Taitaja2013 finaalitehtävä, 105 Metsäkoneen käyttö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taitaja2013 finaalitehtävä, 105 Metsäkoneen käyttö"

Transkriptio

1 Taitaja2013 finaalitehtävä, 105 Metsäkoneen käyttö TEHTÄVÄ A: Koneellinen puutavaran lähikuljetus (uudistushakkuu, John Deere E -mallin simulaattori) Tehtävänanto: Tehtävänä on suorittaa puutavaran lähikuljetus simulaattorilla korjuuohjeen mukaisesti. Kilpailutehtävä suoritetaan simulaattoriolosuhteissa, aikaa on varattu tutustumiseen ja työmaan suunniteluun 15 minuuttia ja varsinaiseen kilpailutehtävään 45 minuuttia. Toimitsija auttaa harjoitus- ja kilpailuvaiheessa simulaattorin käyttöön liittyvissä asioissa. Tapahtumat ja lähtötilanne: Lähtötilanteessa saavut avohakkuutyömaalle aamuvuoroon. Harvesteri on hakannut leimikon valmiisi ja on siirtynyt jo seuraavalle leimikolle. Iltavuoron kuljettaja on tuonut ajokoneen työmaalle ja aloittanut puutavaran lähikuljetuksen. Työjohdolta on tullut tieto, että tukkipulasta johtuen tukkitavaralajit on ajettava metsäautotien varteen ensin ja vasta sen jälkeen ajetaan kuitutavaralajit. Tehtävässä kilpailija ajaa ensin tukit edellisen vuoron aloittamiin pinomuodostelmiin tien varteen. Kilpailijalla on mahdollisuus tutustua ajettavaan leimikkoon ennakkotietona saatavan korjuuohjeen ja harvesterilta saadun tuotantotiedoston pohjalta. Simulaattoriasetukset: Tehtävässä käytetään ns. kevytsimulaattoria, simulaattoria ei säädetä tehtävän aikana. Työskentely tapahtuu hytistä käsin. Koneella ajettaessa voi katselukulma olla hytin ulkopuolella. Perussäädöt: Riipukkeen kireys 100, Kuormaimen nopeus 60.

2 TEHTÄVÄ B: Harvennushakkuu (John Deere E -mallin simulaattori) Tehtävänanto: Tehtävänä on hakata simulaattorilla harvennushakkuutyömaa, joka on merkitty punaisella värillä puihin. Merkityt puut eivät ole poistettavia puita. Pölkyt katkotaan korjuuohjeen mukaan eri puutavaralajeiksi huomioiden mitta ja laatuvaatimukset. Kilpailutehtävä suoritetaan simulaattoriolosuhteissa, aikaa on varattu tutustumiseen ja suunnitteluun 15 minuuttia ja varsinaiseen kilpailutehtävään 45 minuuttia. Toimitsija auttaa harjoitus- ja kilpailuvaiheessa simulaattorin käyttöön liittyvissä asioissa. Tapahtumat ja lähtötilanne: Saavut aamuvuoroon harvennushakkuutyömaalle. Leimikon hakkuuta ei ole vielä aloitettu, mutta edellisen iltavuoron kuljettaja on tuonut koneen työmaalle ja tehnyt leimikon aloitukseen liittyvät toimenpiteet valmiiksi aamuvuoroa varten. Tehtävässä kilpailija harventaa maastoon rajatun leimikon. Leimikon rajat on merkitty puihin punaisella värillä. Merkityt puut eivät ole poistettavia puita. Pölkyt katkotaan korjuuohjeen mukaan eri puutavaralajeiksi huomioiden mitta- ja laatuvaatimukset. Kilpailija saa ennakkotietona leimikosta korjuuohjeen ja kartan. Simulaattoriasetukset: Tehtävässä käytetään ns. kevytsimulaattoria, simulaattoria ei säädetä tehtävän aikana. Työskentely tapahtuu hytistä käsin. Koneella ajettaessa voi katselukulma olla hytin ulkopuolella. Perussäädöt: Riipukkeen kireys 100, Kuormaimen nopeus 60.

3 TEHTÄVÄ C: Monivalintatehtävä, jossa kysytään hakkuukonemittausasetuksesta, koneellisesta puunkorjuusta, sekä siinä käytettävistä koneista. Tehtävänanto: Tehtävänä on vastata kilpailulomakkeen monivalintakysymyksiin. Monivalintakysymyksissä voi olla yksi tai useampia oikeita vastauksia. Monivalintakysymykset liittyvät kasvatusmetsän käsittelyyn (Tapion metsäkortisto), hakkuukonemittausasetukseen ja metsäkoneen tekniikkaan. Tehtävän suoritusaika: 45 minuuttia Tehtävän ratkaisemiseen käytettävät apuvälineet: Kysymyslomake, (John Deere E 1110) käyttöohjekirja, sekä kirjoitusvälineet.

4 TEHTÄVÄ D: Metsätaitorata Tehtävänanto: Tehtävänä on mitata, arvioida ja vastata metsätaitoradan kilpailukortin kysymyksiin. Tehtävän tekemiseen on varattu aikaa 2h. Metsätaitorata sijaitsee Joensuun keskustan lähiympäristössä. Kuljetus kilpailupaikalle hoidetaan kilpailun järjestäjän toimesta erillisen aikataulun mukaan. Kilpailuissa noudatetaan soveltuvin osin Metsänomistajien valtakunnallisia metsätaitokilpailun sääntöjä, sekä tehtäväkorttia. Alla olevan linkin kautta pääset tutustumaan sääntöihin ja tehtäviin. 80d599b2d4f6&groupId=10156 Kilpailija varaa maastovarusteet huomioiden mahdolliset säätilan muutokset. Kilpailun järjestäjän toimesta kilpailijoille varataan relaskooppi ja sekä maastotaulukot. Metsätaitoradan tehtävät ja niiden määritteet: 1. Kasvupaikkatyyppi Kasvupaikkatyyppi määritetään Lehto-Leikola Käytännön metsätyypit oppaan mukaisesti 2. Taimikon ensisijainen hoitotarve seuraavan 2 vuoden aikana 3. Metsikön käsittely seuraavan 5 vuoden aikana 4. Puuston pohjapinta-ala, m 2 /ha 5. Puuston kokonaistilavuus, m 3 /ha Koealat sijoitetaan yhdelle metsikkökuviolle. Minimiläpimitta ilmoitetaan kilpailijoille. Tilavuus ilmoitetaan kuorellisena. Kuolleita puita ei mitata. 6. Kehitysluokka Kehitysluokilla tarkoitetaan valtakummallisissa metsänhoitosuosituksissa määriteltyjä kehitysluokkia. 7. Puun pituus, m 8. Runkoluku, kpl/ha Koealat sijoitetaan yhdelle metsikkökuviolle. Minimiläpimitta ilmoitetaan kilpailijoille. Kuolleita puita ei mitata.

5 9. Yksittäisen puun tilavuus kuorineen, m 3 Puun kokonaistilavuus saadaan tilavuustaulukoista interpoloimalla. Arvioitava puu on merkittävä selvästi ja kilpailijoiden pääsy sen välittömään läheisyyteen on estettävä. 10. Vallitseva puuston ikä, vuotta Vallitsevan puuston iällä tarkoitetaan todellista biologista ikää. Käytetty ikälisäys kanto- tai rinnankorkeusikään on ilmoitettava kilpailijoille. 11. Puuston kasvu, m 3 /ha/v Kasvu ilmoitetaan kuorellisena puuna. Havupuista kairataan viiden viimeisimmän vuoden sädekasvu ja mitataan pituuskasvu. 12. Puuston keskiläpimitta 1,3 metrin korkeudelta, cm Keskiläpimitalla tarkoitetaan puuston pohjapinta-alalla painotettua keskiläpimittaa. Tehtävä käsittää koealan minimi läpimittaa suuremmat puut. 13. Alueen pinta-ala, ha Arvioitava pinta-ala on pyrittävä rajaamaan luonnollisia maasto- ja metsikkökuvioita myöten ja mitattava maaston kaltevuuden mukaan. 14. Metsän monimuotoisuus Arvioitavan kohteen on oltava sellainen, että se voidaan olettaa tunnettavan koko Suomessa. Lähtökohtana tehtävän laadinnassa ovat metsälain 10 :n tarkoittamat erityisen tärkeät elinympäristöt. 15. Leimaus Leimauksessa noudatetaan metsänhoitosuositusten harvennusmalleja.

6 TEHTÄVÄ E: Kuormatraktoritehtävä (oikea kone) Tehtävänanto: Tehtävä on kaksiosainen. Ensimmäisessä osiossa kilpailija kerää radan varrelta kahden tavaralajin kuorman ja purkaa sen aluspuiden päälle tavaralajit omiin kasamuodostelmiin. Puiden päät on maalattu kahdella eri värillä, joilla tavaralajit erotetaan toisistaan. Tämän jälkeen kilpailija siirtää kolmea puutavarapinoa siten, että hän kuormaa ensimmäisen pinon kyytiin ja siirtää sen seuraavien tyhjien aluspuiden päälle. Tehty pinomuodostelma tulee olla pinomittauskelpoinen. Seuraavana kilpailija ajaa seuraavan pinon luo ja kuomaa sen kyytiin, siirtää koneen seuraavien tyhjien aluspuiden kohdalle ja purkaa kuorman. Edellä kerrottu puiden siirto jatkuu, kunnes tuomarit ilmoittavat kilpailijalle kilpailuajan päättymisestä lipun heilautuksella ja radiopuhelimella. Kilpailuajan päättymisen jälkeen kuormattuja puita ei lasketa mukaan suoritukseen. Kilpailuajan päätyttyä kilpailija laskee kuormaimen kuormatilaan. Tuomari keskeyttää tehtävän, jos kilpailija vaarantaa itsensä tai yleisön turvallisuuden tai kilpailijan toiminta aiheuttaa koneen rikkoontumisen. Arvioitavina kohteina on tehokkuus, kuormaimen käyttötekniikka, puutavaramuodostelman laatu, ajotekniikka sekä polttoainetaloudellinen työskentelytekniikka. Kuormatraktoritehtävä toteutetaan Areenan piha-alueella. Tehtävä suoritetaan merkityllä alueella yksilösuorituksena. Jokainen kilpailija saa ennen suorituksen alkua 5 minuutin koneen käyttökoulutuksen konevalmistajan edustajan toimesta. Ennen kilpailusuoritusta kilpailijalla on mahdollisuus tutustua kilpailukoneen kuormaimeen kuormaamalla tukkeja lämmittelyalueella 10 minuuttia, sekä tutustua jalkaisin kilpailurataan. Ennen tehtävän alkua kone sijoitetaan lähtölinjalle, koneen kuormain kuljetusasennossa taitettuna koura sermiin päin. Ratatuomarit selvittävät kilpailijalle tehtävän kulun. Tehtävä alkaa lipun heilautuksella.

7 TEHTÄVÄ F: Tekniikkatehtävä Tehtävänanto: Tehtävä jakautuu kahteen eri osaan osa yksi liittyy metsäkoneen huoltoon, ja osa kaksi vianhakuun. Osio 1) Kilpailija tekee harvesteripäähän määrätyn määräaikaishuollon. Kilpailija ottaa työssään huomioon työturvallisuuden ja kestävän kehityksen vaatimukset. Osiossa arvioidaan työturvallisuutta, kestävää kehitystä, huollon järjestelmällisyyttä, sekä huolellisuutta. Osio 2) Vikakuvaukseen tutustuttuaan kilpailija lähtee paikallistamaan Harvesterissa olevan toimintahäiriön aiheuttajaa, käyttäen apunaan Harvesterin kirjallisuutta, koneen omaa automaatiojärjestelmää, mittareita ja muita annettuja apuvälineitä. Kilpailija voi mitata erilaisia suureita Harvesterista, liittämällä siihen mittareita. Mitattavat suureet ovat hydrauliset paineet [MPa, bar], ja sähköiset virta ja jännitemittaukset [ma] [V]. Mittauksissa voi tarvittaessa pyytää määrättyä apuhenkilöä käyttämään konetta, työturvallisuus huomioon ottaen. Harvesterin toimintojen, ohjekirjan, kaavioiden sekä erilaisten mittausten perusteella kilpailija rajaa vian mekaaniseksi, sähköiseksi, automaatio- tai hydraulijärjestelmästä johtuvaksi viaksi. Tuomarit haastattelevat kilpailijan tehtävän päätteeksi. Paikannettuaan vian, kilpailija saattaa Harvesterin toimintakuntoon. Osiossa arvioidaan vianhaun järjestelmällisyyttä, analyyttisyyttä, perusteltua vian rajausta, vian paikallistamista, työturvallisuutta sekä koneen / harvesteripään toimintakuntoon saattamista. Tehtävä suoritetaan John Deere merkkisellä, e -mallin harvesterilla käytännössä, käyttäen apuna koneen ohjekirjaa ja tarvittavia työkaluja sekä apuvälineitä. Kilpailijan varustus: Kilpailijan tulee käyttää tehtävää tehdessään hyväksyttyjä turvakenkiä ja suojahaalareita. Kilpailijan tulee myös tarvittaessa käyttää silmäsuojaimia, kuulonsuojaimia sekä käsineitä. Kilpailuaika: 120min

8 TEKNIIKKATEHTÄVÄ F, Esimerkkitehtävä Tehtävänkuvaus: Kone on John Deere 1170E varustettuna H414 kouralla, ohjelmistoversio H Osiossa yksi tehdään huolto-ohjelman mukainen päivittäinen huolto kyseessä olevalle harvesterille. Osiossa kaksi selvitetään sekä poistetaan alla mainitun kuvauksen mukainen tekninen vika: Kesken normaalin työskentelyn harvesteripään syöttörullat menettävät pidon, ja rullarunkojen aukikiinni liike on hidas. Automatiikka hälyttää Rullien paine alle normaalin. Muuten kone toimii normaalisti ilman hälytyksiä Tehtävässä arvioidaan: Työturvallisuutta Vianhaun järjestelmällisyyttä Vianhaun analyyttisuutta Käytettävissä olevan materiaalin sekä apuvälineiden oikeaa käyttöä Lisätietoja tehtävästä: Heikki Tuunanen P

Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö

Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö Tehtävä A: Koneellinen puutavaran valmistus (uudistushakkuu) (John Deere E-sarjan käyttösimulaattori) Tavoitteet Tehtävässä tavoitellaan ammattimaista koneenkäsittelyä

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 105 Skill Metsäkoneen käyttö. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 105 Skill Metsäkoneen käyttö. Competitor Name Summary Skill Number 105 Skill Metsäkoneen käyttö ing Scheme Lock 14-05-2013 13:55:19 Final Lock 16-05-2013 15:52:13 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F A

Lisätiedot

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN (METSÄKONEENKULJETTAJA) 1.8.2018 31.12.2018 15.1.2018 1 Sisällys Metsän hoito ja hyödyntäminen, 20 osp... 2 Metsänhoidon perustiedot, 5 osp... 2 Taimikon hoito, 5 osp...

Lisätiedot

KAUPIN METSÄTAITORATA

KAUPIN METSÄTAITORATA KAUPIN METSÄTAITORATA Kaupin metsätaitorata -ohje 2 (8) Tervetuloa metsätaitoradalle Kaupin Kuntokolmoselle! Kaupin metsätaitorata on noin kolme kilometriä pitkä kiinteä rata, jolla pääset harjoittelemaan

Lisätiedot

METSÄN OSAAMISALA, (METSÄENERGIAN TUOTTAJA)

METSÄN OSAAMISALA, (METSÄENERGIAN TUOTTAJA) METSÄN OSAAMISALA, (METSÄENERGIAN TUOTTAJA) OSAAMISTARJOTIN 1.8.2018 31.7.2019 15.1.2018 1 Sisällys Metsän hoito ja hyödyntäminen, 20 osp... 2 Metsänhoidon perustiedot, 5 osp... 2 Taimikonhoito, 6 osp...

Lisätiedot

1 Suomenmestaruuskilpailujen järjestämisoikeus ja valvonta

1 Suomenmestaruuskilpailujen järjestämisoikeus ja valvonta METSÄNOMISTAJIEN METSÄTAITOKILPAILUN SÄÄNNÖT Voimassa 19.8.2018 alkaen Metsänomistajien metsätaitokilpailuiden tarkoituksena on metsäomaisuudenhoidossa tarvittavien tietojen ja taitojen kehittäminen ja

Lisätiedot

Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla

Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla Manne Viljamaa TAMK http://puuhuoltooppimispolku.projects.tamk.fi/path.p hp?show=31 1. Harvennushakkuun terminologiasta Käsitteet tuulee olla

Lisätiedot

METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027

METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027 METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027 Omistaja: Itä-Suomen yliopisto Osoite: Yliopistokatu 2, 80101 Joensuu Tila: Suotalo 30:14 Kunta: Ilomantsi 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 METSÄN NYKYTILA... 4 2.1 Kasvupaikkojen

Lisätiedot

Energiapuuharvennuskohteen valinta. METKA-hanke 2014

Energiapuuharvennuskohteen valinta. METKA-hanke 2014 Energiapuuharvennuskohteen valinta METKA-hanke 2014 Ryhmätyö - ryhmätyö 10 min (kaikki ryhmät) - ryhmätyön purku 10 min Mitkä ovat energiapuuharvennuksen vaikeimmat kohdat? Kohteen rajaaminen? Hinnoittelu

Lisätiedot

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN (METSÄKONEENKULJETTAJA) 7.1.2019 31.7.2019 15.1.2018 1 Sisällys Metsän hoito ja hyödyntäminen, 20 osp... 3 Manuaalinen puutavaran valmistus, 5 osp... 3 metsänviljely,

Lisätiedot

Kestävän metsätalouden. Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011

Kestävän metsätalouden. Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011 Kestävän metsätalouden rahoituslaki nykyinen KEMERA Heikki Vähätalo, viranomaispäällikkö Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskus Oulu 26.1.2011 1 KEMERA -yleistä Yhteiskunnan tukea eri metsänhoitotöihin => kestävän

Lisätiedot

METSÄKONEENKULJETTAJA. Metsäkoneenkuljettaja käyttää, kuljettaa ja huoltaa puuntuottamiseen, -korjuuseen ja -kuljetukseen käytettäviä koneita.

METSÄKONEENKULJETTAJA. Metsäkoneenkuljettaja käyttää, kuljettaa ja huoltaa puuntuottamiseen, -korjuuseen ja -kuljetukseen käytettäviä koneita. METSÄKONEENKULJETTAJA Metsäkoneenkuljettaja käyttää, kuljettaa ja huoltaa puuntuottamiseen, -korjuuseen ja -kuljetukseen käytettäviä koneita. Metsäkoneita ovat mm. 1. harvesterit (kaato-, karsimis- ja

Lisätiedot

Metsätaitaja. Suomen 4H-liitto www.4h.fi. Metsätaitaja-kerhon tavoitteena on oppia metsänmittausta, harjoitella metsätaitokilpailun

Metsätaitaja. Suomen 4H-liitto www.4h.fi. Metsätaitaja-kerhon tavoitteena on oppia metsänmittausta, harjoitella metsätaitokilpailun Metsätaitaja-kerhon tavoitteena on oppia metsänmittausta, harjoitella metsätaitokilpailun tehtäviä ja madaltaa kynnystä osallistua metsätaitokilpailuihin. Metsätaitaja Suomen 4H-liitto www.4h.fi Metsätaitaja-kerho

Lisätiedot

RN:o 23:36. n.58,8 ha

RN:o 23:36. n.58,8 ha ?? RN:o 23:36 n.58,8 ha 0 metri Mittakaava: 1:10 000 400,0? Maanmittauslaitos 2014 Lupanumero 3069/MML/14 Karttakeskus 2014? Tammasuo 687-414-23-36 0 3 000 metri Mittakaava: 1:75 000 Maanmittauslaitos

Lisätiedot

METKA-maastolaskurin käyttäjäkoulutus 9.12.2010 Tammela Matti Kymäläinen METKA-hanke 27.3.2014 1

METKA-maastolaskurin käyttäjäkoulutus 9.12.2010 Tammela Matti Kymäläinen METKA-hanke 27.3.2014 1 METKA-maastolaskurin käyttäjäkoulutus 9.12.2010 Tammela Matti Kymäläinen METKA-hanke 27.3.2014 1 METKA-maastolaskuri: Harvennusmetsien energiapuun kertymien & keskitilavuuksien laskentaohjelma Lask ent

Lisätiedot

Maanmittauslaitos 2015 Lupanumero 3069/MML/14 Karttakeskus 2015

Maanmittauslaitos 2015 Lupanumero 3069/MML/14 Karttakeskus 2015 RN:o 15:1/1 n. 2,5 ha RN:o 2:131 18,5 ha RN:o 2:87/0 37,1 ha Maanmittauslaitos 2015 Lupanumero 3069/MML/14 Karttakeskus 2015 n. 2,5 ha RN:o 15:1/1 RN:o 2:87/0 37,1 ha RN:o 2:131 18,5 ha Raimola 595-427-2-87/0

Lisätiedot

Metsänmittausohjeita

Metsänmittausohjeita Metsänmittausohjeita 1. PUUN LÄPIMITAN MITTAAMINEN Tilavuustaulukko perustuu siihen, että läpimitta mitataan 1,3 metriä ylintä juurenniskaa korkeammalta eli 1,3 metriä sen kohdan yläpuolelta, mistä metsuri

Lisätiedot

Paremmuusjärjestyksen määräytyminen kesäkilpailussa

Paremmuusjärjestyksen määräytyminen kesäkilpailussa Hyväksytty 3.3.2006 Voimassa 1.1.2007 alkaen. Päivitys 22. 2. 2008 (päivitetty kesäkilpailun lajintuntemustehtävän teksti) Päivitys 12. 9. 2008 (viestikilpailujen sarjat) Päivitys 1.3.2010 (joukkuekilpailun

Lisätiedot

Poimintahakkuiden puunkorjuu Matti Sirén

Poimintahakkuiden puunkorjuu Matti Sirén Poimintahakkuiden puunkorjuu Matti Sirén Kuva: Juhani Korhonen Poimintahakkuiden puunkorjuun tuottavuudesta vähän tietoa - tuottavuutta koskevat lainalaisuudet kuitenkin voimassa Hakkuun tuottavuustekijät:

Lisätiedot

Puukaupan kilpailuttaminen ja korjuun valvonta käytännössä

Puukaupan kilpailuttaminen ja korjuun valvonta käytännössä Puukaupan kilpailuttaminen ja korjuun käytännössä Herkko Hämäläinen 14.4.2018 Johdanto Puukauppa lähtee liikkeelle puunmyyntisuunnitelman laatimisella ja yleensä leimikko on tarkoitus myydä heti Tehdään

Lisätiedot

Metsäalalla on työvoimapula. Metsäalan ammatillisen perustutkinnon suorittaneilla on hyvä työllisyystilanne lähitulevaisuudessa.

Metsäalalla on työvoimapula. Metsäalan ammatillisen perustutkinnon suorittaneilla on hyvä työllisyystilanne lähitulevaisuudessa. METSURI Metsurin työhön kuuluu puiden kaato moottorisahalla ja niiden pinoaminen vesakon raivaus ja taimikon hoito raivaussahalla puiden istutus hakkuualoille ja uudistuskohteille muut metsätyöt kuten

Lisätiedot

RN:o 2:95 2,5 ha. RN:o 2:87 n.19,3 ha

RN:o 2:95 2,5 ha. RN:o 2:87 n.19,3 ha RN:o 2:95 2,5 ha RN:o 2:87 n.19,3 ha Maanmittauslaitos 2014 Lupanumero 3069/MML/14 Karttakeskus 2014 2,5 ha Palonen 595-427-2-95 Raimola 595-427-2-87 Maanmittauslaitos 2014 Lupanumero 3069/MML/14 Karttakeskus

Lisätiedot

Suomen metsien inventointi

Suomen metsien inventointi Suomen metsien inventointi Metsäpäivä Kuhmo 26.3.2014 Kari T. Korhonen / Metla, VMI Sisältö 1. Mikä on valtakunnan metsien inventointi? 2. Metsävarat ja metsien tila Suomessa 3. Metsävarat t ja metsien

Lisätiedot

Energiapuukorjuukohteiden tarkastustulokset ja Hyvän metsänhoidon suositusten näkökulma. Mikko Korhonen Pohjois-Karjalan metsäkeskus

Energiapuukorjuukohteiden tarkastustulokset ja Hyvän metsänhoidon suositusten näkökulma. Mikko Korhonen Pohjois-Karjalan metsäkeskus Energiapuukorjuukohteiden tarkastustulokset ja Hyvän metsänhoidon suositusten näkökulma Mikko Korhonen Pohjois-Karjalan metsäkeskus Mitä on korjuujälki? Metsikön puuston ja maaperän tila puunkorjuun jälkeen.

Lisätiedot

METSÄSUUNNITTELU YKSITYISMETSISSÄ

METSÄSUUNNITTELU YKSITYISMETSISSÄ 1 METSÄSUUNNITTELU YKSITYISMETSISSÄ KEHITYS: 50-70 luvut: tilakohtaisia suunnitelmia 1975: alueellinen metsäsuunnittelu, keskitetty järjestelmä 1985: Taso-metsätaloussuunnitelma, kerättiin tarkempia puustotietoja

Lisätiedot

Trestima Oy Puuston mittauksia

Trestima Oy Puuston mittauksia Trestima Oy Puuston mittauksia Projektissa tutustutaan puuston mittaukseen sekä yritykseen Trestima Oy. Opettaja jakaa luokan 3 hengen ryhmiin. Projektista arvioidaan ryhmätyöskentely, projektiin osallistuminen

Lisätiedot

Puh

Puh JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN TYÖLLISYYSPALVELUT Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Metsäalan perustutkinto, 2014 Paikka: Puusta pitkälle -hanke Metsätyöt

Lisätiedot

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Pohjois-Suomi Ohje hakkuukoneen kuljettajalle HARVENNUKSEN TAVOITTEET Harvennuksen tavoitteena on keskittää metsikön puuntuotoskyky terveisiin,

Lisätiedot

Sastamalan kaupungin metsäomaisuus. Katariina Pylsy 30.9.2015

Sastamalan kaupungin metsäomaisuus. Katariina Pylsy 30.9.2015 Sastamalan kaupungin metsäomaisuus Katariina Pylsy 30.9.2015 Metsäomaisuuden laajuus 2013 Vammala Mouhijärvi Suodenniemi Kiikoinen Äetsä Ritajärvi Yhteensä Metsämaa 823 568 289 108 203 192 Kitumaa 81 54

Lisätiedot

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Etelä-Suomi Ohje hakkuukoneen kuljettajalle HARVENNUKSEN TAVOITTEET Harvennuksen tavoitteena on keskittää metsikön puuntuotoskyky terveisiin,

Lisätiedot

RAMK:N METSÄTAITO- OPASKIRJANEN

RAMK:N METSÄTAITO- OPASKIRJANEN RAMK:N METSÄTAITO- OPASKIRJANEN RAMK:N METSÄTAITO-OPASKIRJANEN Sisältö 1. Taustaa 3 2. Johdatus metsäurheiluun 3 3. Yleiset ohjeet ja tehtäväkohtaiset kuvaukset 5 Tehtävä 1. Metsätyyppi tai vastaava turvemaa

Lisätiedot

Puukaupan sanastoa (1)

Puukaupan sanastoa (1) PUUKAUPPA OSIO 2 yleistä puukaupasta puukaupan eri muodot puutavaran hintaan vaikuttavat tekijät; laatu, leimikkotekijät puukaupan kulku, yleiset ehdot metsänomistajan rooli puukaupassa 1 Puukaupan sanastoa

Lisätiedot

Systemaattisuus työmalleissa puunkorjuussa

Systemaattisuus työmalleissa puunkorjuussa Systemaattisuus työmalleissa puunkorjuussa METKA-koulutus Systemaattisen energiapuuharvennuksen teemapäivä Heikki Ovaskainen Erikoistutkija Sisältö Taustaa työmalleista Uusien joukkokäsittelyn työmallien

Lisätiedot

TAITAJA Semifinaali 20.- 21.1.2010, Kuopio

TAITAJA Semifinaali 20.- 21.1.2010, Kuopio TAITAJA Semifinaali 20.- 21.1.2010, Kuopio KILPAILIJAN OHJE: 1. Suuntaustehtävä Tehtävän kuvaus Tehtävänäsi on tarkastaa Toyota Avensiksen kaikki pyöränkulmat. Autossa on ajonvakauden hallinta järjestelmä.

Lisätiedot

Osaamisvaatimukset perustuvat kiinteistönhoidon tutkinnon perusteisiin ja työelämän vaatimuksiin.

Osaamisvaatimukset perustuvat kiinteistönhoidon tutkinnon perusteisiin ja työelämän vaatimuksiin. TaitajaPLUS Kiinteistöpalvelut Finaalitehtävä 14.5.2013 Yleiskuvaus kilpailulajista Kiinteistönhoitaja tuottaa kiinteistönhuollon palveluita. Kiinteistönhoitaja huoltaa ja hoitaa tiloja, laitteita sekä

Lisätiedot

Rakentaminen. 402 Ilmastointiasennus. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä

Rakentaminen. 402 Ilmastointiasennus. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä Rakentaminen 402 Ilmastointiasennus Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä Lajivastaavat Esko Hakala Koulutuskeskus Salpaus esko.hakala(at)salpaus.fi 1 / 9 puh. 050 526 5943 Pasi Kaislavuo Koulutuskeskus

Lisätiedot

PUUKAUPPA JKL yo Metsäkurssi 2014 syksy Petri Kilpinen, Metsäkeskus

PUUKAUPPA JKL yo Metsäkurssi 2014 syksy Petri Kilpinen, Metsäkeskus PUUKAUPPA JKL yo Metsäkurssi 2014 syksy Petri Kilpinen, Metsäkeskus yleistä puukaupasta puukaupan eri muodot puutavaran hintaan vaikuttavat tekijät; laatu, leimikkotekijät puukaupan kulku, yleiset ehdot

Lisätiedot

Yhdistelmäkoneen ja yksioteharvesteriketjun. ensiharvennuksilla

Yhdistelmäkoneen ja yksioteharvesteriketjun. ensiharvennuksilla Konsortiohanke Yhdistelmäkoneen ja yksioteharvesteriketjun korjuujälki ensiharvennuksilla Risto Lilleberg Pasi Korteniemi Metsätehon raportti 41 28.1.1998 kor- Yhdistelmäkoneen ja yksioteharvesteriketjun

Lisätiedot

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja

Suunnitelma ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamisesta ja arvioinnista metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja 1 Suunnitelma jen toteuttamisesta ja arvioinnista metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja Pakollinen tutkinnon osa Metsien hoito ja puunkorjuu (30 osp) Ammatillisen perustutkinnon perusteiden mukaiset

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 1.6.2016 Nimi: Henkilötunnus: VASTAUSOHJEET 1. Koeaika on 2 tuntia (klo 12.00 14.00). Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo

Lisätiedot

Motit liikkeelle. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen

Motit liikkeelle. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen Motit liikkeelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen Puukauppa ja hakkuut Suomen puuvaranto Suomen metsien puuvaranto on viimeisimmän Valtakunnan metsien

Lisätiedot

METSÄKONEET 770D HARVESTERIT 770D

METSÄKONEET 770D HARVESTERIT 770D METSÄKONEET 770D HARVESTERIT 770D Tehokkuutta harvennuksille - John Deere 770D John Deere 770D -harvesteri on oikea valinta harvennuksille ja pienten puiden käsittelyyn. Nelipyöräinen ja pienikokoinen

Lisätiedot

Korjuujäljen seuranta energiapuun korjuun laadun mittarina. Mikko Korhonen Suomen metsäkeskus 23.5.2014

Korjuujäljen seuranta energiapuun korjuun laadun mittarina. Mikko Korhonen Suomen metsäkeskus 23.5.2014 Korjuujäljen seuranta energiapuun korjuun laadun mittarina Mikko Korhonen Suomen metsäkeskus 23.5.2014 Mitä on korjuujälki? Metsikön puuston ja maaperän tila puunkorjuun jälkeen. 2 23.5.2014 3 Korjuujäljen

Lisätiedot

Mark Summary Form Taitaja-Mästare 2009

Mark Summary Form Taitaja-Mästare 2009 Form 6 Summary Form Page 1 of 1 11-03-2011 16:07:10 Skill No 105 Skill Metsäkoneen käyttö Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E Uppgörande av apteringsfil / Apteeraustiedoston

Lisätiedot

Harvennus- ja päätehakkuut. Matti Äijö 9.10.2013

Harvennus- ja päätehakkuut. Matti Äijö 9.10.2013 Harvennus- ja päätehakkuut Matti Äijö 9.10.2013 1 METSÄN HARVENNUS luontainen kilpailu ja sen vaikutukset puustoon harventamisen vaikutus kasvatettavaan metsään (talous, terveys) päätehakkuu ja uudistamisperusteet

Lisätiedot

Trestima Oy Puuston mittauksia

Trestima Oy Puuston mittauksia Koostanut Essi Rasimus ja Elina Viro Opettajalle Trestima Oy Puuston mittauksia Kohderyhmä: 9-luokka Esitiedot: ympyrä, ympyrän piiri, halkaisija ja pinta-ala, lieriön tilavuus, yhdenmuotoisuus, yksikkömuunnokset

Lisätiedot

KTKP010 Tuntisuunnitelma, 8-luokka, 90min Sanni Erämies

KTKP010 Tuntisuunnitelma, 8-luokka, 90min Sanni Erämies KTKP010 Tuntisuunnitelma, 8-luokka, 90min Sanni Erämies Tunnin tavoitteena on tarkastella metsän rahallista arvoa itse mitattujen arvojen perusteella. Samalla vahvistetaan käsitystä metsäympäristön monimuotoisuudesta

Lisätiedot

ENNAKKORAIVAUS JA ENERGIAPUUN HAKKUU SAMALLA HAKKUULAITTEELLA. Alustavia kokeita

ENNAKKORAIVAUS JA ENERGIAPUUN HAKKUU SAMALLA HAKKUULAITTEELLA. Alustavia kokeita ENNAKKORAIVAUS JA ENERGIAPUUN HAKKUU SAMALLA HAKKUULAITTEELLA Alustavia kokeita 1 Risutec L3A hakkuulaite Risutec L3A:n tekniset tiedot Paino 560 kg Öljyvirtaus 120 l/min Maksimipaine 240 bar Katkaisukapasiteetti

Lisätiedot

Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Huonekalupuuseppä_401_FI ( kieli) Tekijät: Nimi: Teemu Luoma Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu

Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Huonekalupuuseppä_401_FI ( kieli) Tekijät: Nimi: Teemu Luoma Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu Semifinaalitehtävän tehtäväpohja Taitaja2015_Huonekalupuuseppä_401_FI ( kieli) Tekijät: Nimi: Teemu Luoma Oppilaitos: Koulutuskeskus Sedu Päiväys: 23.10.2014 1 Sisällysluettelo Johdanto / tehtävän yleiskuvaus

Lisätiedot

Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (6) Kutsu Liiton SM metsätaitokilpailuihin Evolla

Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (6) Kutsu Liiton SM metsätaitokilpailuihin Evolla Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (6) Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Evon toimipiste. Hämeenlinnan kaupunki, Lammi. Katuosoite: Saarelantie 1 Osanottajat: Etämetsänomistajien Liiton jäsenyhdistysten

Lisätiedot

Männyn laatukasvatus Jari Hynynen. Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi

Männyn laatukasvatus Jari Hynynen. Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Männyn laatukasvatus Jari Hynynen Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Johdanto Suomen metsien luontaiset edellytykset soveltuvat hyvin laatupuun

Lisätiedot

IDSATIHO. 0 P I N T 0 ll A T K A ? U U N K 0 R J U U T A K 0 S K E V A. Rauhankatu 15 00170 Hel sinki 17 Puhelin 90-661281 .

IDSATIHO. 0 P I N T 0 ll A T K A ? U U N K 0 R J U U T A K 0 S K E V A. Rauhankatu 15 00170 Hel sinki 17 Puhelin 90-661281 . IDSATIHO Rauhankatu 15 00170 Hel sinki 17 Puhelin 90-661281.SELOSTE 10/1973? U U N K 0 R J U U T A K 0 S K E V A RUOTSIIN 1 9 7 3-0 5-1 5 1 7 0 P I N T 0 ll A T K A M a t k a k e r t o m u s Opintomatka

Lisätiedot

JOHTOALUEIDEN VIERIMETSIEN HOITO

JOHTOALUEIDEN VIERIMETSIEN HOITO JOHTOALUEIDEN VIERIMETSIEN HOITO Keskijännitelinjojen (20 kv) vierimetsät 4.12.2014 Lähteenä mm. Johtoalueiden vierimetsien hoito -esite Suomen metsäkeskus, Pohjois-Pohjanmaa Julkiset palvelut Irmeli Ruokanen

Lisätiedot

TaitajaPLUS - artesaani

TaitajaPLUS - artesaani TaitajaPLUS - artesaani Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Finalistit Elina Rinta-Harri Invalidiliiton Järvenpään Koulutuskeskus 1 / 6 Timo Siponen Invalidiliiton Järvenpään Koulutuskeskus Maria Tormonen

Lisätiedot

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä Metsäsanasto 2 (12) Johdanto Maisematyölupahakemuksia tehdessään eri tahojen suositellaan kutsuvan eri hakkuutapoja tässä sanastossa esitetyillä nimillä. Tekstin tarkoituksena on selventää ja yhtenäistää

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 1.6.2016 Nimi: Henkilötunnus: VASTAUSOHJEET 1. Koeaika on 2 tuntia (klo 12.00 14.00). Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo

Lisätiedot

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Raivaussahatyöskentelyn perusteet Varusteet taimikonhoitoon Raivaussaha, valjaat

Lisätiedot

Sami Lamminen PUU tutkimus ja kehittämisohjelman väliseminaari Hämeenlinna 6.9.2012

Sami Lamminen PUU tutkimus ja kehittämisohjelman väliseminaari Hämeenlinna 6.9.2012 Tarkka kulkukelpoisuustieto k l t kuljettajan j apuna puunkorjuussa Sami Lamminen PUU tutkimus ja kehittämisohjelman väliseminaari Hämeenlinna 6.9.2012 Ajouraverkon suunnittelun haasteet Hakkuukoneen kuljettajan

Lisätiedot

INTIAANIT JOTKA EIVÄT JÄTTÄNEET JALANJÄLKIÄÄN METSÄÄN

INTIAANIT JOTKA EIVÄT JÄTTÄNEET JALANJÄLKIÄÄN METSÄÄN ENTRACON keskittyy kehittämään, valmistamaan, myymään ja huoltamaan pieniä ja keskisuuria ekologisia metsäkoneita, jotka ovat helposti muunneltavissa nykymetsätalouden asettamiin haasteisiin. Pieni pintapaine,

Lisätiedot

Metsänh itoja puunkorjuutöiden. maasto-ja karttamerkit

Metsänh itoja puunkorjuutöiden. maasto-ja karttamerkit Metsänh itoja puunkorjuutöiden maasto-ja karttamerkit Metsänhoito- ja puunkorjuutöiden maasto- ja karttamerkit Yhdenmukaiset maastomerkit nopeuttavat ja selkeyttävät metsätöiden suunnittelua ja toteutusta.

Lisätiedot

Hakkuukonetyömaan ennakkoraivaus. Kuvat: Martti Taipalus METSÄTEHON OPAS

Hakkuukonetyömaan ennakkoraivaus. Kuvat: Martti Taipalus METSÄTEHON OPAS Hakkuukonetyömaan ennakkoraivaus Kuvat: Martti Taipalus METSÄTEHON OPAS Alkusanat Koneellisen hakkuun osuus on kasvanut sekä harvennus- että uudistushakkuissa niin suureksi, että koneellisen korjuun kohteiksi

Lisätiedot

Yhteismetsäosuuksien laskentaperusteet ja yhteismetsäosuuden arvon määrittämisessä huomioonotettavat asiat

Yhteismetsäosuuksien laskentaperusteet ja yhteismetsäosuuden arvon määrittämisessä huomioonotettavat asiat Yhteismetsäosuuksien laskentaperusteet ja yhteismetsäosuuden arvon määrittämisessä huomioonotettavat asiat Oulun kaupungin Haukiputaan Ulkometsän alueen tilusjärjestelytoimituksen toimituskokous 31. toukokuuta

Lisätiedot

Kohti puukauppaa. Metsään peruskurssi Suolahti ti 5.2.2013 Kirsi Järvikylä. Hakkuutavat

Kohti puukauppaa. Metsään peruskurssi Suolahti ti 5.2.2013 Kirsi Järvikylä. Hakkuutavat Kohti puukauppaa Metsään peruskurssi Suolahti ti 5.2.2013 Kirsi Järvikylä 1 Hakkuutavat Päätehakkuu = uudistuskypsän metsän hakkuu. Avohakkuu, siemenpuu- ja suojuspuuhakkuu sekä kaistalehakkuu. Uudistamisvelvoite!

Lisätiedot

Kiertoaika. Uudistaminen. Taimikonhoito. Ensiharvennus. Harvennushakkuu

Kiertoaika. Uudistaminen. Taimikonhoito. Ensiharvennus. Harvennushakkuu Metsäomaisuuden hyvä hoito Kiertoaika Uudistaminen Taimikonhoito Ensiharvennus 1 Harvennushakkuu Metsän kiertoaika Tarkoittaa aikaa uudistamisesta päätehakkuuseen. Vaihtelee alueittain 60 120 vuotta Kierron

Lisätiedot

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille.

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille. Taitaja 2011 kilpailutehtävän kuvaus. 26.4.2011 Viitetarina Prosessilaitokseen tulee uusi pullotusjärjestelmä tuotteen näytteistykseen. Pullotusyksikkö tulee ottamaan näytteitä prosessin säiliön 1 nesteestä.

Lisätiedot

Metsänhoidon vaikutus tuottavuuteen kiertoaikana. Metsäenergia osana metsäomaisuuden hoitoa 10.2.2015 Eljas Heikkinen, Suomen metsäkeskus

Metsänhoidon vaikutus tuottavuuteen kiertoaikana. Metsäenergia osana metsäomaisuuden hoitoa 10.2.2015 Eljas Heikkinen, Suomen metsäkeskus Metsänhoidon vaikutus tuottavuuteen kiertoaikana Metsäenergia osana metsäomaisuuden hoitoa 10.2.2015 Eljas Heikkinen, Suomen metsäkeskus Johdanto Metsänomistajan tavoitteet ja metsien luontaiset edellytykset

Lisätiedot

TRESTIMA. Digitaalisten tekniikoiden mahdollisuudet metsätaloudessa , Seinäjoki. Simo Kivimäki

TRESTIMA. Digitaalisten tekniikoiden mahdollisuudet metsätaloudessa , Seinäjoki. Simo Kivimäki TRESTIMA Digitaalisten tekniikoiden mahdollisuudet metsätaloudessa 22.3.2017, Seinäjoki Simo Kivimäki simo.kivimaki@trestima.com 050 3872891 Trestima Oy Vuonna 2012 perustettu metsäsektorille erikoistunut

Lisätiedot

Motit liikkeelle. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen

Motit liikkeelle. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen Motit liikkeelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsänomistajille osaamista yrittäjämäiseen metsätalouteen Motit liikkeelle -hankeen tavoitteena on: Lisätä metsänomistajien tietoisuutta omistamiensa metsien

Lisätiedot

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 Suomen puunjalostus ja sen merkitys eri puutavaralajit ja niiden laadun vaikutus puunjalostukseen puunjalostusmuodot 1 Puu on ekologinen materiaali

Lisätiedot

MARV Metsikkökoealaharjoitus Aluepohjaiset laserpiirteet puustotunnusten selittäjinä. Ruuduille lasketut puustotunnukset:

MARV Metsikkökoealaharjoitus Aluepohjaiset laserpiirteet puustotunnusten selittäjinä. Ruuduille lasketut puustotunnukset: MARV1-11 Metsikkökoealaharjoitus Aluepohjaiset laserpiirteet puustotunnusten selittäjinä Metsikkökoealojen puuston mittaukseen käytetty menetelmä, jossa puut etsitään laseraineistosta/ilmakuvilta ja mitataan

Lisätiedot

METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027

METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027 METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027 Omistaja: Itä-Suomen yliopisto Osoite: Yliopistokatu 2, 80100 Joensuu Tila: Ahola 1:6 Kunta: Ilomantsi 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 METSÄN NYKYTILA... 4 2.1 Kasvupaikkojen kokonaispuusto...

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö asetus kestävän metsätalouden rahoitukseen liittyvien asiakirjojen sisältövaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriö asetus kestävän metsätalouden rahoitukseen liittyvien asiakirjojen sisältövaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriö asetus kestävän metsätalouden rahoitukseen liittyvien asiakirjojen sisältövaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään kestävän metsätalouden

Lisätiedot

Joukkokäsittelyn työmallit. Heikki Ovaskainen

Joukkokäsittelyn työmallit. Heikki Ovaskainen Joukkokäsittelyn työmallit Heikki Ovaskainen Metsätehon tuloskalvosarja 8a/2014 Esityksen sisältö Taustaa Uusien joukkokäsittelyn työmallien kuvaus Aineisto ja menetelmät Tulokset - ajanmenekki ja tuottavuus

Lisätiedot

METSÄNHOITO. 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus

METSÄNHOITO. 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus METSÄNHOITO 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus Luennon aiheet Kemera-tuki Mikä se on? Mihin sitä saa? Nuoren metsän hoito Kunnostusojitus Metsätiet Vesiensuojelu metsätaloudessa Laki kestävän metsätalouden

Lisätiedot

Taimikonhoidon vaikutukset metsikön

Taimikonhoidon vaikutukset metsikön Taimikonhoidon vaikutukset metsikön jatkokehitykseen ja tuotokseen Saija Huuskonen Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Sisältö 1. Taimikonhoidon

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin metsät

Jyväskylän kaupungin metsät Jyväskylän kaupungin metsät 1. Metsäohjelma Metsäsuunnitelma - Kuviotieto 2. Tietojen ajantasaisuus ja päivittäminen 3. Hoitoluokitus 4. Kasvupaikat 5. Kehitysluokat 6. Ikäjakaumat 7. Puustotietoja Metsäohjelma

Lisätiedot

Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (7)

Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (7) Etämetsänomistajien Liitto ry 1 (7) KUTSU ETÄMETSÄNOMISTAJIEN LIITON SM-METSÄTAITOILUT Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, Evon toimipiste os. Saarelantie 1, LAMMI Osanottajat: Etämetsänomistajien Liiton

Lisätiedot

Muuri +10.28. Mukulakiveys +10.03 +10.00 +10.03

Muuri +10.28. Mukulakiveys +10.03 +10.00 +10.03 LEIKKAUS A-B Muuri +10.28 Puuritilät Koristekivi +9.99 +10.02 Mukulakiveys Suodatinkangas A B LEIKKAUS C-D Betonikiveys Koristekivi +10.02 Betonikiveys Suodatinkangas C D TAITAJA 2011 Semifinaali Suunnittelija

Lisätiedot

Tukien pääperiaatteita

Tukien pääperiaatteita Metsänhoidon tuet Kestävän metsätalouden rahoituslaki Metsään peruskurssi Suolahti 12.3.2013 Kirsi Järvikylä 1 Tukien pääperiaatteita Yksityismetsätalouden tukeminen Alueellinen keskittäminen Kohteiden

Lisätiedot

Milloin suometsä kannattaa uudistaa?

Milloin suometsä kannattaa uudistaa? Milloin suometsä kannattaa uudistaa? Suometsien uudistaminen seminaari 3.12.2014 Eljas Heikkinen Suomen metsäkeskus Ojitetut suot turvekangastyypeittäin (VMI10) Ojitettuja soita puuntuotannon maalla yht.

Lisätiedot

- jl,, ' ',, I - '' I ----=-=--=--~ '.:i -

- jl,, ' ',, I - '' I ----=-=--=--~ '.:i - -~ "' ' ',, I - '' I ----=-=--=--~ - jl,, '.:i - Vedenpää Mittakaava 1 :10000 TAPIO. Koordinaatista ETRS-TM35FIN ~ Keskipiste (490822, 7065779) Tulostettu 23.6.2016?()6 26;3.:.i 10-71 1 / 0 A - TAPIO.

Lisätiedot

Puukarttajärjestelmä hakkuun tehostamisessa. Timo Melkas Mikko Miettinen Jarmo Hämäläinen Kalle Einola

Puukarttajärjestelmä hakkuun tehostamisessa. Timo Melkas Mikko Miettinen Jarmo Hämäläinen Kalle Einola Puukarttajärjestelmä hakkuun tehostamisessa Timo Melkas Mikko Miettinen Jarmo Hämäläinen Kalle Einola Tavoite Tutkimuksessa selvitettiin hakkuukoneeseen kehitetyn puukarttajärjestelmän (Optical Tree Measurement

Lisätiedot

Yhdysvaltain kaakkoisosassa puut korjataan ja kuljetetaan koko runkoina. Niinpä paikallisilla puunkorjuu- ja biomassamessuilla esiteltiinkin

Yhdysvaltain kaakkoisosassa puut korjataan ja kuljetetaan koko runkoina. Niinpä paikallisilla puunkorjuu- ja biomassamessuilla esiteltiinkin Yhdysvaltain kaakkoisosassa puut korjataan ja kuljetetaan koko runkoina. Niinpä paikallisilla puunkorjuu- ja biomassamessuilla esiteltiinkin ERILAISIA KONE Keski-Atlantin (Mid-Atlantic) puunkorjuu- ja

Lisätiedot

Metsälain sisältö ja soveltamisala. Keskeisiä muutoksia Soveltamisala Käsitteet

Metsälain sisältö ja soveltamisala. Keskeisiä muutoksia Soveltamisala Käsitteet Metsälain sisältö ja soveltamisala Keskeisiä muutoksia Soveltamisala Käsitteet Keskeisiä muutoksia Uudistushakkuiden järeys- ja ikärajoitteet poistuneet kiertoaika metsänomistajan päätettävissä Hakkuu-

Lisätiedot

Taimikon varhaishoito. Kemera-koulutus

Taimikon varhaishoito. Kemera-koulutus Taimikon varhaishoito Kemera-koulutus 1.6.2015 Uusi työlaji Taimikon varhaishoito Taimikon perkausta ja harvennusta, sekä verhopuuston poistoa ja harvennusta. Pienpuun kerääminen mahdollista, ei tosin

Lisätiedot

Teollisuus. 603 Koneistus. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen. Tero Kuusisto Koulutuskeskus Salpaus tero.kuusisto(at)salpaus.

Teollisuus. 603 Koneistus. Lajivastaavat. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen. Tero Kuusisto Koulutuskeskus Salpaus tero.kuusisto(at)salpaus. Teollisuus 603 Koneistus Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Lajivastaavat Tero Kuusisto Koulutuskeskus Salpaus tero.kuusisto(at)salpaus.fi 1 / 9 puh. 044 708 0637 Tommi Ratia Koulutuskeskus Salpaus

Lisätiedot

Naarvan otteessa useita puita. Moipu 400E

Naarvan otteessa useita puita. Moipu 400E BIOENERGIAA METSÄSTÄ 2003-2007 EUROOPAN UNIONIN osaksi rahoittama Interreg-projekti Projekti - INFO 106 Koneellinen raivaus Risutec III hydraulivetoinen raivauslaitteisto, joka myös on asennettu metsätraktorin

Lisätiedot

Tervasroso. Risto Jalkanen. Luonnonvarakeskus. Rovaniemi. Luonnonvarakeskus. Luonnonvarakeskus. Lapin metsätalouspäivät, Rovaniemi

Tervasroso. Risto Jalkanen. Luonnonvarakeskus. Rovaniemi. Luonnonvarakeskus. Luonnonvarakeskus. Lapin metsätalouspäivät, Rovaniemi Tervasroso Risto Jalkanen Luonnonvarakeskus Rovaniemi 1 Lapin metsätalouspäivät, Rovaniemi Perinteinen tervasroso Peridermium pini - männystä mäntyyn 2 Lapin metsätalouspäivät, Rovaniemi Aggressiivinen

Lisätiedot

IT ja viestintäteknologia

IT ja viestintäteknologia IT ja viestintäteknologia 203 Painotuotteen suunnittelu Kuva: Skills Finland / Tiina Salminen Lajivastaava Sami Ulmanen 1 / 10 Porvoon ammattiopisto sami.ulmanen(at)amisto.fi puh. 040 036 0698 Sirpa Kekkonen

Lisätiedot

Puunkorjuu ja toimitukset automatisoituvat. Lapin Metsätalouspäivät Tuomo Moilanen Ponsse Oyj

Puunkorjuu ja toimitukset automatisoituvat. Lapin Metsätalouspäivät Tuomo Moilanen Ponsse Oyj Puunkorjuu ja toimitukset automatisoituvat Lapin Metsätalouspäivät 15.2.2018 Tuomo Moilanen Ponsse Oyj Miksi automatisaatiota halutaan? Haetaan parempaa laatua Haetaan parempaa tuottavuutta Parannetaan

Lisätiedot

Näytöslajit. Muoviala. Lajivastaava. Finalistit. Asko Hänninen Koulutuskeskus Salpaus asko.hanninen(at)salpaus.fi puh. 044 708 0148.

Näytöslajit. Muoviala. Lajivastaava. Finalistit. Asko Hänninen Koulutuskeskus Salpaus asko.hanninen(at)salpaus.fi puh. 044 708 0148. Näytöslajit Muoviala Lajivastaava Asko Hänninen Koulutuskeskus Salpaus asko.hanninen(at)salpaus.fi puh. 044 708 0148 Finalistit 1 / 8 Aatu Hiltunen Savon ammattija aikuisopisto Joona Reittu Savon ammattija

Lisätiedot

Kilpailijan tulee osata arvioida omaa työskentelyä, työn laatua sekä sopeuttaa työskentely käytettävissä olevaan työaikaan.

Kilpailijan tulee osata arvioida omaa työskentelyä, työn laatua sekä sopeuttaa työskentely käytettävissä olevaan työaikaan. Pukuompelu lajikuvaus Kilpailija tuottaa kuvia vaatteiden esittelyyn ja valmistukseen sekä kuvaa kilpailutyön materiaaleja. Kilpailija luo mittasuhteiltaan ja muodoiltaan toimivan mallin/mallit. Mallinsuunnittelussa

Lisätiedot

Taimikonhoidon ja ensiharvennuksen tilanne ja tarve

Taimikonhoidon ja ensiharvennuksen tilanne ja tarve Taimikonhoidon ja ensiharvennuksen tilanne ja tarve Metsänhoitoklubin kevätseminaari 21.4.217 Kari T. Korhonen Luke/VMI Sisältö 1. VMI 2. Taimikoiden ja nuorten kasvatusmetsien tila 3. Rästit 4. Puulajit

Lisätiedot

Älä sorru alaharvennukseen

Älä sorru alaharvennukseen Älä sorru alaharvennukseen Tasaikäismetsätaloudessa metsikkö luokitellaan hakkuukypsäksi, kun puuston keskiläpimitta ylittää tietyn rajan, esimerkiksi 27 cm. Tällä läpimitalla metsikön arvokasvu suhteessa

Lisätiedot

Taimikonhoidon omavalvontaohje

Taimikonhoidon omavalvontaohje Omavalvonnalla laatua ja tehoa metsänhoitotöihin Taimikonhoidon omavalvontaohje Taimikonhoidon merkitys Taimikonhoidolla säädellään kasvatettavan puuston puulajisuhteita ja tiheyttä. Taimikonhoidon tavoitteena

Lisätiedot

PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille. Päivä 2 / 27.04.2016

PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille. Päivä 2 / 27.04.2016 PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille Päivä 2 / 27.04.2016 Pääkaupunkiseudun Metsänomistajat PKMO ry PKMO on yli 1000 pääkaupunkiseudulla asuvan metsänomistajan yhteinen

Lisätiedot

AFM-Forest Oy on kotimainen laadukkaiden metsäkoneen hakkuulaitteiden valmistaja. AFM-tuotteita käytetään vaativassa hakkuutyössä niin kotimaassa

AFM-Forest Oy on kotimainen laadukkaiden metsäkoneen hakkuulaitteiden valmistaja. AFM-tuotteita käytetään vaativassa hakkuutyössä niin kotimaassa Tuoteperhe AFM-Forest Oy on kotimainen laadukkaiden metsäkoneen hakkuulaitteiden valmistaja. AFM-tuotteita käytetään vaativassa hakkuutyössä niin kotimaassa kuin ulkomailla. AFM-tuoteperheestä löytyy sopiva

Lisätiedot

Kauko-ohjattavien ilma-alusten käyttömahdollisuuksista metsätaloudessa

Kauko-ohjattavien ilma-alusten käyttömahdollisuuksista metsätaloudessa Kauko-ohjattavien ilma-alusten käyttömahdollisuuksista metsätaloudessa Jarmo Hämäläinen Heikki Ovaskainen Markus Strandström Metsäteho Oy 21.1.2016 Dronien käytön kriittisiä kysymyksiä - metsätalous Kantokyky

Lisätiedot

Männikön harvennustapa ja -voimakkuus puntarissa motteja ja euroja

Männikön harvennustapa ja -voimakkuus puntarissa motteja ja euroja Pentti Niemistö, Metla PA 13.06.2013 Männikön harvennustapa ja -voimakkuus puntarissa motteja ja euroja 50 v viljelymännikkö: < Alaharvennus Laatuharvennus > Harvennustapakoe (Kajaani-Iisalmi) Ks. Pentti

Lisätiedot