.2016 Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen Miksi ja miten studiot? Todellinen tarve: uudet maisteriohjelmat alkamassa

Lisätiedot

Läsnäolotiedot Syksy 2017 Kevät 2018 OPINTOJAKSO OP ARV PVM OPETTAJA

Läsnäolotiedot Syksy 2017 Kevät 2018 OPINTOJAKSO OP ARV PVM OPETTAJA Mönkkönen Joni Kristian 681 s. 1..199 Opiskeltava tutkinto Diplomi-insinöörin tutkinto Konetekniikan DI-tutkinto-ohjelma OPINTOSUORITUKSET 4.4.018 Tutkintoon kirjoilletulopvm 1.1 Läsnäolotiedot Syksy 017

Lisätiedot

KAUPPATIEDE - PERUSOPINNOT 30 OP

KAUPPATIEDE - PERUSOPINNOT 30 OP 1 (5) KAUPPATIEDE - PERUSOPINNOT 30 OP Kauppatieteiden opinnoilla voit kehittää ammatillista osaamistasi, päivittää tietojasi jollakin yksittäisellä osa-alueella tai opiskella tutkintotavoitteisesti. Vaatimuksia

Lisätiedot

General studies: Art and theory studies and language studies

General studies: Art and theory studies and language studies General studies: Art and theory studies and language studies Centre for General Studies (YOYO) Aalto University School of Arts, Design and Architecture ARTS General Studies General Studies are offered

Lisätiedot

Master s Programme in Building Technology Rakennustekniikka Byggteknik

Master s Programme in Building Technology Rakennustekniikka Byggteknik Master s Programme in Building Technology Rakennustekniikka Byggteknik Maisteriohjelma Building Technology, Rakennustekniikka, Byggteknik Yhteiset Syventävät Vapaasti valittavat Diplomityö 30 op Pääaine

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala

Metropolia Ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala Metropolia Ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala Liiketalouden ala Tutkinto-ohjelma Liiketalous, päiväopiskelu Liiketalous, monimuoto European Business Administration International Business and Logistics

Lisätiedot

Diplomi-insinööriksi Porissa. Let science be your playground

Diplomi-insinööriksi Porissa. Let science be your playground Diplomi-insinööriksi Porissa Let science be your playground your Haaveissa urakehitys? Opiskele diplomi-insinööriksi Porissa! 2 Voit suorittaa johtamisen ja tietotekniikan diplomi-insinööritutkinnon työn

Lisätiedot

Tuotannon johtamisen maisteriohjelma koostuu kolmesta ydinosa-alueesta: toimitusketjun johtaminen, kustannusjohtaminen ja systems engineering.

Tuotannon johtamisen maisteriohjelma koostuu kolmesta ydinosa-alueesta: toimitusketjun johtaminen, kustannusjohtaminen ja systems engineering. 1 Opasraportti LUT School of Business and Management (23E1) Diplomi-insinööri Tuotannon johtaminen Tuotantotalouden diplomi-insinöörin tutkinto-ohjelmat (120 op) 2017-18 Suoritettava tutkinto on Diplomi-insinööri

Lisätiedot

Sähkötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op)

Sähkötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op) 1 Opasraportti LUT School of Energy Systems (23B2) Tekniikan kandidaatti Sähkötekniikka Sähkötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma 2018-2019 (180 op) BSc in Electrical Engineering is taught

Lisätiedot

Laskennallisen tekniikan tekniikan kandidaatti (muok )

Laskennallisen tekniikan tekniikan kandidaatti (muok ) Laskennallisen tekniikan tekniikan kandidaatti 2016-2017 (muok. 1.7.2016) Yleisopinnot (vähintään 83 op), MaKYleis SUORITUSVUOSI PERIODI Pakolliset opinnot 89 op. BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja

Lisätiedot

PÄÄAINEENA TUOTANTOTALOUS

PÄÄAINEENA TUOTANTOTALOUS PÄÄAINEENA TUOTANTOTALOUS University Teacher Katariina Pukkila-Palmunen Industrial Management Department of Production Faculty of Technology University of Vaasa Tuotantotalouden yksikkö 1/2 Ammattilaisia

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2009 2010. Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous. Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta -erikoistumisopinnot 30 op

OPINTO-OPAS 2009 2010. Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous. Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta -erikoistumisopinnot 30 op OPINTO-OPAS 2009 2010 Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta -erikoistumisopinnot 30 op 2 (5) Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta - erikoistumisopinnot

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KEMIANTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/LUKUVUOSI

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KEMIANTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/LUKUVUOSI OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KEMIANTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/LUKUVUOSI 2007-2008 Hyväksytty tiedekuntaneuvostossa 6.2.2007 * Hyväksytty tiedekuntaneuvostossa 11.4.2007 ** Hyväksytty tiedekuntaneuvostossa

Lisätiedot

Visualisointi informaatioverkostojen 2011-2012. Opintoneuvoja Pekka Siika-aho 24.11.2011 (päivitys mm. Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatioverkostojen 2011-2012. Opintoneuvoja Pekka Siika-aho 24.11.2011 (päivitys mm. Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatioverkostojen opinto-oppaasta 2011-2012 Opintoneuvoja Pekka Siika-aho 24.11.2011 (päivitys mm. Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö

Lisätiedot

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi. Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi. Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support Aalto-yliopiston laatujärjestelmä ja auditointi Aalto-yliopisto Inkeri Ruuska, Head of Planning & Management Support 16.11.2016 The quality policy principles governing the activities of Aalto University

Lisätiedot

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto , Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj )

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto , Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj ) Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto 2016-2017, Kansainvälisen liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehto (korj. 28.6.2016) SUORITUSVUOSI PERIODI Yleisopinnot KaKYleis4 Yleisopinnot 78 op (Pakolliset opinnot

Lisätiedot

TU-C2030 Operations Management Project. Introduction lecture November 2nd, 2016 Lotta Lundell, Rinna Toikka, Timo Seppälä

TU-C2030 Operations Management Project. Introduction lecture November 2nd, 2016 Lotta Lundell, Rinna Toikka, Timo Seppälä TU-C2030 Operations Management Project Introduction lecture November 2nd, 2016 Lotta Lundell, Rinna Toikka, Timo Seppälä Welcome to the course! Today s agenda Introduction to cases and schedule/ Timo Seppälä

Lisätiedot

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatioverkostojen Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatioverkostojen opinto-oppaasta 2008-2009 Opintoneuvoja Teemu Meronen 29.10.2008 (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö (30

Lisätiedot

V A A S A G A T E W A Y

V A A S A G A T E W A Y V A A S A G A T E W A Y 12.6.2019 Vaasa Gateway 60 op AVOIMEN VÄYLÄ TUTKINTO -OPISKELIJAKSI KAUPPATIETEISSÄ Uusi väylä tutkinto-opintoihin, pilotoidaan lukuvuonna 2019-2020 Väylän kautta avoimen yliopiston

Lisätiedot

Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op)

Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op) 1 Opasraportti LUT School of Engineering Science Tekniikan kandidaatti Kemiantekniikka Kemiantekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma 2017-2018 (180 op) BSc in Chemical Engineering is taught in

Lisätiedot

Laskentatoimen maisteriohjelma, osaamistavoitteet ja opetussuunnitelma lukuvuodelle

Laskentatoimen maisteriohjelma, osaamistavoitteet ja opetussuunnitelma lukuvuodelle 1 Opasraportti LUT School of Business and Management (23E1) Kauppatieteiden maisteri Laskentatoimi Laskentatoimen maisteriohjelma, osaamistavoitteet ja opetussuunnitelma lukuvuodelle 2018-19 Kauppatieteiden

Lisätiedot

Kauppatieteellisen tiedekunnan opintojaksot lv Opintojaksot lv Tiedekunnan yhteiset

Kauppatieteellisen tiedekunnan opintojaksot lv Opintojaksot lv Tiedekunnan yhteiset 9.5.2011 Kauppatieteellisen tiedekunnan opintojaksot lv. 2010-2011 Opintojaksot lv. 2011-2012 Tiedekunnan yhteiset Uusi nro Uusi nimi/ korvaava kurssi tutkintorakenteessa Op AA10A0001 Johdatus kauppatieteiden

Lisätiedot

Opasraportti. Tekniikan kandidaatti Tietotekniikka. Tutkintorakenteet. LUT School of Business and Management (23E1)

Opasraportti. Tekniikan kandidaatti Tietotekniikka. Tutkintorakenteet. LUT School of Business and Management (23E1) 1 Opasraportti LUT School of Business and Management (23E1) Tekniikan kandidaatti Tietotekniikka Opinto-opas sisältää seuraavan opetussuunnitelman lukuvuodeksi 2017-2018: Perustietoja Tekniikan kandidaatin

Lisätiedot

Opasraportti. Diplomi-insinööri Tuotannon johtaminen. Tutkintorakenteet. LUT School of Engineering Science (23B3)

Opasraportti. Diplomi-insinööri Tuotannon johtaminen. Tutkintorakenteet. LUT School of Engineering Science (23B3) 1 Opasraportti LUT School of Engineering Science (23B3) Diplomi-insinööri Tuotannon johtaminen Tuotantotalouden diplomi-insinöörin tutkinto-ohjelmat (120 op) 2018-19 Suoritettava tutkinto on Diplomi-insinööri

Lisätiedot

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille

Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille 1 / 10 Tutkintovaatimukset suoraan DI-vaiheeseen valituille Tutkintovaatimukset määräytyvät suoraan DI-vaiheeseen valituilla opiskelijoilla pääsääntöisesti samoin kuin muillakin DI-tutkintoa suorittavilla

Lisätiedot

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu 2019-2020 Tästä löydät ohjeita opintojen ajoittamiseen ja suunnitteluun kandidaattiopintojen 2. ja 3. lukuvuodelle. Tutkinnon suorittamiseksi

Lisätiedot

Info Ulkomaan vaihto-opinnot. LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma

Info Ulkomaan vaihto-opinnot. LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Info 18.4.2018 Ulkomaan vaihto-opinnot LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Kaija Huotari Opintojen ohjaaja, maisteriopiskelijat Kirsti Tiainen Opintojen ohjaaja, kandidaattiopiskelijat

Lisätiedot

Kauppatieteiden maisteri KTM. 31.8.2015 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Kaisu Säilä

Kauppatieteiden maisteri KTM. 31.8.2015 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Kaisu Säilä Kauppatieteiden maisteri KTM Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta Kaisu Säilä Luennon sisältö Kauppatieteiden maisterin (KTM) tutkinto tutkinnon rakenne Tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet Täydentävät

Lisätiedot

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta)

Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta Opintoneuvoja Teemu Meronen (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Visualisointi informaatio- verkostojen opinto-oppaasta 2009-2010 Opintoneuvoja Teemu Meronen 10.9.2009 (päivitys Janne Käen visualisoinnin pohjalta) Diplomi-insinöörin tutkinto (DI, 120 op) Diplomityö

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 5.4.2017 Teknillinen tiedekunta Pääaineinfon ohjelma Pääaineen valintamenettely Ohjelman esittely Tuotantotalouden esittely Tietotekniikkan/tietojärjestelmätieteen

Lisätiedot

Yritystoiminta ja yrittäjyys: 3 op (syksy ja kevät)

Yritystoiminta ja yrittäjyys: 3 op (syksy ja kevät) Yritystoiminta ja yrittäjyys: 3 op (syksy ja kevät) Opiskelija osaa - kuvata yritystoiminnan merkitystä ja roolia yhteiskunnassa - selittää yrittäjyyden ilmenemismuotoja yksilöiden ja organisaatioiden

Lisätiedot

Tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op), suuntautumisena tuotantotalous,

Tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op), suuntautumisena tuotantotalous, 1 Opasraportti LUT School of Engineering Science (23B3) Tekniikan kandidaatti Tuotantotalous Tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op), suuntautumisena tuotantotalous, 2018-19 Tuotantotalouden kandidaatin

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

Tekniikan kandidaatti Laskennallinen tekniikka ja analytiikka

Tekniikan kandidaatti Laskennallinen tekniikka ja analytiikka 1 Opasraportti LUT School of Engineering Science (23B3) Tekniikan kandidaatti Laskennallinen tekniikka ja analytiikka Laskennallinen tekniikan ja analytiikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma 2018-2019

Lisätiedot

Tilanne KEMIANTEKNIIKKA OPINTOJAKSOMUUTOKSET/LUKUVUOSI

Tilanne KEMIANTEKNIIKKA OPINTOJAKSOMUUTOKSET/LUKUVUOSI Tilanne 14.5.2008 KEMIANTEKNIIKKA OPINTOJAKSOMUUTOKSET/LUKUVUOSI 2008-2009 Hyväksytty tiedekuntaneuvostossa 13.2.2008 Koulutusohjelman johtajan päätös 14.5.2008 Koulutusohjelman johtaja hyväksynyt 19.3.2008

Lisätiedot

Kauppatieteiden kandidaatin (KTK) ja maisterin (KTM) -tutkinnot Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Ulla Laakkonen

Kauppatieteiden kandidaatin (KTK) ja maisterin (KTM) -tutkinnot Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Ulla Laakkonen Kauppatieteiden kandidaatin (KTK) ja maisterin (KTM) -tutkinnot 24.8.2016 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen Luennon sisältö Kauppatieteiden kandidaatin (KTK) ja maisterin (KTM) tutkinnot

Lisätiedot

Kauppatieteiden maisterin tutkinto-ohjelma, osaamistavoitteet ja opetussuunnitelma lukuvuodelle

Kauppatieteiden maisterin tutkinto-ohjelma, osaamistavoitteet ja opetussuunnitelma lukuvuodelle 1 Opasraportti LUT School of Business and Management (23E1) Kauppatieteiden maisteri Laskentatoimi Kauppatieteiden maisterin tutkinto-ohjelma, osaamistavoitteet ja opetussuunnitelma lukuvuodelle 2017-18

Lisätiedot

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku 24.8.2017 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve terve!

Lisätiedot

Opiskelijaosuuskunta oppimisympäristönä fysioterapian ammattikorkeakouluopinnoissa

Opiskelijaosuuskunta oppimisympäristönä fysioterapian ammattikorkeakouluopinnoissa Opiskelijaosuuskunta oppimisympäristönä fysioterapian ammattikorkeakouluopinnoissa Annamaija Id-Korhonen Lahti University of Applied Sciences Lahden tiedepäivä 12.11.2013 tulevaisuuden palvelut 2020 Sosiaali-

Lisätiedot

Ympäristötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op)

Ympäristötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma (180 op) 1 Opasraportti LUT School of Energy Systems (23B2) Tekniikan kandidaatti Ympäristötekniikka Ympäristötekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma 2018-2019 (180 op) BSc in Envinronmental Technology

Lisätiedot

Roolipeliharjoitus. - Opiskelijoiden suunni=elemat neuvo=eluvideot ja niiden vertaisarvioinnit

Roolipeliharjoitus. - Opiskelijoiden suunni=elemat neuvo=eluvideot ja niiden vertaisarvioinnit Peda-forum 2017, Vaasa Kokemuksia digitaalisen opettamisen kehittämisestä Roolipeliharjoitus - Opiskelijoiden suunni=elemat neuvo=eluvideot ja niiden vertaisarvioinnit Anne-Maria Holma, Yliopistonlehtori,

Lisätiedot

Kauppatieteiden kandidaatin (KTK) ja maisterin (KTM) -tutkinnot

Kauppatieteiden kandidaatin (KTK) ja maisterin (KTM) -tutkinnot Kauppatieteiden kandidaatin (KTK) ja maisterin (KTM) -tutkinnot Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen ohjelma Teknillinen tiedekunta asiantuntija Ulla Laakkonen Luennon sisältö Kauppatieteiden kandidaatin

Lisätiedot

Excellence in Action: AMK yritysrajapinnassa

Excellence in Action: AMK yritysrajapinnassa Excellence in Action: AMK yritysrajapinnassa Koulutus ja tutkimusvastaava: Tuotantotalouden koulutus Liiketoimintaosaaminen ja prosessien johtaminen TKI Ryhmän päällikkö Tero Reunanen Yritysrajapintaa

Lisätiedot

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen Valmistuminen ja maisteriopintoihin siirtyminen 3. vuosikurssi kevät 2019 Kevät 2019 Tarkista opinnot omasta opintorekisteristä! Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa https://www.oulu.fi/sites/default/files/ects-

Lisätiedot

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa AHOT-käytännöt Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 2 Sisältö Reunaehtoja Aiempien tutkintojen hyväksilukeminen Aiempien / muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen Muun osaamisen tunnustaminen

Lisätiedot

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES.

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. TkK Opintosuunnan hakeminen Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikkö 10.4.2018 /Elina Alho Opinto-oikeus WebOodi

Lisätiedot

Opasraportti. Tekniikan kandidaatti Konetekniikka. LUT School of Energy Systems

Opasraportti. Tekniikan kandidaatti Konetekniikka. LUT School of Energy Systems 1 Opasraportti LUT School of Energy Systems Tekniikan kandidaatti Konetekniikka Konetekniikan tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelma 2017-2018 (180 op) BSc in Mechanical Engineering is taught in Finnish

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Tärkeää huomioitavaa:

Tärkeää huomioitavaa: Siirtymäohjeistus tietotekniikan kandivaiheen opiskelijoille 2005 tutkintorakenteesta 2013 Teknistieteellisen kandidaattiohjelman tietotekniikan pääaineeseen Tärkeää huomioitavaa: Yli 7 vuotta vanhoilla

Lisätiedot

Myös opettajaksi aikova voi suorittaa LuK-tutkinnon, mutta sillä ei saa opettajan kelpoisuutta.

Myös opettajaksi aikova voi suorittaa LuK-tutkinnon, mutta sillä ei saa opettajan kelpoisuutta. Tietojenkäsittelytiede Tutkintovaatimukset Perustutkinnot LUONNONTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO (VÄHINTÄÄN 120 OV) 1. Tietojenkäsittelytieteen cum laude approbatur -oppimäärä (vähintään 55 ov) ja kypsyysnäyte

Lisätiedot

SIVUAINEOPINNOT OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUSSA

SIVUAINEOPINNOT OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUSSA SIVUAINEOPINNOT OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUSSA HuTK info 26.8.2016 Pia Heikkinen OyKKK:n Sivuainekokonaisuudet 2016-2017 Kauppatiede Perusopinnot 25 op, 200+ paikkaa (kaikille avoin) Aineopinnot

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

CS35A0011 Johdatus tietojohtamiseen ja informaatioverkostoihin 6

CS35A0011 Johdatus tietojohtamiseen ja informaatioverkostoihin 6 2013-2014 6.9.2013 Listaan lopuun on lisätty kahdet TUTA-kurssit jotka saata olla joidenkin täydenttäävissä opinnoissa, Kurssit ovat AIMO-opiskelijoiden ja aikataulu sen mukaan. Numero Nimi op opettaja

Lisätiedot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2014 15, Yleisopinnot ok 16.4.14. Yleisopinnot

Hallintotieteiden opinto-opas lkv 2014 15, Yleisopinnot ok 16.4.14. Yleisopinnot Yleisopinnot STAT1020 Tilastotieteen johdantokurssi 5 op TITE1022 Tietokone työvälineenä 3 op LIIK1200 Johdatus liiketoimintaosaamiseen 5 op Kansainvälistyminen 10 op OPIS0033 Harjoittelu 5 op Tilastotieteen

Lisätiedot

Mika Vanhala 36 la la pe muutos la la

Mika Vanhala 36 la la pe muutos la la 1 Lukujärjestys TIMO 2010 2011 22.2.2011 oletusajat Lue viesti loppuun asti, siellä on poimintoja Avoimen tarjonnasta numero nimi op vuosi kurssi opettaja huomviik päivä päivämäärä aika CS35A0300 Projektijohtaminen

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot

Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration

Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration 1 of 5 8.6.2010 12:39 Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration Yrittäjyyden ja

Lisätiedot

Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot

Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot Helena Varmajoki Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnot 26.8.2015 Teknillinen tiedekunta Materiaali verkossa: Opiskelijat -> Opinnot ja opiskelu -> Uudelle opiskelijalle -> Orientaatiopäivät

Lisätiedot