Sääntökokoelma E 6 XII YKV Tkli Mitätöi lehden VIII-98. Kappelin hautausmaan käyttösuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sääntökokoelma E 6 XII YKV Tkli Mitätöi lehden VIII-98. Kappelin hautausmaan käyttösuunnitelma"

Transkriptio

1 Sääntökokoelma E 6 XII YKV Tkli Mitätöi lehden VIII-98 Kappelin hautausmaan käyttösuunnitelma

2 Sisällysluettelo 1 1. Yleistä Hautausmaan nimi, perustaminen ja käyttösuunnitelmat Sijainti ja pinta-ala Noudatettava asiakirjat Kartat Maaperä, maasto ja kasvillisuus Hautausmaan huolto Kasteluvesi, kuivatus ja sähkö Rakennukset, rakennelmat ja jätehuolto Hautatyypit, hautojen koko ja syvyys Hautatyypit Hautojen koko Hautojen syvyys Hautaaminen Hautaoikeuden luovutus, koskemattomuusaika ja haudan jakaminen Hautaoikeuden luovutus Koskemattomuusaika ja haudan jakaminen Hautojen hoito ja hautojen hoidosta perittävien maksujen periaatteet Muistomerkit Muut määräykset... 8

3 2 1. Yleistä 1.1 Hautausmaan nimi, perustaminen ja käyttösuunnitelmat Hautausmaan nimi on Kappelin hautausmaa. Hautausmaan perustaminen on vahvistettu opetusministeriön päätöksellä 1. päivänä kesäkuuta Hautausmaa on vihitty käyttöönsä Hautausmaan käyttösuunnitelmia tai sen täydennyksiä on vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa , , , , ja Sijainti ja pinta-ala Hautausmaa on Espoon keskustassa Muuralan kaupunginosassa. Hautausmaan osoite on Pappilantie 12. Hautausmaan pinta-ala sisääntulo-, kappeli- ja huoltoalueineen on 10,6 ha. 1.3 Noudatettava asiakirjat Tämän käyttösuunnitelman lisäksi Kappelin hautausmaan toiminnassa on otettava huomioon hautaustoimen ohjesääntö, kirkkolaki ja järjestys, hautaustoimilaki, hautausmaan muistomerkkiohjeisto sekä muut lait ja ohjeistukset. 2. Kartat Hautausmaa-alueesta on tehty yleiskartta mittakaavassa 1:500. Siitä näkyy mm. hautaosastojen sijoittuminen, huoltoalueet ja rakennukset. Hautausmaan osastokartoista näkyvät haudat, hautarivit ja hautanumerointi. Osastokartat ovat mittakaavassa 1:200. Lisäksi hautausmaasta on lukuisia muita karttoja, joista näkyy mm. kastelu- ja sähköjärjestelmien sijoittelut ja reititykset. 3. Maaperä, maasto ja kasvillisuus Suurin osa hautausmaan maaperästä on tiivistä savea. Hautausmaan yläosassa on alue hienoa hiekkaa. Kallion läheisyyden takia osa osaston B2 arkkuhauta-alueesta soveltuu vain uurnahautaukseen. Vuonna 2013 osastoilla A, B ja C tehdyllä maanpinnan korotuksella parannettiin hautaamisen olosuhteita. Vuodesta 1978 alkaen on arkkuhaudat täytetty saven sijasta hiekalla.

4 Alue on jyrkästi etelään viettävä. Hautausmaata rajaa etelässä Espoon kaupungin hallinnoima kevyenliikenteen kulkuväylä ja Espoonjoki. Korkeusero hautausmaan ylimmän osan ja kappelin pihan välillä on n. 20 metriä. Hautausmaan puuston muodostavat istutetut havu- ja lehtipuut Hautausmaan huolto 4.1 Kasteluvesi, kuivatus ja sähkö Hautausmaalla on automaattinen kiinteä kastelujärjestelmä, joka on liitetty Espoon kaupungin vesijohtoverkostoon. Lisäksi hautausmaalla on vesiposteja muuta kastelua varten. Hautausmaan kuivatusvedet on ohjattu Espoonjokeen. Hautausmaalla on rakennettu kiinteä sähköverkosto. Hautausmaa on valaistu. 4.2 Rakennukset, rakennelmat ja jätehuolto Hautausmaalla on siunauskappeli, vainajien säilytystilat, krematorio, toimisto- ja sosiaali- ja hautausmaan huoltotilat. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Sirèn ja se on vihitty käyttöönsä Rakennusta on laajennettu v Hautausmaata on laajennettu vähitellen. Hautausmaan perusparannus on tehty v Tässä yhteydessä mm. rakennettiin sirottelualue ja muistelupaikka. Muistelupaikalle voidaan jättää kynttilöitä tai kukkatervehdyksiä. Hautausmaa on aidattu. Aita on pääasiassa metalliaitaa. Varsinaisen hautausmaa-alueen ulkopuolella on kaksi varastorakennusta. Hautausmaa kuuluu järjestetyn jätehuollon piiriin. lajittelu. Toiminnassa huomioidaan jätteiden 5. Hautatyypit, hautojen koko ja syvyys 5.1 Hautatyypit Haudat ovat A, B ja C hautoja. A-hautoja (ainaishautoja) on osastoissa A-E, A1- D1. B-hautoja (määräaikaisia hautoja) on osastoissa A-V ja X, A1-D1, A2-B2. C-hautoja (kertahautoja) on satunnaisesti hautausmaan eri osastoissa. Kaikki uudet ja seurakuntayhtymälle palautuneet uusille suvuille luovutettavat haudat luovutetaan uudelleen käyttöön määräaikaisina eli B-hautoina.

5 4 Haudat ovat arkku- tai uurnahautoja. Osasto Y on tuhkan sirotteluhauta-alue. 5.2 Hautojen koko Arkkuhautapaikan leveys on 1 m lukuun ottamatta osastoa A2, jossa haudan leveys on 1,2 m. Arkkuhautojen pituus on 2,5 m lukuun ottamatta osastoja A, B, C ja D, joissa haudan pituus on 2,0 m. Hautojen välissä saattaa olla hautaan kuulumattomia välialueita. Uurnahautojen koko osastoissa A1, B1, U, V ja X on 1x1 m. Osastossa C1, D1, N ja F haudan leveys on 1 m. Haudan pituus on 1,5 m valmiiksi asennetun muistomerkin aluspalkin takaa mitattuna. Osastossa A2 uurnahaudan leveys on 0,7 m ja pituus muistomerkin aluspalkin edestä mitattuna 0,7 m. Jokaisesta hautaosastosta on laadittu erillinen hautojen mittausohje. Tuhkan sirottelualueella osastossa Y ei ole merkittyjä tuhkahautapaikkoja. 5.3 Hautojen syvyys Osastojen A-D, A2, B2 ja osassa osastoa T on arkkuhautausten hautaussyvyys 1,5 m. Muissa osastoissa hautaussyvyys ensimmäisen hautauksen yhteydessä on 2,1 m ja toisen 1,5 m. Näissä osastoissa toteutetaan kahteen kerrokseen hautaamista, ellei maanlaatu tai maatumattomuus aseta estettä. Ennen tapahtuneet hautaukset on tehty 2,40 m ja 1,80 m syvyyteen. Sikiö tai pieni lapsi voidaan haudata hieman käytettävää arkkuhautasyvyyttä syvemmälle, jos maan laatu sallii tai poikittain arkkuhautasijan päähän muistomerkin aluskiven kohdalle. Ensimmäiset uurnahautaukset tehdään 100 cm syvyyteen ja toisen hautakerroksen yhteydessä 60 cm syvyyteen. Osastoissa A2, F ja N uurnahautojen hautaukset tehdään vastaavasti 120, 90 ja 60 cm syvyyteen. Ilman uurnaa tai arvokasta käärettä tuhkahautaan haudattaessa haudan syvyys on aina 60 cm. Sirottelualueella tuhka sirotellaan maan pinnalle. Hautojen mittatiedot on tallennettu hautatietojärjestelmään. 6. Hautaaminen Arkkuhautaukseen käytettäviä osastoja ovat A-I, K-T sekä A2-B2. Uurnahautaukseen käytetään osastoja A1-D1, sekä U, V ja X. Uurnahautoja on arkkuhautojen lisäksi myös osastoissa F ja N sekä A2 ja B2. Uurnahautauksia voidaan tehdä myös arkkuhautoihin.

6 5 Tuhka voidaan haudata maatuvassa uurnassa, arvokkaassa kääreessä tai ilman uurnaa. Tuhka voidaan sirotella nurmialueelle osastossa Y. Sirotteluhautauksia tehdään vain kesäkaudella. 7. Hautaoikeuden luovutus, koskemattomuusaika ja haudan jakaminen 7.1 Hautaoikeuden luovutus Hautaoikeus luovutetaan vain kuolemantapauksen yhteydessä, ellei kirkkoneuvosto erityisestä syystä toisin päätä. Samalla hautaoikeus voidaan luovuttaa myös vainajan omaisille (KL 17:2). Kaikki luovutettavat uudet ja seurakuntayhtymälle palautuneet haudat luovutetaan uudelleen käyttöön B-hautoina 25 vuoden hallinta-ajalla. Osastojen A-D hautojen hallintaaika muutetaan arkkuhautauksissa 40 vuodesta 25 vuoteen. Hallinta-aikaa voidaan jatkaa, ellei siitä aiheudu hautausmaan muulle käytölle haittaa. Matalalla arkkuhauta-alueella luovutetaan enintään kaksi rinnakkaista arkku- hautapaikkaa ja syvähauta-alueella yksi hautapaikka kerrallaan. Uurnahautoja luovutetaan vain yksi kerrallaan. Uurnahaudan koko ja niissä olevien uurnasijojen määrä voi vaihdella hautaalueesta riippuen. Rintamapalvelutunnuksen saaneen espoolaisen sotaveteraanin ja hänen puolisonsa hautaamiseksi luovutetaan veloituksetta matalahauta-alueelta kaksi rinnakkaista hautapaikkaa ja syvähauta-alueelta yksi kahden syvyinen ensimmäisen 25 v. hallinta-ajalta. Maksuttomuus koskee myös pakollista pinnanhoitoa. Muista hautauksiin liittyvistä maksuista ja maksuvapautuksista päätetään erikseen. Osastossa F seurakuntayhtymälle palautuneita arkkuhautoja ja uurnahautoja luovutetaan vain espoolaisille veteraaneille ja heidän puolisoilleen. Seurakuntayhtymälle palautuneita hautoja luovutetaan uusien sukujen käyttöön vain yhteisen kirkkoneuvoston päätöksien mukaan. Luovutettaessa C-hautoja eli kertahautoja B-hautoja vastaaviksi haudoiksi, on kertahautaan haudatun omaisilla ensisijainen oikeus haudan lunastamiseen. Tuhkan sirotteluhautauksessa ei synny hautaoikeutta. Omaisten tulee, mikäli mahdollista, käyttää hallinnassaan olevat vanhat hautapaikat uudelleen ennen kuin heille luovutetaan uusi hautapaikka.

7 6 7.2 Koskemattomuusaika ja haudan jakaminen Arkkuhautojen koskemattomuusaika on 20 vuotta. (Koskee myös osastoja A-D) Useamman hautapaikan sisältävä aikaisemmin luovutettu hauta voidaan jakaa useammaksi haudaksi hautaoikeuden haltijan kirjallisesta pyynnöstä, ja kaikkien hautaan oikeutettujen täysi-ikäisten kirjallisella luvalla. Haudan jakamisesta tehdään merkintä hautakirjanpitoon. 8. Hautojen hoito ja hautojen hoidosta perittävien maksujen periaatteet Haudan hoidosta ja turvallisuudesta, mukaan lukien muistomerkit ja mahdolliset muut kivilaitteet, vastaa hautaoikeuden haltija, ellei yhteinen kirkkoneuvosto toisin päätä. Hautauksen (arkku- ja uurnahautauksen) jälkeen haudan kunnostaminen tapahtuu aina seurakuntayhtymän toimesta hautaoikeuden haltijan tai vainajan omaisten kustannuksella. Kunnostamiseen ei kuulu muistomerkin tai kivilaitteiden takaisin asentamista. Kaikkien hautaosastojen haudat hoidetaan nurmikkopintoina lukuun ottamatta osastoja I ja L joissa reunakivellisissä haudoissa on muukin pinnanhoito mahdollista. Osastoilla E, G, H, I, L, O ja P on omaisilla mahdollisuus järjestää haudan pinnanhoito itse tai tilata se seurakuntayhtymältä. Kaikki uudelleen uusille suvuille luovutettavat haudat kaikilla hautaosastoilla hoidetaan nurmikkopintaisina seurakuntayhtymän toimesta hautaoikeuden luovutuksen yhteydessä koko haudan hallinta-ajalta perittyä korvausta vastaan. Kertahautojen nurmikot hoidetaan seurakuntayhtymän kustannuksella. Seurakuntayhtymän kukkahoitoja voidaan ottaa vain haudoille joille on tilattu myös pinnanhoito ja jonka kivilaitteet ovat kunnossa. Kukkien istuttamiseen haudalle ei ole velvoitetta. Kukkaryhmien tai hautojen reunustaminen ei ole sallittua ellei osastokohtaisesti toisin mainita. Sirottelualueelle haudattuja voidaan muistaa tuomalla kukka- tai kynttilätervehdykset läheiselle muistelupaikalle. Ulkoroihuja tai akulla tai pattereilla toimivia valoja tai laitteita ei saa tuoda yksityisille haudoille tai muistelupaikoille. Haudoille ei saa istuttaa puita, pensaita tai ruohomaisia kasveja, joiden kasvukorkeus on yli 70 cm tai jotka häiritsevät naapurihautoja. Haudoille ei saa tuoda hoitoa tai naapurihautoja häiritseviä esineitä, lasituotteita, ruokaaineita tms. Haudan hoitoon käytettävät työvälineitä tulee poistaa hauta-alueelta työn päätyttyä. Seurakuntayhtymällä on oikeus poistaa tarvittaessa häiritsevät esineet haudalta.

8 7 Hautausmaan talviaikaiseen kunnossapitoon kuuluu pääkäytäväverkoston auraus ja liukkaudentorjunta. Haudan yleishoitomaksua ei peritä espoolaiselta rintamapalvelutunnuksen saaneen sotaveteraanin ja hänen puolisonsa hautaamiseen luovutettavan haudan ensimmäiseltä hautaoikeuden hallinta-ajalta. Perittävistä hoitomaksuista ja maksuvapautuksista päätetään erikseen. 9. Muistomerkit Muistomerkeistä huolehtiminen ja vastuu niiden turvallisuudesta hautausmaalla liikkuville kuuluvat hautaoikeuden haltijalle. Hautamuistomerkkisuunnitelma on toimitettava hyväksyttäväksi ennen sitovaa tilausta hautaoikeuden haltijan tai hänen valtuuttamansa henkilön allekirjoittamana. Espoon seurakuntayhtymän palvelukeskus käsittelee suunnitelman vasta kun kaikki hautaamisesta aiheutuneet maksut on maksettu. Ohjeiden vastaisen tai etukäteen hyväksymättömän muistomerkin voi seurakuntayhtymä poistaa, ellei hautaoikeuden haltija sitä kehotuksesta tee. Poistamisesta aiheutuneet kulut peritään hautaoikeuden haltijalta. Haudalle hyväksyttyä muistomerkkiä ei saa pysyvästi poistaa ilman seurakuntayhtymän lupaa. Haudalle ei saa pystyttää muistomerkkiä, jota ei voida siirtää sivuun haudan kaivamisen yhteydessä. Muistomerkin siirtäminen ennen ja jälkeen hautauksen tapahtuu hautapaikan haltijan toimesta ja kustannuksella. Hautojen reunakivet on ollut mahdollista asentaa osastoihin I ja L. Uusia reunakiviä ei kuitenkaan saa asentaa näidenkään osastojen haudoille. Haudoille ei saa laittaa muitakaan reunuksia, päällyksiä tai rajata muullakaan tavalla. Mikäli vainaja haudataan Kappelin hautausmaan sirottelualueelle, omaiset voivat halutessaan lunastaa seurakuntayhtymältä nimikilven. Merkkien ja tunnusten kiinnittäminen on sallittu ainoastaan nimikilpiin. Nimikilpien poistamisesta tai säilyttämisestä päättää erikseen tarvittaessa yhteinen kirkkoneuvosto. Alueilla, jossa on valmiiksi asennettu aluspalkki, muistomerkki pystytetään palkille. Reunakivellisellä haudalla muistomerkki pystytetään reunakiven päätykivelle. Muistomerkki voidaan perustaa myös routarajan alapuolelle ulottuvan teräksisen putkipaalun varaan. Kaatumassa olevasta tai vaaralliseksi huomatusta muistomerkistä lähetetään korjauskehotus hautaoikeuden haltijalle, mikäli osoite on tiedossa. Muutoin tiedoksianto tapahtuu sanomalehden ja haudalle pantavan ilmoituksen avulla. Ellei muistomerkkiä ole oikaistu annetussa määräajassa, se voidaan pakottavissa tapauksissa

9 kunnostuttaa seurakuntayhtymän toimeksiannosta ja veloittaa aiheutuneet kustannukset hautapaikan haltijalta. Espoon seurakuntayhtymä voi poistaa seurakuntayhtymälle palautuneilta haudoilta muistomerkit ja muut laitteet ellei hautaoikeuden haltija ole ilmoituksen jälkeen, määrätyssä ajassa niitä poistanut. Muistomerkkiä ei kuitenkaan poisteta haudoilta, jotka säilytetään erillisin päätöksin. Tarkemmat määräykset muistomerkeistä ja niiden pystyttämisestä annetaan muistomerkkiohjeistossa Muut määräykset Tähän käyttösuunnitelmaan mahdollisesti myöhemmin tarvittavista muutoksista päättää Espoon seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto. Jos hautausmaan käyttösuunnitelmaa sovellettaessa syntyy kielellisiä tulkintavaikeuksia, pätee suomenkielinen versio. Tällä käyttösuunnitelmalla kumotaan aikaisemmin vahvistetut käyttösuunnitelmat.

KELLONUMMEN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA. Sääntökokoelma E 7 X YKV Tkli Mitätöi lehden X

KELLONUMMEN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA. Sääntökokoelma E 7 X YKV Tkli Mitätöi lehden X KELLONUMMEN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Sääntökokoelma E 7 X - 2011 YKV 21.9.2011 Tkli 27.10.2011 Mitätöi lehden X - 2006 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Hautausmaan nimi ja perustaminen... 3

Lisätiedot

Sääntökokoelma E 9 IV Ykn Ykv Tkli TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA

Sääntökokoelma E 9 IV Ykn Ykv Tkli TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA Sääntökokoelma E 9 IV - 2005 Ykn 16.12.2002 Ykv 22.1.2003 Tkli 20.3.2003 TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1 Hautausmaan nimi ja perustaminen...

Lisätiedot

Gräsan uurnalehdon käyttösuunnitelma

Gräsan uurnalehdon käyttösuunnitelma Espoon seurakuntayhtymä E 8 sääntökokoelma VIII-98 Ykv 2.10.95 T kapituli 26.3.97 Mitätöi lehden IV-96 Gräsan uurnalehdon käyttösuunnitelma Espoon ev. lut. seurakuntayhtymä ESPOON EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN

Lisätiedot

korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73

korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73 Korttelit Hautakorttelit: korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73 Korttelit on tarkoitettu arkkuhautaukseen ja niissä on yhtenäinen

Lisätiedot

Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9.

Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9. Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9.2004 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa

Lisätiedot

HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA 1 VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa maaliskuun 11. päivänä 2004 ja vahvistettu Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa marraskuun 3. päivänä 2004.

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ y:\kanslia\säännöt\hautausm.sää Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 17.6.1991 65 astuu voimaan 1.8.1991 Kaupunginvaltuusto muuttanut 16.6.1997 48 1.7.1997 lukien KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ I Hallinto

Lisätiedot

HAUTAUSHINNASTO. HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT alkaen

HAUTAUSHINNASTO. HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT alkaen HAUTAUSHINNASTO HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT 1.1.2018 alkaen Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.9.2017 (4/2017, 31 ) HAUTAPAIKKAMAKSUT 1.1.2018 ALKAEN ARKKUHAUTA lahtelaiset ulkopaikkakuntalaiset

Lisätiedot

Hautausmaalla voi olla myös tuhkan sirottelualue.

Hautausmaalla voi olla myös tuhkan sirottelualue. KEMINMAAN SEURAKUNTA HAUTATOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa on noudatettava hautaustoimilaissa, kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä sekä muissa laeissa

Lisätiedot

Hautausmaan katselmus

Hautausmaan katselmus Hautausmaan katselmus Kirkkoneuvosto huolehtii siitä, että hautausmaan ja sillä olevien rakennusten katselmus suoritetaan vuosittain. Katselmuksessa päätetään toimenpiteistä, joihin hautausmaan hoidosta

Lisätiedot

EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 14. päivänä 2013 ja vahvistettu Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa kuun. päivänä 2013. 2 YLEISTÄ Evijärven

Lisätiedot

Pudasjärven seurakunta

Pudasjärven seurakunta Kn. 13.5.2014 asia nro 7 62 Kv. 21.5.2014 asia nro 10 10 Oulun hiippakunnan tuomiokapituli 27.8.2014/nro 398 Pudasjärven seurakunta Sarakylän hautausmaan käyttösuunnitelma Pudasjärven seurakunnan Sarakylän

Lisätiedot

Ilmajoen seurakunta. Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus. Janne Haapala

Ilmajoen seurakunta. Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus. Janne Haapala Ilmajoen seurakunta Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus Janne Haapala Sisällysluettelo Perustiedot... 1 Rakennukset... 1 Tekniikka ja kasvillisuus... 2 Kulkuyhteydet ja autojen paikoitusalueet... 2 Kasteluvesi...

Lisätiedot

NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla

NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla 1 NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 8.10.2013 Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 11.12.2013 Sisältö 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 3 2

Lisätiedot

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ TAMPEREEN EV. LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 20.11.2014 Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 14.1.2015 1 Hautaustointa koskevat

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 15.8.2007. 1 Hautaustointa koskevat säännökset Hämeenkyrön seurakunnan hautaustoimessa on noudatettava kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

PUDASJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Kn. 13.5.2014 asia nro 9 63 Kv. 21.5.2014 asia nro 11 11 Oulun hiippakunnan tuomiokapituli 27.8.2014/ nro 397 PUDASJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 2 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hollolan seurakunta Sijainti- ja yhteystietoja Hollolan kirkko ja hautausmaa: Rantatie 917, Hollolan kirkonkylä. Hautausmaan toimisto sijaitsee aivan kirkon vieressä. Hautausmaan

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Sääntökokoelma E 1 III - 2013 YKV 27.3.2013 Tkli 21.5.2013 Mitätöi lehden X-2006 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.3.2013 ja vahvistettu Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

Pudasjärven seurakunta

Pudasjärven seurakunta Kn. 13.5.2014 asia nro 7 61 Kv. 21.5.2014 asia nro 9 9 Oulun hiippakunnan tuomiokapituli 27.8.2014/nro 399 Pudasjärven seurakunta Riekinkankaan hautausmaan käyttösuunnitelma Pudasjärven seurakunnan Riekinkankaan

Lisätiedot

Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ

Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Hautaustoimen ohjesääntö KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ Sivu 2/9 Sisällys HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ... 3 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 3 2 Hautaustoimen hallinto... 3 3 Hautausmaat... 3 4 Hautausmaakaava

Lisätiedot

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa 17.3.2010 Mia Fager www.turunseurakunnat.fi 1 Hautasoikeus Hautaoikeus ~ oikeus tulla haudatuksi Jokaisella on oikeus saada

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN MUISTOMERKKIOHJEET

YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN MUISTOMERKKIOHJEET YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN MUISTOMERKKIOHJEET MUISTOMERKKIOHJEET Hyväksytty kirkkoneuvostossa 18.11.2014 Ohjeet ovat voimassa 5.12.2014 alkaen. Muistomerkkiohjeilla Ylöjärven seurakunnan kirkkoneuvosto määrittelee

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Kouvolan seurakuntayhtymän 1 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 11.12.2012. 1 Hautaustointa koskevat säännökset Kouvolan

Lisätiedot

MUISTOLEHTO 208. Hautaustilaisuuden kukkalaitteita ei saa viedä muistolehtoon.

MUISTOLEHTO 208. Hautaustilaisuuden kukkalaitteita ei saa viedä muistolehtoon. MUISTOLEHDOT Muistolehto: Yhteinen hauta-alue, jonne vainajan tuhka voidaan haudata tai sirotella. Tuhka voidaan haudata joko uurnassa tai ilman uurnaa. Omaiset eivät osallistu hautaamiseen. Hautasijaa

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön Kirkkoneuvosto 20.6.2016 102 1) Ohjeistuksen tarkoituksena on ohjata muistomerkin valinnassa, hoidossa, kunnostuksessa, muutoksessa,

Lisätiedot

SIMON SEURAKUNNAN HAUTAUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT SEKÄ KIINTEISTÖJEN KÄYTTÖOHJEET JA MAKSUT LUKIEN

SIMON SEURAKUNNAN HAUTAUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT SEKÄ KIINTEISTÖJEN KÄYTTÖOHJEET JA MAKSUT LUKIEN Kirkkoneuvosto 02.05.2019 45 Kirkkovaltuusto 22.05.2019 17 SIMON SEURAKUNNAN HAUTAUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT SEKÄ KIINTEISTÖJEN KÄYTTÖOHJEET JA MAKSUT 1.7.2019 LUKIEN 1 HAUTAAMISEEN LIITTYVÄT MAKSUT Hautapaikkamaksut

Lisätiedot

Siilinjärven seurakunta Viinamäen hautausmaan käyttösuunnitelma

Siilinjärven seurakunta Viinamäen hautausmaan käyttösuunnitelma Siilinjärven seurakunta Viinamäen hautausmaan käyttösuunnitelma Siilinjärven seurakunnan Viinamäen hautausmaan käyttösuunnitelma Sisällysluettelo 1. PERUSTIEDOT... 3 1.1. Yleistä... 3 1.2. Sijainti...

Lisätiedot

Haudalle sijoitettua muistomerkkiä ei saa poistaa ilman hautausmaan ylläpitäjän suostumusta.

Haudalle sijoitettua muistomerkkiä ei saa poistaa ilman hautausmaan ylläpitäjän suostumusta. LIEKSAN SEURAKUNTA HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Kirkkoneuvosto Hyväksytty 28.4.2006 62 Astuu voimaan 1.6.2006 Kumoaa 16.4.2003 hyväksytyn ohjeen MUISTOMERKKI Tätä Lieksan seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Sääntökokoelma E 1 III - 2013 YKV 27.3.2013 Tkli 21.5.2013 Mitätöi lehden X-2006 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.3.2013 ja vahvistettu Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 Ruskon seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa/yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 28 päivänä 1998 ja vahvistettu Turun hiippakunnan tuomiokapitulissa joulukuun 9. päivänä

Lisätiedot

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017.

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017.

Lisätiedot

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017.

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 13. päivänä 2017.

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto

HAUTAMUISTOMERKKIOHJE. Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön. Kirkkoneuvosto HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Liite Tornion seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön Kirkkoneuvosto 20.6.2016 102 1) Ohjeistuksen tarkoituksena on ohjata muistomerkin valinnassa, hoidossa, kunnostuksessa, muutoksessa,

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Kn 24.5.2017 126/Kv 30.5.2017 40 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 30.05.2017 ja vahvistettu tuomiokapitulissa 16.8.2017. Tämä ohjesääntö korvaa 15.8.2007 vahvistetun hautausmaan ohjesäännön.

Lisätiedot

MUHOKSEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

MUHOKSEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ MUHOKSEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 2 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 3 HAUTAUSTOIMEN MALLIOHJESÄÄNTÖ... 5 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 5 2 Hautaustoimen hallinto...

Lisätiedot

SEURAKUNNALLE PALAUTUVAT HAUDAT

SEURAKUNNALLE PALAUTUVAT HAUDAT SEURAKUNNALLE PALAUTUVAT HAUDAT SHKL koulutus Hämeenlinna 4.4.2006 Puistopäällikkö Antti Pekuri Miten eri tavoin hautoja siirtyy takaisin seurakunnalle? 1. Määräajaksi luovutettu hauta KL 17 :2 2. Haudan

Lisätiedot

Opas hautapaikan valintaan

Opas hautapaikan valintaan Opas hautapaikan valintaan Pyhän Martin kirkko vanhan hautausmaan keskellä. Arkkitehti Bey Hengin suunnittelema kiviristi Tien pää kohoaa maamerkkinä pohjoisen portin vieressä. Julkaisija Raision seurakunta

Lisätiedot

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa xxxx kuun xx. päivänä xxxx.

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa xxxx kuun xx. päivänä xxxx. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa kesäkuun 15. päivänä 2017 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa xxxx kuun xx. päivänä xxxx.

Lisätiedot

Arkkuhautojen hoitohinnat

Arkkuhautojen hoitohinnat Arkkuhautojen hoitohinnat Ruohohoito Aika Ruoho ja kesäkukat Aika Haudan 1 kesä 5 kesää 10 kesää 25 kesää Haudan Kukkien 1 kesä 5 kesää 10 kesää leveys leveys lkm 1 56,85 295,55 649,10 2298,05 1 3 104,25

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa on noudatettava hautaustoimilaissa, kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä sekä muissa laeissa ja asetuksissa olevien

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS 7.4.2017 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa xxxxkuun xx. päivänä xxxx ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa xxxx kuun

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ LUONNOS 24.4.2017 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa xxxxkuun xx. päivänä xxxx ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa xxxx kuun

Lisätiedot

Hautaustoimen ohjesääntö. Seurakuntayhtymän hautaustoimesta vastaa yhteinen kirkkoneuvosto.

Hautaustoimen ohjesääntö. Seurakuntayhtymän hautaustoimesta vastaa yhteinen kirkkoneuvosto. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012.

Lisätiedot

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012.

Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012. HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa huhtikuun 19. päivänä 2012 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 13. päivänä 2012.

Lisätiedot

Hautainhoitorahaston hinnasto, hinnat voimassa alkaen

Hautainhoitorahaston hinnasto, hinnat voimassa alkaen Ruohopintaisten arkkuhautojen hoitohinnat: Ruohohoito Haudan leveys pinta-ala 1 kesä 5 kesää 10 kesää 25 kesää 1m 2,5 m 2 58,25 302,90 665,20 2355,05 2m 5 m 2 78,70 409,25 898,75 3181,85 3m 7,5 m 2 99,05

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

SIILINJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ SIILINJÄRVEN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Siilinjärven seurakunnan kirkkovaltuustossa 9.2.2004 ja vahvistettu Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa 23.9.2004 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

Lisätiedot

Tuusulan seurakunnan. hautaustoimen ohjesääntö

Tuusulan seurakunnan. hautaustoimen ohjesääntö Tuusulan seurakunnan hautaustoimen ohjesääntö Hyväksytty Tuusulan seurakunnan kirkkovaltuustossa 23/9/2014 Vahvistettu Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa 26/5/2015 2 TUUSULAN SEURAKUNNAN HAUTAUSTOIMEN

Lisätiedot

LIITE 2: Hautaustoimen tietojärjestelmän tietosisältö (luonnos)

LIITE 2: Hautaustoimen tietojärjestelmän tietosisältö (luonnos) LIITE 2: Hautaustoimen tietojärjestelmän tietosisältö (luonnos) 7.12.2015 Yleistä: Seurakuntataloutta, hiippakuntaa ja kuntaa koskevat tiedot ovat järjestelmän koodistossa, niitä käyttäjän ei tarvitse

Lisätiedot

Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 6. päivänä 2010 ja vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 23. päivänä 2010.

Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 6. päivänä 2010 ja vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 23. päivänä 2010. SÄÄKSMÄEN SEURAKUNTA HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 6. päivänä 2010 ja vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa kesäkuun 23. päivänä 2010. 1 Hautaustointa

Lisätiedot

Missä asioidaan Hautauslupa

Missä asioidaan Hautauslupa L äheisen kuoltua Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Edessänne on monia asioita, jotka on hoidettava surunkin keskellä. Olisi hyvä, jos jaksaisitte itse hoitaa kuoleman tapaukseen liittyviä

Lisätiedot

Porvoon seurakuntayhtymän hautainhoitorahastolla on oma sääntönsä.

Porvoon seurakuntayhtymän hautainhoitorahastolla on oma sääntönsä. PORVOON SEURAKUNTAYHTYMÄ 1(19) HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa marraskuun 16. päivänä 2004 ja vahvistettu Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulissa syyskuun 21. päivänä

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET

HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET Hautaustoimi 1/6 HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET Hyväksytty yhteisessä kirkkoneuvostossa 19.3.2009. Ohjeet ovat voimassa 1.5.2009 alkaen. 1 Muistomerkkisuunnitelman hyväksyminen 2 Materiaali 3 Koko

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HÄMEENLINNAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ HÄMEENLINNAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 26. päivänä syyskuuta 2012 ja vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 12. päivänä joulukuuta

Lisätiedot

VIHDIN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

VIHDIN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA KÄYTTÖSUUNNITELMAEHDOTUS VIHDIN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA KV..2013 Vahvistettu Espoon hiippakunnan tuomiokapitulissa..2013 VIHDIN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1 PERUSTIEDOT 1.1 Sijainti..

Lisätiedot

MAUNULAN UURNALEHTO. puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955

MAUNULAN UURNALEHTO. puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955 MAUNULAN UURNALEHTO Pirkkolantie 22, 00630 Hki puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955 toimisto auki ma - pe klo 9-12, puhelintiedustelut ma - ke 7.30-15.00 ja to - pe 7.30-14.30 Maunulan uurnalehto

Lisätiedot

Hautausmaan käyttösuunnitelma

Hautausmaan käyttösuunnitelma Hautausmaan käyttösuunnitelma KV 28.10.2014 Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 17.12.2014. 1 PIRKKALAN HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1 PERUSTIEDOT 1.1 Sijainti 2 1.2

Lisätiedot

Läheisen kuoltua. Hautajaisten valmistelu

Läheisen kuoltua. Hautajaisten valmistelu Läheisen kuoltua Hautajaisten valmistelu Kuolema aiheuttaa surua ja hämmennystä. Luopumisen hetkellä voimme jättää läheisen elämää suurempiin käsiin. Kristillinen usko antaa hautajaisiin ja kuoleman kohtaamisen

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA k:nro 3/2019 Kirkkoneuvosto 45 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 46 PÖYTÄKIRJANTARKISTAJIEN VALINTA

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA k:nro 3/2019 Kirkkoneuvosto 45 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 46 PÖYTÄKIRJANTARKISTAJIEN VALINTA LEMPÄÄLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA k:nro 3/2019 Kirkkoneuvosto Kokousaika Tiistai 16.04.2019 klo 17.00 Kokouspaikka Lempoisten seurakuntatalo Käsiteltävät asiat: 44 KOKOUKSEN AVAUS 45 KOKOUKSEN LAILLISUUS

Lisätiedot

Opas hautausjärjestelyihin

Opas hautausjärjestelyihin Opas hautausjärjestelyihin KUOLEMAN TAPAHDUTTUA Kuoleman tapahduttua ja vainajaa noudettaessa voidaan pitää rukoushetki kappelissa tai kotona. Joku läsnäolijoista voi lausua jäähyväissanat. YHTEYDEN OTTAMINEN

Lisätiedot

Missä asioidaan Hautauslupa

Missä asioidaan Hautauslupa L äheisen kuoltua Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Edessänne on monia asioita, jotka on hoidettava surunkin keskellä. Olisi hyvä, jos jaksaisitte itse hoitaa kuoleman tapaukseen liittyviä

Lisätiedot

Miten järjestän hautauksen?

Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Kirkkoherranvirastossa sovitaan vainajan siunaamiseen ja hautaamiseen liittyvistä asioista. Osoite: Kirkkopuistokatu 11, 94100 Kemi, seurakuntakeskuksen

Lisätiedot

Allekirjoitetut lupahakemukset tulee toimittaa sähköpostilla osoitteeseen:

Allekirjoitetut lupahakemukset tulee toimittaa sähköpostilla osoitteeseen: Hautamuistomerkkiä varten tarvitaan aina lupa. Allekirjoitetut lupahakemukset tulee toimittaa sähköpostilla osoitteeseen: hautaustoimi.lappeenranta@evl.fi tai postitse osoitteeseen: Joutsenon seurakuntatoimisto

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ

HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ 5 HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Vahvistettu Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulissa 21.11.2018 6 Sisällys Sisällys... 2 1 Hautaustointa koskevat säännökset... 1 2 Hautaustoimen hallinto... 1 3 Hautausmaat...

Lisätiedot

Akaan seurakunta HAUTAUSOPAS. Akaan, Kylmäkosken ja Viialan hautausmaat

Akaan seurakunta HAUTAUSOPAS. Akaan, Kylmäkosken ja Viialan hautausmaat Akaan seurakunta HAUTAUSOPAS Akaan, Kylmäkosken ja Viialan hautausmaat Ota hänet vastaan, suuri, Pyhä Jumala. Ota hänet vastaan, kaipaavia lohduta. Ota hänet vastaan taivaan kotiin avaraan. Ota hänet

Lisätiedot

HAUTAINHOITORAHASTOJEN. HINNASTO 1.1.2016 alkaen

HAUTAINHOITORAHASTOJEN. HINNASTO 1.1.2016 alkaen HAUTAINHOITORAHASTOJEN HINNASTO 1.1.2016 alkaen Yhteystiedot Laskutukseen ja hoitosopimuksiin liittyvät asiat: Lahti 044 719 4659 Nastola 040 801 3624 Hoitoon liittyvät asiat: Levon hautausmaa 044 719

Lisätiedot

Jyväskylän seurakunnan. Opas hautajaisjärjestelyihin

Jyväskylän seurakunnan. Opas hautajaisjärjestelyihin Jyväskylän seurakunnan Opas hautajaisjärjestelyihin Läheisen kuollessa T ieto läheisen kuolemasta pysäyttää. Kuolema aiheuttaa aina surua ja hämmennystä. Samalla on kuitenkin hoidettava monia käytännön

Lisätiedot

KOKOUSAIKA Tiistai klo

KOKOUSAIKA Tiistai klo Taloudellinen jaosto Sivu 1/5 KOKOUSAIKA Tiistai 1.10.2019 klo 8.15 10.34 KOKOUSPAIKKA Koivukatu 21, Hautausmaa SAAPUVILLA Mäkelä Pertti puheenjohtaja OLLEET Lehtonen Kari-Veli Pahkala Ritva MUUT SAAPU-

Lisätiedot

Lääninrovasti Pertti Ruotsalo vihki hautausmaan 16.9.2007.

Lääninrovasti Pertti Ruotsalo vihki hautausmaan 16.9.2007. Naantalin seurakunnan uusi Nunnalahden uurnahautausmaa sijaitsee aivan vanhan Kirkon hautausmaan tuntumassa Naantalin kirkkomaan pohjoisosassa ja Nunnalahden ranta-alueella. Alueelle mahtuu noin 550 yksityistä

Lisätiedot

Opas hautajaisten järjestämiseen. Huittisten ev.lut.seurakunta

Opas hautajaisten järjestämiseen. Huittisten ev.lut.seurakunta Opas hautajaisten järjestämiseen Huittisten ev.lut.seurakunta Sivu 2 Otamme osaa suruusi Suru on voimakas tunne, joka vaikuttaa ihmiseen hyvin kokonaisvaltaisesti. Hautajaisten järjestäminen on tärkeä

Lisätiedot

HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, Lohja

HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, Lohja HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA 2017 HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, 08100 Lohja 1 HAUTAUSJÄRJESTELYNI Omaisten toimien helpottamiseksi Läheisen ihmisen kuoleman jälkeen omaisten on surustaan huolimatta

Lisätiedot

Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana

Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana Siikaniemi 26. 27.10. 2010 Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana Salpausselän haasteet ja mahdollisuudet Mari Aartolahti http://fi.wikipedia.org/wiki/salpaussel%c3%a4t Salpausselät Salpausselät

Lisätiedot

Miten järjestän hautauksen?

Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Kirkkoherranvirastossa sovitaan vainajan siunaamiseen ja hautaamiseen liittyvistä asioista: siunausajasta, kappelin tai kirkon varauksesta, siunauksen

Lisätiedot

Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymä HAUTAMUISTOMERKKIOHJEISTUS. 1. Yleistä

Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymä HAUTAMUISTOMERKKIOHJEISTUS. 1. Yleistä Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymä HAUTAMUISTOMERKKIOHJEISTUS 1. Yleistä Hautausmaalle asennettavasta muistomerkistä on tehtävä ennen sen valmistamista hautamuistomerkkisuunnitelma. Muistomerkkiä ei saa asentaa

Lisätiedot

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeet

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeet Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeet Hyväksytty seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkoneuvostossa 19.6.2019 2 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeet Sisällys 1.

Lisätiedot

ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Sääntökokoelma A 3 XII - 2014 YKV 10.12.2014 Tkli 16.4.2015 Mitätöi lehden III - 2012 ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ hyväksytty Espoon seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKIOHJEET. Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa Ruskeasannan hautausmaa Hämeenkylän kirkon hautausmaa Korson kirkon hautausmaa

HAUTAMUISTOMERKKIOHJEET. Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa Ruskeasannan hautausmaa Hämeenkylän kirkon hautausmaa Korson kirkon hautausmaa HAUTAMUISTOMERKKIOHJEET Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa Ruskeasannan hautausmaa Hämeenkylän kirkon hautausmaa Korson kirkon hautausmaa 1 Sisältö 1. Yleistä 2. Muistomerkkisuunnitelman hyväksyminen

Lisätiedot

Paimion seurakunta. Hautausmuistio

Paimion seurakunta. Hautausmuistio Paimion seurakunta Hautausmuistio Sisällysluettelo 7.1.2014 Lukijalle...3 Yleistä...4 Hautapaikka-asiat...4 Hautausmaat...5 Hautaus- ja muistotilaisuus...6 Haudanhoito...8 Perennahoito...9 Haudanhoitomaksuun

Lisätiedot

Haudan hoitaminen. Hautauksen jälkeen. Hauta omaisten hoidossa. Hauta seurakunnan hoidossa

Haudan hoitaminen. Hautauksen jälkeen. Hauta omaisten hoidossa. Hauta seurakunnan hoidossa 1 Haudan hoitaminen Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuina. Seurakunta huolehtii muistolehdon hoidosta. Hautauksen jälkeen Omaisten

Lisätiedot

HINNASTO 2016. Työmuotojen puitteissa järjestettävät seurakunnan alueen ulkopuolelle järjestettävät retket ja leirit hinnoitellaan tapauskohtaisesti

HINNASTO 2016. Työmuotojen puitteissa järjestettävät seurakunnan alueen ulkopuolelle järjestettävät retket ja leirit hinnoitellaan tapauskohtaisesti HINNASTO 2016 2 Seurakuntatyön maksut Työmuotojen puitteissa järjestettävät seurakunnan alueen ulkopuolelle järjestettävät retket ja leirit hinnoitellaan tapauskohtaisesti 2.1 Päiväkerho Päiväkerhomaksuista

Lisätiedot

SURUN KOSKETUS. Hautaaminen Lahdessa

SURUN KOSKETUS. Hautaaminen Lahdessa SURUN KOSKETUS Hautaaminen Lahdessa 1 Hyvä Omainen Ennen hautajaisia Kuolema on koskettanut sinua. Läheinen ihminen on poissa. Surun hetkellä saamme turvata Jumalan rakkauteen. Kun omat voimamme eivät

Lisätiedot

MIKKELIN TUOMIOKIRKKOSEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2018 Kirkkoneuvosto Paikka Seurakuntakeskus, Savilahtisali (2. kerros), Savilahdenkatu 20

MIKKELIN TUOMIOKIRKKOSEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2018 Kirkkoneuvosto Paikka Seurakuntakeskus, Savilahtisali (2. kerros), Savilahdenkatu 20 Aika Tiistai 22.5.2018 klo 17.15 17.40 Paikka Seurakuntakeskus, Savilahtisali (2. kerros), Savilahdenkatu 20 Läsnä Juha Palm, tuomiorovasti, puheenjohtaja Marjukka Tikka, varapuheenjohtaja Juha Hasanen,

Lisätiedot

Sääksmäen seurakunnan ohjeita hautauksen järjestämiseksi

Sääksmäen seurakunnan ohjeita hautauksen järjestämiseksi 1 Sääksmäen seurakunnan ohjeita hautauksen järjestämiseksi Tämän ohjeen tarkoitus on auttaa siunaus- ja muistotilaisuuden sekä muiden hautajaisiin liittyvien asioiden järjestelyissä. Ohjeet on laadittu

Lisätiedot

Paimion seurakunta. Hautausmuistio

Paimion seurakunta. Hautausmuistio Paimion seurakunta Hautausmuistio Sisällysluettelo Lukijalle...3 Yleistä...4 Hautapaikka-asiat...4 Hautausmaat...5 Hautaus- ja muistotilaisuus...6 Haudanhoito...7 Perennahoito...8 Haudanhoitomaksuun sisältyvät

Lisätiedot

MAKSUT JA TILAVUOKRAT

MAKSUT JA TILAVUOKRAT MAKSUT JA TILAVUOKRAT 1.8. ALKAEN VIHDIN SEURAKUNTA 17. elokuuta Kirkkoneuvosto 111 MAKSUT JA TILAVUOKRAT 1.8. ALKAEN Kaikki tilanvuokrat sisältävät arvonlisäveron, joten seurakunta ei saa koko vuokratuloa

Lisätiedot

HAUTAUSOPAS RUOKOLAHDEN SEURAKUNNASSA

HAUTAUSOPAS RUOKOLAHDEN SEURAKUNNASSA HAUTAUSOPAS RUOKOLAHDEN SEURAKUNNASSA Saatesanat Tämän oppaan tarkoitus on auttaa siunaus- ja muistotilaisuuden ja muiden hautajaisiin liittyvien asioiden järjestelyissä. Ohjeet on laadittu yleistä käytäntöä

Lisätiedot

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt?

1 (7) HAUTAUSOPAS. Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? 1 (7) HAUTAUSOPAS Kuka hoitaa hautausjärjestelyt? Läheisen menettäminen on aina raskasta. Monenlaiset tunteet nousevat pintaan. Haikeus, ikävä ja suru kuuluvat luonnollisena osana läheisen menettämiseen.

Lisätiedot

Kun läheinen on poissa

Kun läheinen on poissa Kun läheinen on poissa OPAS HAUTAJAISTEN JÄRJESTÄMISEEN Kannen kuva: Hietaniemen hautausmaa, kuvaaja: Jani Laukkanen Taitto: Anu Ylä-Jussila Helsingin seurakuntayhtymä, 2017 Ennen hautajaisia s. 5 Hautausjärjestelyt

Lisätiedot

Kun läheinen on poissa

Kun läheinen on poissa Kun läheinen on poissa OPAS HAUTAJAISTEN JÄRJESTÄMISEEN Ennen hautajaisia s. 5 Hautausjärjestelyt Varaukset Yhteydenpito pappiin ja kanttoriin Hautapaikan ja hautausmuodon valinta s. 8 Arkkuhaudat Uurnahaudat

Lisätiedot

Helsingin seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeistus

Helsingin seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeistus Helsingin seurakuntayhtymän hautamuistomerkkiohjeistus Helsingin seurakuntayhtymä Sisältö HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAMUISTOMERKKIOHJEISTUS... 3 1. Muistomerkkisuunnitelmat... 3 1.1 Lupamenettely...

Lisätiedot

MIKKELIN TUOMIOKIRKKOSEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2018 Kirkkovaltuusto Paikka Seurakuntakeskus, Savilahtisali (2. krs), Savilahdenkatu 20

MIKKELIN TUOMIOKIRKKOSEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2018 Kirkkovaltuusto Paikka Seurakuntakeskus, Savilahtisali (2. krs), Savilahdenkatu 20 Aika Tiistai 22.5.2018 klo 18.00 18.50 Paikka Seurakuntakeskus, Savilahtisali (2. krs), Savilahdenkatu 20 Läsnä Hahtola Eeva-Riitta, jäsen Haimilahti Juhani, jäsen Hasanen Juha, jäsen Heinikainen Tiia,

Lisätiedot

SURUN AIKA. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi

SURUN AIKA. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi SURUN AIKA Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi 1 Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa

Lisätiedot

Surun aika. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi

Surun aika. Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi Surun aika Tampereen ev.lut. seurakuntien ohjeita hautauksen järjestämiseksi 1 Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA k:nro 6/2019 Kirkkoneuvosto HAUTAUSMAAN KATSELMUS KIRKKOHAUTAUSMALLA KLO 15.30

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA k:nro 6/2019 Kirkkoneuvosto HAUTAUSMAAN KATSELMUS KIRKKOHAUTAUSMALLA KLO 15.30 Kirkkoneuvosto Kokousaika Tiistai 04.06.2019 klo 17.00 Kokouspaikka LEMPOISTEN SRK-TALON PIKKU SALI HAUTAUSMAAN KATSELMUS KIRKKOHAUTAUSMALLA KLO 15.30 Käsiteltävät asiat: 70 KOKOUKSEN AVAUS 71 KOKOUKSEN

Lisätiedot

KOUVOLAN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAINHOITORAHASTON SÄÄNNÖT

KOUVOLAN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAINHOITORAHASTON SÄÄNNÖT Savonkatu 40, 45100 Kouvola Hautainhoitorahaston säännöt 1.7.2018 KOUVOLAN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAINHOITORAHASTON SÄÄNNÖT 1. Rahaston tarkoitus ja varat 1 Rahaston tarkoitus Rahaston tarkoituksena on turvata

Lisätiedot

Hautaustoimi. Itä-Suomen lääninhallitus

Hautaustoimi. Itä-Suomen lääninhallitus Hautaustoimi Itä-Suomen lääninhallitus Hautausjärjestelyt Vainajan eläessään nimenomaisesti toivoma tietty henkilö Vainajan eloonjäänyt puoliso tai yhteisessä taloudessa jatkuvasti elänyt kumppani sekä

Lisätiedot

SURUN KOHDATESSA. Opas hautajaisten järjestämiseen

SURUN KOHDATESSA. Opas hautajaisten järjestämiseen SURUN KOHDATESSA Opas hautajaisten järjestämiseen SINUA ON KOHDANNUT SURU Olet menettänyt läheisesi. Seurakunta on tukenasi. Kuljemme kanssasi tiellä, jossa monenlaiset tunteet ja asiat nousevat esille.

Lisätiedot

Läheisen kuoltua. Hautajaisten valmistelu

Läheisen kuoltua. Hautajaisten valmistelu Läheisen kuoltua Hautajaisten valmistelu Kuolema aiheuttaa surua ja hämmennystä. Luopumisen hetkellä voimme jättää läheisen elämää suurempiin käsiin. Kristillinen usko antaa hautajaisiin ja kuoleman kohtaamisen

Lisätiedot

125 Hautausmaakaavan tekniset korjaukset Mäntykankaan hautausmaan osastoissa 12 ja 17

125 Hautausmaakaavan tekniset korjaukset Mäntykankaan hautausmaan osastoissa 12 ja 17 JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 7 /2018 1 AIKA 07.11.2018 perjantaina kello 15:00 PAIKKA Leirikeskus Vesala 121 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 122 Työjärjestyksen hyväksyminen 123 Pöytäkirjan

Lisätiedot